Γυμνάσιο Βουκολιών. Το Ημερολόγιο ενός Οικοτουρίστα Γράφοντας νέες σελίδες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γυμνάσιο Βουκολιών. Το Ημερολόγιο ενός Οικοτουρίστα Γράφοντας νέες σελίδες"

Transcript

1 Γυμνάσιο Βουκολιών Το Ημερολόγιο ενός Οικοτουρίστα Γράφοντας νέες σελίδες

2 Σύμφωνα με τη Διεθνή Κοινωνία του Οικοτουρισμού (International Ecotourism Society) οικοτουρισμός θεωρείται το υπεύθυνο ταξίδι σε περιοχές στη φύση που έχει ως στόχο τη διατήρηση του περιβάλλοντος, την ανάδειξή του και τη βελτίωση των συνθηκών για την ευημερία της τοπικής κοινωνίας και τη βελτίωση της τοπικής οικονομίας..

3 Οι νέες σελίδες του ημερολογίου γράφονται από τους μικρούς οικοτουρίστες της Β τάξης. Πιο συγκεκριμένα η μαθητική ομάδα αποτελείται από 32 εφήβους (15 αγόρια και 17 κορίτσια). Η Αφίσα μας ΣΤΟΧΟΙ Πρωταρχικός στόχος είναι η ενίσχυση και η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων των μαθητών. Η ανάγκη τους να ζήσουν την περιπέτεια που την αποζητούν ως έφηβοι και η προσπάθεια εκ μέρους των καθηγητών να δείξουν στους μαθητές μια άλλη διάσταση του σχολείου. Η καλλιέργεια μιας στενότερης επαφής με τη φύση και η συνειδητοποίηση εκ μέρους των μαθητών της αναγκαιότητας μιας πιο υπεύθυνης στάσης για την προστασία της. Η γνωριμία τους με τον οικοτουρισμό καθώς κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος ανάμεσα στα άλλα είδη τουρισμού. Η επαφή τους με την παράδοση και τις ρίζες τους. Η κατανόηση της διατροφικής αξίας βιολογικών προϊόντων μέσω πληροφόρησης από καλλιεργητές. Η στροφή στην τοπική γαστρονομία ως αναπόσπαστο μέρος της επαφής τους με την παράδοση. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ (Σχ. Έτος: ) Το Ημερολόγιο Ενός Οικοτουρίστα: Γράφοντας Νέες Σελίδες Οι μικροί οικοτουρίστες: Οι μαθητές της Β' Γυμνασίου. Οι υπεύθυνοι καθηγητές: Τραμπακοπούλου Σοφία Μποτζολάκης Φραγκίσκος Λεβεντάκης Εμμανουήλ

4 Μεθοδολογία Ακολουθήσαμε τις παρακάτω μεθόδους: Ομαδοσυνεργατική Βιωματική Έρευνα μέσω διαδικτύου Συνεντεύξεις Μελέτη στο πεδίο

5 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Επίσκεψη στο ΚΠΕ Βάμου. 11 και 12/12/2014 συμμετοχή των μαθητών σε αγροτικές εργασίες με τη συγκομιδή ελαιοκάρπου στο προαύλιο του σχολείου μας και το κλάδεμα των ελαιόδεντρων περιήγηση στον Πύργο Βουκολιών επισκεφθήκαμε το χωριό Θέρισο κάναμε ένα ολοήμερο περίπατο στην περιοχή των Βουκολιών επίσκεψη στο οινοποιείο Μαμιδάκη στην Ανώσκελη και ενημέρωση για τη διαδικασία παραγωγής οίνου. 18/ πήγαμε στην Ιεράπετρα (ΚΠΕ Νεάπολης-Ιεράπετρας) κατάδυση στο Πυθάρι Κολυμβαρίου επίσκεψη μελισσοκόμο, κύριο Ευτύχη Γεωργιακάκη γνωριμία με το γαστρονομικό τουρισμό στην ταβέρνα με τ όνομα «Ο κήπος τση κυρά Φροσύνης» στα Νεριανά επίσκεψη στον κήπο μιας γεωπόνου για να μάθουμε πώς φυτεύουμε και φροντίζουμε τα φυτά και τα δέντρα Ποδηλατάδα στην ευρύτερη περιοχή των Βουκολιών.

6 Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014 Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Αυτές τις δύο ημέρες θα μαζέψουμε τις ελιές από τα ελαιόδεντρα που βρίσκονται στο σχολείο μας. Τα χρήματα που θα λάβουμε από το λάδι που θα βγάλουμε θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν τα έξοδα κάποιων εκδρομών που θα κάνουμε στα πλαίσια της περιβαλλοντικού μας προγράμματος

7

8

9

10 Τρίτη 09/12/2014 Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Σήμερα επισκεπτόμαστε το ΚΠΕ Βάμου με σκοπό να συμμετέχουμε στο πρόγραμμά του με τίτλο «Οικοτουρισμός στον τόπο ΚΠΕ Βάμου Κεφαλάς Αποκορώνου μου».

11 Επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό μουσείο που ανήκει στον Πολιτιστικό σύλλογο Κεφαλά, χορηγία της οικογένειας Μαρουσάκη. (παρουσίαση του χώρου και των αντικειμένων, των λειτουργιών τους και έγινε μία προσπάθεια αναβίωσής τους).

12 Περίπατος στο Βάμο εξερευνώντας τα παλιά κτίρια Παίξαμε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού και έτσι εξερευνήσαμε το χωριό. Χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες και αρχίσαμε το κυνήγι γνώσεων

13 Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται δίπλα στο σχολείο αρρένων, που τώρα λειτουργεί ως αίθουσα πολιτιστικού συλλόγου Αυλή του Ναού και του σχολείου αρρένων Κρητικό σπίτι με μυλόπετρες και γούρνα στην αυλή Φάμπρικα (παλιό ελαιοτριβείο)

14 Στο παρθεναγωγείο φοιτούσαν οι κόρες πλουσίων, όπου έβγαιναν δασκάλες. Τώρα λειτουργεί ως ξενώνας του Κ.Π.Ε. Τα καλντερίμια: παραδοσιακοί πέτρινοι δρόμοι παντού στο χωριό Το παλιό ιατρείο και φαρμακείο ( ). Χαρακτηριστικό του η πέτρινη σκάλα! Το κάγκελο της σκάλας, λεγόμενο κιγκλίδωμα, είναι πολύ προσεγμένο και περίτεχνο!

15 Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014 Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Σήμερα επισκεφθήκαμε τον Πύργο Βουκολιών. Στη διαδρομή αποφασίσαμε να περάσουμε ξέγνοιαστες στιγμές, παίζοντας διάφορα παιχνίδια και κάνοντας βόλτες στην εξοχή.

16 Μετά από την εξόρμησή μας στη φύση κατευθυνθήκαμε προς τον Πύργο Βουκολιών.

17 Πύργος Βουκολιών

18 Η ιστορία του Πύργου Μετά τις σφαγές του Γενάρη του 1897 στη Κρήτη, στάλθηκε ως υπασπιστής ο Τιμολέοντας Βάσσος. Οι Τούρκοι αφού εμποδίζονται από τις μεγάλες δυνάμεις, τελικά αποφασίζουν την εκκαθάριση των κοντινών τούρκικων φρουρίων και των πύργων, με την πρώτη επίθεση να γίνεται στον Πύργο Βουκολιών. Μετά από ενέδρα που είχαν στήσει οι Τούρκοι στους υπερασπιστές του Πύργου, σκοτώθηκαν όλοι.

19 Σήμερα, στον περίχωρο του Πύργου, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας η οποία χτίστηκε το 1973.

20 Μετά την περιήγησή μας στον Πύργο περάσαμε από ένα κοντινό δασάκι, όπου περάσαμε την ώρα μας παίζοντας ομαδικά παιχνίδια.

21 Σάββατο 24/01/2015 Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Η σημερινή μας εξόρμηση στη φύση έχει προορισμό το Θέρισο Στο Θέρισο αξίζει να πάει κανείς, όχι μόνο για την ιστορική του σημασία και τα ιστορικά του κτίρια αλλά και για τη μοναδική ομορφιά του τοπίου και τα νόστιμα παραδοσιακά μεζεδάκια που μπορείτε να γευτείτε στις ταβέρνες της περιοχής.

22 Το φαράγγι του Θερίσου. Η βλάστηση σε αρκετά σημεία θυμίζει ζούγκλα. Υπάρχουν πανύψηλα πλατάνια και στην άκρη του δρόμου ρέει ο ποταμός Κλαδισσός. Γενικότερα το τοπίο είναι πανέμορφο και διάφοροι ήχοι από πουλιά και από το γάργαρο νερό φτάνουν στα αυτιά.

23 Ιστορία του Θερίσου Το Θέρισο έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην ιστορία της Κρήτης λόγω της οχυρής του θέσης. Κατάφερε και στάθηκε απόρθητο στα χρόνια της επανάστασης του 1821, όταν ο πασάς Αατίφ όρμησε με 5000 Τούρκους (από αυτούς σκοτώθηκαν 500). Σε αυτή τη σκληρότατη μάχη έλαβαν μέρος ακόμα και οι γυναίκες κουβαλώντας νερό, πολεμοφόδια κ.ά. Τελικά ισοπεδώθηκε 1866 από τον πασά Μουσταφά Ναϊλί. Μετά από ένα χρόνο ο Μουσταφά με δύο λόχους Τούρκων απομονώθηκαν στο Θέρισο και εξοντώθηκαν. Κατά την καταστροφή του Θερίσου, ο πασάς άλεσε ζωντανή μια νεαρή κοπέλα με την πέτρα του ελαιοτριβείου επειδή δεν παραδιδόταν. Η πέτρα αυτή υπάρχει ακόμα στην περιοχή. Αργότερα, το Θέρισο απέκτησε μεγάλη ιστορική σημασία με τη σπουδαία επανάσταση του Βενιζέλου εναντίων του πρίγκιπα Γεωργίου Α το 1905 με αίτημα την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Μετά από αγώνες του Βενιζέλου ο πρίγκιπας αναγκάστηκε να παραιτηθεί το Έπειτα από τέσσερα χρόνια κηρύσσεται η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και ο Βενιζέλος κηρύσσεται πρωθυπουργός. Για ακόμα μία φορά οι Κρητικοί απέδειξαν ότι ξέρουν να κερδίζουν μόνοι την ελευθερία τους!

24 Πορεία προς Ζούρβα και Δρακώνα Μετά το φαράγγι ανηφορήσαμε προς Ζούρβα. Ο δρόμος ήταν στενός, με πολλές στροφές κατηφόρες και ανηφόρες. Η θέα ήταν μαγευτική από ψηλά καθώς βλέπαμε όλο το χωριό του Θερίσου.

25 Στρατηγείο Θερίσου Από το οδοιπορικό μας στο ιστορικό Θέρισο επισκεφθήκαμε αυτή την παλιά αρχοντική κατοικία που στέγαζε τους οπλαρχηγούς. Το Μουσείο αυτό ιδρύθηκε το 1985 και βρίσκεται στο κτίριο που χρησίμευε ως στρατηγείο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το μουσείο φιλοξενεί αντικείμενα εκείνης της εποχής, αρχεία και φωτογραφικό υλικό με τουςεπαναστάτες κρητικούς, οπλισμό, όπως επίσης και προσωπικά αντικείμενα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

26 Εικόνες από το μουσείο Η σημαία του κρητικού κράτους δηλώνει ότι η Κρήτη είναι ελληνική (με το γαλανόλευκο σταυρό) αλλά και ότι ένα μέρος της πάντα θα ανήκει στην Τουρκία (τουρκικό αστέρι).

27 Έπειτα επισκεφθήκαμε μια ταβέρνα «Το λημέρι» όπου γευτήκαμε την παραδοσιακή κουζίνα όπως στάκα, απάκι, τσιγαριαστό, σύγλινα, ντάκο, χωριάτικη κρητική σαλάτα.

28 Σάββατο 30/01/2015 Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Σήμερα θα γνωρίσουμε τον χώρο γύρο από το σχολείο μας μέσα από το παιχνίδι ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΒΟΥΚΟΛΙΕΣ Ποδόσφαιρο! Με τέρματα 4 ελιές και γήπεδο ένα χωράφι Tο bowling όπως δεν το φαντάζεστε στη φύση με κορίνες και για μπάλα ένα πορτοκάλι badminton Το μπάσκετ παίζεται και στο δρόμο!..

29 Αγώνες ταχύτητας αγόρια-κορίτσια Η καλύτερη γυμναστική για ενδυνάμωση του σώματος στο δρόμο...

30 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Πέμπτη 18 Παρασκευή 19 Μαρτίου 2015 Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Στη διάρκεια του περιβαλλοντικού προγράμματος έγινε μια διήμερη εκδρομή στo ΚΠΕ Ιεράπετρας- Νεάπολης. Δυστυχώς όμως λόγω της μερικής έκλειψης ηλίου δεν ακολουθήσαμε το πρόγραμμα.

31 Η πρώτη μας στάση ήταν στο ΚΠΕ της Ιεράπετρας όπου μάθαμε πολλά για την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής.

32 Την επόμενη μέρα κάναμε μια ποδηλατάδα στην Ιεράπετρα εξερευνώντας έτσι την πόλη.

33 Δυστυχώς η ποδηλατάδα τελείωσε γρήγορα λόγο της έκλειψης ηλίου. Αφού γυρίσαμε στο ΚΠΕ ο γυμναστής μας κ. Λεβεντάκης μας έκανε μια παρουσίαση για τη σωστή χρήση του ποδηλάτου.

34 Σάββατο 04/04/2015 Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Μερικά μέλη της ομάδας μας θέλησαν να μας δείξουν την απίστευτη ομορφιά του βυθού στην περιοχή του Ταυρωνίτη και του Κολυμβαρίου και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με μας. Παράλληλα κάναμε και μια σχετική έρευνα για την ιστορία της κατάδυσης στην Ελλάδα.

35 Υποβρύχιος Τουρισμός Κατάδυση στο Πυθάρι Κολυμβαρίου.

36 Η Ελλάδα και η Κατάδυση Την αρχαιότερη πληροφορία περί δυτών μας τη δίνει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, όπου παρομοιάζει την πτώση του τραυματισμένου αρματοδρόμου του Έκτορα με δύτη που κατεβαίνει στο βυθό.

37 Κατά το Θουκυδίδη, στην πολιορκία των Συρακουσών ( π.χ.) οι Έλληνες χρησιμοποίησαν δύτες, οι οποίοι κατέστρεψαν τα υποβρύχια αμυντικά φράγματα που προστάτευαν την είσοδο του λιμανιού. Έτσι οι τριήρεις του Αθηναϊκού στόλου μπήκαν μέσα ελεύθερα. Για τον ίδιο λόγο χρησιμοποίησε δύτες και ο Μέγας Αλέξανδρος στην πολιορκία της Τύρου το 332 π.χ σύμφωνα με τον Αρριανό.

38 Καταγεγραμμένη, ως το νησί των σφουγγαράδων, η Κάλυμνος έχει αφήσει τη δική της ενδιαφέρουσα ιστορία στην παγκόσμια καταδυτική κοινότητα.

39 Κάθε εγχειρίδιο κατάδυσης στον κόσμο μιλά για το νησί που άνοιξε τον δρόμο στην Αυτόνομη κατάδυση.

40 Η ιστορία του Στάθη Χατζή. Ο Στάθης Χατζής ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία της αυτόνομης κατάδυσης όπου έφτασε σε βάθος 80 μέτρων κρατώντας ένα σχοινί και μία πέτρα. Γι αυτό το λόγο θεωρείται ως το πρώτο ρεκόρ Guinness που καταγράφηκε στην αυτόνομη κατάδυση το 1912.

41 Ελλάδα Η Ελλάδα καταγράφει κάθε χρόνο περίπου αυτοδύτες που πραγματοποιούν τουλάχιστον μια κατάδυση αναψυχής (στοιχεία από Δ.Λ.Α Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας - καταχωρήσεις οργανισμών πιστοποίησης) καταδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Σε 164 καταδυτικά κέντρα το 2010 πραγματοποιήθηκαν κατά μέσω όρο 1000 καταδύσεις δηλαδή στο σύνολο 164 Χ 1000 = το χρόνο.

42 Η κατάδυση στον κόσμο

43 Η περιοχή μου, το Κολυμβάρι Οι κόκκινες σημαίες δείχνουν τα σημεία κατάδυσης στην περιοχή του Κολυμβαρίου.

44 Τι συναντώ:

45 Πώς τα προστατεύω Παίρνω μέρος σε συλλογικές προσπάθειες διατήρησης του περιβάλλοντος Γνωρίζω τα είδη και τα διαδίδω Μαθαίνω τον τόπο μου

46 Καταδυθείτε στο νομό Χανίων. Για να δείτε το βίντεο κάντε κλικ https://youtube/kw9jhsmhbow Σπήλαιο ελεφάντων Ευχαριστούμε τον κύριο Τζανάκη Γεώργιο για την πολύτιμη βοήθειά του.

47 Σάββατο 25/04/2015 Σήμερα αποφασίσαμε με κάποια παιδιά απ την ομάδα μου να επισκεφτούμε το μελισσοκόμο, κύριο Ευτύχη Γεωργιακάκη και να πληροφορηθούμε για τη μέλισσα, πώς παράγεται ο βασιλικός πολτός που είναι πολύτιμος για την υγεία μας.

48 Η ΜΕΛΙΣΣΑ Οι μέλισσες ανήκουν στην κατηγορία των εντόμων και ζουν σε μεγάλες οικογένειες, μέσα σε κυψέλες. Σε κάθε οικογένεια υπάρχει μια βασίλισσα, η οικογένεια έχει ακόμη μερικούς αρσενικούς, τους κηφήνες. Τέλος κάθε οικογένεια αποτελείται από μερικές χιλιάδες θηλυκές μέλισσες, που είναι στείρες και λέγονται "εργάτριες".

49 ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ Ο βασιλικός πολτός έχει χρώμα λευκό έως κίτρινο. Έχει γεύση ανάμικτη και ιδιάζουσα οσμή. Η υφή του είναι ζελατινώδης παχύρρευστη αλλά με την πάροδο του χρόνου μεταβάλλεται σε συμπαγή. Το χρώμα και η γεύση του βασιλικού πολτού είναι δείκτης της φρεσκότατης και της καταλληλότητας του. Σε περίπτωση που εκτεθεί σε φως ή αέρα μπορεί να γίνει ανοικτό κίτρινο ή σκούρο γκρι.

50 Αυτή εδώ είναι μια κερήθρα μέσα στην οποία υπάρχει ένα «μωρό» μέλισσα που βοηθάει στη δημιουργία του βασιλικού πολτού. Παραγωγή Βασιλικού πολτού βήμα βήμα. Για να δείτε το βίντεο κάντε κλικ https://youtu.be/tkaxn0rszzi

51 Επίσκεψη στον μελισσόκηπο του χωριού.

52 Σάββατο 2 Μαΐου 2015 Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Μια μορφή τουρισμού είναι ο γαστρονομικός. Σήμερα επισκεφθήκαμε μία παραδοσιακή ταβέρνα που βρίσκεται κοντά στο σχολείο μας, στα Νεριανά, και ονομάζεται Ο κήπος τση Φροσύνης. Εκεί, αφού γευτήκαμε τα νόστιμα φαγητά τους, τους ζητήσαμε τη συνταγή από διάφορες σπεσιαλιτέ τους. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα φαγητά μαγειρεύονται στον ξυλόφουρνο. H ιδιοκτήτρια της ταβέρνας μας πληροφόρησε ότι παραδίδει μαθήματα παραδοσιακής κρητικής κουζίνας σε τουρίστες στη διάρκεια της θερινής περιόδου. Θελήσαμε λοιπόν να εντάξουμε αυτή τη δράση μας στα πλαίσια του γαστρονομικού τουρισμού και να ζήσουμε την εμπειρία.

53 Υλικά 1 κιλό κολοκύθια ή γλυκοκολοκύθα ¾ του κιλού πατάτες ½ κιλό μυζήθρα ½ κιλό τυρομάλαμα Δυόσμος Λάδι Γάλα Αλεύρι Πιπέρι Αλάτι ΜΠΟΥΡΕΚΙ Εκτέλεση Ψιλοκόβουμε τα κολοκύθια και τις πατάτες. Ρίχνουμε τα τυριά, ψιλοκόβουμε τον δυόσμο. Ρίχνουμε το λάδι, το γάλα, το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά μαζί και μ τά ρίχνουμε λίγο λάδι σε ένα ταψί. Τ απλώνουμε και το ψήνουμε σε 250 ο για μία ώρα περίπου.

54 Υλικά 5-6 κότσια χοιρινού πατάτες ρίγανη μέλι φασκόμηλο αλάτι πιπέρι λάδι 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού Εκτέλεση Σ'ένα ταψί βάζουμε τα κότσια και τις πατάτες. Αλείφουμε τα κότσια ένα-ένα με το μέλι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι. Ρίχνουμε το χυμό, απλώνουμε 1 ποτήρι νερό και το λάδι και πάνω στα υλικά αρκετά φυλλαράκια απ'το φρέσκο φασκόμηλο. Το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 2 ώρες περίπου. Μπορούμε να το ψήσουμε και σε γάστρα ή σε λαδόχαρτο το οποίο απ έξω το τυλίγουμε και με αλουμινόχαρτο καλά για να μην χυθούν τα υγρά τους. ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΕΛΙ

55 ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ Υλικά για την γέμιση: 1 κιλό σπανάκι ½ κιλό ξινή μυζήθρα ½ κιλό τυρομάλαμα Ένα ματσάκι δυόσμο 1 ποτήρι του κρασιού λάδι 1 κουτ. του γλυκού αλάτι (περίπου) Λίγο πιπέρι Υλικά για την ζύμη Στο 1 κιλό αλεύρι 1 ποτήρι του κρασιού λάδι Αλάτι Μισό ποτήρι του κρασιου τσικουδια Χυμός λεμονιού νερό. Εκτέλεση για την γέμιση Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν καλά. Εκτέλεση για την ζύμη Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, αλάτι, την τσικουδιά και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε όσο νερό χρειαστεί. Στη συνέχεια ζυμώνουμε καλά μέχρι να πλάθεται καλά. Στην συνέχεια περνάμε την ζύμη από την μηχανή για να τις κάνουμε λωρίδες. Τις απλώνουμε σε ένα μακρόστενο τραπέζι και τις κόβουμε τετραγωνάκια τα οποία τα γεμίζουμε με το υλικό μας και τα σταυρώνουμε. Αφού τα κλείσουμε καλά, χτυπάμε ένα αυγό, τ αλείφουμε και μετά τα πασπαλίζουμε με σησάμι. Τέλος τα ψήνουμε στους 250 ο για περίπου 20 λεπτά.

56 ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ Εκτέλεση Κόβουμε το κρέας σε μικρά τετράγωνα κομματάκια. Αλέθουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το λάδι. Το ψήνουμε με σιγανή φωτιά μέχρι να τσιγαριστεί το κρεμμύδι και να πιει τα υγρά του. Στη συνέχεια, ρίχνουμε όλα τα καρυκεύματα μαζί, λίγο νερό, 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι, τον πελτέ, τη ζάχαρη και την φλούδα πορτοκαλιού. Τ αφήνουμε να σιγοψηθεί και να δέσει η σάλτσα του. Υλικά 1 Κιλό σπάλα χοιρινό 2 ντομάτες 3 μέτρια κρεμύδια ½ λάδι του ποτηριού μπαχάρι ολόκληρα περίπου 10 σποράκια κανέλα ξύλο (1) γαρίφαλα (10αριά) Χυμό πορτοκαλιού 1 κουτ. του γλυκού ζάχαρη Αλάτι Πιπέρι 1 κουτ. της σούπας πελτέ Ξερή φλούδα πορτοκαλιού

57 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015 Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Η επόμενη μας επίσκεψη ήταν στο τοπικό οινοποιείο όπου μάθαμε διάφορα για την παραγωγή οίνου. ΜΠΟΥΛΤΑΔΑΚΗΣ ΘΕΜΗΣ

58 Εισαγωγικά για την Αρχαία Αμπελουργία H άγρια άμπελος συναντάται σε όλη την παράλια ζώνη της Μεσογείου, με εξαίρεση τις παρυφές της Σαχάρας, ενώ το εξημερωμένο φυτό της αμπέλου ανάγεται χρονικά στα όψιμα νεολιθικά χρόνια. Και τα δύο αυτά είδη χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή οίνου, μέχρις ότου η καλλιεργημένη μορφή αμπέλου επικράτησε πλήρως. Η αρχή της καλλιέργειας της αμπέλου μπορεί να αναζητηθεί σε μία περιοχή γύρω από την Κασπία Θάλασσα ή τη Μεσοποταμία, απ' όπου προέρχονται και τα πρώτα σχετικά ευρήματα. Για την Ελλάδα πιθανές είσοδοι είναι η Θράκη ή η ΒΔ Μικρά Ασία, απ' όπου σύμφωνα με το μύθο ο Οδυσσέας παρέλαβε τον οίνο που έδωσε στον Πολύφημο. Πιθανό είναι επίσης όμως κάθε μία από τις περιοχές όπου συναντώνται ίχνη αμπελοκαλλιέργειας να ανέπτυξε ανεξάρτητα την καλλιέργεια αυτή, καθώς η άγρια άμπελος συναντάται εκεί ακόμη και σήμερα. Οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν φέρει στο φως σπόρους καλλιεργημένων σταφυλιών στην Αίγυπτο και την Κεντρική Ασία από το 4000 π.χ. Στον ελλαδικό χώρο έχουν επίσης έρθει στο φως κατάλοιπα του καρπού της αμπέλου σε θέσεις όπως ο Καστανάς, το Σέσκλο, ο Αχίλλειος Θεσσαλίας, τα Θαρρούνια Ευβοίας και το Φράγχθι της Πελοποννήσου. Έχουμε δηλαδή κατάλοιπα από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, αλλά και την Τροία από το τέλος της Νεολιθικής εποχής. Στην εποχή του Χαλκού τα σχετικά ευρήματα αυξάνονται και έτσι συναντάμε σχετικά κατάλοιπα στη Λέρνα, τον Άγιο Κοσμά, τη Μύρτο, τη Φαιστό, τις Μυκήνες, την Τίρυνθα.

59 ΟΙΝΟΣ ΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Στην ιστορία του ανθρώπου υπήρξαν πολιτισμοί που στηρίχτηκαν στην αμπελοκαλλιέργεια και στο οινεμπόριο, ενώ ακόμα και σήμερα, στη συνείδηση πολλών, κρασί ίσον πολιτισμός. Κατά τους προϊστορικούς χρόνους, στους τόπους όπου το κλίμα ευνοούσε την αμπελοκαλλιέργεια «γεννιόταν» πολιτισμός και αντίστροφα: η άνθηση και η ευημερία ενός πολιτισμού, συνδεόταν με την άμπελο και τον οίνο. Αυτό δεν είναι τυχαίο: η καλλιέργεια του αμπελιού προϋποθέτει μόνιμη κατοικία και όχι νομαδική ζωή και γίνεται σε άγονα εδάφη, αφήνοντας τα γόνιμα για σιτηρά και άλλες καλλιέργειες. Η παραγωγή του κρασιού απαιτεί τεχνικές γνώσεις και εξειδικευμένες πρακτικές, ενώ το εμπόριό του απαιτεί μεταφορικά μέσα, γνώσεις συναλλαγών, οικονομίας, ναυτιλίας κ.ά. Ένας από τους πολιτισμούς του κρασιού, ο πιο διάσημος και με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, ήταν και ο ελληνικός.

60 ΟΙΝΟΣ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Η ΑΛΚΟΟΛΙΚΗ ΖΥΜΩΣΗ είναι η διαδικασία μετατροπής του φρέσκου χυμού των σταφυλιών (γλεύκος ή μούστος) σε κρασί και αποτελεί το πλέον κρίσιμο σημείο της οινοποίησης. Η αλκοολική ζύμωση προκαλείται από τους ζυμομύκητες που βρίσκονται στο φλοιό του σταφυλιού και έχουν πλέον περάσει στο χυμό. Η κυριότερη δουλειά τους είναι να μετατρέψουν τα σάκχαρα του γλυκού χυμού του σταφυλιού σε αλκοόλη (οίνο).

61 Ευεργετικότητα του οίνου Στο σταφύλι και τον χυμό του μπορούμε να έχουμε μια σειρά από ευεργετικά συστατικά του φρέσκου σταφυλιού, ξεχωριστά από την αλκοόλη του κρασιού. Η διαδικασία της ψυχρής εκχύλισης της φρέσκιας ρόγας, που ακολουθούμε στην σύγχρονη οινοποιεία, ήπια βοηθάει να μεταφέρει μεγάλο αριθμό ευεργετικών ουσιών του στερεού τοιχώματος του φλοιού της ρώγας στο χυμό, εμπλουτίζοντας τον σε σωτήρια φλαβονοειδή. Εξάλλου 6 ποτήρια σταφυλοχυμού, αντιστοιχούν με 2 ποτήρια κρασιού στην πρόληψη καρδιακής νόσου, καθώς τα φλαβονοειδή του σταφυλιού είναι αυτά που προστατεύουν το κυκλοφοριακό μας σύστημα. Οι πολυφαινόλες, οι προανθοκυανίνες, οι κατεχίνες, η ρεσβερατόλη είναι φυτικά αντιβιοτικά που παράγουν τα φυτά για την άμυνα τους. Στο ανθρώπινο οργανισμό έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι αντιοξειδωτικές ουσίες, όπου σαν μέλη μίας μεγάλης οικογένειας φυτικών συστατικών -γνωστές ως φλαβανοειδή- συσχετίζονται με πολλούς τρόπους με την καλή υγεία καθώς περιλαμβάνουν δύο από τους μεγαλύτερους εξολοθρευτές της καρδιοπάθειας και του καρκίνου.

62 Ποικιλίες σταφυλιών και η Στην υφήλιο συναντώνται αμέτρητες ποικιλίες αμπέλου. Κάθε οινοπαραγωγός χώρα καλλιεργεί τις γηγενείς της, αλλά και τις λεγόμενες «διεθνείς», αυτές δηλαδή που συναντώνται σχεδόν σε ολόκληρο τον αμπελοοινικό κόσμο. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπου οι γηγενείς ποικιλίες αμπέλου είναι εκατοντάδες (αν και σε ουσιαστική χρήση βρίσκονται μερικές δεκάδες), πολλές εξ αυτών έχουν δείξει ήδη την αξία τους και άλλες είναι πολλά υποσχόμενες. Όσο για τις διεθνείς, καλλιεργούνται οι πιο βασικές και κάποιες και άλλες, που συναντώνται κατά κανόνα σε χώρες με κλίμα αντίστοιχο με το ελληνικό. εξέλιξη τους Σημαντικό διακριτικό κάθε κρασιού είναι και το χρώμα του. Τα κρασιά διακρίνονται γενικά σε λευκά, κόκκινα και ροζέ. Είναι λανθασμένη η γενικευμένη άποψη πως το χρώμα του σταφυλιού καθορίζει και το χρώμα του κρασιού. Στην πραγματικότητα οι χρωστικές ουσίες του σταφυλιού περιέχονται στα στερεά μέρη του (στέμφυλα) και επομένως το χρώμα του σταφυλιού παρέχει το χρώμα του κρασιού μόνο αν και τα στερεά του μέρη συμμετέχουν στην διαδικασία της ζύμωσης. Ο μούστος τόσο των κόκκινων όσο και των ανοιχτόχρωμων ποικιλιών διαθέτει το ίδιο ανοιχτό χρώμα. Έτσι, κόκκινο κρασί παράγεται από ποικιλίες κόκκινων σταφυλιών με την προϋπόθεση ότι τα στερεά τους μέρη συμμετέχουν στη ζύμωση, ενώ λευκά κρασιά μπορούν να παραχθούν από οποιαδήποτε ποικιλία εφόσον τα στερεά μέρη των σταφυλιών διαχωριστούν στη διαδικασία της ζύμωσης. Τα ροζέ κρασιά, παράγονται όπως και τα κόκκινα, με τη διαφορά ότι τα στερεά μέρη των σταφυλιών παραμένουν στη ζύμωση για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως μικρότερο από μία ημέρα.

63 Οινοποιήσεις ΛΕΥΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Με τον όρο λοιπόν, λευκός οίνος, εννοούμε τον οίνο που προέρχεται από λευκές ποικιλίες ή γκρίζες ποικιλίες (vins gris), των οποίων όμως οι ερυθρές χρωστικές δεν περνάνε στο γλεύκος όπου πρόκειται να ζυμωθεί και κατά συνέπεια ούτε και στον παραγόμενο οίνο. Για να επιτευχθεί αυτό, είθισται κατά την λευκή οινοποίηση να αποφεύγεται η παρατεταμένη παραμονή του γλεύκους με τα στέμφυλα και τους βοστρύχους, η εκχύλιση των οποίων και δίνει τα φαινολικά συστατικά (μεταξύ των οποίων και χρωστικές), που δύναται να συναντήσει κανείς σε οποιασδήποτε κατηγορίας οίνο. Ο συνδυασμός του παραπάνω δεδομένου (απουσία εκχύλισης) και της άχροης, με την πρώτη εντύπωση, όψης ενός λευκού οίνου, δημιουργεί την εσφαλμένη πεποίθηση, ότι δεν υπάρχουν χρωστικές. Στην πραγματικότητα οι λευκοί οίνοι περιέχουν φαινολικά συστατικά, μεταξύ των οποίων και αρκετές χρωστικές κίτρινου ή ανοιχτού κίτρινου χρώματος. Βέβαια, τόσο το είδος, όσο και το ποσοστό των φαινολικών συστατικών μεταξύ λευκών και ερυθρών οίνων, είναι πολύ διαφορετικό. Αυτό οφείλεται σε ποικιλιακούς παράγοντες (λευκές-ερυθρές ποικιλίες), αλλά και στο γεγονός ότι, όπως ήδη αναφέραμε, η παραγωγική διαδικασία της λευκής οινοποίησης, δεν απαιτεί παραμονή του χυμού, για κάποιο χρονικό διάστημα μαζί με τους φλοιούς, όπως στην περίπτωση της ερυθρής οινοποίησης. Το στάδιο αυτό, στη λευκή οινοποίηση εκλείπει, με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις αρωματικών ποικιλιών. Πολλά αρωματικά συστατικά, βρίσκονται στους φλοιούς των σταφυλιών και η παραλαβή τους απαιτεί εκχύλιση, η οποία όμως, πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά, σε χαμηλές θερμοκρασίες, ώστε να έχουμε κατά το δυνατόν μικρότερη εκχύλιση φαινολών, οι οποίες ενδεχομένως να προκαλούσαν ελαττώματα.

64 Οινοποιήσεις ΕΡΥΘΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Η έναρξη της ερυθρής οινοποίησης πραγματοποιείται με την έκθλιψη και αποβοστρύχωση των σταφυλιών από ειδικά μηχανήματα. Σκοπός της έκθλιψης είναι το σκίσιμο του φλοιού και η απελευθέρωση του χυμού. Η αποβοστρύχωση δεν είναι πάντα αναγκαία και πραγματοποιείται όταν θέλουμε να αποφύγουμε μεγάλη εκχύλιση τανινών από τους μίσχους. Οι τανίνες αυτές είναι "σκληρές" και δύσκολα μαλακώνουν κατά την παλαίωση. Μετά την έκθλιψη ο χυμός του σταφυλιού γλεύκος, μεταφέρεται σε δεξαμενές ζύμωσης μαζί με τους φλοιούς. Η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται παρουσία των φλοιών, έτσι γίνεται δυνατή η εκχύλιση των χρωστικών ουσιών, ανθοκυάνες, που είναι υπεύθυνες για το ερυθρό χρώμα του γλεύκους. Η αλκοολική ζύμωση είναι μια μεταβολική διαδικασία, που πραγματοποιείται κάτω από αναερόβιες συνθήκες. Είτε αυθόρμητα από τις ιθαγενείς ζύμες που βρίσκονται στο γλεύκος, είτε ελεγχόμενα με εμβολιασμό στελέχους επιλεγμένης ζύμης. Τα στελέχη που επιλέγονται για εμβολιασμό ανήκουν συνήθως στο είδος sac.cerevisiae. Οι ζυμομύκητες καταναλώνουν τα σάκχαρα του γλεύκους (γλυκόζη- φρουκτόζη) και παράγουν αιθανόλη και μια σειρά δευτερευόντων προϊόντων. Οι υψηλές θερμοκρασίες ζύμωσης βοηθούν στη γρηγορότερη εκχύλιση των ουσιών δίνοντας βαθύ χρώμα και περισσότερες τανίνες. Ωστόσο δεν βοηθούν στη δημιουργία μπουκέτου, φρεσκάδας, και αρωμάτων φρούτων. Το ιδανικό είναι να έχουμε ισορροπημένες θερμοκρασίες, με βραδεία ζύμωση και εκχύλιση. Η διακοπή της εκχύλισης, και ο διαχωρισμός των στεμφύλων από το γλεύκος που ζυμώνει γίνεται όταν αποκτηθεί το απαιτούμενο χρώμα και η περιεκτικότητα τανινών. Τα στέμφυλα οδηγούνται στο πιεστήριο για την εξαγωγή του κρασιού που περιέχουν. Το κρασί αυτό είναι πλούσιο σε χρώμα και τανίνες και στη συνεχεία οινοποιείται είτε ξεχωριστά είτε σε ανάμιξη με το υπόλοιπο κρασί

65 Οινοποιήσεις

66 ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΩΣΗ Αφρώδεις οίνοι Χαρακτηριστικό γνώρισμα των οίνων της κατηγορίας αυτής είναι η παραγωγή αφρού, που προκαλείται κατά το άνοιγμα της φιάλης από την έκλυση του διοξειδίου του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα προέρχεται είτε από την αλκοολική ζύμωση, είτε προστίθεται στον οίνο κατά την εμφιάλωση. Έτσι οι οίνοι διακρίνονται σε φυσικούς αφρώδεις και τεχνητούς αφρώδεις οίνους, αντίστοιχα. Γλυκείς οίνοι Γλυκείς οίνοι ονομάζονται εκείνοι στους οποίους η αλκοολική ζύμωση δεν ολοκληρώθηκε και άφησε αζύμωτη μια ποσότητα σακχάρων. Αρωματισμένοι οίνοι Οι αρωματισμένοι οίνοι είναι οίνοι γλυκοί διαφόρων τύπων στους οποίους έχουν προστεθεί φυσικές αρωματικές ουσίες φυτικής προέλευσης, σε αναλογίες μη επιβλαβείς για την υγεία του καταναλωτή. Το φρέσκο κρασί που μόλις παράχθηκε, συχνά δεν είναι ακόμη έτοιμο για κατανάλωση. Η οξύτητά του είναι πολύ τονισμένη και οι τανίνες του (του ερυθρού) επιθετικές. Με την πάροδο του χρόνου, το κρασί θα ωριμάσει και θα αποκτήσει την ισορροπία των γευστικών του χαρακτηριστικών. Διακρίνουμε την «οξειδωτική παλαίωση» που πραγματοποιείται μέσα στο βαρέλι, με την παρουσία οξυγόνου που εισέρχεται από τους πόρους του ξύλου του, κατά την οποία το κρασί «μαλακώνει» σε γεύση ενώ διαλύει ταυτόχρονα ουσίες από το ξύλο (προσλαμβάνοντάς τις) και την «αναγωγική παλαίωση», που πραγματοποιείται μέσα στη φιάλη (παλαίωση σε περιβάλλον απουσίας οξυγόνου), το στάδιο όπου το κρασί αναπτύσσει, εκτός των άλλων, αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα. Η παλαίωση του κρασιού αποτελούν μια σπουδαία και ενδιαφέρουσα διαδικασία, κατά την οποία υφίστανται μεταβολή στο χρώμα, στην οσμή και στη γεύση του οίνου μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης και μέχρι την κατανάλωση του. Ο οίνος χάνει τη «σκληρότητα» του και γίνεται «απαλός» στη γεύση, χάνει την οσμή της «ζύμης» και αποκτά μια ευωδία που με την πάροδο του χρόνου γίνεται περισσότερο σύνθετη (bouquet). Οι μεταβολές αυτές οφείλονται κυρίως σε βραδείες χημικές αντιδράσεις (οξειδώσεις, αναγωγές και εστεροποιήσεις) των συστατικών του οίνου οι οποίες πραγματοποιούνται κατά την παραμονή του στα δρύινα βαρέλια αλλά και στις φιάλες.

67 ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΩΣΗ

68

69 «Δείχνουμε εμπιστοσύνη στη φύση και στο σοφό έργο της, γνωρίζοντας πως πάντα ο μούστος... γίνεται κρασί! Η αγωνία μας επικεντρώνεται αλλού και διαρκεί μια ολόκληρη αμπελουργική χρονιά, στην ποιότητα της πρώτης ύλης, δηλαδή στο σταφύλι και τα χαρακτηριστικά του! Για ένα καλό κρασί αυτό που χρειάζεται βρίσκεται ήδη στη ράγα του σταφυλιού»...λέει ο αμπελουργός-οινοποιός.

70 Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Παρασκευή μερικά παιδιά συγκεντρωθήκαμε σε ένα σπίτι, πληροφορηθήκαμε από τη μητέρα μιας μαθήτριας της ομάδας μας που είναι γεωπόνος πώς φυτεύουμε τα λαχανικά μας και περιποιηθήκαμε τα λουλούδια. Προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε να έρθουμε σε στενότερη επαφή με τη φύση μαθαίνοντας σχετικά με την καλλιέργεια και τη φροντίδα φυτών και δέντρων.

71 Πώς φυτεύουμε Ανοίγουμε ένα μικρό λάκκο στο χώμα. 2. Βγάζουμε προσεκτικά το φυτό από τη μαύρη θήκη του, το τοποθετούμε στο λάκκο και το σκεπάζουμε ελαφρά με χώμα.

72 3. Το ποτίζουμε ή βάζουμε λάστιχο με σταγόνες από πάνω. Το φυτό μας, ανάλογα το είδος σε μερικές μέρες θα έχει μεγαλώσει και έτσι θα μπορούμε να κόψουμε τους καρπούς του...

73 Ποτίσαμε και περιποιηθήκαμε τα λουλούδια...

74

75

76 Ποτίσαμε και περιποιηθήκαμε τα δέντρα μας ροδακινιά ελιές

77 λεμονιά κλήματα

78 βερικοκιά

79 Αγαπημένο μου ημερολόγιο, την Κυριακή 10 Μαΐου αποφασίσαμε να κάνουμε μια τελευταία εξόρμηση στη φύση με την ποδηλατάδα που οργάνωσε το σχολείο μας. Η διαδρομή που ακολουθήσαμε ήταν Βουκολιές, Συρίλι, Νιό Χωριό, Νεριανά κι επιστροφή Βουκολιές. Στο τέλος της διαδρομής μας προσφέρθηκε έδεσμα από την πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του γυμνασίου μας, κυρία Κουβαριτάκη Νεκταρία.

80 ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: ΑΝΔΡΕΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΕΩΡΓΙΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΚΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ ΚΛΕΑΝΘΗ ΓΙΑΛΟΥΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΡΑΚΑΚΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΠΕΝΕΚΑΚΗ ΗΛΙΑΝΑ ΚΙΟΡΛΛΑΡΗ ΟΛΤΑ ΚΩΣΤΟΒ ΤΑΝΕΒ ΣΤΑΝΙΜΙΡ ΛΑΤΙΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΕΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΤΑΓΚΟΥΝΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ. ΜΠΕΡΤΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΠΙΤΖΑΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΥΛΤΑΔΑΚΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΜΩΡΑΙΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ ΣΕΒΑΣΤΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΕΛΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΣΕΝΑ ΜΑΡΣΙΝΤΑ ΣΟΛΑΝΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΑΦΑΗΛ ΤΟΡΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ-ΣΤΕΛΑ ΤΣΟΤΑ ΝΤΕΝΑΛ ΦΥΛΛΑΔΙΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΩΤΕΙΝΙΔΗ ΜΑΡΙΑ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΡΑΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ ΜΠΟΤΖΟΛΑΚΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

81 Ομάδα σύνταξης ΤΕΛΟΣ Γιαλούρη Κατερίνα Γεωργιακάκη Παναγιώτα Καπενεκάκη Ηλιάνα Μπουλταδάκης Θεμιστοκλής Νικολακάκη Σεβαστή Σολανάκη Ελευθερία Σταματάκη Κωνσταντίνα Τεχνική υποστήριξη: Στυλιανουδάκης Νίκος

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 1 ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ Διετές πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ Σχολικά έτη: 2007 2008 και 2008 2009 Το εξώφυλλο φιλοτέχνησαν οι μαθήτριες: Κατερίνα Αλατζίδου, Σοφία Παπακαρμέζη,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 1 Περίληψη. Σελίδα 2-4 Εισαγωγή. Σελίδα 5 26 Πλαίσιο. Σελίδα 5-8 Οι γιορτές. Σελίδα 8 11 Το ελαιόλαδο. Σελίδα 11-13 Το κρασί

Περιεχόμενα. Σελίδα 1 Περίληψη. Σελίδα 2-4 Εισαγωγή. Σελίδα 5 26 Πλαίσιο. Σελίδα 5-8 Οι γιορτές. Σελίδα 8 11 Το ελαιόλαδο. Σελίδα 11-13 Το κρασί Περιεχόμενα Σελίδα 1 Περίληψη Σελίδα 2-4 Εισαγωγή Σελίδα 5 26 Πλαίσιο Σελίδα 5-8 Οι γιορτές Σελίδα 8 11 Το ελαιόλαδο Σελίδα 11-13 Το κρασί Σελίδα 14 15 Ρακί Σελίδα 16 20 Κρητικό Ψωµί - παξιµάδι Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΘΕΜΑ : ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΣΚΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Εξαρχάκος

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΙΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΡΑΣΙΩΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» ΤΗΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΒΕΡΝΑ ΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ: ΑΝΤΩΝΙΑ ΑΜΑΡΓΙΩΤΑΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2007 Στην Οδύσσεια (9.5)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΝ/ΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ 6/Θ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ Δ ΤΑΞΗ ΤΗΛ -ΦΑΞ 2352041314 E-MAIL : mail@dim-platam.pie.sch.gr. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ:

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας. Οινοποιία Ρέντη. Ομάδα Εργασίας

Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας. Οινοποιία Ρέντη. Ομάδα Εργασίας 2 ο Γυμνάσιο Αγ.Ι.Ρέντη Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας Μεθέξ Οινοποιία Ρέντη Ομάδα Εργασίας 1.Πιτσάρη Ευθυμία 2.Μπεκάκου Ειρήνη 3.Ντινόπολους Θέμης 4.Παυλοπούλου Κυριακή 5.Παζαράκης Δημήτρης 7.Νομικού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ

ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΚΟΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ Calendula

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ. ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑ Ο Μια εκπαιδευτική προσέγγιση

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ. ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑ Ο Μια εκπαιδευτική προσέγγιση ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑ Ο Μια εκπαιδευτική προσέγγιση ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα αγοράς και καταναλωτικής συμπεριφοράς για τα προϊόντα της Αφοί Ταμιωλάκη Ο.Ε.

Έρευνα αγοράς και καταναλωτικής συμπεριφοράς για τα προϊόντα της Αφοί Ταμιωλάκη Ο.Ε. ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Έρευνα αγοράς και καταναλωτικής συμπεριφοράς για τα προϊόντα της Αφοί Ταμιωλάκη Ο.Ε. Ερευνητές: Δημίδη Διονυσία- Ρωσσίδου Ευγενία Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

real EKTΟΡΑΣ ΜΠΟΤΡΙΝΙ Συνταγές με γεύση από θάλασσα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΛΑΧΤΑΡIΣΤΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

real EKTΟΡΑΣ ΜΠΟΤΡΙΝΙ Συνταγές με γεύση από θάλασσα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΛΑΧΤΑΡIΣΤΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ real TEYXOΣ #7taste &style ΚΥΡΙΑΚΗ 18.04.2010 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ EKTΟΡΑΣ ΜΠΟΤΡΙΝΙ Συνταγές με γεύση από θάλασσα Κυκλοφορεί στις 18/04/10 μαζί με τη Realnews Στη συνέχεια στα περίπτερα με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΑΓΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 1 ΚΡΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΑΡΩΜΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑ ΟΣΗΣ... Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΘΕΜΑ: ΟΣΠΡΙΑ: Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Δέσποινα Κρομμύδα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Τ. Ε. Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Εισηγητής : Κος Ζ. ΤΖΩΡΑΚΟΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ Σπουδαστές : ΚΟΥΡΓΙΑΛΙΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΜΑΜΜΑΤΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΜΠΑΛΛΑ ΣΟΦΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ

ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ Είμαι απαισιόδοξος για την ανθρώπινη φυλή γιατί είναι πάρα πολύ εφευρετική όταν πρόκειται να ωφεληθεί. Βλέπουμε τη φύση σαν κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να υποτάξουμε. Θα είχαμε μεγαλύτερες πιθανότητες να

Διαβάστε περισσότερα

Aμπελώνες Οικογένειας Ζουμπεράκη 30. Οινοποιείο Κλάδος 32. Οινοποιείο Αλεξάκη 34. Silva Δασκαλάκη 36. Οινοποιείο Διαμαντάκης 38

Aμπελώνες Οικογένειας Ζουμπεράκη 30. Οινοποιείο Κλάδος 32. Οινοποιείο Αλεξάκη 34. Silva Δασκαλάκη 36. Οινοποιείο Διαμαντάκης 38 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Η σύγχρονη οινική Κρήτη: Μια επανάσταση χωρίς προηγούμενο 4 Και εγένετο... οίνος! 6 ΡΕΘΥΜΝΟ: Κτήμα Μιχαλάκη 52 Γη ευλογημένη, με ανθρώπους αυθεντικούς 10 Γηγενείς ποικιλίες του κρητικού αμπελώνα

Διαβάστε περισσότερα

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ttp://36dimotiko.blogspot.com ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑ Ο, ΧΥΜΟΥΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑ Ο, ΧΥΜΟΥΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑ Ο, ΧΥΜΟΥΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Αφιερώνουµε την εργασία µας αυτή στους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου µε την ευχή να σταθούν σύντοµα στα ποδιά τους και να µας χαρίζουν το τόσο

Διαβάστε περισσότερα

περιζήτητοι οι ελαιώνες Στα αζήτητα τα χωράφια «Βουτιά» έως και 50% στις τιμές των αγροτεμαχίων εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης

περιζήτητοι οι ελαιώνες Στα αζήτητα τα χωράφια «Βουτιά» έως και 50% στις τιμές των αγροτεμαχίων εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 6 n Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 Η μεγάλη γιορτή των παραγωγών Σελ. 8-9 ΓΕΥΣΗ ΠΑΣΧΑ: Δύο νέοι σεφ προτείνουν! Σελ. 10-11 ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Κερδίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ: ΜΥΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ: ΜΥΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2013 2014 ( Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ) ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ: ΜΥΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΠΕΛΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ Νικόλαου Θεοδωρόπουλου

ΑΜΠΕΛΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ Νικόλαου Θεοδωρόπουλου ΑΜΠΕΛΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ Νικόλαου Θεοδωρόπουλου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ...1 ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ..2 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ...3 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ...4 ΚΛΑΔΕΜΑ ΚΑΙ ΤΡΥΓΟΣ 5 ΕΧΘΡΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ τύπος ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ. Καλό Πάσχα. Τεύχος. Παρασκευή 13 Απριλίου

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ τύπος ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ. Καλό Πάσχα. Τεύχος. Παρασκευή 13 Απριλίου ΓΡΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ τύπος ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΓΡΟΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Καλό Πάσχα Τεύχος 128 Παρασκευή 13 Απριλίου 2012 Περιεχόµενα ΤΕΥΧΟΣ 128 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 Θέματα 6 Τη δημιουργία του Ασκληπιείου

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία (Ι) - Αμπελουργία & Παρασκευή Οίνου

Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία (Ι) - Αμπελουργία & Παρασκευή Οίνου Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία (Ι) - Αμπελουργία & Παρασκευή Οίνου Εισαγωγικά για την Αρχαία Αμπελουργία H άγρια άμπελος συναντάται σε όλη την παράλια ζώνη της Μεσογείου, με εξαίρεση τις παρυφές της Σαχάρας,

Διαβάστε περισσότερα

«ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ»

«ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ» «ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ» PROJECT 1 ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2012-13 Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΔΡΑΚΑΚΟΥ ΣΟΦΙΑ Χημικός ΧΡΩΜΑΤΑ «Τα χρώματα είναι πράξεις του φωτός» Goethe Τα χρώματα αποτελούν αναπόσπαστα

Διαβάστε περισσότερα

real EKTΟΡΑΣ ΜΠΟΤΡΙΝΙ Πρωτοτυπία στο πιάτο σας ΤΣΑΪ ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ... ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΤΟ! ΟΛΥΜΠΙΑ ΔΟΥΚΑΚΗ Μαγειρική για ΟΣΚΑΡ

real EKTΟΡΑΣ ΜΠΟΤΡΙΝΙ Πρωτοτυπία στο πιάτο σας ΤΣΑΪ ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ... ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΤΟ! ΟΛΥΜΠΙΑ ΔΟΥΚΑΚΗ Μαγειρική για ΟΣΚΑΡ real TEYXOΣ #6taste &style ΚΥΡΙΑΚΗ 14.03.2010 EKTΟΡΑΣ ΜΠΟΤΡΙΝΙ Πρωτοτυπία στο πιάτο σας ΟΛΥΜΠΙΑ ΔΟΥΚΑΚΗ Μαγειρική για ΟΣΚΑΡ Κυκλοφορεί στις 14/03/10 μαζί με τη Realnews Στη συνέχεια στα περίπτερα με 4

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ. ª π. Πρόβληµα η αβεβαιότητα για το µέλλον... σ6-7. σ16-17. σ12-13. σ23-24-25

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ. ª π. Πρόβληµα η αβεβαιότητα για το µέλλον... σ6-7. σ16-17. σ12-13. σ23-24-25 TELIKES SELIDES 02-07-15 15:18 ÂÏ 1 ª π ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ª π π σ6-7 Αυγεράκης Ιωάννης Πρόβληµα η αβεβαιότητα για το µέλλον... σ12-13 Μειώσεις στις τιµές των τροφίµων ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ 10.000 ΤΕΥΧΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ 1 ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή ιατροφή και Νέες Μορφές Τουρισµού

Μεσογειακή ιατροφή και Νέες Μορφές Τουρισµού ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μεσογειακή ιατροφή και Νέες Μορφές Τουρισµού του σπουδαστή Καραγεωργάκη Νικόλαου ΑΜ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ 3 Ο ΕΠΑΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΜΑΘΗΜΑ: Ε.Θ.Ε Β. ΓΕΩΠΩΝΙΑΣ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΙΜΑΛΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ : Μπαιραμπά

Διαβάστε περισσότερα