Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα Απέναντι Στους Συμμέτοχους: Η Ολιστική Προσέγγιση Της Τράπεζας Πειραιώς

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα Απέναντι Στους Συμμέτοχους: Η Ολιστική Προσέγγιση Της Τράπεζας Πειραιώς"

Transcript

1 Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα Απέναντι Στους Συμμέτοχους: Η Ολιστική Προσέγγιση Της Τράπεζας Πειραιώς Δ. Δημόπουλος 1, Φ. Ξενογιάννη 1, Π. Γαβριήλ 1., Ε. Πριμικήρη 2, Γ. Αντωνιάδης 2, Βρ. Ζάβρας 3 1 Μονάδα Περιβάλλοντος, Τράπεζα Πειραιώς 2 Δ/νση Ανάπτυξης Εργασιών Green Banking, Τράπεζα Πειραιώς 3 Τομέας Πράσινης Επιχειρηματικότητας, Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ξεκινήσει την εφαρμογή της περιβαλλοντικής της πολιτικής από το 2004, με την ένταξη στο οργανόγραμμά της του Γραφείου Περιβαλλοντικών Θεμάτων (νυν Μονάδα Περιβάλλοντος). Ενίσχυσε το ρόλο της στην υποστήριξη της πράσινης επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας το 2009 τον Τομέα Πράσινης Επιχειρηματικότητας. Σήμερα παρουσιάζει ένα σημαντικό έργο τόσο στη διαχείριση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος από τη λειτουργία της, όσο και στην ενίσχυση επενδύσεων και παρεμβάσεων που ωφελούν το περιβάλλον μέσα από σειρά πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει για τις ανάγκες της αγοράς. Σε αυτήν την εργασία περιγράφονται τα βασικά αποτελέσματα της περιβαλλοντικής πολιτικής της Τράπεζας Πειραιώς, όπως αυτή εφαρμόζεται στο πλαίσιο της εταιρικής της υπευθυνότητας εδώ και επτά χρόνια.

2 1. ΟΙ «ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ» ΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Η τράπεζα είναι ουσιαστικά ένας διαμεσολαβητής μεταξύ των καταθετών, οι οποίοι διαθέτουν χρήματα και των δανειζόμενων, οι οποίοι χρειάζονται χρήματα. Οι καταθέτες «ανταμείβονται» από την Τράπεζα για τη διάθεση των χρημάτων τους ενώ, οι δανειζόμενοι εξυπηρετούνται με χρήματα που δανείζονται ενώ παράλληλα «χρεώνονται» από την Τράπεζα για αυτή την υπηρεσία. Η τράπεζα χωρίς τους καταθέτες αλλά και τους δανειζόμενους δεν μπορεί να λειτουργήσει αφού τα έσοδά της προκύπτουν από τη διαφορά των εισπράξεών της από τους δανειζόμενους και των πληρωμών της προς τους καταθέτες. Οι καταθέτες λοιπόν και οι δανειζόμενοι είναι οι βασικοί πελάτες της Τράπεζας (Achou and Tenguh, 2008). Για την εξυπηρέτηση των πελατών η Τράπεζα εκπαιδεύει προσωπικό και δημιουργεί δίκτυο καταστημάτων. Οι προμηθευτές παρέχουν τους απαραίτητους φυσικούς πόρους για τη λειτουργία των καταστημάτων, ενώ τα αρχικά κεφάλαια για την ύπαρξη όλων των παραπάνω συγκεντρώνονται από τους μετόχους. Η επικοινωνία μεταξύ των πελατών, του ανθρώπινου δυναμικού, των μετόχων και την υπόλοιπη κοινωνία διεξάγεται άμεσα ή και έμμεσα με τη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπου προβάλλονται τα νέα τραπεζικά προϊόντα και παρουσιάζεται η γενικότερη εξέλιξη της Τράπεζας. Στην εικόνα αυτή πολλές φορές υπεισέρχονται και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που παρακολουθούν κριτικά τις τράπεζες και επηρεάζουν τη φήμη τους (Viswanath, 1994). Υπάρχει επομένως μία διαρκής αλληλεπίδραση μεταξύ των παραπάνω ομάδων των συμμετόχων και της Τράπεζας. Άρα, οι συμμέτοχοι είναι ουσιαστικά τα μέρη εκείνα τα οποία επηρεάζουν και επηρεάζονται από τη δραστηριότητα μίας τράπεζας. Είναι δηλαδή, οι ομάδες χωρίς την υποστήριξη των οποίων μία τράπεζα μπορεί να πάψει να υπάρχει (Ruf, B. M., R. M. Muralidhar, J. Brown, J. Janney, and K. Paul, 2001). 2. ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ: ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Όταν μία τράπεζα αποφασίζει να γίνει περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιδιώκει ουσιαστικά να διαφοροποιήσει τη δραστηριότητά της έτσι ώστε οι υπηρεσίες της να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Επιδιώκει δηλαδή η όλη αλληλεπίδραση με τους συμμετόχους της να ωφελεί το περιβάλλον και κατ επέκταση την κοινωνία, όσο το δυνατόν περισσότερο (Greenwood, 2001). Για παράδειγμα, παρέχει τη δυνατότητα στους καταθέτες να διαθέτουν τα χρήματά τους εάν αυτοί το επιλέξουν μόνο για περιβαλλοντικά έργα ή σκοπούς (green funds). Αντίστοιχα, παρέχει τη

3 δυνατότητα στους δανειζόμενους να δανειστούν χρήματα με ευνοϊκότερους όρους, εάν ο σκοπός του δανεισμού ωφελεί το περιβάλλον (πράσινα τραπεζικά προϊόντα). Παράλληλα η τράπεζα μπορεί να μεριμνά ώστε η λειτουργία των υποδομών της (καταστήματα και κτήρια) να μην επιβαρύνει το περιβάλλον και να υιοθετεί δράσεις, όπως να προμηθεύεται ανακυκλωμένο χαρτί, να χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις των εργαζομένων οχήματα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, να ανακυκλώνει τα απορρίμματά της και να μειώνει την κατανάλωση ενέργειας με την προμήθεια πιο ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού. Με τον τρόπο αυτό, συναλλάσσεται κατά κύριο λόγο με προμηθευτές ανοίγοντας νέες αγορές που είναι πιο φιλικές για το περιβάλλον. Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, υλοποιούνται εντατικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να μπορούν οι ίδιοι να λειτουργούν περιβαλλοντικά υπεύθυνα στις υποδομές της τράπεζας, αλλά και να κατευθύνουν κατάλληλα τους πελάτες που αναζητούν πράσινα τραπεζικά προϊόντα (Jeucken, 2001). Πελάτες, μέτοχοι, επενδυτές, οίκοι αξιολόγησης αρκετά συχνά στρέφουν το ενδιαφέρον προς οργανισμούς που είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνοι. Κατά συνέπεια είναι σημαντικό η τράπεζα να επικοινωνεί και στο εξωτερικό περιβάλλον της (πελάτες, επενδυτές, μέτοχοι, οίκοι αξιολόγησης, ανταγωνιστές) ότι έχει υιοθετήσει μία περιβαλλοντική πολιτική. Προς την κατεύθυνση αυτή, η επικοινωνία αυτή διευκολύνεται όταν ο οργανισμός πιστοποιείται από ανεξάρτητο φορέα ότι διαθέτει Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και πληροί τα απαραίτητα κριτήρια για να χαρακτηριστεί περιβαλλοντικά υπεύθυνη. Τα συστήματα περιβαλλοντικής πιστοποίησης είναι κατά κύριο λόγο το EMAS και το ISO 14001, ενώ παγκόσμιοι Δείκτες Αειφορίας στους οποίους μπορούν να ενταχθούν οι τράπεζες για να ενημερώνουν δυνητικούς επενδυτές για τις δράσεις τους περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον Dow Jones Sustainability Index και FTSE4Good. Εξίσου σημαντική είναι και η αξιολόγηση των πελατών και κυρίως των επιχειρήσεων ως προς την δική τους περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Ο περιβαλλοντικός κίνδυνος του πελάτη μίας τράπεζας είναι και δυνητικά κίνδυνος για την ίδια την τράπεζα. Για παράδειγμα, μία επιχείρηση που πληρώνει υψηλό πρόστιμο γιατί ρυπαίνει μπορεί να καθυστερήσει την εξυπηρέτηση του δανείου που έχει λάβει από την τράπεζα. Τέλος, η εξωτερική επικοινωνία είναι σημαντική αφού μέσω αυτής ενημερώνονται οι συμμέτοχοι για τη δυνατότητα πρόσβασης σε «πράσινες τραπεζικές υπηρεσίες». Για να μπορεί μία τράπεζα να προωθεί πράσινα προϊόντα χρειάζεται να υπάρχει ή να διαμορφώσει και την αντίστοιχη ανταπόκριση της κοινωνίας. Χρειάζεται δηλαδή να υπάρχουν επαρκώς ενημερωμένοι πελάτες, πράσινοι προμηθευτές, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι μέτοχοι, καθώς περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι εργαζόμενοι που θα προωθήσουν τα πράσινα προϊόντα (Grant, 2007). Στις επόμενες ενότητες παρουσιάζονται τα σημαντικότερα επιτεύγματα της περιβαλλοντικής πολιτικής της Τράπεζας Πειραιώς.

4 3. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ 3.1 Διαμορφώνοντας Το Πλαίσιο Της Περιβαλλοντικής Πολιτικής Η Τράπεζα Πειραιώς, με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου και σε συνέχεια της Πολιτικής Διαχείρισης Περιβάλλοντος το 2003, υιοθέτησε νέα Περιβαλλοντική Πολιτική το 2010, η οποία ανταποκρίνεται στα σύγχρονα περιβαλλοντικά και κοινωνικά δεδομένα και αντανακλά πληρέστερα τις νέες της επιχειρηματικές προτεραιότητες. Επιπλέον, διαμόρφωσε συγκεκριμένη στρατηγική για την κλιματική αλλαγή που αποσκοπεί αφενός στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Τράπεζας και αφετέρου στην αξιολόγηση του κινδύνου που προκύπτει από την κλιματική αλλαγή για τις ελληνικές επιχειρήσεις, την εύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο κλιματικό περιβάλλον, καθώς και στην ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας. Η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο της Εταιρικής της Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), θεώρησε τις δράσεις για το περιβάλλον και την κοινωνία «στρατηγική επένδυση». Για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων αυτών, το 2003 θέσπισε τον Τομέα της ΕΚΕ, ενώ το 2007 δημιούργησε και την Επιτροπή Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Πειραιώς. Ειδικότερα, για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής της πολιτικής η Τράπεζα λειτούργησε από το 2004 το Γραφείο Περιβαλλοντικών Θεμάτων (Μονάδα Περιβάλλοντος από το 2009) και από το 2009 τον Τομέα Πράσινης Επιχειρηματικότητας. Σημαντική συμβολή στην υλοποίηση της περιβαλλοντικής της πολιτικής είχαν δύο προγράμματα («GREENbanking4Life» και «climabiz») που συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου LIFE ( και Ενισχύοντας Την Πράσινη Επιχειρηματικότητα Η Τράπεζα Πειραιώς στήριξε τη φιλική προς το περιβάλλον επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), εξοικονόμηση ενέργειας, πράσινες μεταφορές, εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων, αποβλήτων και νερού, βιολογική γεωργία, πράσινη χημεία, και οικοτουρισμό αγροτουρισμό. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, αλλά και των ιδιωτών, η Τράπεζα Πειραιώς δημιούργησε «πράσινα» προϊόντα που καλύπτουν όλο το εύρος της πράσινης επιχειρηματικότητας.

5 Τα πράσινα τραπεζικά προϊόντα παρέχουν αποδοτικές και μεγάλου εύρους λύσεις για μία αγορά που έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, στις νέες νομοθεσίες και στη διαρκώς αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού. Συγκεκριμένα τα πράσινα τραπεζικά προϊόντα μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής ανάκαμψης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, μέσα από επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και πρακτικές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον, ειδικά σε περίοδο οικονομικής ύφεσης (UNEP FI, 2007). Σε όλα τα καταστήματα της Τράπεζας στην Ελλάδα έχει οριστεί ειδικά εκπαιδευμένος εργαζόμενος με κύρια αποστολή την προώθηση των προϊόντων και όλων των πρωτοβουλιών που προωθούν την Πράσινη Επιχειρηματικότητα, δηλαδή επενδύσεις σε ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας, διαχείριση αποβλήτων, "πράσινες" μεταφορές, βιολογικές καλλιέργειες, οικοτουρισμό αγροτουρισμό και "πράσινα" προϊόντα χημείας. Επιπλέον, 45 επιλεγμένα καταστήματα μετατράπηκαν σε κεντρικά οχήματα προώθησης της πράσινης επιχειρηματικότητας, της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, της στήριξης της υπεύθυνης, βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των νοικοκυριών (Τράπεζα Πειραιώς, 2011). 3.3 Μειώνοντας Τις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Έχοντας διαμορφώσει ένα Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης που επιτρέπει τη μέτρηση της κατανάλωσης φυσικών πόρων, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Για το σκοπό αυτό διαμόρφωσε προγράμματα ανακύκλωσης, ενεργειακού σχεδιασμού των υποδομών της, προμήθειας φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, ανέπτυξε και προώθησε «πράσινα» τραπεζικά προϊόντα ενισχύοντας έτσι την πράσινη ανάπτυξη και συνεργάστηκε με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος. 3.4 Δουλεύοντας Με Τους Πελάτες Και Προμηθευτές Η Τράπεζα Πειραιώς προσέδωσε ιδιαίτερη αξία στις σχέσεις και συνέργειες που έχει αναπτύξει με πελάτες και προμηθευτές. Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης ενημέρωσης των πελατών και της διαφάνειας των συναλλαγών η Τράπεζα Πειραιώς ακολούθησε τους κανόνες του Κώδικα Τραπεζικής Δεοντολογίας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας δημιουργίας, προώθησης προϊόντων και εξυπηρέτησης των πελατών. Οι σχέσεις της Τράπεζας με τους προμηθευτές της διαπνέονταν από τις αρχές της αξιοκρατικής επιλογής και της διαφάνειας στους όρους συνεργασίας. Αναγνωρίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη υπεύθυνης λειτουργίας, η Τράπεζα Πειραιώς εφάρμοσε και συγκεκριμένη

6 πολιτική πράσινων προμηθειών, γεγονός που ενίσχυσε ο ειδικός οδηγός που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GREENbanking4Life. 3.5 Εκπαιδεύοντας Τους Εργαζόμενους Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Ομίλου, αλλά και του ευρύτερου κοινού σχετικά με το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτέλεσαν προτεραιότητα της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως είναι γνωστό, για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης δεν αρκεί μόνο η λήψη διαχειριστικών μέτρων, απαιτείται πρωτίστως η ενεργός συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων (UNEP FI, 2011). Η περιβαλλοντική εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σε πολλά επίπεδα. Σε ένα πρώτο επίπεδο ήταν γενική και περίγραφε βασικές περιβαλλοντικές έννοιες καθώς και το περιβαλλοντικό έργο της Τράπεζας. Σε επόμενο επίπεδο η εκπαίδευση ήταν εξειδικευμένη και αφορούσε την πράσινη επιχειρηματικότητα, τα πράσινα προϊόντα της Τράπεζας ή ακόμη και τις διαδικασίες του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Τράπεζας κατά το πρότυπο EMAS. Οι οργανωμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά μέσω e learning ή και δια ζώσης μέσα σε αίθουσες διδασκαλίας. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση επιτεύχθηκε και με άλλα μέσα όπως «πράσινες ειδήσεις» που αναρτιόντουσαν κάθε εβδομάδα στο εσωτερικό διαδίκτυο (intranet), περιοδικές εκδόσεις και άλλα έντυπα, καθώς και διαγωνισμούς ανακύκλωσης υλικών για το ανθρώπινο δυναμικό. Η δέσμευση και ο σταθερός προσανατολισμός της Τράπεζας προς την κοινωνία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, εκφράστηκαν και μέσα από την ενθάρρυνση συμμετοχής σε δράσεις εθελοντισμού. Στο πλαίσιο αυτό για τους εργαζόμενους της Τράπεζας διοργανώθηκαν εθελοντικές δραστηριότητες σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλους φορείς. 3.6 Συμμετέχοντας Σε Πιστοποιήσεις, Δείκτες Αειφορίας Και Διεθνείς Πρωτοβουλίες Το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Τράπεζας Πειραιώς έχει πιστοποιηθεί για όλα τα καταστήματα και κτήρια διοίκησής της (359 καταστήματα και 24 κτήρια διοίκησης συνολικού εμβαδού m 2 ) κατά ISO και EMAS. Από το 2002 η Τράπεζα Πειραιώς ικανοποιεί τα κριτήρια του δείκτη FTSE4Good. Στις αρχές του 2004 προχώρησε στην εθελοντική συμμετοχή της στο Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (UN Global Compact), το οποίο περιλαμβάνει δέκα βασικές αρχές σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος και την πάταξη της διαφθοράς. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει υπογράψει από το 2007 τη Διακήρυξη για ένταξη στο UNEP FI (United Nations Environment Programme Finance Initiative), την Οικονομική Πρωτοβουλία του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, όπου χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο δεσμεύονται να λαμβάνουν υπόψη κοινωνικά και περιβαλλοντικά

7 κριτήρια κατά τη λήψη των αποφάσεών τους. Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς έχει υπογράψει τη διακήρυξη Caring for Climate: The business leadership platform του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ (UN Global Compact), Παράλληλα, είναι μέλος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΔΕΚΕ). Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό Carbon Disclosure Project, με την υποβολή στοιχείων αναφορικά με το ανθρακικό της αποτύπωμα. 3.7 Στηρίζοντας Την Κοινωνία Η Τράπεζα Πειραιώς ανέπτυξε δράσεις για την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή της Τράπεζας στα θέματα πολιτισμού μέσω του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, που έχει βασικό στόχο τη διάσωση και προβολή της παραδοσιακής τεχνολογίας και της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας. Παράλληλα ενεργοποίησε στο πλαίσιο του εθελοντισμού τη συμβολή στελεχών της σε δράσεις που στοχεύουν στη μεταφορά τεχνογνωσίας προς την κοινωνία είτε με την ανάπτυξη business plans και τη στήριξη μη κερδοσκοπικών οργανισμών, είτε με την καθοδήγηση νέων σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και επιχειρηματικότητας σε σχολεία όλης της γεωγραφικής περιφέρειας της Ελλάδας. Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς ανέπτυξε στρατηγική συμμαχία με την κοινωνία των πολιτών για την προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος. 3.8 Μειώνοντας Τον Περιβαλλοντικό Κίνδυνο Από Την Κλιματική Αλλαγή Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα. Μπροστά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, χρειάζεται να ενημερωθούν και να προσαρμόσουν κατάλληλα την επιχειρηματική τους στρατηγική (Labatt & White, 2002, 2007). Η Τράπεζα Πειραιώς έχει προχωρήσει στον εντοπισμό και την αξιολόγηση των κινδύνων και των ευκαιριών που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή για τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος climabiz ( Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να προετοιμάσει την ελληνική αγορά, έτσι ώστε να προσαρμοστεί έγκαιρα στις νέες κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες και να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτές. Το climabiz υλοποιείται σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς και την εταιρεία συμβούλων Face 3 ts που εξειδικεύεται σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από το χρηματοδοτικό μέσο LIFE+.

8 3.9 Επικοινωνώντας Το Περιβαλλοντικό Και Κοινωνικό Έργο Σε μια εποχή που εργαζόμενοι, πελάτες, μέτοχοι και άλλοι συμμέτοχοι απαιτούν από τις εταιρείες να εντάσσουν κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές στις πολιτικές και τις αποφάσεις τους, η εταιρική επικοινωνία αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία. Όχι για λόγους απλώς επικοινωνίας και μάρκετινγκ, αλλά πρωτίστως για λόγους που έχουν να κάνουν με τη φήμη, την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία, την ευρωστία και τη δυναμική της επιχείρησης. Για την Τράπεζα Πειραιώς η εταιρική επικοινωνία είχε διττό σκοπό, από τη μια να προβάλει το περιβαλλοντικό και κοινωνικό έργο της και από την άλλη να συνεισφέρει στη γενικότερη ευαισθητοποίηση των συμμετόχων σχετικά με το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό χρησιμοποίησε μια σειρά από μέσα, όπως ιστοσελίδα, social media, δελτία τύπου, έντυπα, καμπάνιες ραδιοφωνικές τηλεοπτικές και στον έντυπο τύπο, συμμετοχές σε εκθέσεις, συνέδρια κλπ. Επίσης, εξέδωσε ετήσιες εκθέσεις εταιρικής υπευθυνότητας με λεπτομερείς αναφορές στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις που έχει αναπτύξει. Για μεγαλύτερη διαφάνεια ακολούθησε το διεθνές πρότυπο του Global Reporting Initiative (GRI) για την παρουσίαση των δεδομένων αυτών. 4. Αποτελέσματα 4.1 Μείωση Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος Η Τράπεζα Πειραιώς υλοποίησε ειδικά περιβαλλοντικά προγράμματα προκειμένου να μειώσει τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον. Πρόκειται για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού στα κτήριά της, προγράμματα ανακύκλωσης υλικών, μείωσης μετακινήσεων και πράσινων προμηθειών. Ορισμένα από τα κυριότερα αποτελέσματα αυτών των προγραμμάτων παρουσιάζονται στη συνέχεια. 4.1 Μείωση Της Κατανάλωσης Χαρτιού Ως αποτέλεσμα της μετατροπής εσωτερικών τραπεζικών διαδικασιών που απαιτούσαν εκτυπώσεις, σε ηλεκτρονικές, αλλά επίσης και με πρωτοβουλίες, όπως η προσθήκη στην οθόνη των ΑΤΜ επιλογών του χρήστη για εκτύπωση ή μη των συναλλαγών του, η Τράπεζα κατάφερε να μειώσει συστηματικά τα τελευταία χρόνια, την κατανάλωση χαρτιού κατά πόσο 17,6 % όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

9 Δίαγραμμα 1. Κατανάλωση χαρτιού ανά είδος την τριετία Εξοικονόμηση Ενέργειας Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτήρια ήταν προτεραιότητα της Τράπεζας. Καθημερινές ενέργειες από το ανθρώπινο δυναμικό, όπως η απενεργοποίηση των ηλεκτρονικών συσκευών και η αποφυγή της χρήσης του standby, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του θερμοστάτη των κλιματιστικών όχι πάνω από τους 23 C για θέρμανση και όχι κάτω από τους 26 C για δροσισμό, ή ακόμα και το κατέβασμα των σκιάστρων τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού, είχαν σημαντικά αποτελέσματα εξοικονόμησης ενέργειας. Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζεται η εξέλιξη των 3 τελευταίων ετών του μέσου όρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά m 2 στα καταστήματα της Τράπεζας. Διάγραμμα 2. Μέσος όρος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά m 2 σε καταστήματα της Τράπεζας το διάστημα

10 4.3 Πράσινες Προμήθειες Χαρτί Φιλικό Προς Το Περιβάλλον Η Τράπεζα Πειραιώς χρησιμοποίησε για τις εσωτερικές της ανάγκες, σχεδόν αποκλειστικά χαρτί γραφής Α4 και Α3 πιστοποιημένο ανακυκλωμένο και μη χλωριωμένο. Τα περιβαλλοντικά οφέλη ( ), από τη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού παρουσιάζονται στο παρακάτω διάγραμμα. Διάγραμμα 3. Περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση ανακυκλωμένου, μη χλωριωμένου χαρτιού το διάστημα Οχήματα Χαμηλών Εκπομπών CO 2 Η Τράπεζα αντικατέστησε περισσότερα από 260 συμβατικά αυτοκίνητα του στόλου με αυτοκίνητα χαμηλών εκπομπών. Το όφελος από τη μετάβαση αυτή αντιστοιχεί στο έργο απορρόφησης CO 2 που παρέχουν σε ένα χρόνο περίπου δέντρα Περιορισμός Των Μετακινήσεων Η πράσινη πολιτική επαγγελματικών μετακινήσεων της Τράπεζας είχε σημαντικά αποτελέσματα καθώς με τη χρήση ηλεκτρονικών προγραμμάτων (e learning) για την εκπαίδευση των εργαζομένων, περιορίστηκαν οι μετακινήσεις κατά χλμ, αριθμός που ισοδυναμεί με την αποφυγή έκλυσης τόνων CO 2 από το 2007 έως το 2010.

11 4.4 Ανακύκλωση Υλικών Χαρτί Ανακύκλωση χαρτιού έγινε σε όλα τα καταστήματα και τα κτήρια διοίκησης της Αττικής και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε ορισμένα καταστήματα της περιφέρειας. Η Τράπεζα ανακύκλωσε σχεδόν τις μισές ποσότητες χαρτιού από αυτές που κατανάλωσε. Συνολικά έχουν ανακυκλωθεί περισσότεροι από τόνοι χαρτί, διασώζοντας περισσότερα από δέντρα, δηλαδή περίπου 513 στρέμματα δάσους Μπαταρίες Ανακύκλωση μπαταριών υλοποιήθηκε σε όλα τα καταστήματα και κτήρια διοίκησης της Τράπεζας, σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά ανακυκλώθηκαν σχεδόν 9 τόνοι. 4.5 Πράσινη Επιχειρηματικότητα Στον κλάδο των επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ, η Τράπεζα είχε χρηματοδοτήσει στο τέλος του 2010 έργα συνολικής ισχύος 178 MW. Με τις χρηματοδοτήσεις αυτές αποτράπηκε σε ετήσια βάση η έκλυση 311 χιλιάδων τόνων CO 2 στην ατμόσφαιρα, ποσότητα που θα απαιτούσε 23 εκ. δέντρα για την απορρόφησή της. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρηματοδότηση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων ιδιωτών έως 10 kwp, βάσει στοιχείων της ΔΕΗ, από την αρχή εφαρμογής του νόμου, η Τράπεζα Πειραιώς έχει χρηματοδοτήσει ποσοστό 32 % των ενεργοποιημένων συνδέσεων. Αποφυγή έκλυσης CO 2 Όρια πιστοδοτήσεων σε πράσινες χρηματοδοτήσεις Δανειακά υπόλοιπα σε πράσινες χρηματοδοτήσεις 311 χιλ. τόνοι 967 εκατ. 537 εκατ. Πίνακας 1. Περιβαλλοντικά Οφέλη από τις Πράσινες Χρηματοδοτήσεις το Εκπαίδευση Προσωπικού Συνολικά πάνω από εργαζόμενοι όλων των βαθμίδων ιεραρχίας συμμετείχαν σε πράσινα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώθηκαν το 2010, δηλαδή το 38 % περίπου των εργαζομένων της Τράπεζας στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 350 εργαζόμενοι που έχουν αναλάβει το ρόλο του Συντονιστή Περιβαλλοντικής Διαχείρισης συμμετείχαν σε δύο προγράμματα e learning σχετικά με τις απαιτήσεις του πρότυπου πιστοποίησης EMAS. Τα αποτελέσματα των δράσεων εκπαίδευσης και

12 επικοινωνίας αξιολογήθηκαν μέσω ερωτηματολογίου (εφαρμόζεται κάθε δύο χρόνια), που κατέγραψε τις περιβαλλοντικές στάσεις και συμπεριφορές των εργαζομένων. Από την ανάλυση των απαντήσεων του ερωτηματολογίου σημειώθηκε αύξηση του μέσου όρου της περιβαλλοντικής επίδοσης των εργαζομένων από 5,8 (με άριστα το 10), που ήταν τον Ιούνιο του 2007, σε 6,3 τον Σεπτέμβριο του 2009, δηλαδή αύξηση κατά 8,6 % σε διάστημα δύο ετών. 4.7 Κοινωνική συνεισφορά Οι κοινωνικές παρεμβάσεις της Τράπεζας Πειραιώς επικεντρώθηκαν στο πρόγραμμα για την ενίσχυση των πολυμελών οικογενειών στη Θράκη, στην ενίσχυση κοινοτήτων απεξάρτησης και προγραμμάτων επανένταξης, στην ενίσχυση άπορων και ορφανών παιδιών και στην παροχή προληπτικής ιατρικής σε απομονωμένες περιοχές στην Ελλάδα. Μέσω του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.) έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο επτά θεματικών τεχνολογικών μουσείων στην Ελληνική περιφέρεια, τα οποία λειτουργούν ως πυρήνες ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Αρκεί να σημειωθεί ότι η επισκεψιμότητα των μουσείων, το 2010, έφτασε τα άτομα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών αναπτύχθηκε συνεργασία με επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις, εκ των οποίων μια είναι και εταίρος στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος climabiz. Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε συνεργασία με Κοινωνικό 1 Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης για την ανακύκλωση υλικών. Συνολικά, η συνεισφορά σε δράσεις, προγράμματα και πρωτοβουλίες όσον αφορά το κοινωνικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό έργο για το 2010 αναλογεί στο 1,7 % των ετησίων κερδών του Ομίλου προ φόρων και προβλέψεων και στο 1,2 % των λειτουργικών εξόδων του Ομίλου για το 2010 (Τράπεζα Πειραιώς, 2011). Για το περιβαλλοντικό και κοινωνικό της έργο, η Τράπεζα Πειραιώς έχει λάβει διάφορες διακρίσεις και βραβεία, όπως: χρυσή κατηγορία στο Διεθνή Δείκτη Κοινωνικής Ευθύνης (CR Index), Green IT Initiative by a Financial Institution, Best Sustainable Financial Institution in Greece από το διεθνές οικονομικό περιοδικό New Economy, κατάταξη μεταξύ των 10 μοναδικών ελληνικών επιχειρήσεων που συμπεριλήφθηκαν στην παγκόσμια λίστα των κορυφαίων κοινωνικά υπεύθυνων εταιρειών, σύμφωνα με αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από την CRD Analytics σε συνεργασία με τη JustMeans, κατάταξη ως μια από τις 10 εταιρείες στην Ελλάδα που διακρίθηκε για τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, σύμφωνα με το κοινωνικό βαρόμετρο Awareness & Social Behavior Index, από το «Δείκτη Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Διαφάνειας» του WWF Ελλάς. 1 Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ) είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που αποτελούν μονάδες ψυχικής υγείας και αποβλέπουν στην κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση και επαγγελματική ένταξη των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Η ανάπτυξη και η εποπτεία τους ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας.

13 Από το 2009 η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναµικού του Οµίλου Πειραιώς έχει λάβει τη διεθνή πιστοποίηση «Investors in People». 5. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Όσο ο ρόλος των τραπεζών στη λειτουργία της οικονομίας είναι κομβικός και θεμελιώδης, άλλο τόσο είναι και καθοριστικός στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. Η στροφή τα τελευταία χρόνια που έχουν πάρει χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο, προς την πράσινη ή αειφόρο τραπεζική, αντανακλά και ως ένα βαθμό την αλλαγή που έχει παρατηρηθεί στη συμπεριφορά των συμμετόχων τους που απαιτούν πλέον από τις τράπεζες να εντάσσουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια στις αποφάσεις τους. Η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη στα σύγχρονα κοινωνικά και περιβαλλοντικά δεδομένα, έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική που εκφράζεται με συγκεκριμένες δράσεις και απτά αποτελέσματα. Η προσέγγισή της έχει διττό χαρακτήρα, από τη μια πλευρά μετρά, ελέγχει και μειώνει το λειτουργικό περιβαλλοντικό αποτύπωμά της εκπαιδεύοντας κατάλληλα και το προσωπικό της και από την άλλη πλευρά ενισχύει την πράσινη επιχειρηματικότητα εκπαιδεύοντας πελάτες και άλλους συμμετόχους και προωθώντας πράσινα προϊόντα. Με τις πρωτοβουλίες της αυτές, η Τράπεζα Πειραιώς αναδεικνύει τη σημασία που δίνει στην εταιρική υπευθυνότητα, την οποίαν θεωρεί ως επένδυση, με μακροπρόθεσμα οφέλη τόσο για την ίδια όσο και για την κοινωνία και το περιβάλλον.

14 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Achou, T.F., Tenguh, N.C. (2008). Bank Performance and Credit Risk Management. Thesis. Master Degree Project, University of Skovde. Grant, J. (2007). The green marketing manifesto. John Wiley& Sons Ltd. Greenwood, M. R. (2001). Community as a Stakeholder. Focusing on Corporate Social and Environmental Reporting, Journal of Corporate Citizenship: 4, Jeucken, M. (2001). Sustainable finance and banking: the financial sector and the future of the planet. Earthscan Publications Ltd, London. Labatt, S. & White, R. R. (2002). Environmental Finance A guide to environmental risk assessment and financial products. New jersey, John Wiley & Sons Inc. Labatt S. and White R.R., (2007). Carbon Finance: The financial implications of climate change, Wiley Finance, pp.268. Ruf, B. M., R. M. Muralidhar, J. Brown, J. Janney, and K. Paul (2001). An Empirical Investigation of the Relationship between Change in Corporate Social Performance and Financial Performance: A Stakeholder Theory Perspective. Journal of Business Ethics: 32, United Nations Environment Programme Finance Initiative (UNEP FI) (2007). Green Financial Products and Services. Current Trends and Future Opportunities in North America. UNEPFI, Switzerland. United Nations Environment Programme Finance Initiative (UNEP FI) (2011). If you ask us A report by the North American Task Force of UNEP Finance Initiative. UNEPFI, Switzerland. Viswanath, V. (1994). The Bank s Cooperation with NGOs, Asian Development Bank, Background paper Τράπεζα Πειραιώς (2011). Τράπεζα Πειραιώς Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2010: σελ

Climate Change & Business Opportunities

Climate Change & Business Opportunities Climate Change & Business Opportunities Μαβίκα Ηλιού Senior Manager Εργασίες Green Banking Σοφία Φραντζή Μονάδα Περιβάλλοντος Αθήνα, 17.12.2013 Τράπεζα Πειραιώς, Κλιματική Αλλαγή και Περιβάλλον Τράπεζα

Διαβάστε περισσότερα

Green Banking: Στηρίζοντας την Πράσινη Ανάπτυξη. Γιώργος Αντωνιάδης. ιεύθυνση Ανάπτυξης Εργασιών Green Banking ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Πτολεµαϊδα 09-07-2012

Green Banking: Στηρίζοντας την Πράσινη Ανάπτυξη. Γιώργος Αντωνιάδης. ιεύθυνση Ανάπτυξης Εργασιών Green Banking ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Πτολεµαϊδα 09-07-2012 Green Banking: Στηρίζοντας την Πράσινη Ανάπτυξη Γιώργος Αντωνιάδης ιεύθυνση Ανάπτυξης Εργασιών Green Banking ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Πτολεµαϊδα 09-07-2012 Οικονοµία και Περιβάλλον Η ανάπτυξη της οικονοµίας, µέσα

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική Περιβαλλοντική Έκθεση

Εταιρική Περιβαλλοντική Έκθεση 20 12 Εταιρική Περιβαλλοντική Έκθεση 20 12 Εταιρική Περιβαλλοντική Έκθεση Τράπεζα Πειραιώς Εταιρική Περιβαλλοντική Έκθεση «Τράπεζα Πειραιώς: Εταιρική Περιβαλλοντική Έκθεση» Αθήνα, 2012 Εταιρική Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των τραπεζών στη βιώσιμη οικονομία. Βρασίδας Ζάβρας Γενικός Διευθυντής, Περιβαλλοντική Τραπεζική

Ο ρόλος των τραπεζών στη βιώσιμη οικονομία. Βρασίδας Ζάβρας Γενικός Διευθυντής, Περιβαλλοντική Τραπεζική Ο ρόλος των τραπεζών στη βιώσιμη οικονομία Βρασίδας Ζάβρας Γενικός Διευθυντής, Περιβαλλοντική Τραπεζική Περιβαλλοντική Οικονομία & Ανάπτυξη Η ανάπτυξη της οικονομίας, μέσα από επενδύσεις που είναι φιλικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Οι πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Οι πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Οι πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς Βρ. Ζάβρας Μονάδα Περιβάλλοντος Τράπεζας Πειραιώς greenbanking@piraeusbank.gr EnergyRes - Αθήνα, 11 Απριλίου 2008 Τεχνολογικές και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε.

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε. ΑΑΑ Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση A global sustainability framework and initiative of the United Nations Environment Programme Finance Initiative Ένα παγκόσμιο πλαίσιο και μια πρωτοβουλία της Πρωτοβουλίας

Διαβάστε περισσότερα

Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 2 Η Π.Α.Ε.Γ.Α.Ε. (Προνομιούχος Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος) είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

UNEP FI Workshop, 18th January 2007 Sustainability and CSR in the Banking and Insurance Sector

UNEP FI Workshop, 18th January 2007 Sustainability and CSR in the Banking and Insurance Sector Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας UNEP FI Workshop, 18th January 2007 Sustainability and CSR in the Banking and Insurance Sector ΟδηγόςΑειφορίαςγια Τράπεζες και Ασφαλιστικές: Πώς να εφαρµόσετε

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Δεικτών κατά GRI και ISO 26000

Παρουσίαση Δεικτών κατά GRI και ISO 26000 Παρουσίαση Δεικτών κατά GRI και ISO 26000 Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 193 GRI Πρότυπο GRI 101: Foundation 2016 Δημοσιοποίηση Παραπομπή Παράλειψη Ε Δ * Γενικές Δημοσιοποιήσεις (επιλογή "core") GRI 102: Γενικές

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή 1. Πιθανές ενέργειες:

Αρχή 1. Πιθανές ενέργειες: Η προσδοκία μας Στο επίκεντρο της δραστηριότητας της ασφαλιστικής βιομηχανίας εντοπίζεται η αντίληψη, η διαχείριση και η ανάληψη κινδύνων. Με γνώμονα την πρόληψη και την μείωση της έκθεσης στον κίνδυνο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ Πράσινο Εστιατόριο είναι εκείνη η επιχείρηση εστίασης που σταδιακά μειώνει το ανθρακικό της αποτύπωμα βάσει ενός βιώσιμου σχεδίου εξέλιξης και στη συνέχεια,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ο Διάλογος που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Sustainable Greece 2020, αποτελεί τη συστηματική καταγραφή των θέσεων όλων των προσκεκλημένων στην Πρωτοβουλία Κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων Το «Σύµφωνο των ηµάρχων» αποτελεί µία φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας το προβάδισµα σε πρωτοπόρους δήµους της Ευρώπης να αµβλύνουν

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένο σύστημα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης & Προγράμματα ΕΚΕ βάσει διεθνών προτύπων Grant Thornton Greece. All rights reserved.

Ολοκληρωμένο σύστημα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης & Προγράμματα ΕΚΕ βάσει διεθνών προτύπων Grant Thornton Greece. All rights reserved. Ολοκληρωμένο σύστημα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης & Προγράμματα ΕΚΕ βάσει διεθνών προτύπων 2016 Grant Thornton Greece. All rights reserved. Οι διεθνείς τάσεις στην ΕΚΕ Διακηρύξεις για την ΕΚΕ Δίκτυα για

Διαβάστε περισσότερα

greekcode.sustainablegreece2020.com

greekcode.sustainablegreece2020.com greekcode.sustainablegreece2020.com Τι είναι Ο Ελληνικός Κώδικας Βιωσιμότητας αποτελεί ένα δομημένο πλαίσιο αναφοράς ως προς τη διαφάνεια και την αυτοδέσμευση των Οργανισμών στα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου. Μύλοι Λούλη: 4 η Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας Φροντίζουμε για το Μέλλον

Δελτίο Τύπου. Μύλοι Λούλη: 4 η Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας Φροντίζουμε για το Μέλλον Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2018 Δελτίο Τύπου Μύλοι Λούλη: 4 η Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας Φροντίζουμε για το Μέλλον Η εταιρεία Μύλοι Λούλη, με βαθιά ιστορία και παράδοση 7 γενιών, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και ΜΜΕ. Δρ. Νικολάου Ιωάννης Λέκτορας Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και ΜΜΕ. Δρ. Νικολάου Ιωάννης Λέκτορας Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και ΜΜΕ Δρ. Νικολάου Ιωάννης Λέκτορας Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ 2. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Πράσινα σταθερά δίκτυα

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Πράσινα σταθερά δίκτυα ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Πράσινα σταθερά δίκτυα Νέ Ντέπη Τζιμέα Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας ΟΤΕ Περιβαλλοντική ρβ πολιτική ΟΤΕ Οι τηλεπικοινωνίες είναι από τους πλέον φιλικούς

Διαβάστε περισσότερα

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών [ 1 ] [ 1 ] Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών - Ποταμός Αχελώος - Ταμιευτήρας >> H Περιβαλλοντική Στρατηγική της ΔΕΗ είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Νέα πρότυπα & Αειφορία

Νέα πρότυπα & Αειφορία Χαράλαμπος Αγγελούδης Διευθυντής Πιστοποίησης Οκτώβριος 2014 Ο ουσιαστικός ρόλος των προτύπων στην Αειφόρο ανάπτυξη Το όραμα του ISO για τα προϊόντα του είναι να «αναγνωρίζονται και να γίνονται σεβαστά

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE)

Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE) Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE) του QualityNet Foundation (QNF) στο Οικονομικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (UN Global Compact - UNGC) Περίοδος Αναφοράς: 2010-2015 Χώρα Αναφοράς: Ελλάδα Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Θεματικοί Πυλώνες. Bravo Business

Θεματικοί Πυλώνες. Bravo Business Θεματικοί Πυλώνες Bravo Business 1 BRAVO GOVERNANCE Οι πρακτικές και πρωτοβουλίες που αφορούν στο σύστημα διακυβέρνησης ενός Οργανισμού. Πρακτικές για την καταπολέμηση της διαφθοράς (Corruption), την προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

2Ουσιαστικά Θέµατα και Ενδιαφερόµενα Μέρη

2Ουσιαστικά Θέµατα και Ενδιαφερόµενα Μέρη 2Ουσιαστικά Θέµατα και Ενδιαφερόµενα Μέρη 27 18 2. Ουσιαστικά Θέματα και Ενδιαφερόμενα Μέρη Προσεγγίζουµε και αξιολογούµε υπεύθυνα τα ουσιαστικά θέµατα που αφορούν στην εταιρεία µας και επηρεάζουν άµεσα

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκά και Ελληνικά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον

Ευρωπαϊκά και Ελληνικά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον Sustainability and CSR in the Banking and Insurance Sector Ευρωπαϊκά και Ελληνικά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον ρ. Κ. Αραβώσης Πρόεδρος ΠΑΣΕΠΠΕ ΘΕΣΜΟΣ Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το

Διαβάστε περισσότερα

UN GLOBAL COMPACT (ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥ ΟΗΕ) United Nations Development Programme Programme Management Office Athens, Greece

UN GLOBAL COMPACT (ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥ ΟΗΕ) United Nations Development Programme Programme Management Office Athens, Greece UN GLOBAL COMPACT (ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥ ΟΗΕ) United Nations Development Programme Programme Management Office Athens, Greece Τι είναι το Global Compact H μεγαλύτερη, παγκόσμια πρωτοβουλία εταιρικής

Διαβάστε περισσότερα

Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ COSMOTE στην Παιανία: Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση στην πράξη

Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ COSMOTE στην Παιανία: Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση στην πράξη Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ COSMOTE στην Παιανία: Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση στην πράξη 1 Συνεδριο :3 ο Ετήσιο Capital Link CSR Forum Εισηγητής: Kατερίνα Περίσση Προϊστ. Τμήματος Περιβαλλοντικής ιαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΒΡΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ / ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ 20/11/14. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Αθανάσιος Πανταζής - Οικονομολόγος

ΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΒΡΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ / ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ 20/11/14. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Αθανάσιος Πανταζής - Οικονομολόγος ΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΒΡΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ / ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ 20/11/14 Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Αθανάσιος Πανταζής - Οικονομολόγος ΕΚΕ (1) Ως Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη νοείται η ηθική ευθύνη, η συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

8.3 Πίνακας Δεικτών Global Reporting Intiative G3.1

8.3 Πίνακας Δεικτών Global Reporting Intiative G3.1 8.3 Πίνακας Δεικτών Global Reporting Intiative G3.1 Ο ς ΕΥ του ΟΤΕ και της COSMOTE βασίζεται στις απαιτήσεις που ορίζονται από το Global Reporting Initiative (GRI). Ο ς ΕΥ 2013 του ΟΤΕ και της COSMOTE

Διαβάστε περισσότερα

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2013

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2013 COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2013 Απρίλιος 2014 Περιεχόμενα 1. H Εταιρία 2. Δήλωση Δέσμευσης Διοίκησης 3. Δέσμευση προς την Αγορά 4. Ανθρώπινα Δικαιώματα 5. Συνθήκες Εργασίας 6. Περιβάλλον 7. Καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP)

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) Ιανουάριος 2012 Περιεχόμενα 1. H Εταιρία 2. Δήλωση Δέσμευσης Διοίκησης 3. Δέσμευση προς την Αγορά 4. Ανθρώπινα Δικαιώματα- Συνθήκες Εργασίας 5. Περιβάλλον 6. Καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

Ενθάρρυνση για την έναρξη των Πράσινων ηµόσιων Συµβάσεων

Ενθάρρυνση για την έναρξη των Πράσινων ηµόσιων Συµβάσεων Ενθάρρυνση για την έναρξη των Πράσινων ηµόσιων Συµβάσεων ηµήτρης Γιάκος Περιβαλλοντολόγος, MSc Τι είναι οι Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις Ο όρος πράσινες ή οικολογικές δηµόσιες συµβάσεις αναφέρεται στη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ http://www.teachernet.gov.uk/sustainableschools/ Μετάφραση από τα αγγλικά: Ειρήνη Λυμπέρη ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ; Η αειφόρος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Καραμπάτσος. Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting

Γιάννης Καραμπάτσος. Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting Γιάννης Καραμπάτσος Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting Κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου Η ηλιακή ορατή ακτινοβολία, η οποία έχει μικρό μήκος κύματος, φτάνει στην επιφάνεια της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΔΕΙΚΤΗ CR INDEX ΜΕ GRI STANDARDS ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΔΕΙΚΤΗ CR INDEX ΜΕ GRI STANDARDS ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΔΕΙΚΤΗ CR INDEX ΜΕ GRI STANDARDS ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ CRI GRI STANDARDS ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ S. Στοιχεία εταιρείας Βασικά χαρακτηριστικά επιχείρησης Στοιχεία επικοινωνίας υπευθύνου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑ 2008 ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑ Η Sonae Sierra στην Ελλάδα Η Sonae Sierra αϖοτελεί µία διεθνή εταιρεία ϖου εξειδικεύεται στα εµϖορικά κέντρα, µε ϖάθος για την εισαγωγή καινοτοµίας στη

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡικήΣ κοινωνικήσ υπευθυνοτητασ Κοινωνία. Παιδεία. Περιβάλλον. Εργαζόμενοι. (σελ. 8) (σελ. 10) (σελ. 14) (σελ.

Συνοπτική ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡικήΣ κοινωνικήσ υπευθυνοτητασ Κοινωνία. Παιδεία. Περιβάλλον. Εργαζόμενοι. (σελ. 8) (σελ. 10) (σελ. 14) (σελ. Συνοπτική ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ υπευθυνοτητασ 2016 Περιβάλλον Παιδεία Κοινωνία Εργαζόμενοι (σελ. 6) (σελ. 8) (σελ. 10) (σελ. 14) 2 3 Όραμα & Στρατηγική Η εταιρεία Μπάρμπα Στάθης, αξιοποιώντας συστηματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Ταχοπούλου Θεονύµφη Σύµβουλος Εξυπηρέτησης Πελατών Καταστήµατος Κουφαλίων ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Sustainability statement Στηρίζουµε και χρηµατοδοτούµε

Διαβάστε περισσότερα

Χ Ρ Ό Ν Ι Α. στην υπηρεσία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Χ Ρ Ό Ν Ι Α. στην υπηρεσία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Χ Ρ Ό Ν Ι Α στην υπηρεσία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ Η Antipollution είναι η κορυφαία εταιρία παροχής υπηρεσιών Ευκολιών Υποδοχής Αποβλήτων και Καταλοίπων φορτίου Πλοίων. Εξειδικεύεται ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

Κεντρικά Γραφεία CYTA Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014

Κεντρικά Γραφεία CYTA Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014 Συνέδριο «H Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην εποχή της Οικονομικής Κρίσης: Επανατοποθέτηση ή εγκατάλειψη;» Κεντρικά Γραφεία CYTA Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΑΣΙΚΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα 14-11-2017 Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σο μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

BRAVO SUSTAINABILITY DIALOGUE & AWARDS

BRAVO SUSTAINABILITY DIALOGUE & AWARDS Bravo Business ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Ο Θεσμός BRAVO SUSTAINABILITY DIALOGUE & AWARDS, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Sustainable Greece 2020, συμβάλλει στην προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης & Υπεύθυνης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ Τι είναι ανθρακικό αποτύπωμα Ατομικό ανθρακικό αποτύπωμα

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ Τι είναι ανθρακικό αποτύπωμα Ατομικό ανθρακικό αποτύπωμα Τι είναι ανθρακικό αποτύπωμα Το ανθρακικό αποτύπωμα είναι το μέτρο της συνολικής ποσότητας των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται άμεσα ή έμμεσα από μία δραστηριότητα είτε συσσωρεύεται

Διαβάστε περισσότερα

3.10 Υπεύθυνες Προμήθειες και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

3.10 Υπεύθυνες Προμήθειες και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας 3.10 Υπεύθυνες Προμήθειες και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι σήμερα, εξίσου ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα όλων των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Tetris Built Environment. Consultants Construction Renewable energy Tourism Investment Finance

Tetris Built Environment. Consultants Construction Renewable energy Tourism Investment Finance Tetris Built Environment Consultants Construction Renewable energy Tourism Investment Finance Προφίλ Η TETRIS Built Environment είναι εταιρεία παροχής Συμβουλευτικών υπηρεσιών Τεχνική εταιρεία, και δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Green Banking & Αναπτυξιακά Προγράμματα. Δημήτρης Βερελής Senior Director

Green Banking & Αναπτυξιακά Προγράμματα. Δημήτρης Βερελής Senior Director Green Banking & Αναπτυξιακά Προγράμματα Δημήτρης Βερελής Senior Director Μάιος 2018 Περιβάλλον i. Σταδιακή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος i. Τα δεκαεπτά (17) από τα δεκαοκτώ (18) πιο θερμά

Διαβάστε περισσότερα

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη Ο χάρτης δεσμεύσεων που ακολουθεί κάνει λόγο για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσα από προσπάθειες και πρωτοβουλίες των Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Επιλέξτε την κατηγορία στην οποία θέλετε να ενταχθεί η εταιρεία σας και συμπληρώστε τα αντίστοιχα κριτήρια του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ με βάση τον συγκεκριμένο Οδηγό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ. του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ. του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ της INTERAMERICAN ως best practice εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας ΓΡΑΜΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Εξειδικευμένοι συνεργάτες του QualityNet Foundation μπορούν να σας υποστηρίξουν στη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Carbon footprint ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ TERRA NOVA

Carbon footprint ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ TERRA NOVA Carbon footprint ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ TERRA NOVA Ανδρέας Σωτηρόπουλος, Περιβαλλοντολόγος, MSc. Ωκεανογραφίας Ρούλα Χανδρινού, Περιβαλλοντολόγος, MSc.

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές.

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Αναστασία Δημητρίου Αν. Καθηγήτρια Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Πολιτική και δραστηριότητες Grand Hotel Palace, θεσσαλονίκη, 2018

Περιβαλλοντική Πολιτική και δραστηριότητες Grand Hotel Palace, θεσσαλονίκη, 2018 Περιβαλλοντική Πολιτική και δραστηριότητες Grand Hotel Palace, θεσσαλονίκη, 2018 To ξενοδοχείο Grand Hotel Palace βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Πως ξεκίνησε. Το 2012 θα βρισκόμαστε στο εξωτερικό με παγκόσμιο domain που ήδη είναι έτοιμο προς λειτουργία.

Πως ξεκίνησε. Το 2012 θα βρισκόμαστε στο εξωτερικό με παγκόσμιο domain που ήδη είναι έτοιμο προς λειτουργία. Πως ξεκίνησε 2004: Η ιδέα αφορούσε στη προώθηση των απαιτήσεων της τήρησης της νομοθεσίας 2007: Στη συνέχεια ήταν η προώθηση των συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης 2011: Σήμερα αποτελεί μια ολοκληρωμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ BRAVO SUSTAINABILITY PERFORMANCE DIRECTORY

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ BRAVO SUSTAINABILITY PERFORMANCE DIRECTORY ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ BRAVO SUSTAINABILITY PERFORMANCE DIRECTORY ΤΗ ΧΑΡΤΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ΟΛΕΣ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ E-MBA

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ E-MBA ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ E-MBA ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΩΣ ΒΑΣΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020

Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020 Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020 Πρακτικός Οδηγός Πώς να σχεδιάσετε ένα πολυταμειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση του κτιριακού δυναμικού Σχεδιάζετε τα επιχειρησιακά

Διαβάστε περισσότερα

n0e-sport Project number: IEE/12/017/S

n0e-sport Project number: IEE/12/017/S n0e-sport Project number: IEE/12/017/S12.666718 ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ για Αθλητικές Εγκαταστάσεις Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας για Αθλητικές Εγκαταστάσεις Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Cyprus GPP AWARDS 2018

Cyprus GPP AWARDS 2018 Cyprus GPP AWARDS 2018 Βραβεία Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων 2018 (για Δημόσιο) Βραβεία Πράσινων Προμηθειών 2018 (για Ιδιώτες) Βραβείο Ολοκληρωμένης Πολιτικής (GPP) και Βραβείο Εφαρμογής ΠΔΣ ανά Κατηγορία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΩΡ H ΑΚΤΩΡ είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία στην Ελλάδα με πάνω από εξήντα χρόνια δυναμικής συμμετοχής στην

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική καινοτομία. Περιβαλλοντικοί προβληματισμοί για εξυπνότερες επιχειρηματικές αποφάσεις

Περιβαλλοντική καινοτομία. Περιβαλλοντικοί προβληματισμοί για εξυπνότερες επιχειρηματικές αποφάσεις Περιβαλλοντική καινοτομία Περιβαλλοντικοί προβληματισμοί για εξυπνότερες επιχειρηματικές αποφάσεις Η περιβαλλοντική καινοτομία μάς αφορά όλους Με το 53% των ηγετικών στελεχών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ Καλημέρα σας. Αξιότιμοι Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι Με μεγάλη χαρά το Ελληνικό Δίκτυο του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ υποδέχεται σήμερα, στην Πρώτη Περιφερειακή

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε Επιχειρήσεις

Αποτελέσµατα Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε Επιχειρήσεις Αποτελέσµατα Πρωτογενούς Έρευνας ς ς ς σε Επιχειρήσεις η Δειγµατοληπτική έρευνα για την διεξήγαγε για 8 συνεχή χρονιά η Διεύθυνση Οικονοµικών Κλαδικών Μελετών της ICAP Α.Ε., τα αποτελέσµατα της οποίας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Η ΟΠΠ αποτελεί Ευρωπαϊκή προσέγγιση µε στόχοτην: Εγκαθίδρυση µοντέλου ανάπτυξης µε γνώµονα τη βιωσιµότητα Εξασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: ΙΔΡΥΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:

ΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: ΙΔΡΥΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ: ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: ΙΔΡΥΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ: H πρωτοβουλία «Sustainable Greece 2020» διοργανώνεται από το QualityNet Foundation, H πρωτοβουλία «Sustainable Greece 2020» διοργανώνεται από το QualityNet Foundation,

Διαβάστε περισσότερα

2.5 Ενδιαφερόμενα Μέρη

2.5 Ενδιαφερόμενα Μέρη 2.5 Ενδιαφερόμενα Μέρη Τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη του ΟΤΕ και της COSMOTE είναι οι εργαζόμενοι οι επενδυτές οι πελάτες, οι δημόσιοι και ρυθμιστικοί φορείς, τα Μ.Μ.Ε. και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 Θέμα: «Η ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο Ενεργειακό Σχεδιασμό στο

Διαβάστε περισσότερα

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2012

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2012 COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2012 Μάρτιος 2013 Περιεχόμενα 1. H Εταιρία 2. Δήλωση Δέσμευσης Διοίκησης 3. Ανθρώπινα Δικαιώματα- Συνθήκες Εργασίας 4. Περιβάλλον 5. Δέσμευση προς την Αγορά 6. Καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ. Κατευθυντήριες Γραμμές

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ. Κατευθυντήριες Γραμμές ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Κατευθυντήριες Γραμμές eco-commerce ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ : ΕΗ

ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ : ΕΗ Χαιρετισµός Προέδρου ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. κου Παναγιώτη Γιαννόπουλου Εκδήλωση ΕΒΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ : ΕΗ «Ενέργεια Φωτοβολταϊκά πάρκα» Τετάρτη 18 Απριλίου 2007 Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας

Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Δημάρχων της Ευρώπης να υπερβούν τον στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.

ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ" 3 η διάλεξη: Πράσινη Επιχειρηματικότητα Εργαστηριακός Συνεργάτης: Σαββάκης Νικόλαος,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΕΔΟ C (συμπεριλαμβάνονται και τα κριτήρια του Επιπέδου D)

ΕΠΙΠΕΔΟ C (συμπεριλαμβάνονται και τα κριτήρια του Επιπέδου D) Ενδεικτικοί δείκτες επίδοσης κατά Ενδεικτικοί δείκτες επίδοσης κατά 3. Στοχοθέτηση Ο Οργανισμός δημοσιοποιεί ποιοι ποιοτικοί ή/και ποσοτικοί στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εταιρικής Υπευθυνότητας τίθενται

Διαβάστε περισσότερα

Μία «σχέση» που εξελίσσεται

Μία «σχέση» που εξελίσσεται JETOIL και ΕΚΕ Μία «σχέση» που εξελίσσεται Η JETOIL με λίγα λόγια Αμιγώς ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση 45 χρόνια στην ελληνική και διεθνή αγορά εμπορίας πετρελαιοειδών ίκτυο 500 πρατηρίων, εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλείο A: Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικής πράσινων προμηθειών

Εργαλείο A: Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικής πράσινων προμηθειών Εργαλείο A: Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικής πράσινων προμηθειών Στόχος του εργαλείου - Να βοηθήσει Δήμους στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν Πολιτική Πράσινων Προμηθειών Πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΑΣΠΑΙΤΕ

Σκοπός της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΑΣΠΑΙΤΕ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΣΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΣΙΚΟΣΗΣΑ Α..ΠΑΙ.Σ.Ε. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕ: Γιώργος Μουστάκας email: moke1@aspete.gr ΣΗΛΕΦΩΝΟ: 210-28 96 884 blog: http://mokeaspete.blogspot.com/

Διαβάστε περισσότερα

Learning and Teaching Conference 25 Ιανουαρίου 2014, ΑΘΗΝΑ

Learning and Teaching Conference 25 Ιανουαρίου 2014, ΑΘΗΝΑ Learning and Teaching Conference 25 Ιανουαρίου 2014, ΑΘΗΝΑ Δημήτριος Λεκκός Πολιτικός Μηχανικός TE, Ελεγκτής Δόμησης Β Τάξης MSc in Environment pollution Control MEDITERRANEAN COLLEGE School of Engineering

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Αθήνα, Ιούνιος 2011 Εισαγωγή Η Green Evolution προτείνει μια υπηρεσία για όλες τις επιχειρήσεις και βιομηχανίες τροφίμων που θέλουν να καινοτομίσουν και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά

Διαβάστε περισσότερα

3. Διάλογος (επικοινωνία) με τα ενδιαφερόμενα μέρη εμπλεκόμενους φορείς

3. Διάλογος (επικοινωνία) με τα ενδιαφερόμενα μέρη εμπλεκόμενους φορείς 1 BRAVO GOVERNANCE Οι πρακτικές και πρωτοβουλίες που αφορούν στο σύστημα διακυβέρνησης ενός Οργανισμού. Πρακτικές για την καταπολέμηση της διαφθοράς (Corruption), την προώθηση της διαφάνειας (Transparency)

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Αξία & Κοινωνική Υπευθυνότητα

Δημόσια Αξία & Κοινωνική Υπευθυνότητα Δημόσια Αξία & Κοινωνική Υπευθυνότητα Η για την κοινωνία Παρουσιάζει : Ζωή Παχούντη Προϊσταμένη του Τμήματος ΚΕΕΠ και Συντονίστρια της Επιτροπής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ Δημόσια αξία Ο ρόλος των δημόσιων

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Αποδοτικότητα

Περιβαλλοντική Αποδοτικότητα Περιβαλλοντική Αποδοτικότητα Ναυσικά Ζευγώλη Υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κοινωνικής Συνεισφοράς, Vodafone 17.12.2013 Vodafone Ελλάδας: 20 χρόνια παρουσίας & συνεχούς ανάπτυξης Εξυπηρετούμε τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Ημερομηνία: 30.03.2012 Σελίδα: 1 από 56 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 2011 Υπεύθυνος Σύνταξης Υπεύθυνος Έγκρισης Ονοματεπώνυμο Προκόπης Γαβριήλ Δημήτριος Δημόπουλος Θέση Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής

Διαβάστε περισσότερα

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στη ΔΕΗ

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στη ΔΕΗ Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στη ΔΕΗ Ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Στηρίζω» Αθήνα, Ιούνιος 2011 Λένα Σαρικάκη Τομεάρχης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Διεύθυνση Στρατηγικής Τομέας Εταιρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, PROLEPSIS Η ΑΝΑΓΚΗ Η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Το χρονιά, το 7% των. Συνολική 2.665

Το χρονιά, το 7% των. Συνολική 2.665 Στατιστικά στοιχεία αγοράς φωτοβολταϊκών για το 2018 Ενημέρωση: : 26 3 2019 Το 2018 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση όλων των φωτοβολταϊκ κών σταθμών (πλην ενός) που προκρίθηκαν από τον πιλοτικό διαγωνισμό του

Διαβάστε περισσότερα

3) Δημιουργεί εξειδικευμένες και σταθερές θέσεις εργασίας που δεν υπόκεινται σε μετεγκατάσταση

3) Δημιουργεί εξειδικευμένες και σταθερές θέσεις εργασίας που δεν υπόκεινται σε μετεγκατάσταση Όπως είπε, ο κ. Σμυρνιώτης με την ένταξη του Δήμου Τρίπολη στο Σύμφωνο των Δημάρχων που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο μέσω των ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών προγραμμάτων όσο και μέσω χρηματοδοτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ράλλης Γκέκας Σύμβουλος ΚΕΔΕ Κόνιτσα, Σεπτέμβριος 2017 ΒΑΣΙΚΆ ΕΡΩΤΉΜΑΤΑ Γιατί είναι αναγκαία

Διαβάστε περισσότερα

2. Ουσιαστικά θέµατα και ενδιαφερόµενα µέρη

2. Ουσιαστικά θέµατα και ενδιαφερόµενα µέρη Αξιολογούµε και διαµορφώνουµε τα ουσιαστικά θέµατα, λαµβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις προσδοκίες των ενδιαφεροµένων µερών. Επικοινωνούµε µε τα ενδιαφερόµενα µέρη, ενισχύουµε την εξωστρέφεια και τη

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασίες και Δράσεις για την Καταπολέμηση της Φτώχειας & την Κοινωνική Επανένταξη

Συνεργασίες και Δράσεις για την Καταπολέμηση της Φτώχειας & την Κοινωνική Επανένταξη Συνεργασίες και Δράσεις για την Καταπολέμηση της Φτώχειας & την Κοινωνική Επανένταξη Χρύσα Ελευθερίου Προϊσταμένη Διεύθυνσης Εταιρικών Σχέσεων & Υπευθυνότητας Ομίλου INTERAMERICAN Ευρήματα - Τάσεις Το

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική ευθύνη. Μονόδρομος ανάπτυξης

Περιβαλλοντική ευθύνη. Μονόδρομος ανάπτυξης Περιβαλλοντική ευθύνη Μονόδρομος ανάπτυξης 1 Οι βασικοί λόγοι -1 Αιτία ανησυχίας Οικολογικό αποτύπωμα Κλιματική αλλαγή 2 Αιτία ανησυχίας Κάθε εβδομάδα νέα στοιχεία έρχονται στο φως, που συνδέουν χημικά

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Πολιτική του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, το Όραμα και η Στρατηγική της

Περιβαλλοντική Πολιτική του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, το Όραμα και η Στρατηγική της 9/07/2018 Εισήγηση προς τη Σύγκλητο του ΤΕΙ ΚΜ Περιβαλλοντική Πολιτική του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, το Όραμα και η Στρατηγική της Στις μέρες μας έχει γίνει πλέον αποδεκτό διεθνώς ότι το θεμελιώδες δικαίωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ της WIND ως best practice εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ της WIND ως best practice εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ της WIND ως best practice εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας ΓΡΑΜΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Εξειδικευμένοι συνεργάτες του QualityNet Foundation μπορούν να σας υποστηρίξουν στη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ομιλία της Υπουργού Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας κας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά στο Διεθνές Συνέδριο «Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΕΣΑΓΡΟΤΙΚΕΣ& ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΠΡΑΣΙΝΕΣΑΓΡΟΤΙΚΕΣ& ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Μετη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ημερίδα ManagEnergy Έξυπνη Χρηματοδότηση και Τεχνική Υποστήριξη για Δράσεις Βιώσιμης Ενέργειας στην Ελλάδα ΠΡΑΣΙΝΕΣΑΓΡΟΤΙΚΕΣ& ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη»

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Δημαρχείο Θεσσαλονίκης 13 Μαρτίου 2014 Θέμα: «Η ανάγκη για οριζόντια τεχνική υποστήριξη των Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΕΠΙ ΧΕΙΡ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΜΑΤΙ ΚΟ ΤΗ ΤΑ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Διαβάστε περισσότερα

Το πρώτο Πανεπιστήμιο στον κόσμο που

Το πρώτο Πανεπιστήμιο στον κόσμο που Σελίδα: 27 (1 από 5) Αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια το Πανεπιστήμιo >Αναπτύσσει πλούσιες περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο να μειωθούν οι δαπάνες λειτουργίας του Το πρώτο Πανεπιστήμιο στον κόσμο που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Μία προσέγγιση με βάση το Κυβερνητικό Μοντέλο. Δρ. Καρατζόγλου Βένος

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Μία προσέγγιση με βάση το Κυβερνητικό Μοντέλο. Δρ. Καρατζόγλου Βένος ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Μία προσέγγιση με βάση το Κυβερνητικό Μοντέλο Δρ. Καρατζόγλου Βένος ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Ως επιχείρηση ορίζεται κάθε φορέας που αποσκοπεί στην παραγωγή και διάθεση αγαθών και

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ...

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ... «ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥ ΤΙΤΑΝ» Μάιος 2008 1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A Η Δέσμευση της Διοίκησης......3 Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4 Εταιρικές Αξίες Ομίλου

Διαβάστε περισσότερα