ΚΏΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆΣ ΚΑΤΆ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΆΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΏΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆΣ ΚΑΤΆ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΆΣ"

Transcript

1 ΚΏΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆΣ ΚΑΤΆ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΆΣ ΔΕΚΈΜΒΡΙΟΣ 2017

2 2 ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ ΜΉΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΈΔΡΟΥ-ΔΙΕΥΘΎΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΎΛΟΥ 3 ΓΙΑΤΊ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΈΝΑΣ 4 ΤΟΥ ΟΜΊΛΟΥ VINCI; ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΊ ΚΑΝΌΝΕΣ 5 Ορισμός της διαφθοράς 5 Το νομικό πλαίσιο 5 Διαφθορά και συναφείς παράνομες πράξεις 6 Σύγκρουση συμφερόντων 6 Η πρόληψη της διαφθοράς είναι καθήκον όλων μας 7 ΟΙ ΚΊΝΔΥΝΟΙ ΔΙΑΦΘΟΡΆΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΈΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΜΊΛΟΥ 8 Στο πλαίσιο έργων, δημόσιων ή ιδιωτικών συμφωνιών/συμβάσεων 8 Στο πλαίσιο των σχέσεων με δημόσιους υπαλλήλους/αξιωματούχους 10 Άλλες καταστάσεις 10 ΚΑΝΌΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ 11 Πελατειακές σχέσεις πελατών στο πλαίσιο δημόσιων ή ιδιωτικών συμφωνιών/συμβάσεων 12 Χρήση ενός παρόχου υπηρεσιών 13 Πληρωμές διευκόλυνσης 15 Επιχειρηματικά δώρα και προσκλήσεις 17 Πολιτικές συνεισφορές, φιλανθρωπικές δράσεις φιλανθρωπίας και χορηγίες 20 ΕΦΑΡΜΟΓΉ 22 Ο ρόλος των οντοτήτων του Ομίλου 22 Ρόλος των υπαλλήλων 22 Διαδικασία εσωτερικής προειδοποίησης 22 Πειθαρχικό καθεστώς κυρώσεις 22 Μόνο η γαλλική έκδοση του παρόντος εγγράφου ισχύει για τον όμιλο VINCI.

3 3 ΜΉΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΈΔΡΟΥ- ΔΙΕΥΘΎΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΎΛΟΥ Το Μανιφέστο μας προάγει το σεβασμό των δεοντολογικών αρχών. Ο Κώδικας Δεοντολογίας και Συμπεριφοράς μας επισημοποιεί τους κανόνες συμπεριφοράς που δεσμεύουν όλες τις εταιρείες μας και όλους τους υπαλλήλους μας. Η καταπολέμηση της διαφθοράς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των αρχών. Καθένας από τους υπαλλήλους του Ομίλου VINCI θα πρέπει όχι μόνο να επιδεικνύει άψογη συμπεριφορά, αλλά και να συμμετέχει, μέσω των δραστηριοτήτων του, στον μηχανισμό πρόληψης της διαφθοράς. Αυτός ο μηχανισμός βασίζεται ειδικότερα στον παρόντα Κώδικα Συμπεριφοράς κατά της Διαφθοράς, τον εντοπισμό των κινδύνων διαφθοράς και την εφαρμογή προληπτικών ενεργειών. Σκοπός αυτού του Κώδικα Συμπεριφοράς είναι να εξηγήσει τους κανόνες που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Δεοντολογίας και Συμπεριφοράς μας για την καταπολέμηση διαφόρων μορφών διαφθοράς. Ζητώ από τα ηγετικά στελέχη των επιχειρηματικών μας μονάδων να τον διανείμουν στις ομάδες τους με τη μορφή που θα λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης, με τις δικές τους προσθήκες, εάν το κρίνουν απαραίτητο, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των σχετικών δραστηριοτήτων και χωρών. Xavier Huillard, Πρόεδρος-Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου VINCI

4 4 ΓΙΑΤΊ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΈΝΑΣ ΚΏΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆΣ ΚΑΤΆ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΆΣ ΤΟΥ ΟΜΊΛΟΥ VINCI; Η διαφθορά είναι μια συμπεριφορά που βλάπτει σοβαρά την οικονομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα του διεθνούς και εγχώριου εμπορίου, προκαλώντας στρέβλωση του ανταγωνισμού εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διαφθορά είναι παράνομη σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Ο ΌΜΙΛΟΣ VINCI ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΌΣ. Ο Όμιλος VINCI θεωρεί τη διαφθορά απαράδεκτη. Κάθε υπάλληλος του Ομίλου πρέπει να επιδεικνύει άψογη συμπεριφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο Όμιλος VINCI έχει εκφράσει τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση της διαφθοράς: Έχοντας προσχωρήσει το 2003 στο Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η 10 η αρχή είναι: «Οι επιχειρήσεις καλούνται να λάβουν μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς σε όλες τις μορφές της, συμπεριλαμβανομένων του εκβιασμού και της δωροδοκίας.» Με τον Κώδικα Δεοντολογίας και Συμπεριφοράς του Ομίλου VINCI, που καθορίζει τους κανόνες συμπεριφοράς που πρέπει να υιοθετεί κάθε υπάλληλος του Ομίλου. Στους κανόνες αυτούς περιλαμβάνονται ο σεβασμός της νομιμότητας και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Με το Μανιφέστο του Ομίλου VINCI, του οποίου η 2η δέσμευση είναι: «Η δεοντολογία βρίσκεται στο επίκεντρο των συμβάσεων και των σχέσεών μας με τους πελάτες μας. Οι εταιρείες μας εφαρμόζουν τον Κώδικα Δεοντολογίας μας σε ολόκληρο τον κόσμο.» Ο Όμιλος VINCI δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες μέσω πολλαπλών θυγατρικών. Από κάθε θυγατρική και υπάλληλο του Ομίλου εξαρτάται και η φήμη του Ομίλου. Κάθε θυγατρική και κάθε υπάλληλος του Ομίλου πρέπει να συμμορφώνεται με τα πιο απαιτητικά πρότυπα. Ο παρών Κώδικας Συμπεριφοράς κατά της Διαφθοράς έχει ως στόχο να βοηθήσει τους υπαλλήλους να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τους κανόνες δεοντολογίας του Ομίλου που ορίζονται στον Κώδικα Δεοντολογίας και Συμπεριφοράς. Εξηγεί πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι διαφθοράς κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων του Ομίλου. Παρέχει επίσης απαντήσεις στις ερωτήσεις που ενδεχομένως έχουν οι υπάλληλοι όταν αντιμετωπίζουν καταστάσεις που παρουσιάζουν κίνδυνο διαφθοράς. Ο παρών Κώδικας Συμπεριφοράς καθορίζει τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται, καθώς και πού πρέπει να απευθύνονται για βοήθεια οι υπάλληλοι. Το παρόν έγγραφο δεν εξαντλεί όλες τις καταστάσεις με τις οποίες ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι οι υπάλληλοι. Ο καθένας πρέπει να χρησιμοποιεί την κοινή λογική και να ανατρέχει συστηματικά, κατά περίπτωση, στους ειδικούς κανόνες που αναπτύσσονται από την επιχειρηματική μονάδα ή την εταιρεία όπου ανήκει. Σε περίπτωση δυσκολίας στην ερμηνεία των κανόνων συμπεριφοράς του παρόντος Κώδικα, κάθε υπάλληλος ενθαρρύνεται να μιλήσει με τον προϊστάμενό του, το νομικό τμήμα καθώς και τους υπεύθυνους δεοντολογίας της εταιρείας, της επιχειρηματικής μονάδας ή του Ομίλου.

5 5 ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΊ ΚΑΝΌΝΕΣ Ορισμός της διαφθοράς Η διαφθορά είναι (1) : «η ζήτηση, προσφορά, παροχή ή αποδοχή, άμεσα ή έμμεσα, παράνομης προμήθειας ή άλλου αθέμιτου πλεονεκτήματος ή της υπόσχεσης ενός τέτοιου αθέμιτου πλεονεκτήματος, που επηρεάζει την κανονική εκτέλεση των καθηκόντων ή την απαιτούμενη συμπεριφορά του αποδέκτη της παράνομης προμήθειας ή του αθέμιτου πλεονεκτήματος ή της υπόσχεσης ενός τέτοιου αθέμιτου πλεονεκτήματος.» Πρόκειται για μια ανέντιμη συμπεριφορά που εμπλέκει στην πράξη τουλάχιστον δύο δράστες: εκείνον που χρησιμοποιεί δόλια τις εξουσίες ή την επιρροή του για να ευνοήσει ένα τρίτο μέρος έναντι πλεονεκτήματος και εκείνον που προσφέρει ή παρέχει αυτό το πλεονέκτημα. Επιπλέον, ένα πρόσωπο που διευκολύνει μια πράξη διαφθοράς είναι συνεργός, και κάποιος που επωφελείται από αυτή την πράξη λαμβάνοντας το αθέμιτο πλεονέκτημα είναι αποδέκτης αθέμιτου πλεονεκτήματος. Τα πρόσωπα αυτά μοιράζονται από κοινού την ευθύνη. Το γαλλικό δίκαιο εξισώνει με τη διαφθορά τη λεγόμενη «διακίνηση επιρροής». Περιστατικό διαφθοράς υπάρχει ακόμα και: αν το πρόσωπο που προτείνει το πλεονέκτημα ενεργεί μέσω τρίτου (διαμεσολαβητή, εμπορικού αντιπροσώπου, υπεργολάβου, προμηθευτή, συνεργάτη, κ.λπ.) αν ο παραλήπτης του πλεονεκτήματος δεν είναι ο τελικός αποδέκτης (ο αποδέκτης μπορεί να είναι μια μητρική, ένας τρίτος, κ.λπ.) αν η δόλια ενέργεια και η χορήγηση του αθέμιτου πλεονεκτήματος δεν πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα (το αθέμιτο πλεονέκτημα μπορεί να προβλεφθεί ή να χορηγηθεί αργότερα) αν το αθέμιτο πλεονέκτημα παίρνει άλλες μορφές εκτός από την αποστολή χρημάτων (μπορεί να είναι υλικά αντικείμενα, υπηρεσίες προς παροχή, όφελος φήμης, κ.λπ.) αν ο αποδέκτης είναι υπάλληλος του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Το νομικό πλαίσιο Υπάρχουν: αφενός, σε κάθε χώρα, νόμοι που ορίζουν τη διαφθορά και καθορίζουν τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε αυτό το αδίκημα, η εφαρμογή των οποίων εμπίπτει στην αρμοδιότητα των τοπικών αρχών της εκάστοτε χώρας (1) Πηγή: Σύμβαση αστικού δικαίου για τη διαφθορά του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εγκρίθηκε στις 04/11/1999 και τέθηκε σε ισχύ την 01/11/2003.

6 6 και αφετέρου, σε ορισμένες χώρες (π.χ. Ηνωμένες Πολιτείες (2), Ηνωμένο Βασίλειο (3), Γαλλία (4) ), νόμοι με εξωεδαφική ισχύ, που επιτρέπουν στις αρχές των χωρών αυτών να τιμωρούν πράξεις διαφθοράς που διαπράττονται από ιδιώτες και επιχειρήσεις εκτός των συνόρων τους. Επομένως, όσοι παραβαίνουν αυτούς τους κανόνες υπόκεινται σε δίωξη ταυτόχρονα σε πολλές χώρες για τα ίδια περιστατικά διεθνείς συμβάσεις στις οποίες έχουν προσχωρήσει αυτές οι χώρες. Ο παρών Κώδικας Συμπεριφοράς κατά της Διαφθοράς δεν καλύπτει όλους τους τοπικούς κανονισμούς που ενδέχεται να είναι αυστηρότεροι από τους κανόνες αυτού του Κώδικα. Κάθε υπάλληλος του Ομίλου πρέπει να ενημερώνεται για το κατά τόπους εφαρμοστέο δίκαιο, από τα αρμόδια τμήματα της οντότητάς τους. Διαφθορά και συναφείς παράνομες πράξεις Η διαφθορά συχνά συνδυάζεται με παράνομες πράξεις όπως αθέμιτη χρήση επιρροής, ευνοιοκρατία, παρουσίαση ανακριβών οικονομικών καταστάσεων,κατάχρηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, εκβιασμός, κατάχρηση εξουσίας, παράνομος πλουτισμός. Αυτές οι πράξεις εγγενώς αποτελούν εγκληματικές ενέργειες στις περισσότερες χώρες και ενδέχεται να συνεπάγονται πράξη διαφθοράς. Συνεπώς, κάθε υπάλληλος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Σύγκρουση συμφερόντων Ο Κώδικας Δεοντολογίας και Συμπεριφοράς του Ομίλου VINCI θεσπίζει κανόνες για την πρόληψη συγκρούσεων συμφερόντων. Οι υπάλληλοι του Ομίλου μπορούν να λαμβάνουν προτάσεις, προσφορές ή δώρα από τρίτους (για παράδειγμα, προμηθευτές, υπεργολάβους, παροχείς υπηρεσιών). Θα μπορούσαν τότε, ανάλογα με τις περιστάσεις, να βρεθούν σε κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξομοιωθεί με παθητική δωροδοκία. Η επαγγελματική αποστολή του κάθε υπαλλήλου δεν πρέπει να έρχεται σε σύγκρουση με το προσωπικό του συμφέρον. Εάν προκύψει αυτή η κατάσταση, ο εμπλεκόμενος υπάλληλος θα πρέπει να ενημερώσει αμέσως τον προϊστάμενό του. (2) Ο Νόμος περί διεφθαρμένων πρακτικών στο εξωτερικό ή «FCPA» ισχύει όχι μόνο για υπηκόους ή κατοίκους των ΗΠΑ, αλλά και για εταιρείες ή άτομα που χρησιμοποιούν μέσα επικοινωνίας ή πληρωμής που αφορούν διαμετακόμιση μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών (χρήση δολαρίων ΗΠΑ, χρήση ταχυδρομείων, ταξίδια στις ΗΠΑ, κ.λπ.) ή για τους οποίους θα αποδειχθεί ότι συμμετείχαν σε συνωμοσία (μη εξαντλητική απαρίθμηση). (3) Ο νόμος κατά της δωροδοκίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Bribery Act) περιέχει κανόνες που επιτρέπουν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τη δίωξη αλλοδαπών για πράξεις που διαπράττονται στο εξωτερικό. Ισχύει για τις αλλοδαπές εταιρείες που ασκούν το σύνολο ή μέρος των δραστηριοτήτων τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. (4) Νόμος υπ' αριθ της 9ης Δεκεμβρίου 2016 για τη διαφάνεια, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τον εκσυγχρονισμό της οικονομικής ζωής (αποκαλούμενος «Νόμος Sapin II»). Οι γαλλικές δικαστικές αρχές μπορούν να διώκουν Γάλλους υπηκόους για αδικήματα που διαπράττονται στη Γαλλία ή στο εξωτερικό, αλλοδαπούς για αδικήματα που διαπράττονται στη Γαλλία ή αλλοδαπούς για αδικήματα που διαπράττονται στο εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση ότι διαμένουν συνήθως στη Γαλλία ή ασκούν μέρος της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στη Γαλλία.

7 7 Η πρόληψη της διαφθοράς είναι καθήκον όλων μας Η διαφθορά θέτει τις επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους τους σε σημαντικούς κινδύνους κυρώσεων (φυλάκιση, σημαντικά πρόστιμα, απαγόρευση άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, αποκλεισμός από δημόσιες συμβάσεις ή/και διεθνείς χρηματοδοτήσεις, κ.λπ.), ενώ παράλληλα διακυβεύεται και η φήμη τους. Πέραν των ποινικών κυρώσεων, η δωροδοκία μπορεί επίσης να έχει συνέπειες αστικού και συμβατικού χαρακτήρα (καταγγελία συμβάσεων, αποζημίωση τρίτων, κ.λπ.). Αναμένεται από κάθε υπάλληλο του Ομίλου: να λάβει γνώση του Κώδικα Δεοντολογίας και Συμπεριφοράς και του Κώδικα Συμπεριφοράς κατά της Διαφθοράς να συμμετέχει σε δράσεις κατάρτισης για την καταπολέμηση της διαφθοράς που οργανώνονται στο πλαίσιο του Ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των σεμιναρίων ηλεκτρονικής εκπαίδευσης), της επιχειρηματικής μονάδας ή της οντότητας όπου ανήκει. Κάθε οντότητα του Ομίλου και κάθε υπάλληλος, σε ό,τι τους αφορά, θα πρέπει να εφαρμόζει αυτήν την προσέγγιση για την πρόληψη της διαφθοράς. ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ : : Ο Κώδικας Δεοντολογίας και τα σεμινάρια ηλεκτρονικής εκπαίδευσης είναι διαθέσιμα σε όλους τους υπαλλήλους μέσω του Eνδοδικτύου VINCI. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017

8 8 ΟΙ ΚΊΝΔΥΝΟΙ ΔΙΑΦΘΟΡΆΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΈΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΜΊΛΟΥ Η δραστηριότητα των εταιρειών του Ομίλου VINCI συνίσταται στη σύναψη και εκτέλεση συμβάσεων ή συμφωνιών για υποδομές και εξοπλισμό, για δημόσιες αρχές ή ιδιώτες πελάτες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων, υπάρχουν διάφορες καταστάσεις στις οποίες οι υπάλληλοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κίνδυνο διαφθοράς. Παραδείγματα γενικών καταστάσεων που ενδέχεται να αποτελέσουν βάση περιστατικών διαφθοράς παρέχονται παρακάτω. Στο πλαίσιο έργων, δημόσιων ή ιδιωτικών συμφωνιών/συμβάσεων ΛΌΓΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΟΔΗΓΉΣΟΥΝ ΣΕ ΠΡΆΞΕΙΣ ΔΙΑΦΘΟΡΆΣ: Επιδίωξη προώθησης μιας συμφωνίας/σύμβασης. Επιδίωξη εξασφάλισης προνομιακής θέσης (ευνοϊκοί κανόνες προεπιλογής, κριτήρια ανάθεσης, συμβατικοί μηχανισμοί). Επιδίωξη ευνοϊκών αποφάσεων (παράταση προθεσμιών, πρόσθετες εργασίες, επιμετρήσεις εργασιών, τροποποιήσεις, καταγγελίες, αμφισβητούμενη αποδοχή, κ.λπ.). Μορφές διαφθοράς Υπόσχεση αθέμιτου πλεονεκτήματος υπέρ του αναθέτοντος της συμφωνίας/ της σύμβασης ή ενός συμμετέχοντος σε αυτή τη διαδικασία ανάθεσης: καταβολή χρημάτων δώρα (είδη πολυτελείας, έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης, σχολικά έξοδα για παιδιά, κ.λπ.) κάλυψη διαφόρων εξόδων υπόσχεση απασχόλησης/πρακτικής άσκησης αμέσως ή στο μέλλον κάλυψη εξόδων φιλοξενίας (ταξίδια αναψυχής, προσκλήσεις συγγενών, προσκλήσεις με υπερβολικό κόστος) φιλανθρωπικές ενέργειες ή χορηγίες που επηρεάζουν τον υπεύθυνο λήψης αποφάσεων κ.λπ. Συγκεκριμένα παραδείγματα Ο αποδέκτης του πλεονεκτήματος μπορεί να είναι: εκπρόσωπος του πελάτη εντολοδόχος του πελάτη (μηχανικός-σύμβουλος, υπεύθυνος έργου, κ.λπ.) ή ένα τρίτο μέρος που ορίζει ο ίδιος (γονέας, παιδί, «αχυράνθρωπος», εικονική εταιρεία, κλπ.).

9 9 Η υπόσχεση μπορεί να είναι κρυμμένη σε σύμβαση της οποίας το αντικείμενο φαίνεται νόμιμο αλλά παρέχει υπερτιμημένα οφέλη. Επομένως, οι ακόλουθες συμβάσεις μπορούν να χρησιμεύσουν ως μέσο για πράξεις διαφθοράς (μη εξαντλητική λίστα): σύμβαση εμπορικής υποστήριξης σύμβαση μελέτης σύμβαση παροχής υπηρεσιών σύμβαση υπεργολαβίας σύμβασης προμήθειας. Αν μια υπόσχεση ή καταβολή μετρητών γίνεται από τρίτο πρόσωπο (εταίρος κοινοπραξίας / κοινοπραξία, συν-ανάδοχος, πωλητής, πράκτορας, κ.λπ.) για λογαριασμό της εταιρείας, ή με τη συναίνεση αυτής, ενδέχεται να διερευνηθεί η ευθύνη της εταιρείας ως συναυτουργού ή συνεργού. Επηρεασμός της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο φιλικού διακανονισμού ή δικαστικής διαφοράς. Μορφές διαφθοράς Υπόσχεση αθέμιτου πλεονεκτήματος σε: δικαστή διαιτητή διαμεσολαβητή εμπειρογνώμονα. Συγκεκριμένα παραδείγματα Όπως και ανωτέρω. Επίσπευση των συνήθων ενεργειών ή αποφάσεων του πελάτη (για παράδειγμα: εντολές παροχής υπηρεσιών, πληρωμές, παραλαβή έργων, αύξηση αποθεματικών, κ.λπ.). Μορφές διαφθοράς Υπόσχεση πληρωμής ή πληρωμή ακόμη και μέτριου οφέλους (με χρήματα ή άλλως) με σκοπό την παρότρυνση του παραλήπτη να εκτελέσει την εργασία του με επιμέλεια (επίσης αποκαλούμενη «πληρωμή διευκόλυνσης»).

10 10 Στο πλαίσιο των σχέσεων με δημόσιους υπαλλήλους/αξιωματούχους ΛΌΓΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΟΔΗΓΉΣΕΙ ΣΕ ΠΡΆΞΕΙΣ ΔΙΑΦΘΟΡΆΣ: Επιδίωξη λήψης/επίσπευσης της λήψης: υπηρεσίας διοικητικής εξουσιοδότησης άδειας (άδειες εισαγωγής, άδειες εργασίας) ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης διευθέτησης συνεπειών αδικημάτων οποιασδήποτε άλλης ευνοϊκής απόφασης. Μορφές διαφθοράς Υπόσχεση πληρωμής ή πληρωμή ακόμη και μέτριου ποσού με σκοπό την παρότρυνση του αποδέκτη να εκτελέσει την εργασία του με επιμέλεια (επίσης αποκαλούμενη «πληρωμή διευκόλυνσης»). Άλλες καταστάσεις ΛΌΓΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΟΔΗΓΉΣΕΙ ΣΕ ΠΡΆΞΕΙΣ ΔΙΑΦΘΟΡΆΣ: Επιδίωξη λήψης χρηματοδότησης. Μορφές διαφθοράς Καταβολή χρημάτων ή άλλου υλικού πλεονεκτήματος σε υπεύθυνο λήψης αποφάσεων.

11 11 ΚΑΝΌΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ Η διαφθορά είναι απαγορευμένη σε όλες τις μορφές της. Κανένας υπάλληλος του Ομίλου VINCI δεν επιτρέπεται να χορηγεί άμεσα ή έμμεσα σε τρίτο ή να λαμβάνει αθέμιτο πλεονέκτημα, οποιασδήποτε φύσεως και με οποιονδήποτε τρόπο, για την απόκτηση ή τη διατήρηση εμπορικής συναλλαγής ή ευνοϊκής μεταχείρισης. Κάθε υπάλληλος θα πρέπει να αποφεύγει τις επαφές με τρίτους που θα μπορούσαν να τον θέσουν προσωπικά σε θέση υποχρέωσης και να εγείρουν αμφιβολίες ως προς την ακεραιότητά του. Θα πρέπει επίσης να εξασφαλίζει ότι δεν εκθέτει σε μια τέτοια κατάσταση κανέναν τρίτο, τον οποίο προσπαθεί να πείσει ή να παροτρύνει να συνάψει συμφωνία με εταιρεία του ομίλου VINCI. Τα ακόλουθα σύμβολα καθοδηγούν τους υπαλλήλους στην εκτίμηση του κινδύνου: Οι υπάλληλοι του Ομίλου δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνουν την πρωτοβουλία να προσφέρουν τυχόν αθέμιτα πλεονεκτήματα που μπορεί να χαρακτηριστούν ως διαφθορά. Εντούτοις, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διάφορες καταστάσεις στις οποίες υπόκεινται σε προσκλήσεις τρίτων. Ο παρών Κώδικας Συμπεριφοράς καθορίζει τον δέοντα τρόπο συμπεριφοράς στις περιπτώσεις αυτές. Το παρόν κεφάλαιο αφορά τους κανόνες συμπεριφοράς και τις συμβουλές που εφαρμόζονται στις ακόλουθες καταστάσεις κινδύνου: σχέσεις πελατών σε δημόσιες/ιδιωτικές συμβάσεις/συμφωνίες χρήση παρόχου υπηρεσιών πληρωμές διευκόλυνσης επιχειρηματικά δώρα και προσκλήσεις πολιτικές συνεισφορές, φιλανθρωπία και χορηγία. Είναι αδύνατο να παρασχεθεί μια εξαντλητική λίστα επιτρεπόμενων ή απαγορευμένων συμπεριφορών εξαιτίας της πληθώρας καταστάσεων και συνθηκών που ανακύπτουν. Κάθε υπάλληλος και κάθε οντότητα θα πρέπει να ενεργεί βάσει ορθής κρίσης και κοινής λογικής. Τα ακόλουθα σύμβολα καθοδηγούν τους υπαλλήλους στην εκτίμηση του κινδύνου. ΚΎΡΙΟΣ ΚΊΝΔΥΝΟΣ ΔΥΝΗΤΙΚΌΣ ΚΊΝΔΥΝΟΣ Σε γενικές γραμμές, κάθε υπάλληλος που βρίσκεται σε κατάσταση αμφιβολίας ως προς τη δέουσα συμπεριφορά, πρέπει να σέβεται τον ακόλουθο βασικό κανόνα: ΔΙΑΦΆΝΕΙΑ Μην προσπαθήσετε να λύσετε μόνοι σας το ζήτημα. Συζητήστε με τον προϊστάμενό σας ή με άτομα ειδικευμένα και αρμόδια να βοηθούν τους υπαλλήλους στον τομέα αυτό (Νομικό/Δεοντολογικό τμήμα) της οντότητας, της επιχειρηματικής μονάδας ή του Ομίλου.

12 12 Πελατειακές σχέσεις πελατών στο πλαίσιο δημόσιων ή ιδιωτικών συμφωνιών/ συμβάσεων Η διαπραγμάτευση και η εκτέλεση των συμβάσεων δεν πρέπει να οδηγούν σε συμπεριφορές ή πράξεις που μπορούν να χαρακτηρίζονται ως ενεργητική ή παθητική δωροδοκία ή συνενοχή στη διακίνηση επιρροής ή ευνοιοκρατίας. Καμία παράνομη πληρωμή (ή οποιαδήποτε άλλη μορφή πλεονεκτήματος) δεν μπορεί να γίνεται άμεσα ή έμμεσα προς εκπρόσωπο δημόσιου ή ιδιωτικού πελάτη για οποιονδήποτε λόγο. Ένας κίνδυνος διαφθοράς είναι πιθανό να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή, όταν αυτός που κατέχει εν μέρει εξουσία ή εξουσία λήψης αποφάσεων, αποφασίζει να πλουτίσει αδικαιολόγητα. Σε κάθε περίπτωση, οι υπάλληλοι του Ομίλου VINCI πρέπει να ενεργούν βάσει κοινής λογικής και να επαγρυπνούν, προκειμένου να αποφύγουν να βρεθούν σε τέτοια κατάσταση, αλλά και για να την αποφύγουν σε περίπτωση που προκύψει. ΚΑΝΌΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆΣ: Απόλυτος σεβασμός της απαγόρευσης που αναφέρθηκε παραπάνω. Δεν υπάρχει καμία εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Δεν επιτρέπεται η χορήγηση άδειας: ούτε από τον ιεραρχικά ανώτερο του υπαλλήλου ούτε από το τμήμα που είναι υπεύθυνο για τα δεοντολογικά θέματα της εταιρείας. Σε περίπτωση αιτήματος για παράνομη πληρωμή, μπορεί να είναι χρήσιμες οι ακόλουθες ενέργειες: εξηγήστε ότι οι κανόνες ηθικής δεοντολογίας του Ομίλου δεν επιτρέπουν τη θετική απάντηση σε ένα τέτοιο αίτημα υπενθυμίστε ότι μια τέτοια πληρωμή θα μπορούσε να εκθέσει τον αιτούντα, τον υπάλληλο και την εταιρεία σε βαριές κυρώσεις, κυρίως ποινικών ζητήστε από τον αιτούντα να δηλώσει επισήμως το αίτημά του, συντάσσοντάς το εγγράφως, αναφέροντας την ταυτότητά του και φροντίζοντας να προσυπογραφεί από τον προϊστάμενο του, γεγονός που λογικά θα τον αποθαρρύνει ενημερώστε τον υπεύθυνο του πελάτη αναφέροντας ότι το αίτημα αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο του έργου και ότι πρέπει να παρέμβει για να δώσει ένα τέλος. Υποχρέωση επαγρύπνησης. Οι υπάλληλοι του Ομίλου πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην υιοθετούν παράνομες πρακτικές, που μπορεί να συνίστανται σε πράξεις βοηθών, συνεργατών ή αντισυμβαλλόμενων, τις οποίες ενδεχομένως γνωρίζουν.

13 13 Χρήση ενός παρόχου υπηρεσιών Η χρήση ενός παρόχου υπηρεσιών πρέπει να υπόκειται σε δέοντα έλεγχο ανάλογα με τη φύση της υπηρεσίας και τον τόπο της εκτέλεσης της. Ο έλεγχος αυτός αφορά την ακεραιότητα του παρόχου υπηρεσιών, τη νομιμότητα της σύμβασης που θα συναφθεί και την καταλληλότητα της πληρωμής ως προς την παρεχόμενη υπηρεσία. Η χρήση ενός παρόχου (υπεργολάβου, προμηθευτή, συμβούλου, εμπορικού αντιπροσώπου, κ.λπ.) για την εκτέλεση ορισμένων υπηρεσιών είναι εξαιρετικά συνήθης, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει μέσο συγκάλυψης καταστάσεων διαφθοράς. Μια υπερβολική αμοιβή ή ένα υπερτιμημένο τιμολόγιο μπορεί πράγματι να εγείρει υποψίες για κάποια κρυφή προμήθεια. Επομένως, είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. ΚΑΝΌΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆΣ: Η χρήση ενός παρόχου υπηρεσιών πρέπει να είναι νόμιμη. Η νομιμότητα της χρήσης ενός παρόχου υπηρεσιών συνεπάγεται ότι τα αναμενόμενα οφέλη είναι νόμιμα και θεμιτά και αντιστοιχούν σε μια πραγματική ανάγκη της εταιρείας ή του έργου, σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανόνες της εταιρείας, έναντι τιμήματος που συνάδει με τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, η χρήση ενός παρόχου υπηρεσιών δεν θα πρέπει να αιτιολογείται από το συμφέρον απόκτησης εμπιστευτικών πληροφοριών που αποκτώνται παράνομα από δημόσιο υπάλληλο. Οι συνθήκες υπό τις οποίες ενεργεί ο πάροχος υπηρεσιών δεν πρέπει να είναι ικανές να θέσουν υπό αμφισβήτηση την εντιμότητα της εταιρείας που τον χρησιμοποιεί. Η χρήση ενός παρόχου υπηρεσιών προϋποθέτει προκαταρκτικούς ελέγχους και προφυλάξεις: η ακεραιότητα/φήμη του παρόχου πρέπει να έχει ελεγχθεί ευλόγως εκ των προτέρων, με βάση τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει. Η φύση των εν λόγω ελέγχων καθορίζεται από την οντότητα με βάση τη χαρτογράφηση κινδύνων της. Συνιστάται η εφαρμογή συστηματικής έρευνας για κάθε νέο πάροχο η χρηματοοικονομική και τεχνική ικανότητα του παρόχου υπηρεσιών να πραγματοποιεί τις αναμενόμενες υπηρεσίες πρέπει να έχει επαληθευθεί, ιδίως όσον αφορά τις πρακτικές της αγοράς που έχουν παρατηρηθεί κατά τη μελέτη παρόμοιων προσφορών οι περιστάσεις της χρήσης ενός παρόχου πρέπει να είναι νόμιμες οι υπηρεσίες που αναμένονται από τον πάροχο υπηρεσιών πρέπει να καθορίζονται σε σύμβαση (βλ. παρακάτω).

14 14 Η συμβατική σχέση πρέπει να είναι σαφής. Η σύμβαση μεταξύ της εταιρείας και του παρόχου υπηρεσιών πρέπει να προβλέπει: τον ακριβή καθορισμό των αναμενόμενων παροχών την εύλογη αμοιβή του σύμφωνα με τις παροχές αυτές. Οι τεχνικές υπηρεσίες (μελέτες, υπεργολαβίες κ.λπ.) μπορούν να αποτελέσουν βάση υπερτιμολόγησης για παράνομο σκοπό. Οι υπάλληλοι του Ομίλου πρέπει να μεριμνούν ώστε να μην επιτρέπουν, ρητώς ή σιωπηρώς, τέτοιες πρακτικές διαφανείς όρους πληρωμής (πληρωμή τιμολογίων στον επίσημο τραπεζικό λογαριασμό του παρόχου στη χώρα εγκατάστασής του) σαφής δέσμευση τήρησης των κανόνων δεοντολογίας του Ομίλου, σε συνδυασμό με ρήτρα αυτόματης καταγγελίας της σύμβασης σε περίπτωση παράβασης των κανόνων δεοντολογίας του Ομίλου από τον πάροχο τεκμηριωμένη παρακολούθηση των παρεχομένων υπηρεσιών ένα μόνιμο δικαίωμα ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ενισχυμένη διαφάνεια. Η χρήση ενός παρόχου υπηρεσιών, ανάλογα με τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει, αποτελεί το αντικείμενο έκθεσης από τον ενδιαφερόμενο υπάλληλο προς τον άμεσο προϊστάμενό του και το τμήμα που είναι αρμόδιο για τα δεοντολογικά ζητήματα της εταιρείας. Οι αμοιβές του παρόχου υπηρεσιών πρέπει να καταγράφονται με σαφήνεια και ακρίβεια στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.

15 15 Πληρωμές διευκόλυνσης Οι πληρωμές διευκόλυνσης απαγορεύονται, εκτός εάν παραβιάζεται η ελευθερία κίνησης ή η ασφάλεια. Οι «πληρωμές διευκόλυνσης» είναι «μικρές προμήθειες ή δώρα σε δημόσιους λειτουργούς από ιδιώτες (άτομα, εταιρείες) για τη λήψη εξυπηρέτησης που ο αιτών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αξιώσει νομίμως, για παράδειγμα, για την επιτάχυνση μιας διοικητικής διαδικασίας για τη λήψη μιας άδειας ή έγκρισης ή για τη λήψη μιας βασικής υπηρεσίας, όπως η εγκατάσταση τηλεφωνικής γραμμής ή η απαλλαγή από δασμούς.» (πηγή: Transparency International). Αυτός ο τύπος πρακτικής οδηγεί σε φαύλο κύκλο αποδυναμώνοντας τις ηθικές αξίες της εταιρείας, η οποία θα μπορούσε έπειτα να εκτίθεται σε όλο και συχνότερα και κρισιμότερα τέτοια αιτήματα. Συνεπώς, εξομοιώνεται με τη διαφθορά και απαγορεύεται σε πάρα πολλές χώρες. Η εταιρεία δεν χρειάζεται να προσφύγει σε καμία πληρωμή για την επίτευξη εκπλήρωσης διοικητικών καθηκόντων που δεν αποτελούν ευνοϊκή ή αθέμιτη μεταχείριση, ήτοι καθηκόντων που αποτελούν τη δουλειά των δημόσιων λειτουργών, αυτή για την οποία πληρώνονται από το κράτος. Παραδείγματα πληρωμών διευκόλυνσης: ο εκπρόσωπος ενός οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ζητά ανεπίσημη πληρωμή για την έκδοση ή επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης μιας έγκρισης ή μιας άδειας εργασίας ένας υπάλληλος μιας δημόσιας επιχείρησης παροχής ενέργειας ζητά πληρωμή για τη σύνδεση με το δίκτυο ένας τελωνειακός υπάλληλος εξαρτά τον εκτελωνισμό εξοπλισμού από την καταβολή ενός αποκαλούμενου ειδικού φόρου, για την άμεση αποδέσμευση του εξοπλισμού. ΚΑΝΌΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆΣ: Οι πληρωμές διευκόλυνσης απαγορεύονται. Εάν ένας δημόσιος υπάλληλος ζητήσει κάποια πληρωμή διευκόλυνσης, το αίτημα αυτό θα πρέπει να απορριφθεί. Εξηγήστε στον αιτούντα: ότι οι κανόνες δεοντολογίας του Ομίλου δεν επιτρέπουν τη θετική απάντηση σε ένα τέτοιο αίτημα ότι το αίτημα είναι παράνομο, (πράγμα που συμβαίνει στις περισσότερες χώρες) και ότι, σύμφωνα με τον νόμο, η πράξη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει αδίκημα και να εκθέσει τον αιτούντα, τον υπάλληλο και την εταιρεία σε σοβαρές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και ποινικών ότι τα διοικητικά καθήκοντα των οποίων την εκπλήρωση αναμένετε δεν αποτελούν κάποια προνομιακή μεταχείριση, αλλά επίσημα καθήκοντα για τα οποία το Δημόσιο αμείβει τους δημόσιους υπαλλήλους/λειτουργούς του. Σε περίπτωση επιμονής, ζητήστε του να διατυπώσει επισήμως το αίτημά του (γεγονός που πρέπει να τον αποθαρρύνει): γραπτό αίτημα όπου προσδιορίζεται η ταυτότητα του αιτούντος υπογεγραμμένο από εξουσιοδοτημένο ιεραρχικά ανώτερο σε επίσημο επιστολόχαρτο. Εάν λάβετε αυτό το γραπτό αρχείο, ενημερώστε τον προϊστάμενό σας. Στη συνέχεια, η εταιρεία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τον σεβασμό των δικαιωμάτων της με νομικά μέσα.

16 16 Εξαίρεση: κίνδυνοι για την ασφάλεια και την ελεύθερη κυκλοφορία. Σε περίπτωση που η καταβολή μιας πληρωμής διευκόλυνσης είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της σωματικής ασφάλειας και της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπαλλήλων, μπορεί να γίνει. Ενημερώστε τον πελάτη. ενημερώστε τον πελάτη σας επισημαίνοντας ότι αυτά τα αιτήματα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο του έργου, εκτός εάν παρέμβει για να δώσει ένα τέλος διαπραγματευτείτε εκ των προτέρων με τον πελάτη ώστε να συμπεριληφθεί στη σύμβαση η συνδρομή του για την απόκτηση των διαφόρων απαιτούμενων διοικητικών αδειών ή η συνολική ανάληψη του ζητήματος αυτού. Η μη έγκαιρη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων θα έχει επίσης συνέπειες στο χρονοδιάγραμμα (καθυστερημένη έναρξη εργασιών, κ.λπ.). Η διάταξη αυτή θα διευκρινιστεί και θα ενσωματωθεί στη σύμβαση συμπεριλάβετε, στο μέτρο του δυνατού, στις συμβάσεις και τα χρονοδιαγράμματά σας, τον χρόνο που απαιτείται για την απόκτηση των διαφόρων διοικητικών αδειών διεκπεραιώνετε, στο μέτρο του δυνατού, τις αιτήσεις για διοικητικές άδειες κατά τρόπο ομαδοποιημένο, ώστε να δυσχεραίνεται η άρνηση από πλευράς των δημοσίων υπαλλήλων δημιουργήστε καλές σχέσεις με τις εθνικές και τοπικές κυβερνητικές οργανώσεις συζητήστε με τις αρχές το θέμα των αιτημάτων πληρωμής από τοπικούς δημόσιους λειτουργούς και τον τρόπο αποφυγής εμφάνισης τέτοιων αιτημάτων. Διαφάνεια. Αναφέρετε αμέσως τη δυσκολία στον προϊστάμενό σας και στο τμήμα που είναι υπεύθυνο για τα δεοντολογικά ζητήματα της εταιρείας σας.

17 17 Επιχειρηματικά δώρα και προσκλήσεις Τα δώρα ή οι προσκλήσεις μπορούν να προσφέρονται ή να γίνονται αποδεκτά μόνο όταν η αξία τους είναι συμβολική ή χαμηλή δεδομένων των περιστάσεων και εφόσον δεν είναι ικανά να θέσουν υπό αμφισβήτηση την εντιμότητα του δότη ή την αμεροληψία του αποδέκτη. Δώρο Πρόκειται για οποιαδήποτε παροχή σε είδος που μπορεί να θεωρηθεί ως δώρο. Μπορεί να είναι: παράδοση ενός υλικού αντικειμένου (ρολόι, στυλό, βιβλίο, κ.λπ.) ανάληψη δαπάνης εξ ονόματος του αποδέκτη (έξοδα ταξιδιού, λογαριασμοί εξόδων, λοιπά έξοδα κάθε είδους). Πρόσκληση Πρόκειται για οποιαδήποτε ενέργεια δημοσίων σχέσεων με σκοπό ο υπάλληλος να μοιραστεί με τον πελάτη μια ευχάριστη χρονική περίοδο ή μια εκδήλωση, που είναι αποκλειστικά ή εν μέρει επαγγελματικού χαρακτήρα. Οι προσκλήσεις μπορούν να αφορούν: ένα γεύμα σε εστιατόριο μια παράσταση μια μετακίνηση. Παρότι η προσφορά επιχειρηματικών δώρων θεωρείται συχνά πράξη ευγένειας και αποτελεί κοινή πρακτική, θα πρέπει να ασκείται ιδιαίτερη επαγρύπνηση ώστε να διασφαλίζεται ότι η εν λόγω πρακτική δεν μπορεί να δημιουργήσει σύγκρουση συμφερόντων ή να εξομοιωθεί με απόπειρα ή πράξη διαφθοράς. Για κάθε δώρο/πρόσκληση που γίνεται άμεσα ή έμμεσα από τρίτο μέρος, ισχύουν οι παρακάτω αρχές. ΚΑΝΌΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆΣ: Το προτεινόμενο δώρο/πρόσκληση πρέπει να επιτρέπεται από την ισχύουσα τοπική νομοθεσία. Βεβαιωθείτε ότι το δώρο/η πρόσκληση δεν απαγορεύεται από το εφαρμοστέο δίκαιο, ιδίως λόγω του καθεστώτος του αποδέκτη. Το προτεινόμενο δώρο/πρόσκληση πρέπει να συμμορφώνεται με την πολιτική της εταιρείας. Συμμορφωθείτε με αυτόν τον Κώδικα και τις πολιτικές της εταιρείας σας σε αυτόν τον τομέα. Οι οντότητες του Ομίλου μπορούν να καθορίζουν ανώτατα όρια ανά συμβάν και ανά χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους.

18 18 Πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με το πλαίσιο/τις περιστάσεις. Το δώρο/πρόσκληση πρέπει να παρέχεται με μοναδικό σκοπό την ένδειξη μιας γενικής εκτίμησης ή ευγνωμοσύνης. Δεν πρέπει να θεωρείται ως ανταμοιβή π.χ. για την κατακύρωση ενός διαγωνισμού και την επακόλουθη ανάθεση δημόσιας σύμβασης στην εταιρεία. Με την αξία ή τη συχνότητά του, το δώρο/πρόσκληση δεν πρέπει να θέτει υπό αμφισβήτηση: την εντιμότητα του προσώπου που το προσφέρει ή την αμεροληψία του προσώπου που την λαμβάνει ούτε να εμπνέει υποψίες οποιουδήποτε είδους, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης συμφερόντων και ούτε να μπορεί να ερμηνευτεί ως ενέργεια απόκρυψης μιας πράξης διαφθοράς. Τα δώρα/προσκλήσεις απαγορεύονται όταν η εταιρεία πρόκειται να συνάψει σύμβαση με την οντότητα στην οποία ανήκει το πρόσωπο που θα ήταν αποδέκτης τους. Οι νόμοι κατά της διαφθοράς απαγορεύουν την παροχή δώρων σε τρίτους με σκοπό την απόκτηση αθέμιτου πλεονεκτήματος ή την αδικαιολόγητη άσκηση οποιασδήποτε επιρροής σε οποιαδήποτε επίσημη ενέργεια. Κάθε δώρο/πρόσκληση, εκτός του ότι πρέπει να έχει πολύ χαμηλή αξία, μπορεί να γίνεται μόνο με την πρότερη εξουσιοδότηση του προϊσταμένου του υπαλλήλου. η αξία του δώρου/πρόσκλησης πρέπει να είναι συμβολική ή χαμηλή, δεδομένων των εκάστοτε περιστάσεων θα πρέπει να γίνεται διάκριση και να χρησιμοποιείται η κοινή λογική. Όσο μεγαλύτερο είναι το δώρο/πρόσκληση, τόσο πιο ύποπτο θα είναι αποφύγετε τα δώρα και τις προσκλήσεις που η κοινή λογική κρίνει ακατάλληλα. Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ενός υπερβολικού ή ανάρμοστου αιτήματος; Θα πρέπει να αρνηθείτε και να εξηγήσετε: ότι οι κανόνες δεοντολογίας του Ομίλου δεν σας επιτρέπουν να απαντήσετε θετικά στην πρόσκληση αυτή ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η πράξη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια καταδικαστέα πράξη και να εκθέσει τον αιτούντα, τον υπάλληλο και την εταιρεία σε βαριές κυρώσεις, ιδίως ποινικές. Οι προσκλήσεις σε γεύματα από τους εκπροσώπους των πελατών πρέπει να σχετίζονται με την επαγγελματική δραστηριότητα. Το γεύμα πρέπει να επικεντρώνεται σε συζητήσεις επαγγελματικού χαρακτήρα. Η αξία του γεύματος είναι αυτή ενός συνηθισμένου επαγγελματικού γεύματος σύμφωνα με τα τοπικά πρότυπα.

19 19 Το γεύμα δεν πρέπει να περιλαμβάνει επισκέπτες που δεν συνδέονται άμεσα με την επαγγελματική δραστηριότητα. Ισχύουν δύο εξαιρέσεις ως προς αυτήν την απαγόρευση: ο υπάλληλος λαμβάνει την πρότερη εξουσιοδότηση του προϊσταμένου του υπάρχουν ορισμένες ειδικές περιστάσεις (εορτασμός ενός σημαντικού γεγονότος κατά τη διάρκεια ενός έργου για παράδειγμα). Θα πρέπει να γίνεται διάκριση και να χρησιμοποιείται η κοινή λογική. Οι προσκλήσεις σε εκδηλώσεις πρέπει να έχουν επαγγελματικό χαρακτήρα και να γίνονται παρουσία του υπαλλήλου του Ομίλου VINCI που διοργάνωσε την εκάστοτε εκδήλωση. Τα θέματα που καλύπτονται πρέπει να σχετίζονται με την επαγγελματική δραστηριότητα (παράδειγμα: προώθηση/παρουσίαση προϊόντων ή υπηρεσιών της εταιρείας). Έτσι, εδώ μπορούν να περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, προσκλήσεις σε εμπορικές εκθέσεις, σεμινάρια, συνέδρια, επισκέψεις σε επαγγελματικούς χώρους με ή χωρίς ταξίδι και εύλογα έξοδα διαμονής. Το γεγονός μπορεί να περιλαμβάνει, ως δευτερεύουσα δραστηριότητα, μια στιγμή χαλάρωσης ή περιήγησης σε αξιοθέατα, αλλά δεν πρέπει να σχετίζεται άμεσα με τον σκοπό του ταξιδιού. Τα ταξίδια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν φίλους, συγγενείς, σύζυγο, παιδιά επισκεπτών και άλλα συνδεδεμένα μέρη. Εξαίρεση από την απαγόρευση αυτή: ο υπάλληλος λαμβάνει την πρότερη εξουσιοδότηση του προϊσταμένου του. Θα πρέπει να γίνεται διάκριση και να χρησιμοποιείται η κοινή λογική. Ενισχυμένη διαφάνεια. Οποιοδήποτε δώρο ή πρόσκληση: εκτός του ότι πρέπει να έχει πολύ χαμηλή αξία, πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πληροφόρησης από τον ενδιαφερόμενο υπάλληλο στον προϊστάμενο του, καθώς και στο τμήμα που είναι υπεύθυνο για τα δεοντολογικά ζητήματα της εταιρείας του πρέπει να καταγράφεται με σαφήνεια και ακρίβεια στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.

20 20 Πολιτικές συνεισφορές, φιλανθρωπικές δράσεις φιλανθρωπίας και χορηγίες Κάθε εισφορά, είτε πρόκειται για πολιτική συνεισφορά, φιλανθρωπική δωρεά ή χορηγία, πρέπει πρώτα να εγκρίνεται από τη γενική διεύθυνση της εμπλεκόμενης οντότητας. Παρόλο που οι ενέργειες αυτές είναι νόμιμες στις περισσότερες χώρες, ενδέχεται να είναι επίσης αμφισβητούμενες όταν συνδέονται με παράνομους αντισυμβαλλομένους των οποίων η δραστηριότητα θα μπορούσε να επωφεληθεί άμεσα ή έμμεσα (μέσω άλλης εταιρείας του Ομίλου). Γενικά, οι δωρεές ή οι δαπάνες που πραγματοποιούνται ακόμη και έμμεσα προς όφελος δημόσιων προσώπων συνεπάγονται ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο και πρέπει να υπόκεινται σε ειδική επαγρύπνηση. Διακρίνουμε τις ακόλουθες ενέργειες: Πολιτικές συνεισφορές Αυτές περιλαμβάνουν κυρίως δωρεές ή εισφορές σε κόμματα, πολιτικές ή συνδικαλιστικές οργανώσεις, ηγέτες πολιτικών κομμάτων, εκλεγμένους αξιωματούχους ή υποψηφίους για πολιτικά ή δημόσια καθήκοντα. Αυτές οι εισφορές είτε απαγορεύονται είτε υπόκεινται σε αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Εταιρική φιλανθρωπία Πρόκειται για υποστήριξη με οικονομικά μέσα, δεξιότητες ή υλικά, που προσφέρεται από μια εταιρεία και χωρίς αναζήτηση άμεσου οικονομικού αντισυμβαλλόμενου, σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό, προκειμένου να υποστηριχθεί μια δραστηριότητα που παρουσιάζει χαρακτήρα γενικού ενδιαφέροντος (τέχνη και πολιτισμός, επιστήμη, ανθρωπιστικά και κοινωνικά προγράμματα, έρευνα...). Το πρόσωπο που προβαίνει σε φιλανθρωπική δράση έχει μια φιλελεύθερη πρόθεση και ενεργεί κατά βάση χωρίς προσωπικό συμφέρον. Χορηγία Πρόκειται για μια τεχνική επικοινωνίας που συνίσταται στην οικονομική ή/και υλική συμβολή μιας επιχείρησης (χορηγού-σπόνσορα) σε μια κοινωνική, πολιτιστική ή αθλητική δραστηριότητα, προκειμένου να αποκτήσει άμεσο όφελος από αυτήν, δηλαδή την προβολή των αξιών της εταιρείας-χορηγού και την ενίσχυση της φήμης της. Η συνεισφορά του χορηγού δεν αναγνωρίζεται ως δωρεά, αλλά ως επικοινωνιακή δαπάνη. Η πρόθεση του χορηγού είναι εμπορική και η δράση του είναι μια ενέργεια που εξυπηρετεί και δικά του συμφέροντα. Παραδείγματα καταστάσεων κινδύνου: η εταιρεία σας έχει υποβάλει προσφορά για διαγωνισμό με πρόσκληση υποβολής προσφορών και ο εκπρόσωπος του δημόσιου φορέα που διοργάνωσε την πρόσκληση υποβολής προσφορών προτείνει στην εταιρεία σας να προβεί σε φιλανθρωπική δράση υπέρ ενός δημόσιου ιδρύματος, που τελεί υπό την προεδρία ενός από τους φίλους του ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος πολιτικού κόμματος σε μια χώρα όπου δεν επιτρέπονται δωρεές σε πολιτικά κόμματα, ζητάει από την επιχείρησή σας να συλλέξει δωρεές για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του κόμματος. Η εταιρεία σας έχει υποβάλει προσφορά στο πλαίσιο διαγωνισμού με πρόσκληση υποβολής προσφορών, στην ίδια χώρα.

21 21 ΚΑΝΌΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆΣ: Οποιαδήποτε προτεινόμενη δωρεά/φιλανθρωπία/χορηγία πρέπει να είναι νόμιμη. Η επαλήθευση αυτή πρέπει να γίνεται υπό το πρίσμα του εφαρμοστέου δικαίου. Η προβλεπόμενη δωρεά/φιλανθρωπία/χορηγία πρέπει να επιτρέπεται από την πολιτική της εταιρείας. Συμμορφωθείτε με αυτόν τον Κώδικα και τις πολιτικές της εταιρείας σας σε αυτόν τον τομέα. Ο σκοπός της συναλλαγής πρέπει να είναι σχετικός με την επικοινωνιακή στρατηγική της εταιρείας. Οποιαδήποτε δωρεά/φιλανθρωπία/χορηγία μπορεί να γίνεται μόνο με την προηγούμενη έγκριση της γενικής διοίκησης της εταιρείας. Κάθε σχέδιο δωρεάς/φιλανθρωπίας/χορηγίας πρέπει να κοινοποιείται από τον ενδιαφερόμενο υπάλληλο στον ανώτερό του, ο οποίος θα κοινοποιεί το έργο: στη γενική διεύθυνση της εταιρείας στο τμήμα που είναι υπεύθυνο για τα δεοντολογικά θέματα της εταιρείας, και στη διεύθυνση επικοινωνίας της εταιρείας. Ο σκοπός της προσφοράς ή αίτησης για δωρεά/φιλανθρωπία/ χορηγία πρέπει να είναι νόμιμος. Οι νόμοι κατά της διαφθοράς απαγορεύουν την προσφορά δωρεάς/ φιλανθρωπίας/χορηγίας σε τρίτους με σκοπό την απόκτηση αθέμιτου πλεονεκτήματος ή άσκησης αδικαιολόγητης επιρροής σε οποιαδήποτε επίσημη ενέργεια. Οι συνθήκες χρήσης της δωρεάς/φιλανθρωπίας/χορηγίας, το ύψος της υποστήριξης και η συχνότητα χρήσης της υποστήριξης δεν πρέπει να θέτουν υπό αμφισβήτηση: την εντιμότητα του προσώπου που το προσφέρει ή την αμεροληψία του προσώπου που την λαμβάνει ούτε να εμπνέουν υποψίες οποιουδήποτε είδους και ούτε να μπορεί να ερμηνευτεί ως ενέργεια απόκρυψης μιας πράξης διαφθοράς. Πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί σχετικά με το πλαίσιο/τις περιστάσεις: οι δωρεές/φιλανθρωπίες/χορηγίες πρέπει να αποφεύγονται όταν η εταιρεία πρόκειται να συνάψει σύμβαση με την οντότητα στην οποία ανήκει ο αιτών. Οι δωρεές/φιλανθρωπίες/χορηγίες δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως ανταμοιβή π.χ. για την κατακύρωση ενός διαγωνισμού και την επακόλουθη ανάθεση δημόσιας σύμβασης στην εταιρεία. Ενισχυμένη διαφάνεια. Όλες οι δωρεές/φιλανθρωπίες/χορηγίες πρέπει να επισημοποιούνται και να τεκμηριώνονται. Για παράδειγμα, πρέπει να προσδιορίζεται η ταυτότητα του δικαιούχου και η προβλεπόμενη χρήση της δωρεάς/φιλανθρωπίας/χορηγίας. Όλες οι δωρεές/φιλανθρωπίες/χορηγίες πρέπει να αξιολογούνται και να παρακολουθούνται από τον ενδιαφερόμενο υπάλληλο με τον προϊστάμενό του και το τμήμα που είναι υπεύθυνο για τα δεοντολογικά ζητήματα της εταιρείας. Κάθε δωρεά/φιλανθρωπία/χορηγία πρέπει να καταγράφεται με σαφήνεια και ακρίβεια στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.

22 22 ΕΦΑΡΜΟΓΉ Ο ρόλος των οντοτήτων του Ομίλου Κάθε οντότητα του Ομίλου VINCI είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής του παρόντος Κώδικα Συμπεριφοράς κατά της Διαφθοράς. Εναπόκειται σε εκείνη να εκτιμήσει τους κινδύνους διαφθοράς που αντιμετωπίζει ανάλογα με τη χώρα ή τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, τη φύση των δραστηριοτήτων της και τους εργολάβους της. Η αξιολόγηση αυτή βασίζεται σε μια μέθοδο που έχει αναπτυχθεί σε σχέση με το σύστημα εσωτερικού ελέγχου. Ρόλος των υπαλλήλων Ο σεβασμός και η εφαρμογή αυτών των κανόνων αποτελούν υποχρέωση για όλους τους υπαλλήλους, ανάλογα με τα καθήκοντα και τις ευθύνες τους. Ο καθένας πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση επαγρύπνησης όσον αφορά τον εαυτό του, το περιβάλλον του, την ομάδα του ή εκείνους που τελούν υπό την ευθύνη του. Αν έχει απορίες ή προβλήματα σχετικά με τους παρόντες κανόνες και την εφαρμογή τους εντός του Ομίλου, κάθε υπάλληλος θα πρέπει να το αναφέρει στον προϊστάμενό του ή στα άτομα που έχουν την απαραίτητη ειδίκευση για τον βοηθήσουν (νομικό τμήμα/τμήμα αρμόδιο για τα δεοντολογικά ζητήματα). Μπορεί επίσης να απευθυνθεί στον Υπεύθυνο Δεοντολογίας του Ομίλου VINCI. Διαδικασία εσωτερικής προειδοποίησης Αν ένας υπάλληλος πιστεύει ότι ένας νόμος ή κανονισμός, ή αυτοί οι κανόνες δεν τηρούνται ή υπάρχει κίνδυνος να μην τηρηθούν, θα πρέπει να ενημερώσει αμέσως τον προϊστάμενό του ή να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία εσωτερικής ειδοποίησης της οντότητάς του ή του Ομίλου, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τη συγκεκριμένη διαδικασία, το εφαρμοστέο δίκαιο και τους κανόνες της εταιρείας. Οι κανόνες αυτού του Κώδικα Συμπεριφοράς κατά της Διαφθοράς είναι υποχρεωτικοί. Κανένα μέλος του Ομίλου, ανεξαρτήτως ιεραρχικού επιπέδου, δεν δύναται να παρεκκλίνει από αυτούς. Πειθαρχικό καθεστώς κυρώσεις Κάθε ενέργεια που πραγματοποιείται κατά παράβαση του Κώδικα Συμπεριφοράς κατά της Διαφθοράς μπορεί να οδηγήσει σε πειθαρχική δίωξη. Τέτοιες ενέργειες θα αποτελούσαν παράπτωμα που θα δικαιολογούσε πειθαρχικές κυρώσεις, με την επιφύλαξη οποιασδήποτε δίωξης που μπορεί να κινηθεί από την εταιρεία. Κάθε μέτρο που λαμβάνεται κατά παράβαση των ισχυόντων νόμων και κανονισμών στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις για τον εμπλεκόμενο υπάλληλο και ποινικές κυρώσεις για τον εργοδότη (π.χ. χρηματική ποινή, φυλάκιση, αποκλεισμός από δημόσιες συμβάσεις). Οι κατάλληλες κυρώσεις και διαδικασίες θα είναι εκείνες που προβλέπονται από τον νόμο που ισχύει για τον εμπλεκόμενο υπάλληλο και θα συμμορφώνονται με τις ισχύουσες νομικές διαδικασίες, ιδίως όσον αφορά τα δικαιώματα και τις εγγυήσεις που ισχύουν για τον εμπλεκόμενο υπάλληλο. Ειδικότερα, οι κυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, την απόλυση για παραπτώματα και τις αξιώσεις αποζημίωσης εκ μέρους του Ομίλου VINCI, ακόμη και αν ο ίδιος ο Όμιλος εντοπίσει την παραβίαση των κανόνων κατά τη διάρκεια των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου.

23

24 VINCI 1, cours Ferdinand-de-Lesseps F Rueil-Malmaison Cedex Τηλ.: COR GR - Έκδοση Δεκεμβρίου Βιβλιοθήκες φωτογραφιών VINCI και θυγατρικών, DR. Σχεδιασμός:

DPG DIGITAL MEDIA ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

DPG DIGITAL MEDIA ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ DPG DIGITAL MEDIA ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 1. ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 1.1 Η DPG DIGITAL MEDIA δεσμεύεται να ασκεί τις δραστηριότητές της σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΩ ΙΚΑ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΩ ΙΚΑ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΩ ΙΚΑ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Νοέµβριος 2012 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Προκειµένου να διασφαλιστεί η πλήρης συµµόρφωση µε τις απαιτήσεις του ρυθµιστικού και κανονιστικού πλαισίου καθώς και µε τα διεθνή αναγνωρισµένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Δεκέμβριος 2013 G:\Legal Department\Group Policies\Final Policies\FINAL ENGLISH POLICIES\Policy on Bribery and Corruption December 2013.doc ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ Σελίδα 1 από 5 ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Από κοινού με τον Παγκόσμιο Κώδικα Δεοντολογίας της PepsiCo, η παρούσα πολιτική τονίζει την υποχρέωση της PepsiCo να ενεργεί με ήθος και υπευθυνότητα σε όλες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 1. Η G4S είναι απολύτως αφοσιωμένη στην πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού για την

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA

Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA Η SCA δεσμεύεται για τη δημιουργία αξιών για τους υπαλλήλους, τους πελάτες, τους καταναλωτές, τους μετόχους καθώς και για τους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ 0 ΛΙΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Περιεχόμενα Σελ. 1 Δήλωση Διοίκησης Σελ. 2 Βασικές Αρχές Λειτουργίας 1. Ανθρώπινα Δικαιώματα 2. Δίκαιες Συνθήκες Εργασίας 3. Σύγκρουση

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ

Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ Πίνακας περιεχομένων Άρθρο 1 Εισαγωγή... 3 Άρθρο 2 Πυλώνες υπεύθυνου εφοδιασμού... 3 2.1 Ανθρώπινα δικαιώματα στην εργασία... 3 2.2 Υγεία και ασφάλεια...

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική της Goodyear για την καταπολέμηση της δωροδοκίας 8η Μαΐου 2017

Πολιτική της Goodyear για την καταπολέμηση της δωροδοκίας 8η Μαΐου 2017 Πολιτική της Goodyear για την καταπολέμηση της δωροδοκίας 8η Μαΐου 2017 1 Εισαγωγή Πολιτική για την καταπολέμηση της δωροδοκίας Στο πλαίσιο της παγκόσμιας δέσμευσής της για εντιμότητα, ακεραιότητα και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ

ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ 1 Η Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. (εφεξής η «Εταιρία»), από την ίδρυσή της, πιστεύει ακράδαντα ότι η επιτυχία της είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς κάθε μέλους της. Η Εταιρία

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ...

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ... «ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥ ΤΙΤΑΝ» Μάιος 2008 1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A Η Δέσμευση της Διοίκησης......3 Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4 Εταιρικές Αξίες Ομίλου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ Ποιος είναι ο σκοπός αυτού του εγγράφου; ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ Η G4S είναι ένας «Υπεύθυνος Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα». Αυτό σημαίνει ότι είμαστε υπεύθυνοι να αποφασίσουμε πώς

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας Μέλους Σ.Ε.Σ.Α.Ε. Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Ακεραιότητα, Εντιμότητα

Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας Μέλους Σ.Ε.Σ.Α.Ε. Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Ακεραιότητα, Εντιμότητα Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας Μέλους Σ.Ε.Σ.Α.Ε. Υπηρετούμε και βιώνουμε τις Αξίες: Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Ακεραιότητα, Εντιμότητα Προς τον σκοπό αυτό, αυτοδεσμευόμαστε σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

United Technologies Corporation. Επαγγελματικά δώρα από τους προμηθευτές

United Technologies Corporation. Επαγγελματικά δώρα από τους προμηθευτές United Technologies Corporation Επαγγελματικά δώρα από τους προμηθευτές Εισαγωγή Η UTC αγοράζει προμήθειες και υπηρεσίες βασιζόμενη στο όφελος και επιζητά από τους προμηθευτές της τις καλύτερες τιμές και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ/ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ/ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Η CBRE Group, Inc., συμπεριλαμβανομένων όλων των τμημάτων, επιχειρηματικών μονάδων, συνεργαζόμενων και θυγατρικών εταιρειών αυτής (από κοινού «CBRE») είναι πλήρως δεσμευμένη στην πραγματοποίηση των εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας της Διοίκησης. & των Οικονομικών Υπηρεσιών. της Τράπεζας & του Ομίλου

Κώδικας Δεοντολογίας της Διοίκησης. & των Οικονομικών Υπηρεσιών. της Τράπεζας & του Ομίλου Δεοντολογίας της Διοίκησης & των Οικονομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας & του Ομίλου Δεοντολογίας της Διοίκησης & των I. ΣΚΟΠΟΣ Ο παρών Δεοντολογίας της Διοίκησης και των Οικονομικών Υπηρεσιών (εφεξής ) καθορίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΚΏΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΊΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΈΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΎ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΣΕ ΘΈΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ ΣΥΜΦΕΡΌΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΎΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΌΝΤΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΚΏΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΊΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΈΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΎ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΣΕ ΘΈΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ ΣΥΜΦΕΡΌΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΎΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΌΝΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΚΏΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΊΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΈΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΎ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΣΕ ΘΈΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ ΣΥΜΦΕΡΌΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΎΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΌΝΤΩΝ Άρθρο 1 Κατευθυντήριες αρχές Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 2. Ανθρώπινα Δικαιώματα... 3 3. Υγεία και Ασφάλεια... 3 4. Ικανότητες, δεξιότητες και υποχρεώσεις εργαζομένων... 4 5. Αρχές Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική για την καταπολέµηση της δωροδοκίας Η Goodyear δεν επιθυµεί την απόκτηση επιχειρηµατικών πλεονεκτηµάτων προσφέροντας ή λαµβάνοντας ανάρµοστες

Πολιτική για την καταπολέµηση της δωροδοκίας Η Goodyear δεν επιθυµεί την απόκτηση επιχειρηµατικών πλεονεκτηµάτων προσφέροντας ή λαµβάνοντας ανάρµοστες Πολιτική της Goodyear για την καταπολέµηση της δωροδοκίας 1η Ιουλίου 2011 Πολιτική για την καταπολέµηση της δωροδοκίας Η Goodyear δεν επιθυµεί την απόκτηση επιχειρηµατικών πλεονεκτηµάτων προσφέροντας ή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΔΕΔΟΜEΝΩΝ ΤΗΣ SGS BE DATA SAFE

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΔΕΔΟΜEΝΩΝ ΤΗΣ SGS BE DATA SAFE ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΔΕΔΟΜEΝΩΝ ΤΗΣ SGS BE DATA SAFE ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 3 Μήνυμα του Διευθύνοντος Συμβούλου 4 Πεδίο εφαρμογής 5 Πολιτική Απορρήτου Δεδομένων της SGS 2 ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ OFFICER

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Κατά της διαφθοράς Εγκρίθηκε από: Ανώτερος Αντιπρόεδρος - Γενικός Νομικός Σύμβουλος και Γραμματέας

Τίτλος: Κατά της διαφθοράς Εγκρίθηκε από: Ανώτερος Αντιπρόεδρος - Γενικός Νομικός Σύμβουλος και Γραμματέας Αριθμός εγγράφου: 276-RP gre Εταιρική πολιτική Τα έντυπα αντίγραφα δεν είναι ελεγχόμενα - Επαληθεύστε την ημερομηνία έναρξης ισχύος πριν από τη χρήση Ημερομηνία έναρξης ισχύος: Λειτουργία: 7 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ ΑΘΗΝΑ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Εισαγωγικό Σημείωμα Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, που ως σκοπό έχει τη «διάδοση των αρχών και της σωστής

Διαβάστε περισσότερα

BBA Aviation. Δεκέμβριος BBA Aviation ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

BBA Aviation. Δεκέμβριος BBA Aviation ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ BBA Aviation ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Δεκέμβριος 2013 BBA Aviation ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Δεκέμβριος 2013 G:\Legal Department\Group Policies\Final Policies\FINAL ENGLISH POLICIES\Πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα κατά της διαφθοράς. Οδηγός κατάρτισης για εταιρείες που συναλλάσσονται επαγγελματικά με την Abbott

Μέτρα κατά της διαφθοράς. Οδηγός κατάρτισης για εταιρείες που συναλλάσσονται επαγγελματικά με την Abbott Μέτρα κατά της διαφθοράς Οδηγός κατάρτισης για εταιρείες που Σκοπός Η Abbott έχει δεσμευτεί να πραγματοποιεί επιχειρηματικές δραστηριότητες σύμφωνα με τους νόμους και τον κώδικα δεοντολογίας και τηρεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. Ι. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ... 3 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 1.1 Σκοπός... 3 1.2 Ρυθμιστικό Πλαίσιο... 3 1.3 Πεδίο Εφαρμογής και Υποχρέωση Υποβολής Αναφορών... 3 2. ΓΕΝΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

(περιλαμβάνοντας Δώρα, Φιλοξενία και Ψυχαγωγία και Πολιτικές και Φιλανθρωπικές Δωρεές)

(περιλαμβάνοντας Δώρα, Φιλοξενία και Ψυχαγωγία και Πολιτικές και Φιλανθρωπικές Δωρεές) ΌΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ AFFIDEA ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΝΑΡΜΟΣΤΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ (περιλαμβάνοντας Δώρα, Φιλοξενία και Ψυχαγωγία και Πολιτικές και Φιλανθρωπικές Δωρεές) 1 ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Η affidea αντιτίθεται σε κάθε είδους

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας δεοντολογίας για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα οικονομικών συμφερόντων και σύγκρουσης συμφερόντων

Κώδικας δεοντολογίας για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα οικονομικών συμφερόντων και σύγκρουσης συμφερόντων Κώδικας δεοντολογίας για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα οικονομικών συμφερόντων και σύγκρουσης συμφερόντων Άρθρο 1 Κατευθυντήριες αρχές Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους οι βουλευτές

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Επιχειρηματικός Κώδικας Δεοντολογίας στον Τομέα της Υγείας για Τρίτους Ενδιάμεσους

Διεθνής Επιχειρηματικός Κώδικας Δεοντολογίας στον Τομέα της Υγείας για Τρίτους Ενδιάμεσους Διεθνής Επιχειρηματικός Κώδικας Δεοντολογίας στον Τομέα της Υγείας για Η υποχρέωσή σας να συμμορφωθείτε με όλους τους νόμους και τις πολιτικές της Johnson & Johnson. Οι εταιρίες Johnson & Johnson και οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 125/4 ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/758 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 31ης Ιανουαρίου 2019 για τη συμπλήρωση της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά ρυθμιστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ CEP REV C ΣΚΟΠΟΣ: ΟΡΙΣΜΟΙ:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ CEP REV C ΣΚΟΠΟΣ: ΟΡΙΣΜΟΙ: ΣΚΟΠΟΣ: Η Exactech, Inc., οι θυγατρικές, το διοικητικό συμβούλιο, τα στελέχη και η διοίκησή της (συλλήβδην, η «Εταιρεία» ή η «Exactech») αναγνωρίζουν τους κινδύνους που θέτει η δωροδοκία και η διαφθορά

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση Πολιτικής Συγκρούσεων Συμφερόντων

Δήλωση Πολιτικής Συγκρούσεων Συμφερόντων Plus500CY Ltd. Δήλωση Πολιτικής Συγκρούσεων Συμφερόντων Δήλωση Πολιτικής Συγκρούσεων Συμφερόντων Περίληψη της Δήλωσης Πολιτικής Συγκρούσεων Συμφερόντων 1. Εισαγωγή 1.1. Με τη συγκεκριμένη Δήλωση Πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Επιχειρησιακές Αρχές. Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

Γενικές Επιχειρησιακές Αρχές. Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ Γενικές Επιχειρησιακές Αρχές Εισαγωγή ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ AΝHKOYN ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. H ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ,

Διαβάστε περισσότερα

ΌΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ AFFIDEA ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΕΤΙΚA ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΡΙΤΩΝ

ΌΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ AFFIDEA ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΕΤΙΚA ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΡΙΤΩΝ ΌΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ AFFIDEA ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΕΤΙΚA ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΡΙΤΩΝ 1. ΝΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ Οι τρίτοι με τους οποίους η affidea πραγματοποιεί επιχειρηματικές συναλλαγές μπορεί να έχουν σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 11.11.2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (95/2013) Θέμα: Αιτιολογημένη γνώμη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας για την πρόταση κανονισμού του

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 17.6.2017 L 155/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/1018 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Ιουνίου 2016 για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΤΌΤΕΡΟΙ, ΚΑΛΎΤΕΡΟΙ, ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΆΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΈΣ ΜΑΣ

ΔΥΝΑΤΌΤΕΡΟΙ, ΚΑΛΎΤΕΡΟΙ, ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΆΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΈΣ ΜΑΣ Ο ΚΏΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΏΝ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΌΤΕΡΟΙ, ΚΑΛΎΤΕΡΟΙ, ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΆΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΈΣ ΜΑΣ Imperial Brands Ο Κώδικας των Προμηθευτών μας (10.04.2018) Ο ΚΏΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΏΝ ΜΑΣ ΟΙ ΑΞΊΕΣ ΜΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Πολιτική και Ειδοποίηση περί Απορρήτου της CWT. Τελευταία ενημέρωση Μάιος 2018

Διεθνής Πολιτική και Ειδοποίηση περί Απορρήτου της CWT. Τελευταία ενημέρωση Μάιος 2018 Διεθνής Πολιτική και Ειδοποίηση περί Απορρήτου της CWT Τελευταία ενημέρωση Μάιος 2018 Η ιδιωτικότητά σας είναι σημαντική Η Carlson Wagonlit Travel (CWT Global B.V. και οι συνδεδεμένες εταιρείες της, μαζί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ EL Η παρούσα ανεπίσηµη ενοποιηµένη απόδοση του κώδικα συµπεριφοράς των µελών του διοικητικού συµβουλίου έχει αποκλειστικά ενηµερωτικό χαρακτήρα. B ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΩ ΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αυτή είναι μετάφραση ενός εγγράφου από την Αγγλική γλώσσα προς διευκόλυνσή σας μόνο. Το κείμενο του αυθεντικού Αγγλικού κειμένου θα διέπει τα

Αυτή είναι μετάφραση ενός εγγράφου από την Αγγλική γλώσσα προς διευκόλυνσή σας μόνο. Το κείμενο του αυθεντικού Αγγλικού κειμένου θα διέπει τα Αυτή είναι μετάφραση ενός εγγράφου από την Αγγλική γλώσσα προς διευκόλυνσή σας μόνο. Το κείμενο του αυθεντικού Αγγλικού κειμένου θα διέπει τα δικαιώματά σας και τις υποχρεώσεις σας. Το αυθεντικό Αγγλικό

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας. Δεοντολογίας

Κώδικας. Δεοντολογίας Κώδικας Δεοντολογίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (ΕΕΑΑ) ΑΕ 2016 1 Μήνυμα Διοίκησης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πεδίο Εφαρμογής Βασικές Αρχές και Αντικείμενο του Κώδικα Προσωπική ακεραιότητα Εργασιακά και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 1.6.2018 L 136/81 ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ (ΕΕ) 2018/797 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 3ης Μαΐου 2018 σχετικά με την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης συναλλαγματικών διαθεσίμων σε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Δεκέμβριος 2013 ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Ο παρών κώδικας Δεοντολογίας («Κώδικας») έχει υιοθετηθεί από την BBA Aviation plc (το οποίο όνομα θα περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.7.2018 C(2018) 4432 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 13.7.2018 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΑΣΥΠ ΔΕΗ) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΤΙΡΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ενημέρωση για το σχετικό Νομοθετικό Πλαίσιο - Ενημέρωση για τη δομή και το περιεχόμενο του Σχεδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΜΙΛΟΥ (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ)

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΜΙΛΟΥ (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ) ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΜΙΛΟΥ (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ) 1 ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ 3. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΜΙΛΟΥ (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ) 2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του 2006O0004 EL 24.05.2013 002.001 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μήνυμα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο... 3 Γιατί η Ηλέκτωρ υιοθετεί ;... 4 Ποιος είναι ο σκοπός της Πολιτικής κατά της Δωροδοκίας ;... 4 Ποιους αφορά η ;... 4 Τι

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2004O0013 EL 22.12.2004 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B M1 ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 1ης Ιουλίου 2004 σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 320/40 ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2018/1996 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Δεκεμβρίου 2018 για τη θέσπιση εσωτερικών κανόνων σχετικά με την παροχή πληροφοριών στα υποκείμενα των δεδομένων και τον περιορισμό ορισμένων δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 93/13/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Απριλίου 1993 σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές

ΟΔΗΓΙΑ 93/13/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Απριλίου 1993 σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές 21.4.93 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Αριθ. L 95/29 ΟΔΗΓΙΑ 93/13/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Απριλίου 1993 σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΤΗΣ AVON

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΤΗΣ AVON AVON PRODUCTS, INC. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΤΗΣ AVON Στην Avon, πρεσβεύουμε πέντε θεμελιώδεις αξίες: Εμπιστοσύνη, Σεβασμός, Πίστη, Ταπεινοφροσύνη και Ακεραιότητα. Καθεμία συνιστά αναπόσπαστο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ Παράρτηµα 6 ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ» ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΕΝ ΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΥΠΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 12 ΚΑΙ 13 ΤΟΥ Ν. 3606/2007 Α. Για τους σκοπούς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ. Προμηθευτών και Επιχειρηματικών Εταίρων της ΜΑΝ

ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ. Προμηθευτών και Επιχειρηματικών Εταίρων της ΜΑΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Προμηθευτών και Επιχειρηματικών Εταίρων της ΜΑΝ Έκδοση 2.0 Ισχύει από: 01/01/2015 Επικοινωνία: MAN SE, Compliance Awareness & Prevention, Oskar-Schlemmer-Straße 19-21, 80807 München

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΕΙΕΕ («ΚΩΔΙΚΑΣ»)

ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΕΙΕΕ («ΚΩΔΙΚΑΣ») ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΕΙΕΕ («ΚΩΔΙΚΑΣ») Εισαγωγή Το ΕΙΕΕ είναι δεσμευμένο με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής για να διεκδικεί και να διατηρεί την εμπιστοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΗΡ Ισχύει από 1η Φεβρουαρίου 2015

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΗΡ Ισχύει από 1η Φεβρουαρίου 2015 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΗΡ Ισχύει από 1η Φεβρουαρίου 2015 I. Εισαγωγή Στην ΗΡ συνεργαζόμαστε στενά με τους Συνεργάτες μας για την ολοκλήρωση των εργασιών μας με πάθος για τα προϊόντα και τους πελάτες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III. Δικαιώματά του υποκειμένου των δεδομένων. Τμήμα 1. Διαφάνεια και ρυθμίσεις. Άρθρο 12

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III. Δικαιώματά του υποκειμένου των δεδομένων. Τμήμα 1. Διαφάνεια και ρυθμίσεις. Άρθρο 12 ΚΕΦΑΛΑΙΟ III Δικαιώματά του υποκειμένου των δεδομένων Τμήμα 1 Διαφάνεια και ρυθμίσεις Άρθρο 12 Διαφανής ενημέρωση, ανακοίνωση και ρυθμίσεις για την άσκηση των δικαιωμάτων του υποκειμένου των δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΥΠΡΟΥ) ΛΤΔ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΥΠΡΟΥ) ΛΤΔ I. ΣΚΟΠΟΣ Ο παρών Δεοντολογίας της Διοίκησης και των Οικονομικών Υπηρεσιών (εφεξής ) καθορίζει τις βασικές δεοντολογικές υποχρεώσεις και τα πρότυπα συμπεριφοράς των καλυπτόμενων (από τον Κώδικα) προσώπων,

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας δεοντολογίας ΜΕΛΚΑΤ

Κώδικας δεοντολογίας ΜΕΛΚΑΤ Κώδικας δεοντολογίας ΜΕΛΚΑΤ Περιεχόμενα: 1. Εισαγωγή 2. Οι αξίες μας 3. Οι σχέσεις με τους εργαζόμενους μας 4. Οι σχέσεις με τους πελάτες μας 5. Οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας 6. Παραβίαση του κώδικα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ 1 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΡΘΡΟ 1. ΣΚΟΠΟΣ Ο Κώδικας αυτός Δεοντολογίας έχει συνταχθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Ενωσης με την επωνυμία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Του σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ» Άρθρο 1 Πεδίο Εφαρμογής

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Του σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ» Άρθρο 1 Πεδίο Εφαρμογής ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Του σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ» Άρθρο 1 Πεδίο Εφαρμογής Στο πλαίσιο της επαγγελματικής δράσης τους, τα μέλη του Σ.Ε.Π.Υ. δεσμεύονται,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ 1. Εισαγωγή 1.1. Η λειτουργία του παρόντος διαδικτυακού τόπου www.transparency.gr υποστηρίζεται από το σωματείο «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς» (στο εξής: ο «Φορέας») με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ/ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ/ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Η CBRE Group, Inc., συμπεριλαμβανομένων όλων των τμημάτων, επιχειρηματικών μονάδων, συνεργαζόμενων και θυγατρικών εταιρειών αυτής (από κοινού «CBRE») είναι πλήρως δεσμευμένη στην πραγματοποίηση των εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Εταιρικής Συμμόρφωσης με τον Κώδικα Επιχειρηματικής Δεοντολογίας της Εταιρείας και το Δίκαιο του Ανταγωνισμού

Πρόγραμμα Εταιρικής Συμμόρφωσης με τον Κώδικα Επιχειρηματικής Δεοντολογίας της Εταιρείας και το Δίκαιο του Ανταγωνισμού Πρόγραμμα Εταιρικής Συμμόρφωσης με τον Κώδικα Επιχειρηματικής Δεοντολογίας της Εταιρείας και το Δίκαιο του Ημερίδα ΣΕΒ, 30 Μαΐου 2019 Κώδικας Επιχειρηματικής Δεοντολογίας Ευ Επιχειρείν ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας συμπεριφοράς

Κώδικας συμπεριφοράς Κώδικας συμπεριφοράς ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Το παρόν περιέχει τον Κώδικα συμπεριφοράς" που πρέπει να τηρούν οι Σύμβουλοι, οι Ελεγκτές, οι Διευθυντές, οι υπάλληλοι του Ομίλου Pirelli και γενικά όλοι όσοι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ Επισκόπηση Η United Technologies Corporation, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων της, των επιχειρησιακών της μονάδων και των θυγατρικών της, (συλλογικά, UTC ) δεσμεύεται από τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής και

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτης Ποιότητας των Yπηρεσιών του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή

Χάρτης Ποιότητας των Yπηρεσιών του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή Χάρτης Ποιότητας των Yπηρεσιών του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή To Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή (Δίκτυο Ε.Κ.Κ.) περιλαμβάνει 30 Κέντρα σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., τη Νορβηγία

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις/Απαντήσεις

Ερωτήσεις/Απαντήσεις Ερωτήσεις/Απαντήσεις 1) Ποιος είναι ο στόχος της ιστοσελίδας L ORÉAL Ethics Open Talk; Υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στην ερώτηση 2 παρακάτω, η ιστοσελίδα L ORÉAL Ethics Open Talk σάς δίνει τη

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Εμπιστευτικότητας Σπουδαστών (Επικοινωνία με 3 ους )

Πολιτική Εμπιστευτικότητας Σπουδαστών (Επικοινωνία με 3 ους ) Πολιτική Εμπιστευτικότητας Σπουδαστών (Επικοινωνία με 3 ους ) Όλοι οι φοιτητές έχουν δικαίωμα στο απόρρητο των πληροφοριών.το προσωπικό της Bloomsbury International δεν θα περάσει προσωπικές πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στον. ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) αριθ. /.. της Επιτροπής

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στον. ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) αριθ. /.. της Επιτροπής ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.7.2018 C(2018) 4426 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στον ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) αριθ. /.. της Επιτροπής για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1011 του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Ν.3606/2007. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ (MiFID)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Ν.3606/2007. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ (MiFID) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Ν.3606/2007 ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ (MiFID) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Λαμβανομένων υπόψη της φύσεως, της κλίμακας και τωv επιχειρηματικών της

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Προμήθειας (ΕΕΕΠ)

Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Προμήθειας (ΕΕΕΠ) Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Προμήθειας (ΕΕΕΠ) Μέρος Ι: Πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία σύναψης σύμβασης και την αναθέτουσα αρχή ή τον αναθέτοντα φορέα Στοιχεία της δημοσίευσης Για διαδικασίες σύναψης

Διαβάστε περισσότερα

ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων

ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων Εκδόθηκε: Ιούλιος 2017 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα πολιτική αφορά τα μέτρα που λαμβάνει η Εταιρεία προκειμένου να εντοπίζει και να διαχειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Προμήθειας (ΕΕ

Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Προμήθειας (ΕΕ Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Προμήθειας (ΕΕ Μέρος Ι: Πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία σύναψης σύμβασης κα την αναθέτουσα αρχή ή τον αναθέτοντα φορέα Στοιχεία της δημοσίευσης Για διαδικασίες σύναψης σύμβασης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ UHY ΑΞΩΝ ΟΡΚΩΤΟI ΕΛΕΓΚΤΕΣ AE ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ. The Innovating Partner you need. Ανεξάρτητο μέλος της UHY International

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ UHY ΑΞΩΝ ΟΡΚΩΤΟI ΕΛΕΓΚΤΕΣ AE ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ. The Innovating Partner you need. Ανεξάρτητο μέλος της UHY International ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ UHY ΑΞΩΝ ΟΡΚΩΤΟI ΕΛΕΓΚΤΕΣ AE ΠΑΤΗΣΙΩΝ 75 104 34 ΑΘΗΝΑ The Innovating Partner you need Ανεξάρτητο μέλος της UHY International 2 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΕΝΙΚΑ... 3 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ 1 Εισαγωγή Οι σχέσεις που αναπτύσσουν οι εταιρείες του Ομίλου Quest με τους Προμηθευτές τους βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την εντιμότητα. Αντίστοιχα, αναμένουν από τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Μεταμόρφωση, 18 Μαΐου 2018 ΘΕΜΑ: ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Εισαγωγή Ο Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας (στο εξής ο «Κώδικας») σχεδιάσ τηκε με στόχο να αποτυπωθούν σε ένα ενιαίο κείμενο οι γενικές αρχές και οι κανόνες που

Διαβάστε περισσότερα

Η εντολή της Επιτροπής Επιθεώρησης

Η εντολή της Επιτροπής Επιθεώρησης ΕΚΤ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΙΜΟ Νοέμβριος 201 7 Η εντολή της Επιτροπής Επιθεώρησης Η υψηλού επιπέδου Επιτροπή Επιθεώρησης, η οποία θεσπίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο δυνάμει του άρθρου 9β του εσωτερικού κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ 15ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 Κεφάλαια:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο Όμιλος στον οποίο ανήκει η Εταιρία αποτελεί οργανισμό με σημαντική ελληνική και διεθνή παρουσία και μεγάλο

Διαβάστε περισσότερα

3. Πολιτική και διαδικασίες διακυβέρνησης προϊόντων (1η, 2η, 3, 4η και 12η κατευθυντήριες γραμμές)

3. Πολιτική και διαδικασίες διακυβέρνησης προϊόντων (1η, 2η, 3, 4η και 12η κατευθυντήριες γραμμές) Προπαρασκευαστικές Κατευθυντήριες Γραμμές σχετικά με τις ρυθμίσεις εποπτείας και διακυβέρνησης προϊόντων ασφαλιστικών επιχειρήσεων και διανομέων ασφαλιστικών προϊόντων Μετά την έκδοση της Οδηγίας (EE)

Διαβάστε περισσότερα

9664/19 ΘΚ/μκρ 1 JAI.2

9664/19 ΘΚ/μκρ 1 JAI.2 Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2019 (OR. en) 9664/19 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Προεδρία Συμβούλιο αριθ. προηγ. εγγρ.: 9296/19 Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: 6110/19 ADD1 Θέμα: JAI 575 COPEN 233 CYBER 180 DROIPEN 88 JAIEX

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ),

ΑΠΟΦΑΣΗ. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Μαρούσι, 14-05-2018 ΑΡΙΘ. ΑΠ.: 851/37 ΑΠΟΦΑΣΗ Έγκριση της «Δήλωσης περί απορρήτου και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» με την οποία η ΕΕΤΤ, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, θα ενημερώνει τα υποκείμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «INOX MARE ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΙΔΩΝ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ» (εφεξής «ο εργοδότης») που εδρεύει στο Κρυονέρι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με σκοπό την μέριμνα για τη διατήρηση του ιατρικού σώματος ικανού

Διαβάστε περισσότερα

7768/15 ADD 1 REV 1 ΕΚΜ/ακι 1 DPG

7768/15 ADD 1 REV 1 ΕΚΜ/ακι 1 DPG Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 17 Απριλίου 2015 (OR. fr) Διοργανικός φάκελος: 2013/0025 (COD) 7768/15 ADD 1 REV 1 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «Ι/A» Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (ΕΥΘΥ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (ΕΥΘΥ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ «Εισαγωγή- Κόκκινες Σημαίες» ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (ΕΥΘΥ) Τι είναι οι κόκκινες σημαίες; Η έννοια της κόκκινης σημαίας περιλαμβάνει: Προειδοποιητικά σήματα Ενδείξεις Δείκτες Που θα μπορούσαν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΩΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ LEASEPLAN.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΩΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ LEASEPLAN. ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΩΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ LEASEPLAN WWW.LEASEPLAN.gr οκτωβριοσ 2012 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Πώς δουλεύουμε...03 Οι αξίες μας στην πράξη...04 Γενικές αρχές του Κώδικα...05 Οι πελάτες,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3016/2002

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3016/2002 ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3016/2002 «Για την εταιρική διακυβέρνηση, θέματα μισθολογίου και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α 110/17.05.2002), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 26 παρ. 1 του Ν 3091/2002 (ΦΕΚ Α 330/24.12.2002),

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη δήλωση σχετικά με τα κριτήρια αποκλεισμού και τα κριτήρια επιλογής

Υπεύθυνη δήλωση σχετικά με τα κριτήρια αποκλεισμού και τα κριτήρια επιλογής Υπεύθυνη δήλωση σχετικά με τα κριτήρια αποκλεισμού και τα κριτήρια επιλογής [Ο υπογράφων] [Η υπογράφουσα] [να συμπληρωθεί το ονοματεπώνυμο του υπογράφοντος στο παρόν έντυπο]: (μόνο για φυσικά πρόσωπα)

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας Συνεργατών. I. Εισαγωγή

Κώδικας Δεοντολογίας Συνεργατών. I. Εισαγωγή Κώδικας Δεοντολογίας Συνεργατών I. Εισαγωγή Στην Hewlett Packard Enterprise (ΗΡE) συνεργαζόμαστε στενά με τους Συνεργάτες μας για την ολοκλήρωση των εργασιών μας με πάθος για τα προϊόντα και τους πελάτες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή Ισχύς του Κώδικα σελ.3 σελ.3 Α) Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών σελ.3 Α.1 Εισαγωγή σελ.3 Α.2 Αρχές και Πρότυπα Συμμόρφωσης σελ.4 Α.3.

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας συμπεριφοράς

Κώδικας συμπεριφοράς Κώδικας συμπεριφοράς 1 ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Το παρόν περιέχει τον Κώδικα συμπεριφοράς" που πρέπει να τηρούν οι Σύμβουλοι, οι Ελεγκτές, οι Διευθυντές, οι υπάλληλοι του Ομίλου Pirelli και γενικά όλοι όσοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ 1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ Η παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και Δεσμεύσεις αφορά στις κάτωθι εταιρείες του Ομίλου G4S στην Ελλάδα και

Διαβάστε περισσότερα

Απαγόρευση, πρόληψη, ανίχνευση και αντιµετώπιση της διαφθοράς, που διευκολύνει δραστηριότητες που διεξάγονται κατά παράβαση της Σύµβασης

Απαγόρευση, πρόληψη, ανίχνευση και αντιµετώπιση της διαφθοράς, που διευκολύνει δραστηριότητες που διεξάγονται κατά παράβαση της Σύµβασης Ψήφισµα Συνδιάσκεψης 17.6 Συνδ. 17.6 Απαγόρευση, πρόληψη, ανίχνευση και αντιµετώπιση της διαφθοράς, που διευκολύνει δραστηριότητες που διεξάγονται κατά παράβαση της Σύµβασης ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ότι η διαφθορά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΈΓΓΡΑΦΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Α: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ 1. Εισαγωγή Το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου (που περιλαμβάνει την Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ, τις θυγατρικές της εταιρείες καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΟΔΗΓΙΕΣ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΟΔΗΓΙΕΣ L 332/126 ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ (EE) 2015/2392 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 17ης Δεκεμβρίου 2015 για τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την υποβολή αναφορών

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 16.4.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 102/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 370/2011 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 11ης Απριλίου 2011 για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ)

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας διαπιστευµένων διαµεσολαβητών ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ

Κώδικας Δεοντολογίας διαπιστευµένων διαµεσολαβητών ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ Κώδικας Δεοντολογίας διαπιστευµένων διαµεσολαβητών (Υ.Α 109088/20-13 ΦΕΚ 2824/2011 Β) Άρθρο 1 ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ 1.1 Προσόντα Οι διαµεσολαβητές πρέπει να είναι διαπιστευµένοι από

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ

Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ Η δέσμευσή μας για το σεβασμό και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κοινωνικών αρχών, όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος ΟΤΕ: Ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα