Ελονοςία υχνζσ ερωτιςεισ και απαντιςεισ για το κοινό Απρίλιος 2015

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ελονοςία υχνζσ ερωτιςεισ και απαντιςεισ για το κοινό Απρίλιος 2015"

Transcript

1 Σι είναι θ ελονοςία; Ελονοςία υχνζσ ερωτιςεισ και απαντιςεισ για το κοινό Απρίλιος 2015 Η ελονοςία (malaria) είναι μία ςοβαρι νόςοσ που οφείλεται ςτο πλαςμϊδιο (Plasmodium), ζνα μικροοργανιςμό (παράςιτο) που προςβάλλει τα ερυκρά αιμοςφαίρια ςτο αίμα. Tα είδθ του παραςίτου που προκαλοφν νόςο ςτον άνκρωπο είναι τα ακόλουκα: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale, Plasmodium malariae και Plasmodium knowlesi. Tα πιο κοινά είδθ είναι το Plasmodium falciparum και το Plasmodium vivax. Το Plasmodium falciparum είναι πιο πικανό να προκαλζςει ςοβαρι λοίμωξθ και -εάν δεν αντιμετωπιςτεί με κατάλλθλθ κεραπεία- μπορεί να οδθγιςει ςτο κάνατο. Πωσ μεταδίδεται θ ελονοςία; Με τςίμπθμα από κθλυκό μολυςμζνο κουνοφπι που ανικει ςτο γζνοσ Ανωφελζσ (Anopheles). Μόνο κουνοφπια του γζνουσ αυτοφ μποροφν να μεταδϊςουν τθν ελονοςία και πρζπει προθγουμζνωσ να ζχουν τςιμπιςει άτομο που είναι μολυςμζνο με το παράςιτο που προκαλεί τθν ελονοςία. Με μετάγγιςθ αίματοσ, μεταμόςχευςθ οργάνων και χριςθ μολυςμζνων βελονϊν ι ςυριγγϊν. Σπανιότερα θ μετάδοςθ μπορεί να γίνει και από τθ μθτζρα ςτο ζμβρυο. Σο παράςιτο δεν μεταδίδεται άμεςα από άτομο ςε άτομο μζςω τθσ ςυνικουσ κοινωνικισ (π.χ. άγγιγμα, φιλί), ςεξουαλικισ ι άλλθσ επαφισ. 1 Μεταδίδουν όλα τα κουνοφπια τθν ελονοςία; Τα πλαςμϊδια τθσ ελονοςίασ μεταδίδονται μόνο από τα μολυςμζνα κθλυκά κουνοφπια του γζνουσ Ανωφελζσ και όχι από άλλα είδθ κουνουπιϊν. Όμωσ είναι γνωςτό ότι άλλα είδθ κουνουπιϊν μπορεί να μεταδϊςουν ιοφσ, όπωσ τον ιό του Δυτικοφ Νείλου, του Δάγγειου πυρετοφ κλπ. Πόςο ςφντομα εμφανίηονται τα ςυμπτϊματα; Στισ περιςςότερεσ περιπτϊςεισ και ανάλογα με το είδοσ του πλαςμωδίου τα ςυμπτϊματα εμφανίηονται 1 ζωσ 4 εβδομάδεσ μετά το τςίμπθμα του μολυςμζνου κουνουπιοφ, όμωσ μπορεί να εμφανιςτοφν ζωσ και 1 χρόνο μετά τθ μόλυνςθ. Η λοίμωξθ από P.vivax και P.ovale, εάν δεν κεραπευκεί ριηικά, μπορεί να υποτροπιάςει, με αποτζλεςμα ο αςκενισ να νοςιςει ξανά μζςα ςε διάςτθμα μθνϊν από το πρϊτο επειςόδιο ζωσ και 5 ετϊν, ενϊ ςε εξαιρετικζσ περιπτϊςεισ μζχρι και 8 ζτθ μετά.

2 Ποια είναι τα ςυμπτϊματα τθσ ελονοςίασ; Η κλινικι εικόνα τθσ νόςου ποικίλλει από αςυμπτωματικι ζωσ και ςοβαρι νόςθςθ ι και κάνατο (κυρίωσ ςε λοίμωξθ από P.falciparum). Σα κφρια και πιο ςυνθκιςμζνα ςυμπτϊματα τθσ ελονοςίασ είναι: υψθλόσ πυρετόσ με ρίγοσ, εφίδρωςθ, κεφαλαλγία, μυαλγία και γενικι αδιακεςία, ςυμπτϊματα γριπϊδουσ ςυνδρομισ. Ο πυρετόσ μπορεί να εμφανίηεται κάκε δεφτερθ ι κάκε τρίτθ θμζρα, χωρίσ όμωσ αυτό να παρατθρείται ςυχνά (ςυνικωσ εμφανίηεται κακθμερινά). Άλλα ςυμπτϊματα που μποροφν να εμφανιςτοφν είναι: ναυτία, ζμετοσ, διάρροια, κοιλιακόσ πόνοσ. Επιπλζον ςε οριςμζνεσ περιπτϊςεισ μπορεί να εκδθλωκεί αναιμία και ίκτεροσ (κίτρινθ χροιά των ματιϊν, του δζρματοσ και των βλεννογόνων) εξαιτίασ τθσ καταςτροφισ των ερυκρϊν αιμοςφαιρίων του αίματοσ (αιμόλυςθ). Αν δεν δοκεί θ κατάλλθλθ κεραπεία και ςε ςοβαρζσ μορφζσ τθσ νόςου (που ςυνικωσ οφείλονται ςε P. falciparum) μπορεί να παρουςιαςτοφν νευρολογικά ςυμπτϊματα, νεφρικι ι αναπνευςτικι ανεπάρκεια. Ποια είναι θ κεραπεία τθσ ελονοςίασ; Η ελονοςία είναι ιάςιμθ νόςοσ και κεραπεφεται αποτελεςματικά εάν διαγνωςκεί εγκαίρωσ και ο αςκενισ λάβει τθν κατάλλθλθ κεραπευτικι αγωγι. Υπάρχουν διάφορα αποτελεςματικά ανκελονοςιακά φάρμακα. Η κεραπεία τθσ ελονοςίασ (είδοσ φαρμάκου και διάρκεια τθσ κεραπείασ) εξαρτάται από το είδοσ του πλαςμωδίου που προκαλεί τθ λοίμωξθ και τθν περιοχι ςτθν οποία ςυνζβθ θ μόλυνςθ, λόγω τθσ εμφάνιςθσ αντοχισ ςε μερικά από τα ανκελονοςιακά φάρμακα ςε οριςμζνεσ χϊρεσ. Η κεραπεία εξαρτάται επίςθσ από το πόςο ςοβαρι είναι θ νόςοσ, από τθν θλικία και τισ χρόνιεσ πακιςεισ του αςκενοφσ και από το εάν υφίςταται ι αναμζνεται εγκυμοςφνθ. Η κεραπεία ςυνιςτάται να ξεκινάει ζγκαιρα ςτα πρϊτα ςτάδια τθσ νόςου, πριν αυτι εξελιχκεί ςε ςοβαρι μορφι (ιδίωσ ςε ελονοςία από P.falciparum). Η ζγκαιρθ διάγνωςθ και κεραπεία είναι απαραίτθτεσ τόςο για τθ βελτίωςθ τθσ πρόγνωςθσ του αςκενοφσ, όςο και για τθ διακοπι τθσ αλυςίδασ μετάδοςθσ τθσ ελονοςίασ. 2 Εάν μολυνκϊ από ελονοςία κα παραμείνω μολυςμζνοσ για όλθ μου τθν ηωι; Όχι. Εάν χρθςιμοποιθκεί θ κατάλλθλθ κεραπεία ο αςκενισ μπορεί να γίνει καλά και να εξολοκρευτοφν όλα τα παράςιτα. Η αςκζνεια όμωσ μπορεί να επιδεινωκεί ι να εμφανίςει υποτροπζσ εάν δεν γίνει θ ςωςτι κεραπεία. Αν νοςιςω από ελονοςία κεωρείται ότι προςτατεφομαι από αντιςϊματα για τθν υπόλοιπθ ηωι μου; Τα άτομα τα οποία εκτίκενται ςυχνά ςτο πλαςμϊδιο τθσ ελονοςίασ ςτισ ενδθμικζσ χϊρεσ ςταδιακά αναπτφςςουν μερικι ανοςία, δθλαδι δεν νοςοφν ςυνικωσ με βαριά ςυμπτϊματα. Η ανοςία αυτι δεν διαρκεί για πολφ εάν απομακρυνκοφν από τισ ενδθμικζσ χϊρεσ παραμονισ τουσ, οπότε μποροφν ςε νζα μόλυνςθ από το παράςιτο να νοςιςουν ςοβαρά. Τπάρχει εμβόλιο κατά τθσ ελονοςίασ; Αυτι τθ ςτιγμι δεν κυκλοφορεί εμβόλιο κατά τθσ ελονοςίασ. Οι ζρευνεσ όμωσ για τθ δθμιουργία εμβολίου βρίςκονται ςε προχωρθμζνο ςτάδιο και εμβόλια κατά τθσ ελονοςίασ αναμζνονται να κυκλοφοριςουν μζςα ςτα προςεχι χρόνια.

3 ε ποιζσ χϊρεσ υπάρχουν κροφςματα ελονοςίασ; Η ελονοςία αποτελεί ζνα από τα ςθμαντικότερα προβλιματα υγείασ ςτον κόςμο. Η ελονοςία ενδθμεί ςε ςχεδόν 100 χϊρεσ/περιοχζσ (ςτοιχεία Π.Ο.Υ. 2014). Αυτζσ οι περιοχζσ εντοπίηονται κυρίωσ ςτθν υποςαχάρια Αφρικι, ςτθν Κεντρικι και Νότια Αμερικι, ςτθν Αςία, ςτθ Μζςθ Ανατολι, ςτθν Ανατολικι Ευρϊπθ και ςτο Νότιο Ειρθνικό. Οι κλιματολογικζσ ςυνκικεσ επθρεάηουν τθ γεωγραφικι και εποχικι κατανομι τθσ νόςου. Σε πολλζσ τροπικζσ περιοχζσ θ νόςοσ μεταδίδεται όλο το ζτοσ, ενϊ ςτισ εφκρατεσ περιοχζσ θ μετάδοςθ ςχεδόν διακόπτεται κατά τουσ ψυχροφσ μινεσ. Κατά τθ διάρκεια τθσ εποχικισ ζξαρςθσ τθσ νόςου, ςτισ ενδθμικζσ περιοχζσ, ο κίνδυνοσ μόλυνςθσ είναι υψθλόσ. Ο χάρτθσ που ακολουκεί δείχνει τισ χϊρεσ ςτον κόςμο όπου ενδθμεί θ ελονοςία. Χάρτθσ. Χϊρεσ όπου ενδθμεί θ ελονοςία, 2013 (πθγι: World malaria report, 2014, WHO)* 3 * Χρωματιςμζνεσ περιοχζσ = περιοχζσ όπου ενδθμεί θ ελονοςία (διαβάκμιςθ χρϊματοσ ανάλογα με τθν επίπτωςθ- ςυχνότθτα τθσ νόςου) Μπορϊ να αρρωςτιςω από ελονοςία ςτθν Ελλάδα; Η Ελλάδα ιταν χϊρα ενδθμικι για τθν ελονοςία μζχρι τα τζλθ τθσ δεκαετίασ του 60, ενϊ κεωρείται «χϊρα ελεφκερθ ελονοςίασ» από το Ζκτοτε, τα κροφςματα ελονοςίασ ςτθν Ελλάδα αφοροφν ςυνικωσ είτε ςε αλλοδαποφσ που μολφνκθκαν ςε χϊρα του εξωτερικοφ είτε ςε άτομα που ταξίδεψαν ςε ενδθμικζσ χϊρεσ και μολφνκθκαν εκεί (ειςαγόμενα κροφςματα). Κουνοφπια του γζνουσ Ανωφελζσ όμωσ ανευρίςκονται και ςτθν χϊρα μασ, όπωσ και ςε πολλζσ άλλεσ χϊρεσ που ζχουν εξαλείψει τθν ελονοςία. Στθν Ελλάδα, από το 2009 ζωσ το 2013, καταγράφθκαν κάκε ζτοσ περιςτατικά ελονοςίασ από Plasmodium vivax χωρίσ ιςτορικό μετακίνθςθσ ςε ενδθμικι χϊρα, δθλαδι περιςτατικά με ενδείξεισ εγχϊριασ μετάδοςθσ, ςε διάφορεσ περιοχζσ (βλ. Ζκκεςθ επιδθμιολογικισ επιτιρθςθσ ελονοςίασ, 2014). Κατά ςυνζπεια, το ΚΕΕΛΠΝΟ ςυμβουλεφει ότι κα πρζπει 1) να εφαρμόηεται ςυςτθματικι καταπολζμθςθ των κουνουπιϊν ςε επίπεδο κοινότθτασ ειδικά ςτισ περιοχζσ που εμφανίςτθκαν τα εγχϊρια κροφςματα ελονοςίασ, 2) όλοι να τθροφν αυςτθρά τα μζτρα ατομικισ προςταςίασ από τα τςιμπιματα κουνουπιϊν.

4 Σι πρζπει να κάνω αν πρόκειται να ταξιδζψω ςε χϊρα που ενδθμεί θ ελονοςία; Εάν πρόκειται να ταξιδζψετε ςτο εξωτερικό, κα πρζπει εγκαίρωσ να ενθμερωκείτε για τα νοςιματα που ενδθμοφν ςτθ χϊρα αυτι και να λάβετε τα απαραίτθτα προλθπτικά μζτρα. Εάν π.χ. πρόκειται να ταξιδζψετε ςε περιοχι ενδθμικι για τθν ελονοςία πρζπει να λάβετε τθν κατάλλθλθ χθμειοπροφφλαξθ και να τθρείτε αυςτθρά τα μζτρα τα ατομικισ προςταςίασ από κουνοφπια. Σε περίπτωςθ (ι ςε υποψία) εγκυμοςφνθσ, ςυςτινεται οι ζγκυεσ γυναίκεσ να αποφφγουν να ταξιδζψουν ςε ενδθμικζσ για τθν ελονοςία περιοχζσ. Η ελονοςία ςε μία ζγκυο είναι πιο βαριάσ μορφισ και μπορεί να οδθγιςει ςε πρόωρο τοκετό, αποβολι ι γζννθςθ κνθςιγενοφσ νεογνοφ. Προκειμζνου να λάβετε όλεσ τισ απαραίτθτεσ πλθροφορίεσ για τον κίνδυνο μετάδοςθσ τθσ ελονοςίασ και άλλων νοςθμάτων ςτον τόπο προοριςμοφ ςασ και τουσ τρόπουσ προφφλαξθσ από αυτά, ςε περίπτωςθ ταξιδιοφ ςτο εξωτερικό πρζπει να επικοινωνιςετε με το Γραφείο Σαξιδιωτικισ Ιατρικισ του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ι με τισ Διευκφνςεισ Τγείασ και Κοινωνικισ Μζριμνασ τθσ περιοχισ κατοικίασ ςασ, 4-6 εβδομάδεσ πριν από το ταξίδι. Επιπρόςκετα, μετά τθν επιςτροφι ςασ από το ταξίδι, κα πρζπει να είςαςτε ςε εγριγορςθ για τυχόν φποπτα ςυμπτϊματα (π.χ. πυρετό χωρίσ ςαφι εςτία) και να αναηθτιςετε αμζςωσ ιατρικι εκτίμθςθ εάν αρρωςτιςετε. Πωσ μπορϊ να αποφφγω τα τςιμπιματα των κουνουπιϊν; Με κατάλλθλα ενδφματα που καλφπτουν όςο περιςςότερο γίνεται το ςϊμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ροφχα). Με εντομοαπωκθτικά ςτο ακάλυπτο δζρμα και πάνω από τα ροφχα, που περιζχουν δραςτικζσ ουςίεσ όπωσ: το DEET (Ν,Ν διεκυλο-μετα-τολουαμίδθ), θ ικαριδίνθ ι πικαριδίνθ (Picaridin (KBR 3023)), το IR3535 και φυςικζσ ουςίεσ όπωσ ζλαια lemon ευκάλυπτου (που όμωσ ζχουν ςχετικά μειωμζνθ εντομοαπωκθτικι δράςθ). Προςοχι: - Τα εντομοαπωκθτικά δεν πρζπει να ζρχονται ςε επαφι με το ςτόμα, τα μάτια και το βλεννογόνο τθσ μφτθσ και δεν τα χρθςιμοποιοφμε επάνω ςε ερεκιςμζνο δζρμα, αμυχζσ (κοψίματα) και τραφματα. - Δεν αφινουμε τα παιδιά να χρθςιμοποιοφν μόνα τουσ εντομοαπωκθτικά, οφτε βάηουμε εντομοαπωκθτικά ςτα χζρια τουσ (επαλείφουμε ςτα δικά μασ χζρια και τουσ τα απλϊνουμε εμείσ). Συμβουλευόμαςτε τον παιδίατρο για τθ χριςθ εντομοαπωκθτικϊν ςε παιδιά και χρθςιμοποιοφμε ουςίεσ και ςκευάςματα που επιτρζπονται για τθν θλικία του παιδιοφ. - Δεν χρειάηεται εντομοαπωκθτικό κάτω από τα ροφχα. - Τα εντομοαπωκθτικά χρθςιμοποιοφνται κυρίωσ ζξω από το ςπίτι. Όταν επιςτρζφουμε ςυςτινεται το πλφςιμο του δζρματοσ με ςαποφνι και νερό. - Τα εντομοαπωκθτικά πρζπει να επαλείφονται μετά τα αντιθλιακά. - Οι ζγκυεσ και κθλάηουςεσ μθτζρεσ κα πρζπει να ςυμβουλεφονται τον ιατρό τουσ για τθ χριςθ εντομοαπωκθτικϊν. - Εντομοαπωκθτικά με DEET αντενδείκνυνται ςε παιδιά θλικίασ κάτω των 2 ετϊν, ενϊ ςυνιςτάται θ χριςθ τουσ υπό περιοριςμοφσ ςε παιδιά θλικίασ 2-12 ετϊν (εκτόσ εάν θ χριςθ τουσ δικαιολογείται από κινδφνουσ για τθν υγεία των ανκρϊπων, π.χ. ζξαρςθ αςκενειϊν που μεταδίδονται από ζντομα). - Σε όλεσ τισ περιπτϊςεισ, κα πρζπει να ακολουκοφνται αυςτθρά οι οδθγίεσ χριςθσ του ςκευάςματοσ. 4

5 Προςοχι κατά τισ ςθμαντικότερεσ ϊρεσ ζκκεςθσ ςτα τςιμπιματα. Το είδοσ του κουνουπιοφ (Ανωφελισ) που μεταφζρει το πλαςμϊδιο εμφανίηει μεγαλφτερθ δραςτθριότθτα και τςιμπάει κυρίωσ από το ςοφρουπο μζχρι το χάραμα. υχνά λουτρά κακαριότθτασ για τθν απομάκρυνςθ του ιδρϊτα. Πωσ μποροφμε να αποφφγουμε τα κουνοφπια ςτο ςπίτι; Μπορείτε να αποφεφγετε τα τςιμπιματα των κουνουπιϊν και να μειϊςετε τον πλθκυςμό τουσ γφρω από το ςπίτι, με: Αντικουνουπικά πλζγματα (ςιτεσ που εμποδίηουν τθν δίοδο κουνουπιϊν) ςτα ανοίγματα του ςπιτιοφ (π.χ. παράκυρα, φεγγίτεσ, αεραγωγοφσ τηακιοφ). Απαιτείται περιοδικόσ ζλεγχοσ και ςυντιρθςι τουσ. Χριςθ κουνουπιζρασ κατά τθ διάρκεια του φπνου, ιδίωσ ςε περιοχζσ με μεγάλουσ πλθκυςμοφσ κουνουπιϊν ι ςε περιπτϊςεισ που αντενδείκνυται θ χριςθ άλλων προςτατευτικϊν μζςων (όπωσ ςε μικρά βρζφθ). Σιγουρευτείτε ότι δεν ζχει εγκλωβιςτεί κουνοφπι ςτθν κουνουπιζρα. Χριςθ εντομοκτόνων ςτον αζρα. Περιζχουν πυρεκρινοειδι (π.χ. Περμεκρίνθ). Κυκλοφοροφν ςτο εμπόριο ςτισ εξισ μορφζσ: αερόλυμα (αεροηόλ), ταμπλζτεσ, εξατμιηόμενο διάλυμα, ςπιράλ («φιδάκια») κλπ. Δεν πρζπει να εφαρμόηονται ςτο δζρμα. Σε όλεσ τισ περιπτϊςεισ κα πρζπει να τθροφνται αυςτθρά οι οδθγίεσ χριςθσ του ςκευάςματοσ ι τθσ ςυςκευισ. Χριςθ ανεμιςτιρων ι κλιματιςτικϊν. Ο δροςερόσ αζρασ μειϊνει τθ δραςτθριότθτά των κουνουπιϊν, αλλά δεν τα ςκοτϊνει. Η χριςθ ανεμιςτιρων (ιδίωσ οροφισ) δυςχεραίνει τθν προςζγγιςθ των εντόμων. Καλό κοφρεμα γραςιδιοφ, κάμνων, φυλλωςιϊν (ςθμεία που βρίςκουν καταφφγιο ενιλικα κουνοφπια). Χριςθ λαμπτιρων κίτρινου χρϊματοσ για το φωτιςμό εξωτερικϊν χϊρων (προςελκφουν λιγότερο τα κουνοφπια). Απομάκρυνςθ του ςτάςιμου νεροφ από λεκάνεσ, βάηα, γλάςτρεσ, παλιά λάςτιχα, υδρορροζσ και άλλα μζρθ του κιπου, ϊςτε να μθν ζχουν πρόςβαςθ τα κουνοφπια ςε λιμνάηοντα νερά που αποτελοφν ςθμεία εναπόκεςθσ των αυγϊν τουσ. Σθμειϊνεται ότι ακόμα και το ζδαφοσ που παραμζνει για μεγάλα διαςτιματα υγρό μπορεί να αποτελζςει ςθμείο εναπόκεςθσ αυγϊν. Πότιςμα κατά προτίμθςθ κατά τισ πρωινζσ ϊρεσ. Τα ενδεικνυόμενα μζτρα προςταςίασ από κουνοφπια είναι διακζςιμα αναλυτικότερα ςτθν ιςτοςελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: Φυλλάδιο «Προςταςία από τα κουνοφπια» Παρουςίαςθ «Μζτρα προςταςίασ από τα κουνοφπια» 5 Ποια άτομα βρίςκονται ςε μεγαλφτερο κίνδυνο; Όλα τα άτομα που ταξιδεφουν ςε ενδθμικζσ για τθν ελονοςία χϊρεσ, οπότε πρζπει να λαμβάνεται θ ενδεικνυόμενθ χθμειοπροφφλαξθ. Οι μετανάςτεσ από χϊρεσ ςτισ οποίεσ ενδθμεί θ ελονοςία, όταν επιςτρζφουν ςτθ χϊρα καταγωγισ τουσ μετά από κάποια χρόνια, για να επιςκεφτοφν ςυγγενείσ (λόγω τθσ μειωμζνθσ ανοςίασ που ζχουν πια για τθν αςκζνεια μπορεί να νοςιςουν ςοβαρά). Οι ομάδεσ ανκρϊπων που κινδυνεφουν περιςςότερο όταν νοςιςουν είναι τα μικρά παιδιά, οι ζγκυεσ και οι αςκενείσ ςε ανοςοκαταςτολι γενικότερα, οπότε ςε αυτοφσ δεν ςυνιςτάται θ επίςκεψθ ενδθμικϊν για τθν ελονοςία χωρϊν (και ποτζ χωρίσ προφφλαξθ).

Μζτρα προςταςίασ από τα κουνοφπια. Τμιμα Επιδθμιολογικισ Επιτιρθςθσ & Ραρζμβαςθσ, Κζντρο Ελζγχου & Ρρόλθψθσ Νοςθμάτων (ΚΕΕΛΡΝΟ)

Μζτρα προςταςίασ από τα κουνοφπια. Τμιμα Επιδθμιολογικισ Επιτιρθςθσ & Ραρζμβαςθσ, Κζντρο Ελζγχου & Ρρόλθψθσ Νοςθμάτων (ΚΕΕΛΡΝΟ) Μζτρα προςταςίασ από τα κουνοφπια Τμιμα Επιδθμιολογικισ Επιτιρθςθσ & Ραρζμβαςθσ, Κζντρο Ελζγχου & Ρρόλθψθσ Νοςθμάτων (ΚΕΕΛΡΝΟ) Τα κουνοφπια μπορεί να μεταδϊςουν με το τςίμπθμά τουσ διάφορα νοςιματα (όπωσ

Διαβάστε περισσότερα

Ελονοσία (Malaria) Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το Κοινό Σεπτέμβριος 2011

Ελονοσία (Malaria) Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το Κοινό Σεπτέμβριος 2011 ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ελονοσία (Malaria) Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το Κοινό Σεπτέμβριος 2011 Τι είναι η ελονοσία; Η ελονοσία

Διαβάστε περισσότερα

Επιμζλεια. Δρ. Ιωάννησ. Δετοράκησ

Επιμζλεια. Δρ. Ιωάννησ. Δετοράκησ HIV / AIDS Επιμζλεια. Δρ. Ιωάννησ. Δετοράκησ 2011 Σελίδα 0 από 12 HIV / AIDS Το AIDS είναι ζνα ςεξουαλικό μεταδοτικό νόςθμα και δεν αποτελεί πλζον μια κανατθφόρα αςκζνεια, αλλά μία χρόνια νόςο, για τθν

Διαβάστε περισσότερα

Ρομποτική. Η υγεία ςασ το αξίηει

Ρομποτική. Η υγεία ςασ το αξίηει Ρομποτική Μάκετε γριγορά και εφκολα ό τι χρειάηεται να ξζρετε για τισ λαπαροςκοπικζσ μεκόδουσ αντιμετϊπιςθσ γυναικολογικϊν πακιςεων Ενθμερωκείτε ςωςτά και υπεφκυνα Η υγεία ςασ το αξίηει Μζκοδοσ και πλεονεκτιματα

Διαβάστε περισσότερα

Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν

Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν Ammon Ovis_Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν_ Ραδιοςτακμόσ Flash 96 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Σο δείγμα περιλαμβάνει 332 τουρίςτεσ από 5 διαφορετικζσ θπείρουσ. Οι περιςςότεροι εξ αυτϊν

Διαβάστε περισσότερα

25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ. Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και

25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ. Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και 25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και Γ) Τα ψυκτικά φορτία από είςοδο εξωτερικοφ αζρα. 26. Ποιζσ είναι οι

Διαβάστε περισσότερα

Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα

Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα Γενικό Χθμείο του Κράτουσ Διεφκυνςθ Περιβάλλοντοσ Δρ. Διμθτρα Δανιιλ Χθμικά προϊόντα Οι χθμικζσ ουςίεσ υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΘΘ ΝΕΡΟΤ!!!!

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΘΘ ΝΕΡΟΤ!!!! ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΘΘ ΝΕΡΟΤ!!!! Χωρίσ νερό δεν μπορεί να υπάρξει ανκρϊπινθ ηωι! Ζνασ μζςοσ άνκρωποσ μπορεί να αντζξει χωρίσ τροφι 2 μινεσ, ενϊ χωρίσ νερό μόνο 2-3 μζρεσ. Αν ο ανκρϊπινοσ οργανιςμόσ χάςει μεγάλθ ποςότθτα

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα πρόληψης και αποφυγής κουνουπιών σε οικίες:

Μέτρα πρόληψης και αποφυγής κουνουπιών σε οικίες: Μέτρα πρόληψης και αποφυγής κουνουπιών σε οικίες: Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ Ελονοζία ζηην Ελλάδα, έηος 2011

ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ Ελονοζία ζηην Ελλάδα, έηος 2011 ΚΕΝΣΡΟ ΕΛΕΓΥΟΤ & ΠΡΟΛΗΦΗ ΝΟΗΜΑΣΧΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΤΓΕΙΑ & ΚΟΙΝΧΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΤΗ ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ Ελονοζία ζηην Ελλάδα, έηος 2011 1 Σο καλοκαίρι Ελονοζία του 2011 ζηην εμφανίςτθκε Ελλάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Οδθγίεσ για τουσ προςκυνθτζσ ςτο Hajj και Umrah 2018 ςτθ Σαουδικι Αραβία

Οδθγίεσ για τουσ προςκυνθτζσ ςτο Hajj και Umrah 2018 ςτθ Σαουδικι Αραβία Οδθγίεσ για τουσ προςκυνθτζσ ςτο Hajj και Umrah 2018 ςτθ Σαουδικι Αραβία Το προςκφνθμα Hajj είναι θ μεγαλφτερθ μαηικι ςυγκζντρωςθ ςτον κόςμο. Κάκε χρόνο εκατομμφρια μουςουλμάνοι επιςκζπτονται τθν πόλθ

Διαβάστε περισσότερα

Είναι μια μελζτθ αςκενι-μάρτυρα (case-control). Όςοι ςυμμετζχουν ςτθν μελζτθ ζχουν επιλεγεί με βάςθ τθν ζκβαςθ.

Είναι μια μελζτθ αςκενι-μάρτυρα (case-control). Όςοι ςυμμετζχουν ςτθν μελζτθ ζχουν επιλεγεί με βάςθ τθν ζκβαςθ. Ερϊτθςθ 1 Μια μελζτθ πραγματοποιείται για να εξετάςει αν θ μετεμμθνοπαυςιακι ορμονικι κεραπεία ζχει προςτατευτικό ρόλο για τθν πρόλθψθ εμφράγματοσ του μυοκαρδίου. 1013 γυναίκεσ με οξφ ζμφραγμα του μυοκαρδίου

Διαβάστε περισσότερα

Ενθμζρωςθ επαγγελματιϊν υγείασ για τθν ελονοςία. Ιοφνιοσ 2015

Ενθμζρωςθ επαγγελματιϊν υγείασ για τθν ελονοςία. Ιοφνιοσ 2015 Κφρια θμεία Ενθμζρωςθ επαγγελματιϊν υγείασ για τθν ελονοςία Ιοφνιοσ 2015 H ελονοςία μεταδίδεται με το νφγμα μολυςμζνου κθλυκοφ κουνουπιοφ του γζνουσ Anopheles. Η κλινικι τθσ εικόνα ποικίλλει, από αςυμπτωματικι

Διαβάστε περισσότερα

Ακράτεια οφρων είναι οποιαςδιποτε μορφισ ακοφςια απώλεια οφρων.

Ακράτεια οφρων είναι οποιαςδιποτε μορφισ ακοφςια απώλεια οφρων. Σί είναι η ακράτεια οφρων; Ακράτεια οφρων είναι οποιαςδιποτε μορφισ ακοφςια απώλεια οφρων. Ποιά είναι η επίπτωςή τησ ςτο γυναικείο πληθυςμό; Γενικά 27% των γυναικών κα παρουςιάςουν κάποιο τφπο ακράτειασ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓIΑ. Επιμέλεια : Δρ. Ι. Δετοράκης

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓIΑ. Επιμέλεια : Δρ. Ι. Δετοράκης ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓIΑ Επιμέλεια : Δρ. Ι. Δετοράκης ΣΙ ΕIΝΑΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓIΑ Επιδθμιολογία είναι θ μελζτθ τθσ κατανομισ μιασ νόςου ςτον πλθκυςμό και οι παράγοντεσ που επθρεάηουν ι προςδιορίηουν αυτι τθν κατανομι.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 9 ο ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Μάθημα 9 ο ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ Μάθημα 9 ο ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ Ειςαγωγό Όπωσ είδαμε, ο χϊροσ εικονικϊν διευκφνςεων μνιμθσ που χρθςιμοποιεί κάκε διεργαςία, είναι αρκετά μεγαλφτεροσ από το χϊρο των φυςικϊν διευκφνςεων.

Διαβάστε περισσότερα

Αςφυξία και πνιγμονθ

Αςφυξία και πνιγμονθ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Ηλικιακθ ωριμότητα 0-3 ετϊν: τα περιςςότερα παιδιά κάτω των τριϊν ετϊν δεν μποροφν να αντιλθφκοφν τθν επικινδυνότθτα μιασ πράξθσ ι να κυμθκοφν μια ςυμβουλι για πρόλθψθ ατυχιματοσ. Γι

Διαβάστε περισσότερα

Κατανομι των HPV-υπότυπων ςε Χανιά και Ρζκυμνο Κριτθσ

Κατανομι των HPV-υπότυπων ςε Χανιά και Ρζκυμνο Κριτθσ Κατανομι των HPV-υπότυπων ςε Χανιά και Ρζκυμνο Κριτθσ Μπατάκθσ Εμμανουιλ Χθμικόσ, MSc Κλινικισ Χθμείασ του Καποδιςτριακοφ Πανεπιςτθμίου Ακθνών. Tμιματοσ Χθμείασ του Εκνικοφ και Μπαλαντίνου Ειρινθ Βιολόγοσ,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΣΗΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕΣΑΡΣΗ 20 ΜΑΪΟΤ 2015

ΑΠΑΝΣΗΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕΣΑΡΣΗ 20 ΜΑΪΟΤ 2015 ΑΠΑΝΣΗΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΕΜΑ Α ΣΕΣΑΡΣΗ 20 ΜΑΪΟΤ 2015 Α1. - γ. ςφφιλθ Α2. - α. ερυκρόσ μυελόσ των οςτών Α3. - β. εντομοκτόνο Α4. - β. καταναλωτζσ 1θσ τάξθσ Α5. - δ. μία οικογζνεια ΘΕΜΑ Β Β1. 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ Ελονοςία ςτθν Ελλάδα, ζτοσ 2012

ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ Ελονοςία ςτθν Ελλάδα, ζτοσ 2012 1 ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ Ελονοςία ςτθν Ελλάδα, ζτοσ 2012 Ειςαγωγι Θ ελονοςία (malaria) είναι λοιμϊδθσ νόςοσ που προκαλείται από το παράςιτο «πλαςμϊδιο» τθσ ελονοςίασ και μεταδίδεται κυρίωσ μζςω

Διαβάστε περισσότερα

Ανϊτερεσ πνευματικζσ λειτουργίεσ Μνιμθ Μάκθςθ -Συμπεριφορά

Ανϊτερεσ πνευματικζσ λειτουργίεσ Μνιμθ Μάκθςθ -Συμπεριφορά Ανϊτερεσ πνευματικζσ λειτουργίεσ Μνιμθ Μάκθςθ -Συμπεριφορά Οδθγίεσ Προτείνεται να γίνει ςαφισ ο ρόλοσ κάκε τμιματοσ του ΚΝΣ και να αναδειχκεί θ ςχζςθ που ζχουν τα μζρθ αυτά με τισ ανϊτερεσ πνευματικζσ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΗΙΑ ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΗ Ελονοςία ςτθν Ελλάδα, ζτοσ 2017

ΕΣΗΙΑ ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΗ Ελονοςία ςτθν Ελλάδα, ζτοσ 2017 Ειςαγωγι ΕΣΗΙΑ ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΗ Ελονοςία ςτθν Ελλάδα, ζτοσ 2017 Η ελονοςία (malaria) είναι λοιμϊδθσ νόςοσ που προκαλείται από το παράςιτο «πλαςμϊδιο» τθσ ελονοςίασ και μεταδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΓΙΕΙΝΗ ΣΩΝ ΥΕΡΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕ ΓΙΑ ΣΟΤ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΕ ΤΓΕΙΑ

ΤΓΙΕΙΝΗ ΣΩΝ ΥΕΡΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕ ΓΙΑ ΣΟΤ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΕ ΤΓΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕ ΓΙΑ ΣΟΤ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΕ ΤΓΕΙΑ Τι είναι η Υγιεινή ηων Φεριών; Η Υγιεινι των Χεριϊν είναι θ «κακαριότθτα των χεριϊν» θ οποία πραγματοποιείται με: 1. Νερό και κοινό ςαποφνι 2. Νερό και ςαποφνι με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΟΔΙΟ (ΑΕΕ)

ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΟΔΙΟ (ΑΕΕ) ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΟΔΙΟ (ΑΕΕ) Σα ΑΕΕ είναι θ ςυχνότερθ αιτία πρόκλθςθσ αναπθρίασ και θ τζταρτθ αιτία κανάτου 82-92% των ΑΕΕ είναι ιςχαιμικά και το 18-8% είναι αιμορραγικά. φμφωνα με τθν Παγκόςμια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ ΕΣΟ 2011 ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΣΟΝ ΙΟ ΣΟΤ ΔΤΣΙΚΟΤ ΝΕΙΛΟΤ ΣΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ ΕΣΟ 2011 ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΣΟΝ ΙΟ ΣΟΤ ΔΤΣΙΚΟΤ ΝΕΙΛΟΤ ΣΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΕΝΣΡΟ ΕΛΕΓΥΟΤ & ΠΡΟΛΗΦΗ ΝΟΗΜΑΣΧΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ ΕΣΟ 2011 ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΣΟΝ ΙΟ ΣΟΤ ΔΤΣΙΚΟΤ ΝΕΙΛΟΤ ΣΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Σο 2011 διαγνώςτθκαν ςυνολικά

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 7 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Γ

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 7 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Γ ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ 7 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Γ ελιδοποίθςθ (1/10) Σόςο θ κατάτμθςθ διαμεριςμάτων ςτακεροφ μεγζκουσ όςο και θ κατάτμθςθ διαμεριςμάτων μεταβλθτοφ και άνιςου μεγζκουσ δεν κάνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ ΕΣΟ 2011 ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΣΟΝ ΙΟ ΣΟΤ ΔΤΣΙΚΟΤ ΝΕΙΛΟΤ ΣΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ ΕΣΟ 2011 ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΣΟΝ ΙΟ ΣΟΤ ΔΤΣΙΚΟΤ ΝΕΙΛΟΤ ΣΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ ΕΣΟ 2011 ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΣΟΝ ΙΟ ΣΟΤ ΔΤΣΙΚΟΤ ΝΕΙΛΟΤ ΣΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Σο 2011 διαγνώςτθκαν ςυνολικά 100 εγχώρια κροφςματα λοίμωξθσ από τον ιό του Δυτικοφ Νείλου, από τα οποία 75 εμφάνιςαν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ( ΣΜΝ)

ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ( ΣΜΝ) ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ( ΣΜΝ) Σεξουαλικώσ μεταδιδόμενα νοςήματα ι ςεξουαλικώσ μεταδιδόμενεσ αςθζνειεσ ι αφροδίσια νοσήματα ονομάηονται αςκζνειεσ ι μολφνςεισ οι οποίεσ μεταδίδονται

Διαβάστε περισσότερα

Μόδα είναι και αλλάηει

Μόδα είναι και αλλάηει Μόδα είναι και αλλάηει Οριςμόσ μόδασ Παροδικι ςυνικεια που για οριςμζνο χρονικό διάςτθμα γενικεφεται ςε μεγάλο φάςμα τθσ κοινωνίασ, ςε ότι αφορά τθν ενδυμαςία, τθν κόμμωςθ, τθ μουςικι. Κακρεφτίηει τισ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕ δομι λειτουργία ςυςχετιςμό του καρδιακοφ παλμοφ θλικία φφλο φυσική δραστηριότητα

ΟΔΗΓΙΕ δομι λειτουργία ςυςχετιςμό του καρδιακοφ παλμοφ θλικία φφλο φυσική δραστηριότητα ΚΤΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΤΣΗΜΑ ΟΔΗΓΙΕ Προτείνεται να δοκεί ζμφαςθ ςτθ δομι και λειτουργία τθσ καρδιάσ κακώσ και ςτο ςυςχετιςμό του καρδιακοφ παλμοφ με τθν θλικία, το φφλο και τθ φυσική δραστηριότητα. ΡΟΛΟ ΚΤΚΛΟΦΟΡΙΚΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΣΣΙΚΟΝ» ΕΚΘΕΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΙΑ ΕΡΩΣΗΜΑΣΟΛΟΓΙΩΝ ΑΘΕΝΩΝ ΣΩΝ ΕΞΩΣΕΡΙΚΩΝ ΙΑΣΡΕΙΩΝ ΦΕΒΡΟΤΑΡΙΟ 2012

ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΣΣΙΚΟΝ» ΕΚΘΕΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΙΑ ΕΡΩΣΗΜΑΣΟΛΟΓΙΩΝ ΑΘΕΝΩΝ ΣΩΝ ΕΞΩΣΕΡΙΚΩΝ ΙΑΣΡΕΙΩΝ ΦΕΒΡΟΤΑΡΙΟ 2012 ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΣΣΙΚΟΝ» ΕΚΘΕΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΙΑ ΕΡΩΣΗΜΑΣΟΛΟΓΙΩΝ ΑΘΕΝΩΝ ΣΩΝ ΕΞΩΣΕΡΙΚΩΝ ΙΑΣΡΕΙΩΝ ΦΕΒΡΟΤΑΡΙΟ 2012 ελίδα 1 από 24 ΤΝΟΨΗ ΤΜΠΕΡΑΜΑΣΩΝ 26% κακζσ εντυπϊςεισ από τθν τθλεφωνικι εξυπθρζτθςθ

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηςη τησ Εμφάνιςησ τησ Νόςου Νοςηρότητα : Επίπτωςη, Επιπολαςμόσ. Δρ. Ιωάννθσ Δετοράκθσ

Μέτρηςη τησ Εμφάνιςησ τησ Νόςου Νοςηρότητα : Επίπτωςη, Επιπολαςμόσ. Δρ. Ιωάννθσ Δετοράκθσ Μέτρηςη τησ Εμφάνιςησ τησ Νόςου Νοςηρότητα : Επίπτωςη, Επιπολαςμόσ Δρ. Ιωάννθσ Δετοράκθσ Πληθυςμόσ : Η εξζλιξη τησ νόςου από υγιζσ άτομα ςε άτομα με βαθμό ςοβαρότητασ τησ νόςου που είναι μεταβαλλόμενοσ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ. Τι είναι; Πϊσ δημιουργείται;

ΣΕΙΣΜΟΣ. Τι είναι; Πϊσ δημιουργείται; ΣΕΙΣΜΟΣ Εκπαιδευτικό υλικό Ηλικιακή ομάδα 9-12 Τι είναι; Ο ςειςμόσ είναι ζνα φαινόμενο, που ςυμβαίνει ςτο εςωτερικό τθσ Γθσ και ζχει ωσ αποτζλεςμα ιςχυρζσ δονιςεισ του εδάφουσ. Αν ο ςειςμόσ είναι ιςχυρόσ

Διαβάστε περισσότερα

Οδθγόσ Φροντίδασ Αςκενϊν με HIV: Καλζσ πρακτικζσ από το Πρότυπο Φροντίδασ Αςκενϊν ςτθν Musina τθσ Ν. Αφρικισ

Οδθγόσ Φροντίδασ Αςκενϊν με HIV: Καλζσ πρακτικζσ από το Πρότυπο Φροντίδασ Αςκενϊν ςτθν Musina τθσ Ν. Αφρικισ Οδθγόσ Φροντίδασ Αςκενϊν με HIV: Καλζσ πρακτικζσ από το Πρότυπο Φροντίδασ Αςκενϊν ςτθν Musina τθσ Ν. Αφρικισ Απόςτολοσ Βεΐηθσ Διευκυντισ Προγραμμάτων Γιατροί Χωρίσ Σφνορα Médecins Sans Frontières (MSF)

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Βλαχογιαννάκοσ, Γ. Β. Παπακεοδωρίδθσ, Γ.Ν. Νταλζκοσ, Α. Αλεξοποφλου, Χ. Τριάντοσ, Ε. Χολόγκιτασ, Ι. Κοςκίνασ

Ι. Βλαχογιαννάκοσ, Γ. Β. Παπακεοδωρίδθσ, Γ.Ν. Νταλζκοσ, Α. Αλεξοποφλου, Χ. Τριάντοσ, Ε. Χολόγκιτασ, Ι. Κοςκίνασ ΚΑΣΕΤΘΤΝΣΗΡΙΕ ΟΔΗΓΙΕ ΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΣΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΣΗ ΗΠΑΣΟ (ΕΕΜΗ) ΓΙΑ ΣΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΗ ΣΟΤ ΙΟΤ ΣΗ ΗΠΑΣΙΣΙΔΑ Β ΚΑΣΑ ΣΗ ΧΟΡΗΓΗΗ ΑΝΟΟΚΑΣΑΣΑΛΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ι. Βλαχογιαννάκοσ, Γ. Β. Παπακεοδωρίδθσ,

Διαβάστε περισσότερα

Σμιμα Επιδθμιολογικισ Επιτιρθςθσ και Παρζμβαςθσ

Σμιμα Επιδθμιολογικισ Επιτιρθςθσ και Παρζμβαςθσ Γραφείο Νοςθμάτων που Προλαμβάνονται με Εμβολιαςμό & υγγενϊν Νοςθμάτων Μθνιαία ζκκεςθ επιδθμιολογικισ επιτιρθςθσ τθσ λοίμωξθσ από τον ιό τθσ ιλαράσ, Ελλάδα, 8 Φεβρουαρίου 2018 φνοψθ ε πολλζσ Ευρωπαϊκζσ

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακά Τηάκια. Πουκεβίλ 2, Ιωάννινα Τθλ. 26510.23822 www.energeiaka-ktiria.gr www.facebook.com/energeiaka.ktiria

Ενεργειακά Τηάκια. Πουκεβίλ 2, Ιωάννινα Τθλ. 26510.23822 www.energeiaka-ktiria.gr www.facebook.com/energeiaka.ktiria Ενεργειακά Τηάκια Πουκεβίλ 2, Ιωάννινα Τθλ. 26510.23822 www.facebook.com/energeiaka.ktiria Σελ. 2 Η ΕΣΑΙΡΕΙΑ Η εταιρεία Ενεργειακά Κτίρια δραςτθριοποιείται ςτθν παροχι ολοκλθρωμζνων υπθρεςιϊν και ςτθν

Διαβάστε περισσότερα

Σο θλεκτρικό κφκλωμα

Σο θλεκτρικό κφκλωμα Σο θλεκτρικό κφκλωμα Για να είναι δυνατι θ ροι των ελεφκερων θλεκτρονίων, για να ζχουμε θλεκτρικό ρεφμα, απαραίτθτθ προχπόκεςθ είναι θ φπαρξθ ενόσ κλειςτοφ θλεκτρικοφ κυκλϊματοσ. Είδθ κυκλωμάτων Σα κυκλϊματα

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότθτα Ζρευνασ. H Ζρευνα διενεργείται για 3 θ χρονιά. Φζτοσ ςυμμετείχαν άτομα, πζρυςι 853

Ταυτότθτα Ζρευνασ. H Ζρευνα διενεργείται για 3 θ χρονιά. Φζτοσ ςυμμετείχαν άτομα, πζρυςι 853 Ταυτότθτα Ζρευνασ H Ζρευνα διενεργείται για 3 θ χρονιά Φζτοσ ςυμμετείχαν 1.268 άτομα, πζρυςι 853 Προςτζκθκαν δυο ερωτιςεισ που απθχοφν ςυμπεριφορζσ- αιςκιματα Χϊρεσ προτίμθςθσ & Φφλο όςων μετακινικθκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙΑΔΗΡΟΤΕ ΕΡΙΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΡΟΥ ΑΡΑΙΤΕΙ ΑΦΑΙΕΣΗ ΚΑΛΥΜΜΑΤΩΝ ΡΕΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΡΠ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΡΟΣΩΡΙΚΟ.

ΟΡΟΙΑΔΗΡΟΤΕ ΕΡΙΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΡΟΥ ΑΡΑΙΤΕΙ ΑΦΑΙΕΣΗ ΚΑΛΥΜΜΑΤΩΝ ΡΕΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΡΠ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΡΟΣΩΡΙΚΟ. UND1448R 1 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1) ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΗ Αφιςτε αρκετά ανοίγματα για τον ςωςτό εξαεριςμό τθσ ςυςκευισ. 2) ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΗ Μθν χρθςιμοποιείτε μθχανικζσ διατάξεισ ι άλλα μζςα για να επιταχφνετε τθν διαδικαςία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ Ελονοςία ςτθν Ελλάδα, ζτοσ 2016, ζωσ 12/09/2016

ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ Ελονοςία ςτθν Ελλάδα, ζτοσ 2016, ζωσ 12/09/2016 ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ Ελονοςία ςτθν Ελλάδα, ζτοσ 2016, ζωσ 12/09/2016 1 Ειςαγωγι Η ελονοςία (malaria) είναι λοιμϊδθσ νόςοσ που προκαλείται από το παράςιτο «πλαςμϊδιο» τθσ ελονοςίασ και μεταδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΗΙΑ ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΗ Ελονοςία ςτθν Ελλάδα, ζτοσ 2016

ΕΣΗΙΑ ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΗ Ελονοςία ςτθν Ελλάδα, ζτοσ 2016 ΕΣΗΙΑ ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΗ Ελονοςία ςτθν Ελλάδα, ζτοσ 2016 1 Ειςαγωγι Η ελονοςία (malaria) είναι λοιμϊδθσ νόςοσ που προκαλείται από το παράςιτο «πλαςμϊδιο» τθσ ελονοςίασ και μεταδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΗΙΑ ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ Ελονοςία ςτθν Ελλάδα, ζτοσ 2015

ΕΣΗΙΑ ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ Ελονοςία ςτθν Ελλάδα, ζτοσ 2015 ΕΣΗΙΑ ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ Ελονοςία ςτθν Ελλάδα, ζτοσ 2015 1 Ειςαγωγι Η ελονοςία (malaria) είναι λοιμϊδθσ νόςοσ που προκαλείται από το παράςιτο «πλαςμϊδιο» τθσ ελονοςίασ και μεταδίδεται κυρίωσ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΣΟΛΟΙΜΩΞΗ HIV Ε ΕΓΚΤΟ ΟΤΙΟΕΞΑΡΣΗΜΕΝΗ. Γενικι Ιατρόσ Μονάδων ΟΚΑΝΑ Αικατερίνη Στ. Καλφβα

ΠΡΩΣΟΛΟΙΜΩΞΗ HIV Ε ΕΓΚΤΟ ΟΤΙΟΕΞΑΡΣΗΜΕΝΗ. Γενικι Ιατρόσ Μονάδων ΟΚΑΝΑ Αικατερίνη Στ. Καλφβα ΠΡΩΣΟΛΟΙΜΩΞΗ HIV Ε ΕΓΚΤΟ ΟΤΙΟΕΞΑΡΣΗΜΕΝΗ Γενικι Ιατρόσ Μονάδων ΟΚΑΝΑ Αικατερίνη Στ. Καλφβα Ζγκυοσ 32 ετϊν ςε προχωρθμζνθ κφθςθ (3 ου τριμινου) ςτζλνεται από τθ Μονάδα Άμεςθσ Βοικειασ και Τποςτιριξθσ (ΜΑΒΤ)

Διαβάστε περισσότερα

Θζμα : Πρόγραμμα εμβολιαςμοφ κόκκινων αλεποφδων κατά τησ λφςςασ - Μζτρα διαχείριςησ δολωμάτων/εμβολίων

Θζμα : Πρόγραμμα εμβολιαςμοφ κόκκινων αλεποφδων κατά τησ λφςςασ - Μζτρα διαχείριςησ δολωμάτων/εμβολίων ΕΛΛΗΝΘΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΘΑ Αθήνα 21/10/ 2013 ΤΠΟΤΡΓΕΘΟ ΑΓΡΟΣΘΚΗ ΑΝΑΠΣΤΞΗ & ΣΡΟΦΘΜΩΝ Αρ.Πρωη 4129/128507 ΓΕΝΘΚΗ ΔΘΕΤΘΤΝΗ ΚΣΗΝΘΑΣΡΘΚΗ Δ/ΝΗ ΤΓΕΘΑ ΣΩΝ ΖΩΩΝ Προς Κσνηγεηική σνoμοζπονδία Ελλάδος Φωκίωνος 8 & Ερμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εργονομία

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εργονομία ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ Εργονομία, ωςτι ςτάςθ εργαςίασ, Εικονοςτοιχείο (pixel), Ανάλυςθ οκόνθσ (resolution), Μζγεκοσ οκόνθσ Ποιεσ επιπτϊςεισ μπορεί να ζχει θ πολφωρθ χριςθ του υπολογιςτι ςτθν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΕΙΝΟΜΕΝΕ ΑΠΑΝΣΗΕΙ ΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΣΕΤΘΤΝΗ 2013

ΠΡΟΣΕΙΝΟΜΕΝΕ ΑΠΑΝΣΗΕΙ ΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΣΕΤΘΤΝΗ 2013 ΠΡΟΣΕΙΝΟΜΕΝΕ ΑΠΑΝΣΗΕΙ ΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΣΕΤΘΤΝΗ 2013 ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. β Α3. α Α4. δ Α5. α ΘΕΜΑ Β Β1. ελ. 123-124 «Η γονιδιακι κεραπεία εφαρμόςτθκε και ειςάγονται πάλι ς αυτόν.» Β2. ελ. 133 «Διαγονιδιακά ονομάηονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΖσ ΒΆΕΩΝ ΔΕΔΟΜΖΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΥΟΤ. Ειρινθ Φιλιοποφλου

ΕΦΑΡΜΟΓΖσ ΒΆΕΩΝ ΔΕΔΟΜΖΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΥΟΤ. Ειρινθ Φιλιοποφλου ΕΦΑΡΜΟΓΖσ ΒΆΕΩΝ ΔΕΔΟΜΖΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΥΟΤ Ειρινθ Φιλιοποφλου Ειςαγωγι Ο Παγκόςμιοσ Ιςτόσ (World Wide Web - WWW) ι πιο απλά Ιςτόσ (Web) είναι μία αρχιτεκτονικι για τθν προςπζλαςθ διαςυνδεδεμζνων εγγράφων

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Γενικισ παιδείασ Γ Λυκείου. 4. Σε ποια από τισ παρακάτω αςκζνειεσ κα μποροφςε να είναι αποτελεςματικι θ πενικιλίνθ :

Βιολογία Γενικισ παιδείασ Γ Λυκείου. 4. Σε ποια από τισ παρακάτω αςκζνειεσ κα μποροφςε να είναι αποτελεςματικι θ πενικιλίνθ : 4. Σε ποια από τισ παρακάτω αςκζνειεσ κα μποροφςε να είναι αποτελεςματικι θ πενικιλίνθ : Α. ςτθν αμοιβαδοειδι δυςεντερία Β. ςτθν πολιομυελίτιδα Γ. ςτθ χολζρα Δ. ςτθν αςκζνεια του φπνου 10. Οι λεμοφριοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Ο Μακθτισ/τρια πρζπει.

ΑΙΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Ο Μακθτισ/τρια πρζπει. ΑΙΜΑ ΟΔΘΓΙΕ Προτείνεται να δοθεί ζμφαςη ςτισ κυτταρικζσ δομζσ του αίματοσ αλλά και ςτα υπόλοιπα ςυςτατικά του πλάςματοσ. Να δοθεί ζμφαςη ςτισ διαφορζσ μεταξφ των αναιμιών και ςτισ αιτίεσ που τισ προκαλοφν

Διαβάστε περισσότερα

Σμιμα Επιδθμιολογικισ Επιτιρθςθσ και Παρζμβαςθσ

Σμιμα Επιδθμιολογικισ Επιτιρθςθσ και Παρζμβαςθσ Γραφείο Νοςθμάτων που Προλαμβάνονται με Εμβολιαςμό & υγγενϊν Νοςθμάτων Ζκκεςθ επιδθμιολογικισ επιτιρθςθσ τθσ λοίμωξθσ από τον ιό τθσ ιλαράσ, Ελλάδα, 1 Ιανουαρίου 30 Ιουνίου 2018 φνοψθ ε πολλζσ Ευρωπαϊκζσ

Διαβάστε περισσότερα

Ζπειτα κάναμε μια ςυηιτθςθ και εκφράςαμε τισ απορίεσ που είχαμε. Όλεσ οι ερωτιςεισ που κάναμε ςτον κ. Γιάννθ είναι: Επ : Πωρ μοξπώ μα

Ζπειτα κάναμε μια ςυηιτθςθ και εκφράςαμε τισ απορίεσ που είχαμε. Όλεσ οι ερωτιςεισ που κάναμε ςτον κ. Γιάννθ είναι: Επ : Πωρ μοξπώ μα Στα πλαίςια του προγράμματοσ Κυκλοφοριακισ Αγωγισ : «Ασ μάκουμε τα ςιματα, μθν πάκουμε ατυχιματα» που υλοποιεί θ τάξθ μασ κατά τθ φετινι ςχολικι χρονιά, τθν Τρίτθ 17 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιιςαμε επίςκεψθ

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικαςία Προγράμματοσ Ωρομζτρθςθσ. (v.1.0.7)

Διαδικαςία Προγράμματοσ Ωρομζτρθςθσ. (v.1.0.7) (v.1.0.7) 1 Περίλθψθ Σο ςυγκεκριμζνο εγχειρίδιο δθμιουργικθκε για να βοθκιςει τθν κατανόθςθ τθσ Διαδικαςίασ Προγράμματοσ Ωρομζτρθςθσ. Παρακάτω προτείνεται μια αλλθλουχία ενεργειϊν τθν οποία ο χριςτθσ πρζπει

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά

Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά Τα νύλιμα! ΧΟΡΗΓΟΣ Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά τα ξφλινα! 1. Γιατί τα λζμε ξφλινα πνευςτά; Πνευςτά ονομάηονται τα όργανα ςτα οποία ο ιχοσ παράγεται μζςα ςε ζνα ςωλινα απ όπου περνάει ο

Διαβάστε περισσότερα

Φυςικι δραςτθριότθτα παιδιών και εφιβων ςτθ χώρα μασ: ςυμβολι ςτθν υγεία και παράγοντεσ που επθρεάηουν τθ ςυμμετοχι ςτθν άςκθςθ

Φυςικι δραςτθριότθτα παιδιών και εφιβων ςτθ χώρα μασ: ςυμβολι ςτθν υγεία και παράγοντεσ που επθρεάηουν τθ ςυμμετοχι ςτθν άςκθςθ Φυςικι δραςτθριότθτα παιδιών και εφιβων ςτθ χώρα μασ: ςυμβολι ςτθν υγεία και παράγοντεσ που επθρεάηουν τθ ςυμμετοχι ςτθν άςκθςθ Γρθγόρθσ Μπογδάνθσ, PhD, Επίκουροσ Κακθγθτισ ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ Παιδικι Παχυςαρκία

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο)

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Ιοφνιοσ 2013 Περιεχόμενα: Ειςαγωγή... 3 1.Εθνικό Τυπογραφείο... 3 1.1. Είςοδοσ... 3 1.2. Αρχική Οθόνη... 4 1.3. Διεκπεραίωςη αίτηςησ...

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η. Statisticum collegium V

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η. Statisticum collegium V Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η i Statisticum collegium V Στατιςτική Συμπεραςματολογία Ι Σημειακζσ Εκτιμήςεισ Διαςτήματα Εμπιςτοςφνησ Στατιςτική Συμπεραςματολογία (Statistical Inference) Το πεδίο τθσ Στατιςτικισ Συμπεραςματολογία,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗΡΙΟΣΗΣΑ ΣΗ ΚΟΙΝΕΠ ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΤΛΙΚΟ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗΡΙΟΣΗΣΑ ΣΗ ΚΟΙΝΕΠ ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΤΛΙΚΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗΡΙΟΣΗΣΑ ΣΗ ΚΟΙΝΕΠ ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΤΛΙΚΟ ΕΠΙΛΕΓΟΝΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗΡΙΟΣΗΣΑ - ΘΕΜΑΣΑ ΤΝΕΡΓΑΙΑ 1 Η οικονομικι δραςτθριότθτα αποτελεί ζνα από τα ςυςτατικά ςτοιχεία που

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ V Κοινωνικό Μάρκετινγκ. Πόπη Σουρμαΐδου. Σεμινάριο: Αναπτφςςοντασ μια κοινωνική επιχείρηςη

Μάρκετινγκ V Κοινωνικό Μάρκετινγκ. Πόπη Σουρμαΐδου. Σεμινάριο: Αναπτφςςοντασ μια κοινωνική επιχείρηςη Μάρκετινγκ V Κοινωνικό Μάρκετινγκ Πόπη Σουρμαΐδου Σεμινάριο: Αναπτφςςοντασ μια κοινωνική επιχείρηςη Σφνοψη Τι είναι το Marketing (βαςικι ειςαγωγι, swot ανάλυςθ, τα παλιά 4P) Τι είναι το Marketing Plan

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. χολι Χοροφ Αντιγόνθ Βοφτου - Πολιτικι Διαχείριςθσ Cookie 1

Περιεχόμενα. χολι Χοροφ Αντιγόνθ Βοφτου - Πολιτικι Διαχείριςθσ Cookie 1 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 1 1. Ειςαγωγή... 2 1.1 Σχετικά... 2 2. Γενικέσ Πληροφορίεσ για τα Cookies... 2 2.1 Οριςμόσ... 2 2.2 Χρήςη... 3 2.3 Τφποι... 3 2.4 Έλεγχοσ... 3 3. Cookies Σχολήσ... 4 3.1 Ειςαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Σφντομεσ Οδθγίεσ Χριςθσ

Σφντομεσ Οδθγίεσ Χριςθσ Σφντομεσ Οδθγίεσ Χριςθσ Περιεχόμενα 1. Επαφζσ... 3 2. Ημερολόγιο Επιςκζψεων... 4 3. Εκκρεμότθτεσ... 5 4. Οικονομικά... 6 5. Το 4doctors ςτο κινθτό ςου... 8 6. Υποςτιριξθ... 8 2 1. Επαφζσ Στισ «Επαφζσ»

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΓΙΚΆ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ. 5 ο Εργαςτιριο Ειςαγωγι ςτθ Γραμμι Εντολϊν

ΛΕΙΤΟΥΓΙΚΆ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ. 5 ο Εργαςτιριο Ειςαγωγι ςτθ Γραμμι Εντολϊν ΛΕΙΤΟΥΓΙΚΆ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ 5 ο Εργαςτιριο Ειςαγωγι ςτθ Γραμμι Εντολϊν Τι είναι θ Γραμμι Εντολϊν (1/6) Στουσ πρϊτουσ υπολογιςτζσ, και κυρίωσ από τθ δεκαετία του 60 και μετά, θ αλλθλεπίδραςθ του χριςτθ με τουσ

Διαβάστε περισσότερα

Facebook Μία ειςαγωγι

Facebook Μία ειςαγωγι Facebook Μία ειςαγωγι Κοινωνικά δίκτυα Κοινωνικι δικτφωςθ ονομάηεται θ δθμιουργία ομάδων από ανκρϊπουσ με κοινά χαρακτθριςτικά (πχ γείτονεσ, ςυμμακθτζσ). Ενϊ τα κοινωνικά δίκτυα αναπτφςςονται μεταξφ προςϊπων

Διαβάστε περισσότερα

NanoTech micro. Κερδίςτε τθ μάχθ απζναντι ςτα Βακτιρια!

NanoTech micro. Κερδίςτε τθ μάχθ απζναντι ςτα Βακτιρια! NanoTech micro Κερδίςτε τθ μάχθ απζναντι ςτα Βακτιρια! Κερδίςτε τθ μάχθ απζναντι ςτα Βακτιρια 2 Κερδίςτε τθ μάχθ απζναντι ςτα Βακτιρια Η καταπολζμθςθ των Βακτθρίων αποτελεί πρωταρχικό ςτόχο Οι χϊροι των

Διαβάστε περισσότερα

Σμιμα Επιδθμιολογικισ Επιτιρθςθσ και Παρζμβαςθσ

Σμιμα Επιδθμιολογικισ Επιτιρθςθσ και Παρζμβαςθσ Γραφείο Νοςθμάτων που Προλαμβάνονται με Εμβολιαςμό & υγγενϊν Νοςθμάτων Μθνιαία ζκκεςθ επιδθμιολογικισ επιτιρθςθσ τθσ λοίμωξθσ από τον ιό τθσ ιλαράσ, Ελλάδα, 03 επτεμβρίου 2017 φνοψθ ε πολλζσ Ευρωπαϊκζσ

Διαβάστε περισσότερα

Ζρευνα για τθν κλιματικι αλλαγι. Φεβρουάριοσ 2008

Ζρευνα για τθν κλιματικι αλλαγι. Φεβρουάριοσ 2008 Ζρευνα για τθν κλιματικι αλλαγι Φεβρουάριοσ 2008 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΕΙΑ: ΑΝΑΘΕΣΗ: ΤΥΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΡΛΗΘΥΣΜΟΣ: ΡΕΙΟΧΗ: ΔΕΙΓΜΑ: ΧΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: ΤΥΡΙΚΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΙΙ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΙΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΙΙ μέρος Α ΚΟΝΤΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΕ12.04 1 ΚΜ: Κλιματιςτικι μονάδα Ορολογία ΚΚΜ: Κεντρικι κλιματιςτικι μονάδα ΗΚΜ: Ημικεντρικι κλιματιςτικι μονάδα ΤΚΜ: Σοπικι κλιματιςτικι μονάδα Δίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ Ελονοσία στην Ελλάδα, περίοδος 2011 (01/01/2011 έως 31/12/2011)

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ Ελονοσία στην Ελλάδα, περίοδος 2011 (01/01/2011 έως 31/12/2011) ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ Ελονοσία στην Ελλάδα, περίοδος 2011 (01/01/2011 έως 31/12/2011) 1 Το καλοκαίρι

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο)

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Εθνικό Τυπογραφείο) Πάτρα, 2013 Περιεχόμενα: Ειςαγωγή... 4 1. Επιμελητήριο... Error! Bookmark not defined. 1.1 Διαχειριςτήσ Αιτήςεων Επιμελητηρίου...

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ

ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ ΔΙΑΓΩΝΙΜΟ ΓΙΑ ΣΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΑΛΟΤ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ Θέμα: Δυνατότθτεσ και προοπτικζσ του επαγγζλματοσ που κζλω να ακολουκιςω ι των επαγγελμάτων των γονιϊν μου μζςα από το διαδίκτυο ΧΟΛΕΙΟ: ΓΤΜΝΑΙΟ ΕΤΗΝΟΧΩΡΙΟΤ ΜΑΘΗΣΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΛΑΝΣΙΚΗ ΕΝΩΗ ΠΑΝΕΤΡΩΠΑΪΚΟ STRESS TEST ΑΦΑΛΙΣΙΚΩΝ ΕΣΑΙΡΙΩΝ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ 2014

ΑΣΛΑΝΣΙΚΗ ΕΝΩΗ ΠΑΝΕΤΡΩΠΑΪΚΟ STRESS TEST ΑΦΑΛΙΣΙΚΩΝ ΕΣΑΙΡΙΩΝ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ 2014 ΑΣΛΑΝΣΙΚΗ ΕΝΩΗ ΠΑΝΕΤΡΩΠΑΪΚΟ STRESS TEST ΑΦΑΛΙΣΙΚΩΝ ΕΣΑΙΡΙΩΝ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ 2014 τθ διάρκεια του τρζχοντοσ ζτουσ εξελίχκθκε θ ευρωπαϊκι άςκθςθ προςομοίωςθσ ακραίων καταςτάςεων για τισ Αςφαλιςτικζσ Εταιρίεσ

Διαβάστε περισσότερα

Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ

Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ Διαδίκτυο: μια πόρτα ςτον κόςμο Πϊσ μπορεί κανείσ ςε λίγα λεπτά να μάκει ποιεσ ταινίεσ παίηονται ςτουσ κινθματογράφουσ, να ςτείλει

Διαβάστε περισσότερα

Σώμα Αντλιών Ακροςωλήνια Μάνικεσ. Κάτω πλευρά Στεγάςτρου Φάςα Κεντρικό Σιμα Πρατθρίου Μονολικικό Τιμϊν Φωτοςκάφεσ

Σώμα Αντλιών Ακροςωλήνια Μάνικεσ. Κάτω πλευρά Στεγάςτρου Φάςα Κεντρικό Σιμα Πρατθρίου Μονολικικό Τιμϊν Φωτοςκάφεσ Καθαριςμόσ Αντλιών Σώμα Αντλιών Ακροςωλήνια Μάνικεσ Καθαριςμόσ Νηςίδασ Κουβάσ Νερού Κάδοσ Απορριμμάτων Καθαριςμόσ Ψηλών Σημείων Κάτω πλευρά Στεγάςτρου Φάςα Κεντρικό Σιμα Πρατθρίου Μονολικικό Τιμϊν Φωτοςκάφεσ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Περιφέρειες)

Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Περιφέρειες) Εγχειρίδιο Χρήςησ Προςωποποιημζνων Υπηρεςιών Γ.Ε.ΜΗ. (Περιφέρειες) Ιούνιοσ 2013 Περιεχόμενα: Ειςαγωγή... 3 1. Περιφζρεια... 3 1.1 Διαχειριςτήσ Αιτήςεων Περιφζρειασ... 3 1.1.1. Είςοδοσ... 3 1.1.2. Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

Ενθμζρωςθ επαγγελματιϊν υγείασ για τθ λοίμωξθ από τον ιό του Δυτικοφ Νείλου. Μάιοσ 2014

Ενθμζρωςθ επαγγελματιϊν υγείασ για τθ λοίμωξθ από τον ιό του Δυτικοφ Νείλου. Μάιοσ 2014 Ενθμζρωςθ επαγγελματιϊν υγείασ για τθ λοίμωξθ από τον ιό του Δυτικοφ Νείλου Κφρια θμεία Μάιοσ 2014 Ο ιόσ του Δυτικοφ Νείλου μεταδίδεται ςτουσ ανκρϊπουσ κυρίωσ με το διγμα μολυςμζνου «κοινοφ» κουνουπιοφ

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομαδιαία ζκκεςθ επιδθμιολογικισ επιτιρθςθσ τθσ λοίμωξθσ από ιό του Δυτικοφ Νείλου ςε ανκρώπουσ, Ελλάδα, 21 Αυγοφςτου 2014

Εβδομαδιαία ζκκεςθ επιδθμιολογικισ επιτιρθςθσ τθσ λοίμωξθσ από ιό του Δυτικοφ Νείλου ςε ανκρώπουσ, Ελλάδα, 21 Αυγοφςτου 2014 Εβδομαδιαία ζκκεςθ επιδθμιολογικισ επιτιρθςθσ τθσ λοίμωξθσ από ιό του Δυτικοφ Νείλου ςε ανκρώπουσ, Ελλάδα, 21 Αυγοφςτου 2014 Η εβδομαδιαία αυτι αναφορά ςκοπό ζχει τθ ςυνοπτικι παρουςίαςθ των κρουςμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι Τλικό υπολογιςτι (Hardware), Προςωπικόσ Τπολογιςτισ (ΡC), υςκευι ειςόδου, υςκευι εξόδου, Οκόνθ (Screen), Εκτυπωτισ (Printer), αρωτισ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Natura 2000 Συνεργαςία για τθν Προςταςία τθσ Φφςθσ. Δζςπω Ζαβροφ Λειτουργόσ Περιβάλλοντοσ Τμιμα Περιβάλλοντοσ

Δίκτυο Natura 2000 Συνεργαςία για τθν Προςταςία τθσ Φφςθσ. Δζςπω Ζαβροφ Λειτουργόσ Περιβάλλοντοσ Τμιμα Περιβάλλοντοσ Δίκτυο Natura 2000 Συνεργαςία για τθν Προςταςία τθσ Φφςθσ Δζςπω Ζαβροφ Λειτουργόσ Περιβάλλοντοσ Τμιμα Περιβάλλοντοσ Στόχοσ Δικτφου Natura 2000 Διατιρθςθ, προςταςία και βελτίωςθ φυςικϊν οικοτόπων και άγριων

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιότθτεσ πεδίων Γενικζσ.

Ιδιότθτεσ πεδίων Γενικζσ. Οι ιδιότθτεσ των πεδίων διαφζρουν ανάλογα με τον τφπο δεδομζνων που επιλζγουμε. Ορίηονται ςτο κάτω μζροσ του παρακφρου ςχεδίαςθσ του πίνακα, ςτθν καρτζλα Γενικζσ. Ιδιότθτα: Μζγεκοσ πεδίου (Field size)

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρμα χάρεσ ειςόδου Εξόδου Εξοπλιςμόσ Αζρα/ Νερό

Πλατφόρμα χάρεσ ειςόδου Εξόδου Εξοπλιςμόσ Αζρα/ Νερό Κακαριςμόσ Αίκουςασ Κακαριςμόσ Ψευδοροφισ Κακαριςμόσ Φίλτρων Κλιματιςτικϊν Κακαριςμόσ θμάνςεων Κατθγοριϊν Κακαριςμόσ Σοίχου πίςω από το ταμείο Κακαριςμόσ Ραφιϊν & Προϊόντων Αντικατάςταςθ Φκαρμζνων Σιμϊν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ Ελονοσία στην Ελλάδα, περίοδος 2011 (01/01/2011 έως 05/12/2011)

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ Ελονοσία στην Ελλάδα, περίοδος 2011 (01/01/2011 έως 05/12/2011) ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ Ελονοσία στην Ελλάδα, περίοδος 2011 (01/01/2011 έως 05/12/2011) 1 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτιςεισ -Ναρκωτικά

Εξαρτιςεισ -Ναρκωτικά Εξαρτιςεισ -Ναρκωτικά Η ομάδα μασ φζτοσ κα αςχολθκεί με το κζμα των εξαρτιςεων το οποίο είναι πολφ διευρυμζνο ςτισ μζρεσ μασ. Θα ςασ αναφζρουμε πολλζσ πλθροφορίεσ για τισ εξαρτιςεισ. Επίςθσ κα κζλαμε να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ 27 Ιουλ ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΣΟΝ ΙΟ ΣΟΤ ΔΤΣΙΚΟΤ ΝΕΙΛΟΤ ΣΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 2012

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ 27 Ιουλ ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΣΟΝ ΙΟ ΣΟΤ ΔΤΣΙΚΟΤ ΝΕΙΛΟΤ ΣΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 2012 ΚΕΝΣΡΟ ΕΛΕΓΥΟΤ & ΠΡΟΛΗΦΗ ΝΟΗΜΑΣΧΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΘΕΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΗΡΗΗ 27 Ιουλ. 2012 ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΣΟΝ ΙΟ ΣΟΤ ΔΤΣΙΚΟΤ ΝΕΙΛΟΤ ΣΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 2012 Η εβδομαδιαία αυτι αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης

Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης Σημαντικά Σημεία ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΟΝΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ) Η δηλούμενη επίπτωση της ελονοσίας στην Ελλάδα παρουσιάζει αυξητική τάση. Για την πενταετία

Διαβάστε περισσότερα

Slide 1. Εισαγωγή στη ψυχρομετρία

Slide 1. Εισαγωγή στη ψυχρομετρία Slide 1 Εισαγωγή στη ψυχρομετρία 1 Slide 2 Σφντομη ειςαγωγή ςτη ψυχρομετρία. Διάγραμμα Mollier (πίεςησ-ενθαλπίασ P-H) Σο διάγραμμα Mollier είναι μία γραφικι παράςταςθ ςε ζναν άξονα ςυντεταγμζνων γραμμϊν

Διαβάστε περισσότερα

Division of Pediatric-Adolescent Gynecology. Chairman: Prof. G. Creatsas

Division of Pediatric-Adolescent Gynecology. Chairman: Prof. G. Creatsas Division of Pediatric-Adolescent Gynecology 2 & nd Reconstructive Department of Surgery Obstetrics & Gynecology University 2 nd Department of Athens, of Obstetrics Medical School, & Gynecology, Aretaieion

Διαβάστε περισσότερα

Δυςκολίεσ ςτθν προςζγγιςθ αςκενϊν με θπατικζσ νόςουσ. Γαρυφαλιά Ν. Βλάχου Πνευμονολόγος Επιμελήτρια Β Γ.Π. Ν. Τρίπολης

Δυςκολίεσ ςτθν προςζγγιςθ αςκενϊν με θπατικζσ νόςουσ. Γαρυφαλιά Ν. Βλάχου Πνευμονολόγος Επιμελήτρια Β Γ.Π. Ν. Τρίπολης Δυςκολίεσ ςτθν προςζγγιςθ αςκενϊν με θπατικζσ νόςουσ Γαρυφαλιά Ν. Βλάχου Πνευμονολόγος Επιμελήτρια Β Γ.Π. Ν. Τρίπολης Θ πνευμονικι φυματίωςθ μπορεί να ςυνυπάρχει με άλλα νοςιματα Πνευμονικά Εξωπνευμονικά

Διαβάστε περισσότερα

τατιςτικά ςτοιχεία ιςτότοπου Κ.Ε.Π.Α. Α.Ν.Ε.Μ, www.e-kepa.gr για τθν περίοδο 1/1/2011-31/12/2014

τατιςτικά ςτοιχεία ιςτότοπου Κ.Ε.Π.Α. Α.Ν.Ε.Μ, www.e-kepa.gr για τθν περίοδο 1/1/2011-31/12/2014 τατιςτικά ςτοιχεία ιςτότοπου Κ.Ε.Π.Α. Α.Ν.Ε.Μ, www.e-kepa.gr για τθν περίοδο 1/1/2011-31/12/2014 Ειςαγωγι Στο παρόν κείμενο παρουςιάηονται και αναλφονται τα ςτατιςτικά ςτοιχεία του ιςτοτόπου τθσ ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ,

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Παρεμβάσεων σε Χώρους Παροχής Υγείας. Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής. Ελονοσία και ταξίδι

Τμήμα Παρεμβάσεων σε Χώρους Παροχής Υγείας. Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής. Ελονοσία και ταξίδι Ελονοσία και ταξίδι 1 Η ελονοσία είναι η πιο σοβαρή παρασιτική λοίμωξη και σημαντικό αίτιο θανάτου παγκόσμια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 300-500 εκατομμύρια άτομα προσβάλλονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ Ελονοσία στην Ελλάδα, περίοδος 2011 (01/01/2011 έως 15/11/2011)

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ Ελονοσία στην Ελλάδα, περίοδος 2011 (01/01/2011 έως 15/11/2011) ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ Ελονοσία στην Ελλάδα, περίοδος 2011 (01/01/2011 έως 15/11/2011) 1 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιϊτθσ Ακ. Θωμόπουλοσ Μαιευτιρασ Γυναικολόγοσ Γ Μαιευτικι και Γυναικολογικι Κλινικι Πανεπιςτθμίου Ακθνϊν Αττικό Νοςοκομείο

Παναγιϊτθσ Ακ. Θωμόπουλοσ Μαιευτιρασ Γυναικολόγοσ Γ Μαιευτικι και Γυναικολογικι Κλινικι Πανεπιςτθμίου Ακθνϊν Αττικό Νοςοκομείο Παναγιϊτθσ Ακ. Θωμόπουλοσ Μαιευτιρασ Γυναικολόγοσ Γ Μαιευτικι και Γυναικολογικι Κλινικι Πανεπιςτθμίου Ακθνϊν Αττικό Νοςοκομείο Η κφθςθ είναι μία φυςιολογικι διεργαςία αλλά... Επίδραςθ τθσ κφθςθσ ςτθ λοίμωξθ

Διαβάστε περισσότερα

SUPERBAND PREMIUM ΑΓΙΑΒΡΟΧΟ ΜΗ ΤΟΞΙΚΟ ΜΗ ΛΙΠΑΡΟ ΓΔΝ ΠΔΡΙΔΧΔΙ DEET

SUPERBAND PREMIUM ΑΓΙΑΒΡΟΧΟ ΜΗ ΤΟΞΙΚΟ ΜΗ ΛΙΠΑΡΟ ΓΔΝ ΠΔΡΙΔΧΔΙ DEET ΑΓΙΑΒΡΟΧΟ ΜΗ ΤΟΞΙΚΟ ΜΗ ΛΙΠΑΡΟ ΓΔΝ ΠΔΡΙΔΧΔΙ DEET Τι είναι το εντομοαπωθητικό βραχιόλι SuperBand Σο Superband είναι ζνα αδιάβροχο, μη τοξικό και αςφαλζσ εντομοαπωκθτικό βραχιόλι το οποίο καταςκευάηεται με

Διαβάστε περισσότερα

Όροι λειτουργίασ φαρμακείων: ευρωπαϊκά πρότυπα και εθνικζσ ιδιαιτερότητεσ. Σεραφείμ Ζικασ Μζλοσ Δ.Σ. ΠΦΣ 3/4/2016

Όροι λειτουργίασ φαρμακείων: ευρωπαϊκά πρότυπα και εθνικζσ ιδιαιτερότητεσ. Σεραφείμ Ζικασ Μζλοσ Δ.Σ. ΠΦΣ 3/4/2016 Όροι λειτουργίασ φαρμακείων: ευρωπαϊκά πρότυπα και εθνικζσ ιδιαιτερότητεσ Σεραφείμ Ζικασ Μζλοσ Δ.Σ. ΠΦΣ 3/4/2016 3/4/2016 HELLAS PHARM 2016 1 Περιεχόμενα: PGEU και φαρμακεία, Πλαίςιο λειτουργίασ φαρμακείων,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΥΕΙΡΙΗ ΤΠΟΠΣΟΤ ΚΡΟΤΜΑΣΟ ΕΜΠΟΛΑ Ε ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΔΑΣΑ. Μιχαιλ Όκων, Σαπουνάσ Σπφροσ, Μανωλίδου Ηαχαροφλα, Ευςτακίου Πάνοσ

ΔΙΑΥΕΙΡΙΗ ΤΠΟΠΣΟΤ ΚΡΟΤΜΑΣΟ ΕΜΠΟΛΑ Ε ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΔΑΣΑ. Μιχαιλ Όκων, Σαπουνάσ Σπφροσ, Μανωλίδου Ηαχαροφλα, Ευςτακίου Πάνοσ ΔΙΑΥΕΙΡΙΗ ΤΠΟΠΣΟΤ ΚΡΟΤΜΑΣΟ ΕΜΠΟΛΑ Ε ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΔΑΣΑ Μιχαιλ Όκων, Σαπουνάσ Σπφροσ, Μανωλίδου Ηαχαροφλα, Ευςτακίου Πάνοσ 3/11/2014: Πλοίο Ελλθνικϊν ςυμφερόντων απζπελυςε απο το Κόνακρι τθσ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριςθ του φακζλου "public_html" ςτο ΠΣΔ

Διαχείριςθ του φακζλου public_html ςτο ΠΣΔ Διαχείριςθ του φακζλου "public_html" ςτο ΠΣΔ Οι παρακάτω οδθγίεσ αφοροφν το χριςτθ webdipe. Για διαφορετικό λογαριαςμό χρθςιμοποιιςτε κάκε φορά το αντίςτοιχο όνομα χριςτθ. = πατάμε αριςτερό κλικ ςτο Επιςκεφκείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕ ΔΗΜΙΟΤΡΓΙΑ ΚΑΙ ΡΤΘΜΙΗ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΟΤ ΣΑΧΤΔΡΟΜΕΙΟΤ ΣΟ GOOGLE (G-MAIL)

ΟΔΗΓΙΕ ΔΗΜΙΟΤΡΓΙΑ ΚΑΙ ΡΤΘΜΙΗ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΟΤ ΣΑΧΤΔΡΟΜΕΙΟΤ ΣΟ GOOGLE (G-MAIL) ΟΔΗΓΙΕ ΔΗΜΙΟΤΡΓΙΑ ΚΑΙ ΡΤΘΜΙΗ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΟΤ ΣΑΧΤΔΡΟΜΕΙΟΤ ΣΟ GOOGLE (G-MAIL) Ανοίγουμε το πρόγραμμα περιιγθςθσ ιςτοςελίδων (εδϊ Internet Explorer). Αν θ αρχικι ςελίδα του προγράμματοσ δεν είναι θ ςελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ Ω ΕΝΙΑΙΟ ΤΣΗΜΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Εςωτερικό του Τπολογιςτι

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ Ω ΕΝΙΑΙΟ ΤΣΗΜΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Εςωτερικό του Τπολογιςτι ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Εςωτερικό του Τπολογιςτι 2.1 Ο Προςωπικόσ Υπολογιςτήσ εςωτερικά Σροφοδοτικό, Μθτρικι πλακζτα (Motherboard), Κεντρικι Μονάδα Επεξεργαςίασ (CPU), Κφρια Μνιμθ

Διαβάστε περισσότερα

cdna ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Καρβέλης Φώτης Φώτο 1

cdna ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Καρβέλης Φώτης Φώτο 1 cdna ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Καρβέλης Φώτης Φώτο 1 Λόγοι για τουσ οποίουσ αναγκαςτικαμε να δθμιουργιςουμε τθ cdna βιβλιοκικθ Σα γονίδια των ευκαρυωτικών είναι αςυνεχι. Οι περιοριςτικζσ ενδονουκλεάςεισ δεν κόβουν ςτθν

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΟ ΠΛΑΣΙΚΟ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΙ ΠΛΑΣΙΚΕ ΑΚΟΤΛΕ!!!

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΟ ΠΛΑΣΙΚΟ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΙ ΠΛΑΣΙΚΕ ΑΚΟΤΛΕ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΟ ΠΛΑΣΙΚΟ!!! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΙ ΠΛΑΣΙΚΕ ΑΚΟΤΛΕ!!! Το πλαςτικό ζχει γίνει αναπόςπαςτο κομμάτι τθσ κακθμερινισ μασ ηωισ, πλαςτικά μπουκάλια, πλαςτικά παιχνίδια, πλαςτικά ποτιρια, πλαςτικζσ ςακοφλεσ. Πλαςτικά

Διαβάστε περισσότερα

Συνζντευξη με τη ραδιοφωνική παραγωγό Βιβή Παπαςτάθη

Συνζντευξη με τη ραδιοφωνική παραγωγό Βιβή Παπαςτάθη Συνζντευξη με τη ραδιοφωνική παραγωγό Βιβή Παπαςτάθη 15/3/2018 Καλθςπζρα, Βιβι. Ευχαριςτοφμε πολφ που δζχτθκεσ να απαντιςεισ ςτισ ερωτιςεισ μασ! 1. Πωσ αποφάςιςεσ να αςχολθκείσ με το ραδιόφωνο; Οφτε που

Διαβάστε περισσότερα