ΤΡΑΥΜΑΤΑ Στην ενότητα αυτή γίνεται αναφορά για τον τρόπο αντιμετώπισης της αιμορραγίας, την πρόληψη και την «αντιμετώπιση» του σοκ, καθώς και για τον

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΡΑΥΜΑΤΑ Στην ενότητα αυτή γίνεται αναφορά για τον τρόπο αντιμετώπισης της αιμορραγίας, την πρόληψη και την «αντιμετώπιση» του σοκ, καθώς και για τον"

Transcript

1 ΤΡΑΥΜΑΤΑ Στην ενότητα αυτή γίνεται αναφορά για τον τρόπο αντιμετώπισης της αιμορραγίας, την πρόληψη και την «αντιμετώπιση» του σοκ, καθώς και για τον ενδεικνυόμενο τρόπο μεταφοράς του πάσχοντος.

2 ΤΡΑΥΜΑΤΑ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ (γενικά) ΓΕΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ Μηνμετακινείςποτέένανπάσχοντα- εκτός αν κινδυνεύει πραγματικά -ή κινδυνεύεις εσύ ή και οι δύο εάν παραμείνετε στον τόπο του συμβάντος. Ειδοποίησε έγκαιρα ασθενοφόρο ή ιατρό. Προσπάθησε να σταματήσεις κάθε μεγάλη ή μικρή αιμορραγία. Αν ο πάσχων δεν αναπνέει, ελευθέρωσε τον αεραγωγό από ξένα σώματα κι αν εξακολουθεί να μην αναπνέει, κάνε του τεχνητή αναπνοή. Αν ο πάσχον δεν έχει σφυγμούς, κάνε του καρδιακές μαλάξεις. Αν δεν έχει ούτε σφίξεις, ούτε αναπνέει, άρχισε άμεσα καρδιοαναπνευτική αναζωογόνηση. Μην του δίνεις υγρά να πιει.

3 Αν πρέπει να του αφαιρέσεις τα ρούχα, ελευθέρωσε πρώτα τα ρούχα από τα μέρη που δεν έχει τραυματιστεί και ύστερα τα ρούχα από το τραυματισμένο μέρος. Μην αφαιρείς τα ρούχατουπάσχοντοςεάνδενσυντρέχεισοβαρόςλόγος. Αν κάνει κρύο σκέπασε το θύμα. Αν ο πάσχων έχει κακώσεις στο κεφάλι και στη σπονδυλική στήλη θα πρέπει να μετακινηθεί μόνον μετά από ειδική υποστήριξη του κεφαλιού και της σπονδυλικής του στήλης. Αν ο πάσχων έχει κάταγμα στα άκρα, θα πρέπει να γίνει ακινητοποίηση με νάρθηκα και επίδεσμο. Σεκαμιάπερίπτωσηδενθαπρέπειναεπιχειρήσετεανάταξη. Αν υπάρχουν τραύματα στα άκρα ή στην κοιλιά ή στο θώρακα, θα πρέπει να τα επικαλύψετε ή περιδέσετε και να περισυλλέξετε κάθε τμήμα του μέλους που τυχόν έχει αποσπαστεί από το σώμα. Μην επιχειρήσετε, σε καμιά περίπτωση, ανάταξη σπλάχνων.

4 ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ... Δεν τραυματίζονται μόνον «οι άλλοι». Είναι δυνατόν να τραυματιστείτε κι εσείς κάποτε, κάποιος πελάτης σας ή κάποιο δικό σας πρόσωπο. Πιθανά η ζωή κάποιου ή και η δική σας, να σωθεί εάν έχετε τις κατάλληλες γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών. Όταν η ζωή ή ο θάνατος εξαρτώνται από τα πρώτα λίγα, ελάχιστα, λεπτά μετά τον τραυματισμό ή ακόμα η πλήρης αποκατάσταση ενός μέλους ή οργάνου του σώματος είναι δυνατόν να εξαρτάται από τις πρώτες, καθοριστικές, ενέργειες που θα κάνετε, δεν έχετε το δικαίωμα να αδιαφορείτε! Μπορείτε να σώσετε μια ζωή όταν γνωρίζετε τι πρέπει καιτιδενπρέπεινακάνετε, γρήγορα κι ήρεμα. Αν εσείς είστε αυτός που έχει τραυματιστεί, μην χάνετε τη ψυχραιμία σας και καλέστε σε βοήθεια. Να είστε ήρεμος. Βοηθήστε τον εαυτό σας για να σας βοηθήσει κι αυτός.

5 Πρώτες βοήθειες είναι η περίθαλψη που παρέχεται στους τραυματίες πριν δοθεί η δέουσα ιατρική θεραπεία από το ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Θυμηθείτε ότι ακόμα κι αν μόνο μία φορά στη ζωή σας χρειαστεί να βοηθήσετε έναν πάσχοντα, ο χρόνος τον οποίο θα έχετε διαθέσει για το διάβασμα ενός βιβλίου Α. Βοηθειών και η εκπαίδευση σας δεν θα έχουν πάει χαμένα «επί ματαίω». Τα τραύματα είναι οι πλέον συχνές κακώσεις που απαιτούν την παροχή Α' Βοηθειών. Η πρώτη σας ενέργεια πρέπει να είναι η ειδοποίηση ασθενοφόρου κι ύστερα η επιμελής εξέταση τους. Πάντοτε να προσέχετε εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα τραύματα. Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια, παρατηρήστε το τραύμα σε όλη του την έκταση έτσι ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τη θέση, την έκταση και την τυχόν αιμορραγία του.

6 Αν το τραύμα καλύπτεται από ενδύματα, είναι καλύτερα να τα κόβετε με ψαλίδι παρά να τα αφαιρείτε. Εάν σύρετε τα ενδύματα πάνω από το τραύμα, αυξάνετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Η τυχόν μετακίνηση του πάσχοντος ή των τραυματισμένων μελών του σε άλλη θέση, μπορεί να προκαλέσει αναπηρία, επιδείνωση του τραύματος και περιττό πόνο. Πριν από όλα φροντίστε να διατηρήσετε το τραύμα καθαρό. Μην το αγγίζετε με τα χέρια σας και καλύψτε το αμέσως για να αποφευχθεί τυχόν μόλυνση.

7 Αφού επισκοπήσετε (παρατηρήσετε) το τραύμα, τότε απαιτείται: 1. Επίσχεση (σταμάτημα) της αιμορραγίας του. 2. Προφύλαξη του τραύματος. 3. Αποφυγή του σοκ.

8 Η ταχεία κι ορθή παροχή πρώτων βοηθειών επί των τραυμάτων, όχι μόνον θα επιταχύνει την ίαση τους αλλά, συχνά, μπορεί να σώσει μια ζωή. Όταν υπάρχει κάταγμα ή υποψία κατάγματος, πρέπει να γίνεται ακινητοποίηση με κανονικό ή πρόχειρο αυτοσχέδιο νάρθηκα. Η κατάλληλη ακινητοποίηση βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, προφυλάσσει ή ελαττώνει το σοκ και παρεμποδίζει τα ανώμαλα άκρα των οστών από το να επιφέρουν ρήξεις και διατομές σε αγγεία, νεύρα κι άλλους ιστούς. Αν συνυπάρχει τραύμα και κάταγμα, φροντίστε πρώτα να ακινητοποιήσετε το κάταγμα κι ύστερα φροντίστε το τραύμα, εκτός αν υπάρχει ακατάσχετη αιμορραγία.

9 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ : ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΑΚΡΩΝ : ΚΟΙΛΙΑΣ-ΘΩΡΑΚΑ: Πόνος Απώλεια συνείδησης Αισθητικές διαταραχές Κινητικές διαταραχές Πόνος Οίδημα Παρά φύση κίνηση Κριγμός Πιθανή παραμόρφωση Μετακίνηση μόνον μετά από ειδική υποστήριξη κεφαλιού και σπονδυλικής Πρόχειρη συγκράτηση με νάρθηκα ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣ!! ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΤΑΞΗ!!! Περίδεση. Περισυλλογή κάθε τμήματος που έχει αποσπαστεί. Κάλυψη της οπής του τραύματος. ΜΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΤΑΞΗ ΤΥΧΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ!!!

10 Τα τραύματα είναι οι πλέον συχνές κακώσεις που απαιτούν την παροχή πρώτων βοηθειών. Η πρώτη και βασική ενέργεια σας θα πρέπει να είναι η επιμελής εξέταση τους. Πάντοτε να προσέχετε εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα τραύματα. => Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια, παρατηρήστε το τραύμα σε όλη του την έκταση ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τη θέση, την έκταση και την τυχόν αιμορραγία του. => Αν το τραύμα καλύπτεται από ενδύματα, αποφύγετε να σύρετε τα ρούχα για να τα αφαιρέσετε. Κόψτε τα με ένα ψαλίδιήενανάγκησκίστεταμεπροσοχή Μετακίνηση των τραυματισμένων μελών μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση του τραύματος και περιττό πόνο.

11 => Διατηρήστε το τραύμα καθαρό και μην το αγγίζετε με τα χέρια σας. Καλύψτετοαμέσωςγιανααποφευχθείτυχόνμόλυνση. => Αφού επισκοπήσετε το τραύμα, πρέπει να σταματήσετε την αιμορραγία, να προφυλάξετε το τραύμα και να προλάβετε τυχόν σοκ του πάσχοντος. Μη ελεγχόμενη αιμορραγία μπορεί να καταλήξει σε σοκ και θάνατο. Εκτός της περίπτωσης που το αίμα αναβλύζει με ορμή από το τραύμα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι η εφαρμογή επιδέσμου ή πακέτου γαζών πάνω στο τραύμα. Αν η αιμορραγία σταματήσει, περιβάλλετε το τραύμα με επίδεσμο. Σε τραυματισθέντα άκρα βοηθά η ανύψωση του μέλους γιατί μειώνεται η ταχύτητα ροής του αίματος. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει να ανυψώνετε μέλος το οποίο έχει υποστεί ή υποπτεύεστε ότι έχει υποστεί κάταγμα.

12 => Προσπαθήστε να προλάβετε το σοκ του πάσχοντος τοποθετώντας τον σε άνετη θέση, χαλαρώνοντας τα ρούχα του, διατηρώντας «σταθερή» τη θερμοκρασία του και βάζοντας τον στην κατάλληλη, για την περίπτωση του τραύματός του, θέση, πάντα με το κεφάλι χαμηλότερα από τα πόδια, εκτός της περίπτωσης που υποπτεύεστε εγκεφαλική αιμορραγία. => Τακατάγματαθαπρέπειναακινητοποιούνται πάντα με νάρθηκα και ο πάσχων να μεταφέρεται με τον πιο ασφαλή τρόπο. => Σε τραυματισμούς όπως οι θλάσεις, τα διαστρέμματα και οι κακώσεις των συνδέσμων, επιβάλλεται ψυχροθεραπεία, πιεστική περίδεση και τοποθέτηση του μέλους σε ανάροπη θέση. Σε κάθε περίπτωση η ιατρική συμβουλή και βοήθεια είναι απαραίτητη.

13 Η συνηθέστερη αιτία αιμορραγίας είναι η τραυματική κάκωση ενός αγγείου. Η ένταση της αιμορραγίας εξαρτάται από τη διάμετρο και το είδος του αγγείου που τρώθηκε (αρτηρία ή φλέβα), από την πίεση και τη ροή του αίματος κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και από τη φυσική κατάσταση των αγγείων και του οργανισμού. ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ Σε εξωτερικές αιμορραγίες που προέρχονται από τραύμα παρατηρείται λύση των ιστών (δέρματος, μυών, αγγείων, κ.τ.λ.). Η αιμορραγία είναι το συνηθέστερο χαρακτηριστικό σε τραύμα. Μεγάλη αιμορραγία έχουμε συνήθως όταν υπάρχει τραυματισμός αγγείων ή το τραύμα έχει μεγάλη έκταση. Αιμορραγία που δεν σταματά (μη ελεγχόμενη), μπορεί να καταλήξει σε σοκ ή ακόμα και σε θάνατο. Στις εξωτερικές αιμορραγίες θα πρέπει να εφαρμόσουμε άμεση πίεση με γάζες ή καθαρό ύφασμα ή ακόμα και με τα χέρια μας, κατ' ευθείαν στο αιμορραγούν σημείο κι έμμεση πίεση στα σημεία πίεσης της βραχιόνιας ή μηριαίας αρτηρίας. Σε περίπτωση ακρωτηριασμού σκέλους πρέπει να δέσουμε κοντά και τόσο σφιχτά ώστε να σταματήσει η αιμορραγία. Σε απλές περιπτώσεις θα πρέπει: Ξαπλώστε τον πάσχοντα ή τοποθετήστε τον σε αναπαυτική θέση. Πιέστε με πολλές αποστειρωμένες γάζες («πακέτο»), τη μία πάνω στην άλλη, το μέρος που αιμορραγεί. => Εφόσον η αιμορραγία συνεχίζεται, δεν πετάμε και δεν βγάζουμε τις προηγούμενες γάζες, αλλά βάζουμε τη μία πάνω στην άλλη, τις καινούργιες πάνω στις «παλιές». =>Αν η αιμορραγία είναι σε άκρο (πόδι, χέρι), κρατάμε το άκρο, εφόσον αυτό είναι εφικτό, σε ανάρροπη θέση (ψηλά).

14 Αν η αιμορραγία δεν σταματά, εφαρμόζουμε πιεστικό επίδεσμο. => Περιφερικά του επιδέσμου πρέπει να ψηλαφιούνται οι σφυγμοί! Αν η αιμορραγία συνεχίζεται ακόμα και για αρκετή ώρα, τότε εφαρμόζουμε ακόμα πιο ισχυρή, σφικτή, περίδεση την οποία χαλαρώνουμε για ένα - δύο λεπτά (1' - 2') για κάθε δεκαπέντε (15) λεπτά εφαρμογής της.

15 ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ 1. Εκτός από την περίπτωση που το αίμα αναβλύζει («αναπηδά») με ορμή απότοτραύμα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι η εφαρμογή «πακέτου» αποστειρωμένων γαζών και πιεστικού επιδέσμου πάνω στο τραύμα. Αν δεν έχουμε πρέπει να τοποθετήσουμε αποστειρωμένο και καθαρό ύφασμα το οποίο ΔΕΝ έχει χνούδια. 2 Μην περιμένετε ότι η αιμορραγία θα σταματήσει αμέσως μόλις τοποθετείτε τις γάζες κι αρχίζετε την εφαρμογή της πίεσης. Είναι επίσης πολύ πιθανό να γίνει επίσχεση της αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της πίεσης και να επαναρχίσει η αιμορραγία με την χαλάρωση ή την αφαίρεση της. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση πρέπει να συνεχίζεται μέχρι να σταματήσει εντελώς η αιμορραγία ή όταν κρίνετε ότι πρέπει να διακόψετε για να εφαρμόσετε μία άλλη μέθοδο επίσχεσης. 3. Αν η αιμορραγία επισχεθή, πρέπει να περιβάλετε το τραύμα με επίδεσμο του οποίου θα στερεώσετε καλά και προσεχτικά τα άκρα του.

16 4. Αν το τραυματισθέν άκρο εξακολουθεί να αιμορραγεί, πρέπει να το ανυψώσετε. Τοποθετήστε τον πάσχοντα σε ύπτια θέση στο έδαφος και υψώστε όσο το δυνατόν ψηλότερα το τραυματισθέν άκρο. Η ανύψωση του άκρου μειώνει την ταχύτητα ροής του αίματος και συνεπακόλουθα και την αιμορραγία. =>Προσοχή όμως!!! Αν υποπτεύεστε κάταγμα ΜΗΝ ανυψώνετε το άκρο γιατί θα υπάρξει αύξηση του πόνου και κίνδυνος σοκαρίσματος (σοκ) του πάσχοντος. 5.Αν η αιμορραγία συνεχίζεται επί πολλή ώρα ή δεν ελαττώνεται, τότε πρέπει να εφαρμόσετε «τουρνικε». Τουρνικε εφαρμόζεται ΜΟΝΟΝ όταν όλες οι άλλες μέθοδοι επίσχεσης αποτύχουν ή όταν το αίμα αναβλύζει. Το τουρνικε πάντοτε τοποθετείται πάνω από το τραύμα κι όχι στο τραύμα. Σε περίπτωση αιμορραγίας κάτω από το γόνατο ή κάτω από τον αγκώνα, μπορεί να τοποθετηθεί τουρνικε πάνω από την άρθρωση. =Όπου είναι εφικτό και για να προφυλάξετε τον πάσχοντα, εφαρμόστε το τουρνικέ πάνω σε μανίκια, παντελόνια, κλπ 6.Για να εφαρμοστεί το τουρνικέ αρκεί στο ύφασμα ή τον επίδεσμο, που χρησιμοποιήσατε στην απλή μέθοδο επίσχεσης της αιμορραγίας, να κάνετε μια

17 6.Για να εφαρμοστεί το τουρνικέ αρκεί στο ύφασμα ή τον επίδεσμο, που χρησιμοποιήσατε στην απλή μέθοδο επίσχεσης της αιμορραγίας, να κάνετε μια θηλιά και να περάσετε εκεί ένα ξύλο, στυλό ή ότι άλλο υπάρχει πρόχειρο. Στρέψτε το όσο περισσότερο μπορείτε. 7. Εφόσον εφαρμόζετε «τουρνικέ» χωρίς την επίβλεψη ιατρού, θα πρέπει να το χαλαρώνεται κάθε δεκαπέντε (10-15) λεπτά και κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος χαλάρωσης του «τουρνικέ» να εφαρμόζετε πίεση. Απρόσεκτες κι επανειλημμένες χαλαρώσεις του «τουρνικέ» χωρίς εφαρμογή τοπικής πίεσης, μπορούν να επιφέρουν σημαντική απώλεια αίματος. Γιααυτόκατάτηνχαλάρωσητου «τουρνικέ», κι εφόσον παρατηρηθεί εκ νέου αιμορραγία, θα πρέπει να το ξανασφίξετε αμέσως. Στην αντίθετη περίπτωση δηλαδή όταν η αιμορραγία έχει σταματήσει ή περιοριστεί σημαντικά, το «τουρνικέ» πρέπει να παραμένει αλλά αρκετά χαλαρωμένο (... μην ξεχνάτε την εφαρμογή πίεσης..). Άσκοπηήλανθασμένηχρήσητου«τουρνικέ» μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σωματική ακεραιότητα και αρτιμέλεια του πάσχοντος. Μετά την επίσχεση εφαρμόζουμε επίδεσμο για την προφύλαξη του τραύματος.

18 ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ Αν ο πάσχοντας έχει χάσει τις αισθήσεις του, δεν αναπνέει και δεν μπορούμε να ψηλαφίσουμε τους σφυγμούς του, τότε εφαρμόζουμε Κ.Α.Α. => Εάν αιμορραγεί αλλά διατηρεί τις αισθήσεις του, πρέπει να επισχέσουμε την αιμορραγία με τη μέθοδο της πίεσης ή σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις με «τουρνικέ» και αφού τη σταματήσουμε να καλύψουμε το τραύμα για να αποφευχθεί τυχόν μόλυνση του.

19

20 ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ Οι εσωτερικές αιμορραγίες διακρίνονται σε ανοικτές και κλειστές. Έχουμε συνήθως τραυματισμό εσωτερικού οργάνου (ήπαρ, σπλήνας, πνεύμονας, κλπ). Οι ανοικτές (πχ τραυματισμός από μαχαίρι) γίνονται εύκολα αντιληπτές. Οι κλειστές (συνήθως από τροχαία, κτυπήματασεκοιλιάήθώρακα, πτώση από ύψος, κλπ) δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές παρά μόνο με την εκτίμηση της κλινικής εικόνας τους και εργαστηριακό έλεγχο. ΥΠΟΠΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ Αδυναμία - λιποθυμική τάση - ζάλη. Ανησυχία - αίσθημα ψύχους - ρίγος. Ωχρότητα δέρματος (κυρίως προσώπου κι άκρων). Εφίδρωση (κρύος ιδρώτας). Δίψα - ξηροστομία. Ταχυσφυγμία (γρήγορος σφυγμός). Ταχύπνοια (γρήγορες αναπνοές). Πτώση της αρτηριακής πίεσης.

21 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ => Κατάκλιση και τοποθέτηση του θύματος σε θέση ασφαλείας, χαλαρώνοντας τα σφιχτά ρούχα του. Διατηρήστε το θύμα ζεστό σκεπάζοντας το με μία κουβέρτα. ΜΗΝ χρησιμοποιείτε θερμοφόρες ή άλλα θερμαντικά μέσα. Μην του δώσετε τίποτα να φάει ή να Πιεί Ελέγχετε συνεχώς τα ζωτικά σημεία. Καλέστε βοήθεια για την άμεση μεταφορά του σε νοσοκομείο.

22 ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ Γενική αρχή: Όλα τα κατάγματα θα πρέπει να ακινητοποιούνται έστω και με αυτοσχέδιους νάρθηκες. Τραυματίες με κατάγματα επίμηκων οστών, δεν πρέπει να μεταφέρονται αν δεν ακινητοποιηθούν πρώτα τα κατάγματα τους. Η κατάλληλη ακινητοποίηση ανακουφίζει από τον πόνο, ελαττώνειτοσοκκαιπαρεμποδίζειτα ανώμαλα άκρα των οστών να επιφέρουν ρήξεις και διατομές σε αγγεία και νεύρα. Σε κλειστά κατάγματα η ακινητοποίηση παρεμποδίζει τα οστά να διατμήσουν το δέρμα και να «μεταβάλλουν» το κάταγμα από κλειστό σε ανοικτό.

23 Κάταγμα καλείται η μερική ή ολική λύση της συνέχειας ενός οστού. Τα κατάγματα και κυρίως τα κατάγματα των κάτω άκρων, δεν θέτουν άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή, αλλά εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα και σωστά, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή (αιμορραγίες) αλλά και να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες και αναπηρίες Τα κατάγματα διακρίνονται ανάλογα με: την ένταση της βίας που τα προκάλεσε (βιαία, από καταπόνηση, παθολογικά), ανάλογα με την κλινική τους εικόνα (ανοικτά, κλειστά), ανάλογα με το μηχανισμό που τα προκάλεσε (άμεσα, έμμεσα), ανάλογα με τη φορά της γραμμής του κατάγματος σε σχέση προς τον άξονα του οστού (εγκάρσια, λοξά, σπειροειδή, επιφυσιόλυση, επιφυσιολίσθηση) και σε κατάγματα σαν «σπασμένο χλωρό ξύλο» (green stick fractures), ενσφηνωμένα, αποσπαστικά, συντριπτικά, διπλά ή διπολικά, συμπιεστικά, σε κατάγματα - εξαρθρήματα, σε σταθερά και σε ασταθή.

24 Κλειστό είναι το κάταγμα που δεν συνοδεύεται από τραύμα ή άλλη κάκωση της αντίστοιχης περιοχής. Ανοικτό είναι το κάταγμα που συνοδεύεται από λύση συνέχειας των ιστών (τραύμα) της αντίστοιχης περιοχής (δέρμα, μύες, κ.λ.π.) Επιπεπλεγμένα καλούνται τα ανοικτά ή κλειστά κατάγματα που συνοδεύονται και από άλλη κάκωση των ιστών της αντίστοιχης περιοχής (δέρμα, μύες, αγγεία, νεύρα, κλπ), ή όταν το κάταγμα συνοδεύεται και από εξάρθρημα.

25 ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΑΚΡΩΝ Οι ενδείξεις (κι όχι αποδείξεις!!! - για αυτό χρειάζεται πάντα ακτινογραφία) ενός κατάγματος μπορεί να είναι: Α) Πόνος συνήθως αυξανόμενος καθώς περνά η ώρα. Β) Δυσχέρεια ή αδυναμία κίνησης τους μέλους. Γ) Τοπικό οίδημα. Ε) Ευαισθησία στην πίεση. ΣΤ) Παραμόρφωση. Ζ) Εκχύμωση. Η) Κριγμός. Θ) Αφύσικη («παρά φύση») κίνηση. I) «Χαρακτηριστική στάση» (π.χ. σε κάταγμα κλείδας ο πάσχον σχεδόν πάντα κρατά με το φυσιολογικό χέρι το μέλος που τραυματίστηκε και στρίβει το κεφάλι του προς την πλευρά του κατάγματος).

26 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ => Η καλύτερη μέθοδος ακινητοποίησης κατάγματος σκέλους είναι η περίδεση του σκέλους με το υγιές. Δέστε και τα δύο σκέλη σε δύο τουλάχιστον θέσεις πάνω και κάτω από το κάταγμα με ελαστικό επίδεσμο. => Οι νάρθηκες για τα κατάγματα κνήμης πρέπει να εκτείνονται από ένα σημείο πάνωαπότογόνατομέχρι ένασημείολίγοκάτωαπότοάκροπόδι. => Βεβαιωθείτε ότι οι νάρθηκες έχουν καλυφτεί με μαλακό υλικό (πχ βαμβάκι) καιειδικάταάκρατους. => Οι νάρθηκες μπορούν να φτιαχτούν από οποιοδήποτε υλικό αλλά θα πρέπει: Να περιβάλλονται από μαλακό επικάλυμμα για την προστασία του μέλους από πίεση ή τριβή. Να δένονται σταθερά άνω και κάτω από το κάταγμα αλλά όχι πολύ σφιχτά για να μην παρεμποδίζεταιη κυκλοφορία του αίματος.' Επί του μέλους είναι προτιμότερο να τοποθετούνται δύο νάρθηκες - ένας σε κάθε πλευρά. => Σε κάθε περίπτωση που θα υποστεί κάκωση μία άρθρωση (πχοαγκώνας) θα πρέπει η άρθρωση αυτή να ακινητοποιηθεί στη θέση που βρίσκεται (κεκαμένη ή ευθειασμένη) κι όχι στη φυσιολογική πριν τον τραυματισμό. => Η ακινητοποίηση, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την άρθρωση και να γίνεταιπριντημετακίνησητου.

27 ΑΕΡΟΝΑΡΘΗΚΕΣ Οι αερονάρθηκες έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι εύκολοι στην τοποθέτηση και στην χρήση τους. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα του αέρος για να μην διακόψετε την κυκλοφορία του αίματος. ΔΕΝ μεταφέρουμε ποτέ πάσχοντα με κάταγμα χωρίς ακινητοποίηση

28 ΚΑΚΩΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Γενική αρχή : Κάθε κάκωση στην σπονδυλική στήλη πρέπει ναθεωρείταισοβαρήήότιέχεικάταγμαμέχριαποδείξεωςτου αντιθέτου. Η επικινδυνότητα των κακώσεων της σπονδυλικής στήλης οφείλεται στην πιθανότητα βλάβης του νωτιαίου μυελού, από τραυματισμό του ή την πίεση από ένα σπασμένο τμήμα του σπονδύλου ή την μετακίνηση ενός εξαρθρωμένου σπονδύλου. Να αποφεύγονται οι περιττές κινήσεις ιδίως της σπονδυλικής στήλης.

29 ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Πόνος κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Παράλυση και διαταραχές της αισθητικότητας των άκρων. Παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Σκοπός : Να εμποδίσουμε παραπέρα εξέλιξη των βλαβών ακινητοποιώντας τη σπονδυλική στήλη ή να μην προκαλέσουμε βλάβες που δεν υπάρχουν. => Ο πάσχοντας πρέπει να τοποθετείται σε ύπτια θέση, αποφεύγοντας κάθε άσκοπη κίνηση της σπονδυλικής στήλης.

30 Η θέση ασφαλείας θα πρέπει να αποφεύγεται στην περίπτωση που υποψιαζόμαστε κάκωση της σπονδυλικής στήλης κι ιδιαίτερα του αυχένα. Ο αυχένας θα πρέπει να ακινητοποιείται με τη χρήση ειδικών κολάρων ή με πρόχειρα μέσα όπως μία πετσέτα ή κουβέρτα, κλπ. => Η μεταφορά σε νοσοκομείο θα πρέπει να γίνεται πάντα με ασθενοφόρο και πάντα με τον πάσχοντος σε ύπτια θέση.

31 ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ Σε κάθε κάκωση του κρανίου πρέπει να ελέγχουμε : Το επίπεδο της συνείδησης. Την αναπνοή και το σφυγμό Τιςκόρεςτωνοφθαλμών(το μέγεθος τους, εάν έχουν το ίδιο μέγεθος - ανισοκορία - κ.λπ.). Την κινητικότητα των άκρων (δηλαδή εάν έχουμε πάρεση, ημιπληγία, τετραπληγία). Ενέργειες : Οι ενέργειες είναι ανάλογα με τα ευρήματα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο να μην γίνει εισρόφηση τυχόν εμετού, να προβούμε σε ακινητοποίηση του πάσχοντος σε θέση ασφαλείας ( εάν δεν υπάρχει κάκωση της σπονδυλικής στήλης) και να φροντίσουμε για τη μεταφορά του πάσχοντος σε νοσοκομείο και την παρακολούθηση του, ανάλογα με τα ευρήματα, για τουλάχιστον ώρες.

32 ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Εξασφαλίστε την ελεύθερη αναπνοή του πάσχοντος. Καθαρίστε στόμα και φάρυγγα από ξένα σώματα, αίματα κι υπολείμματα εμετού. Τοποθετείστε τον πάσχοντος σε πλάγια θέση. Μην μετακινείτε τον πάσχοντα παρά μόνον εάν υπάρχει ειδικός Κατά την μετακίνηση ο άξονας «κεφάλι - αυχένας - σώμα» πρέπει να είναι σταθερός και ακίνητος για να αποφευχθεί η πίεση του νωτιαίου μυελού από τυχόν κάταγμα. Περιορίστε τυχόν αιμορραγία. Αντιμετωπίστε τυχόν σοκ. Ειδοποιήστε ΑΜΕΣΩΣ ασθενοφόρο!

33 ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΏΣΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΩΝ

34 ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ Άμεσες ενέργειες: 1. Διατηρήστε τους αεραγωγούς ανοικτούς. => Να είστε προσεχτικός στους χειρισμούς σας γιατί πάντα υπάρχει η πιθανότητα ύπαρξης ενός σπασμένου αυχένα και κατάγματος του κρανίου. 2. Μην μετακινείτε τον πάσχοντα αν δεν είναι απόλυτα απαραίτητο 3. Ξαπλώστε τον πάσχοντα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζεται η αναπνοή του. Αν δεν υπάρχει ένδειξη τραυματισμού στον αυχένα ή στη μέση, μπορούμε να σηκώσουμε το κεφάλι με ένα μικρό μαξιλαράκι αρκεί αυτό να μην εμποδίζει την αναπνοή. => Αν ο πάσχοντας είναι ωχρός, πρέπει να τοποθετήσετε το κεφάλι του στο ίδιο επίπεδομετουπόλοιποσώμα. => Αν δεν υπάρχει απόδειξη για κάταγμα στον αυχένα ή στη μέση, γυρίστε τον πάσχοντα σε θέση ανάνηψης (ασφαλείας) για να διευκολύνετε την παροχέτευση των εκκρίσεων.

35 4. Ελέγξτε άμεσα κάθε πιθανή αιμορραγία. 5.ΜΗΝ δώσετε τίποτα στον πάσχοντος να πιει ήναφάει. 6. Ειδοποιήστε ασθενοφόρο ώστε η μεταφορά του πάσχοντος να γίνει από εξειδικευμένα άτομα.

36 Ιδιαίτερα σημεία προσοχής: => Κάθε τραύμα στο κεφάλι είναι «εν δυνάμει» επικίνδυνοκαιθαπρέπεινα εξετάζεται σε νοσοκομείο. => Σε απλούς μωλωπισμούς ή σε χτύπημα στο κεφάλι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ψυχρή κομπρέσα. => Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγουμε την άσκηση πίεσης στο κρανίο. => Ποτέ δεν αποφράσσουμε σε περίπτωση αιμορραγίας από κτύπημα στο κεφάλι, αιμορραγούντα αυτιά ή/και αιμορραγούσα μύτη. => Ποτέ δεν ξεχνάμε ότι κάτω από τη δερματική κάκωση του κεφαλιού μπορεί να υπάρχει και κάταγμα του κρανίου!

37 ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Τα τραύματα στο πρόσωπο απαιτούν ειδική αντιμετώπιση για να προλάβουμε τυχόν πνιγμονήαπότοαίμα(λόγωτωνπολλώναγγείωντηςπεριοχής). Ενέργειες: Σταματήστε την αιμορραγία εξασκώντας πίεση με αποστειρωμένο επίδεσμο. Δέστε τον επίδεσμο για να προφυλάξετε το τραύμα. => Σε κάταγμα της γνάθου, δέστε τον επίδεσμο γύρω από την γνάθο και στη συνέχεια φέρτε τον προς τα πάνω γύρω από το κεφάλι για υποστήριξη (Προσοχή!!! Βεβαιωθείτε ότι δεν παρεμποδίζετε την έξοδο του αίματος από το στόμα καθώς και την αναπνοή). => Εφόσον έχει αναπνοή και σφίξεις τοποθετείται σε θέση ασφαλείας. => Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι πρέπει να προλάβετε το σοκ

38 ΤΡΑΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ Ενέργειες: Καλύψτε το τραύμα με αποστειρωμένο επίδεσμο. Στερεώστε τον επίδεσμο με ασφάλεια. Εφαρμόστε αντί-σοκ θεραπεία. Μην επιχειρείτε να επανατοποθετήσετε τυχόν προεξέχοντα όργανα (κίνδυνος φλεγμονής και βαρέως σοκ) και μην δίνεται στον πάσχοντος νερό ή τροφή. Σε εσωτερικό τραύμα στην κοιλιά χωρίς ανοικτή οπή: Εάν ο πάσχοντας μπορεί να τραβήξει μέσα και να τεντώσει την κοιλιά του εύκολα και χωρίς πόνο, τότε μπορεί να μην έχει πάθει βλάβη στα σπλάχνα του. Αυτό όμως μόνον ο ιατρός μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Να είστε πάντα πολύ προσεχτικοί γιατί μία κάκωση στην περιοχή της κοιλιάς, μπορεί να υποκρύπτει μία εσωτερική αιμορραγία.

39 ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΘΩΡΑΚΑ Σε τραύματα του θώρακα όπου εισέρχεται και εξέρχεται αέρας εντός της θωρακικής κοιλότητας, η κατάσταση κρίνεται ως πολλή επικίνδυνη γιατί ο αέρας αυτός μπορεί να συνθλίψει τον πνεύμονα και παρεμποδίζει την καλή αναπνοή. Πρέπει να κινηθείτε γρήγορα κάνοντας τα εξής. Καλύψτε το τραύμα με επίδεσμο. Πιέστε σταθερά τον επίδεσμο πάνω στο τραύμα και καλύψτε το με αδιάβροχο υλικό ώστε να γίνει στεγανό. Ενθαρρύνετε τον πάσχοντα να ξαπλώσει πάνω στο τραυματισθέν μέρος ή να καθίσει ημικαθιστός εάν μπορεί να αναπνεύσει καλύτερα. Ειδοποιήστε έγκαιρα ασθενοφόρο ή ιατρό.

40 Διάστρεμμα καλείται η βιαία διάτασηήρήξητωνμαλακώνμορίων (συνδέσμων, θυλάκου, σπάνια μυών) που συγκρατούν μια άρθρωση. ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ Τα διαστρέμματα διακρίνονται σε: Διαστρέμματα1 βαθμού (ελαφριά) : Απλή διάταση θυλάκου - συνδέσμων. Διαστρέμματα2 ου βαθμού (μέτρια) : Μερική ρήξη θυλάκου - συνδέσμων. Διαστρέμματα3 ου βαθμού (βαριά): Πλήρης ρήξη θυλάκου - συνδέσμων. Η «κλινική εικόνα» των διαστρεμμάτων είναι, συνήθως: Διόγκωσητηςάρθρωσηςμεήχωρίςεκχύμωση, τοπικός πόνος, περιορισμόςστηνκίνηση και για τα διαστρέμματα των κάτω άκρων και δυσχέρεια στη βάδιση.

41 Ενέργειες: Ακινητοποιούμε και ηρεμούμε τον πάσχοντος. Εφαρμόζουμε παγοθεραπεία ή βάζουμε ψυκτικό ή καταϊονίζουμε με τρεχούμενο νερό. Δεν πρέπει ποτέ να λέμε αυθαίρετα ότι «αυτό» ή «εκείνο» είναι διάστρεμμα, γιατί κι ένα κάταγμα μπορεί να έχει παρόμοιες κλινικές εκδηλώσεις. Εφαρμόζουμε πιεστική περίδεση με ελαστικό επίδεσμο. μ Τοποθετούμετοπόδισεανάρροπηθέση. =>0 πάσχοντας πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για ακτινογραφική εξέταση Σε καμιά περίπτωση Δε βάζουμε θερμαντική αλοιφή αμέσως μετά το διάστρεμμα!

42 ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ Εξάρθρημα καλείται η τέλεια και μόνιμη παρε-κτόπιση τωναρθρικώνεπιφανειώνμίας άρθρωσης που συνοδεύεται με ρήξη ή αποκόλληση του αρθρικού θύλακα κι ενός ή περισσοτέρων από τους συνδέσμους που συγκρατούν την άρθρωση. (Όταν η παρεκτόπιση είναι μερική και μόνιμη χρησιμοποιείται ο όρος «υπεξάρθρημα»). Τα εξαρθρήματα διακρίνονται σε τραυματικά, παθολογικά, συγγενή και καθ' έξιν Δεν επιχειρούμε ποτέ ανάταξη εξαρθρήματος εάν δεν έχουμε εκπαιδευτεί ειδικά για αυτό! Ενέργειες: ΔΕΝ επιχειρούμε ανάταξη Εφαρμόζουμε κρυοθεραπεία Ακινητοποιούμε την εξαρθρωμένη περιοχή με τριγωνικό ή ελαστικό επίδεσμο. 4. Αν ο πάσχοντας πονά πολύ, του χορηγούμε ένα απλό αναλγητικό. 5.Μεταφέρουμε αμέσως τον πάσχοντος σε νοσοκομείο γιατί τα εξαρθρήματα θα πρέπει να ανατάσσονται όσο το δυνατόν συντομότερα..

43 ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ Συμπτώματα μυϊκής θλάσης: Έντονος πόνος λόγω κάκωσης των νευρικών απολήξεων, αιμάτωμα λόγω ρήξης τριχοειδών, οίδημα λόγω αιματώματος και μυϊκής σύσπασης, τοπική θερμότητα και ελάττωση ή κατάργηση της λειτουργικότητας του μέλους. Ενέργειες: Κρυοθεραπεία (και για τις επόμενες 48 ώρες). Πιεστική περίδεση. Τοποθέτηση του μέλους σε ανάρροπη θέση. Ανάπαυση για 2-3 ημέρες. 5. Χορήγηση (από ιατρό!!!) κοινών αναλγητικών, μυοχαλαρωτικών και ινωδολυτικών ενζύμων (πχ Depon, Brasan, Muscorill, κ.λπ).

44 ΜΥΪΚΗ ΡΗΞΗ ΟΛΙΚΗ Συμπτώματα: Πολύ έντονος πόνος, μεγάλο αιμάτωμα, μεγάλο οίδημα, τοπική αύξηση θερμοκρασίας, πλήρης ή σχεδόν πλήρης κατάργηση της λειτουργίας του μέλους. Ενέργειες: Επειδή ο μυς χωρίζεται τελείως και μαζεύεται κοντά στα σημεία έκφυσης και κατάφυσης (η ρήξη συνήθως συμβαίνει στο σημείο που η γαστέρα μεταπίπτει στον τένοντα) χρειάζεται άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο. Πρέπει να τονώσουμε ψυχολογικά τον πάσχοντα και να του τοποθετήσουμε πάγο ώστε να «μειώσουμε» τον πόνο του.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Άμεση ανάγκη (μεταφορά και αντιμετώπιση το ταχύτερο δυνατόν) ΜΑΖΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΒΑΡΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε. Κάταγμα (σπάσιμο)

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε. Κάταγμα (σπάσιμο) Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε Κάταγμα (σπάσιμο) Κάταγμα ονομάζεται οποιοδήποτε σπάσιμο σε οστό του σώματος. Χαρακτηρίζεται από τον ξαφνικό και δυνατό πόνο που μπορεί να φτάσει μέχρι και το σοκ, αδυναμία της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία ιαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων ημερίδα επιμέλεια Κατσαβούνη Φανή

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία ιαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων ημερίδα επιμέλεια Κατσαβούνη Φανή ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία ιαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων ημερίδα 2013 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Είναι οι αρχικές ενέργειες που γίνονται, για τη διατήρηση ενός πάσχοντος στη ζωή, τη σταθεροποίηση της κατάστασής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πρώτες Βοήθειες Με τον όρο πρώτες βοήθειες εννοούμε τη βοήθεια που προσφέρει κάποιος σε ένα άρρωστο πριν φτάσει το ασθενοφόρο. Ποιοι είναι οι στόχοι του Πρώτου Βοηθού α. Να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Copyright Ιούνιος 2009, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Διεύθυνση Σώµατος Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Τµήµα Εκπαίδευσης 1 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Εγχειρίδιο Εκπαιδευόµενου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ Ανάταξη (κλειστή) Ακινητοποίηση Άσκηση ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ Συνεχής έλξη Ακινητοποίηση σε νάρθηκα Λειτουργικός νάρθηκας Εφαρμογή επίδεσης 1)Ακινητοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες Βοήθειες στο Χώρο Εργασίας. Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Πρώτες Βοήθειες στο Χώρο Εργασίας. Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Πρώτες Βοήθειες στο Χώρο Εργασίας Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Τι είναι Α Βοήθειες Η βοήθεια που παρέχεται σε ασθενείς άμεσα μετά τον τραυματισμό ή την πάθηση και πριν προσέλθει ιατρική

Διαβάστε περισσότερα

2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Αιμορραγίες Ρινορραγία Εγκεφαλική αιμορραγία Αιμορραγία από την κοιλιακή χώρα Γενικές οδηγίες αντιμετώπισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΕΣ/ΣΕΣ ΑΘΗΝΩΝ. Μέρος Α

ΕΕΣ/ΣΕΣ ΑΘΗΝΩΝ. Μέρος Α 1 Μέρος Α 1 6 Νοσοκοµείο! Υπηρεσίες ιάσωσης Πρώτες Βοήθειες Κλήση για Βοήθεια Ασφάλεια /Εκτίµηση 7 2 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Είναι οι πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουµε στον τόπο του ατυχήµατος: 1. για τη

Διαβάστε περισσότερα

2 Βασικές Αρχές Πρώτων Βοηθειών

2 Βασικές Αρχές Πρώτων Βοηθειών 2 Βασικές Αρχές Πρώτων Βοηθειών Σκοπός τους είναι: Η διατήρηση της ζωής, Η πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης του θύματος, Η ανακούφιση από τον πόνο και η βοήθεια για ανάνηψη του θύματος (Παπασταματίου

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό

Τίτλος Μαθήματος: Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό Τίτλος Μαθήματος: Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό Ενότητα: Μυοσκελετικές κακώσεις Διδάσκοντες: Γιάνης Δημολιάτης (υπεύθυνος), Ευαγγελία Ντζάνη, Αικατερίνη Καβλακούδη, Ελένη Γαλανοπούλου, Κωνσταντία-

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Φροντίδα

Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Φροντίδα Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Φροντίδα Η πρόληψη επειγουσών καταστάσεων είναι θεµελιώδους σηµασίας. Γι αυτό το λόγο πρέπει να είµαστε προετοιµασµένοι και εξοπλισµένοι µε τις κατάλληλες γνώσεις, προκειµένου

Διαβάστε περισσότερα

Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας &

Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, ΤΕΙ Αθήνας ΟΡΙΣΜΟΙ Τραύμα: Είναι οξεία έκθεση σε

Διαβάστε περισσότερα

2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Αιμορραγίες Ρινορραγία Εγκεφαλική αιμορραγία Αιμορραγία από την κοιλιακή χώρα Γενικές οδηγίες αντιμετώπισης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΘΗΝΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 Έλεγχος Αιμορραγίας Αιμόσταση Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες Βοήθειες. Ioannis Lazarettos. MD PhD Orthopaedic Surgeon

Πρώτες Βοήθειες. Ioannis Lazarettos. MD PhD Orthopaedic Surgeon Πρώτες Βοήθειες Ioannis Lazarettos MD PhD Κακώσεις Βλάβη που συμβαίνει στον οργανισμό σαν αποτέλεσμα της επίδρασης εξωγενών βλαπτικών παραγόντων 2 Εκδορά Μικρές ή μεγαλύτερες αποσπάσεις της επιδερμίδας

Διαβάστε περισσότερα

Μιχαήλ Νικ. Πατσίκας

Μιχαήλ Νικ. Πατσίκας Ακτινολογική διερεύνηση των καταγμάτων των μακρών οστών Μιχαήλ Νικ. Πατσίκας Πτυχιούχος Κτηνιατρικής Α.Π.Θ. Πτυχιούχος Ιατρικής Α.Π.Θ Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινολογίας Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ. Διπλωματούχος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22-10-2015 ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΠ. ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ ΔΑΥΙΔ ΜΩΥΣΗΣ ΠΕ 11 ΦΑ ABLS ΓΙΑ ΤΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ;

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΘΩΡΑΚΑ A. ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΠΛΕΥΡΩΝ B. ΠΝΕΥΜΟΘΩΡΑΚΑΣ

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΘΩΡΑΚΑ A. ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΠΛΕΥΡΩΝ B. ΠΝΕΥΜΟΘΩΡΑΚΑΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΘΩΡΑΚΑ A. ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΠΛΕΥΡΩΝ Συχνότερα τα κατάγματα 5 ης - 9 ης πλευράς. Τα κατάγματα 1 ης -2 ης πλευράς απαιτούν πολύ ισχυρή δύναμη, γεγονός που τα συνδέει με αυξημένη πιθανότητα κάκωσης ενδοθωρακικών

Διαβάστε περισσότερα

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες σχετικά με την κατάσταση του θύματος ή αν δεν είστε βέβαιοι πώς να χειριστείτε την κατάσταση, καλέστε 166 ή αναζητήστε

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες 1. Σκοπός της άμεσης μετεγχειρητικής περιόδου είναι η επούλωση των τραυμάτων από τον χειρουργικό τραυματισμό, η αναλγησία και η προετοιμασία για την έναρξη του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για Ασθενείς που Φέρουν Νάρθηκες

Οδηγίες για Ασθενείς που Φέρουν Νάρθηκες Οδηγίες για Ασθενείς που Φέρουν Νάρθηκες Ποιος είναι ο σκοπός της χρήσης ναρθήκων; Οι νάρθηκες που τοποθετούνται στα άνω και στα κάτω άκρα έχουν ως σκοπό την ακινητοποίηση ενός μέρους του σώματος προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ

ΜΕΣΟ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΜΕΣΟ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ Πρώτη Βοήθεια είναι: Η άμεση και προσωρινή φροντίδα που παρέχεται στο θύμα ενός ατυχήματος Η διατήρηση της ζωής, H πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης,

Διαβάστε περισσότερα

11/6/2015 TA KATAΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ. Στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού. Εισαγωγικά στοιχεία

11/6/2015 TA KATAΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ. Στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού. Εισαγωγικά στοιχεία TA KATAΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού Σπονδυλική στήλη: 7 αυχενικοί, 12 θωρακικοί, 5 οσφυϊκοί, 5 ιεροί και 4-5 κοκκυγικοί

Διαβάστε περισσότερα

Αιµορραγία. Η αιµορραγία αυτή προέρχεται από τη διατοµή µιας φλέβας και

Αιµορραγία. Η αιµορραγία αυτή προέρχεται από τη διατοµή µιας φλέβας και Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 55-62 Αιµορραγία Στο κυκλοφορικό σύστηµα του ενήλικα ανθρώπου υπάρχουν έξι λίτρα περίπου αίµατος, το οποίο µεταφέρει στα κύτταρα των ιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 29-10-2015 ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΠ. ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ ΔΑΥΙΔ ΜΩΥΣΗΣ ΠΕ 11 ΦΑ ABLS Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Tι είναι πρώτες βοήθειες;

Tι είναι πρώτες βοήθειες; Α Βοήθειες ΠΕΡΙΟΧΟΜΕΝΑ Τι είναι πρώτες βοήθειες. Γενικά χαρακτηριστικά των ατόμων που παρέχουν πρώτες βοήθειες. Αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού. Τηλέφωνα άμεσης ανάγκης. Τι πρέπει να περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΠΕΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΠΕΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΠΕΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Οι Μαθητές: ΒΑΪΔΑΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗ ΙΩΑΝΝΑ-ΔΑΝΑΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΕΛΙΝΑ ΜΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΛΑΞΗ ΕΛΕΝΗ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ-ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης. Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσικοθεραπείας

Στέφανος Πατεράκης. Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσικοθεραπείας Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσικοθεραπείας Γενικά : Χαλάρωση είναι η ηρεμία και η ανάπαυση του σώματος και του μυαλού, δηλ. το αντίθετο του στρες. ΧΑΛΑΡΩΣΗ: επιστημονικά ορίζεται η κατάσταση κατά την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΚΑΚΩΣΕΩΝ (ανάλογα με το βλαπτικό αίτιο)

ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΚΑΚΩΣΕΩΝ (ανάλογα με το βλαπτικό αίτιο) ΚΑΚΩΣΕΙΣ Κάκωση είναι κάθε βλάβη του οργανισμού που προκαλείται από εξωγενές (εξωτερικό) αίτιο. (βλαπτικό αίτιο ή βλαπτικός παράγοντας) ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΚΑΚΩΣΕΩΝ (ανάλογα με το βλαπτικό αίτιο) ΚΑΚΩΣΕΙΣ Μηχανικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΑ - ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Χ. ΤΥΦΛΙΔΗΣ Ε.Φ.Α. ΦΥΣ/ΤΗΣ

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΑ - ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Χ. ΤΥΦΛΙΔΗΣ Ε.Φ.Α. ΦΥΣ/ΤΗΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΑ - ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Χ. ΤΥΦΛΙΔΗΣ Ε.Φ.Α. ΦΥΣ/ΤΗΣ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ 12.376 ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΤΑΔ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2006-07.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΦΑΝΕΙΑ 3 Ο διασώστης έχει προτεραιότητες µε την άφιξη στο τόπο του ατυχήµατος: - ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

ΙΑΦΑΝΕΙΑ 3 Ο διασώστης έχει προτεραιότητες µε την άφιξη στο τόπο του ατυχήµατος: - ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ 1 ΙΑΦΑΝΕΙΑ 3 Ο διασώστης έχει προτεραιότητες µε την άφιξη στο τόπο του ατυχήµατος: - ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ - ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ - ΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ - ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ-ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ 1)Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

7 Διαταραχές του Θερμορυθμιστικού Κέντρου

7 Διαταραχές του Θερμορυθμιστικού Κέντρου 7 Διαταραχές του Θερμορυθμιστικού Κέντρου 7.1 Θερμοπληξία Η θερμοπληξία προκαλείται από την έκθεση του ατόμου σε υψηλές θερμοκρασίες και την αδυναμία αποβολής θερμότητας από το σώμα του. Εγκεφαλικές διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

ANTIMETΩΠΙΣΗ ΚΑΥΣΩΝΑ

ANTIMETΩΠΙΣΗ ΚΑΥΣΩΝΑ Οι ακόλουθες οδηγίες αφορούν τους εργαζοµένους κατά την διάρκεια καύσωνα. Τα άτοµα αυτά υπόκεινται σε θερµική κόπωση. Ο εργαζόµενος υπόκειται σε θερµική κόπωση όταν το άµεσο εργασιακό του περιβάλλον είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος Στοιβάδες δέρματος Επιδερμίδα (τέσσερις στοιβάδες κυττάρων) Χόριο (άφθονα αγγεία και νεύρα) Υποδερμάτιο πέταλο (περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ ΤΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ ΤΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ ΤΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Σπουδαστής :Τσιούκας ηµήτριος ΛΑΡΙΣΑ 2009 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α - ΙΑΙΡΕΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ -

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει το μέλος του συλλόγου, κτηνίατρος Δρ. Τσελεπίδης Σταύρος

Γράφει το μέλος του συλλόγου, κτηνίατρος Δρ. Τσελεπίδης Σταύρος Γράφει το μέλος του συλλόγου, κτηνίατρος Δρ. Τσελεπίδης Σταύρος Διδάκτωρ Χειρουργικής Α.Π.Θ. Φαρσάλων 76, Λάρισα. Για διευκρινίσεις και απορίες: 2410-627976,6972557239 ή e-mail:stselepidis@hotmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 (ΟΕ-04) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Κωδικός Έκδοση Έγκριση ΣΟΔ-Λ-ΕΓΧ 1 η /2016 ΟΕΦ-ΕΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕ ΑΕΣ -ΕΟΠ

ΟΔΗΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 (ΟΕ-04) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Κωδικός Έκδοση Έγκριση ΣΟΔ-Λ-ΕΓΧ 1 η /2016 ΟΕΦ-ΕΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕ ΑΕΣ -ΕΟΠ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1.1. Έκθεση σε Φυτοφάρμακο 1.1.1. Επαφή με τα μάτια Πλύνετε με άφθονο νερό τα μάτια τουλάχιστον για 10 λεπτά. Ζητήστε ιατρική βοήθεια όταν αυτό είναι εφικτό / απαραίτητο. 1.1.2. Επαφή με το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ. ΙΑΤΡΟΣ, Δρ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΛΑΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ. ΙΑΤΡΟΣ, Δρ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΛΑΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ ΙΑΤΡΟΣ, Δρ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΛΑΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα που παρέχεται στο θύμα ενός ατυχήματος ή σε κάποιον που αρρώστησε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ (ΚΑΡΠΑ)

ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ (ΚΑΡΠΑ) ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ (ΚΑΡΠΑ) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ; Πρώτες Βοήθειες είναι οι μέθοδοι και οι τεχνικές που εφαρμόζονται σε μη απειλητικά για τη ζωή περιστατικά. Σκοπός είναι να μειώσουμε τον

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογική κύφωση Στενός σπονδυλικός σωλήνας Προσανατολισμός των οπισθίων αρθρώσεων Πλευρές σταθερότητα Μυελικός κώνος Θ12-Ο1

Φυσιολογική κύφωση Στενός σπονδυλικός σωλήνας Προσανατολισμός των οπισθίων αρθρώσεων Πλευρές σταθερότητα Μυελικός κώνος Θ12-Ο1 Φυσιολογική κύφωση Στενός σπονδυλικός σωλήνας Προσανατολισμός των οπισθίων αρθρώσεων Πλευρές σταθερότητα Μυελικός κώνος Θ12-Ο1 Φυσιολογική λόρδωση Μεγαλύτερα σπονδυλικά σώματα Προσανατολισμός οπισθίων

Διαβάστε περισσότερα

CEDERROTHS Πρώτες Βοήθειες Οδηγίες

CEDERROTHS Πρώτες Βοήθειες Οδηγίες CEDERROTHS Πρώτες Βοήθειες Οδηγίες ιαβάστε µε προσοχή το περιεχόµενο πριν συµβεί το ατύχηµα 1 Πριν δώσεις τις Πρώτες Βοήθειες εξακρίβωσε την κατάσταση! Προσπάθησε γρήγορα και ψύχραιµα Να εντοπίσεις τι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1. 31/3/2011 Bogdan Raitsiou M.D 1

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1. 31/3/2011 Bogdan Raitsiou M.D 1 ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1 Bogdan Raitsiou M.D 1 Πνιγμός στο νερό Ξένο σώμα Θερμοπληξία Υποθερμία Bogdan Raitsiou M.D 2 ΠΝIΓΜΟΣ Εμβύθιση ή κατάδυση εντός υγρού, συχνά συνδυάζεται με : *

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Τοποθέτησης και Χρήσης του Νάρθηκα Απαγωγής του Ώμου μετά από Αρθροσκοπική Θεραπεία Ρήξεων του Τενοντίου Πετάλου

Οδηγίες Τοποθέτησης και Χρήσης του Νάρθηκα Απαγωγής του Ώμου μετά από Αρθροσκοπική Θεραπεία Ρήξεων του Τενοντίου Πετάλου Οδηγίες Τοποθέτησης και Χρήσης του Νάρθηκα Απαγωγής του Ώμου μετά από Αρθροσκοπική Θεραπεία Ρήξεων του Τενοντίου Πετάλου Ο λειτουργικός νάρθηκας απαγωγής του Ώμου αποτελείται από 5 τμήματα (#1-5): το μαξιλάρι

Διαβάστε περισσότερα

11/6/2015 ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ

11/6/2015 ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ Η ανάταξη επιτυγχάνεται με 3 τρόπους. Η επιλογή γίνεται από τον γιατρό βάση της κατάστασης του ασθενή. Α)Χειρισμοί Εφαρμόζεται έλξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ & ΣΚΕΛΕΤΟΥ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ & ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ & ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΥΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΕΝΟΝΤΩΝ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΟΣΤΩΝ 2. ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ Α. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

5.4 Το μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου ΜΙΚΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

5.4 Το μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου ΜΙΚΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 3. Να βάλετε σε κύκλο το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση που συμπληρώνει σωστά την πρόταση: Α. Η μέλισσα είναι έντομο που: α. έχει σπονδυλική στήλη β. μπορεί να κολυμπάει γ. πετάει με τη βοήθεια μεμβρανωδών

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑΤΩΝ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑΤΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑΤΩΝ Κλειστά (χωρίς λύση της συνέχειας του δέρματος) Ανοικτά (λύση της συνέχειας του δέρματος) επείγουσα χειρουργική επέμβαση Grade I: Grade II: Grade III

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ. ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ. ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005 ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005 ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ Τι είναι αναζωογόνηση ; Για τη διατήρηση της ζωής χρειάζεται συνεχής τροφοδοσία όλων των οργάνων με

Διαβάστε περισσότερα

Επι.Ζω. (Επιμόρφωση Ζωής) ΚΑΡ.Π.Α. Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε Ενήλικα

Επι.Ζω. (Επιμόρφωση Ζωής) ΚΑΡ.Π.Α. Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε Ενήλικα ΚΑΡ.Π.Α. Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε Ενήλικα Η Βασική Υποστήριξη Ζωής αναφέρεται στη διατήρηση της βατότητας του Αεραγωγού και στην υποστήριξη της Αναπνοής και της Κυκλοφορίας, χωρίς τη χρήση άλλου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ η Εισαγωγή ΔΙΑΛΕΞΗ Ορισμός Πρώτες Βοήθειες είναι η επιδέξια εφαρμογή αποδεκτών αρχών θεραπείας σε περιπτώσεις: τραύματος ξαφνικής ασθένειας με

Διαβάστε περισσότερα

Ρήξη του Επιχείλιου Χόνδρου του Ώμου και Βλάβες SLAP

Ρήξη του Επιχείλιου Χόνδρου του Ώμου και Βλάβες SLAP Ρήξη του Επιχείλιου Χόνδρου του Ώμου και Βλάβες SLAP Τι είναι οι σύνδεσμοι και ο επιχείλιος χόνδρος στον ώμο; Η γληνοβραχιόνια άρθρωση του ώμου είναι μία σφαιροειδής ενάρθρωση που σχηματίζεται από την

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ A ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ Ε.Δ.Χ. AYTOKINHTOY

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ A ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ Ε.Δ.Χ. AYTOKINHTOY ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ A ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ Ε.Δ.Χ. AYTOKINHTOY 1. Η βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση περιλαμβάνει : Α) Άμεση αναγνώριση απώλειας αισθήσεων, αναπνοής και κυκλοφορίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑ 1 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Αποτελείται από την καρδιά και τα αγγεία( αρτηρίες, φλέβες, τριχοειδή αγγεία). Η καρδιά με τους παλμικούς ρυθμούς στέλνει το αίμα στο σώμα. Οι αρτηρίες παίρνουν το αίμα από την καρδιά

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Πρώτων Βοηθειών

Τεχνικές Πρώτων Βοηθειών 3 Τεχνικές Πρώτων Βοηθειών 3.1 Θέση Ανάνηψης Ενηλίκων Αυτή η θέση βοηθάει ένα άτομο, ημιλιπόθυμο ή αναίσθητο, να αναπνεύσει, αφού εμποδίζει τη γλώσσα να πέσει στο πίσω μέρος του λαιμού, ενώ επιτρέπει τα

Διαβάστε περισσότερα

Παθητικά στοιχεία. Οστά. Αρθρ. χόνδροι. Πολύπλοκη κατασκευή. Σύνδεσμοι τένοντες. Ενεργητικά στοιχεία. Ανομοιογενή βιολογικά υλικά.

Παθητικά στοιχεία. Οστά. Αρθρ. χόνδροι. Πολύπλοκη κατασκευή. Σύνδεσμοι τένοντες. Ενεργητικά στοιχεία. Ανομοιογενή βιολογικά υλικά. Κινησιοθεραπεία Ιδιότητες Υλικών 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ Ανθρώπινο σώμα Παθητικά στοιχεία Οστά Αρθρ. χόνδροι Πολύπλοκη κατασκευή Σύνδεσμοι τένοντες Ανομοιογενή βιολογικά υλικά Ενεργητικά στοιχεία Μύες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΑΜΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΑΜΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΑΜΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ Γνωρίζουμε πλέον τι είναι σπήλαιο, πως έχει δημιουργηθεί, τις τεχνικές ανάβασης και κατάβασης, τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουμε και πως θα τους αντιμετωπίσουμε.

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 26-34. Αεροφόροι οδοί

Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 26-34. Αεροφόροι οδοί Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 26-34 Αεροφόροι οδοί Οι αεροφόροι οδοί επιτρέπουν την είσοδο του αέρα από το Περιβάλλον µέχρι τους πνεύµονες κατά τη φάση της εισπνοής

Διαβάστε περισσότερα

Τραυματισμοί στο Ποδόσφαιρο

Τραυματισμοί στο Ποδόσφαιρο Τραυματισμοί στο Ποδόσφαιρο Φάουλ Κάποια φάουλ μπορεί να είναι πολύ βίαια και ο ποδοσφαιριστής που δέχτηκε το φάουλ μπορεί να τραυματιστεί ή ελαφρά ή σοβαρά. Στον ελαφρό τραυματισμό (π.χ. μελανιά, γρατσουνιά,

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση European Resuscitation Council www.erc.edu Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος Το πρόβλημα 75.000 εξωνοσοκομειακοί θάνατοι από ΑΚΑ/έτος στο UK & 330.000 στις USA Πιθανότητα επιβίωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑΣ

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ Όταν η εσωτερική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος πέφτει κάτω από 35ο C, το αποτέλεσμα είναι η υποθερμία. Όταν η θερμοκρασία ελαττωθεί κάτω από τα κανονικά επίπεδα λειτουργίας του θερμοστάτη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ή ΚΑΡ.Π.Α. (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση)

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ή ΚΑΡ.Π.Α. (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ή ΚΑΡ.Π.Α. (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) Η Βασική Υποστήριξη Ζωής αναφέρεται στη διατήρηση της βατότητας του Αεραγωγού και στην υποστήριξη της Αναπνοής και της Κυκλοφορίας, χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθεις τραυματισμοί σε τριαθλητές και βασικά στοιχεία για την αποκατάστασή τους. Χοντολίδης Πάνος Φυσικοθεραπευτής MSc PT

Συνήθεις τραυματισμοί σε τριαθλητές και βασικά στοιχεία για την αποκατάστασή τους. Χοντολίδης Πάνος Φυσικοθεραπευτής MSc PT Συνήθεις τραυματισμοί σε τριαθλητές και βασικά στοιχεία για την αποκατάστασή τους Χοντολίδης Πάνος Φυσικοθεραπευτής MSc PT Τι είναι τραυματισμός??? Είναι τα μυοσκελετικά συμπτώματα που είτε: εμποδίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Μυϊκές θλάσεις και αποκατάσταση ΠΗΔΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ

Μυϊκές θλάσεις και αποκατάσταση ΠΗΔΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ Μυϊκές θλάσεις και αποκατάσταση ΠΗΔΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ Ορισμός : Οξεία μυϊκή θλάση ορίζεται η ρήξη των μυϊκών ινών στο μυ η οποία είναι αποτέλεσμα εφαρμογής υπέρμετρης ξαφνικής δύναμης στο μυ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΔΥΝΟΙ BYPASS Το Bypass ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη είναι μια από τις συνηθείς επεμβάσεις καρδιάς. Οι στεφανιαίες αρτηρίες περιβάλλουν τον καρδιακό μυ και τον τροφοδοτούν με αίμα και οξυγόνο. Όταν οι αρτηρίες

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η ρήξη του έσω μηνίσκου ;

Τι είναι η ρήξη του έσω μηνίσκου ; Τι είναι η ρήξη του έσω μηνίσκου ; Η άρθρωση του γόνατος σχηματίζεται από την ένωση δύο οστών, της κνήμης και μηριαίου ( βλέπε ανατομία γόνατος). Μεταξύ των δύο οστών υπάρχουν δύο στρογγυλοί δίσκοι οι

Διαβάστε περισσότερα

Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος

Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος Κίνδυνοι από το ηλεκτρικό ρεύμα Α) Ηλεκτροπληξία Εγκαύματα στο σώμα λόγω επίδρασης του ηλεκτρικού τόξου (εγκαταστάσεις ισχύος υψηλής τάσης) Β) Έκρηξη Έκρηξη σε ατμόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΝΤΥΠΟ 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΠΟΥ Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

YΠΟΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ. Από τον ελάσσονα τροχαντήρα έως το όριο άνω προς μέσο τριτημόριο του μηριαίου

YΠΟΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ. Από τον ελάσσονα τροχαντήρα έως το όριο άνω προς μέσο τριτημόριο του μηριαίου YΠΟΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ Από τον ελάσσονα τροχαντήρα έως το όριο άνω προς μέσο τριτημόριο του μηριαίου ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΩΝ Το κεντρικό τμήμα ευρίσκεται σε κάμψη απαγωγή έξω στροφή (λαγονοψοϊτης- απαγωγείς,

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητικές κακώσεις : Τραυματισμοί και κατάγματα

Αθλητικές κακώσεις : Τραυματισμοί και κατάγματα Υπεύθυνη καθηγήτρια: Λουκοπούλου Νεκταρία Αθλητικές κακώσεις : Τραυματισμοί και κατάγματα Η BARBIE ΚΑΙ ΟΙ 3 ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ Κωνστανταρόπουλος Νίκος, Κονιδάρη Αναστασία, Καλαπόδης Παναγιώτης, Καραπατάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΦΟΡΤΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΦΟΡΤΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΦΟΡΤΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών, συνίστανται σε [1]: Λήψη κάθε απαιτούμενου μέτρου, ώστε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. " ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ"

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ.  ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. " " 1 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ

ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ Στόχοι Να γνωρίζουμε βασικά θέματα του ΑΕΑ (AED) Να εφαρμόζουμε τον ΑΕΑ Να γνωρίζουμε να εφαρμόζουμε ΚΑΡ.Π.Α. σε συνδυασμό με ΑΕΑ Να γνωρίζουμε βασικά στοιχεία για

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Πληροφορίες: /29

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Πληροφορίες: /29 Ασκήσεις για ασθενείς μετά από Κατάγματα μηρού Σηκώστε το πέλμα σας προς τα πάνω. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε. Σφίξτε τον μηρό σας για να τεντώσει το γόνατο σας. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε Σύρετε την φτέρνα σας

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 13η Πολιομυελίτιδα - Ακρωτηριασμοί

Διάλεξη 13η Πολιομυελίτιδα - Ακρωτηριασμοί ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 13η Πολιομυελίτιδα - Ακρωτηριασμοί Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Πολιομυελίτιδα Νόσος που οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Υγιεινή και ασφάλεια (Θ) Ερωτήσεις Πιστοποίησης

Υγιεινή και ασφάλεια (Θ) Ερωτήσεις Πιστοποίησης Υγιεινή και ασφάλεια (Θ) Ερωτήσεις Πιστοποίησης Ερώτηση 1η: (Ομάδα 2.1.13) Τι είναι η επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας (ΕΥΑΕ) και ποια τα καθήκοντά της? Είναι η επιτροπή που συστήνεται από

Διαβάστε περισσότερα

κλινική εξέταση οδηγός για Barbara Bates, M.D. ISBN 9780960-372-144-4 Δεύτερη έκδοση Χ. Μουτσόπουλου Καθηγητού Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

κλινική εξέταση οδηγός για Barbara Bates, M.D. ISBN 9780960-372-144-4 Δεύτερη έκδοση Χ. Μουτσόπουλου Καθηγητού Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οδηγός για κλινική εξέταση Δεύτερη έκδοση Barbara Bates, M.D. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Χ. Μουτσόπουλου Καθηγητού Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων I. Ανδρουλάκη Καθηγητού Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΘΗΕΩΝ - ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ

ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΘΗΕΩΝ - ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΘΗΕΩΝ - ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ Ορισμός Η απώλεια των αισθήσεων αναφέρεται στην αδυναμία απόκρισης έναντι άλλων ανθρώπων και δραστηριοτήτων. υχνά, καλείται κώμα ή κωματώδης κατάσταση. Μπορούν να συμβούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ

ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ Δρ. Νεκτάριος Λαϊνάκης Επιμ Α Χειρουργός Παίδων Γιατί είναι σημαντικό το παιδιατρικό τραύμα Είναι συχνό: 1 στα 6 παιδιά κάθε χρόνο θα χρειαστούν φροντίδα

Διαβάστε περισσότερα

Η μυϊκή ομάδα η οποία βρίσκεται στην οπίσθια επιφάνεια του μηρού (οπίσθιοι μηριαίοι μύες) αποτελείται από τρεις μύες (εικόνα):

Η μυϊκή ομάδα η οποία βρίσκεται στην οπίσθια επιφάνεια του μηρού (οπίσθιοι μηριαίοι μύες) αποτελείται από τρεις μύες (εικόνα): Τι είναι η θλάση των οπίσθιων μηριαίων; Η μυϊκή ομάδα η οποία βρίσκεται στην οπίσθια επιφάνεια του μηρού (οπίσθιοι μηριαίοι μύες) αποτελείται από τρεις μύες (εικόνα): - Δικέφαλο μηριαίο - Ημιημενώδη 1

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΡΑΧΗ Αποτελεί τον μυοσκελετικό άξονα στήριξης του κορμού με κύριο οστικό στοιχείο τους σπονδύλους και την παράλληλη συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τη μέση

ασκήσεις για τη μέση ασκήσεις για τη μέση 1 η άσκηση ύπτια θέση (ανάσκελα) Λυγίζουμε τα δύο γόνατα και τα τραβάμε με τα χέρια δυνατά προς το στήθος. Μετράμε αργά μέχρι το 5 και επαναφέρουμε τα πόδια στην αρχική θέση. Χαλαρώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες Βοήθειες γύρω από το νερό. Διδακτική Κολύμβησης Μάιος 2011

Πρώτες Βοήθειες γύρω από το νερό. Διδακτική Κολύμβησης Μάιος 2011 Πρώτες Βοήθειες γύρω από το νερό Διδακτική Κολύμβησης Μάιος 2011 Μανούβρα του HEIMLICH Δίδεται όταν: Το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει ή να φωνάξει Το άτομο αρχίζει και μελανιάζει από έλλειψη οξυγόνου Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ (ARDS) ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΛΙΠΩΔΗΣ ΕΜΒΟΛΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ (ARDS) 36 ώρες μετά την κάκωση & υποογκαιμία

Διαβάστε περισσότερα

- Ενδεικτικές διδακτικές προσεγγίσεις στο µάθηµα της Φυσικής Αγωγής

- Ενδεικτικές διδακτικές προσεγγίσεις στο µάθηµα της Φυσικής Αγωγής Βασικές γνώσεις Πρώτων Βοηθειών - Ενδεικτικές διδακτικές προσεγγίσεις στο µάθηµα της Φυσικής Αγωγής ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φυσικής Αγωγής ιδασκαλία των Πρώτων Βοηθειών στα πλαίσια της Φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 1-7-8

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 1-7-8 ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 1-7-8 Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Στον ανθρώπινο οργανισµό a) όλα τα κύτταρα έχουν το ίδιο σχήµα και την ίδια λειτουργία b) υπάρχουν κύτταρα µε το ίδιο σχήµα και την ίδια λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Η αλληλεπίδραση μεταξύ του συστήματος αναφοράς επειγόντων περιστατικών - ΕΚΑΒ, των πολιτών που μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματική ΚΑΡΠΑ και της έγκαιρης χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

ESCAPE: Μιαεκπαιδευτική αθλητική πρόκλησηγιατηνενίσχυση τηςαυτογνωσίαςτωνµαθητών

ESCAPE: Μιαεκπαιδευτική αθλητική πρόκλησηγιατηνενίσχυση τηςαυτογνωσίαςτωνµαθητών ESCAPE: Μιαεκπαιδευτική αθλητική πρόκλησηγιατηνενίσχυση τηςαυτογνωσίαςτωνµαθητών 21 ο Γυµνάσιο Πάτρας Σχ. Έτος 2012-13 13 ΑΘΛΟΥΜΑΣΤΕ CITIUS ALTIUS FORTIUS πιο γρήγορα πιο ψηλά πιο δυνατά Ντόπινγκ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΘΕΜΑ: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ. ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΣΙΟΓΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική Θεραπεία των Οστεοπορωτικών Καταγμάτων

Χειρουργική Θεραπεία των Οστεοπορωτικών Καταγμάτων Χειρουργική Θεραπεία των Οστεοπορωτικών Καταγμάτων Η εμφάνιση καταγμάτων αποτελεί την κυριότερη επιπλοκή της οστεοπόρωσης. Τα περισσότερα κατάγματα επουλώνονται χωρίς να υπάρχει ανάγκη χειρουργικής επέμβασης,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ Κάθε οργανωμένο Φαρμακείο που «σέβεται» τον «εαυτό» του και τους πελάτες του, θα πρέπει να διατηρεί ένα τουλάχιστον στοιχειωδώς οργανωμένο φαρμακείο πρώτων βοηθειών με τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλήτρια: Παπαδοπούλου Θεοδώρα Προπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής. Υπεύθυνος καθηγητής: Τυροδήμος Ηλίας Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής

Ομιλήτρια: Παπαδοπούλου Θεοδώρα Προπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής. Υπεύθυνος καθηγητής: Τυροδήμος Ηλίας Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Φαρμακευτική Σχολή Ομιλήτρια: Παπαδοπούλου Θεοδώρα Προπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής Υπεύθυνος καθηγητής: Τυροδήμος Ηλίας Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης

Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Ανατομική της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Η ποδοκνημική άρθρωση είναι η άρθρωση που σχηματίζεται στη θέση σύνδεσης τριών οστών: του κάτω άκρου της περόνης προς τα έξω

Διαβάστε περισσότερα

Κράμπα. Παράγοντες πρόκλησης μυϊκής κράμπας

Κράμπα. Παράγοντες πρόκλησης μυϊκής κράμπας Κράμπα -Η εμφάνιση κράμπας είναι συχνότερη σε άτομα της 3ης ηλικίας, σε μη γυμνασμένους και υπέρβαρους ανθρώπους ακόμα και στους αθλητές,ιδίως ύστερα απο μακρά εξαντλητική προσπάθεια και έντονη εφίδρωση.

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Τσαπακίδης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Γράφει: Τσαπακίδης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Γράφει: Τσαπακίδης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Η οστεοτομία είναι μια επέμβαση με την οποία ο χειρουργός διαχωρίζει το οστό (προκαλεί δηλαδή, τεχνικά κάταγμα). Στη συνέχεια επανατοποθετεί τα κομμάτια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΊΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ

ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΊΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΊΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ Σκοπός του συγκεκριμένου μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι σπουδαστές τις αιτίες των συχνότερων παθήσεων, και πως μπορούν να λειτουργούν προληπτικά με την σωστή εκτέλεση

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης (Φυσικ/τής)

Στέφανος Πατεράκης (Φυσικ/τής) ΜΥΣ Οι μύες είναι όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Σχηματίζονται από μυϊκό ιστό. Μαζί με τους τένοντες συμβάλουν στην κίνηση των οστών. Είδη των μυών Ο μυς της καρδιάς, Οι λείοι, και Οι γραμμωτοί. Ο μυς

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΟΣ Βασικός εχθρός στην αντιμετώπιση του τραυματία και του ασθενούς είναι ο χρόνος. Σ ένα τραυματία οι πιθανότητες επιβίωσης ελαττώνονται αν δεν αντιμετωπισθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: «Η ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ»

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: «Η ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ» ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: «Η ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ» ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ Σε περίπτωση λιποθυμία ελέγχουμε τα εξής: Ασφάλεια Ανταπόκριση Αεραγωγός Αναπνοή ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σε περίπτωση ατυχήματος πριν κάνουμε κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση»

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση» Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις λέξεις κίνηση και μετακίνηση; Μετακινούνται όλοι οι οργανισμοί; Άσκηση σελ. 98 ΣΒ Α. Η Κίνηση στους μονοκύτταρους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα