Οικονομική της Εργασίας. Κεφ. 6: Προσφορά Εργασίας: Παραγωγή Νοικοκυριού και Κύκλος Ζωής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οικονομική της Εργασίας. Κεφ. 6: Προσφορά Εργασίας: Παραγωγή Νοικοκυριού και Κύκλος Ζωής"

Transcript

1 Οικονομική της Εργασίας Κεφ. 6: Προσφορά Εργασίας: Παραγωγή Νοικοκυριού και Κύκλος Ζωής

2 Περίγραμμα Κεφαλαίου Ένα υπόδειγμα Προσφοράς Εργασίας που Ενσωματώνει την Οικιακή Παραγωγή Το Βασικό Ατομικό Υπόδειγμα: Ομοιότητες με το Υπόδειγμα Εργασίας-Ανάπαυσης Το Βασικό Ατομικό Υπόδειγμα: Ορισμένοι Νέοι Προσδιορισμοί Οι (από Κοινού) Αποφάσεις Προσφοράς Εργασίας του Νοικοκυριού Εξειδίκευση των Ρόλων Εργάζονται και οι Δυο Σύντροφοι με Μισθωτή Εργασία; Από Κοινού Αποφάσεις και Αλληλεξαρτώμενη Οικιακή Παραγωγικότητα Προσφορά Εργασίας σε Περιόδους ύφεσης: Ο «Αποθαρρημένος» και ο «Επιπρόσθετος» Εργαζόμενος Πτυχές του Κύκλου Ζωής στην Προσφορά Εργασίας Το Αποτέλεσμα Υποκατάστασης και η Απόφαση για Εργασία στον Κύκλο Ζωής Η Επιλογή της Ηλικίας Συνταξιοδότησης Εφαρμογή Πολιτικής: Φροντίδα των Παιδιών και Προσφορά Εργασίας Επιδοτήσεις για τη Φροντίδα των Παιδιών Διασφάλιση της Υποστήριξης των Παιδιών

3 7.1 Ένα υπόδειγμα Προσφοράς Εργασίας που Ενσωματώνει την Οικιακή Παραγωγή Οι εβδομαδιαίες (168) ώρες ενός ατόμου μπορούν να δαπανηθούν σε: Αμειβόμενη εργασία Οικιακή εργασία Ανάπαυση Προσωπική φροντίδα Ο χρόνος που δαπανάται σε αυτές τις τέσσερις κατηγορίες διαφέρει ως προς το φύλο και την οικογενειακή κατάσταση. Γυναίκες με μικρά παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο σε οικιακές εργασίες και λιγότερο χρόνο σε αμειβόμενη εργασία σε σχέση με εκείνες που έχουν μεγαλύτερα παιδιά. Γενικά, οι γυναίκες περνούν περισσότερο χρόνο σε οικιακές εργασίες και λιγότερο χρόνο σε αμειβόμενη εργασία απ ό,τι οι άνδρες βλ. Πίνακα 7.1.

4 Πίνακας 7.1

5 7.1 Ένα υπόδειγμα Προσφοράς Εργασίας που Ενσωματώνει την Οικιακή Παραγωγή Το Βασικό Ατομικό Υπόδειγμα: Ομοιότητες με το Υπόδειγμα Εργασίας-Ανάπαυσης Ο «χρόνος οικιακής παραγωγής» αντικαθιστά το «χρόνο ανάπαυσης». Ο χρόνος που δαπανάται στην οικιακή παραγωγή περιλαμβάνει: Δουλειές του σπιτιού Ανάπαυση στο σπίτι έξοδος για ταινία ή αγορές

6 7.1 Ένα υπόδειγμα Προσφοράς Εργασίας που Ενσωματώνει την Οικιακή Παραγωγή Προτιμήσεις Υποθέτουμε ότι το νοικοκυριό της Sally δαπανά χρόνο στο: (α) καθαρό σπίτι, (β) καλό φαγητό, (γ) ευτυχισμένα παιδιά, και (δ) δραστηριότητες χαλάρωσης που αυξάνουν τη χρησιμότητα του νοικοκυριού. Οι οικιακές δραστηριότητες που αναφέρθηκαν από το (α) (δ) μπορούν επίσης να υλοποιηθούν μέσω αμειβόμενης εργασίας. Συνεπώς: Έστω Y = Εισόδημα που προέκυψε από εργασία. H = Χρόνος που δαπανάται σε οικιακές δραστηριότητες. U = f (Y, H) Συνάρτηση χρησιμότητας του νοικοκυριού της Sally.

7 7.1 Ένα υπόδειγμα Προσφοράς Εργασίας που Ενσωματώνει την Οικιακή Παραγωγή Σε συνδυασμό με την καμπύλη αδιαφορίας ενός νοικοκυριού: ΔY.MU Y + ΔH.MU H = 0 χρησιμότητα σταθερή Y H MU H M R S slo p e o f th e in d iffe re n c e c u rv e Y, H M U Εισοδηματικός Περιορισμός Y Όμοια με τον εισοδηματικό περιορισμό που προκύπτει από το Κεφάλαιο 6, οι εισοδηματικός περιορισμός του νοικοκυριού της Sally μπορεί να εκφραστεί ως: Y = w(m) + V όπου w = μισθός, M = χρόνος που δαπανάται σε αμειβόμενη εργασία, και V = μη-μισθολογικό εισόδημα. Έστω T (Διακριτός χρόνος) = H + M, M = T H

8 7.1 Ένα υπόδειγμα Προσφοράς Εργασίας που Ενσωματώνει την Οικιακή Παραγωγή Y = w(t - H) + V, άρα: Y = (wt + V) wh Y H w s lo p e o f th e b u d g e t lin e Θυμηθείτε ότι η κλίση της καμπύλης αδιαφορίας είναι: M R S Y, H Y H MU M U Η χρησιμότητα του νοικοκυριού της Sally θα μεγιστοποιηθεί στο σημείο επαφής της καμπύλης αδιαφορίας και του εισοδηματικού περιορισμού. Αυτό ισχύει, όταν: MRS w βλ. Διάγραμμα 7.1 Y, H H Y

9 Διάγραμμα 7.1 Οικιακός Χρόνος και Εισόδημα είναι Υποκατάστατα στην Παραγωγή Αγαθών Ο μισθός (w) είναι $10 την ώρα και το μημισθολογικό εισόδημα (V) είναι $20. Ο περιορισμός της Sally δίνεται από την ευθεία ABC. Στο σημείο AB: H=16 και M=0. Εάν η Sally δουλεύει 16 ώρες χωρίς χρόνο ανάπαυσης, το εισόδημά της από αμειβόμενη εργασία θα είναι $160 ενώ το συνολικό εισόδημα θα είναι $180 ($160+ $20).

10 7.1 Ένα υπόδειγμα Προσφοράς Εργασίας που Ενσωματώνει την Οικιακή Παραγωγή Αποτελέσματα Εισοδήματος και Υποκατάστασης Εφαρμόζοντας τις ίδιες παραδοχές και υποθέσεις με αυτές του Κεφαλαίου 6, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι: Εάν το W και η Sally αυξήσει τις ώρες που αφιερώνει στην αμειβόμενη εργασία της (M ) και μειώσει τις ώρες που αφιερώνει στην οικιακή παραγωγή (H ), τότε το αποτέλεσμα υποκατάστασης είναι μεγαλύτερο από το αποτέλεσμα εισοδήματος. Εάν το W και η Sally μειώσει τις ώρες που αφιερώνει στην αμειβόμενη εργασία της (M ) και αυξήσει τις ώρες που αφιερώνει στην οικιακή παραγωγή (H ), τότε το αποτέλεσμα εισοδήματος είναι μεγαλύτερο από το αποτέλεσμα υποκατάστασης. Στην περίπτωση της Sally, η διαφορά μεταξύ του αποτελέσματος εισοδήματός της και του αποτελέσματος υποκατάστασης που προκύπτει από τις αλλαγές στο W και V θα εξαρτηθεί από το σχήμα (απότομες ή επίπεδες) των καμπυλών αδιαφορίας της Sally δηλαδή, τις προτιμήσεις για M και H.

11 7.1 Ένα υπόδειγμα Προσφοράς Εργασίας που Ενσωματώνει την Οικιακή Παραγωγή Το Βασικό Ατομικό Υπόδειγμα: Ορισμένοι Νέοι Προσδιορισμοί Οι αποφάσεις που σχετίζονται με την προσφορά εργασίας (αμειβόμενη εργασία) και την παραγωγή αγαθών (οικιακή παραγωγή) λαμβάνονται συνδυαστικά. Οι δραστηριότητες οικιακής παραγωγής οικονομική ανάλυση της οικογένειας ασχολούνται πέρα από το απλό ζήτημα της προσφοράς εργασίας με ζητήματα όπως: ο γάμος, το διαζύγιο, η γονιμότητα, οι πρακτικές ανατροφής των παιδιών καθώς και άλλες δραστηριότητες και αποφάσεις που λαμβάνει η οικογένεια.

12 7.1 Ένα υπόδειγμα Προσφοράς Εργασίας που Ενσωματώνει την Οικιακή Παραγωγή Η κλίση των καμπυλών αδιαφορίας απεικονίζει την προτίμηση του νοικοκυριού στην αμειβόμενη εργασία σε σχέση με τις δραστηριότητες οικιακής παραγωγής του νοικοκυριού. Όσο πιο απότομη είναι η καμπύλη αδιαφορίας δείχνει την προτίμηση στην οικιακή παραγωγή σε σχέση με την αμειβόμενη εργασία εκτός σπιτιού (H and M ). Όσο πιο επίπεδη η καμπύλη αδιαφορίας δείχνει την προτίμηση στην αμειβόμενη εργασία εκτός σπιτιού σε σχέση με την οικιακή παραγωγή (H and M ).

13 Πίνακας 7.2 Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ο ρυθμός συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό αυξάνεται

14 7.2 Οι (από Κοινού) Αποφάσεις Προσφοράς Εργασίας του Νοικοκυριού Η κατανομή του χρόνου μεταξύ μισθωτής εργασίας και οικιακής παραγωγής απαιτεί κάποια διαδικασία λήψης-από κοινού- αποφάσεων για συντρόφους που συγκατοικούν. Οι αποφάσεις για τη μισθωτή εργασία και την οικιακή παραγωγή επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό και από τα εκάστοτε έθιμα. Τα έγγαμα ζευγάρια υποθέτουμε ότι έχουν και οι δυο ακριβώς τις ίδιες προτιμήσεις, είτε ότι ο ένας εκ των δυο λαμβάνει όλες τις αποφάσεις «μοναδιαία» υποδείγματα που όμως δεν υποστηρίζεται από εμπειρικές μελέτες. Το «συλλογικό» υπόδειγμα υποθέτει ότι οι σύντροφοι έχουν τη δική τους συνάρτηση χρησιμότητας και διαπραγματεύονται για την κατανομή του χρόνου τους τα στοιχεία συμφωνούν με το υπόδειγμα διαπραγμάτευσης και με το ότι σύντροφοι με υψηλότερες απολαβές έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της οικογένειας.

15 7.2 Οι (από Κοινού) Αποφάσεις Προσφοράς Εργασίας του Νοικοκυριού Εξειδίκευση των Ρόλων Οι από-κοινού αποφάσεις των συντρόφων καλύπτουν διάφορες ευθύνες όπως: τον προγραμματισμό των γευμάτων τις οικογενειακές αγορές τη συντήρηση του σπιτιού την ανατροφή των παιδιών Θεωρία Η απόφαση του ποιος θα αναλάβει την κύρια ευθύνη της ανατροφής των παιδιών με το να μείνει σπίτι εξαρτάται από την απάντηση του ζευγαριού στις (δυο) ακόλουθες ερωτήσεις: Ποιος είναι πιο παραγωγικός στην οικιακή παραγωγή; Ποιος είναι πιο παραγωγικός στη μισθωτή εργασία;

16 7.2 Οι (από Κοινού) Αποφάσεις Προσφοράς Εργασίας του Νοικοκυριού Προσδιορισμοί για το Μέλλον Η υποδειγματοποίηση των δουλειών του σπιτιού βάσει των αλλαγών στο μισθό και στο μη-μισθολογικό εισόδημα δε σημαίνει ότι τα έθιμα δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των προτιμήσεων του νοικοκυριού καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο. Το υπόδειγμα της οικιακής παραγωγής αναδεικνύει ότι η κατανομή της οικιακής εργασίας μπορεί να μεταβληθεί καθώς μεταβάλλονται ο μισθός, το εισόδημα και η οικιακή παραγωγικότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν και οι δυο σύζυγοι εργάζονται εκτός σπιτιού, οι ώρες που δαπανούν εβδομαδιαίως σε οικιακές εργασίες επηρεάζονται από τους σχετικούς μισθούς τους. Εάν W Wives H Husbands ενώ H Wives και αντίστροφα.

17 7.2 Οι (από Κοινού) Αποφάσεις Προσφοράς Εργασίας του Νοικοκυριού Εργάζονται και οι Δυο Σύντροφοι με Μισθωτή Εργασία; Το ζευγάρι μπορεί να προσλάβει κάποιον να κάνει τις δουλειές του σπιτιού καθώς μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερες ώρες δαπανώνται στις δουλειές του σπιτιού τόσο μειώνονται τα αναμενόμενα μελλοντικά κόστη. Όσο περισσότερες ώρες δαπανώνται στη μισθωτή εργασία τόσο περισσότερα έσοδα (εισοδήματα = Υ) από το επιπλέον κόστος από τη μείωση του χρόνου που αφιερώνεται στην οικιακή παραγωγή. Ένας πιο «απότομος» περιορισμός (με σταθερό το εισόδημα) θα αυξήσει μέσω του αποτελέσματος υποκατάστασης την επιθυμία για περισσότερη μισθωτή εργασία και εισόδημα (πιο επίπεδες καμπύλες αδιαφορίας θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα). Μια ακόμα δύναμη που θα μπορούσε να κάνει πιο επίπεδες τις καμπύλες χρησιμότητας είναι η επιδίωξη κοινωνικής υπόληψης πιο συγκεκριμένα, η κοινωνική υπόληψη εξαρτάται από την κατανάλωση πολυτελών αγαθών και υπηρεσιών.

18 Διάγραμμα 7.2 Οικιακή Παραγωγή έναντι Μισθωτής Εργασίας για ένα Μέλος του Νοικοκυριού Υποθέτουμε ότι και οι δυο σύντροφοι είναι στο σημείο A (με εισόδημα στο Y A δε φαίνεται). Εάν μετακινηθούν από το σημείο A στο σημείο B, αυτό σημαίνει H και M (με εισόδημα στο Y D δε φαίνεται). Y D Y A = BD περισσότερο εισόδημα από όσο χρειάζεται για την αποζημίωση της μείωσης χρόνου στην οικιακή παραγωγή που δίνεται από το BC κρατώντας τη χρησιμότητα σταθερή στο U 1.

19 7.2 Οι (από Κοινού) Αποφάσεις Προσφοράς Εργασίας του Νοικοκυριού Από Κοινού Αποφάσεις και Αλληλεξαρτώμενη Οικιακή Παραγωγικότητα Η παραγωγικότητα του ενός συντρόφου στην οικιακή παραγωγή επηρεάζεται από την προσφορά εργασίας του άλλου συντρόφου στη μισθωτή εργασία. Εάν μια έγγαμη γυναίκα αποφασίσει να αυξήσει τις ώρες μισθωτής εργασίας εκτός σπιτιού, τότε η οριακή παραγωγικότητα του συζύγου στο σπίτι πιθανότατα να αυξηθεί καθώς ο ίδιος θα αναλάβει επιπλέον οικιακές εργασίες. Αν οι δυο σύντροφοι απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου τότε η αξία που αποδίδει ο σύζυγος σε κάθε ώρα που παραμένει στο σπίτι θα μπορούσε να μειωθεί εάν η σύζυγος είναι λιγότερο συχνά εκεί καθιστώντας πιο επίπεδες τις καμπύλες αδιαφορίας του και ωθώντας τον να αυξήσει τις ώρες μισθωτής εργασίας.

20 7.2 Οι (από Κοινού) Αποφάσεις Προσφοράς Εργασίας του Νοικοκυριού Προσφορά Εργασίας σε Περιόδους ύφεσης: Ο «Αποθαρρημένος» και ο «Επιπρόσθετος» Εργαζόμενος Οι μεταβολές στην παραγωγικότητα τους ενός εκ των δυο συζύγων είτε στο σπίτι είτε στη μισθωτή εργασία ή μια οικονομική ύφεση μπορεί να αλλάξει τη βασική απόφαση προσφοράς εργατικού δυναμικού της οικογένειας. Το Αποτέλεσμα «επιπρόσθετου» εργαζόμενου (AWE) Είναι η είσοδος/προσθήκη του άλλου συντρόφου (η σύζυγος) στο εργατικό δυναμικό λόγω της μειωμένης παραγωγικότητας του συζύγου στη μισθωτή εργασία μειωθεί ή απώλειας της δουλειάς του λόγω οικονομικής ύφεσης ή όσο περιμένει να τον ανακαλέσουν στη θέση του. Το Αποτέλεσμα «αποθαρρημένου» εργαζόμενου (DWE) Είναι η έξοδος ενός εργαζόμενου από την αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης με αυξημένο ποσοστό ανεργίας λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας ευκαιριών εργασίας.

21 7.2 Οι (από Κοινού) Αποφάσεις Προσφοράς Εργασίας του Νοικοκυριού Σε μια οικονομική ύφεση, ο προσδοκώμενος μισθός για κάποιον που δεν εργάζεται E(W) μειώνεται γιατί: Υπάρχει πλεόνασμα προσφοράς εργασίας έναντι της ζήτησης - δηλαδή, L S > L D πραγματικός W για αυτούς που έχουν εργασία, και Μειώνονται οι πιθανότητες (π) εύρεσης εργασίας λόγω της οικονομικής ύφεσης. Δηλαδή: E(W) = πw (7.1) όπου W είναι ο μισθός όσων εργάζονται. Η μείωση στο W και στο π σε μια ύφεση προκαλούν τη μείωση του προσδοκώμενου μισθού όσων δεν εργάζονται E(W) συνεπώς κάποιοι εργαζόμενοι αποθαρρύνονται και τείνουν να μείνουν εκτός αγοράς εργασίας.

22 7.2 Οι (από Κοινού) Αποφάσεις Προσφοράς Εργασίας του Νοικοκυριού Ποιο Αποτέλεσμα κυριαρχεί; Το AWE αυξάνει το εργατικό δυναμικό και το ποσοστό εργασίας κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης ενώ το DWE κάνει το αντίθετο. Το AWE περιορίζεται στις σχετικά λίγες οικογένειες που έχουν έναν μοναδικό εργαζόμενο ο οποίος λόγω της οικονομικής ύφεσης χάνει την εργασία του αλλά το αποτέλεσμά του χάνεται όταν χορηγούνται ικανοποιητικά επιδόματα και παροχές ανεργίας. Απασχολούνται περισσότερες γυναίκες με μισθωτή εργασία όπως οι σύντροφοί τους οπότε η αύξηση του AWE είναι ασήμαντη. Μείωση στο E(W) επηρεάζει σχεδόν κάθε νοικοκυριό και έχει ένα σχετικό ισχυρό αποτέλεσμα υποκατάστασης για τις έγγαμες γυναίκες και για αυτό το DWE έχει την κύρια επίδραση. Η κυριαρχία του DWE δημιουργεί μια «αφανή» ανεργία που θα άλλαζε το ποσοστό της ανεργίας εάν δηλωνόταν.

23 7.2 Οι (από Κοινού) Αποφάσεις Προσφοράς Εργασίας του Νοικοκυριού «Αφανής» Ανεργία Η κυριαρχία του DWE δημιουργεί μια «αφανή» ανεργία άνθρωποι που θέλουν να συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό όμως δεν το κάνουν γιατί πιστεύουν ότι οι θέσεις εργασίας είναι σπάνιες και είναι ανώφελο να ψάξουν για εργασία. Κάποιες ενδείξεις για το μέγεθος της αφανούς ανεργίας μπορούν να δοθούν από το συνολικό ποσοστό ανεργίας το οποίο αυξήθηκε από 4.6% το 2007 σε 9.3% το εκατομμύρια άνθρωποι (4.6% του εργατικού δυναμικού) καταχωρήθηκαν ως άνεργοι το ,000 ήθελαν εργασία αλλά δεν αναζητούσαν γιατί πίστευαν ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμες εκατομμύρια άνθρωποι (9.3% του εργατικού δυναμικού) καταχωρήθηκαν ως άνεργοι το ,000 ήθελαν εργασία αλλά δεν αναζητούσαν γιατί πίστευαν ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμες. Ο αριθμός των «αποθαρρημένων εργαζομένων» τείνει να αυξάνεται με μειωμένες ευκαιρίες εργασίας.

24 7.3 Πτυχές του Κύκλου Ζωής στην Προσφορά Εργασίας Η αγοραία παραγωγικότητα και η οικιακή παραγωγικότητα ποικίλουν κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός ατόμου παράγουν το προφίλ εισοδημάτων κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής (LCEP) 6 22/24 ετών συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία για να αποκτήσουν ανθρώπινο κεφάλαιο ετών συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό Over 50 ετών συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό η συνταξιοδοτούνται Το Αποτέλεσμα Υποκατάστασης και η Απόφαση για Εργασία στον Κύκλο Ζωής Η απόφαση για εργασία περιλαμβάνει τη σύγκριση μεταξύ αγοραίας παραγωγικότητας και οικιακής παραγωγικότητας στην πάροδο του χρόνου. Οι άνθρωποι εργάζονται όταν η παραγωγική τους ικανότητα είναι σχετικά υψηλή σε σχέση με την οικιακή παραγωγικότητα και ασχολούνται με την οικιακή παραγωγικότητα όταν η παραγωγική τους ικανότητα είναι σχετικά χαμηλή. Η αγοραία παραγωγικότητα κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου (MPOL) (MPOL = LCEP) ξεκινά από χαμηλά επίπεδα και αυξάνεται ραγδαία με την ηλικία, σταθεροποιείται και αρχίζει να μειώνεται στα επόμενα χρόνια.

25 Διάγραμμα 7.3 Κατανομή του Διαθέσιμου Χρόνου στον Κύκλο Ζωής Αυτό το μοτίβο της MPOL υφίσταται ανεξαρτήτως δεξιοτήτων/μόρφωσης των εργαζομένων αν και η πορεία των μισθών διαφέρει. Η MPOL είναι χρήσιμη στην πρόβλεψη δυο μεταβλητών που είναι σημαντικές στις αποφάσεις προσφοράς εργασίας: (i) το αναμενόμενο συνολικό εισόδημα κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, και (ii) το κόστος ευκαιρίας της οικιακής παραγωγής και της ανάπαυσης στις διάφορες ηλικιακές ομάδες. Δείχνει ότι οι εργαζόμενοι θα αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην αμειβόμενη εργασία στα χρόνια μεταξύ ετών όπου οι μισθοί θα είναι σχετικά υψηλοί. Θεωρώντας ότι LCEP, οι εργαζόμενοι θα αντιδρούν διαφορετικά στις αναμενόμενες αλλαγές των μισθών: (i) αναμενόμενο W e θα δημιουργήσει αποτέλεσμα υποκατάστασης (SE). (ii) μη αναμενόμενο W u θα δημιουργήσει τόσο αποτέλεσμα υποκατάστασης (SE) όσο και αποτέλεσμα εισοδήματος (ΙE).

26 7.3 Πτυχές του Κύκλου Ζωής στην Προσφορά Εργασίας Η Επιλογή της Ηλικίας Συνταξιοδότησης Η ηλικία συνταξιοδότησης επηρεάζει: ετήσια σύνταξη YRB (λαμβάνεται από τους συνταξιούχους με τη μορφή συνταξιοδοτικών πληρωμών συνήθως σε μηνιαίες δόσεις), αναμενόμενα οφέλη ζωής (ELB), και εισοδήματα καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου (LTE). όπου YRB = f (μισθωτό εισόδημα όλων των παρελθόντων ετών εργασίας του εργαζόμενου και των αριθμό των ετών εργασίας). ELB = h(επιτόκια καταθέσεων και υπόλοιπο του προσδόκιμου ζωής του συνταξιούχου). LTE = g(yrb, ELB).

27 7.3 Πτυχές του Κύκλου Ζωής στην Προσφορά Εργασίας Τα κίνητρα για συνταξιοδότηση ενός εργαζόμενου σχετίζονται με: την παρούσα αξία (PV ) του συνολικού εισοδήματος για την υπολειπόμενη διάρκεια της ζωής του, εάν υποθέσουμε ότι θα συνταξιοδοτηθεί στα 62 έτη, τη μεταβολή στο εν λόγω συνολικό εισόδημα (PV ), εάν ο εργαζόμενος καθυστερήσει τη συνταξιοδότησή του; και τις προτιμήσεις του σχετικά με τον οικιακό χρόνο και τα αγαθά που μπορεί κανείς να αγοράσει με χρήματα. η παρούσα αξία (PV) του συνολικού εισοδήματος είναι ανάλογη με το εισόδημα από μη-μισθωτή εργασία (V ) από προηγούμενες αναλύσεις αυτό σημαίνει, PV = V. η μεταβολή στο συνολικό εισόδημα (ΔPV) είναι ανάλογη με το μισθό.

28 Πίνακας 7.3

29 7.3 Πτυχές του Κύκλου Ζωής στην Προσφορά Εργασίας Σχεδιάζοντας τον Εισοδηματικό Περιορισμό Ο Πίνακας 7.3 συνοψίζει την παρούσα αξία PV της σύνταξης του «σήμερα» (στην ηλικία των 62) και το διαθέσιμο εισόδημα του υποθετικού εργαζόμενου σε κάθε πιθανή ηλικία συνταξιοδότησης μέχρι τα 70. Εάν η συνταξιοδότηση γίνει στην ηλικία των 62 ετών, η παρούσα αξία PV του εισοδήματος για όλο το προσδόκιμο ζωής του είναι $153,666. Εάν καθυστερήσει κατά ένα επιπρόσθετο έτος, η παρούσα αξία PV του εισοδήματός του για το εναπομένον προσδόκιμο διάστημα της ζωής του αυξάνεται ως εξής: Ηλικία Αύξηση ή Αλλαγή στην PV Κλίση ευθύγραμμων τμημάτων 63 $42,617 BC 64 $44,359 CD 65 $42,215 DE 66 $39,814 EF 67 $39,345 FG 68 $36,443 GH 69 $33,318 HI 70 $30,298 IJ

30 7.3 Πτυχές του Κύκλου Ζωής στην Προσφορά Εργασίας Αλλαγές στον Περιορισμό Με δεδομένες τις προτιμήσεις του εργαζομένου που συνοψίζονται την καμπύλη αδιαφορίας U 1 με τον εισοδηματικό περιορισμό που δίνεται από την ευθεία ABJ στο Διάγραμμα 7.4, η βέλτιστη ηλικία συνταξιοδότησης του εργαζομένου είναι τα 64 έτη βλ. ευθύγραμμο τμήμα CD στο Διάγραμμα 7.4. Η επίδραση μιας αύξησης στις συνταξιοδοτικές παροχές πάνω στην επιλογή της ηλικίας συνταξιοδότησης του εργαζόμενου εξαρτάται από το ποιο αποτέλεσμα θα επικρατούσε εισοδήματος ή υποκατάστασης. Εάν η αύξηση στη σύνταξη μετακινήσει την καμπύλη εισοδηματικού περιορισμού από ABJ σε AB J με το τμήμα B J να είναι παράλληλο στο τμήμα BJ, θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα εισοδήματος χωρίς καθόλου αποτέλεσμα υποκατάστασης καμία αλλαγή στον σταθερό ετήσιο μισθό. Εάν η αύξηση στη σύνταξη προσαρμοστεί ώστε η παρούσα αξία της συνολικής σύνταξης να αυξάνεται με τα χρόνια καθυστέρησης της συνταξιοδότησης μετά τα 62, τότε το τμήμα B J θα αποκτούσε πιο απότομη κλίση, και θα οδηγούσε σε μια συμπεριφορά αντίστοιχη με αυτή που προκαλείται από μια αύξηση του μισθού δηλαδή, το αποτέλεσμα υποκατάστασης που θα οδηγήσει τον εργαζόμενο σε παράταση του επαγγελματικού του βίου, ενώ το αποτέλεσμα εισοδήματος θα τον οδηγήσει σε συνταξιοδότηση.

31 Διάγραμμα 7.4 Επιλογή της Βέλτιστης Ηλικίας Συνταξιοδότησης (βάσει των Δεδομένων του Πίνακα 7.3 ) Ευθεία ABJ = Εισοδηματικός περιορισμός στην παρούσα αξία PV του εισοδήματος ζωής. AB = PV του εισοδήματος ζωής εάν ο εργαζόμενος συνταξιοδοτηθεί στα 62. Κλίση του τμήματος BC = $42,617, είναι η αύξηση του εισοδήματος ζωής εάν η συνταξιοδότηση καθυστερήσει κατά ένα έτος από τα 62 στα 63. Κλίσεις των τμημάτων BC, CD, DE, EF, FG, GH, HI, και IJ αντιπροσωπεύουν τον καθαρό ετήσιο μισθό. Η βέλτιστη ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 64 έτη σημείο επαφής όπου το κέρδος στον καθαρό ετήσιο μισθό από την καθυστέρηση στη συνταξιοδότηση κατά 2 χρόνια είναι μέγιστο κλίση του τμήματος CD = $44,359. Το τμήμα AB J αντιπροσωπεύει την αύξηση στις συνταξιοδοτικές παροχές.

32 7.4 Εφαρμογή Πολιτικής: Φροντίδα των Παιδιών και Προσφορά Εργασίας Τα κρατικά προγράμματα που στοχεύουν στην υποστήριξη της ανατροφής των παιδιών και συνεπώς στην αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας περιλαμβάνουν: φορολογικές διευκολύνσεις επιδοτήσεις για τη φροντίδα των παιδιών σχολικά γεύματα υγειονομική περίθαλψη Επιδοτήσεις για τη Φροντίδα των Παιδιών Οι κρατικές δαπάνες για τη φροντίδα των παιδιών στις Η.Π.Α. έχουν τριπλασιαστεί. Για τους γονείς, το κόστος μέριμνας των παιδιών (μπορεί να είναι πάγιο ή να εξαρτάται από τις ώρες φροντίδας) αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του οικογενειακού προϋπολογισμού και μπορεί να είναι υψηλότερο για οικογένειες με εισοδήματα κάτω από $36,000 ετησίως. Οι επιδοτήσεις για την παιδική φροντίδα συμβάλλουν στην κάλυψη τόσο του πάγιου κόστους όσο και του κόστους ανά ώρα φροντίδας, συνεπώς, στην αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

33 7.4 Εφαρμογή Πολιτικής: Φροντίδα των Παιδιών και Προσφορά Εργασίας Μειώνοντας τα Πάγια Έξοδα της Φροντίδας Το πάγιο κόστος για τη φροντίδα των παιδιών που πρέπει να πληρωθεί θα επηρεάσει το κίνητρο για προσφορά εργασίας μιας μητέρας που έχει μη-μισθολογικό εισόδημα βλ. Διάγραμμα 7.5 Για τις μη εργαζόμενες μητέρες, οι επιδοτήσεις για τη φροντίδα των παιδιών που μειώνουν το σταθερό κόστος αυξάνουν τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό Για όσες εργάζονται ήδη, η επιδότηση του σταθερού κόστους φροντίδας των παιδιών δημιουργεί ένα αποτέλεσμα εισοδήματος που την οδηγεί σε λιγότερες ώρες εργασίας βλ. Διάγραμμα 7.6

34 7.4 Εφαρμογή Πολιτικής: Φροντίδα των Παιδιών και Προσφορά Εργασίας Μειώνοντας τα Ωριαία Κόστη Φροντίδας Το κόστος για τη φροντίδα των παιδιών, έστω $3 την ώρα, θα μειώσει το ωρομίσθιο του εργαζόμενου γονέα κατά $3 Εάν το κράτος μέσω επιδοτήσεων μειώσει αυτό το κόστος στο μηδέν, ο γονέας θα το αντιληφθεί ως μια αύξηση του μισθού και οι επιπτώσεις θα είναι ίδιες με αυτές της αύξησης του μισθού θα δημιουργηθεί ένα αποτέλεσμα εισοδήματος και υποκατάστασης που λειτουργούν σε αντίθετες κατευθύνσεις Αντιδράσεις στην Επιδότηση για τη Φροντίδα των Παιδιών Οι επιδοτήσεις για τη φροντίδα των παιδιών, που στην πραγματικότητα μειώνουν τόσο το σταθερό όσο και το ωριαίο κόστος φροντίδας, θα έχουν μια αμφίβολη επίδραση στις ώρες εργασίας εκείνων που ανήκουν ήδη στο εργατικό δυναμικό. Η οικονομική ανάλυση/θεωρία υποδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι επιδοτήσεις για τη φροντίδα παιδιών αυξάνουν το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και ιδιαίτερα των μητέρων.

35 Διάγραμμα 7.5 Προσφορά Εργασίας και Πάγια Έξοδα Φροντίδας Παιδιών: Η Περίπτωση όπου η Μητέρα βρίσκεται εκτός του Εργατικού Δυναμικού Ευθεία ab = μη-μισθολογικό εισόδημα μητέρας που δεν εργάζεται, βρίσκεται στο σημείο b και απολαμβάνει περισσότερη χρησιμότητα U 2 από το να εργάζεται (σημείο X) που βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο χρησιμότητας U 1. Ευθεία bc = σταθερό κόστος φροντίδας παιδιών που πρέπει να πληρωθεί. Εάν οι επιδοτήσεις μειώσουν το κόστος της φροντίδας στο μηδέν, ο περιορισμός της μητέρας θα είναι τώρα η ευθεία abe, και η χρησιμότητά της θα μεγιστοποιηθεί στο σημείο Y στο υψηλότερο επίπεδο χρησιμότητας U 3.

36 Διάγραμμα 7.6 Προσφορά Εργασίας και Πάγια Έξοδα Φροντίδας Παιδιών: Η Περίπτωση όπου η Μητέρα είναι Μισθωτή Εργαζόμενη Σημείο X = σημείο μεγιστοποίησης της χρησιμότητας στην U 1 για μια μητέρα που εργάζεται H 1 ώρες πριν την απόκτηση της επιχορήγησης και πληρώνει bc κόστη για τη φροντίδα των παιδιών. Η επιχορήγηση παράγει τον περιορισμό που δίνεται από την ευθεία abe, και μεγιστοποιεί τη χρησιμότητά της στο σημείο Y σε υψηλότερο επίπεδο χρησιμότητας U 2 και μειώνει τις ώρες εργασίας σε H 2 Αποτέλεσμα Εισοδήματος(IE).

37 7.4 Εφαρμογή Πολιτικής: Φροντίδα των Παιδιών και Προσφορά Εργασίας Διασφάλιση της Υποστήριξης των Παιδιών Λαμβάνονται διάφορα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι για τις μονογονεϊκές οικογένειες οι γονείς που απουσιάζουν συμβάλλουν επαρκώς στην ανατροφή των παιδιών τους μέσω καταβολής διατροφής. Για την ενίσχυση των πόρων των μονογονεϊκών οικογενειών έχει προταθεί η δημιουργία προγραμμάτων διασφάλισης ενός ελάχιστου εισοδήματος το οποίο θα καθιστά εφικτό ένα βασικό επίπεδο διαβίωσης για το παιδί. Τα προγράμματα αυτά επηρεάζουν την προσφορά εργασίας των απόντων γονέων που παραμελούν τη φροντίδα των παιδιών τους. Το αποτέλεσμα στην προσφορά εργασίας εξαρτάται από το πόσο απότομη ή επίπεδη (κλίση) είναι η καμπύλη αδιαφορίας των απόντων γονέων.

38 7.4 Εφαρμογή Πολιτικής: Φροντίδα των Παιδιών και Προσφορά Εργασίας Υπάρχουν τρεις ενδεχόμενες περιστάσεις για το πως θα επηρεάσουν τα προγράμματα αυτά το χρόνο που αφιερώνει η μητέρα στην οικιακή παραγωγή και στη μισθωτή εργασία: Για τις μητέρες με πολύ απότομες καμπύλες αδιαφορίας, θα παραμείνουν στο σημείο C εκτός εργατικού δυναμικού και θα δαπανούν όλο τους το χρόνο στην οικιακή παραγωγή. Συνεπώς, θα λαμβάνουν το επίδομα φροντίδας παιδιών ύψους AE και το επίδομα ελάχιστου εισοδήματος ίσο με EC (AE + EC = AC). Οι μητέρες που εργάζονταν με μισθωτή αμοιβή πριν από την εισαγωγή προγραμμάτων επιδότησης και βρίσκονταν κατά μήκος του τμήματος DB θα συνεχίσουν να εργάζονται και η χρησιμότητά τους τώρα θα μεγιστοποιηθεί κατά μήκος του τμήματος GF (δηλαδή M and H ). Κάποιες μητέρες μπορεί να μετακινηθούν από τα επιδόματα πρόνοιας στην αναζήτηση μισθωτής εργασίας (M and H ) βλ. Διαγράμματα 7.7 και 7.8.

39 Διάγραμμα 7.7 Ο Εισοδηματικός Περιορισμός ενός Εργαζόμενου Γονέα, Πριν και Μετά την Εφαρμογή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Φροντίδας Τέκνων 1 η Επιλογή: Ευθεία AB = Εισοδηματικός περιορισμός άγαμων μητέρων που εργάζονται σε μισθωτή εργασία εκτός σπιτιού για να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους χωρίς τη βοήθεια του απόντα πατέρα ή της πρόνοιας. 2 η Επιλογή: Ευθεία AC = Εγγυημένο εισόδημα από τα επιδόματα πρόνοιας (είναι ισοδύναμο με το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο εισοδήματος του Κεφαλαίου 6). Το ελάχιστο επίπεδο εισοδήματος (AC) μείον το εισόδημα από άλλες πηγές παράγει τον εισοδηματικό περιορισμό ACDB με το τμήμα CD να δείχνει έναν μισθό ίσο με το μηδέν. Ευθεία ACGF = Εισοδηματικός περιορισμός μετά την εισαγωγή προγράμματος όπου: Τμήμα AE = Επίδομα φροντίδας τέκνου Segment EC = Επίδομα ελάχιστου εισοδήματος

40 Διάγραμμα 7.8 Ο Εισοδηματικός Περιορισμός ενός Εργαζόμενου Γονέα Μετά την Εφαρμογή Προγραμμάτων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Φροντίδας Τέκνων Σημείο C = Σημείο μεγιστοποίησης χρησιμότητας όταν ένας γονιός κάνει αίτηση για επίδομα ελάχιστου εισοδήματος και δεν εργάζεται η καμπύλη αδιαφορίας της είναι σχετικά απότομη δηλαδή, όλος ο χρόνος της δαπανάται στην οικιακή παραγωγικότητα και καθόλου στην αγοραία παραγωγικότητα (all H and M = 0). Ευθεία AE = Επίδομα φροντίδας τέκνου στη μητέρα ανεξάρτητα από το εισόδημά της το οποίο αυξάνει τις μισθωτές αποδοχές της κατά (= BF) εάν εργάζεται. Εάν δεν εργάζεται και παραμείνει με το ελάχιστο εισόδημα, τα συνολικά επιδόματα ελάχιστου εισοδήματος μειώνονται κατά AE και τα επιδόματα τέκνου είναι ίσα με AC με εισοδηματικό περιορισμό = ACGF μετά την εισαγωγή προγράμματος.

3.3 Κατανομή χρόνου μεταξύ αμειβόμενης εργασίας, οικιακής εργασίας και σχόλης - Αποφάσεις προσφοράς εργασίας στο πλαίσιο της οικογένειας

3.3 Κατανομή χρόνου μεταξύ αμειβόμενης εργασίας, οικιακής εργασίας και σχόλης - Αποφάσεις προσφοράς εργασίας στο πλαίσιο της οικογένειας 3.3 Κατανομή χρόνου μεταξύ αμειβόμενης εργασίας, οικιακής εργασίας και σχόλης - Αποφάσεις προσφοράς εργασίας στο πλαίσιο της οικογένειας Στην παράγραφο αυτή αίρουμε διαδοχικά τις υποθέσεις που κάναμε μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ανεξάρτητες αποφάσεις - Κατανομή χρόνου μεταξύ εργασίας και σχόλης

3.1 Ανεξάρτητες αποφάσεις - Κατανομή χρόνου μεταξύ εργασίας και σχόλης 3. ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ). ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ως προσφορά εργασίας ορίζεται το σύνολο των ωρών εργασίας που προσφέρονται προς εκμίσθωση μία δεδομένη χρονική στιγμή.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Άσκηση 1 Αν το επιτόκιο είναι 10%, ποια είναι η παρούσα αξία των κερδών της Monroe orporation στα επόμενα 5 χρόνια; Χρόνια στο μέλλον

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας 3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας Η νεοκλασική θεωρία της προσφοράς εργασίας που αναπτύξαμε προηγουμένως υποστηρίζει ότι οι επιλογές

Διαβάστε περισσότερα

Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς.

Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς. ΤΙΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΖΗΤΗΣΗ Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς. Χρησιμότητα ενός αγαθού, για τον καταναλωτή, είναι η ικανοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Η αρχική γραμμή του εισοδηματικού περιορισμού είναι: Η νέα γραμμή του εισοδηματικού περιορισμού είναι: wt + V w

Η αρχική γραμμή του εισοδηματικού περιορισμού είναι: Η νέα γραμμή του εισοδηματικού περιορισμού είναι: wt + V w Επιπτώσεις μιας Μεταβολής του Εισοδήματος (V) που δεν προέρχεται από Εργασία - Κανονικά και Κατώτερα Αγαθά (i) Αν η ζήτηση ενός αγαθού αυξάνεται καθώς αυξάνεται το εισόδημα του ατόμου, τότε το αγαθό ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορά Εργασίας Προτιμήσεις και Συνάρτηση Χρησιμότητας ( Χ,Α συνάρτηση χρησιμότητας U(X,A)

Προσφορά Εργασίας Προτιμήσεις και Συνάρτηση Χρησιμότητας ( Χ,Α συνάρτηση χρησιμότητας U(X,A) Προσφορά Εργασίας - Έστω ότι υπάρχουν δύο αγαθά Α και Χ στην οικονομία. Το αγαθό Α παριστάνει τα διάφορα καταναλωτικά αγαθά. Το αγαθό Χ παριστάνει τον ελεύθερο χρόνο. Προτιμήσεις και Συνάρτηση Χρησιμότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Αρ. Απάντηση Αρ. Απάντηση Ερώτησης 1. A 6. C 2. C 7. A 3. A 8. E 4. B 9. A 5. E 10. C

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Αρ. Απάντηση Αρ. Απάντηση Ερώτησης 1. A 6. C 2. C 7. A 3. A 8. E 4. B 9. A 5. E 10. C Διάρκεια Εξέτασης: 10 Παρακαλώ να απαντήσετε σε όλα τα ερωτήματα. Απαντήστε με σαφήνεια και σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε διαγράμματα φροντίστε να είναι ευανάγνωστα και πλήρη. Κατανείμετε ανάλογα το

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογές του Καταναλωτή και Αποφάσεις Ζήτησης Εκδόσεις Κριτική

Επιλογές του Καταναλωτή και Αποφάσεις Ζήτησης Εκδόσεις Κριτική 5 Επιλογές του Καταναλωτή και Αποφάσεις Ζήτησης Τέσσερα βασικά στοιχεία του υποδείγματος επιλογής του καταναλωτή Το εισόδημα του καταναλωτή. Οι τιμές των αγαθών. Οι προτιμήσεις του καταναλωτή. Η υπόθεση

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 12. Φορολογία και αποτελεσματικότητα. Ράπανος - Καπλάνογλου 2016/7

Διάλεξη 12. Φορολογία και αποτελεσματικότητα. Ράπανος - Καπλάνογλου 2016/7 Διάλεξη 12 Φορολογία και αποτελεσματικότητα 1 Γενικά Αν η φορολογία από μηδέν που είναι τώρα αυξηθεί στο 10% π.χ., αυτό πως επηρεάζει την ευημερία του καταναλωτή; Σίγουρα η κατανάλωση θα μεταβληθεί λόγω

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Διάλεξη 12. Υπερβάλλον βάρος: Ορισμός. Ορισμός. Ορισμός. Ορισμός

Γενικά. Διάλεξη 12. Υπερβάλλον βάρος: Ορισμός. Ορισμός. Ορισμός. Ορισμός Γενικά Διάλεξη Φορολογία και αποτελεσματικότητα ν η φορολογία από μηδέν που είναι τώρα αυξηθεί στο 0% π.χ., αυτό πως επηρεάζει την ευημερία του καταναλωτή; Σίγουρα η κατανάλωση θα μεταβληθεί λόγω της αύξησης

Διαβάστε περισσότερα

25. Μία τυπική επιχείρηση που λειτουργεί σε καθεστώς τέλειου ανταγωνισμού, στη μακροχρόνια θέση ισορροπίας της: α. πραγματοποιεί θετικά οικονομικά κέρδη. β. πραγματοποιεί μηδενικά οικονομικά κέρδη. γ.

Διαβάστε περισσότερα

Notes. Notes. Notes. Notes. p x. x x

Notes. Notes. Notes. Notes. p x. x x Θεωρία ζήτησης Κώστας Ρουμανιάς Ο.Π.Α. Τμήμα Δ. Ε. Ο. Σ. 9 Οκτωβρίου 2012 Κώστας Ρουμανιάς (Δ.Ε.Ο.Σ.) Θεωρία ζήτησης 9 Οκτωβρίου 2012 1 / 40 Ζήτηση ενός αγαθού ως συνάρτηση της τιμής Δεδομένου ότι ένας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Α. Με ολοκληρωμένη λύση ΘΕΜΑ 1 ο Επιχείρηση χρησιμοποιεί την εργασία ως μοναδικό μεταβλητό παραγωγικό συντελεστή. Τα στοιχεία κόστους της επιχείρησης δίνονται στον επόμενο πίνακα:

Διαβάστε περισσότερα

Β = 2W, αντίστοιχα. Βρείτε ποιος είναι ο μισθός ισορροπίας και το επίπεδο απασχόλησης στην ισορροπία σε καθέναν κλάδο της οικονομίας.

Β = 2W, αντίστοιχα. Βρείτε ποιος είναι ο μισθός ισορροπίας και το επίπεδο απασχόλησης στην ισορροπία σε καθέναν κλάδο της οικονομίας. Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μάθημα: Οικονομική της Εργασίας Εξετάσεις Ιούνιος 2014 Διδάσκων: Νίκος Γιαννακόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής 1. (0,10 μονάδες) Εάν ο αριθμός των ανέργων ισούται

Διαβάστε περισσότερα

3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HECKSCHER-OHLIN

3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HECKSCHER-OHLIN 3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HESHER-OHIN Υπάρχουν δύο συντελεστές παραγωγής, το κεφάλαιο και η εργασία τους οποίους χρησιμοποιεί η επιχείρηση για να παράγει προϊόν Y μέσω μιας συνάρτησης παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή 1.1 Μια οικονομική ιστορία για την αγορά εργασίας 1.2 Οι δρώντες στην αγορά εργασίας 1.3 Γιατί χρειαζόμαστε τη θεωρία; Παράρτημα: Μια εισαγωγή στην ανάλυση παλινδρόμησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2:

Διαβάστε περισσότερα

Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική. 2 η έκδοση. Chapter 1

Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική. 2 η έκδοση. Chapter 1 Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 4 Η χωρική διάρθρωση της αστικής οικονομίας Περιεχόμενα Το υπόδειγμα von Thünen Το υπόδειγμα προσφοράς ενοικίου Εναλλακτικά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου

Κεφάλαιο 5. Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου Κεφάλαιο 5 Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου Περίγραμμα Μετρώντας τις αξίες της παραγωγής και της κατανάλωσης Ευημερία και όροι εμπορίου Αποτελέσματα της οικονομικής μεγέθυνσης Αποτελέσματα των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή 1-1 Μια οικονομική ιστορία για την αγορά εργασίας 1-2 Οι Δρώντες στην αγορά εργασίας 1-3 Γιατί χρειαζόμαστε τη θεωρία; Παράρτημα: Μια εισαγωγή στην ανάλυση παλινδρόμησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος στην ελληνική έκδοση, Ευαγγελία Παπαπέτρου 17 Σημείωμα του επιμελητή, Θεόδωρος Κουτρούκης 19 Πρόλογος στη νέα έκδοση 21 Ευχαριστίες 29

Πρόλογος στην ελληνική έκδοση, Ευαγγελία Παπαπέτρου 17 Σημείωμα του επιμελητή, Θεόδωρος Κουτρούκης 19 Πρόλογος στη νέα έκδοση 21 Ευχαριστίες 29 Περιεχόμενα Πρόλογος στην ελληνική έκδοση, Ευαγγελία Παπαπέτρου 17 Σημείωμα του επιμελητή, Θεόδωρος Κουτρούκης 19 Πρόλογος στη νέα έκδοση 21 Ευχαριστίες 29 1 Εισαγωγή 31 1.1 Μια οικονομική αφήγηση για

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά δασκάλων 101

Η αγορά δασκάλων 101 Η αγορά δασκάλων Η αγορά δασκάλων Τα νούμερα των δασκάλων στην Ελλάδα, 2012 Βαθμίδα Σύνολο Άνδρες Γυναίκες Νηπιαγωγείο 14018 162 13856 % [100.0] [1.00] [99.0] Δημοτικό 67314 20565 46749 % [100.0] [31.0]

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ Εισαγωγή

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ Εισαγωγή 1 ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ Εισαγωγή Η ανάλυση ευαισθησίας μιάς οικονομικής πρότασης είναι η μελέτη της επιρροής των μεταβολών των τιμών των παραμέτρων της πρότασης στη διαμόρφωση της τελικής απόφασης. Η ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 Μάθημα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: ευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερο πακέτο ασκήσεων

Δεύτερο πακέτο ασκήσεων ΕΚΠΑ Ακαδημαϊκό έτος 018-019 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μάθημα: Μικροοικονομική Θεωρία Ι Δεύτερο πακέτο ασκήσεων Προθεσμία παράδοσης Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου (στο μάθημα της κ. Κουραντή, του κ. Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες των Οικονομικών της Εργασίας οικονομικά της εργασίας αγορά αγορά εργασίας μισθός

Βασικές Έννοιες των Οικονομικών της Εργασίας οικονομικά της εργασίας αγορά αγορά εργασίας μισθός Βασικές Έννοιες των Οικονομικών της Εργασίας - Τα οικονομικά της εργασίας μελετούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά εργασίας. - Ορισμός: Η αγορά ενός αγαθού είναι η διαδικασία (θεσμικό πλαίσιο)

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Ειδικοί συντελεστές παραγωγής και διανομή εισοδήματος

Κεφάλαιο 4 Ειδικοί συντελεστές παραγωγής και διανομή εισοδήματος Κεφάλαιο 4 Ειδικοί συντελεστές παραγωγής και διανομή εισοδήματος Copyright 2015 Pearson Education, Inc. All rights reserved. 4-1 Εισαγωγή Περίγραμμα Το υπόδειγμα των ειδικών συντελεστών παραγωγής Διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 2 ο : Η Ζήτηση των Αγαθών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Η ελαστικότητα ζήτησης για το αγαθό "Κ" είναι ίση με 2. Αυτό σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μακροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μακροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μακροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Η συνολική οικονομική δραστηριότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα ερωτηµατολογίου 1ου Προσυνεδρίου

Αποτελέσµατα ερωτηµατολογίου 1ου Προσυνεδρίου Αποτελέσµατα ερωτηµατολογίου 1ου Προσυνεδρίου Φύλο Άνδρες, 77,4% Γυναίκες, 22,6% 17.844 συµµετέχοντες στο ερωτηµατολόγιο Ηλικία Απασχόληση 13,7%, έως 34 24,1%, 35-44 30,9%, 45-54 20,1%, 55-64 11,2%, 65+

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ-ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ-ΕΚΤΟ ΕΚΤΟ ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ-ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ακαδηµαϊκό Έτος 2011-2012 ΕΠΙΧ Μικροοικονοµική

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις και Ασκήσεις κεφ. 5, Ο προσδιορισμός των τιμών Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής : Ερωτήσεις σωστού λάθους.

Ερωτήσεις και Ασκήσεις κεφ. 5, Ο προσδιορισμός των τιμών Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής : Ερωτήσεις σωστού λάθους. Ερωτήσεις και Ασκήσεις κεφ. 5, Ο προσδιορισμός των τιμών. Η τιμή ισορροπίας ενός κανονικού αγαθού αυξάνεται όταν: 0 α. η προσφορά μειώνεται και η ζήτηση παραμένει σταθερή β. η ζήτηση παραμένει σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 3: Εργαλεία Κανονιστικής Ανάλυσης Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών 1. Έστω ότι μία οικονομία, που βρίσκεται πάνω στην καμπύλη των παραγωγικών της δυνατοτήτων, παράγει σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή 10 τόνους υφάσματος και 00 τόνους τροφίμων.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ: Η ΘΕΩΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ: Η ΘΕΩΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ: Η ΘΕΩΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο νόμος της ζήτησης λέει ότι η ποσότητα, που επιθυμούν να αγοράσουν οι καταναλωτές, σχετίζεται αρνητικά με την τιμή. Πίσω από το νόμο αυτό,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 Μάθημα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Σάββατο, 6 Ιουνίου 2009

Διαβάστε περισσότερα

10. Η επιδίωξη της μέγιστης χρησιμότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών.

10. Η επιδίωξη της μέγιστης χρησιμότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : Η ΖΗΤΗΣΗ Να σημειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Όταν η ζήτηση ενός αγαθού είναι ελαστική, η συνολική δαπάνη των καταναλωτών για το αγαθό αυτό μειώνεται καθώς αυξάνεται

Διαβάστε περισσότερα

από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία Σχέση ελαστικότητας ζήτησης και κλίση της καμπύλης ζήτησης.

από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία Σχέση ελαστικότητας ζήτησης και κλίση της καμπύλης ζήτησης. ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΖΗΤΗΣΗΣ Ορισμός: Η ελαστικότητα ζήτησης, ενός αγαθού ως προς την τιμή του δίνεται από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία μεταβολή της τιμής του. Δηλαδή %

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία επιλογών του καταναλωτή

Θεωρία επιλογών του καταναλωτή Καθηγήτρια: Β. ΠΕΚΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Υποψήφια Διδάκτωρ: Σ. ΤΑΚΑΟΓΛΟΥ Θεωρία επιλογών του καταναλωτή Θα Εξετάσαμε: Χρησιμότητα Συνολική και Οριακή Χρησιμότητα Ισορροπία Καταναλωτή και Νόμος Ζήτησης Εισοδηματικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΡΓΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ

ΑΝΕΡΓΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ Το µέσο ποσοστό ανεργίας γύρω από το οποίο η οικονοµία κυµαίνεται καλείται Φυσιολογικό Ποσοστό Ανεργίας. Το φυσιολογικό ποσοστό είναι το ποσοστό ανεργίας προς το οποίο η οικονοµία

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Η επιβολή από το κράτος κατώτατης τιμής στα αγροτικά προϊόντα έχει ως σκοπό την προστασία του εισοδήματος των αγροτών.

Εξετάσεις Η επιβολή από το κράτος κατώτατης τιμής στα αγροτικά προϊόντα έχει ως σκοπό την προστασία του εισοδήματος των αγροτών. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ Να σημειώσετε με Σ (σωστό) ή Λ (λάθος) στο τέλος των προτάσεων: 1. Η επιβολή από το κράτος ανώτατης τιμής σε ένα προϊόν δημιουργεί συνήθως «μαύρη αγορά». Εξετάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια Οικονοµική Βασίλης Ράπανος, Γεωργία Καπλάνογλου µόνο Τµήµα Ι.

ηµόσια Οικονοµική Βασίλης Ράπανος, Γεωργία Καπλάνογλου µόνο Τµήµα Ι. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδηµαϊκό έτος 2013-2014 Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Εξεταστική περίοδος Απριλίου Εξέταση στο µάθηµα: ηµόσια Οικονοµική ιδασκαλία: Βασίλης Ράπανος, Γεωργία Καπλάνογλου Η εξέταση αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή Ανάπτυξη

Περιφερειακή Ανάπτυξη ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Περιφερειακή Ανάπτυξη Διάλεξη 11 : Διαπεριφερειακή Αγορά εργασίας (κεφάλαιο 9, Πολύζος Σεραφείμ) Δρ. Βασιλείου Έφη Τμήμα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Διαπεριφερειακή αγορά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΘΕΩΡΙΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΑ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΘΕΩΡΙΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΑ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΘΕΩΡΙΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΑ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΑ- ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Η θεωρία της οριακής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 Το πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου

Κεφάλαιο 6 Το πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου Κεφάλαιο 6 Το πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου 6-1 Περίγραμμα Σχετική προσφορά και σχετική ζήτηση Όροι εμπορίου και ευημερία Επιδράσεις της οικονομικής μεγέθυνσης, των δασμών επί των εισαγωγών και των εξαγωγικών

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική Κεφάλαιο 3 Παραγωγικότητα, Προϊόν και Απασχόληση

Μακροοικονομική Κεφάλαιο 3 Παραγωγικότητα, Προϊόν και Απασχόληση Μακροοικονομική Κεφάλαιο 3 Παραγωγικότητα, Προϊόν και Απασχόληση 3.1 Πόσο παράγει η οικονομία; Η συνάρτηση παραγωγής 1) Στη συνάρτηση παραγωγής Y = AF(K, N), η συνολική παραγωγικότητα συντελεστών είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΔΕΚΑ (10) ΣΕΛΙΔΕΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΔΕΚΑ (10) ΣΕΛΙΔΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΚΓΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Κράτος Πρόνοιας, Δεξιότητες και Εκπαίδευση

ΣΥΚΓΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Κράτος Πρόνοιας, Δεξιότητες και Εκπαίδευση ΣΥΚΓΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Κράτος Πρόνοιας, Δεξιότητες και Εκπαίδευση Όπως είδαμε, η θεωρία των προνοιακών παραγωγικών συστημάτων (welfare production regimes WPR), συνδέει το μοντέλο καπιταλισμού

Διαβάστε περισσότερα

1. Η ερώτηση ίσως δέχεται διαφορετικές ερμηνείες για το τί ακριβώς εννοούμε

1. Η ερώτηση ίσως δέχεται διαφορετικές ερμηνείες για το τί ακριβώς εννοούμε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μάθημα: Μικροοικονομική Θεωρία Ι 2015-16 Λύσεις Πρώτου Πακέτου Ασκήσεων 1. Η ερώτηση ίσως δέχεται διαφορετικές ερμηνείες για το τί ακριβώς εννοούμε με το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 1η οµάδα. 2. Έστω ο επόµενος πίνακας παραγωγικών δυνατοτήτων: Χ Υ Κόστος. Κόστος ευκαιρίας Ψ Α /3

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 1η οµάδα. 2. Έστω ο επόµενος πίνακας παραγωγικών δυνατοτήτων: Χ Υ Κόστος. Κόστος ευκαιρίας Ψ Α /3 ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1η οµάδα 1. Έστω επιχείρηση που διαθέτει 5 εργάτες. Κάθε εργάτης µπορεί να παράγει 12 µονάδες από το αγαθό Υ. Επιπλέον γνωρίζουµε ότι η ΚΠ είναι γραµµική µε το συνδυασµό X = 45, Y = 24 να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 7: Αγορά εργασίας Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 7: Αγορά εργασίας Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Μικροοικονομική Ι Ενότητα # 7: Αγορά εργασίας Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

10. Η επιδίωξη της μέγιστης χρησιμότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών.

10. Η επιδίωξη της μέγιστης χρησιμότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : Η ΖΗΤΗΣΗ Να σημειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Όταν η ζήτηση ενός αγαθού είναι ελαστική, η συνολική δαπάνη των καταναλωτών για το αγαθό αυτό μειώνεται καθώς αυξάνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23. Ανεργία

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23. Ανεργία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23 Ανεργία ΑΝΕΡΓΙΑ Εργατικό δυναμικό (N) = απασχολούμενοι (Ε) + άνεργοι (U). ή Ν=Ε+U Ποσοστό ανεργίας (u) = (άνεργοι /εργατικό δυναμικό)*100. ή u=u/n*100 ή u=(n-e)/100. Ποσοστό συμμετοχής στο

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών Β1) Υποθέστε ότι στη θέση ισορροπίας της αγοράς ενός αγαθού η ζήτησή του ως προς την τιμή του είναι ελαστική. Μία μείωση της προσφοράς του αγαθού, με όλους τους άλλους παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Α.Ο.Θ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Α.Ο.Θ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α.Ο.Θ ΕΡΩΣΗΕΙ ΚΛΕΙΣΟΤ ΣΤΠΟΤ ΑΝΑ ΚΕΥΑΛΑΙΟ Γ τάξης Γενικοφ Λυκείου ΝΙΚΟ ΠΕΡΟΤΛΑΚΗ Οικονομολόγος, ΙΕΡΑΠΕΣΡΑ Σηλ. 6977246129 ΑΟΘ ΝΙΚΟ ΠΕΡΟΥΛΑΚΗ Οικονομολόγος ελίδα 1 Γ τάξης Γενικοφ Λυκείου ΕΡΩΣΗΕΙ ΚΛΕΙΣΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Παραγωγικότητα της εργασίας και συγκριτικό πλεονέκτημα: Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα

Κεφάλαιο 3. Παραγωγικότητα της εργασίας και συγκριτικό πλεονέκτημα: Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα Κεφάλαιο 3 Παραγωγικότητα της εργασίας και συγκριτικό πλεονέκτημα: Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα Συγκριτικό πλεονέκτημα και κόστος ευκαιρίας Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα χρησιμοποιεί τις έννοιες του κόστους ευκαιρίας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Πόροι και διεθνές εμπόριο: Το υπόδειγμα Heckscher- Ohlin

Κεφάλαιο 5 Πόροι και διεθνές εμπόριο: Το υπόδειγμα Heckscher- Ohlin Κεφάλαιο 5 Πόροι και διεθνές εμπόριο: Το υπόδειγμα Heckscher- Ohlin Copyright 2015 Pearson Education, Inc. All rights reserved. 5-1 Περίγραμμα Παραγωγικές δυνατότητες Επιλέγοντας την αναλογία των εισροών

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα. ερωτηματολογίου. 1 ου Προσυνεδρίου. «Για τους Εργαζομένους και τους Ανέργους»

Αποτελέσματα. ερωτηματολογίου. 1 ου Προσυνεδρίου. «Για τους Εργαζομένους και τους Ανέργους» Αποτελέσματα ερωτηματολογίου 1 ου Προσυνεδρίου «Για τους Εργαζομένους και τους Ανέργους» 17.844 Συμμετέχοντες στο ερωτηματολόγιο για το 1 ο Προσυνέδριο Φύλο Ηλικία Απασχόληση Γυναίκες 22,6 55-64 20,0 65+

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις 1. Με τα δεδομένα του παρακάτω πίνακα: Τιμή (Ρ) Ποσότητα (Q D )

Ασκήσεις 1. Με τα δεδομένα του παρακάτω πίνακα: Τιμή (Ρ) Ποσότητα (Q D ) 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Ποια είναι η επιδίωξη του καταναλωτή και ποιοι παράγοντες την περιορίζουν; 2. Ποιος καταναλωτής ονομάζεται ορθολογικός και πότε λέμε ότι βρίσκεται σε ισορροπία; 3. Να διατυπώσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ 1. Σε γραμμική ΚΠΔ της μορφής Y a X : α. Η μέγιστη ποσότητα για το αγαθό Υ παράγεται όταν Y β. Η μέγιστη ποσότητα για το αγαθό Χ παράγεται όταν Y a γ. Η μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα Ανισότητες: από την καταγραφή στην ανατροπή

Μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα Ανισότητες: από την καταγραφή στην ανατροπή Μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα Ανισότητες: από την καταγραφή στην ανατροπή Η μελέτη της Ευαγγελίας Παπαπέτρου για την απασχόληση - ανεργία και τις μισθολογικές διαφορές ανδρών

Διαβάστε περισσότερα

Μεγιστοποίηση της Χρησιμότητας

Μεγιστοποίηση της Χρησιμότητας Μεγιστοποίηση της Χρησιμότητας - Πρόβλημα Καταναλωτή: Επιλογή καταναλωτικού συνδυασμού x=(x, x ) υπό ένα σύνολο φυσικών, θεσμικών και οικονομικών περιορισμών κατά τρόπο ώστε να μεγιστοποιεί τη χρησιμότητά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΟΘ : ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ

ΑΟΘ : ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2000 2017 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ο 1 ΑΟΘ : ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2000 2017 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο 1. Οι συναρτήσεις αγοραίας ζήτησης και προσφοράς ενός αγαθού είναι αντίστοιχα: Q D1 = 600

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Ένθετο Κεφάλαιο ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Μικροοικονομική Ε. Σαρτζετάκης 1 Καταναλωτική συμπεριφορά Σκοπός αυτής της διάλεξης είναι να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτο Μέρος Αποτελεσμάτων Έρευνας: «Βοηθήστε με να σας βοηθήσω»

Πρώτο Μέρος Αποτελεσμάτων Έρευνας: «Βοηθήστε με να σας βοηθήσω» Πρώτο Μέρος Αποτελεσμάτων Έρευνας: «Βοηθήστε με να σας βοηθήσω» 10/2 19/2/2019 Πολιτικό Γραφείο Αλέξανδρου Μωραϊτάκη Νέα Δημοκρατία - Α Αθηνων Σύνοψη: Δουλειά στον Ιδιωτικό Τομέα, στην Ελλάδα, με μειωμένους

Διαβάστε περισσότερα

Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές.

Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές. 1 2 Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές. Στόχος: Να αποδείξουν οι φοιτητές από μόνοι τους πόσες πολλές έννοιες βρίσκονται στην τομή των δύο

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκό έτος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μάθημα: Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής

Ακαδημαϊκό έτος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μάθημα: Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μάθημα: Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής ΛΥΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 1 Εάν D(p) = 20 2p η

Διαβάστε περισσότερα

13 Το απλό κλασικό υπόδειγμα

13 Το απλό κλασικό υπόδειγμα 13 Το απλό κλασικό υπόδειγμα Σκοπός Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι να συνδυάσει τα δύο προηγούμενα κεάλαια και να δώσει μια συνολική εικόνα του απλού μακροοικονομικού υποδείγματος. Θα εξετάσει, επίσης,

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Ζήτηση για Ασφάλιση. Πλήρη κάλυψη.

4.1 Ζήτηση για Ασφάλιση. Πλήρη κάλυψη. 4. Ζήτηση για Ασφάλιση. Πλήρη κάλυψη. Η αγορά ασφαλιστικών συµφωνιών είναι µία ιδιαίτερη περίπτωση αγοράς δικαιωµάτων. Αντικείµενο της αγοράς αυτής είναι να δώσει την ευκαιρία µεταβίβασης εισοδήµατος από

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικά του πειράματος

Εναλλακτικά του πειράματος Θετική και δεοντολογική προσέγγιση Διάλεξη 2 Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; Η θετική ανάλυση εξετάζει τι υπάρχει και ποιες οι συνέπειες μιας πολιτικής, χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτηση για εκπαιδευση

Ζήτηση για εκπαιδευση Ζήτηση για εκπαιδευση Έστω, ότι η ζωή ενός ατόμου i, i = 1,, n, χωρίζεται σε δυο περιόδους, t και t + 1. Η πρώτη περίοδος αφορά την εφηβεία και η δεύτερη περίοδος αφορά την ενηλικίωση. Το άτομο αφιερώνει

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Ελαστικότητες

Μικροοικονομική. Ελαστικότητες Μικροοικονομική Ελαστικότητες Σημασία ελαστικοτήτων Είδαμε πως οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης αλληλεπιδρούν και σχηματίζουν σημεία ισορροπίας στα οποία σε μία δεδομένη τιμή ισορροπίας η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Η Διαχρονική Προσέγγιση στο Ισοζύγιο Πληρωμών

Η Διαχρονική Προσέγγιση στο Ισοζύγιο Πληρωμών Η Διαχρονική Προσέγγιση στο Ισοζύγιο Πληρωμών Καθ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1 Η Διαχρονική Προσέγγιση Η διαχρονική προσέγγιση έχει ως σημείο εκκίνησης τις τεχνολογικές και αγοραίες

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματικά μέτρα των ωφελειών από ανταλλαγή

Χρηματικά μέτρα των ωφελειών από ανταλλαγή Χρηματικά μέτρα των ωφελειών από ανταλλαγή Έστω η αγορά πετρελαιοειδών. Μπορείτε να αγοράσετε όση βενζίνη θέλετε, με 1 το λίτρο, όταν μπείτε στην αγορά πετρελαιοειδών. Ε: Ποιο είναι το μέγιστο που θα πληρώνατε

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 13. Φορολογία και διανομή του εισοδήματος

Διάλεξη 13. Φορολογία και διανομή του εισοδήματος Διάλεξη 13 Φορολογία και διανομή του εισοδήματος 1 Γενικά Υπάρχουν δύο βασικές έννοιες για το πως επιμερίζεται το φορολογικό βάρος: Νομική επίπτωση Με βάση το νόμο το βάρος του φόρου το φέρει εκείνος που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΒΑΘΜΟΣ:... ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:... ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ:... ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:...ΤΜΗΜΑ:... ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτο πακέτο ασκήσεων

Πρώτο πακέτο ασκήσεων ΕΚΠΑ Ακαδημαϊκό έτος 208-209 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μάθημα: Μικροοικονομική Θεωρία Ι Πρώτο πακέτο ασκήσεων Προθεσμία παράδοσης Παρασκευή 6 Νοεμβρίου (στο μάθημα της κ. Κουραντή, του κ. Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

Notes. Notes. Notes. Notes. C = p x x 1 + p y y 1. pxx + pyy = 160

Notes. Notes. Notes. Notes. C = p x x 1 + p y y 1. pxx + pyy = 160 Ελαχιστοποίηση κόστους Κώστας Ρουμανιάς Ο.Π.Α. Τμήμα Δ. Ε. Ο. Σ. 9 Οκτωβρίου 2012 Κώστας Ρουμανιάς (Δ.Ε.Ο.Σ.) Ελαχιστοποίηση κόστους 9 Οκτωβρίου 2012 1 / 36 Κόστος Το πρόβλημα εύρεσης ενός άριστου καλαθιού

Διαβάστε περισσότερα

8. Η ζήτηση ενός αγαθού µεταβάλλεται προς την αντίθετη κατεύθυνση µε τη µεταβολή της τιµής του υποκατάστατου αγαθού.

8. Η ζήτηση ενός αγαθού µεταβάλλεται προς την αντίθετη κατεύθυνση µε τη µεταβολή της τιµής του υποκατάστατου αγαθού. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : Η ΖΗΤΗΣΗ Να σηµειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Η επιδίωξη της µέγιστης χρησιµότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συµπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών.

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2. Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; Ράπανος-Καπλάνογλου 2016/7

Διάλεξη 2. Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; Ράπανος-Καπλάνογλου 2016/7 Διάλεξη 2 Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; 1 Ράπανος-Καπλάνογλου 2016/7 Θετική και δεοντολογική προσέγγιση Η θετική ανάλυση εξετάζει τι υπάρχει και ποιες οι συνέπειες

Διαβάστε περισσότερα

Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Msc. In Applied Economics. Lecture 1: Trading in a Ricardian Model

Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Msc. In Applied Economics. Lecture 1: Trading in a Ricardian Model Πάντειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Msc. In Applied Economics Lecture 1: Trading in a Ricardian Model Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα με ένα συντελεστή (συνέχεια) 1. Ο μόνος σημαντικός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟ 34 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΟΜΟΣ 1 ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΟ 34 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΟΜΟΣ 1 ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΑΠ ΔΕΟ 34 Ν. ΠΑΝΤΕΛΗ ΔΕΟ 34 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΟΜΟΣ 1 ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ & ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 1 ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΑΠ ΔΕΟ 34 ΚΟΣΤΗ Ν.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Χειμώνας-Άνοιξη Μάθημα: Δημόσια Οικονομική Διδασκαλία: Βασίλης Θ. Ράπανος Γεωργία Καπλάνογλου Ημερομηνία παράδοσης: Ερωτήσεις πολλαπλών

Διαβάστε περισσότερα

Μαρσαλιανή και Χικσιανή καμπύλη ζήτησης. Γραφική απεικόνιση. Μικροοικονομική Θεωρία Ι / Διάλεξη 7β / Φ. Κουραντή 1

Μαρσαλιανή και Χικσιανή καμπύλη ζήτησης. Γραφική απεικόνιση. Μικροοικονομική Θεωρία Ι / Διάλεξη 7β / Φ. Κουραντή 1 Μαρσαλιανή και Χικσιανή καμπύλη ζήτησης Γραφική απεικόνιση Μικροοικονομική Θεωρία Ι / Διάλεξη 7β / Φ. Κουραντή Ξεκινάμε με το εξής διάγραμμα Στο τμήμα αυτό απεικονίζουμε την επιλογή του καταναλωτή, μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Κουίζ για το μισθολογικό. χάσμα μεταξύ των δυο. φύλων. Καλωσορίσατε στο κουίζ για το μισθολογικό. φύλων!

Κουίζ για το μισθολογικό. χάσμα μεταξύ των δυο. φύλων. Καλωσορίσατε στο κουίζ για το μισθολογικό. φύλων! Αυτό το σύντομο κουίζ χρησιμοποιεί ερωτήσεις ανοιχτού τύπου για να εξηγήσει τα αίτια και τον αντίκτυπο του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δυο φύλων στην ΕΕ. Περιλαμβάνει επίσης λεπτομέρειες για το πού

Διαβάστε περισσότερα

Αυξάνονται τα µονοµελή νοικοκυριά

Αυξάνονται τα µονοµελή νοικοκυριά Το Βήµα 13/01/2002 Αυξάνονται τα µονοµελή νοικοκυριά * Η γήρανση του πληθυσµού και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας αποθαρρύνουν τους νέους για τη δηµιουργία οικογένειας Της ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Η ηρωίδα στην

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Ελαστικότητα και Εφαρμογές. Αρ. Διάλεξης: 5

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Ελαστικότητα και Εφαρμογές. Αρ. Διάλεξης: 5 Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Ελαστικότητα και Εφαρμογές Αρ. Διάλεξης: 5 Ελαστικότητα... μας επιτρέπει να αναλύσουμε την προσφορά και τη ζήτηση σε βάθος. αποτελεί μια μέτρηση για τον τρόπο με τον

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3: Έστω η συνάρτηση χρησιμότητας για δύο αγαθά Χ και Υ έχει τη μορφή Cobb- Douglas U (X,Y) = X o,5 Y 0,5

Άσκηση 3: Έστω η συνάρτηση χρησιμότητας για δύο αγαθά Χ και Υ έχει τη μορφή Cobb- Douglas U (X,Y) = X o,5 Y 0,5 ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Σημείωση: Κάποιες από τις παρακάτω ασκήσεις θα λυθούν στην 3 η και 4 η διάλεξη του μαθήματος (στις ημερομηνίες που αναγράφονται στο πρόγραμμα) και οι υπόλοιπες θα αποτελέσουν προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

x r i s t o s t s a g a l i d i s

x r i s t o s t s a g a l i d i s ΕΑ-2009 1. Εισαγωγή 1. Πώς προσδιορίζονται οι τιμές των αγαθών στην αγορά; Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς. 2. Η συµπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Ελαστικότητα και Εφαρμογές Ελαστικότητα... μας επιτρέπει να αναλύσουμε την προσφορά και τη ζήτηση σε βάθος. αποτελεί μια μέτρηση για τον τρόπο με τον οποίο πόσοι παραγωγοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (Πρόκειται, κυρίως, για θέματα κλειστού τύπου από τις εξετάσεις των προηγούμενων ετών). Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1

Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1 Το Πρότυπο Υπόδειγμα του Διεθνούς Εμπορίου 5-1 Επισκόπηση Μετρώντας την αξία της παραγωγής και της κατανάλωσης Ευημερία και όροι εμπορίου Επιδράσεις της οικονομικής ανάπτυξης Επιδράσεις διεθνών μεταβιβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 15. Αποτελεσματική και δίκαιη φορολογία

Διάλεξη 15. Αποτελεσματική και δίκαιη φορολογία Διάλεξη 15 Αποτελεσματική και δίκαιη φορολογία 1 Άριστη φορολογία αγαθών Ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει κάποια έσοδα από ένα φόρο για να χρηματοδοτήσει κάποιες δαπάνες. Ποιος είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟ43. Απάντηση 2ης ΓΕ Επιμέλεια: Γιάννης Σαραντής. ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 17 Περιστέρι ,

ΔΕΟ43. Απάντηση 2ης ΓΕ Επιμέλεια: Γιάννης Σαραντής. ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 17 Περιστέρι , ΔΕΟ43 Απάντηση 2ης ΓΕ 2016-2017 Επιμέλεια: Γιάννης Σαραντής 1 ΑΣΚΗΣΗ Νο 1 (20%) ΟΔΗΓΙΑ: Σε κάθε ερώτηση πολλαπλής επιλογής επιλέγετε μία απάντηση, και η επιλογή σας σημειώνεται με 1 στο αντίστοιχο πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Α. ΟΜΑΔΑ Ι 1 α) Η ποσότητα ζήτησης Q ενός αγαθού εξαρτάται από την μοναδιαία τιμή του P και από το

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Α. ΟΜΑΔΑ Ι 1 α) Η ποσότητα ζήτησης Q ενός αγαθού εξαρτάται από την μοναδιαία τιμή του P και από το ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Α. ΟΜΑΔΑ Ι 1 α) Η ποσότητα ζήτησης ενός αγαθού εξαρτάται από την μοναδιαία τιμή του P και από το εισόδημα Y, σύμφωνα με την σχέση: = P Y. Αν η τιμή αυξηθεί κατά %, να εκτιμηθεί πόσο πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική της Εργασίας. Κεφ. 3: Η Ζήτηση για Εργασία

Οικονομική της Εργασίας. Κεφ. 3: Η Ζήτηση για Εργασία Οικονομική της Εργασίας Κεφ. 3: Η Ζήτηση για Εργασία Επισκόπηση Κεφαλαίου Μεγιστοποίηση των Κερδών Οριακό Έσοδο από μια Επιπλέον Μονάδα Εργασίας Οριακή Δαπάνη από μια Επιπλέον Μονάδα Εργασίας Η Βραχυχρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Διεθνές Εμπόριο και Διανομή του Εισοδήματος Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους το διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο : Η ζήτηση των αγαθών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο : Η ζήτηση των αγαθών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2000 2017 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο 1 Στο συγκεκριμένο αρχείο υπάρχουν οι ερωτήσεις κλειστού τύπου της ύλης του 2 ου κεφαλαίου και τέθηκαν στις πανελλαδικές: - Ημερησίων και

Διαβάστε περισσότερα

Ελαστικότητες Ζήτησης

Ελαστικότητες Ζήτησης Ελαστικότητες Ζήτησης - Η ευαισθησία της ζητούμενης ποσότητας x σε μεταβολές της τιμής μπορεί να μετρηθεί άμεσα από το λόγο Δx / Δ (ήαπότην παράγωγο x / ). - Αυτό το μέτρο ευαισθησίας έχει το μειονέκτημα

Διαβάστε περισσότερα

Νομισματική και Συναλλαγματική Πολιτική σε μια Μικρή Ανοικτή Οικονομία. Σταθερές ή Κυμαινόμενες Ισοτιμίες;

Νομισματική και Συναλλαγματική Πολιτική σε μια Μικρή Ανοικτή Οικονομία. Σταθερές ή Κυμαινόμενες Ισοτιμίες; Νομισματική και Συναλλαγματική Πολιτική σε μια Μικρή Ανοικτή Οικονομία Σταθερές ή Κυμαινόμενες Ισοτιμίες; Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία, 2014 Ένα Βραχυχρόνιο Υπόδειγµα

Διαβάστε περισσότερα