ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

2 Α. Εισαγωγή Η χρηµατοοικονοµική λογιστική τηρείται µε σκοπό την ενηµέρωση της διοίκησης της επιχείρησης όσο και των τρίτων ενδιαφεροµένων. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να αντλήσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από τις χρηµατοοικονοµικές καταστάσεις, οι οποίες αποτελούν το τελικό προϊόν της χρηµατοοικονοµικής λογιστικής και δηµοσιεύονται, ώστε το ευρύ κοινό να έχει άµεση πρόσβαση. Οι κυριότερες χρηµατοοικονοµικές καταστάσεις είναι οι παρακάτω: 1. Ισολογισµός 2. Κατάσταση Αποτελεσµάτων Χρήσεως 3. Πίνακας ιάθεσης των Αποτελεσµάτων 4. Προσάρτηµα 5. Κατάσταση Ταµειακών Ροών (Πηγών και Χρήσεων)

3 Β. Ο Ισολογισµός Η λογιστική ισότητα βασίζεται στο ότι σε κάθε οικονοµική µονάδα τα µέσα δράσης πρέπει να ισούνται µε τις πηγές προέλευσης τους. Μέσα ράσης = Πηγές Προέλευσης Μέσων ράσης Την παραπάνω εξίσωση µπορούµε, µετονοµάζοντας τα µέρη της να την παρουσιάσουµε όπως παρακάτω: Τα µέσα δράσης, επειδή µε αυτά η επιχείρηση δρα (ενεργεί) στην αγορά της, τα ονοµάσουµε ενεργητικό. Τον ξένο δανεισµό, επειδή πρέπει να επιστραφεί στους δανειστές πριν την λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης, τον ονοµάσουµε υποχρεώσεις.

4 Ο Ισολογισµός (συνέχεια) Την υποχρέωση προς τους φορείς, επειδή θα επιστραφεί στους δικαιούχους συνήθως κατά την λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης, την ονοµάζουµε καθαρή θέση. Ενεργητικό = Παθητικό + Καθαρή Θέση ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ Το ενεργητικό περιέχει τα µέσα δράσης της επιχείρησης (περιουσία). Τα στοιχεία του ενεργητικού για να ενταχθούν σε αυτό πρέπει: 1. Να ανήκουν κατά κυριότητα στη λογιστική µονάδα. 2. Να έχουν περιέλθει στην κυριότητα της λογιστικής µονάδας µετά από λογιστικό γεγονός καισυνεπώς να έχουν αντικειµενικά προσδιορισµένη τιµή που να αποδεικνύεται µε παραστατικά. 3. Nα είναι δυνατόν να διατίθεται ή να χρησιµοποιείται για την επίτευξη των αντικειµενικών σκοπών της λογιστικής µονάδας.

5 Ο Ισολογισµός (συνέχεια) ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ Οι υποχρεώσεις περιλαµβάνουν τις υποχρεώσεις προς τρίτους (τράπεζες, προµηθευτές κ.α.). Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα στοιχεία του παθητικού για να ενταχθούν σε αυτό είναι οι ακόλουθες : 1. Θα πρέπει ν αφορούν τη λογιστική µονάδα και όχι τους φορείς της. 2. Θα πρέπει να έχουν δηµιουργηθεί ως συνέπεια λογιστικού γεγονότος για να έχουν συγκεκριµένο χρηµατικό ύψος. 3. Να προβλέπεται η ικανοποίηση τους στο µέλλον µε χρήµα ή άλλο ισοδύναµο µέσο. 4. Να είναι δυνατό να αποδοθεί σε χρηµατικές µονάδες

6 Ο Ισολογισµός (συνέχεια) ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ Η καθαρή θέση (ίδια κεφάλαια) περιέχει ποσά, τα οποία ανήκουν στους φορείς της επιχείρησης, είτε αυτά εισφέρθηκαν άµεσα από αυτούς κατά την ίδρυση ή σε αύξηση κεφαλαίου της επιχείρησης, είτε αυτά προέρχονται από κέρδη της επιχείρησης. Ισολογισµός είναι η λογιστική κατάσταση που εµφανίζει συνοπτικά σε χρηµατικές µονάδες σε συγκεκριµένη χρονική στιγµή και µε βάση τις γενικά παραδεκτές λογιστικές αρχές, τα µέσα δράσης της επιχείρησης και τις πηγές προέλευσής τους. Τρία διαφορετικά είδη ισολογισµών: Το πρώτο είδος, ο θετικός ισολογισµός, αφορά ισολογισµούς των οποίων η καθαρή θέση είναι θετική. O ουδέτερος ισολογισµός αφορά ισολογισµούς των οποίων η καθαρή θέση ισούται µε το µηδέν, δηλαδή οι υποχρεώσεις είναι ίσες µε το ενεργητικό. Ο αρνητικός ισολογισµός αφορά την περίπτωση κατά την οποία η καθαρή θέση είναι αρνητική, δηλ. οι υποχρεώσεις είναι µεγαλύτερες του ενεργητικού.

7 Ο Ισολογισµός (συνέχεια) ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ Το πάγιο ενεργητικό περιέχει στοιχεία τα οποία δεν προτίθεται η επιχείρηση να ρευστοποιήσει σε χρόνο τουλάχιστον λιγότερο από έτος. Το κυκλοφορούν ενεργητικό περιέχει στοιχεία τα οποία προτίθεται η επιχείρηση να ρευστοποιήσει µέσα στον επόµενο ένα χρόνο.

8 Ο Ισολογισµός (συνέχεια) Η ταξινόµηση η οποία προτείνεται για την παρουσίαση του ενεργητικού είναι η ακόλουθη : Α) Οφειλόµενο κεφάλαιο Β) Έξοδα εγκατάστασης Γ) Πάγιο ενεργητικό Ι. Ασώµατες ακινητοποιήσεις ΙΙ. Ενσώµατες ακινητοποιήσεις ΙΙΙ. Συµµετοχές και άλλες µακροπρόθεσµες χρηµατοοικονοµικές απαιτήσεις. ) Κυκλοφορούν ενεργητικό Ι. Αποθέµατα ΙΙ. Απαιτήσεις ΙΙΙ. Χρεόγραφα IV. ιαθέσιµα Ε) Μεταβατικοί λογαριασµοί ενεργητικού

9 Ο Ισολογισµός (συνέχεια) ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ (Ι ΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ) Η ταξινόµηση την οποία προτείνεται για την παρουσίαση των ιδίων κεφαλαίων είναι η ακόλουθη: Α) Ίδια κεφάλαια Ι. Κεφάλαιο ΙΙ. ιαφορά από έκδοση µετοχών υπέρ το άρτιο ΙΙΙ. ιαφορές αναπροσαρµογής Επιχορηγήσεις επενδύσεων IV. Αποθεµατικά κεφάλαια V. Αποτελέσµατα εις νέον VI. Ποσά για αύξηση κεφαλαίου Β) Προβλέψεις για κινδύνους και έξοδα

10 Ο Ισολογισµός (συνέχεια) ΠΑΘΗΤΙΚΟ Η ταξινόµηση η οποία προτείνεται για την παρουσίαση των ιδίων κεφαλαίων είναι η ακόλουθη: Γ) Υποχρεώσεις Ι. Μακροπρόθεσµες υποχρεώσεις ΙΙ. Βραχυπρόθεσµες υποχρεώσεις ) Μεταβατικοί λογαριασµοί ενεργητικού Οι µακροπρόθεσµες υποχρεώσεις είναι οι υποχρεώσεις που πρέπει να πληρώσει η οικονοµική µονάδα µετά από ένα έτος, ενώ οι βραχυπρόθεσµες υποχρεώσεις είναι οι υποχρεώσεις οι οποίες λήγουν σε λιγότερο από ένα έτος.

11 Γ. Η Κατάσταση Αποτελεσµάτων Χρήσεως, Πίνακας ιάθεσης των Κερδών και Προσάρτηµα Γ1. Το Λογιστικό Αποτέλεσµα Η δυνατότητα της λογιστικής µονάδας να δηµιουργεί πλούτο για τους φορείς της µετριέται µε το λογιστικό αποτέλεσµα. Ο τρόπος υπολογισµού του είναι ο ακόλουθος : Λειτουργικά έσοδα Μείον λειτουργικά έξοδα = Λειτουργικό αποτέλεσµα (εκµεταλλεύσεως) Πλέον µη λειτουργικά έσοδα Πλέον µη λειτουργικά (έκτακτα) κέρδη Μείον µη λειτουργικά έξοδα Μείον µη λειτουργικές (έκτακτες) ζηµιές = Αποτέλεσµα χρήσεως

12 Το Λογιστικό Αποτέλεσµα (συνέχεια) Θα πρέπει να τονισθεί ότι το λογιστικό αποτέλεσµα δεν είναι το πραγµατικό οικονοµικό αποτέλεσµα διότι: A) Η ζωή της λογιστικής µονάδας δεν τελειώνει στο τέλος της λογιστικής χρήσης, άρα πρόκειται για σχετικό µέγεθος. Β) Το αποτέλεσµα βασίζεται στη αρχή του ιστορικού κόστους Γ) Το αποτέλεσµα δεν λαµβάνει υπόψη του κάποια έσοδα και έξοδα, τα οποία ενδιαφέρουν την λογιστική µονάδα, όπως οι τόκοι των ιδίων κεφαλαίων, η αµοιβή των φορέων της επιχείρησης και το τεκµαρτό ενοίκιο ιδιόκτητων ακινήτων.

13 Γ1.1. Προσδιοριστικοί Παράγοντες του Αποτελέσµατος Για να δηµιουργηθεί αποτέλεσµα θα πρέπει να υπάρξουν λογιστικά γεγονότα των ακόλουθων κατηγοριών : Α) Λογιστικά γεγονότα που προκαλούν έξοδα. Β) Λογιστικά γεγονότα που προκαλούν έσοδα. Γ) Λογιστικά γεγονότα που προκαλούν µη λειτουργικές ζηµιές. ) Λογιστικά γεγονότα που προκαλούν µη λειτουργικά κέρδη.

14 Προσδιοριστικοί Παράγοντες του Αποτελέσµατος (συνέχεια) ΕΞΟ Ο (µείωση Κ.Θ.) Τα έξοδα µπορούν να διακριθούν : Α) Ανάλογα µε την προέλευση: Λειτουργικά είναι τα έξοδα που προέρχονται από τις κύριες και τις δευτερεύουσες δραστηριότητες της επιχείρησης. Μη Λειτουργικά είναι τα έξοδα που προέρχονται από τις τρίτες άσχετες δραστηριότητες. Β) Ανάλογα µε την περιοδικότητα: Τακτικά έξοδα είναι αυτά που δηµιουργούνται ανά τακτά χρονικά διαστήµατα. Έκτακτα έξοδα είναι αυτά που δηµιουργούνται εξαιτίας συγκεκριµένου έκτακτου γεγονότος.

15 Προσδιοριστικοί Παράγοντες του Αποτελέσµατος (συνέχεια) ΕΞΟ Ο (συνέχεια) Γ) Ανάλογα µε την λογιστική παρακολούθηση: Πραγµατοποιηµένα έξοδα είναι αυτά που προέρχονται από συγκεκριµένο λογιστικό γεγονός. Υπολογιστικά (τεκµαρτά) είναι αυτά που δεν προέρχονται από συγκεκριµένο λογιστικό γεγονός. ) Ανάλογα µε τη λειτουργία από την οποία προέρχονται: Έξοδα παραγωγής. Έξοδα διοίκησης. Έξοδα διάθεσης. Έξοδα χρηµατοδότησης της επιχείρησης. Έξοδα ερευνών & ανάπτυξης. Ε) Ανάλογα µε το χρόνο πραγµατοποιήσεως: εδουλευµένα είναι τα έξοδα που προέρχονται από υπηρεσίες, οι οποίες έχουν ήδη παραληφθεί από την επιχείρηση. Μη δεδουλευµένα είναι τα έξοδα που προέρχονται από υπηρεσίες, οι οποίες δεν έχουν πλήρως παραληφθεί.

16 Προσδιοριστικοί Παράγοντες του Αποτελέσµατος (συνέχεια) ΕΣΟ Ο (αύξηση Κ.Θ.) Τα έσοδα µπορούν να διακριθούν : Α) Ανάλογα µε την προέλευση: Λειτουργικά είναι τα έσοδα που προέρχονται από τις κύριες και τις δευτερεύουσες δραστηριότητες της επιχείρησης. Μη Λειτουργικά είναι τα έσοδα που προέρχονται από τις τρίτες άσχετες δραστηριότητες. Β) Ανάλογα µε την περιοδικότητα: Τακτικά έσοδα είναι τα έσοδα που δηµιουργούνται ανά τακτά χρονικά διαστήµατα. Έκτακτα είναι αυτά που δηµιουργούνται εξαιτίας συγκεκριµένου έκτακτου γεγονότος. Γ) Ανάλογα µε την λογιστική παρακολούθηση: Πραγµατοποιηµένα που προέρχονται από συγκεκριµένο λογιστικό γεγονός. Υπολογιστικά που δεν προέρχονται από συγκεκριµένο λογιστικό γεγονός.

17 Προσδιοριστικοί Παράγοντες του Αποτελέσµατος (συνέχεια) ΕΣΟ Ο (συνέχεια) ) Ανάλογα µε το χρόνο πραγµατοποιήσεως: εδουλευµένα έσοδα είναι τα έσοδα που προέρχονται από προϊόντα ή υπηρεσίες, οι οποίες έχουν ήδη παραδοθεί από την επιχείρηση. Μη δεδουλευµένα είναι τα έσοδα που προέρχονται από υπηρεσίες, οι οποίες δεν έχουν πλήρως παραδοθεί. ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ (ΕΚΤΑΚΤΗ) ΖΗΜΙΑ & ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΡ ΟΣ Μη λειτουργική ζηµιά είναι κάθε µείωση της καθαρής θέσης, που δεν συνδέεται µε την κάλυψη των αναγκών της λογιστικής µονάδας, όπως η καταστροφή του κτιρίου της επιχείρησης εξαιτίας σεισµικής δόνησης. Ο ορισµός του µη λειτουργικού κέρδους είναι κάθε αύξηση της καθαρής θέσης, που δεν συνδέεται µε την δραστηριότητα της λογιστικής µονάδας, όπως η δηµιουργία κέρδους από λαχεία κ.α.

18 Γ2. Κατάσταση Αποτελεσµάτων Χρήσεως Η κατάσταση αποτελεσµάτων χρήσεως είναι η λογιστική κατάσταση, στην οποία συσχετίζονται περιληπτικά, µε βάση τις γενικά παραδεκτές λογιστικές αρχές, οι προσδιοριστικοί παράγοντες του αποτελέσµατος µιας περιόδου, µε σκοπό την πληροφόρηση των τρίτων ενδιαφεροµένων. Γ3. Πίνακας ιάθεσης των Αποτελεσµάτων Η νοµοθεσία επιβάλλει ένα µέρος των κερδών χρήσεως να κρατείται από την επιχείρηση µε την µορφή αποθεµατικών κεφαλαίων, ένα άλλο µέρος να δίδεται στους µετόχους µε την µορφή µερίσµατος, ένα άλλο µέρος δίδεται στο διοικητικό συµβούλιο, ως αµοιβή για τις υπηρεσίες του. Ο πίνακας ιάθεσης των Αποτελεσµάτων απεικονίζει τη διάθεση των κερδών.

19 Γ4. Προσάρτηµα Υπάρχουν όµως πληροφορίες, που αφορούν ποιοτικά στοιχεία, οι οποίες είναι σηµαντικότατες για τον τρίτο ενδιαφερόµενο, όσον αφορά την δυνατότητά του να σχηµατίσει µία πλήρη εικόνα για την χρηµατοοικονοµική κατάσταση της λογιστικής µονάδας, όπως για παράδειγµα αλλαγές στον τρόπο αποτίµησης των αποθεµάτων, των χρεογράφων κ.α.. Αυτές οι πληροφορίες εµφανίζονται στο Προσάρτηµα της επιχείρησης.

20 . Η Κατάσταση Ταµειακών Ροών Η Κατάσταση Ταµειακών ροών βασίζεται τόσο στον ισολογισµό όσο και στην κατάσταση αποτελεσµάτων χρήσεως (ΚΑΧ). Η ΚΑΧ, µαζί µε την κατάσταση ταµειακών ροών, συνδέει δύο διαδοχικούς ισολογισµούς και επεξηγεί όλες τις µεταβολές στα ίδια κεφάλαια της επιχειρήσεως (µέσα σε ορισµένη χρονική περίοδο). Η ΚΑΧ, µαζί µε την κατάσταση ταµειακών ροών, καλύπτει την λογιστική χρήση στην οποία αναφέρεται ο ισολογισµός και δείχνει πώς τα κέρδη της επιχείρησης επηρεάζουν τη χρηµατοοικονοµική της κατάσταση. Η κατάσταση ταµειακών ροών συνδέεται µε τη ρευστότητα της επιχειρήσεως και ταυτόχρονα παρέχει πληροφορίες για τις συναλλακτικές, επενδυτικές και χρηµατοοικονοµικές δραστηριότητές της κατά την ίδια περίοδο. Η ΚΑΧ δεν µπορεί ως εκ της φύσεώς της να δώσει πληροφορίες για τις µεταβολές κάθε στοιχείου µεταξύ δύο διαδοχικών ισολογισµών, εκτός εάν αυτό γίνεται µε τη µορφή υποσηµειώσεων.

21 1. Η µορφή και το περιεχόµενο των ταµειακών ροών Τα διάφορα στοιχεία κατατάσσονται κατά τέτοιο τρόπο, που να εµφανίζουν καθαρά τις διάφορες ροές κεφαλαίων από τις συναλλαγές της επιχείρησης σε δεδοµένη χρονική στιγµή. Η διαφορά της ΚΑΧ και της καταστάσεως ταµειακών ροών είναι ότι η πρώτη περιλαµβάνει µόνο συναλλαγές, που δηµιουργούν έσοδα και έξοδα, ενώ η δεύτερη περιλαµβάνει και συναλλαγές που επιφέρουν µεταβολές στα µέσα δράσης και τις υποχρεώσεις της επιχείρησης. Οι καταστάσεις ταµειακών ροών µπορούν να χρησιµοποιηθούν για να εκτιµηθεί η ικανότητα της επιχείρησης να ανταποκριθεί στις εξοφλήσεις χρεών, πληρωµές µερισµάτων κτλ.

22 Ε. Ενοποιηµένες Λογιστικές Καταστάσεις Οι όµιλοι εταιρειών, αν και έχουν διαφορετική νοµική προσωπικότητα, ενεργούν και ως σύνολο, επειδή κάποια από αυτές ελέγχει άµεσα ή έµµεσα την πλειοψηφία των µετοχών της άλλης. Παράδειγµα: Η εταιρία A κατέχει το 60% των µετοχών της εταιρίας B και το 20% των µετοχών της Γ. Η Β κατέχει το 40% των µετοχών της εταιρίας Γ. Οπότε η Α ελέγχει άµεσα την πλειοψηφία των µετοχών της Β και έµµεσα την πλειοψηφία των µετοχών της Γ. Κατά συνέπεια η εταιρία Α µπορεί να ρυθµίσει την συµπεριφορά των εταιρειών Β και Γ, ώστε να ανταποκρίνονται στα δικά της συµφέροντα. Οι δραστηριότητες των εταιρειών Α, Β και Γ ενδείκνυται να παρουσιάζονται ως µια αυτοτελή οντότητα. Αυτό επιτυγχάνεται µε την κατάρτιση των ενοποιηµένων λογιστικών καταστάσεων.

23 Ε1. Μητρικές Θυγατρικές Επιχειρήσεις Σχέση µητρικής προς θυγατρική επιχείρηση υπάρχει, όταν µια επιχείρηση (µητρική): Έχει την πλειοψηφία των κεφαλαίων ή των δικαιωµάτων ψήφου µιας άλλης (θυγατρικής) επιχείρησης. Ελέγχει την πλειοψηφία των δικαιωµάτων ψήφου µιας άλλης (θυγατρικής) επιχείρησης, ύστερα από συµφωνία µε άλλους µετόχους ή εταίρους της επιχείρησης αυτής (θυγατρικής). Συµµετέχει στο κεφάλαιο µιας άλλης επιχείρησης και έχει το δικαίωµα, να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των µελών των οργάνων διοίκησης της επιχείρησης αυτής (θυγατρικής). Ασκεί δεσπόζουσα επιρροή σε µία άλλη επιχείρηση (θυγατρική). Η µητρική διαθέτει άµεσα ή έµµεσα τουλάχιστον το 20% του κεφαλαίου ή των δικαιωµάτων ψήφου της θυγατρικής και ταυτόχρονα, ασκεί επιρροή στη διοίκηση ή λειτουργία της τελευταίας.

24 Ε2. Μορφή και Περιεχόµενο των Ενοποιηµένων Λογιστικών Καταστάσεων Οι ενοποιηµένες λογιστικές καταστάσεις αποτελούνται από: 1. τον ενοποιηµένο ισολογισµό, 2. τα ενοποιηµένα αποτελέσµατα χρήσης, 3. το προσάρτηµα. Οι πιο πάνω λογιστικές καταστάσεις πρέπει να εµφανίζουν την πραγµατική εικόνα της περιουσιακής διάρθρωσης, της χρηµατοοικονοµικής θέσης, καθώς και των αποτελεσµάτων χρήσης του συνόλου των επιχειρήσεων που περιλαµβάνονται στην ενοποίηση, ως να πρόκειται για µία µόνο επιχείρηση.

25 1. Ενοποίηση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού Τα στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού των επιχειρήσεων που περιλαµβάνονται στην ενοποίηση ενσωµατώνονται ακέραια στον ενοποιηµένο ισολογισµό (ολική ενοποίηση). Οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις µεταξύ των επιχειρήσεων που περιλαµβάνονται στην ενοποίηση απαλείφονται από τους λογαριασµούς των ενοποιηµένων ισολογισµών. Η ολική απαλοιφή Μερική απάλειψη των ενδοεταιρικών απαιτήσεων και υποχρεώσεων Πρόβληµα στις απαιτήσεις και υποχρεώσεις από µερίσµατα που µια θυγατρική εταιρία του οµίλου διανέµει στη µητρική εταιρία. Στον ενοποιηµένο ισολογισµό τα µερίσµατα αυτά θα απεικονιστούν ως αδιανέµητα κέρδη, τα οποία όµως ανήκουν στο σύνολό τους στη µητρική εταιρία.

26 2. Ενοποίηση των εσόδων και εξόδων Τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων, ενσωµατώνονται ακέραια στον ενοποιηµένο λογαριασµό αποτελεσµάτων χρήσης. Τα έσοδα και τα έξοδα, καθώς και τυχόν κέρδη ή ζηµιές από συναλλαγές µεταξύ των επιχειρήσεων που περιλαµβάνονται στην ενοποίηση απαλείφονται από τους λογαριασµούς των ενοποιηµένων αποτελεσµάτων χρήσης. Οι παραπάνω απαλοιφές γίνονται µε βάση το ποσοστό συµµετοχής της µητρικής στο κεφάλαιο κάθε µίας θυγατρικής. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσµατα από συναλλαγές, µεταξύ των επιχειρήσεων του οµίλου, οι οποίες δεν ακολουθούνται από συναλλαγές εκτός οµίλου.

27 3. Ενοποίηση των επενδύσεων της µητρικής στις θυγατρικές Οι λογιστικές αξίες των µετοχών συµψηφίζονται µε το ποσό των ιδίων κεφαλαίων των επιχειρήσεων αυτών, το οποίο αναλογεί στις µετοχές αυτές ή τα µερίδια. Οι συµψηφισµοί γίνονται µε βάση τις λογιστικές αξίες κατά την ηµεροµηνία που οι αναφερόµενες επιχειρήσεις περιλαµβάνονται για πρώτη φορά στην ενοποίηση Το ίδιο συµβαίνει στην περίπτωση απόκτησης νέων µετοχών ή µεριδίων σε επιχειρήσεις που περιλαµβάνονται στην ενοποίηση. Το σύνολο των θετικών και αρνητικών διαφορών, εµφανίζεται στον ενοποιηµένο ισολογισµό µε τίτλο " ιαφορές Ενοποίησης». Εάν είναι χρεωστικό, εµφανίζεται στην κατηγορία "λοιπές ασώµατες ακινητοποιήσεις» του ενοποιηµένου ισολογισµού και αποσβένεται είτε εφάπαξ, είτε τµηµατικά και ισόποσα, σε περισσότερες από µία χρήσεις. Εάν είναι πιστωτικό, εµφανίζεται στην κατηγορία "Ίδια Κεφάλαια» του ενοποιηµένου ισολογισµού.

28 4. Ενοποίηση ιδίων µετοχών Όσα εκτέθηκαν πιο πάνω δεν εφαρµόζονται για τις µετοχές ή τα µερίδια στο κεφάλαιο της µητρικής επιχείρησης, που κατέχονται είτε από την ίδια, είτε από άλλη επιχείρηση, που περιλαµβάνεται στην ενοποίηση. Αυτές οι µετοχές ή τα µερίδια εµφανίζονται στον ενοποιηµένο ισολογισµό ως «ίδιες µετοχές» ή «ίδια µερίδια» στην κατηγορία «χρεόγραφα». 5. ικαιώµατα µειοψηφίας στα ίδια κεφάλαια Τα ποσά ιδίων κεφαλαίων, που αναλογούν στις µετοχές ή τα µερίδια στο κεφάλαιο των ενοποιούµενων θυγατρικών επιχειρήσεων, τα οποία κατέχονται από πρόσωπα ξένα, εµφανίζονται στον ενοποιηµένο ισολογισµό µε τον τίτλο «ικαιώµατα Μειοψηφίας» στην κατηγορία «Ίδια Κεφάλαια». 6. ικαιώµατα µειοψηφίας στα κέρδη χρήσης Τα κέρδη ή οι ζηµίες οι οποίες αναλογούν στις µετοχές ή στα µερίδια στο κεφάλαιο των ενοποιούµενων θυγατρικών επιχειρήσεων, που κατέχουν πρόσωπα ξένα προς τις επιχειρήσεις οι οποίες περιλαµβάνονται στην ενοποίηση, εµφανίζονται στο τέλος του ενοποιηµένου λογαριασµού αποτελεσµάτων χρήσης, µε τίτλο «αναλογία µετοχών ή µεριδίων µειοψηφίας».

29 Ζ. Ανάλυση χρηµατοοικονοµικών δεικτών Ζ1. Γενικά Στην ανάλυση των λογιστικών στοιχείων χρησιµοποιούνται συχνά οι λεγόµενοι χρηµατοοικονοµικοί δείκτες. Η χρήση των δεικτών αποτελεί µια δυναµική µέθοδος χρηµατοοικονοµικής ανάλυσης των επιχειρήσεων. Η ανάλυση µε αριθµοδείκτες είναι χρήσιµη στο να αξιολογηθεί η οικονοµική θέση και η αποτελεσµατικότητα, καθώς και η σύγκριση των αποτελεσµάτων τόσο διαχρονικά όσο και µε άλλες επιχειρήσεις. Ο τύπος της ανάλυσης που γίνεται µε βάση τις λογιστικές καταστάσεις είναι δύο ειδών: διεταιρική ανάλυση και διαχρονική ανάλυση

30 Ζ2. είκτες Αποδοτικότητας Μετράται η αποδοτικότητα µίας επιχειρήσεως, δηλαδή η δυναµικότητα των κερδών της και η ικανότητα της διοικήσεως να παράγει κέρδη. Για τη µέτρηση της αποδοτικότητας χρησιµοποιείται το κριτήριο του κέρδους. Το κριτήριο για να αποκτήσει ουσιαστική σηµασία πρέπει να συσχετιστεί µε άλλα µεγέθη που έχουν σχέση µε την επιχείρηση. Μια αύξηση των πωλήσεων και παράλληλη αύξηση των κερδών, για παράδειγµα, έχει οικονοµική σηµασία και είναι επιθυµητή, όχι όµως µια αύξηση των κερδών για λόγο άσχετο µε την λειτουργία της επιχείρησης

31 είκτες Αποδοτικότητας (συνέχεια) 1. Αριθµοδείκτης µικτού περιθωρίου ή µικτού κέρδους Βρίσκεται αν διαιρέσουµε τα µικτά κέρδη της χρήσης µε τις καθαρές πωλήσεις και δείχνει το µικτό κέρδος που επιτυγχάνει µια επιχείρηση από την πώληση προϊόντων αξίας 100. είχνει τη λειτουργική αποτελεσµατικότητα µιας επιχείρησης. Μια επιχείρηση για να θεωρηθεί επιτυχηµένη θα πρέπει να έχει ένα αρκετά υψηλό ποσοστό µικτού κέρδους. Μια επιχείρηση µπορεί να θέσει σκόπιµα ένα χαµηλό περιθώριο κέρδους, προκειµένου να επιτύχει αύξηση του όγκου των πωλήσεων, ή αύξηση των πωλήσεων ενός νέου προϊόντος της, ώστε να διευρύνει τη δυναµική παρουσία της στην αγορά.

32 2. Αριθµοδείκτης καθαρού περιθωρίου ή καθαρού κέρδους είχνει το κέρδος από τις λειτουργικές δραστηριότητες της επιχείρησης. Βρίσκεται, αν διαιρέσουµε τα καθαρά λειτουργικά κέρδη µιας περιόδου µε το σύνολο των καθαρών πωλήσεων της ίδιας περιόδου. Στα καθαρά λειτουργικά κέρδη δεν περιλαµβάνονται τυχόν µη λειτουργικά έσοδα και κέρδη, τα οποία όµως µπορεί να είναι σηµαντικά και να επηρεάζουν το αποτέλεσµα. Για το λόγο αυτό λαµβάνονται τα καθαρά κέρδη της χρήσης, τα οποία προκύπτουν µε την προσθήκη των διαφόρων εσόδων και την αφαίρεση των διαφόρων εξόδων. Όσο µεγαλύτερος, τόσο πιο επικερδής η επιχείρηση. Ορισµένοι λαµβάνουν υπόψη τους τα καθαρά λειτουργικά κέρδη πριν από την αφαίρεση των αποσβέσεων, ώστε οι συγκρίσεις µεταξύ επιχειρήσεων που εφαρµόζουν διαφορετική πολιτική αποσβέσεων.

33 3. Αριθµοδείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων Εκφράζεται από το πηλίκο της διαιρέσεως των καθαρών λειτουργικών κερδών της χρήσης, µε το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της επιχείρησης. Ένας χαµηλός αριθµοδείκτης είναι ενδεικτικός του ότι η επιχείρηση πάσχει σε κάποιο τοµέα της, όπως για παράδειγµα. ανεπαρκής διοίκηση και χαµηλή παραγωγικότητα. Αντίθετα, ένας υψηλός αριθµοδείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων αποτελεί ένδειξη ότι η επιχείρηση ευηµερεί και τούτο ανάλογα µπορεί να οφείλεται στην επιτυχηµένη διοίκησή της, στην εύστοχη χρησιµοποίηση των κεφαλαίων της, κτλ.

34 Ζ3. είκτες Ρευστότητας Οι δείκτες αυτοί ορίζουν τη βραχυχρόνια οικονοµική κατάσταση µίας εταιρίας και την δυνατότητά της να ανταποκριθεί στις βραχυπρόθεσµες υποχρεώσεις της. Αναφέρονται στις σχέσεις των βραχυχρόνιων υποχρεώσεων και των κυκλοφορούντων στοιχείων µιας επιχείρησης, τα οποία εφόσον ρευστοποιηθούν αποτελούν πηγές κάλυψης αυτών των υποχρεώσεων. Η ύπαρξη ρευστότητας σε µια επιχείρηση επιδρά στα κέρδη της, διότι αν η παραγωγική της δυναµικότητα δεν µετατρέπεται εύκολα σε µετρητά, τότε η επιχείρηση µπορεί να µην είναι σε θέση να πληρώσει κάποιες από τις υποχρεώσεις της. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσµα την µείωση της εµπιστοσύνης των συναλλασσοµένων και την επιδείνωση της οικονοµικής της κατάστασης.

35 1. Αριθµοδείκτης Γενικής Ρευστότητας Βρίσκεται αν διαιρέσουµε το κυκλοφορούν ενεργητικό µε τις τρέχουσες (βραχυχρόνιες) υποχρεώσεις. Ο αριθµοδείκτης αυτός δείχνει πόσες φορές καλύπτονται οι βραχυπρόθεσµες υποχρεώσεις της επιχείρησης από το κυκλοφορούν ενεργητικό : ( ιαθέσιµο + Απαιτήσεις + Αποθέµατα). Όσο µεγαλύτερος είναι ο αριθµοδείκτης γενικής ρευστότητας τόσο καλύτερη, από πλευράς ρευστότητας είναι η θέση της επιχείρησης.

36 2. Αριθµοδείκτης Ειδικής Ρευστότητας Βρίσκεται αν διαιρέσουµε το σύνολο των ταχεώς ρευστοποιήσιµων περιουσιακών στοιχείων (διαθέσιµα + απαιτήσεις) µε το σύνολο των βραχυπροθέσµων υποχρεώσεων µιας επιχείρησης. είχνει πόσες φορές καλύπτονται οι βραχυπρόθεσµες υποχρεώσεις µιας επιχείρησης από τα ταχέως ρευστοποιήσιµα περιουσιακά της στοιχεία. Η ύπαρξη επαρκούς ρευστότητας έχει επίδραση στα κέρδη της, διότι, αν τα κυκλοφοριακά της στοιχεία δεν µετατρέπονται εύκολα σε µετρητά ή αν δεν υπάρχουν επαρκή ρευστά διαθέσιµα, τότε δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

37 Ζ4. Αριθµοδείκτες ραστηριότητας Χρησιµοποιούνται για να εξετασθεί ο βαθµός αποτελεσµατικότητας µίας επιχείρησης στη χρήση των περιουσιακών της στοιχείων. Η ερµηνεία των δεικτών δραστηριότητας θα πρέπει να γίνεται µε µεγάλη προσοχή, διότι οι πωλήσεις µιας επιχείρησης αναφέρονται σε τρέχουσες τιµές, ενώ τα περιουσιακά της στοιχεία σε τιµές κτήσεως. Είναι συνυφασµένοι µε το βαθµό ρευστότητας µιας επιχείρησης και έτσι συµπληρώνουν τους αριθµοδείκτες γενικής και ειδικής ρευστότητας.

38 1. Αριθµοδείκτης ταχύτητας είσπραξης απαιτήσεων Βρίσκεται αν διαιρέσουµε την αξία των πιστωτικών πωλήσεων µιας επιχείρησης, µέσα στη χρήση, µε το µέσο όρο των απαιτήσεων της Επειδή, πολλές φορές, δεν υπάρχουν στοιχεία για τις πιστωτικές πωλήσεις, καθώς και στοιχεία που να αναφέρονται στο µέσο όρο των χορηγούµενων πιστώσεων, λαµβάνονται υπόψη οι καθαρές πωλήσεις της χρήσης και το σύνολο των απαιτήσεων. είχνει πόσες φορές, κατά µέσο όρο, εισπράττονται κατά τη διάρκεια της λογιστικής χρήσης οι απαιτήσεις της επιχείρησης. Μέση πραγµατική διάρκεια δέσµευσης των κεφαλαίων= ιαίρεση του συνόλο των ηµερών του έτους (365 ηµέρες) µε τον αριθµοδείκτη ταχύτητας είσπραξης απαιτήσεων. Η µέση διάρκεια παραµονής των απαιτήσεων στην επιχείρηση, αποτελεί το χρονικό διάστηµα που η επιχείρηση περιµένει για να εισπράξει τις απαιτήσεις της.

39 2. Αριθµοδείκτης ταχύτητας εξόφλησης βραχυπρόθεσµων υποχρεώσεων Βρίσκεται αν διαιρέσουµε το σύνολο των αγορών εµπορευµάτων και άλλων προϊόντων που έγιναν µε πίστωση µε το µέσο ύψος των βραχυπροθέσµων υποχρεώσεων µιας επιχείρησης. Αν διαιρέσουµε τον αριθµό των ηµερών του έτους µε τον αριθµοδείκτη ταχύτητας βραχυπροθέσµων υποχρεώσεων, τότε έχουµε το χρονικό διάστηµα που οι υποχρεώσεις της επιχείρησης παραµένουν απλήρωτες. Αν η ταχύτητα είσπραξης των απαιτήσεων είναι µεγαλύτερη από την ταχύτητα βραχυπροθέσµων υποχρεώσεων, τότε οι υποχρεώσεις της επιχείρησης εξοφλούνται µε βραδύτερο ρυθµό από ότι εισπράττονται οι απαιτήσεις της.

40 3. Αριθµοδείκτης ταχύτητας κυκλοφορίας αποθεµάτων Βρίσκεται αν διαιρέσουµε το κόστος των πωληθέντων προϊόντων µιας επιχείρησης µε το µέσο απόθεµα των προϊόντων της. Αν δεν είναι γνωστό το κόστος των πωληθέντων, η αξία των πωλήσεων, τότε χρησιµοποιείται η αξία των πωλήσεων που πραγµατοποιήθηκαν µέσα σε µια χρονική περίοδο. Ως µέσο απόθεµα προϊόντων λαµβάνεται το µέσο µηνιαίο απόθεµα σε τιµές πώλησης. Στην περίπτωση που ένας τέτοιος υπολογισµός είναι δύσκολος, τότε λαµβάνεται ο µέσος όρος των αποθεµάτων αρχής και τέλους χρήσης. είχνει πόσες φορές ανανεώθηκαν τα αποθέµατα µιας επιχείρησης, σε σχέση µε τις πωλήσεις της µέσα στη χρήση. Αν διαιρέσουµε τον αριθµό των ηµερών του έτους µε τον αριθµοδείκτη ταχύτητας κυκλοφορίας αποθεµάτων, τότε θα έχουµε σε αριθµό ηµερών το χρόνο που παρέµειναν τα αποθέµατα στην επιχείρηση µέχρις ότου πωληθούν.

41 Η. είκτες ανειακής Επιβάρυνσης Εξετάζεται η σχέση ιδίων και ξένων κεφαλαίων σε µια επιχείρηση για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ή όχι υπερδανεισµός. Τα ίδια κεφαλαία δεν έχουν ορισµένο χρόνο επιστροφής ούτε εξασφαλισµένη απόδοση, δεδοµένου ότι η διανοµή ή όχι µερίσµατος εξαρτάται, εκτός από την κερδοφορία της επιχείρησης, από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των µετόχων. Αντίθετα, τα δανειακά κεφάλαια πρέπει να εξοφληθούν προσαυξηµένα µε τους τόκους τους σε τακτά χρονικά διαστήµατα. Όσο µεγαλύτερη είναι η αναλογία των ξένων κεφαλαίων στο σύνολο των κεφαλαίων, τόσο περισσότερο χρεωµένη είναι και τόσο µεγαλύτερες είναι επιβαρύνσεις και υποχρεώσεις της για την εξόφληση τους.

42 1. είκτες Ξένων προς Ίδια Κεφάλαια Μετρά σε µια επιχείρηση τη διάρθρωση των κεφαλαίων της και τη δανειακή της επιβάρυνση µε το να δείχνει το ποσό των περιουσιακών στοιχείων το οποίο χρηµατοδοτείται από τους πιστωτές, σε σχέση µε τα κεφάλαια που παρέχουν οι µέτοχοι. Όσο µεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθµοδείκτης τόσο η εταιρία στηρίζεται, για τη χρηµατοδότηση των περιουσιακών της στοιχείων, στα ξένα κεφάλαια και τόσο λιγότερο στα δικά της κεφάλαια.

43 2. είκτες Κάλυψης Τόκων Βρίσκεται αν διαιρέσουµε τα καθαρά κέρδη χρήσης, πριν από την αφαίρεση των φόρων και των τόκων, µε το ύψος των καταβαλλοµένων τόκων. Μετρά το βαθµό προστασίας που απολαµβάνουν οι πιστωτές της επιχείρησης από τον κίνδυνο ενδεχόµενης µη καταβολής των τόκων των ξένων κεφαλαίων. Όσο µεγαλύτερος είναι τόσο µεγαλύτερη είναι η ικανότητα της επιχείρησης να πληρώνει τους τόκους της και τόσο µικρότερος ο κίνδυνος αθέτησης στην εξόφληση των υποχρεώσεών της. Ο εξεταζόµενος αριθµοδείκτης, σε συνδυασµό µε τον αριθµοδείκτη δανειακών κεφαλαίων, δείχνει τον βαθµό και την αποτελεσµατική χρησιµοποίηση των ξένων κεφαλαίων από την επιχείρηση.

44 Θ. είκτες Αποτίµησης Συσχετίζουν τα οικονοµικά στοιχεία, όπως είναι τα κέρδη, µε τα χρηµατιστηριακά στοιχεία, όπως χρηµατιστηριακή τιµή ή µέρισµα. Οι τιµές των µετοχών των εισηγµένων εταιριών λαµβάνουν τις εξής µορφές: Τιµή Ανοίγµατος, είναι η πρώτη τιµή που αναγράφεται στη διάρκεια της χρηµατιστηριακή πράξης Ανώτερη τιµή, είναι η ανώτερη τιµή που αναφέρεται κατά τη διάρκεια της χρηµατιστηριακή πράξης. Κατώτερη τιµή, είναι η κατώτερη τιµή που καταγράφεται στη διάρκεια της χρηµατιστηριακή πράξης. Τιµή Κλεισίµατος, είναι η τελευταία τιµή που καταγράφεται στη διάρκεια της χρηµατιστηριακή πράξης, ή ο µέσος όρος τιµών της τελευταίας περιόδου µιας χρηµατιστηριακής συνεδρίασης. Είναι η τιµή που στηρίζουν και στις αναλύσεις τους οι περισσότεροι τεχνικοί αναλυτές.

45 1. είκτης Τιµή Προς Κέρδη ανά µετοχή Είναι ο λόγος τιµή προς κέρδη ανά µετοχή, γνωστός ως Ρ/Ε, ο οποίος ορίζεται ως το πηλίκο της χρηµατιστηριακής τιµής προς τα καθαρά κέρδη. Σε µια επενδυτική απόφαση ο Ρ/Ε πρέπει να είναι υψηλός ή χαµηλός; Ένας λόγος Ρ/Ε ίσος µε 5 σηµαίνει ότι ο επενδυτής θα πάρει τα λεφτά του σε 5 χρόνια και σαφώς ένας τέτοιος λόγος είναι προτιµότερος από ένα λόγο Ρ/Ε 10 σύµφωνα µε τον οποίο ο επενδυτής θα πάρει τα λεφτά του πίσω σε 10 χρόνια. Επιχειρήσεις µπορεί να έχουν υψηλούς λόγους Ρ/Ε χωρίς αυτό να είναι αρνητικό για αυτές. Οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας έχουν διεθνώς υψηλούς λόγους Ρ/Ε, επειδή ενσωµατώνουν πολλές προοπτικές ανάπτυξης και συνεπώς αύξησης των κερδών τους.

46 Ι. Είναι οι λογιστικές καταστάσεις πηγή ουσιαστικής πληροφόρησης; Είναι αλήθεια ότι οι λογιστικές καταστάσεις και η ανάλυση που βασίζεται σε αυτές, πρέπει να αντιµετωπίζεται µε σκεπτικισµό, διότι τα προβλήµατα µίας τέτοιας ανάλυσης δεν είναι λίγα, µε συνέπεια την εξαγωγή πολλές φορές λανθασµένων συµπερασµάτων.

47 1. ηµιουργική ή Επινοητική Λογιστική Οι εταιρίες στις λογιστικές καταστάσεις χρησιµοποιούν τη λεγόµενη επινοητική λογιστική. Επινοήσεις: Λογιστικά κέρδη για µία ηµέρα, αλλαγή µεθόδου αποτίµησης αποθεµάτων, µεγάλα ανόργανα έσοδα κτλ., µε σκοπό την κατά το δυνατόν καλύτερη παρουσίαση της επιχείρησης στους ήδη υπάρχοντες αλλά και πιθανούς µελλοντικούς µετόχους και δανειστές τους. Ένας αναλυτής λοιπόν πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τα πιο πάνω στοιχεία πριν εξάγει συµπεράσµατα για τη κατάσταση της εταιρίας που εξετάζει. Όση «επινοητική λογιστική» και να χρησιµοποιήσει το οικονοµικό επιτελείο µίας εταιρίας, µπορεί ως κάποιο βαθµό να παραµορφώσει την πραγµατική εικόνα, αλλά πολύ δύσκολα την αλλοιώνει πλήρως.

48 2. Συγκρισιµότητα στοιχείων Οι εξεταζόµενες εταιρίες να ανήκουν στον ίδιο κλάδο ή βιοµηχανία, εφόσον το είδος της εξεταζόµενης επιχείρησης, παίζει σηµαντικό ρόλο στην εξαγωγή συµπερασµάτων. Η ανάλυση είναι στατική και δεν λαµβάνει υπόψη τη δυναµική εξέλιξη των εταιριών. Είναι δηλαδή δυνατόν, δύο εταιρίες παρότι µπορεί να έχουν ίδιο µέγεθος και να ανήκουν στον ίδιο κλάδο, να βρίσκονται σε διαφορετικό σηµείο εξέλιξης. Θα ήταν λάθος λοιπόν να πούµε ότι η µία εταιρία έχει καλύτερη ρευστότητα από την άλλη και συνεπώς είναι καλύτερη ευκαιρία επένδυσης εφόσον βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης.

49 3. Αναλογικότητα δεικτών Το ζητούµενο στην ανάλυση των χρηµατοοικονοµικών καταστάσεων είναι ο προσδιορισµός και η πρόβλεψη των κερδών. Στην ανάλυση των χρηµατοοικονοµικών δεικτών, υποθέτουµε ότι ισχύει µία αναλογικότητα µεταξύ των κερδών και συνεπώς της αξίας της επιχείρησης και των χρηµατοοικονοµικών δεικτών. Ας πάρουµε για παράδειγµα τον δείκτη κερδών (Ε) προς ίδια κεφάλαια. Η υπόθεση της αναλογικότητας είναι: E= p * Ίδια Κεφάλαια όπου p είναι ο συντελεστής αναλογικότητας. Η αναλογικότητα αυτή δεν ισχύει στην περίπτωση της ύπαρξης ενός σταθερού όρου στην πιο πάνω σχέση ή στην περίπτωση µη γραµµικής σχέσης. Για αυτόν τον λόγο, πριν κάνουµε χρήση αριθµοδεικτών, θα πρέπει να ελέγξουµε την γραµµική σχέση που υποθέτουµε ότι έχουν τα κέρδη µε τις µεταβλητές που συναρτούµε κάθε φορά.

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση 1 Χρηματοοικονομική ανάλυση Χρηματοοικονομική Ανάλυση είναι η ανάλυση που σκοπός της είναι: ο προσδιορισμός των δυνατών

Διαβάστε περισσότερα

1.ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

1.ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ 1.ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ 1.1.ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ 1.1.1.Αποτελέσµατα Χρήσεων 2002-2004 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ 2002-2004 (ΣΕ 000 )* 2002 2003 2004 Κύκλος εργασιών -Βιοµηχανική

Διαβάστε περισσότερα

και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ Ισολογισμός. 1 Τι είναι ο Ισολογισμός Ισολογισμός είναι η λογιστική χρηματοοικονομική κατάσταση που παρουσιάζει συνοπτικά αλλά με σαφήνεια την περιουσιακή κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ KARAMOLEGOS BAKERY ROMANIA S.A. Ε ΡΑ:ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Για την χρήση από 1 Ιανουαρίου έως 31 εκεµβρίου 2007 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΙΕΘΝΗ ΠΡΟΤΥΠΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (.Π.Χ.Π.)

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική ανάλυση των ΜΜΕ

Χρηματοοικονομική ανάλυση των ΜΜΕ Χρηματοοικονομική ανάλυση των ΜΜΕ Ανάλυση λογιστικών καταστάσεων Ένας από τους σκοπούς της χρηματοοικονομικής επιστήμης αποτελεί η αξιολόγηση και αξιοποίηση των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί και καταγραφεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ KARAMOLEGOS BAKERY ROMANIA S.A Ε ΡΑ: POPESTI-LEORDENI, ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Για την χρήση από 1 Ιανουαρίου έως Σελίδα 1 από 6 ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑ ΣΕΙΣ 1. Στοιχεία Κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ιδάσκοντες: ΜΑΘΗΜΑ: Οικονοµικές, Εµπορικές και Παραγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑ ΣΕΙΣ 1. Στοιχεία Κατάστασης Συνολικών Εσόδων της χρήσης που έληξε την 31 η Δεκεμβρίου 2012 2. Στοιχεία Κατάστασης Οικονομικής Θέσης της 31 ης Δεκεμβρίου 2012 3. Στοιχεία Κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Διάλεξη 5 ΧΡΗΜΑΤΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 1 από 35 Το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΥΝ.Π.Ε. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΥΝ.Π.Ε. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΥΝ.Π.Ε. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ επί της οικονομικής διαχείρισης του «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΛΩΜΟΥ 29 ΑΘΗΝΑ ( 210.38.22.157 495 www.arnos.gr e-mail : info@arnos.gr ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Α.Ε.Ι. Α.Τ.Ε.Ι. Ε.Α.Π. Ε.Μ.Π.

ΣΟΛΩΜΟΥ 29 ΑΘΗΝΑ ( 210.38.22.157 495 www.arnos.gr e-mail : info@arnos.gr ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Α.Ε.Ι. Α.Τ.Ε.Ι. Ε.Α.Π. Ε.Μ.Π. ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Έννοια του ισολογισμού Ο ισολογισμός απεικονίζει τη χρηματοοικονομική κατάσταση της επιχείρησης μια δεδομένη χρονική στιγμή. Η χρηματοοικονομική κατάσταση μιας επιχείρησης αποτελείται από εξής

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2. Ανάλυση και Αξιολόγηση Οικονοµικών Καταστάσεων. MBA Master in Business Administration Τµήµα: Οικονοµικών Επιστηµών

Ενότητα 2. Ανάλυση και Αξιολόγηση Οικονοµικών Καταστάσεων. MBA Master in Business Administration Τµήµα: Οικονοµικών Επιστηµών Ενότητα 2 Ανάλυση και Αξιολόγηση Οικονοµικών Καταστάσεων 1 Εισαγωγή ύο κύριες κατηγορίες ανάλυσης οικονοµικών καταστάσεων Συγκρίσεις µε βάση τα οικονοµικά στοιχεία των λογιστικών καταστάσεων δύο η περισσοτέρων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ GREC-ROM BUSINESS GROUP SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ GREC-ROM BUSINESS GROUP SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ GREC-ROM BUSINESS GROUP SRL 1/1-31/12/2007 1/1-31/12/2006 Πωλήσεις 878.600,00 482.700,00 Κόστος πωληθέντων (437.758,00) (309.548,50) Μικτό κέρδος 440.842,00

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Τίτλος Μαθήματος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Δρ. ΑΘΙΑΝΟΣ Καθηγητής ΣΕΡΡΕΣ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2015

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις παρακάτω καταστάσεις:

Σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις παρακάτω καταστάσεις: Σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις παρακάτω καταστάσεις: Ισολογισμό ή κατάσταση χρηματοικονομικής θέσης Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης ή κατάσταση εισοδήματος Κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS ROMANIA SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS ROMANIA SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS ROMANIA SRL 1/1-31/12/2007 1/1-31/12/2006 Πωλήσεις 57.187.149,00 53.558.445,00 Κόστος πωληθέντων (47.391.060,00) (43.824.420,00) Μικτό κέρδος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ SC GATEDOOR HOLDINGS COM SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ SC GATEDOOR HOLDINGS COM SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ SC GATEDOOR HOLDINGS COM SRL 1/1-31/12/2007 1/1-31/12/2006 Πωλήσεις 539.478,00 127.613,00 Κόστος πωληθέντων (468.970,00) (241.979,70) Μικτό κέρδος 70.508,00

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Τίτλος Μαθήματος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Δρ. ΑΘΙΑΝΟΣ Καθηγητής ΣΕΡΡΕΣ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2015

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΙΚΤΕΣ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΙΚΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΙΚΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Ενοποιηµένα Οικονοµικά µεγέθη (χρήση 1/1/2004 έως 31/12/2004) (Ποσά σε εκατ. Ευρώ)

Βασικά Ενοποιηµένα Οικονοµικά µεγέθη (χρήση 1/1/2004 έως 31/12/2004) (Ποσά σε εκατ. Ευρώ) Πρώτη εφαρµογή των.π.x.π Βασικά Ενοποιηµένα Οικονοµικά µεγέθη (χρήση 1/1/2004 έως 31/12/2004) (Ποσά σε εκατ. Ευρώ) ΕΛΠ.Π.X.Π Πωλήσεις 127,7 100,8 EBITDA 22,2 19,1 % πωλήσεων 17,4% 19,0% Καθαρά Κέρδη µετά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην. χρηματοοικονομική ανάλυση

Εισαγωγή στην. χρηματοοικονομική ανάλυση Εισαγωγή στην 1 χρηματοοικονομική ανάλυση Ορισμός, οικονομική θέση, ενδιαφερόμενοι, λήψη αποφάσεων Τι είναι η χρηματοοικονομική ανάλυση; Τι σχέση έχει με την λογιστική; Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Στις επόμενες σελίδες που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε:

Στις επόμενες σελίδες που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε: Στις επόμενες σελίδες που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε: ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΙΘΜΟ ΕΙΚΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ... 2 ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ... 3 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Μ.Ρ. Α.Ε.... 4 ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟ ΕΙΓΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΥΠΟ ΕΙΓΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ .Λ.Π. 1 1 ΥΠΟ ΕΙΓΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Όµιλος ΧΨΩ Ισολογισµός την 31η εκεµβρίου 20Χ2 ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20Χ2 20Χ1 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Ενσώµατες ακινητοποιήσεις Χ Χ Υπεραξία Χ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΠ: ΕΟ 25 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ο ΘΕΜΑ) (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ)

ΕΑΠ: ΕΟ 25 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ο ΘΕΜΑ) (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ) ΕΑΠ: ΕΟ 25 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2005 2006 2 ο ΘΕΜΑ) (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ) Τα υπόλοιπα των λογαριασµών της εµπορικής επιχείρησης «ΧΤ Α.Ε.» στις 30.10.2005, είχαν ως εξής (τα ποσά σε ): Κωδικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ Ν.Π.Ι.Δ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ Ν.Π.Ι.Δ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ Ν.Π.Ι.Δ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (Ε.Κ.Κ.) ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 1.1.214-31.12.214 Κύριε

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Λογιστική. Χρηματοοικονομική Λογιστική Ελευθέριος Αγγελόπουλος 1-1

Χρηματοοικονομική Λογιστική. Χρηματοοικονομική Λογιστική Ελευθέριος Αγγελόπουλος 1-1 Χρηματοοικονομική Λογιστική Χρηματοοικονομική Λογιστική Ελευθέριος Αγγελόπουλος 1-1 Μαθησιακοί στόχοι Γνώση βασικών λογιστικών εννοιών Θεμελιώδεις λογιστικές αρχές Οι Λογιστικές Καταστάσεις Λογιστικά γεγονότα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ CERA VILLA DESIGN SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ CERA VILLA DESIGN SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ CERA VILLA DESIGN SRL 1/1-31/12/2007 1/1-31/12/2006 Πωλήσεις 1.902.345,00 2.224.922,00 Κόστος πωληθέντων (1.479.967,00) (1.610.359,37) Μικτό κέρδος 422.378,00

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ, ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ, ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ, ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Τι είναι Αριθμοδείκτης; «Είναι η απλή σχέση ενός κονδυλίου του ισολογισμού ή της καταστάσεως αποτελεσμάτων χρήσεως

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις και µελέτες περιπτώσεων στην Ανάλυση Χρηµατοοικονοµικών Καταστάσεων

Ασκήσεις και µελέτες περιπτώσεων στην Ανάλυση Χρηµατοοικονοµικών Καταστάσεων Ασκήσεις και µελέτες περιπτώσεων στην Ανάλυση Χρηµατοοικονοµικών Καταστάσεων Άσκηση 1 Σύνταξη Ισολογισµού Τα δεδοµένα του ισολογισµού της εµπορικής επιχείρησης «ΑΛΦΑ» στις 31.12.2003 ήταν τα ακόλουθα:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS BULGARIA LIMITED Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS BULGARIA LIMITED Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS BULGARIA LIMITED 1/1-31/12/2007 1/1-31/12/2006 Πωλήσεις 5.232.630,00 1.338.438,42 Κόστος πωληθέντων (4.465.954,00) (1.124.011,19) Μικτό κέρδος

Διαβάστε περισσότερα

Πραγματοποιείται με την κατάταξη των στοιχείων κατά κατηγορίες για μια σειρά ετών. Η σύγκριση των στοιχείων με παρελθόντα στοιχεία αυξάνει την

Πραγματοποιείται με την κατάταξη των στοιχείων κατά κατηγορίες για μια σειρά ετών. Η σύγκριση των στοιχείων με παρελθόντα στοιχεία αυξάνει την Πραγματοποιείται με την κατάταξη των στοιχείων κατά κατηγορίες για μια σειρά ετών. Η σύγκριση των στοιχείων με παρελθόντα στοιχεία αυξάνει την χρησιμότητα και εμφανίζει την φύση και τις τάσεις των τρεχουσών

Διαβάστε περισσότερα

2.6.2.iii. Κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία - κεφάλαιο κίνησης Σελ. 124

2.6.2.iii. Κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία - κεφάλαιο κίνησης Σελ. 124 Πρόλογος Σελ. VII Προλογικό σημείωμα Σελ. XI ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο σκοπός και το πλαίσιο της σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων 1.1 Γενικά Σελ. 1 1.2 Η δομή και η λειτουργία Σελ. 5 1.3 Το πλαίσιο σύνταξης Σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ Α.Ε. Ε ΡΑ: ΘΕΣΗ ΤΖΗΜΑ ΚΟΡΩΠΙ ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 30 Σεπτεµβρίου 2006

ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ Α.Ε. Ε ΡΑ: ΘΕΣΗ ΤΖΗΜΑ ΚΟΡΩΠΙ ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 30 Σεπτεµβρίου 2006 ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ Α.Ε. Ε ΡΑ: ΘΕΣΗ ΤΖΗΜΑ ΚΟΡΩΠΙ ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 30 Σεπτεµβρίου 2006 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΙΕΘΝΗ ΠΡΟΤΥΠΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΜΙΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΜΙΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΜΙΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Σύγχρονο Λογιστήριο Οργάνωση με κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων Μηχανογράφηση ERP MIS Έμπειρα στελέχη με πολύπλευρες γνώσεις (ΕΓΛΣ-ΔΛΠ- ΔΠΧΠ - φορολογία)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ Ο Ισολογισμός είναι η κύρια οικονομική κατάσταση που απεικονίζει, την περιουσίας μιας επιχείρησης σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή (συνήθως 31/12

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ Δρ. Ιωάννης Ντόκας Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017 Κατάσταση Ταμειακών Ροών Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες λογιστικές καταστάσεις. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις πηγές και τις

Διαβάστε περισσότερα

Οικονοµικές καταστάσεις

Οικονοµικές καταστάσεις Οικονοµικές καταστάσεις Θ έ µ α τ α κ ε φ α λ α ί ο υ Σκοπός οικονοµικών καταστάσεων. Η κατάσταση του ισολογισµού τέλους χρήσης. Η κατάσταση λογαριασµού αποτελεσµάτων χρήσης. Ο πίνακας διάθεσης αποτελεσµάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική ανάλυση

Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική ανάλυση Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική ανάλυση Αλεξόπουλος Γιώργος Μάιος-Ιούνιος 2013 1 - Ορισμός - οικονομική θέση, - ενδιαφερόμενοι, - λήψη αποφάσεων 2 1 Τι είναι η Χρηματοοικονομική Ανάλυση; Τι Σχέση έχει

Διαβάστε περισσότερα

1. Αριθμοδείκτες Τρόπος υπολογισμού

1. Αριθμοδείκτες Τρόπος υπολογισμού ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΩΝ 1. Αριθμοδείκτες Τρόπος υπολογισμού Αριθμοδείκτες δραστηριότητας Εισπράξεως απαιτήσεων μέσος όρος απαιτήσεων Αριθμοδείκτης προβλέψεως για Ζημίες προς απαιτήσεις 100χ προβλέψεις

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές χρηματοδότησης. Κατανομή χρηματικών πόρων

Πηγές χρηματοδότησης. Κατανομή χρηματικών πόρων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Ενότητα: ΧΡΗΜΑΤΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Αντικείμενο της ΧΛ Πηγές από τις οποίες θα αντληθούν τα απαιτούμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELGEKA FERFELIS SRL 1/1-31/12/2007 Πωλήσεις 7.485,00 Κόστος πωληθέντων (7.082,00) Μικτό κέρδος 403,00 Έξοδα διοίκησης (6.250,00) Λοιπά έξοδα εκμετάλλευσης (2.102,00)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟ 25 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ. Τόμος: Εισαγωγή στη Λογιστική. Κεφάλαιο 2: Κατάρτιση Λογιστικών Καταστάσεων. Ενότητα 2.2 : Ισολογισμός

ΔΕΟ 25 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ. Τόμος: Εισαγωγή στη Λογιστική. Κεφάλαιο 2: Κατάρτιση Λογιστικών Καταστάσεων. Ενότητα 2.2 : Ισολογισμός ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Τόμος: Εισαγωγή στη Λογιστική Κεφάλαιο 2: Κατάρτιση Λογιστικών Καταστάσεων Ενότητα 2.2 : Ισολογισμός ΕΝΟΤΗΤΑ 2.2 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ -Η λογιστική κατάσταση που δείχνει την χρηματοοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννης Κουλουλίας Πρόεδρος του ιοικητικού Συµβουλίου

Ιωάννης Κουλουλίας Πρόεδρος του ιοικητικού Συµβουλίου ΕΛΦΙΚΟ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ε ΡΑ : 62º ΧΙΛ. ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ, ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Φ.Μ. 094041946 ΑΡ.Μ.Α.Ε. 9596 / 06 / Β / 86 / 002 ΕΝ ΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

3 χρή η ρ μ. Εισαγωγή στην ανάλυση με τη χρήση αριθμοδεικτών. Στην διαστρωματική ή κάθετη ανάλυση περιλαμβάνονται η κατάρτιση της χρηματοοικονομικής

3 χρή η ρ μ. Εισαγωγή στην ανάλυση με τη χρήση αριθμοδεικτών. Στην διαστρωματική ή κάθετη ανάλυση περιλαμβάνονται η κατάρτιση της χρηματοοικονομικής Εισαγωγή στην ανάλυση με τη χρήση αριθμοδεικτών 3 χρή η ρ μ Στην διαστρωματική ή κάθετη ανάλυση περιλαμβάνονται η κατάρτιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης «κοινού μεγέθους» και ο υπολογισμός διαφόρων

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα MBA Master in Business Administration Το εκπαιδευτικό υλικό που ακολουθεί αναπτύχθηκε στα πλαίσια του Μαθήµατος«ιοικητική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΝ ΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝ ΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ για την τριµηνιαία περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2007 Οι συνηµµένες Συνοπτικές Ενδιάµεσες Καταστάσεις έχουν δηµοσιοποιηθεί µε την ανάρτησή τους στο διαδίκτυο,

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ Ι Κ Ο Π Α Θ Η Τ Ι. Ποσά κλειόμενης χρήσεως 2013 Αναπόσβεστη. Ποσά κλειόμενης χρήσεως 2013 Ποσά κλειόμενης χρήσεως 2012

Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ Ι Κ Ο Π Α Θ Η Τ Ι. Ποσά κλειόμενης χρήσεως 2013 Αναπόσβεστη. Ποσά κλειόμενης χρήσεως 2013 Ποσά κλειόμενης χρήσεως 2012 Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ Ι Κ Ο Π Α Θ Η Τ Ι χρήσεως 2013 χρήσεως 2012 χρήσεως 2013 Αναπόσβεστη Αναπόσβεστη Αξία κτήσεως Αποσβέσεις αξία Αξία κτήσεως Αποσβέσεις αξία Β. ΕΞΟ Α ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ Α. Ι ΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1. Έξοδα

Διαβάστε περισσότερα

Ενδιάµεσες Οικονοµικές Καταστάσεις. σύµφωνα µε τα ιεθνή Πρότυπα Χρηµατοοικονοµικής. Πληροφόρησης

Ενδιάµεσες Οικονοµικές Καταστάσεις. σύµφωνα µε τα ιεθνή Πρότυπα Χρηµατοοικονοµικής. Πληροφόρησης ΙΛΥ Α ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΕ Ενδιάµεσες Οικονοµικές Καταστάσεις Περιόδου 1 ης Ιανουαρίου 2007 έως 30 ης Σεπτεµβρίου 2007 σύµφωνα µε τα ιεθνή Πρότυπα Χρηµατοοικονοµικής Πληροφόρησης Βεβαιώνεται ότι οι συνηµµένες

Διαβάστε περισσότερα

Ε. ΠΑΪΡΗΣ Α.Β.Ε.Ε. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΕΝ ΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2005

Ε. ΠΑΪΡΗΣ Α.Β.Ε.Ε. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΕΝ ΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2005 Ε. ΠΑΪΡΗΣ Α.Β.Ε.Ε. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΕΝ ΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2005 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΙΕΘΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η οικονομική μονάδα? Διακρίσεις οικονομικών μονάδων

Τι είναι η οικονομική μονάδα? Διακρίσεις οικονομικών μονάδων Τι είναι η οικονομική μονάδα? Οικονομική μονάδα αποτελεί κάθε οργανωμένη προσπάθεια για συγκρότηση περιουσίας για την παραγωγή και διάθεση οικονομικών αγαθών και υπηρεσιών με βάση τις βασικές αποδεκτές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ. AGRICOM ΜΠΟΤΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΟΝ. ΙΚΕ ΑΦΜ περίοδο χρήσης από 01/01/2017 έως 31/12/2017 Αρ. Γ.E.ΜΗ. :

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ. AGRICOM ΜΠΟΤΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΟΝ. ΙΚΕ ΑΦΜ περίοδο χρήσης από 01/01/2017 έως 31/12/2017 Αρ. Γ.E.ΜΗ. : ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ AGRICOM ΜΠΟΤΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΟΝ. ΙΚΕ ΑΦΜ. 800696129 περίοδο χρήσης από 01/01/2017 έως 31/12/2017 Αρ. Γ.E.ΜΗ. : 136950540000 1 Η οικονομική οντότητα ΜΟΝOΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ με την

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 31ης ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ η Εταιρική Χρήση (1 Ιανουαρίου - 31 εκεµβρίου 2002) ΑΡ. Μ.Α.Ε /06/Β/98/78 (Ποσά σε ΕΥΡΩ)

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 31ης ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ η Εταιρική Χρήση (1 Ιανουαρίου - 31 εκεµβρίου 2002) ΑΡ. Μ.Α.Ε /06/Β/98/78 (Ποσά σε ΕΥΡΩ) ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 31ης ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2 0 0 2 5η Εταιρική Χρήση (1 Ιανουαρίου - 31 εκεµβρίου 2002) ΑΡ. Μ.Α.Ε. 41850/06/Β/98/78 (Ποσά σε ΕΥΡΩ) Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ Ι Κ Ο Ποσά κλειοµένης χρήσεως 2002 Ποσά προηγούµενης χρήσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΙΚΤΥΑ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α.Ε. HITECH SNT A.E.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΙΚΤΥΑ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α.Ε. HITECH SNT A.E. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΙΚΤΥΑ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α.Ε. HITECH SNT A.E. ΕΝ ΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Α Τρίµηνο 2005 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Στοιχεία κατάστασης αποτελεσµάτων 2. Στοιχεία ισολογισµού 3. Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ

ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΙΟΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ ΙΟΥΝΙΟΣ 2017 ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2: Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Χρηματοοικονομική Λογιστική

Διάλεξη 2: Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Χρηματοοικονομική Λογιστική Διάλεξη 2: Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Χρηματοοικονομική Λογιστική Ισολογισμός: Είναι η οικονομική κατάσταση η οποία εμφανίζει σε ορισμένη χρονική στιγμή την επιχειρηματική ή επαγγελματική περιουσία.

Διαβάστε περισσότερα

για τα πεπραγμένα της 6ης εταιρικής χρήσης που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2014.

για τα πεπραγμένα της 6ης εταιρικής χρήσης που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2014. Έκθεση Διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ««NANOTROPIC ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΜΠΟΡΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» Α.Ρ.Μ.Α.Ε 67243/01ΑΤ/Β/08/532 για τα πεπραγμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ Κ.Α.Ε. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 01/07/ /06/2015

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ Κ.Α.Ε. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 01/07/ /06/2015 ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ Κ.Α.Ε. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 01/07/2014-30/06/2015 ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 01/07/2014-30/06/15 Κύριοι Μέτοχοι,

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμοδείκτες διάρθρωσης κεφαλαίων 7 φ

Αριθμοδείκτες διάρθρωσης κεφαλαίων 7 φ Αριθμοδείκτες διάρθρωσης κεφαλαίων 7 φ Προκειμένου να εξετάσουμε την οικονομική κατάσταση μίας οικονομικής μονάδας σε μακροχρόνια κλίμακα θα πρέπει να αναλύσουμε την διάρθρωση των κεφαλαίων της. Λέγοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 Βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης Οι Ενδιάμεσες Συνοπτικές Ενοποιημένες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Τίτλος Μαθήματος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Δρ. ΑΘΙΑΝΟΣ Καθηγητής ΣΕΡΡΕΣ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2015

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδες Λογιστικού Σχεδίου ΟΜΑΔΑ 1 (ΠΑΓΙΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ) : Περιλαμβάνει όλο το πάγιο ενεργητικό. Με τον όρο πάγιο ενεργητικό εννοούμε τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτά η επιχείρηση με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει

Διαβάστε περισσότερα

Xρηματοοικονομική διαχείριση εμπορικών επιχειρήσεων ΤΟΜΟΣ B

Xρηματοοικονομική διαχείριση εμπορικών επιχειρήσεων ΤΟΜΟΣ B εμπορικών επιχειρήσεων ΤΟΜΟΣ B Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρηματίες αυτοπασχολούμενους και εργοδότες και σε στελέχη και εργαζόμενους που διαχειρίζονται τα οικονομικά εμπορικών επιχειρήσεων. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.

ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της 31ης Μαρτίου 2005 και της 31ης εκεµβρίου 2004 31/3/2005 31/12/2004 31/3/2005 31/12/2004 ΑΝΕΛΕΓΚΤΑ ΕΛΕΓΜΕΝΑ ΑΝΕΛΕΓΚΤΑ ΕΛΕΓΜΕΝΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ Πάγιο Ενεργητικό: Ενσώµατες Ακινητοποιήσεις 9.711.391

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ: ΕΡΜΗΝΕΙΑ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

ΑΡΘΡΟ: ΕΡΜΗΝΕΙΑ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ Specisoft www.specisoft.gr ΑΡΘΡΟ: ΕΡΜΗΝΕΙΑ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Business Game, Manager s Tools, Case Studies, Consulting, Ρητά Διοίκησης, Αρθρα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΗΣ Α/ Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Το Ενεργητικό (και Παθητικό)

ΙΙ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΗΣ Α/ Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Το Ενεργητικό (και Παθητικό) EΚΘΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «ΕΣ ΣΙ ΕΪ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε.» ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 2009 Κύριοι Μέτοχοι, Σας

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Έρευνας Τεχνολογίας & Καινοτομίας

Πολιτική Έρευνας Τεχνολογίας & Καινοτομίας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πολιτική Έρευνας Τεχνολογίας & Καινοτομίας Ενότητα 8: Ισολογισμός Αν. Καθηγητής Μπακούρος Ιωάννης Τηλ.: 24610 56660, e-mail: ylb@uowm.gr, Δρ. Σαμαρά Ελπίδα, e-mail: esamara@uowm

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Γενικές πληροφορίες για την εταιρία. Στοιχεία και πληροφορίες περιόδου από 1 Ιανουαρίου 2005 έως 31 Μαρτίου 2005.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Γενικές πληροφορίες για την εταιρία. Στοιχεία και πληροφορίες περιόδου από 1 Ιανουαρίου 2005 έως 31 Μαρτίου 2005. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Γενικές πληροφορίες για την εταιρία Στοιχεία και πληροφορίες περιόδου από 1 Ιανουαρίου 2005 έως 31 Μαρτίου 2005. Τα παρακάτω στοιχεία και πληροφορίες στοχεύουν σε µια συνοπτική ενηµέρωση, για

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία και Καινοτομία - Οικονομική Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα

Τεχνολογία και Καινοτομία - Οικονομική Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Τεχνολογία και Καινοτομία - Οικονομική Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα Ενότητα: Ισολογισμός Επιχειρήσεων Αν. Καθηγητής Μπακούρος Ιωάννης e-mail: ylb@uowm.gr,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγικό σημείωμα... 11

Περιεχόμενα. Εισαγωγικό σημείωμα... 11 Περιεχόμενα Εισαγωγικό σημείωμα... 11 ΜΕΡΟΣ Α Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή... 15 1.1 Σκοπός της λογιστικής... 15 1.2 Κατηγορίες οικονομικών μονάδων... 16 1.2.1 Διάκριση των επιχειρήσεων... 16 1.3 Η δημιουργία της

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Διδάσκων: Δρ. Ναούμ Βασίλης. Κωδικός Μαθήματος ΔΕΛΟΓ41-2. Εξάμηνο Μαθήματος 6 ο ή 8 ο. Τύπος Μαθήματος Επιλογής

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Διδάσκων: Δρ. Ναούμ Βασίλης. Κωδικός Μαθήματος ΔΕΛΟΓ41-2. Εξάμηνο Μαθήματος 6 ο ή 8 ο. Τύπος Μαθήματος Επιλογής ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Διδάσκων: Δρ. Ναούμ Βασίλης Κωδικός Μαθήματος ΔΕΛΟΓ41-2 Εξάμηνο Μαθήματος 6 ο ή 8 ο Τύπος Μαθήματος Επιλογής Τομέας Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής 2 1 Στόχος Μαθήματος Εξετάζει το Ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Διδάσκων: Δρ. Ναούμ Βασίλης

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Διδάσκων: Δρ. Ναούμ Βασίλης ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Διδάσκων: Δρ. Ναούμ Βασίλης 1 Κωδικός Μαθήματος ΔΕΛΟΓ41-2 Εξάμηνο Μαθήματος 6 ο ή 8 ο Τύπος Μαθήματος Επιλογής Τομέας Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής 2 2 Στόχος Μαθήματος Εξετάζει το Ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

Κατάσταση Αποτελεσµάτων κατά λειτουργία

Κατάσταση Αποτελεσµάτων κατά λειτουργία ΑΡΚΕΤΙΠΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Κατάσταση Αποτελεσµάτων κατά λειτουργία (Ατοµικές χρηµατοοικονοµικές καταστάσεις) Ποσά σε Ευρώ Υπόδειγµα Β.2.1 Παραρτήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης

Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης Ακαδημαϊκό Έτος 2014 2015 Εξάμηνο 8 ο 2η Διάλεξη: Ισολογισμοί Ιωάννης Ψαρράς Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Απαιτήσεων

Λογιστική Απαιτήσεων Λογιστική Απαιτήσεων 112 ιάκριση Απαιτήσεων 113 Βραχυπρόθεσµες Απαιτήσεις Η προθεσµία εξοφλήσεως λήγει µέσα στην επόµενη χρήση Μακροπρόθεσµες Απαιτήσεις η προθεσµία εξοφλήσεως λήγει µετά το τέλος της επόµενης

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της 31/12/2016

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της 31/12/2016 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της 31/12/2016 Ποσά σε µονάδες ευρώ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ 2016 2015 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Ενσώµατα πάγια Σηµ Ακίνητα 6.1 214.489.659,72 190.407.283,43 Μηχανολογικός εξοπλισµός 6.1 16.938.514,15

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Εταιρία: ΚΛΕΜΑΝ ΕΛΛΑΣ KLEEMANN HELLAS ΑΒΕΕ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2004 Έτος Τρίµηνο Εξάµηνο V Εννιάµηνο Υπερδωδεκάµηνο (Σηµειώνεται µε ν την περίοδο αρχής και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΛΑΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑ Α.Ε Κατάσταση χρηµατοοικονοµικής θέσης (Ισολογισµός) της της

ΜΠΛΑΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑ Α.Ε Κατάσταση χρηµατοοικονοµικής θέσης (Ισολογισµός) της της Για την εταιρεία «ΜΠΛΑΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑ Α.Ε.» παρουσιάζονται οι χρηµατοοικονοµικές της καταστάσεις για την περίοδο 1.1.2015-31.12.2015. Ετήσιες χρηµατοοικονοµικές Καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

1.ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

1.ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ 1.ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ 1.1.ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ 1.1.1.Αποτελέσµατα Χρήσεων 2002-2004 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ 2002-2004 (ΣΕ 000 )* 2002 2003 2004 Κύκλος εργασιών -Βιοµηχανική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΧΡΗΣΕΩΣ 2015 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ <<ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΜΟΝ ΙΚΕ>> Αρ. Γ.Ε.Μ.Η.:

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΧΡΗΣΕΩΣ 2015 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ <<ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΜΟΝ ΙΚΕ>> Αρ. Γ.Ε.Μ.Η.: ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΧΡΗΣΕΩΣ 2015 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ Αρ. Γ.Ε.Μ.Η.: 131598804000 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ 25/09/2016 Κύριοι Εταίροι, Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ. Για την χρήση 01/01 31/12/2006

ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ. Για την χρήση 01/01 31/12/2006 ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ Για την χρήση 01/01 31/12/2006 Σημαντική Επισήμανση: Οι παρούσες «Ενοποιημένες Οικονομικές Πληροφορίες Ειδικού Σκοπού» έχουν συνταχθεί από τη Διοίκηση με σκοπό να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ 8 ης ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «ΑΠΠΟΛΩΝΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ Α.Ε.» ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ 8 ης ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «ΑΠΠΟΛΩΝΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ Α.Ε.» ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ 8 ης ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «ΑΠΠΟΛΩΝΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ Α.Ε.» ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ Κυρίες και Κύριοι µέτοχοι, Έχουµε την τιµή να σας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε. Ενδιάµεσες Οικονοµικές Καταστάσεις Α τρίµηνο 2005

ΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε. Ενδιάµεσες Οικονοµικές Καταστάσεις Α τρίµηνο 2005 ΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε. Ενδιάµεσες Οικονοµικές Καταστάσεις Α τρίµηνο 2005 1 Περιεχόµενα 1 Στοιχεία κατάστασης αποτελεσµάτων περιόδου 2 Στοιχεία ισολογισµού 3 Στοιχεία κατάστασης µεταβολών καθαρής

Διαβάστε περισσότερα

Κατάστασης Αποτελεσμάτων κατά λειτουργία Ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις

Κατάστασης Αποτελεσμάτων κατά λειτουργία Ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις Κατάστασης Αποτελεσμάτων κατά λειτουργία Ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις Σημείωση 2015 2014 Κύκλος εργασιών (καθαρός) 667.984,60 1.095.949,22 Κόστος πωλήσεων 278.832,20 655.165,47 Μικτό αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Τα κυριότερα σηµεία της δραστηριότητας της παρούσας χρήσης είναι τα εξής:

ΕΚΘΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Τα κυριότερα σηµεία της δραστηριότητας της παρούσας χρήσης είναι τα εξής: ΕΚΘΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 2016 ΠΕΡΙΟ ΟΣ 1/1/2016-31/12/2016 Κύριοι Μέτοχοι, υποβάλλουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ Ν.Π.Ι.Δ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ Ν.Π.Ι.Δ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ Ν.Π.Ι.Δ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (Ε.Κ.Κ.) ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 1.1.213-31.12.213 Κύριε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ 03/12-31/12/2013

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ 03/12-31/12/2013 Ρ Α Φ Η Κ Ο Υ Ρ Τ Ι Ν Ω Ν Μ Ε Τ Α Π Ο Ι Η Σ Η Υ Φ Α Σ Μ Α Τ Ω Ν Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ Ι Κ Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ 03/12 31/12/2013 Ποσά κλειομένης Χρήσεως 2013 Ποσά προηγούμενης Χρήσεως 2012 Αξία Αναπόσβεστη Αξία

Διαβάστε περισσότερα

@ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

@ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ @ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ @Κωδικός ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ 1012 ALPHA EQUITY FUND @ΠΙΝΑΚΑΣ : ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ @ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΣ ALPHA BANK 31.12.2005 @ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 31ης ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - 31 ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 )

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 31ης ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - 31 ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ) ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 31ης ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 38η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - 31 ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ) Ποσά σε µονάδες ευρώ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ Σηµ. 2015 2014 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Ενσώµατα πάγια Ακίνητα 6.1

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Διοικητικού Συμβουλίου της Eurodrip A.B.E.Γ.Ε προς την Τακτική Γενική Συνέλευση για τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσεως 2006

Έκθεση Διοικητικού Συμβουλίου της Eurodrip A.B.E.Γ.Ε προς την Τακτική Γενική Συνέλευση για τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσεως 2006 Έκθεση Διοικητικού Συμβουλίου της Eurodrip A.B.E.Γ.Ε προς την Τακτική Γενική Συνέλευση για τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσεως 2006 Κύριοι Μέτοχοι, Σύμφωνα με το άρθρο 136 του Κ.Ν. 2190/1920, υποβάλλουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΥΛΟΥΒΑΤΟΣ Α.Ε. ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΑΙ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΥΛΟΥΒΑΤΟΣ Α.Ε. ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΑΙ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΥΛΟΥΒΑΤΟΣ Α.Ε. ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΑΙ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 31ης ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013-41η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (1.1.12-31.12.13) ΑΡ.Μ.Α.Ε. 1878/01/Β/86/1877 ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ Χρήση 2013

Διαβάστε περισσότερα

www.onlineclassroom.gr Α Σ Κ Η Σ Η Σας παρέχονται οι ακόλουθες πληροφορίες για την εμπορική επιχείρηση ΑΒΓ ΑΕ

www.onlineclassroom.gr Α Σ Κ Η Σ Η Σας παρέχονται οι ακόλουθες πληροφορίες για την εμπορική επιχείρηση ΑΒΓ ΑΕ Α Σ Κ Η Σ Η Σας παρέχονται οι ακόλουθες πληροφορίες για την εμπορική επιχείρηση ΑΒΓ ΑΕ Περιγραφή Λογαριασμού Υπόλοιπο χρεωστικό Υπόλοιπο πιστωτικό Αγορές εμπορευμάτων 170.000 Αμοιβές προσωπικού 13.500

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ

ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΙΟΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ 2014 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ ΜΑΪΟΣ 2015 ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ επεξεργασία των ποσοτικών πληροφοριών των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων, συνεκτιμώντας άλλες ποσοτικές και ποιοτικές πληροφορίες, για τη λήψη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΛΥ Α ΑΕ. Ενδιάµεσες Οικονοµικές Καταστάσεις. σύµφωνα µε τα ιεθνή Λογιστικά Πρότυπα

ΙΛΥ Α ΑΕ. Ενδιάµεσες Οικονοµικές Καταστάσεις. σύµφωνα µε τα ιεθνή Λογιστικά Πρότυπα ΙΛΥ Α ΑΕ Ενδιάµεσες Οικονοµικές Καταστάσεις Περιόδου 1 ης Ιανουαρίου 2006 έως 31 ης Μαρτίου 2006 σύµφωνα µε τα ιεθνή Λογιστικά Πρότυπα Βεβαιώνεται ότι οι συνηµµένες Ενδιάµεσες Οικονοµικές Καταστάσεις είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ. Αριθμοδείκτες οικονομικής διάρθρωσης Κυκλοφορούν ενεργητικό ,47 60,56% Σελίδα 1 από 5

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ. Αριθμοδείκτες οικονομικής διάρθρωσης Κυκλοφορούν ενεργητικό ,47 60,56% Σελίδα 1 από 5 ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ «PERMAFROST ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΨΥΞΗΣ Α.Ε.» ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της «ΚΛΩΣΤΑΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ Α.Ε.Β.Ε»

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της «ΚΛΩΣΤΑΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ Α.Ε.Β.Ε» ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της «ΚΛΩΣΤΑΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ Α.Ε.Β.Ε» ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ 2014 (58 η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ), ΑΠΟ 1/1/2014 31/12/2014 προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων Κύριοι Μέτοχοι,

Διαβάστε περισσότερα

Κύριοι Μέτοχοι, Εξέλιξη των εργασιών της εταιρείας

Κύριοι Μέτοχοι, Εξέλιξη των εργασιών της εταιρείας ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΤΟΥ Α.Ε.» ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

αξία κτήσεως Αξία κτήσεως Αποσβέσεις

αξία κτήσεως Αξία κτήσεως Αποσβέσεις ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΓΙΑ ΣΥΡΟΥ Α.Ε. 841 00 ΣΥΡΟΣ ΑΦΜ : 094108807 & ΜΑΕ : 12409/81/Β/86/24 Ι Σ Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ 31ης Δεκεμβρίου 2012 30η Εταιρική χρήση (01.01.2012-31.12.2012) *********************************************

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ 10 η εισήγηση

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ 10 η εισήγηση 1 TEI Aνατολικής Μακεδονίας & Θράκης Τμήμα Λογιστικής & ρηματοοικομικής Μάθημα: ρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ 10 η εισήγηση Διδάσκων: Αθανάσιος Μανδήλας smand@teiemt.gr Επιχειρηματικές Δραστηριότητες 2

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Οικονοµικά Μεγέθη Οµίλου J&P-ΑΒΑΞ. Εννεάµηνο & 3 ο Τρίµηνο 2007

Βασικά Οικονοµικά Μεγέθη Οµίλου J&P-ΑΒΑΞ. Εννεάµηνο & 3 ο Τρίµηνο 2007 Βασικά Οικονοµικά Μεγέθη Οµίλου J&P-ΑΒΑΞ Εννεάµηνο & 3 ο Τρίµηνο σύµφωνα µε τα ιεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IAS) και τα ιεθνή Πρότυπα Χρηµατοοικονοµικής Πληροφόρησης (IFRS) 2 Σηµαντικές Εξελίξεις & Επισηµάνσεις

Διαβάστε περισσότερα