ΠΑΡΟΧΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΡΟΧΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ"

Transcript

1 1 β ΠΑΡΟΧΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Επενδυτικές υπηρεσίες ή δραστηριότητες είναι: I. Παροχή υπηρεσιών σχετιζόμενων με την αναδοχή. II. Παροχή επενδυτικών συμβουλών προσωπικά σε πελάτη σχετικά με μία ή περισσότερες συναλλαές που αφορούν χρηματοπιστωτικά μέσα. III. Αναδοχή χρηματοπιστωτικών μέσων ή τοποθέτηση χρηματοπιστωτικών μέσων με δέσμευση ανάληψης. IV. Λειτουρία πολυμερούς μηχανισμού διαπραμάτευσης. α Ι, ΙΙ, ΙΙΙ. β ΙΙ, ΙΙΙ και IV. I, II και IV. δ I, II, III και IV. 2 δ Ποια από τις παρακάτω εμπίπτει στην έννοια των επενδυτικών υπηρεσιών ή δραστηριοτήτων του ν. 3606/2007; α Η παροχή πιστώσεων και δανείων σε επενδυτή. β Η λειτουρία μη ορανωμένης αοράς. Η λειτουρία ορανωμένης αοράς. δ Η λειτουρία πολυμερούς μηχανισμού διαπραμάτευσης. 3 Ποια έννοια δεν εμπίπτει στις επενδυτικές υπηρεσίες ή δραστηριότητες του Ν.3606/2007; α Λήψη και διαβίβαση εντολών ια λοαριασμό πελατών. β Διαχείριση χαρτοφυλακίων πελατών, στο πλαίσιο εντολής τους, σε ένα ή περισσότερα χρηματοπιστωτικά μέσα. Λειτουρία ορανωμένης αοράς. δ Λειτουρία Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραμάτευσης (ΠΜΔ). 4 δ Ποια από τις παρακάτω αποτελεί επενδυτική υπηρεσία ή δραστηριότητα σύμφωνα με το Ν. 3606/2007; α Η λειτουρία Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραμάτευσης (ΠΜΔ). β Η τοποθέτηση χρηματοπιστωτικών μέσων με δέσμευση ανάληψης. Η τοποθέτηση χρηματοπιστωτικών μέσων χωρίς δέσμευση ανάληψης. 5 Η τοποθέτηση χρηματοπιστωτικών μέσων χωρίς δέσμευση ανάληψης είναι, σύμφωνα με το Ν.3606/2007: α Παρεπόμενη επενδυτική υπηρεσία. β Διαμεσολαβητική χρηματοοικονομική ερασία. Επενδυτική υπηρεσία / δραστηριότητα. δ Συμβουλευτική υπηρεσία. 6 Ποια από τις παρακάτω αποτελεί επενδυτική υπηρεσία ή δραστηριότητα; α Η παροχή συμβουλών σε επιχειρήσεις σχετικά με τη διάρθρωση του κεφαλαίου τους. β Η παροχή υπηρεσιών σχετιζόμενων με την αναδοχή. Η τοποθέτηση χρηματοπιστωτικών μέσων με δέσμευση ανάληψης.

2 δ Η παροχή υπηρεσιών θεματοφύλακα. 7 δ Ποια από τις παρακάτω δεν αποτελεί επενδυτική υπηρεσία; α Η λήψη και διαβίβαση εντολών ια λοαριασμό πελατών. β Η εκτέλεση εντολών ια λοαριασμό πελατών. Η αναδοχή χρηματοπιστωτικών μέσων. δ Η παροχή πιστώσεων ή δανείων σε επενδυτή προς διενέρεια συναλλαής. 8 δ 9 δ 10 δ 11 β 12 α 13 α Προϋπόθεση ια την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών αποτελεί η υποχρέωση πιστοποίησης της καταλληλότητας των υπαλλήλων και στελεχών των ΑΕΠΕΥ που είναι αρμόδιοι κατά περίπτωση ια: α Την παροχή επενδυτικών συμβουλών. β Τη διαχείριση χαρτοφυλακίων. Την εκτέλεση εντολών ια λοαριασμό τρίτων. Ποια από τις παρακάτω υπηρεσίες δεν αποτελεί επενδυτική υπηρεσία; α Η παροχή επενδυτικών συμβουλών. β Η λήψη και διαβίβαση εντολών ια λοαριασμό πελατών. Η διαχείριση χαρτοφυλακίου. δ Η διοικητική διαχείριση χρηματοπιστωτικών μέσων ια λοαριασμό πελατών. Ποια από τις παρακάτω υπηρεσίες δεν αποτελεί υπηρεσία: α Η λήψη και διαβίβαση εντολών ια λοαριασμό πελατών. β Η διαχείριση χαρτοφυλακίου πελατών. Η αναδοχή της έκδοσης τίτλων. δ Η φύλαξη τίτλων. επενδυτική Ποιες από τις παρακάτω επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες; α Τα πιστωτικά ιδρύματα. β Οι ΑΕΕΧ. Οι ΑΕΕΔ. δ Οι ΑΕΔΑΚ. Μπορεί ένα πιστωτικό ίδρυμα να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες; α Ναι. β Σε καμία περίπτωση. Ναι, με την προϋπόθεση να διαθέτει θυατρική ΕΠΕΥ. δ Ναι, με την προϋπόθεση να διαθέτει θυατρική ΑΕΕΔ. Στην Ελλάδα, η εποπτεία των επενδυτικών υπηρεσιών κατανέμεται ως εξής: α Τα πιστωτικά ιδρύματα εποπτεύονται από (i) την ΤτΕ ως προς τις ρυθμίσεις πρόληψης και (ii) την ΕΚ ως προς τους κανόνες συμπεριφοράς, ενώ οι ΑΕΠΕΥ εποπτεύονται από την ΕΚ τόσο ως προς τις ρυθμίσεις πρόληψης όσο και ως προς τους κανόνες συμπεριφοράς.

3 14 β 15 β 16 δ β Τα πιστωτικά ιδρύματα εποπτεύονται από την ΤτΕ τόσο ως προς τις ρυθμίσεις πρόληψης όσο και ως προς τους κανόνες συμπεριφοράς, ενώ οι ΑΕΠΕΥ εποπτεύονται από την ΕΚ τόσο ως προς τις ρυθμίσεις πρόληψης όσο και ως προς τους κανόνες συμπεριφοράς. Τα πιστωτικά ιδρύματα και οι ΑΕΠΕΥ εποπτεύονται από την ΕΚ τόσο ως προς τις ρυθμίσεις πρόληψης όσο και ως προς τους κανόνες συμπεριφοράς. δ Τα πιστωτικά ιδρύματα εποπτεύονται από (i) την ΤτΕ ως προς τους κανόνες συμπεριφοράς και (ii) την ΕΚ ως προς τις ρυθμίσεις πρόληψης, ενώ οι ΑΕΠΕΥ εποπτεύονται από την ΕΚ τόσο ως προς τις ρυθμίσεις πρόληψης όσο και ως προς τους κανόνες συμπεριφοράς. Τα πιστωτικά ιδρύματα και οι ΑΕΠΕΥ που κατέχουν σχετική άδεια μπορεί να παρέχουν την επενδυτική υπηρεσία της λήψης και διαβίβασης εντολών σε κινητές αξίες μέσω: α Μόνο υπαλλήλων τους που είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ. β Υπαλλήλων τους που κατέχουν πιστοποίηση καταλληλότητας. Μέσω υπαλλήλων τους ενικά. Οι ΑΕΠΕΥ και τα πιστωτικά ιδρύματα που παρέχουν την επενδυτική υπηρεσία της λήψης και διαβίβασης εντολών: α Πρέπει σε κάθε περίπτωση να προβαίνουν σε έλεχο συμβατότητας. β Δεν χρειάζεται να προβαίνουν σε έλεχο συμβατότητας εάν η υπηρεσία παρέχεται κατόπιν πρωτοβουλίας του πελάτη, αφορά μη σύνθετη συναλλαή και ο πελάτης έχει ενημερωθεί σχετικά. Πρέπει να προβαίνουν σε έλεχο συμβατότητας αν ο πελάτης είναι διατεθειμένος να καλύψει το επιπλέον κόστος. δ Πρέπει να προβαίνουν σε έλεχο συμβατότητας εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό στη σύμβαση με τον πελάτη. Ποιο από τα παρακάτω πρόσωπα δεν περιλαμβάνεται στην έννοια του επαελματία επενδυτή; α Τα πιστωτικά ιδρύματα. β Οι ΑΕΠΕΥ. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις. δ Οι εισημένες εταιρίες. 17 Ποιες από τις παρακάτω επιχειρήσεις, σύμφωνα με το νόμο 3606/2007, αντιμετωπίζονται ως επαελματίες ια όλες τις επενδυτικές υπηρεσίες και ια όλα τα χρηματοπιστωτικά μέσα; α Μεταφορικές επιχειρήσεις. β Κατασκευαστικές επιχειρήσεις. Ασφαλιστικές επιχειρήσεις. δ Ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις. 18 β Επαελματίας πελάτης αλλάζει κατηορία σε ιδιώτη: α Εφ όσον το ζητήσει ο ίδιος.

4 β Εφ όσον το ζητήσει ο ίδιος εράφως και ο πάροχος της επενδυτικής υπηρεσίας ενημερώσει σχετικά ια την αλλαή αυτή. Αυτόματα εάν διαπιστωθεί ότι μεταβλήθηκαν τα δεδομένα βάσει των οποίων είχε κατηοριοποιηθεί ως επαελματίας. δ Δεν μπορεί να αλλάξει κατηορία. 19 δ Ποιο από τα ακόλουθα είναι επενδυτική συμβουλή; α Παροχή διαφημιστικού υλικού σχετικά με τα προϊόντα της ΑΕΠΕΥ. β Δημοσιοποίηση λεπτομερειών ια συναλλαές μελών ΔΣ επί μετοχών της εταιρίας τους. Η παραπομπή πελάτη σε δημοσιευμένες αναλύσεις εκδοτριών εταιριών. δ Σύσταση σχετικά με τον κατάλληλο χρόνο εκτέλεσης εντολής. Ποια από τα ακόλουθα αποτελούν επενδυτική συμβουλή; I. Προσωπική σύσταση ια τον κατάλληλο χρόνο διενέρειας 20 α συναλλαών. II. Προτροπή ια τη διενέρεια συναλλαών με βάση προνομιακή πληροφόρηση. III. Ρευστοποίηση υπαρχουσών επενδύσεων και μετατροπή τους σε καταθέσεις ταμιευτηρίου. IV. Σύκριση πλεονεκτημάτων και κινδύνων μεταξύ μέσων. α Ι και ΙΙΙ μόνο. β Ι, III και ΙV μόνο. Ι, ΙΙ και ΙΙΙ μόνο. 21 δ Ποιο από τα ακόλουθα δεν είναι επενδυτική συμβουλή; α Παροχή διαφημιστικού υλικού ια τα προϊόντα των ΑΕΠΕΥ. β Σύσταση ια την παρακολούθηση της εξωτερικής διαβάθμισης συκεκριμένου ορανισμού πιστοληπτικής αξιολόησης (ΕΟΠΑ). Συμβουλές ια συμπλήρωση αίτησης συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 22 α Η παροχή προσωπικών επενδυτικών συμβουλών αποτελεί: α Επενδυτική υπηρεσία ή δραστηριότητα. β Παρεπόμενη επενδυτική υπηρεσία. Χρηματοπιστωτικό μέσο. 23 Ποια από τις παρακάτω είναι παρεπόμενη επενδυτική υπηρεσία; I. Η έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και χρηματοοικονομική ανάλυση. II. Η εκτέλεση εντολών ια λοαριασμό πελατών. III. Η αναδοχή χρηματοπιστωτικών μέσων. IV. Η παροχή συμβουλών σε επιχειρήσεις σχετικά µε τη διάρθρωση του κεφαλαίου τους. α Ι και ΙΙ μόνο. β ΙΙ και ΙΙΙ μόνο.

5 24 β 25 δ 26 α Ι και ΙV μόνο. δ ΙV και ΙΙ μόνο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαοράς χορηεί άδεια λειτουρίας σε ΕΠΕΥ μόνον εφόσον νωρίζει την ταυτότητα: α Των μετόχων που κατέχουν τουλάχιστον το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΠΕΥ. β Των μετόχων που κατέχουν τουλάχιστον το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΠΕΥ. Των μετόχων που κατέχουν τουλάχιστον το 15% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΠΕΥ. δ Όλων των μετόχων της ΕΠΕΥ ανεξαρτήτως ποσοστού συμμετοχής τους στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαοράς μπορεί, εάν κρίνει ότι συντρέχει λόος να: α Απαιτήσει την απομάκρυνση προσώπων από το ΔΣ της ΑΕΕΔ. β Απαιτήσει την απομάκρυνση προσώπων που πραματικά διευθύνουν την ΑΕΕΔ. Απαιτήσει την συμπλήρωση της στελέχωσης της ΑEEΔ. Προκειμένου να χορηήσει άδεια λειτουρίας σε μια υποψήφια ΑΕΠΕΥ, η ΕΚ εξετάζει μεταξύ άλλων: α Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, την ποιότητα και ταυτότητα της διοίκησης της εταιρίας, την ποιότητα και ταυτότητα των προσώπων με ειδικές συμμετοχές στην εταιρία καθώς και την ικανοποίηση μιας σειράς ορανωτικών προϋποθέσεων. β Όλα τα παραπάνω υπό (α) και επιπλέον τη σκοπιμότητα παροχής των επενδυτικών υπηρεσιών ως προς τις οποίες υποβάλλεται η αίτηση. Όλα τα παραπάνω υπό (α) εκτός από την ταυτότητα-ποιότητα των προσώπων με ειδικές συμμετοχές. δ Όλα τα παραπάνω υπό (α) εκτός από την ποιότητα της διοίκησης της εταιρίας. 27 β Ποιους μετόχους μιας ΑΕΠΕΥ πρέπει να ελέξει η Επιτροπή Κεφαλαιαοράς προκειμένου να χορηήσει άδεια λειτουρίας; α Μετόχους με ποσοστό μεαλύτερο του 5%. β Μετόχους με ποσοστό μεαλύτερο του 10%. Μετόχους με ποσοστό μεαλύτερο του 15%. δ Όλους τους μετόχους ανεξαρτήτου ποσοστού. 28 α Ποιο από τα παρακάτω ισχύει; α Η αίτηση ια άδεια λειτουρίας μιας ΑΕΠΕΥ πρέπει να απαριθμεί όλες τις επενδυτικές υπηρεσίες που προτίθεται να παρέχει και τα χρηματοπιστωτικά μέσα στα οποία προτίθεται να δραστηριοποιηθεί. β Η άδεια λειτουρίας μιας ΑΕΠΕΥ έχει ισχύ ια συκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η ΑΕΠΕΥ δεν μπορεί να είναι μέλος ορανωμένης αοράς. δ Η ΑΕΠΕΥ-ανάδοχος μπορεί να παρέχει και τραπεζικές υπηρεσίες.

6 29 δ Μια ΑΕΠΕΥ δύναται, με βάση την άδεια που έχει λάβει από την ΕΚ, να παρέχει σε άλλο Κράτος - Μέλος: α Οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στην άδειά της, είτε μέσω υποκαταστήματος είτε μέσω θυατρικής. β Οποιαδήποτε παρεπόμενη υπηρεσία, είτε μέσω υποκαταστήματος είτε απευθείας. Οποιαδήποτε από τις επενδυτικές υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στην άδειά της, είτε μέσω υποκαταστήματος είτε μέσω θυατρικής. δ Οποιαδήποτε από τις επενδυτικές και παρεπόμενες υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στην άδειά της, είτε μέσω υποκαταστήματος είτε απευθείας. 30 β Κατά την παροχή από μια ΑΕΠΕΥ επενδυτικών υπηρεσιών σε άλλο Κράτος-Μέλος: α Η ΕΚ εποπτεύει την ΑΕΠΕΥ σε κάθε περίπτωση και ως προς όλες τις πτυχές παροχής των επενδυτικών υπηρεσιών (δηλαδή τόσο ως προς τις ρυθμίσεις πρόληψης όσο και ως προς τους κανόνες συμπεριφοράς). β Η ΕΚ (i) ασκεί την προληπτική εποπτεία σε κάθε περίπτωση, (ii) εποπτεύει την τήρηση των κανόνων συμπεριφοράς εφόσον οι υπηρεσίες παρέχονται στο έτερο Κράτος - Μέλος απευθείας, ενώ οι αρμόδιες εποπτικές αρχές του Κράτους - Μέλους υποδοχής εποπτεύουν τους κανόνες συμπεριφοράς της ΕΠΕΥ εφόσον αυτή παρέχει τις υπηρεσίες της εντός του εδάφους του μέσω υποκαταστήματος. Η ΕΚ ασκεί την προληπτική εποπτεία σε κάθε περίπτωση, ενώ οι αρμόδιες εποπτικές αρχές του Κράτους - Μέλους υποδοχής εποπτεύουν τους κανόνες συμπεριφοράς της ΕΠΕΥ σε κάθε περίπτωση. δ Η ΕΚ ασκεί την προληπτική εποπτεία σε κάθε περίπτωση ενώ οι αρμόδιες εποπτικές αρχές του Κράτους - Μέλους υποδοχής εποπτεύουν τους κανόνες συμπεριφοράς της ΕΠΕΥ εφόσον αυτή παρέχει τις υπηρεσίες της εντός του εδάφους του απευθείας. 31 δ Στο πλαίσιο ανάθεσης από ΑΕΠΕΥ σε τρίτους της εκτέλεσης επιχειρησιακών λειτουριών ουσιώδους σημασίας: α Η ευθύνη μεταβιβάζεται από την ΑΕΠΕΥ. β Ο επόπτης της ΑΕΠΕΥ εποπτεύει τη συμμόρφωση του τρίτουπαρόχου με τις υποχρεώσεις του. Η Επιτροπή Κεφαλαιαοράς διενερεί το due diligence του τρίτουπαρόχου. δ Η Επιτροπή Κεφαλαιαοράς εποπτεύει τη συμμόρφωση της ΑΕΠΕΥ με τις υποχρεώσεις της. 32 Οι μετοχές των ΑΕΠΕΥ είναι: α Ανώνυμες. β Μόνο προνομιούχες. Ονομαστικές. 33 α Ποια από τις παρακάτω παραδοχές είναι ορθή;

7 α Η εισαωή προς διαπραμάτευση της κατηορίας κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου αποτελεί προϋπόθεση ια την εισαωή άλλων κατηοριών μετοχών. β Η εισαωή προς διαπραμάτευση μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου δεν επιτρέπεται. Η εισαωή προς διαπραμάτευση μετοχών εκδότη αποτελεί προϋπόθεση ια την εισαωή ομολοιών του ιδίου εκδότη. δ Η εισαωή προς διαπραμάτευση μετατρέψιμων ομολοιών επιτρέπεται ακόμη κι αν οι κινητές αξίες στις οποίες αναφέρεται η μετατροπή δεν είναι εισημένες σε χρηματιστήριο ή σε άλλη ορανωμένη αορά. 34 Για μία ΑΕΠΕΥ ο κίνδυνος κανονιστικής συμμόρφωσης (compliance risk) είναι: α Η πιθανότητα εμφάνισης ζημιών εξαιτίας θέσεων σε έξωχρηματιστηριακά παράωα. β Η πιθανότητα εμφάνισης ζημιών εξαιτίας θέσεων σε μη εποπτευόμενες αορές. Η πιθανότητα εμφάνισης ζημιών εξαιτίας αδυναμίας συμμόρφωσης με νομικό πλαίσιο. δ Η πιθανότητα εμφάνισης ζημιών εξαιτίας τοξικών ομολόων. 35 δ Σε ποιες από τις παρακάτω εταιρίες δεν χορηείται άδεια λειτουρίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαοράς; α ΕΠΕΥ. β ΑΕΔΑΚ. ΑΕΕΔ. δ Ασφαλιστικές Εταιρίες. 36 δ Ποια από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστή; α Η ΕΠΕΥ που κατέχει κεφάλαια ή χρηματοπιστωτικά μέσα πελατών αποστέλλει στους πελάτες της, με σταθερό μέσο, κατά το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, κατάσταση περιουσιακών στοιχείων. β Η ΕΠΕΥ που κατέχει κεφάλαια ή χρηματοπιστωτικά μέσα πελατών αποστέλλει στους ιδιώτες πελάτες της, με σταθερό μέσο, κατά το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, κατάσταση περιουσιακών στοιχείων. Η ΕΠΕΥ που κατέχει κεφάλαια ή χρηματοπιστωτικά μέσα πελατών δεν υποχρεούται να αποστείλει στους πελάτες κατάσταση περιουσιακών στοιχείων. δ Η ΕΠΕΥ που κατέχει κεφάλαια ή χρηματοπιστωτικά μέσα πελατών αποστέλλει στους πελάτες της, με σταθερό μέσο, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, κατάσταση περιουσιακών στοιχείων. 37 β Σε περίπτωση εκτέλεσης από μία ΕΠΕΥ εντολής ια λοαριασμό ιδιώτη πελάτη, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προσδιορίζεται: α Βάσει της περιουσιακής κατάστασης του πελάτη. β Βάσει του συνολικού τιμήματος που καταβάλει ο πελάτης ια την εκτέλεση της εντολής, το οποίο αντιπροσωπεύει την τιμή του χρηματοπιστωτικού μέσου και τις χρεώσεις που σχετίζονται με την εκτέλεση.

8 Βάσει αξιολόησης της ορανωμένης αοράς στην οποία εκτελέσθηκε η εντολή. δ Βάσει των κριτηρίων που χρησιμοποιεί στις συναλλαές της η ΕΠΕΥ. 38 α 39 δ Η πληροφόρηση που απευθύνει ΕΠΕΥ σε ιδιώτες πελάτες της: α Μπορεί να δίνει έμφαση στα ενδεχόμενα οφέλη από μια συκεκριμένη επένδυση, αρκεί να επισημαίνει με σαφήνεια κάθε σχετικό κίνδυνο. β Απαορεύεται να δίνει έμφαση στα οφέλη από μια συκεκριμένη επένδυση. Επιτρέπεται να δίνει έμφαση στα ενδεχόμενα οφέλη από μια συκεκριμένη επένδυση. δ Απαορεύεται να δίνει έμφαση στα οφέλη από μια συκεκριμένη επένδυση, χωρίς προηούμενη ειδική άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαοράς. Η πληροφόρηση που αντλεί η ΑΕΠΕΥ αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του πελάτη, περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, στοιχεία σχετικά με: α Την προέλευση και το ύψος των τακτικών του εισοδημάτων. β Τα περιουσιακά του στοιχεία, περιλαμβανομένων των ρευστών διαθεσίμων του, των επενδύσεων και των ακινήτων του. Τις τακτικές οικονομικές του υποχρεώσεις. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που προτίθεται να αποκτήσει 40 β ειδική συμμετοχή σε ΑΕΠΕΥ, έτσι ώστε η αναλοία των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει να φθάνει το..., νωστοποιεί προηουμένως στη ΕΚ το ύψος της συμμετοχής που θα προκύψει. α 20%, 30%, 50%. β 20%, 33,3%, 50%. 10%,30%, 75%. δ 10%, 33,5%, 50%. 41 ΕΠΕΥ, η οποία πρόκειται να παράσχει σε νέο ιδιώτη πελάτη επενδυτικές υπηρεσίες: α Συνάπτει με αυτόν ραπτή ή προφορική σύμβαση. β Του νωστοποιεί τηλεφωνικά τους βασικούς όρους της μεταξύ τους συμβάσεως και προχωρεί στην παροχή της επενδυτικής υπηρεσίας. Συνάπτει με αυτόν ραπτή σύμβαση. δ Συνάπτει με αυτόν ραπτή σύμβαση, εφόσον ο ίδιος το ζητήσει. 42 α Ποια από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστή; α Η ΕΠΕΥ παρέχει αμέσως στον πελάτη τις ουσιώδεις πληροφορίες που αφορούν στην εκτέλεση της εντολής μέσω σταθερού μέσου και αποστέλλει στους ιδιώτες πελάτες, το αρότερο την επόμενη της

9 β Η ΕΠΕΥ παρέχει αμέσως στον πελάτη τις ουσιώδεις πληροφορίες που αφορούν στην εκτέλεση της εντολής μέσω σταθερού μέσου και αποστέλλει στους ιδιώτες πελάτες, το αρότερο εντός τους πρώτου δεκαημέρου του μηνός που έπεται της συναλλαής, μέσω σταθερού μέσου, ειδοποίηση ια την επιβεβαίωση εκτέλεσης της εντολής. Η ΕΠΕΥ παρέχει αμέσως στον πελάτη τις ουσιώδεις πληροφορίες που αφορούν στην εκτέλεση της εντολής μέσω σταθερού μέσου και δεν αποστέλλει ειδοποίηση ια την επιβεβαίωση εκτέλεσης της εντολής. δ Η ΕΠΕΥ δεν παρέχει αμέσως στον ιδιώτη πελάτη ουσιώδεις πληροφορίες που αφορούν στην εκτέλεση της εντολής μέσω σταθερού μέσου και απλώς αποστέλλει στους ιδιώτες πελάτες, το αρότερο την επόμενη της εκτέλεσης της εντολής εράσιμη ημέρα, μέσω σταθερού μέσου, ειδοποίηση ια την επιβεβαίωση εκτέλεσης της εντολής. 43 Εάν η ΕΠΕΥ διαπιστώσει ότι ένας πελάτης δεν πληρεί πλέον τους όρους βάσει των οποίων ταξινομήθηκε ως επαελματίας πελάτης: α Ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή Κεφαλαιαοράς. β Αυξάνει τις χρεώσεις της προς αυτόν. Λαμβάνει κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ταξινόμησής του ως ιδιώτη πελάτη, και τον ενημερώνει σχετικά α δ Αναμένει αίτημα του πελάτη ια αλλαή ταξινόμησής του. ΕΠΕΥ που έχει αποφασίσει να παύσει να παρέχει συκεκριμένες επενδυτικές υπηρεσίες: α Δύναται να μεταβιβάσει τις συμβάσεις των πελατών της μόνον σε άλλη ΕΠΕΥ. β Δύναται να μεταβιβάσει τις συμβάσεις των πελατών της σε άλλη ΕΠΕΥ ή πιστωτικό ίδρυμα. Δύναται να μεταβιβάσει τις συμβάσεις των πελατών της σε άλλη ΕΠΕΥ ή πιστωτικό ίδρυμα, μόνον κατόπιν συναίνεσης του πελάτη της. δ Απαορεύεται να μεταβιβάσει τις συμβάσεις των πελατών της και τίθεται σε εκκαθάριση. Τι χρειάζεται ένα πιστωτικό ίδρυμα άλλου κράτους μέλους ια να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα: α Μπορεί να δραστηριοποιηθεί εφόσον υπάρχει έκριση από την αρμόδια αρχή του κράτους-μέλους και νωστοποίηση προς την Τράπεζα της Ελλάδος. β Μπορεί να δραστηριοποιηθεί εφόσον υπάρχει το κατά νόμο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο. Μπορεί να δραστηριοποιηθεί εφόσον υπάρχει νωστοποίηση προς την Τράπεζα της Ελλάδος από την αρμόδια αρχή του κράτους-μέλους προέλευσης. δ Μπορεί να δραστηριοποιηθεί χωρίς προϋποθέσεις σύμφωνα με τις διατάξεις ια την ελεύθερη εκατάσταση σε κοινοτική χώρα.

10 46 δ ΕΠΕΥ που εδρεύει σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, μπορεί να ασκεί δραστηριότητες μέσω υποκαταστήματος στην Ελλάδα, εφόσον: α Οι δραστηριότητες αυτές καλύπτονται από την άδεια λειτουρίας της Επιτροπής Κεφαλαιαοράς. β Οι δραστηριότητες αυτές καλύπτονται από την άδεια λειτουρίας του ιδρύματος από τις αρμόδιες αρχές του κράτους-μέλους προέλευσης χωρίς να απαιτείται η οποιαδήποτε νωστοποίηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαοράς. Οι δραστηριότητες αυτές καλύπτονται από την άδεια λειτουρίας του ιδρύματος από τις αρμόδιες αρχές του κράτους-μέλους προέλευσης, μετά από έκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαοράς. δ Οι δραστηριότητες αυτές καλύπτονται από την άδεια λειτουρίας του ιδρύματος από τις αρμόδιες αρχές του κράτους-μέλους προέλευσης και υπό την προϋπόθεση νωστοποίησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαοράς. 47 δ Μια ΑΕΠΕΥ δύναται, με βάση την άδεια που έχει λάβει από την ΕΚ, να παρέχει σε άλλο Κράτος - Μέλος: α Οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες (κύριες ή/και παρεπόμενες) που περιλαμβάνονται στην άδειά της, είτε μέσω υποκαταστήματος είτε μέσω θυατρικής. β Οποιαδήποτε επενδυτική υπηρεσία, είτε μέσω υποκαταστήματος είτε απευθείας. Οποιαδήποτε από τις (κύριες) επενδυτικές υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στην άδειά της καθώς και οποιαδήποτε παρεπόμενη επενδυτική υπηρεσία, μέσω υποκαταστήματος είτε απευθείας. δ Οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες (κύριες και παρεπόμενες) που περιλαμβάνονται στην άδειά της, είτε μέσω υποκαταστήματος είτε απευθείας. 48 δ Οι ιδιώτες πελάτες: α Δύνανται, χωρίς προϋποθέσεις, να παραιτηθούν από την προστασία που τους παρέχουν οι κανόνες συμπεριφοράς των ΕΠΕΥ. β Δεν δύνανται να παραιτηθούν από την προστασία που τους παρέχουν οι κανόνες συμπεριφοράς των ΕΠΕΥ. Υποχρεούνται να παραιτηθούν από την προστασία που τους παρέχουν οι κανόνες συμπεριφοράς, εφόσον το ζητήσει η ΕΠΕΥ. δ Δύνανται, υπό προϋποθέσεις και με συκεκριμένη διαδικασία, να παραιτηθούν από την προστασία που τους παρέχουν οι κανόνες συμπεριφοράς των ΕΠΕΥ. 49 β Βρείτε τη λάθος πρόταση: α Οι συστημικές τράπεζες εποπτεύονται από την ΕΚΤ. β Οι ΕΠΕΥ εποπτεύονται από την ΤτΕ. Οι Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου εποπτεύονται από την ΕΚ. δ Οι ασφαλιστικές εταιρίες εποπτεύονται από την ΤτΕ. 50 β Ποια από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστή;

11 α Ιδιώτης πελάτης μπορεί να ζητήσει να αντιμετωπισθεί ως επαελματίας πελάτης, και η ΑΕΠΕΥ οφείλει δίχως άλλο να αποδεχθεί το εν λόω αίτημα. β Ιδιώτης πελάτης μπορεί να ζητήσει να αντιμετωπισθεί ως επαελματίας πελάτης, και η ΑΕΠΕΥ οφείλει, πριν αποδεχθεί το αίτημα, να διαπιστώσει τις νώσεις και πείρα του πελάτη, να ειδοποιήσει τον πελάτη ια τη μείωση του επιπέδου προστασίας και να λάβει ραπτή δήλωση από τον πελάτη ότι ανανωρίζει τις συνέπειας της απώλειας του αυξημένου επιπέδου προστασίας. Ιδιώτης πελάτης δεν μπορεί να ζητήσει να αντιμετωπισθεί ως επαελματίας πελάτης σε καμία περίπτωση. δ Ιδιώτης πελάτης μπορεί να ζητήσει να αντιμετωπισθεί ως επαελματίας πελάτης, και η ΑΕΠΕΥ οφείλει, πριν αποδεχθεί το αίτημα, να ειδοποιήσει τον πελάτη ια τη μείωση του επιπέδου προστασίας. 51 β Το Συνευητικό Κεφάλαιο συστήθηκε με σκοπό την καταβολή: α Αποζημιώσεων προς πελάτες πιστωτικών ιδρυμάτων ια τη ζημία που υπέστησαν εξαιτίας της θέσης τους σε εκκαθάριση. β Αποζημιώσεων προς επενδυτές σε περίπτωση διαπιστωμένης οριστικής ή μη αναστρέψιμης αδυναμίας ΕΠΕΥ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών. Αποζημιώσεων προς επενδυτές ια τη ζημία που υπέστησαν εξαιτίας των ελλείψεων ενημερωτικού δελτίου. δ Αποζημιώσεων προς επενδυτές ια τη ζημία που υπέστησαν εξαιτίας της αναστολής διαπραμάτευσης των μετοχών της εκδότριας εταιρίας. 52 α Η παροχή αποζημίωσης από το Συνευητικό Κεφάλαιο: α Προϋποθέτει την οριστική, μόνιμη και μη αναστρέψιμη αδυναμία μέλους να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του από καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες προς εντολείς. β Καλύπτει έως ανά επενδυτή-εντολέα ή αντισυμβαλλόμενο μέλος. Καλύπτει συμψηφιστικά έως ανά επενδυτή ή αντισυμβαλλόμενο μέλος. δ Παραράφεται ως υποχρέωση την 31η/12 του έτους εκτέλεσης της πράξης που έννησε το νόμιμο δικαίωμα. 53 α Η μέιστη αποζημίωση ανά επενδυτή από το Συνευητικό Κεφάλαιο μπορεί να φθάσει: α Τα ευρώ. β Τα ευρώ. Τα ευρώ. δ Τα ευρώ. 54 β Το Συνευητικό Κεφάλαιο τελεί υπό την εποπτεία: α Της ΤτΕ. β Της ΕΚ. Του Υπουρείου Οικονομικών.

12 55 α Σε ποια περίπτωση δεν υποχρεούται το Συνευητικό Κεφάλαιο να ενεροποιήσει τη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων; α Εάν παρήλθε το επόμενο ημερολοιακό έτος από την ημερομηνία έκδοσης του σχετικού προς την καλυπτόμενη υπηρεσία παραστατικού. β Εάν εκδοθεί οριστική πτωχευτική απόφαση κατά ΑΕΠΕΥ. Εάν υποβληθεί αίτηση αποζημίωσης προς το Συνευητικό Κεφάλαιο από εντολέα. δ Εάν νωστοποιηθεί στο Συνευητικό Κεφάλαιο από την ΕΧΑΕ ότι μέλος δεν έχει εκπληρώσει εμπρόθεσμα υποχρεώσεις παράδοσης μετρητών ια την εκκαθάριση χρηματιστηριακής συναλλαής. 56 Οι επαελματίες πελάτες: α Δεν δύνανται να αλλάξουν κατηορία. β Αλλάζουν κατηορία μόνον με αποκλειστική πρωτοβουλία της ΕΠΕΥ. Έχουν τη δυνατότητα να ζητούν να αντιμετωπισθούν ως μη επαελματίες. δ Αλλάζουν κατηορία αυτόματα όταν εκλείψουν οι προϋποθέσεις ταξινόμησής τους ως επαελματιών πελατών. 57 δ Ποιοι από τους παρακάτω επενδυτές δεν είναι επαελματίες πελάτες; α Πιστωτικά ιδρύματα. β Ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Συνταξιοδοτικά ταμεία. 58 δ Ποιοι από τους παρακάτω επενδυτές είναι επαελματίες πελάτες; α Πιστωτικά ιδρύματα. β Ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Συνταξιοδοτικά ταμεία. 59 δ Ποιοι από τους παρακάτω θεωρούνται ιδιώτες επενδυτές; α Οι ΕΠΕΥ κάτω από ορισμένο όριο ιδίων κεφαλαίων και κύκλου ερασιών. β Πιστωτικά ιδρύματα κάτω από ορισμένο όριο ιδίων κεφαλαίων και κύκλου ερασιών. Ασφαλιστικές επιχειρήσεις κάτω από ορισμένο όριο ιδίων κεφαλαίων και κύκλου ερασιών. 60 α Ποια η σημασία της διάκρισης μεταξύ ιδιωτών και επαελματιών πελατών; α Ο ιδιώτης πελάτης απολαμβάνει μεαλύτερης προστασίας, ιδίως σε θέματα παροχής πληροφόρησης από την ΑΕΠΕΥ. β Δεν έχει σημασία η διάκριση. Ο ιδιώτης εξασφαλίζει ευνοϊκότερους οικονομικούς όρους από την ΑΕΠΕΥ κατά τη σύναψη της σχετικής σύμβασης.

13 δ Ο ιδιώτης πελάτης έχει προτεραιότητα κατά την εκτέλεση εντολών έναντι του επαελματία πελάτη. 61 Μπορεί ιδιώτης πελάτης να αλλάξει κατηορία; α Δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση. β Μπορεί σε κάθε περίπτωση. Μπορεί υπό προϋποθέσεις και διαδικασίες. δ Μπορεί εφόσον το ζητήσει εράφως και η ΕΠΕΥ οφείλει να τον αλλάξει κατηορία. 62 Ποια από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστή; α Ο επαελματίας πελάτης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιμετωπισθεί ως ιδιώτης πελάτης. β Ο επαελματίας πελάτης μπορεί να ζητήσει να αντιμετωπισθεί ως ιδιώτης πελάτης και η ΑΕΠΕΥ υποχρεούται δίχως άλλο να τον αντιμετωπίσει ως ιδιώτη πελάτη. Ο επαελματίας πελάτης μπορεί να ζητήσει να αντιμετωπισθεί ως ιδιώτης πελάτης και η ΑΕΠΕΥ δικαιούται να τον αντιμετωπίσει ως ιδιώτη πελάτη εφόσον συναφθεί σχετική σύμβαση ότι ο πελάτης θα αντιμετωπίζεται ως ιδιώτης πελάτης ια τους σκοπούς εφαρμοής των κανόνων συμπεριφοράς. δ Ο επαελματίας πελάτης μπορεί να ζητήσει να αντιμετωπισθεί ως ιδιώτης πελάτης και η ΑΕΠΕΥ δικαιούται να τον αντιμετώπιση ως ιδιώτη πελάτη δίχως άλλη προϋπόθεση. 63 Μπορεί μια ΑΕΠΕΥ να χορηήσει δάνειο σε επενδυτή ια αορά κινητών αξιών/χρηματοπιστωτικών μέσων; α Σε καμία περίπτωση. β Είναι στη διακριτική ευχέρεια της ΑΕΠΕΥ. Ναι, εφόσον υπάρχει σχετική σύμβαση. δ Ναι, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. 64 δ Η κατάρτιση συναλλαών με πίστωση (margin account) από μέλος του ΧΑ: α Απαορεύεται. β Επιτρέπεται μόνο σε συναλλαή πακέτου. Επιτρέπεται μόνο από έκριση της ΕΚ. δ Επιτρέπεται μόνο έπειτα από ραπτή σύμβαση. 65 α Με ποια από τις παρακάτω μορφές μπορεί να λειτουρεί ΕΠΕΥ στην Ελλάδα; α Ως ανώνυμη εταιρία. β Ως εταιρία περιορισμένης ευθύνης. Ως ομόρρυθμη εταιρία. δ Ως ατομική επιχείρηση. 66 Ως ΑΕΠΕΥ νοείται: α Η επιχείρηση που έχει λάβει άδεια από τις αρμόδιες αρχές οποιουδήποτε κράτους-μέλους προκειμένου να παρέχει αποκλειστικά και μόνον οποιαδήποτε από τις επενδυτικές υπηρεσίες.

14 β Η επιχείρηση που έχει λάβει άδεια από τις αρμόδιες αρχές οποιουδήποτε κράτους-μέλους προκειμένου να παρέχει τουλάχιστον μια επενδυτική υπηρεσία και οποιαδήποτε από τις παρεπόμενες επενδυτικές υπηρεσίες. Η επιχείρηση που έχει λάβει άδεια από την ελληνική ΕΚ προκειμένου να παρέχει τουλάχιστον μια επενδυτική υπηρεσία και οποιαδήποτε από τις παρεπόμενες επενδυτικές υπηρεσίες. 67 β 68 δ Η επιχείρηση που έχει λάβει άδεια από την ελληνική ΕΚ προκειμένου να παρέχει αποκλειστικά και μόνον οποιαδήποτε από τις επενδυτικές υπηρεσίες. Όταν η παρεχόμενη από την ΑΕΠΕΥ πληροφόρηση στους πελάτες περιλαμβάνει ένδειξη προηούμενων επιδόσεων ενός χρηματοπιστωτικού μέσου: α Η ένδειξη αυτή δύναται να αποτελεί το προεξέχον στοιχείο της σχετικής ανακοίνωσης. β Η ένδειξη αυτή δεν πρέπει να αποτελεί το προεξέχον στοιχείο της σχετικής ανακοίνωσης. Η πληροφόρηση πρέπει να περιλαμβάνει κατάλληλες πληροφορίες ια τις επιδόσεις τουλάχιστον κατά το αμέσως προηούμενο εξάμηνο. δ Εάν η ένδειξη βασίζεται σε αριθμητικά στοιχεία εκφρασμένα σε νόμισμα διαφορετικό από εκείνο του κράτους μέλους στο οποίο είναι εκατεστημένος ο ιδιώτης πελάτης, πρέπει να ίνεται με σαφήνεια η μετατροπή στο αντίστοιχο νόμισμα. Ποιος φορέας χορηεί άδεια λειτουρίας σε πιστωτικό ίδρυμα; α Η ΕΧΑΕ. β Η ΕΚ. Η ΤτΕ. 69 δ Όταν η ΑΕΠΕΥ λαμβάνει οδηίες ια την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών ια λοαριασμό πελάτη με τη μεσολάβηση άλλης ΕΠΕΥ: α Η ΑΕΠΕΥ δεν αρκεί να βασίζεται στις σχετικές με τον πελάτη πληροφορίες που της νωστοποιεί η μεσολαβούσα ΕΠΕΥ, αλλά οφείλει να προβεί και στο δικό της έλεχο συμβατότητας. β Η ΑΕΠΕΥ υποχρεούται να βασίζεται στις πληροφορίες που παρέχουν οι πελάτες της. Η ΑΕΠΕΥ παραμένει υπεύθυνη ια την πληρότητα και την ακρίβεια των διαβιβαζόμενων πληροφοριών. δ Η μεσολαβούσα ΕΠΕΥ παραμένει υπεύθυνη ια την πληρότητα και την ακρίβεια των διαβιβαζόμενων πληροφοριών. 70 Ποια πληροφορία δεν είναι υποχρεωμένη μια ΑΕΠΕΥ να παρέχει στους ιδιώτες πελάτες της; α Τους τρόπους επικοινωνίας που πρέπει να χρησιμοποιούνται μεταξύ της ΑΕΠΕΥ και του πελάτη. β Την επωνυμία και τη διεύθυνση της ΑΕΠΕΥ.

15 71 72 β Τα ονόματα των μελών του ΔΣ της ΑΕΠΕΥ. δ Συνοπτική περιραφή της πολιτικής που εφαρμόζει η ΑΕΠΕΥ όσον αφορά τις συκρούσεις συμφερόντων. Ποια πληροφορία δεν είναι υποχρεωμένη μια ΑΕΠΕΥ να παρέχει στους ιδιώτες πελάτες της; α Τους τρόπους επικοινωνίας που πρέπει να χρησιμοποιούνται μεταξύ της ΑΕΠΕΥ και του πελάτη. β Την επωνυμία και τη διεύθυνση της ΑΕΠΕΥ. Τα ονόματα των μετόχων της. δ Συνοπτική περιραφή της πολιτικής που εφαρμόζει η ΑΕΠΕΥ όσον αφορά τις συκρούσεις συμφερόντων. Οι ΑΕΠΕΥ και τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να αναθέτουν σε τρίτον επιχειρησιακές λειτουρίες: α Σε συνεχή βάση. β Σε συνεχή βάση εφόσον έχουν λάβει μέτρα ια την αποφυή αδικαιολόητης επιδείνωσης του λειτουρικού κινδύνου. Σε περιοδική μόνο βάση. δ Σε καμία περίπτωση. 73 δ Σύμφωνα με το Ν. 3606/2007, οι ΑΕΠΕΥ οφείλουν να αναράφουν ότι εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαοράς, καθώς και τον αριθμό της άδειας λειτουρίας τους: α Σε οποιαδήποτε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα. β Σε κάθε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο. Μόνο στις έντυπες δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις. δ Σε κάθε έντυπο, δημοσίευση, ανακοίνωση ή διαφήμιση. 74 β Οι ΑΕΠΕΥ: α Οφείλουν να αποτρέπουν τη χρησιμοποίηση χρηματοπιστωτικών μέσων πελατών ια ίδιο λοαριασμό σε κάθε περίπτωση. β Οφείλουν να αποτρέπουν τη χρησιμοποίηση χρηματοπιστωτικών μέσων πελατών ια ίδιο λοαριασμό, εκτός αν ο πελάτης έχει δώσει τη ρητή συκατάθεσή του. Δύνανται να χρησιμοποιούν τα χρηματοπιστωτικά μέσα πελατών ια ίδιο λοαριασμό σε κάθε περίπτωση. δ Δύνανται να χρησιμοποιούν τα χρηματοπιστωτικά μέσα πελατών ια λοαριασμό τρίτου προσώπου σε κάθε περίπτωση. 75 Οι ΑΕΠΕΥ υποχρεούνται να τηρούν όλα τα αρχεία που απαιτούνται σύμφωνα με το ν. 3606/2007 τουλάχιστον ια: α Δύο έτη. β Τρία έτη. Πέντε έτη. δ Δέκα έτη. 76 Οι ΑΕΠΕΥ, όταν κατέχουν κεφάλαια πελατών: α Υποχρεούνται να μη χρησιμοποιούν τα κεφάλαια των επενδυτών σε κάθε περίπτωση. β Δύνανται να χρησιμοποιούν τα κεφάλαια των επενδυτών σε κάθε περίπτωση.

16 Υποχρεούνται να μη χρησιμοποιούν τα κεφάλαια των επενδυτών, εκτός από την περίπτωση των πιστωτικών ιδρυμάτων. δ Δύνανται να χρησιμοποιούν τα κεφάλαια των επενδυτών ια συκεκριμένες επενδύσεις. Ποια από τα παρακάτω είναι ορθά; I. Στην άδεια λειτουρίας ΑΕΠΕΥ απαριθμούνται όλες οι 77 α επενδυτικές υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει. II. Η άδεια λειτουρίας ΑΕΠΕΥ έχει ισχύ ια συκεκριμένο χρονικό διάστημα. III. Η ΑΕΠΕΥ μπορεί να υποβάλει αίτηση επεκτάσεως της άδειας λειτουρίας. IV. Η ΑΕΠΕΥ-ανάδοχος μπορεί να παρέχει και τραπεζικές υπηρεσίες. α Ι, και ΙΙΙ μόνο. β Ι, II και III μόνο. Ι και IV μόνο. δ ΙI και IΙΙ μόνο. 78 δ Ποιος φορέας είναι αρμόδιος ια τη χορήηση άδειας σύστασης σε ΑΕΠΕΥ; α Η ΕΚ. β Η ΕΧΑΕ. Η ΤτΕ. 79 β Για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών από ΑΕ απαιτείται σχετική άδεια λειτουρίας: α Από το ΧΑ. β Από την ΕΚ. Από το ΧΑ και την ΕΚ. 80 Σε μια τυπική συμφωνία αναδοχής, η ανάδοχος εταιρεία: α Αοράζει μετοχές της εκδότριας από το επενδυτικό κοινό μέσω του δικτύου του αναδόχου. β Πουλά τις μετοχές στην εκδότρια. Αναλαμβάνει όλο τον κίνδυνο μη πώλησης των μετοχών στην προσφερόμενη τιμή. δ Συμφωνεί να βοηθήσει την εκδότρια να πωλήσει την έκδοση στο κοινό, αλλά δεν αοράζει τις μετοχές. 81 Η ΑΕΠΕΥ οφείλει να έχει δύο τουλάχιστον διευθυντικά στελέχη, τα οποία διαθέτουν πιστοποιητικό καταλληλότητας: α Τύπου Α1. β Τύπου Α2. Τύπου Β. δ Τύπου Γ.

17 82 Ποιες από τις παρακάτω υπηρεσίες πρέπει να προσφέρονται από τις ΑΕΠΕΥ μέσω πιστοποιημένων υπαλλήλων; I. Λήψη, διαβίβαση εντολών και εκτέλεση εντολών. II. Αορά παραώων προϊόντων από το ΧΑ. III. Καταθέσεις ταμιευτηρίου. IV. Αορά μετοχών από ΧΑ. α I και III μόνο. β I και II μόνο. I, II και IV μόνο. δ Ι, ΙΙ, III και IV α Όταν η ακολουθούμενη πολιτική εκτέλεσης εντολών προβλέπει τη δυνατότητα εκτέλεσης εντολών εκτός ορανωμένων αορών ή Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραμάτευσης (ΠΜΔ): α Οι ΑΕΠΕΥ δεν υποχρεούνται να ενημερώσουν τους πελάτες τους πριν εκτελέσουν την εντολή. β Οι ΑΕΠΕΥ ενημερώνουν σχετικά τους πελάτες τους πριν εκτελέσουν την εντολή. Οι ΑΕΠΕΥ εξασφαλίζουν τη ρητή συναίνεση των πελατών πριν εκτελέσουν την εντολή. δ Η πολιτική εκτέλεσης εντολών δεν μπορεί να προβλέπει εκτέλεση εντολών εκτός ορανωμένων αορών ή ΠΜΔ. Οι ΑΕΠΕΥ οφείλουν να καταρτίζουν πολιτική εκτέλεσης εντολών: α Για κάθε κατηορία χρηματοπιστωτικού μέσου, η οποία περιλαμβάνει τους τόπους όπου οι ΑΕΠΕΥ επιτυχάνουν συστηματικά το καλύτερο αποτέλεσμα, καθώς και τους παράοντες που επηρεάζουν την επιλοή των τόπων διαπραμάτευσης. β Για κάθε κατηορία χρηματοπιστωτικού μέσου, η οποία περιλαμβάνει τις ορανωμένες αορές όπου οι ΑΕΠΕΥ επιτυχάνουν συστηματικά το καλύτερο αποτέλεσμα, καθώς και τους παράοντες που επηρεάζουν την επιλοή των εν λόω ορανωμένων αορών. Για το σύνολο των χρηματοπιστωτικών μέσων εν ένει, η οποία περιλαμβάνει τους τόπους όπου οι ΑΕΠΕΥ επιτυχάνουν συστηματικά το καλύτερο αποτέλεσμα, καθώς και τους παράοντες που επηρεάζουν την επιλοή των τόπων διαπραμάτευσης. δ Για μετοχές, η οποία περιλαμβάνει τους τόπους όπου οι ΑΕΠΕΥ επιτυχάνουν συστηματικά το καλύτερο αποτέλεσμα, καθώς και τους παράοντες που επηρεάζουν την επιλοή των τόπων διαπραμάτευσης. 85 Οι ΑΕΠΕΥ οφείλουν: α Απλώς να ενημερώνουν τους πελάτες ια την πολιτική εκτέλεσης πριν την παροχή υπηρεσιών σε αυτούς.

18 β Να ενημερώνουν απλώς τους πελάτες ια την πολιτική εκτέλεσης πριν την παροχή υπηρεσιών σε αυτούς, και να παρέχουν στους πελάτες τους, εφόσον αυτοί το ζητήσουν, στοιχεία ότι οι εντολές τους εκτελέσθηκαν σύμφωνα με την πολιτική εκτέλεσης. Να ενημερώνουν τους πελάτες ια την πολιτική εκτέλεσης πριν την παροχή υπηρεσιών σε αυτούς και να λαμβάνουν την προηούμενη συναίνεσή τους, και να παρέχουν στους πελάτες τους, εφόσον αυτοί το ζητήσουν, στοιχεία ότι οι εντολές τους εκτελέσθηκαν σύμφωνα με την πολιτική εκτέλεσης. δ Να ενημερώνουν τους πελάτες ια την πολιτική εκτέλεσης πριν την παροχή υπηρεσιών σε αυτούς και να λαμβάνουν την προηούμενη συναίνεσή τους, δίχως να υποχρεούνται οι ΑΕΠΕΥ να αποδείξουν εκ των υστέρων την εκτέλεση των εντολών σύμφωνα με την πολιτική εκτέλεσης. 86 α Οι ΑΕΠΕΥ: α Οφείλουν να ενημερώνουν τους πελάτες τους, ανάλοα με την κατηοριοποίησή τους, σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τη φύση και κινδύνους των χρηματοπιστωτικών μέσων, τους τόπους εκτέλεσης και τις χρεώσεις. β Δεν έχουν καμία υποχρέωση πληροφόρησης. Οφείλουν να ενημερώνουν τους πελάτες τους, ανάλοα με την κατηοριοποίησή τους, μόνον αναφορικά με τη φύση και κινδύνους των χρηματοπιστωτικών μέσων. δ Οφείλουν να ενημερώνουν τους ιδιώτες πελάτες τους, ανάλοα με την κατηοριοποίησή τους, σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τη φύση και κινδύνους των χρηματοπιστωτικών μέσων, τους τόπους εκτέλεσης και τις χρεώσεις. 87 α Η συμμετοχή ΕΠΕΥ στο Συνευητικό Κεφάλαιο: α Είναι υποχρεωτική, εκτός αν έχει λάβει άδεια λειτουρίας σε άλλο Κράτος-Μέλος της EE με κάλυψη ισοδύναμη αυτής του Συνευητικού. β Είναι υποχρεωτική, ανεξαρτήτως αν έχουν λάβει άδεια λειτουρίας στην Ελλάδα, σε άλλο Κράτος-Μέλος της EE ή σε τρίτη χώρα. Είναι προαιρετική. δ Είναι προαιρετική, εκτός αν η EK διαπιστώσει σημαντικά προβλήματα λειτουρίας που θέτουν σε κίνδυνο τους επενδυτές. 88 δ Οι ΑΕΕΔ επιτρέπεται να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες που συνίστανται: α Στη λήψη και διαβίβαση εντολών και στην εκτέλεση εντολών ια λοαριασμό πελατών επί κινητών αξιών και μεριδίων που εκδίδονται από ορανισμούς συλλοικών επενδύσεων. β Στη λήψη και διαβίβαση εντολών ια λοαριασμό πελατών επί κινητών αξιών και μεριδίων που εκδίδονται από ορανισμούς συλλοικών επενδύσεων.

19 Στη λήψη και διαβίβαση εντολών ια λοαριασμό πελατών επί κινητών αξιών και μεριδίων που εκδίδονται από ορανισμούς συλλοικών επενδύσεων και στη διαπραμάτευση ια ίδιο λοαριασμό. δ Στη λήψη και διαβίβαση εντολών ια λοαριασμό πελατών επί κινητών αξιών και μεριδίων που εκδίδονται από ορανισμούς συλλοικών επενδύσεων και στην παροχή επενδυτικών συμβουλών που αφορούν κινητές αξίες και μερίδια που εκδίδονται από ορανισμούς συλλοικών επενδύσεων. 89 β Ποια από τα ακόλουθα ισχύουν ια την έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και τη χρηματοοικονομική ανάλυση; α Είναι επενδυτική υπηρεσία και δραστηριότητα. β Είναι παρεπόμενη επενδυτική υπηρεσία. Είναι παρεπόμενη επενδυτική υπηρεσία η παροχή της οποίας επιτρέπεται μόνο από ΑΕΠΕΥ ή πιστωτικά ιδρύματα. 90 β Ποια από τις παρακάτω προτάσεις δεν ισχύει; α Οι ΑΕΕΔ δεν καλύπτεται από το κοινοτικό διαβατήριο. β Οι ΑΕΕΔ έχουν ανώνυμες μετοχές. Οι ελληνικές ΑΕΠΕΥ εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαοράς. δ Οι συνδεδεμένοι αντιπρόσωποι ενερούν ια λοαριασμό μίας & μόνον ΑΕΠΕΥ. 91 α Η Επιτροπή Κεφαλαιαοράς μπορεί να ανακαλεί την άδεια λειτουρίας ΑΕΕΔ: α Εάν η ΑΕΕΔ απέκτησε την άδεια λειτουρίας με ψευδείς δηλώσεις. β Εάν η ΑΕΕΔ δεν κάνει χρήση της άδειας λειτουρίας εντός τριών μηνών από την ημερομηνία χορήησής της. Εάν η ΑΕΕΔ υποπέσει τουλάχιστον σε μία παράβαση των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας. 92 δ Ως ΑΕΕΔ νοείται: α Η επιχείρηση που έχει λάβει άδεια από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να παρέχει οποιαδήποτε από τις επενδυτικές υπηρεσίες. β Η επιχείρηση που έχει λάβει άδεια από την ελληνική ΕΚ προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες επενδυτικών συμβουλών και οποιαδήποτε από τις παρεπόμενες επενδυτικές υπηρεσίες. Η επιχείρηση που έχει λάβει άδεια από την ελληνική ΕΚ προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες επενδυτικών συμβουλών σε οποιαδήποτε χώρα του ΕΟΧ. δ Η επιχείρηση που έχει λάβει άδεια από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες λήψης και διαβίβασης εντολών. 93 δ Οι ΑΕΕΔ δεν επιτρέπεται: α Να λαμβάνουν και να διαβιβάζουν εντολές επί κινητών αξιών.

20 β Να παρέχουν επενδυτικές συμβουλές που αφορούν κινητές αξίες. Να λαμβάνουν και να διαβιβάζουν εντολές επί μεριδίων που εκδίδονται από ορανισμούς συλλοικών επενδύσεων. δ Να κατέχουν χρηματοπιστωτικά μέσα πελατών τους. 94 β Οι ΑΕΕΔ δεν επιτρέπεται να: α Παρέχουν υπηρεσίες λήψης εντολών. β Κατέχουν κεφάλαια πελατών τους. Διαβιβάζουν εντολές επί κινητών αξιών που εκδίδονται από ορανισμούς συλλοικών επενδύσεων σε πιστωτικά ιδρύματα. δ Έχουν ονομαστικές μετοχές. 95 Οι ΑΕΕΔ μπορούν να λειτουρούν: α Με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας και εταιρίας περιορισμένης ευθύνης. β Με τη μορφή ανώνυμης και ομόρρυθμης εταιρίας. Μόνο με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας. δ Με οποιαδήποτε μορφή εταιρίας. 96 β Ποιο από τα παρακάτω ισχύει ια τις ΑΕΕΔ; α Μπορούν να εκτελούν εντολές πελατών. β Μπορούν να παρέχουν επενδυτικές συμβουλές μετά από σχετική άδεια. Μπορούν να δέχονται καταθέσεις πελατών. δ Είναι υποχρεωτικό να εισάουν τις μετοχές τους στο ΧΑ. 97 α Αν πτωχεύσει μια ΑΕΕΔ, οι επενδυτές καλύπτονται από το Συνευητικό Κεφάλαιο; α Όχι, διότι το Συνευητικό Κεφάλαιο καλύπτει μόνο τους πελάτες των ΑΕΠΕΥ. β Ναι, διότι το Συνευητικό Κεφάλαιο καλύπτει όλους τους πελάτες που προβαίνουν σε συναλλαές επενδυτικών υπηρεσιών. Όχι, διότι οι επενδυτές καλύπτονται από το Επικουρικό Κεφάλαιο. δ Ναι, διότι η συμμετοχή στο Συνευητικό Κεφάλαιο αποτελεί όρο αδειοδότησης των ΑΕΕΔ. 98 β Ποια από τις ακόλουθες αποτελεί παρεπόμενη υπηρεσία; α Η λήψη και εκτέλεση εντολών ια λοαριασμό πελατών. β Η παροχή πιστώσεων ή δανείων σε επενδυτή προς διενέρεια συναλλαής σε ένα ή περισσότερα χρηματοπιστωτικά μέσα, στην οποία μεσολαβεί η ΕΠΕΥ, η οποία παρέχει την πίστωση ή το δάνειο. Η παροχή επενδυτικών συμβουλών, η οποία συνίσταται στην παροχή προσωπικών συμβουλών σε πελάτη, είτε κατόπιν αιτήσεως του είτε με πρωτοβουλία της ΕΠΕΥ, σχετικά με μία ή περισσότερες συναλλαές που αφορούν χρηματοπιστωτικά μέσα. δ Η διαχείριση χαρτοφυλακίων, η οποία συνίσταται στη διαχείριση, κατά τη διακριτική ευχέρεια της ΕΠΕΥ, χαρτοφυλακίων πελατών, στο πλαίσιο εντολής τους, που περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα χρηματοπιστωτικά μέσα.

21 Στην παρεπόμενη υπηρεσία της φύλαξης και διοικητικής 99 δ διαχείρισης χρηματοπιστωτικών μέσων ια λοαριασμό πελατών περιλαμβάνονται: α Η παροχή υπηρεσιών θεματοφύλακα. β Η διαχείριση χρηματικών διαθεσίμων. Υπηρεσίες παρεχομένων ασφαλειών. 100 β Σύμφωνα με το ν. 3606/2007 (MiFID) η παροχή υπηρεσιών θεματοφυλακής είναι: α Επενδυτική υπηρεσία. β Παρεπόμενη επενδυτική υπηρεσία. Παρεπόμενη επενδυτική υπηρεσία μόνον εφόσον συνδέεται με την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών. δ Εναλλακτική επενδυτική υπηρεσία η οποία παρέχεται εφόσον έχει ληφθεί άδεια της ΕΚ. Η παροχή πιστώσεων ή δανείων σε επενδυτή προς διενέρεια 101 β συναλλαής σε ένα ή περισσότερα χρηματοπιστωτικά μέσα αποτελεί: α Επενδυτική υπηρεσία. β Παρεπόμενη επενδυτική υπηρεσία. Αρμοδιότητα της ΕΚ. δ Αρμοδιότητα της ΤτΕ. 102 δ Η παροχή πιστώσεων ή δανείων σε επενδυτή ια αορά αξιών μέσω του ΧΑ είναι: α Επενδυτική υπηρεσία, την οποία έχουν το δικαίωμα να παρέχουν ΑΕΠΕΥ, πιστωτικά ιδρύματα και ΑΕΕΔ με άδεια της ΕΚ. β Επενδυτική υπηρεσία, την οποία έχουν το δικαίωμα να παρέχουν ΑΕΠΕΥ και πιστωτικά ιδρύματα με άδεια της ΕΚ. Παρεπόμενη υπηρεσία, την οποία έχουν το δικαίωμα να παρέχουν ΑΕΠΕΥ, πιστωτικά ιδρύματα και ΑΕΕΔ με άδεια της ΕΚ. δ Παρεπόμενη υπηρεσία, την οποία έχουν το δικαίωμα να παρέχουν ΑΕΠΕΥ με άδεια της ΕΚ. 103 β Ποια από τις ακόλουθες αποτελεί παρεπόμενη υπηρεσία; α Η λήψη και εκτέλεση εντολών ια λοαριασμό πελατών. β Η παροχή συμβουλών σε επιχειρήσεις σχετικά με τη διάρθρωση του κεφαλαίου τους, την κλαδική στρατηική και συναφή θέματα. Η παροχή επενδυτικών συμβουλών, η οποία συνίσταται στην παροχή προσωπικών συμβουλών σε πελάτη, είτε κατόπιν αιτήσεώς του είτε με πρωτοβουλία της ΑΕΠΕΥ, σχετικά με μία ή περισσότερες συναλλαές που αφορούν χρηματοπιστωτικά μέσα. δ Η διαχείριση χαρτοφυλακίων, η οποία συνίσταται στη διαχείριση, κατά τη διακριτική ευχέρεια της ΑΕΠΕΥ, χαρτοφυλακίων πελατών, στο πλαίσιο εντολής τους, που περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα χρηματοπιστωτικά μέσα. 104 Ποια από τις ακόλουθες αποτελεί παρεπόμενη υπηρεσία; α Η λήψη και εκτέλεση εντολών ια λοαριασμό πελατών.

22 δ 107 α 108 α β Η διαχείριση χαρτοφυλακίων, η οποία συνίσταται στη διαχείριση, κατά τη διακριτική ευχέρεια της ΑΕΠΕΥ, χαρτοφυλακίων πελατών, στο πλαίσιο εντολής τους, που περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα χρηματοπιστωτικά μέσα. Η παροχή υπηρεσιών σχετιζόμενων με την αναδοχή. δ Η παροχή επενδυτικών συμβουλών, η οποία συνίσταται στην παροχή προσωπικών συμβουλών σε πελάτη, είτε κατόπιν αιτήσεώς του είτε με πρωτοβουλία της ΑΕΠΕΥ, σχετικά με μία ή περισσότερες συναλλαές που αφορούν χρηματοπιστωτικά μέσα. Ποια από τις παρακάτω δεν μπορεί να συνιστά παρεπόμενη υπηρεσία κατά το ν. 3606/2007; α Η παροχή πιστώσεων και δανείων σε επενδυτή. β Η παροχή υπηρεσιών σχετιζομένων με την αναδοχή. Η λειτουρία ορανωμένης αοράς. δ Η παροχή υπηρεσιών ξένου συναλλάματος. Ποιο από τα ακόλουθα ισχύει αναφορικά με την αναδοχή χρηματοπιστωτικών μέσων; α Είναι παρεπόμενη επενδυτική υπηρεσία. β Είναι παρεπόμενη επενδυτική υπηρεσία που προσφέρεται συμπληρωματικά με την τοποθέτηση μέσων με δέσμευση ανάληψης. Η υπηρεσία παρέχεται μόνο από πιστωτικά ιδρύματα. δ Η υπηρεσία παρέχεται από πιστωτικά ιδρύματα ή ΑΕΠΕΥ. Ποια από τις παρακάτω δεν αποτελεί παρεπόμενη επενδυτική υπηρεσία; α Η τοποθέτηση χρηματοπιστωτικών μέσων χωρίς δέσμευση ανάληψης. β Η παροχή υπηρεσιών σχετιζόμενων με την αναδοχή. Η παροχή υπηρεσιών θεματοφύλακα. δ Η παροχή υπηρεσιών ξένου συναλλάματος εφόσον συνδέονται με την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών. Ποια από τα ακόλουθα ισχύουν ια την παροχή υπηρεσιών σχετιζόμενων με την αναδοχή; α Είναι παρεπόμενη επενδυτική υπηρεσία. β Είναι επενδυτική υπηρεσία. Είναι παρεπόμενη επενδυτική υπηρεσία, η παροχή της οποίας επιτρέπεται μόνο από ΑΕΠΕΥ ή πιστωτικά ιδρύματα. 109 α Οι ΕΠΕΥ υποχρεούνται να συμμορφώνονται με την πολιτική της «βέλτιστης εκτέλεσης» (best execution) εντολών που καταρτίζουν: α Για ιδιώτες και ια επαελματίες πελάτες. β Για ιδιώτες πελάτες. Για επαελματίες πελάτες. δ Για κάθε πελάτη, εφόσον ο ίδιος το ζητήσει. Ως υποχρέωση «βέλτιστης εκτέλεσης» των εντολών των πελατών 110 δ νοείται:

23 α Η υποχρέωση των ΑΕΠΕΥ να λαμβάνουν κάθε εύλοο μέτρο, ώστε να επιτυχάνουν, κατά την εκτέλεση εντολών, το βέλτιστο αποτέλεσμα ια τον πελάτη, λαμβάνοντας υπόψη την τιμή εκτέλεσης της εντολής. β Η υποχρέωση των ΑΕΠΕΥ να λαμβάνουν κάθε εύλοο μέτρο, ώστε να επιτυχάνουν, κατά την εκτέλεση εντολών σε χρηματοπιστωτικά μέσα που διαπραματεύονται μόνον σε ορανωμένη αορά, το βέλτιστο αποτέλεσμα ια τον πελάτη, λαμβάνοντας υπόψη την τιμή, το κόστος, την ταχύτητα, την πιθανότητα εκτέλεσης και διακανονισμού, τον όκο, τη φύση και οποιονδήποτε άλλον παράοντα αφορά την εκτέλεση της εντολής. Η υποχρέωση των ΑΕΠΕΥ να λαμβάνουν κάθε εύλοο μέτρο, ώστε να επιτυχάνουν, κατά την εκτέλεση εντολών σε χρηματοπιστωτικά μέσα που διαπραματεύονται σε ορανωμένη αορά ή/και Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραμάτευσης (ΠΜΔ), το βέλτιστο αποτέλεσμα ια τον πελάτη, λαμβάνοντας υπόψη την τιμή, το κόστος, την ταχύτητα, την πιθανότητα εκτέλεσης και διακανονισμού, τον όκο, τη φύση και οποιονδήποτε άλλον παράοντα αφορά την εκτέλεση της εντολής. δ Η υποχρέωση των ΑΕΠΕΥ να λαμβάνουν κάθε εύλοο μέτρο, ώστε να επιτυχάνουν, κατά την εκτέλεση εντολών, το βέλτιστο αποτέλεσμα ια τον πελάτη, λαμβάνοντας υπόψη την τιμή, το κόστος, την ταχύτητα, την πιθανότητα εκτέλεσης και διακανονισμού, τον όκο, τη φύση και οποιονδήποτε άλλον παράοντα αφορά την εκτέλεση της εντολής. Ποιοι παράοντες λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη εκτέλεση (best execution); I. Η τιμή. 111 δ II. Το κόστος. III. Η ταχύτητα εκτέλεσης. IV. Ο όκος. α Ι, ΙΙ. β Ι, ΙΙ, ΙΙΙ. Ι, ΙΙΙ, ΙV. δ Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV. Κατά την εκτέλεση εντολών ια λοαριασμό των πελατών ποιοι 112 παράοντες λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη εκτέλεση (best execution); α Η τιμή. β Ο όκος. Η τιμή και ο όκος και επιπλέον η ταχύτητα εκτέλεσης, το κόστος, καθώς και η φύση της εντολής. 113 Σε τι συνίσταται η πολιτική «βέλτιστης εκτέλεσης» εντολών; α Στη διασφάλιση ευνοϊκών όρων, όπως η αορά ή πώληση με τη μέθοδο της δημοπρασίας. β Την εκκαθάριση συναλλαών εκτός ορανωμένης αοράς.

24 δ 116 δ 117 δ 118 δ 119 δ 120 α Τη διασφάλιση, μεταξύ άλλων, της καλύτερης τιμής αοράς ή πώλησης. Ποια από τα ακόλουθα εμπίπτουν στην έννοια των χρηματοπιστωτικών μέσων κατά το ν. 3606/2007 (MiFID); α Tα μη δεκτικά διαπραμάτευσης μερίδια εταιριών περιορισμένης ευθύνης. β Οι ασφαλίσεις ζωής που συνδέονται με επενδύσεις. Τα αποδεικτικά κατάθεσης (Certificates of deposit). Οι συναλλαές επί χρηματοπιστωτικών μέσων διακρίνονται σε: α Χρηματιστηριακές, εξω-χρηματιστηριακές και OTC (over-thecounter). β Σύνθετες, εξω-χρηματιστηριακές και εξωτερικοποιημένες. Πρωτοενείς, εξω-χρηματιστηριακές και εσωτερικοποιημένες. δ Χρηματιστηριακές, εξω-χρηματιστηριακές και εσωτερικοποιημένες. Ποια από τα ακόλουθα χρηματοπιστωτικά μέσα δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμοής του ν.3606/2007 (MiFID); α Δικαίωμα προαιρέσεως (option) σε μετοχή. β Ανταλλαή χρηματοπιστωτικών μέσων (swap). Παράωα κλιματικών μεταβλητών (weather derivatives). δ Αορά συναλλάματος. Ποια από τα ακόλουθα δεν εμπίπτουν στην έννοια των χρηματοπιστωτικών μέσων κατά το νόμο 3606/2007; α Μετοχές. β Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων. Αποδεικτικά κατάθεσης (certificates of deposits). δ Επιταές ή συναλλαματικές που εκδίδουν ανώνυμες εταιρείες. Ποιο από τα παρακάτω δεν αποτελεί χρηματοπιστωτικό μέσο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία; α Οι κινητές αξίες. β Τα μερίδια ορανισμών συλλοικών επενδύσεων. Τα προθεσμιακά συμβόλαια επιτοκίου. δ Οι επενδύσεις σε ακίνητα. Ποια από τα παρακάτω είναι χρηματοπιστωτικά μέσα σύμφωνα με το Ν. 3606/2007; α Συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης (options). β Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures). Συμβάσεις ανταλλαής (swaps). Ποιο από τα ακόλουθα χρηματοπιστωτικά μέσα εμπίπτει στο πεδίο εφαρμοής του ν.3606/2007 (MiFID); α Αορά και πώληση αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων. β Αορά δολαρίων έναντι ευρώ. Προθεσμιακά προϊόντα κλιμακούμενου επιτοκίου.

25 121 β 122 β 123 α 124 α Ποια από τα ακόλουθα είναι αληθή σύμφωνα με το ν. 3606/2007 (MiFID); I. Η παροχή πιστώσεων ια διενέρεια συναλλαών σε χρηματοπιστωτικά μέσα είναι επενδυτική υπηρεσία. ΙΙ. Η παροχή υπηρεσιών σχετιζομένων με την αναδοχή είναι επενδυτική υπηρεσία. ΙΙΙ. Η λειτουρία πολυμερούς μηχανισμού διαπραμάτευσης είναι παρεπόμενη επενδυτική υπηρεσία. ΙV. Η τοποθέτηση χρηματοπιστωτικών μέσων χωρίς δέσμευση ανάληψης είναι επενδυτική υπηρεσία. α ΙΙΙ μόνο. β ΙV μόνο. ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV. δ Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και IV. Ποια από τα ακόλουθα είναι αληθή σύμφωνα με το ν. 3606/2007 (MiFID); Ι. Η παροχή επενδυτικών συμβουλών είναι επενδυτική υπηρεσία. ΙΙ. Η τοποθέτηση χρηματοπιστωτικών μέσων με δέσμευση ανάληψης είναι επενδυτική υπηρεσία. ΙΙΙ. Η συμβουλευτική (μη-διακριτική) διαχείριση χαρτοφυλακίου είναι παρεπόμενη επενδυτική υπηρεσία. ΙV. Η παροχή υπηρεσιών ανάλυσης είναι παρεπόμενη επενδυτική υπηρεσία. α Ι, ΙΙ και ΙΙΙ. β Ι, ΙΙ και ΙV. ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV. δ Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και IV. Η παροχή πιστώσεων ή δανείων ια διενέρεια συναλλαών σε χρηματοπιστωτικά μέσα είναι παρεπόμενη επενδυτική υπηρεσία σύμφωνα με το ν. 3606/2007 (MiFID). Αυτό σημαίνει: α Η ΑΕΠΕΥ / το Πιστωτικό Ίδρυμα μπορεί να παρέχει δάνεια ια αορά μετοχών με κάλυμμα ένα χαρτοφυλάκιο ασφαλείας. β Η ΑΕΠΕΥ / το Πιστωτικό Ίδρυμα μπορεί να παρέχει δάνεια κεφαλαίου κίνησης. Η ΑΕΠΕΥ / το Πιστωτικό Ίδρυμα μπορεί να παρέχει οποιαδήποτε μορφή δανείου με κάλυψη χρηματοπιστωτικών μέσων. Ποια από τα παρακάτω είναι χρηματοπιστωτικά μέσα χρηματαοράς στο πλαίσιο της εφαρμοής του ν. 3606/2007 (MIFID); Ι. Τα έντοκα ραμμάτια του Δημοσίου. ΙΙ. Τα πιστοποιητικά καταθέσεων. ΙΙΙ. Οι ομολοίες. ΙV. Οι μετοχές. α Ι και ΙΙ μόνο.

26 125 α 126 α β ΙΙ και ΙΙΙ μόνο. Ι και ΙV μόνο. δ ΙV και ΙΙ μόνο. Ποια από τα παρακάτω πρόσωπα εξαιρούνται από την εφαρμοή του νόμου 3606/2007; α Τα συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, σε ΟΣΕΚΑ. β Οι ΑΕΠΕΥ. Τα πιστωτικά ιδρύματα. δ Οι ΑΕΕΔ. Ο ν. 3606/2007 (MiFID) δεν εφαρμόζεται στο σύνολό του (δηλαδή, ως προς καμία διάταξή του): α Στις ασφαλιστικές εταιρίες, στα συνταξιοδοτικά ταμεία και στους ΟΣΕΚΑ (εκτός από τις ΑΕΔΑΚ οι οποίες παρέχουν τις επενδυτικές υπηρεσίες της διαχείρισης χαρτοφυλακίου ια κάθε πελάτη ή/και παροχής επενδυτικών συμβουλών ή/και φύλαξης- διοικητικής μεταχείρισης μεριδίων ΟΣΕΚΑ). β Στα πιστωτικά ιδρύματα. Στις επενδυτικές επιχειρήσεις που έχουν λάβει άδεια από τις αρμόδιες αρχές άλλου Κράτους- Μέλους. δ Στις ΑΕΕΔ. Οι διατάξεις του ν. 3606/2007 (MIFID) αλλάζουν την οράνωση των 127 δ εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, διευκολύνουν τις συναλλαές και προάουν την εναρμόνιση των επενδυτικών αορών στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων προβλέπουν: α Tην κατηοριοποίηση των επενδυτών. β Tην επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος ια τον επενδυτή κατά την εκτέλεση εντολών. Tην ενημέρωση του επενδυτή ια την Πολιτική Συκρούσεων Συμφερόντων της εταιρείας που του παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες. 128 β Ποια από τις ακόλουθες προτάσεις είναι σωστή; α Τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια από την ΤτΕ ια να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες θα πρέπει να αδειοδοτηθούν εκ νέου από την ΕΚ ως προς τις παρεχόμενες επενδυτικές υπηρεσίες. β Τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια από την ΤτΕ ια να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες δεν χρειάζεται να αδειοδοτηθούν εκ νέου από την ΕΚ ως προς τις παρεχόμενες επενδυτικές υπηρεσίες. Τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια από την ΤτΕ ια να παρέχουν τραπεζικές υπηρεσίες οφείλουν να λάβουν άδεια από την ΕΚ προκειμένου να προσφέρουν και επενδυτικές υπηρεσίες.

Παροχή επενδυτικών υπηρεσιών

Παροχή επενδυτικών υπηρεσιών Παροχή επενδυτικών υπηρεσιών 1. Επενδυτικές υπηρεσίες ή δραστηριότητες είναι: I. Παροχή υπηρεσιών σχετιζόμενων με την αναδοχή II. Παροχή επενδυτικών συμβουλών προσωπικά σε πελάτη σχετικά με μια ή περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΧΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΠΑΡΟΧΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 1 β Επενδυτικές υπηρεσίες ή δραστηριότητες είναι: I. Παροχή υπηρεσιών σχετιζόμενων με την αναδοχή. II. Παροχή επενδυτικών συμβουλών προσωπικά σε πελάτη σχετικά με μία ή περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

χρηματαγοράς και μετρητά, της οποίας τα επί μέρους στοιχεία ανήκουν εξ αδιαιρέτου σε περισσότερους του ενός μεριδιούχους.

χρηματαγοράς και μετρητά, της οποίας τα επί μέρους στοιχεία ανήκουν εξ αδιαιρέτου σε περισσότερους του ενός μεριδιούχους. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 1 β Tο Αμοιβαίο Κεφάλαιο: α Είναι νομικό πρόσωπο. β Είναι ομάδα περιουσίας, που αποτελείται από κινητές αξίες, μέσα χρηματαοράς και μετρητά, της οποίας τα επί μέρους στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ)

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ) ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ) 1. Οι μετοχές διακρίνονται σε: (α) ονομαστικές και ανώνυμες (β) προνομιούχες και κοινές (γ) σε αυτές που ενσωματώνουν δικαίωμα ψήφου και

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγοριοποίηση πελατών

Κατηγοριοποίηση πελατών Σελίδα 1 Κατηγοριοποίηση πελατών Η Εταιρία προβαίνει προέβη στην απαιτούμενη από το ν. 3606/2007 κατηγοριοποίηση του συνόλου των Πελατών της σε τρεις κατηγορίες. Ο ν. 3606/2007 ορίζει τρεις κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

Το καθεστώς προστασίας του επενδυτή μέσα από το πρίσμα της MiFID: βέλτιστη εκτέλεση εντολών πελατών και κανόνες επαγγελματικής συμπεριφοράς

Το καθεστώς προστασίας του επενδυτή μέσα από το πρίσμα της MiFID: βέλτιστη εκτέλεση εντολών πελατών και κανόνες επαγγελματικής συμπεριφοράς Το καθεστώς προστασίας του επενδυτή μέσα από το πρίσμα της MiFID: βέλτιστη εκτέλεση εντολών πελατών και κανόνες επαγγελματικής συμπεριφοράς Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ HELLENIC CAPITAL MARKET COMMISSION

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ HELLENIC CAPITAL MARKET COMMISSION ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ HELLENIC CAPITAL MARKET COMMISSION ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ. ΘΕΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ 1 γ Η διάρκεια της ειδικής διαπραγμάτευσης ανά χρηματοπιστωτικό μέσο είναι κατ α Ετήσια και

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ 1 γ Η διάρκεια της ειδικής διαπραγμάτευσης ανά χρηματοπιστωτικό μέσο είναι κατ α Ετήσια και ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ 1 γ Η διάρκεια της ειδικής διαπραγμάτευσης ανά χρηματοπιστωτικό μέσο είναι κατ α Ετήσια και δεν δύναται να ανανεωθεί σε καμία περίπτωση. β Διετής

Διαβάστε περισσότερα

- Παράγωγα σχετιζόμενα με εμπορεύματα και εκκαθαρίζονται με ρευστά διαθέσιμα.

- Παράγωγα σχετιζόμενα με εμπορεύματα και εκκαθαρίζονται με ρευστά διαθέσιμα. Γενικά Η Εταιρία λαμβάνει κάθε εύλογο μέτρο, ώστε να επιτυγχάνει είτε κατά τη λήψη και διαβίβαση των εντολών σε τρίτους είτε κατά την εκτέλεση των εντολών επί για λογαριασμό των πελατών της το βέλτιστο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή χρηματοπιστωτικών μέσων σε οργανωμένες αγορές

Εισαγωγή χρηματοπιστωτικών μέσων σε οργανωμένες αγορές Εισαγωγή χρηματοπιστωτικών μέσων σε οργανωμένες αγορές 1. Η διάρκεια της ειδικής διαπραγμάτευσης ανά χρηματοπιστωτικό μέσο είναι κατ ελάχιστο: α) Ετήσια και δεν δύναται να ανανεωθεί σε καμία περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες σχετικά με το αρμόδιο ταμείο αποζημίωσης επενδυτών

Πληροφορίες σχετικά με το αρμόδιο ταμείο αποζημίωσης επενδυτών Πληροφορίες σχετικά με το αρμόδιο ταμείο αποζημίωσης επενδυτών I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Nuntius Χρηματιστηριακές Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (η "Εταιρεία) είναι μέλος του Συνεγγυητικού Ταμείου

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Κατηγοριοποίησης Πελατών

Πολιτική Κατηγοριοποίησης Πελατών Πολιτική Κατηγοριοποίησης Πελατών Στο πλαίσιο της εφαρμογή των διατάξεων της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Αγορές Χρηματοοικονομικών Μέσων (MiFID), όπως έχει ενσωματωθεί στο Ελληνικό δίκαιο σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ 1 γ Ποια από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά ισχύουν για τις οργανωμένες αγορές; I. Αποτελούν πολυμερή συστήματα συναλλαγών. II. Η λειτουργία τους διέπεται

Διαβάστε περισσότερα

δ Είναι ομάδα περιουσίας που αποτελείται από κινητές αξίες, μέσα χρηματαγοράς και

δ Είναι ομάδα περιουσίας που αποτελείται από κινητές αξίες, μέσα χρηματαγοράς και ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 1 β Tο Αμοιβαίο Κεφάλαιο: α Είναι νομικό πρόσωπο. β Είναι ομάδα περιουσίας, που αποτελείται από κινητές αξίες, μέσα χρηματαγοράς και μετρητά, της οποίας τα επί μέρους στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές).

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1. Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: 1) Πραγματοποιούνται ειδικού τύπου συναλλαγές. 2) Γίνεται η έκδοση των

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4117, 15/3/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟN ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟ. Για σκοπούς εναρμόνισης:

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4117, 15/3/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟN ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟ. Για σκοπούς εναρμόνισης: ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟN ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟ Για σκοπούς εναρμόνισης: με το Παράρτημα Ι της πράξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο- Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.: L 145, 30.4.2004, σ. 1. «Οδηγία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ Περιεχόμενα 1. ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ... 3 1.1. ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ... 3 1.2. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ... 3 1.3. ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ... 4 2. ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες:

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: α Πραγματοποιούνται ειδικού τύπου συναλλαγές. β Γίνεται η έκδοση των

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες:

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: α Πραγματοποιούνται ειδικού τύπου συναλλαγές. β Γίνεται η έκδοση των

Διαβάστε περισσότερα

Στο πλαίσιο της διαχείρισης χαρτοφυλακίων ΟΣΕΚΑ, οι εντολές που δίνονται για λογαριασµό των υπό διαχείριση ΟΣΕΚΑ δεν οµαδοποιούνται µε εντολές που

Στο πλαίσιο της διαχείρισης χαρτοφυλακίων ΟΣΕΚΑ, οι εντολές που δίνονται για λογαριασµό των υπό διαχείριση ΟΣΕΚΑ δεν οµαδοποιούνται µε εντολές που 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Eurobank Asset Management Α.Ε..Α.Κ. (εφεξής: Εταιρεία ) έχει θεσπίσει και εφαρµόζει την παρούσα πολιτική που της επιτρέπει να εξυπηρετεί µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συµφέροντα των πελατών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 1/461/ του Διοικητικού Συμβουλίου

ΑΠΟΦΑΣΗ 1/461/ του Διοικητικού Συμβουλίου ΑΠΟΦΑΣΗ 1/461/24.1.2008 του Διοικητικού Συμβουλίου Θέμα «Τροποποίηση της απόφασης 3/304/10.6.2004 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «Κανονισμός Λειτουργίας του Συστήματος Άυλων Τίτλων» (ΦΕΚ 901 Β/16.6.2004)»

Διαβάστε περισσότερα

«Θεσμός εξασφάλισης των επενδυτών και υποστήριξης της αξιοπιστίας της αγοράς των επενδυτικών υπηρεσιών»

«Θεσμός εξασφάλισης των επενδυτών και υποστήριξης της αξιοπιστίας της αγοράς των επενδυτικών υπηρεσιών» «Θεσμός εξασφάλισης των επενδυτών και υποστήριξης της αξιοπιστίας της αγοράς των επενδυτικών υπηρεσιών» Μέλος του «Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών» Η προστασία των επενδυτών και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ (MIFID)

Η ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ (MIFID) Η ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ (MIFID) Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γενικός Γραμματέας ΕΕΤ Μάρτιος 2007 1 ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δευτερογενής Διαπραγμάτευση και Εκκαθάριση Συναλλαγών

Δευτερογενής Διαπραγμάτευση και Εκκαθάριση Συναλλαγών Δευτερογενής Διαπραγμάτευση και Εκκαθάριση Συναλλαγών 1. Ποια από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά ισχύουν για τις οργανωμένες αγορές: I. Αποτελούν πολυμερή συστήματα συναλλαγών II. Η λειτουργία τους διέπεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΟΜΙΛΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Πολιτική κατηγοριοποίησης πελατών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΟΜΙΛΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Πολιτική κατηγοριοποίησης πελατών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΟΜΙΛΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Πολιτική κατηγοριοποίησης πελατών Η παρούσα Πολιτική Κατηγοριοποίησης Πελατών ισχύει για το σύνολο του Οµίλου της Τράπεζας Πειραιώς,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ 5 ΠΡΩΤΩΝ ΤΟΠΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ 2018

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ 5 ΠΡΩΤΩΝ ΤΟΠΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ 2018 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ 5 ΠΡΩΤΩΝ ΤΟΠΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ 2018 Για να μπορέσουν οι πελάτες μας και το κοινό να αξιολογήσουν την ποιότητα εκτέλεσης της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΕΠΕΥ και να

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ 5 ΠΡΩΤΩΝ ΤΟΠΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ 5 ΠΡΩΤΩΝ ΤΟΠΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ 5 ΠΡΩΤΩΝ ΤΟΠΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ Για να μπορέσουν οι πελάτες μας και το κοινό να αξιολογήσουν την ποιότητα εκτέλεσης της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΕΠΕΥ και να προσδιορίσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ CONFLICT OF INTEREST POLICY

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ CONFLICT OF INTEREST POLICY ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ CONFLICT OF INTEREST POLICY Το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο (νομοθεσία) που διέπει τις δραστηριότητες της εταιρείας «ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

MiFID (Markets in Financial Instruments Directive)

MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Ορισµός Πεδίο Εφαρµογής Στόχοι MiFID Βασικές Απαιτήσεις MiFID Αγορά Εποπτεία Συµπεράσµατα ΟΡΙΣΜΟΣ 2 Η MiFID ή Οδηγία για τις Αγορές Χρηµατοπιστωτικών

Διαβάστε περισσότερα

MiFID II MiFIR: Aναγκαίες προσαρμογές στο νέο περιβάλλον

MiFID II MiFIR: Aναγκαίες προσαρμογές στο νέο περιβάλλον MiFID II MiFIR: Aναγκαίες προσαρμογές στο νέο περιβάλλον Οι προβλέψεις του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/65/ΕΚ (MiFID II) και οι βασικές αλλαγές σε σχέση με το ν. 3606/2007. ΕΥΗ ΜΑΤΘΑΙΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων

ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων Εκδόθηκε: Ιούλιος 2017 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα πολιτική αφορά τα μέτρα που λαμβάνει η Εταιρεία προκειμένου να εντοπίζει και να διαχειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ ATTICA BANK

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ ATTICA BANK ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ ATTICA BANK 1.ΓΕΝΙΚΑ Σύµφωνα µε την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2004/39/ΕΚ για τις Αγορές Χρηµατοπιστωτικών Μέσων (MiFID), η οποία έχει τεθεί σε εφαρµογή από την 1η Νοεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων

Οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων Οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων 1. Tο Αμοιβαίο Κεφάλαιο: α) Είναι νομικό πρόσωπο β) Είναι ομάδα περιουσίας, που αποτελείται από κινητές αξίες, μέσα χρηματαγοράς και μετρητά, της οποίας τα επί μέρους στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ 1 γ 2 β Σε ποια από τις παρακάτω περιπτώσεις δεν απαιτείται η έκδοση Ενημερωτικού Δελτίου; α Προσφορά κινητών αξιών η οποία, μεταξύ άλλων, απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟ-ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ. EFG Telesis Finance ΑΕΠΕΥ

ΠΡΟ-ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ. EFG Telesis Finance ΑΕΠΕΥ ΠΡΟ-ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ EFG Telesis Finance ΑΕΠΕΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΓΕΝΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 3606 «ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΆΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»...3 2 ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ...4

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΕΙΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΕΙΩΝ Περιεχόμενα 1. ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 3 2. ΤΡΟΠΟΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΑΡΧΕΙΩΝ... 3 3. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΗΡΟΥΜΕΝΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ... 3 4. ΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ... 4 5. ΤΗΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Υποχρεώσεις ενημέρωσης και διαφάνειας στην Κεφαλαιαγορά

Υποχρεώσεις ενημέρωσης και διαφάνειας στην Κεφαλαιαγορά Υποχρεώσεις ενημέρωσης και διαφάνειας στην Κεφαλαιαγορά 1. Σε ποια από τις παρακάτω περιπτώσεις δεν απαιτείται η έκδοση Ενημερωτικού Δελτίου; α) Προσφορά κινητών αξιών η οποία, μεταξύ άλλων, απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ι.Χ. ΜΑΥΡΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ

Ι.Χ. ΜΑΥΡΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ Ερωτηματολόγιο ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΠΕΛΑΤΗ Όνομα / Επωνυμία Πελάτη Κωδικός Χ.Α.Α. Ημερομηνία Ι.Χ. ΜΑΥΡΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 5 (1ος ΟΡΟΦΟΣ) 105

Διαβάστε περισσότερα

Δηµοσιοποιήσεις σύµφωνα µε το Παράρτηµα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε µε την Απόφαση 9/572/23.12.

Δηµοσιοποιήσεις σύµφωνα µε το Παράρτηµα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε µε την Απόφαση 9/572/23.12. Δηµοσιοποιήσεις σύµφωνα µε το Παράρτηµα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε µε την Απόφαση 9/572/23.12.2010 και την Απόφαση 26/606/22.12.2011 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή Απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Κοινή Απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κοινή Απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Θέμα: Ύλη εξετάσεων για την πιστοποίηση καταλληλότητας προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες σύμφωνα με το άρθρο 14

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις και απαντήσεις σε συνέχεια της επαναλειτουργίας της Χρηματιστηριακής Αγοράς

Ερωτήσεις και απαντήσεις σε συνέχεια της επαναλειτουργίας της Χρηματιστηριακής Αγοράς 12/08/2015 Ερωτήσεις και απαντήσεις σε συνέχεια της επαναλειτουργίας της Χρηματιστηριακής Αγοράς Α. Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών μετά την εφαρμογή της Υπουργικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ 1. Εισαγωγή Η παρούσα Πολιτική Κατηγοριοποίησης Πελατών εφαρµόζεται στις εταιρείες του Οµίλου της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες κατά την

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή Απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Κοινή Απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κοινή Απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Θέμα: Ύλη εξετάσεων για την πιστοποίηση καταλληλότητας προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες σύμφωνα με το άρθρο 14

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ Η AXIA Ventures Group Ltd (η Εταιρία ) παρέχει με το παρόν έντυπο πληροφόρηση στους πελάτες της σχετικά με τις ρυθμίσεις που έχει θεσπίσει και εφαρμόζει, προκειμένου να διασφαλίσει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της από (ΦΕΚ Β 2452/ ) Κοινής Απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της από (ΦΕΚ Β 2452/ ) Κοινής Απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της από 26.10.2015 (ΦΕΚ Β 2452/13.11.2015) Κοινής Απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Θέμα: Ύλη εξετάσεων για την πιστοποίηση καταλληλότητας

Διαβάστε περισσότερα

Οι παράγοντες που λαμβάνονται υπ όψη στην Πολιτική Βέλτιστης Εκτέλεσης είναι οι εξής :

Οι παράγοντες που λαμβάνονται υπ όψη στην Πολιτική Βέλτιστης Εκτέλεσης είναι οι εξής : ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ Σκοπός και Ιδιότητα H παρούσα Δήλωση Γνωστοποίησης παραθέτει τις υπηρεσίες που παρέχει σε Ιδιώτες Πελάτες («Πελάτες») η εταιρεία «Παντελάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.»

Διαβάστε περισσότερα

"Άρθρο 24 Ν. 3601/2007 Συμμετοχές σε πιστωτικά ιδρύματα

Άρθρο 24 Ν. 3601/2007 Συμμετοχές σε πιστωτικά ιδρύματα "Άρθρο 24 Ν. 3601/2007 Συμμετοχές σε πιστωτικά ιδρύματα 1. α) Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο (στο εξής: "υποψήφιος αγοραστής"), το οποίο μεμονωμένα ή μέσω κοινής δράσης με άλλα πρόσωπα, υπό την έννοια του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ Σελίδα 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ Σκοπός Ο Νόµος αρ.144(ι)2007 που προνοεί για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών, την άσκηση επενδυτικών δραστηριοτήτων, τη λειτουργία ρυθµιζόµενων αγορών και άλλα συναφή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 4/461/24.1.2008 τoυ ιοικητικού Συμβουλίου. Θέμα: Προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας Ανώνυμης Εταιρίας Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

ΑΠΟΦΑΣΗ 4/461/24.1.2008 τoυ ιοικητικού Συμβουλίου. Θέμα: Προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας Ανώνυμης Εταιρίας Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών. ΑΠΟΦΑΣΗ 4/461/24.1.2008 τoυ ιοικητικού Συμβουλίου Θέμα: Προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας Ανώνυμης Εταιρίας Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών. Λαμβάνοντας υπόψη: ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΓΟΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΓΟΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΓΟΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΓΟΡΑΣ Η απόδοση μιας αγοράς εξαρτάται από την απόδοση των επενδυτικών προϊόντων που γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΣΚΟΠΟΣ... 3 2. ΠΕ ΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 3 3. ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ... 3 4. ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ Η

Διαβάστε περισσότερα

α) των άρθρων 2, 55Α και 55Γ του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος,

α) των άρθρων 2, 55Α και 55Γ του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος, Θέμα: Κοινή απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις για την παροχή πίστωσης από τα πιστωτικά ιδρύματα για την αγορά κινητών

Διαβάστε περισσότερα

HOUSEMARKET A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ FOURLIS HOUSEMARKET ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

HOUSEMARKET A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ FOURLIS HOUSEMARKET ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ HOUSEMARKET A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ FOURLIS HOUSEMARKET ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

(δ) η ΑΕΠΕΥ ή το πιστωτικό ίδρυµα που αιτείται τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ΠΜ διαθέτουν ανεξάρτητη και αυτοτελή υπηρεσία λειτουργίας ΠΜ, το πρόσωπο

(δ) η ΑΕΠΕΥ ή το πιστωτικό ίδρυµα που αιτείται τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ΠΜ διαθέτουν ανεξάρτητη και αυτοτελή υπηρεσία λειτουργίας ΠΜ, το πρόσωπο Α Π Ο Φ Α Σ Η 2/477/1.7.2008 τoυ ιοικητικού Συµβουλίου Θέµα : Χορήγηση άδειας λειτουργίας πολυµερούς µηχανισµού διαπραγµάτευσης (ΠΜ ) Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Λαµβάνοντας υπόψη: 1. Την παράγραφο 7 του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΠΟ ΥΠΟΧΡΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Ν. 3556/2007 ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΠΟ ΥΠΟΧΡΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Ν. 3556/2007 ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΠΟ ΥΠΟΧΡΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Ν. 3556/2007 ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η διαδικασία γνωστοποίησης μεταβολών σημαντικών συμμετοχών από τα υπόχρεα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011 ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 9/459/27.12.2007 ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Αθήνα, 29.2.2012 1. Στόχοι και πολιτικές διαχείρισης κινδύνων Η ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010 ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 9/459/27.12.2007 ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Αθήνα, 17.2.2011 1. Στόχοι και πολιτικές διαχείρισης κινδύνων Η ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

Plus500CY Ltd. Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών

Plus500CY Ltd. Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών Plus500CY Ltd. Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών 1. Γενικά 1.1. Η Plus500CY Ltd (εφεξής, η Εταιρεία ) είναι μέλος του Ταμείου Αποζημίωσης Επενδυτών (Investor Compensation Fund,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, /07/2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Α.Π.:Γ.Δ.Ο.Π.000 ΕΞ 2015 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ /Χ.Π. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Φ.Ε.Κ.: Α.Δ.Α.: ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 1. Γενικές πληροφορίες για την Πολιτική Εκτέλεσης Εντολών Η Κοινοτική Οδηγία για τις Αγορές Χρηµατοπιστωτικών Μέσων (εφεξής «MiFID» - Markets in Financial

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Κάτια Νταή Προϊσταμένη Τμήματος Αγορών & Συστημάτων Εκκαθάρισης και Διακανονισμού Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2017 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις. Καταθετών Επενδυτών. Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων

Ερωτήσεις. Καταθετών Επενδυτών. Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων Ερωτήσεις Καταθετών Επενδυτών Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων 1 Περιεχόμενα Γενικές Ερωτήσεις... 4 1. Που να απευθυνθώ για πληροφορίες σχετικά με το ΤΕΚΕ;... 4 2. Ποιος είναι ο σκοπός του Ταμείου

Διαβάστε περισσότερα

Προς την Διοίκηση της Εταιρείας (για κοινοποίηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ) 27 Φεβρουαρίου 2014

Προς την Διοίκηση της Εταιρείας (για κοινοποίηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ) 27 Φεβρουαρίου 2014 ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ETAIPEIAΣ «FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ» ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 12 ΤΟΥ Ν.3606/2007 ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 2/452/1.11.2007

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις. Καταθετών Επενδυτών. Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (TEKE)

Ερωτήσεις. Καταθετών Επενδυτών. Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (TEKE) Ερωτήσεις Καταθετών Επενδυτών Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (TEKE) 1 Περιεχόμενα Γενικές Ερωτήσεις... 4 1. Που να απευθυνθώ για πληροφορίες σχετικά με το ΤΕΚΕ;... 4 2. Ποιος είναι ο σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

MiFID II MiFIR: Αναγκαίες προσαρμογές στο νέο περιβάλλον

MiFID II MiFIR: Αναγκαίες προσαρμογές στο νέο περιβάλλον MiFID II MiFIR: Αναγκαίες προσαρμογές στο νέο περιβάλλον ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ, ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΝΤΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσιοποιήσεις σύμφωνα με το Παράρτημα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση 9/572/23.12.

Δημοσιοποιήσεις σύμφωνα με το Παράρτημα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση 9/572/23.12. Δημοσιοποιήσεις σύμφωνα με το Παράρτημα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση 9/572/23.12.2010 και την Απόφαση 26/606/22.12.2011 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΚΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ T.E.K.E. Ενηµερωθείτε πώς λειτουργεί και πώς σας καλύπτει. ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΤΕΚΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ T.E.K.E. Ενηµερωθείτε πώς λειτουργεί και πώς σας καλύπτει. ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΕΚΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ T.E.K.E. ΜΚΤ 9002/08-2012/5.500 801-11- 500900 210-366-9000 www.atticabank.gr Σε περισσότερα από 80 σηµεία σε όλη την Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 3 «ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΜΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Χ.Α.Ε.» (Κωδικοποιημένη σε ενιαίο κείμενο μετά την από απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Χ.Α.Ε.

ΑΠΟΦΑΣΗ 3 «ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΜΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Χ.Α.Ε.» (Κωδικοποιημένη σε ενιαίο κείμενο μετά την από απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Χ.Α.Ε. ΑΠΟΦΑΣΗ 3 «ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΜΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Χ.Α.Ε.» (Κωδικοποιημένη σε ενιαίο κείμενο μετά την από 18.6.2012 απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Χ.Α.Ε.) ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ L 254/2 28.8.2014 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 926/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 27ης Αυγούστου 2014 για τον καθορισμό εκτελεστικών τεχνικών προτύπων όσον αφορά τα τυποποιημένα έντυπα, υποδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρικά Ομόλογα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 19 Ιουλίου 2016

Εταιρικά Ομόλογα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 19 Ιουλίου 2016 Εταιρικά Ομόλογα στο Χρηματιστήριο Αθηνών 19 Ιουλίου 2016 Δυνατότητες που παρέχει ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών Εκδότης Ομολόγων (εισηγμένη ή μη εισηγμένη εταιρεία) Δίκτυο Μελών ΧΑ Εισαγωγή Ομολόγων Οργανωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρικά Ομόλογα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Εταιρικά Ομόλογα στο Χρηματιστήριο Αθηνών Εταιρικά Ομόλογα στο Χρηματιστήριο Αθηνών Γιατί Χρηματιστήριο Αθηνών Κανόνες εισαγωγής και λειτουργίας με βάση τις ευρωπαϊκές Οδηγίες (MiFid, Ενημερωτικού Δελτίου, Διαφάνειας) Διεθνοποιημένη αγορά με συμμετοχή

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3852, 30/4/2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3852, 30/4/2004 170 171 ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΥΠΟΣ Ι (άρθρο 37(3)) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Ονομασία Αμοιβαίου Κεφαλαίου και αριθμός της

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΓΟΡΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΓΟΡΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΓΟΡΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γενικός Γραμματέας

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Βέλτιστης Εκτέλεσης Εντολών

Πολιτική Βέλτιστης Εκτέλεσης Εντολών Allianz A.E..A.K. Πολιτική Βέλτιστης Εκτέλεσης Εντολών Ημερομηνία: 15/1/2016 ν. 4099/2012 & ν. 3606/2007 1. Εισαγωγή Η Allianz ΑΕ ΑΚ, (η Εταιρία), συμμορφούμενη με το υφιστάμενο νομοθετικό και κανονιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ Λεωφ. Κηφισίας 274, 152 32 Χαλάνδρι Τ. 210.61.24.914, F. 210.68.00.985, E. info@europistiaedak.gr www.europistiaedak.gr ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ ΒΕΛΤΙΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η 2/294/ τoυ Διοικητικού Συμβουλίου. Θέμα: «Ύλη και διαδικασία εξετάσεων για την ανάδειξη χρηματιστηριακών εκπροσώπων»

Α Π Ο Φ Α Σ Η 2/294/ τoυ Διοικητικού Συμβουλίου. Θέμα: «Ύλη και διαδικασία εξετάσεων για την ανάδειξη χρηματιστηριακών εκπροσώπων» Α Π Ο Φ Α Σ Η 2/294/19-2-2004 τoυ Διοικητικού Συμβουλίου Θέμα: «Ύλη και διαδικασία εξετάσεων για την ανάδειξη χρηματιστηριακών εκπροσώπων» ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ (Ν.Π.Δ.Δ.)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 86ης/ τoυ Διοικητικού Συμβουλίου

ΑΠΟΦΑΣΗ 86ης/ τoυ Διοικητικού Συμβουλίου ΑΠΟΦΑΣΗ 86ης/8.10.96 τoυ Διοικητικού Συμβουλίου Θέμα: Διαδικασία και δικαιολογητικά παροχής άδειας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για έκδοση Ελληνικών Πιστοποιητικών (ΕΛ.ΠΙΣ.) από τις Τράπεζες ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ 1. Νοµοθετικό Πλαίσιο 1.1. Στο πλαίσιο του ν. 3606/2007 για τις αγορές χρηµατοπιστωτικών µέσων, η ΑΕΠΕΥ λαµβάνει τα απαραίτητα µέτρα ώστε να επιτυγχάνει για τους Πελάτες της,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Ν.3606/2007. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ (MiFID) ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Ν.3606/2007. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ (MiFID) ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Ν.3606/2007 ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ (MiFID) ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 1. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ Η SILK CAPITAL PARTNERS (εφεξής η «ΑΕΠΕΥ») εκδίδει το παρόν Ενημερωτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΣ Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΟΠΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ

ΗΛΙΑΣ Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΟΠΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΗΛΙΑΣ Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΟΠΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια της Εταιρίας μας, τους κινδύνους που αναλαμβάνει καθώς και τη διαχείρισή τους. ( δημοσιοποιούμενες

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή Απόφαση Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζας της Ελλάδος Θέµα: Καθορισµός ύλης εξετάσεων πιστοποίησης στελεχών της αγοράς. Το ιοικητικό Συµβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Απόφαση 6/443/6.9.2007)

Διαβάστε περισσότερα

Plus500CY Ltd. Εταιρικές Πληροφορίες

Plus500CY Ltd. Εταιρικές Πληροφορίες Plus500CY Ltd. Εταιρικές Πληροφορίες Εταιρικές Πληροφορίες 1. Η Εταιρεία 1.1. Η εταιρεία Plus500CY Ltd ( Εταιρεία ) εξουσιοδοτείται και εποπτευεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (Cyprus Securities

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (ΑΡ.Μ.Α.Ε.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (ΑΡ.Μ.Α.Ε. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (ΑΡ.Μ.Α.Ε. 6067/06/Β/86/06) Σύμφωνα με τον κ.ν. 2190/1920 «περί Ανωνύμων Εταιρειών»,

Διαβάστε περισσότερα

I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1 «Εκδότες» νοούνται τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, συμπεριλαμβανομένων. 2 Ως «χρηματοπιστωτικά μέσα» νοούνται

I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1 «Εκδότες» νοούνται τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, συμπεριλαμβανομένων. 2 Ως «χρηματοπιστωτικά μέσα» νοούνται ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ/ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΨΗΦΟΥ και ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ Ή ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΠΟ ΥΠΟΧΡΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Ν. 3556/2007 ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΥΠΟΥ MULTIPLE CHOISE ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Μόνο μία απάντηση είναι σωστή Συντάκτης: Ρηγούτσος Παναγιώτης 1. Ποιο από τα ακόλουθα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3016/2002

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3016/2002 ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3016/2002 «Για την εταιρική διακυβέρνηση, θέματα μισθολογίου και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α 110/17.05.2002), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 26 παρ. 1 του Ν 3091/2002 (ΦΕΚ Α 330/24.12.2002),

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ για τα Τ.Ε.Α. που διαχειρίζονται τα ΙΔΙΑ τις επενδύσεις τους

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ για τα Τ.Ε.Α. που διαχειρίζονται τα ΙΔΙΑ τις επενδύσεις τους ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ για τα Τ.Ε.Α. που διαχειρίζονται τα ΙΔΙΑ τις επενδύσεις τους Μαρία Μαργαριτσανάκη Ελέγκτρια Τμήματος Αδειοδότησης Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΝΠΔΔ ΔΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η Οδηγία 2007/64/ΕΚ για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά Συνολική θεώρηση

Η Οδηγία 2007/64/ΕΚ για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά Συνολική θεώρηση Η Οδηγία 2007/64/ΕΚ για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά Συνολική θεώρηση Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Γενικός Γραμματέας ΕΕΤ Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Βέλτιστης Εκτέλεσης Εντολών

ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Βέλτιστης Εκτέλεσης Εντολών ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Βέλτιστης Εκτέλεσης Εντολών Εκδόθηκε: Μάρτιος 2018 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Εταιρεία συμμορφούμενη με το υφιστάμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο λαμβάνει κάθε εύλογο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ. ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΝΟΜΟΙ, ΑΡΘΡΑ ΝΟΜΩΝ ή ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ. ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΝΟΜΟΙ, ΑΡΘΡΑ ΝΟΜΩΝ ή ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Διδάσκων: Διονύσιος Π. Φλάμπουρας, Εντεταλμένος Διδασκαλίας, Δρ. Νομικής, Δικηγόρος Χειμερινό Ακαδημαϊκό Εξάμηνο:

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 87/382 ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/586 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Ιουλίου 2016 για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά ρυθμιστικά τεχνικά

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 17.6.2017 L 155/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/1018 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Ιουνίου 2016 για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ Magna Trust Πολιτική βέλτιστης εκτέλεσης εντολών 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ 1. Νομοθετικό Πλαίσιο 1.1. Στο πλαίσιο του ν. 3606/2007 για τις αγορές χρηματοπιστωτικών

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Περιγραφή Αγοράς Στόχου (Target Market) 1. Γενικά. 2. Ορισμοί

Γενική Περιγραφή Αγοράς Στόχου (Target Market) 1. Γενικά. 2. Ορισμοί Γενική Περιγραφή Αγοράς Στόχου (Target Market) 1. Γενικά Η Τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε. (η «Τράπεζα») συμμορφούμενη με τις απαιτήσεις διακυβέρνησης προϊόντων (product governance) που αναφέρονται στην

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές ΕΑΤ. σχετικά με τη συγκριτική αξιολόγηση των αποδοχών EBA/GL/2012/4

Κατευθυντήριες γραμμές ΕΑΤ. σχετικά με τη συγκριτική αξιολόγηση των αποδοχών EBA/GL/2012/4 Κατευθυντήριες γραμμές ΕΑΤ σχετικά με τη συγκριτική αξιολόγηση των αποδοχών EBA/GL/2012/4 Λονδίνο, 27.07.2012 1 Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΑΤ σχετικά με τη συγκριτική αξιολόγηση των αποδοχών (EBA/GL/2012/4)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΝ ΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑ ΟΣ Α.Ε., Μέλος του Οίλου M arfin Popular Bank Η Τράπεζα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ε αρ. Αδείας Λειτουργίας

ΕΠΕΝ ΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑ ΟΣ Α.Ε., Μέλος του Οίλου M arfin Popular Bank Η Τράπεζα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ε αρ. Αδείας Λειτουργίας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΕΝ ΥΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑ ΟΣ για Ιδιώτε και Επαγγελµατίε Πελάτε Από 1 ης Νοεµβρίου 2007, η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος Α.Ε. (η «Τράπεζα») α εσπίσει και

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ L 340/6 20.12.2017 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/2382 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Δεκεμβρίου 2017 για τον καθορισμό εκτελεστικών τεχνικών προτύπων όσον αφορά τα τυποποιημένα έντυπα, τα υποδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

MIFID. Πληροφοριακό Πακέτο

MIFID. Πληροφοριακό Πακέτο MIFID Πληροφοριακό Πακέτο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Στόχοι και Πλαίσια Εφαρμογής της Νέας Νομοθεσίας... 3 2 Η Eurobank Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ. και οι Υπηρεσίες της... 4 2.1 Η Eurobank Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ.... 4 2.2 Προσφερόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ (ΕΝ.Α)

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ (ΕΝ.Α) ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ (ΕΝ.Α) Σύντομο Ενημερωτικό Έκδοση 1.0 Χρηματιστήριο Αθηνών A.E. Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφόρησης Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Εκδοτριών Σεπτέμβριος 2007 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1.1

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνει μια εταιρία (προετοιμασία) για να εισαχθεί στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.;

Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνει μια εταιρία (προετοιμασία) για να εισαχθεί στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.; Κύρια Αγορά - Συχνές Ερωτήσεις Ποιός ασκεί εποπτεία στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα εισαγωγής στην Κύρια Αγορά; Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνει μια εταιρία (προετοιμασία)

Διαβάστε περισσότερα