Τρέξιμο. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τρέξιμο. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης"

Transcript

1 Τρέξιμο Περιγραφή Το τρέξιμο είναι όπως το περπάτημα εκτός από το ότι υπάρχει ένα διάστημα όπου και τα πόδια είναι πάνω από το έδαφος ταυτόχρονα. Η δεξιότητα του τρεξίματος περιλαμβάνει, το τζόκιγκ, το σπριντ, το κυνηγητό, την παράκαμψη και την αποφυγή. Όλα αυτά είναι σημαντικά για πολλά παιχνίδια (π.χ., κυνηγητό), αθλήματα (π.χ., στίβος) και καθημερινές δραστηριότητες (π.χ., τρέξιμο για να πας έγκαιρα στο σχολείο). Εφαρμογή αρχών κίνησης Ορμή: Στο τρέξιμο, όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη που παράγεται από σπρώξιμο του πίσω ποδιού, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιτάχυνση προς τα μπρος. Δηλαδή, όσο περισσότερο σπρώχνεις το έδαφος με τα πόδια σου, τόσο γρηγορότερα θα πας. Κατεύθυνση της δύναμης: Στο τρέξιμο, η κατεύθυνση της δύναμης πετυχαίνεται με ένα προς τα μπρος λύγισμα του σώματος. Τα γόνατα μετακινούνται προς τα μπρος, και οι βραχίονες μετακινούνται µπρος και πίσω, για να ελαχιστοποιήσουν οποιαδήποτε πλευρική κίνηση του σώματος. Δηλαδή λυγίζεις το σώμα σου στην κατεύθυνση του τρεξίματος. Μοχλοί: Αν μικραίνεις το μοχλό του βραχίονα, η κίνηση θα είναι γρηγορότερη. Δηλαδή, το λύγισμα των γονάτων και των αγκώνων σου μικραίνει το μοχλό για αύξηση της ταχύτητας τρεξίματος.

2 Υποδείξεις μάθησης κράτα το κεφάλι ψηλά, κοίτα μπροστά λύγισε το σώμα ελαφρά προς τα μπρος ανέβαζε τα γόνατά σου λύγισε τους βραχίονες στους αγκώνες, αιώρησε τους βραχίονες πίσω και μπροστά από τους ώμους μετακίνησε τους βραχίονες αντίθετα από την κίνηση των ποδιών προσγειώσου στις φτέρνες σπρώξε προς τα έξω με τις μπάλες των ποδιών καθώς αυξάνεται η ταχύτητα τρεξίματος, το σώμα λυγίζει και η δράση των βραχιόνων αυξάνεται σε ένα γρήγορο τρέξιμο, οι μπάλες των ποδιών έρχονται πρώτες σε επαφή με το έδαφος Φάσεις μάθησης Φάση ανακάλυψης Οι δραστηριότητες σ αυτή τη φάση περιλαμβάνουν τα παιδιά να ανακαλύπτουν διαφορετικούς τρόπους τρεξίματος: στο χώρο, μέσα από διαφορετικές διαδρομές και επίπεδα, και σε ποικίλες ταχύτητες. Τα παρακάτω είναι κάποια χαρακτηριστικά του τρεξίματος γι αυτή τη φάση: η αιώρηση του σκέλους είναι περιορισμένη, με ένα άκαμπτο και άνισο διασκελισμό δεν είναι φανερή η φάση πτήσης οι βραχίονες είναι άκαμπτοι, αιωρούνται προς τα έξω από το σώμα τα σκέλη και τα πόδια αιωρούνται έξω από το σώμα το πρότυπο τρεξίματος χαρακτηρίζει μία ευρεία βάση υποστήριξης. Φάση ανάπτυξης Η εξάσκηση του τρεξίματος αποτελεσματικά, σε διαφορετικές ταχύτητες και ποικίλες κατευθύνσεις είναι ο εστιασμός για τη μάθηση σ αυτή τη φάση. Τα παιδιά κατά την φάση ανάπτυξης της δεξιότητας του τρεξίματος επιδεικνύουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά: ο διασκελισμός τρεξίματος είναι πιο ομαλός μία περιορισμένη φάση αιώρησης είναι εμφανής το πίσω σκέλος εκτείνεται για να σπρώξει και δίνει περισσότερη ώθηση η αιώρηση του βραχίονα αυξάνεται και γίνεται πιο κοντά προς το σώμα. Φάση σταθεροποίησης Τα παιδιά σ αυτό το επίπεδο εφαρμόζουν τη δεξιότητα τρεξίματος σε διαφορετικά περιβάλλοντα, που περιλαμβάνουν συνεχές τρέξιμο και δραστηριότητες σπρινταρίσματος, αποφυγή αντιπάλων (π.χ., στα παιχνίδια κυνηγητού) και τρέξιμο με άλλους. Ένα ώριμο πρότυπο τρεξίματος περιλαμβάνει τα παρακάτω χαρακτηριστικά: ο διασκελισμός έχει ένα καλό μήκος, έχει έναν ομαλό ρυθμό και περιλαμβάνει μία καθορισμένη φάση πτήσης το σκέλος υποστήριξης εκτείνεται πλήρως οι βραχίονες είναι λυγισμένοι και αιωρούνται προς τα πίσω και μπροστά αντίθετα από τα σκέλη.

3 Επισκόπηση Φάση μάθησης Όνομα Κινητική δεξιότητα/έννοια δραστηριότητας Ανακάλυψη Τρέξιμο ελεύθερα Τρέξιμο, επίγνωση χώρου (κατευθύνσεις και επίπεδα) και επίγνωση σώματος (χρόνος και ενέργεια). Ο Σπύρος Λέει Τρέξιμο, επίγνωση χώρου (διαδρομές, μέρη σώματος), επίγνωση σώματος (χρόνος και ενέργεια) και σχέσεις (με αντικείμενα και άλλους). Ανάπτυξη Σταθεροποίηση Ταξίδι τρεξίματος Τρέξιμο, επίγνωση χώρου (κατεύθυνση, επίπεδα) σχέσεις (με αντικείμενα), Αλλαγή ταχύτητας Τρέξιμο αποτελεσματικά σε ποικίλες ταχύτητες και σχέσεις (με άλλους). Μισές και μισές σκυταλοδρομίες Πυροσβεστικός κουβάς Πόρτες πόλεων Γρήγορα αυτοκίνητα Κυνηγητό τριών ατόμων Ραπανάκια και Ραδίκια Γρήγορα Ξεκινήματα Ληστεία της φωλιάς Χτύπημα Συνεχόμενο τρέξιμο και σχέσεις (με άλλους). Συνεχόμενο τρέξιμο και σχέσεις (με άλλους). Τρέξιμο αποτελεσματικά, γρήγορο τρέξιμο γύρω από έναν κύκλο και τρέξιμο μέσα σ ένα μπουλούκι. Γρήγορο τρέξιμο και τρέξιμο μέσα σε έναν κύκλο. Τρέξιμο γρήγορα, αποφυγή και παράκαμψη, και σχέσεις (με άλλους). Γρήγορο ξεκίνημα, γρήγορο τρέξιμο και αποφυγή. Ξεκινήματα από στάση και από κάθισμα, και τρέξιμο για ταχύτητα. Γρήγορες εκκινήσεις, τρέξιμο για ταχύτητα και γρήγορη στροφή. Γρήγορο τρέξιμο και αποφυγή ενός κυνηγού. Υποδεικνυόμενη Υποδεικνυόμενος Ομάδα Στόχου χώρος 1 Σκληρή επιφάνεια 1 Σκληρή επιφάνεια 2-4 Σκληρή επιφάνεια 6-8 Σκληρή επιφάνεια 4 Σκληρή επιφάνεια 3-4 Σκληρή επιφάνεια 4-6 Σκληρή επιφάνεια 4-6 Σκληρή επιφάνεια 3 Σκληρή επιφάνεια 8+ Σκληρή επιφάνεια 5 Σκληρή επιφάνεια 3-4 Σκληρή επιφάνεια 6-8 Σκληρή επιφάνεια Σελίδα Προορισμοί Τρέξιμο Χρώμα ή Αριθμός Αρχηγός στο μπουλούκι Συνεχόμενο τρέξιμο, ανάγνωση χάρτη και υπολογισμός απόστασης. Συνεχόμενο τρέξιμο και σχέσεις (με άλλους). Συνεχόμενο τρέξιμο, τρέξιμο σε ένα γκρουπ (μπουλούκι) και αλλαγή ρυθμού. 2 Σκληρή επιφάνεια 8+ Σκληρή επιφάνεια 4-6 Σκληρή επιφάνεια

4 Ανακάλυψη του Τρεξίματος Τρέξιμο Ελεύθερα Τρέξιμο, επίγνωση χώρου (κατευθύνσεις και επίπεδα) και επίγνωση σώματος (χρόνος και ενέργεια). Αυλή, γήπεδο ή μεγάλος κλειστός χώρος (αίθουσα ή γυμναστήριο). Ποιος μπορεί να τρέξει ; (ή Μπορείς να τρέξεις ;) σαν ένα αερικό-νεράιδα/ σαν ελέφαντας πολύ ψηλός/ πολύ μικρός πάνω/ κατά μήκος της γραμμής στις μύτες των ποδιών σου/ επίπεδα πόδια σε ψηλό/ χαμηλό επίπεδο κάτω από τις μπάρες/ πίσω από την καρέκλα όσο πιο γρήγορα/ αργά/ ομαλά μπορείς με σπασμωδικές κινήσεις προς τα μπρος/ προς τα πίσω τα δίνεις όλα όσο πιο μακριά μπορείς μπροστά από/ πίσω από έναν παρτενέρ κρατώντας τα χέρια ενός παρτενέρ Να είσαι δημιουργικός δημιουργικότητα having a go ευχαρίστηση Ποια δραστηριότητα σε έκανε να τρέχεις ελαφρά; Τι έκανες με το σώμα σου για να μπορείς να τρέχεις ελαφρά; Σε ποια δραστηριότητα έτρεχες γρήγορα; Πώς έτρεχες γρήγορα; Πρόσθεσε μονοπάτια: Τρέξε σε διαφορετικές διαδρομές ή κάνε σχήματα, (ζικ-ζακ, κύκλος, σχήμα S, ευθεία γραμμή). Πρόσθεσε εμπόδια: Τρέξε από πάνω και από κάτω από εμπόδια, (πάνω από έναν πάγκο, κάτω από ένα δέντρο, πάνω σε έναν λόφο ή κάτω) κάτω από έναν λόφο.

5 Ο Σπύρος Λέει Τρέξιμο, επίγνωση χώρου (μονοπάτια, μέρη σώματος), επίγνωση σώματος (χρόνος και ενέργεια) και σχέσεις (με αντικείμενα και άλλους). Τα παιδιά απλώνονται μέσα σε μία καθορισμένη σκληρή επιφάνεια ή από γρασίδι. Ένα άτομο επιλέγεται σαν «Σπύρος». Ο Σπύρος δίνει οδηγίες στο γκρουπ. Αν οι οδηγίες ξεκινάν με το Ο Σπύρος λέει, το γκρουπ εκτελεί τη δραστηριότητα. Αν οι οδηγίες δεν ξεκινάν με το Ο Σπύρος λέει, το γκρουπ συνεχίζει να κάνει την προηγούμενη δραστηριότητα. Οι υποδείξεις για τις οδηγίες του Σπύρου περιλαμβάνουν: τρέξτε γερμένοι προς τα πίσω, λυγισμένοι προς τα μπροστά, γρήγορα, αργά, δυνατά ή απαλά τρέξτε με μεγάλα πηδηχτά βήματα, με ψηλά γρήγορα γόνατα, μεγάλους βραχίονες, γρήγορους βραχίονες, βραχίονες που να αιωρούνται δίπλα από το στήθος τρέξτε με έναν παρτενέρ, ακολούθα τον αρχηγό, τρέξτε προς ένα σημείο και τρέξτε πάνω και κάτω από εμπόδια την αντίθετη κίνηση βραχίονα και σκέλους το κεφάλι ψηλά, κοιτώντας γύρω να μένεις μακριά από άλλους (όχι συγκρούσεις) Ποιους τρόπους τρεξίματος αισθάνθηκες παράξενους; Ποιοι τρόποι τρεξίματος ήταν πιο άνετοι από άλλους; Γιατί νομίζεις; Έλεγχος παρτενέρ: Ένα άτομο τρέχει όσο πιο γρήγορα μπορεί. Ο παρτενέρ ελέγχει τι έγινε σωστά. Αλλαγή ρόλων και επανάληψη. Επανάληψη με τζόκιγκ.

6 Ταξίδι Τρεξίματος Τρέξιμο, επίγνωση χώρου (κατεύθυνση, επίπεδα), σχέσεις (με άλλους). Εξωτερικός χώρος με εξοπλισμό/ εμπόδια. Γκρουπ με περίπου 2-4 άτομα: κάθε γκρουπ στέκεται σε μία μονή σειρά σε έναν καθορισμένο χώρο. Ο οδηγός του γκρουπ επιλέγει ένα ταξίδι με τζόκινγκ για να οδηγήσει τους άλλους - γύρω από την αυλή, βήματα πάνω και κάτω, κατά μήκος γραμμών, πάνω από χαμηλά εμπόδια, κτλ. Με το σύνθημα, το άτομο στο πίσω μέρος της γραμμής αναλαμβάνει την καθοδήγηση. το κεφάλι ψηλά, παρακολουθώντας τον οδηγό και το που πηγαίνουν ελαφρές ρυθμικές μετακινήσεις τρεξίματος το γκρουπ να μένει μαζί Ο οδηγός σας ποίκιλε την ταχύτητα του ταξιδιού τρεξίματος; Αν ναι, τι ήταν διαφορετικό σχετικά με το στυλ τρεξίματος στις διαφορετικές ταχύτητες; Παροχή βοήθειας στον οδηγό: Περιέλαβε παραδείγματα ενός ταξιδιού τρεξίματος πάνω σε μια κάρτα, (π.χ., ακούμπησε κάτι: γυαλί/ τσιμέντο/ πράσινο/ κόκκινο, ακούμπα ένα δέντρο, πέρνα πάνω από μία καρέκλα, πέρασε κάτω από μπάρες, τρέξιμο μαϊμούς στον πάσαλο του λαμπτήρα, πήδα στα δοκάρια του ράγκμπι). Ποίκιλε την κινητική δεξιότητα: Προσπάθησε να πηδήξεις να αναπηδήσεις ή να χοροπηδήσεις.

7 Αλλαγή Ταχύτητας Τρέξιμο αποτελεσματικά σε ποικίλες ταχύτητες και σχέσεις (με άλλους). Κώνοι ή άλλες σημαδούρες, ή γραμμές όπου υπάρχουν. Ζευγάρια σημαδιών είναι σκορπισμένα σε μεσοδιαστήματα 10 μέτρων σε μία καθορισμένη σκληρή επιφάνεια. Τα παιδιά παρατάσσονται σε κύματα πίσω απ' τις σημαδούρες εκκίνησης. Με το ''πάμε'', το πρώτο κύμα τρέχει γρήγορα προς το πρώτο ζευγάρι σημαδούρων, το δεύτερο αργά, το τρίτο γρήγορα, κλπ. Το δεύτερο κύμα ξεκινάει όταν το πρώτο κύμα φτάνει τις πρώτες σημαδούρες. ψηλό τρέξιμο, με τους βραχίονες λυγισμένους και χαλαρωμένους βραχίονες που τραβούν και γόνατα προς τα πάνω για αύξηση της ταχύτητας Πόσο διαφορετικό είναι το γρήγορο τρέξιμο από το τζόκινγκ; Πώς μπορείς να αλλάξεις το στυλ τρεξίματός σου όταν επιταχύνεις ή επιβραδύνεις; Τροποποίηση με βάση τα παιδιά για να αυξηθεί η πρόκληση Ποίκιλε τη διάταξη: Τρέξτε γύρω από έναν κύκλο/ στάδιο στίβου με σημαδεμένα μεσοδιαστήματα. Ποίκιλε το τέμπο τρεξίματος: Άλλαξε ταχύτητα με το σινιάλο - χρησιμοποίησε κατά σειρά περπάτημα, τζόκιγκ.

8 Ανάπτυξη Τρεξίματος Μισή και μισή Σκυταλοδρομίες Συνεχόμενο τρέξιμο και σχέσεις (με άλλους). Γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια έχει μία γραμμή εκκίνησης και μία περιοριστική γραμμή, 3-8 μέτρα μεταξύ τους. Χρησιμοποίησε κώνους ή σημαδούρες αν δεν υπάρχουν γραμμές. Γκρουπ των τεσσάρων παιδιών: δύο στέκονται στη γραμμή εκκίνησης και δύο στην περιοριστική γραμμή, με κάθε ζευγάρι να έχει απέναντι το άλλο ζευγάρι. 1: Ευθεία μπροστά Με το 'πάμε': Ο παίκτης 1 τρέχει να κυνηγήσει τον Παίκτη 2 στην περιοριστική γραμμή και μένει εκεί, μετά Ο παίκτης 2 τρέχει να κυνηγήσει τον Παίκτη 3 στην γραμμή εκκίνησης και μένει εκεί, μετά Ο παίκτης 3 Επανέλαβε μέχρι όλα τα παιδιά να γυρίσουν πίσω εκεί όπου ξεκίνησαν. 2: Γύρω απ' την πλάτη Με το 'πάμε', από τις ίδιες θέσεις: Ο παίκτης 1 τρέχει απέναντι και γύρω από την πλάτη του Παίκτη 2 και 4, μετά ακουμπάει τον Παίκτη 2, μετά Ο Παίκτης 2 τρέχει απέναντι και γύρω από την πλάτη του Παίκτη 3 και ακουμπάει τον Παίκτη 3 Επανέλαβε αρκετές φορές. το κεφάλι ψηλά την αντίθετη κίνηση βραχίονα και σκέλους λυγισμένους βραχίονες να αιωρούνται μπροστά και πίσω προσγείωση πάνω στις φτέρνες, σπρώξιμο με τις μπάλες των ποδιών ομαλό, ρυθμικό τρέξιμο Για να μην λαχανιάζεις, τι χρειάζεται να κάνεις; Πώς αυτή η σκυταλοδρομία θα είναι διαφορετική αν έτρεχες γρήγορα, σκοπεύοντας να είσαι η πρώτη ομάδα που θα τερματίσει; Ποκιλία ταχύτητας: Προσπάθησε να τρέξεις γρήγορα: νικήτρια είναι η πρώτη ομάδα που τελειώνει με την πιο ήρεμη στάση.

9 Πυροσβεστικός κουβάς Συνεχόμενο τρέξιμο και σχέσεις (με άλλους). Κώνοι, στεφάνια, ή γραμμές που χρησιμοποιούνται σαν σημαδούρες. Σάλα, γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια, που σημαδεύουν μία απόσταση τρεξίματος 5-6 μέτρα. Γκρουπ των τριών - τεσσάρων: τα παιδιά σε κάθε γκρουπ διατάσσονται ο ένας πίσω από τον άλλον έχουν απέναντι την περιοριστική γραμμή. Ο Παίκτης 1 ξεκινά σαν πυροσβέστης. Ο Παίκτης 1 παίρνει το χέρι του Παίκτη 2, τρέχει με αυτόν τον παίκτη προς την περιοριστική γραμμή και τον αφήνει εκεί, μετά τρέχει πίσω στον παίκτη 3. Ο Παίκτης 1 παίρνει τώρα τον Παίκτη 3 μέχρι την άλλη πλευρά εκεί απ' όπου ξεκίνησαν. Ο Παίκτης 2 τώρα παίρνει κάθε άλλον παίκτη με τη σειρά πίσω στην άλλη γραμμή. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι όλα τα άτομα να έχουν με τη σειρά πάρει το ρόλο του πυροσβέστη. να ταιριάζει η ταχύτητα στο ζευγάρι ελαφρύ συνεχόμενο τρέξιμο Υποστήριζε τους άλλους Σαν 'πυροσβέστης' πώς θα έχεις αρκετή ενέργεια για να σώσεις και το τελευταίο άτομο; Πώς θα προσέχεις τους δρομείς που έχεις σώσει; Ποικιλία απόστασης: Αύξησε την απόσταση τρεξίματος. Ποικιλία εξοπλισμού: Χρησιμοποίησε ένα μικρό σκοινί αντί για το πιάσιμο χεριών.

10 Πύλες της Πόλης Τρέξιμο αποτελεσματικά, γρήγορο τρέξιμο γύρω από έναν κύκλο και τρέξιμο μέσα σε ένα μπουλούκι. Σκληρή επιφάνεια. Ομάδες των τεσσάρων έξι παικτών η καθεμία, απλωμένοι γύρω απ το χώρο. Ομαδική εργασία Δύο παιδιά σε κάθε ομάδα φτιάχνουν ένα τόξο (πύλη της πόλης). Με το σύνθημα, οι άλλοι σε κάθε ομάδα πρέπει να τρέξουν σε μονή σειρά μέσα από τη δική τους πύλη πόλης και μέσα απ τις πύλες των άλλων ομάδων. Η πρώτη ομάδα που γυρνάει (παραταγμένη) στο σημείο εκκίνησης είναι η νικήτρια. ελαφρύ τρέξιμο αντίθετη κίνηση βραχίονα και αντίθετου σκέλους να κρατιέται σειρά εντός των ομάδων Πώς θα τρέχετε μαζί σαν μία ομάδα; Πώς τρέχεις γρήγορα; Τροποποίησε κανονισμούς: Όταν οι δρομείς φτάνουν πίσω, οι πρώτοι δύο σε κάθε ομάδα κάνουν μία καινούρια πύλη. Οι άλλοι συνεχίζουν να τρέχουν γύρω στον κύκλο, με αυτούς που έκαναν την αρχική πύλη να ενώνονται πίσω. Συνεχίζουν μέχρι όλοι να έχουν κάνει μία πόρτα. Ποίκιλε την κινητική δεξιότητα: Προσπάθησε μόνο περπάτημα ή χοροπήδημα-skipping.

11 Γρήγορα Αυτοκίνητα Γρήγορο τρέξιμο και τρέξιμο σε κύκλο. Καθορισμένη σκληρή επιφάνεια ή γρασίδι. Τα παιδιά σε έναν κύκλο. Ο δάσκαλος ή προπονητής δίνει σε κάθε παιδί μέσα στον κύκλο ένα όνομα ενός τύπου αυτοκινήτου και έναν αριθμό (π.χ., Honda 1, Toyota 1, Opel 1, Honda 2, Toyota 2). Ο προπονητής/ δάσκαλος στη συνέχεια φωνάζει έναν τύπο αυτοκινήτου και αυτά τα παιδιά με αυτό το όνομα συναγωνίζονται τρέχοντας γύρω από τον κύκλο στην κατεύθυνση της φοράς των δεικτών του ρολογιού, επιστρέφοντας πίσω στα γκαράζ τους. Θεωρούνται παρκαρισμένοι όταν στέκονται βλέποντας μέσα στον κύκλο. Τώρα έχεις έναν αγώνα ανάμεσα σε διαφορετικούς τύπους αυτοκινήτου, φωνάζοντας έναν αριθμό. κεφάλι ψηλά το σώμα να λυγίζει ελαφρά προς τον κύκλο μικρή λειτουργία βραχίονα ήπιο, γρήγορο τρέξιμο Ποιος έχει το πιο δυνατό αυτοκίνητο; Γιατί νομίζεις πως αυτό το αυτοκίνητο είναι δυνατό; Τι συμβαίνει με τη μηχανή σου; Τι κάνει έναν δρομέα γρηγορότερο; Μεσάνυχτα: Φώναξε έναν μήνα γενεθλίων ή αριθμούς τα παιδιά με αυτήν την ημερομηνία γέννησης / αριθμό τρέχουν γύρω απ τον κύκλο, επιστρέφουν στις αρχικές τους θέσεις και μετά προσπαθούν να φτάσουν στο κέντρο του κύκλου πρώτοι. Με το φώναγμα Μεσάνυχτα όλοι οι δρομείς σταματάν τον αγώνα.

12 Κυνηγητό Τριών Ατόμων Γρήγορο τρέξιμο, αποφυγή, παράκαμψη, και σχέσης (με άλλους). Κατάλληλη επιφάνεια με σημαδεμένες γραμμές σε έναν καθορισμένο χώρο. Γκρουπ των τριών: κάθε παίκτης αριθμείται: 1, 2 και 3 και όλοι ξεκινούν να στέκονται δίπλα-δίπλα πάνω σε μια γραμμή μέσα στο χώρο. Όταν καλείται ένας δρομέας, αυτός το παίκτης τρέχει μακριά. Μετά από ένα μέτρημα ως το τρία, οι άλλοι δύο κυνηγάν και ακουμπούν τον δρομέα. Περπατούν πίσω και ξεκουράζονται. Κάθε παίκτης με τη σειρά γίνεται δρομέας. κεφάλι ψηλά να κοιτάει τριγύρω οι κυνηγοί δουλεύουν σαν ομάδα τα παιδιά ταιριάζουν κατάλληλα Κυνηγοί: Πώς θα δουλέψετε μαζί για να πιάσετε τον δρομέα; Δρομείς: Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις να πιαστείς; Τροποποίηση κανονισμών: Δύο παίκτες είναι δρομείς και ένας ο κυνηγός. Όταν ένας δρομέας πιάνεται, ενώνεται με αυτόν που τον ακούμπησε και προσπαθούν να ακουμπήσουν τον τελευταίο δρομέα.

13 Σταθεροποίηση/ Εφαρμογή Τρεξίματος Ραπανάκια και Ραδίκια Γρήγορο ξεκίνημα, τρέξιμο γρήγορα και αποφυγή. Κατάλληλη επιφάνεια από γρασίδι ή σκληρή με χαραγμένες δύο γραμμές στα δύο άκρα με απόσταση 15 μέτρα μεταξύ τους. Δύο ίσες ομάδες, η μία Ραπανάκια και η άλλη Ραδίκια στέκονται στις απέναντι τελικές γραμμές με τον προπονητή/ δάσκαλο στο μέσον. Με το σύνθημα, κάθε ομάδα μετακινείται προς το κέντρο του χώρου παιχνιδιού μέχρι οι δύο ομάδες να απέχουν μεταξύ τους 2 μέτρα. Με το φώναγμα Ραπανάκια ή Ραδίκια, οι παίκτες σ αυτήν την ομάδα τρέχουν στη δική τους τελική γραμμή και η άλλη ομάδα τους κυνηγά. Αυτοί που ακουμπιούνται πριν φτάσουν στην τελική τους γραμμή πρέπει να ενωθούν με την άλλη ομάδα. Ο προπονητής/ δάσκαλος μπορεί να ρολάρει το γράμμα Ρο Ρ στο ξεκίνημα κάθε φωνάγματος, για να κρατάει τις ομάδες σε αναμονή. Νικήτρια είναι η ομάδα με τους περισσότερους παίκτες στο τέλος του χρόνου παιχνιδιού. το κεφάλι ψηλά, κοίταγμα τριγύρω εκρηκτικά ξεκινήματα γρήγορα σκέλη και βραχίονες ψηλά γόνατα τις μπάλες των ποδιών να ακουμπάν στο έδαφος Τι μπορείς να κάνεις για να κάνεις δύσκολο το να ακουμπηστείς; Τι μπορείς να κάνεις για να μετακινηθείς γρήγορα; Περιέλαβε άλλες κινητικές δεξιότητες: Για παράδειγμα, οι ομάδες περπατάν, κάνουν κουτσό ή κάνουν το περπάτημα ενός ζώου (π.χ., περπάτημα κάβουρα). Ποίκιλε το φώναγμα: Πρόσθεσε μία ουδέτερη λέξη όπως ερπυσμός. Αν τα παιδιά μετακινούνται ενώ φωνάζεται η ουδέτερη λέξη, αυτά πρέπει να πάρουν μία παράξενη όψη ή να εκτελέσουν ένα ιδιαίτερο τρικ. Ποίκιλε τα ονόματα τον ομάδων: Για παράδειγμα, οι ομάδες είναι Σκούπες και Σκεπάρνια ή Κουβάδες και Κουραμπιέδες.

14 Γρήγορες Εκκινήσεις Εκκινήσεις από όρθια και καθιστή θέση, και τρέξιμο για ταχύτητα. Κατάλληλη σκληρή επιφάνεια ή από γρασίδι. Τα παιδιά στέκονται με ένα πόδι κατά μήκος μιας γραμμής. 1: Ατομικά ξεκινήματα από όρθια στάση Τα παιδιά στέκονται με ένα πόδι μπροστά, τα γόνατα ελαφρά λυγισμένα, το βάρος πάνω απ το μπροστά πόδι, και οι δύο βραχίονες λυγισμένοι και ο μπροστά βραχίονας αντίθετα προς το μπροστά πόδι. Όταν όλοι είναι έτοιμοι, το ξεκίνημα γίνεται με ένα Πάμε ή με παλαμάκι. Όλοι αναχωρούν και τρέχουν για περίπου 5 μέτρα. Τώρα προσπάθησε μία ακολουθία ρυθμικής προετοιμασίας. Όρθιος, στάσου με το ένα πόδι πίσω απ τη γραμμή. Έτοιμος, πάρε την πιο πάνω τοποθέτηση και Έφυγες. Η τεχνική είναι σημαντική 2: Σπριντς σε ζευγάρια/ καθιστικές εκκινήσεις Τα παιδιά είναι σε ζευγάρια. Ένα παιδί κάθεται 2-5 μέτρα μπροστά από το άλλο, και τα δύο να έχουν απέναντι μία τελική γραμμή μέτρα μακριά. Με το σύνθημα και οι δύο πηδούν και τρέχουν προς τη γραμμή, με τον πίσω να δρομέα να προσπαθεί να πιάσει τον μπροστά δρομέα. Αλλαγή θέσεων και επανάληψη αρκετές φορές. προσπάθεια να βάζεις το κάθε πόδι μπροστά για να προτιμήσεις ένα. γρήγορα οδηγήματα προς τα μπρος με το πίσω σκέλος μικρά γρήγορα βήματα βαθμιαία ευθυγράμμιση του σώματος ισχυρές κινήσεις των βραχιόνων χαλαρωμένο τρέξιμο ταίριασμα των ζευγαριών Τι χρειάζεται να κάνεις, για να έχεις ένα γρήγορο ξεκίνημα,; Ποίκιλε το σύνθημα: Για παράδειγμα, τα παιδιά ξεκινάν με τον ήχο δύο μπλοκ ή ένα πιστόλι εκκίνησης. Ποίκιλε τη θέση εκκίνησης: Τα παιδιά ξεκινάν ξαπλωμένα-τεντωμένα μπρούμυτα ή ανάσκελα. Ποίκιλε την απόσταση: Αύξησε ή μείωσε την απόσταση τρεξίματος, σύμφωνα με τα επίπεδα δεξιότητας.

15 Λήστεψε τη Φωλιά Γρήγορες εκκινήσεις, τρέξιμο για ταχύτητα και γρήγορη στροφή. Μπάλες/ σακούλια με φασόλια, στεφάνες. Τέσσερις ομάδες με περίπου τρεις-τέσσερεις παίκτες η καθεμία κάθε ομάδα αναγνωρίζεται με ένα όνομα. Οι μπάλες αρχικά βρίσκονται μέσα στη στεφάνη (φωλιά) στο κέντρο, κάθε ομάδα στέκεται δίπλα σε μια άλλη στεφάνη. Με το φώναγμα ενός αριθμού, οι παίκτες στην ομάδα με αυτόν τον αριθμό μαζεύουν αυγά από το κέντρο και τα τοποθετούν στη φωλιά τους, σε ένα δεδομένο χρόνο (π.χ., δευτερόλεπτα). Όταν το κέντρο είναι άδειο, μπορούν να πάρουν τα αυγά από οποιαδήποτε άλλη φωλιά. Δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση από άλλους παίκτες ένας πόντος αφαιρείται για κάθε παρέμβαση. Μόνο ένα αυγό μπορεί να μεταφέρεται τη φορά. Ο αριθμός των αυγών στη φωλιά στο τέλος του διατιθέμενου χρόνου είναι το σκορ αυτής της ομάδας. σταθερό τρέξιμο τίμιο παίξιμο Από ποιο γκρουπ θα πάρεις τα αυγά όταν το κέντρο είναι άδειο; Ποια είναι παραδείγματα άδικου/ τίμιου παιχνιδιού; Τροποποίηση κανονισμών: Για να συμπεριλάβεις περισσότερα παιδιά, ελάττωσε το μέγεθος των ομάδων, πρόσθεσε περισσότερες μπάλες. Φώναξε έναν καινούριο αριθμό κάθε φορά για να αλλάζεις τους δρομείς. Ο καθένας με μία μπάλα στο χέρι όταν γίνεται το φώναγμα μπορεί να την πάει πίσω στη δική του φωλιά.

16 Χτύπημα Γρήγορο τρέξιμο και αποφυγή ενός κυνηγού. Κατάλληλη σκληρή επιφάνεια σε ένα καθορισμένο χώρο. Ομάδες τουλάχιστον των έξι ή των οκτώ ατόμων: υπάρχει ένας δρομέας και ένας ακουμπηστής, και οι άλλοι ενώνουν τους βραχίονες σε ζευγάρια, απλώνονται προς τα έξω και στέκονται ακίνητοι. Ο ακουμπηστής προσπαθεί να πιάσει το δρομέα. Για να δραπετεύσει ο δρομέας κάνει δεσμό σε ένα οποιοδήποτε ζευγάρι διώχνοντας το άτομο στην άλλη άκρη, ο οποίος στη συνέχεια γίνεται ο καινούριος δρομέας. Αν ο δρομέας ακουμπηστεί από τον κυνηγό, αυτοί οι δύο αλλάζουν ρόλους. συχνά χτυπήματα το κεφάλι ψηλά, να κοιτάει γύρω ισορροπία Δρομείς: Πώς θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις τη θέση των σταματημένων ζευγαριών για να πλεονέκτημα; Πότε θα χρησιμοποιήσεις την στρατηγική χτύπημα προς τα έξω ; Αύξηση του αριθμού: Να έχεις περισσότερους δρομείς και ακουμπηστές. Τροποποίηση των κανονισμών: Οι παρτενέρ σε κάθε ζευγάρι στέκονται ο ένας μπροστά από τον άλλον και ο δρομέας πηδάει μπροστά για δραπέτευση. Το πίσω άτομο γίνεται στη συνέχεια ο δρομέας.

17 Προορισμοί Συνεχόμενο τρέξιμο, διάβασμα χάρτη και μέτρηση της απόστασης. Χάρτης (για χρήση στην τάξη). Μακριά διαδρομή ή κύκλος γύρω απ το σχολείο ή το συγκρότημα σχολείων, μετρημένη στα πιο κοντινά 100 μέτρα. Τα παιδιά τρέχουν ατομικά ή σε ζευγάρια. Τα παιδιά, ατομικά ή σαν μία τάξη, αποφασίζουν για μία πόλη, μεγαλούπολη ή άλλο μέρος σαν προορισμό, όπου θα φτάσουν τρέχοντας την ισοδύναμη απόσταση γύρω από την πορεία. Ο προορισμός θα έπρεπε να είναι μία προκλητική αλλά ρεαλιστική απόσταση από το σχολείο, και θα έπρεπε να είναι δυνατό να φταστεί μέσα σε τρεις βδομάδες διαφορετικά το ενδιαφέρον μπορεί να χαθεί. Τα παιδιά εντοπίζουν αυτό το μέρος πάνω στο χάρτη και σημειώνουν την απόσταση από το σχολείο. Τα παιδιά τρέχουν γύρους στη διαδρομή με το δικό τους ρυθμό και καταγράφουν την απόσταση που εκπλήρωσαν. Μία φορά τη βδομάδα το άθροισμα της απόστασης κάθε ατόμου υπολογίζεται και σχεδιάζεται σε έναν μεγαλύτερο χάρτη ή μικρότερους ατομικούς χάρτες (προσθέτοντας την απόσταση του παρτενέρ τους αν δουλεύουν σε ζεύγη). άνετο, σταθερό τρέξιμο ρυθμό να συμφωνεί με το διαθέσιμο χρόνο Πώς μπορείς να γνωρίζεις ποιος είναι ένας άνετος ρυθμός; Το χρειάζεται να σκεφτείς όταν καθορίζεις στόχους; Δημιούργησε έναν στόχο για την τάξη: Για μία δραστηριότητα της τάξης, η συνολική απόσταση για την τάξη θα έπρεπε να προστίθεται μαζί και να καταγράφεται.

18 Χρώμα ή Αριθμός που Τρέχουν Συνεχόμενο τρέξιμο και σχέσεις (με άλλους). Πράσινες, κίτρινες και μπλε κάρτες, εξοπλισμός αυλής, δέντρα, ποικιλία αθλητικού περιβάλλοντος. Μία κοντινή σημαδεμένη διαδρομή που περιλαμβάνει ένα τοπικό γήπεδο ή αυλή με εξοπλισμό για τρέξιμο, πάνω και κάτω. Το γκρουπ χωρίζεται σε τρεις ομάδες. Τα παιδιά ξεκινάν τη μικρή διαδρομή. Στο πρώτο από τα τρία παιδιά που φτάνει στη βάση δίνεται μία μπλε κάρτα, το δεύτερο από τα τρία που φτάνει παίρνει μία πράσινη κάρτα και το τρίτο που φτάνει παίρνει μία κίτρινη κάρτα. Την άλλη μέρα, το τρίτο (κίτρινο) γκρουπ ξεκινάει πρώτο, μετά το δεύτερο (πράσινο) γκρουπ και τέλος το πρώτο (μπλε) γκρουπ. Τα παιδιά μπορεί να επιλέξουν πότε τρέχουν ή περπατάν στη διαδρομή. Ο σκοπός είναι όλα τα παιδιά να φτάνουν στη βάση σχεδόν την ίδια στιγμή. επιλογή ενός κατάλληλου ρυθμού για την απόσταση και την ικανότητα χαλαρωμένο τρέξιμο Ποιος είναι ένας άνετος ρυθμός με τον οποίο συνεχίζεις να τρέχεις; Προσαρμογή στην ικανότητα: Άλλαξε την απόσταση της πορείας σύμφωνα με την ικανότητα κάθε γκρουπ. Προσανατολισμός: Τα παιδιά ακολουθούν μία πορεία που περιγράφεται πάνω σε μία κάρτα. Σε κάθε σημείο που φτάνεται, αυτή η κάρτα τους πατιέται με ένα πατητήρι προσανατολισμού.

19 Αρχηγός του Μπουλουκιού Συνεχόμενο τρέξιμο, τρέξιμο σαν ομάδα (μπουλούκι) και αλλαγή ρυθμού. Σχολικές αυλές, ή τοπική περιοχή όπου τα παιδιά μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια έξω απ τις σχολικές αυλές, ειδικά μέσα στη φύση (π.χ., μία φάρμα, διατιθέμενος χώρος ή πάρκο). Ομάδες (μπουλούκια) των τεσσάρων-έξι ατόμων η καθεμία, με ένα αρχηγό του μπουλουκιού ανά ομάδα. Τα μέλη του μπουλουκιού μπορούν να οργανώνονται με τους παρακάτω τρόπους: τα μέλη να είναι ανάμεικτης ικανότητας ή παρόμοιας ικανότητας, ή όπως επιλέγουν τα ίδια τα παιδιά από μόνα τους. Συμπεριλαμβάνονται όλα τα παιδιά; Τα παιδιά τρέχουν/ περπατάν σαν ένα μπουλούκι. Το αρχηγός του μπουλουκιού: δίνει το ρυθμό έτσι που και ο πιο αργός να μπορεί να συνεχίζει κρατάει το μπουλούκι μαζί δείχνει το δρόμο υποστηρίζει και ενθαρρύνει τους άλλους να συνεχίσουν Κάθε μπουλούκι καθορίζεται μαζί και μένει μαζί. Όλα τα γκρουπ θα έπρεπε να στοχεύουν να μετακινούνται (περπατώντας ή τρέχοντας) χωρίς σταματημό για λεπτά. Τα μπουλούκια προσπαθούν να βελτιώσουν το χρόνο τους κάθε μέρα. Συνθέτουν ένα τραγούδι για το μπουλούκι τους. παράγοντες ασφαλείας, αλληλεπίδραση του γκρουπ, ρυθμό κριτικής σκέψης ψυχαγωγία και ευκαιρίες για ηγεσία και συνεργασία τα παιδιά κουβεντιάζουν και παρατηρούν τον περιβάλλον χώρο Τον αρχηγό του μπουλουκιού: Πώς θα ξέρεις αν έχεις δώσει σωστά το ρυθμό για το γκρουπ σου; Αλλαγή ρυθμού: Ο αρχηγός του γκρουπ αλλάζει το ρυθμό φωνάζοντας ζώνες ταχύτητας κυκλοφορίας, (π.χ., οδικά έργα, πόλη, ανοιχτός δρόμος, ιππόδρομος και υποχρεωτικό σταμάτημα).

Αναπηδήσεις. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης. Υποδείξεις μάθησης

Αναπηδήσεις. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης. Υποδείξεις μάθησης Αναπηδήσεις Περιγραφή Η αναπήδηση είναι μία ενέργεια τινάγματος που περιλαμβάνει απογείωση από το ένα πόδι και προσγείωση στο ίδιο πόδι. Αυτήν περιλαμβάνει δυναμική ισορροπία, με την αντίθετη, του ποδιού

Διαβάστε περισσότερα

Χοροπήδημα. Περιγραφή

Χοροπήδημα. Περιγραφή Χοροπήδημα Περιγραφή Το χοροπήδημα είναι ένας συνδυασμός ενός μεγάλου βήματος και ενός πηδήματος στο ένα πόδι (βήμα πήδημα), πρώτα στο ένα πόδι και μετά στο άλλο, και έχει ένα άνισο ρυθμό. Το χοροπήδημα

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες

Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες Αυτά τα επιπρόσθετα παιχνίδια και δραστηριότητες αναπτύσσουν τις κινητικές και μια ποικιλία άλλων θεμελιωδών δραστηριοτήτων. Επισκόπηση Όνομα δραστηριότητας Συνεργατικές

Διαβάστε περισσότερα

Περπάτημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης. Φάσης μάθησης. Φάση ανακάλυψης. Φάση ανάπτυξης. Φάση σταθεροποίησης

Περπάτημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης. Φάσης μάθησης. Φάση ανακάλυψης. Φάση ανάπτυξης. Φάση σταθεροποίησης Περιγραφή Περπάτημα Το περπάτημα είναι η μεταφορά του βάρους από το ένα πόδι στο άλλο κατά τη μετακίνηση προς τα μπρος ή προς τα πίσω. Το ένα πόδι είναι πάντοτε σε επαφή με το έδαφος, και οι βραχίονες

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Σταθερότητα Ευστάθεια

Σταθερότητα Ευστάθεια Σταθερότητα Ευστάθεια Περιεχόµενα Ισορροπία Περιστροφή Επιπλέον ραστηριότητες Ισορροπίας Περιγραφή Η ασφάλεια κατά την προσγείωση είναι μία σημαντική δεξιότητα για να τη μάθουν όλα τα παιδιά. Ουσιαστικά,

Διαβάστε περισσότερα

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14 5:52 PM Page 7 Volley Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1 Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον Δραστηριότητες Σταθερότητας

Επιπλέον Δραστηριότητες Σταθερότητας Επιπλέον Δραστηριότητες Σταθερότητας Αυτά τα επιπλέον παιχνίδια και δραστηριότητες αναπτύσσουν τη σταθερότητα και μία ποικιλία άλλων θεμελιωδών δεξιοτήτων. Επισκόπηση Όνομα δραστηριότητας Μαγικό χαλί Συγκρουόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας..

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ...έπειτα Ισορροπία στις μύτες... Συντονισμός χεριών και ποδιών στο τρέξιμο Σταμάτημα και ισορροπία με λυγισμένα γόνατα και πόδια χωριστά Κεφάλι ψηλά και

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Δεξιότητες Χειρισμού. Περιεχόμενα. Ρίψη και Πιάσιμο. Χτύπημα με τα Χέρια. Κλότσημα με τα Πόδια. Χτύπημα με Αντικείμενο. Επιπλέον Δεξιότητες Χειρισμού

Δεξιότητες Χειρισμού. Περιεχόμενα. Ρίψη και Πιάσιμο. Χτύπημα με τα Χέρια. Κλότσημα με τα Πόδια. Χτύπημα με Αντικείμενο. Επιπλέον Δεξιότητες Χειρισμού Δεξιότητες Χειρισμού Περιεχόμενα Ρίψη και Πιάσιμο Χτύπημα με τα Χέρια Κλότσημα με τα Πόδια Χτύπημα με Αντικείμενο Επιπλέον Δεξιότητες Χειρισμού Βιβλιογραφία Ιστοσελίδες Περιγραφή Ρίψη και Πιάσιμο Η ρίψη

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού.

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Παιχνίδι 9 νομασία παιχνιδιού: Κινητές μπασκέτες. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Προτεινόμενες ηλικίες: Α -Β Δημοτικού. Υλικά: αερόμπαλες/μικρές μπάλες κ στεφάνια.

Διαβάστε περισσότερα

Περιστροφή. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης

Περιστροφή. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης Περιστροφή Περιγραφή Η περιστροφή περιλαμβάνει μία ποικιλία κινητικών προτύπων που απαιτούν το σώμα να μετακινείται μέσω του χώρου και γύρω από τον άξονά του. Περιλαμβάνει κινήσεις όπως λύγισμα, ρολάρισμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ.

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ. ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ www.e-daskalos.gr 1.Σκυταλοδροµία απλή 2.Σκυταλοδροµία 3 ων παικτών, πιασµένοι αγκαζέ, ο µεσαίος ανάποδα. 3.Αγώνας δρόµου µε τα τέσσερα προς τα πίσω. 4.Αγώνας δρόµου κουτσό. 5.Αγώνας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Κάρτες εκγύμνασης

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Κάρτες εκγύμνασης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Άσκηση 1 η Κάρτες εκγύμνασης Υλικά: Ο εκπαιδευτικός ετοιμάζει 4 κάρτες με κινητικές δραστηριότητες (πχ. επικύψεις, καθίσματα, ασκήσεις χεριών, ασκήσεις ποδιών). Ο εκπαιδευτικός μοιράζει

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Θεματική ενότητα Στίβου Ομάδα Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής Φεβρουάριος 2013 Η Μαθησιακή Πορεία Όλα τα παιδιά έχουν ίση και ισότιμη αντιμετώπιση στη

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Σκυταλοδρομίες Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του 2 ου Π.Ε.Κ. Αθηνών στις 19.3.2009

Διαβάστε περισσότερα

Άλμα Πήδημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης

Άλμα Πήδημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης Άλμα Πήδημα Περιγραφή Το πήδημα είναι η μεταφορά του βάρους από το ένα ή και τα δύο πόδια στα δύο πόδια. Ένα άλμα μπορεί να χωριστεί σε τρεις φάσεις: απογείωση, αιώρηση και προσγείωση. Η προσγείωση με

Διαβάστε περισσότερα

Αποφυγή με ελιγμό. Εφαρµογή των αρχών κίνησης. Υποδείξεις µάθησης. Φάσεις µάθησης

Αποφυγή με ελιγμό. Εφαρµογή των αρχών κίνησης. Υποδείξεις µάθησης. Φάσεις µάθησης Αποφυγή με ελιγμό Περιγραφή Η αποφυγή περιλαµβάνει γρήγορες, παραπλανητικές αλλαγές κατεύθυνσης προς την κατεύθυνση αποφυγής, αποµάκρυνση ή φυγή από έναν αντίπαλο. Όταν αποφεύγεις, τα γόνατα είναι λυγισµένα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος

Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος Κυκλικό Πιάσιμο Πιάσιμο μιας μπάλας που έρχεται σε διαφορετικά επίπεδα, γωνίες και διαφορετικές ταχύτητες, πασάρισμα και πέταμα. Μία ποικιλία μικρών και μεγάλων μπαλών.

Διαβάστε περισσότερα

Χτύπημα με τα Πόδια. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης

Χτύπημα με τα Πόδια. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης Περιγραφή Χτύπημα με τα Πόδια Το κλότσημα, το ντριμπλάρισμα με το πόδι, το παγίδευμα της μπάλας και το κλότσημα τερματοφύλακα είναι παραδείγματα δεξιοτήτων κλοτσήματος που χρησιμοποιούνται με τα πόδια.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Το σερβίς είναι το στοιχείο της τεχνικής με το οποίο αρχίζει το παιχνίδι Το

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Η καλή βασική τεχνική είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί το παιχνίδι και σημαντική για να ανταπεξέλθει ο παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου Τραπουλόχαρτα Υλικά: μπάλες τένις, ρακέτες, μία ή δυο τράπουλες Στόχος: συγχρονισμός ματιού-χεριού χεριού, εξοικείωση με την ρακέτα, έλεγχος της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ευλυγισία & Ισορροπία Μ. Μιχαλοπούλου Δ. Π. Θράκης Διατάσεις με καρέκλα Κάθισμα σε καρέκλα και Αυτί στον ώμο (κατέβασμα του αυτιού προς τον ώμο). Το σαγόνι βλέπει τον ώμο. Κυκλικές

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Παιχνίδια με στεφάνια και σχοινάκια

Ενότητα: Παιχνίδια με στεφάνια και σχοινάκια Ονομασία Παιχνιδιού: Το άλογο και ο αμαξάς Υλικά: Σχοινάκια Τάξεις: Α - Δ Τα παιδιά κάθονται οκλαδόν. Στα μισά δίνουμε από ένα σχοινάκι και τα ονομάζουμε αμαξάδες. Τα υπόλοιπα παιδιά που δεν έχουν σχοινάκι

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. 1 Ο ΩΡΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΑΤΜΙΝΤΟΝ ΤΑΞΗ: Γ-Δ Αρ. Μαθητ.: 20 Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Βασικός στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με

Διαβάστε περισσότερα

Οι Δεξιότητες στα Παιχνίδια. Περιγραφή των Σταδίων στη Διδασκαλία των Παιχνιδιών

Οι Δεξιότητες στα Παιχνίδια. Περιγραφή των Σταδίων στη Διδασκαλία των Παιχνιδιών Οι Δεξιότητες στα Παιχνίδια Περιγραφή των Σταδίων στη Διδασκαλία των Παιχνιδιών Σκοποί της παρουσίασης Εξέταση του Μοντέλου των Τεσσάρων Σταδίων, για τη διδασκαλία παιχνιδιών Παρουσίαση των κριτηρίων για

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ονομασία Παιχνιδιού: ΤΖΑΜΙ Υλικά:7 κεραμίδες, 1 μπάλα Σχηματίζουμε στο έδαφος δύο ομόκεντρους κύκλους διαμέτρου 1,5 μέτρου περίπου ο ένας και 20 εκατοστών ο άλλος. Στο κέντρο του μικρού κύκλου τοποθετούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 11. Η Γυμναστική στο ημερήσιο μάθημα Φυσικής Αγωγής: Δείγμα ημερήσιου μαθήματος Φ.Α στο Δημοτικό Μπαρκούκης

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν Φυσική Κατάσταση - Φυσική Κατάσταση - Του Μπίλλυ Φορλάν Ο Μπίλλυ Φορλάν είναι ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Προπονητών Φυσικής Κατάστασης Καλαθοσφαίρισης, δουλεύει 14 χρόνια για τους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 7/9/2017 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ Α -Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ειρισμός μπάλας. Κάθε παιδί μέσα στο γήπεδο με μια αερόμπαλα περπατάει, πετάει τη μπάλα ψηλά με ένα ή δύο χέρια και την

Διαβάστε περισσότερα

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. BADMINTON 1 ο ΜΑΘΗΜΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΞΗ 20 ΠΑΙΔΙΩΝ: 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με το μήκος

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον Παιχνίδια για Κατανόηση Μπάντμιντον Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση της ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας της προσέγγισης ΠγΚ στο μπάντμιντον Στην προσέγγιση ΠγΚ, η αγωγή σχετικά με τα παιχνίδια μέσα στο σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ 2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ Ένας πολύ σημαντικός και ουσιαστικός στόχος της προπόνησης είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τον αγώνα. Κατά συνέπεια, στην ιδανική περίπτωση εξασκούνται στην προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Οι στάσεις και οι μετακινήσεις στην πετοσφαίριση

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17 ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις Εμπλεκόμενοιτομείς Ενότητα Στόχοι Υλικά 1 / 17 -Ψυχοκινητικός 2 / 17 - Οι σχέσεις στο χώρο που δημιουργεί το νήπιο ανάμεσα στο σώμα του και τ? αντικείμενα Τα νήπια

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30

«ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30 Σελίδα1 «ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 ΣΤΙΒΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ «KIDS ATHLETICS» 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30 ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΕΙΜΩΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Η Οργανωτική Επιτροπή των ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΩΝ αποφάσισε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ελένη Τεχλικίδου, Εκπαιδευτικός Φ.Α., Δ/ντρια ΕΕΕΕΚ Κιλκίς Αθανασία Κεραμίδα, Εκπαιδευτικός Φ.Α. Μεταφορά, Ρολάρισµα, Ρίψη Μεταβίβαση. Πετώντας τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΜΠΛΟΚ Ηκαλύτερη, οικονομικότερη, συντομότερη και πιο ξεκούραστη για τους παίκτες της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου Η μετακίνηση στο γήπεδο (footwork) αφορά το σύνολο των κινήσεων και των προσαρμογών που γίνονται με τα πόδια με στόχο να τοποθετηθεί το σώμα του παίκτη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 3. Κινήσεις με μπάλα (Υποδοχή πιάσιμο της μπάλας ασκήσεις εξοικείωσης θέση τριπλής απειλής) Γαλαζούλας

Διαβάστε περισσότερα

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση.

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Η μπάλα στο σημείο Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Στέλνω το αντικείμενο στον κενό χώρο. Ξεκινώ και επανατοποθετούμαι κάθε φορά στην Παίζω με διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗ

ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗ 1) Έλξεις στο μονόζυγο για αγόρια. Έχουμε τα χέρια με λαβή στραμμένα προς το σώμα και ζητάμε από τον μαθητή να κάνει όσες περισσότερες έλξεις μπορεί. Προσέχουμε, ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες -

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια Σο Ποδόσφαιρο στο Δημοτικό διδάσκεται στην. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - (ομαδικά, ατομικά, παραδοσιακά)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΙΑ ΠΕΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ μήμα Beach Volley BEAH VOLLEY AMP ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΟ ΙI - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_TechnicalForamp_LEVEL II.doc Page 1 of 13 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ για AMP

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη των Θεµελιωδών Κινητικών εξιοτήτων

Ανάπτυξη των Θεµελιωδών Κινητικών εξιοτήτων Ανάπτυξη των Θεµελιωδών Κινητικών εξιοτήτων Εγχειρίδιο για το Μάθηµα της Φυσικής Αγωγής στο ηµοτικό Σχολείο Μετάφραση-Επιµέλεια: Πέτρος Α. Νάτσης PhD., MSc. Εισαγωγή Η Ανάπτυξη Θεµελιωδών εξιοτήτων Κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών!

Περιεχόμενα. Το ζέσταμα τερματοφύλακα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! ] 2 Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! Το ζέσταμα του τερματοφύλακα ξεκινά ως αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

Η ικανότητα για ισορροπία, είτε στατική ή κινητική, είναι ένα κλειδί για την επιτυχία στα περισσότερα αθλήματα και φυσικές δραστηριότητες.

Η ικανότητα για ισορροπία, είτε στατική ή κινητική, είναι ένα κλειδί για την επιτυχία στα περισσότερα αθλήματα και φυσικές δραστηριότητες. Ισορροπία Περιγραφή Η ισορροπία πετυχαίνεται όταν το κέντρο βάρους είναι πάνω από τη βάση στήριξης. Υπάρχουν δύο τύποι ισορροπίας: 1. η στατική ισορροπία περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας επιθυμητής μορφής

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θα αξιολογηθείτε δίκαια όλοι στην ίδια άσκηση: το σκαρφάλωμα στο δένδρο Ο όρος διαφοροποίηση περιλαμβάνει κάθε οργανωτική και διδακτική προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ Εικ. 10: Πάσα-λόμπα σε «πλέγμα» 5 παικτών με αλλαγές θέσεων. Βλέπε εικ. 10. Βλέπε εικ. 10, όπου οι παίκτες στους κύκλους αλλάζουν θέσεις με τους απέναντί τους, μετά

Διαβάστε περισσότερα

Κροκόδειλος Στόχος: Τα παιδιά να βιώσουν αισθήματα αποκλεισμού και να σκεφτούν τρόπους συνεργασίας και συμπερίληψης

Κροκόδειλος Στόχος: Τα παιδιά να βιώσουν αισθήματα αποκλεισμού και να σκεφτούν τρόπους συνεργασίας και συμπερίληψης Κροκόδειλος Τα παιδιά να βιώσουν αισθήματα αποκλεισμού και να σκεφτούν τρόπους συνεργασίας και συμπερίληψης Δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφή βίας Δικαίωμα για ασφάλεια Υποχρέωση συμπερίληψης των άλλων

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ Η μεθοδική διδασκαλία του handball στο Δημοτικό σχολείο, περιλαμβάνει 3 διδακτικά στάδια. Σε κάθε διδακτικό στάδιο υλοποιούνται 2 διδακτικές μονάδες (μαθήματα). Κάθε διδακτική μονάδα περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα

10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A 10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα Χαλκίδα, 2019 Όταν άρχισα να ασχολούμαι με την προπονητική πριν από 15 χρόνια περίπου, ήμουν πρόθυμος

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Βασικές δεξιότητες 1)Κατάλληλη ρακέτα 2)Σωστός τρόπος κρατήματος 3)Διδασκαλία βασικών χτυπημάτων και σωστή στάση 4)Σέρβις 5)Εκμάθηση τεχνικής χτυπημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ Η προαγωγή της υγείας Η κοινωνική αλληλεπίδραση Χαρακτήρας περιπέτειας Αρχή ομαδικής συνεργασίας

ΣΚΟΠΟΙ Η προαγωγή της υγείας Η κοινωνική αλληλεπίδραση Χαρακτήρας περιπέτειας Αρχή ομαδικής συνεργασίας Περιγραφή του προγράμματος Το Kids Athletics είναι ένα παιδαγωγικό πρόγραμμα για μαθητές που αποτελεί μία διαφορετική προσέγγιση από το ενήλικο μοντέλο του Στίβου. Αυτή η προσέγγιση στρέφεται σε μορφές

Διαβάστε περισσότερα

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους.

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους. Πρόγραμμα προπόνησης, συντήρησης και εξάσκησης, καθώς και διατροφής, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, κοινοποίησε στην σελίδα της στο ίντερνετ, η σχολή ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Πειραιώς στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ 1. Στο ελεύθερο η είσοδος του χεριού πρέπει να γίνεται α με το χέρι ελαφρώς λυγισμένο έξω από το ύψος του ώμου β με το χέρι τεντωμένο έξω από το ύψος του ώμου γ με το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΜΑΝΣΕΤΑ Μανσέτα είναι το χτύπημα της μπάλας με τους πήχεις των χεριών όταν είναι ενωμένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΙI. Η οργάνωση του περιεχομένου της ύλης ανά θεματική σε διδακτικούς στόχους σε τρίμηνα Σημεία προσοχής για τον/την εκπαιδευτικό Αξιολόγηση

ΙI. Η οργάνωση του περιεχομένου της ύλης ανά θεματική σε διδακτικούς στόχους σε τρίμηνα Σημεία προσοχής για τον/την εκπαιδευτικό Αξιολόγηση ΙI. Η οργάνωση του περιεχομένου της ύλης ανά θεματική σε διδακτικούς στόχους σε τρίμηνα Σημεία προσοχής για τον/την εκπαιδευτικό Αξιολόγηση 1 ο Επίπεδο (Προδημοτική Α τάξη) Θεματικές Ενότητες 1 ο Τρίμηνο

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τη μέση

ασκήσεις για τη μέση ασκήσεις για τη μέση 1 η άσκηση ύπτια θέση (ανάσκελα) Λυγίζουμε τα δύο γόνατα και τα τραβάμε με τα χέρια δυνατά προς το στήθος. Μετράμε αργά μέχρι το 5 και επαναφέρουμε τα πόδια στην αρχική θέση. Χαλαρώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Συναρμογή. Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ)

Συναρμογή. Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ) ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ) 5-8 9-10 11-12 13-14 15-16 17-18 19-20 20 + Μέγιστη Δύναμη + + + + + + Εκρηκτική Δύναμη + + + + + + + + Αντοχή στη Δύναμη + + + + + + + Αερόβιες Συνθήκες + + + + +

Διαβάστε περισσότερα

Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2 16-17 Αγαπητοί Καθηγητές Φυσικής Αγωγής Κρήτης, Στα πλαίσια της ανάπτυξης του τένις σε όλη την Ελλάδα η Ελληνική Φίλαθλη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικείωση. Βασικές δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο των παιχνιδιών

Εξοικείωση. Βασικές δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο των παιχνιδιών Εξοικείωση Βασικές δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο των παιχνιδιών Οι δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο παιχνιδιών περιλαμβάνουν: Μετακίνηση χωρίς μπάλα Έλεγχο μιας μπάλας, οδήγημα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΜΠΕΛΑΓΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η καλαθοσφαίριση είναι ένα άθλημα αρκετά διαδεδομένο και αγαπητό από τα παιδιά του Δημοτικού και όχι μόνο. Είναι άθλημα σύνθετο και

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο

Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο Εισηγητής: Γούλας Παναγιώτης, ΚΦΑ ΤΑ ΑΛΜΑΤΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΘΕΤΑ ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ ΑΛΜΑ ΤΡΙΠΛΟΥΝ ΑΛΜΑ ΣΕ ΥΨΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της. χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο

Εισαγωγή. Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της. χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο Εισαγωγή Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο ένα πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού και όχι ένα προπονητικό πρόγραμμα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗ Η επίθεση είναι συνυφασμένη στο βόλεϊ με το καρφί Η επίθεση είναι ένας γενικός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 Η σχέση 4ν4 αποτελεί την μικρότερη δυνατή σχέση παιχνιδιού που περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά και τακτικά στοιχεία του «μεγάλου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) 24-Μαρ-12 Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν Ο αντίπαλος έχει συνοχή, κόντα τις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 χρ. Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Αθανάσιος, Ζαπαρτίδης Ηλίας ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 ΧΡ. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης στους παραλυμπιακούς αγώνες χωρίζoνταν σε δύο είδη : όρθια και καθιστή πετοσφαίριση. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 8. Σταθερά γυμναστικά όργανα: Οι Γυμναστικοί πάγκοι Μπαρκούκης Βασίλειος, Αναστασιάδης Θεοφύλακτος Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής. Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο

Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής. Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση της ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας της προσέγγισης ΠγΚ στο ποδόσφαιρο παραδοσιακή προσέγγιση προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τον αυχένα

ασκήσεις για τον αυχένα ασκήσεις για τον αυχένα 1 η ΑΣΚΗΣΗ θέση καθιστή ή όρθια Έχοντας σταθερούς τους ώμους, κατεβάζουμε το κεφάλι προς τα κάτω, έτσι ώστε το πηγούνι να ακουμπήσει στο στέρνο. στην αρχική θέση. Σηκώνουμε το κεφάλι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B Ένας καλός τερματοφύλακας θα κάνει ένα λάθος κάθε 6 αγώνες, ένας πολύ καλός σε κάθε 9 αγώνες, ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας θα κάνει λάθος σε κάθε 12 αγώνες ενώ ένας υψηλού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1 ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το άνοιγμα είναι ένα επιθετικό χτύπημα στην επιτραπέζια αντισφαίριση και χρησιμοποιείται από όλων των ειδών τους παίκτες.είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2008 Αθήνα 2008 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια γνωριμίας/επικοινωνίας Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια γνωριμίας/επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική ΔΟ.ΚΙ.Μ.Η Εγέρσεις από καρέκλα σε 30 δευτερόλεπτα

Λειτουργική ΔΟ.ΚΙ.Μ.Η Εγέρσεις από καρέκλα σε 30 δευτερόλεπτα Εγέρσεις από καρέκλα σε 30 δευτερόλεπτα Εξοπλισμός: χρονόμετρο χειρός και καρέκλα χωρίς μπράτσα. Χρησιμοποιήστε μια πολύ σταθερή καρέκλα και οπωσδήποτε χρησιμοποιείστε την ίδια καρέκλα ή καρέκλα ίδιου

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 1 Μορφές παιχνιδιού...

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 1 Μορφές παιχνιδιού... Περιεχόμενα Πρόλογος... 13 1 Μορφές παιχνιδιού... 15 1.1 Παιχνίδι με πάσες... 1.1.1 5 εναντίον 3 (σε μικρές εστίες)... 1.1.2 4 εναντίον 4 συν 4 (σε μικρές εστίες)... 1.1.3 4 εναντίον 4 (σε εστίες πάσας)...

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 10. Κινήσεις με μπάλα: Διεκδίκηση της μπάλας (rebound) Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Παιχνίδια με απλά υλικά

Ενότητα: Παιχνίδια με απλά υλικά Ονομασία Παιχνιδιού: ΚΡΑΤΑ ΜΕ ΝΑ ΣΕ ΚΡΑΤΩ Υλικά:1)Μαντήλια.2)πλαστικά ποτήρια,3)πλαστικά μπουκάλια, ή πιατάκια,4)καπάκια. Τάξεις: Α,Β,Γ,Δ,Ε,ΣΤ, Οι μαθητές σχηματίζουν ζευγαράκια και χωρίζονται σε 2 ομάδες.

Διαβάστε περισσότερα

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Όλοι μας έχουμε θαυμάσει κατά καιρούς μεγάλους αθλητές σε διάφορα αθλήματα και αυτό που τους χαρακτηρίζει όλους είναι η υπεροχή

Διαβάστε περισσότερα

Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο. Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α.

Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο. Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α. Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α. ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Α - Β ΤΑΞΗ Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Ποδόσφαιρο, τι είναι?

Ποδόσφαιρο, τι είναι? ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Ποδόσφαιρο, τι είναι? επίθεση Κύκλος τεσσάρων φάσεων σκοράρισμα εναλλαγή + - παρεμπόδιση ανάπτυξης άμυνα ανάπτυξη + - εναλλαγή αποσόβηση σκοραρίσματος Στόχος του παιχνιδιού: Νίκη Ομαδικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣ ΜΕΣΟΚΥΚΛΟΣ 1 Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ 4/9/ /9/2017. ΔΕΥΤΕΡΑ (72 Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ) 6Χ4Χ 100 μ στο 17 5 δ=30 Δ= 4

ΟΣ ΜΕΣΟΚΥΚΛΟΣ 1 Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ 4/9/ /9/2017. ΔΕΥΤΕΡΑ (72 Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ) 6Χ4Χ 100 μ στο 17 5 δ=30 Δ= 4 2017-2018 5 ΟΣ ΜΕΣΟΚΥΚΛΟΣ 1 Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ 4/9/2017 10/9/2017 ΔΕΥΤΕΡΑ (72 Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ) Χ4Χ 100 μ στο 17 5 δ=30 Δ= 4 ΤΡΙΤΗ (73 Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ) ΔΥΝΑΜΗ 2 (δείτε το ανάλογο πρόγραμμα) ευθείες 2Χ0 μ αναπηδήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Το Κ2 είναι ένα παιχνίδι για 1 έως 5 παίκτες, ηλικίας 8 ετών και άνω, με διάρκεια περίπου 60 λεπτά.

Το Κ2 είναι ένα παιχνίδι για 1 έως 5 παίκτες, ηλικίας 8 ετών και άνω, με διάρκεια περίπου 60 λεπτά. ΟΔΗΓΙΕΣ Το Κ2 είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στον κόσμο (μετά το Έβερεστ) με ύψος 8.611 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. Θεωρείται, επίσης, ένα από τα δυσκολότερα βουνά άνω των 8.000 μέτρων. Το Κ2 ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Η υποδοχή του σερβίς είναι η φάση του παιχνιδιού κατά την οποία μια

Διαβάστε περισσότερα

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 11 ΜΕΡΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 62 ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ 63 λάκτισμα" τα γόνατα

Διαβάστε περισσότερα