Σχεδιασμός του πρώτου συστήματος απεικόνισης με ΜΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σχεδιασμός του πρώτου συστήματος απεικόνισης με ΜΣ"

Transcript

1 4 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ επίσκεψή του στα εργαστήρια Cornelis Jacobus Gorter στην Ολλανδία οδήγησε σε μια σημαντική εξέλιξη. Ο Gorter εργαζόταν στο ίδιο αντικείμενο με τον Rabi και εμπλούτισε τη μελέτη του με ορισμένες προτάσεις. Έπειτα από αυτήν τη συμβολή του συναδέλφου του, ο Rabi κατόρθωσε να αναδείξει τις μαγνητικές κινήσεις και δημοσίευσε το γνωστό άρθρο με τίτλο «Μια νέα μέθοδος μέτρησης της μαγνητικής φάσης». To 1946, δύο επιστήμονες, οι Felix Bloch και Edward Purcell, δουλεύοντας ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, περιέγραψαν το φυσικοχημικό φαινόμενο των σταθερών ισοτόπων (μη ραδιενεργών), όπως το 1 Η στον περιοδικό πίνακα. Επειδή η ανακάλυψή τους θεωρήθηκε ως η απαρχή του ΠΜΣ, οι Bloch και Purcell απέσπασαν το Βραβείο Νόμπελ το Ο Purcell γεννήθηκε στο Ιλινόις των ΗΠΑ. Αφού δούλεψε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ), στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Harvard. O Bloch γεννήθηκε το 1905 στη Ζυρίχη. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας έως το 1933 και, το 1934, μετέβη στο Πανεπιστήμιο του Stanford. Έπειτα επέστρεψε στη Ζυρίχη, όπου πέθανε το Ακολουθώντας τη δημιουργική εργασία των Bloch και Purcell, πολλοί άλλοι επιστήμονες συνέχισαν να δουλεύουν στη θεωρία του ΠΜΣ. Έως τη δεκαετία του 1970, διάφορες μελέτες προσέφεραν σημαντική εξέλιξη στον ΠΜΣ και αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης απεικόνισης με μαγνητικό συντονισμό. Οι σημαντικότερες από αυτές τις μελέτες ήταν: Το 1955/1956 στη Στοκχόλμη, οι Erik Odeblad και Gunnar δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των μελετών τους σχετικά με τις ιδιότητες των ζωντανών κυττάρων και των χρόνων χαλάρωσης (relaxation times). Μεταξύ των ετών 1956 και 1970, πραγματοποιήθηκε ένας μεγάλος αριθμός μελετών σχετικά με τους χρόνους χαλάρωσης Τ1 και Τ2 του αίματος και των μυών, την έννοια της μοριακής διάχυσης και την ανταλλαγή ενδοκυττάριου και εξωκυττάριου ύδατος. Μεταξύ 1960 και 1970, επιτεύχθηκε η λήψη σήματος ΠΜΣ από πειραματικά μοντέλα ζώων. Σχεδιασμός του πρώτου συστήματος απεικόνισης με ΜΣ Το 1972, ο Raymond Damadian (Downstate Medical Centre, Brooklyn) μέτρησε τους Τ1 και Τ2 χρόνους χαλάρωσης φυσιολογικού ιστού και καρκινικού ιστού σε ποντίκια και με τη χρήση μιας συσκευής πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού κατέδειξε ότι ο καρκινικοί ιστοί είχαν μεγαλύτερους χρόνους χαλάρωσης. Αυτές οι μελέτες μπορεί να θεωρηθούν οι πρώτες μελέτες με κλινική σημασία. Η ευρεσιτεχνία του Damadian καταχώρηθηκε ως συσκευή πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού χωρίς όμως να γνωστοποιηθούν λεπτομέρειες για αυτό το θέμα.

2 ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΜΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ 5 Μελέτες μετρήσεων του όγκου της ροής αίματος με μαγνητική τομογραφία Οι μετρήσεις ροής με τη μαγνητική τομογραφία άρχισαν κατά βάση τη δεκαετία του Ωστόσο, το 1959, ο Jay Singer μελέτησε τις ιδιότητες χαλάρωσης του αίματος. Αργότερα το 1967, ο Alexander Ganssen επινόησε έναν τομογράφο πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού που αποτελείτο από έναν αριθμό μικρών πηνίων για τη μέτρηση της αιματικής ροής σε ολόκληρο το σώμα. Αυτή τη χρονική περίοδο, όλες οι προσπάθειες εστιάζονταν στους τομογράφους πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού, οι οποίοι ήταν πολύ διαφορετικοί από τους μαγνητικούς τομογράφους, καθώς δεν διέθεταν δυνατότητα απεικόνισης. Ανάπτυξη της έννοιας της χωρικής κωδικοποίησης στην απεικόνιση με μαγνητικό συντονισμό Το 1973, ο Paul Lauterbur από το Πανεπιστήμιο του Illinois-Urbana-Champaign σκέφτηκε τη φοβερή ιδέα της χρήσης βαθμιδωτών πηνίων σε τρία επίπεδα (Gx, Gy, και Gz) προκειμένου να προσδιορίσει στον χώρο τη θέση ενός επιλεγμένου σημείου (χωρική κωδικοποίηση). Αργότερα, ο Lauterbur, εφάρμοσε μια τεχνική οπίσθιας προβολής που χρησιμοποιείτο στην αξονική τομογραφία και ανασύνθεσε την πρώτη εικόνα μαγνητικής τομογραφίας. Ακόμα και αν ο Erwin Hahn είχε νωρίτερα χρησιμοποιήσει τα βαθμιδωτά πηνία για την ανάπτυξη της έννοιας του spin echo, η ανακάλυψη του Lauterbur έφερε επανάσταση στην απεικόνιση με μαγνητικό συντονισμό και άνοιξε τον δρόμο για άλλους ερευνητές όπως οι Hinshaw, Andrew και Moore. Οι πρώτες ανακατασκευασμένες εικόνες μαγνητικής τομογραφίας πειραματικών σωλήνων φαίνονται αρκετά απλές αλλά αποτέλεσαν την απαρχή της σημερινής μαγνητικής τομογραφίας. Ο Richard Ernst σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει τον μετασχηματισμό Fourier αντί για την τεχνική οπίσθιας προβολής μετά την παρακολούθηση μιας διάλεξης του Lauterbur στη Βόρεια Καρολίνα. Το 1975, εφάρμοσε με επιτυχία τον μετασχηματισμό Fourier για την ανακατασκευή εικόνων. Ο Peter Mansfield από το Νότιγχαμ βελτίωσε την τεχνική της μαγνητικής τομογραφίας με μελέτες που έκανε το 1973, 1975 και Ανέπτυξε περαιτέρω τη χρήση των βαθμιδωτών πηνίων σε μαγνητικό πεδίο και δημιούργησε μαθηματικά μοντέλα το 1977 με τον Andrew A. Maudsey. Κατόρθωσε να απεικονίσει ένα ανθρώπινο δάκτυλο και το 1978 απεικόνισαν μία κοιλιά. Ο Mansfield υπήρξε ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη σημαντική τεχνική που σήμερα αποκαλούμε επίπεδη απεικόνιση ηχούς (echo planar imaging, EPI).

3 10 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ Το μαγνητικό πεδίο ή μαγνήτιση που δημιουργείται από την περιστροφική κίνηση εκάστου θετικά φορτισμένου πρωτονίου φαίνεται στην Εικ. 2.1β και μπορεί να αναπαρασταθεί με ένα διάνυσμα, γνωστό ως μαγνητικό διάνυσμα ή μικροσκοπική μαγνήτιση. Τα πρωτόνια σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή σε απουσία κάποιας άλλης εξωτερικής μαγνητικής επίδρασης, έχουν τυχαία διάταξη στον χώρο και διαφορετικούς προσανατολισμούς. Όταν όμως τα πρωτόνια αυτά βρεθούν μέσα σε ένα εξωτερικό μαγνητικό πεδίο Β 0, εγκαταλείπουν την τυχαία τους διάταξη και προσανατολίζονται περιστρεφόμενα (σαν ένα γυροσκόπιο) στον άξονα της κατεύθυνσης του εξωτερικού μαγνητικού πεδίου. Αυτή η αλληλεπίδραση του α β Ηλεκτρόνιο Πρωτόνιο Πυρήνας Εικόνα 2.1 Σύνθεση ενός ατόμου (α) και περιστροφική κίνηση θετικά φορτισμένων πρωτονίων (β). Βορράς Νότος Εικόνα 2.2 Μια μαγνητική ράβδος αναπαριστά την περιστροφική κίνηση και την κατεύθυνση κίνησης ενός θετικά φορτισμένου πρωτονίου.

4 ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ 11 διανύσματος της μικροσκοπικής μαγνήτισης των πρωτονίων και του εξωτερικού μαγνητικού πεδίου Β 0 δημιουργεί ένα φαινόμενο που καλείται μαγνητικός συντονισμός (ΜΣ). Εάν ένας πυρήνας έχει άρτιο/ζυγό ατομικό και μαζικό αριθμό, ο εν λόγω πυρήνας έχει μηδενική ιδιοστροφορμή και, ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε ότι γίνεται «αόρατος» στον ΜΣ. Με άλλα λόγια, τα στοιχεία που έχουν τέτοιο πυρήνα δεν μπορούν να απεικονιστούν με ΜΣ. Ευτυχώς, όλα τα στοιχεία στη φύση, με εξαίρεση το Αργό (Ar) και το Δημήτριο (Ce), έχουν τουλάχιστον ένα ισότοπο το οποίο διαθέτει ιδιοστροφορμή. Ένας πυρήνας θα έχει κλασματική ιδιοστροφορμή (δηλ. 1/2, 3/2, ή 5/2) αν έχει περιττό μαζικό αριθμό και ακέραια ιδιοστροφορμή (1, 2, ή 3) αν έχει ζυγό μαζικό αριθμό και περιττό ατομικό αριθμό. Ανάμεσα σε όλους τους πυρήνες του ανθρώπινου σώματος, ο πυρήνας του 1 H έχει spin ½ και είναι ο πολυπληθέστερος (περιέχεται στο 99,98% των ιστών) μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Συνεπώς, αποτελεί τον πυρήνα εκλογής στην πλειονότητα των κλινικών εφαρμογών του ΜΣ σήμερα. Ωστόσο, στις μέρες μας, στοιχεία όπως ο φωσφόρος ( 31 P), το νάτριο ( 23 Νa), και ο άνθρακας ( 13 C) χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση ΜΣ σε κλινικές εφαρμογές, αλλά κυρίως για ερευνητικούς σκοπούς. Μαγνητικός συντονισμός και αρχή στατικού μαγνητικού πεδίου Από την προηγούμενη ενότητα γνωρίζουμε ότι στο ανθρώπινο σώμα, κάθε πρωτόνιο με ιδιοστροφορμή συμπεριφέρεται σαν μια μικρή μαγνητική ράβδος (μικροσκοπικός μαγνήτης) με τη δική της μικροσκοπική μαγνήτιση. Όταν τα πρωτόνια δεν εκτίθενται σε ισχυρό εξωτερικό μαγνητικό πεδίο, διατηρούν ένα μαγνητικό διάνυσμα, λόγω του μικρού μαγνητικού πεδίου της Γης. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, στην περίπτωση αυτή θα είναι προσανατολισμένα τυχαία προς κάθε κατεύθυνση, όπως φαίνεται στην Εικ Αν προσθέσουμε όλα αυτά τα ανεξάρτητα μαγνητικά διανύσματα μεταξύ τους, το συνολικό διάνυσμα που θα προκύψει θα είναι μηδενικό, γιατί οι μικροσκοπικές μαγνητίσεις αλληλοεξουδετερώνονται μεταξύ τους. Όταν όμως τοποθετήσουμε τα δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων των μικρών αυτών μαγνητών μέσα σε ένα ισχυρό εξωτερικό μαγνητικό πεδίο (όπως συμβαίνει όταν τοποθετούμε έναν ασθενή στον μαγνητικό τομογράφο), τα διανύσματα των μαγνητίσεών τους θα αλληλεπιδράσουν με το ισχυρό εξωτερικό μαγνητικό πεδίο (π.χ. 1,5 Τesla) και θα αρχίσουν να περιστρέφονται με μια συγκεκριμένη συχνότητα. Τα πρωτόνια μέσα σε ένα εξωτερικό μαγνητικό πεδίο B o θα εγκαταλείψουν την τυχαία διάταξή τους στον χώρο και θα προσανατολιστούν είτε παράλληλα είτε

5 14 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ Εικόνα 2.4 Σε απουσία οποιασδήποτε εξωτερικής μαγνητικής επίδρασης, τα μαγνητικά διανύσματα των πρωτονίων έχουν τυχαίο προσανατολισμό στον χώρο. Ας θεωρήσουμε για διδακτικούς λόγους ένα φανταστικό ογκοστοιχείο με 10 μόνο πρωτόνια, εκ των οποίων τα 6 είναι πορτοκαλί και προσανατολισμένα παράλληλα με το εξωτερικό μαγνητικό πεδίο Β 0 (ισχύος 1,5 Τ) και τα 4 είναι άσπρα και προσανατολισμένα αντιπαράλληλα με το εξωτερικό πεδίο Β 0, όπως φαίνεται στην Εικ 2.5α. Στην περίπτωση αυτή, λόγω της αντιδιαμετρικής διάταξης των πρωτονίων στα δύο επίπεδα (παράλληλο και αντιπαράλληλο), τα 4 άσπρα και τα 4 πορτοκαλί πρωτόνια θα αλληλοεξουδετερωθούν κατά ζεύγη. Η αθροιστική συνένωση των μικροσκοπικών μαγνητίσεων των υπολειπομένων 2 πρωτονίων θα δημιουργήσει τη συνολική μαγνήτιση στο εν λόγω ογκοστοιχείο. Εάν διπλασιάσουμε το κύριο μαγνητικό πεδίο από 1,5 σε 3,0 Τ, τότε 9 πορτοκαλί πρωτόνια θα προσανατολιστούν παράλληλα και μόνο 1 άσπρο πρωτόνιο θα προσανατολιστεί αντιπαράλληλα, μέσα στο ισχυρότερο αυτό μαγνητικό πεδίο, όπως φαίνεται στην Εικ. 2.5β. Στην περίπτωση αυτή, θα απομείνει ένας απόλυτος αριθμός 8 πρωτονίων, οι μικροσκοπικές μαγνητίσεις των οποίων, όταν αθροιστούν, θα δώσουν το νέο μέγεθος μιας μεγαλύτερης μακροσκοπικής μαγνήτισης. Με βάση το παράδειγμα αυτό, συμπεραίνουμε πως μπορούμε να αυξήσουμε το μαγνητικό σήμα τέσσερις φορές, απλώς και μόνο διπλασιάζοντας το κύριο στατικό μαγνητικό πεδίο από 1,5 σε 3,0 Τ. Το συμπέρασμα, όμως, αυτό δεν είναι ακριβές, γιατί εκτός από το σήμα που τετραπλασιάζεται, διπλασιάζεται και ο θόρυβος στο ογκοστοιχείο και επομένως πρακτικά μπορούμε να επωφεληθούμε με διπλάσια μόνο πραγματική αύξηση του μαγνητικού σήματος.

6 ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ 15 α β Β 0 (1,5 Τ) Β 0 (3,0 Τ) Εικόνα 2.5 Τα μαγνητικά διανύσματα των πρωτονίων προσανατολίζονται παράλληλα (πορτοκαλί) ή αντιπαράλληλα (λευκά) στο κύριο μαγνητικό πεδίο. Η διαφορά παράλληλων και αντιπαράλληλων πρωτονίων γίνεται μικρότερη σε ασθενές μαγνητικό πεδίο (α) και μεγαλύτερη σε ισχυρό μαγνητικό πεδίο (β). Δημιουργία σήματος ΜΣ και μαγνητικό πεδίο Β1 Στην προηγούμενη ενότητα, περιγράψαμε τις αρχές του ΜΣ και του βασικού στατικού πεδίου Β 0. Μάθαμε, επίσης, ότι το σύνολο όλων των ανεξαρτήτων μαγνητικών διανυσμάτων των πρωτονίων παράγει ένα συνδυασμένο μαγνητικό διάνυσμα, το οποίο ονομάζουμε συνολική ή μακροσκοπική μαγνήτιση Μ 0. Το επόμενο βήμα, λοιπόν, είναι η παραγωγή σήματος ΜΣ. Όταν βλέπουμε την Εικ. 2.3, παρατηρούμε ότι η περιστροφική κίνηση των πρωτονίων, η οποία προσομοιάζει με την περιστροφή ενός γυροσκοπίου, δημιουργεί μια μαγνήτιση που εκφράζεται με ένα διάνυσμα. Η προβολή της μακροσκοπικής μαγνήτισης στον διαμήκη άξονα Ζ, που στο εξής θα ονομάζουμε διαμήκη μαγνήτιση (Μ Ζ ), παραμένει πρακτικά αδιαφοροποίητη και ανεξάρτητη από τη φάση της περιστροφής των πρωτονίων. Για να μετρήσουμε όμως κάποιο σήμα, θα πρέπει να έχουμε ένα δυναμικό μαγνητικό διάνυσμα. Συνεπώς, αυτή η διανυσματική προβολή της μαγνήτισης Μ 0 στον διαμήκη άξονα Ζ δεν μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Οπότε, πρέπει με κάποιον τρόπο να εκμεταλλευτούμε αυτή τη διαμήκη μαγνήτιση, ώστε να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό μαγνητικό διάνυσμα, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να μετρήσουμε κάποιο στοιχειώδες σήμα. Για να το καταφέρουμε λοιπόν αυτό, εφαρμόζουμε ένα νέο δυναμικό και χαμηλής διάρκειας μαγνητικό πεδίο Β 1.

7 22 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ φανταστικά. Τα ακατέργαστα δεδομένα, δεδομένα μεγέθους (k-χώρος) μπορούν να μετρηθούν υπολογίζοντας την τετραγωνική ρίζα του αθροίσματος των τετραγώνων των πραγματικών και φανταστικών δεδομένων. Η εικόνα που προκύπτει από τα δεδομένα μεγέθους (magnitude) καλείται αντίστοιχα εικόνα μεγέθους (magnitude) και παρουσιάζεται στην Εικ Εκτός από τα δεδομένα μεγέθους (magnitude) του k-χώρου, υπάρχουν και τα δεδομένα φάσης, τα οποία υπολογίζονται επίσης από τα πραγματικά και τα φανταστικά πρωτογενή δεδομένα. Στην πράξη, μια εικόνα μεγέθους (magnitude) ή/και μια εικόνα φάσης ΜΣ μπορούν να σχηματιστούν μόνο μετά την εφαρμογή του μετασχηματισμού Fourier στα πρωτογενή δεδομένα (δεδομένα του k-χώρου). Πώς όμως μπορούμε να ερμηνεύσουμε αυτές τις φωτεινές κουκκίδες που παρουσιάζονται στην παρακάτω εικόνα; Προφανώς δεν μπορούμε να εξαγάγουμε κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα, γιατί τα δεδομένα του k-χώρου είναι σαν ένα Πραγματικά Εικόνα Magnitude k-χώρος Υποθετικά (Φανταστικά) Εικόνα 2.9 Τα δεδομένα που αποθηκεύονται στον k-χώρο διακρίνονται σε πραγματικά και φανταστικά και στη συνέχεια αυτά συνδυάζονται για να σχηματιστούν τα δεδομένα μεγέθους (magnitude).

8 ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ 23 Εικόνα 2.10 Ένας τυπικός k-χώρος σε κλίμακα του γκρι και ο ίδιος χώρος μετά από απλή χρωματική επεξεργασία. Και στις δύο εικόνες απεικονίζεται ο όγκος των πληροφοριών που εμπεριέχει ο k-χώρος. κρυφό μήνυμα. Ο k-χώρος περιέχει έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών αλλά κανείς δεν μπορεί να τις χρησιμοποιήσει στην πράξη γιατί είναι κρυπτογραφημένες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απεικονίσει κανείς τον k-χώρο, όπως π.χ. σε αποτύπωση της κλίμακας του γκρι ή έπειτα από χρωματική επεξεργασία (Εικ. 2.10). Η έγχρωμη εικόνα δεν αλλάζει στην πραγματικότητα τίποτα σε σχέση με την ασπρόμαυρη, ωστόσο καθιστά ευκολότερο στο ανθρώπινο μάτι να δει την έκταση της πληροφορίας του k-χώρου λόγω της χρωματικής επεξεργασίας. Τα δεδομένα του k χώρου έχουν μια πυκνή φωτεινή περιοχή στο κέντρο, όπως φαίνεται στην Εικ Αυτό συμβαίνει γιατί το κεντρικό τμήμα των δεδομένων του k-χώρου περιέχει τον μεγαλύτερο όγκο των πληροφοριών. Για παράδειγμα, ο κόκκινος κύκλος στην Εικ έχει σχεδόν 90% του συνόλου των δεδομένων. Σε επόμενη ενότητα θα εξετάσουμε τις επιπτώσεις που θα έχει στην εικόνα μας η αφαίρεση του κύκλου αυτού. Μετασχηματισμός Fourier και ανακατασκευή εικόνων ΜΣ Στις προηγούμενες ενότητες μάθαμε ότι ένα ισχυρό στατικό μαγνητικό πεδίο Β 0 χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί μια καθαρή μαγνήτιση. Επιπλέον, μάθαμε ότι παλμός ραδιοσυχνοτήτων Β 1 εφαρμόζεται για να στρέψει την καθαρή

9 32 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ που απαιτείται προκειμένου οι κολυμβητές να επιστρέψουν στην αρχική τους ομαλή κατάσταση κολύμβησης (πριν από τον παλμό RF), όταν αφήσουμε το σχοινί, εξαρτάται σαφώς από τη δύναμή τους, αλλά και από τη διαμόρφωση της όχθης του ποταμού, το βάθος του νερού και το ρεύμα του ποταμού εξαρτάται δηλαδή από τους κολυμβητές και το περιβάλλον τους. Αντίστοιχα, λοιπόν, όλα τα περιστρεφόμενα πρωτόνια που αποκλίνουν προς το επίπεδο ΧΥ μετά την εφαρμογή ενός παλμού RF θα επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση μόλις αυτός διακοπεί, εντός ενός συγκεκριμένου χρόνου, ο οποίος εξαρτάται από την αλληλεπίδρασή τους με το περιβάλλον. Για παράδειγμα, τα πρωτόνια του μορίου του λίπους επιστρέφουν στην αρχική τους κατάσταση πολύ γρήγορα. Αντίθετα, τα πρωτόνια ενός υγρού, όπως το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ), απαιτούν πολύ μεγαλύτερο (σχεδόν 10πλάσιο) χρόνο σε σχέση με το λίπος προκειμένου να επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση. Ο χρόνος που απαιτείται για να χαλαρώσουν τα πρωτόνια και να επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση οφείλεται στην ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των περιστρεφομένων πρωτονίων και του περιβάλλοντός τους (ιοντικό πλέγμα). Έτσι, λοιπόν, o χρόνος χαλάρωσης Τ1 εκφράζει το χρονικό διάστημα που απαιτείται ώστε τα πρωτόνια να επιστρέψουν στην αρχική τους θέση στον άξονα Ζ (Εικ. 3.3). α β ΜZ ΜΖ=0 γ ΜZ δ ΜZ Εικόνα 3.3 (α) Το διάνυσμα της διαμήκους μαγνήτισης (Mz) στραμμένο εντελώς στο εγκάρσιο επίπεδο, όταν ο παλμός 90 ο έχει μόλις διακοπεί και (β δ) όταν αρχίζει να επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση με την πάροδο του χρόνου.

10 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΣ 33 Καμπύλη χρόνου χαλάρωσης Τ1 Όταν εφαρμόζεται παλμός 90 ο στα πρωτόνια που είναι ευθυγραμμισμένα με το Β 0, δηλαδή με τον άξονα Ζ, η συνολική Μ 0 στρέφεται εξ ολοκλήρου στο εγκάρσιο επίπεδο ΧΥ μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και, επομένως, η διανυσματική προβολή του στον άξονα Ζ, δηλαδή η διαμήκης μαγνήτιση Μz μηδενίζεται. Ωστόσο, η Μz, επιστρέφει στην αρχική της τιμή εντός σχετικά σύντομου χρόνου, τον οποίο ονομάζουμε χρόνο χαλάρωσης Τ1. Ο χρόνος Τ1 είναι διαφορετικός για κάθε τύπο ιστού στο σώμα μας λόγω της διαφορετικής δομής των διαφόρων ιστών. Μπορούμε να σχεδιάσουμε εύκολα μια καμπύλη χρόνου χαλάρωσης Τ1 για διαφορετικούς ιστούς αν έχουμε κάποιες βασικές παραμέτρους. Μια τέτοια καμπύλη παρουσιάζεται στις Εικ. 3.4α ή β για διαφορετικούς ιστούς. Στο παράδειγμά μας απεικονίζονται οι καμπύλες των χρόνων χαλάρωσης Τ1 των δύο πιο κοινών ιστών του εγκεφάλου, της φαιάς ουσίας και της λευκής ουσίας. Οι ιστοί αυτοί έχουν βασικές ομοιότητες μεταξύ τους και επομένως και οι καμπύλες των χρόνων χαλάρωσης Τ1 αυτών απεικονίζονται σχετικά παρόμοιες, όπως φαίνεται στην Εικ. 3.4α. Αντίθετα, η λευκή ουσία και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) διαφέρουν πλήρως ιστολογικά και, επομένως, οι καμπύλες των χρόνων χαλάρωσης Τ1 αυτών είναι διαφορετικές, όπως φαίνεται στην Εικ. 3.4β. Από τα γραφήματα αυτά κατανοούμε ότι αν επιθυμούμε να διακρίνουμε τους διάφορους ιστούς μεταξύ τους, δεν μπορούμε να συλλέξουμε το σήμα αυθαίρετα σε οποιονδήποτε χρόνο. Αντίθετα, υπάρχει κάποια χρονική στιγμή, η οποία κρίνεται ως καταλληλότερη για να συλλέξουμε το σήμα προκειμένου να αναδείξουμε τις διαφορές μεταξύ των διαφορετικών τύπων ιστών. Πώς όμως μπορούμε να σχεδιάσουμε τις καμπύλες αυτές και τι σημαίνουν τελικά; Στον ΜΣ, μπορούμε να μετρήσουμε κάποιους παράγοντες-κλειδιά των ιστών, όπως οι χρόνοι χαλάρωσης Τ1 και Τ2. Μπορούμε σχεδόν να υπολογίσουμε το σήμα ΜΣ με σχετικά απλές εξισώσεις. Η συνάρτηση 3.1 δείχνει έναν μαθηματικό τύπο υπολογισμού σήματος ΜΣ για μια ακολουθία Spin Echo. Η συνάρτηση περιέχει ενδογενείς παραμέτρους Τ1, Τ2, PD των ιστών και εξωγενείς παραμέτρους, που καθορίζονται από τον τεχνολόγο ακτινολόγο, όπως οι TR και ΤΕ. -TR/ T1 -TE/ T2, MR Σήμα PD * 1 e * e, Όπου: T1 παράγοντας T2 παράγοντας PD = πυκνότητα πρωτονίων Τ1 = Χρόνος χαλάρωσης Τ1 του ιστού Τ2 = Χρόνος χαλάρωσης Τ2 του ιστού TR = Χρόνος επανάληψης TE = Χρόνος ηχούς (3.1)

11 38 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ υπολογίζεται από τη συνάρτηση 3.2, προκύπτει από μετρήσεις του χρόνου Τ1 σε μαγνητικό τομογράφο 1,5 Τ σύμφωνα με τη βιβλιογραφία. Αν θελήσουμε να επιτύχουμε μεγαλύτερη σκιαγραφική αντίθεση μεταξύ λευκής ουσίας και ΕΝΥ, ο χρόνος TR πρέπει να οριστεί γύρω στα ms. Συνεπώς, ο χρόνος TR είναι μια σημαντική παράμετρος για την Τ1 σκιαγραφική αντίθεση, σε μία απλή ακολουθία Spin Echo. Σε περισσότερο πολύπλοκες γρήγορες και πολύ γρήγορες ακολουθίες, η γωνία πρόσπτωσης (flip angle) αποτελεί μια επιπρόσθετη παράμετρο που καθορίζει τον Τ1 προσανατολισμό της εικόνας. Όπως φαίνεται στον Πίνακα 3.1, υπάρχουν πολύ διαφορετικοί τύποι ιστών και επίσης ένας αριθμός από παθολογίες με διαφορετικούς χρόνους χαλάρωσης Τ1. Στον Πίνακα 3.1 διακρίνουμε τη συσχέτιση του προσανατολισμού των εικόνων [προσανατολισμός Τ1, Τ2, ή πυκνότητας πρωτονίων (PD)] με τις εξωγενείς παραμέτρους TR και TE για διάφορους τύπους ιστών του εγκεφάλου σε ακολουθίες Spin Echo, ενώ αναφέρεται επίσης ότι οι ιστοί αυτοί θα φαίνονται τελικά στην παραγόμενη εικόνα μας (άσπροι, μαύροι, γκρι κ.λπ.). Λαμβάνοντας υπ όψιν ότι οι τιμές του χρόνου χαλάρωσης Τ1 των διαφόρων ιστών του εγκεφάλου ποικίλλουν μεταξύ 100 και ms, συστήνουμε τη χρήση τιμών TR μεταξύ 400 και 800 ms για μαγνητικό τομογράφο 1,5 Τ. Σε επόμενα κεφάλαια του βιβλίου, η σωστή επιλογή του χρόνου χαλάρωσης TR παρέχεται για κάθε πρωτόκολλο ξεχωριστά, ώστε Πίνακας 3.1 Συσχέτιση του προσανατολισμού Τ1, Τ2, PD των εικόνων ΜΣ και των εξωγενών παραμέτρων TR, TE για διάφορους τύπους ιστών του εγκεφάλου Για ακολουθίες παλμών Spin Echo Εικόνες Τ2 προσανατολισμού Εικόνες Τ1 προσανατολισμού Εικόνες πυκνότητας πρωτονίων, PD TR TE Ένταση σήματος ΜΣ Μεγαλύτερος από ms ms για ΜΤ = 3.0 Τ ms για ΜΤ = 1, ms για ΜΤ = 1,0 Τ ms για ΜΤ = 0,2 Τ Μεγαλύτερος από ms ms ENY = πολύ λευκό Φαιά ουσία = λευκή Λευκή ουσία = σκοτεινή Λίπος = πολύ σκοτεινό (λευκό μόνο σε ακολουθίες FSE) Ελάχιστος Ελάχιστος ENY = πολύ σκοτεινό Φαιά ουσία = σκοτεινή Λευκή ουσία = λευκή Λίπος = πολύ λευκό ENY = πολύ λευκό Φαιά ουσία = λευκή Λευκή ουσία = σκοτεινή Λίπος = πολύ σκοτεινό

12 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΣ 39 οι αναγνώστες να έχουν μια ενδεικτική τιμή αναφοράς, με σκοπό να παράγεται το βέλτιστο αποτέλεσμα με άριστη σκιαγραφική αντίθεση Τ1 και αποδεκτούς χρόνους εξέτασης. Στην Εικ. 3.6 παρουσιάζεται μια τυπική εικόνα Τ1 προσανατολισμού, η οποία έχει ληφθεί με ακολουθία Turbo Spin Echo. Ο βασικός κανόνας που οφείλουμε να θυμόμαστε στην περίπτωση εικόνων Τ1 βαρύτητας/προσανατολισμού, είναι ότι το σήμα που προέρχεται από έναν ιστό σε μια εικόνα Τ1 βαρύτητας είναι αντιστρόφως ανάλογο του χρόνου χαλάρωσης Τ1 τού εν λόγω ιστού. Αυτή η απλή διαπίστωση προκύπτει από το γεγονός ότι η τιμή του παράγοντα 1 e TR/T1 της συνάρτησης 3.2 θα είναι μικρή για έναν ιστό με μεγάλο χρόνο χαλάρωσης Τ1 (όπως π.χ. το ΕΝΥ) και αρκετά μεγάλη για έναν ιστό με μικρό χρόνο χαλάρωσης Τ1 (όπως π.χ. το λίπος). Μπορούμε εύκολα να επιβεβαιώσουμε αυτό το γεγονός από την Εικ. 3.6, η οποία είναι μια εικόνα Τ1 βαρύτητας, παρατηρώντας το υψηλής έντασης σήμα του λίπους και το χαμηλής έντασης σήμα του ΕΝΥ. Χρόνος χαλάρωσης Τ2 Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, εκτός από τον χρόνο χαλάρωσης Τ1, ένας άλλος ενδογενής παράγοντας των ιστών με μεγάλη σημασία στην απεικόνιση ΜΣ Εικόνα 3.6 Τυπική Fast Spin Echo εικόνα Τ1 προσανατολισμού του εγκεφάλου.

13 48 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ Για να μετρήσουμε τον πραγματικό χρόνο χαλάρωσης Τ2 των ιστών του σώματος, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια ακολουθία παλμών με μεγάλο χρόνο TR και ενός συγκεκριμένου εύρους τιμών ΤΕ. Η διαδικασία αυτή καλείται χαρτογράφηση T2 (Τ2 mapping). Αυτό στην κλινική πράξη πραγματοποιείται πολύ εύκολα με τη χρήση απλών ακολουθιών Τ2 προσανατολισμού, αλλά είναι χρονοβόρο. Ωστόσο, οι περισσότεροι από του σύγχρονους μαγνητικούς τομογράφους μπορούν να συνδυάσουν παράλληλη απεικόνιση με ακολουθίες πολλαπλής ηχούς, ώστε να ελαττωθεί ο χρόνος εξέτασης από 20 σε 3 4 λεπτά. Από κάθε ομάδα εικόνων μπορούμε να δημιουργήσουμε καμπύλες χαλάρωσης Τ2 για τη φαιά και τη λευκή ουσία, παρόμοιες με τις καμπύλες τής Εικ. 3.8, όπως φαίνεται παρακάτω στην Εικ Μπορούμε να μετρήσουμε τον πραγματικό χρόνο χαλάρωσης Τ2 των ιστών από την Εικ. 3.13, χρησιμοποιώντας τις τιμές από τις καμπύλες Τ2 σε μια εκθετική συνάρτηση. Εάν επαναλάβουμε τη διαδικασία σε όλη την εικόνα, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν χάρτη Τ2 του εγκεφάλου. Ο χάρτης Τ2 της παρακάτω εικόνας δείχνει απλώς τους πραγματικούς χρόνους χαλάρωσης Τ2 των ιστών. Για παράδειγμα, από τις περιοχές ενδιαφέροντος της λευκής και φαιάς ουσίας που τονίζονται στην Εικ. 3.11, μπορούμε να μετρήσουμε τους χρόνους χαλάρωσης Τ2 στα 85 ms και 106 ms για τη λευκή ουσία και τη φαιά ουσία, αντίστοιχα (Εικ. 3.14). Όπως μπορούμε να διακρίνουμε, ο χάρτης Τ2 είναι παρόμοιος με μια εικόνα Τ2 προσανατολισμού. Εφ όσον το σήμα των ιστών σε μια εικόνα Τ2 προσανατολισμού είναι ευθέως ανάλογο των χρόνων χαλάρωσης Τ2 των ιστών αυτών, Σήμα ΜΣ Εμπειρικές καμπύλες χαλάρωσης χρόνων Τ2 για τη φαιά ουσία και τη λευκή ουσία Φαιά ουσία Λευκή ουσία ΤΕ (milliseconds) Εικ Εμπειρικές καμπύλες χαλάρωσης χρόνων Τ2 για τη φαιά και τη λευκή ουσία από ένα απλό πειραματικό πρωτόκολλο των μαγνητικών τομογράφων.

14 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΣ 49 Εικ τρόπο. Ένας Τ2 χάρτης του εγκεφάλου υπολογισμένος με εμπειρικό (πειραματικό) η λευκή ουσία έχει χαμηλότερης έντασης σήμα συγκριτικά τόσο με τη φαιά ουσία όσο και με το ΕΝΥ. Χρόνος χαλάρωσης Τ2* Ο χρόνος χαλάρωσης Τ2* είναι περίπου ίδιος με τον χρόνο χαλάρωσης Τ2. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές που απαιτούν προσοχή. Ας θυμηθούμε πως ο χρόνος χαλάρωσης Τ2 οφείλεται στις αλληλεπιδράσεις των πρωτονίων μεταξύ τους. Υπάρχει ένας ακόμα χρόνος χαλάρωσης, γνωστός ως χρόνος χαλάρωσης Τ2, ο οποίος οφείλεται στις ανομοιογένειες του εξωτερικού μαγνητικού πεδίου Bo. Ο χρόνος χαλάρωσης T2* αποτελεί ουσιαστικά το άθροισμα των δύο αυτών χρόνων, του Τ2 και του Τ2, και, κατ επέκταση, οφείλεται τόσο στις διαμαγνητικές αλληλεπιδράσεις των πρωτονίων μεταξύ τους όσο και στις ανομοιογένειες του εξωτερικού μαγνητικού πεδίου Β 0. Μια ακολουθία Spin Echo μπορεί να παράγει εικόνες μόνο Τ2 προσανατολισμού, με εξαίρεση κάποιες ειδικές τεχνικές λήψης. Αντίθετα, οι ακολουθίες Gradient Echo παράγουν εικόνες μόνο Τ2* βαρύτητας. Ο χρόνος χαλάρωσης Τ2* ενός ιστού είναι πάντα μικρότερος του χρόνου χαλάρωσης Τ2 του ιστού. O χρόνος T2* χαλάρωσης ορίζεται ως: 1/T2* = 1/T2 + 1/T2 ή R2* = R2 + R2 (3.4)

15 66 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ α z β z gradient x x y y γ z δ z + gradient ΤΕ Βαθμιδωτή ηχώ x x y y Εικόνα 4.4 Eφαρμόζουμε το βαθμιδωτό πεδίο αρνητικής πολικότητας, το οποίο θα προκαλέσει αποσυμφασικοποίηση των πρωτονίων, με αποτέλεσμα τη μείωση της εγκάρσιας μαγνήτισης Μxy. Αμέσως μετά αντιστρέφουμε την πολικότητα στο πηνίο, κάνοντάς τη θετική, ώστε να επανεστιάσουμε τα πρωτόνια και να δημιουργήσουμε ένα σήμα βαθμιδωτής ηχούς σε χρόνο ΤΕ. (Η εικόνα προστέθηκε από τους επιμελητές της μετάφρασης.) ηχούς] και για ορισμένη διάρκεια και το χρονικό αυτό διάστημα καταγραφής καλείται χρόνος δειγματοληψίας (Ts). Κατά τη διάρκεια ενός παραθύρου δειγματοληψίας και συνήθως ακριβώς στο κέντρο του διαγράμματος παράγεται το γνωστό σήμα βαθμιδωτής ηχούς (gradient echo), το οποίο αποθηκεύεται προκειμένου να δημιουργήσει μια εικόνα ΜΣ στη συνέχεια. Στις ακολουθίες GRE, στο τέλος κάθε κύκλου TR εφαρμόζουμε συνήθως τα βαθμιδωτά πεδία επαναφοράς (δεν απεικονίζονται στην Εικ. 4.3). Τα βαθμιδωτά πεδία επαναφοράς έχουν σκοπό την επαναφορά της μαγνήτισης, η οποία επηρεάζεται από τα πολλαπλά βαθμιδωτά πηνία και στα τρία επίπεδα. Η διαδικασία επαναφοράς μπορεί να επιτευχθεί εφαρμόζοντας συνολικά συμμετρικές gradient κυματομορφές, κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου κύκλου TR και φέρνοντας τη μαγνήτιση στην αρχική της κατάσταση. Γενικά, στις ακολουθίες GRE εφαρμόζεται γωνία πρόσπτωσης (θ) μικρότερη των 90 ο, καθώς και μικρότεροι χρόνοι TR. Μικρότερη γωνία θ σημαίνει μικρότερο σήμα στο εγκάρσιο επίπεδο (ΧΥ) (κακό αποτέλεσμα), αλλά ταυτόχρονα η μαγνήτιση ή το σήμα ΜΣ μπορεί να επανέλθει γρηγορότερα (καλό αποτέλεσμα), καθώς δεν αποκλίνει πλήρως προς το εγκάρσιο επίπεδο. Συνεπώς, μπορούμε

16 ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΠΑΛΜΩΝ ΜΣ 67 να λειτουργούμε πολύ γρηγορότερα με ακολουθίες GRE συγκριτικά με ακολουθίες SE. Εάν επιλέξουμε πολύ μικρή γωνία θ και επιπλέον ένα πολύ μικρό TR, η μαγνήτιση μετά από έναν ορισμένο αριθμό διεγέρσεων με παλμούς RF φτάνει σε κάποια σταθερή κατάσταση (ισοδυναμία) και μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμα πιο γρήγορες GRE ακολουθίες, γνωστές ως ταχείες και υπερταχείες ακολουθίες GRE. Αυτός ο τύπος ακολουθιών GRE χρησιμοποιείται πολύ συχνά στις περιπτώσεις που χρειαζόμαστε γρήγορη απεικόνιση, όπως σε εφαρμογές κοιλίας, μυοσκελετικού συστήματος και αγγειογραφίας. Οι ακολουθίες GRE μπορούν να διαιρεθούν σε τέσσερις βασικές υποκατηγορίες: Ακολουθίες Τ1 προσανατολισμού Spoiled Gradient Echo (SPGR) Ακολουθίες Τ2* προσανατολισμού παλμών επανεστίασης Gradient Echo Υπερταχείες ακολουθίες Gradient Echo Ακολουθίες Balanced Gradient Echo (SSFP) Παρακάτω, θα επιχειρήσουμε να συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ακολουθιών GRE. Πλεονεκτήματα: Είναι εφικτή η πολύ γρήγορη λήψη εικόνων βαρύτητας Τ1, Τ2* και πυκνότητας πρωτονίων PD. Έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στη ροή του αίματος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγνητική αγγειογραφία. Λόγω της μικρής γωνίας πρόσπτωσης θ (παλμός RF μικρότερης ισχύος), ο ειδικός ρυθμός απορρόφησης (Specific Absorption Rate, SAR) 1 είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τις SE. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λήψεις με κράτημα αναπνοής και δυναμικό έλεγχο. Μειονεκτήματα: Ο λόγος σήματος προς θόρυβο (SNR) είναι συνήθως χαμηλότερος των εικόνων SE. Παρέχουν εικόνες προσανατολισμού Τ2*, αλλά όχι προσανατολισμού Τ2, όπως οι SE ακολουθίες. Είναι πολύ ευαίσθητες στις ανομοιογένειες του εξωτερικού μαγνητικού πεδίου και σε επιδράσεις επιδεκτικότητας. 1 Ως Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης (SAR) ορίζεται η ισχύς του παλμού ραδιοσυχνότητας που απορροφάται ανά μονάδα μάζας ενός αντικειμένου και μετράται σε watts/kg. To SAR περιγράφει τη δυνατότητα για ανάπτυξη θερμότητας στους ιστούς του ασθενούς από την ενέργεια του παλμού ραδιοσυχνότητας που εφαρμόζεται για την παραγωγή του μαγνητικού σήματος.

17 86 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ αριθμό των δειγμάτων του k-χώρου που πρέπει να ληφθούν ώστε να ανακατασκευαστεί μια εικόνα ΜΣ με την επιθυμητή ανάλυση. Το FOV ορίζει το μήκος κάλυψης της εικόνας σε κάθε επίπεδο και μπορεί να αποδίδεται ως ένας απλός αριθμός, όπως π.χ. 24 cm για τετράγωνο FOV, ή ως ένδειξη διαστάσεων π.χ cm για ορθογώνιο FOV. Στις περιπτώσεις 3D απεικόνισης, μπορούμε να λάβουμε πληροφορίες κάλυψης και στην κατεύθυνση επιλογής τομής, ως επιπρόσθετη πληροφορία του οπτικού πεδίου ενδιαφέροντος (in-plane FOV). Το ορθογώνιο FOV επιλέγεται κυρίως για να ελαττωθεί ο χρόνος εξέτασης και η μικρότερη πλευρά του ορθογώνιου FOV σχεδόν πάντα αφορά την κατεύθυνση κωδικοποίησης φάσης. H επίδραση του FOV στην εικόνα που προκύπτει είναι άμεσα προφανής. Το FOV είναι ανάλογο του SNR της παραγόμενης εικόνας. Αν διπλασιάσουμε το FOV στην κατεύθυνση κωδικοποίησης συχνότητας, τότε το SNR της εικόνας επίσης θα διπλασιαστεί. Όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, αν μειώσουμε το FOV στο μισό, π.χ. από 30 σε 15 cm, τόσο στην κατεύθυνση κωδικοποίησης συχνότητας όσο και στην κατεύθυνση κωδικοποίησης φάσης, τότε το SNR θα είναι 4 φορές μικρότερο. Αυτή η σημαντική ελάττωση στο SNR αυξάνει τον θόρυβο στην παραγόμενη εικόνα μας, την κάνει δηλαδή πιο «κοκκώδη», όπως μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει αν παρατηρήσει εικόνες ΜΣ στις οποίες μειώθηκε το FOV. Ωστόσο, το μικρό FOV δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Οι τεχνολόγοι ακτινολόγοι ΜΣ οφείλουν να είναι σε θέση να επιλέγουν το βέλτιστο FOV για κάθε εξέταση, το οποίο ασφαλώς θα περιλαμβάνει την περιοχή ενδιαφέροντος. Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως μικρότερο FOV μπορεί να δώσει υψηλότερη ανάλυση, δηλαδή μεγαλύτερη λεπτομέρεια στην εικόνα, αλλά ταυτόχρονα και μεγαλύτερο θόρυβο (Εικ. 5.1). α β Εικόνα. 5.1 Δείγματα εικόνων πoυ έχουν ληφθεί από τον ίδιο ασθενή με FOV 30 cm (α) και 15 cm (β).

18 ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΜΣ 87 Μήτρα απεικόνισης: Η μήτρα απεικόνισης δεν έχει μονάδες μέτρησης αλλά υποδεικνύει πόσες δειγματοληπτικές μετρήσεις πραγματοποιούμε σε μια λήψη. Στο παρελθόν, διαθέταμε αναλογικές φωτογραφικές μηχανές για να λάβουμε φωτογραφίες, ενώ τώρα έχουμε ψηφιακές κάμερες με έναν ορισμένο αριθμό μεγα-εικονοστοιχείων (megapixels). Πλέον ζούμε σε έναν ψηφιακό ως επί το πλείστον κόσμο και μετράμε τα πάντα σε απόλυτο (περιορισμένο) αριθμό σημείων, ώστε να μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε υπολογιστές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ψηφιακές εικόνες δημιουργούνται με χρήση μήτρας. Η εξεταζόμενη περιοχή στη μαγνητική τομογραφία λαμβάνεται σε τομές. Το μικρότερο τρισδιάστατο στοιχείο όγκου της τομής καλείται ογκοστοιχείο (voxel) και η επιφάνεια του voxel ονομάζεται εικονοστοιχείο (pixel) (Εικ. 5.2). Εάν χρησιμοποιήσουμε μήτρα απεικόνισης , γνωρίζουμε ότι θα σχηματίσουμε την εικόνα από 512 σημεία τόσο στην κατεύθυνση κωδικοποίησης συχνότητας όσο και κωδικοποίησης φάσης. Επίσης, συχνά χρησιμοποιούμε ορθογώνια μήτρα απεικόνισης, π.χ Στην περίπτωση αυτή, συνήθως η μικρότερη διάσταση της μήτρας απεικόνισης θα αντιστοιχεί στην κατεύθυνση κωδικοποίησης φάσης προκειμένου να ελαττωθεί ο συνολικός χρόνος εξέτασης. Ο χρόνος εξέτασης ελαττώνεται γιατί μειώνεται ο αριθμός των μετρήσεων κωδικοποίησης φάσης που απαιτείται για τη δημιουργία της εικόνας, επομένως και ο χρόνος συλλογής των δεδομένων. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην απεικόνιση μοριακής διάχυσης (Diffusion Weighted Imaging, DWI) και την απεικόνιση balanced SSFP, η διεύθυνση κωδικοποίησης συχνότητας στη μήτρα μπορεί να είναι μικρότερη από τη διεύθυνση κωδικοποίησης φάσης, ώστε να Μήτρα Οπτικό πεδίο ενδιαφέροντος (FOV) Oγκοστοιχείο (voxel) Μήτρα Πάχος τομής Οπτικό πεδίο ενδιαφέροντος (FOV) Πάχος τομής Εικονοστοιχείο (pixel) Εικόνα. 5.2 Μήτρα απεικόνισης, ογκοστοιχείο, εικονοστοιχείο (matrix, voxel, pixel). (Η εικόνα προστέθηκε από τους επιμελητές της μετάφρασης.)

19 128 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ (π.χ. ζώνες, κοσμήματα, κέρματα, κλειδιά κ.λπ.). Ως τελευταίο μέτρο ασφαλείας, ο ασθενής πρέπει να εξετάζεται με ανιχνευτή μετάλλων προτού εισέλθει στον χώρο του μαγνητικού τομογράφου, αν διατίθεται ο απαραίτητος εξοπλισμός. Τοποθέτηση ασθενούς: Η κεφαλή του ασθενούς πρέπει να τοποθετηθεί στο κέντρο του πηνίου του εγκεφάλου, με το πηγούνι ευθειασμένο προς τα άνω, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Ο ασθενής πρέπει να φορέσει ωτοασπίδες για την προστασία της ακοής, ενώ επιπλέον ακουστικά και μαξιλάρια ακινητοποίησης πρέπει να τοποθετηθούν γύρω από το κεφάλι του προκειμένου να ελαττώσουν τον θόρυβο και την όποια κίνησή του. Θα ήταν επίσης ιδανικό η κεφαλή να ακινητοποιηθεί με επιπρόσθετους ιμάντες για περαιτέρω μείωση της κίνησης, διατηρώντας την ασφάλεια και την άνεση του ασθενούς. Επι πλέον, θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθούν μαξιλάρια υποστήριξης στα πόδια του ασθενούς προκειμένου να γίνει πιο ανεκτή και ξεκούραστη η παραμονή του μέσα στον μαγνητικό τομογράφο, όση ώρα διαρκεί η εξέταση. Στη συνέχεια, ο τεχνολόγος ακτινολόγος δοκιμάζει το πουάρ ηχητικής ειδοποίη σης και, αφού βεβαιωθεί πως λειτουργεί κανονικά, το παραδίδει στον ασθενή προκειμένου να το χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης. Τέλος, ανάβει τη δέσμη laser, ζητώντας από τον ασθενή να κλείσει τα μάτια, και εισάγει την υπό εξέταση περιοχή στον μαγνητικό τομογράφο, επικεντρώνοντας σωστά το ανατομικό θέμα. Για τη σωστή επικέντρωση της κεφαλής, χρησιμοποιούμε ως σημείο αναφοράς το κέντρο του πηνίου του εγκεφάλου ή το επίπεδο ακριβώς κάτω από τα μάτια (Εικ. 7.1). Εικόνα 7.1 Τοποθέτηση του ασθενούς για μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με χρήση οκτακάναλου πηνίου.

20 Κνσ: πρότυπα πρωτοκολλα απεικόνισης, παράμετροι απεικόνισης ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟΙ σχεδιασμοί 129 Τυπική εξέταση εγκεφάλου Πρότυπα πρωτόκολλα απεικόνισης Το τυπικό πρωτόκολλο απεικόνισης του εγκεφάλου χρησιμοποιείται σε ασθενείς που παραπέμπονται για μαγνητική τομογραφία, χωρίς συγκεκριμένο κλινικό ερώτημα. Έτσι, μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις γενικής, μη ειδικής κεφαλαλγίας, προληπτικής εξέτασης, ή παρόμοιου σκοπού ελέγχου (Πίνακας 7.1). Συμβουλές και τεχνάσματα Η οβελιαία Τ1 ακολουθία μπορεί να αντικατασταθεί από οβελιαία Τ2 ακολουθία η οποία ενδεχομένως να παρέχει περισσότερες πληροφορίες στην απεικόνιση κρανιοαυχενικών βλαβών (π.χ. στη σκλήρυνση κατά πλάκας, στις ανωμαλίες Chiari). Πρόσφατα, στην τυπική απεικόνιση του εγκεφάλου έχει προστεθεί και η απεικόνιση διάχυσης (Diffusion Weighted Imaging, DWI), η οποία αποτελεί πλέον εξέταση ρουτίνας σε ηλικιωμένους και σε παιδιατρικούς ασθενείς. Πίνακας 7.1 Τυπικό πρωτόκολλο μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου και επίπεδα σχεδιασμού Ακολουθίες Σχόλια Σειρά λήψης των τομών Τοπόγραμμα 3 επιπέδων Εγκάρσια Τ2 Εγκάρσια Τ1 Εγκάρσια Τ2 FLAIR Οβελιαία T1 Στεφανιαία Τ2 Μέσο σκιαγραφικής αντίθεσης Εγκάρσια Τ1 Στεφανιαία Τ1 Οβελιαία Τ1 Λήψη τουλάχιστον 1 3 τομών σε κάθε επίπεδο Παράλληλα στην πρόσθια και οπίσθια παρυφή του μεσολόβιου Παράλληλα στην πρόσθια και οπίσθια παρυφή του μεσολόβιου Παράλληλα στην πρόσθια και οπίσθια παρυφή του μεσολόβιου Παράλληλα στη γραμμή του μεσεγκεφάλου και κάθετα στις εγκάρσιες και στεφανιαίες τομές Επιλέγουμε τη μέση οβελιαία τομή και σχεδιάζουμε τομές παράλληλες στο στέλεχος Μετά τη χορήγηση μέσου σκιαγραφικής αντίθεσης, αν κριθεί απαραίτητο Ίδια με τον σχεδιασμό των εγκάρσιων τομών ανωτέρω Ίδια με τον σχεδιασμό των στεφανιαίων τομών ανωτέρω Ίδια με τον σχεδιασμό των οβελιαίων τομών ανωτέρω S-I (Κεφαλουραία) S-I (Κεφαλουραία) S-I (Κεφαλουραία) R-L (Δεξιά προς αριστερά) A-P (Προσθιοπίσθια) S-I (Κεφαλουραία) A-P (Προσθιοπίσθια) R-L (Δεξιά προς αριστερά)

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ 1. Ο Κυρίως Μαγνήτης : Χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενός σταθερού πεδίου Bo και κριτήρια για την επιλογή του είναι η ομοιογένειά του μαγνητικού πεδίου που δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ. Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ. Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές ακτινοβολιών : Κεφάλαιο 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ Παντελής Καραΐσκος Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, Ιατρική Σχολή (pkaraisk@med.uoa.gr) Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (ΑΜΣ) Τι είναι; Πρόκειται για μια μέθοδο

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικές χρονολογίες στην εξέλιξη της Υπολογιστικής Τομογραφίας

Σημαντικές χρονολογίες στην εξέλιξη της Υπολογιστικής Τομογραφίας Σημαντικές χρονολογίες στην εξέλιξη της Υπολογιστικής Τομογραφίας 1924 - μαθηματική θεωρία τομογραφικής ανακατασκευής δεδομένων (Johann Radon) 1930 - κλασσική τομογραφία (A. Vallebona) 1963 - θεωρητική

Διαβάστε περισσότερα

Πυρηνικός Μαγνητικός Συντονισμός Υδρογόνου: Απεικόνιση και Διαχωρισμός Νερού και Λιπιδίων

Πυρηνικός Μαγνητικός Συντονισμός Υδρογόνου: Απεικόνιση και Διαχωρισμός Νερού και Λιπιδίων Πυρηνικός Μαγνητικός Συντονισμός Υδρογόνου: Απεικόνιση και Διαχωρισμός Νερού και Λιπιδίων Ελένη Καλδούδη Προσκεκλημένη Ομιλία στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ Αθήνα, 23 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Παντελής Καραίσκος Αν. Καθ. Ιατρικής Φυσικής

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Παντελής Καραίσκος Αν. Καθ. Ιατρικής Φυσικής ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Παντελής Καραίσκος Αν. Καθ. Ιατρικής Φυσικής e-mail: pkaraisk@med.uoa.gr ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές ακτινοβολιών : Κεφάλαιο 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ακριβής και έγκαιρη

Διαβάστε περισσότερα

Τσιότσιος Χρήστος 1, Kutsniashvili Sopiko 1, Μότσκα Στυλιανή 1, Συργιαμιώτης Βασίλης 1

Τσιότσιος Χρήστος 1, Kutsniashvili Sopiko 1, Μότσκα Στυλιανή 1, Συργιαμιώτης Βασίλης 1 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΟ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Τσιότσιος Χρήστος 1, Kutsniashvili Sopiko 1, Μότσκα Στυλιανή 1, Συργιαμιώτης Βασίλης 1 1 Ανώτατο Τεχνολογικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Παντελής Καραίσκος Καθ. Ιατρικής Φυσικής

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Παντελής Καραίσκος Καθ. Ιατρικής Φυσικής ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Παντελής Καραίσκος Καθ. Ιατρικής Φυσικής e-mail: pkaraisk@med.uoa.gr ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές ακτινοβολιών : Κεφάλαιο 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ακριβής και έγκαιρη

Διαβάστε περισσότερα

Υπλογιστικός Αξονικός Τοµογράφος

Υπλογιστικός Αξονικός Τοµογράφος Υπλογιστικός Αξονικός Τοµογράφος Υπολογιστικός Αξονικός Τοµογράφος Η Υπολογιστική Τοµογραφία ή Αξονική Τοµογραφία, έχει διεθνώς επικρατήσει από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Computed Tomography. Θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε.

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Οι διάφορες τεχνικές απεικόνισης (imaging modalities) της ανθρώπινης ανατομίας περιγράφονται κατά DICOM ως συντομογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητισμός. Μαγνητικό πεδίο. Νίκος Ν. Αρπατζάνης

Ηλεκτρομαγνητισμός. Μαγνητικό πεδίο. Νίκος Ν. Αρπατζάνης Ηλεκτρομαγνητισμός Μαγνητικό πεδίο Νίκος Ν. Αρπατζάνης Μαγνητικοί πόλοι Κάθε μαγνήτης, ανεξάρτητα από το σχήμα του, έχει δύο πόλους. Τον βόρειο πόλο (Β) και τον νότιο πόλο (Ν). Μεταξύ των πόλων αναπτύσσονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΙΚΗ ΠΥΕΛΟΣ: ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΝΔΡΙΚΗ ΠΥΕΛΟΣ: ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΔΡΙΚΗ ΠΥΕΛΟΣ: ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Δήμητρα Λογγίτση Τμήμα Αξονικού-Μαγνητικού Τομογράφου Νοσοκομεία ΜΗΤΕΡΑ-ΥΓΕΙΑ ΣΚΟΠΟΣ Παρουσίαση περιστατικών από την παθολογία καλοήθων και κακοήθων νεοπλασμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2: Πυρηνική Σταθερότητα, σπιν & μαγνητική ροπή

Διάλεξη 2: Πυρηνική Σταθερότητα, σπιν & μαγνητική ροπή Διάλεξη 2: Πυρηνική Σταθερότητα, σπιν & μαγνητική ροπή Πυρηνική Σταθερότητα Ο πυρήνας αποτελείται από πρωτόνια και νετρόνια τα οποία βρίσκονται συγκεντρωμένα σε έναν πάρα πολύ μικρό χώρο. Εύκολα καταλαβαίνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 217-218 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ 1. Τι γνωρίζετε για τη νόσο των δυτών. Απάντηση: Η νόσος των δυτών είναι μία σοβαρή κατάσταση,

Διαβάστε περισσότερα

(Computed Tomography, CT)

(Computed Tomography, CT) Υπολογιστική Τοµογραφία (Computed Tomography, CT) Κωσταρίδου Ελένη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Τµήµα Ιατρικής, Πανεπιστήµιο Πατρών Περιεχόµενα µαθήµατος Φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

ιέγερση πυρήνων να εφαρµόζεται κάθετα προς το Β 0 B 1 = C * cos (ω o

ιέγερση πυρήνων να εφαρµόζεται κάθετα προς το Β 0 B 1 = C * cos (ω o ιέγερση πυρήνων Όταν η µαγνήτιση βρίσκεται στον άξονα, τότε λέµε ότι το σύστηµα των σπιν βρίσκεται στην κατάσταση θερµικής ισορροπίας Για να διεγερθούν οι πυρήνες πρέπει να απορροφήσουν ενέργεια από κάποια

Διαβάστε περισσότερα

2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ

2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ 2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ Η σάρωση ενός εγγράφου εισάγει στον υπολογιστή μια εικόνα, ενώ η εκτύπωση μεταφέρει στο χαρτί μια εικόνα από αυτόν. Για να αντιληφθούμε επομένως τα χαρακτηριστικά των σαρωτών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΥΝΟΧΗΣ-OCT ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΥΝΟΧΗΣ-OCT ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΥΝΟΧΗΣ-OCT ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ Τα σύγχρονα μηχανήματα οπτικής τομογραφίας συνοχής με δυνατότητα μη επεμβατικής αγγειογραφίας αλλά και ελέγχου του προσθίου

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα ΔΙΑΛΕΞΗ 17 Εισαγωγή στον Μαγνητισμό Μαγνητικό πεδίο ΦΥΣ102 1 Μαγνήτες και μαγνητικά πεδία

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Απεικόνισης. Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού

Βασικές Αρχές Απεικόνισης. Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού Βασικές Αρχές Απεικόνισης Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού - MRI Μαγνητικός Τομογράφος Ανοικτός Μαγνητικός Τομογράφος Μαγνητικός Τομογράφος Το φαινόμενο του πυρηνικού

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές της Φασµατοσκοπίας NMR

Βασικές αρχές της Φασµατοσκοπίας NMR Βασικές αρχές της Φασµατοσκοπίας NMR Φώτης Νταής Καθηγητής Πανεπιστηµίου Κρήτης, Τµήµα Χηµείας Φασµατοσκοπία NMR Ο Πυρηνικός µαγνητικός Συντονισµός (NMR) είναι ένα φαινόµενο που συµβαίνει όταν πυρήνες

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. xi xiii xv. Πρόλογος Πρόλογος τέταρτης έκδοσης Ευχαριστίες

Περιεχόμενα. xi xiii xv. Πρόλογος Πρόλογος τέταρτης έκδοσης Ευχαριστίες Πρόλογος Πρόλογος τέταρτης έκδοσης Ευχαριστίες xi xiii xv Κεφάλαιο 1 Βασικές αρχές 1 Εισαγωγή 1 Δομή του ατόμου 1 Κινήσεις στο άτομο 2 Ενεργοί πυρήνες στον μαγνητικό συντονισμό (ΜΣ) 4 Ο πυρήνας του υδρογόνου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΚΟΥΠΠΑΡΗ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΚΟΥΠΠΑΡΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΚΟΥΠΠΑΡΗ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Σημειώσεις από τα μαθήματα Φαρμακευτικής Ανάλυσης του καθηγητή κ. Ιωάννη Κουντουρέλλη ΑΝΙΣΟΤΡΟΠΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ 12 13 Nuclear Magnetic Resonance Spectroscopy

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΉΣ ΣΤΗΛΗΣ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΉΣ ΣΤΗΛΗΣ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΉΣ ΣΤΗΛΗΣ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ Δρ. Π. Κωνσταντινίδης Η Μαγνητική Τοµογραφία της σπονδυλικής στήλης αποτελεί εδώ και χρόνια την κορυφαία µέθοδο

Διαβάστε περισσότερα

Το Μαγνητικό πεδίο σαν διάνυσμα Μέτρηση οριζόντιας συνιστώσας του μαγνητικού πεδίου της γης

Το Μαγνητικό πεδίο σαν διάνυσμα Μέτρηση οριζόντιας συνιστώσας του μαγνητικού πεδίου της γης Το Μαγνητικό πεδίο σαν διάνυσμα Μέτρηση οριζόντιας συνιστώσας του μαγνητικού πεδίου της Α. Το Μαγνητικό πεδίο σαν διάνυσμα Σο μαγνητικό πεδίο περιγράφεται με το μέγεθος που αποκαλούμε ένταση μαγνητικού

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ 001 -Υγεία και Τεχνολογία. Για να σε βλέπω καλύτερα (Μαγνητική Τοµογραφία)

ΗΜΥ 001 -Υγεία και Τεχνολογία. Για να σε βλέπω καλύτερα (Μαγνητική Τοµογραφία) ΗΜΥ 001 -Υγεία και Τεχνολογία Για να σε βλέπω καλύτερα (Μαγνητική Τοµογραφία) Η ιστορία του Ρ.Μ. Παρ όλο που τα κλινικά σηµεία φανέρωναν υποψίες εγκεφαλικού επεισοδίου, εντούτοις η διάγνωση του Ρ.Μ. δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΛΕΓΧΩΝ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΛΕΓΧΩΝ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΛΕΓΧΩΝ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 1 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 1. Τα όργανα και η μέθοδος ελέγχου μπορεί να διαφοροποιείται από

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες σχεδίασης στο περιβάλλον Blender

Οδηγίες σχεδίασης στο περιβάλλον Blender Οδηγίες σχεδίασης στο περιβάλλον Blender Στον πραγματικό κόσμο, αντιλαμβανόμαστε τα αντικείμενα σε τρεις κατευθύνσεις ή διαστάσεις. Τυπικά λέμε ότι διαθέτουν ύψος, πλάτος και βάθος. Όταν θέλουμε να αναπαραστήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΦΑΚΩΝ. Ηλεκτροστατικοί και Μαγνητικοί Φακοί Βασική Δομή Μαγνητικών Φακών Υστέρηση Λεπτοί Μαγνητικοί Φακοί Εκτροπές Φακών

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΦΑΚΩΝ. Ηλεκτροστατικοί και Μαγνητικοί Φακοί Βασική Δομή Μαγνητικών Φακών Υστέρηση Λεπτοί Μαγνητικοί Φακοί Εκτροπές Φακών ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΦΑΚΩΝ Βασική Δομή Μαγνητικών Φακών Υστέρηση Λεπτοί Μαγνητικοί Φακοί Εκτροπές Φακών ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ ΓΥΑΛΙΝΟΙ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ Οι φακοί χρησιμοποιούνται για να εκτρέψουν μία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ 1 ΦΩΣ Στο μικρόκοσμο θεωρούμε ότι το φως έχει δυο μορφές. Άλλοτε το αντιμετωπίζουμε με τη μορφή σωματιδίων που ονομάζουμε φωτόνια. Τα φωτόνια δεν έχουν μάζα αλλά μόνον ενέργεια. Άλλοτε πάλι αντιμετωπίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

1.Η δύναμη μεταξύ δύο φορτίων έχει μέτρο 120 N. Αν η απόσταση των φορτίων διπλασιαστεί, το μέτρο της δύναμης θα γίνει:

1.Η δύναμη μεταξύ δύο φορτίων έχει μέτρο 120 N. Αν η απόσταση των φορτίων διπλασιαστεί, το μέτρο της δύναμης θα γίνει: ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ Ηλεκτρικό φορτίο Ηλεκτρικό πεδίο 1.Η δύναμη μεταξύ δύο φορτίων έχει μέτρο 10 N. Αν η απόσταση των φορτίων διπλασιαστεί, το μέτρο της δύναμης θα γίνει: (α)

Διαβάστε περισσότερα

To «πρόσωπο του γιγαντιαίου πάντα» και το. «πρόσωπο του μικροσκοπικού πάντα» στη νόσο του Wilson

To «πρόσωπο του γιγαντιαίου πάντα» και το. «πρόσωπο του μικροσκοπικού πάντα» στη νόσο του Wilson To «πρόσωπο του γιγαντιαίου πάντα» και το «πρόσωπο του μικροσκοπικού πάντα» στη νόσο του Wilson Ζήκου Αναστασία, Μούκα Βασιλική, Μούκα Γεωργία, Κώστα Παρασκευή, Ξύδης Βασίλειος, Αργυροπούλου Ι. Μαρία.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α

ΘΕΜΑ Α ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑ Α 1. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Μηχανικό ονομάζεται το κύμα στο οποίο: α. Μεταφέρεται ύλη στον χώρο κατά την κατεύθυνση διάδοσης του κύματος. β. Μεταφέρεται ορμή και ενέργεια στον χώρο κατά την

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερα ηλεκτρόνια στα μέταλλα-σχέση διασποράς

Ελεύθερα ηλεκτρόνια στα μέταλλα-σχέση διασποράς Ελεύθερα ηλεκτρόνια στα μέταλλα-σχέση διασποράς Στόχος : Να εξηγήσουμε την επίδραση του δυναμικού του κρυστάλλου στις Ε- Ειδικώτερα: Το δυναμικό του κρυστάλλου 1. εισάγονται χάσματα στα σημεία όπου τέμνονται

Διαβάστε περισσότερα

4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER

4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER 4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER Σκοπός του κεφαλαίου είναι να παρουσιάσει μερικές εφαρμογές του Μετασχηματισμού Fourier (ΜF). Ειδικότερα στο κεφάλαιο αυτό θα περιγραφούν έμμεσοι τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΛΕΓΧΩΝ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΛΕΓΧΩΝ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΛΕΓΧΩΝ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 1 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 1. Τα όργανα και η μέθοδος ελέγχου μπορεί να διαφοροποιείται από

Διαβάστε περισσότερα

Β Γραφικές παραστάσεις - Πρώτο γράφημα Σχεδιάζοντας το μήκος της σανίδας συναρτήσει των φάσεων της σελήνης μπορείτε να δείτε αν υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ των μεγεθών. Ο συνήθης τρόπος γραφικής

Διαβάστε περισσότερα

Μαγνητική Μαστογραφία

Μαγνητική Μαστογραφία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μαγνητική Μαστογραφία Τεχνικές απεικόνισης και πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 12 &13: Φασματοσκοπία μαζών και υπερύθρου

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 12 &13: Φασματοσκοπία μαζών και υπερύθρου Οργανική Χημεία Κεφάλαια 12 &13: Φασματοσκοπία μαζών και υπερύθρου 1. Γενικά Δυνατότητα προσδιορισμού δομών με σαφήνεια χρησιμοποιώντας τεχνικές φασματοσκοπίας Φασματοσκοπία μαζών Μέγεθος, μοριακός τύπος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΡΑ: 3 Κύματα: αρμονικό έως στάσιμο, Στερεό: κινηματική έως διατήρηση στροφορμής

ΣΕΙΡΑ: 3 Κύματα: αρμονικό έως στάσιμο, Στερεό: κινηματική έως διατήρηση στροφορμής ΜΑΘΗΜΑ /ΤΑΞΗ: Φυσική Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥMΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16/03/014 ΣΕΙΡΑ: 3 ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ: Κύματα: αρμονικό έως στάσιμο, Στερεό: κινηματική έως διατήρηση στροφορμής ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

2. Ατομικά βάρη στοιχείων από φάσματα μάζας

2. Ατομικά βάρη στοιχείων από φάσματα μάζας Σκοπός 2. Ατομικά βάρη στοιχείων από φάσματα μάζας Με βάση το φάσμα του αερίου νέου (Ne) και την εκατοστιαία φυσική αναλογία των ισοτόπων του, θα βρείτε μια μέθοδο μέτρησης των ισοτοπικών αφθονιών από

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 2 η : Δισδιάστατα Σήματα & Συστήματα Μέρος 2

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 2 η : Δισδιάστατα Σήματα & Συστήματα Μέρος 2 Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 2 η : Δισδιάστατα Σήματα & Συστήματα Μέρος 2 Καθ. Κωνσταντίνος Μπερμπερίδης Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Σκοποί ενότητας Παρουσιάση πλάτους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ΜΗΧΑΝΙΚΑ- ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ΜΗΧΑΝΙΚΑ- ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Experiment Greek (Cyprus) Q2-1

Experiment Greek (Cyprus) Q2-1 Greek (Cyprus) Q2-1 Τίτλος Σπόροι που αναπηδούν - Ένα μοντέλο για μεταβάσεις φάσεων και αστάθειες. Παρακαλούμε να διαβάσετε τις γενικές οδηγίες που υπάρχουν στον ξεχωριστό φάκελο πριν ξεκινήσετε αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις V: Υπολογιστική Τομογραφία CT, MRI, PET

Σημειώσεις V: Υπολογιστική Τομογραφία CT, MRI, PET HY 673 - Ιατρική Απεικόνιση Στέλιος Ορφανουδάκης Κώστας Μαριάς Σημειώσεις V: Υπολογιστική Τομογραφία CT, MRI, PET Σεπτέμβριος 2003-Φεβρουάριος 2004 Υπολογιστική Τομογραφία α. Γενικές Αρχές: Στην κλασική

Διαβάστε περισσότερα

Μαγνητική τομογραφία καρδιάς

Μαγνητική τομογραφία καρδιάς ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μαγνητική τομογραφία καρδιάς Κλινικές ενδείξεις και αξιοποίηση της μαγνητικής

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη;

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης. Στην Κινηματική

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης.

Διαβάστε περισσότερα

3 η Εργαστηριακή Άσκηση

3 η Εργαστηριακή Άσκηση 3 η Εργαστηριακή Άσκηση Βρόχος υστέρησης σιδηρομαγνητικών υλικών Τα περισσότερα δείγματα του σιδήρου ή οποιουδήποτε σιδηρομαγνητικού υλικού που δεν έχουν βρεθεί ποτέ μέσα σε μαγνητικά πεδία δεν παρουσιάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Ã. ÁÓÉÁÊÇÓ ÐÅÉÑÁÉÁÓ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο

Ã. ÁÓÉÁÊÇÓ ÐÅÉÑÁÉÁÓ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ ο Στι ερωτήσει - 4 να γράψετε στο τετράδιό σα τον αριθµό των ερώτηση και δίπλα σε κάθε αριθµό το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Τροχό κυλίεται πάνω σε οριζόντιο

Διαβάστε περισσότερα

9. Τοπογραφική σχεδίαση

9. Τοπογραφική σχεδίαση 9. Τοπογραφική σχεδίαση 9.1 Εισαγωγή Το κεφάλαιο αυτό εξετάζει τις παραμέτρους, μεθόδους και τεχνικές της τοπογραφικής σχεδίασης. Η προσέγγιση του κεφαλαίου γίνεται τόσο για την περίπτωση της συμβατικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ. Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ. Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Μία ιατρική ειδικότητα που χρησιμοποιεί απεικονιστικές μεθόδους για να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ. Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ. Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ; Μία 5ετής ιατρική ειδικότητα που χρησιμοποιεί διάφορες απεικονιστικές

Διαβάστε περισσότερα

Ο πυκνωτής είναι μια διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου, επομένως και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πυκνωτής είναι μια διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου, επομένως και ηλεκτρικής ενέργειας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Ο πυκνωτής Ο πυκνωτής είναι μια διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου, επομένως και ηλεκτρικής ενέργειας. Η απλούστερη μορφή πυκνωτή είναι ο επίπεδος πυκνωτής, ο οποίος

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 10 η : Χημική κινητική. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής.

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 10 η : Χημική κινητική. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 10 η : Χημική κινητική Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Ταχύτητες Αντίδρασης 2 Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται είτε η αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Εννοιών στη Φυσική της Β Λυκείου. Κεφάλαιο Τρίτο Ενότητα: Ηλεκτρομαγνητισμός

Παρουσίαση Εννοιών στη Φυσική της Β Λυκείου. Κεφάλαιο Τρίτο Ενότητα: Ηλεκτρομαγνητισμός Παρουσίαση Εννοιών στη Φυσική της Β Λυκείου Κεφάλαιο Τρίτο Ενότητα: Ηλεκτρομαγνητισμός 3.1. ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕ ΙΟ Κατά σύμβαση, το άκρο που δείχνει το γεωγραφικό Βορρά το ονομάζουμε βόρειο μαγνητικό πόλο, και

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα των μη αλληλεπιδραστικών ροών και η σημασία του στην ερμηνεία των ιδιοτήτων των ιδανικών αερίων.

Το σύστημα των μη αλληλεπιδραστικών ροών και η σημασία του στην ερμηνεία των ιδιοτήτων των ιδανικών αερίων. Το σύστημα των μη αλληλεπιδραστικών ροών και η σημασία του στην ερμηνεία των ιδιοτήτων των ιδανικών αερίων. Θεωρώντας τα αέρια σαν ουσίες αποτελούμενες από έναν καταπληκτικά μεγάλο αριθμό μικροσκοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 27 Μαγνητισµός. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 27 Μαγνητισµός. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 27 Μαγνητισµός Περιεχόµενα Κεφαλαίου 27 Μαγνήτες και Μαγνητικά πεδία Τα ηλεκτρικά ρεύµατα παράγουν µαγνητικά πεδία Μαγνητικές Δυνάµεις πάνω σε φορτισµένα σωµατίδια. Η ροπή ενός βρόχου ρεύµατος.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2018

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2018 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2018 Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr 1 Περιεχόμενα ενότητας Α Βασικές έννοιες Στατική υλικού σημείου Αξιωματικές αρχές Νόμοι Νεύτωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΑΪΟΥ 03 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ

ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ Α.1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗ Ο μετασχηματιστής είναι μια ηλεκτρική διάταξη που μετατρέπει εναλλασσόμενη ηλεκτρική ενέργεια ενός επιπέδου τάσης

Διαβάστε περισσότερα

ακολουθιών διάχυσης πριν και μετά τη χορήγηση

ακολουθιών διάχυσης πριν και μετά τη χορήγηση ακολουθιών διάχυσης πριν και μετά τη χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας σε Μαγνητική τομογραφία μαστών 3Τ Φαναριώτης Μ. 1, Βάσιου Αικ. 1,3, Αθανασίου Ε. 2, Πουλτσίδη Α. 2, Αρβανίτης Δ. 3 Φεζουλίδης Ι. 1 1 Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Το Φως Είναι Εγκάρσιο Κύμα!

Το Φως Είναι Εγκάρσιο Κύμα! ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΣΗΜΕΛΛΗΣ Μαθήματα Οπτικής 3. Πόλωση Το Φως Είναι Εγκάρσιο Κύμα! Αυτό που βλέπουμε με τα μάτια μας ή ανιχνεύουμε με αισθητήρες είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει όταν φως με συγκεκριμένο χρώμα -είδος,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική σχεδίαση με ηλεκτρονικό υπολογιστή

Αρχιτεκτονική σχεδίαση με ηλεκτρονικό υπολογιστή Γ Αρχιτεκτονική σχεδίαση με ηλεκτρονικό υπολογιστή Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο τεχνικό σχέδιο, και ιδιαίτερα στο αρχιτεκτονικό, αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα σε διαρκή εξέλιξη, που επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Γκύζη 14-Αθήνα Τηλ :

Γκύζη 14-Αθήνα Τηλ : ΘΕΜΑ Α ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2013 ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος (MSc) ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς A. Μαθηματική Εισαγωγή Πράξεις με αριθμούς σε εκθετική μορφή Επίλυση βασικών μορφών εξισώσεων Συναρτήσεις Στοιχεία τριγωνομετρίας Διανύσματα Καστοριά,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΨΧ 00)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΨΧ 00) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΨΧ 00) Πέτρος Ρούσσος ΔΙΑΛΕΞΗ 3 Ορισμός της Ψυχολογίας Η επιστήμη που σκοπό έχει να περιγράψει και να εξηγήσει τη συμπεριφορά και τις νοητικές διεργασίες του ανθρώπου (κυρίως)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΑΪΟΥ 03 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)

Διαβάστε περισσότερα

Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση

Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση Χειμερινό Εξάμηνο 2013-2014 Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση 5 η Παρουσίαση : Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Διδάσκων: Γιάννης Ντόκας Σύνθεση Χρωμάτων Αφαιρετική Παραγωγή Χρώματος Χρωματικά

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου (ΑΤ) Computed Tomography (CT)

Βασικές αρχές λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου (ΑΤ) Computed Tomography (CT) Βασικές αρχές λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου (ΑΤ) Computed Tomography (CT) Νεώτερες απεικονιστικές μέθοδοι Αξονική-Υπέρηχοι-Μαγνητική Υβριδικά συστήματα PET/CT Κατ επιλογή υποχρεωτικό μάθημα Αρχή

Διαβάστε περισσότερα

Digital Image Processing

Digital Image Processing Digital Image Processing Intensity Transformations Πέτρος Καρβέλης pkarvelis@gmail.com Images taken from: R. Gonzalez and R. Woods. Digital Image Processing, Prentice Hall, 2008. Image Enhancement: είναι

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά;

1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά; Μονόμετρα ονομάζονται τα μεγέθη τα οποία, για να τα προσδιορίσουμε πλήρως, αρκεί να γνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ: Από το πρωτόνιο στη βιοχημική ανάλυση του ανθρώπινου οργανισμού. Αναστάσιος Καρατόπης

ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ: Από το πρωτόνιο στη βιοχημική ανάλυση του ανθρώπινου οργανισμού. Αναστάσιος Καρατόπης e-περιοδικό Επιστήμης & Τεχνολογίας 41 ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ: Από το πρωτόνιο στη βιοχημική ανάλυση του ανθρώπινου οργανισμού Αναστάσιος Καρατόπης Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων, ΤΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟΧΟΙ: Να διαπιστώσουμε πειραματικά το φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής και τους τρόπους παραγωγής ρεύματος από επαγωγή. Να μελετήσουμε ποιοτικά τους παράγοντες από τους

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή λειτουργίας στοιχειώδους γεννήτριας εναλλασσόμενου ρεύματος

Αρχή λειτουργίας στοιχειώδους γεννήτριας εναλλασσόμενου ρεύματος Αρχή λειτουργίας στοιχειώδους γεννήτριας εναλλασσόμενου ρεύματος ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να, εξηγεί την αρχή λειτουργίας στοιχειώδους γεννήτριας εναλλασσόμενου ρεύματος, κατανοεί τον τρόπο παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 2015-2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 2015-2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 2015-2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1ο Τυπική καμπύλη δόσης επιβίωσης για καρκινικά και υγιή κύτταρα μετά από ακτινοβόληση:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2016

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2016 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2016 Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr 1 Περιεχόμενα ενότητας Α Βασικές έννοιες Στατική υλικού σημείου Αξιωματικές αρχές Νόμοι Νεύτωνα Εξισώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Οπτικοποίηση Απαλοιφή

Κεφάλαιο 8. Οπτικοποίηση Απαλοιφή Κεφάλαιο 8. Οπτικοποίηση Απαλοιφή Oι οπτικές επιδράσεις, που μπορεί να προκαλέσει μια εικόνα στους χρήστες, αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα αποτελέσματα των λειτουργιών γραφικών με Η/Υ. Τον όρο της οπτικοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Παιδιατρική υπολογιστική τομογραφία: Μέθοδοι ιατρικής απεικόνισης και τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

HY 571 - Ιατρική Απεικόνιση. ιδάσκων: Kώστας Μαριάς

HY 571 - Ιατρική Απεικόνιση. ιδάσκων: Kώστας Μαριάς HY 571 - Ιατρική Απεικόνιση ιδάσκων: Kώστας Μαριάς 7. Υπολογιστική τοµογραφία Η ανάγκη απεικόνισης στις 3- ιαστάσεις Στην κλασική ακτινολογία η τρισδιάστατη ανθρώπινη ανατοµία προβάλλεται πάνω στο ακτινογραφικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ 166 Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ 1. Να αναφέρεται παραδείγματα φαινομένων που μπορούν να ερμηνευτούν με την μελέτη των ρευστών σε ισορροπία. 2. Ποια σώματα ονομάζονται ρευστά;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΣΗΜΑΤΑ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΣΗΜΑΤΑ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΣΗΜΑΤΑ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ενότητα : ΑΝΑΛΥΣΗ FOURIER (H ΣΕΙΡΑ FOURIER ΚΑΙ Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER) Aναστασία Βελώνη Τμήμα Η.Υ.Σ 1 Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 05-1

Εικόνα. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 05-1 Εικόνα Εισαγωγή Ψηφιακή αναπαράσταση Κωδικοποίηση των χρωμάτων Συσκευές εισόδου και εξόδου Βάθος χρώματος και ανάλυση Συμβολική αναπαράσταση Μετάδοση εικόνας Σύνθεση εικόνας Ανάλυση εικόνας Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Η Επιστήμη της Θερμοδυναμικής ασχολείται με την ποσότητα της θερμότητας που μεταφέρεται σε ένα κλειστό και απομονωμένο σύστημα από μια κατάσταση ισορροπίας σε μια άλλη

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας. Παρουσίαση Νο. 3. Δισδιάστατα σήματα και συστήματα #2

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας. Παρουσίαση Νο. 3. Δισδιάστατα σήματα και συστήματα #2 Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ακαδημαϊκό Έτος 2015-16 Παρουσίαση Νο. 3 Δισδιάστατα σήματα και συστήματα #2 Πληροφορία πλάτους-φάσης (1/4) Ο μετασχηματισμός Fourier διακριτού χρόνου είναι μιγαδική

Διαβάστε περισσότερα

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 2: Στοιχειώδη Σήματα Συνεχούς Χρόνου. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 2: Στοιχειώδη Σήματα Συνεχούς Χρόνου. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής Σήματα και Συστήματα Διάλεξη 2: Στοιχειώδη Σήματα Συνεχούς Χρόνου Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Στοιχειώδη Σήματα Συνεχούς Χρόνου 1. Μοναδιαία Βηματική Συνάρτηση 2. Κρουστική Συνάρτηση ή

Διαβάστε περισσότερα

Cochlear Implants. Ιατρικές διαδικασίες. για τα συστήματα εμφυτευμάτων MED EL. AW33297_1.0 (Greek)

Cochlear Implants. Ιατρικές διαδικασίες. για τα συστήματα εμφυτευμάτων MED EL. AW33297_1.0 (Greek) Cochlear Implants Ιατρικές διαδικασίες για τα συστήματα εμφυτευμάτων MED EL AW33297_1.0 (Greek) Αυτό το εγχειρίδιο παρέχει σημαντικές οδηγίες και πληροφορίες ασφαλείας για τους χρήστες του συστήματος εμφυτεύματος

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος (MSc) ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς Καστοριά, Ιούλιος 14 A. Μαθηματική Εισαγωγή Πράξεις με αριθμούς σε εκθετική μορφή Επίλυση βασικών μορφών εξισώσεων Συναρτήσεις Στοιχεία τριγωνομετρίας

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo;

Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo; Κεφάλαιο 2 Εισαγωγή Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo; Η Logo είναι μία από τις πολλές γλώσσες προγραμματισμού. Κάθε γλώσσα προγραμματισμού έχει σκοπό τη δημιουργία προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

«Επικοινωνίες δεδομένων»

«Επικοινωνίες δεδομένων» Εργασία στο μάθημα «Διδακτική της Πληροφορικής» με θέμα «Επικοινωνίες δεδομένων» Αθήνα, Φεβρουάριος 2011 Χρονολογική απεικόνιση της εξέλιξης των Τηλεπικοινωνιών Χρονολογική απεικόνιση της εξέλιξης των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 11. Προσδιορισμός του πηλίκου του φορτίου προς τη μάζα ενός ηλεκτρονίου

ΑΣΚΗΣΗ 11. Προσδιορισμός του πηλίκου του φορτίου προς τη μάζα ενός ηλεκτρονίου ΑΣΚΗΣΗ 11 Προσδιορισμός του πηλίκου του φορτίου προς τη μάζα ενός ηλεκτρονίου Σκοπός : Να προσδιορίσουμε μια από τις φυσικές ιδιότητες του ηλεκτρονίου που είναι το πηλίκο του φορτίου προς τη μάζα του (/m

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 3, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων Η θεωρία του αιθέρα καταρρίπτεται από το πείραμα των Michelson και Morley

Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 3, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων Η θεωρία του αιθέρα καταρρίπτεται από το πείραμα των Michelson και Morley 1 Η θεωρία του αιθέρα καταρρίπτεται από το πείραμα των Mihelson και Morley 0.10.011 Σκοποί της τρίτης διάλεξης: Να κατανοηθεί η ιδιαιτερότητα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων (π. χ. φως) σε σχέση με άλλα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών

Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών Βασικές αρχές ηλεκτρομαγνητισμού Παλάντζας Παναγιώτης palantzaspan@gmail.com 2013 Σκοπός του μαθήματος Στο τέλος του κεφαλαίου, οι σπουδαστές θα πρέπει να είναι σε θέση να:

Διαβάστε περισσότερα

Γ.Κονδύλη 1 & Όθωνος-Μ αρούσι Τ ηλ. Κέντρο: , /

Γ.Κονδύλη 1 & Όθωνος-Μ αρούσι Τ ηλ. Κέντρο: ,  / Γ.Κονδύλη & Όθωνος-Μ αρούσι Τ ηλ. Κέντρο:20-6.24.000, http:/ / www.akadimos.gr ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ 204 ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Επιμέλεια Θεμάτων: Παπαδόπουλος Πασχάλης ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

1)Σε ένα πυκνωτή, η σχέση μεταξύ φορτίου Q και τάσης V μεταξύ των οπλισμών του, απεικονίζεται στο διάγραμμα.

1)Σε ένα πυκνωτή, η σχέση μεταξύ φορτίου Q και τάσης V μεταξύ των οπλισμών του, απεικονίζεται στο διάγραμμα. 1)Σε ένα πυκνωτή, η σχέση μεταξύ φορτίου Q και τάσης V μεταξύ των οπλισμών του, απεικονίζεται στο διάγραμμα. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Η χωρητικότητα του πυκνωτή είναι: α. 5 F, β. 1 / 5 μf, γ. 5

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ

ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΜΑΓΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΗΤΙΣΜΟΣ 1. α εξηγήσετε τι είναι ο μαγνήτης. 2. α αναφέρετε τρεις βασικές ιδιότητες των μαγνητών. 3. Πόσους πόλους έχει ένας μαγνήτης και πώς ονομάζονται; 4. Τι θα συμβεί αν κόψουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ 1. Οι δυναμικές γραμμές ηλεκτροστατικού πεδίου α Είναι κλειστές β Είναι δυνατόν να τέμνονται γ Είναι πυκνότερες σε περιοχές όπου η ένταση του πεδίου είναι μεγαλύτερη δ Ξεκινούν

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΝΑΣ Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Email: binasbill@iesl.forth.gr Thl. 1269 Crete Center for Quantum Complexity and Nanotechnology Department of Physics, University

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΩΜΑΤΙΟ Ή ΥΛΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ Ή ΣΗΜΕΙΑΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΩΜΑΤΙΟ Ή ΥΛΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ Ή ΣΗΜΕΙΑΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ «Μπορούμε να παρομοιάσουμε τις έννοιες που δεν έχουν καμιά θεμελίωση στη φύση, με τα δάση εκείνα του Βορρά όπου τα δένδρα δεν έχουν καθόλου ρίζες. Αρκεί ένα φύσημα του αγέρα, ένα ασήμαντο γεγονός για να

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Φορτισμένο σωματίδιο αφήνεται ελεύθερο μέσα σε ομογενές ηλεκτρικό πεδίο χωρίς την επίδραση της βαρύτητας. Το σωματίδιο: α. παραμένει ακίνητο. β. εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση.

Διαβάστε περισσότερα