ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ-2

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ-2"

Transcript

1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ-2 Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος Καθηγητής - papad@teilar.gr ΚΑΡΔΙΤΣΑ

2 ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Η γνώση του ακριβούς υπολογισμού του κόστους της λειτουργίας μιας επιχείρησης αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες υποχρεώσεις της, καθώς είναι αυτή που θα δείχνει την πραγματική οικονομική εικόνα και γενικά τη θέση αυτής στην αγορά.

3 ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Έτσι μπορεί, να έχουμε σχεδιάσει ένα πολύ καλό και πρωτοποριακό προϊόν, να έχουμε επενδύσει στην αγορά σύγχρονων μηχανημάτων, να χρησιμοποιούμε πολύ καλή ποιότητα πρώτης ύλης και να διαφημίζουμε το προϊόν μας, Αλλά, αν δεν ξέρουμε πως το κόστος όλων των παραπάνω δαπανών κατανέμεται στο κόστος της παραγωγής των διαφόρων προϊόντων μας Τότε, δεν θα μπορούμε να προσδιορίσουμε σωστά ούτε την τιμή πώλησης αυτών, ούτε να γνωρίζουμε την κατανομή αυτών στις διάφορες «θέσεις κόστους» για τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων, ούτε να έχουμε πλήρη και αληθινή εικόνα της οικονομικής λειτουργίας της επιχείρησης.

4 ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Έτσι η κοστολόγηση αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο διεύθυνσης και ελέγχου της επιχείρησης. Άλλωστε υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιχειρήσεων, που υπήρξαν κάποτε οικονομικά υγιείς, και παραλήψεις στον τομέα της κοστολόγησης τις οδήγησαν σε πτώχευση. Βέβαια, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραγωγής ξύλινων προϊόντων ή επίπλων, η πράξη έδειξε ότι δεν γίνεται σωστή κοστολόγηση από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι και ιδιοκτήτες και κατασκευαστές και πωλητές και προμηθευτές. Οι κυριότεροι λόγοι είναι: Η έλλειψη εκπαίδευσης, αλλά και της άγνοιας της σημασίας της κοστολόγησης Ο υπολογισμός γίνεται κατ εκτίμηση με βάση την εμπειρία Η δουλειά του γραφείου δεν «θεωρείται παραγωγική»

5 ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Κοστολόγηση (accounting) με απλά λόγια είναι: ο μηχανισμός προσδιορισμού του κόστους παραγωγής ή το σύνολο των συστηματικών εργασιών που αποβλέπουν στο να συγκεντρώσουν, κατατάξουν, καταγράψουν και επιμερίσουν κατάλληλα τις δαπάνες, ώστε να προσδιοριστεί το κόστος παραγωγής ενός προϊόντος ή μιας παραγωγικής διαδικασίας. Ένα σύστημα κοστολόγησης είναι διαφορετικό, όχι μόνο για κάθε βιομηχανικό κλάδο, αλλά και μέσα στον ίδιο κλάδο πχ παραγωγής επίπλων ή και στην εξειδίκευση του κλάδου πχ έπιπλα κουζίνας, έπιπλα γραφείου, οικιακά έπιπλα κ.ά.

6 ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Ο έλεγχος της οικονομικότητας Ο προγραμματισμός Η ανάλυση κόστους / οφέλους και Η τιμολόγηση

7 ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ Ο έλεγχος της οικονομικότητας σε είδη και θέσεις κόστους, θα οδηγήσει τον υπεύθυνο της επιχείρησης ώστε να εντοπιστεί ευκολότερα η κάθε αντιοικονομική λειτουργία έτσι ώστε: Να γίνουν ανάλογες παρατηρήσεις Να αναζητηθούν οι αιτίες Να προσδιοριστούν τα κατάλληλα μέτρα βελτίωσης της οικονομικότητας

8 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΪΟΝ Α ΠΡΟΪΟΝ Β ΠΡΟΪΟΝ Γ Πωλήσεις Άμεσα υλικά Άμεση εργασία Γ.Β.Ε Κόστος παραγωγής Μικρό κέρδος Κέρδος % των πωλήσεων 20,0% 33,6% 37,0% -16,1% Α.Τι παρατηρείται όσον αφορά την κερδοφορία όλων και των επιμέρους προϊόντων; Β. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τη συνέχιση ή όχι της παραγωγής τους;

9 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Το μέσο μικτό κέρδος από τα προϊόντα Α και Β είναι περίπου 35% Το προϊόν Γ μειώνει το κέρδος αυτό στο 20% Αποφάσεις σχετικές με: Να ερευνηθεί ο τρόπος παραγωγής του προϊόντος Γ για να διαπιστωθούν τυχόν απώλειες. Να σταματήσει την παραγωγή του Γ. Να αυξήσει την τιμή πώλησης του Γ. Να εξακολουθήσει την παραγωγή και πώληση του Γ, επειδή έτσι διατηρούνται οι πωλήσεις του Α και του Β.

10 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Καθορίζεται το κόστος των παραγγελιών, των υπηρεσιών και των προϊόντων και έτσι η επιχείρηση μπορεί να ακολουθήσει μια σωστή τιμολογιακή πολιτική. Διαπιστώνεται η πηγή κάθε σπατάλης και εξακριβώνονται οι αιτίες μείωσης της αποδοτικότητας της επιχείρησης. Γίνεται αποτελεσματικότερος έλεγχος της λειτουργίας των διαφόρων τμημάτων της επιχείρησης. Συγκρίνεται το πραγματικό κόστος με αυτό που έχει προϋπολογιστεί και οι διαφορές λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς για μελλοντικές προσφορές και για τον καθορισμό των τιμών των παραγόμενων προϊόντων. Παρέχονται λογιστικά δεδομένα και έτσι είναι δυνατή η ετοιμασία καταστάσεων αποτελεσμάτων χρήσης, ισολογισμών και ταμειακής κίνησης της επιχείρησης. Στις περιπτώσεις που παράγονται περισσότερα από ένα προϊόντα, μπορεί να εξακριβωθεί ποιο απ αυτά αποφέρει το μεγαλύτερο κέρδος και ποιο αποφέρει ζημιά.

11 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Η κοστολόγηση γίνεται πριν ακόμη ξεκινήσει να κατασκευάζεται ένα έπιπλο ή μια ξυλουργική κατασκευή με βάση το κατασκευαστικό σχέδιο του και τις προτεινόμενες προδιαγραφές του όσον αφορά το είδος των υλικών για να συντάξει τον Πίνακα Υλικών. Στη συνέχεια απαιτείται η σύνταξη του Πίνακα Εργασιών. Χρόνος εργασίας (μηχανημάτων και χειρονακτικής) Προσδιορισμός του απαιτούμενου χρόνου σε εργατοώρες και μηχανοώρες σε όλα τα στάδια παραγωγής. Το επόμενο στάδιο είναι ο υπολογισμός των Γενικών Βιομηχανικών Εξόδων της επιχείρησης και το ποσοστό αυτών που αντιστοιχεί στην παραγωγή του συγκεκριμένου επίπλου ή ξυλουργικής κατασκευής.

12 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Αν προστεθούν οι δαπάνες των υλικών, της εργασίας και των Γ.Β.Ε., προκύπτει το συνολικό κόστος παραγωγής. Αν σε αυτό προστεθεί και το επιδιωκόμενο κέρδος της επιχείρησης, τότε προκύπτει η προτεινόμενη τιμή πώλησης του προϊόντος. Η τιμή αυτή είναι χωρίς τον Φ.Π.Α., τον οποίο θα πρέπει να επιβαρυνθεί ο πελάτης και να αποδοθεί στη συνέχεια από την επιχείρηση στο κράτος. Άρα στην προτεινόμενη τιμή πώλησης θα πρέπει να προστεθεί και το Φ.Π.Α.. Η τιμή αυτή είναι για παραλαβή του προϊόντος στον χώρο παραγωγής. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συνυπολογιστεί και αυτή η δαπάνη της μεταφοράς (διανομής) στο κόστος!

13 ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ο υπολογισμός των δαπανών κατά θέση κόστους, δηλ. στα διάφορα τμήματα της επιχείρησης τα οποία λειτουργούν όλα μαζί και δημιουργούν δαπάνες, ονομάζεται κοστολόγηση κατά θέση. Αντίστοιχα κοστολόγηση κατά φορέα είναι ο υπολογισμός των δαπανών κατά φορέα κόστους (πχ στα διάφορα παραγόμενα προϊόντα)που μπορεί σε μια επιπλοβιομηχανία να είναι οι διαφορετικοί τύποι καρεκλών, τραπεζιών, ντουλαπιών κλπ και ο κάθε τύπος καρέκλας πχ να αποτελεί ένα ξεχωριστό προϊόν.

14 ΕΙΔΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Συνήθως οι δαπάνες προκύπτουν κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Αν η κοστολόγηση γίνεται πριν την κατασκευή του προϊόντος λέγεται προκοστολόγηση ή κοστολόγηση προσφοράς. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση για τη διεξαγωγή αυτή είναι η ύπαρξη ενός ακριβούς σχεδίου και μιας λεπτομερούς περιγραφής της απόδοσης. Χρησιμοποιούνται συνήθως χρόνοι εργασίας από προηγούμενες επανακοστολογήσεις. Κάθε προκοστολόγηση πρέπει να γίνεται με προσοχή και ακρίβεια, καθώς οι υπολογισμοί «στο περίπου» μπορεί να επιφέρουν στην επιχείρηση μεγάλες ζημιές. Έτσι μπορεί να δοθεί μια προσφορά για την πώληση ενός επίπλου ή μιας ξυλουργικής κατασκευής.

15 ΕΙΔΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Στην ανακοστολόγηση γίνεται έλεγχος κατά τη διάρκεια της κατασκευής του προϊόντος, οι δημιουργούμενες δαπάνες σε υλικά, εργασία και χρόνο συμφωνούν με αυτές που προϋπολογίστηκαν. Σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση μπορεί να πάρει κανείς μέτρα σε περιορισμένο όμως βαθμό. Αν η χρονική περίοδος κατά τη στιγμή που γίνεται η κοστολόγηση αποτελεί παρελθόν, δηλαδή γίνεται μετά την ολοκλήρωση της παραγγελίας τότε έχουμε την επανακοστολόγηση ή απολογιστική κοστολόγηση. Η επανακοστολόγηση προσφέρει τις ακριβέστερες τιμές για έναν επερχόμενο υπολογισμό τιμής.

16 ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου κοστολόγησης εξαρτάται άμεσα από το μέγεθος και το είδος της επιχείρησης. Καταλληλότερο σύστημα κοστολόγησης είναι αυτό που προσαρμόζεται στις ανάγκες της επιχείρησης, υπολογίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια (πάνω από 95%) το κόστος παραγωγής και δίνει τα κατάλληλα στοιχεία που χρειάζεται η διεύθυνση της επιχείρησης να πάρει τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον της. Τα πιο συνηθισμένα (κλασικά) συστήματα κοστολόγησης είναι: Το σύστημα της πλήρους κοστολόγησης με τη μέθοδο της απλής διαιρετικής κοστολόγησης, Το σύστημα της πλήρους κοστολόγησης με τη μέθοδο της σταθμικής διαιρετικής κοστολόγησης και Το σύστημα της πλήρους κοστολόγησης με τη χρήση συντελεστών εμμέσων εξόδων. Το σύστημα της μερικής (οριακής) κοστολόγησης. Το σύστημα της συγκριτικής κοστολόγησης.

17 ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Στην κοστολόγηση κατά φορέα διακρίνουμε την πλήρη κοστολόγηση (απλή διαιρετική και σταθμική διαιρετική κοστολόγηση) και μερική κοστολόγηση (οριακή). Η απλή διαιρετική κοστολόγηση εφαρμόζεται σε μαζική παραγωγή ή παραγωγή σε σειρά. Στην περίπτωση αυτή κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου διαιρείται το σύνολο των δαπανών δια της ποσότητας των προϊόντων που προέκυψαν. Είναι προφανές ότι σε μια επιχείρηση που παράγει ένα μόνο προϊόν (ένας συγκεκριμένος τύπος τραπεζιού, δηλαδή (ένας φορέας κόστους) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Συνήθως όμως ακόμη και μια επιπλοβιομηχανία που έχει εξειδικευτεί στην παραγωγή τραπεζιών αποκλείεται να παράγει μόνο ένα τύπο τραπεζιού συγκεκριμένων διαστάσεων και τίποτε άλλο. Για το λόγο αυτό σπάνια μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος αυτή.

18 ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Παράδειγμα απλής διαιρετικής κοστολόγησης Ένας επιπλοποιός κατασκευάζει τεμάχια καρεκλών το χρόνο και οι συνολικές δαπάνες της επιχείρησης (πρώτες και βοηθητικές ύλες, εργασία, απόσβεση μηχανημάτων, διοικητικά έξοδα κλπ) ανέρχονται σε / έτος, τότε το κόστος ανά τεμάχιο καρέκλας υπολογίζεται σε /1000 = 50 / τεμάχιο.

19 ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ Το σύστημα της πλήρους κοστολόγησης με τη χρήση συντελεστών εμμέσων εξόδων είναι αυτό που υπολογίζεται ένα ποσοστό % στις συνολικές δαπάνες εργασίας, ή υλικών ή στις συνολικές εργασίες των μηχανών κά που αντιστοιχεί στα Γ.Β.Ε. Τα Γ.Β.Ε. είναι έμμεσα κόστη που επιβαρύνουν τα διάφορα κέντρα κόστους με έμμεσο τρόπο, δηλαδή με βάση έναν συντελεστή επιβάρυνσης ή καταλογισμού. Παράδειγμα. Αν το άμεσο κόστος των υλικών ανέρχονται σε ,57 και τα συνολικά Γ.Β.Ε. = 3.521,64, τότε ο συντελεστής Γ.Β.Ε. σε σχέση με τα υλικά θα είναι 25%, ήτοι: 3.521, ,57 25%

20 ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ Αν θέλουμε να εκφράσουμε τα Γ.Β.Ε. σε σχέση με τα άμεσα εργατικά που απαιτούνται για την παραγωγή του συγκεκριμένου επίπλου, τότε αν τα άμεσα εργατικά είναι 2.347,76 και τα Γ.Β.Ε. = 1.173,88, τότε ο συντελεστής αυτός θα είναι : 1.173, ,76 50% Αν πάλι επιθυμούμε να υπολογίσουμε τα Γ.Β.Ε. σε σχέση με τις συνολικές ώρες λειτουργίας των μηχανημάτων και αυτές ανέρχονται σε ώρες για τη συνολική ετήσια παραγωγή του προϊόντος και τα Γ.Β.Ε. σε 4.695,52, τότε ο συντελεστής αυτός θα είναι: 4.695, ,94 /ώρα μηχανής

21 ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Συνολικά ΓΒΕ περιόδου ,22 Σύνολο ωρών άμεσης εργασίας περιόδου (ΩΑΕ) 800 Συνολικά άμεσων εργατικών (ΑΕ) 4.695,52 Συνολική χρήση άμεσων υλικών περιόδου (ΑΥ) 8.804,11 Συνολικές ώρες λειτουργίας μηχανημάτων (ΩΛΜ) Σύνολο παραγόμενων μονάδων 45 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Κόστος μονάδας Συντελεστής Συντελεστής ΓΒΕ/ΩΛΜ ΓΒΕ/ΩΑΕ , , , ,29 /μονάδα 14,67 /ΩΛΜ 22,01 /ΩΑΕ

22 ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Όταν έχει επιλεγεί ο κατάλληλος συντελεστής ΓΒΕ, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένο κέντρο κόστους, μπορούμε να υπολογίσουμε το κόστος μονάδας όπως: Άμεσα εργατικά 80,70 Άμεσα υλικά 67,50 Αρχικό κόστος 148,20 Αν οι ώρες άμεσης εργασίας είναι 12 και ο συντελεστής ΓΒΕ/ΩΑΕ = 22,01 /ΩΑΕ, τότε 12 Χ22,01 = 264,12 Κόστος μονάδας 412,32

23 ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ Για την κατασκευή ενός σαλονιού έχουν καταγραφεί τα εξής οικονομικά δεδομένα: Άμεσα εργατικά 125 Άμεσα υλικά 75 Γενικά Βιομηχανικά Έξοδα /έτος Ετήσια παραγωγή σαλονιών 300 τεμ. Να βρεθεί το κόστος παραγωγής του κάθε σαλονιού Να βρεθούν ο συντελεστής ΓΒΕ/ΑΥ %. Στη συνέχεια να βρεθεί πόσο θα μεταβληθεί το κόστος παραγωγής αν χρησιμοποιηθούν νέα υλικά τα οποία είναι 10% φθηνότερα και η δαπάνη της εργασίας μειωθεί κατά 40%, λόγω αγοράς νέων μηχανημάτων αν είναι γνωστό ότι τα συνολικά ΓΒΕ και το ύψος της παραγωγής δεν μεταβάλλονται.

24 ΠΛΗΡΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ Κόστος παραγωγής του κάθε σαλονιού (22.500/300) = 275 Ο συντελεστής ΓΒΕ/ΑΥ % ΓΒΕ/ΑΥ 100% 75*300 Νέα άμεσα υλικά: 75-10% = 75-7,5=67,5 Νέα άμεσα εργατικά: % = =75 Νέο κόστος παραγωγής του κάθε σαλονιού 75+67,5+67,5 (ΓΒΕ/ΑΥ = 100%) = 210 ή Άρα μείωση του κόστους παραγωγής κατά = 65 Ή ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΆ (65 * 100) / 275 = 23,6%.

25 ΣΤΑΘΜΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ Μια επιπλοβιοτεχνία κατασκευάζει 4 τύπους καρεκλών κουζίνας σε ποσότητες αντίστοιχα και οι συνολικές δαπάνες της επιχείρησης ανέρχονται σε Αν οι αντίστοιχοι συντελεστές αναλογίας της συμμετοχής των δαπανών για κάθε τύπο καρέκλας είναι 0,6 0,8 1,2 1,4 αντίστοιχα να υπολογιστεί το ολικό κόστος ανά τύπο καρέκλας. Λύση Μοντέλο Ποσότητ α σε τεμ. Συντελεστής Υπολογιστικές μονάδες Κόστος τεμαχίου ανά τύπο Ολικό κόστος ανά τύπο Α 0, ,446 Χ 0,6 = 18, ,51 Β 0, ,446 Χ 0,8 = 25, ,23 Γ 1, ,446 Χ 1,2 = 37, ,68 Δ 1, ,446 Χ 1,4 = 44, , Ολικό κόστος ,00

26 ΣΤΑΘΜΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ Συνέχεια άσκησης Η ποσότητα (3) του κάθε τύπου καρέκλας πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή αναλογίας (2). Το αποτέλεσμα είναι οι υπολογιστικές μονάδες (4). Το ολικό κόστος διαιρείται δια του ποσού των υπολογιστικών μονάδων ,56 / = 30,5 /υπολ.μονάδα. Με τον πολλαπλασιασμό του ποσού μιας υπολογιστικής μονάδας με το συντελεστή αναλογίας του κάθε τύπου καρέκλας παίρνουμε το κόστος ανά τεμάχιο ενός τύπου (5). Από την τιμή αυτή μπορούμε να υπολογίσουμε το ολικό κόστος ανά τύπο και τελικά το ολικό κόστος και να ελέγξουμε την ορθότητα της κοστολόγησης. Αν δεν είναι γνωστοί οι συντελεστές αναλογίας (όπως στην προηγούμενη άσκηση), τότε μπορεί να υπολογιστούν αυτοί με κάποια κριτήρια όπως πχ η τιμή διάθεσης του κάθε τύπου προϊόντος (βλ. παρακάτω άσκηση).

27 Μια επιπλοβιοτεχνία κατασκευάζει 3 τύπους πολυθρόνων σε ποσότητες 500, 300 και 200 αντίστοιχα ετήσια τις οποίες πουλά σε τιμές 300, 400 και 500 / τεμάχιο αντίστοιχα. Επειδή τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αρκετά διαφοροποιημένα μπορεί το λογιστήριο της επιχείρησης να υπολογίσει τις άμεσες δαπάνες για κάθε τύπο οι οποίες είναι 150, 200 και 250 ανά τεμάχιο. Αν οι συνολικές δαπάνες της επιχείρησης ανέρχονται σε να υπολογιστεί το ολικό κόστος ανά τύπο προϊόντος με τη μέθοδο της σταθμικής διαιρετικής κοστολόγησης. Λύση ΣΤΑΘΜΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ Μοντέλ ο Ποσότη τα σε τεμ. Τιμή πώλησ ης /τεμ Δαπάνες /τεμ Άμεσες Κοινές Σύνολ ο Ολικό κόστος/ τύπο ( ) Α ,24 243, Β ,32 324, Γ ,41 405,

28 ΣΤΑΘΜΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ Συνέχεια της άσκησης Από τα παραπάνω δεδομένα έχουμε συνολικές δαπάνες Το σύνολο των εσόδων υπολογίζεται από 500 Χ Χ Χ 500 = = Το σύνολο των άμεσων δαπανών υπολογίζεται από 500 Χ Χ Χ 250 = = Άρα οι συνολικές κοινές δαπάνες θα είναι: = Για την κατανομή των κοινών δαπανών ( ) σε κάθε τύπο πολυθρόνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συντελεστής στάθμισης κάθε φορά η αναλογία μεταξύ της μέσης τιμής πώλησης προς το σύνολο των εσόδων από την πώληση όλων των προϊόντων. Δηλαδή θα είναι: Κατανομή κοινών δαπανών στον τύπο Α Χ (300 / ) = 93,24 /τεμ Κατανομή κοινών δαπανών στον τύπο Β: Χ (400 / ) = 124,32 /τεμ Κατανομή κοινών δαπανών στον τύπο Γ: Χ (500 / ) = 155,41 /τεμ

29 ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Άλλη μέθοδος κοστολόγησης είναι η οριακή κοστολόγηση, η οποία περιγράφεται και αναλύθηκε με τον προσδιορισμό του νεκρού σημείου και τον διαχωρισμό των συνολικών δαπανών σε σταθερές και μεταβλητές, σε συνδυασμό με τον όγκο παραγωγής. Τέλος υπάρχει και η συγκριτική κοστολόγηση και εφαρμόζεται όταν θέλουμε να συγκρίνουμε τις δαπάνες δύο ή περισσότερων μέτρων που σκοπεύει να πάρει μια επιχείρηση, ώστε να αυξήσει τα κέρδη της. Ένα παράδειγμα για μια επιχείρηση παραγωγής επίπλων αποτελεί η αγορά ενός μηχανήματος CNC, η οποία θα προκαλέσει κάποιες διαφορετικές δαπάνες και έσοδα σε διάφορες θέσεις κόστους. Το σύνολο των δαπανών και των εσόδων συγκρίνονται με αυτά που προκαλούνται χωρίς την ύπαρξη του μηχανήματος CNC, ώστε να πάρουμε ορθές αποφάσεις για την προμήθειά του ή όχι.

30 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Στην κοστολόγηση κατασκευής επίπλων η έναρξη των υπολογισμών γίνεται από τα χρησιμοποιούμενα υλικά, τα οποία μπορεί να είναι: Τα κύρια υλικά (ξύλο μασίφ, καπλαμάς, σανίδες κάθε είδους κλπ) Συνδετικά βοηθητικά υλικά (κόλλα, γλουτολίνη, βίδες, καρφιά, τακάκια, ελατήρια, αφρός κλπ) Προπαρασκευάσματα για την επεξεργασία της επιφάνειας (μέσα καθαρισμού επιφανειών, λάκκα, γυαλόχαρτα, στόκος, θαμβωτικά μέσα κλπ) Εξοπλισμός βοηθητικών υλικών (ταινίες, κλειδιά, μεντεσέδες, λαβές, οδηγοί συρταριών κλπ) Ημιτελή προϊόντα και ξένες παροχές (προφίλ από ξύλο, αλουμίνιο ή πλαστικό, σανίδες επενδεδυμένες με πλαστικό φιλμ, γυαλί, μάρμαρο, καθρέφτες, δέρμα, ύφασμα, εργασίες ενδεχομένως ταπετσέρη, τορναδόρου, ελαιοχρωματιστή, γλύπτη κλπ)

31 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Πολύ σπουδαίος παράγοντας στον υπολογισμό του κόστους των υλικών είναι και η απώλεια ή φθορά ή φύρα των υλικών που δημιουργούνται κατά την επεξεργασία του ξύλου. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούν οι έννοιες της φύρας που είναι η απώλεια κοπής % σε σχέση με την ακατέργαστη ποσότητα, ενώ η προσαύξηση κοπής είναι η απώλεια κοπής % σε σχέση με την τελική ποσότητα του έτοιμου προϊόντος.

32 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Παράδειγμα: Αν από μια σανίδα πάχους 5 cm, μήκους 5 m και πλάτους 30 cm κοπούν για την κατασκευή μιας πόρτας 2 τεμάχια διαστάσεων 2200 Χ 160 Χ 50 mm και 8 τεμάχια 600 Χ 120 Χ 50 mm θα έχουμε: Ακατέργαστη ποσότητα: 0,05 X 5 X 0,3 = 0,075 m 3 Ποσότητα τελικών προϊόντων : 2Χ 2,2 X 0,16 X 0, Χ 0,6 Χ 0,12 Χ 0,05 = 0, ,0288 = 0,064 m 3 Άρα υπάρχει απώλεια κοπής 0,075-0,064 = 0,011 m 3 Τότε η φύρα θα είναι: (0,011 Χ 100) / 0,075 = 14,66% Και η προσαύξηση κοπής θα είναι: (0,011 X 100) / 0,064 = 17,18%

33 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Πρακτικά για να υπολογιστεί το κόστος των υλικών πχ. ενός επίπλου χρησιμοποιούνται κατάλογοι υλικών στους οποίους περιγράφονται για κάθε ένα από αυτά: Η χρήση Το είδος του ξύλου Ο αριθμός των τεμαχίων Η τελική διάσταση μήκος σε mm Η τελική διάσταση πλάτος σε mm Το τελικό πάχος σε mm Η επιφάνεια σε m 2 Το αρχικό πάχος σε mm Ο όγκος σε m 3 Τα άχρηστα τεμάχια % Η επιφάνεια μαζί με την προσαύξηση της φύρας σε m 2 ή m 3 Η τιμή ανά μονάδα επιφάνειας ή όγκου (αν πρόκειται πχ για μελαμίνη ή μασίφ ξύλο) Η τιμή για την υπολογιζόμενη ποσότητα σε. Χρησιμοποιούνται ακόμη ανάλογα και κατάλογοι για τον υπολογισμό των άχρηστων κομματιών ανά χρήση και κατάλογοι εξαρτημάτων και εξοπλισμού.

34 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Κοστολόγηση κύριων υλικών Α / Α Περιγραφή τεμαχίου Είδος ξυλείας Αριθμός τεμαχίω ν Μήκο ς (mm) Τελικές διαστάσεις Πλάτο ς (mm) Πάχο ς (mm) Επιφάνεια Όγκος (m 2 ή m 3 ) Συντελεστή ς απώλειας υλικού % Τελική χρήση πρώτης ύλης (m 2 ή m 3 ) Τιμή αγοράς /m 2 /m 3 Ολική τιμή σε Καπάκι Καπλαμ άς 2 Πόδια Οξιά μασίφ 3 Τραβέρσα Οξιά μασίφ 4 Τραβέρσα Οξιά μασίφ 5 Πήχεις Οξιά μασίφ 6 Πήχεις Οξιά μασίφ (20) 0,96 15% 1,104 15, , % 0, ,00 6, , , , , ,56 0, % 0, ,00 3,00 0, % 0, ,00 2,00 Ολικό ποσό 28,31

35 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Κοστολόγηση βοηθητικών υλικών Α/Α Είδος υλικού Μονάδες Ποσότητ α Τιμή μονάδας Συνολικ ή τιμή 1 Κόλλα Kgr 0,30 8,00 2,40 2 Βίδες Kgr 0,05 5,00 0,25 3 Γυαλόχαρτο τεμ 10,00 0,15 1,50 4 Πλαστικό βερνίκι Kgr 1,20 15,00 18,00 5 Σίλερ Kgr 0,50 15,00 7,50 ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΤΙΜΗ 29,65 Επομένως η κοστολόγηση των χρησιμοποιηθέντων υλικών για την κατασκευή Επίπλου είναι το τελικό άθροισμα των δύο παραπάνω πινάκων, ήτοι 57,96.

36 ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Μετά την κοστολόγηση των υλικών, επόμενο σημαντικό βήμα είναι η κοστολόγηση της εργασίας, η οποία αποτελεί και το πιο δύσκολο, κοπιαστικό και επισφαλέστερο μέρος και πρέπει να διαχωριστεί σε αυτές που έχουν άμεση σχέση με την παραγωγή και σε αυτές που έχουν έμμεση σχέση με την παραγωγή. Ως άμεσες εργασίες χαρακτηρίζονται η κοπή, το πλάνισμα, το τορνάρισμα, η κατασκευή καπλαμά, η βαφή κλπ., ενώ ως έμμεσες χαρακτηρίζονται η διεύθυνση, ο έλεγχος, η διοίκηση, καθώς και αυτές που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση μιας παραγγελίας όπως εργασία στην αποθήκη ξύλου, φροντίδα μηχανών. Οι έμμεσες αμοιβές χαρακτηρίζονται και ως αμοιβές λειτουργικών εξόδων. Οι αμοιβές για αργίες, άδεια, ασθένεια δεν είναι άμεσα υπολογίσιμες και ονομάζονται κοινωνικές αμοιβές και ανήκουν στα γενικά έξοδα.

37 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ένα παράδειγμα της πορείας των εργασιών για την κατασκευή μιας δίφυλλης ντουλάπας που πρέπει να καταγραφούν και να υπολογιστεί ο χρόνος εργασίας ώστε να υπολογιστεί το τελικό συνολικό κόστος κατασκευής αυτής δίνεται παρακάτω Προπαρασκευή εργασίας (αποδοχή εργασίας, κατασκευή σχεδίου, κατασκευή καταλόγου ξύλου) Προπαρασκευή μηχανών (αλλαγή δίσκου, ρύθμιση απόστασης δισκοπρίονου, τοποθέτηση εξαρτημάτων φρέζας, ρύθμιση ταχύτητας, τοποθέτηση τρυπανιού κλπ) Επιλογή και κοπή και πλάνισμα μασίφ ξύλου Ετοιμασία πλακάζ και διακοσμητικών λωρίδων Κοπή πλακών (επιλογή, έλεγχος, διαχωρισμός, κοπή) Κόλλημα άκρων, ακριβές φρεζάρισμα Αλφάδιασμα επιφανειών Προπαρασκευή καπλαμά (επιλογή, ταίριασμα και κόλλημα) Κατασκευή καπλαμά, κοπή άκρων (ανάδευση κόλλας, επίστρωση, πίεση επιφανειών, κοπή) Τελική μορφοποίηση Σχεδίαση και σημάδεμα Τοποθέτηση τάκων στον κορμό Τρυπήματα για ρεζέδες, κλειδαριές, στηρίγματα συρταριών

38 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Κατασκευή πατούρας στην πλάτη Λείανση άκρων και επιφανειών Επίστρωση κόλλας στον κορμό Ταίριασμα και στερέωση πλάτης Τοποθέτηση πορτών Επίστρωση κόλλας στα διακοσμητικά πηχάκια Προπαρασκευή για κατεργασία επιφάνειας (ξεβίδωμα εξοπλισμού, λείανση, στρογγύλεμα άκρων, ξεσκόνισμα) Κατεργασία επιφάνειας (πρώτο βάψιμο, ενδιάμεση λείανση, ξεσκόνισμα, διόρθωμα, τελικό βάψιμο) Τελείωμα (Τοποθέτηση πλάτης, ράβδου για τα ρούχα, εξοπλισμού, ετοιμασία για παράδοση)

39 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Σε κάθε μια από τις παραπάνω φάσεις θα πρέπει να υπολογιστεί ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας για την προπαρασκευή και την εκτέλεση τόσο του επιπλοποιού και του βοηθού του, όσο και της απασχόλησης των μηχανημάτων και των παραγόμενων ποσοτήτων σε κάθε ενδιάμεση φάση. Οι χρόνοι αναμονής για ορισμένες εργασίες όπως στέγνωμα της κόλλας δεν πρέπει να προσμετρούνται, καθώς το χρόνο αυτό ο τεχνίτης μπορεί να απασχοληθεί σε άλλη φάση εργασίας.

40 ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α/Α Φάση εργασίας Συνολικός χρόνος απασχόλησης μηχανημάτων σε min Συνολικός χρόνος απασχόλησης χειρονακτικής εργασίας σε min Τεχνίτη Εργατών 1 Προπαρασκευή εργασίας Προπαρασκευή μηχανών 5 3 Επιλογή και κοπή και πλάνισμα μασίφ ξύλου 4 Ετοιμασία πλακάζ και διακοσμητικών λωρίδων Κοπή πλακών Κόλλημα άκρων, ακριβές φρεζάρισμα Αλφάδιασμα επιφανειών 5 8 Προπαρασκευή καπλαμά 15 9 Κατασκευή καπλαμά, κοπή άκρων Τελική μορφοποίηση 10 10

41 ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α/Α Φάση εργασίας Συνολικός χρόνος απασχόλησης μηχανημάτων σε min Συνολικός χρόνος απασχόλησης χειρονακτικής εργασίας σε min Τεχνίτη 11 Σχεδίαση και σημάδεμα 10 Εργατών 12 Τρυπήματα Κατασκευή πατούρας Λείανση άκρων και επιφανειών Επίστρωση κόλλας 5 16 Ταίριασμα και στερέωση καπακιού 17 Επίστρωση κόλλας στα διακοσμητικά πηχάκια 18 Προπαρασκευή για κατεργασία επιφάνειας 19 Κατεργασία επιφάνειας Τελείωμα

42 ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α/Α Φάση εργασίας Συνολικός χρόνος απασχόλησης μηχανημάτων σε min Συνολικός χρόνος απασχόλησης χειρονακτικής εργασίας σε min Τεχνίτη Εργατών ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ σε min Συνολικός χρόνος σε ώρες 0,67 h 1,5 h 2,3 h Δαπάνη ανά ώρα εργασίας 15 /h* 12 /h* 7,5 /h* Συνολική δαπάνη 10,05 18,0 17,25 ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗ 45,3

43 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ Όλα τα έξοδα πλην αυτά των υλικών και της εργασίας για την παραγωγή ενός προϊόντος μπορούν να περιγραφτούν και ως γενικά έξοδα. Είναι δε αυτά που προαναφέρθηκαν και μπορούν όμως να καταγραφούν σε: Έμμεσα ημερομίσθια και μισθοί Αμοιβές για αργίες Αμοιβή κατά την άδεια Πληρωμή μισθού σε περίπτωση ασθένειας Συμμετοχή εργοδότη στις κοινωνικές ασφαλίσεις Συνδρομές σε επαγγελματικές ενώσεις και ταμεία Επίδομα άδειας Άλλα κοινωνικά έξοδα Έξοδα για φορτηγά και αυτοκίνητα της επιχείρησης Φόροι της επιχείρησης Ασφάλειες Έξοδα κτιρίου Έξοδα διοίκησης Έξοδα ενέργειας Επιδιορθώσεις και συντηρήσεις Αποσβέσεις, Ενοίκιο Τόκοι για το αναγκαίο στην επιχείρηση κεφάλαιο Τεκμαρτή αμοιβή του επιχειρηματία για διευθυντική εργασία

44 ΕΣΟΔΑ & ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Το εισόδημα (income, revenue, earning) μιας παραγωγικής ή και εμπορικής επιχείρησης ξύλου ή επίπλου σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκύπτει είτε από την εργασία (πχ. αποζημίωση επιχειρηματία και μετόχων), είτε από το κεφάλαιο (ενοίκια, τόκοι κά) είτε από την επιχειρηματικότητα (διανομή κερδών, μερίσματα κά). Το εισόδημα γενικά διακρίνεται σε ακαθάριστο (gross income) και σε καθαρό (net income). Το πρώτο περιέχει όλα τα παραγωγικά έξοδα (συνολικό κόστος παραγωγής) για μια παραγωγική επιχείρηση ή όλα τα λειτουργικά έξοδα για μια εμπορική επιχείρηση. Το ακαθάριστο εισόδημα ταυτίζεται ουσιαστικά με ακαθάριστα έσοδα (company earnings) της επιχείρησης που προκύπτουν από την πώληση των παραγόμενων επίπλων ή προϊόντων ξύλου. Τα ακαθάριστα έσοδα ταυτίζονται και με τον κύκλο εργασιών (τζίρο) της επιχείρησης.

45 ΕΣΟΔΑ & ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Το καθαρό εισόδημα προκύπτει αν από συνολικά παραγωγικά έξοδα ή λειτουργικά έξοδα αντίστοιχα, αφαιρεθούν οι συνολικές δαπάνες. Βέβαια το καθαρό εισόδημα διακρίνεται με τη σειρά του σε αυτό προ και μετά της φορολογίας του. Όλες οι επιχειρήσεις φορολογούνται με βάση τα ακαθάριστα κέρδη τους. Η φορολογία εισοδήματος επιχειρήσεων (corporate income taxes) είναι ουσιαστικά ο φόρος επί των κερδών των ανωνύμων εταιρειών (Α.Ε.), ο οποίος είναι αναλογικός και σύμφωνα με οικονομετρικές μελέτες συμπεριλαμβάνεται στο κόστος παραγωγής και μετακυλίεται στις τιμές των παραγόμενων επίπλων ή προϊόντων ξύλου. Για τις εμπορικές επιχειρήσεις ξύλου επίπλου η φορολογία του εισοδήματος διαφοροποιείται ανάλογα με τη νομική μορφή της επιχείρησης.

46 ΕΣΟΔΑ & ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Έτσι το κέρδος των ατομικών επιχειρήσεων φορολογείται μαζί με τα εισοδήματα από άλλες πηγές του επιχειρηματία και μετά την αφαίρεση τυχόν εκπτώσεων που προβλέπονται από νομοθεσία και φυσικά με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα. Πάνω από ο συντελεστής φορολόγησης είναι 45%. Το κέρδος των ετερόρρυθμων εταιρειών και Α.Ε. φορολογείται με συντελεστή 29%. %AF%CE%B1/%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%83% CF%84%CE%AD%CF%82- %CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%8 2

47 ΕΣΟΔΑ & ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Ως φόρος θεωρείται και αυτός της προστιθέμενης αξίας γνωστός ως Φ.Π.Α. (value added tax). Ουσιαστικά ο Φ.Π.Α. είναι μια φορολογία των καταναλωτών και χρεώνεται σε αυτούς για τα διάφορα προϊόντα που αγοράζουν. Το ύψος του φόρου αυτού καθορίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών και η είσπραξή του γίνεται από τις επιχειρήσεις που διαθέτουν τα προϊόντα τους στους πελάτες και αυτές με τη σειρά τους το καταθέτουν στο Τμήμα ΦΠΑ της Εφορίας. Έτσι κατά την κοστολόγηση της παραγωγής των προϊόντων ο ΦΠΑ δεν χρεώνεται ως συντελεστής κόστους και κατά τον υπολογισμό της τιμής του επίπλου όλες οι δαπάνες χρησιμοποιούνται χωρίς τον ΦΠΑ. Αυτός προστίθεται στην τελική τιμή και αναφέρεται ξεχωριστά και σήμερα είναι 24% για τα έπιπλα και την πώληση της πριστής ξυλείας. Καθαρή τιμή + ΦΠΑ = Μικτή τιμή πώλησης Παράδειγμα: Αν η καθαρή τελική τιμή πώλησης μιας τραπεζαρίας είναι 1.200, τότε ο ΦΠΑ (24%) που πρέπει να προστεθεί στην παραπάνω τιμή θα είναι: (1.200 * 24%) = =

48 ΑΣΚΗΣΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Ένας σχεδιαστής ξύλινων επίπλων δημιουργεί ένα νέο σχέδιο μιας δρύινης ντουλάπας και για να ολοκληρώσει την πρότασή του προς τη διεύθυνση της εταιρίας στην οποία εργάζεται απομένει να κάνει την προκοστολόγηση του προϊόντος. Για το σκοπό αυτό κάνει τους παρακάτω υπολογισμούς δαπανών: 1. Κύρια υλικά (σύμφωνα με τον κατάλογο υλικών) Εξοπλισμός (πόμολα, μηχανισμοί, στηρίγματα ραφιών, κλπ) Υλικά επιφάνειας (λάκκα κλπ) Βοηθητικά υλικά (κόλλα, βίδες κλπ) Χρόνος κατασκευής με χρήση των μηχανών 5 ώρες 6. Χρόνος κατασκευής με χρήση εργατικών χεριών 12 ώρες 7. Γενικά έξοδα (αποσβέσεις, έξοδα κτιρίου, διοίκησης, ενέργειας κλπ) υπολογίζονται σε ποσοστό 20% στα έξοδα υλικών και 200 % στην εργασία απασχόλησης των μηχανημάτων και 150% στις δαπάνες εργατικών χεριών. Αν η τιμή του ωρομισθίου για τη χειρονακτική εργασία υπολογίζεται σε 8,5 /ώρα (συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών ΙΚΑ, των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος άδειας), η δε δαπάνη απασχόλησης μηχανημάτων σε 15,0 /ώρα εργασίας, αν το επιδιωκόμενο κέρδος από την πώληση του προϊόντος είναι 20% επί των συνολικών εξόδων παραγωγής, και ο Φ.Π.Α. είναι 24%, τότε να υπολογιστεί η προτεινόμενη τιμή πώλησης του προτεινόμενου προϊόντος.

49 ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Α/Α ΕΙΔΟΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟ ΣΕ 1 Κύρια υλικά Εξοπλισμός Υλικά επιφάνειας Βοηθητικά υλικά 80 5 Δαπάνη κατασκευής με χρήση των μηχανών 5 ώρες Χ 15 /ώρα = 6 Δαπάνη κατασκευής με χρήση εργατικών χεριών 12 ώρες Χ 8,5 /ώρα = 7 Γενικά έξοδα 20% στα έξοδα υλικών Χ 450 = 200 % στην εργασία μηχανημάτων Χ % στις δαπάνες εργατικών χεριών Χ 102 ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΠΑΝΩΝ 1.299,00 ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΚΕΡΔΟΣ 20% 259,80 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ (24%) 1.558,80 /ΤΕΜ ΦΠΑ (24%) = 374,1 Η ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΦΠΑ (24%) ΘΑ ΕΙΝΑΙ: 1.932,9 /ΤΕΜ

50 ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Κατά τον απολογισμό στο τέλος ενός έτους διαπιστώθηκε ότι μια ξυλοβιομηχανία παραγωγής πριστής ξυλείας ελάτης, βρέθηκε ότι πραγματοποίησε πωλήσεις κμ με συνολικά ακαθάριστα έσοδα Αντίστοιχα οι δαπάνες που πραγματοποίησε παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

51 ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΙΔΟΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟ (Σε ) 1. Αγορές πρώτων και βοηθητικών υλών Αμοιβές εργατών Μισθοί διοικητικών υπαλλήλων Εργοδοτικές εισφορές ΙΚΑ Αποζημιώσεις επιχειρηματία Αποζημιώσεις τρίτων Αποσβέσεις κτιρίων Αποσβέσεις μηχανημάτων Αποσβέσεις μεταφορικών μέσων Αποσβέσεις επίπλων και λοιπού εξοπλισμού Επισκευές και συντηρήσεις μηχανημάτων και μέσων Έξοδα κίνησης, μεταφοράς υλικών πρώτων υλών Ασφάλιστρα (κτιρίων και μηχανών) Έξοδα διαφήμισης Έξοδα λογιστή Δαπάνες ενέργειας λειτουργίας μηχανών (ΔΕΗ) Συνδρομές σε επαγγελματικές οργανώσεις Γραφική ύλη υλικά γραφείων Φόρος εισοδήματος

52 ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Το κεφάλαιο που έχει επενδυθεί στην επιχείρηση ανέρχεται στο ποσό των ( η αξία των μηχανημάτων και των κτιριακών εγκαταστάσεων), ενώ οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν εγκατασταθεί σε οικόπεδο 5 στρεμμάτων, η σημερινή αξία του οποίου ανέρχεται σε / στρ. Ακόμη το πάγιο ενεργητικό κεφάλαιο αυτής ανέρχεται σε Αν το μέσο επιτόκιο των κεφαλαίων που χρησιμοποιούνται στην επιχείρηση είναι 2,5% να γίνει η κοστολόγηση στις θέσεις κόστους: εργασία μηχανών χειρονακτική εργασία υλικά διοίκηση.

53 ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ Στην αρχή πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός των δαπανών σε άμεσες για κάθε θέση κόστους και σε κοινές για ορισμένες ή όλες τις θέσεις κόστους. Οι θέσεις κόστους που καθορίστηκαν από την άσκηση και ζητείται να επιμεριστούν οι δαπάνες είναι 4 (εργασία μηχανών χειρονακτική εργασία υλικά διοίκηση). Α. Αρχική κατανομή δαπανών για κάθε θέση κόστους

54 ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΙΔΟΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟ (Σε ) ΘΕΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ 1. Αγορές πρώτων και βοηθητικών υλών Αμοιβές εργατών Μισθοί διοικητικών υπαλλήλων Εργοδοτικές εισφορές ΙΚΑ Αποζημιώσεις επιχειρηματία Αποζημιώσεις τρίτων Αποσβέσεις κτιρίων Αποσβέσεις μηχανημάτων Αποσβέσεις μεταφορικών μέσων Αποσβέσεις επίπλων και λοιπού εξοπλισμού Επισκευές και συντηρήσεις μηχανημάτων και μεταφορικών μέσων 12. Έξοδα κίνησης, μεταφοράς υλικών αγαθών πρώτων υλών Υλικά Χειρονακτική εργασία Διοίκηση Κοινές (Χειρονακτική εργασία και διοίκηση Διοίκηση Υλικά Διοίκηση Εργασία μηχανών Εργασία μηχανών Διοίκηση Εργασία μηχανών Διοίκηση

55 ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΙΔΟΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟ (Σε ) ΘΕΣΗ ΕΙΔΟΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΙΔΟΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟ (Σε ) ΠΟΣΟ ΘΕΣΗ (Σε ) ΘΕΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ 13. Ασφάλιστρα (κτιρίων και μηχανών) Έξοδα διαφήμισης Έξοδα λογιστή Δαπάνες ενέργειας λειτουργίας μηχανών (ΔΕΗ) Συνδρομές σε επαγγελματικές οργανώσεις Γραφική ύλη υλικά γραφείων Φόρος εισοδήματος Κοινές (εργασία μηχανών και διοίκηση) Διοίκηση Διοίκηση Εργασία μηχανών Διοίκηση Διοίκηση Κοινές (σε όλες τις θέσεις κόστους)

56 Β. Κατανομή κοινών δαπανών για κάθε θέση κόστους 1. Οι εργοδοτικές εισφορές ΙΚΑ ( ) αφορούν την εργασία τόσο των εργατών, όσο και των διοικητικών υπαλλήλων. Με κριτήριο την αναλογία των αμοιβών εργατών και διοικητικού προσωπικού είναι: Εργοδοτικές εισφορές εργατών * /( ) = και Εργοδοτικές εισφορές υπαλλήλων * /( ) = Τα ασφάλιστρα (9.000 ) αφορούν τόσο τα μηχανήματα, όσο και τις κτιριακές εγκαταστάσεις της διοίκησης. Εδώ κριτήριο επιμερισμού μπορεί να είναι η αναλογία της συνολικής αξίας των μηχανημάτων και των κτιριακών εγκαταστάσεων ( και αντίστοιχα) Ασφάλιστρα μηχανημάτων * /( ) = και Ασφάλιστρα κτιρίων * /( ) = ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ

57 3. Ο φόρος εισοδήματος ( ) προέρχεται από την απασχόληση όλων των συντελεστών παραγωγής και επομένως πρέπει να επιμεριστεί σε όλες τις θέσεις κόστους. Εδώ ένα κριτήριο επιμερισμού μπορεί να είναι οι αναλογίες των συνολικών άμεσων δαπανών όλων των θέσεων κόστους που ανέρχονται σε: Συνολικές άμεσες δαπάνες εργασίας μηχανών: = Συνολικές άμεσες δαπάνες χειρονακτικής εργασίας: Συνολικές άμεσες δαπάνες υλικών: = Συνολικές άμεσες δαπάνες διοίκησης: = Επομένως ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ Φ.E. μηχανών: * , Φ.E. χειρ. εργ: * , Φ.E. υλικών: * , Φ.E. διοίκησης: * ,

58 Γ. Υπολογισμός των τόκων 1. Υπολογισμός τόκων από το κεφάλαιο που έχει επενδυθεί *0, ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ 2. Υπολογισμός τόκων από το κεφάλαιο αξίας οικοπέδου 5 στρ. Χ /στρ Χ 0,025 = Υπολογισμός κυκλοφοριακού κεφαλαίου = * 0, Υπολογισμός τόκων κυκλοφοριακού κεφαλαίου Σύνολο τόκων: =80.616

59 4. Κατανομή τόκων στις θέσεις κόστους Το σύνολο των τόκων ( ) που προέρχεται από τους τόκους του κεφαλαίου επένδυσης, του κεφαλαίου οικοπεδικής αξίας και του κυκλοφοριακού κεφαλαίου πρέπει να επιμεριστεί σε όλες τις θέσεις κόστους. Και εδώ το κριτήριο επιμερισμού μπορεί να είναι οι αναλογίες των συνολικών άμεσων δαπανών όλων των θέσεων κόστους που υπολογίστηκαν για την κατανομή του φόρου εισοδήματος: Επομένως ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ Τόκοι μηχανών: * , Τόκοι χειρ. εργ: * , Τόκοι υλικών: * , Τόκοι διοίκησης: * ,

60 ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ Δ. Τελικός πίνακας κατανομής δαπανών κατά θέσεις κόστους ΠΟΣΟ ΚΥΡΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΙΔΟΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ (Σε ) Εργασία Χειρον. Υλικά Διοίκηση μηχανών εργασία 1. Αγορές πρώτων και βοηθητικών υλών Αμοιβές εργατών Μισθοί διοικητικών υπαλλήλων Εργοδοτικές εισφορές ΙΚΑ Αποζημιώσεις επιχειρηματία Αποζημιώσεις τρίτων Αποσβέσεις κτιρίων Αποσβέσεις μηχανημάτων Αποσβέσεις μεταφορικών μέςων Αποσβέσεις επίπλων και λοιπού εξοπλισμού Επισκευές - συντηρήσεις μηχανημάτων & μέσων

61 ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ Δ. Τελικός πίνακας κατανομής δαπανών κατά θέσεις κόστους ΠΟΣΟ ΚΥΡΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΙΔΟΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ (Σε ) Εργασία Χειρον. Υλικά Διοίκηση μηχανών εργασία 12. Έξοδα κίνησης, μεταφοράς υλικών πρώτων υλών 13. Ασφάλιστρα (κτιρίων και μηχανών) Έξοδα διαφήμισης Έξοδα λογιστή Δαπάνες ΔΕΗ ΟΤΕ ΔΕΥΑ Συνδρομές σε επαγγελματικές οργανώσεις Γραφική ύλη υλικά γραφείων Φόρος εισοδήματος Τόκοι ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΣΟΣΤΟ 100,0% 2,1% 8,9% 78,5% 10,5%

62 ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ Από τον παραπάνω πίνακα φαίνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις δαπάνες της επιχείρησης έχει η προμήθεια πρώτων και βοηθητικών υλών και μάλιστα σε ποσοστό 78,5%. Διοίκηση 10,5% Εργασία μηχανών 2,1% Χειρονακτικ ή εργασία 8,9% Υλικά 78,5%

63 ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ Ακόμη από την ανάλυση του αποτελέσματος της επιχείρησης φαίνεται ότι: Έσοδα από πωλήσεις προϊόντων Πάγιο ενεργητικό κεφάλαιο επιχείρησης ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΣΟΔΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗΣ 2.034,466 ΚΑΘΑΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

64 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος Καθηγητής - papad@teilar.gr

ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΛΟΥ

ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΛΟΥ Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος Καθηγητής papad@teilar.gr 1. Η άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Περιπτωσιακή μελέτη μεθόδων κοστολόγησης σε μικρομεσαία εταιρία επεξεργασίας μαρμάρου και γρανιτών

Περιπτωσιακή μελέτη μεθόδων κοστολόγησης σε μικρομεσαία εταιρία επεξεργασίας μαρμάρου και γρανιτών Περιπτωσιακή μελέτη μεθόδων κοστολόγησης σε μικρομεσαία εταιρία επεξεργασίας μαρμάρου και γρανιτών Εισαγωγικά Η παγκοσμιοποίηση της αγοράς και η αύξηση της έντασης του ανταγωνισμού οδηγούν τις επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ

ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Υπεύθυνος: Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος e-mail: papad@teilar.gr ΜΑΘΗΜΑ 7 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ: «ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΕΠΙΠΛΟΥ» ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ Έρευνα μάρκετινγκ Τιμολόγηση Ανάπτυξη νέων προϊόντων ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Τμηματοποίηση της αγοράς Κανάλια

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Δημήτρης Μπάλιος. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Συστήματα συγκέντρωσης κόστους. Κοστολόγηση και ποια η χρησιμότητά της

Δρ. Δημήτρης Μπάλιος. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Συστήματα συγκέντρωσης κόστους. Κοστολόγηση και ποια η χρησιμότητά της Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Κοστολόγηση και ποια η χρησιμότητά της Συστήματα συγκέντρωσης Απορροφητική κοστολόγηση Κοστολόγηση Πλήρης (ή απορροφητική) κοστολόγηση Δρ. Δημήτρης Μπάλιος Κανονικό

Διαβάστε περισσότερα

Κοστολόγηση κατά προϊόν ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι

Κοστολόγηση κατά προϊόν ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι Εισαγωγή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Έχουμε αναφέρει ότι η κοστολόγηση προϊόντος είναι η διαδικασία υπολογισμού και διανομής του κόστους παραγωγής στα παραγόμενα αγαθά Η κατανόηση της διαδικασίας αυτής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Η λογιστική κόστους αποτελεί ένα κύκλωμα της λογιστικής επιστήμης το οποίο ασχολείται με την κοστολόγηση, δηλαδή με την τιμολόγηση των παραγόμενων προϊόντων. Η λογιστική κόστους βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

4. Επιχείρηση παραγωγής ρούχων είχε τις 31/12 συγκεκριμένης κοστολογικής περιόδου απόθεμα υφάσματος 400

4. Επιχείρηση παραγωγής ρούχων είχε τις 31/12 συγκεκριμένης κοστολογικής περιόδου απόθεμα υφάσματος 400 1. Επιχείρηση παραγωγής ρούχων είχε τις 31/12 συγκεκριμένης κοστολογικής περιόδου απόθεμα υφάσματος 400 kg αξίας 3 /kg. Στη συνέχεια έκανε τις παρακάτω αγορές και αναλώσεις: 15/1 αγορά 300 kg αξίας 3.3

Διαβάστε περισσότερα

6. Οριακή Κοστολόγηση. Cost Accounting

6. Οριακή Κοστολόγηση. Cost Accounting 6. Οριακή Κοστολόγηση Cost Accounting 1 Κατανόηση του Κοστολογικού Προβλήματος Πλήρης ή Απορροφητική Κοστολόγηση Μεταβλητό Ά Ύλες Άμεση Εργασία Οριακή Κοστολόγηση Μεταβλητά Γ.Β.Ε. Σταθερό Σταθερά Γ.Β.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή ιοίκησης και Οικονοµίας Τµήµα Λογιστικής. Ασκήσεις στο µάθηµα: «Λογιστική Κόστους ΙΙ»

Σχολή ιοίκησης και Οικονοµίας Τµήµα Λογιστικής. Ασκήσεις στο µάθηµα: «Λογιστική Κόστους ΙΙ» Σχολή ιοίκησης και Οικονοµίας Τµήµα Λογιστικής Ασκήσεις στο µάθηµα: «Λογιστική Κόστους ΙΙ» (έκδοση Α) ιδάσκων, ιδάκτωρ στην Ελεγκτική Λογιστική 2 Copyright Σέρρες, Σεπτέµβριος 2011 Με επιφύλαξη παντός

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Μαθήματος: Εφαρμοσμένη Κοστολόγηση

Ασκήσεις Μαθήματος: Εφαρμοσμένη Κοστολόγηση Ασκήσεις Μαθήματος: Εφαρμοσμένη Κοστολόγηση Διδάσκων: Λέκτορας Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΙ Σερρών Λέκτορας Π.Δ. 407 Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο 2012 1 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 2

Διαβάστε περισσότερα

26. Η επιχείρηση πληρώνει μηνιαία στους υπαλλήλους της το ποσό των 45.000. Αν οι εργοδοτικές εισφορές ανέρχονται σε 25% και οι κρατήσεις ανέρχονται σε 10% του μικτού μισθού, αντίστοιχα, η συνολική της

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4. Πλήρης και Άµεση Κοστολόγηση. MBA Master in Business Administration Τµήµα: Οικονοµικών Επιστηµών. ιδάσκων: ρ.

Ενότητα 4. Πλήρης και Άµεση Κοστολόγηση. MBA Master in Business Administration Τµήµα: Οικονοµικών Επιστηµών. ιδάσκων: ρ. Ενότητα 4 Πλήρης και Άµεση Κοστολόγηση 1 Πλήρης Κοστολόγηση Πλήρης ή Απορροφητική Κοστολόγηση είναι η µέθοδος κοστολόγησης σύµφωνα µε την οποία το κόστος παραγωγής ενός προϊόντος υπολογίζεται λαµβάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΛΟΥ I

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΛΟΥ I 34 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

1. Τον Απρίλιο 20XΧ, τα κοστολογικά στοιχεία της βιομηχανίας ΑΒΓ Ο.Ε. είχαν ως εξής (ποσά σε ευρώ): Αναλώσεις πρώτων υλών 69.000 Άμεση εργασία 63.000 ΓΒΕ 111.000 Παραγωγή σε εξέλιξη: Απόθεμα αρχής: 39.000

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική Λογιστική

Διοικητική Λογιστική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διοικητική Λογιστική Ενότητα 2: Το πλαίσιο της κοστολόγησης - Γ.Β.Ε. - Φύλλο μερισμού Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

1. Στις 30 Απριλίου τα κοστολογικά στοιχεία της βιομηχανίας PLASTIC ΑΒΕΕ είχαν ως εξής : Αγορά πρώτων υλών 72.000 Τελικό απόθεμα πρώτων υλών 12.000 Αρχικό απόθεμα πρώτων υλών 3.000 Άμεση εργασία 9.500

Διαβάστε περισσότερα

Συγκέντρωση Κόστους Παραγωγής Προϊόντων

Συγκέντρωση Κόστους Παραγωγής Προϊόντων Συγκέντρωση Κόστους Παραγωγής Προϊόντων I ενότητa Άσκηση 4: Οι παρακάτω δαπάνες πραγματοποιήθηκαν από την επιχείρηση ΑΘΗΝΑ ΑΕ το 2002. Άμεση Εργασία 10.000.000 Άμεσα Υλικά 7.500.000 Αμοιβές Μηχ/κού Παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Διάλεξη 5 ΧΡΗΜΑΤΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 1 από 35 Το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.)

Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) 12/12/2012 Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Διοικητική Λογιστική Επιμερισμός μ ΓΒΕ στα κέντρα κόστους Δρ. Δημήτρης Μπάλιος Επιμερισμός ΓΒΕ (1) Γενικά, τα ΓΒΕ κάθε παραγόμενου προϊόντος σχετίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Η Ακαθάριστη Πρόσοδος μιάς γεωργικής επιχείρησης, είναι το άθροισμα :

Η Ακαθάριστη Πρόσοδος μιάς γεωργικής επιχείρησης, είναι το άθροισμα : Η Ακαθάριστη Πρόσοδος μιάς γεωργικής επιχείρησης, είναι το άθροισμα : α) Των εισπράξεων από την διάθεση των προϊόντων της (πάσης φύσεως) σε τρίτους, από επιδοτήσεις και αποζημιώσεις. β) Της αξίας των καταναλωθέντων

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 2: Κατά Παραγγελία Κοστολόγηση- ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 2: Κατά Παραγγελία Κοστολόγηση- ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 2: Κατά Παραγγελία Κοστολόγηση- ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Άσκηση 1 Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου 20Χ1 εκτελέστηκε η παραγγελία Νο. 125, η οποία αφορούσε την κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική Λογιστική. Επιμερισμός ΓΒΕ (1) Διαδικασία επιμερισμού των ΓΒΕ (1) Τα στάδια επιμερισμού

Διοικητική Λογιστική. Επιμερισμός ΓΒΕ (1) Διαδικασία επιμερισμού των ΓΒΕ (1) Τα στάδια επιμερισμού Επιμερισμός ΓΒΕ (1) Διοικητική Λογιστική Επιμερισμός ΓΒΕ στα κέντρα κόστους Γενικά, τα ΓΒΕ κάθε παραγόμενου προϊόντος σχετίζονται με τα ΓΒΕ του τμήματος ή των τμημάτων της παραγωγικής διαδικασίας από τα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά σημεία διάλεξης. ιοικητική Λογιστική. Λήψη αποφάσεων, Κύκλος σχεδιασμού και ελέγχου. Δημήτρης Μπάλιος. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.

Βασικά σημεία διάλεξης. ιοικητική Λογιστική. Λήψη αποφάσεων, Κύκλος σχεδιασμού και ελέγχου. Δημήτρης Μπάλιος. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) ιοικητική Λογιστική Βασικές έννοιες και κατηγορίες κόστους Μέρος Α Βασικά σημεία διάλεξης Τι είναι κόστος, φορείς κόστους και κέντρα κόστους; Τι είναι το κόστος

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Κόστους. Εναλλακτικό κόστος ή κόστος ευκαιρίας Μέσο σταθμικό κόστος Απολογιστικό ή πραγματικό κόστος Προϋπολογιστικό Κόστος Κανονικό Κόστος

Είδη Κόστους. Εναλλακτικό κόστος ή κόστος ευκαιρίας Μέσο σταθμικό κόστος Απολογιστικό ή πραγματικό κόστος Προϋπολογιστικό Κόστος Κανονικό Κόστος Είδη Κόστους Εναλλακτικό κόστος ή κόστος ευκαιρίας Μέσο σταθμικό κόστος Απολογιστικό ή πραγματικό κόστος Προϋπολογιστικό Κόστος Κανονικό Κόστος Μέθοδοι κατανομής κοινών ή έμμεσων δαπανών κατά τον υπολογισμό

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης

Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης Ακαδημαϊκό Έτος 2006 2007 Εξάμηνο 8 ο 4η Διάλεξη: Λογιστική Κόστους Ιωάννης Ψαρράς

Διαβάστε περισσότερα

Οριακή Κοστολόγηση. Τιμή Πώλησης 15 Αρχικό απόθεμα 0 Μονάδες παραγωγής Μονάδες πώλησης Τελικό απόθεμα 500

Οριακή Κοστολόγηση. Τιμή Πώλησης 15 Αρχικό απόθεμα 0 Μονάδες παραγωγής Μονάδες πώλησης Τελικό απόθεμα 500 ΑΣΚΗΣΗ 1 Κοστολόγηση Πλήρους Απορρόφησης Πωλήσεις (2.000 x 15 ) 30.000 Μείον κόστος πωληθέντων Αρχικό Απόθεμα 0 Συν Κόστος παραχθέντων προϊόντων 17.600 Προϊόντα διαθέσιμα προς πώληση 17.600 Μείον τελικό

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ. Διδάσκων Καθηγητής: Πέππας Γεώργιος

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ. Διδάσκων Καθηγητής: Πέππας Γεώργιος 1 Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Διδάσκων Καθηγητής: Πέππας Γεώργιος 2 Στόχοι Μαθήματος Εξοικείωση με τις κοστολογικές έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους : Η χρησιμότητα της λογιστικής κόστους έγκειται στην παροχή πληροφοριών οι οποίες είναι απαραίτητες για προγραμματισμό, έλεγχο, αξιολόγηση της δραστηριότητας της επιχείρησης, με τελικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Κόστος προϊόντος. Οι παραγωγικές δαπάνες, οι οποίες συνθέτουν το κόστος παραγωγής, ονομάζονται και στοιχεία κόστους

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Κόστος προϊόντος. Οι παραγωγικές δαπάνες, οι οποίες συνθέτουν το κόστος παραγωγής, ονομάζονται και στοιχεία κόστους ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Το σύνολο των παραγωγικών δαπανών (ΠΔ) που αναλογεί σε μια μονάδα ποσότητας (Q) ενός προϊόντος, δηλαδή είναι το πηλίκο των συνολικών παραγωγικών δαπανών που πραγματοποιούνται για τη παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Αποσβεσμένα Μηχανήματα 720 Αποσβεσμένα Κτίρια 1.250 Γραμμάτια Πληρωτέα 240 Ίδια Κεφάλαια 11.152 Μη δεδουλευμένοι Τόκοι Γραμματίων Εισπρακτέων 98

Αποσβεσμένα Μηχανήματα 720 Αποσβεσμένα Κτίρια 1.250 Γραμμάτια Πληρωτέα 240 Ίδια Κεφάλαια 11.152 Μη δεδουλευμένοι Τόκοι Γραμματίων Εισπρακτέων 98 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΟ 25 (ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2007-08 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 13-7-2008

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1 η ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ 31.1.20ΧΧ

Άσκηση 1 η ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ 31.1.20ΧΧ Άσκηση 1 η Έστω ότι η βιομηχανία ΒΗΤΑ Α.Ε προβαίνει στο τέλος κάθε μήνα σε λογιστικές εγγραφές, εφαρμόζοντας την ομάδα 9 του Γ.Λ.Σ. με βάση τα στοιχεία του ισοζυγίου της γενικής λογιστικής του αντίστοιχου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (4 Ιουνίου 2006, 13:30 17:00)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (4 Ιουνίου 2006, 13:30 17:00) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών Θεματική Ενότητα Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών ΔΕΟ 25 [Λογιστική] Ακαδ. Έτος 2005-06 ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (4 Ιουνίου 2006, 13:30 17:00) Να απαντηθούν τα

Διαβάστε περισσότερα

Επιμερισμός Κόστους: Φύλλο επιμερισμού ΓΒΕ. Κόστος των τμημάτων. Επιμερισμός των ΓΒΕ στα τμήματα της επιχείρησης. Κύρια και Βοηθητικά Τμήματα

Επιμερισμός Κόστους: Φύλλο επιμερισμού ΓΒΕ. Κόστος των τμημάτων. Επιμερισμός των ΓΒΕ στα τμήματα της επιχείρησης. Κύρια και Βοηθητικά Τμήματα Επιμερισμός των ΓΒΕ στα τμήματα της επιχείρησης Επιμερισμός Κόστους: Κύρια και Βοηθητικά τα Η παραγωγική λειτουργία μιας επιχείρησης συντελείται στα Κύρια τμήματα παραγωγής στα οποία λαμβάνει χώρα η παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεντρωση πληροφοριων για τα εσοδα και εξοδα της επιχειρησης

Συγκεντρωση πληροφοριων για τα εσοδα και εξοδα της επιχειρησης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Συγκεντρωση πληροφοριων για τα εσοδα και εξοδα της επιχειρησης Συγκεντρωση πληροφοριων για τα εσοδα και εξοδα της επιχειρησης μπορει να γινει με χειρογραφα συστηματα

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ασκήσεις στο Μάθημα: «Κοστολόγηση»

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ασκήσεις στο Μάθημα: «Κοστολόγηση» Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Ασκήσεις στο Μάθημα: «Κοστολόγηση» (Έκδοση B) Φεβρουάριος 2013 Διδάσκοντες: Δρ. Παντελίδης Π., επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Σερρών Δρ. Δρογαλάς Α. Γεώργιος, επιστημονικός συνεργάτης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΛΩΜΟΥ 29 ΑΘΗΝΑ ( 210.38.22.157 495 www.arnos.gr e-mail : info@arnos.gr ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Α.Ε.Ι. Α.Τ.Ε.Ι. Ε.Α.Π. Ε.Μ.Π.

ΣΟΛΩΜΟΥ 29 ΑΘΗΝΑ ( 210.38.22.157 495 www.arnos.gr e-mail : info@arnos.gr ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Α.Ε.Ι. Α.Τ.Ε.Ι. Ε.Α.Π. Ε.Μ.Π. ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Έννοια του ισολογισμού Ο ισολογισμός απεικονίζει τη χρηματοοικονομική κατάσταση της επιχείρησης μια δεδομένη χρονική στιγμή. Η χρηματοοικονομική κατάσταση μιας επιχείρησης αποτελείται από εξής

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 4: Μερισμός Κόστους.

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 4: Μερισμός Κόστους. Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 4: Μερισμός Κόστους. Άσκηση 4.1 Το εργοστάσιο της επιχείρησης ΕΠΙΠΛΟΜΟΔΑ Α.Ε. παράγει υψηλής ποιότητας έπιπλα κατόπιν παραγγελίας των πελατών της. Η παραγωγική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ιδάσκων: ΜΑΘΗΜΑ: Οικονοµικές, Εµπορικές και Παραγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑ_Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

ΕΚΠΑ_Τμήμα Οικονομικών Επιστημών 3 Βήματα 1. Εκτίμηση μελλοντικού επιπέδου παραγωγής μιας περιόδου 2. Εκτίμηση των μελλοντικών ΓΒΕ μιας περιόδου 3. Υπολογισμός συντελεστή καταλογισμού ΓΒΕ (πηλίκο 2/1) Συντελεστής και βάση καταλογισμού

Διαβάστε περισσότερα

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Ασκήσεις στο Μάθημα: «Αναλυτική Λογιστική και Κοστολόγηση»

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Ασκήσεις στο Μάθημα: «Αναλυτική Λογιστική και Κοστολόγηση» Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Ασκήσεις στο Μάθημα: «Αναλυτική Λογιστική και Κοστολόγηση» (Έκδοση ΣΤ) Οκτώβριος 2015 Διδάσκων Δρ. Δρογαλάς Α. Γεώργιος, Λέκτορας, ΠΔ. 407/80, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Διαβάστε περισσότερα

Ισολογισμός τέλους χρήσης

Ισολογισμός τέλους χρήσης Ισολογισμός τέλους χρήσης 9.1. Στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσης συντάσσεται ισολογισμός, που για το λόγο αυτό καλείται Ισολογισμός τέλους χρήσης. Ακόμη, στο τέλος κάθε χρήσης προσδιορίζονται τα αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

www.onlineclassroom.gr

www.onlineclassroom.gr Θέμα 3 Το εστιατόριο πολυτελείας «Η Ωραία Θεσσαλονίκη» παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες ραγδαία αύξηση των πωλήσεών του. Στοιχεία για τα έσοδα και έξοδα της επιχείρησης κατά το 2 ο τρίμηνο του 2013 δίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Ασκήσεις στο Μάθημα: «Κοστολόγηση και Αναλυτική Λογιστική»

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Ασκήσεις στο Μάθημα: «Κοστολόγηση και Αναλυτική Λογιστική» Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Ασκήσεις στο Μάθημα: «Κοστολόγηση και Αναλυτική Λογιστική» (Έκδοση 7) Δρ. Δρογαλάς Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ΠΔ407, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 4: Μερισμός Κόστους ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 4: Μερισμός Κόστους ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 4: Μερισμός Κόστους ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Άσκηση 1 Η βιομηχανική επιχείρηση ΕΡΓΑΛΕΙΑ Α.Ε. έχει τρία βοηθητικά τμήματα τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά σημεία διάλεξης. Κατηγορίες Κόστους Νο 2. Δημήτρης Μπάλιος 1. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Βασικές έννοιες και κατηγορίες κόστους

Βασικά σημεία διάλεξης. Κατηγορίες Κόστους Νο 2. Δημήτρης Μπάλιος 1. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Βασικές έννοιες και κατηγορίες κόστους Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Βασικά σημεία διάλεξης Βασικές έννοιες και Μέρος Β, μεταβλητό και μικτό. Άμεσο και έμμεσο., ελεγχόμενο και μη ελεγχόμενο. 1 2 Κατηγορίες κόστους Διάκριση κόστους

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Αποτελέσματα

Οικονομικά Αποτελέσματα Οικονομικά Αποτελέσματα Ένας πρακτικός κανόνας για τον υπολογισμό των οικονομικών αποτελεσμάτων που ακολουθούν: Τα οικονομικά αποτελέσματα εκφράζουν συνήθως: την αμοιβή ενός ή περισσότερων παραγωγικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑ_Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

ΕΚΠΑ_Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Συντελεστής και βάση καταλογισμού ΓΒΕ 3 Βήματα 1. Εκτίμηση μελλοντικού επιπέδου παραγωγής μιας περιόδου 2. Εκτίμηση των μελλοντικών ΓΒΕ μιας περιόδου 3. Υπολογισμός συντελεστή καταλογισμού ΓΒΕ (πηλίκο

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Ενότητα 2: Θεωρία Λογιστικής Κόστους

Λογιστική Κόστους Ενότητα 2: Θεωρία Λογιστικής Κόστους Λογιστική Κόστους Ενότητα 2: Θεωρία Λογιστικής Κόστους Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΟΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Το Επιχειρείν εστί Καινοτομείν

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΟΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Το Επιχειρείν εστί Καινοτομείν ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΟΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Το Επιχειρείν εστί Καινοτομείν Αποστολή Προς τι το Επιχειρείν; Κύριοι Στόχοι Περιγραφή της Αγοράς Στρατηγική Χρηματοοικονομικές Προβλέψεις Προγράμματα και Δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Κόστος- Έξοδα - Δαπάνες

Κόστος- Έξοδα - Δαπάνες Κόστος- Έξοδα - Δαπάνες του συνεργάτη μας λογιστή Α Τάξεως Γεωργίου Τσιμπίκου Κόστος. ΚΟΣΤΟΣ είναι ένα αριθμητικό μέγεθος που αντιπροσωπεύει τα ποσά που επενδύθηκαν για την απόκτηση υλικών ή άϋλων αγαθών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΣΗ (1)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΣΗ (1) (1) ΣΚΟΠΟΣ : Η γνώση του κόστους συμβάλλει στην λήψη σωστών επιχειρηματικών αποφάσεων για: Σωστή Διοικητική Πολιτική Σωστή Τιμολογιακή Πολιτική Καλύτερη οργάνωση Καλύτερος Σχεδιασμός Καλύτερος Απολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 7 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 7 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ -ΛΑΜΙΑΣ Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας Λαμίας PLEASE ENTER ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 7 η ΕΝΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά σημεία διάλεξης. λογιστική. Χρηματοοικονομική λογιστική (ΧΛ) ιοικητική Λογιστική. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.)

Βασικά σημεία διάλεξης. λογιστική. Χρηματοοικονομική λογιστική (ΧΛ) ιοικητική Λογιστική. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) ιοικητική Λογιστική Εισαγωγή στη διοικητική λογιστική Βασικά σημεία διάλεξης Τι είναι η διοικητική λογιστική Ο ρόλος του διοικητικού ού λογιστή Χρηματοοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 3 ο

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 3 ο ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 3 ο 1. Έννοιες κόστους, εξόδου, δαπάνης, εσόδου Κόστος Όπως έχουμε ήδη αναφέρει για την παραγωγή αγαθών

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3. Εννοιολογικό Πλαίσιο Κόστους - Ορισµοί ιακρίσεις. MBA Master in Business Administration Τµήµα: Οικονοµικών Επιστηµών

Ενότητα 3. Εννοιολογικό Πλαίσιο Κόστους - Ορισµοί ιακρίσεις. MBA Master in Business Administration Τµήµα: Οικονοµικών Επιστηµών Ενότητα 3 Εννοιολογικό Πλαίσιο Κόστους - Ορισµοί ιακρίσεις 1 Εννοιολογικό Πλαίσιο Κόστους Κόστος είναι η επένδυση ή διάθεση αγοραστικής δύναµης για την απόκτηση υλικών ή άυλων αγαθών και υπηρεσιών µε σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση Κατανόησης Λογιστικών Γεγονότων

Άσκηση Κατανόησης Λογιστικών Γεγονότων Επιστημών Λογιστική Ι Ασκήσεις φροντιστηριακών μαθημάτων 1 1 Άσκηση Κατανόησης Λογιστικών Γεγονότων 2 1 Επιστημών Προσδιορίστε ποια από τα παρακάτω γεγονότα αποτελούν λογιστικά γεγονότα: 1) Εξόφληση υποχρέωσης

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Κόστος Μέρος ΙΙ

Πρότυπο Κόστος Μέρος ΙΙ Οργάνωση Παραγωγής & ιοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Κοστολόγηση Επιχειρήσεων & Λήψη Αποφάσεων Κεφάλαιο 9 Πρότυπο Κόστος Μέρος ΙΙ Νικόλαος Α. Παναγιώτου 2007 ΕΜΠ Τομέας Βιομηχανικής ιοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Το Προσωρινό Ισοζύγιο Υπολοίπων της 31/12/2011 της εμπορικής εταιρείας «Ω» έχει ως εξής: α/α ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΧΡΕΩΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗ 1 10.00.00 Οικόπεδο 62.000-2 11.00.00 Κτήριο Α 50.000 3 13.02.01 Αυτοκίνητο φορτηγό,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ- ΣΧΕΔΙΑ

Μάθημα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ- ΣΧΕΔΙΑ TEI Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Μάθημα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ- ΣΧΕΔΙΑ 4 η Εισήγηση Διδάσκων: Αθανάσιος Μανδήλας smand@teiemt.gr ΟΜΑΔΑ 2: ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ 20 Εμπορεύματα:

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους. Παράδειγμα. Υπολογισμός του Κόστους Παραχθέντων. Αρχικό κόστος και κόστος μετατροπής

Λογιστική Κόστους. Παράδειγμα. Υπολογισμός του Κόστους Παραχθέντων. Αρχικό κόστος και κόστος μετατροπής Υπολογισμός του Κόστους Παραχθέντων Λογιστική Κόστους Υπολογισμός του Κόστους Παραχθέντων Ο υπολογισμός του κόστους παραχθέντων και του κόστους πωληθέντων γίνεται με δύο τρόπους: Με τη χρησιμοποίηση λογαριασμών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΠΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΟΥ

ΤΑ ΕΠΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΟΥ ΤΑ ΕΠΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΟΥ Αρχίζω ένα ταξίδι όπου μαθαίνω να Ορίζω τον εαυτό μου άρα, μαθαίνω να ΟΡΙΖΩ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ & ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ Ποια είναι τα 7 μυστικά; 7. Να έχω πίστη και επιμονή στους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ» ΤΩΝ GARISSON ΚΑΙ NOREEN

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ» ΤΩΝ GARISSON ΚΑΙ NOREEN ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ» ΤΩΝ GARISSON ΚΑΙ NOREEN Σχεδιασµός συστηµάτων: Κοστολόγηση κατά έργο ή κατά παραγγελία Άσκηση 1. Η εταιρεία ΛΑΜΑΠΛΑΣΤ Α.Ε. αντιµετωπίζει

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο προϊόν παράγεται συνολικά σε ένα έτος; Πόση η αξία του προϊόντος που παράγεται;

Πόσο προϊόν παράγεται συνολικά σε ένα έτος; Πόση η αξία του προϊόντος που παράγεται; Τελικά (final goods) είναι τα αγαθά που αγοράζονται για τελική χρήση και δεν πρόκειται να ξαναπουληθούν ή να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη στην παραγωγή άλλων εμπορευμάτων. (Το αλεύρι που αγοράζει το νοικοκυριό,

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα 1. Αντίθετα, οφείλεται εισφορά αλληλεγγύης, δεδομένου ότι από την βεβαίωση αποδοχών δεν προκύπτει καμία παρακράτηση

Παράδειγμα 1. Αντίθετα, οφείλεται εισφορά αλληλεγγύης, δεδομένου ότι από την βεβαίωση αποδοχών δεν προκύπτει καμία παρακράτηση Παράδειγμα 1. Μισθωτός χωρίς παιδιά, για το φορολογικό έτος 2016 έχει λάβει βεβαίωση αποδοχών με μικτές αποδοχές 24.500,00, κρατήσεις 4.042,00, καθαρό ποσό προ φόρου 20.458,00 αναλογούν 2.632.82, παρακρατηθείς

Διαβάστε περισσότερα

(Cost Accounting) Δρ. Δημήτριος Γ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ Καθηγητής Τ.Ε.Ι

(Cost Accounting) Δρ. Δημήτριος Γ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ Καθηγητής Τ.Ε.Ι Λογιστική Κόστους (Cost Accounting) Δρ. Δημήτριος Γ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ Καθηγητής Τ.Ε.Ι. 2014 mavridis@teikoz.gr ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ The Functions of Management Σχεδιασμός Planning Υλοποίηση Acting Έλεγχος Controlling

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Κόστους. Εναλλακτικό κόστος ή κόστος ευκαιρίας Μέσο σταθμικό κόστος Απολογιστικό ή πραγματικό κόστος Προϋπολογιστικό Κόστος Κανονικό Κόστος

Είδη Κόστους. Εναλλακτικό κόστος ή κόστος ευκαιρίας Μέσο σταθμικό κόστος Απολογιστικό ή πραγματικό κόστος Προϋπολογιστικό Κόστος Κανονικό Κόστος Είδη Κόστους Εναλλακτικό κόστος ή κόστος ευκαιρίας Μέσο σταθμικό κόστος Απολογιστικό ή πραγματικό κόστος Προϋπολογιστικό Κόστος Κανονικό Κόστος Μέθοδοι κατανομής κοινών ή έμμεσων δαπανών κατά τον υπολογισμό

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα εγγραφής στο Ημερολόγιο και το Γενικό Καθολικό με τα ακόλουθα λογιστικά γεγονότα:

Παραδείγματα εγγραφής στο Ημερολόγιο και το Γενικό Καθολικό με τα ακόλουθα λογιστικά γεγονότα: Παραδείγματα εγγραφής στο Ημερολόγιο και το Γενικό Καθολικό με τα ακόλουθα λογιστικά γεγονότα: 1. Στις 2/12/2010 αγοράστηκαν εμπορεύματα (εκτυπωτές Η/Υ) αξίας 8000 αντί 6000 με μετρητά 1500, με απλή πίστωση

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Οικονομική Μιχαήλ Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής

Δασική Οικονομική Μιχαήλ Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής Δασική Οικονομική Μιχαήλ Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής Περιεχόμενα 4 ου μαθήματος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Α. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα: Μάρκετινγκ και Διοίκηση Λειτουργιών Μακρο-οικονομική: Εισαγωγή στην Μακροοικονομία Διδάσκων: Μποζίνης Η. Αθανάσιος Οικονομικό κύκλωμα Παραγωγή επιτυγχάνεται από Συνδυασμό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 273 274 275 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) Πρόλογος 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΥΠΑΓΟΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ - ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ 7 Υπαγόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Οικονοµικών Επιστηµών Ασκήσεις στο Μάθηµα: «Αναλυτική Λογιστική και Κοστολόγηση»

ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Οικονοµικών Επιστηµών Ασκήσεις στο Μάθηµα: «Αναλυτική Λογιστική και Κοστολόγηση» Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ασκήσεις στο Μάθηµα: «Αναλυτική Λογιστική και Κοστολόγηση» (Έκδοση ) Οκτώβριος 2013 ιδάσκων ρ. ρογαλάς Α. Γεώργιος, Ειδίκευση: Λογιστική - Ελεγκτική Λέκτορας, Π. 407/80 2 Η

Διαβάστε περισσότερα

8. Πρότυπη Κοστολόγηση. Cost Accounting

8. Πρότυπη Κοστολόγηση. Cost Accounting 8. Πρότυπη Κοστολόγηση Cost Accounting 1 Στοιχεία Πρότυπης Κοστολόγησης Η πρότυπη κοστολόγηση (standard costing) είναι μία ακόμα βασική τεχνική κοστολόγησης πέραν της πλήρους απορροφητικής και της οριακής

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ι. Ενότητα #6: Λογιστική των Αποθεμάτων. Δημήτρης Τζελέπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ι. Ενότητα #6: Λογιστική των Αποθεμάτων. Δημήτρης Τζελέπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ι Ενότητα #6: Λογιστική των Αποθεμάτων Δημήτρης Τζελέπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας είναι να παρουσιάσει τα ενδελεχώς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ Έρευνα μάρκετινγκ Ανάπτυξη νέων προϊόντων Τμηματοποίηση της αγοράς ΚΑΝΑΛΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Τιμολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Διάλεξη 8: Εφαρμογές Οριακής Κοστολόγησης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Διάλεξη 8: Εφαρμογές Οριακής Κοστολόγησης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Διάλεξη 8: Εφαρμογές Οριακής Κοστολόγησης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Άσκηση 1 Η φωτοτυπική εταιρία ΑΒΓ έχει ως μέρος της πολιτικής πωλήσεών της την τοποθέτηση σε πολυσύχναστους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. 2. Οι αγορές εμπορευμάτων, υποθέτοντας καθεστώς περιοδικής απογραφής, καταχωρούνται στη χρέωση του λογαριασμού :

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. 2. Οι αγορές εμπορευμάτων, υποθέτοντας καθεστώς περιοδικής απογραφής, καταχωρούνται στη χρέωση του λογαριασμού : ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: "ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ" ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002

Διαβάστε περισσότερα

Έρχεται φορο-σοκ για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες - Δείτε παραδείγματα

Έρχεται φορο-σοκ για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες - Δείτε παραδείγματα «Φουσκωμένος» θα είναι φέτος ο... ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Έρχεται φορο-σοκ για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες - Δείτε παραδείγματα «Φουσκωμένος»

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ»

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα 2014. Κώδικας Φορολογίας Εισοδήµατος

Ημερίδα 2014. Κώδικας Φορολογίας Εισοδήµατος Ημερίδα 2014 Κώδικας Φορολογίας Εισοδήµατος (Κ.Φ.Ε.) Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013) Ορίζεται η έννοια του φορολογικού έτους το οποίο ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος. Καταργούνται οι έννοιες διαχειριστική περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική Λογιστική

Διοικητική Λογιστική Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Διοικητική Λογιστική Ασκήσεις επανάληψης Άσκηση Συντελεστή Καταλογισμού (1) Μια επιχείρηση παραγωγής μεταλλικών ανταλλακτικών εξατομικευμένης παραγωγής καταλογίζει

Διαβάστε περισσότερα

ιεθνών Οικονοµικών Σχέσεων και Ανάπτυξης Ασκήσεις στο Μάθηµα: «Αναλυτική Λογιστική και Κοστολόγηση»

ιεθνών Οικονοµικών Σχέσεων και Ανάπτυξης Ασκήσεις στο Μάθηµα: «Αναλυτική Λογιστική και Κοστολόγηση» Τµήµα ιεθνών Οικονοµικών Σχέσεων και Ανάπτυξης Ασκήσεις στο Μάθηµα: «Αναλυτική Λογιστική και Κοστολόγηση» (Έκδοση Γ) Οκτώβριος 2012 ιδάσκων Π. 407/80, Τµήµα ιεθνών Οικονοµικών Σχέσεων & Ανάπτυξης 2 Η συγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ: Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ 11

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ: Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ 11 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 5 1. Οικονομία, οικονομία της αγοράς, οικονομική... 5 2. Οικονομική επιστήμη και οικονομικά προβλήματα... 5 3. Ανάγκη, προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Επενδυτικών Σχεδίων

Αξιολόγηση Επενδυτικών Σχεδίων Αξιολόγηση Επενδυτικών Σχεδίων Ενότητα 2: Πίνακας Ταμειακών Ροών Δ. Δαμίγος Μ. Μενεγάκη Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Ιωάννης Ψαρράς Καθηγητής Ε.Μ.Π. 1 η Σειρά Ασκήσεων Ακαδημαϊκό Έτος 2014 2015 Εξάμηνο 8 ο ΑΣΚΗΣΗ 1 ίνονται τα στοιχεία (σε ) της εταιρείας ΑΛΦΑ Α.Ε., όπως αυτά είχαν

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 2: Κοστολόγηση Εξατομικευμένης Παραγωγής

Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 2: Κοστολόγηση Εξατομικευμένης Παραγωγής Λογιστική Κόστους Δρ. Ορέστης Βλησμάς Ενότητα 2: Κοστολόγηση Εξατομικευμένης Παραγωγής Άσκηση 2.1 Τα παρακάτω δεδομένα έχουν ληφθεί από τις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας «Γεωργίου Α.Ε.» για τη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Οικονομία. Ενότητα 5: Η λογιστική παρακολούθηση της αγροτικής εκμετάλλευσης

Αγροτική Οικονομία. Ενότητα 5: Η λογιστική παρακολούθηση της αγροτικής εκμετάλλευσης Αγροτική Οικονομία Ενότητα 5: Η λογιστική παρακολούθηση της αγροτικής εκμετάλλευσης Κοντογεώργος Αχιλλέας Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ (ΕΠΑ.Λ.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9,10

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ (ΕΠΑ.Λ.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9,10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2009 2017 : ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9,10 1 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ (ΕΠΑ.Λ.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2009 2017 ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9,10 Να απαντήσετε αν

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών του ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών ΜΒΑ MASTER OF BUSINESS ADMINISTRATION

Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών του ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών ΜΒΑ MASTER OF BUSINESS ADMINISTRATION Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών του ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών ΜΒΑ MASTER OF BUSINESS ADMINISTRATION Μάθηµα: ιοικητική Λογιστική ιδάσκων Μαθήµατος: ρογαλάς, Γ., Λέκτορας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12: Κατανόηση και διαχείριση αρχικού, σταθερού και μεταβλητού κόστους

Κεφάλαιο 12: Κατανόηση και διαχείριση αρχικού, σταθερού και μεταβλητού κόστους Κεφάλαιο 12: Κατανόηση και διαχείριση αρχικού, σταθερού και μεταβλητού κόστους Copyright 2015 Pearson Education, Inc. publishing as Prentice Hall 12-1 Μαθησιακοί στόχοι Προσδιορίστε το κεφάλαιο που απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2017

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2017 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2017 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Ι ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

(Cost Accounting) Δρ. Δημήτριος Γ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ Καθηγητής Τ.Ε.Ι

(Cost Accounting) Δρ. Δημήτριος Γ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ Καθηγητής Τ.Ε.Ι Λογιστική Κόστους (Cost Accounting) Δρ. Δημήτριος Γ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ Καθηγητής Τ.Ε.Ι. 2014 mavridis@teikoz.gr ΠΡΟΤΥΠΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ 2 Πρότυπη Κοστολόγηση (Standard Costing) Χαρακτηριστικά σημεία 1. Προσδιορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι. Ενότητα 4A Κόστος Πραγματικό. Λογιστική Κόστους Ι 1

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι. Ενότητα 4A Κόστος Πραγματικό. Λογιστική Κόστους Ι 1 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι Ενότητα 4A Κόστος Πραγματικό Λογιστική Κόστους Ι 1 Kόστος Πραγματικό (Ιστορικό) Πραγματικό (ιστορικό) κόστος είναι εκείνο που σχηματίζεται από στοιχεία ομαλά και πραγματικά. Το πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές χρηματοδότησης. Κατανομή χρηματικών πόρων

Πηγές χρηματοδότησης. Κατανομή χρηματικών πόρων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Ενότητα: ΧΡΗΜΑΤΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Αντικείμενο της ΧΛ Πηγές από τις οποίες θα αντληθούν τα απαιτούμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ TΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ TΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ TΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ασχολείται με την πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων εκτός επιχείρησης πχ: κράτος, τράπεζες,

Διαβάστε περισσότερα

www.onlineclassroom.gr

www.onlineclassroom.gr Θέμα 1 ΘΕΜΑ 1 ΜΟΝΑΔΕΣ Η Εταιρία ΜΟΝΩΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Α.Ε. έχει επτά τμήματα. Από αυτά τα τμήματα τα 3 είναι κύρια και τα υπόλοιπα βοηθητικά. Το λογιστήριο της επιχείρησης έπειτα από τον επιμερισμό των γενικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Ενότητα 3: «ΑΝΑΛΥΣΗ ΝΕΚΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ» ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών ΛΥΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών ΛΥΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ Λογιστική Ι Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών ΛΥΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ Διδάσκοντες: Νικόλαος Ηρειώτης - Δημήτριος Μπάλιος - Ιωάννης Ντόκας - Κανέλλος Τούντας

Διαβάστε περισσότερα