ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ"

Transcript

1 ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ Εργαστήριο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Λάμπρου Μαρία, M.Sc., Ph.D. Βιοχημικός & Βιοτεχνολόγος

2 ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟΧΟΙ: 1. Κατανόηση της σημασίας της εξέτασης 2. Διαφορές συστημάτων αιμοκαλλιέργειας 3. Μακροσκοπική εικόνα ανάπτυξης 4. Ταυτοποίηση

3 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ Η καλλιέργεια του αίματος γίνεται σε υγρό υλικό γιατί είναι μικρός ο αριθμός των μικροβίων στο δείγμα, συνήθως κάτω του ενός ζωντανού μικροβίου ανά ml (<1 cfu/ml) στις διάφορες μικροβιαιμικές ή σηψαιμικές νόσους. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος στις μικροβιαιμίες των παιδιών. Το αίμα εμβολιάζεται αμέσως και επί τόπου στο θρεπτικό υλικό της καλλιέργειας του μετά τη λήψη του. Το θρεπτικό υλικό είναι πάντα ένας ζωμός που εκτός από τις θρεπτικές ουσίες περιέχει αντιπηκτική ουσία, ουσίες σταθεροποιητικές της ωσμωτικής πίεσης και εξουδετερωτικές των αντιβιοτικών αν ο άρρωστος παίρνει αντιβιοτικά. Αυτά φέρονται σε φιαλίδια έτοιμα στο εμπόριο ή παρασκευάζονται στο Εργαστήριο.

4

5 ΤΡΟΠΟΣ ΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Πριν από την απολύμανση του δέρματος, επιλέγεται με ψηλάφηση η φλέβα που θα παρακεντηθεί. Ο ιατρός ή ο νοσηλευτής φορά αποστειρωμένα γάντια μιας χρήσης. Η περιοχή του δέρματος καθαρίζεται με 70% αλκοόλης. Η περιοχή του δέρματος καθαρίζεται με βάμμα ιωδίου 2% ή ιωδιούχο ποβιδιόνη. Το ιώδιο αφήνεται να στεγνώσει για τουλάχιστον 1min (ΠΡΟΣΟΧΗ! ο χρόνος παραμονής του ιωδίου είναι σημαντικός). Γίνεται η αιμοληψία με τη σύριγγα και τη βελόνη.

6 ΤΡΟΠΟΣ ΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Σε περίπτωση που δε βρεθεί φλέβα και χρειαστεί δεύτερη παρακέντηση, τότε πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθεί καινούργια σύριγγα και βελόνη και να γίνει από την αρχή η διαδικασία απολύμανσης της περιοχής του δέρματος. Το πώμα της φιάλης της αιμοκαλλιέργειας απολυμαίνεται με 70% αλκοόλη, αλλάζεται η βελόνη της αιμοληψίας με μία καινούργια και το αίμα της σύριγγας εμβολιάζεται στη φιάλη της αιμοκαλλιέργειας. Το δέρμα του ασθενούς καθαρίζεται με αλκοόλη. Η περιοχή δεν πρέπει να επιδένεται ή να καλύπτεται με συγκολλητική ταινία, γιατί μπορούν να προκληθούν εγκαύματα από το βάμμα ιωδίου.

7 ΤΡΟΠΟΣ ΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Η φιάλη της αιμοκαλλιέργειας ανακινείται ελαφρά για να μην πήξει το αίμα. Επάνω στη φιάλη της αιμοκαλλιέργειας αναγράφονται καθαρά: τα στοιχεία του ασθενούς, η κλινική στην οποία νοσηλεύεται, η ημερομηνία κι η ώρα λήψης του αίματος, όπως επίσης, ολογράφως, το όνομα του ιατρού που παρακολουθεί τον ασθενή.

8

9 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ 1. ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ 2. ΣΥΣΤΗΜΑ ISOLATOR Η ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΗΣΕΩΣ 3. ΣΥΣΤΗΜΑ BACTER ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ 4. VITAL σύστημα της Merieux 5. ΣΥΣΤΗΜΑ SIGNAL

10 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ 1. ΚΛΑΣΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Μετά την αιμοληψία το αίμα μεταγγίζεται σε ένα ή δύο φιαλίδια με δύο διαφορετικούς ζωμούς, το ένα για την ανάπτυξη των αερόβιων (ΒΗΙ ζωμός) και το άλλο για προαγωγή αναπτύξεως αναερόβιων (Columbia ή θειογλυκολικός ζωμός). Προκειμένου για βραδείας αναπτύξεως μικρόβια το αίμα μπολιάζεται σε φιαλίδιο με διφασικό υλικό (ζωμός και άγαρ κατά Castaneda). Στο υλικό αυτό το μικρόβιο αναπτύσσεται διάχυτα στο ζωμό και αναπτύσσει αποικίες στο άγαρ. Νεώτερα συστήματα διαμορφώθηκαν με στόχο την αύξηση της ευαισθησίας της αιμοκαλλιέργειας δηλαδή περισσότερες θετικές και την ταχύτητα του αποτελέσματος.

11

12 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ 2. ΣΥΣΤΗΜΑ ISOLATOR Η ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΗΣΕΩΣ Το δείγμα αίματος λαμβάνεται απευθείας σε σωληνάριο στο οποίο υπάρχει όχι ζωμός αλλά μίγμα ουσιών που θα προκαλέσουν λύση όλων των κυττάρων του αίματος όπως οι ουσίες SPS, EDTA, σαπωνίνη κ.ά. Ανακατεύεται το αίμα με αναποδογυρίσματα ώστε να γίνει η λύση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των άλλων κυττάρων. Στο εργαστήριο φυγοκεντρείται σε γωνιακή φυγόκεντρο για 30 min σε 3000 g.

13 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (συνέχεια) To ίζημα περιέχει τα μη λυθέντα στοιχεία μεταξύ των οποίων είναι και τα μικρόβια. Αυτό εμβολιάζεται πια στην επιφάνεια δύο τρυβλίων με αιματούχο άγαρ ή άλλα εκλεκτικά υλικά. Με το σύστημα αυτό βγαίνουν θετικές οι αιμοκαλλιέργειες και με λίγα μικρόβια κάτω των 3 cfu/ml αίματος. Η απομόνωση και η ταυτοποίηση του μικροβίου γίνεται από το υλικό της πρώτο καλλιέργειας.

14

15 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ 3. ΣΥΣΤΗΜΑ BACTER ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Aναγνωρίζεται ταχύτατα η έναρξη αναπτύξεως μικροβίων στο ζωμό της αιμοκαλλιέργειας με την ανίχνευση παραγωγής CO2 από το μεταβολισμό τους. Η ανακαλλιέργεια γίνεται μόνο από τις φιάλες στις οποίες εμφανίσθηκε η παραγωγή CO2. Κατάλληλο σύστημα για εργαστήρια με μεγάλο αριθμό αιμοκαλλιεργειών περί τις 100 ημερησίως. Το σύστημα προσφέρει έτοιμα τα φιαλίδια με τους ζωμούς και το μηχάνημα όπου θα τοποθετηθούν τα πολυάριθμα φιαλίδια και θα επωασθούν. Υπάρχουν φιαλίδια με ζωμούς χωριστά για την ανάπτυξη των αναερόβιων και των μυκοβακτηριδίων.

16 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (συνέχεια) Στα παλαιά BACTEC η ανίχνευση του CO2 γινόταν ραδιομετρικά. Ο ζωμός περιείχε ανθρακούχο ουσία σημασμένη με ραδιενεργό άνθρακα. To CO2 που παράγεται από το μεταβολισμό της ουσίας αυτής φέρει το σήμα CO2 και αναγνωρίζεται με εξέταση στο ραδιόμετρο. Μειονέκτημα: ραδιενεργά κατάλοιπα Το νεότερο BACTEC χρησιμοποιεί υπέρυθρες ακτίνες για την ανίχνευση παρουσίας CO2 στον αέρα της φιάλης της αιμοκαλλιέργειας. Τόσο το CO2 όσο και το αέριο CO2 αναγνωρίζονται με εξέταση δείγματος που παίρνεται από τη φιάλη της αιμοκαλλιέργειας. Υπάρχουν πιθανότητες επιμολύνσεων

17

18 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ 4. VITAL σύστημα της Merieux Στο σύστημα αυτό προστίθεται ουσία φθορίζουσα στον θρεπτικό ζωμό. Καθώς τα μικρόβια αναπτύσσονται, το CO2 και τα οξέα που παράγονται από το μεταβολισμό του, αδρανοποιούν τη φθορίζουσα ουσία. Η μείωση ή εξαφάνιση του φθορισμού αναγνωρίζεται κοιτάζοντας τις φιάλες αιμοκαλλιέργειας με λάμπα υπεριωδών ακτινών.

19 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ 5. ΣΥΣΤΗΜΑ SIGNAL Στη φιάλη αιμοκαλλιέργειας, μετά τη λήψη του αίματος, προσαρμόζεται ένας «σημαντήρας» (signal) αναπτύξεως. Είναι μια κατασκευή που εφαρμόζεται στο στόμιο της φιάλης της αιμοκαλλιέργειας. Αποτελείται από ένα κλειστό ευρύστομο σωλήνα με βιδωτό πώμα που το κάτω μέρος του συνδέεται με μια βελόνη. Η βελόνη του ανιχνευτή βυθίζεται στο ζωμό και το φιαλίδιο επωάζεται σε κλίβανο με ανακινητήρα. Σε περίπτωση που αρχίζει ανάπτυξη μικροβίων τα αέρια που παράγονται κατά τον μεταβολισμό των αυξάνουν την πίεση στη φιάλη και ο ζωμός μέσα από τη βελόνη ανεβαίνει στο σωλήνα του Signal.

20 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (συνέχεια) Η άνοδος αυτή γίνεται ορατή. Από το ζωμό αυτό που μπήκε στο σωλήνα της συσκευής γίνονται οι ανακαλλιέργειες απομονώσεως και ταυτοποιήσεως. Το σύστημα (035^.) προσφέρεται έτοιμο μαζί με τις φιάλες αιμοκαλλιέργειας που περιέχουν τον ειδικά πολυεμπλουτισμένο ζωμό.

21

22 ΧΡΟΝΟΣ ΛΗΨΗΣ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ Σε περιπτώσεις παροδικής βακτηριαιμίας (π.χ. από ένα απόστημα), το αίμα πρέπει να λαμβάνεται ακριβώς πριν από την αναμενόμενη εμφάνιση του πυρετού. Αν ο ασθενής αναφέρει στο ιστορικό του πυρετικά κύματα που εμφανίζονται σε κανονικά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της μέρας, τότε το αίμα πρέπει να λαμβάνεται ακριβώς πριν από την αναμενόμενη εμφάνιση του πυρετικού κύματος. Σε βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα και άλλες ενδαγγειακές λοιμώξεις, η συνεχής βακτηριαιμία δεν επιβάλλει κάποιο συγκεκριμένο χρόνο λήψης του αίματος.

23 ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ Η πιθανότητα απομόνωσης ενός παθογόνου μικροοργανισμού στο αίμα αυξάνεται αν αυξηθεί η ποσότητα του αίματος που καλλιεργείται. Το αίμα πρέπει να αραιώνεται αρκετά ώστε να εξουδετερώνονται επαρκώς τόσο οι μικροβιοκτόνοι παράγοντες του ορού όσο και τα αντιμικροβιακά χημειοθεραπευτικά που πιθανόν υπάρχουν σε αυτό. Η αναλογία 1:10 (αίμα : ζωμός καλλιέργειας) είναι η κατάλληλη αραίωση που εξασφαλίζει τις παραπάνω προϋποθέσεις.

24 Αριθμός αιμοκαλλιεργειών Οταν η κλινική κατάσταση του ασθενούς επιβάλλει την άμεση έναρξη θεραπευτικής αγωγής, τότε - πριν από τη χορήγηση οποιασδήποτε αντιβιοτικής αγωγής: εφάπαξ συνολική λήψη 30 ml αίματος, που λαμβάνονται ανά 10 ml με 3 διαφορετικές φλεβοκεντήσεις από 3 διαφορετικές φλέβες με διαφορετικές σύριγγες και βελόνες και που εμβολιάζονται σε 3 διαφορετικές φιάλες αιμοκάλλιέργειας. Αν η θεραπεία του ασθενούς μπορεί να καθυστερήσει, τότε: λαμβάνονται 3 αιμοκαλλιέργειες σε μεσοδιαστήματα μίσης ως μιας ώρας και μετά από παρακέντηση διαφορετικών φλεβών (π.χ. αριστερό χέρι,δεξιό χέρι) και άλλες 3, με τον ίδιο τρόπο, την επόμενη μέρα.

25 Αριθμός αιμοκαλλιεργειών Σε περιπτώσεις "πυρετού άγνωστης αιτιολογίας : 4 συνολικές αιμοκαλλιέργειες είναι κατά κανόνα αρκετές για να απομονωθεί ο λοιμώδης αιτιολογικός παράγοντας. Οι αιμοκαλλιέργειες λαμβάνονται ανά δύο σε διάστημα δύο ημερών. Από τα παιδιά συνήθως λαμβάνονται 5 ml αίματος/ αιμοκαλλιέργεια, ενώ από τα νεογνά και τα πρόωρα 1-2 ml/ αιμοκαλλιεργεία. οι παιδικές σηψαιμίες κατά κανόνα συνοδεύονται από υψηλή βακτηριαιμία ( > 10 CFU βακτηρίων/ml αίματος).

26 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΦΙΑΛΩΝ ΤΗΣ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Οι φιάλες αιμοκαλλιέργειας επωάζονται, στους 35 C, για 7 ημέρες, ελέγχονται καθημερινά για την παρουσία μακροσκοπικά ορατών σημείων ανάπτυξης (αιμόλυση, θόλωση, παραγωγή αερίου, σχηματισμός υμενίου ή θρόμβου). Απαιτητικά παθογόνα μικρόβια, η αιμοκαλλιέργεια διαφοροποιείται ανάλογα με τις συνθήκες ανάπτυξης των μικροβίων.

27 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΦΙΑΛΩΝ ΤΗΣ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Ετσι: οι αιμοκαλλιέργειες για Brucella ελέγχονται για 28 μέρες οι καλλιέργειες για Leptospira ελέγχονται για 4-6 εβδομάδες σε κλίβανο με θερμοκρασία 28-30οC οι καλλιέργειες για Listeria παρακολουθούνται για περισσότερες από 7 μέρες και μετά από επώαση των φιαλών στους 35-37οC και άλλων φιαλών στους 4οC.

28 ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Από το ζωμό που έχει θολώσει ή από την ανάπτυξη στη στερεή φάση του υλικού γίνονται παρασκευάσματα και χρωματίζονται με τη χρώση Gram. Xρώση Gram: η πρώτη εργασία που γίνεται σε μια θετική αιμοκαλλιέργεια και δίνει πολύτιμες πληροφορίες, που επιτρέπουν στον κλινικό ιατρό να αρχίσει αμέσως τη θεραπεία της σηψαιμίας, πριν τα αποτελέσματα της καλλιέργειας είναι διαθέσιμα. Από το ζωμό ή από την ανάπτυξη στη στερεή φάση του υλικού γίνονται ανακαλλιέργεια σε στερεά θρεπτικά υλικά (αιματούχο, σοκολατόχρωμο, MacCnkey άγαρ, Chapman και αναερόβιο αιματούχο άγαρ) για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ότι ένα και μόνο είδος βακτηρίου ήταν το αίτιο της σηψαιμίας.

29 ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Η συχνότητα της πολυμικροβιακής βακτηριαιμίας ανέρχεται σε 3-20% του αριθμού των θετικών αιμοκαλλιεργειών. Τυφλή ανακαλλιέργεια σε κατάλληλα θρεπτικά υλικά για αερόβια μικρόβια, επιβάλλεται να γίνει μετά από 48 ώρες επώασης ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ενδείξεις μικροβιακής ανάπτυξης. Η διαδικασία αυτή θεωρείται απαραίτητη γιατί πολλά μικρόβια, όπως οι αιμόφιλοι και οι ναϊσσέριες, δεν προκαλούν μακροσκοπικά ευρήματα θετικότητας, ούτε αναπτύσσονται στα διφασικά υλικά αιμοκαλλιεργειών.

30 ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Ειδικότερα, επί υποψίας πνευμονιοκοκκικής μικροβιαιμίας επιβάλλεται να γίνει ανακαλλιέργεια πριν τις 18 ώρες επώασης, γιατί το μικρόβιο μπορεί να αυτολυθεί. Δεύτερη τυφλή ανακαλλιέργεια θεωρείται περιττή εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, π.χ. ενδοκαρδίτιδα (7η ημέρα). Προκαταρκτικές δοκιμασίες μπορούν και πρέπει να γίνουν αμέσως με τις αποικίες ή τον τάπητα που έχει αναπτυχθεί στη στερεή φάση του υλικού. Το είδος των δοκιμασιών θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της χρώσης Gram.

31 ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΙΜΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ αν πρόκειται για Gram θετικό κόκκο: παραγωγή καταλάσης (+) σταφυλόκοκκος (- ) στρεπτόκοκκος δοκιμασία της πηκτάσης (+) S.aureus (- ) S.epidermidis αν πρόκειται για Gram αρνητικό βακτηρίδιο: δοκιμασία της οξειδάσης (+) κάποιο είδος ψευδομονάδας (- )κάποιο είδος της οικογένειας των εντεροβακτηριοειδών Τυποποίηση και ευαισθησία του συγκεκριμένου στελέχους στα αντιβιοτικά. Πιθανή τροποποίηση της αντιμικροβιακής θεραπείας.

32 ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΝΤΩΝ STAPHYLOCOCCUS AUREUS i. ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ Ο S. aureus είναι Gram θετικός κόκκος που διατάσσεται σε μικρές ομάδες (τσαμπιά σταφυλιού) ή σε σειρά τεσσάρων το πολύ κόκκων

33 ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΝΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ii. ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Αιματούχο άγαρ: αποικίες σχετικά μεγάλες και περιβάλλονται από ζώνη αιμόλυσης. MacConkey (Νο3): αποικίες με ελαφρό ροζ χρώμα από τη διάσπαση της λακτόζης. Αλατούχο άγαρ Chapman: κίτρινες αποικίες, ενώ παρατηρείται αλλαγή του χρώματος του υποστρώματος (από φούξια κίτρινο). Αυτό και μόνο αρκεί ίσως για ο χαρακτηρισμό ενός μικροβίου ως Staphylococcus aureus, διότι μόνο αυτό το είδος από τους σταφυλόκοκκους διασπά την μαννιτόλη και προκαλεί την αλλαγή του χρώματος.

34 ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΝΤΩΝ iii. ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ Δοκιμή παραγωγής καταλάσης ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ Είναι η πρώτη κατατοπιστική διαχωριστική δοκιμή προκειμένου για Gram θετικούς κόκκους. Είναι θετική για όλους τους Σταφυλόκοκκους.

35 ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΝΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ Δοκιμή παραγωγής κοαγκουλάσης Η κοαγκουλάση είναι μια εξωκυτταρική πρωτείνη, προκαλεί πήξη του πλάσματος του κουνελιού και του ανθρώπου, χωρίς την παρουσία ασβεστίου (αντίθετα με την προθρομβίνη). Γίνεται με δύο μεθόδους, μια ταχεία πάνω σε αντικειμενοφόρο πλάκα και μια βραδεία στο σωληνάριο. Με την πρώτη ανιχνεύουμε τη συνδεδεμένη κοαγκουλάση ενώ με τη δεύτερη την ελεύθερη κοαγκουλάση. Η ελεύθερη εκκρίνεται από το σταφυλόκοκκο που αναπτύσσεται σε ζωμό, ενώ η συνδεδεμένη βρίσκεται πάνω στο μικροβιακό κύτταρο σταφυλοκόκκων που αναπτύχθηκαν σε στερεό θρεπτικό υλικό και λέγεται παράγων αδροσυγκολλήσεως.

36 ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΝΤΩΝ α) Δοκιμή πάνω στην πλάκα ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ Σε μια αντικειμενοφόρο πλάκα βάζουμε μια ρανίδα νερό και σ αυτήν ομοιογενοποιούμε 1-2 αποικίες του σταφυλόκοκκου. Στο πυκνότατο αυτό εναιώρημα μεταφέρουμε με ένα σύρμα ελάχιστη ποσότητα από πλάσμα ανθρώπου ή κουνελιού και ανακατεύουμε. Αν ο σταφυλόκοκκος παράγει κοαγκουλάση παράγοντα αδροσυγκολλήσεως στο εναιώρημα θα σχηματισθούν πήγματα μικρά και μεγάλα καθώς ανακατεύουμε ακόμη με το σύρμα.

37 ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΝΤΩΝ β) Δοκιμή μέσα σε σωληνάριο ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ Σε σωληνάριο βάζουμε 0,5 ml ζωμό (χωρίς γλυκόζη) και κάνουμε εναιώρημα του σταφυλόκοκκου μέσα σ' αυτό ή ακόμη καλύτερα κάνουμε καλλιέργεια του σταφυλόκοκκου σε ζωμό και μετά από 24ωρο μεταφέρουμε 0,1ml από τo καλλιέργημα σε σωληνάριο. Προσθέτουμε 0,5 ml αραιωμένο πλάσμα με ζωμό σε αναλογία 1:5. Ανακατεύουμε και βάζουμε το στατό σε υδατόλουτρο ή κλίβανο 37 C. Στο ίδιο στατό βάζουμε και ένα σωληνάριο με θετικό μάρτυρα (σταφυλόκοκκο γνωστό κοαγκουλάση - θετικό) και ένα με αρνητικό μάρτυρα.

38 ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΝΤΩΝ (συνέχεια) ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ Αφήνουμε τα σωληνάρια για επώαση 30 min οπότε κάνουμε την πρώτη ανάγνωση. Αν δεν έχει πήξει το υγρό το αφήνουμε για 4 ώρες συνολικά, και εφ' όσον ακόμη είναι αρνητική η αντίδραση αφήνουμε το στατό στο πάγκο, στη θερμοκρασία του δωματίου, μέχρι το άλλο πρωινό. Θετική είναι η αντίδραση όταν παρατηρηθεί πήξη ομοιογενής σαν από ζελατίνη. Το πήγμα μπορεί να είναι μικρότερο ή αν το δούμε την άλλη ημέρα να είναι απλώς ένα κομμάτι ινικής κατακαθισμένο στον πυθμένα του σωληναρίου. Αν η δοκιμή βγει σαφώς θετική το μικρόβιο χαρακτηρίζεται σαν S. aureus και δεν χρειάζεται να γίνουν άλλες εξετάσεις.

39 ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΝΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ γ) Δοκιμή παραγωγής θερμοανθεκτικής DN- άσης ή l- DN- άσης Το ένζυμο αυτό είναι θερμοανθεκτικό και δεν αδρανοποιείται με το βρασμό για 15 min. Παράγεται μόνο από το S. aureus. Εκτέλεση Ο υπό εξέταση σταφυλόκκοκος καλλιεργείται σε ζωμό και επωάζεται στους 37ο C. Την άλλη ημέρα το καλλιέργημα τοποθετείται σε βραστό νερό για 15 min. Ταυτόχρονα καλλιεργείται και ένας σταφυλόκοκκος κουαγκουλάση θετικός γνωστός ότι παράγει την t- DN- άση για να χρησιμεύσει σαν θετικός μάρτυρας. Στην επιφάνεια ενός τρυβλίου με το DN- άση υλικό ανοίγονται 3 τρύπες διαμέτρου 3 mm η καθεμιά.

40 ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΝΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ Με πιπέττα Pasteur γεμίζουμε την 1η τρύπα με το βρασμένο καλλιέργημα του εξεταζόμενου σταφυλόκοκκου, τη 2η τρύπα γεμίζουμε με το καλλιέργημα του γνωστού κοαγκουλάση θετικού σταφυλόκοκκου και την 3η τρύπα με ένα άλλο μικρόβιο ή με σταφυλόκοκκο γνωστό που δεν παράγει την t- DN- άση. Μεταφέρουμε το τρυβλίο στον κλίβανο των 37 C, το αφήνουμε για 4 ώρες και διαβάζουμε. Αν ο σταφυλόκοκκος παράγει t- DN- άση θα εμφανισθεί μεταβολή της χροιάς του υλικού γύρω από την τρύπα όπου μπολιάσθηκε αυτό. Ο θετικός μάρτυρας πρέπει να παρουσιάσει τη μεταβολή της χροιάς ενώ ο αρνητικός δεν πρέπει να παρουσιάσει καμία μεταβολή.

41 ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΝΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ Δοκιμή ζυμώσεως / οξειδώσεως ή F/O δοκιμή Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος ζυμώνει και οξειδώνει, δηλαδή διασπά αναεροβίως και αεροβίως, τη γλυκόζη και τη μαννιτόλη. Κανένας άλλος από τους άλλους σταφυλόκοκκους (S. epidermidis ή S. saprophyfcus) ή κανένας μικρόκοκκος δεν δίνει την αντίδραση αυτή.

42 ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΝΤΩΝ Εκτελεση ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ Για την εκτέλεση της δοκιμής μπολιάζονται αποικίες από το 24ωρο καλλιέργημα κάθετα με νύξη σε δύο σωληνάρια. Στο ένα από τα δύο σωληνάρια προσθέτουμε ποσότητα αποστειρωμένης παραφίνης (δοκιμή ζυμώσεως = F). Επωάζονται τα σωληνάρια για 1-3 ημέρες στους 37 C. Η οξείδωση του σακχάρου (Ο), ήτοι παραγωγή οξέος από το σάκχαρο, θα διαβασθεί στο χωρίς παραφίνη υλικό (αλλαγή χροιάς του υλικού). Ζύμωση (F) του σακχάρου θα διαβασθεί στο με παραφίνη σωληνάριο. Αλλαγή χροιάς θα εμφανισθεί και στα δύο σωληνάρια

43 ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΝΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ BRUCELLA MELITENSIS & BR. ABORTUS Για την διάγνωση της βρουκελλώσεως, η αιμοκαλλιέργεια είναι η πιο αξιολογήσιμη εξέταση. Οταν βγει θετική θέτει τη διάγνωση της νόσου χωρίς καμία αμφιβολία. Επειδή η μικροβιαιμία δεν είναι συνεχής, συνιστάται να λαμβάνονται τουλάχιστον 3 δείγματα αίματος σε 3 συνεχείς ημέρες. Το θρεπτικό υλικό της αιμοκαλλιέργειας θα πρέπει να είναι brucella ή Tryp case soy broth. Προτιμότερα είναι τα έτοιμα φιαλίδια με διφασικό υλικό για να αποφύγουμε τα πολλά ανοίγματα της φιάλης για τις ανακαλλιέργειες και γιατί στα έτοιμα αυτά φιαλίδια αιμοκαλλιεργειών υπάρχει λίγο κενό και λίγο CO2.

44 ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΝΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ Το κενό βοηθά στη λήψη του αίματος κατ ευθείαν μέσα στο φιαλίδιο με μια συσκευή λήψεως και το CO2 βοηθάς στην ανάπτυξη των Βρουκελλών και ιδιαίτερα της B.abortus. Οι φιάλες πρέπει να επωάζονται σε ατμόσφαιρα 5-10% CO2 στους 37ο C για 4 τουλάχιστον εβδομάδες. Την τεταρτη μέρα της επώασης γίνονται τυφλές ανακαλλιέργειες και σε περιπτώση αρνητικού αποτελέσματος οι ανακαλλιέργειες επαναλαμβάνονται κάθε 4 μέρες. Οι ανακαλλιέργειες γίνονται σε τρυπτικάση- σόγια άγαρ και βρουκέλλα άγαρ, τα οποία επωάζονται σε ατμόσφαιρα 5-10% CO2, στους 37ο C για 10 ημέρες.

45 ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΝΤΩΝ i. ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ Οι Βρουκέλλες είναι Gram(- ) αρνητικά, μικρά, ωοειδή με αποστρογγυλεμένα άκρα βακτηρίδια που διατάσσονται μοναχικά και μοιάζουν σαν κόκκοι (κοκκοβακτηρίδια) ή κατά ζεύγη. ii. ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Στα ειδικά θρεπτικά υλικά που αναπτύσσονται (tryp case soya agar (TSA), Brucella αγαρ) παράγουν αποικίες περιγραμμένες, λίγο φουσκωτές, άχρωμες και με επιφάνεια λεία και γυαλιστερή.

46 ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΝΤΩΝ iii. ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ Το μικρόβιο θα δώσει θετικές τις δοκιμές οξειδάσης (όχι πάντοτε), αναγωγής νιτρικών, παραγωγής ουρίας, δεν θα παράγει ούτε οξύ ούτε αέριο από τη γλυκόζη και θα δώσει αρνητικές όλες τις άλλες δοκιμές. Ισως να δώσει θετική τη δοκιμή υδρόθειου.

47

48

49

50

51

ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ Εργαστήριο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Λάμπρου Μαρία, M.Sc., Ph.D. Βιοχημικός & Βιοτεχνολόγος ΕΓΚΕΦΑΛΟΝΩΤΙΑΙΟ ΥΓΡΟ - ΕΝΥ ΣΤΟΧΟΙ: 1. Κατανόηση της σημασίας της εξέτασης 2. Πρωτόκολλα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ Εργαστήριο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Λάμπρου Μαρία, M.Sc., Ph.D. Βιοχημικός & Βιοτεχνολόγος Σκοπός της καλλιέργειας ούρων Σκοπός: Να βρεθεί ο µικροοργανισµός που προκάλεσε τη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ. Λ.Β. Αθανασίου Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Π.Θ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ. Λ.Β. Αθανασίου Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Π.Θ. ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Λ.Β. Αθανασίου Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Π.Θ. ΑΙΜΑ Αιμοληψία Φιαλίδια κενού και ειδικές βελόνες (σύστημα VACUTAINER). Σύριγγες συλλογής

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση 1 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ

Εργαστηριακή Άσκηση 1 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ Εργαστηριακή Άσκηση 1 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ Εισαγωγή Τα θρεπτικά υλικά περιέχουν τις κατάλληλες ενώσεις για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών. Οι ετερότροφοι οργανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΑΝΑΛΥΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ

ΜΙΚΡΟΑΝΑΛΥΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ Κωδικός Αριθ.: ΟΕ.002 Έκδοση : 1 Ημερ/νία Ισχύος: 15/12/12 Σελίδα: 1 / 5 Το είδος δείγματος και οι συνθήκες διατήρησής του περιγράφονται στον κατάλογο εξετάσεων. Αιμολυμένα, λιπαιμικά και ικτερικά δείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Είδος μικροοργανισμού και αληθής βακτηριαιμία

Είδος μικροοργανισμού και αληθής βακτηριαιμία Είδος μικροοργανισμού και αληθής βακτηριαιμία Η βακτηριαιμία είναι αληθής (>90% των περιπτώσεων) όταν το βακτήριο που απομονώνεται είναι: S. aureus S. pneumoniae S. pyogenes S. agalactiae Listeria monocytogenes

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Επιμέλεια: Καγιάρας Νικόλαος - Φυσικός Εργαστηριακή διδασκαλία των Φυσικών Μαθημάτων Καλλιέργεια βακτηρίων

ΕΚΦΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Επιμέλεια: Καγιάρας Νικόλαος - Φυσικός Εργαστηριακή διδασκαλία των Φυσικών Μαθημάτων Καλλιέργεια βακτηρίων Καλλιέργεια βακτηρίων Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί επηρεάζουν την υγεία του ανθρώπου και προκαλούν διάφορες ασθένειες. Η είσοδος ενός παθογόνου μικροοργανισμού στον οργανισμό ονομάζεται μόλυνση, ενώ η

Διαβάστε περισσότερα

Μικροβιολογικός έλεγχος νερού Άσκηση 3η

Μικροβιολογικός έλεγχος νερού Άσκηση 3η Μικροβιολογικός έλεγχος νερού Άσκηση 3η Θεωρητικό μέρος Το νερό Το νερό είναι βασικό στοιχείο για τη διατήρηση ζωής στον πλανήτη µας. Τόσο το υπόγειο όσο και το επιφανειακό νερό χρησιµοποιείται για ανθρώπινη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος και η σημασία των μοριακών τεχνικών στον έλεγχο των. μικροβιολογικών παραμέτρων σε περιβαλλοντικά δείγματα για την προστασία

Ο ρόλος και η σημασία των μοριακών τεχνικών στον έλεγχο των. μικροβιολογικών παραμέτρων σε περιβαλλοντικά δείγματα για την προστασία Ο ρόλος και η σημασία των μοριακών τεχνικών στον έλεγχο των μικροβιολογικών παραμέτρων σε περιβαλλοντικά δείγματα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας Α. Βανταράκης Εργαστήριο Υγιεινής, Ιατρική Σχολή,

Διαβάστε περισσότερα

ISO/TS :2012 Kαταμέτρηση Salmonella spp μέθοδος mini MPN

ISO/TS :2012 Kαταμέτρηση Salmonella spp μέθοδος mini MPN Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κτηνιατρικό Εργαστήριο Χαλκίδας, Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Σαλμονελλών ISO/TS 6579-2:2012 Kαταμέτρηση Salmonella spp μέθοδος mini MPN Αθανάσιος Κατσίμπρας 2013

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές Ιατρικής Μικροβιολογίας

Βασικές αρχές Ιατρικής Μικροβιολογίας Σελίδες 1 έως 5 ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Για τους φοιτητές Β εξαμήνου ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Παν/κό έτος 2011-2012 Ύλη αποτελεί η θεματολογία των μαθημάτων (αμφιθεάτρου, εργαστηρίων, φροντιστηρίων)

Διαβάστε περισσότερα

Δ. Μείωση του αριθμού των μικροοργανισμών 4. Να αντιστοιχίσετε τα συστατικά της στήλης Ι με το ρόλο τους στη στήλη ΙΙ

Δ. Μείωση του αριθμού των μικροοργανισμών 4. Να αντιστοιχίσετε τα συστατικά της στήλης Ι με το ρόλο τους στη στήλη ΙΙ Κεφάλαιο 7: Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας 1. Η βιοτεχνολογία άρχισε να εφαρμόζεται α. μετά τη βιομηχανική επανάσταση (18ος αιώνας) β. μετά την ανακάλυψη της δομής του μορίου του DNA από τους Watson και

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ Εργαστήριο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Λάμπρου Μαρία, M.Sc., Ph.D. Βιοχημικός & Βιοτεχνολόγος ΚΛΙΝΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΛΠΙΚΟ - ΟΥΡΗΘΡΙΚΟ ΣΤΟΧΟΙ: 1. Κατανόηση φυσιολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Βακτηριαιμίες, Bακτηριαιμία-συνδεόμενη με καθετήρες

Βακτηριαιμίες, Bακτηριαιμία-συνδεόμενη με καθετήρες Βακτηριαιμίες, Bακτηριαιμία-συνδεόμενη με καθετήρες Ελένη Πρίφτη Βιοπαθολόγος-κλινική μικροβιολόγος Διευθύντρια Μικροβιολογικού Τμήματος Γ.Ν.Α «Αλεξάνδρα» Εισαγωγή Η ανίχνευση βακτηριαιμίας ή μυκηταιμίας

Διαβάστε περισσότερα

ΛΗΨΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

ΛΗΨΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΛΗΨΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Βασιλική Κουλουρίδα Βιοπαθολόγος Συντ. δ/ντρια, ΓΠΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Λοίμωξη του διαβητικού ποδιού (DFI) Όλες οι δερματικές βλάβες, έλκη, είναι επιμολυσμένα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργαστήριο: Μικροβιολογία Τροφίμων Ι

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργαστήριο: Μικροβιολογία Τροφίμων Ι Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων Εργαστήριο: Μικροβιολογία Τροφίμων Ι Ευστάθιος Ζ. Πανάγου, Όλγα Παπαδοπούλου, Πασχαλίτσα Τρυφινοπούλου, Αναστάσιος Σταματίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3 Η ΜΚΡΟΒΙΟΛΟΠΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΕΡΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3 Η ΜΚΡΟΒΙΟΛΟΠΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΕΡΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3 Η ΜΚΡΟΒΙΟΛΟΠΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΕΡΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Η μικροβιακή καταλληλότητα του νερού ελέγχεται με την καταμέτρηση των μικροβιακών δεικτών. Οι δείκτες αυτοί είναι μικροοργανισμοί, οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΜΕΣΗ COOMBS ΜΑΘΗΜΑ 5 Ο

ΕΜΜΕΣΗ COOMBS ΜΑΘΗΜΑ 5 Ο ΕΜΜΕΣΗ COOMBS ΜΑΘΗΜΑ 5 Ο ΕΜΜΕΣΗ COOMBS Η αντίδραση αυτή χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να ανιχνεύσουμε αντι-d αντισώματα στον ορό του αίματος. Βρίσκονται στον ορό του αίματος μητέρων που έχουν Rhesus (-)

Διαβάστε περισσότερα

Σήµερα οι εξελίξεις στην Επιστήµη και στην Τεχνολογία δίνουν τη

Σήµερα οι εξελίξεις στην Επιστήµη και στην Τεχνολογία δίνουν τη ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο: ΑΡΧΕΣ & ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Συνδυασµός ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Προσφέρει τη δυνατότητα χρησιµοποίησης των ζωντανών οργανισµών για την παραγωγή χρήσιµων προϊόντων 1 Οι ζωντανοί οργανισµοί

Διαβάστε περισσότερα

Αποχύνουμε σε 20 τρυβλία LB θρεπτικού άγαρ περίπου 12 ml στο καθένα και τα ονομάζουμε LB.

Αποχύνουμε σε 20 τρυβλία LB θρεπτικού άγαρ περίπου 12 ml στο καθένα και τα ονομάζουμε LB. 1 η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ / ΗΜΕΡΑ 1 η Τα τρυβλία με το άγαρ προετοιμάζονται 3-7 μέρες νωρίτερα Για το άγαρ προσθέτουμε 500ml απιονισμένο νερό σε 2 φιάλες (Erlenmeyer) 250mL και προσθέτουμε σε κάθε μία τη μισή ποσότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ Τούμπα Ίλντικο, Ζούνη Παναγιώτα 3, Δημοπούλου Ειρήνη 4, Λεμονή Αλεξάνδρα 4, Χριστοπούλου Ανδρονίκη 5, Μπακόλα Δήμητρα Δντρια Βιοπαθολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α. ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ Β. ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΗΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΜΕΜΒΡΑΝΩΝ Χατζηκαμάρη Μαγδαληνή, MSc, PhD, Ε.ΔΙ.Π Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ - ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΞΗΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ - ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΞΗΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ - ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΞΗΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ Α. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ Σκοπός Η κατανόηση του τρόπου αναπαραγωγής των βακτηρίων και της σηµασίας τους για την καθηµερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV 1 V ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV 1 V ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV 1 V ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ I. Γενικότητες Αναλόγως των τροφικών τους απαιτήσεων τα µικρόβια διαιρούνται σε κατηγορίες: - αυτότροφα που χρησιµοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ

ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ Ιωάννης Π.Κιουμής Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. Για την καλύτερη κατανόηση της δέουσας αντιμικροβιακής θεραπείας στις λοιμώξεις της Ορθοπαιδικής ουσιαστική

Διαβάστε περισσότερα

ΙΖΗΜΑΤΙΝΟΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΙΖΗΜΑΤΙΝΟΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΙΖΗΜΑΤΙΝΟΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Ιζηματινο-αντίδραση ονομάζουμε την ένωση ενός διαλυτού αντιγόνου με το ομόλογο αντίσωμα του και το σχηματισμό ιζήματος. Στην πρώτη φάση γίνεται η ταχεία ένωση του αντιγόνου με το αντίσωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ε. ΠΕΤΕΙΝΑΚΗ Aναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Διευθύντρια Εργαστηρίου Μικροβιολογίας ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ φάση της κλινικής ιατρικής Η μικροβιολογία

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή καλλιέργεια μικροοργανισμών

Εργαστηριακή καλλιέργεια μικροοργανισμών BIOΛOΓIA TΩN MIKPOOPΓANIΣMΩN ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ Εργαστηριακή καλλιέργεια μικροοργανισμών Η μελέτη των μικροοργανισμών απαιτεί συνήθως την καλλιέργεια τους στο εργαστήριο Γίνεται χρήση στερεών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής έχοντας υπόψη:

ΠΡΟΣ: Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής έχοντας υπόψη: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2 ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ Ψ Υ Χ Ι Α Τ Ρ Ι Κ Ο Ν Ο Σ Ο Κ Ο Μ Ε Ι Ο Α Τ Τ Ι Κ Η Σ Τμήμα : Οικονομικό Γραφείο: Υλικού Χαϊδάρι, 4/10/2016 Αριθμ. πρωτ.: 28732

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΛΠΟΤΡΑΧΗΛΙΚΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΛΠΟΤΡΑΧΗΛΙΚΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΛΠΟΤΡΑΧΗΛΙΚΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ CytoLyt. Διάλυμα PreservCyt. διάλυμα CytoLyt σωληνάρια CytoLyt box CytoLyt φιαλίδια test Pap PreservCyt

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός Μικροβιακής Αντοχής Μέθοδοs Διάχυσης με Δίσκους ( Disk Diffusion Method)

Προσδιορισμός Μικροβιακής Αντοχής Μέθοδοs Διάχυσης με Δίσκους ( Disk Diffusion Method) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ Ελένη Βαλκάνου Προσδιορισμός Μικροβιακής Αντοχής Μέθοδοs Διάχυσης με Δίσκους ( Disk Diffusion Method) Θρεπτικά υποστρώματα Θρεπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 3: Αιμοσυγκόλληση. Εργαστήριο Ανοσολογίας Εαρινό εξάμηνο 2019 Υπεύθυνες Διδάσκουσες: Βογιατζάκη Χρυσάνθη, Τσουμάνη Μαρία

Εργαστηριακή άσκηση 3: Αιμοσυγκόλληση. Εργαστήριο Ανοσολογίας Εαρινό εξάμηνο 2019 Υπεύθυνες Διδάσκουσες: Βογιατζάκη Χρυσάνθη, Τσουμάνη Μαρία Εργαστηριακή άσκηση 3: Αιμοσυγκόλληση Εργαστήριο Ανοσολογίας Εαρινό εξάμηνο 2019 Υπεύθυνες Διδάσκουσες: Βογιατζάκη Χρυσάνθη, Τσουμάνη Μαρία Αιμοσυγκόλληση Ορισμός: Αιμοσυγκόλληση είναι ο σχηματισμός συγκολλήσεων-αθροισμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΟΝ ΕΚΠΝΕΟΜΕΝΟ ΑΕΡΑ

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΟΝ ΕΚΠΝΕΟΜΕΝΟ ΑΕΡΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΟΝ ΕΚΠΝΕΟΜΕΝΟ ΑΕΡΑ Πειραματική διάταξη τροφή + Οξυγόνο Διοξείδιο του άνθρακα + ΕΝΕΡΓΕΙΑ Αντίδραση Κυτταρικής αναπνοής Α Γυμνασίου Κεφάλαιο 4 Ενότητα 4.4 Σελ. 88-89 Γ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ.: Β ΤΑΞΗ ΗΜ ΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑ.Λ. ΘΕΩΡΙΑ

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ.: Β ΤΑΞΗ ΗΜ ΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑ.Λ. ΘΕΩΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α ----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37 Τ.Κ.

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή και βασικός χειρισµός του οπτικού µικροσκοπίου.

Περιγραφή και βασικός χειρισµός του οπτικού µικροσκοπίου. Περιγραφή και βασικός χειρισµός του οπτικού µικροσκοπίου. Κατά τη µικροσκοπική παρατήρηση η θέση του οργάνου πρέπει να παραµένει σταθερή. Πατήστε το διακόπτη λειτουργίας του µικροσκοπίου και ρυθµίστε την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ EN ISO 6579

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ EN ISO 6579 Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κτηνιατρικό Εργαστήριο Χαλκίδας, Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Σαλμονελλών ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ EN ISO 6579 Αθανάσιος Κατσίμπρας 2013 ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ THΣ EN ISO 6579 Μικροβιολογία

Διαβάστε περισσότερα

7. Βιοτεχνολογία. α) η διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών στο θρεπτικό υλικό, β) το ph, γ) το Ο 2 και δ) η θερμοκρασία.

7. Βιοτεχνολογία. α) η διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών στο θρεπτικό υλικό, β) το ph, γ) το Ο 2 και δ) η θερμοκρασία. 7. Βιοτεχνολογία Εισαγωγή Τι είναι η Βιοτεχνολογία; Η Βιοτεχνολογία αποτελεί συνδυασμό επιστήμης και τεχνολογίας. Ειδικότερα εφαρμόζει τις γνώσεις που έχουν αποκτηθεί για τις βιολογικές λειτουργίες των

Διαβάστε περισσότερα

EUSO 2016 ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟ:. Σέρρες 05/12/2015

EUSO 2016 ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟ:. Σέρρες 05/12/2015 14 η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών EUSO 2016 ΤΟΠΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟ:. Μαθητές/τριες που συμμετέχουν: (1) (2) (3) Σέρρες 05/12/2015 Σύνολο μορίων:..... Α. Δράση των ενζύμων

Διαβάστε περισσότερα

Aνίχνευση του στρεπτοκόκκου ομάδας Β σε έγκυες γυναίκες: Καλλιέργεια, ή PCR;

Aνίχνευση του στρεπτοκόκκου ομάδας Β σε έγκυες γυναίκες: Καλλιέργεια, ή PCR; Aνίχνευση του στρεπτοκόκκου ομάδας Β σε έγκυες γυναίκες: Καλλιέργεια, ή PCR; Γ. Γερολυμάτος, Σ. Μπάκα, Π. Καρλοβασίτη, Ε. Λογοθέτης, Η. Τσούμα, Γ. Καππαρός, Β. Γεννηματά, Ε. Κουσκούνη Εργαστήριο Βιοπαθολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7: ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Κεφάλαιο 7: ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Κεφάλαιο 7: ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ -ΘΕΩΡΙΑ- ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Ο συνδυασμός της Βιολογίας και της Τεχνολογίας με σκοπό τη χρησιμοποίηση ζωντανών οργανισμών για την παραγωγή χρήσιμων προϊόντων.

Διαβάστε περισσότερα

συγκέντρωσης αντιμυκητιακών για τον έλεγχο αντοχής των μυκήτων σε αντιμυκητιακά και

συγκέντρωσης αντιμυκητιακών για τον έλεγχο αντοχής των μυκήτων σε αντιμυκητιακά και ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ MIC Ταινίες από ειδικό χαρτί υψηλών προδιαγραφών με κλινές διαβαθμισμένης συγκέντρωσης αντιβιοτικού για τον έλεγχο της αντοχής των βακτηρίων σε αντιβιοτικά και τον προσδιορισμό Μ.Ι.C.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΑΞΗ Γ. (Βοηθών ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων) ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Ι Ι ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΑΞΗ Γ. (Βοηθών ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων) ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Ι Ι ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΑΞΗ Γ (Βοηθών ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων) ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Ι Ι ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ) Είδη κόκκων κόκκος διπλόκοκκος σταφυλόκοκκος στρεπτόκοκκος

Διαβάστε περισσότερα

Μικροβιολογία Καλλιέργεια µικροοργανισµών

Μικροβιολογία Καλλιέργεια µικροοργανισµών Μικροβιολογία Καλλιέργεια µικροοργανισµών Θεωρητικό µέρος Οι µικροοργανισµοί χωρίζονται από άποψη κυτταρικής οργάνωσης σε δύο µεγάλες κατηγορίες: τους προκαρυωτικούς και ευκαρυωτικούς. Οι προκαρυωτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Κ.Κεραμάρης ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Κ.Κεραμάρης ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Κ.Κεραμάρης ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Κωνσταντίνος Ρίζος Γιάννης Ρουμπάνης Βιοτεχνολογία με την ευρεία έννοια είναι η χρήση ζωντανών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΖΗΜΑΤΙΝΟΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΙΖΗΜΑΤΙΝΟΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΙΖΗΜΑΤΙΝΟΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Ιζηματινο-αντίδραση ονομάζουμε την ένωση ενός διαλυτού αντιγόνου με το ομόλογο αντίσωμα του και το σχηματισμό ιζήματος. Στην πρώτη φάση γίνεται η ταχεία ένωση του αντιγόνου με το αντίσωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Εργαστηριακή αξιολόγηση της αξιοπιστίας του strep testστη διάγνωση και τον καθορισμό της κατάλληλης αντιβιοτικής αγωγής σε ασθενείς με οξεία πυώδη αμυγδαλίτιδα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση για εργασίες εργαστηριακής κλίμακας

Χρήση για εργασίες εργαστηριακής κλίμακας Χρήση για εργασίες εργαστηριακής κλίμακας Περιεχόμενα Velcorin Χρήση για τις εργασίες εργαστηριακής κλίμακας Σελίδα 3 5 Εισαγωγή Σελίδα 3 Μέτρα προστασίας Σελίδα 3 Μέθοδος εργασίας (Αισθητήρια) Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

2 Ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα σε σακχαρόμετρο (ΣΕ ΚΟΥΤΙΑ) ΤΑΙΝΙΕΣ

2 Ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα σε σακχαρόμετρο (ΣΕ ΚΟΥΤΙΑ) ΤΑΙΝΙΕΣ 1 ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΙΔΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 1 Ταινίες μακροσκοπικής εξέτασης ούρων 9-10 παραμέτρων με παραχώρηση συνοδού εξοπλισμού. Να μετρώνται τουλάχιστον ph, Ειδικό βάρος, Αιμοσφαιρίνη,

Διαβάστε περισσότερα

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χρώση Gram. Δοκιμή καταλάσης. Δοκιμή οξειδάσης

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χρώση Gram. Δοκιμή καταλάσης. Δοκιμή οξειδάσης Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων Χρώση Gram Δοκιμή καταλάσης Δοκιμή οξειδάσης Όλγα Παπαδοπούλου Πασχαλίτσα Τρυφινοπούλου - Αναστάσιος Σταματίου Χρώση Ταξινόμηση

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1η. Παρασκευή και αποστείρωση θρεπτικών μέσων. Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα ΔΕΑΠΤ Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων

Άσκηση 1η. Παρασκευή και αποστείρωση θρεπτικών μέσων. Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα ΔΕΑΠΤ Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων Άσκηση 1η Παρασκευή και αποστείρωση θρεπτικών μέσων Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα ΔΕΑΠΤ Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Μικροοργανισμοί Οι μικροοργανισμοί που συναντώνται στα τρόφιμα μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Τι είναι οι καλλιέργειες μικροοργανισμών; Τι είναι το θρεπτικό υλικό; Ποια είναι τα είδη του θρεπτικού υλικού και τι είναι το καθένα;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Τι είναι οι καλλιέργειες μικροοργανισμών; Τι είναι το θρεπτικό υλικό; Ποια είναι τα είδη του θρεπτικού υλικού και τι είναι το καθένα; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Τι είναι οι καλλιέργειες μικροοργανισμών; Καλλιέργεια είναι η διαδικασία ανάπτυξης μικροοργανισμών με διάφορους τεχνητούς τρόπους στο εργαστήριο ή σε βιομηχανικό επίπεδο. Με τη δημιουργία καλλιεργειών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΖΥΜΟΜΥΚΗΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΓΙΑ Μέσος χρόνος πειράματος: 45 λεπτά Α. ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ Εργαλεία Υλικά Διαλύματα - Χρωστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΓΝ-ΚΥ ΝΑΞΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΓΝ-ΚΥ ΝΑΞΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2 ΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ-ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑΞΟΥ Χώρα Νάξου Τ.Κ. 84300 ΑΦΜ 997558878 Δ.Ο.Υ. Νάξου Γραφείο Αν. Διοικητή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 0-0 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 0 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ-ΧΗΜΕΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 0/6/0 ΒΑΘΜΟΣ ΒΑΘΜΟΣ:... ΤΑΞΗ: Γ Αριθμητικά.. ΧΡΟΝΟΣ: ώρες Ολογράφως:... Υπ.

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Γενική Μικροβιολογία. Ενότητα: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ. Διδάσκων: Καθηγητής Ιωάννης Σαββαΐδης. Τμήμα: Χημείας

Τίτλος Μαθήματος: Γενική Μικροβιολογία. Ενότητα: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ. Διδάσκων: Καθηγητής Ιωάννης Σαββαΐδης. Τμήμα: Χημείας Τίτλος Μαθήματος: Γενική Μικροβιολογία Ενότητα: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ Διδάσκων: Καθηγητής Ιωάννης Σαββαΐδης Τμήμα: Χημείας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Ανάπτυξη Βακτηρίων Η ανάπτυξη των βακτηρίων είναι ταυτόσημη με την αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια : Dr Ιωάννης Δετοράκης

Επιμέλεια : Dr Ιωάννης Δετοράκης Επιμέλεια : Dr Ιωάννης Δετοράκης ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ 1,1 δισεκατομμύρια άτομα έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε καθαρό νερό. Το 2025 αριθμός των ατόμων θα φθάσει σε 2,7 δισ. Ηνωμένα Έθνη - Περιβαλλοντικό

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣ Η ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦ ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ "ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ & ΠΡΟΪΟΝΤΑ"

Άρθρο ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣ Η ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦ ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ & ΠΡΟΪΟΝΤΑ Σχόλια Όνομα ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚ Α ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΤΑ Α.Ε. Email magiras@magiras.gr Άρθρο ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣ Η ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦ ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ "ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ & ΠΡΟΪΟΝΤΑ" Ημ/νία 23/05/20 18 Προς:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΡΥΠΑΝΤΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΡΥΠΑΝΤΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΡΥΠΑΝΤΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Εισαγωγή Η μαγιά που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή ψωμιού, αποτελείται από μικροοργανισμούς (ζυμομήκυτες, Saccharomyces

Διαβάστε περισσότερα

3. ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ Το VRESelect αρ. καταλόγου περιέχει 20 πλάκες ανά συσκευασία.

3. ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ Το VRESelect αρ. καταλόγου περιέχει 20 πλάκες ανά συσκευασία. VRESelect 63751 Ένα επιλεκτικό και διαφορικό μέσο χρωμογόνου για την ποιοτική ανίχνευση της γαστρεντερικής αποικίας του ανθεκτικού στη βανκομυκίνη εντερόκοκκου Enterococcus faecium (VREfm) και του ανθεκτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ 1η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΞΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΛΑΜΙΑ 21 22 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005 ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αρτηριακή παρακέντηση

Αρτηριακή παρακέντηση Αρτηριακή παρακέντηση Ενότητα 3: Διαγνωστικές εξετάσεις Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Σκοποί ενότητας Εξήγηση της τεχνικής λήψης αερίων αρτηριακού αίματος

Διαβάστε περισσότερα

Επιδημιολογία Λοιμώξεων Βασικά στοιχεία. Ιωσήφ Παπαπαρασκευάς Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Επιδημιολογία Λοιμώξεων Βασικά στοιχεία. Ιωσήφ Παπαπαρασκευάς Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Επιδημιολογία Λοιμώξεων Βασικά στοιχεία Ιωσήφ Παπαπαρασκευάς Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Επιδημία είναι κάθε κατάσταση στην οποία παρατηρείται αυξημένη συχνότητα (επίπτωση) ενός νοσήματος

Διαβάστε περισσότερα

Προκριματικός διαγωνισμός για την EUSO 2019

Προκριματικός διαγωνισμός για την EUSO 2019 Προκριματικός διαγωνισμός για την EUSO 2019 Εξέταση στην Βιολογία Ε.Κ.Φ.Ε. Χανίων, 8 Δεκ. 2018 Δράση Ενζύμων Παρατήρηση νωπού παρασκευάσματος επιθηλιακών κυττάρων Στοιχεία μαθητικής Ομάδας: Όνομα Επώνυμο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΛΕΒΟΚΕΝΤΗΣΗ - ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ

ΦΛΕΒΟΚΕΝΤΗΣΗ - ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ Πρόγραμμα «ΚΑ.Φ.Ε.Σ.» Κέντρο Κλινικών Δεξιοτήτων Μάρτιος 2015 Παρουσίαση: Σηφάκη Φρειδερίκη Διάφα Ασπασία Κόντος Αντώνης Κοτζαμάνη Μαρίνα ΦΛΕΒΟΚΕΝΤΗΣΗ - ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Φλεβοκέντηση ονομάζεται η διαδερμική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΛΥΜΆΤΩΝ ΚΑΙ ΧΡΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΛΥΜΆΤΩΝ ΚΑΙ ΧΡΩΣΕΩΝ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων Εργαστήριο Ανάλυσης Βιολογικών Υγρών Συμπληρωματικές σημειώσεις για το εργαστήριο του μαθήματος Ανάλυση Βιολογικών Υγρών ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 8 Η. ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ. Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων

ΑΣΚΗΣΗ 8 Η. ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ. Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΣΚΗΣΗ 8 Η. ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων ΕΝΖΥΜΑ ΖΥΜΩΣΗ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗ ΖΥΜΩΣΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΝΖΥΜΑ Το κλειδί της φύσης για τη ζωή - κινούν τα πάντα,

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιέργεια βακτηρίων

Καλλιέργεια βακτηρίων Καλλιέργεια βακτηρίων Γ Γυμνασίου Κεφάλαιο 4 Ενότητα 4.2 Σελ. 78-82 1 ΠΡΟΚΑΡΥΩΤΙΚΟI ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟI ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΔΟΜΗ Δεν εμφανίζει πυρήνα που περιβάλλεται από πυρηνική μεμβράνη, Το γενετικό υλικό των πυρηνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ, ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΥΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑΤΩΝ.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ, ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΥΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑΤΩΝ. Παρασκευή Λίντα ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ, ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΥΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑΤΩΝ. Η διαδικασία χρησιμοποιείται για ταυτοποίηση και διαφορική τιτλοποίηση των δύο ειδών των ουρογεννητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΌ ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΟΥΣ ΚΑΘΕΤΗΡΕΣ

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΌ ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΟΥΣ ΚΑΘΕΤΗΡΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΌ ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΟΥΣ ΚΑΘΕΤΗΡΕΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ & ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΛΑΜΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2005 Η σύγχρονη ιατρική και βιοτεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΟΕΙΔΗ ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΟΕΙΔΗ ESCHERICHIA COLI

ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΟΕΙΔΗ ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΟΕΙΔΗ ESCHERICHIA COLI ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΟΕΙΔΗ ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΟΕΙΔΗ ESCHERICHIA COLI 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα κολοβακτηριοειδή (coliforms) συνιστούν μια ειδική ομάδα της οικογένειας των Eντεροβακτηριοειδών (Enterobacteriaceae).

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΕΡΕΗΣ ΦΑΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΑΠOΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΥΠΟ ΑΣΗΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΕΡΕΗΣ ΦΑΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΑΠOΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΥΠΟ ΑΣΗΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓIΕΣ ΠΡΟΚΑΡΥΩΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΕΡΕΗΣ ΦΑΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΑΠOΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΥΠΟ ΑΣΗΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. Η σταθερή παροχή βιολογικού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ Γενικά Οι οπτικές εντυπώσεις είναι οι πρώτες που σχηµατίζονται στον καταναλωτή και µας προκαταλαµβάνουν ευνοϊκά ή αρνητικά Χρώµα Άρωµα - Διαύγεια Απαλλαγή από θολώµατα ή ιζήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές αρχές απομόνωσης και ταυτοποίησης αναερόβιων μικροβίων

Γενικές αρχές απομόνωσης και ταυτοποίησης αναερόβιων μικροβίων Γενικές αρχές απομόνωσης και ταυτοποίησης αναερόβιων μικροβίων Κανελλοπούλου Μαρία Αν. διευθύντρια Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο είγμα Άμεση εξέταση Υγρό θρεπτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοφόρες πλακες super frost plus θετικα φορτισμενες

Αντικειμενοφόρες πλακες super frost plus θετικα φορτισμενες ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΕΙΔΗ 16.2.21 Αντικειμενοφόρες πλακες super frost plus θετικα φορτισμενες 16.2.108 Αντικειμενοφόρες πλακες εσμυρισμενες με κομμένες γωνίες & τροχισμενες υψηλης καθαροτητας (με ματ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΖΑΡΦΤΖΙΑΝ Μ. ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Διαφορές κλειστής και συνεχούς καλλιέργειας (θρεπτικά, απομάκρυνση, φάσεις μικροοργανισμών)

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Πανελλαδικών

Θέματα Πανελλαδικών Θέματα Πανελλαδικών 2000-2015 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ Κεφάλαιο 7 Περιεχόμενα Περιεχόμενα 1 Κεφάλαιο 1 ο Το γενετικό υλικό Θέμα 1 ο 2 Θέμα 2 ο 8 Θέμα 3 ο 12 Θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» Χανιά, 17/11/2017 Αριθμ. Πρωτ.21109

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» Χανιά, 17/11/2017 Αριθμ. Πρωτ.21109 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» Ταχ. Διεύθυνση : Μουρνιές Κυδωνίας Ταχ. Κωδ. : 73300 Πληροφορίες : Χ.Κνιθάκη Τηλέφωνο : 28210-22308 FAX : 28210-22301 Χανιά,

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργητικά υλικά και επιλογή τους στο Κλινικό Εργαστήριο. Η ανάπτυξη της βακτηριακής καλλιέργειας.

Καλλιεργητικά υλικά και επιλογή τους στο Κλινικό Εργαστήριο. Η ανάπτυξη της βακτηριακής καλλιέργειας. Καλλιεργητικά υλικά και επιλογή τους στο Κλινικό Εργαστήριο. Η ανάπτυξη της βακτηριακής καλλιέργειας. Καλλιεργητικά (θρεπτικά) υλικά Τεχνητά υλικά που περιέχουν θρεπτικές ουσίες και παράγοντες κατάλληλους

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΖΑΡΦΤΖΙΑΝ Μ. ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Διαφορές κλειστής και συνεχούς καλλιέργειας (θρεπτικά, απομάκρυνση, φάσεις μικροοργανισμών)

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ Εργαστήριο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Λάμπρου Μαρία, M.Sc., Ph.D. Βιοχημικός & Βιοτεχνολόγος ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟΧΟΙ: 1. Τεχνικές αντιβιογράμματος

Διαβάστε περισσότερα

κα Χρυσαυγή Νικολαΐδου

κα Χρυσαυγή Νικολαΐδου ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΕ Υακίνθων 19 & Ανεμώνης 5, Λυκόβρυση Αττικής Τ.Κ.14123 Τηλ.: 210.2856330, Fax: 210.2856341 Ε-mail: magiras@magiras.gr Προς : ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΓΝ-ΚΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΓΝ-ΚΥ ΚΥΜΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προκριματικός διαγωνισμός για την 13 th EUSO 2015 στην Βιολογία

Προκριματικός διαγωνισμός για την 13 th EUSO 2015 στην Βιολογία Ε.Κ.Φ.Ε. ΑΙΓΑΛΕΩ Ε.Κ.Φ.Ε. ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Προκριματικός διαγωνισμός για την 13 th EUSO 2015 στην Βιολογία Ονοματεπώνυμα μελών ομάδας 1) 2) 3) Σχολείο: Ημερομηνία: Σάββατο 6/12/2014 Διάρκεια: 45 λεπτά Μικροσκοπική

Διαβάστε περισσότερα

«Καλλιέργεια μικροφυκών σε στερεό υπόστρωμα»

«Καλλιέργεια μικροφυκών σε στερεό υπόστρωμα» 1 Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ-ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΑΓΚΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΥΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ Δρ. Γεώργιος Χώτος Καθηγητής «Καλλιέργεια μικροφυκών σε στερεό υπόστρωμα»

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Mοριακών Tεχνικών Real-Time PCR για την Aνίχνευση Eντεροαιμορραγικών Στελεχών E. coli, Campylobacter jejuni και Salmonella spp.

Ανάπτυξη Mοριακών Tεχνικών Real-Time PCR για την Aνίχνευση Eντεροαιμορραγικών Στελεχών E. coli, Campylobacter jejuni και Salmonella spp. Ανάπτυξη Mοριακών Tεχνικών Real-Time PCR για την Aνίχνευση Eντεροαιμορραγικών Στελεχών E. coli, Campylobacter jejuni και Salmonella spp. 5 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Βιοπαθολογίας Η εφαρμογή μοριακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 11 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ Ιωάννης Ρούσσης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 11 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ Ιωάννης Ρούσσης ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 11 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ Ιωάννης Ρούσσης Προσδιορισμός αριθμού μικροοργανισμών Ιωάννινα, 2016-17 H μικροβιολογική εξέταση των τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Οι μικροοργανισμοί είναι αναπόσπαστο τμήμα τόσο της ιστορίας του κόσμου μας όσο και της κοινωνικής εξέλιξης του ανθρώπου Βιοτεχνολογία o Ο όρος Βιοτεχνολογία χρησιμοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Απομόνωση των κυτταρικών συστατικών του αίματος

Απομόνωση των κυτταρικών συστατικών του αίματος Απομόνωση των κυτταρικών συστατικών του αίματος 6 ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ Σκοπός της άσκησης : η εξοικείωση του φοιτητή με φυγοκεντρικές μεθόδους διαχωρισμού

Διαβάστε περισσότερα

8 η Παρουσίαση Εισαγωγή στο Αίμα

8 η Παρουσίαση Εισαγωγή στο Αίμα ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 8 η Παρουσίαση Εισαγωγή στο Αίμα ΠΗΓΕΣ :ADAM,AMERICAN SOCIETY OF HEMATOLOGY, www.blood.co.uk Συστατικά του κυκλοφορικού

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Πανελλαδικών

Θέματα Πανελλαδικών Θέματα Πανελλαδικών 2000-2012 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ Κεφάλαιο 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΘΕΜΑ 1 ο Γράψτε τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ Ι) ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ. της. Συνέπεια βακτηρίων αύξησή τους Η. της. αναπαραγωγής είναι η πληθυσμιακή. απλή. διαίρεση διχοτόμηση.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ Ι) ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ. της. Συνέπεια βακτηρίων αύξησή τους Η. της. αναπαραγωγής είναι η πληθυσμιακή. απλή. διαίρεση διχοτόμηση. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ Ευγενία Μπεζιρτζόγλου Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Συνέπεια βακτηρίων αύξησή τους Η Ι) ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ διαίρεση διχοτόμηση. της αναπαραγωγής είναι η πληθυσμιακή

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργητικά υλικά και επιλογή τους στο Κλινικό Εργαστήριο. Τρόπος εμβολιασμού κλινικών δειγμάτων Ανάγνωση καλλιεργειών

Καλλιεργητικά υλικά και επιλογή τους στο Κλινικό Εργαστήριο. Τρόπος εμβολιασμού κλινικών δειγμάτων Ανάγνωση καλλιεργειών Καλλιεργητικά υλικά και επιλογή τους στο Κλινικό Εργαστήριο. Τρόπος εμβολιασμού κλινικών δειγμάτων Ανάγνωση καλλιεργειών Δρ. Ε.Τρίκκα-Γραφάκου Βιοπαθολόγος-Κλινικός Μικροβιολόγος Διευθύντρια Μικροβιολογικού

Διαβάστε περισσότερα

Τα παθογόνα μικρόβια στο ιαβητικό πόδι σε ασθενείς που παρακολουθούνται στο ιατρείο ιαβητικού ποδιού και θεραπεύονται εκτός νοσοκομείου.

Τα παθογόνα μικρόβια στο ιαβητικό πόδι σε ασθενείς που παρακολουθούνται στο ιατρείο ιαβητικού ποδιού και θεραπεύονται εκτός νοσοκομείου. Τα παθογόνα μικρόβια στο ιαβητικό πόδι σε ασθενείς που παρακολουθούνται στο ιατρείο ιαβητικού ποδιού και θεραπεύονται εκτός νοσοκομείου..σκούτας¹,.καραγιάννη¹, Ε.Ρηγάδη¹, Κ.Μικούδη¹, Κ.Σιώμος¹, Ο.Γουλή¹,

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Γενική Μικροβιολογία. Ενότητα: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ. Διδάσκων: Καθηγητής Ιωάννης Σαββαΐδης. Τμήμα: Χημείας

Τίτλος Μαθήματος: Γενική Μικροβιολογία. Ενότητα: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ. Διδάσκων: Καθηγητής Ιωάννης Σαββαΐδης. Τμήμα: Χημείας Τίτλος Μαθήματος: Γενική Μικροβιολογία Ενότητα: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ Διδάσκων: Καθηγητής Ιωάννης Σαββαΐδης Τμήμα: Χημείας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Διατροφή των Βακτηρiων Η ανάπτυξη των μικροοργανισμών εξαρτάται από

Διαβάστε περισσότερα

Μικροβιολογία Τροφίμων Ι Εργαστήριο

Μικροβιολογία Τροφίμων Ι Εργαστήριο Μικροβιολογία Τροφίμων Ι Εργαστήριο Ενότητα 5: Χρώση Gram Δοκιμή Καταλάσης και Οξειδάσης, 1.5ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Ευστάθιος Ζ. Πανάγου Πασχαλίτσα Τρυφινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Παγκυτταροπενία και ηπατοσπληνομεγαλία. προ 6μηνου. Παπαποστόλου Ανδρονίκη

Παγκυτταροπενία και ηπατοσπληνομεγαλία. προ 6μηνου. Παπαποστόλου Ανδρονίκη Παρουσίαση περιστατικού Παγκυτταροπενία και ηπατοσπληνομεγαλία σε ασθενή με ιστορικό μελιταίου πυρετού προ 6μηνου. Παπαποστόλου Ανδρονίκη Νέπκα Μάρθα Τσιάμαλος Παντελής Ασθενής 26 ετών, 1. 1. εργαζόμενος

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την επιλογή στην 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2013 Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την επιλογή στην 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2013 Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 ΒΙΟΛΟΓΙΑ Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την επιλογή στην 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2013 Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σχολείο: Ονόματα των μαθητών: 1) 2)...... 3) 1 Μελέτη της κυτταρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΗ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

ΘΕΡΜΙΚΗ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΘΕΡΜΙΚΗ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ 1. Εισαγωγή Η θέρμανση είναι μια μορφή επεξεργασίας, ίσως η πιο ευρέως διαδεδομένη, που χρησιμοποιείται για να θανατώσει ή αδρανοποιήσει τους μικροοργανισμούς (βλαστικές

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη 97/ Οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις προσφορές τους στο Γραφείο Προμηθειών του 401 ΓΣΝΑ.

Διακήρυξη 97/ Οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις προσφορές τους στο Γραφείο Προμηθειών του 401 ΓΣΝΑ. Διακήρυξη 97/2014 1. Το 401 ΓΣΝΑ/Γραφείο Προμηθειών ανακοινώνει, σε εκτέλεση της Φ.814/191/179407/Σ.661/30 Μαϊ 2014/ΑΣΔΥΣ/ΔΥΓ/2 ο, τη διενέργεια προμήθειας υλικών (Διατάξεις Παρακέντησης της Φλέβας, CPV:33141300-3)

Διαβάστε περισσότερα

Μικροβιολογία Τροφίμων Ι Εργαστήριο

Μικροβιολογία Τροφίμων Ι Εργαστήριο Μικροβιολογία Τροφίμων Ι Εργαστήριο Ενότητα 9: Ταυτοποίηση Μικροοργανισμών με Βιοχημικές Δοκιμές, 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Ευστάθιος Ζ. Πανάγου Πασχαλίτσα Τρυφινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 ο ΑΙΜΑ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ 1

Κεφάλαιο 4 ο ΑΙΜΑ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ 1 Κεφάλαιο 4 ο ΑΙΜΑ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ 1 Το αίμα Έχει όγκο περίπου 5 λίτρα Αποτελείται από Πλάσμα (55%) Είναι νερό και διαλυμένες ουσίες Πρωτεΐνες Ορμόνες Άλατα Άλλες θρεπτικές

Διαβάστε περισσότερα