Οι φυσικοί αριθμοί και η αναπαράστασή τους ( ) 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οι φυσικοί αριθμοί και η αναπαράστασή τους (110010000) 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ 400 CD ( ) 2 Οι φυσικοί αριθμοί και η αναπαράστασή τους Οι φυσικοί αριθμοί Η σχέση της ισότητας και της ανισότητας των φυσικών αριθμών Η αναπαράσταση των φυσικών αριθμών Η γραπτή συμβολική αναπαράσταση των φυσικών αριθμών Το ρωμαϊκό σύστημα αναπαράστασης Το ινδοαραβικό σύστημα αναπαράστασης Η αριθμογραμμή Ασκήσεις και δραστηριότητες 1.1. Οι φυσικοί αριθμοί Λέγοντας αριθμητικό σύστημα των φυσικών αριθμών εννοούμε την ολότητα των φυσικών αριθμών μαζί με τις συνήθεις τέσσερεις μεταξύ τους πράξεις (την πρόσθεση, την αφαίρεση, τον πολλαπλασιασμό, τη διαίρεση) και τις μεταξύ τους σχέσεις. Το σύστημα των φυσικών αριθμών άλλωστε χαρακτηρίζει μια βαθιά ιδιότητα που, όπως θα δούμε, μπορεί να εκφραστεί με δύο κατ ουσίαν ισοδύναμους τρόπους: ως αρχή της μαθηματικής επαγωγής ή ως αρχή του μικρότερου στοιχείου. Τι εννοούμε όμως λέγοντας φυσικός αριθμός; Μολονότι μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε τους φυσικούς αριθμούς από πολύ μικρή ηλικία, η απάντηση στο ερώτημα αυτή δεν είναι τόσο απλή όσο θα νόμιζε κανείς. Ίσως δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι το ερώτημα αυτό θυμίζει το ερώτημα «Τι είναι ο χρόνος;» για το οποίο ο Αυγουστίνος ( μ.χ.) γράφει στο 11 ο βιβλίο των Εξομολογήσεών του ότι «όταν κανείς δεν μου θέτει το ερώτημα, ξέρω τι είναι. Αν όμως θελήσω να τον ερμηνεύσω σε κάποιον, δεν ξέρω τι να πω» 1. Μία απάντηση που άσκησε επιρροή στην εξέλιξη των μαθηματικών είναι αυτή που δίνει ο Ευκλείδης (γύρω στο 300 π.χ.) στο 7 ο βιβλίο των Στοιχείων του. 1 Αυγουστίνος, Εξομολογήσεις (μετ. Φ. Αμπατζοπούλου), εκδ. Πατάκη, Αθήνα 1997, τ. ΙΙ, σ. 166.

2 22 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η απάντηση αυτή παρά την κριτική που υπέστη, όχι μόνον εξακολουθεί να απηχεί σε σύγχρονες απαντήσεις του ερωτήματος αλλά είναι και πολύ χρήσιμη στη διδασκαλία της έννοιας του φυσικού αριθμού στις μικρές ηλικίες 2. Διαβάζουμε λοιπόν στο 7 ο βιβλίο των Στοιχείων του: Μονάς εστίν, καθ ην έκαστον των όντων εν λέγεται, δηλαδή μονάδα είναι αυτό εξαιτίας του οποίου κάθε ον λέγεται ένα (βιβλίο VII, ορισμός 1) Αριθμός δε το εκ μονάδων συγκείμενον πλήθος, δηλαδή (φυσικός) αριθμός είναι πλήθος μονάδων (βιβλίο VII, ορισμός 2). Σύμφωνα με τον ορισμό αυτό γεννήτρια όλων των φυσικών αριθμών είναι η ακέραια μονάδα και κάθε φυσικός αριθμός παράγεται με την επανάληψή της. Βλέπουμε ότι ο ευκλείδειος ορισμός στέκεται αμήχανα απέναντι στο ένα και σίγουρα εξαιρεί το μηδέν από τους αριθμούς. Πράγματι το ένα και το μηδέν δεν θεωρούνταν αριθμοί στη μαθηματική παράδοση των αρχαίων Ελλήνων. Πρώτος (φυσικός) αριθμός θεωρούνταν το δύο, το οποίο μάλιστα ως τέτοιο ξεχώριζε. Ακόμη και το 1478, στην πρώτη έντυπη Αριθμητική του Τρεβίζο 3, ο ανώνυμος συγγραφέας της γράφει: «O αριθμός είναι πλήθος που συγκροτείται ή σχηματίζεται από πολλές μονάδες, και πάντα από δύο τουλάχιστον, όπως στην περίπτωση του 2 που είναι ο πρώτος και μικρότερος αριθμός». Θυμήσου εξάλλου ότι στην αρχαία ελληνική αλλά και σε άλλες γλώσσες μεταξύ του ενικού αριθμού και του πληθυντικού παρεμβάλλεται ο δυικός αριθμός που αναφέρεται σε πλήθος δύο πραγμάτων. Εξάλλου η συμπερίληψη του μηδενός στους φυσικούς αριθμούς αποτελεί σπουδαία και χρήσιμη κατάκτηση του ανθρώπινου πνεύματος που πρωτοεμφανίζεται στον ινδικό πολιτισμό και υιοθετείται και διαδίδεται από τον ισλαμικό. Η αποδοχή του στη «Δύση» και η συνακόλουθη χρήση του έχει ερμηνευθεί ως μία από τις χαρακτηριστικά «μοντέρνες χειρονομίες» 4. Για τη συνέχεια εμείς ας συμφωνήσουμε στην ακόλουθη, μοντέρνα και χρηστική προσέγγιση του φυσικού αριθμού: Η ακέραια μονάδα δηλώνει την ύπαρξη κάποιου όλου. Θα λέμε φυσικό αριθμό οποιοδήποτε πεπερασμένο πλήθος ακέραιων μονάδων, συμπεριλαμβανόμενων τόσο του «μοναδιαίου πλήθους» μονάδων (δηλαδή του ενός) όσο και του «ανύπαρκτου πλήθους» μονάδων (δηλαδή του μηδενός). 2 Mayberry, J. P., The Foundations Of Mathematics In The Theory Of Sets. Encyclopedia Of Mathematics And Its Applications Ser., Vol. 82 Cambridge: Cambridge University Press, David Eugene Smith, A Source Book in Mathematics, Dover Publications, σ Brian Rotman, Signifying Nothing, The semiotics of zero, Stanford University Press, 1993.

3 ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ 23 Η παρακάτω απλή χωρική μεταφορά του φυσικού αριθμού, που είναι και ιστορικά πρώιμη, είναι πολύ χρήσιμη: Αν συμβολίσουμε την ακέραια μονάδα με μία κάθετη γραμμή Ι, τότε οποιοσδήποτε μη μηδενικός φυσικός αριθμός δεν είναι παρά ένα (πεπερασμένο) πλήθος από τέτοιες κάθετες, έχει δηλαδή, λόγου χάρη, τη μορφή Ι Ι Ι Ι. Στη χωρική αυτή μεταφορά το μηδέν δεν είναι ορατό! Αξίζει να παρατηρήσουμε εδώ ότι θεωρούμε την έννοια του πεπερασμένου διαισθητικά κατανοητή και μόνον αργότερα θα προχωρήσουμε σε μαθηματική ανάλυσή της, με τη βοήθεια της έννοιας της συνάρτησης Η σχέση της ισότητας και της ανισότητας των φυσικών αριθμών Δύο φυσικοί αριθμοί μ και ν (δηλαδή δύο πεπερασμένα πλήθη ακέραιων μονάδων όπως ορίστηκαν παραπάνω) είναι ίσοι, ανν* o μ έχει τόσες μονάδες όσες έχει και ο ν. Αργότερα θα δούμε ότι η έννοια της 1-1 συνάρτησης είναι η μαθηματική μοντελοποίηση της έκφρασης όσα τάδε τόσα δείνα. Ένα πλήθος Α το αντιλαμβανόμαστε ως μεγαλύτερο από ένα πλήθος Β, εάν το Α συγκροτείται από περισσότερα άτομα. Επομένως, ο φυσικός αριθμός μ είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό ν (γράφουμε μ > ν) ανν οι μονάδες του μ είναι περισσότερες από τις μονάδες του ν, δηλαδή, αν κάθε φορά που εγώ σβήνω μία μονάδα του μ, εσύ σβήνεις μία μονάδα του ν, κάποια στιγμή εγώ θα μπορέσω να σβήσω μονάδα του μ, ενώ εσύ θα έχεις σβήσει όλες τις μονάδες του ν. Όταν ο μ είναι μεγαλύτερος από τον ν, λέμε και ότι ο ν είναι μικρότερος από τον μ (γράφουμε ν < μ) Η αναπαράσταση των φυσικών αριθμών Οι φυσικοί αριθμοί έχουν ονομασίες. Στα ελληνικά, τους όρους της δίχως πέρας ακολουθίας των φυσικών αριθμών τους ονομάζουμε, τους γράφουμε και τους διαβάζουμε μηδέν, ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, επτά, οκτώ, εννέα, δέκα, ένδεκα (δέκα και εν), δώδεκα (δέκα και δύο), δεκατρία, δεκατέσσερα, δεκαπέντε, δεκαέξι, δεκαεπτά, δεκαοκτώ, δεκαεννέα, είκοσι, είκοσι ένα, είκοσι δύο κ.ο.κ. Όταν βλέπουμε ένα πλήθος πραγμάτων αντιλαμβανόμαστε αμέσως ότι το πλήθος αυτό αντιστοιχεί σε κάποιον φυσικό αριθμό, αλλά για να πούμε από πόσα ακριβώς πράγματα αποτελείται το πλήθος πρέπει να τα απαριθμήσουμε, δηλαδή να αποδώ- *ανν είναι συντομογραφία της φράσης «αν και μόνον αν».

4 24 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ σουμε σε καθένα από αυτά μία και μόνον μία από τις ονομασίες ένα, δύο τρία, κ.λπ. Το τελευταίο αριθμητικό όνομα που προφέρουμε, με το οποίο και εξαντλούνται όλα τα πράγματα, αποκαλύπτει και τον φυσικό αριθμό που αντιστοιχεί στο πλήθος αυτό. Είναι φανερό ότι το όνομα αυτό δεν εξαρτάται από τη σειρά με την οποία ονομάστηκαν τα πράγματα. Πρόσεξε ότι συνήθως, ειδικά στην πρακτική αριθμητική, αγνοούμε το μηδέν στην απαρίθμηση αυτή και αρχίζουμε με το ένα. Ωστόσο αν αρχίζαμε με το μηδέν, τότε το πλήθος των μετρημένων μονάδων είναι ο αριθμός πού έπεται αμέσως στην αριθμητική ακολουθία του αριθμού που προφέρθηκε τελευταίος. Αντίστοιχα, όταν δούμε ένα πλήθος μονάδων στη συνηθισμένη χωρική αναπαράστασή του μπορούμε να το ονομάσουμε ως μη μηδενικό φυσικό αριθμό απαριθμώντας τις μονάδες του, δηλαδή αποδίδοντας τους όρους της αριθμητικής ακολουθίας ένα, δύο, τρία κ.λπ (ή και της ακολουθίας μηδέν, ένα, δύο κ.λπ) στις μονάδες του, αρχίζοντας λ.χ. από τα αριστερά, δεδομένου ότι έτσι, με αυτή τη φορά, διαβάζουμε και γράφουμε στα ελληνικά. Λόγου χάρη, το παρακάτω πλήθος είναι ο φυσικός αριθμός πέντε (5). Ι Ι Ι Ι Ι ένα δύο τρία τέσσερα πέντε μηδέν ένα δύο τρία τέσσερα Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ανθρωπολόγοι έχουν συναντήσει πολιτισμούς των οποίων η γλώσσα διαθέτει ονομασίες για το ένα και το δύο, εκφράζει μέσω αυτών με τον προφανή τρόπο το τρία και το τέσσερα, αλλά από εκεί και πέρα καταφεύγει στη λέξη «πολλά» και τα συνώνυμά της Η γραπτή συμβολική αναπαράσταση των φυσικών αριθμών Παντοειδή τεκμήρια μας αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι από πολύ παλαιά επιχείρησαν να αναπαραστήσουν συμβολικά τους αριθμούς και ειδικότερα τους φυσικούς αριθμούς που χρησιμοποιούν. Ο απλούστερος τέτοιος τρόπος είναι μέσω της επαναληπτικής καταγραφής της μονάδας και συνδέεται με την πρώιμη απαριθμητική χρήση των φυσικών αριθμών. Τον τρόπο αυτόν μπορούμε να τον αναγνωρίσουμε ακόμη και επάνω σε απολιθωμένο κόκκαλο που χρονολογήθηκε στο 8000 π.χ. και βρέθηκε στο Ζαΐρ 6. Δηλαδή, για να καταγράψω μια ακέραια ποσότητα κάποιου είδους σημειώνω ένα χαρακτηριστικό, ορισμένο σημάδι, λ.χ. κάνω μια εγκοπή πάνω σε ένα τρυφερό κομμάτι ξύλου, πάνω σε μια πήλινη πλάκα, πάνω στην άμμο, πάνω στον πάπυρο ή στο χαρτί, συμβολικά Ι. Οπότε, π.χ. ένα = Ι, τρία = ΙΙΙ, τέσσερα = ΙΙΙΙ, δεκαοκτώ = ΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ. 5 Georges Ifrah, Histoire Universelle des Chiffres, Robert Laffont, Paris, 1994, σ Victor J. Katz, A History of Mathematics, An Introduction, 2 nd ed. Addison-Wesley, σ. 5. (Κυκλοφορεί προσεχώς από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σε δική μου ελληνική απόδοση).

5 ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ 25 Εικ. 1. Οι δυο όψεις του κόκκαλου του Ishango. (Βελγικό Βασιλικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών, Βρυξέλες.) Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τα προβλήματα που υπάρχουν σε ένα τέτοιον τρόπον αναπαράστασης. Φαντάσου την καταγραφή των ποσών που κινούνται σε έναν τραπεζικό λογαριασμό αλλά και τη δυσκολία της άμεσης και εύκολης διάκρισης μεταξύ του IIIIIIIIIIIIIIIIII και του ΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ. Είναι λογικό και έτσι έγινε στην ιστορία οι άνθρωποι να επινοήσουν συστήματα που ομαδοποιούν τα πλήθη των χαρακτηριστικών σημαδιών και τις ομάδες που προκύπτουν να τις συμβολίζουν με νέα σύμβολα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου συστήματος αναπαράστασης είναι το ρωμαϊκό σύστημα, μια ιστορική παραλλαγή του οποίου θα μελετήσουμε στη συνέχεια Το ρωμαϊκό σύστημα αναπαράστασης Το σύστημα αυτό χρησιμοποιήθηκε επί πολλούς αιώνες, από πολλούς ανθρώπους και σε πολλά διαφορετικά μέρη και είναι επόμενο να έχει πολλές παραλλαγές. Εδώ θα συμφωνήσουμε ότι η αναπαράσταση με το ρωμαϊκό σύστημα ακολουθεί τους παρακάτω κανόνες. α) Τα βασικά σύμβολα για την αναπαράσταση αυτή είναι τα: Ι (ένα) II (δύο) ΙΙΙ (τρία) ΙV (τέσσερα) V (πέντε) VI (έξι) VII (επτά) VIII (οκτώ) ΙX (εννέα) X (δέκα) ΧΧ (είκοσι) ΧΧΧ (τριάντα) ΧL (σαράντα) L (πενήντα) ΧC (ενενήντα) C (εκατό) CC (διακόσια) CCC (τριακόσια) CD (τετρακόσια) D (πεντακόσια) CM (ενιακόσια) Μ (χίλια) ΜΜ (δύο χιλιάδες) ΜΜΜ (τρεις χιλιάδες)

6 26 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ β) Για να αναπαραστήσουμε έναν αριθμό χρησιμοποιούμε τα παραπάνω σύμβολα στη σειρά έτσι ώστε οι φυσικοί αριθμοί που αναπαριστούν τα σύμβολα από τα αριστερά στα δεξιά να μικραίνουν. Tο πλήθος των μονάδων που αναπαριστούν τα σύμβολα είναι το πλήθος των μονάδων του αριθμού. Π.χ. ο ογδόντα εννέα αναπαρίσταται με LXXXIX και όχι με XLXLIX. γ) Οριζόντια γραμμή πάνω από μια σειρά συμβόλων σημαίνει πολλαπλασιασμό του αριθμού που αναπαρίσταται με αυτήν επί χίλια. Π.χ. X = δέκα επί χίλια = δέκα χιλιάδες, I V = τέσσερις χιλιάδες (όχι ΜΜΜΜ) και MCDIX = χίλια τετρακόσια εννέα επί χίλια = ένα εκατομμύριο τετρακόσιες εννέα χιλιάδες. δ) Μία κάθετη γραμμή στα αριστερά, μία στα δεξιά μαζί με μία οριζόντια γραμμή πάνω από μια σειρά συμβόλων σημαίνει πολλαπλασιασμό της αξίας που αντιπροσωπεύουν επί εκατό χιλιάδες. Π.χ. X = δέκα επί εκατό χιλιάδες = ένα εκατομμύριο και MXCIX = χίλια ενενήντα εννέα επί εκατό χιλιάδες = εκατόν εννέα εκατομμύρια και εννιακόσιες χιλιάδες. Βλέπουμε ότι η αναπαράσταση αυτή δεν οδηγεί σε μονοσήμαντες αναπαραστάσεις, αφού το τετρακόσιες πενήντα επτά χιλιάδες διακόσια εβδομήντα τρία εξίσου ορθά, σύμφωνα με τους παραπάνω κανόνες, μπορεί να γραφεί είτε CDLVII CCLXXIII είτε I V L V I I CCLXXIII. Άλλωστε έχουν σωθεί επιγραφές όπου το τέσσερις χιλιάδες αναπαρίσταται με ΜΜΜΜ αλλά και με I V. Πρόσεξε ότι το σύστημα που περιγράψαμε είναι απλά ένα σύστημα καταγραφής, δεν βοηθά καθόλου στους υπολογισμούς. Μπορείς, λ.χ. να φανταστείς έναν κανόνα που θα σου επιτρέψει να προσθέσεις μηχανικά τους αριθμούς MXLIV και DXCIX; Ο πρώτος είναι ο χίλια σαράντα τέσσερα και ο δεύτερος ο πεντακόσια ενενήντα εννέα. Το άθροισμά τους είναι ο χίλια εξακόσια σαράντα τρία: MDCXLIII. Βλέπεις κάποιον αλγόριθμο που να σου δίνει μηχανικά το άθροισμα; Δεν υπάρχει. Οι Ρωμαίοι για να κάνουν πράξεις δεν χρησιμοποιούσαν το ίδιο το σύστημα της αναπαράστασης, αλλά τον άβακα με πούλια, έναν «χειροκίνητο υπολογιστή». Ο ρωμαϊκός άβακας με πούλια αποτελούνταν από ένα τραπέζι, η επίπεδη επιφάνεια του οποίου ήταν χωρισμένη με παράλληλες γραμμές σε περιοχές που αντιπροσώπευαν τις βασικές αριθμητικές τάξεις μεγέθους (Ι, Χ, C, M, X, C ) του ρωμαϊκού συστήματος αναπαράστασης 7. Στην Εικ. 2, βλέπουμε δύο σχηματικές αναπαραστάσεις του αριθμού 5673 σε ένα ρωμαϊκό άβακα. Σε ποια αρχή στηρίζεται η δεύτερη απλοποιημένη αναπαράσταση; 7 Georges Ifrah, Histoire Universelle des Chiffres, Robert Laffont, Paris, 1994, σ Από το βιβλίο αυτό προέρχονται τα σχήματα της Εικ. 2.

7 ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ 27 Εικ. 2. (Αριστερά) Ένας ρωμαϊκός άβακας με πούλια. (Δεξιά) Δύο αναπαραστάσεις του αριθμού 5673 στον ρωμαϊκό άβακα με πούλια. Διαφορετικά είναι τα πράγματα με το ινδοαραβικό σύστημα αριθμητικής αναπαράστασης που είναι ένα σύστημα με βάση και αξία θέσης και το οποίο πέρα από το να είναι σύστημα αναπαράστασης και καταγραφής παρέχει και μηχανικούς τρόπους τέλεσης των βασικών πράξεων, της πρόσθεσης, της αφαίρεσης, του πολλαπλασιασμού και της διαίρεσης Το ινδοαραβικό σύστημα αναπαράστασης Στο ινδοαραβικό σύστημα με βάση το δέκα που χρησιμοποιούμε σήμερα: α) Όλοι οι αριθμοί γράφονται με τη βοήθεια των παρακάτω δέκα ψηφίων και καταγράφονται οριζόντια και διαβάζονται από τα αριστερά προς τα δεξιά: 0 (μηδέν), 1 (ένα), 2 (δύο), 3 (τρία), 4 (τέσσερα), 5 (πέντε), 6 (έξι), 7 (επτά), 8 (οκτώ), 9 (εννέα) β) Τα ψηφία αυτά ανάλογα με τη θέση που έχουν στην αναπαράσταση έχουν διαφορετική αξία, δηλαδή αναπαριστούν μονάδες, δεκάδες, εκατοντάδες κ.ο.κ. όταν αντίστοιχα βρίσκονται στη δεξιότερη θέση της αναπαράστασης, στην αμέσως προηγούμενη της δεξιότερης, στην αμέσως προηγούμενη της δεξιότερης της δεξιότερης κ.ο.κ. Το ινδοαραβικό σύστημα της αναπαράστασης εισήγαγε στη Δύση ο Λεονάρντο της Πίζας (π π μ.χ.), ο γνωστός ως Fibonacci, με το βιβλίο του Liber Αbbaci (1202 και επανέκδοση 1228). Γράφει σε αυτό ο Λεονάρντο: «Τα εννέα ψηφία των Ινδών είναι τα 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0. Με αυτά και το σύμβολο 0, που οι Άραβες αποκαλούν «ζέφιρουμ» μπορεί να γραφεί κάθε αριθμός, όπως θα δείξουμε στη συνέχεια» 8. 8 Όπως παρατίθεται στο Victor J. Katz, A History of Mathematics, An Introduction, 2 nd ed., Addison-Wesley, σ. 307.

8 28 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Στην Αριθμητική του Τρεβίζο πάλι διαβάζουμε: «Αρίθμηση είναι η αναπαράσταση των αριθμών με ψηφία. Αυτό γίνεται με δέκα χαρακτήρες ή ψηφία όπως δείχνουμε εδώ: i, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0. Από τα ψηφία αυτά το πρώτο, i, δεν αποκαλείται αριθμός, αλλά πηγή του αριθμού. Το δέκατο ψηφίο, 0, αποκαλείται ζέφιρουμ (zephirum) ή nulla, δηλαδή είναι το ψηφίο για το τίποτα, αφού από μόνον του δεν έχει καμία αξία, μολονότι μαζί με τα άλλα μεγαλώνει την αξία τους» 9. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι το ινδοαραβικό σύστημα είναι γνωστό (μολονότι δεν χρησιμοποιείται) σε ορισμένους κύκλους βυζαντινών λογίων στα τέλη του δέκατου τρίτου και τις αρχές του δέκατου τέταρτου αιώνα, χάρη στα έργα Αρχή της Μεγάλης και Ινδικής Ψηφοφορίας (αγνώστου συγγραφέα) και Ψηφοφορία κατ Ινδούς του Μάξιμου Πλανούδη. Εικ. 3. Μια σελίδα από το Liber Abbaci του Λεονάρντο της Πίζας. 9 David Eugene Smith, A Source Book in Mathematics, Dover Publications, σ.2.

9 ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ 29 Το ινδοαραβικό σύστημα ονομάζεται έτσι γιατί, από όσα γνωρίζουμε από την ιστορική έρευνα, στο πλαίσιο του ινδικού πολιτισμού γύρω στον έβδομο αιώνα άρχισε να χρησιμοποιείται ένα σύστημα με αξία θέσης και βάση το 10, στο οποίο το μηδέν αναπαριστανόταν με μία τελεία. Το σύστημα αυτό υιοθέτησαν οι μουσουλμάνοι, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το κυκλάκι για να αναπαραστήσουν το μηδέν, και μέσω αυτών διαδόθηκε στη μεσαιωνική Ευρώπη. Ψηφία Brahmi Ινδικά ψηφία (Gvalior) Σανσκριτικά - Devanagari (Ινδικά) Δυτικής Αραβίας (gubar) Ανατολικής Αραβίας (ακόμη σε χρήση στην Τουρκία) 15 ου αιώνα 16 ου αιώνα (Dürer) Εικ. 4. Η ανάπτυξη των σύγχρονων αριθμητικών ψηφίων (σύμφωνα με τον Karl Menninger στο Number Words and Number Symbols, A Cultural History of Numbers, Dover Publications, 1992). Παράδειγμα. Ας δούμε ποια θα είναι η αναπαράσταση του χίλια εξακόσια σαράντα τρία. Φαντάσου ότι τις μονάδες του τις ομαδοποιείς σε δεκάδες. Πόσες τέτοιες μπορεί να συγκροτηθούν; Προφανώς εκατόν εξήντα τέσσερεις δεκάδες (μονάδων) και περισσεύουν τρεις μονάδες. Τις εκατόν εξήντα τέσσερεις δεκάδες, τις ομαδοποιούμε ξανά σε δεκάδες. Συγκροτούμε έτσι δεκαέξι δεκάδες δεκάδων (μονάδων) και απομένουν τέσσερεις δεκάδες (μονάδων). Τις δεκαέξι δεκάδες τις ομαδοποιούμε ξανά σε δεκάδες. Συγκροτούμε έτσι μία δεκάδα δεκάδων δεκάδων (μονάδων), δηλαδή μία χιλιάδα μονάδων, και απομένουν έξι δεκάδες δεκάδων (μονάδων), δηλαδή έξι εκατοντάδες μονάδων.

10 30 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Συνοπτικά τα παραπάνω τα αποδίδουμε με το σύμβολο 1643 που δηλώνει τον αριθμό που αποτελείται από μία χιλιάδα, έξι εκατοντάδες, τέσσερεις δεκάδες και τρεις μονάδες, δηλαδή 1643 = = = = = (με συμβολισμό δυνάμεων). Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορούμε να καταλήξουμε στο γενικό αποτέλεσμα ότι κάθε φυσικός αριθμός Ν μπορεί να γραφεί στη μορφή Ν = a ν 10 ν a a a a 0 = (a ν... a 3 a 2 a 1 a 0 ) 10, όπου ν είναι ο μεγαλύτερος φυσικός για τον οποίον ο αριθμός 10 ν είναι μικρότερος του Ν και οι συντελεστές a i των δυνάμεων του δέκα είναι αριθμοί μικρότεροι του δέκα και o a ν είναι επιπλέον μη μηδενικός φυσικός αριθμός. Όπως καταλαβαίνεις, η παραπάνω διαδικασία μπορεί να γίνει και με δυάδες, τετράδες (δυάδες δυάδων), οκτάδες (δυάδες δυάδων δυάδων), δεκαεξάδες κ.λπ ή με επτάδες, σαρανταεννεάδες (επτάδες επτάδων) κ.ο.κ. ή και με δωδεκάδες (ντουζίνες), δωδεκάδες δωδεκάδων κ.λπ. Επομένως καταλήγουμε ότι κάθε φυσικός αριθμός Ν μπορεί να γραφεί στη μορφή Ν = a ν β ν a 3 β 3 + a 2 β 2 + a 1 β + a 0 = (a ν... a 3 a 2 a 1 a 0 ) β, όπου β >1 είναι φυσικός αριθμός, ν είναι ο μεγαλύτερος φυσικός για τον οποίον ο β ν είναι μικρότερος του Ν, οι συντελεστές a i των δυνάμεων του β είναι αριθμοί μικρότεροι του β και επιπλέον o a ν δεν είναι μηδέν. ( * ) Παρατήρησε ότι στο σύστημα με βάση β, β = (10) β. Παράδειγμα (με βάση τον 2). Η δυαδική αναπαράσταση ενός φυσικού αριθμού που ένας από τους πρώιμους μελετητές της ήταν ο σπουδαίος φιλόσοφος Leibniz ( ) έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία σήμερα στη θεωρία της πολυπλο-

11 ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ 31 κότητας και των αλγορίθμων που συνδέεται με την επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σύμφωνα με όσα είπαμε χρειαζόμαστε μόνον δύο ψηφία το 1 και το 0 για να αναπαραστήσουμε οποιονδήποτε φυσικό αριθμό. α) Γράψε τον 25 στο δυαδικό σύστημα. Έχουμε: 25 = = (11001) 2. Όντως οι 25 μονάδες χωρίζονται σε δώδεκα δυάδες και περισσεύει μία μονάδα. Οι δώδεκα δυάδες χωρίζονται σε έξι δυάδες (δυάδων) και δεν περισσεύει καμία δυάδα. Οι έξι δυάδες (δυάδων) χωρίζονται σε τρεις δυάδες (δυάδων δυάδων) και δεν περισσεύει καμία δυάδα δυάδων, δηλαδή καμία τετράδα. Οι τρεις δυάδες (δυάδων δυάδων) δίνουν μία δυάδα (δυάδων δυάδων δυάδων), δηλαδή μία δεκαεξάδα, και περισσεύει μία δυάδα (δυάδων δυάδων), δηλαδή μία οκτάδα. Άρα 25 = μία δεκαεξάδα και μία οκτάδα και καμία τετράδα και καμία δυάδα και μία μονάδα = (11001) 2. Πιο συνοπτικά, μπορούμε να περιγράψουμε την παραπάνω διεργασία με τις ακόλουθες διαδοχικές διαιρέσεις: 25 = = = Δηλαδή, διαβάζοντας από κάτω προς τα πάνω, 3 = = (11001) 2. 1 = Εναλλακτικά μπορούμε να εργαστούμε ως εξής: Ποια είναι η μεγαλύτερη δύναμη του δύο που δεν ξεπερνά τον 25; Η τέταρτη, αφού δύο στην τετάρτη κάνει δεκάξι, ενώ δύο στην πέμπτη κάνει 32. Ποια είναι η δύναμη του δύο που δεν ξεπερνά το εννέα, εικοσιπέντε μείον δεκαέξι δηλαδή; Η τρίτη, αφού δύο στην τρίτη κάνει οκτώ και δύο στην τετάρτη κάνει δεκάξι. Τι απομένει; Μία μονάδα. Επομένως: 25 = = = β) Ποια είναι η δεκαδική αναπαράσταση του ( ) 2 ; = 183. Παράδειγμα (με βάση τον 11). Εδώ τα σύμβολα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην αναπαράσταση είναι τα 0, 1,... 9 και ένα σύμβολο για τον δέκα που φυσικά δεν μπορεί να γραφεί ως 10 που είναι η δεκαδική αναπαράσταση του δέκα. Ας χρησιμοποιήσουμε γι αυτόν το $. Έχουμε τότε:

12 32 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ = = ($90$) 11. Σχόλιο. Η παραπάνω πρόταση (*) της ελληνικής γλώσσας είναι αποφαντική ή δηλωτική, δηλαδή είναι πρόταση με την οποία αποφαινόμαστε γύρω από την αλήθεια ή το ψεύδος μιας κατάστασης πραγμάτων. Αποφαντικές ή δηλωτικές είναι εξάλλου και οι προτάσεις α) Ο αριθμός 78 στο επταδικό σύστημα είναι το 140 β) Ο αριθμός 78 στο επταδικό σύστημα είναι το 141. Ωστόσο αν κάνεις τους υπολογισμούς θα δείς ότι η πρώτη δήλωση είναι ψευδής, ενώ η δεύτερη είναι αληθής. Ο γνωστικός κλάδος της Μαθηματικής Λογικής μελετά τέτοιου τύπου προτάσεις με τις οποίες διατυπώνονται αληθείς ή ψευδείς κρίσεις. Σε αντιδιαστολή η πρόταση Ας δούμε ποια θα είναι η αναπαράσταση του χίλια εξακόσια σαράντα τρία, δεν είναι δηλωτική είναι προτρεπτική και δεν αποτελεί καθαυτή αντικείμενο λογικής μελέτης Η αριθμογραμμή Ας εξετάσουμε πάλι έναν φυσικό αριθμό, λ.χ. τον Ι Ι Ι Ι Ι. Ποιος είναι αυτός; Απαριθμώντας βλέπουμε ότι είναι το πέντε. Ι Ι Ι Ι Ι Ένα Δύο Τρία Τέσσερα Πέντε Η στροφή στα δεξιά που υπονοούν τα τοξίδια δημιουργεί την ακόλουθη εικόνα, η οποία μπορεί να σχηματιστεί για οποιοδήποτε μη μηδενικό φυσικό αριθμό και μας επιτρέπει να φανταστούμε μιαν ευθεία που εκτείνεται απεριόριστα στα δεξιά, μιαν ημιευθεία δηλαδή, και πάνω της είναι σημειωμένοι οι φυσικοί αριθμοί που ισαπέχουν μεταξύ τους μήκος ίσο με το μήκος που έχει η γραμμή που αντιστοιχεί στην ακέραια μονάδα. Η αριθμογραμμή αυτή απεικονίζει τη διάταξη των φυσικών αριθμών. Οι φυσικοί αριθμοί εκτείνονται από τα αριστερά προς τα δεξιά ανάλογα με το πλήθος των μονάδων τους. Υπάρχει ένα αριστερό ακραίο σημείο, αλλά είναι φανερό ότι προς τα δεξιά η αριθμογραμμή εκτείνεται απεριόριστα, αφού δεν υπάρχει τελευταίος φυσικός αριθμός. Στα αμέσως αριστερά κάθε μη μηδενικού φυσικού βρίσκεται ο προηγούμενός του που έχει μία μονάδα λιγότερη και στα αμέσως δεξιά κάθε φυσικού αριθμού βρίσκεται ο επόμενός του που έχει μία μονάδα περισσότε-

13 ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ 33 ρη. Αν σκεφτείς ότι κάθε διάστημα της αριθμογραμμής αντιστοιχεί σε μία μονάδα, κατανοείς ότι κάθε φυσικός αριθμός στην αριθμογραμμή δηλώνει το πλήθος των διαστημάτων που έχουν μετρηθεί ως αυτόν. Παρατήρησε ότι το πλήθος αυτό είναι ίσο με το πλήθος των αριθμών που βρίσκονται στα αριστερά του, των αριθμών που προηγούνται στην αριθμογραμμή. Π.χ. το 3 δηλώνει ότι έχουν μετρηθεί τρία αντικείμενα και βλέπεις ότι πριν από αυτό στην αριθμογραμμή έχουμε τους 0, 1, 2. Όταν σκεφτόμαστε έναν φυσικό αριθμό ως πλήθος μονάδων λέμε ότι τον βλέπουμε υπό την πληθική έννοια, ενώ όταν τον σκεφτόμαστε ως σημείο στην αριθμογραμμή, ως όρο μιας σειράς, λέμε ότι τον σκεφτόμαστε υπό τη διατακτική έννοια. Η διάκριση αυτή υπάρχει και στη γραμματική. Θυμήσου ότι στη γραμματική πέρα από τους αριθμούς ως ονόματα, έχουμε και τα αριθμητικά επίθετα που διακρίνονται σε απόλυτα και τακτικά. Παραδείγματος χάρη, λέμε ότι στον αγώνα δρόμου πήραν μέρος τριάντα αθλήτριες και η δείνα βγήκε πέμπτη, δηλαδή πριν από αυτήν τερμάτισαν τέσσερεις αθλήτριες, η πρώτη, η δεύτερη, η τρίτη και η τέταρτη. Πρόσεξε πάλι τη διαφορά ανάμεσα στην καθημερινή μέτρηση και τη «μαθηματική», στην οποία η πέμπτη θέση αντιστοιχεί στoν αριθμό τέσσερα της αριθμογραμμής όπως την ορίσαμε παραπάνω. Ωστόσο όταν θέλουμε να υπολογίσουμε πόσα πράγματα κάποιου είδους έχουμε τα μετράμε, δηλαδή κατ ουσίαν τα βάζουμε στη σειρά. Στην περίπτωση αυτή οι δύο έννοιες συνυπάρχουν. Η επιθετική χρήση των αριθμών είναι μάλλον προφανές ότι προηγήθηκε. Τα απόλυτα επίθετα κάποτε ονοματοποιήθηκαν. Όπως παρατηρεί ο Raymond Wilder στη μετατροπή αυτή σημαντικό ρόλο πρέπει να έπαιξε και η συμβολική αναπαράσταση των αριθμών. Λόγου χάρη, το σύμβολο για το τίποτα, η τελεία αρχικά και το κυκλάκι αργότερα, συντέλεσαν στην ανάδυση του μαθηματικού μηδενός. Το ίδιο πρέπει να συνέβη πολύ νωρίτερα με το σύμβολο Ι Ι: η τριβή μαζί του συντέλεσε στο πέρασμα από το επίθετο δύο στο όνομα δύο, στην έννοια της δυικότητας Raymond Wilder, Εξέλιξη των Μαθηματικών Εννοιών, Εκδοτικές Επιχειρήσεις Π. Κουτσούμπος, 1986, σ. 88.

14 34 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ 1.8. Ασκήσεις και δραστηριότητες 1. Ποιος είναι ο Ευκλείδης, συγγραφέας των Στοιχείων; Πότε έζησε; Τι γνωρίζουμε γι αυτόν και για το έργο του; Από πού; Να διαβάσεις σχετικά σε μιαν εγκυκλοπαίδεια ή ένα βιβλίο ιστορίας των μαθηματικών ή ένα βιογραφικό λεξικό και να απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα σύντομα και περιεκτικά. 2. Διάβασε σε μιαν εγκυκλοπαίδεια ή αλλού ποιοι ήταν οι Αυγουστίνος και Gottfried Leibniz που αναφέραμε και γράψε μια σύντομη αλλά περιεκτική παρουσίασή τους. 3. Να βρεις σε μιαν εγκυκλοπαίδεια ή ιστορία των μαθηματικών ή αλλού τις βασικές αρχές του τρόπου με τον οποίον οι αρχαίοι Έλληνες ή οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ή οι Βαβυλώνιοι αναπαριστούσαν τους φυσικούς αριθμούς. Δώσε παραδείγματα. 4. Να γράψεις τους παρακάτω αριθμούς στο ρωμαϊκό σύστημα Ως χρονολογίες οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν σε λιγότερο ή περισσότερο σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Γράψε ποια νομίζεις ότι είναι αυτά. 5. Να γράψεις τους παρακάτω αριθμούς στο ρωμαϊκό σύστημα Να γράψεις τους παρακάτω τέσσερεις αριθμούς στο ινδοαραβικό σύστημα. MΜCLXXVII LXVII MDCLI LXXVIII CCCXVI MDCCCX 7. Να γράψεις τους αριθμούς 1204 και 1897 στο τετραδικό, το επταδικό και το δωδεκαδικό σύστημα αναπαράστασης. Για τους αριθμούς 10 και 11 στο δωδεκαδικό χρησιμοποίησε τα ψηφία $ και &. 8. Να γράψεις τους αριθμούς (453) 6, ( ) 2, (3065) 8 στο δεκαδικό σύστημα αναπαράστασης. 9. Σε κάποιο σύστημα αναπαράστασης (με βάση και αξία θέσης) ο αριθμός 2357 έχει επόμενο τον i. Ποιος είναι ο αριθμός αυτός στο δεκαδικό σύστημα; ii. Γράψε τον στο ρωμαϊκό σύστημα. 10. Εάν γράψεις τον έναν μετά τον άλλον τους 2000 πρώτους φυσικούς αριθμούς πόσες φορές θα χρησιμοποιηθεί το ψηφίο 1;

15 ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ Κάνε το παρακάτω ταχυδακτυλουργικό κόλπο σε μια φίλη σου. Παρουσίασέ της τις παραπάνω τέσσερεις κάρτες. Ζήτα από τη φίλη σου να βάλει στον νου της, χωρίς να σου αποκαλύψει, ένα αριθμό από το 1 ως το 15 και να σου πει σε ποιες κάρτες ο αριθμός αυτός εμφανίζεται. Εσύ δεν βλέπεις τις κάρτες από τη μεριά που είναι γραμμένοι οι αριθμοί, αλλά από την πίσω μεριά όπου είναι σημειωμένο μόνον το γράμμα που αντιστοιχεί στην κάρτα. Όταν η φίλη σου σου πει σε ποιες κάρτες είναι ο αριθμός που έβαλε στον νου της, εσύ προσθέτεις γρήγορα και νοερά τους χαρακτηριστικούς αριθμούς των καρτών αυτών που είναι 1 για την Α, 2 για την Β, 4 για την Γ και 8 για την Δ. Το άθροισμα είναι ο αριθμός που έβαλε στον νου της η φίλη σου. Πείσου ότι το κόλπο πετυχαίνει πάντα. Εξήγησε γιατί πετυχαίνει. (Υπόδειξη: Γράψε τους αριθμούς 1 ως 15 στο δυαδικό σύστημα. Τι παρατηρείς σε σχέση με τις παραπάνω κάρτες;) Μπορεί να γίνει το ίδιο κόλπο με περισσότερους αριθμούς; Αν ναι, με ποιους; Πόσες κάρτες χρειάζονται τότε; 12. i. Ετυμολόγησε τις λέξεις μαθηματικά, αριθμός, σύνολο, σχήμα. ii. Γιατί λες να λέγονται τα μαθηματικά μαθηματικά; Μια απάντηση μπορείς να βρεις στο Ivor Thomas, Greek Mathematical Works, A τόμ., Loeb Classical Library, σελ. 3. Σχολίασέ την.

(ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ)

(ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ) 1 ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΠΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ) Η πραγματικότητα ξεπερνά και την πιο τολμηρή φαντασία. Επίκτητος Σοφός δεν είναι όποιος ξέρει πολλά, αλλά όποιος ξέρει χρήσιμα. Ηράκλειτος Οι

Διαβάστε περισσότερα

Υπό Παναγιώτη Δαλκαφούκη, μέλους Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων

Υπό Παναγιώτη Δαλκαφούκη, μέλους Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων 2008 Υπό Παναγιώτη Δαλκαφούκη, μέλους Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων 1. Λόγω διάλυσης της Βουλής δεν αποτελεί: α) Αν έχουν παραιτηθεί ή καταψηφιστεί από αυτή, δύο Κυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Στο τέλος κάθε κειμένου υπάρχουν ερωτήσεις και εργασίες, που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τα κείμενα αυτά.

Ενότητα 1. Στο τέλος κάθε κειμένου υπάρχουν ερωτήσεις και εργασίες, που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τα κείμενα αυτά. Ενότητα 1 Ταξίδια, τόποι, μεταφορικά μέσα Π ώς θα μελετούμε κάθε ενότητα Κάθε ενότητα αποτελείται από τέσσερα (4) κείμενα. Στο τέλος κάθε κειμένου υπάρχουν ερωτήσεις και εργασίες, που μας βοηθούν να καταλάβουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΝΑΔΕΣ 14

ΜΕΡΟΣ Α : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΝΑΔΕΣ 14 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12/6/2015 ΤΑΞΗ: Β ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες (7.45 π.μ.-9.45 π.μ.) ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 Το εξεταστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΑΡΚΕΙΑ: 3 ΩΡΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 18 ΜΑΪΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι παραμύθι; «Παραμύθια για να γλυκάνει η ψυχή και να μερέψει» Μάνια Μαράτου Αφηγήτρια Παραμυθιών

Τι είναι παραμύθι; «Παραμύθια για να γλυκάνει η ψυχή και να μερέψει» Μάνια Μαράτου Αφηγήτρια Παραμυθιών «Παραμύθια για να γλυκάνει η ψυχή και να μερέψει» ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΑΣΕΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΗΧΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΕΔΡΑ: ΒΥΤΙΝΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΠΑΜΠΙΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Βυζαντινή Εκκλησία της Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, σε φωτογραφία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών

Η Βυζαντινή Εκκλησία της Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, σε φωτογραφία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών S-30 45 μ.χ.: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΒΑΡΝΑΒΑ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ ΤΗΣ ΤΟ 431 μ.χ. ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 3 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ Κύπρου 1 & Μ. Μπότσαρη τκ 12241 Αιγάλεω 2105980138 2105910386 ΤΕΥΧΟΣ 3 ο

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 3 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ Κύπρου 1 & Μ. Μπότσαρη τκ 12241 Αιγάλεω 2105980138 2105910386 ΤΕΥΧΟΣ 3 ο Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 3 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ Κύπρου 1 & Μ. Μπότσαρη τκ 12241 Αιγάλεω 2105980138 2105910386 ΤΕΥΧΟΣ 3 ο Γ εια σε όλους! Πώς πάν τα κέφια; Φανταζόμαστε όχι και τόσο καλά αφού τελείωσαν

Διαβάστε περισσότερα

2. Στόχοι Ενδεικτικοί στόχοι Kοινωνικού Γραμματισμού.

2. Στόχοι Ενδεικτικοί στόχοι Kοινωνικού Γραμματισμού. 1. Ταυτότητα ενότητας 1.Θέμα: Ρατσισμοί και διακρίσεις 2. Προτεινόμενες τάξεις: Γ -ΣΤ 3. Δημιουργός/οί: Άγγελος Χατζηνικολάου. Επεξεργασία: Τριανταφυλλιά Κωστούλη 4. Διάρκεια (σε διδακτικές ώρες): 8-10

Διαβάστε περισσότερα

«Πυθαγόρειες Αναλογικότητες ή Αναλογίες ή Μεσότητες»: Οι γεννήτορες της αρχαίας Ελληνικής Μουσικής

«Πυθαγόρειες Αναλογικότητες ή Αναλογίες ή Μεσότητες»: Οι γεννήτορες της αρχαίας Ελληνικής Μουσικής «Πυθαόρειες Αναλοικότητες Αναλοίες Μεσότητες»: Οι ενντορες της αρχαίας Ελληνικς Μουσικς Ο Πυθαόρας και οι Πυθαόρειοι θεωρούσαν πως η αρμονία της ψυχς, η αρμονία των χων και αυτ η ίδια η αρμονία του σύμπαντος

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ι Κ Η Σ Υ Μ Β Α Σ Η ΠΡΩΙΝΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ι Κ Η Σ Υ Μ Β Α Σ Η ΠΡΩΙΝΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ι Κ Η Σ Υ Μ Β Α Σ Η «ΠΡΩΙΝΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ» Στην Κέρκυρα σήμερα την... 2013 και στο κατάστημα της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας (Περιφέρεια Ιονίων Νήσων) που βρίσκεται στην οδό Σαμάρα 13,

Διαβάστε περισσότερα

Σ Χ Ο Λ Η :Δ ΙΟ ΙΚ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ο ΙΚ Ο Ν Ο Μ ΙΑ Σ ΤΜ Η Μ Α : Λ Ο Γ ΙΣ Τ ΙΚ Η Σ. ιιιιιιι. Θέμα: Συναλλαγματική Γραμμάτιο εις Δ ια ταγήν Επιταγή

Σ Χ Ο Λ Η :Δ ΙΟ ΙΚ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ο ΙΚ Ο Ν Ο Μ ΙΑ Σ ΤΜ Η Μ Α : Λ Ο Γ ΙΣ Τ ΙΚ Η Σ. ιιιιιιι. Θέμα: Συναλλαγματική Γραμμάτιο εις Δ ια ταγήν Επιταγή τ.ε.ι. Κ Α Β Α Λ Α Σ Σ Χ Ο Λ Η :Δ ΙΟ ΙΚ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ο ΙΚ Ο Ν Ο Μ ΙΑ Σ ΤΜ Η Μ Α : Λ Ο Γ ΙΣ Τ ΙΚ Η Σ ιιιιιιι Θέμα: Συναλλαγματική Γραμμάτιο εις Δ ια ταγήν Επιταγή Καθηγητής: Τσαρουχάς Αναστάσιος Σπουδάστριες:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 58/ 2014 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 58/ 2014 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 58/ 2014 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Δ.Ε ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Θέμα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Διαγώνισμα Έκφρασης Έκθεσης Α Λυκείου Όνομα: Επώνυμο: Τμήμα: Ημερομηνία: 13.04.2014 Κείμενο Α O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Ανησυχώντας για την απειρία των παιδιών τους, που μπαίνουν στον κόσμο των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007 2013

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007 2013 ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙ Α ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007 2013 ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Η ΑΡΧΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Η ΑΡΧΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Η ΑΡΧΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΦΑΡΜΑΣΩΝΗ Κωνσταντίνου του Νικολάου, Σκηνoθέτη, νoμίμου εκπροσώπου της Θεατρικής Εταιρείας «ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΙ» με έδρα την οδό Φρύνης,

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Χάκκας. Το Ψαράκι της γυάλας

Μάριος Χάκκας. Το Ψαράκι της γυάλας Μάριος Χάκκας Το Ψαράκι της γυάλας 1. Γραμματολογικά: Το διήγημα Το ψαράκι της γυάλας πρωτοδημοσιεύτηκε το 1971 μαζί με άλλα δύο διηγήματα, Ένα κορίτσι και ο Γιάννης το θεριό μυρμήγκι, στο συλλογικό τόμο

Διαβάστε περισσότερα

A1. Να γράψετε στο τετράδιό σας την περίληψη του κειμένου που σας δόθηκε (100-120 λέξεις). Μονάδες 25

A1. Να γράψετε στο τετράδιό σας την περίληψη του κειμένου που σας δόθηκε (100-120 λέξεις). Μονάδες 25 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Η «ανθρωπιά» είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Κέρκυρα 8-10 Απριλίου 2005 «Πολιτεία-Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός» «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ» Θ. Ψυχογιός Τοπ-Πολεοδόμος Μηχανικός Προϊστάμενος Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Αθήνα, 03.11.2015 Αριθ. Πρωτ.: 112277

ΑΠΟΦΑΣΗ. Αθήνα, 03.11.2015 Αριθ. Πρωτ.: 112277 Αθήνα, 03.11.2015 Αριθ. Πρωτ.: 112277 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ Γραφείο

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή της Πάρου. «Είμαστε ευαίσθητοι, αγωνιούμε, αγωνιζόμαστε» σελ. 2 Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ

Φωνή της Πάρου. «Είμαστε ευαίσθητοι, αγωνιούμε, αγωνιζόμαστε» σελ. 2 Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥ 16 3233 Φωνή της Πάρου Ε β δ ο μ α δ ι α ί α π ο λ ι τ ι κ ή ε φ η μ ε ρ ί δ α Π ά ρ ο υ - Α ν τ ι π ά ρ ο υ Επίσκεψη - αστραπή Δημήτρη Αβραμόπουλου Σε δύο χρόνια η Πάρος θα έχει το νοσοκομείο της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Τ.Ε.Ι.Κ.) ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΣΤΕΓ) ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (Φ.Π.) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Τ.Ε.Ι.Κ.) ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΣΤΕΓ) ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (Φ.Π.) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Τ.Ε.Ι.Κ.) ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΣΤΕΓ) ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (Φ.Π.) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Συγκριτική αξιολόγηση μεθόδων συλλογής ελαιοκάρπου και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Παύλος Φ. Μάραντος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Παύλος Φ. Μάραντος ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Παύλος Φ. Μάραντος B ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α «Α»

Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α «Α» Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α «Α» «Προμήθεια γευμάτων για την σίτιση των ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ Δράμας για το σχολικό έτος 2012 2013» ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΦΩΝ Π. ΜΠΑΚΑΛΑ. Το Δ.Σ του Ιδρύματος λαμβάνοντας υπ όψη του:

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΦΩΝ Π. ΜΠΑΚΑΛΑ. Το Δ.Σ του Ιδρύματος λαμβάνοντας υπ όψη του: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΦΩΝ Π. ΜΠΑΚΑΛΑ Το Δ.Σ του Ιδρύματος λαμβάνοντας υπ όψη του: 1) Τις από 5/4/1959, 8/8/1960 και 20/10/1961 ιδιόγραφες διαθήκες του Κωνστ. Π. Μπάκαλα, δημοσιευθείσες από το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΑΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Λ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Λ ν.λ >/ ΑΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΠΑΝΟΣΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ,2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή......1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Ελαιόλαδα, από το χθες στο σήμερα...3

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Θέμα πτυχιακής εργασίας:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: Προμελέτη σκοπιμότητας επενδυτικού σχεδίου που αφορά τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σε ποιες κατηγορίες αριθμών χωρίζονται οι φυσικοί αριθμοί; Χωρίζονται στους άρτιους (ζυγούς) και τους περιττούς (μονούς). Άρτιοι λέγονται οι φυσικοί αριθμοί που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 11/09/13

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 11/09/13 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 11/09/13 Παρόντες Ε. Παπαδάκη, Καθηγήτρια Π. Αγγουριδάκης, Επίκ. Καθηγητής Δ. Γεωργόπουλος, Καθηγητής Ι. Δαλέζιος, Επίκ. Καθηγητής Α. Ζαφειρόπουλος, Επίκ. Καθηγητής Γ. Κοντάκης,

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Ζωικής Παραγωγής ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, Παράρτημα Φλώρινας

Τμήμα Ζωικής Παραγωγής ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, Παράρτημα Φλώρινας Τμήμα Ζωικής Παραγωγής ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, Παράρτημα Φλώρινας Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Τ Ε Ι Δ Υ Τ Ι Κ Η Σ Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ 2008-2009 ΦΛΩΡΙΝΑ Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ: ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΡΟΦΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΘΗΒΑ»

ΕΡΓΟ: «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ: ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΡΟΦΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΘΗΒΑ» ΕΡΓΟ: «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ:» ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις ΙΙΙ Brno 12-03-08

Ασκήσεις ΙΙΙ Brno 12-03-08 Ασκήσεις ΙΙΙ Brno 12-03-08 «Πασχαλινά αυγά» Λεξιλόγιο η ιδιότητα: το χαρακτηριστικό, το γνώρισµα (σ) Οι ιδιότητες των χηµικών στοιχείων ποικίλουν. (π) η προσέλκυση: το πλησίασµα, η προσέγγιση (σ) η προσέλκυση-

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΣ 16ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 88 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006

ΕΤΟΣ 16ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 88 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 ΕΤΟΣ 16ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 88 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ Ένας επισκέπτης του χωριού μας, ήρθε στο χωριό αφού πέρασαν δύο χρόνια. Όταν μας βρήκε και αρχίσαμε την κουβέντα, μας είπε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τ Ε I ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ τ Μ Η Μ Α ΕΚΔΟΣΕΩΝ & ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ! «ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ:

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Αλβανός ΣΕΛΙ ΕΣ

Γιώργος Αλβανός ΣΕΛΙ ΕΣ Γιώργος Αλβανός ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΑΣΚΑΛΟΥ Στ άρµατα, στ άρµατα 25 Νοεµβρίου, επέτειος της µάχης του Γοργοπόταµου Ο Γοργοπόταµος στην Αλαµάνα στέλνει περήφανο χαιρετισµό, µιας νέας Ανάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ

Ι ΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΡΙΑ ΣΙΟΜΠΟΤΗ-ΣΑΜΣΑΡΗ Φιλόλογος Ι ΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Προλεγόμενα Τα Τμήματα Ένταξης, αν και λειτουργούν στην Α/βάθμια Εκπαίδευση από

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Οργανωτική Επιτροπή

Διοικητικό Συμβούλιο. Οργανωτική Επιτροπή Διοικητικό Συμβούλιο Επίτιμος Πρόεδρος: Χ. Τούντας Πρόεδρος: Ε.Α. Σκληρός Γεν. Γραμματέας: Σ. Στεργιόπουλος Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Π. Μερκούρης Ε. Χανιωτάκης Γ. Αθανασόπουλος Βάρδα Α. Βασιμπόσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ 1. Στη Γένεση τα κεφάλαια 2,4β 4,26 προέρχονται από την πηγή: α) Ελωχιμειστική β) Ιαχβιστική γ) Ιερατική δ) Δευτερονομιστική 2. Ποιο ήταν το τελευταίο γραπτό κείμενο του Παύλου; α) Προς Εφεσίους β) Προς

Διαβάστε περισσότερα

1932, πτώχευση. Οι πολίτες κλήθηκαν από πατριωτικό καθήκον να δώσουν τα κοσμήματά για να ενισχυθούν τα αποθέματα της χώρας σε χρυσό

1932, πτώχευση. Οι πολίτες κλήθηκαν από πατριωτικό καθήκον να δώσουν τα κοσμήματά για να ενισχυθούν τα αποθέματα της χώρας σε χρυσό 1932, πτώχευση Οι πολίτες κλήθηκαν από πατριωτικό καθήκον να δώσουν τα κοσμήματά για να ενισχυθούν τα αποθέματα της χώρας σε χρυσό τους Τέτοιες μέρες, τον Απρίλιο του 1932, η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδικός Χάρτης για την Ελλάδα της δημιουργίας

Ο Οδικός Χάρτης για την Ελλάδα της δημιουργίας Ο Οδικός Χάρτης για την Ελλάδα της δημιουργίας Από την κρίση και τα ελλείμματα στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Α. Αντιμέτωποι με την κρίση: τα πρώτα βήματα για τη σωτηρία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΠΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ 1

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΠΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ 1 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΠΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ 1 Σταματοπούλου Νικολίνα Ωδείο Σύγχρονης Τέχνης Αγρινίου, nistamato@yahoo.gr Περίληψη Για το παρόν άρθρο επιλέχθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Κωδ. 001-002: Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται από την φορολογική διοίκηση. Κωδ. 003: Γράψτε τη Δ.Ο.Υ. της έδρας ή του κεντρικού της επιχείρησής σας.

Κωδ. 001-002: Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται από την φορολογική διοίκηση. Κωδ. 003: Γράψτε τη Δ.Ο.Υ. της έδρας ή του κεντρικού της επιχείρησής σας. Ι. Γενικά Με την ΑΓΓΔΕ ΠΟΛ 1198/2014 όπως τροποποιήθηκε με την ΑΓΓΔΕ ΠΟΛ 1049/2015 ορίστηκε ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης Φ.Π.Α. Με την παρούσα παρέχονται διευκρινίσεις για την ορθή συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΧΑΡΙΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ

289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΧΑΡΙΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ 289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΧΑΡΙΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ Προσαρμογή και εξοικείωση Α Βοήθειες Θρησκεία και Πατρίδα Ζωή Υπαίθρου - Προσωπικές Δεξιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Λυκείου

Νεοελληνική Γλώσσα Λυκείου Νεοελληνική Γλώσσα Λυκείου Πλαίσιο προδιαγραφών Ι. Δομή θεμάτων Η διαδικασία εισαγωγής των μαθητών/τριών στην Α Λυκείου προβλέπει τη δοκιμασία τους σε τρία θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας, καθένα από τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός Απόφασης : 1/2012

Αριθμός Απόφασης : 1/2012 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΟΥΡΝΑΚΗ Ταχ. Δ/νση: Ερμιόνη Ταχ. Κώδικας: 21051 Πληροφορίες: Κρητσωτάκης Ι. Τηλ.: 27540-31239-31822 Fax: 27540-31300 Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Εκ του πρακτικού

Διαβάστε περισσότερα

Έτος ίδρυσης: 2012 Αριθμός τεύχους: 10 20-12-2013 Αφιέρωμα στα Χριστούγεννα

Έτος ίδρυσης: 2012 Αριθμός τεύχους: 10 20-12-2013 Αφιέρωμα στα Χριστούγεννα Έτος ίδρυσης: 2012 Αριθμός τεύχους: 10 20-12-2013 Αφιέρωμα στα Χριστούγεννα Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση σας παρουσιάζουμε την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας. Τα Πειραματικά Νέα επιθυμούν τη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ» Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ» Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ 18ης Οκτωβρίου 18, 582 00 Έδεσσα τηλ. 2381025555, fax. 2381051255 Εργασία: Αποφράξεις δικτύου αποχέτευσης Προϋπολογισμός: 30.100,00 (με Φ.Π.Α.) Αριθμός Μελέτης: 35/2013 Έδεσσα, 27-12-2013 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΌ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.14390 /2013 ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ, ΥΓΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Γ49/59 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Π Ρ Ο Σ :

Γ49/59 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Π Ρ Ο Σ : Αθήνα, 30-5-2012 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ : ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ταχ. Δ/νση : Αγ. Κωνσταντίνου 8 Ταχ. Κώδικας: 102 41 ΑΘΗΝΑ Τηλέφωνο : 210-215289,290,291,292

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΤΣΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, ΑΘΗΝΑ, 1988 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΤΣΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, ΑΘΗΝΑ, 1988 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΤΣΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, ΑΘΗΝΑ, 1988 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β464Ν-ΡΔ5. Έχοντας υπόψη:

ΑΔΑ: Β464Ν-ΡΔ5. Έχοντας υπόψη: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 30 Απριλίου 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθμ. Πρωτ.: 17014 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΤΑ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙ Δ/ΣΗΣ ΟΤΑ Ταχ.Δ/νση: Σταδίου 27 Ταχ.Κωδ.:

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες Ερωτο-Απαντήσεις για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων Κατασκευών (Κεφάλαιο Β. Νόμου 4014/2011)

Χρήσιμες Ερωτο-Απαντήσεις για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων Κατασκευών (Κεφάλαιο Β. Νόμου 4014/2011) ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Χρήσιμες Ερωτο-Απαντήσεις για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων Κατασκευών (Κεφάλαιο Β. Νόμου 4014/2011) 1. Ποια αλλαγή έχει επέλθει από 21.9.2011 σχετικά με τις

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Κληρονομικού Δικαίου

Σημειώσεις Κληρονομικού Δικαίου Σημειώσεις Κληρονομικού Δικαίου ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Κληρονομικό Δίκαιο -> ρυθμίζει τις έννομες σχέσεις του ατόμου μετά το θάνατό του και ιδίως στην τύχη της περιουσίας του. Καταλαμβάνει το πέμπτο βιβλίο του ΑΚ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Τ Ρ Ι Τ Ο Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ό Μ Ε Ν Α 3.1 Η χρηστική αξία των εμπορευμάτων 32 3.2 Ανάγκες και Επιθυμίες 32 3.3 Είδη και Ταξινόμηση των Αναγκών 35 3.4 Τα Μέσα Ικανοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΔΡΑ: ΑΜΑΡΟΥΣΙΟ (ΣΤΑΘΜΟΣ «ΕΙΡΗΝΗ» ΗΣΑΠ) Αριθμ. Πρωτ.:Δ/2450 ΤΑΧ.Δ/ΝΣΗ : ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: ΘΕΜΑ: Ενηµερωτικό σηµείωµα για το πρόβληµα της παράνοµης υλοτοµίας και ειδικά αυτό της καυσοξύλευσης

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: ΘΕΜΑ: Ενηµερωτικό σηµείωµα για το πρόβληµα της παράνοµης υλοτοµίας και ειδικά αυτό της καυσοξύλευσης 1 Ιωάννης Κέκερης ασοπόνος Επίτιµος Πρόεδρος Ένωσης ασοπόνων Μακεδονίας Θράκης Μέλος.Σ. Πανελλήνιας Ένωσης ασοπόνων και ιαχειριστών Φυσικού Περιβάλλοντος ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: Αρναία 16/12/2012 Κα Πρόεδρο Ειδικής

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Θεατρικών Σπουδών σε Γυμνάσια Λύκεια Δοκιμαστική εφαρμογή Μάρτιος Μάιος 2002

Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Θεατρικών Σπουδών σε Γυμνάσια Λύκεια Δοκιμαστική εφαρμογή Μάρτιος Μάιος 2002 πρόγραμμα «εκπαίδευση & θέατρο» σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο Αθηνών Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Θεατρικών Σπουδών σε Γυμνάσια Λύκεια Δοκιμαστική εφαρμογή Μάρτιος ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 334/204 ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΩΡΑΙΑ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΖΟΖΕΦ ΚΕΣΕΛ. ... γ ι α τ ί ο έ ρ ω τ α ς κ ρ ύ β ε τ α ι σ τ ι ς λ έ ξ ε ι ς Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α

Η ΩΡΑΙΑ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΖΟΖΕΦ ΚΕΣΕΛ. ... γ ι α τ ί ο έ ρ ω τ α ς κ ρ ύ β ε τ α ι σ τ ι ς λ έ ξ ε ι ς Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Κ... γ ι α τ ί ο έ ρ ω τ α ς κ ρ ύ β ε τ α ι σ τ ι ς λ έ ξ ε ι ς ΖΟΖΕΦ ΚΕΣΕΛ Η ΩΡΑΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Ε Ρ Ω Τ Ι Η Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Μ ε τ ά φ ρ α σ η : Ρ ί τ α Κ ο λ α ΐ τ η ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Η Ω Ρ Α Ι Α Τ Η Σ

Διαβάστε περισσότερα

Η υποστήριξη της επαγγελματικής μάθησης μέσα από την έρευνα-δράση: διαδικασίες και αποτελέσματα

Η υποστήριξη της επαγγελματικής μάθησης μέσα από την έρευνα-δράση: διαδικασίες και αποτελέσματα Η υποστήριξη της επαγγελματικής μάθησης μέσα από την έρευνα-δράση: διαδικασίες και αποτελέσματα Σοφία Αυγητίδου Καθηγήτρια Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Δομή παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Προς συμπλήρωση των ανωτέρω σχετικών εγκυκλίων σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Προς συμπλήρωση των ανωτέρω σχετικών εγκυκλίων σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Ελληνική ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Δ/ΝΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 31 Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Στρατιώτης Αναγνωστάκης Χρήστος προς τον Σύνδεσμον Αδελφή στρατιώτου

Ο Στρατιώτης Αναγνωστάκης Χρήστος προς τον Σύνδεσμον Αδελφή στρατιώτου Μέτωπον τη 17/4/1918 Ο Στρατιώτης Αναγνωστάκης Χρήστος προς τον Σύνδεσμον Αδελφή στρατιώτου Αναγνώσας τας διαφόρους εργασίας του υμετέρου συνδέσμου εκκινήθην εκ (Δ) διότι ουδένα εν τω παρόντι έχω όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1. Να μεταφράσετε το απόσπασμα: «Οὕτω δὴ παρεσκευασμένοι...καὶ ταὺτας νείμω;.» Μονάδες 10

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1. Να μεταφράσετε το απόσπασμα: «Οὕτω δὴ παρεσκευασμένοι...καὶ ταὺτας νείμω;.» Μονάδες 10 Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2014 ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΛΑΤΩΝΑΣ ''ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ'' Ἐπειδὴ δὲ ὁ ἄνθρωπος θείας μετέσχε μοίρας, πρῶτον μὲν διὰ τὴν τοῦ θεοῦ συγγένειαν ζῴων μόνον θεοὺς ἐνόμισεν,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 20 ΜΑΪΟΥ 2011 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Διδαγμένο κείμενο

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 20 ΜΑΪΟΥ 2011 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Διδαγμένο κείμενο ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 20 ΜΑΪΟΥ 2011 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Διδαγμένο κείμενο Α.1 Τι λοιπόν; Αυτό δεν είναι φυσικό, είπα εγώ, και δεν προκύπτει ως αναγκαίο συμπέρασμα από όσα έχουν λεχθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΓΓΡΑΦΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΓΓΡΑΦΑ ΕNOTHTA 30 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΑΞΗ Γ 1 ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΔΑΦΟΣ Μελέτες του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας αλλά και του ΟΑΕΔ σχετικά με την απασχόληση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ 0501/2012 2013 ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. - ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

ΑΡΙΘΜΟΣ 0501/2012 2013 ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. - ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΣ 0501/2012 2013 ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. - ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ Στην Αθήνα, σήμερα, 10/12/2012, οι υπογράφοντες τη παρούσα: Αφενός το Ν.Π.Ι.Δ. με την

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΕφΑθ 5253/2003

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΕφΑθ 5253/2003 ΕφΑθ 5253/2003 Τράπεζες. Στεγαστικά δάνεια. Γενικοί Όροι Συναλλαγών. Καταχρηστικοί όροι. Έξοδα χρηματοδότησης. Προμήθεια φακέλου Παράνομες επιβαρύνσεις. Υπέρμετρες εγγυήσεις. Καταγγελία σύμβασης δανείου.

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων

Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων Ι ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ Γ Συνεδρίαση 5 ης Σεπτεμβρίου 2013 Ώρα έναρξης: 5.37 μ.μ. Αρ. 1 (Μ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ) Αγαπητοί συνάδελφοι, καλό απόγευμα. Κηρύσσω την έναρξη

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ο : Βασικές Οικονομικές Έννοιες ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Όταν μια καμπύλη παραγωγικών δυνατοτήτων είναι ευθεία,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, 1924-1927

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, 1924-1927 ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, 924-927 Στη χώρα μας η μελέτη του αστικού φαινομένου εντάχθηκε στα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ - ΜΕΘΑΝΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ ΜΕΘΑΝΩΝ ΕΤΟΥΣ 2015 ΘΕΣΗ : ΔΗΜΟΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ - ΜΕΘΑΝΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ - ΜΕΘΑΝΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ ΜΕΘΑΝΩΝ ΕΤΟΥΣ 2015 ΘΕΣΗ : ΔΗΜΟΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ - ΜΕΘΑΝΩΝ Αριθμός Μελέτης: 84 / 2014 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡ/ΜΟΥ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΗΣΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΔΗΜΟΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Κύπρο έχει οργανωθεί σε τομείς που υπόκεινται στις ακόλουθες ρυθμίσεις:

Η Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Κύπρο έχει οργανωθεί σε τομείς που υπόκεινται στις ακόλουθες ρυθμίσεις: ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΛΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΤΙΜΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Η ΡΑΕΚ θέτει και δημοσιεύει την παρούσα πρόταση ως προς τις αρχές και τη Μεθοδολογία που

Διαβάστε περισσότερα

Συντήρηση και Τεχνική Υποστήριξη Προγραμμάτων των Υπηρεσιών του Δήμου

Συντήρηση και Τεχνική Υποστήριξη Προγραμμάτων των Υπηρεσιών του Δήμου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ Ι Λ Ι Ο Υ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Συντήρηση και Τεχνική Υποστήριξη Κ. Μ. : Π02/205 ΠΡΟΫΠ. : 40.344,00 με το Φ. Π. Α. ΣΥΓΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό για την ΠΕ για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες

Εκπαιδευτικό υλικό για την ΠΕ για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Εκπαιδευτικό υλικό για την ΠΕ για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες Ιδιαιτερότητες της εκπαίδευσης των μαθητών με ειδικές ανάγκες Ο όρος ειδικές ανάγκες είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μη ανταγωνιστικές δραστηριότητες και παιχνίδια (υλικό)

Μη ανταγωνιστικές δραστηριότητες και παιχνίδια (υλικό) Μη ανταγωνιστικές δραστηριότητες και παιχνίδια (υλικό) Posted on 28 Αυγούστου, 2015 γράφει: Τοµπούλογλου Ιωάννης Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Δ/νση ΠΕ Ανατολ. Θεσσαλονίκης Χαρακτηριστικά: Αυξηµένα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΑΕΔ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

ΟΑΕΔ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2009 2010 ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ν. Ιωνία, ΒΟΛΟΣ Τη συγκέντρωση της ύλης του και την επιμέλεια της έκδοσης είχε

Διαβάστε περισσότερα

Ι Σ Ο Κ Ρ Α Τ Η Σ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Δ.Σ.Α.

Ι Σ Ο Κ Ρ Α Τ Η Σ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Δ.Σ.Α. Ι Σ Ο Κ Ρ Α Τ Η Σ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Δ.Σ.Α. Το κείμενο παρατίθεται ακριβώς όπως δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. ΤΕΥΧΟΣ Α'/194/23-8-2002 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 208 Εκπαιδευτές Υποψηφίων Οδηγών, Σχολές

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΧΕΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ»

«ΣΧΕΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΤΜΗΜΑ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ & ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα. ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΦΕΝΔΟΝΗ-ΜΕΝΤΖΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ Α. ΣΚΟΔΡΑ Μεταπτυχιακή φοιτήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ. (Τύπος Α) Για έργα που εμπίπτουν λόγω προϋπολογισμού 1 στο πεδίο εφαρμογής των Οδηγιών 2004/18 και 2004/17.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ. (Τύπος Α) Για έργα που εμπίπτουν λόγω προϋπολογισμού 1 στο πεδίο εφαρμογής των Οδηγιών 2004/18 και 2004/17. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΣΙΘΩΝΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟ: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΗΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας B Λυκείου. Τίτλος: «Περί ύφους: παίζοντας με τα συστατικά του ύφους στον πεζό λόγο»

Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας B Λυκείου. Τίτλος: «Περί ύφους: παίζοντας με τα συστατικά του ύφους στον πεζό λόγο» Π.3.2.1 Εκπαιδευτικά σενάρια και μαθησιακές δραστηριότητες, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που αντιστοιχούν σε 30 διδακτικές ώρες ανά τάξη Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας B Λυκείου Τίτλος: «Περί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ «ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΙ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΣΤ. Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΣΤ. Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΣΤ Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 ΘΕΜΑΤΑ Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Επικύρωση Πρακτικών, σελ. 9434 2. Ανακοινώνεται ότι τη συνεδρίαση παρακολουθούν μαθητές από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ (5ος αιώνας π.χ) Τερεζάκη Χρύσα Μιχαήλ Μαρία Κουφού Κωνσταντίνα

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ (5ος αιώνας π.χ) Τερεζάκη Χρύσα Μιχαήλ Μαρία Κουφού Κωνσταντίνα 2010 Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ (5ος αιώνας π.χ) Τερεζάκη Χρύσα Μιχαήλ Μαρία Κουφού Κωνσταντίνα Ο «χρυσός» αιώνας 5 ος αιώναςπ.χ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Λ Ο Υ Κ Ι Α Ν Ο Σ. Ο θάνατος τού Περεγρίνου Οι δραπέτες Συμπόσιο. Νεοελληνική μετάφραση, σχόλια και παραρτήματα: Αθανάσιος Α.

Λ Ο Υ Κ Ι Α Ν Ο Σ. Ο θάνατος τού Περεγρίνου Οι δραπέτες Συμπόσιο. Νεοελληνική μετάφραση, σχόλια και παραρτήματα: Αθανάσιος Α. Λ Ο Υ Κ Ι Α Ν Ο Σ Ο θάνατος τού Περεγρίνου Οι δραπέτες Συμπόσιο Νεοελληνική μετάφραση, σχόλια και παραρτήματα: Αθανάσιος Α. Τσακνάκης 24grammata.com 1 Μέρος Α Λουκιανός ο Σαμοσατεύς 24grammata.com 2 Λουκιανός

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3638, 27/9/2002

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3638, 27/9/2002 Ο περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Ελάχιστες Προδιαγραφές Ιατρικής Περίθαλψης στα Πλοία) Νόμος του 2002 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ τ ω ν γ ι α τ ρ ω ν ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Δ ι μ η ν ι α ί α Έ κ δ ο σ η Τ Ε Υ Χ Ο Σ 2 1 8 (Τυπώνεται σε 25.500 αντίτυπα) ianoyaριοσ-φεβρουαριοσ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ -FAX. Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2014

ΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ -FAX. Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2014 ΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ -FAX ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤMHMA Α Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2014 ΠΟΛ.:1228 ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.

Διαβάστε περισσότερα

Η οικογένειά μου (Ο Νίκος και η Λάουρα είναι συμφοιτητές. Ο Νίκος κάνει το τραπέζι στον Φλαβιάν και στη Λάουρα.)

Η οικογένειά μου (Ο Νίκος και η Λάουρα είναι συμφοιτητές. Ο Νίκος κάνει το τραπέζι στον Φλαβιάν και στη Λάουρα.) 53 Η οικογένειά μου (Ο Νίκος και η Λάουρα είναι συμφοιτητές. Ο Νίκος κάνει το τραπέζι στον Φλαβιάν και στη Λάουρα.) Λάουρα & Φλαβιάν: Καλησπέρα! Νίκος: Καλησπέρα! Καλώς ήρθατε. Τι κάνετε; Φλαβιάν: Μια

Διαβάστε περισσότερα

5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική

5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική Στρατηγική Διοίκηση και Διαχείριση της Απόδοσης 5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΝΟΥΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Έως τώρα έχουμε μιλήσει Κεφάλαιο 2: Σημαντική επιρροή του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Οι μαθητές της ομάδας λογοτεχνίας της βιβλιοθήκης ασχολήθηκαν με το έργο πέντε γυναικών συγγραφέων: Ζωρζ Σαρή, Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου,

Οι μαθητές της ομάδας λογοτεχνίας της βιβλιοθήκης ασχολήθηκαν με το έργο πέντε γυναικών συγγραφέων: Ζωρζ Σαρή, Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου, ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2006-2007 Οι μαθητές της ομάδας λογοτεχνίας της βιβλιοθήκης ασχολήθηκαν με το έργο πέντε γυναικών συγγραφέων: Ζωρζ Σαρή, Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου,

Διαβάστε περισσότερα

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. «Ταξίδι στο χρόνο. Β Παγκόσμιος πόλεμος. Χιροσίμα-Ναγκασάκι»

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. «Ταξίδι στο χρόνο. Β Παγκόσμιος πόλεμος. Χιροσίμα-Ναγκασάκι» Π.3.1.4 Ολοκληρωμένα παραδείγματα εκπαιδευτικών σεναρίων ανά γνωστικό αντικείμενο με εφαρμογή των αρχών σχεδίασης Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας «Ταξίδι στο χρόνο. Β Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 7711/2015 ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ-ΚΕΦ. ΙΑ -ΙΒ Θέμα: ο μύθος του Πρωταγόρα και το επιμύθιο

ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ-ΚΕΦ. ΙΑ -ΙΒ Θέμα: ο μύθος του Πρωταγόρα και το επιμύθιο ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ-ΚΕΦ. ΙΑ -ΙΒ Θέμα: ο μύθος του Πρωταγόρα και το επιμύθιο Στάδια εξέλιξης του ανθρώπου Α Στάδιο Απουσία θνητών ειδών ἦν γάρ ποτε χρόνος, ὅτε θεοὶ μὲν ἦσαν, θνητὰ δὲ γένη οὐκ ἦν Β Στάδιο

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012.

Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012. Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012. Στη Μύρινα, σήμερα στις 4 του μήνα Μαΐου του έτους 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00 στο Δημοτικό Κατάστημα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων

Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων Στο πλαίσιο του παρόντος κεφαλαίου εξετάζονται οι κοινές ενδοοικογενειακές δραστηριότητες και η γλωσσική αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ για τις πανελλαδικές εξετάσεις Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ για τις πανελλαδικές εξετάσεις Oι κάτοχοι απολυτηρίου Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Α ) καθώς και οι μαθητές της τελευταίας τάξης Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Α )

Διαβάστε περισσότερα

Γ49/ 35 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Π Ρ Ο Σ :

Γ49/ 35 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Π Ρ Ο Σ : Αθήνα, 19 / 5 / 2010 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ : ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ταχ. Δ/νση : Αγ. Κωνσταντίνου 8 Ταχ. Κώδικας: 102 41 ΑΘΗΝΑ Τηλέφωνο : 210-215292,289,290,294

Διαβάστε περισσότερα