Ταακραία σηµεία της περιοχής των εφικτών λύσεων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ταακραία σηµεία της περιοχής των εφικτών λύσεων"

Transcript

1 Ταακραία σηµεία της περιοχής των εφικτών λύσεων Απότη γραφική επίλυση του µοντέλου του ΓΠ, η αντικειµενική συνάρτηση λαµβάνει τη µεγαλύτερη τιµή της (βέλτιστη λύση του προβλήµατος) στην κορυφή Γ της περιοχής των εφικτών λύσεων (Σχήµα 5). Ας εξετάσουµε όµως γενικότερα τι θα µπορούσε να συµβεί στην προσπάθεια µεγιστοποίησης της αντικειµενικής συνάρτησης Στη διαδικασία µετακίνησης της ισοσταθµικήςευθείας όσο το δυνατόν µακρύτερα από την αρχή των αξόνων (µεγαλύτερη αποµάκρυνση αντιστοιχεί σε µεγαλύτερη τιµή της αντικειµενικής συνάρτησης), το τελευταίο σηµείο της περιοχήςτων εφικτών λύσεων από το οποίο µπορεί να διέλθει µια ισοσταθµικήευθεία είναι µία από τις κορυφές της περιοχής των εφικτών λύσεων Α, Β, Γ ή. Το ποια ακριβώς από αυτές τις κορυφές ορίζει το σηµείο που δίνει τη βέλτιστη τιµή του κέρδους, εξαρτάται από την κλίση της ισοσταθµικής ευθείας. Εποµένως: Η βέλτιστη λύση καθορίζεται πάντοτε από µία κορυφή της περιοχής των εφικτών λύσεων

2 Σχήµα 6.

3 Ανη κλίση της ευθείας της αντικειµενικής συνάρτησηςήταν λίγο µικρότερη: το τελευταίο σηµείο της περιοχής εφικτών λύσεων που θα µπορούσε να διέλθει η ισοσταθµικήευθεία θα ήταν το σηµείο Β Αντίθετα, αν η κλίση ήταν µεγαλύτερη: αυτό θα ήταν το σηµείο (Σχήµα 6). Η κλίση της ισοσταθµικήςευθείας καθορίζεται όµως από τους συντελεστές κέρδους των µεταβλητών Χ 1 και Χ 2 Έτσι: αν ο συντελεστής κέρδους για τις καρέκλες ήταν 120 αντί της αρχικής τιµής των 100, τότε η ισοσταθµικήευθεία θα είχε µικρότερη κλίση και το τελευταίο σηµείο της εφικτής περιοχής από το οποίο θα περνούσε θα ήταν το σηµείο Β. Αντίθετα, αν το κέρδος για τα τραπέζια ήταν 400 και το κέρδος για τις καρέκλες 100 δραχµές, η κλίση της ισοκερδούςευθείας θα ήταν πολύ µεγαλύτερη, και εποµένως το τελευταίο σηµείο από το οποίο θα περνούσε θα ήταν τοσηµείο (Σχήµα 6.)

4 Σχήµα 7.

5 Ότανη κλίση της ισοσταθµικήςευθείας είναι η ίδια µε την κλίση της ευθείας που αντιπροσωπεύει έναν από τους περιορισµούς του προβλήµατος, η τελευταία θέση της ισοσταθµικήςευθείας πριν βρεθεί εκτός της περιοχής των εφικτών λύσεων θα ταυτίζεται µε την ευθεία του αντίστοιχου περιορισµού (Σχήµα 7). Σε αυτή την περίπτωση, κάθε σηµείο της ευθείας αποτελεί µία βέλτιστη λύση του προβλήµατος. Αςυποθέσουµε ότι στο παράδειγµα της ΕΠΙΠΛΟΞΥΛ, οι συντελεστές κέρδους για τις καρέκλες και τα τραπέζια ήταν 140 και 105 αντίστοιχα, µε την αντικειµενική συνάρτηση να ορίζεται ως 140Χ Χ 2. Η κλίση της ευθείας της αντικειµενικής συνάρτησης είναι ίδια µε την κλίση του περιορισµού των ωρών του Στιλβωτηρίου (140/105=4/3),εποµένως η τελευταία θέση της ευθείας της αντικειµενικής συνάρτησης θα συνέπιπτε µε το ευθύγραµµο τµήµα ΒΓ (Βλέπε Σχήµα 7).

6 Στην περίπτωση αυτή: Τόσο το σηµείο Β (60 τραπέζια και 60 καρέκλες) όσο και το σηµείογ (90 τραπέζια και 20καρέκλες) αλλά και κάθε άλλο σηµείο που βρίσκεται πάνω στο ευθύγραµµο τµήµα ΒΓ, αντιστοιχεί σε κέρδος Η βέλτιστη λύση θα µπορούσε να βρεθείαπό την επίλυση όλων των συστηµάτων εξισώσεων που ορίζονται σε κάθε ακραίο σηµείο της περιοχής των εφικτών λύσεων από τους περιορισµούς που διέρχονται από το αντίστοιχο σηµείο, και υπολογισµό της τιµής της αντικειµενικής συνάρτησης σε κάθε σηµείο ώστε να προσδιορισθεί το σηµείο που αντιστοιχεί στη µέγιστη τιµή.

7 Έλεγχος της Βέλτιστης Λύσης - Ανατροφοδότηση Ηλύση που προκύπτει εξαρτάται από τις παραδοχές που έγιναν στην απεικόνιση του πραγµατικού επιχειρησιακού προβλήµατος στο µαθηµατικό µοντέλο Πραγµατικές συνθήκες που δεν απεικονίζονται στο µαθηµατικό µοντέλο επειδή ίσως θεωρούνται προφανείς, απλοποιήσεις σύνθετων πραγµατικών καταστάσεων, ελλείψείς και παραβλέψείς στη διατύπωση των περιορισµών, µπορεί να οδηγήσουν σε λύσεις που να µην είναι υλοποιήσιµες στην πράξη ή να µην είναι συµβατές µε τα συγκεκριµένα επιχειρηµατικά ή επιχειρησιακά δεδοµένα του προβλήµατος Ένας άλλος παράγοντας που µπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήµαταστην υλοποίηση της λύσης του µαθηµατικού µοντέλου είναι ανακριβή δεδοµένα σε ό,τιαφορά τις παραµέτρους του προβλήµατος. Πριν από την υλοποίηση της βέλτιστης λύσης, η λύση ελέγχεται ως προς τη δυνατότητα εφαρµογής της και αν χρειαστεί, ακολουθείται µια διαδικασία αναθεώρησης του µαθηµατικού µοντέλου ή των δεδοµένων και παραµέτρων του.

8 Αςεξετάσουµε την περίπτωση της ΕΠΙΠΛΟΞΥΛ. Η Λύση που προέκυψε από την επίλυση του µοντέλου του γραµµικού προγραµµατισµού προβλέπει ότιη µεγιστοποίηση του κέρδους της επιχείρησης προκύπτει από την παραγωγή 90 τραπεζιών και 20 καρεκλών. Είναι η Βέλτιστη Λύση του µαθηµατικού µοντέλου αποδεκτή µε επιχειρηµατικούς όρους; Εκτός και αν υπάρχουν ειδικές συνθήκες στην αγορά, είναι πολύ δύσκολο να δεχθεί κανείς ότι η ΕΠΙΠΛΟΞΥΑ θα µπορούσε να διαθέσει στην αγορά 90 τραπέζια και µόλις 20 καρέκλες, δεδοµένου ότι συνήθως ένα τραπέζι συνοδεύεται και από έναν πολλαπλάσιο αριθµό καρεκλών. Η παραπάνω όµως παραδοχή, προφανής µεν, αγνοήθηκε στη διατύπωση του µοντέλου του ΓΠ. Έτσι το µαθηµατικό µοντέλο δεν απεικόνιζε µε πιστότητα την πραγµατική κατάσταση. Ας υποθέσουµε στη συνέχεια ότι ο υπεύθυνοι παραγωγής τη$ ΕΠΙΠΑΟΞΥΛ διαπιστώνονται το πρόβληµα που προέκυψε, ζητά από το τµήµα πωλήσεωντης επιχείρησης, πληροφορίες για τη σχέση µεταξύ των ποσοτήτων τραπεζιών και καρεκλών µε βάση της πωλήσεις προηγούµενων περιόδων. Ο προϊστάµενος του τµήµατος πωλήσεωνδεν µπορεί να πει µε σιγουριά ποια είναι η σχέση µεταξύ τραπεζιών και καρεκλών που πωλούνται, αλλά δηλώνει ότι για κάθε τραπέζι πωλούνται από 2 έως 6 καρέκλες. Μια τέτοια σχέση παραγωγής δεν θα δηµιουργούσε πρόβληµα στις πωλήοεις, δεδοµένου ότι ένας αριθµός τραπεζιών µπορεί να συνδυασθεί και µεέναν άλλο τύπο καρέκλας που η εταιρεία εισάγει από την Ιταλία.

9 Τοαρχικό µοντέλο ΓΠ της ΕΠΙΠΛΟΞΥΛ πρέπει να αναθεωρηθεί λαµβάνοντας υπ' όψη τις νέες απαιτήσεις οι καρέκλες πρέπει να είναι τουλάχιστο διπλάσιες σε αριθµό από τα τραπέζια αλλά να µην υπερβαίνουν το εξαπλάσιο των τραπεζιών δύο νέοι περιορισµοί πρέπει να προστεθούν:

10 Αναθεωρηµένο µοντέλο ΓΠ της ΕΠΙΠΛΟΞΥΛ

11 Όπωςφαίνεται και στο Σχήµα.8, η περιοχή των εφικτών λύσεων για το αναθεωρηµένο πρόβληµα της ΕΠΙΠΛΟΞΥΛ περιορίζεται στο σκιασµένο τρίγωνο που περικλείεται από τους περιορισµούς του ελάχιστου καιµέγιστου αριθµού καρεκλών και του περιορισµού του Ξυλουργείου. Η βέλτιστη λύση βρίσκεται σε µία από τις κορυφές της περιοχής των εφικτών λύσεων και το τελευταίο σηµείο της περιοχής από το οποίο µπορεί να διέλθει η ευθεία ίσου κέρδους είναι το σηµείο (Χ 1 =40, Χ 2 =80) όπως φαίνεται και στο Σχήµα 8. εσµευτικοί είναι οι περιορισµοί του ελάχιστου αριθµού καρεκλών και των διαθέσιµων ωρών στο Ξυλουργείο, Οι περιορισµοί του Βαφείου και Στιλβωτηρίου δεν είναι πλέον δεσµευτικοί, δηλαδή το νέο πρόγραµµα παραγωγής εξαντλεί όλες τις ώρες στο Ξυλουργείο, ενώ υπάρχει ένας αριθµός ωρών εργασίας που δεν θα χρησιµοποιηθείστην παραγωγή, στα τµήµατα Βαφείου και Στιλβωτηρίου. Η νέα λύση που προκύπτει είναι η Χ 1 = 40 και Χ 2 = 80 µε συνολικό κέρδος για την επιχείρηση 140(40) + 100(80) =

12 Σχήµα 8.

13 Επίλυση προβληµάτων ΓΠ µε τη µέθοδο Simplex Σεεφαρµογές του γραµµικού προγραµµατισµού που αναφέρονται σε πραγµατικά προβλήµατα, ο αριθµός των µεταβλητών του προβλήµατος είναι πολύ µεγαλύτερος των δύο, και εποµένως η γραφική µέθοδος επίλυσης δεν είναι δυνατό να χρησιµοποιηθεί εδοµένου ότι ο αριθµός των µεταβλητών και των περιορισµών των προβληµάτων ΓΠ ανέρχεται σε δεκάδες, εκατοντάδες ή ακόµα και σε χιλιάδες, αυτό που χρειαζόµαστε είναι µια συστηµατική µέθοδος επίλυσης τους, η οποία να είναι δυνατό να υλοποιηθεί µέσω καταλλήλων προγραµµάτων ηλεκτρονικού υπολογιστή για την επίλυση προβληµάτων ΓΠ οποιουδήποτε µεγέθους Η αλγοριθµική µέθοδος Simplex, έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά Είναι µία αλγοριθµική µέθοδος, περιλαµβάνει δηλαδή µία καθορισµένη σειρά επαναλαµβανόµενων διαδοχικών βηµάτων υπολογισµών µέσω των οποίων Ξεκινώντας από ένα αρχικό ακραίο σηµείο της περιοχής των εφικτώνλύσεων (αρχική λύση Simplex) οδηγούµαστε σε κάθε επανάληψηαπό ένα ακραίο σηµείο της περιοχής των εφικτών λύσεων σε ένα άλλο, γειτονικό µε το προηγούµενο, το οποίο αντιστοιχεί σε µία καλύτερη τιµή της αντικειµενικής συνάρτησης. Οι διαδοχικές βελτιώσεις της τιµής της αντικειµενικής συνάρτησης επαναλαµβάνονται έως ότου εντοπισθεί η βέλτιστη λύση.

14 Βασικό πλεονέκτηµα της µεθόδου Simplex: εκτός από την εύρεση της βέλτιστης λύσης παρέχει επίσης πλήθος άλλων πληροφοριών οικονοµικής φύσεως, οι οποίες δεν είναι δυνατό να εξαχθούν µε άλλες τεχνικές Παράδειγµα της ΕΠΙΠΛΟΞΥΛ: Κατάστρωση Αρχικού Πίνακα Simplex

15 Μετατροπή ανισοτήτων σε ισότητες - Μεταβλητές Περιθωρίου Ηεφαρµογή της µεθόδου Simplexεπιβάλει τη µετατροπή όλων των περιορισµών που διατυπώνονται µε µορφή ανισοτήτων σε ισότητες Η µετατροπή αυτή επιτυγχάνεται µε την εισαγωγή στο µοντέλο των µεταβλητών περιθωρίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις ποσότητες των πόρων που δεν χρησιµοποιούνται Στην περίπτωση του παραδείγµατος που εξετάζουµε, ορίζουµε τρεις µεταβλητές περιθωρίου (µία για κάθε περιορισµό) ως εξής: S 1 = Ώρες Ξυλουργείου που δεν θα χρησιµοποιηθούν στην παραγωγή S 2 = Ώρες Βαφείου που δεν θα χρησιµοποιηθούν S 3 = Ώρες Στιλβωτηρίου που δεν θα χρησιµοποιηθούν. Ο όρος µεταβλητές περιθωρίουέχει την έννοια ότι οι τιµές αυτών των µεταβλητών αντιστοιχούν στις διαφορές µεταξύ του αριστερού µέρους της ανισότητας (απαιτούµενη ποσότητα) και του αντίστοιχου δεξιού µέρους (διαθέσιµη ποσότητα)

16 Π.χ, ας θεωρήσουµε την περίπτωση παραγωγής 70 τραπεζιών (Χ 1 =70) και 40 καρεκλών (Χ 2 =40). Οι ώρες ξυλουργείου που θα απαιτηθούν είναι 8(70)+8(40) = 880. Σε αυτή την περίπτωση η τιµή της µεταβλητής S 1 είναι 80 ώρες (960 διαθέσιµες που θα χρησιµοποιηθούν). Οιπεριορισµοί του προβλήµατος µε την προσθήκη των µεταβλητών περιθωρίου γράφονται ως εξής: ήαν θέλουµε να συµπεριλάβουµε όλες τις µεταβλητές σε όλους τους περιορισµούς έχουµε ένα σύστηµα τριών εξισώσεων µε πέντε αγνώστους (2 αρχικέςµεταβλητές και 3 µεταβλητές περιθωρίου)

17 Εφόσονοι µεταβλητές περιθωρίου εκφράζουν τις ποσότητες των πόρων που δεν θα χρησιµοποιηθούν στην παραγωγή, δεν υπάρχει καµία συνεισφορά τους στο κέρδος Εποµένως, µπορούν να συµπεριληφθούν και στην αντικειµενική συνάρτηση µε µηδενικούς συντελεστές κέρδους. Μετά την προσθήκη των µεταβλητών περιθωρίου, το µαθηµατικό µοντέλο του ΓΠ για τη πρόβληµα της ΕΠΙΠΛΟΞΥΛ διατυπώνεται στην πλήρη κανονική µορφή του ως εξής:

18 Αλγεβρικός Προσδιορισµός Λύσεων Έχουµεένα γραµµικό σύστηµα τριών εξισώσεων µε πέντε µεταβλητές Εφόσον ο αριθµός των εξισώσεων είναι µικρότερος από τον αριθµό των αγνώστων, το σύστηµα έχει άπειρες λύσεις Μπορούµε να θέσουµε 2 από τις µεταβλητές ίσες µε µηδέν και να υπολογίσουµε τις τιµές των 3 άλλων µεταβλητών λύνοντας το αλγεβρικό σύστηµα των 3 εξισώσεων µε τις 3 µη µηδενικές µεταβλητές Αυτός ο τρόπος προσδιορισµού λύσεων δίνει λύσεις που αντιστοιχούν σε ακραία σηµεία, που ορισµένα από αυτά ορίζουν την περιοχή των εφικτών λύσεων. Μια εύκολη υπολογιστικά λύσηείναι να θέσουµε τις µεταβλητές Χ 1 =0 και Χ 2 =0, εποµένως οι τιµές των υπόλοιπων µεταβλητών είναι ίσες µε τις σταθερές της κάθε εξίσωσης, δηλαδή S 1 =960, S 2 =400 και S 3 =420.

19 Είναιευνόητο ότι η λύση αυτή δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική, διότι αντιπροσωπεύει την περίπτωση παραγωγής 0 τεµαχίων τόσο σε καρέκλες όσο και σε τραπέζια. Με µηδενική παραγωγή, καµία από τις διαθέσιµες ώρες στα τµήµατα παραγωγής δεν χρησιµοποιείται. Αυτό δηλώνουν και οι τιµές των µεταβλητών περιθωρίου S 1 =960 ώρες, S 2 =400 ώρες και S 3 =420 ώρες. Η Λύση αυτή αντιστοιχεί στο ακραίο σηµείο (0,0), την αρχή των αξόνων (Σχήµα 5). Ωςαρχική λύση, που απαιτείται για την έναρξη της επαναληπτικής διαδικασίας, µπορεί να θεωρηθεί η προφανής λύση Χ 1 =Ο και Χ 2 =0, S 1 =960, S 2 =400 και S 3 =420. Μία τέτοια λύση, όπου όλες οι πραγµατικές µεταβλητές του προβλήµατος έχουν τιµή 0, είναι λύση που µπορούµε να παράγουµε εύκολα για τα περισσότερα προβλήµατα ΓΠ. Η τιµή της αντικειµενικής συνάρτησης που αντιστοιχεί στην αρχικήαυτή λύση είναι προφανώς 0

20 Ο αρχικός πίνακας Simplex Τα βήµατα της µεθόδου Simplexυλοποιούνται µέσω αλγεβρικών πράξεων στα δεδοµένα του προβλήµατος τα οποία απεικονίζονται σε µία συγκεκριµένη διάταξη πίνακα που ονοµάζεται πίνακας Simplex. Ο πρώτος πίνακας Simplexπεριλαµβάνει τους συντελεστές όλων των µεταβλητών στην αντικειµενική συνάρτησηκαι τους περιορισµούς του προβλήµατοςδιατεταγµένα ως εξής: Αρχικός Πίνακας Simplex

21 Ο αρχικός πίνακας Simplex Κάθε πίνακας Simplex αντιστοιχεί σε µία εφικτή λύση του προβλήµατος Ο αρχικός πίνακας Simplexαντιστοιχεί στη λύση S 1 = 960, S 2 =400 και S 3 =420 (βασικές µεταβλητές) και Χ 1 =0 και Χ 2 =0 (µη βασικές µεταβλητές). Οι µεταβλητές που έχουν µη µηδενικές τιµές ονοµάζονται βασικές µεταβλητές, ενώ οι υπόλοιπες µη βασικές Στον αρχικό πίνακα Simplexτου παραδείγµατος ΕΠΙΠΛΟΞΥΛ, οι βασικές µεταβλητές είναι οι S 1 ( S 2 και S 3 ενώ µη βασικές οι µεταβλητές Χ 1 και Χ 2 Το σύνολο των βασικών µεταβλητών καλείται και βάση της λύσης που αντιστοιχεί στο συγκεκριµένο πίνακα Κάθε βασική µεταβλητή αντιστοιχεί σε έναν περιορισµό του προβλήµατος, εποµένως ο αριθµός των βασικών µεταβλητών σε κάθε πρόβληµα ΓΠ είναι ίσος µε τον αριθµό των περιορισµών του προβλήµατος.

22 Ο αρχικός πίνακας Simplex Ηπρώτη στήλη του πίνακα Simplexπεριλαµβάνει τους συντελεστές κέρδους στην αντικειµενική συνάρτηση που αντιστοιχούν στις βασικές µεταβλητές Στη δεύτερη στήλητοποθετούµε τις βασικές µεταβλητές (S 1, S 2 και S 3 για τον αρχικό πίνακα) Οι επόµενες στήλες αποτελούντο κυρίως τµήµα του πίνακα Simplexκαι αντιστοιχούν στους συντελεστές των µεταβλητών του προβλήµατος στους αντίστοιχους περιορισµούς Η τελευταία στήλη αντιστοιχεί στις σταθερές ποσότητες των περιορισµών Οι τιµές των βασικών µεταβλητών δίνονται στην τελευταία στήλη του πίνακα ηλαδή η τιµή 960 αντιστοιχεί στην S 1, η τιµή 400 στην S 2 και η τιµή 420 στη µεταβλητή S 3 Οι τιµές των µη βασικών µεταβλητών είναι πάντοτε µηδέν Η πρώτη σειρά του πίνακαπεριλαµβάνει τους συντελεστές κέρδους όλων των µεταβλητών όπως αναφέρονται στην αντικειµενική συνάρτηση του προβλήµατος

23 ΟικονοµικήΕρµηνεία του Πίνακα Simplex -Συντελεστές Μετατροπής Ταστοιχεία κάθε στήλης του πίνακα Simplexείναι οι αντίστοιχοι συντελεστές των περιορισµών του προβλήµατος. Π.χ. Η στήλη του πίνακα που αντιστοιχεί στη µεταβλητή Χ 1 περιέχει τους συντελεστές του Χ 1 στους τρεις περιορισµούς αντίστοιχα. Ποια είναι η οικονοµική ερµηνεία αυτών των συντελεστών; Τα στοιχεία της στήλης Χ 1 καλούνται συντελεστές µετατροπής µεταξύ της µεταβλητής Χ 1 και όλων των βασικών µεταβλητών του πίνακα, δηλαδή των S 1, S 2, S 3 και ερµηνεύονται ως εξής:

24 ΟικονοµικήΕρµηνεία του Πίνακα Simplex -Συντελεστές Μετατροπής Γιανα αυξηθεί η τιµή της Χ 1 κατά µία µονάδα (για να παράγουµε δηλαδή ένα τραπέζι) απαιτείται να µειωθούν οι τιµές των S 1, S 2, S 3 κατά 8, 4, και 4 µονάδες αντίστοιχα (δηλαδή να ελαττώσουµε τις µη χρησιµοποιούµενες ώρες στο ξυλουργείο, στο Βαφείο και στο στιλβωτήριο κατά 8, 4 και 4 αντίστοιχα). Η ερµηνεία αυτή επαληθεύεται εύκολα, αν αναλογισθούµε ότι για την κατασκευή κάθε τραπεζιού απαιτούνται 8 ώρες στο ξυλουργείο, 4 ώρες στο Βαφείο και 4 στο στιλβωτήριο. Αντίστοιχη ερµηνεία µπορούµε να δώσουµε για τα στοιχεία της στήλης Χ 2.

25 Οισειρές Cj, Zj, Cj-Zj Η σειρά C j περιέχει τους συντελεστές κέρδους της αντικειµενικής συνάρτησης Τα στοιχεία αυτής της σειράς µπορεί να ερµηνευθούν ως η µικτή αύξηση που προκύπτει στο συνολικό κέρδος αν η τιµή της κάθε µεταβλητής αυξηθεί κατά µία µονάδα. Έτσι, µία µονάδα της Χ 1 αποφέρει στην επιχείρηση επιπλέον κέρδος 140 Τα στοιχεία της σειράς Ζ j δηλώνουν το κατά πόσο θα µειώνονταν το συνολικό κέρδος αν η τιµή της αντίστοιχης µεταβλητής αυξηθεί κατά µία µονάδα Πώς όµως δικαιολογείται η µείωση του κέρδους;

26 Οισειρές C j, Z j, C j -Z j Αςθεωρήσουµε τη µεταβλητή Χ 1. Για να αυξηθεί η Χ 1 κατά µία µονάδα θα πρέπει να ελαττωθούν η S 1 κατά 8 µονάδες, η S 2 κατά 4 µονάδες και η S 3 κατά 4 µονάδες Η µείωση των S 1, S 2 και S 3 δεν έχει κάποια επίπτωση στο συνολικό κέρδος διότι οι συντελεστές κέρδους των S 1, S 2 και S 3 είναι 0 (θυµηθείτε ότι οι µεταβλητές περιθωρίου δηλώνουν ώρες παραγωγής που ούτως ή άλλως είναι διαθέσιµες αλλά δεν χρησιµοποιούνται). Στα επόµενα βήµατα της διαδικασίας Simplex, οι βασικές µεταβλητές θα αλλάξουν και εποµένως τα στοιχεία της σειράς Ζ j δεν θα είναι µηδενικά. Η τελευταία σειρά του πίνακα, C j -Z j είναι αυτή που δηλώνει την καθαρή επίπτωση στο συνολικό κέρδος (αύξηση κέρδους -µείωση κέρδους) στην περίπτωση που η αντίστοιχη µη βασική µεταβλητή του προβλήµατος αυξηθεί κατά µία µονάδα

27 Επαναληπτική διαδικασία Simplex Η µέθοδος Simplex είναι µια επαναληπτική µέθοδος Βασίζεται σε µία επαναλαµβανόµενη σειρά βηµάτων µε την οποία από ένα δεδοµένο πίνακα Simplexπαράγουµε τον επόµενο, ο οποίος αντιστοιχεί σε µία καλύτερη λύση κ.ο.κ., έως ότου προσδιορισθεί η βέλτιστη λύση Η επαναληπτική αυτή διαδικασία περιλαµβάνει 6 βήµατα

28 Βήµα 1 Έλεγχος κριτηρίου βελτιστοποίησης Ελέγχουµεαν η λύση που δίνει ο τρέχων πίνακας Simplexείναι η βέλτιστη Η λύση είναι βέλτιστη όταν όλα τα στοιχεία της σειράς C j -Z j είναι αρνητικά ή µηδενικά για προβλήµατα µεγιστοποίησης Για προβλήµατα ελαχιστοποίησηςτο κριτήριο είναι όλα τα στοιχεία της σειράς C j -Z j να είναι θετικά ή µηδενικά Αν η λύση είναι βέλτιστη, τότε η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, ανόχι, εκτελούµε τα βήµατα 2 έως 5 Βήµα 2 Επιλογή νέας βασικής µεταβλητής Εφόσονη λύση δεν είναι βέλτιστη, επιδέχεται βελτιώσεις. Βελτίωση της λύσης σηµαίνει ότι από το ακραίο σηµείο που αντιστοιχεί στην τρέχουσα λύση, πρέπει να µετακινηθούµε σε ένα γειτονικό ακραίο σηµείο Αυτό απαιτεί αντικατάσταση µιας βασικής µε µία από τις µη βασικές µεταβλητές. Επιλέγουµε εκείνη τη µη βασική µεταβλητή που αντιστοιχεί στο µεγαλύτερο θετικό στοιχείο της σειράς C j -Z j για να συµπεριληφθεί στη βάση Η µεταβλητή αυτή συνεισφέρει στη µεγαλύτερη αύξηση της τιµής της αντικειµενικής συνάρτησης Τη στήλη που αντιστοιχεί στη νέα βασική µεταβλητή την ονοµάζουµεοδηγό στήλη

29 Βήµα 3 Επιλογή βασικής µεταβλητής που αντικαθίσταται Εφόσονµια νέα µεταβλητή "µπαίνει" στη βάση, µια άλλη θα πρέπει να "φύγει", ώστε να διατηρηθεί ίδιος ο αριθµός των βασικών µεταβλητών Για να προσδιορίσουµε τη µεταβλητή που θα αντικατασταθεί: ιαιρούµε όλα τα στοιχεία της τελευταίας στήλης του πίνακα (ποσότητες) µε τα αντίστοιχα θετικά στοιχεία της οδηγού στήλης Το µικρότερο θετικό κλάσµα προσδιορίζει τη µεταβλητή που θα αντικατασταθεί (αρνητικές τιµές αγνοούνται) Τη σειρά της µεταβλητής που θα αντικατασταθείτην αποκαλούµε οδηγό σειρά Το στοιχείο που βρίσκεται στην τοµή της οδηγού σειράς µε την οδηγό στήλη το ονοµάζουµε οδηγό στοιχείο

30 Βήµα 4 Υπολογισµός νέων τιµών οδηγού σειράς Οινέες τιµές υπολογίζονται µε διαίρεση όλων των στοιχείων της οδηγού σειράς µε το οδηγό στοιχείο Βήµα 5 Υπολογισµός νέων τιµών για τις υπόλοιπες σειρές του πίνακα Οινέες τιµές κάθε σειράς, εκτός της οδηγού σειράς που υπολογίστηκε στο προηγούµενο βήµα, υπολογίζονται ως εξής: Βήµα 6 Υπολογισµός των νέων τιµών για τις σειρές Ζ j και C j -Z j Οιτιµές της σειράς Ζ j υπολογίζονται µε πολλαπλασιασµό των στοιχείων κάθε στήλης µε τους αντίστοιχους συντελεστές κέρδους των βασικών µεταβλητών Οι τιµές της σειράς C j -Z j προκύπτουν από την αφαίρεση των τιµών των σειρών C j και Ζ j.

31 Ο εύτερος Πίνακας Simplex - ΕΠΙΠΛΟΞΥΛ Εφαρµογήτης επαναληπτικής διαδικασίας Simplexστο συγκεκριµένο παράδειγµα της ΕΠΙΠΛΟΞΥΛ. Βήµα 1 Όλα τα στοιχεία της σειράς C j -Z j του πρώτου πίνακα Simplexείναι µεγαλύτερα ή ίσα µε µηδέν. Εποµένως, η λύση που δίνει ο πρώτος πίνακας Simplexδεν είναι βέλτιστη και προχωρούµε στα βήµατα 2 έως 5 Βήµα 2 Η επιλογή της µεταβλητής που θα συµπεριληφθεί στη βάση, γίνεται µε βάση τη µεγαλύτερη θετική τιµή στη σειρά C j -Z j. Επιλέγουµε τη µεταβλητή Χ 1 γιατί έχει τιµή C j -Z j =140, ενώ η Χ 2 έχει τιµή 100. Εποµένως, η στήλη της Χ 1 είναι η οδηγός στήλη. Βήµα 3 Μετά την επιλογή της Χ 1 για να συµπεριληφθεί στη βάση θα πρέπει να εξετάσουµε ποια από τις βασικές µεταβλητές S 1, S 2 και S 3 θα αντικατασταθεί από αυτή. Υπολογίζουµε τα πηλίκα των ποσοτήτων της τελευταίας στήλης του πίνακα προς τους συντελεστές της οδηγού στήλης

32 Ο εύτερος Πίνακας Simplex - ΕΠΙΠΛΟΞΥΛ Γιατην S 1 : 960 ώρες ξυλουργείου /8 ώρες ανά τραπέζι =120 τραπέζια Για την S 2 : 400 ώρες βαφείου /4 ώρες ανά τραπέζι =100 τραπέζια Για την S 3 : 420 ώρες στιλβωτηρίου / 4 ώρες ανά τραπέζι =105 τραπέζια Εποµένως: Η S 2 που αντιστοιχεί στο µικρότερο θετικό πηλίκο, είναι αυτή που θα αντικατασταθείαπό τη Χ 1 Η σειρά S 2 είναι η οδηγός σειρά και το στοιχείο 4 στη διασταύρωση της οδηγού σειράς µε την οδηγό στήλη είναι το οδηγό στοιχείο

33 Βήµα 4 Αφού ορίσαµε ήδη ότι η µεταβλητή Χ 1 θα αντικαταστήσει την S 2, θα πρέπει να υπολογίσουµε τις τιµές του δεύτερου πίνακα Simplex. Καταρχήν θα αντικαταστήσουµε την οδηγό σειρά. Το οδηγό στοιχείο είναι το 4. ιαιρούµε όλα τα στοιχεία της οδηγού σειράς µε το 4. Άρα, η νέα οδηγός σειρά είναι: Ονέος πίνακας Simplexθα έχει την εξής µορφή σε αυτό το σηµείο της διαδικασίας: ηχ 1 αντικατέστησε την S 2 στη βάση η τιµή της Χ 1 είναι 100 µονάδες ο συντελεστής κέρδους της Χ 1 εµφανίζεται στη στήλη συντελεστών κέρδους των βασικών µεταβλητών

34 Βήµα 5 Αποµένει να υπολογίσουµε τις νέες τιµές για τις σειρές που αντιστοιχούν στις S 1 και S 3 καθώς και τις νέες τιµές στις σειρές Z j και C j -Z j

35 Βήµα 5

36 Εποµένως, ο νέος πίνακας Simplexµετά τον υπολογισµό και των σειρών S 1 και S 3 θα έχει την εξής µορφή:

37 Μοναδιαίες στήλες στον πίνακα Simplex Oνέος πίνακας Simplexπεριέχει επίσης τρεις µοναδιαίες στήλες που αντιστοιχούν στις βασικές µεταβλητές S 1, Χ 1, και S 3 Οι αλγεβρικές πράξεις που εκτελέσαµε για να υπολογίσουµε τις νέες τιµές του πίνακα Simplex είχαν ακριβώς αυτό ως στόχο Να µετατρέψουµε δηλαδή τη στήλη που αντιστοιχεί στη νέα βασική µεταβλητή Χ 1 σε µοναδιαία στήλη. Η διαίρεση µε το οδηγό στοιχείο έδωσε την τιµή 1 στη θέση της τοµής της σειράς Χ 1 µε τη στήλη Χ 1 Ο πολλαπλασιασµός των νέων τιµών της οδηγού σειράς µε το 8 και 4 αντίστοιχα και η αφαίρεση των γινοµένων από τις τιµές των σειρών S 1 και S 3 είχε σαν αποτέλεσµα να µηδενίσουµε τα υπόλοιπα στοιχεία της στήλης Χ 1.

38 Βήµα 5 Αποµένει τώρα ο υπολογισµός των τιµών για τις σειρές Z j και C j -Z j Οι τιµές της σειράς Z j αντιστοιχούν στη µείωση που θα προκύψει στο κέρδος στην περίπτωση που επιλέξουµε να συµπεριληφθεί στη βάση µια από τις µη βασικές µεταβλητές. Στο σηµείο αυτό µπορούµε να εξηγήσουµε καλύτερα την έννοια των τιµών της σειράς Z j Η νέα λύση που προέκυψε είναι Χ 1 =100, Χ 2 =0, και S 1 =160, S 2 =0, και S 3 =20. ηλαδή, παραγωγή 100 τραπεζιών, καθόλου καρεκλών, µε αχρησιµοποίητες 160 ώρες εργασίας στο ξυλουργείο, 0 ώρες στο βαφείο και 20 ώρες στο στιλβωτήριο. Ας υποθέσουµε ότι εξετάζουµε την περίπτωση παραγωγής και καρεκλών. Αυτό σηµαίνει ότι η τιµή της Χ 2 από 0 που είναι σε αυτό το σηµείο της διαδικασίας, θα αυξηθεί Σύµφωνα µε τη µεθοδολογία Simplex, αυτό σηµαίνει ότι η Χ 2 θα γίνει βασική µεταβλητή, δηλαδή θα συµπεριληφθεί στη βάση (αντικαθιστώντας κάποια από τις µεταβλητές S 1 (Χ 1 ή S 3 ). Ο δεύτερος πίνακας Simplexµας δίνει τις εξής πληροφορίες από τις τιµές των συντελεστών µετατροπής της στήλης Χ 2 : Για αύξηση της τιµής της Χ 2 κατά µία µονάδα απαιτείται η µείωση της S 1 κατά 4, της Χ 1 κατά X 1 1/2και της S 3 κατά 1. ηλαδή, µείωση της παραγωγής τραπεζιών κατά µισό, και µείωση επίσης των αχρησιµοποίητων ωρών στο ξυλουργείο κατά 4 καιστο στιλβωτήριο κατά 1 (δηλαδή να χρησιµοποιήσουµε 4 και 1 ώρες αντίστοιχα από αυτές που δεν έχουν χρησιµοποιηθεί µε βάση τη λύση του 2ου πίνακα Simplex).

39 Γιανα υπολογίσουµε τις τιµές της σειράς Z j πολλαπλασιάζουµε τους συντελεστές µετατροπής για κάθε µεταβλητή µε τους αντίστοιχους συντελεστές κέρδους των βασικών µεταβλητών και προσθέτουµε τα γινόµενα ως εξής: Οιτιµές της σειράς C j -Z j προκύπτουν από αφαίρεση της σειράς Z j από τη σειρά C j Βλέπουµε λοιπόν ότι η αύξηση της Χ 2 κατά 1 µονάδα (παραγωγή µίας καρέκλας) θα έχει σαν αποτέλεσµα καθαρή αύξηση των κερδών κατά 30. Ο υπολογισµός του κέρδους που αντιστοιχεί στη λύση του τρέχοντος πίνακα Simplex υπολογίζεται µε την άθροιση των γινοµένων της τελευταίας στήλης που δίνει τις τιµές των βασικών µεταβλητών µε τους αντίστοιχους συντελεστές κέρδους των βασικών µεταβλητών. Κέρδος = 160(0) + 100(140) + 20(0)= 14000

40 Ο τρίτος πίνακας Simplex Βήµα 1 Εφόσον η σειρά C j -Z j του δεύτερου πίνακα Simplexπεριλαµβάνει και θετικούς αριθµούς, η λύση που δίνει ο δεύτερος πίνακας Simplex δεν είναι βέλτιστη. Εποµένως, θα πρέπει να επαναλάβουµε τα πέντε βήµατα για να διαµορφώσουµε τον τρίτο κατά σειρά πίνακα Simplex. Βήµα 2 Η µεταβλητή που θα συµπεριληφθεί στη βάση είναι η Χ 2, διότι είναι η µόνη µεταβλητή µε θετική τιµή 30 στη σειρά C j -Z j Αυτό σηµαίνει ότι για κάθε καρέκλα που θα παραχθεί, το κέρδος αυξάνεται κατά 30. Η στήλη της Χ 2 είναι η οδηγός στήλη. Βήµα 3 Μετά την επιλογή της Χ 2 για να συµπεριληφθεί στη βάση θα πρέπει να επιλέξουµε ποια από τις υπάρχουσες βασικές µεταβλητές S 1, Χ 1 και S 3 θα αντικατασταθεί Αν υπολογίσουµε τους λόγους των ποσοτήτων της τελευταίας στήλης του πίνακα προς τους συντελεστές της οδηγού στήλης, έχουµε:

41 Γιατην S 1 : 160 ώρες ξυλουργείου / 4 ώρες ανά καρέκλα =40 καρέκλες Για την Χ 1 : 100 τραπέζια / 1/2 τραπέζια ανά καρέκλα =200 καρέκλες Για την S 3 : 20 ώρες ξυλουργείου / 1 ώρα ανά καρέκλα =20 καρέκλες Η S 3 αντιστοιχεί στη µικρότερη θετική τιµή και εποµένων είναι αυτή που θα αντικατασταθείαπό την Χ 2 Η νέα οδηγός σειρά, οδηγός στήλη και οδηγό στοιχείο έχουν ως εξής:

42 Βήµα 4 Προχωρούµε στον υπολογισµό των τιµών του τρίτου πίνακα Simplex. Καταρχήν αντικαθιστούµε την οδηγό σειρά Το οδηγό στοιχείο είναι το 1 ιαιρούµε όλα τα στοιχεία της οδηγού σειράς µε το 1, και εποµένως η νέα οδηγός σειρά παραµένει ως έχει: ηχ 2 αντικατέστησε την S 3 στη βάση η τιµή της Χ 2 είναι 20 µονάδες ο συντελεστής κέρδους της Χ 2 εµφανίζεται στη στήλη συντελεστών κέρδους των βασικών µεταβλητών

43 Βήµα 5 Αποµένει τώρα να υπολογίσουµε τις νέες τιµές για τις σειρές που αντιστοιχούν στην S 1 και την Χ 1 Οι πράξείς είναι αντίστοιχες µε αυτές για τον υπολογισµό του 2ου πίνακα Simplex

44 Ονέος πίνακας Simplexµετά τον υπολογισµό και των σειρών S 1 και Χ 1 θα έχει την εξής µορφή: Οιτρεις µοναδιαίες στήλες που αντιστοιχούν στις βασικές µεταβλητές στον τρίτο πίνακα Simplexείναι οι S 1, Χ 1, και Χ 2

45 Βήµα 6 Αποµένει τώρα ο υπολογισµός των τιµών για τις σειρές Z j και C j -Z j Ο υπολογισµός των τιµών της σειράς Z j γίνεται µε πολλαπλασιασµό των συντελεστών µετατροπής κάθε µεταβλητής µε τους αντίστοιχους συντελεστές κέρδους των βασικών µεταβλητών και πρόσθεση των γινοµένων ως εξής: Οιτιµέςτης σειράς C j -Z j προκύπτουν από αφαίρεσητης σειράς Z j από τη σειρά C j. Ο υπολογισµός του κέρδους που αντιστοιχεί στη λύση του τρέχοντοςπίνακα Simplex, υπολογίζεται µε την άθροιση των γινοµένων της τελευταίας στήλης που δίνει τις τιµές των µεταβλητών µε τους συντελεστές κέρδους των βασικών µεταβλητών Κέρδος = 90(140) + 20(100) = 14600

46 Κριτήριο βελτιστοποίησης Οπαραπάνω τρίτος πίνακας Simplexείναι και ο τελικός πίνακας Simplex για το πρόβληµα της ΕΠΙΠΛΟΞΥΛ Παρατηρούµε ότι η σειρά C j -Z j δεν περιέχει θετικά στοιχεία, συνεπώς δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί περαιτέρω αύξηση του κέρδους. Η βέλτιστη λύση σύµφωνα µε τον τελικό πίνακα Simplex είναι: Αυτόςο συνδυασµός της παραγωγής δίνει τοµεγαλύτερο δυνατό κέρδος, το οποίο ανέρχεται σε

47 Εξετάζονταςσυγκεντρωτικά τα αποτελέσµατα που δίνουν οι τρεις διαδοχικοί πίνακες Simplex, παρατηρούµε τη διαδοχική µετάβαση από το σηµείο (0,0) της περιοχής των εφικτών λύσεων, στο σηµείο και τελικά στο σηµείο Γ που αντιστοιχεί στη βέλτιστη λύση (Σχήµα 9)

48

49

50 Οικονοµική Ερµηνεία των αποτελεσµάτων της µεθόδου Simplex Τοπαράδειγµα της ΕΠΙΠΛΟΞΥΛ από το στάδιο της διατύπωσης του επιχειρησιακού προβλήµατος έως την επίλυση του

51 εσµευτικοί και Μη εσµευτικοί Περιορισµοί Οιπεριορισµοί (Β) και (Σ) του προβλήµατος, που αντιστοιχούν στις ώρες βαφείου και στιλβωτηρίου καλούνται δεσµευτικοί περιορισµοί διότι είναι αυτοί που καθορίζουν τις τιµές των µεταβλητών και η τοµή τους προσδιορίζει το σηµείο της βέλτιστης λύσης (Σχήµα 9) Αντίθετα, ο περιορισµός (Ξ) είναι µη δεσµευτικός δεδοµένου ότι δεν προσδιορίζει τη βέλτιστη λύση (η ευθεία που αντιστοιχεί στον περιορισµό των ωρών ξυλουργείου βρίσκεται πάνω από το βέλτιστο σηµείο Γ - σχήµα 9) Οι µη δεσµευτικοί περιορισµοί δεν περιορίζουν τη βέλτιστη λύση µε την έννοια ότι ακόµα και αν δεν υπήρχαν, η βέλτιστη λύση δεν θα άλλαζε Οι µεταβλητές περιθωρίου που αντιστοιχούν στους δεσµευτικούς περιορισµούς έχουν την τιµή µηδέν, ενώ για τους µη δεσµευτικούς περιορισµούς οι αντίστοιχες µεταβλητές περιθωρίου έχουν θετικές τιµές.

52 εσµευτικοί και Μη εσµευτικοί Περιορισµοί Εφόσονλοιπόν στα τµήµατα βαφείου και στιλβωτηρίου έχουν χρησιµοποιηθεί όλες οι διαθέσιµες ώρες, αν στα τµήµατα αυτά προστεθεί ή αφαιρεθεί έστω και µία ώρα εργασία», η βέλτιστη λύση θα άλλαζε Αντίθετα, η βέλτιστη λύση δεν θα άλλαζε αν είχαµε µία επιπλέον ώρα ή µία ώρα λιγότερη στο τµήµα ξυλουργείου, διότι ήδη περισσεύουν 80 ώρες, οπότε αν µεν είχαµε 1 ώρα λιγότερη θα περίσσευαν 79 ώρες και αν είχαµε 1 ώρα περισσότερη θα περίσσευαν 81 ώρες Εποµένως, η αύξηση των ωρών στο τµήµα ξυλουργείου δεν δικαιολογείται µε οικονοµικούς όρους Θα µπορούσαµε µάλιστα να τις ελαττώσουµε έως και 80 χωρίς αυτό να έχει καµία επίπτωση στη βέλτιστη παραγωγή και στα κέρδη

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΜΗΜΑ Επιχειρηµατικού Σχεδιασµού και Πληροφοριακών Συστηµάτων Μάθηµα ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΕΡΕΥΝΑ Παρουσιάσεις-Σηµειώσεις Γραµµικός Προγραµµατισµός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Ελαχιστοποίηση κόστους διατροφής Ηεπιχείρηση ζωοτροφών ΒΙΟΤΡΟΦΕΣ εξασφάλισε µια ειδική παραγγελίααπό έναν πελάτη της για την παρασκευή 1.000 κιλών ζωοτροφής, η οποία θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμικός Προγραμματισμός

Γραμμικός Προγραμματισμός Γραμμικός Προγραμματισμός Παράδειγμα ΕΠΙΠΛΟΞΥΛ Η βιοτεχνία ΕΠΙΠΛΟΞΥΛ παράγει δύο βασικά προϊόντα: τραπέζια και καρέκλες υψηλής ποιότητας. Η διαδικασία παραγωγής και για τα δύο προϊόντα περιλαμβάνει την

Διαβάστε περισσότερα

Η μέθοδος Simplex. Χρήστος Γκόγκος. Χειμερινό Εξάμηνο ΤΕΙ Ηπείρου

Η μέθοδος Simplex. Χρήστος Γκόγκος. Χειμερινό Εξάμηνο ΤΕΙ Ηπείρου Η μέθοδος Simplex Χρήστος Γκόγκος ΤΕΙ Ηπείρου Χειμερινό Εξάμηνο 2014-2015 1 / 17 Η μέθοδος Simplex Simplex Είναι μια καθορισμένη σειρά επαναλαμβανόμενων υπολογισμών μέσω των οποίων ξεκινώντας από ένα αρχικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΜΗΜΑ Επιχειρηµατικού Σχεδιασµού και Πληροφοριακών Συστηµάτων Μάθηµα ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΕΡΕΥΝΑ Παρουσιάσεις-Σηµειώσεις Γραµµικός Προγραµµατισµός

Διαβάστε περισσότερα

Η γραφική μέθοδος επίλυσης προβλημάτων Γραμμικού Προγραμματισμού

Η γραφική μέθοδος επίλυσης προβλημάτων Γραμμικού Προγραμματισμού Η γραφική μέθοδος επίλυσης προβλημάτων Γραμμικού Προγραμματισμού Γεωργία Φουτσιτζή-Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 2017-2018 τελευταία ενημέρωση: 21/10/2016

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος

Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Χιωτίδης Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠροσδιορισµόςΒέλτιστης Λύσης στα Προβλήµατα Μεταφοράς Η µέθοδος Stepping Stone

ΠροσδιορισµόςΒέλτιστης Λύσης στα Προβλήµατα Μεταφοράς Η µέθοδος Stepping Stone ΠροσδιορισµόςΒέλτιστης Λύσης στα Προβλήµατα Μεταφοράς Η µέθοδος Stepping Stone Hµέθοδος Stepping Stoneείναι µία επαναληπτική διαδικασία για τον προσδιορισµό της βέλτιστης λύσης σε ένα πρόβληµα µεταφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Επιστήμη των Αποφάσεων, Διοικητική Επιστήμη

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Επιστήμη των Αποφάσεων, Διοικητική Επιστήμη ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Επιστήμη των Αποφάσεων, Διοικητική Επιστήμη 5 ο Εξάμηνο 4 ο ΜΑΘΗΜΑ Δημήτρης Λέκκας Επίκουρος Καθηγητής dlekkas@env.aegean.gr Τμήμα Στατιστικής & Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Δυϊκότητα. Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα. τελευταία ενημέρωση: 1/12/2016

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Δυϊκότητα. Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα. τελευταία ενημέρωση: 1/12/2016 Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 2016-2017 Δυϊκότητα Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα τελευταία ενημέρωση: 1/12/2016 1 Το δυϊκό πρόβλημα Για κάθε πρόβλημα Γραμμικού Προγραμματισμού υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Η μέθοδος Simplex. Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα. τελευταία ενημέρωση: 19/01/2017

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Η μέθοδος Simplex. Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα. τελευταία ενημέρωση: 19/01/2017 Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 2016-2017 Η μέθοδος Simplex Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα τελευταία ενημέρωση: 19/01/2017 1 Πλεονεκτήματα Η μέθοδος Simplex Η μέθοδος Simplex είναι μια

Διαβάστε περισσότερα

Γραµµικός Προγραµµατισµός - Μέθοδος Simplex

Γραµµικός Προγραµµατισµός - Μέθοδος Simplex Γραµµικός Προγραµµατισµός - Μέθοδος Simplex Η πλέον γνωστή και περισσότερο χρησιµοποιηµένη µέθοδος για την επίλυση ενός γενικού προβλήµατος γραµµικού προγραµµατισµού, είναι η µέθοδος Simplex η οποία αναπτύχθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Η μέθοδος Simplex. Γεωργία Φουτσιτζή-Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

Η μέθοδος Simplex. Γεωργία Φουτσιτζή-Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 2017-2018 Η μέθοδος Simplex Γεωργία Φουτσιτζή-Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα τελευταία ενημέρωση: 19/01/2017 1 Πλεονεκτήματα Η μέθοδος Simplex Η μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα I

Επιχειρησιακή Έρευνα I Επιχειρησιακή Έρευνα I Κωστής Μαμάσης Παρασκευή 09:00 12:00 Σημειώσεις των Α. Platis, K. Mamasis Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Γραμμικός Προγραμματισμός 1. Μοντελοποίηση 2. Μέθοδος Simplex (C) Copyright Α.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 1. Κεφάλαιο 1o: Συστήµατα. γ R παριστάνει ευθεία και καλείται γραµµική εξίσωση µε δύο αγνώστους.

Μάθηµα 1. Κεφάλαιο 1o: Συστήµατα. γ R παριστάνει ευθεία και καλείται γραµµική εξίσωση µε δύο αγνώστους. Μάθηµα 1 Κεφάλαιο 1o: Συστήµατα Θεµατικές Ενότητες: A. Συστήµατα Γραµµικών Εξισώσεων B. Συστήµατα 3x3 Α. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ Ορισµοί Κάθε εξίσωση της µορφής α x+β =γ, µε α, β, γ R παριστάνει

Διαβάστε περισσότερα

Η γραφική μέθοδος επίλυσης προβλημάτων Γραμμικού Προγραμματισμού

Η γραφική μέθοδος επίλυσης προβλημάτων Γραμμικού Προγραμματισμού Η γραφική μέθοδος επίλυσης προβλημάτων Γραμμικού Προγραμματισμού Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 2016-2017 τελευταία ενημέρωση: 21/10/2016 1 Γραφική μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ

ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ Θα ξεκινήσουµε την παρουσίαση των γραµµικών συστηµάτων µε ένα απλό παράδειγµα από τη Γεωµετρία, το οποίο ϑα µας ϐοηθήσει στην κατανόηση των συστηµάτων αυτών και των συνθηκών

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις θεμάτων Επιχειρησιακής Έρευνας (17/09/2014)

Λύσεις θεμάτων Επιχειρησιακής Έρευνας (17/09/2014) Λύσεις θεμάτων Επιχειρησιακής Έρευνας (17/09/2014) Θέμα 1 Μια επιχείρηση χρησιμοποιεί 3 πρώτες ύλες Α, Β, Γ για να παράγει 2 προϊόντα Π1 και Π2. Για την παραγωγή μιας μονάδας προϊόντος Α απαιτούνται 1

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυαστική Βελτιστοποίηση Εισαγωγή στον γραμμικό προγραμματισμό (ΓΠ)

Συνδυαστική Βελτιστοποίηση Εισαγωγή στον γραμμικό προγραμματισμό (ΓΠ) Εικονικές Παράμετροι Μέχρι στιγμής είδαμε την εφαρμογή της μεθόδου Simplex σε προβλήματα όπου το δεξιό μέλος ήταν θετικό. Δηλαδή όλοι οι περιορισμοί ήταν της μορφής: όπου Η παραδοχή ότι b 0 μας δίδει τη

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα

Επιχειρησιακή Έρευνα Επιχειρησιακή Έρευνα Ενότητα 7: Επίλυση με τη μέθοδο Simplex (1 ο μέρος) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.)

Διαβάστε περισσότερα

Ακρότατα υπό συνθήκη και οι πολλαπλασιαστές του Lagrange

Ακρότατα υπό συνθήκη και οι πολλαπλασιαστές του Lagrange 64 Ακρότατα υπό συνθήκη και οι πολλαπλασιαστές του Lagrage Ας υποθέσουµε ότι ένας δεδοµένος χώρος θερµαίνεται και η θερµοκρασία στο σηµείο,, Τ, y, z Ας υποθέσουµε ότι ( y z ) αυτού του χώρου δίδεται από

Διαβάστε περισσότερα

Βασική Εφικτή Λύση. Βασική Εφικτή Λύση

Βασική Εφικτή Λύση. Βασική Εφικτή Λύση Αλγεβρική Μορφή Γενική Μορφή Γραµµικού Προγραµµατισµού n µεταβλητών και m περιορισµών Εστω πραγµατικοί αριθµοί a ij, b j, c i R µε 1 i m, 1 j n Αλγεβρική Μορφή Γενική Μορφή Γραµµικού Προγραµµατισµού n

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή έρευνα (ασκήσεις)

Επιχειρησιακή έρευνα (ασκήσεις) Επιχειρησιακή έρευνα (ασκήσεις) ΤΕΙ Ηπείρου (Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής) Γκόγκος Χρήστος (06-01-2015) 1. Γραφική επίλυση προβλημάτων Γραμμικού Προγραμματισμού A) Με τη βοήθεια της γραφικής

Διαβάστε περισσότερα

Γραµµική Άλγεβρα. Εισαγωγικά. Μέθοδος Απαλοιφής του Gauss

Γραµµική Άλγεβρα. Εισαγωγικά. Μέθοδος Απαλοιφής του Gauss Γραµµική Άλγεβρα Εισαγωγικά Υπάρχουν δύο βασικά αριθµητικά προβλήµατα στη Γραµµική Άλγεβρα. Το πρώτο είναι η λύση γραµµικών συστηµάτων Aλγεβρικών εξισώσεων και το δεύτερο είναι η εύρεση των ιδιοτιµών και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμικός Προγραμματισμός Μέθοδος Simplex

Γραμμικός Προγραμματισμός Μέθοδος Simplex ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Επιχειρησιακή Έρευνα Γραμμικός Προγραμματισμός Μέθοδος Simplex Η παρουσίαση προετοιμάστηκε από τον Ν.Α. Παναγιώτου Περιεχόμενα Παρουσίασης 1. Πρότυπη Μορφή ΓΠ 2. Πινακοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό. Χειμερινό Εξάμηνο

Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό. Χειμερινό Εξάμηνο Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό Χειμερινό Εξάμηνο 2016-2017 Παράδειγμα προβλήματος ελαχιστοποίησης Μια κατασκευαστική εταιρία κατασκευάζει εξοχικές κατοικίες κοντά σε γνωστά θέρετρα της Εύβοιας Η

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό

Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 2017-2018 Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό Φουτσιτζή Γεωργία-Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα τελευταία ενημέρωση: 15/10/2016 1 Περιεχόμενα Γραμμικός

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό. Χειμερινό Εξάμηνο

Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό. Χειμερινό Εξάμηνο Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό Χειμερινό Εξάμηνο 2016-2017 Δεσμευτικοί περιορισμοί Πρόβλημα Βιομηχανική επιχείρηση γαλακτοκομικών προϊόντων Συνολικό μοντέλο Maximize z = 150x 1 + 200x 2 (αντικειμενική

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση Γραµµικών Συστηµάτων

Επίλυση Γραµµικών Συστηµάτων Κεφάλαιο 3 Επίλυση Γραµµικών Συστηµάτων 31 Εισαγωγή Αριθµητική λύση γενικών γραµµικών συστηµάτων n n A n n x n 1 b n 1, όπου a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n A [a i j, x a n1 a n2 a nn x n, b b 1 b 2 b n

Διαβάστε περισσότερα

ιατύπωση τυπικής µορφής προβληµάτων Γραµµικού

ιατύπωση τυπικής µορφής προβληµάτων Γραµµικού Ο αλγόριθµος είναι αλγεβρική διαδικασία η οποία χρησιµοποιείται για την επίλυση προβληµάτων (προτύπων) Γραµµικού Προγραµµατισµού (ΠΓΠ). Ο αλγόριθµος έχει διάφορες παραλλαγές όπως η πινακοποιηµένη µορφή.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ SIMPLEX

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ SIMPLEX ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ SIMPLEX Θεμελιώδης αλγόριθμος επίλυσης προβλημάτων Γραμμικού Προγραμματισμού που κάνει χρήση της θεωρίας της Γραμμικής Άλγεβρας Προτάθηκε από το Dantzig (1947) και πλέον

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Μέθοδος Απαλοιφής του Gauss

4.2 Μέθοδος Απαλοιφής του Gauss 4.2 Μέθοδος Απαλοιφής του Gauss Θεωρούµε το γραµµικό σύστηµα α 11χ 1 + α 12χ 2 +... + α 1νχ ν = β 1 α 21χ 1 + α 22χ2 +... + α 2νχ ν = β 2... α ν1χ 1 + α ν2χ 2 +... + α ννχ ν = β ν Το οποίο µπορεί να γραφεί

Διαβάστε περισσότερα

3.7 Παραδείγματα Μεθόδου Simplex

3.7 Παραδείγματα Μεθόδου Simplex 3.7 Παραδείγματα Μεθόδου Simplex Παράδειγμα 1ο (Παράδειγμα 1ο - Κεφάλαιο 2ο - σελ. 10): Το πρόβλημα εκφράζεται από το μαθηματικό μοντέλο: max z = 600x T + 250x K + 750x Γ + 450x B 5x T + x K + 9x Γ + 12x

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ Η αρχική τους εφαρµογή, όπως δηλώνει και η ονοµασία τους, αφορούσε τον καθορισµό του βέλτιστου τρόπου µεταφοράς αγαθών από διαφορετικά σηµεία παραγωγής ή κεντρικής αποθήκευσης (π.χ.,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ Ι (ΑΡΤΙΟΙ) Λυσεις Ασκησεων - Φυλλαδιο 2

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ Ι (ΑΡΤΙΟΙ) Λυσεις Ασκησεων - Φυλλαδιο 2 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ Ι Τµηµα Β (ΑΡΤΙΟΙ) Λυσεις Ασκησεων - Φυλλαδιο ιδασκων: Α Μπεληγιάννης Ιστοσελιδα Μαθηµατος : http://usersuoigr/abeligia/linearalgebrai/lai8/lai8html Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 8 Υπενθυµίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΝΩ ΕΡΙΦΥΛΗ ΜΟΣΧΟΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΘΕΑΝΩ ΕΡΙΦΥΛΗ ΜΟΣΧΟΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΘΕΑΝΩ ΕΡΙΦΥΛΗ ΜΟΣΧΟΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Πρόβληµα µεταφοράς Η ανάπτυξη και διαµόρφωση του προβλήµατος µεταφοράς αναπτύσσεται στις σελίδες 40-45 του βιβλίου των

Διαβάστε περισσότερα

z = c 1 x 1 + c 2 x c n x n

z = c 1 x 1 + c 2 x c n x n Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας - Σέρρες Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Γραμμικός Προγραμματισμός & Βελτιστοποίηση Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Καθηγητής Εφαρμογών Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Μάρτιος

Διαβάστε περισσότερα

Γραφική Λύση & Πρότυπη Μορφή Μαθηματικού Μοντέλου

Γραφική Λύση & Πρότυπη Μορφή Μαθηματικού Μοντέλου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Επιχειρησιακή Έρευνα Γραφική Λύση & Πρότυπη Μορφή Μαθηματικού Μοντέλου Η παρουσίαση προετοιμάστηκε από τον Ν.Α. Παναγιώτου Περιεχόμενα Παρουσίασης 1. Προϋποθέσεις Εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυαστική Βελτιστοποίηση Εισαγωγή στον γραμμικό προγραμματισμό (ΓΠ)

Συνδυαστική Βελτιστοποίηση Εισαγωγή στον γραμμικό προγραμματισμό (ΓΠ) Ανάλυση Ευαισθησίας. Έχοντας λύσει ένας πρόβλημα ΓΠ θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν η λύση έχει φυσική σημασία. Είναι επίσης πολύ πιθανό να έχουμε χρησιμοποιήσει δεδομένα για τα οποία δεν είμαστε σίγουροι

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση ευαισθησίας. Γκόγκος Χρήστος- Γεωργία Φουτσιτζή ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

Ανάλυση ευαισθησίας. Γκόγκος Χρήστος- Γεωργία Φουτσιτζή ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 2017-2018 Ανάλυση ευαισθησίας Γκόγκος Χρήστος- Γεωργία Φουτσιτζή ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα τελευταία ενημέρωση: 1/12/2016 1 Παράδειγμα TOYCO Η επιχείρηση TOYCO χρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΙΣΩΣΗ ΕΥΘΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ

ΕΞΙΣΩΣΗ ΕΥΘΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΕΥΘΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ Κάθε εξίσωση της µορφής α + β = γ όπου α + β 0 ( α, β όχι συγχρόνως 0) παριστάνει ευθεία. (Η εξίσωση λέγεται : ΓΡΑΜΜΙΚΗ) ΕΙ ΙΚΑ γ Αν α = 0 και β 0έχουµε =. ηλαδή µορφή = c.

Διαβάστε περισσότερα

Οι πράξεις που χρειάζονται για την επίλυση αυτών των προβληµάτων (αφού είναι απλές) µπορούν να τεθούν σε µια σειρά και πάρουν µια αλγοριθµική µορφή.

Οι πράξεις που χρειάζονται για την επίλυση αυτών των προβληµάτων (αφού είναι απλές) µπορούν να τεθούν σε µια σειρά και πάρουν µια αλγοριθµική µορφή. Η Αριθµητική Ανάλυση χρησιµοποιεί απλές αριθµητικές πράξεις για την επίλυση σύνθετων µαθηµατικών προβληµάτων. Τις περισσότερες φορές τα προβλήµατα αυτά είναι ή πολύ περίπλοκα ή δεν έχουν ακριβή αναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΟΜαθηµατικός Προγραµµατισµός είναι κλάδος των εφαρµοσµένων µαθηµατικών που ασχολείται µε την εύρεση άριστης λύσης. ιαφέρει από την κλασική αριστοποίηση στο ότι προσπαθεί να

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα I

Επιχειρησιακή Έρευνα I Επιχειρησιακή Έρευνα I Κωστής Μαμάσης Παρασκευή 09:00 12:00 Σημειώσεις των Α. Platis, K. Mamasis Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Γραμμικός Προγραμματισμός 1. Μοντελοποίηση 2. Μέθοδος Simplex 1. Αλγόριθμός Simplex

Διαβάστε περισσότερα

min f(x) x R n b j - g j (x) = s j - b j = 0 g j (x) + s j = 0 - b j ) min L(x, s, λ) x R n λ, s R m L x i = 1, 2,, n (1) m L(x, s, λ) = f(x) +

min f(x) x R n b j - g j (x) = s j - b j = 0 g j (x) + s j = 0 - b j ) min L(x, s, λ) x R n λ, s R m L x i = 1, 2,, n (1) m L(x, s, λ) = f(x) + KΕΦΑΛΑΙΟ 4 Κλασσικές Μέθοδοι Βελτιστοποίησης Με Περιορισµούς Ανισότητες 4. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ Ζητούνται οι τιµές των µεταβλητών απόφασης που ελαχιστοποιούν την αντικειµενική συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγµατα : Έστω ότι θέλουµε να παραστήσουµε γραφικά την εξίσωση 6χ-ψ=3. Λύση 6χ-ψ=3 ψ=6χ-3. Άρα η εξίσωση παριστάνει ευθεία. Για να τη χαράξουµε

Παραδείγµατα : Έστω ότι θέλουµε να παραστήσουµε γραφικά την εξίσωση 6χ-ψ=3. Λύση 6χ-ψ=3 ψ=6χ-3. Άρα η εξίσωση παριστάνει ευθεία. Για να τη χαράξουµε Άλγεβρα υκείου επιµ.: άτσιος ηµήτρης ΣΣΤΗΜΤ ΜΜΩΝ ΞΣΩΣΩΝ Μ ΝΩΣΤΣ ΣΩΣ ΝΝΣ ρισµός: Μια εξίσωση της µορφής αχ+βψ=γ ονοµάζεται γραµµική εξίσωση µε δυο αγνώστους. ύση της εξίσωσης αυτής ονοµάζεται κάθε διατεταγµένο

Διαβάστε περισσότερα

Γραµµική Αλγεβρα. Ενότητα 2 : Επίλυση Γραµµικών Εξισώσεων. Ευστράτιος Γαλλόπουλος Τµήµα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής

Γραµµική Αλγεβρα. Ενότητα 2 : Επίλυση Γραµµικών Εξισώσεων. Ευστράτιος Γαλλόπουλος Τµήµα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Γραµµική Αλγεβρα Ενότητα 2 : Επίλυση Γραµµικών Εξισώσεων Ευστράτιος Γαλλόπουλος Τµήµα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Αδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Να επιλύουμε και να διερευνούμε γραμμικά συστήματα. Να ορίζουμε την έννοια του συμβιβαστού και ομογενούς συστήματος.

Να επιλύουμε και να διερευνούμε γραμμικά συστήματα. Να ορίζουμε την έννοια του συμβιβαστού και ομογενούς συστήματος. Ενότητα 2 Γραμμικά Συστήματα Στην ενότητα αυτή θα μάθουμε: Να επιλύουμε και να διερευνούμε γραμμικά συστήματα. Να ορίζουμε την έννοια του συμβιβαστού και ομογενούς συστήματος. Να ερμηνεύουμε γραφικά τη

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυαστική Βελτιστοποίηση Εισαγωγή στον γραμμικό προγραμματισμό (ΓΠ)

Συνδυαστική Βελτιστοποίηση Εισαγωγή στον γραμμικό προγραμματισμό (ΓΠ) Σχέσεις μεταξύ του πρωτεύοντος και του δυϊκού του. Για να χρησιμοποιήσουμε τη θεωρία δυϊκότητας αλλάζουμε την μορφή του πίνακα της μεθόδου simplex, προσθέτοντας μια σειρά και μια στήλη. Η σειρά προστίθεται

Διαβάστε περισσότερα

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr I ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ i e ΜΕΡΟΣ Ι ΟΡΙΣΜΟΣ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Α Ορισμός Ο ορισμός του συνόλου των Μιγαδικών αριθμών (C) βασίζεται στις εξής παραδοχές: Υπάρχει ένας αριθμός i για τον οποίο ισχύει i Το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

m 1 min f = x ij 0 (8.4) b j (8.5) a i = 1

m 1 min f = x ij 0 (8.4) b j (8.5) a i = 1 KΕΦΑΛΑΙΟ 8 Προβλήµατα Μεταφοράς και Ανάθεσης 8. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μια ειδική κατηγορία προβληµάτων γραµµικού προγραµµατισµού είναι τα προβλήµατα µεταφοράς (Π.Μ.), στα οποία επιζητείται η ελαχιστοποίηση του κόστους

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις στις σειρές

Σηµειώσεις στις σειρές . ΟΡΙΣΜΟΙ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Σηµειώσεις στις σειρές Στην Ενότητα αυτή παρουσιάζουµε τις βασικές-απαραίτητες έννοιες για την µελέτη των σειρών πραγµατικών αριθµών και των εφαρµογών τους. Έτσι, δίνονται συστηµατικά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή και ανάλυση ευαισθησίας προβληµάτων Γραµµικού Προγραµµατισµού. υϊκότητα. Παραδείγµατα.

Εισαγωγή και ανάλυση ευαισθησίας προβληµάτων Γραµµικού Προγραµµατισµού. υϊκότητα. Παραδείγµατα. Η ανάλυση ευαισθησίας και η δυϊκότητα είναι σηµαντικά τµήµατα της θεωρίας του γραµµικού προγραµµατισµού και εν γένει του µαθηµατικού προγραµµατισµού, αφού αφορούν την ανάλυση των προτύπων και την εξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΓΕΒΡΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΓΕΒΡΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΓΕΒΡΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ) Copyright 2015 Αποστόλου Γιώργος Αποστόλου Γεώργιος apgeorge2004@yahoo.com Αδεια χρήσης 3η Εκδοση, Ιωάννινα, Σεπτέµβριος 2015 Περιεχόµενα 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ....................................................

Διαβάστε περισσότερα

11 Το ολοκλήρωµα Riemann

11 Το ολοκλήρωµα Riemann Το ολοκλήρωµα Riem Το πρόβληµα υπολογισµού του εµβαδού οποιασδήποτε επιφάνειας ( όπως κυκλικοί τοµείς, δακτύλιοι και δίσκοι, ελλειπτικοί δίσκοι, παραβολικά και υπερβολικά χωρία κτλ) είναι γνωστό από την

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΓΕΛ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΧΑΛΑΤΖΙΑΝ ΠΑΥΛΟΣ

2 Ο ΓΕΛ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΧΑΛΑΤΖΙΑΝ ΠΑΥΛΟΣ Ο ΓΕΛ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 016-017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΧΑΛΑΤΖΙΑΝ ΠΑΥΛΟΣ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΡΗΤΟΙ λέγονται οι αριθµοί : ΟΙ ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΙ αριθµοί είναι :. ΑΡΡΗΤΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση & Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση & Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση & Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 2017-2018 Υπολογισμοί και Σφάλματα Παράσταση Πραγματικών Αριθμών Συστήματα Αριθμών Παράσταση Ακέραιου

Διαβάστε περισσότερα

Γραµµική Αλγεβρα Ι. Ενότητα: Εισαγωγικές Εννοιες. Ευάγγελος Ράπτης. Τµήµα Μαθηµατικών

Γραµµική Αλγεβρα Ι. Ενότητα: Εισαγωγικές Εννοιες. Ευάγγελος Ράπτης. Τµήµα Μαθηµατικών Ενότητα: Εισαγωγικές Εννοιες Ευάγγελος Ράπτης Τµήµα Μαθηµατικών Αδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση τροχιάς. (α) (β) (γ) (δ) Σχήµα 2.5

Σχεδίαση τροχιάς. (α) (β) (γ) (δ) Σχήµα 2.5 Σχεδίαση τροχιάς Η πιο απλή κίνηση ενός βραχίονα είναι από σηµείο σε σηµείο. Με την µέθοδο αυτή το ροµπότ κινείται από µία αρχική θέση σε µία τελική θέση χωρίς να µας ενδιαφέρει η ενδιάµεση διαδροµή που

Διαβάστε περισσότερα

4.3. Γραµµικοί ταξινοµητές

4.3. Γραµµικοί ταξινοµητές Γραµµικοί ταξινοµητές Γραµµικός ταξινοµητής είναι ένα σύστηµα ταξινόµησης που χρησιµοποιεί γραµµικές διακριτικές συναρτήσεις Οι ταξινοµητές αυτοί αναπαρίστανται συχνά µε οµάδες κόµβων εντός των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ ΑΛΓΕΒΡΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ομόσημοι Ετερόσημοι αριθμοί Αντίθετοι Αντίστροφοι αριθμοί Πρόσθεση ομόσημων και ετερόσημων ρητών αριθμών Απαλοιφή παρενθέσεων Πολλαπλασιασμός και Διαίρεση ρητών αριθμών

Διαβάστε περισσότερα

Η Μέθοδος Αναθεωρηµένης Εκχώρησης (MODI)

Η Μέθοδος Αναθεωρηµένης Εκχώρησης (MODI) Η Μέθοδος Αναθεωρηµένης Εκχώρησης (MODI) Ηµέθοδος MODIεπιτρέπει τον υπολογισµό των οριακών µεταβολών στο συνολικό κόστος µεταφοράς για κάθε µη επιλεγείσα διαδροµή µε αλγεβρικό τρόπο, χωρίς τη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Ορισµός. (neighboring) καταστάσεων. ηλαδή στην περίπτωση αλυσίδας Markov. 1.2 ιαµόρφωση µοντέλου

Ορισµός. (neighboring) καταστάσεων. ηλαδή στην περίπτωση αλυσίδας Markov. 1.2 ιαµόρφωση µοντέλου 200-04-25. ιαδικασίες γεννήσεων-θανάτων. Ορισµός Οι διαδικασίες γεννήσεων-θανάτων (birth-death rocesses) αποτελούν µια σπουδαία κλάση αλυσίδων Markov (διακριτού ή συνεχούς χρόνου). Η ιδιαίτερη συνθήκη

Διαβάστε περισσότερα

ΕπίλυσηΠροβληµάτων Αναθέσεων: Η "Ουγγρική Μέθοδος"

ΕπίλυσηΠροβληµάτων Αναθέσεων: Η Ουγγρική Μέθοδος ΕπίλυσηΠροβληµάτων Αναθέσεων: Η "Ουγγρική Μέθοδος" Τοπλήθος των εφικτών λύσεων σε ένα πρόβληµα ανάθεσης µε m δραστηριότητες και mπόρους είναι ίσο µε m! 6 Αυτό σηµαίνει ότι ο αριθµός των εφικτών λύσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ http://www.economics.edu.gr 1 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΟ ΕΙΓΜΑΤΑ ( τρόποι επίλυσης παρατηρήσεις σχόλια ) ΑΣΚΗΣΗ 1 Έστω ο πίνακας παραγωγικών δυνατοτήτων µιας

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Δυαδικότητας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Η παρουσίαση προετοιμάστηκε από τον Ν.Α. Παναγιώτου. Επιχειρησιακή Έρευνα

Θεωρία Δυαδικότητας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Η παρουσίαση προετοιμάστηκε από τον Ν.Α. Παναγιώτου. Επιχειρησιακή Έρευνα Θεωρία Δυαδικότητας Η παρουσίαση προετοιμάστηκε από τον Ν.Α. Παναγιώτου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Επιχειρησιακή Έρευνα Περιεχόμενα Παρουσίασης 1. Βασικά Θεωρήματα 2. Παραδείγματα 3. Οικονομική Ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ 2 η ΕΚΑ Α

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ 2 η ΕΚΑ Α 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ 2 η ΕΚΑ Α 11. Έστω η παράσταση Α = [(30 : 6) 2] 2 [(15 5) : 3 + 2 2 6] 3 (2 5 3 3 + 2 1 ) Να υπολογίσετε την τιµή της παράστασης Α Αν Α = 30, i) να αναλύσετε τον αριθµό Α σε γινόµενο

Διαβάστε περισσότερα

2.4 Μια Πρώτη Προσέγγιση στην Ανάλυση Ευαισθησίας

2.4 Μια Πρώτη Προσέγγιση στην Ανάλυση Ευαισθησίας 2. Βασικές Έννοιες Γραμμικού Προγραμματισμού 69 2.4 Μια Πρώτη Προσέγγιση στην Ανάλυση Ευαισθησίας Ένα μοντέλο γραμμικού προγραμματισμού πρέπει να λαμβάνει υπόψη το δυναμικό περιβάλλον των συνεχών αλλαγών

Διαβάστε περισσότερα

Γραµµικη Αλγεβρα Ι Επιλυση Επιλεγµενων Ασκησεων Φυλλαδιου 3

Γραµµικη Αλγεβρα Ι Επιλυση Επιλεγµενων Ασκησεων Φυλλαδιου 3 Γραµµικη Αλγεβρα Ι Επιλυση Επιλεγµενων Ασκησεων Φυλλαδιου ιδασκοντες: Ν Μαρµαρίδης - Α Μπεληγιάννης Βοηθος Ασκησεων: Χ Ψαρουδάκης Ιστοσελιδα Μαθηµατος : http://wwwmathuoigr/ abeligia/linearalgebrai/laihtml

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΑΛΓΕΒΡΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΑΛΓΕΒΡΑ 1. Τι καλείται μεταβλητή; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΡΟΣ 1ο ΑΛΓΕΒΡΑ Μεταβλητή είναι ένα γράμμα (π.χ., y, t, ) που το χρησιμοποιούμε για να παραστήσουμε ένα οποιοδήποτε στοιχείο ενός συνόλου..

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΘΕΜΑ ο 2.5 µονάδες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις 2 Σεπτεµβρίου 2005 5:00-8:00 Σχεδιάστε έναν αισθητήρα ercetro

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ - ΑΛΓΕΒΡΑ. Α. Οι πραγματικοί αριθμοί και οι πράξεις τους

Α ΜΕΡΟΣ - ΑΛΓΕΒΡΑ. Α. Οι πραγματικοί αριθμοί και οι πράξεις τους Α ΜΕΡΟΣ - ΑΛΓΕΒΡΑ Κεφάλαιο 1 ο ΑΛΓΕΒΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 1.1 Πράξεις με πραγματικούς αριθμούς Α. Οι πραγματικοί αριθμοί και οι πράξεις τους 1. Ποιοι αριθμοί ονομάζονται: α) ρητοί β) άρρητοι γ) πραγματικοί;

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΥΡΕΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΙΟΤΙΜΩΝ. 4.1 Γραµµικοί µετασχηµατισµοί-ιδιοτιµές-ιδιοδιανύσµατα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΥΡΕΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΙΟΤΙΜΩΝ. 4.1 Γραµµικοί µετασχηµατισµοί-ιδιοτιµές-ιδιοδιανύσµατα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΥΡΕΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΙΟΤΙΜΩΝ 4. Γραµµικοί µετασχηµατισµοί-ιδιοτιµές-ιδιοδιανύσµατα Εστω R είναι ο γνωστός -διάστατος πραγµατικός διανυσµατικός χώρος. Μία απεικόνιση L :

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. nn n n

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. nn n n ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 Ο αλγόριθµος Gauss Eστω =,3,, µε τον όρο γραµµικά συστήµατα, εννοούµε συστήµατα εξισώσεων µε αγνώστους της µορφής: a x + + a x = b a x + + a x = b a

Διαβάστε περισσότερα

3.1 εκαδικό και υαδικό

3.1 εκαδικό και υαδικό Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών Υπολογιστές και εδοµένα Κεφάλαιο 3ο Αναπαράσταση Αριθµών 1 3.1 εκαδικό και υαδικό εκαδικό σύστηµα 2 1 εκαδικό και υαδικό υαδικό Σύστηµα 3 3.2 Μετατροπή Για τη µετατροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος ΜEd: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο : Εξισώσεις - Ανισώσεις 1 1.1 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΑΛΓΕΒΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΟΙ Μεταβλητή

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα

Επιχειρησιακή Έρευνα Επιχειρησιακή Έρευνα Ενότητα 3: Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό (3 ο μέρος) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

2.1. ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

2.1. ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ . ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ( Linear Programming ) Ο Γραμμικός Προγραμματισμός είναι μια τεχνική που επιτρέπει την κατανομή των περιορισμένων πόρων μιας επιχείρησης με τον πιο

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα

Επιχειρησιακή Έρευνα Επιχειρησιακή Έρευνα Ενότητα 4: Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό (4 ο μέρος) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Μεθόδου Simplex

Θεωρία Μεθόδου Simplex ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Επιχειρησιακή Έρευνα Ι Διδάσκων: Δρ. Σταύρος Τ. Πόνης Θεωρία Μεθόδου Simplex Άδεια Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Μελέτη ηλεκτρικών δικτύων στην Ηµιτονική Μόνιµη Κατάσταση

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Μελέτη ηλεκτρικών δικτύων στην Ηµιτονική Μόνιµη Κατάσταση 26 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 0 Μελέτη ηλεκτρικών δικτύων στην Ηµιτονική Μόνιµη Κατάσταση 0. ) Γενικά για την Ηµιτονική Μόνιµη Κατάσταση ( Η.Μ.Κ.) Η µελέτη ενός ηλεκτρικού δικτύου γίνεται πρώτιστα στο στο πεδίο του χρόνου.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών. Υπολογιστές και Δεδοµένα Κεφάλαιο 3ο Αναπαράσταση Αριθµών

Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών. Υπολογιστές και Δεδοµένα Κεφάλαιο 3ο Αναπαράσταση Αριθµών Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών Υπολογιστές και Δεδοµένα Κεφάλαιο 3ο Αναπαράσταση Αριθµών 1 Δεκαδικό και Δυαδικό Σύστηµα Δύο κυρίαρχα συστήµατα στο χώρο των υπολογιστών Δεκαδικό: Η βάση του συστήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Παρατηρήσεις. Μη Κανονικές Γλώσσες - Χωρίς Συµφραζόµενα (1) Το Λήµµα της Αντλησης. Χρήση του Λήµµατος Αντλησης.

Γενικές Παρατηρήσεις. Μη Κανονικές Γλώσσες - Χωρίς Συµφραζόµενα (1) Το Λήµµα της Αντλησης. Χρήση του Λήµµατος Αντλησης. Γενικές Παρατηρήσεις Μη Κανονικές Γλώσσες - Χωρίς Συµφραζόµενα () Ορέστης Τελέλης telelis@unipi.gr Τµήµα Ψηφιακών Συστηµάτων, Πανεπιστήµιο Πειραιώς Υπάρχουν µη κανονικές γλώσσες, π.χ., B = { n n n }. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα

Επιχειρησιακή Έρευνα Επιχειρησιακή Έρευνα Ενότητα 1: Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό (1 ο μέρος) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Μέθοδος πεπερασµένων διαφορών προβλήµατα οριακών τιµών µε Σ Ε

Κεφάλαιο 2. Μέθοδος πεπερασµένων διαφορών προβλήµατα οριακών τιµών µε Σ Ε Κεφάλαιο Μέθοδος πεπερασµένων διαφορών προβλήµατα οριακών τιµών µε Σ Ε. Εισαγωγή Η µέθοδος των πεπερασµένων διαφορών είναι από τις παλαιότερες και πλέον συνηθισµένες και διαδεδοµένες υπολογιστικές τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ (Transportation Problems) Βασίλης Κώστογλου E-mail: vkostogl@it.teithe.gr URL: www.it.teithe.gr/~vkostogl Περιγραφή Ένα πρόβλημα μεταφοράς ασχολείται με το πρόβλημα του προσδιορισμού του καλύτερου δυνατού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών. Αναπαράσταση Αριθµών

Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών. Αναπαράσταση Αριθµών Εισαγωγή στην επιστήµη των υπολογιστών Αναπαράσταση Αριθµών 1 Δεκαδικό και Δυαδικό Σύστηµα Δύο κυρίαρχα συστήµατα στο χώρο των υπολογιστών Δεκαδικό: Η βάση του συστήµατος είναι το 10 αναπτύχθηκε τον 8

Διαβάστε περισσότερα

2.6 ΟΡΙΑ ΑΝΟΧΗΣ. πληθυσµού µε πιθανότητα τουλάχιστον ίση µε 100(1 α)%. Το. X ονοµάζεται κάτω όριο ανοχής ενώ το πάνω όριο ανοχής.

2.6 ΟΡΙΑ ΑΝΟΧΗΣ. πληθυσµού µε πιθανότητα τουλάχιστον ίση µε 100(1 α)%. Το. X ονοµάζεται κάτω όριο ανοχής ενώ το πάνω όριο ανοχής. 2.6 ΟΡΙΑ ΑΝΟΧΗΣ Το διάστηµα εµπιστοσύνης παρέχει µία εκτίµηση µιας άγνωστης παραµέτρου µε την µορφή διαστήµατος και ένα συγκεκριµένο βαθµό εµπιστοσύνης ότι το διάστηµα αυτό, µε τον τρόπο που κατασκευάσθηκε,

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 4. Συστήµατα διαφορικών εξισώσεων.

Kεφάλαιο 4. Συστήµατα διαφορικών εξισώσεων. 4 Εισαγωγή Kεφάλαιο 4 Συστήµατα διαφορικών εξισώσεων Εστω διανυσµατικό πεδίο F: : F=F( r), όπου r = ( x, ) και Fr είναι η ταχύτητα στο σηµείο r πχ ενός ρευστού στο επίπεδο Εστω ότι ψάχνουµε τις τροχιές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ Ι (ΠΕΡΙΤΤΟΙ) Λυσεις Ασκησεων - Φυλλαδιο 2

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ Ι (ΠΕΡΙΤΤΟΙ) Λυσεις Ασκησεων - Φυλλαδιο 2 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ Ι Τµηµα Β (ΠΕΡΙΤΤΟΙ) Λυσεις Ασκησεων - Φυλλαδιο 2 ιδασκων: Α Μπεληγιάννης Ιστοσελιδα Μαθηµατος : http://usersuoigr/abeligia/linearalgebrai/lai2017/lai2017html Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα μεθόδευση του μαθήματος

Περιεχόμενα μεθόδευση του μαθήματος Περιεχόμενα μεθόδευση του μαθήματος. Πως ορίζεται η έννοια. Το όριο. To f() f() ; f() εφόσον υπάρχει είναι μονοσήμαντα ορισμένο; εξαρτιέται από τα άκρα α, β των ( α, ) και (, β ) ;. Πως ορίζονται τα πλευρικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Χαλκίδας Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

ΤΕΙ Χαλκίδας Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Χαλκίδας Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Επιχειρησιακή Έρευνα Τυπικό Εξάμηνο: Δ Αλέξιος Πρελορέντζος Εισαγωγή Ορισμός 1 Η συστηματική εφαρμογή ποσοτικών μεθόδων, τεχνικών

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ - ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

Α. ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ - ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ Κεφάλαιο o : Εξισώσεις - Ανισώσεις ΜΑΘΗΜΑ Υποενότητα.: Ανισώσεις ου Βαθµού Θεµατικές Ενότητες:. Ανισότητες - Κανόνες Ανισοτήτων.. Η έννοια της ανίσωσης.. Τρόπος επίλυσης ανισώσεων ου βαθµού. Α. ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Ανάλυση ευαισθησίας. Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα. τελευταία ενημέρωση: 1/12/2016

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Ανάλυση ευαισθησίας. Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα. τελευταία ενημέρωση: 1/12/2016 Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 2016-2017 Ανάλυση ευαισθησίας Γκόγκος Χρήστος ΤΕΙ Ηπείρου Επιχειρησιακή Έρευνα τελευταία ενημέρωση: 1/12/2016 1 Παράδειγμα TOYCO Η επιχείρηση TOYCO χρησιμοποιεί τρεις διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 2: Γραφική επίλυση προβληµάτων γραµµικού προγραµµατισµού(γ.π.) ιδάσκων: Βασίλειος Ισµυρλής Τηλ:6979948174, e-mail: vasismir@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Οι πραγματικοί αριθμοί αποτελούνται από τους ρητούς και τους άρρητους αριθμούς, τους φυσικούς και τους ακέραιους αριθμούς. Δηλαδή είναι το μεγαλύτερο σύνολο αριθμών που μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα