Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις. Προσδιοριστικοί παράγοντες Α.Ξ.Ε.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις. Προσδιοριστικοί παράγοντες Α.Ξ.Ε."

Transcript

1 Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις Προσδιοριστικοί παράγοντες Α.Ξ.Ε.

2 Ποια είναι τελικώς τα κίνητρα για τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων μέσω Α.Ξ.Ε. ; Όπως είδαμε σε προηγούμενα κεφάλαια τα κίνητρα αυτά εντοπίζονται τόσο στο εσωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης (Ownership advantages) όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης που αφορά στη χώρα υποδοχής (Location advantages) Θα δούμε τα σημαντικότερα κίνητρα σύμφωνα με τη βιβλιογραφία καθώς και τους δείκτες μέσω των οποίων τα ποσοτικοποιούμε σε σχετικές μελέτες.

3 Προσδιοριστικοί παράγοντες επιχείρησης

4 Παρακάτω βλέπουμε μόνο μερικά από τα ιδιοκτησιακά πλεονεκτήματα που μπορεί να διαθέτει μία επιχείρηση και να την ωθούν στη διεθνοποίηση.. καινοτόμα προϊόντα, διοίκηση παραγωγής, συστήματα marketing, ικανότητα άντλησης χρηματοδότησης καινοτομική ικανότητα, φήμη, πελατεία, πλεονεκτήματα οικονομιών κλίμακας και οικονομιών φάσματος, εταιρικές αξίες και κώδικες, εταιρική κουλτούρα, συστήματα διοίκησης προσωπικού. Αν θέλαμε να οργανώσουμε μία έρευνα για τους προσδιοριστικούς παράγοντες διεθνοποίησης των επιχειρήσεως θα μπορούσαμε να το κάνουμε είτε χρησιμοποιώντας: ποιοτικές μεθόδους (να εντοπίσουμε συμβούλους και στελέχη επιχειρήσεων και να κάνουμε μία συνέντευξη ή να διατρέξουμε ένα ερωτηματολόγιο αντλώντας πληροφορίες για όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα) ποσοτικές μεθόδους να βασιστούμε σε πλήθος δευτερογενών ποσοτικών στοιχείων που υπάρχουν σε υφιστάμενες βάσεις δεδομένων. Το πρόβλημα είναι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε συγκρίσιμα ποσοτικά δεδομένα για τις παραπάνω μεταβλητές. Θα πρέπει λοιπόν να αρκεστούμε στην εξέταση κάποιων αντιπροσωπευτικών μεταβλητών.

5 Έρευνα και ανάπτυξη, ευρεσιτεχνίες, μάρκετινγκ Η Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) είναι μία διαδικασία που δημιουργεί ιδιοκτησιακά πλεονεκτήματα όπως νέα η βελτιωμένα προϊόντα και νέες μεθόδους παραγωγής. Συνήθως τη μετράμε ως το ποσοστό των δαπανών για R&D προς το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων η ως προς το τζίρο. Αποτέλεσμα της έρευνας και ανάπτυξης είναι συχνά η κατοχύρωση της προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας της επιχείρησης (Copyrights, ευρεσιτεχνίες, βιομηχανικά σχέδια, εμπορικά σήματα κτλ). Αυτά τα άυλα περιουσιακά στοιχεία αποτελούν σημαντικά ιδιοκτησιακά πλεονεκτήματα για την επιχείρηση. Συνήθως μετράμε τον αριθμό τω κατατεθειμένων ευρεσιτεχνιών. (Προσοχή! Υπάρχουν στοιχεία διανοητικής ιδιοκτησίας τα οποία δεν προστατεύονται/ κατοχυρώνται όπως πχ συνταγές. Στην περίπτωση αυτή προστατεύονται με εμπορικό μυστικό (π.χ. η συνταγή της Coca Cola δεν είναι «κατοχυρωμένη» απλώς είναι καλά «κρυμμένη» και δε μπορεί να αντιγραφεί. Οι ενέργειες προώθησης των προϊόντων μέσω διαφήμισης είναι επίσης μία διαδικασία που δημιουργεί ιδιοκτησιακά πλεονεκτήματα όπως αναγνωρισιμότητα και φήμη για της επιχείρηση και τα προϊόντα της. Συνήθως μετράμε το ποσοστό των δαπανών αυτών ως προς τα ίδια κεφάλαια ή το τζίρο.

6 Μέγεθος μητρικής επιχείρησης Υπάρχει μία σειρά παραγόντων που εντοπίζονται στο εσωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης όπως το μέγεθός της, η ένταση R&D, η κεφαλαιακή επάρκεια και η απόδοσή της. Οι παράγοντες αυτοί καθορίζουν τις αποφάσεις της επιχείρησης αναφορικά με τις επιλογές διεθνοποίησής της, με το μέγεθος να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους. Η βιβλιογραφία συνηγορεί στο ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι πιο πιθανό να γίνουν πολυεθνικές καθώς διαθέτουν περισσότερα πλεονεκτήματα όπως η επωνυμία, η τεχνολογία παραγωγής και η απόφαση να εσωτερικοποιήσουν τα πλεονεκτήματα. Η επένδυση στο αρχικό στάδιο συνεπάγεται αυξημένο κόστος, στο οποίο οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα, καθώς έχουν ευκολότερη πρόσβαση στο δανεισμό. Επιπροσθέτως, οι μεγάλες επιχειρήσεις δημιουργούν οικονομίες κλίμακας που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους. Σε κάποιες μελέτες υποστηρίζεται ότι το μέγεθος της επιχείρησης δεν καθορίζει μόνο τη δυνατότητα διεθνοποίησής της, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη και απόδοσή της έναντι των μικρότερων διεθνοποιημένων επιχειρήσεων.

7 Μέγεθος επιχείρησης Τα ιδιοκτησιακά πλεονεκτήματα των επιχειρήσεων είναι κατά βάση άυλα και είναι δύσκολο να μετρηθούν. Έτσι, υποθέτοντας ότι υπάρχει μία θετική σχέση αυτών και του μεγέθους της επιχείρησης, συχνά, προκειμένου να τα εκφράσουμε χρησιμοποιούμε δείκτες που αφορούν στο μέγεθος της επιχείρησης όπως: Ενεργητικό=Παθητικό. Το ενεργητικό αναφέρεται στο σύνολο της υλικής και άυλης περιουσίας της επιχείρησης, ενώ το παθητικό στο σύνολο των υποχρεώσεων προς τους φορείς της (Ίδια Κεφάλαια), συν το σύνολο των υποχρεώσεων προς τρίτους (Ξένα Κεφάλαια). Κύκλος εργασιών Είναι το σύνολο των εσόδων που εισπράττει μία επιχείρηση από τη δραστηριότητά της (παροχή αγαθών και υπηρεσιών) είτε στο σύνολο είτε χωρισμένος σε πωλήσεις εσωτερικού και πωλήσεις εξωτερικού Μικτά κέρδη. Αναφέρεται στα έσοδα από τις πωλήσεις και άλλες δραστηριότητες της επιχείρησης, μετά την αφαίρεση του κόστους παραγωγής τους για την επιχείρηση. Αριθμός εργαζομένων. Αριθμός μισθωτών εργαζομένων της επιχείρησης. Σύνολο ιδίων κεφαλαίων Το σύνολο ιδίων κεφαλαίων, ή καθαρή θέση της επιχείρησης, αντιπροσωπεύει την αξία, η οποία ανήκει στους φορείς της επιχείρησης και αποτελούνται από τα Ίδια Κεφάλαια που εισφέρουν οι φορείς (π.χ. μετοχές) και από τα αδιανέμητα κέρδη.

8 Αποτελεσματικότητα επιχείρησης Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν μεγαλύτερη οικονομική αποτελεσματικότητα, εκμεταλλευόμενες τα οφέλη που προκύπτουν από τις οικονομίες κλίμακας και τη δυνατότητα να κατανείμουν γεωγραφικά τις δραστηριότητές τους, έτσι ώστε να πετύχουν σημαντικές μειώσεις στο κόστος παραγωγής Αρκετές μελέτες, λοιπόν, συνηγορούν στο ότι υπάρχει μία θετική σχέση ανάμεσα στη διεθνοποίηση της παραγωγής της επιχείρησης και στην αποτελεσματικότητά της. Από την άλλη πλευρά, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μείωση της αποτελεσματικότητάς τους εξαιτίας παραγόντων όπως τα κόστη διαχείρισης και συντονισμού του δικτύου τους, με αποτέλεσμα κάποιες μελέτες να καταλήγουν σε αρνητική σχέση. Για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας της επιχείρησης, χρησιμοποιούνται συνήθως δείκτες όπως : η κερδοφορία της επιχείρησης (κέρδη προ φόρων) η απόδοση του κεφαλαίου (Return On Assets), η απόδοση του μετοχικού κεφαλαίου (Return On Shares) ο λόγος της αγοραίας αξίας της επιχείρησης ως προς τη συνολική αξία των κεφαλαίων της (Tobin Q).

9 Προσδιοριστικοί παράγοντες χώρας υποδοχής

10 Μέγεθος και ευημερία αγοράς αγοράς Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς, σε συνάρτηση με τις προοπτικές μεγέθυνσής της, αποτελεί κρίσιμο πλεονέκτημα της χώρας υποδοχής για την προσέλκυση ΑΞΕ, καθώς επηρεάζει θετικά τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων. Συνεπώς, μια μεγάλη αγορά είναι αναγκαία για την αποτελεσματική χρήση των πόρων και την εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας. Το Α.Ε.Π αποτελεί το συνηθέστερο δείκτη για τη μέτρηση του μεγέθους μίας οικονομίας Η δυναμική ανάπτυξης της αγοράς είναι επίσης σημαντικός παράγοντας και συνήθως μετριέται με την ποσοστιαία μεγέθυνση του Α.Ε.Π. Μία αγορά με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης κινητοποιεί οριζόντιες Α.Ξ.Ε. οι οποίες σπεύδουν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Συμπληρωματικά χρησιμοποιείται και το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. για τη μέτρηση της ευημερίας σε μία χώρα. Μετρώντας την ευημερία μπορούμε να έχουμε μία εικόνα για τη δυναμική της ζήτησης σε μία χώρα. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με το Α.Ε.Π. για να δείξει το μέγεθος της οικονομίας της χώρας. Ο πληθυσμός είναι δυνητικά ένας δείκτης για το μέγεθος της αγοράς, υποθέτοντας ότι όσο μεγαλύτερος είναι τόσο μεγαλύτερη και η παρουσία μίας μεσαίας τάξης, η οποία αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος της ζήτησης. Οι περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν ότι υπάρχει μία θετική σχέση ανάμεσα στο μέγεθος μίας οικονομίας και των επενδύσεων που εισέρχονται σε αυτή, καθώς το μέγεθος αντικατοπτρίζει τη ζήτηση και τις οικονομίες κλίμακας της χώρας. Επίσης, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το μέγεθος αγοράς επηρεάζει περισσότερο τις πολυεθνικές επιχειρήσεις οριζόντιας ολοκλήρωσης, αφού αυτές επεκτείνονται με γνώμονα τη ζήτηση.

11 Εργατικό δυναμικό εργατικό κόστος Το συνολικό εργατικό δυναμικό της χώρας χρησιμοποιείται προκειμένου να φανεί η ικανότητα παραγωγής της χώρας, όσον αφορά στην παραγωγή εντάσεως εργασίας. Το κόστος εργασίας αποτελεί (αποτελούσε;) έναν από τους προσδιοριστικούς παράγοντες των ΑΞΕ. Όμως, φαίνεται ότι αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στις Α.Ξ.Ε. εντάσεως ανειδίκευτης εργασίας σημειώνοντας μία αρνητική σχέση. Από την άλλη πλευρά, σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας, οι μισθοί είναι υψηλοί αλλά συνδυάζονται με αντίστοιχα υψηλή παραγωγικότητα της εργασίας. Εκεί φαίνεται πως η αρνητική σχέση Α.Ξ.Ε. και εργατικού κόστους δεν ισχύει. Η προοπτική αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι η αύξηση του εργατικού κόστους σε μία χώρα φαίνεται να είναι ουσιαστικός παράγοντας για την προσέλκυση Α.Ξ.Ε. Το κόστος εργασίας (το οποίο είναι κάτι ευρύτερο από το μισθό) μπορεί να οριστεί με πολλούς τρόπους (ωριαίο, ημερήσιο, μηνιαίο ετήσιο κτλ) και η απουσία συγκρίσιμων μεγεθών για το σύνολο των χωρών δημιουργεί πρόβλημα στην έρευνα.

12 Ποιότητα της εργασίας ανθρώπινο κεφάλαιο Σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση ΑΞΕ σε μια χώρα υποδοχής παίζει η ποιότητα της εργασίας καθώς ο συγκεκριμένος παράγοντας καθίσταται όλο και περισσότερο σημαντικός για τη δημιουργία και ενδυνάμωση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και για την ενίσχυση της παραγωγικότητας. Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους, παρέχοντας την απαιτούμενη εκπαίδευση για την εισαγωγή του στην αλυσίδα παραγωγής. Για την εκπαίδευση αυτή, συνήθως, προαπαιτείται να υπάρχει κάποιο ελάχιστο επίπεδο γνώσεων του προσωπικού. Γενικά, η διαθεσιμότητα εξειδικευμένης εργασίας και εξειδικευμένου προσωπικού, είναι δυνατόν να συντελέσει στην προσέλκυση της καινοτομίας και της ΑΞΕ γενικότερα. Έτσι, όσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο της εκπαίδευσης, ειδικά της ανώτερης, τόσο πιο υψηλό αναμένεται να είναι το επίπεδο της ΑΞΕ που δέχεται μια χώρα. Έτσι, η ποιότητα της εργασίας είναι δυνατόν να μετράται από τον αριθμό των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς, επίσης, και από την αναλογία των συνολικών ερευνητών προς τους απασχολούμενους.

13 Οικονομίες συσσώρευσης Οι οικονομίες συσσώρευσης (agglomeration economies) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται περισσότερο στα οικονομικά της ανάπτυξης, στο πλαίσιο της «Νέας Οικονομικής Γεωγραφίας». Ο όρος αναφέρεται σε οφέλη οικονομιών κλίμακας και οικονομιών δικτύων, οι οποίες προκύπτουν για τις επιχειρήσεις, όταν εγκαθίστανται στην ίδια περιοχή. Όσον αφορά στις Α.Ξ.Ε., παρατηρείται όλο και περισσότερο η συσσώρευση μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων στις ίδιες χώρες. Η συσσώρευση αυτή, προφανώς, δεν οφείλεται μόνο στις οικονομίες συσσώρευσης, αλλά και στα πλεονεκτήματα τύπου L της χώρας εγκατάστασης. Ωστόσο, η άποψη ότι οι οικονομίες συσσώρευσης αποτελούν σημαντικό κίνητρο, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Έτσι, σε αρκετές μελέτες για τους προσδιοριστικούς παράγοντες των Α.Ξ.Ε., εξετάζεται η επίδραση των οικονομιών συσσώρευσης στη χώρα εγκατάστασης, βρίσκοντας σημαντική θετική σχέση. Στο πλαίσιο αυτό, σε αρκετές μελέτες δεν εξετάζεται μόνο η επίδραση της συνολικής συσσώρευσης επιχειρήσεων στην οικονομία, αλλά και η συσσώρευση των επιχειρήσεων της χώρας προέλευσης στην οικονομία. Για τη μέτρηση των οικονομιών συσσώρευσης χρησιμοποιούμε συνήθως το δείκτη του αποθέματος Α.Ξ.Ε. σταθμισμένο με το μέγεθος της χώρας. Συχνά χρησιμοποιούμε το απόθεμα Α.Ξ.Ε. από συγκεκριμένα χώρα ή ομάδα χωρών ή από (σε) συγκεκριμένους κλάδους.

14 Τεχνολογία Ο παράγοντας αυτός θεωρείται από πολλές μελέτες ότι έχει σημαντική επίδραση στην προσέλκυση ΑΞΕ, ειδικά σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας. Η χωροθέτηση βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας και η απόκτηση πρόσβασης σε χώρους έρευνας και ανάπτυξης (R & D), ενισχύουν τις εισροές ΑΞΕ, καθώς οι πολυεθνικές, μέσω των διεθνών δικτύων τεχνολογίας, αποκτούν πρόσβαση στη νέα γνώση και στην τεχνολογική συσσώρευση. Έτσι, είναι δυνατόν να προσελκύονται δυναμικές νεοσύστατες εταιρείες, καθώς, επίσης, και τεχνολογικά ώριμες επιχειρήσεις. Το επίπεδο της τεχνολογίας, καθορίζεται μεταξύ άλλων από το ύψος των δαπανών για την έρευνα και την ανάπτυξη και από τον συνολικό αριθμό των πατεντών.

15 Υποδομή Οι υποδομές έχουν σημασία για την πραγματοποίηση τόσο εγχώριων όσο και αλλοδαπών επενδύσεων σε μία οικονομία. Διευκολύνουν την προσβασιμότητα στην αγορά εισροών, εκροών, τελικών προϊόντων και υπηρεσιών και μειώνουν τα αντίστοιχα μεταφορικά κόστη. Οι υποδομές μειώνουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, αυξάνοντας έτσι τα κέρδη τους, καθώς η απουσία υποδομών συνεπάγεται τη δημιουργία τους από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι από τις υποδομές επωφελούνται ακόμα και επιχειρήσεις, οι οποίες δεν τις χρησιμοποιούν άμεσα κατά την παραγωγική τους διαδικασία. Οι υποδομές ευνοούν περισσότερο τις κάθετες Α.Ξ.Ε., οι οποίες επιλέγουν την τοποθεσία εγκατάστασης, κυρίως με βάση το χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Όσον αφορά στις οριζόντιες Α.Ξ.Ε., οι απόψεις διίστανται, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι ωφελούνται επίσης και κάποιους άλλους να υποστηρίζουν ότι παρουσιάζουν αρνητική σχέση, καθώς οι υποδομές διευκολύνουν την προώθηση εξαγωγών στην αγορά και εξαλείφεται το κίνητρο για οριζόντια Α.Ξ.Ε. H υποδομή μπορεί να ορίζεται με διάφορες μεταβλητές, όπως είναι: αριθμός των αυτοκινητοδρόμων και των σιδηροδρομικών γραμμών ανά τ.χλμ η δαπάνη για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων ταχείας κυκλοφορίας, χρήστες ευρυζωνικών συνδέσεων internet ανά 100 κατοίκους πρόσβαση σε δίκτυα μεταφοράς, δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης για τη μεταφορά και τις επικοινωνίες

16 Εμπόριο Το εμπόριο είναι ένας από τους παράγοντες που παραδοσιακά ερευνάται ως προς την επίδρασή του στις Α.Ξ.Ε., χωρίς όμως να υπάρχει συμπέρασμα για μία ξεκάθαρη σχέση. Υπάρχει μία γενικότερη παραδοχή ότι για τις οριζόντιες Α.Ξ.Ε. η σχέση είναι αρνητική, καθώς η μείωση των εμποδίων στο εμπόριο (δασμολογικά και μη δασμολογικά εμπόδια) απαλείφει τα κίνητρα δημιουργίας Α.Ξ.Ε. Αντίθετα, η βιβλιογραφία βρίσκει συχνότερα θετική σχέση με τις κάθετες Α.Ξ.Ε., λόγω του ενδοεταιρικού εμπορίου που δημιουργείται. Το ερώτημα όμως, δεν είναι κατά πόσο οι Α.Ξ.Ε. λειτουργούν συμπληρωματικά ή υποκατάστατα του εμπορίου, αλλά κατά πόσο το εμπόριο ενισχύει ή ανακόπτει τη ροή Α.Ξ.Ε. Από τη μία πλευρά, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Dunning, η δημιουργία Α.Ξ.Ε. είναι ένα στάδιο διεθνοποίησης μετά τις εξαγωγές, οπότε οι αυξημένες εμπορικές εισροές σε μία χώρα μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσουν σε δημιουργία Α.Ξ.Ε. από τις ίδιες επιχειρήσεις. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι κάθετες Α.Ξ.Ε. εξαγωγικού τύπου (export-platform FDI), στις οποίες μία επιχείρηση δημιουργεί Α.Ξ.Ε. σε μία αγορά για να εκμεταλλευτεί πλεονεκτήματα τύπου L και στη συνέχεια να εξαγάγει την παραγωγή σε τρίτες χώρες. Στην περίπτωση αυτή, ενδέχεται να ισχύει θετική σχέση ανάμεσα στις εξαγωγές της χώρας εγκατάστασης και στις εισροές Α.Ξ.Ε. σε αυτή. Για τη μέτρηση των εμπορικών ροών, στις περισσότερες μελέτες χρησιμοποιείται το διμερές εμπόριο μεταξύ χώρας προέλευση και χώρας προορισμού. Σε μελέτες που διαθέτουν αναλυτικότερα στοιχεία, χρησιμοποιείται το διμερές εμπόριο ανά κλάδο δραστηριότητας ή ακόμα και στοιχεία σε επίπεδο επιχειρήσεων.

17 Απόσταση Οι περισσότερες μελέτες περιλαμβάνουν την απόσταση ως έναν από τους προσδιοριστικούς παράγοντες των Α.Ξ.Ε. Η γενική παραδοχή είναι ότι η απόσταση επιδρά αρνητικά στις Α.Ξ.Ε. Εν τούτοις, η επίδραση αυτή δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Η επίδραση της απόστασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως ο κλάδος της επιχείρησης (μεταποίηση ή υπηρεσίες) και η μορφή διεθνοποίησης (οριζόντια η κάθετη). Έτσι, ενδέχεται η απόσταση να επιδρά θετικά στις οριζόντιες Α.Ξ.Ε., αν το κόστος διανομής των προϊόντων είναι μικρότερο από ότι με τις εξαγωγές. Αντιθέτως, για τις κάθετες Α.Ξ.Ε. μπορεί η απόσταση να επηρεάζει αρνητικά, καθώς η παραγωγή εξαρτάται από την άμεση αποστολή εισροών ενδοεπιχειρησιακά. Οι διαθέσιμοι δείκτες για τη μέτρηση της απόστασης μεταξύ της χώρας προέλευσης και της χώρας προορισμού είναι οι παρακάτω: η απόσταση μεταξύ των συνόρων των χωρών η απόσταση μεταξύ των μέσων σημείων του γεωγραφικού εμβαδού των χωρών η απόσταση μεταξύ των πρωτευουσών των χωρών η απόσταση μεταξύ των σημαντικότερων πόλεων των χωρών (πληθυσμιακά, οικονομικά κ.α., κατά περίπτωση).

18 Επιτόκια Τα επιτόκια, ως προσδιοριστικός παράγοντας των Α.Ξ.Ε., αντλούνται από την κλασική θεωρία επενδύσεων όπου η επιλογή της επένδυσης καθορίζεται από το ύψος της απόδοσης. Η διαφορά των επιτοκίων της χώρας προέλευσης και της χώρας προορισμού εκφράζει: τη διαφορά στην επάρκεια κεφαλαίου ( επιτόκιο- επάρκεια) τη διαφορά στην οριακή παραγωγικότητα του κεφαλαίου ( επιτόκιο- παραγωγικότητα) τον κίνδυνο τον οποίο εμπεριέχει η επένδυση στη χώρα ( επιτόκιο- κίνδυνος) Πολλές επιχειρήσεις θα αναλάμβαναν το ρίσκο να επενδύσουν στη χώρα αυτή, προκειμένου να επωφεληθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση του κεφαλαίου τους. Το υψηλό επιτόκιο, όμως, μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα, εάν η επιχείρηση επιθυμεί να αντλήσει τα κεφάλαια της επένδυσης από τη χώρα προορισμού, μέσω δανεισμού. Στην περίπτωση αυτή, εφόσον το επιτόκιο αποτελεί το κόστος του χρήματος για την επιχείρηση, μία αύξησή του σημαίνει αύξηση του κόστους της επένδυσης. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση αυτή υποθέτουμε ότι το επιτόκιο θα είχε αρνητική σχέση με την εισροή Α.Ξ.Ε. Επίσης, η ευεμεταβλητότητα στα επιτόκια είναι δείγμα αστάθειας της οικονομίας και αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την εισροή Α.Ξ.Ε. Συνεπώς, η σχέση των Α.Ξ.Ε. με τα επιτόκια δεν είναι ξεκάθαρη και εξαρτάται από το είδος της σχέσης του επενδυτή με το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας εγκατάστασης. Συνήθως, ως δείκτης των επιτοκίων χρησιμοποιούνται τα επιτόκια δανεισμού και τα επιτόκια καταθέσεων ενός χρόνου (short-term)

19 Διακύμανση συναλλαγματικής ισοτιμίας Μία πραγματική υποτίμηση του νομίσματος της χώρας προορισμού ενδέχεται να αυξήσει την εισροή κάθετων Α.Ξ.Ε. δεδομένου ότι αυτές κινούνται με γνώμονα την αναζήτηση φθηνότερων παραγωγικών συντελεστών. Έτσι η μητρική επιχείρηση θα αγοράζει φθηνότερα εργασία, πρώτες ύλες, εγκαταστάσεις κτλ στη χώρα προορισμού. Παράλληλα οι εξαγωγές σε τρίτες χώρες θα παρουσιάζουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Οι εισαγωγές για τη χώρα προορισμού γίνονται αυτόματα ακριβότερες και η υποκατάστασή τους μέσω οριζόντιων Α.Ξ.Ε. ενδέχεται να είναι συμφέρουσα επιλογή. Εάν η υποτίμηση είναι πολύ μεγάλη το βιοτικό επίπεδο θα χειροτερεύσει και η κατανάλωση αγαθών πολυτελείας θα μειωθεί επηρεάζοντας έτσι αρνητικά και τις Α.Ξ.Ε. αναζήτησης αγορών. Εντούτοις δεν υπάρχει εμπειρικά κάποια ξεκάθαρη εικόνα για την επίδραση της φορολογίας στις Α.Ξ.Ε. Η έντονη μεταβλητότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας δημιουργεί αβεβαιότητα στους επενδυτές οι οποίοι τηρούν στάση αναμονής έως οι διακυμάνσεις να μετριαστούν και ως εκ τούτου επηρεάζει αρνητικά στις Α.Ξ.Ε. (σε αντίθεση με τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου οι οποίες αυξάνονται).

20 Φορολογία Από τους προσδιοριστικούς παράγοντες των Α.Ξ.Ε., η φορολογία ίσως είναι από τους πιο σημαντικούς και από τους παράγοντες με την αμεσότερη επίδραση. Η φορολογία των επιχειρήσεων είναι ένα εργαλείο στα χέρια των κυβερνήσεων, το οποίο χρησιμοποιούν τόσο για την ανάπτυξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας όσο και για την προσέλκυση Α.Ξ.Ε. Οι περισσότερες χώρες επιδίδονται σε φορολογικό ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα τις τελευταίες δεκαετίες ο εταιρικός φόρος σταδιακά να μειώνεται. Σχεδόν σε όλες τις μελέτες γύρω από την επίδραση της φορολογίας στις Α.Ξ.Ε., φαίνεται ότι υπάρχει μία αρνητική σχέση. Κάποιες μελέτες εντοπίζουν σημαντικά αρνητική σχέση στην επανεπένδυση των κερδών των επιχειρήσεων, αλλά όχι στις νέες Α.Ξ.Ε. ενώ άλλες μελέτες βλέπουν αρνητική σχέση και στα δύο μεγέθη. Αυτό που διαφέρει, κατά περίπτωση, είναι το πόσο πραγματικά επηρεάζει η μείωση της φορολογίας όταν οι υπόλοιποι παράγοντες διαφοροποιούνται. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η φορολογία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ανάμεσα σε «όμοιες» χώρες προορισμού (πχ χώρες της ΕΕ) αλλά η σημασία της χάνεται όταν συγκρίνουμε χώρες με ιδιαίτερα «ανόμοιες» χώρες. Οι δείκτες που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα για τη φορολογία στις μελέτες είναι ο θεσπισμένος φόρος (statutory tax rate), ο μέσος φόρος (effective average tax rate) και ο οριακός φόρος (effective marginal tax rate).

21 Θεσμοί Οικονομική Ελευθερία Η ποιότητα των θεσμών θεωρείται, επίσης, σημαντικός παράγοντας για την προσέλκυση Α.Ξ.Ε. Γενικά, παρατηρείται ότι χώρες που καταγράφουν υψηλότερη οικονομική ευημερία, διαθέτουν ταυτόχρονα μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική ελευθερία, καλύτερη προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και χαμηλότερο επίπεδο διαφθοράς. Η ποιότητα των θεσμών επηρεάζει ιδιαίτερα τις Α.Ξ.Ε. σε σχέση με τις εγχώριες επενδύσεις, εξαιτίας του υψηλού μη ανακτήσιμου κόστους που συνεπάγονται οι πρώτες. Ένα χαμηλό επίπεδο των θεσμών συνεπάγεται κόστος για τους ξένους επενδυτές, και επηρεάζει τόσο το ύψος όσο και τη μεταβλητότητα της εισροής Α.Ξ.Ε.. Η ποιότητα των θεσμών σε μία οικονομία, συχνά, εκφράζεται με την έννοια της «οικονομικής ελευθερίας». Ο ρόλος των θεσμών και των πολιτικών σε μία χώρα είναι συνυφασμένος με την οικονομική ελευθερία, δεδομένου ότι παρέχουν και διαφυλάσσουν το πλαίσιο, εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η οικονομική δραστηριότητα. Οι κυβερνήσεις προάγουν την οικονομική ελευθερία, όταν προστατεύουν τα πρόσωπα-φορείς οικονομικής δραστηριότητας από βία, εξαναγκασμό, απάτη και διασφαλίζουν την ίση μεταχείρισή τους από τις δημόσιες αρχές. Ένας ορισμός της οικονομικής ελευθερίας: οικονομική ελευθερία είναι ο βαθμός στον οποίο η οικονομία της αγοράς λειτουργεί και χαρακτηρίζεται από την εθελοντική συναλλαγή, τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την προστασία των ατόμων και της ιδιοκτησίας.

22 Θεσμοί Οικονομική Ελευθερία Υπάρχει μία ευρεία ποικιλία από δείκτες που μετρούν την οικονομική ελευθερία, ανά χώρα, οι οποίοι καταρτίζονται από διάφορους διεθνείς οργανισμούς. Οι πιο γνωστοί δείκτες είναι οι παρακάτω: Economic Freedom of the World του Ινστιτούτου Fraser. Μετρά 5 παραμέτρους: το μέγεθος της κυβέρνησης η διαφύλαξη των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας η πρόσβαση σε ασφαλή νομίσματα η πρόσβαση στο διεθνές εμπόριο το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα. Index of Economic Freedom του ιδρύματος Heritage και της Wall Street Journal. Μετρά 10 παραμέτρους: ελευθερία του επιχειρείν ελευθερία στο εμπόριο νομισματική ελευθερία μέγεθος κυβέρνησης δημοσιονομική ελευθερία προστασία δικαιωμάτων ιδιοκτησίας προστασία των επενδύσεων χρηματοοικονομική ελευθερία προστασία από τη διαφθορά ελευθερία της εργασίας

23 Θεσμοί Οικονομική Ελευθερία International Country Risk Guide του PRS Group. Εστιάζει περισσότερο στην αποτύπωση του ρίσκου των χωρών αλλά εμπεριέχει πολλά στοιχεία αποτύπωσης των θεσμών. Μετρά μία σειρά από παραμέτρους σε τρεις κατηγορίες :

24 Θεσμοί Οικονομική Ελευθερία Ease of doing business index της παγκόσμιας τράπεζας. Εστιάζει περισσότερο στο επιχειρηματικό περιβάλλον των χωρών. Περιλαμβάνει 10 παραμέτρους: Έναρξη επιχείρησης (Starting a business) Άδειες κατασκευών (Dealing with construction permits) Ηλεκτροδότηση (Getting electricity) Απόκτηση ιδιοκτησίας (Registering property) Δανεισμός (Getting credit) Προστασία επενδυτών (Protecting investors) Πληρωμή φόρων (Paying taxes) Διασυνοριακό εμπόριο (Trading across borders) Επιβολή συμβολαίων (Enforcing contracts) Επίλυση διαφορών (Resolving insolvency)

25 Πολιτισμική απόσταση Η πολιτισμική απόσταση είναι ένας από τους παράγοντες που μελετάται έντονα τις τελευταίες δεκαετίες. H πλειοψηφία των μελετών υποδεικνύει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η πολιτισμική απόσταση της χώρας προέλευσης με τη χώρα εγκατάστασης τόσο ελαττώνονται οι πιθανότητες της δημιουργίας Α.Ξ.Ε. Η πολιτισμική απόσταση φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά περισσότερο τις οριζόντιες Α.Ξ.Ε. και λιγότερο τις κάθετες Α.Ξ.Ε. Υπάρχει, όμως, και η άποψη ότι η πολιτισμική απόσταση σχετίζεται θετικά με τη δημιουργία Α.Ξ.Ε., καθώς αποτελεί τη μορφή διεθνοποίησης, με το μικρότερο συναλλακτικό κόστος για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκταθούν σε χώρες με τις οποίες έχουν μεγάλη πολιτισμική απόσταση. Για τη μέτρηση της πολιτισμικής απόστασης χρησιμοποιείται συχνά ο δείκτης πολιτισμικής απόστασης του Hofstede ο οποίος περιλαμβάνει έξι υποδείκτες: Κατανομή εξουσίας (Power Distance) Ατομικισμός και συλλογική δράση (Individualism versus collectivism) Αντρικές και γυναικείες αξίες (Masculinity versus femininity) Αποφυγή αβεβαιότητας (Uncertainty Avoidance): Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός (Long-Term Orientation): Βαθμός συντηρητισμού (Indulgence versus Restraint)

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI)

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) Οι ροές των ΞΑΕ καταγράφονται στο ισοζύγιο πληρωμών (ΙΠ) των χωρών υποδοχής. Διαφ. 11 Τα στοιχεία όμως του ΙΠ δεν

Διαβάστε περισσότερα

Η Χρηματοδότηση των Επιχειρήσεων Ποιες λύσεις ποια προοπτική

Η Χρηματοδότηση των Επιχειρήσεων Ποιες λύσεις ποια προοπτική 15 Ιανουαρίου 2014 Η Χρηματοδότηση των Επιχειρήσεων Ποιες λύσεις ποια προοπτική Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Πρόεδρος ΔΣ 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερική ανάθεση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις

Εξωτερική ανάθεση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Εξωτερική ανάθεση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Πολυεθνικές επιχειρήσεις και εξωτερική ανάθεση Ο όρος άμεσες ξένες επενδύσεις αναφέρεται σε μια επένδυση με την οποία μια επιχείρηση αποκτά άμεσο έλεγχο ή

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκουσα: Ελένη Καρφάκη, ΒΒΑ, ΜΒΑ, PhD

Διδάσκουσα: Ελένη Καρφάκη, ΒΒΑ, ΜΒΑ, PhD Διδάσκουσα: Ελένη Καρφάκη, ΒΒΑ, ΜΒΑ, PhD να κατανοήσουν οι φοιτητές τη διάκριση των εννοιών οργάνωση - επιχείρηση να κατανοήσουν τους λόγους δημιουργίας οργανώσεων να εξοικειωθούν με τη συστημική προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1. Αξιολόγηση των µακροοικονοµικών επιπτώσεων του ΚΠΣ III

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1. Αξιολόγηση των µακροοικονοµικών επιπτώσεων του ΚΠΣ III ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ 152 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Αξιολόγηση των µακροοικονοµικών επιπτώσεων του ΚΠΣ III Η εκ των προτέρων αξιολόγηση των µακροοικονοµικών επιπτώσεων του 3 ου ΚΠΣ µπορεί να πραγµατοποιηθεί µε τρόπους οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ Μελέτη του ΔΝΤ για 17 χώρες του ΟΑΣΑ επισημαίνει ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του πρωτογενούς πλεονάσματος, το ΑΕΠ μειώνεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφαλαίου Η Ανάπτυξη της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Τρόποι Άσκησης της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας και Ανάλυση των Πλεονεκτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Μάθημα 2 1 Εισαγωγή Χαρακτηριστικά στοιχεία της επιχείρησης ως οργανισμού Συστατικά μέρη και το περιβάλλον της επιχείρησης Διάφορες μορφές επιχειρήσεων που λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις

Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις μήμα Οικονομικής Επιστήμης Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις Ενότητα: Α.Ξ.Ε. και ανταγωνιστικότητα Διδάσκων: Δημήτρης Γιακούλας Ορισμός ανταγωνιστικότητας Σύμφωνα με τους κλασικούς οικονομολόγους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ Ενότητα 7: Ξένες Άμεσες Επενδύσεις Μιχαλόπουλος Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Περιγραφή του μαθήματος Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί η διεξοδική ανάλυση των θεμάτων που αφορούν τη σημασία, τη φύση και τις ιδιαιτερότητες των διεθνών επιχειρηματικών

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007. Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007. Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007 Α Όνομα: Επώνυμο: Αριθμός Μητρώου: Έτος: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του 1. Η χώρα Α έχει 10.000 μονάδες εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1. Επιδράσεις στη Χώρα Υποδοχής Μισθοί Σύμφωνα με τις περισσότερες εμπειρικές μελέτες oι ΠΕ προσφέρουν στην χώρα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης 1 Η επιχείρηση αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της κοινωνίας μας διότι: α) το 1/3 του χρόνου μας το περνάμε εκεί, β) μας προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες για ικανοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Το όφελος του διεθνούς εμπορίου η πιο αποτελεσματική απασχόληση των παραγωγικών δυνάμεων του κόσμου.

Το όφελος του διεθνούς εμπορίου η πιο αποτελεσματική απασχόληση των παραγωγικών δυνάμεων του κόσμου. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Το όφελος του διεθνούς εμπορίου η πιο αποτελεσματική απασχόληση των

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων σε Παγκόσμια Κλίμακα

Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων σε Παγκόσμια Κλίμακα Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων σε Παγκόσμια Κλίμακα Διεθνής Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων (ΔΔΑΠ) Αλλαγές που επηρεάζουν την ΔΑΠ σε παγκόσμιο επίπεδο Ευρωπαϊκή Ένωση Βορειο Αμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση Επιχειρήσεων

Αποτίμηση Επιχειρήσεων Αποτίμηση Επιχειρήσεων 08.04.2019 Μέθοδος Προεξόφλησης Ταμειακών Ροών Παραδοχές Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο τα πάγια περιουσιακά στοιχεία αλλά και οι παραγωγικοί συντελεστές Η επιχείρηση αξίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ενότητα 2: Η Θεωρία της Διεθνούς Τραπεζικής Λόγοι Διεθνοποίησης Τραπεζών Μιχαλόπουλος Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ : ανέπτυξε ένα πρότυπο σύμφωνα με το οποίο διέκρινε 5 στάδια οικονομικής ανάπτυξης, από τα οποία υποστήριξε

Διαβάστε περισσότερα

AFRICA AT A GLANCE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

AFRICA AT A GLANCE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ Το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο σας καλωσορίζει στην παρουσίαση του Africa At A Glance, ενός online εργαλείου που παρέχει επικαιροποιημένη κομβική πληροφόρηση επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τις 53

Διαβάστε περισσότερα

Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις Πολυεθνικές επιχειρήσεις και ΑΞΕ Οι επιχειρήσεις καθίστανται πολυεθνικές μέσω άμεσων επενδύσεων στο εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει είτε μέσω συγχωνεύσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΕΠΙ ΧΕΙΡ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΜΑΤΙ ΚΟ ΤΗ ΤΑ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Μακροοικονομική Θεωρία Υπόδειγμα IS/LM Στο υπόδειγμα IS/LM εξετάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 21: Αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες

Κεφάλαιο 21: Αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες Μυρτώ - Σμαρώ Γιαλαμά Α.Μ.: 1207 Μ 075 Διεθνής Πολιτική Οικονομία Μάθημα: Γεωπολιτική των Κεφαλαιαγορών Κεφάλαιο 21: Αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες 1. Τι είναι η παγκόσμια αγορά συναλλάγματος;

Διαβάστε περισσότερα

Επιδράσεις εκροών ΑΞΕ στις χώρες προέλευσης 1

Επιδράσεις εκροών ΑΞΕ στις χώρες προέλευσης 1 Copyright 2014 Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λεωφ. Βασιλ. Σοφίας 49, 106 76 Αθήνα Τηλ.: +30 210 7257 110 Fax: +30 210 7257 114 www.eliamep.gr eliamep@eliamep.gr ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Θαλάσσιες Κατασκευές: Χρηματοδότηση

Θαλάσσιες Κατασκευές: Χρηματοδότηση Operational Programme Education and Lifelong Learning Continuing Education Programme for updating Knowledge of University Graduates: Modern Development in Offshore Structures AUTh TUC 11.3.1 Θαλάσσιες

Διαβάστε περισσότερα

Επενδυτική ανταγωνιστικότητα 1 χρόνος μετά το επενδυτικό συνέδριο 17/04/2019

Επενδυτική ανταγωνιστικότητα 1 χρόνος μετά το επενδυτικό συνέδριο 17/04/2019 Επενδυτική ανταγωνιστικότητα 1 χρόνος μετά το επενδυτικό συνέδριο 17/04/2019 Θεόδωρος Φέσσας Πρόεδρος ΣΕΒ Μπορούμε να κλείσουμε το επενδυτικό κενό των 100δις μέχρι το 2025 αντί για το 2039 που προβλέπει

Διαβάστε περισσότερα

Η Βιομηχανική Επανάσταση δεν ήταν ένα επεισόδιο με αρχή και τέλος ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Βιομηχανική Επανάσταση δεν ήταν ένα επεισόδιο με αρχή και τέλος ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Η Βιομηχανική Επανάσταση δεν ήταν ένα επεισόδιο με αρχή και τέλος ακόμη

Διαβάστε περισσότερα

«καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο. «διαμόρφωση αποστολής, στόχων, σκοπών και πολιτικών»

«καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο. «διαμόρφωση αποστολής, στόχων, σκοπών και πολιτικών» ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ A ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Τι είναι η στρατηγική; «καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο προσδιορισμός των μέσων για την επίτευξη τους»

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα Διεθνούς Εμπορίου

Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα Διεθνούς Εμπορίου Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα Διεθνούς Εμπορίου Συνδυάζοντας το Υπόδειγμα του Ricardo με τα Υποδείγματα των Εξειδικευμένων Συντελεστών και Hechscher Ohlin Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και

Διαβάστε περισσότερα

Εάν το ποσοστό υποχρεωτικών καταθέσεων είναι 25% και υπάρξει μια αρχική κατάθεση όψεως 2.000 σε μια εμπορική Τράπεζα, τότε η μέγιστη ρευστότητα που μπορεί να δημιουργηθεί από αυτή την κατάθεση είναι: Α.

Διαβάστε περισσότερα

Συναλλαγματικές ισοτιμίες και επιτόκια

Συναλλαγματικές ισοτιμίες και επιτόκια Κεφάλαιο 2 Συναλλαγματικές ισοτιμίες και επιτόκια 2.1 Σύνοψη Στο δεύτερο κεφάλαιο του συγγράμματος περιγράφεται αρχικά η συνθήκη της καλυμμένης ισοδυναμίας επιτοκίων και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί ένας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 10.1 Το επιχειρείν: ο επιχειρηματίας και η επιχείρηση 10.1 ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελληνική Οικονομία και η κρίση: Προκλήσεις και Προοπτικές

Η Ελληνική Οικονομία και η κρίση: Προκλήσεις και Προοπτικές Project1:Layout 1 3/23/2012 3:38 PM Page 1 Η Ελληνική Οικονομία και η κρίση: Προκλήσεις και Προοπτικές Π. Ε. Πετράκης Η Ελληνική Οικονομία και η κρίση: Προκλήσεις και Προοπτικές Συγγραφέας Π.Ε. Πετράκης

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγµα Διεθνούς Εµπορίου

Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγµα Διεθνούς Εµπορίου Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγµα Διεθνούς Εµπορίου Συνδυάζοντας το Υπόδειγµα του Ricardo µε τα Υποδείγµατα των Εξειδικευµένων Συντελεστών και Hechscher Ohlin 1 Κοινά Στοιχεία των Υποδειγµάτων που Βασίζονται

Διαβάστε περισσότερα

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό.

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό. 1. Με ποιους τρόπους επωφελούνται οι καταναλωτές από τις οικονομίες κλίμακας; (πολλαπλής επιλογής / δύο σωστές απαντήσεις) α. Αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων. β. Οι τιμές, αρκετές φορές, μειώνονται.

Διαβάστε περισσότερα

Επενδυτικές ευκαιρίες

Επενδυτικές ευκαιρίες Επενδυτικές ευκαιρίες Αναπτυξιακός Νόμος 3908/2011 1 Περιεχόμενα 1. Επενδυτικές Δραστηριότητες & Κίνητρα 2. Ποσοστά & Ζώνες ενίσχυσης 3. Βασικοί όροι και προϋποθέσεις 4. Κριτήρια Αξιολόγησης Σημείωση:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Οι δαπάνες απλώς σημαίνουν τη δαπάνη χρημάτων πρωταρχικά για περισσότερη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΤΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΤΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΤΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Απόστ. Παπαδούλης Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 ΚΟΖΑΝΗ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα Διεθνούς Εμπορίου

Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα Διεθνούς Εμπορίου Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα Διεθνούς Εμπορίου Συνδυάζοντας το Υπόδειγμα του Ricardo με τα Υποδείγματα των Εξειδικευμένων Συντελεστών και Hechscher Ohlin Κοινά Στοιχεία των Υποδειγµάτων που Βασίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 4: Άμεσες Ξένες Επενδύσεις Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Πολυεθνική στρατηγική. Διαμόρφωση στρατηγικής

Πολυεθνική στρατηγική. Διαμόρφωση στρατηγικής Πολυεθνική στρατηγική Διαμόρφωση στρατηγικής Στρατηγική προδιάθεση των Πολυεθνικών Εθνοκεντρική τάση: Η τάση των στελεχών ή της πολυεθνικής να στηρίζεται στις αξίες και στα ενδιαφέροντα της μητρικής εταιρίας

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Έρευνα αγοράς (Ι) Ανάγκη στην αγορά (κάτι που η αγορά θέλει αλλά δεν το έχει) Σύλληψη και

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Ζήτηση και προσφορά

Μικροοικονομική. Ζήτηση και προσφορά Μικροοικονομική Ζήτηση και προσφορά Ο νόμος της ζήτησης Σύμφωνα με το Νόμο της Ζήτησης, όταν μειώνεται η τιμή ενός αγαθού, αυξάνεται η ζητούμενη ποσότητά του και το αντίστροφο με τους προσδιοριστικούς

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Σεπτέμβριος Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Σεπτέμβριος Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του ξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής ιεθνούς μπορίου Σεπτέμβριος 2007 Όνομα: πώνυμο: ριθμός Μητρώου: Έτος: πιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του 1. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών: ιοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών Θεματική Ενότητα: ΕΟ 34 - Οικονομική Ανάλυση & Πολιτική ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Ακαδ. Έτος: 2010-11 ΟΝΟΜΑ - ΕΠΩΝΥΜΟ:.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας Προοπτικές ανάπτυξης

Ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας Προοπτικές ανάπτυξης Ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας Προοπτικές ανάπτυξης «Η Εξέλιξη μετά το PSI και η Κεφαλαιαγορά» Παναγιώτης Πετράκης Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ Ενότητα 5: Προστατευτισμός και οι επιπτώσεις του Μιχαλόπουλος Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI)

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) Το κεφάλαιο παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα στην παγκόσμια οικονομία, αναζητώντας τις υψηλότερες αποδόσεις. Διαφ.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Οι κλασικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζουν τη διαδικασία της επιλογής του τόπου εγκατάστασης των επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα επίδρασης ορισμένων μεμονωμένων παραγόντων,

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές εξαγωγικό Μάρκετινγκ Ενότητα 1η: Εισαγωγή

Διεθνές εξαγωγικό Μάρκετινγκ Ενότητα 1η: Εισαγωγή Διεθνές εξαγωγικό Μάρκετινγκ Ενότητα 1η: Εισαγωγή Θεοδωρίδης Προκόπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.) 1 Σκοπός Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Ι

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Ι 2014/2015 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Ι ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΞΙΑΣ ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΡΟΙ & ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΣΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ-ΟΡΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΑΝ ΠΗΓΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρηματικότητα στις σύγχρονες κοινωνίες - έννοιες και ιδέες

Η επιχειρηματικότητα στις σύγχρονες κοινωνίες - έννοιες και ιδέες Η επιχειρηματικότητα στις σύγχρονες κοινωνίες - έννοιες και ιδέες Εκπαίδευση για Δημιουργικότητα και Ανάπτυξη στη Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία (ΤΕΑΠΗ) Εκπαίδευση και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Ευρωπαϊκές Πολιτικές

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή και Οικονομική Μεγέθυνση

Παραγωγή και Οικονομική Μεγέθυνση Παραγωγή και Οικονομική Μεγέθυνση Κεφάλαιο 24 Εισαγωγή στην Μακροοικονομική Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Παραγωγή και Οικονομική Μεγέθυνση Ηευημερία(το βιοτικό επίπεδο)

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Διεθνές Εμπόριο και Διανομή του Εισοδήματος Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους το διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ε.δ. αδαμίδης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Τι είναι «Επιχειρηματικό Σχέδιο»; Ορισμός (;) Το επιχειρηματικό σχέδιο περιγράφει πως θα διοικηθεί

Διαβάστε περισσότερα

James Tobin, National Economic Policy

James Tobin, National Economic Policy ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Ο σκοπός της οικονομίας είναι η παραγωγή αγαθών ή υπηρεσιών, σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ 4 η ΑΣΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ Εισαγωγή Άσκησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ 4 η ΑΣΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ Εισαγωγή Άσκησης ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ 4 η ΑΣΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ Εισαγωγή Άσκησης ΥΠΕΥΘΥΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρήσεις και Ψηφιακή Οικονομία: Νέες Θέσεις Εργασίας, Καλύτερες Υπηρεσίες

Επιχειρήσεις και Ψηφιακή Οικονομία: Νέες Θέσεις Εργασίας, Καλύτερες Υπηρεσίες Α. Η Ψηφιακή Ωριμότητα της Ελλάδας Οι ψηφιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα παρουσιάζουν χαμηλότερη διείσδυση και μικρότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσφατες αναλύσεις καταδεικνύουν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου

Κεφάλαιο 5. Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου Κεφάλαιο 5 Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου Περίγραμμα Μετρώντας τις αξίες της παραγωγής και της κατανάλωσης Ευημερία και όροι εμπορίου Αποτελέσματα της οικονομικής μεγέθυνσης Αποτελέσματα των

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές λύσεις για περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις «Εργαλειοθήκη επιτάχυνσης παραγωγικών επενδύσεων» Απρίλιος 2018

Πρακτικές λύσεις για περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις «Εργαλειοθήκη επιτάχυνσης παραγωγικών επενδύσεων» Απρίλιος 2018 Πρακτικές λύσεις για περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις «Εργαλειοθήκη επιτάχυνσης παραγωγικών επενδύσεων» Απρίλιος 2018 Μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ διευρύνεται ένα επενδυτικό κενό, το οποίο σωρευτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ. Φορολογική Πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ. Φορολογική Πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Φορολογική Πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη Στόχος μαθήματος Κατανόηση των τρόπων με τους οποίους η φορολογική πολιτική μπορεί να επηρεάσει την ευημερία μιας κοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Επενδυτικός κίνδυνος

Επενδυτικός κίνδυνος Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και ια Βίου Μάθηση Πρόγραμμα ια Βίου Μάθησης ΑΕΙ για την Επικαιροποίηση Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ: Σύγχρονες Εξελίξεις στις Θαλάσσιες Κατασκευές Α.Π.Θ. Πολυτεχνείο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

Υποδείγματα Συσσώρευσης Ανθρωπίνου Κεφαλαίου, Ιδεών και Καινοτομιών και Ενδογενούς Μεγέθυνσης

Υποδείγματα Συσσώρευσης Ανθρωπίνου Κεφαλαίου, Ιδεών και Καινοτομιών και Ενδογενούς Μεγέθυνσης Υποδείγματα Συσσώρευσης Ανθρωπίνου Κεφαλαίου, Ιδεών και Καινοτομιών και Ενδογενούς Μεγέθυνσης Εξωτερικότητες από τη Συσσώρευση Φυσικού Κεφαλαίου, Συσσώρευση Ανθρωπίνου Κεφαλαίου, και Παραγωγή Νέων Ιδεών

Διαβάστε περισσότερα

Θα ήθελα κατ αρχήν να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και για την ευκαιρία να συμμετέχω σε μια τόσο ενδιαφέρουσα διοργάνωση.

Θα ήθελα κατ αρχήν να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και για την ευκαιρία να συμμετέχω σε μια τόσο ενδιαφέρουσα διοργάνωση. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ -1980- Ομιλία προέδρου ΚΕΕ & ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου, στο συνέδριο The Economist Intelligent Leaders Summit, με θέμα Oxygenating the future through digital strategy Αθήνα, 26 Μαΐου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[ ]

Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[ ] Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[1.2-1.3] 1.2 Η Επιχείρηση 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η Σημασία της Επιχείρησης Η Επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό με την οικογένεια.

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση Επιχειρήσεων

Αποτίμηση Επιχειρήσεων Αποτίμηση Επιχειρήσεων 01.04.2019 ΚΑΘΑΡΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗ ΘΕΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ο ισολογισμός των επιχειρήσεων στην Ελλάδα διέπεται από τους κανόνες του φορολογικού νόμου. Τις περισσότερες φορές όμως ο ισολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 Το πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου

Κεφάλαιο 6 Το πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου Κεφάλαιο 6 Το πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου 6-1 Περίγραμμα Σχετική προσφορά και σχετική ζήτηση Όροι εμπορίου και ευημερία Επιδράσεις της οικονομικής μεγέθυνσης, των δασμών επί των εισαγωγών και των εξαγωγικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. Εισαγωγή

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. Εισαγωγή ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Εισαγωγή 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η φύση και το πεδίο μελέτης της Επιχειρησιακής Οικονομικής 2 Ορισμός της Επιχειρησιακής Οικονομικής Η εφαρμογή της οικονομικής θεωρίας και των εργαλείων της λήψης των

Διαβάστε περισσότερα

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1 G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 7 Διεθνής στρατηγική Chapter 2 Μαθησιακά αποτελέσματα (1) Έπειτα από

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5.

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5. ΤΙΤΑΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ Η ΤΙΤΑΝ Α.Ε. είναι ένας Όμιλος εταιριών με μακρόχρονη πορεία στη βιομηχανία τσιμέντου. Ιδρύθηκε το 1902 και η έδρα του βρίσκεται στα Άνω Πατήσια. Ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα

(Spin-off και Spin-out)»

(Spin-off και Spin-out)» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ EΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Βασική υπόθεση: Διαφορετική παραγωγική διάρθρωση Ειδίκευση Περιφερειών Αρχή Συγκριτικού Πλεονεκτήματος Η κάθε Περιφέρεια ειδικεύεται σε προϊόντα και υπηρεσίες που παράγει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» Εισαγωγή: Η 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» εκπονήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων τον Ιούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Msc. In Applied Economics. Lecture 1: Trading in a Ricardian Model

Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Msc. In Applied Economics. Lecture 1: Trading in a Ricardian Model Πάντειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Msc. In Applied Economics Lecture 1: Trading in a Ricardian Model Το Ρικαρδιανό υπόδειγμα με ένα συντελεστή (συνέχεια) 1. Ο μόνος σημαντικός

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρίες Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ΜΕΡΟΣ Β

Θεωρίες Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ΜΕΡΟΣ Β Copyright 2013 Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λεωφ. Βασιλ. Σοφίας 49, 106 76 Αθήνα Τηλ.: +30 210 7257 110 Fax: +30 210 7257 114 www.eliamep.gr eliamep@eliamep.gr ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

(Πολιτική. Οικονομία ΙΙ) Τμήμα ΜΙΘΕ. Καθηγητής Σπύρος Βλιάμος. Αρχές Οικονομικής ΙΙ. 14/6/2011Εαρινό Εξάμηνο 2010-2011. (Πολιτική Οικονομία ΙΙ) 1

(Πολιτική. Οικονομία ΙΙ) Τμήμα ΜΙΘΕ. Καθηγητής Σπύρος Βλιάμος. Αρχές Οικονομικής ΙΙ. 14/6/2011Εαρινό Εξάμηνο 2010-2011. (Πολιτική Οικονομία ΙΙ) 1 Αρχές Οικονομικής ΙΙ (Πολιτική Οικονομία ΙΙ) Καθηγητής Σπύρος Βλιάμος Τμήμα ΜΙΘΕ Καθηγητής Σπύρος Βλιάμος 2010-2011 Αρχές Οικονομικής ΙΙ (Πολιτική Οικονομία ΙΙ) 1 Θεματικές Ενότητες Επισκόπηση της Μακροοικονομικής-Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ Μέσω του σχεδιασμού και, ειδικά μέσω του επιχειρηματικού (υπό δημιουργία επιχείρηση) ή επιχειρησιακού (υφιστάμενη επιχείρηση) σχεδίου (business plan): διατυπώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Συμβολή στην οικονομία, εξελίξεις και προκλήσεις

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Συμβολή στην οικονομία, εξελίξεις και προκλήσεις Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα Συμβολή στην οικονομία, εξελίξεις και προκλήσεις Στόχος της έρευνας Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα (βάσει

Διαβάστε περισσότερα

26. Υποθέστε ότι μια οικονομία περιγράφεται από τις ακόλουθες συναρτήσεις κατανάλωσης, επενδύσεων, φορολογίας και δημοσίων δαπανών αντίστοιχα: C = 2000 +0,8d, I = 500 14r, T = 0,1, και G = 300. Επιπρόσθετα,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 1: Εισαγωγή στη δομή και διάρθρωση της Πολυεθνικής Επιχείρησης Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 Μάθημα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

Το όφελος του διεθνούς εμπορίου η πιο αποτελεσματική απασχόληση των παραγωγικών δυνάμεων του κόσμου.

Το όφελος του διεθνούς εμπορίου η πιο αποτελεσματική απασχόληση των παραγωγικών δυνάμεων του κόσμου. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Το όφελος του διεθνούς εμπορίου η πιο αποτελεσματική απασχόληση των

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρίες Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ΜΕΡΟΣ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Θεωρίες Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ΜΕΡΟΣ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς Θεωρίες Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ΜΕΡΟΣ Α ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς Copyright 2013 Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα: Μάρκετινγκ και Διοίκηση Λειτουργιών

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα: Μάρκετινγκ και Διοίκηση Λειτουργιών Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα: Μάρκετινγκ και Διοίκηση Λειτουργιών Μακρο-οικονομική: Εισαγωγή στην Μακροοικονομία Διδάσκων: Μποζίνης Η. Αθανάσιος Οικονομική παγκοσμιοποίηση και άνιση ανάπτυξη Οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Οι οικονομολόγοι μελετούν...

Οι οικονομολόγοι μελετούν... Οι οικονομολόγοι μελετούν... Πώς αποφασίζουν οι άνθρωποι. Πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους οι άνθρωποι. Ποιες δυνάμεις επηρεάζουν την οικονομία συνολικά. Ποιο είναι το αντικείμενο της μακροοικονομικής; Μακροοικονομική:

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 9 η. Χρηματοοικονομική Ανάλυση

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 9 η. Χρηματοοικονομική Ανάλυση Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 9 η Χρηματοοικονομική Ανάλυση Ζητήματα που θα εξεταστούν: Ποια είναι η Έννοια και ποιοι οι Στόχοι της Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης. Πως διαφοροποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 Μάθημα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: ευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Διαβάστε περισσότερα

Το στοίχηµα του νέου επενδυτικού νόµου και το αναγκαίο φορολογικό περιβάλλον

Το στοίχηµα του νέου επενδυτικού νόµου και το αναγκαίο φορολογικό περιβάλλον Το στοίχηµα του νέου επενδυτικού νόµου και το αναγκαίο φορολογικό περιβάλλον Κώστας Σφακάκης Σύµβουλος ιοίκησης - Φορολογικά Θέµατα 12ο Athens Tax Forum Ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental Αθήνα, 10/03/2016

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία

Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία Η ενίσχυση του κλίματος αβεβαιότητας σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων

Διαβάστε περισσότερα

Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις 2014: Αργή ανάκαμψη με πολύ χαμηλό πληθωρισμό

Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις 2014: Αργή ανάκαμψη με πολύ χαμηλό πληθωρισμό Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις 2014: Αργή ανάκαμψη με πολύ χαμηλό πληθωρισμό Οι φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ισχνή οικονομική ανάπτυξη για το υπόλοιπο του

Διαβάστε περισσότερα

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ CLUSTERS Με σκοπό τον εντοπισμό των βασικών παραγόντων επιτυχίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ EΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ EΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ EΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Οι εµπειρογνώµονες του Ευρωσυστήµατος κατάρτισαν προβολές για τις µακροοικονοµικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, µε βάση

Διαβάστε περισσότερα

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας,

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, Παρέμβαση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χριστόδουλου Αντωνιάδη, στο συνέδριο «Αριστοτέλης» της ΕΕΔΕ, στις 28 Νοεμβρίου 2014, στη Θεσσαλονίκη Χρηματοδοτικά Νέα Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL)

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) 1. Κατά τους οικονομολόγους ποιο από τα παρακάτω είναι ένας παραγωγικός συντελεστής; I. Μια κοινή μετοχή μιας εταιρείας υπολογιστών. II. Ένα εταιρικό ομόλογο μιας πετρελαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Συνολική Ζήτηση, ΑΕΠ και Συναλλαγματικές Ισοτιμίες. Βραχυχρόνιοι Προσδιοριστικοί Παράγοντες του ΑΕΠ και της Συναλλαγματικής Ισοτιμίας

Συνολική Ζήτηση, ΑΕΠ και Συναλλαγματικές Ισοτιμίες. Βραχυχρόνιοι Προσδιοριστικοί Παράγοντες του ΑΕΠ και της Συναλλαγματικής Ισοτιμίας Συνολική Ζήτηση, ΑΕΠ και Συναλλαγματικές Ισοτιμίες Βραχυχρόνιοι Προσδιοριστικοί Παράγοντες του ΑΕΠ και της Συναλλαγματικής Ισοτιμίας Η Συνολική Ζήτηση και ο Βραχυχρόνιος Προσδιορισµός του ΑΕΠ και της Ισοτιµίας

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές επίτευξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος

Στρατηγικές επίτευξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος Στρατηγικές επίτευξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος Ηγεσία Κόστους Διαφοροποίηση Εστίαση 7η-8η εβδομάδα Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Η έννοια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος Στόχος της στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

23/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

23/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Οικονομική Επιστήμη Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Γιατί δημιουργήθηκε η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα