1. ΕΙΣΗΓΗΣΗ : "Παρουσίαση των προβλημάτων στη πόλη της Κέρκυρας" Γ. Εμμανουλόπουλος, συγκοινωνιολόγος, TRADEMCO

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1. ΕΙΣΗΓΗΣΗ : "Παρουσίαση των προβλημάτων στη πόλη της Κέρκυρας" Γ. Εμμανουλόπουλος, συγκοινωνιολόγος, TRADEMCO"

Transcript

1 1. ΕΙΣΗΓΗΣΗ : "Παρουσίαση των προβλημάτων στη πόλη της Κέρκυρας" Γ. Εμμανουλόπουλος, συγκοινωνιολόγος, TRADEMCO ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ Το οδικό δίκτυο στο Δήμο Κέρκυρας και στην ευρύτερη περιοχή του δεν έχει αναπτυχθεί ανάλογα με την εξέλιξη της κυκλοφορίας και της ζήτησης για μετακινήσεις. Το ίδιο οδικό δίκτυο που εξυπηρετούσε τις μετακινήσεις με οχήματα πριν από 3 δεκαετίες οπότε ο αριθμός των Ι.Χ. ήταν πολύ μικρός εξυπηρετεί την κυκλοφορία και σήμερα με πολύ λίγες αλλαγές. Τα τελευταία 10 χρόνια έγιναν πεζοδρομήσεις στο ιστορικό κέντρο, τοποθετήθηκαν φωτεινοί σηματοδότες για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στην Περιοχή της Πλατείας Σαρόκο, ενώ έγινε και μελέτη κυκλοφοριακής οργάνωσης το 1989 που υλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα. Επίσης λειτουργούν 3 οργανωμένοι χώροι στάθμευσης (Σπιανάδα, Π. Λιμάνι, Λαϊκή Αγορά) με ελεγκτές εισόδου - εξόδου και δημιουργήθηκαν και αρκετές θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης με κάρτες στάθμευσης. Σημαντικές εξελίξεις αποτελούν ακόμη, η μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων του Παλαιού Λιμανιού στο Νέο Λιμάνι, στο οποίο εκτελέστηκαν και εκτελούνται έργα αναβάθμισης, η ανάπτυξη του Αεροδρομίου με την κατασκευή και λειτουργία του νέου Σταθμού επιβατών και χώρων στάθμευσης - προσέγγισης και ελιγμών οχημάτων, η μεταφορά του σταθμού υπεραστικών ΚΤΕΛ από τη Σπηλιά σε χώρο δίπλα στο Νέο Λιμάνι, η διαμόρφωση κόμβων στις Αλυκές και στο Τζαβρό, η αναβάθμιση της οδού Αλικες - Τζαβρός (τμήμα της Ε.Ο. Παλαιοκαστρίτσας) σε οδό διατομής 2+2Λ με διαχωριστική νησίδα. Προσπάθεια έγινε επίσης από τα Αστικά ΚΤΕΛ να παράσχουν καλύτερη πληροφόρηση στο κοινό και δρομολόγια που να ανταποκρίνονται στη ζήτηση. Τέλος έχει κατασκευαστεί μέρος του εσωτερικού δακτυλίου της Πόλης από την Πλατυτέρα στο αεροδρόμιο. Παρά το ότι τα παραπάνω έργα δεν θεωρούνται καθόλου αμελητέα, συγχρόνως η ιδιοκτησία Ι.Χ. αυξήθηκε δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, το ίδιο δε και η κυκλοφορία. Επιπλέον όλο και περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται το νησί από την υπόλοιπη Ελλάδα ή την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη με το Ι.Χ. τους, πράγμα που κάνει δυσμενέστερες τις συνθήκες κυκλοφορίας ιδιαίτερα το Πάσχα ή το καλοκαίρι. Ετσι ενώ έχουν διαπιστωθεί και προταθεί ορισμένα μέτρα και έργα ήδη από τη δεκαετία του '80 (μελέτη πολεοδομικού, μελέτη κυκλοφοριακού προβλήματος) που θεωρούνται πολύ σημαντικά και απαραίτητα για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, αυτά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Τέτοια είναι: Αναβάθμιση του συστήματος μαζικών συγκοινωνιών μετά από σχετική μελέτη

2 Κατασκευή ευρύτερης εξωτερικής παράκαμψης της Πόλης, που να συνδέσει την Ε.Ο. Λευκίμης, στην περιοχή αεροδρομίου, με την Ε.Ο. Παλαιοκαστρίτσας, στην περιοχή του Ποταμού (Αλυκές). Αναβάθμιση - οργάνωση του χερσαίου χώρου στο Λιμάνι και των οδικών προσβάσεων σ' αυτό. Ολοκλήρωση της υλοποίησης του προταθέντος συστήματος μονοδρόμησης από τη μελέτη του 1989 αφού γίνει πρώτα μία επικαιροποίηση της, πράγμα που απαιτεί και νέες μετρήσεις κυκλοφορίας για έλεγχο αξιολόγησης της υπάρχουσας κατάστασης και σύγκριση με τα παλιά δεδομένα. Πολιτική στάθμευσης 1.α Μέσα Μεταφοράς Τα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς αποτελούνται από Ι.Χ. αυτοκίνητα, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, δίκυκλα (μοτοποδήλατα, ποδήλατα κλπ.) Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και τα ταξί. Τα μαζικά μέσα μεταφοράς αποτελούνται από τα Αστικά, τα Υπεραστικά και τα τουριστικά λεωφορεία. Τέλος υπάρχουν και οι ιππήλατες άμαξες που αναλαμβάνουν έναντι κομίστρου την περιήγηση τουριστών στο κέντρο εκκινώντας από το Παλιό Λιμάνι ή την Σπιανάδα. Αστικές Συγκοινωνίες: Υπάρχουν 10 γραμμές που συνδέουν την Πόλη με τους εξής προορισμούς: Αχίλλειο, Πελεκάς, Κανάλι - Κομπίτσι, Μαντούκι - Κανόνι, Κεφαλομάντουκο - Κανόνι, Ποταμός - Εβροπούλοι - Τεμπλόνι, Βασίλη - Ανάληψη, Κουραμάδες, Μπενίτσες, Δασιά, Αφρα, Αγ. Ιωάννης. Για τα δρομολόγια τους χρησιμοποιούν 18 λεωφορεία εκ των οποίων τα 16 είναι τύπου Β100 των 100 θέσεων και τα 2 τύπου Α των 60 θέσεων (συνολική χωρητικότητα θέσεις). ΠΙΝΑΚΑΣ 0. ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ (ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ 1/10/1996) Κανονικό Μειωμένο Α Ζώνης 130 δρχ. 80 δρχ. Β Ζώνης 190 δρχ. 100 δρχ. Υπεραστικά ΚΤΕΛ: Υπάρχουν 20 γραμμές που συνδέουν την Πόλη με τους εξής προορισμούς στο νησί της Κέρκυρας: Λευκίμη, Γλυφάδα, Παλαιοκαστρίτσα, Κασσιόπη, Πυργί - Υψος, Σιδάρι, Αχαράβη - Ρόδα, Αγ. Στέφανος, Αγ. Γεώργιος Πάγων, Αφιώνας - Αφίλλας, Αγ. Γόρδιος, Κάβος, Αγ. Γεώργιος Αργυράδων, Λευκίμη - Σπαρτερά. Ταξί. Υπάρχουν 6 "πιάτσες" ταξί στο κέντρο και κυκλοφορούν περί τα 300 ταξί.

3 LX.: Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ το 1992, υπήρχαν στη Κέρκυρα οχήματα και φορτηγά, ενώ το '96 αντίστοιχα Ι.Χ. και φορτηγά. Ενοικιαζόμενα Ι.Χ.: Υπάρχουν περί τα 60 γραφεία ενοικίασης και διατίθενται προς ενοικίαση περί τα Ι.Χ. 1.β. Ζήτηση Μετακινήσεων Κυκλοφοριακοί Φόρτοι: Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις κυκλοφορίας έγιναν το 1989 από τις οποίες εκτιμήθηκαν οι παρακάτω Ημερήσιες Κυκλοφοριακές Φορτίσεις σε μέση ετήσια βάση (σε μονάδες επιβατικών αυτοκινήτων): Οδός ΕΜΗΚ Περίοδος αιχμής Οδός Κέρκυρας - Λευκίμης (θέση 3 Γέφυρες) Μ Ε Α Οδός Κέρκυρας - Παλαιοκαστρίτσας (θέση Αλυκές) ΜΕΑ Εθν. Αντίστασης στο Ν. Λιμάνι ΜΕΑ Λ. Αλεξάνδρας ΜΕΑ Σαρόκο ΜΕΑ Π. Κωνσταντά ΜΕΑ Δημοκρατίας (Σπιανάδα) ΜΕΑ > οχήμ. > οχήμ- > οχήμ- Η σύνθεση κυκλοφορίας που παρατηρήθηκε ήταν:. IX και Ταξί 77% Δίκυκλα 13% Λεωφορεία 4% Φορτηγά 6% Η κυκλοφορία θεωρείται μεγάλη ιδιαίτερα το καλοκαίρι για την κλίμακα του νησιού και της Πόλης. Η αύξηση της κυκλοφορίας το καλοκαίρι έχει σχέση με τις αφίξεις τουριστών που φθάνουν το 1,15 εκατ. τουρίστες το χρόνο. Υπολογίζεται ότι τον Ιούλιο και Αύγουστο εκτός από τον πληθυσμό του νησιού που είναι περίπου κάτοικοι, υπάρχουν κάθε μέρα παρόντες στο νησί περί τις τουρίστες.

4 Πολλοί τουρίστες φθάνουν την Κέρκυρα με Ι.Χ. από Ηγουμεντίτσα, Πάτρα, Ιταλία. Συνολικά το 1994 έφθασαν Ι.Χ. από Ηγουμενίτσα, από Πάτρα και από Ιταλία (σύνολο ). Από αυτά τα έφθασαν στην Κέρκυρα τον Αύγουστο, τα τον Ιούλιο και τα τον Απρίλιο (Πάσχα). Επι3ατική κίνηση αστικών λεωφορείων: Η επιβατική κίνηση των αστικών λεωφορείων είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια (γύρω στους 3,7 εκατ. επιβάτες κατ' έτος). Η αιχμή παρατηρείται κατά τους μήνες της αυξημένης τουριστικής κίνησης.

5 ΠΙΝΑΚΑΣ 0. ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ Ετος Μεταφερθέντες Επιβάτες ΠΙΝΑΚΑΣ 0. ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΝΑ ΜΗΝΑ Μήνας Ετος 1993 Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Σύνολο Προσφορά -Ζήτηση στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή του Ιστορικού Κέντρου 2.α Προσφορά Στάθμευσης Η προσφορά στάθμευσης εκτιμάται από στοιχεία των απογραφών που έγιναν στα πλαίσια της κυκλοφοριακής μελέτης, 1989 και αφορούν : την εκτίμηση των θέσεων στάθμευσης παρά το κράσπεδο, την απογραφή των χωρών στάθμευσης εκτός οδού και την προσφορά στάθμευσης ανά ζώνη Στατιστικής Υπηρεσίας Τα παραπάνω στοιχεία δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά στην σημερινή κατάσταση (ως προς το σύνολο των νόμιμων και παράνομων θέσεων) αφού οι αλλαγές της κυκλοφοριακής οργάνωσης δεν επέφεραν σημαντική διαφοροποίηση στην προσφορά των θέσεων στάθμευσης. Επειδή όμως στο παρόν έργο το κύριο βάρος δίνεται στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης έγινε εκ νέου διαχωρισμός της κεντρικής περιοχής σε ζώνες οι οποίες κωδικοποιούνται ως εξής :

6 Ζώνη A : Περιλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα της πόλης και οριοθετείται από τις οδούς Ακαδημίας, Ζαμπέλη, Γκύλφορδ, Μουστοξύδη, Ιονίου Βουλής, Πλατεία Αγγέλου Ψωρούλα, Ποδοβά, Βουλγάρεως, Βελισσαρίου και Βενιζέλου. Ουσιαστικά περιλαμβάνει τις πλατείες Σπηλιάς, Σπιανάδας (Ενωσης) και κάτω Πλατείας καθώς επίσης και τα δύο τμήματα του Ιστορικού Κέντρου όπως έχουν οριοθετηθεί κυκλοφοριακά, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Από πρακτική άποψη στην ζώνη αυτή, περιλαμβάνονται οι θέσεις στάθμευσης με το μεγαλύτερο βαθμό ζήτησης για τελικό προορισμό στην περιοχή του Ιστορικού Κέντρου. Ζώνη Β : Η ζώνη Β επεκτείνεται νοτιοδυτικά της ζώνης Α και περικλείεται από τις Βραίλα, Καλοσγούρου, Αλεξάνδρας, Πλατεία Σαρόκου, Μαρκορά, Υπολ. Σπύρου Βλαίκου και τα όρια της ζώνης Α. Η ζώνη αυτή οριοθετήθηκε με μέσο πλάτος περίπου 300 μ., απόσταση που κρίνεται ανεκτή ώστε οι οδηγοί να σταθμεύουν στη ζώνη αυτή και να πηγαίνουν πεζοί στη ζώνη Α. Ζώνη Γ : Η ζώνη Γ επεκτείνεται νοτιοδυτικά της ζώνης Α και περικλείεται από τα όρια της ζώνης Β και τις Αβραμίου, Θεοτόκη, Πλατεία Ψυχιατρείου, Ζαφειροπούλου, Μαρασλή και Μενεκράτους. Η ζώνη αυτή αναφέρεται για λόγους πληρότητας και σύγκρισης με τις άλλες ζώνες και ουσιαστικά ελάχιστα συνεισφέρει στην προσφορά θέσεων για την ζώνη Α. Εκτός από την παραπάνω "ζωνοποίηση" η προσφορά των θέσεων στάθμευσης επικαιροποιήθηκε και με τον διαχωρισμό των θέσεων σε περιοχές ελεγχόμενης στάθμευσης τόσο στους οργανωμένους χώρους όσο και στις οδούς παρά το κράσπεδο. Πιο αναλυτικά η προσφορά της στάθμευσης ανά ζώνη (λαμβάνοντας υπόψη την κυκλοφοριακή μελέτη του 1989, τα στοιχεία προσφοράς ελεγχόμενης στάθμευσης και την παραδοχή απαιτούμενου μήκους θέσης στάθμευσης 5 μέτρων) εκτιμάται ως εξής: Ζώνη Α : Εκτιμήθηκε ότι η συνολική προσφορά θέσεων είναι περίπου 1400 θέσεις. Από αυτές περίπου 300 θέσεις (ποσοστό 21%) βρίσκονται εντός του Ιστορικού Κέντρου (Πλατεία Ταξιαρχών, Πλατεία Αγ. Σπυρίδωνος, Παλαιολόγου, περιοχή Αγ. Ανδρέα, κλπ.) Από τις υπόλοιπες θέσεις, οι 691 είναι σε καθεστώς ελεγχόμενης στάθμευσης (ποσοστό 49%) επί του συνόλου. Από τις ελεγχόμενες θέσεις στάθμευσης, οι 478 είναι σε οργανωμένους χώρους στάθμευσης (248 στην Σπιανάδα και 230 στο Παλαιό Λιμάνι) και 213 σε στάθμευση παρά το κράσπεδο (48 στην Λεωφ. Δημοκρατίας, 40 στο Μποσκέτο και 125 στην Σπηλιά). Ζώνη Β : Με τις ίδιες παραδοχές εκτιμήθηκε η προσφορά της ζώνης Β στις 1700 θέσεις. Από αυτές μόνο οι 175 θέσεις (10%) είναι σε καθεστώς ελεγχόμενης στάθμευσης εκ των οποίων οι 97 είναι στον οργανωμένο χώρο της Λαϊκής Αγοράς και οι υπόλοιπες παρά το κράσπεδο (52 στην Λαϊκή Αγορά και 26 στην Μαντζάρου). Ζώνη Γ : Η προσφορά της ζώνης Γ εκτιμάται σε 1050 θέσεις εκ των οποίων οι 107 (ποσοστό 10%) είναι ελεγχόμενης στάθμευσης (40 θέσεις στην Μεθοδίου και 67 στην Αβραμίου). Στον Πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται συνοπτικά η προσφορά στάθμευσης.

7 ΠΙΝΑΚΑΣ 0. ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΟΕΣΕΩΝ ΣΤΑΟΜΕΥΣΗΣ ΑΝΑ ΖΩΝΗ Ζώνη Προσφορ ά νόμιμων θέσεων Θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης οργανωμένους χώρους σε Θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης παρά το κράσπεδο Σύνολο θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης Α % Β % Γ % Σύνολ ο % Ποσοστό ελεγχόμενης στάθμευσης Από παρόμοιες μελέτες σε αστικές περιοχές έχει υπολογιστεί ότι η παράνομη στάθμευση (επιτρεπτά οριακή από την γεωμετρική διαμόρφωση των οδών έστω και με παρεμπόδιση της κυκλοφορίας) δεν υπερβαίνει το 25%. Στην Κέρκυρα όμως, λόγω της γεωμετρικής διαμόρφωσης των οδών της κεντρικής περιοχής η παράνομη στάθμευση εκτιμάται σε μικρότερο ποσοστό με τιμές σε 10, 20 και 15% στις ζώνες Α, Β και Γ αντίστοιχα. 2.β Ζήτησης στάθμευσης - Συσχέτιση με την Προσφορά Για την καλή λειτουργία του οδικού δικτύου της Πόλης πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη χωρητικότητα και το κυκλοφοριακό φόρτο του οδικού δικτύου (που εξυπηρετεί την κίνηση των οχημάτων) και στους χώρους στάθμευσης (προέλευση και προορισμός των οχημάτων). Απώτερος σκοπός είναι με τον κατάλληλο σχεδιασμό της στάθμευσης να επιτευχθεί και η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών. Η ισορροπία αυτή εκφράζεται μέσω της συσχέτισης των παραμέτρων της προσφοράς της ζήτησης και της στάθμευσης. Η ζήτηση της στάθμευσης (δηλαδή ο αριθμός των οδηγών που επιθυμούν να σταθμεύσουν σε μία περιοχή σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο) εξάγεται έμμεσα και με την χρήση διαφόρων δεικτών εκ των οποίων οι σημαντικότεροι είναι ο Δείκτης Ιδιοκτησίας των IX (Δ.Ι.) και η Εναλλαγή Στάθμευσης. Ο Δ.Ι. των IX είναι καθαρά ποσοτικό στοιχείο και καθορίζει έμμεσα τις διαστάσεις της ζήτησης της στάθμευσης. Η Εναλλαγή εκτός από ποσοτικό στοιχείο είναι και ποιοτικό και ουσιαστικά καθορίζει την πολιτική της στάθμευσης (την υπαρκτή ή μία νέα προτεινόμενη) Εκτίυηση του Δ.Ι. των IX Η εξέλιξη του πληθυσμού όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ παρουσιάζεται στον παρακάτω Πίνακα :

8 ΠΙΝΑΚΑΣ 0. ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Νομός Κέρκυρας Δήμος Κέρκυρας Πόλη Κέρκυρας Παρατηρείται στην δεκαετία ότι, ενώ ο πληθυσμός στο σύνολο του νομού αυξάνεται κατά 8%, αντίθετα στον Δήμο της Κέρκυρας ο πληθυσμός παραμένει σταθερός και εντός της πόλης παρουσιάζεται μείωση κατά 7%. Το γεγονός αυτό πιθανόν να οφείλεται και στις μετακινήσεις των δημοτών σε περιοχές μακριά του κέντρου λόγω κυρίως των περιβαλλοντικών προβλημάτων που συσχετίζονται με την επιδείνωση των κυκλοφοριακών συνθηκών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Μεταφορών (στοιχεία 1996) υπάρχουν κατεγραμμένα Επιβατικά IX (ΕΙΧ) και 9771 Φορτηγά IX (ΦΙΧ) στο σύνολο του νομού. Από την συσχέτιση των στοιχείων του πληθυσμού των κατοίκων και των IX προέκυψε ότι οι Δ.Ι. είναι 205 και 295 οχήματα ανά 1000 κατοίκους στα ΕΙΧ και στα IX (ΕΙΧ+ΦΙΧ) αντίστοιχα. Συγκρίνοντας τους παραπάνω Δείκτες με τους αντίστοιχους που εξήχθηκαν από την κυκλοφοριακή μελέτη του 1989 προκύπτει αύξηση των Δεικτών κατά 46%. Με τις παρακάτω παραδοχές (όπως εκτιμήθηκαν από παρόμοιες μελέτες) ότι : το 50% των ΕΙΧ του νομού βρίσκεται στον Δήμο της Κέρκυρας όπου σύμφωνα με την απογραφή αποτελεί το 34% του πληθυσμού του νομού, το 15% των ΦΙΧ του νομού βρίσκεται στον Δήμο της Κέρκυρας, εκτιμήθηκαν οι Δ.Ι. σε 303 και 344 οχήματα ανά 1000 κατοίκους για τα ΕΙΧ και τα IX αντίστοιχα. Λαμβάνοντας υπόψη : την εκτίμηση των παραπάνω Δεικτών (περίπου 350 IX ανά 1000 κατοίκους) τα στοιχεία πληθυσμού κατοίκων ανά ζώνη ΕΣΥΕ (κυκλοφοριακή μελέτη 1989) και την οριοθέτηση των ζωνών Α, Β και Γ εκτιμήθηκε αντίστοιχα η ζήτηση στάθμευσης των κατοίκων σε 2250, 1200 και 1000 οχήματα για τις ζώνες Α, Β και Γ. Η συσχέτιση της προσφοράς και της ζήτησης στάθμευσης των οχημάτων των κατοίκων παρουσιάζεται στον παρακάτω Πίνακα:

9 ΠΙΝΑΚΑΣ 0. ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Ζώνη Νόμιμες Θέσεις Συνολικές Θέσεις IX Κατοίκων ΙΧ/νόμιμη θέση ΙΧ/θέση Περίσσεια θέσεων Α ,61 1, Β ,71 0, Γ ,95 0,8 250 Σύνολο ,07 0, Από την εποπτεία του Πίνακα 5.3 παρατηρείται ότι : Στο σύνολο της εξεταζόμενης περιοχής ο δείκτης ΙΧ/νόμιμη θέση είναι 1,07. Δηλαδή οι προσφερόμενες νόμιμες θέσεις οριακά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων. Ετσι οι κάτοικοι χρησιμοποιούν και τις παράνομες θέσεις με πληρότητα 90% (Περίσσεια στάθμευσης 500 θέσεων). Λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιωτικές θέσεις στάθμευσης (υπαίθριες ή στεγασμένες) που δεν συμπεριλαμβάνονται στον Πίνακα 5.3 προκύπτει η τελική πληρότητα που εκτιμάται σε 80%. Η ζώνη Α (περιοχή Ιστορικού Κέντρου) παρουσιάζει το μεγαλύτερο δείκτη ΙΧ/θέσεις αφού η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά κατά 61% στις νόμιμες θέσεις και 45% στο σύνολο των θέσεων. Το παραπάνω πρόβλημα προφανώς επιλύεται με την χρήση της περίσσειας των θέσεων στάθμευσης στην ζώνη Β. 2.β.2 Εκτίμηση Δείκτη Εναλλανήζ Στάθυευσης Η πληρότητα 80% των IX των κατοίκων επί των προσφερόμενων θέσεων (Δείκτης Στάθμευσης) αντιπροσωπεύει στην ουσία την ζήτηση της στάθμευσης στην εξεταζόμενη περιοχή στην διάρκεια της νυχτερινής περιόδου. Η ζήτηση στην διάρκεια αυτή προφανώς λαμβάνει την μικρότερη τιμή λόγω των μειωμένων μετακινήσεων. Είναι προφανές όμως ότι στην ενεργό περίοδο της ημέρας, όπου πραγματοποιείται σχεδόν το σύνολο των μετακινήσεων, θα πρέπει κατά Μ.Ο. τουλάχιστον η πληρότητα να έχει την ελάχιστη τιμή 88%, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη (μέχρι και 100%) στις περιόδους αιχμής. Η ένταση της ζήτησης της στάθμευσης φυσικά αυξάνεται στην αιχμή της τουριστικής περιόδου (Ιούλιος - Σεπτέμβριος) λόγω των επιπλέον μετακινήσεων που παράγονται από τα επιπλέον IX οχήματα από την διαφοροποίηση των σκοπών των ταξιδιών. Πράγματι από τα υπάρχοντα στοιχεία των οργανωμένων χώρων στάθμευσης στην ζώνη Α προκύπτει ότι η αύξηση του όγκου στάθμευσης στην τουριστική περίοδο (990 οχήματα/ημέρα) είναι υπερδιπλάσια του αντίστοιχου της υπόλοιπης περιόδου (483 οχήματα/ημέρα).

10 2.γ Πολιτική στάθμευσης Οι μελετητές εκτιμούν κυρίως ότι το πρόβλημα της στάθμευσης θα λυθεί με μία πολιτική αποθάρρυνσης της χρήσης του IX στις μετακινήσεις προς το κέντρο ιδιαίτερα για μεγάλη διάρκεια παραμονής σ' αυτό. Η συμβολή της πολιτικής στάθμευσης σε αυτήν την λογική θα ήταν η ουσιαστική αύξηση της Εναλλαγής, δηλαδή την αύξηση της δυνατότητας μιας θέσης στάθμευσης να δέχεται περισσότερα οχήματα. Σε μία τέτοια προσέγγιση θα πρέπει να εφαρμοσθούν διαδικασίες μείωσης της διάρκειας της στάθμευσης στην περιοχή του κέντρου. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς τον σκοπό αυτόν είναι : Κατάργηση της σταθερής τιμής των τελών στάθμευσης 1 στους οργανωμένους χώρους στάθμευσης και εφαρμογή σταδιακής αύξησης των τελών έτσι ώστε το κόστος ανά χρονική μονάδα να είναι υψηλότερο στην στάθμευση μεγάλης διάρκειας συγκρινόμενο με το αντίστοιχο κόστος για στάθμευση μικρής διάρκειας. Η παραπάνω πολιτική να εφαρμοστεί και στην ελεγχόμενη στάθμευση παρά το κράσπεδο. Το σύστημα αυτό θεωρείται εφικτό και για εφαρμογή παρά το κράσπεδο με την χρήση ειδικών μηχανημάτων καταγραφής των στοιχείων των αυτοκινήτων Εναλλακτικά στην ελεγχόμενη στάθμευση παρά το κράσπεδο μπορεί να εφαρμοσθεί η αυστηρή τήρηση του ανώτατου χρονικού ορίου. Η εφαρμογή μπορεί να γίνει ή με την χρήση ειδικών μηχανημάτων καταγραφής των στοιχείων των οχημάτων ή με απλές πράξεις καταγραφής (π.χ. σημάδεμα αυτοκινήτων). Επέκταση του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο αφού προηγηθούν έρευνες των σχετικών μεγεθών. Οι προηγούμενες ενέργειες θα πρέπει απαραίτητα να συμπληρωθούν με την χωροθέτηση και λειτουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης (park and ride) κυρίως για την εξυπηρέτηση χρηστών που δημιουργούν στάθμευση μεγάλης διάρκειας εντός του κέντρου (δημόσιοι/ιδιωτικοί υπάλληλοι, έμποροι, κλπ.). Τονίζεται ότι οι περιφερειακοί χώροι στάθμευσης χρησιμοποιούνται κυρίως για τις μετακινήσεις προς το κέντρο με σκοπό την εργασία, χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλου σκοπού μετακινήσεις που σε μερικές περιπτώσεις προϋποθέτουν στον τελικό προορισμό μεγάλης διάρκειας στάθμευση (π.χ. αναψυχή, σπουδές, κλπ.). Αντίθετα με τις προηγούμενες περιπτώσεις το κόστος στάθμευσης στους περιφερειακούς χώρους θα πρέπει να είναι χαμηλό και σχετικά ανεξάρτητο από την διάρκεια στάθμευσης. Επιπλέον θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα μετεπιβίβασης σε λεωφορεία κανονικών γραμμών ή σε minibus (με ικανοποιητική συχνότητα) για την μεταφορά των χρηστών των IX στο κέντρο. Φυσικά η επιτυχία του καθεστώτος της ελεγχόμενης στάθμευσης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αστυνόμευση του συστήματος. Ειδική μέριμνα θα πρέπει να

11 Η μηνιαία διαφοροποίηση της ζήτησης της στάθμευσης στους οργανωμένους χώρους της ζώνης Α παρουσιάζεται στον παρακάτω Πίνακα που ακολουθεί. ΠΙΝΑΚΑΣ 0. ΜΗΝΙΑΙΟΣ ΟΓΚΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ Α (ΕΤΟΣ 1997) ΜΗΝΑΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΠΗΛΙΑ ΣΠΙΑΝΑΔΑ L7139 Η αυξημένη ζήτηση μπορεί θεωρητικά να αντιμετωπισθεί με : αύξηση της προσφοράς των θέσεων στάθμευσης αύξηση της Εναλλαγής Στάθμευσης με συνδυασμό των δύο παραπάνω περιπτώσεων Σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη του 1989 (απογραφές του Σεπτεμβρίου του 88) η Εναλλαγή που παρουσιάζεται στην ζώνη Α είναι κατά Μ.Ο. 2,30 οχήματα/θέση ενώ οι μεγαλύτερες τιμές του εμφανίζονται στην οδό Καποδιστρίου (3,36) και στην Αγ. Πολυτεχνείου (2,67) ενώ οι αντίστοιχες μέγιστες πληρότητες είναι 1 και 0,93. Από τα στοιχεία αυτά καθώς και από τη συσχέτιση της ζήτησης της στάθμευσης των κατοίκων με την προσφορά (80%) είναι φανερό ότι το σύστημα της στάθμευσης από την αρχή της τελευταίας δεκαετίας είχε παρουσιάσει δείγματα κορεσμού. Σε ένα κορεσμένο σύστημα στάθμευσης όπου : δεν έχουν μεταβληθεί οι χρήσεις της γής, δεν έχουν μεταβληθεί τα ωράρια εργασίας των χρήσεων γης και δεν τηρείται ουσιαστικά το ανώτερο χρονικό όριο στάθμευσης εκτιμάται ότι οι Δείκτες της Εναλλαγής δεν θα έχουν μεταβληθεί σημαντικά. Πράγματι χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της στάθμευσης στους οργανωμένους χώρους στάθμευσης στην ζώνη Α παρατηρείται ότι τη θερινή περίοδο του 1997 ο Μ.Ο. της Εναλλαγής είναι 2,73 ενώ η μέγιστη τιμή της εμφανίζεται τον Αύγουστο με 3,69 (τιμές δηλαδή αντίστοιχες της έρευνας του 1988).

12 ληφθεί και για την κίνηση των τουριστικών λεωφορείων και τους χώρους στάθμευσης των. Τα τέλη στάθμευσης για την αναφερόμενη πολιτική θα πρέπει να καθοριστούν από έρευνες πριν και μετά την εφαρμογή σε περιοχή-πιλότος του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης. Στις έρευνες αυτές θα πρέπει να μετρηθούν : η διάρκεια στάθμευσης, η εναλλαγή στάθμευσης, η συσσώρευση στάθμευσης, ο σκοπός μετακίνησης και να εξαχθεί η ελαστικότητα ζήτησης της στάθμευσης που εξαρτάται από την μεταβολή της ζήτησης και της μεταβολής του κόστους στάθμευσης. Πέρα από την πολιτική της αύξησης του Δείκτη Εναλλαγής οι μελετητές καταρχήν δεν είναι αντίθετοι και με την επιπλέον προσφορά θέσεων στάθμευσης που μπορεί να επιτευχθεί: με εκτεταμένη μονοδρόμηση (ολοκλήρωση της υλοποίησης του προταθέντος συστήματος από την μελέτη του 1989 αφού γίνει επικαιροποίηση) που πιθανόν να επιφέρει θέσεις στάθμευσης παρά το κράσπεδο με κατασκευή νέων χώρων στάθμευσης εντός του κέντρου (κατόπιν έρευνας όλων των σχετικών μεγεθών) Αναφέρεται σχετικά ότι για την επίλυση του προβλήματος της στάθμευσης ο Δήμος σχεδιάζει να προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού, για την κατασκευή με αυτοχρηματοδότηση ενός υπόγειου πάρκινγκ στη Σπιανάδα, μεγέθους 500 ως θέσεων. Δεν έχει γίνει όμως μέτρηση ζήτησης, μέτρηση χωρητικότητας οδών και κόμβων πρόσβασης, μέτρηση υπάρχουσας προσφοράς - ζήτησης στάθμευσης (εναλλαγή, μέση διάρκεια), υπολογισμός επιπτώσεων στην κυκλοφορία και το περιβάλλον, υπολογισμός κόστους / ωφελειών και σύγκριση με άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως η χωροθέτηση, οργάνωση, λειτουργία περιφερειακών πάρκινγκ στις εισόδους της πόλης ή σε άλλες θέσεις και προώθηση της ιδέας μετεπιβίβασης σε minibus. Επίσης είναι απαραίτητη και μία έρευνα των απόψεων των κατοίκων και επισκεπτών για διαμόρφωση καλύτερης γνώμης από τους αρμόδιους φορείς ως προς τις παρεμβάσεις. Ανακεφαλαιώνοντας τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίλυση του προβλήματος της στάθμευσης είναι: Δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης και μετεπιβίβασης στις εισόδους της πόλης (π.χ. Αλυκές, Αεροδρόμιο) και σύνδεση τους με minibus με το κέντρο Επέκταση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης με κάρτες στο κέντρο Πολιτική τιμολόγησης στάθμευσης στο κέντρο, στα εκτός οδού οργανωμένα πάρκινγκ, αλλά και επί της οδού (με τις κάρτες), τέτοια που να ευνοεί μεγαλύτερη Εναλλαγή και μικρότερη μέση διάρκεια στάθμευσης. Η πολιτική αυτή θα

13 αποθαρρύνει για παράδειγμα την μεγάλης διάρκειας στάθμευση από ιδιοκτήτες καταστημάτων και υπαλλήλους γραφείων και υπηρεσιών και θα διευκολύνει την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών του κέντρου που έρχονται για 1-3 ώρες για ψώνια, αναψυχή, επίσκεψη σε υπηρεσίες κλπ. (Φυσικά θα υπάρχει πρόβλεψη για τους μόνιμους κατοίκους του Ιστορικού Κέντρου). Ελεγχο της στάθμευσης και της κίνησης των τουριστικών λεωφορείων στη Σπιανάδα και στο Κέντρο γενικότερα. Ερευνα μεγεθών (εναλλαγής, διάρκεια, προσφοράς, ζήτησης, κλπ.) για την ανάγκη δημιουργίας επιπλέον χώρων στάθμευσης. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί και να ληφθεί υπόψη στους σχεδιασμούς του Δήμου για πάρκινγκ στο κέντρο ότι η Ε.Ε. προωθεί την ιδέα των πόλεων χωρίς Ι.Χ. (πρωτοβουλία "Car Free Cities") και την ιδέα της διαχείρισης κινητικότητας ("Mobility Management"). Οι δύο αυτές ιδέες βασίζονται σε μείωση της χρήσης του Ι.Χ. στο κέντρο των ιστορικών πόλεων και στην αύξηση χρήσης των φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς. Ο Δήμος διά της ΑΝΕΔΚ συμμετέχει στο αντίστοιχο πιλοτικό έργο της Ε.Ε. MOMENTUM που έχει στόχο την οργάνωση υπηρεσιών mobility management. Για αυτόν τον σκοπό λειτούργησε το καλοκαίρι του '97 πληροφοριακά σημεία οργάνωσης μετακινήσεων των τουριστών χωρίς όμως να γίνει κάτι συγχρόνως και για την προσφορά κατάλληλων δημόσιων συγκοινωνιών και περιφερειακών χώρων μετεπιβίβασης.

Γενικά. Μέτρα και Ενέργειες Αμεσης Εφαρμογής. 1. Τιμολογιακή πολιτική και ρυθμίσεις για τον έλεγχο της στάθμευσης περιμετρικά του Ιστορικού Κέντρου.

Γενικά. Μέτρα και Ενέργειες Αμεσης Εφαρμογής. 1. Τιμολογιακή πολιτική και ρυθμίσεις για τον έλεγχο της στάθμευσης περιμετρικά του Ιστορικού Κέντρου. Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Π Ο Λ Υ Π Ο Λ I Τ I Σ Τ I Κ Ο Υ Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Υ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ (ΑΝΕΔΚ) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ XVI, "Πολιτισμός" ΕΤΠΑ, Αρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ: ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ Ο ΟΥΣ Γ. ΧΑΛΚΙ Η ΚΑΙ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΥ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ: ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ Ο ΟΥΣ Γ. ΧΑΛΚΙ Η ΚΑΙ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΥ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΛΕΤΗ: ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ Ο ΟΥΣ Γ. ΧΑΛΚΙ Η ΚΑΙ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΥ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ Α ΣΤΑ ΙΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Η µελέτη έχει ως

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ Αναγνώριση της περιοχής μελέτης Προβλήματα και ελλείψεις στην κυκλοφοριακή λειτουργία και τις μεταφορικές υποδομές Αυξημένος φόρτος διέλευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙ Α ΤΕΕ «ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ» ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΘΗΝΑ. Πρόεδρος.Σ. ΟΑΣΑ

ΗΜΕΡΙ Α ΤΕΕ «ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ» ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΘΗΝΑ. Πρόεδρος.Σ. ΟΑΣΑ ΗΜΕΡΙ Α ΤΕΕ «ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ» ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ηµήτριος Α. Τσαµπούλας, Καθηγητής ΕΜΠ Πρόεδρος.Σ. ΟΑΣΑ ΑΘΗΝΑ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 οµή Παρουσίασης 1. Υφιστάµενη κατάσταση στην Πρωτεύουσα

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Τεχνική με Στοιχεία Οδοποιίας 7. Στάθμευση

Κυκλοφοριακή Τεχνική με Στοιχεία Οδοποιίας 7. Στάθμευση Κυκλοφοριακή Τεχνική με Στοιχεία Οδοποιίας 7. Στάθμευση Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης Διδάσκων Γαλάνης Αθανάσιος Πολιτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΣΑΣ)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΣΑΣ) ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΣΑΣ) Οργανωτικές Δομές ΑΣ Συστήματα που ανήκουν στο κράτος, το οποίο και τα διαχειρίζεται. Συστήματα που ανήκουν σε ιδιώτη, ο οποίος και τα διαχειρίζεται. Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

«Ρυθμίσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης στη Θεσσαλονίκη: πόσο μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας»

«Ρυθμίσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης στη Θεσσαλονίκη: πόσο μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας» «Ρυθμίσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης στη Θεσσαλονίκη: πόσο μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας» Εισηγήτρια : Ζησοπούλου Δώρα Πολ. Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος MSc Περιβαλλοντολόγος Υπεύθυνη Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Οι θέσεις του ΣΕΣ για τη στάθμευση. Στέλιος Ευσταθιάδης Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Συγκοινωνιολόγος MSc

Οι θέσεις του ΣΕΣ για τη στάθμευση. Στέλιος Ευσταθιάδης Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Συγκοινωνιολόγος MSc Οι θέσεις του ΣΕΣ για τη στάθμευση Στέλιος Ευσταθιάδης Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Συγκοινωνιολόγος MSc Στάθμευση επί της οδού Έλλειψη θέσεων στάθμευσης (η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά) Παράνομη στάθμευση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ» 7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ» 7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΛΩΡΙΔΕΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ (α) παρά το κράσπεδο κατά την ροή της κυκλοφορίας (β) στο μέσο της οδού (αντίθετα στην ροή της κυκλοφορίας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΛΩΡΙΔΕΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΠΑΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Έργα και Στρατηγικές Προτεραιότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας

Έργα και Στρατηγικές Προτεραιότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας Έργα και Στρατηγικές Προτεραιότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας ΜΑΡΙΑ ΖΟΥΡΝΑ, Προϊσταμένη Δ/νσης Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Τεκμηρίωση προτεινόμενων

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 8 η Διάλεξη Β. Διάγνωση της υπάρχουσας κατάστασης Το σύστημα μεταφορών Εισήγηση: Μάγδα Πιτσιάβα

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 8 η Διάλεξη Β. Διάγνωση της υπάρχουσας κατάστασης Το σύστημα μεταφορών Εισήγηση: Μάγδα Πιτσιάβα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική ομάδα: Ελένη Ανδρικοπούλου, Γρηγόρης Καυκαλάς 8 η Διάλεξη Β. Διάγνωση της υπάρχουσας κατάστασης Το σύστημα μεταφορών Εισήγηση:

Διαβάστε περισσότερα

1η Ελληνο - Γαλλική & Διεθνής Συνάντηση, SD-MED:

1η Ελληνο - Γαλλική & Διεθνής Συνάντηση, SD-MED: Ε ΘΝΙΚΟ Μ ΕΤΣΟΒΙΟ Π ΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 1η Ελληνο - Γαλλική & Διεθνής Συνάντηση, SD-MED: «Πολιτικές χωρικού σχεδιασμού και διευθέτησης

Διαβάστε περισσότερα

Οδοποιία ΙΙ Η ΧΩΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥ. Κωνσταντίνος Αντωνίου Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ

Οδοποιία ΙΙ Η ΧΩΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥ. Κωνσταντίνος Αντωνίου Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Αγρονό ων Το ογράφων Μηχανικών ΕΜΠ Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής Οδοποιία ΙΙ Κωνσταντίνος Αντωνίου Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ antoniou@central.ntua.gr Η ΧΩΡΙΚΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ «ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΚΚΙΝΑΡΑ-ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ-ΠΟΝΤΟΥ-ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ» Θ. ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ «ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΚΚΙΝΑΡΑ-ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ-ΠΟΝΤΟΥ-ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ» Θ. ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗΣ «ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΠΕΡΙΞ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-Χ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ- ΚΟΚΚΙΝΑΡΑ-ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ-ΠΟΝΤΟΥ-ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ» ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ Θ.

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλαος Μάρκελλος Διευθύνων Σύμβουλος, AMCO A.B.E.E.

Νικόλαος Μάρκελλος Διευθύνων Σύμβουλος, AMCO A.B.E.E. Με την επίσημη υποστήριξη: Λογότυπο Οργανισμού /Εταιρείας Νικόλαος Μάρκελλος Διευθύνων Σύμβουλος, AMCO A.B.E.E. Διημερίδα ITS Hellas «Ευφυή Συστήματα Μεταφορών & Eξελίξεις στην Ελλάδα» Αθήνα, 15-16 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση της συµπεριφοράς των πεζών ως προς τη διάσχιση οδών σε αστικές περιοχές

Ανάλυση της συµπεριφοράς των πεζών ως προς τη διάσχιση οδών σε αστικές περιοχές Ανάλυση της συµπεριφοράς των πεζών ως προς τη διάσχιση οδών σε αστικές περιοχές Ε.Παπαδηµητρίου Γ.Γιαννής Ι.Γκόλιας ΕΜΠ - Τοµέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδοµής 5ο ιεθνές Συνέδριο Έρευνα στις Μεταφορές

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ 1 Η ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 2 Τα εργαλεία ανάγνωσης της ταυτότητας της πόλης. Τα εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Απογραφές Γεωμετρικό μοντέλο Γραμμικό μοντέλο

Απογραφές Γεωμετρικό μοντέλο Γραμμικό μοντέλο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Υδατικών Πόρων Μάθημα: Αστικά Υδραυλικά Έργα Μέρος Α: Υδρευτικά έργα Άσκηση ΔΕ1: Εκτίμηση παροχών σχεδιασμού έργων υδροδότησης οικισμού Σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ - ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΙΜΕ

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ - ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΙΜΕ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ - ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΙΜΕ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΜΙΠ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ (1/3) Ικανότητα οχήματος: Ο μέγιστος αριθμός επιβατών που μπορεί να εξυπηρετηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ & ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στην πόλη της Σπάρτης»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ & ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στην πόλη της Σπάρτης» ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ & ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στην πόλη της Σπάρτης» ΒΕΡΟΥΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, MSc ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ε.Ε. Ν.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ Σπάρτη 25.09.2016 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ρόλος των ημοσίων Συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη»

«Ο ρόλος των ημοσίων Συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη» «Ο ρόλος των ημοσίων Συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη» ρ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Μελέτη του νέου Λιμένα Χίου - Προτάσεις

Κυκλοφοριακή Μελέτη του νέου Λιμένα Χίου - Προτάσεις 1ο Επιστημονικό Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Χίου Χίος, 5-7 Οκτωβρίου 2018 Κυκλοφοριακή Μελέτη του νέου Λιμένα Χίου - Προτάσεις Γιώργος Γιαννής 1 Ελένη Βλαχογιάννη 2 Αναστάσιος Δραγομάνοβιτς 3 Φωτεινή

Διαβάστε περισσότερα

ΜέτραΆμεσηςΕφαρμογής Περιορισμένου Κόστους και Μεγάλης Αποτελεσματικότητας

ΜέτραΆμεσηςΕφαρμογής Περιορισμένου Κόστους και Μεγάλης Αποτελεσματικότητας ΜέτραΆμεσηςΕφαρμογής Περιορισμένου Κόστους και Μεγάλης Αποτελεσματικότητας Επιτροπή Κυκλοφορίας και Στάθμευσης ΣΕΣ Στέλιος Ευσταθιάδης Θανάσης Τσιάνος Πέπη Δημοπούλου Δώρα Ζησιμοπούλου Αλεξάνδρα Κονδύλη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Θ. ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗΣ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ MSc (Eng), MSc (Fin)

ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Θ. ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗΣ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ MSc (Eng), MSc (Fin) ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Θ. ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ MSc (Eng), MSc (Fin) ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Συγκέντρωση

Διαβάστε περισσότερα

Μεγέθη Κυκλοφοριακής Ροής

Μεγέθη Κυκλοφοριακής Ροής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Μεγέθη Κυκλοφοριακής Ροής 2.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η κυκλοφορική ροή (traffic flow) αφορά στην κίνηση οχημάτων ή πεζών σε μια οδό και προσδιορίζεται από μεγέθη κυκλοφορικής ροής (traffic flow variables)

Διαβάστε περισσότερα

1ο Συνέδριο Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας. Προτάσεις για την επικαιροποίηση των προδιαγραφών ποδηλατοδρόμων στην Ελλάδα

1ο Συνέδριο Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας. Προτάσεις για την επικαιροποίηση των προδιαγραφών ποδηλατοδρόμων στην Ελλάδα 1ο Συνέδριο Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας Προτάσεις για την επικαιροποίηση των προδιαγραφών ποδηλατοδρόμων στην Ελλάδα Ευθύμιος Μπακογιάννης Δρ. Πολεοδόμος - Συγκοινωνιολόγος ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Αρχές σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση και Σχεδιασμός Μεταφορών Ι Δειγματοληψία - Μέθοδοι συλλογής στοιχείων

Ανάλυση και Σχεδιασμός Μεταφορών Ι Δειγματοληψία - Μέθοδοι συλλογής στοιχείων Δειγματοληψία - Μέθοδοι συλλογής στοιχείων Παναγιώτης Παπαντωνίου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Συγκοινωνιολόγος ppapant@upatras.gr Πάτρα, 2017 Στόχοι Βασικές έννοιες στατιστικής Μέθοδοι συλλογής στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ» Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2011 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Ι.Μ. Φραντζεσκάκης, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου

Διαβάστε περισσότερα

5000 Γεωµετρικό µοντέλο 4500 Γραµµικό µοντέλο 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1991 2001 2011 2021 2031 2041 2051

5000 Γεωµετρικό µοντέλο 4500 Γραµµικό µοντέλο 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1991 2001 2011 2021 2031 2041 2051 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας Υδατικών Πόρων Μάθηµα: Αστικά Υδραυλικά Έργα Μέρος Α: Υδρευτικά έργα Άσκηση Ε1: Εκτίµηση παροχών σχεδιασµού έργων υδροδότησης οικισµού Σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ TRA07: ΔΙΑΝΥΘΕΝΤΑ ΟΧΗΜΑΤΟΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ TRA07: ΔΙΑΝΥΘΕΝΤΑ ΟΧΗΜΑΤΟΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης εκτιμά το συνολικό «κυκλοφοριακό έργο» στην Εγνατία Οδό και τους 3 βασικούς Κάθετους Άξονές της με βάση τα διανυθέντα οχηματοχιλιόμετρα και αποσκοπεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ & ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ & ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ & ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων και Καματερού σε συνεργασία και με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Συγκοινωνιακές επιλογές στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Συγκοινωνιακές επιλογές στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Εσπερίδα με τίτλο: Ανάπτυξη Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Συγκοινωνιακές επιλογές στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Γιώργος Γιαννής Καθηγητής Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ Αθήνα, 31 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Υ.Α. Οικ. Β- 54871/4060/2003 (Β 1364). (Κατ εξουσιοδότηση της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του Ν. 2963/2001)

Υ.Α. Οικ. Β- 54871/4060/2003 (Β 1364). (Κατ εξουσιοδότηση της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του Ν. 2963/2001) Υ.Α. Οικ. Β- 54871/4060/2003 (Β 1364). (Κατ εξουσιοδότηση της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του Ν. 2963/2001) «Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία για το χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως αστικής, μιας γραμμής ως

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Χωρικού Σχεδιασμού. 5 ο Μάθημα Σύστημα μεταφορών και ανάπτυξη της πόλης

Θεωρία Χωρικού Σχεδιασμού. 5 ο Μάθημα Σύστημα μεταφορών και ανάπτυξη της πόλης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική ομάδα: Ελένη Ανδρικοπούλου, Γρηγόρης Καυκαλάς 5 ο Μάθημα Σύστημα μεταφορών και ανάπτυξη της πόλης Εισήγηση: Μάγδα Πιστιάβα-Λατινοπούλου,

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση κυκλοφορίας στο ιστορικό κέντρο της Αίγινας

Διαχείριση κυκλοφορίας στο ιστορικό κέντρο της Αίγινας Διαχείριση κυκλοφορίας στο ιστορικό κέντρο της Αίγινας Traffic management in the historical centre of Aegina 30/06/2014-20/07/2014 Διοργάνωση με την υποστήριξη Συμμετέχοντες Fanny Bachevalier, FR Gwenolé

Διαβάστε περισσότερα

Οδοιπορικό για τις Μετακινήσεις στην Αθήνα της επόμενης 10ετίας

Οδοιπορικό για τις Μετακινήσεις στην Αθήνα της επόμενης 10ετίας 2η Εβδομάδα Ενέργειας ΙΕΝΕ Ημερίδα ΙΕΝΕ/ΥΜΕ για Πράσινες Μεταφορές Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008 Οδοιπορικό για τις Μετακινήσεις στην Αθήνα της επόμενης 10ετίας για μια βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΗΜΕΡΙ Α 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 Μέλη Ομάδας Εργασίας Συγκοινωνιολόγοι: εληβόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Απελευθέρωση Κατευθύνσεις της Ε.Ε. για τις εμπορευματικές οδικές μεταφορές 5

Απελευθέρωση Κατευθύνσεις της Ε.Ε. για τις εμπορευματικές οδικές μεταφορές 5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ.. 1 1.1. Σχεδιασμός των μεταφορών... 1 1.2. Κατηγοριοποίηση Δομικά στοιχεία των μεταφορών.. 2 1.3. Βασικοί άξονες της Ευρωπαϊκής πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΒΑΚ) ΔΗΜΟΥ ΛΕΡΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΒΑΚ) ΔΗΜΟΥ ΛΕΡΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΒΑΚ) ΔΗΜΟΥ ΛΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΕΡΟΥ 03/10/2018 VMC TEXNIKH E.E. Νηρέως 10 Π.Φάληρο 17561 τηλ:(210)9854850 fax.:(210)9858929 email: info@vmconsulting.gr www.vmconsulting.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 2013 Ασκήσεις αξιολόγησης ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 2 η περίοδος Διδάσκων Κοσμάς Αναγνωστόπουλος

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 2013 Ασκήσεις αξιολόγησης ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 2 η περίοδος Διδάσκων Κοσμάς Αναγνωστόπουλος ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 2013 Ασκήσεις αξιολόγησης ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 2 η περίοδος Διδάσκων Κοσμάς Αναγνωστόπουλος ΤΡΟΠΟΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ: Σε όλες τις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, οι απαντήσεις βαθμολογούνται

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο C σηµαίνει αναχώρηση οχηµάτων από την αφετηρία µε µεγάλες

Επίπεδο C σηµαίνει αναχώρηση οχηµάτων από την αφετηρία µε µεγάλες ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τα πρώτα αποτελέσµατα της έρευνας αξιολόγησης υπηρεσιών και δικτύου του ΟΑΣΘ την οποία διεξάγει το Ινστιτούτο Μεταφορών για λογαριασµό του Συµβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ),

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ. Λεύκωμα Λάρισας 8.000 8.000 χρόνια νεότητας ΛΑΡΙΣΑ 1900 ΛΑΡΙΣΑ 1940-1945 ΛΑΡΙΣΑ 1910 ΛΑΡΙΣΑ 1950 ΛΑΡΙΣΑ 1950

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ. Λεύκωμα Λάρισας 8.000 8.000 χρόνια νεότητας ΛΑΡΙΣΑ 1900 ΛΑΡΙΣΑ 1940-1945 ΛΑΡΙΣΑ 1910 ΛΑΡΙΣΑ 1950 ΛΑΡΙΣΑ 1950 Πολεοδομική Ανασυγκρότηση Αναβάθμιση του κέντρου της Λάρισας 2009 ΛΑΡΙΣΑ 1900 ΛΑΡΙΣΑ 1910 ΛΑΡΙΣΑ 1940-1945 ΛΑΡΙΣΑ 1950 ΛΑΡΙΣΑ 1950 1 ΛΑΡΙΣΑ 1950 ΛΑΡΙΣΑ 1956 ΛΑΡΙΣΑ 1960 ΛΑΡΙΣΑ 1970 ΛΑΡΙΣΑ 1980 Η ΟΔΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝ ΡΟYΠΟΛΗΣ

ΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝ ΡΟYΠΟΛΗΣ ΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝ ΡΟYΠΟΛΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ 1 η Στην παράγραφο 20.1.β ζητείται η απόδειξη της ιδιότητας του συγκοινωνιολόγου από εγγραφή του στον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιούχος Μηχανικός Έργων Υποδομής Τ.Ε. και Msc «Περιβάλλον Νέες Τεχνολογίες»

Πτυχιούχος Μηχανικός Έργων Υποδομής Τ.Ε. και Msc «Περιβάλλον Νέες Τεχνολογίες» «Μέτρα ρ διαχείρισης της κυκλοφορίας ως παράγοντας βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης» Δέσποινα Δημητριάδου Πτυχιούχος Μηχανικός Έργων Υποδομής Τ.Ε. και Msc «Περιβάλλον Νέες Τεχνολογίες»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΒΑΚ: Στρατηγικό ή/και Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα;

ΣΒΑΚ: Στρατηγικό ή/και Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα; Σεμινάριο για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ΣΒΑΚ: Στρατηγικό ή/και Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα; Ευθύμιος Μπακογιάννης Δρ. Πολεοδόμος- Συγκοινωνιολόγος 7 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ιερεύνηση της επιρροής του φωτισµού αστικών και υπεραστικών οδών στη συχνότητα και σοβαρότητα των ατυχηµάτων µε χρήση λο

ΣΤΟΧΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ιερεύνηση της επιρροής του φωτισµού αστικών και υπεραστικών οδών στη συχνότητα και σοβαρότητα των ατυχηµάτων µε χρήση λο ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ Νικόλαος Μιτζάλης Επιβλέπων: Γιώργος Γιαννής, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ ΣΤΟΧΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ: No 1. Προς. Τσιμισκή 29. 54626 Θεσσαλονίκη ΕΡΕΥΝΑ. Ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ: No 1. Προς. Τσιμισκή 29. 54626 Θεσσαλονίκη ΕΡΕΥΝΑ. Ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου Εταιρία Ερευνών-Δημοσκοπήσεων Τσιμισκή 3 54625 Θεσσαλονίκη ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ: No 1 Προς ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΒΕΘ) Τσιμισκή 29 54626 Θεσσαλονίκη ΕΡΕΥΝΑ Ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΆΡΙΟΣ 31 ΤΡΊΤΗ 1 ΚΥΡΙΑΚΉ 30 ΔΕΥΤΈΡΑ 20 ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 25 ΤΕΤΆΡΤΗ 26 ΠΈΜΠΤΗ 28 ΣΆΒΒΑΤΟ 22 ΚΥΡΙΑΚΉ 6 ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 7 ΣΆΒΒΑΤΟ 8 ΚΥΡΙΑΚΉ 9 ΔΕΥΤΈΡΑ

ΙΑΝΟΥΆΡΙΟΣ 31 ΤΡΊΤΗ 1 ΚΥΡΙΑΚΉ 30 ΔΕΥΤΈΡΑ 20 ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 25 ΤΕΤΆΡΤΗ 26 ΠΈΜΠΤΗ 28 ΣΆΒΒΑΤΟ 22 ΚΥΡΙΑΚΉ 6 ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 7 ΣΆΒΒΑΤΟ 8 ΚΥΡΙΑΚΉ 9 ΔΕΥΤΈΡΑ ΙΑΝΟΥΆΡΙΟΣ Δεκέμβριος 2016 1 ΚΥΡΙΑΚΉ Πρωτοχρονιά 17 ΤΡΊΤΗ Φεβρουάριος 1 Πέμπτη 2 Παρασκευή 3 Σάββατο 4 Κυριακή 5 Δευτέρα 6 Τρίτη 7 Τετάρτη 8 Πέμπτη 9 Παρασκευή 10 Σάββατο 11 Κυριακή 12 Δευτέρα 13 Τρίτη

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ»

«ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ» ΣΤΑΣΕΙΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΤΑΣΕΙΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ & ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ Στάσεις Λεωφορείων Στάσεις κατά μήκος της γραμμής Στάσεις στα σημεία συμβολής δύο ή περισσοτέρων λεωφορειακών γραμμών (πιθανά σημεία μετεπιβίβασης).

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάγκη βελτίωσης του συγκοινωνιακού έργου των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών με την ταυτόχρονη αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς

Η ανάγκη βελτίωσης του συγκοινωνιακού έργου των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών με την ταυτόχρονη αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς Η ανάγκη βελτίωσης του συγκοινωνιακού έργου των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών με την ταυτόχρονη αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, έχουν καταστήσει απαραίτητη την ενσωμάτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓΙΩΝ ΟΜΟΛΟΓΗΤΩΝ. Κλάδος Κυκλοφοριακών Μελετών και Χώρων Στάθμευσης

ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓΙΩΝ ΟΜΟΛΟΓΗΤΩΝ. Κλάδος Κυκλοφοριακών Μελετών και Χώρων Στάθμευσης ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓΙΩΝ ΟΜΟΛΟΓΗΤΩΝ Κλάδος Κυκλοφοριακών Μελετών και Χώρων Στάθμευσης 1. Δημοτική Συνέλευση περιοχής Αγίων Ομολογητών 2013 (Εισηγήσεις και Παράπονα Κατοίκων)

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΤΑΔΙΟ ΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ

1ο ΣΤΑΔΙΟ ΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1ο ΣΤΑΔΙΟ ΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ πόσες μετακινήσεις δημιουργούνται σε και για κάθε κυκλοφοριακή ζώνη; ΟΡΙΣΜΟΙ μετακίνηση μετακίνηση με βάση την κατοικία μετακίνηση με βάση άλλη πέρα της κατοικίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΝΕΑΣ Ο ΟΥ ΚΑΡ ΙΑΣ-ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΝΕΑΣ Ο ΟΥ ΚΑΡ ΙΑΣ-ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ «ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΝΕΑΣ Ο ΟΥ ΚΑΡ ΙΑΣ-ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ» Πτυχιακή Εργασία των φοιτητριών : Γιουλδούρη Σωτηρία Γερακούδη Μαρία Γρούιου Φανή Ιούνιος 2008 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι οικισµοί της νότιας περιοχής του

Διαβάστε περισσότερα

Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης

Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης Δρ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ Πρόεδρος Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη 26-05-2010

Διαβάστε περισσότερα

Κριτική προσέγγιση στις πρόσφατες προδιαγραφές για το σχεδιασμό ποδηλατικών υποδομών στην Ελλάδα

Κριτική προσέγγιση στις πρόσφατες προδιαγραφές για το σχεδιασμό ποδηλατικών υποδομών στην Ελλάδα 5 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Κριτική προσέγγιση στις πρόσφατες προδιαγραφές για το σχεδιασμό ποδηλατικών υποδομών στην Ελλάδα Μπακογιάννης Ευθύμιος Σίτη Μαρία Κυριακίδης Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Οι Θέσεις του ΣΕΣ* για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων στις πόλεις Δεκέμβριος 2010

Οι Θέσεις του ΣΕΣ* για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων στις πόλεις Δεκέμβριος 2010 Οι Θέσεις του ΣΕΣ* για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων στις πόλεις Δεκέμβριος 2010 ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ Τα κυκλοφοριακά προβλήματα στις πόλεις της Ελλάδας είναι πολλά και συνεχώς επιδεινώνονται,

Διαβάστε περισσότερα

Το προφίλ του Τουρισμού στη Κρήτη βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος

Το προφίλ του Τουρισμού στη Κρήτη βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος Το προφίλ του Τουρισμού στη Κρήτη βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος Επεξεργασία:La.Re.T.S.A.& Quantos S.A. ΤτΕ Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών / Διεύθυνση Στατιστικής Η Έρευνα Συνόρων για

Διαβάστε περισσότερα

Οδοποιία ΙΙ. Ανάλυση κυκλοφοριακής ικανότητας σε υπεραστικές οδούς περισσοτέρων των δύο λωρίδων κυκλοφορίας

Οδοποιία ΙΙ. Ανάλυση κυκλοφοριακής ικανότητας σε υπεραστικές οδούς περισσοτέρων των δύο λωρίδων κυκλοφορίας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Αγρονό ων Το ογράφων Μηχανικών ΕΜΠ Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής Οδοποιία ΙΙ Κωνσταντίνος Αντωνίου Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ antoniou@central.ntua.gr Ιωάννα Σπυροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET06: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET06: ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης καταγράφει δεδομένα σχετικά με τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα λιμάνια που βρίσκονται στις Περιφέρειες της Ζώνης Επιρροής

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας Πληροφορίες επισκεπτών - FAQs

Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας Πληροφορίες επισκεπτών - FAQs Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας Πληροφορίες επισκεπτών - FAQs Γενικές Τι είδους καιρό να περιμένω στη Μυτιλήνη; Πόση ώρα διαρκεί το ταξίδι με πλοίο από τον Πειραιά (Αθήνα) στη Μυτιλήνη; Που μπορώ να ενημερωθώ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Αθήνα, 28 Μαρτίου 2007 Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Πάνος Χ. Παπαδάκος Πολιτικός Μηχ/κός - Συγκοινωνιολόγος Συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση στην

Διαβάστε περισσότερα

Το προφίλ του Τουρισµού στη Ρόδο βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος Επεξεργασία:Τράπεζα της Ελλάδος - ιεύθυνση Στατιστικής & Quantos S.A. Η Έρευνα Συνόρων για την Εκτίµηση του Ταξιδιωτικού

Διαβάστε περισσότερα

Οδοποιία ΙΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ

Οδοποιία ΙΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Αγρονό ων Το ογράφων Μηχανικών ΕΜΠ Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής Οδοποιία ΙΙ Κωνσταντίνος Αντωνίου Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ antoniou@central.ntua.gr Ιωάννα Σπυροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ Α.Π.Θ. Συνεργασίες και προοπτικές. Μάγδα Πιτσιάβα-Λατινοπούλου. Πρόεδρος Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας ΑΠΘ

ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ Α.Π.Θ. Συνεργασίες και προοπτικές. Μάγδα Πιτσιάβα-Λατινοπούλου. Πρόεδρος Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας ΑΠΘ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ Α.Π.Θ. Συνεργασίες και προοπτικές Μάγδα Πιτσιάβα-Λατινοπούλου Πρόεδρος Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας ΑΠΘ ΜΕΛΗ Μάγδα Πιτσιάβα Καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής

Διαβάστε περισσότερα

Καθορίζω τις προσδοκίες και το όραμα της πόλης για το μέλλον ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ

Καθορίζω τις προσδοκίες και το όραμα της πόλης για το μέλλον ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ Καθορίζω τις προσδοκίες και το όραμα της πόλης για το μέλλον ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ ΒΗΜΑ 1 Ο : Κατανοώ που είμαι. Τάσεις Σημαντικός ο ρόλος του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Μητροπολιτικό αστικό σύνολο του ΠΣΘ Πολυπληθέστερος

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση και Σχεδιασμός Μεταφορών Ι Ανάλυση Μεταφορικής Ζήτησης

Ανάλυση και Σχεδιασμός Μεταφορών Ι Ανάλυση Μεταφορικής Ζήτησης Ανάλυση Μεταφορικής Ζήτησης Παναγιώτης Παπαντωνίου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Συγκοινωνιολόγος ppapant@upatras.gr Πάτρα, 2017 Περιεχόμενα Χαρακτηριστικά της Ζήτησης για μετακίνηση Ανάλυση καμπύλης μεταφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ TRA01: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΣ ΦΟΡΤΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ TRA01: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΣ ΦΟΡΤΟΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης εκτιμά την Ετήσια Μέση Ημερήσια Κυκλοφορία (Ε.Μ.Η.Κ.), δηλαδή τον μέσο ημερήσιο αριθμό οχημάτων που κινήθηκαν μεταξύ δύο διαδοχικών ανισόπεδων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΟΔΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ. Απόστολος Ζιακόπουλος

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΟΔΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ. Απόστολος Ζιακόπουλος 1 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΟΔΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Απόστολος Ζιακόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ EΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ /ΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΙΚΤΥΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΑΡ. ΜΕΛΕΤΗΣ: 27 / 2014 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Κυκλοφοριακή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ. Οκτώβριος 2012

ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ. Οκτώβριος 2012 ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Οκτώβριος 2012 ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Σήµερα, στην Αθήνα λειτουργούν 29 Σταθµοί Μετρό και 31 χλµ δικτύου των Γραµµών 2 & 3

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης περιοχή της Μεσογείου Σεπτέμβριος Δεκέμβριος 2011 Καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σε έξι Μεσογειακές χώρες, με επιμέρους στοιχεία για την Ελλάδα Φεβρουάριος 2012

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολεοδομίας ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Τεχνική Εκθεση Ιανουάριος 2014 Μελετητής: Κ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ Πολιτικός Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος Σύμβουλος: Κ.

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Δήμου Ηγουμενίτσας

Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Δήμου Ηγουμενίτσας Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Δήμου Ηγουμενίτσας Προετοιμάζοντας την πόλης της Ηγουμενίτσας να υποδεχτεί την εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Γεώργιος Β. Ντάνης Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

(α) Αρµοδιότητες Τµήµατος Μελετών και Κατασκευών Έργων

(α) Αρµοδιότητες Τµήµατος Μελετών και Κατασκευών Έργων (α) Αρµοδιότητες Τµήµατος Μελετών και Κατασκευών Έργων Το Τμήμα Μελετών και Κατασκευών Έργων έχει αρμοδιότητα για την μελέτη και κατασκευή των συγκοινωνιακών, εγγειοβελτιωτικών, κτιριακών, ηλεκτρομηχανολογικών

Διαβάστε περισσότερα

«ιερεύνηση της επιρροής της αλλαγής της καλοκαιρινής ώρας, στην Οδική Ασφάλεια» ιπλωµατική Εργασία. Τίτλος: ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

«ιερεύνηση της επιρροής της αλλαγής της καλοκαιρινής ώρας, στην Οδική Ασφάλεια» ιπλωµατική Εργασία. Τίτλος: ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ιπλωµατική Εργασία Τίτλος: «ιερεύνηση της επιρροής της αλλαγής της καλοκαιρινής ώρας, στην Οδική Ασφάλεια» ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Επιβλέπων: Γεώργιος Γιαννής ΑΘΗΝΑ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2000 Ερέθισµα για την εκπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (1/5) Μερικές διπιστώσεις : Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΑΣΑ (Οργανισμός αστικών Συγκοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Βιώσιμη κινητικότητα στον αστικό χώρο. Κατευθύνσεις για το σχεδιασμό και σχετικά παραδείγματα

Βιώσιμη κινητικότητα στον αστικό χώρο. Κατευθύνσεις για το σχεδιασμό και σχετικά παραδείγματα Βιώσιμη κινητικότητα στον αστικό χώρο. Κατευθύνσεις για το σχεδιασμό και σχετικά παραδείγματα Θάνος Βλαστός Καθηγητής ΕΜΠ Δρ. Ευθύμιος Μπακογιάννης Πολεοδόμος Συγκοινωνιολόγος ΕΜΠ Εισαγωγή Από τις «ώριμες

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση και Σχεδιασμός Μεταφορών Ι Εισαγωγή

Ανάλυση και Σχεδιασμός Μεταφορών Ι Εισαγωγή Εισαγωγή Παναγιώτης Παπαντωνίου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Συγκοινωνιολόγος ppapant@upatras.gr Πάτρα, 2017 Εισαγωγή στο σχεδιασμό των Μεταφορών Βασικές έννοιες και αρχές των Μεταφορών Διαδικασία Ορθολογικού

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΘΝΙΚΟ Μ ΕΤΣΟΒΙΟ Π ΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μ ΟΝΑΔΑ Β ΙΩΣΙΜΗΣ Κ ΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ε ΘΝΙΚΟ Μ ΕΤΣΟΒΙΟ Π ΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μ ΟΝΑΔΑ Β ΙΩΣΙΜΗΣ Κ ΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Ε ΘΝΙΚΟ Μ ΕΤΣΟΒΙΟ Π ΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μ ΟΝΑΔΑ Β ΙΩΣΙΜΗΣ Κ ΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Χάραξη συνδυασμένης πολεοδομικής και κυκλοφοριακής στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

Παρακολούθηση και αξιολόγηση των χωρικών επιδράσεων αυτοκινητόδρομων: η περίπτωση της Εγνατίας Οδού

Παρακολούθηση και αξιολόγηση των χωρικών επιδράσεων αυτοκινητόδρομων: η περίπτωση της Εγνατίας Οδού Παρακολούθηση και αξιολόγηση των χωρικών επιδράσεων αυτοκινητόδρομων: η περίπτωση της Εγνατίας Οδού Δρ ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΟΥΡΚΑΣ Παρατηρητήριο ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Παρακολούθηση και αξιολόγηση των χωρικών επιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

Οι συγκοινωνιακές προκλήσεις της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης

Οι συγκοινωνιακές προκλήσεις της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Οι συγκοινωνιακές προκλήσεις της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης Γ. Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ Π. Παπαντωνίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Απολογισμός λειτουργίας ΚΕΜ Ιούλιος 211 Ιούνιος 212 Με την υποστήριξη και τη συνεργασία Το πρώτο Κέντρο Εξυπηρέτησης Μετακινούμενων (ΚΕΜ) στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β4Ω3ΟΡ0Ρ-ΒΡΦ. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ Αριθ. Απόφασης : 21/2012 Ημέρ. Απόφασης : 21/3/2012

ΑΔΑ: Β4Ω3ΟΡ0Ρ-ΒΡΦ. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ Αριθ. Απόφασης : 21/2012 Ημέρ. Απόφασης : 21/3/2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ Αριθ. Απόφασης : 21/2012 Ημέρ. Απόφασης : 21/3/2012 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Πρακτικού από τη Δημόσια Τακτική Συνεδρίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το πρακτικό τακτικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Λουτρακίου - Περαχώρας αριθ. 9 της 25ης ΜΑΪΟΥ 2016

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το πρακτικό τακτικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Λουτρακίου - Περαχώρας αριθ. 9 της 25ης ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ - ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το πρακτικό τακτικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκλήρωση αποκατάστασης κτηριακών μετώπων περιοχής Αγ. Σπυρίδωνος ,00 Ανακατασκευή καθέτων οδών στις Ι.Θεοτόκη και Γερ.Μαρκορά 100.

Ολοκλήρωση αποκατάστασης κτηριακών μετώπων περιοχής Αγ. Σπυρίδωνος ,00 Ανακατασκευή καθέτων οδών στις Ι.Θεοτόκη και Γερ.Μαρκορά 100. Α : ΕΡΓΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΌ ΣΑΤΑ A1 Ανακατασκευή οδών Σπ. Ραθ και Σπ. Βασιλείου 180.000,00 A2 Ανάπλαση άλσους φυλακών 80.000,00 Διαμόρφωση χώρων για τη δημιουργία υπαίθριων χώρων στάθμευσης 150.000,00

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα διπλωματικών εργασιών έτους 2012-2013

Θέματα διπλωματικών εργασιών έτους 2012-2013 Θέματα διπλωματικών εργασιών έτους 2012-2013 Θέμα 1: Διασύνδεση μεταφορών μικρών και μεγάλων αποστάσεων Εισαγωγή Στη λευκή βίβλο «WHITE PAPER Roadmap to a Single European Transport Area Towards a competitive

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά Εναρκτήριας Συνάντησης Έργου

Πρακτικά Εναρκτήριας Συνάντησης Έργου Πρακτικά Εναρκτήριας Συνάντησης Έργου ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ (i-student trip) Ημερομηνία: Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 Ώρα: 10:00 π. μ. Τόπος: Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΚΠΙΣΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΚΠΙΣΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΚΠΙΣΝ Α ΦΑΣΗ 22-05-2017 T-064 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 1.1 Γενικά 2 1.2 Αντικείμενο 4 1.3 Αντικείμενο της παρούσας Έκθεσης 4 1.4 Ομάδα Μελέτης 5

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΜΜΜ

ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΜΜΜ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΜΜΜ ΣΤΟΧΟΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ : ΛΩΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΔΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ Αύξηση της ταχύτητας των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: "ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ" ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» 1 / 22

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» 1 / 22 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» 1 / 22 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-14 ΤΜΗΜΑΤΑ: Γ1 Γ2 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα ΠΕ32 Μαρούδα Χρυσούλα ΠΕ70 Ταχματζίδου Φωτεινή ΠΕ70 Σπινθηρόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

[World Business Council for Sustainable Development] [OECD]

[World Business Council for Sustainable Development] [OECD] Βιώσιµη Κινητικότητα : Προς µια περιβαλλοντικά συµβατή µετακίνηση στις αστικές περιοχές µας Η πρώτη Ελληνική εφαρµογή στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη, 24 Μαΐου 2012 Βιώσιµη Κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη: Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΚΥΛΚΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΚΥΛΚΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ «ΣΧΕΔΙΩΝ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Πίνακας Π1: Κατ ελάχιστη προτεινόμενη καταγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό

Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό Έξυπνες λύσεις για την προώθηση του θεματικού τουρισμού στην περιοχή της Ηπείρου Ιωάννινα, 29 Μαρτίου 2016 Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ, www.nrso.ntua.gr/geyannis

Διαβάστε περισσότερα

«Διασύνδεση Περιφερειακής Οδού και Δικτύου Αστικών Συγκοινωνιών»

«Διασύνδεση Περιφερειακής Οδού και Δικτύου Αστικών Συγκοινωνιών» Υποδομές Σύνδεσης της Περιφερειακής Οδού με το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης «Διασύνδεση Περιφερειακής Οδού και Δικτύου Αστικών Συγκοινωνιών» Καθ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου Πρόεδρος Συμβουλίου Αστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ςτην ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗςΗ: ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Νάσος Κολυβάς - Πολιτικός Μηχανικός Msc Συγκοινωνιολόγος - Δήμος Λευκωσίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ & ΔΙΚΥΚΛΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ & ΔΙΚΥΚΛΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ & ΔΙΚΥΚΛΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γραφείο Τύπου Πληροφορίες : κa. Ελεάννα Πετράκη Τηλέφωνο : 210-6891400 e-mail address : info@seaa.gr Αρ. πρ. 22241 Αθήνα, 19 η Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ. Αριθμός Απόφασης : 3676 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ. Αφού λάβαμε υπόψη :

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ. Αριθμός Απόφασης : 3676 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ. Αφού λάβαμε υπόψη : ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Αριθμός Απόφασης : 3676 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ Αφού λάβαμε υπόψη : 1. Τις διατάξεις του άρθρου 58 του Νόμου 3852 / 7-6 - 2010, Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Βόλος...2011 ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Βόλος...2011 ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Βόλος......2011 ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Αρ. Πρωτ.. ΠΡΟΣ : τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ΕΝΤΑΥΘΑ ΘΕΜΑ: «Συζήτηση και λήψη απόφασης γνωμοδότηση σε σχέση με το

Διαβάστε περισσότερα

4. Ο «ΚΟΝΤΟΓΥΑΛΟΣ», η «ΓΛΥΦΑΔΑ» και το «ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ» είναι περιοχές της τέως κοινότητας Πέλεκα; Α. Σωστό Β. Λάθος

4. Ο «ΚΟΝΤΟΓΥΑΛΟΣ», η «ΓΛΥΦΑΔΑ» και το «ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ» είναι περιοχές της τέως κοινότητας Πέλεκα; Α. Σωστό Β. Λάθος 1. Σε ποια οδό βρίσκεται ο σταθμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας; Α. Αλκιβιάδη Δαρή, Β. Πάνου Ζαφειρόπουλου, Γ. Ντίνου Θεοτόκη. Δ. Μαντζάρου 2. Που βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο; Α. Μανδούκι Β. Γαρίτσα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΘΙΜΟΥ ΕΛΕΝΑ-04107602, ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ-04107601 6 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: Σ.ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα