ΦΘΑΛΙΚΟΙ ΕΣΤΕΡΕΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΦΘΑΛΙΚΟΙ ΕΣΤΕΡΕΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ"

Transcript

1 ΦΘΑΛΙΚΟΙ ΕΣΤΕΡΕΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΔΑΣΕΝΑΚΗ ΧΡΥΣΗ ΚΑΠΡΙΔΑΚΗ ΘΩΜΑΪΣ ΡΟΜΠΑ Αθήνα 2007

2 Παιχνίδι : σημαντικό κομμάτι ανάπτυξης των παιδιών. Μέσω αυτού: διασκεδάζουν, ασκούνται εκτονώνονται αποκτούν γνώσεις για το φυσικό κόσμο. Παιχνίδια : ειδικά σχεδιασμένα ώστε να είναι κατάλληλα για τις ηλικίες για τις οποίες προορίζονται. Κάποια που κρίνονται ασφαλή για μία ηλικία, μπορεί να αποβούν άκρως επικίνδυνα για μία άλλη.

3 Κατηγορίες παιχνιδιών Χωρίζονται ανάλογαμε : τα συστατικά που περιέχουν τους χημικούς κινδύνους που εγκυμονούν. Α. Παιδικά κοσμήματα που περιέχουν μόλυβδο: Ο μόλυβδος είναι τοξικός για το νευρικό σύστημα των ανθρώπων και κυρίως των παιδιών. Η νομοθεσία ορίζει ως ανώτερο όριο περιεκτικότητας σε μόλυβδο τα 600 ppm.

4 Κατηγορίες παιχνιδιών Β. Στοιχειακός υδράργυρος: Ο υδράργυρος σε θερμοκρασία δωματίου είναι υγρός, όταν αναταράσσεται εξατμίζεται γρήγορα Γ. Ξύλινες κατασκευές: Χρώμα και χημικές ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά ( CCA ) είναι πιθανό να βλάψουν την υγεία των παιδιών

5 Κατηγορίες παιχνιδιών Δ. Είδη γραφικής ύλης: Είναι πιθανό να περιέχουν επικίνδυνα υλικά τα οποία προκαλούν καρκινογενέσεις όπως μέταλλα, διαλύτες, ίνες αμιάντου Ε. Πλαστικά παιχνίδια: Χρησιμοποιούνται χημικές ενώσεις όπως φθαλικός δι-(2- αιθυλοέξυλο ) εστέρας (DEHP) και φθαλικό δι- ισοεννεΰλιο (DINP). προσδίδουν ευκαμψία και ελαστικότητα μειώνοντας την πιθανότητα να σπάσουν τα παιχνίδια και να προκληθούν ατυχήματα. Γίνονται μελέτες για τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις λόγω της τοξικότητας τους.

6 μικρά οργανικά μόρια Πλαστικοποιητές προστίθενται στα πολυμερή για να μειώσουν τη θερμοκρασία υαλώδους μετάπτωσης καθιστούν τα πολυμερή πιο μαλακά και εύκαμπτα δύο κύριες κατηγορίες πλαστικοποιητών: οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί, ανάλογα αν το πολυμερές είναι χημικά συνδεδεμένο με τον πλαστικοποιητή ήόχι, αντίστοιχα. Εξωτερικοί: περισσότερο χρησιμοποιούμενοι - επιτρέπουν μεγαλύτερη ελευθερία στον τελικό σχηματισμό του προϊόντος και η επιθυμητή ελαστικότητα επιτυγχάνεται με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

7 Ιδιότητες πλαστικοποιητών (α)υψηλό σημείο βρασμού - εξαιρετικά μικρή πτητικότητα στις θερμοκρασίες κανονικής χρήσης των πλαστικών προϊόντων. (β) Πλήρη αναμειξιμότητα με τα πολυμερή - μηδαμινή διαλυτότητα στο νερό. (γ) Χημική σταθερότητα. (δ) Πρέπει να είναι κατά το δυνατόν άοσμοι και ατοξικοί, (ε) Εύκολη παρασκευή σε καθαρή κατάσταση, χαμηλό κόστος.

8 Οι κυριότεροι πλαστικοποιητές Εστέρες του φθαλικού οξέος 1,2-C 6 H 4 (COOH) 2 Εστέρες αδιπικού οξέος, HOCO[CH 2 ] 4 COOH ( χρησιμοποιούνται για την πλαστικοποίηση υλικών που έρχονται σε άμεση επαφή με τροφές) Εστέρες αζελαϊκού οξέος, HOCO[CH 2 ] 7 COOH Εστέρες σεβακικού οξέος, HOCO[CH 2 ] 8 COOH Εστέρες τριμελλιτικού οξέος 1,3,4-C 6 H 3 (COOH) 3 Εστέρες κιτρικού οξέος Εστέρες φωσφορικού οξέος Διάφορα παράγωγα φυσικών λιπαρών υλών (π.χ. εποξειδικά παράγωγα σογιέλαιου).

9 Φθαλικοί Εστέρες Eίναι δι-εστέρες ή αλλυλικοί εστέρες του 1,2- βενζοδικαρβοξυλικού οξέος. Όταν προστίθενται σε πλαστικά επιτρέπουν στα μακρομόρια πολυβινυλίου να γλυστρούν μεταξύ τους. Eμφανίζουν μικρή διαλυτότητα στο νερό, υψηλή διαλυτότητα σε έλαια και χαμηλή πτητικότητα. Είναι άχρωμα, άοσμα υγρά που παράγονται από την αντίδραση ενός φθαλικού ανυδρίτη με μία κατάλληλη αλκοόλη (με συνήθως 6 ως 13 άνθρακες).

10 Φθαλικοί Εστέρες Γενικός χημικός τύπος των φθαλικών εστέρων: Οι κυριώτεροι φθαλικοί εστέρες είναι οι εξής : Φθαλικός διβουτυλεστέρας (DBP), Φθαλικός διοκτυλεστέρας (DNOP), Φθαλικός δι (2-αιθυλεξυλ) εστέρας (DEHP ή DOP), Φθαλικός δι-«ισοεννεϋλεστέρας» (DINP), Φθαλικός δι-«ισοδεκυλεστέρας» (DIDP), Φθαλικός βενζυλοβουτυλεστέρας (BBP). Φθαλικός δι-αίθυλ εστέρας (DEP), Φθαλικός δι- μέθυλο εστέρας (DMP), Φθαλικός δι-ισοβούτυλ εστέρας (DIBP),

11 Φθαλικοί Εστέρες Κατά προσέγγιση επί τοις εκατό κατανάλωση διάφορων φθαλικών εστέρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη δεκαετία του 1990.

12 Εφαρμογές φθαλικών εστέρων Χρησιμοποιούνται κυρίως ως πλαστικοποιητές του πολυβινυλοχλωριδίου (PVC). Προϊόντα από PVC χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε : πλαστικές διαφανείς συσκευασίες τροφίμων πλαστικά παιχνίδια (και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε απ 'ευθείας επαφή με το στόμα βρεφών, όπως: πιπίλες, μαλακά παιχνίδια), ιατρικά σκεύη, οικοδομικά και μονωτικά υλικά.

13 Τρόποι παρασκευής Οι φθαλικοί εστέρες παράγονται με αντίδραση του φθαλικού ανυδρίτη με κατάλληλες αλκοόλες. Το φθαλικό οξύ παρασκευάζεται (σε μορφή φθαλικού ανυδρίτη) με οξείδωση του ο-ξυλολίου και κυρίως του ναφθαλινίου παρουσία αλάτων υδραργύρου ως καταλύτη, όπως φαίνεται στο σχήμα :

14 Τρόποι παρασκευής Στη συνέχεια ο φθαλικός ανυδρίτης μετατρέπεται σε φθαλικό εστέρα σε δύο στάδια εστεροποίησης :

15 Επιπτώσεις στην υγεία Η Επιστημovική Επιτρoπή Τoξικoλoγίας, Οικoτoξικoλoγίας και Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι : Έχουν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο ήπαρ, στους νεφρούς και στην ανάπτυξη των οργάνων αναπαραγωγής αρσενικού / θηλυκού. Είναι ύποπτοι για ενδοκρινολογικά προβλήματα και κάποιοι μπορεί να είναι καρκινογόνοι. Υφίσταται σχέση ανάμεσα στην εμφάνιση αλλεργιών, άσθματος, δερματικών παθήσεων και των φθαλικών εστέρων.

16 Μέθοδοι Προσδιορισμού Δύο διαφορετικών ειδών προσδιορισμοί φθαλικών εστέρων: Προσδιορισμός της περιεκτικότητας του παιχνιδιού σε φθαλικούς. Προσδιορισμός της μετανάστευσης των φθαλικών εστέρων από το παιχνίδι.

17 Επεξεργασία δειγμάτων Κριτήρια επιλογής του δείγματος που θα αναλυθεί : Δεν είναι απαραίτητο να πρόκειται για προϊόν που προορίζεται για το στόμα του μωρού (π.χ πιπίλες) Χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, τα παιχνίδια για παιδιά κάτω των 3 ετών και για παιδιά άνω των 3 ετών. Ηεπιφάνεια του παιχνιδιού να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορούν αν απομονωθούν τουλάχιστον 5 υποδείγματα. Εάν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τυχόν απελευθέρωση DINP σε μεγάλη ποσότητα. Ανάλογα με την διαδικασία κατασκευής και τη συσκευασία του κάθε παιχνιδιού.

18 Επεξεργασία δειγμάτων Για την απομόνωση του υποδείγματος : τρύπημα των παιχνιδιών κόψιμο των επιθυμητών τμημάτων Η επεξεργασία του υποδείγματος είναι διαφορετική αν θέλουμε να προσδιορίσουμε το ποσοστό των φθαλικών που περιέχει το δείγμα μας ήτο ποσοστό των φθαλικών που μεταναστεύει από αυτό, κυρίως λόγω της επαφής του παιχνιδιού με το στόμα του παιδιού.

19 Ποσοστό μετανάστευσης φθαλικών Για να υπολογίσουμε την μετανάστευση χρησιμοποιούμε προσομοιωτές σάλιου :

20 Περιεκτικότητα δείγματος σε φθαλικούς Α. εκχύλιση με οργανικό διαλύτη, συνήθως CH2Cl2, παραμονή του δείγματος στον διαλύτη σε θερμοκρασία δωματίου για μία νύχτα ανακίνησή του μείγματος διαλύτη δείγματος εντός περιστροφικού ανακινητή για 3 ώρες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και συσκευή εκχύλισης soxhlet με διαλύτη εκχύλισης CH2Cl2, για 16h στους 66 ο C. Β. Συμπύκνωση του εκχυλίσματος Γ. Χρωματογραφική Ανάλυση HPLC UV (λ = 225 nm) GC - MS ή GC - FID

21 Σε δύο στάδια : Ανάλυση με GC προηγείται ένα στάδιο σάρωσης (screening) του δείγματος για την πιστοποίηση της ύπαρξης ήόχι φθαλικών ακολουθεί ποσοτικοποίηση μέσω καμπύλης αναφοράς Εναλλακτικά, ανίχνευση και ταυτοποίηση φθαλικών : με FTIR Χρωματογράφημα GC MS των προσδιορισθέντων φθαλικών εστέρων. DINP 0,4%, DIDP 0,6% και άλλοι φθαλικοί 0,04%.

22 Ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του θέματος Η διασφάλιση της προστασίας της υγείας των παιδιών υπαγορεύει την ύπαρξη αυστηρού πλαισίου για : την κατασκευή και τη διάθεση στο εμπόριο παιχνιδιών που περιέχουν φθαλικές ενώσεις. Σκοπός : μείωση της έκθεσης των παιδιών σε ουσίες που προκαλούν αποδεδειγμένα ήθα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία. Το ρυθμιστικό πλαίσιο περιλαμβάνει : α) απαγόρευση χρήσης επικίνδυνων φθαλικών ενώσεων και β) θέσπιση κανόνων επισήμανσης για προφύλαξη και πληροφόρηση των γονέων, για τις φθαλικές ενώσεις για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις επικινδυνότητας αλλά δεν έχουν απαγορευθεί.

23 Ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του θέματος Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων το 1999 αποφάσισε : απαγόρευση χρήσης έξι φθαλικών εστέρων ( DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP και DNOP ) σε ποσοστό > 0,10 % κατά βάρος σε παιδικά παιχνίδια. Οι παραπάνω έξι φθαλικές ενώσεις δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως ουσίες της ίδιας κατηγορίας και της ίδιας επικινδυνότητας για την υγεία των παιδιών και χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες.

24 Ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του θέματος DEHP, DBP και BBP: πλήρη απαγόρευση στη χρήση και διάθεση στην αγορά σε όλα τα παιχνίδια σε συγκεντρώσεις > 0,10% κατά βάρος του πλαστικοποιημένου υλικού. DINP, DIDP και DNOP : λόγω των διαφορετικών απόψεων σχετικά με την επικινδυνότητά τους, ηεπιτροπή περιόρισε την απαγόρευση σε συγκεντρώσεις > 0,10% κατά βάρος του πλαστικοποιημένου υλικού στα παιχνίδια που προορίζονται για παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών και μπορούν να έλθουν σε επαφή με το στόμα. Οι φθαλικές ενώσεις αυτού του τύπου (DINP, DIDP) χρησιμοποιούνται σε παιχνίδια σε ποσοστό 35%-45%.

25 Ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του θέματος Απαιτείται : αναγραφή σχετικών προειδοποιήσεων ή ενδείξεων για τη λήψη προφυλάξεων κατά τη χρήση παιχνιδιών που περιέχουν φθαλικές ενώσεις. Πρέπει να φέρουν προειδοποίηση ευανάγνωστη και σε ανεξίτηλη μορφή στη συσκευασία. Στόχος Ευρωπαϊκής Ένωσης περιορισμός χρήσης των φθαλικών ενώσεων από 0,10% σε 0,05%.

26 Ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του θέματος Χαρακτηριστικά παραδείγματα απόσυρσης ή απαγόρευσης εισαγωγής εντός ευρωπαϊκών χωρών παιχνιδιών κινέζικης προέλευσης : Εσθονία: Απόσυρση σετ μπάνιου για μωρά, το οποίο κρίθηκε χημικά επικίνδυνο λόγω του ότι περιείχε φθαλικό δι-«ισοεννεϋλεστέρα» (DINP) σε ποσοστό 39,4%. Φινλανδία: Απαγόρευση από τις τελωνειακές αρχές εισαγωγής παιχνιδιού, γνωστής εταιρίας, το οποίο κρίθηκε χημικά επικίνδυνο λόγω του ότι περιείχε φθαλικό δι- «ισοεννεϋλεστέρα» (DINP) σε ποσοστό 26%.

27 Η άλλη άποψη... Υποστηρίζεται ότι οι φθαλικοί πλαστικοποιητές δεν εγκυμονούν κινδύνους, ακόμα και για τα παιδιά μικρής ηλικίας, με κύριο επιχείρημα τα εργαστηριακά ευρήματα των πειραμάτων των οποίων έχουν διεξαχθει. Μελετήθηκε ηεπίδραση του φθαλικού εστέρα DINP σε πειραματόζωα ( τρωκτικά ) και εξετάστηκαν οι τοξικολογικές ενδείξεις επί 2,5 χρόνια. Διαπιστώθηκε ότι όταν τα τρωκτικά έρχονταν σε επαφή με μικρές δόσεις DINP για σύντομα χρονικά διαστήματα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

28 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Α. Οι κύριοι φθαλικοί εστέρες που χρησιμοποιούνται, ως πλαστικοποιητές είναι οι : DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP και DNOP. Β. Για τις τρείς πρώτες φθαλικές ενώσεις ισχύει πλήρης απαγόρευση σε παιδικά παιχνίδια σε συγκεντρώσεις >0,10% κατά βάρος, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού. Γ. Για τις άλλες τρεις φθαλικές ενώσεις ισχύουν τα παραπάνω όρια ΜΟΝΟ για παιχνίδια που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών. Δ. Ηεπίδραση των φθαλικών εστέρων παρακολουθείται και επαναθεωρείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν είναι δυνατόν επικίνδυνες ουσίες για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι καρκινογόνες και τοξικές, να επιτρέπονται για παιδιά ηλικίας άνω των τριών ετών και να περιορίζονται μόνο για παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.

29 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Για προβλήματα πιθανού «κινδύνου» από χημικές ουσίες για την υγεία του ανθρώπου ακόμα και αν δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα, πρέπει να ακολουθείται ηαρχή της Πρόληψης : «Όταν διακυβεύεται ηυγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, μπορεί να μην είναι απαραίτητη ηεπιστημονική βεβαιότητα για να ληφθούν προστατευτικά μέτρα»

30 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ HACCP ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ HACCP ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Διπλωματική Εργασία ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ HACCP ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΛΟΝΑΚΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ Επιβλέπων: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 15.1.2011 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 12/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 10/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Ιανουαρίου 2011 για τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του 2011R0010 EL 30.12.2011 002.001 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 10/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΝΕΡΩΝ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΗΣΥΧΟΥ ΙΩΑΝΝΑ-ΙΣΙΔΩΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΥΛΙΚΑ 1.1 PVC

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΥΛΙΚΑ 1.1 PVC ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΥΛΙΚΑ 1.1 PVC Το PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο ή κοινώς βινύλιο) είναι θερμοπλαστικό υλικό που παράγεται με βάση το πετρέλαιο και το χλώριο και είναι το πλέον χρησιμοποιούμενο συνθετικό υλικό. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΜΒΡΑΝΩΝ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

ΜΕΜΒΡΑΝΩΝ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΜΒΡΑΝΩΝ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» του ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : Α. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ ΚΑΒΑΛΑ 2010 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Η πτυχιακή αυτή εργασία εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Πλαστικά σε επαφή με τρόφιμα

Πλαστικά σε επαφή με τρόφιμα Πλαστικά σε επαφή με τρόφιμα του Δρ. Κώστα Σαββάκη Εισαγωγή Τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι συσκεύαζαν τα προϊόντα, είτε για να τα αποθηκεύσουν και να τα καταναλώνουν ανάλογα με τις ανάγκες τους, είτε για

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα 3. Υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμα

Παράρτημα 3. Υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμα Παράρτημα 3 Υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμα 1. Αντικείμενο της συνεργασίας Αντικείμενο της συνεργασίας είναι ο έλεγχος της καταλληλότητας των Υλικών και Αντικειμένων

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα και υπηρεσίες καθαρισµού και συντήρησης:

Προϊόντα και υπηρεσίες καθαρισµού και συντήρησης: Προϊόντα και υπηρεσίες καθαρισµού και συντήρησης: Βασικά Κριτήρια Procura + - Αναλυτική έκδοση 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 2 ΒΑΣΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ PROCURA + ΆΜΕΣΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ... 4 3 ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ Ι ΕΕΣ... 7

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας Καινοτομία και βιωσιμότητα Βρυξέλλες, 28.11.2013 Έγγραφο καθοδήγησης της Ένωσης σχετικά με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XVIΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XVIΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ L 396/398 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 30.12.2006 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XVIΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος Ποιότητας Πόσιμου Νερού της ΔΕΥΑ Βοΐου

Έλεγχος Ποιότητας Πόσιμου Νερού της ΔΕΥΑ Βοΐου Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Πολυτεχνική Σχολή Τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών Έλεγχος Ποιότητας Πόσιμου Νερού της ΔΕΥΑ Βοΐου Επιστημονικός Υπεύθυνος Γεώργιος ΣΚΟΔΡΑΣ, Δρ Χημικός Μηχανικός, Αν. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων Ασφάλεια Τροφίμων και Δημόσια Υγεία Από την Ευρωπαϊκή επιταγή στην Εθνική εφαρμογή

Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων Ασφάλεια Τροφίμων και Δημόσια Υγεία Από την Ευρωπαϊκή επιταγή στην Εθνική εφαρμογή ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Διπλωματική Εργασία Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων Ασφάλεια Τροφίμων και Δημόσια Υγεία Από την Ευρωπαϊκή επιταγή στην Εθνική εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα 3. Υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμα

Παράρτημα 3. Υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμα Παράρτημα 3 Υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμα 1. Αντικείμενο της συνεργασίας Αντικείμενο της συνεργασίας είναι ο έλεγχος της καταλληλότητας των Υλικών και Αντικειμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟΥ CROISSANT

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟΥ CROISSANT ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟΥ CROISSANT Πτυχιακή εργασία του ΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων Καρδίτσας (Παράρτημα Λάρισας) Κυριακόπουλος Αναστάσιος 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η αλλαγή του τρόπου ζωής αλλά και των διατροφικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΓΓΡΑΦΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΓΓΡΑΦΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, XXX SANCO/11510/2013 (POOL/G4/2013/11510/11510-EN.doc) [ ](2013) XXX draft ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΓΓΡΑΦΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ σχετικά με τις μελέτες

Διαβάστε περισσότερα

1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά 1.2 Χηµικές ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον

1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά 1.2 Χηµικές ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον 1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά Καθετί στο φυσικό κόσµο που µας περιβάλλει αποτελείται από χηµικές ουσίες. Η γη που κατοικούµε, ο αέρας που αναπνέουµε, οι τροφές που τρώµε, τα αυτοκίνητα που οδηγούµε, τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΞΑΣΘΕΝΟΥΣ ΧΡΩΜΙΟΥ. [Cr(VI)] ΣΕ Ε ΑΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΡΩΠΟΥ» Ονοµατεπώνυµο: ηµήτρουλα Ελένη

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΞΑΣΘΕΝΟΥΣ ΧΡΩΜΙΟΥ. [Cr(VI)] ΣΕ Ε ΑΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΡΩΠΟΥ» Ονοµατεπώνυµο: ηµήτρουλα Ελένη ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Υ ΡΟΓΕΩΧΗΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ε ΑΦΩΝ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΞΑΣΘΕΝΟΥΣ ΧΡΩΜΙΟΥ [Cr(VI)] ΣΕ Ε ΑΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΡΩΠΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες. Ποιοτικές Κατηγορίες Ελαιολάδου. Ο ρ ό λ ο ς τ ο υ Υ π ο υ ρ γ ε ί ο υ Α ν ά π τ υ ξ η ς. 1. Παρθένα Ελαιόλαδα.

Βασικές Έννοιες. Ποιοτικές Κατηγορίες Ελαιολάδου. Ο ρ ό λ ο ς τ ο υ Υ π ο υ ρ γ ε ί ο υ Α ν ά π τ υ ξ η ς. 1. Παρθένα Ελαιόλαδα. Ο ρ ό λ ο ς τ ο υ Υ π ο υ ρ γ ε ί ο υ Α ν ά π τ υ ξ η ς Το Υπουργείο Ανάπτυξης Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στο πλαίσιο ανακήρυξης του 2006 ως «Έτος Ελαιολάδου και Ελιάς», σχεδίασε και υλοποιεί ένα ευρύ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 9 ο ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΤΡΩΟΥ: 31622 Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΝΟ 7

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΝΟ 7 ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΝΟ 7 ΑΘΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2003 Το παρόν εγχειρίδιο αξιολογήθηκε και επικυρώθηκε από το ΔΣ του ΕΦΕΤ

Διαβάστε περισσότερα

04-00: Διεργασίες παραγωγής βιοενέργειας Εισαγωγή

04-00: Διεργασίες παραγωγής βιοενέργειας Εισαγωγή Κεφάλαιο 04-00 σελ. 1 04-00: Διεργασίες παραγωγής βιοενέργειας Εισαγωγή Όπως αναφέρεται στο Κεφάλαιο 01-00-02α, η ενέργεια που περιέχεται στα βιοκαύσιμα αποθηκεύτηκε αρχικά από τη φωτοσύνθεση και βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΈΣ, ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΈΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΈΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ: ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΦΥΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΈΣ, ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΈΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΈΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ: ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΦΥΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΈΣ, ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΈΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΈΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ: ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΦΥΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ Όλα τα προϊόντα που προορίζονται για χρήση στον άνθρωπο, κατηγοριοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2012 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Καλώς ήρθατε στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας! Ο στόχος του Εργαστηρίου Οργανικής

Διαβάστε περισσότερα

Aνίχνευση ί οργανοφωσφορικών φ ενώσεων σε δείγματα ελαιολάδου με χρήση της τεχνικής SPME, GC ECD

Aνίχνευση ί οργανοφωσφορικών φ ενώσεων σε δείγματα ελαιολάδου με χρήση της τεχνικής SPME, GC ECD ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Aνίχνευση ί οργανοφωσφορικών φ ενώσεων σε δείγματα ελαιολάδου με χρήση της τεχνικής SPME, GC ECD Άρτεμις Παλαιογιάννη-Μπέλλου Εξεταστική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου 15773 Αθήνα Tel: 210 7723106 Fax: 210 7723285 Email:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 14.7.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 181/27 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 13ης Αυγούστου 2008 περί καθορισμού των οικολογικών κριτηρίων απονομής του κοινοτικού οικολογικού σήματος σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Παράγοντες που επηρεάζουν τη Συσκευασία Τροφίμων

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Παράγοντες που επηρεάζουν τη Συσκευασία Τροφίμων ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Παράγοντες που επηρεάζουν τη Συσκευασία Τροφίμων Factors affecting Food Packaging ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΚΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Βασίλης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ- ΓΕΩΧΗΜΕΙΑΣ Υπεύθυνη Μαθήματος - Εργαστηρίου Παπαδάκη Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Βιοδιαθεσιμότητα βαρέων μετάλλων σε εδάφη

Βιοδιαθεσιμότητα βαρέων μετάλλων σε εδάφη ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Βιοδιαθεσιμότητα βαρέων μετάλλων

Διαβάστε περισσότερα