ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ. τους δις ευρώ. έλλειμμα 2.7 εκατομμυρίων τόνων. Ινδία.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ. τους δις ευρώ. έλλειμμα 2.7 εκατομμυρίων τόνων. Ινδία."

Transcript

1 ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Η ΕΕ έχει σημαντικό εμπορικό έλλειμμα στα ψάρια και στα προϊόντα τους. Το 2005, οι εισαγωγές στην ΕΕ ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων έφτασαν συνολικά τα 13.6 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ οι εξαγωγές ανήλθαν συνολικά σε 2.1 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα εμπορικό έλλειμμα 11.5 δις ευρώ. Από την άποψη του όγκου, η ΕΕ εισήγαγε 4.4 εκατομμύρια τόνους των ψαριών και προϊόντων τους και εξήγαγε 1.7 εκατομμύρια τόνους, ένα έλλειμμα 2.7 εκατομμυρίων τόνων. Η Νορβηγία είναι ο κύριος προμηθευτής ψαριών και προϊόντων τους στην ΕΕ, που αποτελούν το 16.8% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ από την άποψη της αξίας. Οι άλλοι κύριοι προμηθευτές, κατά φθίνουσα σειρά ή σημασία, ήταν οι: Ισλανδία, Κίνα, ΗΠΑ, Μαρόκο, Ταϊλάνδη, Χιλή, Ισημερινός, Αργεντινή και Ινδία.

2 ΕΜΠΟΡΙΟ EΕ - ΚΟΣΜΟΥ Το 2005, οι συνολικές εισαγωγές της ΕΕ ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων ανήλθαν σε 4.4 εκατομμύρια τόνους, μια αύξηση 5% από την άποψη του όγκου έναντι του Ως αποτέλεσμα της σχεδόν εξάντλησης σε ορισμένα αποθέματα αλιείας της ΕΕ και τους μειωμένους περιορισμούς, η ΕΕ γίνεται όλο και περισσότερο εξαρτώμενη από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες για τη βιομηχανία επεξεργασίας της. Το 2005, 84% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ ήταν μη-επεξεργασμένα προϊόντα αλιείας. Τα φιλέτα ψαριών και άλλο κρέας ψαριών (κώδικας 0304 HS) αποτέλεσαν το 25% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ. Το μερίδιο της Αμερικανικής αγοράς σε αυτήν την ιδιαίτερη κατηγορία ήταν 12%. Η Ισπανία κάνει το 22% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ, εισάγοντας κυρίως καρκινοειδή, μαλάκια και παγωμένα ψάρια. Άλλα σημαντικά κράτη εισαγωγείς είναι το ΗΒ (12%) κυρίως εισάγοντας έτοιμα ψάρια, η Δανία (12%) κυρίως εισάγοντας φρέσκα ή κατεψυγμένα ψάρια, η Γερμανία (10%) κυρίως εισάγοντας φιλέτα ψαριών και η Ιταλία (9%) κυρίως εισάγοντας μαλάκια και έτοιμα ψάρια.

3

4 Η ανάγκη δημιουργίας ποικιλίας στην υδατοκαλλιέργεια Θεωρητικό υπόβαθρο Τρέχουσα κατάσταση Κριτήρια επιλογών

5 ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΞΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Η συνεχής ελεγχόμενη αναπαραγωγή - και, η βασισμένη σε αυτή εξημέρωση- αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό δείκτη της ικανότητας υποστήριξης της ανάπτυξης της υδατοκαλλιέργειας. Η γνώση της προόδου της εξημέρωσης μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τη κατάσταση και τις προοπτικές της υδατοκαλλιέργειας. Για τη κατανόηση του πίνακα 1 που παρουσιάζεται παρακάτω, τρεις όροι είναι ουσιαστικής σπουδαιότητας: συνεχής ελεγχόμενη αναπαραγωγή, εξημέρωση και βιοτεχνολογική γενετική βελτίωση.

6 Συνεχής ελεγχόμενη αναπαραγωγή Η αναπαραγωγή των οργανισμών ελέγχεται όταν συμβαίνει σε αιχμαλωσία προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανθρώπινοι σκοποί. Ο έλεγχος μπορεί να περιορίζεται στην ένωση των ώριμων οργανισμών ή των απελευθερωμένων σεξουαλικών προϊόντων τους (αυγά και σπέρμα). Μπορεί να συμπεριλάβει την εμβρυική ανάπτυξη, τη γέννηση ή την εκκόλαψη, και τη εκτροφή νυμφών μέχρι τη μεταμόρφωση. Όταν οι απόγονοι που παρήχθησαν κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες ωριμάσουν σεξουαλικά και ζευγαρώσουν επιτυχώς και αναπαραχθούν υπό ελεγχόμενες συνθήκες, τότε ένας κύκλος από την ελεγχόμενη αναπαραγωγή ολοκληρώνεται. Για την επίτευξη ανεξαρτησίας από άγριους πληθυσμούς (προνύμφες, ψάρια, γεννήτορες), ο έλεγχος της αναπαραγωγής πρέπει να συνεχιστεί για περισσότερο από μόνο έναν κύκλο. Όταν αυτό επιτευχθεί, ο έλεγχος της αναπαραγωγής μπορεί να χαρακτηριστεί συνεχής.

7 Εξημέρωση Η αρχική έννοια του όρου «εξημέρωση» είναι η βαθμιαία προσαρμογή ενός οργανισμού στη συνθήκες διαβίωσης που καθορίζονται από κάποια μορφή ανθρώπινης παρέμβασης. Υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι κάποιο είδος εξοικείωσης στο περιβάλλον της αιχμαλωσίας ή της καλλιέργειας, και μια επιλογή γνωρισμάτων για καλύτερη επιβίωση κάτω από τέτοιες συνθήκες πραγματοποιείται κατά την διάρκεια της πρώτης αναπαραγωγής και μεμονωμένης ανάπτυξης. Μερικοί συγγραφείς, επομένως, μιλούν για μια φάση «ακούσιας» εξημέρωσης (Dunham και λοιποί., 2001). Αυτό μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των απογόνων ενός ζευγαριού γεννητόρων, το οποίο, προφανώς, ισχύει ιδιαίτερα για πολλούς υδρόβιους οργανισμούς. Εντούτοις, τέτοιες ακούσιες επιλογές είναι στην καλύτερη περίπτωση το πρώτο βήμα μετά από μία πραγματική εξημέρωση, και πρέπει καλύτερα να θεωρηθεί ως μια μορφή φυσικής προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον. Πραγματική εξημέρωση με τη μορφή σκόπιμης προσαρμογής συνέβαινε παραδοσιακά μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής.

8 Η εξημέρωση απαιτεί συνεχή ελεγχόμενη αναπαραγωγή (απεριόριστη αναπαραγωγή, δηλ. η ακολουθία Π-> > F1-> > F2-> > F3, κ.λπ. πρέπει να κρατηθεί χωρίς περαιτέρω εισαγωγές άγριων ατόμων) ως απαραίτητη προϋπόθεση, ειδάλλως καμία περαιτέρω αιχμάλωτη γενεά δεν θα παραγόταν στην οποία θα μπορούσαν να περάσουν οι νέες γενετικές ιδιότητες. Ένας σημαντικός περιορισμός στη συνεχή ελεγχόμενη αναπαραγωγή, και κατά συνέπεια τη μόνιμη εξημέρωση, είναι η ακραία ενδογαμία. Μόλις η συνεχής ελεγχόμενη αναπαραγωγή επιτευχθεί, τότε η διαδικασία εξημέρωσης μπορεί να συνεχιστεί προς την επιλογή και τη παραγωγή καθαρών φυλών.

9 Βιοτεχνολογική γενετική βελτίωση Δεν σχετίζεται με τις παραδοσιακές μεθόδους βελτίωσης όπου η γενετική βελτίωση επιτυγχάνεται μέσω επιλογής θεμιτών χαρακτηριστικών στους απογόνους αλλά σχετίζεται με απευθείας επέμβαση στο γενετικό υλικό ενός οργανισμού με βιοτεχνολογικές μεθόδους που έχει ως συνέπεια την έκφραση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Τέτοιου είδους βελτίωση πρέπει να συζητείται μόνο σε πειραματικό επίπεδο και σίγουρα να μην εφαρμόζεται σε είδη που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα (γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί).

10 Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΨΑΡΙΩΝ: ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Αποτελέσματα της έρευνας στη διαφοροποίηση των ψαριών στη Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του δικτύου CIHEAM στην τεχνολογία της Υδατοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο (TECAM).

11 Οι περιορισμοί για τη μελλοντική ανάπτυξη της μεσογειακής βιομηχανίας της υδατοκαλλιέργειας μπορούν να ομαδοποιηθούν σε διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες απαιτούν όχι μόνο συγκεκριμένη δράση αλλά και συντονισμό. Οι κατηγορίες των περιορισμών οι οποίες πρέπει να εξεταστούν συσχετίζονται με: (α) βιολογικές και τεχνικές πτυχές, κυρίως αναφερόμενες σε προβλήματα ασθενειών, αλλά και συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών που αφορούν τη ποικιλία λόγω εισαγωγής νέων ειδών στη περιοχή, προβλήματα ποιοτικού ελέγχου. (β) ζωοτεχνικοί περιορισμοί όπως η εποχικότητα της παραγωγής που αντιμετωπίζει διαφορετικές εποχιακές διακυμάνσεις ζήτησης. (γ) περιβαλλοντικές ανησυχίες που συνδέονται με τη θέση των επιχειρήσεων και τον αντίκτυπο των αποβλήτων τους στο περιβάλλον. (δ) περιορισμένη διαθεσιμότητα πληροφοριών για τον προγραμματισμό και για την καθημερινή λειτουργία των καλλιεργειών. (ε) έλλειψη πιθανών περιοχών για νέες μονάδες υδατοκαλλιέργειας.

12 Το λαβράκι και η τσιπούρα έχουν χάσει την εικόνα του πολυτελούς προϊόντος και έχουν γίνει ένα κοινό προϊόν. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει μόνο ένας περιορισμένος αριθμός στρατηγικών που οι παραγωγοί μπορούν να ακολουθήσουν προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το κέρδος τους και να εξασφαλιστεί έτσι μια συνεχής επέκταση της μεσογειακής βιομηχανίας υδατοκαλλιέργειας, σε μια πάντα περισσότερη ανταγωνιστική αγορά. Ο πίνακας 4 συνοψίζει τη σειρά των επιλογών, στρατηγικές αγοράς και παραγωγής, ενδεχομένως διαθέσιμες για την ανάπτυξη αυτού του τομέα. Οι κύριες στρατηγικές περιλαμβάνουν: (α) μείωση στο κόστος παραγωγής (β) αύξηση στις τιμές πώλησης και (γ) απάντηση στην απαίτηση για ποικιλία.

13 Πρέπει να αναφερθεί ότι αυτές οι στρατηγικές δεν αποκλείουν άλλες εναλλακτικές λύσεις. Παραδείγματος χάριν, η μείωση του κόστους παραγωγής, που επιτεύχθηκε στη καλλιέργεια σολομών (μέσω των βελτιώσεων στις τροφές, έλεγχο των ασθενειών και πρόληψη, γενετική και αναπαραγωγή, διαχείριση, αυτοματοποίηση, κ.λπ.) μπορεί να συνοδεύεται με περίπλοκες μεθόδους μάρκετινγκ, όπου η διαφοροποίηση των προϊόντων διαδραμάτισε έναν σημαντικό ρόλο. Όσον αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής, υπάρχει ακόμα περιθώριο για βελτιώσεις στην διαχείριση των μονάδων, την αυτοματοποίηση, τη διαχείριση των ασθενειών, περισσότερες και αποδοτικότερες τροφές, γενετική και αναπαραγωγή, κ.λπ. Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούν δυνατή τη διατήρηση των περιθωρίων κέρδους σε έναν ανταγωνιστικό τομέα.

14

15 Για την επέκταση της προσφοράς, η διαφοροποίηση των συστημάτων παραγωγής (κλωβοί σε βαθύτερα νερά, συστήματα ανακύκλωσης, κ.λπ.) παρέχει αυτή τη στιγμή και περισσότερο στο μέλλον, βιώσιμες εναλλακτικές για τη παραγωγή στη Μεσόγειο, όπου η έλλειψη πιθανών περιοχών για νέες μονάδες υδατοκαλλιέργειας είναι ένας από τους κύριους περιορισμούς της. Για την επέκταση των αγορών, η διαφοροποίηση των προϊόντων μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τομέα. Αυτή η διαφοροποίηση των προϊόντων μπορεί να αναφέρεται σε: (α) διαφορετικά προϊόντα αγοράς για ένα δεδομένο είδος υδατοκαλλιέργειας, π.χ. διαφορετικό μέγεθος, διαφορετική διαδικασία παραγωγής, διαφορετική παρουσίαση, διαφορετική ποιότητα, κ.λπ. και (β) παραγωγή νέων ειδών.

16 Όσον αφορά τη παραγωγή νέων ειδών, διάφορα κριτήρια πρέπει να ερευνηθούν κατά την επιλογή ενός νέου είδους για εξημέρωση: η εικόνα, το αναμενόμενο κόστος παραγωγής, η αναμενόμενη αποδοχή από την αγορά και την τιμή (λαμβάνοντας υπόψη τη προσφορά από την αλιεία και τις πιθανές διακυμάνσεις λόγω της εισόδου του προϊόντος υδατοκαλλιέργειας) και τη δυνατότητα να δοθεί μια σειρά προϊόντων. Όταν ξεκινά η εμπορική παραγωγή ενός νέου είδους υδατοκαλλιέργειας, με μία συγκεκριμένη τιμή, η τιμή του είδους και η δυνατότητές του στην αγορά μπορεί να επηρεαστούν εύκολα, έτσι οι δαπάνες παραγωγής πρέπει να είναι υπό έλεγχο. Ο συνδυασμός τους θα βοηθήσει στην αξιολόγηση του δυναμικού της αγοράς. Από τις προηγουμένως εξηγημένες στρατηγικές, θα παρουσιαστεί η μέθοδος ανάπτυξης ειδών, οι ιδιαιτερότητές τους και η παρούσα κατάσταση και γνώση για τα νέα μεσογειακά είδη ψαριών.

17 Η δημιουργία ποικιλότητας στα καλλιεργούμενα είδη Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τη ποικιλότητα των ειδών, περισσότερα από 20 θαλάσσια είδη ταυτοποιήθηκαν να είναι σε διαφορετικά στάδια έρευνας για την ανάπτυξη παραγωγικών διαδικασιών. Πληροφορίες από το 1996 σχετικές με την αλιεία αυτών των ειδών δείχνουν χαμηλές συλλήψεις, και πως έτσι, έχουν μια περιορισμένη κλίμακα αγοράς. Αυτό είναι μια σημαντική πτυχή, η οποία πρέπει να αξιολογηθεί όταν εξετάζεται και αναπτύσσεται η καλλιέργεια πιθανών υποψηφίων για την υδατοκαλλιέργεια, δεδομένου ότι οι αναμενόμενες τιμές και η αποδοχή ενός δεδομένου είδους μπορούν να συσχετιστούν με τα αντίστοιχα αλιείας τους, εκτός εάν ακολουθηθεί μια σαφής στρατηγική αγοράς.

18 Ποικιλότητα ειδών: σκοποί, πλεονεκτήματα και περιορισμοί Η αξιολόγηση της ποικιλίας των καλλιεργημένων ειδών πρέπει να στοχεύει στη εξασφάλιση σημαντικότερων αγορών προκειμένου να εξασφαλιστεί μια μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη της μεσογειακής υδατοκαλλιέργειας. Κατά συνέπεια, αυτό είναι η στρατηγική που ψάχνει: (α) την επέκταση της αγοράς (β) το κερματισμό του κινδύνου και (γ) την αύξηση της αποδοτικότητας.

19 Επέκταση της αγοράς Η δυνατότητα προσφοράς νέων ειδών μπορεί να βοηθήσει στη διεύρυνση στις υπάρχουσες αγορές και να αναπτύξει προοπτικές για τη διείσδυση στην αγορά. Αυτή η μορφή ποικιλότητας θα διευρύνει την προσφορά προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, και θα διευκολύνει έτσι την επέκταση ολόκληρης της παροχής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας σε έναν αναπτυσσόμενο τομέα. Αν και εισαχθέντα είδη έχουν ήδη αυξημένη παραγωγή σε πολλά μέρη του κόσμου, αναγνωρίζονται τώρα ως μια από τις κύριες απειλές στην υδρόβια βιοποικιλότητα. Κατά συνέπεια, είναι προτιμητέο να παρασχεθούν νέα αλλά τοπικά είδη παρά εισαγόμενα ξένα είδη, δεδομένου ότι μπορούν να προκύψουν γενετικές επιδράσεις από την αλληλεπίδραση με τα άγρια είδη ψαριών και μπορεί να προκληθεί ζημιά στο φιλοξενών οικοσύστημα από την εισαγωγή και τη χρήση εξωτικών ειδών (Bartley, 1998). Επιπλέον, τα νέα είδη πρέπει να ταιριάξουν με τα πρότυπα των άγριων ψαριών και να έχουν ίδιες οργανοληπτικές ιδιότητες. Έτσι θα εξασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας.

20 Ο κερματισμός του ρίσκου Διευρύνοντας τη προσφορά των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διακύμανσης εσόδων. Από αυτή την άποψη, μια προτιμητέα εναλλακτική λύση είναι αυτή της ανάπτυξης της καλλιέργειας ειδών διαφορετικών από αυτά που καλλιεργούνται ήδη. Όσον αφορά τη Μεσογειακή θαλασσοκαλλιέργεια η ανάπτυξη μη- σπαροειδών (π.χ. μαγιάτικου, ροφοειδών, ή γλωσσών) προσφέρει μια καλύτερη εναλλακτική λύση από τα νέα σπαροειδή, γιατί για τα τελευταία είναι πιθανός ο υψηλός βαθμός συνδιακύμανσης με τις τιμές των τσιπούρας / λαβρακιού. Αν και τα νέα είδη μπορεί να είναι ριψοκίνδυνο να αναπτυχθούν μπορούν να είναι σημαντικά για μια επιχείρηση που είναι ικανή να παράγει περισσότερα διαφορετικά θαλάσσια είδη ψαριών από έναν ανταγωνιστή. Μέχρι το σημείο που διαφορετικά είδη δεν υπόκεινται πιθανώς στο ίδιο σημαντικό πρόβλημα ασθενειών, αυτός είναι πιθανώς ένας τρόπος κερματισμού του κινδύνου ενάντια σε κάποια σοβαρή ασθένεια. Η μεσογειακή υδατοκαλλιέργεια υπέστη ένα πολύ σοβαρό ξέσπασμα μίας ασθένειας στα λαβράκια που προκλήθηκε από έναν nodavirus. Η δυνατότητα να μεταστραφεί μέρος της παραγωγής στην τσιπούρα, η οποία ήταν πιο ανθεκτική στην ασθένεια, μείωσε όχι μόνο τις απώλειες των επιχειρήσεων, αλλά και την επίδραση αυτής της ασθένειας στις τιμές και τη συνολική παραγωγή θαλασσίων ψαριών.

21 Αύξηση της αποδοτικότητας Για τα εκκολαπτήρια τσιπούρας και λαβρακιού, η δυνατότητα λειτουργίας με άλλα είδη που μπορούν να εκτραφούν σε διαφορετικές εποχές και με παρόμοια τεχνολογία (π.χ. νέα σπαροειδή) μπορεί να σημαίνει καλύτερο τρόπο χρήσης πόρων. Η νέα προσφορά νεαρών ατόμων ειδών με παρόμοιες απαιτήσεις εκτροφής μπορεί παρομοίως να συμβάλει στη μείωση της εποχικότητας στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού. Όσον αφορά στη Μεσογειακή υδατοκαλλιέργεια, η προηγούμενη εξάρτηση για άγριο γόνο τσιπούρας και λαβρακιού έχει τελειώσει λόγω της ύπαρξης πολλών βιομηχανοποιημένων εκκολαπτηρίων. Οι τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί για αυτά τα εκκολαπτήρια είναι εφαρμόσιμες, με προσαρμογές, σε αρκετά από τα είδη που ερευνώνται, κυρίως σπαροειδή.

22 Περιορισμοί Θεμελιώδεις περιορισμοί στη ποικιλία των ειδών είναι: η περιορισμένη αγορά των σχετικών ειδών που εμπλέκονται ότι θα τείνουν να καταλάβουν παρόμοιες θέσεις αγοράς με τα είδη, τα οποία παράγονται ήδη, ότι ουσιαστικές αλλαγές θα συμφορήσουν περαιτέρω μια ήδη πληθωρική αγορά ο χρόνος και το κόστος που απαιτούνται για να φτάσουν νέα είδη σε αποτελεσματική παραγωγή είναι πιθανό να έχουν μόνο μια μικρή περίοδο χάριτος όταν οι αρχικές τιμές, τουλάχιστον, θα παραμείνουν υψηλές.

23 Πιθανά Μεσογειακά είδη για εντατική θαλασσοκαλλιέργεια: Περιορισμοί και πλεονεκτήματα

24 Στάδια τεχνολογικής και παραγωγικής ανάπτυξης νέων ειδών Ο κύριος περιοριστικός παράγοντας για την εισαγωγή νέων ειδών είναι η έλλειψη βιολογικής γνώσης. Υπάρχουν προβλήματα ελέγχου του κύκλου παραγωγής ιδιαίτερα, στο στάδιο εκτροφής προνυμφών, ή τον έλεγχο της αναπαραγωγής. Εντούτοις, κατά την επιλογή και ανάπτυξη της καλλιέργειας ενός νέου είδους, είναι απαραίτητο παρομοίως να εξεταστούν τεχνικές, οικονομικές και παράμετροι αγοράς, οι οποίες θα μπορούσαν να καταστήσουν την εκτροφή των εν λόγω ειδών όχι μόνο τεχνολογικά εφικτή αλλά κερδοφόρο. Η διαδικασία για την πιθανή ανάπτυξη ειδών για υδατοκαλλιέργεια περιλαμβάνει διαφορετικά στάδια που έχουν περιγράψει διαφορετικοί συγγραφείς. Για παράδειγμα: (α) προκαταρκτική αναζήτηση πιθανών ειδών που βασίζεται στον βιολογικό τους κύκλο, τη γενική οικολογία, τη ζήτηση της αγοράς και το κέρδος (β) επιστημονικές και τεχνικές μελέτες για την αναπαραγωγή, τα ποσοστά αύξησης, τις απαιτήσεις σίτισης και τις παθολογίες σε εργαστηριακές συνθήκες (γ) μελέτες σε πειραματική κλίμακα στη διαδικασία παραγωγής (δ) εμπορικές δοκιμές για τη πρόβλεψη της ζήτηση στην αγορά και (ε) τεχνολογική μεταφορά των καλύτερων διαδικασιών παραγωγής.

25 Στη μελέτη που παρουσιάζεται χωρίστηκε η αναπτυξιακή διαδικασία της καλλιέργειας ενός είδους σε τρία τα στάδια: (α) μια αρχική επιλογή ειδών (β) ένα στάδιο έρευνας και ανάπτυξης και (γ) ένα πειραματικό και εμπορικό στάδιο. Ο πίνακας 9 περιγράφει αυτά τα χαρακτηριστικά στάδια για την ανάπτυξη της καλλιέργειας ενός νέου είδους.

26 ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΝΕΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΨΑΡΙΩΝ Αποτελέσματα ερευνών ταξινομημένα ανά οικογένεια και είδος

27 FAMILY BALISTIDAE Balistes carolinensis (Gemelin, 1789); Balistes capriscus Αγγλικό όνομα: : Grey triggerfish, clown triggerfish Ελληνικό όνομα: Βαλιστής ή γουρουνόψαρο Τρέχουσα κατάσταση: Πειράματα πάχυνσης έχουν γίνει στην Ισπανία σε κλουβιά χρησιμοποιώντας νεαρά άτομα. Συντηρούνται γεννήτορες που προήλθαν από το περιβάλλον αλλά η καλλιέργεια νυμφών δεν έχει ευδοκιμήσει.

28 FAMILY BOTHIDAE Paralichthys olivaceus (Temmick and Schlegel, 1846) Αγγλικό όνομα: : Olive flounder; bastard halibut Ελληνικό όνομα: Ψευτό-Υπό Υπό-γλωσσα Παρούσα κατάσταση: Το είδος έχει πρωτομελετηθεί στην Ιταλία όπου επιτεύχθηκε ολόκληρος βιολογικός κύκλος και υπάρχουν καλά αποτελέσματα στα διάφορα στάδια καλλιέργειας. Έχει γίνει και έρευνα πάνω στις διαιτητικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις των νυμφών. Δεν καλλιεργείται εμπορικά.

29 FAMILY CARANGIDAE Seriola dumerilii (Risso, 1810) Αγγλικό όνομα: : Greater amberjack Ελληνικό όνομα: Μαγιάτικο Παρούσα κατάσταση: Γίνεται έρευνα σε πάρα πολλές χώρες. Η παραγωγή κατά κύριο λόγο βασίζεται σε άγρια νεαρά. Η διατροφή γίνεται με ψάρια και υγρές τροφές αλλά και με πέλετ. Σε ότι αφορά τη καλλιέργεια, περισσότερα πειράματα χρειάζονται πάνω στην αναπαραγωγή και την καλλιέργεια των νυμφών. Η κατάσταση έχει ως εξής: - Αναπαραγωγή: Οι γεννήτορες φυλάσσονται σε δεξαμενές ή κλωβούς και προέρχονται από άγριους πληθυσμούς. Η επίτευξη ωοτοκίας είναι η μεγαλύτερη δυσκολία στη καλλιέργεια του μαγιάτικου. Έτσι, ενώ τα άρρενα φτάνουν στην ωριμότητα, η ανάπτυξη των ωοκυττάρων στα θηλυκά σταματά πριν την ωρίμανσή τους. Έτσι, θα πρέπει να επιτευχθεί σεξουαλική ωρίμανση σε συνθήκες αιχμαλωσίας και να ελεγχθεί η ωοτοκία. - Καλλιέργεια νυμφών: Δεν έχει προχωρήσει σε σημαντικό επίπεδο. - Απογαλακτισμός: Δεν έχει προχωρήσει σε σημαντικό επίπεδο. - Πάχυνση: Γίνεται σε κλωβούς και δεξαμενές ξεκινώντας από άγρια νεαρά. Σε ότι αφορά τη διατροφή, αν και καλά αρχικά αποτελέσματα υπάρχουν με τη χρήση πέλετ, είναι αναγκαίο να βελτιστοποιηθούν ο τύπος της δίαιτας και το πρόγραμμα ταίσματος, να βρεθούν οι διαιτητικές ανάγκες και να λυθούν διάφορα παθολογικά προβλήματα.

30 FAMILY CORYPHAENIDAE Coryphaena hippurus (Linnaeus, 1758) Αγγλικό όνομα: : Dolphinfish; common dolphinfish Ελληνικό όνομα: Κυνηγός Παρούσα κατάσταση: Πρόκειται για ένα είδος με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, για το οποίο η αναπαραγωγή, η καλλιέργεια νυμφών και η πάχυνση έχουν ερευνηθεί. - Αναπαραγωγή: Η αναπαραγωγή δεν είναι τόσο επιτυχής σε Μεσογειακά εκκολαπτήρια όσο στην ΗΠΑ και άλλες χώρες. Οι γεννήτορες προέρχονται συνήθως από άτομα που μεγάλωσαν υπό αιχμαλωσία. Θεωρείται αναγκαίο να λυθούν προβλήματα διαχείρισης των γεννητόρων (π.χ. κανιβαλισμός) - Καλλιέργεια νυμφών: Η τεχνική δεν έχει αναπτυχθεί ενώ πρέπει να βρεθούν οι διαιτητικές απαιτήσεις. Μέτρα πρέπει να ληφθούν για τη καταπολέμηση του κανιβαλισμού, την βελτίωση της επιβίωσης και την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης. - Απογαλακτισμός: Υπάρχουν λίγα δεδομένα. Πρέπει να λυθούν προβλήματα που σχετίζονται με τις διαιτητικές απαιτήσεις, τη μορφή της δίαιτας, το κανιβαλισμό και να επιτευχθεί καλύτερη επιβίωση. - Πάχυνση: Έχει πολύ γρήγορους αρχικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο χειρισμός των ψαριών μπορεί να είναι δύσκολος. Θνησιμότητες έχουν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν υπάρχει πτώση της θερμοκρασίας. Απαιτείται ο σχεδιασμός της δίαιτας, η πρόληψη του κανιβαλισμού, η αύξηση της επιβίωσης και η λύση παθολογικών προβλημάτων.

31 FAMILY MULLIDAE Mullus surmulletus (Linnaeus, 1758) Αγγλικό όνομα: : Red mullet; surmullet; striped red mullet Ελληνικό όνομα: Μπαρμπούνι Παρούσα κατάσταση: Έχει επιτευχθεί η αναπαραγωγή. Αν και οι νύμφες έλαβαν τροφή δεν επέζησαν, παρά μόνο για λίγες ημέρες.

32 FAMILY SClAENlDAE Scianea umbra (Linnaeus, 1758); Corvina nigra Αγγλικό όνομα: Brown meagre Ελληνικό όνομα: Σκιός Παρούσα κατάσταση: Οι γεννήτορες προέρχονται από άγριους πληθυσμούς. Γίνεται αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία αλλά η καλλιέργεια νυμφών παρουσιάζει διαιτητικά προβλήματα. Η πάχυνση παρουσιάζει προβλήματα χαμηλής ανάπτυξης και υπάρχει ανάγκη καθορισμού των διαιτητικών απαιτήσεων και της μορφής της τροφής.

33 Umbrina cirrosa (Linnaeus, 1758) Αγγλικό όνομα: Corb; croaker; Ελληνικό όνομα: Μυλοκόπι Παρούσα κατάσταση: - Αναπαραγωγή: Οι γεννήτορες προέρχονται από άγρια ψάρια που μεγάλωσαν στην αιχμαλωσία. Υπάρχουν κάποια προβλήματα με την σεξουαλική ωρίμανση και των έλεγχο της αναπαραγωγής στην αιχμαλωσία. Έρευνα επίσης χρειάζεται σε όλους τους τομείς της διατροφής και ταΐσματος. - Καλλιέργεια νυμφών: Υπάρχουν καλά αποτελέσματα. Απαιτείται βελτίωση της επιβίωσης, έλεγχος της παθολογίας, καθορισμός των διαιτητικών απαιτήσεων και του ταΐσματος. - Απογαλακτισμός: Απαιτείται η δημιουργία κατάλληλης δίαιτας και η λύση παθολογικών προβλημάτων. - Πάχυνση: Γίνεται σε κλωβούς και δεξαμενές. Υπάρχουν καλά αποτελέσματα αλλά απαιτείται ο καθορισμός των διαιτητικών απαιτήσεων, ο τύπος της δίαιτας και η λύση παθολογικών προβλημάτων. Το μυλοκόπι καλλιεργείται εμπορικά.

34 FAMILY SERRANIDAE Epinephelus aeneus (Geoffroy St. Hilaire, 181 7) Αγγλικό όνομα: White grouper Ελληνικό όνομα: Σφυρίδα Παρούσα κατάσταση: - Αναπαραγωγή: Οι γεννήτορες προέρχονται από άγρια ψάρια που μεγάλωσαν υπό αιχμαλωσία. Χρειάζεται να ερευνηθούν οι διαιτητικές απαιτήσεις και να αναπτυχθούν τεχνικές για την πρόκληση σεξουαλικής ωρίμανσης και ελέγχου της ωοτοκίας. - Καλλιέργεια νυμφών: Αποτελεί το τελευταίο τμήμα πριν την εξημέρωση του είδους. Υπάρχουν προβλήματα με τη ζωντανή τροφή γιατί οι νύμφες είναι πολύ μικρές και έχει διαπιστωθεί κανιβαλισμός. - Απογαλακτισμός: Υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία τεχνικών και της κατάλληλης τροφής. - Πάχυνση: Σε πειράματα βρέθηκαν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης (1 κιλό σε ένα χρόνο δίδοντας τροφή τσιπούρας) και δείκτες μετατρεψιμότητας της τροφής. Απαιτείται έρευνα πάνω στις διαιτητικές απαιτήσεις και στην ανάπτυξη κατάλληλων τεχνικών πάχυνσης.

35 Epinephelus alexandrinus (Valenciennes, 1828) Αγγλικό όνομα: : Golden grouper Ελληνικό όνομα: Παρούσα κατάσταση: Αν και δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ωοτοκία οι γεννήτορες έχουν ωριμάσει στην αιχμαλωσία.

36 Epinephelus marginatus; Epinephelus guaza (Linnaeus, 1758); Αγγλικό όνομα: : Dusky sea perch; dusky grouper Ελληνικό όνομα: Ροφός Παρούσα κατάσταση: Νεαρά άτομα κατά κύριο λόγο συλλέγονται από το περιβάλλον. Περισσότερη έρευνα χρειάζεται σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας. Αποτελεί ένα είδος κατάλληλο για προγράμματα εμπλουτισμού και διαχείρισης παράκτιων ζωνών αλλά και για υδατοκαλλιέργεια. Υπάρχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. - Αναπαραγωγή: Αν και ωοτοκία έχει προκληθεί σε αιχμαλωσία με ορμονική θεραπεία, υπάρχουν λίγα στοιχεία διαθέσιμα. Τα κύρια προβλήματα αναπαραγωγής είναι η εύρεση γεννητόρων (κυρίως αρσενικά), η αλλαγή φύλου (αιτία και χρόνος), έλεγχος της σεξουαλικής ωρίμανσης και της ωοτοκίας. Η έρευνα πρέπει να εστιάσει στη πρόκληση ωοτοκίας, στην αλλαγή φύλου κ.λ.π. - Καλλιέργεια νυμφών: Υπάρχουν προβλήματα στο πρώτο τάισμα με ζωντανή τροφή αφού τα rotifers που χρησιμοποιούνται είναι πολύ μικρά για τις νύμφες. Η έρευνα εστιάζεται στην ανεύρεση εναλλακτικής ζωντανής τροφής, στο τάισμα και την ανάπτυξη της κατάλληλης τεχνολογίας. - Απογαλακτισμός: Απαιτείται η ανάπτυξη κατάλληλων τεχνικών. - Πάχυνση: Γίνεται σε δεξαμενές από άγρια νεαρά ή νεαρά που γεννήθηκαν στην αιχμαλωσία. Τα νεαρά μεγαλώνουν το ίδιο γρήγορα ή γρηγορότερα από τη τσιπούρα κάτω από ιδανικές συνθήκες. Απαιτείται περισσότερη γνώση πάνω στις διαιτητικές ανάγκες, το τύπο της δίαιτας και η ανάπτυξη κατάλληλων τεχνικών. Έχουν παρατηρηθεί προβλήματα χαμηλής ανάπτυξης.

37 Polyprion americanus (Bloch and Schneider, 1801); Polyprion cernium Αγγλικό όνομα: : Stone bass; wreckfish; wreck bass Ελληνικό όνομα: Βλάχος Παρούσα κατάσταση: Αποτελεί είδος με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης του οποίου η πάχυνση έχει γίνει σε δεξαμενές και κλωβούς από άγρια νεαρά άτομα. Έχουν παρατηρηθεί θνησιμότητες με την άνοδο της θερμοκρασίας.

38 FAMILY SlGANlDAE Siganus rivulafus (Forsskål, 1775); Teufhis sigan Αγγλικό όνομα: Marbled spine-foo Ελληνικό όνομα: Σάλπα Παρούσα κατάσταση: - Αναπαραγωγή: Απαιτείται έρευνα πάνω στις διαιτητικές απαιτήσεις, τη σεξουαλική ωρίμανση, τον έλεγχο της ωοτοκίας και τη διαχείριση των γεννητόρων γενικά. - Καλλιέργεια νυμφών: Απαιτείται η ανάπτυξη κατάλληλων τεχνικών καλλιέργειας, ο καθορισμός των διαιτητικών απαιτήσεων και των αναγκών σε ζωντανή τροφή. Χρειάζεται και βελτίωση της επιβίωσης. - Απογαλακτισμός: Απαιτείται ο καθορισμός των διαιτητικών αναγκών, του τύπου της τροφής και η ανάπτυξη κατάλληλων τεχνικών απογαλακτισμού. - Πάχυνση: Απαιτείται έρευνα των τεχνικών πάχυνσης, των διαιτητικών απαιτήσεων και της κατάλληλης τροφής.

39 FAMILY SOLEIDAE Solea senegalensis (Kaup); Solea Melanochira (Moreau) Αγγλικό όνομα: Senegal sole Ελληνικό όνομα: Γλώσσα Σενεγάλης Παρούσα κατάσταση: Το είδος αυτό καλλιεργείται εμπορικά σε πολλές χώρες. Η αναπαραγωγή και η καλλιέργεια νυμφών διαχειρίζονται με επιτυχία. Η πάχυνση όμως εμφανίζει κάποια προβλήματα σχετιζόμενα με τη διατροφή και τη διαχείριση. - Αναπαραγωγή: Υπάρχουν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα και η μεθοδολογία υφίσταται. - Καλλιέργεια νυμφών: Υπάρχουν καλά αποτελέσματα αλλά χρειάζεται ο σχεδιασμός της κατάλληλης τροφής, της συχνότητας ταίσματος και η βελτιστοποίηση των τεχνικών καλλιέργειας. - Απογαλακτισμός: Απαιτείται ο καθορισμός των διαιτητικών απαιτήσεων, η δημιουργία του κατάλληλου τύπου τροφής, ο καθορισμός της συχνότητας ταίσματος και η λύση προβλημάτων χαμηλής ανάπτυξης. - Πάχυνση: Γίνεται σε δεξαμενές. Τα άτομα προέρχονται από εκκολαπτήρια. Καλά αποτελέσματα υπάρχουν και από συστήματα πολυκαλλιέργειας. Το κύριο πρόβλημα αποτελεί η διατροφή όπου είναι αναγκαίο να ερευνηθούν οι διαιτητικές ανάγκες.

40 Solea vulgaris; (Quensel, 1806); Solea solea Αγγλικό όνομα: Sole; common sole Ελληνικό όνομα: Γλώσσα Παρούσα κατάσταση: Το είδος αυτό καλλιεργείται επιτυχώς σε ημι-εντατικά συστήματα. Προβλήματα παρουσιάζονται στα εντατικά συστήματα εκτροφής. - Αναπαραγωγή: Το επίπεδο γνώσης είναι καλό αλλά χρειάζεται έρευνα πάνω στη διατροφή και τον έλεγχο της σεξουαλικής ωρίμανσης και την ωοτοκία. - Καλλιέργεια νυμφών: Χρειάζεται να καθορισθούν οι διαιτητικές ανάγκες και να λυθούν παθολογικά προβλήματα. - Απογαλακτισμός: Χρειάζεται να καθορισθούν οι διαιτητικές ανάγκες και να λυθούν παθολογικά προβλήματα. - Πάχυνση: Γίνεται σε δεξαμενές. Παρατηρούνται προβλήματα χαμηλής επιβίωσης. Είναι απαραίτητο να καθορισθούν οι διαιτητικές ανάγκες, το ταίσμα και οι τεχνικές πάχυνσης.

41 FAMILY SPARIDAE Acanfhopagrus bifasciatus (Forsskål, 1755); Sparus bifasciatus; Mylio bifasciatus Αγγλικό όνομα: : Twobar seabream; two-stripes bream Ελληνικό όνομα: Παρούσα κατάσταση: - Αναπαραγωγή: Οι γεννήτορες προέρχονται από άγριους πληθυσμούς. Τα κύρια προβλήματα σχετίζονται με τις διαιτητικές απαιτήσεις και το τάισμα. - Καλλιέργεια νυμφών και απογαλακτισμός: Τα κύρια προβλήματα σχετίζονται με τις διαιτητικές απαιτήσεις και το τάισμα. - Πάχυνση: Το κύριο πρόβλημα είναι ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης. Γενικά, σε αυτό το είδος απαιτείται έρευνα πάνω στον έλεγχο της αναπαραγωγής, τη διατροφή και το τάισμα και τις ασθένειες. Καθώς είναι παμφάγο θα χρειάζεται δίαιτα με χαμηλότερα ποσοστά πρωτεινών από τα άλλα σπαροειδή.

42 Dentex dentex ex (Linnaeus,, 1758); Dentex vulgaris Αγγλικό όνομα: Dentex; sea bream; dog's s tooth bream; common dentex Ελληνικό όνομα: Συναγρίδα Παρούσα κατάσταση: Οι γνώσεις της καλλιέργειας αυτού του είδους είναι από τις πιο ανεπτυγμένες. Αν και έχει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τη τσιπούρα και άλλα σπαροειδή, παρατηρούνται υψηλά ποσοστά θνησιμότητας που προκαλούνται από παθολογικές καταστάσεις και διαιτητικές πενίες. Η ωρίμανση των γεννητόρων και η ωοτοκία είναι εφικτά. Η καλλιέργεια των νυμφών, ιδιαίτερα κατά το στάδιο του απογαλακτισμού είναι προβληματική. Η πάχυνση παρουσιάζει προβλήματα που σχετίζονται με χαμηλή επιβίωση από το κανιβαλισμό και ανεπαρκή διατροφή. - Αναπαραγωγή: Τα κύρια προβλήματα σχετίζονται με τη διαχείριση των γεννητόρων κάτι το οποίο είναι δύσκολο. Η ωρίμανση μπορεί να είναι διαφορετική από χρόνο σε χρόνο και τα αυγά χαμηλής ποιότητας. Η έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί στον έλεγχο της ωρίμανσης και της ωοτοκίας (εφαρμογή φωτοπεριόδου), στις διαιτητικές ανάγκες και το τάισμα καθώς και στην παθολογία. Καλλιέργεια νυμφών: Χρησιμοποιείται το σύστημα του μεσόκοσμου. Κατά την εντατική καλλιέργεια όμως παρατηρούνται διαφορετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και υψηλή θνησιμότητα λόγω κανιβαλισμού και ανεπαρκής λήψη τροφής. Ο καθορισμός των μεταβολικών και διαιτητικών απαιτήσεων των νυμφών και ενός κατάλληλου ταίσματος θα οδηγήσει σε βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας των νυμφών. - Απογαλακτισμός: Έχουν παρατηρηθεί δυσμορφίες, κανιβαλισμός και διαφορετική ανάπτυξη και παθολογικά προβλήματα. Απαιτούνται κατάλληλες δίαιτες για τη κάλυψη των απαιτήσεων, καθορισμός του ρυθμού ταίσματος και της τεχνικής απογαλακτισμού. - Πάχυνση: Προβλήματα παρόμοια με αυτά του απογαλακτισμού έχουν παρατηρηθεί και σε αυτό το στάδιο. Δίαιτες σχεδιασμένες για άλλα είδη μπορεί να προκαλούν θνησιμότητα σε αυτό το είδος. Έτσι, απαιτείται έρευνα για το καθορισμό των διαιτητικών απαιτήσεων.

43 Diplodus puntazzo (Cetti, 1777); Puntazzo puntazzo Αγγλικό όνομα: : Sharp-snout sea bream Ελληνικό όνομα: Μυτάκι Παρούσα κατάσταση: Το είδος αυτό καλλιεργείται εμπορικά. - Αναπαραγωγή: Ο βιολογικός κύκλος του είδους έχει κλείσει στην αιχμαλωσία. Το κύριο πρόβλημα έχει να κάνει με την ωρίμανση και τον έλεγχο της ωοτοκίας. - Καλλιέργεια νυμφών: Απαιτείται ο καθορισμός των διαιτητικών αναγκών, ο σχεδιασμός της κατάλληλης τροφής, ο καθορισμός των συνθηκών που θα επιτρέψουν αύξηση της επιβίωσης, η πρόληψη του κανιβαλισμού και η βελτίωση της ποιότητας των νυμφών, - Απογαλακτισμός: Η τεχνική που εφαρμόζεται είναι καλή αλλά μπορεί να βελτιωθεί σε ότι αφορά τις διαιτητικές ανάγκες, το τύπο της τροφής και το τάισμα. - Πάχυνση: Αν και έχουν επιτευχθεί καλά αποτελέσματα υπάρχουν διαιτητικά και παθολογικά προβλήματα.

44 Diplodus sargus (Linnaeus, 1758) Αγγλικό όνομα: White sea bream Ελληνικό όνομα: Σαργός Παρούσα κατάσταση: - Αναπαραγωγή: Ο βιολογικός κύκλος του είδους έχει κλείσει στην αιχμαλωσία. Αν και τα αποτελέσματα αυτού του σταδίου είναι καλά χρειάζεται έρευνα στις διαιτητικές ανάγκες, το τάισμα, και τον έλεγχο της ωρίμανσης και ωοτοκίας. - Καλλιέργεια νυμφών: Έχοντας καλά αποτελέσματα περισσότερη έρευνα χρειάζεται στις τεχνικές καλλιέργειας, τις διαιτητικές ανάγκες και το τάισμα. -Απογαλακτισμός: Περισσότερη έρευνα χρειάζεται στις τεχνικές καλλιέργειας, τις διαιτητικές ανάγκες και το τάισμα. - Πάχυνση: Υπάρχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Έχουν αναφερθεί προβλήματα χαμηλής ανάπτυξης και απαιτείται ο καθορισμός των διαιτητικών αναγκών. Πρέπει να λυθούν επίσης προβλήματα ανάπτυξης κατά τη περίοδο του χειμώνα.

45 Diplodus vulgaris (Geoffroy St. Hilaire, 1817) Αγγλικό όνομα: : Common two-banded sea bream Ελληνικό όνομα: Καμπανάς Παρούσα κατάσταση: Αν και έχουν γίνει πειράματα, η καλλιέργεια αυτού του είδους δεν συστήνεται λόγω χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.

46 Lifhognathus hus mormyrus (Linnaeus, 1758); Pagellus mormyrus Αγγλικό όνομα: : Striped sea bream sand steenbras Ελληνικό όνομα: Μουρμούρα Παρούσα κατάσταση: Γεννήτορες έχουν διατηρηθεί και ωοτοκία έχει επιτευχθεί, αλλά δεν υπήρξε επιτυχία κατά τη διάρκεια σίτισης των νυμφών.

47 Pagellus acarne (Risso, 1826) Αγγλικό όνομα: Axillary sea bream Ελληνικό όνομα: Μουσμούλι Παρούσα κατάσταση: - Αναπαραγωγή: Πρέπει να λυθούν προβλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση, τις διαιτητικές ανάγκες, την σεξουαλική ωρίμανση στην αιχμαλωσία και τον έλεγχο της ωοτοκίας. - Καλλιέργεια νυμφών: Χρειάζονται ο καθορισμός τεχνικών καλλιέργειας, των διαιτητικών αναγκών και ταίσματος. - Απογαλακτισμός: Χρειάζεται η ανάπτυξη της τεχνικής. - Πάχυνση: Δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα αλλά είναι απαραίτητο να βελτιστοποιηθούν οι τεχνικές, να καθοριστούν οι διαιτητικές απαιτήσεις και να σχεδιασθεί η τροφή έτσι ώστε να βελτιωθούν οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

48 Pagellus bogaraveo (Brünnich, 1768); fagellus cetrodontus Αγγλικό όνομα: : Red sea bream; red bream; dorade; chad; blackspot sea Ελληνικό όνομα: Κεφαλάς Παρούσα κατάσταση: - Reproduction: Έχουν αναφερθεί προβλήματα σεξουαλικής ωρίμανσης στην αιχμαλωσία. - Καλλιέργεια νυμφών: Δεν φαίνεται να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα αλλά απαιτείται η βελτίωση των τεχνικών καλλιέργειας. - Πάχυνση: Απαιτούνται ο καθορισμός των διαιτητικών αναγκών, ο τύπος της τροφής καθώς και η ανάπτυξη τεχνικών πάχυνσης.

49 Pagellus erythrinus (Linnaeus, 1758); Pagellus canariensis Αγγλικό όνομα: : Pandora; Spanish sea bream; common pandora Ελληνικό όνομα: Λυθρίνι Παρούσα κατάσταση: Το είδος αυτό καλλιεργείται εμπορικά. - Αναπαραγωγή: Υπάρχει αρκετή γνώση γύρω από τη διαχείριση των γεννητόρων. Χρειάζεται όμως έρευνα πάνω στη διατροφή, την ωρίμανση, το έλεγχο της ωοτοκίας και τη ποιότητα των γαμετών. - Καλλιέργεια νυμφών: Λόγω κακής ποιότητας αυγών και κατά συνέπεια νυμφών υπάρχει χαμηλή ανάπτυξη. Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν οι τεχνικές καλλιέργειας και να καθορισθούν οι διαιτητικές απαιτήσεις και ο ρυθμός ταίσματος. - Απογαλακτισμός: Είναι απαραίτητο να καθορισθούν οι διαιτητικές απαιτήσεις και ο ρυθμός ταίσματος. - Πάχυνση: Απαιτείται η ανάπτυξη των τεχνικών πάχυνσης.

50 Pagrus major (Temmick and Schlegel, 1843); Chrysophrys major, Sparus major Αγγλικό όνομα: : Madai; Japanese sea bream Ελληνικό όνομα: Ιαπωνικό Φαγκρί Παρούσα κατάσταση: Το είδος αυτό καλλιεργείται εμπορικά. - Αναπαραγωγή: Η γνώση που υπάρχει είναι ικανοποιητική. - Καλλιέργεια νυμφών: Χρειάζεται η βελτιστοποίηση της τεχνικής καλλιέργειας, ο καθορισμός του ρυθμού ταίσματος και να λυθούν προβλήματα κανιβαλισμού. - Απογαλακτισμός: Η τεχνική που χρησιμοποιείται είναι επαρκής αλλά χρειάζεται η επίτευξη ομοιογενούς ανάπτυξης, ο καθορισμός των διαιτητικών αναγκών και η αποφυγή κανιβαλισμού. - Πάχυνση: Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στη διατροφή, τη παθολογία, το κανιβαλισμό και προβλήματα χρωματισμού στο τελικό προιόν.

51 Pagrus pagrus (Linnaeus, 1758); Pagrus vulgaris; Sparus pagrus Αγγλικό όνομα: red porgy Ελληνικό όνομα: Φαγκρί Παρούσα κατάσταση: Καλλιεργείται εμπορικά.το φαγκρί εμφανίζει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Έχει καλή προσαρμοστικότητα σε συνθήκες αιχμαλωσίας και δεν εμφανίζει σοβαρά παθολογικά προβλήματα. Για τα περισσότερα στάδια καλλιέργειας υπάρχουν αρκετά δεδομένα αλλά πρέπει να γίνουν τεχνολογικές και διαιτητικές βελτιώσεις ώστε να αποφευχθούν προβλήματα όπως ο αποχρωματισμός του σώματος. - Αναπαραγωγή: Η αναπαραγωγή ελέγχεται με φωτοπερίοδο. Απαιτείται έρευνα σε διατροφικά θέματα, τον έλεγχο της ωρίμανσης και τη ποιότητα των γαμετών. Επίσης απαιτείται έρευνα πάνω στους κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την αλλαγή φύλου και στο καθορισμό της αναλογίας των φύλων των γεννητόρων κατά την αναπαραγωγή. - Καλλιέργεια νυμφών: Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν τεχνικές καλλιέργειας των νυμφών, να καθορισθούν οι διαιτητικές ανάγκες και το τάισμα ώστε να επιτευχθεί υψηλότερη επιβίωση και καλύτερη ποιότητα νυμφών. - Απογαλακτισμός: Απαιτείται ο καθορισμός των διαιτητικών αναγκών, του τύπου της τροφής και της συχνότητας ταίσματος ώστε να επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί επιβίωσης. - Πάχυνση: Αν και με καλά αποτελέσματα, υπάρχουν διαιτητικά και παθολογικά προβλήματα. Ο αποχρωματισμός αν και σε αρκετές περιπτώσεις μετριάζεται, εν τούτοις ο φυσικός χρωματισμός δεν έχει επιτευχθεί. Τέλος, απαιτείται η δημιουργία κατάλληλων τροφών ώστε να επιτευχθούν καλύτεροι δείκτες μετατρεψιμότητας και ομοιογενή ανάπτυξη.

52 Spondyliosoma cantharus (Linnaeus, 1758); Cantharus canfharus; Cantharus griseus Αγγλικό όνομα: : Black sea bream; sea bream; old wife Ελληνικό όνομα: Σκαθάρι Παρούσα κατάσταση: Υπάρχουν προβλήματα επιτυχίας στην αναπαραγωγή. Κατά την ωοτοκία, τα αυγά επικολλώνται στο πυθμένα. Έτσι, οι προτεραιότητες ερευνητικά αφορούν στον έλεγχο της ωοτοκίας, τη συλλογή αυγών και στα συστήματα εκκόλαψης.

Innovation Transfer Network for Mediterranean Mariculture - INTRANEMMA Deliverable 1 (b): Greek Survey Template

Innovation Transfer Network for Mediterranean Mariculture - INTRANEMMA Deliverable 1 (b): Greek Survey Template Innovation Transfer Network for Mediterranean Mariculture - INTRANEMMA Deliverable 1 (b): Greek Survey Template Το «INTRANEMMA» είναι Ευρωπαϊκό πρόγραμμα διά βίου μάθησης LDV - Leonardo Da Vinci - Μεταφορά

Διαβάστε περισσότερα

INNOMAR ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

INNOMAR ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ INNOMAR ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ H αειφόρος διαχείριση του θαλάσσιου πλούτου είναι μία πρόκληση H εφαρμογή κατάλληλων «εργαλείων» αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, ΈΤΟΣ 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, ΈΤΟΣ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 24 Ιανουαρίου 219 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, ΈΤΟΣ Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνονται τα Υδατοκαλλιεργειών, έτους.

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά προϊόντων αλιείας στην Τουρκία

Η αγορά προϊόντων αλιείας στην Τουρκία 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Η αγορά προϊόντων αλιείας στην Τουρκία Η αγορά προϊόντων αλιείας και πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ Υ ΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, ΕΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς 31/12/2015

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ Υ ΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, ΕΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς 31/12/2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς 31/12/2015 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ Υ ΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, ΕΤΟΥΣ 2014 Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνονται τα αποτελέσµατα της Έρευνας Υδατοκαλλιεργειών,

Διαβάστε περισσότερα

Ο τομέας ιχθυοκαλλιέργειας στη Γαλλία

Ο τομέας ιχθυοκαλλιέργειας στη Γαλλία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πρεσβεία της Ελλάδος στο Παρίσι Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Ο τομέας ιχθυοκαλλιέργειας στη Γαλλία Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα (εκδήλωση Aqua 2018,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Αριθμ. Πρωτ.: 1310/71384 ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ& ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Αριθμ. Πρωτ.: 1310/71384 ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ& ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 5-4-2019 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Αριθμ. Πρωτ.: 1310/71384 ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ& ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Δ/ΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Επιδράση των υδατοκαλλιεργειών στο περιβάλλον

Επιδράση των υδατοκαλλιεργειών στο περιβάλλον Επιδράση των υδατοκαλλιεργειών στο περιβάλλον Παύλος Μακρίδης, επίκουρος καθηγητής Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Ζώων Πανεπιστήμιο Πατρών Τι είναι υδατοκαλλιέργειες; Η καλλιέργεια υδρόβιων οργανισμών,

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή Υδρόβιων Οργανισμών

Παραγωγή Υδρόβιων Οργανισμών Παραγωγή Υδρόβιων Οργανισμών Εκτροφή νέων ειδών ιχθύων θαλασσινού νερού Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Καρακατσούλη Ναυσικά Εκπαιδευτικοί στόχοι Λόγοι ανάγκης διαφοροποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ... ΣΦΑΛΜΑ! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΤΕΙ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ... ΣΦΑΛΜΑ! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΤΕΙ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗΣ.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ... ΣΦΑΛΜΑ! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΤΕΙ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ... ΣΦΑΛΜΑ! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΤΕΙ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗΣ. Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ... ΣΦΑΛΜΑ! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΤΕΙ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ... ΣΦΑΛΜΑ! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΤΕΙ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗΣ. 1.1. LAMINARIA JAPONICA... ΣΦΑΛΜΑ! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΤΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΛΑΓΚΤΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΙΧΘΥΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ (Γενική θεώρηση)

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΛΑΓΚΤΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΙΧΘΥΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ (Γενική θεώρηση) T.E.I. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ-ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΑΓΚΤΟΥ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΛΑΓΚΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

4.3 Παραγωγική διαδικασία νέων υποψήφιων για εκτροφή ειδών

4.3 Παραγωγική διαδικασία νέων υποψήφιων για εκτροφή ειδών 294 Καλλιέργειες φυτικών και εκτροφές υδρόβιων ζωικών οργανισμών 4.3 Παραγωγική διαδικασία νέων υποψήφιων για εκτροφή ειδών Η παραγωγική διαδικασία, ως γνωστόν, περιλαμβάνει την ελεγχόμενη αναπαραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ Υ ΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, ΕΤΩΝ 2012, Πειραιάς 31 /12 / 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ Υ ΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, ΕΤΩΝ 2012, Πειραιάς 31 /12 / 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς 31 /12 / 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ Υ ΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, ΕΤΩΝ 2012, 2013 Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνονται τα αποτελέσµατα της Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή... 13

Περιεχόμενα. Εισαγωγή... 13 Περιεχόμενα Εισαγωγή... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Καλλιέργειες υδρόβιων φυτικών ειδών... 15 1.1. Laminaria japonica... 15 1.1.1 Βιολογικά χαρακτηριστικά... 16 1.1.2 Βιολογία... 16 1.1.3 Μέθοδοι καλλιέργειας... 18

Διαβάστε περισσότερα

4.3 Παραγωγική διαδικασία νέων υποψήφιων για εκτροφή ειδών

4.3 Παραγωγική διαδικασία νέων υποψήφιων για εκτροφή ειδών 4.3 Παραγωγική διαδικασία νέων υποψήφιων για εκτροφή ειδών Η παραγωγική διαδικασία, ως γνωστόν, περιλαμβάνει την ελεγχόμενη αναπαραγωγή και την εκτροφή των παραγόμενων ιχθυδίων μέχρι το εμπορεύσιμο μέγεθος.

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 21.12.2018 L 327/27 ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2018/2036 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 18ης Οκτωβρίου 2018 σχετικά με την τροποποίηση του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/86 για τη θέσπιση σχεδίου απορρίψεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ Υ ΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, ΕΤΟΥΣ Πειραιάς 1/8/2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ Υ ΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, ΕΤΟΥΣ Πειραιάς 1/8/2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς 1/8/214 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ Υ ΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, ΕΤΟΥΣ 211 Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνονται τα αποτελέσµατα της Έρευνας Υδατοκαλλιεργειών,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Υ ΑΤΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Υ ΑΤΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΩΝ \ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Υ ΑΤΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΩΝ Ερευνητικών Προγραµµάτων ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ 2005 Ανάπτυξη Τεχνολογιών Παραγωγής Καινοτόµων ιατροφής για εκτρεφόµενα είδη µεσογειακών ψαριών ( ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΨΑΡΙΩΝ).

Διαβάστε περισσότερα

Τί είναι οι μεταλλαγμένες τροφές; (Γεωργία Αποστόλου)

Τί είναι οι μεταλλαγμένες τροφές; (Γεωργία Αποστόλου) Τί είναι οι μεταλλαγμένες τροφές; (Γεωργία Αποστόλου) Date : Φεβρουαρίου 9, 2009 Οι καλλιέργειες γενετικώς μεταλλαγμένων προϊόντων αποτελούν, πλέον, τον νέο μεγάλο κίνδυνο για το περιβάλλον και την υγεία

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Η επιστήμη της ζωής

ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Η επιστήμη της ζωής Τμήμα Βιολογικών Επιστημών http://www.ucy.ac.cy/goto/biosci/el-gr/home.aspx ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Η επιστήμη της ζωής Μελετά ό,τι έχει σχέση με τους ζωντανούς οργανισμούς στον πλανήτη μας, από το μικροσκοπικό επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα αγοράς κλάδου παραγωγής ιχθυηρών

Έρευνα αγοράς κλάδου παραγωγής ιχθυηρών Έρευνα αγοράς κλάδου παραγωγής ιχθυηρών Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών η Ελληνική υδατοκαλλιέργεια, αναπτύχθηκε και ανέδειξε τη χώρα ως τη μεγαλύτερη παραγωγό ιχθύων στην ευρύτερη περιοχή της

Διαβάστε περισσότερα

2. Εγχώρια κατανάλωση-διατροφικές συνήθειες.

2. Εγχώρια κατανάλωση-διατροφικές συνήθειες. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 2. Εγχώρια κατανάλωση-διατροφικές συνήθειες. 3. Δίκτυα διανομής 4. Ενδεικτικές λιανικές τιμές 5. Παραγωγή 6. Εξωτερικό εμπόριο 7. Διμερές εμπόριο 1 1. Εισαγωγή Τα ψάρια, μαλάκια

Διαβάστε περισσότερα

των Ισπανών καταναλωτών τόσο λόγω διατροφικών συνηθειών όσο και της αυξανόμενης τάσης για υγιεινή διατροφή.

των Ισπανών καταναλωτών τόσο λόγω διατροφικών συνηθειών όσο και της αυξανόμενης τάσης για υγιεινή διατροφή. Εισαγωγικό σημείωμα Τα ψάρια, μαλάκια και όσrρακοειδή, αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής των Ισπανών καταναλωτών τόσο λόγω διατροφικών συνηθειών όσο και της αυξανόμενης τάσης για υγιεινή διατροφή.

Διαβάστε περισσότερα

Θέση ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη γερμανική αγορά: Ιχθυηρά

Θέση ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη γερμανική αγορά: Ιχθυηρά ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Βερολίνο, 26 Ιουνίου 2015 Θέση ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη γερμανική αγορά: Ιχθυηρά ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη γερμανική

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου: Δρ Πέτρος Κουτσοβίτης Επιστημονικοί Συνεργάτες: Αμαλία Ρούφη Δρ Παύλος Τυρολόγου Υπόβαθρο Το έργο INTRAW είναι μέρος του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ορίζοντας 2020

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΕΥΣΕΒΙΟΣ ΚΗΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΕΥΣΕΒΙΟΣ ΚΗΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΕΥΣΕΒΙΟΣ ΚΗΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΤΜΗΜΑ Γ2 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΤΟΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Έχουν περάσει περίπου 15 χρόνια από τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΡΕΑΤΩΝ (σε τόνους)

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΡΕΑΤΩΝ (σε τόνους) ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ Παραγωγή, Αγορά, Εξωτερικό εμπόριο ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΡΕΑΤΟΣ Το 2013, η ισπανική παραγωγή χοιρινού κρέατος έφθασε τα 3,44 εκατομμύρια τόνους και ο αριθμός των σφαγέντων ζώων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕΠΠ

ΟΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕΠΠ Επισκόπηση της εφαρµογής της περιβαλλοντικής πολιτικής (ΕΕΠΠ) 2019: Επιλογή βασικών στοιχείων σχετικά µε την κατάσταση της εφαρµογής της περιβαλλοντικής νοµοθεσίας στην Ευρώπη ΟΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Albert Humphrey. καθηγητής την δεκαετία του 60 και 70 στο Stanford University.

Albert Humphrey. καθηγητής την δεκαετία του 60 και 70 στο Stanford University. Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ Albert Humphrey καθηγητής την δεκαετία του 60 και 70 στο Stanford University. .Ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την εκμετάλλευση των ευκαιριών που υπάρχουν στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Την τελευταία 30ετία στην Ελλάδα έχουν αναδειχθεί οι ιχθυοκαλλιέργειες θαλασσινών μεσογειακών ειδών (κυρίως τσιπούρας και λαβρακίου).

Την τελευταία 30ετία στην Ελλάδα έχουν αναδειχθεί οι ιχθυοκαλλιέργειες θαλασσινών μεσογειακών ειδών (κυρίως τσιπούρας και λαβρακίου). Ο κλάδος των ελληνικών υδατοκαλλιεργειών είναι ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, με σαφή εξαγωγικό χαρακτήρα και σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Μέρος πρώτο: Η πορεία προς μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοί πληθυσμοί: Επιλογή καθαρών σειρών Μαζική επιλογή

Φυσικοί πληθυσμοί: Επιλογή καθαρών σειρών Μαζική επιλογή Μέθοδοι βελτίωσης Πηγές Μέθοδοι Φυσικοί πληθυσμοί: Επιλογή καθαρών σειρών Μαζική επιλογή Διασπώμενοι: Μαζική βελτίωση πληθυσμοί (F 2 ) Γενεαλογική βελτίωση Καταγωγή από μεμονωμένους σπόρους Διασταυρώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη 7.05.2010. Εξωτερικό εμπόριο Ισπανίας για το 2009. Γενικά χαρακτηριστικά

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη 7.05.2010. Εξωτερικό εμπόριο Ισπανίας για το 2009. Γενικά χαρακτηριστικά ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη 7.05.2010 Εξωτερικό εμπόριο Ισπανίας για το 2009 Γενικά χαρακτηριστικά Η διεθνής οικονομική κρίση, που άρχισε να πλήττει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία από το

Διαβάστε περισσότερα

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών 6. Διαχείριση Έργου Έκδοση των φοιτητών Εισαγωγή 1. Η διαδικασία της Διαχείρισης Έργου 2. Διαχείριση κινδύνων Επανεξέταση Ερωτήσεις Αυτοαξιολόγησης Διαχείριση του έργου είναι να βάζεις σαφείς στόχους,

Διαβάστε περισσότερα

12950/17 ΜΜ/μκρ 1 DG B 2B

12950/17 ΜΜ/μκρ 1 DG B 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Οκτωβρίου 2017 (OR. en) 12950/17 AGRI 530 FAO 41 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 9 Οκτωβρίου 2017 Αποδέκτης:

Διαβάστε περισσότερα

Η Μελέτη Περίπτωσης για τη Σύρο: Υλοποιημένες δράσεις και η επιθυμητή συμβολή φορέων του νησιού

Η Μελέτη Περίπτωσης για τη Σύρο: Υλοποιημένες δράσεις και η επιθυμητή συμβολή φορέων του νησιού Κείμενο εργασίας στα πλαίσια του ερευνητικού έργου WASSERMed Η Μελέτη Περίπτωσης για τη Σύρο: Υλοποιημένες δράσεις και η επιθυμητή συμβολή φορέων του νησιού Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Μονάδα Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 1 Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Στοιχεία αγοράς νωπών φρούτων στο Ηνωμένο Βασίλειο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 1 Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Στοιχεία αγοράς νωπών φρούτων στο Ηνωμένο Βασίλειο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 1 Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λονδίνο, Σεπτέμβριος 2017 Στοιχεία αγοράς νωπών φρούτων στο Ηνωμένο Βασίλειο Ο όγκος πωλήσεων φρούτων στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισε

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις για το μάθημα «Ζωοτεχνία» Υδατοκαλλιέργειες Ναυσικά Καρακατσούλη Επικ. Καθηγήτρια Τμήμα ΕΖΠΥ

Σημειώσεις για το μάθημα «Ζωοτεχνία» Υδατοκαλλιέργειες Ναυσικά Καρακατσούλη Επικ. Καθηγήτρια Τμήμα ΕΖΠΥ Σημειώσεις για το μάθημα «Ζωοτεχνία» Υδατοκαλλιέργειες Ναυσικά Καρακατσούλη Επικ. Καθηγήτρια Τμήμα ΕΖΠΥ 1 1. Εισαγωγή Με τον όρο Υδατοκαλλιέργειες (Υ/Κ) εννοούμε την ελεγχόμενη εκτροφή ή καλλιέργεια υδρόβιων

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία Φυτο- γενετικών Πόρων. Επισιτιστική Αυτάρκεια. Βάσω Κανελλοπούλου ΠΕΛΙΤΙ

Προστασία Φυτο- γενετικών Πόρων. Επισιτιστική Αυτάρκεια. Βάσω Κανελλοπούλου ΠΕΛΙΤΙ Προστασία Φυτο- γενετικών Πόρων ε Επισιτιστική Αυτάρκεια Βάσω Κανελλοπούλου ΠΕΛΙΤΙ ΦΟΡΟΥΜ-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Αθήνα, Πολυτεχνείο, 20-22/2/2015 Διοργάνωση: Ηλιόσποροι, δίκτυο για

Διαβάστε περισσότερα

Υγιεινή Τροφίμων. Γενετικά Μεταλλαγμένα Τρόφιμα (GMFs)

Υγιεινή Τροφίμων. Γενετικά Μεταλλαγμένα Τρόφιμα (GMFs) Υγιεινή Τροφίμων Γενετικά Μεταλλαγμένα Τρόφιμα (GMFs) Γενετική τροποποίηση Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί προκύπτουν από την ενσωμάτωση στο γενετικό τους υλικό συγκεκριμένων γονιδίων τα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ «ΜΗΤΡΑ» «ΜΗΤΡΑ» ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΙΜΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Ελάχιστες Προοπτικές Ανάπτυξης Χαμηλός ρυθμός αγοράς => => χαμηλές εισροές Αποεπένδυση

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ «ΜΗΤΡΑ» «ΜΗΤΡΑ» ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΙΜΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Ελάχιστες Προοπτικές Ανάπτυξης Χαμηλός ρυθμός αγοράς => => χαμηλές εισροές Αποεπένδυση ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΙΜΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ «ΜΗΤΡΑ» Ελάχιστες Προοπτικές Ανάπτυξης Χαμηλός ρυθμός αγοράς => => χαμηλές εισροές Αποεπένδυση ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΙΜΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΨΗΛΟΣ ΑΣΤΕΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ % ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΣΚΥΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 1 Στρατηγική Στρατηγική είναι ο καθορισμός των βασικών μακροπρόθεσμων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης, η επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης Ψηφιακής Ωριμότητας

Δείκτης Ψηφιακής Ωριμότητας Δείκτης Ψηφιακής Ωριμότητας από την Accenture υπό την αιγίδα του Καθοδηγώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό Ένας νέος τρόπος για ηγέτες κυβερνήσεων και επιχειρήσεων για να κατανοήσουν, να μετρήσουν και να

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Πολιτική και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Περιβαλλοντική Πολιτική και Βιώσιμη Ανάπτυξη ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Περιβαλλοντική Πολιτική και Βιώσιμη Ανάπτυξη Ενότητα 05: Μεθοδολογία εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων II Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Η σύγχρονη προσέγγιση στην εκπαίδευση για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα. Perrotis College Dr. Konstantinos Rotsios

Η σύγχρονη προσέγγιση στην εκπαίδευση για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα. Perrotis College Dr. Konstantinos Rotsios Η σύγχρονη προσέγγιση στην εκπαίδευση για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα Perrotis College Dr. Konstantinos Rotsios Η σημασία του Αγροδιατροφικού Τομέα Παρά τη γενική μείωση στις νέες επιδοτήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση. 4 ο Κεφάλαιο

Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση. 4 ο Κεφάλαιο Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση 4 ο Κεφάλαιο Μαθησιακοί στόχοι (1) Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου, θα είστε σε θέση να: 1. Συνοψίσετε τα βασικά βήματα σε οποιαδήποτε διαδικασία προγραμματισμού. 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΩΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΑΛΙΕΙΑΣ (Υ.ΘΥ.Ν.ΑΛ) ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ) Η 5 η έκθεση για την οικονομική,

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020

Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2014 Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020 Συνολική πληροφόρηση Η σύμβαση εταιρικής σχέσης με την Κύπρο καθορίζει ένα ορόσημο για επενδύσεις

Διαβάστε περισσότερα

H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού. Αθανασία Καρακίτσιου, PhD

H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού. Αθανασία Καρακίτσιου, PhD H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού Αθανασία Καρακίτσιου, PhD 1 Η Διαδικασία του προγραμματισμού Προγραμματισμός είναι η διαδικασία καθορισμού στόχων και η επιλογή μιας μελλοντικής πορείας για την

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση βέλτιστου τρόπου εξαπόλυσης και διάθεσης φυσικών εχθρών

Έκθεση βέλτιστου τρόπου εξαπόλυσης και διάθεσης φυσικών εχθρών Έκθεση βέλτιστου τρόπου εξαπόλυσης και διάθεσης φυσικών εχθρών «ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΒΙΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΣΕ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ HYDROFLIES» ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΡΩΜΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΡΩΜΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΡΩΜΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ την περίοδο 2013-2015 Σύνταξη Λυδία Παπαδάκη, stagiaire Γραφείου ΟΕΥ Ρώμης Επίβλεψη Τζανέτος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΟ G Πληροφορίες σχετικά με προδιαγραφές, προϊόντα και συνεταιρισμούς

ΕΡΓΑΛΕΙΟ G Πληροφορίες σχετικά με προδιαγραφές, προϊόντα και συνεταιρισμούς ΕΡΓΑΛΕΙΟ G Πληροφορίες σχετικά με προδιαγραφές, προϊόντα και συνεταιρισμούς Εισαγωγή στη βάση δεδομένων ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Στόχοι του εργαλείου... 2 2. Οφέλη του εργαλείου... 2 3. Τι κάνει το εργαλείο... 2

Διαβάστε περισσότερα

4 ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας

4 ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας 4 ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας 2015 Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ δραστηριοποιείται από το 1947 στην παραγωγή ζυμαρικών Διαθέτει καθετοποιημένο συγκρότημα Μύλου & Μακαρονοποιείου στη Λάρισα,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0276(COD) της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0276(COD) της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας 2015/0276(COD) 17.5.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών

Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών Εισαγωγή -3 Γιώργος Ιωάννου, Ph.D. Αναπληρωτής Καθηγητής Σύνοψη διάλεξης Σχεδιασμός διαδικασιών ορισμός Συστημική προσέγγιση Μεθοδολογίες σχεδιασμού διαδικασιών Διαγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ * ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ *

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ * ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ * ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ * ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ * Διαπιστώσεις Διαπίστωση Ι: Ο όγκος και η αξία των εξαγωγών ελληνικών ελιών στην Ιαπωνία -αν και σε αυξητική πορεία την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Συνδ (Rev.)* ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ότι η συνεργασία των Κρατών Εξάπλωσης ενισχύει σημαντικά τη διατήρηση των πληθυσμών της θαλάσσιας χελώνας,

Συνδ (Rev.)* ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ότι η συνεργασία των Κρατών Εξάπλωσης ενισχύει σημαντικά τη διατήρηση των πληθυσμών της θαλάσσιας χελώνας, Συνδ. 9.20 (Rev.)* Κατευθυντήριες οδηγίες για την αξιολόγηση προτάσεων κτηνοτροφίας θαλάσσιων χελωνών που υποβάλλονται σύμφωνα με το Ψήφισμα Συνδ. 11.16 (Rev.CoP 14) 1 ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι, κατά κανόνα,

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του DIVERSIFY στο Regional Aquaculture Conference, Ιταλία 2014.

Παρουσίαση του DIVERSIFY στο Regional Aquaculture Conference, Ιταλία 2014. Παρουσίαση του DIVERSIFY στο Regional Aquaculture Conference, Ιταλία 2014. Το διεθνές συνέδριο οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ιταλικής Προεδρίας του Συµβουλίου της ΕΕ, την Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ -ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ -ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΝΩ-ΠΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΑΓΟΡΑ. Ι. Βασικά στατιστικά στοιχεία εξωτερικού εμπορίου Πορτογαλίας και διμερούς εμπορίου Ελλάδος-

Διαβάστε περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις τιμές των τροφίμων

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις τιμές των τροφίμων 8 Αυγούστου 2012 Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις τιμές τροφίμων Επιστήμες / Περιβάλλον - Οικολογία Η αλλαγή του κλίματος μείωσε την παγκόσμια παραγωγή σίτου και καλαμποκιού περισσότερο από 3% κατά τις τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας ενδεικτικών. τιμών λιανικής πωλήσεως ιχθυηρών στα ολλανδικά σούπερ μάρκετ:

Πίνακας ενδεικτικών. τιμών λιανικής πωλήσεως ιχθυηρών στα ολλανδικά σούπερ μάρκετ: ΙΧΘΥΗΡΑ Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρασχέθηκαν από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Προώθησης Ιχθυηρών, η συνολική κατανάλωση ιχθυηρών των ολλανδικών νοικοκυριών ανήλθε κατά το 2005 σε 51.527 τόνους (3,16

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΥΛΗΣ Δρ. Κώστας Ποϊραζίδης, Δασολόγος ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2009-2010 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΥΛΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 2.1: Ορισμός είδους, Συστηματική, Οικολογία και Εξέλιξη, Φυσική επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Εντατική Εκτροφή Σαλιγκαριών. Ανάλυση Μεθοδολογίας Παραγωγική Διαδικασία Αποτελέσματα

Εντατική Εκτροφή Σαλιγκαριών. Ανάλυση Μεθοδολογίας Παραγωγική Διαδικασία Αποτελέσματα Εντατική Εκτροφή Σαλιγκαριών Ανάλυση Μεθοδολογίας Παραγωγική Διαδικασία Αποτελέσματα Αναπαραγωγή Περίοδος Έναρξης Αναπαραγωγής Κλειστός θάλαμος αναπαραγωγής: Ιανουάριος-Μάρτιος Εξωτερικές συνθήκες (Διχτυοκήπιο):

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη Ιστορία του Έργου

Σύντομη Ιστορία του Έργου Σύντομη Ιστορία του Έργου Η ιστορία του «LOCPROII» βρίσκει τις ρίζες της στην επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός έργου Interreg IIIA με όνομα «LOCPRO». Η εκ των υστέρων γνώση από το «LOCPRO» κατέστησε εμφανές

Διαβάστε περισσότερα

CO 2. Προκλήσεις που καλείται να αντιµετωπίσει η Ελληνική Βιοµηχανία. ρ. Κ. Συµεωνίδης

CO 2. Προκλήσεις που καλείται να αντιµετωπίσει η Ελληνική Βιοµηχανία. ρ. Κ. Συµεωνίδης ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ CO 2 Προκλήσεις που καλείται να αντιµετωπίσει η Ελληνική Βιοµηχανία ρ. Κ. Συµεωνίδης σηµεία κλειδιά Οικουµενικότητα του προβλήµατος Ενιαία και διεθνοποιηµένη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάθημα 10: Ανάπτυξη ΠΣ Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 πμ Ενδεικτικά Περιεχόμενα Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό.

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό. 1. Με ποιους τρόπους επωφελούνται οι καταναλωτές από τις οικονομίες κλίμακας; (πολλαπλής επιλογής / δύο σωστές απαντήσεις) α. Αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων. β. Οι τιμές, αρκετές φορές, μειώνονται.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα,

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα, ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ Περιβάλλον Τομεακό Σχέδιο Αθήνα, 27.3.2014 1. Προτεινόμενη στρατηγική ανάπτυξης του τομέα Η στρατηγική ανάπτυξης του τομέα εκτείνεται σε δραστηριότητες που έχουν μεγάλες προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2010-2011 Η «μικρή» επιχειρηματικότητα σε περίοδο κρίσης

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2010-2011 Η «μικρή» επιχειρηματικότητα σε περίοδο κρίσης Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2010-2011 Η «μικρή» επιχειρηματικότητα σε περίοδο κρίσης Σταύρος Ιωαννίδης Στελίνα Χατζηχρήστου 26 Ιανουαρίου 2012 Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας GEM Παρατηρητήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ Εισήγηση Ευαγγελία Μηνά

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ Εισήγηση Ευαγγελία Μηνά ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020 Εισήγηση Ευαγγελία Μηνά 1 Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εγκρίθηκε με την Απόφαση C(2015) 7415/23-10-2015 Με δημόσια δαπάνη 523.406.309 - κοινοτική συμμετοχή:

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτες Περιπτώσεων. Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής

Μελέτες Περιπτώσεων. Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής Μελέτες Περιπτώσεων Έχω στην υπηρεσία µου έξη τίµιους ανθρώπους. Τα ονόµατά τους είναι Τι, Γιατί, Πότε, Πώς, Πού και Ποιος. R. Kipling Τι Πότε Πού Γιατί Πώς Ποιος Στόχοι της µεθοδολογίας 1. Υποβοήθηση

Διαβάστε περισσότερα

Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012. Πέπη Θεοδώρου. S.M.R. Consultants

Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012. Πέπη Θεοδώρου. S.M.R. Consultants Training Session Ευκαιρίες χρηµατοδότησης για έργα σχετικά µε την προστασία του περιβάλλοντος στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και στην Περιφέρεια Ηπείρου γενικότερα Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012 «Ειδικές

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική Αναφορά Αγορών Ελαιολάδου. Γενικά

Συγκριτική Αναφορά Αγορών Ελαιολάδου. Γενικά Γενικά Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος ελαιοπαραγωγός τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο όπου κατάφερε να διπλασιάσει την παραγωγή της μετά το 1990, ενώ ακολουθώντας σχεδιασμένη πολιτική παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΟΣ

Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΟΣ 1 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΜΑΔΡΙΤΗΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΟΣ Η κρεατοβιομηχανία αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο κλάδο της ισπανικής βιομηχανίας μετά την αυτοκινητοβιομηχανία,

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας. Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας. Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Ταυτότητα της μελέτης Στοιχεία της μελέτης Γραφείο της McKinsey

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ. 10η ΙΑΛΕΞΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΓΙΑ ΕΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΜΕΝΑ

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ. 10η ΙΑΛΕΞΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΓΙΑ ΕΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΜΕΝΑ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΥΤΩΝ 10η ΙΑΛΕΞΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΓΙΑ ΕΙ Η ΑΓΕΝΩΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΜΕΝΑ Πολλά καλλιεργούµενα φυτά αναπαράγονται αγενώς: πατάτα, φράουλα, σακχαροκάλαµο, αµπέλι και οι δενδρώδεις καλλιέργειες Οι λόγοι:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑ 7061 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ένα ευρύ φάσμα συστημάτων τα οποία έχουν ως αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε τροφή του αυξανόμενου ανθρώπινου πληθυσμού, πρέπει να αυξηθεί η φυτική και ζωική παραγωγή Ελεγχόμενες διασταυρώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κτηνοτροφία Ορεινών Περιοχών & Κοινωνική Επιχειρηματικότητα ΚΑΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Κτηνοτροφία Ορεινών Περιοχών & Κοινωνική Επιχειρηματικότητα ΚΑΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κτηνοτροφία Ορεινών Περιοχών & Κοινωνική Επιχειρηματικότητα ΚΑΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα σήμερα Προσωρινά Αποτελέσματα Παραγωγής Γεωργικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 1 Τι μάθαμε στο μάθημα Διαχείριση Τεχνολογίας και Καινοτομίας???? Μάνατζμεντ Μάνατζμεντ (διαχείριση) είναι η οργάνωση και ο συντονισμός των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο Μαθημάτων

Περιεχόμενο Μαθημάτων Περιεχόμενο Μαθημάτων Χερσαία και Θαλάσσια Οικοσυστήματα Συντονιστές I. Καρακάσης M. Μυλωνάς Σύνολο ωρών 100 Διδάσκοντες Χ. Αρβανιτίδης, Ι. Καρακάσης, Κ. Κοτζαμπάσης, Ν. Λαμπαδαρίου, Μ. Μυλωνάς, Π. Πήττα

Διαβάστε περισσότερα

REDBRO HUBBARD ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ ΣΜΗΝΟΥΣ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΑ. Άφιξη σμήνους: Αριθμός θηλυκών πτηνών κατά την άφιξη: Αριθμός αρσενικών πτηνών κατά την άφιξη:

REDBRO HUBBARD ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ ΣΜΗΝΟΥΣ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΑ. Άφιξη σμήνους: Αριθμός θηλυκών πτηνών κατά την άφιξη: Αριθμός αρσενικών πτηνών κατά την άφιξη: HUBBARD REDBRO M ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ ΣΜΗΝΟΥΣ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΑ Άφιξη σμήνους: Αριθμός θηλυκών πτηνών κατά την άφιξη: Αριθμός αρσενικών πτηνών κατά την άφιξη: Πτηνοτροφείο: Θάλαμος: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1 G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 6 Εταιρική στρατηγική και διαφοροποίηση δραστηριοτήτων Chapter 2 Μαθησιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ : ανέπτυξε ένα πρότυπο σύμφωνα με το οποίο διέκρινε 5 στάδια οικονομικής ανάπτυξης, από τα οποία υποστήριξε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ & ΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ & ΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ & ΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ Γραφείο Οικονοµικών & Εµπορικών Υποθέσεων Πρεσβείας της Ελλάδος στην Τύνιδα 6, rue St. Fulgence, Notre Dame Tunis 1082 Tel. +216 71 288411-846632 Fax +216 71 789518

Διαβάστε περισσότερα

Το Ε. Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η διαχείριση προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων στην προγραμματική περίοδο

Το Ε. Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η διαχείριση προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων στην προγραμματική περίοδο Το Ε. Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η διαχείριση προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων στην προγραμματική περίοδο 2014-2020. ΑΣΤΙΚΑ ΒΙΟΑΠΟΔΟΜΗΣΙΜΑ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΑ Εισηγητής : Βασίλης Στοϊλόπουλος Λάρισα, 11-6-2015 Εθνικά σχέδια διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά. Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά. Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Ταυτότητα της μελέτης Στοιχεία τηςμελέτης Γραφείο της McKinsey

Διαβάστε περισσότερα

Επειδή η συμβατική γεωργία. έχει φθάσει στα όρια της

Επειδή η συμβατική γεωργία. έχει φθάσει στα όρια της Βιολογική γεωργία Επειδή η συμβατική γεωργία έχει φθάσει στα όρια της Για να ανταπεξέλθη χρησιμοποιεί μεθόδους «παρά φύσιν» όπως: Ορμόνες κατάχρηση χημικών ουσιών βιομηχανοποίηση παραγωγής, μεγάλης κλίμακας

Διαβάστε περισσότερα

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1 G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 5 Στρατηγική επιχειρηματικής μονάδας Chapter 2 Μαθησιακά αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Τσιρόπουλος Ζήσης, Μπαλαφούτης Αθανάσιος, Αναστασίου Ευάγγελος, Φουντάς Σπύρος Εργ. Γεωργικής Μηχανολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τσιρόπουλος Ζήσης, Μπαλαφούτης Αθανάσιος, Αναστασίου Ευάγγελος, Φουντάς Σπύρος Εργ. Γεωργικής Μηχανολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Συστήματα ολοκληρωμένης παρακολούθησης γεωργικών πρακτικών και μειωμένων εισροών σε καλλιέργειες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Συνεργασία μεταξύ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιχειρήσεων, Αγροτικών Συνεταιρισμών

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5.

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5. ΤΙΤΑΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ Η ΤΙΤΑΝ Α.Ε. είναι ένας Όμιλος εταιριών με μακρόχρονη πορεία στη βιομηχανία τσιμέντου. Ιδρύθηκε το 1902 και η έδρα του βρίσκεται στα Άνω Πατήσια. Ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Aθήνα, 02-06-2017 ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.:1803/60467 ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Προκλήσεις, προτάσεις και προοπτικές της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. του Τάσου Χανιώτη 1

Προκλήσεις, προτάσεις και προοπτικές της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. του Τάσου Χανιώτη 1 Οι προκλήσεις Προκλήσεις, προτάσεις και προοπτικές της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής του Τάσου Χανιώτη 1 Η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα η Ευρωπαϊκή γεωργία και η Κοινή Γεωργικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Αναδημοσίευση από τις παρουσιάσεις Α) Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ T SWOT ANALYSIS - Μάθημα: Πολεοδομική και Οικιστική Ανάπτυξη και Πολιτική Β) Βαγής Σαμαθρακής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΑΣΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΜΑΝΑΣΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΝΑΣΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Νησί που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Μόνιμος πληθυσμός (απογρ. 2011) 680.000 κάτοικοι. Ελκυστικός τουριστικός προορισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ AP C.sa APC.sa APC.sa APC.sa APC.sa APC.sa APC.sa APC.sa APC.sa APC.sa APC.sa APC.sa APC.sa APC.sa APC.sa APC.sa APC.sa APC.sa APC.sa APC.sa APC.sa ΕΚΘΕΣΗ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ APC.sa

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Αειφορική γεωργία και ανάπτυξη Αφροδίτη Παπαδάκη-Κλαυδιανού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Η Κτηνοτροφία σήμερα: προβλήματα & προοπτικές

Η Κτηνοτροφία σήμερα: προβλήματα & προοπτικές Η Κτηνοτροφία σήμερα: προβλήματα & προοπτικές Dr Παπαδόπουλος Σεραφείμ Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Θεσσαλίας Πηγή φωτογραφίας: Helexpo Zootechnia 2011 Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Βιώσιμος Σχεδιασμός Αδρανών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: SNAP-SEE SEE/D/0167/2.4/X SNAP-SEE

Βιώσιμος Σχεδιασμός Αδρανών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: SNAP-SEE SEE/D/0167/2.4/X SNAP-SEE Βιώσιμος Σχεδιασμός Αδρανών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: SNAP-SEE SEE/D/0167/2.4/X SNAP-SEE Περιεχόμενα 1. Ε.Π. «Χώρος ΝΑ Ευρώπης» SEE 2. Από το SARMa στο SNAP-SEE 3. Οι εταίροι του έργου 4. Στόχοι, δομή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΗ ΙΧΘΥΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ Ε. ΠΑΠΟΥΤΣΟΓΛΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΗ ΙΧΘΥΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ Ε. ΠΑΠΟΥΤΣΟΓΛΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΗ ΙΧΘΥΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ Ε. ΠΑΠΟΥΤΣΟΓΛΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗΣ Υ ΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΙΧΘΥΩΝ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα