Ένα νέο είδος εκπαίδευσης και ενηµέρωσης γεννήθηκε

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ένα νέο είδος εκπαίδευσης και ενηµέρωσης γεννήθηκε"

Transcript

1 Ένα νέο είδος εκπαίδευσης και ενηµέρωσης γεννήθηκε

2 Ένα βήµα µπροστά έκαναν οι κλάδοι της εκπαίδευσης και της διοργάνωσης συνεδρίων για την Αποθήκη, τις Μεταφορές, τα Logistics και το Supply Chain Management στη χώρα µας, µε τη διοργάνωση του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΙΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ στις 28 & 29 Νοεµβρίου 2008 στο Expo Athens στην Ανθούσα Αττικής. Ο διοργανωτής, το Ινστιτούτο Εφοδιαστικής Αλυσίδας Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και ο επιστηµονικός του συνεργάτης, η εταιρεία PLANNING A.E., δηµιούργησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ενιαίο συνεδριακό και εκπαιδευτικό προϊόν που συνδυάζει δύο πολύ βασικές λειτουργίες, οι οποίες µέχρι πρότινος, λειτουργούσαν ανεξάρτητα: τη µεστή γνώση που µεταδίδει ένα προσεκτικά σχεδιασµένο συνέδριο και την πρακτική εµπειρία που προσφέρουν τα «Εργαστήρια Λιτής Αποθήκης»: ειδικά διαµορφωµένοι χώροι σε πραγµατικό περιβάλλον αποθήκης, µέσα στους οποίους, οι εκπαιδευόµενοι κάνουν ασκήσεις και εφαρµόζουν στην πράξη όλα όσα έµαθαν την προηγούµενη µέρα στη συνεδριακή αίθουσα. Όλ αυτά µε τη βοήθεια έµπειρων εκπαιδευτών, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους τον απαιτούµενο εξοπλισµό αποθήκης. Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΙΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ παρακολούθησαν 145 Logistics Managers, ιευθυντές Αποθήκης και Εργοδηγοί. Οι καταρτιζόµενοι προέρχονταν από τον χώρο των 3 rd Party Logistics και των Μεταφορών, της προµηθευτικής αγοράς προϊόντων, συστηµάτων και υπηρεσιών Logistics, του λιανεµπορίου, των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, τροφίµων / ποτών, φαρµάκων / καλλυντικών, αυτοκινητοβιοµηχανίας, πετρελαιοειδών, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, υαλουργίας, αγροτικών εφοδίων, ειδών γραφείου, δοµικών υλικών, επιπλοποιίας, ένδυσης / υπόδησης, ειδών υγιεινής κ.ά. Ο σχεδιασµός και η παρουσίαση του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΙΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ έγινε από τους κ. Σταµάτη Ανδριανόπουλο ιδρυτή και executive consultant της ηγέτιδας εταιρείας συµβούλων και στην Εφοδιαστική Αλυσίδα / Logistics PLANNING A.E. και κ. ηµήτρη Χαραλαµπόπουλο Business Sector Manager της ίδιας εταιρείας, οι οποίοι υπήρξαν οι κεντρικοί εισηγητές και εκπαιδευτές. Παρουσιάσεις πραγµατοποίησαν επίσης οι κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Business Sector Manager της PLANNING A.E., Bernard Auton, Γενικός ιευθυντής του ιεθνούς Τµήµατος του βρετανικού φορέα The Chartered Institute of Logistics & Transport, κ. Μάνος Βαλασκατζής, Supply Chain Director της SATO και κ. Μιχάλης Ζιγλής, ιευθυντής Logistics του οµίλου Κωτσόβολος (Dixons). Υποστηρικτές του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΙΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ήταν οι εταιρείες MAVE LOGISTICS, ΚOΡΡΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και Vivartia Μπάρµπα Στάθης, χορηγοί οι εταιρείες Eurobank Leasing, ΕΛΤΑ, Jungheinrich, Mantis, INT electronics, ΒΙΕΜΕΤ συστήµατα αποθήκευσης και ΑΣΠΡΟΚΑΤ και χορηγοί επικοινωνίας ήταν τα περιοδικά Supply Chain & Logistics και Logistics & Management.

3 1 η µέρα: προπαρασκευαστικό συνέδριο για τη ΛΙΤΗ ΑΠΟΘΗΚΗ Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε η κα Μαριλένα Αργυρού, Managing Director του Ινστιτούτου Εφοδιαστικής Αλυσίδας Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης η οποία τόνισε πως η περίοδος οικονοµικής ύφεσης που διανύουµε, µπορεί να θεωρηθεί όχι ως απειλή αλλά ως πρόκληση για τον εντοπισµό και την εξάλειψη των περιττών εξόδων στην αποθήκη, την ορθολογικότερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων και την αύξηση της παραγωγικότητας. Μαριλένα Αργυρού Σταµάτης Ανδριανόπουλος Σταµάτης Ανδριανόπουλος - PLANNING: «Γνωρίστε το πρόβληµα, στοχεύστε τους νεκρούς χρόνους και την υποπαραγωγικότητα»: Με τη µοναδικότητα που τον διακρίνει, ο κ. Σταµάτης Ανδριανόπουλος της PLANNING A.E., καθήλωσε το ακροατήριο µε τον πρώτο κύκλο των παρουσιάσεών του: Η επερχόµενη οικονοµική κρίση επηρεάζει έντονα τις συνιστώσες του περιβάλλοντος της αποθήκης απαιτώντας καλύτερη εκµετάλλευση των υφιστάµενων πόρων και ενίσχυση της συνεργασίας µε εξειδικευµένες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες αποθήκευσης και διανοµής (3 rd Party Logistics Providers). Η εποχή των επιδοτούµενων αποθηκών έχει περάσει ανεπιστρεπτί (µε εξαίρεση τους 3PLs), δίνοντας τη θέση της στη εποχή της Λιτής Αποθήκης: στην αποθήκη η οποία απασχολεί όσο το δυνατόν λιγότερο αλλά ικανότατο ανθρώπινο δυναµικό, έχει ελάχιστα σταθερά κόστη, συντηρεί µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον υφιστάµενο εξοπλισµό της και αποσβένει τις επενδυθείσες δαπάνες που ήδη την επιβαρύνουν. Οι στόχοι των αποθηκών έχουν αλλάζει γιατί έχουν αλλάξει οι στόχοι των επιχειρήσεων, όπως δήλωσε ο κ. Σταµάτης Ανδριανόπουλος. Εκεί που πριν από ένα χρόνο µιλούσαµε για επεκτατικές βλέψεις στην ευρύτερη γεωγραφική µας περιοχή, για διεισδύσεις, για customer service κλπ, σήµερα µιλάµε απλά για Επιβίωση και επιβίωση σηµαίνει Χαµηλό Κόστος.

4 Τα κόστη Logistics, όµως, στην Ελλάδα σε σύγκριση µε τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, κάθε άλλο παρά λιτά είναι: από πλευράς εργατικού δυναµικού, εργάτης τριετούς προϋπηρεσίας µε µικτό ηµεροµίσθιο 37,14 ευρώ, φθάνει να έχει ετήσιο κόστος ευρώ. Τα εργατικά της Αγγλίας είναι µόλις 10% πιο ακριβά, ενώ η Βουλγαρία και η Ρουµανία κυµαίνονται µόλις στο 20-30% του ελληνικού εργατικού κόστους. Χαµηλή δείχνει να είναι µόνο η παραγωγικότητά µας που περιορίζεται στο 40% του αντίστοιχου δείκτη της Γερµανίας. Τα λειτουργικά κόστη Logistics είναι υψηλότερα από 1,2 1,8 φορές σε σχέση µε τον ευρωπαϊκό µέσον όρο, µετά από συγκρίσεις που έγιναν στον χώρο των φαρµάκων, των τροφίµων και της ένδυσης. Υπήρχαν βέβαια και περιπτώσεις που ήµασταν στο 0,8. Γιατί συµβαίνει αυτό; Παρατηρούνται: Κακή αξιοποίηση του εργατικού δυναµικού (άχρηστες υπερωρίες, αναποτελεσµατικό planning) Κακός σχεδιασµός αποθηκών (συνωστισµός, πολλές µεταφορές) Κακή συσκευασία, κακές παραλαβές, κακή σήµανση Ελλιπής έλεγχος εργαζοµένων (φτωχοί δείκτες απόδοσης) Σταµάτης Ανδριανόπουλος Η διεθνής πρακτική επιτάσσει να ακολουθήσουµε το Ιαπωνικό µοντέλο που είναι και το πιο παραγωγικό: η οργάνωση της αποθήκης πρέπει να είναι λιτή, χωρίς περιττό «λίπος». εν πρέπει να έχει muda (=waste). εν πρέπει να έχει φύρα, απορρίµµατα, «µούργα». Και στις ελληνικές αποθήκες σήµερα, υπάρχει πολλή «µούργα».

5 Οι 7 πηγές της «µούργας» 1. Υπερπαραγωγή: άσκοπες µετακινήσεις υλικών, ανατροφοδοσίες ραφιών που θα µπορούσαν να απαλειφθούν, κακή αναλογία µεταξύ συγκεντρωτικού και κατά παραγγελία picking και άλλα «λάθη». 2. Αναµονή: η φιλοσοφία της Λιτής Αποθήκης (Lean Warehouse) βασίζεται στη µη αναµονή εντολών και εργαζοµένων. Στόχος είναι ο εντοπισµός των σηµείων όπου «µποτιλιάρει» η παραγωγή. 3. Άσκοπες κινήσεις: ταχυκίνητα είδη έχουν τοποθετηθεί σε σηµείο δυσκολότερο απ ό,τι βραδυκίνητοι κωδικοί, τα roll pallets δεν είναι εργονοµικά σχεδιασµένα, τα ράφια δεν είναι «φιλικά» ως προς τους εργάτες (ιδιαίτερα ψηλά ή ιδιαίτερα χαµηλά). 4. Υπερβολικές µετακινήσεις παλετών: εάν µια παλέτα µετακινείται παραπάνω από 2,2, φορές, τότε υπάρχει πρόβληµα 5. Υπερανάλωση πόρων: δεν ανατίθεται στον σωστό εργάτη η σωστή δουλειά: ικανοί εργαζόµενοι καταπιάνονται µε τα «εύκολα» και λιγότερο ικανοί, καλούνται να λύσουν το παζλ. 6. Άχρηστο απόθεµα: στόχος είναι η ελαχιστοποίηση του αποθέµατος δεδοµένου ότι τα αποθέµατα είναι εχθρός της ποιότητας και της παραγωγικότητας. Τουλάχιστον κάθε έξι µήνες, χρειάζεται να δηµιουργείται πρωτόκολλο καταστροφής. 7. Ελαττωµατικές ενέργειες: η διόρθωση των λαθών κοστίζει Άµεσα εφαρµόσιµες µέθοδοι για την εξάλειψη των πηγών περιττού λίπους υπάρχουν: η µέτρηση της παραγωγικότητας µε τη µέθοδο των στιγµιαίων παρατηρήσεων και το rescheduling, π.χ., επιτρέπει την κατανοµή χρόνου µεταξύ παραγωγικών και µη παραγωγικών εργασιών στην αποθήκη και την έκδοση πρότυπων χρόνων. Παράλληλα, ο σωστός σχεδιασµός και η κατάλληλη υποδοµή µέσα στην αποθήκη οδηγεί σε µείωση κόστους, ενώ πολύ σηµαντικός παράγοντας είναι και ο άρτιος προγραµµατισµός των εργασιών. Ο κ. Σταµάτης Ανδριανόπουλος ανέλυσε µία προς µία, τις παραπάνω µεθόδους προετοιµάζοντας τους συµµετέχοντες για τις ασκήσεις της επόµενης µέρας (αναλυτικά, οι µέθοδοι παρουσιάζονται στην πλήρη παρουσίαση του κ. Σταµάτη Ανδριανόπουλου).

6 ηµήτρης Χαραλαµπόπουλος ηµήτρης Χαραλαµπόπουλος - PLANNING: «Lean Concepts στη λειτουργία αποθηκών & κέντρων διανοµής». Στον πατέρα του Lean, Taich Ohno, αναφέρθηκε ο Business Sector Manager της εταιρείας PLANNING, δίνοντας τον ορισµό της µεθοδολογίας: «Αυτό που κάνουµε είναι να εξετάζουµε τη χρονική πορεία από τη στιγµή που ο πελάτης δίνει την παραγγελία µέχρι τη στιγµή που λαµβάνουµε τα χρήµατα. Μειώνουµε αυτόν τον χρόνο αφαιρώντας καθετί που δεν έχει προστιθέµενη αξία για τον πελάτη». Μετά την αναφορά του στη φιλοσοφία της λιτής αποθήκης (muda = άσκοπες κινήσεις, mura = ανισοκατανοµή, muri = εργασία δύσκολη να πραγµατοποιηθεί), ο κ. Χαραλαµπόπουλος προέτρεψε τους αποθηκάριους να εντοπίσουν τις άσκοπες κινήσεις και τις δύσκολες εργασίες τόσο στις κινήσεις των εργατών όσο και στη µεταφορά των ειδών εντός της αποθήκης. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε τον βέλτιστο τρόπο τοποθέτησης του ανθρώπινου σώµατος απέναντι στα φορτία προς µετακίνηση και τόνισε ορθές και λανθασµένες επιλογές (π.χ. απόσταση φορτίων από το ανθρώπινο σώµα, βάρος κ.λπ.) βάσει της λεγόµενης «χρυσής ζώνης». Μία µόνο επαφή µε το φορτίο και µία µόνο µετακίνηση (single touch, single move) ήταν η προτροπή του κ. Χαραλαµπόπουλου, ο οποίος στη συνέχεια επεσήµανε τρόπους εξάλειψης της muri (δύσκολων εργασιών) και µείωσης του χρόνου εκτέλεσης των παραγγελιών (αναλυτικά, παρουσιάζονται στην πλήρη παρουσίαση του κ. Χαραλαµπόπουλου). Ο κ. Χαραλαµπόπουλος προέτρεψε τους καταρτιζόµενους να ενεργούν απλά:

7 S Stock (απόθεµα): Μεγάλο απόθεµα οδηγεί σε επιπλέον αναγκαίο χώρο, διαχείριση αγαθών που δεν είναι επιθυµητά από τον πελάτη, χειροτέρευση προϊόντων, επιπρόσθετη διαχείριση για ελαχιστοποίηση απαιτούµενου χώρου, επικέντρωση σε κάτι που δεν θέλει ο πελάτης. Ι Idle (ακινησία): η προσωρινή ακινησία και αδράνεια πρέπει να εντοπίζονται άµεσα Μ Motion (κίνηση): αναγκαίος ο εντοπισµός των λαθών σε επίπεδο εργονοµίας αποθήκης. P Process (επεξεργασία): οι εργαζόµενοι στην αποθήκη δεν χρειάζεται να υπερβάλουν µε την επεξεργασία (over checking, over labeling, double data entry, χρήση τεχνολογίας εκεί που δεν χρειάζεται κ.ά.). L Load (φορτίο): όχι διπλή, τριπλή, τετραπλή µετακίνηση! E Error (σφάλµα): χρειάζεται εντοπισµός των λαθών και εξάλειψή τους Μάνος Βαλασκατζής SATO: Λιτή ιαχείριση Logistics To πρόβληµα της ελληνικής αποθήκης παρουσίασε παραστατικά ο Supply Chain Director της SATO: πολλοί άνθρωποι, πολύ «κουβάληµα», πολλά λάθη, «λίγος» χώρος και συγκρουόµενα συµφέροντα από την παραγωγή, τους προµηθευτές, τις απαιτήσεις πελατών, τις απαιτήσεις της ιοίκησης και τη σύγχυση πληροφοριών δηµιουργούν θέµατα στην αποθήκη. «Ο πελάτης πληρώνει για τη φόρτωση. Οτιδήποτε άλλο, όσο αναγκαίο και εάν είναι για τη λειτουργία της αποθήκης,

8 Οφείλουµε να το αντιµετωπίσουµε ως σπατάλη», τόνισε ο κ. Βαλασκατζής προσθέτοντας πως η Λιτή Αποθήκη αποτελεί τρόπο σκέψης και στρατηγική επιλογή. Στη συνέχεια, ο Supply Chain Director της SATO µίλησε για επιλογές που ήδη έχουν γίνει στην εταιρεία του όπως η απλοποίηση των εργασιών µέσω του κύκλου DMAIC (Define, Measure, Analyze, Improve, Control) και της φιλοσοφίας των 5S (Sort, Set In Order, Scrub, Stabilize, Sustain), αναφέροντας συγκεκριµένα παραδείγµατα (περισσότερα, στην πλήρη παρουσίαση του κ. Βαλασκατζή). Παράλληλα, ο κ. Βαλασκατζής παρουσίασε τρία cases «λιτών επιλογών», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως δεν µπορούν να χαρακτηριστούν ως Logistics, µη παραγωγικές εργασίες και κρυφά διαχειριστικά κόστη για τα οποία η αποθήκη δεν έχει δικαιοδοσία. Μάνος Βαλασκατζής Bernard Auton: οι ιευθυντές Αποθήκης αντιµέτωποι µε καίρια ερωτήµατα Τη διεθνή διάσταση του θέµατος έδωσε ο Πρόεδρος του ιεθνούς Τµήµατος του The Chartered Institute of Logistics & Transport, κ. Bernard Auton, ο οποίος έχει εφαρµόσει τη µεθοδολογία του Lean Warehousing στην Ευρώπη και την Κίνα. Μετά την αναφορά σε Lean εφαρµογές διεθνώς, ο κ. B. Auton τόνισε µία πολύ ενδιαφέρουσα παράµετρο: το αµέσως επόµενο βήµα, µετά τη µετατροπή της αποθήκης σε Λιτή: «Οι Logistics Managers και οι ιευθυντές Αποθήκης πρέπει να αναλογιστούν ποιος θα είναι ο ρόλος τους, πέραν απ αυτόν του πυροσβέστη», ανέφερε ο κ. Auton. Ο χρόνος των Logistics Managers και των ιευθυντών Αποθήκης θα πρέπει να αναλώνεται σε δηµιουργία νέων στρατηγικών και τακτικών αντί σε επίλυση καθηµερινών, τετριµµένων προβληµάτων µέσα στην αποθήκη, τα οποία εξαλείφει η µεθοδολογία του Lean Warehousing.

9 Ο κ. Auton αναφέρθηκε επίσης στη «λιτή επιλογή» των Green Logistics, καθώς η χρήση υλικού και εξοπλισµού που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, οδηγεί σε µείωση του λειτουργικού κόστους της αποθήκης. Bernard Auton Σταµάτης Ανδριανόπουλος - PLANNING: Ισοκατανοµή φόρτου εργασίας Έχοντας διενεργήσει µελέτες στιγµιαίων παρατηρήσεων σε ελληνικές αποθήκες ως PLANNING, το συµπέρασµα που πάντοτε έβγαινε ήταν ότι η σηµαντικότερη ΜΟΥΡΓΑ (=περιττό λίπος) ήταν η υποαπασχόληση των εργαζοµένων. Αν σε κάποιες αποθήκες, ο µη παραγωγικός χρόνος φθάνει ακόµα και στο 60% του συνολικού, αυτό οφείλεται στις «κοιλάδες» που εµφανίζονται µέσα στην ηµέρα, όπου το management της αποθήκης δεν απασχολεί τους εργαζόµενους. «Ας µην ξεχνάµε ότι το έργο της αποθήκης σε σχέση µε το έργο της παραγωγής δεν µπορεί να αποθηκευτεί. Η παραγωγή όταν δεν έχει δουλειά, δηµιουργεί «αποθέµατα» για να καλύψει τις µελλοντικές ανάγκες των πελατών. Η αποθήκη µπορεί να κάνει picking µελλοντικών παραγγελιών;» διερωτήθηκε ρητορικά ο κ. Ανδριανόπουλος. Το έργο του planner της αποθήκης είναι σαφώς πιο δύσκολο από το έργο του planner παραγωγής. Ενώ ο Planner της παραγωγής έχει πολλές πολιτικές για να αντεπεξέλθει στην καµπύλη της ζήτησης (αποθέµατα, εναλλακτικά προϊόντα, µεταβολή καµπύλης προσωπικού), ο planner της αποθήκης έχει µόνο τη µεταβολή της καµπύλης προσωπικού. Ο ιδρυτής και executive consultant της PLANNING, πρότεινες πέντε βήµατα για την αντιµετώπιση του φαινοµένου τα οποία παρουσίασε αναλυτικά:

10 1. Σε τι βαθµό να χρησιµοποιηθεί «ίδιο» ή «από τρίτους» προσωπικό; 2. Πώς υπολογίζεται η απαιτούµενη ανά ηµέρα ανθρωποδύναµη; 3. Βαρδιολόγιο αποθήκης: κυλιόµενο ή όχι; 4. Πώς θα κατανεµηθούν οι εργαζόµενοι της αποθήκης σε αποτελεσµατικές οµάδες; 5. Γιατί είναι αναγκαίο το heijunka box ; (η ανάλυση του κ. Ανδριανόπουλου εµπεριέχονται στην παρουσίασή του µε τίτλο «Προγραµµατισµός εργασιών ισοκατανοµή φόρτου εργασίας»). Σταµάτης Ανδριανόπουλος Η ώρα της GEMBA: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η προτροπή του κ. Ανδριανόπουλου, να υιοθετήσουν οι Έλληνες managers και διευθυντές την Gemba, µια δύσκολα µεταφραζόµενη ιαπωνική λέξη, που δείχνει ότι όλα ξεκινούν στον χώρο όπου τα γεγονότα συµβαίνουν. Ενώ ο δυτικός παραδοσιακός τρόπος διοίκησης υπαγορεύει στον manager να παραµένει στο γραφείο του συγκεντρώνοντας και συζητώντας γνώµες, η Gemba προτείνει να πάει στον χώρο της δράσης και να συγκεντρώσει γεγονότα. Η Gemba προτείνει τέσσερις δράσεις:

11 Πήγαινε στον «πραγµατικό» τόπο εργασίας Κοίταξε την «πραγµατική» διαδικασία Παρατήρησε τα «πραγµατικά» γεγονότα Συνέλεξε τα «πραγµατικά» δεδοµένα. «Είναι ώρα, οι managers να κατέβουν στον τόπο δράσης προκειµένου να αναζητήσουν καλύτερα το πρόβληµα, όπως και να λειτουργούν σε ανοιχτά γραφεία ανάµεσα στους εργαζόµενους», τόνισε µε έµφαση ο κ. Ανδριανόπουλος. Μιχάλης Ζιγλής Κωτσόβολος / Dixons: Αποτελεσµατικός προγραµµατισµός εργασιών Στην πλήρη και σαφή καταγραφή των εργασιών picking, φόρτωσης και παραλαβής από τη µια πλευρά και των διαθέσιµων ανθρώπινων πόρων από την άλλη, έδωσε ιδιαίτερη έµφαση ο κ. Μιχάλης Ζιγλής, δίνοντας συγκεκριµένα παραδείγµατα προγραµµατισµού πόρων και εργασιών. Ο ιευθυντής Logistics του Οµίλου Κωτσόβολος / Dixons συνέστησε την ολιγόλεπτη πρωινή συνάντηση όλων των εµπλεκοµένων προϊσταµένων των τµηµάτων, διάρκειας το πολύ 10 λεπτών, µε στόχο να γίνει κατανοµή πόρων για την τρέχουσα µέρα αλλά µε την προϋπόθεση ότι κάθε προϊστάµενος έχει κάνει τις απαραίτητες πράξεις για το τµήµα του προηγουµένως. Ο κ. Ζιγλής µίλησε για τον καθορισµό βασικών προτεραιοτήτων, την ανάγκη εκπόνησης εναλλακτικών σεναρίων και σεναρίων διαχείρισης κρίσεων, όπως και του long term one-off rescheduling (για περισσότερη ανάλυση, ανατρέξτε στην πλήρη παρουσίαση του κ. Ζιγλή). Τέλος, ο ιευθυντής Logistics του Οµίλου Κωτσόβολος / Dixons παρουσίασε έναν αναλυτικό πίνακα για την παρακολούθηση βασικών δεικτών και την ανάληψη διορθωτικών κινήσεων όπου χρειάζεται. Μιχάλης Ζιγλής

12

13 2 η µέρα: Τρία Εργαστήρια Λιτής Αποθήκης Πιστοί στη φιλοσοφία της παροχής πρακτικής και άµεσα εφαρµόσιµης γνώσης, στην προκείµενη περίπτωση για την Αποθήκη, το Ινστιτούτο Εφοδιαστικής Αλυσίδας Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και η Planning AE, δηµιούργησαν τα «Εργαστήρια Λιτής Αποθήκης», τα οποία λειτούργησαν το Σάββατο 29 Νοεµβρίου 08 σε ειδικά διαµορφωµένο χώρο (περιβάλλον αποθήκης) στο Expo Athens, παρέχοντας τη δυνατότητα στους συµµετέχοντες της άµεσης πρακτικής εφαρµογής όσων είχαν παρουσιασθεί την Παρασκευή 28 Νοεµβρίου. Ακόµη περισσότερο, σκοπός των «Εργαστηρίων Λιτής Αποθήκης» ήταν ο εφοδιασµός των καταρτιζοµένων µε κατανοητά «εργαλεία» που µπορούν να χρησιµοποιήσουν την αµέσως επόµενη µέρα στην εργασία τους για εντοπισµό και εξάλειψη του «περιττού λίπους», µείωση του λειτουργικού κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας. Στη διαµόρφωση του περιβάλλοντος αποθήκης συνέβαλαν οι χορηγοί Jungheinrich (ανυψωτικά µηχανήµατα), ΒΙΕΜΕΤ (ράφια) και ΚΟΡΡΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (παλέτες και χαρτοκιβώτια), τα προϊόντα των οποίων αξιοποιήθηκαν για τις ανάγκες των ζωντανών επιδείξεων. Συγκεκριµένα: «Εργαστήριο Πρακτικής Γνώσης για τη Λιτή Αποθήκη» - διάρκεια 1.5 ώρα Workshop για τη Λιτή Αποθήκη µε εκπαιδευτή τον κ. ηµήτρη Χαραλαµπόπουλο

14 Στόχος του συγκεκριµένου εργαστηρίου που δηµιούργησε ο κ. ηµήτρης Χαραλαµπόπουλος, Business Sector Manager της PLANNING A.E., ήταν οι εκπαιδευόµενοι να εξασκηθούν στα σηµεία που χρειάζεται να προσέξουν µέσα στην αποθήκη, από πλευράς υποδοµών και λειτουργιών, ώστε να παρέχουν το βέλτιστο δυνατό πλαίσιο εργασίας για τους εργάτες του αποθηκευτικού χώρου. Ακολουθώντας νοηµατικά την παρουσίαση της Παρασκευής 28 Νοεµβρίου, ο κ. Χαραλαµπόπουλος ανέφερε πως οι Logistics Managers και οι ιευθυντές Αποθήκης πρέπει να ασχοληθούν µε τις δύο πληγές της αποθήκης που µειώνουν την παραγωγικότητα: τις λανθασµένες κινήσεις εργατών και τη λανθασµένη µεταφορά ειδών. Οι καταρτιζόµενοι πέρασαν 9 διαφορετικά τεστ µε τελικό στόχο να κάνουν τις καλύτερες επιλογές υποδοµής και εξοπλισµού στην αποθήκη τους για την άρτια εργασία των εργατών. Επιγραµµατικά, τα τεστ αφορούσαν στα παρακάτω θέµατα: 1 ο τεστ: ιαµόρφωση θέσεων συλλογής 2 ο τεστ: Σχεδιασµός διακίνησης παλετών σε νεοαναγειρόµενη αποθήκη (block diagram) 3 ο τεστ: Επιλογή βέλτιστης διαδροµής περονοφόρου ανυψωτικού (Spaghetti diagram 1) 4 ο τεστ: Συνδυασµός διαδροµών περονοφόρων ανυψωτικών (Spaghetti diagram 2) 5o τεστ: Επιλογή περονοφόρου reach truck µε κριτήρια την ταχύτητα κίνησης, το χειριστήριο και τις µοίρες στροφής του τιµονιού. 6 ο τεστ: Χωροθέτηση τµηµάτων αποθήκης 7 ο τεστ: Επιλογή order picker: 2πάλετο ή 4πάλετο; 8 ο τεστ: Επιλογή βέλτιστου Lay out αποθήκης για µεγαλύτερη παραγωγικότητα εργαζοµένων 9 ο τεστ: Κατάλληλοι σταθµοί συσκευασίας για ταυτόχρονη εργασία και εκµηδενισµό άσκοπων κινήσεων (αναλυτικά, τα τεστ εµπεριέχονται στην παρουσίαση του κ. ηµήτρη Χαραλαµπόπουλου «Λιτή Αποθήκη: Εργαστήριο πρακτικής γνώσης»).

15 Μεθοδολογία Στιγµιαίων Παρατηρήσεων στην Αποθήκη διάρκεια 1,5 ώρα Το συγκεκριµένο Εργαστήριο, στο οποίο εκπαιδευτής ήταν κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος Business Sector Manager της εταιρείας PLANNING A.E., είχε ως στόχο να υποδείξει στους καταρτιζόµενους τους τρόπους µε τους οποίους µπορούν να εντοπίσουν την παραγωγική από τη µη παραγωγική εργασία µέσα στην αποθήκη, να εξάγουν πρότυπους χρόνους και να διοικήσουν βάσει αυτών. Workshop για τις Στιγµιαίες Παρατηρήσεις µε εκπαιδευτή τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο Καταλυτική ήταν και η συµµετοχή του κ. Αθανάσιου Κ. Μαύρου, Γενικού ιευθυντή της PLANNING A.E., ο οποίος βοηθούσε ενεργά τους καταρτιζόµενους στην κατανόηση του work shop και έλυνε τις απορίες τους. Σε διαµορφωµένο χώρο µε ράφια, ανυψωτικά, παλέτες, χαρτοκιβώτια και µε την συνδροµή εργατών, το σεµινάριο προέβλεπε την ζωντανή παρουσίαση των καθιερωµένων κινήσεων των εργατών µέσα σε µια τυπική αποθήκη σε βασικές φάσεις όπως η λήψη και απόθεση της παλέτας, το picking (τεµαχιακό και κιβωτιακό), ο έλεγχος και η συσκευασία, η µεταφορά των συσκευασθέντων προϊόντων προς τις ράµπες και η ανατροφοδοσία των θέσεων picking. Ανά δύο λεπτά, µε ηχητική ειδοποίηση, οι καταρτιζόµενοι καλούντο να καταγράψουν στο ειδικό φύλλο στιγµιαίων παρατηρήσεων, τη φάση στην οποία βρισκόταν κάθε εργάτης τη

16 τη δεδοµένη στιγµή. Οι φάσεις είχαν χωριστεί σε δύο επίπεδα: παραγωγικές (λήψη και απόθεση της παλέτας, picking, έλεγχος και συσκευασία, µεταφορά των συσκευασθέντων προϊόντων και ανατροφοδοσία των θέσεων picking) και µη παραγωγικές (µπλοκάρισµα/συµφόρηση, συνεννόηση µε εργοδηγό, απουσία εργασίας, προσωπικοί χρόνοι, διάφορες άλλες εργασίες). Οι καταρτιζόµενοι αριθµούσαν στη συνέχεια το σύνολο των παραγωγικών και το σύνολο των µη παραγωγικών εργασιών για κάθε στιγµιαία παρατήρηση. Συνολικά, έγιναν 15 στιγµιαίες παρατηρήσεις. Με τη συγκεκριµένη µεθοδολογία, οι συµµετέχοντες διέκριναν το ποσοστό του παραγωγικού από το αντίστοιχο του µη παραγωγικού χρόνου, λαµβάνοντας υπόψη και τους χρόνους ξεκούρασης των εργατών (χορηγήσεις) όπως αυτοί ορίζονται από τα διεθνή πρότυπα. Εξήγαγαν τον πρότυπο χρόνο για κάθε παραγωγική φάση και συζήτησαν διεξοδικά µε τον εκπαιδευτή για το πώς µπορούν να εφαρµόσουν τη µέθοδο στη δική τους αποθήκη. Στιγµιότυπο από το work shop των Στιγµιαίων Παρατηρήσεων

17 Επιστηµονικό παίγνιο προγραµµατισµού αποθήκης simulation σε Η/Υ (διάρκεια 1,5 ώρα) Ο κ. Σταµάτης Ανδριανόπουλος, ιδρυτής και executive consultant της PLANNING A.E. και επιστηµονικός συνεργάτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προσοµοίωσε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή το καθηµερινό ωράριο λειτουργίας ενός κέντρου αποθήκευσης και διανοµής τροφίµων. Στη συνέχεια κάλεσε τους συµµετέχοντες, ως Planners του κέντρου διανοµής, να διαµορφώσουν τις βάρδιες και να κατανείµουν το προσωπικό τους στις φάσεις παραλαβής και αποστολής σε Αττική και επαρχία, µε στόχο να λειτουργήσει η αποθήκη µε το λιγότερο δυνατό προσωπικό και τις λιγότερες δυνατές υπερωρίες. Η αποθήκη είχε ωράριο λειτουργίας π.µ. µε µ.µ. Έτσι, οι καταρτιζόµενοι καλούντο να λάβουν τρεις σηµαντικές αποφάσεις: Απόφαση 1 η - υπολογισµός ανθρωποδύναµης: µε βάση το προβλεπόµενο έργο παραλαβών και αποστολών και τους αντίστοιχους πρότυπους χρόνους, οι εκπαιδευόµενοι έπρεπε να υπολογίσουν την ανθρωποδύναµή τους. Απόφαση 2 η ιαµόρφωση βαρδιολογίου: οι συµµετέχοντες έπρεπε να µοιράσουν το ανθρώπινο δυναµικό σε 3 οκτάωρες βάρδιες και ορίσουν την ώρα προσέλευσης κάθε βάρδιας στην αποθήκη. Απόφαση 3 η Κατανοµή εργαζοµένων σε οµάδες εργασίας (cells): ανά ώρα λειτουργίας της αποθήκης, ο εκπαιδευτής εξήγγειλε φόρτο εργασίας για 3 δραστηριότητες: παραλαβή, αποστολή σε Αττική και αποστολή σε επαρχία. Οι εκπαιδευόµενοι καλούντο να κατανείµουν την ανθρωποδύναµη της αποθήκης τη

18 συγκεκριµένη ώρα σε κάθε οµάδα εργασίας. Είχαν τη δυνατότητα µετακίνησης εργαζοµένων από τµήµα σε τµήµα, αλλά µε οικονοµική επιβάρυνση, γιατί όταν ένας εργαζόµενος φεύγει από µία θέση και πάει σε µια άλλη, χάνει παραγωγικότητα λόγω καµπύλης εκµάθησης και προσαρµογής του στη νέα θέση και οµάδα εργασίας. Σε εξέλιξη το επιστηµονικό παίγνιο που δηµιούργησε ο κ. Στ. Ανδριανόπουλος

19 Το επιστηµονικό παίγνιο συνεχίσθηκε µέχρι τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας της αποθήκης. Απώτερος στόχος ήταν να µην µείνει υπόλοιπο έργου, γιατί αυτό σηµαίνει υπερωρία, η οποία κοστίζει 0,3 x 480 = 144 ευρώ / ηµέρα αντί της κανονικής απασχόλησης των 70 ευρώ / ηµέρα. Η παραπάνω προσοµοίωση βοήθησε καταλυτικά τους συµµετέχοντες να κατανοήσουν τον πραγµατικά απαιτούµενο αριθµό των εργαζοµένων που χρειάζονται όπως και τον ορθολογικότερο τρόπο κατανοµής τους σε βάρδιες και εργασίες. Το συγκεκριµένο αρχείο υπάρχει στο cd της ΛΙΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ, αποτελώντας ουσιαστικό «εργαλείο» εξάσκησης και δουλειάς. Σηµειώνεται και τα τρία Εργαστήρια Λιτής Αποθήκης υπάχθηκαν, ως σεµινάρια, στο πρόγραµµα ΛΑΕΚ 0,45% του ΟΑΕ.

20

2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HOLIDAY INN ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. Επιστημονική Υποστήριξη: Σχεδιάζοντας και λειτουργώντας τη ΛΙΤΗ ΑΠΟΘΗΚΗ του 2012

2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HOLIDAY INN ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. Επιστημονική Υποστήριξη: Σχεδιάζοντας και λειτουργώντας τη ΛΙΤΗ ΑΠΟΘΗΚΗ του 2012 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HOLIDAY INN ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ Διοργάνωση: Επιστημονική Υποστήριξη: Σχεδιάζοντας και λειτουργώντας τη ΛΙΤΗ ΑΠΟΘΗΚΗ του 2012 Έπειτα από 3 επιτυχημένα εξειδικευμένα events με θέμα τη

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική υποστήριξη: Για αξιοποίηση και υλοποίηση στο πλαίσιο του προγράμματος

Επιστημονική υποστήριξη: Για αξιοποίηση και υλοποίηση στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Διοργάνωση: Επιστημονική υποστήριξη: Για αξιοποίηση και υλοποίηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Διαρθρωτική

Διαβάστε περισσότερα

Πυλώνας 2 Καινοτόμα Συστήματα Οργάνωσης Πυλώνας 4 Σχέσεις με το Εξωτερικό Περιβάλλον

Πυλώνας 2 Καινοτόμα Συστήματα Οργάνωσης Πυλώνας 4 Σχέσεις με το Εξωτερικό Περιβάλλον 1 Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πυλώνας 2 Καινοτόμα Συστήματα Οργάνωσης Πυλώνας 4 Σχέσεις με το Εξωτερικό Περιβάλλον Εκπαιδευτικό Υλικό Ενότητες Α. Καινοτόμα Συστήματα Οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2015 Επιδοτούμενα από το ΛΑΕΚ 0,24% - Υλοποιούνται και ενδοεπιχειρησιακά

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2015 Επιδοτούμενα από το ΛΑΕΚ 0,24% - Υλοποιούνται και ενδοεπιχειρησιακά Achieving Excellence Together ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2015 Επιδοτούμενα από το ΛΑΕΚ 0,24% - Υλοποιούνται και ενδοεπιχειρησιακά 2015 ΕΞΑΜΗΝΟΥ Α ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Τετάρτη 18 Μαρτίου Διαχείριση Αποθεμάτων σε περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ LOGISTICIANS ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ SUPPLY CHAIN BENCHMARKS

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ LOGISTICIANS ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ SUPPLY CHAIN BENCHMARKS ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ LOGISTICIANS ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ SUPPLY CHAIN BENCHMARKS 21 & 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ SOFITEL ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ H πρώτη ζωντανή ψηφοφορία σε συνέδριο Logistics πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου στην Αθήνα από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΟΝΔΩΡ ΑΕΕΕ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΟΝΔΩΡ ΑΕΕΕ 0 ΚΟΝΔΩΡ ΑΕΕΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ..3 1.1. ΓΕΝΙΚΑ..... 4 1.2. ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ.. 5 1.3. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΡΧΙΚΏΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 2 ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚA ΣΥΣΤΗΜΑTA & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ORDER PICKING 3 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.

Περιεχόμενα 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 2 ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚA ΣΥΣΤΗΜΑTA & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ORDER PICKING 3 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ. Περιεχόμενα Σελίδα 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Γενικά 1 Στόχοι & Μεθοδολογία Μελέτης 2 Σχεδιασμός & Υλοποίηση Έργων Logistics 3 Αρχές Logistics Management 4 Λόγοι Οργάνωσης Αποθηκών 6 Βασικές Αρχές Οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τµήµα: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τίτλος Εργασίας: LOGISTICS ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Σπουδαστές: ΚΑ ΙΑΝΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ-ΚΑΛΛΙΟΠΗ Α.Μ.:6723

Διαβάστε περισσότερα

Το προφίλ των συνέδρων

Το προφίλ των συνέδρων Τα επίκαιρα θέµατα των Εµπορευµατικών Μεταφορών εν µέσω της ύφεσης και της µεταβατικής περιόδου προς την πλήρη απελευθέρωση της µεταφορικής αγοράς, καθώς και τους τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας αποστολέων

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ΣΕΣΜΑ/ΕΛΕΣΜΑ. Αθανάσιος Κ. Μαύρος Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΕΣΜΑ, Γενικός Διευθυντής Planning A.E.

Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ΣΕΣΜΑ/ΕΛΕΣΜΑ. Αθανάσιος Κ. Μαύρος Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΕΣΜΑ, Γενικός Διευθυντής Planning A.E. Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ΣΕΣΜΑ/ΕΛΕΣΜΑ Δράση: «ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ» ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 Αθανάσιος Κ. Μαύρος Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΕΣΜΑ, Γενικός Διευθυντής Planning A.E. Παρουσίαση ΣΕΣΜΑ Ο Σύνδεσμος

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΦΑΝΟ

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΦΑΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: LOGISTICS ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΟΣΧΟΥΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ (LOGISTICS)

Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ (LOGISTICS) Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ (LOGISTICS) ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ. ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ: ΤΡΑΙΚΑΠΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ A.M :90 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ &

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟ ΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙ ΑΣ (SUPPLY CHAIN MANAGEMENT) Βασίλης Μουστάκης & Γεώργιος Θεολόγου ΧΑΝΙΑ 2000 1

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ & ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ WMS. Μελέτη περίπτωσης: Ο.Ε.Δ.Β

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ & ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ WMS. Μελέτη περίπτωσης: Ο.Ε.Δ.Β ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: LOGISTICS (ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ) ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΧΟΝΔΡΟΚΟΥΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΑΝ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: LOGISTICS ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: LOGISTICS ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: LOGISTICS ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΟΣΧΟΥΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ SCHOOL OF ECONOMICS AND MANAGEMENT ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ SCHOOL OF ECONOMICS AND MANAGEMENT ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ SCHOOL OF ECONOMICS AND MANAGEMENT ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ DEPARTMENT OF COMMUNICATIONS,INFORMATIC AND MANAGEMENT ΠΤΥΧΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

1 Εισαγωγή. Προαπαιτήσεις χρηµατοδότησης νέας επιχειρηµατικής δραστηριότητας.

1 Εισαγωγή. Προαπαιτήσεις χρηµατοδότησης νέας επιχειρηµατικής δραστηριότητας. Για την εκπόνηση του παρόντος οδηγού συνεργάστηκαν το Ταµείο Ανάπτυξης Νέας Οικονοµίας και το Τµήµα ιοικητικής Επιστήµης και Τεχνολογίας του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Ο οδηγός συντάχθηκε, υπό τη

Διαβάστε περισσότερα

Αλατσάκης Μιχαήλ (Α.Μ. 335)

Αλατσάκης Μιχαήλ (Α.Μ. 335) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Η δηµιουργία και η εξέλιξη των συστηµάτων Logistics ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Αλατσάκης Μιχαήλ (Α.Μ. 335)

Διαβάστε περισσότερα

ERP DRP Just In Time

ERP DRP Just In Time Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ T.E.I. OF EPIRUS ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ( Σ.Δ.Ο) ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ SCHOOL OF MANAGEMENT AND ECONOMICS DEPARTMENT OF COMMUNICATIONS, INFORMATICS AND MANAGEMENT Π T

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣ. 1.1 Ταυτότητα 3PL 7. 1.2 Πλεονεκτήματα 3PL 8. 1.3 Έλεγχος και αξιολόγηση υπηρεσιών 3PL 9

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣ. 1.1 Ταυτότητα 3PL 7. 1.2 Πλεονεκτήματα 3PL 8. 1.3 Έλεγχος και αξιολόγηση υπηρεσιών 3PL 9 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΕΛ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Ταυτότητα 3PL 7 1.2 Πλεονεκτήματα 3PL 8 1.3 Έλεγχος και αξιολόγηση υπηρεσιών 3PL 9 1.4 Προδιαγραφές παρεχόμενων υπηρεσιών 9 1.5 Έλεγχος των δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΘΗΚΗΣ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΘΗΚΗΣ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΠΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΘΗΚΗΣ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΜΑΡΙΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 5ου εξαμήνου. Γεωργίου Μαλινδρέτου, Επίκ. Καθηγητή ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2014

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 5ου εξαμήνου. Γεωργίου Μαλινδρέτου, Επίκ. Καθηγητή ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2014 10 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 5ου εξαμήνου Γεωργίου Μαλινδρέτου, Επίκ. Καθηγητή ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2014 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ σελ. 1. Eισαγωγή στην Εφοδιαστική (Logistics) 3 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πετράς Στέφανος Βερυκοκίδης

Διαβάστε περισσότερα

Logistics και Εφοδιαστική Αλυσίδα σε μια επιχείρηση

Logistics και Εφοδιαστική Αλυσίδα σε μια επιχείρηση ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Logistics και Εφοδιαστική Αλυσίδα σε μια επιχείρηση Πτυχιακή εργασία Σαρτζετάκη Καλλιόπη Εισηγήτρια: Γιαννακόπουλου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ THIRD PARTY LOGISTICS (3PL ) ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΤΑ THIRD PARTY LOGISTICS (3PL ) ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΙΕΡΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (LOGISTICS) ΚΑΡΑΒΑΤΑΚΗ ΜΙΧΑΕΛΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΑ THIRD PARTY LOGISTICS (3PL ) ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πυλώνας 1 Εργασιακή Ευελιξία Πυλώνας 3 Οργάνωση Εργασίας

Πυλώνας 1 Εργασιακή Ευελιξία Πυλώνας 3 Οργάνωση Εργασίας 1 Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πυλώνας 1 Εργασιακή Ευελιξία Πυλώνας 3 Οργάνωση Εργασίας Εκπαιδευτικό Υλικό Γενικά για τις Πρακτικές Οργάνωσης Εργασίας Η οργάνωση και η λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ Οι σημερινές επιχειρήσεις έχοντας διαπιστώσει τις ραγδαίες εξελίξεις στις καθημερινές επιχειρησιακές διαδικασίες ζητούν από τα μηχανογραφικά τους συστήματα να μπορούν να παρακολουθήσουν, να αξιολογήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ LOGISTICS

ΜΠΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ LOGISTICS ΜΠΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ LOGISTICS ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΟΝΔΡΟΚΟΥΚΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ERP) ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

S P E C I A L E D I T I O N

S P E C I A L E D I T I O N THE INSIDER S 02 VIEW PRINT SERVICES S P E C I A L E D I T I O N ΙΟΥΛΙΟΣ 2010 Γιατί τα Managed Print Services είναι προτεραιότητα σήµερα Στο σηµερινό επιχειρηµατικό περιβάλλον, όπου επικρατεί η τάση της

Διαβάστε περισσότερα

Logistics και Πληροφοριακά Συστήματα - Εφαρμογή στην εταιρία Σαράντης. Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Σέρρες, Οκτώβριος 2013 Τμήμα Λογιστικής

Logistics και Πληροφοριακά Συστήματα - Εφαρμογή στην εταιρία Σαράντης. Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Σέρρες, Οκτώβριος 2013 Τμήμα Λογιστικής Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Σέρρες, Οκτώβριος 2013 Τμήμα Λογιστικής Πτυχιακή Εργασία Logistics και Πληροφοριακά συστήματα Εφαρμογή στην εταιρία Σαράντης Επιμέλεια εργασίας: Δημόπουλος Πέτρος Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα