FXGreece Currency Trading Specialists T /8 E Vouliagmenis Av., Glyfada, Athens GR16674, Greece F W

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "FXGreece Currency Trading Specialists T +30 2109690406/8 E info@fxgreece.gr Vouliagmenis Av., Glyfada, Athens GR16674, Greece F +30 2109690395 W"

Transcript

1 Το µυστήριο πίσω από την άνοδο του Ιαπωνικού Γεν Οι φήµες και οι συζητήσεις για παρέµβαση της Ιαπωνικής κυβέρνησης στο να σταµατήσει την άνοδο του Γεν έγιναν όλο και πιο έντονες, καθώς το καλοκαίρι του 2010 προχωρούσε. Οι Ιάπωνες πολιτικοί απαίτησαν επίσηµη αντίδραση για να διαφυλάξουν την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών (και τις θέσεις εργασίας των ψηφοφόρων). Οι παλιότεροι θα θυµούνται ότι από τον Αύγουστο του 2003 έως τον Μάρτιο του 2004, οι Ιάπωνες ξόδεψαν 35 τρισ. Γεν ή αλλιώς 316 δισ δολάρια, παρεµβαίνοντας στην αγορά για να εµποδίσουν την άνοδο του Γεν. Η απειλή λοιπόν, δεν είναι λόγια του αέρα και παρόλα αυτά πολύ δύσκολα οι αναλυτές που παρακολουθούν την αγορά του FX θα περίµεναν ξεκάθαρη παρέµβαση. Ο λόγος για τον οποίο το Γεν είναι ισχυρό αποτελεί ένα µυστήριο, αν σκεφτεί κανείς ότι η θέση της Ιαπωνίας στην παγκόσµια οικονοµία βρίσκεται κάτω από ραγδαίες αλλαγές. Στο δεύτερο τρίµηνο του έτους, η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία σαν η δεύτερη µεγαλύτερη οικονοµία του κόσµου. Αυτό λέει περισσότερα για την Κίνα από ότι λέει για την Ιαπωνία, αλλά είναι επίσης αξιοσηµείωτο ότι η Ιαπωνική οικονοµία συρρικνώθηκε κατά 5% το 2009 και αναµένεται να αυξηθεί µόνο κατά 1% το Πόσο πολύ έχει αλλάξει η Ιαπωνία από την δεκαετία του 80, όταν το Αυτοκρατορικό παλάτι άξιζε περισσότερο από την Καλιφόρνια και όταν σχεδόν κάθε βιβλίο στα βιβλιοπωλεία αναφερόταν στο πως η Ιαπωνία θα κυβερνούσε σύντοµο ολόκληρο τον κόσµο. Ιστορία του γεν Το Γεν ήταν µεταξύ των ισχυρότερων νοµισµάτων για δύο δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι η Ιαπωνία υπέφερε από ένα χρηµατιστηριακό κραχ από το οποίο ακόµα δεν έχει συνέλθει, τα χαµηλότερα επιτόκια και το χαµηλότερο ρυθµό ανάπτυξης του ΑΕΠ µεταξύ των G7 και µια δηµογραφική ωρολογιακή βόµβα έτοιµη να σκάσει στα επόµενα τρία έως πέντε έτη. Τώρα πια η ισχυροποίηση του Γεν έχει φτάσει κάτω από τα επίπεδα των 90, το οποίο ήταν αναµενόµενο σύµφωνα µε την τελευταία δηµοσκόπηση του Tankan µεταξύ των µεγαλύτερων κατασκευαστών. Οι µεγάλες Ιαπωνικές εταιρείες έχουν αντισταθµίσει το ρίσκο τους µέχρι αυτά τα επίπεδα, όχι όµως κάτω από αυτά. Θα καταγράψουν απώλειες σε περίπτωση όπου το γεν φτάσει τα 85 ή τα 80.

2 ΓΡΑΦΗΜΑ 1: USD/JPY ΕΤΗΣΙΟΙ ΜΕΣΟΙ Παρόλο που το µεγαλύτερο µέρος της µακροπρόθεσµης ενίσχυσης του γεν έναντι του δολαρίου (στο διάγραµµα φαίνεται η πτωτική τάση της ισοτιµίας) διαµορφώθηκε τις δεκαετίες του 1970 και 1980, το γεν προσεγγίζει το ιστορικό χαµηλό του 79,75. Πηγή όλων των διαγραµµάτων: Chart Metastock; data Reuters and esignal Το γράφηµα 1 δείχνει τη µακροπρόθεσµη πτώση του USD/JPY από το 1971, µε το µεγαλύτερο µέρος της να προκύπτει τις δεκαετίες του 70 και του 80, µε το γεν να παραµένει πιο κοντά στην περιοχή των 110 από το Αυτό τον καιρό, η πλειοψηφία των προβλέψεων για το USD/JPY βλέπει κίνηση κάτω από τα ιστορικά χαµηλά των 79,75, ίσως και µέχρι την περιοχή των 65 ή των 70.

3 Το γράφηµα 2 απεικονίζει ένα διάγραµµα µε τις µηνιαίες τιµές έως το 1985, µέσα σε 2 κανάλια: ένα από τα υψηλά του 1990 και ένα από τις κορυφές του Σε κανένα από τα κανάλια η τιµή δεν φαίνεται να υποχωρεί πολύ κάτω από το 80 µέχρι το τέλος του 2010, παρόλα αυτά όµως, οι traders φαίνονται διατεθειµένοι να δεχθούν µια πρόβλεψη για την περιοχή των 65 ή 70 χωρίς δεύτερη σκέψη. ΓΡΑΦΗΜΑ 2: ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΝΑΛΙΩΝ Τα 2 κανάλια δείχνουν ότι το USD/JPY δεν είναι πιθανό να υποχωρήσει κατά πολύ κάτω από το 80, μέχρι το τέλος του 2010.

4 ΓΡΑΦΗΜΑ 3: EUR/JPY ΑΝΑ ΜΗΝΑ Οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν το EUR/JPY να επιστρέφει κάτω από το 100, ύστερα από την υποχώρηση ως το 88 τον Οκτώβριο του Το γράφηµα 3 παρουσιάζει τη διακύµανση της ισοτιµίας EUR/JPY, µε το ευρώ να έχει υπολογιστεί βάσει των νοµισµάτων που υπήρχαν πριν τη δηµιουργία του, το Οι τρέχουσες προβλέψεις για το EUR/JPY θέλουν την ισοτιµία να υποχωρεί κάτω από την περιοχή των 100, προς το 88, σε επίπεδα που έχουν δηλαδή να προσεγγιστούν σχεδόν 10 χρόνια, από τον Οκτώβριο του Και πάλι, κανείς δεν αµφισβητεί τις προβλέψεις. Γιατί όµως είναι αυτό αλήθεια; Εάν λάβει κανείς υπόψη του το γενικότερο περιβάλλον στην Ιαπωνία, η εικόνα δεν είναι καλή. Οι εγχώριοι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες και καλύτερες αποδόσεις σε άλλες χώρες, ενώ οι ξένοι επενδυτές δεν φαίνονται ιδιαίτερα θετικοί απέναντι στην Ιαπωνία. Αυτό θα έπρεπε να οδηγήσει σε υπερπροσφορά του γεν και πτώση της αξίας του, όχι σε άνοδο της. Η αντιστάθµιση των χαµηλών αποδόσεων των κεφαλαίων είναι το κλασσικό επιχείρηµα για την ισορροπία του εµπορικού ισοζυγίου- σύµφωνα µε το οποίο, κάθε χώρα µε τεράστιο πλεόνασµα εµπορίου θα πρέπει να έχει υπερτιµηµένο νόµισµα. Σε ένα τέλειο κόσµο υποδειγµατικής οικονοµίας, η αξία του νοµίσµατος θα ενισχύονταν µέχρι να εξισορροπηθεί το εµπορικό ισοζύγιο. Αυτό µπορεί να φαίνεται λογικό - αλλά στην πράξη, οι επενδυτές στο

5 Forex σπάνια αντιδρούν στα στοιχεία του εµπορικού ισοζυγίου. Θα επανέλθουµε σε αυτή τη θεωρία όµως αργότερα. Η ιδιαιτερότητα της Ιαπωνίας Η Ιαπωνία είναι µοναδική. Καταρχήν, καµιά χώρα δεν έχει αντιµετωπίσει µεγαλύτερη χρηµατιστηριακή κατάρρευση από την Ιαπωνία. Η φούσκα στα τέλη του 1989 κόστισε στη χώρα σχεδόν $16 τρισ., ή αλλιώς τρείς φορές το ΑΕΠ της. Οδήγησε όχι µόνο σε έντονη φούσκα στην αγορά κατοικιών, τραπεζική κρίση και αντιπληθωρισµό, αλλά και κλίµα απαισιοδοξίας ανάµεσα στους πολίτες της χώρας, οι οποίοι θεώρησαν ότι οι ηµέρες της δόξας έχουν πλέον τελειώσει όταν η Ιαπωνία φαινόταν ότι θα πάρει την πρώτη θέση από τις Ηνωµένες Πολιτείες Αυτό είχε συνέπειες σε όλους τους τοµείς, από την πολιτική ως την πτώση της επιχειρηµατικής δραστηριότητας και την υπογεννητικότητα. Ο Nikkei, ύστερα από την κατάρρευση των χρηµατιστηρίων, διαµόρφωνε συνεχώς χαµηλότερες κορυφές και χαµηλά (γράφηµα 4). Μια πρόσφατη έρευνα της Merrill Lynch έδειξε ότι το 27% των διαχειριστών κεφαλαίων έχουν πραγµατοποιήσει χαµηλότερες επενδύσεις σε ιαπωνικές µετοχές σε σχέση µε το µέγεθος της οικονοµίας ΓΡΑΦΗΜΑ 4: Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΚΕΙ Ο δείκτης Nikkei διαμόρφωσε διαδοχικά χαμηλότερα υψηλά και χαμηλότερα χαμηλά, ύστερα από το κραχ του Παρά την παρουσία παγκοσμίου επιπέδου επιχειρήσεων που αναλογούν περίπου στο 26% ιδιοκτησίας των συνολικών μετοχών.

6 Βάσει αυτού µπορούν να βγουν τρία συµπεράσµατα. Πρώτον, ποτέ δεν έχει αποδοκιµαστεί ξανά τόσο έντονα η στρατηγική buy and hold (αγορά και αναµονή). εύτερον, εκτός από περιορισµένες περιόδους, όσοι έχουν επενδύσει σε ιαπωνικές µετοχές βρίσκονται χαµένοι από την περίοδο της φούσκας και ύστερα. Αυτό το γεγονός ενθαρρύνει την αποταµίευση και τις πιο ασφαλείς επενδύσεις, όπως τα κυβερνητικά οµόλογα. Τρίτον, ακόµα και η παρουσία επιχειρήσεων παγκοσµίου επιπέδου δεν έχει σταθεί ικανή ώστε να προσελκύσει επενδυτές από τον υπόλοιπο κόσµο, που αναλογούν περίπου στο 26% ιδιοκτησίας των συνολικών µετοχών. Για να είµαστε δίκαιοι, η Αµερική κατέχει µόλις το 12% της ξένης ιδιοκτησίας, αλλά συγχρόνως η αγορά µετοχών της Αµερικής είναι πολύ µεγαλύτερη, έτσι και το ποσό των δολαρίων είναι µεγαλύτερο. Επίσης, η Αµερική έχει µεγάλο αριθµό ξένων επιχειρήσεων, σε αντίθεση µε την Ιαπωνία, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την προσέλκυση τους. Ένας ακόµα σηµαντικός παράγοντας είναι η συνεχιζόµενη αντιπληθωριστική ύφεση, η οποία ξεκίνησε το , όταν άρχισε η κρίση στον τραπεζικό τοµέα της Ιαπωνίας, σχεδόν 3 χρόνια ύστερα από την κατάρρευση των χρηµατιστηρίων του Οι τράπεζες εξαγοράστηκαν από την κυβέρνηση, συγχωνεύτηκαν µε άλλες, και αναγκάστηκαν να αλλάξουν τις πολιτικές πιστώσεων και άλλων πρακτικών, ενώ διαχωρίστηκαν και οι στενές σχέσεις βιοµηχανικού και χρηµατοπιστωτικού τοµέα. Ωστόσο, ύστερα από την κρίση, ο δανεισµός των τραπεζών ποτέ δεν σηµείωσε ετήσια αύξηση µεγαλύτερη του 1-2%. Αυτό αποδεικνύει ότι όταν ξεσπάσει χρηµατοπιστωτική κρίση σε µια οικονοµία, δύσκολα αυτή ανακάµπτει ξανά. Η δεκαετία του 1990 ονοµάστηκε «χαµένη δεκαετία», αλλά ουσιαστικά πρόκειται για δυο χαµένες δεκαετίες. Ο δοµικός ΤΚ εµφανίζεται αρνητικός κάθε έτος από το Ο ευρύτερος δείκτης µέτρησης, ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ, βρίσκεται κατά µέσο όρο στο -1,2% από το Η Ιαπωνία βρίσκεται σε παγίδα ρευστότητας σύµφωνα µε την Κεϋνσιανή πολιτική. Αυτό σηµαίνει ότι η κοινωνία παρουσιάζει χαµηλή τάση κατανάλωσης και υψηλή τάση αποταµίευσης, και έτσι ακόµα και τα παραδοσιακά µέσα, όπως η προσφορά καταναλωτικών επιταγών, οι οποίες πρέπει να χρησιµοποιηθούν πριν λήξουν, απέτυχαν στο να ενισχύσουν την κατανάλωση.

7 Τι επιφυλάσσει το µέλλον. Στην προσπάθεια της να αντικαταστήσουν οι κυβερνητικές δαπάνες τις καταναλωτικές, η Ιαπωνία ξόδεψε τρισεκατοµµύρια σε επιδοτήσεις υποδοµής και ερευνών, οι οποίες δεν αποδείχθηκαν χρήσιµες, οδηγώντας στη µεγαλύτερη αύξηση του δηµοσίου χρέους σε σχέση µε οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγµένη χώρα, σχεδόν στο 190% του ΑΕΠ. Το δηµόσιο χρέος της Ιαπωνίας δεν έχει υποχωρήσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ, που είναι και ο χρυσός κανόνας του συµφώνου σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το Ωστόσο, το µεγαλύτερο µέρος του χρέους είναι βραχυπρόθεσµο, µε µέσο όρο τα 5,2 χρόνια. Στον πολιτικό τοµέα, η τρέχουσα κυβέρνηση κέρδισε έδαφος εν µέρει λόγω των δεσµεύσεων για µείωση του χρέους, µια κίνηση που θα ήταν µοιραία για κάθε χώρα χωρίς τόσο µεγάλο αριθµό αποταµιευτών(πάνω από το 90% του κυβερνητικού χρέους της Ιαπωνίας βρίσκεται εγχώρια). Ωστόσο, η Ιαπωνία είναι πιθανό να αντιµετωπίσει σύντοµα τεράστιο πρόβληµα µετακύλισης του χρέους της. Με τη ραγδαία γήρανση του πληθυσµού και το διαθέσιµο εισόδηµα σε µηδενικά επίπεδα ή σε πτώση για περισσότερο από µια δεκαετία, η Ιαπωνία σταµάτησε να είναι µια χώρα µε αυξηµένη την αποταµίευση. Ο ρυθµός αποταµίευσης των νοικοκυριών υποχώρησε πάνω από 11% στις αρχές του 1990, µόλις στο 3,5% σήµερα. Και ναι, το ποσοστό αποταµίευσης της Αµερικής ξεπερνά πλέον αυτό της Ιαπωνίας! Το ένα τέταρτο του πληθυσµού της Ιαπωνίας έχει ηλικία πάνω από 65 χρονών ενώ το ποσοστό γεννήσεων είναι ένα από τα χαµηλότερα του κόσµου- µόλις 1,37 ανά γυναίκα, ή αλλιώς πολύ χαµηλότερα από το 2,1 που χρειάζεται για να διατηρηθεί το επίπεδο του πληθυσµού. Ως γνωστόν, η µετανάστευση είναι αµελητέα. Συνεπώς, καθώς οι συνταξιούχοι χρησιµοποιούν τις αποταµιεύσεις τους, η ζήτηση για κυβερνητικά οµόλογα µειώνεται. Το κρατικό ταµείο συνταξιοδοτήσεων, το οποίο είναι και το µεγαλύτερο του κόσµου, έγινε ο νούµερο ένα πωλητής κυβερνητικών οµολόγων το Ακόµα χειρότερα, περίπου το 70% του προϋπολογισµού για την κοινωνική ασφάλιση παρέχεται σε συντάξεις ηλικιωµένων, και ο αριθµός των εργαζοµένων που στηρίζουν το ταµείο κοινωνικής ασφάλισης, προβλέπεται να υποχωρήσει από 4 συνταξιούχους ανά εργαζόµενο το 2000, σε 2 συνταξιούχους ανά εργαζόµενο το Μια συνηθισµένη χώρα µε χρέος στο 190% του ΑΕΠ της, θα έπρεπε να πληρώνει επιτόκιο της τάξεως του 8%- 10%, όπως για παράδειγµα η Ελλάδα. Αντίθετα, η Ιαπωνία έχει το χαµηλότερο επιτόκιο σε σχέση µε όλες της αναπτυγµένες χώρες, µόλις 0,1% διατραπεζικό και 0,94% για τα κρατικά οµόλογα δεκαετίας (JGB) ή 1,68% µε βάση τα κυβερνητικά οµόλογα Αµερικής. Τα κεφάλαια συνεχίζουν να φεύγουν από την Ιαπωνία, µε τις εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου (mutual funds) να διοχετεύουν 2,8 τρισ. ( περίπου $32,9 δισ.) στο εξωτερικό για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2010, στο 65% δηλαδή σε ετήσια βάση, σύµφωνα µε το Reuters. Αναλόγως πράττουν και οι θεσµικοί επενδυτές, µε τις ασφαλιστικές εταιρείες ζωής να αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους σε ξένα χρεόγραφα κατά 200 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου στα 1,2 τρισ.

8 Ωστόσο, οι ξένοι αγοράζουν περισσότερα χρεόγραφα αποτιµηµένα σε γεν, απ όσα πουλούν οι Ιάπωνες. Παγκοσµίως οι επενδυτές αγόρασαν 5,5 τρισ. σε ιαπωνικές µετοχές, οµόλογα και χρηµατοπιστωτικά µέσα για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου. Σε αυτό το ποσό περιλαµβάνονται και οι αγορές από την Κίνα, οι οποίες έφτασαν τα 1,7 τρισ., αρκετά αυξηµένες σε σχέση µε τα 255,7 δισ. του προηγούµενου έτους, επιβεβαιώνοντας τη διαφοροποίηση των αποθεµατικών. Με τόσο χαµηλές αποδόσεις, γιατί οι ιδιωτικές και οι δηµόσιες υπηρεσίες αγοράζουν ιαπωνικά χρεόγραφα; Ένας βασικός λόγος πρέπει να είναι ότι θεωρούν ότι το γεν θα συνεχίσει να ενισχύεται. Σύµφωνα µε τις βασικές οικονοµικές θεωρίες, το πλεόνασµα του εµπορικού ισοζυγίου της Ιαπωνίας, υποδηλώνει ότι το γεν είναι υποτιµηµένο. Κατά την κρίση του 2009, η Ιαπωνία εµφάνισε έλλειµµα στο εµπορικό ισοζύγιο, το οποίο διορθώθηκε άµεσα, και από τον Ιούνιο του 2010, το πλεόνασµα διευρύνθηκε και πάλι κατά 41,1% σε σχέση µε τον προηγούµενο χρόνο στα 686,96 δισ. Οι εξαγωγές, είναι τυπικά διψήφιο νούµερο, µε την Ασία (και ειδικά την Κίνα) να είναι ο κύριος αγοραστής. Τον Ιούνιο, ενώ οι εξαγωγές προς την Αµερική αυξήθηκαν κατά 21,1% στα 914,5 δισ. και οι εξαγωγές προς την Ευρώπη κατά 9% στα 611,2 δισ., οι εξαγωγές στην Ασία αυξήθηκαν κατά 32% στα 3,30 τρισ.- περισσότερο από το διπλάσιο της Αµερικής και της Ευρώπης µαζί. Μόνο οι εξαγωγές στην Κίνα ανήλθαν στα 1,1 τρισ. Μια χώρα όµως, που παρουσιάζει τόσο µεγάλο πλεόνασµα εµπορικού ισοζυγίου, συνήθως έχει και κάτι περισσότερο από ένα υποτιµηµένο νόµισµα. Μπορεί να έχει επίσης σηµαντικό συγκριτικό πλεονέκτηµα. Στην περίπτωση της Ιαπωνίας, το συγκριτικό της πλεονέκτηµα είναι ένας συνδυασµός υψηλής ποιότητας (αυτοκίνητα), τοποθεσίας (κοντά σε αγοραστές της Ασίας) καθώς επίσης και της ικανότητας της να διατηρεί χαµηλά το κόστος εργασίας. Η Ιαπωνία είναι η µόνη χώρα που παρουσιάζει πτώση στη συνολική καθαρή αποζηµίωση των εργαζοµένων στα µηνιαία στατιστικά. Οι ιαπωνικές επιχειρήσεις το καταφέρνουν αυτό κυρίως λόγω του αντιπληθωρισµού και όχι της µακροχρόνιας απασχόλησης, η οποία αποτέλεσε µοναδικό φαινόµενο κατά τη δεκαετία του Μπορούµε να υποθέσουµε πως το εµπορικό πλεόνασµα της Ιαπωνίας, αποτελεί ένα λόγο για τους επενδυτές, ώστε να πουλήσουν το γεν, προβλέποντας το αναπόφευκτο φαινόµενο της εξισορρόπησης, αλλά δεν έχουµε τις αποδείξεις ότι σκέφτονται µε αυτό τον τρόπο ή ότι έχουν αυτήν την προσδοκία. Στην πραγµατικότητα, η θεωρία της ισοδυναµίας της αγοραστικής δύναµης (purchasing power parity), έχει αποδείξει ότι είναι αναποτελεσµατική. Για ένα και µόνο λόγο. εν µπορούν όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες να είναι εµπορεύσιµα. Ο εµπορικός τοµέας δεν είναι επίπεδος, καθώς οι εξαγωγείς δεν λαµβάνουν ιδανικές επιδοτήσεις και οι εισαγωγείς υπόκεινται σε περιορισµούς.

9 Επίσης, βάσει της θεωρίας της ισοδυναµίας της αγοραστικής δύναµης, ο δείκτης Big Mac του περιοδικού The Economist εκτιµά ότι το γεν ήταν υπερτιµηµένο κατά 28% στα τέλη Ιανουαρίου, όταν η ισοτιµία µε το δολάριο βρισκόταν στο 121, υποδηλώνοντας η ισορροπία θα ερχόταν στα 87,10. Ο µέσος όρος του Ιουλίου και του Αυγούστου είναι στο 86,9, το οποίο είναι τροµακτικό και δεν βοηθά ιδιαίτερα την διεξαγωγή συµπερασµάτων.. Βάσει αυτού, η ισοτιµία USD/JPY βρίσκεται σε ισορροπία, κι έτσι η Ιαπωνία θα έπρεπε να χάνει το εµπορικό της πλεονέκτηµα έναντι της Αµερικής. Επίσης οι εξαγωγές από την Αµερική στην Ιαπωνία και αντίθετα οι εξαγωγές από Ιαπωνία στην Αµερική θα πρέπει να είναι ίσες τους επόµενους µήνες. Κανείς όµως λογικός αναλυτής δεν θα µπορούσε να αναµένει κάτι τέτοιο. Στην πραγµατικότητα, ο πρώην υπουργός οικονοµικών Eisuke Sakakibara, επίσης γνωστός και µε το ψευδώνυµο Κύριος Γεν, υποστήριξε ότι η Αµερική δεν θα συνεργαστεί στην παρέµβαση για το φρενάρισµα της ενίσχυσης του νοµίσµατος, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα συµβάδιζε µε τις κινήσεις της Αµερικής για την ενίσχυση των εξαγωγών. Χωρίς την έγκριση της και πιθανόν την συµµετοχή της, η Ιαπωνική παρέµβαση δεν θα έχει κανένα αποτέλεσµα. Παρόλο που η Αµερική έχει σε λειτουργία προγράµµατα προώθησης των εξαγωγών, δεν έχει ακολουθήσει ποτέ επίσηµα κάποια εξαγωγική πολιτική που να αφορά άµεσα την διακύµανση του δολαρίου. Αυτό που πραγµατικά αφήνει να εννοηθεί ο κ. Sakakibara, είναι ότι παρόλο που οι αµερικάνοι πολιτικοί ενοχλούνται από την υποτίµηση και την χειραγώγηση του κινέζικου yuan, το περιβάλλον της Αµερικής δεν είναι ιδανικό ώστε να βοηθήσει κάποια άλλη χώρα µε γιγάντια εµπορικά πλεονάσµατα. Επιπλέον ο κ. Sakakibara, δήλωσε ότι υπαίτια για την ενίσχυση του γεν, ήταν η συνολική αποδυνάµωση του δολαρίου. Στην πραγµατικότητα, η ισοτιµία των 80 έναντι του δολαρίου, είναι 60 ή 70, δεδοµένων των τιµών του αντιπληθωρισµού και του πληθωρισµού στις δύο χώρες. Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις, οδήγησαν τον οικονοµολόγο Michael Woolfolk της, Bank of New York Mellon, στο να εξετάσει τα στοιχεία µε προσοχή. Χρησιµοποίησε τα δεδοµένα των εικτών Τιµών Καταναλωτή της Αµερικής και της Ιαπωνίας, ώστε να παρατηρήσει της ονοµαστικές αλλαγές στην ισοτιµία. Τα αποτελέσµατα έδειξαν ότι την τελευταία 15ετία, ο δείκτης τιµών καταναλωτή είχε µέσο όρο 2,4% ετησίως για την Αµερική, ενώ για την Ιαπωνία ο µέσος όρος κυµαινόταν στο -0,1% ετησίως. Παίρνοντας την διαφορά µεταξύ των δυο αυτών αποτελεσµάτων, ανακάλυψε ότι το γεν έχει υποβαθµιστεί έναντι του δολαρίου κατά 32,1%. Ο Woolfolk, έστειλε ένα στους πελάτες της τράπεζας, λέγοντας: Συνεπώς, το γεν θα χρειαζόταν να ενισχυθεί κατά 32,1% σήµερα, σε ονοµαστική αξία, ώστε να αποκτήσει την αντίστοιχη αγοραστική αξία που είχε το Αυτό τοποθετεί το USD/JPY στο 64,35, στο κέντρο του εύρους του Sakakibara. Εναλλακτικά, η ισοτιµία στο 85, βάση των σηµερινών δεδοµένων, θα ήταν συγκρινόµενη µε το 125,20 του 1995.

10 Αντίδραση στις ειδήσεις για το εµπορικό ισοζύγιο. Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του άρθρου, οι Traders δεν αντιδρούν στα νέα για το εµπορικό ισοζύγιο αυτό τον καιρό. Θεωρούν το έλλειµµα της Αµερικής σαν λόγο για να πουλήσουν δολάρια, όταν βρίσκονται σε διάθεση για να πουλήσουν δολάρια, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρεις κάποιον trader να λέει ότι πουλάει ή αγοράζει γεν επειδή το εµπορικό πλεόνασµα αυξάνεται ή µειώνεται. Πίσω από την προτίµηση για το γεν µπορεί να κρύβεται η υποψία ότι στο όχι πολύ µακρινό µέλλον, η Ιαπωνία θα ξεµείνει από εγχώριους αποταµιευτές και ότι θα χρειαστεί να καταφύγει σε ξένα κεφάλαια για να χρηµατοδοτήσει τα γιγάντια ελλείµµατά της. Μέχρι σήµερα απλά τύπωνε χρήµατα, καθώς το χρέος της αγοραζόταν από αποταµιευτές και από τράπεζες. Το να καταφέρει να πείσει τους διεθνείς επενδυτές να αγοράσουν Ιαπωνικά οµόλογα θα είναι η πώληση του αιώνα. Αναγκαστικά τα επιτόκια των οµολόγων θα αυξηθούν παρά την γνωστή παγκοσµίως διάθεση των πολιτών της να κάνουν το οτιδήποτε παρά να επιτρέψουν µια χρεοκοπία- και θα αυξηθούν πολύ. Η οποιαδήποτε αποτυχία σωστής διαχείρισης αυτής της κατάστασης θα είναι καταστροφική για την οποιαδήποτε κυβέρνηση. Η παρούσα κυβέρνηση έχει δεσµευθεί στο ότι θα αρχίσει να περιορίζει το έλλειµµα, αλλά ακόµα δεν έχει δροµολογήσει κάποια πορεία για αυτό. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι δεν έχουν πολύ όρεξη για παρέµβαση, καθώς έχουν πιο σοβαρά θέµατα να ασχοληθούν. Αµερική. Η νέα Ιαπωνία? Η σηµαντικότερη επίπτωση της ιστορίας του γεν, είναι η ερώτηση για το αν η Αµερική γίνεται σαν την Ιαπωνία. Αντικρούουµε συνήθως την ιδέα, επειδή οι αµοιβές είναι ανελαστικές προς τα κάτω στις ΗΠΑ και ο Αµερικανός καταναλωτής είναι ακούραστος στην υλιστική πλεονεξία του. Εκτός αυτού, οι ΗΠΑ είναι πολύ πιο ανοιχτή κοινωνία υπάρχει µεγάλη µετανάστευση προς αυτή, ενώ η Ιαπωνία δεν έχει σχεδόν καθόλου. Η δηµογραφική ωρολογιακή βόµβα της Αµερικής είναι πιο µακριά στο µέλλον, δεδοµένου ότι η αύξηση του πληθυσµού ακόµα συνεχίζεται, δηµιουργώντας όχι µόνο τους εργαζοµένους που θα πληρώνουν για αυτούς που βγαίνουν σε σύνταξη, αλλά και τη ζήτηση για την αγορά κατοικίας. Αλλά το ενδεχόµενο να γίνει η Αµερική Ιαπωνία δεν µπορεί να αποκλειστεί, έχοντας τον αντιπληθωρισµό ή τον αποπληθωρισµό, τα µόνιµα χαµηλά επιτόκια, τα χωρίς υποστήριξη υψηλά ελλείµµατα, και ένα νόµισµα που διαρκώς ενισχύεται.. Η αύξηση του πληθυσµού και η υψηλή ιδιοκτησία του δηµόσιου χρέους από τους ξένους, είναι σηµαντικές διαφορές από το ιαπωνικό µοντέλο, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι είναι αδύνατο, η ήδη εύθραυστη αποκατάσταση να µετατραπεί σε αποπληθωριστική ύφεση η οποία θα είναι κάτι καλύτερο από µια διπλή ύφεση, αλλά κάτι χειρότερο από µια απλή ανάκαµψη σχήµατος L.

11 Τι θα µπορούσε να προκαλέσει κάτι τέτοιο; Κατά γενικό κανόνα, χρειάζεται ένα ισχυρό σοκ για να µετατραπεί µια αδύναµη ανάκαµψη ξανά σε ύφεση. Τα σοκ έρχονται σε όλα τα χρώµατα και τα λωρίδες, αλλά µια νέα µεγάλη πτώση του χρηµατιστηρίου θα µπορούσε να παίξει τέτοιο ρόλο, ή ένα νέο σύντοµο κραχ, µια νέα τροµοκρατική επίθεση, ένα πολιτικό γεγονός, και τα λοιπά. Εάν ένας νέος κύκλος κατάθλιψης και απαισιοδοξίας αναπτυχθεί, θα µπορούσαµε να καταλήξουµε σε µια γελοία κατάσταση όπου οι αποδόσεις των US T-notes θα πέσουν κάτω από το 2,5 τοις εκατό, ενώ το δολάριο θα συνεχίζει να ενισχύεται, µια παραβίαση ενός βασικού κανόνα του FOREX που βλέπει τις ροές κεφαλαίων να κατευθύνονται στο νόµισµα µε τις µεγαλύτερες αποδόσεις. Όµως τα κεφάλαια κατευθύνονται και στο ασφαλές καταφύγιο της Αµερικής, ακόµα και αν το ενδεχόµενο µιας πιθανής ύφεσης στην Αµερική προκαλεί φόβο. Ένα ανώµαλα ισχυρό νόµισµα έχει ήδη προκύψει στην Ιαπωνία παρά τις πολύ άσχηµες συνθήκες στην οικονοµία της- γιατί όχι και την Αµερική? Το πραγµατικό µάθηµα. Η µόνη επενδυτική πρόταση που µπορεί να βγει από αυτή την κατάσταση δεν έχει να κάνει ούτε µε το γεν, αλλά ούτε και µε το δολάριο, αλλά µε τα νοµίσµατα των αναδυόµενων οικονοµιών. Εκεί, η κοινή λογική ακόµα εφαρµόζεται : αγοράστε το νόµισµα του οποίου η χώρα έχει εµπορικό πλεόνασµα και σχετικά υψηλά επιτόκια. Μπορούµε εποµένως να συναγάγουµε ότι περισσότερα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στη Βραζιλία και σε άλλες αναδυόµενες αγορές. Η πρόταση αυτή είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση µε το εάν το ιαπωνικό Υπουργείο οικονοµικών θα παρέµβει ενάντια στο ιδιαίτερα ισχυρό γεν. Πηγή: Currency Trader Magazine

Περισσότερος πόνος. κανένα όφελος για την Ελλάδα από τη συμφωνία. Μαρκ Βάισμπροτ και Χουάν Αντόνιο Μοντετσίνο. Φεβρουάριος 2012

Περισσότερος πόνος. κανένα όφελος για την Ελλάδα από τη συμφωνία. Μαρκ Βάισμπροτ και Χουάν Αντόνιο Μοντετσίνο. Φεβρουάριος 2012 Περισσότερος πόνος κανένα όφελος για την Ελλάδα από τη συμφωνία Μαρκ Βάισμπροτ και Χουάν Αντόνιο Μοντετσίνο Φεβρουάριος 2012 Center for Economic and Policy Research 1611 Connecticut Avenue, NW, Suite 400

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Κίνας στο σύγχρονο χρηματοοικονομικό περιβάλλον

Ο ρόλος της Κίνας στο σύγχρονο χρηματοοικονομικό περιβάλλον ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ INSTITUTE OF INTERNATIONAL ECONOMIC RELATIONS Ο ρόλος της Κίνας στο σύγχρονο χρηματοοικονομικό περιβάλλον Ερευνητής:Σπύρος Μελίτσας Βοηθοί ερευνητές: Ευαγγελία Αθανασούλη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. ιπλωµατική Εργασία

ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. ιπλωµατική Εργασία ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ιπλωµατική Εργασία Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η περίπτωση της Αργεντινής. Αίτια της χρεοκοπίας του 2001 & σύγκριση με Ελλάδα. Θεοδόσης Σαμπανιώτης Senior Economic Analyst tsabaniotis@eurobank.

Η περίπτωση της Αργεντινής. Αίτια της χρεοκοπίας του 2001 & σύγκριση με Ελλάδα. Θεοδόσης Σαμπανιώτης Senior Economic Analyst tsabaniotis@eurobank. Τόμος V, Τεύχος 3, Μάιος 2010 Η περίπτωση της Αργεντινής. ιεύθυνση Οικονομικών Μελετών & Προβλέψεων Θεοδόσης Σαμπανιώτης Senior Economic Analyst tsabaniotis@eurobank.gr Αίτια της χρεοκοπίας του 2001 &

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ISBN: 978-960 - 7032-48 - 5 CYAN MAGENTA YELLOW BLACK ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών. Η Ελληνική Οικονομία 4/12

Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών. Η Ελληνική Οικονομία 4/12 Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών Η Ελληνική Οικονομία 4/12 Τριμηνιαία Έκθεση Αρ. Τεύχους 70, Ιανουάριος 2013 Οι Συγγραφείς Η ανάλυση της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας αποτελεί προϊόν συλλογικής

Διαβάστε περισσότερα

60 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH. Η Ελληνική Οικονομία 1/15

60 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH. Η Ελληνική Οικονομία 1/15 60 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Η Ελληνική Οικονομία 1/15 Τριμηνιαία Έκθεση Αρ. Τεύχους 79, Απρίλιος 2015 Οι Συγγραφείς Η ανάλυση της πορείας

Διαβάστε περισσότερα

Eurobank EFG Economic Research Forum

Eurobank EFG Economic Research Forum Eurobank EFG Economic Research Forum ιεύθυνση Οικονομικών Μελετών & Προβλέψεων Επιμέλεια έκδοσης: Γκίκας Χαρδούβελης Chief Economist & Director of Research ghardouvelis@eurobank.gr Κώστας Ε. Βορλόου Senior

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2007-2010 Δεκέμβριος 2007 Το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 Η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρώτο δίμηνο του 2015 συνδυάζεται με μετριασμό της εντάσεως

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Οικονομία η παραγωγή της μεταποιητικής βιομηχανίας πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων το ποσοστό ανεργίας

Ελληνική Οικονομία η παραγωγή της μεταποιητικής βιομηχανίας πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων το ποσοστό ανεργίας Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικώνν Εξελίξεων Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Παρασκευή 17 Απριλίου 2015 Ελληνική Οικονομία Η εξέλιξη δεικτών οικονομικής συγκυρίας που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνει

Διαβάστε περισσότερα

Εμπόριο: βασική πηγή ανάπτυξης και απασχόλησης για την ΕΕ

Εμπόριο: βασική πηγή ανάπτυξης και απασχόλησης για την ΕΕ Εμπόριο: βασική πηγή ανάπτυξης και απασχόλησης για την ΕΕ Συνεισφορά της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 7ης-8ης Φεβρουαρίου 2013 ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών. Η Ελληνική Οικονομία 2/10

Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών. Η Ελληνική Οικονομία 2/10 Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών Η Ελληνική Οικονομία 2/10 Τριμηνιαία Έκθεση Αρ. Τεύχους 60, Ιούλιος 2010 Οι Συγγραφείς Η ανάλυση της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας αποτελεί προϊόν συλλογικής

Διαβάστε περισσότερα

Προλογος TOY Διοικητη

Προλογος TOY Διοικητη Προλογος TOY Διοικητη Το 2001, όταν η Ελλάδα έγινε μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και υιοθέτησε το ενιαίο νόμισμα, οι οιωνοί ήταν αίσιοι και οι προσδοκίες μεγάλες. Δημιουργήθηκε τότε η εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ. Κάτι το παράξενο συμβαίνει ενώ συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε. σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά την τήρηση των αποφάσεων για τα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ. Κάτι το παράξενο συμβαίνει ενώ συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε. σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά την τήρηση των αποφάσεων για τα Τεύχος 178, Δεκέμβριος 2010 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Κάτι το παράξενο συμβαίνει ενώ συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά την τήρηση των αποφάσεων για τα δημόσια έσοδα και για την επίτευξη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΝΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ

ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΝΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΝΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ Δημοφιλείς πλάνες για την κρίση χρέους Δύο χρόνια ευρωκρίση: την άνοιξη του

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Παρασκευή 15 Μαΐου 2015. Ελληνική Οικονομία

Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Παρασκευή 15 Μαΐου 2015. Ελληνική Οικονομία Φεβ-12 Μαϊ-12 Αυγ-12 Νοε-12 Φεβ-13 Μαϊ-13 Αυγ-13 Νοε-13 Φεβ-14 Μαϊ-14 Αυγ-14 Νοε-14 Φεβ-15 Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Παρασκευή 15 Μαΐου 215 Ελληνική Οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα άμεσης δημιουργίας θέσεων εργασίας σε συνθήκες κρίσης στην Ελλάδα

Προγράμματα άμεσης δημιουργίας θέσεων εργασίας σε συνθήκες κρίσης στην Ελλάδα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Μελέτες (Studies) / 15 Προγράμματα άμεσης δημιουργίας θέσεων εργασίας σε συνθήκες κρίσης στην Ελλάδα ΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ Θέσεις της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) για την αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης και για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. ΑΘΗΝΑ - ΜΑΡΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθύνσεις οικονομικής ανάκαμψης

Κατευθύνσεις οικονομικής ανάκαμψης Κατευθύνσεις οικονομικής ανάκαμψης www.pwc.gr Εισαγωγικό Σημείωμα Βιώνουμε ακόμα τη μακροβιότερη ύφεση στη σύγχρονη δυτική ιστορία. Η ελληνική οικονομία υποφέρει από ένα αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα

Διαβάστε περισσότερα

2. Μία ανάλυση της τραπεζικής απασχόλησης

2. Μία ανάλυση της τραπεζικής απασχόλησης 2. Μία ανάλυση της τραπεζικής απασχόλησης 2.1. Οι καθοριστικοί παράγοντες της απασχόλησης στον κλάδο των τραπεζών 2.1.1 Μεθοδολογία Οι παράγοντες που καθορίζουν την απασχόληση ενός κλάδου, εποµένως και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020. Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020. Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη EL EL EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 3.3.2010 COM(2010) 2020 τελικό ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020 Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη EL EL Πρόλογος Το 2010 πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ελληνικός Κατασκευαστικός Κλάδος

Ο Ελληνικός Κατασκευαστικός Κλάδος Πανελλήνιος Σύνδεσµος Τεχνικών Εταιρειών Ο Ελληνικός Κατασκευαστικός Κλάδος B 2011 Εξαµηνιαία Έκθεση Εξελίξεων Αρ. Τεύχους 6 Φεβρουάριος 2012 ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΕΥΧΟΥΣ Πανελλήνιος Σύνδεσµος Τεχνικών Εταιρειών Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Η εργασία υποβάλλεται για τη μερική κάλυψη των απαιτήσεων με στόχο την απόκτηση του διπλώματος ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική μελέτη Σουηδικού και Ιταλικού μοντέλου οικονομίας, καθώς και διαχείριση ανεργίας και πληθωρισμού που επικρατεί στα δύο αυτά κράτη.

Συγκριτική μελέτη Σουηδικού και Ιταλικού μοντέλου οικονομίας, καθώς και διαχείριση ανεργίας και πληθωρισμού που επικρατεί στα δύο αυτά κράτη. Συγκριτική μελέτη Σουηδικού και Ιταλικού μοντέλου οικονομίας, καθώς και διαχείριση ανεργίας και πληθωρισμού που επικρατεί στα δύο αυτά κράτη. Παρασκευόπουλος Κωνσταντίνος, Α.Μ 14224 Παρασκευόπουλος Χρήστος,

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακές και κοινωνικές επιπτώσεις των πολιτικών σταθερότητας του ΔΝΤ

Αναπτυξιακές και κοινωνικές επιπτώσεις των πολιτικών σταθερότητας του ΔΝΤ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Μελέτες (Studies) / 21 Αναπτυξιακές και κοινωνικές επιπτώσεις των πολιτικών σταθερότητας του ΔΝΤ ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ Νοέμβριος 2005 Τη μελέτη συνέταξε επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από τους οικονομολόγους: Ιουλία Αρμάγου Γιάννη Μουρμούρα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΘΕΟ ΩΡΟΥ Χ. ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΘΕΟ ΩΡΟΥ Χ. ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΘΕΟ ΩΡΟΥ Χ. ΙΩΑΝΝΗΣ Πτυχίο Οικονοµικής Επιστήµης Πανεπιστηµίου Πειραιώς Επιβλέπων Καθηγητής ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ : «Η σημασία ί ττου συμμ εεττο χχ ι κκού managemen tt σττι ι ςς Τράπ εε ζζ εε ςς γγ ια ι ττη νν αύ ξξηση

Διαβάστε περισσότερα

XΡΗΜΑ. Ερχονται αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής +2,82% S&P 500 (ΕΒ.) 1,236$ ΧΡΥΣΟΣ 1.596$ ΑΡΓΟ +0,41% ΕΥΡΩ. Εξυπνο

XΡΗΜΑ. Ερχονται αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής +2,82% S&P 500 (ΕΒ.) 1,236$ ΧΡΥΣΟΣ 1.596$ ΑΡΓΟ +0,41% ΕΥΡΩ. Εξυπνο KYΡIAKH 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 Εξυπνο XΡΗΜΑ Groupon: Από το µεγάλο deal στη µεγάλη κρίση Μέσα σε περίπου 9 µήνες στον Nasdaq, η µετοχή έχει απολέσει το 75% της αξίας της. ΣΕΛ. 2 Market Report ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα