Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΩΝ ΜΟΛΥΒ ΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙ ΑΣ (VALVE REGULATED)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΩΝ ΜΟΛΥΒ ΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙ ΑΣ (VALVE REGULATED)"

Transcript

1 Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΩΝ ΜΟΛΥΒ ΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙ ΑΣ (VALVE REGULATED) Γενικά για τους Συσσωρευτές µολύβδου κλειστού τύπου ή Συσ/τές Ρυθµιστικής Βαλβίδας, Valve Regulated Lead Acid Batteries Στα τελευταία 10 έτη οι συσσωρευτές µολύβδου κλειστού τύπου, ή όπως αναφέρονται VR από το Valve Regulated, παίρνουν συνεχώς αυξανόµενο µερίδιο στην αγορά των συσσωρευτών µόνιµης εγκατάστασης (stand-by). Οι περισσότερες εγκαταστάσεις συστηµάτων αδιάλειπτης λειτουργίας, UPS, σήµερα χρησιµοποιούν αυτού του τύπου συσσωρευτές. Οι περισσότεροι από τους συσσωρευτές αυτούς είναι τεχνολογίας εµποτισµένου ηλεκτρολύτη, ή AGM από το Absorded Glass Mat. Παράλληλα όλο και πιο συχνά συναντώνται σε εφαρµογές Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρικών εγκαταστάσεων όπου και απαιτούνται νέες συµπαγείς εγκαταστάσεις συστοιχιών. Ίσως θα µπορούσε να λεχθεί ότι σήµερα είναι µόδα ή χρήση αυτών των τύπων συσσωρευτών. Συναντώνται ακόµη και σε εγκαταστάσεις όπου υπάρχει αρκετός χώρος ή ειδικό δωµάτιο συσσωρευτών. Πολλές φορές ίσως στις εγκαταστάσεις αυτές συσσωρευτές ανοικτού τύπου, FV, Free Ventilated, θα µπορούσαν να λειτουργήσουν το ίδιο καλά και πιθανόν καλύτερα. Εκτός από το προτέρηµα της τοποθέτησης σε οποιαδήποτε θέση, οριζόντια ή πλάγια, οι συσσωρευτές αυτοί προωθούνται και ως Ανευ συντήρησης (maintenance free) ή κλειστές (sealed) και µε µεγάλο χρόνο ζωής. Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισµοί είναι λογοπαίγνια. Μετά από κάποια χρόνια εµπειρίας στη χρήση αυτών των συσσωρευτών παρουσιάσθηκαν διάφορα προβλήµατα. Για παράδειγµα υψηλές θερµοκρασίας λειτουργίας, µειωµένες χωρητικότητες και µικρότερο από τον αναµενόµενο χρόνο ζωής. Ίσως οι συσσωρευτές αυτοί δεν αποδίδουν τα υποσχόµενα. Θα µπορούσε όµως αυτό να οφείλεται από ελλειπή συντήρηση και συνήθως λάθος εγκατάσταση. Συχνά συµπαγή συστήµατα µε VR-συσσωρευτές τεχνολογίας AGM στεγασµένους σε µεταλλικά ερµάρια µε ελλειπή αερισµό παρουσιάζουν υψηλές θερµοκρασίες λειτουργίας µικρή διάρκειας ζωής και πιθανόν εκδήλωση του φαινοµένου της ανεξέλεγκτης αύξησης της θερµοκρασίας. Η ανεξέλεγκτη αύξηση της θερµοκρασίας (thermal runaway), είναι φαινόµενο που θα µπορούσε να εµφανιστεί σε όλους τους τύπους των συσσωρευτών. Είναι συνδεδεµένο µε τις θερµικές απώλειες στους συσσωρευτές. Οι συσσωρευτές VR µε τεχνολογία ΑGM έχουν υψηλότερες θερµικές απώλειες. Σε αυτούς τους τύπους εµφανίζεται συχνότερα το φαινόµενο αυτό. PowerServices BATlex001-12/2/2013 1(10)

2 Πως λειτουργεί ο συσσωρευτής VR Όταν το στοιχείο, ενός συσσωρευτή ανοικτού τύπου έχει φορτιστεί το νερό Η 2 Ο έχει διασπασθεί. ηµιουργείται οξυγόνο στην θετική πλάκα και υδρογόνο στην αρνητική. Το αέριο διαφεύγει έξω από το στοιχείο µε αποτέλεσµα απώλεια νερού. Όταν φορτίζεται ένας συσσωρευτής αρχικά δηµιουργείται οξυγόνο. Το υδρογόνο παρουσιάζεται όταν η αρνητική πλάκα είναι πρακτικά πλήρως φορτισµένη. Ενας συσσωρευτής VR είναι εν µέρει, σχεδιασµένος για άλλη λειτουργία. Οταν παράγεται οξυγόνο στην θετική πλάκα, (1) το ενεργό υλικό της αρνητικής πλάκας σε µεγάλο βαθµό αποτελείται από πολύ πορώδες µόλυβδο. Εάν το οξυγόνο αποκτήσει την δυνατότητα να προσεγγίσει τη αρνητική πλάκα, αυτό δεν διαφεύγει από το στοιχείο. Παραµένει αντιδρώντας µε τον µόλυβδο της αρνητικής πλάκας, παράγοντας οξείδιο του µολύβδου (2). Το οξείδιο αυτό αντιδρά µε τον ηλεκτρολύτη, θειικό οξύ, παράγοντας υπεροξείδιο του µολύβδου (3). Το αποτέλεσµα είναι µία αυτοεκφόρτιση της αρνητικής πλάκας η οποία αντιστοιχεί στην φόρτιση (4). Με τον ίδιο τρόπο η αρνητική πλάκα δεν θα είναι πλήρως φορτισµένη και η δηµιουργία υδρογόνου αδύνατη. (1) 2H 2 O > 2H + + O 2 + 4e - (2) 2Pb + O > 2PbO (3) PbO + H 2 SO > PbSO 4 + H 2 O (4) PbSO 4 + 2H + + 2e > Pb + H 2 SO 4 Οι παραπάνω αντιδράσεις ορισµένες φορές αναφέρονται και ως ανασύζευξη οξυγόνου ή ως κύκλος οξυγόνου. Ανάλυση του σχεδιασµού των συσσωρευτών VR Η απαίτηση να λειτουργεί το στοιχείο ενός συσσωρευτή σε αυξηµένη πίεση βοηθά το οξυγόνο να προσεγγίσει την αρνητική πλάκα. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης της ρυθµιστικής βαλβίδας. Η βαλβίδα αυτή πρέπει να ανοίγει σε ορισµένη πίεση, τυπική τιµή 100mbar, περίπου 1,4 Psi. Παράλληλα αποτρέπει την είσοδο του ατµοσφαιρικού αέρα εσωτερικά του συσσωρευτή. Έτσι πήρε και το όνοµα του ως συσσωρευτής ρυθµιστικής βαλβίδας, Valve regulated battery. Εκτός αυτού το περιβάλλον γύρω από την αρνητική πλάκα πρέπει να περιέχει ορισµένο όγκο αερίου το οποίο είναι πιθανό να µεταφέρει το οξυγόνο εκεί. Ο σχεδιασµός των συσσωρευτών VR βασίζεται στην ανάγκη να προστεθεί από την αρχή ακριβής ποσότητα ηλεκτρολύτη. Αυτή η ποσότητα πρέπει να είναι αρκετή για όλη την ζωή του συσσωρευτή. Μία καθορισµένη ποσότητα νερού πρόκειται να καταναλωθεί από την απόδραση του υδρογόνου διαµέσου της βαλβίδας καθώς επίσης και από την χρήση του οξυγόνου στην διάβρωση της θετικής πλάκας. Αυτή η απώλεια νερού είναι ελεγχόµενη και αποδεκτή από κατασκευής αυτών των συσσωρευτών. Υψηλές απώλειες νερού οδηγούν στην καταστροφή του συσσωρευτή αφού είναι αδύνατη η συµπλήρωση του. Οι συσσωρευτές VR είναι αντίστοιχα πολύ PowerServices BATlex001-12/2/2013 2(10)

3 ευαίσθητοι στην αυξηµένη θερµοκρασία περιβάλλοντος και στην αυξηµένη τάση φόρτισης. Όλα αυτά οδηγούν επίσης σε αύξηση των απωλειών του νερού. Σήµερα υπάρχουν δύο µέθοδοι δηµιουργίας αερίων όγκων στην περιοχή της αρνητικής πλάκας. Συσσωρευτές µε εµποτισµένο ηλεκτρολύτη (absorded electrolyte, AGM) και συσσωρευτές µε ηλεκτρολύτη σε µορφή ζελέ ή ζελατίνης (Gel electrolyte). Συσσωρευτές µε ηλεκτρολύτη σε µορφή ζελέ Οι συσσωρευτές αυτοί συνήθως σχεδιάζονται µε τον ίδιο τρόπο όπως οι συµβατικοί συσσωρευτές. Η διαφορά είναι ότι στον ηλεκτρολύτη τους έχει προστεθεί οξείδιο του πυριτίου (SiO 2 ), το οποίο του προσδίδει την µορφή ζελέ. Μετά από κάποια χρήση το ζελέ ξεραίνεται σε κάποια σηµεία και µπορεί να δηµιουργηθούν ραγίσµατα. Αυτό δίνει την δυνατότητα στο οξυγόνο να αντιδράσει και να δηµιουργηθεί νερό. Έτσι η ανάγκη νερού µειώνεται και αντίστοιχα µηδενίζεται η ανάγκη συµπλήρωσης. Εφόσον ο ηλεκτρολύτης έχει την µορφή ζελέ, οι συσσωρευτές φυσικά µπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε θέση. Συσσωρευτές VR µε ηλεκτρολύτη σε µορφή ζελέ έχουν συνήθως πλαστικούς χωριστήρες όπως αυτοί που χρησιµοποιούνται και για τους συµβατικούς συσσωρευτές ανοικτού τύπου. Οι χωριστήρες αυτού διαχωρίζουν τις θετικές µε τις αρνητικές πλάκες µηχανικά και ηλεκτρικά. Αυτοί οι χωριστήρες µπορούν να παραχθούν τόσο για χρήση σε επίπεδες όσο και για σωληνωτές θετικές πλάκες. Θετικές σωληνωτές πλάκες είναι η πιο αξιόπιστη λύση σε αυτούς τους σχεδιασµούς µιας και έχουν τον µεγαλύτερο αναµενόµενο χρόνο ζωής. Συσσωρευτές µε εµποτισµένο ηλεκτρολύτη Σ αυτό τον σχεδιασµό ο χωριστήρας είναι κατασκευασµένος από glass fibre mat, ένα είδος υαλουφάσµατος. Ο ηλεκτρολύτης είναι πλήρως εµποτισµένος στο ενεργό υλικό των πλακών και στο πορώδες υλικό των χωριστήρων. Ωστόσο, ο χωριστήρας είναι αδιαπέραστος από το οξύ. Οι κενοί πόροι του χωριστήρα δηµιουργούν για το οξυγόνο πιθανότητες µεταφοράς. Το σύστηµα αυτό συχνά αναφέρεται ως AGM, Absorded Glass mat Material ή Starved design αφού µία ανεπαρκής ποσότητα ηλεκτρολύτη έχει προστεθεί στο στοιχείο συσσωρευτή. Εφόσον ο ηλεκτρολύτης είναι περιοριστικός παράγοντας της χωρητικότητας, αυτοί οι συσσωρευτές συχνά έχουν υψηλή πυκνότητα οξέως η οποία µε την σειρά της έχει αποτέλεσµα σε υψηλή τιµή τάσης συντηρητικής φόρτισης (floating charge). Η απόσταση µεταξύ των πλακών στον AGM συσσωρευτή θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο µικρή για να είναι δυνατή και εύκολη η µεταφορά αερίων µεταξύ των ηλεκτροδίων. Αυτός ο σχεδιασµός δίνει πολύ καλή επανασύζευξη οξυγόνου. Αυτό είναι απαραίτητο λόγω της περιορισµένης ποσότητας του οξέως στο στοιχείο συσσωρευτή. Ο τύπος αυτός του σχεδιασµού µέχρι στιγµής κατασκευάζεται µόνο µε επίπεδες παστωµένες µε οξείδια του µολύβδου πλάκες. Το ύψος του στοιχείου είναι περιορισµένο εξαιτίας του ρόλου του χωριστήρα ως φυτίλι και γι αυτό είναι λιγότερο εµποτισµένος από ηλεκτρολύτη στο επάνω µέρος του από το κάτω. Λιγότερος εµποτισµός σηµαίνει µειωµένη χωρητικότητα. PowerServices BATlex001-12/2/2013 3(10)

4 Επιπρόσθετα µε την δυνατότητα να τοποθετηθούν αυτοί οι συσσωρευτές σε οποιαδήποτε θέση ακόµη και πλαγίως, αυτοί οι συσσωρευτές είναι κατάλληλοι για υψηλά ρεύµατα εκφόρτισης. Αυτό σηµαίνει καταλληλότητα για χρήση σε εγκαταστάσεις UPS εκεί όπου οι χρόνοι εκφόρτισης κυµαίνονται µεταξύ 5 και 15 πρώτα λεπτά. Ο αναµενόµενος όµως χρόνος ζωής τους είναι µικρότερος, συγκρινόµενος µε VR συσσωρευτές µε σωληνωτές θετικές πλάκες και ηλεκτρολύτη σε µορφή ζελέ. Χρόνος ζωής των συσσωρευτών VR Συσσωρευτές VR υπάρχουν στην αγορά σε διάφορους σχεδιασµούς µε διαφορετικούς αναµενόµενους χρόνους ζωής και βαθµούς αξιοπιστίας. Εξαρτάται τόσο από τους αντίστοιχους σχεδιασµούς αλλά και από τις τεχνικές λύσεις κατά την φάση της παραγωγής. Σε λειτουργία συντηρητικής φόρτισης στους 20 C, σε συστήµατα εφεδρείας για παράδειγµα οι συσσωρευτές ζελέ µε θετικές σωληνωτές πλάκες έχουν αναµενόµενο χρόνο ζωής χρόνια. Οι αντίστοιχοι συσσωρευτές µε επίπεδες παστωµένες πλάκες συνήθως έχουν χρόνο ζωής 3 και 10 έτη. Οι επαγγελµατικής χρήσης συσσωρευτές βρίσκονται στο επάνω όριο της κλίµακας, 10 έτη, ενώ αντίστοιχα συσσωρευτές για συνήθη και ερασιτεχνική χρήση στο άλλο όριο, 3 έτη. Ο χρόνoς ζωής εξαρτάται πολύ από την θερµοκρασία λειτουργίας. Αύξηση θερµοκρασίας κατά 10 C οδηγεί σε κατά 50% µείωση του αναµενόµενου χρόνου ζωής. Το παρακάτω σχήµα 1. παρουσιάζει τον χρόνο ζωής των συσσωρευτών ως συνάρτηση της θερµοκρασίας λειτουργίας. είχνει επίσης ότι συσσωρευτές µε µικρό αναµενόµενο χρόνο ζωής πρακτικά δεν µπορούν να χρησιµοποιηθούν σε εφαρµογές µε υψηλές θερµοκρασίες λειτουργίας. Σχήµα 1. Η εσωτερική ανασύζευξη του οξυγόνου στους συσσωρευτές VR δηµιουργεί υψηλές εσωτερικές PowerServices BATlex001-12/2/2013 4(10)

5 θερµοκρασίες. Φορτίζοντας ανοικτού τύπου συσσωρευτές η ενέργεια εν µέρει µεταδίδεται ως χηµική ενέργεια στα παραγόµενα αέρια οξυγόνο και υδρογόνο. Στον συσσωρευτή VR όλη η ηλεκτρική ενέργεια µετατρέπεται σε θερµότητα. Η απώλεια θερµότητας έχει αποτέλεσµα, υψηλές εσωτερικές θερµοκρασίες στους συσσωρευτές VR. Αυξηµένη απόδοση στην ανασύζευξη οξυγόνου έχει αποτέλεσµα σε αυξηµένες απώλειες και συνεπώς αύξηση θερµοκρασίας λειτουργίας. Με αυξηµένη θερµοκρασία το ρεύµα αυξάνει, αυξάνοντας τις απώλειες, κ.ο.κ. Αυτό σηµαίνει ότι διαφορετικοί σχεδιασµοί συσσωρευτών µπορεί να λειτουργήσουν µε διαφορετικά σενάρια και σχέσεις της θερµοκρασίας. Το σχήµα 2 παρακάτω παρουσιάζει την αύξηση της θερµοκρασίας λειτουργίας του συσσωρευτή ως συνάρτηση της θερµοκρασίας περιβάλλοντος στους δύο διαφορετικούς σχεδιασµούς συσσωρευτών VR, AGM & Gel. Σχήµα ΑGM (2.27V/στοιχείο) Gel (2.24V/στοιχείο) Ο συσσωρευτής σωληνωτής θετικής πλάκας µε ηλεκτρολύτη ζελέ, έχει 1-2 C αυξηµένη θερµοκρασία για λειτουργία σε περιβάλλον µεταξύ C. Αντίστοιχα ο συσσωρευτής AGM έχει περίπου 2 C αυξηµένη θερµοκρασία σε χαµηλές θερµοκρασίες περιβάλλοντος αλλά περίπου 9 C αντίστοιχα σε υψηλές. Ετσι ο αναµενόµενος χρόνος ζωής των συσσωρευτών AGM θα πρέπει να βασίζεται στους 46 C και όχι στους 37 C. Το χειρότερο φαινόµενο είναι η ανεξέλεγκτη αύξηση της θερµοκρασίας όπως προαναφέρθηκε Thermal Runaway. Αυτό εξηγείται επειδή αυξηµένη θερµοκρασία οδηγεί σε αύξηση του ρεύµατος το οποίο µε την σειρά του οδηγεί σε υψηλότερες θερµοκρασίες, κ.ο.κ. PowerServices BATlex001-12/2/2013 5(10)

6 Το αποτέλεσµα αυτού του φαινοµένου είναι η αρκετά υψηλή θερµοκρασία συσσωρευτή η οποία τον καταστρέφει. Οι συσσωρευτές αυτοί δεν επισκευάζονται. Οι θερµοκρασίες δε είναι τόσο µεγάλες ώστε δηµιουργούνται παραµορφώσεις στα δοχεία των συσσωρευτών. Η κυκλική λειτουργία, δηλαδή επαναλαµβανόµενη φόρτιση-εκφόρτιση, καταπονεί τους συσσωρευτές. Ο δυνατός αριθµός εκφορτίσεων, εξαρτάται από το βάθος εκφόρτισης σε κάθε κύκλο. ιαφορετικοί σχεδιασµοί συσσωρευτών έχουν διαφορετική ικανότητα για αυτή την κυκλική λειτουργία. Συσσωρευτές µε θετική σωληνωτή πλάκα είναι κανονικά πιο κατάλληλοι γι αυτή την χρήση σε σχέση µε τους συσσωρευτές µε επίπεδες πλάκες. Βλέπε σχήµα 3. Σχήµα 3. Τα τελευταία χρόνια έχει εµφανισθεί ένας αριθµός περιπτώσεων όπου οι συσσωρευτές VR παρουσίασαν µικρή διάρκεια ζωής. Παρακάτω αναφέρονται διάφορες πιθανές αιτίες βλαβών γι αυτούς τους συσσωρευτές. Από τους συσσωρευτές διαρρέει ηλεκτρολύτης. Αυτό σηµαίνει απώλεια χωρητικότητας. Η διαρροή αυτή πιθανόν να οφείλεται σε διαρροή µεταξύ των δοχείων και του πώµατος ή σε ελαττωµατικές βαλβίδες. Ακόµη και η φόρτιση µε υψηλή τάση θα έχει ως αποτέλεσµα υψηλές απώλειες νερού. ιάβρωση της σύνδεσης των αρνητικών πλακών µεταξύ τους, (post straps), εσωτερικά στα στοιχεία των συσσωρευτών. Αυτό σε ορισµένες περιπτώσεις µπορεί να προξενηθεί από ακατάλληλο συνδυασµό κράµατος. Η χαµηλή τάση συντήρησης µπορεί επίσης να δηµιουργήσει αυτή την βλάβη. PowerServices BATlex001-12/2/2013 6(10)

7 Βραχυκύκλωµα. Κάτω από µη ευνοϊκές καταστάσεις, διαµέσου του χωριστήρα δηµιουργούνται βραχυκυκλώµατα. Παραµόρφωση του δοχείου του συσσωρευτή. Ο λειτουργικός σχεδιασµός των συσσωρευτών AGM είναι τέτοιος έτσι ώστε οι οµάδες των πλακών είναι σφιχτά τοποθετηµένες στο δοχείο για να επιτευχθεί καλή επαφή µεταξύ των πλακών. Εαν το δοχείο παραµορφωθεί, η επαφή µειώνεται και η χωρητικότητα επίσης. Λόγος µπορεί να είναι και ο κακός σχεδιασµός αλλά συχνά οι παραµορφώσεις αυτές δηµιουργούνται από υψηλές θερµοκρασίες συνήθως λόγω υπερφορτίσεων. Συντήρηση συσσωρευτών VR Οι συσσωρευτές VR χρειάζονται, όπως και οι αντίστοιχοι ανοικτού τύπου, συντήρηση και εποπτεία µε σκοπό την επίτευξη ασφαλούς λειτουργίας. Περνώντας µετρήσεις τάσεως εντός των προτεινοµένων διαστηµάτων, µπορούν να προβλεφθούν βλάβες όπως για παράδειγµα εσωτερικά βραχυκυκλώµατα. Μετρήσεις της τάσης του καθενός στοιχείου είναι πιο ασφαλής µέθοδος από την µέτρηση της συνολικής τάσης του συσσωρευτή. Μετρώντας την συνολική τάση του συσσωρευτή ένα ελαττωµατικό στοιχείο µπορεί να καλυφθεί από ένα αντίστοιχα καλό. Πρέπει οι συσσωρευτές VR να έχουν σηµεία µετρήσεων της τάσης καθενός στοιχείου ή ακόµη καλύτερα συνδετήρες για εφαρµογή, εάν είναι δυνατό, αυτόµατου συστήµατος µέτρησης τάσεων µε χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, PC. Είναι σηµαντικό να ελέγχεται η τάση συντήρησης. Εάν αυτή είναι πολύ υψηλή θα οδηγήσει σε αυξηµένη θερµοκρασία λειτουργίας η οποία µε την σειρά της, µειωµένη διάρκεια ζωής και στην χειρότερη περίπτωση το φαινόµενο Thermal Runaway. Αυτό είναι περισσότερο πιθανό στους συσσωρευτές τεχνολογίας AGM. Εάν η τάση συντηρητικής φόρτισης είναι πολύ χαµηλή, ο συσσωρευτής σιγά-σιγά εκφορτίζεται µετά από κάποιο χρόνο λειτουργίας. Τα τελευταία χρόνια µετρήσεις εσωτερικής αντίστασης ή αγωγιµότητας έχουν παρουσιαστεί ως εναλλακτικές µετρήσεις της κατάστασης συσσωρευτών. Με τις µετρήσεις αυτές φανερώνεται ότι οι συσσωρευτές µε αποδεκτά επίπεδα τάσεως είναι δυνατόν να έχουν µικρές χωρητικότητες. Μόνο οι µετρήσεις εσωτερικής αντίστασης ή αγωγιµότητας µπορούν να βρουν αυτούς τους συσσωρευτές. Ο έλεγχος χωρητικότητας που γίνεται µε πραγµατική εκφόρτιση είναι ο ασφαλέστερος και πιο αξιόπιστος τρόπος ελέγχου της κατάστασης αυτών των συσσωρευτών. Εγκαταστάσεις συσσωρευτών VR Επειδή οι συσσωρευτές VR έχουν µη-υγρό ηλεκτρολύτη, µπορούν να εγκατασταθούν πιο ελεύθερα από τους αντίστοιχους συµβατικούς. Μπορούν να τοποθετηθούν οριζόντια ή εδραζόµενοι στις πλευρικές επιφάνειες τους. Αυτό σηµαίνει ότι θα µπορούσαν να τοποθετηθούν σε πολλά επίπεδα ραφιών ή σε βάθρα, αλλά ακόµη και PowerServices BATlex001-12/2/2013 7(10)

8 σε κλειστά ερµάρια. Εφ οσον δεν γίνεται πλήρωση µε οξύ ορισµένες εγκαταστάσεις είναι συµπαγείς και λιγότερο ή περισσότερο δύσκολο να ελεγχθούν οι συσσωρευτές τους. Πρέπει να αναφερθεί ότι ακόµη και οι συσσωρευτές VR απαιτούν συντήρηση. ηλαδή έλεγχο της τάσης φόρτισης, εξωτερικό καθαρισµό και σύσφιξη των συνδέσεων. Για τον λόγο αυτό ο χώρος εγκατάστασης των συσσωρευτών πρέπει να έχει ευρυχωρία µεταξύ των ραφιών ειδικότερα όταν οι συσσωρευτές τοποθετούνται σε οριζόντια θέση. Τοποθετώντας τους συσσωρευτές σε πλάγια θέση είναι πολύ πιο εύκολο αφού οι πόλοι τους είναι πρόσωπο µε πρόσωπο µε τον συντηρητή. Λόγω της αποδέσµευσης από τους συσσωρευτές VR του υδρογόνου είναι απαραίτητο να εξασφαλισθεί ο συνήθης αερισµός. Πολλές φορές πρέπει να γίνεται και υπολογισµός αυτού του αερισµού για να υπάρχει κάποια ικανοποιητική εφεδρεία, Οι γερµανικοί κανονισµοί VDE-0510, ειδικότερα τα µέρη 2&7 αναφέρονται σε αυτούς τους υπολογισµούς. Αναφέρονται για εγκαταστάσεις συσσωρευτών σε κλειστά ερµάρια αλλά και σε βάθρα. Σκοπός του απαραίτητου αερισµού είναι όχι µόνο ο περιορισµός των αερίων που παράγονται αλλά και η συγκράτηση της θερµοκρασίας σε επίπεδα µεταξύ 15 και 25 C µε αντίστοιχο περιορισµό στην πιθανότητα µείωσης του χρόνου ζωής που συµβαίνει σε αυξηµένες θερµοκρασίες. Πρέπει να αναφερθεί ότι το αέριο υδρογόνο που παράγεται σε ογκοµετρικές συγκεντρώσεις ποσοστού 4% δηµιουργεί εκρηκτικό µείγµα. Σε συµπαγείς εγκαταστάσεις πρέπει επίσης να υπολογίζεται και η επιφανειακή φόρτιση του δαπέδου στο χώρο τοποθέτησης των συσσωρευτών. Λόγω του αυξηµένου βάρους και των µικρών διαστάσεων των συσσωρευτών (µόλυβδος) πολλές φορές η πίεση του δαπέδου µπορεί να φθάσει Και τα kg/m 2. Πρέπει συνεπώς να γίνεται µελέτη αντοχής τόσο για το βάθρο όσο και το δάπεδο τοποθέτησης αυτών των συσσωρευτών. Σήµερα πλέον όλα τα βάθρα είναι αντισεισµικής κατασκευής. Φόρτιση των συσσωρευτών VR Οι συσσωρευτές VR φορτίζονται συνήθως µε εφαρµογή σταθερής συντηρητικής τάσης φόρτισης, (floating voltage). Η φόρτιση τους ακολουθεί την καµπύλη ΙU κατά DIN Εάν είναι επιθυµητό να µειωθεί ο χρόνος φόρτισης µε αύξηση της τάσης φόρτισης, πρέπει να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες του κατασκευαστή. Συνεχή φόρτιση µε υψηλή τάση οδηγεί σε υψηλές θερµοκρασίες λειτουργίας, αυξηµένες απώλειες νερού και κίνδυνος φαινοµένου thermal runaway. Για να µειωθεί η παραγόµενη θερµότητα σε συντηρητική φόρτιση από υψηλές θερµοκρασίες περιβάλλοντος, η συντηρητική τάση πρέπει να αντισταθµίζεται µε την σταθερά V/ C για κάθε βαθµό θερµοκρασίας πάνω από τους 20 C. Η σταθερά αυτή δίνεται από τον κατασκευαστή των συσσωρευτών. Όσο µικρότερη είναι η τιµή της τόσο λιγότερος είναι ο επηρεασµός της θερµοκρασίας λειτουργίας στον χρόνο ζωής των συσσωρευτών. Αυτό µπορεί να ενσωµατωθεί στα ηλεκτρονικά κυκλώµατα του φορτιστή. Ο φορτιστής αυτόµατα θα διορθώνει την αντίστοιχη τιµή της τάσης συντηρητικής φόρτισης µε την θερµοκρασία των συσσωρευτών. ο αισθητήρας πρέπει βέβαια να τοποθετηθεί σε άµεση επαφή µε το δοχείο του συσσωρευτή που λειτουργεί στο θερµότερο σηµείο της εγκατάστασης. Συνήθως αυτό είναι στη µέση της συστοιχίας. PowerServices BATlex001-12/2/2013 8(10)

9 Οικονοµικά στοιχεία εγκαταστάσεων συσσωρευτών VR Mία εγκατάσταση συστοιχίας συσσωρευτών από οικονοµικής πλευράς εξαρτάται από διάφορους συντελεστές οι οποίοι είναι: Τον αξιόπιστο χρόνο ζωής. Το αρχικό κόστος αγοράς της συστοιχίας συσσωρευτών. Το κόστος αλλαγής των συσσωρευτών. Συσσωρευτές µε µικρό χρόνο ζωής απαιτούν συχνές αλλαγές µε αυξηµένο κόστος. Συχνές αλλαγές σηµαίνει δηµιουργία οικολογικού προβλήµατος µιας και οι συσσωρευτές ρυπαίνουν µε τα οξείδια του µολύβδου το περιβάλλον. Το κόστος του χώρου εγκατάστασης των συσσωρευτών. Οι συσσωρευτές VR συνήθως δεσµεύουν µικρότερο χώρο, και δεν απαιτούν ειδικά δωµάτια σε σχέση µε τους συµβατικούς συσσωρευτές ανοικτού τύπου. Το κόστος του συστήµατος κλιµατισµού-αερισµού. Με σκοπό να επιτευχθεί αποδεκτός χρόνος ζωής και ασφάλεια λειτουργίας πρέπει να ρυθµίζεται αυτόµατα η θερµοκρασία και ο αερισµός του χώρου συσσωρευτών σε αποδεκτά επίπεδα. Ειδικά για συσσωρευτές µε υψηλές θερµικές απώλειες. Ασφάλεια / κόστος λειτουργίας. ιακοπές λειτουργίας µπορούν να οδηγήσουν σε αυξηµένο πραγµατικό κόστος. Συσσωρευτής µε µεγάλη αναµενόµενη διάρκεια ζωής για ασφαλή λειτουργία µπορεί να µειώσει αυτό το κόστος. ηµοσθένης Ισ. Στάµπας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός PowerServices BATlex001-12/2/2013 9(10)

10 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. Specification for electric storage batteries and battery plants, VDE-0510/DIN / Technical broshure SGV, gelled tubular blocks VRLA batteries, TUDOR-SONNAK AG, Norway. 3. Technical broshure dryfit Batteries, SONNENSHEIN BATTERIES GmbH, Germany. 4. Instructions for use and maintenance of SGF batterie blocks, TUDOR-SONNAK AG. Norway. 5. Drysafe series batteries, General leaflet, HAGEN GmbH, Germany. 6. Batteries in UPS instalations, FISKARS POWER SYSTEMS OY, Finland. 7. H ανάγκη για προστασία από συστήµατα αδιάλειπτης παροχής ενέργειας,. Στάµπας, Μάρτης, PowerServices BATlex001-12/2/ (10)

Άρθρο των B. Μπακόλια & Π. Σερέτη - PowerServices *

Άρθρο των B. Μπακόλια & Π. Σερέτη - PowerServices * H διαστασιοποίηση βιοµηχανικών συσσωρευτών µολύβδου και η επιλογή τους από πίνακες των κατασκευαστών. Άρθρο των B. Μπακόλια & Π. Σερέτη - PowerServices * Πρόλογος: Η επιλογή και διαστασιοποίηση των βιοµηχανικής

Διαβάστε περισσότερα

Μπαταρία η γνωστή μας άγνωστη

Μπαταρία η γνωστή μας άγνωστη Μπαταρία η γνωστή μας άγνωστη Ένα από τα βασικά εξαρτήματα σε ένα αυτοκίνητο είναι η μπαταρία. Ίσως θα έλεγα και το σπουδαιότερο αφού χωρίς αυτήν δεν μπορεί να λειτουργήσει σχεδόν τίποτα. Τι γνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ : ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Ηράκλειο 18 / 06 / 2015 Προµήθεια µπαταριών οχηµάτων και µηχανηµάτων του ήµου

Διαβάστε περισσότερα

Μια εντελώς ενδεικτική ταξινόμηση που μπορούμε να κάνουμε είναι η εξής (από τον πιο ακατάλληλο τύπο για βαθιές εκφορτίσεις στον πιο κατάλληλο):

Μια εντελώς ενδεικτική ταξινόμηση που μπορούμε να κάνουμε είναι η εξής (από τον πιο ακατάλληλο τύπο για βαθιές εκφορτίσεις στον πιο κατάλληλο): Οδηγός χρήσης Συσσωρευτής 12V. Πρόκειται για ανθεκτικό συσσωρευτή, κατάλληλο και για βαθιές εκφορτίσεις. Είναι κλειστού τύπου, που σημαίνει πως δεν απαιτεί συντήρηση, προσθήκη υγρών κ.λπ. Γενικές πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνομα Ηλιακά Φωτιστικά Δρόμου - Κήπου Σειρά LED. ΝΑΝΟΔΟΜΗ, Ασκληπιού 109, 11472 Αθήνα, Τηλ. 2103629581 email: info@nanodomi.com

Αυτόνομα Ηλιακά Φωτιστικά Δρόμου - Κήπου Σειρά LED. ΝΑΝΟΔΟΜΗ, Ασκληπιού 109, 11472 Αθήνα, Τηλ. 2103629581 email: info@nanodomi.com Αυτόνομα Ηλιακά Φωτιστικά Δρόμου - Κήπου Σειρά LED ΝΑΝΟΔΟΜΗ, Ασκληπιού 109, 11472 Αθήνα, Τηλ. 2103629581 email: info@nanodomi.com Διαμόρφωση ηλιακού φωτιστικού δρόμου Ένα αυτόνομο ηλιακό φωτιστικό αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

MHOUSE PR1 ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

MHOUSE PR1 ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ DOORADO - Προϊόντα ασφαλείας για το σπίτι, το κατάστηµα και το πάρκινγκ Τηλ: 210 55 51 680 Φαξ: 21 21 21 9038 ιεύθ: Παπαθανασίου 5, 19600 Μάνδρα Αττικής Internet link: www.doorado.biz E-mail: doorado@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1η Υ.ΠΕ. ΑΤΤΙΚΗΣ Ν. Κηφισιά 15/05/2015 Γ.Ο.Ν.Κ. «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ Αριθ.πρωτ.: 7982

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1η Υ.ΠΕ. ΑΤΤΙΚΗΣ Ν. Κηφισιά 15/05/2015 Γ.Ο.Ν.Κ. «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ Αριθ.πρωτ.: 7982 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1η Υ.ΠΕ. ΑΤΤΙΚΗΣ Ν. Κηφισιά 15/05/2015 Γ.Ο.Ν.Κ. «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ Αριθ.πρωτ.: 7982 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Δ/νση: Νουφάρων και Τιμίου Σταυρού

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ (ΕΝΑΕΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΑ ΣΥΡΜΑΤΑ)

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ (ΕΝΑΕΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΑ ΣΥΡΜΑΤΑ) ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ (ΕΝΑΕΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΑ ΣΥΡΜΑΤΑ) Οι ηλεκτρικές εφαρµογές του αλουµινίου εκµεταλλεύονται πρώτιστα την πολύ καλή ηλεκτρική αγωγιµότητα (χαµηλή ειδική αντίσταση) του µετάλλου,

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα TEI Πειραιά Sealab Carport 5 Μαρτίου 2015. Αυτόνομο Σύστημα Παροχής Ενέργειας Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων από ΑΠΕ & Συσσωρευτές

Ημερίδα TEI Πειραιά Sealab Carport 5 Μαρτίου 2015. Αυτόνομο Σύστημα Παροχής Ενέργειας Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων από ΑΠΕ & Συσσωρευτές Ημερίδα TEI Πειραιά Sealab Carport 5 Μαρτίου 2015 Αυτόνομο Σύστημα Παροχής Ενέργειας Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων από ΑΠΕ & Συσσωρευτές Γραμμική απεικόνιση συστήματος [ 1 / 2 ] = ΑΠΕ & Η/Ζ Ρυθμιστής φόρτισης

Διαβάστε περισσότερα

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον;

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον; 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ένα ανοικτό ηλεκτρικό κύκλωμα μετατρέπεται σε κλειστό, οπότε διέρχεται από αυτό ηλεκτρικό ρεύμα που μεταφέρει ενέργεια. Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΩΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ UPS ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ UPS ΣΤΑ ΦΟΡΤΙΑ ΜΑΣ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΩΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ UPS ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ UPS ΣΤΑ ΦΟΡΤΙΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΩΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ UPS ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ UPS ΣΤΑ ΦΟΡΤΙΑ ΜΑΣ Οι συσσωρευτές είναι η εναλλακτική πηγή ενέργειας για τα Συστήματα Αδιάλειπτης Λειτουργίας, δηλαδή τα UPS. Είναι η καρδιά τους.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΩΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΩΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΩΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Χαρακτηριστικά και προορισμός χρήσης Κύκλος ζωής 13 % % 1 % Αντοχή στη διαρροή Εγκατάσταση σε μηχανοκίνητα σκάφη Off Road Silver inside Χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

5.1 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΟΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΙΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ, ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟΥ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗ

5.1 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΟΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΙΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ, ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟΥ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗ 5.1 ΑΣΚΗΣΗ 5 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΟΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΙΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ, ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟΥ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗ Α' ΜΕΡΟΣ: Ηλεκτρόλυση του νερού. ΘΕΜΑ: Εύρεση της μάζας οξυγόνου και υδρογόνου που εκλύονται σε ηλεκτρολυτική

Διαβάστε περισσότερα

Συσσωρευτής μολύβδου

Συσσωρευτής μολύβδου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ. ΗΜΕΡΑ. ΩΡΑ. ΟΜΑΔΑ... ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Φύλλο έργου ΑΣΚΗΣΗ 5η Συσσωρευτής μολύβδου 2 Πορεία εργασίας: 1. Αναγνώριση εξαρτημάτων συσσωρευτή. a) Αναγνωρίστε τα αριθμημένα

Διαβάστε περισσότερα

5. Ονομαστική θερμοκρασία : 30 C 6. Ονομαστική στάθμη ηλεκτρολύτη : μέχρι την ένδειξη στάθμης ηλεκτρολύτη max.

5. Ονομαστική θερμοκρασία : 30 C 6. Ονομαστική στάθμη ηλεκτρολύτη : μέχρι την ένδειξη στάθμης ηλεκτρολύτη max. Οδηγίες χρήσης μπαταριών ENERGIA GREEK Μπαταρίες έλξης με θετικές σωληνωτές πλάκες τύπου NRG-D Ονομαστικά Χαρακτηριστικά 1. Ονομαστική χωρητικότητα C 5 : βλέπε πινακίδα 2. Ονομαστική τάση : 2,0 V x πλήθος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΕΜΒΑΠΤΙΣΜΕΝΟΥ ΣΕ ΟΧΕΙΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΗΛΙΑΚΟΥ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ. Ν. Χασιώτης, Ι. Γ. Καούρης, Ν. Συρίµπεης. Τµήµα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, Πανεπιστήµιο Πατρών 65 (Ρίο) Πάτρα.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Αντικατάσταση συσσωρευτών UPS Νέας Πτέρυγας και συντήρηση αυτών»

ΘΕΜΑ : «Αντικατάσταση συσσωρευτών UPS Νέας Πτέρυγας και συντήρηση αυτών» ΘΕΜΑ : «Αντικατάσταση συσσωρευτών UPS Νέας Πτέρυγας και συντήρηση αυτών» ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αντικατάσταση συσσωρευτών Κοινά Χαρακτηριστικά Προμήθειας και Αντικατάστασης Συσσωρευτών: Τύπος: Μολύβδου κλειστού

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε ΝΕΜ/ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Υ/Σ-ΚΥΤ

ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε ΝΕΜ/ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Υ/Σ-ΚΥΤ ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε ΝΕΜ/ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Υ/Σ-ΚΥΤ Ιούνιος 2007 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ TD- 88/1 ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΕΣ ΝΙΚΕΛΙΟΥ ΚΑ ΜΙΟΥ 110 V DC ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΥΣ 150/20

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ Σπουδαστές : Μανώλης Καμβύσης, Γιάννης Κυριαζής Επιβλέπων καθηγητής : Περιεχόμενα 1 2 3 4

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Σκοπός Στο τρίτο κεφάλαιο θα εισαχθεί η έννοια της ηλεκτρικής ενέργειας. 3ο κεφάλαιο ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1 2 3.1 Θερμικά αποτελέσματα του ηλεκτρικού ρεύματος Λέξεις κλειδιά:

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικές Ταλαντώσεις 2ο Σετ Ασκήσεων - Φθινόπωρο 2012

Ηλεκτρικές Ταλαντώσεις 2ο Σετ Ασκήσεων - Φθινόπωρο 2012 Ηλεκτρικές Ταλαντώσεις - Φθινόπωρο 2012 Επιµέλεια: Μιχάλης Ε. Καραδηµητρίου, M Sc Φυσικός http://perifysikhs.wordpress.com Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Α.1. Ποια µεταβολή ϑα έχουµε στην περίοδο ηλεκτρικών

Διαβάστε περισσότερα

Από τι αποτελείται ένας πυκνωτής

Από τι αποτελείται ένας πυκνωτής Πυκνωτές Οι πυκνωτές είναι διατάξεις οι οποίες αποθηκεύουν ηλεκτρικό φορτίο. Xρησιµοποιούνται ως «αποθήκες ενέργειας» που µπορούν να φορτίζονται µε αργό ρυθµό και µετά να εκφορτίζονται ακαριαία, παρέχοντας

Διαβάστε περισσότερα

Double Lid W. Battery Type Performance Dimensions Technical Characteristics CCAEN (A)

Double Lid W. Battery Type Performance Dimensions Technical Characteristics CCAEN (A) Double Lid W S E A L E D M A I N T E N A N C E F R E E Κατάλληλη για οχήματα με κανονικές ηλεκτρικές απαιτήσεις Ολοκληρωμένο σύστημα λαβυρίνθου Καπάκια προστασίας των πόλων Βελτιωμένη προστασία από διαρροές

Διαβάστε περισσότερα

4. ΒΛΑΒΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΘΡΑΥΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ

4. ΒΛΑΒΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΘΡΑΥΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ 4. ΒΛΑΒΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΘΡΑΥΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ Ως διάβρωση ορίζεται η διεργασία που επισυμβαίνει στην επιφάνεια μεταλλικών κατασκευών και οδηγεί σε ποικίλου βαθµού καταστροφή τους. Όταν ένα μέταλλο έρθει

Διαβάστε περισσότερα

Διαστασιολόγηση ουδετέρου αγωγού σε εγκαταστάσεις με αρμονικές

Διαστασιολόγηση ουδετέρου αγωγού σε εγκαταστάσεις με αρμονικές Διαστασιολόγηση ουδετέρου αγωγού σε εγκαταστάσεις με αρμονικές Όπως είναι γνωστό, η παρουσία μη γραμμικών φορτίων σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα δημιουργεί αρμονικές συνιστώσες ρεύματος στα καλώδια τροφοδοσίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΚΑΚΑΡΟΥΝΤΑ ΑΡΓΥΡΩ Α.Μ. 277 ΜΗΤΣΑΚΗ ΤΑΤΙΑΝΑ Α.Μ. 309 ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΑΤΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Α.Μ.322

ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΚΑΚΑΡΟΥΝΤΑ ΑΡΓΥΡΩ Α.Μ. 277 ΜΗΤΣΑΚΗ ΤΑΤΙΑΝΑ Α.Μ. 309 ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΑΤΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Α.Μ.322 ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΚΑΚΑΡΟΥΝΤΑ ΑΡΓΥΡΩ Α.Μ. 277 ΜΗΤΣΑΚΗ ΤΑΤΙΑΝΑ Α.Μ. 309 ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΑΤΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Α.Μ.322 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ Οι κυψέλες καυσίμου είναι συσκευές οι οποίες μέσω ηλεκτροχημικών αντιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης. Ρυθμιστής Θερμοκρασίας Χώρου 230/10 (4) A~ Με Διάταξη Ανοίγματος

Οδηγίες χρήσης. Ρυθμιστής Θερμοκρασίας Χώρου 230/10 (4) A~ Με Διάταξη Ανοίγματος Οδηγίες χρήσης Ρυθμιστής Θερμοκρασίας Χώρου 230/10 (4) A~ Με Διάταξη Ανοίγματος 0390.. Περιεχόμενα Οδηγίες χρήσης ρυθμιστή θερμοκρασίας χώρου 230/10 (4) A~ με διάταξη ανοίγματος 2 Εγκατάσταση του ρυθμιστή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ κ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝ, ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ κ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Παραουσίαση μαθήματος με διαφάνειες στο

Διαβάστε περισσότερα

CHARGE BOX 0.8 USER MANUAL BATTERY-CHARGER 0,8 AMP WWW.4LOAD.DE. 4 Load GmbH. Glendale Str. 4 87700 Memmingen Germany www.4load.de

CHARGE BOX 0.8 USER MANUAL BATTERY-CHARGER 0,8 AMP WWW.4LOAD.DE. 4 Load GmbH. Glendale Str. 4 87700 Memmingen Germany www.4load.de CHARGE BOX 0.8 BATTERY-CHARGER 0,8 AMP USER MANUAL 4 Load GmbH Glendale Str. 4 87700 Memmingen Germany www.4load.de WWW.4LOAD.DE 3 2 5 1 4 8 9 7 6 10 Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή Για την ασφάλειά σας...

Διαβάστε περισσότερα

Γενικός Οδηγός Αυτόνομων Φωτοβολταϊκών Συστημάτων

Γενικός Οδηγός Αυτόνομων Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Γενικός Οδηγός Αυτόνομων Φωτοβολταϊκών Συστημάτων 1 Copyright 2013-2014 Προστατεύεται από Πνευματικά Δικαιώματα Απαγορεύεται η μερική ή ολική αντιγραφή. - Agreenenergy.gr Πίνακας Περιεχομένων AlphaGreen

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στο: Διαγώνισμα στο 4.8 ερωτ. από 1 η - 26 η

Απαντήσεις στο: Διαγώνισμα στο 4.8 ερωτ. από 1 η - 26 η Απαντήσεις στο: Διαγώνισμα στο 4.8 ερωτ. από 1 η - 26 η 1. Ποιος είναι ο σκοπός του συστήματος ανάφλεξης; 148 Σκοπός του συστήματος ανάφλεξης είναι η παραγωγή ηλεκτρικού σπινθήρα την κατάλληλη χρονική

Διαβάστε περισσότερα

Ποιότητα Ηλεκτρικής Ενέργειας. Φίλτρα Αρµονικών Ρεύµατος

Ποιότητα Ηλεκτρικής Ενέργειας. Φίλτρα Αρµονικών Ρεύµατος Ποιότητα Ηλεκτρικής Ενέργειας Φίλτρα Αρµονικών Ρεύµατος Γενικά Προβλήµατα που δηµιουργούν οι αρµονικές Μείωση του cosφ Αυξηµένες απώλειες στα καλώδια Συντονισµός-Καταστροφή πυκνωτών και µετασχηµατιστών

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη ΥΣ. Σχηματική διάκριση τμημάτων ΥΣ.

Διάταξη ΥΣ. Σχηματική διάκριση τμημάτων ΥΣ. H μελέτη ενός ΥΣ είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα. Έχει να κάνει με την αντιμετώπιση διαφορετικών θεμάτων (ηλεκτρολογικών, κτιριακών, ασφάλειας). Γενικά ένας υποσταθμός αποτελείται από τα παρακάτω τέσσερα

Διαβάστε περισσότερα

Ισοζύγια Μάζας. 1. Eισαγωγή

Ισοζύγια Μάζας. 1. Eισαγωγή Ισοζύγια Μάζας 1. Eισαγωγή Οποιαδήποτε χηµική διεργασία όπου υπάρχουν αλληλεπιδράσεις µεταξύ δύο ή περισσότερων υλικών µπορεί να αναλυθεί µε βάση τα ισοζύγια υλικών. Γενικά, υπάρχουν δύο διαφορετικές περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

6. ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ

6. ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ 6-1 6. ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ 6.1. ΙΑ ΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Πολλές βιοµηχανικές εφαρµογές των πολυµερών αφορούν τη διάδοση της θερµότητας µέσα από αυτά ή γύρω από αυτά. Πολλά πολυµερή χρησιµοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Κινητήρες μιας νέας εποχής

Κινητήρες μιας νέας εποχής Κινητήρες μιας νέας εποχής H ABB παρουσιάζει μια νέα γενιά κινητήρων υψηλής απόδοσης βασισμένη στην τεχνολογία σύγχρονης μαγνητικής αντίστασης. Η ΑΒΒ στρέφεται στην τεχνολογία κινητήρων σύγχρονης μαγνητικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΓΩΓΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΓΩΓΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑ LC ΣΤΟ ΑΛΛΟ. ΔΥΟ ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΗΝΙΟ. Στο κύκλωμα του σχήματος το πηνίο έχει συντελεστή αυτεπαγωγής L = (A) (B) mh, ο πυκνωτής () έχει χωρητικότητα C = μf, ενώ ο πυκνωτής

Διαβάστε περισσότερα

GM-392 & GM-393 700VDC 700 Vrms /AC.

GM-392 & GM-393  700VDC 700 Vrms /AC. Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΟΛΥΜΕΤΡΑ GM-392 & GM-393 ΠΡΟΣΟΧΗ Να χρησιµοποιείτε το πολύµετρο µόνο µε τους τρόπους που περιγράφονται στις οδηγίες χρήσης που ακολουθούν. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι προδιαγραφές της συσκευής

Διαβάστε περισσότερα

Ο πυκνωτής και το πηνίο

Ο πυκνωτής και το πηνίο Πυκνωτής, ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ Ο πυκνωτής και το πηνίο Αποτελείται από ύο οπλισµούς, µονωµένους µεταξύ τους, που µπορούν να αλληλεπιρούν. Κατά τη φόρτιση η πηγή µετακινεί φορτίο από τον ένα οπλισµό στον

Διαβάστε περισσότερα

PowerServices Κ. Αρβανίτη 9, 144 52 Μεταµόρφωση Τηλ. 2841 084, fax. 2841 084 e-mail:powersv@netor.gr

PowerServices Κ. Αρβανίτη 9, 144 52 Μεταµόρφωση Τηλ. 2841 084, fax. 2841 084 e-mail:powersv@netor.gr Συνεργασία Συστήµατος Αδιάλειπτης Λειτουργίας (UPS) και Ηλεκτρογεννήτριας (H/Z). Προβλήµατα και προτεινόµενες λύσεις ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το άρθρο αυτό αναλύει τα προβλήµατα συνεργασίας ενός συστήµατος αδιάλειπτης

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία συσσωρευτών ΕΛΞΗΣ (TRACTION) www.eshops.gr

Στοιχεία συσσωρευτών ΕΛΞΗΣ (TRACTION) www.eshops.gr Στοιχεία συσσωρευτών ΕΛΞΗΣ (TRACTION) www.eshops.gr 2 Energy is what we do Στοιχεία συσσωρευτών έλξης (traction) εισαγωγή Τα στοιχεία συσσωρευτών έλξης (traction) SUNLIGHT είναι σχεδιασμένα για την υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

Μεγιστοποιώντας τον ψυκτικό χώρο Ράλφ Τέιτορ, Συστήµατα Προηγµένης Τεχνολογίας, Εταιρεία Περιορισµένης Ευθύνης

Μεγιστοποιώντας τον ψυκτικό χώρο Ράλφ Τέιτορ, Συστήµατα Προηγµένης Τεχνολογίας, Εταιρεία Περιορισµένης Ευθύνης Μεγιστοποιώντας τον ψυκτικό χώρο Ράλφ Τέιτορ, Συστήµατα Προηγµένης Τεχνολογίας, Εταιρεία Περιορισµένης Ευθύνης Υπάρχουν δύο τρόποι για να αυξήσετε την αµιγή χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρου, ο πρώτος

Διαβάστε περισσότερα

Το χρονικό διάστημα μέσα σε μια περίοδο που η ενέργεια του μαγνητικού πεδίου αυξάνεται ισούται με:

Το χρονικό διάστημα μέσα σε μια περίοδο που η ενέργεια του μαγνητικού πεδίου αυξάνεται ισούται με: Κυκλώματα, Επαναληπτικό ΤΕΣΤ. ΘΕΜΑ Α. Στο κύκλωμα του σχήματος, ο πυκνωτής το χρονική στιγμή =0 που κλείνουμε το διακόπτη φέρει φορτίο q=q. Α. H ενέργεια του ηλεκτρικού πεδίου του πυκνωτή είναι ίσος με

Διαβάστε περισσότερα

i-safe Συστήματα Πνευματικής Ενεργοποίησης Άμεσης / Έμμεσης Κατάσβεσης Χαμηλής Πίεσης Pneumatic Fire Control Systems Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Η Ρ Ε Σ

i-safe Συστήματα Πνευματικής Ενεργοποίησης Άμεσης / Έμμεσης Κατάσβεσης Χαμηλής Πίεσης Pneumatic Fire Control Systems Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Η Ρ Ε Σ Σύντομη περιγραφή Η «καρδιά» της γκάμας προϊόντων isafe χαμηλής πίεσης είναι ο ευαίσθητος θερμοσωλήνας, ο οποίος λειτουργεί σαν γραμμικός ανιχνευτής φλόγας και θερμότητας. Ο γεμάτος πίεση (αζώτου) θερμοσωλήνας

Διαβάστε περισσότερα

2. ΟΛΕΣ οι απαντήσεις να δοθούν στις σελίδες του εξεταστικού δοκιμίου το οποίο θα επιστραφεί.

2. ΟΛΕΣ οι απαντήσεις να δοθούν στις σελίδες του εξεταστικού δοκιμίου το οποίο θα επιστραφεί. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ OIKΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

α. Όταν από έναν αντιστάτη διέρχεται ηλεκτρικό ρεύμα, η θερμοκρασία του αυξάνεται Η αύξηση αυτή συνδέεται με αύξηση της θερμικής ενέργειας

α. Όταν από έναν αντιστάτη διέρχεται ηλεκτρικό ρεύμα, η θερμοκρασία του αυξάνεται Η αύξηση αυτή συνδέεται με αύξηση της θερμικής ενέργειας 1 3 ο κεφάλαιο : Απαντήσεις των ασκήσεων Χρησιμοποίησε και εφάρμοσε τις έννοιες που έμαθες: 1. Συμπλήρωσε τις λέξεις που λείπουν από το παρακάτω κείμενο, έτσι ώστε οι προτάσεις που προκύπτουν να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΕΝΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Η παρούσα τεχνική περιγραφή, συντάχθηκε από: για την εγκατάσταση συστήματος ανίχνευσης δημιουργίας εκρηκτικών μιγμάτων στην επιχείρηση:. Ο σχεδιασμός και η λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΩΝ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ιπλωµατική Εργασία ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΩΝ Τσάπρας Αθανάσιος Εξεταστική Επιτροπή : Καλαϊτζάκης Κωνσταντίνος (Επιβλέπων) Μπάλας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 8 - Μελέτη της ηλεκτρόλυσης CuSO 4 ΑΣΚΗΣΗ 8. Μελέτη της ηλεκτρόλυσης CuSO 4

ΑΣΚΗΣΗ 8 - Μελέτη της ηλεκτρόλυσης CuSO 4 ΑΣΚΗΣΗ 8. Μελέτη της ηλεκτρόλυσης CuSO 4 ΑΣΚΗΣΗ 8 Μελέτη της ηλεκτρόλυσης CuSO 4 Συσκευές: Ένα τροφοδοτικό συνεχούς τάσης, ένα αμπερόμετρο, ένα χρονόμετρο και ένα βολτάμετρο. Το βολτάμετρο ή κουλομβόμετρο αποτελείται από ένα γυάλινο δοχείο που

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες συναρμολόγησης Μποϊλερ θερμικής στρωμάτωσης BSP / BSP-SL BSP-W / BSP-W-SL Σελίδα X - X

Οδηγίες συναρμολόγησης Μποϊλερ θερμικής στρωμάτωσης BSP / BSP-SL BSP-W / BSP-W-SL Σελίδα X - X XX Οδηγίες συναρμολόγησης Μποϊλερ θερμικής στρωμάτωσης BSP / BSP-SL BSP-W / BSP-W-SL Σελίδα X - X Wolf GmbH Postfach 1380 84048 Mainburg Tel. 08751/74-0 Fax 08751/741600 Internet: www.wolf-heiztechnik.de

Διαβάστε περισσότερα

Γραπτή εξέταση «Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών ΙI»-Σεπτέμβριος 2016

Γραπτή εξέταση «Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών ΙI»-Σεπτέμβριος 2016 Γραπτή εξέταση «Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών ΙI»-Σεπτέμβριος 016 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ-ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Για την ολοκλήρωση της διπλωµατικής µου εργασίας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους µεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς συναδέλφους για τις συµβουλές και την β

Για την ολοκλήρωση της διπλωµατικής µου εργασίας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους µεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς συναδέλφους για τις συµβουλές και την β ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΩΝ (BATTERY MANAGMENT SYSTEM) ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:ΧΑΤΖΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΡΑΓΚΗΣ ΗΜΗΤΡΗΣ XANIA 2006 1 Για την ολοκλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

HAWKER MODULAR CHARGERS KEEP ON GOING! ΑΚOΜΗ ΚΑΙ OΤΑΝ ΜEΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜAΔΑΣ ΛΕIΠΕΙ...

HAWKER MODULAR CHARGERS KEEP ON GOING! ΑΚOΜΗ ΚΑΙ OΤΑΝ ΜEΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜAΔΑΣ ΛΕIΠΕΙ... HAWKER MODULAR CHARGERS KEEP ON GOING! ΑΚOΜΗ ΚΑΙ OΤΑΝ ΜEΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜAΔΑΣ ΛΕIΠΕΙ... MODULAR: ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΨΗΛH ΑΠOΔΟΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΊΑ Τα modules τα οποία απλά συνδέονται και λειτουργούν (plug

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ: ΜΕΡΟΣ Ι Ο Εγκέφαλος του αυτοκινήτου χρειάζεται αισθητήρες, Όπως ακριβώς και ο ανθρώπινος!

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Θέµα Α Στις ερωτήσεις -4 να βρείτε τη σωστή απάντηση. Α. Για κάποιο χρονικό διάστηµα t, η πολικότητα του πυκνωτή και

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης. Συνοπτικές οδηγίες. Προσοχή στη σωστή πολικότητα:

Οδηγός χρήσης. Συνοπτικές οδηγίες. Προσοχή στη σωστή πολικότητα: Table of Contents Συνοπτικές οδηγίες...3 Προσοχή στη σωστή πολικότητα:...3 Συντήρηση του ρυθμιστή φόρτισης...4 Τεχνικά χαρακτηριστικά...4 Ενδείξεις...5 Πιστοποιήσεις...5 Οδηγός χρήσης Συνοπτικές οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ OZAT CFV10. ΟΖΟΝΙΣΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΖΟΝΤΟΣ ΜΕΧΡΙ 4,65 kg/h σε 3% κ.β. ΑΠΟ ΑΕΡΑ. 7,69 kg/h σε 10% κ.β.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ OZAT CFV10. ΟΖΟΝΙΣΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΖΟΝΤΟΣ ΜΕΧΡΙ 4,65 kg/h σε 3% κ.β. ΑΠΟ ΑΕΡΑ. 7,69 kg/h σε 10% κ.β. OZAT CFV10 ΟΖΟΝΙΣΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΖΟΝΤΟΣ ΜΕΧΡΙ 4,65 kg/h σε 3% κ.β. ΑΠΟ ΑΕΡΑ ή 7,69 kg/h σε 10% κ.β. ΑΠΟ ΟΞΥΓΟΝΟ OZONIA DEGREMONT TECHNOLOGIES AQUACHEM Αµαζόνων 1, Καλαµαριά, Θεσσαλονίκη 55133-1 - ΤΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθηµα: Τεχνολογία Συγκολλήσεων και

Διαβάστε περισσότερα

ΗλιακοίΣυλλέκτες. Γιάννης Κατσίγιαννης

ΗλιακοίΣυλλέκτες. Γιάννης Κατσίγιαννης ΗλιακοίΣυλλέκτες Γιάννης Κατσίγιαννης Ηλιακοίσυλλέκτες Ο ηλιακός συλλέκτης είναι ένα σύστηµα που ζεσταίνει συνήθως νερό ή αέρα χρησιµοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία Συνήθως εξυπηρετεί ανάγκες θέρµανσης

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρικό ρεύµα ampere

ηλεκτρικό ρεύµα ampere Ηλεκτρικό ρεύµα Το ηλεκτρικό ρεύµα είναι ο ρυθµός µε τον οποίο διέρχεται ηλεκτρικό φορτίο από µια περιοχή του χώρου. Η µονάδα µέτρησης του ηλεκτρικού ρεύµατος στο σύστηµα SI είναι το ampere (A). 1 A =

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης. Ρυθμιστής Θερμοκρασίας Χώρου 24/ 5(2) A~ Με Επαφή Δύο Κατευθύνσεων

Οδηγίες χρήσης. Ρυθμιστής Θερμοκρασίας Χώρου 24/ 5(2) A~ Με Επαφή Δύο Κατευθύνσεων Οδηγίες χρήσης Ρυθμιστής Θερμοκρασίας Χώρου 24/ 5(2) A~ Με Επαφή Δύο Κατευθύνσεων 0397.. Περιεχόμενα Οδηγίες χρήσης ρυθμιστή θερμοκρασίας χώρου 24/5 (2) A~ με επαφή δύο κατευθύνσεων 2 Εγκατάσταση του ρυθμιστή

Διαβάστε περισσότερα

GR 1-8 ARTIC V1_22/02/2019

GR 1-8 ARTIC V1_22/02/2019 1-8 V1_22/02/2019 www.gys.fr ΟΔΗΓΊΕΣ ΑΣΦΑΛΕΊΑΣ Αυτό το εγχειρίδιο περιλαμβάνει οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της συσκευής σας και τις προφυλάξεις που πρέπει να ακολουθήσετε για τη δική σας ασφάλεια.

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΡΟΠΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΡΟΠΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ Ένας που κατασκευάζεται ώστε να παρουσιάζει μεγάλη αντίσταση δρομέα η ροπή εκκίνησης του είναι αρκετά υψηλή αλλά το ίδιο υψηλή είναι και η ολίσθηση του στις κανονικές συνθήκες λειτουργίας Όμως επειδή Pconv=(1-s)PAG,

Διαβάστε περισσότερα

CHARGE BOX 3.6 USER MANUAL BATTERY-CHARGER 3,6 AMP. 4 Load GmbH WWW.4LOAD.DE. Glendale Str. 4 87700 Memmingen Germany www.4load.de

CHARGE BOX 3.6 USER MANUAL BATTERY-CHARGER 3,6 AMP. 4 Load GmbH WWW.4LOAD.DE. Glendale Str. 4 87700 Memmingen Germany www.4load.de CHARGE BOX 3.6 BATTERY-CHARGER 3,6 AMP USER MANUAL 4 Load GmbH Glendale Str. 4 87700 Memmingen Germany www.4load.de WWW.4LOAD.DE 1 2 3 4 8 7 6 5 11 9 10 11 15 14 13 12 16 Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

6η Εργαστηριακή Άσκηση Μέτρηση διηλεκτρικής σταθεράς σε κύκλωµα RLC

6η Εργαστηριακή Άσκηση Μέτρηση διηλεκτρικής σταθεράς σε κύκλωµα RLC 6η Εργαστηριακή Άσκηση Μέτρηση διηλεκτρικής σταθεράς σε κύκλωµα RLC Θεωρητικό µέρος Αν µεταξύ δύο αρχικά αφόρτιστων αγωγών εφαρµοστεί µία συνεχής διαφορά δυναµικού ή τάση V, τότε στις επιφάνειές τους θα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα εφελκυσμού

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα εφελκυσμού Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα εφελκυσμού Κατασκευαστικός Τομέας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Περιεχόμενα Σχήμα 1 οκίμια εφελκυσμού

Διαβάστε περισσότερα

Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης

Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης FiWaRec Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ #DOC 2013/PRSP/FWR/Rev. 2.0 Η «καρδιά» της γκάμας προϊόντων FiWaGuard είναι

Διαβάστε περισσότερα

PowerServices Κ. Αρβανίτη 9, 14452 Μεταµόρφωση Τ.2102841084 F. 2102848676 e-mail:. info@powerservices.gr

PowerServices Κ. Αρβανίτη 9, 14452 Μεταµόρφωση Τ.2102841084 F. 2102848676 e-mail:. info@powerservices.gr PowerServices Κ. Αρβανίτη 9, 14452 Μεταµόρφωση [Power] Τ.2102841084 F. 2102848676 e-mail:. info@powerservices.gr Έλεγχος συστηµάτων UPS και των συσσωρευτών τους, νέες τεχνικές εξοικονόµησης ενέργειας και

Διαβάστε περισσότερα

INVERTER SC-IR ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ

INVERTER SC-IR ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ INVERTER SC-IR ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Στοιχεία: ΟΘΟΝΗ LCD 1) Λειτουργία φόρτισης Όταν είναι σε χρήση, η LCD οθόνη δείχνει το τρέχον φορτίο: 2) Λειτουργία χρήσης Όταν είναι σε λειτουργία χρήσης, οι ενδείξεις στην οθόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Θέµα Α Στις ερωτήσεις 1-4 να βρείτε τη σωστή απάντηση. Α1. Για κάποιο χρονικό διάστηµα t, η πολικότητα του πυκνωτή και

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση του συνδυασμού μόνωσης και υαλοπινάκων στη μεταβατική κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων

Επίδραση του συνδυασμού μόνωσης και υαλοπινάκων στη μεταβατική κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων Επίδραση του συνδυασμού μόνωσης και υαλοπινάκων στη μεταβατική κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων Χ. Τζιβανίδης, Λέκτορας Ε.Μ.Π. Φ. Γιώτη, Μηχανολόγος Μηχανικός, υπ. Διδάκτωρ Ε.Μ.Π. Κ.Α. Αντωνόπουλος, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014 ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://wwwstudy4examsgr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

(1) i mig,k = z 2 kf 2 u k c k (2) i mig = i mig,k = z 2 kf 2 u k c k. k=1. k=1

(1) i mig,k = z 2 kf 2 u k c k (2) i mig = i mig,k = z 2 kf 2 u k c k. k=1. k=1 Αριθμοί μεταφοράς Α. Καραντώνης 1 Σκοπός Σκοπός της άσκησης είναι ο πειραματικός προσδιορισμός των αριθμών μεταφοράς με τη μέθοδο Hittorf. Ειδικότερα, προσδιορίζονται ο αριθμοί μεταφοράς κατιόντων υδρογόνου

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Χωρητικότητα Εικόνα: Όλες οι παραπάνω συσκευές είναι πυκνωτές, οι οποίοι αποθηκεύουν ηλεκτρικό φορτίο και ενέργεια. Ο πυκνωτής είναι ένα είδος κυκλώματος που μπορούμε να συνδυάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΙΙ

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΙΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΙΙ Διδάσκων: Παπασιώπη Νυμφοδώρα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ενότητα 3 η : Αγωγή Σύνθετα τοιχώματα Άθροιση αντιστάσεων Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Φορτισμένο σωματίδιο αφήνεται ελεύθερο μέσα σε ομογενές ηλεκτρικό πεδίο χωρίς την επίδραση της βαρύτητας. Το σωματίδιο: α. παραμένει ακίνητο. β. εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση.

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευασία Τροφίµων. Μεταλλική Συσκευασία. Εισαγωγή

Συσκευασία Τροφίµων. Μεταλλική Συσκευασία. Εισαγωγή Συσκευασία Τροφίµων Μεταλλική Συσκευασία Εισαγωγή Συνηθέστερα χρησιµοποιούµενα µέταλλα: Σίδηρος (σαν ανοξείδωτος χάλυβας σε σκεύη και εξοπλισµό) Κασσίτερος (λευκοσίδηρος σε συνδυασµό µε σίδηρο στις κονσέρβες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧ/ΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧ/ΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΗ ΛΥΕΙΟΥ ΘΕΤΙΗΣ Ι ΤΕΧ/ΗΣ ΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜ : Στις ερωτήσεις - να γράψετε στο φύλλο απαντήσεων τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Στις ερωτήσεις -5 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΑΕ ΙΙ. Αισθητήρια θερμοκρασίας Εισαγωγή

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΑΕ ΙΙ. Αισθητήρια θερμοκρασίας Εισαγωγή ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΑΕ ΙΙ Εργαστηριακή Άσκηση 1 Αισθητήρια θερμοκρασίας Εισαγωγή Η μέτρηση της θερμοκρασίας είναι μια σημαντική ασχολία για τους μηχανικούς παραγωγής γιατί είναι, συνήθως,

Διαβάστε περισσότερα

Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης

Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης i-safe Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ #DOC 2015/BUSES/FWR/ILP/Rev. 2.0 Η «καρδιά» της γκάμας προϊόντων i-safe είναι

Διαβάστε περισσότερα

(α) Σχ. 5/30 Σύμβολα πυκνωτή (α) με πολικότητα, (β) χωρίς πολικότητα

(α) Σχ. 5/30 Σύμβολα πυκνωτή (α) με πολικότητα, (β) χωρίς πολικότητα 5. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι ( ΠΥΚΝΩΤΕΣ) Πυκνωτές O πυκνωτής είναι ένα ηλεκτρικό εξάρτημα το οποίο έχει την ιδιότητα να απορροφά και να αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια και να την απελευθερώνει, σε προκαθορισμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΟΘΕΡΜΗ ΣΟΜΠΑ. NEΑ Αερόθερµη σόµπα Pellet P50.

ΑΕΡΟΘΕΡΜΗ ΣΟΜΠΑ. NEΑ Αερόθερµη σόµπα Pellet P50. Pellet P0 ΑΕΡΟΘΕΡΜΗ ΣΟΜΠΑ NEΑ Αερόθερµη σόµπα Pellet P0 www.caminodesign.gr Pellet P0 ΑΕΡΟΘΕΡΜΗ ΣΟΜΠΑ, kw ΑΕΡΟΘΕΡΜΗ ΣΟΜΠΑ PELLET Η αερόθερµη σόµπα Pellet P0 είναι µία σόµπα pellet µε πρωτότυπο σχεδιασµό,

Διαβάστε περισσότερα

Το μηδέν και το τετράγωνο.

Το μηδέν και το τετράγωνο. Το μηδέν και το τετράγωνο. Στο κύκλωµα του σχήµατος, ο διακόπτης (δ ) είναι κλειστός ενώ ο (δ ) ανοικτός. Θεωρούµε γνωστές τις τιµές της ΗΕ της πηγής Ε, των αντιστάσεων,, του συντελεστή αυτεπαγωγής του

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία από UPS σε 3, 5 ή 9 προβλήµατα ηλεκτρικής τροφοδοσίας;*

Προστασία από UPS σε 3, 5 ή 9 προβλήµατα ηλεκτρικής τροφοδοσίας;* Προστασία από UPS σε 3, 5 ή 9 προβλήµατα ηλεκτρικής τροφοδοσίας;* Ο κόσµος έχει γίνει πλέον πλήρως ηλεκτρονικός και ψηφιακός. Κάθε ηλεκτρικό - ηλεκτρονικό µηχάνηµα, από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, (Η/Υ),

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΥΦΥΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΦΟΡΤΙΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Τη λειτουργία των εσωτερικών µονάδων ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΙ Το συνολι

ΤΟ ΕΥΦΥΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΦΟΡΤΙΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Τη λειτουργία των εσωτερικών µονάδων ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΙ Το συνολι Πρόγραµµα λογισµικού για τη διαχείριση εγκαταστάσεων κλιµατισµού ERGO @ ο C = Ergo Η έξυπνη λύση για τη διαχείριση εγκαταστάσεων κλιµατισµού µε συνέπεια την εξοικονόµηση σηµαντικών ποσοτήτων ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΟΔΙΩΣΗ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΟΔΙΩΣΗ Εισαγωγή ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΟΔΙΩΣΗ Το γαλβανικό κελί (γαλβανική διάβρωση) είναι μια ηλεκτροχημική αντίδραση οξείδωσης-αναγωγής (redox), η οποία συμβαίνει όταν δύο ανόμοια μέταλλα

Διαβάστε περισσότερα

Tεχνική Πληροφορία Διαδικασία Derating για Sunny Boy και Sunny Tripower

Tεχνική Πληροφορία Διαδικασία Derating για Sunny Boy και Sunny Tripower Tεχνική Πληροφορία Διαδικασία Derating για Sunny Boy και Sunny Tripower Με τη διαδικασία Derating, ο μετατροπέας μειώνει την απόδοσή του, ώστε να προστατεύσει τα εξαρτήματα από υπερθέρμανση. Αυτό το έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

Διακόπτης προστασίας αγωγών:

Διακόπτης προστασίας αγωγών: Διακόπτης προστασίας αγωγών: Διαστασιολόγηση των κατάλληλων διακοπτών προστασίας αγωγών για μετατροπείς υπό ειδικές συνθήκες Περιεχόμενα Η επιλογή του σωστού διακόπτη προστασίας αγωγών εξαρτάται από διάφορους

Διαβάστε περισσότερα

α. 16 m/s 2 β. 8 m/s 2 γ. 4 m/s 2 δ. 2 m/s 2

α. 16 m/s 2 β. 8 m/s 2 γ. 4 m/s 2 δ. 2 m/s 2 3 ο ΓΕΛ ΧΑΝΑΝ ΡΙΟΥ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Τάξη: Α Λυκείου 17/5/2011 Ονοµατεπώνυµο: ΘΕΜΑ 1 ο Α. Στις ερωτήσεις από 1 έως 3 επιλέξτε το γράµµα µε τη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 25 Ηλεκτρικό Ρεύµα και Αντίσταση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 25 Ηλεκτρικό Ρεύµα και Αντίσταση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 25 Ηλεκτρικό Ρεύµα και Αντίσταση Μπαταρία Ρεύµα Νόµος του Ohm Αντίσταση και Αντιστάσεις Resistivity Ηλεκτρική Ισχύς Ισχύς Οικιακών Συσκευών/Κυκλωµάτων Εναλλασσόµενη Τάση Υπεραγωγιµότητα Περιεχόµενα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 25 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Παρασκευή κονιάματος ή σκυροδέματος με καθορισμένες ιδιότητες και αντοχές : Ανάμιξη των συστατικών με απαιτούμενη ποσότητα

Διαβάστε περισσότερα

1)Σε ένα πυκνωτή, η σχέση μεταξύ φορτίου Q και τάσης V μεταξύ των οπλισμών του, απεικονίζεται στο διάγραμμα.

1)Σε ένα πυκνωτή, η σχέση μεταξύ φορτίου Q και τάσης V μεταξύ των οπλισμών του, απεικονίζεται στο διάγραμμα. 1)Σε ένα πυκνωτή, η σχέση μεταξύ φορτίου Q και τάσης V μεταξύ των οπλισμών του, απεικονίζεται στο διάγραμμα. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Η χωρητικότητα του πυκνωτή είναι: α. 5 F, β. 1 / 5 μf, γ. 5

Διαβάστε περισσότερα

συντονισµός δ. όταν η συχνότητα της διεγείρουσας δύναµης συµπέσει µε την ιδιοσυχνότητα του συστήµατος, το πλάτος γίνεται ελάχιστο 4. Κατά τη σκέδαση 2

συντονισµός δ. όταν η συχνότητα της διεγείρουσας δύναµης συµπέσει µε την ιδιοσυχνότητα του συστήµατος, το πλάτος γίνεται ελάχιστο 4. Κατά τη σκέδαση 2 THΛ: 270727 222594 THΛ: 919113 949422! " # $ # # " % $ & " ' " % $ ' " ( # " ' ) % $ Α. Για τις παρακάτω προτάσεις 1-4 να γράψετε το γράµµα α, β, γ ή δ, που αντιστοιχεί στην σωστή απάντηση 1. Η συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

Excel Ex 205 Carbon Film

Excel Ex 205 Carbon Film Excel Ex 205 Carbon Film ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΕΠΕ (ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ) 17ο χλμ. Π.Ε.Ο Θεσσ/νίκης - Αγ. Αθανασίου, Τ.Κ. 57003 Τηλ.: 2310778955-6, 2310722028 Email: megi@protopsaltis.gr, website: www.agmrecruit.com

Διαβάστε περισσότερα

7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΚΤΙΝΙΚΟ Ε ΡΑΝΟ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ 7.1 Εδρανα Τα έδρανα αποτελούν φορείς στήριξης και οδήγσης κινούµενων µηχανολογικών µερών, όπως είναι οι άξονες, -οι οποίοι καταπονούνται µόνο σε κάµψη

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων

Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων Συνοπτικές οδηγίες για το ρυθμιστή φόρτισης...3 Συντήρηση του ρυθμιστή φόρτισης...4 Τεχνικά χαρακτηριστικά...4 Οδηγίες ρύθμισης...6 Οδηγός χρήσης Συνοπτικές οδηγίες για το ρυθμιστή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Ενότητα 1. Συστήµατα θέρµανσης...9. Ενότητα 2. Το µονοσωλήνιο σύστηµα κεντρικής θέρµανσης...15. Ενότητα 3. Θερµικές απώλειες...

Περιεχόµενα. Ενότητα 1. Συστήµατα θέρµανσης...9. Ενότητα 2. Το µονοσωλήνιο σύστηµα κεντρικής θέρµανσης...15. Ενότητα 3. Θερµικές απώλειες... Περιεχόµενα Ενότητα 1 Συστήµατα θέρµανσης...9 Ενότητα Το µονοσωλήνιο σύστηµα κεντρικής θέρµανσης...15 Ενότητα 3 Θερµικές απώλειες...19 Ενότητα 4 Σωληνώσεις...41 Ενότητα 5 Θερµαντικά σώµατα...63 Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα στις Ταλαντώσεις ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 1

ιαγώνισµα στις Ταλαντώσεις ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 1 ιαγώνισµα στις Ταλαντώσεις ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 1 ΘΕΜΑ 1 0 Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΡΑΠΤH ΕΞΕΤΑΣH ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ/ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης

Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης i-safe Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ #DOC 2014/ENGINE COMPARTMENTS/FWR/Rev. 2.0 Η «καρδιά» της γκάμας προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα