Η τελική καταβολή ενός μερικά εξοφλημένου δανείου που έχει προγραμματιστεί να είναι μεγαλύτερη από τις προηγούμενες καταβολές.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η τελική καταβολή ενός μερικά εξοφλημένου δανείου που έχει προγραμματιστεί να είναι μεγαλύτερη από τις προηγούμενες καταβολές."

Transcript

1 B Back office O χώρος και οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αναλαμβάνουν τις διαδικασίες εκκαθάρισης και λογιστικής τακτοποίησης των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι πωλητές (dealers - traders). Back-to back loan Διπλό δάνειο το οποίο συνάπτεται παράλληλα και αντίστροφα, μεταξύ δύο αντισυμβαλλομένων επιχειρήσεων, είτε σε διαφορετικά νομίσματα, είτε με διαφορετικούς όρους, με σκοπό οι δύο φορείς να ανταλλάξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τους ή να πραγματοποιήσουν πιστωτικές διευκολύνσεις μεταξύ τους. Back to back transactions Ταυτόχρονες συναλλαγές αγοράς και πώλησης χρεογράφων, παραγώγων προϊόντων ή συναλλάγματος από τον ίδιο φορέα, οι οποίες αφορούν την ίδια ημέρα διακανονισμού όπου τα κεφάλαια είσπραξης από την πώληση χρηματοοικονομικών προϊόντων διατίθενται αμέσως για την κάλυψη κεφαλαίων για αγορά άλλων προϊόντων. Πρόκειται για αλυσιδωτές πράξεις, οι οποίες διακανονίζονται συνήθως από κοινού. Backvaluation Ο όρος αφορά την χρέωση ή πίστωση κεφαλαίων με ημερομηνία η οποία προηγείται της ημερομηνίας εκτέλεσης, αναγγελίας ή εκκαθάρισης μιας χρηματοοικονομικής συναλλαγής. Backwardation Ο όρος αναφέρεται στην περίπτωση, όπου στην αγορά των χρηματοοικονομικών προϊόντων ένας δημιουργός αγοράς (market maker) δίδει τιμή αγοράς για ένα προϊόν μεγαλύτερη από την τιμή πώλησης του ίδιου προϊόντος από έναν άλλο market maker. Η κατάσταση αυτή προσφέρεται για arbitrage, δηλαδή άμεση αγορά από τον ένα και μεταπώληση στον άλλο έτσι ώστε να υπάρξει κέρδος από την διαφορά. Balance Το ισοζύγιο ενός λογαριασμού. Το λογιστικό υπόλοιπο μεταξύ των μεγεθών χρέωσης ενός λογαριασμού καταθέσεων ή χρεογράφων και των αντίστοιχων μεγεθών πίστωσης, σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Balance sheet O ισολογισμός μιας επιχείρησης. Η λογιστική κατάσταση που εμφανίζει ταυτόχρονα τα μεγέθη των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού, με βάση την οποία προσδιορίζεται η καθαρή θέση της επιχείρησης στο τέλος μιας οικονομικής χρήσης. Με ανάλυση του ισολογισμού μπορεί να προσδιοριστεί η οικονομική κατάσταση, η πιστοληπτική ικανότητα και η εν γένει πορεία της επιχείρησης. Bancassurance Με τον όρο αναφερόμαστε στην σύμφυση τραπεζικών και ασφαλιστικών προιόντων, εργασιών και δικτύων πωλήσεων, σαν τάση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Balloon maturity Ο όρος αναφέρεται όταν ο αριθμός των ομολογιών που λήγουν στο τέλος της διάρκειας ενός δανείου, είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό προηγούμενων λήξεων. Balloon Payment Η τελική καταβολή ενός μερικά εξοφλημένου δανείου που έχει προγραμματιστεί να είναι μεγαλύτερη από τις προηγούμενες καταβολές. Bank discount rate Απόδοση % που χρησιμοποιείται ως βάση για την αποτίμηση μη τοκοφόρων βραχύχρονων χρεογράφων. Η τιμή που δίνεται με αυτή τη βάση είναι μικρότερη από την ονομαστική αξία του χρεογράφου.

2 Bank eligible bonds Μακροπρόθεσμες ομολογίες, για τις οποίες καθορίζεται από το θεσμικό πλαίσιο μιας αγοράς, με σκοπό να τοποθετηθούν στα χαρτοφυλάκια τραπεζών, ταμιευτηρίων, ασφαλιστικών εταιριών ή και καθορισμένων θεσμικών επενδυτών. Συνώνυμο με το (legal bonds). Bank id / identification / identification number O κωδικός τράπεζας. Ο κωδικός που αναφέρεται στην ταυτότητα μιας τράπεζας για την αναγνώρισή της στα διατραπεζικά συστήματα. Συνήθως αποτελείται από χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν την επωνυμία της, την χώρα ή έχουν αναφορά και στους κωδικούς των μονάδων της. Bank Identification Code - BIC Ο κωδικός που αναφέρεται στην ταυτότητα μιας τράπεζας για την αναγνώρισή της στo διεθνές διατραπεζικό σύστημα SWIFT. Banking industry O όρος αναφέρεται συνήθως για να χαρακτηρίσει τον τραπεζικό κλάδο ή το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρει αυτός. Banking secrecy Το τραπεζικό απόρρητο. Η θεσμική υποχρέωση των τραπεζών και των υπαλλήλων τους ατομικά, να μην αποκαλύπτουν στοιχεία για τις συναλλαγές και τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών τους. Banking syndicate Ο τραπεζικός όμιλος ή ομάδα τραπεζών, οποία συγκροτείται για την διάθεση από κοινού ενός δανείου ή για την έκδοση ενός χρεογράφου. Bank insolvency Ο κατάσταση αφερεγγυότητας ή χρεοκοπίας στην οποία μπορεί να περιπέσει μια τράπέζα. Σε περίπτωση μείωσης των κεφαλαίων μιας τράπεζας σε επικίνδυνο βαθμό με αποτέλεσμα να μην μπορεί ν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, η κεντρική τράπεζα ή οι αρμόδιοι φορείς εποπτείας παρεμβαίνουν για το προσωρινό κλείσιμό, την αναστολή της λειτουργίας της ή την εκκαθάρισή της. Bank interest certificate H βεβαίωση τόκων που εκδίδει μία τράπεζα, ως αποδεικτικό στοιχείο για τους τόκους που κατέβαλε ή εισέπραξε ο πελάτης της, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί αυτή κυρίως για φορολογική ή άλλη νόμιμη χρήση. Bank issued bonds Τραπεζικά ομόλογα. Μακροπρόθεσμα ομόλογα που εκδίδονται από τραπεζικά ιδρύματα με σκοπό να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους. Συνήθως τραπεζικά ομόλογα εκδίδουν οι εγχώριες και διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, οι στεγαστικές και κτηματικές τράπεζες με προγραμματισμένες υποχρεώσεις στο παθητικό τους. Bank for International Settlements - BIS Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Ιδρύθηκε το 1930 στη στην Βασιλεία της Ελβετίας. Στους σκοπούς περιλαμβάνονται η ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, η προσφορά ευκαιριών επένδυσης μεταξύ κυβερνήσεων και η διευκόλυνση μεταφοράς κεφαλαίων. Παίζει επιπλέον τον ρόλο του διεθνή οργανισμού εκκαθάρισης συναλλαγών σε ECU. Έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια της BIS, φορέας από 47 μεγάλες τράπεζες και στον οποίο τηρούνται οι λογαριασμοί των Τραπεζών κόμβων ανά χώρα, μέσω των οποίων γίνεται η τελική εκκαθάριση των μεμονωμένων συναλλαγών ανά τοπική (εθνική) αγορά. Πρόκειται να μετεξελιχθεί και σε διεθνή εκκαθαριστή του υπό δημιουργία κοινού Ευρωπαϊκού νομίσματος (EURO). Bank line Ανοιχτή πίστωση (πιστωτικό όριο) που χορηγείται από μια τράπεζα σ' ένα πελάτη. Bank of issue

3 Εκδοτική Τράπεζα. H κεντρική τράπεζα στην οποία έχει παραχωρηθεί το προνόμιο για την έκδοση του χαρτονομίσματος (τραπεζογραμμάτια). Bank quality bonds Oμόλογα με υψηλή αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του εκδότη τους (credit rating) και τα οποία είναι συνήθως άμεσα αποδεκτά από τις τράπεζες για εγγύηση δανείου ή για αγοραπωλησία, με εξαιρετικούς όρους. Bank reserves Tα τραπεζικά αποθεματικά. Τα διαθέσιμα κεφάλαια μιας τραπέζης σε μετρητά, τα οποία είναι υποχρεωμένη να τηρεί είτε στα ταμεία της, είτε υπό την μορφή υποχρεωτικών καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα, με σκοπό να είναι σε θέση να ικανοποιήσει ανά πάσα στιγμή τους καταθέτες της. Bank wire Ο όρος αναφέρεται σε ιδιωτικά τραπεζικά δίκτυα, τα οποία παρέχουν σε ιδιώτες και οργανισμούς υπηρεσίες πχ.μεταφορές κεφαλαίων, συναλλαγές επί χρεογράφων, πληροφόρηση, παροχή τιμολογίων κλπ Bankers Acceptances Επιταγές αποδοχής τράπεζας. Μια επιταγή που εκδόθηκε από μια επιχείρηση και που η εξόφλησή της είναι εγγυημένη από το γεγονός ότι είναι «αποδεκτή» από μια τράπεζα. Αποτελούν αξιόγραφα υποσχετικά πληρωμής. Εκδίδονται ή γίνονται αποδεκτές από τράπεζες κυρίως για συναλλαγές που έχουν σχέση με το εξωτερικό εμπόριο. Bankruptcy Πτώχευση. Νομική διαδικασία εκκαθάρισης μιας επιχείρησης που γίνεται κάτω από τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων. Barrier option Τύπος συμβολαίου χρηματοοικονομικού δικαιώματος (option), σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί αυτό να εκτελεσθεί εάν η αγοραία τιμή του υποκειμένου χρηματοοικονομικού μέσου ξεπεράσει κάποια όρια που τίθενται κατά την συναψή του. Διακρίνεται σε : Down and out Tο δικαίωμα δεν μπορεί να εκτελεσθεί αν η τιμή του υποκειμένου πέσει κάτω από μία προκαθορισμένη τιμή. Down and in Tο δικαίωμα μπορεί να εκτελεσθεί μόνο αν η τιμή του υποκειμένου πέσει κάτω από μία προκαθορισμένη τιμή. Up and in Tο δικαίωμα δεν μπορεί να εκτελεσθεί αν η τιμή του υποκειμένου ανέλθει κάτω από μία προκαθορισμένη τιμή. Up and out Bargain Tο δικαίωμα μπορεί να εκτελεσθεί μόνο αν η τιμή του υποκειμένου ανέλθει κάτω από μία προκαθορισμένη τιμή. Η χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση. Ο όρος χαρακτηρίζει κάθε χρηματιστηριακή συναλλαγή, σε ένα οργανωμένο χρηματιστήριο αξιών. Basis 1. Η διαφορά μεταξύ της τιμής τοις μετρητοίς ενός χρεογράφου και της τιμής αντίστοιχης προθεσμιακής συναλλαγής. 2. Ο αριθμός ημερών που αναφέρεται πάνω στο κουπόνι του μερίσματος.

4 3. Στην αγορά πρώτων υλών είναι η διαφορά μεταξύ της μελλοντικής τιμής του συγκεκριμένου είδους και κάποιας άλλης τιμής. Οι συναλλασσόμενοι στο χρηματιστήριο μιλούν για spread και όχι για basis. Basis point Το ένα εκατοστό του ένα τοις εκατό ( 1/100 * 1% = 0,01%). Η μικρότερη μονάδα υπολογισμού που χρησιμοποιείται στις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές, κυρίως δε χρησιμεύει στην ακριβέστερη μέτρηση της απόδοσης ή της διακύμανσης των τιμών των χρεογράφων. Για παράδειγμα στις προσφορές τιμών επί ομολόγων (quotation), σε περίπτωση διαφοράς τιμής αγοράς/πώλησης (bid/offer price) , αναφέρεται ότι η διαφορά (spread) είναι 10 basis point. Basis price Η τιμή εκφρασμένη είτε ως ετήσια απόδοση, είτε ως απόδοση μέχρι τη λήξη. Basis risk Ο κίνδυνος από τη μετάβαση από μια βάση επιτοκίων σε άλλη, π.χ. από το LIBOR στο ATHIBOR. Basket Ο όρος αναφέρεται σ ένα καλάθι (γρουπ), από χρεόγραφα που αγοράζονται ή πωλούνται σαν ομάδα, με βάση κάποια προκαθορισμένη τιμή ενός χρηματιστηριακού δείκτη. Batch Mία σειρά από αληλλοσυσχετιζόμενες χειρονακτικές ή μηχανογραφικές διαδικασίες εκτελούμενες εν σειρά, οι οποίες απαιτούνται για την ολοκλήρωση των συναλλαγών ή για την επεξεργασία χρηματοοικονομικών μεγεθών που αφορούν ένα ενιαίο σκοπό. BBAIRS - British Bankers Association Interest Rate Swap O τύπος των επιτοκιακών swap, της Ένωσης Βρετανικών Τραπεζών, ο οποίος περιέχει τυποποιημένες συνθήκες για συμβόλαια swap στη Βρετανική αγορά. Βear Ο υποτιμητής. Άτομο που προβλέπει για κερδοσκοπικούς λόγους την πτώση της τιμής ενός συγκεκριμένου χρεογράφου στην αγορά ή την συνολική πτώση των τιμών της ογοράς. Bear market Περίοδος όπου οι τιμές έχουν πτωτική τάση και επικρατεί γενικά απαισιοδοξία. Βearer form O όρος αναφέρεται για όλα τα ανώνυμα χρεόγραφα. Τα χρεόγραφα αυτά εκδίδονται χωρίς να εκτυπώνεται το όνομα του δικαιούχου στο πιστοποιητικό (αξιόγραφο) και η κατοχή του τίτλου είναι η μόνη απόδειξη ιδιοκτησίας, όταν είναι σε φυσική μορφή. Εφόσον οι τίτλοι είναι άυλοι καταχωρείται το όνομα στην ηλεκτρονική εγγραφή του φορέα τήρησης του λογαριασμού τίτλων (book keeper ή register agency ή custodian), χωρίς να ενημερώνεται ο εκδότης για τους κατόχους των τίτλων. Αντίθετα με τον όρο registered form αναφέρονται τα ονομαστικά χρεόγραφα. Bearer bond Ανώνυμο ομόλογο. Ομολογία πληρωτέα στον κομιστή, όπου η κατοχή του τίτλου είναι η μόνη απόδειξη ιδιοκτησίας. Bearer stock ( security ) Ανώνυμη μετοχή (χρεόγραφο) ή εις τον κομιστή, επί του οποίου δεν αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του κατόχου. Ανήκει σ αυτόν που έχει τον τίτλο στα χέρια του και η μεταβίβαση γίνεται με την παράδοση του τίτλου. Βed and breakfast

5 Ο ιδιωματισμός αυτός χαρακτηρίζει τις πωλήσεις μετοχών την μία ημέρα και την επαναγορά τους την επομένη, στο τέλος ενός έτους με σκοπό την μεγιστοποίηση του φορολογικού ορίου σε κεφαλαιακά κέρδη (capital gains tax) ή για εγγραφή κεφαλαιακών ζημιών, οι οποίες συμψηφίζονται με τους φόρους από κέρδη. Benchmark Ένα σημείο αναφοράς, με βάση το οποίο μετρώνται ή συγκρίνονται χρηματοοικονομικά μεγέθη. Για παράδειγμα το προεξοφλητικό επιτόκιο των Κεντρικών Τραπεζών, τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς και τα επιτόκια των μακροπρόθεσμων ομολόγων του Δημοσίου είναι βάσεις αναφοράς για σύγκριση των επενδύσεων και των κινδύνων με άλλα προϊόντα των χρηματοοικονομικών αγορών. Beneficial owner Ο όρος αναφέρεται στον πραγματικό ιδιοκτήτη ενός χρεογράφου, ο οποίος απολαμβάνει τελικά και τα πλεονεκτήματα της ιδιοκτησίας (πχ μερίσματα, τόκους κ.α.), σε αντίθεση με αυτόν που οι τίτλοι βρίσκονται στο όνομά του (τον αντιπρόσωπο). Σε πολλές αγορές είναι θεσμοθετημένη η έννοια της εκπροσώπησης των πραγματικών ιδιοκτητών των ονομαστικών χρεογράφων από μεσολαβητές, για λόγους διατήρησης της ανωνυμίας τους. Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες εκπροσωπούνται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία εμφανίζονται ως έμμεσοι ιδιοκτήτες για λογαριασμό των πελατών τους και λειτουργούν θεσμοθετημένα ως αντίκλητοι (nominees). Beneficial ownership Η κατοχή μετοχών ή άλλων χρεογράφων μέσω τρίτου. Ο αντιπρόσωπος του ιδιοκτήτη (nominee) είναι συνήθως χρηματοπιστωτικός φορέας ή πρόσωπο που δρα κάτω από ειδικά θεσμοθετημένο πλαίσιο. Η διαδικασία αυτή είναι συχνή στις Αγγλοσαξονικές χώρες και άλλες αναπτυγμένες αγορές. Είναι μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της ανωνυμίας του τελικού ιδιοκτήτη. Best efforts basis Ο όρος χρησιμοποιείται όταν άτομα ή οργανισμοί που ασχολούνται με την αγοραπωλησία χρεογράφων δεν πραγματοποιούν αναδοχή εξ ολοκλήρου μιας νέας έκδοσης χρεογράφων, αλλά αναλαμβάνουν να πουλήσουν όσα χρεόγραφα θέλει η αγορά στην καλύτερη διαθέσιμη τιμή και μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Beta coefficient Συντελεστής βήτα. Συντελεστής μεταβλητότητας της τιμής μιας μετοχής ή ενός χαρτοφυλακίου σε σχέση με τις μεταβολές του χρηματιστηριακού δείκτη. Ο δείκτης που υπολογίζει το ποσοστό μεταβολής της τιμής ενός χρεογράφου ή ενός χαρτοφυλακίου, σε σχέση με μιά μεταβολή του γενικού δείκτη των τιμών των χρεογράφων ή του δείκτη τιμών ενός χρηματιστηρίου. Είναι απολογιστικό μέγεθος και εκφράζεται συνήθως κατά την διάρκεια ενός έτους. Δείχνει την κινητικότητα και την συμπεριφορά της τιμής σε σύγκριση με τον μέσο όρο της αγοράς. Εάν για παράδειγμα η τιμή μιάς μετοχής μεταβλήθηκε κατά τον παρελθόντα χρόνο κατά 0,63 για κάθε μεταβολή κατά 1% του γενικού χρηματιστηριακού δείκτη τότε ο συντελεστής Βήτα της συγκεκριμένης μετοχής είναι 0,63. Εκτός από τον συντελεστή Βήτα που αναφέρεται στον γενικό χρηματιστηριακό δείκτη, υπάρχει και ο συντελεστής Βήτα που αναφέρεται στον κλαδικό χρηματιστηριακό δείκτη πχ τραπεζικών μετοχών, μετοχών κατασκευαστικών εταιριών κλπ, ο οποίος δείχνει την μεταβλητότητα σε σύγκριση με την συμπεριφορά της αγοράς των μετοχών του κλάδου. Αποτυπώνει τον ρυθμό μεταβολής της τιμής μίας μετοχής σε ένα Χρηματιστήριο σε σύγκριση με την μεταβολή του κλαδικού δείκτη. Ο συντελεστής beta μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση και επιλογή χαρτοφυλακίου που θα περιέχει τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο. Ο συντελεστής προκύπτει από τη σχέση Υ = α + β. Χ, όπου Υ είναι η τιμή της συγκεκριμένης μετοχής Α, α είναι σταθερά αποτιμώμενη σε δραχμές και Χ είναι η τιμή του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου, ενώ β είναι η σταθερά που δείχνει την ευαισθησία της τιμής της μετοχής Α Οι τιμές των σταθερών α και β προκύπτουν από στατιστική εφαρμογή στοιχείων του παρελθόντος και συγκεκριμένα από τη γραμμική παλινδρόμηση μεταξύ του Υ και του Χ, δηλαδή της τιμής της μετοχής και της τιμής του Γενικού Δείκτη. BIC ( Βλέπε Bank Identification Code)

6 Bid price/rate Η τιμή ή το επιτόκιο προσφοράς εκ μέρους του αγοραστή για την απόκτηση χρεογράφων. Σε περίπτωση που αναφέρεται ως bid/offer price, δείχνει την πρόθεση ενός χρηματοπιστωτικού φορέα να αγοράσει/πουλήσει ένα συγκεκριμένο χρεόγραφο σε τιμές/επιτόκια που προσφέρονται απ αυτόν. Σ αυτή την περίπτωση ο φορέας λειτουργεί ως δημιουργός αγοράς (market maker). Bid price auction Η δημοπρασία χρεογράφων, η οποία διεξάγεται με ανταγωνιστικές τιμές και στην οποία κάθε προσφορά που γίνεται αποδεκτή εκτελείται στην τιμή που προσφέρθηκε από τον συμμετέχοντα. Bilateral central rate Διμερής κεντρική ισοτιμία. Η επίσημη ισοτιμία μεταξύ ενός ζεύγους νομισμάτων του Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γύρω από την οποία καθορίζονται τα περιθώρια διακύμανσης (πχ ± 2,5% ή ±15%). Bills Έντοκα γραμμάτια δημοσίου που εκδίδονται σε προεξοφλητική βάση συνήθως για χρονικό διάστημα ενός έτους ή μικρότερο ( η τιμή πώλησης είναι μικρότερη από την πραγματική, ο δε τόκος υπολογίζεται με εσωτερική υφαίρεση από την ονομαστική αξία του χρεογράφου). BIS (Βλέπε Bank for International Settlements) Bisectoral portfolio Χαρτοφυλάκιο που περιορίζεται σε δύο μόνο τομείς επενδύσεων διαφορετικού είδους πχ ομόλογα και μετοχές ή του ιδίου είδους με διαφορετικές επιλογές πχ μετοχές δύο εταιριών. Black-Scholes option-pricing model Μία μέθοδος τιμολόγησης των δκαιωμάτων επί χρεογράφων, η οποία δημιουργήθηκε αρχικά από τους Fisher Black και Myron Scholes. Αργότερα αναπτύχθηκε περεταίρω από τον Black για την τιμολόγηση δικαιωμάτων σε προθεσμιακά συμβόλαια (options on futures). Το μοντέλο αυτό στηρίζεται σε συγκριτικά στοιχεία, όπως την τιμή του υποκείμενου χρεογράφου στην αγορά, την τιμή εξάσκησης του δικαιώματος (exercise price), τα εγγυημένα επιτόκια της αγοράς, τον χρόνο εκπνοής του συμβολαίου και την σταθερή απόκλιση των κερδών του χρεογράφου. Block trade Εμπορική διαπραγμάτευση πακέτου με μεγάλο αριθμό χρεογράφων. Blue chip Μετοχή εταιρίας με καλή χρηματιστηριακή ιστορία, η οποία θεωρείται άριστη επιλογή για επένδυση. Ο όρος έλκει την καταγωγή του από τα καζίνο, όπου οι μάρκες με μπλε χρώμα είναι υψηλής αξίας. ΒΟΒL Το όνομα των προθεσμιακών συμβολαίων, σε κρατικά Γερμανικά χρεόγραφα βραχυπρόθεσμης διάρκειας, τα οποία είναι διαπραγματεύσιμα στην Γερμανική χρηματιστηριακή αγορά (DTB). Bond Το ομόλογο. Χρεόγραφο δανείου μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας. Τίτλος που αποδεικνύει την υποχρέωση πληρωμής ορισμένου ποσού. Υπάρχει συμβατική δέσμευση με την οποία ο εκδότης του τίτλου (ομολογία) υπόσχεται να πληρώσει στον κάτοχο, σε ορισμένη μελλοντική ημερομηνία, την ονομαστική αξία του τίτλου συν έναν ορισμένο τόκο. Bond washing O όρος αναφέρεται στην πρακτική της αγοράς, όπου ένα ομόλογο πωλείται λίγο πριν την λήξη του τοκομεριδίου του με στόχο ο πωλητής να εγγράψει κεφαλαιακά κέρδη από την υπεραξία του στην αγορά, αντί να περιμένει να πάρει εισόδημα από το τοκομερίδιο που λήγει.

7 Bookbuilding Δημιουργία βιβλίου προσφορών. Μέθοδος που ακολουθείται σε ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών από τους αναδόχους. Σύμφωνα με τη μέθοδο, οι ενδιαφερόμενοι για να αγοράσουν μετοχές φορείς υποβάλλουν τις προσφορές τους, όσον αφορά την ποσότητα μετοχών και την τιμή στην οποία είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν. Κατά το χρονικό διάστημα που διαρκεί η υποβολή των προσφορών, καταρτίζεται από τους κυρίως αναδόχους βιβλίο προσφορών (book) σύμφωνα με τους όρους που έχουν ανακοινωθεί. Στο τέλος της προθεσμίας προσφορών, οι κυρίως ανάδοχοι, σε συνεργασία με τον φορέα που πωλεί τις μετοχές με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης καθορίζουν και την τιμή πάνω από την οποία θα ικανοποιηθούν όλες οι προσφορές. Με τον τρόπο αυτό έγινε στην ελληνική και ξένη αγορά η διάθεση πακέτου μετοχών του ΟΤΕ, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου το Book entry Η μέθοδος, με βάση την οποία η μεταφορά της ιδιοκτησίας κεφαλαίων και χρεογράφων από αντισυμβαλλόμενους φορείς των χρηματοοικονομικών αγορών με τελικό σκοπό να καταχωρηθούν σε λογαριασμούς, δεν γίνεται με τη φυσική μεταφορά τραπεζογραμματίων και των ίδιων των εγγράφων που πιστοποιούν τους τίτλους αλλά εκτελείται με λογιστικές και ηλεκτρονικές εγγραφές. Book entry securities Χρεόγραφα που δεν αντιπροσωπεύονται από έγγραφους τίτλους, αλλά φυλάσσονται σε μηχανογραφημένα αρχεία ή λογιστικές καρτέλες. Σε πολλές περιπτώσεις είναι δυνατόν να υφίστανται και φυσικά έγγραφα τίτλων που αντιστοιχούν στις ηλεκτρονικές εγγραφές αλλά δεν μεταβιβάζονται ως έγγραφα από κάτοχο σε κάτοχο. Συνήθως είναι ακινητοποιημένα και γίνονται αντικείμενο συναλλαγής με λογιστική μορφή. Τα σώματα των τίτλων φυλάσσονται σε ένα κεντρικό γραφείο συμψηφισμού ή σε αποθετήριο τίτλων ή σε κάποιο χρηματιστηριακό γραφείο. Book value 1. Η αξία ενός οικονομικού μέσου όπως αυτή εμφανίζεται στα λογιστικά βιβλία, η οποία ωστόσο μπορεί να είναι διαφορετική από την αγοραία αξία του. 2. Η αξία με την οποία ένα χρεόγραφο εμφανίζεται στον ισολογισμό του κατόχου του. Η αξία αυτή όσον αφορά τις μετοχές προκύπτει από τη διαίρεση των ιδίων κεφαλαίων της εταιρίας (μετοχικό κεφάλαιο και αποθεματικά), με τον αριθμό των μετοχών της. Είναι δυνατόν να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα εμπορική αξία της μετοχής. Bonos - Bonos del Estado Ο όρος αναφέρεται στα Ισπανικά κρατικά ομόλογα. Bons du Tresor a Interet Annuel (BTANs) Τα μεσοπρόθεσμης διάρκειας ομόλογα (2 5 ετών), που εκδίδει το Γαλλικό Δημόσιο, των οποίων το τοκομερίδιο αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση. Bons du Tresor a Taux Fixe (BTFs) Έντοκα γραμμάτια, βραχυπρόθεσμης διάρκειας που εκδίδει το Γαλλικό Δημόσιο. Η διάρκειά τους είναι συνήθως μέχρι 1έτος. Bons du Tresor Negotiables (BTNs) Τα μεσοπρόθεσμης διάρκειας ομόλογα κυμαινομένου επιτοκίου, που εκδίδει το Γαλλικό Δημόσιο Bonus issue H δωρεάν διανομή μετοχών. Ο όρος αναφέρεται στις περιπτώσεις όπου κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρίας, ο εκδότης εκδίδει μία παρτίδα μετοχών, η οποία διανέμεται δωρεάν στους παλαιούς μετόχους σύμφωνα με μία αναλογία των μετοχών που αυτοί κατέχουν. Ο συνήθης λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι στις περιπτώσεις εισόδου στην αγορά νέων μετοχών, είναι πιθανόν να μειωθεί η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών που ήδη κυκλοφορούν. Με τον τρόπο αυτό θεωρείται ότι ο εκδότης τους αποζημιώνει. Bracketing Ομάδα που αναλαμβάνει τη διάθεση των χρεογράφων κοινοπρακτικού δανείου. Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες συνήθως αναφέρονται πρώτες αλλά όχι υποχρεωτικά. Η αναφορά των υπολοίπων μελών γίνεται με βάση τη

8 συμμετοχή τους και τις ικανότητες τους να εγγυηθούν τη διάθεση χρεογράφων. Break H ξαφνική μεταβολή των τιμών στην αγορά. Break a trade Ο όρος χρησιμοποιείται για να εκφράσει την ανάπτυξη θετικής ή αρνητικής θέσης (long / short position) πάνω σε ένα χρεόγραφο, σε χρόνο πριν από τη λήξη του, με στόχο την επίτευξη της προσδωκόμενης στρατηγικής διαχείρισης. Breakeven analysis Ανάλυση νεκρού σημείου. Μια αναλυτική μέθοδος μελέτης της σχέσης μεταξύ σταθερού κόστους και μεταβλητού κόστους των κερδών. BRETTON WOODS O όρος αναφέρεται στη ομώνυμη συμφωνία που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Bretton Woods των Ηνωμένων Πολιτειών το Η συμφωνία αυτή έθεσε τις βάσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών για τα νομίσματα των Δυτικών χωρών μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, η οποία ίσχυσε έως το Με την συμφωνία αυτή ιδρύθηκαν η Διεθνής Τράπεζα (World Bank - WB) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (International Monetary Fund - IMF). Bridge Με τον όρο αυτό αναφέρεται η ηλεκτρονική σύνδεση μεταξύ των δύο μεγάλων διεθνών ηλεκτρονικών αποθετηρίων και φορέων εκκαθάρισης χρηματοοικονομικών προϊόντων, του EUROCLEAR και του CEDEL. Η συνεχής αυτή γέφυρα επιτρέπει τις συναλλαγές μεταξύ των συνδεδεμένων φορέων στα δύο διαφορετικά δίκτυα εκκαθάρισης. Bridge financing Προσωρινή μετακίνηση από μία μορφή χρηματοδότησης σε μία άλλη. Broker Χρηματομεσίτης. Άτομο η οργανισμός που μεσολαβεί μεταξύ δύο ενδιαφερομένων για συναλλαγές. Ο χρηματομεσίτης συνήθως δεν διαπραγματεύεται για δικό του λογαριασμό και δεν παίρνει θέση (ίδιο χαρτοφυλάκιο) στην αγορά. Τα έσοδά του είναι αποκλειστικά οι προμήθειες μεσολάβησης. Broker call loan rate Το επιτόκιο που χρεώνουν οι τράπεζες για δάνεια τα οποία χρησιμοποιούν οι χρηματιστές για να χρηματοδοτούν τα εγγυητικά περιθώρια (MARGINS) των πελατών τους. Το επιτόκιο δανεισμού των πελατών διαμορφώνεται συνήθως βάσει του επιτοκίου που πληρώνουν οι χρηματιστές στις τράπεζες, αλλά είναι ανώτερο από αυτό. Brokerage services Χρηματομεσιτικές υπηρεσίες. Υπηρεσίες διαμεσολάβησης μεταξύ αγοραστών και πωλητών χρεογράφων ή άλλων χρηματοοικονομικών μέσων. Οι χρηματομεσίτες είτε είναι ιδιώτες, είτε επιχειρήσεις, είτε τράπεζες μεσολαβούν για την διενέργεια συναλλαγών μεταξύ τρίτων και όχι για δικό τους λογαριασμό. Brussels Stock Exchange - BSE To μεγαλύτερο και πιο δραστήριο από τα τα τρία χρηματιστήρια αξιών του Βελγίου. Τα άλλα δύο είναι της Αμβέρσας και της Λιέγης. BTAN ( Βλέπε Bons du Tresor a Interet Annuel) BTF ( Βλέπε Bons du Tresor a Taux Fixe) BTN ( Βλέπε Bons du Tresor Negotiables) BTP ( Βλέπε Buoni del Tesoro Poliennali)

9 Bubble Όρος που αναφέρεται στη κερδοσκοπία, η οποία βασίζεται στη διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με τις μελλοντικές τιμές των χρηματιστηριακών αξιών. Budget Προϋπολογισμός-Πρόγραμμα. Προβλεπόμενες οικονομικές ροές που χρησιμοποιούνται για να συγκριθούν με την πραγματική επίδοση σε μια επιχείρηση. Ο σκοπός του προϋπολογισμού είναι η παρότρυνση σε βελτιώσεις σε ότι αφορά τους πόρους της επιχείρησης σε μια διαδικασία προγραμματισμού και ελέγχου. Bull Άτομο που προβλέπει για κερδοσκοπικούς λόγους την άνοδο της τιμής ενός συγκεκριμένου χρεογράφου στην αγορά ή την συνολική άνοδο των τιμών της αγοράς. Bulldog bond Ο όρος αναφέρεται σε ομόλογο που εκδίδεται σε Αγγλική λίρα (στερλίνα), από έναν ξένο εκδότη στην αγορά της Μ.Βρετανίας. Bullet bond Ένα ομόλογο το οποίο δεν ενσωματώνει πρόωρη εξαγορά από τον εκδότη του και ως εκ τούτου πληρώνεται στην λήξη του (at maturity). Παρόμοιος όρος με το straight bond. Bullet repayment Ο όρος χρησιμοποιείται για τα ομόλογα ή τα τραπεζικά δάνεια τα οποία πληρώνονται εφάπαξ κατά την λήξη τους, σε αντίθεση με αυτά τα οποία εξοφλούνται με σταδιακές πληρωμές. Bull market Περίοδος κατά την οποία η τάση των τιμών είναι ανοδική και επικρατεί γενικά αισιοδοξία. Buoni del Tesoro Poliennali - BTP Ο όρος αναφέρεται στα κρατικά ομόλογα μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας που εκδίδει το Ιταλικό δημόσιο. Bunds Τα ομόλογα που εκδίδει το Γερμανικό Δημόσιο. Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζονται όλες οι κατηγορίες τίτλων, οι οποίες χωρίζονται σε : Bundesleihen - Ομολογίες μακροπρόθεσμης λήξης, συνήθως 8-30 έτη. Bundesobligationen - Ομολογίες μεσοπρόθεσμης λήξης, συνήθως μικρότερης των 8 ετών Sculdscheine - Yποσχετικές επιστολές. Αντιπροσωπεύουν κρατικά δάνεια, με μία τοκοφόρα περίοδο, που διαφέρει από δάνειο σε δάνειο και είναι διαπραγματεύσιμες στη δευτερογενή αγορά. Business day/date 1. H εργάσιμη ημέρα που αφορά τις χρηματοοικονομικές αγορές, σε αντιδιαστολή με την ημερολογιακή ημέρα, που μπορεί να συμπεριλαμβάνει αργίες και εορτές. 2. Η καθορισμένη ημέρα κατά την οποία οι εγκαταστάσεις ενός χρηματοσπιστωτικού φορέα ή ενός ηλεκτρονικού δικτύου εκκαθάρισης είναι διαθέσιμη στην πελατεία τους για εξυπηρέτηση των συναλλακτικών αναγκών τους. Business risk Επιχειρηματικός κίνδυνος. Ο κίνδυνος που προέρχεται από τη φύση των προϊόντων που πουλάει μια επιχείρηση και από το βαθμό της λειτουργικής μόχλευσης που πραγματοποιείται.

10 Buy back Εξαγορά. Ορολογία για τις συμβάσεις επαναγοράς χρηματοοικονομικών προϊόντων πχ χρεόγραφα, προθεσμιακά συμβόλαια. Buy In Αγορά για την κάλυψη, την εξουδετέρωση ή το κλείσιμο ακάλυπτων πωλήσεων, που έχουν γίνει χωρίς ο πωλητής να έχει στα χέρια του τα χρεόγραφα ή άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία πχ νομίσματα. Η αγορά αυτή πραγματοποιείται για να καλύψει την ανοιχτή θέση (short position) ενός συγκεκριμένου χρηματοοικονομικού προϊόντος, στην οποία έχει βρεθεί ο αγοραστής, με δεδομένη την υποχρέωσή του να κατέχει το ίδιο προϊόν και στην ίδια ποσότητα που αγοράζει κάποια δεδομένη χρονική στιγμή. Σχετιζόμενοι όροι : evening up, liquidation. Buying power To συνολικό ποσό της αξίας των χρεογράφων που βρίσκεται πάνω από το καθορισμένο όριο, σε ένα λογαριασμό περιθωρίου (margin account), ο οποίος χρησιμοποιείται ως μηχανισμός εγγύησης για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές για κάθε συμμετέχοντα. Το επιπλέον περιθώριο προσδίδει στον κάτοχο του λογαριασμού μεγαλύτερη δυνατότητα διεξαγωγής αγορών, ανάλογη με την διαφορά που έχει με την μίνιμουμ υποχρεωτική αξία του λογαριασμού (minimum reserves). Χρησιμοποιείται και το purchasing power Buy on close Αγορά με το κλείσιμο του χρηματιστηρίου σε τιμή που πλησιάζει την τιμή κλεισίματος του χρηματιστηρίου. Buy On Opening Αγορά με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου σε τιμή που πλησιάζει την τιμή ανοίγματος.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 7: ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 7: ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 7: ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα 9. Περιεχόμενα

Περιεχόμενα 9. Περιεχόμενα Περιεχόμενα 9 Περιεχόμενα Εισαγωγή... 15 1. Οικονομικές και Χρηματοπιστωτικές Κρίσεις... 21 2. Χρηματοπιστωτικό Σύστημα... 31 2.1. Ο Ρόλος και οι λειτουργίες των κεντρικών τραπεζών... 31 2.2. Το Ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές Ερωτήσεις. Ομολογιακά Δάνεια & Ομόλογα. Έκδοση 2.0 Αύγουστος 2016

Συχνές Ερωτήσεις. Ομολογιακά Δάνεια & Ομόλογα. Έκδοση 2.0 Αύγουστος 2016 ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Συχνές Ερωτήσεις Ομολογιακά Δάνεια & Ομόλογα Έκδοση 2.0 Αύγουστος 2016 Σημαντική Σημείωση Το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλίσει ότι οι

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες:

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: α Πραγματοποιούνται ειδικού τύπου συναλλαγές. β Γίνεται η έκδοση των

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές).

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1. Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: 1) Πραγματοποιούνται ειδικού τύπου συναλλαγές. 2) Γίνεται η έκδοση των

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες:

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: α Πραγματοποιούνται ειδικού τύπου συναλλαγές. β Γίνεται η έκδοση των

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ Εισαγωγή Αν μια τράπεζα θέλει να μειώσει τις διακυμάνσεις των κερδών που προέρχονται από τις μεταβολές των επιτοκίων θα πρέπει να έχει ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Α. Η χρηµατοοικονοµική επιστήµη εξετάζει: 1. Τον κόσµο των χρηµαταγορών,των κεφαλαιαγορών και των επιχειρήσεων 2. Θέµατα που περιλαµβάνουν τη χρονική αξία

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΟΡΟΙ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΟΡΟΙ ΟΜΟΛΟΓΩΝ A Δεδουλευμένος τόκος Τοκοχρεωλυτικό ομόλογο Accrued interest Amortized or amortizing bond Ο οφειλόμενος από τον εκδότη αλλά μη απαιτητός ακόμα από τον επενδυτή (κάτοχο του ομολόγου) τόκος που έχει σωρευτεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ Εισαγωγή Η Alpha Finance, στα πλαίσια προσαρμογής της στις διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Τελική ή μέλλουσα αξία (future value) ή τελικό κεφάλαιο

Τελική ή μέλλουσα αξία (future value) ή τελικό κεφάλαιο Όρος Τελική ή μέλλουσα αξία (future value) ή τελικό κεφάλαιο Απλός τόκος Έτος πολιτικό Έτος εμπορικό Έτος μικτό Τοκάριθμος Είδη καταθέσεων Συναλλαγματική Γραμμάτιο σε διαταγή Ονομαστική αξία Παρούσα αξία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 21: Αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Ερωτήσεις

Κεφάλαιο 21: Αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Ερωτήσεις Κοκολιού Έλλη Α.Μ. 1207 Μ 093 Διεθνής Πολιτική Οικονομία Μάθημα: Γεωπολιτική των Κεφαλαιαγορών Κεφάλαιο 21: Αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Α) Η αγορά συναλλάγματος

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομικοί Κίνδυνοι Εισαγωγικά Στοιχεία των Παραγώγων. Χρηματοοικονομικών Προϊόντων Χρήση και Σημασία των Παραγώγων...

Χρηματοοικονομικοί Κίνδυνοι Εισαγωγικά Στοιχεία των Παραγώγων. Χρηματοοικονομικών Προϊόντων Χρήση και Σημασία των Παραγώγων... Πρόλογος Γ Έκδοσης... 19 κεφάλαιο 1 ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ 1.1 Εξελίξεις στο Χρηματοπιστωτικό Χώρο και Χρηματοοικονομικοί Κίνδυνοι... 27 1.2 Εισαγωγικά Στοιχεία των Παραγώγων Χρηματοοικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

Asset & Liability Management Διάλεξη 5

Asset & Liability Management Διάλεξη 5 Πανεπιστήμιο Πειραιώς ΠΜΣ στην «Αναλογιστική Επιστήμη και Διοικητική Κινδύνου» Asset & Liability Management Διάλεξη 5 Συναλλαγματικός Κίνδυνος Μιχάλης Ανθρωπέλος anthropel@unipi.gr http://web.xrh.unipi.gr/faculty/anthropelos

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. Liquidity Risk, Swaps, Interest Rate Caps and Stress Testing

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. Liquidity Risk, Swaps, Interest Rate Caps and Stress Testing ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Liquidity Risk, Swaps, Interest Rate Caps and Stress Testing Κίνδυνος Ρευστότητας: Εισαγωγή Κίνδυνοι Ρευστότητας είναι οι κίνδυνοι που προκύπτουν όταν ο επενδυτής χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Χρηματοοικονομικά Παράγωγα

Εισαγωγή στα Χρηματοοικονομικά Παράγωγα Εισαγωγή στα Χρηματοοικονομικά Παράγωγα Αχιλλέας Ζαπράνης Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Θέματα Ορισμοί Προθεσμιακές Συμβάσεις (forwards) Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική Νίκος Κουτσιαράς. Κυριάκος Φιλίνης

Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική Νίκος Κουτσιαράς. Κυριάκος Φιλίνης Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική Νίκος Κουτσιαράς Κυριάκος Φιλίνης Οργανισμοί που δέχονται καταθέσεις Εμπορικές τράπεζες ΣυνεταιριστικέςτράπεζεςΣ έ ά ζ Πιστωτικές ενώσεις Οργανισμοί αποταμιεύσεων

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική ΙΙ

Χρηματοοικονομική ΙΙ Χρηματοοικονομική ΙΙ Ενότητα 3: Αποτίμηση ομολόγων Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση 1 Χρηματοοικονομική ανάλυση Χρηματοοικονομική Ανάλυση είναι η ανάλυση που σκοπός της είναι: ο προσδιορισμός των δυνατών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 1 3. ΟΜΟΛΟΓΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Ομολογίες σταθερής προσόδου: το επιτόκιο αυτών των χρεογράφων καθορίζονται κατά την έκδοσή τους και παραμένει σταθερό για όλη τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά Εταιρικών Ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών Ξέρετε ότι ;

Αγορά Εταιρικών Ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών Ξέρετε ότι ; Οκτώβριος 2016 Version 4.0 Αγορά Εταιρικών Ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών Ξέρετε ότι ; Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Εκδοτριών τα πρώτα ομόλογα διαπραγματεύθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών πριν από 136 χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές Συναλλάγματος (Foreign exchange markets) Συντάκτης :Σιώπη Ευαγγελία

Αγορές Συναλλάγματος (Foreign exchange markets) Συντάκτης :Σιώπη Ευαγγελία Αγορές Συναλλάγματος (Foreign exchange markets) Συντάκτης :Σιώπη Ευαγγελία Αγορά συναλλάγματος Αγορά συναλλάγματος είναι μια παγκόσμια αγορά η οποία περιλαμβάνει όλα τα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική ΙΙ. Τι θα δούμε σε αυτή την ενότητα

Λογιστική ΙΙ. Τι θα δούμε σε αυτή την ενότητα Λογιστική ΙΙ Συναλλαγές σε ξένο νόμισμα Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ Ηρειώτης-Μπάλιος-Ναούμ 1 Τι θα δούμε σε αυτή την ενότητα Τι είναι οι συναλλαγές σε ξένο νόμισμα Πως αποτιμώνται νομισματικά και μη

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά Εταιρικών Ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών Ξέρετε ότι ;

Αγορά Εταιρικών Ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών Ξέρετε ότι ; Δεκέμβριος 2018 Αγορά Εταιρικών Ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών Ξέρετε ότι ; Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Εκδοτριών 31 Ομόλογα είναι εισηγμένα & διαπραγματεύονται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών Σήμερα: Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ. Της Δόκτορος ΔΕΛΗΘΕΟΥ Βασιλικής

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ. Της Δόκτορος ΔΕΛΗΘΕΟΥ Βασιλικής ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ Της Δόκτορος ΔΕΛΗΘΕΟΥ Βασιλικής Η Έννοια της Επένδυσης Επένδυση θεωρείται η χρησιμοποίηση κεφαλαίων με σκοπό την απόδοση εισοδήματος ή κέρδους. Η επένδυση προϋποθέτει

Διαβάστε περισσότερα

Ομόλογα (Τίτλοι σταθερού εισοδήματος, δικαιώματα και υποχρεώσεις)

Ομόλογα (Τίτλοι σταθερού εισοδήματος, δικαιώματα και υποχρεώσεις) Ομόλογα (Τίτλοι σταθερού εισοδήματος, δικαιώματα και υποχρεώσεις) 1. Για τα ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon bonds) ισχύει ότι: 1) Συναλλάσσονται συνήθως υπέρ το άρτιο. 2) Καλύπτουν στον επενδυτή

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η 3/378/ τoυ ιοικητικού Συµβουλίου

Α Π Ο Φ Α Σ Η 3/378/ τoυ ιοικητικού Συµβουλίου Α Π Ο Φ Α Σ Η 3/378/14.4.2006 τoυ ιοικητικού Συµβουλίου Θέµα: Xρήση παράγωγων χρηµατοοικονοµικών µέσων και τίτλων επιλογής από αµοιβαία κεφάλαια και ανώνυµες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ THN. 30 Σεπτεμβρίου 2006

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ THN. 30 Σεπτεμβρίου 2006 ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ THN 30 Σεπτεμβρίου 2006 Γενική Τράπεζα της Ελλάδος Μεσογείων 109 111 Αθήνα 115 26 AMAE 6073/06/B/86/12 www.geniki.gr Τηλ: +30 210

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΕΣ Παράγωγα Χρηματοοικονομικά Προϊόντα Μιχάλης Μπεκιάρης Επίκουρος Καθηγητής ΤΔΕ Παράγωγα Χρηματοοικονομικά Προϊόντα Ένα χρηματοοικονομικό παράγωγο

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά Ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ξέρετε ότι ; Φεβρουάριος 2014. Athens Exchange

Αγορά Ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ξέρετε ότι ; Φεβρουάριος 2014. Athens Exchange Αγορά Ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών Ξέρετε ότι ; Athens Exchange Φεβρουάριος 2014 τα πρώτα ομόλογα διαπραγματεύθηκαν στο ΧΑ πριν από 134 χρόνια Στο πρώτο Δελτίο Τιμών που δημοσιεύθηκε στις 12 Μαΐου

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. έκδοσης: 1.05 Ημερομηνία: 01/04/2009

Αρ. έκδοσης: 1.05 Ημερομηνία: 01/04/2009 Αρ. έκδοσης: 1.05 Ημερομηνία: 01/04/2009 Τα Σύνθετα Χρηματοοικονομικά Προϊόντα (Σ.Χ.Π.) είναι κινητές αξίες οι οποίες αντικατοπτρίζουν και υλοποιούν μια προκαθορισμένη επενδυτική στρατηγική με συγκεκριμένους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Κυριαζόπουλος Γεώργιος ΤΜΗΜΑ: Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΥΠΟΥ MULTIPLE CHOISE ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Μόνο μία απάντηση είναι σωστή Συντάκτης: Ρηγούτσος Παναγιώτης 1. Ποιο από τα ακόλουθα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 Βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης Οι Ενδιάμεσες Συνοπτικές Ενοποιημένες

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης

Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης Ενότητα 3: Ομολογιακά Δάνεια Κυριαζόπουλος Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Απόστολος Γ. Χριστόπουλος

Απόστολος Γ. Χριστόπουλος axristop@econ.uoa.gr Προπαρασκευαστικό μάθημα στο ΤΕΙ Πειραιά Θέμα: Παράγωγα Προϊόντα Παράγωγα προϊόντα Προθεσμιακές Συμφωνίες Συμφωνίες Ανταλλαγών Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης Δικαιώματα Προαίρεσης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα

Περιεχόμενα. Το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα 1.1 Ροή των χρηματικών πόρων...20 1.1.1 Άμεση χρηματοδότηση...20 1.1.2 Έμμεση χρηματοδότηση...22 1.2 Μορφές χρηματοοικονομικών οργανισμών...23 1.2.1 Οργανισμοί που

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ 11 η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ & ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΔΙΑΛΕΞΗ 11 η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ & ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΔΙΑΛΕΞΗ 11 η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ & ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Σαν ιδιώτης επενδυτής έχετε το δικαίωμα να επενδύσετε σε ελληνικές και ξένες μετοχές. Η αγορά μετοχών δεν είναι δύσκολη

Διαβάστε περισσότερα

MANAGEMENT OF FINANCIAL INSTITUTIONS

MANAGEMENT OF FINANCIAL INSTITUTIONS MANAGEMENT O INANCIAL INSTITUTIONS ΔΙΑΛΕΞΗ: ΠΑΡΑΓΩΓΑ & ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Χρηματοοικονομικής Καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ I. Περιγραφή Παραγώγων Αξιόγραφων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εισαγωγή... 15

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εισαγωγή... 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή..................................................... 15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Έννοια, λειτουργίες και εξέλιξη του χρήματος.................. 19 1.1 Ορισμός του χρήματος..........................................

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (Α1)

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (Α1) ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (Α1) 1. Η τυπική απόκλιση της τιμής ενός χρηματοοικονομικού στοιχείου αποτελεί μέτρο: (α) Αποδοτικότητας (β) Ρευστότητας (γ) Κινδύνου (δ) Κανένα από τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ Αριστείδου 9, 105 59 Αθήνα τηλ.: 210 321 3928 Fax: 210 321 6810 email: info@petropoulakis.net www.petropoulakis.gr ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Η τιμολογιακή μας πολιτική είναι εναρμονισμένη

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου. Ενότητα # 4: Συμφωνίες Ανταλλαγής Διδάσκων: Σπύρος Σπύρου Τμήμα: Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου. Ενότητα # 4: Συμφωνίες Ανταλλαγής Διδάσκων: Σπύρος Σπύρου Τμήμα: Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου Ενότητα # 4: Συμφωνίες Ανταλλαγής Διδάσκων: Σπύρος Σπύρου Τμήμα: Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΓΟΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΓΟΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΓΟΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΓΟΡΑΣ Η απόδοση μιας αγοράς εξαρτάται από την απόδοση των επενδυτικών προϊόντων που γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρικά Ομόλογα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 19 Ιουλίου 2016

Εταιρικά Ομόλογα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 19 Ιουλίου 2016 Εταιρικά Ομόλογα στο Χρηματιστήριο Αθηνών 19 Ιουλίου 2016 Δυνατότητες που παρέχει ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών Εκδότης Ομολόγων (εισηγμένη ή μη εισηγμένη εταιρεία) Δίκτυο Μελών ΧΑ Εισαγωγή Ομολόγων Οργανωμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑΜΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ / ΤΑΜΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ «ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ» ΚΑΙ ΤΗΣ «ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ» ΓΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ Η «Λογιστική Κατάσταση για

Διαβάστε περισσότερα

Μετοχές (Μετοχικοί Τίτλοι, βασικά χαρακτηριστικά, δικαιώματα και υποχρεώσεις)

Μετοχές (Μετοχικοί Τίτλοι, βασικά χαρακτηριστικά, δικαιώματα και υποχρεώσεις) Μετοχές (Μετοχικοί Τίτλοι, βασικά χαρακτηριστικά, δικαιώματα και υποχρεώσεις) 1. «Ανοικτές πωλήσεις» (short sales), έχουμε όταν: 1) Πουλάμε μετοχές, που δε βρίσκονται στην κυριότητά μας. 2) Πουλάμε μετοχές,

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Διοικητική Λογιστική Λογιστική Εταιρειών Διδάσκοντες: Νικόλαος Ηρειώτης & Δημήτριος Μπάλιος Σημειώσεις με θέμα την 3 η ομάδα του

Διαβάστε περισσότερα

Οι λειτουργίες του. ιδακτικοί στόχοι. χρήµατος. Αναφορά των ιδιοτήτων του. Αναφορά στα είδη του χρήµατος. Κατανόηση της λειτουργίας του

Οι λειτουργίες του. ιδακτικοί στόχοι. χρήµατος. Αναφορά των ιδιοτήτων του. Αναφορά στα είδη του χρήµατος. Κατανόηση της λειτουργίας του Χρήµα ιδακτικοί στόχοι Κατανόηση της λειτουργίας του χρήµατος. Αναφορά των ιδιοτήτων του. Αναφορά στα είδη του χρήµατος. Κατανόηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήµατος σε µια οικονοµία. Οι λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ Στο κείµενο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι βασικές κατηγορίες κινητών αξιών και άλλων χρηµατοπιστωτικών µέσων της Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ο ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Τι θα δούμε σε αυτό το κεφάλαιο Τι είναι απαίτηση Ποια είναι τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία Πως διακρίνονται οι απαιτήσεις Πιστωτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα υπολογισμού κόστους, προμήθειας χρεώσεων: Συναλλαγές Ομολόγων / Παραγώγων / Δικαιωμάτων Προαίρεσης

Παραδείγματα υπολογισμού κόστους, προμήθειας χρεώσεων: Συναλλαγές Ομολόγων / Παραγώγων / Δικαιωμάτων Προαίρεσης Συναλλαγές Ομολόγων / Παραγώγων / Δικαιωμάτων Προαίρεσης Σύμφωνα με την MiFID II, η Τράπεζα οφείλει, για λόγους διαφάνειας, να πληροφορεί τον πελάτη, σχετικά με το κόστος και τις επιβαρύνσεις, πριν την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 Βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης Οι Ενδιάμεσες Συνοπτικές Οικονομικές Καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ομόλογα (Τίτλοι σταθερού εισοδήματος, δικαιώματα και υποχρεώσεις) 1 δ Για τα ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon bonds) ισχύει ότι:

Ομόλογα (Τίτλοι σταθερού εισοδήματος, δικαιώματα και υποχρεώσεις) 1 δ Για τα ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon bonds) ισχύει ότι: Ομόλογα (Τίτλοι σταθερού εισοδήματος, δικαιώματα και υποχρεώσεις) 1 δ Για τα ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon bonds) ισχύει ότι: α Συναλλάσσονται συνήθως υπέρ το άρτιο. β Καλύπτουν στον επενδυτή

Διαβάστε περισσότερα

MANAGEMENT OF FINANCIAL INSTITUTIONS

MANAGEMENT OF FINANCIAL INSTITUTIONS MANAGEMENT OF FINANCIAL INSTITUTIONS ΔΙΑΛΕΞΗ: «ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ» (Foreign Exchange Risk) Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Χρηματοοικονομικής Καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ορισμός Συναλλαγματικού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ενότητα 13: ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μία ακριβή εικόνα του χρηματοδοτικού κινδύνου που επάγεται το συγκεκριμένο σύστημα

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μία ακριβή εικόνα του χρηματοδοτικού κινδύνου που επάγεται το συγκεκριμένο σύστημα L Ladder strategy O όρος αναφέρεται στην στρατηγική διαχείρισης χαρτοφυλακίου ομολόγων, κατά την οποία το χαρτοφυλάκιο δημιουργείται με τρόπο ώστε να περιέχει επενδεδυμένα καφάλαια περίπου ίσης αξίας για

Διαβάστε περισσότερα

TEI ΑΜΘ Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής

TEI ΑΜΘ Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής TEI ΑΜΘ Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής 1 Μάθημα: Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα-Σχέδια 5 η εισήγηση Διδάσκων: Αθανάσιος Μανδήλας smand@teiemt.gr Χρηματοοικονομικά και Λοιπά Περιουσιακά Στοιχεία 2 Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (Δ.Α.Κ.)

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (Δ.Α.Κ.) ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (Δ.Α.Κ.) (Exchange Traded Funds ETFs) Συχνές Ερωτήσεις Χρηματιστήριο Αθηνών A.E. Νοέμβριος 2007 Σημαντική Παρατήρηση Το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) πιστεύει ότι οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΦΑΡΣΑΡΩΤΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΒΛΑΡΙΔΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΦΑΡΣΑΡΩΤΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΒΛΑΡΙΔΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΦΑΡΣΑΡΩΤΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΒΛΑΡΙΔΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Σημεία Γενικού Ενδιαφέροντος Νομικό πλαίσιο Ν. 2533/97 Υπεύθυνοι λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθετα Χρηματοοικονομικά Προϊόντα (ΣΧΠ) στο ΧΑ

Σύνθετα Χρηματοοικονομικά Προϊόντα (ΣΧΠ) στο ΧΑ Σύνθετα Χρηματοοικονομικά Προϊόντα (ΣΧΠ) στο ΧΑ Αθήνα, Απρίλιος 2009 Εισαγωγή Ι Ορισμός: Κινητές αξίες (υπάρχει εκδότης) που υλοποιούν προκαθορισμένη επενδυτική στρατηγική με συγκεκριμένους όρους απόδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Στην ομάδα 3 παρακολουθούνται οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις, τα αξιόγραφα και τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία της οικονομικής μονάδας.

Στην ομάδα 3 παρακολουθούνται οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις, τα αξιόγραφα και τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία της οικονομικής μονάδας. 3 η ΟΜΑΔΑ Στην ομάδα 3 παρακολουθούνται οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις, τα αξιόγραφα και τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία της οικονομικής μονάδας. Βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις είναι αυτές που κατά το κλείσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος...13

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος...13 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...13 ΜΕΡΟΣ Ι: ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ;... 19 Το διευθυντικό στέλεχος ως αντιπρόσωπος...22 Ο κίνδυνος σε σχέση με τα κέρδη...24 Βασικές δεξιότητες της χρηματοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (Δ.Α.Κ.) (Exchange Traded Funds ETFs) Συχνές Ερωτήσεις

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (Δ.Α.Κ.) (Exchange Traded Funds ETFs) Συχνές Ερωτήσεις ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (Δ.Α.Κ.) (Exchange Traded Funds ETFs) Συχνές Ερωτήσεις Οκτώβριος 2016 Σημαντική Παρατήρηση Το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) πιστεύει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται στο

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου. Ομολογίες, Διάρκεια, Προθεσμιακά Επιτόκια, Ανταλλαγές Επιτοκίων

Διεθνείς Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου. Ομολογίες, Διάρκεια, Προθεσμιακά Επιτόκια, Ανταλλαγές Επιτοκίων Διεθνείς Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου Ομολογίες, Διάρκεια, Προθεσμιακά Επιτόκια, Ανταλλαγές Επιτοκίων 1 Η ομολογία είναι ένα εμπορικό έγγραφο, με το οποίο η εκδότρια εταιρεία αναγνωρίζει (ομολογεί) ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΟΡΟΙ TΙΤΛΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΚΤΗΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΑΞΙΩΝ Ή WARRANTS

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΟΡΟΙ TΙΤΛΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΚΤΗΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΑΞΙΩΝ Ή WARRANTS A Αµερικανικού τύπου B τύπου Βερµούδα C µε ικαίωµα Αγοράς µε Κάλυψη D American warrant At the money Bermudan warrant Break-even point Call warrant Covered warrant (warrant) ο οποίος µπορεί να εξασκηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Σύντομη ιστορική αναδρομή

Εισαγωγή. Σύντομη ιστορική αναδρομή ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Δ.Α.Κ. Τα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (Δ.Α.Κ.) είναι μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία εκδίδονται από Ανώνυμες Εταιρίες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ)

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις και απαντήσεις σε συνέχεια της επαναλειτουργίας της Χρηματιστηριακής Αγοράς

Ερωτήσεις και απαντήσεις σε συνέχεια της επαναλειτουργίας της Χρηματιστηριακής Αγοράς 12/08/2015 Ερωτήσεις και απαντήσεις σε συνέχεια της επαναλειτουργίας της Χρηματιστηριακής Αγοράς Α. Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών μετά την εφαρμογή της Υπουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον Πληροφορίες για τις Επενδυτικές Υπηρεσίες. Εταιρικές Πράξεις

Επιπλέον Πληροφορίες για τις Επενδυτικές Υπηρεσίες. Εταιρικές Πράξεις Επιπλέον Πληροφορίες για τις Επενδυτικές Υπηρεσίες Εταιρικές Πράξεις Εισαγωγή Στις Επιπλέον Πληροφορίες για τις Επενδυτικές Υπηρεσίες, η εταιρεία DEGIRO παρέχει τις λεπτομέρειες των συμβατικών σχέσεων

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Περιγραφή Αγοράς Στόχου (Target Market) 1. Γενικά. 2. Ορισμοί

Γενική Περιγραφή Αγοράς Στόχου (Target Market) 1. Γενικά. 2. Ορισμοί Γενική Περιγραφή Αγοράς Στόχου (Target Market) 1. Γενικά Η Τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε. (η «Τράπεζα») συμμορφούμενη με τις απαιτήσεις διακυβέρνησης προϊόντων (product governance) που αναφέρονται στην

Διαβάστε περισσότερα

1. τον περιορισμό της διάθεσης στην αγορά (marketing), της διανομής και της πώλησης των CFD σε ιδιώτες πελάτες, και

1. τον περιορισμό της διάθεσης στην αγορά (marketing), της διανομής και της πώλησης των CFD σε ιδιώτες πελάτες, και ESMA35-43-1135 Ανακοίνωση της ESMA Ανακοίνωση των αποφάσεων της ESMA σε σχέση με παρεμβάσεις σε προϊόντα που αφορούν συμβάσεις επί διαφορών (CFD) και δυαδικά δικαιώματα προαίρεσης (binary options) Στις

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική ΙΙ. Υποχρεώσεις. Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ. Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ

Λογιστική ΙΙ. Υποχρεώσεις. Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ. Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ Λογιστική ΙΙ Υποχρεώσεις Τι θα δούμε σε αυτή την ενότητα Την έννοια της υποχρέωσης Πως διακρίνονται οι υποχρεώσεις Λογαριασμούς υποχρεώσεων Παραδείγματα βάσει Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων Η έννοια της

Διαβάστε περισσότερα

5. Περιγραφή Χρηματοοικονομικών Μέσων και Σχετικών Κινδύνων

5. Περιγραφή Χρηματοοικονομικών Μέσων και Σχετικών Κινδύνων 5. Περιγραφή Χρηματοοικονομικών Μέσων και Σχετικών Κινδύνων 1. Περιγραφή Επενδυτικών Κινδύνων Προειδοποίηση Γενικών Κινδύνων Η κάθε επένδυση σε χρηματοοικονομικά μέσα ενέχει κινδύνους, ο βαθμός των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Εισαγωγή. 1.2 Ορισμός συναλλαγματικής ισοτιμίας

1.1 Εισαγωγή. 1.2 Ορισμός συναλλαγματικής ισοτιμίας Κεφάλαιο 1: Αγορά Συναλλάγματος 1.1 Εισαγωγή Η αγορά συναλλάγματος (foreign exchange market) είναι ο τόπος ανταλλαγής νομισμάτων και στα πλαίσια αυτής συμμετέχουν εμπορικές τράπεζες, ιδιώτες, επιχειρήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλοι Παραστατικών Δικαιωμάτων προς Κτήση Κινητών Αξιών (Warrants) Athens Exchange Μάιος 2013

Τίτλοι Παραστατικών Δικαιωμάτων προς Κτήση Κινητών Αξιών (Warrants) Athens Exchange Μάιος 2013 Τίτλοι Παραστατικών Δικαιωμάτων προς Κτήση Κινητών Αξιών (Warrants) Athens Exchange Μάιος 2013 Περιεχόμενα Εισαγωγή Χαρακτηριστικά Τίτλων Παραστατικών Δικαιωμάτων προς Κτήση Κινητών Αξιών(Warrants) Η Αγορά

Διαβάστε περισσότερα

1 Ιανουαρίου 31 Μαρτίου Όμιλος Ανώνυμης Εταιρίας Τσιμέντων Τιτάν Συνοπτική Οικονομική Ενημέρωση

1 Ιανουαρίου 31 Μαρτίου Όμιλος Ανώνυμης Εταιρίας Τσιμέντων Τιτάν Συνοπτική Οικονομική Ενημέρωση 1 Ιανουαρίου 31 Μαρτίου 2019 Σύνοψη Ενδιάμεσης Ενοποιημένης Κατάστασης Αποτελεσμάτων Για το τρίμηνο που έληξε την 31/3 2019 2018 Κύκλος εργασιών 362.704 322.469 Κόστος πωλήσεων -280.928-244.721 Μικτά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (A.E.)

ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (A.E.) ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (A.E.) ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Η Ανώνυμη Εταιρία αποτελεί την κύρια μορφή κεφαλαιουχικής επιχείρησης. Τα βασικά χαρακτηριστικά τις Α.Ε σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές εταιρικής οργάνωσης,

Διαβάστε περισσότερα

Αποταμίευση, Επένδυση και το Χρηματοπιστωτικό σύστημα

Αποταμίευση, Επένδυση και το Χρηματοπιστωτικό σύστημα Αποταμίευση, Επένδυση και το Χρηματοπιστωτικό σύστημα Κεφάλαιο 25 Εισαγωγή στην Μακροοικονομική Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Το χρηματοπιστωτικό σύστημα Το χρηματοπιστωτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ALPHA BANK CYPRUS LIMITED ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2011

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ALPHA BANK CYPRUS LIMITED ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2011 0 ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σελίδα Ενδιάμεση ενοποιημένη κατάσταση συνολικών εσόδων 1 Ενδιάμεση ενοποιημένη κατάσταση οικονομικής θέσης 2 Ενδιάμεση ενοποιημένη κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ALPHA BANK CYPRUS LIMITED ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2010

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ALPHA BANK CYPRUS LIMITED ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2010 0 ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σελίδα Ενδιάμεση ενοποιημένη κατάσταση συνολικών εσόδων 1 Ενδιάμεση ενοποιημένη κατάσταση μεταβολών στα ίδια κεφάλαια 2 Ενδιάμεση ενοποιημένη

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Ι. Ενότητα 7: Μετοχικοί τίτλοι. Ιωάννης Ταμπακούδης. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

Χρηματοοικονομική Ι. Ενότητα 7: Μετοχικοί τίτλοι. Ιωάννης Ταμπακούδης. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Χρηματοοικονομική Ι Ενότητα 7: Μετοχικοί τίτλοι Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Σύγκριση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Περιεχόμενα. Μάρτιος 1999

Σύγκριση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Περιεχόμενα. Μάρτιος 1999 με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών του Σαράντη Λώλου Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής ς Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 1 2. Διάρθρωση του Ενεργητικού... 2 3. Διάρθρωση του Παθητικού... 3 4. Κερδοφορία

Διαβάστε περισσότερα

2) Στην συνέχεια υπολογίζουμε την ονομαστική αξία του πιστοποιητικού με το συγκεκριμένο αυξημένο επιτόκιο όπως και προηγουμένως, δηλαδή θα έχουμε:

2) Στην συνέχεια υπολογίζουμε την ονομαστική αξία του πιστοποιητικού με το συγκεκριμένο αυξημένο επιτόκιο όπως και προηγουμένως, δηλαδή θα έχουμε: 2) Στην συνέχεια υπολογίζουμε την ονομαστική αξία του πιστοποιητικού με το συγκεκριμένο αυξημένο επιτόκιο όπως και προηγουμένως, δηλαδή θα έχουμε: ( ) ( ) 3) Επομένως η θεωρητική αξία του πιστοποιητικού

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο λογαριασμών. Ομάδα 4: Καθαρή θέση

Σχέδιο λογαριασμών. Ομάδα 4: Καθαρή θέση Σχέδιο λογαριασμών Ομάδα 1: Ενσώματα και άυλα μη κυκλοφορούντα (πάγια) περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 2: Αποθέματα Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά και λοιπά περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 4: Καθαρή θέση Ομάδα 5: Υποχρεώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 ο ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Τι θα δούμε σε αυτό το κεφάλαιο Ποιες είναι οι επενδύσεις και ποια τα διαθέσιμα Αποτίμηση επενδύσεων και διαθεσίμων Διαθέσιμα για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ L 202/54 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4.8.2009 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 17ης Ιουλίου 2009 για τροποποίηση της απόφασης ΕΚΤ/2006/17 σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ / ΣΕ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ / ΣΕ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ / ΣΕ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ Οδηγίες συµπλήρωσης εντύπων αναφορικά µε το δανεισµό και των καταθέσεων κατοίκων Κύπρου (1) από / σε µη-κατοίκους. 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσιοποιήσεις σύμφωνα με το Παράρτημα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση 9/572/23.12.

Δημοσιοποιήσεις σύμφωνα με το Παράρτημα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση 9/572/23.12. Δημοσιοποιήσεις σύμφωνα με το Παράρτημα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση 9/572/23.12.2010 και την Απόφαση 26/606/22.12.2011 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Μάθημα 7 Ζήτηση χρήματος Ζήτηση χρήματος! Όπως είδαμε στο προηγούμενο μάθημα η προσφορά χρήματος επηρεάζεται από την Κεντρική Τράπεζα και ως εκ τούτου είναι εξωγενώς δεδομένη!

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστοποίηση Κινδύνων

Γνωστοποίηση Κινδύνων Γνωστοποίηση Κινδύνων Το έγγραφο δεν έχει σκοπό να παρουσιάσει μια εξαντλητική ανάλυση των κινδύνων που συνδέονται με τα χρηματοπιστωτικά μέσα. Σκοπός του παρόντος εγγράφου είναι να παρέχει στους πελάτες

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΙ Ενότητα #5 Λογιστική Συμμετοχών και Χρεογράφων

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΙ Ενότητα #5 Λογιστική Συμμετοχών και Χρεογράφων ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΙ Ενότητα #5: Λογιστική Συμμετοχών και Χρεογράφων Δημήτρης Τζελέπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας είναι να παρουσιάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 1. ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (Χ.Α.) Α. ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΕ ΜΕΤΟΧΕΣ & ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟ Χ.Α. ΕΞΟΔΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ & ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Μ.Ε σε 10-ετές Ομόλογο Ελληνικού Δημοσίου

Σ.Μ.Ε σε 10-ετές Ομόλογο Ελληνικού Δημοσίου Σ.Μ.Ε σε 10-ετές Ομόλογο Ελληνικού Δημοσίου Ορισμός και Χαρακτηριστικά Τα ΣΜΕ στο 10-ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο αντισυμβαλλομένων. Ο πωλητής συμφωνεί να παραδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Απόδοση/ Κίνδυνος (Είδη κινδύνου, σχέση κινδύνου- απόδοσης)

Απόδοση/ Κίνδυνος (Είδη κινδύνου, σχέση κινδύνου- απόδοσης) Απόδοση/ Κίνδυνος (Είδη κινδύνου, σχέση κινδύνου- απόδοσης) 1. Το ασφάλιστρο κινδύνου (risk premium) μιας μετοχής: 1) Είναι η διαφορά μεταξύ κεφαλαιακού κέρδους της μετοχής και μερισματικής απόδοσης της

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση της απόφασης της ESMA για την ανανέωση του μέτρου παρέμβασης σε σχέση με συμβάσεις επί διαφορών

Ανακοίνωση της απόφασης της ESMA για την ανανέωση του μέτρου παρέμβασης σε σχέση με συμβάσεις επί διαφορών ESMA35 43 1912 Ανακοίνωση της ESMA Ανακοίνωση της απόφασης της ESMA για την ανανέωση του μέτρου παρέμβασης σε σχέση με συμβάσεις επί διαφορών Στις 17 Απριλίου 2019, η Ευρωπαϊκή Αρχή Kινητών Aξιών και Αγορών

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργία των τραπεζών 1. Περιεχόμενα. Ιούλιος 2012

Η λειτουργία των τραπεζών 1. Περιεχόμενα. Ιούλιος 2012 1 του Σαράντη Λώλου Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 1 2. Ο ισολογισμός της τράπεζας... 2 3. Ο Λογαριασμός Αποτελεσμάτων Χρήσης... 4 4. Μεγιστοποίηση του κέρδους...

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ

ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΙΟΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ ΙΟΥΝΙΟΣ 2017 ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Β01: ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΟΠΤΙΚΩΝ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 1 ΣΥΝΟΛΟ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ Δ.Κ.Ε. 1.1 ΒΑΣΙΚΑ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1.1.1 Κεφάλαια (εποπτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ALPHA BANK CYPRUS LIMITED ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2009

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ALPHA BANK CYPRUS LIMITED ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2009 0 ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σελίδα Συνοπτική Ενοποιημένη Κατάσταση Λογαριασμού Αποτελεσμάτων 1 Συνοπτική Ενοποιημένη Κατάσταση Συνολικών Εσόδων 2 Συνοπτική Ενοποιημένη

Διαβάστε περισσότερα

Δηµοσιοποιήσεις σύµφωνα µε το Παράρτηµα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε µε την Απόφαση 9/572/23.12.

Δηµοσιοποιήσεις σύµφωνα µε το Παράρτηµα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε µε την Απόφαση 9/572/23.12. Δηµοσιοποιήσεις σύµφωνα µε το Παράρτηµα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε µε την Απόφαση 9/572/23.12.2010 και την Απόφαση 26/606/22.12.2011 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Διαβάστε περισσότερα