Ένα νέο είδος εκπαίδευσης και ενηµέρωσης γεννήθηκε

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ένα νέο είδος εκπαίδευσης και ενηµέρωσης γεννήθηκε"

Transcript

1 Ένα νέο είδος εκπαίδευσης και ενηµέρωσης γεννήθηκε

2 Ένα βήµα µπροστά έκαναν οι κλάδοι της εκπαίδευσης και της διοργάνωσης συνεδρίων για την Αποθήκη, τις Μεταφορές, τα Logistics και το Supply Chain Management στη χώρα µας, µε τη διοργάνωση του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΙΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ στις 28 & 29 Νοεµβρίου 2008 στο Expo Athens στην Ανθούσα Αττικής. Ο διοργανωτής, το Ινστιτούτο Εφοδιαστικής Αλυσίδας Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και ο επιστηµονικός του συνεργάτης, η εταιρεία PLANNING A.E., δηµιούργησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ενιαίο συνεδριακό και εκπαιδευτικό προϊόν που συνδυάζει δύο πολύ βασικές λειτουργίες, οι οποίες µέχρι πρότινος, λειτουργούσαν ανεξάρτητα: τη µεστή γνώση που µεταδίδει ένα προσεκτικά σχεδιασµένο συνέδριο και την πρακτική εµπειρία που προσφέρουν τα «Εργαστήρια Λιτής Αποθήκης»: ειδικά διαµορφωµένοι χώροι σε πραγµατικό περιβάλλον αποθήκης, µέσα στους οποίους, οι εκπαιδευόµενοι κάνουν ασκήσεις και εφαρµόζουν στην πράξη όλα όσα έµαθαν την προηγούµενη µέρα στη συνεδριακή αίθουσα. Όλ αυτά µε τη βοήθεια έµπειρων εκπαιδευτών, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους τον απαιτούµενο εξοπλισµό αποθήκης. Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΙΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ παρακολούθησαν 145 Logistics Managers, ιευθυντές Αποθήκης και Εργοδηγοί. Οι καταρτιζόµενοι προέρχονταν από τον χώρο των 3 rd Party Logistics και των Μεταφορών, της προµηθευτικής αγοράς προϊόντων, συστηµάτων και υπηρεσιών Logistics, του λιανεµπορίου, των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, τροφίµων / ποτών, φαρµάκων / καλλυντικών, αυτοκινητοβιοµηχανίας, πετρελαιοειδών, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, υαλουργίας, αγροτικών εφοδίων, ειδών γραφείου, δοµικών υλικών, επιπλοποιίας, ένδυσης / υπόδησης, ειδών υγιεινής κ.ά. Ο σχεδιασµός και η παρουσίαση του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΙΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ έγινε από τους κ. Σταµάτη Ανδριανόπουλο ιδρυτή και executive consultant της ηγέτιδας εταιρείας συµβούλων και στην Εφοδιαστική Αλυσίδα / Logistics PLANNING A.E. και κ. ηµήτρη Χαραλαµπόπουλο Business Sector Manager της ίδιας εταιρείας, οι οποίοι υπήρξαν οι κεντρικοί εισηγητές και εκπαιδευτές. Παρουσιάσεις πραγµατοποίησαν επίσης οι κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Business Sector Manager της PLANNING A.E., Bernard Auton, Γενικός ιευθυντής του ιεθνούς Τµήµατος του βρετανικού φορέα The Chartered Institute of Logistics & Transport, κ. Μάνος Βαλασκατζής, Supply Chain Director της SATO και κ. Μιχάλης Ζιγλής, ιευθυντής Logistics του οµίλου Κωτσόβολος (Dixons). Υποστηρικτές του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΙΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ήταν οι εταιρείες MAVE LOGISTICS, ΚOΡΡΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και Vivartia Μπάρµπα Στάθης, χορηγοί οι εταιρείες Eurobank Leasing, ΕΛΤΑ, Jungheinrich, Mantis, INT electronics, ΒΙΕΜΕΤ συστήµατα αποθήκευσης και ΑΣΠΡΟΚΑΤ και χορηγοί επικοινωνίας ήταν τα περιοδικά Supply Chain & Logistics και Logistics & Management.

3 1 η µέρα: προπαρασκευαστικό συνέδριο για τη ΛΙΤΗ ΑΠΟΘΗΚΗ Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε η κα Μαριλένα Αργυρού, Managing Director του Ινστιτούτου Εφοδιαστικής Αλυσίδας Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης η οποία τόνισε πως η περίοδος οικονοµικής ύφεσης που διανύουµε, µπορεί να θεωρηθεί όχι ως απειλή αλλά ως πρόκληση για τον εντοπισµό και την εξάλειψη των περιττών εξόδων στην αποθήκη, την ορθολογικότερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων και την αύξηση της παραγωγικότητας. Μαριλένα Αργυρού Σταµάτης Ανδριανόπουλος Σταµάτης Ανδριανόπουλος - PLANNING: «Γνωρίστε το πρόβληµα, στοχεύστε τους νεκρούς χρόνους και την υποπαραγωγικότητα»: Με τη µοναδικότητα που τον διακρίνει, ο κ. Σταµάτης Ανδριανόπουλος της PLANNING A.E., καθήλωσε το ακροατήριο µε τον πρώτο κύκλο των παρουσιάσεών του: Η επερχόµενη οικονοµική κρίση επηρεάζει έντονα τις συνιστώσες του περιβάλλοντος της αποθήκης απαιτώντας καλύτερη εκµετάλλευση των υφιστάµενων πόρων και ενίσχυση της συνεργασίας µε εξειδικευµένες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες αποθήκευσης και διανοµής (3 rd Party Logistics Providers). Η εποχή των επιδοτούµενων αποθηκών έχει περάσει ανεπιστρεπτί (µε εξαίρεση τους 3PLs), δίνοντας τη θέση της στη εποχή της Λιτής Αποθήκης: στην αποθήκη η οποία απασχολεί όσο το δυνατόν λιγότερο αλλά ικανότατο ανθρώπινο δυναµικό, έχει ελάχιστα σταθερά κόστη, συντηρεί µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον υφιστάµενο εξοπλισµό της και αποσβένει τις επενδυθείσες δαπάνες που ήδη την επιβαρύνουν. Οι στόχοι των αποθηκών έχουν αλλάζει γιατί έχουν αλλάξει οι στόχοι των επιχειρήσεων, όπως δήλωσε ο κ. Σταµάτης Ανδριανόπουλος. Εκεί που πριν από ένα χρόνο µιλούσαµε για επεκτατικές βλέψεις στην ευρύτερη γεωγραφική µας περιοχή, για διεισδύσεις, για customer service κλπ, σήµερα µιλάµε απλά για Επιβίωση και επιβίωση σηµαίνει Χαµηλό Κόστος.

4 Τα κόστη Logistics, όµως, στην Ελλάδα σε σύγκριση µε τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, κάθε άλλο παρά λιτά είναι: από πλευράς εργατικού δυναµικού, εργάτης τριετούς προϋπηρεσίας µε µικτό ηµεροµίσθιο 37,14 ευρώ, φθάνει να έχει ετήσιο κόστος ευρώ. Τα εργατικά της Αγγλίας είναι µόλις 10% πιο ακριβά, ενώ η Βουλγαρία και η Ρουµανία κυµαίνονται µόλις στο 20-30% του ελληνικού εργατικού κόστους. Χαµηλή δείχνει να είναι µόνο η παραγωγικότητά µας που περιορίζεται στο 40% του αντίστοιχου δείκτη της Γερµανίας. Τα λειτουργικά κόστη Logistics είναι υψηλότερα από 1,2 1,8 φορές σε σχέση µε τον ευρωπαϊκό µέσον όρο, µετά από συγκρίσεις που έγιναν στον χώρο των φαρµάκων, των τροφίµων και της ένδυσης. Υπήρχαν βέβαια και περιπτώσεις που ήµασταν στο 0,8. Γιατί συµβαίνει αυτό; Παρατηρούνται: Κακή αξιοποίηση του εργατικού δυναµικού (άχρηστες υπερωρίες, αναποτελεσµατικό planning) Κακός σχεδιασµός αποθηκών (συνωστισµός, πολλές µεταφορές) Κακή συσκευασία, κακές παραλαβές, κακή σήµανση Ελλιπής έλεγχος εργαζοµένων (φτωχοί δείκτες απόδοσης) Σταµάτης Ανδριανόπουλος Η διεθνής πρακτική επιτάσσει να ακολουθήσουµε το Ιαπωνικό µοντέλο που είναι και το πιο παραγωγικό: η οργάνωση της αποθήκης πρέπει να είναι λιτή, χωρίς περιττό «λίπος». εν πρέπει να έχει muda (=waste). εν πρέπει να έχει φύρα, απορρίµµατα, «µούργα». Και στις ελληνικές αποθήκες σήµερα, υπάρχει πολλή «µούργα».

5 Οι 7 πηγές της «µούργας» 1. Υπερπαραγωγή: άσκοπες µετακινήσεις υλικών, ανατροφοδοσίες ραφιών που θα µπορούσαν να απαλειφθούν, κακή αναλογία µεταξύ συγκεντρωτικού και κατά παραγγελία picking και άλλα «λάθη». 2. Αναµονή: η φιλοσοφία της Λιτής Αποθήκης (Lean Warehouse) βασίζεται στη µη αναµονή εντολών και εργαζοµένων. Στόχος είναι ο εντοπισµός των σηµείων όπου «µποτιλιάρει» η παραγωγή. 3. Άσκοπες κινήσεις: ταχυκίνητα είδη έχουν τοποθετηθεί σε σηµείο δυσκολότερο απ ό,τι βραδυκίνητοι κωδικοί, τα roll pallets δεν είναι εργονοµικά σχεδιασµένα, τα ράφια δεν είναι «φιλικά» ως προς τους εργάτες (ιδιαίτερα ψηλά ή ιδιαίτερα χαµηλά). 4. Υπερβολικές µετακινήσεις παλετών: εάν µια παλέτα µετακινείται παραπάνω από 2,2, φορές, τότε υπάρχει πρόβληµα 5. Υπερανάλωση πόρων: δεν ανατίθεται στον σωστό εργάτη η σωστή δουλειά: ικανοί εργαζόµενοι καταπιάνονται µε τα «εύκολα» και λιγότερο ικανοί, καλούνται να λύσουν το παζλ. 6. Άχρηστο απόθεµα: στόχος είναι η ελαχιστοποίηση του αποθέµατος δεδοµένου ότι τα αποθέµατα είναι εχθρός της ποιότητας και της παραγωγικότητας. Τουλάχιστον κάθε έξι µήνες, χρειάζεται να δηµιουργείται πρωτόκολλο καταστροφής. 7. Ελαττωµατικές ενέργειες: η διόρθωση των λαθών κοστίζει Άµεσα εφαρµόσιµες µέθοδοι για την εξάλειψη των πηγών περιττού λίπους υπάρχουν: η µέτρηση της παραγωγικότητας µε τη µέθοδο των στιγµιαίων παρατηρήσεων και το rescheduling, π.χ., επιτρέπει την κατανοµή χρόνου µεταξύ παραγωγικών και µη παραγωγικών εργασιών στην αποθήκη και την έκδοση πρότυπων χρόνων. Παράλληλα, ο σωστός σχεδιασµός και η κατάλληλη υποδοµή µέσα στην αποθήκη οδηγεί σε µείωση κόστους, ενώ πολύ σηµαντικός παράγοντας είναι και ο άρτιος προγραµµατισµός των εργασιών. Ο κ. Σταµάτης Ανδριανόπουλος ανέλυσε µία προς µία, τις παραπάνω µεθόδους προετοιµάζοντας τους συµµετέχοντες για τις ασκήσεις της επόµενης µέρας (αναλυτικά, οι µέθοδοι παρουσιάζονται στην πλήρη παρουσίαση του κ. Σταµάτη Ανδριανόπουλου).

6 ηµήτρης Χαραλαµπόπουλος ηµήτρης Χαραλαµπόπουλος - PLANNING: «Lean Concepts στη λειτουργία αποθηκών & κέντρων διανοµής». Στον πατέρα του Lean, Taich Ohno, αναφέρθηκε ο Business Sector Manager της εταιρείας PLANNING, δίνοντας τον ορισµό της µεθοδολογίας: «Αυτό που κάνουµε είναι να εξετάζουµε τη χρονική πορεία από τη στιγµή που ο πελάτης δίνει την παραγγελία µέχρι τη στιγµή που λαµβάνουµε τα χρήµατα. Μειώνουµε αυτόν τον χρόνο αφαιρώντας καθετί που δεν έχει προστιθέµενη αξία για τον πελάτη». Μετά την αναφορά του στη φιλοσοφία της λιτής αποθήκης (muda = άσκοπες κινήσεις, mura = ανισοκατανοµή, muri = εργασία δύσκολη να πραγµατοποιηθεί), ο κ. Χαραλαµπόπουλος προέτρεψε τους αποθηκάριους να εντοπίσουν τις άσκοπες κινήσεις και τις δύσκολες εργασίες τόσο στις κινήσεις των εργατών όσο και στη µεταφορά των ειδών εντός της αποθήκης. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε τον βέλτιστο τρόπο τοποθέτησης του ανθρώπινου σώµατος απέναντι στα φορτία προς µετακίνηση και τόνισε ορθές και λανθασµένες επιλογές (π.χ. απόσταση φορτίων από το ανθρώπινο σώµα, βάρος κ.λπ.) βάσει της λεγόµενης «χρυσής ζώνης». Μία µόνο επαφή µε το φορτίο και µία µόνο µετακίνηση (single touch, single move) ήταν η προτροπή του κ. Χαραλαµπόπουλου, ο οποίος στη συνέχεια επεσήµανε τρόπους εξάλειψης της muri (δύσκολων εργασιών) και µείωσης του χρόνου εκτέλεσης των παραγγελιών (αναλυτικά, παρουσιάζονται στην πλήρη παρουσίαση του κ. Χαραλαµπόπουλου). Ο κ. Χαραλαµπόπουλος προέτρεψε τους καταρτιζόµενους να ενεργούν απλά:

7 S Stock (απόθεµα): Μεγάλο απόθεµα οδηγεί σε επιπλέον αναγκαίο χώρο, διαχείριση αγαθών που δεν είναι επιθυµητά από τον πελάτη, χειροτέρευση προϊόντων, επιπρόσθετη διαχείριση για ελαχιστοποίηση απαιτούµενου χώρου, επικέντρωση σε κάτι που δεν θέλει ο πελάτης. Ι Idle (ακινησία): η προσωρινή ακινησία και αδράνεια πρέπει να εντοπίζονται άµεσα Μ Motion (κίνηση): αναγκαίος ο εντοπισµός των λαθών σε επίπεδο εργονοµίας αποθήκης. P Process (επεξεργασία): οι εργαζόµενοι στην αποθήκη δεν χρειάζεται να υπερβάλουν µε την επεξεργασία (over checking, over labeling, double data entry, χρήση τεχνολογίας εκεί που δεν χρειάζεται κ.ά.). L Load (φορτίο): όχι διπλή, τριπλή, τετραπλή µετακίνηση! E Error (σφάλµα): χρειάζεται εντοπισµός των λαθών και εξάλειψή τους Μάνος Βαλασκατζής SATO: Λιτή ιαχείριση Logistics To πρόβληµα της ελληνικής αποθήκης παρουσίασε παραστατικά ο Supply Chain Director της SATO: πολλοί άνθρωποι, πολύ «κουβάληµα», πολλά λάθη, «λίγος» χώρος και συγκρουόµενα συµφέροντα από την παραγωγή, τους προµηθευτές, τις απαιτήσεις πελατών, τις απαιτήσεις της ιοίκησης και τη σύγχυση πληροφοριών δηµιουργούν θέµατα στην αποθήκη. «Ο πελάτης πληρώνει για τη φόρτωση. Οτιδήποτε άλλο, όσο αναγκαίο και εάν είναι για τη λειτουργία της αποθήκης,

8 Οφείλουµε να το αντιµετωπίσουµε ως σπατάλη», τόνισε ο κ. Βαλασκατζής προσθέτοντας πως η Λιτή Αποθήκη αποτελεί τρόπο σκέψης και στρατηγική επιλογή. Στη συνέχεια, ο Supply Chain Director της SATO µίλησε για επιλογές που ήδη έχουν γίνει στην εταιρεία του όπως η απλοποίηση των εργασιών µέσω του κύκλου DMAIC (Define, Measure, Analyze, Improve, Control) και της φιλοσοφίας των 5S (Sort, Set In Order, Scrub, Stabilize, Sustain), αναφέροντας συγκεκριµένα παραδείγµατα (περισσότερα, στην πλήρη παρουσίαση του κ. Βαλασκατζή). Παράλληλα, ο κ. Βαλασκατζής παρουσίασε τρία cases «λιτών επιλογών», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως δεν µπορούν να χαρακτηριστούν ως Logistics, µη παραγωγικές εργασίες και κρυφά διαχειριστικά κόστη για τα οποία η αποθήκη δεν έχει δικαιοδοσία. Μάνος Βαλασκατζής Bernard Auton: οι ιευθυντές Αποθήκης αντιµέτωποι µε καίρια ερωτήµατα Τη διεθνή διάσταση του θέµατος έδωσε ο Πρόεδρος του ιεθνούς Τµήµατος του The Chartered Institute of Logistics & Transport, κ. Bernard Auton, ο οποίος έχει εφαρµόσει τη µεθοδολογία του Lean Warehousing στην Ευρώπη και την Κίνα. Μετά την αναφορά σε Lean εφαρµογές διεθνώς, ο κ. B. Auton τόνισε µία πολύ ενδιαφέρουσα παράµετρο: το αµέσως επόµενο βήµα, µετά τη µετατροπή της αποθήκης σε Λιτή: «Οι Logistics Managers και οι ιευθυντές Αποθήκης πρέπει να αναλογιστούν ποιος θα είναι ο ρόλος τους, πέραν απ αυτόν του πυροσβέστη», ανέφερε ο κ. Auton. Ο χρόνος των Logistics Managers και των ιευθυντών Αποθήκης θα πρέπει να αναλώνεται σε δηµιουργία νέων στρατηγικών και τακτικών αντί σε επίλυση καθηµερινών, τετριµµένων προβληµάτων µέσα στην αποθήκη, τα οποία εξαλείφει η µεθοδολογία του Lean Warehousing.

9 Ο κ. Auton αναφέρθηκε επίσης στη «λιτή επιλογή» των Green Logistics, καθώς η χρήση υλικού και εξοπλισµού που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, οδηγεί σε µείωση του λειτουργικού κόστους της αποθήκης. Bernard Auton Σταµάτης Ανδριανόπουλος - PLANNING: Ισοκατανοµή φόρτου εργασίας Έχοντας διενεργήσει µελέτες στιγµιαίων παρατηρήσεων σε ελληνικές αποθήκες ως PLANNING, το συµπέρασµα που πάντοτε έβγαινε ήταν ότι η σηµαντικότερη ΜΟΥΡΓΑ (=περιττό λίπος) ήταν η υποαπασχόληση των εργαζοµένων. Αν σε κάποιες αποθήκες, ο µη παραγωγικός χρόνος φθάνει ακόµα και στο 60% του συνολικού, αυτό οφείλεται στις «κοιλάδες» που εµφανίζονται µέσα στην ηµέρα, όπου το management της αποθήκης δεν απασχολεί τους εργαζόµενους. «Ας µην ξεχνάµε ότι το έργο της αποθήκης σε σχέση µε το έργο της παραγωγής δεν µπορεί να αποθηκευτεί. Η παραγωγή όταν δεν έχει δουλειά, δηµιουργεί «αποθέµατα» για να καλύψει τις µελλοντικές ανάγκες των πελατών. Η αποθήκη µπορεί να κάνει picking µελλοντικών παραγγελιών;» διερωτήθηκε ρητορικά ο κ. Ανδριανόπουλος. Το έργο του planner της αποθήκης είναι σαφώς πιο δύσκολο από το έργο του planner παραγωγής. Ενώ ο Planner της παραγωγής έχει πολλές πολιτικές για να αντεπεξέλθει στην καµπύλη της ζήτησης (αποθέµατα, εναλλακτικά προϊόντα, µεταβολή καµπύλης προσωπικού), ο planner της αποθήκης έχει µόνο τη µεταβολή της καµπύλης προσωπικού. Ο ιδρυτής και executive consultant της PLANNING, πρότεινες πέντε βήµατα για την αντιµετώπιση του φαινοµένου τα οποία παρουσίασε αναλυτικά:

10 1. Σε τι βαθµό να χρησιµοποιηθεί «ίδιο» ή «από τρίτους» προσωπικό; 2. Πώς υπολογίζεται η απαιτούµενη ανά ηµέρα ανθρωποδύναµη; 3. Βαρδιολόγιο αποθήκης: κυλιόµενο ή όχι; 4. Πώς θα κατανεµηθούν οι εργαζόµενοι της αποθήκης σε αποτελεσµατικές οµάδες; 5. Γιατί είναι αναγκαίο το heijunka box ; (η ανάλυση του κ. Ανδριανόπουλου εµπεριέχονται στην παρουσίασή του µε τίτλο «Προγραµµατισµός εργασιών ισοκατανοµή φόρτου εργασίας»). Σταµάτης Ανδριανόπουλος Η ώρα της GEMBA: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η προτροπή του κ. Ανδριανόπουλου, να υιοθετήσουν οι Έλληνες managers και διευθυντές την Gemba, µια δύσκολα µεταφραζόµενη ιαπωνική λέξη, που δείχνει ότι όλα ξεκινούν στον χώρο όπου τα γεγονότα συµβαίνουν. Ενώ ο δυτικός παραδοσιακός τρόπος διοίκησης υπαγορεύει στον manager να παραµένει στο γραφείο του συγκεντρώνοντας και συζητώντας γνώµες, η Gemba προτείνει να πάει στον χώρο της δράσης και να συγκεντρώσει γεγονότα. Η Gemba προτείνει τέσσερις δράσεις:

11 Πήγαινε στον «πραγµατικό» τόπο εργασίας Κοίταξε την «πραγµατική» διαδικασία Παρατήρησε τα «πραγµατικά» γεγονότα Συνέλεξε τα «πραγµατικά» δεδοµένα. «Είναι ώρα, οι managers να κατέβουν στον τόπο δράσης προκειµένου να αναζητήσουν καλύτερα το πρόβληµα, όπως και να λειτουργούν σε ανοιχτά γραφεία ανάµεσα στους εργαζόµενους», τόνισε µε έµφαση ο κ. Ανδριανόπουλος. Μιχάλης Ζιγλής Κωτσόβολος / Dixons: Αποτελεσµατικός προγραµµατισµός εργασιών Στην πλήρη και σαφή καταγραφή των εργασιών picking, φόρτωσης και παραλαβής από τη µια πλευρά και των διαθέσιµων ανθρώπινων πόρων από την άλλη, έδωσε ιδιαίτερη έµφαση ο κ. Μιχάλης Ζιγλής, δίνοντας συγκεκριµένα παραδείγµατα προγραµµατισµού πόρων και εργασιών. Ο ιευθυντής Logistics του Οµίλου Κωτσόβολος / Dixons συνέστησε την ολιγόλεπτη πρωινή συνάντηση όλων των εµπλεκοµένων προϊσταµένων των τµηµάτων, διάρκειας το πολύ 10 λεπτών, µε στόχο να γίνει κατανοµή πόρων για την τρέχουσα µέρα αλλά µε την προϋπόθεση ότι κάθε προϊστάµενος έχει κάνει τις απαραίτητες πράξεις για το τµήµα του προηγουµένως. Ο κ. Ζιγλής µίλησε για τον καθορισµό βασικών προτεραιοτήτων, την ανάγκη εκπόνησης εναλλακτικών σεναρίων και σεναρίων διαχείρισης κρίσεων, όπως και του long term one-off rescheduling (για περισσότερη ανάλυση, ανατρέξτε στην πλήρη παρουσίαση του κ. Ζιγλή). Τέλος, ο ιευθυντής Logistics του Οµίλου Κωτσόβολος / Dixons παρουσίασε έναν αναλυτικό πίνακα για την παρακολούθηση βασικών δεικτών και την ανάληψη διορθωτικών κινήσεων όπου χρειάζεται. Μιχάλης Ζιγλής

12

13 2 η µέρα: Τρία Εργαστήρια Λιτής Αποθήκης Πιστοί στη φιλοσοφία της παροχής πρακτικής και άµεσα εφαρµόσιµης γνώσης, στην προκείµενη περίπτωση για την Αποθήκη, το Ινστιτούτο Εφοδιαστικής Αλυσίδας Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και η Planning AE, δηµιούργησαν τα «Εργαστήρια Λιτής Αποθήκης», τα οποία λειτούργησαν το Σάββατο 29 Νοεµβρίου 08 σε ειδικά διαµορφωµένο χώρο (περιβάλλον αποθήκης) στο Expo Athens, παρέχοντας τη δυνατότητα στους συµµετέχοντες της άµεσης πρακτικής εφαρµογής όσων είχαν παρουσιασθεί την Παρασκευή 28 Νοεµβρίου. Ακόµη περισσότερο, σκοπός των «Εργαστηρίων Λιτής Αποθήκης» ήταν ο εφοδιασµός των καταρτιζοµένων µε κατανοητά «εργαλεία» που µπορούν να χρησιµοποιήσουν την αµέσως επόµενη µέρα στην εργασία τους για εντοπισµό και εξάλειψη του «περιττού λίπους», µείωση του λειτουργικού κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας. Στη διαµόρφωση του περιβάλλοντος αποθήκης συνέβαλαν οι χορηγοί Jungheinrich (ανυψωτικά µηχανήµατα), ΒΙΕΜΕΤ (ράφια) και ΚΟΡΡΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (παλέτες και χαρτοκιβώτια), τα προϊόντα των οποίων αξιοποιήθηκαν για τις ανάγκες των ζωντανών επιδείξεων. Συγκεκριµένα: «Εργαστήριο Πρακτικής Γνώσης για τη Λιτή Αποθήκη» - διάρκεια 1.5 ώρα Workshop για τη Λιτή Αποθήκη µε εκπαιδευτή τον κ. ηµήτρη Χαραλαµπόπουλο

14 Στόχος του συγκεκριµένου εργαστηρίου που δηµιούργησε ο κ. ηµήτρης Χαραλαµπόπουλος, Business Sector Manager της PLANNING A.E., ήταν οι εκπαιδευόµενοι να εξασκηθούν στα σηµεία που χρειάζεται να προσέξουν µέσα στην αποθήκη, από πλευράς υποδοµών και λειτουργιών, ώστε να παρέχουν το βέλτιστο δυνατό πλαίσιο εργασίας για τους εργάτες του αποθηκευτικού χώρου. Ακολουθώντας νοηµατικά την παρουσίαση της Παρασκευής 28 Νοεµβρίου, ο κ. Χαραλαµπόπουλος ανέφερε πως οι Logistics Managers και οι ιευθυντές Αποθήκης πρέπει να ασχοληθούν µε τις δύο πληγές της αποθήκης που µειώνουν την παραγωγικότητα: τις λανθασµένες κινήσεις εργατών και τη λανθασµένη µεταφορά ειδών. Οι καταρτιζόµενοι πέρασαν 9 διαφορετικά τεστ µε τελικό στόχο να κάνουν τις καλύτερες επιλογές υποδοµής και εξοπλισµού στην αποθήκη τους για την άρτια εργασία των εργατών. Επιγραµµατικά, τα τεστ αφορούσαν στα παρακάτω θέµατα: 1 ο τεστ: ιαµόρφωση θέσεων συλλογής 2 ο τεστ: Σχεδιασµός διακίνησης παλετών σε νεοαναγειρόµενη αποθήκη (block diagram) 3 ο τεστ: Επιλογή βέλτιστης διαδροµής περονοφόρου ανυψωτικού (Spaghetti diagram 1) 4 ο τεστ: Συνδυασµός διαδροµών περονοφόρων ανυψωτικών (Spaghetti diagram 2) 5o τεστ: Επιλογή περονοφόρου reach truck µε κριτήρια την ταχύτητα κίνησης, το χειριστήριο και τις µοίρες στροφής του τιµονιού. 6 ο τεστ: Χωροθέτηση τµηµάτων αποθήκης 7 ο τεστ: Επιλογή order picker: 2πάλετο ή 4πάλετο; 8 ο τεστ: Επιλογή βέλτιστου Lay out αποθήκης για µεγαλύτερη παραγωγικότητα εργαζοµένων 9 ο τεστ: Κατάλληλοι σταθµοί συσκευασίας για ταυτόχρονη εργασία και εκµηδενισµό άσκοπων κινήσεων (αναλυτικά, τα τεστ εµπεριέχονται στην παρουσίαση του κ. ηµήτρη Χαραλαµπόπουλου «Λιτή Αποθήκη: Εργαστήριο πρακτικής γνώσης»).

15 Μεθοδολογία Στιγµιαίων Παρατηρήσεων στην Αποθήκη διάρκεια 1,5 ώρα Το συγκεκριµένο Εργαστήριο, στο οποίο εκπαιδευτής ήταν κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος Business Sector Manager της εταιρείας PLANNING A.E., είχε ως στόχο να υποδείξει στους καταρτιζόµενους τους τρόπους µε τους οποίους µπορούν να εντοπίσουν την παραγωγική από τη µη παραγωγική εργασία µέσα στην αποθήκη, να εξάγουν πρότυπους χρόνους και να διοικήσουν βάσει αυτών. Workshop για τις Στιγµιαίες Παρατηρήσεις µε εκπαιδευτή τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο Καταλυτική ήταν και η συµµετοχή του κ. Αθανάσιου Κ. Μαύρου, Γενικού ιευθυντή της PLANNING A.E., ο οποίος βοηθούσε ενεργά τους καταρτιζόµενους στην κατανόηση του work shop και έλυνε τις απορίες τους. Σε διαµορφωµένο χώρο µε ράφια, ανυψωτικά, παλέτες, χαρτοκιβώτια και µε την συνδροµή εργατών, το σεµινάριο προέβλεπε την ζωντανή παρουσίαση των καθιερωµένων κινήσεων των εργατών µέσα σε µια τυπική αποθήκη σε βασικές φάσεις όπως η λήψη και απόθεση της παλέτας, το picking (τεµαχιακό και κιβωτιακό), ο έλεγχος και η συσκευασία, η µεταφορά των συσκευασθέντων προϊόντων προς τις ράµπες και η ανατροφοδοσία των θέσεων picking. Ανά δύο λεπτά, µε ηχητική ειδοποίηση, οι καταρτιζόµενοι καλούντο να καταγράψουν στο ειδικό φύλλο στιγµιαίων παρατηρήσεων, τη φάση στην οποία βρισκόταν κάθε εργάτης τη

16 τη δεδοµένη στιγµή. Οι φάσεις είχαν χωριστεί σε δύο επίπεδα: παραγωγικές (λήψη και απόθεση της παλέτας, picking, έλεγχος και συσκευασία, µεταφορά των συσκευασθέντων προϊόντων και ανατροφοδοσία των θέσεων picking) και µη παραγωγικές (µπλοκάρισµα/συµφόρηση, συνεννόηση µε εργοδηγό, απουσία εργασίας, προσωπικοί χρόνοι, διάφορες άλλες εργασίες). Οι καταρτιζόµενοι αριθµούσαν στη συνέχεια το σύνολο των παραγωγικών και το σύνολο των µη παραγωγικών εργασιών για κάθε στιγµιαία παρατήρηση. Συνολικά, έγιναν 15 στιγµιαίες παρατηρήσεις. Με τη συγκεκριµένη µεθοδολογία, οι συµµετέχοντες διέκριναν το ποσοστό του παραγωγικού από το αντίστοιχο του µη παραγωγικού χρόνου, λαµβάνοντας υπόψη και τους χρόνους ξεκούρασης των εργατών (χορηγήσεις) όπως αυτοί ορίζονται από τα διεθνή πρότυπα. Εξήγαγαν τον πρότυπο χρόνο για κάθε παραγωγική φάση και συζήτησαν διεξοδικά µε τον εκπαιδευτή για το πώς µπορούν να εφαρµόσουν τη µέθοδο στη δική τους αποθήκη. Στιγµιότυπο από το work shop των Στιγµιαίων Παρατηρήσεων

17 Επιστηµονικό παίγνιο προγραµµατισµού αποθήκης simulation σε Η/Υ (διάρκεια 1,5 ώρα) Ο κ. Σταµάτης Ανδριανόπουλος, ιδρυτής και executive consultant της PLANNING A.E. και επιστηµονικός συνεργάτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προσοµοίωσε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή το καθηµερινό ωράριο λειτουργίας ενός κέντρου αποθήκευσης και διανοµής τροφίµων. Στη συνέχεια κάλεσε τους συµµετέχοντες, ως Planners του κέντρου διανοµής, να διαµορφώσουν τις βάρδιες και να κατανείµουν το προσωπικό τους στις φάσεις παραλαβής και αποστολής σε Αττική και επαρχία, µε στόχο να λειτουργήσει η αποθήκη µε το λιγότερο δυνατό προσωπικό και τις λιγότερες δυνατές υπερωρίες. Η αποθήκη είχε ωράριο λειτουργίας π.µ. µε µ.µ. Έτσι, οι καταρτιζόµενοι καλούντο να λάβουν τρεις σηµαντικές αποφάσεις: Απόφαση 1 η - υπολογισµός ανθρωποδύναµης: µε βάση το προβλεπόµενο έργο παραλαβών και αποστολών και τους αντίστοιχους πρότυπους χρόνους, οι εκπαιδευόµενοι έπρεπε να υπολογίσουν την ανθρωποδύναµή τους. Απόφαση 2 η ιαµόρφωση βαρδιολογίου: οι συµµετέχοντες έπρεπε να µοιράσουν το ανθρώπινο δυναµικό σε 3 οκτάωρες βάρδιες και ορίσουν την ώρα προσέλευσης κάθε βάρδιας στην αποθήκη. Απόφαση 3 η Κατανοµή εργαζοµένων σε οµάδες εργασίας (cells): ανά ώρα λειτουργίας της αποθήκης, ο εκπαιδευτής εξήγγειλε φόρτο εργασίας για 3 δραστηριότητες: παραλαβή, αποστολή σε Αττική και αποστολή σε επαρχία. Οι εκπαιδευόµενοι καλούντο να κατανείµουν την ανθρωποδύναµη της αποθήκης τη

18 συγκεκριµένη ώρα σε κάθε οµάδα εργασίας. Είχαν τη δυνατότητα µετακίνησης εργαζοµένων από τµήµα σε τµήµα, αλλά µε οικονοµική επιβάρυνση, γιατί όταν ένας εργαζόµενος φεύγει από µία θέση και πάει σε µια άλλη, χάνει παραγωγικότητα λόγω καµπύλης εκµάθησης και προσαρµογής του στη νέα θέση και οµάδα εργασίας. Σε εξέλιξη το επιστηµονικό παίγνιο που δηµιούργησε ο κ. Στ. Ανδριανόπουλος

19 Το επιστηµονικό παίγνιο συνεχίσθηκε µέχρι τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας της αποθήκης. Απώτερος στόχος ήταν να µην µείνει υπόλοιπο έργου, γιατί αυτό σηµαίνει υπερωρία, η οποία κοστίζει 0,3 x 480 = 144 ευρώ / ηµέρα αντί της κανονικής απασχόλησης των 70 ευρώ / ηµέρα. Η παραπάνω προσοµοίωση βοήθησε καταλυτικά τους συµµετέχοντες να κατανοήσουν τον πραγµατικά απαιτούµενο αριθµό των εργαζοµένων που χρειάζονται όπως και τον ορθολογικότερο τρόπο κατανοµής τους σε βάρδιες και εργασίες. Το συγκεκριµένο αρχείο υπάρχει στο cd της ΛΙΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ, αποτελώντας ουσιαστικό «εργαλείο» εξάσκησης και δουλειάς. Σηµειώνεται και τα τρία Εργαστήρια Λιτής Αποθήκης υπάχθηκαν, ως σεµινάρια, στο πρόγραµµα ΛΑΕΚ 0,45% του ΟΑΕ.

20

2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HOLIDAY INN ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. Επιστημονική Υποστήριξη: Σχεδιάζοντας και λειτουργώντας τη ΛΙΤΗ ΑΠΟΘΗΚΗ του 2012

2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HOLIDAY INN ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. Επιστημονική Υποστήριξη: Σχεδιάζοντας και λειτουργώντας τη ΛΙΤΗ ΑΠΟΘΗΚΗ του 2012 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HOLIDAY INN ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ Διοργάνωση: Επιστημονική Υποστήριξη: Σχεδιάζοντας και λειτουργώντας τη ΛΙΤΗ ΑΠΟΘΗΚΗ του 2012 Έπειτα από 3 επιτυχημένα εξειδικευμένα events με θέμα τη

Διαβάστε περισσότερα

Conference & Work Shop για τους Logistics Managers, τους ιευθυντές Αποθήκης, τους Εργοδηγούς. Τo εργαστήριο που χτίζει παραγωγικές αποθήκες

Conference & Work Shop για τους Logistics Managers, τους ιευθυντές Αποθήκης, τους Εργοδηγούς. Τo εργαστήριο που χτίζει παραγωγικές αποθήκες THE LEAN WAREHOUSE Conference & Work Shop για τους Logistics Managers, τους ιευθυντές Αποθήκης, τους Εργοδηγούς Τo εργαστήριο που χτίζει παραγωγικές αποθήκες 28 & 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008 - ΑΘΗΝΑ Διοργάνωση:

Διαβάστε περισσότερα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1 ο Forum Customer Service Excellence through Advanced Supply Chains

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1 ο Forum Customer Service Excellence through Advanced Supply Chains Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1 ο Forum Customer Service Excellence through Advanced Supply Chains Περισσότεροι από 220 επιχειρηµατίες, ιευθύνοντες Σύµβουλοι, Γενικοί ιευθυντές, Εµπορικοί ιευθυντές, ιευθυντές

Διαβάστε περισσότερα

Η ανθρώπινη διάσταση στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και οι διαστάσεις της εφαρμογής του RASCI model στην οργανογραμματική αναδόμηση

Η ανθρώπινη διάσταση στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και οι διαστάσεις της εφαρμογής του RASCI model στην οργανογραμματική αναδόμηση Η ανθρώπινη διάσταση στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και οι διαστάσεις της εφαρμογής του RASCI model στην οργανογραμματική αναδόμηση Σταμάτιος Ανδριανόπουλος Executive Consultant, Planning A.E. ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ LOGISTICS ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΤΗΣ L OREAL Α.Ε.

ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ LOGISTICS ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΤΗΣ L OREAL Α.Ε. ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ LOGISTICS ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΤΗΣ L OREAL Α.Ε. Απόστολος Θεοδωρόπουλος Μαθηµατικός Παν/µίου Αθηνών -Επιχειρησιακός Ερευνητής RWTH Aachen (M.O.R.) ιευθύνων Σύµβουλος OPTIMUM Α.Ε. 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

A.E. δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο χώρο των Πληροφοριακών Συστηµάτων ιαχείρισης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Supply Chain Management, Logistics).

A.E. δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο χώρο των Πληροφοριακών Συστηµάτων ιαχείρισης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Supply Chain Management, Logistics). ΗOPTIMUM A.E. δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο χώρο των Πληροφοριακών Συστηµάτων ιαχείρισης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Supply Chain Management, Logistics). Στο ραγδαία εξελισσόµενο τοµέα των Logistics,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ - ΑΠΟΘΗΚΩΝ Εργαλεία μέτρησης KPI s, benchmarks, τεχνικές βελτίωσης της παραγωγικότητας Το μοντέλο ARISTOTELE

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ - ΑΠΟΘΗΚΩΝ Εργαλεία μέτρησης KPI s, benchmarks, τεχνικές βελτίωσης της παραγωγικότητας Το μοντέλο ARISTOTELE ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ - ΑΠΟΘΗΚΩΝ Εργαλεία μέτρησης KPI s, benchmarks, τεχνικές βελτίωσης της παραγωγικότητας Το μοντέλο ARISTOTELE Ελένη Πέγιου, Associate Manager, Planning AE 29/ Απριλίου/ 2015

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ: Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Κοστολόγηση με βάση τις δραστηριότητες Activity Based Costing (ABC)

ΑΡΘΡΟ: Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Κοστολόγηση με βάση τις δραστηριότητες Activity Based Costing (ABC) Specisoft ΑΡΘΡΟ: Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Κοστολόγηση με βάση τις δραστηριότητες Activity Based Costing (ABC) Από Γιώργο Μανουσόπουλο, Οικονομολόγo, Συνεργάτη της Specisoft Επισκεφθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Αυξημένη συμμετοχή της αγοράς στο 2ο Lean Customer Service

Αυξημένη συμμετοχή της αγοράς στο 2ο Lean Customer Service Αυξημένη συμμετοχή της αγοράς στο 2ο Lean Customer Service Πάνω από 160 στελέχη παρακολούθησαν τις εργασίες του Με τη λειτουργία των «Εργαστηρίων Πρακτικής Γνώσης» που παρείχαν στους συμμετέχοντες πρακτικά

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική kanban kanban Σήµα / Κάρτα Ρύθµιση της ροής των υλικών ακριβώς τη στιγµή που χρειάζονται σύµφωνα µε τις εντολές των ασθενών

Τεχνική kanban kanban Σήµα / Κάρτα Ρύθµιση της ροής των υλικών ακριβώς τη στιγµή που χρειάζονται σύµφωνα µε τις εντολές των ασθενών Η ΜΕΘΟ ΟΣ ΑΝΕΦΟ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΝΒΑΝ ΚΑΙ Η ΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜαρίναΠαπαλέξη 12,ΣτυλιανόςΘεοχαράκης 1,ΑλέξανδροςΤσίγκας 12 1.Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών ιοίκηση της Υγείας Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Κατάρτισης από την ITMC A.E.

Προγράμματα Κατάρτισης από την ITMC A.E. Ι Τ Μ C Α. Ε. Σ Υ Μ Β Ο Υ Λ Ο Ι Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ω Ν INNOVATION, TECHNOLOGY & MAΝAGEMENT CONSULTANTS «Στόχος μας είναι ο μετασχηματισμός των εταιρικών πελατών μας σε δυναμικούς, αποτελεσματικούς και

Διαβάστε περισσότερα

Logistics Way H Logistics Way εξειδικεύεται στο να παρέχει προϊόντα Λογισμικού και Υπηρεσιών που καλύπτουν και εξυπηρετούν τις ιδιαίτερες ανάγκες και

Logistics Way H Logistics Way εξειδικεύεται στο να παρέχει προϊόντα Λογισμικού και Υπηρεσιών που καλύπτουν και εξυπηρετούν τις ιδιαίτερες ανάγκες και Logistics Way H Logistics Way εξειδικεύεται στο να παρέχει προϊόντα Λογισμικού και Υπηρεσιών που καλύπτουν και εξυπηρετούν τις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις των εταιρειών οι οποίες συμπεριλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Υλο οίηση Ιχνηλασιµότητας στον κλάδο των Εύκαµπτων Υλικών Συσκευασίας

Υλο οίηση Ιχνηλασιµότητας στον κλάδο των Εύκαµπτων Υλικών Συσκευασίας Θεοδώρου Αυτοµατισµοί ΑΒΕΤΕ Case Study ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΕ Υλο οίηση Ιχνηλασιµότητας στον κλάδο των Εύκαµπτων Υλικών Συσκευασίας Εισαγωγή Η βιοµηχανία Εύκαµπτων Υλικών Συσκευασίας διαχειρίζεται πολλές πρώτες

Διαβάστε περισσότερα

ιοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών

ιοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών ιοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών Η φιλοσοφία Just-in-Time Γιώργος Ιωάννου, Ph.D. Αναπληρωτής Καθηγητής Σύνοψη διάλεξης Ορισµός Προέλευση JIT Το παράδειγµα τηςtoyota Βασικές αρχές JIT Στόχοι JIT Τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 226, ΤΑΥΡΟΣ 177 78, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210-3469606, ΦΑΞ 210-3469906,

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 226, ΤΑΥΡΟΣ 177 78, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210-3469606, ΦΑΞ 210-3469906, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 226, ΤΑΥΡΟΣ 177 78, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210-3469606, ΦΑΞ 210-3469906, Cryologic Αρτέµιδος 119, Παλαιό Φάληρο 175 62 τηλ 210 98 37 940 fax 210 98 43 624 email info@cryologic.gr Σεµινάρια Cryologic Τα σεµινάρια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ CARBON FOOTPRINT ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

ΤΟ CARBON FOOTPRINT ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΤΟ CARBON FOOTPRINT ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 3 ΜΑΪΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

SUPPLY CHAIN. Unilever s global availability programme. Αγγελάκης Ευάγγελος Head of Customer Service Ελαΐς-Unilever

SUPPLY CHAIN. Unilever s global availability programme. Αγγελάκης Ευάγγελος Head of Customer Service Ελαΐς-Unilever SUPPLY CHAIN Unilever s global availability programme Αγγελάκης Ευάγγελος Head of Customer Service Ελαΐς-Unilever ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η βελτίωση της διαθεσιμότητας στο ράφι είναι μια τεράστια πρόκληση για λιανέμπορους

Διαβάστε περισσότερα

Training & Consulting Ltd. Επίκαιρη Πρόταση Ενδοεπιχειρησιακής Κατάρτισης. για το Λογιστήριο της Εταιρείας σας

Training & Consulting Ltd. Επίκαιρη Πρόταση Ενδοεπιχειρησιακής Κατάρτισης. για το Λογιστήριο της Εταιρείας σας Project Training & Consulting Ltd Διοργάνωση Σεμιναρίων Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Μπορείτε να εκπαιδεύσετε όλα τα στελέχη του μόνο από 590,00 (η προσφορά ισχύει έως τέλος Μαρτίου 2015) Επίκαιρη Πρόταση για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ LOGISTICIANS ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ SUPPLY CHAIN BENCHMARKS

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ LOGISTICIANS ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ SUPPLY CHAIN BENCHMARKS ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ LOGISTICIANS ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ SUPPLY CHAIN BENCHMARKS 21 & 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ SOFITEL ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ H πρώτη ζωντανή ψηφοφορία σε συνέδριο Logistics πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου στην Αθήνα από

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον. οργανωση αποθηκης REFLEXIS WMS: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον. οργανωση αποθηκης REFLEXIS WMS: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον οργανωση αποθηκης REFLEXIS WMS: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Περιεχόμενα Η εταιρεία Πελατολόγιο... 3 Η πορεία της εταιρείας... 4 Υπηρεσίες Τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ OUTSOURCING LOGISTICS ΑΠΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΡ.ΠΑΠΑΛΟΗ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ OUTSOURCING LOGISTICS ΑΠΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΡ.ΠΑΠΑΛΟΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ OUTSOURCING LOGISTICS ΑΠΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΡ.ΠΑΠΑΛΟΗ ΙΕΥΘΥΝΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΨΥΓΕΙΑ ΑΛΑΣΚΑ Α.ΕΒ.Τ.Ε ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, Μ.Β.Α. ΑΘΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2006 Η παρακάτω αναφορά αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας 1 η Διάλεξη: Βασικές Έννοιες στην Εφοδιαστική Αλυσίδα - Εξυπηρέτηση Πελατών 2015 Εργαστήριο Συστημάτων Σχεδιασμού, Παραγωγής και Λειτουργιών Ατζέντα Εισαγωγή στη Διοίκηση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΟΝ ΡΙΚΟ & ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ Quality HELLENIC LABORATORIES & SERVICES OF CHEMISTRY & QUALITY MANAGEMENT Αµαρυσίας Αρτέµιδος

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικά Πληροφοριακά Συστήµατα. Κεφάλαιο 2. Ο στρατηγικός ρόλος των Πληροφοριακών Συστηµάτων ιοίκησης στην επιχείρηση. Ευαγγελάτος Ανδρέας

Στρατηγικά Πληροφοριακά Συστήµατα. Κεφάλαιο 2. Ο στρατηγικός ρόλος των Πληροφοριακών Συστηµάτων ιοίκησης στην επιχείρηση. Ευαγγελάτος Ανδρέας Κεφάλαιο 2 Στρατηγικά Πληροφοριακά Συστήµατα Ο στρατηγικός ρόλος των Πληροφοριακών Συστηµάτων ιοίκησης στην επιχείρηση Ευαγγελάτος Ανδρέας Εργαστήριο Πολυµέσων Επικοινωνίας 1. Εκπαιδευτικοί στόχοι του

Διαβάστε περισσότερα

29 Μαϊου 2012 Sofitel Athens Airport

29 Μαϊου 2012 Sofitel Athens Airport Η εφοδιαστική αλυσίδα πριν από το Logistics Rebuilding 15 + 5 ελληνικά case studies 29 Μαϊου 2012 Sofitel Athens Airport Η εφοδιαστική αλυσίδα μετά από το Logistics Rebuilding Όπως δείχνει το παραπάνω

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΨΥΞΗ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Ο ΗΓΙΕΣ ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΨΥΞΗ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Ο ΗΓΙΕΣ ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΨΥΞΗ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Ο ΗΓΙΕΣ ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΨΥΞΗ Οι παραγωγοί ή οι έµποροι τροφίµων διαχειρίζονται µεγάλες ποσότητες. Όπως και µε κάθε προϊόν, για να γίνει εξισορρόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Τόλης, MSc, MBA

Δημήτρης Τόλης, MSc, MBA Δημήτρης Τόλης, MSc, MBA 2008 EΕL-THESSALONIKI CHAPTER Ν.Κουντουριώτου 19, Τ.Κ.54625 Τηλ: 2310567910 Φαξ: 2310567911 email: info@logistics.org.gr website: www.logistics.org.gr Νέες διδακτικές προσεγγίσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ PICK-BY-LIGHT

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ PICK-BY-LIGHT Απόστολος Θεοδωρόπουλος ιευθύνων Σύµβουλος OPTIMUM A.E. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ PICK-BY-LIGHT 9 ο Πανελλήνιο Συνέδριο LOGISTICS 2005 Θεσσαλονίκη, 25-26 Νοεµβρίου 2005 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΩ ΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Όλα τα είδη

Διαβάστε περισσότερα

Business Simulation. The international Business Simulation for tomorrow s leaders

Business Simulation. The international Business Simulation for tomorrow s leaders Business Simulation The international Business Simulation for tomorrow s leaders Περιεχόµενα Τάσεις της αγοράς Κερδίζοντας µε το Storewars Τι είναι το Storewars Τιλένεοιπελάτεςµας Γιατί να συµµετάσχει

Διαβάστε περισσότερα

διεξαγωγή διαγωνισμών / bids παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο BIDDING ΣΤΑ LOGISTICS & ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (7 Μαρτίου 2013, Holiday Inn Αττικής Οδού)

διεξαγωγή διαγωνισμών / bids παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο BIDDING ΣΤΑ LOGISTICS & ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (7 Μαρτίου 2013, Holiday Inn Αττικής Οδού) Σύγχρονα management tools από την Planning για τη διεξαγωγή διαγωνισμών / bids παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο BIDDING ΣΤΑ LOGISTICS & ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (7 Μαρτίου 2013, Holiday Inn Αττικής Οδού) Ένα χρόνο μετά

Διαβάστε περισσότερα

Επενδύστε στον άνθρωπο επενδύστε στο μέλλον

Επενδύστε στον άνθρωπο επενδύστε στο μέλλον Επενδύστε στον άνθρωπο επενδύστε στο μέλλον INFOLAB σημαίνει: Παρουσία 17 ετών στο χώρο της εκπαίδευσης Tailor made Εκπαιδευτικά προγράμματα Προσανατολισμός στις ανάγκες της επιχείρησης Διαρκής Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN. Εισαγωγή

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN. Εισαγωγή ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN Εισαγωγή Η κατάρτιση ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου αποτελεί ένα εργαλείο στο οποίο καταγράφεται ουσιαστικά το «Πλάνο Δράσης» της επιχείρησης, τα βήματα που θα

Διαβάστε περισσότερα

Η Αυτοματοποίηση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Στην OLYMPIA ELECTRONICS Οφέλη και Δυσκολίες κατά το Μήκος της Ζ. Μπέγου

Η Αυτοματοποίηση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Στην OLYMPIA ELECTRONICS Οφέλη και Δυσκολίες κατά το Μήκος της Ζ. Μπέγου Η Αυτοματοποίηση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Στην OLYMPIA ELECTRONICS Οφέλη και Δυσκολίες κατά το Μήκος της Ζ. Μπέγου OLYMPIA ELECTRONICS S.A. Περίληψη Επιδίωξη του παρόντος Κειμένου είναι να εκθέσει όλα

Διαβάστε περισσότερα

Τα logistics και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν

Τα logistics και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν Πανεπιστήμιο Πειραιά Τα logistics και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν Κουκουράκης Δημήτρης MSc Logistics ΕΜΠ-Πανεπιστήμιο Πειραιά Μάϊος 2012 Logistics (business) Είναι το τμήμα της επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένο Σύστημα Ιχνηλασιμότητας Προϊόντων

Ολοκληρωμένο Σύστημα Ιχνηλασιμότητας Προϊόντων TRACER FACTORY Ολοκληρωμένο Σύστημα Ιχνηλασιμότητας Προϊόντων Θεοδώρου Αυτοματισμοί ΑΒΕΤΕ Δρ. Ευάγγελος Θεοδώρου, Διευθύνων Σύμβουλος, Θεοδώρου Αυτοματισμοί ΑΒΕΤΕ, etheod@theodorou.gr Φίλιππος Σφυρής,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΡΓΟ SARA «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΡΓΟ SARA «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΡΓΟ SARA «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» Σεπτέμβριος 2005 1 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΟΥ o Ανάπτυξη, προώθηση καινοτομίας, o Αξιοποίηση εμπειρίας, o Διάχυση βέλτιστων πρακτικών,

Διαβάστε περισσότερα

CASE STUDY. Ιχνηλασιµότητα στο ΛΑ Ι. Project: ΕΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

CASE STUDY. Ιχνηλασιµότητα στο ΛΑ Ι. Project: ΕΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ CASE STUDY Ιχνηλασιµότητα στο ΛΑ Ι Project: ΕΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Θέµα: Προδιαγραφές και απαιτήσεις του συστήµατος Ιχνηλασιµότητας Tracer Factory που εγκαταστάθηκε στην ΕΑΣ Σητείας Περιεχόµενα 1. Φάσεις παραγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα Επαγγελµατικής Κατάρτισης ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ. ΑΘΗΝΑ Απόφοιτοι ΛΥΚΕΙΟΥ - ΙΕΚ 400ώρες ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗ.

Πρόγραµµα Επαγγελµατικής Κατάρτισης ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ. ΑΘΗΝΑ Απόφοιτοι ΛΥΚΕΙΟΥ - ΙΕΚ 400ώρες ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗ. «ΗΜΗΤΡΑ» ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Α.Ε. Εθνικό Κέντρο Επαγγελµατικής Κατάρτισης Ε.Κ.Ε.Κ Α.00 Το Κ.Ε.Ε «ΗΜΗΤΡΑ» ιδρύθηκε το 1987, µε έδρα τη Λάρισα, µε σκοπό να συµβάλλει µέσα από τους τοµείς δράσης

Διαβάστε περισσότερα

Στο προσκήνιο η Μικρή Λιανική

Στο προσκήνιο η Μικρή Λιανική Στο προσκήνιο η Μικρή Λιανική Το πρώτο εξειδικευμένο σεμινάριο για την αγορά των 7 δισ. ολοκληρώθηκε με επιτυχία από το Supply Chain Institute και την Planning Στο σεμινάριο «Μεγάλες Ευκαιρίες στη Μικρή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ στις επιχειρήσεις τροφίµων & υλικών συσκευασίας

Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ στις επιχειρήσεις τροφίµων & υλικών συσκευασίας Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ στις επιχειρήσεις τροφίµων & υλικών συσκευασίας Φ.Σφυρής, Ε.Θεοδώρου, ΘΕΟ ΩΡΟΥ ΑΒΕΤΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Ορισµοί εννοιών Υπάρχουσα κατάσταση Γιατί; Βασικές προδιαγραφές

Διαβάστε περισσότερα

Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό γνώρισµα των τελευταίων ετών αλλά και αυτών που ακολουθούν είναι οι αλλαγές που σηµειώνονται στο χώρο των επιχειρήσεων.

Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό γνώρισµα των τελευταίων ετών αλλά και αυτών που ακολουθούν είναι οι αλλαγές που σηµειώνονται στο χώρο των επιχειρήσεων. Atlantis MRP & MRP II MRP I Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό γνώρισµα των τελευταίων ετών αλλά και αυτών που ακολουθούν είναι οι αλλαγές που σηµειώνονται στο χώρο των επιχειρήσεων. Στις προβλέψεις αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΛΕΩΝΙ ΑΣ ΜΟΣΧΟΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Η υπεροχή του σιδηρόδροµου σε ταχύτητα, οικονοµία, προστασία περιβάλλοντος, ασφάλεια κλπ. έναντι των

Διαβάστε περισσότερα

SAP MII (Manufacturing Integration & Intelligence) Συγχρονίζοντας την Παραγωγή µε την Εφοδιαστική Αλυσίδα

SAP MII (Manufacturing Integration & Intelligence) Συγχρονίζοντας την Παραγωγή µε την Εφοδιαστική Αλυσίδα SAP MII (Manufacturing Integration & Intelligence) Συγχρονίζοντας την Παραγωγή µε την Εφοδιαστική Αλυσίδα ρ. Ε.Θεοδώρου Managing Director, Θεοδώρου Αυτοµατισµοί ΑΒΕΤΕ Άµεση απόκριση σε απρόβλεπτες καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ιοίκηση Λειτουργιών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας

ιοίκηση Λειτουργιών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ιοίκηση Λειτουργιών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας Λέκτορας Κωνσταντίνος Ν. Ανδρουτσόπουλος Τμήμα ιοικητικής Επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΛΙΑΝΙΚΗ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΛΙΑΝΙΚΗ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΛΙΑΝΙΚΗ Σωστή εξυπηρέτηση μικρών σημείων από προνοητικούς προμηθευτές για τόνωση της ρευστότητας και μεγαλύτερα μερίδια Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014, Holiday Inn Αττικής Οδού ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Achieving Excellence Together. Η εξέλιξη από 3PL σε 4PL με νέες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας

Achieving Excellence Together. Η εξέλιξη από 3PL σε 4PL με νέες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας Supply Chain Institute ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ SUPPLY CHAIN INSTITUTE LTD ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Achieving Excellence Together ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΨΥΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΤΙΤΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΨΥΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΤΙΤΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΨΥΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΤΙΤΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ 1) Η Αποθήκη που χρησιμοποιείται είναι Ιδιοκτήτη Ενοικιαζόμενη 2) Σε ποια

Διαβάστε περισσότερα

Κανακαράκης Εµµ. Νεκτάριος Πρόεδρος Εταιρείας Logistics Κρήτης ΤΕΕ-ΤΑΚ ΙΟΥΝΙΟΣ 2012 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Κανακαράκης Εµµ. Νεκτάριος Πρόεδρος Εταιρείας Logistics Κρήτης ΤΕΕ-ΤΑΚ ΙΟΥΝΙΟΣ 2012 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Κανακαράκης Εµµ. Νεκτάριος Πρόεδρος Εταιρείας Logistics Κρήτης ΤΕΕ-ΤΑΚ ΙΟΥΝΙΟΣ 2012 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Η Εταιρεία logistics Κρήτης είναι επιστηµονικό σωµατείο µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα µε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΕ. κ. ΑΡΘΟΥΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ «ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ: To Πρόγραμμα Green emotion»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΕ. κ. ΑΡΘΟΥΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ «ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ: To Πρόγραμμα Green emotion» 1 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΕ κ. ΑΡΘΟΥΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ «ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ: To Πρόγραμμα Green emotion» Τίτλος: «Η ΔΕΗ κινητήρια δύναμη της Ηλεκτροκίνησης στην

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: ΜΑΘΗΜΑ: Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων. Φίλιππος Ι. Καρυπίδης Καθηγητής. Τμήμα: Τεχνολόγων Γεωπόνων Αγροτικής Οικονομίας

Διδάσκων: ΜΑΘΗΜΑ: Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων. Φίλιππος Ι. Καρυπίδης Καθηγητής. Τμήμα: Τεχνολόγων Γεωπόνων Αγροτικής Οικονομίας ΜΑΘΗΜΑ: Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων Διδάσκων: Φίλιππος Ι. Καρυπίδης Καθηγητής Τμήμα: Τεχνολόγων Γεωπόνων Αγροτικής Οικονομίας Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων -Φ. Καρυπίδης 1 Σειρά Διαλέξεων μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

17-18 Οκτωβρίου 2013. Απολογισµός

17-18 Οκτωβρίου 2013. Απολογισµός 6 ο Συνέδριο για την Έρευνα στις Μεταφορές στην Ελλάδα «Ενέργεια Περιβάλλον Οικονοµία» 17-18 Οκτωβρίου 2013 Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλαδος Τµήµα Κεντρικής Μακεδονίας Μ. Αλεξάνδρου 49, Θεσσαλονίκη 54643 Απολογισµός

Διαβάστε περισσότερα

Ό,τι πρέπει να ξέρει µια Βιοµηχανία Τροφίµων για τα σύγχρονα συστήµατα ζύγισης και σήµανσης

Ό,τι πρέπει να ξέρει µια Βιοµηχανία Τροφίµων για τα σύγχρονα συστήµατα ζύγισης και σήµανσης Από την Ζύγιση στην Ιχνηλασιµότητα Ό,τι πρέπει να ξέρει µια Βιοµηχανία Τροφίµων για τα σύγχρονα συστήµατα ζύγισης και σήµανσης Φίλιππος Σφυρής, MSc. Marketing Manager, Θεοδώρου Αυτοµατισµοί ΑΒΕΤΕ psfiris@theodorou.gr

Διαβάστε περισσότερα

Απλοποίηση και εκσυγχρονισμός λειτουργίας μικρών σημείων λιανικής

Απλοποίηση και εκσυγχρονισμός λειτουργίας μικρών σημείων λιανικής Απλοποίηση και εκσυγχρονισμός λειτουργίας μικρών σημείων λιανικής Μαριλένα Αργυρού, Managing Director - Supply Chain Institute of Southeastern & Central Europe 1 Τον τελευταίο χρόνο, έχουν υπάρξει θεσμικές

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ΣΕΣΜΑ/ΕΛΕΣΜΑ. Αθανάσιος Κ. Μαύρος Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΕΣΜΑ, Γενικός Διευθυντής Planning A.E.

Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ΣΕΣΜΑ/ΕΛΕΣΜΑ. Αθανάσιος Κ. Μαύρος Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΕΣΜΑ, Γενικός Διευθυντής Planning A.E. Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ΣΕΣΜΑ/ΕΛΕΣΜΑ Δράση: «ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ» ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 Αθανάσιος Κ. Μαύρος Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΕΣΜΑ, Γενικός Διευθυντής Planning A.E. Παρουσίαση ΣΕΣΜΑ Ο Σύνδεσμος

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013 Αθήνα ~ NJV Athens Plaza. Ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους-Φιλοξενία Εκπροσώπου της ECSLA

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013 Αθήνα ~ NJV Athens Plaza. Ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους-Φιλοξενία Εκπροσώπου της ECSLA Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013 Αθήνα ~ NJV Athens Plaza Ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους-Φιλοξενία Εκπροσώπου της ECSLA «ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΟΣΤΟΥΣ-ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ-ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ». Την Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός επιβίωσης και ανάπτυξης μεταφορικών επιχειρήσεων Best practices

Οδηγός επιβίωσης και ανάπτυξης μεταφορικών επιχειρήσεων Best practices Ημερίδα Οδηγός επιβίωσης και ανάπτυξης μεταφορικών επιχειρήσεων Best practices Κυριακή 7/4/2013 13.30 16.30 Metropolitan Expo Ανάπτυξη Μηχανισμού Υπολογισμού & Αναφοράς του Αποτυπώματος Άνθρακα στα Logistics

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτική Περιγραφή του προτεινόμενου Προγράμματος Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων (ΠΕΓΑ) Περιεχόμενο Προγράμματος (μαθήματα, ώρες κλπ):

Αναλυτική Περιγραφή του προτεινόμενου Προγράμματος Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων (ΠΕΓΑ) Περιεχόμενο Προγράμματος (μαθήματα, ώρες κλπ): Αναλυτική Περιγραφή του προτεινόμενου Προγράμματος Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων (ΠΕΓΑ) Περιεχόμενο Προγράμματος (μαθήματα, ώρες κλπ): Το πρόγραμμα αποτελείται από 3 βασικές θεματικές ενότητες και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΠ ΤΜΗΜΑ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: Από την πληροφορική στη δική σου επιχείρηση»

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΠ ΤΜΗΜΑ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: Από την πληροφορική στη δική σου επιχείρηση» ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΠ ΤΜΗΜΑ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: Από την πληροφορική στη δική σου επιχείρηση» Με συµµετοχή πέρα από την αναµενόµενη ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Ενισχύστε την Ασφάλεια των Προϊόντων & Μειώστε το κόστος παραγωγής. με τις νέες Τεχνολογίες Βιομηχανικής Πληροφορικής

Ενισχύστε την Ασφάλεια των Προϊόντων & Μειώστε το κόστος παραγωγής. με τις νέες Τεχνολογίες Βιομηχανικής Πληροφορικής Ενισχύστε την Ασφάλεια των Προϊόντων & Μειώστε το κόστος παραγωγής με τις νέες Τεχνολογίες Βιομηχανικής Πληροφορικής Τι χρειάζεται μια σύγχρονη Βιομηχανία; Τι χρειάζεται μια σύγχρονη Βιομηχανία; Ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Μείωση αποθεμάτων: η καλύτερη επένδυση σήμερα

Μείωση αποθεμάτων: η καλύτερη επένδυση σήμερα Μείωση αποθεμάτων: η καλύτερη επένδυση σήμερα Τα βασικότερα συμπεράσματα του εξειδικευμένου σεμιναρίου του Supply Chain Institute και της Planning για τη διαχείριση αποθεμάτων σε περίοδο οικονομικής κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εισηγήτρια: Ρούλα Κουρδούµπαλου E-mail: kroula@uom.gr

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εισηγήτρια: Ρούλα Κουρδούµπαλου E-mail: kroula@uom.gr ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εισηγήτρια: Ρούλα Κουρδούµπαλου E-mail: kroula@uom.gr Κοστολόγηση Προϊόντων ΧρηµατοοικονοµικήΛογιστικήήΠαραδοσιακόΣύστηµα Κοστολόγησης Παρέχει εξωτερική πληροφόρηση Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Μία νέα προσέγγιση µελέτης του εργασιακού στρες και εφαρµογή της σε κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης πελατών

Μία νέα προσέγγιση µελέτης του εργασιακού στρες και εφαρµογή της σε κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης πελατών Μία νέα προσέγγιση µελέτης του εργασιακού στρες και εφαρµογή της σε κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης πελατών Σ. ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ (1), Ν. ΜΑΡΜΑΡΑΣ (2) (1) (2) ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΕΠΕ, Ελ. Βενιζέλου 63-71, 142 31 Νέα Ιωνία,

Διαβάστε περισσότερα

AΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Παράρτημα Κατερίνης Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων (Logistics)

AΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Παράρτημα Κατερίνης Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων (Logistics) AΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Διακίνησης Προϊόντων (Logistics) www.logistics.teithe.gr Επίκουρος Καθηγητής dfolinas@gmail.com Στόχοι Θέματα παρουσίασης παρουσίασης Επιστήμη των Logistics Επιχειρηματικό ενδιαφέρον

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των ΤΠΕ για τη Μετάβαση σε ένα Δυναμικό Μοντέλο Διοίκησης. Κωνσταντίνος Τσιακατάρας (MSc)

Αξιοποίηση των ΤΠΕ για τη Μετάβαση σε ένα Δυναμικό Μοντέλο Διοίκησης. Κωνσταντίνος Τσιακατάρας (MSc) Αξιοποίηση των ΤΠΕ για τη Μετάβαση σε ένα Δυναμικό Μοντέλο Διοίκησης Κωνσταντίνος Τσιακατάρας (MSc) Partner ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Α.Ε. Η θέση των επιχειρήσεων στη σημερινή οικονομική συγκυρία Βασικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

«Παρουσίαση Κατεύθυνσης

«Παρουσίαση Κατεύθυνσης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ «Παρουσίαση Κατεύθυνσης Επιχειρησιακών Λειτουργιών» Χίος, Δεκέμβριος 2013 Εισαγωγή Η Διοίκηση Λειτουργιών (operations management)

Διαβάστε περισσότερα

«Leading for Results»

«Leading for Results» Εκπαιδευτικό Πρόγραµµα Προϊσταµένων Τµηµάτων «Leading for Results» Βασικοί Στόχοι του Προγράµµατος Το πρόγραµµα «Leading for Results» απευθύνεται σε προισταµένους της εταιρείας, µε σκοπό την εξοικείωση

Διαβάστε περισσότερα

«Εισαγωγή στα Συστήµατα ιαχείρισης: Ποιότητα Περιβάλλον Ασφάλεια Τροφίµων»

«Εισαγωγή στα Συστήµατα ιαχείρισης: Ποιότητα Περιβάλλον Ασφάλεια Τροφίµων» «Εισαγωγή στα Συστήµατα ιαχείρισης: Ποιότητα Περιβάλλον Ασφάλεια Τροφίµων» ρ. Ευάγγελος Ευµορφόπουλος, Επιθεωρητής του ΕΦΕΤ, Επιστηµονικός Συνεργάτης του ΤΕΙ Αθηνών Σε ένα ανταγωνιστικό παγκόσµιο περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ MANAGEMENT

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ MANAGEMENT ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ MANAGEMENT Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η κατάρτιση των ανέργων υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και

Διαβάστε περισσότερα

για όλους τους Φορείς ηµοσίου

για όλους τους Φορείς ηµοσίου Project Training & Consulting Ltd ιοργάνωση Σεµιναρίων Σύµβουλοι Επιχειρήσεων Για την Υπηρεσία σας Υπόψη Στελεχών που έχουν στην ευθύνη τους θέµατα Προκηρύξεων, ιαγωνισµών & Συµβάσεων Η πιο συµφέρουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΙΙ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΙΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία ΔΕΟ 11. www.arnos.gr www.oktonia.com www.uni-learn.gr

Εργασία ΔΕΟ 11. www.arnos.gr www.oktonia.com www.uni-learn.gr Εργασία ΔΕΟ 11 1.1 Προγραμματισμός είναι η λειτουργία του προσδιορισμού των αντικειμενικών στόχων ενός οικονομικού οργανισμού και των μέσων που απαιτούνται για την υλοποίησή τους. Ενώ ο σχεδιασμός αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και Διαχείριση Αποθηκών

Οργάνωση και Διαχείριση Αποθηκών Δρ. Δημήτρης Φωλίνας Οργάνωση και Διαχείριση Αποθηκών ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ Copyright Δημήτρης Φωλίνας Τηλ: +30 23510.20940 Φαξ: +30 23510.47860 Email: dfolinas@gmail.com Με επιφύλαξη

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ.

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ. 2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες Έχει παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει σαφής αντίληψη της σηµασίας του όρου "διοίκηση ή management επιχειρήσεων", ακόµη κι από άτοµα που

Διαβάστε περισσότερα

Το LEAN είναι ανάγκη και όχι επιλογή!

Το LEAN είναι ανάγκη και όχι επιλογή! 3η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΛΙΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Διοργάνωση: Επιστημονική Υποστήριξη: ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΕΚ ΤΟΥ ΟΑΕΔ Achieving Excellence Together Γιατί λιτή παραγωγή; Το 90% του χρόνου στην προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

122 ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ, 10/2012 9/2013. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Λάρισα

122 ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ, 10/2012 9/2013. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Λάρισα 122 ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ, 10/2012 9/2013 Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Λάρισα Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών/τριών γίνεται σε συνεργασία του Κολλεγίου µε τη MAKRO

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική Σχέση Euroserve

Εταιρική Σχέση Euroserve Εταιρική Σχέση Euroserve Ανάπτυξη Επαγγελµατικών Περιγραµµάτων για τα Επαγγέλµατα Υπηρεσιών Εστίασης Επαγγελµατικό Περίγραµµα: Αρχισερβιτόρος (Head Waiter) Αρµοδιότητες Καθήκοντα Απαιτούµενες Γνώσεις Απαιτούµενες

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Σημείωμα: ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΦΥΛΑΞΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Ενημερωτικό Σημείωμα: ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΦΥΛΑΞΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Ενημερωτικό Σημείωμα: ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΦΥΛΑΞΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Το ΚΔΒΜ (ΚΕΚ) Practica, πιστοποιημένο κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης με πιστοποίηση ΕΚΕΠΙΣ & ΚΕΜΕΑ, απαντώντας στις σύγχρονες και πραγματικές

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Διαχείριση του Χρόνου Ανοχής

Κεφάλαιο 5 Διαχείριση του Χρόνου Ανοχής Κεφάλαιο 5 Διαχείριση του Χρόνου Ανοχής ΣΤΟΧΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ προσδιορισμός ορισμών και εννοιών σχετικών με τον ανταγωνισμό που βασίζεται στο χρόνο ανάδειξη τρόπου διαχείρισης χρόνου ανοχής με σκοπό την εξυπηρέτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΕΝΙΚΗ IΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ /ΝΣΗ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡ/ΤΩΝ & ΙΑΧ/ΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Ταχ. /νση : Β. Ηπείρου 20 ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΤΚ45332 Πληροφορίες: Ν.Θεοδόσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΣΤΟΧΟΙ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΘΕΜΑ: ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Νίκος ρίτσας, Υπεύθυνος Συστηµάτων ιαχείρισης Ποιότητας ΠΛΕΓΜΑ Α.Ε., Κατερίνα Κατελάνου, Σύµβουλος Ποιότητας ΠΛΕΓΜΑ Α.Ε, Κατερίνα

Διαβάστε περισσότερα

Executive Summary. Οι 44 εταιρείες ϖου συµµετείχαν στην έρευνα. IT Skills: The Business Gain 1

Executive Summary. Οι 44 εταιρείες ϖου συµµετείχαν στην έρευνα. IT Skills: The Business Gain 1 Executive Summary Είναι γεγονός ϖως τα τελευταία χρόνια η καλή γνώση ϖληροφορικής και γνώσης χειρισµού Η/Υ αϖοτελεί σηµαντικό εφόδιο στη ϖροσϖάθεια των εργαζοµένων να ανελιχθούν στον εϖαγγελµατικό στίβο.

Διαβάστε περισσότερα

Click to edit Master title style

Click to edit Master title style ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ- Click to edit Master text styles -Förderung landwirtschaftlicher Erzeugnisse Second level Η Third Πιστοποίηση level ως Διαβατήριο στις Εξαγωγές Fourth level Fifth level Αγροτικών

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η διοίκηση παραγωγής και έργων;

Τι είναι η διοίκηση παραγωγής και έργων; Τι είναι η διοίκηση παραγωγής και έργων; Τι είναι η διοίκηση παραγωγής και έργων; ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Μόνιμη οργάνωση πόρων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Προσωρινή οργάνωση πόρων Ορισμός της

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές τεχνικές στατιστικού ελέγχου ποιότητας

Βασικές τεχνικές στατιστικού ελέγχου ποιότητας Βασικές τεχνικές στατιστικού ελέγχου ποιότητας ειγµατοληψία αποδοχής, µε τη λήψη αντιπροσωπευτικών δειγµάτων σύµφωνα µε την στατιστική θεωρία της δειγµατοληψίας. ιαγράµµατα ελέγχου, όπου τα αποτελέσµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Η χρονική διάρκεια κάθε έργου ορίζεται από 12 έως 24 μήνες.

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Η χρονική διάρκεια κάθε έργου ορίζεται από 12 έως 24 μήνες. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΚΟΠΟΣ: Η δράση υποστηρίζει την διευκόλυνση της αξιοποίησης ενός τεκμηριωμένα ώριμου ερευνητικού αποτελέσματος σε επιχειρηματική / εμπορική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΠΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΠΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΠΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕ 5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ /ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δ.5.1 Πιλοτική Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ARCHIVING@CONNECT ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ PAPERLESS@CONNECT CASE STUDY PHARMATHEN SA

ΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ARCHIVING@CONNECT ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ PAPERLESS@CONNECT CASE STUDY PHARMATHEN SA ΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ARCHIVING@CONNECT ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ PAPERLESS@CONNECT CASE STUDY PHARMATHEN SA ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PHARMATHEN ΑΒΕΕ... 3 2. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΠΟΛΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΠΟΛΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΠΟΛΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ Γιάννης Σταµατίου Επιστηµονικός Σύµβουλος σε θέµατα Κρυπτογραφίας και Ασφάλειας στο Ε.Α.Ι.Τ.Υ., Επίκουρος ΚαθηγητήςΤµήµατος Μαθηµατικών, Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Υγιεινή και Ασφάλεια Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ 1. ΦΕΚ 177/Α/1985, Νόµος Υπ Αριθ. 1568 Υγιεινή και ασφάλεια εργαζοµένων. 2. ΦΕΚ 721/Β/1988, Υ.Α. Υπ Αριθ. 88555/3293

Διαβάστε περισσότερα

Certified Insurance Customer Services

Certified Insurance Customer Services Certified Insurance Customer Services Excellence Specialist 23-24 Απριλίου & 21-22 Μαΐου 2015 ιοργανωτές: Το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία µε το International Association of Financial Management,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ: ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΥΜΜΟΡΦΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΚΙΜΕΣ

ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ: ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΥΜΜΟΡΦΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΚΙΜΕΣ 1. Σκοπός Σκοπός της παρούσας διαδικασίας είναι να καθορίσει τις µεθόδους και τον τρόπο ελέγχου κατά την εκτέλεση των παρακάτω διαδικασιών: Έλεγχο εισερχοµένων Εγκατάσταση οργάνων Παροχή υπηρεσιών τεχνικής

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδικευμένες λύσεις Πανελλαδικής Διανομής

Εξειδικευμένες λύσεις Πανελλαδικής Διανομής Εξειδικευμένες λύσεις Πανελλαδικής Διανομής Κ. Λάμπρου 1 Υψηλό το κόστος Logistics στην Ελλάδα Νόμος Πλαίσιο Πρώτη φορά στην Ελλάδα Από «Αχθοφορική» ή «Κουβάλημα» - «Μοχλός Ανάπτυξης για την Ελλάδα»! Παράδειγμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚ Ι Ο Κ Ο Ε ΠΙ Π Τ Ι Ε Τ Λ Ε ΕΙΟ Ι Ο Ε Θ Ε Ν Θ ΙΚ Ι Η Κ Σ Η Α Μ

ΓΕΝΙΚ Ι Ο Κ Ο Ε ΠΙ Π Τ Ι Ε Τ Λ Ε ΕΙΟ Ι Ο Ε Θ Ε Ν Θ ΙΚ Ι Η Κ Σ Η Α Μ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Σεμινάριο ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ -ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ Θέμα: «Τεχνικές Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Mega Trend No7: 4PL & LLPs

Mega Trend No7: 4PL & LLPs Mega Trend No7: 4PL & LLPs 151 24, MAROUSSI, - GREECE 1 Οι εταιρείες Διεθνώς επιλέγουν συνεργασίες με 3PL εταιρείες Results Logistics Cost Reduction 11% Inventory Cost Reduction 6% 2014 Study Logistics

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ. Communications Crisis Management

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ. Communications Crisis Management ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ Communications Crisis Management ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ Καράβια βουλιάζουν. Αεροσκάφη πέφτουν. Προϊόντα ανακαλούνται. Εταιρίες μηνύονται για ληγμένα τρόφιμα ή

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία. της επιστήμης. Workshops: Τι μπορούμε. για εσάς. να κάνουμε ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Επικοινωνία. της επιστήμης. Workshops: Τι μπορούμε. για εσάς. να κάνουμε ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς Workshops: Επικοινωνία της επιστήμης ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

2013-14. Αρωµατικά Φυτά: Επιχειρηµατική καλλιέργεια. ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ www.bhc-training.gr

2013-14. Αρωµατικά Φυτά: Επιχειρηµατική καλλιέργεια. ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ www.bhc-training.gr 2013-14 Αρωµατικά Φυτά: Επιχειρηµατική καλλιέργεια ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ www.bhc-training.gr Σεμινάριο Αρωµατικά Φυτά: Επιχειρηµατική Καλλιέργεια Εισαγωγή Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΗ. Ηλεκτρονικής Αρχειοθέτησης παραστατικών

ΛΥΣΗ. Ηλεκτρονικής Αρχειοθέτησης παραστατικών ΛΥΣΗ Ηλεκτρονικής Αρχειοθέτησης παραστατικών ARCHIVING connect ARCHIVING CONNECT 100% ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ Επιθυμείτε μία λύση που θα σας εξοικονομήσει σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 2 ο

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 2 ο ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Κεφάλαιο 2 ο Η Επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων 2.1. Εισαγωγικές έννοιες Ο επιστημονικός κλάδος

Διαβάστε περισσότερα