Προβλήματα διαστασιολόγησης βάθρων γεφυρών με κοίλη κυκλική διατομή

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Προβλήματα διαστασιολόγησης βάθρων γεφυρών με κοίλη κυκλική διατομή"

Transcript

1 Προβλήματα διαστασιολόγησης βάθρων γεφυρών με κοίλη κυκλική διατομή Νικόλαος Γιάννακας Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., Θεόδωρος Χρυσανίδης Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., MSc DIC, Ιωάννης Τέγος Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ., 1. Εισαγωγή Εκείνο που οδήγησε στη σύνταξη της παρούσας εργασίας ήταν να θιγούν θέματα πρακτικής σημασίας και ουσίας, που ανταποκρίνονται σε τρέχουσες ανάγκες και απαιτήσεις. Σύμφωνα με τον τίτλο της η έρευνα έθεσε ως φιλόδοξο στόχο της την πλήρη, κατά το δυνατόν, εκκαθάριση του τοπίου στο πρόβλημα της διαστασιολόγησης των βάθρων οπλισμένου σκυροδέματος κοίλης κυκλικής διατομής, ενός τοπίου το οποίον για τους έχοντες γνώση των προβλημάτων μελετητές εμφανίζεται, οπωσδήποτε, θολό. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του γεγονότος ότι οι οικείοι Κανονισμοί στρέφουν την προσοχή τους σχεδόν αποκλειστικώς στους φορείς ορθογωνικής διατομής και οιονεί παραμελούν εκείνους άλλων διατομών. Αποτέλεσμα αυτής της άνισης μεταχείρισης είναι ο σύγχρονος μελετητής να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της διαστασιολόγησής τους, είτε πλημμελώς, είτε να τα τοποθετεί στην γνωστή κλίνη του Προσκρούστη των ορθογωνικών διατομών. Και αποτελεί κοινό μυστικό, ότι τα προβλήματα αυτά ανήκουν στην γνωστή ως κατηγορία Frequently Asked Questions (FAQ s) προβλημάτων. Με βάση την μελετητική πείρα των συγγραφέων της παρούσας και την Γερμανική, κυρίως, συναφή βιβλιογραφία, επισημάνθηκαν τα κενά που υπάρχουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της διαστασιολόγησης των εν τίτλω φορέων, καθώς οι μη ορθολογικές προσεγγίσεις, οι οποίες εξ ανάγκης, και ελλείψει άλλων καλύτερων, έχουν υιοθετηθεί. Ως κενά, υπό την έννοια της μη υπάρχουσας, ούτε στους Κανονισμούς, αλλά και ούτε στην βιβλιογραφία, σχετικής και επαρκώς αξιόπιστης μεθοδολογίας διαστασιολόγησης αναφέρονται: (α) Τα προβλήματα διαστασιολόγησης έναντι τέμνουσας των φορέων κυκλικής κοίλης διατομής, καθώς και, (β) Τα προβλήματα κάλυψης αυτών των φορέων έναντι λειτουργικής ρηγμάτωσης. Από την άλλη μεριά ως έχοντα ανάγκη εξορθολογισμού ή και, θεωρητικού ή πειραματικού εμπλουτισμού, προβλήματα, τα οποία απασχόλησαν την παρούσα, αναφέρονται: (α) Το πρόβλημα διαστασιολόγησης έναντι των μεγεθών ορθής εκ του σεισμού έντασης, το οποίο αντιμετωπίζεται, ως γνωστόν, καταχρηστικώς ως πρόβλημα εκ φορτίων βαρύτητας, με την αγνόηση της περισφικτικής επιρροής του εγκάρσιου οπλισμού, (β) Το πρόβλημα διαστασιολόγησης έναντι σεισμικής, επίσης, προέλευσης μεγεθών ορθής έντασης, πολύ συχνό στην Γεφυροποιία, όπου η καμπτική διαμήκης όπλιση, αντιμετωπίζεται ανορθολογικώς και όχι προς την πλευρά της ασφάλειας, ως πρόβλημα οριακής κατάστασης αστοχίας, ως δηλαδή εάν η υπολογιζόμενη διατομή να ανέπτυσσε πλήρως την αντοχή της, ενώ στην προκειμένη περίπτωση οι τοποθετούμενοι εφελκυόμενοι οπλισμοί, μόλις που πρέπει να φθάνουν στη διαρροή, καθόσον δεν είναι επιτρεπτή η εμφάνιση πλαστικών αρθρώσεων, (γ) Το πρόβλημα του ικανοτικού σχεδιασμού των γεφυρών, όπου δεν είναι, επίσης, προς την πλευρά της ασφαλείας, υποτιμάται η καμπτική αντοχή των

2 στύλων, γεγονός που συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις στην επιδιωκόμενη υπερασφάλεια, αφενός έναντι σεισμικής τέμνουσας των στύλων και αφετέρου στον αποκλεισμό πλαστικών αρθρώσεων στους φορείς και (δ) Το πρόβλημα της δυσκαμψίας των στύλων, το οποίο αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα πλημμελώς. Εκτός τούτων, εθίγη στην παρούσα το σκοτεινό πρόβλημα της αλληλοσυσχέτισης, στα στοιχεία κυκλικής διατομής, των απαιτήσεων εγκαρσίων οπλισμών έναντι τέμνουσας και περίσφιξης και προέκυψαν επί του θέματος χρήσιμα συμπεράσματα και μέσω αυτών σχετική κατάθεση πρότασης αντιμετώπισης του προβλήματος. 2. Το πρόβλημα της κάμψης 2.1. Κανονιστικές διατάξεις περί κοίλων βάθρων Στην Ε39/99 περιελήφθησαν αναφορικώς με τον σχεδιασμό των κοίλων βάθρων, διατάξεις για τον περιορισμό της λυγηρότητας των τοιχωμάτων των κοίλων διατομών βάθρων σύμφωνα με αποτελέσματα πειραματικών και αναλυτικών ερευνών των A.W. Taylor et al, 1994 και M.J.N. Priestley 1998 (&4.3). Εφαρμόζοντας τις διατάξεις της &4.3 σε μια κοίλη κυκλική διατομή εξωτερικής διαμέτρου D=3,0 m, τα ελάχιστα επιτρεπόμενα πάχη t της δακτυλιοειδούς διατομής είναι: 1. Για q>1,5 t=0,30 m 2. Για 1,5>q>1,0 t=0,25 m 3. Για q=1 t=0,175 m 2.2. Σκοπιμότητα της πειραματικής έρευνας Στο πλαίσιο της αδρομερούς πειραματικής έρευνας εξετάστηκαν 4 δοκίμια κοίλης διατομής σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση εξετάστηκαν δύο δοκίμια με ίδια γεωμετρικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με τον κανονισμό και το ένα με ισχυρούς καμπτικούς οπλισμούς ρ=3,16%, ενώ το δεύτερο με τους μισούς οπλισμούς εν σχέσει με το πρώτο. Οι εγκάρσιοι σπειροειδείς οπλισμοί υπολογίστηκαν ικανοτικώς ώστε να αποκλεισθεί η πιθανότης αστοχίας από τέμνουσα. Στόχος της έρευνας της πρώτης φάσης ήταν η εξέταση της επιρροής του ποσοστού οπλισμού στο μέγεθος της εκδηλουμένης πλαστικότητος. Στη δεύτερη φάση τα δοκίμια είχαν διπλάσια ως προς τα πρώτα εξωτερική διάμετρο, 60 cm αντί για 30 cm, πενταπλάσιο πάχος δακτυλίου 15 cm και οπλισμό δύο στρώσεων χωρίς εγκάρσια αλληλοϋποστήριξη. Το καμπτικό ποσοστό οπλισμού υπεβιβάσθη στο 0,37% και ήταν ίδιο εις αμφότερα τα δοκίμια, τα οποία διέφεραν μόνον στο ότι το ένα από αυτά διέθετε μονοκόμματους τους οπλισμούς του, ενώ το άλλο σε παράθεση, εκπροσωπώντας τη θέση πάκτωσης, όπου οι αναμονές του κεφαλοδέσμου παρατίθενται με τους οπλισμούς του κορμού Πειραματικό πρόγραμμα (Φάση 1 η ) Περιγραφή δοκιμίων Στα πλαίσια της πειραματικής διερεύνησης της εξεταζόμενης αυτής μηχανικής παραμέτρου κατασκευάστηκαν δύο δοκίμια κοίλης κυκλικής διατομής με διαφορετική γεωμετρία αναφορικά με τη διάμετρο και το μήκος τους καθώς και διαφορετική ποιότητα σκυροδέματος. Ο διαμήκης οπλισμός των δομικών στοιχείων που εξετάστηκαν διέφερε από δοκίμιο σε δοκίμιο, έτσι ώστε να εξεταστούν διάφορα μηχανικά ποσοστά οπλισμών. Η κλίμακα των δοκιμίων ήταν της τάξης του 1:3, ώστε να αποφευχθούν οι απαιτούμενες, σε άλλη περίπτωση κλίμακας, αναγωγές των αποτελεσμάτων.

3 Τα Δοκίμια σκυροδετήθηκαν σε χαρτότυπο (SONOCO) εσωτερικής διαμέτρου 300 mm και πάχους 7 mm (Σχήμα 1). Τα διάκενα στα δοκίμια προέκυψαν με την τοποθέτηση στο εσωτερικό του κλωβού των οπλισμών διογκωμένης πολυστερίνης κυλινδρικής μορφής στις ακριβείς θέσεις. Το πάχος των διατομών κατασκευάστηκε 30 mm με λόγο t/h = 1/10, ενώ η διαμήκης όπλιση του δεύτερου δοκιμίου επιλέχθηκε σκόπιμα μικρότερη εν σχέσει με αυτή του πρώτου, ούτως ώστε η αστοχία να προέλθει από υπέρβαση της καμπτικής φέρουσας ικανότητας και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της διατμητικού τύπου αστοχίας. Προς ενίσχυση των περιοχών στήριξης και επιβολής του φορτίου, όπου οι δευτερογενείς επιδράσεις είναι δυνατόν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα, κατασκευάστηκαν τρεις συμπαγείς ζώνες, όπως φαίνεται στο Σχήμα 2. Σχ. 1 Κοίλο δοκίμιο πριν την σκυροδέτηση Στον Πίνακα 1 διακρίνονται τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και η όπλιση των δοκιμίων. Ο εγκάρσιος οπλισμός, κατά περίπτωση, τοποθετήθηκε με ικανοτικά κριτήρια, ούτως ώστε και τα δύο δοκίμια να αστοχήσουν καμπτικώς. Στον Πίνακα 1 δίνονται οι τιμές των ενεργών σχετικών ανοιγμάτων διάτμησης των δοκιμίων, οι οποίες έχουν επιλεγεί με κριτήριο τη συχνότητα εμφάνισής τους στην πράξη. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί, ότι το απαιτούμενο στατικό ύψος προκειμένου να υπολογιστεί η αντίστοιχη τιμή του ενεργού σχετικού ανοίγματος διάτμησης, ελήφθη βάσει του κέντρου βάρους της εφελκυόμενης ζώνης και όχι της ακραίας εφελκυστικής ίνας. Πίν. 1 Γεωμετρικά χαρακτηριστικά δοκιμίων διερεύνησης της καμπτικής συμπεριφοράς Αριθμός Δοκιμίου D [m] D i [m] t [m] L [m] A s f c [MPa] f y [MPa] RQb1 0,30 0,24 0,03 1,70 16Ø RQb2 0,30 0,24 0,03 1,70 8Ø Η σκυροδέτηση των δοκιμίων πραγματοποιήθηκε σε δονητική τράπεζα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα συμπύκνωσης του σκυροδέματος, ενώ και στα δύο δοκίμια πραγματοποιήθηκε επιμελημένη συμπύκνωση σκυροδέματος με τη βοήθεια εξωτερικής συσκευής δόνησης.

4 Σχ. 2 Κοίλο δοκίμιο πριν την σκυροδέτηση Διάταξη φόρτισης Μετρητική διάταξη Τα δοκίμια εξετάστηκαν ως αμφιέρειστες δοκοί με ένα μοναχικό φορτίο στο μέσο του στατικού ανοίγματός τους (Σχήμα 3). Προς αποφυγή τοπικής αστοχίας αφενός στα σημεία επιβολής του φορτίου και αφετέρου στις στηρίξεις παρεμβλήθηκαν τμήματα μεταλλικών δακτυλίων ώστε κάθε μοναχική φόρτιση να κατανέμεται σε μία ευρύτερη περιοχή. Όσον αφορά τη διάταξη μετρήσεων τοποθετήθηκε στο μέσο του ανοίγματος κάθε δοκιμίου βελόμετρο διακριτικής ικανότητας 0,01 mm ενώ στο δοκίμιο RQb1 τοποθετήθηκαν επιπλέον στους κατώτερους εφελκυόμενους οπλισμούς ταινίες (strain gages) ώστε να προσδιοριστούν οι τιμές των μηκύνσεων τους για κάθε επίπεδο φόρτισης. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρονική διάταξη καταγραφής, μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκε η ανάγνωση των παραμορφώσεων των ράβδων χάλυβα. Η διακριτική ικανότητα των ταινιών ανερχόταν στο 1 μstrain ισοδύναμο με παραμόρφωση 0,001 (Σχήμα 4).

5 Σχ. 3 Διάταξη φόρτισης των δοκιμίων Σχ. 4 Ηλεκτρονική διάταξη καταγραφής (γέφυρα) σχετικών παραμορφώσεων ράβδων χάλυβα Αποτελέσματα Στα σχήματα που ακολουθούν παρουσιάζονται αναλυτικά τα διαγράμματα φορτίου βέλους παραμόρφωσης και τα διαγράμματα φορτίου επιμήκυνσης των ταινιών, οι οποίες τοποθετήθηκαν ώστε να διαπιστωθεί η έναρξη της διαρροής των ακραίων εφελκυστικών ράβδων του περιμετρικά τοποθετημένου διαμήκους οπλισμού Αποτελέσματα για δοκίμιο RQb1 Το Δοκίμιο RQb1 εμφάνισε μετά την έναρξη της μονότονης φόρτισης σημαντικού εύρους καμπτική ρηγμάτωση, την οποία στη συνέχεια διαδέχθηκε διατμητική ρηγμάτωση με συνεχώς αυξανόμενο εύρος. Η αστοχία προήλθε από υπέρβαση της διατμητικής αντοχής του δοκιμίου στα 238 kn. Από τα διαγράμματα φορτίου βέλους κάμψης (Σχήμα 5) και φορτίου ανηγμένης παραμόρφωσης (Σχήμα 6) της ταινίας επιμήκυνσης (η οποία τοποθετήθηκε στο μέσο του στατικού ανοίγματος στον ακραίο στην εφελκυστική ζώνη διαμήκη οπλισμό) που προέκυψαν από τις μετρήσεις, διαπιστώνεται ότι ο ακραίος εφελκυόμενος οπλισμός εισέρχεται στη διαρροή (ε s = 2,175 ), σε φορτίο των 130 kn, όταν δηλαδή το δομικό στοιχείο βρίσκεται ακόμα στο Στάδιο ΙΙ ενώ η μέγιστη επιτευχθείσα ανηγμένη παραμόρφωσή του, πλησίασε το 7. Η αστοχία του δοκιμίου πραγματοποιήθηκε στα 238 kn, σε φορτίο, το οποίο απέχει σημαντικά από αυτό της πρώτης διαρροής του ακραίου οπλισμού. Η υπολογιστική καμπτική φέρουσα ικανότητα του δοκιμίου προέκυψε σημαντικά μικρότερη της πειραματικής. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει αφενός ότι υπήρχε δυνατότητα μεγαλύτερης καμπτικής καταπόνησης συγκριτικώς με εκείνη, που προέκυψε αναλυτικώς. Όμως, προδήλως, τούτο δεν είναι δυνατόν να γενικευθεί. Η εικόνα αστοχίας του Δοκιμίου δίνεται στο Σχήμα 7. Σχ. 5 Διάγραμμα φορτίου βέλους κάμψης στο μέσο του δοκιμίου RQb1 Σχ. 6 Διάγραμμα φορτίου ανηγμένης παραμόρφωσης κάτω διαμήκους οπλισμού στο μέσο του δοκιμίου RQb1

6 Σχ. 7 Μορφή αστοχίας δοκιμίου RQb Αποτελέσματα για δοκίμιο RQb2 Το δοκίμιο RQb2, το οποίο διέθετε μικρότερο ποσοστό διαμήκους οπλισμού εν σχέσει με το πρώτο, όπως αναμένετο, εμφάνισε έντονη και συνεχώς διευρυνόμενη καμπτική ρηγμάτωση στο κεντρικό τμήμα και συγκεκριμένα στην σύνδεση μεταξύ της κεντρικής συμπαγούς ζώνης με το κοίλο τμήμα του δοκιμίου, καθόσον η καμπτική αντοχή της συμπαγούς κυκλικής διατομής υπερείχε σημαντικά ως προς την καμπτική αντοχή της αντίστοιχης κοίλης. Η αυξανόμενη καμπτική ρηγμάτωση εξελίχθηκε σε καμπτική αστοχία του δοκιμίου σε φορτίο 130 kn. Από το διάγραμμα φορτίου βέλους κάμψης (Σχήμα 8) προέκυψε ότι η διαρροή του δοκιμίου επήλθε στα 110 kn, ωστόσο η αύξηση της φέρουσας ικανότητας μετά τη διαρροή ανήλθε στο 20%. Η μορφή αστοχίας φαίνεται στο Σχήμα 9. Σχ. 8 Διάγραμμα φορτίου βέλους κάμψης στο μέσο του δοκιμίου RQb2 Σχ. 9 Εμφανής καμπτική ρηγμάτωση δοκιμίου RQb Αξιολόγηση αποτελεσμάτων Προς αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των πειραματικών δοκιμών υπολογίστηκαν αναλυτικές τιμές της καμπτικής φέρουσας ικανότητας των Δοκιμίων βάσει της συμβατικής μεθοδολογίας με την εφαρμογή των διαγραμμάτων αλληλεπίδρασης της βιβλιογραφίας (Schneider, Goris, 2007). Στον Πίνακα 2 δίνονται αφενός οι μέγιστες τιμές της πειραματικής καμπτικής ροπής που ανέπτυξαν τα δοκίμια και αφετέρου οι προκύπτουσες από την γεωμετρία, την όπλιση και τα διαγράμματα διαστασιολόγησης, αναλυτικές τιμές της καμπτικής φέρουσας ικανότητάς τους.

7 Πίν. 2 Υπολογιστικές και πειραματικές καμπτικές αντοχές δοκιμίων Δοκίμιο P max [kn] Πειραματική καμπτική αντοχή M max [knm] ω μ Υπολογιστική καμπτική αντοχή M cal [knm] M max /M cal [%] RQb ,25 1,03 0,38 72,50 1,23 RQb ,75 0,73 0,3 40,08 1,21 α) Με βάση τις τιμές του Πίνακα 2 κατασκευάζεται το διάγραμμα συσχέτισης αναλυτικών και πειραματικών τιμών αντοχών του παρακάτω σχήματος για τις περιπτώσεις που εξετάστηκαν, στις οποίες προστίθεται και το δοκίμιο Priestley (Σχ. 10). Εάν στο διάγραμμα αχθεί η ευθεία που αντιστοιχεί στην απαίτηση του Κανονισμού, η οποία έχει κλίση 1:1,4, προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο Κανονισμός στην εφαρμογή του ικανοτικού κριτηρίου βάσει των υπολογιστικών τιμών αντοχών δεν ευρίσκεται προς την πλευράν της ασφάλειας. β) Όπως διεπιστώθη από τις μετρήσεις, η τιμή του φορτίου πρώτης διαρροής απέχει σημαντικά από το αντίστοιχο της αστοχίας. Τούτο σημαίνει ότι οι γέφυρες που δεν είναι πλάστιμες δεν είναι σωστό να διαστασιολογούνται με βάση τους κανόνες της αστοχίας αλλά εκείνους της διαρροής. Τούτο σημαίνει ότι εάν η διαστασιολόγηση γίνει σωστά και η ροπή που προέκυψε θεωρηθεί ως ροπή διαρροής και όχι αστοχίας θα πρέπει να γίνει προσφυγή σε ιδιαίτερο νομογράφημα το οποίον δίνεται στο Σχήμα 11. Είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στην προκύπτουσα καμπτική όπλιση, της τάξεως του 20% και η οποία, εάν η διαστασιολόγηση γίνει επιπολαίως όπως συνηθίζεται, δεν είναι προς το μέρος της ασφαλείας και ενώ στην περίπτωση του q=1 δεν επιτρέπονται πλαστικές αρθρώσεις αυτό θα συμβεί εξ αιτίας της υποτίμησης της ποσότητας του αναγκαίου για τη διατομή καμπτικού οπλισμού []. Σχ. 10 Συγκριτικό διάγραμμα πειραματικών και αναλυτικών τιμών καμπτικής αντοχής δοκιμίων

8 Σχ. 11 Διάγραμμα συσχέτισης για d 1 /D=0,05 και συντελεστή συμπεριφοράς q=1 Σχ. 12 Οπλισμός δοκιμίου Πειραματικό πρόγραμμα (Φάση 2 η ) Περιγραφή δοκιμίων Το Δοκίμιο 1 έχει εσωτερική διάμετρο 30 cm και εξωτερική 60 cm και κατασκευάζεται σε δύο φάσεις. Κάθε τμήμα έχει ύψος 1,75 m και το πρώτο κατασκευαζόμενο τμήμα περιέχει αναμονές οπλισμών καταλλήλου μήκους ώστε να συνδεθεί με το δεύτερο τμήμα το οποίο σκυροδετείται μεταγενεστέρως. Το δοκίμιο 2 έχει ενιαίο ύψος 3,5 m και το πάχος της κοίλης διατομής του είναι επίσης ίσο με 15 cm. Ο οπλισμός του δοκιμίου 2 (Σχήμα 12) τοποθετείται στην ίδια θέση όπως στην περίπτωση του δοκιμίου 1 αλλά το μήκος του είναι ίσο με 3,5 m, χωρίς παραθέσεις, σε αντίθεση με το δοκίμιο 1, στο οποίο ο διαμήκης οπλισμός αποτελείται από ράβδους 1,50 m και περιλαμβάνει ανεξάρτητα τμήματα ράβδων παραθέσεων. Ο εγκάρσιος οπλισμός και στις δύο περιπτώσεις αποτελείται από δύο σπείρες, μία εσωτερική σπείρα Ø8/60 mm και μια εξωτερική σπείρα Ø8/50 mm. Ο εγκάρσιος οπλισμός έχει σχεδιαστεί με βάση μια 50% μεγαλύτερη δύναμη διάτμησης από την αντιστοιχούσα προς την καμπτική αντοχή των δειγμάτων.

9 Η τάση διαρροής του χάλυβα που χρησιμοποιείται για τους διαμήκεις οπλισμούς εμετρήθη και εθεωρήθη ίση με 600 MPa στον αναλυτικό υπολογισμό της καμπτικής αντοχής τους. Η κατηγορία του σκυροδέματος ήταν C30/37, και ως εκ τούτου η αντοχή του σκυροδέματος θεωρήθηκε ίση με 30 MPa Διάταξη φόρτισης Μετρητική διάταξη Κάθε δοκίμιο υποβλήθηκε δύο φορές σε ένα σταδιακά αυξανόμενο φορτίο, το οποίο εφαρμόστηκε σε δύο διαμετρικά αντίθετα σημεία στα μέσα του μήκους των δοκιμίων (Σχήμα 13), μέχρι το σημείο διαρροής τους, το οποίο ήταν περίπου kn, όπως είχε υπολογιστεί η οριακή φέρουσα ικανότητα σε περίπου 50 tn. Η μετατόπιση στο μέσο του μήκους των δοκιμίων καταγράφηκε με τη χρήση ενός βελόμετρου. Το στατικό προσομοίωμα παρουσιάζεται στο Σχήμα 14. Σχ. 13 Διάταξη φόρτισης δοκιμίου 1 Σχ. 14 Στατικό προσομοίωμα φόρτισης Αποτελέσματα Αξιολόγηση αποτελεσμάτων Όπως φαίνεται στο Σχήμα 15, οι κλίσεις των διαγραμμάτων σε κατάσταση Σταδίου II (ρηγματωμένη διατομή) είναι παρόμοιες. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο δοκίμια έχουν παρόμοια καμπτική δυσκαμψία. Η σύγκριση όσον αφορά την μετατόπιση των δοκιμίων δεν θεωρείται ασφαλής, λόγω αστάθμητων παραγόντων κατά την κατασκευή τους. Όσον αφορά τις εμφανιζόμενες ρωγμές, πρέπει να αναφερθεί ότι το Δοκίμιο που αντιπροσωπεύει την δια αναμονών επέκταση (Δοκίμιο 1) δεν παρουσίασε εξωτερικές ρωγμές, ενώ το δοκίμιο που αντιπροσωπεύει τη συμβατική περίπτωση (Δοκίμιο 2) εμφάνισε ρωγμές. Ειδικότερα, αυτό το δοκίμιο κατά το πρώτο στάδιο εφαρμογής της φόρτισης, παρουσίασε τέσσερις κάθετες ρωγμές στο κάτω μέρος του με μήκος 50 cm σε φορτίο 500 kn (Σχήμα 16α). Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου εφαρμογής του φορτίου υπό ετερόσημη φόρτιση (στο σημείο διαμετρικά απέναντι από το πρώτο), δύο κάθετες ρωγμές με μήκος 25 cm προέκυψαν για φορτίο 450 kn (Σχήμα 16β). Δύο ρωγμές που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου εφαρμογής της φόρτισης επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την περιφέρεια του τμήματος και συνενώθηκαν με τις δύο ρωγμές που σχηματίστηκαν στο δεύτερο στάδιο εφαρμογής του φορτίου. Η απουσία των ρωγμών στο τμηματικά κατασκευασμένο δοκίμιο μπορεί να πιστωθεί στην διαδικασία κατασκευής του και κυρίως στις ισάριθμες, των ράβδων οπλισμού αναμονές, οι οποίες, φαίνεται να δρουν ανασχετικώς στη ρηγμάτωση. Μετά από έναν σεισμό, το πρόβλημα της στεγανοποίησης των ρωγμών (για την πρόληψη της διάβρωσης των οπλισμών) δε θα υπάρχει.

10 Φορτίο V (kn) ΕΠΕΣ Δοκίμιο Ι Δοκίμιο ΙΙ Μετακίνηση U (mm) Σχ. 15 Καμπύλες φορτίου παραμόρφωσης για τα δύο δοκίμια (α) Σχ. 16 Ρηγμάτωση δοκιμίου 2 (β) 3. Διερεύνηση σχετικά με την τέμνουσα 3.1. Αναλυτική διερεύνηση Όπως είναι γνωστό, ο σχεδιασμός έναντι στρέψης βασίζεται σε ένα τριπλό κριτήριο της επάρκειας έναντι της καταπόνησης. Αυτό το τριπλό κριτήριο περιλαμβάνει σπειροειδείς θλιπτήρες, διαμήκη και εγκάρσιο οπλισμό, που συνθέτουν τον μηχανισμό αντίστασης έναντι της στρεπτικής καταπόνησης. Εάν για την παραλαβή της δρώσας εξωτερικής τέμνουσας V Ed, θεωρηθεί ότι ο περιγραφής προηγουμένως μηχανισμός της στρέψης τροποποιηθεί ώστε να προκύψουν δύο συμμετρικές ως προς το κατακόρυφο διαμετρικό επίπεδο καταστάσεις των εκατέρωθεν θλιπτήρων, τότε προκύπτει μία δίδυμη διατμητική ροή τ Ed t eff,i (όπου τ Εd οι διατμητικές τάσεις στο πάχος t της δακτυλιοειδούς διατομής και t eff,i το ενεργό πλάτος πάχος της δακτυλιοειδούς διατομής) (Σχήμα 17), η οποία είναι συμμετρική ως προς τον άξονα της δακτυλιοειδούς διατομής και διατρέχουσα τα δύο ημιδακτύλια της διατομής και εξισορροπεί τελικά την V Ed. Ολοκληρώνοντας κατά μήκος των δύο ημιπεριφερειών της μέσης γραμμής του ενεργού πλάτους t eff,i, προκύπτει η σχέση: dv Ed=2 τ t sinφ ds=2 τ t r Ed Ed k sinφ dφ (1)

11 όπου: 2: είναι τα ημικύκλια που συνθέτουν την κυκλική διατομή ds = r k dφ: το απειροστό μήκος του τόξου της γωνίας φ τ Ed : η διατμητική ροή στη διατομή t: το πάχος της δακτυλιοειδούς διατομής Από την ολοκλήρωση της εξίσωσης (1) προκύπτει: π V Ed=2 τ t r Ed k sinφdφ=4 τ t r Ed k (2) 0 Από την εξίσωση (2) προκύπτει η ακόλουθη εξίσωση: 4πrk 2 2 V = τ t r = 2π r t τ r = T Ed k πr πrk πrk Ed Ed k k Ed k Η εξίσωση (3) συνδέει την από εξωτερικά φορτία προερχόμενη τέμνουσα με μία πλασματική στρέψη που θα καταπονούσε την διατομή, αν η καταπόνηση των δύο ημιδακτυλίων της μέσης γραμμής της ήταν αντισυμμετρική αντί συμμετρική. Αντικαθιστούμε την τιμή της πλασματικής στρέψης με την T Rd,max που εκφράζει την αντοχή των θλιπτήρων του ιδεατού δικτυώματος της στρέψης και που δίνεται, κατά DIN , από την ακόλουθη σχέση: 2αc,red fcd 2Aκ t T Rd,max= (4) cotθ+tanθ και προκύπτει τελικώς για την ζητούμενη αντοχή η τιμή: 2α c,red (D-t)t fcd V Rd,max= (5) cotθ+tanθ όπου: α c,red = 0,70 α c = 0,70 0,75 n 1 (n 1 = 1,0 για κανονικό σκυρόδεμα) α c : μειωτικός συντελεστής σύμφωνα με τον DIN D: η διάμετρος της δακτυλιοειδούς διατομής f cd : η αντοχή σχεδιασμού του σκυροδέματος θ: η γωνία κλίσης των διατμητικών ρηγμάτων σε σχέση με τον οριζόντιο άξονα (3) Σχ. 17 Διατμητική ροή σε κοίλες κυκλικές διατομές

12 3.2. Πειραματική έρευνα έναντι τέμνουσας Σκοπιμότητα της πειραματικής έρευνας Προκειμένου να διερευνηθεί περισσότερο το θέμα του υπολογισμού της V Rd,max των κοίλων κυκλικών διατομών, καταστρώθηκε πρόγραμμα πειραματικής έρευνας με στόχο την ανίχνευση απαντήσεων στα ερωτηματικά που προέκυψαν καθώς και την αξιολόγηση της αναλυτικής εξίσωσης Τέγου και Γιάννακα (Τέγος Ι., Γιάννακας Ν., 2006) Περιγραφή δοκιμίων Η πειραματική μελέτη περιλάμβανε έξι δοκίμια κοίλης κυκλικής διατομής (Πίνακας 3, όπου α s είναι το σχετικό άνοιγμα διάτμησης, και Σχήμα 18). Στον Πίνακα 3 δίνονται τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, οι οπλισμοί και οι ποιότητες των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Πίν. 3 Γεωμετρικά χαρακτηριστικά, όπλιση και υλικά των προς διατμητική διερεύνηση δοκιμίων Δοκίμιο L [m] D [mm] t [m] Διαμήκης οπλισμός Εγκάρσιος οπλισμός f c [MPa] f y [MPa] f yw [MPa] α s (m) QV1 1,70 0,205 0,03 2x14Ø8 Ø4,2/ ,135 QV2 1,70 0,30 0,03 2x20Ø10 Ø4,2/ ,833 QV3 1,70 0,30 0,03 16Ø10 Ø4,2/ ,833 H1 1,080 0,300 0,025 16x2 10 2x 4,2/ ,722 H2 2,660 0,300 0,025 16x2 10 2x 4,2/ ,648 Η3 2,660 0,380 0, x 5/ , Διάταξη φόρτισης Μετρητική διάταξη Φορτίστηκαν ως αμφιέρειστες δοκοί, με ένα μοναχικό φορτίο που εφαρμόστηκε στο κέντρο της συμπαγούς ζώνης που εκτεινόταν εκατέρωθεν της μέσης του καθενός (Σχήμα 19). H ύπαρξη της ζώνης αυτής αποσκοπούσε στην αποφυγή των τοπικών απωλειών κατά την φόρτιση. Για τον ίδιο λόγο, αλλά και για λόγους ευστάθειας, κατασκευάστηκαν όμοιες συμπαγείς ζώνες στα άκρα των δοκιμίων, με τις αντίστοιχες στηρίξεις να βρίσκονται στα μέσα τους. Σχ. 18 Γεωμετρία ενδεικτικά του δοκιμίου QV2 Σχ. 19 Στατικό προσομοίωμα φόρτισης

13 Αποτελέσματα Η αστοχία των δοκιμίων, η οποία συνοδεύτηκε από την αποφλοίωση της επικάλυψης των οπλισμών, προήλθε από την συντριβή της θλιβόμενης διαγωνίου, καθόσον τα δοκίμια σχεδιάστηκαν έτσι ώστε η καμπτική αντοχή να υπερισχύει της διατμητικής. Οι μορφές αστοχίας των δοκιμίων φαίνονται στο Σχήμα 20. (α) (β) (γ) (δ) (ε) (στ) Σχ. 20 Μορφές αστοχίας δοκιμίων: (α) Δοκίμιο QV1, (β) Δοκίμιο QV2, (γ) Δοκίμιο QV3, (δ) Δοκίμιο Η1, (ε) Δοκίμιο Η2, (στ) Δοκίμιο Η Αποτίμηση αποτελεσμάτων Τα πειραματικά αποτελέσματα, αλλά και τα αναλυτικά που προέκυψαν από την χρήση της εξίσωσης (5), συγκρίνονται διαγραμματικά στο Σχήμα 21. Σχ. 21 Σύγκριση των τιμών των V Rd,max και V Ed Σχ. 22 Διαγράμματα ελέγχου λειτουργικής ρηγμάτωσης κοίλων κυκλικών διατομών

14 Διαπιστώθηκε ότι στους φορείς που δέχονται ισχυρή επιρροή μοναχικών φορτίων κοντά σε στηρίξεις με χαμηλές τιμές του σχετικού ανοίγματος διάτμησης α s, εμφανίζεται σημαντική απόκλιση μεταξύ της πειραματικής V exp και της υπολογιστικής V cal. Για να ληφθεί λοιπόν υπόψη και η επιρροή του α s, προτείνεται η εισαγωγή στον τύπο (5), του συντελεστή β του EC2: 2d β= >1 α (6) όπου α: η απόσταση του φορτίου από την παρειά της στήριξης d: το στατικό ύψος της διατομής Συνεπώς ο τύπος που προτείνεται, προκύπτει τελικά ως: V Rd,max=2β α c,red (D-t)t fcd, για αs cotθ+tanθ 2 (7) Αποτελέσματα και αξιολόγηση αυτών Τα συμπεράσματα της παρούσας έρευνας σχετικά με την τέμνουσα έχουν ως εξής: 1) Διαπιστώθηκε ικανοποιητική προσέγγιση μεταξύ της αναλυτικής πρόβλεψης και των πειραματικών αποτελεσμάτων, όσων αφορά την αντοχή V Rd,max των σύγχρονων κανονισμών. 2) Τα αναλυτικά αποτελέσματα προέκυψαν σε κάθε περίπτωση μικρότερα των πειραματικών τιμών, πράγμα που αποδεικνύει την υπερασφάλεια που εξασφαλίζεται στην πράξη. 3) Διαπιστώθηκε η ισχυρή επιρροή του ανοίγματος διάτμησης στην αντοχή και προτείνεται η εισαγωγή στη σχέση υπολογισμού της V Rd,max του παράγοντα β του EC2. 4) Η καμπτική ροπή επιδείνωσε την V Rd,max στα υπεροπλισμένα και μεγάλου μήκους και μεγάλων ανοιγμάτων διάτμησης δοκίμια και οδήγησε σε διατμητική αστοχία, αμέσως μετά την καμπτική αστοχία. 5) Αναδείχθηκε η μεγάλη ευαισθησία των λεπτότοιχων κοίλων κυκλικών διατομών έναντι της V Rd,max, γεγονός που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στις επιλογές των μελετητών. 4. Ρηγμάτωση Ο έλεγχος έναντι ρηγμάτωσης των κυκλικών και δακτυλιοειδών διατομών αποτελεί ως γνωστόν terra incognita. Στα πλαίσια της παρούσας έρευνας κατατίθεται στο Σχήμα 22 μία πρώτη προσπάθεια για τις ανάγκες αυτού του ελέγχου. 5. Συμπεράσματα Εξετάστηκαν αναλυτικά και πειραματικά οι κοίλες διατομές ως φορείς μεγεθών ορθής εντάσεως. Προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα τα οποία αγγίζουν ακόμη και την εγκυρότητα των ισχυόντων κανονισμών νέας γενιάς. Ως κυριότερο εξ αυτών, δεδομένου ότι τα επιμέρους ανεφέρθησαν σε άλλα σημεία, αναφέρονται τα εξής: 1. Τα επιτρεπόμενα πάχη των κοίλων κυκλικών διατομών είναι ανάγκη να αναθεωρηθούν επί το συντηρητικότερον. Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και ελλοχεύουν μικρές πυριτιδαποθήκες έτοιμες να εκραγούν, ιδίως στις πλάστιμες περιπτώσεις, όπου το λεπτότοιχο του κελύφους καθώς και το μπούμερανγκ της εσωτερικής σπείρας, δε συνάδουν με την αξιοπιστία πλαστικών αρθρώσεων.

15 2. Επίσης, το άκρον άωτον της λεπτότητας του πάχους που επιτρέπει ο Κανονισμός για μη πλάστιμες περιπτώσεις, π.χ. 175 mm για εξωτερική διάμετρο διατομής προξενεί έκπληξη. Προς τι αυτή η «οικονομία» σκυροδέματος! Πολλοί νομίζουν ότι η αποφυγή των συμπαγών και η προσφυγή στις κοίλες διατομές οφείλεται σε λόγους οικονομίας σκυροδέματος, το οποίον, όντως είναι το ακριβότερο ανά m 3 κατασκευής υλικό. Λίγοι, ωστόσο, έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει κρισιμότερος λόγος. Αυτός της ομαλής εξέλιξης της εξώθερμης χημικής αντίδρασης της ενυδάτωσης. Επιπροσθέτως, το «περιττό» σε μια συμπαγή διατομή σκυρόδεμα δε δημιουργεί μείζονα προβλήματα φορτίου όπως στις πλάκες μεγάλου πάχους. 3. Από την άλλη μεριά στο αποτέλεσμα παρεμβαίνουν απροσδόκητοι παράγοντες, όπως η ταχύτητα κατασκευής, το κόστος των μεταλλοτύπων, ενίοτε και της χρονοβόρου τοποθετήσεως των οπλισμών, οπότε το κριτήριο της οικονομίας ανατρέπεται, πολλώ μάλλον που στον τομέα των αντισταθμιστικών οφελών επικρατεί η επιλογή συμπαγών διατομών. Βιβλιογραφία Bergfelder, J. and Dittfach, J., Crack limitation in reinforced concrete piles. Beton- and stahlbetonbau, 87 (1), 4-8 and DIN 1045: Reinforced concrete Design and execution. DIN : Concrete structures, Reinforced and prestressed concrete Part 1: Design and construction. DIN-Fachbericht 102: Concrete bridges. German Institute for Standardisation e. V., Beuth Verlag GmbH European Committee for Standardization, "EN :2004, Eurocode 2: Design of concrete structures - Part 1.1: General rules and rules for buildings", Brussels, Belgium, European Committee for Standardization, "EN :2004, Eurocode 8: Design of structures for earthquake resistance - Part 1: General rules, seismic actions and rules for buildings", Brussels, Belgium, Giannakas, N. and Tegos, I., Design of circular compact and hollow sections against shear. 15th Greek concrete conference, ΤΕΕ, 2006 Giannakas, N. and Tegos, I., The reinforcement of circular columns under axial load and biaxial bending of earthquake resistant structures. 3rd Greek conference on earthquake engineering and engineering seismology, 5-7 November 2008 Athens. Ministry of Environment, Planning and Public Works, "Greek Code for the Design and Construction of Concrete Works", Athens, Greece, (In Greek). Ministry of Environment, Planning and Public Works, "Greek Seismic Code", Athens, Greece, (In Greek). Tegos I., Kifokeris D., Chrysanidis T., Seismic design of R/C piers of hollow circular cross sections, Proceedings of the 2013 International Van Earthquake Symposium, October 23-27, 2013, Van, Turkey, ID 95. Tegos I., Kifokeris D., Giannakas N., Chrysanidis T., Experimental and analytical research on the influence of the shear span ratio on the maximum shear strength of hollow circular R/C cross sections, Proceedings of the Engineering a Concrete Future: Technology, Modeling and Construction, fib Symposium 2013, April 22-24, 2013, Tel Aviv, Israel, ID 301. Wiese, H., Curbach, M., Speck, K., Weiland, S., Eckfeld, L., Hampel, T., Verification of crack limitation for reinforced concrete elements. Dresden: Monographic series for civil engineering. Wiese, H., Curbach, M., Speck, K., Weiland, S., Eckfeld, L., Hampel, T., Verification of crack limitation for circular cross section. Beton- and stahlbetonbau, 99 (4),

Νικόλαος ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ 1, Ιωάννης ΤΕΓΟΣ 2, Λέξεις κλειδιά: Ικανοτικός έλεγχος, βάθρα, κυκλική διατομή, κοίλη, συμπαγής

Νικόλαος ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ 1, Ιωάννης ΤΕΓΟΣ 2, Λέξεις κλειδιά: Ικανοτικός έλεγχος, βάθρα, κυκλική διατομή, κοίλη, συμπαγής 1 Προς ένα ορθολογικότερο ικανοτικό σχεδιασμό των γεφυρών με μεσόβαθρα κυκλικής διατομής An orthological capacity design of bridges with circle section piers Νικόλαος ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ 1, Ιωάννης ΤΕΓΟΣ 2, Λέξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΝΕΠΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΟΚΩΝ ΜΕ ΙΟΠ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΝΕΠΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΟΚΩΝ ΜΕ ΙΟΠ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΝΕΠΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΟΚΩΝ ΜΕ ΙΟΠ ΜΠΕΡΝΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Περίληψη Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η πρακτική εφαρμογή αναλυτικών προβλέψεων του ΚΑΝΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Επιρροή του διαμήκους οπλισμού των ακραίων περισφιγμένων περιοχών, στην αντοχή τοιχωμάτων μεγάλης δυσκαμψίας

Επιρροή του διαμήκους οπλισμού των ακραίων περισφιγμένων περιοχών, στην αντοχή τοιχωμάτων μεγάλης δυσκαμψίας Επιρροή του διαμήκους οπλισμού των ακραίων περισφιγμένων περιοχών, στην αντοχή τοιχωμάτων μεγάλης δυσκαμψίας Γεώργιος Κωνσταντινίδης Πολιτικός Μηχανικός MSc, DIC, PhD, Αττικό Μετρό Α.Ε. email gkonstantinidis@ametro.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ *

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ * ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ * 1 η σειρά ΑΣΚΗΣΗ 1 Ζητείται ο έλεγχος σε κάμψη μιάς δοκού ορθογωνικής διατομής 250/600 (δηλ. Πλάτους 250 mm και ύψους 600 mm) για εντατικά μεγέθη: Md = 100 KNm Nd = 12 KN Προσδιορίστε

Διαβάστε περισσότερα

Διατμητική αστοχία τοιχώματος ισογείου. Διατμητική αστοχία υποστυλώματος λόγω κλιμακοστασίου

Διατμητική αστοχία τοιχώματος ισογείου. Διατμητική αστοχία υποστυλώματος λόγω κλιμακοστασίου Διατμητική αστοχία τοιχώματος ισογείου Διατμητική αστοχία υποστυλώματος λόγω κλιμακοστασίου Ανάλογα με τη στατική φόρτιση δημιουργούνται περιοχές στο φορέα όπου έχουμε καθαρή κάμψη ή καμπτοδιάτμηση. m(x)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Ο.Α.Σ.Π.)

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100 Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑ 26504 Ομάδα εκτέλεσης έργου: Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50 Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50 Εγχειρίδιο σχεδιασμού σύμμικτων πλακών σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 3 (ΕΝ 1993.01.03:2006) και τον Ευρωκώδικα 4 (EN 1994.01.04:

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Συμπαγών και Κοίλων Κυκλικών Διατομών έναντι Τέμνουσας και Λειτουργικότητας

Σχεδιασμός Συμπαγών και Κοίλων Κυκλικών Διατομών έναντι Τέμνουσας και Λειτουργικότητας Σχεδιασμός Συμπαγών και Κοίλων Κυκλικών Διατομών έναντι Τέμνουσας και Λειτουργικότητας Ν. Χ. Γιάννακας Πολιτικός Μηχανικός, Υποψ. Διδ. Πολ. Μηχ ΑΠΘ Ι. Α. Τέγος Καθηγητής. Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ασκήσεις προηγούμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΚΙΔΩΤΕΣ ΠΛΑΚΕΣ. Ενότητα Ζ 1. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΚΙΔΩΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ. 1.1 Περιγραφή Δοκιδωτών Πλακών. 1.2 Περιοχή Εφαρμογής. προκύπτει:

ΔΟΚΙΔΩΤΕΣ ΠΛΑΚΕΣ. Ενότητα Ζ 1. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΚΙΔΩΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ. 1.1 Περιγραφή Δοκιδωτών Πλακών. 1.2 Περιοχή Εφαρμογής. προκύπτει: Ενότητα Ζ ΔΟΚΙΔΩΤΕΣ ΠΛΑΚΕΣ 1. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΚΙΔΩΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ 1.1 Περιγραφή Δοκιδωτών Πλακών Δοκιδωτές πλάκες, γνωστές και ως πλάκες με νευρώσεις, (σε αντιδιαστολή με τις συνήθεις πλάκες οι οποίες δηλώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Συμβολή στην αντιμετώπιση των εκκρεμών προβλημάτων διαστασιολόγησης των φορέων κυκλικής διατομής

Συμβολή στην αντιμετώπιση των εκκρεμών προβλημάτων διαστασιολόγησης των φορέων κυκλικής διατομής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας των Κατασκευών Εργαστήριο Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος και Φέρουσας Τοιχοποιίας

Διαβάστε περισσότερα

( Σχόλια) (Κείµ ενο) Κοντά Υποστυλώµατα Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής. Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως. α s 2,5

( Σχόλια) (Κείµ ενο) Κοντά Υποστυλώµατα Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής. Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως. α s 2,5 ( Σχόλια) (Κείµ ενο) 18.4.9 Κοντά Υποστυλώµατα 18.4.9 Κοντά Υποστυλώµατα 18.4.9.1 Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής N Sd Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως V Sd M Sd1 h N Sd M Sd2 V Sd L l s =M Sd /V Sd M Sd

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Σύντομη επανάληψη διαστασιολόγησης δοκών, στύλων και τοιχείων από Ο/Σ Πλαίσιο υπό φορτία βαρύτητας

Διαβάστε περισσότερα

f cd = θλιπτική αντοχή σχεδιασμού σκυροδέματος f ck = χαρακτηριστική θλιπτική αντοχή σκυροδέματος

f cd = θλιπτική αντοχή σχεδιασμού σκυροδέματος f ck = χαρακτηριστική θλιπτική αντοχή σκυροδέματος v ΣΥΜΒΟΛΑ Λατινικά A b A g A e A f = εμβαδόν ράβδου οπλισμού = συνολικό εμβαδόν διατομής = εμβαδόν περισφιγμένου σκυροδέματος στη διατομή = εμβαδόν διατομής συνθέτων υλικών A f,tot = συνολικό εμβαδόν συνθέτων

Διαβάστε περισσότερα

10,2. 1,24 Τυπική απόκλιση, s 42

10,2. 1,24 Τυπική απόκλιση, s 42 Ασκηση 3.1 (a) Αν μία ράβδος οπλισμού θεωρηθεί ότι λυγίζει μεταξύ δύο διαδοχικών συνδετήρων με μήκος λυγισμού το μισό της απόστασης, s w, των συνδετήρων, να υπολογισθεί η απόσταση συνδετήρων, s w, πέραν

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Άσκηση 1: Πλευρικός λυγισμός δοκού γέφυρας Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Πειραµατική µελέτη της αντοχής σύµµικτων πλακών σκυροδέµατος

Πειραµατική µελέτη της αντοχής σύµµικτων πλακών σκυροδέµατος Πειραµατική µελέτη της αντοχής σύµµικτων πλακών σκυροδέµατος Φ. Κ. Περδικάρης Καθηγητής, Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Ε. Σ. Μυστακίδης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΟΧΙΑ ΚΟΝΤΩΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

ΑΣΤΟΧΙΑ ΚΟΝΤΩΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ Αστοχία Κοντών Υποστυλωμάτων Μέθοδοι Ενίσχυσης ΑΣΤΟΧΙΑ ΚΟΝΤΩΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΠΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Περίληψη Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η αστοχία των κοντών υποστυλωμάτων όπως προκύπτει

Διαβάστε περισσότερα

(M+V+T) F = x. F = y. F + = y

(M+V+T) F = x. F = y. F + = y ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Πολυτεχνική Σχολή Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας οµικών Κατασκευών Εργαστήριο Ωπλισµένου Σκυροδέµατος και Αντισεισµικών Κατασκευών ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωκώδικας 2: Σχεδιασμός φορέων από Σκυρόδεμα. Μέρος 1-1: Γενικοί Κανόνες και Κανόνες για κτίρια. Κεφάλαιο 7

Ευρωκώδικας 2: Σχεδιασμός φορέων από Σκυρόδεμα. Μέρος 1-1: Γενικοί Κανόνες και Κανόνες για κτίρια. Κεφάλαιο 7 Ευρωκώδικας 2: Σχεδιασμός φορέων από Σκυρόδεμα Μέρος 1-1: Γενικοί Κανόνες και Κανόνες για κτίρια Κεφάλαιο 7 Διαφάνειες παρουσίασης εκπαιδευτικών σεμιναρίων Γεώργιος Πενέλης, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ. Ανδρέας

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών, συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΘΟ ΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΘΟ ΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΘΟ ΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Γ.Μ. Κωτσοβός και Μ.. Κωτσοβός Εργαστήριο Οπλισµένου Σκυροδέµατος, ΕΜΠ Λέξεις κλειδιά: Αντισεισµικός σχεδιασµός,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΤΜΗΣΗ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΤΜΗΣΗ 49 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΤΜΗΣΗ 5.1 Γενικά Η ενίσχυση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος σε διάτμηση με σύνθετα υλικά επιτυγχάνεται μέσω της επικόλλησης υφασμάτων ή, σπανιότερα,

Διαβάστε περισσότερα

Πειραµατική και αναλυτική µελέτη πλακών κεφαλόδεσµων πασσάλων υπό κεντρική φόρτιση

Πειραµατική και αναλυτική µελέτη πλακών κεφαλόδεσµων πασσάλων υπό κεντρική φόρτιση Πειραµατική και αναλυτική µελέτη πλακών κεφαλόδεσµων πασσάλων υπό κεντρική φόρτιση Σ.Κ. Αναγνώστης Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ Ι.Α. Τέγος Καθηγητής ΑΠΘ Κ.Β. Παπανικολάου Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ Λέξεις κλειδιά:

Διαβάστε περισσότερα

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA Άρης Αβδελάς, Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τα δομικά συστήματα στις σύμμικτες κτιριακές κατασκευές, αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ Επίδραση Γειτονικού Κτιρίου στην Αποτίμηση Κατασκευών Ο/Σ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΜΙΧΑΕΛΑ Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Π.Π., mikaelavas@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Κεφαλαιο 2 Μηχανισμοί μεταφοράς δυνάμεων Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συστηματική προσπάθεια για

Διαβάστε περισσότερα

Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση:

Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση: Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση: S d R d Η εν λόγω ανίσωση εφαρμόζεται και ελέγχεται σε κάθε εντατικό μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ. 1.

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ. 1. ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ 1. Γενικά Με τη δοκιμή κάμψης ελέγχεται η αντοχή σε κάμψη δοκών από διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΧΑΛΥΒΑΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΧΑΛΥΒΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ 1.1 Θλιπτική αντοχή σκυροδέματος 15 1.2 Αύξηση της θλιπτικής αντοχής του σκυροδέματος με την πάροδο του χρόνου 16 1.3 Εφελκυστική αντοχή σκυροδέματος 17 1.4 Εφελκυστική

Διαβάστε περισσότερα

Η επιρροή του ανοίγματος διατρήσεως στην αντοχή των πλακών The effect of the ratio α/d on the punching shear strength of the slab

Η επιρροή του ανοίγματος διατρήσεως στην αντοχή των πλακών The effect of the ratio α/d on the punching shear strength of the slab Η επιρροή του ανοίγματος διατρήσεως στην αντοχή των πλακών The effect of the ratio α/d on the punching shear strength of the slab Κωνσταντίνος ΨΑΡΡΑΣ 1, Άνθος ΙΩΑΝΝΟΥ 2, Ιωακείμ ΣΥΜΕΟΥ 3, Ιωάννης ΤΕΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω έλεγχοι για τον τοίχο αντιστήριξης.

Να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω έλεγχοι για τον τοίχο αντιστήριξης. Να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω έλεγχοι για τον τοίχο αντιστήριξης. 1. Ανατροπής ολίσθησης. 2. Φέρουσας ικανότητας 3. Καθιζήσεων Να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι διατομών και να υπολογισθεί ο απαιτούμενος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Κελύφη οπλισμένου σκυροδέματος Κελύφη Ο/Σ Καμπύλοι επιφανειακοί φορείς μικρού πάχους Εντατική

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανικός χώρος διαστάσεων σε κάτοψη 24mx48m, περιβάλλεται από υποστυλώματα πλευράς 0.5m

Βιομηχανικός χώρος διαστάσεων σε κάτοψη 24mx48m, περιβάλλεται από υποστυλώματα πλευράς 0.5m Βιομηχανικός χώρος διαστάσεων σε κάτοψη 24mx48m, περιβάλλεται από υποστυλώματα πλευράς 0.5m μέσα στο επίπεδο του πλαισίου, 0.4m κάθετα σ αυτό. Τα γωνιακά υποστυλώματα είναι διατομής 0.4x0.4m. Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ... 5 3. ΔΙΑΤΟΜΕΣ ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ... 6 4. ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΥΜΜΙΚΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ... 9 5. ΦΟΡΤΙΑ... 9 6. ΑΝΑΛΥΣΗ... 11 7. ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ... 11 8. ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ...

Διαβάστε περισσότερα

9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. ΚΑΔΕΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΚΔΟΣΗ 2η ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9.1 ΣΚΟΠΟΣ

9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. ΚΑΔΕΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΚΔΟΣΗ 2η ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9.1 ΣΚΟΠΟΣ 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9.1 ΣΚΟΠΟΣ Βλ. Κεφ. 4, Παρ. 4.4, για την λογική των ελέγχων. Το παρόν Κεφάλαιο περιλαμβάνει τα κριτήρια ελέγχου της ανίσωσης ασφαλείας, κατά την αποτίμηση ή τον ανασχεδιασμό,

Διαβάστε περισσότερα

Ψαθυρή αστοχία υποστυλωµάτων περί το µέσον του ύψους τους: Αίτια και αποτροπή της

Ψαθυρή αστοχία υποστυλωµάτων περί το µέσον του ύψους τους: Αίτια και αποτροπή της Ψαθυρή αστοχία υποστυλωµάτων περί το µέσον του ύψους τους: Αίτια και αποτροπή της Γ. Μ. Κωτσοβός Υποψήφιος ιδάκτορας. Εργαστήριο Οπλισµένου Σκυροδέµατος ΕΜΠ. Μ.. Κωτσοβός Καθηγητής. Εργαστήριο Οπλισµένου

Διαβάστε περισσότερα

b 2 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

b 2 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 7 ο Φοιτητικό Συνέδριο «Επισκευές Κατασκευών 1», Μάρτιος 21 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ : ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΙΝΟΠΛΙΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΗΚΟΥΣ ΑΓΚΥΡΩΣΗΣ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟΣΧΙΣΗΣ, ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

XΑΛΥΒΔOΦΥΛΛΟ SYMDECK 73

XΑΛΥΒΔOΦΥΛΛΟ SYMDECK 73 XΑΛΥΒΔOΦΥΛΛΟ SYMDECK 73 20 1 XΑΛΥΒΔΌΦΥΛΛΟ SYMDECK 73 ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ Σύμμικτες πλάκες ονομάζονται οι φέρουσες πλάκες οροφής κτιρίων, οι οποίες αποτελούνται από χαλυβδόφυλλα και επί τόπου έγχυτο

Διαβάστε περισσότερα

Drill. Έλεγχος ιάτρησης. Έλεγχος πλακών οπλισμένου σκυροδέματος έναντι διάτρησης, σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 2 (Μέρος 1)

Drill. Έλεγχος ιάτρησης. Έλεγχος πλακών οπλισμένου σκυροδέματος έναντι διάτρησης, σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 2 (Μέρος 1) Drill Έλεγχος ιάτρησης Έλεγχος πλακών οπλισμένου σκυροδέματος έναντι διάτρησης, σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 2 (Μέρος 1) Αθήνα, Ιούνιος 2009 version 1_0_1 2 Έλεγχος διάτρησης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΓΕΝΙΚΑ... 1 1.1

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΡΡΟΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝ.ΕΠΕ

ΕΠΙΡΡΟΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝ.ΕΠΕ Επιρροή διαφόρων παραγόντων στα παραμορφωσιακά μεγέθη δομικού στοιχείου και σύγκριση με τύπους ΚΑΝ.ΕΠΕ ΕΠΙΡΡΟΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝ.ΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι κάμψης με ή χωρίς ορθή δύναμη [ΕΝ ]

Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι κάμψης με ή χωρίς ορθή δύναμη [ΕΝ ] Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι Κάμψης με ή χωρίς ορθή δύναμη ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ Δρ. Πολ. Μηχανικός Αν. Καθηγητής Ε.Μ.Π. Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι κάμψης με ή χωρίς ορθή δύναμη [ΕΝ 1992-1-1

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΟΠΛ. ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΟΠΛ. ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Ν Α Υ Π Λ Ι Ο : Τ Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α, Π Ρ Ο Σ Τ Α Σ Ι Α Κ Α Ι Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Ο ρ γ ά ν ω σ η : Τ Ε Ε Π ε λ ο π ο ν ν ή σ ο υ, Σ χ ο λ ή Α ρ χ ι τ ε κ τ ό ν ω ν Ε Μ Π Ναύπλιο 8 Οκτωβρίου 2016 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΚΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Εισαγωγή. 3.2 Δοκοί υπό φορτία βαρύτητος E G P Q Q

ΔΟΚΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Εισαγωγή. 3.2 Δοκοί υπό φορτία βαρύτητος E G P Q Q ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΔΟΚΟΙ 3.1 Εισαγωγή Στις κατασκευές οι δοκοί, όπως και όλα τα άλλα δομικά στοιχεία, αποτελούν ένα τμήμα του γενικότερου δομικού συνόλου στο οποίο συνυπάρχουν τα υποστυλώματα, οι δοκοί, οι πλάκες,

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση της διαµόρφωσης του εγκάρσιου οπλισµού στη σεισµική συµπεριφορά υποστυλωµάτων οπλισµένου σκυροδέµατος

Επίδραση της διαµόρφωσης του εγκάρσιου οπλισµού στη σεισµική συµπεριφορά υποστυλωµάτων οπλισµένου σκυροδέµατος Επίδραση της διαµόρφωσης του εγκάρσιου οπλισµού στη σεισµική συµπεριφορά υποστυλωµάτων οπλισµένου σκυροδέµατος Ε. Ν. Μπούσιας Εργαστήριο Κατασκευών, Τµήµα Πολιτικών Μηχ., Παν. Πατρών Μ. Ν. Φαρδής Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 73

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 73 Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 73 Εγχειρίδιο σχεδιασμού σύμμικτων πλακών σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 3 (ΕΝ 1993.01.03:2006) και τον Ευρωκώδικα 4 (EN 1994.01.04:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 1. Εισαγωγικές έννοιες... 17 1.1 Φορτία... 17 1.2 Η φέρουσα συμπεριφορά των βασικών υλικών... 22 1.2.1 Χάλυβας... 23 1.2.2 Σκυρόδεμα... 27 1.3 Η φέρουσα συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχ μενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27

Περιεχ μενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27 Περιεχ μενα Πρόλογος... 9 Πρόλογος 3 ης έκδοσης... 11 Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή... 13 1.1 Γενικά Ιστορική αναδρομή... 13 1.2 Aρχές λειτουργίας ορισμοί... 20 Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27 2.1 Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Ερευνών Σκυροδέματος (ΕΠΕΣ) ΤΕΕ / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας

Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Ερευνών Σκυροδέματος (ΕΠΕΣ) ΤΕΕ / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας Πειραματική διερεύνηση της επιρροής της αντοχής σκυροδέματος και της πύκνωσης των συνδετήρων στη φέρουσα ικανότητα και τους μηχανισμούς αστοχίας δοκών Ο/Σ που υπόκεινται σε καμπτική φόρτιση Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Η εντατική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μία δοκός, που υποβάλλεται σε εγκάρσια φόρτιση, λέγεται κάμψη. Αμφιέριστη δοκός Πρόβολος Κατά την καταπόνηση σε κάμψη αναπτύσσονται καμπτικές ροπές, οι

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα. Πού γίνονται σεισμοί?

Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα. Πού γίνονται σεισμοί? Τι είναι σεισμός? Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα Πού γίνονται σεισμοί? h

Διαβάστε περισσότερα

Λ. Διυλιστηρίων Αγ. Ιωάννης, Ασπρόπυργος, τηλ

Λ. Διυλιστηρίων Αγ. Ιωάννης, Ασπρόπυργος, τηλ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 73 (2016) Εγχειρίδιο σχεδιασμού σύμμικτων πλακών σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 3 (ΕΝ 1993.01.03:2006) και τον Ευρωκώδικα 4 (EN 1994.01.04:

Διαβάστε περισσότερα

προς τον προσδιορισμό εντατικών μεγεθών, τα οποία μπορούν να υπολογιστούν με πολλά εμπορικά λογισμικά.

προς τον προσδιορισμό εντατικών μεγεθών, τα οποία μπορούν να υπολογιστούν με πολλά εμπορικά λογισμικά. ΜΕΤΑΛΛΟΝ [ ΑΝΤΟΧΗ ΑΜΦΙΑΡΘΡΩΤΩΝ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΤΟΞΩΝ ΚΟΙΛΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ ΥΠΟ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΚ3 Χάρης Ι. Γαντές Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Αναπληρωτής Καθηγητής & Χριστόφορος

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα 2. Διαστασιολόγηση δοκού Ο/Σ σε διάτμηση

Παράδειγμα 2. Διαστασιολόγηση δοκού Ο/Σ σε διάτμηση Τ.Ε.Ι. K.M. Τμήμα ΠΓ&ΜΤΓ Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος Ι Διδάσκων: Παναγόπουλος Γιώργος Παράδειγμα. Διαστασιολόγηση δοκού Ο/Σ σε διάτμηση Για τη δοκό του παραδείγματος 1 να γίνει η διαστασιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΔΙΓΕΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Περίληψη Σκοπός της εργασίας είναι η περιγραφή της συμπεριφοράς διαφόρων διατάξεων δικτυωτών συνδέσμων σε πλευρικά επιβαλλόμενα φορτία. Στο

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Μηχανών. Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά

Στοιχεία Μηχανών. Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά Στοιχεία Μηχανών Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά Ύλη μαθήματος -ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΥΛΙΚΩΝ -ΑΞΟΝΕΣ -ΚΟΧΛΙΕΣ -ΙΜΑΝΤΕΣ -ΟΔΟΝΤΩΤΟΙ ΤΡΟΧΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: 25% πρόοδος 15% θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Αντισεισμικός σχεδιασμός στύλων έναντι μεγεθών ορθής έντασης σε κατασκευές που υπολογίζονται με τιμή συντελεστού συμπεριφοράς q =1 ή 1,5

Αντισεισμικός σχεδιασμός στύλων έναντι μεγεθών ορθής έντασης σε κατασκευές που υπολογίζονται με τιμή συντελεστού συμπεριφοράς q =1 ή 1,5 1 Αντισεισμικός σχεδιασμός στύλων έναντι μεγεθών ορθής έντασης σε κατασκευές που υπολογίζονται με τιμή συντελεστού συμπεριφοράς q =1 ή 1,5 Seismic Design of circle section columns under axial load and

Διαβάστε περισσότερα

Ελικοειδείς ρωγµές Καθαρή στρέψη ( τυχαία διατοµή ) 2F 2F + = F F 2 Gϑ τ = τ = 2 x 2 y zy zx x y

Ελικοειδείς ρωγµές Καθαρή στρέψη ( τυχαία διατοµή ) 2F 2F + = F F 2 Gϑ τ = τ = 2 x 2 y zy zx x y ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Πολυτεχνική Σχολή Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας οµικών Κατασκευών Εργαστήριο Ωπλισµένου Σκυροδέµατος Σχεδιασµός φορέων από ΗΜΕΡΙ Α από σκυρόδεµα µε βάση τον Ευρωκώδικα

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe

3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe 3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe 67 3.2 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe Στις επόμενες σελίδες παρουσιάζεται βήμα-βήμα ο τρόπος με τον οποίο μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) 371 AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) ΑΣΚΗΣΗ 1 Το µηκυνσιόµετρο στο σηµείο Α της δοκού του σχήµατος καταγράφει θλιπτική παραµόρφωση ίση µε 0.05. Πόση

Διαβάστε περισσότερα

Ακραίοι κόµβοι δοκού - υποστυλωµάτων Ω/Σ µε χιαστί ράβδους υπό ανακυκλιζόµενη καταπόνηση

Ακραίοι κόµβοι δοκού - υποστυλωµάτων Ω/Σ µε χιαστί ράβδους υπό ανακυκλιζόµενη καταπόνηση Ακραίοι κόµβοι δοκού - υποστυλωµάτων Ω/Σ µε χιαστί ράβδους υπό ανακυκλιζόµενη καταπόνηση Χ.Γ. Καραγιάννης Καθηγητής. Τοµέας οµικών Κατασκευών Εργαστήριο Ωπλισµένου Σκυροδέµατος ΠΘ. Κ.Ε. Χαλιορής Λέκτορας.

Διαβάστε περισσότερα

3 ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

3 ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 3 ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 3.1 ΑΝΟΧΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ [ΕΚΟΣ 5.2] Ισχύουν μόνο για οικοδομικά έργα. Απαιτούνται ιδιαίτερες προδιαγραφές για μη οικοδομικά έργα l: Ονομαστική τιμή διάστασης Δl: Επιτρεπόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος Ι Ασκήσεις Διδάσκων: Παναγόπουλος Γεώργιος Ονοματεπώνυμο:

Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος Ι Ασκήσεις Διδάσκων: Παναγόπουλος Γεώργιος Ονοματεπώνυμο: Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος Ι Ασκήσεις Διδάσκων: Παναγόπουλος Γεώργιος Α Σέρρες 6-6-009 Ονοματεπώνυμο: Εξάμηνο Βαθμολογία: ΖΗΤΗΜΑ 1 ο Δίνεται ο ξυλότυπος

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Άσκηση 1: Αντισεισμικός σχεδιασμός στεγάστρου με συνδέσμους δυσκαμψίας με εκκεντρότητα Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Fespa 10 EC. For Windows. Προσθήκη ορόφου και ενισχύσεις σε υφιστάμενη κατασκευή. Αποτίμηση

Fespa 10 EC. For Windows. Προσθήκη ορόφου και ενισχύσεις σε υφιστάμενη κατασκευή. Αποτίμηση Fespa 10 EC For Windows Προσθήκη ορόφου και ενισχύσεις σε υφιστάμενη κατασκευή Αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας του κτιρίου στη νέα κατάσταση σύμφωνα με τον ΚΑΝ.ΕΠΕ 2012 Αθήνα, εκέμβριος 2012 Version

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΠΑΡΚΩΝ ΜΗΚΩΝ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΚΑΙ EC8-3.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΠΑΡΚΩΝ ΜΗΚΩΝ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΚΑΙ EC8-3. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΠΑΡΚΩΝ ΜΗΚΩΝ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΚΑΙ EC8-3. ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ Περίληψη Οι κανονισμοί που ασχολούνται με τις επεμβάσεις κτιρίων στη χώρα μας είναι ο ΚΑΝ.ΕΠΕ. και

Διαβάστε περισσότερα

8/12/17 ΔΙΑΤΡΗΣΗ. Σχεδιασμός Επίπεδων Στοιχείων Οπλισμένου Σκυροδέματος Ε. Μπούσιας

8/12/17 ΔΙΑΤΡΗΣΗ. Σχεδιασμός Επίπεδων Στοιχείων Οπλισμένου Σκυροδέματος Ε. Μπούσιας ΔΙΑΤΡΗΣΗ Σχεδιασμός Επίπεδων Στοιχείων Οπλισμένου Σκυροδέματος Ε. Μπούσιας } Τι είναι? } Πότε & πού εμφανίζεται? } Πως λειτουργεί - τι δείχνουν οι δοκιμές? } Πως αντιμετωπίζεται? } Κανονισμοί } Έλεγχοι

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος ΒΑ ΑΛΟΥΚΑΣ 1, Κρίστης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ 2. Λέξεις κλειδιά: Ευρωκώδικας 2, CYS159, όγκος σκυροδέµατος, βάρος χάλυβα

Γιώργος ΒΑ ΑΛΟΥΚΑΣ 1, Κρίστης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ 2. Λέξεις κλειδιά: Ευρωκώδικας 2, CYS159, όγκος σκυροδέµατος, βάρος χάλυβα Συγκριτική µελέτη τυπικών κτιρίων οπλισµένου σκυροδέµατος µε το Ευρωκώδικα 2 και τον CYS 159 Comparative Study of typical reinforced concrete structures according το EC2 and CYS 159 Γιώργος ΒΑ ΑΛΟΥΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ Σύµµικτες πλάκες ονοµάζονται οι φέρουσες πλάκες οροφής κτιρίων, οι οποίες αποτελούντα από χαλυβδόφυλλα και επί τόπου έγχυτο σκυρόδεµα. Η σύµµικτη µέθοδος κατασκευής πλακών

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ άλυτων ΑΣΚΗΣΕΩΝ στην Αντοχή των Υλικών

ΛΥΣΕΙΣ άλυτων ΑΣΚΗΣΕΩΝ στην Αντοχή των Υλικών ΛΥΣΕΙΣ άλυτων ΑΣΚΗΣΕΩΝ στην Αντοχή των Υλικών Ασκήσεις για λύση Η ράβδος του σχήματος είναι ομοιόμορφα μεταβαλλόμενης κυκλικής 1 διατομής εφελκύεται αξονικά με δύναμη Ρ. Αν D d είναι οι διάμετροι των ακραίων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΕΑΚ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 84 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 59 ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΝ.ΕΠΕ.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΕΑΚ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 84 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 59 ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΝ.ΕΠΕ. Σχεδιασμός κτιρίου με ΕΑΚ, Κανονισμό 84 και Κανονισμό 59 και αποτίμηση με ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΕΑΚ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 84 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 59 ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ Περίληψη Αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή των Υλικών Πείραμα Κάμψης

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή των Υλικών Πείραμα Κάμψης Μάθημα: Πειραματική Αντοχή των Υλικών Πείραμα Κάμψης Κατασκευαστικός Τομέας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Περιεχόμενα Σχήμα 1 Α. Ασημακόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Επαλήθευση Τοίχου με ακρόβαθρο Εισαγωγή δεδομένων

Επαλήθευση Τοίχου με ακρόβαθρο Εισαγωγή δεδομένων Επαλήθευση Τοίχου με ακρόβαθρο Εισαγωγή δεδομένων Μελέτη Ημερομηνία : 29.10.2015 Ρυθμίσεις (εισαγωγή τρέχουσας εργασίας) Υλικά και πρότυπα Ακρόβαθρο : Συντελεστές EN 1992-1-1 : Aνάλυση τοίχου Υπολ ενεργητικών

Διαβάστε περισσότερα

7. Στρέψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών. 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών

7. Στρέψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών. 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών 7. Στρέψη Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών 2015 1 Εισαγωγή Σε προηγούμενα κεφάλαια μελετήσαμε πώς να υπολογίζουμε τις ροπές και τις τάσεις σε δομικά μέλη τα

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματική Επαλήθευση Σχεδιασμού Φορέα Ferrocement του Στεγάστρου της Λυρικής Σκηνής του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»

Πειραματική Επαλήθευση Σχεδιασμού Φορέα Ferrocement του Στεγάστρου της Λυρικής Σκηνής του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Ερευνών Σκυροδέματος () ΤΕΕ / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας Πειραματική Επαλήθευση Σχεδιασμού Φορέα Ferrocement του Στεγάστρου της Λυρικής Σκηνής του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα

ιατµητική αντοχή πολύ κοντών υπεροπλισµένων δοκών από οπλισµένο σκυρόδεµα Shear strength of very short over reinforced concrete beams

ιατµητική αντοχή πολύ κοντών υπεροπλισµένων δοκών από οπλισµένο σκυρόδεµα Shear strength of very short over reinforced concrete beams ιατµητική αντοχή πολύ κοντών υπεροπλισµένων δοκών από οπλισµένο σκυρόδεµα Shear strength of very short over reinforced concrete beams Πρόδροµος ΖΑΡΑΡΗΣ 1, Μαρία ΚΑΡΑΒΕΖΥΡΟΓΛΟΥ 2, Ιωάννης ΖΑΡΑΡΗΣ 3, Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

Οριακή κατάσταση αστοχίας έναντι ιάτµησης-στρέψης- ιάτρησης

Οριακή κατάσταση αστοχίας έναντι ιάτµησης-στρέψης- ιάτρησης Σχεδιασµός φορέων από σκυρόδεµα µε βάση τον Ευρωκώδικα 2 Οριακή κατάσταση αστοχίας έναντι ιάτµησης-στρέψης- ιάτρησης Καττής Μαρίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ Λιβαδειά, 26 Σεπτεµβρίου 2009 1 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σέρρες 20-1-2006. Βαθμολογία:

Σέρρες 20-1-2006. Βαθμολογία: Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος Ι (Εργαστήριο) Διδάσκοντες: Λιαλιαμπής Ι., Μελισσανίδης Σ., Παναγόπουλος Γ. A Σέρρες 20-1-2006 Ονοματεπώνυμο: Εξάμηνο Βαθμολογία:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Δεξαμενές οπλισμένου σκυροδέματος Δεξαμενές οπλισμένου σκυροδέματος Το σημαντικότερο πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Ευστάθεια μελών μεταλλικών κατασκευών

Ευστάθεια μελών μεταλλικών κατασκευών Ευστάθεια μελών μεταλλικών κατασκευών Χάρης Ι. Γαντές Αναπληρωτής Καθηγητής Χαλύβδινες και Σύμμικτες Κατασκευές Επιστημονικό Σεμινάριο Μυτιλήνη 9-10 Οκτωβρίου 009 Περιεχόμενα παρουσίασης Εισαγωγή Μορφές

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθεια µερικής αντικατάστασης οπλισµού συνδετήρων µε χαλύβδινες ίνες στις σύγχρονες κατασκευές

Προσπάθεια µερικής αντικατάστασης οπλισµού συνδετήρων µε χαλύβδινες ίνες στις σύγχρονες κατασκευές Προσπάθεια µερικής αντικατάστασης οπλισµού συνδετήρων µε χαλύβδινες ίνες στις σύγχρονες κατασκευές Αλέξανδρος Γ. Τσώνος, ρ. Πολιτικός Μηχανικός,, Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ, Λέξεις κλειδιά: Πλαισιακά

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστική διερεύνηση της επιρροής του δείκτη συμπεριφοράς (q factor) στις απαιτήσεις χάλυβα σε πολυώροφα πλαισιακά κτίρια Ο/Σ σύμφωνα με τον EC8

Υπολογιστική διερεύνηση της επιρροής του δείκτη συμπεριφοράς (q factor) στις απαιτήσεις χάλυβα σε πολυώροφα πλαισιακά κτίρια Ο/Σ σύμφωνα με τον EC8 Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Ερευνών Σκυροδέματος () ΤΕΕ / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας Υπολογιστική διερεύνηση της επιρροής του δείκτη συμπεριφοράς (q factor) στις απαιτήσεις χάλυβα σε πολυώροφα πλαισιακά

Διαβάστε περισσότερα

«Αριθμητική και πειραματική μελέτη της διεπιφάνειας χάλυβασκυροδέματος στις σύμμικτες πλάκες με χαλυβδόφυλλο μορφής»

«Αριθμητική και πειραματική μελέτη της διεπιφάνειας χάλυβασκυροδέματος στις σύμμικτες πλάκες με χαλυβδόφυλλο μορφής» ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ «Αριθμητική και πειραματική μελέτη της διεπιφάνειας χάλυβασκυροδέματος στις σύμμικτες πλάκες με χαλυβδόφυλλο μορφής» του Θεμιστοκλή Τσαλκατίδη, Δρ. Πολιτικού Μηχανικού

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ ΗΣ 1, Ιωάννα ΠΑΠΑΖΙΩΓΑ 2, Ιωάννης ΖΑΡΑΡΗΣ 3, Πρόδροµος ΖΑΡΑΡΗΣ 4

Γεώργιος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ ΗΣ 1, Ιωάννα ΠΑΠΑΖΙΩΓΑ 2, Ιωάννης ΖΑΡΑΡΗΣ 3, Πρόδροµος ΖΑΡΑΡΗΣ 4 Επιρροή του κατανεµηµένου οπλισµού κορµού στη διατµητική αντοχή των κοντών τοιχωµάτων Effect of the Distributed Web Reinforcement at the Shear Strength of Low Rise Shear Walls Γεώργιος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ ΗΣ 1,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9.1 ΣΚΟΠΟΣ Βλ. Κεφ. 4, Παρ. 4.4, για την λογική των ελέγχων. 9.1.1 Το παρόν Κεφάλαιο περιλαµβάνει τα κριτήρια ελέγχου της ανίσωσης ασφαλείας, κατά την αποτίµηση ή τον ανασχεδιασµό,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΩΝ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΩΝ Αποτίμηση υφιστάμενου κτιρίου οπλισμένου σκυροδέματος κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ και διερεύνηση της επιρροής των τοιχοπληρώσεων ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΉΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΔΙΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΠΕΡΝΑΤΑΙ ΑΠΟ ΒΛΉΤΡΑ

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΉΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΔΙΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΠΕΡΝΑΤΑΙ ΑΠΟ ΒΛΉΤΡΑ 7 ο Φοιτητικό Συνέδριο «Επισκευές Κατασκευών -01», Μάρτιος 2001. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΉΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΔΙΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΠΕΡΝΑΤΑΙ ΑΠΟ ΒΛΉΤΡΑ Εργασία Νο B3 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα εργασία μελετάται το πώς

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 7: Δικτύωμα πεζογέφυρας (εφελκυσμός, κάμψη και διάτμηση κάτω πέλματος) Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 7: Δικτύωμα πεζογέφυρας (εφελκυσμός, κάμψη και διάτμηση κάτω πέλματος) Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σιδηρές Κατασκευές Ι Άσκηση 7: Δικτύωμα πεζογέφυρας (εφελκυσμός, κάμψη και διάτμηση κάτω πέλματος) Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβλεψη συµπεριφοράς διεπιφάνειας υποστυλώµατος ενισχυµένου µε πρόσθετες στρώσεις οπλισµένου σκυροδέµατος

Πρόβλεψη συµπεριφοράς διεπιφάνειας υποστυλώµατος ενισχυµένου µε πρόσθετες στρώσεις οπλισµένου σκυροδέµατος Πρόβλεψη συµπεριφοράς διεπιφάνειας υποστυλώµατος ενισχυµένου µε πρόσθετες στρώσεις οπλισµένου σκυροδέµατος Α.Π.Λαµπρόπουλος, Ο.Θ.Τσιούλου Φοιτητές Τµήµατος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστηµίου Πατρών Σ.Η.

Διαβάστε περισσότερα

Διάτρηση: Εφαρμογή Την επιμέλεια της εφαρμογής είχε η Γαλήνη Καλαϊτζοπούλου

Διάτρηση: Εφαρμογή Την επιμέλεια της εφαρμογής είχε η Γαλήνη Καλαϊτζοπούλου Διάτρηση: Εφαρμογή Την επιμέλεια της εφαρμογής είχε η Γαλήνη Καλαϊτζοπούλου Υποστύλωμα διαστάσεων 0.50*0.50m θεμελιώνεται σε πλάκα γενικής κοιτόστρωσης πάχους h=0.70m. Η πλάκα είναι οπλισμένη με διπλή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602)

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) 3 η Διάλεξη Δημήτριος Ν. Χριστοδούλου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, M.Sc. Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας - Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

Ευθύγραμμη αγκύρωση. Βρόγχος. Προσοχή: Οι καμπύλες και τα άγκιστρα δεν συμβάλλουν στην περίπτωση θλιβομένων ράβδων.!!!

Ευθύγραμμη αγκύρωση. Βρόγχος. Προσοχή: Οι καμπύλες και τα άγκιστρα δεν συμβάλλουν στην περίπτωση θλιβομένων ράβδων.!!! Αγκυρώσεις 1.Σημασία αγκύρωσης: Κάθε ράβδος για να παραλάβει τη δύναμη για την οποία υπολογίστηκε σε μια διατομή, πρέπει να επεκτείνεται πέραν της διατομής εκείνης κατά "μήκος αγκύρωσης". Το μήκος αγκύρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα διαστασιολόγησης και όπλισης υποστυλώματος

Παράδειγμα διαστασιολόγησης και όπλισης υποστυλώματος ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΧΜΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Μάθημα: Δομική Μηχανική 3 Διδάσκουσα: Μαρίνα Μωρέττη Ακαδ. Έτος 014 015 Παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

ΖΗΤΗΜΑ 1 ο (μονάδες 3.0)

ΖΗΤΗΜΑ 1 ο (μονάδες 3.0) Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος Ι Ασκήσεις Διδάσκων: Παναγόπουλος Γεώργιος Α Σέρρες 26-6-2009 Ονοματεπώνυμο: Εξάμηνο Βαθμολογία: ΖΗΤΗΜΑ 1 ο (μονάδες 3.0)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 2. ΣΤΑΤΙΚΗ Να χαραχθούν τα διαγράμματα [Ν], [Q], [M] στη δοκό του σχήματος: Να χαραχθούν τα διαγράμματα [Ν], [Q], [M] στον φορέα του σχήματος: Ασκήσεις υπολογισμού τάσεων Άσκηση 1 η (Αξονικός εφελκυσμός

Διαβάστε περισσότερα

Eνισχύσεις κατασκευών με προηγμένα υλικά

Eνισχύσεις κατασκευών με προηγμένα υλικά Eνισχύσεις κατασκευών με προηγμένα υλικά του Aθανάσιου Χ. Τριανταφύλλου Καθηγητή, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, Εργαστήριο Μηχανικής & Τεχνολογίας Υλικών (ttriant@upatras.gr) Γενικά Τα

Διαβάστε περισσότερα

Π1 Ππρ. Δ1 (20x60cm) Σ1 (25x25cm) Άσκηση 1 η

Π1 Ππρ. Δ1 (20x60cm) Σ1 (25x25cm) Άσκηση 1 η Πλάκες 1 ο μάθημα εργαστηρίου 1 Άσκηση 1 η Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών, συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

«ΦΑΕΘΩΝ: Λογισμικό για Ανάλυση Κρίσιμων Διατμητικά Υποστυλωμάτων Οπλισμένου Σκυροδέματος»

«ΦΑΕΘΩΝ: Λογισμικό για Ανάλυση Κρίσιμων Διατμητικά Υποστυλωμάτων Οπλισμένου Σκυροδέματος» «ΦΑΕΘΩΝ: Λογισμικό για Ανάλυση Κρίσιμων Διατμητικά Υποστυλωμάτων Οπλισμένου Σκυροδέματος» Κωνσταντίνος Γ. Μεγαλοοικονόμου Ερευνητής Μηχανικός Κέντρο Συστημάτων Έγκαιρης Προειδοποίησης Γερμανικό Ερευνητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΚΥΡΩΣΕΙΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

ΑΓΚΥΡΩΣΕΙΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ Ημερίδα: ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΤΙΡΙΩΝ & ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Σ.Π.Μ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟ 14.11.2008 ΑΓΚΥΡΩΣΕΙΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ Δρ. Πολ. Μηχανικός Αν. Καθηγητής Ε.Μ.Π.

Διαβάστε περισσότερα