Η ΑΡΦΙΣΕΚΣΟΝΙΚΗ ΚΑΣΑ ΣΟΤ ΚΛΑΙΚΟΤ ΦΡΟΝΟΤ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΑΡΦΙΣΕΚΣΟΝΙΚΗ ΚΑΣΑ ΣΟΤ ΚΛΑΙΚΟΤ ΦΡΟΝΟΤ"

Transcript

1 ΣΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΟΡΙΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΤ ΔΙΔΑΚΩΝ : ΩΣΗΡΗ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ Η ΑΡΦΙΣΕΚΣΟΝΙΚΗ ΚΑΣΑ ΣΟΤ ΚΛΑΙΚΟΤ ΦΡΟΝΟΤ Αξιομακϊρου Ευςτρατύα Αςημακόπουλοσ Σηλϋμαχοσ Καρδϊτοσ Ευϊγγελοσ Μαρκοςτϊμου Βαςιλικό Ρϋτςασ Δημότριοσ

2 Ειςαγωγή Η κλαςικό εποχό καλύπτει το διϊςτημα 200 χρόνων τησ αρχαύασ ελληνικόσ ιςτορύασ, από το 479 π. Φ. ϋωσ το 323 π. Φ. Σην εποχό αυτό ςυναντϊται ραγδαύα ϊνθιςη ςε όλεσ τισ εκφϊνςεισ του πολιτιςμού. αφώσ και ο όροσ «κλαςικόσ» αντιπροςωπεύει τα επιτεύγματα που ςημειώθηκαν ςε αυτόν την περύοδο. ε αυτϊ τα επιτεύγματα ςυμπεριλαμβϊνεται και η ιδιαύτερη αρχιτεκτονικό τησ εποχόσ αυτόσ.

3 Ειςαγωγή Εύναι γεγονόσ ότι ο 5 οσ αιώνασ ϋχει ςυνδεθεύ με τη ραγδαύα ανϊπτυξη τησ πόλησ των Αθηνών τόςο κοινωνικϊ με τη γϋννηςη τησ δημοκρατύασ όςο και πολιτιςτικϊ με την ανοικοδόμηςη μεγαλοπρεπών αρχιτεκτονικών ϋργων. Κατϊ τον 5 ο αιώνα η Αθόνα κατϊφερε υπό την αρχηγύα του Περικλό να γνωρύςει τερϊςτια δόξα ειςερχόμενη ςτον λεγόμενο «Φρυςό Αιώνα». Η Βουλό, ο Άρειοσ Πϊγοσ και το Θϋατρο εύναι κϊποια από τα πιο ςημαντικϊ αρχιτεκτονικϊ ϋργα τησ πόλησ τησ Θεϊσ Αθηνϊσ. Αναμφιςβότητα όμωσ ο Παρθενώνασ εύναι το κορυφαύο μνημεύο το οπούο προκαλεύ μϋχρι και ςόμερα παγκόςμιο θαυμαςμό και ςεβαςμό. Φτιςμϋνοσ από πεντελικό μϊρμαρο δεςπόζει πϊνω ςτον Ιερό Βρϊχο τησ Ακροπόλεωσ. Πρόκειται για ϋναν ναό δωρικού ρυθμού που αποτελεύ ςόμα κατατεθϋν του ελληνικού πολιτιςμού. Παρϊλληλα όμωσ με την Αθόνα η αρχιτεκτονικό τϋχνη αναπτύχθηκε και ςε ϊλλεσ περιοχϋσ τησ Ελλϊδασ. Ο Απόλλωνασ από το δυτικό αϋτωμα του Ναού του Διόσ ςτην Ολυμπύα εύναι ϋνα χαρακτηριςτικό δεύγμα τησ τϋχνησ τησ Κλαςικόσ Εποχόσ. Επιπρόςθετα, ο ναόσ του Ποςειδώνα ςτο ούνιο εύναι και αυτόσ καταςκευαςμϋνοσ τον 5ο αιώνα π. Φ. Επομϋνωσ, ςύμφωνα με τα παραπϊνω γύνεται αντιληπτό ότι τον 5ο αιώνα π. Φ. ο ελληνικόσ πολιτιςμόσ ϋφταςε ςτο αποκορύφωμϊ του με την ανοικοδόμηςη ςπουδαύων αρχιτεκτονικών ϋργων.

4 Ειςαγωγή Σον 4 ο αιώνα π. Φ. ςυνεχύςτηκε κϊτι που εύχε αρχύςει όδη από τον 5 ο αιώνα : ο ςυνδυαςμόσ των αρχιτεκτονικών ρυθμών (δωρικόσ, ιωνικόσ, κορινθιακόσ). Ο ναόσ τησ Αλϋασ Αθηνϊσ ςτη Σεγϋα (Πελοπόννηςοσ) ςυνδύαζε και τουσ τρεισ ρυθμούσ. Άλλοι ναού τησ εποχόσ αυτό εύναι του Δύα ςτη Νεμϋα, του Αςκληπιού ςτην Επύδαυρο και του Απόλλωνα ςτουσ Δελφούσ. Σον 4 ο αιώνα ακόμα αναπτύχθηκε η αςτικό αρχιτεκτονικό. την Αθόνα χτύςτηκε το Παναθηναώκό ςτϊδιο και το θϋατρο του Διονύςου επενδύθηκε με πϋτρα. την Επύδαυρο, ςυςτϊθηκε και το φημιςμϋνο θϋατρο. Ανϊμεςα ςτα οικοδομόματα τησ Ακρόπολησ πρωτοποριακϊ ςτην αρχιτεκτονικό τουσ καταςκευό εύναι τα δωρικϊ Προπύλαια ςτην εύςοδο του Ιερού Βρϊχου, ϋργο του αρχιτϋκτονα Μνηςικλό, και ο ιδιόρρυθμοσ ιωνικόσ ναόσ τησ Πολιϊδασ Αθηνϊσ, το γνωςτό Ερεχθεύον.

5 Ειςαγωγή Η αρχιτεκτονικό τον 4ο αι. π. Φ., επηρεαςμϋνη από την κοινωνικοπολιτικό κρύςη των πόλεων-κρατών, προβϊλλει νϋεσ αιςθητικϋσ αντιλόψεισ. Η πλούςια διακόςμηςη και η πρόκληςη εντύπωςησ εύναι ςτοιχεύα που εύκολα μπορούμε να διακρύνουμε ςτουσ ναούσ του 4ου αι. π. Φ. Παρϊλληλα, γενικεύεται η καταςκευό νϋου τύπου κτιςμϊτων, όπωσ εύναι οι θόλοι (κυκλικϊ οικοδομόματα), τα θϋατρα, τα βουλευτόρια. Εύναι φανερό ότι η καταςκευό ναώκών οικοδομημϊτων υποχωρεύ αριθμητικϊ ςε ςχϋςη με καταςκευϋσ κοςμικού χαρακτόρα. Οι αρχιτϋκτονεσ τώρα παραβιϊζουν τουσ κανόνεσ τησ αρμονύασ και του μϋτρου, ςυνθϋτουν περιςςότερο ελεύθερα, ςυνδυϊζουν εύκολα ςτοιχεύα του δωρικού και ιωνικού ρυθμού, ενώ χρηςιμοποιούν ευρύτατα ϋνα νϋο τύπο κιονοκρϊνου, το κορινθιακό.

6 Κϊθε ναόσ διακρύνεται ςτα εξόσ μϋρη : 1. Πρόναοσ :Πρόκειται για το χώρο που ςυναντϊται ςτο μπροςτινό μϋροσ ενόσ ναού. 2. ηκόσ : Εύναι το βαςικότερο ςημεύο του ναού. Εκεύ φυλαςςόταν το ϊγαλμα του θεού και για το λόγο αυτό όταν ανοιχτόσ για το κοινό. Δομή Αρχαίου Ναοφ 3. Οπιςθόδομοσ : Ο οπύςθιοσ χώροσ του ναού. Άλλοτε ο οπιςθόδομοσ όταν πλόρωσ απομονωμϋνοσ από τον ςηκό, ενύοτε όμωσ επικοινωνούςε μαζύ του μϋςω θύρασ. 4. Οπιςθόναοσ : Τπϊρχει μόνο ςε οριςμϋνουσ ναούσ, όπωσ ο Παρθενώνασ, και πρόκειται για ϋναν επιπλϋον χώρο πύςω από τον οπιςθόδομο Εικόνα 1 : Κϊτοψη αρχαύου ναού /arx.arxit.htm

7 Δομή Αρχαίου Ναοφ Εικόνα 2 : Πρόναοσ, Ο θηςαυρόσ των Αθηναύων ςτουσ Δελφούσ Εικόνα 3 : Οπιςθόναοσ, Ο ναόσ του Ηφαύςτου, Αθόνα, η δυτικό πλευρϊ. aistos.temple.ac.02.jpg#/media/file:hephaistos.temple.ac.02.jpg

8 ΣΤΠΟΙ ΝΑΩΝ

9 Τφποι Ναών Ο Βιτρούβιοσ (Λατύνοσ μηχανικόσ 80 π.φ π.φ) λύγο πριν ανατεύλει η 1 η χιλιετύα, διϋκρινε ςτο πολύτομο ϋργο του De architectura 7 τύπουσ ναών 1. Ναόσ εν παραςτϊςι (temple in antis) : Έχει ςτην εμπρόσ του πλευρϊ τισ παραςτϊδεσ των τούχων και ανϊμεςα τουσ δύο κύονεσ. 2. Πρόςτυλοσ (prostylos) : Όμοιοσ με τον εν παραςτϊςι, με τη διαφορϊ ότι ϋχει και εμπρόσ από τισ παραςτϊδεσ ςτισ δύο γωνύεσ, κύονεσ. 3. Αμφιπρόςτυλοσ (amphiprostylos) : Όμοιοσ με τον πρόςτυλο, με τη διαφορϊ ότι ςτη πύςω πλευρϊ ϋχει columnas et fastigium (=κύονεσ και αϋτωμα).

10 4. Περύπτεροσ (peripteros) : Έχει 6 κύονεσ ςτην εμπρόσ και ςτη πύςω πλευρϊ και από 11 ςτισ διαμηκεύσ πλευρϋσ Τφποι Ναών 5. Χευδοπερύπτεροσ (pseudoperipteros) : Έχει 8 κύονεσ ςτην εμπρόσ και πύςω πλευρϊ και 15 ςτισ διαμόκεισ πλευρϋσ. 6. Δύπτεροσ (dipteros) : Εύναι οκτϊςτυλοσ και ϋχει διπλό κιονοςτοιχύα γύρω από το ςηκό. 7. Ύπαιθροσ (hypaethros) : Εύναι δεκϊςτυλοσ. Σο κεντρικό τμόμα του εύναι ανοιχτό. Εικόνεσ 4 9 : Τύποι ναών Αντλόθηκαν από: :

11 ΑΡΧΙΣΕΚΣΟΝΙΚΟΙ ΡΤΘΜΟΙ

12 Φαρακτηρύζεται για την απλότητα και τη λιτότητα του. Οι κύονεσ δε ςτηρύζονται ςε κϊποια βϊςη, όπωσ ςτον Ιωνικό, (βλπ παρακϊτω) αλλϊ «πατούν» κατευθεύαν ςτον ςτυλοβϊτη. Σο πϊχοσ των κιόνων αυξϊνεται από πϊνω προσ τα κϊτω. Σο κιονόκρανο εύναι λιτό ςυγκριτικϊ με τουσ ϊλλουσ δύο ρυθμούσ. Σο επιςτύλιο χαρακτηρύζεται από την απουςύα πολύτεχνων ςχεδύων. τη ζωφόρο υπϊρχει μια ςυνεχόσ εναλλαγό από τρύγλυφα και μετώπεσ. Δωρικός Ρυθμός Κατϊ την αρχαιότητα τα τρύγλυφα όταν βαμμϋνα μπλε ενώ οι μετόπεσ κόκκινεσ. τυλοβϊτησ Εικόνα 10 : %20Politismos/arx.arxit.htm

13 Κατατϊςςεται μεταξύ του Δωρικού και Κορινθιακού ρυθμού. Διαθϋτει κρηπύδωμα, δηλαδό ςκαλϊκια. Σο τελευταύο ςκαλύ ονομϊζεται ςτυλοβϊτησ, γιατύ εκεύ υπϊρχουν οι βϊςεισ που εδρϊζονται οι κύονεσ. Οι κύονεσ διαθϋτουν δικϋσ τουσ βϊςεισ. Οι κύονεσ, ςυγκριτικϊ με αυτούσ που ςυναντϊμε ςτο δωρικό ρυθμό, εύναι πιο λεπτού, ςτενεύουν ελαφρώσ προσ τα πϊνω και ϋχουν κατακόρυφεσ αύλακεσ, οι οπούεσ εύναι πυκνότερεσ από τισ αντύςτοιχεσ του Ιωνικού ρυθμού. Ιωνικός Ρυθμός Σο κιονόκρανο εύναι περύτεχνο και καταλόγει ςε δύο κοχλύεσ ϋναν δεξιϊ και ϋναν αριςτερϊ. Εικόνα 11 : %20Politismos/arx.arxit.htm

14 Εύναι ο πιο διακοςμητικόσ από τουσ τρεύσ ρυθμούσ λόγω του περύτεχνου κιονόκρανου. Κορινθιακός Ρυθμός Οι κύονεσ χαρακτηρύζονται από κιονόκρανο που αποτελεύται από υψηλό ϋχινο ("κϊλαθοσ"), που περιβϊλλεται από ςειρϋσ φύλλων ακϊνθησ και ϋλικεσ ςτισ τϋςςερισ γωνύεσ ύμφωνα με τον Βιτρούβιο, εφευρϋτησ του Κορινθιακού κιονόκρανου όταν ο γλύπτησ Καλλύμαχοσ που εμπνεύςτηκε από ϋνα καλϊθι που βριςκόταν ςτον τϊφο ενόσ κοριτςιού ςτην Κόρινθο. Σο καλϊθι, όπου όταν τοποθετημϋνα τα παιχνύδια τησ, ςκεπαζόταν από μύα τετρϊγωνη πλϊκα. Γύρω από το καλϊθι εύχαν φυτρώςει ϊκανθοι ακολουθώντασ το ςχόμα του. Έτςι γεννόθηκε το κορινθιακό κιονόκρανο ςύμφωνα με τον μύθο. Εικόνα 13 : Κορινθιακό κιονόκρανο από το Αςκληπιεύο τησ Επιδαύρου Εικόνα 14 :

15 Εικόνα 15 : Αναπαρϊςταςη των τριών ρυθμών trolleei.com

16 Ο Παρθενώνασ Εικόνα 16 : Ο Παρθενώνασ s.101.jpg

17 Παρθενώνασ Ο Παρθενώνασ αποτελεύ το λαμπρότερο μνημεύο τησ αθηναώκόσ πολιτεύασ και τον κολοφώνα του δωρικού ρυθμού. H καταςκευό του ξεκύνηςε το 448/7 π. Φ. και τα εγκαύνια ϋγιναν το 438 π. Φ., ενώ ο γλυπτόσ διϊκοςμοσ περατώθηκε το 433/2 π. Φ. ύμφωνα με τισ πηγϋσ οι αρχιτϋκτονεσ που εργϊςτηκαν όταν ο Ικτύνοσ, ο Καλλικρϊτησ και πιθανόν ο Υειδύασ, που εύχε και την ευθύνη του γλυπτού διακόςμου. Η ταχύτητα με την οπούα πραγματοποιόθηκε η ανϋγερςη εύναι εντυπωςιακό, ιδύωσ αν αναλογιςτεύ κανεύσ ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο δωρικό ναό τησ Αρχαιότητασ (οι ϊλλοι δύο, του ελινούντα και του Ακρϊγαντα, δεν ολοκληρώθηκαν ποτϋ) με διαςτϊςεισ ςτυλοβϊτη 31X70 μϋτρα. Εύναι ο μόνοσ ολομϊρμαροσ ελληνικόσ ναόσ και ο μόνοσ δωρικόσ με ανϊγλυφεσ όλεσ του τισ μετόπεσ. Πολλϊ τμόματα του γλυπτού διακόςμου, του επιςτυλύου και των φατνωμϊτων τησ οροφόσ ϋφεραν γραπτό διϊκοςμο με κόκκινο, μπλε και χρυςό χρώμα. Φρηςιμοποιόθηκε πεντελικό μϊρμαρο, εκτόσ από το ςτυλοβϊτη που καταςκευϊςτηκε από αςβεςτόλιθο. Για την εξόρυξη, τη μεταφορϊ και τη λϊξευςη του μαρμϊρου δούλευαν ταυτόχρονα πολλϊ ςυνεργεύα και εύχε επιτευχθεύ υψηλό επύπεδο οργϊνωςησ τησ εργαςύασ.

18 Παρθενώνασ Σο πτερό εύχε 8 κύονεσ (αντύ για 6 όπωσ ςυνηθιζόταν) κατϊ πλϊτοσ και 17 κατϊ μόκοσ. τισ ςτενϋσ πλευρϋσ υπόρχε και δεύτερη ςειρϊ 6 κιόνων που δημιουργούςε την ψευδαύςθηςη δύπτερου ναού. Mύα ϊλλη ιδιομορφύα όταν η ύπαρξη ζωφόρου που περιϋτρεχε το ςηκό ςε όλο του το μόκοσ και αποτελεύ ύςωσ την πιο φανερό από τισ ιωνικϋσ επιδρϊςεισ. το εςωτερικό υπόρχε δωρικό κιονοςτοιχύα ςχόματοσ "Π" ςε δύο ορόφουσ (δύτονη κιονοςτοιχύα) που δημιουργούςε ϋνα υπερώο, από το οπούο οι επιςκϋπτεσ μπορούςαν να θαυμϊςουν από διϊφορα ςημεύα το χρυςελεφϊντινο ϊγαλμα τησ Αθηνϊσ. Για το ςκοπό αυτό εύχαν ανοιχτεύ και δύο ψηλϊ παρϊθυρα ςτην πρόςοψη του ςηκού, ώςτε να μπαύνει ϊπλετο φωσ. Σα ςτοιχεύα αυτϊ δεύχνουν ότι η καταςκευό του ναού εύχε εναρμονιςτεύ με το ϊγαλμα που επρόκειτο να τοποθετηθεύ ς' αυτόν.

19 Παρθενώνασ τον οπιςθόδομο φυλαςςόταν ο θηςαυρόσ, δηλαδό τα πολύτιμα αφιερώματα τησ Αθηνϊσ. Η οροφό του ςτηριζόταν ςε τϋςςερισ ιωνικούσ κύονεσ. Η ςτϋγη ολόκληρου του ναού, μαζύ με τουσ ςτρωτόρεσ, τουσ καλυπτόρεσ και τα ακροκϋραμα, όταν μαρμϊρινη, αλλϊ ςτηριζόταν ςε μεγϊλουσ ξύλινουσ δοκούσ. τη φόμη του ναού ςυνϋτειναν και οι αςύλληπτεσ εκλεπτύνςεισ, οι αδιόρατεσ αποκλύςεισ από την κατακόρυφο και την οριζόντια κατεύθυνςη και οι αρμονικϋσ αναλογύεσ. Ο ςτυλοβϊτησ παρουςύαζε ελαφρϊ τυμπανοειδό καμπύλωςη, οι ραδινού κύονεσ απϋκλιναν από την κατακόρυφο προσ το κϋντρο του ναού και η ςυνολικό ςχεδύαςη όταν πυραμιδοειδόσ. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχανόταν μύα κύνηςη προσ τα μϋςα και προσ τα πϊνω που μετϋτρεπε τον Παρθενώνα ςε ϋνα παλλόμενο οργανικό ςύνολο. Οι αναρύθμητεσ αυτϋσ λεπτότητεσ ςχεδιϊςτηκαν με μεγαλοφυό τρόπο και εκτελϋςτηκαν με απαρϊμιλλη μαθηματικό ακρύβεια.

20 Ο Παρθενώνασ Εικόνα 17 : Ο Παρθενώνασ ρεαλιςτικό απεικόνιςη

21 Ναόσ του Δία ςτην Ολυμπία Ο ναόσ του Δύα ςτην Ολυμπύα, ο μεγαλύτεροσ ναόσ ςτην ηπειρωτικό Ελλϊδα πριν από την ανοικοδόμηςη του Παρθενώνα, όταν το πρώτο ϋργο που ανακαλύφθηκε από την αρχαώκό εποχό. Ευτυχώσ ο αρχαύοσ περύβολοσ ςτον οπούο ςτεκόταν το ιερό δεν καταςτρϊφηκε ςτουσ Περςικούσ πολϋμουσ ( π. Φ.). Η τύχη ςυνϋβαλε ώςτε να ςωθούν κϊποια από τα καλύτερα ϋργα τησ κλαςικόσ εποχόσ. την ύςτερη αρχαιότητα μια πλημμύρα πιθανώσ ςυνοδευόμενη από ςειςμό κϊλυψε το μνημεύο κϊτω από ςτρώματα ϊμμου και με αυτόν τον τρόπο προςτατεύθηκε από λεηλαςύεσ για τόςουσ αιώνεσ. Αναςκαφϋσ ςτην ςύγχρονη εποχό ϋφεραν ςτο φώσ την πλειονότητα των γλυπτών που κϊποτε διακοςμούςαν το ναό και αρκετϊ θραύςματα ώςτε να ςχηματιςτεύ μύα ιδϋα τησ αρχικόσ του μορφόσ.

22 Ναόσ του Δία ςτην Ολυμπία Ο ναόσ του Δύα χτύςτηκε μεταξύ 468 με 456 π. Φ. εύναι το τϋλειο παρϊδειγμα δωρικόσ αρχιτεκτονικόσ. Ο κύριοσ κορμόσ του κτιρύου φτιϊχτηκε από ελαφρόπετρα καλυμμϋνη με ςτόκο ενώ υψηλόσ ποιότητασ μϊρμαρο από την Πϊρο χρηςιμοποιόθηκε για τισ υδρορροϋσ και τα γλυπτϊ. Ο ναόσ όταν μϋτρα μόκοσ και πλϊτοσ με 6 ςτόλεσ ςτην πρόςοψη και 13 ςτισ ϊλλεσ πλευρϋσ. τον κεντρικό χώρο δύο ςειρϋσ από κύονεσ ςχημϊτιζαν μύα κεντρικό αύθουςα που ςτην πύςω πλευρϊ του ϋνα 12 μϋτρων χρυςό ϊγαλμα του Δύα τοποθετόθηκε το 448 π. Φ. Αυτό το μνημειώδεσ ϋργο από το διϊςημο γλύπτη Υειδύα παρουςύαζε τον αρχηγό των θεών να κϊθεται με την φιγούρα τησ νύκησ ςτο δεξύ του χϋρι. Εικόνα 18 : Αναπαρϊςταςη του ναού του Διόσ κατϊ την ακμό του texnografia.blogspot.com

23 Άγαλμα του Δία ςτην Ολυμπία Εικόνα 19 users.sch.gr

24 Εικόνα 17 : Ο ναόσ του Δύα ςτην Ολυμπύα

25 Ερέχθειο Σο Ερϋχθειο ( π. Φ.) εύναι ϋνα πολυςύνθετο λατρευτικό κτύριο ιωνικού ρυθμού που όμωσ δεν μπορεύ να ςυγκριθεύ με ϊλλο ναό τησ ελληνικόσ αρχιτεκτονικόσ. Σο όνομϊ του ςημαύνει «ούκοσ του Ερϋχθεοσ» του μυθικού βαςιλιϊ τησ Αθόνασ που ςταδιακϊ ταυτύςτηκε με ομώνυμο χθόνιο δαύμονα. Ωσ Ερϋχθειον το ςυγκεκριμϋνο κτύριο αναφϋρεται μόνο ςε μεταγενϋςτερα κεύμενα ςτουσ κλαςικούσ χρόνουσ εύναι γνωςτό ωσ ναόσ ό ιερόν του Ερεχθϋωσ. Άλλοτε πϊλι αναφϋρεται ωσ ο ναόσ τησ (Αθηνϊσ) Πολιϊδοσ ό και μόνο νεώσ, καθώσ φαύνεται ότι αντικατϋςτηςε αντύςτοιχο ναό των αρχαώκών χρόνων. Η ανατολικό εξϊςτυλη πρόςταςό του οδηγούςε ςτο ςηκό, όπου βριςκόταν το λατρευτικό ϊγαλμα τησ Πολιϊδοσ Αθηνϊσ, ενώ η βορειοδυτικό πρόςταςη (4x2 κύονεσ) οδηγούςε ςε πρόναο και διπλό ςηκό ό κατϊ ϊλλη ϊποψη ςε ϋναν ενιαύο χώρο-ςηκό-, όπου λατρεύονταν ο Ποςειδώνασ- Ερεχθϋασ, ο Ήφαιςτοσ και ο όρωασ Βούτησ.

26 Ερεχθείον Εξϊλλου η πολύ γνωςτό πρόςταςη των Καρυϊτιδων ςτον νοτιοδυτικό ϊκρο του Ερεχθεύου αποτελούςε ϋνα εύδοσ μονόπτερου χτύςματοσ με κόρεσ αντύ κιόνων (4x2), ϋνα εύδοσ ταφικού μνημεύου πϊνω από τον τϊφο του μυθικού βαςιλιϊ Κϋκροπα. Οι ϋξι μορφϋσ Καρυϊτιδων εικονύζονται να βαδύζουν τελετουργικϊ. Μεγϊλα παρϊθυρα ανούγονταν ςτο δυτικό τούχο του Ερεχθεύου ανϊμεςα ςε ιωνικούσ ημικύονεσ. το κτύριο ςυνενώθηκαν λειτουργικϊ πολλϋσ πανϊρχαιεσ παραδόςεισ και λατρεύεσ τησ Αττικόσ. Η ζωοφόροσ που περιϋτρεχε το κτύριο παρουςύαζε ϊλλη μια ιδιομορφύα του, καθώσ δεν πρόκειται για ςυνεχϋσ ανϊγλυφο όπωσ ςυνόθωσ. Αντύθετα, οι μορφϋσ όταν δουλεμϋνεσ η κϊθε μύα χωριςτϊ, με επύπεδη ρϊχη, και ςτερεωμϋνεσ με ςιδερϋνιουσ ςυνδϋςμουσ ςτον τούχο τησ ζωοφόρου που όταν φτιαγμϋνοσ από γκρύζο ελευςινιακό μϊρμαρο.

27 Ερεχθείον Σο οπτικό αποτϋλεςμα ενύςχυε την κομψό πολυχρωμύα του μνημεύου. Ο αποςπαςματικόσ χαρακτόρασ των ςωζόμενων θραυςμϊτων δεν επιτρϋπει την αςφαλό αναγνώριςη του θϋματοσ τησ ζωφόρου, το πιθανότερο πϊντωσ εύναι ότι περιϋχει αφηγόςεισ τοπικών αττικών μύθων. Σο Ερϋχθειο αποτελεύ την τελειότερη ϋκφραςη του ιωνικού ρυθμού ςτην ηπειρωτικό Ελλϊδα, ενώ ταυτόχρονα ςυμβϊλλει και ςτην εξϋλιξό του, όπωσ με την τριμερό βϊςη των κιόνων του όπου, την κϊτω κυρτό ςπεύρα διαδϋχεται ϋνα κούλοσ τροχύλοσ και μύα ϊνω κυρτό ςπεύρα διακοςμημϋνη με ανϊγλυφο πλοχμό.

28 Το Ερεχθείον Εικόνα 19 : Σο Ερεχθεύο

29 Το Ερεχθείον Εικόνα 20 : χϋδιο του Ερεχθεύου

30 Προπφλαια ύμφωνα με τισ απόψεισ των μελετητών τα Προπύλαια τησ Ακρόπολησ εύναι ϋνα από τα ςπουδαιότερα και ςημαντικότερα οικοδομόματα των ώριμων κλαςικών χρόνων. Πρόκειται για ϋργο του αρχιτϋκτονα Μνηςικλό,το οπούο εντϊςςεται ςτα ςχϋδια ςυνολικόσ διαμόρφωςησ του χώρου τησ Ακρόπολησ από τον Περικλό. Κατϊ την περύοδο π. Φ. κτύζονται για πρώτη φορϊ ςτην αρχαύα ελληνικό αρχιτεκτονικό τόςο μεγαλοπρεπό και αξιοθαύμαςτα προπύλαια, τα όποια παρϊλληλα ειςϊγουν μια νϋα αντύληψη του χώρου. Όπωσ εύναι γνωςτό η ςύνθετη κϊτοψη των Προπυλαύων τησ Ακρόπολησ αποτελεύ μια πολύπλοκη ςύλληψη με ςυνδυαςμό εξϊςτυλων δωρικών κιονοςτοιχιών ανϊ μια ςτην ανατολικό και δυτικό πλευρϊ των Προπυλαύων, ςτισ πλευρϋσ δηλαδό τησ ειςόδου ςτο χώρο τησ Ακρόπολησ και δυο τρύςτηλων,καθϋτων προσ τισ προηγούμενεσ ιωνικών κιονοςτοιχιών εςωτερικϊ. Σο ύδιο και η ύπαρξη πϋντε θυρών εςωτερικϊ,ςτην ευρύτερη κεντρικό από τισ οπούεσ οδηγούςε κεκλιμϋνο επύπεδο για τη διϋλευςη των αρμϊτων, ενώ ςτισ υπόλοιπεσ πλαώνϋσ υπόρχαν μικρϋσ κλύμακεσ για τουσ πεζούσ.

31 Προπφλαια Η πλαιςύωςη των Προπυλαύων ςτο δυτικό τμόμα τουσ αριςτερϊ από μικρό κτόριο με τρεισ κύονεσ «εν παραςτϊςει», που χρηςιμοποιόθηκε ωσ Πινακοθόκη, και από απλό τρύςτυλη ανοικτό ςτο δυτικό τμόμα τησ ςτοϊ δεξιϊ, που επϋτρεπε τη διϋλευςη προσ το ναό τησ Αθηνϊσ Νύκησ, ϋκανε ακόμη πολυπλοκότερη τη διϊρθρωςη του κτηρύου, ςχηματύζοντασ δυτικϊ ϋνα εύδοσ πτερύγων, που «υποδϋχονταν» τον επιςκϋπτη του χώρου. Ιςτορικϋσ πηγϋσ αναφϋρουν ότι το αρχικό ςχϋδιο προϋβλεπε και ςτο ανατολικό τμόμα των Προπυλαύων από ϋνα ςτενόμακρο δωμϊτιο δεξιϊ και αριςτερϊ με ςειρϊ τριών κιόνων κατϊ τον κεντρικό μακρύ ϊξονϊ τουσ εςωτερικϊ, εξαιτύασ όμωσ τησ ϋναρξησ του Πελοποννηςιακού πολϋμου δεν πραγματοποιόθηκε η ολοκλόρωςό τουσ. Μολαταύτα τα Προπύλαια αποτελούν μϋχρι και ςόμερα ϋνα από τα ευφυϋςτερα και λειτουργικότερα οικοδομόματα αυτού του τύπου και επιπλϋον ορύζονται ωσ ςημεύο αναφορϊσ του αρχαύου ελληνικού πολιτιςμού.

32 Εικόνα 21 : Προπύλαια ακρόπολησ

33 Εικόνα 21 : Προπύλαια αναπαρϊςταςη

34 Βιβλιογραφία Ιςτορύα του Αρχαύου Κόςμου, Διόφαντοσ 2015 Watkin David, Ιςτορύα τησ Δυτικόσ αρχιτεκτονικόσ, MIET 2009 Πλϊντζοσ Δημότρησ, Ελληνικό τϋχνη και αρχαιολογύα, ΚΑΠΟΝ 2011 Κοκκορού-Αλευρϊ, Η τϋχνη τησ αρχαύασ Ελλϊδασ. Σύντομη ιςτορύα π.χ., Αθόνα 1990 Max Wegner, Greek masterworks of art, New York 1961 Περύ αρχιτεκτονικόσ Ι Βιβλύα I-V Εκδότησ: Πλϋθρον Μετϊφραςη: Παύλοσ Λϋφασ

ΑΚΡΟΠΟΛΗ H Ακρόπολη Αθηνών οικιςτικού ιςτού ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

ΑΚΡΟΠΟΛΗ H Ακρόπολη Αθηνών οικιςτικού ιςτού ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ H Ακρόπολη Αθηνών εύναι ϋνασ βραχώδησ λόφοσ ύψουσ 156 μ. από την επιφϊνεια τησ θϊλαςςασ και 70 μ. περύπου από το επύπεδο τησ πόλησ τησ Αθόνασ. Η κορυφό του ϋχει ςχόμα τραπεζοειδϋσ, μόκουσ 300

Διαβάστε περισσότερα

Ο Παρθενώνας, ναός χτισμένος προς τιμήν της Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας, υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων

Ο Παρθενώνας, ναός χτισμένος προς τιμήν της Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας, υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων Ο Παρθενώνας, ναός χτισμένος προς τιμήν της Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας, υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.χ. αιώνα. Η εποχή της κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

Σα Επτϊνηςα! Κϋρκυρα Έχει ςχόμα μακρόςτενο, πλατύτερο ςτο βόρειο τμόμα τησ, ενώ ςτενεύει προσ το νότο. Σα παρϊλιϊ τησ ϋχουν ςυνολικό μόκοσ 217 χιλιόμετρα και ςχηματύζουν αρκετούσ όρμουσ και ακρωτόρια.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΞΙΔΙ ΣΗN ΟΜΟΡΥΗ ΚΤΠΡΟ

ΣΑΞΙΔΙ ΣΗN ΟΜΟΡΥΗ ΚΤΠΡΟ ΣΑΞΙΔΙ ΣΗN ΟΜΟΡΥΗ ΚΤΠΡΟ ϊββατο 14 Φεβρουαρύου 2015 Πολύ νωρύσ το πρωύ ςυγκεντρωθόκαμε ςτο αεροδρόμιο και δεν μπορούςαμε να ςυγκρατόςουμε τον ενθουςιαςμό μασ που πηγαύναμε πρώτη φορϊ ςτο εξωτερικό όλοι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΓΑΙΑ ΣΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΗ ΔΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠO ΣΙ ΜΑΘΗΣΡΙΔ ΟΤΡΑΝΙΑ ΣΑΤΡΔΛΟΠΟΤΛΟΤ ΑΛΔΞΑΝΓΡΑ ΑΒΒΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΣΗ

ΔΡΓΑΙΑ ΣΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΗ ΔΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠO ΣΙ ΜΑΘΗΣΡΙΔ ΟΤΡΑΝΙΑ ΣΑΤΡΔΛΟΠΟΤΛΟΤ ΑΛΔΞΑΝΓΡΑ ΑΒΒΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΣΗ ΔΡΓΑΙΑ ΣΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΗ ΔΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠO ΣΙ ΜΑΘΗΣΡΙΔ ΟΤΡΑΝΙΑ ΣΑΤΡΔΛΟΠΟΤΛΟΤ ΑΛΔΞΑΝΓΡΑ ΑΒΒΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΣΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΡΙΧΤΕΡ Η κλίμακα Ρίχτερ αναπτύχθηκε το 1935, ςτην Νότια Καλιφόρνια των ΗΠΑ από τον Αμερικανό

Διαβάστε περισσότερα

Τα Φράγκικα Κάστρα στο Αγιονόρι, τον Άγιο Βασίλειο και το Πεντεσκούφι Κορινθίας. Γιώργος Πρίμπας

Τα Φράγκικα Κάστρα στο Αγιονόρι, τον Άγιο Βασίλειο και το Πεντεσκούφι Κορινθίας. Γιώργος Πρίμπας Τα Φράγκικα Κάστρα στο Αγιονόρι, τον Άγιο Βασίλειο και το Πεντεσκούφι Κορινθίας Γιώργος Πρίμπας Στα μϋρη τησ νότιασ κυρύωσ Ελλϊδασ (ηπειρωτικόσ και νηςιωτικόσ) και ιδύωσ τησ Πελοποννόςου, που οι Φρϊγκοι

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικϊ προγρϊμματα Ναυτικοϑ Μουςεύου Ελλϊδοσ

Εκπαιδευτικϊ προγρϊμματα Ναυτικοϑ Μουςεύου Ελλϊδοσ Εκπαιδευτικϊ προγρϊμματα Ναυτικοϑ Μουςεύου Ελλϊδοσ Πειραιϊσ 2014 «Ζει ο βαςιλιάσ Αλέξανδροσ;» Σχολικέσ ομάδεσ: Νηπιαγωγεύο, Α -Β Δημοτικοϑ Μϋςα απϐ ϋνα παραμϑθι με όρωα ϋνα παιδύ των προώςτορικών χρϐνων

Διαβάστε περισσότερα

Ακρόπολη. Υπεύθυνος Καθηγητής: Κος Βογιατζής Δ. Οι Μαθητές: Τριτσαρώλης Γιώργος. Τριαντόπουλος Θέμης. Ζάχος Γιάννης. Παληάμπελος Αλέξανδρος

Ακρόπολη. Υπεύθυνος Καθηγητής: Κος Βογιατζής Δ. Οι Μαθητές: Τριτσαρώλης Γιώργος. Τριαντόπουλος Θέμης. Ζάχος Γιάννης. Παληάμπελος Αλέξανδρος Ακρόπολη Υπεύθυνος Καθηγητής: Κος Βογιατζής Δ. Οι Μαθητές: Τριτσαρώλης Γιώργος Τριαντόπουλος Θέμης Ζάχος Γιάννης Παληάμπελος Αλέξανδρος Ακρόπολη - Ιστορία Η Αθηναϊκή ακρόπολη κατοικήθηκε από τα νεολιθικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Ε. Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΤΑΞΗ Ε. Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΑΞΗ Ε Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 4/12/2015 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Η Ακρόπολη Αθηνών είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Αιτίεσ - Συνέπειεσ - Τρόποι αντιμετώπιςησ. Χριστίνα Μαυροϊδάκη Κωνσταντίνα Μαρκάκη

Αιτίεσ - Συνέπειεσ - Τρόποι αντιμετώπιςησ. Χριστίνα Μαυροϊδάκη Κωνσταντίνα Μαρκάκη Αιτίεσ - Συνέπειεσ - Τρόποι αντιμετώπιςησ Χριστίνα Μαυροϊδάκη Κωνσταντίνα Μαρκάκη Αιτίεσ Η αιτύα δημιουργύασ του φαινομϋνου εύναι η εκπομπό χημικών ενώςεων ςτην ατμόςφαιρα όπωσ για παρϊδειγμα οι χλωροφθοράνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικοπούηςη. Μαθηματικοπούηςη. Μαθηματικϋσ δεξιότητεσ. Κατακόρυφη

Μαθηματικοπούηςη. Μαθηματικοπούηςη. Μαθηματικϋσ δεξιότητεσ. Κατακόρυφη Διδακτική Μαθηματικών ΙΙ Μάθημα 10 ο Αξιολόγηςη Είδη ερωτήςεων Μαθηματικϋσ δεξιότητεσ Μαθηματικό ςκϋψη Μαθηματικό δικαιολόγηςη Επύλυςη προβλόματοσ Επικοινωνύα Χρόςη εργαλεύων Αναπαραςτϊςεισ Συμβολικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΛΑ-ΚΤΡΣΑ-ΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗ

ΚΟΙΛΑ-ΚΤΡΣΑ-ΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗ Πληκτρολογόςτε την εξύςωςη εδώ. ΚΤΡΣΟΣΗΣΑ ΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗ ΟΡΙΣΜΟΣ Έςτω ςυνϊρτηςη f ςυνεχόσ ςε ϋνα διϊςτημα Δ και παραγωγύςιμη ςτο εςωτερικό του Δ. Θα λϋμε ότι : Η ςυνϊρτηςη f εύναι κυρτό ό ςτρϋφει τα κούλα

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνύα (1) Επικοινωνύα (2) Επικοινωνύα (3) Ανακοινώςεισ μαθήματοσ: κλειδύ: math2009.

Επικοινωνύα (1) Επικοινωνύα (2) Επικοινωνύα (3)  Ανακοινώςεισ μαθήματοσ: κλειδύ: math2009. Ειςαγωγό ςτισ βαςικϋσ ϋννοιεσ των Μαθηματικών 1 ο Μάθημα Ειςαγωγή Μαθηματική Λογική Επικοινωνύα (1) ktatsis@uoi.gr twitter: tatsis_kostas Τηλϋφωνο: 2651005870 Ώρεσ ςυνεργαςύασ (3 οσ όροφοσ): Τετϊρτη 17:00-19:00

Διαβάστε περισσότερα

Μυρτώ Παπαδοπούλου Ισαβέλλα Παπαδοπούλου Ά3α

Μυρτώ Παπαδοπούλου Ισαβέλλα Παπαδοπούλου Ά3α Μυρτώ Παπαδοπούλου Ισαβέλλα Παπαδοπούλου Ά3α Πρόλογος Ναοί της Αρχαϊκής εποχής Οι κίονες και τα μαθηματικά τους-σχεδίαση Υλοποίηση Επίλογος Πηγές Αποτελείται από τρία μέρη, τη βάση, τον κορμό, που μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΜΟΥΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗ Το αποκϊλεςαν «ςύγχρονο ναό για την αρχαύα τϋχνη». Το νϋο Μουςεύο τησ Ακρόπολησ εύναι πλϋον γεγονόσ. Το μουςεύο με τα ςημαντικότερ

ΝΕΟ ΜΟΥΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗ Το αποκϊλεςαν «ςύγχρονο ναό για την αρχαύα τϋχνη». Το νϋο Μουςεύο τησ Ακρόπολησ εύναι πλϋον γεγονόσ. Το μουςεύο με τα ςημαντικότερ ΝΕΟ ΜΟΥΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗ Το αποκϊλεςαν «ςύγχρονο ναό για την αρχαύα τϋχνη». Το νϋο Μουςεύο τησ Ακρόπολησ εύναι πλϋον γεγονόσ. Το μουςεύο με τα ςημαντικότερα εκθϋματα του δυτικού πολιτιςμού εύναι δικό μασ. Άλλοι

Διαβάστε περισσότερα

Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 4. Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4

Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 4. Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4 Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 4 Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4 1 Περιεχόμενα Προτϊςεισ επανϊληψησ Προτϊςεισ Διακλϊδωςησ Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4 2 Προτάςεισ επανάληψησ Οι προτϊςεισ επανϊληψησ (iterative ό loop

Διαβάστε περισσότερα

Μαύροσ Γιϊννησ Μαθηματικόσ

Μαύροσ Γιϊννησ Μαθηματικόσ Μαύροσ Γιϊννησ Μαθηματικόσ Ποιοσ εύναι ο οριςμόσ του ςυνόλου; Γιατύ μαθαύνουμε οριςμούσ; Αν ςκεφτεύ κανεύσ ότι τα μαθηματικϊ εύναι μια γλώςςα, όπωσ τα ελληνικϊ ό τα αγγλικϊ, και ο ςκοπόσ τησ εύναι να διευκολύνει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Σελίδα 1

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Σελίδα 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Σελίδα 1 ΑΠΟ ΣΟ ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΣΟ ΓΤΜΝΑΙΟ 4 Διϊγνωςη των γνώςεων και ικανοτότων των παιδιών που ϋρχονται από το Δημοτικό ςτο Γυμνϊςιο. Ο καθηγητόσ με διαγνωςτικϊ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΜΑΝΙ:ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΑΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΤ ΛΟΤΛΑ ΔΑΚΑΛΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΝΣΕΣΙΚΑ ΦΡΙΣΙΝΑ ΜΑΡΑ ΕΤΗ ΚΟΡΓΙΑΛΑ ΚΑΣΕΡΙΝΑ ΒΑΥΕΙΑΔΗ

ΛΙΜΑΝΙ:ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΑΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΤ ΛΟΤΛΑ ΔΑΚΑΛΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΝΣΕΣΙΚΑ ΦΡΙΣΙΝΑ ΜΑΡΑ ΕΤΗ ΚΟΡΓΙΑΛΑ ΚΑΣΕΡΙΝΑ ΒΑΥΕΙΑΔΗ ΛΙΜΑΝΙ:ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΑΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΤ ΛΟΤΛΑ ΔΑΚΑΛΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΝΣΕΣΙΚΑ ΦΡΙΣΙΝΑ ΜΑΡΑ ΕΤΗ ΚΟΡΓΙΑΛΑ ΚΑΣΕΡΙΝΑ ΒΑΥΕΙΑΔΗ ΙΣΟΡΙΑ Ο Πειραιϊσ κατοικόθηκε γύρω ςτα μϋςα τησ 3ησ π.φ. χιλιετηρύδασ. Η ϊποψη αυτό ενιςχύεται από

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΕΤΙΝΑ ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΗ ΠΡΩΣΕΤΟΤΑ ΣΗ ΕΤΡΩΠΗ 2021

Η ΕΛΕΤΙΝΑ ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΗ ΠΡΩΣΕΤΟΤΑ ΣΗ ΕΤΡΩΠΗ 2021 Η ΕΛΕΤΙΝΑ ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΗ ΠΡΩΣΕΤΟΤΑ ΣΗ ΕΤΡΩΠΗ 2021 Πριν από τρεισ δεκαετύεσ, με εφαλτόριο την πρωτοβουλύα τησ ηθοποιού Μελύνασ Μερκούρη, που εκεύνη την εποχό όταν η Ελληνύδα Τπουργόσ Πολιτιςμού, η Ευρωπαώκό

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Σημεύωμα για το Ειδικό Καθεςτώσ τησ Επιχειρηματικότητασ των Νϋων του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011, για το ϋτοσ 2011

Ενημερωτικό Σημεύωμα για το Ειδικό Καθεςτώσ τησ Επιχειρηματικότητασ των Νϋων του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011, για το ϋτοσ 2011 Ενημερωτικό Σημεύωμα για το Ειδικό Καθεςτώσ τησ Επιχειρηματικότητασ των Νϋων του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011, για το ϋτοσ 2011 Με το ειδικό καθεςτώσ ενιςχύςεων τησ Επιχειρηματικότητασ των Νϋων ενιςχύονται

Διαβάστε περισσότερα

Περιεκτικότητα ςε θρεπτικϊ ςτοιχεύα Ικανότητα ανταλλαγόσ κατιόντων Οξύτητα εδϊφουσ (ph)

Περιεκτικότητα ςε θρεπτικϊ ςτοιχεύα Ικανότητα ανταλλαγόσ κατιόντων Οξύτητα εδϊφουσ (ph) Το έδαφοσ εύναι το ανώτατο ςτρώμα του φλοιού τησ γησ, δηλαδό το καλλιεργόςιμο επιφανειακό ςτρώμα ςε πϊχοσ 35 ωσ 50 εκατοςτϊ. Κϊποιεσ από τισ ιδιότητεσ του εδϊφουσ εύναι: Περιεκτικότητα ςε θρεπτικϊ ςτοιχεύα

Διαβάστε περισσότερα

1. Λίθινοι ναοί 2. Λίθινα αγάλματα σε φυσικό και υπερφυσικό μέγεθος

1. Λίθινοι ναοί 2. Λίθινα αγάλματα σε φυσικό και υπερφυσικό μέγεθος ΑΡΧΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 1. Λίθινοι ναοί 2. Λίθινα αγάλματα σε φυσικό και υπερφυσικό μέγεθος Επίδραση από τέχνη Ανατολής και Αιγύπτου μνημειακοί ναοί Πέτρα, μάρμαρο Το σχήμα θυμίζει μέγαρο ΜΕΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

Παθήςεισ του θυροειδή ςε άτομα με ςύνδρομο Down: Πληροφορίεσ για γονείσ και δαςκάλουσ. Τι είναι ο θυροειδήσ αδένασ;

Παθήςεισ του θυροειδή ςε άτομα με ςύνδρομο Down: Πληροφορίεσ για γονείσ και δαςκάλουσ. Τι είναι ο θυροειδήσ αδένασ; Παθήςεισ του θυροειδή ςε άτομα με ςύνδρομο Down: Πληροφορίεσ για γονείσ και δαςκάλουσ Τι είναι ο θυροειδήσ αδένασ; Dr. jennifer Dennis, Ιατρική Σύμβουλοσ του Συλλόγου για το Σύνδρομο Down (1993) Ο αδϋνασ

Διαβάστε περισσότερα

E.M.Π. - ΣΜΗΜΑ ΝΑΤΠΗΓΩΝ ΜΗΦΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΦΑΝΙΚΩΝ

E.M.Π. - ΣΜΗΜΑ ΝΑΤΠΗΓΩΝ ΜΗΦΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΦΑΝΙΚΩΝ 1 E.M.Π. - ΣΜΗΜΑ ΝΑΤΠΗΓΩΝ ΜΗΦΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΦΑΝΙΚΩΝ ΜΗΦΑΝΙΚΗ-Ι-04/07/2008 ΘΕΜΑ 1 ο Οριζόντια απαραμόρφωτη ρϊβδοσ ΟΟ' (θεωρεύται αβαρόσ) ςτηρύζεται με ϊρθρωςη ςτο ςημεύο Ο και κρϋμεται όπωσ φαύνεται ςτο ςχόμα

Διαβάστε περισσότερα

0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89...

0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89... ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ: Β ΜΕΡΟΣ 0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89... Οι παραπάνω αριθμοί ονομάζονται Ακολουθία Fibonacci το άθροισμα των 2 προηγουμένων αριθμών ισούται με τον επόμενο αριθμό στην ακολουθία. Το πηλίκο τον

Διαβάστε περισσότερα

EETT Δημόςια Διαβούλευςη ςχετικά με την εκχώρηςη δικαιώματων χρήςησ ραδιοςυχνοτήτων ςτη Ζώνη 27,5 29,5 GHz

EETT Δημόςια Διαβούλευςη ςχετικά με την εκχώρηςη δικαιώματων χρήςησ ραδιοςυχνοτήτων ςτη Ζώνη 27,5 29,5 GHz EETT Δημόςια Διαβούλευςη ςχετικά με την εκχώρηςη δικαιώματων χρήςησ ραδιοςυχνοτήτων ςτη Ζώνη 27,5 29,5 GHz 1. Περί των Τύπων των Υπηρεςιών και των Δικτύων Η οικονομικώσ αποτελεςματικό χρόςη του φϊςματοσ

Διαβάστε περισσότερα

"ΓΤΝΑΙΚΕ ΜΑΘΗΜΑΣΙΚΟΙ ΣΗ ΑΡΦΑΙΟΣΗΣΟ" Ερευνητικό εργαςύα Α λυκεύου 1 ο ΓΕΛ Ναυπϊκτου

ΓΤΝΑΙΚΕ ΜΑΘΗΜΑΣΙΚΟΙ ΣΗ ΑΡΦΑΙΟΣΗΣΟ Ερευνητικό εργαςύα Α λυκεύου 1 ο ΓΕΛ Ναυπϊκτου "ΓΤΝΑΙΚΕ ΜΑΘΗΜΑΣΙΚΟΙ ΣΗ ΑΡΦΑΙΟΣΗΣΟ" Ερευνητικό εργαςύα Α λυκεύου 1 ο ΓΕΛ Ναυπϊκτου ΕΙΑΓΩΓΗ Άρωμα γυναύκασ εύχαν τα μαθηματικϊ ςτην αρχαύα Ελλϊδα, όπωσ αποδεικνύει ϋρευνα του μαθηματικού πανδϊγου.μπορεύ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΜΑ ΥΤΙΚΗ B ΛΤΚΕΙΟΤ ΓΕΝΙΚΗ ΗΛΕΚΣΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

ΔΙΑΓΩΝΙΜΑ ΥΤΙΚΗ B ΛΤΚΕΙΟΤ ΓΕΝΙΚΗ ΗΛΕΚΣΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Ημερομηνύα: Ονοματεπώνυμο: ΔΙΑΓΩΝΙΜΑ ΥΤΙΚΗ B ΛΤΚΕΙΟΤ ΓΕΝΙΚΗ ΗΛΕΚΣΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΘΕΜΑ 1 0 : (25 μονάδεσ) τισ ερωτόςεισ 1-5 να γρϊψετε τον αριθμό τησ ερώτηςησ ςτο τετρϊδιό ςασ και δύπλα ςε κϊθε αριθμό το γρϊμμα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ ςτην Επιχείρηςη

Δίκτυα Η/Υ ςτην Επιχείρηςη Δίκτυα Η/Υ ςτην Επιχείρηςη Βαςικϊ θϋματα δικτύων Γκϊμασ Βαςύλειοσ, Εργαςτηριακόσ υνεργϊτησ Δίκτυο Υπολογιςτών Δύκτυο: ςύςτημα επικοινωνύασ δεδομϋνων που ςυνδϋει δύο ό περιςςότερουσ αυτόνομουσ και ανεξϊρτητουσ

Διαβάστε περισσότερα

19/10/2009. Προηγοφμενη βδομάδα... Σήμερα Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Χωρικά Μοντζλα Δεδομζνων. Δομή του μαθήματοσ

19/10/2009. Προηγοφμενη βδομάδα... Σήμερα Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Χωρικά Μοντζλα Δεδομζνων. Δομή του μαθήματοσ Προηγοφμενη βδομάδα... Σήμερα Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Χωρικά Μοντζλα Δεδομζνων Δημότρησ Μιχελϊκησ Τμόμα Εφαρμοςμϋνησ Πληροφορικόσ και Πολυμϋςων Σχολό Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τρύτη Διϊλεξη Μοντϋλα Διαδικαςύασ Λογιςμικού Μϋροσ Α

Τρύτη Διϊλεξη Μοντϋλα Διαδικαςύασ Λογιςμικού Μϋροσ Α Τρύτη Διϊλεξη Μοντϋλα Διαδικαςύασ Λογιςμικού Μϋροσ Α Κύκλοσ Ζωόσ Λογιςμικού Μοντϋλο Διαδικαςύασ Λογιςμικού Διαδικαςύα Λογιςμικού Κριτόρια Αξιολόγηςησ Μοντϋλων Απλότητα και Σταθερότητα Απαιτόςεων Κύνδυνοι

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικϊ. Β' Ενιαύου Λυκεύου. (μϊθημα κοινού κορμού) Υιλοςοφύα - κοπού

Μαθηματικϊ. Β' Ενιαύου Λυκεύου. (μϊθημα κοινού κορμού) Υιλοςοφύα - κοπού Μαθηματικϊ Β' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κοινού κορμού) Υιλοςοφύα - κοπού Η διδαςκαλύα των Μαθηματικών Κοινού Κορμού επιδιώκει να δώςει ςτο μαθητό τα εφόδια για την αντιμετώπιςη καθημερινών αναγκών ςε αριθμητικϋσ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΑΜΘ-Σχολό Διούκηςησ και Οικονομύασ-Τμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ

ΤΕΙ ΑΜΘ-Σχολό Διούκηςησ και Οικονομύασ-Τμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ ΤΕΙ ΑΜΘ-Σχολό Διούκηςησ και Οικονομύασ-Τμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ ςυνεργϊτησ : Σιώπη Ευαγγελύα Καβϊλα Οκτώβριοσ 2018 Θεωρία χαρτοφυλακίου Η θεωρύα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΣΟΚΟΛΛΟ ΤΝΕΡΓΑ ΙΑ Μυτιλήνη, Ιούλιοσ 2015

ΠΡΩΣΟΚΟΛΛΟ ΤΝΕΡΓΑ ΙΑ  Μυτιλήνη, Ιούλιοσ 2015 ΠΡΩΣΟΚΟΛΛΟ ΤΝΕΡΓΑΙΑ Μυτιλήνη, Ιούλιοσ 2015 Πρωτόκολλο υνεργαςίασ τησ Εφορείασ Αρχαιοτήτων Λέςβου με τουσ καθηγητέσ Ιςτορίασ τησ αρχαίασ αρχιτεκτονικήσ Δρ Giorgio Rocco και Δρ Monica Livadiotti τησ Πολυτεχνικήσ

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΩΝ - ΣΜΗΜΑ ΠΟΛΙΣΙΚΩΝ ΜΗΦΑΝΙΚΩΝ Σ.Ε. ΑΝΣΟΦΗ ΤΛΙΚΩΝ Ι

Σ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΩΝ - ΣΜΗΜΑ ΠΟΛΙΣΙΚΩΝ ΜΗΦΑΝΙΚΩΝ Σ.Ε. ΑΝΣΟΦΗ ΤΛΙΚΩΝ Ι 1 Σ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΩΝ - ΣΜΗΜΑ ΠΟΛΙΣΙΚΩΝ ΜΗΦΑΝΙΚΩΝ Σ.Ε. ΑΝΣΟΦΗ ΤΛΙΚΩΝ Ι 03/07/2013 ΘΕΜΑ Η δοκόσ του ςχόματοσ α ϋχει τη διατομό του ςχόματοσ β. Ζητούνται: a) Σα διαγρϊμματα Q και M. b) Σο απαιτούμενο πϊχοσ t του

Διαβάστε περισσότερα

Η Διαύρεςη 134:5. Η Διαύρεςη 134:5. Διδακτική Μαθηματικών ΙΙ

Η Διαύρεςη 134:5. Η Διαύρεςη 134:5. Διδακτική Μαθηματικών ΙΙ Διδακτική Μαθηματικών ΙΙ Μάθημα 4 ο Η διαίρεςη (ςυνέχεια) Είδη ερωτήςεων Η Διαύρεςη 134:5 Μεριςμού Θϋλω να μοιρϊςω 134 ςε 5 Μέτρηςησ Θϋλω να βρω πόςεσ ομϊδεσ των 5 υπϊρχουν ςτο 134 Αντίςτροφη του πολλαπλαςιαςμού

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικόσ Μαγειρικόσ Τϋχνησ Αρχιμϊγειρασ (Chef) Β Εξϊμηνο

Τεχνικόσ Μαγειρικόσ Τϋχνησ Αρχιμϊγειρασ (Chef) Β Εξϊμηνο Τεχνικόσ Μαγειρικόσ Τϋχνησ Αρχιμϊγειρασ (Chef) Β Εξϊμηνο 1 Οριςμοί Ζννοια τησ Λογιςτικήσ Εύναι μϋςο παροχόσ οικονομικών πληροφοριών προσ διϊφορεσ ομϊδεσ ενδιαφερομϋνων για την πορεύα μιασ επιχεύρηςησ που

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΣΙΣΗΡΙΟ ΠΟΛΤΣΕΧΝΙΚΩΝ ΧΟΛΩΝ ΣΡΙΑΝΣΑΦΤΛΛΟΤ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΣΑΣΑΚΣΗΡΙΕ Δ.Ο.Α.Σ.Α.Π. ΠΟΛΤΣΕΧΝΕΙΟ Α.Σ.Ε.Ι. Ε.Μ.Π. - ΠΟΛΙΣΙΚΨΝ ΜΗΦΑΝΙΚΨΝ ΑΝΣΟΦΗ ΤΛΙΚΨΝ

ΦΡΟΝΣΙΣΗΡΙΟ ΠΟΛΤΣΕΧΝΙΚΩΝ ΧΟΛΩΝ ΣΡΙΑΝΣΑΦΤΛΛΟΤ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΣΑΣΑΚΣΗΡΙΕ Δ.Ο.Α.Σ.Α.Π. ΠΟΛΤΣΕΧΝΕΙΟ Α.Σ.Ε.Ι. Ε.Μ.Π. - ΠΟΛΙΣΙΚΨΝ ΜΗΦΑΝΙΚΨΝ ΑΝΣΟΦΗ ΤΛΙΚΨΝ 1 ΚΑΣΑΣΑΚΣΗΡΙΕ ΔΟΑΣΑΠ ΠΟΛΤΣΕΧΝΕΙΟ ΑΣΕΙ ΕΜΠ - ΠΟΛΙΣΙΚΨΝ ΜΗΦΑΝΙΚΨΝ ΑΝΣΟΦΗ ΤΛΙΚΨΝ 31/01/2011 ΘΕΜΑ 1 ο τον φορϋα του ςχόματοσ η οριζόντια δοκόσ ACD διατομόσ Σ (που φϋρει το ομοιόμορφο κατανεμημϋνο κατακόρυφο

Διαβάστε περισσότερα

υμπεριφορϊ Προςεκτικόσ Παρακολούθηςησ Μαρύα Ιωϊννα Αργυροπούλου Έλενα Παππϊ

υμπεριφορϊ Προςεκτικόσ Παρακολούθηςησ Μαρύα Ιωϊννα Αργυροπούλου Έλενα Παππϊ υμπεριφορϊ Προςεκτικόσ Παρακολούθηςησ Μαρύα Ιωϊννα Αργυροπούλου Έλενα Παππϊ Δεξιότητεσ προςεκτικόσ παρακολούθηςησ & Ενςυναύςθηςη Ενςυναύςθηςη: η ικανότητα να ακούει κανείσ με ακρίβεια και να αιςθάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο τύτλοσ και μόνο, εύναι αρκετόσ για να δηλώςει την διαφορετικότητα τησ αναπτυςςόμενησ αλυςύδασ ZIO PEPPE Pizza al metro. Όλα ξεκύνηςαν το 1996 ςτη

Ο τύτλοσ και μόνο, εύναι αρκετόσ για να δηλώςει την διαφορετικότητα τησ αναπτυςςόμενησ αλυςύδασ ZIO PEPPE Pizza al metro. Όλα ξεκύνηςαν το 1996 ςτη 1 Ο τύτλοσ και μόνο, εύναι αρκετόσ για να δηλώςει την διαφορετικότητα τησ αναπτυςςόμενησ αλυςύδασ ZIO PEPPE Pizza al metro. Όλα ξεκύνηςαν το 1996 ςτη Ρόδο, όταν για πρώτη φορϊ η κα Κωνςταντύνα Θεοδωροπούλου,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΤΩΝΤΜΑ. ΠΑΡΑΜΕΣΡΟ λϋγεται το ςύμβολο, ςυνόθωσ γρϊμμα, του οπούου το πεδύο οριςμού ορύζεται ϋτςι ώςτε να ιςχύει κϊποια προώπόθεςη.

ΠΟΛΤΩΝΤΜΑ. ΠΑΡΑΜΕΣΡΟ λϋγεται το ςύμβολο, ςυνόθωσ γρϊμμα, του οπούου το πεδύο οριςμού ορύζεται ϋτςι ώςτε να ιςχύει κϊποια προώπόθεςη. ΠΟΛΤΩΝΤΜΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΜΕΣΑΒΛΗΣΗ λϋγεται ϋνα ςύμβολο, ςυνόθωσ γρϊμμα, το οπούο παύρνει τιμϋσ μϋςα από ϋνα ςύνολο Α. Σο Α λϋγεται πεδύο οριςμού. Αν το πεδύο οριςμού εύναι υποςύνολο του ςυνόλου των πραγματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΣΙΣΗΡΙΟ ΠΟΛΤΣΕΧΝΙΚΩΝ ΧΟΛΩΝ ΣΡΙΑΝΣΑΦΤΛΛΟΤ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΣΑΣΑΚΣΗΡΙΕ Δ.Ο.Α.Σ.Α.Π. ΠΟΛΤΣΕΧΝΕΙΟ Α.Σ.Ε.Ι.

ΦΡΟΝΣΙΣΗΡΙΟ ΠΟΛΤΣΕΧΝΙΚΩΝ ΧΟΛΩΝ ΣΡΙΑΝΣΑΦΤΛΛΟΤ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΣΑΣΑΚΣΗΡΙΕ Δ.Ο.Α.Σ.Α.Π. ΠΟΛΤΣΕΧΝΕΙΟ Α.Σ.Ε.Ι. 1 Ε.Μ.Π. - ΠΟΛΙΣΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ - ΣΑΣΙΚΗ Ι - ΠΡΟΟΔΟ 06/05/2011 ΘΕΜΑ 1 ο τον παρακϊτω φορϋα ζητούνται να ςχεδιαςτούν τα διαγρϊμματα M,Q,N. Λύςη: Ο φορϋασ αποτελεύται από ϋνα δευτερεύων τριαρθρωτό τόξο που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΣΙΚΟ ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΣΟ STORYJUMPER

ΠΡΑΚΣΙΚΟ ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΣΟ STORYJUMPER Εργαςτόριο Προηγμϋνων Μαθηςιακών Τεχνολογιών ςτη Δια Βύου και Εξ Αποςτϊςεωσ Εκπαύδευςη (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α.) ΠΡΑΚΣΙΚΟ ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΣΟ STORYJUMPER Υπ. Διδϊκτορασ, MSc ΠΕΡΙΕΦΟΜΕΝΑ 1. Τι εύναι το StoryJumper... 3 2.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 9. Ναοί του 4 ου αι. π.χ. στην ηπειρωτική Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Το Νέο Εκπαιδευηικό Σύζηημα

Το Νέο Εκπαιδευηικό Σύζηημα ελύδα1 Το Νέο Εκπαιδευηικό Σύζηημα Από το ςχολικό ϋτοσ 2013-2014 και για τουσ μαθητϋσ που φοιτούν ςτην Α Λυκεύου ϋχει τεθεύ ςε ιςχύ το νϋο αναλυτικό πρόγραμμα. τόχοσ των αλλαγών εύναι να ενδυναμωθούν τα

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογύα & Λυμϋνεσ Αςκόςεισ

Μεθοδολογύα & Λυμϋνεσ Αςκόςεισ Τρίγωνα -Κφρια και δευτερεφοντα στοιχεία τριγώνου Μεθοδολογύα & Λυμϋνεσ Αςκόςεισ τόχοσ 1 : Κύρια ςτοιχεύα τριγώνου Αςκόςεισ 1. Να ςχεδιϊςετε ϋνα τρύγωνο ΑΒΓ. Να ορύςετε τα κύρια ςτοιχεύα του. Να βρεύτε

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετιςμόσ Αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιςτημίου Αθηνών, Καθηγητή Γεώργιου Ι. Αυλωνίτη

Χαιρετιςμόσ Αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιςτημίου Αθηνών, Καθηγητή Γεώργιου Ι. Αυλωνίτη Χαιρετιςμόσ Αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιςτημίου Αθηνών, Καθηγητή Γεώργιου Ι. Αυλωνίτη Αθήνα, 17 Ιουνίου 2014 Εύναι ιδιαύτερη χαρϊ και τιμό για μϋνα να παρουςιϊςω ςτο πλαύςιο τησ εκδόλωςησ

Διαβάστε περισσότερα

Τα θαλϊςςια θηλαςτικϊ ζουν ςτη θϊλαςςα. Περύπου 12 εύδη θαλϊςςιων θηλαςτικών εύναι καταγεγραμμϋνα ςτον κόςμο, ενώ ςτην Ελλϊδα ζουν εννϋα μόνιμα και

Τα θαλϊςςια θηλαςτικϊ ζουν ςτη θϊλαςςα. Περύπου 12 εύδη θαλϊςςιων θηλαςτικών εύναι καταγεγραμμϋνα ςτον κόςμο, ενώ ςτην Ελλϊδα ζουν εννϋα μόνιμα και Τα θαλϊςςια θηλαςτικϊ ζουν ςτη θϊλαςςα. Περύπου 12 εύδη θαλϊςςιων θηλαςτικών εύναι καταγεγραμμϋνα ςτον κόςμο, ενώ ςτην Ελλϊδα ζουν εννϋα μόνιμα και πϋντε περιςταςιακϊ. Αν και πολύ μικρϋσ ςε μϋγεθοσ και

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης των Εργαλείων Αναγνώρισης Χαρισματικών Μαθητών στα Μαθηματικά

Εγχειρίδιο Χρήσης των Εργαλείων Αναγνώρισης Χαρισματικών Μαθητών στα Μαθηματικά Εγχειρίδιο Χρήσης των Εργαλείων Αναγνώρισης Χαρισματικών Μαθητών στα Μαθηματικά ΕΓΦΕΙΡΙΔΙΟ ΦΡΗΗ ΕΡΓΑΛΕΙΨΝ ΑΝΑΓΝΨΡΙΗ ΕΙΑΓΨΓΗ Η ύπαρξη ϋγκυρων και αξιόπιςτων εργαλεύων αναγνώριςησ χαριςματικών μαθητών κρύνεται

Διαβάστε περισσότερα

Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 5 ΠΙΝΑΚΕΣ. Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 5 1

Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 5 ΠΙΝΑΚΕΣ. Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 5 1 Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 5 ΠΙΝΑΚΕΣ Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 5 1 Περιεχόμενα Πύνακεσ Αλφαριθμητικϊ Σκοπόσ μαθόματοσ: Να αναγνωρίζετε πότε είναι απαραίτητη η χρήςη του τύπου του πίνακα, Να δώςετε παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Διδακτικό Μαθηματικών ΙΙ. Μϊθημα 9 ο Αξιολόγηςη

Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Διδακτικό Μαθηματικών ΙΙ. Μϊθημα 9 ο Αξιολόγηςη Διδακτικό Μαθηματικών ΙΙ Μϊθημα 9 ο Αξιολόγηςη 1. Μαθηματικϊ: περιεχόμενο ςχολικών Μαθηματικών διϊρθρωςη «ύλησ» η αξιολόγηςη ςυνόθωσ επικεντρώνεται ςε ανϊκληςη αςύνδετων πληροφοριών και λεπτομερειών. Αντύ

Διαβάστε περισσότερα

Ημερύδα για τη Διαφορετικότητα ςτα Σχολεύα. Σϊββατο 6 Οκτωβρύου π.μ μ.μ. ImpactHub Athens. Τϊνια Μϊνεςη, Νηπιαγωγόσ & Δαςκϊλα, Med

Ημερύδα για τη Διαφορετικότητα ςτα Σχολεύα. Σϊββατο 6 Οκτωβρύου π.μ μ.μ. ImpactHub Athens. Τϊνια Μϊνεςη, Νηπιαγωγόσ & Δαςκϊλα, Med Ημερύδα για τη Διαφορετικότητα ςτα Σχολεύα Σϊββατο 6 Οκτωβρύου 2018 10.00 π.μ. 13.00 μ.μ. ImpactHub Athens Τϊνια Μϊνεςη, Νηπιαγωγόσ & Δαςκϊλα, Med «όταν ςε γνωρύςουν καλύτερα, δε θα τουσ ενδιαφϋρεισ πώσ

Διαβάστε περισσότερα

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής δομής

Διαβάστε περισσότερα

Πειραιϊσ: μια πόλη αντιθϋςεων. Αυγουςτίνου Πολυξένη (ar15101)-γεωργοςοποφλου Ευιυμία (ar15011)-χαντζάκου Δθμητρα (ar15025)

Πειραιϊσ: μια πόλη αντιθϋςεων. Αυγουςτίνου Πολυξένη (ar15101)-γεωργοςοποφλου Ευιυμία (ar15011)-χαντζάκου Δθμητρα (ar15025) Πειραιϊσ: μια πόλη αντιθϋςεων ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Ι_ Αυγουςτίνου Πολυξένη (ar15101)-γεωργοςοποφλου Ευιυμία (ar15011)-χαντζάκου Δθμητρα (ar15025) Περιεχόμενα _Ιςτορικϊ ςτοιχεύα: εξϋλιξη ςτο χρόνο _Πληθυςμόσ _Βιομηχανικό

Διαβάστε περισσότερα

H γάηα διαβάδει! Μ ένα. βιβλίο. πεηάυ! Πεοιξδικό θιλαμαγμωζίαπ. Σάξη Ε 1 9ο Δημ. χολείο Καρδίτςασ. 1ξ ηεύςξπ Ιαμξράοιξπ 2012

H γάηα διαβάδει! Μ ένα. βιβλίο. πεηάυ! Πεοιξδικό θιλαμαγμωζίαπ. Σάξη Ε 1 9ο Δημ. χολείο Καρδίτςασ. 1ξ ηεύςξπ Ιαμξράοιξπ 2012 Μ ένα Σάξη Ε 1 9ο Δημ. χολείο Καρδίτςασ H γάηα διαβάδει! 1ξ ηεύςξπ Ιαμξράοιξπ 2012 βιβλίο Διαμέμεηαι δωοεάμ πεηάυ! Περιοδικό φιλαναγνωςίασ Πεοιξδικό θιλαμαγμωζίαπ Τάξη Ε1 9ο Δημ. Σχολείο Καπδίηζαρ - Γεια

Διαβάστε περισσότερα

Επιταχυντϋσ Σωματιδύων

Επιταχυντϋσ Σωματιδύων 3 ο Λύκειο Γαλατςύου Σχ.Έτοσ 2011-2012 Επιταχυντϋσ Σωματιδύων Συντονιςτϋσ - Υπεύθυνοι Καθηγητϋσ: Μαραγκουδϊκησ Ε. & Φαρϊκου Γ. Επιταχυντήσ ςωματιδίων Eπιταχυντόσ ςωματιδύων ονομϊζεται μια ειδικό

Διαβάστε περισσότερα

Υπεριώδεισ ακτίνεσ: ωφέλεια και βλάβη από αυτέσ

Υπεριώδεισ ακτίνεσ: ωφέλεια και βλάβη από αυτέσ Υπεριώδεισ ακτίνεσ: ωφέλεια και βλάβη από αυτέσ από την μαθήτρια Κοττέ Αγγελική Εργαςία ςτη Φυςική Γενικήσ Παιδείασ Γ Λυκείου Υπεύθυνοσ Καθηγητήσ: Αλέξανδροσ Κατέρησ Η ηλιακό υπεριώδησ ακτινοβολύα (UV)

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνύα. twitter: tatsis_kostas Τηλϋφωνο: Ώρεσ ςυνεργαςύασ: κλειδύ: did2009

Επικοινωνύα. twitter: tatsis_kostas Τηλϋφωνο: Ώρεσ ςυνεργαςύασ:  κλειδύ: did2009 Διδακτική Μαθηματικών ΙΙ Μάθημα 1 ο Εισαγωγή Περιεχόμενο μαθόματοσ Επανϊληψη Παρϊγοντεσ που επιδρούν ςτο διδακτικό ςχεδιαςμό 2-3 προαιρετικϋσ εργαςύεσ Σχϋδια διδαςκαλύασ Εργαςύα ςε ομϊδεσ 2-4 ατόμων Βαθμόσ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1Η ΕΛΙΔΑ ΘΕΜΑ A Α. Μονάδεσ 10 Μονάδεσ 5 Μονάδεσ 4 4 Ε. 1 Μονάδεσ 2 Ε. 2 Μονάδεσ 5 ΣΕΛΟ 1Η ΕΛΙΔA

ΑΡΧΗ 1Η ΕΛΙΔΑ ΘΕΜΑ A Α. Μονάδεσ 10 Μονάδεσ 5 Μονάδεσ 4 4 Ε. 1 Μονάδεσ 2 Ε. 2 Μονάδεσ 5 ΣΕΛΟ 1Η ΕΛΙΔA ΑΡΧΗ 1Η ΕΛΙΔΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΣΙΚΑ ΔΙΑΓΨΝΙΜΑΣΑ Β ΛΤΚΕΙΟΤ ΚΤΡΙΑΚΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΤ 2016 ΕΞΕΣΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΕΥΑΡΜΟΓΨΝ Ε ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΑΝΑΣΟΛΙΜΟΤ ΠΟΤΔΨΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΛΗΡΟΥΟΡΙΚΗ ΤΝΟΛΟ ΕΛΙΔΨΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 6. Δομ. Προγραμ. - Συναρτόςεισ - Διϊλεξη 6

Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 6. Δομ. Προγραμ. - Συναρτόςεισ - Διϊλεξη 6 Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 6 1 Αφαιρετικότητα ςτισ διεργαςύεσ Συνϊρτηςεισ Δόλωςη, Κλόςη και Οριςμόσ Εμβϋλεια Μεταβλητών Μεταβύβαςη παραμϋτρων ςε ςυναρτόςεισ Μηχανιςμόσ Κλόςησ Συνϊρτηςησ 2 Διεργαςύα : βαςικό

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραςη του κτηριού Ματςάγγου ςτην πόλη του Βόλου καθώσ και ςτην κοινωνία του

Επίδραςη του κτηριού Ματςάγγου ςτην πόλη του Βόλου καθώσ και ςτην κοινωνία του ειε Επίδραςη του κτηριού Ματςάγγου ςτην πόλη του Βόλου καθώσ και ςτην κοινωνία του Η ανϊπτυξη τησ βιομηχανύασ Ματςϊγγου για τον Βόλο, το νομό Μαγνηςύασ και την Ελλϊδα, όταν τόςο ςημαντικό όςο και για την

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύμβολο τησ Πίςτεωσ

Το Σύμβολο τησ Πίςτεωσ Το Σύμβολο τησ Πίςτεωσ Σο ύμβολο τησ Πύςτεωσ εύναι ςύντομη ομολογύα τησ πύςτεώσ μασ μϋςα ςτην οπούα παρουςιϊζονται περιληπτικϊ, με ςαφόνεια και αυθεντικϊ τα βαςικϊ δόγματα του χριςτιανιςμού. Σο «Πιςτεύω»

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη, Σχολική Σύμβουλος 21 ης Περιφέρειας Π.Α.

Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη, Σχολική Σύμβουλος 21 ης Περιφέρειας Π.Α. Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου Δρ Ζωή Καραμπατζάκη, Σχολική Σύμβουλος 21 ης Περιφέρειας Π.Α. Γιατύ νϋο Πρόγραμμα; Επειδό η λογικό πορεύα των προγραμμϊτων ςπουδών εύναι η επικαιροπούηςη και η βελτύωςη,

Διαβάστε περισσότερα

ημειώςεισ των αςκόςεων του μαθόματοσ Κεφαλαιαγορϋσ- Επενδύςεισ Ενότητα: Χρηματοοικονομικόσ Κύνδυνοσ Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ

ημειώςεισ των αςκόςεων του μαθόματοσ Κεφαλαιαγορϋσ- Επενδύςεισ Ενότητα: Χρηματοοικονομικόσ Κύνδυνοσ Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ ημειώςεισ των αςκόςεων του μαθόματοσ Κεφαλαιαγορϋσ- Επενδύςεισ Ενότητα: Χρηματοοικονομικόσ Κύνδυνοσ Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ υνεργϊτησ :ιώπη Ευαγγελύα Κίνδυνοσ Ωσ κύνδυνο θα µπορούςαµε

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΑΓΩΓΗ ~ 1 ~ τυλιανού. 1 Σο ςχϋδιο μαθόματοσ ςυζητόθηκε με το ςύμβουλο του μαθόματοσ τησ Νϋασ Ελληνικόσ Γλώςςασ κ. Μϊριο

1. ΕΙΑΓΩΓΗ ~ 1 ~ τυλιανού. 1 Σο ςχϋδιο μαθόματοσ ςυζητόθηκε με το ςύμβουλο του μαθόματοσ τησ Νϋασ Ελληνικόσ Γλώςςασ κ. Μϊριο ΔΙΚΣΤΟ ΤΝΕΡΓΑΙΑ ΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ Οικείοσ επιθεωρητήσ: Δρ Ανδρέασ Κυθραιώτησ Α' ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΤ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΤΝΑΝΣΗΗ ΔΙΕΤΘΤΝΣΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΤΚΛΩΗ ΤΛΙΚΩΝ Α Υάςη: Διοικητικό Μέγαρο- Κτήριο ΟΣΕ-COSMOTE Παιανίασ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΤΚΛΩΗ ΤΛΙΚΩΝ Α Υάςη: Διοικητικό Μέγαρο- Κτήριο ΟΣΕ-COSMOTE Παιανίασ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΤΚΛΩΗ ΤΛΙΚΩΝ Α Υάςη: Διοικητικό Μέγαρο- Κτήριο ΟΣΕ-COSMOTE Παιανίασ Πρόγραμμα Ανακύκλωςησ ΟΣΕ- COSMOTE: τόχοι του Προγράμματοσ Θϋλουμε να κϊνουμε την ανακύκλωςη εύκολη υπόθεςη... ςυνειδητό

Διαβάστε περισσότερα

α. η ελϊχιςτη μεταβολό μόκουσ που μπορεύ να υποςτεύ ϋνα αρχικό μόκοσ L=10cm επύ τησ επιφϊνειασ του ςώματοσ. ε ε ]=[ 3 ε ε ε

α. η ελϊχιςτη μεταβολό μόκουσ που μπορεύ να υποςτεύ ϋνα αρχικό μόκοσ L=10cm επύ τησ επιφϊνειασ του ςώματοσ. ε ε ]=[ 3 ε ε ε 1 E.M.Π. - ΣΜΗΜΑ ΠΟΛΙΣΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΙ - ΚΑΣΑΣΑΚΣΗΡΙΕ - 16/12/2011 Θϋμα 1ο το επύπεδο ςώμα του ςχόματοσ ϋχουν επικολληθεύ τρύα ηλεκτρομ/ρα όπωσ φαύνεται ςτο ςχόμα. Οι ενδεύξεισ εύναι α 1=3μ,

Διαβάστε περισσότερα

1 Και ς αγαπώ παράφορα Ν. Εγγονόπουλοσ «Επιςτολϋσ από τουσ Υιλύππουσ και την Καβϊλα»

1 Και ς αγαπώ παράφορα Ν. Εγγονόπουλοσ «Επιςτολϋσ από τουσ Υιλύππουσ και την Καβϊλα» Φεςτιβάλ Φιλίππων Καβάλασ Η ςυμμετοχή του Τμήματοσ Θεάτρου ΑΠΘ 1 Και ς αγαπώ παράφορα Ν. Εγγονόπουλοσ «Επιςτολϋσ από τουσ Υιλύππουσ και την Καβϊλα» το πλαύςιο του Υεςτιβϊλ Υιλύππων Καβϊλασ τον Ιούλιο του

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικϊ Γ' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κατεύθυνςησ)

Μαθηματικϊ Γ' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κατεύθυνςησ) Μαθηματικϊ Γ' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κατεύθυνςησ) : 1. ΤΝΑΡΣΗΕΙ Ορύζουν και να αναγνωρύζουν μια ςύνθετη ςυνϊρτηςη 2 1.1 Επανϊληψη Εκφρϊζουν μια ςύνθετη ςυνϊρτηςη ωσ ςύνθεςη ϊλλων ςυναρτόςεων Ορύζουν και

Διαβάστε περισσότερα

Υποχρεώςεισ των μαθητών κατϊ τη διϊρκεια τησ εξϋταςησ

Υποχρεώςεισ των μαθητών κατϊ τη διϊρκεια τησ εξϋταςησ Υποχρεώςεισ των μαθητών κατϊ τη διϊρκεια τησ εξϋταςησ Προςϋρχονται ςτισ αύθουςεσ μϋχρι τισ 8.00 Κατϊ την εύςοδο ςτην τϊξη, οι μαθητϋσ δεν επιτρϋπεται να ϋχουν: Βιβλύα Τετρϊδια Σημειώςεισ Blanco Κινητό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟ ΠΡΟΥΙΛ ΣΟΤ ΕΘΕΛΟΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕ ΠΡΟΩΠΙΚΟΣΗΣΕ ΣΟΤ ΕΘΕΛΟΝΣΙΜΟΤ

ΣΟ ΠΡΟΥΙΛ ΣΟΤ ΕΘΕΛΟΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕ ΠΡΟΩΠΙΚΟΣΗΣΕ ΣΟΤ ΕΘΕΛΟΝΣΙΜΟΤ ΣΟ ΠΡΟΥΙΛ ΣΟΤ ΕΘΕΛΟΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕ ΠΡΟΩΠΙΚΟΣΗΣΕ ΣΟΤ ΕΘΕΛΟΝΣΙΜΟΤ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΓΑΛΑΙΟ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο Αρχικϊ θϋςαμε κϊποια ερωτόματα

Διαβάστε περισσότερα

Το παζάρι των λοιμώξεων ςτον 'κατεχόμενο' κόςμο των χρηςτών

Το παζάρι των λοιμώξεων ςτον 'κατεχόμενο' κόςμο των χρηςτών Το παζάρι των λοιμώξεων ςτον 'κατεχόμενο' κόςμο των χρηςτών "Η κρυμϋνη και ξεχαςμϋνη μϊςτιγα". Αυτόσ όταν ο τύτλοσ του εξαιρετικού ντοκυμαντϋρ που φτιϊχτηκε από το ουηδικό ωματεύο χρηςτών για να φϋρει

Διαβάστε περισσότερα

Ασ ταξιδϋψουμε ςτην Πελοπόννηςο

Ασ ταξιδϋψουμε ςτην Πελοπόννηςο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΟ Ασ ταξιδϋψουμε ςτην Πελοπόννηςο Η Πελοπόννηςοσ (γνωςτό και ωσ Μωρϋασ ό Μωριϊσ) εύναι η μεγαλύτερη χερςόνηςοσ τησ Ελλϊδασ και ϋνα από τα εννϋα γεωγραφικϊ τησ διαμερύςματα. Βρύςκεται ςτα νότια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΑΝΙΑ ΧΡΙΣΙΝΑ ΠΕΣΡΗ

ΙΠΑΝΙΑ ΧΡΙΣΙΝΑ ΠΕΣΡΗ ΙΠΑΝΙΑ ΧΡΙΣΙΝΑ ΠΕΣΡΗ Σο Βασίλειο της Ισπανίας (Ιςπανικϊ: Reino de España) ό Εςπερύα (Hesperia) των αρχαύων Ελλόνων, ό Hispania και Spania των Ρωμαύων, εύναι ϋνα κρϊτοσ τησ νοτιοδυτικόσ Ευρώπησ, που καταλαμβϊνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΕΥΑΡΜΟΓΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΕΥΑΡΜΟΓΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 1 ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΚΑΙ ΕΥΑΡΜΟΓΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Νηπιαγωγόσ ςτο 2/ι Νηπιαγωγείο Ν.Ποτίδαιασ Χαλκιδικθσ. ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ Τίτλος: «Βιβλίο, ένασ παντοτινόσ φίλοσ» ΓΝΩΣΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εντολζς του Λειτουργικοφ Συστήματος UNIX

Εντολζς του Λειτουργικοφ Συστήματος UNIX Παράδειγμα Δζνδρου Συστήματος Αρχείων Εντολζς του Λειτουργικοφ Συστήματος UNIX Στα παραδεύγματα που ακολουθούν υποθϋτουμε την παρακϊτω δενδρικό δομό Τμόμα Τεχνολογύασ Πληροφορικόσ και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Πωσ αλλάζει τη Μεςόγειο το ενεργειακό παζλ

Πωσ αλλάζει τη Μεςόγειο το ενεργειακό παζλ Πωσ αλλάζει τη Μεςόγειο το ενεργειακό παζλ Τουσ τελευταύουσ μόνεσ κυοφορούνται εξελύξεισ προσ την κατεύθυνςη επύλυςησ διαφόρων ζητημϊτων που ταλανύζουν την ανατολικό Μεςόγειο και τη Μϋςη Ανατολό. Η παρατεταμϋνη

Διαβάστε περισσότερα

19/10/2009. Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Spatial Operations. Σήμερα... Τφποι ερωτήςεων (Queries)

19/10/2009. Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Spatial Operations. Σήμερα... Τφποι ερωτήςεων (Queries) Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Spatial Operations Δημότρησ Μιχελϊκησ Τμόμα Εφαρμοςμϋνησ Πληροφορικόσ και Πολυμϋςων Σχολό Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρότησ dimmihel@epp.teicrete.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΒΑΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΛΙΚΟΤ ΣΟ ΔΙΚΣΤΟ ΠΡΑΚΣΟΡΩΝ ΣΗ ΟΠΑΠ

ΤΜΒΑΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΛΙΚΟΤ ΣΟ ΔΙΚΣΤΟ ΠΡΑΚΣΟΡΩΝ ΣΗ ΟΠΑΠ ΤΜΒΑΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΛΙΚΟΤ ΣΟ ΔΙΚΣΤΟ ΠΡΑΚΣΟΡΩΝ ΣΗ ΟΠΑΠ το Περιςτϋρι ςόμερα, την... μεταξύ των κϊτωθι ςυμβαλλομϋνων... ςυμφωνόθηκαν, ςυνομολογόθηκαν και ϋγιναν αμοιβαύα αποδεκτϊ τα εξόσ: ΠΡΟΟΙΜΙΟ Η Διεύθυνςη

Διαβάστε περισσότερα

Επίκαιρη Ανάλυςη. Quo Vadis, Ουκρανία; Δρ. Κωνςταντίνοσ Φίλησ Διευθυντόσ Ερευνών Ινςτιτούτου Διεθνών χϋςεων

Επίκαιρη Ανάλυςη. Quo Vadis, Ουκρανία; Δρ. Κωνςταντίνοσ Φίλησ Διευθυντόσ Ερευνών Ινςτιτούτου Διεθνών χϋςεων Επίκαιρη Ανάλυςη Quo Vadis, Ουκρανία; Δρ. Κωνςταντίνοσ Φίλησ Διευθυντόσ Ερευνών Ινςτιτούτου Διεθνών χϋςεων 1 Οι τελευταύεσ εξελύξεσ ςτην Ουκρανύα κρύνονται ανηςυχητικϋσ για το μϋλλον τησ. Πιθανόν δεν θα

Διαβάστε περισσότερα

Θεςμική Αναμόρφωςη τησ Προ-πτωχευτικήσ Διαδικαςίασ Εξυγίανςησ Επιχειρήςεων

Θεςμική Αναμόρφωςη τησ Προ-πτωχευτικήσ Διαδικαςίασ Εξυγίανςησ Επιχειρήςεων Ενημερωτικό ημείωμα Θεςμική Αναμόρφωςη τησ Προ-πτωχευτικήσ Διαδικαςίασ Εξυγίανςησ Επιχειρήςεων -Σι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιςη για την προ-πτωχευτική διαδικαςία εξυγίανςησ επιχειρήςεων; Με την προτεινόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Οριςμόσ προβλήματοσ. Θεωρία Γράφων 2

Οριςμόσ προβλήματοσ. Θεωρία Γράφων 2 Θεωρία Γράφων 1 Οριςμόσ προβλήματοσ Οποιοδόποτε επιφϊνεια που χωρύζεται ςε περιοχϋσ, όπωσ ϋνασ πολιτικόσ χϊρτησ των νομών ενόσ κρϊτουσ, μπορούν να χρωματιςτούν χρηςιμοποιώντασ λιγότερα από τϋςςερα χρώματα

Διαβάστε περισσότερα

Η Μεγάλη Άρκτος είναι ο πιο εύκολα εντοπιζόμενοσ αςτεριςμόσ. Έχει το ςχήμα τετράγωνου τηγανιού με χερούλι. Το τηγάνι αποτελείται από 4 αςτέρια και το

Η Μεγάλη Άρκτος είναι ο πιο εύκολα εντοπιζόμενοσ αςτεριςμόσ. Έχει το ςχήμα τετράγωνου τηγανιού με χερούλι. Το τηγάνι αποτελείται από 4 αςτέρια και το Η Μεγάλη Άρκτος είναι ο πιο εύκολα εντοπιζόμενοσ αςτεριςμόσ. Έχει το ςχήμα τετράγωνου τηγανιού με χερούλι. Το τηγάνι αποτελείται από 4 αςτέρια και το "χερούλι" από 3. Εύκολα παρατηρούμε ότι το μεςαίο αςτέρι

Διαβάστε περισσότερα

Ανάγνωση - Περιγραφή Μνημείου: Ναός του Ηφαίστου

Ανάγνωση - Περιγραφή Μνημείου: Ναός του Ηφαίστου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής Σχολή Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών Τομές Τοπογραφίας Αποτυπώσεις Μνημείων Υπεύθυνος Διδάσκων: Γεωργόπουλος Ανδρέας Ανάγνωση - Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Θϋμα: Άνιςη μεταχεύριςη των ανθρώπων με τετραπληγύα, απώλεια ακοόσ ό ϐραςησ ςτο νϋο νομοςχϋδιο ΕΑΕ.

Θϋμα: Άνιςη μεταχεύριςη των ανθρώπων με τετραπληγύα, απώλεια ακοόσ ό ϐραςησ ςτο νϋο νομοςχϋδιο ΕΑΕ. Αθόνα, 15 Μαύου 2014 Η παρακάτω επιςτολή, εςτάλη μέςω φαξ και μέςω email ςτον Προΰςτάμενο τησ Διεύθυνςησ Ειδικήσ Αγωγήσ κο Λολίτςα, την Τρίτη 14 Μααου 2014. Παρακαλούμε να ςτηρίξετε με την υπογραφή ςασ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Σβάρνας Ηλίας Κριωνάς Κώστας Σουλβίνος Πέτρος Πατσατζής Θοδωρής

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Σβάρνας Ηλίας Κριωνάς Κώστας Σουλβίνος Πέτρος Πατσατζής Θοδωρής Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ Ομάδα 2: Ντοβάκος Δημήτρης Σβάρνας Ηλίας Κριωνάς Κώστας Σουλβίνος Πέτρος Πατσατζής Θοδωρής Υπεύθυνος Καθηγητής: Κος Βογιατζής ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Η ακρόπολη ήταν το υψηλότερο μέρος της πόλης.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΙΑ «Νηπίων αναγνώσματα και βιβλιοκαμώματα»

ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΙΑ «Νηπίων αναγνώσματα και βιβλιοκαμώματα» ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΙΑ «Νηπίων αναγνώσματα και βιβλιοκαμώματα» Τπεύθυνη εκπαιδευτικόσ : ΕΤΘΤΜΙΑ ΣΑΤΡΟΘΕΟΔΩΡΟΤ υνεργαζόμενη εκπαιδευτικόσ: ΜΑΡΙΑ ΚΛΕΙΔΕΡΗ 28 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ τμόμα ολοόμερο ςχολ.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΟΓΙΚΟΣ ΦΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΦΑΡΩΓΗ ΓΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΔΛΛΑΓΑ

Ο ΟΓΙΚΟΣ ΦΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΦΑΡΩΓΗ ΓΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΔΛΛΑΓΑ Ο ΟΓΙΚΟΣ ΦΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΦΑΡΩΓΗ ΓΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΔΛΛΑΓΑ 1 Ο Σακχαρώδησ Διαβότησ (ΣΔ) εύναι μια μεταβολικό διαταραχό και αποτελεύ ϋνα από τα ςυχνότερα χρόνια νοςόματα και μια από τισ ςημαντικότερεσ αιτύεσ πρόωρησ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΖΑ ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ

ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΖΑ ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΖΑ ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδίασε η Μαρίζα Ντεκάστρο, παιδαγωγός-συγγραφέας, για την πολιτιστική εταιρεία Η ΠΥΡΝΑ. Βιβλιογραφία Πάνος Βαλαβάνης-Ιωάννα Φωκά,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάιας, Τκήκα Δαζοπολίας θαη Δηατείρηζες Φσζηθού Περηβάιιοληος Μάζεκα: Μεηεωροιογίας-Κιηκαηοιογίας. Υπεύζσλε : Δρ Μάρζα Λαδαρίδοσ Αζαλαζηάδοσ

ΤΕΙ Καβάιας, Τκήκα Δαζοπολίας θαη Δηατείρηζες Φσζηθού Περηβάιιοληος Μάζεκα: Μεηεωροιογίας-Κιηκαηοιογίας. Υπεύζσλε : Δρ Μάρζα Λαδαρίδοσ Αζαλαζηάδοσ 4. ΑΣΜΟΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΗ ΤΕΙ Καβάιας, Τκήκα Δαζοπολίας θαη Δηατείρηζες Φσζηθού Περηβάιιοληος Μάζεκα: Μεηεωροιογίας-Κιηκαηοιογίας. Υπεύζσλε : Δρ Μάρζα Λαδαρίδοσ 1 4. ΑΣΜΟΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΗ Η ατμόςφαιρα εύναι ϋνα ςτρώμα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΡΟΦΗ ΚΑΣΑ ΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΖΕΛΑΛΗ ΑΝΑΣΑΙΑ ΜΑΙΑ ΙΠΠΟΚΡΑΣΕΙΟ Γ.Π.Ν.Θ.

ΔΙΑΣΡΟΦΗ ΚΑΣΑ ΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΖΕΛΑΛΗ ΑΝΑΣΑΙΑ ΜΑΙΑ ΙΠΠΟΚΡΑΣΕΙΟ Γ.Π.Ν.Θ. ΔΙΑΣΡΟΦΗ ΚΑΣΑ ΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΟΤ ΘΗΛΑΜΟΤ ΣΖΕΛΑΛΗ ΑΝΑΣΑΙΑ ΜΑΙΑ ΙΠΠΟΚΡΑΣΕΙΟ Γ.Π.Ν.Θ. Σϐςο κατϊ τη διϊρκεια τησ εγκυμοςϑνησ ϐςο και κατϊ τη διϊρκεια του θηλαςμοϑ οι γυναύκεσ δϋχονται πολλϋσ ςυμβουλϋσ για τη

Διαβάστε περισσότερα

Άδειες Χρήσης. Διδακτική Μαθηματικών I. Γραμμικότητα Γεωμετρία. Διδάσκων: Επίκουρος Καθ. Κ. Τάτσης

Άδειες Χρήσης. Διδακτική Μαθηματικών I. Γραμμικότητα Γεωμετρία. Διδάσκων: Επίκουρος Καθ. Κ. Τάτσης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Άδειες Χρήσης Διδακτική Μαθηματικών I Γραμμικότητα Γεωμετρία Διδάσκων: Επίκουρος Καθ. Κ. Τάτσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Η κατανομή των ηπείρων και των θαλασσών Ωκεανοί και θάλασσες

Η κατανομή των ηπείρων και των θαλασσών Ωκεανοί και θάλασσες Η κατανομή των ηπείρων και των θαλασσών Ωκεανοί και θάλασσες ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ράλια Θωμά, ΠΕ 70 ΣΧΟΛΕΙΟ Γημοηικό σολείο Βαζιλικών αλαμίναρ Σαλαμίνα, 20 Απριλίοσ 2015 1. ςνοπηική πεπιγπαθή ηηρ ανοισηήρ εκπαιδεςηικήρ

Διαβάστε περισσότερα

Σο FACEBOOK ό απλώσ και Fb,όπωσ αλλιώσ χαρακτηρύζεται, γύνεται όλο και πιο διαδεδομϋνο ανϊμεςα ςτουσ νϋουσ και, ευτυχώσ ό δυςτυχώσ, αποτελεύ ςτην

Σο FACEBOOK ό απλώσ και Fb,όπωσ αλλιώσ χαρακτηρύζεται, γύνεται όλο και πιο διαδεδομϋνο ανϊμεςα ςτουσ νϋουσ και, ευτυχώσ ό δυςτυχώσ, αποτελεύ ςτην 1 Σο FACEBOOK ό απλώσ και Fb,όπωσ αλλιώσ χαρακτηρύζεται, γύνεται όλο και πιο διαδεδομϋνο ανϊμεςα ςτουσ νϋουσ και, ευτυχώσ ό δυςτυχώσ, αποτελεύ ςτην ςύγχρονη κοινωνύα μασ ςτοιχεύο τησ καθημερινόσ ζωόσ πολλών

Διαβάστε περισσότερα

Το τςάϊ ςυντροφιά ςτην δουλειά

Το τςάϊ ςυντροφιά ςτην δουλειά Το τςάϊ ςυντροφιά ςτην δουλειά Το τςϊώ μασ αρϋςει επειδό υπϊρχει ςε διϊφορεσ γεύςεισ, ςυν το ότι ϋχει τόςα οφϋλη για τον οργανιςμό μασ. Το θϋλουμε και ςτην δουλειϊ, αλλϊ κϊθε φορϊ το αναβϊλλουμε όχι για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΥΑΛΑΙΟ 2 Σο εςωτερικό του υπολογιςτό

ΚΕΥΑΛΑΙΟ 2 Σο εςωτερικό του υπολογιςτό ΚΕΥΑΛΑΙΟ 2 Σο εςωτερικό του υπολογιςτό Οι υπολογιςτϋσ αποτελούνται από πολλϊ ηλεκτρονικϊ εξαρτόματα. Σο κϊθε ϋνα από αυτϊ ϋχει ειδικό ρόλο ςτη λειτουργύα του. Έχουν ςχεδιαςτεύ ϋτςι ώςτε να ςυνεργϊζονται

Διαβάστε περισσότερα

Νϋο ΠΠ Ενημϋρωςη Υοιτητών

Νϋο ΠΠ Ενημϋρωςη Υοιτητών Νϋο ΠΠ Ενημϋρωςη Υοιτητών Σμόμα Διούκηςησ Επιχειρόςεων ΣΕΙ Δυτ. Ελλϊδασ, Πϊτρα Οκτώβριοσ 2013 Σο Σμόμα Ίδρυςη επ. 2013 ωσ αποτϋλεςμα ςχεδύου «Αθηνϊ» Προϋκυψε από ςυγχώνευςη των Σμημϊτων: Διούκηςησ Επιχειρόςεων

Διαβάστε περισσότερα

τηλεπικοινωνύεσ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Β ΛΤΚΕΙΟΤ www.texnologia.org Αντρϋασ Ζαντόσ Τειεπνηθνηλσλίεο Β Λπθείνπ, Αληξεαο Ζαληεο 1 www.texnologia.

τηλεπικοινωνύεσ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Β ΛΤΚΕΙΟΤ www.texnologia.org Αντρϋασ Ζαντόσ Τειεπνηθνηλσλίεο Β Λπθείνπ, Αληξεαο Ζαληεο 1 www.texnologia. τηλεπικοινωνύεσ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Β ΛΤΚΕΙΟΤ Αντρϋασ Ζαντόσ Ζαληεο 1 τηλεπικοινωνύεσ O όροσ τηλεπικοινωνύεσ αναφϋρεται ςτην ανταλλαγό πληροφοριών και μηνυμϊτων μεταξύ δύο τόπων που βρύςκονται ςε απόςταςη, με τη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΝΕΡΓΑΙΑ Β3 ΡΑΛΛΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΓΥΜΝΑΙΟ ΧΑΛΚΗ

ΥΝΕΡΓΑΙΑ Β3 ΡΑΛΛΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΓΥΜΝΑΙΟ ΧΑΛΚΗ ΥΝΕΡΓΑΙΑ Β3 ΡΑΛΛΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΓΥΜΝΑΙΟ ΧΑΛΚΗ ΦΑΛΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΑΞΙΔΕΤΟΤΜΕ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΤΜΕ, ΓΝΩΡΙΖΟΜΑΣΕ Ένα πρόγραμμα διαδικτυακήσ επικοινωνίασ και πραγματικήσ γνωριμίασ των μαθητών των δύο ςχολείων

Διαβάστε περισσότερα