Ένα νέο είδος εκπαίδευσης και ενηµέρωσης γεννήθηκε

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ένα νέο είδος εκπαίδευσης και ενηµέρωσης γεννήθηκε"

Transcript

1 Ένα νέο είδος εκπαίδευσης και ενηµέρωσης γεννήθηκε

2 Ένα βήµα µπροστά έκαναν οι κλάδοι της εκπαίδευσης και της διοργάνωσης συνεδρίων για την Αποθήκη, τις Μεταφορές, τα Logistics και το Supply Chain Management στη χώρα µας, µε τη διοργάνωση του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΙΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ στις 28 & 29 Νοεµβρίου 2008 στο Expo Athens στην Ανθούσα Αττικής. Ο διοργανωτής, το Ινστιτούτο Εφοδιαστικής Αλυσίδας Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και ο επιστηµονικός του συνεργάτης, η εταιρεία PLANNING A.E., δηµιούργησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ενιαίο συνεδριακό και εκπαιδευτικό προϊόν που συνδυάζει δύο πολύ βασικές λειτουργίες, οι οποίες µέχρι πρότινος, λειτουργούσαν ανεξάρτητα: τη µεστή γνώση που µεταδίδει ένα προσεκτικά σχεδιασµένο συνέδριο και την πρακτική εµπειρία που προσφέρουν τα «Εργαστήρια Λιτής Αποθήκης»: ειδικά διαµορφωµένοι χώροι σε πραγµατικό περιβάλλον αποθήκης, µέσα στους οποίους, οι εκπαιδευόµενοι κάνουν ασκήσεις και εφαρµόζουν στην πράξη όλα όσα έµαθαν την προηγούµενη µέρα στη συνεδριακή αίθουσα. Όλ αυτά µε τη βοήθεια έµπειρων εκπαιδευτών, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους τον απαιτούµενο εξοπλισµό αποθήκης. Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΙΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ παρακολούθησαν 145 Logistics Managers, ιευθυντές Αποθήκης και Εργοδηγοί. Οι καταρτιζόµενοι προέρχονταν από τον χώρο των 3 rd Party Logistics και των Μεταφορών, της προµηθευτικής αγοράς προϊόντων, συστηµάτων και υπηρεσιών Logistics, του λιανεµπορίου, των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, τροφίµων / ποτών, φαρµάκων / καλλυντικών, αυτοκινητοβιοµηχανίας, πετρελαιοειδών, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, υαλουργίας, αγροτικών εφοδίων, ειδών γραφείου, δοµικών υλικών, επιπλοποιίας, ένδυσης / υπόδησης, ειδών υγιεινής κ.ά. Ο σχεδιασµός και η παρουσίαση του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΙΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ έγινε από τους κ. Σταµάτη Ανδριανόπουλο ιδρυτή και executive consultant της ηγέτιδας εταιρείας συµβούλων και στην Εφοδιαστική Αλυσίδα / Logistics PLANNING A.E. και κ. ηµήτρη Χαραλαµπόπουλο Business Sector Manager της ίδιας εταιρείας, οι οποίοι υπήρξαν οι κεντρικοί εισηγητές και εκπαιδευτές. Παρουσιάσεις πραγµατοποίησαν επίσης οι κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Business Sector Manager της PLANNING A.E., Bernard Auton, Γενικός ιευθυντής του ιεθνούς Τµήµατος του βρετανικού φορέα The Chartered Institute of Logistics & Transport, κ. Μάνος Βαλασκατζής, Supply Chain Director της SATO και κ. Μιχάλης Ζιγλής, ιευθυντής Logistics του οµίλου Κωτσόβολος (Dixons). Υποστηρικτές του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΙΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ήταν οι εταιρείες MAVE LOGISTICS, ΚOΡΡΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και Vivartia Μπάρµπα Στάθης, χορηγοί οι εταιρείες Eurobank Leasing, ΕΛΤΑ, Jungheinrich, Mantis, INT electronics, ΒΙΕΜΕΤ συστήµατα αποθήκευσης και ΑΣΠΡΟΚΑΤ και χορηγοί επικοινωνίας ήταν τα περιοδικά Supply Chain & Logistics και Logistics & Management.

3 1 η µέρα: προπαρασκευαστικό συνέδριο για τη ΛΙΤΗ ΑΠΟΘΗΚΗ Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε η κα Μαριλένα Αργυρού, Managing Director του Ινστιτούτου Εφοδιαστικής Αλυσίδας Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης η οποία τόνισε πως η περίοδος οικονοµικής ύφεσης που διανύουµε, µπορεί να θεωρηθεί όχι ως απειλή αλλά ως πρόκληση για τον εντοπισµό και την εξάλειψη των περιττών εξόδων στην αποθήκη, την ορθολογικότερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων και την αύξηση της παραγωγικότητας. Μαριλένα Αργυρού Σταµάτης Ανδριανόπουλος Σταµάτης Ανδριανόπουλος - PLANNING: «Γνωρίστε το πρόβληµα, στοχεύστε τους νεκρούς χρόνους και την υποπαραγωγικότητα»: Με τη µοναδικότητα που τον διακρίνει, ο κ. Σταµάτης Ανδριανόπουλος της PLANNING A.E., καθήλωσε το ακροατήριο µε τον πρώτο κύκλο των παρουσιάσεών του: Η επερχόµενη οικονοµική κρίση επηρεάζει έντονα τις συνιστώσες του περιβάλλοντος της αποθήκης απαιτώντας καλύτερη εκµετάλλευση των υφιστάµενων πόρων και ενίσχυση της συνεργασίας µε εξειδικευµένες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες αποθήκευσης και διανοµής (3 rd Party Logistics Providers). Η εποχή των επιδοτούµενων αποθηκών έχει περάσει ανεπιστρεπτί (µε εξαίρεση τους 3PLs), δίνοντας τη θέση της στη εποχή της Λιτής Αποθήκης: στην αποθήκη η οποία απασχολεί όσο το δυνατόν λιγότερο αλλά ικανότατο ανθρώπινο δυναµικό, έχει ελάχιστα σταθερά κόστη, συντηρεί µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον υφιστάµενο εξοπλισµό της και αποσβένει τις επενδυθείσες δαπάνες που ήδη την επιβαρύνουν. Οι στόχοι των αποθηκών έχουν αλλάζει γιατί έχουν αλλάξει οι στόχοι των επιχειρήσεων, όπως δήλωσε ο κ. Σταµάτης Ανδριανόπουλος. Εκεί που πριν από ένα χρόνο µιλούσαµε για επεκτατικές βλέψεις στην ευρύτερη γεωγραφική µας περιοχή, για διεισδύσεις, για customer service κλπ, σήµερα µιλάµε απλά για Επιβίωση και επιβίωση σηµαίνει Χαµηλό Κόστος.

4 Τα κόστη Logistics, όµως, στην Ελλάδα σε σύγκριση µε τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, κάθε άλλο παρά λιτά είναι: από πλευράς εργατικού δυναµικού, εργάτης τριετούς προϋπηρεσίας µε µικτό ηµεροµίσθιο 37,14 ευρώ, φθάνει να έχει ετήσιο κόστος ευρώ. Τα εργατικά της Αγγλίας είναι µόλις 10% πιο ακριβά, ενώ η Βουλγαρία και η Ρουµανία κυµαίνονται µόλις στο 20-30% του ελληνικού εργατικού κόστους. Χαµηλή δείχνει να είναι µόνο η παραγωγικότητά µας που περιορίζεται στο 40% του αντίστοιχου δείκτη της Γερµανίας. Τα λειτουργικά κόστη Logistics είναι υψηλότερα από 1,2 1,8 φορές σε σχέση µε τον ευρωπαϊκό µέσον όρο, µετά από συγκρίσεις που έγιναν στον χώρο των φαρµάκων, των τροφίµων και της ένδυσης. Υπήρχαν βέβαια και περιπτώσεις που ήµασταν στο 0,8. Γιατί συµβαίνει αυτό; Παρατηρούνται: Κακή αξιοποίηση του εργατικού δυναµικού (άχρηστες υπερωρίες, αναποτελεσµατικό planning) Κακός σχεδιασµός αποθηκών (συνωστισµός, πολλές µεταφορές) Κακή συσκευασία, κακές παραλαβές, κακή σήµανση Ελλιπής έλεγχος εργαζοµένων (φτωχοί δείκτες απόδοσης) Σταµάτης Ανδριανόπουλος Η διεθνής πρακτική επιτάσσει να ακολουθήσουµε το Ιαπωνικό µοντέλο που είναι και το πιο παραγωγικό: η οργάνωση της αποθήκης πρέπει να είναι λιτή, χωρίς περιττό «λίπος». εν πρέπει να έχει muda (=waste). εν πρέπει να έχει φύρα, απορρίµµατα, «µούργα». Και στις ελληνικές αποθήκες σήµερα, υπάρχει πολλή «µούργα».

5 Οι 7 πηγές της «µούργας» 1. Υπερπαραγωγή: άσκοπες µετακινήσεις υλικών, ανατροφοδοσίες ραφιών που θα µπορούσαν να απαλειφθούν, κακή αναλογία µεταξύ συγκεντρωτικού και κατά παραγγελία picking και άλλα «λάθη». 2. Αναµονή: η φιλοσοφία της Λιτής Αποθήκης (Lean Warehouse) βασίζεται στη µη αναµονή εντολών και εργαζοµένων. Στόχος είναι ο εντοπισµός των σηµείων όπου «µποτιλιάρει» η παραγωγή. 3. Άσκοπες κινήσεις: ταχυκίνητα είδη έχουν τοποθετηθεί σε σηµείο δυσκολότερο απ ό,τι βραδυκίνητοι κωδικοί, τα roll pallets δεν είναι εργονοµικά σχεδιασµένα, τα ράφια δεν είναι «φιλικά» ως προς τους εργάτες (ιδιαίτερα ψηλά ή ιδιαίτερα χαµηλά). 4. Υπερβολικές µετακινήσεις παλετών: εάν µια παλέτα µετακινείται παραπάνω από 2,2, φορές, τότε υπάρχει πρόβληµα 5. Υπερανάλωση πόρων: δεν ανατίθεται στον σωστό εργάτη η σωστή δουλειά: ικανοί εργαζόµενοι καταπιάνονται µε τα «εύκολα» και λιγότερο ικανοί, καλούνται να λύσουν το παζλ. 6. Άχρηστο απόθεµα: στόχος είναι η ελαχιστοποίηση του αποθέµατος δεδοµένου ότι τα αποθέµατα είναι εχθρός της ποιότητας και της παραγωγικότητας. Τουλάχιστον κάθε έξι µήνες, χρειάζεται να δηµιουργείται πρωτόκολλο καταστροφής. 7. Ελαττωµατικές ενέργειες: η διόρθωση των λαθών κοστίζει Άµεσα εφαρµόσιµες µέθοδοι για την εξάλειψη των πηγών περιττού λίπους υπάρχουν: η µέτρηση της παραγωγικότητας µε τη µέθοδο των στιγµιαίων παρατηρήσεων και το rescheduling, π.χ., επιτρέπει την κατανοµή χρόνου µεταξύ παραγωγικών και µη παραγωγικών εργασιών στην αποθήκη και την έκδοση πρότυπων χρόνων. Παράλληλα, ο σωστός σχεδιασµός και η κατάλληλη υποδοµή µέσα στην αποθήκη οδηγεί σε µείωση κόστους, ενώ πολύ σηµαντικός παράγοντας είναι και ο άρτιος προγραµµατισµός των εργασιών. Ο κ. Σταµάτης Ανδριανόπουλος ανέλυσε µία προς µία, τις παραπάνω µεθόδους προετοιµάζοντας τους συµµετέχοντες για τις ασκήσεις της επόµενης µέρας (αναλυτικά, οι µέθοδοι παρουσιάζονται στην πλήρη παρουσίαση του κ. Σταµάτη Ανδριανόπουλου).

6 ηµήτρης Χαραλαµπόπουλος ηµήτρης Χαραλαµπόπουλος - PLANNING: «Lean Concepts στη λειτουργία αποθηκών & κέντρων διανοµής». Στον πατέρα του Lean, Taich Ohno, αναφέρθηκε ο Business Sector Manager της εταιρείας PLANNING, δίνοντας τον ορισµό της µεθοδολογίας: «Αυτό που κάνουµε είναι να εξετάζουµε τη χρονική πορεία από τη στιγµή που ο πελάτης δίνει την παραγγελία µέχρι τη στιγµή που λαµβάνουµε τα χρήµατα. Μειώνουµε αυτόν τον χρόνο αφαιρώντας καθετί που δεν έχει προστιθέµενη αξία για τον πελάτη». Μετά την αναφορά του στη φιλοσοφία της λιτής αποθήκης (muda = άσκοπες κινήσεις, mura = ανισοκατανοµή, muri = εργασία δύσκολη να πραγµατοποιηθεί), ο κ. Χαραλαµπόπουλος προέτρεψε τους αποθηκάριους να εντοπίσουν τις άσκοπες κινήσεις και τις δύσκολες εργασίες τόσο στις κινήσεις των εργατών όσο και στη µεταφορά των ειδών εντός της αποθήκης. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε τον βέλτιστο τρόπο τοποθέτησης του ανθρώπινου σώµατος απέναντι στα φορτία προς µετακίνηση και τόνισε ορθές και λανθασµένες επιλογές (π.χ. απόσταση φορτίων από το ανθρώπινο σώµα, βάρος κ.λπ.) βάσει της λεγόµενης «χρυσής ζώνης». Μία µόνο επαφή µε το φορτίο και µία µόνο µετακίνηση (single touch, single move) ήταν η προτροπή του κ. Χαραλαµπόπουλου, ο οποίος στη συνέχεια επεσήµανε τρόπους εξάλειψης της muri (δύσκολων εργασιών) και µείωσης του χρόνου εκτέλεσης των παραγγελιών (αναλυτικά, παρουσιάζονται στην πλήρη παρουσίαση του κ. Χαραλαµπόπουλου). Ο κ. Χαραλαµπόπουλος προέτρεψε τους καταρτιζόµενους να ενεργούν απλά:

7 S Stock (απόθεµα): Μεγάλο απόθεµα οδηγεί σε επιπλέον αναγκαίο χώρο, διαχείριση αγαθών που δεν είναι επιθυµητά από τον πελάτη, χειροτέρευση προϊόντων, επιπρόσθετη διαχείριση για ελαχιστοποίηση απαιτούµενου χώρου, επικέντρωση σε κάτι που δεν θέλει ο πελάτης. Ι Idle (ακινησία): η προσωρινή ακινησία και αδράνεια πρέπει να εντοπίζονται άµεσα Μ Motion (κίνηση): αναγκαίος ο εντοπισµός των λαθών σε επίπεδο εργονοµίας αποθήκης. P Process (επεξεργασία): οι εργαζόµενοι στην αποθήκη δεν χρειάζεται να υπερβάλουν µε την επεξεργασία (over checking, over labeling, double data entry, χρήση τεχνολογίας εκεί που δεν χρειάζεται κ.ά.). L Load (φορτίο): όχι διπλή, τριπλή, τετραπλή µετακίνηση! E Error (σφάλµα): χρειάζεται εντοπισµός των λαθών και εξάλειψή τους Μάνος Βαλασκατζής SATO: Λιτή ιαχείριση Logistics To πρόβληµα της ελληνικής αποθήκης παρουσίασε παραστατικά ο Supply Chain Director της SATO: πολλοί άνθρωποι, πολύ «κουβάληµα», πολλά λάθη, «λίγος» χώρος και συγκρουόµενα συµφέροντα από την παραγωγή, τους προµηθευτές, τις απαιτήσεις πελατών, τις απαιτήσεις της ιοίκησης και τη σύγχυση πληροφοριών δηµιουργούν θέµατα στην αποθήκη. «Ο πελάτης πληρώνει για τη φόρτωση. Οτιδήποτε άλλο, όσο αναγκαίο και εάν είναι για τη λειτουργία της αποθήκης,

8 Οφείλουµε να το αντιµετωπίσουµε ως σπατάλη», τόνισε ο κ. Βαλασκατζής προσθέτοντας πως η Λιτή Αποθήκη αποτελεί τρόπο σκέψης και στρατηγική επιλογή. Στη συνέχεια, ο Supply Chain Director της SATO µίλησε για επιλογές που ήδη έχουν γίνει στην εταιρεία του όπως η απλοποίηση των εργασιών µέσω του κύκλου DMAIC (Define, Measure, Analyze, Improve, Control) και της φιλοσοφίας των 5S (Sort, Set In Order, Scrub, Stabilize, Sustain), αναφέροντας συγκεκριµένα παραδείγµατα (περισσότερα, στην πλήρη παρουσίαση του κ. Βαλασκατζή). Παράλληλα, ο κ. Βαλασκατζής παρουσίασε τρία cases «λιτών επιλογών», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως δεν µπορούν να χαρακτηριστούν ως Logistics, µη παραγωγικές εργασίες και κρυφά διαχειριστικά κόστη για τα οποία η αποθήκη δεν έχει δικαιοδοσία. Μάνος Βαλασκατζής Bernard Auton: οι ιευθυντές Αποθήκης αντιµέτωποι µε καίρια ερωτήµατα Τη διεθνή διάσταση του θέµατος έδωσε ο Πρόεδρος του ιεθνούς Τµήµατος του The Chartered Institute of Logistics & Transport, κ. Bernard Auton, ο οποίος έχει εφαρµόσει τη µεθοδολογία του Lean Warehousing στην Ευρώπη και την Κίνα. Μετά την αναφορά σε Lean εφαρµογές διεθνώς, ο κ. B. Auton τόνισε µία πολύ ενδιαφέρουσα παράµετρο: το αµέσως επόµενο βήµα, µετά τη µετατροπή της αποθήκης σε Λιτή: «Οι Logistics Managers και οι ιευθυντές Αποθήκης πρέπει να αναλογιστούν ποιος θα είναι ο ρόλος τους, πέραν απ αυτόν του πυροσβέστη», ανέφερε ο κ. Auton. Ο χρόνος των Logistics Managers και των ιευθυντών Αποθήκης θα πρέπει να αναλώνεται σε δηµιουργία νέων στρατηγικών και τακτικών αντί σε επίλυση καθηµερινών, τετριµµένων προβληµάτων µέσα στην αποθήκη, τα οποία εξαλείφει η µεθοδολογία του Lean Warehousing.

9 Ο κ. Auton αναφέρθηκε επίσης στη «λιτή επιλογή» των Green Logistics, καθώς η χρήση υλικού και εξοπλισµού που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, οδηγεί σε µείωση του λειτουργικού κόστους της αποθήκης. Bernard Auton Σταµάτης Ανδριανόπουλος - PLANNING: Ισοκατανοµή φόρτου εργασίας Έχοντας διενεργήσει µελέτες στιγµιαίων παρατηρήσεων σε ελληνικές αποθήκες ως PLANNING, το συµπέρασµα που πάντοτε έβγαινε ήταν ότι η σηµαντικότερη ΜΟΥΡΓΑ (=περιττό λίπος) ήταν η υποαπασχόληση των εργαζοµένων. Αν σε κάποιες αποθήκες, ο µη παραγωγικός χρόνος φθάνει ακόµα και στο 60% του συνολικού, αυτό οφείλεται στις «κοιλάδες» που εµφανίζονται µέσα στην ηµέρα, όπου το management της αποθήκης δεν απασχολεί τους εργαζόµενους. «Ας µην ξεχνάµε ότι το έργο της αποθήκης σε σχέση µε το έργο της παραγωγής δεν µπορεί να αποθηκευτεί. Η παραγωγή όταν δεν έχει δουλειά, δηµιουργεί «αποθέµατα» για να καλύψει τις µελλοντικές ανάγκες των πελατών. Η αποθήκη µπορεί να κάνει picking µελλοντικών παραγγελιών;» διερωτήθηκε ρητορικά ο κ. Ανδριανόπουλος. Το έργο του planner της αποθήκης είναι σαφώς πιο δύσκολο από το έργο του planner παραγωγής. Ενώ ο Planner της παραγωγής έχει πολλές πολιτικές για να αντεπεξέλθει στην καµπύλη της ζήτησης (αποθέµατα, εναλλακτικά προϊόντα, µεταβολή καµπύλης προσωπικού), ο planner της αποθήκης έχει µόνο τη µεταβολή της καµπύλης προσωπικού. Ο ιδρυτής και executive consultant της PLANNING, πρότεινες πέντε βήµατα για την αντιµετώπιση του φαινοµένου τα οποία παρουσίασε αναλυτικά:

10 1. Σε τι βαθµό να χρησιµοποιηθεί «ίδιο» ή «από τρίτους» προσωπικό; 2. Πώς υπολογίζεται η απαιτούµενη ανά ηµέρα ανθρωποδύναµη; 3. Βαρδιολόγιο αποθήκης: κυλιόµενο ή όχι; 4. Πώς θα κατανεµηθούν οι εργαζόµενοι της αποθήκης σε αποτελεσµατικές οµάδες; 5. Γιατί είναι αναγκαίο το heijunka box ; (η ανάλυση του κ. Ανδριανόπουλου εµπεριέχονται στην παρουσίασή του µε τίτλο «Προγραµµατισµός εργασιών ισοκατανοµή φόρτου εργασίας»). Σταµάτης Ανδριανόπουλος Η ώρα της GEMBA: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η προτροπή του κ. Ανδριανόπουλου, να υιοθετήσουν οι Έλληνες managers και διευθυντές την Gemba, µια δύσκολα µεταφραζόµενη ιαπωνική λέξη, που δείχνει ότι όλα ξεκινούν στον χώρο όπου τα γεγονότα συµβαίνουν. Ενώ ο δυτικός παραδοσιακός τρόπος διοίκησης υπαγορεύει στον manager να παραµένει στο γραφείο του συγκεντρώνοντας και συζητώντας γνώµες, η Gemba προτείνει να πάει στον χώρο της δράσης και να συγκεντρώσει γεγονότα. Η Gemba προτείνει τέσσερις δράσεις:

11 Πήγαινε στον «πραγµατικό» τόπο εργασίας Κοίταξε την «πραγµατική» διαδικασία Παρατήρησε τα «πραγµατικά» γεγονότα Συνέλεξε τα «πραγµατικά» δεδοµένα. «Είναι ώρα, οι managers να κατέβουν στον τόπο δράσης προκειµένου να αναζητήσουν καλύτερα το πρόβληµα, όπως και να λειτουργούν σε ανοιχτά γραφεία ανάµεσα στους εργαζόµενους», τόνισε µε έµφαση ο κ. Ανδριανόπουλος. Μιχάλης Ζιγλής Κωτσόβολος / Dixons: Αποτελεσµατικός προγραµµατισµός εργασιών Στην πλήρη και σαφή καταγραφή των εργασιών picking, φόρτωσης και παραλαβής από τη µια πλευρά και των διαθέσιµων ανθρώπινων πόρων από την άλλη, έδωσε ιδιαίτερη έµφαση ο κ. Μιχάλης Ζιγλής, δίνοντας συγκεκριµένα παραδείγµατα προγραµµατισµού πόρων και εργασιών. Ο ιευθυντής Logistics του Οµίλου Κωτσόβολος / Dixons συνέστησε την ολιγόλεπτη πρωινή συνάντηση όλων των εµπλεκοµένων προϊσταµένων των τµηµάτων, διάρκειας το πολύ 10 λεπτών, µε στόχο να γίνει κατανοµή πόρων για την τρέχουσα µέρα αλλά µε την προϋπόθεση ότι κάθε προϊστάµενος έχει κάνει τις απαραίτητες πράξεις για το τµήµα του προηγουµένως. Ο κ. Ζιγλής µίλησε για τον καθορισµό βασικών προτεραιοτήτων, την ανάγκη εκπόνησης εναλλακτικών σεναρίων και σεναρίων διαχείρισης κρίσεων, όπως και του long term one-off rescheduling (για περισσότερη ανάλυση, ανατρέξτε στην πλήρη παρουσίαση του κ. Ζιγλή). Τέλος, ο ιευθυντής Logistics του Οµίλου Κωτσόβολος / Dixons παρουσίασε έναν αναλυτικό πίνακα για την παρακολούθηση βασικών δεικτών και την ανάληψη διορθωτικών κινήσεων όπου χρειάζεται. Μιχάλης Ζιγλής

12

13 2 η µέρα: Τρία Εργαστήρια Λιτής Αποθήκης Πιστοί στη φιλοσοφία της παροχής πρακτικής και άµεσα εφαρµόσιµης γνώσης, στην προκείµενη περίπτωση για την Αποθήκη, το Ινστιτούτο Εφοδιαστικής Αλυσίδας Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και η Planning AE, δηµιούργησαν τα «Εργαστήρια Λιτής Αποθήκης», τα οποία λειτούργησαν το Σάββατο 29 Νοεµβρίου 08 σε ειδικά διαµορφωµένο χώρο (περιβάλλον αποθήκης) στο Expo Athens, παρέχοντας τη δυνατότητα στους συµµετέχοντες της άµεσης πρακτικής εφαρµογής όσων είχαν παρουσιασθεί την Παρασκευή 28 Νοεµβρίου. Ακόµη περισσότερο, σκοπός των «Εργαστηρίων Λιτής Αποθήκης» ήταν ο εφοδιασµός των καταρτιζοµένων µε κατανοητά «εργαλεία» που µπορούν να χρησιµοποιήσουν την αµέσως επόµενη µέρα στην εργασία τους για εντοπισµό και εξάλειψη του «περιττού λίπους», µείωση του λειτουργικού κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας. Στη διαµόρφωση του περιβάλλοντος αποθήκης συνέβαλαν οι χορηγοί Jungheinrich (ανυψωτικά µηχανήµατα), ΒΙΕΜΕΤ (ράφια) και ΚΟΡΡΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (παλέτες και χαρτοκιβώτια), τα προϊόντα των οποίων αξιοποιήθηκαν για τις ανάγκες των ζωντανών επιδείξεων. Συγκεκριµένα: «Εργαστήριο Πρακτικής Γνώσης για τη Λιτή Αποθήκη» - διάρκεια 1.5 ώρα Workshop για τη Λιτή Αποθήκη µε εκπαιδευτή τον κ. ηµήτρη Χαραλαµπόπουλο

14 Στόχος του συγκεκριµένου εργαστηρίου που δηµιούργησε ο κ. ηµήτρης Χαραλαµπόπουλος, Business Sector Manager της PLANNING A.E., ήταν οι εκπαιδευόµενοι να εξασκηθούν στα σηµεία που χρειάζεται να προσέξουν µέσα στην αποθήκη, από πλευράς υποδοµών και λειτουργιών, ώστε να παρέχουν το βέλτιστο δυνατό πλαίσιο εργασίας για τους εργάτες του αποθηκευτικού χώρου. Ακολουθώντας νοηµατικά την παρουσίαση της Παρασκευής 28 Νοεµβρίου, ο κ. Χαραλαµπόπουλος ανέφερε πως οι Logistics Managers και οι ιευθυντές Αποθήκης πρέπει να ασχοληθούν µε τις δύο πληγές της αποθήκης που µειώνουν την παραγωγικότητα: τις λανθασµένες κινήσεις εργατών και τη λανθασµένη µεταφορά ειδών. Οι καταρτιζόµενοι πέρασαν 9 διαφορετικά τεστ µε τελικό στόχο να κάνουν τις καλύτερες επιλογές υποδοµής και εξοπλισµού στην αποθήκη τους για την άρτια εργασία των εργατών. Επιγραµµατικά, τα τεστ αφορούσαν στα παρακάτω θέµατα: 1 ο τεστ: ιαµόρφωση θέσεων συλλογής 2 ο τεστ: Σχεδιασµός διακίνησης παλετών σε νεοαναγειρόµενη αποθήκη (block diagram) 3 ο τεστ: Επιλογή βέλτιστης διαδροµής περονοφόρου ανυψωτικού (Spaghetti diagram 1) 4 ο τεστ: Συνδυασµός διαδροµών περονοφόρων ανυψωτικών (Spaghetti diagram 2) 5o τεστ: Επιλογή περονοφόρου reach truck µε κριτήρια την ταχύτητα κίνησης, το χειριστήριο και τις µοίρες στροφής του τιµονιού. 6 ο τεστ: Χωροθέτηση τµηµάτων αποθήκης 7 ο τεστ: Επιλογή order picker: 2πάλετο ή 4πάλετο; 8 ο τεστ: Επιλογή βέλτιστου Lay out αποθήκης για µεγαλύτερη παραγωγικότητα εργαζοµένων 9 ο τεστ: Κατάλληλοι σταθµοί συσκευασίας για ταυτόχρονη εργασία και εκµηδενισµό άσκοπων κινήσεων (αναλυτικά, τα τεστ εµπεριέχονται στην παρουσίαση του κ. ηµήτρη Χαραλαµπόπουλου «Λιτή Αποθήκη: Εργαστήριο πρακτικής γνώσης»).

15 Μεθοδολογία Στιγµιαίων Παρατηρήσεων στην Αποθήκη διάρκεια 1,5 ώρα Το συγκεκριµένο Εργαστήριο, στο οποίο εκπαιδευτής ήταν κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος Business Sector Manager της εταιρείας PLANNING A.E., είχε ως στόχο να υποδείξει στους καταρτιζόµενους τους τρόπους µε τους οποίους µπορούν να εντοπίσουν την παραγωγική από τη µη παραγωγική εργασία µέσα στην αποθήκη, να εξάγουν πρότυπους χρόνους και να διοικήσουν βάσει αυτών. Workshop για τις Στιγµιαίες Παρατηρήσεις µε εκπαιδευτή τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο Καταλυτική ήταν και η συµµετοχή του κ. Αθανάσιου Κ. Μαύρου, Γενικού ιευθυντή της PLANNING A.E., ο οποίος βοηθούσε ενεργά τους καταρτιζόµενους στην κατανόηση του work shop και έλυνε τις απορίες τους. Σε διαµορφωµένο χώρο µε ράφια, ανυψωτικά, παλέτες, χαρτοκιβώτια και µε την συνδροµή εργατών, το σεµινάριο προέβλεπε την ζωντανή παρουσίαση των καθιερωµένων κινήσεων των εργατών µέσα σε µια τυπική αποθήκη σε βασικές φάσεις όπως η λήψη και απόθεση της παλέτας, το picking (τεµαχιακό και κιβωτιακό), ο έλεγχος και η συσκευασία, η µεταφορά των συσκευασθέντων προϊόντων προς τις ράµπες και η ανατροφοδοσία των θέσεων picking. Ανά δύο λεπτά, µε ηχητική ειδοποίηση, οι καταρτιζόµενοι καλούντο να καταγράψουν στο ειδικό φύλλο στιγµιαίων παρατηρήσεων, τη φάση στην οποία βρισκόταν κάθε εργάτης τη

16 τη δεδοµένη στιγµή. Οι φάσεις είχαν χωριστεί σε δύο επίπεδα: παραγωγικές (λήψη και απόθεση της παλέτας, picking, έλεγχος και συσκευασία, µεταφορά των συσκευασθέντων προϊόντων και ανατροφοδοσία των θέσεων picking) και µη παραγωγικές (µπλοκάρισµα/συµφόρηση, συνεννόηση µε εργοδηγό, απουσία εργασίας, προσωπικοί χρόνοι, διάφορες άλλες εργασίες). Οι καταρτιζόµενοι αριθµούσαν στη συνέχεια το σύνολο των παραγωγικών και το σύνολο των µη παραγωγικών εργασιών για κάθε στιγµιαία παρατήρηση. Συνολικά, έγιναν 15 στιγµιαίες παρατηρήσεις. Με τη συγκεκριµένη µεθοδολογία, οι συµµετέχοντες διέκριναν το ποσοστό του παραγωγικού από το αντίστοιχο του µη παραγωγικού χρόνου, λαµβάνοντας υπόψη και τους χρόνους ξεκούρασης των εργατών (χορηγήσεις) όπως αυτοί ορίζονται από τα διεθνή πρότυπα. Εξήγαγαν τον πρότυπο χρόνο για κάθε παραγωγική φάση και συζήτησαν διεξοδικά µε τον εκπαιδευτή για το πώς µπορούν να εφαρµόσουν τη µέθοδο στη δική τους αποθήκη. Στιγµιότυπο από το work shop των Στιγµιαίων Παρατηρήσεων

17 Επιστηµονικό παίγνιο προγραµµατισµού αποθήκης simulation σε Η/Υ (διάρκεια 1,5 ώρα) Ο κ. Σταµάτης Ανδριανόπουλος, ιδρυτής και executive consultant της PLANNING A.E. και επιστηµονικός συνεργάτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προσοµοίωσε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή το καθηµερινό ωράριο λειτουργίας ενός κέντρου αποθήκευσης και διανοµής τροφίµων. Στη συνέχεια κάλεσε τους συµµετέχοντες, ως Planners του κέντρου διανοµής, να διαµορφώσουν τις βάρδιες και να κατανείµουν το προσωπικό τους στις φάσεις παραλαβής και αποστολής σε Αττική και επαρχία, µε στόχο να λειτουργήσει η αποθήκη µε το λιγότερο δυνατό προσωπικό και τις λιγότερες δυνατές υπερωρίες. Η αποθήκη είχε ωράριο λειτουργίας π.µ. µε µ.µ. Έτσι, οι καταρτιζόµενοι καλούντο να λάβουν τρεις σηµαντικές αποφάσεις: Απόφαση 1 η - υπολογισµός ανθρωποδύναµης: µε βάση το προβλεπόµενο έργο παραλαβών και αποστολών και τους αντίστοιχους πρότυπους χρόνους, οι εκπαιδευόµενοι έπρεπε να υπολογίσουν την ανθρωποδύναµή τους. Απόφαση 2 η ιαµόρφωση βαρδιολογίου: οι συµµετέχοντες έπρεπε να µοιράσουν το ανθρώπινο δυναµικό σε 3 οκτάωρες βάρδιες και ορίσουν την ώρα προσέλευσης κάθε βάρδιας στην αποθήκη. Απόφαση 3 η Κατανοµή εργαζοµένων σε οµάδες εργασίας (cells): ανά ώρα λειτουργίας της αποθήκης, ο εκπαιδευτής εξήγγειλε φόρτο εργασίας για 3 δραστηριότητες: παραλαβή, αποστολή σε Αττική και αποστολή σε επαρχία. Οι εκπαιδευόµενοι καλούντο να κατανείµουν την ανθρωποδύναµη της αποθήκης τη

18 συγκεκριµένη ώρα σε κάθε οµάδα εργασίας. Είχαν τη δυνατότητα µετακίνησης εργαζοµένων από τµήµα σε τµήµα, αλλά µε οικονοµική επιβάρυνση, γιατί όταν ένας εργαζόµενος φεύγει από µία θέση και πάει σε µια άλλη, χάνει παραγωγικότητα λόγω καµπύλης εκµάθησης και προσαρµογής του στη νέα θέση και οµάδα εργασίας. Σε εξέλιξη το επιστηµονικό παίγνιο που δηµιούργησε ο κ. Στ. Ανδριανόπουλος

19 Το επιστηµονικό παίγνιο συνεχίσθηκε µέχρι τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας της αποθήκης. Απώτερος στόχος ήταν να µην µείνει υπόλοιπο έργου, γιατί αυτό σηµαίνει υπερωρία, η οποία κοστίζει 0,3 x 480 = 144 ευρώ / ηµέρα αντί της κανονικής απασχόλησης των 70 ευρώ / ηµέρα. Η παραπάνω προσοµοίωση βοήθησε καταλυτικά τους συµµετέχοντες να κατανοήσουν τον πραγµατικά απαιτούµενο αριθµό των εργαζοµένων που χρειάζονται όπως και τον ορθολογικότερο τρόπο κατανοµής τους σε βάρδιες και εργασίες. Το συγκεκριµένο αρχείο υπάρχει στο cd της ΛΙΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ, αποτελώντας ουσιαστικό «εργαλείο» εξάσκησης και δουλειάς. Σηµειώνεται και τα τρία Εργαστήρια Λιτής Αποθήκης υπάχθηκαν, ως σεµινάρια, στο πρόγραµµα ΛΑΕΚ 0,45% του ΟΑΕ.

20

2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HOLIDAY INN ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. Επιστημονική Υποστήριξη: Σχεδιάζοντας και λειτουργώντας τη ΛΙΤΗ ΑΠΟΘΗΚΗ του 2012

2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HOLIDAY INN ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. Επιστημονική Υποστήριξη: Σχεδιάζοντας και λειτουργώντας τη ΛΙΤΗ ΑΠΟΘΗΚΗ του 2012 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HOLIDAY INN ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ Διοργάνωση: Επιστημονική Υποστήριξη: Σχεδιάζοντας και λειτουργώντας τη ΛΙΤΗ ΑΠΟΘΗΚΗ του 2012 Έπειτα από 3 επιτυχημένα εξειδικευμένα events με θέμα τη

Διαβάστε περισσότερα

Conference & Work Shop για τους Logistics Managers, τους ιευθυντές Αποθήκης, τους Εργοδηγούς. Τo εργαστήριο που χτίζει παραγωγικές αποθήκες

Conference & Work Shop για τους Logistics Managers, τους ιευθυντές Αποθήκης, τους Εργοδηγούς. Τo εργαστήριο που χτίζει παραγωγικές αποθήκες THE LEAN WAREHOUSE Conference & Work Shop για τους Logistics Managers, τους ιευθυντές Αποθήκης, τους Εργοδηγούς Τo εργαστήριο που χτίζει παραγωγικές αποθήκες 28 & 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008 - ΑΘΗΝΑ Διοργάνωση:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΛΙΤΗ ΑΠΟΘΗΚΗ. Εφαρµογή Lean concepts στη λειτουργία αποθηκών & Κέντρων ιανοµής 2η ενότητα - Παρασκευή 28 Νοεµ 2008. ηµήτρης Β.

Η ΛΙΤΗ ΑΠΟΘΗΚΗ. Εφαρµογή Lean concepts στη λειτουργία αποθηκών & Κέντρων ιανοµής 2η ενότητα - Παρασκευή 28 Νοεµ 2008. ηµήτρης Β. Η ΛΙΤΗ ΑΠΟΘΗΚΗ Εφαρµογή Lean concepts στη λειτουργία αποθηκών & Κέντρων ιανοµής 2η ενότητα - Παρασκευή 28 Νοεµ 2008 ηµήτρης Β. Χαραλαµπόπουλος Φιλοσοφία λιτής αποθήκης Ο πατέρας του lean, Taich Ohno στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΙΣΟΚΑΤΑΝΟΜΗ ΦΟΡΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΙΣΟΚΑΤΑΝΟΜΗ ΦΟΡΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ Γ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΙΣΟΚΑΤΑΝΟΜΗ ΦΟΡΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Εισήγηση υπό Σ. Ανδριανόπουλου Executive Consultant Planning AE Η ΜΟΥΡΓΑ της ανισοκατανοµής φόρτου εργασίας Έχοντας διενεργήσει µελέτες

Διαβάστε περισσότερα

Στις «Ακριβείς Απογραφές» το ενδιαφέρον της αγοράς

Στις «Ακριβείς Απογραφές» το ενδιαφέρον της αγοράς Στις «Ακριβείς Απογραφές» το ενδιαφέρον της αγοράς Με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 90 στελεχών της αγοράς πραγματοποιήθηκε το εξειδικευμένο σεμινάριο «Ακριβείς και όχι Ακριβές Απογραφές» στις 27 και 28

Διαβάστε περισσότερα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1 ο Forum Customer Service Excellence through Advanced Supply Chains

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1 ο Forum Customer Service Excellence through Advanced Supply Chains Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1 ο Forum Customer Service Excellence through Advanced Supply Chains Περισσότεροι από 220 επιχειρηµατίες, ιευθύνοντες Σύµβουλοι, Γενικοί ιευθυντές, Εµπορικοί ιευθυντές, ιευθυντές

Διαβάστε περισσότερα

Στροφή των επιχειρήσεων στη ΛΙΤΗ ΑΠΟΘΗΚΗ

Στροφή των επιχειρήσεων στη ΛΙΤΗ ΑΠΟΘΗΚΗ Στροφή των επιχειρήσεων στη ΛΙΤΗ ΑΠΟΘΗΚΗ Περισσότεροι από 270 εκπαιδευόµενοι µέσα σε 4 µήνες Eπιστηµονική υποστήριξη: Απάντηση στην οικονοµική κρίση αναζητούν οι επιχειρήσεις στρεφόµενες στην υιοθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ LOGISTICS ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΤΗΣ L OREAL Α.Ε.

ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ LOGISTICS ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΤΗΣ L OREAL Α.Ε. ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ LOGISTICS ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΤΗΣ L OREAL Α.Ε. Απόστολος Θεοδωρόπουλος Μαθηµατικός Παν/µίου Αθηνών -Επιχειρησιακός Ερευνητής RWTH Aachen (M.O.R.) ιευθύνων Σύµβουλος OPTIMUM Α.Ε. 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Η ανθρώπινη διάσταση στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και οι διαστάσεις της εφαρμογής του RASCI model στην οργανογραμματική αναδόμηση

Η ανθρώπινη διάσταση στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και οι διαστάσεις της εφαρμογής του RASCI model στην οργανογραμματική αναδόμηση Η ανθρώπινη διάσταση στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και οι διαστάσεις της εφαρμογής του RASCI model στην οργανογραμματική αναδόμηση Σταμάτιος Ανδριανόπουλος Executive Consultant, Planning A.E. ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Εφοδιαστική Αλυσίδα (ΕΡΓ.)

Διαβάστε περισσότερα

Το εργαλείο για βιώσιμη λειτουργία της επιχείρησης μέσω μείωσης του κόστους στα Logistics & την εφοδιαστική αλυσίδα S C OP E

Το εργαλείο για βιώσιμη λειτουργία της επιχείρησης μέσω μείωσης του κόστους στα Logistics & την εφοδιαστική αλυσίδα S C OP E Το εργαλείο για βιώσιμη λειτουργία της επιχείρησης μέσω μείωσης του κόστους στα Logistics & την εφοδιαστική αλυσίδα Supply Chain Operations Efficiency Achieving Excellence Together Executive summary Η

Διαβάστε περισσότερα

Μία παρουσίαση για το πρόγραµµα Diploma in Lean Management. Anastasia Marinopoulou, 2016.

Μία παρουσίαση για το πρόγραµµα Diploma in Lean Management. Anastasia Marinopoulou, 2016. Μία παρουσίαση για το πρόγραµµα Diploma in Lean Management Anastasia Marinopoulou, 2016. Άπαντες µιλάνε για πελατοκεντρική σχεδίαση, εξωστρέφεια, άψογη εξυπηρέτηση του πελάτη, ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ ιοίκηση Παραγωγής και Συστηµάτων Υπηρεσιών ΕνηµερωτικόΦυλλάδιο Αθήνα, Νοέµβριος 2013 Εργαστήριο Συστηµάτων Αποφάσεων και ιοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ Διοίκηση Λειτουργιών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ Διοίκηση Λειτουργιών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ Διοίκηση Λειτουργιών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας Λέκτορας Κωνσταντίνος Ν. Ανδρουτσόπουλος Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας kandro@aueb.gr Ορισμοί Διοίκηση Εφοδιαστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 226, ΤΑΥΡΟΣ 177 78, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210-3469606, ΦΑΞ 210-3469906,

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 226, ΤΑΥΡΟΣ 177 78, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210-3469606, ΦΑΞ 210-3469906, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 226, ΤΑΥΡΟΣ 177 78, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210-3469606, ΦΑΞ 210-3469906, Cryologic Αρτέµιδος 119, Παλαιό Φάληρο 175 62 τηλ 210 98 37 940 fax 210 98 43 624 email info@cryologic.gr Σεµινάρια Cryologic Τα σεµινάρια

Διαβάστε περισσότερα

Voice Picking στην Προετοιμασία Παραγγελιών σε ένα Κέντρο Διανομής Εμπορευμάτων Λιανεμπορίου Προτερήματα και Μειονεκτήματα

Voice Picking στην Προετοιμασία Παραγγελιών σε ένα Κέντρο Διανομής Εμπορευμάτων Λιανεμπορίου Προτερήματα και Μειονεκτήματα Voice Picking στην Προετοιμασία Παραγγελιών σε ένα Κέντρο Διανομής Εμπορευμάτων Λιανεμπορίου Προτερήματα και Μειονεκτήματα Γεώργιος Κατσέλης. Logistics Operational Director Marinopoulos S.A. Προηγούμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ - ΑΠΟΘΗΚΩΝ Εργαλεία μέτρησης KPI s, benchmarks, τεχνικές βελτίωσης της παραγωγικότητας Το μοντέλο ARISTOTELE

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ - ΑΠΟΘΗΚΩΝ Εργαλεία μέτρησης KPI s, benchmarks, τεχνικές βελτίωσης της παραγωγικότητας Το μοντέλο ARISTOTELE ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ - ΑΠΟΘΗΚΩΝ Εργαλεία μέτρησης KPI s, benchmarks, τεχνικές βελτίωσης της παραγωγικότητας Το μοντέλο ARISTOTELE Ελένη Πέγιου, Associate Manager, Planning AE 29/ Απριλίου/ 2015

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 15 Λιτή παραγωγή και η µέθοδος JIT

Κεφάλαιο 15 Λιτή παραγωγή και η µέθοδος JIT Κεφάλαιο 15 Λιτή παραγωγή και η µέθοδος JIT Source: Tibbet and ritten Λιτή παραγωγή και JIT Λιτή παραγωγή και JIT Στρατηγική παραγωγής Η αγορά έχει ανάγκη από καθορισµένο χρόνο, ποσότητα και ποιότητα προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευσε την τρίτη «φουρνιά» των Lean Logistics Managers & Αποθηκάριων

Εκπαίδευσε την τρίτη «φουρνιά» των Lean Logistics Managers & Αποθηκάριων 12 13 Μαρτίου 2010 Εκπαίδευσε την τρίτη «φουρνιά» των Lean Logistics Managers & Αποθηκάριων Επιστημονική Υποστήριξη: Σε Σχολή αναδεικνύεται από την ίδια την πράξη η ΛΙΤΗ ΑΠΟΘΗΚΗ καθώς στην τρίτη διοργάνωσή

Διαβάστε περισσότερα

Newsletter. «Οδηγούµε τους ανθρώπους στην επιτυχία σε έναν κόσµο που συνεχώς αλλάζει» TEYΧΟΣ 2 ο. Τριµηνιαίο ενηµερωτικό Η.R.

Newsletter. «Οδηγούµε τους ανθρώπους στην επιτυχία σε έναν κόσµο που συνεχώς αλλάζει» TEYΧΟΣ 2 ο. Τριµηνιαίο ενηµερωτικό Η.R. Newsletter Τριµηνιαίο ενηµερωτικό Η.R. Newsletter TEYΧΟΣ 2 ο «Οδηγούµε τους ανθρώπους στην επιτυχία σε έναν κόσµο που συνεχώς αλλάζει» Εditorial Αγαπητοί συνεργάτες, Το τρίµηνο που διανύσαµε η Adecco πραγµατοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

Perfect Order Processing ΣΤΗΝ

Perfect Order Processing ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Διοργάνωση: Επιστημονική Υποστήριξη: ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: XΡΥΣΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: ΧΟΡΗΓΟΣ: ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Tο συνέδριο που δίνει στον Διευθυντή Εφοδιαστικής Αλυσίδας και την ομάδα του, τις λύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η Εφοδιαστική Αλυσίδα και οι αλλαγές που έρχονται. Τα Mega Trends και οι νέοι όροι του παιχνιδιού

Η Εφοδιαστική Αλυσίδα και οι αλλαγές που έρχονται. Τα Mega Trends και οι νέοι όροι του παιχνιδιού Η Εφοδιαστική Αλυσίδα και οι αλλαγές που έρχονται Τα Mega Trends και οι νέοι όροι του παιχνιδιού Αργύρης Παπαντωνόπουλος Business Development Manager Mantis Hellas Τα Logistics λίγα χρόνια πριν Τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική kanban kanban Σήµα / Κάρτα Ρύθµιση της ροής των υλικών ακριβώς τη στιγµή που χρειάζονται σύµφωνα µε τις εντολές των ασθενών

Τεχνική kanban kanban Σήµα / Κάρτα Ρύθµιση της ροής των υλικών ακριβώς τη στιγµή που χρειάζονται σύµφωνα µε τις εντολές των ασθενών Η ΜΕΘΟ ΟΣ ΑΝΕΦΟ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΝΒΑΝ ΚΑΙ Η ΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜαρίναΠαπαλέξη 12,ΣτυλιανόςΘεοχαράκης 1,ΑλέξανδροςΤσίγκας 12 1.Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών ιοίκηση της Υγείας Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

Κοστολόγηση διαδικασιών αποθήκευσης με εφαρμογή της μεθόδου Activity-based costing

Κοστολόγηση διαδικασιών αποθήκευσης με εφαρμογή της μεθόδου Activity-based costing Άρθρο των κ. Α. Γιαλού και Δρ. Β. Ζεϊμπέκη Ο κ. Αναστάσιος Γιαλός είναι Logistics Consultant στην OPTILOG Advisory Services. Ο Δρ. Β. Ζεϊμπέκης είναι Managing Director της OPTILOG Advisory Services, Υποδιευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

A.E. δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο χώρο των Πληροφοριακών Συστηµάτων ιαχείρισης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Supply Chain Management, Logistics).

A.E. δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο χώρο των Πληροφοριακών Συστηµάτων ιαχείρισης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Supply Chain Management, Logistics). ΗOPTIMUM A.E. δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο χώρο των Πληροφοριακών Συστηµάτων ιαχείρισης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Supply Chain Management, Logistics). Στο ραγδαία εξελισσόµενο τοµέα των Logistics,

Διαβάστε περισσότερα

H JUNGHEINRICH συνώνυµο της παραγωγικότητας. ηµήτρης Σιαπάτης Μαρία Γούσιου

H JUNGHEINRICH συνώνυµο της παραγωγικότητας. ηµήτρης Σιαπάτης Μαρία Γούσιου H JUNGHEINRICH συνώνυµο της παραγωγικότητας ηµήτρης Σιαπάτης Μαρία Γούσιου H JUNGHEINRICH συνώνυµο της παραγωγικότητας Throughput efficiency Energy efficiency 3-phase AC drive motors Energy reclamation

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ LOGISTICS Όσο λοιπόν αυξάνει η σημασία και οι απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου, τόσο πιο απαιτητικές γίνονται

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ LOGISTICS Όσο λοιπόν αυξάνει η σημασία και οι απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου, τόσο πιο απαιτητικές γίνονται ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ LOGISTICS Όσο λοιπόν αυξάνει η σημασία και οι απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου, τόσο πιο απαιτητικές γίνονται και οι συνθήκες μεταφοράς και διανομής. Το διεθνές εμπόριο

Διαβάστε περισσότερα

Υλο οίηση Ιχνηλασιµότητας στον κλάδο των Εύκαµπτων Υλικών Συσκευασίας

Υλο οίηση Ιχνηλασιµότητας στον κλάδο των Εύκαµπτων Υλικών Συσκευασίας Θεοδώρου Αυτοµατισµοί ΑΒΕΤΕ Case Study ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΕ Υλο οίηση Ιχνηλασιµότητας στον κλάδο των Εύκαµπτων Υλικών Συσκευασίας Εισαγωγή Η βιοµηχανία Εύκαµπτων Υλικών Συσκευασίας διαχειρίζεται πολλές πρώτες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ CARBON FOOTPRINT ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

ΤΟ CARBON FOOTPRINT ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΤΟ CARBON FOOTPRINT ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 3 ΜΑΪΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική Ημερίδα: «Διδασκαλία Εφοδιαστικής στο Επαγγελματικό Λύκειο» Δρ. Δημήτρης Φωλίνας

Επιστημονική Ημερίδα: «Διδασκαλία Εφοδιαστικής στο Επαγγελματικό Λύκειο» Δρ. Δημήτρης Φωλίνας Επιστημονική Ημερίδα: «Διδασκαλία Εφοδιαστικής στο Επαγγελματικό Λύκειο» dfolinas@gmail.com Θεσσαλονίκη, 26.11.2016 Δομή παρουσίασης 2 Σημαντικότητα και εννοιολογική προσέγγιση Διοίκησης Logistics Εφοδιαστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Αποθεµάτων Applied Mathematics

ιαχείριση Αποθεµάτων Applied Mathematics ιαχείριση Αποθεµάτων 1 Περιεχόµενα Εισαγωγή Κόστος Αποθεµάτων Κατηγορίες Αποθεµάτων Στρατηγικές µείωσης των αποθεµάτων 2 Εισαγωγή Πως δηµιουργούνται τα αποθέµατα? Όταν οι ποσότητες εισαγωγής πρώτων υλών,

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Αποθεµάτων. Υποθέστε ότι την στιγμή αυτή υπάρχει στην αποθήκη απόθεμα για 5 μήνες.

Ασκήσεις Αποθεµάτων. Υποθέστε ότι την στιγμή αυτή υπάρχει στην αποθήκη απόθεμα για 5 μήνες. Ασκήσεις Αποθεµάτων 1. Το πρόγραμμα παραγωγής μιας βιομηχανίας προβλέπει την κατανάλωση 810.000 μονάδων πρώτης ύλης το χρόνο, με ρυθμό πρακτικά σταθερό, σε όλη τη διάρκεια του έτους. Η βιομηχανία εισάγει

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Κατάρτισης από την ITMC A.E.

Προγράμματα Κατάρτισης από την ITMC A.E. Ι Τ Μ C Α. Ε. Σ Υ Μ Β Ο Υ Λ Ο Ι Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ω Ν INNOVATION, TECHNOLOGY & MAΝAGEMENT CONSULTANTS «Στόχος μας είναι ο μετασχηματισμός των εταιρικών πελατών μας σε δυναμικούς, αποτελεσματικούς και

Διαβάστε περισσότερα

Τα logistics και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν

Τα logistics και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν Πανεπιστήμιο Πειραιά Τα logistics και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν Κουκουράκης Δημήτρης MSc Logistics ΕΜΠ-Πανεπιστήμιο Πειραιά Μάϊος 2012 Logistics (business) Είναι το τμήμα της επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικά Πληροφοριακά Συστήµατα. Κεφάλαιο 2. Ο στρατηγικός ρόλος των Πληροφοριακών Συστηµάτων ιοίκησης στην επιχείρηση. Ευαγγελάτος Ανδρέας

Στρατηγικά Πληροφοριακά Συστήµατα. Κεφάλαιο 2. Ο στρατηγικός ρόλος των Πληροφοριακών Συστηµάτων ιοίκησης στην επιχείρηση. Ευαγγελάτος Ανδρέας Κεφάλαιο 2 Στρατηγικά Πληροφοριακά Συστήµατα Ο στρατηγικός ρόλος των Πληροφοριακών Συστηµάτων ιοίκησης στην επιχείρηση Ευαγγελάτος Ανδρέας Εργαστήριο Πολυµέσων Επικοινωνίας 1. Εκπαιδευτικοί στόχοι του

Διαβάστε περισσότερα

SUPPLY CHAIN. Unilever s global availability programme. Αγγελάκης Ευάγγελος Head of Customer Service Ελαΐς-Unilever

SUPPLY CHAIN. Unilever s global availability programme. Αγγελάκης Ευάγγελος Head of Customer Service Ελαΐς-Unilever SUPPLY CHAIN Unilever s global availability programme Αγγελάκης Ευάγγελος Head of Customer Service Ελαΐς-Unilever ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η βελτίωση της διαθεσιμότητας στο ράφι είναι μια τεράστια πρόκληση για λιανέμπορους

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων. Μέρος 1ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ LOGISTICS

Πίνακας περιεχομένων. Μέρος 1ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ LOGISTICS Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγικό Σημείωμα Ελληνικής Έκδοσης..............................................17 Εισαγωγικό σημείωμα................................................................ 19 Ευχαριστίες

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Αυτόματης Προ-Δεματοποίησης (Pre-Packing)

Πληροφοριακά Συστήματα Αυτόματης Προ-Δεματοποίησης (Pre-Packing) Πληροφοριακά Συστήματα Αυτόματης Προ-Δεματοποίησης (Pre-Packing) Copyright : OPTIMUM A.E. 1. Το Πρόβλημα της Προ-Δεματοποίησης Συσκευασίας Η εκτέλεση, σε καθημερινή βάση, των παραγγελιών που δέχεται μία

Διαβάστε περισσότερα

3 Rd FOOD FOR SUCCESS CONFERENCE

3 Rd FOOD FOR SUCCESS CONFERENCE 3 Rd FOOD FOR SUCCESS CONFERENCE η Palladian Conferences, σε συνεργασία με το FnB Daily, διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το FOOD FOR SUCCESS CONFERENCE. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Tρίτη 25

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΛΕΩΝΙ ΑΣ ΜΟΣΧΟΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Η υπεροχή του σιδηρόδροµου σε ταχύτητα, οικονοµία, προστασία περιβάλλοντος, ασφάλεια κλπ. έναντι των

Διαβάστε περισσότερα

ιοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών

ιοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών ιοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών Η φιλοσοφία Just-in-Time Γιώργος Ιωάννου, Ph.D. Αναπληρωτής Καθηγητής Σύνοψη διάλεξης Ορισµός Προέλευση JIT Το παράδειγµα τηςtoyota Βασικές αρχές JIT Στόχοι JIT Τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας 1 η Διάλεξη: Βασικές Έννοιες στην Εφοδιαστική Αλυσίδα - Εξυπηρέτηση Πελατών 2015 Εργαστήριο Συστημάτων Σχεδιασμού, Παραγωγής και Λειτουργιών Ατζέντα Εισαγωγή στη Διοίκηση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΨΥΞΗ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Ο ΗΓΙΕΣ ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΨΥΞΗ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Ο ΗΓΙΕΣ ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΨΥΞΗ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Ο ΗΓΙΕΣ ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΨΥΞΗ Οι παραγωγοί ή οι έµποροι τροφίµων διαχειρίζονται µεγάλες ποσότητες. Όπως και µε κάθε προϊόν, για να γίνει εξισορρόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Κατάρτισης από την ITMC A.E.

Προγράμματα Κατάρτισης από την ITMC A.E. Ι Τ Μ C Α. Ε. Σ Υ Μ Β Ο Υ Λ Ο Ι Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ω Ν INNOVATION, TECHNOLOGY & MAΝAGEMENT CONSULTANTS «Στόχος μας είναι ο μετασχηματισμός των εταιρικών πελατών μας σε δυναμικούς, αποτελεσματικούς και

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Παραγωγής & Συστημάτων Υπηρεσιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διοίκηση Παραγωγής & Συστημάτων Υπηρεσιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΡΓAΝΩΣΗ / ΔΙΟIΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓHΣ: ΕΙΣΑΓΩΓΙΚEΣ EΝΝΟΙΕΣ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Διοίκηση Παραγωγής & Συστημάτων Υπηρεσιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Operations Management Διοίκηση Λειτουργιών

Operations Management Διοίκηση Λειτουργιών Operations Management Διοίκηση Λειτουργιών Διδάσκων: Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου xgr@otenet.gr 3 η εβδομάδα μαθημάτων 1 Το περιεχόμενο της σημερινής ημέρας Συστήµατα προγραµµατισµού, ελέγχου και διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Ζητήµατα ανάπτυξης και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ: Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Κοστολόγηση με βάση τις δραστηριότητες Activity Based Costing (ABC)

ΑΡΘΡΟ: Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Κοστολόγηση με βάση τις δραστηριότητες Activity Based Costing (ABC) Specisoft ΑΡΘΡΟ: Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Κοστολόγηση με βάση τις δραστηριότητες Activity Based Costing (ABC) Από Γιώργο Μανουσόπουλο, Οικονομολόγo, Συνεργάτη της Specisoft Επισκεφθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Εφοδιαστική Αλυσίδα: Προοπτικές ενός σύγχρονου τρόπου ενίσχυσης της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας

Ελληνική Εφοδιαστική Αλυσίδα: Προοπτικές ενός σύγχρονου τρόπου ενίσχυσης της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας Ελληνική Εφοδιαστική Αλυσίδα: Προοπτικές ενός σύγχρονου τρόπου ενίσχυσης της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας Μπάμπης Σιαφλάς: Supply Chain & Commercial Director Ταυτότητα SARMED (ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ Ενότητα 6: Μορφές Δικτύων Διανομής και κόστη Εφοδιαστικής Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Αυξημένη συμμετοχή της αγοράς στο 2ο Lean Customer Service

Αυξημένη συμμετοχή της αγοράς στο 2ο Lean Customer Service Αυξημένη συμμετοχή της αγοράς στο 2ο Lean Customer Service Πάνω από 160 στελέχη παρακολούθησαν τις εργασίες του Με τη λειτουργία των «Εργαστηρίων Πρακτικής Γνώσης» που παρείχαν στους συμμετέχοντες πρακτικά

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ.

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ. 2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες Έχει παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει σαφής αντίληψη της σηµασίας του όρου "διοίκηση ή management επιχειρήσεων", ακόµη κι από άτοµα που

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Τόλης, MSc, MBA

Δημήτρης Τόλης, MSc, MBA Δημήτρης Τόλης, MSc, MBA 2008 EΕL-THESSALONIKI CHAPTER Ν.Κουντουριώτου 19, Τ.Κ.54625 Τηλ: 2310567910 Φαξ: 2310567911 email: info@logistics.org.gr website: www.logistics.org.gr Νέες διδακτικές προσεγγίσεις

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Εφοδιαστική Αλυσίδα (ΕΡΓ.)

Διαβάστε περισσότερα

Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό γνώρισµα των τελευταίων ετών αλλά και αυτών που ακολουθούν είναι οι αλλαγές που σηµειώνονται στο χώρο των επιχειρήσεων.

Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό γνώρισµα των τελευταίων ετών αλλά και αυτών που ακολουθούν είναι οι αλλαγές που σηµειώνονται στο χώρο των επιχειρήσεων. Atlantis MRP & MRP II MRP I Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό γνώρισµα των τελευταίων ετών αλλά και αυτών που ακολουθούν είναι οι αλλαγές που σηµειώνονται στο χώρο των επιχειρήσεων. Στις προβλέψεις αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Βασικές Έννοιες Πληροφοριακών Συστημάτων. Βασικές Έννοιες

Κεφάλαιο 1. Βασικές Έννοιες Πληροφοριακών Συστημάτων. Βασικές Έννοιες Κεφάλαιο 1 Βασικές Έννοιες Πληροφοριακών Συστημάτων 1 Βασικές Έννοιες Πληροφοριακό Σύστημα Σκοπός Δεδομένα Πληροφορίες Αποφάσεις Στόχος Πληροφοριακές ανάγκες Στρατηγική πληροφόρηση 2 1 Ηεποχή της πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Mega Trend No7: 4PL & LLPs

Mega Trend No7: 4PL & LLPs Mega Trend No7: 4PL & LLPs 151 24, MAROUSSI, - GREECE 1 Οι εταιρείες Διεθνώς επιλέγουν συνεργασίες με 3PL εταιρείες Results Logistics Cost Reduction 11% Inventory Cost Reduction 6% 2014 Study Logistics

Διαβάστε περισσότερα

Business Simulation. The international Business Simulation for tomorrow s leaders

Business Simulation. The international Business Simulation for tomorrow s leaders Business Simulation The international Business Simulation for tomorrow s leaders Περιεχόµενα Τάσεις της αγοράς Κερδίζοντας µε το Storewars Τι είναι το Storewars Τιλένεοιπελάτεςµας Γιατί να συµµετάσχει

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN. Εισαγωγή

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN. Εισαγωγή ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN Εισαγωγή Η κατάρτιση ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου αποτελεί ένα εργαλείο στο οποίο καταγράφεται ουσιαστικά το «Πλάνο Δράσης» της επιχείρησης, τα βήματα που θα

Διαβάστε περισσότερα

ιοίκηση Πληροφοριακών Συστηµάτων

ιοίκηση Πληροφοριακών Συστηµάτων ιοίκηση Πληροφοριακών Συστηµάτων ιάλεξη 4 η 4.1 Αρχιτεκτονική Επιχειρησιακών Εφαρµογών 4.2 1 Επιχειρησιακά Συστήµατα ή Επιχειρησιακά Συστήµατα ιαχείρισης Πόρων(ERPs) Συστήµατα ιαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ PICK-BY-LIGHT

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ PICK-BY-LIGHT Απόστολος Θεοδωρόπουλος ιευθύνων Σύµβουλος OPTIMUM A.E. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ PICK-BY-LIGHT 9 ο Πανελλήνιο Συνέδριο LOGISTICS 2005 Θεσσαλονίκη, 25-26 Νοεµβρίου 2005 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΩ ΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Όλα τα είδη

Διαβάστε περισσότερα

Logistics Way H Logistics Way εξειδικεύεται στο να παρέχει προϊόντα Λογισμικού και Υπηρεσιών που καλύπτουν και εξυπηρετούν τις ιδιαίτερες ανάγκες και

Logistics Way H Logistics Way εξειδικεύεται στο να παρέχει προϊόντα Λογισμικού και Υπηρεσιών που καλύπτουν και εξυπηρετούν τις ιδιαίτερες ανάγκες και Logistics Way H Logistics Way εξειδικεύεται στο να παρέχει προϊόντα Λογισμικού και Υπηρεσιών που καλύπτουν και εξυπηρετούν τις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις των εταιρειών οι οποίες συμπεριλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΦΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ

ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΦΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ 22 & 23 Οκτωβρίου 2010 - SOFITEL ATHENS AIRPORT Παραγωγικότερη χρήση υφιστάμενης τεχνολογίας Τεχνολογική αναβάθμιση υφιστάμενου εξοπλισμού και υποδομών Επιλογή νέων προϊόντων γρήγορης απόσβεσης και αποτελεσμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Training & Consulting Ltd. Επίκαιρη Πρόταση Ενδοεπιχειρησιακής Κατάρτισης. για το Λογιστήριο της Εταιρείας σας

Training & Consulting Ltd. Επίκαιρη Πρόταση Ενδοεπιχειρησιακής Κατάρτισης. για το Λογιστήριο της Εταιρείας σας Project Training & Consulting Ltd Διοργάνωση Σεμιναρίων Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Μπορείτε να εκπαιδεύσετε όλα τα στελέχη του μόνο από 590,00 (η προσφορά ισχύει έως τέλος Μαρτίου 2015) Επίκαιρη Πρόταση για

Διαβάστε περισσότερα

Η ανθρώπινη διάσταση στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και οι διαστάσεις της εφαρμογής του RASCI model στην οργανογραμματική αναδόμηση

Η ανθρώπινη διάσταση στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και οι διαστάσεις της εφαρμογής του RASCI model στην οργανογραμματική αναδόμηση Η ανθρώπινη διάσταση στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και οι διαστάσεις της εφαρμογής του RASCI model στην οργανογραμματική αναδόμηση Σταμάτιος Ανδριανόπουλος Executive Consultant, Planning A.E. ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι απόθεµα (Inventory) ;

Τι είναι απόθεµα (Inventory) ; Τι είναι απόθεµα (Inventory) ; κάθε αδρανές οικονοµικό µέσο ή πόρος που διατηρείται για την ικανοποίηση µελλοντικής ζήτησης γι αυτό. 1995 Corel Corp. 1984-1994 T/Maker Co. 1984-1994 T/Maker Co. 3 Απόθεµα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Ι. ΓΙΑΝΝΑΤΣΗΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Αντικείμενο: η διάταξη του παραγωγικού δυναμικού στο χώρο, δηλαδή η χωροταξική διευθέτηση των

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ARCHIVING@CONNECT ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ PAPERLESS@CONNECT CASE STUDY PHARMATHEN SA

ΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ARCHIVING@CONNECT ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ PAPERLESS@CONNECT CASE STUDY PHARMATHEN SA ΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ARCHIVING@CONNECT ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ PAPERLESS@CONNECT CASE STUDY PHARMATHEN SA ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PHARMATHEN ΑΒΕΕ... 3 2. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα συνέδρια που έχει διοργανώσει τα προηγούμενα χρόνια το Ινστιτούτο αποτελούν την αιτία για:

Τα συνέδρια που έχει διοργανώσει τα προηγούμενα χρόνια το Ινστιτούτο αποτελούν την αιτία για: Η Ιδέα Το Ινστιτούτο Πωλήσεων Ελλάδος πιστό στην αποστολή του και στους στόχους του για την προώθηση του επαγγέλματος των Πωλήσεων, την συνεχή ενημέρωση σε επίκαιρα θέματα Πωλήσεων, την εκπαίδευση σε Τεχνολογίες,

Διαβάστε περισσότερα

Ποιότητα και Πρότυπα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Πρότυπα διαχείρισης Επιχειρηµατικών Κινδύνων Διάλεξη 5

Ποιότητα και Πρότυπα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Πρότυπα διαχείρισης Επιχειρηµατικών Κινδύνων Διάλεξη 5 Ποιότητα και Πρότυπα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Πρότυπα διαχείρισης Επιχειρηµατικών Κινδύνων Διάλεξη 5 Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τει Δυτικής Ελλάδας Μεσολόγγι Δρ. Α. Στεφανή ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

15 & 16 Απριλίου 2016

15 & 16 Απριλίου 2016 15 & 16 Απριλίου 2016 Διοργάνωση: Επιστημονική Υποστήριξη: Δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας στο μεγάλο event για την Εφοδιαστική Αλυσίδα εσπερίδα Παρασκευή 15 Απριλίου (17.30-20.00) Εκπαιδευτικό σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον. οργανωση αποθηκης REFLEXIS WMS: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον. οργανωση αποθηκης REFLEXIS WMS: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον οργανωση αποθηκης REFLEXIS WMS: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Περιεχόμενα Η εταιρεία Πελατολόγιο... 3 Η πορεία της εταιρείας... 4 Υπηρεσίες Τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη Πρακτικών Εκδήλωσης

Σύνοψη Πρακτικών Εκδήλωσης Ειδική ενηµερωτική εκδήλωση «Νέες τελωνειακές διαδικασίες και Πιστοποιητικό Εγκεκριµένου Οικονοµικού Φορέα: Ευκαιρίες και οφέλη για την επιχείρηση» Τετάρτη 25.01.2012 και ώρες 16:00 18:30 Ξενοδοχείο Αµαλία,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10 Η φύση του προγραµµατισµού και του ελέγχου

Κεφάλαιο 10 Η φύση του προγραµµατισµού και του ελέγχου Κεφάλαιο 10 Η φύση του προγραµµατισµού και του ελέγχου Source: Arup Προγραµµατισµός και έλεγχος Προγραµµατισµός και έλεγχος Η αγορά απαιτεί προϊόντα και υπηρεσίες που διανέµονται στον απαιτούµενο χρόνο,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ OUTSOURCING LOGISTICS ΑΠΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΡ.ΠΑΠΑΛΟΗ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ OUTSOURCING LOGISTICS ΑΠΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΡ.ΠΑΠΑΛΟΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ OUTSOURCING LOGISTICS ΑΠΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΡ.ΠΑΠΑΛΟΗ ΙΕΥΘΥΝΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΨΥΓΕΙΑ ΑΛΑΣΚΑ Α.ΕΒ.Τ.Ε ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, Μ.Β.Α. ΑΘΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2006 Η παρακάτω αναφορά αφορά

Διαβάστε περισσότερα

CASE STUDY. Ιχνηλασιµότητα στο ΛΑ Ι. Project: ΕΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

CASE STUDY. Ιχνηλασιµότητα στο ΛΑ Ι. Project: ΕΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ CASE STUDY Ιχνηλασιµότητα στο ΛΑ Ι Project: ΕΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Θέµα: Προδιαγραφές και απαιτήσεις του συστήµατος Ιχνηλασιµότητας Tracer Factory που εγκαταστάθηκε στην ΕΑΣ Σητείας Περιεχόµενα 1. Φάσεις παραγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4. Εξωτερικός και Εσωτερικός Έλεγχος Αποθεµάτων

Ενότητα 4. Εξωτερικός και Εσωτερικός Έλεγχος Αποθεµάτων Ενότητα 4 Εξωτερικός και Εσωτερικός Έλεγχος Αποθεµάτων 2. Αποθέµατα (1) Αποθέµατα είναι το σύνολο των οικονοµικών µέσων που: Προορίζονται να πωληθούν. Βρίσκονται στην παραγωγή και προορίζονται να πωληθούν

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών

Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών Διαχείριση Αποθεμάτων Βασικές Αρχές και Κατηγοριοποιήσεις Γιώργος Ιωάννου, Ph.D. Αναπληρωτής Καθηγητής Σύνοψη διάλεξης Ορισμός αποθεμάτων Κατηγορίες αποθεμάτων Λόγοι πίεσης

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδικευμένες λύσεις Πανελλαδικής Διανομής

Εξειδικευμένες λύσεις Πανελλαδικής Διανομής Εξειδικευμένες λύσεις Πανελλαδικής Διανομής Κ. Λάμπρου 1 Υψηλό το κόστος Logistics στην Ελλάδα Νόμος Πλαίσιο Πρώτη φορά στην Ελλάδα Από «Αχθοφορική» ή «Κουβάλημα» - «Μοχλός Ανάπτυξης για την Ελλάδα»! Παράδειγμα,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12 Προγραµµατισµός και έλεγχος αποθεµάτων

Κεφάλαιο 12 Προγραµµατισµός και έλεγχος αποθεµάτων Κεφάλαιο 12 Προγραµµατισµός και έλεγχος αποθεµάτων Source: Corbis Προγραµµατισµός και έλεγχος αποθεµάτων Προγραµµατισµός και έλεγχος αποθεµάτων Στρατηγική παραγωγής Η αγορά απαιτεί µια ποσότητα προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

ιοίκηση Λειτουργιών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας

ιοίκηση Λειτουργιών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ιοίκηση Λειτουργιών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας Λέκτορας Κωνσταντίνος Ν. Ανδρουτσόπουλος Τμήμα ιοικητικής Επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: ΜΑΘΗΜΑ: Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων. Φίλιππος Ι. Καρυπίδης Καθηγητής. Τμήμα: Τεχνολόγων Γεωπόνων Αγροτικής Οικονομίας

Διδάσκων: ΜΑΘΗΜΑ: Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων. Φίλιππος Ι. Καρυπίδης Καθηγητής. Τμήμα: Τεχνολόγων Γεωπόνων Αγροτικής Οικονομίας ΜΑΘΗΜΑ: Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων Διδάσκων: Φίλιππος Ι. Καρυπίδης Καθηγητής Τμήμα: Τεχνολόγων Γεωπόνων Αγροτικής Οικονομίας Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων -Φ. Καρυπίδης 1 Σειρά Διαλέξεων μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Logistics και Συστήματα JIT. Επιβλέπων Καθηγητής :Ιωάννης Κωνσταντάρας Σπουδάστρια :Κοντάρα Δέσποινα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Logistics και Συστήματα JIT. Επιβλέπων Καθηγητής :Ιωάννης Κωνσταντάρας Σπουδάστρια :Κοντάρα Δέσποινα ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Logistics και Συστήματα JIT Επιβλέπων Καθηγητής :Ιωάννης Κωνσταντάρας Σπουδάστρια :Κοντάρα Δέσποινα Κεφάλαιο 1ο: Logistics Κεφάλαιο 2ο: Συστήματα J.I.T. Logistics Ορισμος των Logistics

Διαβάστε περισσότερα

«Η Αξιοποίηση του ΑΒΕΚΤ για τις Βιβλιοθήκες Κυβερνητικών Υπηρεσιών»

«Η Αξιοποίηση του ΑΒΕΚΤ για τις Βιβλιοθήκες Κυβερνητικών Υπηρεσιών» Οµιλία στο Πρώτο Συνέδριο Κυπριακών Βιβλιοθηκών «Ο Ρόλος της Βιβλιοθήκης στον 21ον Αιώνα» 2 Νοεµβρίου 2001 Με θέµα «Η Αξιοποίηση του ΑΒΕΚΤ για τις Βιβλιοθήκες Κυβερνητικών Υπηρεσιών» Εισαγωγή Επιτρέψετε

Διαβάστε περισσότερα

Λιτή παραγωγή και η μέθοδος JIT. Source: Tibbet and Britten

Λιτή παραγωγή και η μέθοδος JIT. Source: Tibbet and Britten Λιτή παραγωγή και η μέθοδος JIT Source: Tibbet and Britten Λιτή παραγωγή και JIT Λιτή παραγωγή και JIT Στρατηγική παραγωγής Η αγορά έχει ανάγκη από καθορισμένο χρόνο, ποσότητα και ποιότητα προϊόντων και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ LOGISTICIANS ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ SUPPLY CHAIN BENCHMARKS

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ LOGISTICIANS ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ SUPPLY CHAIN BENCHMARKS ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ LOGISTICIANS ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ SUPPLY CHAIN BENCHMARKS 21 & 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ SOFITEL ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ H πρώτη ζωντανή ψηφοφορία σε συνέδριο Logistics πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου στην Αθήνα από

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα Επαγγελµατικής Κατάρτισης ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ. ΑΘΗΝΑ Απόφοιτοι ΛΥΚΕΙΟΥ - ΙΕΚ 400ώρες ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗ.

Πρόγραµµα Επαγγελµατικής Κατάρτισης ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ. ΑΘΗΝΑ Απόφοιτοι ΛΥΚΕΙΟΥ - ΙΕΚ 400ώρες ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗ. «ΗΜΗΤΡΑ» ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Α.Ε. Εθνικό Κέντρο Επαγγελµατικής Κατάρτισης Ε.Κ.Ε.Κ Α.00 Το Κ.Ε.Ε «ΗΜΗΤΡΑ» ιδρύθηκε το 1987, µε έδρα τη Λάρισα, µε σκοπό να συµβάλλει µέσα από τους τοµείς δράσης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Αθήνα, Ιανουάριος 2015 Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Συστηµατική παρακολούθηση και καταγραφή όλων των φάσεων παραγωγής σε πραγµατικό χρόνο Το Σύστηµα Ιχνηλασιµότητας ICHNOS της εταιρείας Data & Control Systems είναι ένα ολοκληρωµένο σύστηµα το οποίο καλύπτει

Διαβάστε περισσότερα

διεξαγωγή διαγωνισμών / bids παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο BIDDING ΣΤΑ LOGISTICS & ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (7 Μαρτίου 2013, Holiday Inn Αττικής Οδού)

διεξαγωγή διαγωνισμών / bids παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο BIDDING ΣΤΑ LOGISTICS & ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (7 Μαρτίου 2013, Holiday Inn Αττικής Οδού) Σύγχρονα management tools από την Planning για τη διεξαγωγή διαγωνισμών / bids παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο BIDDING ΣΤΑ LOGISTICS & ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (7 Μαρτίου 2013, Holiday Inn Αττικής Οδού) Ένα χρόνο μετά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ στις επιχειρήσεις τροφίµων & υλικών συσκευασίας

Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ στις επιχειρήσεις τροφίµων & υλικών συσκευασίας Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ στις επιχειρήσεις τροφίµων & υλικών συσκευασίας Φ.Σφυρής, Ε.Θεοδώρου, ΘΕΟ ΩΡΟΥ ΑΒΕΤΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Ορισµοί εννοιών Υπάρχουσα κατάσταση Γιατί; Βασικές προδιαγραφές

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Ανταγωνιστικές Στρατηγικές γι Αντιµετώπιση της Κρίσης

Σχεδιάζοντας Ανταγωνιστικές Στρατηγικές γι Αντιµετώπιση της Κρίσης Σχεδιάζοντας Ανταγωνιστικές Στρατηγικές γι Αντιµετώπιση της Κρίσης Ανάγκη κατάρτισης: Οι αλλαγές στην εποχή µας είναι τόσο ραγδαίες που δυσκολεύουν αφάνταστα την προσπάθεια που κάνουν οι επιχειρήσεις για

Διαβάστε περισσότερα

Cryologic Αρτέμιδος 119, Παλαιό Φάληρο 175 62 τηλ 210 98 37 940 fax 210 98 43 624 email info@cryologic.gr

Cryologic Αρτέμιδος 119, Παλαιό Φάληρο 175 62 τηλ 210 98 37 940 fax 210 98 43 624 email info@cryologic.gr ΠΕΙΡΑΙΩΣ 226, ΤΑΥΡΟΣ 177 78, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210-3469606, ΦΑΞ 210-3469906, Cryologic Αρτέμιδος 119, Παλαιό Φάληρο 175 62 τηλ 210 98 37 940 fax 210 98 43 624 email info@cryologic.gr ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Λέκτορας Ι. Γιαννατσής Καθηγητής Π. Φωτήλας ΣΤΟΧΟΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ποιότητα προϊόντος/υπηρεσίας Ταχύτητα παραγωγής/παράδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ)

ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΕΠΙ ΧΕΙΡ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΜΑΤΙ ΚΟ ΤΗ ΤΑ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των ΤΠΕ για τη Μετάβαση σε ένα Δυναμικό Μοντέλο Διοίκησης. Κωνσταντίνος Τσιακατάρας (MSc)

Αξιοποίηση των ΤΠΕ για τη Μετάβαση σε ένα Δυναμικό Μοντέλο Διοίκησης. Κωνσταντίνος Τσιακατάρας (MSc) Αξιοποίηση των ΤΠΕ για τη Μετάβαση σε ένα Δυναμικό Μοντέλο Διοίκησης Κωνσταντίνος Τσιακατάρας (MSc) Partner ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Α.Ε. Η θέση των επιχειρήσεων στη σημερινή οικονομική συγκυρία Βασικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΕΙΔΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΕΙΔΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι. Γιαννατσής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Φύση Προϊόντος/Υπηρεσίας και Αγορά Απαιτούμενος βαθμός διαφοροποίησης Απαιτούμενος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ACTIVITY BASED COSTING μια εφαρμογή δομημένη, στην Lean manufacturing.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ACTIVITY BASED COSTING μια εφαρμογή δομημένη, στην Lean manufacturing. Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ACTIVITY BASED COSTING μια εφαρμογή δομημένη, στην Lean manufacturing. Οι εταιρίες Alpha Plan Consultants και Κ. Ματθαίου & Συνεργάτες, σε συνεργασία διοργανώνουν το 1 Ο Εξειδικευμένο Σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα