ΔΕΤΣΕΡΑ Προςζλευςη παιδιών : Παρεοφλα : Πρωινό γεφμα: Μουςική αγωγή:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΕΤΣΕΡΑ Προςζλευςη παιδιών : Παρεοφλα : Πρωινό γεφμα: Μουςική αγωγή:"

Transcript

1 ΔΕΤΣΕΡΑ Προςζλευςη παιδιών : Μια καινοφρια μζρα ξεκινά. Τα παιδιά φτάνουν ςτον χϊρο του ςχολείου είτε με δρομολόγια του ςχολικοφ είτε ςυνοδευόμενα από τουσ γονείσ τουσ. Ο χρόνοσ προςζλευςθσ ςυνδυάηεται με τον χρόνο προςαρμογισ-μετάβαςθσ από το ςπίτι ςτο ςχολείο από τθν αγκαλιά τθσ μαμάσ ςτθν ομάδα τθσ τάξθσ. Είναι λοιπόν ςθμαντικό αυτι θ διαδικαςία να γίνει με τρόπο ευχάριςτο για τα παιδιά, επιλζγοντασ να παίξουν μόνα τουσ ι ςε παρεοφλεσ, ελεφκερα ςτισ οργανωμζνεσ γωνιζσ τθσ τάξθσ μασ ι με ζνα από τα αγαπθμζνα τουσ παιχνίδια ςτον χϊρο. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά αλλθλεπιδροφν μεταξφ τουσ αλλά και με τα υλικά, εκφράηουν τα ςυναιςκιματα τουσ, διαςκεδάηουν και ανακαλφπτουν κάκε μζρα νζα πράγματα. Παρεοφλα : Η ςυγκζντρωςθ όλων των παιδιϊν ςε μια γωνιά ςτον χϊρο τθσ τάξθσ. Η γωνιά αυτι είναι διαμορφωμζνθ ζτςι ϊςτε να δθμιουργεί μια αίςκθςθ ηεςταςιάσ και αςφάλειασ. Η γωνιά αυτι είναι εμπλουτιςμζνθ με εποπτικό υλικό (μινασ, εποχζσ, φωτογραφίεσ από το διακεματικό τθσ εβδομάδασ).τα παιδιά κακιςμζνα ςτο χαλί ςχθματίηουν ζνα μεγάλο κφκλο. Η παρεοφλα ζχει ςτόχο να δθμιουργιςει ςτα παιδιά μια κακθμερινι ρουτίνα. Ξεκινάμε υποδεχόμενοι τθν νζα θμζρα κάνοντασ όλοι μαηί τθν πρωινι μασ προςευχοφλα. Συνεχίηουμε τραγουδϊντασ τθν καλθμζρα μασ, αναγνωρίηοντασ τθν μζρα, τον μινα και τθν εποχι που ζχουμε. Τζλοσ ςυηθτάμε για το κζμα που κα αςχολθκοφμε τθν εκάςτοτε εβδομάδα, κακϊσ επίςθσ και τθν οργάνωςθ τθσ μζρασ μασ. Η παρεοφλα είναι μια κατάςταςθ που δθμιουργεί ομαδικζσ εμπειρίεσ, επιτυγχάνοντασ με αυτόν τον τρόπο το δζςιμο τθσ ομάδασ. Τα τραγουδάκια, τα παραμφκια αλλά και το μαγικό κουτί αποτελοφν μζςα που κακιςτοφν τθν παρεοφλα μασ πιο ενδιαφζρουςα για τουσ μικροφσ μασ φίλουσ. Πρωινό γεφμα: Τα παιδιά ειςάγονται ςε διαδικαςίεσ υγιεινισ (πλζνουν τα χζρια τουσ πριν και μετά το γεφμα, μακαίνουν πωσ δεν τρϊμε οφτε πίνουμε από το πιάτο και το ποτιρι του φίλου μασ ) κακϊσ επίςθσ ενιςχφεται θ προπάκειά τουσ για αυτοεξυπθρζτθςθ ( τα παιδιά μακαίνουν ςιγά ςιγά να τρϊνε μόνα τουσ, να ςκφβουν πάνω από το πιάτο τουσ να πίνουν από το ποτιρι και να φροντίηουν για τθν κακαριότθτα του προςϊπου και των χεριϊν τουσ). Μουςική αγωγή: Ρρόκειται για μια πρϊτθ επαφι των παιδιϊν με διάφορα μουςικά ακοφςματα, γνωριμία με τα μουςικά όργανα και ςταδιακά με διάφορουσ όρουσ τθσ μουςικισ (ρυκμόσ, ζνταςθ), πάντα με βιωματικό και παιγνιϊδθ τρόπο.

2 Ελεφθερο παιχνίδι ςτισ οργανωμζνεσ γωνιζσ τησ τάξησ : Μετά από ςυηιτθςθ με τα παιδιά, επιλζγουμε με ποιζσ γωνιζσ τθσ τάξθσ επικυμοφν να καταπιαςτοφν. Έτςι λοιπόν χωριηόμαςτε ςε μικρότερεσ ομάδεσ. Ρολλζσ φορζσ κατά τθν διάρκεια του παιχνιδιοφ τα παιδιά αλλάηουν γνϊμθ κακϊσ εξαντλείται το ενδιαφζρον τουσ για κάποιο παιχνίδι και επικυμοφν να παίξουν με κάποιο άλλο. Οι παιδαγωγοί, δίνουν τθν επιλογι αυτι ςτα παιδιά ενϊ παράλλθλα τα εντάςςουν ςτθ διαδικαςία τάξθσςυμμαηζματοσ, κακϊσ κζτουν τον εξισ κανόνα «ΠΡΙΝ ΒΓΑΛΟΤΜΕ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΤΡΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΑΖΕΤΟΤΜΕ ΑΤΣΟ ΠΟΤ ΠΑΙΖΑΜΕ ΠΡΟΗΓΟΤΜΕΝΩ». Διάλειμμα: Η ζξοδοσ των παιδιϊν ςτον χϊρο τθσ αυλισ. Μια από τισ αγαπθμζνεσ ϊρεσ των παιδιϊν κακϊσ βρίςκονται ςε ζναν μεγάλο χϊρο με μεγάλα παιχνίδια (κοφνιεσ, τραμπάλα, τςουλικρεσ, κιόςκι, τρενάκι), γεμάτο χρϊματα και αρϊματα από τα λουλοφδια. Ένα περιβάλλον που κυμίηει παιδικι χαρά! Το διάλειμμα αποτελεί ζναν χρόνο ξεκοφραςθσ και εκτόνωςθσ για τα παιδιά που δίνει ταυτόχρονα τθν ευκαιρία για ακόμθ μεγαλφτερθ αλλθλεπίδραςθ με το περιβάλλον αλλά και τουσ φίλουσ τουσ. Επιπλζον, οι αλλαγζσ του καιροφ, των εποχϊν και τθσ φφςθσ δθμιουργοφν απορίεσ ςτα παιδιά και πολλζσ φορζσ αποτελοφν αφορμι για να αςχολθκοφμε αυκόρμθτα με κάποιο κζμα! Αςκήςεισ από το βιβλίο διαθεματικήσ προςζγγιςησ τησ γνώςησ για παιδικό ςταθμό: Αφοφ προθγθκεί ςυηιτθςθ ςτθν παρεοφλα, κινθτικά παιχνίδια και παρατιρθςθ εικόνων ςχετικζσ με το κζμα ςυνεχίηουμε με τθν ειςαγωγι μασ ςτο βιβλίο αρχικά με τισ διακεματικζσ δραςτθριότθτεσ. Σκοπόσ μασ είναι να ζρκουν τα παιδιά ςε επαφι με ζνα ςκίτςο αντιπροςωπευτικό για τθν κεματικι ενότθτα με τθν οποία αςχολοφμαςτε. Τα παιδιά καλοφνται να αποκτιςουν ςταδιακά τον ςωςτό τρόπο λαβισ του μαρκαδόρου κακϊσ επίςθσ και να κακορίςουν τθν φορά του χεριοφ τουσ και μακροπρόκεςμα να κζςουν όρια ςτθν ηωγραφικι τουσ. Διήγηςη παραμυθιοφ: Ρριν από τθν αφιγθςθ παραμυκιοφ ακολουκοφμε μια διαδικαςία προετοιμαςίασ γι αυτό. Τα παιδιά κάκονται ςτθν παρεοφλα, τεντϊνουν καλά τα αυτιά τουσ, ανοίγουν καλά τα μάτια τουσ και τραγουδοφν τα μαγικά λόγια για να ανοίξει το παραμφκι. Στθν ςυνζχεια αρπάηουν όλοι τθν κυρία θςυχία και θ ιςτορία ξεκινά! Η διιγθςθ παραμυκιϊν βοθκά ςτθν ενίςχυςθ τθσ φανταςίασ των παιδιϊν, ςτον εμπλουτιςμό του λεξιλογίου τουσ αλλά και ςτθν ςυναιςκθματικι τουσ ωρίμανςθ. Μεςημεριανό γεφμα: Ππωσ ςτο πρωινό ζτςι και ςτο μεςθμεριανό γεφμα ςτοχεφουμε ςτθν μφθςθ κανόνων υγιεινισ αλλά και ςτθν αυτονομία των παιδιϊν κακϊσ επίςθσ και ςτθν προςπάκεια για δοκιμι διάφορων γεφςεων για μια ιςορροπθμζνθ διατροφι. Άλλαγμα ροφχων και αναχωρήςεισ : Πςα παιδιά ζχουν λερωκεί, αλλάηονται ροφχα με μεγάλθ επιμζλεια και ετοιμάηονται να γυρίςουν ςπίτι τακτικά και κακαρά!

3 Χαλάρωςη Ύπνοσ : Αυτι τθν ϊρα μερικά παιδιά πθγαίνουν ςτθν αίκουςα τθσ μεςθμεριανισ κατάκλιςθσ (φπνου), για να κοιμθκοφν και να ξεκουραςτοφν. Τα υπόλοιπα παιδιά παραμζνουν ςτο χϊρο τθσ τάξθσ και ακολουκοφν μια διαδικαςία χαλάρωςθσ που αλλάηει κάκε μζρα. Η διαδικαςία τθσ χαλάρωςθσ μπορεί να γίνει μζςα από τθν παρακολοφκθςθ κάποιου DVD, με τθν ακρόαςθ κάποιου παραμυκιοφ ι απαλισ μουςικισ ι ακόμθ και μζςα από αςκιςεισ χαλάρωςθσ του ςϊματοσ. Αυτι θ ϊρα είναι εξίςου ςθμαντικι για τα παιδιά γιατί ζχουν ανάγκθ να θρεμιςουν και να ξεκουραςτοφν μετά από μια γεμάτθ θμζρα. Καθοδηγοφμενο παιχνίδι ςτισ οργανωμζνεσ γωνιζσ τησ τάξησ: Κακϊσ ζχει μείνει μια μικρι ομάδα παιδιϊν ςτον χϊρο τθσ τάξθσ δίνονται ςτα παιδιά ερεκίςματα από γωνιζσ που δεν μασ ζχει δοκεί θ ευκαιρία να αςχολθκοφμε ςε όλθ τθν διάρκεια τθσ θμζρασ. Υπάρχει ςυχνι εναλλαγι των ερεκιςμάτων, με ςυνεχι αλλθλεπίδραςθ των παιδιϊν με τα αντικείμενα και τουσ φίλουσ τουσ. Στο τζλοσ θ ομάδα φροντίηει για το ςυμμάηεμα ολόκλθρθσ τθσ τάξθσ και ετοιμάηεται για αναχϊρθςθ! ΣΡΙΣΗ Προςζλευςη παιδιών: Μια καινοφρια μζρα ξεκινά. Τα παιδιά φτάνουν ςτον χϊρο του ςχολείου είτε με δρομολόγια του ςχολικοφ είτε ςυνοδευόμενα από τουσ γονείσ τουσ.ο χρόνοσ προςζλευςθσ ςυνδυάηεται με τον χρόνο προςαρμογισ-μετάβαςθσ από το ςπίτι ςτο ςχολείο από τθν αγκαλιά τθσ μαμάσ ςτθν ομάδα τθσ τάξθσ.είναι λοιπόν ςθμαντικό αυτι θ διαδικαςία να γίνει με τρόπο ευχάριςτο για τα παιδιά, επιλζγοντασ να παίξουν μόνα τουσ ι ςε παρεοφλεσ, ελεφκερα ςτισ οργανωμζνεσ γωνιζσ τθσ τάξθσ μασ ι με ζνα από τα αγαπθμζνα τουσ παιχνίδια ςτον χϊρο.με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά αλλθλεπιδροφν μεταξφ τουσ αλλά και με τα υλικά, εκφράηουν τα ςυναιςκιματα τουσ, διαςκεδάηουν και ανακαλφπτουν κάκε μζρα νζα πράγματα. Πρωινό γεφμα: Τα παιδιά ειςάγονται ςε διαδικαςίεσ υγιεινισ (πλζνουν τα χζρια τουσ πριν και μετά το γεφμα, μακαίνουν πωσ δεν τρϊμε οφτε πίνουμε από το πιάτο και το ποτιρι του φίλου μασ ) κακϊσ επίςθσ ενιςχφεται θ προςπάκεια τουσ για αυτοεξυπθρζτθςθ ( τα παιδιά μακαίνουν ςιγά ςιγά να τρϊνε μόνα τουσ, να ςκφβουν πάνω από το πιάτο τουσ να πίνουν από το ποτιρι και να φροντίηουν για τθν κακαριότθτα του προςϊπου και των χεριϊν τουσ). Διάλειμμα: Η ζξοδοσ των παιδιϊν ςτον χϊρο τθσ αυλισ. Μια από τισ αγαπθμζνεσ ϊρεσ των παιδιϊν κακϊσ βρίςκονται ςε ζναν μεγάλο χϊρο με μεγάλα παιχνίδια (κοφνιεσ, τραμπάλα, τςουλικρεσ, κιόςκι, τρενάκι), γεμάτο χρϊματα και αρϊματα από τα λουλοφδια. Ένα περιβάλλον που κυμίηει παιδικι χαρά! Το διάλειμμα αποτελεί ζναν χρόνο ξεκοφραςθσ και εκτόνωςθσ για τα παιδιά που δίνει ταυτόχρονα τθν ευκαιρία για ακόμθ μεγαλφτερθ αλλθλεπίδραςθ με το περιβάλλον αλλά και τουσ φίλουσ τουσ. Επιπλζον, οι αλλαγζσ του καιροφ, των εποχϊν και τθσ φφςθσ δθμιουργοφν απορίεσ ςτα παιδιά και πολλζσ φορζσ αποτελοφν αφορμι για να αςχολθκοφμε αυκόρμθτα με κάποιο κζμα!

4 Παρεοφλα : Η ςυγκζντρωςθ όλων των παιδιϊν ςε μια γωνιά ςτον χϊρο τθσ τάξθσ. Η γωνιά αυτι είναι διαμορφωμζνθ ζτςι ϊςτε να δθμιουργεί μια αίςκθςθ ηεςταςιάσ και αςφάλειασ.η γωνιά αυτι είναι εμπλουτιςμζνθ με εποπτικό υλικό (μινασ, εποχζσ, φωτογραφίεσ από το διακεματικό τθσ εβδομάδασ). Τα παιδιά κακιςμζνα ςτο χαλί ςχθματίηουν ζνα μεγάλο κφκλο. Η παρεοφλα ζχει ςτόχο να δθμιουργιςει ςτα παιδιά μια κακθμερινι ρουτίνα. Ξεκινάμε υποδεχόμενοι τθν νζα θμζρα κάνοντασ όλοι μαηί τθν πρωινι μασ προςευχοφλα. Συνεχίηουμε τραγουδϊντασ τθν καλθμζρα μασ, αναγνωρίηοντασ τθν μζρα, τον μινα και τθν εποχι που ζχουμε. Τζλοσ ςυηθτάμε για το κζμα που κα αςχολθκοφμε τθν εκάςτοτε εβδομάδα, κακϊσ επίςθσ και τθν οργάνωςθ τθσ μζρασ μασ. Η παρεοφλα είναι μια κατάςταςθ που δθμιουργεί ομαδικζσ εμπειρίεσ, επιτυγχάνοντασ με αυτόν τον τρόπο το δζςιμο τθσ ομάδασ. Τα τραγουδάκια, τα παραμφκια αλλά και το μαγικό κουτί αποτελοφν μζςα που κακιςτοφν τθν παρεοφλα μασ πιο ενδιαφζρουςα για τουσ μικροφσ μασ φίλουσ. Portfolio : Είναι θ εναςχόλθςθ των παιδιϊν με τισ διάφορεσ τεχνικζσ ηωγραφικισ. Μια λευκι κόλα χαρτί ςε ςυνδυαςμό με μια γκάμα υλικϊν και πολφ φανταςία είναι τα εφόδια μασ για μια ελεφκερθ δθμιουργία. Τα παιδιά αλλθλεπιδροφν με τα υλικά και το αποτζλεςμα είναι μοναδικζσ καλλιτεχνικζσ δθμιουργίεσ! Ελεφθερο παιχνίδι ςτισ οργανωμζνεσ γωνιζσ τησ τάξησ : Μετά από ςυηιτθςθ με τα παιδιά, επιλζγουμε με ποιζσ γωνιζσ τθσ τάξθσ επικυμοφν να καταπιαςτοφν. Έτςι λοιπόν χωριηόμαςτε ςε μικρότερεσ ομάδεσ. Ρολλζσ φορζσ κατά τθν διάρκεια του παιχνιδιοφ τα παιδιά αλλάηουν γνϊμθ κακϊσ εξαντλείται το ενδιαφζρον τουσ για κάποιο παιχνίδι και επικυμοφν να παίξουν με κάποιο άλλο. Οι παιδαγωγοί, δίνουν τθν επιλογι αυτι ςτα παιδιά ενϊ παράλλθλα τα εντάςςουν ςτθ διαδικαςία τάξθσςυμμαηζματοσ, κακϊσ κζτουν τον εξισ κανόνα «ΠΡΙΝ ΒΓΑΛΟΤΜΕ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΤΡΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΑΖΕΤΟΤΜΕ ΑΤΣΟ ΠΟΤ ΠΑΙΖΑΜΕ ΠΡΟΗΓΟΤΜΕΝΩ». Αςκήςεισ από το βιβλίο «προμαθηματικζσ ζννοιεσ» : Στόχοσ είναι θ επαλικευςθ εμπζδωςθσ των εννοιϊν με τισ οποίεσ ζχουμε ζρκει νωρίτερα ςε επαφι μζςα από κινθτικά παιχνίδια ι παιχνίδια με κάρτεσ. Διήγηςη παραμυθιοφ: Ρριν από τθν αφιγθςθ παραμυκιοφ ακολουκοφμε μια διαδικαςία προετοιμαςίασ γι αυτό. Τα παιδιά κάκονται ςτθν παρεοφλα, τεντϊνουν καλά τα αυτιά τουσ, ανοίγουν καλά τα μάτια τουσ και τραγουδοφν τα μαγικά λόγια για να ανοίξει το παραμφκι. Στθν ςυνζχεια αρπάηουν όλοι τθν κυρία θςυχία και θ ιςτορία ξεκινά! Η διιγθςθ παραμυκιϊν βοθκά ςτθν ενίςχυςθ τθσ φανταςίασ των παιδιϊν, ςτον εμπλουτιςμό του λεξιλογίου τουσ αλλά και ςτθν ςυναιςκθματικι τουσ ωρίμανςθ. Μεςημεριανό γεφμα: Ππωσ ςτο πρωινό ζτςι και ςτο μεςθμεριανό γεφμα ςτοχεφουμε ςτθν μφθςθ κανόνων υγιεινισ αλλά και ςτθν αυτονομία των παιδιϊν κακϊσ επίςθσ και ςτθν προςπάκεια για δοκιμι διάφορων γεφςεων για μια ιςορροπθμζνθ διατροφι.

5 Άλλαγμα ροφχων και αναχωρήςεισ : Πςα παιδιά ζχουν λερωκεί, αλλάηονται ροφχα με μεγάλθ επιμζλεια και ετοιμάηονται να γυρίςουν ςπίτι τακτικά και κακαρά! Χαλάρωςη Ύπνοσ : Αυτι τθν ϊρα μερικά παιδιά πθγαίνουν ςτθν αίκουςα τθσ μεςθμεριανισ κατάκλιςθσ (φπνου), για να κοιμθκοφν και να ξεκουραςτοφν. Τα υπόλοιπα παιδιά παραμζνουν ςτο χϊρο τθσ τάξθσ και ακολουκοφν μια διαδικαςία χαλάρωςθσ που αλλάηει κάκε μζρα. Η διαδικαςία τθσ χαλάρωςθσ μπορεί να γίνει μζςα από τθν παρακολοφκθςθ κάποιου DVD, με τθν ακρόαςθ κάποιου παραμυκιοφ ι απαλισ μουςικισ ι ακόμθ και μζςα από αςκιςεισ χαλάρωςθσ του ςϊματοσ. Αυτι θ ϊρα είναι εξίςου ςθμαντικι για τα παιδιά γιατί ζχουν ανάγκθ να θρεμιςουν και να ξεκουραςτοφν μετά από μια γεμάτθ θμζρα. Καθοδηγοφμενο παιχνίδι ςτισ οργανωμζνεσ γωνιζσ τησ τάξησ : Κακϊσ ζχει μείνει μια μικρι ομάδα παιδιϊν ςτον χϊρο τθσ τάξθσ δίνονται ςτα παιδιά ερεκίςματα από γωνιζσ που δεν μασ ζχει δοκεί θ ευκαιρία να αςχολθκοφμε ςε όλθ τθν διάρκεια τθσ θμζρασ. Υπάρχει ςυχνι εναλλαγι των ερεκιςμάτων, με ςυνεχι αλλθλεπίδραςθ των παιδιϊν με τα αντικείμενα και τουσ φίλουσ τουσ. Στο τζλοσ θ ομάδα φροντίηει για το ςυμμάηεμα ολόκλθρθσ τθσ τάξθσ και ετοιμάηεται για αναχϊρθςθ! ΣΕΣΑΡΣΗ Προςζλευςη παιδιών : Μια καινοφρια μζρα ξεκινά. Τα παιδιά φτάνουν ςτον χϊρο του ςχολείου είτε με δρομολόγια του ςχολικοφ είτε ςυνοδευόμενα από τουσ γονείσ τουσ. Ο χρόνοσ προςζλευςθσ ςυνδυάηεται με τον χρόνο προςαρμογισ-μετάβαςθσ από το ςπίτι ςτο ςχολείο από τθν αγκαλιά τθσ μαμάσ ςτθν ομάδα τθσ τάξθσ. Είναι λοιπόν ςθμαντικό αυτι θ διαδικαςία να γίνει με τρόπο ευχάριςτο για τα παιδιά, επιλζγοντασ να παίξουν μόνα τουσ ι ςε παρεοφλεσ, ελεφκερα ςτισ οργανωμζνεσ γωνιζσ τθσ τάξθσ μασ ι με ζνα από τα αγαπθμζνα του παιχνίδια ςτον χϊρο. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά αλλθλεπιδροφν μεταξφ τουσ αλλά και με τα υλικά,εκφράηουν τα ςυναιςκιματα τουσ, διαςκεδάηουν και ανακαλφπτουν κάκε μζρα νζα πράγματα. Πρωινό γεφμα: Τα παιδιά ειςάγονται ςε διαδικαςίεσ υγιεινισ (πλζνουν τα χζρια τουσ πριν και μετά το γεφμα, μακαίνουν πωσ δεν τρϊμε οφτε πίνουμε από το πιάτο και το ποτιρι του φίλου μασ ) κακϊσ επίςθσ ενιςχφεται θ προπάκειά τουσ για αυτοεξυπθρζτθςθ ( τα παιδιά μακαίνουν ςιγά ςιγά να τρϊνε μόνα τουσ, να ςκφβουν πάνω από το πιάτο τουσ να πίνουν από το ποτιρι και να φροντίηουν για τθν κακαριότθτα του προςϊπου και των χεριϊν τουσ). Μάθημα χοροφ : Επιδιϊκεται μια πρϊτθ γνωριμία των παιδιϊν με το ςϊμα τουσ. Μακαίνουν να το ορίηουν και να το κακοδθγοφν. υκμικά παιχνίδια, παιχνίδια προςανατολιςμοφ, ζνταξθ ςε μια χορευτικι ομάδα με ςυμμετοχι ςε παραςτάςεισ ( χριςτουγεννιάτικθ και καλοκαιρινι γιορτι), θ οποία προχποκζτει ζκκεςθ ςε κοινό!

6 Παρεοφλα : Η ςυγκζντρωςθ όλων των παιδιϊν ςε μια γωνιά ςτον χϊρο τθσ τάξθσ. Η γωνιά αυτι είναι διαμορφωμζνθ ζτςι ϊςτε να δθμιουργεί μια αίςκθςθ ηεςταςιάσ και αςφάλειασ. Η γωνιά αυτι είναι εμπλουτιςμζνθ με εποπτικό υλικό (μινασ, εποχζσ, φωτογραφίεσ από το διακεματικό τθσ εβδομάδασ). Τα παιδία κακιςμζνα ςτο χαλί ςχθματίηουν ζνα μεγάλο κφκλο. Η παρεοφλα ζχει ςτόχο να δθμιουργιςει ςτα παιδιά μια κακθμερινι ρουτίνα. Ξεκινάμε υποδεχόμενοι τθν νζα θμζρα κάνοντασ όλοι μαηί τθν πρωινι μασ προςευχοφλα. Συνεχίηουμε τραγουδϊντασ τθν καλθμζρα μασ, αναγνωρίηοντασ τθν μζρα, τον μινα και τθν εποχι που ζχουμε. Τζλοσ ςυηθτάμε για το κζμα που κα αςχολθκοφμε τθν εκάςτοτε εβδομάδα, κακϊσ επίςθσ και τθν οργάνωςθ τθσ μζρασ μασ. Η παρεοφλα είναι μια κατάςταςθ που δθμιουργεί ομαδικζσ εμπειρίεσ, επιτυγχάνοντασ με αυτόν τον τρόπο το δζςιμο τθσ ομάδασ. Τα τραγουδάκια, τα παραμφκια αλλά και το μαγικό κουτί αποτελοφν μζςα που κακιςτοφν τθν παρεοφλα μασ πιο ενδιαφζρουςα για τουσ μικροφσ μασ φίλουσ Διάλειμμα: Η ζξοδοσ των παιδιϊν ςτον χϊρο τθσ αυλισ. Μια από τισ αγαπθμζνεσ ϊρεσ των παιδιϊν κακϊσ βρίςκονται ςε ζναν μεγάλο χϊρο με μεγάλα παιχνίδια (κοφνιεσ, τραμπάλα, τςουλικρεσ, κιόςκι, τρενάκι), γεμάτο χρϊματα και αρϊματα από τα λουλοφδια. Ένα περιβάλλον που κυμίηει παιδικι χαρά! Το διάλειμμα αποτελεί ζναν χρόνο ξεκοφραςθσ και εκτόνωςθσ για τα παιδιά που δίνει ταυτόχρονα τθν ευκαιρία για ακόμθ μεγαλφτερθ αλλθλεπίδραςθ με το περιβάλλον αλλά και τουσ φίλουσ τουσ. Επιπλζον, οι αλλαγζσ του καιροφ, των εποχϊν και τθσ φφςθσ δθμιουργοφν απορίεσ ςτα παιδιά και πολλζσ φορζσ αποτελοφν αφορμι για να αςχολθκοφμε αυκόρμθτα με κάποιο κζμα! Αςκήςεισ από το βιβλίο «προμαθηματικζσ ζννοιεσ» : Στόχοσ είναι θ επαλικευςθ εμπζδωςθσ των εννοιϊν με τισ οποίεσ ζχουμε ζρκει νωρίτερα ςε επαφι μζςα από κινθτικά παιχνίδια ι παιχνίδια με κάρτεσ. Θεατρικό παιχνίδι : Ρρόκειται για κινθτικζσ δραςτθριότθτεσ αναπαράςταςθσ όχι μόνο ιςτορίασ παραμυκιϊν αλλά και καταςτάςεων που αφοροφν το διακεματικό τθσ εβδομάδασ ( επαγγζλματα, ζντομα, Φκινοπωρινόσ περίπατοσ ςε ζνα πάρκο κλπ). Τα παιδιά μακαίνουν να εκφράηονται με το ςϊμα τουσ, να εξωτερικεφουν τα ςυναιςκιματα τουσ, να πλάκουν εικόνεσ αλλά και να μιμοφνται χαρακτιρεσ διαφορετικοφσ από τουσ δικοφσ τουσ. Μεςημεριανό γεφμα: Ππωσ ςτο πρωινό ζτςι και ςτο μεςθμεριανό γεφμα ςτοχεφουμε ςτθν μφθςθ κανόνων υγιεινισ αλλά και ςτθν αυτονομία των παιδιϊν κακϊσ επίςθσ και ςτθν προςπάκεια για δοκιμι διάφορων γεφςεων για μια ιςορροπθμζνθ διατροφι. Άλλαγμα ροφχων και αναχωρήςεισ : Πςα παιδιά ζχουν λερωκεί, αλλάηονται ροφχα με μεγάλθ επιμζλεια και ετοιμάηονται να γυρίςουν ςπίτι τακτικά και κακαρά!

7 Χαλάρωςη Ύπνοσ: Αυτι τθν ϊρα μερικά παιδιά πθγαίνουν ςτθν αίκουςα τθσ μεςθμεριανισ κατάκλιςθσ (φπνου), για να κοιμθκοφν και να ξεκουραςτοφν. Τα υπόλοιπα παιδιά παραμζνουν ςτο χϊρο τθσ τάξθσ και ακολουκοφν μια διαδικαςία χαλάρωςθσ που αλλάηει κάκε μζρα. Η διαδικαςία τθσ χαλάρωςθσ μπορεί να γίνει μζςα από τθν παρακολοφκθςθ κάποιου DVD, με τθν ακρόαςθ κάποιου παραμυκιοφ ι απαλισ μουςικισ ι ακόμθ και μζςα από αςκιςεισ χαλάρωςθσ του ςϊματοσ. Αυτι θ ϊρα είναι εξίςου ςθμαντικι για τα παιδιά γιατί ζχουν ανάγκθ να θρεμιςουν και να ξεκουραςτοφν μετά από μια γεμάτθ θμζρα. Καθοδηγοφμενο παιχνίδι ςτισ οργανωμζνεσ γωνιζσ τησ τάξησ: Κακϊσ ζχει μείνει μια μικρι ομάδα παιδιϊν ςτον χϊρο τθσ τάξθσ δίνονται ςτα παιδιά ερεκίςματα από γωνιζσ που δεν μασ ζχει δοκεί θ ευκαιρία να αςχολθκοφμε ςε όλθ τθν διάρκεια τθσ θμζρασ. Υπάρχει ςυχνι εναλλαγι των ερεκιςμάτων, με ςυνεχι αλλθλεπίδραςθ των παιδιϊν με τα αντικείμενα και τουσ φίλουσ τουσ. Στο τζλοσ θ ομάδα φροντίηει για το ςυμμάηεμα ολόκλθρθσ τθσ τάξθσ και ετοιμάηεται για αναχϊρθςθ! ΠΕΜΠΣΗ Προςζλευςη παιδιών : Μια καινοφρια μζρα ξεκινά. Τα παιδιά φτάνουν ςτον χϊρο του ςχολείου είτε με δρομολόγια του ςχολικοφ είτε ςυνοδευόμενα από τουσ γονείσ τουσ. Ο χρόνοσ προςζλευςθσ ςυνδυάηεται με τον χρόνο προςαρμογισ-μετάβαςθσ από το ςπίτι ςτο ςχολείο από τθν αγκαλιά τθσ μαμάσ ςτθν ομάδα τθσ τάξθσ. Είναι λοιπόν ςθμαντικό αυτι θ διαδικαςία να γίνει με τρόπο ευχάριςτο για τα παιδιά, επιλζγοντασ να παίξουν μόνοι τουσ ι ςε παρεοφλεσ, ελεφκερα ςτισ οργανωμζνεσ γωνιζσ τθσ τάξθσ μασ ι με ζνα από τα αγαπθμζνα του παιχνίδια ςτον χϊρο. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά αλλθλεπιδροφν μεταξφ τουσ αλλά και με τα υλικά, εκφράηουν τα ςυναιςκιματα τουσ, διαςκεδάηουν και ανακαλφπτουν κάκε μζρα νζα πράγματα. Παρεοφλα : Η ςυγκζντρωςθ όλων των παιδιϊν ςε μια γωνιά ςτον χϊρο τθσ τάξθσ. Η γωνιά αυτι είναι διαμορφωμζνθ ζτςι ϊςτε να δθμιουργεί μια αίςκθςθ ηεςταςιάσ και αςφάλειασ. Η γωνιά αυτι είναι εμπλουτιςμζνθ με εποπτικό υλικό (μινασ, εποχζσ, φωτογραφίεσ από το διακεματικό τθσ εβδομάδασ). Τα παιδιά κακιςμζνα ςτο χαλί ςχθματίηουν ζνα μεγάλο κφκλο. Η παρεοφλα ζχει ςτόχο να δθμιουργιςει ςτα παιδιά μια κακθμερινι ρουτίνα. Ξεκινάμε υποδεχόμενοι τθν νζα θμζρα κάνοντασ όλοι μαηί τθν πρωινι μασ προςευχοφλα. Συνεχίηουμε τραγουδϊντασ τθν καλθμζρα μασ, αναγνωρίηοντασ τθν μζρα, τον μινα και τθν εποχι που ζχουμε. Τζλοσ ςυηθτάμε για το κζμα που κα αςχολθκοφμε τθν εκάςτοτε εβδομάδα, κακϊσ επίςθσ και τθν οργάνωςθ τθσ μζρασ μασ. Η παρεοφλα είναι μια κατάςταςθ που δθμιουργεί ομαδικζσ εμπειρίεσ, επιτυγχάνοντασ με αυτόν τον τρόπο το δζςιμο τθσ ομάδασ. Τα τραγουδάκια, τα παραμφκια αλλά και το μαγικό κουτί αποτελοφν μζςα που κακιςτοφν τθν παρεοφλα μασ πιο ενδιαφζρουςα για τουσ μικροφσ μασ φίλουσ.

8 Γυμναςτική-Κολφμβηςη: Τα παιδιά ζρχονται ςε επαφι με τον ακλθτιςμό. Μζςα από απλζσ αςκιςεισ προάγεται θ φυςικι υγεία των παιδιϊν, ενϊ ταυτόχρονα δθμιουργείται ζνα κλίμα ευγενοφσ άμιλλασ. Ριο ςυγκεκριμζνα ςτθν κολφμβθςθ τα παιδιά ζρχονται ςε επαφι με το υγρό ςτοιχείο και ςταδιακά επιτυγχάνεται θ εξοικείωςθ τουσ με αυτό. Πρωινό γεφμα: Τα παιδιά ειςάγονται ςε διαδικαςίεσ υγιεινισ (πλζνουν τα χζρια τουσ πριν και μετά το γεφμα, μακαίνουν πωσ δεν τρϊμε οφτε πίνουμε από το πιάτο κι το ποτιρι του φίλου μασ ) κακϊσ επίςθσ ενιςχφεται θ προςπάκεια τουσ για αυτοεξυπθρζτθςθ ( τα παιδιά μακαίνουν ςιγά ςιγά να τρϊνε μόνα τουσ, να ςκφβουν πάνω από το πιάτο τουσ να πίνουν από το ποτιρι και να φροντίηουν για τθν κακαριότθτα του προςϊπου και των χεριϊν τουσ). Διάλειμμα: Η ζξοδοσ των παιδιϊν ςτον χϊρο τθσ αυλισ. Μια από τισ αγαπθμζνεσ ϊρεσ των παιδιϊν κακϊσ βρίςκονται ςε ζναν μεγάλο χϊρο με μεγάλα παιχνίδια (κοφνιεσ, τραμπάλα, τςουλικρεσ, κιόςκι, τρενάκι), γεμάτο χρϊματα και αρϊματα από τα λουλοφδια. Ένα περιβάλλον που κυμίηει παιδικι χαρά! Το διάλειμμα αποτελεί ζναν χρόνο ξεκοφραςθσ και εκτόνωςθσ για τα παιδιά που δίνε ταυτόχρονα τθν ευκαιρία για ακόμθ μεγαλφτερθ αλλθλεπίδραςθ με το περιβάλλον αλλά και τουσ φίλουσ τουσ. Επιπλζον, οι αλλαγζσ του καιροφ, των εποχϊν και τθσ φφςθσ δθμιουργοφν απορίεσ ςτα παιδιά και πολλζσ φορζσ αποτελοφν αφορμι για να αςχολθκοφμε αυκόρμθτα με κάποιο κζμα! Αςκήςεισ από το βιβλίο «προγραφική άςκηςη» : Στόχοσ μασ είναι τα παιδιά να αποκτιςουν ςιγά ςιγά τθν ςωςτι λαβι του μολυβιοφ και να προςπακιςουν να κάνουν πιο μικρζσ και οριοκετθμζνεσ κινιςεισ, ελζγχοντασ ςε ζναν μικρό βακμό τθν φορά του χεριοφ τουσ ςτο ςχζδιο που αποτυπϊνουν. Ελεφθερο παιχνίδι ςτισ οργανωμζνεσ γωνιζσ τησ τάξησ : Μετά από ςυηιτθςθ με τα παιδιά, επιλζγουμε με ποιζσ γωνιζσ τθσ τάξθσ επικυμοφν να καταπιαςτοφν. Έτςι λοιπόν χωριηόμαςτε ςε μικρότερεσ ομάδεσ. Ρολλζσ φορζσ κατά τθν διάρκεια του παιχνιδιοφ τα παιδιά αλλάηουν γνϊμθ κακϊσ εξαντλείται το ενδιαφζρον τουσ για κάποιο παιχνίδι και επικυμοφν να παίξουν με κάποιο άλλο. o παιδαγωγοί, δίνουν τν επιλογι αυτι ςτα παιδιά ενϊ παράλλθλα τα εντάςςουν ςτθ διαδικαςία τάξθσ- ςυμμαηζματοσ, κακϊσ κζτουν τον εξισ κανόνα «ΠΡΙΝ ΒΓΑΛΟΤΜΕ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΤΡΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΑΖΕΤΟΤΜΕ ΑΤΣΟ ΠΟΤ ΠΑΙΖΑΜΕ ΠΡΟΗΓΟΤΜΕΝΩ». Καταςκευζσ : Αφορά ςτο τελικό προϊόν τθσ εκάςτοτε κεματικισ ενότθτασ με τθν οποία αςχολοφμαςτε. Μζςα από μια μεγάλθ γκάμα υλικϊν τα παιδιά καλοφνται να βάψουν, να κόψουν, να κολλιςουν, να ςτρίψουν γκοφρζ μπιλάκια ι να καταπιαςτοφν με οποιαδιποτε άλλθ τεχνικι, ακολουκϊντασ ζνα ζνα τα βιματα με τθν βοικεια και τθν κακοδιγθςθ τθσ παιδαγωγοφ ζτςι ϊςτε να καταλιξει ςτο τελικό αποτζλεςμα που είναι θ ολοκλιρωςθ τθσ καταςκευισ. Κάκε τζλοσ τθσ εβδομάδασ τα παιδιά παίρνουν το δθμιοφργθμα τουσ ςτο ςπίτι για να το δείξουν ςτουσ γονείσ τουσ και να τα ςτολίςουν ςτο δωμάτιο τουσ. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά ζρχονται ςε επαφι με τα υλικά, μακαίνουν να πειραματίηονται με αυτά

9 χωρίσ να φοβοφνται μθν λερωκοφν ι μθν κάνουν λάκοσ. Επιπλζον αναπτφςςουν το αίςκθμα τθσ αυτοεκτίμθςθσ ικανοποίθςθσ για το δθμιοφργθμα τουσ. Μεςημεριανό γεφμα: Ππωσ ςτο πρωινό ζτςι και ςτο μεςθμεριανό γεφμα ςτοχεφουμε ςτθ μφθςθ κανόνων υγιεινισ αλλά και ςτθν αυτονομία των παιδιϊν κακϊσ επίςθσ και ςτθν προςπάκεια για δοκιμι διάφορων γεφςεων για μια ιςορροπθμζνθ διατροφι. Άλλαγμα ροφχων και αναχωρήςεισ : τα παιδιά αλλάηονται ροφχα με μεγάλθ επιμζλεια και ετοιμάηονται να γυρίςουν ςπίτι τακτικά και κακαρά! Χαλάρωςη Ύπνοσ : Αυτι τθν ϊρα μερικά παιδιά πθγαίνουν ςτθν αίκουςα τθσ μεςθμεριανισ κατάκλιςθσ (φπνου), για να κοιμθκοφν και να ξεκουραςτοφν. Τα υπόλοιπα παιδιά παραμζνουν ςτο χϊρο τθσ τάξθσ και ακολουκοφν μια διαδικαςία χαλάρωςθσ που αλλάηει κάκε μζρα. Η διαδικαςία τθσ χαλάρωςθσ μπορεί να γίνει μζςα από τθν παρακολοφκθςθ κάποιου DVD, με τθν ακρόαςθ κάποιου παραμυκιοφ ι απαλισ μουςικισ ι ακόμθ και μζςα από αςκιςεισ χαλάρωςθσ του ςϊματοσ. Αυτι θ ϊρα είναι εξίςου ςθμαντικι για τα παιδιά γιατί ζχουν ανάγκθ να θρεμιςουν και να ξεκουραςτοφν μετά από μια γεμάτθ θμζρα. Καθοδηγοφμενο παιχνίδι ςτισ οργανωμζνεσ γωνιζσ τησ τάξησ : Κακϊσ ζχει μείνει μια μικρι ομάδα παιδιϊν ςτον χϊρο τθσ τάξθσ δίνονται ςτα παιδιά ερεκίςματα από γωνιζσ που δεν μασ ζχει δοκεί θ ευκαιρία να αςχολθκοφμε ςε όλθ τθν διάρκεια τθσ θμζρασ. Υπάρχει ςυχνι εναλλαγι των ερεκιςμάτων, με ςυνεχι αλλθλεπίδραςθ των παιδιϊν με τα αντικείμενα και τουσ φίλουσ τουσ. Στο τζλοσ θ ομάδα φροντίηει για το ςυμμάηεμα ολόκλθρθσ τθσ τάξθσ και ετοιμάηεται για αναχϊρθςθ! ΠΑΡΑΚΕΤΗ Προςζλευςη παιδιών : Μια καινοφρια μζρα ξεκινά. Τα παιδιά φτάνουν ςτον χϊρο του ςχολείου είτε με δρομολόγια του ςχολικοφ είτε ςυνοδευόμενα από τουσ γονείσ τουσ. Ο χρόνοσ προςζλευςθσ ςυνδυάηεται με τον χρόνο προςαρμογισ-μετάβαςθσ από το ςπίτι ςτο ςχολείο από τθν αγκαλιά τθσ μαμάσ ςτθν ομάδα τθσ τάξθσ. Είναι λοιπόν ςθμαντικό αυτι θ διαδικαςία να γίνει με τρόπο ευχάριςτο για τα παιδιά, επιλζγοντασ να παίξουν μόνα τουσ ι ςε παρεοφλεσ, ελεφκερα ςτισ οργανωμζνεσ γωνιζσ τθσ τάξθσ μασ ι με ζνα από τα αγαπθμζνα του παιχνίδια ςτον χϊρο. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά αλλθλεπιδροφν μεταξφ τουσ αλλά και με τα υλικά, εκφράηουν τα ςυναιςκιματα τουσ, διαςκεδάηουν και ανακαλφπτουν κάκε μζρα νζα πράγματα Παρεοφλα : Η ςυγκζντρωςθ όλων των παιδιϊν ςε μια γωνιά ςτον χϊρο τθσ τάξθσ. Η γωνιά αυτι είναι διαμορφωμζνθ ζτςι ϊςτε να δθμιουργεί μια αίςκθςθ ηεςταςιάσ και αςφάλειασ. Η γωνιά αυτι είναι εμπλουτιςμζνθ με εποπτικό υλικό (μινασ, εποχζσ, φωτογραφίεσ από το διακεματικό τθσ εβδομάδασ). Τα παιδιά κακιςμζνα ςτο χαλί ςχθματίηουν ζνα μεγάλο κφκλο. Η παρεοφλα ζχει ςτόχο να δθμιουργιςει

10 ςτα παιδιά μια κακθμερινι ρουτίνα. Ξεκινάμε υποδεχόμενοι τθν νζα θμζρα κάνοντασ όλοι μαηί τθν πρωινι μασ προςευχοφλα. Συνεχίηουμε τραγουδϊντασ τθν καλθμζρα μασ, αναγνωρίηοντασ τθν μζρα, τον μινα και τθν εποχι που ζχουμε. Τζλοσ ςυηθτάμε για το κζμα που κα αςχολθκοφμε τθν εκάςτοτε εβδομάδα, κακϊσ επίςθσ και τθν οργάνωςθ τθσ μζρασ μασ. Η παρεοφλα είναι μια κατάςταςθ που δθμιουργεί ομαδικζσ εμπειρίεσ, επιτυγχάνοντασ με αυτόν τον τρόπο το δζςιμο τθσ ομάδασ. Τα τραγουδάκια, τα παραμφκια αλλά και το μαγικό κουτί αποτελοφν μζςα που κακιςτοφν τθν παρεοφλα μασ πιο ενδιαφζρουςα για τουσ μικροφσ μασ φίλουσ. Πρωινό γεφμα: Τα παιδιά ειςάγονται ςε διαδικαςίεσ υγιεινισ (πλζνουν τα χζρια τουσ πριν και μετά το γεφμα, μακαίνουν πωσ δεν τρϊμε οφτε πίνουμε από το πιάτο κι το ποτιρι του φίλου μασ ) κακϊσ επίςθσ ενιςχφεται θ προςπάκεια τουσ για αυτοεξυπθρζτθςθ ( τα παιδιά μακαίνουν ςιγά ςιγά να τρϊνε μόνα τουσ, να ςκφβουν πάνω από το πιάτο τουσ να πίνουν από το ποτιρι και να φροντίηουν για τθν κακαριότθτα του προςϊπου και των χεριϊν τουσ). Αγγλικά: Η πρϊτθ επαφι των παιδιϊν με μια ξζνθ γλϊςςα γίνεται από μικρι θλικία μζςα από διαδραςτικά παιχνίδια ςτον θλεκτρονικό υπολογιςτι, τραγοφδια, βίντεο αλλά και ηωγραφικι. Μζςα από αυτζσ τισ απλζσ μεκόδουσ τα παιδιά ςιγά ςιγά μακαίνουν μεμονωμζνεσ λεξοφλεσ ι ακόμθ και απλζσ φραςοφλεσ που χρθςιμοποιοφν ςτθν κακθμερινότθτά τουσ (χρϊματα, αρικμοί, καλθμζρα, αντίο κλπ). Ολοκλήρωση κατασκευής. Διάλειμμα: Η ζξοδοσ των παιδιϊν ςτον χϊρο τθσ αυλισ. Μια από τισ αγαπθμζνεσ ϊρεσ των παιδιϊν κακϊσ βρίςκονται ςε ζναν μεγάλο χϊρο με μεγάλα παιχνίδια (κοφνιεσ, τραμπάλα, τςουλικρεσ, κιόςκι, τρενάκι), γεμάτο χρϊματα και αρϊματα από τα λουλοφδια. Ένα περιβάλλον που κυμίηει παιδικι χαρά! Το διάλειμμα αποτελεί ζναν χρόνο ξεκοφραςθσ και εκτόνωςθσ για τα παιδιά που δίνε ταυτόχρονα τθν ευκαιρία για ακόμθ μεγαλφτερθ αλλθλεπίδραςθ με το περιβάλλον αλλά και τουσ φίλουσ τουσ. Επιπλζον, οι αλλαγζσ του καιροφ, των εποχϊν και τθσ φφςθσ δθμιουργοφν απορίεσ ςτα παιδιά και πολλζσ φορζσ αποτελοφν αφορμι για να αςχολθκοφμε αυκόρμθτα με κάποιο κζμα! Κουκλοθζατρο: Αποτελεί πολφτιμο παιδαγωγικό εργαλείο κακϊσ μζςα από μια παράςταςθ οι κοφκλεσ αποτελοφν πολφ ςυχνά πρότυπα για τα παιδιά, τα μυοφν αβίαςτα ςε κανόνεσ (κοινωνικοφσ, υγιεινισ κλπ), τουσ παρουςιάηουν αποδεκτζσ και μθ ςυμπεριφορζσ, επικοινωνοφν μαηί τουσ και τα διαςκεδάηουν. Θεατρικό παιχνίδι : Ρρόκειται για κινθτικζσ δραςτθριότθτεσ αναπαράςταςθσ όχι μόνο ιςτορίασ παραμυκιϊν αλλά και καταςτάςεων που αφοροφν το διακεματικό τθσ εβδομάδασ ( επαγγζλματα, ζντομα, Φκινοπωρινόσ περίπατοσ ςε ζνα πάρκο κλπ). Τα παιδιά μακαίνουν να εκφράηονται με το ςϊμα τουσ,

11 να εξωτερικεφουν τα ςυναιςκιματα τουσ, να πλάκουν εικόνεσ αλλά και να μιμοφνται χαρακτιρεσ διαφορετικοφσ από τουσ δικοφσ τουσ. Μζςα από αυτιν τθν διαδικαςία θ ομάδα δζνεται περιςςότερο και τα παιδιά ζρχονται ςε μια πρϊτθ επαφι ζκκεςθσ τουσ ςε κοινό (τουσ φίλουσ τουσ). Μεςημεριανό γεφμα: Ππωσ ςτο πρωινό ζτςι και ςτο μεςθμεριανό γεφμα ςτοχεφουμε ςτθν μφθςθ κανόνων υγιεινισ αλλά και ςτθν αυτονομία των παιδιϊν κακϊσ επίςθσ και ςτθν προςπάκεια για δοκιμι διάφορων γεφςεων για μια ιςορροπθμζνθ διατροφι. Άλλαγμα ροφχων και αναχωρήςεισ : Πςα παιδιά είναι λερωμζνα επιμζλεια και ετοιμάηονται να γυρίςουν ςπίτι τακτικά και κακαρά! αλλάηονται ροφχα με μεγάλθ Χαλάρωςη Ύπνοσ : Αυτι τθν ϊρα μερικά παιδιά πθγαίνουν ςτθν αίκουςα τθσ μεςθμεριανισ κατάκλιςθσ (φπνου), για να κοιμθκοφν και να ξεκουραςτοφν. Τα υπόλοιπα παιδιά παραμζνουν ςτο χϊρο τθσ τάξθσ και ακολουκοφν μια διαδικαςία χαλάρωςθσ που αλλάηει κάκε μζρα. Η διαδικαςία τθσ χαλάρωςθσ μπορεί να γίνει μζςα από τθν παρακολοφκθςθ κάποιου DVD, με τθν ακρόαςθ κάποιου παραμυκιοφ ι απαλισ μουςικισ ι ακόμθ και μζςα από αςκιςεισ χαλάρωςθσ του ςϊματοσ. Αυτι θ ϊρα είναι εξίςου ςθμαντικι για τα παιδιά γιατί ζχουν ανάγκθ να θρεμιςουν και να ξεκουραςτοφν μετά από μια γεμάτθ θμζρα. Καθοδηγοφμενο παιχνίδι ςτισ οργανωμζνεσ γωνιζσ τησ τάξησ : Κακϊσ ζχει μείνει μια μικρι ομάδα παιδιϊν ςτον χϊρο τθσ τάξθσ δίνονται ςτα παιδιά ερεκίςματα από γωνιζσ που δεν μασ ζχει δοκεί θ ευκαιρία να αςχολθκοφμε ςε όλθ τθν διάρκεια τθσ θμζρασ. Υπάρχει ςυχνι εναλλαγι των ερεκιςμάτων, με ςυνεχι αλλθλεπίδραςθ των παιδιϊν με τα αντικείμενα και τουσ φίλουσ τουσ. Στο τζλοσ θ ομάδα φροντίηει για το ςυμμάηεμα ολόκλθρθσ τθσ τάξθσ και ετοιμάηεται για αναχϊρθςθ!

ΔΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση παιδιών : Παρεούλα : Πρωινό γεύμα: Μουσική αγωγή:

ΔΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση παιδιών : Παρεούλα : Πρωινό γεύμα: Μουσική αγωγή: ΔΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση παιδιών : Μια καινούρια μέρα ξεκινά.τα παιδιά φτάνουν στον χώρο του σχολείου είτε με δρομολόγια του σχολικού είτε συνοδευόμενα απο τους γονείς τους.ο χρόνος προσέλευσης συνδυάζεται με

Διαβάστε περισσότερα

Adventure Summer Cαmp 2017 Εκπαιδευτιρια Σακκά

Adventure Summer Cαmp 2017 Εκπαιδευτιρια Σακκά Adventure Summer Cαmp 2017 Εκπαιδευτιρια Σακκά Το ςχολείο ςταματά αλλά θ δθμιουργικότθτα των παιδιϊν ςυνεχίηει να αναπτφςςεται! Έλα κι εςφ ςτθν παρζα μασ!γινόμαςτε μικροί εξερευνθτζσ! Μια διαςκεδαςτικι,

Διαβάστε περισσότερα

Το ςχολείο ςταματά αλλά θ δθμιουργικότθτα των παιδιϊν ςυνεχίηει να αναπτφςςεται! Ζλα κι εςφ ςτθν παρζα μασ!

Το ςχολείο ςταματά αλλά θ δθμιουργικότθτα των παιδιϊν ςυνεχίηει να αναπτφςςεται! Ζλα κι εςφ ςτθν παρζα μασ! Summer Cαmp 2016 ςτα Εκπαιδευτιρια Σακκά (νζο) Το ςχολείο ςταματά αλλά θ δθμιουργικότθτα των παιδιϊν ςυνεχίηει να αναπτφςςεται! Ζλα κι εςφ ςτθν παρζα μασ! Το κερινό πρόγραμμα δθμιουργικισ απαςχόλθςθσ και

Διαβάστε περισσότερα

Ένασ κφκλοσ μια φορά.

Ένασ κφκλοσ μια φορά. Ένασ κφκλοσ μια φορά. Μια μζρα ςαν όλεσ τισ άλλεσ, ςτθν τάξθ μασ, ζνασ κφκλοσ ξεκίνθςε να γράφει τθν δικι του ιςτορία. Στθν αρχι μασ γεννικθκαν μερικζσ απορίεσ: «Τι μποροφμε να κάνουμε με ζναν κφκλο»;

Διαβάστε περισσότερα

Συηιτθςθ με κζμα «Τι πρζπει να κάνουμε για να προετοιμαςτοφμε ςε περίπτωςθ ςειςμοφ», παρακολοφκθςθ ςχετικϊν video, ανάγνωςθ βιβλίων.

Συηιτθςθ με κζμα «Τι πρζπει να κάνουμε για να προετοιμαςτοφμε ςε περίπτωςθ ςειςμοφ», παρακολοφκθςθ ςχετικϊν video, ανάγνωςθ βιβλίων. Συηιτθςθ με κζμα «Τι πρζπει να κάνουμε για να προετοιμαςτοφμε ςε περίπτωςθ ςειςμοφ», παρακολοφκθςθ ςχετικϊν video, ανάγνωςθ βιβλίων. Καταγραφι των ιδεϊν. (Γλϊςςα- Παραγωγι Προφορικϊν Κειμζνων) Τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Σπίτι μου, ςπιτάκι μου!

Σπίτι μου, ςπιτάκι μου! 4ο Δημοτικό Σχολείο Νζασ Ευκαρπίασ Αρχαιολογικό Μουςείο Θεςςαλονίκησ Σπίτι μου, ςπιτάκι μου! 1 Συμμετζχοντεσ Σχολείο: 4 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ευκαρπίασ Τάξη / Τμήμα: Β1 Αριθμόσ μαθητών: 19 Αριθμόσ παλιννοςτοφντων

Διαβάστε περισσότερα

Οι μαθητές των κινητών ΚΕΣΠΕΜ περιγράφουν τα χωριά τους

Οι μαθητές των κινητών ΚΕΣΠΕΜ περιγράφουν τα χωριά τους Οι μαθητές των κινητών ΚΕΣΠΕΜ περιγράφουν τα χωριά τους Το Δθμάριο βρίςκεται ςτο νομό Ξάνκθσ. Είναι ζνα πολφ ορεινό χωριό με 692 κατοίκουσ. Είναι ζνα από τα χωριά τα οποία ςυμμετζχουν ςτθ δράςθ των κινθτϊν

Διαβάστε περισσότερα

Συνεκπαίδευςη ςτο 1 ο Δ.Σ. Παλαιοκάςτρου

Συνεκπαίδευςη ςτο 1 ο Δ.Σ. Παλαιοκάςτρου Συνεκπαίδευςη ςτο 1 ο Δ.Σ. Παλαιοκάςτρου «Unus pro omnibus, omnes pro uno» Όπωσ υποςτιριξε ο Knight (1983) το ςφγχρονο ςχολείο οφείλει να είναι μια ςπουδή ςτην δημοκρατία. Με αυτιν τθν ιδζα ςαν οδθγό,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ

ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ Θζμα: Δυνατότθτεσ και προοπτικζσ του επαγγζλματοσ που κζλω να ακολουκιςω ι των επαγγελμάτων των γονιών μου μζςα από το διαδίκτυο ΧΟΛΕΙΟ: ΓΤΜΝΑΙΟ ΕΤΗΝΟΧΩΡΙΟΤ ΜΑΘΗΣΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι Λογιςμικό (Software), Πρόγραμμα (Programme ι Program), Προγραμματιςτισ (Programmer), Λειτουργικό Σφςτθμα (Operating

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ. Τι είναι; Πϊσ δημιουργείται;

ΣΕΙΣΜΟΣ. Τι είναι; Πϊσ δημιουργείται; ΣΕΙΣΜΟΣ Εκπαιδευτικό υλικό Ηλικιακή ομάδα 9-12 Τι είναι; Ο ςειςμόσ είναι ζνα φαινόμενο, που ςυμβαίνει ςτο εςωτερικό τθσ Γθσ και ζχει ωσ αποτζλεςμα ιςχυρζσ δονιςεισ του εδάφουσ. Αν ο ςειςμόσ είναι ιςχυρόσ

Διαβάστε περισσότερα

Ρροςκφνθμα ςτο Άγιον Προσ

Ρροςκφνθμα ςτο Άγιον Προσ Ρροςκφνθμα ςτο Άγιον Προσ Το Άγιον Προσ είναι θ μεγαλφτερθ και ςθμαντικότερθ ορκόδοξθ κοινότθτα ςτθν Ελλάδα. Είναι θ πθγι τθσ πίςτεωσ, για εκατομμφρια πιςτϊν Ορκοδόξων Χριςτιανϊν, και είναι επίςθσ μζροσ

Διαβάστε περισσότερα

Η Μπάμα Τα παιδιά ανακαλφπτουν τισ δυςκολίεσ που αντιμετωπίηει μια φτωχι κοινότθτα τθσ Κζνυασ

Η Μπάμα Τα παιδιά ανακαλφπτουν τισ δυςκολίεσ που αντιμετωπίηει μια φτωχι κοινότθτα τθσ Κζνυασ Το ςχζδιο εργαςίασ «Στθν Κζνυα με τθν Έβελιν» αποτελείται από πζντε αυτοτελείσ ενότθτεσ και μια δραςτθριότθτα αξιολόγθςθσ τθσ εργαςίασ. Κεντρικόσ άξονασ είναι θ ηωι των κατοίκων τθσ κοινότθτασ Μπάμα, που

Διαβάστε περισσότερα

Σφντομεσ Οδθγίεσ Χριςθσ

Σφντομεσ Οδθγίεσ Χριςθσ Σφντομεσ Οδθγίεσ Χριςθσ Περιεχόμενα 1. Επαφζσ... 3 2. Ημερολόγιο Επιςκζψεων... 4 3. Εκκρεμότθτεσ... 5 4. Οικονομικά... 6 5. Το 4doctors ςτο κινθτό ςου... 8 6. Υποςτιριξθ... 8 2 1. Επαφζσ Στισ «Επαφζσ»

Διαβάστε περισσότερα

Πωσ δημιουργώ μάθημα ςτο e-class του ΠΣΔ [επίπεδο 1]

Πωσ δημιουργώ μάθημα ςτο e-class του ΠΣΔ [επίπεδο 1] Το e-class του Πανελλινιου Σχολικοφ Δίκτυου [ΠΣΔ/sch.gr] είναι μια πολφ αξιόλογθ και δοκιμαςμζνθ πλατφόρμα για αςφγχρονο e-learning. Ανικει ςτθν κατθγορία του ελεφκερου λογιςμικοφ. Αρχίηουμε από τθ διεφκυνςθ

Διαβάστε περισσότερα

Αυτονομία, Ελευθερία, Αυτορρφθμιςη ςτην παιδική ηλικία. Η ςτάςη των ενηλίκων και το περιβάλλον. Μζςα από τθν ειςιγθςι μασ επιδιϊκουμε να μοιραςτοφμε

Αυτονομία, Ελευθερία, Αυτορρφθμιςη ςτην παιδική ηλικία. Η ςτάςη των ενηλίκων και το περιβάλλον. Μζςα από τθν ειςιγθςι μασ επιδιϊκουμε να μοιραςτοφμε Αυτονομία, Ελευθερία, Αυτορρφθμιςη ςτην παιδική ηλικία. Η ςτάςη των ενηλίκων και το περιβάλλον. Μζςα από τθν ειςιγθςι μασ επιδιϊκουμε να μοιραςτοφμε ζναν δρόμο ςκζψθσ για τθν αγωγι του παιδιοφ που περνά

Διαβάστε περισσότερα

Πωσ δθμιουργώ φακζλουσ;

Πωσ δθμιουργώ φακζλουσ; Πωσ δθμιουργώ φακζλουσ; Για να μπορζςετε να δθμιουργιςετε φακζλουσ ςτο χαρτοφυλάκιό ςασ ςτο Mahara κα πρζπει να μπείτε ςτο ςφςτθμα αφοφ πατιςετε πάνω ςτο ςφνδεςμο Mahara profiles από οποιοδιποτε ςελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΡΤΙΚΟΣ ΡΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΑ ΧΑΑΚΤΗΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΡΟΤΑΣΗΣ

ΣΥΝΟΡΤΙΚΟΣ ΡΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΑ ΧΑΑΚΤΗΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΡΟΤΑΣΗΣ Αφόρμθςθ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΟΓΑΝΙΣΜΟΙ/ΦΥΤΑ ΣΥΝΟΡΤΙΚΟΣ ΡΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΑ ΧΑΑΚΤΗΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΡΟΤΑΣΗΣ Δείκτθσ Επιτυχίασ: Να διατυπϊνουν παρατθριςεισ για διάφορεσ εμφανείσ ιδιότθτεσ των ηωντανϊν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ

ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΦΥΣΙΚΗ vs ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ «Προτείνω να αναπτφξουμε πρώτα αυτό που κα μποροφςε να ζχει τον τίτλο: «ιδζεσ ενόσ απλοϊκοφ φυςικοφ για τουσ οργανιςμοφσ». Κοντολογίσ, τισ ιδζεσ που κα μποροφςαν

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιπέτειεσ των πουλιών ςτη λίμνη Κουρνά

Οι περιπέτειεσ των πουλιών ςτη λίμνη Κουρνά Οι περιπέτειεσ των πουλιών ςτη λίμνη Κουρνά (Παραμφκι δθμιουργθμζνο από τα παιδιά του Παιδικοφ τακμοφ «Παιδικό Χαμόγελο», Εκπαιδευτικός: Αλζξανδρος Πανταηις, Ρζκυμνο 2013) -«Καλθμζρα αράχνθ!» Είπε λαχανιαςμζνοσ

Διαβάστε περισσότερα

Νθπιαγωγείο : Φεβρουάριοσ-Μάιοσ 2015. Μεςόγειοσ, μια κάλαςςα πολλζσ ιςτορίεσ.

Νθπιαγωγείο : Φεβρουάριοσ-Μάιοσ 2015. Μεςόγειοσ, μια κάλαςςα πολλζσ ιςτορίεσ. Νθπιαγωγείο : Φεβρουάριοσ-Μάιοσ 2015. Μεςόγειοσ, μια κάλαςςα πολλζσ ιςτορίεσ. Μια μζρα ςαν όλεσ τισ άλλεσ, ζνα ναυάγιο (Σιτανικόσ) τράβθξε τθν προςοχι μασ και μασ ζδωςε τροφι για ςκζψθ. Ζτςι καταλιξαμε

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 1.1: χολικόσ χώροσ, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 1.1: χολικόσ χώροσ, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι Δείκτησ Αξιολόγηςησ 1.1: χολικόσ χώροσ, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι ΣΟΜΕΑ 1: ΜΕΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΟΤ ΧΟΛΕΙΟΤ Περιγραφή: Ο ςυγκεκριμζνοσ δείκτθσ αναφζρεται ςτον βακμό που οι υπάρχοντεσ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ: ΘΕΟΚΛΗΣΩ-ΑΝΣΡΕΑ-ΝΕΦΕΛΗ

ΟΜΑΔΑ: ΘΕΟΚΛΗΣΩ-ΑΝΣΡΕΑ-ΝΕΦΕΛΗ 29/9/2014 το μάκθμα τθσ ευζλικτθσ ηϊνθσ,τα παιδιά χωρίςτθκαν ςε ομάδεσ και ζφτιαξαν τθν δικι τουσ ηωγραφιά χρθςιμοποιϊντασ γεωμετρικά ςχιματα. ΟΜΑΔΑ: ΘΕΟΚΛΗΣΩ-ΑΝΣΡΕΑ-ΝΕΦΕΛΗ ΤΜΜΕΣΡΙΑ: 10 ΚΑΙ 13 ΟΚΣΩΒΡΙΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

Συνζντευξη με τη ραδιοφωνική παραγωγό Βιβή Παπαςτάθη

Συνζντευξη με τη ραδιοφωνική παραγωγό Βιβή Παπαςτάθη Συνζντευξη με τη ραδιοφωνική παραγωγό Βιβή Παπαςτάθη 15/3/2018 Καλθςπζρα, Βιβι. Ευχαριςτοφμε πολφ που δζχτθκεσ να απαντιςεισ ςτισ ερωτιςεισ μασ! 1. Πωσ αποφάςιςεσ να αςχολθκείσ με το ραδιόφωνο; Οφτε που

Διαβάστε περισσότερα

Μαρίλια Διόλα Ιωςθφίνα Πεαηίνου Στ τάξθ

Μαρίλια Διόλα Ιωςθφίνα Πεαηίνου Στ τάξθ Μαρίλια Διόλα Ιωςθφίνα Πεαηίνου Στ τάξθ Στθν Ιταλία θ περίοδοσ των Χριςτουγζννων ζχει τθ μεγαλφτερθ διάρκεια από όλεσ τισ άλλεσ των χριςτιανικών χωρών. Αρχίηει από τισ 8 Δεκεμβρίου και ολοκλθρώνεται ςτισ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΡΑΝΑΛΗΨΕΩΝ: ΕΡΙΛΕΞΤΕ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΘΕΤΕ ΣΕ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΣΕ 8-10 ΕΡΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΡΑΝΑΛΗΨΕΩΝ: ΕΡΙΛΕΞΤΕ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΘΕΤΕ ΣΕ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΣΕ 8-10 ΕΡΑΝΑΛΗΨΕΙΣ (ΔΕΙΤΕ ΡΩΤΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΡΟΥ ΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΙΒΩΣ ΑΡΟ ΚΑΤΩ, ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ -ΚΑΤΩ ΑΡΟ ΤΟΥΣ ΡΙΝΑΚΕΣ, ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΤΟΡΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΑΡΟ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΧΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ).

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΣΟΝ ΤΝΣΟΝΙΜΟ ΣΘ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΣΘΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΘ ΑΚΟΤΣΙΚΘ ΜΝΘΜΘ- ΒΑΘΜΙΔΑ 2 και αρχζσ 3

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΣΟΝ ΤΝΣΟΝΙΜΟ ΣΘ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΣΘΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΘ ΑΚΟΤΣΙΚΘ ΜΝΘΜΘ- ΒΑΘΜΙΔΑ 2 και αρχζσ 3 1 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΣΟΝ ΤΝΣΟΝΙΜΟ ΣΘ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΣΘΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΘ ΑΚΟΤΣΙΚΘ ΜΝΘΜΘ- ΒΑΘΜΙΔΑ 2 και αρχζσ 3 Δεξιότητεσ: τακερόσ παλμόσ, ςυντονιςμόσ χεριοφ-ματιοφ, εςτιαςμόσ προςοχισ, ςυγκζντρωςθ, ακουςτικι μνιμθ

Διαβάστε περισσότερα

Φυςικι δραςτθριότθτα παιδιών και εφιβων ςτθ χώρα μασ: ςυμβολι ςτθν υγεία και παράγοντεσ που επθρεάηουν τθ ςυμμετοχι ςτθν άςκθςθ

Φυςικι δραςτθριότθτα παιδιών και εφιβων ςτθ χώρα μασ: ςυμβολι ςτθν υγεία και παράγοντεσ που επθρεάηουν τθ ςυμμετοχι ςτθν άςκθςθ Φυςικι δραςτθριότθτα παιδιών και εφιβων ςτθ χώρα μασ: ςυμβολι ςτθν υγεία και παράγοντεσ που επθρεάηουν τθ ςυμμετοχι ςτθν άςκθςθ Γρθγόρθσ Μπογδάνθσ, PhD, Επίκουροσ Κακθγθτισ ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ Παιδικι Παχυςαρκία

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριςθ του φακζλου "public_html" ςτο ΠΣΔ

Διαχείριςθ του φακζλου public_html ςτο ΠΣΔ Διαχείριςθ του φακζλου "public_html" ςτο ΠΣΔ Οι παρακάτω οδθγίεσ αφοροφν το χριςτθ webdipe. Για διαφορετικό λογαριαςμό χρθςιμοποιιςτε κάκε φορά το αντίςτοιχο όνομα χριςτθ. = πατάμε αριςτερό κλικ ςτο Επιςκεφκείτε

Διαβάστε περισσότερα

Αθηνά (Νέλλη) Ζήκα Τσελεμέγκου Δ/νςθ: Πρ. Κορομθλά 26, 54622 Θεςςαλονίκθ, τθλ. επικοινωνίασ 6973550445

Αθηνά (Νέλλη) Ζήκα Τσελεμέγκου Δ/νςθ: Πρ. Κορομθλά 26, 54622 Θεςςαλονίκθ, τθλ. επικοινωνίασ 6973550445 Αθηνά (Νέλλη) Ζήκα Τσελεμέγκου Δ/νςθ: Πρ. Κορομθλά 26, 54622 Θεςςαλονίκθ, τθλ. επικοινωνίασ 6973550445 Ειςιγθςθ για το Συνζδριο ςτο Ηράκλειο Κριτθσ με κζμα :Γυναικεία απαςχόλθςθ ςε περίοδο οικονομικισ

Διαβάστε περισσότερα

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ. Στθ ΓϋΛυκείου οι Ομάδεσ Προςανατολιςμοφ είναι τρεισ:

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ. Στθ ΓϋΛυκείου οι Ομάδεσ Προςανατολιςμοφ είναι τρεισ: Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Στθ ΓϋΛυκείου οι Ομάδεσ Προςανατολιςμοφ είναι τρεισ: 1. Ομάδα Ανκρωπιςτικών Σπουδών 2. Ομάδα Οικονομικών, Πολιτικών, Κοινωνικών & Παιδαγωγικών Σπουδών 3. Ομάδα Θετικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΞΗ: Το ςενάριο απευκφνεται ςε παιδιά προςχολικισ θλικίασ. ΤΜΒΑΣΟΣΗΣΑ ΜΕ ΣΟ ΔΕΠΠ ΚΑΙ ΑΠ ΜΑΘΗΜΑΣΙΚΩΝ

ΣΑΞΗ: Το ςενάριο απευκφνεται ςε παιδιά προςχολικισ θλικίασ. ΤΜΒΑΣΟΣΗΣΑ ΜΕ ΣΟ ΔΕΠΠ ΚΑΙ ΑΠ ΜΑΘΗΜΑΣΙΚΩΝ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΑ ΜΑΘΗΜΑΣΙΚΑ ΣΙΣΛΟ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟΤ ΕΝΑΡΙΟΤ «Τα ςχιματα» ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕ ΓΝΩΣΙΚΕ ΠΕΡΙΟΧΕ Μακθματικά, Γλϊςςα, Πλθροφορικι ΣΑΞΗ: Το ςενάριο απευκφνεται ςε παιδιά προςχολικισ θλικίασ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Απολογιςμόσ Τετραμινου Οκτϊβριοσ Νοζμβριοσ Δεκζμβριοσ Λανουάριοσ

Απολογιςμόσ Τετραμινου Οκτϊβριοσ Νοζμβριοσ Δεκζμβριοσ Λανουάριοσ Απολογιςμόσ Τετραμινου Οκτϊβριοσ Νοζμβριοσ Δεκζμβριοσ Λανουάριοσ Τμιμα: Α 3 «Τα μθλαράκια» Υπεφκυνθ παιδαγωγόσ: Χορταριά Ευαγγελία Σχολικό Ζτοσ: 2017-2018 Οκτϊβριοσ Οι μικροί μασ φίλοι ζχουν προςαρμοςτεί

Διαβάστε περισσότερα

1. Διαχείριςη ενθεμάτων

1. Διαχείριςη ενθεμάτων 1. Διαχείριςη ενθεμάτων Άσκηση 1. Μεταφζρετε το Κφριο Μενοφ ςασ ςτα αριςτερά τθσ ιςτοςελίδασ, τα ενκζματα Popular Tags και Login Form ςτα δεξιά τθσ ιςτοςελίδασ και αποκρφψτε το ζνκεμα Latest Articles Για

Διαβάστε περισσότερα

Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν

Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν Ammon Ovis_Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν_ Ραδιοςτακμόσ Flash 96 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Σο δείγμα περιλαμβάνει 332 τουρίςτεσ από 5 διαφορετικζσ θπείρουσ. Οι περιςςότεροι εξ αυτϊν

Διαβάστε περισσότερα

Τα τζρατα πάνε μουςείο

Τα τζρατα πάνε μουςείο 150ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Νομιςματικό Μουςείο Αθηνών Τα τζρατα πάνε μουςείο 1 Συμμετζχοντεσ Σχολείο: 150 ο δημοτικό ςχολείο Αθηνών Τάξη / Τμήμα: Δ1, Δ2 Αριθμόσ μαθητών: 30 Αριθμόσ παλιννοςτοφντων /

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΤΠΗΡΕΙΑ ΑΠΟΚΣΗΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΣΑΤΣΟΣΗΣΑ

ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΤΠΗΡΕΙΑ ΑΠΟΚΣΗΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΣΑΤΣΟΣΗΣΑ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΤΠΗΡΕΙΑ ΑΠΟΚΣΗΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΣΑΤΣΟΣΗΣΑ Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Ελέγχου Προσφορών Αφοφ πιςτοποιθκεί ο λογαριαςμόσ που δθμιουργιςατε ςτο πρόγραμμα ωσ Πάροχοσ Προςφορϊν, κα λάβετε ζνα e-mail με

Διαβάστε περισσότερα

Κάκε δικαίωμα ςυνδζεται με τα άλλα και είναι όλα το ίδιο ςθμαντκά.

Κάκε δικαίωμα ςυνδζεται με τα άλλα και είναι όλα το ίδιο ςθμαντκά. Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΙΑ ΤΑ ΔΙΙΚΑΙΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΙΔΙΙΟΥ Σε εύκολη γλώσσα «Δικαιϊματα» είναι κάτι που όλοι ζχουμε και πρζπει να μποροφμε να τα εφαρμόηουμε. Όλοι ζχουμε τα ίδια δικαιϊματα.

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνομοι Πράκτορες. Αναφορά Εργασίας Εξαμήνου. Το αστέρι του Aibo και τα κόκαλα του

Αυτόνομοι Πράκτορες. Αναφορά Εργασίας Εξαμήνου. Το αστέρι του Aibo και τα κόκαλα του Αυτόνομοι Πράκτορες Αναφορά Εργασίας Εξαμήνου Το αστέρι του Aibo και τα κόκαλα του Jaohar Osman Η πρόταςθ εργαςίασ που ζκανα είναι το παρακάτω κείμενο : - ξ Aibo αγαπάει πάρα πξλύ ρα κόκαλα και πάμρα ρα

Διαβάστε περισσότερα

«Δε φοβάμαι τον κακό λφκο»

«Δε φοβάμαι τον κακό λφκο» Πρόγραμμα Αγωγισ Υγείασ «Δε φοβάμαι τον κακό λφκο» 12 ο Δθμοτικό Σχολείο Ηωγράφου http://12zografou.wordpress.com/ Τάξθ Βϋ Σχολικό Ζτοσ 2010-11 Δαςκάλα : Διευκφντρια: Γκίνθ Σταματίνα Κριτήρια Επιλογήσ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΡΑΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

ΤΑ ΡΑΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΑ ΡΑΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Ένασ από τουσ πρϊτουσ ανκρϊπουσ που μίλθςε για τθν ικανότθτα των παιδιϊν να ςκζφτονται αφθρθμζνα ιταν ο ιδρυτισ τθσ Φιλοςοφίασ για παιδιά Matthew Lipman.

Διαβάστε περισσότερα

Ακράτεια οφρων είναι οποιαςδιποτε μορφισ ακοφςια απώλεια οφρων.

Ακράτεια οφρων είναι οποιαςδιποτε μορφισ ακοφςια απώλεια οφρων. Σί είναι η ακράτεια οφρων; Ακράτεια οφρων είναι οποιαςδιποτε μορφισ ακοφςια απώλεια οφρων. Ποιά είναι η επίπτωςή τησ ςτο γυναικείο πληθυςμό; Γενικά 27% των γυναικών κα παρουςιάςουν κάποιο τφπο ακράτειασ

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ V Κοινωνικό Μάρκετινγκ. Πόπη Σουρμαΐδου. Σεμινάριο: Αναπτφςςοντασ μια κοινωνική επιχείρηςη

Μάρκετινγκ V Κοινωνικό Μάρκετινγκ. Πόπη Σουρμαΐδου. Σεμινάριο: Αναπτφςςοντασ μια κοινωνική επιχείρηςη Μάρκετινγκ V Κοινωνικό Μάρκετινγκ Πόπη Σουρμαΐδου Σεμινάριο: Αναπτφςςοντασ μια κοινωνική επιχείρηςη Σφνοψη Τι είναι το Marketing (βαςικι ειςαγωγι, swot ανάλυςθ, τα παλιά 4P) Τι είναι το Marketing Plan

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕ ΓΙΑ ΣΗΝ ΕΙΑΓΩΓΗ ΕΚΔΡΟΜΩΝ & ΝΕΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΕΩΝ ΣΗΝ ΙΣΟΕΛΙΔΑ ΣΗ Δ.Δ.Ε. ΘΕΠΡΩΣΙΑ

ΟΔΗΓΙΕ ΓΙΑ ΣΗΝ ΕΙΑΓΩΓΗ ΕΚΔΡΟΜΩΝ & ΝΕΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΕΩΝ ΣΗΝ ΙΣΟΕΛΙΔΑ ΣΗ Δ.Δ.Ε. ΘΕΠΡΩΣΙΑ ΟΔΗΓΙΕ ΓΙΑ ΣΗΝ ΕΙΑΓΩΓΗ ΕΚΔΡΟΜΩΝ & ΝΕΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΕΩΝ ΣΗΝ ΙΣΟΕΛΙΔΑ ΣΗ Δ.Δ.Ε. ΘΕΠΡΩΣΙΑ ΕΙΑΓΩΓΗ Ο νζοσ δικτυακόσ τόποσ τθσ Δ.Δ.Ε. Θεςπρωτίασ παρζχει πλζον τθ δυνατότθτα τθσ καταχϊρθςθσ νζων, ειδιςεων και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ Τ ΑΓΑΛΜΑΤΑ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ

ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ Τ ΑΓΑΛΜΑΤΑ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ (Α ΟΜΑΔΑ) ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ Τ ΑΓΑΛΜΑΤΑ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ [1] 1. Ποια πιςτεφεισ ότι είναι τα μθνφματα που ικελε να προβάλει θ ςυγγραφζασ με το βιβλίο; Η ςυγγραφζασ κζλει να τονίςει με τθν Αγγελίνα, το κορίτςι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΣΟΤ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟΤ ΕΡΓΟΤ ΣΩΝ ΤΠΟΧΡΕΩΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΣΩΝ ΕΑΡΙΝΟΤ ΕΞΑΜΗΝΟΤ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΤ ΕΣΟΤ

ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΣΟΤ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟΤ ΕΡΓΟΤ ΣΩΝ ΤΠΟΧΡΕΩΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΣΩΝ ΕΑΡΙΝΟΤ ΕΞΑΜΗΝΟΤ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΤ ΕΣΟΤ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΣΟΤ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟΤ ΕΡΓΟΤ ΣΩΝ ΤΠΟΧΡΕΩΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΣΩΝ ΕΑΡΙΝΟΤ ΕΞΑΜΗΝΟΤ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΤ ΕΣΟΤ 2010-2011 Κατά τθ διάρκεια παρακολοφκθςθσ των μακθμάτων του εαρινοφ εξαμινου του ακαδθμαϊκοφ ζτουσ

Διαβάστε περισσότερα

ςυςτιματα γραμμικϊν εξιςϊςεων

ςυςτιματα γραμμικϊν εξιςϊςεων κεφάλαιο 7 Α ςυςτιματα γραμμικϊν εξιςϊςεων αςικζσ ζννοιεσ Γραμμικά, λζγονται τα ςυςτιματα εξιςϊςεων ςτα οποία οι άγνωςτοι εμφανίηονται ςτθν πρϊτθ δφναμθ. Σα γραμμικά ςυςτιματα με δφο εξιςϊςεισ και δφο

Διαβάστε περισσότερα

Aux.Magazine Μπιλμπάο, Βιηκάγια, Ιςπανία www.auxmagazine.com Προςωπικά δεδομζνα

Aux.Magazine Μπιλμπάο, Βιηκάγια, Ιςπανία www.auxmagazine.com Προςωπικά δεδομζνα Προςωπικά δεδομζνα Η Λείρ Ναγιάλα, θ Σίλβια Αντρζσ, θ Χουάνα Γκαλβάν και θ Γερμάν Καςτανζντα δθμιοφργθςαν τθ δικι τουσ εταιρία, τθν AUXILIARTE FACTORIA το 2004. Ζχοντασ και ςυνειδθτοποίθςαν ότι μοιράηονταν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: "SWITCH-ΠΩ ΝΑ ΚΑΣΑΦΕΡΕΙ ΣΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΣΑΝ Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΤΚΟΛΗ" Σσγγραφείς: Chip Heath & Dan Heath. Εκδόζεις: Κσριάκος Παπαδόποσλος/ΕΕΔΕ

ΤΙΤΛΟΣ: SWITCH-ΠΩ ΝΑ ΚΑΣΑΦΕΡΕΙ ΣΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΣΑΝ Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΤΚΟΛΗ Σσγγραφείς: Chip Heath & Dan Heath. Εκδόζεις: Κσριάκος Παπαδόποσλος/ΕΕΔΕ ΤΙΤΛΟΣ: "SWITCH-ΠΩ ΝΑ ΚΑΣΑΦΕΡΕΙ ΣΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΣΑΝ Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΤΚΟΛΗ" Σσγγραφείς: Chip Heath & Dan Heath Εκδόζεις: Κσριάκος Παπαδόποσλος/ΕΕΔΕ www.dimitrazervaki.com Περιεχόμενα ΣΡΕΙ ΑΝΑΠΑΝΣΕΧΕ ΔΙΑΠΙΣΩΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικαςία Προγράμματοσ Ωρομζτρθςθσ. (v.1.0.7)

Διαδικαςία Προγράμματοσ Ωρομζτρθςθσ. (v.1.0.7) (v.1.0.7) 1 Περίλθψθ Σο ςυγκεκριμζνο εγχειρίδιο δθμιουργικθκε για να βοθκιςει τθν κατανόθςθ τθσ Διαδικαςίασ Προγράμματοσ Ωρομζτρθςθσ. Παρακάτω προτείνεται μια αλλθλουχία ενεργειϊν τθν οποία ο χριςτθσ πρζπει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ

ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ Θέμα: Δυνατότθτεσ και προοπτικζσ του επαγγζλματοσ που κζλω να ακολουκιςω ι των επαγγελμάτων των γονιϊν μου μζςα από το διαδίκτυο ΧΟΛΕΙΟ: ΓΤΜΝΑΙΟ ΕΤΗΝΟΧΩΡΙΟΤ ΜΑΘΗΣΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικζσ προςεγγίςεισ και διδακτικζσ πρακτικζσ - η ςχζςη τουσ με τισ θεωρίεσ μάθηςησ. Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Παιδαγωγικζσ προςεγγίςεισ και διδακτικζσ πρακτικζσ - η ςχζςη τουσ με τισ θεωρίεσ μάθηςησ. Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 Παιδαγωγικζσ προςεγγίςεισ και διδακτικζσ πρακτικζσ - η ςχζςη τουσ με τισ θεωρίεσ μάθηςησ Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 Παρατηρώντασ τη μαθηςιακή διαδικαςία Σι είδουσ δραςτθριότθτεσ παρατθριςατε να αναπτφςςονται

Διαβάστε περισσότερα

25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ. Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και

25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ. Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και 25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και Γ) Τα ψυκτικά φορτία από είςοδο εξωτερικοφ αζρα. 26. Ποιζσ είναι οι

Διαβάστε περισσότερα

Άςκθςθ 1θ: Να γραφεί αλγόρικμοσ που κα δθμιουργεί με τθ βοικεια διπλοφ επαναλθπτικοφ βρόχου, τον ακόλουκο διςδιάςτατο πίνακα:

Άςκθςθ 1θ: Να γραφεί αλγόρικμοσ που κα δθμιουργεί με τθ βοικεια διπλοφ επαναλθπτικοφ βρόχου, τον ακόλουκο διςδιάςτατο πίνακα: 2 ο Σετ Ασκήσεων Δομές Δεδομένων - Πίνακες Άςκθςθ 1θ: Να γραφεί αλγόρικμοσ που κα δθμιουργεί με τθ βοικεια διπλοφ επαναλθπτικοφ βρόχου, τον ακόλουκο διςδιάςτατο πίνακα: 2 3 4 5 3 4 5 6 4 5 6 7 5 6 7 8

Διαβάστε περισσότερα

Ένα πρόβλθμα γραμμικοφ προγραμματιςμοφ βρίςκεται ςτθν κανονικι μορφι όταν:

Ένα πρόβλθμα γραμμικοφ προγραμματιςμοφ βρίςκεται ςτθν κανονικι μορφι όταν: Μζθοδος Simplex Η πλζον γνωςτι και περιςςότερο χρθςιμοποιουμζνθ μζκοδοσ για τθν επίλυςθ ενόσ γενικοφ προβλιματοσ γραμμικοφ προγραμματιςμοφ, είναι θ μζκοδοσ Simplex θ οποία αναπτφχκθκε από τον George Dantzig.

Διαβάστε περισσότερα

Βαςικοί παράγοντεσ ςτθ δθμιουργία των φόβων μπορεί να είναι: Οι προθγοφμενεσ αρνθτικζσ εμπειρίεσ του παιδιοφ: π.χ. με ζνα ηϊο ι ζνα αντικείμενο.

Βαςικοί παράγοντεσ ςτθ δθμιουργία των φόβων μπορεί να είναι: Οι προθγοφμενεσ αρνθτικζσ εμπειρίεσ του παιδιοφ: π.χ. με ζνα ηϊο ι ζνα αντικείμενο. ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΦΟΒΟΙ Ο φόβοσ είναι ζνα από τα πιο κοινά ςυναιςκιματα του ανκρϊπου και αποτελεί μια φυςιολογικι αντίδραςθ απζναντι ςε ζναν πραγματικό ι αναμενόμενο κίνδυνο. Στθν ουςία, είναι μια αντίδραςθ

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτική Οργάνωςη Ενοτήτων. Α Σάξη. Διδ. 1 ΕΝΟΣΗΣΑ 1. 6 Ομαδοποίθςθ, Μοτίβα,

Ενδεικτική Οργάνωςη Ενοτήτων. Α Σάξη. Διδ. 1 ΕΝΟΣΗΣΑ 1. 6 Ομαδοποίθςθ, Μοτίβα, Ενδεικτική Οργάνωςη Ενοτήτων Α Σάξη Α/ Μαθηματικό περιεχόμενο Δείκτεσ Επιτυχίασ Ώρεσ Α Διδ. 1 ΕΝΟΣΗΣΑ 1 Αλ1.1 υγκρίνουν και ταξινομοφν αντικείμενα ςφμφωνα με κάποιο χαρακτθριςτικό/κριτιριο/ιδιότθτά Ομαδοποίθςθ,

Διαβάστε περισσότερα

Θεςιακά ςυςτιματα αρίκμθςθσ

Θεςιακά ςυςτιματα αρίκμθςθσ Θεςιακά ςυςτιματα αρίκμθςθσ Δρ. Χρήστος Ηλιούδης αρικμθτικό ςφςτθμα αρίκμθςθσ (Number System) Αξία (value) παράςταςθ Οι αξίεσ (π.χ. το βάροσ μιασ ποςότθτασ μιλων) μποροφν να παραςτακοφν με πολλοφσ τρόπουσ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές χαλάρωσης στο άγχος. Κοσρνέτας Παύλος,Φσσικοθεραπεστής Κωνσταντάκη Φρόσω,Βιολόγος

Τεχνικές χαλάρωσης στο άγχος. Κοσρνέτας Παύλος,Φσσικοθεραπεστής Κωνσταντάκη Φρόσω,Βιολόγος Τεχνικές χαλάρωσης στο άγχος Κοσρνέτας Παύλος,Φσσικοθεραπεστής Κωνσταντάκη Φρόσω,Βιολόγος ΑΝΣΙΜΕΣΩΠΙΘ Άγχοσ - τρεσ τθσ κακθμερινότθτασ ζχει επιπτϊςεισ ςτθν υγεία και ποιότθτα τθσ ηωισ μασ Διακρίνεται :Οξφ-χρόνιο

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτιςεισ -Ναρκωτικά

Εξαρτιςεισ -Ναρκωτικά Εξαρτιςεισ -Ναρκωτικά Η ομάδα μασ φζτοσ κα αςχολθκεί με το κζμα των εξαρτιςεων το οποίο είναι πολφ διευρυμζνο ςτισ μζρεσ μασ. Θα ςασ αναφζρουμε πολλζσ πλθροφορίεσ για τισ εξαρτιςεισ. Επίςθσ κα κζλαμε να

Διαβάστε περισσότερα

Πόςεσ φορζσ επιςκζπτεςαι το Μeteo;

Πόςεσ φορζσ επιςκζπτεςαι το Μeteo; Το ερωτθματολόγιο του Meteo Ανάλυςθ των αποτελεςμάτων Πριν από λίγο καιρό το Μeteo ηιτθςε για πρϊτθ φορά τθ γνϊμθ ςασ, με ςτόχο οι υπθρεςίεσ που κακθμερινά εςείσ χρθςιμοποιείτε να γίνουν ακόμθ καλφτερεσ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εργονομία

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εργονομία ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ Εργονομία, ωςτι ςτάςθ εργαςίασ, Εικονοςτοιχείο (pixel), Ανάλυςθ οκόνθσ (resolution), Μζγεκοσ οκόνθσ Ποιεσ επιπτϊςεισ μπορεί να ζχει θ πολφωρθ χριςθ του υπολογιςτι ςτθν

Διαβάστε περισσότερα

1. Κατέβαςμα του VirtueMart

1. Κατέβαςμα του VirtueMart 1. Κατέβαςμα του VirtueMart Αρχικό βήμα (προαιρετικό). Κατζβαςμα και αποςυμπίεςη αρχείων VirtueMart ΠΡΟΟΧΗ. Αυτό το βήμα να παρακαμφθεί ςτο εργαςτήριο. Τα αρχεία θα ςασ δοθοφν από τουσ καθηγητζσ ςασ. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Δθμοκρατία και ςυμμετοχι ςτα ςχολεία μασ: ο ρόλοσ των μακθτικϊν κοινοτιτων

Δθμοκρατία και ςυμμετοχι ςτα ςχολεία μασ: ο ρόλοσ των μακθτικϊν κοινοτιτων Δθμοκρατία και ςυμμετοχι ςτα ςχολεία μασ: ο ρόλοσ των μακθτικϊν κοινοτιτων Προτάςεισ μακθτϊν μακθτριϊν που ςυμμετείχαμε ςτθ ςυνάντθςθ τθσ 6.5.2017, ςτθ Θεςςαλονίκθ Φτιάξτε μια παρουςίαςθ ι ζνα μικρό βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΑΘΗΣΕ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΡΑΘΤΡΑ ΑΝΑΣΑΗ ΠΟΤΛΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΤ ΑΝΑΣΑΙΑ ΠΟΛΤΧΡΟΝΙΑΔΟΤ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΝΓΚΟΤ

ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΑΘΗΣΕ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΡΑΘΤΡΑ ΑΝΑΣΑΗ ΠΟΤΛΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΤ ΑΝΑΣΑΙΑ ΠΟΛΤΧΡΟΝΙΑΔΟΤ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΝΓΚΟΤ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΑΘΗΣΕ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΡΑΘΤΡΑ ΑΝΑΣΑΗ ΠΟΤΛΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΤ ΑΝΑΣΑΙΑ ΠΟΛΤΧΡΟΝΙΑΔΟΤ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΝΓΚΟΤ Οριςμόσ: Με τον όρο αδράνεια ςτθ Φυςικι ονομάηεται θ χαρακτθριςτικι ιδιότθτα των ςωμάτων να αντιςτζκονται

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία Δημιοσργίας Ειδικών Λογαριασμών. (v.1.0.7)

Διαδικασία Δημιοσργίας Ειδικών Λογαριασμών. (v.1.0.7) Διαδικασία Δημιοσργίας Ειδικών Λογαριασμών (v.1.0.7) 1 Περίληψη Το ςυγκεκριμζνο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήςει την κατανόηςη τησ διαδικαςίασ δημιουργίασ ειδικών λογαριαςμών. Παρακάτω προτείνεται

Διαβάστε περισσότερα

Όταν ςτο Μουςείο τα κουροφπια γίνανε αμφορείσ, υδρίεσ και κφλικεσ

Όταν ςτο Μουςείο τα κουροφπια γίνανε αμφορείσ, υδρίεσ και κφλικεσ Δημοτικό Σχολείο Επιςκοπήσ-Γωνιάσ Θήρασ Αρχαιολογικό Μουςείο Θήρασ Όταν ςτο Μουςείο τα κουροφπια γίνανε αμφορείσ, υδρίεσ και κφλικεσ 1 Υποδράζη: Εκπαιδεσηικές Επιζκέψεις Μαθηηών Συμμετζχοντεσ Σχολείο:

Διαβάστε περισσότερα

qπσπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghσj ΕΠΙΜΟΡΦΩΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΩΝ ΣΗ ΧΡΗΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΙΑ Α Περίοδος,

qπσπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghσj ΕΠΙΜΟΡΦΩΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΩΝ ΣΗ ΧΡΗΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΗ ΣΩΝ ΣΠΕ ΣΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΙΑ Α Περίοδος, qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq ςwωψerβνtyuσiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑ.Κ.Ε. Π.Σ.Δ.Ε qπσπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghσj ΕΠΙΜΟΡΦΩΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Αρχεία - Φάκελοι

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Αρχεία - Φάκελοι ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Αρχείο (File) Φάκελοσ (Folder) Διαχειριςτισ Αρχείων (File Manager) Τφποι Αρχείων Σε τι εξυπθρετεί θ οργάνωςθ των εργαςιϊν μασ ςτουσ υπολογιςτζσ; Πϊσ κα οργανϊςουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΩΠΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΗ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΩΠΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΗ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΩΠΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΗ ΔΙΑΔΙΚΑΙΕ ΟΡΓΑΝΩΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΗ Ενότητα: Χ6. Οργάνωςη και υλοποίηςη εκπαιδευτικήσ δραςτηριότητασ Παράρτημα Χ6.2 Κατά την Εκπαιδευτική Δραςτηριότητα Εφορεία Εκπαίδευςησ Γενικήσ

Διαβάστε περισσότερα

τατιςτικά ςτοιχεία ιςτότοπου Κ.Ε.Π.Α. Α.Ν.Ε.Μ, www.e-kepa.gr για τθν περίοδο 1/1/2011-31/12/2014

τατιςτικά ςτοιχεία ιςτότοπου Κ.Ε.Π.Α. Α.Ν.Ε.Μ, www.e-kepa.gr για τθν περίοδο 1/1/2011-31/12/2014 τατιςτικά ςτοιχεία ιςτότοπου Κ.Ε.Π.Α. Α.Ν.Ε.Μ, www.e-kepa.gr για τθν περίοδο 1/1/2011-31/12/2014 Ειςαγωγι Στο παρόν κείμενο παρουςιάηονται και αναλφονται τα ςτατιςτικά ςτοιχεία του ιςτοτόπου τθσ ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΘΘ ΝΕΡΟΤ!!!!

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΘΘ ΝΕΡΟΤ!!!! ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΘΘ ΝΕΡΟΤ!!!! Χωρίσ νερό δεν μπορεί να υπάρξει ανκρϊπινθ ηωι! Ζνασ μζςοσ άνκρωποσ μπορεί να αντζξει χωρίσ τροφι 2 μινεσ, ενϊ χωρίσ νερό μόνο 2-3 μζρεσ. Αν ο ανκρϊπινοσ οργανιςμόσ χάςει μεγάλθ ποςότθτα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ

ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ Θζμα: Δυνατότητεσ και προοπτικζσ του επαγγζλματοσ που θζλω να ακολουθήςω ή των επαγγελμάτων των γονιϊν μου μζςα από το διαδίκτυο ΧΟΛΕΙΟ: ΓΤΜΝΑΙΟ ΕΤΗΝΟΧΩΡΙΟΤ ΜΑΘΗΣΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά

Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά Τα νύλιμα! ΧΟΡΗΓΟΣ Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά τα ξφλινα! 1. Γιατί τα λζμε ξφλινα πνευςτά; Πνευςτά ονομάηονται τα όργανα ςτα οποία ο ιχοσ παράγεται μζςα ςε ζνα ςωλινα απ όπου περνάει ο

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΓΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΡΕΙΒΑΛΛΟΝ MICRO WORLDS PRO

ΡΟΓΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΡΕΙΒΑΛΛΟΝ MICRO WORLDS PRO ΡΟΓΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΡΕΙΒΑΛΛΟΝ MICRO WORLDS PRO Το Micro Worlds Pro είναι ζνα ολοκλθρωμζνο περιβάλλον προγραμματιςμοφ. Χρθςιμοποιεί τθ γλϊςςα προγραμματιςμοφ Logo (εξελλθνιςμζνθ) Το Micro Worlds Pro περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΙΩΕΙ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΕΙΗΓΗΣΗ: ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ

ΗΜΕΙΩΕΙ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΕΙΗΓΗΣΗ: ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΗΜΕΙΩΕΙ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΕΙΗΓΗΣΗ: ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ 1 ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ 2 ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ ΧΩΡΙ ΜΠΑΛΑ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Σο Πάςχα ςτθ Λιλιποφπολθ!» ΥΠΕΥΘΥΝΘ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ : ΜΠΟΥΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΜΘΜΑ : ΠΝ2 ΟΙ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΘ

«Σο Πάςχα ςτθ Λιλιποφπολθ!» ΥΠΕΥΘΥΝΘ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ : ΜΠΟΥΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΜΘΜΑ : ΠΝ2 ΟΙ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΘ «Σο Πάςχα ςτθ Λιλιποφπολθ!» ΥΠΕΥΘΥΝΘ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ : ΜΠΟΥΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΜΘΜΑ : ΠΝ2 ΟΙ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΘ «Κι είναι ακόμθ τα γόνατα, που κάκιηε αμίλθτοσ δυο δυο τα παιδιά κι απλϊνοντασ δίπλα του, πάνω ςτθ

Διαβάστε περισσότερα

PERSONAL TRAINING 5 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ PERSONAL TRAINER

PERSONAL TRAINING 5 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ PERSONAL TRAINER PERSONAL TRAINING 5 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ PERSONAL TRAINER 1. Σου δίνει 80% καλφτερα αποτελζςματα, 3 φορζσ γρθγορότερα 2. Σχεδιάηει και εξελίςςει ζνα ειδικό πρόγραμμα αποκλειςτικά για ςζνα, τισ προςωπικζσ ςου

Διαβάστε περισσότερα

Ευέλικτη Ζώνη τρίτης τάξης «Τα δώρα της ελληνικής γης: Ιστορία- Λαογραφία-Παράδοση» Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης Γ' τάξη

Ευέλικτη Ζώνη τρίτης τάξης «Τα δώρα της ελληνικής γης: Ιστορία- Λαογραφία-Παράδοση» Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης Γ' τάξη Ευέλικτη Ζώνη τρίτης τάξης «Τα δώρα της ελληνικής γης: Ιστορία- Λαογραφία-Παράδοση» Μζςα από τα μακιματα τθσ Γλϊςςασ, τθσ Μελζτθσ, τθσ Ιςτορίασ, τθσ Μουςικισ, των Εικαςτικϊν, τθσ Γυμναςτικισ, τθσ πλθροφορικισ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΖσ ΒΆΕΩΝ ΔΕΔΟΜΖΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΥΟΤ. Ειρινθ Φιλιοποφλου

ΕΦΑΡΜΟΓΖσ ΒΆΕΩΝ ΔΕΔΟΜΖΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΥΟΤ. Ειρινθ Φιλιοποφλου ΕΦΑΡΜΟΓΖσ ΒΆΕΩΝ ΔΕΔΟΜΖΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΥΟΤ Ειρινθ Φιλιοποφλου Ειςαγωγι Ο Παγκόςμιοσ Ιςτόσ (World Wide Web - WWW) ι πιο απλά Ιςτόσ (Web) είναι μία αρχιτεκτονικι για τθν προςπζλαςθ διαςυνδεδεμζνων εγγράφων

Διαβάστε περισσότερα

Οδυςςζασ 2009 Δράςεισ των τθλεδιαςκζψεων 2009 Αναςκόπθςθ

Οδυςςζασ 2009 Δράςεισ των τθλεδιαςκζψεων 2009 Αναςκόπθςθ Οδυςςζασ 2009 Δράςεισ των τθλεδιαςκζψεων 2009 Αναςκόπθςθ 1 Είμαςτε περιφανοι και χαροφμενοι που ςυνεργαηόμαςτε για μια ακόμθ φορά μαηί ςασ!!! 2 Γεια ςασ και καλϊσ ορίςατε ςτο φετινό κφκλο τθλεδιαςκζψεων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίεσ προσ τουσ εκπαιδευτικοφσ για το μοντζλο τησ Αριθμογραμμήσ

Οδηγίεσ προσ τουσ εκπαιδευτικοφσ για το μοντζλο τησ Αριθμογραμμήσ Οδηγίεσ προσ τουσ εκπαιδευτικοφσ για το μοντζλο τησ Αριθμογραμμήσ Αυτζσ οι οδθγίεσ ζχουν ςτόχο να βοθκιςουν τουσ εκπαιδευτικοφσ να καταςκευάςουν τισ δικζσ τουσ δραςτθριότθτεσ με το μοντζλο τθσ Αρικμογραμμισ.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 3 ο Εργαςτιριο υγχρονιςμόσ Διεργαςιϊν

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 3 ο Εργαςτιριο υγχρονιςμόσ Διεργαςιϊν ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ 3 ο Εργαςτιριο υγχρονιςμόσ Διεργαςιϊν Παράλλθλεσ Διεργαςίεσ (1/5) Δφο διεργαςίεσ λζγονται «παράλλθλεσ» (concurrent) όταν υπάρχει ταυτοχρονιςμόσ, δθλαδι οι εκτελζςεισ τουσ επικαλφπτονται

Διαβάστε περισσότερα

Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ

Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ Διαδίκτυο: μια πόρτα ςτον κόςμο Πϊσ μπορεί κανείσ ςε λίγα λεπτά να μάκει ποιεσ ταινίεσ παίηονται ςτουσ κινθματογράφουσ, να ςτείλει

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνομοι πράκτορεσ Αναφορά εργαςίασ εξαμινου Ρομπότ πυροςβζςτθσ. Όνομα : Αντρζασ Κουκκουλλισ Α.Μ : Χειμερινό Εξάμθνο

Αυτόνομοι πράκτορεσ Αναφορά εργαςίασ εξαμινου Ρομπότ πυροςβζςτθσ. Όνομα : Αντρζασ Κουκκουλλισ Α.Μ : Χειμερινό Εξάμθνο Αυτόνομοι πράκτορεσ Αναφορά εργαςίασ εξαμινου Ρομπότ πυροςβζςτθσ Όνομα : Αντρζασ Κουκκουλλισ Α.Μ : 2008030086 Χειμερινό Εξάμθνο 2012-2013 κοπόσ τθσ εργαςίασ εξαμινου είναι να δθμιουργθκεί ζνα ρομπότ ςτον

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο: Honeybee Small

Εγχειρίδιο: Honeybee Small ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Τηλ/Fax: 20 993677 Άγιος Δημήτριος, Αττικής 73 42 Ν. Ζέρβα 29 e-mail: Kokkinos@kokkinostoys.gr www.kokkinostoys.gr Εγχειρίδιο: Honeybee Small HEYBEE SMALL CRANE MACHINE DIP SW 2 3 4 5

Διαβάστε περισσότερα

Slide 1. Εισαγωγή στη ψυχρομετρία

Slide 1. Εισαγωγή στη ψυχρομετρία Slide 1 Εισαγωγή στη ψυχρομετρία 1 Slide 2 Σφντομη ειςαγωγή ςτη ψυχρομετρία. Διάγραμμα Mollier (πίεςησ-ενθαλπίασ P-H) Σο διάγραμμα Mollier είναι μία γραφικι παράςταςθ ςε ζναν άξονα ςυντεταγμζνων γραμμϊν

Διαβάστε περισσότερα

Joomla! - User Guide

Joomla! - User Guide Joomla! - User Guide τελευταία ανανέωση: 10/10/2013 από την ICAP WEB Solutions 1 Η καταςκευι τθσ δυναμικισ ςασ ιςτοςελίδασ ζχει ολοκλθρωκεί και μπορείτε πλζον να προχωριςετε ςε αλλαγζσ ι προςκικεσ όςον

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριςη Αριθμοδεικτών (v.1.0.7)

Διαχείριςη Αριθμοδεικτών (v.1.0.7) Διαχείριςη Αριθμοδεικτών (v.1.0.7) Περιεχόμενα 1. Μενοφ... 5 1.1 Αρικμοδείκτεσ.... 5 1.1.1 Δθμιουργία Αρικμοδείκτθ... 6 1.1.2 Αντιγραφι Αρικμοδείκτθ... 11 2. Παράμετροι... 12 2.1.1 Κατθγορίεσ Αρικμοδεικτϊν...

Διαβάστε περισσότερα

Είμαι ζτοιμοσ εγϊ, δε φοβάμαι το ςειςμό

Είμαι ζτοιμοσ εγϊ, δε φοβάμαι το ςειςμό Είμαι ζτοιμοσ εγϊ, δε φοβάμαι το ςειςμό 13 o Νηπιαγωγείο Ρεθύμμοσ τολικό έτος 2013-14 σμεργάστηκαμ οι μηπιαγωγοί : Αμτωμακοπούλοσ τσλιαμή, Παγωμέμοσ Μαρία, Ξσλούρη Ειρήμη, Φαμοσργιάκη Άμμα Κριτιρια επιλογισ

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παιχνίδι ρόλων για την αποτροπή του ςχολικοφ εκφοβιςμοφ.

Ένα παιχνίδι ρόλων για την αποτροπή του ςχολικοφ εκφοβιςμοφ. Ένα παιχνίδι ρόλων για την αποτροπή του ςχολικοφ εκφοβιςμοφ. Πρωτότυπο: The bullying prevention roll play Game. Πθγι : Social Skills Central. Μετάφραςθ: Μουρελάτου ταμοφλα - Εργοκεραπεφτρια Δφο ι περιςςότεροι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόςβαςη και δήλωςη μαθημάτων ςτον Εφδοξο

Πρόςβαςη και δήλωςη μαθημάτων ςτον Εφδοξο Πρόςβαςη και δήλωςη μαθημάτων ςτον Εφδοξο Τι πρζπει να γνωρίηω πριν ξεκινιςω τθν διαδικαςία 1. Να ζχω κωδικοφσ από τον Κζντρο Δικτφου του ΤΕΙ Ακινασ (είναι αυτοί με τουσ οποίουσ ζχω πρόςβαςθ ςτο αςφρματο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι Τλικό υπολογιςτι (Hardware), Προςωπικόσ Τπολογιςτισ (ΡC), υςκευι ειςόδου, υςκευι εξόδου, Οκόνθ (Screen), Εκτυπωτισ (Printer), αρωτισ

Διαβάστε περισσότερα

Παράςταςη ακεραίων ςτο ςυςτημα ςυμπλήρωμα ωσ προσ 2

Παράςταςη ακεραίων ςτο ςυςτημα ςυμπλήρωμα ωσ προσ 2 Παράςταςη ακεραίων ςτο ςυςτημα ςυμπλήρωμα ωσ προσ 2 Δρ. Χρήζηος Ηλιούδης Μθ Προςθμαςμζνοι Ακζραιοι Εφαρμογζσ (ςε οποιαδιποτε περίπτωςθ δεν χρειάηονται αρνθτικοί αρικμοί) Καταμζτρθςθ. Διευκυνςιοδότθςθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕ ΒΑΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ. Φιλιοποφλου Ειρινθ

ΕΦΑΡΜΟΓΕ ΒΑΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ. Φιλιοποφλου Ειρινθ ΕΦΑΡΜΟΓΕ ΒΑΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΗ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΗ Φιλιοποφλου Ειρινθ Προςθήκη νζων πεδίων Ασ υποκζςουμε ότι μετά τθ δθμιουργία του πίνακα αντιλαμβανόμαςτε ότι ζχουμε ξεχάςει κάποια πεδία. Είναι ζνα πρόβλθμα το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριςτοδοφλου Ψυχολόγοσ Μτπχ.Συμβουλευτικήσ Ψυχολογίασ

Κατερίνα Χριςτοδοφλου Ψυχολόγοσ Μτπχ.Συμβουλευτικήσ Ψυχολογίασ Κατερίνα Χριςτοδοφλου Ψυχολόγοσ Μτπχ.Συμβουλευτικήσ Ψυχολογίασ Περίοδοσ εξετάςεων Προςδοκία για αποτζλεςμα ανάλογο των προςπακειϊν μασ και του χρόνου που αφιερϊκθκε Τι είναι ο φόβοσ των εξετάςεων; Ο φόβοσ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΙΟΣΗΣΑ ΔΙΔΑΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΟ ΔΤΝΑΜΙΚΟ ΜΟΝΣΕΛΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΙΚΟΣΗΣΑ

Η ΠΟΙΟΣΗΣΑ ΔΙΔΑΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΟ ΔΤΝΑΜΙΚΟ ΜΟΝΣΕΛΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΙΚΟΣΗΣΑ «Προωθώντασ την Ποιότητα και την Ιςότητα ςτην Εκπαίδευςη: Ανάπτυξη, Εφαρμογή και Αξιολόγηςη Παρεμβατικοφ Προγράμματοσ για Παροχή Ίςων Εκπαιδευτικών Ευκαιριών ςε όλουσ τουσ Μαθητζσ» Η ΠΟΙΟΣΗΣΑ ΔΙΔΑΚΑΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για δασκάλους, κοινωνικοφς λειτουργοφς και ομάδες νζων

Πληροφορίες για δασκάλους, κοινωνικοφς λειτουργοφς και ομάδες νζων Πληροφορίες για δασκάλους, κοινωνικοφς λειτουργοφς και ομάδες νζων Μετάφραςθ: Φανι Καραμανϊλθ Ειςαγωγι Αυτό το φυλλάδιο ζχει ςυγγραφεί από τον Down s Syndrome Association και απευκφνεται ςε δαςκάλουσ,

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Ιωάννα Αργυροποφλου Έλενα Παππά

Μαρία Ιωάννα Αργυροποφλου Έλενα Παππά Μαρία Ιωάννα Αργυροποφλου Έλενα Παππά Στοιχειώδησ ενθάρρυνςη & Παράφραςη Η ςτοιχειϊδθσ ενκάρρυνςθ διευκολφνει τθν εξζλιξθ τθσ ςυηιτθςθσ Η παράφραςθ δείχνει ςτον βοθκοφμενο ότι ακοφςατε αυτό που είπε Στοιχειώδησ

Διαβάστε περισσότερα