Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων"

Transcript

1 Έκδοση της 04/06/2015 Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηματιστηρίων, Μάιος % 0% 2% 4% 6% 8% 10% Μηνιαία Μεταβολή εικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών, Μάιος 2015 NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE 100 NASDAQ Cmp S&P 500 DJ Industrial ΤΡ (Τραπεζικός) FTSEA (Αγοράς) FTSEΜ (Mid Cap) Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων ιεθνής Οικονομία Σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών του αναφορικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προέβη ο ΟΟΣΑ σε σχετική έκθεση που δημοσίευσε εντός του Μαΐου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπεται στο 3,1% έναντι 3,7% της προηγούμενης εκτίμησης. Η πορεία των επενδύσεων παγκοσμίως αποτελεί τον βασικότερο αστάθμητο παράγοντα στις εν λόγω προβλέψεις. Η.Π.Α. Μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων ήταν η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας που καταγράφηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα εκ νέου αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας που ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου δείχνουν μείωση κατά 0,7%, από 0,2%, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Ευρώπη Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το α τρίμηνο του 2015 παρουσίασε άνοδο κατά 0,4% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1% στην Ευρωζώνη και κατά 1,4% στην ΕΕ σε ετήσια βάση. Ελλάδα Εν αναμονή της οριστικοποίησης της συμφωνίας μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της, στις 4/6/2015 η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα προς το ιεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ενοποίηση των τεσσάρων πληρωμών του Ιουνίου, το οποίο έγινε δεκτό. Η Ελλάδα θα καταβάλει στο ΝΤ την 30/6/2015 ποσό ύψους 1,53 δισ. ευρώ. -5% 5% 15% FTSE (Large Cap) Γ (Γενικός είκτης) Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το α τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Όσον αφορά στον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή, αποπληθωριστικές τάσεις σημειώθηκαν και τον Απρίλιο του 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ.

2 Παγκόσμια Οικονομία Προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία Σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών του αναφορικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προέβη ο ΟΟΣΑ σε σχετική έκθεση που δημοσίευσε εντός του Μαΐου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2015 εκτιμάται στο 3,1% έναντι 3,7% της προηγούμενης εκτίμησης. Η πορεία των επενδύσεων παγκοσμίως αποτελεί τον βασικότερο αστάθμητο παράγοντα στις εν λόγω προβλέψεις. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι χαμηλές επενδύσεις σε πολλές χώρες εμποδίζουν την αύξηση της κατανάλωσης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση των αποδοχών, διαβρώνοντας τις προοπτικές μακροχρόνιας και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Συνοπτικά οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τον ρυθμό ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί: Μ.Ο Παγκόσμια Οικονομία 3,9% 3,3% 3,3% 3,3% 3,1% 3,8% Χώρες του ΟΟΣΑ 1,7% 1,3% 1,4% 1,8% 1,9% 2,5% ΗΠΑ 1,7% 2,3% 2,2% 2,4% 2,0% 2,8% Ευρωζώνη 1,1% -0,8% -0,3% 0,9% 1,4% 2,1% Ιαπωνία 0,7% 1,7% 1,6% -0,1% 0,7% 1,4% Κίνα 10,6% 7,7% 7,7% 7,4% 6,8% 6,7% Ρυθμός ανάπτυξης παγκόσμιου εμπορίου 5,6% 3,1% 3,3% 3,2% 3,9% 5,3% Πηγή: ΟΟΣΑ, World Economic Outlook, Ioυν Ρωσία υσχερείς είναι οι εκτιμήσεις για την οικονομία της Ρωσίας, με την πλέον πρόσφατη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της χώρας για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2,5% το Λιγότερο αισιόδοξη είναι η πρόβλεψη του ιεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη Ρωσία, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 3,4% το 2015, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις. Τα οικονομικά μεγέθη της χώρας διαγράφουν ανησυχητικά καθοδική πορεία, καθώς η χώρα διανύει σημαντική ύφεση. Κατά τη διάρκεια του Απριλίου οι μισθοί στη Ρωσία σημείωσαν ραγδαία πτώση της τάξης του 13,2% ετησίως και 10,6% μηνιαίως. Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα κατά τον Απρίλιο σημείωσε ετήσια πτώση 4%, ενώ εντός του μήνα οι πωλήσεις λιανικής σημείωσαν περαιτέρω πτώση κατά 9,8%.

3 Ισοτιμία Ευρώ/ ολαρίου- Εμπορεύματα Ισοτιμία Ευρώ ολαρίου Ισοτιμία Ευρώ- ολαρίου 31/12/2014 3/6/ Με μεγάλες αυξομειώσεις κινήθηκε η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κατά το Μάιο, σε καλύτερα επίπεδα όμως από τον προηγούμενο μήνα, με την ισοτιμία να κυμαίνεται από 1,08 έως και 1,14 δολ. /ευρώ. (τιμή κλεισίματος Απριλίου: 1,12 δολ./ευρώ). Ανοδικά ξεκίνησε να κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου τον Μάιο, κρατώντας την ανοδική τροχιά του έως τα μέσα του μήνα, κυρίως λόγω των αρνητικών ειδήσεων για την οικονομία των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, οδηγούν σε καθυστέρηση της σταδιακής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Federal Reserve), γεγονός που επιδρά αρνητικά στην τιμή του δολαρίου. Επιπλέον, η τιμή του ευρώ ενισχύεται από την ανάκαμψη των αποδόσεων των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, η οποία βελτιώνει την ελκυστικότητα του ευρωπαϊκού νομίσματος. Έτσι, το ευρώ ενισχύθηκε βαθμιαία μέσα το μήνα, ξεπερνώντας ακόμα και τα 1,14 δολάρια στα μέσα Μαΐου. Στον αντίποδα, αρνητική επίδραση στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου είχαν οι εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα, οι οποίες δημιουργούσαν καθ όλη τη διάρκεια του μήνα πιέσεις προς τα κάτω. Το ευρωπαϊκό νόμισμα δέχτηκε πίεση προς τα τέλη του μηνός, μετά την ανακοίνωση ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, εν όψει της αναμενόμενης περιόδου χαμηλής ρευστότητας το καλοκαίρι. Τιμή χρυσού (δολ. /ουγγιά), 31/12/2014-3/6/2015 Το ευρώ έκλεισε στα 1,09 δολ./ευρώ στο τέλος του Μαΐου, ενώ κέρδιζε έδαφος στις αρχές Ιουνίου. Χρυσός 1,350 Τον Μάιο 2015 και για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η τιμή του χρυσού παρουσίασε αυξομειώσεις. 1,300 1,250 1,200 Στις αρχές του μήνα (5/5) ενισχύθηκε η τιμή του στα 1.193,32 δολ./ουγγιά ανακάμπτοντας από τα χαμηλά 1.184,37 δολ./ουγγιά που είχε κλείσει στις 30/4. Στα μέσα του μήνα (18/5) η τιμή κλεισίματος κινήθηκε υψηλότερα στα 1.225,52 δολ./ουγκιά καταγράφοντας το υψηλότερο κλείσιμο από τα μέσα Φεβρουαρίου, λόγω της ώθησης που έλαβε από το χαμηλό τεσσάρων μηνών που κατέγραψε η ισοτιμία του δολαρίου. 1,150 1,100 Για το υπόλοιπο του μήνα οι τιμές κλεισίματος ήταν κάτω από τα δολ./ουγγιά, ενώ στις 29/5 έκλεισε στα 1.190,55 δολ./ουγγιά, καθώς οι επενδυτές κράτησαν στάση αναμονής ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ, στην οποία θα ανακοινώνονταν στοιχεία για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

4 Τιμή πετρελαίου Crude (δολ./βαρέλι), 31/12/2014 3/6/2015 Πετρέλαιο Ανέκαμψε τον Μάιο η τιμή του πετρελαίου, σημειώνοντας νέο υψηλό έτους στις αρχές του μηνός, κινούμενη κατά τη διάρκεια του μήνα με αυξομειώσεις γύρω από τα 60 δολ./βαρέλι, ενώ στο τέλος του μήνα έκλεισε στα 60,30 δολ./βαρέλι Ο Μάιος άνοιξε για το πετρέλαιο στα 59,15 δολ./βαρέλι, με ισχυρή την επίδραση των αρνητικών ειδήσεων αναφορικά με την μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, επίδραση που οδήγησε το πετρέλαιο στα 58,93 δολ./βαρέλι στις 4/5. Στη συνέχεια ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου έλαβε ώθηση από την ανακοίνωση μείωσης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μέσα στο έτος, φτάνοντας τα επίπεδα των 60,93 δολ./βαρέλι στις 6 /5. Η τιμή του πετρελαίου δέχτηκε πιέσεις προς τα μέσα του μήνα εν μέσω ανησυχιών για υπερπροσφορά πετρελαίου παγκοσμίως στον απόηχο δήλωσης ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν θα προχωρήσουν σε μονομερή μείωση της παραγωγής, ενώ στη συνέχεια νέες συγκρούσεις στο Ιράκ και στην Υεμένη αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για πιθανές διακοπές στην προσφορά πετρελαίου, οδηγώντας την τιμή του πετρελαίου και πάλι πάνω από τα 60 δολ./βαρέλι στις 21/5. Μετά από πτώση της τιμής του πετρελαίου προς τα τέλη του Μαΐου, εξαιτίας της ανόδου του δολαρίου αλλά και λόγω της πιθανότητας οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ να αυξήσουν την εξορυκτική δραστηριότητά τους, η τιμή του επανέκαμψε κατά το κλείσιμο του μηνός και στις αρχές του Ιουνίου, στα πλαίσια και της αποδυνάμωσης του δολαρίου, η οποία παραδοσιακά βελτιώνει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων.

5 Η.Π.Α Ρυθμός Ανάπτυξης Μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων ήταν η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας που καταγράφηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα εκ νέου αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας που ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου δείχνουν μείωση κατά 0,7%, από 0,2%, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Αυτό που κυρίως οδήγησε σε περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ ήταν το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα και τα χειρότερα στοιχεία για τα αποθέματα χονδρικής. Ωστόσο, η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά τους πρώτους μήνες του έτους είναι σχεδόν μόνιμο χαρακτηριστικό στις ΗΠΑ, λόγω κακοκαιρίας κατά τους χειμερινούς μήνες. Ανεργία- Αγορά Εργασίας Σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες καταγράφηκε η ανεργία στις ΗΠΑ κατά τον Απρίλιο, με οριακή μείωση της τάξης του 0,1% στο 5,4%. Το επίπεδο της απασχόλησης ως ποσοστό επί του πληθυσμού διαμορφώνεται σταθερά από την αρχή του έτους στο 59,3%. Αγορά Κατοικιών Οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μηνιαία κατά 6,8% το Απρίλιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των , σύμφωνα με στοιχεία της αμερικάνικης κυβέρνησης. Αύξηση σημείωσε και η μέση τιμή για τις νεόδμητες κατοικίες κατά 8,3% ετησίως, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2014, στα δολάρια. είκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Πτώση κατέγραψε τον Μάιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης University of Michigan / Thomson Reuters στις ΗΠΑ πέφτοντας στις 90,7 μονάδες, από τις 95,9 που είχε καταγράψει τον Απρίλιο. Παρά τη μείωση του δείκτη κατά τον Μάιο, ο μέσος όρος του για τους πρώτους πέντε μήνες του 2015 καταγράφεται στο 94,6%, επίπεδο ικανοποιητικά υψηλό. PMI Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, oριακή πτώση κατέγραψε ο σύνθετος δείκτη PΜI στην μεταποίηση τον Μάιο φτάνοντας στις 54 μονάδες από 54,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Η συγκεκριμένη καταγραφή είναι η χαμηλότερη από την αρχή του προηγούμενου έτους.

6 Εκτιμήσεις της Eurostat για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας Ευρωζώνη Ευρωπαϊκή Ένωση Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το α τρίμηνο του 2015 παρουσίασε άνοδο κατά 0,4% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ. Σε ετήσια βάση ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1% στην Ευρωζώνη και κατά 1,4% στην ΕΕ. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ καθώς και οι εξελίξεις στην αγορά του πετρελαίου, οι οποίες λειτούργησαν αντισταθμιστικά σε πιθανές ανατιμήσεις εισαγόμενων προϊόντων από την υποτίμηση του ευρώ, αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για την μεγέθυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αναφορικά με τα στοιχεία των επιμέρους χωρών, τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ παρουσίασαν η Κύπρος και η Ρουμανία με τριμηνιαία μεταβολή 1,6%, καθώς και η Βουλγαρία και η Ισπανία που εμφάνισαν ρυθμό ανάπτυξης 0,9%. Η οικονομία της Γαλλίας και της Ιταλίας παρουσίασε σημαντική βελτίωση με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση να διαμορφώνεται σε 0,6% και 0,3% αντίστοιχα, ενώ στο τέλος του 2014 κινούνταν σε μηδενικά επίπεδα και στις δύο χώρες. Υποχώρηση σημείωσε ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ τόσο στη Γερμανίας όσο και στην Αγγλίας, όπου η μεταβολή το α 3μηνο του έτους διαμορφώθηκε σε 0,3%, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο είχε διαμορφωθεί στα επίπεδα του 0,7% και 0,6% αντίστοιχα. Τέλος, οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κινήθηκαν σε αρνητικά επίπεδα ( -0,2% το α 3μηνο του 2015), παρουσιάζοντας οριακή βελτίωση ωστόσο σε σχέση με το δ 3μηνο του 2014 (-0,4%). Ευρωζώνη-PMI Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Μάιο στις 53,4 μονάδες από 53,9 τον Απρίλιο. Στον κλάδο της μεταποίησης ο δείκτης PMI βελτιώθηκε στις 52,2 μονάδες από τις 52 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ισπανία και την Ιταλία, ενώ αντίθετα υποχώρηση σημειώθηκε σε Γαλλία και Γερμανία. Στον τομέα των υπηρεσιών ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 53,3 μονάδες από 54,1 μονάδες τον Απρίλιο, σημειώνοντας την χαμηλότερη τιμή των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Γερμανία Οριακή υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος IFO στη Γερμανία τον Μάιο, μετά από έξι συνεχείς μήνες ανόδου και διαμορφώθηκε στις 108,5 μονάδες από 108,6 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα ανέρχονταν στις 108,4 μονάδες. Ο δείκτης παραμένει σε υψηλό επίπεδο, γεγονός που αντανακλά τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, παρά την μικρή επιβράδυνσή της.

7 Πληθωρισμός Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 0,3% τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση από τα επίπεδα του 0,0% τον Απρίλιο. Αναφορικά με τις συνιστώσες που συνθέτουν τα επίπεδα τιμών του πληθωρισμού, το μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό αύξησης αναμένεται να παρουσιάσουν οι τιμές των υπηρεσιών, του κλάδου τροφίμων και ποτών και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα, ενώ σε αρνητικά επίπεδα θα κινηθούν οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων. Ανεργία Οριακή μείωση σε μηνιαία βάση παρουσίασε το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη, ενώ αμετάβλητο παρέμεινε στην Ε.Ε.. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, στην Ε.Ε το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό σε 9,7% τον Απρίλιο, και στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 11,1% (03/2015:11,2%). Κατά τον Απρίλιο, ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην Ε.Ε διαμορφώθηκε στα εκατ. άτομα, εκ των οποίων τα εκατ. άτομα κατοικούν σε χώρες της ευρωζώνης. Όσον αφορά στην ανεργία στην πληθυσμιακή ομάδα των νέων (< 25 ετών), τα ποσοστά της ανεργίας διαμορφώθηκαν σε 20,7% στην Ε.Ε. και 22,3% στην Ευρωζώνη, μειωμένα σε ετήσια βάση. (Απρίλιος 2014, Ε.Ε: 22,5%, Ευρωζώνη: 23,9%). είκτης Οικονομικού Κλίματος Ο είκτης Οικονομικού Κλίματος τον Μάιο του 2015 παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. Αναφορικά με τους επιμέρους δείκτες που συνθέτουν τον δείκτη, ο δείκτης των υπηρεσιών παρουσίασε βελτίωση κατά 1,2 (Ε.Ε) και 0,8 (Ευρωζώνη) μονάδες αντίστοιχα, λόγω των θετικότερων ενδείξεων για την πορεία της ζήτησης, ενώ αντίθετα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρουσίασε πτώση κατά 1,8 (Ε.Ε) και 0,9 (Ευρωζώνη) μονάδες αντίστοιχα εξαιτίας των αρνητικών εκτιμήσεων για την εξέλιξη της οικονομίας, την πορεία της ανεργίας και τη δυνατότητα αποταμίευσης. Οι υπόλοιποι δείκτες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη. είκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) Μ.Ο. έτους Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μάιος E.E. 95, ,8 105,2 106,1 106,4 106,4 Ευρωζώνη 93,7 101,3 101,5 102,3 103,9 103,8 103,8 Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

8 Πληρωμή υποχρεώσεων προς ΝΤ Ελλάδα Εν αναμονή της οριστικοποίησης της συμφωνίας μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της, στις 4/6/2015 η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα προς το ιεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ενοποίηση των τεσσάρων πληρωμών του Ιουνίου, το οποίο έγινε δεκτό. Όπως ορίζεται από σχετική απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού, οι χώρες - μέλη μπορούν να ζητήσουν την ενοποίηση περισσότερων πληρωμών ενός μήνα σε μία εφόσον αφορούν πληρωμές κεφαλαίου. Η Ελλάδα θα καταβάλει στο ΝΤ την 30/6/2015 ποσό ύψους 1,53 δις ευρώ. Εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας - Πληθωρισμός Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ της χώρας βάσει των εποχικά διορθωμένων στοιχείων συρρικνώθηκε κατά -0,2% το α τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο οπότε είχε συρρικνωθεί κατά -0,4%. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές διαμορφώθηκε σε -1,0%, ενώ το δ τρίμηνο του 2014 είχε κινηθεί στα επίπεδα του -0,7%. Όσον αφορά στον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή, αποπληθωριστικές τάσεις σημειώθηκαν και τον Απρίλιο του 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε σε -2,1% σε ετήσια βάση και παρουσίασε αύξηση κατά 0,5% σε σύγκριση με τον Μάρτιο Μείωση παρουσίασε και ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατά 1,8% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 0,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα Ανεργία Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα έφθασε συνολικά τα 112,8 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου. Αναλυτικά, η ρευστότητα που άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA τον Απρίλιο ανήλθε σε 74,4 δισ. ευρώ από 68,5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο απευθείας δανεισμός από την ΕΚΤ παρουσίασε οριακή μείωση σε σχέση με τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε σε 38,5 δισ. ευρώ (03/2015: 38,7 δισ. ευρώ). Λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας και των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, η ΕΚΤ αύξησε το όριο άντλησης ρευστότητας μέσω ELA την 2/6/2015 στα 80,7 δισ. ευρώ. Οι συνολικές καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανήλθαν σε 133,65 δισ. ευρώ τον Απρίλιο 2015 (03/2015: 138,55 δις ευρώ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό της ανεργίας για τον Φεβρουάριο 2015 διαμορφώθηκε σε 25,4%, μειωμένο σε ετήσια βάση (Φεβρουάριος 2014: 27,2%) και οριακά μειωμένο σε σχέση με τον Ιανουάριο 2015 (25,6%). Οι άνεργοι ανήλθαν σε άτομα, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας να παρατηρείται στους νέους έως 24 ετών (50,1%).

9 Πιστωτική Επέκταση Αποτέλεσμα Κρατικού Προϋπολογισμού είκτης Οικονομικού Κλίματος Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΤτΕ, τον Απρίλιο του 2015 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε σε -2,4%, οριακά μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Μάρτιος 2015:-2,5%). Ως προς τα επιμέρους στοιχεία, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε -2,0% από -2,2% τον Μάρτιο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς ελεύθερους επαγγελματίες παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στα επίπεδα του -0,6%. Τέλος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες διαμορφώθηκε σε -3,1%, από -3,0% τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για τον Απρίλιο του 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 510 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και του στόχου για έλλειμμα εκατ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 371 εκατ. ευρώ ή 2,4% έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά εκατ. ευρώ έναντι του στόχου ( εκατ. ευρώ). Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 310 εκατ. ευρώ. O είκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα παρουσίασε τον Μάιο περαιτέρω επιδείνωση σε σχέση με τον Απρίλιο, υποχωρώντας κατά 1,7 μονάδες στις 91,4. Όλοι σχεδόν οι επιμέρους δείκτες που συνθέτουν τον δείκτη οικονομικού κλίματος παρουσίασαν πτώση με εξαίρεση τον δείκτη του λιανικού εμπορίου που παρουσίασε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μικρή αύξηση κατά 0,6 μονάδες καθώς οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται. Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, η χρήση των διαθεσίμων των διάφορων οργανισμών του ημοσίου, η συνεχιζόμενη μείωση της ρευστότητας, έχει ως αποτέλεσμα την έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατέγραψε πτώση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ε.Ε και Ευρωζώνη, καθώς τόσο οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών όσο και εκείνες για την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται ραγδαία. είκτης Οικονομικού Κλίματος- Ελλάδα Μ.Ο. έτους Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μάιος Ελλάδα 90,8 99,5 95,3 98,2 96,8 92,7 91,4 είκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Μ.Ο. έτους Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μάιος Ελλάδα -69,3-54,1-49,3-30,6-31,0-40,5-43,6 E.E. -16,4-6,8-5,8-4,4-1,8-2,2-4,0 Ευρωζώνη -18,7-10,0-8,5-6,7-3,7-4,6-5,5 Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

10 Τιμές Κλεισίματος διεθνών χρηματιστηρίων 30/4/ /5/2015 Μεταβολή από DJ , , ,68 1,05% S&P , , ,39 2,36% NASDAQ 4.736, , ,03 7,05% FTSE , , ,43 6,37% DAX , , ,82 16,40% CAC , , ,89 17,21% BEL , , ,66 12,89% SMI 8.983, , ,79 2,83% NIKKEI , , ,15 17,84% ιακύμανση είκτη Nasdaq, 31/12/2014 2/6/2015 5,200 5,000 4,800 ιεθνή Χρηματιστήρια Οι θετικές επιδόσεις των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών στις Η.Π.Α συνεχίσθηκαν - έστω και με μικρές μεταβολές για έναν ακόμη μήνα παρά τον προβληματισμό που προέκυψε για τα ιστορικά υψηλά επίπεδα, την πρόσφατη άνοδο του δολαρίου, και τις εκτιμήσεις για την ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων. Οι δείκτες Dow Jones 30 και S&P 500 κινήθηκαν για δεύτερο μήνα θετικά, με ποσοστιαία κέρδη που υπολογίζονται πλησίον της μονάδας (0,95% για τον πρώτο και 1,05% για τον δεύτερο), ενώ ο δείκτης Nasdaq Composite παρουσίασε βελτίωση κατά 2,60% τον Μάιο έναντι αυξήσεως 0,82% τον 4/2015. Το πρόσθετο στοιχείο που διεύρυνε την αντίληψη επί των επενδυτικών κινδύνων προήλθε από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα καθώς στις αρχές του Μαΐου η επικεφαλής της δήλωσε πως οι αποτιμήσεις των αμερικάνικων εισηγμένων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να υφίστανται αυξημένοι δυνητικοί κίνδυνοι. Η επισήμανση αυτή διόγκωσε την ανησυχία της επενδυτικής κοινότητας, η οποία έχει γνώση πως σε τεχνικό επίπεδο ο κυκλικά προσαρμοσμένος (πλέον πληθωρισμού) δείκτης Τιμών προς Κέρδη στις αμερικάνικες μετοχές έχει αυξηθεί στις 27,2 φορές από τον μέσο όρο της 10ετίας που βρίσκεται στις 15 φορές. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι ανακοινώσεις υπήρξαν περισσότερο αρνητικές, οδηγώντας πολλούς αναλυτές στην εκτίμηση της διατήρησης των επιτοκίων στο 0,25% από την Federal Reserve για το άμεσα προσεχές χρονικό διάστημα. 4,600 4,400 ιακύμανση είκτη S&P, 31/12/2014 2/6/2015 2,200 Η βελτιωμένη εικόνα των μεγεθών στο σύνολο της ευρωζώνης δεν μπόρεσε να αποβάλει την υψηλή αβεβαιότητα και να ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό τις αποτιμήσεις των βασικών ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, οι οποίοι σημείωσαν οριακές μεταβολές. Ο FTSE 100 περιορίσθηκε τον Μάιο στα ισχνά κέρδη του 0,34% έναντι της ανόδου κατά 2,77% τον 4/2015, με τον ελβετικό δείκτη SMI να γνωρίζει την υψηλότερη κερδοφορία κατά 1,77%, ακολουθούμενος από τον BEL 20 που βελτιώθηκε κατά 0,94%. Οι δείκτες DAX30 και CAC40 παρότι κινούνταν ανοδικά στο μεγαλύτερο διάστημα του Μαΐου, γνώρισαν απότομη πτώση την τελευταία εβδομάδα του μήνα εξαιτίας και της δημοσίευσης αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων για τις εγχώριες οικονομίες. 2,100 2,000 1,900 Η κρίσιμη και για την συνολική πορεία της ευρωζώνης διεργασία διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές αποτέλεσε για έναν ακόμη μήνα παράγοντα ανησυχίας, ενώ περισσότερο θετικό αποτέλεσμα για τις κεφαλαιαγορές προκάλεσαν, ως γεγονός, οι εκτεταμένες πωλήσεις ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, αλλά και τα αίτια τους που εντοπίζονται μερικώς στην άνοδο των τιμών ενέργειας και στην εκτίμηση για άνοδο του πληθωρισμού (στάσιμος στο 0% για την ευρωζώνη τον 4/2015). Παράλληλα, στελέχη της ΕΚΤ προέβησαν σε δηλώσεις πως είναι έτοιμοι να εισάγουν σε περεταίρω μέτρα νομισματικής πολιτικής προκειμένου να δημιουργήσουν πληθωριστικές πιέσεις. Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Μεγάλη Βρετανία, η εγχώρια κεφαλαιαγορά εξέλαβε θετικά το γεγονός πως υπήρξε άμεση πλειοψηφία και δεν απαιτήθηκε ενδιάμεσο χρονικό διάστημα προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση.

11 Τιμές κλεισίματος δεικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών 29/5/15 Μεταβολή από Γ.Δ. 826,18 822,88 825,38-0,10% FTSE (Large Cap) 264,86 245,27 249,66-5,74% FTSEΜ (Mid Cap) 773,03 809,48 910,83 17,83% FTSEA (Αγοράς) 636,14 592,64 605,94-4,75% ΔΤΡ (Τραπεζικός) 961,80 651,18 693,27-27,92% ιακύμανση Γενικού είκτη, 31/12/2014 3/6/2015 1, Χρηματιστήριο Αθηνών Η υψηλή μεταβλητότητα σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση συνεχίστηκε και τον Μάιο, με τις τιμές κλεισίματος του Γενικού είκτη και του είκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης να ισορροπούν τελικώς στο κλείσιμο του μήνα, παρά τις ενδιάμεσες υψηλές διακυμάνσεις. Ο παράγοντας που λειτούργησε καταλυτικά στις κινήσεις των επενδυτών εντοπίζεται στην εκτίμηση για την κατάληξη συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και των δανειστών και στην αντίστοιχη αναπαραγωγή των διαφόρων σεναρίων και δηλώσεων. Ο Γενικός είκτης του Χ.Α παρουσίασε ισχνή μηνιαία κερδοφορία, σε ποσοστό 0,30% έναντι της ανόδου 6,02% του 4/2015, ενώ ο δείκτης FTSE Ase 25 σημείωσε κέρδη 1,79% τον 5/2015 αντί αυξήσεως 6,64% του προηγούμενου μήνα. Σε αντίθεση με τους προαναφερόμενους, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid20 κατέγραψε σημαντική βελτίωση τον Μάιο, της τάξεως του 12,50% (έναντι κερδών 1,31% του 4/2015) καθώς επηρεάστηκε λιγότερο από την ειδησιογραφία, παρουσιάζοντας χαμηλότερη μεταβλητότητα συγκριτικά με τις τραπεζικές μετοχές και τις λοιπές εισηγμένες μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Χαρακτηριστικά, ενώ για τον είκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης και τον Γενικό είκτη οι τρείς από τις τέσσερεις εβδομάδες υπήρξαν ζημιογόνες, για τις εισηγμένες της μικρής κεφαλαιοποίησης υπήρξε σταθερή άνοδος κατά 2,5% - 3% για τις τρείς πρώτες εβδομάδες και μικρή μείωση την τέταρτη. Ο τραπεζικός δείκτης παρουσίασε σε όλες σχεδόν τις συνεδριάσεις έντονη νευρικότητα και μεταβολές, με τα κέρδη του να υπολογίζονται στα περιορισμένα επίπεδα του 6,46% σε σχέση με την άνοδο κατά 15,78% του Απριλίου. ιακύμανση είκτη Τραπεζών, 31/12/2014 3/6/2015 1,100 1, Στην γενικότερη τάση μειωμένης ανάληψης ρίσκου συνέβαλε και η αξιολόγηση της χώρας σε CCC από τον οίκο Fitch, ο οποίος παρότι προβλέπει πως η ελληνική πλευρά θα ανταπεξέλθει στην παρούσα κρίση ρευστότητας χωρίς να προβεί σε αθέτηση πληρωμών, υπογραμμίζει τις δυσκολίες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Για τους κινδύνους αυτούς σε θέματα ρευστότητας και χρηματοδότησης, ο οίκος Moody s υποβάθμισε το outlook του τραπεζικού συστήματος από σταθερό σε αρνητικό, και σε συνδυασμό με την διαγραφή της Alpha Bank από τον δείκτη Stoxx Europe 600 (στην αναθεώρηση της σύνθεσης του δείκτη) ασκήθηκαν πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Το αρνητικό κλίμα επεκτάθηκε περεταίρω από την τα αρχικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για την μείωση των καταθέσεων στις εγχώριες τράπεζες κατά τον μήνα Απρίλιο και της μείωσης του ΑΕΠ κατά 0,2% στο Α 3μηνο του 2015.

12 Σύνθεση Συνολικού Ενεργητικού Α/Κ Funds of Funds 12,0% Μικτά 17,4% Σύνθεση Συνολικού Ενεργητικού Α/Κ 29/5/15 Funds of Funds 14.79% Μικτά 14.40% Σύνθετα 12,3% Σύνθετα 7.73% Ομολογιακά 17.90% Ομολογιακά 21,3% ιαχείρισης ιαθεσίμων 17,0% Μετοχικά 20,0% ιαχείρισης ιαθεσίμων 28.80% Μετοχικά 16.38% Ελλάδα Αμοιβαία Κεφάλαια Το συνολικό ενεργητικό της ελληνικής αγοράς Α/Κ, διαμορφώθηκε στα 7,63 δισ. ευρώ το Μάιο αυξημένο κατά 2,2% ή 163,5 εκατ. ευρώ και με καθαρές εισροές κεφαλαίων της τάξης των 161,3 εκατ. ευρώ. Οι εισροές συνεχίστηκαν για 5ο συνεχόμενο μήνα λόγω της μετατροπής καταθέσεων σε Α/Κ ιαχείρισης ιαθεσίμων Βραχυπρόθεσμης ιάρκειας με έδρα το εξωτερικό. Σε επίπεδο 12μηνου, οι 7 μήνες είχαν θετικές ροές με το σύνολο των εισροών στα ,4 εκατ. ευρώ και το ενεργητικό των Α/Κ της ελληνικής αγοράς να έχει αυξηθεί κατά +678 εκατ. ευρώ. Για το Μάιο την πρώτη θέση στις εκροές καταλαμβάνουν για έναν ακόμη μήνα τα ελληνικά Ομολογιακά Α/Κ (-27,53 εκατ. ευρώ), ενώ για 5ο μήνα υπήρξε αύξηση των Α/Κ ιαχείρισης ιαθεσίμων Βραχυπρόθεσμης ιάρκειας (+176,993 εκατ. ευρώ). Από τις αρχές του έτους η συγκεκριμένη κατηγορία έχει προσελκύσει 1.348,32 εκατ. ευρώ, καταδεικνύοντας την τάση «φυγής» κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα. Οι μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων, εκτός της ανωτέρω αναφερόμενης αύξησης, συνεχίστηκαν για έναν ακόμη μήνα, στα Funds of Funds Μικτά (+29,367 εκατ. ευρώ), με τους επενδυτές να έχουν τοποθετήσει από αρχή του έτους περί τα 296,62 εκατ. ευρώ στην κατηγορία. Η αβεβαιότητα παραμένει ως προς τις εξελίξεις στο εσωτερικό, με τους επενδυτές σε Α/Κ να παραμένουν διστακτικοί και να προτιμούν την ασφάλεια της διαχείρισης μετρητών, χωρίς καμία προοπτική εσόδων. Σε περίπτωση άρσης της αβεβαιότητας το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται επαναφορά των εισροών σε Α/Κ με τοποθετήσεις σε ελληνικές αξίες, καθώς και εκροές στα Α/Κ ιαχείρισης ιαθεσίμων Βραχυπρόθεσμης ιάρκειας. ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ (ποσά σε ευρώ) 31/12/ /4/ /5/2015 Μεταβολή (1) (2) (3) (3)/(2) (3)/(1) ιαχείρισης ιαθεσίμων ,39% 113,09% Μετοχικά ,32% 3,46% Ομολογιακά ,29% 6,19% Μικτά ,98% 4,45% Funds of Funds ,78% 54,82% Σύνθετα ,53% -20,52% ΣΥΝΟΛΟ ,19% 26,15% Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών Τα κείμενα της Μηνιαίας Ανασκόπησης επιμελήθηκαν οι Α.Βασκούδη, Α.Μ. Καλογιαννίδη, Μ. Κουλιδάκου, Ε. Κουνδουράκης, Χ. Μπεκιάρη,. Σαλτογιάννης και Σ. Στυλιανίδης. Τρόπος χρήσης Μηνιαίας Ανασκόπησης Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών - Αποκλεισμός ευθύνης: Το παρόν δελτίο δημοσιεύεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και βασίζεται σε πληροφορίες που προέρχονται από έγκυρους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και αναλυτές και στις οποίες το ευρύ κοινό έχει άμεση πρόσβαση. Οι πληροφορίες που παρέχονται με το παρόν δελτίο στους χρήστες / επισκέπτες μέσω του διαδικτυακού μας τόπου, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση, ευθέως ή εμμέσως, παρότρυνση, συμβουλή ή προτροπή για τη διενέργεια οποιασδήποτε επενδυτικής ή άλλης πράξης με οικονομικό αποτέλεσμα. Η παροχή των στοιχείων και των πληροφοριών έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών / επισκεπτών να ενεργήσουν, αφού αξιολογήσουν τις παρεχόμενες πληροφορίες, κατά τη κρίση τους, βασιζόμενοι στην προσωπική τους βούληση, αποκλειόμενης οποιασδήποτε δικής μας ευθύνης, σύμφωνα και με τους γενικούς όρους και επισημάνσεις που περιέχονται στην ιστοσελίδα της Attica Bank. Μετά τη δημοσίευση του δελτίου, είναι δυνατόν να επέλθουν αλλαγές και διαφοροποιήσεις στις πληροφορίες και τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτό. Η Attica Bank ενδέχεται να έχει εκδώσει εκθέσεις που αποκλίνουν ή διαφοροποιούνται από τα στοιχεία που παρατίθενται στο παρόν δελτίο.

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Έκδοση της 3/7/2014 Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Ιούλιος 2006 Ημερομηνία έκδοσης 3/8/2006 ΗΠΑ: Πρόβλεψη του επικεφαλής της Fed, Β. Bernanke, για υποχώρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης των τελευταίων ετών κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Ιανουάριος 2007 Έκδοση 1-2-2007 ΗΠΑ: Αμετάβλητα στο 5,25% διατήρησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια η FED στη συνεδρίασή της στις 31/1 εκτιμώντας ότι στο επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Έκδοση της 05/05/2015 Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηματιστηρίων, Απρίλιος 2015-6% -4% -2% 0% 2% 4% 6% 8% 10% Μηνιαία Μεταβολή εικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών, Απρίλιος 2015 NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Σεπτέμβριος 2006 ΗΠΑ: Αμετάβλητα στο 5,25% διατήρησε τα επιτόκια η Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, λόγω των ενδείξεων επιβράδυνσης της οικονομίας και συγκράτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 5/1/2007 ΗΠΑ: Στην τελευταία έκθεση του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει σταθερό κόστος χρήματος στις ΗΠΑ για το 2007 και διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 6-3-2008 ΗΠΑ: Η FED φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων στο 2,5% εν όψει της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, παρά την

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Με ρυθµό 3,2% αναπτύχθηκε η αµερικανική οικονοµία το δ τρίµηνο του 2013, ενισχυµένη κυρίως από την µεγαλύτερη άνοδο των καταναλωτικών δαπανών

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Διεθνών Χρηματιστηρίων, Ιούνιος 2015 Διεθνής Οικονομία Έκδοση της 08/07/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων -8% -6% -4% -2% 0% 2% 4% 6% 8% 10% NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 5-11-2007 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Βαθύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί αποδεικνύεται η κρίση στις πιστωτικές αγορές με μεγάλες διεθνείς τράπεζες και επενδυτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Διεθνών Χρηματιστηρίων, Ιούλιος 2015 Κίνα Έκδοση της 07/08/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX Συρρίκνωση παρουσίασε η βιομηχανική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 7/5/2008 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Στο 3,7% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2008 σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 3/12/2007 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Η πιστωτική κρίση που εκδηλώθηκε με αφορμή τα προβλήματα των subprime στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, οδηγεί πλέον και σε κρίση

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/6/2013 Η.Π.Α. Σε ακόµη χαµηλότερο ποσοστό αναθεωρήθηκε ο ρυθµός ανάπτυξης του αµερικανικού ΑΕΠ για το α τρίµηνο του 2013, καθώς επαναϋπολογίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σύµφωνα µε στοιχεία που δηµοσίευσε ο ΟΟΣΑ, το α 3µηνο του 2014 ο ρυθµός ανάπτυξης στις χώρες µέλη του διαµορφώθηκε στο 0,4%,

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/3/2013 Η.Π.Α. Σε ισχύ τέθηκαν και επίσηµα οι αυτόµατες περικοπές στον προϋπολογισµό της οµοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, ελλείψει συµφωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Έκδοση της 3/2/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηματιστηρίων, Ιανουάριος 2015-8% -6% -4% -2% 0% 2% 4% 6% 8% Μηνιαία Μεταβολή εικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών,

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Διεθνών Χρηματιστηρίων, Φεβρουάριος 2015 NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE 100 NASDAQ Cmp S&P 500 DJ Industrial Έκδοση της 03/03/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Μάρτιος 2006 ΗΠΑ: Στο 4,75% αύξησε τα επιτόκιά της για 15 η συνεχόμενη φορά η FED στη συνεδρίασή της στις 28/3. Προεξοφλείται νέα αύξηση κατά 0,25% στη συνεδρίαση

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Για πρώτη φορά από το 1872, όταν ξεπέρασαν τη βρετανική οικονομία παραμένοντας έκτοτε στην κορυφή, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 4-9-2007 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Η κρίση ρευστότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές είχε σαν αποτέλεσμα στα μέσα του Αυγούστου οι αγορές να χάσουν όλα τα κέρδη του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 6/8/2007 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Τα προβλήματα στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης, η αναβολή ή η ματαίωση έκδοσης ομολογιακών δανείων για τη χρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 8-1-2008 ΗΠΑ: Σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. στο 4,25% προέβη η Fed κατά τη συνεδρίασή της στις 11/12. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης, η κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Καλύτερα των αρχικών εκτιµήσεων ήταν, τελικώς, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β τριµήνου στις ΗΠΑ, καθώς αναθεωρήθηκαν ανοδικά τα στοιχεία για

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Χειρότερα των εκτιµήσεων ήταν τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το α τρίµηνο του 2013. Ειδικότερα, σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Εµπορίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Μάιος 2006 ΗΠΑ: Τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ παραμένουν μικτά, γεγονός που δυσκολεύει τη Fed να τοποθετηθεί σχετικά με το θέμα της μελλοντικής εξέλιξης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 2/7/2007 ΗΠΑ: Αμετάβλητα, στο 5,25%, για όγδοη κατά σειρά συνεδρίαση, διατήρησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια των ΗΠΑ η Federal Reserve στη συνεδρίαση της 28/6.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 2-10-2007 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Θετικά κινήθηκαν οι διεθνείς αγορές μετοχών το τελευταίο 15μερο του Σεπτεμβρίου, μετά την απόφαση της Fed για μείωση των επιτοκίων

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Έκδοση της 03/04/2015 Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Διεθνών Χρηματιστηρίων, Μάρτιος 2015-4% -2% 0% 2% 4% 6% 8% 10% NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE 100 Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών,

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Εκδοση της 12/4/2010

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Εκδοση της 12/4/2010 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Εκδοση της 12/4/2010 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ : Ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,9% το α 3μηνο και 2,3% το β 3μηνο του έτους προβλέπει για τις χώρες του

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/12/2013 Η.Π.Α. το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των Η.Π.Α. ενισχύθηκε στο γ τρίµηνο κατά 3,6%. Το µέγεθος αυτό αποτελεί ανοδική αναθεώρηση

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 10/9/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το ποσοστό της ανεργίας στις 34 χώρες-µέλη του ΟΟΣΑ, αυξήθηκε στο 7,4% τον Ιούλιο έναντι 7,3% τον Ιούνιο,

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 3/10/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επί τα χείρω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στην ενδιάμεση έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 4/11/2013 Η.Π.Α. Κατέληξαν, τελικώς, σε συµφωνία στις 16 Οκτωβρίου τα δυο µεγάλα κόµµατα στις ΗΠΑ προκειµένου να αποφευχθεί η γενικευµένη

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/6/2010

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/6/2010 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/6/2010 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Μέσο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ 2,7% για τις χώρες μέλη του προβλέπει ο ΟΟΣΑ, με σημαντικές όμως διαφοροποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΕΛΛΑ Α Η αδυναµία έκφρασης οποιασδήποτε βάσιµης εκτίµησης του αποτελέσµατος των εκλογών της 6/5, φέρνει και πάλι στην επιφάνεια σενάρια εξόδου της

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 12/7/2011 ΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Επιβράδυνση του ρυθµού ανάπτυξης των µεγαλύτερων οικονοµιών του πλανήτη (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ρωσία) προβλέπει ο

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηµατιστηρίων, Αύγουστος 2015 ιεθνής Οικονοµία Έκδοση της 10/09/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE 100 NASDAQ Cmp S&P

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/2/2013 Η.Π.Α. Οριακή, ωστόσο απροσδόκητη, συρρίκνωση παρουσίασε η αµερικανική οικονοµία το τελευταίο τρίµηνο του 2012, κάτι για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 7/4/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Με ρυθµό 7,1% αναµένεται να αναπτυχθούν οι οικονοµίες της Ανατολικής Ασίας το 2014 σύµφωνα µε τις προβλέψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΙΟΣ 219 Χορηγός: 12 Ιουνίου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 4/7/2012 ΕΥΡΩΠΗ Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσµατα της Συνόδου Κορυφής της 28-29 Ιουνίου, καθώς οι ηγέτες της Eυρωζώνης συµφώνησαν

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Για τρίτη φορά αναθεωρήθηκε το αµερικανικό ΑΕΠ για το δ τρίµηνο του 2012, το οποίο σύµφωνα µε τη νέα µέτρηση έφτασε το 0,4%, κινήθηκε δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηµατιστηρίων, Σεπτέµβριος 2015 ιεθνής Οικονοµία Έκδοση της 05/10/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE 100 NASDAQ Cmp

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/8/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Την 1/8 σε κατάσταση χρεοκοπίας κήρυξε την Αργεντινή η Διεθνής Ένωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA),

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 219 Χορηγός: 27 Αυγούστου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 18 Ιανουαρίου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/12/2012 Η.Π.Α. Νέο πλάνο, το οποίο προβλέπει αυξηµένα φορολογικά έσοδα χωρίς αύξηση του συντελεστή φόρου εισοδήµατος, µε 10ετή χρονικό

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 7/11/2012 Η.Π.Α. Αντιµέτωπος µε τον «δηµοσιονοµικό γκρεµό» είναι πλέον ο επανεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Οµπάµα, καθώς καλείται

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/8/2013 Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηµατιστηρίων, Ιούλιος 2013 Η.Π.Α. Ανάπτυξη 1,7% εµφάνισε η αµερικανική οικονοµία στο β τρίµηνο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Απρίλιος 2006 ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ: Υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών σημείωσε το δολάριο έναντι των κυριότερων ευρωπαϊκών νομισμάτων (ευρώ,

Διαβάστε περισσότερα

Επιτόκια: Ρυθμός ανάπτυξης:

Επιτόκια: Ρυθμός ανάπτυξης: ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 3/6/2008 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η αύξηση του πληθωρισμού που προκαλείται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, ενισχύει την άποψη ότι η FED και η ΕΚΤ

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Με ρυθµό 1,5% σε ετησιοποιηµένη βάση αναπτύχθηκε η αµερικανική οικονοµία στο β τρίµηνο του 2012, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/3/2012

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/3/2012 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/3/2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ISDA: Το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός Με οµόφωνη απόφασή της, η

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Απογοητευτικά ήταν, τελικώς, τα αναθεωρηµένα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το α' τρίµηνο του έτους, σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας: Αγορά κατοικιών:

Μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας: Αγορά κατοικιών: ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 8/1/2009 ΔΙΕΘΝΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Με δεδομένη την ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2009, οι κυβερνήσεις επεξεργάζονται πρόσθετα μέτρα στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 7/9/2012 Η.Π.Α. Η αµερικανική οικονοµία αναπτύχθηκε κατά το β τρίµηνο µε ελαφρώς ισχυρότερο ρυθµό από ό,τι είχε αρχικά εκτιµηθεί και συγκεκριµένα

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ τον Νοέμβριο, η παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίζεται από στασιμότητα, κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 7/9/2011 ΗΠΑ: Μείωση του ρυθµού ανάπτυξης και βουτιά του δείκτη καταναλωτικής εµπιστοσύνης Οι προοπτικές για την οικονοµία των ΗΠΑ εξακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/6/2012 ΕΥΡΩΠΗ Στην Ισπανία µετατοπίζεται πλέον το κέντρο βάρους της κρίσης της Ευρωζώνης, καθώς η ανάγκη κρατικής στήριξης της τέταρτης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 8 Νοεμβρίου 218 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 3/8/2011 ΗΠΑ: Η διαφωνία της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ σχετικά µε την αύξηση του ορίου του χρέους της χώρας ενόψει της κρίσιµης ηµεροµηνίας

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/1/2013 Η.Π.Α. Υπερψηφίστηκε, τελικώς, από την αµερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων η συµφωνία µεταξύ ηµοκρατικών και Ρεπουµπλικάνων, η

Διαβάστε περισσότερα

Η συγκεκριµένη ποσοστιαία αύξηση είναι υψηλότερη σε σύγκριση µε την αρχική πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014.

Η συγκεκριµένη ποσοστιαία αύξηση είναι υψηλότερη σε σύγκριση µε την αρχική πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014. Εβδοµαδιαία ανασκόπηση 09/02-13/02/2015 Άκρως ενδιαφέρουσα αναµένεται η συνάντηση στο Eurogroup της ευτέρας όπου η Ελλάδα ευελπιστεί σε αµοιβαία σύγκλιση και λύση στο θέµα διαχείρισης του χρέους. Οι τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/10/2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΚΙΝΑ Νέες ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης της κινεζικής οικονοµίας εµφανίστηκαν, µε το δείκτη PMI

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΕΛΛΑΔΑ Στο 5% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ρυθμός ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2012, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 9/3 το

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 4 /12/2008 ΔΙΕΘΝΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης παγκοσμίως με τις ισχυρότερες

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/2/2011

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/2/2011 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/2/2011 ΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Το αµερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε µε ετήσιο ρυθµό 3,2% στο δ 3µηνο του 2010, ωθούµενο από την αύξηση των καταναλωτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019 Χορηγός: 16 Μαΐου 2019 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 825 24/05/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 4/11/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στις 30/10 η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωση

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 9/1/2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οι κυβερνήσεις των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου έχουν να διαχειριστούν ποσό μεγαλύτερο των 7,6 τρισ. δολαρίων

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία:

Έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία: ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 8/10/2009 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Την επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά επιβεβαιώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πρόσφατη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 14 Δεκεμβρίου 218 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 4/10/2013 Η.Π.Α. Εντολή στις οµοσπονδιακές υπηρεσίες να αρχίσουν την εκτέλεση των σχεδίων για διακοπή της λειτουργίας τους (shutdown)

Διαβάστε περισσότερα

Πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 για τον χρυσό

Πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 για τον χρυσό Weekly Financial Report Δευτέρα 15- -04-2013 Πτώση 4,1% στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουλίου του 2011 σημείωσε ο χρυσός καθώς τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 2 ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ & ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 4 Η ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 2 ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ & ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 4 Η ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Μέλος του Χ.Α, ελεγχόμενο από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 773 13/04/2010 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Εισαγωγή Εκτιμούμε

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 836 16/08/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 819 11/04/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομαδιαία επισκόπηση 13/02/ /02/2017

Εβδομαδιαία επισκόπηση 13/02/ /02/2017 Εβδομαδιαία επισκόπηση 13/02/2017-19/02/2017 Διεύρυνση εμφάνισε τον Δεκέμβριο του 2016 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ελληνικής οικονομίας, καθώς αυξήθηκε στα 933 εκατ. ευρώ έναντι 783

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 828 14/06/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

Εβδοµαδιαία ανασκόπηση 05/01-11/01/2015

Εβδοµαδιαία ανασκόπηση 05/01-11/01/2015 Εβδοµαδιαία ανασκόπηση 05/01-11/01/2015 Στο επίκεντρο των οικονοµικών αναλυτών σε παγκόσµιο επίπεδο βρίσκεται η πολιτική κρίση στην Ελλάδα τα πιθανά ενδεχόµενα στην πορεία της χώρας ανάλογα µε την έκβαση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 Χορηγός: 8 Μαΐου 2018 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 831 11/07/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Κ Υ Π Ρ Ο Υ. A. Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας * Σεπτέμβριος 2009

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Κ Υ Π Ρ Ο Υ. A. Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας * Σεπτέμβριος 2009 Τεύχος 13 Σεπτέμβριος 29 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Κ Υ Π Ρ Ο Υ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ A. Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας * Σεπτέμβριος 29 Οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στοχεύουν στην αποτύπωση των αντιλήψεων των

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 843 10/10/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 815 14/03/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 868 02/04/2012 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 2/9/2008 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία για το 2008 και το

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια

1. Ξένα Χρηματιστήρια Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 804 21/12/2010 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Σταθεροποίηση,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 Χορηγός: 8 Οκτωβρίου 2018 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Οκτώβριος 2012

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Οκτώβριος 2012 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Οκτώβριος 212 Οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στοχεύουν στην αποτύπωση των αντιλήψεων των επιχειρηματιών και καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ανησυχία για τους καταθέτες από τη συμφωνία για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης

Ανησυχία για τους καταθέτες από τη συμφωνία για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης Weekly Financial Report Δευτέρα 01- -07-2013 Σημαντικές ήταν οι ειδήσεις για την Ευρωζώνη την εβδομάδα που πέρασε καθώς η ΕΚΤ διέψευσε τις φήμες περί εξέτασης σχεδίου προγράμματος αγοράς ομολόγων, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Κ Υ Π Ρ Ο Υ. A. Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας * Δεκέμβριος 2009

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Κ Υ Π Ρ Ο Υ. A. Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας * Δεκέμβριος 2009 Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Ω Ν Ε Ρ Ε Υ Ν Ω Ν Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Κ Υ Π Ρ Ο Υ A. Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας * Δεκέμβριος 29 Οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στοχεύουν στην αποτύπωση των αντιλήψεων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019 Χορηγός: 26 Φεβρουαρίου 2019 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Weekly Financial Report. Δευτέρα 24-06-2013

Weekly Financial Report. Δευτέρα 24-06-2013 Weekly Financial Report Δευτέρα 24-06-2013 Το ESM σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των χωρών, θα αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση κάθε συστημικής τράπεζας με τους και τους μετόχους να καλούνται να συμβάλλουν

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 811 14/02/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 851 05/12/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 7/11/2011 ΕΛΛΑΔΑ: Την αρχική αισιοδοξία που δημιούργησε η απόφαση για νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και η απόφαση για "κούρεμα" 50%

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 850 28/11/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα