To 1 ο Κλιματικά Ουδέτερο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο στον κόσμο και η Οικολογική Σήμανση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "To 1 ο Κλιματικά Ουδέτερο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο στον κόσμο και η Οικολογική Σήμανση"

Transcript

1 To 1 ο Κλιματικά Ουδέτερο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο στον κόσμο και η Οικολογική Σήμανση

2 ποια είναι η GAEA Η GAEA είναι μια Ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995 προκειμένου να καλύψει το κενό που υπήρχε στις διεθνείς αγορές όσον αφορά επώνυμα παραδοσιακά προϊόντα. Η GAEA σήμερα είναι κατά 82% εξαγωγική ενώ το όραμά της είναι να γίνει η κορυφαία διεθνώς Ελληνική επωνυμία συνώνυμη με ποιοτικά και καινοτομικά Ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα. Η γκάμα των προϊόντων της GAEA αποτελείται αφενός από καινοτόμες συνταγές προστιθέμενης αξίας και αφετέρου από παραδοσιακά συστατικά όπως το ελαιόλαδο και οι ελιές.

3 Από τα βραβεία στο GREEN MARKETING Οι πολλές διεθνής βραβεύσεις - τα ελαιόλαδα με τα περισσότερα βραβεία στον κόσμο, η σταθερή και υψηλή ποιότητα και ο σεβασμός στον καταναλωτή, οδήγησαν την GAEA στο επόμενο βήμα που έχει σχέση με την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Εφαρμόζοντας εθελοντικά μια ενέργεια που να έχει σχέση με το θέμα αυτό, δόθηκε έμφαση στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του καταναλωτή για τα κλιματικά ουδέτερα προϊόντα, περνώντας τις πληροφορίες μέσα από τις ετικέτες, τα neckhangers, το site

4 Κλιματικά Ουδέτερο Ελαιόλαδο! Η GAEA, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής, έχει ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον με την πρωτοβουλία να υπολογίσει και να αντισταθμίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO 2 ) των προϊόντων ελαιολάδου της σε συνεργασία με τον Ελβετικό οργανισμό myclimate. Με αυτό τον τρόπο τα ελαιόλαδα της GAEA έχουν γίνει Carbon Neutral (Κλιματικά Ουδέτερα).

5 Το myclimate με το οποίο συνεργάστηκε η GAEA για τους υπολογισμούς και την αντιστάθμιση, είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2002 και εδρεύει στην Ζυρίχη. H επιλογή του myclimate έγινε ως ένας εκ των πλέον έγκυρων Ελβετικών Οργανισμών, το Νο 1 παγκοσμίως στην κατάταξη των MKO που ασχολούνται με το περιβάλλον. Το myclimate διευκολύνει καινοτόμες λύσεις για την κλιματική αλλαγή και προωθεί την χρήση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και ενεργειακά αποδοτικής τεχνολογίας. Το myclimate εγγυάται την ποιότητα των έργων του πιστοποιώντας τα με το Gold Standard, έναν ανεξάρτητο οργανισμό που έχει ως σκοπό να διαχωρίσει τα υψηλής ποιότητας έργα αντιστάθμισης και ως αποτέλεσμα να εκδώσει τα πιστοποιητικά μείωσης εκπομπών.

6 Υ π ο λ ο γ ι σ μ ο ί Οι υπολογισμοί των εκπομπών άνθρακα που παράγονται, έγιναν σε όλο τον κύκλο ζωής του ελαιολάδου ο οποίος περιλαμβάνει την καλλιέργεια και μεταφορά της ελιάς, την παραγωγή και εμφιάλωση του ελαιολάδου καθώς και την τελική διανομή στο δίκτυο εμπόρων της GAEA στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι εκπομπές αθροίστηκαν, ώστε να υπολογιστούν οι συνολικές εκπομπές ανά κιλό ελαιολάδου.

7 Α π ο τ ε λ έ σ μ α τ α 4.07kg CO 2 per 1kg Olive Oil 1.71kg CO 2 per 1kg Organic Olive Oil Με τα αποτελέσματα των υπολογισμών, η GAEA σύναψε ένα άτυπο συμβόλαιο τιμής με τους καταναλωτές της, καθώς δεν προσδοκά άμεσο οικονομικό όφελος ανταπόδοση για αυτή την περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά της και για αυτό δεν έχει μετακυλήσει το υψηλό κόστος αντιστάθμισης στην τιμή πώλησης του προϊόντος.

8 Σ υ μ π ε ρ ά σ μ α τ α Από τις μετρήσεις που έγιναν για πρώτη φορά και για το συγκεκριμένο project, εντοπίστηκε η μεγάλη επίδραση που έχουν τα φυτοφάρμακα (pesticides) στα τελικά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστική η μεγάλη διαφορά στα 2 αποτελέσματα μεταξύ συμβατικού & βιολογικού ελαιόλαδου, 4,07 έναντι 1,71, η οποία οφείλεται στην απουσία των φυτοφαρμάκων στη βιολογική καλλιέργεια. Με αυτά τα στοιχεία αποφασίστηκε η διερεύνηση και συνεργασία με τους προμηθευτές συνεργάτες της GAEA, όπως αγροτικοί συνεταιρισμοί, για την βελτίωση & μείωση της χρήσης τους, ακόμα και την αντικατάσταση τους με άλλες μεθόδους, όπως γίνεται ήδη στις βιολογικές καλλιέργειες. Γίνεται συστηματική παρακολούθηση όποιων ενεργειών διοργανώνονται από φορείς, κρατικούς και μη και που αφορούν στα απόβλητα των ελαιοτριβείων ώστε να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα από όλα τα ελαιοτριβεία μέθοδοι με οικολογικές πρακτικές. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία για τα κατάλοιπα από τα παραπροϊόντα της παραγωγής ελαιολάδου, οπότε επικρατούν πρακτικές πολύ επιβλαβείς για το περιβάλλον.

9 Σ υ μ π ε ρ ά σ μ α τ α Με την τοποθέτηση των neckhangers στα μπουκάλια των CO2 ελαιολάδων σε μερικές από τις αγορές που εξάγει η GAEA (Germany UK USA Norway Denmark) είδαμε μια αύξηση πωλήσεων στο σύνολο των εν λόγω αγορών της τάξης του 3% περίπου. Η Δανία - χώρα με μεγάλη ευαισθησία και πρωτοπόρος σε περιβαλλοντικά θέματα εφάρμοσε αμέσως τις δράσεις προβολής των CO2 neutral ελαιολάδων και είχε πολύ θετική ανταπόκριση από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά και καταναλωτές της χώρας. Η Γερμανία και η Αγγλία, παρουσίασαν τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης των πωλήσεων των CO2 ελαιολάδων, με την Γερμανία να παρουσιάζει αύξηση 18% & την Αγγλία 12.5%. Τα αποτελέσματα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάποιες αγορές δείχνουν πιο ευαισθητοποιημένες & ενημερωμένες αναφορικά με τα κλιματικά ουδέτερα προϊόντα. Στην Ελλάδα, χρειάζεται περισσότερη & καλύτερη ενημέρωση περί περιβαλλοντικών θεμάτων και «πράσινων» προϊόντων οπότε και οι καταναλωτές δείχνουν ενδιαφέρον και ανταποκρίνονται ανάλογα.

10 Πιστοποιήσεις Η GAEA ξεκίνησε το project τον Δεκέμβριο του 2008, μια περίοδο που εταιρίες διεθνώς εξέταζαν το ανθρακικό τους αποτύπωμα και άρα η σήμανση αυτή αποτελούσε τη βέλτιστη κίνηση. Μέχρι σήμερα έχει αντισταθμίσει τόνους ελαιολάδου άρα τόνους CO2 και προχωράει σε επόμενες πιστοποιήσεις. Στην GAEA θεωρούμε την περιβαλλοντικά υπεύθυνη πολιτική μας ως μέρος της δέσμευσής μας προς τους καταναλωτές μας. Τα αποτελέσματα αυτής της πιστοποίησης από πλευράς μάρκετινγκ και πωλήσεων είναι μακροπρόθεσμα και στηρίζονται κυρίως στην υπεραξία του brand και όχι σε άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να προσμετρηθούν.

11 WATER FOOTPRINT Υδατικό αποτύπωμα

12 Η GAEA καθότι ενδιαφέρεται & επενδύει συνεχώς στην αειφορία των προϊόντων της, προχώρησε και στον πρώτο υπολογισμό του waterfootprint (υδατικό αποτύπωμα) για τα προϊόντα ελαιολάδου της. Για το project αυτό συνεργάστηκε με το CSE και τον κύριο Χρίστου Ζουμίδη (Υποψήφιος Διδάκτορας / Ερευνητής & Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Κύπρου. Οι υπολογισμοί έγιναν για το ελαιόλαδο που παράγεται στις περιοχές του Λασιθίου, στην Κρήτη και τη Μεσσηνία, στην Πελοπόννησο. Το υδατικό αποτύπωμα για το ελαιόλαδο είναι μεγάλο, και αυτό γιατί χρειάζονται περίπου 5 τόνοι ελιάς για τη παράγωγη 1 τόνου λαδιού. Οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των περιοχών παράγωγης προκύπτουν απ' το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην αρδευόμενη έκταση, δηλ. πολύ μεγαλύτερη στο Λασίθι απ' ότι στη Μεσσηνία, καθώς επίσης οι κλιματολογικές συνθήκες (π.χ. εισερχόμενες βροχοπτώσεις), είναι διαφορετικές στις δύο τοποθεσίες, όπως και οι αποδώσεις παραγωγής / εκτάριο. Επίσης, έγινε μέλος του Water Footprint Network (WFN), ένα διεθνές δίκτυο το οποίο είναι μη κερδοσκοπικό ίδρυμα βάσει της ολλανδικής νομοθεσίας.

13 Ecolabel Decision Support System Αναγνώριση Βέλτιστου Οικοσήματος

14 Έρευνα & Στρατηγική Η έρευνα μας βοήθησε να ανακαλύψουμε ποιές σημάνσεις αποτελούν τις βέλτιστες/εφικτές για το προϊόν μας. Η σήμανση Carbon Neutral, παρόλο που πριν 6 χρόνια αποτελούσε τη βέλτιστη επιλογή, τώρα η αγορά έχει εξελιχθεί, οι πελάτες (retailers) και οι καταναλωτές (ιδιαίτερα σε χώρες της Δ. Ευρώπης και Β. Αμερικης) είναι πιο συνειδητοποιημένοι και ευαισθητοποιημένοι σε θέματα βιωσιμότητας άρα περιμένουν από τις εταιρίες να αποδείξουν πως διαχειρίζονται έμπρακτα τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Γι' αυτόν το λόγο στο μέλλον θα θέλαμε να εξετάσουμε σημάνσεις οι οποίες αναγνωρίζονται διεθνώς σε επίπεδο Β2C (βλ. Climate Neutral ) αλλά και Β2Β, οπότε να μας παροτρύνουν να συνεργαστούμε με τα ενδιαφερόμενα μέρη της εφοδιαστικής μας αλυσίδας και οποιαδήποτε επένδυση, αντι να πηγαίνει μόνο σε προγράμματα κλιματικής αντιστάθμισης, να βοηθά στη βελτιστοποίηση και περιβαλλοντική διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας του προϊόντος μας (π.χ. παραγωγοί, μεταφορές, εργοστάσιο τυποποίησης).

15 Οικολογική σήμανση προϊόντων βιολογικής γεωργίας ΕΕ από 2010 Στην GAEA ως εταιρία τροφίμων που διακινεί και βιολογικά προϊόντα εφαρμόζεται βάση του ευρωπαϊκού κανονισμού 834/2007 η χρήση του λογοτύπου της ΕΕ. Από το 2010 έχει καθιερωθεί νέο λογότυπο, παρ όλα αυτά η κάθε χώρα έχει και τον δικό της οργανισμό πιστοποίησης ο οποίος «επιβάλλει» και την δική του παρουσία στις συσκευασίες. Ελλάδα Γερμανία Νορβηγία Γαλλία

16 Οικολογική σήμανση κλιματικά ουδέτερων προϊόντων Και σε αυτή τη περίπτωση επικρατεί πολυφωνία και υπάρχουν κάθε λογής λογότυπα που χρησιμοποιούν οι διάφορες εταιρίες που εφαρμόζουν το σύστημα της αντιστάθμισης των ρύπων ή άλλων περιβαλλοντικών πρακτικών. Η GAEA εκτός από το λογότυπο του myclimate μετά από παρότρυνση ξένων διανομέων έφτιαξε και το δικό της CO2 logo για τα ελαιόλαδα.

17 Παραδείγματα

18 Εφικτό (Ποσοστό Συμμόρφωσης) Αποτελέσματα Έρευνας EDSS Ο οριζόντιος άξονας μας δείχνει το βέλτιστο οικοσήμα σύμφωνα με τη στρατηγική της GAEA και ο κάθετος το εφικτό με την έννοια του πόσες απαιτήσεις φαίνεται να καλύπτουμε. Τα αποτελέσματα της έρευνας μας έδειξαν πως αυτά που είναι πιο κοντά σε αυτά που κάνει η GAEA φαίνονται πάνω-πάνω. Αυτό συμβαίνει διότι απαιτούν τη μέτρηση μόνο 1 παραμέτρου: ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Τα υπόλοιπα είναι πιο απαιτητικά, αλλά από ότι φαίνεται και πιο χρήσιμα και είναι πιο κάτω και δεξιά. Αυτά είναι που θα εξετάσουμε στην GAEA για τα επόμενα βήματα % 90.0% 80.0% 70.0% 60.0% 50.0% 40.0% 30.0% 20.0% 10.0% 0.0% Βέλτιστο (Εναρμόνιση με Στρατηγική Μάρκετινγκ)

19 Επόμενα βήματα Μια βασική δυσκολία για την GAEA είναι ότι η εταιρία δε μπορεί εύκολα να αλλάξει την παραγωγική διαδικασία του προϊόντος της, άρα δε μπορεί να αποδείξει εύκολα μείωση των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου. Στις αγορές στις οποίες απευθύνεται η GAEA, η έμφαση δίνεται πλέον στη βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα. Έτσι, μεγάλες εταιρείες λιανικής (supermarket) απαιτούν τεκμηρίωση και αξιολογούν τους προμηθευτές τους βάσει πολλαπλών περιβαλλοντικών κριτηρίων και όχι μόνο βάσει του ανθρακικού αποτυπώματος. Η ανάλυση του κύκλου ζωής, στην οποία βασίζεται ο υπολογισμός των επιπτώσεων του προϊόντος, είναι σημαντικό να γίνεται με τη μέγιστη δυνατή αξιοπιστία. Τέλος, οι πιστοποιήσεις Carbon Neutral είναι οικονομικά ασύμφορες, καθώς πέραν από την ανάλυση κύκλου ζωής απαιτείται και η πληρωμή του ποσού που αντιστοιχεί στην εξισορρόπηση των ρύπων.

20 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

21 Ευχαριστούμε GAEAproducts GAEAproducts GAEAproducts GAEAproductsSA

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Σελίδα2 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ «Συγκομιδή, Εφοδιασμός και Εμπόριο Ξυλώδους Βιομάζας» ΗΜΕΡΙΔΑ «Συγκομιδή, Εφοδιασμός και Εμπόριο Ξυλώδους

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχαν. Περιβάλλοντος. Σταματία. α: Φούντα. Φοιτήτρια. Επιβλέπων

Βιομηχαν. Περιβάλλοντος. Σταματία. α: Φούντα. Φοιτήτρια. Επιβλέπων Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχαν νικών Συστημάτωνν Ειδίκευση: Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας ς και Προστασίας Περιβάλλοντος Διπλωματική Εργασία Περιβαλλοντική Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΙΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΚΑΛΑΪΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΠΟΥΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

Περί Απολογισμού 02 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 04 Μήνυμα Γενικού Διευθυντή 05

Περί Απολογισμού 02 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 04 Μήνυμα Γενικού Διευθυντή 05 ΕΞΩΦΥΛΛΟ Περί Απολογισμού 02 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 04 Μήνυμα Γενικού Διευθυντή 05 1. Προφίλ 06 1.1 Παρουσίαση Εταιρίας 10 1.2 Σημαντικοί Σταθμοί Εταιρικής Υπευθυνότητας της ΧΑΛΚΟΡ 12

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τµήµα Λογιστικής Πτυχιακή εργασία του τµήµατος λογιστικής Εισηγητής: Γαβριλάκης Νεκτάριος ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2014

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2014 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2014 Συμμετοχή Διαφάνεια Αξιοπιστία Αειφόρος ανάπτυξη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ομίλου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ EUROBANK... 5 3. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικό Σχέδιο

Επιχειρηματικό Σχέδιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία Επιχειρηματικό Σχέδιο ίδρυσης οινοποιείου Καθηγητής : Μπογάς Χρήστος Σπουδαστές :Ιωαννίδης Σπύρος - Βαβατζιάνη Χριστίνα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Κοινωνικός μας Απολογισμός, αντικατοπτρίζει την προσπάθεια και τη δέσμευση όλων όσων εργαζόμαστε στη Unilever, να υπηρετήσουμε μέσα από καινοτόμες

Ο Κοινωνικός μας Απολογισμός, αντικατοπτρίζει την προσπάθεια και τη δέσμευση όλων όσων εργαζόμαστε στη Unilever, να υπηρετήσουμε μέσα από καινοτόμες Ο Κοινωνικός μας Απολογισμός, αντικατοπτρίζει την προσπάθεια και τη δέσμευση όλων όσων εργαζόμαστε στη Unilever, να υπηρετήσουμε μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες τις αρχές της εταιρίας μας, που στηρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά με. > Καταγραφή των βασικών δραστηριοτήτων και επιτευγμάτων μας στον τομέα

Σχετικά με. > Καταγραφή των βασικών δραστηριοτήτων και επιτευγμάτων μας στον τομέα -2- -3- Σχετικά με τον Απολογισμό Σχετικά με τον Απολογισμό Ο «Απολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας 2010» είναι ο έκτος ετήσιος απολογισμός των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών δράσεων του OTE.

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισμός Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης 2009

Απολογισμός Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης 2009 Απολογισμός Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης 2009 Φωτογραφία Εξωφύλλου: Ημέρα Εθελοντισμού Υπαλλήλων Alpha Bank στη Σερβία Με πίστη, αφοσίωση και όραμα, η Alpha Bank διατηρεί σταθερές τις αρχές και τις αξίες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ O ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ KEIMENO ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 Μήνυμα Εκτελεστικού Αντιπροέδρου ΣΕΒ Νέες, διατηρήσιμες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ» Λασηθιωτάκη Μπέλλα Α.Μ. 13338 Μαγκουρίλου Παναγιώτα Α.Μ. 12172 Ροζακέας

Διαβάστε περισσότερα

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή Πιο έξυπνα και πιο καθαρά Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή 1 Η υπηρεσία Europe Direct απαντά σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αριθμός κλήσης χωρίς χρέωση (*) : 00 800 6 7 8 9 10

Διαβάστε περισσότερα

Περί Απολογισμού 2. Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 4

Περί Απολογισμού 2. Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 4 Περιεχόμενα Περί Απολογισμού 2 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 4 1. Προφίλ Εταιρίας 6 1.1 Συνοπτική Παρουσίαση Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ 6 1.2 Συνοπτική Παρουσίαση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε. 8 1.3

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΙΟΥ 2009 Η εφαρμογή του Νόμου 3661/08 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Βιοκλιματικός-Ενεργειακός

Διαβάστε περισσότερα

Nestlé Ελλάς Βιωσιμότητα & Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους Απολογισμός 2011

Nestlé Ελλάς Βιωσιμότητα & Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους Απολογισμός 2011 Nestlé Ελλάς Βιωσιμότητα & Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους Απολογισμός 2011 1 Στην σελίδα 79 θα βρείτε την Φόρμα Αξιολόγησης του Απολογισμού μας. Περιμένουμε τη γνώμη σας! 2 Nestlé Ελλάς / Bιωσιμότητα και

Διαβάστε περισσότερα

Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS

Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π. με αγγλικό τίτλο: HELLENIC ASSOCIATION OF EXPANDED POLYSTYRENE (ΗEPSΑ)

Διαβάστε περισσότερα

Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν

Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν Ανάλυση των Μαθησιακών αναγκών των Νέων Επιχειρηµατιών στη Γεωργία (Μελλοντικές ανάγκες σε δεξιότητες) Συγγραφέας: Serifo srl, Maura Striano (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γενικής και Κοινωνικής Παιδαγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ (FAIR TRADE) Εποπτεία: Δρ. Ε. Τηλικίδου Καθηγήτρια. Φοιτητές: Κουσίδης Σάββας Τσαγκαλίδης Θεοχάρης

ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ (FAIR TRADE) Εποπτεία: Δρ. Ε. Τηλικίδου Καθηγήτρια. Φοιτητές: Κουσίδης Σάββας Τσαγκαλίδης Θεοχάρης Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εποπτεία: Δρ. Ε. Τηλικίδου Καθηγήτρια ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ (FAIR TRADE) Φοιτητές: Κουσίδης Σάββας Τσαγκαλίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΚΕ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΓΚΙΩΝΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ Α.Μ: 7622 ΠΑΓΙΑΪ ΓΚΛΕΝΤΙΣΙΑΝΑ Α.Μ: 7910

Διαβάστε περισσότερα

Περί Απολογισμού 05. Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 07

Περί Απολογισμού 05. Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 07 Περιεχόμενα Περί Απολογισμού 05 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 07 1. Προφίλ Εταιρίας 09 1.1 Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ 09 1.2 Η Εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε. 11 1.3 Όραμα, Αποστολή, Αξίες και Στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ISO 9001:2000 ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ISO 9001:2000 ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ISO 9001:2000 ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΚΡΑΝΙΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΡΑΝΙΤΗ ΚΑΝΕΛΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ»

«ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ» «ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ» Οδηγός ανάπτυξης εξαγωγών Δεκέμβριος 2014 ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Ταμείο

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή μας στο περιβάλλον

Η συμβολή μας στο περιβάλλον 5. Η συμβολή μας στο περιβάλλον Από το ξεκίνημα της λειτουργίας του, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχει αναδείξει την προστασία του περιβάλλοντος σε βασική προτεραιότητα και αναπόσπαστο στοιχείο των δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική γεωργία. Ένας οδηγός για ενδιαφερόμενους φορείς, αγρότες, μεταποιητές και διανομείς. ζώ καλά! Στοιχεία επικοινωνίας

Βιολογική γεωργία. Ένας οδηγός για ενδιαφερόμενους φορείς, αγρότες, μεταποιητές και διανομείς. ζώ καλά! Στοιχεία επικοινωνίας Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γεωργία και αγροτική ανάπτυξη Βιολογική γεωργία Στοιχεία επικοινωνίας πτικοακουστικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Ο http://ec.europa.eu/avservices/home/index_en.cfm Ένας οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...7

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...7 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η παρούσα εργασία συνιστά μια εισαγωγή στην περιβαλλοντική διαχείριση και στην αλληλεπίδραση της με τη διαδικασία παραγωγής στη σύγχρονη εποχή. Μπροστά στην πρόκληση του νέου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

Copyright 2011 Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών

Copyright 2011 Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών Κύριο Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάµη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ- ΚΤΙΡΙΟ Δ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΘ. Διπλωματική Εργασία με θέμα: Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας:

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ- ΚΤΙΡΙΟ Δ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΘ. Διπλωματική Εργασία με θέμα: Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Διπλωματική Εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Μετατρέποντας τα προβλήματα σε ευκαιρίες. Μια ιστορία εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας

Μετατρέποντας τα προβλήματα σε ευκαιρίες. Μια ιστορία εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας Μετατρέποντας τα προβλήματα σε µ π[4] ευκαιρίες. Μια ιστορία εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας 1 4.1 Εισαγωγή 4.2 Ανάλυση 4.3 Κυρίως σενάριο 4.4 Δραστηριότητες 4.5 Παραρτήματα 4.6 Ενδεικτική βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENFOOD 2010-1-ES1-LEO05-20948

ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENFOOD 2010-1-ES1-LEO05-20948 ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENFOOD 2010-1-ES1-LEO05-20948 Περιεχόμενα: 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ... 4 2.1. Αρχές και Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα