Κεφάλαιο Απόκριση μέτρων στήριξης - Η περίπτωση αξονοσυμμετρικής διάταξης. 9.1 Εισαγωγή. 9.2 Ηλώσεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κεφάλαιο Απόκριση μέτρων στήριξης - Η περίπτωση αξονοσυμμετρικής διάταξης. 9.1 Εισαγωγή. 9.2 Ηλώσεις"

Transcript

1 Κεφάλαιο 9 Σύνοψη Η αντίσταση των μέτρων αντιστήριξης εξαρτάται από τα μηχανικά τους χαρακτηριστικά και από τη σύζευξή τους με το πέτρωμα. Αναπτύσσεται η απόκριση τριών τύπων υποστήριξης και οι δυνατότητές τους να ανταποκρίνονται στο σκοπό τους. Η ανάλυση της επάρκειάς τους εμπεδώνεται με λυμένα παραδείγματα και ασκήσεις. Προαπαιτούμενη γνώση Μαθήματα: Αντοχή των υλικών, Οπλισμένο Σκυρόδεμα, Μεταλλικές κατασκευές. Χρήσιμη βιβλιογραφία: Hoek & Bray 1980; Brady & Brown, Απόκριση μέτρων στήριξης - Η περίπτωση αξονοσυμμετρικής διάταξης 9.1 Εισαγωγή Τα μέτρα υποστήριξης, εσωτερικά ή εξωτερικά, αντιδρούν στο κλείσιμο του υπόγειου ανοίγματος, λόγω της εξόρυξης, και αναλαμβάνουν φορτίο. Η αντίδρασή τους εξαρτάται από τη δυστροπία τους, την αντοχή τους, και τη θέση τους. Η ανάλυση της συμπεριφοράς τους απαιτεί τη χρήση πολύπλοκων αριθμητικών προσομοιώσεων. Η διατομή των υπόγειων ανοιγμάτων, εντούτοις, πλησιάζει γενικά το κυκλικό σχήμα, και η υποστήριξη δύναται σε πρώτο στάδιο να θεωρηθεί προσεγγιστικά ως αξονοσυμμετρική. Η απλοποίηση αυτή επιτρέπει τη μετατροπή ενός τριδιάστατου φυσικού προβλήματος σε μονοδιάστατο, για το οποίο υπάρχουν λύσεις κλειστής μορφής. Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας λύσης είναι ότι οι βασικές μεταβλητές που καθορίζουν την απόκριση βραχομάζας-υποστήριξης μπορεί εύκολα να προσδιοριστούν και η σχετική σημασία τους να εκτιμάται γρήγορα. Επίσης, επιτυγχάνεται η δυνατότητα καλύτερης άμεσης αντίληψης της συμπεριφοράς της υποστήριξης και της βραχομάζας και προ-διαστασιολόγησης των μέτρων στήριξης κατά την προκαταρκτική μελέτη. Σε δεύτερο στάδιο, η χρήση των πολύπλοκων αριθμητικών κωδίκων επιτρέπει την επέκταση της ανάλυσης σε περισσότερες διαστάσεις, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου, ώστε να λαμβάνονται πληρέστερα υπόψη οι πραγματικές συνθήκες. Στις επόμενες ενότητες γίνεται η θεώρηση ότι τα μέτρα στήριξης είναι αξονοσυμμετρικά διαταγμένα, και ότι παραμορφώνονται υπό την επίδραση αξονοσυμμετρικής φόρτισης που τους ασκείται από το περιβάλλον πέτρωμα. Σκοπός είναι η εύρεση της σχέσης φόρτισης-μετατόπισης των μέτρων στήριξης, η οποία προσδιορίζει τη δυστροπία τους k, δηλαδή τη δυσκολία παραμόρφωσης τους, καθώς και την οριακή δυνατότητά τους ανάληψης φορτίων, δηλαδή της φέρουσας ικανότητάς τους. Δεδομένης της αξονοσυμμετρικής θεώρησης, η ανάληψη φορτίου κατανέμεται ως ομοιόμορφη πίεση αντίστασης p s, η δε δυστροπία ορίζεται ως ο λόγος της ομοιόμορφης πίεσης αντίστασης p s προς τη σύγκλιση δ/r. Παρακάτω εξετάζεται η προσφερόμενη δυστροπία από τα τρία βασικά μέτρα στήριξης, ήτοι τις ηλώσεις, τα πλαίσια, και την επένδυση από σκυρόδεμα. 9. Ηλώσεις Η αντίδραση των ήλων στη σύγκλιση των τοιχωμάτων του υπόγειου ανοίγματος, εξαρτάται από την εσωτερική σύζευξή τους. Εφόσον η πάκτωση στο πέτρωμα είναι σημειακή, ο ήλος μεταφέρει τα φορτία από τις παρειές του ανοίγματος προς το εσωτερικό της πρακτικά σταθερής βραχομάζας (Σχήμα 9-1α) ως ανάρτηση, ενώ, αν είναι ολόσωμη, μεταφέρει φορτία σε όλο το μήκος του (Σχήμα 9-1β) ως οπλισμός.

2 8 (α) Σημειακή πάκτωση Σχήμα 9-1. Μηχανική δράση ήλου. (β) Συνεχής πάκτωση 9..1 Ενεργητικοί ήλοι σημειακής πάκτωσης Οι ήλοι αυτοί αναρτούν το πέτρωμα πλησίον των παρειών του ανοίγματος από βαθύτερα ανεπηρέαστα στρώματα. Μετά την πάκτωση του ήλου στο εσωτερικό του άκρο και τη σύσφιξη του περικοχλίου επί της πλάκας έδρασης, η κεφαλή του παρακολουθεί τη μετατόπιση της παρειάς του ανοίγματος που το εξαναγκάζει σε περαιτέρω τάνυση. Ο λόγος της μεταβολής της μετατόπισης προς τη μεταβολή της τάνυσης δίνει τη συνολική ενδοτικότητα του ήλου. Η μετατόπιση της κεφαλής του ήλου είναι το άθροισμα της μήκυνσης του στελέχους και της παραμόρφωσης στα λοιπά συστατικά του, όπως στην πάκτωση, στο σπείρωμα, στην πλάκα, στο πέτρωμα, κλπ. Άρα, η ολική ενδοτικότητα Q t της ήλωσης δύναται να θεωρηθεί ως το άθροισμα της ενδοτικότητας Q e του στελέχους και της ενδοτικότητας Q r των λοιπών συστατικών της. Η ενδοτικότητα του στελέχους είναι ανάλογη του μήκους του. Αντίθετα, η ενδοτικότητα των λοιπών συστατικών δύναται να θεωρηθεί κατά προσέγγιση σταθερή για την ήλωση σε δεδομένο πέτρωμα, αν αγνοηθεί η διαφοροποίηση με το μήκος της παραμόρφωσης της βραχομάζας. Την ενδοτικότητα της ήλωσης δυνάμεθα να παρατηρήσουμε στο διάγραμμα φόρτισης-μήκυνσης της δοκιμής εξόλκευσης (Hoek & Bray, 1980; Brady & Brown, 006), όπως αυτό απεικονίζεται γραφικά στο Σχήμα 9-. Το οριακό φορτίο T by και η κλίση Q t ως προς τον (κατακόρυφο) άξονα των τεταγμένων δίνουν τη φέρουσα ικανότητα και τη συνολική ενδοτικότητα του ήλου. Στο διάγραμμα απεικονίζεται η σχέση φόρτισηςμήκυνσης για το στέλεχος, μήκους l b, διαμέτρου d b, και μέτρου ελαστικότητας E b (~07GPa). Η κλίση Q e ως προς τον άξονα των τεταγμένων δίνει την ενδοτικότητα του στελέχους. Σε κάθε στάθμη φόρτισης T bi, η διαφορά των μηκύνσεων, δ bti -δ bei, είναι η μήκυνση λόγω της παραμόρφωσης των λοιπών συστατικών της ήλωσης. Οι ενδοτικότητες Q t, Q e και Q r με βάση το διάγραμμα ορίζονται από τις σχέσεις: Q t = dδ b = δ bb δ bb1 = Q dt b Τ b Τ e + Q r b1 Q e = dδ ee = δ bb δ bb1 = 4 l b dt b Τ b Τ b1 π d b E b Q r = (δ bb δ bb ) (δ bb1 δ bb1 ) T b T b1 (9-1)

3 9 Σχήμα 9-. Μήκυνση του ήλου κατά τη δοκιμή εξόλκευσης. Ο Πίνακας 9-1 δίνει δεδομένα από την πράξη, της φέρουσας ικανότητας του ήλου και της ενδοτικότητας των λοιπών συστατικών του. Πίνακας 9-1. Οριακό φορτίο και ενδοτικότητα λοιπών συστατικών τοποθετημένων ήλων (επιλεγμένα από Hoek & Brown, 1980). Διάμετρος ήλου d b [mm] Ελεύθερο μήκος ήλου l b [m] Τύπος ήλου Είδος πετρώματος Μετρημένο T by Μετρημένο Q r [kn] [mm/kn] Διαστ/νο κέλυφος Καλό πέτρωμα Διαστ/νο κέλυφος Αργιλικός σχιστόλιθος Διαστ/νο κέλυφος Καλό πέτρωμα Διαστ/νο κέλυφος Γνεύσιος Διαστ/νο κέλυφος Αργιλικός σχιστόλιθος Διαστ/νο κέλυφος Γρανίτης Αγκύριο ρητίνης Γρανίτης Για συστηματική τοποθέτηση των παραπάνω ήλων στα τοιχώματα υπόγειου ανοίγματος σε κάνναβο s c s l και δύναμη τάνυσης T b, η μέση προσφερόμενη πίεση p sb του συστήματος των ήλων και η μέση μέγιστη δυνατή πίεση p sby που μπορεί να προσφέρει η ήλωση, δίνονται από τις σχέσεις: p ss = T b s c s l ; p ssy = T bb s c s l (9-)

4 30 Παρατηρούμε ότι η p sb είναι ανεξάρτητη του μεγέθους του ανοίγματος. Ο Πίνακας 9- δίνει τιμές, σύμφωνα με την (9-), για τη μέγιστη προσφερόμενη πίεση p sby από ηλώσεις, πέριξ υπόγειου ανοίγματος εκσκαφής, τοποθετημένων σε σταθερό κάνναβο και πακτωμένων σημειακά εκτός της ζώνης διαρροής του πετρώματος. Οι ήλοι είναι από χάλυβα ποιότητας B500C, με ελάχιστο εγγυημένο όριο διαρροής 500MPa. Πίνακας 9-. Μέγιστη πίεση p sby προσφερόμενη από ήλους σημειακής πάκτωσης d b [mm] 16 Πολύ ελαφριοί με διαστελλόμενο άκρο 0 Ελαφριοί με διαστελλόμενο άκρο Ελάχιστο εγγυημένο φορτίο διαρροής στελέχους T by [kn] Κάναβος s c s l [m] Μέγιστη πίεση p sby [MPa] 5 Μέτριοι με διαστελλόμενο άκρο 3 Βαριοί με σημειακή πάκτωση ρητίνης Το θεωρητικό αυτό όριο της προσφερόμενης πίεσης επιτυγχάνεται εφόσον η εσωτερική ή η εξωτερική σύζευξη το επιτρέπουν. Αντίθετα, εφόσον αυτές ενδίδουν σε μικρότερες τιμές τάνυσης από αυτές που αντέχει το στέλεχος, η μέγιστη δυνατή προσφερόμενη πίεση υποστήριξης θα είναι μικρότερη. Συσχετίζοντας τα μετρημένα φορτία T by (Πίνακας 9-1) με τα θεωρητικά (Πίνακας 9-), παρατηρούμε ότι τα θεωρητικά αποτελούν γενικά άνω όρια, που όμως συχνά επιτυγχάνονται, ειδικά σε ισχυρά πετρώματα. Σε κυκλικό άνοιγμα ακτίνας R, για γραμμική ελαστική συμπεριφορά της ήλωσης, σύμφωνα με το νόμο του Hooke, η μεταβολή της μέσης πίεσης p sb που προσφέρουν ελαστικοί ήλοι συνδέεται με τη μεταβολή της μετατόπισης δ b (θεωρώντας ότι είναι ομοιόμορφη) της παρειάς του ανοίγματος, γραμμικά με τη σχέση: d δ b R d δ b R 1 = = k b dp ss d T = b s c s l s c s l R Q t = s c s l R 4 l b π d b E b + Q r (9-3) όπου 1/k b η ενδοτικότητα του συστήματος των ομοιόμορφα κατανεμημένων ήλων στην παρειά του ανοίγματος, και k b η δυστροπία του. 9.. Παθητικοί ήλοι ολόσωμης πάκτωσης Οι ήλοι αυτοί οπλίζουν το πέτρωμα στην περιοχή δράσης τους. Το φορτίο τους μεταφέρεται στο πέτρωμα μέσω της συνεχούς σύζευξής τους με αυτό. Η διάδραση αυτή, που αναπτύσσεται περεταίρω στο κεφάλαιο 1, επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη διατμητικής τάσης στην περιφέρεια του ήλου που μεταβάλλει την ορθή τάση κατά μήκος του ήλου, σύμφωνα με την: τ b = A b dσ b π d b dd (9-4) Δημιουργείται επομένως ένα υλικό με ανισοτροπία τόσο στην παραμόρφωση όσον και στην αντοχή. Εφόσον, η δράση των ήλων θεωρηθεί ως ομοιόμορφα κατανεμημένη στον μεταξύ τους χώρο, η επίλυσή θα απαιτούσε την ανάλυση ενός συνεχούς ανισότροπου υλικού με διαφορετικές ιδιότητες στην ακτινική και περιφερειακή διεύθυνση. Οι Bobet & Einstein (011) δίνουν αναλυτικές λύσεις θεωρώντας μια ομοιόμορφη τέτοια κατανομή της δράσης των ήλων. Πραγματοποιώντας μάλιστα αναλυτικές και αριθμητικές επιλύσεις σε διάφορες διατάξεις ήλωσης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ήλοι συνεχούς και σημειακής πάκτωσης δίνουν παρόμοια αποτελέσματα, με τους πρώτους να επιτυγχάνουν ελαφρώς μικρότερες συγκλίσεις του ανοίγματος και ελαφρώς μεγαλύτερες τάσεις στο στέλεχός τους.

5 31 Κατά μήκος των ήλων ολόσωμης πάκτωσης η ισορροπία απαιτεί την ύπαρξη ουδέτερου σημείου, όπου η διατμητική τάση μηδενίζεται και εκατέρωθεν αυτού αλλάζει πρόσημο. Εφόσον το μήκος τους υπερβαίνει το βάθος της ζώνης διαρροής της βραχομάζας, το μήκος τους εντός της ελαστικής ζώνης δύναται να δρα ως πάκτωση που ανθίσταται στην ισχυρή έλξη που ασκείται από τη ζώνη διαρροής. Στην τελευταία περίπτωση, το ουδέτερο σημείο θα μετατίθεται προς το όριο της ζώνης διαρροής. Η δράση ενός τέτοιου ήλου μπορεί να πλησιάζει τη δράση ενός ήλου σημειακής πάκτωσης Βελτίωση της βραχομάζας λόγω της αντίστασης στη διάτμηση ασυνεχειών Η δράση των ήλων δεν περιορίζεται στην ανάρτηση ή στον διαμήκη οπλισμό του πετρώματος. Εφόσον υπάρχουν στη βραχομάζα ασυνέχειες, οι ήλοι ολόσωμης πάκτωσης προσφέρουν διατμητική αντίσταση στην ολίσθηση των ασυνεχειών ή και στην περιστροφή τεμαχών. Ο ήλος αυξάνει τη διατμητική αντίσταση της ασυνέχειας με τους παρακάτω μηχανισμούς (Pells, 008): δράση βλήτρου Δύναμη R 1, αύξηση της ορθής δύναμης ως αποτέλεσμα της προέντασης Δύναμη R, αύξηση της ορθής τάσης ως αποτέλεσμα της διαστολής της ασυνέχειας Δύναμη R 3, αύξηση της ορθής δύναμης ως αποτέλεσμα τοπικής μήκυνσης του ήλου Δύναμη R 4, αύξηση της διατμητικής αντίστασης λόγω της συνιστώσας δύναμης του ήλου στη διεύθυνση κίνησης Δύναμη R Δράση βλήτρου Ο υπολογισμός της δράσης βλήτρου βασίζεται σε δεδομένα εργαστηριακών δοκιμών (Dight, 198; Pellet, 1994; Pellet & Egger, 1996) και θεωρητικές αναλύσεις. Τα πειραματικά αποτελέσματα έδειξαν ότι: Πλαστικές αρθρώσεις σχηματίζονται στους πλήρως τσιμενταρισμένους ήλους για μικρές διατμητικές μετατοπίσεις (τυπικά < 1.5mm) αυτές βρίσκονται σε μικρή απόσταση εκατέρωθεν της ασυνέχειας. Σύνθλιψη του κονιάματος ή πετρώματος (όποιο από τα δύο είναι το πιο αδύναμο) συμβαίνει σε παρόμοιες μικρές μετατοπίσεις. Με βάση τα πειράματά του, την πλαστική θεωρία κάμψης και τη θεωρία διευρυνόμενου κυλίνδρου του Ladanyi (1976), ο Dight (198) ανέπτυξε εξισώσεις για τον υπολογισμό της αντίστασης βλήτρου R 1. Για την απλουστευμένη παραδοχή της αντοχής ενέματος ίσης ή μικρότερης από του πετρώματος, και για ασυνέχεια δίχως πλήρωση, η αντίδραση του βλήτρου, με διορθώσεις από τον Carter (003), είναι: R 1 = D f yy P u π 1 T T y δ P u = f RR K (π D + δ) A K = f RR 1 ν E ln f RR p 0 f RR + sin φ ; A = 1 + sin φ ; f RR f ys, T y : τάση και δύναμη διαρροής στον ήλο, f Rc : μονοαξονική αντοχή του πετρώματος, f Rt : εφελκυστική αντοχή του πετρώματος, φ : γωνία εσωτερικής τριβής του πετρώματος, ν, E : ελαστικές σταθερές του πετρώματος, P 0 : αρχική τάση στο πέτρωμα στο επίπεδο, δ : διατμητική μετατόπιση στην ασυνέχεια, T : αρχική τάνυση του ήλου. ν(p 0 f RR ) f RR P 0 f RR E (9-5) Ο όρος στις αγκύλες, στη σχέση για την R 1, λαμβάνει υπόψη την επίδραση της δύναμης τάνυσης του ήλου, στην πλαστική ροπή.

6 Αύξηση ορθής τάσης λόγω προέντασης Εφόσον ο ήλος προενταθεί με μία δύναμη P st, πριν από την ενεμάτωση, τότε η ορθή δύναμη στην ασυνέχεια είναι: R = P ss sin α ttt 1 δ L Η R τροποποιείται από τις R 3 και R 4, αλλά η επίδρασή τους είναι δευτέρας τάξης. (9-6) Διαστολή της ασυνέχειας Αν υποτεθεί ότι σε έναν πλήρως τσιμενταρισμένο ήλο η μεταβολή της αξονικής παραμόρφωσης στον ήλο πραγματοποιείται μεταξύ δύο πλαστικών αρθρώσεων (Dight, 198), τότε η ορθή δύναμη που παράγεται από τη διαστολή είναι: R 3 = π D E s δ tan i 4 L sin3 α α i : γωνία μεταξύ ήλου και ασυνέχειας : γωνία διαστολής (9-7) Μήκυνση του ήλου Η ορθή δύναμη που οφείλεται στην επιμήκυνση είναι: L + δ sin α R 4 = tan α 1 L cos γ γ = tan 1 L tan α L + δ tan α Συνιστώσα προέντασης στη διεύθυνση διάτμησης Η προένταση προσφέρει συνιστώσα δύναμη κατά μήκος της ασυνέχειας: (9-8) R 5 = P ss cos α ttt 1 δ L (9-9) Συνολική δράση Οι δυνάμεις R 1 και R 5 δύνανται να θεωρηθούν ότι αυξάνουν τη συνιστώσα της συνοχής κατά μήκος της ασυνέχειας. Οι άλλες τρεις συνιστώσες αυξάνουν τη συνιστώσα της τριβής της διατμητικής αντοχής των ασυνεχειών, αυξάνοντας την ενεργή ορθή τάση στη διεπιφάνεια. Αν οι ήλοι βρίσκονται σε αποστάσεις S, έτσι ώστε κάθε ένας να επηρεάζει μια ζώνη S, οι αντίστοιχες αυξήσεις της συνοχής Δc και της ενεργής ορθής τάσης Δσ n, είναι: c = R 1 + R 5 S ; σ n = R + R 3 + R 4 S Ως εκ τούτου, η ισοδύναμη διατμητική αντοχή της ασυνέχειας s j θα είναι: (9-10) s j = c j + c + (σ n0 + σ n ) tan φ j (9-11) Όπου, c j είναι η ενεργή συνοχή της ασυνέχειας, φ j η ενεργή γωνία τριβής της ασυνέχειας, σ n0 η αρχική ενεργή ορθή τάση στην ασυνέχεια, Δc η ισοδύναμη αύξηση της ενεργής συνοχής, Δσ n η ισοδύναμη αύξηση της ενεργής ορθής τάσης. Η δύναμη R και το μέγιστο μέρος της δύναμης R 5 έχουν δημιουργηθεί από την αρχική τάνυση του ήλου. Οι σχέσεις (9-8) για την R 4 και (9-9) για την R 5 προϋποθέτουν ότι οι ήλοι

7 33 είναι κεκλιμένοι ως προς τις ασυνέχειες, έτσι ώστε οι μετακινήσεις στις διεπιφάνειες να τους εφελκύουν. Η κλίση αυτή των ήλων είναι επωφελής, όταν είναι στη φορά της διάτμησης. Όμως, ήλοι με κλίση αντίθετη είναι αναποτελεσματικοί. Ως εκ τούτου, δεδομένης της αβεβαιότητας, σκόπιμο είναι να τοποθετούνται γενικά κάθετα στις ασυνέχειες, και μόνο κοντά σε στηρίξεις να αποκλίνουν από την κάθετο. Ο Pells (008) μελέτησε σε ασυνέχειες πετρώματος που διαπερνώνται από ήλους Ø5, τη συνεισφορά των συνιστωσών της διατμητικής αντοχής ως συναρτήσεων της διατμητικής μετατόπισης. Η γωνία εσωτερικής τριβής των ασυνεχειών ήταν 3 ο, το πέτρωμα είχε μονοαξονική αντοχή 30MPa, η τάνυση ήταν 80kN, και η κλίση του ήλου ως προς τις ασυνέχειες 60 ο. Παρατήρησε ότι για μετατόπιση μεγαλύτερη από mm η δράση βλήτρου R1 και η προένταση R είχαν παρόμοια μέτρια συνεισφορά, ενώ η συνεισφορά λόγω μήκυνσης R4 ήταν μικρή. Αντίθετα, πολύ μεγαλύτερη ήταν η συνεισφορά λόγω διαστολής R3, και τούτο ήταν ιδιαίτερα εμφανές όταν οι ασυνέχειες ήταν τραχείες και το πέτρωμα ισχυρό. Συνολικά, στα mm μετατόπιση η συνεισφορά στη διατμητική αντοχή των R1 (δράση βλήτρου) και R3 (τραχύτητα), κυμαινότανε περί τα 150kPa (για ενδιάμεση τιμή της R3), που ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από τη συνεισφορά R 40kPa που οφειλότανε στην τάνυση του ήλου. Συνάγεται επομένως ότι η συμβολή των ηλώσεων στην αύξηση της διατμητικής αντίστασης των ασυνεχειών είναι μεγάλη, και έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της βραχομάζας. Τη συρραφή αυτή και την ως εκ τούτου βελτίωση της βραχομάζας από τους ήλους ολόσωμης πάκτωσης, οι Hoek & Brown (1980) τη λαμβάνουν υπόψη με τη βαθμονόμησή της σε μία κατηγορία ανώτερης ποιότητας Εμπειρικές οδηγίες Σύμφωνα με το σύστημα RMR (Bieniawski, 1989; Σοφιανός & Μαρίνος, 1990), σε σήραγγες πεταλοειδούς διατομής, πλάτους 10m, σε εντατικό πεδίο <5MPa, που διανοίγονται με διάτρηση ανατίναξη, για RMR 80 προτείνεται η τοποθέτηση ήλων ολόσωμης πάκτωσης διαμέτρου 0mm. Το μήκος των ήλων l b και η απόσταση μεταξύ τους s b δίνονται από τις σχέσεις: l b [m] = RRR 3, s b [m] = RRR 1 (9-1) Σύμφωνα με το σύστημα Q (Barton et al., 1974), το μήκος των ήλων, όπου απαιτούνται, εξαρτάται από το πλάτος B ή το ύψος H του ανοίγματος μόνον, και δίνεται από τη σχέση: l b [m] = (B[m] ή H[m])/EEE (9-13) Όπου ESR ένας διαιρέτης που λαμβάνει υπόψη τη σημαντικότητα του έργου, και για συνήθη έργα έχει την τιμή 1. Η απόσταση μεταξύ των ήλων, όπου απαιτούνται εξαρτάται από την ποιότητα του πετρώματος μόνον. 9.3 Χαλύβδινα πλαίσια Ο ακριβής υπολογισμός της φόρτισης των χαλύβδινων πλαισίων απαιτεί τη θεώρηση τόσον της τριδιάστατης κατάστασης ως αποτέλεσμα της παρουσίας του μετώπου, όσον και της επιρροής του χρόνου στη συμπεριφορά της γεωμάζας. Στην πράξη, συχνά τα πλαίσια σχεδιάζονται εμπειρικά βασιζόμενα σε έργα που εκτελέσθηκαν σε παρόμοιες συνθήκες. Η φόρτιση των πλαισίων δύναται να διακριθεί σε βαρυτική και σε αποτόνωσης της γεωμάζας. Η βαρυτική οφείλεται στο βάρος της χαλαρωμένης βραχομάζας πάνω από τη σήραγγα, το οποίο συγκρατούν από τα πλαίσια, και στα πλευρά της. Η ανάλυσή τους δύναται να εκτελεστεί είτε με τη βοήθεια υπολογιστικών κωδίκων αριθμητικής ανάλυσης είτε με άμεση λήψη παραμέτρων από πίνακες βασισμένους σε προηγούμενες αναλύσεις (πρβ. Κεφ. 3). Η φόρτιση αποτόνωσης οφείλεται στην αντίσταση του πλαισίου στη σύγκλιση της σήραγγας λόγω της εκσκαφής της γεωμάζας. Για κυκλικές σήραγγες σε υδροστατικό εντατικό πεδίο υπάρχουν αναλυτικές σχέσεις που συνδέουν τη σύγκλιση των πλαισίων με την αναλαμβανόμενη πίεση της γεωμάζας. Ειδικότερα, σε αξονοσυμμετρικές συνθήκες, τα πλαίσια καταπονούνται σε κεντρική θλίψη, και η παραμορφωσιμότητα και αντοχή τους προκύπτουν άμεσα ως γραμμικές συναρτήσεις της τάσης διαρροής του χάλυβα, του εμβαδού της διατομής, και της ακτίνας της σήραγγας. Ο Πίνακας 9-3 δίνει τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά τριών συνήθων τύπων πρότυπων δοκών πλαισίων.

8 34 Πίνακας 9-3. Γεωμετρικά στοιχεία συνήθων πρότυπων χαλύβδινων δοκών από χάλυβα S75 JR & S355 JR (EN 1005). Γεωμετρικά Πρότυπη διατομή στοιχεία Ελαφριά IPE160 Μεσαία HEA00 Βαριά HEB0 Βάρος [kn/m] Πλάτος W [mm] Ύψος X [mm] Εμβαδόν διατομής A s [cm²] Ροπή αντίστασης [cm 3 ] (α) (β) Σχήμα 9-3. Στήριξη σήραγγας με δακτυλίους από πρότυπες διατομές χάλυβα Στατικός φορέας τόξου. Στο Σχήμα 9-3α φαίνεται μία υποστήριξη σχήματος δακτυλίου από σφηνωμένα, μέσω ξύλινων ή χαλύβδινων παρεμβλημάτων, χαλύβδινα πλαίσια. Τα παρεμβλήματα χωρίζουν το πλαίσιο σε ίσα τόξα, τα οποία έχουν επίκεντρες γωνίες θ. Η απόκριση των τόξων στη φόρτιση P b από τα παρεμβλήματα είναι η ίδια για όλα, και επίσης συμμετρική ως προς το μέσον τους. Άρα αρκεί να εξετάσουμε το μισό τόξο που φαίνεται στο Σχήμα 9-3β, όπου το άκρο b αντιστοιχεί στο παρέμβλημα (τάκο) και το άκρο m αντιστοιχεί στο μέσον του ανοίγματος. Για τον υπολογισμό της δυσκαμψίας k s και της μέγιστης προσφερόμενης αντίδρασης p ssy της υποστήριξης, απαιτείται η γνώση των πιο κάτω δεδομένων: W : Μήκος της πλευράς του παρεμβλήματος (σφήνας) και πλάτος της διατομής του χαλύβδινου τόξου. X : Ύψος της διατομής του χαλύβδινου τόξου. A s : Εμβαδόν της διατομής του χαλύβδινου τόξου. I s : Ροπή αδρανείας της διατομής του χαλύβδινου τόξου. E s : Μέτρο Young του χάλυβα, (γενικά λαμβάνεται ίσο με 07 GPa) f ys : Τάση διαρροής του χάλυβα. Πρόκειται για δομικό χάλυβα S35JR, S75JR, S355JR (EN 1005) R : Ακτίνα εκσκαφής της σήραγγας. S : Απόσταση των τόξων κατά μήκος του άξονα της σήραγγας. θ : Ημίσεια γωνία μεταξύ των σημείων σφήνωσης. t B : Πάχος του παρεμβλήματος. E B : Μέτρο Young παρεμβλήματος, (λαμβάνεται γενικά ίσο με 10 GPa (δύστροπο) ή 0.5 GPa (εύτροπο)).

9 35 (α) Φορέας (β) Διάγραμμα αξονικών δυνάμεων (γ) Μετατοπίσεις (δ) Διάγραμμα ροπών Σχήμα 9-4. Εσωτερικές δυνάμεις και μετατοπίσεις στο τόξο, για θ=18 ο. Οι εσωτερικές δυνάμεις στη διατομή b, που φορτίζεται από το παρέμβλημα, είναι η ορθή δύναμη N b, η τέμνουσα δύναμη V b =P b /, και η ροπή M b. Επίσης, η ακτινική μετατόπιση είναι δ b. Στο άλλο άκρο m, που είναι στο μέσο μεταξύ των τάκων, οι εσωτερικές δυνάμεις είναι η ορθή δύναμη N m και η ροπή M m, και η ακτινική μετατόπιση είναι δ m. Στο Σχήμα 9-4 φαίνονται ο φορέας και τα διαγράμματα αξονικών δυνάμεων, ροπών, και μετατοπίσεων. Άγνωστες είναι οι 4 εσωτερικές δυνάμεις, N m, N b, M m, M b. και ο φορέας είναι 1 φορά υπερστατικός. Από την ισορροπία των δυνάμεων σε δύο διευθύνσεις, προκύπτει: N m = P b sin θ ; N b = P b tan θ ; Οι ροπές στα άκρα του ημίσεως τόξου προκύπτουν από την επίλυση του υπερστατικού φορέα. M b = P b R 1 sin θ θ cos θ ; M θ sin θ m = P b R 1 sin θ θ θ sin θ (9-14) Για γωνίες θ μικρότερες από 36 ο, δηλαδή για περισσότερους από πέντε τάκους στην περιφέρεια, άρα πρακτικά πάντοτε: M m M b M b = P b R 1 tan θ 3 ; (9-15) Η ισοδύναμη πίεση p ss ορίζεται από τη σχέση: P b = p ss R S θ; R 1 = R (t B + 0.5X) (9-16) Η ακτινική μετατόπιση δ ib του ανοίγματος στη θέση του τάκου προκύπτει ως το άθροισμα των μετατοπίσεων λόγω των εσωτερικών δυνάμεων N, V, M, καθώς και της βράχυνσης του τάκου, σύμφωνα με την: δ ib = δ bn + δ bv +δ bm + δ bb (9-17) (α) Λόγω αξονικής δύναμης:

10 36 δ R bn 1 δ R bn Pb = 4E A s s pssr S θ ( θ csc θ + cotθ ) = ( θ csc θ + cotθ ) 4E s A s = p ss S R E A s s p = k ss sn (9-18) (β) Λόγω τέμνουσας δύναμης: δ bb δ bb R 1 R = κ P b (θ ccc θ ccc θ) = κ p ssr S 4G s A s G s A s θ sss θ θ sss θ ccc θ = p ss k ss (9-19) Όπου κ, συντελεστής διόρθωσης εξαρτώμενος από το σχήμα της διατομής, που λαμβάνει τιμές 1., 1.33,, 1 για διατομή ορθογωνική, συμπαγή κυκλική, λεπτότοιχη κυκλική, διατομή Ι, αντίστοιχα. (γ) Λόγω ροπής: δ bm δ bm R 1 R = P b R θ(θ + sin θ cos θ) E s I s θ sin 1 θ = p ss S R 3 θ E s I s θ sin θ + 1 tan θ θ = p ss k sm (9-0) + sin θ cos θ) θ(θ sin 1 = p ss S R 3 θ E s I s (δ) Λόγω βράχυνσης του τάκου: δ bb R = P b t B R E B W = p ss R S θ t B R E B W = p ss S θ t B E B W = p ss k sb (9-1) Η συνολική ενδοτικότητα είναι το άθροισμα των επιμέρους ενδοτικοτήτων, και επομένως η συνολική δυστροπία του πλαισίου δίνεται από τη σχέση: 1 k s = 1 k ss + 1 k ss + 1 k ss + 1 = S R E s A s + k ss κ R S G s A s θ sss θ θ S R3 ccc θ + θ sss θ E s I s θ sin θ + 1 tan θ θ + S θ t B E B W (9-) Η πίεση διαρροής στην ακραία ίνα της υποστήριξης δίνεται από τη σχέση: f ys = N b + M b X A s I s = P b A s tan θ + P θ b R 1 tan X 3 I s = p 1 ssy R S θ A s tan θ + X R θ 1 tan 3 I s (9-3) Επιλύοντας ως προς τη μέγιστη προσφερόμενη πίεση από την υποστήριξη, προκύπτει: p ssy = 3A s I s f ys S R 3I s + X A s R 1 tan θ tan θ tan θ θ 3A s I s f ys S R 3I s + X A s [R (t B + 0.5X)] θ (9-4) Εφόσον το πλαίσιο είναι σε άμεση επαφή σε όλη την περιφέρεια της εκσκαφής, οι προηγούμενες σχέσεις απλοποιούνται σε:

11 37 k s = E s A s S R ; p ssy = A s f ys S R (9-5) Παρατηρούμε ότι η πίεση υποστήριξης είναι μειούμενη συνάρτηση της ακτίνας της σήραγγας, και στην πλήρη σφήνωση αντιστρόφως ανάλογη αυτής. Η τοποθέτηση των πλαισίων συνήθως συνδυάζεται με εκτοξευμένο σκυρόδεμα που φέρνει τα πλαίσια σε πλήρη επαφή με το πέτρωμα. Στην περίπτωση αυτή η πίεση υποστήριξης, η οποία μεγιστοποιείται, δίνεται από την (9-5). Ο Πίνακας 9-4 δίνει ενδεικτικές τιμές για τη μέγιστη προσφερόμενη πίεση από χαλύβδινα πλαίσια σε κυκλικό άνοιγμα εκσκαφής, δεδομένης της διαμέτρου του. Οι έξι πρώτες σειρές αφορούν διατομές H διαφόρων τύπων, οι γραμμές 7 και 8 αφορούν διατομές TH, και οι δύο τελευταίες γραμμές αφορούν δικτυωτά πλαίσια. Ειδικά οι περιπτώσεις των δικτυωτών πλαισίων κινδυνεύουν από αστοχία σε λυγισμό, και η φέρουσα ικανότητά τους αναφέρεται σε συνθήκες που αποκλείεται ο λυγισμός, με εγκιβωτισμό τους π.χ. σε σκυρόδεμα. Σε όλες τις περιπτώσεις παρατηρούμε τη ραγδαία απομείωση της φέρουσας ικανότητας με την αύξηση της διαμέτρου. Στις τρεις πρώτες περιπτώσεις πλαισίων παρατηρούμε επίσης τη μείωση της φέρουσας ικανότητας με την ασυνεχή επαφή των πλαισίων (θ=.5 ο ) στην περιφέρεια του ανοίγματος, η σημασία της οποίας φαίνεται πιο έντονη με την αύξηση της διαμέτρου. Πίνακας 9-4. Μέγιστη πίεση p ssy προσφερόμενη από πλαίσια, για τέσσερις διαμέτρους σήραγγας. Χαλύβδινα πλαίσια Χαρακτηριστικά p ssy [MPa] Διάμετρος ανοίγματος D[m] α/α A s S f ys θ cm m MPa o IPE HEA HEB TH1 14/ TH36 171/ ράβδων δικτυωτό 130/6/ ράβδων δικτυωτό 0/30/ Εμπειρικές οδηγίες Σύμφωνα με το σύστημα RMR (Bieniawski, 1989; Σοφιανός & Μαρίνος, 1990), σε σήραγγες πεταλοειδούς διατομής, πλάτους 10m, σε εντατικό πεδίο <5MPa, που διανοίγονται με διάτρηση ανατίναξη, για RMR 40 η απόσταση των πλαισίων s r δίνεται από την: s r [m] = (1 + RRR) (9-6) Για RMR >0 τα πλαίσια τοποθετούνται εφόσον κρίνεται ότι απαιτούνται και είναι ελαφρά. Αντίθετα για RMR 0 τα πλαίσια είναι μεσαία έως βαριά. Το σύστημα Q δεν προτείνει τη χρήση χαλύβδινων πλαισίων, παρά μόνον RRS στις πολύ δυσμενείς συνθήκες (κατηγορίας 8) πολύ πτωχής βραχομάζας και σημαντικού πλάτους ανοίγματος. 9.4 Επένδυση από σκυρόδεμα Λειτουργία κελύφους σε κάμψη Η επένδυση από σκυρόδεμα, εκτοξευμένο, έγχυτο ή προκατασκευασμένο, στην κλίμακα του ανοίγματος λειτουργεί ως κέλυφος. Στο Σχήμα 9-5 φαίνεται κυκλική σήραγγα αντιστηριζόμενη από επένδυση σκυροδέματος.

12 38 Σχήμα 9-5. Επένδυση σήραγγας με σκυρόδεμα. Ο φορέας του δακτυλίου θεωρείται γραμμικός (δηλαδή μη σημαντικού πάχους σε σχέση με την ακτίνα του) και στην εξωτερική επιφάνειά του δρουν οι ορθές και διατμητικές τάσεις p i και q i, αντίστοιχα. Οι εξισώσεις ισορροπίας του φορέα δίνονται από τις σχέσεις: dd dd N R = p i; dd dd + V R = q i; dd dd = V d M ds N R = p i (9-7) όπου, N, V, M οι εσωτερικές δυνάμεις του δακτυλίου, και s η θέση στο δακτύλιο Λειτουργία κελύφους σε κεντρική θλίψη Στην περίπτωση αξονικής συμμετρίας, q i = M = V = 0, οπότε: N R = σ θθθ t c = p R i (9-8)

13 39 (α) Δυνάμεις επί του διαφορικού στοιχείου της επένδυσης. Σχήμα 9-6. Φορέας επένδυσης κυκλικής σήραγγας (β) Σήραγγα επενδυμένη με σκυρόδεμα. Η ισορροπία των δυνάμεων στην περίπτωση αξονικής συμμετρίας φαίνεται στο Σχήμα 9-6α. Εξισώνοντας τις δυνάμεις στη διεύθυνση της διχοτόμου, προκύπτει: N dd = P i = p i R dd (9-9) από την οποία με αναδιάταξη προκύπτει η σχέση (9-8). Η ορθή δυστένεια της αξονοσυμμετρικής επένδυσης, για επίπεδη παραμόρφωση, υπολογίζεται από την: k c = dp i d δ i R = dp i dε θθc ; ε θθc = N = p i R k E t c c E c = t 1 ν c c c 1 ν c E c 1 ν t c c R E c : Μέτρο Young του εκτοξευόμενου ή έγχυτου σκυροδέματος, = 1±7 GPa. ν c : Λόγος του Poisson του εκτοξευόμενου ή έγχυτου σκυροδέματος, =0.. t c : Πάχος της επένδυσης. R : Ακτίνα της παρειάς εκσκαφής της σήραγγας. : Μονοαξονική αντοχή σε θλίψη του σκυροδέματος, =35±0 MPa. f cy Εφόσον το πάχος της επένδυσης αξονοσυμμετρικής σήραγγας (Σχήμα 9-6β) θεωρηθεί σημαντικό σε σχέση με την ακτίνα της, η ορθή δυστένεια k c και η φέρουσα ικανότητα p scy της υποστήριξης δίνονται από τις σχέσεις (9-31) και (9-3), αντίστοιχα. (9-30) k c E [ R ( R t ) ] t c c c [ ] ( 1 ν c ) R c = ( 1 + ν c ) ( 1 ν c ) R + ( R tc ) E (9-31) p sss = f cc 1 1 t c R = f cc t c R 1 t c R f cc t c R (9-3)

14 40 Η δεξιά σχέση (9-3) υπερεκτιμά την πίεση της αντίστασης κατά t c /D. Για μεγάλα πάχη και μικρές διαμέτρους η υπερεκτίμηση αυτή είναι σημαντική, ενώ για τους μικρούς λόγους είναι πολύ μικρή. Π.χ. για t c /D=0.5/=5% ο απλός τύπος δίνει 17.50MPa και ο ακριβής 13.13MPa (4.37/17.50=5%), ενώ για τους συνήθεις, για επένδυση από εκτοξευμένο σκυρόδεμα, λόγους t c /D=0.5/10=.5%, ο απλός τύπος δίνει 1.75MPa και ο ακριβής 1.71MPa (0.04/1.71=.5%). Ο Πίνακας 9-5 δίνει ενδεικτικές τιμές για τη μέγιστη προσφερόμενη πίεση από επένδυση σκυροδέματος σε κυκλικό άνοιγμα εκσκαφής, δεδομένης της διαμέτρου του. Πίνακας 9-5. Μέγιστη πίεση p scy [MPa] προσφερόμενη από σκυρόδεμα. ακριβής σχέση (9-3) α/α Διάμετρος σήραγγας D[m] Σκυρόδεμα p scy D f cc t c 1 Εκτοξευμένο, t=50mm, f cy =14MPa, μετά 1 μέρα Εκτοξευμένο, t=50mm, f cy =35MPa, μετά 8 μέρες Εκτοξευμένο, t=50mm, f cy =35MPa, μετά 8 μέρες Έγχυτο, t=500mm, f cy =35MPa, μετά 8 μέρες Η συμβατική οριακή ελαστική τροπή ε θθcel της επένδυσης δύναται να ορισθεί ως η τροπή κατά την επίτευξη της μέγιστης προσφερόμενης πίεσης για ελαστική παραμόρφωση. Για επίπεδη παραμόρφωση δίνεται από την: ε θθθee = p sss k c = f cc E c (1 ν c ) (9-33) Για την κατηγορία σκυροδέματος C30/37: 30 ε θθθee (C30/37) = (1 0.04) = (9-34) Η οριακή τιμή της τροπής του σκυροδέματος της επένδυσης είναι: ε θθcοο = 10 3 (9-35) Άρα, η συμβατική ελαστική παραμόρφωση του σκυροδέματος είναι περίπου το τέταρτο της οριακής. Η ακτινική μετατόπιση δ c της επένδυσης της σήραγγας, που είναι ίση ή μεγαλύτερη από την μετρούμενη μετατόπιση δ cmon της επένδυσης, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την οριακή μετατόπιση δ cορ της επένδυσης, όπως αυτή υπολογίζεται από την οριακή τιμή της τροπής. Για σήραγγα ακτίνας R=5m, οι μετατοπίσεις αυτές είναι: δ cccc δ c δ cοο = ε θθθθθ R = = 10mm (9-36) Η μετατόπιση αυτή στο πρώτο τέταρτό της, της ελαστικής και στιβαρής συμπεριφοράς της επένδυσης μέχρι τα.5mm, θα εκδηλώνεται αργά με τη φόρτιση. Αντίθετα, μετά την παραμόρφωση αυτή, ο ρυθμός ανάληψης φορτίου θα είναι μικρότερος, και υφίσταται ο κίνδυνος βίαιης θραύσης. Οι ευσταθείς σήραγγες, επομένως, μετά το κλείσιμο του δακτυλίου και τη σκλήρυνση της επένδυσης, παρουσιάζουν ελάχιστες μετατοπίσεις. Αν, όμως η παραμόρφωση του πετρώματος είναι σημαντική, τότε η επένδυση θα υποχρεωθεί να θραυστεί. Τούτο μπορεί να αποφευχθεί με τη διαμόρφωση ενδοτικών αρμών, όπως φαίνεται στο Σχήμα 9-7, κατά μήκος της σήραγγας σε διάφορες θέσεις στην περιφέρειά της.

15 41 Σχήμα 9-7. Ενδοτικοί αρμοί στην περιφέρεια της διατομής. DYWIDAG-Systems International (DSI) Εμπειρικές οδηγίες Σύμφωνα με το σύστημα RMR (Bieniawski, 1989; Σοφιανός & Μαρίνος, 1990), σε σήραγγες πεταλοειδούς διατομής, πλάτους 10m, σε εντατικό πεδίο <5MPa, που διανοίγονται με διάτρηση ανατίναξη, για RMR 80 το πάχος t του εκτοξευμένου σκυροδέματος δίνεται από την: t[mm] = 00.5 RRR 50 (9-37) Το σύστημα Q προτείνει τη χρήση εκτοξευόμενου σκυροδέματος το πάχος του οποίου εξαρτάται τόσον από την ποιότητα της βραχομάζας, όσον και από το μέγεθος του υπόγειου ανοίγματος. Το σκυρόδεμα αυτό, εφόσον απαιτείται, δύναται να είναι άοπλο ή ινοπλισμένο, ανάλογα με το πλάτος του ανοίγματος και την ποιότητα της βραχομάζας. 9.5 Υπολογισμός των μέτρων Ενδοτικότητα Στις προηγούμενες παραγράφους γινόταν η υπόθεση σταθερής δυστροπίας k της υποστήριξης. Στην πραγματικότητα η δυστροπία των στοιχείων μεταβάλλεται με την παραμόρφωση. Η υποστήριξη από έγχυτο σκυρόδεμα είναι η πλέον στιβαρή, και δύναται να λάβει άμεσα φορτίο όταν τούτο απαιτηθεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά την τοποθέτησή της το άνοιγμα είναι ήδη σταθεροποιημένο. Αντίθετα, τα μέτρα άμεσης υποστήριξης συνήθως έχουν μη γραμμική συμπεριφορά. Το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα έρπει κατά την ωρίμανση του, και τούτο επιδρά στη δυστροπία της επένδυσης. Αντίστοιχα, στους ήλους με πλήρη συνάφεια μέσω τσιμεντοκονιάματος, το ένεμα στα πρώτα στάδια λειτουργίας του έρπει, με αποτέλεσμα την αρχικά μειωμένη ανάληψη φορτίου από αυτούς. Αντίστοιχα, ο ήλοι σημειακής πάκτωσης ενδίδουν στις θέσεις σύζευξής τους με το πέτρωμα. Τα πτωχότερα χαρακτηριστικά δυσκαμψίας έχουν τα στοιχεία που χρησιμοποιούν χαλύβδινα ή ξύλινα παρεμβλήματα, όπως τα χαλύβδινα πλαίσια που δεν εγκιβωτίζονται σε σκυρόδεμα ή οι ξύλινες υποστηρίξεις. Ένεκα της ατελούς επαφής μεταξύ της παρειάς του πετρώματος και του συστήματος της υποστήριξης, τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν σημαντική ενδοτικότητα. Οι χαλύβδινες δοκοί ενέχουν και τον κίνδυνο του λυγισμού. Κατά τον σχεδιασμό, οι τυχόν απλοποιήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πραγματική συμπεριφορά της υποστήριξης, έτσι ώστε οι υπολογισμοί να οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα Φέρουσα ικανότητα Οι σχέσεις που παράχθηκαν στις προηγούμενες ενότητες δίνουν τη δυνατότητα υπολογισμού της μέγιστης δυνατότητας προσφοράς πίεσης υποστήριξης. Στο Σχήμα 9-8, δίνεται διάγραμμα όπου συσχετίζεται η πίεση υποστήριξης με τη διάμετρο της σήραγγας, για τα διάφορα μέτρα στήριξης που υπολογίστηκαν στους πίνακες

16 4 των προηγουμένων ενοτήτων. Αντίστοιχα διαγράμματα δίνονται από τους Hoek & Brown (1980) και Hoek (006). Παρατηρούμε ότι η ήλωση προσφέρει πίεση που είναι ανεξάρτητη της διαμέτρου του ανοίγματος. Αντίθετα, τα πλαίσια και οι επενδύσεις από σκυρόδεμα προσφέρουν πίεση που μειώνεται πολύ γρήγορα με την αύξηση του ανοίγματος. Γενικά, η πίεση που προσφέρουν τα συνήθη μέτρα στήριξης όπως αυτά που παρουσιάστηκαν στους πίνακες προσφέρουν πίεση μικρότερη από 1MPa, για διαμέτρους πάνω από 5m, εκτός από τις επενδύσεις από σκυρόδεμα μετά τη σκλήρυνσή του. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οι τιμές αυτές στη μελέτη θα πρέπει να απομειωθούν, σύμφωνα με τους κανονισμούς ώστε να λάβουν τιμές σχεδιασμού. Σχήμα 9-8. Προσφερόμενη πίεση από διάφορα μέτρα στήριξης. Τα μέτρα στήριξης εντούτοις προκειμένου να αναλάβουν τα φορτία αποτόνωσης της βραχομάζας, συνδυάζονται προκειμένου να επιτυγχάνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, βελτιώνοντας και υποστηρίζοντάς την Συνδυασμός μέτρων Τα μέτρα υποστήριξης συνδυάζονται, τοποθετούμενα στη θέση τους σταδιακά. Για παράδειγμα, οι ηλώσεις και μια πρώτη στρώση εκτοξευμένου σκυροδέματος δύνανται να τοποθετούνται άμεσα, ενώ σε επόμενο στάδιο τοποθετούνται τα πλαίσια, επόμενες στρώσεις εκτοξευμένου σκυροδέματος και πρόσθετες ηλώσεις. Τα μέτρα αυτά επομένως ούτε ξεκινούν να αναλαμβάνουν φορτίο μαζί, ούτε φτάνουν στα όριά τους συγχρόνως. Τα φορτία που αναλαμβάνουν σε κάθε στάδιο διάνοιξης είναι το άθροισμα των φορτίων που αναλαμβάνει κάθε μέτρο. Και το κάθε μέτρο αναλαμβάνει φορτίο ανάλογα με την παραμόρφωσή του και την προέντασή του, εφόσον υπάρχει τέτοια. Παρακάτω, η ανάληψη φορτίου από ένα μέτρο υποστήριξης και στη συνέχεια από ένα συνδυασμό μέτρων, δίνεται παραδειγματικά. Ας θεωρήσουμε ότι μία υποστήριξη τοποθετείται αφότου η παρειά της εκσκαφής έχει ήδη μετακινηθεί κατά δ io, και αντιδρά γραμμικά ελαστικά έως ότου επιτευχθεί η διαρροή της σε μία πίεση p sy, που αντιστοιχεί σε μία μετατόπιση των τοιχωμάτων του ανοίγματος δ io +δ sy, και στη συνέχεια συμπεριφέρεται καθαρά πλαστικά μέχρι μία μετατόπιση των τοιχωμάτων δ io +δ su. Τέσσερις παράμετροι καθορίζουν, στο διάγραμμα πίεσης υποστήριξης-μετατόπισης, τη γραμμή της αντίδρασης της υποστήριξης στις τρεις φάσεις

17 43 αντίστοιχα. Αυτές είναι η προϋπάρχουσα μετατόπιση δ io, η ελαστική δυσκαμψία k, η πίεση διαρροής p sy, και η μέγιστη δυνατή μετατόπιση δ su. Κατά την πρώτη φάση η υποστήριξη δεν έχει τοποθετηθεί. Η γραμμή καθορίζεται με p i =0 για 0<δ i <δ io. Κατά τη δεύτερη φάση η υποστήριξη αντιδρά ελαστικά και επομένως η γραμμή της αντίδρασης θα έχει κλίση σταθερή και ίση με τον λόγο της δυσκαμψίας προς την ακτίνα του ανοίγματος k/r. Κατά την τρίτη φάση η υποστήριξη προσφέρει σταθερή αντίδραση ανεξάρτητη της μετατόπισης και ίση με p sy. Η πρώτη παράμετρος δ io εξαρτάται από τη φάση τοποθέτησης της επένδυσης. Οι άλλες τρεις παράμετροι εξαρτώνται από το είδος της υποστήριξης. Η εξίσωση που συνδέει την πίεση της υποστήριξης με τη μετατόπιση της παρειάς της σήραγγας δίνεται από τη σχέση: δ i < δ ii p s = 0 δ io + δ sy > δ i > δ io δ i R = δ io R + p s k p s = k (δ i δ io ) R δ io + δ su > δ i > δ io + δ sy p s = p sy (9-38) Η προσφερόμενη πίεση υποστήριξης για συνδυασμό δύο ή περισσοτέρων συστημάτων υποστήριξης δίδεται από το άθροισμα των επιμέρους πιέσεων. Για παράδειγμα, ας εξετάσουμε στο Σχήμα 9-9α την περίπτωση δύο υποστηρίξεων, που τοποθετούνται ταυτόχρονα. Δεδομένα είναι : k j (j=1,): Δυσκαμψία της υποστήριξης j. p syj (j=1,): Μέγιστη πίεση από την υποστήριξη j. ε o : Αρχική παραμόρφωση της παρειάς της σήραγγας κατά την τοποθέτηση και των δύο υποστηρίξεων. Η μέγιστη ελαστική παραμόρφωση κάθε συστήματος υποστήριξης δίδεται από τη σχέση: ε yy = p syj k j (9-39) Σχήμα 9-9. Συνδυασμός μέτρων (α) (β) Εφόσον η παραμόρφωση ε 1 =δ 1 /R της συνδυασμένης υποστήριξης είναι μικρότερη από την παραμόρφωση ε yj =δ yj /R κατά τη διαρροή εκάστης υποστήριξης, τότε η υποστήριξη συμπεριφέρεται ελαστικά με συνολική δυσκαμψία k 1 ίση με το άθροισμα των δυσκαμψιών.

18 44 ε 1 min ε yj (j = 1,) k 1 = k 1 +k (9-40) Η ελαστική μετατόπιση της συνδυασμένης υποστήριξης δίδεται από τη σχέση: ε 1 = p s1 k 1 = p s k = p s k 1 + k (9-41) Εφόσον μία από τις υποστηρίξεις διαρρέει πρώτη, έστω η υποστήριξη 1, τότε η μέγιστη πίεση της συνδυασμένης υποστήριξης δίδεται από την σχέση: p ss1 + p s_y1 = ε y1 (k 1 + k ) (9-4) Όπου p sy1 η αντίσταση της υποστήριξης 1 κατά τη διαρροή της, και p s_y1 η ελαστική αντίσταση της υποστήριξης κατά τη διαρροή της υποστήριξης 1. Στη συνέχεια, διαρρέει η υποστήριξη, για παραμόρφωση ε y. Στο διάστημα παραμόρφωσης των υποστηρίξεων, από ε y1 σε ε y, η δυστροπία του συστήματος k προέρχεται από τη δεύτερη υποστήριξη μόνο. Μετά την επίτευξη της ε y, η μέγιστη πίεση που μπορεί να προσφερθεί από το σύστημα των δύο συνδυασμένων υποστηρίξεων, εφόσον κάθε μία διαρρέει σταθερά υπό το κορυφαίο φορτίο, ισούται με το άθροισμα των μέγιστων επιμέρους πιέσεων κατά την διαρροή τους: p ss1 = p sy1 +p ss (9-43) Στο Σχήμα 9-9β οι δύο υποστηρίξεις τοποθετούνται σε διαφορετικές φάσεις. Αρχικά τοποθετείται η υποστήριξη 1 που προσφέρει ελαστική δυσκαμψία k 1, και στη συνέχεια τοποθετείται η υποστήριξη προσθέτοντας δυσκαμψία k. Οι επόμενες φάσεις είναι όπως και προηγουμένως. Για περισσότερες συνδυασμένες υποστηρίξεις ο άξονας των παραμορφώσεων θα πρέπει να χωρισθεί σε περιοχές ελαστικής και πλαστικής συμπεριφοράς των επιμέρους υποστηρίξεων και η συνολική πίεση της υποστήριξης, εφόσον κάθε μία διαρρέει σταθερά υπό το κορυφαίο φορτίο, θα ισούται με το άθροισμα των επιμέρους πιέσεων. Εφόσον οι νόμοι συμπεριφοράς των υποστηρίξεων είναι πολυπλοκότεροι, τότε η πίεση της συνδυασμένης υποστήριξης υπολογίζεται για ικανό αριθμό παραμορφώσεων σαν άθροισμα των επιμέρους προσφερόμενων πιέσεων, μέχρι τη μέγιστη επιτρεπόμενη παραμόρφωση.

19 45 Βιβλιογραφία/Αναφορές Barton, N. R., Lien, R. and Lunde, J. (1974). Engineering classification of rock masses for the design of tunnel support. Rock Mechanics 6(4), Bieniawski ZT (1989). Engineering rock mass classifications - A complete manual for engineers and geologists in Mining, Civil and Petroleum Engineering, 51 p., J. Wiley. Bobet Α and Einstein HH (011). Tunnel Reinforcement with rockbolts, TUST, 6, Brady BHG and Brown ET (006). Rock mechanics for underground mining, Springer Science. Carter J (003). Pells analysis of the shear behaviour of a reinforced rock joint, Report by Advanced Geomechanics, November. Dight PM (198). Improvements in the stability of rock walls in open pit mines, PhD Thesis, Monash University, Melbourne, Australia. Hoek E and Brown ET (1980). Underground Excavations in Rock, The Institution of Mining and Metallurgy, London. Hoek E (006). Practical Rock Engineering, ch. 1 Tunnels in weak rock. Ladanyi B (1976). Quasi-static expansion of a cylindrical cavity in rock, In Engrg Appl. of Solid Mechanics (B. Tabarrok, ed.) University of Toronto,, Pellet F (1994). Strength and Deformability of Jointed Rock Masses Reinforced by Rock Bolts, Doctoral Thesis No 1169, EPFL. Pellet F and Egger P (1996). Analytical Model for the Mechanical Behaviour of Bolted Rock Joints Subjected to Shearing, Rock Mech. Rock Engng., 9 (), Pells PJN (008). What happened to the mechanics in rock mechanics and the geology in engineering geology? SAIMM, SANIRE and ISRM, 6th International Symposium on Ground Support in Mining and Civil Engineering Construction, Cape Town. Σοφιανός ΑΙ και Μαρίνος ΠΓ (1990). "Εμπειρικές μέθοδοι ταξινόμησης της βραχομάζας και εφαρμογή τους στον σχεδιασμό της αντιστήριξης σηράγγων", Δελτίο του ΚΕΔΕ, ,

20 46 Κριτήρια αξιολόγησης Κριτήριο αξιολόγησης 1 Στο σχήμα δίνεται το διάγραμμα δοκιμής εξόλκευσης ήλου σημειακής πάκτωσης. Η διάμετρος του στελέχους του ήλου είναι 16mm. Συμπληρώστε με βάση το διάγραμμα το φύλλο αποτελεσμάτων της δοκιμής, και στη συνέχεια υπολογίστε για τον ήλο: (α) το μήκος του, (β) τις τάσεις θραύσης, διαρροής, και μέγιστης ανάληψης φορτίου, (γ) την ενδοτικότητα Q r. Σχήμα Ανάληψη φορτίου κατά την εξόλκευση. Απάντηση/Λύση (α) Για το στέλεχος του ήλου ισχύει η σχέση: Ab Eb Pb = Lb Lb L b : Μήκος ήλου A b : Εμβαδόν διατομής ήλου d b : Διάμετρος ήλου E b : Μέτρο Young του ήλου =10GPa d b =16mm A b =π d b /4=01.06mm Για μήκυνση του ήλου ΔL b =3.5mm η δύναμη που αναλαμβάνει ο ήλος είναι P b =110kN. Αντικαθιστώντας στην παραπάνω σχέση υπολογίζουμε το μήκος του ήλου: Lb π Lb = Ab Eb = m P b (β) Για τον χάλυβα του ήλου, Το φορτίο θραύσης είναι 10kN. Άρα, η τάση θραύσης είναι: f u =10kN/A b =597MPa

21 47 Το φορτίο διαρροής είναι 110kN. Άρα, η τάση διαρροής είναι: f y =110kN/A b =547MPa Η μέγιστη ανάληψη φορτίου είναι 10kN. Άρα, η αντίστοιχη τάση είναι: f max =99kN/A b =49MPa (γ) Η σταθερά Q r υπολογίζεται με βάση το διάγραμμα δύναμης-μήκυνσης της δοκιμής εξόλκευσης από τις σχέσεις: Q e = dδ bb dt b = 4 L b π d b E b = π = 0.03mm/kk Q t = dδ bb dt b = δ bb δ bb1 Τ b Τ b1 = = 0.113mm/kk Q r = (δ bb δ bb ) (δ bb1 δ bb1 ) T b T b1 = Q t Q e = = 0.081mm/kk όπου (δ bt1,t b1 ), (δ bt,t b ) είναι δύο σημεία του γραμμικού τμήματος του διαγράμματος δύναμης-μήκυνσης της δοκιμής εξόλκευσης. Κριτήριο αξιολόγησης Χαλύβδινα πλαίσια από χάλυβα S75 JR είναι τοποθετημένα ανά s l =1m σε κυκλικό άνοιγμα συνθλίβουσας βραχομάζας, σε πλήρη επαφή με το πέτρωμα. Σχεδιάστε τη μέγιστη πίεση υποστήριξης που δύνανται να προσφέρουν ως συνάρτηση της διαμέτρου του ανοίγματος, που κυμαίνεται από 4 έως 1m, ανά m. Τα πλαίσια είναι τριών τύπων, ελαφρά IPN kg/m, μέτρια HEA kg/m, και βαριά HEB kg/m. Κριτήριο αξιολόγησης 3 Αν τα ίδια πλαίσια είναι σφηνωμένα σε 1 ισοκατανεμημένα σημεία σχεδιάστε την αντίστοιχη μέγιστη πίεση υποστήριξης. Κριτήριο αξιολόγησης 4 Σε σήραγγα μετρήθηκε, με υδραυλικά κύτταρα φορτίου, σε εννέα σημεία της περιφέρειας η πίεση του περιβάλλοντος πετρώματος επάνω στην επένδυση από εκτοξευμένο σκυρόδεμα. Σχεδιάστε τις μετρήσεις που δίνονται στον πίνακα σαν συνάρτηση του χρόνου. Ημερο Ώρα Θερμο Αναγνώσεις στα κύτταρα (kpa) μηνία κρασία /1 : /1 17: /1 17: / 08: / 09: /3 3: /3 1: /4 1: /5 1: /6 18: /7 : Κριτήριο αξιολόγησης 5 Φρέαρ ακτίνας r=m διανοίγεται σε βάθος Η=10m, όπου η πίεση του εντατικού πεδίου είναι 3MPa. Δίνονται το μοναδιαίο βάρος του πετρώματος και ο συντελεστής πλευρικής ώθησης, γ=5 kn/m 3 και Κ=1, αντίστοιχα. Να υπολογιστεί το απαραίτητο πάχος εκτοξευόμενου σκυροδέματος ποιότητας C0/5 για τη στήριξή του, αν είναι γνωστό ότι οι οριζόντιες πιέσεις στο φρέαρ μετά τη χαλάρωση του

22 48 περιβάλλοντος πετρώματος είναι το 4 % του φυσικού εντατικού πεδίου. Δίνονται ο συντελεστής ασφαλείας του σκυροδέματος γ c =1.5, και ο συντελεστής ασφαλείας εδαφικών δράσεων γ F = Κριτήριο αξιολόγησης 6 Κυκλική σήραγγα διαμέτρου 1m εντός υδροστατικού εντατικού πεδίου εντάσεως MPa, επενδύεται με εκτοξευμένο σκυρόδεμα πάχους 00mm. (α) Ποια θα είναι η μέγιστη μετατόπιση που θα μπορεί να αναλάβει η επένδυση μετά τη σκλήρυνσή της; (β) Ποια θα είναι η αντίστοιχη μέγιστη ασφαλής μετατόπιση;

Διάλεξη 2η Ενεργητικοί ήλοι σημειακής πάκτωσης

Διάλεξη 2η Ενεργητικοί ήλοι σημειακής πάκτωσης Διάλεξη 2η Ενεργητικοί ήλοι σημειακής πάκτωσης Μέτρα Υποστήριξης Σηράγγων ΔΠΜΣ: Σχεδιασμός και Κατασκευή Υπογείων Έργων Α.Ι. Σοφιανός, 1 (1) Γενικά Ιστορία 1870 Μεταλλωρύχοι ανέπτυξαν τη μέθοδο 1922 Εξασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8 Ανισοτροπία

Κεφάλαιο 8 Ανισοτροπία Κεφάλαιο 8 Ανισοτροπία Την ανισοτροπία στη μηχανική συμπεριφορά των πετρωμάτων δυνάμεθα να διακρίνουμε σε σχέση με την παραμορφωσιμότητα και την αντοχή τους. 1 Ανισοτροπία της παραμορφωσιμότητας 1.1 Ένα

Διαβάστε περισσότερα

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) 371 AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) ΑΣΚΗΣΗ 1 Το µηκυνσιόµετρο στο σηµείο Α της δοκού του σχήµατος καταγράφει θλιπτική παραµόρφωση ίση µε 0.05. Πόση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ. Α.Ι. Σοφιανός 2012

ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ. Α.Ι. Σοφιανός 2012 ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ Α.Ι. Σοφιανός 2012 1. Μεταλλικά πλαίσια 2 Αποτελούν γενικά μια ασυνεχή υποστήριξη που αποτελείται από δακτυλίους οι οποίοι απέχουν μεταξύ τους ώστε να λειτουργούν ανεξάρτητα. Οι μορφές

Διαβάστε περισσότερα

4. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΙΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΗΡΑΓΓΩΝ ΜΕ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ-ΑΠΟΤΟΝΩΣΗΣ

4. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΙΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΗΡΑΓΓΩΝ ΜΕ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ-ΑΠΟΤΟΝΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 4. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΙΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΗΡΑΓΓΩΝ ΜΕ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ-ΑΠΟΤΟΝΩΣΗΣ 4. Μέθοδος ανάλυσης Κατά τη διάνοιξη σηράγγων οι µετακινήσεις του εδάφους αρχίζουν σε θέσεις αρκετά εµπρός από

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΉΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΔΙΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΠΕΡΝΑΤΑΙ ΑΠΟ ΒΛΉΤΡΑ

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΉΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΔΙΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΠΕΡΝΑΤΑΙ ΑΠΟ ΒΛΉΤΡΑ 7 ο Φοιτητικό Συνέδριο «Επισκευές Κατασκευών -01», Μάρτιος 2001. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΉΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΔΙΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΠΕΡΝΑΤΑΙ ΑΠΟ ΒΛΉΤΡΑ Εργασία Νο B3 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα εργασία μελετάται το πώς

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Μηχανών. Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά

Στοιχεία Μηχανών. Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά Στοιχεία Μηχανών Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά Ύλη μαθήματος -ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΥΛΙΚΩΝ -ΑΞΟΝΕΣ -ΚΟΧΛΙΕΣ -ΙΜΑΝΤΕΣ -ΟΔΟΝΤΩΤΟΙ ΤΡΟΧΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: 25% πρόοδος 15% θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 5η Ήλωση πετρωμάτων

Διάλεξη 5η Ήλωση πετρωμάτων Εργαστήριο Τεχνολογίας ιάνοιξης Σηράγγων, ΕΜΠ Διάλεξη 5η Ήλωση πετρωμάτων ομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση των Κατασκευών Β12 Σχεδιασμός Υπογείων Έργων Α.Ι. Σοφιανός Ιστορία 1870 Μεταλλωρύχοι ανέπτυξαν

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Εξαιτίας της συνιστώσας F X αναπτύσσεται εντός του υλικού η ορθή τάση σ: N σ = A N 2 [ / ] Εξαιτίας της συνιστώσας F Υ αναπτύσσεται εντός του υλικού η διατμητική τάση τ: τ = mm Q 2 [ N / mm ] A

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ασκήσεις προηγούμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Κεφαλαιο 2 Μηχανισμοί μεταφοράς δυνάμεων Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συστηματική προσπάθεια για

Διαβάστε περισσότερα

4.5 Αµφιέρειστες πλάκες

4.5 Αµφιέρειστες πλάκες Τόµος B 4.5 Αµφιέρειστες πλάκες Οι αµφιέρειστες πλάκες στηρίζονται σε δύο απέναντι παρυφές, όπως η s1 στην εικόνα της 4.1. Αν µία αµφιέρειστη πλάκα στηρίζεται επιπρόσθετα σε µία ή δύο ακόµη παρυφές και

Διαβάστε περισσότερα

Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση:

Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση: Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση: S d R d Η εν λόγω ανίσωση εφαρμόζεται και ελέγχεται σε κάθε εντατικό μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ

Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 7 ο ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

7. Στρέψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών. 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών

7. Στρέψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών. 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών 7. Στρέψη Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών 2015 1 Εισαγωγή Σε προηγούμενα κεφάλαια μελετήσαμε πώς να υπολογίζουμε τις ροπές και τις τάσεις σε δομικά μέλη τα

Διαβάστε περισσότερα

Π A N E Π I Σ T H M I O Θ E Σ Σ A Λ I A Σ TMHMA MHXANOΛOΓΩN MHXANIKΩN

Π A N E Π I Σ T H M I O Θ E Σ Σ A Λ I A Σ TMHMA MHXANOΛOΓΩN MHXANIKΩN EPΓΣTHPIO MHXNIKHΣ KI NTOXHΣ TΩN YΛIKΩN Λεωφόρος θηνών Πεδίον Άρεως 84 όλος Πρόβλημα Π N E Π I Σ T H M I O Θ E Σ Σ Λ I Σ TMHM MHXNOΛOΓΩN MHXNIKΩN MHXNIKH ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Ι Σειρά Ασκήσεων Διευθυντής: Kαθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΚΙΔΩΤΕΣ ΠΛΑΚΕΣ. Ενότητα Ζ 1. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΚΙΔΩΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ. 1.1 Περιγραφή Δοκιδωτών Πλακών. 1.2 Περιοχή Εφαρμογής. προκύπτει:

ΔΟΚΙΔΩΤΕΣ ΠΛΑΚΕΣ. Ενότητα Ζ 1. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΚΙΔΩΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ. 1.1 Περιγραφή Δοκιδωτών Πλακών. 1.2 Περιοχή Εφαρμογής. προκύπτει: Ενότητα Ζ ΔΟΚΙΔΩΤΕΣ ΠΛΑΚΕΣ 1. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΚΙΔΩΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ 1.1 Περιγραφή Δοκιδωτών Πλακών Δοκιδωτές πλάκες, γνωστές και ως πλάκες με νευρώσεις, (σε αντιδιαστολή με τις συνήθεις πλάκες οι οποίες δηλώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανικός χώρος διαστάσεων σε κάτοψη 24mx48m, περιβάλλεται από υποστυλώματα πλευράς 0.5m

Βιομηχανικός χώρος διαστάσεων σε κάτοψη 24mx48m, περιβάλλεται από υποστυλώματα πλευράς 0.5m Βιομηχανικός χώρος διαστάσεων σε κάτοψη 24mx48m, περιβάλλεται από υποστυλώματα πλευράς 0.5m μέσα στο επίπεδο του πλαισίου, 0.4m κάθετα σ αυτό. Τα γωνιακά υποστυλώματα είναι διατομής 0.4x0.4m. Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100 Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑ 26504 Ομάδα εκτέλεσης έργου: Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

Στήριξη Στρωσιγενούς Πετρώματος πέριξ σήραγγας

Στήριξη Στρωσιγενούς Πετρώματος πέριξ σήραγγας Εργαστήριο Τεχνολογίας Διάνοιξης Σηράγγων, ΕΜΠ Στήριξη Στρωσιγενούς Πετρώματος πέριξ σήραγγας ΔΠΜΣ/ΣΚΥΕ Σήραγγα Καλυδώνας. Υπερεκσκαφή 2 Φυσικό ομοίωμα υπόγειας εκσκαφής εντός στρωσιγενούς πετρώματος Υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 1. Εισαγωγικές έννοιες... 17 1.1 Φορτία... 17 1.2 Η φέρουσα συμπεριφορά των βασικών υλικών... 22 1.2.1 Χάλυβας... 23 1.2.2 Σκυρόδεμα... 27 1.3 Η φέρουσα συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50 Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50 Εγχειρίδιο σχεδιασμού σύμμικτων πλακών σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 3 (ΕΝ 1993.01.03:2006) και τον Ευρωκώδικα 4 (EN 1994.01.04:

Διαβάστε περισσότερα

10,2. 1,24 Τυπική απόκλιση, s 42

10,2. 1,24 Τυπική απόκλιση, s 42 Ασκηση 3.1 (a) Αν μία ράβδος οπλισμού θεωρηθεί ότι λυγίζει μεταξύ δύο διαδοχικών συνδετήρων με μήκος λυγισμού το μισό της απόστασης, s w, των συνδετήρων, να υπολογισθεί η απόσταση συνδετήρων, s w, πέραν

Διαβάστε περισσότερα

Τελική γραπτή εξέταση διάρκειας 2,5 ωρών

Τελική γραπτή εξέταση διάρκειας 2,5 ωρών τηλ: 410-74178, fax: 410-74169, www.uth.gr Τελική γραπτή εξέταση διάρκειας,5 ωρών Ονοματεπώνυμο: Αριθμός Μητρώου Φοιτητή: Μάθημα: Εδαφομηχανική Ι, 5 ο εξάμηνο. Διδάσκων: Ιωάννης-Ορέστης Σ. Γεωργόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 017 3. Διαγράμματα NQM Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr Α3. Διαγράμματα NQΜ/ Μηχανική Υλικών 1 Σκοποί ενότητας Να εξοικειωθεί ο φοιτητής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2016

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2016 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 016 3. Διαγράμματα NQM Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr Α3. Διαγράμματα NQΜ/ Μηχανική Υλικών 1 Σκοποί ενότητας Να εξοικειωθεί ο φοιτητής

Διαβάστε περισσότερα

Πρόχειρες Σημειώσεις

Πρόχειρες Σημειώσεις Πρόχειρες Σημειώσεις ΛΕΠΤΟΤΟΙΧΑ ΔΟΧΕΙΑ ΠΙΕΣΗΣ Τα λεπτότοιχα δοχεία πίεσης μπορεί να είναι κυλινδρικά, σφαιρικά ή κωνικά και υπόκεινται σε εσωτερική ή εξωτερική πίεση από αέριο ή υγρό. Θα ασχοληθούμε μόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ άλυτων ΑΣΚΗΣΕΩΝ στην Αντοχή των Υλικών

ΛΥΣΕΙΣ άλυτων ΑΣΚΗΣΕΩΝ στην Αντοχή των Υλικών ΛΥΣΕΙΣ άλυτων ΑΣΚΗΣΕΩΝ στην Αντοχή των Υλικών Ασκήσεις για λύση Η ράβδος του σχήματος είναι ομοιόμορφα μεταβαλλόμενης κυκλικής 1 διατομής εφελκύεται αξονικά με δύναμη Ρ. Αν D d είναι οι διάμετροι των ακραίων

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 3 η Ήλοι ολόσωμης πάκτωσης

Διάλεξη 3 η Ήλοι ολόσωμης πάκτωσης ΔΠΜΣ/ΣΚΥΕ Διάλεξη 3 η Ήλοι ολόσωμης πάκτωσης Μέτρα Υποστήριξης Σηράγγων ΔΠΜΣ: Σχεδιασμός και Κατασκευή Υπογείων Έργων ΑΙ Σοφιανός Παράδειγμα συστηματικής ήλωσης 2 Διατρητικό φορείο ήλωσης ήλων σε τετραγωνικό

Διαβάστε περισσότερα

b 2 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

b 2 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 7 ο Φοιτητικό Συνέδριο «Επισκευές Κατασκευών 1», Μάρτιος 21 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ : ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΙΝΟΠΛΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΗΚΟΥΣ ΑΓΚΥΡΩΣΗΣ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟΣΧΙΣΗΣ, ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

2. ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ 3. ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΚΥΚΛΙΚΗ ΣΗΡΑΓΓΑ

2. ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ 3. ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΚΥΚΛΙΚΗ ΣΗΡΑΓΓΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ 3. ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΚΥΚΛΙΚΗ ΣΗΡΑΓΓΑ 3. Παραδοχές Σήραγγα κυκλικής διατοµής (ακτίνα ) Συνθήκες επίπεδης παραµόρφωσης (κατά τον άξονα της σήραγγας z) Ισότροπη γεωστατική

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Η εντατική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μία δοκός, που υποβάλλεται σε εγκάρσια φόρτιση, λέγεται κάμψη. Αμφιέριστη δοκός Πρόβολος Κατά την καταπόνηση σε κάμψη αναπτύσσονται καμπτικές ροπές, οι

Διαβάστε περισσότερα

ιαλέξεις Παρασκευή 8 Οκτωβρίου,, Πέτρος Κωµοδρόµος Στατική Ανάλυση των Κατασκευών Ι 1

ιαλέξεις Παρασκευή 8 Οκτωβρίου,, Πέτρος Κωµοδρόµος Στατική Ανάλυση των Κατασκευών Ι 1 ΠΠΜ 220: Στατική Ανάλυση των Κατασκευών Ι ιαλέξεις 13-15 Εισαγωγή στις Παραµορφώσεις και Μετακινήσεις Τρίτη, 5, και Τετάρτη, 6 και Παρασκευή 8 Οκτωβρίου,, 2004 Πέτρος Κωµοδρόµος komodromos@ucy.ac.cy http://www.ucy.ac.cy/~petrosk

Διαβάστε περισσότερα

Επαλήθευση πεδιλοδοκού Εισαγωγή δεδομένων

Επαλήθευση πεδιλοδοκού Εισαγωγή δεδομένων Επαλήθευση πεδιλοδοκού Εισαγωγή δεδομένων Μελέτη Ημερομηνία : 02.11.2005 Ρυθμίσεις (εισαγωγή τρέχουσας εργασίας) Υλικά και πρότυπα Κατασκευές από σκυρόδεμα : Συντελεστές EN 199211 : Καθιζήσεις Μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

XΑΛΥΒΔOΦΥΛΛΟ SYMDECK 73

XΑΛΥΒΔOΦΥΛΛΟ SYMDECK 73 XΑΛΥΒΔOΦΥΛΛΟ SYMDECK 73 20 1 XΑΛΥΒΔΌΦΥΛΛΟ SYMDECK 73 ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ Σύμμικτες πλάκες ονομάζονται οι φέρουσες πλάκες οροφής κτιρίων, οι οποίες αποτελούνται από χαλυβδόφυλλα και επί τόπου έγχυτο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Στήριξη στρωσιγενών πετρωμάτων γύρω από σήραγγες. 7.1 Εισαγωγή

Κεφάλαιο Στήριξη στρωσιγενών πετρωμάτων γύρω από σήραγγες. 7.1 Εισαγωγή Κεφάλαιο 7 Σύνοψη Πρόκειται για μέθοδο υποστήριξης μίας μεγάλης κατηγορίας βραχωδών σχηματισμών γύρω από σήραγγες, που η μηχανική τους συμπεριφορά ελέγχεται από τη στρώση τους, δημιουργώντας ένα υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Κελύφη οπλισμένου σκυροδέματος Κελύφη Ο/Σ Καμπύλοι επιφανειακοί φορείς μικρού πάχους Εντατική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΝΕΠΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΟΚΩΝ ΜΕ ΙΟΠ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΝΕΠΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΟΚΩΝ ΜΕ ΙΟΠ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΝΕΠΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΟΚΩΝ ΜΕ ΙΟΠ ΜΠΕΡΝΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Περίληψη Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η πρακτική εφαρμογή αναλυτικών προβλέψεων του ΚΑΝΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2015

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2015 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 015 3. Δοκοί (φορτία NQM) Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 3. Δοκοί (φορτία NQΜ)/ Μηχανική Υλικών 1 Σκοποί ενότητας Να εξοικειωθεί ο φοιτητής με τα διάφορα είδη φορτίων.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 2. ΣΤΑΤΙΚΗ Να χαραχθούν τα διαγράμματα [Ν], [Q], [M] στη δοκό του σχήματος: Να χαραχθούν τα διαγράμματα [Ν], [Q], [M] στον φορέα του σχήματος: Ασκήσεις υπολογισμού τάσεων Άσκηση 1 η (Αξονικός εφελκυσμός

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Άσκηση 1: Πλευρικός λυγισμός δοκού γέφυρας Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΤΜΗΣΗ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΤΜΗΣΗ 49 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΤΜΗΣΗ 5.1 Γενικά Η ενίσχυση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος σε διάτμηση με σύνθετα υλικά επιτυγχάνεται μέσω της επικόλλησης υφασμάτων ή, σπανιότερα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ Κ. Β. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής ΕΜΠ Πορεία επίλυσης. Ευρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

20/10/2016. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Εργαστηριακές Σημειώσεις Κάμψη Ξυλινης Δοκού. Πανεπιστημιακός Υπότροφος

20/10/2016. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Εργαστηριακές Σημειώσεις Κάμψη Ξυλινης Δοκού. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Εργαστηριακές Σημειώσεις Κάμψη Ξυλινης Δοκού Δρ. Σωτήρης Δέμης Πανεπιστημιακός Υπότροφος Τσιμεντοπολτός Περιλαμβάνονται διαγράμματα από τα βιβλία «Μηχανική των Υλικών» και «Δομικά Υλικά» του Αθανάσιου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602)

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) 3 η Διάλεξη Δημήτριος Ν. Χριστοδούλου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, M.Sc. Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας - Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση κεκλιμένων καρφιών Εισαγωγή δεδομένων

Ανάλυση κεκλιμένων καρφιών Εισαγωγή δεδομένων Ανάλυση κεκλιμένων καρφιών Εισαγωγή δεδομένων Μελέτη Ημερομηνία : 8.0.05 Ρυθμίσεις (εισαγωγή τρέχουσας εργασίας) Υλικά και πρότυπα Κατασκευές από σκυρόδεμα : Συντελεστές EN 99-- : Aνάλυση τοίχου Υπολ ενεργητικών

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 7: Δικτύωμα πεζογέφυρας (εφελκυσμός, κάμψη και διάτμηση κάτω πέλματος) Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 7: Δικτύωμα πεζογέφυρας (εφελκυσμός, κάμψη και διάτμηση κάτω πέλματος) Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σιδηρές Κατασκευές Ι Άσκηση 7: Δικτύωμα πεζογέφυρας (εφελκυσμός, κάμψη και διάτμηση κάτω πέλματος) Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

5/14/2018. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία. Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. 407/80)

5/14/2018. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία. Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. 407/80) Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία Δρ. Σωτήρης Δέμης Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. 407/80) 1 Βασική αρχή εργαστηριακής άσκησης Αξονικό φορτίο Ανάπτυξη διατμητικών τάσεων σε στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΣΥΝΕΧΕΙΩΝ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ

ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΣΥΝΕΧΕΙΩΝ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΣΥΝΕΧΕΙΩΝ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ Σημειώσεις παραδόσεων Καθηγητή Σ Κ Μπαντή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Γεωτεχνικής Μηχανικής 2010 Η ΒΡΑΧΟΜΑΖΑ ΩΣ ΔΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΕΩΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ σ 1 σ 1 σ 3 ΑΡΧΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Νοέμβριος 2008. Άσκηση 5 Δίνεται αμφίπακτη δοκός μήκους L=6,00m με διατομή IPE270 από χάλυβα S235.

Νοέμβριος 2008. Άσκηση 5 Δίνεται αμφίπακτη δοκός μήκους L=6,00m με διατομή IPE270 από χάλυβα S235. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Δομοστατικής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Μάθημα : Σιδηρές Κατασκευές Ι Διδάσκοντες : Ι Βάγιας Γ. Ιωαννίδης Χ. Γαντές Φ. Καρυδάκης Α. Αβραάμ

Διαβάστε περισσότερα

3. Ανάλυση & Σχεδιασμός ΕΥΚΑΜΠΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΕΩΝ

3. Ανάλυση & Σχεδιασμός ΕΥΚΑΜΠΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΕΩΝ 3. Ανάλυση & Σχεδιασμός ΕΥΚΑΜΠΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΕΩΝ Γιώργος Μπουκοβάλας Καθηγητής Ε.Μ.Π. ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 3.1 Τύποι αντιστηρίξεων 3.2 Αυτοφερόμενες αντιστηρίξεις (πρόβολοι) 3.3 Αντιστηρίξεις με απλή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Cross. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας

ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Cross. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Cross Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Μέθοδος Cross Η μέθοδος Cross ή μέθοδος κατανομής των ροπών, χρησιμοποιείται για την επίλυση συνεχών δοκών και πλαισίων. Είναι παραλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ

ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΟΡΙΣΜΟΙ ΑΝΤΟΧΗ = Οριακή αντίδραση ενός στερεού μέσου έναντι ασκούμενης επιφόρτισης F F F F / A ΑΝΤΟΧΗ [Φέρουσα Ικανότητα] = Max F / Διατομή (Α) ΑΝΤΟΧΗ = Μέτρο (δείκτης) ικανότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΘΕΜΑ 1

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΘΕΜΑ 1 ΔΕΔΟΜΕΝΑ: ΘΕΜΑ 1 Στο φορέα του σχήματος ζητούνται: α) να χαραχθούν τα διαγράμματα Μ, Q, N (3.5 μονάδες) β) η κατακόρυφη βύθιση του κόμβου 7 λόγω της φόρτισης και μιας ομοιόμορφης μείωσης της θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα

4/11/2017. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία. Βασική αρχή εργαστηριακής άσκησης

4/11/2017. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία. Βασική αρχή εργαστηριακής άσκησης Βασική αρχή εργαστηριακής άσκησης Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Διάτμηση Κοχλία Δρ. Σωτήρης Δέμης Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. 407/80) Αξονικό φορτίο Ανάπτυξη διατμητικών τάσεων σε στοιχεία σύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

Διατμητική αστοχία τοιχώματος ισογείου. Διατμητική αστοχία υποστυλώματος λόγω κλιμακοστασίου

Διατμητική αστοχία τοιχώματος ισογείου. Διατμητική αστοχία υποστυλώματος λόγω κλιμακοστασίου Διατμητική αστοχία τοιχώματος ισογείου Διατμητική αστοχία υποστυλώματος λόγω κλιμακοστασίου Ανάλογα με τη στατική φόρτιση δημιουργούνται περιοχές στο φορέα όπου έχουμε καθαρή κάμψη ή καμπτοδιάτμηση. m(x)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΣΤΟΧΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ

ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΣΤΟΧΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ 105 Κεφάλαιο 5 ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΣΤΟΧΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ 5.1 Εισαγωγή Στα προηγούμενα κεφάλαια αναλύσαμε την εντατική κατάσταση σε δομικά στοιχεία τα οποία καταπονούνται κατ εξοχήν αξονικά (σε εφελκυσμό ή θλίψη) ή πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακές Μέθοδοι Υπολογισμού Μετακινήσεων

Ενεργειακές Μέθοδοι Υπολογισμού Μετακινήσεων Ενεργειακές Μέθοδοι Υπολογισμού Μετακινήσεων Εισαγωγή Ενεργειακές Μέθοδοι Υπολογισμού Μετακινήσεων: Δ03-2 Οι ενεργειακές μέθοδοι αποτελούν τη βάση για υπολογισμό των μετακινήσεων, καθώς η μετακίνηση εισέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Ενεργητικοί ήλοι σημειακής πάκτωσης. 2.1 Εισαγωγή

Κεφάλαιο Ενεργητικοί ήλοι σημειακής πάκτωσης. 2.1 Εισαγωγή Κεφάλαιο 2 Σύνοψη Η ενεργητική στήριξη του πετρώματος επιτυγχάνεται με γραμμικά, κυρίως μεταλλικά, στοιχεία-ράβδους, τα οποία το ενισχύουν ή το στηρίζουν αναλαμβάνοντας εφελκυστικές δυνάμεις εντός αυτού,

Διαβάστε περισσότερα

Επαλήθευση της ομάδας πασσάλων Εισαγωγή δεδομένων

Επαλήθευση της ομάδας πασσάλων Εισαγωγή δεδομένων Επαλήθευση της ομάδας πασσάλων Εισαγωγή δεδομένων Έργο Ημερομηνία : 6.12.2012 Ονομασία : Έργο Στάδιο : 1 7,00 2,00 +z 12,00 ΥΥΟ Ρυθμίσεις (εισαγωγή τρέχουσας εργασίας) Υλικά και πρότυπα Κατασκευές από

Διαβάστε περισσότερα

Πλαστική Κατάρρευση Δοκών

Πλαστική Κατάρρευση Δοκών Πλαστική Κατάρρευση Δοκών ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σταδιακή Μελέτη Πλαστικής Κατάρρευσης o Παράδειγμα 1 (ισοστατικός φορέας) o Παράδειγμα 2 (υπερστατικός φορέας) Αμεταβλητότητα Φορτίου Πλαστικής Κατάρρευσης Προσδιορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω έλεγχοι για τον τοίχο αντιστήριξης.

Να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω έλεγχοι για τον τοίχο αντιστήριξης. Να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω έλεγχοι για τον τοίχο αντιστήριξης. 1. Ανατροπής ολίσθησης. 2. Φέρουσας ικανότητας 3. Καθιζήσεων Να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι διατομών και να υπολογισθεί ο απαιτούμενος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ. 1.

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ. 1. ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ 1. Γενικά Με τη δοκιμή κάμψης ελέγχεται η αντοχή σε κάμψη δοκών από διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΣΤΑΘΟΥΣ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΗΡΑΓΓΑΣ

Διάλεξη ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΣΤΑΘΟΥΣ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΗΡΑΓΓΑΣ Εργαστήριο Τεχνολογίας Διάνοιξης Σηράγγων, Ε.Μ.Π. Καθηγητής: ΑΙ ΣΟΦΙΑΝΟΣ. Διάλεξη ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΣΤΑΘΟΥΣ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΗΡΑΓΓΑΣ Μέτρα Υποστήριξης Σηράγγων ΔΠΜΣ: Σχεδιασμός και Κατασκευή Υπογείων Έργων ΑΙ Σοφιανός

Διαβάστε περισσότερα

Επαλήθευση Τοίχου με ακρόβαθρο Εισαγωγή δεδομένων

Επαλήθευση Τοίχου με ακρόβαθρο Εισαγωγή δεδομένων Επαλήθευση Τοίχου με ακρόβαθρο Εισαγωγή δεδομένων Μελέτη Ημερομηνία : 29.10.2015 Ρυθμίσεις (εισαγωγή τρέχουσας εργασίας) Υλικά και πρότυπα Ακρόβαθρο : Συντελεστές EN 1992-1-1 : Aνάλυση τοίχου Υπολ ενεργητικών

Διαβάστε περισσότερα

Ανισοτροπία των πετρωμάτων

Ανισοτροπία των πετρωμάτων Ανισοτροπία των πετρωμάτων ΟΡΙΣΜΟΣ Το ανισότροπο πέτρωμα έχει διαφορετικές ιδιότητες σε διαφορετικές διευθύνσεις: π.χ. στην αντοχή, στην παραμορφωσιμότητα, στην περατότητα, στην πυκνότητα των ασυνεχειών,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Μέθοδος θαλάμων και στύλων

ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Μέθοδος θαλάμων και στύλων ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και A. Μπενάρδος Λέκτορας ΕΜΠ Δ. Καλιαμπάκος Καθηγητής ΕΜΠ και - Hunt Midwest (Subtroolis) και - Hunt Midwest (Subtroolis) Εφαρμογής - Η μέθοδος και (rooms and illars) ανήκει στην κατηγορία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Δίνονται: = cm ΕΠΙΛΥΣΗ: Ερώτημα α. k = 6000kN m. Μέθοδος των Δυνάμεων:

ΘΕΜΑ 1 ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Δίνονται: = cm ΕΠΙΛΥΣΗ: Ερώτημα α. k = 6000kN m. Μέθοδος των Δυνάμεων: ΔΕΔΟΜΕΝΑ: ΘΕΜΑ Στο φορέα του σχήματος ζητούνται: α) να χαραχθούν τα διαγράμματα, Q (2.5 μονάδες) β) να υπολογιστεί το μέτρο και η φορά της κατακόρυφης μετατόπισης στο μέσο του τμήματος (23) ( μονάδα) Δίνονται:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ Καθηγητής ΕΜΠ. ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟ: Υποστήριξη Υπογείων Έργων Ε.Μ.Π

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ Καθηγητής ΕΜΠ. ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟ: Υποστήριξη Υπογείων Έργων Ε.Μ.Π ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ Καθηγητής ΕΜΠ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟ: Υποστήριξη Υπογείων Έργων Ε.Μ.Π 2 Επιλεγμένα Κεφάλαια από: Υποστήριξη Υπογείων Έργων Συγγραφή Αλέξανδρος Ι. Σοφιανός Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΚΟΜΒΩΝ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΚΟΜΒΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΑΤΙΚΗΣ & ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΚΟΜΒΩΝ Καθηγητής ΕΜΠ ΑΝΑΛΥΣΗ ΡΑΒΔΩΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΜΗΤΡΩΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 6: Διαστασιολόγηση τεγίδας στεγάστρου. Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 6: Διαστασιολόγηση τεγίδας στεγάστρου. Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Σιδηρές Κατασκευές Ι Άσκηση 6: Διαστασιολόγηση τεγίδας στεγάστρου Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Επαλήθευση κατασκευής Πασσαλότοιχου Εισαγωγή δεδομένων

Επαλήθευση κατασκευής Πασσαλότοιχου Εισαγωγή δεδομένων Ριζάρειο - Πελοπίδα 5 Επαλήθευση κατασκευής Πασσαλότοιχου Εισαγωγή δεδομένων Μελέτη Ημερομηνία : 8.0.05 Ρυθμίσεις (εισαγωγή τρέχουσας εργασίας) Υλικά και πρότυπα Κατασκευές από σκυρόδεμα : Μεταλλικές κατασκευές

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχ μενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27

Περιεχ μενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27 Περιεχ μενα Πρόλογος... 9 Πρόλογος 3 ης έκδοσης... 11 Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή... 13 1.1 Γενικά Ιστορική αναδρομή... 13 1.2 Aρχές λειτουργίας ορισμοί... 20 Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27 2.1 Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση της στροφικής ικανότητας χαλύβδινων δοκών στις υψηλές θερμοκρασίες θεωρώντας την επιρροή των αρχικών γεωμετρικών ατελειών

Εκτίμηση της στροφικής ικανότητας χαλύβδινων δοκών στις υψηλές θερμοκρασίες θεωρώντας την επιρροή των αρχικών γεωμετρικών ατελειών Βόλος 29-3/9 & 1/1 211 Εκτίμηση της στροφικής ικανότητας χαλύβδινων δοκών στις υψηλές θερμοκρασίες θεωρώντας την επιρροή των αρχικών γεωμετρικών ατελειών Δάφνη Παντούσα και Ευριπίδης Μυστακίδης Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Castigliano Ελαστική γραμμή. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας

ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Castigliano Ελαστική γραμμή. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Castigliano Ελαστική γραμμή Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Επίλυση υπερστατικών φορέων Για την επίλυση των ισοστατικών φορέων (εύρεση αντιδράσεων και μεγεθών έντασης) αρκούν

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση του διατμητικού πασσάλου Εισαγωγή δεδομένων

Ανάλυση του διατμητικού πασσάλου Εισαγωγή δεδομένων Ανάλυση του διατμητικού πασσάλου Εισαγωγή δεδομένων Μελέτη Ημερομηνία :.09.05 Ρυθμίσεις (εισαγωγή τρέχουσας εργασίας) Υλικά και πρότυπα Κατασκευές από σκυρόδεμα : Συντελεστές EN 99-- : Μεταλλικές κατασκευές

Διαβάστε περισσότερα

«ΦΑΕΘΩΝ: Λογισμικό για Ανάλυση Κρίσιμων Διατμητικά Υποστυλωμάτων Οπλισμένου Σκυροδέματος»

«ΦΑΕΘΩΝ: Λογισμικό για Ανάλυση Κρίσιμων Διατμητικά Υποστυλωμάτων Οπλισμένου Σκυροδέματος» «ΦΑΕΘΩΝ: Λογισμικό για Ανάλυση Κρίσιμων Διατμητικά Υποστυλωμάτων Οπλισμένου Σκυροδέματος» Κωνσταντίνος Γ. Μεγαλοοικονόμου Ερευνητής Μηχανικός Κέντρο Συστημάτων Έγκαιρης Προειδοποίησης Γερμανικό Ερευνητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΗΡΑΓΓΩΝ

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΗΡΑΓΓΩΝ Αναπλ. Καθ. Αιμίλιος Κωμοδρόμος 1 Φορτίσεις Σεισμική Δράση Ιδιο Βάρος Ωθήσεις Γαιών Υδροστατική Φόρτιση Κινητά Φορτία Θερμοκρασιακές Μεταβολές Καταναγκασμοί Κινηματική Αλληλεπίδραση Αδρανειακές Δυνάμεις

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΣΤΑΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ Υπολογισμός αντιδράσεων και κατασκευή Μ,Ν, Q Γραμμές επιρροής. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας

ΙΣΟΣΤΑΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ Υπολογισμός αντιδράσεων και κατασκευή Μ,Ν, Q Γραμμές επιρροής. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας ΙΣΟΣΤΑΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ Υπολογισμός αντιδράσεων και κατασκευή Μ,Ν, Q Γραμμές επιρροής Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Ισοστατικά πλαίσια με συνδέσμους (α) (β) Στατική επίλυση ισοστατικών πλαισίων

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Μπουκοβάλας. Φεβρουάριος 2015. Γ. Δ. Μπουκοβάλας, Καθηγητής Σχολής Πολ. Μηχανικών, Ε.Μ.Π. 3.1

Γιώργος Μπουκοβάλας. Φεβρουάριος 2015. Γ. Δ. Μπουκοβάλας, Καθηγητής Σχολής Πολ. Μηχανικών, Ε.Μ.Π. 3.1 3. Ανάλυση & Σχεδιασμός ΕΥΚΑΜΠΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΕΩΝ Γιώργος Μπουκοβάλας Καθηγητής Ε.Μ.Π. Φεβρουάριος 2015 Γ. Δ. Μπουκοβάλας, Καθηγητής Σχολής Πολ. Μηχανικών, Ε.Μ.Π. 3.1 Γ. Δ. Μπουκοβάλας, Καθηγητής Σχολής

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση τοίχου βαρύτητας Εισαγωγή δεδομένων

Ανάλυση τοίχου βαρύτητας Εισαγωγή δεδομένων Ανάλυση τοίχου βαρύτητας Εισαγωγή δεδομένων Μελέτη Ημερομηνία : 8.0.005 Ρυθμίσεις (εισαγωγή τρέχουσας εργασίας) Υλικά και πρότυπα Κατασκευές από σκυρόδεμα : Συντελεστές EN 99 : Φέρουσα (πέτρα) τοιχοπ :

Διαβάστε περισσότερα

Επαλήθευση ενισχυμένης τοιχοποιίας Εισαγωγή δεδομένων

Επαλήθευση ενισχυμένης τοιχοποιίας Εισαγωγή δεδομένων Επαλήθευση ενισχυμένης τοιχοποιίας Εισαγωγή δεδομένων Μελέτη Ημερομηνία : 0.08.006 Ρυθμίσεις (εισαγωγή τρέχουσας εργασίας) Υλικά και πρότυπα Κατασκευές από σκυρόδεμα : Συντελεστές EN 99-- : Ενισχυμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ: Αντοχή Εδαφών Επιστημονικός Συνεργάτης: Δρ. Αλέξανδρος Βαλσαμής, Πολιτικός Μηχανικός Εργαστηριακός Υπεύθυνος: Παναγιώτης Καλαντζάκης, Καθηγητής Εφαρμογών Εργαστηριακοί

Διαβάστε περισσότερα

( Σχόλια) (Κείµ ενο) Κοντά Υποστυλώµατα Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής. Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως. α s 2,5

( Σχόλια) (Κείµ ενο) Κοντά Υποστυλώµατα Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής. Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως. α s 2,5 ( Σχόλια) (Κείµ ενο) 18.4.9 Κοντά Υποστυλώµατα 18.4.9 Κοντά Υποστυλώµατα 18.4.9.1 Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής N Sd Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως V Sd M Sd1 h N Sd M Sd2 V Sd L l s =M Sd /V Sd M Sd

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ I

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ I ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ I 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μηχανική συμπεριφορά αντανακλά την σχέση παραμόρφωση ασκούμενο φορτίο/δύναμη Να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του υλικού - να αποφευχθεί υπερβολική παραμόρφωση,

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe

3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe 3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe 67 3.2 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe Στις επόμενες σελίδες παρουσιάζεται βήμα-βήμα ο τρόπος με τον οποίο μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

W H W H. 3=1.5εW. F =εw 2. F =0.5 εw. Παράδειγμα 6: Ικανοτικός Σχεδιασμός δοκών, υποστυλωμάτων και πεδίλων

W H W H. 3=1.5εW. F =εw 2. F =0.5 εw. Παράδειγμα 6: Ικανοτικός Σχεδιασμός δοκών, υποστυλωμάτων και πεδίλων 1 Παράδειγμα 6: Ικανοτικός Σχεδιασμός δοκών, υποστυλωμάτων και πεδίλων F 3=1.5εW W H F =εw W F =0.5 εw 1 Υ4 Δ1 Υ Δ1 W H Υ3 Υ1 H Π L L To τριώροφο επίπεδο πλαίσιο του σχήματος έχει (θεωρητικό) ύψος ορόφου

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση 2ας. Προόδου & ιάλεξη 12 η. Τρίτη 5 Οκτωβρίου,,

Επίλυση 2ας. Προόδου & ιάλεξη 12 η. Τρίτη 5 Οκτωβρίου,, ΠΠΜ 220: Στατική Ανάλυση των Κατασκευών Ι ιάλεξη 12 η Επίλυση 2ας Προόδου & Εισαγωγή στις Παραµορφώσεις και Μετακινήσεις Τρίτη 5 Οκτωβρίου,, 2004 Πέτρος Κωµοδρόµος komodromos@ucy.ac.cy http://www.ucy.ac.cy/~petrosk

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις προβλήματα οριακών τιμών

Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις προβλήματα οριακών τιμών Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις προβλήματα οριακών τιμών Οι παρούσες σημειώσεις αποτελούν βοήθημα στο μάθημα Αριθμητικές Μέθοδοι του 5 ου εξαμήνου του ΤΜΜ ημήτρης Βαλουγεώργης Καθηγητής Εργαστήριο Φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΘΟ ΟΣ "ΛΟΦΟΣ-ΤΡΙΒΗ" ( Friction-Hill Method, Slab Analysis)

Η ΜΕΘΟ ΟΣ ΛΟΦΟΣ-ΤΡΙΒΗ ( Friction-Hill Method, Slab Analysis) Η ΜΕΘΟ ΟΣ "ΛΟΦΟΣ-ΤΡΙΒΗ" ( Friction-Hill Metod, Slab Analysis) Α. Προβλήµατα επίπεδης παραµορφωσιακής κατάστασης A. ιπλή συµµετρία γεωµετρίας και φόρτισης Θεωρούµε τη σφυρηλάτηση ορθογωνικής µπιγέτας µε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΡΡΟΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝ.ΕΠΕ

ΕΠΙΡΡΟΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝ.ΕΠΕ Επιρροή διαφόρων παραγόντων στα παραμορφωσιακά μεγέθη δομικού στοιχείου και σύγκριση με τύπους ΚΑΝ.ΕΠΕ ΕΠΙΡΡΟΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝ.ΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Επαλήθευση πασσάλου Εισαγωγή δεδομένων

Επαλήθευση πασσάλου Εισαγωγή δεδομένων Επαλήθευση πασσάλου Εισαγωγή δεδομένων Μελέτη Ημερομηνία : 28.0.205 Ρυθμίσεις (εισαγωγή τρέχουσας εργασίας) Υλικά και πρότυπα Κατασκευές από σκυρόδεμα : CSN 73 20 R Πάσσαλος Συντ ασφάλειας πάσσαλου θλίψης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΙ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΙ ΣΤΡΕΨΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΡ Σ. Π. ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή Μηχανικές ιδιότητες Στρέψη κυλινδρικών ράβδων Ελαστική περιοχή Πλαστική

Διαβάστε περισσότερα

20/3/2016. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Εφελκυσμός χαλύβδινης ράβδου. Πολιτικός Μηχανικός (Πανεπιστημιακός Υπότροφος)

20/3/2016. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Εφελκυσμός χαλύβδινης ράβδου. Πολιτικός Μηχανικός (Πανεπιστημιακός Υπότροφος) Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Εφελκυσμός χαλύβδινης ράβδου Δρ. Σωτήρης Δέμης Πολιτικός Μηχανικός (Πανεπιστημιακός Υπότροφος) Εργαστηριακή Άσκηση 1 Εισαγωγή στη Δοκιμή Εφελκυσμού Δοκίμιο στερεωμένο ακλόνητα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ/ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ/ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 03-04 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ/ ΙΟΥΝΙΟΥ 04 Κατεύθυνση: Θεωρητική Μάθημα: Εφαρμοσμένη Μηχανική Επιστήμη Τάξη: Β' Αριθμός Μαθητών: 0 Κλάδος: Μηχανολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Στατική ΙΙ 3 Ιουλίου 2012 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Μάθημα: Στατική ΙΙ 3 Ιουλίου 2012 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής Μάθημα: Στατική ΙΙ 3 Ιουλίου 202 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ( η περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017 Β5. Κάμψη Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr 1 Περιεχόμενα ενότητας Ανάλυση της κάμψης Κατανομή ορθών τάσεων Ουδέτερη γραμμή Ροπές αδρανείας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Διακινδύνευση της Υποστήριξης

Εισαγωγή Διακινδύνευση της Υποστήριξης Εισαγωγή Διακινδύνευση της Υποστήριξης Μέτρα Υποστήριξης Σηράγγων ΔΠΜΣ: Σχεδιασμός και Κατασκευή Υπογείων Έργων ΑΙ Σοφιανός Διαφοροποιήσεις Μεταλλεία Είναι προσωρινά έργα που κατασκευάζονται από μόνιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ ΠείραμαΚάμψης(ΕλαστικήΓραμμή) ΕργαστηριακήΆσκηση 7 η

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ ΠείραμαΚάμψης(ΕλαστικήΓραμμή) ΕργαστηριακήΆσκηση 7 η ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ ΠείραμαΚάμψης(ΕλαστικήΓραμμή) ΕργαστηριακήΆσκηση 7 η Σκοπός Σκοπός του πειράµατος είναι ο προσδιορισµός των χαρακτηριστικών τιµών αντοχής του υλικού που ορίζονταιστηκάµψη, όπωςτοόριοδιαρροήςσεκάµψηκαιτοόριοαντοχής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΕΑΚ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 84 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 59 ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΝ.ΕΠΕ.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΕΑΚ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 84 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 59 ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΝ.ΕΠΕ. Σχεδιασμός κτιρίου με ΕΑΚ, Κανονισμό 84 και Κανονισμό 59 και αποτίμηση με ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΕΑΚ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 84 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 59 ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ Περίληψη Αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα