ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ I

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ I"

Transcript

1 ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ I Δρ. Βάρρας Mιχαήλ, M.D., 3M.Sc., Ph.D. Μαιευτήρας Γυναικολόγος ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Δ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Έλενα Βενιζέλου» Διδάσκων με ΠΔ407/80 βαθμίδας Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Μαιευτικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής ΑΤΤΙΚΗΣ mvarras@uniwa.gr

2 ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ

3 ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Πρόκειται για συχνούς όγκους του σώματος της μήτρας που εμφανίζονται στο ενδομήτριο και μπορεί να είναι μονήρεις ή πολλαπλοί. Εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας ετών. Ο κίνδυνος εξαλλαγής ενός πολύποδα του ενδομητρίου είναι 1-3%. Καρκίνος υπάρχει στο 2-3% των πολυπόδων της μήτρας.

4 ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Η αιτιολογία τους είναι άγνωστη. Προδιαθεσικοί παράγοντες ανάπτυξης πολύποδα ενδομητρίου είναι: Η παχυσαρκία Η καθυστερημένη εμφάνιση εμμηνόπαυσης Η χρήση ταμοξιφαίνης για θεραπεία του καρκίνου μαστού Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

5 ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Κλινική εικόνα Οι πολύποδες του ενδομητρίου μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί. Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η ανώμαλη κολπική αιμορραγία. Πολλές φορές υπάρχει ενδιάμεση σταγονοειδής κολπική αιμόρροια.

6 ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Κλινική εικόνα Στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας οι πολύποδες του ενδομητρίου σχετίζονται με υπογονιμότητα.

7 ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Κλινική εικόνα Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι πολύποδες προκαλούν κολπική αιμορραγία στο 40-50% των περιπτώσεων.

8 ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Κλινική εικόνα Κατά την γυναικολογική εξέταση είναι δυνατόν να παρατηρηθεί προβολή του πολύποδα από το τραχηλικό στόμιο

9 ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Διάγνωση Συνήθως γίνεται τυχαία στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου. Επίσης, μπορεί να τεθεί στα πλαίσια της διάγνωσης της ανώμαλης κολπικής αιμόρροιας.

10 ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Διάγνωση Το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα θέτει την υποψία ύπαρξης πολύποδα ενδομητρίου

11 ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Διάγνωση Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την υστεροσκόπηση που είναι η εξέταση εκλογής στην διερεύνηση της ενδομήτριας κοιλότητας

12 ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Διάγνωση Η διάγνωση μπορεί να γίνει επίσης με την υδροϋπερηχογραφία. Με την χρήση ενός ειδικού καθετήρα που τοποθετείται εντός της ενδομητρικής κοιλότητας εκχύεται μικρή ποσότητα φυσιολογικού ορού εντός της ενδομητρικής κοιλότητας και γίνεται ταυτόχρονη υπερηχογραφική απεικόνηση της ενδομητρικής κοιλότητας.

13 ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Ταξινόμηση Υπερπλαστικοί πολύποδες Είναι οι συχνότεροι. Προέρχονται από τo βασικό στρώμα του ενδομητρίου Αναπτύσσονται με την δράση των οιστρογόνων Εμφανίζουν ιστολογικές ομοιότητες με την υπερπλασία του ενδομητρίου

14 ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Ταξινόμηση Λειτουργικοί πολύποδες Είναι λιγότεροι συχνοί. Το επιφανειακό τους επιθήλιο δεν συμβαδίζει με τις φάσεις του γεννητικού κύκλου της γυναίκας

15 ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Ταξινόμηση Ατροφικοί πολύποδες Προέρχονται από υπερπλαστικούς ή λειτουργικούς πολύποδες, οι οποίες έχουν ατροφίσει και εμφανίζονται συχνότερα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

16 Θεραπεία ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Η εξαίρεση των πολυπόδων γίνεται: για τον αποκλεισμό της ύπαρξης κακοήθειας για την ανακούφιση της ασθενούς από την ανώμαλη κολπική αιμόρροια για την βελτιστοποίηση της γυναικείας γονιμότητας εφόσον η γυναίκα σχεδιάζει την δημιουργία της οικογένειάς της

17 ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Θεραπεία Η μέθοδος εκλογής είναι η υστεροσκοπική εξαίρεση του πολύποδα του ενδομητρίου με την χρήση του διπολικού ρεζεκτοσκοπίου.

18 ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Θεραπεία Εναλλακτικά γίνεται απόξεση του ενδομητρίου, αλλά ενδέχεται να μην οδηγήσει στην επιτυχή πλήρη εξαίρεση του πολύποδα του ενδομητρίου.

19 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ

20 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Τα ινομυώματα της μήτρας ή λειομυώματα είναι είναι οι ποιο συχνοί καλοήθεις μεσεγχυματικοί όγκοι, οι οποίοι προέρχονται από τις λείες μυϊκές ίνες της μήτρας.

21 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Τα ινομυώματα της μήτρας προσβάλλουν το 20-25% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας. Ποιο συχνά εμφανίζονται σε: άτοκες και παχύσαρκες γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό και γυναίκες αφρικανικής καταγωγής (2-3 φορές)

22 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Τα ινομυώματα της μήτρας είναι οιστρογονοεξαρτώμενοι όγκοι γιατί εμφανίζουν υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης και στην διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται το μέγεθός τους.

23 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Η παρουσία των υποδοχέων οιστρογόνων στα ινομυώματα ευθύνεται για τις μεταβολές του μεγέθους των ινομυωμάτων κατά την διάρκεια της θεραπείας με αντισυλληπτικά δισκία & GnRH ανάλογα

24 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Η παρουσία των υποδοχέων οιστρογόνων στα ινομυώματα ευθύνεται για την αύξηση του μεγέθους των ινομυωμάτων κατά την διάρκεια της θεραπείας με αντισυλληπτικά δισκία & της μείωσης του μεγέθους τους κατά την διάρκεια της θεραπείας με GnRH ανάλογα

25 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Στην εμμηνόπαυση όπου υπάρχει αρκετά μεγάλη πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων στον ορό του αίματος παρατηρείται συρρίκνωση των ινομυωμάτων.

26 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Στις γυναίκες με αυξημένο σωματικό βάρος παρατηρείται αύξηση του μεγέθους των ινομυωμάτων. Αυτό οφείλεται στην περιφερική μετατροπή στο λίπος των επινεφριακών ανδρογόνων σε οιστρογόνα.

27 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Υποβλεννογόνια, που προβάλλουν στην ενδομήτρια κοιλότητα Υπορογόνια, που εντοπίζονται στο εξωτερικό τοίχωμα της μήτρας Ενδοτοιχωματικά, που εντοπίζονται στο τοίχωμα της μήτρας Ενδοσυνδεσμικά Παρασιτικά

28 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Παρασιτικό ινομύωμα συνδεδεμένο στον αριστερό ίδιο σύνδεσμο της ωοθήκης και στην αριστερή σάλπιγγα

29 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Κλινική εικόνα Συνήθως είναι ασυμπτωματικά Τα συμπτώματα συνήθως σχετίζονται με το μέγεθος και την εντόπιση των ινομυωμάτων

30 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: Ανώμαλη κολπική αιμορραγία χρόνιο πυελικό άλγος δυσπαρεύνεια Δυσμηνόρροια Συμπτώματα πίεσης γειτονικών οργάνων (έντερο, ουροδόχο κύστη, σπονδυλική στήλη) όπως δυσκοιλιότητα, συχνουρία, έπειξη προς ούρηση και χρόνιο πόνο στην οσφύ και το ισχίο. Υπογονιμότητα

31 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Η υπογονιμότητα προκύπτει από μηχανική παραμόρφωση της ενδομήτριας κοιλότητας και παραμόρφωση ή απόφραξη των σαλπίγγων.

32 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Επίσης, μπορεί να εμφανισθούν επιπλοκές που σχετίζονται με την κύησης όπως: Αποκόλληση του πλακούντα Ανώμαλες προβολές του εμβρύου Αιμορραγίες στην διάρκεια της κύησης Αιμορραγίες στην διάρκεια του τοκετού Δυστοκία Αύξηση του κινδύνου αποβολής στο 2 ο τρίμηνο Αυξημένη συχνότητα καισαρικών τομών

33 Επιπλοκές ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Υαλοειδής εκφύλιση: αντικατάσταση των μυϊκών ινών από υαλοειδές υλικό Κυστική εκφύλιση: δημιουργία κυστικών χώρων εντός του ινομυώματος Επασβέστωση: δημιουργία πολύ σκληρού όγκου Φλεγμονή και δημιουργία αποστήματος Συστρωφή και νέκρωση για τα μισχωτά ινομυώματα Ερυθρά εκφύλιση: συνήθως στην διάρκεια της κύησης με αιμόλυση εντός του ινομυώματος Σαρκωματώδης εξαλλαγή σε ποσοστό 2-3

34 Διάγνωση ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Γίνεται με το υπερηχογράφημα Η μαγνητική τομογραφία (MRI) αποτελεί συμπληρωματική απεικονιστική εξέταση που παρέχει επιπλέον πληροφορίες για την καλύτερη χειρουργική προσπέλαση. Η υστεροσαλπιγγογραφία χρησιμοποιείται στις γυναίκες που διερευνούνται για υπογονιμότητα επί ινομυωμάτων μήτρας Η υστεροσκόπηση αποτελεί μέθοδο εκλογής για τα υποβλεννογόνια ινομυώματα

35 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ MRI

36 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ MRI

37 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ MRI

38 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ MRI

39 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Φαρμακευτική Θεραπεία Έχει ως στόχο την προσωρινή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και περιλαμβάνει την ενέσιμη χορήγηση ενός GnRH ανάλογου ώστε να κατασταλεί ο άξονας υποθάλαμοςυπόφυση-ωοθήκες και να δημιουργηθεί ένα υποοιστρογονικό περιβάλλον που οδηγεί σε ελάττωση του μεγέθους του ινομώματος κατά 50%.

40 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Φαρμακευτική Θεραπεία Με την φαρκευτική θεραπεία των ενδοτοιχωματικών ινομυωμάτων με ένα GnRH ανάλογο προκαλούνται ιστολογικές αλλαγές και σκληρή πρόσφυση της ψευδοκάψας των ινομυωμάτων στο μυομήτριο ώστε να δυσχεραίνεται η μετέπειτα χειρουργική εκπυρήνιση των ινομυωμάτων. Η διάρκεια της θεραπείας δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 6-12 μήνες γιατί διαφορετικά δημιουργούνται συμπτώματα εμμηνοπαυσιακού τύπου και ταχεία απώλεια ιστού.

41 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Φαρμακευτική Θεραπεία Μετά από 6 μήνες από την διακοπή της φαρμακευτική θεραπεία των ινομυωμάτων με ένα GnRH ανάλογο παρατηρείται ταχεία επανάκτηση του αρχικού μεγέθους των ινομυωμάτων.

42 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Χειρουργική Θεραπεία Η εκπυρήνιση των ινομυωμάτων αποτελεί την επέμβαση εκλογής για γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν την γονιμότητά τους.

43 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Χειρουργική Θεραπεία Τεχθέντα ινομυώματα που προβάλλουν δια του τραχήλου της μήτρας αφαιρούνται ενδοκολπικώς.

44 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Χειρουργική Θεραπεία Μεγάλα ενδοτοιχωματικά ινομυώματα αφαιρούνται συνήθως με λαπαροτομία δια τομής Pfannenstiel. H εκπυρήνιση των ενδοτοιχωματικών ινομυωμάτων είναι αιμορραγική και χρονοβόρα επέμβαση.

45 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Χειρουργική Θεραπεία Η λαπαροσκοπική ινομυωματεκτομία είναι ιδιαίτερα απαιτητική επέμβαση. Εμφανίζει αυξημένα ποσοστά υποτροπής λόγω αδυναμίας ψηλάφησης και εκπυρήνισης των μικρών ινομυωμάτων, πλεονέκτημα που προσφέρει η διακοιλιακή προσπέλαση.

46 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Χειρουργική Θεραπεία Η υστεροσκοπική ινομυωματεκτομία είναι η επέμβαση εκλογής κυρίως για τα ινομυώματα που είναι πλήρως εντοπισμένα στην ενδομητρική κοιλότητα.

47 ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ Χειρουργική Θεραπεία Η υστερεκτομία αποτελεί την επέμβαση εκλογής στις γυναίκες άνω των 45 ετών που δεν επιθυμούν την διατήρηση της γονιμότητας και έχουν συμπτωματολογία από τα ινομυώματα.

48 ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ

49 ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ Είναι μια καλοήθης πάθηση της μήτρας, που παρατηρείται σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας που χαρακτηρίζεται από την παρουσία έκτοπου ενδομητρικού ιστού με αδένες και στρώμα εντός του μυομητρίου της μήτρας.

50 ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ Ο έκτοπος ενδομητρικός ιστός αντιδρά στις ορμονικές μεταβολές κατά την διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου της γυναίκας κατά τον ίδιο τρόπο που αντιδρά και το φυσιολογικό ενδομήτριο.

51 ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ Ταυτόχρονα υπάρχει υπερπλασία και υπερτροφία των παρακείμενων λείων μυϊκών ινών με αποτέλεσμα την μεταβολή της αρχιτεκτονικής του μυομητρίου. Μπορεί να συνυπάρχει με ινομυώματα της μήτρας και ενδομητρίωση. Η διαφορά από τα ινομυώματα είναι ότι δεν αφορίζεται με σαφή όρια από το μυομήτριο.

52 ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ Η νόσος εμφανίζεται συνήθως σε πολυτόκες γυναίκες ηλικίας ετών.

53 ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ Ταξινόμηση Α. Διάχυτη αδενομύωση Χαρακτηρίζεται από διάσπαρτη παρουσία εστιών ενδομητρίου σε όλο το μυομήτριο.

54 ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ Ταξινόμηση Β. Τοπικά περιορισμένη αδενομύωση Χαρακτηρίζεται από τοπική παρουσία εστιών ενδομητρίου σε ένο μόνο τμήμα εντός του μυομητρίου

55 ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ Κλινική εικόνα Η νόσος μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να αποτελεί τυχαίο εύρημα κατά την γυναικολογική εξέταση ή στην ιστολογική εξέταση μετά από υστερεκετομή.

56 ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ Κλινική εικόνα Η αδενομύωση μπορεί να προκαλέσει διόγκωση της μήτρας και χρόνια πυελικό πόνο ανώμαλη κολπική αιμορραγία λόγω αύξησης της ενδομητρικής κοιλότητας, αύξηση της αιμάτωσης της μήτρας και αυξημένη ποσότητα αποπίπτωντος ενδομητρίου αναιμία δυσμηνόρροια δυσπαρεύνεια πίεση της ουροδόχου κύστεως

57 ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ Κλινική εικόνα Η αδενομύωση μπορεί να σχετίζεται με υπογονιμότητα λόγω της μεγάλης μητρορραγίας που μπορεί να προκαλέσουν.

58 ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ Διάγνωση Πολλές φορές είναι αρκετά δύσκολη. Κατά την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση μπορεί να βρεθεί μια ογκώδης, μαλακή μήτρα

59 ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ Διάγνωση Στο διακολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να βρεθούν: αυξημένο μέγεθος μήτρας ασυμμετρία μυομητρίου ηχογενή νησίδια εντός του μυομητρίου αυξημένη αγγείωση εντός του μυομητρίου μικρά κυστίδα εντός του μυομητρίου

60 ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ Με διακολπικό υπερηχογράφημα απεικονίζονται πεπαχυμένο έσω μυομήτριο (βέλη) και μικρά κυστίδια εντός του μυομητρίου (κεφαλές βελών)

61 ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ Με διακολπικό υπερηχογράφημα απεικονίζεται η ασυμμετρία του μυομητρίου

62 ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ Με διακολπικό υπερηχογράφημα απεικονίζεται η ασυμμετρία του μυομητρίου

63 ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ Με διακολπικό υπερηχογράφημα απεικονίζεται η αυξημένη αγγείωση εντός του μυομητρίου

64 ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ Με διακολπικό υπερηχογράφημα απεικονίζονται μικρά κυστίδια εντός του μυομητρίου

65 ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ Διάγνωση Η μαγνητική τομογραφία (MRI) μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση της αδενομύωσης με την απεικόνιση του αυξημένου μεγέθους της μήτρας και της ύπαρξης στικτών σημείων υψηλής πυκνότητας εντός του μυομητρίου

66 ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ Θεραπεία Συντηρητική με την ενέσιμη χορήγηση GnRH αναλόγου για την θεραπεία της μητρορραγίας με την πρόκληση αμηνόρροιας. Όμως με την διακοπή της φαρκευτικής θεραπείας παρατηρείται ταχεία επιδείνωση της νόσου και υποτροπή της μητρορραγίας.

67 ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ Θεραπεία Χειρουργική θεραπεία: υστερεκτομή

68 ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ

69 ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Το ενδομήτριο, είναι ένας δυναμικός ιστός που υφίσταται μια σειρά αλλοιώσεων κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου σε μια μιας γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας: Πολλαπλασιασμός και ταχεία αναγέννηση του βλεννογόνου στην παραγωγική φάση Υπερτροφία, διεύρυνση και έκκριση των αδένων του ενδομητρίου στην εκκριτική φάση με κύτταρα πλούσια σε γλυκογόνο και έμμηνος ρύση όπου ελλείψει γονιμοποίησης ο βλεννογόνος αφυδατώνεται, οι ελικοειδείς κλάδοι των μητριαίων αρτηριών συσπώνται και αποφράσσονται με αποτέλεσμα την δημιουργία νεκρωτικών περιοχών και την απόπτωση της λειτουργικής στιβάδας του ενδομητρίου

70 ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Αυτή η κυκλική φάση περιλαμβάνει μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο γυναικείων ορμονών του φύλου, της οιστραδιόλης και της προγεστερόνης

71 ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Τα οιστρογόνα προάγουν τον πολλαπλασιασμό των επιθηλιακών κυττάρων με αποτέλεσμα την πάχυνση της μήτρας, ενώ η προγεστερόνη ενθαρρύνει τη διαφοροποίηση των επιθηλιακών κυττάρων και την εκκριτική φάση του τον ενδομήτριο κύκλο

72 ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Η λεπτή ισορροπία μεταξύ του πολλαπλασιασμού του ενδομητρίου, της διαφοροποίησής του και της απόπτωσης της λειτουργικής στιβάδας του σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εγκυμοσύνη εξαρτάται από: Την ηλικία της γυναίκας της ορμόνες, τους μοριακούς μηχανισμούς, το περιβάλλον, Την διατροφή, Την άσκηση κλπ Οποιαδήποτε διαταραχή της παραπάνω ισορροπίας οδηγεί σε ανωμαλίες του ενδομητρίου

73 ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Το κύριο κριτήριο της υπερπλασίας του ενδομητρίου είναι η πάχυνση του ενδομητρίου που οφείλεται: 1. Στην αύξηση του αριθμού των αδένων του ενδομητρίου και 2. Στην αύξηση του μεγέθους των αδένων του ενδομητρίου

74 ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Οι υπερπλασίες του ενδομητρίου διακρίνονται σε Α. Απλή ή αδενοκυστική υπερπλασία Β. Σύνθετη ή αδενοματώδη υπερπλασία Γ. Άτυπη υπερπλασία

75 ΑΠΛΗ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Είναι μια διάχυτη αλλοίωση που ιστολογικά χαρακτηρίζεται από: 1. κατάργηση του διαχωρισμού μεταξύ του βασικού και λειτουργικού ενδομητρίου

76 ΑΠΛΗ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ 2. Συρροή των αδένων 3. Διεύρυνση των αδένων με κατά θέσεις κυστική διάταση 4. Ανώμαλη περιφέρεια μερικών αδένων λόγω προσεκβολών και εκκολπωμάτων 5. Επιθήλιο αδένων όμοιο με εκείνο της παραγωγικής φάσης του γεννητικού κύκλου, με ομαλούς πυρήνες χωρίς ατυπία ή απώλεια του προσανατολισμού τους. 6. Υπάρχουν μερικές μιτώσεις (πυρηνοκινησίες)

77 ΣΥΝΘΕΤΗ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Μπορεί να είναι εστιακή ή διάχυτη Χαρακτηρίζεται από 1. Ποικιλία μεγέθος και σχήματος των αδένων

78 ΣΥΝΘΕΤΗ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ 2. Θηλώδεις εκβλαστήσεις εντός του αυλού των αδένων

79 ΣΥΝΘΕΤΗ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ 3. Τα κύτταρα των αδένων παρουσιάζουν ψευδοπολυστοιβάδωση με ομαλούς πυρήνες χωρίς ατυπία ή απώλεια του προσανατολισμού τους. 4. Υπάρχουν μερικές μιτώσεις.

80 ΑΤΥΠΗ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Σε όλες τις περιπτώσεις είναι εστιακή Χαρακτηρίζεται από 1. κυτταρική ατυπία των πυρήνων των αδένων Ανώμαλο σχήμα Ανώμαλη κατανομή χρωματίνης Έντονο πυρήνιο Απώλεια προσανατολισμού

81 ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ H υπερπλασία του ενδομητρίου είναι μια πρόδρομη μορφή καρκίνου του ενδομητρίου (προκαρκινική κατάσταση) και μπορεί να συνυπάρχει με καρκίνο του ενδομητρίου στο 20% των περιπτώσεων

82 IΣΤΟΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Η υπερπλασία του ενδομητρίου αναπτύσσεται λόγω παρατεταμένης μη αντιρροπούμενης δράσης των οιστρογόνων στο ενδομήτριο λόγω απουσίας της προγεστερόνης. Η μονομερής δράση των οιστρογόνων προκαλεί τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των αδένων του ενδομητρίου.

83 IΣΤΟΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Κατά την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας ο κίνδυνος για υπερπλασία του ενδομητρίου αυξάνει σε καταστάσεις που σχετίζονται με διαλείπουσα ή απούσα ωοθυλακιορρηξία, όπως είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

84 IΣΤΟΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Μετά την εμμηνόπαυση, η υπερπλασία του ενδομητρίου είναι συχνότερη σε γυναίκες με καταστάσεις που αυξάνουν τα επίπεδα των κυκλοφορούμενων οιστρογόνων στο αίμα τους όπως είναι η παχυσαρκία ή η λήψη ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης

85 IΣΤΟΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Επίσης, υπερπλασία του ενδομητρίου μπορεί να αναπτυχθεί σε γυναίκες χωρίς να υπάρχουν εμφανείς αιτίες.

86 IΣΤΟΓΕΝΕΣΗ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Η απλή και σύνθετη υπερπλασία είναι αντιρροπούμενες με την δράση των προγεσταγόνων Όμως, η άτυπη υπερπλασία παρουσιάζει αντοχή στην δράση των προγεσταγόνων

87 ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΕΞΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΑΠΛΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΤΥΠΙΑ 1% KUMAN ET AL. (CANCER ;56(2):

88 ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΕΞΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΤΥΠΙΑ 3% KUMAN ET AL. (CANCER ;56(2):

89 ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΕΞΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΑΠΛΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΜΕ ΑΤΥΠΙΑ 8% KUMAN ET AL. (CANCER ;56(2):

90 ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΕΞΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΜΕ ΑΤΥΠΙΑ 29% KUMAN ET AL. (CANCER ;56(2):

91 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Η συχνότητα της υπερπλασίας του ενδομητρίου εξαρτάται από την ηλικία και τα συμπτώματα. Σε γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και αραιομηνόρροια η συχνότητα της υπερπλασίας του ενδομητρίου είναι >20%

92 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ανώμαλη κολπική αιμόρροια, η συχνότητα της υπερπλασίας του ενδομητρίου είναι 10% Στις ασυμπτωματικές προεμμηνορρυσιακές γυναίκες, η συχνότητα της υπερπλασίας του ενδομητρίου χωρίς ατυπία είναι <5% και με ατυπία <1%

93 Παράγοντες κινδύνου για υπερπλασία ενδομητρίου Το αυξημένο BMI (δείκτης μάζας σώματος) Η ατοκία Η χρόνια ανωοθυλακιορρηξία (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, PCOS) Η πρώιμη εμμηναρχή Η καθυστερημένη εγκατάσταση εμμηνόπαυσης Ο σακχαρώδης διαβήτης Η λήψη ταμοξιφαίνης για θεραπεία καρκίνου μαστού Ο κληρονομικός μη πολυποειδής καρκίνος του παχέος εντέρου (σύνδρομο Lynch) Θεραπεία με μονομερή δράση οιστρογόνων χωρίς προγεστερόνη

94 Παχυσαρκία και υπερπλασία ενδομητρίου Η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα στον ορό του αίματος των οιστρογόνων με μηχανισμούς όπως: 1. την αυξημένη περιφερική μετατροπή των ανδρογόνων των επινεφριδίων σε οιστρόνη στον λιπώδη ιστό 2. τα ελαττωμένα επίπεδα στον ορό του αίματος της σφαιρίνης που συνδέει τις φυλοσύνδετες ορμόνες (sex hormone binding globulin, SHBG) 3. τα υψηλά ποσοστά χρόνιας ανωοθυλακιορρηξίας

95 Παχυσαρκία και υπερπλασία ενδομητρίου Έχει βρεθεί ότι για BMI>30 Kg/m 2, η συχνότητα της υπερπλασίας του ενδομητρίου με ατυπία αυξάνεται κατά 4-φορές. Για BMI>40 Kg/m 2, η συχνότητα της υπερπλασίας του ενδομητρίου με ατυπία αυξάνεται κατά 13-φορές. Για BMI>40 Kg/m 2, η συχνότητα της υπερπλασίας του ενδομητρίου χωρίς ατυπία αυξάνεται κατά 23-φορές.

96 Χρόνια ανωοθυλακιορρηξία, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και υπερπλασία του ενδομητρίου Γυναίκες με χρόνια δευτεροπαθή αμηνόρροια βρίσκονται σε κίνδυνο για υπερπλασία του ενδομητρίου στις ηλικίες από 20 έως 40 ετών. Η συχνότερη κατάσταση που σχετίζεται με την χρόνια ανωοθυλακιορρηξία είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) εμφανίζεται σε συχνότητα 7% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας

97 Χρόνια ανωοθυλακιορρηξία, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και υπερπλασία του ενδομητρίου Συνυπάρχουσες καταστάσεις με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι: H παχυσαρκία H ατοκία Ο σακχαρώδης διαβήτης

98 Λήψη ταμοξιφαίνης και υπερπλασία ενδομητρίου Η ταμοξιφαίνη δρα σαν ένας ανταγωνιστής των υποδοχέων οιστρογόνων στους ιστούς του μαστού και συνεπώς χρησιμοποιείται συχνά για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου μαστού Όμως η ταμοξιφαίνη στην μήτρα είναι ένας συναγωνιστής των υποδοχέων οιστρογόνων και συνεπώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπερπλασίας του ενδομητρίου και κατά 2.5-φορές αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου

99 ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΛΟΓΩ ΛΗΨΗΣ ΤΑΜΟΞΙΦΑΙΝΗΣ Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα απεικονίζει την πάχυνση του ενδομητρίου με κυστικές μεταβολές

100 Σακχαρώδης διαβήτης και υπερπλασία ενδομητρίου Ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο αδενοκαρκινώματος του ενδομητρίου κατά 2- φορές συγκριτικά με την γυναίκες που δεν έχουν σακχαρώδη διαβήτη και επομένως είναι προφανής η συσχέτιση του σακχαρώδη διαβήτη με την υπερπλασία του ενδομητρίου που είναι μια προκαρκινική κατάσταση

101 Σακχαρώδης διαβήτης και υπερπλασία ενδομητρίου Ένας πιθανός μηχανισμός περιλαμβάνει: την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα αυξημένα επίπεδα της ινσουλίνης που υπάρχουν στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 γιατί έχει βρεθεί ότι η ινσουλίνη διεγείρει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό στο ενδομήτριο

102 Κληρονομικός μη πολυποειδής καρκίνος του παχέος εντέρου (σύνδρομο Lynch) To σύνδρομο Lynch είναι μια αυτοσωματική επικρατούσα γενετική κατάσταση, η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών καρκίνων που σχετίζονται με κληρονομικές μεταλλάξεις στα γονίδια επιδιόρθωσης ασυμφωνίας (mismatch repair genes)

103 Κληρονομικός μη πολυποειδής καρκίνος του παχέος εντέρου (σύνδρομο Lynch) Γυναίκες με σύνδρομο Lynch έχουν έναν κίνδυνο ζωής (lifetime risk) 40% με 60% για την ανάπτυξη αδενοκαρκινώματος του ενδομητρίου Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο καρκίνος του ενδομητρίου στο σύνδρομο Lynch προέρχεται από την υπερπλασία του ενδομητρίου

104 Θεραπεία με μονομερή δράση οιστρογόνων και υπερπλασία ενδομητρίου Η μονομερής λήψη συζευγμένων οιστρογόνων συγκριτικά με τις γυναίκες που λαμβάνουν συνδυασμένα συζευγμένα οιστρογόνα με κυκλική ή συνεχόμενη λήψη προγεσταγόνου προκαλεί Απλή υπερπλασία του ενδομητρίου σε ποσοστο 28% (vs 1%) Σύνθετη υπερπλασία του ενδομητρίου σε ποσοστό 23% (vs 1%) & Υπερπλασία με ατυπία σε ποσοστό 12% (vs 0%)

105 Στατηγικές μείωσης του κινδύνου Η προσθήκη προγεσταγόνου στην ορμονική θεραπεία υποκατάστασης για ημέρες στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ελαττώνει τον κίνδυνο της υπερπλασίας του ενδομητρίου

106 Στατηγικές μείωσης του κινδύνου Θεραπεία της χρόνιας ανωοθυλακιορρηξίας στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) με την προσθήκη ενός προγεσταγόνου π.χ. αντισυλληπτικά δισκία, κυκλική λήψη δισκίων προγεσταγόνου, ενέσιμο προγεσταγόνο βραδείας αποδέσμευσης

107 Στατηγικές μείωσης του κινδύνου Όταν μια παχύσαρκη γυναίκα διαγιγνώσκεται με υπερπλασία του ενδομητρίου συνιστώνται: 1. ασκήσεις 2. δίαιτα και 3. απώλεια σωματικού βάρους

108 Στατηγικές μείωσης του κινδύνου Ο σακχαρώδης διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο θεραπεύονται με παρόμοιες αλλαγές του τρόπου ζωής και με λήψη φαρμάκων όπως είναι η μετφορμίνη

109 Στατηγικές μείωσης του κινδύνου Οι παράγοντες κινδύνου για υπερπλασία του ενδομητρίου και καρκίνο του ενδομητρίου όπως είναι η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζονται επιπρόσθετα με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και θάνατο.

110 Συμπτώματα υπερπλασίας του ενδομητρίου Η ανώμαλη αιμορραγία από την μήτρα στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες περιλαμβάνει: την μηνορραγία, την μητρορραγία και την ολιγομηνόρροια Ολιγομηνόρροια έχουμε όταν η απόσταση ανάμεσα στην μια έμμηνο ρύση και την επόμενη υπερβαίνει τις 35 ημέρες αλλά όχι τις 90. Αμηνόρροια έχουμε όταν η απόσταση υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

111 Διάγνωση της υπερπλασίας του ενδομητρίου Στις περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ανώμαλη κολπική αιμόρροια χρειάζεται υστεροσκόπηση και βιοψία του ενδομητρίου ή εναλλακτικά απόξεση μήτρας γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του ενδομητρίου

112 Διάγνωση της υπερπλασίας του ενδομητρίου Υστεροσκόπηση και βιοψία του ενδομητρίου ή εναλλακτικά απόξεση μήτρας συνιστάται και στις νεότερες γυναίκες με παρατεταμένες περιόδους δευτεροπαθούς αμηνόρροιας και στην συνέχεια ανώμαλη κολπική αιμορραγία και κυρίως εάν υπάρχουν παράγοντες αυξημένου κινδύνου για υπερπλασία του ενδομητρίου

113 Διάγνωση της υπερπλασίας του ενδομητρίου Κλασματική απόξεση μήτρας συνιστάται εάν το τεστ Παπ δείξει άτυπα αδενικά κύτταρα Το εύρημα αυτό σχετίζεται με 1.5% κίνδυνο για υπερπλασία του ενδομητρίου και 3% κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου

114 Διάγνωση της υπερπλασίας του ενδομητρίου Επειδή τα άτυπα αδενικά κύτταρα μπορεί να προέρχονται από: τον ενδοτράχηλο, το ενδομήτριο ή τις σάλπιγγες συνιστάται ενδοκολπικό υπερηχογράφημα επιπρόσθεται με την κλασματική απόξεση του ενδοτραχήλου και του ενδομητρίου

115 Διάγνωση της υπερπλασίας του ενδομητρίου Η απόξεση της μήτρας δεν αποκλείει την ταυτόχρονη ύπαρξη ενδομήτριας υπερπλασίας με ατυπία και καρκίνο του ενδομητρίου

116 Διάγνωση της υπερπλασίας του ενδομητρίου Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν λαμβάνουν ταμοξιφαίνη έχουν τεθεί ως όριο εκτίμησης του ενδομητρίου με ενδοκολπικό υπερηχογράφημα τα 5mm O κίνδυνος ύπαρξης καρκίνου του ενδομητρίου είναι 7% εάν το πάχος του ενδομητρίου είναι >5mm και 0.07% εάν το πάχος του ενδομητρίου είναι <5mm

117 Διάγνωση της υπερπλασίας του ενδομητρίου Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα απεικονίζει την πάχυνση του ενδομητρίου (1.21-cm) με κυστικές μεταβολές

118 Διάγνωση της υπερπλασίας του ενδομητρίου Συνεπώς, εάν στο ενδοκολπικό υπερηχογράφημα το πάχος του ενδομητρίου είναι >5mm συνιστάται υστεροσκόπηση και λήψη βιοψίας από το ενδομήτριο ή εναλλακτικά διαγνωστική απόξεση της μήτρας

119 Διάγνωση της υπερπλασίας του ενδομητρίου Η υπερηχογραφική εκτίμηση του πάχους του ενδομητρίου είναι λιγότερο ακριβής επί ύπαρξης ινομυώματος ή αδενομύωσης

120 Διάγνωση της υπερπλασίας του ενδομητρίου Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ανώμαλη κολπική αιμορραγία και πάχος ενδομητρίου <5mm συνιστάται υστεροσκόπηση και λήψη βιοψίας του ενδομητρίου στις περιπτώσεις που υπάρχουν παράγοντες αυξημένου κινδύνου για υπερπλασία του ενδομητρίου

121 Υστεροσκόπηση για την διάγνωση της υπερπλασίας του ενδομητρίου Η υστεροσκόπηση έχει το πλεονέκτημα της άμεσης όρασης της κοιλότητας του ενδομητρίου και της λήψης στοχευμένων βιοψιών από ύποπτες περιοχές

122 Υστεροσκόπηση για την διάγνωση της υπερπλασίας του ενδομητρίου Όμως, κατά την υστεροσκόπηση με το μέσο που χρησιμοποιείται για την διάταση της ενδομητρικής κοιλότητας (υγρό ή αέριο) υπάρχει θεωρητικός κίνδυνος μεταφοράς καρκινικών κυττάρων από την ενδομητρική κοιλότητα στην περιτοναϊκή κοιλότητα σε περίπτωση ύπαρξης καρκίνου ενδομητρίου

123 Υστεροσκόπηση για την διάγνωση της υπερπλασίας του ενδομητρίου Όμως, κατά την υστεροσκόπηση, δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτή η μεταφορά καρκινικών κυττάρων από την ενδομητρική κοιλότητα προς στην περιτοναϊκή κοιλότητα που γίνεται με το μέσο (υγρό ή αέριο) που χρησιμοποιείται για την διάταση της ενδομητρικής κοιλότητας επιδεινώνει την πρόγνωση των ασθενών με καρκίνο του ενδομητρίου

124 ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Yστεροσκοπική απεικόνιση υπερπλασία του ενδομητρίου χωρίς ατυπία

125 ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Yστεροσκοπική απεικόνιση υπερπλασίας του ενδομητρίου με ατυπία. Διακρίνονται τα διευρυσμένα αγγεία

126 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Η θεραπεία με προγεσταγόνα χρησιμοποιείται για την θεραπεία της υπερπλασίας του ενδομητρίου χωρίς ατυπία Για τις γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν την γονιμότητά τους και έχουν υπερπλασία του ενδομητρίου με ατυπία μπορεί να χορηγηθεί θεραπεία με προγεσταγόνα με την προϋπόθεση της στενούς και συνεχούς παρακολούθησης της ασθενούς

127 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας προτιμώνται τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά δισκία τα οποία περιέχουν αιθινυλοιστραδιόλη και ένα προγεσταγόνο Η χορήγηση συνδυασμένων αντισυλληπτικών δισκίων ελαττώνει τον κίνδυνο καρκίνο του ενδομητρίου κατά 50%

128 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας με υπερπλασία χωρίς ατυπία χορηγείται μόνο προγεσταγόνο όταν έχουν αντένδειξη για λήψη αντισυλληπτικών δισκίων Το προγεσταγόνο δίνεται στην εκκριτική φάση του γεννητικού κύκλου για ημέρες

129 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Στις γυναίκες με εμμένουσα υπερπλασία του ενδομητρίου ή υπερπλασία του ενδομητρίου με ατυπία χορηγείται προγεσταγόνο από το στόμα (peros) σε καθημερινή βάση για να υπάρχει σε συνεχής αντιρροπιστική δράση προγεστερόνης στο ενδομήτριο

130 IUD που απελευθερώνει προγεσταγόνο και θεραπεία υπερπλασία ενδομητρίου (MIRENA) To Mirena περιέχει 52mg λεβονοργεστρέλη και αντικαθίσταται κάθε 5 χρόνια. Το Mirena απελευθερώνει υψηλές δόσεις προγεσταγόνου στο ενδομήτριο με πολύ μικρά επίπεδα στην συστηματική κυκλοφορία. Με το Mirena επιτυγχάνεται κατά 100 φορές υψηλότερη συγκέντρωση του προγεσταγόνου στο ενδομήτριο συγκριτικά με την χορήγηση ενός προγεσταγόνου από το στόμα.

131 IUD που απελευθερώνει προγεσταγόνο και θεραπεία υπερπλασίας ενδομητρίου (MIRENA)

132 IUD που απελευθερώνει προγεσταγόνο και θεραπεία υπερπλασίας ενδομητρίου (MIRENA) Παρά το γεγονός ότι με το Mirena παρουσιάζονται συχνά επεισόδια κολπικής αιμορραγίας μετά τους 6 μήνες από την τοποθέτησή του επέρχεται αμηνόρροια

133 Ανεπιθύμητες ενέργειες από την χορήγηση προγεσταγόνου Η λήψη ενός προγεσταγόνου από το στόμα είναι καλά ανεχτή από τις γυναίκες ακόμα και σε υψηλές δόσεις. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν 1. ναυτία 2. ευαισθησία μαστών 3. αύξηση του σωματικού βάρους 4. πονοκεφάλους 5. αύξηση της συγκέντρωσης των υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL)

134 IUD που απελευθερώνει προγεσταγόνο και θεραπεία υπερπλασίας ενδομητρίου (MIRENA) To MIRENA δεν αυξάνει τον κίνδυνο για εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα. Τα ενέσιμα προγεσταγόνα αυξάνουν τον κίνδυνο για εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδας κατά 3-4 φορές. Επίσης, οι υψηλές δόσεις προγεσταγόνου από το στόμα αυξάνουν τον κίνδυνο εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδας. Συνεπώς, σε γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο για θρομβώσεις ή με ιστορικό εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδας προτιμάται η τοποθέτηση IUD MIRENA

135 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Με συνεχόμενη ή διακεκομμένη θεραπεία με ένα προγεσταγόνο θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος υποτροπής αυξάνεται με τον χρόνο γιατί οι περισσότερες από αυτές τις ασθενείς εξακολουθούν να έχουν τους παράγοντες κινδύνου όπως είναι η παχυσαρκία ή οι ανωοθυλακιορρηκτικοί κύκλοι

136 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Για τις γυναίκες που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη η χορήγηση του προγεσταγόνου (διακεκομμένη ή συνεχής) θα πρέπει να χορηγείται για 3-6 μήνες ή και περισσότερο μέχρι η υπερπλασία του ενδομητρίου να μην ανιχνεύεται στις βιοψίες του ενδομητρίου. Ο μέσος χρόνος υποστροφής της βλάβης είναι οι 6 μήνες. Εάν η υπερπλασία του ενδομητρίου δεν υποστρέφει τότε συνεχίζεται η θεραπεία με το προγεσταγόνο ή εκτελείται υστερεκτομή. Η απόφαση σχετικά με το πόσο μπορούμε να επιμείνουμε με την υπερπλασία που ανθίσταται στην θεραπεία εξατομικεύεται.

137 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Το αποδεκτό χρονικό διάστημα για επανάληψη της βιοψίας του ενδομητρίου είναι 3-6 μήνες. Αμέσως μετά το τέλος της θεραπείας πρέπει να γίνεται απόξεση του ενδομητρίου για να δούμε εάν έχει αντιστραφεί η εικόνα προς φυσιολογικό ενδομήτριο. Eνέσιμη θεραπεία με προγεσταγόνο δεν είναι ιδανική θεραπεία για γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες σύντομα γιατί ο μέσος χρόνος που χρειάζεται να επανέλθει η περίοδος μετά την τελευταία ενέσιμη χορήγηση είναι 6 μήνες. Μετά το τέλος της θεραπείας οι γυναίκες που επιθυμούν εγκυμοσύνη και έχουν ανωοθυλακιορρηκτικούς κύκλους υποβάλλονται σε θεραπεία πρόκλησης πολλαπλής ωοθυλακιορρηξίας.

138 Σας ευχαριστώ

Γράφει: Αλίκη Τσερκέζογλου, Γυναικολόγος Ογκολόγος, Τέως Συντονίστρια Διευθύντρια Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», Συνεργάτις Ευρωκλινική Αθηνών

Γράφει: Αλίκη Τσερκέζογλου, Γυναικολόγος Ογκολόγος, Τέως Συντονίστρια Διευθύντρια Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», Συνεργάτις Ευρωκλινική Αθηνών Γράφει: Αλίκη Τσερκέζογλου, Γυναικολόγος Ογκολόγος, Τέως Συντονίστρια Διευθύντρια Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», Συνεργάτις Ευρωκλινική Αθηνών Ο καρκίνος του ενδομητρίου αναπτύσσεται στο ενδομήτριο, που

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΠΑΚΤΣΙΔΟΥ ΒΑΚΙΑΝΗ ΜΑΧΗ

ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΠΑΚΤΣΙΔΟΥ ΒΑΚΙΑΝΗ ΜΑΧΗ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΠΑΚΤΣΙΔΟΥ ΒΑΚΙΑΝΗ ΜΑΧΗ Ανωορρηκτικοί κύκλοι Εξωγενή οιστρογόνα Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών Παχυσαρκία Όγκοι ωοθηκών Εφηβία Παραγωγική ηλικία Κλιμακτήριο εμμηνόπαυση ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

www.cirse.org www.uterinefibroids.eu

www.cirse.org www.uterinefibroids.eu Εμβολισμός Ινομυωμάτων Μήτρας Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική www.cirse.org www.uterinefibroids.eu Cardiovascular and Interventional Radiological Society of

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Α.

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Α. ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Α. ΑΝΤΣΑΚΛΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Η ανικανότητα σύλληψης μετά από ένα χρόνο σεξουαλικών

Διαβάστε περισσότερα

Καρκίνος Μήτρας. Τσικκίνη Αγγελική Επιμελήτρια A ΠΓΝΑ Γ. Γεννηματάς

Καρκίνος Μήτρας. Τσικκίνη Αγγελική Επιμελήτρια A ΠΓΝΑ Γ. Γεννηματάς Καρκίνος Μήτρας Τσικκίνη Αγγελική Επιμελήτρια A ΠΓΝΑ Γ. Γεννηματάς Καρκίνος ενδομητρίου Ο 4 ος σε συχνότητα καρκίνο στις γυναίκες. Πιο συχνός καρκίνος στη πύελο. Πρώιμο σύμπτωμα η κολπική αιμόρροια που

Διαβάστε περισσότερα

6. ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

6. ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Τα ινομυώματα της μήτρας είναι οι πιο συχνοί γυναικολογικοί όγκοι, που σε ορισμένες μελέτες αφορούν μέχρι και το 70-80% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας. Η θεραπεία τους

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Α. Ανδρουτσόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών. Πυελική μάζα

Γεώργιος Α. Ανδρουτσόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών. Πυελική μάζα Γεώργιος Α. Ανδρουτσόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Πυελική μάζα Επιδημιολογία Η πυελική μάζα είναι ένα σχετικά συχνό κλινικό εύρημα. Σε αρκετές περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΩΟΘΗΚΩΝ. Θ. Πανοσκάλτσης MD, PhD, FRCOG, CCST (UK) Γυναικολόγος Ογκολόγος. Αρεταίειον Νοσοκομείο, Αθήνα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΩΟΘΗΚΩΝ. Θ. Πανοσκάλτσης MD, PhD, FRCOG, CCST (UK) Γυναικολόγος Ογκολόγος. Αρεταίειον Νοσοκομείο, Αθήνα ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΩΟΘΗΚΩΝ Θ. Πανοσκάλτσης MD, PhD, FRCOG, CCST (UK) Γυναικολόγος Ογκολόγος Λέκτορας, 2 η Πανεπιστημιακή Κλινική Μαιευτικής Γυναικολογίας Αρεταίειον Νοσοκομείο, Αθήνα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο καρκίνος ωοθηκών

Διαβάστε περισσότερα

Τµήµα Υπερήχων & Εµβρυοµητρικής Ιατρικής. Το θαύµα... της ζωής!

Τµήµα Υπερήχων & Εµβρυοµητρικής Ιατρικής. Το θαύµα... της ζωής! Τµήµα Υπερήχων & Εµβρυοµητρικής Ιατρικής Το θαύµα... της ζωής! Οι Υπέρηχοι Εγκυμοσύνης... Τμήμα Υπερήχων & Εμβρυομητρικής Ιατρικής Στο Τμήμα Υπερήχων & Εμβρυομητρικής Ιατρικής της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Παθολογία του εμμηνορρυσιακού κύκλου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, MD,MSc,PhD. ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Παθολογία του εμμηνορρυσιακού κύκλου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, MD,MSc,PhD. ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Παθολογία του εμμηνορρυσιακού κύκλου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, MD,MSc,PhD. ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Για το ενδομήτριο, είναι σημαντικότερη η σειρά εμφάνισης και επίδρασης των ορμονών επί του ενδομητρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣ. ΣΙΔΕΡΗΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 6, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 115 27, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ: 210 7777.654, FAX

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣ. ΣΙΔΕΡΗΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 6, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 115 27, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ: 210 7777.654, FAX ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Μικροβιολογικό & Ερευνητικό Εργαστήριο Καθ έξιν Αποβολές Οι καθ 'έξιν αποβολές είναι μια ασθένεια σαφώς διακριτή από τη στειρότητα, και που ορίζεται ως δύο ή περισσότερες αποτυχημένες

Διαβάστε περισσότερα

Πυελική μάζα. Ενότητα 3: Πύελος Παθολογία πυέλου

Πυελική μάζα. Ενότητα 3: Πύελος Παθολογία πυέλου Πυελική μάζα Ενότητα 3: Πύελος Παθολογία πυέλου Γεώργιος Α. Ανδρουτσόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Ιατρική Σχολή Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Σκοποί ενότητας Παρουσίαση Πυελικής Μάζας Πρόπτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΘΕΜΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΥΠΟΘΕΜΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ 13 ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΑΘΗΜΑ:ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT ΘΕΜΑ:ΥΓΕΙΑ-ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14 ΤΑΞΗ Α1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: 1)ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΗΤΡΑΣ- ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ 2)AIDS 3)ΜΗΝΙΣΚΟΣ 4)ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΥΠΟΘΕΜΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

1) Τι είναι η Ορμονοθεραπεία;

1) Τι είναι η Ορμονοθεραπεία; Γράφει: Χρήστος Μαρκόπουλος, Αν. Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού 1) Τι είναι η Ορμονοθεραπεία;

Διαβάστε περισσότερα

Έκτοπος κύηση. Μαιευτήρας Γυναικολόγος,

Έκτοπος κύηση. Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Αρχόμενη κύηση Έκτοπος κύηση η Δημήτριος Ζυγούρης, MSc, PhD Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης ΕΜΓΕ Διάγνωση αρχόμενης κύησης Συμπτώματα 1. Αμηνόρροια Το πρώτο και πιο σημαντικό σύμπτωμα

Διαβάστε περισσότερα

gr

gr ΟΡΙΣΜΟΣ - ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Αδυναµία σύλληψης µετά από ένα έτος ελεύθερων επαφών. Αφορά το 10 15% όλων των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας. Η συχνότητα της υπογονιµότητας εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας.

Διαβάστε περισσότερα

18. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ

18. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ 18. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι η συχνότερη μορφή γυναικολογικού καρκίνου στις ΗΠΑ ( 6% όλων των νεοδιαγνωσθέντων καρκίνων στις γυναίκες). Η πρόγνωση είναι σχετικά καλή καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Γεράσιµος Π. Βανδώρος ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ Η µήτρα (εικόνα 1) είναι κοίλο µυώδες όργανο µήκους περίπου 8 cm που προέρχεται από την συνένωση

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Αναπαραγωγικής Υγείας στην Προεφηβεία & Εφηβεία. Φλώρα Μπακοπούλου Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής

Θέματα Αναπαραγωγικής Υγείας στην Προεφηβεία & Εφηβεία. Φλώρα Μπακοπούλου Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής Θέματα Αναπαραγωγικής Υγείας στην Προεφηβεία & Εφηβεία Φλώρα Μπακοπούλου Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής Ενήβωση - Εφηβεία Puberty - Adolescence Puberty vs. Adolescence Ενήβωση vs. Εφηβεία 12-15 y 12- >>15

Διαβάστε περισσότερα

«ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΕΝΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΗΤΕΡΑ «ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

«ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΕΝΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΗΤΕΡΑ «ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ «ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ» ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ «ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» ΜΗΤΕΡΑ Η εξέλιξη στην υπερηχογραφική τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ. Αίτια της ακράτειας

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ. Αίτια της ακράτειας ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ Η ICS (International Continence Society) έχει ορίσει την ακράτεια των ούρων ως μια κατάσταση ακούσιας απώλειας των ούρων, η οποία αποτελεί κοινωνικό και υγιεινoμικό πρόβλημα που μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή διερεύνηση υπογονιμότητας στις γυναίκες

Εργαστηριακή διερεύνηση υπογονιμότητας στις γυναίκες Εργαστηριακή διερεύνηση υπογονιμότητας στις γυναίκες Δημήτριος Ρίζος Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Χημείας Υπεύθυνος Ορμονολογικού Εργαστηρίου, Αρεταίειο Νοσοκομείο Περίληψη παρουσίασης Προϋποθέσεις γυναικείας

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος επιστημονικής εκπαίδευσης. Επ. καθηγητής Ν. Πανουλής B MAIEYTIKH KAI ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Υπεύθυνος επιστημονικής εκπαίδευσης. Επ. καθηγητής Ν. Πανουλής B MAIEYTIKH KAI ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Υπεύθυνος επιστημονικής εκπαίδευσης Επ. καθηγητής Ν. Πανουλής B MAIEYTIKH KAI ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 / 25 12.00-13.00 Συγγενείς ανωμαλίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ. Λίντα Γιαννικάκη Επιμελήτρια Α Νοσ.ΠΑ.Γ.Ν.Η.

ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ. Λίντα Γιαννικάκη Επιμελήτρια Α Νοσ.ΠΑ.Γ.Ν.Η. ΑΔΕΝΟΜΥΩΣΗ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ Λίντα Γιαννικάκη Επιμελήτρια Α Νοσ.ΠΑ.Γ.Ν.Η. Αδενομύωση (εσωτερική ενδομητρίωση) Σε γυναίκες περιεμμηνοπαυσιακής και τέλους αναπαραγωγικής ηλικίας. Σπάνια σε μετεμμηνοπαυσιακές,

Διαβάστε περισσότερα

7. ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

7. ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Η ενδομητρίωση ορίζεται ως η παρουσία ενδομητριοειδούς ιστού εκτός της ενδομητρικής κοιλότητας, η οποία προκαλεί χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση. Είναι μια γυναικολογική πάθηση που

Διαβάστε περισσότερα

Aπρόοπτος γυναικολογικός καρκίνος. Γεώργιος Κολιόπουλος MRCOG PhD

Aπρόοπτος γυναικολογικός καρκίνος. Γεώργιος Κολιόπουλος MRCOG PhD Aπρόοπτος γυναικολογικός καρκίνος Γεώργιος Κολιόπουλος MRCOG PhD Εισαγωγή Οι γυναικολογικές επεμβάσεις για καλοήθη ένδειξη είναι πολύ συχνές (500.000/έτος στις ΗΠΑ) Προεγχειρητική εκτίμηση για αποκλεισμό

Διαβάστε περισσότερα

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας Πώς γίνεται η υστεροσκόπηση Η υστεροσκόπηση είναι μια εξέταση με την οποία διερευνάται το εσωτερικό της μήτρας. Γίνεται με τη βοήθεια του

Διαβάστε περισσότερα

Η πραγματική αιτία του καρκίνου του ενδομητρίου είναι άγνωστη.

Η πραγματική αιτία του καρκίνου του ενδομητρίου είναι άγνωστη. KΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ Η ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Όγκοι - Γυναικολογικός Καρκίνος Με τον όρο καρκίνο περιγράφονται ομάδες νοσημάτων που η αιτία τους βρίσκεται σε κυτταρικό επίπεδο. Ο όρος αναφέρεται σε υπερβολική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ Άνδρας ηλικίας 47 ετών προσέρχεται λόγω πνευματουρίας και απώλειας κοπράνων από την ουρήθρα, από δεκαημέρου. Ο ασθενής αναφέρει γριππώδη συνδρομή που προηγήθηκε της παρούσης κατάστασης.

Διαβάστε περισσότερα

Καλοήθεις παθήσεις των μαστών

Καλοήθεις παθήσεις των μαστών Καλοήθεις παθήσεις των μαστών Dr. Παναγιώτης Παπαλάμπρος MD, DFFP, BMS, BSCCP, CCST Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Εισαγωγή Ως γνωστόν, όπως όλα τα θηλαστικά ζώα, έτσι και ο άνθρωπος έχουν μαστούς.

Διαβάστε περισσότερα

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις Επιστημονική Επιμέλεια: Χρήστος Μαρκόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών για τον καρκίνο του μαστού Δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού

Διαβάστε περισσότερα

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη upadate swfobject.embedswf('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400',' 320','7.0.14','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf', {file:'http://www.aretaieio-obgyn.com/images/stories/videos/emino.flv',width:'400',height:'

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές της έμμηνης ρύσης Από το σύμπτωμα στην αιτιολογία και την αντιμετώπιση

Διαταραχές της έμμηνης ρύσης Από το σύμπτωμα στην αιτιολογία και την αντιμετώπιση Α Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ Ιατρική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Διαταραχές της έμμηνης ρύσης Από το σύμπτωμα στην αιτιολογία και την αντιμετώπιση Δημήτριος Γ. Γουλής Ενδοκρινολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΦΝΕ (ΕΚ, ν.crohn, απροσδιόριστη) Συνήθεις λοιμώδεις, παρατεταμένες συστηματικές, αφροδισιακές-παρασιτικές, ιογενείς λοιμώξεις Φάρμακα και τοξίνες

ΙΦΝΕ (ΕΚ, ν.crohn, απροσδιόριστη) Συνήθεις λοιμώδεις, παρατεταμένες συστηματικές, αφροδισιακές-παρασιτικές, ιογενείς λοιμώξεις Φάρμακα και τοξίνες ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Π.Ε ΙΦΝΕ (ΕΚ, ν.crohn, απροσδιόριστη) Συνήθεις λοιμώδεις, παρατεταμένες συστηματικές, αφροδισιακές-παρασιτικές, ιογενείς λοιμώξεις Φάρμακα και τοξίνες (ΜΣΑΦ κ.ά) Ισχαιμική Μετακτινική

Διαβάστε περισσότερα

Ασυνήθεις απεικονιστικές εκδηλώσεις ενδομητρίωσης: Παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών

Ασυνήθεις απεικονιστικές εκδηλώσεις ενδομητρίωσης: Παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών Ασυνήθεις απεικονιστικές εκδηλώσεις ενδομητρίωσης: Παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών Α Εργαστήριο Ακτινολογίας, Ιατρική Σχολή, Αρεταίειο Νοσοκομείο Πρέζα Ουρανία, Μπουργιώτη Χάρις, Κουρέας Ανδρέας,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Αντωνίου Χαρά Διευθύντρια Β Χειρουργικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Χανίων ΣΕ ΤΙ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΜΕ??? Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του μαστού? Ποια αίτια τον προκαλούν?

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Παρακάτω θα αναφερθούμε χωριστά στις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση (α) του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦ.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1. Αρχές αντισύλληψης 1 1.2. Ιστορία της αντισύλληψης 3 1.3. Δημογραφικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Αρχές Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης Θωμάς Γεωργ. Γκίκας Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος Αθήνα 188 Μαρτίου 2009 Σιβιτανίδειος Σχολή Αναπαραγωγικό Σύστημα Γυναίκας Έξω Γεννητικά Όργανα Αναπαραγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

14. ΤΡΟΦΟΒΛΑΣΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

14. ΤΡΟΦΟΒΛΑΣΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ 14. ΤΡΟΦΟΒΛΑΣΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ Υδατιδώδης μύλη κύηση ολική μερική Διεισδυτική μύλη κύηση Χοριοκαρκίνωμα PSTT (placental site trophoblastic tumors) Η ολική και μερική υδατιδώδης

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου. Ενημέρωση & Πρόληψη

Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου. Ενημέρωση & Πρόληψη Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου Ενημέρωση & Πρόληψη Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου Μεταβολικό Σύνδρομο Παχυσαρκία Υπερλιπιδιαμία Υπέρταση Σακχαρώδης Διαβήτης Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου Μεταβολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΦΟΣ Θ.

ΣΤΕΦΟΣ Θ. Επηρεάζει την αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης Επηρεάζει τη μακροχρόνια διατήρηση των προσληφθέντων κιλών κατά τη διάρκεια της κύησης (5-9μήνες) Επηρεάζει την εμφάνιση παχυσαρκίας σε γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραδοσιακά θεωρούνται νοσήματα των ανδρών. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΑΙΕΥΤΙΚΑ» ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΗΛΥΚΗ ΓΑΤΑ. Μαρία Μαλιδάκη, Χαράλαμπος Ν. Βερβερίδης Κτηνιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

«ΜΑΙΕΥΤΙΚΑ» ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΗΛΥΚΗ ΓΑΤΑ. Μαρία Μαλιδάκη, Χαράλαμπος Ν. Βερβερίδης Κτηνιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «ΜΑΙΕΥΤΙΚΑ» ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΗΛΥΚΗ ΓΑΤΑ Μαρία Μαλιδάκη, Χαράλαμπος Ν. Βερβερίδης Κτηνιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «ΜΑΙΕΥΤΙΚΑ» ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΗΛΥΚΗ ΓΑΤΑ Ο ωοθηκικός κύκλος και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΤΟΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΘΑΛΑΜΟ-ΥΠΟΦΥΣΕΟ ΥΠΟΦΥΣΕΟ- ΘΥΡΕΟΕΙ ΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ρ. Γεώργιος ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΣ Ενδοκρινολόγος Β ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Chromosome Location

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ Γυναικεία Ορµονικά Προφίλ (για την αναπαραγωγική και περιεµµηνοπαυσιακή ηλικία) Οι ωοθήκες βρίσκονται στο δεξιό και αριστερό τµήµα της πυελική κοιλότητας, πλησίον της µήτρας και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Είναι συχνός ο καρκίνος του προστάτη; Ποιοί παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη ;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Είναι συχνός ο καρκίνος του προστάτη; Ποιοί παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη ; ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Είναι συχνός ο καρκίνος του προστάτη; Πρόκειται για το συχνότερο καρκίνο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Η συχνότητά του αυξάνει με την αύξηση της ηλικίας και το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΜΣ Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή

ΠΜΣ Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή ΠΜΣ Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή Μεθοδολογία και πρακτικές εφαρμογές της έρευνας στην προεμφυτευτική διάγνωση Φαρμακολογία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή Ορμονικά σχήματα Προετοιμασία IVF Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μευτήρας - Γυναικολόγος

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μευτήρας - Γυναικολόγος Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μευτήρας - Γυναικολόγος Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη γυναικολογική πάθηση που λέγεται "ενδομητρίωση". Έχει δύσκολο όνομα, άγνωστη προέλευση, ποικιλία στη εμφάνιση και τη

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώιμη διάγνωση σώζει. Ο ειδικός θεραπεύει

Η πρώιμη διάγνωση σώζει. Ο ειδικός θεραπεύει Κλείσε ένα ραντεβού ζωής Αφιέρωσε 10 λεπτά στον εαυτό σου για μια μαστογραφία Όσα θα θέλατε να μάθετε για τον καρκίνο του μαστού Η πρώιμη διάγνωση σώζει. Ο ειδικός θεραπεύει Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Διαβάστε περισσότερα

1 o ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

1 o ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. www.usgyn2017.mdcongress.gr 1 o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ Crowne Plaza Hotel - Αθηνα 10-12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Οργανωτική Επιτροπή Συμποσίου Πρόεδρος: Αντιπρόεδρος: Γραμματέας:

Διαβάστε περισσότερα

Διευθυντής: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ι. ΔΑΠΟΝΤΕ M.D., Dr Med (LMU Munich) F.C.O.G. (S.A.) Αν. Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας

Διευθυντής: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ι. ΔΑΠΟΝΤΕ M.D., Dr Med (LMU Munich) F.C.O.G. (S.A.) Αν. Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ MAIΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Πιστοποιημένο Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης στη Μαιευτική και Γυναικολογία από το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο

Διαβάστε περισσότερα

Στην περισσότερο επιτυχημένη αντιμετώπιση του καρκίνου έχει συμβάλλει σημαντικά η ανακά-λυψη και εφαρμογή των καρκινι-κών δεικτών.

Στην περισσότερο επιτυχημένη αντιμετώπιση του καρκίνου έχει συμβάλλει σημαντικά η ανακά-λυψη και εφαρμογή των καρκινι-κών δεικτών. Όλες μαζί οι μορφές καρκίνου αποτελούν, παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες αποτελεί την πρώτη αιτία

Διαβάστε περισσότερα

14. ΠΡΟΠΤΩΣΕΙΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

14. ΠΡΟΠΤΩΣΕΙΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΟΡΙΣΜΟΙ - ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Οι προπτώσεις των γεννητικών οργάνων αναφέρονται σε ένα ή περισσότερα όργανα και περιλαμβάνουν το τράχηλο, τη μήτρα και τα τοιχώματα του κόλπου. Οι προπτώσεις του κόλπου μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή

Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή Γεώργιος Κουρούνης (επιβλέπων) Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Μπονίκος Διονύσιος Ομ. Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής Νεοκλής Γεωργόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

gr

gr ΑΠΟΣΤΟΛΟΒΑ Ε. - ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Α. - ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ Α. ενδοκρινολόγοι Η παρουσία ανδρογόνων στη γυναίκα είναι φυσιολογική. Αναφερόµαστε σε Υπερανδρογοναιµία όταν τα ανδρογόνα ξεπερνούν τα φυσιολογικά για την ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη.

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη. Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη. Καρκίνος του προστάτη Επιδημιολογία: Αποτελεί τον συχνότερα διαγνωσμένο καρκίνο στον άνδρα. 186.320

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΝ ΟΜΗΤΡΙΟΥ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΝ ΟΜΗΤΡΙΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΝ ΟΜΗΤΡΙΟΥ Κ. ΣΥΚΙΩΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Γ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ - ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ του καρκίνου του

Διαβάστε περισσότερα

12. ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

12. ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΑ 12. ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Τα ενδομήτρια σπειράματα (Intra-Uterine Devices IUD), είναι συσκευές που τοποθετούνται στην ενδομητρική κοιλότητα και παρέχουν ασφαλή, μακροχρόνια και πλήρως αναστρέψιμη αντισύλληψη.

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, κάθε χρόνο υπάρχουν 1.38 εκατομμύρια καινούρια περιστατικά και περίπου 458 000 θάνατοι από τον καρκίνο του

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, κάθε χρόνο υπάρχουν 1.38 εκατομμύρια καινούρια περιστατικά και περίπου 458 000 θάνατοι από τον καρκίνο του 1 Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, κάθε χρόνο υπάρχουν 1.38 εκατομμύρια καινούρια περιστατικά και περίπου 458 000 θάνατοι από τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι με μεγάλη διαφορά

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος. Νεότερες απόψεις και θεραπείες

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος. Νεότερες απόψεις και θεραπείες Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρας Γυναικολόγος Νεότερες απόψεις και θεραπείες Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η συχνότερη ορμονική πάθηση της σύγχρονης γυναίκας. Υπολογίζεται ότι περίπου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ 10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡ ΙΑΣ. Κέντρο Πρόληψης Γυναικείων Καρδιολογικών Νοσηµάτων Β Καρδιολογική Κλινική. Ενηµερωτικό Έντυπο

ΤΑ 10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡ ΙΑΣ. Κέντρο Πρόληψης Γυναικείων Καρδιολογικών Νοσηµάτων Β Καρδιολογική Κλινική. Ενηµερωτικό Έντυπο ΤΑ 10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡ ΙΑΣ Β Καρδιολογική Κλινική Ενηµερωτικό Έντυπο ΤΑ 10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡ ΙΑΣ Οι γυναίκες σήµερα πληρώνουν (όπως και οι άνδρες) το τίµηµα της σύγχρονης ζωής. Η παράταση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΌΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΟΎΝΤΑ

ΑΠΟΚΌΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΟΎΝΤΑ ΑΠΟΚΌΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΟΎΝΤΑ Παθοφυσιολογία, Διάγνωση και Αντιμετώπιση Alexander Kofinas, MD Director Kofinas Perinatal Associate Professor Clinical Obstetrics and Gynecology Cornell University, College of Medicine

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ. ΒΑΛΚΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χειρουργός Ορθοπαιδικός ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ. Παν. Γεν. Νοσοκ.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ. ΒΑΛΚΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χειρουργός Ορθοπαιδικός ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ. Παν. Γεν. Νοσοκ. ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Παν. Γεν. Νοσοκ. Αλεξανδρούπολης Δ/ντης: Καθ. Κ. Καζάκος Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χειρουργός Ορθοπαιδικός Επικουρικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΔΕΝΑ. Τριανταφυλλιά Κολέτσα Λέκτορας

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΔΕΝΑ. Τριανταφυλλιά Κολέτσα Λέκτορας ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΔΕΝΑ Τριανταφυλλιά Κολέτσα Λέκτορας ΕΓΠΠΑ, Α.Π.Θ. Μαστός Λοβοί: εκβάλουν στη θηλή με γαλακτοφόρο πόρο. Διακλαδιζόμενοι πόροι κατάληξη-λοβιακές λοβιακές μονάδες. Λοβιακή μονάδα: αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση του ζευγαριού που θέλει να τεκνοποιήσει

Διαχείριση του ζευγαριού που θέλει να τεκνοποιήσει Διαχείριση του ζευγαριού που θέλει να τεκνοποιήσει Υπογονιµότητα: αδυναµία σύλληψης µετά από 1 χρόνο ελεύθερων σεξουαλικών επαφών Ικανότητα σύλληψης/µήνα: ~20% 10-15% των ζευγαριών: πρόβληµα υπογονιµότητας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ. Γαργάνη Κωνσταντίνα: ΤΕ Νοσηλεύτρια Σ/Μ ΓΝΘ Παπανικολάου

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ. Γαργάνη Κωνσταντίνα: ΤΕ Νοσηλεύτρια Σ/Μ ΓΝΘ Παπανικολάου Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ Γαργάνη Κωνσταντίνα: ΤΕ Νοσηλεύτρια Σ/Μ ΓΝΘ Παπανικολάου Η στεφανιαία νόσος είναι µία πάθηση των αρτηριών της καρδιάς που οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι συχνοί και αποτελούν το συχνότερο ενδοκρινολογικό πρόβλημα σε πολλές χώρες. Οι πιθανότητες ότι κάποιος θα ανακαλύψει έναν τουλάχιστον όζο θυρεοειδούς είναι 1 στις 10 ενώ σε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ

Η ΧΡΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΜΕΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΑΡΛΑΤΖΗΣ ΠΑΝΕΠ. ΕΤΟΣ 2008-2009 Αριθμ. 2179 Η ΧΡΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οι σκοποί της Εταιρείας μας είναι επιστημονικοί και κοινωνικοί και αφορούν στην:

Οι σκοποί της Εταιρείας μας είναι επιστημονικοί και κοινωνικοί και αφορούν στην: Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη νεοπλασματική νόσο που προσβάλλει τις γυναίκες, με αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο για την ίδια την ασθενή, αλλά και για το οικογενειακό και φιλικό της περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα

Γυναικολογικη επισκεψη

Γυναικολογικη επισκεψη Γυναικολογικη επισκεψη ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ; Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τις κοπέλες που έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗ ΘΗΛΑΣΜΟ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α Π/Δ ΓΝΞΑΝΘΗΣ

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗ ΘΗΛΑΣΜΟ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α Π/Δ ΓΝΞΑΝΘΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗ ΘΗΛΑΣΜΟ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α Π/Δ ΓΝΞΑΝΘΗΣ ΑΜΕΣΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΠΙΛΟΧΕΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΜΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΑΝΑΦΟ- ΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΜΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

15λεπτη Προετοιμασία του φοιτητή για την παρακολούθηση του μαθήματος νευροουρολογίας, γυναικολογικής ουρολογίας και ακράτειας ούρων.

15λεπτη Προετοιμασία του φοιτητή για την παρακολούθηση του μαθήματος νευροουρολογίας, γυναικολογικής ουρολογίας και ακράτειας ούρων. 15λεπτη Προετοιμασία του φοιτητή για την παρακολούθηση του μαθήματος νευροουρολογίας, γυναικολογικής ουρολογίας και ακράτειας ούρων. Η ουροδόχος κύστη δεν είναι απλά μία κοιλότητα η οποία γεμίζει απλά

Διαβάστε περισσότερα

Κλινικές επιλογές σε μεταλλάξεις των BRCA 1/2 γονιδίων. Ιωάννης Θ. Νατσιόπουλος Χειρουργός Μαστού

Κλινικές επιλογές σε μεταλλάξεις των BRCA 1/2 γονιδίων. Ιωάννης Θ. Νατσιόπουλος Χειρουργός Μαστού Κλινικές επιλογές σε μεταλλάξεις των BRCA 1/2 γονιδίων Ιωάννης Θ. Νατσιόπουλος Χειρουργός Μαστού Η ανίχνευση BRCA μετάλλαξης δεν αποτελεί διάγνωση νόσου αλλά γενετική πληροφορία και εκτίμηση κινδύνου Ενδείξεις

Διαβάστε περισσότερα

1ο Εργαστήριο Ακτινολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ. Κεφάλαιο 7. Παθολογία μήτρας και ενδομητρίου

1ο Εργαστήριο Ακτινολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ. Κεφάλαιο 7. Παθολογία μήτρας και ενδομητρίου 1ο Εργαστήριο Ακτινολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ Απεικονιστική προσέγγιση των παθήσεων της γυναικείας πυέλου Κεφάλαιο 7 Παθολογία μήτρας και Αριστείδης Αντωνίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινολογίας Χάρις

Διαβάστε περισσότερα

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η αναπαραγωγή είναι μία χαρακτηριστική λειτουργία, η μόνη που δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ίδιου του οργανισμού αλλά για τη διαιώνιση του είδους. Η αναπαραγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

Ρ. Κωτακίδου Αναπλ. Διευθύντρια Γ.Ν.Θ. «Γ.Γεννηματάς»

Ρ. Κωτακίδου Αναπλ. Διευθύντρια Γ.Ν.Θ. «Γ.Γεννηματάς» Ρ. Κωτακίδου Αναπλ. Διευθύντρια Γ.Ν.Θ. «Γ.Γεννηματάς» Θεσσαλονίκη 8 Ιανουαρίου 2007 Προδιηθητικές επίπεδο ενδοεπιθηλιακό καρκίνωμα δυσπλασία Ο όρος «ουροθηλιακή ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία» (urothelial intraepithelial

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΚΗΛΗ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΣΧΕΟΥ - ΥΔΡΟΚΗΛΗ - ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ - ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΝΟΥ - ΚΥΣΤΗ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑΣ - ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΥΣΤΗ - ΚΥΣΤΕΣ ΟΣΧΕΟΥ

ΥΔΡΟΚΗΛΗ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΣΧΕΟΥ - ΥΔΡΟΚΗΛΗ - ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ - ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΝΟΥ - ΚΥΣΤΗ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑΣ - ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΥΣΤΗ - ΚΥΣΤΕΣ ΟΣΧΕΟΥ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΣΧΕΟΥ - ΥΔΡΟΚΗΛΗ - ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ - ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΝΟΥ - ΚΥΣΤΗ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑΣ - ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΥΣΤΗ - ΚΥΣΤΕΣ ΟΣΧΕΟΥ ΥΔΡΟΚΗΛΗ Είναι η συλλογή υγρού μεταξύ των πετάλων του ιδίως ελυτροειδούς χιτώνα

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του Παγκρέατος. Στέργιος Δελακίδης Γαστρεντερολόγος

Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του Παγκρέατος. Στέργιος Δελακίδης Γαστρεντερολόγος Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του Παγκρέατος Στέργιος Δελακίδης Γαστρεντερολόγος Καρκίνος Παγκρέατος: πρόγνωση Κακή πρόγνωση Συνολική πενταετής επιβίωση 6%.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ. Τσικκίνη Αγγελική Επιμελήτρια A ΠΓΝΑ Γ. Γεννηματάς

ΕΣΩ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ. Τσικκίνη Αγγελική Επιμελήτρια A ΠΓΝΑ Γ. Γεννηματάς ΕΣΩ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ Τσικκίνη Αγγελική Επιμελήτρια A ΠΓΝΑ Γ. Γεννηματάς Υπερηβικό υπερηχογράφημα Εξέταση ολόκληρης της πυέλου Αξιολόγηση μεγάλων μαζών Παιδιά, άθικτος υμένας Γυναίκες μεγάλης ηλικίας Η

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ Πρόκειται για μία χειρουργική επέμβαση μικρής βαρύτητας, όταν είναι απλά διαγνωστική, η οποία επιτρέπει την άμεση εξέταση και τον πλήρη έλεγχο των εσωτερικών γεννητικών οργάνων της

Διαβάστε περισσότερα

Η βρογχοκήλη δεν είναι ψηλαφητή ή ορατή ακόμα και σε έκταση του τραχήλου

Η βρογχοκήλη δεν είναι ψηλαφητή ή ορατή ακόμα και σε έκταση του τραχήλου Βρογχοκήλη είναι η διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα. Η βρογχοκήλη ποικίλλει σημαντικά σε μέγεθος, και η διόγκωση μπορεί να είναι διάχυτη καθ 'όλη την έκταση του αδένα ή ακανόνιστη και να επηρεάζει μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ. ΓΟΥΜΕΝΟΣ

ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ. ΓΟΥΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ. ΓΟΥΜΕΝΟΣ Εισαγωγή Η πρόληψη των επεισοδίων οξείας απόρριψης και η μακροχρόνια διατήρηση του νεφρικού μοσχεύματος αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθεις νεοπλασματικές βλάβες τραχήλου / σώματοςμήτραςκαι ωοθηκών. Στ Εξάμηνο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ #4

Συνήθεις νεοπλασματικές βλάβες τραχήλου / σώματοςμήτραςκαι ωοθηκών. Στ Εξάμηνο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ #4 Συνήθεις νεοπλασματικές βλάβες τραχήλου / σώματοςμήτραςκαι ωοθηκών Στ Εξάμηνο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ #4 Βασιλική Κωτούλα Δημητριάδου, επίκ. καθ. ΕΓΠΠΑ Σωτήρης Μπαρμπάνης, άμ. επιστ. συν. ΕΓΠΠΑ διαφορές? όγκοι από

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 1 Ο ΘΕΜΑ 1. Η γέννηση ενός παιδιού με σύνδρομο Down συνήθως οφείλεται: α. στην προσβολή της μητέρας από ερυθρά κατά τη διάρκεια της κύησης, β. στην ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου

Διαβάστε περισσότερα

Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Τι είναι και ποιά η αντιμετώπιση τους.

Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Τι είναι και ποιά η αντιμετώπιση τους. Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Τι είναι και ποιά η αντιμετώπιση τους. Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι ένα σύνηθες εύρημα στις διαγνωστικές εξετάσεις στην πλειονότητα των ασθενών. Οι πολύποδες στην

Διαβάστε περισσότερα

Τι αλλάζει στην εµµηνόπαυση;

Τι αλλάζει στην εµµηνόπαυση; Τι αλλάζει στην εµµηνόπαυση; Θ. Μίκος Λέκτορας Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Εµµηνόπαυση Το χρονικό σηµείο στη ζωή της γυναίκας που σταµατά η περίοδος της. Εµµηνόπαυση Γιατί συµβαίνει Οι ωοθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ιωάννης Μπολάνης, Χειρουργός, Εξειδικευθείς στις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήµατος & τη Λαπαροσκοπική χειρουργική

Γράφει: Ιωάννης Μπολάνης, Χειρουργός, Εξειδικευθείς στις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήµατος & τη Λαπαροσκοπική χειρουργική Γράφει: Ιωάννης Μπολάνης, Χειρουργός, Εξειδικευθείς στις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήµατος & τη Λαπαροσκοπική χειρουργική Η σκωληκοειδής απόφυση θεωρείται εµβρυϊκό κατάλοιπο και βρίσκεται στην αρχή

Διαβάστε περισσότερα

Μια συνηθισμένη, αλλά πολύ συχνά αδιάγνωστη αιτία, χρόνιου πυελικού πόνου στις γυναίκες

Μια συνηθισμένη, αλλά πολύ συχνά αδιάγνωστη αιτία, χρόνιου πυελικού πόνου στις γυναίκες Γράφει: Αθανάσιος Σιαφάκας, Αγγειοχειρουργός Μια συνηθισμένη, αλλά πολύ συχνά αδιάγνωστη αιτία, χρόνιου πυελικού πόνου στις γυναίκες Υπολογίζεται πως το 1/3 σχεδόν των γυναικών θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕς ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΕΣ

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕς ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕς ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕς ΑΙΜΟΣΤΑΣΗΣ Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ 17-03-2017 ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗΣ Κληρονομικές διαταραχές πρωτογενούς αιμόστασης Νόσος von Willebrand

Διαβάστε περισσότερα

Καρκίνος της νεφρικής πυέλου ή του ουρητήρα

Καρκίνος της νεφρικής πυέλου ή του ουρητήρα Καρκίνος του Νεφρού Καρκίνος της νεφρικής πυέλου ή του ουρητήρα Λιθίαση ουροποιητικού συστήματος Στένωση Πυελοουρητηρικής Συμβολής Τα Επινεφρίδια Nεφρικές κύστες Καρκίνος του Νεφρού Το Νεφρικό Καρκίνωμα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικές Μέθοδοι (α) Αποχή (μόνιμη ή περιοδική) (β) Διακεκομμένη συνουσία (αποτράβηγμα)

Φυσικές Μέθοδοι (α) Αποχή (μόνιμη ή περιοδική) (β) Διακεκομμένη συνουσία (αποτράβηγμα) ΣΧΟΙΝΑ ΧΑΡΑ Α4 Φυσικές Μέθοδοι (α) Αποχή (μόνιμη ή περιοδική) (β) Διακεκομμένη συνουσία (αποτράβηγμα) II. Τεχνικές Μέθοδοι (α) Μέθοδοι Φραγμού (β) Ενδομήτριο Σπείραμα (γ) Ορμονική Αντισύλληψη (δ) Στείρωση

Διαβάστε περισσότερα

Δυσκοίλιο, θεωρούμε ένα άτομο όταν εμφανίζει δύο τουλάχιστον από τα παρακάτω προβλήματα για 3 ή περισσότερους μήνες:

Δυσκοίλιο, θεωρούμε ένα άτομο όταν εμφανίζει δύο τουλάχιστον από τα παρακάτω προβλήματα για 3 ή περισσότερους μήνες: Δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα του κατώτερου πεπτικού σωλήνα, επηρεάζοντας κάθε χρόνο ένα μεγάλο αριθμό ασθενών, κυρίως των χωρών του δυτικού κόσμου. Εικόνα 1.

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή, 3 Σεπτεµβρίου 2006

Κυριακή, 3 Σεπτεµβρίου 2006 Χρήστος Μαρκόπουλος Αν. Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών /ντης Κλινικής Μαστού Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Πρόεδρος Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού - Στατιστικά στοιχεία Στη χώρα µας,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ ΚΡΙΘΑΡΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΑ ΙΜΠΡΙΣΙΜΗ ΑΝΝΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Δ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Δ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Γ.Ν.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Γ.Ν.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ ΚΡΙΘΑΡΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΑ ΙΜΠΡΙΣΙΜΗ ΑΝΝΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Δ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Δ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Γ.Ν.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Γ.Ν. ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ ΚΡΙΘΑΡΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Δ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Γ.Ν.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΙΜΠΡΙΣΙΜΗ ΑΝΝΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Δ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Γ.Ν.Θ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ Ένα μακρύ «υπεραντλαντικό αεροπορικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ και ΚΑΡΚΙΝΟΣ: συνύπαρξη ή αιτιολογική σχέση;

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ και ΚΑΡΚΙΝΟΣ: συνύπαρξη ή αιτιολογική σχέση; ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ και ΚΑΡΚΙΝΟΣ: συνύπαρξη ή αιτιολογική σχέση; Δ. Καραγιάννη, Β. Κουρκούμπας, Δ. Μπαλτζής, Γ. Κοτρώνης, Ε. Κιντιράκη, Χ.Τρακατέλλη, Α. Παυλίδου, Μ. Σιών Γ Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, ΓΠΝΘ

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον Παθολόγο - Ογκολόγο, Στυλιανό Γιασσά

Συνέντευξη με τον Παθολόγο - Ογκολόγο, Στυλιανό Γιασσά Συνέντευξη με τον Παθολόγο - Ογκολόγο, Στυλιανό Γιασσά Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ορθού αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό καρκίνο σε γυναίκες και άνδρες και αντιπροσωπεύει το 13% όλων των καρκίνων. Στην

Διαβάστε περισσότερα

Η ανίχνευση νεφρικών όγκων αυξάνει περίπου κατα 1% κατ' έτος. Η τυχαία ανεύρεση μικρών όγκων είναι σήμερα η πλειονότητα των νεφρικών όγκων.

Η ανίχνευση νεφρικών όγκων αυξάνει περίπου κατα 1% κατ' έτος. Η τυχαία ανεύρεση μικρών όγκων είναι σήμερα η πλειονότητα των νεφρικών όγκων. Ενδείξεις και περιορισμοί στη διαδερμική βιοψία των νεφρικών μαζών Αδαμόπουλος Βασίλειος Md.- FEBU Επιμ.Β' Γ.Ν.Καβάλας- Ουρολογική Κλινική Το Πρόβλημα... Η ανίχνευση νεφρικών όγκων αυξάνει περίπου κατα

Διαβάστε περισσότερα