Η Τουριστική Ζήτηση στην Ελλάδα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η Τουριστική Ζήτηση στην Ελλάδα"

Transcript

1 Η Τουριστική Ζήτηση στην Ελλάδα

2 Εισαγωγή στο θέμα της διπλωματικής Ο ρόλος του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη και στην πρόοδο των σύγχρονων κοινωνιών είναι αναμφισβήτητος. Συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη κάθε σύγχρονης κοινωνίας και θέτει τις βάσεις για την αλληλοκατανόηση και αδελφοσύνη μεταξύ των λαών. Οι αναπτυσσόμενες κυρίως χώρες, όπως και η Ελλάδα είδαν στον τουρισμό έναν τομέα που θα μπορούσε να καλύψει την ανάγκη τους σε ξένο συνάλλαγμα Ο διεθνής τουρισμός επίσης δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, συνεισφέρει στην αύξηση του εισοδήματος, των αποταμιεύσεων, των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης.

3 Η διεθνής αγορά τουρισμού αποτελεί ένα από τα γρηγορότερα αναπτυσσόμενα στοιχεία του παγκόσμιου εμπορίου, καταγράφοντας τα τελευταία χρόνια μια δραματική αύξηση. Αναδύθηκε εύκολα από την κρίση της περιόδου , με τα απανωτά χτυπήματα της τρομοκρατίας, την οικονομική ύφεση και τον ιό SARS. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών το 2004 έφτασαν τα 763 εκατομμύρια, (αύξηση 11% σε σχέση με το 2003), σημειώνοντας ένα πρωτοφανές ρεκόρ, ενώ το 2020 προβλέπεται να φτάσουν στα 1,56 δισεκατομμύρια. Το μεγαλύτερο μέρος από τις παγκόσμιες τουριστικές αφίξεις καταγράφηκαν στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, με μερίδιο 54,5% το 2004 Εισαγωγή στο θέμα της διπλωματικής

4 Ελλάδα Εισαγωγή στο θέμα της διπλωματικής δημοφιλής τουριστικός προορισμό με συνεχή αύξηση στις αφίξεις τουριστών της από το η θέσητο2003 από πλευράς διεθνών τουριστικών αφίξεων και 10η από πλευράς διεθνών τουριστικών εισπράξεων. Μοναδικό συνδυασμό ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών, πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, επαρκούς υποδομής και λογικά τιμολογούμενου τουριστικού προϊόντος.

5 Εισαγωγή στο θέμα της διπλωματικής Σκοπός: Η διερεύνηση της τουριστικής ζήτησης για την Ελλάδα με την ανάλυση της συνολοκλήρωσης. Εξετάζονται οι τουριστικές αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με δύο οικονομικές μεταβλητές, το εισόδημα της χώρας προέλευσης και οι σχετικές τιμές μεταξύ προέλευσης και προορισμού. Πρωταρχικοί στόχοι: η διερεύνηση της στασιμότητας των μεταβλητών που συμμετέχουν στο υπόδειγμα, ηύπαρξη μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σχέσης και η ύπαρξη σχέσεων αιτιότητας μεταξύ των μεταβλητών.

6 Βιβλιογραφική ανασκόπηση Ο τουρισμός έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον ενός μεγάλου αριθμού ερευνητών και έχει απασχολήσει με ποικίλους τρόπους την οικονομετρική βιβλιογραφία. Κατά το πέρασμα των χρόνων από την θεωρητική βιβλιογραφία προέκυψαν διάφοροι ορισμοί του τουρισμού και του τουρίστα. Ορισμός του τουρισμού: ένας ακριβής ορισμός του τουρισμού είναι μια δύσκολη δουλειά αν όχι αδύνατη. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ακαδημία Τουρισμού είναι το σύνολο των ανθρώπινων μετακινήσεων και όλες οι δραστηριότητες που προκύπτουν από αυτές. Στον ορισμό του Αιγηνίτη εμφανίζονται κάποιοι περιοριστικοί όροι στην διάρκεια και στη δραστηριότητα όπου απαγορεύει την άσκηση επαγγέλματος.

7 Βιβλιογραφική ανασκόπηση Ο Καλφιώτης προσθέτει ως λόγο των μετακινήσεων την ικανοποίηση της ψυχικής επιθυμίας ή πνευματικής καλλιέργειας. Παρόμοιος και ο ορισμός του Medecin. Ο Bull θέτει τον περιορισμό της ελάχιστης διάρκειας του ταξιδιού (24 ώρες). Τουρισμός σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Τουρισμού περιλαμβάνει τις δραστηριότητες των ανθρώπων που ταξιδεύουν και διαμένουν έξω από το συνηθισμένο περιβάλλον τους όχι περισσότερο από ένα χρόνο για ξεκούραση επαγγελματικούς και άλλους σκοπούς, οι οποίοι δεν σχετίζονται με πληρωμένη εργασία.

8 Βιβλιογραφική ανασκόπηση Ορισμός του τουρίστα: Από τον περασμένο αιώνα έως σήμερα διάφορες προσεγγίσεις προσπάθησαν να ορίσουν την έννοια του τουρίστα αλλά κανένας ορισμός δεν έχει υιοθετηθεί από όλους τους εθνικούς τουριστικούς οργανισμούς. Η Επιτροπή Στατιστικών Εμπειρογνώμων της Κοινωνίας των Εθνών το 1937 και η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τα Διεθνή ταξίδια και τον Τουρισμό στην Ρώμη το 1963 υιοθέτησε έναν ορισμό που χαρακτηρίζει τον τουρίστα σαν ένα άτομο που επισκέπτεται μια χώρα διαφορετική από αυτήν που διαμένει μόνιμα, για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 24 ωρών. Παρά τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις συνεχίζει να αποτελεί σε σημαντικό βαθμό τον πυρήνα των ορισμών των ορισμών του τουρίστα.

9 Βιβλιογραφική ανασκόπηση Ιστορική εξέλιξη του τουρισμού: Η τωρινή μορφή του τουρισμού απέχει πολύ από εκείνη των προγενέστερων εποχών. Ανέρχεται σε εκατοντάδες χρόνια και έχει περάσει από διάφορα στάδια. Όπως τον γνωρίζουμε σήμερα παρουσιάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα Τα πρώτα ταξίδια ξεκίνησαν την εποχή της αρχαίας Ελλάδας. Ένας από τους πρώτους τουρίστες ήταν ο Ηρόδοτος. Διάφορες μορφές τουρισμού είχαν αναπτυχθεί στην αρχαιότητα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στην περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η ίδρυση μεγάλων αστικών κέντρων προσελκύει πλήθος περιηγητών. Ο τουρισμός αποτελεί προνόμιο των υψηλών εισοδηματικών τάξεων.

10 Βιβλιογραφική ανασκόπηση ΣτοΜεσαίωνατομεγαλύτεροτμήματωνμετακινήσεων οφείλεται σε εορταστικές εκδηλώσεις, θρησκευτικά γεγονότα και για εκπαιδευτικούς λόγους στα πανεπιστημιακά κέντρα της Ευρώπης. Με την ανακάλυψη του σιδηροδρόμου μετά το 1840 και την εμφάνιση του ατμόπλοιου οι πρώτες τάσεις μαζικοποίησης των τουριστικών μετακινήσεων είναι ορατές. Το πρώτο οργανωμένο πρακτορείο ταξιδιών από τον Thomas Cook το 1841 απευθύνεται σε μεσαίες εισοδηματικές τάξεις. Θεαματική ανάπτυξη του τουρισμού μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο με τη δρομολόγηση των πρώτων αεροπλάνων.

11 Βιβλιογραφική ανασκόπηση Ο τουρισμός δεν αποτελεί πλέον προνόμιο των ανώτερων οικονομικών τάξεων, αλλά αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης πραγματικότητας. Η αλματώδης του ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, στη βελτίωση των ωρών εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων, στην αύξηση του ελεύθερου χρόνου λόγω μείωσης των ημερών και ωρών εργασίας, την αύξηση του πληθυσμού και του μορφωτικού επιπέδου και στην μείωση του κόστους ταξιδιού με την αλματώδη ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς.

12 Βιβλιογραφική ανασκόπηση Παράγοντες που επηρεάζουν την τουριστική ζήτηση: οι επιλογές των τουριστών διαμορφώνονται από την επιρροή μιας ποικιλίας παραγόντων. Τα τελευταία χρόνια ένας μεγάλος αριθμός εμπειρικών μελετών για την τουριστική ζήτηση και τους παράγοντες που την καθορίζουν έχει πραγματοποιηθεί και τα συμπεράσματα διαφέρουν αρκετά. Μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής: 1. Οικονομικοί παράγοντες Εισόδημα: Θεωρείται ο σημαντικότερος προσδιοριστικός παράγοντας από πολλούς μελετητές. Η αύξηση του εισοδήματος των καταναλωτών προκαλεί αλλαγές στη ζήτηση, καθώς αυξάνεται η αγοραστική τους δύναμη.το ποσοστό αναχώρησης για διακοπές σχετίζεται άμεσα με το επίπεδο του εισοδήματος και αυξάνεται παράλληλα με τις αυξήσεις του.

13 Βιβλιογραφική ανασκόπηση Οι αποφάσεις σχετικά με την πραγματοποίηση των διακοπών λαμβάνονται στην αρχή του έτους ή και νωρίτερα. Επομένως η τουριστική ζήτηση επηρεάζεται όχι μόνο από τις τρέχουσες τιμές του εισοδήματος αλλά και από από το εισόδημα προηγούμενων περιόδων, καθώς οι αλλαγές στο εισόδημα μπορεί να απαιτούν κάποιο χρόνο μέχρι να επηρεάσουν τη ζήτηση του τουρισμού. Τιμή: Ο δεύτερος κατά σειρά σημαντικότητας προσδιοριστικός παράγοντας της τουριστικής ζήτησης. Η μεταβλητή της τιμής είναι δύσκολη να προσδιοριστεί καθώς είναι συνάρτηση του συνολικού μείγματος αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται από τους τουρίστες.

14 Βιβλιογραφική ανασκόπηση Εγχώριες τιμές: είναι το κόστος των αγαθών και υπηρεσιών στην χώρα προορισμού όπως το κόστος διαμονής, η τοπική μεταφορά, η σίτιση, η διασκέδαση κτλ.. Μια πτώση στις εγχώριες τιμές συνεπάγεται αύξηση του τουρισμού για την χώρα αυτή. Η καλύτερη μεταβλητή θα ήταν ένας δείκτης τιμών τουριστών (tourist price index TPI) βασισμένος στο καλάθι των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζονται από τους τουρίστες. Λόγω μη διαθεσιμότητας της μεταβλητής αυτής για όλες τις χώρες, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της χώρας προορισμού προσαρμοσμένος ή όχι από την κατάλληλη συναλλαγματική ισοτιμία έχει χρησιμοποιηθεί.

15 Βιβλιογραφική ανασκόπηση Κόστος μεταφοράς: αναφέρεται στις δαπάνες του μετά επιστροφής ταξιδιού μεταξύ της χώρας προέλευσης και προορισμού. Μία αύξηση του κόστους μεταφοράς αναμένεται να προκαλέσει μείωση του διεθνούς τουρισμού. Τιμές Υποκατάστατων και συμπληρωματικών: αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες της ζήτησης. Πχ. Αύξηση των τιμών στην Ισπανία μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα, καθώς η αύξηση του επιπέδου τιμών σε ένα προορισμό, αναδιανέμει τη ζήτηση για άλλους φθηνότερους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Κάποιοι διεθνείς προορισμοί όμως είναι συμπληρωματικά προϊόντα. Πχ. μια μείωση στις εγχώριες τιμές της Ιταλίας μπορεί να αυξήσει τον τουρισμό και στη Γαλλία, παρά να προσελκύσει τουρίστες από τη Γαλλία στην Ιταλία.

16 Βιβλιογραφική ανασκόπηση 2. Πολιτικοί και διεθνείς παράγοντες Ασκούν άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές επιδράσεις. Τα τρομοκρατικά χτυπήματα, η πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό μιας χώρας, οι δραστηριότητες βίας και πολέμου, οι πετρελαϊκές κρίσεις, οι περίοδοι αστάθειας της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης κ.α. αποτρέπουν τα ταξίδια, ενώ αθλητικά γεγονότα όπως Ολυμπιακοί Αγώνες και πολιτιστικές εκδηλώσεις αυξάνουν την αναγνωρισιμότητα των περιοχών και το τουριστικό ρεύμα προς αυτές

17 Βιβλιογραφική ανασκόπηση 3. Ψυχολογικοί παράγοντες Απεικονίζουν τις προσωπικές προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής των δυνητικών τουριστών. Η απόφαση του τουρίστα να ταξιδέψει επηρεάζεται από τα ατομικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, τις επιθυμίες του, τα ενδιαφέροντά του, το πολιτιστικό του υπόβαθρο κ.α. ανάλογα με τα οποία επιλέγουν τον τύπο διακοπών τους και την χώρα προορισμού.

18 Βιβλιογραφική ανασκόπηση 4. Δημογραφικοί-κοινωνιολογικοί παράγοντες Παράγοντες όπως η ηλικία, το επάγγελμα, η οικογενειακή κατάσταση και το επίπεδο μόρφωσης των κατοίκων των χωρών προέλευσης, η αστικοποίηση και ο πληθυσμός των χωρών προέλευσης αλλά και το ποσοστό της μετανάστευσης της χώρας προορισμού συμμετέχουν στη διαμόρφωση της ζήτησης τουρισμού. 5. Φυσικοί και κλιματολογικοί παράγοντες Είναι τα ιδιαίτερα κλιματολογικά και φυσικά στοιχεία της κάθε χώρας προορισμού, όπως η μορφολογία του εδάφους, ηβλάστηση, η ηλιοφάνεια, ηθερμοκρασίακ.α.

19 Βιβλιογραφική ανασκόπηση Η εμπειρική βιβλιογραφία πάνω στη συνάρτηση ζήτησης Η σοβαρή μελέτη του διεθνούς τουρισμού άρχισε από τα τέλη της δεκαετίας του 50. Οι Li et al. (2005) αναφέρουν ως την πρώτη ουσιαστική μελέτη τουριστικής ζήτησης αυτή του Guthrie (1961). Σύμφωνα με τη βιβλιογραφική έρευνα του Crouch, πάνω από 300 δημοσιεύσεις βρέθηκαν την περίοδο , ενώ άλλες 120 μελέτες προστέθηκαν στη συνέχεια στη βιβλιογραφία της τουριστικής ζήτησης. Η θεωρία που εξηγεί τις τουριστικές ροές βασίζεται στην συνάρτηση ζήτησης Q=f (Y,P), όπου το Q αντιπροσωπεύει ένα ποσοτικό μέτρο της τουριστικής κατανάλωσης, το Y κάποιο μέτρο του εισοδήματος της χώρας προέλευσης και το P ένα μέτρο για τις σχετικές τιμές (Stucka 2002)

20 Βιβλιογραφική ανασκόπηση Προκύπτει όμως ότι δεν υπάρχει ένα κοινό πρότυπο μέτρησης των τουριστικών ροών που να είναι αποδεκτό παγκοσμίως. Η πλειοψηφία των μελετών (Crouch 1992) χρησιμοποίησε τις αφίξεις τουριστών για να προσδιορίσει την τουριστική ζήτηση (Gunadhi and Boey 1986, Walsh 1996, Akis 1998, Uysal and Crompton 1984, Martin and Witt 1988). Κάποιοι συγγραφείς τα τουριστικά έσοδα ή δαπάνες (Kwack 1972, Smeral et al. 1992, Gonzalez and Moral 1995, Papatheodorou 1999). Μια μειοψηφία μόνο τη διάρκεια παραμονής (Luzzi and Fluckiger 2003, Munoz and Amaral 2000).

21 Βιβλιογραφική ανασκόπηση Για τις επεξηγηματικές μεταβλητές δεν υπάρχει ένα καθορισμένο πρότυπο, κατάλληλο για όλα τα ζευγάρια χωρών προέλευσης και προορισμού (Witt and Witt 1995). H ζήτηση του διεθνούς τουρισμού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες ανάλογα με τις χώρες που χρησιμοποιούνται, το χρονικό διάστημα της μελέτης και την φύση του τουρισμού. Oι περισσότερες μελέτες επικεντρώθηκαν στους οικονομικούς παράγοντες. Oι πιο χρησιμοποιούμενες επεξηγητικές μεταβλητές είναι το εισόδημα της χώρας προέλευσης, οι σχετικές τιμές μεταξύ προέλευσης και προορισμού και το κόστος μεταφοράς με ποσοστό 84%, 73% και 55% αντίστοιχα (Lim 1997).

22 Βιβλιογραφική ανασκόπηση Η πληθώρα των ερευνών για διεθνή τουρισμό χρησιμοποίησαν χρονικές σειρές με ετήσια στοιχεία και τη μέθοδο των ελαχίστων τετραγώνων μέχρι το 1992 (Witt amd Witt 1995). Οι μελέτες του Kwack 1972, Loeb 1982, Uysal and Crompton 1984, Martin and Witt 1988 ήταν από τις πρώτες μελέτες που απέδειξαν εμπειρικά τη συμβολή του εισοδήματος, της τιμής, της συναλλαγματικής ισοτιμίας και των υποκατάστατων τιμών στον προσδιορισμό της τουριστικής ζήτησης. Τα εμπειρικά αποτελέσματα ήταν όμως αμφισβητήσιμα καθώς δεν έλεγξαν τη στασιμότητα των χρονικών σειρών.

23 Βιβλιογραφική ανασκόπηση Ο Kulendran and King (1997), οι Song et al. 2000, οι Lim and McAleer 2000, οι Kulendran and Witt 2001, οι Daniel and Ramos 2002, ο Dritsakis 2004, οι Dritsakis και Gialitaki 2004a, 2004b και οι Katafono and Gounder 2004, χρησιμοποιώντας τις προηγμένες τεχνικές της συνολοκλήρωσης και του μηχανισμού διόρθωσης λαθών, απέδειξαν την ύπαρξη μακροχρόνιας αλλά και βραχυχρόνιας σχέσης μεταξύ της τουριστικής ζήτησης και διαφόρων οικονομικών μεταβλητών.

24 Οφέλη τουρισμού Η συμβολή του τουρισμού στο ισοζύγιο πληρωμών Σημαντική κυρίως στις υποανάπτυκτες ή αναπτυσσόμενες χώρες, που χαρακτηρίζονται από ανεπάρκεια συναλλαγματικών διαθεσίμων και δυσκολία στην εξεύρεση χρηματικών πόρων. Τα συναλλαγματικά αυτά αποθέματα αποτελούν σημαντικό μέρος της απαιτούμενης χρηματοδότησης για επενδύσεις και εισαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών,όπως μηχανήματα και τεχνολογία. Η συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση Πάνω από 234 εκ. (8,7% των συνολικών θέσεων παγκοσμίως) απασχολούνται στον τουρισμό, δηλ. 1 στους 11,5 εργαζόμενους, ενώ το 2016 θα φτάσουν στους 280 εκ. (WTTC 2006).

25 Οφέλη τουρισμού Συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας, προσφέροντας ευκαιρίες απασχόλησης σε τομείς που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό. Η συμβολή του τουρισμού στο εισόδημα και την περιφερειακή ανάπτυξη Ενισχύει τις λιγότερο οικονομικά αναπτυγμένες περιοχές που στηρίζονται στον τουρισμό, πέρα των μεγάλων αστικών κέντρων. Ενισχύει την ανάπτυξη της περιφέρειας και συμβάλλει αποφασιστικά όχι μόνο στη συγκράτηση του πληθυσμού της αλλά και στην αύξησή του.

26 Οφέλη τουρισμού Η συμβολή του τουρισμού στα φορολογικά έσοδα του κράτους Αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα από διάφορες πηγές όπως φορολόγηση αερολιμένων, φόροι των υπαλλήλων του τουρισμού, ΦΠΑ στα αγαθά και τις υπηρεσίες κ.α, αυξάνοντας τη δυνατότητα του κράτους για περισσότερες δημόσιες επενδύσεις. Η συμβολή του τουρισμού στην πολιτιστική ανάπτυξη Καθιερώνεται πνεύμα συνεργασίας και κατάλληλες προϋποθέσεις γνωριμίας, αλληλοκατανόησης και συναδελφοσύνης των λαών. Έργα υποδομής όπως λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμοι, συνεδριακοί χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις, τακτικότερα δρομολόγια κα, χρησιμοποιούνται και από τους κατοίκους.

27 Ο ελληνικός τουρισμός Σημαντικό μερίδιο στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια τουριστική αγορά( 3,25% και 1,88% αντίστοιχα το 2000, 3,86% και 2,02% το 2010). (SETE 2003) Η τουριστική ζήτηση Η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού ξεκίνησε μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο με συνεχή αύξηση. Μέσα σε 50 χρόνια οι αφίξεις υπερδιπλασιάστηκαν ( το 1950, εκ. το 2000) (SETE 2003). 14,315 εκ. αναμένονται το 2010 και 17,111 το 2020 (WTO 2001). Μέχρι το 1990 η τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερη από ότι στην Ευρώπη και στον κόσμο. Στο διάστημα η μέση ετήσια μεταβολή των αφίξεων είναι 3,97% και των κερδών 14% (9,221 εκ. δολ. το 2000).

28 Ο ελληνικός τουρισμός Οι τουρίστες παραμένουν 10 μέρες (μέση παραμονή από τις υψηλότερες στον κόσμο) και ξοδεύουν $704 το Η πλειοψηφία των τουριστών: ηλικιακές ομάδες 16-40, μεσαίο ή υψηλό μορφωτικό επίπεδο, μεσαία εισοδήματα. 94% από χώρες της Ευρώπης, 20% από το Ηνωμένο Βασίλειο και 18% από τη Γερμανία (THR-SETE 2004). Η εποχικότητα της ζήτησης τόσο παλιά όσο και ο ελληνικός τουρισμός. Μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης και η μεγαλύτερη της Μεσογείου. Το 51,2% λαμβάνουν χώρα από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο (SETE 2003). Μη ισόρροπη κατανομή της τουριστικής ανάπτυξης. Αθήνα, Ρόδος, Κρήτη και Κέρκυρα απορροφούν το 65% των συνολικών διανυκτερεύσεων (SETE 1995).

29 Ο ελληνικός τουρισμός Η τουριστική προσφορά Από τη δεκαετία του 70 αρχίζει η κατασκευή μικρών διαμερισμάτων, ενοικιαζόμενων δωματίων και κάμπινγκ για να ικανοποιηθεί η ζήτηση τουριστών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος που ταξιδεύουν συχνά οικογενειακά. Το κλίνες, ενώ το Το 54% του συνόλου στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τη Στερεά Ελλάδα (SETE 2003). Ο αριθμός των ξενοδοχείων από το 1990 αυξήθηκε σε το 2000, αύξηση της τάξης του 25,7% (SETE 2003). Ο μεγαλύτερος αριθμός ανήκει στη Β και Γ κατηγορία με ποσοστό 68,5%.

30 Ο ελληνικός τουρισμός Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει αναπτύξει ένα πυκνό δίκτυο αστικής σιδηροδρομικής, εναέριας και θαλάσσιας μεταφοράς. Το 69,8% των τουριστών το 2004 έφθασε στην Ελλάδα αεροπορικώς. Η Ελλάδα διαθέτει 32 αεροδρόμια. Το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν χρησιμοποιείται για την είσοδο των τουριστών στην χώρα (0,6%). Τη τελευταία δεκαετία έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα των πλοίων.

31 Ο ελληνικός τουρισμός Η σπουδαιότητα και η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Ταχείς ρυθμούς αυξήσεως του κύκλου εργασιών του, με ουσιαστική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. (Η συμβολή της τουριστικής οικονομίας στην οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων 20 ετών ήταν 12 φορές μεγαλύτερη από της βιομηχανίας (SETE 2003). Η συμβολή του τουρισμού στο εθνικό εισόδημα Η τουριστική οικονομία συμβάλλει με 15% στο ΑΕΠ (3η υψηλότερη θέση στην ΕΕ, 11,78%), ενώ μόνο η βιομηχανία του τουρισμού με 6,5% (3,9% σε παγκόσμιο επίπεδο) (SETE 2003). Το ποσοστό του αυξάνεται συνεχώς, ενώ του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα έχουν τάσεις συρρίκνωσης.

32 Ο ελληνικός τουρισμός Προβλέπεται αύξηση της συμμετοχής του στο ΑΕΠ κατά 3,7% ετησίως για τα επόμενα 10 έτη (WTTC 2006). Η συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση Την τελευταία εικοσαετία η αύξηση της απασχόλησης στην τουριστική οικονομία ήταν 87% έναντι 9,2% της συνολικής απασχόλησης και 15% μείωσης στην μεταποίηση. Το 2002 έφτασε στο 17,38% του συνολικού εργατικού δυναμικού, δηλ. 1 στους 6 εργαζόμενους (δεύτερη υψηλότερη θέση στην ΕΕ, Μ.Ο 12,62%) (SETE 2003) Το 42,6% του συνόλου καταλαμβάνει άμεσες θέσεις εργασίας. Το 2010 ο τουρισμός θα δημιουργήσει νέες θέσεις, καλύπτοντας το 35% του άνεργου πληθυσμού. Μειονέκτημα: η απασχόληση είναι ιδιαίτερα εποχική.

33 Ο ελληνικός τουρισμός Η συμβολή του τουρισμού στην περιφερειακή ανάπτυξη Συμβάλλει στην συγκράτηση του πληθυσμού στην περιφέρεια σε σημαντικότερο βαθμό από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε νομούς με παράδοση τη βιομηχανική ανάπτυξη αλλά και σε αστικά κέντρα καταγράφεται αύξηση της ανεργίας. Οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη και η Κέρκυρα τα τελευταία τριάντα χρόνια αναπτύχθηκαν κύρια ή μόνο από τον τουριστικό τομέα. Από το 1971 και μετά παρατηρείται μια σημαντική αύξηση του πληθυσμού και του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος και μια οικονομική αναζωογόνηση λόγω της τουριστικής ανάπτυξης (SETE 1998).

34 Ο ελληνικός τουρισμός Η συμβολή του τουρισμού στο ισοζύγιο πληρωμών Σημαντική η συμβολή του στην εισροή συναλλάγματος ιδιαίτερα στη δεκαετία του 70 που αρχίζει η μείωση του μεταναστευτικού και ναυτιλιακού συναλλάγματος. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί πρώτη κατά σειρά σπουδαιότητας πηγή συναλλάγματος. Οι συναλλαγματικές εισπράξεις υψηλότερες από το σύνολο των εξαγωγών της χώρας. Έμμεσες επιπτώσεις: Οι αλλοδαποί τουρίστες κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα γνωρίζουν τα ελληνικά προϊόντα και συνεχίζουν σε κάποιο μέτρο να τα ζητούν και στο εξωτερικό. Δημιουργείται μια δευτερογενής εισροή συναλλάγματος.

35 Δεδομένα και εξειδίκευση του υποδείγματος Το υπόδειγμα VAR που χρησιμοποιούμε είναι το εξής: AR=F(Y, RP) Όπου AR= οι αφίξεις τουριστών από την χώρα προέλευσης (Ηνωμένο Βασίλειο) Y= το εισόδημα της χώρας προέλευσης (Ηνωμένο Βασίλειο) RP= η τιμή του τουρισμού

36 Περιγραφή και παρουσίαση των μεταβλητών Οι αφίξεις τουριστών αφορούν τις συνολικές αφίξεις τουριστών (Ελληνική Οικονομία σε αριθμούς). Το εισόδημα της χώρας προέλευσης εκφράζεται με το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου σε εκ. ευρώ και σε σταθερές τιμές 1995 (Eurostat). Η τιμή του τουρισμού προσδιορίζεται από την μεταβλητή των σχετικών τιμών στην Ελλάδα (European Economy 2002 (4), European Economy 2004 (6), Παγκόσμια Τράπεζα) την περίοδο t ως εξής: RP ht =(CPI ht /CPI ut )*Er ht Όπου CPI ht = o ΔΤΚ στην Ελλάδα την περίοδο t CPI ut = ο ΔΤΚ στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο t ER ht =δείκτης της τιμής του συναλλάγματος του Ην. Βασ. σε όρους του συναλλάγματος της Ελλάδας την περίοδο t.

37 Περιγραφή και παρουσίαση Τα στοιχεία των μεταβλητών Τα στοιχεία είναι ετήσια και καλύπτουν την περίοδο Όλα τα δεδομένα είναι εκφρασμένα σε λογαρίθμους και συμβολίζονται με το γράμμα L μπροστά από κάθε μεταβλητή Τα μοντέλα αυτά παράγουν καλύτερα εμπειρικά αποτελέσματα και οι συντελεστές των μεταβλητών μπορούν να ερμηνευθούν ως ελαστικότητες.

38 Στασιμότητα των μεταβλητών Οι χρονικές σειρές για την εφαρμογή της μεθόδου της παλινδρόμησης πρέπει να είναι στάσιμες για να αποφύγουμε το πρόβλημα της κίβδηλης παλινδρόμησης. Τρέχοντας τη συνάρτηση LAR t = α 0 + α 1 *LGDP t + α 2 LRP t με τη μέθοδο OLS προκύπτει: Variable Coefficient Std. Error t-statistic Prob C LGDP LRP R-squared Mean dependent var Adjusted R-squared S.D. dependent var S.E. of regression Akaike info criterion Sum squared resid Schwarz criterion Log likelihood F-statistic Durbin-Watson stat Prob(F-statistic)

39 Στασιμότητα των μεταβλητών Έλεγχος γραφικών παραστάσεων Οι έλεγχοι των γραφικών παραστάσεων των μεταβλητών και των συναρτήσεων αυτοσυσχέτισης οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι χρονικές σειρές του υποδείγματος δεν είναι στάσιμες. Δεν είναι όμως πάντα αξιόπιστοι. Έλεγχος μοναδιαίας ρίζας Με τον όρο μοναδιαία ρίζα στις μακροοικονομικές σειρές εννοούμε ότι κάποια ρίζα του πολυωνύμου f(x)= 1 -ρ 1 x- ρ 2 x 2 - ρ 3 x ρ n x n =0 ισούται με τη μονάδα.

40 Στασιμότητα των μεταβλητών Έχουμε δύο υποθέσεις : Η 0 : ρ=1 ήδ 2 =0 η διαδικασία είναι μη στάσιμη (υπάρχει μοναδιαία ρίζα). Η α : ρ <1 ήδ 2 <0 η διαδικασία είναι στάσιμη (δεν υπάρχει μοναδιαία ρίζα). όπου δ 2 =ρ-1 Οι πιο συνήθεις έλεγχοι για την εξέταση της μοναδιαίας ρίζας είναι ο έλεγχος των Dickey-Fuller και ο έλεγχος των Phillips-Perron

41 Στασιμότητα των μεταβλητών Έλεγχος των Dickey-Fuller (DF) Οι γενικές εξισώσεις που χρησιμοποιούνται έχουν τη μορφή: ρ ΔΧ t = δ 2 Χ t-1 + Σ β i ΔX t-i + e t i=1 ρ ΔΧ t = δ 0 + δ 2 Χ t-1 + Σ β i ΔX t-i + e t i=1 ρ ΔΧ t = δ 0 + δ 1 t+ δ 2 Χ t-1 + Σ β i ΔX t-i + e t i=1 Και στις τρεις μορφές εξισώσεων η μηδενική υπόθεση Η 0 απορρίπτεται αν το στατιστικό t-student του συντελεστή δ 2 είναι μικρότερο από τις κριτικές τιμές του Mackinnon των πινάκων Dickey-Fuller.

42 Στασιμότητα των μεταβλητών ΗμεταβλητήLAR Μορφές Στατιστικά Επίπεδα Υστερήσεις Πρώτες διαφορές Υστερήσεις ρ=0 ρ=1 ρ=2 ρ=0 ρ=1 ρ=2 DF/ADF 3,667 2,819 2,793-4,629-3,572-2,536 1 Level 1% Level 5% Level 10% LM [Prob] -2,618-1,948-1,619 0,216 [0,644] -2,619-1,949-1,620 0,310 [0,580] -2,621-1,949-1,620 0,367 [0,695] -2,619-1,949-1,620 0,460 [0,501] -2,621-1,949-1,620 0,133 [0,717] -2,622-1,949-1,620 0,642 [0,532] AK -0,772-0,703-0,677-0,567-0,535-0,489 Sch -0,730-0,620-0,550-0,525-0,451-0,361 DF/ADF -1,895-1,926-1,852-5,952-4,987-4,084 2 Level 1% Level 5% Level 10% LM [Prob] -3,593-2,932-2,603 0,001 [0,970] -3,597-2,933-2,604 0,153 [0,697] -3,601-2,935-2,605 1,987 [0,152] -3,597-2,933-2,604 1,148 [0,290] -3,601-2,935-2,605 0,036 [0,850] -3,606-2,937-2,606 0,158 [0,854] AK -0,846-0,780-0,752-0,735-0,711-0,663 Sch -0,763-0,654-0,583-0,652-0,584-0,492 DF/ADF -1,298-1,408-0,961-6,277-5,358-4,828 3 Level 1% Level 5% Level 10% LM [Prob] -4,189-3,518-3,189 0,054 [0,817] -4,195-3,521-3,191 0,506 [0,481] -4,202-3,524-3,193 1,976 [0,154] -4,195-3,521-3,191 0,072 [0,789] -4,202-3,524-3,193 0,273 [0,604] -4,209-3,527-3,194 1,392 [0,263] AK -0,816-0,755-0,709-0,752-0,733-0,746 Sch -0,692-0,588-0,498-0,626-0,565-0,533

43 Στασιμότητα των μεταβλητών ΗμεταβλητήLGDP Επίπεδα Πρώτες διαφορές Μορφές Στατιστικά Υστερήσεις Υστερήσεις ρ=0 ρ=1 ρ=2 ρ=0 ρ=1 ρ=2 DF/ADF 8,382 3,628 4,206-2,314-2,342-1,711 1 Level 1% Level 5% Level 10% LM [Prob] -2,618-1,948-1,619 4,660 [0,036] -2,619-1,949-1,620 6,751 [0,013] -2,621-1,949-1,620 0,349 [0,707] -2,619-1,949-1,620 0,018 [0,891] -2,621-1,949-1,620 0,678 [0,415] -2,622-1,949-1,620 0,543 [0,585] AK -5,105-5,155-5,251-4,913-4,910-4,965 Sch -5,064-5,071-5,124-4,871-4,826-4,837 DF/ADF -0,251-0,546-0,059-4,508-5,063-3,919 2 Level 1% Level 5% Level 10% LM [Prob] -3,593-2,932-2,603 4,481 [0,040] -3,597-2,933-2,604 6,442 [0,015] -3,601-2,935-2,605 0,301 [0,742] -3,597-2,933-2,604 6,761 [0,013] -3,601-2,935-2,605 0,319 [0,575] -3,606-2,937-2,606 0,400 [0,673] AK -5,062-5,117-5,202-5,158-5,252-5,201 Sch -4,979-4,992-5,033-5,075-5,125-5,030 DF/ADF -2,079-3,480-2,334-4,455-4,989-3,869 3 Level 1% Level 5% Level 10% LM [Prob] -4,189-3,518-3,189 9,409 [0,003] -4,195-3,521-3,191 1,111 [0,298] -4,202-3,524-3,193 0,065 [0,937] -4,195-3,521-3,191 6,606 [0,014] -4,202-3,524-3,193 0,355 [0,554] -4,209-3,527-3,194 0,373 [0,691] AK -5,118-5,345-5,297-5,111-5,203-5,155 Sch -4,994-5,178-5,086-4,985-5,034-4,942

44 Στασιμότητα των μεταβλητών ΗμεταβλητήLRP Μορφές Στατιστικά Επίπεδα Υστερήσεις Πρώτες διαφορές Υστερήσεις ρ=0 ρ=1 ρ=2 ρ=0 ρ=1 ρ=2 DF/ADF -0,807-0,305-0,425-9,036-4,572-3,639 1 Level 1% Level 5% Level 10% LM [Prob] -2,618-1,948-1,619 4,938 [0,031] -2,619-1,949-1,620 0,349 [0,558] -2,621-1,949-1,620 1,427 [0,253] -2,619-1,949-1,620 0,260 [0,612] -2,621-1,949-1,620 0,033 [0,855] -2,622-1,949-1,620 1,529 [0,231] AK -1,665-1,707-1,639-1,753-1,684-1,606 Sch -1,623-1,623-1,512-1,712-1,600-1,478 DF/ADF -2,620-2,180-2,433-9,026-4,592-3,683 2 Level 1% Level 5% Level 10% LM [Prob] -3,593-2,932-2,603 3,809 [0,058] -3,597-2,933-2,604 0,171 [0,681] -3,601-2,935-2,605 0,418 [0,661-3,597-2,933-2,604 0,144 [0,706] -3,601-2,935-2,605 0,064 [0,801] -3,606-2,937-2,606 1,046 [0,362] AK -1,766-1,789-1,750-1,720-1,647-1,570 Sch -1,683-1,664-1,581-1,637-1,521-1,399 DF/ADF -3,100-2,277-2,622-9,011-4,623-3,738 3 Level 1% Level 5% Level 10% LM [Prob] -4,189-3,518-3,189 2,051 [0,160] -4,195-3,521-3,191 0,455 [0,503] -4,202-3,524-3,193 0,666 [0,520] -4,195-3,521-3,191 0,085 [0,771] -4,202-3,524-3,193 0,000 [0,985] -4,209-3,527-3,194 0,745 [0,482] AK -1,789-1,770-1,745-1,688-1,616-1,540 Sch -1,665-1,603-1,534-1,562-1,447-1,327

45 Στασιμότητα των μεταβλητών Έλεγχος των Phillips-Perron (PP) Το στατιστικό των Phillips-Perron ακολουθεί την ίδια ασυμπτωτική κατανομή με το στατιστικό των Dickey- Fuller, άρα για τον έλεγχο των Phillips-Perron ισχύουν οι ίδιες κρίσιμες τιμές με αυτές που ισχύουν στους ελέγχους των Dickey-Fuller, αλλά τροποποιείται η t-κατανομή με τη βοήθεια μη παραμετρικών μεθόδων για να αντιμετωπιστεί μία πιθανή αυτοσυσχέτιση των καταλοίπων. Οι υποθέσεις των Phillips-Perron είναι ίδιες με αυτές του ελέγχου Dickey-Fuller.

46 Sch -0,692-0,626 Στασιμότητα των μεταβλητών ΗμεταβλητήLAR Επίπεδα Πρώτες διαφορές Μορφές Στατιστικά Υστερήσεις Υστερήσεις ρ=0 ρ=1 ρ=2 ρ=0 ρ=1 ρ=2 PP 3,667 3,537 3,650-4,629-4,604-4,605 1 Level 1% Level 5% Level 10% LM [Prob] 0,216 [0,644] -2,618-1,948-1,619 0,310 [0,580] 0,367 [0,695] 0,460 [0,501] -2,619-1,949-1,620 0,133 [0,717] 0,642 [0,532] AK -0,772-0,567 Sch -0,730-0,525 PP -1,895-1,898-1,990-5,952-5,954-5,937 2 Level 1% Level 5% Level 10% LM [Prob] 0,001 [0,970] -3,593-2,932-2,603 0,153 [0,697] 1,987 [0,152] 1,148 [0,290] -3,597-2,933-2,604 0,036 [0,850] 0,158 [0,854] AK -0,846-0,735 Sch -0,763-0,652 PP -1,298-1,326-1,240-6,277-6,277-6,290 3 Level 1% Level 5% Level 10% LM [Prob] 0,054 [0,817] -4,189-3,518-3,189 0,506 [0,481] 1,976 [0,154] 0,072 [0,789] -4,195-3,521-3,191 0,273 [0,604] 1,392 [0,263] AK -0,816-0,752

47 Στασιμότητα των μεταβλητών ΗμεταβλητήLGDP Επίπεδα Πρώτες διαφορές Μορφές Στατιστικά Υστερήσεις Υστερήσεις ρ=0 ρ=1 ρ=2 ρ=0 ρ=1 ρ=2 PP 8,382 7,286 7,345-2,314-2,330-2,168 1 Level 1% Level 5% Level 10% LM [Prob] 4,660 [0,036] -2,618-1,948-1,619 6,751 [0,013] 0,349 [0,707] 0,018 [0,891] -2,619-1,949-1,620 0,678 [0,415] 0,543 [0,585] AK -5,105-4,913 Sch -5,064-4,871 PP -0,251-0,279-0,277-4,508-4,611-4,510 2 Level 1% Level 5% Level 10% LM [Prob] 4,481 [0,040] -3,593-2,932-2,603 6,442 [0,015] 0,301 [0,742] 6,761 [0,013] -3,597-2,933-2,604 0,319 [0,575] 0,400 [0,673] AK -5,062-5,158 Sch -4,979-5,075 PP -2,079-2,376-2,403-4,455-4,562-4,549 3 Level 1% Level 5% Level 10% LM [Prob] 9,409 [0,003] -4,189-3,518-3,189 1,111 [0,298] 0,065 [0,937] 6,606 [0,014] -4,195-3,521-3,191 0,355 [0,554] 0,373 [0,691] AK -5,118-5,111 Sch -4,994-4,985

48 Sch -1,665-1,562 Στασιμότητα των μεταβλητών ΗμεταβλητήLRP Μορφές Στατιστικά Επίπεδα Υστερήσεις Πρώτες διαφορές Υστερήσεις ρ=0 ρ=1 ρ=2 ρ=0 ρ=1 ρ=2 PP -0,807-0,576-0,612-9,036-8,995-8,931 1 Level 1% Level 5% Level 10% LM [Prob] 4,938 [0,031] -2,618-1,948-1,619 0,349 [0,558] 1,427 [0,253] 0,260 [0,612] -2,619-1,949-1,620 0,033 [0,855] 1,529 [0,231] AK -1,665-1,753 Sch -1,623-1,712 PP -2,620-2,473-2,517-9,026-8,994-8,952 2 Level 1% Level 5% Level 10% LM [Prob] 3,809 [0,058] -3,593-2,932-2,603 0,171 [0,681] 0,418 [0,661 0,144 [0,706] -3,597-2,933-2,604 0,064 [0,801] 1,046 [0,362] AK -1,766-1,720 Sch -1,683-1,637 PP -3,100-2,952-3,073-9,011-8,985-8,956 3 Level 1% Level 5% Level 10% LM [Prob] 2,051 [0,160] -4,189-3,518-3,189 0,455 [0,503] 0,666 [0,520] 0,085 [0,771] -4,195-3,521-3,191 0,000 [0,985] 0,745 [0,482] AK -1,789-1,688

49 Συνολοκλήρωση Η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι των Engle-Granger, η οποία ονομάζεται και μέθοδος συνολοκλήρωσης βάσει των καταλοίπων, επειδή βασίζεται στον έλεγχο της στασιμότητας των καταλοίπων. Έχουμε 2 υποθέσεις: H ο : Δεν υπάρχει στασιμότητα στα κατάλοιπα, δηλαδή δεν υπάρχει συνολοκλήρωση μεταξύ των μεταβλητών. Η α : Υπάρχει στασιμότητα στα κατάλοιπα, δηλαδή υπάρχει συνολοκλήρωση μεταξύ των μεταβλητών. Η μηδενική υπόθεση Η 0 απορρίπτεται αν το στατιστικό t- student του συντελεστή δ 2 των καταλοίπων για κάθε εξίσωση είναι μικρότερο από τις κρίσιμες τιμές του MacKinnon (1991).

50 Συνολοκλήρωση Αφού εκτιμήσουμε την εξίσωση της εξαρτημένης μεταβλητής με τη μέθοδο O.L.S., αποθηκεύουμε τα κατάλοιπα και εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία της μοναδιαίας ρίζας με τη μέθοδο των Engle-Granger ελέγχουμε τη στασιμότητα των καταλοίπων. Επειδή οι μεταβλητές του υποδείγματος είναι όλες ολοκληρωμένες πρώτης τάξης, τα κατάλοιπα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα μιας τάξης μικρότερης, δηλαδή στα επίπεδα. H μορφή της εξίσωσης η οποία ελέγχεται είναι η εξής: ρ ΔU t = δ 2 U t-1 + Σ β i ΔU t-i + e t i=1 όπου i=1,2,...,ρ ο αριθμός των χρονικών υστερήσεων.

51 Συνολοκλήρωση Μορφές Στατιστικά Επίπεδα Υστερήσεις ρ=0 ρ=1 ρ=2 DF/ADF -2,551-1,650-2,044 Level 1% -2,618-2,619-2,621 Level 5% -1,948-1,949-1,949 1 Level 10% LM -1,619 2,360-1,620 1,972-1,620 1,309 [Prob] [0,132] [0,168 [0,282] AK -0,197-0,181-0,166 Sch -0,155-0,098-0,039 Τα κατάλοιπα είναι στάσιμα στα επίπεδά τους επομένως υπάρχει μακροχρόνια σχέση μεταξύ των αφίξεων τουριστών και των οικονομικών μεταβλητών.

52 Υπόδειγμα διόρθωσης σφάλματος Χρησιμοποιούμε το υπόδειγμα διόρθωσης λαθών για να ερευνήσουμε τη βραχυχρόνια σχέση μεταξύ των μεταβλητών. Το σφάλμα ισορροπίας χρησιμοποιείται για να συνενώσει τη βραχυχρόνια με τη μακροχρόνια περίοδο. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για αυτήν τη συνένωση ονομάζεται μηχανισμός διόρθωσης σφάλματος. Η συνάρτηση που προκύπτει για να συνδέσει τις δύο περιόδους στο υπόδειγμά μας δίνεται από τη σχέση: ΔLAR t = lagged (ΔLAR t, ΔLGDP t,δlrp t ) + λu t-1 + e t,

53 Υπόδειγμα διόρθωσης σφάλματος Η καλύτερη μορφή του υποδείγματος διόρθωσης λαθών είναι: ΔLA t = ΔLA t δlgdp t δlgdp t δlrp t ΔLRP t res(-1) Variable Coefficient Prob. C DLA(-1) DLGDP(-1) DLGDP(-4) DLRP DLRP(-2) RES(-1)

54 Συνολοκλήρωση και υποδείγματα VAR Σε ένα υπόδειγμα με συνολοκληρωμένες μεταβλητές είναι δυνατόν να υπάρχουν περισσότερες από μία σχέση συνολοκλήρωσης. Η μέθοδο της μέγιστης πιθανοφάνειας του Johansen, η οποία αναφέρεται σε σύστημα εξισώσεων και στηρίζεται στη μεθοδολογία των VAR υποδειγμάτων, προσδιορίζει το μέγιστο αριθμό των σχέσεων συνολοκλήρωσης που μπορούν να έχουν οι μεταβλητές του υποδείγματος που εξετάζουμε, πράγμα που δεν μπορούμε να κάνουμε µε τη μέθοδο των Engle-Granger. Οι σχέσεις αυτές καθορίζουν ουσιαστικά το βαθμό συνολοκλήρωσης του υποδείγματος

55 Συνολοκλήρωση και υποδείγματα VAR Ένα υπόδειγμα VAR μπορεί να γραφτεί ως εξής: Y t =δ+a 1 Y t-1 +A 2 Y t-2 +u t Όπου Y t είναι το διάνυσμα των ενδογενών μεταβλητών δ είναι το διάνυσμα των σταθερών όρων Α 1,A 2 είναι οι μήτρες των συντελεστών των ενδογενών μεταβλητών με χρονικές υστερήσεις U t είναι το διάνυσμα των καταλοίπων

56 Συνολοκλήρωση και υποδείγματα VAR Οι μεταβλητές που χρησιμοποιούνται στο υπόδειγμά μας είναι ολοκληρωμένες πρώτης τάξης I(1), άρα μπορούν να συνολοκληρωθούν πάνω σε ένα αυτοπαλίνδρομο διανυσματικό υπόδειγμα (VAR). Η τάξη του VAR υποδείγματος, προκύπτει από τη σύγκριση των κριτηρίων πληροφορίας Akaike και Schwartz και του λόγου πιθανοφανειών (LR) η οποία είναι ίση με 1. Ο αριθμός των συνολοκληρωμένων διανυσμάτων σύμφωνα με τον Johansen θα είναι μικρότερος από το τον αριθμό των μεταβλητών, άρα στο υπόδειγμά μας θα έχουμε το πολύ δύο συνολοκληρωμένα διανύσματα.

57 Συνολοκλήρωση και υποδείγματα VAR Για να βρούμε το βαθμό συνολοκλήρωσης του υποδείγματος Var ελέγχουμε τις εξής υποθέσεις: Η 0 :r =0 δεν υπάρχει συνολοκληρωμένο διάνυσμα Η α :r >=1 υπάρχει τουλάχιστον ένα συνολοκληρωμένο διάνυσμα. Επειδή LR ασκ= <LR πιν =29.68 αποδέχομαι την Η 0, δηλαδή δεν υπάρχει κανένα συνολοκληρωμένο διάνυσμα μεταξύ των μεταβλητών του υποδείγματος. Eigenvalue Likelihood Ratio 5 Percent Critical Value 1 Percent Critical Value Hypothesized No. of CE(s) None At most At most 2

58 Σχέσεις αιτιότητας των μεταβλητών Δύο ή περισσότερες μεταβλητές μπορεί να συσχετίζονται αλλά να μην υπάρχει σχέση αιτιότητας μεταξύ τους. Λέγοντας πως η μεταβλητή Χ αιτιάται ή προκαλεί τη Υ, εννοούμε ότι μεταβολές στη Χ επιφέρουν μεταβολές και στην Υ. Οι μεταβλητές ενός υποδείγματος μπορούν να έχουν μονόδρομη σχέση αιτιότητας, αμφίδρομη ή να είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους. Ο πιο γνωστός έλεγχος είναι αυτός του Granger και χρησιμοποιεί την έννοια των υποδειγμάτων Var.

59 Σχέσεις αιτιότητας των μεταβλητών m m Y t =μ 0 + Σα i Y t-i + Σβ i X t-i + u t i=1 i=1 m m X t =φ 0 + Σγ i Y t-i + Σ δ i X t-i + e t i=1 i=1 όπου m το μήκος της υστέρησης. Στο παραπάνω υπόδειγμα υποθέτουμε ότι οι τρέχουσες τιμές της μεταβλητής Υ είναι συνάρτηση των προηγούμενων τιμών της καθώς και των προηγούμενων τιμών της μεταβλητής Χ και το ίδιο υποθέτουμε και για τη συμπεριφορά της μεταβλητής Χ

60 Σχέσεις αιτιότητας των μεταβλητών Οι υποθέσεις που ελέγχουμε είναι οι εξής: H ο :Η μεταβλητή Χ δεν προκαλεί κατά Granger (δεν αιτιάται) την Υ. Η α :Η μεταβλητή Χ προκαλεί κατά Granger (αιτιάται) την Υ. H ο :Η μεταβλητή Υ δεν προκαλεί κατά Granger (δεν αιτιάται) την Χ. Η α :Η μεταβλητή Υ προκαλεί κατά Granger (αιτιάται) την Χ. Η μηδενική υπόθεση απορρίπτεται όταν το p-value είναι μικρότερο από το 0,05 επίπεδο σημαντικότητας.

61 Σχέσεις αιτιότητας των μεταβλητών Null Hypothesis: Obs F-Statistic Probability LGDP does not Granger Cause LA LA does not Granger Cause LGDP LRP does not Granger Cause LA LA does not Granger Cause LRP LRP does not Granger Cause LGDP LGDP does not Granger Cause LRP Προκύπτει ότι οι τουριστικές αφίξεις προκαλούν κατά Granger τις σχετικές τιμές, καθώς το p- value<0,05 επίπεδο σημαντικότητας.

Συνολοκλήρωση και μηχανισμός διόρθωσης σφάλματος

Συνολοκλήρωση και μηχανισμός διόρθωσης σφάλματος ΜΑΘΗΜΑ 10 ο Συνολοκλήρωση και μηχανισμός διόρθωσης σφάλματος Η μέθοδος της συνολοκλήρωσης είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να εκτιμήσουμε τη μακροχρόνια σχέση ισορροπίας που υπάρχει μεταξύ δύο ή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4 ο. Μοναδιαία ρίζα

ΜΑΘΗΜΑ 4 ο. Μοναδιαία ρίζα ΜΑΘΗΜΑ 4 ο Μοναδιαία ρίζα Είδαμε προηγουμένως πως ο έλεγχος της στασιμότητας μιας χρονικής σειράς μπορεί να γίνει με τη συνάρτηση αυτοσυσχέτισης. Ένας άλλος τρόπος που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. ΜΑΘΗΜΑ 11ο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. ΜΑΘΗΜΑ 11ο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 11ο Συνολοκλήρωσης και μηχανισμός διόρθωσης σφάλματος Η μέθοδος της συνολοκλήρωσης είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να εκτιμήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Παπάνα Αγγελική

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Παπάνα Αγγελική ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ Ενότητα 13: Επανάληψη Παπάνα Αγγελική Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΑΠΘ E-mail: angeliki.papana@gmail.com, agpapana@auth.gr Webpage: http://users.auth.gr/agpapana 1 Γιατί μελετούμε την Οικονομετρία;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. ΜΑΘΗΜΑ 10ο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. ΜΑΘΗΜΑ 10ο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 10ο Έλεγχοι συνολοκλήρωσης Αφού διαπιστωθεί πως οι εξεταζόμενες μεταβλητές είναι ολοκληρωμένες της ίδιας τάξης, τότε εκτελείται ο έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Τίτλος Εργασίας:

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Τίτλος Εργασίας: : : : ( ) 2010 : : : ( ) :, :,, 2 3 ... 6... 6... 7... 8... 9 ABSTRACT... 10 1... 11 1.1.... 11 1.2.... 13 1.3.... 13 1.4.... 14 2... 15 2.1.... 15 2.2.... 16 2.2.1.... 17 2.2.2.... 22 2.2.3.... 23 2.2.4.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. ΜΑΘΗΜΑ 3ο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 3ο Κίβδηλες παλινδρομήσεις Μια από τις υποθέσεις που χρησιμοποιούμε στην ανάλυση της παλινδρόμησης είναι ότι οι χρονικές σειρές που χρησιμοποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις κατανόησης στην Οικονομετρία (Με έντονα μαύρα γράμματα είναι οι σωστές απαντήσεις)

Ερωτήσεις κατανόησης στην Οικονομετρία (Με έντονα μαύρα γράμματα είναι οι σωστές απαντήσεις) Ερωτήσεις κατανόησης στην Οικονομετρία (Με έντονα μαύρα γράμματα είναι οι σωστές απαντήσεις) 1. Έχοντας στη διάθεσή μας ένα δείγμα, προκύπτει ότι το 95% διάστημα εμπιστοσύνης για το μέσο μ ενός κανονικού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ Μάθηµα: Εφαρµοσµένη Οικονοµετρία (Aκαδηµαϊκό έτος: 2008-2009) Σπύρος Σκούρας Ονοµατεπώνυµο: ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

Διαβάστε περισσότερα

Είδαµε στο προηγούµενο κεφάλαιο ότι, όταν τα δεδοµένα που χρησιµοποιούνται σε ένα υπόδειγµα, δεν προέρχονται από στάσιµες χρονικές σειρές έχουµε το

Είδαµε στο προηγούµενο κεφάλαιο ότι, όταν τα δεδοµένα που χρησιµοποιούνται σε ένα υπόδειγµα, δεν προέρχονται από στάσιµες χρονικές σειρές έχουµε το ΜΑΘΗΜΑ 9ο ΣΥΝΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ (Έννοιες, Ορισµοί) Είδαµε στο προηγούµενο κεφάλαιο ότι, όταν τα δεδοµένα που χρησιµοποιούνται σε ένα υπόδειγµα, δεν προέρχονται από στάσιµες χρονικές σειρές έχουµε το πρόβληµα της

Διαβάστε περισσότερα

Συνολοκλήρωση και VAR υποδείγματα

Συνολοκλήρωση και VAR υποδείγματα ΜΑΘΗΜΑ ο Συνολοκλήρωση και VAR υποδείγματα Ησχέσησ ένα στατικό υπόδειγμα συνολοκλήρωσης και σ ένα υπόδειγμα διόρθωσης λαθών μπορεί να μελετηθεί καλύτερα όταν χρησιμοποιούμε τις ιδιότητες των αυτοπαλίνδρομων

Διαβάστε περισσότερα

Σηµαντικές µεταβλητές για την άσκηση οικονοµικής ολιτικής µίας χώρας. Καθοριστικοί αράγοντες για την οικονοµική ανά τυξη.

Σηµαντικές µεταβλητές για την άσκηση οικονοµικής ολιτικής µίας χώρας. Καθοριστικοί αράγοντες για την οικονοµική ανά τυξη. ΑΜΕΣΕΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΑΕΠ, ΕΞΑΓΩΓΕΣ: ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ- ΙΣΠΑΝΙΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Επιβλέπων καθηγητής: Δριτσάκης Νικόλαος Εκπονήθηκε από: Τέμπου Αικατερίνη (11/37) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος των Phillips Perron

Έλεγχος των Phillips Perron ΜΑΘΗΜΑ 8ο Έλεγχος των Phillip Perron Είδαμε στον έλεγχο των Dickey Fuller ότι για το πρόβλημα της αυτοσυσχέτισης των καταλοίπων προτείνουν την επαύξηση της εξίσωσης με επιπλέον όρους τωνδιαφορώντηςεξαρτημένηςμεταβλητής.

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιοριστικοί όροι και μοναδιαία ρίζα (από κοινού υποθέσεις)

Προσδιοριστικοί όροι και μοναδιαία ρίζα (από κοινού υποθέσεις) ΜΑΘΗΜΑ 6ο Προσδιοριστικοί όροι και μοναδιαία ρίζα (από κοινού υποθέσεις) Είδαμε στους παραπάνω ελέγχους (DF και ADF) που κάναμε προηγουμένως ότι εξετάζουμε στη μηδενικήυπόθεσημόνοτοσυντελεστήδ 2. Δεν αναφερόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΣΕΙΡΕΣ & ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ-ΜΕΡΟΣ 7 ΕΛΕΓΧΟΙ. (TEST: Unit Root-Cointegration )

ΧΡΟΝΟΣΕΙΡΕΣ & ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ-ΜΕΡΟΣ 7 ΕΛΕΓΧΟΙ. (TEST: Unit Root-Cointegration ) ΧΡΟΝΟΣΕΙΡΕΣ & ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ-ΜΕΡΟΣ 7 ΕΛΕΓΧΟΙ (TEST: Unit Root-Cointegration ) ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ Η στασιμότητα των δεδομένων (χρονοσειρών) είναι θεωρητική προϋπόθεση για την παλινδρόμηση, δηλ. την εκτίμηση

Διαβάστε περισσότερα

Αν έχουμε δύο μεταβλητές Χ και Υ και σύμφωνα με την οικονομική θεωρία η μεταβλητή Χ προσδιορίζει τη συμπεριφορά της Υ το ερώτημα που τίθεται είναι αν

Αν έχουμε δύο μεταβλητές Χ και Υ και σύμφωνα με την οικονομική θεωρία η μεταβλητή Χ προσδιορίζει τη συμπεριφορά της Υ το ερώτημα που τίθεται είναι αν ΜΑΘΗΜΑ 12ο Αιτιότητα Ένα από τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν στην εξειδίκευση ενός υποδείγματος είναι να προσδιοριστεί η κατεύθυνση που μία μεταβλητή προκαλεί μία άλλη σε μία εξίσωση παλινδρόμησης. Στην

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Λεβενταρά Αλεξία Διπλωματική Εργασία (υποβλήθηκε στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας) Θεσσαλονίκη Ιούνιος 2007

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο. Υποδείγματα μιας εξίσωσης

ΜΑΘΗΜΑ 3ο. Υποδείγματα μιας εξίσωσης ΜΑΘΗΜΑ 3ο Υποδείγματα μιας εξίσωσης Οι βασικές υποθέσεις 1. Ο διαταρακτικός όρος u t είναι μια τυχαία μεταβλητή με μέσο το μηδέν. Eu t = 0 για t = 1,2,3..n 2. Η διακύμανση της τυχαίας μεταβλητής u t είναι

Διαβάστε περισσότερα

Στασιμότητα χρονοσειρών Νόθα αποτελέσματα-spurious regression Ο έλεγχος στασιμότητας είναι απαραίτητος ώστε η στοχαστική ανάλυση να οδηγεί σε ασφαλή

Στασιμότητα χρονοσειρών Νόθα αποτελέσματα-spurious regression Ο έλεγχος στασιμότητας είναι απαραίτητος ώστε η στοχαστική ανάλυση να οδηγεί σε ασφαλή Χρονικές σειρές 12 Ο μάθημα: Έλεγχοι στασιμότητας ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ: Εκτίμηση παραμέτρων γραμμικών μοντέλων Συνάρτηση μερικής αυτοσυσχέτισης Εαρινό εξάμηνο 2018-2019 Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ Διδάσκουσα: Αγγελική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑΣ LAB 2

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑΣ LAB 2 Landis Conrad conrad@aueb.gr AΣΥΜΠΤΩΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ ΣΤΑΣΙΜΕΣ- ΑΣΘΕΝΩΣ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΕΣ ΧΡΟΝΟΣΕΙΡEΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΟΝΑΔΙΑΙΑΣ ΡΙΖΑΣ Οι παρατηρήσεις που θα χρησιµοποιήσουµε σε

Διαβάστε περισσότερα

Επιτόκια, Πληθωρισμός και Έλλειμμα (10.2, 12.6, 18.2, 18.6, 18.7)

Επιτόκια, Πληθωρισμός και Έλλειμμα (10.2, 12.6, 18.2, 18.6, 18.7) Επιτόκια, Πληθωρισμός και Έλλειμμα (10.2, 12.6, 18.2, 18.6, 18.7) 1 Dependent Variable: T_BILLS3 Method: Least Squares Sample: 1948-2003 C 1.25 0.44 2.83 0.01 INFLATION 0.61 0.08 8.09 0.00 DEFICIT 0.70

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ 1. Οι επενδύσεις σε μια κλειστή οικονομία χρηματοδοτούνται από: α. το σύνολο των αποταμιεύσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. β. μόνο τις ιδιωτικές αποταμιεύσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Ογενικός(πλήρης) έλεγχος των Dickey Fuller

Ογενικός(πλήρης) έλεγχος των Dickey Fuller ΜΑΘΗΜΑ 7ο Ογενικός(πλήρης) έλεγχος των Dickey Fuller Είδαμε προηγουμένως ότι οι τιμές της στατιστικής Τ 2δ0, Τ 3δ0 και Τ 3δ1 που χρησιμοποιήθηκαν στην παραπάνω παράγραφο εξαρτώνται από τη μορφή της εξίσωσης

Διαβάστε περισσότερα

Καμπύλη Phillips (10.1, 11.5, 12.1, 12.5, 18.3, 18.8, 18.10)

Καμπύλη Phillips (10.1, 11.5, 12.1, 12.5, 18.3, 18.8, 18.10) Καμπύλη Phillips (10.1, 11.5, 12.1, 12.5, 18.3, 18.8, 18.10) 1 2 y t = β 0 + β 1 x t + u t y t = Πληθωρισμός x t = Ανεργία 3 Dependent Variable: INFLATION Method: Least Squares Sample: 1948-1996 (49) C

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματιστηριακή και Οικονομική Ανάπτυξη: Μια εμπειρική έρευνα για τις Η.Π.Α. με την ανάλυση της αιτιότητας. Κατιρτζόγλου Σοφία

Χρηματιστηριακή και Οικονομική Ανάπτυξη: Μια εμπειρική έρευνα για τις Η.Π.Α. με την ανάλυση της αιτιότητας. Κατιρτζόγλου Σοφία Χρηματιστηριακή και Οικονομική Ανάπτυξη: Μια εμπειρική έρευνα για τις Η.Π.Α. με την ανάλυση της αιτιότητας Κατιρτζόγλου Σοφία Στόχος της εργασίας Διεξαγωγή συμπερασμάτων για τις οικονομικές και χρηματιστηριακές

Διαβάστε περισσότερα

Επαυξημένος έλεγχος Dickey - Fuller (ADF)

Επαυξημένος έλεγχος Dickey - Fuller (ADF) ΜΑΘΗΜΑ 5ο Επαυξημένος έλεγχος Dickey - Fuller (ADF) Στον έλεγχο των Dickey Fuller (DF) και στα τρία υποδείγματα που χρησιμοποιήσαμε προηγουμένως κάνουμε την υπόθεση ότι ο διαταρακτικός όρος e είναι μια

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΣΕΙΡΕΣ TUTORIAL 3 ΣΤΑΣΘΜΟΤΗΤΑ ΔΘΑΔΘΚΑΣΘΕΣ ΜΟΝΑΔΘΑΣ ΡΘΖΑΣ ΣΥΝΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

ΧΡΟΝΟΣΕΙΡΕΣ TUTORIAL 3 ΣΤΑΣΘΜΟΤΗΤΑ ΔΘΑΔΘΚΑΣΘΕΣ ΜΟΝΑΔΘΑΣ ΡΘΖΑΣ ΣΥΝΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑΣ ΙΙ 7-6-1012 Landis Conrad ΧΡΟΝΟΣΕΙΡΕΣ TUTORIAL 3 ΣΤΑΣΘΜΟΤΗΤΑ ΔΘΑΔΘΚΑΣΘΕΣ ΜΟΝΑΔΘΑΣ ΡΘΖΑΣ ΣΥΝΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ Για τθν άςκθςθ χρθςιμοποιοφμε τισ παρακάτω μεταβλθτζσ, ςε θμεριςια κλίμακα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (Πρόκειται, κυρίως, για θέματα κλειστού τύπου από τις εξετάσεις των προηγούμενων ετών). Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. ΜΑΘΗΜΑ 5ο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. ΜΑΘΗΜΑ 5ο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 5ο Μοναδιαία ρίζα Είδαμε προηγουμένως πως ο έλεγχος της στασιμότητας μιας χρονικής σειράς μπορεί να γίνει με τη συνάρτηση αυτοσυσχέτισης.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. ΜΑΘΗΜΑ 12ο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. ΜΑΘΗΜΑ 12ο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 12ο ΑΙΤΙΟΤΗΤΑ Ένα από τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν στην εξειδίκευση ενός υποδείγματος είναι να προσδιοριστεί η κατεύθυνση που μία μεταβλητή

Διαβάστε περισσότερα

Εισόδημα Κατανάλωση 1500 500 1600 600 1300 450 1100 400 600 250 700 275 900 300 800 352 850 400 1100 500

Εισόδημα Κατανάλωση 1500 500 1600 600 1300 450 1100 400 600 250 700 275 900 300 800 352 850 400 1100 500 Εισόδημα Κατανάλωση 1500 500 1600 600 1300 450 1100 400 600 250 700 275 900 300 800 352 850 400 1100 500 Πληθυσμός Δείγμα Δείγμα Δείγμα Ο ρόλος της Οικονομετρίας Οικονομική Θεωρία Διατύπωση της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο. Βασικές έννοιες

ΜΑΘΗΜΑ 3ο. Βασικές έννοιες ΜΑΘΗΜΑ 3ο Βασικές έννοιες Εισαγωγή Βασικές έννοιες Ένας από τους βασικότερους σκοπούς της ανάλυσης των χρονικών σειρών είναι η διενέργεια των προβλέψεων. Στα υποδείγματα αυτά η τρέχουσα τιμή μιας οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ. Παπάνα Αγγελική

ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ. Παπάνα Αγγελική ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 7ο μάθημα: Πολυμεταβλητή παλινδρόμηση (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) Παπάνα Αγγελική Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΑΠΘ & ΠΑΜΑΚ E-mail: angeliki.papana@gmail.com, agpapana@auth.gr Webpage: http://users.auth.gr/agpapana

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Παπάνα Αγγελική

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Παπάνα Αγγελική ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ Ενότητα 3: Ανάλυση γραμμικού υποδείγματος Απλή παλινδρόμηση (2 ο μέρος) Παπάνα Αγγελική Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΑΠΘ E-mail: angeliki.papana@gmail.com, agpapana@auth.gr Webpage: http://users.auth.gr/agpapana

Διαβάστε περισσότερα

Επιπτώσεις της Συναλλαγµατικής Πολιτικής στις Πρόσφατες Επιδόσεις του Τουριστικού Τοµέα. Σύνοψη Μελέτης

Επιπτώσεις της Συναλλαγµατικής Πολιτικής στις Πρόσφατες Επιδόσεις του Τουριστικού Τοµέα. Σύνοψη Μελέτης Επιπτώσεις της Συναλλαγµατικής Πολιτικής στις Πρόσφατες Επιδόσεις του Τουριστικού Τοµέα Σύνοψη Μελέτης Η εποχή µας καλείται από πολλούς «µεταβιοµηχανική», επειδή από τους διαφόρους τοµείς της οικονοµίας

Διαβάστε περισσότερα

Μπακαλάκος Ευάγγελος

Μπακαλάκος Ευάγγελος Μπακαλάκος Ευάγγελος Σχεση πραγματικής και χρηματιστηριακής οικονομίας 2003-2012 Δυο περιόδοι προ και κατά διάρκεια της κρίσης 4 μεταβλητές 5 στατιστικά υποδείγματα Χρηματοπιστωτικής-τραπεζικής κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Παπάνα Αγγελική

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Παπάνα Αγγελική ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ Ενότητα 6: Ανάλυση γραμμικού υποδείγματος Πολυμεταβλητή παλινδρόμηση (2 ο μέρος) Παπάνα Αγγελική Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΑΠΘ E-mail: angeliki.papana@gmail.com, agpapana@auth.gr Webpage:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 6 ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 6 ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 6 ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 1. Εισροή συναλλαγµατικών εσόδων στις χώρες υποδοχής και φιλοξενείας Έννοια Ιδιαίτερη σηµασία για αναπτυσσόµενες χώρες Μακροχρόνιος

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ. Παπάνα Αγγελική

ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ. Παπάνα Αγγελική ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 7o Μάθημα: Απλή παλινδρόμηση (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) Παπάνα Αγγελική Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΑΠΘ & ΠΑΜΑΚ E-mail: angeliki.papana@gmail.com, agpapana@auth.gr Webpage: http://users.auth.gr/agpapana

Διαβάστε περισσότερα

Α.Ο.Θ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Α.Ο.Θ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α.Ο.Θ ΕΡΩΣΗΕΙ ΚΛΕΙΣΟΤ ΣΤΠΟΤ ΑΝΑ ΚΕΥΑΛΑΙΟ Γ τάξης Γενικοφ Λυκείου ΝΙΚΟ ΠΕΡΟΤΛΑΚΗ Οικονομολόγος, ΙΕΡΑΠΕΣΡΑ Σηλ. 6977246129 ΑΟΘ ΝΙΚΟ ΠΕΡΟΥΛΑΚΗ Οικονομολόγος ελίδα 1 Γ τάξης Γενικοφ Λυκείου ΕΡΩΣΗΕΙ ΚΛΕΙΣΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

Η ελληνική αγορά εργασίας στα χρόνια της κρίσης: ανεργία, απασχόληση και συμμετοχή στην αγορά εργασίας

Η ελληνική αγορά εργασίας στα χρόνια της κρίσης: ανεργία, απασχόληση και συμμετοχή στην αγορά εργασίας Η ελληνική αγορά εργασίας στα χρόνια της κρίσης: ανεργία, απασχόληση και συμμετοχή στην αγορά εργασίας Δημήτριος Μπάκας** και Ευαγγελία Παπαπέτρου*, ** 27 Νοεμβρίου 2012 Παρουσίαση στην Ημερίδα της Τράπεζας

Διαβάστε περισσότερα

Βραχυχρόνιες προβλέψεις του πραγματικού ΑΕΠ χρησιμοποιώντας δυναμικά υποδείγματα παραγόντων

Βραχυχρόνιες προβλέψεις του πραγματικού ΑΕΠ χρησιμοποιώντας δυναμικά υποδείγματα παραγόντων Βραχυχρόνιες προβλέψεις του πραγματικού ΑΕΠ χρησιμοποιώντας δυναμικά υποδείγματα παραγόντων 1. Εισαγωγή Αθανάσιος Καζάνας και Ευθύμιος Τσιώνας Τα υποδείγματα παραγόντων χρησιμοποιούνται ευρέως στη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 5 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 5 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 5 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Το άυλο των τουρ. υπηρεσιών Δε µπορούν να δειγµατιστούν ή να εξεταστούν πριν από την αγορά τους Η ετερογένεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 7

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 1.1. Γενικά... 21 1.2. Η σχέση της οικονομικής με τις άλλες κοινωνικές επιστήμες... 26 1.3. Οικονομική Περιγραφή και Ανάλυση...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σημείωμα συγγραφέων..015 Πρόλογος Προλεγόμενα συγγραφέων ΜΕΡΟΣ Α : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...025

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σημείωμα συγγραφέων..015 Πρόλογος Προλεγόμενα συγγραφέων ΜΕΡΟΣ Α : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...025 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σημείωμα συγγραφέων..015 Πρόλογος...017 Προλεγόμενα συγγραφέων....019 ΜΕΡΟΣ Α : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...025 Κεφάλαιο Α : Εισαγωγικές έννοιες για τον τουρισμό...027 1. Γενικά...027 Τουρισμός

Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013. Συνέντευξη Τύπου. Για την παρουσίαση της μελέτης του κ. Ρερρέ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013. Συνέντευξη Τύπου. Για την παρουσίαση της μελέτης του κ. Ρερρέ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 Συνέντευξη Τύπου Για την παρουσίαση της μελέτης του κ. Ρερρέ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Ο ελληνικός τουρισμός παραμένει διεθνώς ανταγωνιστικός και είναι σε

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Διεθνές Εμπόριο και Διανομή του Εισοδήματος Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους το διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Παπάνα Αγγελική

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Παπάνα Αγγελική ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ Ενότητα 5: Ανάλυση γραμμικού υποδείγματος Πολυμεταβλητή παλινδρόμηση (1 ο μέρος) Παπάνα Αγγελική Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΑΠΘ E-mail: ageliki.papaa@gmail.com, agpapaa@auth.gr Webpage: http://users.auth.gr/agpapaa

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Η ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Η ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Η ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ Η ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ Βασικές έννοιες που προσδιορίζουν τα εθνικά μακροοικονομικά μεγέθη Από

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Μακροχρόνια οικονομική μεγέθυνση Οι χώρες εμφανίζουν μεγέθυνση με πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μεταπτυχιακό Τραπεζικής & Χρηματοοικονομικής

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μεταπτυχιακό Τραπεζικής & Χρηματοοικονομικής ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μεταπτυχιακό Τραπεζικής & Χρηματοοικονομικής Υποθέσεις του Απλού γραμμικού υποδείγματος της Παλινδρόμησης Η μεταβλητή ε t (διαταρακτικός όρος) είναι τυχαία μεταβλητή με μέσο όρο

Διαβάστε περισσότερα

Η έννοια και η ανάπτυξη του τουρισμού

Η έννοια και η ανάπτυξη του τουρισμού Η έννοια και η ανάπτυξη του τουρισμού ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016 Βελισσαρίου Ευστάθιος Καθηγητής Τουριστικής Οικονομίας 1 Εισαγωγή Ο τουρισμός παγκοσμίως θεωρείται ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους

Διαβάστε περισσότερα

Συναθροιστική Zήτηση στην Aνοικτή Οικονομία

Συναθροιστική Zήτηση στην Aνοικτή Οικονομία Κεφάλαιο 9 Συναθροιστική Zήτηση στην Aνοικτή Οικονομία 9.1 Σύνοψη Στο ένατο κεφάλαιο του συγγράμματος παρουσιάζεται η διαδικασία από την οποία προκύπτει η συναθροιστική ζήτηση (AD) σε μια ανοικτή οικονομία.

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου. Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2010

Δελτίο Τύπου. Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2010 Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2010 Δελτίο Τύπου Παρουσιάστηκε, σήμερα στις 21 Ιανουαρίου 2010 στο ξενοδοχείο St.George Lycabettus, το τρίτο τεύχος της Εξαμηνιαίας Έκθεσης Ανάλυσης των Τουριστικών Τάσεων με τις

Διαβάστε περισσότερα

Α.1 Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) σε σταθερές τιμές μετράει την αξία της συνολικής παραγωγής σε τιμές του έτους βάσης.

Α.1 Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) σε σταθερές τιμές μετράει την αξία της συνολικής παραγωγής σε τιμές του έτους βάσης. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

51. Στο σημείο Α του παρακάτω διαγράμματος IS-LM υπάρχει: r LM Α IS α. ισορροπία στις αγορές αγαθών και χρήματος. β. ισορροπία στην αγορά αγαθών και υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά χρήματος. γ. ισορροπία

Διαβάστε περισσότερα

Μοντελοποίηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης

Μοντελοποίηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μοντελοποίηση των αποδόσεων των κρατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Στο παρόν είναι συγκεντρωµένες όλες σχεδόν οι ερωτήσεις κλειστού τύπου που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΔΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΪΌΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΔΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΪΌΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΔΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΪΌΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ) Η μελέτη έχει ως στόχο να εκτιμήσει το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών: ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ Θεματική Ενότητα: ΤΡΑ-61 Στρατηγική Τραπεζών Ακαδημαϊκό Έτος: 2013-2014

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών: ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ Θεματική Ενότητα: ΤΡΑ-61 Στρατηγική Τραπεζών Ακαδημαϊκό Έτος: 2013-2014 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών: ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ Θεματική Ενότητα: ΤΡΑ-61 Στρατηγική Τραπεζών Ακαδημαϊκό Έτος: 2013-2014 Γενικές οδηγίες για την εργασία Τέταρτη Γραπτή Εργασία Όλες οι ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 03: Ζήτηση και προσφορά αγαθών Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 Μάθημα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

Διαβάστε περισσότερα

Το προφίλ του Τουρισμού στη Κρήτη βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος

Το προφίλ του Τουρισμού στη Κρήτη βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος Το προφίλ του Τουρισμού στη Κρήτη βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος Επεξεργασία:La.Re.T.S.A.& Quantos S.A. ΤτΕ Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών / Διεύθυνση Στατιστικής Η Έρευνα Συνόρων για

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητικός Τουρισμός. Τουρισμός : Ιστορικά στοιχεία, οριοθέτηση χώρου και ορισμοί. Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ.

Αθλητικός Τουρισμός. Τουρισμός : Ιστορικά στοιχεία, οριοθέτηση χώρου και ορισμοί. Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τουρισμός : Ιστορικά στοιχεία, οριοθέτηση χώρου και ορισμοί Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής, Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ερωτήσεις - ΟΣΣ5. Τόμος Α - Μικροοικονομική

Επαναληπτικές Ερωτήσεις - ΟΣΣ5. Τόμος Α - Μικροοικονομική ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών: Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ34 Οικονομική Ανάλυση & Πολιτική Ακαδ. έτος: 2013-2014 Επαναληπτικές Ερωτήσεις - ΟΣΣ5 Τόμος Α -

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΗΜΕΔΑΠΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ: Έτος 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΗΜΕΔΑΠΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ: Έτος 2018 Εκατομμύρια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 2 Αυγούστου 219 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΗΜΕΔΑΠΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ: Έτος 218 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2. Το µαγνητόφωνο ενός παιδιού είναι καταναλωτό αγαθό

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ. Δρ Μαρία Μαρκάκη, Ερευνήτρια ΙΤΕΠ

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ. Δρ Μαρία Μαρκάκη, Ερευνήτρια ΙΤΕΠ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Δρ Μαρία Μαρκάκη, Ερευνήτρια ΙΤΕΠ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ Πρόλογος Ευχαριστίες Βιογραφικά συγγραφέων ΜΕΡΟΣ 1 Εισαγωγή 1 Η οικονομική επιστήμη και η οικονομία 1.1 Πώς αντιμετωπίζουν οι οικονομολόγοι τις επιλογές 1.2 Τα οικονομικά ζητήματα 1.3 Σπανιότητα και ανταγωνιστική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Μακροοικονομική Θεωρία Υπόδειγμα IS/LM Στο υπόδειγμα IS/LM εξετάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσα θέματα είναι σκιασμένα με θαλασσί χρώμα είναι ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ 2000 Α1 Όταν η ζήτηση ενός αγαθού είναι ελαστική, η συνολική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΗΜΕΔΑΠΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ: Έτος 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΗΜΕΔΑΠΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ: Έτος 2017 Χιλιάδες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 2 Αυγούστου 218 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΗΜΕΔΑΠΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ: Έτος 217 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Η μέθοδος των βοηθητικών μεταβλητών. Παπάνα Αγγελική

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Η μέθοδος των βοηθητικών μεταβλητών. Παπάνα Αγγελική ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ Ενότητα 12: Σφάλματα μέτρησης στις μεταβλητές Η μέθοδος των βοηθητικών μεταβλητών Παπάνα Αγγελική Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΑΠΘ E-mail: angeliki.papana@gmail.com, agpapana@auth.gr Webpage:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΕΠ. Το 2014 ο τουρισμός παρουσίασε ανάπτυξη 1,7 δις έναντι μείωσης του συνολικού ΑΕΠ κατά 3,4 δις σε ονομαστικούς όρους.

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΕΠ. Το 2014 ο τουρισμός παρουσίασε ανάπτυξη 1,7 δις έναντι μείωσης του συνολικού ΑΕΠ κατά 3,4 δις σε ονομαστικούς όρους. ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΕΠ Η άμεση ( 16,6 δις) και έμμεση ( 27,5 δις) συμβολή του τουρισμού ανήλθε στο 25% του ΑΕΠ το 2014 έναντι 22% το 2013 ( 15 δις άμεση και 24,7 δις έμμεση). Το 2014 ο τουρισμός παρουσίασε ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Western Macedonia University of Applied Sciences Κοίλα Κοζάνης Kozani GR 50100

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Western Macedonia University of Applied Sciences Κοίλα Κοζάνης Kozani GR 50100 Ποσοτικές Μέθοδοι Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Western Macedonia University of Applied Sciences Κοίλα Κοζάνης 50100 Kozani GR 50100 Απλή Παλινδρόμηση Η διερεύνηση του τρόπου συμπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Ισοζύγιο πληρωµών

3.2 Ισοζύγιο πληρωµών 3 Ισοζύγιο πληρωµών 3.1 Εισαγωγή ιεθνή οικονοµία Ύφεση στην Γερµανία οικονοµίες του Ευρώ Αυξηση των αµερικανικών επιτοκίων διεθνή επιτόκια και δολάριο($) Χρηµατοοικονοµική κρίση στην Ασία Ανοιχτή οικονοµία

Διαβάστε περισσότερα

Χρονολογικές Σειρές (Time Series) Lecture notes Φ.Κουντούρη 2008

Χρονολογικές Σειρές (Time Series) Lecture notes Φ.Κουντούρη 2008 Χρονολογικές Σειρές (Time Series) Lecture notes Φ.Κουντούρη 2008 1 Τύποι Οικονομικών Δεδομένων Τα οικονομικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εξέταση οικονομικών φαινομένων μπορεί να έχουν τις ακόλουθες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. σε μη γραμμικές μορφές. Παπάνα Αγγελική

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. σε μη γραμμικές μορφές. Παπάνα Αγγελική ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ Ενότητα 7: Επεκτάσεις του γραμμικού υποδείγματος σε μη γραμμικές μορφές Παπάνα Αγγελική Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΑΠΘ E-mail: angeliki.papana@gmail.com, agpapana@auth.gr Webpage: http://users.auth.gr/agpapana

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση Α.1 (α) (β) www.arnos.gr info@arnos.co.gr

Ερώτηση Α.1 (α) (β) www.arnos.gr info@arnos.co.gr Ερώτηση Α.1 Σε μια κλειστή οικονομία οι αγορές αγαθών και χρήματος βρίσκονται σε ταυτόχρονη ισορροπία (υπόδειγμα IS-LM). Να περιγράψετε και να δείξετε διαγραμματικά το πώς θα επηρεάσει την ισορροπία των

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ι Ε ΛΛΗΝΙΚΕΣ Τ ΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ Ε ΙΣΠΡΑΞΕΙΣ Σ ΥΝΟΨΗ

Ο Ι Ε ΛΛΗΝΙΚΕΣ Τ ΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ Ε ΙΣΠΡΑΞΕΙΣ Σ ΥΝΟΨΗ Ο Ι Ε ΛΛΗΝΙΚΕΣ Τ ΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ Ε ΙΣΠΡΑΞΕΙΣ Σ ΥΝΟΨΗ Σκοπός της παρούσης µελέτης είναι η ανάλυση των αλλοδαπών τουριστικών δαπανών που πραγµατοποιούνται στη χώρα τους όσο και στη διάρκεια της παραµονής τους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ. Οικονομετρία

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ. Οικονομετρία ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Οικονομετρία 4.1 Πολλαπλό Γραμμικό Υπόδειγμα Παλινδρόμησης Γενικεύοντας τη διμεταβλητή (Y, X) συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑ Α Α. Α2 Η φάση της κρίσης στον οικονοµικό κύκλο χαρακτηρίζεται από εκτεταµένη ανεργία. Μονάδες 3

ΟΜΑ Α Α. Α2 Η φάση της κρίσης στον οικονοµικό κύκλο χαρακτηρίζεται από εκτεταµένη ανεργία. Μονάδες 3 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. Εισαγωγή

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. Εισαγωγή ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Εισαγωγή 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η φύση και το πεδίο μελέτης της Επιχειρησιακής Οικονομικής 2 Ορισμός της Επιχειρησιακής Οικονομικής Η εφαρμογή της οικονομικής θεωρίας και των εργαλείων της λήψης των

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 Μάθημα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Τετάρτη, 31 Μαΐου 2006

Διαβάστε περισσότερα

Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς.

Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς. ΤΙΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΖΗΤΗΣΗ Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς. Χρησιμότητα ενός αγαθού, για τον καταναλωτή, είναι η ικανοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜAΚΡΟ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜAΚΡΟ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΚΡΟ 1. Όταν η συνάρτηση κατανάλωσης είναι ευθεία γραµµή και υπάρχει αυτόνοµη κατανάλωση, τότε η οριακή ροπή προς κατανάλωση είναι: α. πάντοτε σταθερή, όπως και η µέση ροπή προς

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού

Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού ΜΑΖΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 19ος αιώνας: Κλειδί: Ανάπτυξη σιδηροδρόμου, Ατμόπλοιο Οργανωμένος τουρισμός Αύξηση μεσαίας τάξης και εισοδημάτων Συρρίκνωση αγροτικού τομέα Μετακίνηση πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 5 η. Αποτίμηση Στοιχείων Κόστους και Οφέλους

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 5 η. Αποτίμηση Στοιχείων Κόστους και Οφέλους Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 5 η Αποτίμηση Στοιχείων Κόστους και Οφέλους Ζητήματα που θα εξεταστούν: Ποια θεωρούνται στοιχεία κόστους και ποια οφέλους στην αξιολόγηση ενός έργου ή

Διαβάστε περισσότερα

Εάν το ποσοστό υποχρεωτικών καταθέσεων είναι 25% και υπάρξει μια αρχική κατάθεση όψεως 2.000 σε μια εμπορική Τράπεζα, τότε η μέγιστη ρευστότητα που μπορεί να δημιουργηθεί από αυτή την κατάθεση είναι: Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 Μάθημα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: ευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Διαβάστε περισσότερα

θυσιάζονται, όταν παράγεται μία επιπλέον μονάδα από το αγαθό Α. Μονάδες 3

θυσιάζονται, όταν παράγεται μία επιπλέον μονάδα από το αγαθό Α. Μονάδες 3 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1. Χαρακτηριστικά του παγκόσμιου τουριστικού προϊόντος... 19 1.2. Η ανάπτυξη των εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού... 21 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2.1.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ (2008-2014)

ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ (2008-2014) ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Κ. Κούνεβα Ευρωβουλευτής ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τομέας ΑΚΕΔ, Σπουδαστήριο Οικονομίας ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ (2008-2014)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 Μάθημα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Σάββατο, 6 Ιουνίου 2009

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» Εισαγωγή: Η 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» εκπονήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων τον Ιούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο Σωστό, Λάθος, Ο νόμος της φθίνουσας η μη ανάλογης απόδοσης:

ΘΕΜΑ 1ο Σωστό, Λάθος, Ο νόμος της φθίνουσας η μη ανάλογης απόδοσης: ΘΕΜΑ 1ο Για τις προτάσεις από 1 μέχρι και 15 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα σε κάθε αριθμό τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή, και Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ (7/6/2004) ΟΜΑΔΑ Α

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ (7/6/2004) ΟΜΑΔΑ Α ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ (7/6/2004) ΟΜΑΔΑ Α Για τις προτάσεις από Α1 μέχρι και Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα σε κάθε αριθμό τη λέξη "Σωστό", αν η πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ II ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΩΜΑΚΟΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ II ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΩΜΑΚΟΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ II ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΩΜΑΚΟΣ Ερώτηση : Εξηγείστε τη διαφορά µεταξύ του συντελεστή προσδιορισµού και του προσαρµοσµένου συντελεστή προσδιορισµού. Πώς µπορεί να χρησιµοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στον εσωτερικό τουρισμό

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στον εσωτερικό τουρισμό Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στον εσωτερικό τουρισμό Ονοματεπώνυμο: Κατταβενός Κωνσταντίνος Σειρά: MSM 7 Επιβλέπων Καθηγητής: Πατσουράτης Βασίλειος Δεκέμβριος 2011 1 Εισαγωγή Ο τομέας

Διαβάστε περισσότερα