ΣΑΛΑΤΕΣ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ. ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό πατάτες ½ κούπα λάδι 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 κουταλιά ξύδι 1 ματσάκι μαϊντανό Αλάτι, πιπέρι

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΑΛΑΤΕΣ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ. ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό πατάτες ½ κούπα λάδι 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 κουταλιά ξύδι 1 ματσάκι μαϊντανό Αλάτι, πιπέρι"

Transcript

1 1 ΣΑΛΑΤΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: 1. Τα χόρτα και τα λαχανικά μας τα πλένουμε πάντοτε πάρα πολύ καλά. 2. Αν δεν είμαστε σίγουροι για το αν έχουν βράσει ή όχι τα χόρτα μας δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι να δούμε αν μαλάκωσαν. Σε περιπτώσεις δε όπως η πατάτες, τα πατζάρια, το κουνουπίδι και το κολοκύθι που βράζουν αρκετά δύσκολά, δοκιμάζουμε με το πιρούνι να δούμε αν τα διαπερνά, χωρίς να τα λιώνει. ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ 1 κιλό παντζάρια Αλάτι, λάδι, ξίδι Σκόρδο (προαιρετικά) Κόψτε τα κοτσάνια και τα φύλλα. Πλύνετε καλά τα παντζάρια. Βράστε πρώτα τα παντζάρια μόνα τους για 20 και μετά προσθέστε τα φύλλα για να βράσουν μαζί άλλα 30 περίπου. Δοκιμάστε με ένα πιρούνι να δείτε αν μπορείτε να τρυπήσετε τα παντζάρια, τότε είναι σίγουρα έτοιμα. Στραγγίστε τα και μετά αφαιρέστε την εξωτερική τους φλούδα με το χέρι όσο είναι ακόμα ζεστά και τέλος κόψτε τα σε κυβάκια. Προσθέστε το αλάτι, το λάδι και το ξύδι και σερβίρετε. ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ 1 κιλό πατάτες ½ κούπα λάδι 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 κουταλιά ξύδι 1 ματσάκι μαϊντανό Πλύνετε καλά τις πατάτες και βράστε τις με τη φλούδα σε δυνατή φωτιά για 30 περιπού ή μέχρι να μαλακώσουν (να τρυπιούνται με το πιρούνι). Καθαρίστε τις φλούδες πριν κρυώσουν και κόψτε τις σε μεγάλους κύβους. Βάλτε τις σε μια σαλατιέρα και προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι και το ξύδι. Κόψτε το κρεμμύδι σε ροδέλες και τον μαϊντανό ψιλοκομμμένο και προσθέστε τα στη σαλάτα. Περιχύστε με το λάδι και τέλος ανακατέψτε πολύ καλά.

2 2 ΜΑΡΟΥΛΟΣΑΛΑΤΑ 1 μεγάλο μαρούλι 4 μικρά κρεμμυδάκια φρέσκα 1 ματσάκι άνηθο Αλάτι, λάδι Μισό λεμόνι (ή ξύδι) Αφαιρέστε τη ρίζα και όποια χαλασμένα φύλλα του μαρουλιού. Πλύντε το πολύ καλά να φύγει το χώμα και κόψτε το όσο ψιλό θέλετε. Τοποθετήστε το σε σαλατίερα Κόψτε τα κρεμμυδάκια σε μικρές ροδέλες και το άνηθο ψιλοκομμένο και προσθέστε τα στη σαλάτα. Τέλος αλατίστε και σερβέρετε με λάδι και λεμόνι ή ξύδι. ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ 1 κουνουπίδι (2 κιλά περίπου) ½ κούπα λάδι 2-3 λεμόνια Αλάτι Καθαρίζετε το κουνουπίδι από τα σκληρά κοτσάνια και το πλένετε καλά. Βάλτε νερό να βράζει σε μεγάλη κατσαρόλα με το αλάτι και μετά ρίξτε μέσα το κουνουπίδι, χωρίς να το σκεπάσετε, για να μη μαυρίσει. Βράστε για περίπου να μαλακώσει. Στραγγίξτε το και σερβίρετε το ζεστό με λάδι, αλάτι και λεμόνι. ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΒΡΑΣΤΑ 1 κιλό κολοκυθάκια μέτρια Αλάτι, λάδι, ξίδι (ή λεμόνι) Ξύστε με ένα μαχαίρι ελαφρά, τη φλούδα από τα κολοκυθάκια και ρίξτε τα σε αλάτισμένο νερό που βράζει. Αφήστε τα να βράσουν για 15. Στραγγίξτε τα και σερβίρετέ τα κομμένα σε φέτες με λαδόξιδο ή λεμόνι.

3 3 ΧΟΡΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ 1 κιλό ραδίκια ή οποιοδήποτε άλλο είδος χόρτου άγριο ή ήμερο Αλάτι, λαδολέμονο Καθαρίστε προσεκτικά τα χόρτα, κόβοντας τις ρίζες τους και πλύνετε τα μέσα σε νερό, ξεπλένοντας πολλές φορές, μέχρι να φύγει το χώμα. Ρίξτε τα σε αρκετό νερό που βράζει (θα πάρουν ένα έντονο πράσινο χρώμα). Βράζετε για 30 περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα, Τα στραγγίζετε και τα σερβίρετε με αλάτι, λάδι και λεμόνι. ΛΑΧΑΝΟ 1 λάχανο Λάδι, λεμόνι αλάτι Βγάζετε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου. Το ψιλοκόβετε είτε με ένα μαχαίρι είτε στον λαχανοκόπτη είτε σε μίξερ με το ειδικό εργαλείο. Αλατίστε το και αφήστε το για λίγο να σταθεί. Το σερβίρετε σε σαλατιέρα με λάδι και λεμόνι. ΠΟΛΙΤΙΚΗ (ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ) Μισό λάχανο 1 κόκκκινη πιπεριά 1 καρότο τριμμένο Σέλινο Αλάτι 1 Λεμόνι Λάδι Τρίβουμε το λάχανο και το καρότο. Κόβουμε σε μέγεθος μικρού δακτύλου την πιπεριά και ψιλοκόβουμε το σέλινο. Τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε ξανά.

4 4 ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ 3 ντομάτες φρέσκες, σφικτές 1 αγγούρι 1 κρεμμύδι ξερό 2 πράσινες πιπεριές (κέρατο) 12 ελιές μαύρες 100 γρ. τυρί φέτα ½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο ½ κούπα λάδι Ρίγανη, αλάτι Αφού πλύνετε καλά και καθαρίστε όλα τα λαχανικά, κόβετε τις ντομάτες σε φέτες, τα αγγούρια, τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε ροδέλες. Τα βάζετε στη σαλατίερα με την εξής σειρά: αγγούρι, ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι, μαϊντανο. Βάζετε το αλάτι. Τοποθετείτε και τις ελιές και το κομμάτι της φέτας και περιχύνετε με το λάδι. Στο τέλος τρίψτε και λίγη ρίγανη.

5 5 ΑΥΓΑ ΑΥΓΑ ΒΡΑΣΤΑ Βάζουμε τα αυγά σε μπρίκι ή σε ένα κατσαρολάκι με αρκετό νερό σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει η βράση του νερού αρχίζουμε να μετράμε χρόνο. Στα τρία λεπτά τα αυγά είναι μελάτα. Στα πέντε λεπτά είναι μέτρια και στα δέκα είναι σφικτά. Τα σφικτά αυγά μπορούμε να τα σερβίρουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι. ΑΥΓΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ Μισή κουταλιά της σούπας λάδι 2 αυγά Ρίγανη (προαιρετικά) Ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνι και περιμένουμε να κάψει. Ρίχνουμε τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε. Αν θέλουμε τα αυγά μάτια, τότε δεν ανακατεύουμε, αλλά κουνάμε το τηγάνι, έτσι ώστε να μετακινείται το λάδι και να τηγανίζεται και ο κρόκος του αυγού. Αλλιώς ανακατεύουμε τα αυγά με ένα πιρούνι. Σε ένα λεπτό τα αυγά είναι έτοιμα. Στη συνταγή μπορούμε να προσθέσουμε και τυρί φέτα ή κασέρι. ΑΥΓΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ Μισή κουταλιά της σούπας βούτυρο 100 γρ. Κεφαλοτύρι 2 αυγά Λίγο αλεύρι Βάζουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι ή σαγανάκι να κάψει. Κόβουμε το κεφαλοτύρι σε χοντρές φέτες και το αλευρώνουμε. Το βάζουμε να τηγανιστεί σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ροδίσει από τη μια πλευρά το γυρίζουμε και ρίχνουμε και τα αυγά και ακολουθούμε το τηγάνισμα, για να γίνουν αυγά μάτια. Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να τηγανιστούν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει το ασπράδι τους.

6 6 ΣΑΛΑΤΕΣ ΑΛΟΙΦΕΣ ΤΖΑΤΖΙΚΙ 1 γιούρτι στραγγιστό (500 γρ.) 1 αγγούρι μεγάλο 1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο 1 κουταλιά ξύδι 2-3 κουταλιές λάδι Αλάτι 10 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένο Kai 4 olokliraa skorda Βάζετε το γιαούρτι σε ένα βαθύ μπολ. Καθαρίζετε τη φλούδα του αγγουριού, αφαιρείτε τα σπόρια του, το κόβετε σε μικρά κυβάκια και το αφήνετε να στραγγίξει. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά. Το αφήνετε στο ψυγείο για 4 ώρες. Αδειάζετε τα υγρά που πιθανόν έχει βγάλει. Σερβίρεται κρύο. ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ 1 κιλό στρογγυλές μελιτζάνες 1 κούπα λάδι ½ κούπα μαϊντανό 1 μεγάλο λεμόνι στιμμένο 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο Αλάτι Σκόρδο (προαιρετικά) Τρυπήστε τις μελιτζάνες με το πιρούνι και ψήστε τις στο φούρνο για 45 μέχρι να μαλακώσουν και να ξεροψηθεί η φλούδα τους. Τις ξεφλουδίζετε και τις λιώνετε με ένα πιρούνι. Αφού κρυώσουν προσθέτετε το λεμόνι με λίγο αλάτι και ανακατεύετε. Προσθέτετε μετά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο (προαιρετικά), το μαϊντανό και λίγο λίγο το λάδι, ανακατεύοντας. Σερβίρετε.

7 7 ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ½ κιλό ψωμί μπαγιάτικο 2 σκελίδες σκόρδο Μισό φλιτζάνι λάδι Λίγο αλάτι Λίγο ξίδι Μουλιάζουμε καλά το ψωμί. Αφαιρούμε την κόρα και στίβουμε την ψίχα πολύ καλά με τα χέρια μας. Λιώνουμε ελαφρά το σκόρδο με το μισό λάδι στο μούλτι. Προσθέτουμε την ψίχα και το υπόλοιπο λάδι. Στο τέλος βάζουμε το αλάτι και λίγο ξίδι. Υπάρχουν βέβαια παραλλαγές σε ό,τι αφορά την σκορδαλιά. Άλλοι αντί για ψωμί χρησιμοποιούν πατάτες και φυσικά η ποσότητα του σκόρδου που θα χρησιμοποιήσουμε, είναι θέμα γούστου.

8 8 ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: 1. Τα ζυμαρικά βράζοντας, απελευθερώνουν το άμυλό τους, γι αυτό και πρέπει να έχουμε πάντα το νου να αφήνουμε λίγο ανοιχτό το καπάκι τις κατσαρόλας, ώστε να φεύγει ο ατμός και να ανακατεύουμε συχνά. 2. Όταν βράζουμε μακαρόνια, δεν σκεπάζουμε καθόλου την κατσαρόλα. 3. Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε το σωστό μαγείρεμα των ζυμαρικών ακολουθούμε τις οδηγίες του πακέτου σε ό,τι αφορά το βράσιμο. 4. Όταν βράζουμε κριθαράκι, χυλοπίτες ή πένες, ανακατεύουμε πάρα πολύ συχνά, γιατί κολλούν στην κατσαρόλα. ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ 1 πακέτο μακαρόνια 1 ½ κουταλιά αλάτι Νερό (περίπου 5 λίτρα) Φρέσκο βούτυρο ή λάδι Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και γεμίζουμε τη μισή περίπου με νερό, ρίχνουμε μια κουταλιά αλάτι μέσα, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε το νερό να βράσει. Μόλις αρχίζει να βράζει ρίχνουμε τα μακαρόνια μέσα, περιμένουμε λίγο να μαλακώσουν και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την κατσαρόλα ανοιχτή, χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να μην κολλήσουν τα μακαρόνια. Αν θέλουμε τα μακαρόνια να είναι al dente (στο δόντι), δηλαδή λίγο σκληρά, ακολουθούμε τις οδηγίες του πακέτου, αν όμως τα θέλουμε μαλακά, σε είκοσι λεπτά πρέπει να τα βγάλουμε από τη φωτιά. Σβήνουμε το μάτι, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Στην κατσαρόλα που τα βράσαμε ρίχνουμε μια κουταλιά περίπου φρέσκο βούτυρο ή λίγο λάδι. Ρίχνουμε τα μακαρόνια ξανά μέσα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το ζεστό μάτι και όταν έρθει ή ώρα σερβίρουμε τα μακαρόνια σκέτα ή με κιμά ή σάλτσα ντομάτας. Για κοινή μακαρονάδα χρησιμοποιούμε μακαρόνια νούμερο 6, ενώ για ιταλικό σπαγγέτι χρήσιμοποιούμε νούμερο 10.

9 9 ΠΙΛΑΦΙ 1 φλιτζάνι ρύζι κίτρινο 1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο 3 φλιτζάνια νερό Ρίχνουμε το βούτυρο σε μια μεσαία κατσαρόλα και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε το ρύζι και το τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και τέλος το νερό. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά, χωρίς να χρειάζεται να ανακατέψουμε ξανά. ΡΥΖΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ 1 φλιτζάνι ρύζι Μισή πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη Μισό καρότο κομμένο σε μικρά κυβάκια 1 κουταλιά αρακά 1 κουταλιά καλαμπόκι 1 ½ κουταλιά βούτυρο 3 φλιτζάνια νερό Ρίχνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε την πιπεριά και το καρότο και τα τσιγαρίζουμε. Μετά ρίχνουμε τον αρακά, το καλαμπόκι και τέλος το ρύζι. Προσθέτουμε το αλατί και το πιπέρι και τέλος το νερό. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 25 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά.

10 10 ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ 1 ½ φλιτζάνι κριθαράκι 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 κονσέρβα σάλτσα κονκασέ 1/3 φλιτζάνι λάδι 1 φύλλο δάφνης Νερό Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε καλά. Βάζουμε τη σάλτσα, το αλάτι, το πιπέρι και το φύλλο δάφνης. Προσθέτουμε έν φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 20 περίπου λεπτά. Ρίχνουμε το κριθαράκι και άλλα δύο φλιτζάνια νερό και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 20 λεπτά περίπου ανακατεύοντας πολύ συχνά. ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ 1 φλιτζάνι χυλοπίτες 1 κουτάλι αλάτι Νερό 1 κουτάλι βούτυρο Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι και το βούτυρο να βράσουν. Ρίχνουμε τις χυλοπίτες και τις αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά. Σε 15 περίπου λεπτά είναι έτοιμες. Σκοπός μας είναι να μην ρουφήξουν όλο το νερό και να τις σερβίρουμε με το ζουμί τους. Αν όμως δεν τις προτιμάτε έτσι, μπορείτε να τις βράσετε όπως τα μακαρόνια.

11 11 ΣΟΥΠΕΣ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ 1 κιλό ψάρι (φαγκρί ή συναγρίδα ή σφυρίδα ή μεγάλο μπακαλιάρο νωπό ή λούτσο) 1 κούπα σέλινο ψιλοκομμένο 1 μεγάλο καρότο σε ροδέλες 1 μέτρια πατάτα σε κυβάκια 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο ½ κούπα λάδι 2 κουταλάκια αλάτι 1 κουταλάκι πιπέρι Ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 2 λίτρα νερό και προσθέτουμε μέσα όλα τα υλικά, εκτός από το ψάρι. Βράζουμε για περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. Βάζουμε το ψάρι μέσα σε σχάρα ή δίχτυ και το τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα για να βράσει μαζί με τα υπόλοιπα υλικά άλλα 20. Κατόπιν αφαιρούμε το ψάρι και το τοποθετούμε προσεκτικά σε μια πιατέλα. Την σούπα την κόβουμε αυγολέμονο και τη σερβίρουμε μαζί με το ψάρι. ΦΑΚΗ ½ κιλό φακή 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο 4 σκελίδες σκόρδο 1 κούπα λάδι 4-5 κουταλιές ξίδι 1 κούπα ντοματοχυμό 2 φύλλα δάφνη Καθαρίζετε καλά τη φακή και την πλένετε. Την βάζετε σε κατσαρόλα με νερό που να την σκεπάζει. Βράζετε για 5 και αδειάζετε αυτό το ζουμί. Βάζετε ξανά τη φακή στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι, το λάδι, τον ντοματοχυμό και το σκόρδο, προσθέτετ τη δάφνη και το αλατοπίπερο. Συμπληρώστε με ποσότητα νερού ανάλογη με την προτίμησή σας (αν την προτιμάτε δηλ. περισσότερο πηκτή ή όχι) και τη βράζετε μέχρι να μαλακώσει. Στο τέλος προσθέτετε το ξύδι.

12 12 ΝΤΟΜΑΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙΚΟ 4 ώριμες και φρέσκες ντομάτες ½ κούπα λάδι ή 2 κουταλιές βούτυρο ½ - 1 κούπα ζυμαρικό (αστράκι ή φιδέ) Αλάτι 2 λίτρα νερό Πλύνετε τις ντομάτες και ξεφλουδίστε τις. Βγάλτε τους σπόρους και κόψτε τις σε κομματάκια. Βάλτε τις σε μια κατσαρόλα, μαζί με το λάδι και το νερό. Αλατίστε και αφήστε τη σούπα να βράσει για 20. Στη συνέχεια ρίξτε το ζυμαρικό και αφήστε να σιγοβράσει για άλλα 10. ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ 1 κότα 1 κούπα ρύζι 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 μέτρια πατάτα σε κύβους ½ κούπα λάδι 2 αυγά 2 λεμόνια Βράζετε την κότα σε νερό που να την σκεπάζει. Αφαιρέστε τον αφρό που δημιουργείται έγκαιρα και ρίξτε το αλάτι και το πιπέρι, το κρεμμύδι την πατάτακαι το λάδι. Την αφήνετε μέχρι να μαλακώσει καλά. Φτιάχνετε το αυγολέμονο και το προσθέτετε στη σούπα.

13 13 ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ 500 γρ. κιμάς ½ κούπα βούτυρο ¼ κούπας ρύζι 1 αυγό 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο Μαϊντανό ψιλοκομμένο Σέλινο ψιλοκομμένο 1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη 1 μέτρια πατάτα Για το αυγολέμονο: 2 αυγά 2 λεμόνια Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά, το ρύζι, το αυγό, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και το ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει εννιαίο το μίγμα και πλάθουμε μπαλάκια. Βάζουμε 2 λίτρα νερό στην κατσαρόλα μαζί με το βούτυρο, το σέλινο, το καρότο και την πατάτα. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε ένα ένα τα γιουβαρλάκια και τα αφήνουμε να βράσουν έως ότου ανέβουν όλα στην επιφάνεια. Φτιάχνουμε το αυγολέμονο και το προσθέτουμε στη σούπα. ΡΕΒΙΘΙΑ ½ κιλό ρεβίθια 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο ½ κούπα λάδι 1 μεγάλο καρότο Βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε αρκετό νερό από το προηγούμενο βράδυ. Αλλάζουμε το νερό ακόμη μια φορά μέχρι να έρθει η ώρα να τα μαγειρέψουμε. Τα στραγγίζουμε. Σε χύτρα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, μετά ρίχνουμε τα καρότα και στο τέλος τα ρεβίθια. Τα αφήνουμε λίγο να τσιγαριστούν όλα μαζί και μετά ρίχνουμε το αλάτι και αρκετό πιπέρι. Βάζουμε νερό έτσι ώστε να σκεπάζονται τα ρεβιθια και τα αφήνουμε να βράσουν για μια ώρα μετά το σφύριγμα της χύτρας, την οποία θα χαμηλώσουμε στον 1,5 βαθμό. Προαιρετικά, μαζί με τα καρότα μπορούμε να ρίξουμε μια ώριμη ντομάτα λιωμένη ή αντίστοιχο χυμό ντομάτας εμπορίου.

14 14 ΦΑΣΟΥΛΑΔΑ ½ κιλό φασόλια 1 μεγάλο καρότο 1 φλιτζάνι σέλινο (φύλλα και ρίζα) ψιλοκομμένο 1 μέτριο κρεμμύδι 1 φλιτζάνι λάδι 350 γρ. σάλτσα χυμό 1 πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά) Αλάτι, μαύρο πιπέρι, κόκκινο πιπέρι Αφήνουμε τα φασόλια να φουσκώσουν μέσα σε νερό από την προηγούμενη ημέρα. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στη χύτρα με νερό ίσο με 1 ½ φορά τον όγκο των φουσκωμένων φασολιών. Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τη σάλτσα και τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα περίπου. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και ελέγχουμε αν έχουν βράσει. Κατόπιν ρίχνουμε τη σάλτσα και τα αφήνουμε ξανά να βράσουν για 15 λεπτά ακόμη.

15 15 ΣΑΛΤΣΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: 1. Όταν λέμε ότι το αυγό μπορεί να κόψει, εννοούμε ότι αν μπροσθέσουμε το αυγό σε ένα ζεστό μίγμα, μπορεί το αυγό να βράσει μέσα σε αυτό, άρα και να χαλάσει το μίγμα μας. Γι αυτό δεν ξεχνάμε ποτέ να ανακατεύουμε έντονα. 2. Όταν λέμε ότι αφήνουμε το λάδι να κάψει, εννοούμε ότι το αφήνουμε να ζεσταθεί τόσο ώστε να αρχίσει να πετάγεται από τον πάτο του σκεύους μας. 3. Όταν μαγειρεύουμε σε κατσαρόλα ή ταψί, προτιμούμε να ρίχνουμε τα μυρωδικά όπως ο μαϊντανός προς το τέλος έτσι ώστε να μην χάνουν τις βιταμίνες και το άρωμα τους κατά τη βράση. ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ Ζουμί από τη σούπα ή το φαγητό 2 αυγά 2 λεμόνια στιμμένα Χτυπήστε πρώτα τα ασπράδια μόνα τους σε ένα βαθύ μπολ, μέχρι να φουσκώσουν. Προσθέστε και τους κρόκους και συνεχίστε το χτύπημα. Ρίξτε μέσα και το χυμό του λεμονιού και συνεχίστε το χτύπημα. Αρχίστε να προσθέτετε σίγα σιγά το ζουμί από το φαι που είναι ακόμα ζεστό, ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε αδιάκοπα, έτσι ώστε να μην κόψει το αυγό, δηλαδή να μην ψηθεί. Όταν βάλετε αρκετό από το ζουμί της σούπας στο μπολ, τότε σταματήστε το χτύπημα και αδειάστε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας γρήγορα, ώστε να πάει παντού. Αν θέλετε να γίνει πιο πυχτό το αυγολέμονο, προσθέστε άλλο ένα αυγό. Επίσης το πόσα λεμόνια παραπάνω θα βάλετε, είναι καθαρά θέμα γούστου.

16 16 ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ ½ κούπα λάδι 2 λεμόνια στιμμένα Χτυπήστε τον χυμό των λεμονιών με το λάδι και το αλατοπίπερο. Το σερβίρετε με ψάρι βραστό ή ψητό, θαλασσινά και σε σαλάτες. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέστε ψιλοκομμένο μαϊντανό ή να αντικαταστήστε το λάδι με ξίδι, έτσι ώστε να συνοδέψτε λαχανικά ή να το βάλετε σε σαλάτες. ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΡΝΕΎ (ΜΠΕΣΑΜΕΛ) 4 κουταλια λάδι 2 κουταλια βούτυρο 6 κουταλια αλεύρι 3 αυγά 1 λίτρο γάλα πλήρες φρέσκο ή 1 κουτί 450 γρ. εβαπορέ (1 κουτί) ½ κουταλάκι αλάτι Ζεσταίνουμε το γάλα ξεχωριστά. Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά ρίχνουμε το λάδι και το βούτυρο και μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για να ενωθεί το μίγμα (να λαδωθεί όλο το αλεύρι). Ρίχνουμε σιγά σιγά όλο το γάλα και το αλάτι ανακατεύοντας διαρκώς με τον αυγοδάρτη, για να μην κολλήσει το αλεύρι στον πάτο της κατσαρόλας, μέχρι να δέσει αρκετά το μίγμα. Τραβάμε την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας διαρκώς. Η σάλτσα μορνέυ χωρίς αυγά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνοδεψει ψητό κατσαρόλας, σκαλοπίνια κλπ. Προσθέτοντας τα 3 αυγά και 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο γίνεται η μπεσαμέλ που βάζουμε στο παστίτσιο ή το μουσακά.

17 17 ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ 1 κονσέρβα κονκασέ (ψιλοκομμένα ντοματάκια) ½ σάλτσα χυμό 1 πιπεριά πράσινη 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό 1 φύλλο δάφνης ¾ της κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό ½ κούπα λάδι Λίγη ρίγανη 1 κούπα νερό Ρίχνετε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνετε να κάψει. Ρίχνετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το αφήνετε να τσιγαριστεί (να ανοιξεί το χρώμα του, έτσι ώστε να γλυκάνει), ανακατεύετε και ρίχνετε και την πιπεριά ψιλοκομμένη. Το αφήνετε λίγο ακόμα, ανακατεύοντας μερικές φορές. Ρίχνετε το κονκασέ και μετά το χυμό. Προσθέτετε τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη, ρίχνετε το νερό και ανακατεύετε τη σάλτσα. Χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε να βράσει για 30-40, προσθέτετε τον μαϊντανο και το αφήνετε να βράσει για άλλα 10. Έχετε το νου σας, μήπως τελειώσει πολύ γρήγορα το νερό που βάλατε και καεί η ντομάτα, σε αυτή την περίπτωση προσθέστε λίγο νερό ακόμα. Αν η σάλτσα σας δεν είναι αρκετά πυχτή, βράστε την λίγο ακόμα. Αν την θέλετε αραιή, τότε βγάλτε την από τη φωτιά και σερβίρετε.

18 18 ΛΑΔΕΡΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: 1. Όλα τα φαγητά που μαγειρεύονται στη χύτρα, μαγειρεύονται και σε κατσαρόλα, απλά στην κατσαρόλα χρειάζεται περισσότερη ώρα συνήθως και περισσότερο νερό. 2. Στα φαγητά με σάλτσα ντομάτας μπορούμε να χρησιμοποιούμε φρέσκες και ώριμες ντομάτες, τις οποίες ξεφλουδίζουμε και λιώνουμε ή κονσέρβα κονκασέ. Η διαφορά είναι ότι στις φρέσκες ντομάτες μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγη ζάχαρη, για να μην βγει η σάλτσα μας ξυνή. 3. Τα φρέσκα λαχανικά χρειάζονται συνήθως περισσότερη ώρα για να μαγειρευτούν από τα κατεψυγμένα. 4. Να μην ξεχνάτε ότι τα φρέσκα λαχανικά θέλουν πάντα καλό πλύσιμο πριν τα χρησιμοποιήσουμε. ΜΠΑΜΙΕΣ ΛΑΔΕΡΕΣ ½ κιλό μπάμιες 2 κρεμμύδια μέτρια 1 κονκασέ ½ κούπα λάδι Ξίδι 2 κούπες νερό Πλύνετε καλά τις μπάμιες. Με μυτερό μαχαίρι αφαιρέστε κυκλικά το κοτσάνι της μπάμιας. Σε ένα μπολ, βάλτε μια κουταλιά αλάτι και τρεις κουταλιές ξίδι. Βουτήξτε στο μίγμα τα καθαρισμένα κεφαλάκια της κάθε μπάμιας και μετά βάζετε τις στη κατσαρόλα. Κόψτε τα κρεμμύδια και προσθέστε τα στις μπάμιες. Ρίξτε τα ντοματάκια, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι. Συμπληρώστε το νερό και αφήστε το φαι να βράσει σιγά σιγά, έτσι ώστε να ψηθούν οι μπάμιες χωρίς να λιώσουν.

19 19 ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ 1 κιλό σπανάκι 5 φρέσκα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο 1 ½ φλιτζάνι ρύζι άσπρο 1 φλιτζάνι λάδι Λεμόνι 5 φλιτζάνια νερό Κόψτε τις ρίζες από το σπανάκι, πλύνετε το πολύ καλά να φύγουν τα χώματα και αφήστε το να στραγγίξει. Σε μια κατσαρόλα βάλτε τα κρεμμύδακια να τσιγαριστούν και μετά ρίξτε το σπανάκι και τον άνηθο, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί κι αυτό και να καθήσει μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέστε 3 κούπες νερό και αφήστε το να βράσει, μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι. Προσθέστε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και τις υπόλοιπες 2 κούπες νερό και αφήστε να βράσει σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας κατά περιόδους, μέχρι να γίνει το ρύζι. Το σερβίρετε με στιμμένο λεμόνι. ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ ½ μικρό λάχανο 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 φλιτζάνι ρύζι άσπρο 1 φλιτζάνι λάδι ½ κονσέρβα κονκασέ 1 φλιτζάνι νερό Βάλτε σε κατσαρόλα το λάδι, ρίξτε και τσιγαρίστε το κρεμμύδι. Προσθέστε το λάχανο, μετά τη σάλτσα, το αλατοπίπερο και τέλος το νερό. Αφήστε το να βράσει για 20 λεπτά περίπου και μετά προσθέστε το ρύζι και αφήστε το για άλλα 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

20 20 ΠΡΑΣΟΡΥΖΟ 1 κιλό πράσα 1 φλιτζάνι λάδι 1 φλιτζάνι ρύζι άσπρο γλασέ 1 καρότο μεγάλο σε ροδέλες 2 ποτήρια νερό 1 λεμόνι (το χυμό) Πλένουμε καλά τα πράσα και τα κόβουμε σε κυλίνδρους πετώντας το πράσινο μέρος των φύλλων τους. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και τσιγαρίζουμε τα πράσα. Προσθέτουμε το καρότο, το αλατοπίπερο και το νερό. Σε 40 λεπτά προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα σε μέτρια φωτιά. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ 1 κιλό πατάτες 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο 1 κονκασέ 1 κούπα λάδι 1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο 3 κούπες νερό Καθαρίστε πλύντε και κόψτε τις πατάτες, έτσι ώστε όλες να έχουν το ίδιο περίπου μέγεθος. Βάλτε σε μια κατσαρόλα το λάδι να κάψει, ρίξτε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε το καλά. Προσθέστε τη σάλτσα, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήστε τη σάλτσα να βράσει για ένα 10 περίπου και μετά ρίξτε τις πατάτες. Προσθέστε το νερό και τον μαϊντανό και αφήστε τις να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30. Δοκιμάστε, αν τρυπώντας τις πατάτες με ένα πιρούνι, φτάνει μέχρι το κέντρο τους. Τότε ξέρετε σίγουρα ότι έχουν βράσει και τις βγάζετε από τη φωτιά.

21 21 ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ (ΛΕΜΟΝΑΤΕΣ) ½ κιλό πατάτες 1 λεμόνι Ρίγανη 1 φλιτζάνι λάδι νερό Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλους κύβους ή σε σχήμα κυδωνιού (κυδωνάτες), τις πλένουμε καλά και τις αδειάζουμε σε ταψί που να τις χωράει ακριβώς. Βάζουμε το λάδι, στίβουμε το λεμόνι και βάζουμε τόσο νερό ώστε οι πατάτες να εξέχουν λίγο. Βάζουμε το αλάτι το πιπέρι και τελευταία τη ρίγανη, σκεπάζοντας με αυτά ουσιαστικά τις πατάτες. Το βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λέπτα. Στα μισά τους ψησίματος, αν θέλουμε, ανακατεύουμε. ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΠΡΑΣΙΝΑ 1 κιλό φρέσκα φασολάκια 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 κονκασέ 1 ματσάκι μαϊντανό 1 κούπα λάδι Αν τα φασολάκια σας είναι στρογγυλά, κόψτε μόνο τις άκρες. Αν είναι πλατιά, κόψτε τις άκρες, αλλά και την κλωστή που έχουν γύρω γύρω τους. Πλύνετε τα καλά. Σε μια κατσαρόλα ή χύτρα βάλτε το λάδι να κάψει και ρίξτε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί καλά. Ρίξτε τα φασολάκια και ανακατέψτε μερικές φορές. Ρίξτε τη σάλτσα και το αλατοπίπερο. Ανακατέψτε. Τέλος ρίξτε παραπάνω νερό από όσο χρειάζεται για να τα καλύψει και αφήστε τα να βράσουν για 40 στη χύτρα από την ώρα που θα σφυρίξει και γύρω στα 50 στην κατσαρόλα. Μπορείτε από την αρχή να προσθέστε ένα κολοκυθάκι κομμένο σε χοντρές ροδέλες και προαιρετικά μια σκελίδα σκόρδο.

22 22 ΑΡΑΚΑΣ 1 κιλό αρακάς 1 καρότο 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ή 1 μέτριο ξερό 1 ματσάκι άνηθο 1 κούπα λάδι 1 λεμόνι στιμμένο 2 κούπες νερό Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα ή χύτρα να κάψει και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, για να τσιγαριστούν. Λίγο αργότερα ρίχνουμε και τα κομμένα σε ροδέλες καρότα, για να τσιγαριστούν και αυτά λίγο. Ρίχουμε τον αρακά, τον ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι και πιπέρι και το νερό και το αφήνουμε να βράσει για στην χύτρα και 50 λεπτά στην κατσαρόλα. Το λεμόνι (αν σας αρέσει), θα το ρίξετε στο σερβιρισμένο φαι. ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΟΦΑΣΟΥΛΑ 500 γρ. μπαρμπουνοφάσουλα 1 μέρτιο κρεμμύδι ξερό Μισό φλιτζάνι λάδι Μισό κουτί σάλτα χυμό 1 ποτήρι νερό Βάζουμε στη χύτρα το λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το αφήνουμε να τσιγαριστεί. Ρίχνουμε και τα μπαρμπουνοφάσουλα και ανακατεύουμε. Μετά τη σάλτσα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά. Στο τέλος ρίχνουμε και το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για μια ώρα. Με αυτόν τον τρόπο η σάλτσα θα γίνει πυχτή. Αν την θέλετε πιο αραιή βάλτε περισσότερο νερό και αφήστε το φαι σε δυνατότερη φωτιά για 45 λεπτά.

23 23 ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ ½ κιλό φασόλια γίγαντες 1 καρότο μεγάλο μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο 2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φέτες 1 κούπα λάδι αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη 1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 κιλό ντομάτες (ή 1 κονσέρβα σάλτσα κονκασέ) 2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε ρόδες Βάλτε τους γίγαντες να φουσκώσουν σε νερό επί 24 ώρες. Στραγγίξετε τους και βάλτε τους σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό, το καρότο και τους κόκκους μαύρο πιπέρι. Βράστε τους ώσπου να μαλακώσουν καλά. Στραγγίξετε τους και αδειάστε τους σ ένα πυρέξ. Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίξτε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη και αφήστε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να δέσει. Κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε και ανακατέψτε το μαϊντανό. Περιχύστε τη σάλτσα στους γίγαντες. Κόψτε τις ντομάτες σε ρόδες και τοποθετήστε τις επάνω στα φασόλια. Πασπαλίστε τις με λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και περιχύστε τις με λίγο λάδι. ψήστε το φαγητό στους 170 για 1 ώρα. ΙΜΑΜ ΜΠΑίΛΝΤΙ 6 μελιτζάνες στρόγγυλες μεγάλες 5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα 1 ½ κονσέρβα σάλτσας κονκασέ 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 2 φλιτζάνια λάδι 1 ½ φλιτζάνι νερό Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση. Τις τηγανίζουμε και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με την φλούδα προς τα κάτω. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1 φλιτζάνι λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε τη σάλτσα, το αλατοπίπερο, το σκόρδο και τον μαϊντανό. Το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να μείνει η σάλτσα με το λάδι. Περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω από την κάθε μελιτζάνα και αν περισέψει μίγμα το αδειάζουμε στο ταψί. Προσθέστε το νερό και το άλλο φλιτζάνι λάδι και ψήστε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

24 24 ΤΟΥΡΛΟΥ 5 μελιτζάνες 3 κολοκυθάκια 3 μεγάλες πράσινες πιπεριές 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 σάλτσα κονκασέ Λίγο σάλτσα χυμό 1 ½ φλιτζάνι λάδι 1 ματσάκι μαϊντανό Πλένουμε όλα τα λαχανικά. Βάζουμε στο ταψί λίγο λάδι και το κρεμμύδι και τα βάζουμε στο φούρνο να τσιγαριστούν. Καθαρίζουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και τη φλούδα ριγωτά (μια ρίγα κόβουμε, μια αφήνουμε). Τις κόβουμε σε μεγάλες ροδέλες και τις αφήνουμε σε ένα λεκανάκι με αλατισμένο νερό. Κόβουμε τα κοτσάνια από τα κολοκύθια και ξύνουμε τη φλούδα τους τα κόβουμε σε μέτριες ροδέλες. Κόβουμε τις πιπεριές σε μεγάλες ροδέλες και τις πατάτες σε μεγάλους κύβους. Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε μια μεγάλη λεκάνη, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε καλά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τοποθετούμε τα λαχανικά, ρίχνουμε από πάνω τις σάλτσες και το λάδι και τα απλνώνουμε να πάνε παντού. Ανακατεύουμε και το βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου. Πριν τελειώσει το φαι ρίχνουμε τον μαϊντανό. Για να βεβαιωθείτε ότι το φαι είναι έτοιμο δοκιμάζετε αν μαλάκωσε το κολοκυθάκι που βράζει δύσκολα και κάποιες μεγάλες πατάτες.

25 25 ΚΙΜΑΔΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: 1. Όταν λέμε ότι βάζουμε το φούρνο στο γκριλ, ενοούμε ότι τοποθετούμε την ένδειξη στο σχέδιο που δείχνει μια σχάρα και τη θερμοκρασία στον υψηλότερο βαθμό. ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΣΧΑΡΑΣ 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 1 αυγό 1φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή λιωμένο Μαϊντανό ψιλοκομμένο Μισό φλιτζάνι λάδι, ρίγανη Ανακατέψτε όλα τα υλικά και ζυμώστε πάρα πολύ καλά. Πλάστε το μίγμα σε σχήμα μπιφτεκιού. Ψήστε τα στη σχάρα και από τις δυο πλευρές και σερβίρετέ τα με λεμόνι αν θέλετε ή κέτσαπ και μουστάρδα. ΚΕΦΤΕΔΕΣ 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 250 γρ. ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού μουσκεμένη 4 κουταλάκια αλάτι 1 ματσάκι μαϊντανό Λίγο αλεύρι, ρίγανη ( και δυόσμο, αν θέλετε) Αφού έχετε μουλιάσει το ψωμί σε νερό, βγάζετε την κόρα του και κρατάτε την ψίχα. Στίβετε καλά την ψίχα να φύγει το νερό και την ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά. Πλάθετε το μίγμα πολύ καλά και σχηματίζετε τους κεφτέδες. Τους αλευρώνετε καλά και τους τηγανίζετε και από τις δύο πλευρές, γυρνώντας τους πολλές φορές.

26 26 ΚΙΜΑΣ ΓΙΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ Μισό κιλό κιμάς μοσχαρίσιος 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη 2 κουτάλια λάδι, ελάχιστη ρίγανη Μισή κονσέρβα σάλτα κονκασέ Λίγο σάλτσα χυμό 1 φύλλο δάφνης (αν θέλετε) 1 φλιτζάνι νερό Σ ένα κατσαρολάκι βάζετε το λάδι να κάψει, ρίχνετε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τσιγαρίζετε καλά. Ρίχνετε τον κιμά και τον τσιγαρίζετε και αυτόν καλά. Προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύετε καλά και το αφήνετε να βράσει για 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά. ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ 1 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο ή 40% μοσχαρίσιο και 60 % χοιρινό) 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο 2 κουταλάκια του γλυκού κίμινο ½ κούπα φρυγανιά τριμμένη ( μπορείτε να προσθέστε και λίγο ψίχα μπαγιάτικου μουλιασμένου ψωμιού) Μισή κούπα λάδι Λίγο νερό Ανακατέψτε τα υλικά σε μια λεκάνη και ζυμώστε καλά. Πλάστε τα σουτζουκάκια μακρόστενα και βάλτε στον φούρνο να ψηθούν ή τηγανίστε τα. Αν τα θέλετε χωρίς σάλτσα, ψήστε τα καλά στο φούρνο και είναι έτοιμα, αν τα θέλετε με σάλτσα, τότε ετοιμάστε και τη σάλτσα και πριν πήξει, τοποθετήστε τα σουτζουκάκια μέσα για 10 έως 15 λεπτά και σερβίρετε. Αν θέλετε το φαι να γίνει ελαφρύτερο τότε προτιμήστε να ψήσετε τα σουτζουκάκια στο φούρνο και να βάλετε το σκόρο όχι λιωμένο μέσα στο μίγμα, αλλά ολόκληρό μέσα στη σάλτσα.

27 27 ΜΟΥΣΑΚΑΣ 1 κιλό κιμά 2 κιλά μεγάλες μελιτζάνες ½ κούπα λάδι 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 κονσέρβα σάλτσα κονκασέ 5 μεγάλες πατάτες Μπεσαμέλ Λάδι για τηγάνισμα (καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο) Κόψτε σε λωρίδες τις πατάτες και τις μελιτζάνες. Αλατλιστε και φήστε τις μελιτζάνες μέσα σε νερό. Ετοιμάστε στον κιμά όπως και για τα μακαρόνια, απλά μειώστε το χρόνο του βρασίματος σε μισή ώρα. Ταυτόχρονα, τηγανίστε τις μελιτζάνες και μετά τις πατάτες. Τις μελιτζάνες που τηγανίζετε θα τις αφήνετε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν από τα λάδια τους. Όταν τελειώστε, στρώστε τις πατάτες, από επάνω τις μελιτζάνες και μετά τον κιμά. Φτιάξτε την μπεσαμέλ, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τυρί φέτα τριμμένο, αν θέλετε. Αδειάστε την επάνω στο μουσακά και βάλτε το φαι στο φούρνο μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα η μπεσαμέλ (περίπου μισή ώρα). Αφήστε το φαι για λίγο στο φούρνο να ρουφήξει τα υγρά και μετά σερβίρετε.

28 28 ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ 1 πακέτο μακαρόνια Για τον κιμά: 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 1/3 φλιτζάνι λάδι 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 κονσέρβα σάλτσα κονκασέ Λίγο σάλτσα χυμό Μισό ποτήρι νερό Για την μπεσαμέλ ισχύει η συνταγή που καταγράφεται πιο πάνω Για τον κιμά ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως για τα μακαρόνια. Τον βράζουμε για μισή ώρα και φροντίζουμε να παραμείνει ζουμερός. Ταυτόχρονα βράζουμε και τα μακαρόνια al dente. Τα στραγγίζουμε και δεν τα βουτυρώνουμε. Στρώνουμε τα μακαρόνια σε ένα ταψί και αδειάζουμε από πάνω ομοιόμορφα τον κιμά. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ και την αδειάζουμε κι αυτήν πάνω από τον κιμά. Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε περίπου για μισή ώρα στους 180 βαθμούς. Λίγο πριν το τέλος, βάζουμε το φούρνο στο γκριλ για πολύ λίγο, έτσι ώστε να ροδίσει η μπεσαμέλ.

29 29 ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ Σημείωση: Μπορείτε να ακολουθήστε την συνταγή για τα μπιφτέκια σχάρας ή τους κεφτέδες) ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο 1 αυγό ½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη ½ φλιτζάνι τυρί τριμμένο 3 κουταλιές γάλα, ρίγανη ½ κούπα λάδι 2 λεμόνια 1 κιλό πατάτες Βάζουμε στον κιμά το αυγό, τη φρυγανιά, το τυρί, το γάλα, το αλατοπίπερο και τη ρίγανη. Τα ζυμώνουμε καλά και τα πλάθουμε. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κύβους. Τις βάζουμε στο ταψί και ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Βάζουμε και τα μπιφτέκια στο κέντρο του ταψιού. Περιχύνουμε το φαι με λάδι και προσθέτουμε και 2 φλιτζάνια περίπου νερό. Συνολικά θα ψήσουμε το φαι για 1 ώρα στους 180 βαθμούς, στα μισά όμως του ψησίματος θα πρέπει να γυρίζουμε τα μπιφτέκια για να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Στο τέλος μπορούμε να βάλουμε το φαι για λίγο στο γκριλ για να ξεροψηθούν τα μπιφτέκια.

30 30 ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ 1 κιλό μεγάλες μελιτζάνες 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλικομμένο ½ φλιτζάνι λάδι ½ κιλό κιμά ½ κονσέρβα σάλτσα κονκασέ Μαϊντανό ψιλοκομμένο Λίγο τυρί φέτα τριμμένο Μπεσσαμέλ Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι το εσωτερικό τους. Τις αλείφουμε με λάδι και τις βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν (μπορούμε επίσης και να τις τηγανίζουμε). Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί καλά. Ρίχνουμε τον κιμά, τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά. Πριν το τέλος ρίχνουμε και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το μίγμα και από πάνω σκεπάζουμε την κάθε μελιτζάνα με μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ 1 ½ κιλό μεγάλα κολοκυθάκια ¾ κιλού κιμά μοσχαρίσιο ½ φλιτζάνι ρύζι 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα ½ φλιτζάνι λάδι Μαϊντανό Αυγολέμονο Πλένουμε τα κολοκυθάκια, κόβουμε τα κοτσάνια και ξύνουμε τη φλούδα τους. Με ένα κουτάλι ή με το ειδικό εργαλείο, αδειάζουμετην ψίχα τους. Αναμειγνύουμε τον κιμά με το ρύζι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο και ζυμώνουμε. Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με το μίγμα, όχι ως επάνω, για να αφήσουμε περιθόριο στο ρύζι να φουσκώσει. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα όρθια, προσθέτουμε το λάδι και τέλος νερό, τόσο ώστε να τα σκεπάσει σχεδόν. Χρησιμοποιούμε το ζουμί του φαγητού ζεστό, για να φτιάξουμε το αυγολέμονο.

31 31 ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ 10 πιπερίες και ντομάτες (σε όποια αναλογία προτιμάτε) ½ κιλό κιμά 2 3 κουταλιές σάλτσα κονκασέ Το εσωτερικό από τις ντομάτες που καθαρίσαμε 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ¾ φλιτζάνι λάδι 3 πατάτες 2 κουταλιές ρύζι Κόψτε το κοτσάνι από τις πιπεριές. Κόψτε το επάνω μέρους, χωρίς να το αφαιρέστε, έτσι ώστε να μείνει σαν καπάκι. Βγάλτε τα σπόρια τους και πλύντε τις. Κόψτε το επάνω μέρος από τις ντομάτες να γίνει και αυτό σαν καπάκι. Αφαιρέστε το εσωτερικό τους και κρατήστε το, για να το βάλετε στο φαι. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τον κιμά με το λάδι, το κρεμμύδι, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, το εσωτερικό των ντοματών και λίγη σάλτσα χυμό. Γεμίστε με το μίγμα τα λαχανικά και τοποθετίστε τα στο ταψί. Καθαρίστε και κόψτε σε κύβους τις ντομάτες και σφηνώστε τις ενδιάμεσα από τα λαχανικά. Δεν θα χρειαστεί να βάλετε νερό, γιατί θα βγάλει ο κιμάς και τα λαχανικά. Παρόλα αυτά ελέγξτε, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, μήπως χρειαστεί να προσθέστε λίγο. Ψήστε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα περίπου.

32 32 ΚΡΕΑΤΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: 1. Ζητάτε πάντα από τον κρεωπόλη σας συγκεκριμένα και αναλυτικά αυτό που θέλετε. Παράδειγμα, αν θέλετε να κάνετε σουβλάκια, θα πρέπει να ζητήσετε χοιρινό για σουβλάκια. Αν κάτι δεν το γνωρίζετε, μην φοβάστε να ρωτήσετε τι προτείνει αυτός ως ειδικός. 2. όταν λέμε ότι το κρέας θωρακίζεται, εννοούμε ότι το τσιγαρίζουμε στο λάδι, σε δυνατή φωτιά, ώστε να κάνει κρούστα από έξω και να κρατήσει μέσα τα υγρά του. 3. Κρέατα από φρεσκοσφαγμένα ζώα όπως το γουρουνόπουλο ή το κατσίκι είναι πολύ σκληρά. Η λύση είναι να τα αφήσουμε για λίγες μέρες στην κατάψυξη ή να μαγειρέψουμε (ψήσιμο ή βράσιμο) για αρκετή ώρα. ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε κύβους 1 κονσέρβα σάλτσα κονκασέ Λίγη σάλτσα χυμό 1 φύλλο δάφνης 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο Μισό φλιτζάνι λάδι Μισό φλιτζάνι μαϊντανό Λίγη ρίγανη νερό Ρίχνετε το λάδι στη χύτρα και το κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε. Ρίχνετε το κρέας και το τσιγαρίζετε απ όλες τις πλευρές.προσθέτετε τα καρότα και ανακατεύετε. Ρίχνετε τη σάλτσα, τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο τον μαϊντανό. Βάζετε τόσο νερό ώστε να καλύψετε το φαι. Κλείνετε τη χύτρα και το αφήνετε να βράσει για 45 λεπτά περίπου. Αν θέλετε η σάλτσα να είναι πυχτή, τότε βάζετε λιγότερο νερό ή αφού ανοίξτε τη χύτρα αφήνετε το φαι να βράσει για λίγο ξεσκέπαστο, έτσι ώστε να εξατμιστεί το νερό. Το ίδιο φαι μπορεί να γίνει και στην κατσαρόλα, μόνο που θα χρειαστεί περισσότερη ώρα βράσιμο, αλλά θα έχετε καλύτερο έλεγχο του νερού και της σάλτσας. Σερβίρετε συνοδευόμενο με ρύζι, μακαρόνια, πουρέ ή τηγανιτές πατάτες.

33 33 ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ½ κιλό μοσχάρι σε κύβους Μισή κονσέρβα σάλτσα κονκασέ Λίγη σάλτσα χυμό Λάδι 2 φύλλα δάφνης 1 φλιτζάνι μαϊντανό νερό 2 φλιτζάνια κριθαράκι Ακολουθείτε την εκτέλεση του κοκκινιστού κρέατος. Μόλις βράσει το φαι, το βγάζετε από τη χύτρα και το αδειάζετε όλο σε ένα ταψί, προσθέτετε το κριθαράκι, αλάτι και αρκετό πιπέρι. Προσθέτετε και 2 φλιτζάνια νερό. Το βάζετε στο φούρνο και το αφήνετε να ψηθεί για 20 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς. ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ½ κιλό μοσχάρι 5-6 μεγάλες μελιτζάνες 3 4 μεγάλες πιπεριές 1 ξερό κρεμμύδι 1 κονσέρβα σάλτσα κονκασέ Μισό φλιτζάνι λάδι 1 φλιτζάνι μαϊντανό 2 3 πατάτες (προαιρετικά) νερό Βάζετε το λάδι στην χύτρα και το αφήνετε να κάψει. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζετε και μετά το κρέας. Το αφήνετε κι αυτό να τσιγαριστεί. Βάζετε τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι και ένα ποτήρι νερό και το αφήνετε να βράσει για μισή ώρα. Ανοίγετε τη χύτρα και προσθέτε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τον μαϊντανό. Χωρίς να προσθέσουμε άλλο νερό, αφού θα βγάλουν τα λαχανικά το δικό τους, κλείνουμε τη χύτρα και το αφήνουμε να βράσει για άλλη μισή ώρα. Το φαι σερβίρετε σκέτο ή με πατάτες, τις οποίες αν αποφασίστε να βάλετε, θα τις προσθέστε την ώρα που βάζετε την μελιτζάνα.

34 34 ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΠ 1 κιλό κρέας μοσχάρι σε μέτριους κύβους 1 μεγάλο κρεμμύδι ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο ½ κιλό ντομάτα σάλτσα (συμπυκνωμένο τοματοπολτό) 1 ξυλάκι κανέλας (Μπορείτε αντί για κανέλα να βάλετε 1 φύλλο δάφνης και μαϊντανό ψιλοκομμένο) Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα, το αφήνουμε να κάψει και μετά τσιγαρίζουμε το κρέας. Αφαιρούμε το κρέας και βάζουμε τα κρεμμύδια στο λάδι για να τα τσιγαρίζουμε. Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει.μετά ρίχνουμε τη σάλτσα, το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλα. Το αφήνουμε να βράσει σε χαμήλή φωτια, προσθέτοντας νερό αν χρειάζεται ώσπου η σάλτσα να γίνει πηχτή. Το σερβίρουμε με ρύζι, πουρέ ή πατάτες τηγανιτές. ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ 4 5 μπριζόλες ¼ φλιτζανιού λάδι Ρίγανη Μισό λεμόνι (το χυμό) ½ φλιτζάνι νερό Βάζουμε τις μπριζόλες στο ταψί και ρίχνουμε το νερό και το λάδι. Μετά το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη επάνω στις μπριζόλες. Τις βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν στους 180 βαθμούς, στον αέρα. Σε μισή ώρα βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, γυρνάμε τις μπριζόλες και τους ρίχνουμε ξανά τα μυρωδικά. Λίγο πριν φτάσουμε την 1 ώρα ψησίματος, προσθέτουμε και το λεμόνι. Στο τέλος, αν θέλουμε, βάζουμε λίγο το γκριλ, για να τις ξεροψήσουμε. Το ίδιο φαι θα μπορούσαμε να το φτιάξουμε και με χοντροκομμένες πατάτες, τις οποίες θα προσθέταμε από την αρχή του ψησίματος.

35 35 ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΚΡΑΣΑΤΕΣ 5 μπριζόλεςλεπτές 1 φλιτζάνι λάδι 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί Βάλτε αλάτι και πιπέρι στις μπριζόλες. Σε μεγάλο τηγάνι ρίξτε το λάδι και μετά βάλτε τις μπριζόλες να τηγανιστούν. Όταν ροδίσουν και από τις δύο πλευρές προσθέστε το νερό, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τις να βράσουν. Όταν εξατμιστεί το νερό ρίξτε το κρασί, σκεπάστε το τηγάνι με το καπάκι του και αφήστε το έτσι για λίγα λεπτά. Σερβίρετε. ΧΟΙΡΙΝΟ ΤΗΓΑΝΙΑ 1 κιλό χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια 2 κουταλιές λάδι Ρίγανη Νερό Μισό λεμόνι (το χυμό) Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίξτε λίγο από τα λάδι και αφήστε το να κάψει. Ρίξτε το κρέας και τσιγαρίστε το καλά. Ρίξτε τόσο νερό ώστε να σκεπάσει το κρέας. Ρίξτε το αλάτι, το πιπέρι. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να βράσει για περίπου 1 ώρα. Λίγο πριν εξατμιστεί όλο το νερό ρίξτε το λεμόνι και τη ρίγανη. Μόλις εξατμιστεί και αυτό ρίξτε το υπόλοιπο λάδι και τσιγαρίστε καλά το κρέας μέχρι να ροδίσει. Ταυτόχρονα προσθέστε και λίγο ακόμα ρίγανη. Συνοδεύεται με πατάτες τηγανιτές ή φούρνου, πουρέ, ρύζι ή ακόμη και μακαρόνια.

36 36 ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ 1 κιλό χοιρινό για σουβλάκια Ντομάτα Πιπεριά Κρεμμύδι Ρίγανη Λάδι Κόψτε τις ντομάτες σε κύβους και τις πιπεριές και τα κρεμμύδια τετράγωνα. Περάστε στα ξυλάκια για σουβλάκια το κρέας, βάζοντας εναλλάξ τα λαχανικά, αν θέλετε. Αλατοπιπερώστε τα και ρίξτε και ρίγανη. Αν τα ψήστε σε σχάρα με κάρβουνα, το λάδι δεν χρειάζεται, αλλιώς βάλτε τα στο ταψί του φούρνου με λίγο λάδι και λίγο νερό. Μην ξεχάστε στα μισά του ψησίματος να τα γυρίστε. Θα χρειαστούν περίπου λεπτά ψήσιμο στους 180 βαθμούς, στον αέρα και στο τέλος λίγο στο γκριλ, για να ξεροψηθούν. ΧΟΙΡΙΝΟ ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ 1 κιλό χοιρινό χωρίς κόκκαλο 1 κιλό πράσα ½ κιλό σέλινο (ρίζα και φύλλα) 1 φλιτζάνι λάδι Αλάτι, πιπερι Πλένουμε καλά τα πράσα και τα κόβουμε σε κυλίνδρους πετώντας το πράσινο μέρος τους. Πλένουμε καλά το σέλινο και το ψιλοκόβουμε, ενώ τη ρίζα του την κόβουμε σε μικρούς κύβους. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το λάδι και τσιγαρίζουμε το χοιρινό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, 1 ποτήρι νερό και το αφήνουμε να μισοβράσει. Ρίχνουμε τα πράσα και το σέλινο και άλλα 2 ποτήρια νερό. Το αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά περίπου. Ετοιμάζουμε αυγολέμονο και το ανακατεύουμε με το φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα.

37 37 ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ 1 κιλό χοιρινό σε μικρές φέτες 1 ½ κιλό λάχανο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 ½ φλιτζάνι σάλτσα χυμό 2 φλιτζάνια νερό Βάλτε το λάδι στην κατσαρόλα να κάψει και τσιγαρίστε τα κρεμμύδια και μετά το κρέας. Μετά ρίξτε την σάλτσα, το αλάτι και το πιπέρι. Βάλτε το νερό και αφήστε το φαι να βράσει. Όταν το χοιρινό έχει μαλακώσει (σε 30 λεπτά περίπου) ρίξτε και το λάχανο, άλλα δύο φλιτζάνια νερό και αλάτι. Αφήστε τα να βράσουν μέχρι να μαλακώσει το λάχανο. Το σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

38 38 ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: 1. Μην ξεχνάτε ποτέ να πλένετε καλά το κοτόπουλο, όπως επίσης και τις επιφάνειες πάνω στις οποίες το κόβετε. Το ίδιο ισχύει και για την γαλοπούλα. 2. Μπορείτε να ζητάτε από τον κρεοπώλη σας να σας το κόβει σε κομμάτια ή ακόμη και να το φιλετάρει. ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ 1 κοτόπουλο 1 κιλό πατάτες 2 λεμόνια (τον χυμό) ½ φλιτζάνι λάδι 2 φλιτζάνια νερό Ρίγανη Πλύντε και αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο. Τοποθετήστε το σε ένα ταψί αρχικά με την πέτσα προς τα κάτω. Καθαρίστε, πλύντε και κόψτε τις πατάτες σε μεγάλους κύβους ή κυδωνάτες. Βάλτες τις και αυτές στο ταψί, γύρω γύρω από το κοτόπουλο. Ρίξτε επάνω τους αλάτι και πιπέρι. Περιχύστε το φαι με το λάδι, το λεμόνι και ανακατέψτε λίγο τις πατάτες. Προσθέστε το νερό και ψήστε το στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Μην ξεχάστε στην μισή περίπου ώρα να γυρίστε το κοτόπουλο και να το αλατοπιπερώστε ξανά. Στο τέλος μπορείτε να τα βάλετε για λίγο στο γκριλ. ΚΟΤΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ 1 κότα μικρή ή κομμάτια της ½ κονσέρβα σάλτσα χυμό ή 2 κουταλιές σάλτσα πελτέ 1/3 φλιτζάνι λάδι 1 φλιτζάνι νερό Προαιρετικά: 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη Βάλτε σε μια κατσαρόλα το λάδι να κάψει. Αν χρησιμοποιήστε το κρεμμύδι και την πιπεριά, ρίξτε τα από την αρχή να τσιγαριστούν. Ρίξτε την κότα και γυρίστε την να τσιγαριστεί κι αυτή. Βάλτε τη σάλτσα, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι και αφήστε τη να βράσει για 1 ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά.

39 39 ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΒΡΑΣΤΟ 1 κοτόπουλο μικρό (ολόκληρο ή κομμένο σε κομμάτια) 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες ½ λεμόνι 2 κουταλιές λάδι 1 ½ φλιτζάνι νερό Βάλτε σε μια κατσαρόλα το λάδι και αφήστε το να κάψει. Ρίξτε το κοτόπουλο ή τα κομμάτια του και γυρίστε το μερικές φορές να τσιγαριστεί. Ρίξτε και τα υπόλοιπα υλικά και αφήστε το να βράσει σε μέτρια φωτιά για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Στο ζουμί της κότας που θα μείνει, μπορείτε να βράστε ρύζι, προσθέτοντας βέβαια το νερό που λείπει. Αν δηλαδή, το ζουμί της κότας είναι περίπου ένα φλιτζάνι, θα προσθέστε άλλα δύο φλιτζάνια νερό για ένα φλιτζάνι ρύζι. ΚΟΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ 1 μέτρια κότα 2 φλιτζάνια ρύζι 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες ½ φλιτζάνι λάδι ½ φλιτζάνι βούτυρο 3 φλιτζάνια νερό Αλατοπιπερώστε και βουτυρώστε το κοτόπουλο. Βάλτε το σ ένα ταψί. Καθαρίστε και λιώστε τις ντομάτες, βγάζοντας τους σπόρους. Ρίξτε τις ντομάτες στο ταψί, προσθέστε το λάδι και το νερό. Ψήστε το κοτόπουλο στους 180 βαθμούς στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου και μην ξεχάστε να το γυρίστε, για να ψηθεί και από τις δυο πλευρές. Προσθέστε το νερό που χρειάζεται και ρίξτε το ρύζι. Προσθέστε λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε. Αφήστε το να ψηθεί στους 160 βαθμούς για 20 λεπτά ακόμα.

40 40 ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ 1 κοτόπουλο μέτριο ½ κιλό χυλοπίτες 1 κονσέρβα σάλτσα κονκασέ ½ φλιτζάνι λάδι 2 φλιτζάνια νερό Βάλτε το λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει. Ρίξτε μέσα το κοτόπουλο και τσιγαρίστε το μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Ρίξτε τη σάλτσα και το αλατοπίπερο. Προσθέστε το νερό και αφήστε το να βράσει για 1 ώρα περίπου. Πριν τελειώσει το βράσιμο, προσθέστε άλλα 2 φλιτζάνια νερό και μόλις αρχίσει και πάλι να βράζει, ρίξτε τις χυλοπίτες. Αφήστε το να βράσει, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να απορροφήσουν οι χυλοπίτες το νερό. ΚΟΤΑ ΠΑΝΕ 1 μέτριο κοτόπουλο Αλάτι, κόκκοι μαύρου πιπεριού Νερό Για το πανάρισμα: Αλεύρι Αυγά Φρυγανιά Μοσχοκάρυδο Λάδι για τηγάνισμα Βράζουμε το κοτόπουλο με αλάτι και τους κόκκους του πιπεριού μέχρι να μαλακώσει. Χωρίζουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια χωρίς κόκκαλο (ξεψαχνίζουμε) και τα αλατοπιπερώνουμε. Σε τρία διαφορετικά πιάτα βάζουμε το αλεύρι με το μοσχοκάρυδο, τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και τη φρυγανιά. Παίρνουμε τα κομμάτια ένα ένα και τα περνάμε πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από τη φρυγανιά, έτσι ώστε τα κομμάτια να αποκτήσουν μια κρούστα φρυγανιάς γύρω τους. Σε μια φριτέζα βάζουμε αρκετό λάδι να κάψει πολύ καλά. Τέλος ρίχνουμε τα κομμάτια στο καυτό λάδι να τηγανιστούν, γυρίζοντας τα να ροδίσουν από παντού. Συνοδεύεται με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι και μουστάρδα ή μαγιονέζα.

41 41 ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ 1 κοτόπουλο μέτριο ½ κιλό μπάμιες 1 φλιτζάνι λάδι 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 κονσέρβα σάλτσα κονκασέ 1 φλιτζάνι νερό Ξύδι για τις μπάμιες Βάλτε το λάδι να κάψει και ρίξτε μέσα το κρεμμύδι να τσιγαριστεί. Προσθέστε το κοτόπουλο και γυρίστε το μερικές φορές να ροδίσει από παντού. Ρίξτε τη σάλτσα και το νερό και αφήστε το να βράσει περίπου για 30 λεπτά. Πλύντε καλά τις μπάμιες και καθαρίστε το κεφάλι τους από το κοτσάνι. Βουτήξτε τις στο ξύδι. Όταν το κοτόπουλο έχει μισοψηθεί, ρίξτε τις στην κατσαρόλα. Αφήστε το φαι να βράσει μέχρι να μείνει μόνο με τη σάλτσα, αποφεύγοντας το ανακάτεμα, για να μη λιώσουν οι μπάμιες.

Αγκινάρες. Μουσακάς με αγκινάρες. ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

Αγκινάρες. Μουσακάς με αγκινάρες. ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) Αγκινάρες Πλούσιες σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και ίνες. Έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και να μειώνουν τα τριγλυκερίδια. Οι διουρητικές της ιδιότητες βοηθούν στην αποτοξίνωση.

Διαβάστε περισσότερα

Πικάντικη πατατοσαλάτα

Πικάντικη πατατοσαλάτα Πικάντικη πατατοσαλάτα Υλικά 8 λωρίδες μπέικον σε κομματάκια 5 βρασμένες πατάτες σε κομματάκια 1/2 κούπα σέλερι ψιλοκομμένο 1/4 κούπας κεφαλοτύρι τριμμένο 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1/4 κούπας αγγουράκι

Διαβάστε περισσότερα

Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα

Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΥΛΙΚΑ 1κιλό μελιτζάνες 160 γρ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 450 γρ. κιμά 1 ποτήρι άσπρο κρασί 350 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες

Διαβάστε περισσότερα

To NostimeSyntages πάει μαζί σας διακοπές!!!

To NostimeSyntages πάει μαζί σας διακοπές!!! To NostimeSyntages πάει μαζί σας διακοπές!!! Φέτος το καλοκαίρι ξοδεύουμε λιγότερα λεφτά μαγειρεύοντας εύκολα και γρήγορα. Νόστιμες συνταγές Μπορείτε να τυπώσετε και να πάρετε μαζί σας αυτό το μικρό βιβλίο,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ:

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ: Παραδοσιακές Συνταγές της Λήμνου 1. Μελιτζανοσαλάτα 2. Κριθαρένιος ντάκος Λήμνου 3. Κολοκυθοκεφτέδες 4. Πιπεριές γεμιστές με καλαθάκι Λήμνου 5. Πετεινός με τα φλωμάρια 6. Ψευτοπετεινός

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 9 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Ντομάτες γεμιστές με ρύζι και μάραθο 90 λεπτά 15 λεπτά 12 άτομα 12 ντομάτες μεγάλες και ώριμες 16 κουταλιές ρύζι γλασέ 2 μεγάλα μάτσα μάραθα 4 καρότα τριμμένα 8 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 2 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Αρακάς με λαχανικά 1. Καθαρίζετε τον αρακά και τον πλένετε. 2. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και όταν γίνει διάφανο προσθέτετε τον αρακά. Τον σοτάρετε για λίγο. 3. Ρίχνετε στην κατσαρόλα

Διαβάστε περισσότερα

============================================================================

============================================================================ Γαρνιτούρες- Συνοδευτικά Δημοσιεύθηκε από Hlianna - 15/11/2010 12:02 Γαρνιτούρα για γαλοπούλα ή στην κατσαρόλα μισή κούπα μπασμάτι μισό κιλό κιμά χοιρινό μισή κούπα κρεμμύδια τριμ τα εντόσθια ψιλ/να 1

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 30 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Γλυκά σιροπιαστά πιτάκια γεμιστά με φρυγανιά και σουσάμι 15 λεπτά 30 λεπτά 40 άτομα δύσκολη Για τη ζύμη 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλιά της σούπας Χωριό ελαιόλαδο

Διαβάστε περισσότερα

Φρέσκες τυρομπουκιές. Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά Για 4 άτομα

Φρέσκες τυρομπουκιές. Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά Για 4 άτομα Φρέσκες τυρομπουκιές Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά 60 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη 100 γραμμάρια Philadelphia 70 γραμμάρια Arla το Aυθεντικό Δανέζικο Σκληρό τυρί 100 γραμμάρια φέτα τριμμένη 100 γραμμάρια

Διαβάστε περισσότερα

κοτόπουλο ψητό και ριζότο με σαφράν

κοτόπουλο ψητό και ριζότο με σαφράν 2 περιεχόμενα 3...Κοτόπουλο ψητό και ριζότο με σαφράν 4...Κοτόπουλο ψητό με πατάτες φούρνου 5...Κοτόπουλο με λαχανικά (κινέζικο) 6...Κοτόπουλο με ντομάτα και λευκό τυρί 7...Κοτόπουλο ψητό και πράσινη σαλάτα

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές γεμάτες νοστιμιά!

Συνταγές γεμάτες νοστιμιά! Συνταγές γεμάτες νοστιμιά! Πατατοσαλάτα με Tulip Chopped Ham 200 γρ. Tulip Chopped Ham κομμένο σε κύβους 2 μέτριου μεγέθους πατάτες, βρασμένες και ξεφλουδισμένες 50 γρ. βρασμένο μπιζέλι Χοντροκομμένα

Διαβάστε περισσότερα

Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν τα απλώνετε για την επακόλουθη επεξεργασία.

Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν τα απλώνετε για την επακόλουθη επεξεργασία. ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΥΜΗΣ Ζύμη για γεμιστό πιτάκι 1,5 kg αλεύρι 15 g αλάτι 250 g βούτυρο ή λίπος 3/8 l νερό Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 23 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ 30 λεπτά 90 λεπτά 30 άτομα δύσκολη Για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι (½ κιλό σταρένιο- ½ κιλό άσπρο) 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο Χωριό Κλασικό ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι κοφτό 2 φλιτζάνια

Διαβάστε περισσότερα

ποιότητα που γεύεστε Αγαπημένη συνταγούλα με τον ζουμερό καβουρμά μας!

ποιότητα που γεύεστε Αγαπημένη συνταγούλα με τον ζουμερό καβουρμά μας! ποιότητα που γεύεστε με τον ζουμερό καβουρμά μας! 10 για την προετοιμασία Υλικά (χορταστική συνταγή για 3-4 άτομα) 1 «Καβουρμά μοσχαρίσιο Μπαντάκ» 1 πακέτο ψιλά μακαρόνια 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό 4 κουταλιές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ. 1 γαλοπούλα 2,5 με 3 κιλά. χυμό από 4 πορτοκάλια. Γαλοπούλα Γεμιστή ή Χοιρινό

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ. 1 γαλοπούλα 2,5 με 3 κιλά. χυμό από 4 πορτοκάλια. Γαλοπούλα Γεμιστή ή Χοιρινό ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ 1 γαλοπούλα 2,5 με 3 κιλά χυμό από 4 πορτοκάλια 1 / 5 ½ φλ. κονιάκ 2 φλ. γλυκό κρασί ρίγανη, πιπέρι, μπαχάρι τριμμένο Για τη γέμιση 4 κ.σ ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι τριμμένο 1 πράσο ψιλοκομμένο

Διαβάστε περισσότερα

συνταγεσ της στιγμήσ

συνταγεσ της στιγμήσ συνταγες της στιγμής ΣΟΥΠΕΣ Πικάντικη Κοτόσουπα με Φιδέ 250 γρ. φιδές 1 κιλό κοτόπουλο βρασμένο 4 φλιτζάνια ζωμού λαχανικών 1 κουταλιά της σούπας τζίντζερ φρεσκοτριμμένο 1 μικρή καυτερή πιπεριά 1 κουταλάκι

Διαβάστε περισσότερα

1. Αγριογούρουνο πρασοσέλινο

1. Αγριογούρουνο πρασοσέλινο Αγαπητοί αναγνώστες μας γεια σας! Επειδή στην περιοχή μας αγαπημένη συνήθεια των κατοίκων είναι το κυνήγι, γι αυτό επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε στο ιστολόγιο του σχολείου μας συνταγές για κυνήγια, όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΜΑΛΛΙΑ: Αν τα μαλλιά μας είναι λιπαρά, τα πλένουμε με δυο κρόκους αυγού και ξεπλένουμε με χαμομήλι. Μια καλή και θρεπτική μάσκα μαλλιών. Ανακατεύουμε δυο κουταλιές της

Διαβάστε περισσότερα

κοτόπουλο με ντομάτα και λευκό τυρι

κοτόπουλο με ντομάτα και λευκό τυρι 6 κοτόπουλο με ντομάτα και λευκό τυρι ΥΛΙΚΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ κοτόπουλο φιλέτο ωμό (2 ανάλογα τις θερμίδες) 200 gr ντομάτες 20 gr κρασί άσπρο ξηρό τυρί λευκό light (12% λιπαρά) (40 ανάλογα τις θερμίδες)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΡ ΟΜΑΚΑΡΟΝΑ της Ειρήνης Κάππαρη ΥΛΙΚΑ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΣΚΟΡ ΟΜΑΚΑΡΟΝΑ της Ειρήνης Κάππαρη ΥΛΙΚΑ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΚΟΡ ΟΜΑΚΑΡΟΝΑ της Ειρήνης Κάππαρη ½ κιλό µακαρόνια Ν ο 6 ½ κιλό γιαούρτι 3 σκελίδες σκόρδο τριµµένες 3 κουταλιές λάδι 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριµµένο 1 κουταλάκι πάπρικα αλάτι Βάζουµε σε κατσαρόλα νερό

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακές Τσαμαντιώτικες Συνταγές

Παραδοσιακές Τσαμαντιώτικες Συνταγές Παραδοσιακές Τσαμαντιώτικες Συνταγές Γίδα βραστή Μερικές παραδοσιακές συνταγές απο τον Τσαμαντά Θεσπρωτίας και τα χωριά της Μουργκάνας. Οποιος επιθυμεί μπορεί επίσης να μας στείλει παραδοσιακές συνταγές

Διαβάστε περισσότερα

MAPIA ΠAΠAΔOΔHMHTPAKH

MAPIA ΠAΠAΔOΔHMHTPAKH MAPIA ΠAΠAΔOΔHMHTPAKH ΔΕΥΤΕΡΑ Πρωϊνό: 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι 2 φρυγανιές ή 1 φέτα ψωμί 1 φέτα τυρί κίτρινο Δεκατιανό: 1 μέτριο πορτοκάλι Μεσημεριανό: 1 μερίδα σούπα χριστουγεννιάτικη 1 φέτα ψωμί

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή Άνσελ Κις

Μεσογειακή διατροφή Άνσελ Κις Μεσογειακή διατροφή Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν

Διαβάστε περισσότερα

B ΠΡΩΙΝΟ: 1η ΗΜΕΡΑ. ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: Ένα άπαχο γιαούρτι με γεύση φρούτων. ΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΝΟ: ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΛΑ ΚΡΕΜ SLIMMER

B ΠΡΩΙΝΟ: 1η ΗΜΕΡΑ. ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: Ένα άπαχο γιαούρτι με γεύση φρούτων. ΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΝΟ: ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΛΑ ΚΡΕΜ SLIMMER SLIMMER ΧΑΣΤΕ ΒΑΡΟΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 1η ΗΜΕΡΑ B ΠΡΩΙΝΟ: Καφές ή πράσινο τσάι ή ρόφημα από βότανα. Ένα πορτοκάλι ή δύο μέτρια ακτινίδια ή τρία ξερά δαμάσκηνα. Ένα φλιτζάνι άπαχο φρέσκο γάλα (1,5% λιπαρά) με

Διαβάστε περισσότερα

«Ας Μοιραστούμε τον Πολιτισμό μας» ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ. SCOALA PETRESTI (ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΣΤΙ) DAMBOVITA (ΝΤΑΜΠΟΒΙΤΑ) Romania (ΡΟΥΜΑΝΙΑ)

«Ας Μοιραστούμε τον Πολιτισμό μας» ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ. SCOALA PETRESTI (ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΣΤΙ) DAMBOVITA (ΝΤΑΜΠΟΒΙΤΑ) Romania (ΡΟΥΜΑΝΙΑ) «Ας Μοιραστούμε τον Πολιτισμό μας» ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ SCOALA PETRESTI (ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΣΤΙ) DAMBOVITA (ΝΤΑΜΠΟΒΙΤΑ) Romania (ΡΟΥΜΑΝΙΑ) ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Σαλάτα μελιτζάνας με μαγιονέζα

Διαβάστε περισσότερα

ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι

ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι Το Πάσχα έρχεται παρέα με την Άνοιξη, ανοίγει η διάθεση, ανοίγουμε και το σπίτι μας για να υποδεχθούμε φίλους και συγγενείς. Γύρω από το πασχαλινό

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου

Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου Η παρούσα εκπαιδευτική δραστηριότητα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Μαθαίνουμε Παρέα που χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ. Χαράσσουμε τα κάστανα και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 3-4 και μετά τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ. Χαράσσουμε τα κάστανα και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 3-4 και μετά τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. ΣΟΥΠΕΣ VEGAN ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ Υλικά 300 gr κάστανα 2 καρότα 1 πράσο 1 χούφτα μαϊντανό αλάτι θαλασσινό 1,5 lt νερό Χαράσσουμε τα κάστανα και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 3-4 και μετά τα αποσύρουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ρολάκια σπαγγάκια χοιρινά αλά κρεµ, µε µανιτάρι α

Ρολάκια σπαγγάκια χοιρινά αλά κρεµ, µε µανιτάρι α 1 Ρολάκια σπαγγάκια χοιρινά αλά κρεµ, µε µανιτάρι α Υλικά: 5 ρολάκια-σπαγγάκια, 250 γρ µανιτάρια, 50 γρ µπέικον, 200 ml κρέµα γάλακτος, ελαιόλαδο, µαϊντανός, αλάτι, πιπέρι. Προετοιµασία: Σε ζεστό λάδι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΑΦΙ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ Υλικά: 1 ½ ποτήρι κριθαράκι 4 ποτήρια νερό 2 ντοµάτες τριµµένες αλάτι 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο λίγο χαλούµι Βάζετε το νερό να βράσει µαζί µε το λάδι και ρίχνετε τις τριµµένες ντοµάτες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΕΛΙΑ του Νίκου ιαµαντή 1 φρέσκο κοτόπουλο (1 & 1/2 κιλό ) 1 τσορίζο (χοιρινό λουκάνικο Ισπανίας) 6 γαρίδες µεγάλες και 12 γαρίδες µικρές 12 µύδια 50

ΠΑΕΛΙΑ του Νίκου ιαµαντή 1 φρέσκο κοτόπουλο (1 & 1/2 κιλό ) 1 τσορίζο (χοιρινό λουκάνικο Ισπανίας) 6 γαρίδες µεγάλες και 12 γαρίδες µικρές 12 µύδια 50 ΚΡΕΠΕΣ ΡΟΛΑ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ Ή ΜΠΡΙΚ του Πάνου Παράσχου 10 µεγάλες κρέπες 150 γρ. καπνιστό σολοµό σε λεπτές φέτες 150 γρ. µπρικ 400 γρ. κριµ τσιζ ¼ κούπας κρέµα γάλακτος 15 σταγόνες Tabasco sauce 2 κουταλιές

Διαβάστε περισσότερα

Κοτόπουλο με λιαστές ντομάτες και παλαιωμένο ξίδι με πετιμέζι

Κοτόπουλο με λιαστές ντομάτες και παλαιωμένο ξίδι με πετιμέζι Κοτόπουλο με λιαστές ντομάτες και παλαιωμένο ξίδι με πετιμέζι (Βασισμένο σε μια παραλλαγή συνταγής του Άγγελλου Ρέντουλα) 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου 3/5 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες 1 1/2 ξερό κρεμμύδι,

Διαβάστε περισσότερα

κοτόπουλο με πατάτες φούρνου

κοτόπουλο με πατάτες φούρνου 6 κοτόπουλο με πατάτες φούρνου ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ 1000 gr πατάτες 10 gr σκόρδο 30 gr λεμόνι χυμός 30 gr ελαιόλαδο (6 κουταλάκια) Ποσότητα μαγειρεμένου φαγητού 600 gr 1. Πλένετε το κοτόπουλο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Σαλάτες: Σε κάθε γεύμα (μεσημεριανό, βραδινό) επιλέξετε και σερβίρετε μια από τις ποιο κάτω σαλάτες:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Σαλάτες: Σε κάθε γεύμα (μεσημεριανό, βραδινό) επιλέξετε και σερβίρετε μια από τις ποιο κάτω σαλάτες: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πρόγευμα Λευκά δημητριακά πρωινού (χωρίς αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς) Σοκολατούχα δημητριακά πρωινού Κρύο ημι-αποβουτυρωμένο γάλα (2% λιπαρά) Κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών

Διαβάστε περισσότερα

ισπανική παέλια με κοτοπουλο

ισπανική παέλια με κοτοπουλο 2 περιεχόμενα 3... Ισπανική Παέλια με κοτόπουλο 4... Κοτόπουλο ψητό με ταμπουλέ 5... Ομελέτα με λαχανικά 6... Κοτόπουλο με πατάτες φούρνου 7... Κοτόπουλο με λαχανικά (κινέζικο) 8... Κοτόπουλο με κριθαράκι

Διαβάστε περισσότερα

8 Χορτοφαγικά Μπιφτέκια- Κεφτέδες

8 Χορτοφαγικά Μπιφτέκια- Κεφτέδες 8 Χορτοφαγικά Μπιφτέκια- Κεφτέδες 1)Μπιφτέκια από καρύδια. Τα δοκιμάσαμε σε ένα χορτοφαγικό γεύμα που μας έκανε ένας φίλος στο ξενοδοχείο του. Τα παιδιά της παρέας όταν έμαθαν όταν το γεύμα θα ήταν χορτοφαγικό

Διαβάστε περισσότερα

Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές

Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές Θάλασσα, ήλιος, παιχνίδια στην άμμο... Το καλοκαίρι είναι υπέροχο! Και μπορεί να γίνει ακόμη πιο υπέροχο αν το απολαύσουμε

Διαβάστε περισσότερα

MANITAPIA ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ LIGHT ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ

MANITAPIA ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ LIGHT ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ MANITAPIA ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ LIGHT ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΥΛΙΚΑ για την σάλτσα ντομάτας 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα 1/2 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένη ρίγανη 1 κουτάλι σούπας ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι ΥΛΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ντοματοκεφτέδες. Ντοματοκεφτέδες

Ντοματοκεφτέδες. Ντοματοκεφτέδες Ντοματοκεφτέδες Αυτή η καλοκαιρινή συνταγή είναι πολυ διαδεδομένη στην Σαντορίνη όπου και φτιάχνεται με τα πεντανόστιμα ντοματίνια του νησιού. Είναι όμως μία τέλεια ιδέα για να την φτιάξετε όπου κι αν

Διαβάστε περισσότερα

H κουζίνα της Αργεντινής

H κουζίνα της Αργεντινής H κουζίνα της Αργεντινής Αργεντινή Η Αργεντινή είναι μια χώρα που βρίσκεται κυρίως. Στο νότιο μισό της νότιας Αμερικής Το κλίμα: Η κεντρική Αργεντινή έχει θερμά καλοκαίρια με καταιγίδες και ψυχρούς χειμώνες.

Διαβάστε περισσότερα

Μουσακάς Συστατικά Για τη βάση Για τον κιμά Για τη μπεσαμέλ

Μουσακάς Συστατικά Για τη βάση Για τον κιμά Για τη μπεσαμέλ Μουσακάς Συστατικά Για τη βάση 3-4 μελιτζάνες 3-4 πατάτες λάδι για τηγάνισμα Για τον κιμά 750γρ. κιμά μοσχαρίσιο 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 1 κονσέρβα ντοματάκια 2 κ.σ. ντοματοπελτέ

Διαβάστε περισσότερα

ΑπολαυστικάΤαξίδια. συνταγές. Το ταξίδι με το πλοίο Πρεβελη είναι πάντα άνετο. και γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό όταν βρεθεί κανείς

ΑπολαυστικάΤαξίδια. συνταγές. Το ταξίδι με το πλοίο Πρεβελη είναι πάντα άνετο. και γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό όταν βρεθεί κανείς συνταγές Από τον Βασίλη Δημαρά Φωτογραφίες: Μιχάλης Ζόργιας ΑπολαυστικάΤαξίδια Το ταξίδι με το πλοίο Πρεβελη είναι πάντα άνετο και γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό όταν βρεθεί κανείς μπροστά στις γευστικές

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά. Προετοιμασία. Κοτόπουλο Φρικασέ με Σέσκουλα. Ένα νόστιμο και ελαφρύ πιάτο με ανοιξιάτικα λαχανικά.

Υλικά. Προετοιμασία. Κοτόπουλο Φρικασέ με Σέσκουλα. Ένα νόστιμο και ελαφρύ πιάτο με ανοιξιάτικα λαχανικά. Κοτόπουλο Φρικασέ με Σέσκουλα Ένα νόστιμο και ελαφρύ πιάτο με ανοιξιάτικα λαχανικά. : 15 Μαγείρεμα: 50 4 μπούτια κοτόπουλο 3 κ.σ. ελαιόλαδο 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 μέτριο πράσο σε ροδέλες 1 μάτσο

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΖΙ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ του Ηλία Καραµπλάκα 200 γρ. ελαιόλαδο 500γρ. χοιρινό κοµµένο σε µερίδες 2 σκελίδες σκόρδο 100 γρ. µανιτάρια λευκά φρέσκα

ΡΥΖΙ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ του Ηλία Καραµπλάκα 200 γρ. ελαιόλαδο 500γρ. χοιρινό κοµµένο σε µερίδες 2 σκελίδες σκόρδο 100 γρ. µανιτάρια λευκά φρέσκα ΜΟΣΧΑΡΟΣΟΥΠΑ της Αγγελικής Καραγκούνη 1 κιλό µοσχάρι σε µερίδες 1 ντοµάτα 1 κρεµµύδι ξερό λίγο σέλινο 2 καρότα 2 µικρές πατάτες 1 λεµόνι 1 φλιτζάνι ψιλή µανέστρα λίγο λάδι αλάτι & πιπέρι Σε λίγο λάδι τσιγαρίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

A use se Bo B u o ch c e (Ταρτά τ ρ Ψαριο ι ύ ο κ αι ιμ πι π φ ι τέ τ κ έ ι ιμ ε μ ε Μ υρωδ ω ι δ κ ι ά Σαλάτα τ Mesc e l sc u l n) Τ ΡΤ Α Α ΡΤ Ρ ΨΑ

A use se Bo B u o ch c e (Ταρτά τ ρ Ψαριο ι ύ ο κ αι ιμ πι π φ ι τέ τ κ έ ι ιμ ε μ ε Μ υρωδ ω ι δ κ ι ά Σαλάτα τ Mesc e l sc u l n) Τ ΡΤ Α Α ΡΤ Ρ ΨΑ MENU No 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΝΟΥ ΜΕΝΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ Β έτους OTEK Αναβυσσου 2012 Kostas Athanasopoulos CEC Amuse Bouche (Ταρτάρ Ψαριού και Μπιφτέκι με Μυρωδικά Σαλάτα Mesclun) ΤΑΡΤΑΡ

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιξιάτικες Συνταγές από το Στραγγιστό ΜΕΒΓΑΛ

Ανοιξιάτικες Συνταγές από το Στραγγιστό ΜΕΒΓΑΛ Ανοιξιάτικες Συνταγές από το Στραγγιστό ΜΕΒΓΑΛ Ανοιξιάτικες Συνταγές µε Όταν η µαγειρική συνάντησε τη δηµιουργικότητα, η παράδοση την ποιότητα κι η γεύση την απόλαυση δηµιουργήθηκε το Βιβλίο Ανοιξιάτικων

Διαβάστε περισσότερα

Ομελέτα με φρέσκο κρεμμυδάκι

Ομελέτα με φρέσκο κρεμμυδάκι Β ΤΑΞΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΛΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΠΙΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΓΚΑΣ ΑΝ ΡΙΑΝΟΣ Ομελέτα με φρέσκο κρεμμυδάκι ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΜΕΛΕΤΑ 3 ΑΥΓΑ 2 ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ ΑΛΑΤΙ, ΠΙΠΕΡΙ,

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 16 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Μηλόπιτα νηστίσιμη 60 λεπτά 20 λεπτά 1. Στο μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. 2. Σταδιακά προσθέτουμε τη μαργαρίνη Χωριό και ρίχνουμε το νερό κουταλιά κουταλιά μέχρι να γίνει ομοιογενής

Διαβάστε περισσότερα

συλλογή Κ Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Σκληρό: 200 γρ. (1 & 1/3 κούπα) Νερό (χλιαρό): 200 γρ. (5/6 κούπα) Γάλα πλήρες αγελαδινό ΒΕΡΟ ΚΡΗΤΙΚΟ (χλιαρό): 200 γρ. (5/6 κούπα) Βούτυρο: 100 γρ. (1/2 κούπα) Αυγό: 5-6

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά. Προετοιμασία. Ψητό μπρόκολο σε σάλτσα από ταχίνι. Ένας διαφορετικός τρόπος να ετοιμάσετε το μπρόκολο

Υλικά. Προετοιμασία. Ψητό μπρόκολο σε σάλτσα από ταχίνι. Ένας διαφορετικός τρόπος να ετοιμάσετε το μπρόκολο Ψητό μπρόκολο σε σάλτσα από ταχίνι Ένας διαφορετικός τρόπος να ετοιμάσετε το μπρόκολο Μερίδες: 2 : 15 Μαγείρεμα: 10 1 μικρό μπρόκολο σε μπουκετάκια 4 κ.σ. ταχίνι 4 κ. σ. χυμό λεμόνι 1 κ.γ. ξύσμα λεμόνι

Διαβάστε περισσότερα

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα Ξέρω πόσο πολύ σας αρέσουν οι πίτες, σας έχω εύκολη ζύμη να την φτιάξετε όλοι. Πολλές φορές μου ζητάτε κάτι απλό, γιατί δεν μπορείτε να ανοίξετε φύλλο για πίτα. Η συνταγή που θα

Διαβάστε περισσότερα

... ΥΠΟΟΜΑ Α 1 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΕΙ Η ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΧΩΡΙΣ. Α/Α ΕΙ ΟΣ Μ/Μ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ 1 Γάλα φρέσκο πλήρες ή ελαφρύ σε συσκευασία 1 λίτρου Τεµ. 25.

... ΥΠΟΟΜΑ Α 1 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΕΙ Η ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΧΩΡΙΣ. Α/Α ΕΙ ΟΣ Μ/Μ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ 1 Γάλα φρέσκο πλήρες ή ελαφρύ σε συσκευασία 1 λίτρου Τεµ. 25. ΥΠΟΟΜΑ Α 1 1 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΕΙ Η 1 Γάλα φρέσκο πλήρες ή ελαφρύ σε συσκευασία 1 λίτρου Τεµ. 25.960 ΦΠΑ 13% ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΥΠΟΟΜΑ ΑΣ Α1,,.... 1.. ΤΜΗΜΑ Β1.1- ΕΙ Η ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ 1 Αλάτι Κιλό 25 2 Αλάτι θαλασσινό

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές της Άνοιξης

Συνταγές της Άνοιξης Μύρισε Άνοιξη και η ΓΙΩΤΗΣ σάς προτείνει µοναδικές συνταγές για το τραπέζι σας! Χρησιµοποιήστε αγαπηµένα προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ που σας δίνουν µαγειρικές και ζαχαροπλαστικές λύσεις για τις καθηµερινές απολαύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Γλυκιά μους Philadelphia με μαρμελάδα τομάτα

Γλυκιά μους Philadelphia με μαρμελάδα τομάτα Γλυκιά μους Philadelphia με μαρμελάδα τομάτα Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά Χρόνος ψυγείου: 3-5 ώρες Για 4 άτομα 350 γραμμάρια Philadelphia 150 ml κρέμα γάλακτος 180 ml γάλα 100 γραμμάρια ζάχαρη 2 φύλλα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ Υλικά: 1 πακέτο σπαγγέτι 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες 100 ml ελαιόλαδο 500 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση 1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα Αλάτι,

Διαβάστε περισσότερα

Σαρακοστιανές ηµιουργίες από τη Γιώτης!

Σαρακοστιανές ηµιουργίες από τη Γιώτης! Σαρακοστιανές ηµιουργίες από τη Γιώτης! Σαρακοστιανές ηµιουργίες Αυτήν τη Σαρακοστή, δε στερούμαστε απόλαυσης και γεμίζουμε το τραπέζι μας με νέες, νηστίσιμες συνταγές από τη Γιώτης! Με τα αγαπημένα μας

Διαβάστε περισσότερα

Σιδερένια Σαλάτα με Φακές και Σπανάκι

Σιδερένια Σαλάτα με Φακές και Σπανάκι Σιδερένια Σαλάτα με Φακές και Σπανάκι Η πιο συχνή διατροφική έλλειψη που έχει ο ανθρώπινος οργανισμός είναι, συνήθως, σιδήρου. Μάλιστα, μια στις πέντε γυναίκες, έχει αποδειχθεί, βάση ερευνών, ότι έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΕΥ ΖΗΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ. Γευστικές Συνταγές με ζυμαρικά ολικής αλέσεως

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΕΥ ΖΗΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ. Γευστικές Συνταγές με ζυμαρικά ολικής αλέσεως ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΕΥ ΖΗΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ Γευστικές Συνταγές με ζυμαρικά ολικής αλέσεως ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ Τα Barilla Integrale προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη

Διαβάστε περισσότερα

Εσείς πώς θα ελέγξετε το βάρος σας;

Εσείς πώς θα ελέγξετε το βάρος σας; Εσείς πώς θα ελέγξετε το βάρος σας; Ο έλεγχος του βάρους δεν είναι συνώνυμος με τη «στέρηση». Η επίτευξη και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι μία διαδικασία ριζικής αλλαγής των διατροφικών επιλογών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ. πολίτικη. Συνταγή: Μαρία Κοκάκη YΛΙΚΑ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ. πολίτικη. Συνταγή: Μαρία Κοκάκη YΛΙΚΑ Συνταγή: Μαρία Κοκάκη ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ YΛΙΚΑ πολίτικη Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι: 550-600 γρ. (5 κούπες) Ζάχαρη: 150 γρ. (3/5 κούπας) Μαγιά: 45 γρ. νωπή ή 15 γρ. ξηρή (2 φακελάκια) Γάλα φρέσκο (χλιαρό):

Διαβάστε περισσότερα

Λαγός Στιφάδο ~ Πέρδικα Μπεκάτσα Αγριογούρουνο Τρυγόνι Ορτύκι Φα σιανός

Λαγός Στιφάδο ~ Πέρδικα Μπεκάτσα Αγριογούρουνο Τρυγόνι Ορτύκι Φα σιανός Λαγός Στιφάδο ~ Πέρδικα Μπεκάτσα Αγριογούρουνο Τρυγόνι Ορτύκι Φα σιανός Κόβετε σε μερίδες το λαγό, το βάζετε σε μία λεκάνη με το ξύδι και 1 ποτήρι νερό για 2-3 ώρες, από βραδύς μπορείτε εάν θέλετε να βάλετε

Διαβάστε περισσότερα

Ψωμάκια με πράσινες ελιές για 12 ψωμάκια

Ψωμάκια με πράσινες ελιές για 12 ψωμάκια Ψωμάκια με πράσινες ελιές για 12 ψωμάκια για τη ζύμη 600 γρ. αλεύρι: μισό άσπρο και μισό ολικής άλεσης 1 κουταλάκι 1 ποτήρι χλιαρό νερό 1 κούπα ελαιόλαδο 1 1/2 κούπα χοντροκομμένες ελιές χωρίς κουκούτσια

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 6 ΑΠΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Παραδοσιακά πασχαλιάτικα κουλούρια 25 λεπτά 15 λεπτά 6 άτομα 1. Διαλύουμε τις βανίλιες και την αμμωνία μέσα στο γάλα το οποίο είναι χλιαρό. 2. Χτυπάμε το Χωριό Βούτυρο τ. Κερκύρας (ή Βούτυρο

Διαβάστε περισσότερα

Οι συνταγές της... πέμπτης!

Οι συνταγές της... πέμπτης! Οι συνταγές της... πέμπτης! Σούπες Ορεκτικά Πίτες Σπανακόρυζο (Ήπειρος) Αλάτι Πιπέρι 1/2 φλιτζάνι ξηρό κρασί λεμόνι για το σερβίρισμα 1 κιλό φρέσκο σπανάκι 1 κρεμμύδι ξερό 1 ματσάκι κρεμμύδι φρέσκο 1 ματσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές του Chef Άκη Πετρετζίκη για την Schär

Συνταγές του Chef Άκη Πετρετζίκη για την Schär Συνταγές του Chef Άκη Πετρετζίκη για την Schär Carrot Cake 140 γρ. βούτυρο μαλακωμένο, 200 γρ. ζάχαρη, 250 γρ. τριμμένο καρότo, 140 γρ. σταφίδα σουλτανίνα, 2 αυγά, 200 γρ. αλεύρι Schär Mix C, 1 κ.γ. κανέλα,

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακές συνταγές μέσα από τα ήθη και έθιμα του τόπου

Παραδοσιακές συνταγές μέσα από τα ήθη και έθιμα του τόπου Παραδοσιακές συνταγές μέσα από τα ήθη και έθιμα του τόπου Ξεκινώντας την προσπάθεια μας, να ενεργοποιήσουμε τους μαθητές μέσα από αυτό το νέο μάθημα, για τα Ελληνικά σχολεία, επιλέξαμε τον πιο «γλυκό»

Διαβάστε περισσότερα

Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο

Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο Πίτες Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο Υλικά (για 20 άτομα) Γέμιση ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό ανάμεικτο 300 γρ μελιτζάνες 200 γρ πράσα αλάτι, πιπέρι, ρίγανη Ζύμη 800 γρ αλεύρι για όλες

Διαβάστε περισσότερα

Βούτυρο για καναπεδάκια. Αρωματίζοντας το ξίδι και το ελαιόλαδο. Αρωματίζοντας το θαλασσινό χοντρό αλάτι

Βούτυρο για καναπεδάκια. Αρωματίζοντας το ξίδι και το ελαιόλαδο. Αρωματίζοντας το θαλασσινό χοντρό αλάτι Aρωματίζοντας με μελισσόχορτο Αρωματίζοντας το ξίδι και το ελαιόλαδο Βάζουμε σε δύο μπουκάλια: για το ξίδι άσπρο ξίδι, φύλλα μελισσόχορτου και φλούδες λεμονιού για το λάδι ελαιόλαδο, φύλλα μελισσόχορτου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΣΟΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΙΑΙΤΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΠΟΣΟΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΙΑΙΤΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΣΟΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΙΑΙΤΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΙ ΟΣ ΤΡΟΦΙΜΟΥ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΧΟΛΙΑ ΓΑΛΑ Γάλα φρέσκο 180-200 ml 124 6,4 9,6 6,8 Γάλα εβαπορέ ¼ κουτιού 158 8.6 11.3 9 Προκειµένου να καλύπτονται

Διαβάστε περισσότερα

Ένα cookbook φέρνει την άνοιξη!

Ένα cookbook φέρνει την άνοιξη! Η ΓΙΩΤΗΣ υποδέχεται το Πάσχα με τις πιο ανοιξιάτικες γεύσεις! Με ένα cookbook γεμάτο νόστιμες, παραδοσιακές συνταγές που θα απολαύσετε εσείς και οι αγαπημένοι σας τις γιορτινές ημέρες. Γευστικές πίτες,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΜΕΡΙΔΩΝ ΜΕΡΙΔΟΛΟΓΙΟ. 1.1 Γιαούρτι αγελάδας Τεμάχιο 200γρ 150γρ. 1.2 Τυρί φέτα Τεμάχιο 50γρ 40γρ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΜΕΡΙΔΩΝ ΜΕΡΙΔΟΛΟΓΙΟ. 1.1 Γιαούρτι αγελάδας Τεμάχιο 200γρ 150γρ. 1.2 Τυρί φέτα Τεμάχιο 50γρ 40γρ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΜΕΡΙΔΩΝ ΜΕΡΙΔΟΛΟΓΙΟ ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΙΜΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΗΛΙΚΕΣ& ΕΦΗΒΟΙ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ & ΝΗΠΙΑ Θ.1 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ 1.1 Γιαούρτι αγελάδας Τεμάχιο 200γρ 150γρ 1.2 Τυρί φέτα Τεμάχιο 50γρ 40γρ

Διαβάστε περισσότερα

Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι

Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι Μια πολύ τέλεια, ελαφριά και υγιεινή συνταγή! Ιδανική για τους ζεστούς μήνες. Τέλεια για γρήγορο γεύμα. Μπορείς να την κάνεις με ζυμαρικά που έχουν περισσέψει. Μπορείς επίσης

Διαβάστε περισσότερα

8 Χορτοφαγικά Μπιφτέκια- Κεφτέδες

8 Χορτοφαγικά Μπιφτέκια- Κεφτέδες 8 Χορτοφαγικά Μπιφτέκια- Κεφτέδες 1)Πεντανόστιμα μπιφτέκια από καρύδια. Τα δοκιμάσαμε σε ένα χορτοφαγικό γεύμα που μας έκανε ένας φίλος στο ξενοδοχείο του. Τα παιδιά της παρέας όταν έμαθαν όταν το γεύμα

Διαβάστε περισσότερα

Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών

Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΣΙΑΤΤΑΛΑΣ Η Παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, ύστερα από μελέτες και στη χώρα μας και αλλού, έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή. Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες

Διαβάστε περισσότερα

2. Όταν πίνουμε όλοι μαζί λέμε... Καλή όρεξη! τον λογαριασμό, παρακαλώ! στην υγεία μας!

2. Όταν πίνουμε όλοι μαζί λέμε... Καλή όρεξη! τον λογαριασμό, παρακαλώ! στην υγεία μας! 1. Βρέστε την άσχετη λέξη 2. Μήλο/ κιμά/ αχλάδι/ σταφύλι/ καρπούζι 3. Μουσακάς/ γεμιστά/ τζατζίκι/ γάλα/ φασολάδα 4. Μοσχάρι/ χοιρινό/ ψάρι/ κοτόπουλο/ μπριζόλα 5. Αλάτι/ λάχανο/ μαρούλι/ κρεμμύδι/ σκόρδο

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά: καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο (1 κιλό το πολύ), 2-3 λίτρα νερό, αλάτι. Εκτέλεση:

Υλικά: καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο (1 κιλό το πολύ), 2-3 λίτρα νερό, αλάτι. Εκτέλεση: Υλικά: καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο (1 κιλό το πολύ), 2-3 λίτρα νερό, αλάτι Γεμίζουμε μια κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό (γύρω στα 2-3 λίτρα). Ρίχνουμε αλάτι στο νερό και τ'αφήνουμε να βράσει. (Η κατσαρόλα

Διαβάστε περισσότερα

Όλα είναι πιο λαµπερά το Πάσχα, γι' αυτό άλλωστε αυτή η γιορτή λέγεται και Λαµπρή! Τα χρώµατα της φύσης είναι πιο έντονα, ο ήλιος πιο φωτεινός, τα

Όλα είναι πιο λαµπερά το Πάσχα, γι' αυτό άλλωστε αυτή η γιορτή λέγεται και Λαµπρή! Τα χρώµατα της φύσης είναι πιο έντονα, ο ήλιος πιο φωτεινός, τα Όλα είναι πιο λαµπερά το Πάσχα, γι' αυτό άλλωστε αυτή η γιορτή λέγεται και Λαµπρή! Τα χρώµατα της φύσης είναι πιο έντονα, ο ήλιος πιο φωτεινός, τα οικογενειακά τραπέζια γεµάτα µε πρόσωπα που ακτινοβολούν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΥ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 1 Ο ΕΤΟΣ ΕΠΑΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ 2011 2012

ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 1 Ο ΕΤΟΣ ΕΠΑΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ 2011 2012 ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 1 Ο ΕΤΟΣ ΕΠΑΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ 2011 2012 ΜΑΘΗΜΑ : Γνωρίζοντας τις Τροφές Οι συμμετέχουσες Μαθήτριες και συμμετέχοντες Μαθητές ΖΑΚΥΝΘΙΝΑΚΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΒΑΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΝΕΤΟΝΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΕΙΚ Πρόκειται για ένα απολαυστικό γλυκό σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για την Ιταλια. Υλικά:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΛΙΤΖΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΓΥΘΕΙΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΛΙΤΖΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΓΥΘΕΙΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΛΙΤΖΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΓΥΘΕΙΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Μ Α Γ Ε Ι Ρ Ι Κ Η Σ ΕΝΤΡΑΔΕΣ 1. Κρέας αγκινάρες 2. Κρέας με αρακά 3. Κρέας με πατάτες 4. Κρέας με κουνουπίδι 5. Κρέας με

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική Ενότητα: ιατροφή (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ» ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» ΤΟΥ «Α`» ΕΞΑΜΗΝΟΥ.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ» ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» ΤΟΥ «Α`» ΕΞΑΜΗΝΟΥ. ΔΗΜΟΣΙΟ Ι.Ε.Κ ΔΡΑΜΑΣ ΒΙΠΕ ΔΡΑΜΑΣ ΥΠΟΨΙΝ κ. ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ «ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ» ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» ΤΟΥ «Α`» ΕΞΑΜΗΝΟΥ. 1. ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ 2 ΤΕΜ 2. ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ (250 γρμ) 2 ΤΕΜ 3. ΜΑΡΟΥΛΙ(ρόκα

Διαβάστε περισσότερα

Γέμιση με μανιτάρια. Εκτέλεση:

Γέμιση με μανιτάρια. Εκτέλεση: Γέμιση με μανιτάρια Η γέμιση είναι μια υπόθεση που είμαι σίγουρος πως απασχολεί αυτή τη στιγμή κάθε Ελληνίδα νοικοκυρά. Σήμερα ήρθα να δώσω λύση σε όσες στερέψατε από ιδέες αλλά και σε όσες θέλετε να κάνετε

Διαβάστε περισσότερα

737_10_EntypoMyloiKritis:Layout 1 11/16/10 10:43 AM Page 1 Συνταγές Συλλογή Γ

737_10_EntypoMyloiKritis:Layout 1 11/16/10 10:43 AM Page 1 Συνταγές Συλλογή Γ Συνταγές Συλλογή Γ Μπισκοτάκια με Φουντούκι Υλικά Αλεύρι Μύλοι Κρήτης για Όλες τις Χρήσεις: 250 γρ. Ζάχαρη: 150 γρ. Βούτυρο: 100 γρ. (2/5 του πακέτου) Φουντούκια αλεσμένα: 200 γρ. Μπέικιν πάουντερ: 5 γρ.

Διαβάστε περισσότερα

12 απολαυστικές συνταγές με Fina. που συνδυάζουν γεύση και καλή διατροφή!

12 απολαυστικές συνταγές με Fina. που συνδυάζουν γεύση και καλή διατροφή! απολαυστικές συνταγές με Fina που συνδυάζουν γεύση και καλή διατροφή! Ευρετήριο συνταγών Σάντουιτς Μπαγκέτα με τυρί Σάντουιτς φέτες αγγουριού με καπνιστό κοτόπουλο Σάντουιτς με σάλτσα γιαουρτιού, ρόκα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012

ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012 Νόστιμα, απλά και υγιεινά! ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012 Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2011-2012 το σχολείο μας έθεσε ως ένα από τους στόχους του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Εστιατόριο - Grill House. Μεσογειακή διατροφή. Μεσογείων Νέο Ψυχικό. Μαζί σας από το 1989

Εστιατόριο - Grill House. Μεσογειακή διατροφή. Μεσογείων Νέο Ψυχικό. Μαζί σας από το 1989 Εστιατόριο - Grill House Μαζί σας από το 1989 Μεσογειακή διατροφή Μεσογείων 171 - Νέο Ψυχικό 210 67 44 832 210 67 19 466 210 67 15 300 6948 609 294 6908 512 068 6555 275 088 www.mesogeion-geuseis.gr Fb

Διαβάστε περισσότερα

164_11_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/21/11 11:56 AM Page 24 Συνταγές Συλλογή Δ

164_11_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/21/11 11:56 AM Page 24 Συνταγές Συλλογή Δ Συνταγές Συλλογή Δ Kουλουράκια με Πορτοκάλι Αλεύρι Μύλοι Κρήτης Μαλακό: 1,5 κιλό (1 & 1/2 πακέτο) Βούτυρο: 500 γρ. (2 πακέτα) Ζάχαρη Άχνη: 500 γρ. (2 & 3/4 φλιτζανιού) Χυμός πορτοκαλιού: 300 γρ. (1 & 1/4

Διαβάστε περισσότερα

5 Συνταγές με τους πιο νόστιμους λουκουμάδες

5 Συνταγές με τους πιο νόστιμους λουκουμάδες 5 Συνταγές με τους πιο νόστιμους λουκουμάδες Οι λουκουμάδες (και τα ντόνατς) αποτελούν κάποια από τα δημοφιλέστερα γλυκά το τελευταίο διάστημα. Γεμιστοί με λεμόνι, με πραλίνα και κρέμα ή απλά με μπόλικο

Διαβάστε περισσότερα

συνταγές της επιτυχίας!

συνταγές της επιτυχίας! Οι συνταγές της επιτυχίας! Οι συνταγές της επιτυχίας! Πανέτοιµοι να υποδεχτούµε το φθινόπωρο στην κουζίνα και να δηµιουργήσουµε γεύσεις µε προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ, για σίγουρη επιτυχία και σίγουρη οικονοµία! Με

Διαβάστε περισσότερα

Σπιτικές τραγανές τυροκροκέτες χωρίς τηγάνισμα!

Σπιτικές τραγανές τυροκροκέτες χωρίς τηγάνισμα! Σπιτικές τραγανές τυροκροκέτες χωρίς τηγάνισμα! Με αγνά υλικά και χωρίς τηγάνισμα αυτές τις τυροκροκέτες θα τις λατρέψετε! Υλικά ¾ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη ¾ φλιτζάνι τυρί τριμμένο τύπου gouda 2 μικρά

Διαβάστε περισσότερα

Σερβίρουµε. ριστούγεννα!

Σερβίρουµε. ριστούγεννα! Σερβίρουµε ριστούγεννα! Σερβίρουµε ριστούγεννα! Τι χρειάζεται για να αφήσουν οι γιορτές την πιο γλυκιά γεύση; Αγαπημένους ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι, να μοιράζονται στιγμές, χαμόγελα και νοστιμιές!

Διαβάστε περισσότερα

ΝΤΟΝΑΤΣ. σπιτικά YΛΙΚΑ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΝΤΟΝΑΤΣ. σπιτικά YΛΙΚΑ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΝΤΟΝΑΤΣ σπιτικά YΛΙΚΑ: Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Σκληρό: 800 γρ. (4 κούπες) Νερό (χλιαρό): 125 γρ. (1/2 κούπα) Γάλα (χλιαρό): 190 γρ. (3/4 κούπας) Ζάχαρη: 50 γρ. (1/4 κούπας) Βούτυρο λιωμένο: 50 γρ. (1/4 κούπας)

Διαβάστε περισσότερα

οι σεφ προτεινουν ντινα νικολαου Τι τρώμε σήμερα; Νόστιμες συνταγές για μεγάλους και παιδιά

οι σεφ προτεινουν ντινα νικολαου Τι τρώμε σήμερα; Νόστιμες συνταγές για μεγάλους και παιδιά οι σεφ προτεινουν ντινα νικολαου Τι τρώμε σήμερα; Νόστιμες συνταγές για μεγάλους και παιδιά προλογοσ 5 Απλά και καθημερινά O ι συνταγές του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας είναι απλές και καθημερινές,

Διαβάστε περισσότερα

Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της

Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής, τόσο στην πρόληψη όσο και στην έκβαση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα Χώρα Φαγητό

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα Χώρα Φαγητό ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα Χώρα Φαγητό 3 Αλβανία Βιενέζ 4 Βουλγαρία Μουσακάς 5 Γαλλία Κις Λορέν 6 Γερμανία Ρολό Χοιρινό 7 Τηγανίτες από Πατάτες 8 Ιαπωνία Μελιντζάνα Χωριάτικη 9 Κοτόπουλο Τηγανιτό 10 Ινδία Μπριάνι

Διαβάστε περισσότερα

Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι

Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι Μια πολύ τέλεια, ελαφριά και υγιεινή συνταγή! Ιδανική για τους ζεστούς μήνες. Τέλεια για γρήγορο γεύμα. Μπορείς να την κάνεις με ζυμαρικά που έχουν περισσέψει. Μπορείς επίσης

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή. Γιώργος Γρηγορίου

Μεσογειακή Διατροφή. Γιώργος Γρηγορίου Μεσογειακή Διατροφή Γιώργος Γρηγορίου Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών

Διαβάστε περισσότερα