ρ πε α εμ των α ματ ών 2014 Ο Η ΕΡΗ Ο Ε Ο ΓΕΩ Ε Ρ Α Θ μα 4ο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ρ πε α εμ των α ματ ών 2014 Ο Η ΕΡΗ Ο Ε Ο ΓΕΩ Ε Ρ Α Θ μα 4ο"

Transcript

1 ρπεα εμτων αματών 2014 ΓΕΟ ΗΕΡΗΟ ΕΟ ΓΕΩΕΡΑ Θμα 4ο

2 Στο τρίγωνο ΑΒΓ του παρακάτω σχήματος, η κάθετη από το μέσο Μ της ΒΓ τέμνει την προέκταση της διχοτόμου ΑΔ στο σημείο Ε. Αν Θ, Ζ είναι οι προβολές του Ε στις ΑΒ, ΑΓ, να αποδείξετε ότι: α) Το τρίγωνο ΕΒΓ είναι ισοσκελές. (Μονάδες 5) β) Τα τρίγωνα ΘΒΕ και ΖΓΕ είναι ίσα. (Μονάδες 8) γ) ΑΓΕ ˆ ΑΒΕ ˆ 180 ο + = (Μονάδες 12)

3 Δίνεται ορθογώνιο τρίγωνο ΑΒΓ με, το ύψος του ΑΔ και σημείο Ε στην ΔΓ ώστε ΔΕ=ΒΔ. Το σημείο Ζ είναι η προβολή του Γ στην ΑΕ. α) Να αποδείξετε ότι: i. Το τρίγωνο ΑΒΕ είναι ισοσκελές. (Μονάδες 6) ii. ΓΑΕ ˆ 10 ο =. (Μονάδες 10) β) Να υπολογίσετε τις γωνίες του τριγώνου ΖΓΕ. (Μονάδες 9)

4 Δίνεται ευθύγραμμο τμήμα ΑΒ και στο εσωτερικό του θεωρούμε τα σημεία Γ, Δ ώστε να ισχύει ΑΓ= ΓΔ= ΔΒ. Επίσης θεωρούμε σημείο Ο εκτός του ευθυγράμμου τμήματος ΑΒ έτσι ώστε να ισχύουν ΟΓ=ΑΓ και ΟΔ=ΔΒ. α) Να αποδείξετε ότι: i. η γωνία ˆ ΓΟΔ είναι 60 0 (Μονάδες 9) ii. οι γωνίες ΟΑΓ ˆ, ΟΒΔ ˆ είναι ίσες και κάθε μια ίση με (Μονάδες 9) β) Αν Μ το μέσον του ευθυγράμμου τμήματος ΑΒ, να αποδείξετε ότι 2ΟΜ=ΟΑ. (Μονάδες 7)

5 Σε τραπέζιο ΑΒΓΔ (ΑΒ//ΓΔ) είναι ΓΔ= 2ΑΒ. Επίσης τα Ζ, Η, Ε είναι τα μέσα των ΑΔ, ΒΓ και ΔΓ αντίστοιχα. Ακόμη η ΖΗ τέμνει τις ΑΕ, ΒΕ στα σημεία Θ, Ι αντίστοιχα. α) Να δείξετε ότι, το τετράπλευρο ΑΒΓΕ είναι παραλληλόγραμμο. (Μονάδες 10) β) Να δείξετε ότι, τα σημεία Θ, Ι είναι μέσα των ΑΕ, ΒΕ αντίστοιχα. (Μονάδες 5) γ) Να δείξετε ότι ΖΗ = 3 2 ΑΒ. (Μονάδες 10)

6 Δίνεται κύκλος με κέντρο Ο, και έστω ΑΒ μια διάμετρος του, Γ το μέσο του ενός ημικυκλίου του και Δ τυχαίο σημείο του άλλου. Στην προέκταση της ΔΒ (προς το Β) θεωρούμε σημείο Ε ώστε ΒΕ=ΑΔ. α) Να αποδείξετε ότι: i. Τα τρίγωνα ΑΔΓ και ΒΕΓ είναι ίσα. (Μονάδες 8) ii. Η ΓΔ είναι κάθετη στην ΓΕ. (Μονάδες 8) β) Να αιτιολογήσετε γιατί, στην περίπτωση που το σημείο Δ είναι το αντιδιαμετρικό του Γ, η ΓΕ είναι εφαπτομένη του κύκλου. (Μονάδες 9)

7 Σε τρίγωνο ΑΒΓ ισχύει Α ˆ + Γ ˆ = 2Β ˆ και έστω ΑΔ ύψος και ΒΕ διχοτόμος του τριγώνου που τέμνονται στο Ζ. α) Να αποδείξετε ότι: i. ii. ˆΒ 60 ο = και ΑΖ=ΒΖ. (Μονάδες 10) 3 Α = ΒΖ (Μονάδες 8) 2 β) Αν είναι γνωστό ότι το τρίγωνο ΑΖΕ είναι ισόπλευρο, να υπολογίσετε τις άλλες γωνίες του τριγώνου ΑΒΓ. (Μονάδες 7)

8 Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται μια κρεμάστρα τοίχου η οποία αποτελείται από έξι ίσα ευθύγραμμα κομμάτια ξύλου (ΑΔ, ΒΓ, ΓΖ, ΔΗ, ΖΚ, ΗΛ) που είναι στερεωμένα με έντεκα καρφιά (Α, Β, Γ, Δ, Θ, Ε, Μ, Η, Κ, Λ, Ζ). Αν το σημείο Θ, είναι μέσο των τμημάτων ΑΔ και ΒΓ ενώ το σημείο Ε είναι μέσο των τμημάτων ΓΖ και ΔΗ, να αποδείξετε ότι: α) Το τετράπλευρο ΓΗΖΔ είναι ορθογώνιο. (Μονάδες 10) β) Τα σημεία Β, Δ, Ζ είναι συνευθειακά. (Μονάδες 9) γ) Το τετράπλευρο ΑΓΖΔ είναι παραλληλόγραμμο. (Μονάδες 6)

9 Δίνεται ευθεία (ε) και δυο σημεία Α, Β εκτός αυτής έτσι ώστε η ευθεία ΑΒ να μην είναι κάθετη στην (ε). Φέρουμε ΑΔ, ΒΓ κάθετες στην (ε) και Μ, Ν μέσα των ΑΒ και ΓΔ αντίστοιχα. α) Αν τα Α, Β είναι στο ίδιο ημιεπίπεδο σε σχέση με την (ε) i) να εξετάσετε αν το τετράπλευρο ΑΒΓΔ είναι, παραλληλόγραμμο, τραπέζιο ή ορθογώνιο σε καθεμία από τις παρακάτω περιπτώσεις, αιτιολογώντας την απάντησή σας: 1) ΑΔ < ΒΓ (Μονάδες 4) 2) ΑΔ = ΒΓ. (Μονάδες 4) ii) να εκφράσετε το τμήμα ΜΝ σε σχέση με τα τμήματα ΑΔ, ΒΓ στις δυο προηγούμενες περιπτώσεις. (Μονάδες 6) β) Αν η ευθεία (ε) τέμνει το τμήμα ΑΒ στο μέσο του Μ να βρείτε το είδος του τετραπλεύρου ΑΓΒΔ (παραλληλόγραμμο, τραπέζιο, ορθογώνιο) και να δείξετε ότι τα Μ, Ν ταυτίζονται. Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (Μονάδες 9+2)

10 Στο παρακάτω σχήμα δίνεται τρίγωνο ΑΒΓ, τα ύψη του ΒΔ και ΓΕ που τέμνονται στο σημείο Η και το μέσο Μ της πλευράς ΒΓ. α) Να αποδείξετε ότι i. ΜΔ=ΜΕ (Μονάδες 10) ii. Η ευθεία ΑΗ τέμνει κάθετα τη ΒΓ και ότι AH = Γ, όπου Γ η γωνία του τριγώνου ΑΒΓ. (Μονάδες 5) γ) Να βρείτε το ορθόκεντρο του τριγώνου ΑΒΗ. (Μονάδες 10)

11 Δύο κύκλοι (Κ,ρ), (Λ,R) τέμνονται σε δύο σημεία Α, Β. Αν Γ και Δ είναι τα αντιδιαμετρικά σημεία του Α στους δύο κύκλους, τότε να αποδείξετε ότι: α) ο AB Γ = 90 (Μονάδες 5) β) τα σημεία Γ, Β, Δ είναι συνευθειακά. (Μονάδες 10) γ) το τετράπλευρο με κορυφές τα σημεία Κ,Λ,Γ,Δ είναι τραπέζιο. (Μονάδες 10)

12 Θεωρούμε παραλληλόγραμμο ΑΒΓΔ και τις προβολές Α, Β, Γ, Δ των κορυφών του Α, Β, Γ, Δ αντίστοιχα, σε μια ευθεία ε. α) Αν η ευθεία ε αφήνει τις κορυφές του παραλληλογράμμου στο ίδιο ημιεπίπεδο και είναι ΑΑ =3, ΒΒ =2, ΓΓ =5, τότε: i. Να αποδείξετε ότι η απόσταση του κέντρου του παραλληλογράμμου από την ε είναι ίση με 4. (Μονάδες 8) ii. Να βρείτε την απόσταση ΔΔ. (Μονάδες 9) β) Αν η ευθεία ε διέρχεται από το κέντρο του παραλληλογράμμου και είναι παράλληλη προς δύο απέναντι πλευρές του, τι παρατηρείτε για τις αποστάσεις ΑΑ, ΒΒ, ΓΓ, ΔΔ ; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας (Μονάδες 8)

13 Δίνεται το ισόπλευρο τρίγωνο ΑΒΓ που είναι εγγεγραμμένο στον κύκλο με κέντρο Ο και ακτίνα ρ. Τα τμήματα ΓΖ και ΒΖ είναι τα εφαπτόμενα τμήματα του κύκλου στα σημεία Γ και Β αντίστοιχα. Αν το τμήμα ΘΗ είναι κάθετο στο τμήμα ΑΖ στο Ζ, να αποδείξετε ότι: α) Το τρίγωνο ΖΒΓ είναι ισόπλευρο. (Μονάδες 7) β) Το τετράπλευρο ΑΓΖΒ είναι ρόμβος. (Μονάδες 8) γ) Το τετράπλευρο ΒΓΗΘ είναι τραπέζιο, με ΒΘ = ΒΖ και ΘΗ = 2 ΒΓ. (Μονάδες 10)

14 Οι κύκοι (Κ, ) και (, 3) φάοαι ωικά ο ηίο Α. Μία θία φάαι ωικά και ο ύο κύκο α ηία Β και αίοιχα και ι η οκαη η ιακο Κ ο ηίο Ε. Φο αό ο ηίο Κ αάηο ήα η ο ι ο ήα ο. α) α αοί όι ο άο ΒΚ ίαι οθοώιο. (Μοά 9) β) α αοί όι η ωία Κ ίαι 30. (Μοά 8) ) α αοί όι ο ήα Ε=6, όο η ακία ο κύκο (Κ, ). (Μοά 8)

15 ίαι οθοώιο ίωο ΑΒ ( ) και η ιχοόο ο Β. Αό ο φο και οοάο Ζ ο ηίο ο οοίο η θία Ε ι η οκαη η ΒΑ. α αοί όι: α) Το ίωο ΑΒΕ ίαι ιοκ. (Μοά 6) β)τα ίωα ΑΒ και ΒΕΖ ίαι ία. (Μοά 6) ) Η θία Β ίαι οκάθη ω ηάω ΑΕ και Ζ. (Μοά 6) )Το άο ΑΕΖ ίαι ιοκ αιο. (Μοά 7)

16 ίαι ίωο ΑΒ (ΑΒ < Α) και η ιχοόο ο Α. Φο αό ο Β κάθη η Α ο ι η Α ο Ε και η ά Α ο Η. Α Μ ίαι ο ο η ά Β, α αοί όι: α) Το ίωο ΑΒΗ ίαι ιοκ. (Μοά 9) β) ΕΜ//Η (Μοά 8) ) ΕΜ=(Α-ΑΒ)/2 (Μοά 8)

17 Έω ΑΒ ίωο και α ύη ο ο αιοιχού ι και αίοιχα. ίαι η ακόοθη όαη: Π: Α ο ίωο ΑΒ ίαι ιοκ ΑΒ=Α, ό α ύη ο αιοιχού ι ί ο ίαι ία. α) α ά α ιχύι η όαη Π αιιοοώα η αάηή α (Μοά 10) β) α ιαώ η αντίστροφη όαη η Π και α αοί όι ιχύι. (Μοά 10) ) α ιαώ η όαη Π και η αντίστροφή της ω ιαία όαη. (Μοά 5)

18 ίαι οία ωία xoy και ύο οόκοι κύκοι (Ο, 1 ) και (Ο, 2 ) 1 < 2, ο ο η Oχ α ηία Κ, Α και η O α, Β αίοιχα. α αοί όι: α) Α = ΒΚ. (Μοά 8) β) Το ίωο ΑΡΒ ίαι ιοκ, όο Ρ ο ηίο οή ω Α και ΒΚ. ) Η ΟΡ ιχοοί η (Μοά 8) xoy. (Μοά 9)

19 α) α αοί όι ο ίωο κοφ α α ώ ιοκού ιώο ίαι ιοκ. (Μοά 8) β) α ιαώ και α αοί αάοη όαη ια i. ιόο ίωο. (Μοά 8) ii. οθοώιο και ιοκ ίωο. (Μοά 9)

20 ίαι αιο ΑΒ A = =90, =2ΑΒ και =3. Αό ο Β φο κάθη η ο ι η Α ο ηίο Κ και η ο Ε. Είη φο η ΑΕ ο ι η Β ο ηίο. α αοί όι: α) =45 (Μοά 8) β) Β=ΑΕ (Μοά 9) 1 ) Κ=. (Μοά 8) 4

21 Έω ααηόαο ΑΒ. Α α ηία Ε και Ζ ίαι α α ω ώ ο ΑΒ και αίοιχα, α αοί όι : α) Το άο ΕΒΖ ίαι ααηόαο. (Μοά 8) β) ΑΔ=ΒΖ (Μοά 8) ) Οι Ε και ΒΖ ιχοοού η ιαώιο Α ο ααηοάο ΑΒ. (Μοά 9)

22 Σο οθοώιο ααηόαο ΑΒ ίαι Φο Ε Α. 30 και Ο ο κο ο. α) α αοί όι η ωία χωίαι αό η Ε και η ιαώιο Β ι ί ωί. (Μοά 13) β) Φο κάθη η Α ο ηίο Ο η οοία ι η οκαη η Α ο Ζ. α ί όι α ίωα ΑΖΟ και ΑΒ ίαι ία. (Μοά 12)

23 Έω όι Ε και Ζ ίαι α α ω ώ ΑΒ και ααηοάο ΑΒ αίοιχα. Α ια ο ααηόαο ΑΒ ιο ιχύι ΑΒ>Α, α ά α ίαι αηθί ή όχι οι ακόοθοι ιχιοί: Ισχυρισμός : Το άο ΕΒΖ ίαι ααηόαο. Ισχυρισμός 2: ΑΔ= Β. Ισχυρισμός : Οι Ε και ΒΖ ίαι ιχοόοι ω ααι ωιώ ΔαΒ. α) Ση ίωη ο θωί όι κάοιο ιχιό ίαι αηθή α ο αοί. (Μοά 16) β) Ση ίωη ο κάοιο ιχιό ίαι αηθή, αβί η χη ω ιαοχικώ ώ ο ααηοάο ώ α ίαι αηθή. α αιιοοή η αάηή α. (Μοά 9)

24 Έω ο κάθ θί ο οαι ο Ο και χαίο ηίο Μ ο ιο ο αήκι ι θί. α) Α ίαι ο ικό ο Μ ω ο η και ο ικό ο ω ο η, α αοί όι: I. (Μοά 6) II. Τα ηία Μ, Ο και ίαι θιακά. (Μοά 8) III. Το ίωο ίαι οθοώιο. (Μοά 6) Β) Α ίαι ο ικό ηίο ο ω ο η, ι ίο ααηόαο ίαι ο ; α αιιοοή η αάηή α. (Μοά 5 )

25 ίαι οθοώιο ΑΒ και ω αό αό, καακάο α ιόα ίωα ΑΒΕ, ΒΖ, Η, ΑΘ. α) α αοί όι ο άο ΕΖΗΘ ίαι όβο. (Μοά 15) β) Α ο αχικό άο ΑΒ ίαι άωο, ό ο ΕΖΗΘ ι ίο ααηόαο ίαι; ικαιοοή η αάηή α. (Μοά 10)

26 Θωού θία () και ο ηία Α και Β κό αή, α οοία βίκοαι ο ίιο ηίο χη η () ι ώ, η θία ΑΒ α η ίαι κάθη η (). Έω Α και Β α ικά ηία ω Α και Β αίοιχα ω ο η θία (). α) Α η οκάθο ο ΑΒ ι η θία () ο ηίο Κ, α αοί όι ο Κ αήκι και η οκάθο ο Α Β. (Μοά 10) β) α αοί όι ο άο ΑΒΒ Α ίαι αιο. (Μοά 8) ) α βί η χη ω θιώ ΑΒ και η θία () ώ ο άο ΑΒΒ Α α ίαι οθοώιο. α αιιοοή η αάηή α. (Μοά 7)

27 ίαι αιο ΑΒ (ΑΒ//) η ωία ίη 30 και ω Κ, α α ω ιαωίω ο. Οι η αάη ο Α και Β οκιό οαι κάθα ο ηίο Ε. α αοί όι: α) ΑΒ=2ΑΕ (Μοά 10) β) Κ=Α (Μοά 10) ) Σ οια ίωη ο ΑΒΚ ίαι ααηόαο; α αιιοοή η αάηή α. (Μοά 5)

28 Θωού οθοώιο ίωο ΑΒ ( και ο ύο ο ΑΗ. Έω και Ε α ικά ηία ο Η ω ο ι θί ΑΒ και Α αίοιχα. α) α αοί όι: I. ΑΗ=Α=ΑΕ. (Μοά 6) II. Το ίωο ΕΗ ίαι οθοώιο (Μοά 6) III. Τα ηία Ε, Α και ίαι θιακά. (Μοά 6) β) Τα ίωα ΑΒ και ΕΗ ίαι ία; Α αι, α ο αοί. Α όχι, κάω αό οι αχικ οοθι θα οού α ίαι ία; α αιιοοή η αάηή α. (Μοά 7)

29 ίαι ίωο ΑΒ B =2, και η ιχοόο Β η ωία B. Αό ο ο Μ η Α φο αάηη η ιχοόο Β ο ι η ά Β ο. α αοί όι: α) Το ίωο Β ίαι ιοκ. (Μοά 5) α) Το ίωο Μ ίαι ιοκ. (Μοά 10) β) ΑΒ (Μοά 10)

30 Σ κύκο κο Ο θωού α ία όα ΑΒ και Α, ο καθα ίο 120. Έω και Ε α α ω όω ΑΒ και Α αίοιχα. α αοί όι: α) Το ίωο ΑΒ ίαι ιόο. (Μοά 8) β) Τα ίωα ΑΖ και ΑΗΕ ίαι ία και α οοί ι ωί ο. (Μοά 10) ) Η χοή Ε ιχοοίαι αό ι χο ΑΒ και Α. (Μοά 7)

31 ίοαι οι ακόοθ οάι Π1 και Π2: Π: Α α ααηόαο ίαι όβο, ό οι αοάι ω ααι ώ ο ίαι ί. Π: Α οι αοάι ω ααι ώ ό ααηοάο ίαι ί, ό ο ααηόαο ίαι όβο. α) α ά α ιχύο οι οάι Π1 και Π2 αιιοοώα ήω η αάηή α. (Μοά 20) β ) Ση ίωη ο και οι ύο οάι ιχύο, α ι ιαώ ω ια ιαία όαη. (Μοά 5)

32 ίαι ίωο ΑΒ και ω Κ, α α ω ώ ο ΑΒ και Α αίοιχα. α) Θωού χαίο ηίο Μ σο εσωερικό ο ριγώο και, Ε α ικά ο Μ ω ο Κ και αίοιχα. α αοί όι Ε//Β. (Μοά 15) β) Ση ίωη ο ο σηείο Μ είαι ο έσο η ά Β, και, Ε α ικά ο Μ ω ο Κ και αίοιχα. α αοί όι α ηία, Α και Ε ίαι θιακά. (Μοά 10)

33 Το άο ΑΒ ο αακάω χήαο ίαι όβο. Θωού και. α αοί όι: α) Το ίωο ΖΑΕ ίαι ιοκ. (Μοά 6) β) Η θία Α ίαι οκάθο ο ήαο ΖΕ. (Μοά 9) ) Α Μ και α α ω ώ Α και ΑΒ αίοιχα, α αοί όι ο άο ΖΜΕ ίαι ιοκ αιο. (Μοά 10)

34 ίαι όβο ΑΒ = Έω όι ΑΕ και ΑΖ ίαι οι αοάι ο ηίο Α ι και Β αίοιχα. α) α αοί όι: i. Τα ηία Ε και Ζ ίαι α α ω ώ και Β αίοιχα. (Μοά 8) ii.. (Μοά 8) β) Α Μ και α α ω ώ Α και ΑΒ αίοιχα, α αοί όι ο άο ΕΜΖ ίαι οθοώιο ααηόαο. (Μοά 9)

35 Σο ιοκ ίωο ΑΒ (ΑΒ=Α) φο ι ιαο Β και Ε. Μία θία αάηη η βάη Β ι ι ΑΒ και Α α Ζ και Η αίοιχα και ι ιαο Β και Ε α ηία Θ και Κ αίοιχα. α αοί όι: α) ΒΖ=Η. (Μοά 8) β) α ίωα ΖΒΘ και ΗΚ ίαι ία. (Μοά 9) ) ΖΚ=ΗΘ. (Μοά 8)

36 ίαι κό άο ΑΒ = και =. α αοί όι: α) Το ίωο Α ίαι ιοκ. (Μοά 9) β) Οι ιαώιοι ο αύο ΑΒ οαι κάθα. (Μοά 6) ) Το άο ο χι ια κοφ α α ω ώ ο ΑΒ ίαι οθοώιο. (Μοά 10)

37 Σο κό άωο ΑΒΕΖ ιχύο α ή: =, = και =. α) α οοί ο άθοια + +. (Μοά 8) β) Α οι ΑΖ και Ε οκιό οαι ο Η και οι ΑΒ και οκιό οαι ο Θ, α αοί όι: i. Οι ωί Α και Η ίαι ααηωαικ (Μοά 10) ii. Το άο ΑΘΗ ίαι ααηόαο. (Μοά 7)

38 ίαι κύκο (Ο, R) ιάο ΑΒ και ο θί 1, 2 φαό ο κύκο α άκα η ιαο ΑΒ. Έω όι, ια ίη θία φάαι ο κύκο α ηίο ο Ε και ι ι 1 και 2 α και αίοιχα. α) Α ο ηίο Ε ίαι ο ο ο όο ΑΒ, α αοί όι: i. Το άο ΑΒ ίαι αιο. (Μοά 8) ii. = Α+Β. (Μοά 8) β) Α ο ηίο Ε βίκαι ο ο ο όο ΑΒ, α αοί όι ο άο ΑΒ ίαι οθοώιο. Ση ίωη αή α κφά η ίο ο οθοωίο ΑΒ ω άηη η ακία R ο κύκο. (Μοά 9)

39 Σο άωο ΑΒ οοάο Ο ο κο ο και θωού χαίο ηίο Ε ο ήαο Ο. Φο η κάθη αό ο Β η ΑΕ, ο ι ο ήα ΑΟ ο Ζ. α αοί όι: α) Οι ωί ω και φ ο αακάω χήαο ίαι ί. (Μοά 6) β) ΒΖ=ΑΕ και Ζ=ΒΕ (Μοά 12) ) Το ήα ΕΖ ίαι κάθο ο ΑΒ. (Μοά 7)

40 Θωού ο ηία Α και Β α οοία βίκοαι ο ίιο ο ω ο ια θία (), οια ώ η θία ΑΒ ίαι κάθη η (). Έω Α ο ικό ο Α ω ο η θία (). α) Α η Α Β ι η θία () ο ηίο Ο, α αοί όι: i. Η θία () ιχοοί η ωία. (Μοά 6) ii. Οι ηιθί ΟΑ και ΟΒ χηαίο ί οί ωί η θία () (Μοά 6) β) Α Κ ίαι α άο ηίο άω η θία (), α αοί όι: i. = (Μοά 6) ii. +> + (Μοά 7)

41 Σο άωο ΑΒ οκίο η ά ΑΒ καά ήα Β=ΑΒ και η ά Β καά ήα Μ=Α. α) α αοί όι: i. =Μ (Μοά 7) ii. Μ (Μοά 10) β) Α Ε ο ικό ηίο ο ω ο η θία Μ, α αοί όι ο άο ΜΕ ίαι άωο. (Μοά 8)

42 Έω όι ο κύκο (Ο, ) φάαι ω ώ ο ιώο ΡΕ α ηία Α, και Β. α) α αοί όι: I. =+ (Μοά 6) II. = (Μοά 8) β) Α Α=ΒΕ, α αοί όι I. Το ίωο ΡΕ ίαι ιοκ. (Μοά 6) II. Τα ηία Ρ, Ο και ίαι θιακά. (Μοά 5)

43 Θωού κύκο κο Ο και ωικό ηίο ο Ρ. Αό ο Ρ φο α φαόα ήα ΡΑ και ΡΒ. Η ιακική θία ΡΟ ι ο κύκο ο ηίο. Η φαόη ο κύκο ο ι α ΡΑ και ΡΒ α ηία και αίοιχα. α αοί όι: α) ο ίωο Ρ ίαι ιοκ. (Μοά 10) β) Α= Β. (Μοά 8) ) η ίο ο ιώο Ρ ίαι ίη ΡΑ+ ΡΒ. (Μοά 7)

44 ίαι ιοκ ίωο ΑΒ και ο ύο ο Α. Σο Α θωού ηίο Η οιο ώ ΗΑ=ΗΒ. Έω όι Ε ίαι ο ηίο οή η ΒΗ η Α. Φο η ΑΖ κάθη η ΒΕ, η οοία ι η ά Β ο Θ. α) α αοί όι: i. Τα ίωα ΗΒ και ΗΖΑ ίαι ία. (Μοά 6) ii. Θ=ΘΖ. (Μοά 6) iii. Η θία ΘΗ ίαι οκάθο ο ήαο ΑΒ. (Μοά 6) β) Ποιο αό α ηία ο χήαο ίαι ο οθόκο ο ιώο ΑΗΒ ; α ικαιοοή η αάηή α. (Μοά 7)

45 Σ ιοκ αιο ΑΒ (ΑΒ//) ίαι ΑΒ=Α. α) α αοί όι η Β ίαι ιχοόο η ωία. (Μοά 7) β) α οιοί η θη ό ηίο Ε, ώ ο άο ΑΒΕ α ίαι όβο. (Μοά 10) ) Α ιο ίαι ωία ΒΑ=120 και οι ιαώιοι ο όβο οαι ο ηίο Ο, α οοί ι ωί ο αύο ΕΟΒ. (Μοά 8)

46 ίαι ίωο ΑΒ ΑΒ<Α. Έω Αx η ωική ιχοόο η ωία A. α) α αοί όι: i. ˆ ˆ ˆ ˆ 180, όο 2 2 ˆ και ˆ αιάο ι ωικ ωί ω ˆ, ˆ αίοιχα. (Μοά 10) ii. Η ωική ιχοόο η ωία ι η οκαη η ά Β (ο ο ο ο Β) ηίο Ζ. (Μοά 8) β) Α ο ίωο ΑΒ ίαι οθοώιο ο Α και 15, α αοί όι Β=2ΑΒ. (Μοά 7)

47 ΘωοΝαποΝΑΓΔ,ΝοοΝΝ ˆ ˆ 90, φον αν ένππο,ν 3 α)ναναποννονποναδνανοοοέννννννννννννν )ΝαΝαποΝΝοΝωοΝΓΝαΝοοοΝαΝοέ (ονζ) (ον10) )ΝΑΝ,ΝΝαΝαΝαΝωΝΝαΝΑΓΝαοα, αναποννναγναναπνονον ονοναονένννννννννννννννννννννν (ον9)

48 ίαι κύκο (Ο, R) ιάο ΑΒ και θί 1, 2 φαό ο κύκο α άκα η ιαο ΑΒ. Θωού θία φαοη ο κύκο ηίο ο Ε, η οοία ι ι 1 και 2 α και αίοιχα. α) α αοί όι: i. Το άο ΑΒ ίαι αιο. (Μοά 6) ii. = Α + Β (Μοά 7) iii. Το ίωο Ο ίαι οθοώιο. (Μοά 7) β) Α η ωία ΑΕ ίαι 60 ο και η Ο ι ο κύκο (Ο, R) ο ηίο Κ, α αοί όι ο Κ ίαι ο ο Ο. (Μοά 5)

49 Σ ααηόαο ΑΒ ωία Α αβία, ιχύι όι ΑΒ=2Α. Τα ηία Ε και Ζ, ίαι α ω ώ ο ΑΒ και αίοιχα. Αό ο φο η Η κάθη η οκαη η Β. α αοί όι: α) Το άο ΑΕΖ ίαι όβο. (Μοά 8) β) Το ίωο ΕΖΗ ίαι ιοκ. (Μοά 9) ) Το ήα ΗΕ, ίαι ιχοόο η ωία Ζ. (Μοά 8)

50 ίαι ιοκ ίωο ΑΒ (ΑΒ=Α) και ΑΜ ο ύο ο η ά Β. Ση οκαη ο ΑΜ θωού ήα Μ=ΑΜ. Ση οκαη ο Β ο ο ο ο θωού ήα =Β. α αοί όι: α) Το άο ΑΒ όβο. (Μοά 8) β) Το ίωο Α ίαι ιοκ. (Μοά 8) ) Το ηίο ίαι ο βαύκο ο ιώο Α. (Μοά 9)

51 ίαι ίωο ΑΒ ωία Α ίη 120 και ωία Β ίαι ίη 45 ο. Ση οκαη η ΒΑ ο ο Α, αίο ήα Α = 2ΑΒ. Αό ο φο η κάθη η Α ο η ι ο ηίο Κ. α αοί όι: α) Η ωία ΑΚ ίαι ίη 30 ο. (Μοά 6) β) Το ίωο ΚΑΒ ίαι ιοκ. (Μοά 6) ) Α Ζ ο ο η Α, ό =90 ο. (Μοά 6) ) Το ηίο Κ αήκι η οκάθο ο ήαο Β. (Μοά 7)

52 ίαι χαίο ίωο ΑΒ και η ιάό ο ΑΜ. Έω όι ίαι ο ο η ΑΜ οιο ώ Β = και ωία = 120 ο. 2 α) α οοί ι ωί ο ιώο ΒΜ. (Μοά 5) β) α αοί όι ο ίωο Β ίαι οθοώιο. (Μοά 6) ) α αοί όι α ίωα ΑΒ και Μ ίαι ία. (Μοά 6) ) Α ο ηίο Κ ίαι η οβοή ο η Β, α αοί όι 2ΜΚ=Α. (Μοά 8)

53 ίαι οθοώιο ααηόαο ΑΒ. Αό η κοφή Α φο ΑΕΒ. Έω Κ, α α ω ώ ΑΒ και Α αιοίχω, ό: α) α αοί όι: ο i. ΚΕ ˆ 90. (Μοά 8) ii. Κ Α. (Μοά 8) 2 ο ) Α ΒΑ ˆ 30, α αοί όι Κ=Β. (Μοά 9)

54 ίαι οθοώιο ΑΒ κο Ο και ΑΒ > Β, Α=2Β. Ση οκαη η ά Α (ο ο Α) αίο ηίο Ε ώ Α=ΑΕ. α) α αοί όι: i. Το άο ΑΕΒ ίαι ααηόαο. (Μοά 8) ii. Το ίωο ΕΒ ίαι ιόο. (Μοά 9) β) Α η ΕΟ ι η ά ΑΒ ο ηίο Ζ, α αοί όι ΖΕΒ. (Μοά 8)

55 ίαι κύκο (Ο,R) ιάο Β. Θωού ηίο Α ο κύκο και χιάο ο ίωο ΑΒ. H οκαη η ΑΟ ι ο κύκο ο ηίο Ζ. Φο ο ύο ο Α, η οκαη ο οοίο ι ο κύκο ο ηίο Ε. α) α αοί όι: i. Ζ=ΑΒ=ΒΕ (Μοά 8) ii. Το άο ΒΕΖ ίαι ιοκ αιο. (Μοά 7) ο β) Α ˆ 30, α αοί όι η ίο ο αίο ΒΕΖ ίαι ίη 5R, όο R η ακία ο κύκο. (Μοά 10)

56 ίαι άωο ΑΒ. Έω Ε ο ικό ηίο ο Β ω ο ο και Ζ ίαι ο ο η Α. Η οκαη η ι η ΑΕ ο Η. α αοί όι: α) Η ΑΒ 2 (Μοά 8) β) Τα ίωα ΑΗ και Ζ ίαι ία. (Μοά 9) ) Η Ζ ίαι κάθη η ΑΕ. (Μοά 8)

57 ίαι αιο ΑΒ ( ΑΒ // ) Αˆ 90 ˆ ο, = 2ΑΒ και Βˆ 3ˆ. Φο ΒΕ ο ι η ιαώιο Α ο Μ. Φο η ΑΕ ο ι η ιαώιο Β ο. α αοί όι: ο α) ˆ 45. (Μοά 6) β) Το άο ΑΒE ίαι ααηόαο. (Μοά 6) β) 1 Μ. (Μοά 7) 4 ) ΑΕ Β. (Μοά 6)

58 ίαι ηικύκιο ιαο ΑΒ και ύο χο ο Α και Β, οι οοί οαι ο ηίο Ε. Φο EZ α αοί όι: AB. α) Οι ωί Α και Β ίαι ί (Μοά 7) β) Τα άα ΑΕΖ και ΕΖΒ ίαι άια. (Μοά 9) ) Η ΕΖ ίαι ιχοόο η ωία ˆ Ζ. (Μοά 9)

59 ίαι ααηόαο ΑΒ Ο ο κο ο. Αό η κοφή φο ο ήα Κ κάθο η Α και η οκαή ο ο ο Κ θωού ηίο Ε, ώ ΚΕ= Κ. α αοί όι: Β α) ΕΟ. (Μοά 8) 2 β) Η ωία ίαι οθή. (Μοά 8) ) Το άο ΑΕΒ ίαι ιοκ αιο. (Μοά 9)

60 ύο κύκοι (Ο, 1 ), (Κ, 2 ) φάοαι ωικά ο. Μια θία () φάαι ο ύο κύκο α ηία Α, Β αίοιχα. Η κοιή φαοη ω κύκω ο ι η () ο Μ. α αοί όι: α) Το Μ ίαι ο ο ΑΒ. (Μοά 7) β) ) ΟΜΚ ˆ 90 ΑΒ ˆ 90 0 (Μοά 9) 0 (Μοά 9)

61 Έω κύκο (Ο, ) και Ε ο ο ο όο ο Β. Μια θία () φάαι ο κύκο ο Ε. Οι οκάι ω ΟΒ, Ο ο η θία () α ηία Ζ και Η αίοιχα. α αοί όι : α) Β//ΖΗ (Μοά 5) β) ΟΖ=ΟΗ (Μοά 5) ) Α Β ο η ΟΖ i. α αοί όι ΖΟΗ ˆ ΒΕΖ ˆ (Μοά 8) 4 ii. α οοί ι ωί ο ιώο ΖΟΗ. (Μοά 7)

62 ίαι άο ΑΒ Α=Β. Α Ε,,Ζ,Κ,,Μ ίαι α α ω ΑΒ, Β,, Α, Β και Α αίοιχα, α αοί όι: α) Το άο ΕΜΖ όβο. (Μοά 8) β) Η ΕΖ ίαι οκάθο ο θύαο ήαο Μ. (Μοά 7) ) ΚΕ=Ζ (Μοά 5) ) Τα θύαα ήαα Κ, Μ, ΕΖ ιχοαι αό ίιο ηίο. (Μοά 5)

63 Έω Α, Β, θιακά ηία ΑΒ=2Β. Θωού ο ο Μ η ΑΒ. Πο ο ίιο ηιίο καακάο α ιόα ίωα ΑΒ, ΒΕ. α αοί όι: α) Το άο ΑΕΒ ίαι αιο (Α//ΒΕ). (Μοά 9) β) Τα ίωα ΜΒ, ΕΒ ίαι ία. (Μοά 8) ) Το άο ΜΒΕ ίαι άιο. (Μοά 8)

64 ίαι ααηόαο ΑΒ. Θωού ο ο Μ η ά Α και Ε κάθο αό η κοφή η θία ΜΒ (Ε ΜΒ). Η αάηη αό η κοφή η θία ΜΒ (x // MB) ι ι Β και Ε α ηία, Ζ αίοιχα. α αοί όι: α) Το άο ΜΒ ίαι ααηόαο. (Μοά 7) β) Το ηίο Ζ ίαι ο ο θάο ήαο Ε. (Μοά 9) ) Ε=. (Μοά 9)

65 ίαι οώιο ίωο ΑΒ. Καακάο ωικά ο ιώο α ιόα ίωα ΑΕΒ, Α. Οοάο Ζ ο ηίο οή ω θάω ηάω Β, Ε. α αοί όι: α) Τα ίωα ΑΕ και ΑΒ ίαι ία και α ά α ύη ω ίω ωιώ (Μοά 10) β) Τα άα ΑΖ, ΑΖΒΕ ίαι άια. (Μοά 10) ) Η ωία ˆ ΒΖ ίαι (Μοά 5)

66 ίοαι οώιο ίωο ΑΒ, ΒΕ,Ζ, α ύη αό ι κοφ Β, αίοιχα και Η ο οθόκο ο ιώο. Είη ίοαι αμ,, Κ, α ω θάω ηάω ΑΒ, Α, Η, ΒΗ αίοιχα. α) α αοί όι: i. Μ=Κ (Μοά 6) ii. Κ=Μ= ΑΗ 2 (Μοά 6) iii. Το άο ΜΚ ίαι οθοώιο. (Μοά 6) 0 β) Α ο Ο ίαι ο ο η Β, α αοί όι ο ΜΟΚ ˆ 90. (Μοά 7)

67 ίαι οθή ωία ˆ xoy =90 0 και Α,Β ηία ω ηιθιώ Οy, O, ΟΑ=ΟΒ. Η () ίαι θία ο ιχαι αό η κοφή Ο και αφήι ι ηιθί O, O ο ίιο ηιίο. Η κάθο αό ο ηίο Α η () η ι ο και η κάθο αό ο ηίο Β η () η ι ο Ε. α αοί όι: α) Τα ίωα ΟΑ και ΟΕΒ ίαι ία. (Μοά 7) β) Α+ΒΕ=Ε. (Μοά 7) ) Μ= Ε 2 ΑΒ., όο Μ ίαι ο θύαο ήα ο ώι α α ω Ε και (Μοά 7) ) Το ίωο ΜΕ ίαι οθοώιο ιοκ. (Μοά 4)

68 Θωού ιόο ίωο ΑΒ και α ηία και Ε ω ώ ΑΒ και Α αίοιχα, ώ α ίαι Α=Ε. Έω Ο ο ηίο οή ω και ΒΕ. α) α αοί όι: i. ΒΕ ˆ Α ˆ. (Μοά 10) 0 ii. ˆ 120. (Μοά 10) β) α ά α ο άο ΑΕΟ ίαι άιο. α αιιοοή η αάηή α. (Μοά 5)

69 ίαι ο άωο ΑΒ. Ση ιαώιο Α θωού ηία, Ο, Η ώ. Α Ε, Θ και Ζ α α ω ώ, ΑΒ και Β αίοιχα α αοί όι: α) Το άο ΟΖΕ ίαι άωο. (Μοά 7) β). (Μοά 8) 4 ) Το άο ΘΖΗ ίαι οθοώιο ααηόαο, 2. (Μοά 10)

70 Θωού α οθοώιο ίωο ΑΒ ( ˆΑ 90 ο ), α α, Ε, Ζ ω ώ ο και ο ύο ο ΑΚ. Έω Θ ίαι ο ηίο οή ω ΑΖ και Ε. α) α αοί όι: i. Το άο ΑΖΕ ίαι οθοώιο. (Μοά 8) ii. Θ = ΘΕ = 4 (Μοά 7) ) Α ιο ίαι ωία ˆΓ =30 ο, i. α βί η ωία. (Μοά 5) ii. α αοί όι Κ = 4. (Μοά 5) Θ Κ Γ

71 Σ αιο ΑΒ (ΑΒ//) ιχύι ΑΒ+=Α. Α η ιχοόο η ωία Α ι η Β ο Ε και η οκαη η ο Ζ, α αοί όι: α) Το ίωο ΑΖ ίαι ιοκ. (Μοά 7) β) Το Ε ίαι ο ο η Β (Μοά 10) ) Η Ε ίαι ιχοόο η ωία ο αίο. (Μοά 8)

72 ίαι αιο ΑΕΒ, Α//ΒΕ, ο οοίο ιχύι όι ΑΒ=Α+ΒΕ, και Ο ο ο η Ε. Θωού ηίο Ζ η ΑΒ οιο ώ ΑΖ=Α και ΒΖ=ΒΕ. Α ωία ΔΑΖ ˆ φ, α) α κφά η ωία ΑΖ άηη η φ. (Μοά 8) β) α κφά η ωία ΕΖΒ άηη η φ. (Μοά 8) ) α αοί όι οι ΟΑ και ΟΒ ίαι οκάθοι ω ηάω Ζ και ΖΕ αίοιχα. (Μοά 9)

73 ίαι ααηόαο ΑΒ, ΑΒ > Α. Θωού ηία Κ,, ω Α και ΑΒ αίοιχα ώ ΑΚ = Α. Έω Μ ο ο ο Κ και η οκαη ο ΑΜ (ο ο Μ) ι η ο ηίο Ε. α αοί όι: α) Α =Ε. (Μοά 8) β) Β + Ε = ΑΒ. (Μοά 10) ) 2. (Μοά 7)

74 ίαι ααηόαο ΑΒ ΑΒ = 2 Β, η ωία Α αβία και Μ ο ο η. Φο κάθη η Α ο ηίο Α, η οοία ι η Β ο Η. Α η οκαη η ΗΜ ι η οκαη η Α ο Ε, α αοί όι: α) Η ΑΜ ίαι ιχοόο η ωία ΑΒ. (Μοά 9) β) Τα ήαα ΕΗ, ιχοοούαι. (Μοά 8) ). (Μοά 8)

75 ίαι οώιο ίωο ΑΒ και ο ωικό ο χηαίοαι α άωα ΑΒΕ και ΑΖΗ. α αοί όι: α) (Μοά 8) β) Ε = ΒΗ (Μοά 9) ) Η Ε ίαι κάθη η ΒΗ. (Μοά 8)

76 ίαι οθοώιο ίωο ΑΒ η ωία Α οθή, και χαίο ηίο η ά ΑΒ. Έω Κ, Μ, α α ω, Β, Β αίοιχα. α αοί όι: α) Το άο ΚΜ ίαι ααηόαο. (Μοά 8) β) Το άο ΑΚΜ ίαι ιοκ αιο. (Μοά 9) ) Η ιάο ο αίο ΑΚΜ ίαι ίη. (Μοά 8) 2

77 ίαι ααηόαο ΑΒ η ωία ο Β α ίαι ίη 70 ο ο ΑΕ. Έω Ζ ηίο η Β ώ ΒΕ = ΕΖ. και ο ύο α) α αοί όι ο άο ΑΖ ίαι ιοκ αιο. (Μοά 8) β) α οοί ι ωί ο αίο ΑΖ (Μοά 9) ) Α Μ ο ο ο Β, α αοί όι ΕΜ =. (Μοά 8) 2

78 ίαι οθοώιο ίωο ΑΒ 90 και 30. Φο ο ύο ο Α και η ιάό ο ΑΜ. Αό ο φο κάθη η θία ΑΜ, η οοία η ι ο Ε. α αοί όι: α) Το ίωο ΑΜΒ ίαι ιόο. (Μοά 8) β) ΜΕ=Μ=Β/4 (Μοά 9) ) Το ΑΕ ίαι ιοκ αιο. (Μοά 8)

79 ίαι ίωο ΑΒ ΑΒ < Α. Φο η ιχοόο ο ΑΚ και χαίο ηίο η Ε φο θία κάθη η ιχοόο ΑΚ, η οοία ι ι ΑΒ και Α α ηία Ζ και αίοιχα και η οκαη η Β ο ηίο Η. α αοί όι: α) 90. (Μοά 7) 2 β) ΖΚ = Κ. (Μοά 8) ). (Μοά 10) 2

80 ίαι άο ΑΒ ΑΒ = Α και Β =. Α Ε ο ηίο οή ω οκάω ω ΒΑ και και Ζ ο ηίο οή ω οκάω ω Α και Β α αοί όι: α) Η Α ίαι ιχοόο η ωία Β. (Μοά 7) β) Ζ = Ε (Μοά 9) ) ΕΖ // Β (Μοά 9)

81 α) Σ οθοώιο ΑΒ θωού Κ,, Μ, α α ω ώ ο ΑΒ, Β,, Α αίοιχα. α αοί όι ο άο ΚΜ ίαι όβο. (Μοά 15) β) Σ α άο ΑΒ α α Κ,, Μ, ω ώ ο ΑΒ, Β,, Α αίοιχα ίαι κοφ όβο. Το άο ΑΒ, ι α ίαι αααίηα οθοώιο; α κηιώ η θική ή αηική α αάηη. (Μοά 10)

82 Εκό ιώο ΑΒ καακάο άωα ΑΒΕ και ΑΖΗ. Α Μ ο ο ο Β και ηίο η οκαη η ΑΜ οιο ώ ΑΜ = Μ, α αοί όι: α) = ΑΕ. (Μοά 10) β) 0ι ωί Α και ΕΑΗ ίαι ί. (Μοά 10) ) Η οκαη η ΜΑ (ο ο Α) ι κάθα η ΕΗ. (Μοά 5)

83 ο ίοι κύκοι (Ο, ) και (Κ,) φάοαι ωικά ο ηίο Ε. Α ΟΑ και ΟΒ ίαι α φαόα ήαα αό ο ηίο Ο ο κύκο (Κ,) α αοί όι: α) ΑΕ = ΒΕ. (Μοά 9) β) 30. (Μοά 8) ) Το άο ΑΚΒΕ ίαι όβο. (Μοά 8)

84 α) Σ ιοκ αιο ΑΒ θωού Κ,, Μ, α α ω ώ ο ΑΒ, Β,, Α αίοιχα. α αοί όι ο άο ΚΜ ίαι όβο. (Μοά 13) β) Σ α άο ΑΒ α α Κ,, Μ, ω ώ ο ΑΒ, Β,, Α αίοιχα ίαι κοφ όβο. ια α χηαίαι όβο ο ΑΒ ι α ίαι ιοκ αιο; α αιιοοή ήω η θική ή αηική αάηή α. (Μοά12)

85 α) Σ όβο ΑΒ θωού Κ,, Μ, α α ω ώ ο ΑΒ, Β,, Α αίοιχα. α αοί όι ο άο ΚΜ ίαι οθοώιο. (Μοά 13) β) α αοί όι α α ω ώ ό οθοωίο ίαι κοφ όβο. (Μοά 12)

86 ίαι ιοκ ίωο ΑΒ ΑΒ = Α και Α, ΒΕ α ύη ο. α αοί όι: α) Β =2 Ε. (Μοά 6) β). (Μοά 7) 2 ) Το άο ΑΕΒ ίαι άιο. (Μοά 6) ). (Μοά 6)

87 ίαι ιοκ ίωο ΑΒ ΑΒ = Α, χαίο ηίο Μ η βάη ο Β και ο ύο ο ΒΗ. Αό ο Μ φο κάθ Μ, ΜΕ και ΜΘ ι ΑΒ, Α και ΒΗ αίοιχα. α αοί όι: α) Το άο ΜΕΗΘ ίαι οθοώιο. (Μοά 9) β) ΒΘ = Μ (Μοά 9) ) Το άθοια Μ+ΜΕ=BH. (Μοά 7)

88 ίαι ίωο ΑΒ Α > ΑΒ και, Ε, Ζ α α ω ώ ο Β, Α, ΑΒ αίοιχα. Α η ιχοόο η ωία Β ι η ΖΕ ο ηίο Μ και η οκαη η Ε ο ηίο, α αοί όι: α) Το άο ΖΕΒ ίαι ααηόαο. (Μοά 7) β) Τα ίωα ΒΖΜ και ΜΕ ίαι ιοκή. (Μοά 10) ) ΒΖ + Ε = (Μοά 8)

89 ίαι ίωο ΑΒ, ΑΜ ιάό ο και Κ ο ο ο ΑΜ. Α η οκαη η ΒΚ ι η Α ο ηίο, και ίαι ο ο ο, α αοί όι: α) Το ηίο ίαι ο ο Α. (Μοά 9) β) (Μοά 9) ) ΒΚ = 3Κ (Μοά 7)

90 ίαι ίωο ΑΒ Β = 2Α. Έω ΑΜ ιάο ο ΑΒ και Κ, α α ω Μ και ΑΒ αίοιχα. α αοί όι: α). (Μοά 7) β) Μ = ΜΚ. (Μοά 9) ) Η ΑΜ ίαι ιχοόο η ωία. (Μοά 9)

91 ίαι άο ΑΒ ΑΒ = και Μ,, Κ α α ω Α, Β, Β αίοιχα. Α οι οκάι ω ΑΒ και ο η οκαη η Μ α ηία Ε και Ζ αίοιχα α αοί όι: α) ΜΚ = Κ. (Μοά 13) β). (Μοά 12)

92 ίαι ααηόαο ΑΒ και η οκαη η Α θωού ηίο Ε οιο ώ Ε = ώ η οκαη η ΑΒ θωού ηίο θωού ηίο Ζ οιο ώ ΒΖ = Β. α) α αοί όι: i.. (Μοά 10) ii. α ηία Ζ,, Ε ίαι θιακά. (Μοά 10) β) Έα αθηή ια α αοίι όι α ηία Ζ,, Ε ίαι θιακά α ο αακάω οιό. «Έχο: οαι αό η ΖΕ) και (ω ό κό και ι α αά η ω ααήω Ε και Β ο ). (ω ό αά ω ααήω Ε και Β ο οαι αό η Όω 180 (ω άθοια ω ωιώ ο ιώο Ε). Άα ύφωα α οηούα: 180. Οό α ηία Ζ,, Ε ίαι θιακά.» Όω ο καθηηή ι α άθο ο οιό αό. α βί ο άθο ο κκιο οιό. (Μοά 5)

93 ίαι οθοώιο ίωο ΑΒ η ωία Α οθή. Φο η ιάό ο ΑΜ και χαίο ηίο Κ αή φο κάθη η ΑΜ η οοία ι ι ΑΒ και Α α ηία και Ε αίοιχα. Α Η ίαι ο ο ο Ε α αοί όι: α). (Μοά 8) β). (Μοά 9) ) Η θία ΑΗ ι κάθα η Β. (Μοά 8)

94 ΘΕΜΑ ίοαι οθοώια ίωα ΑΒ και Β Β και Α αίοιχα. α αοί όι: 90, 90 και Μ, α α ω α) ΑΜ = Μ. (Μοά 10) β) Η Μ ίαι κάθη η Α. (Μοά 10) ). (Μοά 5)

95 ίαι ιοκ ίωο ΑΒ ΑΒ = Α και, Ε α α ω ώ ο ΑΒ και Α αίοιχα. Ση οκαη η Ε (ο ο Ε) θωού ηίο ώ Ε = ΑΕ και η οκαη η Ε (ο ο ) θωού ηίο Κ οιο ώ Κ = Α. α αοί όι: α) Κ = Ε. (Μοά 6) β) Τα ίωα ΑΚΒ και Α ίαι οθοώια. (Μοά 9) ) Τα ίωα ΑΚΒ και Α ίαι ία. (Μοά 10)

96 Θωού κύκο κο Ο, ιάο Β. Αό ηίο Α ο κύκο φο η φαοη () ο ιαο κύκο ο ιώο. Αό α ηία Β και φο α ήαα Β και Ε κάθα η θία (). α) α αοί όι ΒΑ και Α ίαι ιχοόοι ω ωιώ και αίοιχα. (Μοά 8) β) Α ΑΖ ίαι ύο ο ιώο, α αοί όι. (Μοά 8) ) α αοί όι. (Μοά 9)

97 ίοαι ο αάη θί () και (), και ια ίη ο ι ι α ηία Α και Β αίοιχα. Θωού ι ιχοόο ω ό και ί α αά η ωιώ ο χηαίοαι, οι οοί οαι ηίο. Α Μ ίαι ο ο ο ΑΒ, α αοί όι: α) Η ωία ΒΑ ίαι οθή. (Μοά 9) β) 2 (Μοά 8) ) Μ // (Μοά 8)

98 ίαι οθοώιο ίωο ΑΒ η ωία Α οθή και Μ χαίο ηίο η ά Β. Φο ι ιχοόο ωιώ ΒΜΑ και ΑΜ οι οοί ο ι ΑΒ και Α α ηία και Ε αίοιχα. α) α αοί όι, η ωία ΜΕ ίαι οθή. (Μοά 12) β) Α Κ ο ο ο Ε, α αοί όι ΜΚ = ΚΑ (Μοά 13)

99 ίαι οθοώιο ίωο ΑΒ η ωία Α οθή και ΑΜ η ιάό ο. Αό ο Μ φο ΜΚ κάθη η ΑΒ και Μ κάθη η Α. Α, Ρ ίαι α α ω ΒΜ και Μ αίοιχα, α αοί όι: α) (Μοά 7) β) Η ΜΚ ίαι ιχοόο η ωία ΜΑ. (Μοά 9) ) ΑΜ = Κ + Ρ. (Μοά 9)

100 ίαι άωο ΑΒ και ό αού ιόο ίωο ΜΒ. Α η οκαη η ΑΜ ι η Β ο ηίο Ε, α αοί όι: α) 15. (Μοά 8) β) Τα ίωα ΑΕ και Ε ίαι ία. (Μοά 8) ) Η Ε ίαι ιχοόο η ωία Μ. (Μοά 9)

101 ίαι αιο ΑΒ ΑΒ// και ΑΒ = Α + Β. Α η ιχοόο η ωία ι η ΑΒ ο ηίο Μ, α αοί όι: α) Το ίωο ΑΜ ίαι ιοκ. (Μοά 8) β) Το ίωο ΜΒ ίαι ιοκ. (Μοά 9) ) Η Μ ίαι ιχοόο η ωία ο αίο. (Μοά 8)

102 ίαι ιοκ ίωο ΑΒ ΑΒ = Α και ηίο η οκαη η Β. Αό ο φο Κ κάθη η ΑΒ και Ε κάθη η οκαη η Α. Αό ο ηίο φο Η κάθη η ΑΒ και Ζ κάθη η Κ. α αοί όι: α) H ωία Ζ ίαι ίη η ωία Β. (Μοά 4) β) Η ίαι ιχοόο η ωία ΖΕ. (Μοά 4) ) Το ίωο ΖΕ ίαι ιοκ. (Μοά 9) ) Κ Ε = Η (Μοά 8)

103 ίαι ίωο ΑΒ Α και ΑΕ αίοιχα η ωική και η ωική ιχοόο η ωία Α (, Ε ηία η θία Β). Φο ΒΖ κάθη η Α και ΒΗ κάθη η ΑΕ και θωού Μ ο ο ο. α αοί όι: α) Το άο ΑΖΒΗ ίαι οθοώιο. (Μοά 5) β) Η ωία ΗΖΑ ίαι ίη η ωία ΖΑ. (Μοά 6) ) Η θία ΗΖ ιχαι αό ο Μ. (Μοά 6) ). (Μοά 8) 2

104 ίαι ίωο ΑΒ ΑΒ < Α, η ιχοόο ο Α και θία () αάηη αό ο Β ο η Α. Αό ο ο Μ η Β φο θία αάηη η Α η οοία ι η Α ο ηίο Ζ, η θία () ο ηίο και η οκαη η ΒΑ ο ηίο Ε. α αοί όι: α) Τα ίωα ΑΕΖ και ΒΕ ίαι ιοκή. (Μοά 8) β) Β =Ζ. (Μοά 9) ) ΑΕ=Α-Β. (Μοά 8)

105 ίαι ιόο ίωο ΑΒ και η οκαη η Β (ο ο Β) θωού ηίο οιο ώ Β = Β, ώ η οκαη η Β (ο ο ) θωού ηίο Ε οιο ώ Ε = Β. Φο η κάθη η Ε ο ηίο Ε, η οοία ι η οκαη η Α ο Ζ. α) α οοί ι ωί ω ιώω ΑΕ και ΒΑ. (Μοά 8) β) α αοί όι η Ζ ίαι οκάθο ο ΑΕ. (Μοά 12) ) α αοί όι ΑΒ//Ζ. (Μοά 5)

106 ίαι ίωο ΑΒ και οι ιάοί ο Α, ΒΕ και Ζ. Ποκίο ο ήα ΖΕ (ο ο Ε) καά ήα ΕΗ = ΖΕ. α αοί όι: α) Το άο ΕΗΒ ίαι ααηόαο. (Μοά 8) β) Η ίο ο ιώο ΑΗ ίαι ίη ο άθοια ω ιαω ο ιώο ΑΒ. (Μοά 9) ) Οι θί ΒΕ και Η ιχοοού ο ήα Ζ. (Μοά 8)

107 ίαι οθοώιο αιο ΑΒ ( 90 ) Β = = 2ΑΒ και Κ, α α ω Β και. Η αάηη αό ο Κ ο η ΑΒ ι η Α ο Ζ. α αοί όι: α) Β = 2 Ζ. (Μοά 8) β) Το άο ΖΚ ίαι όβο. (Μοά 9) ) 90. (Μοά 8)

108 ίαι ιοκ ίωο ΑΒ (ΑΒ = Α), και χαίο ηίο Μ η ά Β. Αό ο ηίο Μ φο θία κάθη η ά Β ο ι ι θί ΑΒ και Α α ηία Ε και Θ αίοιχα. Α Α και ΑΗ α ύη ω ιώω ΑΒ και ΑΘΕ αίοιχα, α αοί όι: α) 90. (Μοά 8) β) Το ίωο ΑΘΕ ίαι ιοκ. (Μοά 8) ) ΜΘ+ΜΕ = 2Α. (Μοά 9)

109 ίαι κύκο κο Ο και ο η αιιαικά ηία ο Α και Β. Φο ι φαό ο κύκο α ηία Α και Β οι οοί οαι ο ηίο. Φο ίη και α ύη Α και ΒΕ ο ιώο ΑΒ α οοία οαι ο ηίο Η. α αοί όι: α) Το ίωο ΒΗΑ ίαι ιοκ. (Μοά 8) β) Το άο ΟΒΗΑ ίαι όβο. (Μοά 9) ) Τα ηία Ο, Η, ίαι θιακά. (Μοά 8)

110 ίαι ίωο ΑΒ και η οκαη η Β (ο ο Β) θωού ηίο οιο ώ Β =ΑΒ ώ η οκαη η Β (ο ο ) θωού ηίο Ε οιο ώ Ε = Α. Α οι ωικοί ιχοόοι ω ωιώ Β και ο ι Α και ΑΕ α ηία Κ και αίοιχα, και η Κ ι ι ΑΒ και Α α ηία Μ και αίοιχα, α αοί όι: α) Τα ηία Κ και ίαι α ω Α και ΑΕ αίοιχα. (Μοά 8) β) Τα ίωα ΚΜΑ και Α ίαι ιοκή. (Μοά 9) ) Κ = 2 (Μοά 8)

111 ίαι ααηόαο ΑΒ και Μ ο ο η ά. Φο κάθη η ΑΜ ο ηίο η Μ, η οοία ι η θία Α ο ηίο Ρ και η Β ο Σ. α αοί όι: α) Ρ = Σ. (Μοά 8) β) Το ίωο ΑΡΣ ίαι ιοκ. (Μοά 8) ) ΑΣ = Α + Σ. (Μοά 9)

112 ίαι ίωο ΑΒ και Ε ο ο η ιαο Β. Ση οκαη η ΑΕ θωού ηίο Ζ οιο ώ ΕΖ=ΑΕ. α αοί όι: α) Το άο ΑΒΖ ίαι ααηόαο. (Μοά 8) β) Το άο ΒΖ ίαι ααηόαο. (Μοά 8) ) Το ηίο Θ ίαι βαύκο ο ιώο ΒΖ. (Μοά 9)

113 ίαι ιόο ίωο ΑΒ και ο ύο ο Ε. Ση οκαη η Β (ο ο Β) θωού ηίο οιο ώ Β = ΖΘ // Β:. Α η θία Ε ι η Α ο Ζ και 2 α) α αοί όι ο ίωο ΒΕ ίαι ιοκ και ο ίωο ΑΘΖ ίαι ιόο. (Μοά 10) β) α οοί ι ωί ο ιώο ΘΕΖ. (Μοά 5) ) α αοί όι ΑΕ = 2 ΘΖ. (Μοά 5) ) α αοί όι 3ΑΒ = 4ΘΒ. (Μοά 5)

114 Σ ια θία () θωού ιαοχικά α ηία Α, Β, ι ώ ΑΒ = 2 Β και ο ίιο ηιίο θωού ιόα ίωα ΑΒ και ΒΕ. Α Η ίαι ο ο ο Α και η θία Ε ι η θία () ο ηίο Ζ α αοί όι: α) Το άο ΒΗΕ ίαι οθοώιο. (Μοά 8) β) Το ίωο ΖΕ ίαι ιοκ. (Μοά 8) ) Το άο ΗΕΑ ίαι ιοκ αιο. (Μοά 9)

115 ίαι ααηόαο ΑΒ και Κ ο ηίο οή ω ιαωίω ο. Φο ΑΗ κάθη η Β και η οκαη η ΑΗ (ο ο Η) θωού ηίο Ε οιο ώ ΑΗ = ΗΕ. α αοί όι: α) Το ίωο ΑΚΕ ίαι ιοκ. (Μοά 7) β) Το ίωο ΑΕ ίαι οθοώιο. (Μοά 9) ) Το άο ΒΕ ίαι ιοκ αιο. (Μοά 9)

116 ίαι οθοώιο ίωο ΑΒ η ωία Α οθή και ο Α και ηίο Ε η οκαη η ΑΒ οιο ώ ΒΕ = Β. 2. Φο ο ύο α) α οοί ι ωί ο ιώο ΒΕ. (Μοά 9) β) α αοί όι: i. BE = 2 (Μοά 8) ii. ΑΕ = (Μοά 8)

117 ίαι ίωο ΑΒ ωί Β και οί και, Μ και Ε α α ω ώ ο ΑΒ, Α και Β αίοιχα. Σι οκάθ ω ΑΒ και Β και κό ο ιώο ΑΒ θωού ηία Ζ και Η αίοιχα, οια ώ Ζ = 2 και ΕΗ =. 2 α) α αοί όι: i. Το άο ΒΜΕ ίαι ααηόαο. (Μοά 5) ii. Τα ίωα ΖΜ και ΕΜΗ ίαι ία. (Μοά 10) β) Α α ηία Ζ,, Ε ίαι θιακά, α αοί όι η ωία Α=90 ο. (Μοά 10)

118 ίαι οθοώιο ίωο ΑΒ (A=90 o ). Φο η ιάο ο ΑΜ η οοία οκίο (ο ο ο ο Μ) καά ήα Μ = ΑΜ. Θωού θία Κ κάθη η Β, η οοία ι η ιχοόο η ωία Β ο Ε. α αοί όι: α) Το άο ΑΒ ίαι οθοώιο (Μοά 8) α) 90 2 (Μοά 8) β) Ε = Β (Μοά 9)

119 Σο αακάω άο ΑΒ ιχύο:,, και ΑΒ. α) α αοί όι α ίωα ΑΟΒ και Ο ίαι ιοκή. (Μοά 8) β) α αοί όι ο άο ΑΒ ίαι αιο. (Μοά 8) ) Α ιο ιχύι όι =3ΑΒ και Κ, α α ω ιαωίω Β και Α αίοιχα, α αοί όι ο άο ΑΒΚ ίαι οθοώιο ααηόαο. (Μοά 9)

120 ίαι οθοώιο ίωο ( 90 ) και 30 Μ και α α ω ώ Β και ΑΒ αίοιχα. Έω όι η οκάθο η ά Β ι η Α ο ηίο Ε. α) α αοί όι: i) η ΒΕ ίαι ιχοόο η ωία. (Μοά 6) ii). (Μοά 6) 2 iii) η ΒΕ ίαι οκάθο η ιαο ΑΜ. (Μοά 7) β) Α Α ίαι ο ύο ο ιώο ο ι η ΒΕ ο Η, α αοί όι α ηία Μ, Η και ίαι θιακά. (Μοά 6)

121 Αό ωικό ηίο Ρ ό κύκο κο Ο φο α φαόα ήαα ΡΑ, ΡΒ και η ιακική θία ΡΟ ο ι ο κύκο α ηία και αίοιχα. Η φαοη ο κύκο ο ηίο ι ι οκάι ω ΡΑ και ΡΒ α ηία Ε και Ζ αίοιχα. α αοί όι: α) B (Μοά 8) β) ΕΑ=ΖΒ (Μοά 9) ) Το άο ΑΒΖΕ ίαι ιοκ αιο. (Μοά 8)

122 ίαι ίωο ΑΒ ΑΒ<Β και η ιχοόο ΒΕ η ωία B. Α ΑΖ ΒΕ, όο Ζ ηίο η Β και Μ ο ο η Α, α αοί όι : α) Το ίωο ΑΒΖ ίαι ιοκ. (Μοά 7) β) Μ//Β και Μ = B 2 (Μοά 10) ) B E, όο B η ωία ο ιώο ΑΒ. (Μοά 8) 2

123 Σο αακάω χήα ίαι ίωο ΑΒ, η ιχοόο Βx η ωία Β ο ιώο ΑΒ και η ιχοόο Βy η ωική ωία Β. Α και Ε ίαι οι οβο η κοφή Α ο ιώο ΑΒ η Βx και Βy αίοιχα, α αοί όι: α) Το άο ΑΒΕ ίαι οθοώιο. (Μοά 7) β) Η θία Ε ίαι αάηη ο η Β και ιχαι αό ο ο Μ η Α. (Μοά 10) ) Το άο ΚΜΒ ίαι αιο και η ιάό ο ίαι ίη όο α=β. (Μοά 8) 3, 4

124 Σ ααηόαο ΑΒ θωού ηία Ε, Ζ, Η, Θ ι ΑΒ, Β,, Α αίοιχα, ΑΕ=Η και ΒΖ=Θ. α αοί όι: α) Το άο ΑΕΗ ίαι ααηόαο. (6 οά) β) Το άο ΕΖΗΘ ίαι ααηόαο. (10 οά) ) Τα ήαα Α, Β, ΕΗ και ΖΘ ιχοαι αό ο ίιο ηίο. (9 οά)

125 ίαι ααηόαο ΑΒ και ηία Κ, η ιαωίο ο Β, οια ώ α ιχύι ΒΚ=Κ=. α) α αοί όι ο άο ΑΚ ίαι ααηόαο. (Μοά 10) β) α αοί όι, α ο αχικό ααηόαο ΑΒ ίαι όβο, ό και ο ΑΚ ίαι όβο. (Μοά 8) ) Ποιά ι α ίαι η χη ω ιαωίω ο αχικού ααηοάο Α, ώ ο ΑΚ α ίαι οθοώιο. α αιιοοή η αάηή α. (Μοά 7)

126 ίαι ααηόαο ΑΒ και ω Ο ο ηίο οή ω ιαωίω Α και Β. Φο η ΑΕ κάθη η ιαώιο Β. Εά Ζ ίαι ο ικό ο Α ω ο η ιαώιο Β, ό α αοί όι: α) Το ίωο ΑΖ ίαι ιοκ. (Μοά 7) β) Ζ = 2ΟΕ. (Μοά 9) ) Το ΒΖ ίαι ιοκ αιο. (Μοά 9)

127 ίαι ααηόαο ΑΒ. Ση οκαη η ά ΑΒ αίο ήα ΒΕ=ΑΒ και η οκαη η ά Α ήα Ζ=Α. α) α αοί όι: i. Τα άα ΒΕ και ΒΖ ίαι ααηόαα. (Μοά 7) ii. Τα ηία Ε, και Ζ ίαι θιακά. (Μοά 9) β) Α Κ και ίαι α α ω ΒΕ και Ζ αίοιχα, ό Κ// Β και = 3 ΔΒ. 2 (Μοά 9)

128 ίαι ιοκ ίωο ΑΒ ΑΒ = Α και ο ύο ο ΑΜ. Φο Μ κάθη η Α και θωού Η ο ο ο ήαο Μ. Αό ο Η φο αάηη η Β η οοία ι ι ΑΜ και Α α ηία Κ και Ζ αίοιχα. α αοί όι: α) ΗΖ = 4 (Μοά 9) β) ΜΖ // Β (Μοά 8) ) Η θία ΑΗ ίαι κάθη η Β. (Μοά 8)

129 Έω ίωο ΑΒ και Α η ιχοόο η ωία Α, ια η οοία ιχύι Η Ε ίαι ιχοόο η ωία ΑΒ και η Ζ αάηη η ΑΒ. α αοί όι:. α) Τα ήαα Ε και Α ίαι αάηα. (Μοά 9) β) Το ίωο ΕΑ ίαι ιοκ. (Μοά 8) ) Τα ήαα Α και ΕΖ ιχοοούαι. (Μοά 8)

130 ίαι ο ίωο ΑΒ ωία Β=60 ο. Φο α ύη Α και Ε ο οαι ο Η. Φο ΚΖ ιχοόο η ωία ΕΗΑ και ΘΗ κάθο ο ύο Α. α αοί όι: α) ια ο ήα ΖΕ ιχύι ΖΗ=2ΕΖ. (Μοά 9) β) Το ίωο ΘΖΗ ίαι ιόο. (Μοά 8) ) Το άο ΘΗΚΒ ίαι ιοκ αιο. (Μοά 8)

131 ίαι κύκο κο Ο και ακία. Έω ηίο Α ωικό ο κύκο και α φαόα ήαα ΑΒ και Α ώ α ιχύι 60. Έω όι η φαόη ο κύκο ο ι ι ΑΒ και Α α Ε και Ζ αίοιχα. α αοί όι: α) Το άο ΑΒΟ ίαι άιο ΟΑ=2ΟΒ. (Μοά 6) β) Το ίωο ΑΕΖ ίαι ιόο. (Μοά 6) ) 2 (Μοά 7) ) Το άο ΕΖΒ ίαι ιοκ αιο. (Μοά 6)

132 ίαι κύκο (Ο, ) και Α ια ιάό ο. Θωού ι χο Α=Β. Έω Κ και α α ω χοώ και Β αίοιχα. α αοί όι: α) Οι χο ΑΒ και ίαι αάη. (Μοά 6) β) Το άο ΑΒ ίαι οθοώιο ααηόαο. (Μοά 6) ) Η Β ίαι ιάο ο κύκο. (Μοά 7) ) Το άο ΟΚ ίαι οθοώιο ααηόαο. (Μοά 6)

133 Σι x' και Ax ωία Λ x 'Ax θωού ηία Β και ώ ΑΒ=Α. Οι κάθ ι Αx και Αx α ηία Β και αίοιχα, οαι ο. Α οι ηιθί Ay και Az χωίο η ωία Λ x 'Ax ι ί ωί και ο ι Β και α ηία Ε και Ζ αίοιχα, α αοί όι: α) Το ίωο Δ EAZ ίαι ιοκ. (Μοά 8) β) Το αήκι η ιχοόο η ωία Λ x 'Ax. (Μοά 8) ) Οι ωί Β και Α ίαι ί. (Μοά 9)

134 Σ ίωο οι ιχοόοι ω ωιώ και οαι ο. Η ωική ιχοόο η Β ι η οκαη η ο Ε. ίαι όι 70 2 α) α οοί ι ωί ο ιώο. (Μοά 8) β) α αοί όι ο άο ΑΒΕ ίαι αιο. (Μοά 9) ) α αοί όι ο ίωο ΒΕ ίαι ιοκ (Μοά 8)

135 Έω οθοώιο ίωο 90. Ση ά Β θωού α ηία Κ, Μ, ώ. Α α ηία και Ε ίαι α α ω ώ ΑΒ και Α αίοιχα, α αοί όι: α) Το άο ΕΚ ίαι ααηόαο. (Μοά 13) 3 β) Η ιάο ο αίο ΚΑΜ ιούαι 8. ( Μοά 12)

136 Έω ιοκ αιο ΑΒ (ΑΒ//) 2 και. 2 Φο η ιχοόο η ωία, η οοία ι ο ο Κ και η κάθη αό ο Κ ο ο Β ο ι ο Μ. α) α οοί ι ωί ο ΑΒ. (Μοά 10) β) α αοί όι: i. Το άο ΑΒΚ ίαι όβο. (Μοά 8) ii. Το ηίο Μ ίαι ο ο ο Β. (Μοά 7)

137 Έω άωο ΑΒ και Μ ο ο η ά Α. Ποκίο ο ήα Α (ο η ά ο Α)καά ήα Α=. Φο α ήαα Μ και Β και 2 θωού α α ο Κ και αίοιχα. α αοί όι: α) Το άο ΜΒ ίαι ααηόαο. (Μοά 8) β) Το άο ΑΚ ίαι ααηόαο. (Μοά 9) ) Το άο ΑΜΚ ίαι ιοκ αιο. (Μοά 8)

138 Έω κύκο κο Ο και ύο κάθ ακί ο ΟΒ και Ο. Έω Α ο ο ο όο Β. Αό ο Α φω κάθ ι ακί ΟΒ και Ο ο ι ο α και Ε αίοιχα. Οι οκάι ω Α και ΑΕ ο ο κύκο α ηία Ζ και Η αίοιχα. α αοί όι: α) ΑΖ=ΑΗ. (Μοά 4) α) Το ΑΟΕ ίαι οθοώιο. (Μοά 7) β) Τα ηία Ζ και Η ίαι αιιαικά. (Μοά 7) ) Το άο ΒΗΖ ίαι ιοκ αιο. (Μοά 7)

139 ίαι ίωο ΑΒ, ΑΚ ιχοόο η ωία Α. Ση οκαη η ΑΚ θωού ηίο ώ. Η αάηη αό ο ο η ΑΒ ι ι Α και Β α Ε και Ζ αίοιχα. α αοί όι: α) Το ίωο ΑΕ ίαι ιοκ. (Μοά 6) β) Η ΕΚ ίαι οκάθο η Α. (Μοά 6) ) Τα ίωα ΑΚΒ και ΚΖ ίαι ία. (Μοά 7) ) Το άο ΑΖΒ ίαι ααηόαο. (Μοά 6)

140 ίαι ίωο ΑΒ. Ση οκαη ο ύο ο ΑΚ θωού ηίο ώ. Έω, Μ, α α ω ώ ΑΒ, Α και Β αίοιχα. α αοί όι: α) Το ίωο ΑΒ ίαι ιοκ. (Μοά 7) β) Το άο ΒΚ ίαι όβο. (Μοά 9) ) (Μοά 9)

141 Θωού ίωο ΑΒ και ι οκαθο 1, 2 ω ώ ο ΑΒ και Α, οι οοί οαι ο ο Μ η Β. α) α αοί όι: i. Το ίωο ίαι οθοώιο ii. iii. 90. (Μοά 5) Το άο ΑΜΚ ίαι οθοώιο ααηόαο., όο Θ ο ηίο οή ω ΑΜ και Κ. 4 ) Α ηίο η Β οιο ώ (Μοά 7) (Μοά 6), α αοί όι ο άο ΚΘΒ 4 ίαι ααηόαο. (Μοά 7)

142 ίαι αιο ΑΒ //, 4 και 2. Θωού ηίο Ζ η, ώ. Α η ωία ίαι 60 0 και ΒΕ ο ύο ο αίο, α αοί όι: α) Το άο ΑΒΕ ίαι ααηόαο. (Μοά 8) β) Το ίωο ΖΑΕ ίαι ιόο. (Μοά 8) ) Τα ίωα ΑΖ και ΑΕ ίαι ία. (Μοά 9)

143 ίαι ιοκ αιο ΑΒ και ΒΖ κάθα ι ιαώι Β και Α αίοιχα. α αοί όι: // και Α= Β =ΑΒ. Φο ήαα ΑΕ α) Τα ηία Ζ και Ε ίαι α ω ιαωίω Α και Β αίοιχα. (Μοά 5) β) ΑΕ =ΒΖ. (Μοά 8) ) Το άο ΑΕΖΒ ίαι ιοκ αιο. (Μοά 7) ) Η Β ίαι ιχοόο η ωία. (Μοά 5)

144 ίαι ααηόαο ΑΒ οιο ώ α φο η κάθη η Α ο κο ο Ο, αή ι η οκαη η Α ηίο Ε οιο ώ Ε=Α. α αοί όι: α) Το ίωο ΑΕ ίαι ιοκ. (Μοά 7) β) Το άο ΒΕ ίαι ααηόαο. (Μοά 9) ) Το ίωο ΒΟ ίαι ιοκ. (Μοά 9)

145 ίαι ιόο ίωο ΑΒ. Ση οκαη η Β (ο ο ) θωού ήα. Α Μ, Κ και ίαι α α ω ώ Β, ΑΒ και Α αίοιχα ό: α) α οοί ι ωί ο ιώο ΒΑ. (Μοά 7) β) α αοί όι: i) Το άο ΚΜ ίαι ιοκ αιο η άη βάη ιάια αό η ική. (Μοά 8) ii) Το ίωο ΚΜ ίαι οθοώιο. (Μοά 10)

146 ίαι άο ΑΒ και ο ιαο ο κύκο (Ο, ) ώ η ιαώιο ο Β α ίαι ιάο ο κύκο. Η ωία Β ίαι ιάια η ωία και οι ΑΒ και Β ίαι ί. Φο κάθη η Β ο Ο, η οοία ι ι Α και α Ε και Ζ αίοιχα. α) α οοί ι ωί ο αύο ΑΒ. (Μοά 6) β) α κί α ίωα ΑΒ και Β. (Μοά 6) ) α αοί όι ο άο ΑΒΟ ίαι όβο. (Μοά 7) ) α αοί όι ο άο ΑΒΟΕ ίαι άιο κύκο. (Μοά 6)

147 ίαι ιόο ίωο ΑΒ. Μ βάη η ΑΒ καακάο ιοκ ίωο ΑΒ, κό ο ιώο ΑΒ, ωία Η ω ώ Α και Α αίοιχα Θωού α α Ζ και α) α αοί όι η ίαι οκάθο ο ΑΒ. (Μοά 8) β) Α η ι η ΑΒ ο Θ, α αοί όι η ωία ίαι οθή. ) Α η ΖΚ ίαι η κάθη η ΑΒ αό ο ηίο Ζ, α αοί όι (Μοά 9). 4 (Μοά 8)

148 ίαι ιοκ αιο ΑΒ (ΑΒ//) και Ο ο ηίο οή ω ιαωίω ο. Η Α ίαι κάθη η Α και η Β ίαι κάθη η Β. Θωού α α Μ, Ε και Ζ ω, Β και Α αίοιχα. α αοί όι: α) ΜΕ=ΜΖ. (Μοά 6) β) Η ΜΖ ίαι κάθη η Α. (Μοά 6) ) Τα ίωα και ίαι ία. (Μοά 7) ) Η ΟΜ ίαι οκάθο ο ΕΖ. (Μοά 6)

149 ίαι ιόο ίωο και α α, Ε και Μ ω ΑΒ, Α και Β αίοιχα. Ση οκαη ο Μ (ο ο ) θωού ήα Ζ=Μ. α αοί όι: α) Τα ίωα και ίαι ία. (Μοά 6) β) Το άο ΖΑΜ ίαι ααηόαο. (Μοά 6) ) Τα ήαα ΖΕ και Α οαι κάθα και ιχοοούαι. (Μοά 7) ) Η ΒΖ ίαι κάθη η ΖΑ. (Μοά 6)

150 ίαι ίωο ΑΒ<Α. Φο ήα Β κάθο η ΑΒ και και ήα Ε κάθο η Α. Θωού α α Ζ και Θ ω Α και ΑΕ καθώ και η ιχοόο Α η ωία. α) α αοί όι. (Μοά 9) β) Α Κ χαίο ηίο η ιχοόο Α, α αοί όι ο Κ ιαχι αό α α Ζ και Θ. (Μοά 9) ) Α ο Κ ίαι ηίο η ιχοόο Α οιο ώ ΚΖ=ΑΖ, α αοί όι ο άο ΑΖΚΘ ίαι όβο. (Μοά 7)

151 ίαι οώιο ιοκ ίωο ΑΒ=Α. Φο ήα Α κάθο η ΑΒ και ήα ΑΕ κάθο η Α Α=ΑΕ. Θωού α α Ζ, Η και Μ α α ω Β, Ε και Β αίοιχα. α) α αοί όι: i. Τα ίωα ii. Το ίωο και ίαι ία. (Μοά 7) ίαι ιοκ. (Μοά 6) iii. Η ΑΜ ίαι οκάθο ο ΖΗ. (Μοά 7) β) Έα αθηή κίοα α ίωα «1. Α=Α αό υόθση 2. Α=Α υρς ισοσος ριώου 3. = ως ααορυφή και α α ή: Άρα α ρίωα ίαι ίσα χοας ο υρς ίσς μια ρος μια αι η ριχόμη ωία ίση». Ο καθηηή ί όι αή η ύη ιχι άθο οί α ο οίι; (Μοά 5)

152 Έω ιοκ ίωο 120. Φο ηιθία Αx κάθη η Α ο Α, η οοία ι η Β ο. Έω ο ο ο ΑΒ και Κ ο ο ο. α αοί όι: α) Το ίωο ίαι ιοκ (Μοά 8) β) 2 (Μοά 8) ) // (Μοά 5) ) ΑΚ=2 (Μοά 4)

153 Έω οθοώιο ίωο 90 και 60. Η ιχοόο η ωία ι η Α ο Ζ. Τα ηία Μ και Κ ίαι α α ω ΒΖ και Β αίοιχα. Α ο ήα ίαι κάθο η ιχοόο Β α αοί: α) Το ίωο ίαι ιοκ. (Μοά 6) β) Το άο ΑΜΚΖ ίαι όβο. (Μοά 6) ) ) 2 (Μοά 7) (Μοά 6)

154 Έω ίωο ιάο ΑΜ οια ώ ΑΜ=ΑΒ. Φο ο ύο ο ΑΚ και ο οκίο (ο ο Κ) καά ήα ΑΜ (ο ο Μ) καά ήα ΜΕ=ΑΜ. α αοί όι:. Ποκίο η ιάο α) και 2 (Μοά 7) β) Το άο ΑΒΕ ίαι ααηόαο. (Μοά 6) ) Το άο ΑΒΜ ίαι όβο. (Μοά 6) ) Η οκαη η Μ ι ο Α ο ο ο Ζ. (Μοά 6)

155 Έω κύκο κο Ο και ιάο Κ. Έω Α ηίο ο κύκο ώ η ακία ΟΑ α ίαι κάθη η Κ. Φο ι χο. Έω και Ε α ηία οή ω οκάω ω ΑΒ και Α αίοιχα η θία η ιαο Κ. α αοί όι: α) Η ωία ΒΑ ίαι 120 ο. (Μοά 7) β) Τα ηία Β και ίαι α ω Α και Α αίοιχα. (Μοά 9) ). (Μοά 9)

156 Θωού ιοκ ίωο ΑΒ, και η θία η ωική ιχοόο η ωία Α. Η κάθη η ά ΑΒ ο Β ι η ο Κ και η θία Α ο Ζ. Η κάθη η ά Α ο ι η ο και η θία ΑΒ ο Ε. α) α αοί όι: i. AZ=AE (Μοά 8) ii. ΑΚ=Α (Μοά 9) β) Έα αθηή κοιώα ο χήα, ιαύω η άοη όι η ΑΘ ίαι ιχοόο η ωία Α ο ιώο ΑΒ, όο Θ ο ηίο οή ω ΚΖ και Ε. Σφωί η ααάω κη ο αθηή ή όχι; ικαιοοή ήω η αάηή α. (Μοά 8)

157 Έω ααηόαο ΑΒ Ο ο ηίο οή ω ιαωίω ο και Κ ο ο ο. Ποκίο ο ήα ΟΚ καά ήα ιαώιο Α ο Θ. α αοί όι:. Η ΒΖ ι η α) Τα ήαα Ο και ΒΖ ιχοοούαι. (Μοά 8) β). (Μοά 9) ) Τα ίωα και ίαι ία. (Μοά 8)

158 Έω ιοκ ίωο. Ποκίο ο Β (ο ο ) καά ήα. Φο ι ιαο ΑΕ και Ζ ο ιώο οαι ο Θ. Το ΒΘ οκιόο, ι ο Α ο Κ και ο Α ο Η. α αοί όι: α) Το ΖΚΕ ίαι ααηόαο. (Μοά 9) β). (Μοά 9) ) ΑΗ=2ΖΘ. (Μοά 7) ο

159 Έω κύκο κο Ο και ιάο ΑΒ. Φο χοή η. Αό ο φο ο ήα Ε κάθο η. α αοί όι: // Κ ο ο α) Το άο ΚΟΕ ίαι ααηόαο. (Μοά 8) β) ). (Μοά 12) 2. (Μοά 5)

160 Έω οθοώιο ίωο 90 και, Ε και α α ω ΑΒ, Α και Ε αίοιχα. Σο ήα Β θωού ηία Κ και ώ. α αοί όι: α) 2 και και 2. (Μοά 10) β) Το άο ΕΚ ίαι ααηόαο 2. ) (Μοά 8) (Μοά 7) 4

161 Έω ίωο ( ), Α ο ύο ο και Μ ο ο ο ΑΒ. Η οκαη η Μ ι η οκαη η Α ο ηίο Ε ώ α αοί όι:. α). (Μοά 8) β) 2. (Μοά 10) ) Ε<Α. (Μοά 7)

162 Έω ίωο, Α η ιχοόο η ωία Α και Μ ο ο η ΑΒ. Η κάθη αό ο Μ η Α ι ο Α ο Ε. Η αάηη αό ο Β ο Α ι η οκαη η Α ο Κ και η οκαη η ΕΜ ο α αοί όι: α) Τα ίωα ΑΕΜ, ΜΒ και ΑΒΚ ίαι ιοκή. (Μοά 15) β) Το άο ΑΒΕ ίαι ααηόαο. (Μοά 10)

163 Έω οθοώιο ίωο ΑΒ ( 90 ). Μ ιάο η ά ο Α φο κύκο ο ι η οίοα Β ο. Αο ο φο φαόο ήα ο οοίο ι η ΑΒ ο Μ. α αοί όι: α) (Μοά 9) β) Το ίωο ίαι ιοκ. (Μοά 9) ) Το Μ ίαι ο ο ο ΑΒ. (Μοά 7)

164 Έω ιοκ ίωο ( ) και Α ιάο. Σο ήα Α θωού χαίο ηίο Κ αό ο οοίο φο α ήαα ΚΖ και ΚΕ κάθα ι ΑΒ και Α αίοιχα. α) α αοί όι: i.. (Μοά 6) ii. Το ίωο ίαι ιοκ. (Μοά 6) iii. Το άο ΖΕΒ ίαι ιοκ αιο. (Μοά 7) β) Έα αθηή ο (αi.) ώηα ω η ή αάηη: «Το μήμα Α ίαι ιάμσος ση βάση ισοσος άρα ος αι ιχοόμος ου ριώου ίαι ισοσς. αι μσοάθος ου. Οό αι ο ρίωο Τα ρίωα, χου ιή ΑΚ ιχοόμος ης 3. ως ιαφορς ίσω ωιώ ισοσώ ριώω. Άρα α ρίωα ίαι ίσα βάση ου ριηρίου ωία Πυρά ωία.» Ο καθηηή ί όι η αάηή ο ίαι ιή. α ηώ η αάηη ο αθηή ώ α ικαοοιί ο κιήιο ωία Πά- ωία ιαηώα ι ΒΚ και Κ. (Μοά 6)

165

166 ίαι ίωο ΑΒ ΑΒ < Α και ο ύο ο ΑΗ. Α, Ε και Ζ ίαι α α ω ΑΒ,Α και Β αίοιχα, α αοί όι : α) ο άο ΕΖΗ ίαι ιοκ αιο. (Μοά 8) β) οι ωί ΗΖ και ΗΕΖ ίαι ί. (Μοά 8) ) οι ωί ΕΖ και ΕΗΖ ίαι ί. (Μοά 9)

167 ίοαι α οθοώια ίωα ΑΒ ( = 90 o ) και Β ( 90 ) (όο Α και καωθ η Β) και ο ο Μ η Β. α αοί όι: α) ο ίωο ΑΜ ίαι ιοκ. (Μοά 9) β) 2 (Μοά 9) ) (Μοά 7)

168 ίαι ίωο ΑΒ ΑΒ<Α και η ιχοόο ο Α. Ση ά Α θωού ηίο Ε οιο ώ ΑΕ = ΑΒ. α αοί όι : α) α ίωα ΑΒ και ΑΕ ίαι ία. (Μοά 7) β) η θία Α ίαι οκάθο ο ήαο ΒΕ. (Μοά 9) ) α ο ύο αό η κοφή Β ο ιώο ΑΒ ι η Α ο Η ό η θία ΕΗ ίαι κάθη η ΑΒ. (Μοά 9)

169 Έω ιοκ ίωο ΑΒ (ΑΒ = Α) και Μ ο ο η Β. Φο Β =ΑΒ ( Α, καωθ η Β ). Nα αοί όι: α) ΑΜ // (Μοά 6) β) η Α ίαι ιχοόο η ωία ˆ. (Μοά 7) ) ˆ ˆ 45 (Μοά 7) 2 ) Α < 2 ΑΒ (Μοά 5)

170 ίαι οώιο ίωο ΑΒ ΑΒ<Α. Αό ο Β φο κάθη η ιχοόο ΑΜ η ωία Α, η οοία ι η ΑΜ ο Η και η Α ο. Ση οκαη η ΑΗ θωού ηίο Ζ οιο ώ ΑΗ = ΗΖ και ω Θ ο ο η ά Β. α αοί όι: α) ο άο ΑΒΖ ίαι όβο. (Μοά 9) β) ο άο ΗΒΖΘ ίαι αιο. (Μοά 9) ) η ιάο ο αίο ΗΒΖΘ ίαι ίη. (Μοά 7) 4

171 Σο αακάω χήα φαίοαι οι θι ο χάη χωιώ Α, Β,, και Ε και οι όοι ο α ο. Το χωιό Ε ιαχι αό α χωιά Β, και ίη αό α χωιά Α και. α) α αοί όι: i. η αόαη ω χωιώ Α και Β ίαι ίη η αόαη ω χωιώ και. (Μοά 5) ii. α οι όοι ΑΒ και χο αόηα α οκαθού, α αοί όι αοκίαι α αηθού. (Μοά 5) iii. α χωιά Β και ιαχο αό ο όο Α. (Μοά 8) β) α οιοί ωικά ο ηίο ο όο Α ο ιαχι αό α χωιά Α και. (Μοά 7)

172 ίαι ααηόαο ΑΒ ΑΒ > Α και οι ιχοόοι ω ωιώ ο ΑΡ, ΒΕ, Σ και Τ (όο Ρ, Ε η και Σ, Τ η ΑΒ) οαι α ηία Κ,, M και N όω φαίαι ο αακάω χήα. α αοί όι: α) ο άο ΕΒΤ ίαι ααηόαο. (Μοά 7) β) ο άο ΚΜ ίαι οθοώιο. (Μοά 8) ) // ΑΒ (Μοά 5) ) = ΑΒ Α (Μοά 5)

173 ίαι ίωο ΑΒ ΑΒ < Α, αο κύκο κο Ο. Θωού ο ο Μ ο κοώιο όο Β και ο ύο Α ο ιώο ΑΒ. α αοί όι: α) ΑΜ ίαι ιχοόο η ωία ΑΟ. (Μοά 8) β) (Μοά 9) ) (Μοά 8)

174 Έω ΑΒ οθοώιο ΑΒ>Β οιο ώ οι ιαώιοί ο α χηαίο ωία 60. Αό ο φο Μ κάθη η Α. α) α αοί όι: i. ο ηίο Μ ίαι ο ο ΑΟ όο Ο ο κο ο οθοωίο. (Μοά 8) ii. ΑΜ= 1 Α (Μοά 7) 4 β) Α αό ο φο κάθη η Β, α αοί όι ο Μ ίαι ιοκ αιο. (Μοά 10)

175 Σ οθοώιο ίωο ΑΒ ( 90 ) φο η ιχοόο ο Α. Eω Κ και Ρ οι οβο ο ι ΑΒ και Α αίοιχα. Η κάθη η Β ο ηίο ι η ά Α ο Ε και η οκαη η ά ΑΒ (ο ο Β) ο ηίο Ζ. α) α αοί όι: i. (Μοά 8) ii. Ε=Β (Μοά 8) β) α οοί η ωία Ζ (Μοά 9)

176 Σ οθοώιο ίωο ΑΒ ( 90 0 ) χο όι Φο ο ύο ΑΗ και η ιάο ΑΜ ο ιώο ΑΒ. Αό η κοφή Β φο κάθη η ιάο ΑΜ, η οοία η ι ο ηίο Ε όω φαίαι ο αακάω χήα. α αοί όι: α) Ε, (Μοά 7) 2 β) ΑΗ=ΒΕ, (Μοά 7) ) ο άο ΑΗΕΒ ίαι άιο, (Μοά 6) ) ΕΗ//ΑΒ. (Μοά 5)

177 ίαι οώιο ίωο ΑΒ αο κύκο (Ο,R). Έω ηίο ο όο ΑΒ οιο ώ Β Β. α) α αοί όι Α Α. (Μοά 8) β) Έω Η ο οθόκο ο ιώο ΑΒ. α αοί όι ο άο ΑΒΗ ίαι ααηόαο. (Μοά 9) ) Α Μ ο ο η Β, α αοί όι ΟΜ=. (Μοά 8) 2

178 ίαι ίωο ΑΒ και η ιάό ο Α. Έω Ε, Ζ και Η ίαι α α ω Β, Α και Α αίοιχα. α) α αοί όι ο άο ΕΖΗ ίαι ααηόαο. (Μοά 10) β) α βί η χη ω ώ ΑΒ και Β ο ιώο ΑΒ, ώ ο ααηόαο ΕΖΗ α ίαι όβο. (Μοά 10) ) Ση ίωη ο ο ίωο ΑΒ ίαι οθοώιο (η ωία Β οθή), α βί ο ίο ο ααηοάο ΕΖΗ. (Μοά 5)

ρ πε α εμ των α ματ ών 2014 Ο Η ΕΡΗ Ο Ε Ο ΓΕΩ Ε Ρ Α Θ μα 4ο

ρ πε α εμ των α ματ ών 2014 Ο Η ΕΡΗ Ο Ε Ο ΓΕΩ Ε Ρ Α Θ μα 4ο ρπεα εμτων αματών 2014 ΓΕΟ ΗΕΡΗΟ ΕΟ ΓΕΩΕΡΑ Θμα 4ο ΘΕΜΑ 4 Στο τρίγωνο ΑΒΓ του παρακάτω σχήματος, η κάθετη από το μέσο Μ της ΒΓ τέμνει την προέκταση της διχοτόμου ΑΔ στο σημείο Ε. Αν Θ, Ζ είναι οι προβολές

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων. Μάθημα: Γεωμετρία Α Λυκείου

Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων. Μάθημα: Γεωμετρία Α Λυκείου Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων Μάθημα: Γεωμετρία Α Λυκείου Παρουσιάζουμε συνοπτικές λύσεις σε επιλεγμένα Θέματα («Θέμα 4 ο») από την Τράπεζα θεμάτων. Το αρχείο αυτό τις επόμενες ημέρες

Διαβάστε περισσότερα

1=45. β) Να υπολογίσετε τη γωνία φ.

1=45. β) Να υπολογίσετε τη γωνία φ. 1. Στο σχήµα που ακολουθεί, η Αx είναι εφαπτοµένη του κύκλου (Ο, ρ) σε σηµείο του Α και επιπλέον ισχύουν ΓΑ x =85 0 και BA =40 0. α) Να αποδείξετε ότι ˆΒ 1=45. β) Να υπολογίσετε τη γωνία φ. 2. Στο ακόλουθο

Διαβάστε περισσότερα

6. Θεωρούµε ισοσκελές τραπέζιο ΑΒΓ (ΑΒ//Γ ). Φέρουµε τα ύψη του ΑΕ και ΒΖ. α) Ε=ΓΖ. β) ΑΖ=ΒΕ.

6. Θεωρούµε ισοσκελές τραπέζιο ΑΒΓ (ΑΒ//Γ ). Φέρουµε τα ύψη του ΑΕ και ΒΖ. α) Ε=ΓΖ. β) ΑΖ=ΒΕ. 1. Θεωρούµε ισοσκελές τρίγωνο ΑΒΓ (ΑΒ=ΑΓ). Στο µέσο της πλευράς ΑΒ φέρουµε κάθετη ευθεία που τέµνει την ΑΓ στο Ε. Από το Ε φέρουµε ευθεία παράλληλη στη βάση ΒΓ που τέµνει την ΑΒ στο Ζ. α) Να αποδείξετε

Διαβάστε περισσότερα

2. ίνεται ισοσκελές τρίγωνο ΑΒΓ (ΑΒ=ΑΓ) και οι διχοτόµοι του Β και ΓΕ. Αν ΕΗ ΒΓ και Ζ ΒΓ, να αποδείξετε ότι: β) Τα τρίγωνα ΑΕ και ΑΖ είναι ίσα.

2. ίνεται ισοσκελές τρίγωνο ΑΒΓ (ΑΒ=ΑΓ) και οι διχοτόµοι του Β και ΓΕ. Αν ΕΗ ΒΓ και Ζ ΒΓ, να αποδείξετε ότι: β) Τα τρίγωνα ΑΕ και ΑΖ είναι ίσα. 1. Από εξωτερικό σηµείο Σ κύκλου (Κ,ρ) θεωρούµε τις τέµνουσες ΣΑΒ και ΣΓ του κύκλου για τις οποίες ισχύει ΣΒ=Σ. Τα ΚΛ και ΚΜ είναι τα αποστήµατα των χορδών ΑΒ και Γ του κύκλου αντίστοιχα. α) i. τα τρίγωνα

Διαβάστε περισσότερα

2. ίνεται ισοσκελές τρίγωνο ΑΒΓ (ΑΒ=ΑΓ) και οι διχοτόµοι του Β και ΓΕ. Αν ΕΗ ΒΓ και Ζ ΒΓ, να αποδείξετε ότι: α) Τα τρίγωνα Β Γ και ΓΕΒ είναι ίσα.

2. ίνεται ισοσκελές τρίγωνο ΑΒΓ (ΑΒ=ΑΓ) και οι διχοτόµοι του Β και ΓΕ. Αν ΕΗ ΒΓ και Ζ ΒΓ, να αποδείξετε ότι: α) Τα τρίγωνα Β Γ και ΓΕΒ είναι ίσα. 1. Από εξωτερικό σηµείο Σ κύκλου (Κ,ρ) θεωρούµε τις τέµνουσες ΣΑΒ και ΣΓ του κύκλου για τις οποίες ισχύει ΣΒ=Σ. Τα ΚΛ και ΚΜ είναι τα αποστήµατα των χορδών ΑΒ και Γ του κύκλου αντίστοιχα. α) Να αποδείξετε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ 3 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ 3 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 3 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1) Από εξωτερικό σημείο Ρ ενός κύκλου (Ο,ρ) φέρνουμε τα εφαπτόμενα τμήματα ΡΑ και ΡΒ. Αν Μ είναι ένα τυχαίο εσωτερικό σημείο του ευθύγραμμου τμήματος ΟΡ, να αποδείξετε ότι: α) τα

Διαβάστε περισσότερα

4 ΔΙΑΜΕΣΟΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ

4 ΔΙΑΜΕΣΟΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ 4 ΔΙΑΜΕΣΟΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ 1. Δίνεται ορθογώνιο και ισοσκελές τρίγωνο ΑΒΓ( ˆ =90 ο ) και ΑΔ η διχοτόμος της γωνίας A. Από το σημείο Δ φέρουμε παράλληλη προς την ΑΒ που τέμνει την πλευρά ΑΓ στο σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Ε=Α και φέρουµε την ΒΕ που τέµνει τη Γ στο σηµείο Η. Να αποδείξετε ότι: α) το τρίγωνο ΒΑΕ είναι ισοσκελές. β) το ΕΒΖ είναι παραλληλόγραµµο.

Ε=Α και φέρουµε την ΒΕ που τέµνει τη Γ στο σηµείο Η. Να αποδείξετε ότι: α) το τρίγωνο ΒΑΕ είναι ισοσκελές. β) το ΕΒΖ είναι παραλληλόγραµµο. 1. ίνεται παραλληλόγραµµο ΑΒΓ µε ΑΒ=2ΒΓ. Προεκτείνουµε την πλευρά Α κατά τµήµα Ε=Α και φέρουµε την ΒΕ που τέµνει τη Γ στο σηµείο Η. Να αποδείξετε ότι: α) το τρίγωνο ΒΑΕ είναι ισοσκελές. β) το ΕΓΒ είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οµοιότητα Α. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Β. ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

Οµοιότητα Α. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Β. ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Οµοιότητα Α. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Όµοια λέγονται δύο πολύγωνα που έχουν τις πλευρές τους ανάλογες και τις αντίστοιχες γωνίες τους ίσες. Λόγος οµοιότητας δύο όµοιων πολυγώνων λέγεται ο λόγος δύο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕ Ζ είναι ισόπλευρο. ΔΕΡ.

ΒΕ Ζ είναι ισόπλευρο. ΔΕΡ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΩΕΚΑΝΗΣΟΥ ΘΕΜΑ 1 Θεωρούμε το ισόπλευρο τρίγωνο ΑΒΓ και έστω ένα σημείο της πλευράς ΑΓ. Κατασκευάζουμε το παραλληλόγραμμο ΒΓΕ και έστω Ζ η τομή της Ε με την ΑB. Ονομάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

A λ υ τ ε ς Α σ κ η σ ε ι ς ( Τ ρ ι γ ω ν α )

A λ υ τ ε ς Α σ κ η σ ε ι ς ( Τ ρ ι γ ω ν α ) A λ υ τ ε ς Α σ κ η σ ε ι ς ( Τ ρ ι γ ω ν α ) 1 Στις πλευρες ΑΒ, ΒΓ, ΓΑ ισοπλευρου τριγωνου ΑΒΓ, παιρνουμε 3 Να δειχτει οτι α + 110 0α Ποτε ισχυει Συγκρινετε το ισον; τα τριγωνα με σημεια Δ, Ε, Ζ αντιστοιχα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Να επιλέξετε μια απάντηση για κάθε ερώτηση και να δικαιολογήσετε σύντομα την απάντησή σας. i. Αν η εξωτερική γωνία ενός κανονικού ν-γώνου ισούται με 0 ο, τότε το ν ισούται

Διαβάστε περισσότερα

5o ΚΕΦΑΛΑΙΟ : Παραλληλόγραμμα - Τραπέζια

5o ΚΕΦΑΛΑΙΟ : Παραλληλόγραμμα - Τραπέζια 5o ΚΕΦΑΛΑΙΟ : Παραλληλόγραμμα - Τραπέζια 7 η διδακτική ενότητα : Παραλληλόγραμμα-Είδη παραλληλογράμμων 1. Να εξετάσετε αν είναι σωστή ή λανθασμένη καθεμιά από τις επόμενες προτάσεις: α) Οι διαγώνιοι κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Κύρια και δευτερεύοντα στοιχεία τριγώνου Είδη τριγώνων.

Κύρια και δευτερεύοντα στοιχεία τριγώνου Είδη τριγώνων. ΜΕΡΟΣ Β 1.1 ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΡΙΓΩΝΩΝ 397 1. 1 ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΡΙΓΩΝΩΝ Κύρια και δευτερεύοντα στοιχεία τριγώνου Είδη τριγώνων. Σε κάθε τρίγωνο οι πλευρές και οι γωνίες του ονομάζονται κύρια στοιχεία του τριγώνου. Οι πλευρές

Διαβάστε περισσότερα

1 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΡΙΓΩΝΑ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

1 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΡΙΓΩΝΑ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΡΙΓΩΝΑ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 η Έστω ΑΒΓ ένα ισοσκελές τρίγωνο (ΑΒ = ΑΓ), Δ, Ε σημεία της πλευράς ΒΓ τέτοια, ώστε ΒΔ = ΔΕ = ΕΓ και Μ, Ρ τα μέσα των πλευρών ΑΒ, ΑΓ

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΘΕΜΑ. μ Σε ισοσκελές τρίγωνο ΑΒΓ AB

2ο ΘΕΜΑ. μ Σε ισοσκελές τρίγωνο ΑΒΓ AB 2ο ΘΕΜΑ 2845. Σε ισοσκελές τρίγωνο ΑΒΓ AB A φέρουμε τη ΑΔ και μια ευθεία (ε) παράλληλη προς τη ΒΓ, που τέμνει τις πλευρές ΑΒ και ΑΓ στα σημεία Ε και Ζ αντίστοιχα. Να αποδείξετε ότι: α) Το τρίγωνο ΑΕΖ είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΡΙΓΩΝΩΝ. 1. Καθεμιά από τις παρακάτω προτάσεις μπορεί να είναι σωστή ή λάθος Να γράψετε Σ στο

ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΡΙΓΩΝΩΝ. 1. Καθεμιά από τις παρακάτω προτάσεις μπορεί να είναι σωστή ή λάθος Να γράψετε Σ στο ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΡΙΓΩΝΩΝ. 1. Καθεμιά από τις παρακάτω προτάσεις μπορεί να είναι σωστή ή λάθος Να γράψετε Σ στο τέλος της πρότασης αν αυτή είναι Σωστή και Λ αν αυτή είναι Λάθος: ύο τρίγωνα είναι ίσα αν έχουν ίσες

Διαβάστε περισσότερα

α) Να υπολογίσετε τις γωνίες των τριγώνων Β Ε γ) Να υπολογίσετε τη γωνία ΕΖ.

α) Να υπολογίσετε τις γωνίες των τριγώνων Β Ε γ) Να υπολογίσετε τη γωνία ΕΖ. 1. Σε ισοσκελές τρίγωνο ΑΒΓ µε ΑΒ=ΑΓ είναι Â =80. Παίρνουµε τυχαίο σηµείο Ε στην πλευρά ΒΓ και κατόπιν τα σηµεία και Ζ στις πλευρές ΑΒ και ΑΓ αντίστοιχα έτσι ώστε Β =ΒΕ και ΓΕ=ΓΖ. α) Να υπολογίσετε τις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ. β. ΜΗΔ = 45 Μονάδες 5. Θέμα 4 ο Δίνεται ορθογώνιο τρίγωνο ΑΒΓ ( Α = 90 ) με ΑΓ > ΑΒ, η διάμεσός του ΑΖ και έστω Δ και

ΘΕΜΑΤΑ. β. ΜΗΔ = 45 Μονάδες 5. Θέμα 4 ο Δίνεται ορθογώνιο τρίγωνο ΑΒΓ ( Α = 90 ) με ΑΓ > ΑΒ, η διάμεσός του ΑΖ και έστω Δ και Α. Να χαρακτηρίσετε Σωστές (Σ) ή Λάθος (Λ) τις παρακάτω προτάσεις: α. Οι διχοτόμοι δύο διαδοχικών και παραπληρωματικών γωνιών σχηματίζουν ορθή γωνία. β. Οι διαγώνιες κάθε παραλληλογράμμου είναι ίσες μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Παραλληλόγραµµα - Τραπέζια

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Παραλληλόγραµµα - Τραπέζια ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Παραλληλόγραµµα - Τραπέζια 184 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 1. Να αντιστοιχίσετε κάθε στοιχείο της στήλης (Α) µε ένα µόνο στοιχείο της στήλης (Β): στήλη (Α) τετράπλευρα

Διαβάστε περισσότερα

2ηέκδοση 20Ιανουαρίου2015

2ηέκδοση 20Ιανουαρίου2015 ηέκδοση 0Ιανουαρίου015 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε. ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΘΗΣΗ (β-πακέτο ασκήσεων) 1 89 Δίνεται τρίγωνο ΑΒΓ και Δ εσωτερικό σημείο του ΒΓ. Φέρουμε από το Δ παράλληλες στις πλευρές ΑΒ και ΑΓ. Η παράλληλη στην

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη A Μάθημα: Γεωμετρία

Τάξη A Μάθημα: Γεωμετρία Τάξη A Μάθημα: Γεωμετρία Η Θεωρία σε Ερωτήσεις Ερωτήσεις Κατανόησης Επαναληπτικά Θέματα Επαναληπτικά Διαγωνίσματα Περιεχόμενα Τρίγωνα Α. Θεωρία-Αποδείξεις Σελ.2 Β. Θεωρία-Ορισμοί..Σελ.9 Γ. Ερωτήσεις Σωστού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΜΕΤΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟ ΤΡΙΓΩΝΟ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΜΕΤΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΜΕΤΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΘΕΩΡΗΜΑ Βασικά θεωρήματα Σε κάθε ορθογώνιο τρίγωνο, το τετράγωνο μιας κάθετης πλευράς του είναι ίσο με το γινόμενο της υποτείνουσας επί την προβολή της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 4 Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται μια κρεμάστρα τοίχου η οποία αποτελείται από έξι ίσα ευθύγραμμα κομμάτια ξύλου (ΑΔ, ΒΓ, ΓΖ, ΔΗ, ΖΚ, ΗΛ) που

ΘΕΜΑ 4 Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται μια κρεμάστρα τοίχου η οποία αποτελείται από έξι ίσα ευθύγραμμα κομμάτια ξύλου (ΑΔ, ΒΓ, ΓΖ, ΔΗ, ΖΚ, ΗΛ) που Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται μια κρεμάστρα τοίχου η οποία αποτελείται από έξι ίσα ευθύγραμμα κομμάτια ξύλου (ΑΔ, ΒΓ, ΓΖ, ΔΗ, ΖΚ, ΗΛ) που είναι στερεωμένα με έντεκα καρφιά (Α, Β, Γ, Δ, Θ, Ε, Μ, Η, Κ, Λ,

Διαβάστε περισσότερα

Γεωµετρία Α Γενικού Λυκείου

Γεωµετρία Α Γενικού Λυκείου Γεωµετρία Α Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφή απαντήσεων: Αθανάσιος Τσιούµας Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της οθόνης για την πλοήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις στην Γεωμετρία Α Λυκείου

Επαναληπτικές Ασκήσεις στην Γεωμετρία Α Λυκείου Έστω ένα τρίγωνο ΑΒΓ. Οι διχοτόμοι των 1. γωνιών του Β και Γ τέμνονται στο Ο. Η παράλληλη από το Ο προς την ΑΒ τέμνει την ΒΓ στο Δ και η παράλληλη από το Ο προς την ΑΓ τέμνει την ΒΓ στο Ε. α. Να δείξετε

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις - Πυθαγόρειο Θεώρηµα

Ασκήσεις - Πυθαγόρειο Θεώρηµα Ασκήσεις - Πυθαγόρειο Θεώρηµα. Έστω ορθογώνιο τρίγωνο ΑΒΓ ( Â = 90 ο ) µε ΒΓ = 0 και ΑΓ =. Αν το µέσο της ΒΓ και Ε ΒΓ (Ε σηµείο της ΑΒ) τότε το µήκος της ΑΕ είναι: i) 3 3,5 i 4 iv) 4,5 v) 5. Έστω ορθογώνιο

Διαβάστε περισσότερα

Αν η διάμεσος ενός τριγώνου ισούται με το μισό της πλευράς στην οποία αντιστοιχεί, τότε το τρίγωνο είναι ορθογώνιο με υποτείνουσα την πλευρά αυτή.

Αν η διάμεσος ενός τριγώνου ισούται με το μισό της πλευράς στην οποία αντιστοιχεί, τότε το τρίγωνο είναι ορθογώνιο με υποτείνουσα την πλευρά αυτή. Τα παρακάτω θέματα δόθηκαν στις εξετάσεις Ιουνίου του σχολικού έτους 013-14 στο 17 ο ΓΕ.Λ Αθηνών με εισηγητές τους καθηγητές Νίκο Καρακάση και Δημήτρη Αθανασίου. ΘΕΜΑ 1 ο Α. Να αποδείξετε ότι : Αν η διάμεσος

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις τύπου «Σωστό - Λάθος» Σωστό Λάθος

Ερωτήσεις τύπου «Σωστό - Λάθος» Σωστό Λάθος Εγγράψιμα και περιγράψιμα τετράπλευρα Ερωτήσεις τύπου «Σωστό - Λάθος» Σωστό Λάθος 1. Ένα τετράπλευρο είναι εγγράψιμο σε κύκλο αν είναι παραλληλόγραμμο.. Ένα τετράπλευρο είναι εγγράψιμο σε κύκλο αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΣΚΕΛΕΣ ΤΡΙΓΩΝΟ ΜΕΣΟΚΑΘΕΤΟΣ - ΔΙΧΟΤΟΜΟΣ. 2ο ΘΕΜΑ

ΙΣΟΣΚΕΛΕΣ ΤΡΙΓΩΝΟ ΜΕΣΟΚΑΘΕΤΟΣ - ΔΙΧΟΤΟΜΟΣ. 2ο ΘΕΜΑ ΙΣΟΣΚΕΛΕΣ ΤΡΙΓΩΝΟ ΜΕΣΟΚΑΘΕΤΟΣ - ΔΙΧΟΤΟΜΟΣ 5029 Έστω κυρτό τετράπλευρο ΑΒΓΔ με και α) β) Το τρίγωνο ΑΔΓ είναι ισοσκελές μ 10 γ) Η ευθεία ΒΔ είναι μεσοκάθετος του τμήματος ΑΓ μ 7 5619 Δίνεται γωνία χαy και

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα Θεμάτων Γεωμετρία Α Λυκείου Κεφάλαιο 3 Θέμα 2. Επιμέλεια : Μιχάλης Γιάνναρος - Μαθηματικός

Τράπεζα Θεμάτων Γεωμετρία Α Λυκείου Κεφάλαιο 3 Θέμα 2. Επιμέλεια : Μιχάλης Γιάνναρος - Μαθηματικός Τράπεζα Θεμάτων Γεωμετρία Α Λυκείου Κεφάλαιο 3 Θέμα 2 Επιμέλεια : Μιχάλης Γιάνναρος - Μαθηματικός Θεωρία ως και το 3.2 Ασκήσεις: 1-8 Θεωρία ως και το 3.4 Ασκήσεις: 9-13 Θεωρία ως και το 3.7 Ασκήσεις: 14-29

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΤΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΤΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Ο ΓΕΛ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 015-016 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΤΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΑΛΑΤΖΙΑΝ ΠΑΥΛΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Ο : ΜΕΤΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΡΘΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ Το τμήμα ΒΔ λέγεται προβολή του.. πάνω στην Το τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Α λυκείου (ΚΕΦ )

ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Α λυκείου (ΚΕΦ ) ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Α λυκείου (ΚΕΦ.3-4-5-6.) 1. Δίνεται ισόπλευρο τρίγωνο ΑΒΓ. Στην προέκταση της ΑΓ προς το Γ παίρνουμε τμήμα ΓΔ=ΑΓ. Έστω Ε τυχαίο σημείο της πλευράς ΒΓ και Ζ σημείο της προέκτασης της ΓΒ

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ: Ανδρέου Δημητρίου 81 & Ακριτών 26 -ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ [2]

Τηλ: Ανδρέου Δημητρίου 81 & Ακριτών 26 -ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ [2] ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΤΑΞΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜ/ΜΟ: ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΚΑΘ/ΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ Σ. ΒΑΘΜΟΣ: /100, /20 (1) (α) Να αποδείξετε ότι: Δυο χορδές ενός κύκλου είναι ίσες αν και μόνο αν

Διαβάστε περισσότερα

α Εφαρµογές στα τρίγωνα Από τις (1), (2) έχουµε ότι το ΕΗΖ είναι παραλληλόγραµµο. είναι Οµοίως στο τρίγωνο BM είναι ZE // M

α Εφαρµογές στα τρίγωνα Από τις (1), (2) έχουµε ότι το ΕΗΖ είναι παραλληλόγραµµο. είναι Οµοίως στο τρίγωνο BM είναι ZE // M Απαντήσεις 51 5. Εφαρµογές των παραλληλογράµµων α Εφαρµογές στα τρίγωνα α.1 Στο τρίγωνο AB Γ είναι Ε // (1) Επίσης Ζ, ΕΗ, άρα Ζ // ΕΗ () Από τις (1), () έχουµε ότι το ΕΗΖ είναι παραλληλόγραµµο. α. Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: A ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΘΕΜΑ Α Α1. Να αποδείξετε ότι σε κάθε ορθογώνιο τρίγωνο η διάμεσος που αντιστοιχεί στην υποτείνουσα ισούται με το μισό της.

Διαβάστε περισσότερα

24 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

24 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 4 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Δίνεται παραλληλόγραμμο ΑΒΓΔ με ΑΒ=ΒΓ. Φέρνουμε το ΑΕ ΒΓ και έστω Ζ,Η τα μέσα των ΔΓ και ΑΒ αντίστοιχα. Ν.δ.ο. α) το ΖΓΒΗ είναι ρόμβος ( 9 μον.) β) ΗΖ=ΗΕ ( 8 μον.) γ)

Διαβάστε περισσότερα

Aν οι ευθείες ΚΒ και ΓΛ τέμνονται στο σημείο Μ, τότε η ΑΜ είναι μεσοκάθετος του ευθυγράμμου τμήματος ΚΛ

Aν οι ευθείες ΚΒ και ΓΛ τέμνονται στο σημείο Μ, τότε η ΑΜ είναι μεσοκάθετος του ευθυγράμμου τμήματος ΚΛ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΙΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 26/5/2017 ΘΕΜΑ 1 ο Α 1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας την ένδειξη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 4 Ο ΑΒ 3 ΕΓ Α ΑΒ,

ΘΕΜΑ 4 Ο ΑΒ 3 ΕΓ Α ΑΒ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Ο - ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΘΕΜΑ Ο Άσκηση (_8975) Θεωρούμε τρίγωνο ΑΒΓ ΑΒ=9 και ΑΓ=5. Από το βαρύκεντρο Θ του τριγώνου, φέρουμε ευθεία ε παράλληλη στην πλευρά ΒΓ, που τέμνει τις ΑΒ και ΑΓ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Γ γυμνασίου από Σχολικό Βιβλίο + Ασκήσεις Εξάσκησης

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Γ γυμνασίου από Σχολικό Βιβλίο + Ασκήσεις Εξάσκησης ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Γ γυμνασίου από Σχολικό Βιβλίο + Ασκήσεις Εξάσκησης ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΡΙΓΩΝΩΝ Γρήγορη Επανάληψη Θεωρίας Ένα τρίγωνο ανάλογα με το είδος των γωνιών του ονομάζεται: Σε κάθε ορθογώνιο τρίγωνο η πλευρά που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ - ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ - ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ - ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Για να είναι όμοια δυο τρίγωνα αρκεί να ισχύει ένα από τα παρακάτω: ΐ) Να έχουν 2 γωνίες ίσες μία προς μία. (Ασκήσεις: Εμπέδωσης 1). ϊϊ) Να έχουν δυο πλευρές ανάλογες και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΘΑΛΗ Βασικά θεωρήματα Αν τρεις τουλάχιστον παράλληλες ευθείες τέμνουν δύο άλλες ευθείες, ορίζουν σε αυτές τμήματα ανάλογα. (αντίστροφο Θεωρήματος Θαλή) Θεωρούμε δύο ευθείες δ και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ 5 ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ Θ ΕΜΑ Β 2814 1. Σε ισοσκελές τρίγωνο ΑΒΓ με ΑΒ=ΑΓ είναι Α= 8. Παίρνουμε τυχαίο σημείο Ε στην πλευρά ΒΓ και κατόπιν τα σημεία Δ και Ζ στις πλευρές ΑΒ και ΑΓ αντίστοιχα

Διαβάστε περισσότερα

Λύκειο Μεταμόρφωσης -Τράπεζα θεμάτων Γεωμετρίας Α Λυκείου-Κεφ. Τρίγωνα

Λύκειο Μεταμόρφωσης -Τράπεζα θεμάτων Γεωμετρίας Α Λυκείου-Κεφ. Τρίγωνα 1.Από εξωτερικό σημείο Σ κύκλου (Κ,ρ) θεωρούμε τις τέμνουσες ΣΑΒ και ΣΓΔ του κύκλου για τις οποίες ισχύει ΣΒ=ΣΔ. Τα ΚΛ και ΚΜ είναι τα αποστήματα των χορδών ΑΒ και ΓΔ του κύκλου αντίστοιχα. α) Να αποδείξετε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο ΕΜΒΑΔΑ 10.5 ΛΟΓΟΣ ΕΜΒΑΔΩΝ ΟΜΟΙΩΝ ΤΡΙΓΩΝΩΝ - ΠΟΛΥΓΩΝΩΝ 10.6 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΓΩΝΟΥ ΣΕ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΤΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο ΕΜΒΑΔΑ 10.5 ΛΟΓΟΣ ΕΜΒΑΔΩΝ ΟΜΟΙΩΝ ΤΡΙΓΩΝΩΝ - ΠΟΛΥΓΩΝΩΝ 10.6 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΓΩΝΟΥ ΣΕ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 0 Ο ΕΜΒΑΔΑ 0.5 ΛΟΓΟΣ ΕΜΒΑΔΩΝ ΟΜΟΙΩΝ ΤΡΙΓΩΝΩΝ - ΠΟΛΥΓΩΝΩΝ 0.6 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΓΩΝΟΥ ΣΕ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΤΟΥ ΘΕΩΡΙΑ Αν θεωρήσουμε δύο τρίγωνα ΑΒΓ και Α Β Γ με εμβαδά Ε και Ε αντίστοιχα. Τότε είναι:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Α) Να αποδείξετε ότι αν σε ορθογώνιο τρίγωνο μια γωνία του ισούται με 30 ο,

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ.  Α) Να αποδείξετε ότι αν σε ορθογώνιο τρίγωνο μια γωνία του ισούται με 30 ο, ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 Ο Α) Να αποδείξετε ότι αν σε ορθογώνιο τρίγωνο μια γωνία του ισούται με 30 ο, τότε η απέναντι πλευρά του είναι το μισό της υποτείνουσας και αντίστροφα.

Διαβάστε περισσότερα

8 ΣΥΝΘΕΤΑ ΘΕΜΑΤΑ (version )

8 ΣΥΝΘΕΤΑ ΘΕΜΑΤΑ (version ) 8 ΣΥΝΘΕΤΑ ΘΕΜΑΤΑ (version 3-8-205) Σ.Να αποδείξετε ότι δύο τραπέζια με ανάλογες βάσεις και τις προσκείμενες σε δύο ομόλογες βάσεις τους γωνίες ίσες μία προς μία, είναι όμοια. Θεωρούμε τα τραπέζια ΑΒΓΔ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 4 Δίνεται τρίγωνο ΑΒΓ (ΑΒ < ΑΓ) και η διχοτόμοσ του ΑΔ. Φζρουμε από το Β κάθετη ςτην ΑΔ που τζμνει την ΑΔ ςτο Ε και την πλευρά ΑΓ ςτο Η.

ΘΕΜΑ 4 Δίνεται τρίγωνο ΑΒΓ (ΑΒ < ΑΓ) και η διχοτόμοσ του ΑΔ. Φζρουμε από το Β κάθετη ςτην ΑΔ που τζμνει την ΑΔ ςτο Ε και την πλευρά ΑΓ ςτο Η. Δίνεται τρίγωνο ΑΒΓ (ΑΒ < ΑΓ) και η διχοτόμοσ του ΑΔ. Φζρουμε από το Β κάθετη ςτην ΑΔ που τζμνει την ΑΔ ςτο Ε και την πλευρά ΑΓ ςτο Η. Αν Μ είναι το μζςο τησ πλευράσ ΒΓ, να αποδείξετε ότι: α) Το τρίγωνο

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρούμε τρίγωνο ΑΒΓ και τα μέσα Δ, Ε των ΑΒ, ΑΓ αντίστοιχα.θα αποδείξουμε ότι:

Θεωρούμε τρίγωνο ΑΒΓ και τα μέσα Δ, Ε των ΑΒ, ΑΓ αντίστοιχα.θα αποδείξουμε ότι: 7o Γενικό Λύκειο Αθηνών Σχολικό Έτος 04-5 Τάξη: A' Λυκείου Αθήνα -6-05 ΘΕΜΑΤΑ ΓΡΑΠΤΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Θέμα ο Α. Να αποδείξετε ότι: Το ευθύγραμμο τμήμα που ενώνει

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρία Β Λυκείου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ

Γεωμετρία Β Λυκείου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ 36 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9: ΜΕΤΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 37 ΜΕΤΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΤΥΧΑΙΟ ΤΡΙΓΩΝΟ 38 39 40 41 ΜΕΤΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΚΛΟ 4 43 44 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10:ΕΜΒΑΔΑ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ 45 46 47 48 49 50 51 5 53

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις για τις εξετάσεις Μάη Ιούνη στη Γεωμετρία Β Λυκείου του ΜΑΝΩΛΗ ΨΑΡΡΑ

Ασκήσεις για τις εξετάσεις Μάη Ιούνη στη Γεωμετρία Β Λυκείου του ΜΑΝΩΛΗ ΨΑΡΡΑ Ασκήσεις για τις εξετάσεις Μάη Ιούνη 014 στη Γεωμετρία Β Λυκείου του ΜΑΝΩΛΗ ΨΑΡΡΑ Άσκηση 1 η Δίνεται παραλληλόγραμμο ΑΒΓΔ και. Με διάμετρο τη διαγώνιο ΑΓ γράφουμε κύκλο με κέντρο Ο που τέμνει τη ΓΔ στο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙA 5. Μονάδες 5x2=10 A2. Πότε ένα τετράπλευρο ονομάζεται τραπέζιο;

ΘΕΩΡΙA 5. Μονάδες 5x2=10 A2. Πότε ένα τετράπλευρο ονομάζεται τραπέζιο; 1 ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 14 ΘΕΩΡΙA 5 ΘΕΜΑ A 1. A1. Να μεταφέρετε στην κόλλα απαντήσεων το γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση και δίπλα να σημειώσετε το γράμμα Σ αν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΡΙΓΩΝΩΝ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΡΙΓΩΝΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΡΙΓΩΝΩΝ 1 Από εξωτερικό σημείο Σ κύκλου (Κ, ρ) θεωρούμε τις τέμνουσες ΣΑΒ και ΣΓΔ του κύκλου για τις οποίες ισχύει ΣΒ=ΣΔ. Τα ΚΛ και ΚΜ είναι τα αποστήματα των χορδών ΑΒ και ΓΔ του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ Ορισμός: Δύο ευθύγραμμα σχήματα ονομάζονται όμοια, αν έχουν τις πλευρές τους ανάλογες και τις γωνίες που σχηματίζονται από ομόλογες πλευρές τους ίσες μία προς μία. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΓΩΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις

Επαναληπτικές Ασκήσεις Επαναληπτικές Ασκήσεις 1 Έστω Α, Β, Κ, Λ και Μ τυχαία σημεία του χώρου Α ισχύει η σχέση ΑΚ + ΜΑ = ΚΒ 2ΑΒ + ΒΛ, να αποδείξετε ότι: α) τα σημεία Κ, Λ και Μ είναι συνευθειακά, β) ΚΛ ΚΜ, γ) ΚΛ = ΚΜ 2 Έστω

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Λύση: Β=Γ= = = = 50 2 2 2 ˆ ˆ 180 Γ 180 50 130

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Λύση: Β=Γ= = = = 50 2 2 2 ˆ ˆ 180 Γ 180 50 130 ΣΗΜΕΙΩΣΗ Οι λύσεις των θεμάτων είναι ενδεικτικές.πιθανόν να υπάρχουν και άλλες λύσεις και μάλιστα πιο απλές. ΘΕΜΑ 2 2814 α) Αφού ΑΒΓ ισοσκελές 180 ˆ ˆ ˆ Α 180 80 100 Β=Γ= = = = 50 2 2 2 Επειδή ΒΕ=ΒΔ θα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α ΤΑΞΗΣ ΓΕΛ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 9/6/2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α ΤΑΞΗΣ ΓΕΛ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 9/6/2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α ΤΑΞΗΣ ΓΕΛ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 9/6/016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α A1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας στην κόλλα σας, τη λέξη Σωστό ή Λάθος,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ - ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ - ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ - ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 Ο - Α ( απόδειξη θεωρήματος) 1 ) Να αποδειχθεί ότι : «Οι διαγώνιοι ορθογωνίου είναι ίσες». ( 5.3 σελ 100 ) 2 ) Να αποδειχθεί ότι τα εφαπτόμενα τμήματα κύκλου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 Παράλληλες Ευθείες και Τετράπλευρα Ορισμός. Δύο ευθείες ονομάζονται παράλληλες όταν ανήκουν στο ίδιο επίπεδο και δεν τέμνονται. Δύο παράλληλες ευθείες ε και ζ συμβολίζονται ε ζ. Γωνίες δύο ευθειών

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρία Α' Λυκείου Κεφάλαιο 3 ο (Τρίγωνα) Γεωμετρία Αˊ Λυκείου. Κεφάλαιο 3 ο Τρίγωνα

Γεωμετρία Α' Λυκείου Κεφάλαιο 3 ο (Τρίγωνα) Γεωμετρία Αˊ Λυκείου. Κεφάλαιο 3 ο Τρίγωνα Γεωμετρία Αˊ Λυκείου Κεφάλαιο 3 ο Τρίγωνα Κεφάλαιο 3 ο :Τρίγωνα 1. Τι λέγονται κύρια στοιχεία ενός τριγώνου; Οι πλευρές και οι γωνίες ενός τριγώνου λέγονται κύρια στοιχεία του τριγώνου. Για ευκολία οι

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΕΛ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Γεωμετρίας Β Λυκείου. // ) και BE

ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΕΛ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Γεωμετρίας Β Λυκείου. // ) και BE ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΕΛ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ 06-7 Επειδή το ζητήσατε κορίτσια μου: Α. ΘΕΩΡΙΑ Τα κεφάλαια: ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Γεωμετρίας Β Λυκείου 9 ο Μετρικές σχέσεις, 0 ο Εμβαδά, ο Μέτρηση Κύκλου, την διδαχθείσα ύλη Β.

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρία Β Λυκείου Τράπεζα θεμάτων

Γεωμετρία Β Λυκείου Τράπεζα θεμάτων Γεωμετρία Β Λυκείου Τράπεζα θεμάτων www.askisopolis.gr η έκδοση - - 0 Μεταβολές από την προηγούμενη έκδοση Αφαιρέθηκαν οι ασκήσεις _90, _900 και _907 Αλλαγές: Στην άσκηση _909 άλλαξε το β ερώτημα, στην

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο Το Θεώρημα του Θαλή και οι Συνέπειές του

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο Το Θεώρημα του Θαλή και οι Συνέπειές του ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο Το Θεώρημα του Θαλή και οι Συνέπειές του 198 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 1. Στο παρακάτω σχήμα το τρίγωνο ΑΒΓ είναι ορθογώνιο στο Α. Αν ΑΔ ΒΓ, ΕΔ ΑΒ τότε το τρίγωνο

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις ανάπτυξης. 1. ** Έστω τρίγωνο ΑΒΓ και έστω, Ε, Ζ τα µέσα των πλευρών ΑΒ, ΒΓ και ΓΑ αντίστοιχα. Να δείξετε ότι: α) ( ΕΖ) = (ΖΓΕ)

Ερωτήσεις ανάπτυξης. 1. ** Έστω τρίγωνο ΑΒΓ και έστω, Ε, Ζ τα µέσα των πλευρών ΑΒ, ΒΓ και ΓΑ αντίστοιχα. Να δείξετε ότι: α) ( ΕΖ) = (ΖΓΕ) Ερωτήσεις ανάπτυξης 1. ** Έστω τρίγωνο ΑΒ και έστω, Ε, Ζ τα µέσα των πλευρών ΑΒ, Β και Α αντίστοιχα. Να δείξετε ότι: α) ( ΕΖ) = (ΖΕ) 1 β) ( ΕΖ) = (ΑΒ). 4 2. ** Να δείξετε ότι το εµβαδόν τυχόντος τετραπλεύρου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Φεργαδιώτης Αθανάσιος ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤA ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Θέμα 4 ο (14) -- Τράπεζα θεμάτων Μαθηματικών προσανατολισμού Β Λυκείου Φεργαδιώτης Αθανάσιος -- Τράπεζα θεμάτων Μαθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

α. ΕΓΚΕΝΤΡΟ 1. Σημείο τομής των

α. ΕΓΚΕΝΤΡΟ 1. Σημείο τομής των Μαθηματικά για την Α Λυκείου Αφορμή για Επανάληψη στη Γεωμετρία της Α Λυκείου. Να αντιστοιχίσετε κάθε στοιχείο της στήλης (Α) με ένα μόνο στοιχείο της στήλης (Β). Κώστας Βακαλόπουλος Τάσος Γαβράς Στήλη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Ο - ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ 2 Ο

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Ο - ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ 2 Ο ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Ο - ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ 2 Ο Άσκηση 1 (2_18984) Θεωρούμε δύο τρίγωνα ΑΒΓ και ΔΕΖ. (α) Να εξετάσετε σε ποιες από τις παρακάτω περιπτώσεις τα τρίγωνα ΑΒΓ και ΔΕΖ είναι όμοια και να δικαιολογήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό Διαγώνισμα Γεωμετρίας Α Λυκείου

Επαναληπτικό Διαγώνισμα Γεωμετρίας Α Λυκείου Επαναληπτικό Διαγώνισμα Γεωμετρίας Α Λυκείου Θέμα Α. Να αποδείξετε ότι το ευθύγραμμο τμήμα που ενώνει τα μέσα των δύο πλευρών τριγώνου, είναι παράλληλο προς την τρίτη πλευρά και ίσο με το μισό της (7 μονάδες)

Διαβάστε περισσότερα

. Ασκήσεις για εξάσκηση

. Ασκήσεις για εξάσκηση . Ασκήσεις για εξάσκηση Βασικές ασκήσεις Εφαρµογές 1.76 ίνεται ένα τρίγωνο ΑΒΓ µε AB= 8 και AΓ= 1. Ένας κύκλος διέρχεται από τα σηµεία Β και Γ και τέµνει τις πλευρές ΑΒ και ΑΓ στα σηµεία και Ε αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλες ευθείες που τέμνονται από μια άλλη ευθεία. είναι «επί τα αυτά».

Παράλληλες ευθείες που τέμνονται από μια άλλη ευθεία. είναι «επί τα αυτά». Παράλληλες ευθείες που τέμνονται από μια άλλη ευθεία Οι γωνίες που βρίσκονται ανάμεσα στις ευθείες ε 1 και ε ονομάζονται «εντός» (των ευθειών)και όλες οι άλλες «εκτός». Οι γωνίες B 4, B 3, 1, είναι εντός

Διαβάστε περισσότερα

24 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

24 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 1ο Α. Nα αποδείξετε ότι το άθροισμα των γωνιών κάθε τριγώνου είναι 2 ορθές. Β. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας στο τετράδιό σας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9 Ο κύκλος Ορισμός. Ο κύκλος (Κ, r) με κέντρο Κ και ακτίνα r είναι το σχήμα που αποτελείται από όλα τα σημεία του επιπέδου που απέχουν απόσταση r από το σημείο Κ. Σχήμα 9.1: Στοιχεία ενός κύκλου.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 1. Εξωτερικά του παραλληλογράμμου ΑΒΓΔ κατασκευάζουμε τα τετράγωνα ΑΒΕΖ και ΔΓΘΗ. Να αποδείξετε ότι : α. ZH E, H

Εισαγωγή 1. Εξωτερικά του παραλληλογράμμου ΑΒΓΔ κατασκευάζουμε τα τετράγωνα ΑΒΕΖ και ΔΓΘΗ. Να αποδείξετε ότι : α. ZH E, H Εισαγωγή 1. Εξωτερικά του παραλληλογράμμου ΑΒΓΔ κατασκευάζουμε τα τετράγωνα ΑΒΕΖ και ΔΓΘΗ. Να αποδείξετε ότι : α. ZH E, H, Z,. Τα τμήματα ΑΓ και ΗΕ έχουν κοινό μέσο γ. Το κέντρο του παραλληλογράμμου είναι

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρία Βˊ Λυκείου. Κεφάλαιο 9 ο. Μετρικές Σχέσεις

Γεωμετρία Βˊ Λυκείου. Κεφάλαιο 9 ο. Μετρικές Σχέσεις Γεωμετρία Β Λυκείου Κεφάλαιο 9 Γεωμετρία Βˊ Λυκείου Κεφάλαιο 9 ο Μετρικές Σχέσεις ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΜΕΤΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ ΤΡΙΓΩΝΑ Μετρικές σχέσεις ονομάζουμε τις σχέσεις μεταξύ των μέτρων των στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 2 Δίνεται παραλληλόγραμμο ΑΒΓΔ με ΑΒ=2ΒΓ. Προεκτείνουμε την πλευρά ΑΔ (προς το μέρος του Δ) κατά τμήμα ΔΕ=ΑΔ και φέρουμε την ΒΕ που τέμνει τη ΔΓ

ΘΕΜΑ 2 Δίνεται παραλληλόγραμμο ΑΒΓΔ με ΑΒ=2ΒΓ. Προεκτείνουμε την πλευρά ΑΔ (προς το μέρος του Δ) κατά τμήμα ΔΕ=ΑΔ και φέρουμε την ΒΕ που τέμνει τη ΔΓ Δίνεται παραλληλόγραμμο ΑΒΓΔ με ΑΒ=2ΒΓ. Προεκτείνουμε την πλευρά ΑΔ (προς το μέρος του Δ) κατά τμήμα ΔΕ=ΑΔ και φέρουμε την ΒΕ που τέμνει τη ΔΓ στο σημείο Η. Να αποδείξετε ότι: α) το τρίγωνο ΒΑΕ είναι ισοσκελές.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο ΕΜΒΑΔΑ 10.1 ΠΟΛΥΓΩΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ 10.2 ΕΜΒΑΔΟΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜ. ΣΧΗΜ. ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜ. ΣΧΗΜ ΕΜΒΑΔΟΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο ΕΜΒΑΔΑ 10.1 ΠΟΛΥΓΩΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ 10.2 ΕΜΒΑΔΟΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜ. ΣΧΗΜ. ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜ. ΣΧΗΜ ΕΜΒΑΔΟΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο ΕΜΒΑΔΑ 10.1 ΠΟΛΥΓΩΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ 10. ΕΜΒΑΔΟΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜ. ΣΧΗΜ. ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜ. ΣΧΗΜ. 10.3 ΕΜΒΑΔΟΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΘΕΩΡΙΑ 1 (Πολυγωνικά χωρία) Ας θεωρήσουμε ένα πολύγωνο, για παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 2 Δίνεται παραλληλόγραμμο ΑΒΓΔ με ΑΒ=2ΒΓ. Προεκτείνουμε την πλευρά ΑΔ κατά τμήμα ΔΕ=ΑΔ και φέρουμε την ΒΕ που τέμνει τη ΔΓ στο σημείο Η.

ΘΕΜΑ 2 Δίνεται παραλληλόγραμμο ΑΒΓΔ με ΑΒ=2ΒΓ. Προεκτείνουμε την πλευρά ΑΔ κατά τμήμα ΔΕ=ΑΔ και φέρουμε την ΒΕ που τέμνει τη ΔΓ στο σημείο Η. Δίνεται παραλληλόγραμμο ΑΒΓΔ με ΑΒ=2ΒΓ. Προεκτείνουμε την πλευρά ΑΔ κατά τμήμα ΔΕ=ΑΔ και φέρουμε την ΒΕ που τέμνει τη ΔΓ στο σημείο Η. α) το τρίγωνο ΒΑΕ είναι ισοσκελές. (Μονάδες 7) β) το ΔΕΓΒ είναι παραλληλόγραμμο.

Διαβάστε περισσότερα

3o ΚΕΦΑΛΑΙΟ : Τρίγωνα

3o ΚΕΦΑΛΑΙΟ : Τρίγωνα 3o ΚΕΦΑΛΑΙΟ : Τρίγωνα 4 η διδακτική ενότητα : Ισότητα τριγώνων Ερωτήσεις κατανόησης 1. Να εξετάσετε αν είναι σωστή ή λανθασμένη καθεμιά από τις επόμενες προτάσεις : α) Υπάρχουν σημεία του επιπέδου που

Διαβάστε περισσότερα

Θεώρημα Θαλή. μ10. μ 10 γ) Δίνεται κυρτό τετράπλευρο ΑΒΓΔ και τα σημεία Ε,Ζ,Η και Θ των πλευρών του ΑΔ, ΑΒ, ΒΓ, ΓΔ αντίστοιχα τέτοια, ώστε

Θεώρημα Θαλή. μ10. μ 10 γ) Δίνεται κυρτό τετράπλευρο ΑΒΓΔ και τα σημεία Ε,Ζ,Η και Θ των πλευρών του ΑΔ, ΑΒ, ΒΓ, ΓΔ αντίστοιχα τέτοια, ώστε Θεώρημα Θαλή.8975. Θεωρούμε τρίγωνο ΑΒΓ με AB 9 και 5. Από το βαρύκεντρο Θ του τριγώνου, φέρουμε ευθεία ε παράλληλη στην πλευρά ΒΓ, που τέμνει τις ΑΒ και ΑΓ στα σημεία Δ και Ε αντίστοιχα. α) Να αποδείξετε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Κεφάλαιο 9ο: Ερωτήσεις του τύπου «Σωστό-Λάθος»

ΜΕΤΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Κεφάλαιο 9ο: Ερωτήσεις του τύπου «Σωστό-Λάθος» ΕΩΜΕΤΡΙΑ Β ΥΚΕΙΟΥ Κεφάλαιο 9ο: ΜΕΤΡΙΚΕ ΧΕΕΙ Ερωτήσεις του τύπου «ωστό-άθος» Να χαρακτηρίσετε με (σωστό) ή (λάθος) τις παρακάτω προτάσεις. 1. * Αν σε τρίγωνο ΑΒ ισχύει ΑΒ = Α + Β, τότε το τρίγωνο είναι:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Να αποδείξετε ότι: 4 4. Αν x, να υπολογίσετε την τιμή της παράστασης: x x. Να απλοποιήσετε τις παρακάτω παραστάσεις: 8 8 8, 7 48 4. 4. Να υπολογίσετε τα αναπτύγματα: i. x ii. α β

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αμυραδάκη 20, Νίκαια (210-4903576) ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΤΑΞΗ... Β ΛΥΚΕΙΟΥ... ΜΑΘΗΜΑ...ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ...

ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αμυραδάκη 20, Νίκαια (210-4903576) ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΤΑΞΗ... Β ΛΥΚΕΙΟΥ... ΜΑΘΗΜΑ...ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ... Αμυραδάκη 0, Νίκαια (10-4903576) ΤΑΞΗ... Β ΛΥΚΕΙΟΥ... ΘΕΜΑ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 013 Α. Να αποδείξετε ότι σε κάθε ορθογώνιο τρίγωνο, το τετράγωνο του ύψους που αντιστοιχεί στην υποτείνουσα του ισούται με το γινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 (version ΤΕΛΙΚΟ)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 (version ΤΕΛΙΚΟ) ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 06 (version 9-5-06 ΤΕΛΙΚΟ) SOS ΒΓ = ΒΟΓ ˆ = 70 αντί του λανθασμένου 35 στο προτελευταίο θέμα θεωρίας με τις εγγεγραμμένη, επίκεντρη κλπ Τι λέει το αίτημα παραλληλίας;

Διαβάστε περισσότερα

Από την αρχική σχέση έχουµε: ΑΒ + ΑΓ = ή ΑΓ = ΑΒ Άρα ΑΓ = ΑΓ = 2

Από την αρχική σχέση έχουµε: ΑΒ + ΑΓ = ή ΑΓ = ΑΒ Άρα ΑΓ = ΑΓ = 2 Ερωτήσεις ανάπτυξης 1. i. Από το ορθογώνιο τρίγωνο ΑΗ, µε εφαρµογή του Πυθαγορείου Θεωρήµατος, έχουµε: ΑΗ Α - Η 7-49 - 4 45. Άρα ΑΗ 45 3 5cm. K ii. ια το τρίγωνο ΑΒ έχουµε: (ΑΒ) ΒΚ Β ΑΗ Β ΑΗ Α Α ΒK, άρα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΒ ίνεται τραπέζιο ΑΒΓ (ΑΒ//Γ ) και σηµείο Μ της πλευράς του Α ώστε =. Από το

ΑΒ ίνεται τραπέζιο ΑΒΓ (ΑΒ//Γ ) και σηµείο Μ της πλευράς του Α ώστε =. Από το 1. ίνεται ισοσκελές τρίγωνο ΑΒΓ µε ΑΒ=ΑΓ, Â =36o και η διχοτόµος του Β. α) Να αποδείξετε ότι: i) Τα τρίγωνα Β Γ και ΑΒΓ είναι όµοια. ii) A 2 =ΑΓ Γ β) Αν θεωρήσουµε το ΑΓ ως µοναδιαίο τµήµα (ΑΓ=1), να υπολογίσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑ ΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΛΛΑ ΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΛΛΑ ΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1 Θέµα: Τα διανύσµατα ❶ ❷ ❸ ❹ ❺ Η έννοια του διανύσµατος Πρόσθεση και αφαίρεση διανυσµάτων Πολλαπλασιασµός αριθµού µε διάνυσµα Συντεταγµένες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ 43. Ύλη: Όλη η ύλη

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ 43. Ύλη: Όλη η ύλη ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ 43 Ον/μο:.. Α Λυκείου Ύλη: Όλη η ύλη 08-05-16 Θέμα 1 ο : Α. Σε ποιες κατηγορίες ταξινομούνται τα τρίγωνα με βάση τις πλευρές τους και σε ποιες με βάση τις γωνίες τους; (αναλυτικά)

Διαβάστε περισσότερα

Α Γενικού Λυκείου ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ. Μιχαήλογλου Στέλιος Πατσιμάς Δημήτρης

Α Γενικού Λυκείου ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ. Μιχαήλογλου Στέλιος Πατσιμάς Δημήτρης Α Γενικού Λυκείου ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Μιχαήλογλου Στέλιος Πατσιμάς Δημήτρης ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΓΩΝΩΝ ο ΘΕΜΑ 84. Δίνεται ισοσκελές τρίγωνο ΑΒΓ B EH B και Z B, να αποδείξετε ότι: α) Τα τρίγωνα ΒΓΔ και ΓΒΕ

Διαβάστε περισσότερα

1 Εγγεγραµµένα σχήµατα

1 Εγγεγραµµένα σχήµατα Εγγεγραµµένα σχήµατα Α. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Σκοπός του µαθήµατος είναι να δώσει στους µαθητές συνοπτικά τις απαραίτητες γνώσεις από τη διδακτέα ύλη της Α λυκείου που δεν διδάχθηκε ή διδάχθηκε περιληπτικά.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ Α. ΘΕΩΡΗΜΑ ΘΑΛΗ ΘΕΜΑ Ο 1. Δίνεται τρίγωνο ABΓ με AB=9, AΓ=15. Από το βαρύκεντρο φέρνουμε ευθεία παράλληλη στην πλευρά BΓ που τέμνει τις AB,AΓ στα Δ,E αντίστοιχα. α) Να αποδείξετε ότι AΔ = AB

Διαβάστε περισσότερα

1. ** Σε ισοσκελές τρίγωνο ΑΒΓ µε κορυφή το Α, έχουµε ΒΓ = 4 cm και ΑΒ = 7 cm. Να υπολογίσετε: ii. Το ύψος ΒΚ

1. ** Σε ισοσκελές τρίγωνο ΑΒΓ µε κορυφή το Α, έχουµε ΒΓ = 4 cm και ΑΒ = 7 cm. Να υπολογίσετε: ii. Το ύψος ΒΚ Ερωτήσεις ανάπτυξης 1. ** Σε ισοσκελές τρίγωνο ΑΒΓ µε κορυφή το Α, έχουµε ΒΓ = 4 cm και ΑΒ = 7 cm. Να υπολογίσετε: i. Το ύψος ΑΗ ii. Το ύψος ΒΚ. ** Σε ένα τετράγωνο ΑΒΓ ισχύει ΑΒ + ΑΓ = +. Να υπολογίσετε:

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό Διαγώνισµα Γεωµετρίας Β Λυκείου

Επαναληπτικό Διαγώνισµα Γεωµετρίας Β Λυκείου Επαναληπτικό Διαγώνισµα Γεωµετρίας Β Λυκείου Θέµα 1 Α. Να υπολογίσετε την πλευρά λ και το απόστηµα α τετραγώνου εγγεγραµµένου σε κύκλο (Ο, R) συναρτήσει της ακτίνας R (10 Μονάδες) Β. Να χαρακτηρίσετε τις

Διαβάστε περισσότερα

A λ υ τ ε ς Α σ κ η σ ε ι ς ( Π α ρ α λ λ η λ ε ς Ε υ θ ε ι ε ς ) 2. Aν α, β θετικοι, να συγκρινεται τους αριθμους Α = α + β, Β = α β + αβ.

A λ υ τ ε ς Α σ κ η σ ε ι ς ( Π α ρ α λ λ η λ ε ς Ε υ θ ε ι ε ς ) 2. Aν α, β θετικοι, να συγκρινεται τους αριθμους Α = α + β, Β = α β + αβ. 1 Δινεται τριγωνο ΑΒΓ και η διχοτομος ΒΕ της γωνιας B του τριγωνου Απο το Α φερνουμε παράλληλη της ΒΕ, που τεμνει τη ΒΓ 3 Να δειχτει οτι α + 11 α Ποτε ισχυει ΑΔ ΒΕ το ισον; οποτε οι γωνιες 3 3 Aν α, β

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα ενδοσχολικών εξετάσεων Άλγεβρας Α Λυκείου Σχ. έτος , Ν. Δωδεκανήσου ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΑΞΗ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Θέματα ενδοσχολικών εξετάσεων Άλγεβρας Α Λυκείου Σχ. έτος , Ν. Δωδεκανήσου ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΑΞΗ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΑΞΗ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-2014 Επιμέλεια: Καραγιάννης Ιωάννης Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Μαθηματικός Περιηγητής 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η συλλογή των θεμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΘΕΩΡΗΜΑΤΑ ΔΙΑΜΕΣΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΘΕΩΡΗΜΑΤΑ ΔΙΑΜΕΣΩΝ 1 ο Θεώρημα διαμέσου ΘΕΩΡΗΜΑΤΑ ΔΙΑΜΕΣΩΝ Σε κάθε τρίγωνο, το άθροισμα των τετραγώνων δύο πλευρών τριγώνου ισούται με το διπλάσιο του τετραγώνου της περιεχόμενης διαμέσου, αυξημένο κατά το μισό του τετραγώνου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΥΚΛΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΥΚΛΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΥΚΛΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ 1) Ο λόγος των μηκών δύο κύκλων ( Ο, ρ ) και ( Ο, ρ ) είναι 1 3. Αν ρ = 1,15 cm να βρείτε : Την ακτίνα ρ. Το μήκος του ( Ο, ρ ) Το λόγο των διαμέτρων τους. 2) Οι περίμετροι

Διαβάστε περισσότερα

Η Α ο Η Α ο Η Α ο οση ία σ Ι ι ι ή Κ ι ι ή ός ι ύο, η σ β β η έ η ο Α- ΟΙΚ ο α α ισ έ η ή ί ο σα οση ία Η Α ο

Η Α ο Η Α ο Η Α ο οση ία σ Ι ι ι ή Κ ι ι ή ός ι ύο, η σ β β η έ η ο Α- ΟΙΚ ο α α ισ έ η ή ί ο σα οση ία Η Α ο Ο Η Ι Χ Η Η Α ΟΧΩ ΙΑ Α- ΟΙΚ ί ση ο α α ισ έ ης ή έ α ης οση ίας ας σ σ ή ο α α α έ σ ο Ο ό έ ο ς α ο ισ ό Πα ο ώ ο α ίο έσ ο ο οίο θα άβ άθ α α αία οφο ία όσο ια ις α ο ές όσο αι α η ο ία οση ι ώ ι ά,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΡΙΓΩΝΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ

ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΡΙΓΩΝΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΡΙΓΩΝΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ Α. ύο τρίγωνα είναι ίσα όταν µε κατάλληλη µετατόπιση, το ένα συµπίπτει µε το άλλο. Β. Κριτήρια ισότητας τριγώνων Πρώτο κριτήριο Αν όλες οι πλευρές του ενός τριγώνου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο ΕΜΒΑΔΑ 10.1 ΠΟΛΥΓΩΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ 10.2 ΕΜΒΑΔΟΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜ. ΣΧΗΜ. ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜ. ΣΧΗΜ. 10.3 ΕΜΒΑΔΟΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο ΕΜΒΑΔΑ 10.1 ΠΟΛΥΓΩΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ 10.2 ΕΜΒΑΔΟΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜ. ΣΧΗΜ. ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜ. ΣΧΗΜ. 10.3 ΕΜΒΑΔΟΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 0 Ο ΕΜΒΑΔΑ 0. ΠΟΛΥΓΩΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ 0. ΕΜΒΑΔΟΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜ. ΣΧΗΜ. ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜ. ΣΧΗΜ. 0.3 ΕΜΒΑΔΟΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΘΕΩΡΙΑ (Πολυγωνικά χωρία) Ας θεωρήσουμε ένα πολύγωνο, για παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα