«Εθνική Επιτροπή Αντιβιογράμματος και Ορίων Ευαισθησίας στα Αντιβιοτικά»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Εθνική Επιτροπή Αντιβιογράμματος και Ορίων Ευαισθησίας στα Αντιβιοτικά»"

Transcript

1 Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία «Εθνική Επιτροπή Αντιβιογράμματος και Ορίων Ευαισθησίας στα Αντιβιοτικά» Ο Επαναπροσδιορισμός των Ορίων Ευαισθησίας των Στελεχών Staphylococcus aureus στη Βανκομυκίνη Πρόταση Απόφαση: Με βάση το σκεπτικό που παρατίθεται παρακάτω η Επιτροπή προτείνει: Ο έλεγχος ευαισθησίας στη βανκομικίνης των κλινικών στελεχών S aureus που απομονώνονται από σοβαρές λοιμώξεις (μικροβιαιμία, ενδοκαρδίτιδα, πνευμονία) σύμφωνα με την πρόσφατη βιβλιογραφία να ελέγχεται σε άγαρ με την μέθοδο των ταινιών διαβαθμισμένης συγκέντρωσης (Etest και αντίστοιχα). Σε ασθενείς των οποίων τα στελέχη S. aureus ως αίτια σοβαρής λοίμωξης παρουσιάζουν MIC στη βανκομικίνη μεγαλύτερη από 1 mg/l δεν πρέπει να χορηγείται θεραπευτικά η βανκομικίνη.

2 Σκεπτικό Ανάλυση Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές του EARS-Net 2010, η Ιβηρική χερσόνησος, η Ιταλία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία ανήκουν στις χώρες της Ευρώπης με επιπολασμό MRSA μεταξύ 25% και 50%. Η λεπτομερής επίπτωση της αντοχής των στελεχών Staphylococcus aureus σε διάφορα αντιβιοτικά στη χώρα μας, σύμφωνα με το δίκτυο WHONET της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, περιγράφεται στον πίνακα 1. Παρόλο ότι στον πίνακα 1 η αντοχή στη βακνομυκίνη εμφανίζεται ως 0%, εντούτοις η πρόσφατη βιβλιογραφία χαρακτηρίζει την βανκομυκίνη ως «το αντιβιοτικό που οδηγείται στην αφάνεια». Γιατί? Τα αίτια της διεθνούς «απογοήτευσης» με τη βανκομυκίνη περιγράφονται στον πίνακα 2, με σημαντικότερα μειονεκτήματα την αύξηση των MIC (MIC creeping). Σύμφωνα τόσο με την CLSI όσο και την EUCAST ως όρια ευαισθησίας (breakpoints) για την βανκομυκίνη έχουν καθοριστεί τα 2 μg/ml, ενώ μεταξύ 4-8 μg/ml κατατάσσονται τα στελέχη VISA με ενδιάμεση αντοχή στη βανκομυκίνη, ενώ MIC 16 μg/ml καθορίζει τη γνήσια αντοχή στη βανκομυκίνη (στελέχη VRSA). Παραδόξως στο διεθνή χώρο μόνον 11 στελέχη VRSA έχουν απομονωθεί, ενώ τα στελέχη hvisa με ετερότυπο αντοχή και πεπαχυσμένο τοίχωμα των στελεχών S. aureus ώστε να παγιδεύεται η βανκομυκίνη και να μειώνεται η δραστικότητά της, φαίνεται ότι κυμαίνονται μεταξύ 8-15%. Είναι ενδιαφέρον ότι τα στελέχη hvisa περιλαμβάνονται μέσα στον πληθυσμό των ευαίσθητων στελεχών (MIC 2 μg/ml) με αποτέλεσμα να μην απομονώνονται στην καθ ημέρα εργαστηριακή πράξη (η απομόνωσή τους απαιτεί ανάλυση πληθυσμού: population analysis) ενώ ο κλινικός χορηγεί θεραπευτικά βανκομυκίνη η οποία θα αποτύχει. Στην ερώτηση εάν οι hvisa λοιμώξεις αποτελούν μια κλινική πραγματικότητα, η απάντηση αφορά τουλάχιστο επί hvisa μικροβιαιμίας, ότι (ι) η αποτυχία με βανκομυκίνη είναι πιθανότερη, (ιι) η βακτηριαιμία διαρκεί >7 ημέρες, (ιιι) η θνητότητα είναι υψηλότερη (63% έναντι 12%). Επομένως επί στελεχών VISA και hvisa η θεραπεία με βανκομυκίνη ή τεϊκοπλανίνη αντενδείκνυται! Ακόμα και προ 10ετίας στην βιβλιογραφία ήταν εμφανές ότι επί μικροβιαιμίας από S. aureus τύπου MSSA η αποτυχία της θεραπείας όπως και η θνητότητα με βανκομυκίνη έφταναν 20% και 37% αντιστοίχως, ενώ με τις αντισταφυλοκοκκικές πενικιλλίνες τα ποσοστά ήταν 4% και 11%, ώστε η χορήγηση της βανκομυκίνης να αποτελεί θεραπευτικό πρόβλημα σε MRSA λοιμώξεις με ποσοστά αποτυχίας 40-58% στη βακτηριαιμία και 35.5% στη νοσοκομειακή σταφυλοκοκκική πνευμονία. Τα ανωτέρω δεδομένα οδήγησαν τόσο την CLSI όσο και την

3 EUCAST στη μείωση του ορίου των ευαισθησιών στη βανκομυκίνη από 4 στο 2 μg/ml. Φαίνεται όμως από την πρόσφατη βιβλιογραφία ότι η μείωση αυτή δεν ήταν επαρκής και ότι τα όρια ευαισθησίας στη βανκομυκίνη πρέπει να μειωθούν σε 1 μg/ml αν όχι σε 0.5 μg/ml. Σε διάφορες αξιόπιστες κλινικές μελέτες έχει αποδειχθεί η συσχέτιση της κλινικής αποτυχίας όταν είχε χορηγηθεί η βανκομυκίνη και οι MIC ήταν 1.5 μg/ml. Σε πρόσφατη μελέτη επί ασθενών με MRSA βακτηριαιμία τα ποσοστά αποτυχίας ήταν 2.4 φορές υψηλότερα (36.4% έναντι 15.4% αντιστοίχως, p =0.049), ενώ σε 5 άλλες μελέτες ήταν εμφανής η διαφορά στο επιτυχές αποτέλεσμα όταν η MIC στη βανκομυκίνη ήταν 1 μg/ml ή >1 μg/ml με ποσοστά διαφοράς στην θεραπευτική επιτυχία κυμαινόμενα από 23% έως 45%. Στον πίνακα 3 παρουσιάζονται συνοπτικά αποτελέσματα από 4 μελέτες τα οποία αποδεικνύεται ότι η MIC της βανκομυκίνης αποτελεί σημαντικό προγνωστικό παράγοντα θεραπευτικής αποτυχίας σε λοιμώξεις από MRSA. Επιπλέον το ύψος της MIC στη βανκομυκίνη (>1 μg/ml) καθορίστηκε με στατιστική σημαντικότητα ως προγνωστικός παράγοντας θνητότητας σε ασθενείς με MRSA βακτηριαιμία. Στις Οδηγίες Ομόφωνιας της IDSA, ASHP και της SIDP έγινε προσπάθεια να εξηγηθούν οι θεραπευτικές αποτυχίες με τη βανκομυκίνη και τελικά μερικώς αποδόθηκαν σε προβλήματα φαρμακοκινητικής με την εφαρμοζόμενη γενική και μη εξατομικευμένη δοσολογία του 1 g ανά 12ωρο. Η πρόταση των ανωτέρω εταιρειών, με στόχο ελάχιστα επίπεδα βακνομυκίνης στο αίμα μg/ml, αφορά σε δόση εφόδου mg/kg (1-2 h έγχυση) και δόση συντήρησης mg/kg ανά 8-12ωρο. Όμως και στην περίπτωση αυτή ο φαρμακευτικός στόχος είναι AUC/MIC >400, γεγονός που είναι εφικτό μόνον όταν η MIC στη βανκομυκίνη είναι 1 μg/ml, ώστε φαρμακοκινητικές και κλινικές παρατηρήσεις να βρίσκονται σε ομοφωνία για την ανάγκη μείωσης των ορίων ευαισθησίας στη βανκομυκίνη σε 1 μg/ml. Επιπλέον η αποτυχία της θεραπείας με βανκομυκίνη έχει αποδοθεί και στην βραδεία κλινική ανταπόκριση αφού επί βακτηριαιμίας από MRSA η αρνητικοποίηση των αιμοκαλλιεργειών καθυστερεί 3 ημέρες συγκριτικά με τα MSSA στελέχη εφόσον χορηγούνται αντισταφυλοκοκκικές πενικιλλίνες (56.3% έναντι 37.0%, p=0.03), ενώ είναι ενδεικτικό in vitro ότι η θανάτωση των MRSA καθυστερεί όταν η MIC είναι 0.5 μg/ml (p=0.01).

4 Ακόμα και η συντηρητική Βρετανική Εταιρεία Χημειοθεραπείας στις πρόσφατες οδηγίες που εξέδωσε το 2011 προτείνει νέα θεραπευτική προσέγγιση στις λοιμώξεις από Staphylococcus aureus μετά τον ακριβή προσδιορισμό των MIC στη βανκομυκίνη (πίνακας 4). Όσον αφορά την εφαρμοζόμενη μεθεδολογία ώστε να προσδιοριστεί με την μεγαλύτερη ακρίβεια η MIC στη βανκομυκίνη, φαίνεται ότι η μέθοδος E-test συγκριτικά με το MScan, το Vitek και την μικρομέθοδο υποδιπλασιασμού αραιώσεων με ζωμό (BMD), είναι περισσότερο αξιόπιστη στο να προδικάζει το αποτέλεσμα της θεραπείας με τη βανκομυκίνη και στο να αναγνωρίζει υψηλότερες MIC στα στελέχη με φαινότυπο hvisa. Η κατανομή των MIC στη βανκομυκίνη των σταφυλοκόκκων στη χώρα μας δεν φαίνεται ότι έχει ακόμα προσδιοριστεί με ακρίβεια. Εντούτοις υπάρχουν ενδείξεις ότι πληθυσμοί με MIC >1 μg/ml υφίστανται, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο 5 ο Εθνικό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, σύμφωνα με τα οποία επί 1698 στελέχη S. aureus οι MIC 90 στη βανκομυκίνη βρέθηκαν 1.5 μg/ml. Με βάση όλα τα ανωτέρω εκτεθέντα κατά τη Συνάντηση Ομοφωνίας για το όρια ευαισθησίας στα αντιβιοτικά που οργάνωσε η ΕΣΔΥ στις 22 Φεβρουαρίου του 2012, συζητήθηκε ότι και στη χώρα μας ο έλεγχος ευαισθησίας στη βανκομικίνης των κλινικών στελεχών S aureus που απομονώνονται από σοβαρές λοιμώξεις (σηψαιμίες) α) πρέπει να ελέγχεται σε άγαρ με την μέθοδο των ταινιών διαβαθμισμένης συγκέντρωσης (etest και αντίστοιχα). Β) ασθενείς των οποίων τα στελέχη S aureus αίτια λοίμωξης παρουσιάζουν MIC της βανκομικίνης μεγαλύτερο από 1 mg/l δεν πρέπει να θεραπεύονται με βανκομικίνη Το γεγονός αυτό προδικάζει την ανάγκη να αποστέλλουν συχνότερα οι κλινικοί ιατροί καλλιέργειες, ώστε να μειωθούν τα ποσοστά της εμπειρικής αντισταφυλοκοκκικής θεραπείας, ενώ συγχρόνως τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια της χώρας μας πρέπει να προσδιορίζουν με ακρίβεια και αξιόπιστη μεθοδολογία την MIC στη βανκομυκίνη. Η υλοποίηση της ανωτέρω πρότασης απαιτείται να κοινοποιηθεί από επίσημους φορείς σε όλα τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια της χώρας, τα οποία θα πρέπει με υποσημείωση να επισημαίνουν την νέα κλινική ερμηνεία των ευαισθησιών των στελεχών S. aureus στη ανκομυκίνη.

5 Πίνακας 1 Αιμοκαλλιέργειες: Ποσοστά Αντοχής Στελεχών Staphylococcus aureus σε Διάφορα Αντιβιοτικά Ιούλιος Δεκέμβριος 2010 Πενικιλλίνη G 88-91% Μεθικιλλίνη 33-44% Τετρακυκλίνη 27-38% Τριμεθοπρίμη/Σουλφαμεθαζόλη % Γενταμικίνη 11-22% Σιπροφλοξασίνη 20-48% Βανκομυκίνη 0% Λινεζολίδη 0% Πίνακας 2 Τα Μειονεκτήματα της Βανκομυκίνης 1. Ο αυξανόμενος αριθμός των κλινικών αποτυχιών στη βιβλιογραφία 2. Η καθυστέρηση στη θανάτωση των μικροβίων (Ανοχή: Tolerance MBC/MIC 32) 3. Η αύξηση των hvisa στελεχών (σταφυλόκοκκοι με παχύ τοίχωμα) 4. Η μειονεκτική φαρμακοκινητική συμπεριφορά στα οστά 5. Η πτωχή διείσδυση από τη βιομεμβράνη (biofilm) 6. Η εξατομίκευση της φαρμακοκινητικής στο αίμα, ώστε να απαιτείται τακτική μέτρηση των επιπέδων της στον ορό 7. Η νεφροτοξικότητα (5-10% αλλά 30-50% επί συγχορηγήσεως αμινογλυκοσίδης) 8. Η έρπουσα αύξηση των Ελαχίστων Ανασταλτικών Πυκνοτήτων (MIC creeping)

6 Πίνακας 3 Μελέτες από τις οποίες αποδεικνύεται ότι η MIC της βανκομυκίνης αποτελεί σημαντικό προγνωστικό παράγοντα θεραπευτικής αποτυχίας σε λοιμώξεις από MRSA Vancomycin treatment success, % P= ,6 9,5 n=9 n=21 Sakoulas P= n=40 n=39 Hidayat Vancomycin MIC 0.5 µg/ml µg/ml Vancomycin MIC 1.0 µg/ml 2.0 µg/ml Vancomycin treatment success, % Vancomycin MIC µg/ml 1.0 µg/ml 2.0 µg/ml 29 8 n=21 n=17 n= n=13 n=7 n=14 Moise-Broder * Moise * *P-value not reported Success measured as eradication at end of treatment 1. Sakoulas G et. al. J Clin Microbiol 2004;42: HidayatL et al. Arch Intern Med 2006;166: Moise-Broder P et al. Clin Infect Dis 2004;38: Moise P et al. Antimicrob Agents Chemother 2007;51:

7 Πίνακας 4 Η Κλινική Προσέγγιση της Βρετανικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας για την Θεραπεία των Σταφυλοκοκκικών Λοιμώξεων IJAA 2011;37:202 Εμπειρική Έναρξη: Βανκομυκίνη + Αντισταφυλοκοκκική πενικιλλίνη Αποτελέσματα Εργαστηρίου (48-72h) MSSA MRSA Διακοπή βανκομυκίνης και έναρξη αντισταφυλοκοκκικής πενικιλλίνης MIC 1μg/ml Βανκομυκίνη 1g/8-12ωρο (ελάχιστα επίπεδα 15-20μg/ml) ή Δαπτομυκίνη MIC >1μg/ml Δαπτομυκίνη i. Ενδοκαρδίτιδα ii. Βακτηριαιμία Λινεζολίδη i. HAP-VAP ii. ΚΝΣ iii. Ενδοφθαλμίτιδα

8 Σχετική Βιβλιογραφία Chang FY, et al. Staphylococcus aureus bacteremia: recurrence and the impact of antibiotic treatment in a prospective multicenter study. Medicine (Baltimore). 2003;82(5): Gould IM, et al. Management of serious meticillin-resistant Staphylococcus aureus infections: what are the limits? Int J Antimicrob Agents. 2011;37: Hidayat LK, et al. High-dose vancomycin therapy for methicillin-resistant Staphylococcus aureus infections: efficacy and toxicity. Arch Intern Med. 2006;166: Hsu DI, et al. Comparison of method-specific vancomycin minimum inhibitory concentration values and their predictability for treatment outcome of meticillinresistant Staphylococcus aureus (MRSA) infections. Int J Antimicrob Agents. 2008;32: Kim SH, et al. Outcome of vancomycin treatment in patients with methicillin-susceptible Staphylococcus aureus bacteremia. Antimicrob Agents Chemother. 2008;52: Moise PA, et al. Vancomycin in vitro bactericidal activity and its relationship to efficacy in clearance of methicillin-resistant Staphylococcus aureus bacteremia. Antimicrob Agents Chemother. 2007;51: Moise-Broder PA, et al. Accessory gene regulator group II polymorphism in methicillinresistant Staphylococcus aureus is predictive of failure of vancomycin therapy. Clin Infect Dis. 2004;38: Moore CL, et al. Daptomycin versus vancomycin for bloodstream infections due to methicillin-resistant Staphylococcus aureus with a high vancomycin minimum inhibitory concentration: a case-control study. Clin Infect Dis. 2012;54:51-8. Lodise TP, et al. Relationship between vancomycin MIC and failure among patients with methicillin-resistant Staphylococcus aureus bacteremia treated with vancomycin. Antimicrob Agents Chemother. 2008;52: Plipat N, et al. Unstable vancomycin heteroresistance is common among clinical isolates of methiciliin-resistant Staphylococcus aureus. J Clin Microbiol. 2005;43:

9 Sakoulas G, et al. Relationship of MIC and bactericidal activity to efficacy of vancomycin for treatment of methicillin-resistant Staphylococcus aureus bacteremia. J Clin Microbiol. 2004;42: Sakoulas G, et al. Adaptation of methicillin-resistant Staphylococcus aureus in the face of vancomycin therapy. Clin Infect Dis. 2006;42 Suppl 1:S Soriano A, et al. Influence of vancomycin minimum inhibitory concentration on the treatment of methicillin-resistant Staphylococcus aureus bacteremia. Clin Infect Dis. 2008;46: Tenover FC, et al. The rationale for revising the Clinical and Laboratory Standards Institute vancomycin minimal inhibitory concentration interpretive criteria for Staphylococcus aureus. Clin Infect Dis. 2007;44:

In vitro δραστικότητα των ceftaroline, ceftobiprole και telavancin έναντι κλινικών στελεχών Staphylococcus aureus στη Θεσσαλία

In vitro δραστικότητα των ceftaroline, ceftobiprole και telavancin έναντι κλινικών στελεχών Staphylococcus aureus στη Θεσσαλία In vitro δραστικότητα των ceftaroline, ceftobiprole και telavancin έναντι κλινικών στελεχών Staphylococcus aureus στη Θεσσαλία Ε.Μάλλη 1, Κ.Τσιλιπουνιδάκη 1, Σ.Ξύτσας 1, Π.Πυρίδου 1,Σ. Σάρρου 1, Α.Στέφος

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές φαρμακοκινητικής φαρμακοδυναμικής

Εφαρμογές φαρμακοκινητικής φαρμακοδυναμικής Φαρμακοκινητική Φαρμακοδυναμική Αντιμικροβιακών Εφαρμογές φαρμακοκινητικής φαρμακοδυναμικής Διαμαντής Πλαχούρας Λέκτορας Παθολογίας Λοιμώξεων Δ Παθολογική Κλινική Φαρμακοκινητική Δείκτες PK/PD Concentration

Διαβάστε περισσότερα

«Εθνική Επιτροπή Αντιβιογράμματος και Ορίων Ευαισθησίας στα Αντιβιοτικά»

«Εθνική Επιτροπή Αντιβιογράμματος και Ορίων Ευαισθησίας στα Αντιβιοτικά» Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία «Εθνική Επιτροπή Αντιβιογράμματος και Ορίων Ευαισθησίας στα Αντιβιοτικά» Προτάσεις για όρια Ευαισθησίας στις Καρμπαπενέμες. Θεραπευτικές Οδηγίες Πρόταση Απόφαση: Με βάση

Διαβάστε περισσότερα

21/11/2012. Παλαιά ή νέα αντισταφυλοκοκκικά φάρμακα. για τις παιδιατρικές λοιμώξεις. Εν τω βάθει λοιμώξεις από S. aureus της κοινότητας

21/11/2012. Παλαιά ή νέα αντισταφυλοκοκκικά φάρμακα. για τις παιδιατρικές λοιμώξεις. Εν τω βάθει λοιμώξεις από S. aureus της κοινότητας Παλαιά ή νέα αντισταφυλοκοκκικά φάρμακα για τις παιδιατρικές λοιμώξεις Γεώργιος Συρογιαννόπουλος Καθηγητής Παιδιατρικής Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αθήνα 17 Νοεμβρίου 2012 Αντοχή στα αντιβιοτικά

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων

Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων ΕΤΗΣΙΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ 2008-2009 Μάθημα 9 ο 16 Ιουνίου 2009 ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Παύλος Νικολαΐδης Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Α.Π.Θ., Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμικροβιακά Χαρακτηριστικά

Αντιμικροβιακά Χαρακτηριστικά ΚΕΦΑΛΟΣΠΟΡΙΝΕΣ Αντιμικροβιακά Χαρακτηριστικά Εξαιρετικά υψηλή ενδογενής δραστικότητα έναντι των εντεροβακτηριακών: Δεν είναι εξ ορισμού δραστικές: - στους εντεροκόκκους - στους MRSA και MRSE - στα αναερόβια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΕ ΓΛΥΚΟΠΕΠΤΙΔΙΑ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΕ ΓΛΥΚΟΠΕΠΤΙΔΙΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΕ ΓΛΥΚΟΠΕΠΤΙΔΙΑ Ε. Ε. Πετεινάκη Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γλυκοπεπτίδια βανκομυκίνη Streptomyces orientalis Nocardia orientalis τεικοπλανίνη

Διαβάστε περισσότερα

3/12/2014. Περιγραφή- Καλλιεργητικοί χαρακτήρες. βιοχηµικές ιδιότητες

3/12/2014. Περιγραφή- Καλλιεργητικοί χαρακτήρες. βιοχηµικές ιδιότητες ιαπανεπιστηµιακό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Κλινική Φαρµακολογία-Θεραπευτική" Ταξινόµηση ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Kingdom Phylum

Διαβάστε περισσότερα

Γενικοί μηχανισμοί αντοχής βακτηρίων στα αντιβιοτικά

Γενικοί μηχανισμοί αντοχής βακτηρίων στα αντιβιοτικά Γενικοί μηχανισμοί αντοχής βακτηρίων στα αντιβιοτικά Αλκιβιάδης Βατόπουλος Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας 1 Μικροβιακή Αντοχή Βασικοί ορισμοί Δραστικότητα αντιβιοτικού Αντοχή Μικροοργανισμού Μικροβιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτικές εξελίξεις στις λοιμώξεις. Ε. Κωστής 2018

Θεραπευτικές εξελίξεις στις λοιμώξεις. Ε. Κωστής 2018 Θεραπευτικές εξελίξεις στις λοιμώξεις Ε. Κωστής 2018 Βακτηριδιακές λοιμώξεις Ένα νέο αντιβιοτικό η λεφαμουλίνη(lefamulin), μια πλευρομουτιλίνη, δρα στο επίπεδο του ριβοσώματος, αναστέλλοντας έτσι την παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Αντιβιοτικά- Χρήση και κατάχρηση

Αντιβιοτικά- Χρήση και κατάχρηση Αντιβιοτικά- Χρήση και κατάχρηση Παιδί 4 χρόνων Πυρετό για 24 ώρες Εξέταση από παιδίατρο λαιμός-αυτιά λ ίγο κόκκινα cefuroxime Δ ρ Μαρκέλλα Μάρκου Ειδική Μικροβιολόγος-Λοιμωξιολόγος Παιδί 4 χρόνων Πυρετό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΙΑΚΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ

ΜΟΡΙΑΚΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009 ΜΟΡΙΑΚΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ Ε. ΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ 1η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΞΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΛΑΜΙΑ 21 22 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005 ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ Τούμπα Ίλντικο, Ζούνη Παναγιώτα 3, Δημοπούλου Ειρήνη 4, Λεμονή Αλεξάνδρα 4, Χριστοπούλου Ανδρονίκη 5, Μπακόλα Δήμητρα Δντρια Βιοπαθολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΓΛΥΚΟΠΕΠΤΙΔΙΑ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΓΛΥΚΟΠΕΠΤΙΔΙΑ EΛΛΗΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, 3-4-2008 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΓΛΥΚΟΠΕΠΤΙΔΙΑ Ε. Πετεινάκη Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γλυκοπεπτίδια βανκομυκίνη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΝΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β Α ΜΕΘ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

ΚΟΝΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β Α ΜΕΘ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» ΚΟΝΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β Α ΜΕΘ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Am J Respir Crit Care Med 2005 Ενδονοσοκομειακή πνευμονία (HAP): ηπνευμονία που εκδηλώνεται σε >48 ώρες από την εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

pneumoniae ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

pneumoniae ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗ OXA-8 ΚΑΡΒΑΠΕΝΕΜΑΣΩΝ ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΗ Klebsiella pneumoniae ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΠΓΝΙ) Γ. Καπνίση, Ε. Πριάβαλη, Α. Γιαννάκη, Α. Παπαδημητρίου, Π. Παπαδιώτη, Α. Καλλιντέρη,

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας

Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας «Λοιμώξεις και Αντιμικροβιακη Θεραπεία στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη» Τριμεθοπρίμη/σουλφaμεθοξαζόλη Αρχαία Ολυμπία 2017 Κ.Κανελλακοπούλου Γυναίκα 24 ετών προσέρχεται στο ΚΥ για δυσουρικά ενοχλήματα Αναφέρει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΕ ΓΛΥΚΟΠΕΠΤΙΔΙΑ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΕ ΓΛΥΚΟΠΕΠΤΙΔΙΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΕ ΓΛΥΚΟΠΕΠΤΙΔΙΑ Ε. Ε. Πετεινάκη Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 3-3-2010 Γλυκοπεπτίδια βανκομυκίνη Streptomyces orientalis Nocardia orientalis τεικοπλανίνη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Η ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ Ι. Ντότης- Ημερίδα Α Παιδιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ 2013 Η ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ Ιωάννης Ντότης Παιδίατρος Εντατικολόγος Επιμελητής Α Π/Δ Κλινική Ι. Ντότης- Ημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

Αθηνά Αργυροπούλου Βιοπαθολόγος Κλινικός Μικροβιολόγος Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός»

Αθηνά Αργυροπούλου Βιοπαθολόγος Κλινικός Μικροβιολόγος Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός» ΡΜΗΝΙΑ ΑΝΤΙΒΙΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: τι πρέπει να ξέρει ο κλινικός ιατρός Αθηνά Αργυροπούλου Βιοπαθολόγος Κλινικός Μικροβιολόγος Γ.Ν.Α «Ο υαγγελισμός» Η ομιλία αυτή δεν χρηματοδοτήθηκε από καμία φαρμακευτική εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΥΚΟΠΕΠΤΙΔIΑ. Άγγελος Β. Πεφάνης Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»

ΓΛΥΚΟΠΕΠΤΙΔIΑ. Άγγελος Β. Πεφάνης Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» ΑΝΤΙΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΙΚΑ ΓΛΥΚΟΠΕΠΤΙΔIΑ Άγγελος Β. Πεφάνης Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ Staphylococcus aureus; 8 Log10 cfu/ml 7 6 5 4 3 2 1 ΟΞΑΚΙΛΛΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αντιβιοτικά Αρχές αντιμικροβιακής θεραπείας. Χ. Ανταχόπουλος 3 η Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ

Αντιβιοτικά Αρχές αντιμικροβιακής θεραπείας. Χ. Ανταχόπουλος 3 η Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ Αντιβιοτικά Αρχές αντιμικροβιακής θεραπείας Χ. Ανταχόπουλος 3 η Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ Εμπειρική αντιμικροβιακή εξωνοσοκομειακή θεραπεία για εμπύρετη πνευμονία της κοινότητας σε υγιή άνδρα 45 ετών που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ

ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ Ιωάννης Π.Κιουμής Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. Για την καλύτερη κατανόηση της δέουσας αντιμικροβιακής θεραπείας στις λοιμώξεις της Ορθοπαιδικής ουσιαστική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΟΔΥΝΑΜΙΚΗ και λίγα στοιχεία φαρμακοκινητικής. Άγγελος Πεφάνης Παθολόγος Λοιμωξιολόγος ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»

ΦΑΡΜΑΚΟΔΥΝΑΜΙΚΗ και λίγα στοιχεία φαρμακοκινητικής. Άγγελος Πεφάνης Παθολόγος Λοιμωξιολόγος ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» ΦΑΡΜΑΚΟΔΥΝΑΜΙΚΗ και λίγα στοιχεία φαρμακοκινητικής Άγγελος Πεφάνης Παθολόγος Λοιμωξιολόγος ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» Σκοπός της αντιμικροβιακής χημειοθεραπείας Η εκρίζωση της λοίμωξης όσο το δυνατόν γρηγορότερα

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας

Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας 20 Η ΗΜΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΙΑΚΟ ΙΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ- 21 Οκτωβρίου 2017 H ερμηνεία του αντιβιογράμματος από τον νοσοκομειακό Ιατρό λληνική ταιρεία Χημειοθεραπείας Αθηνά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΩΝ. Άγγελος Πεφάνης ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»

Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΩΝ. Άγγελος Πεφάνης ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΩΝ Άγγελος Πεφάνης ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» Αντιμικροβιακή θεραπεία Τι θέλει ο κλινικός ; Αντιβιοτικό Το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα STOP Όχι τοξική δράση STOP Όχι ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Π.Γ.Ν.Θ.ΑΧΕΠΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΑΡΤΕΜΙΣ ΚΟΛΥΝΟΥ

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Π.Γ.Ν.Θ.ΑΧΕΠΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΑΡΤΕΜΙΣ ΚΟΛΥΝΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Π.Γ.Ν.Θ.ΑΧΕΠΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΑΡΤΕΜΙΣ ΚΟΛΥΝΟΥ Τα λεμφοκύτταρα προέρχονται από την λεμφική σειρά, ενώ τα μονοπύρηνα, τα πολυμορφοπύρηνα λευκοκύτταρα (κοκκιοκύτταρα) και τα βασεόφιλα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΟΝΙΕΣ. Αικατερίνη Κ. Μασγάλα. Επιμελήτρια Α Α Παθολογικής Κλινικής

ΠΝΕΥΜΟΝΙΕΣ. Αικατερίνη Κ. Μασγάλα. Επιμελήτρια Α Α Παθολογικής Κλινικής ΠΝΕΥΜΟΝΙΕΣ Αικατερίνη Κ. Μασγάλα Επιμελήτρια Α Α Παθολογικής Κλινικής Ορισμοί Πνευμονία της κοινότητας: Λοίμωξη του πνευμονικού παρεγχύματος που αποκτήθηκε στην κοινότητα. Ενδονοσοκομειακή πνευμονία: Η

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ

ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ Παναγέα Θ. 1, Δημητρουλέα Α. 1, Βελετζά Αικ. 1, Σκαρμούτσου Ν. 1, Σταμούλος Κ. 1, Βελεγράκη Α. 2, Μαρτσούκου Μ. 1 1 Βιοπαθολογικό Τμήμα, Γ.Ν. Σισμανόγλειο-

Διαβάστε περισσότερα

Τόμος KA', τεύχος 12, εκέμβριος 2008 591. Νέοι Αντιμικροβιακοί Παράγοντες για τη Θεραπεία Ανθεκτικών Gram Θετικών Λοιμώξεων

Τόμος KA', τεύχος 12, εκέμβριος 2008 591. Νέοι Αντιμικροβιακοί Παράγοντες για τη Θεραπεία Ανθεκτικών Gram Θετικών Λοιμώξεων Τόμος KA', τεύχος 12, εκέμβριος 2008 591 ΙΑΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Τόμος KA', Τεύχος 12, Σελ. 591-596 Β Παθολογική Κλινική, Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο Νέοι Αντιμικροβιακοί Παράγοντες για τη Θεραπεία Ανθεκτικών Gram

Διαβάστε περισσότερα

Λοιμώξεις Ουροποιητικού σε Ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη. Mωυσής Λελέκης Γ.Ν. Αττικής «ΚΑΤ»

Λοιμώξεις Ουροποιητικού σε Ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη. Mωυσής Λελέκης Γ.Ν. Αττικής «ΚΑΤ» Λοιμώξεις Ουροποιητικού σε Ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Mωυσής Λελέκης Γ.Ν. Αττικής «ΚΑΤ» Εισαγωγή (1) Λοιμώξεις του Ουροποιητικού Οι συχνότερες μικροβιακές λοιμώξεις στην κοινότητα Οι συχνότερες νοσοκομειακές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ RAPID POLYMYXIN NP TEST ΣΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ COLISTIN ΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ (ColR) KLEBSIELLA PNEUMONIAE

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ RAPID POLYMYXIN NP TEST ΣΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ COLISTIN ΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ (ColR) KLEBSIELLA PNEUMONIAE ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ RAPID POLYMYXIN NP TEST ΣΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ COLISTIN ΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ (ColR) KLEBSIELLA PNEUMONIAE Ε.Μάλλη 1, Ι.Βουλγαρίδη 1, Κ.Τσιλιπουνιδάκη 1, Ζ.Φλώρου 1, Α.Στέφος 3, Σ.Ξύτσας 1, Π.Πυρίδου 1, Κ.Παπαγιαννίτσης

Διαβάστε περισσότερα

Βερανζέρου 50 Αθήνα ΤΚ10438 Φ. Καλύβα (210) 5236948 (210) 5233563 ddy@yyka.gov.gr fkaliva@yyka.gov.gr ΠΡΟΣ :

Βερανζέρου 50 Αθήνα ΤΚ10438 Φ. Καλύβα (210) 5236948 (210) 5233563 ddy@yyka.gov.gr fkaliva@yyka.gov.gr ΠΡΟΣ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα 18/ 4/2013 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & Αριθ.Πρωτ.Υ1/Γ.Π.οικ. 35566 ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑΙΜΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΕΝΔΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΌ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ Ε. ΠΛΑΤΣΟΥΚΑ Γ.ΣΑΡΟΓΛΟΥ 26/11/2008

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑΙΜΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΕΝΔΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΌ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ Ε. ΠΛΑΤΣΟΥΚΑ Γ.ΣΑΡΟΓΛΟΥ 26/11/2008 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑΙΜΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΕΝΔΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΌ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ Ε. ΠΛΑΤΣΟΥΚΑ Γ.ΣΑΡΟΓΛΟΥ 26/11/2008 ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΟΠΑΘΟΥΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑΙΜΙΑΣ Ενδοκαρδίτιδα Ενδαγγειακή πρόθεση

Διαβάστε περισσότερα

V G III MIC. Table 1. Methods and reporting values of antimicrobial susceptibility testing and their interpretations

V G III MIC. Table 1. Methods and reporting values of antimicrobial susceptibility testing and their interpretations Key words in vitro I II Table 1. Methods and reporting values of antimicrobial susceptibility testing and their interpretations Method Report Interpretation Difusion method Disk method Sensitive (S), Intermediate

Διαβάστε περισσότερα

Νεότερα αντιβιοτικά για Gram-αρνητικά βακτήρια. Χαράλαμπος Ανταχόπουλος 3 η Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ

Νεότερα αντιβιοτικά για Gram-αρνητικά βακτήρια. Χαράλαμπος Ανταχόπουλος 3 η Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ Νεότερα αντιβιοτικά για Gram-αρνητικά βακτήρια Χαράλαμπος Ανταχόπουλος 3 η Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ 1 2 3 4 Υπάρχοντα αντιβιοτικά έναντι ανθεκτικών στις καρβαπενέμες Gram (-) Αμινογλυκοσίδες: τοξικότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Καρακαλπάκης Δ 1, Χούχουλα Δ 2, Δημητριάδη Δ 3, Ασωνίτης Κ 3, Κεχαγιά Μ 3, Παππά Κ 4, Αικ. Χαρβάλου 1,3

Καρακαλπάκης Δ 1, Χούχουλα Δ 2, Δημητριάδη Δ 3, Ασωνίτης Κ 3, Κεχαγιά Μ 3, Παππά Κ 4, Αικ. Χαρβάλου 1,3 ΚΑΤΑΝΟΜΗ Α-LIKE PROTEINS ΩΣ ΛΟΙΜΟΓΟΝΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΟΥ Β-ΑΙΜΟΛΥΤΙΚOΥ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΥ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Β, ΣΕ ΕΓΚΥΕΣ ΚΑΙ ΜΗ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και ΑΝΤΟΧΕΣ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ Καρακαλπάκης Δ 1, Χούχουλα Δ 2, Δημητριάδη

Διαβάστε περισσότερα

Εκρίζωση Η.pylori το Χρήστος Λιάτσος, MD, PhD, FEBGH Γαστρεντερολόγος Αν.Δντης Γαστρεντερολογικής Κλινικής 401 ΓΣΝΑ

Εκρίζωση Η.pylori το Χρήστος Λιάτσος, MD, PhD, FEBGH Γαστρεντερολόγος Αν.Δντης Γαστρεντερολογικής Κλινικής 401 ΓΣΝΑ Εκρίζωση Η.pylori το 2017 Χρήστος Λιάτσος, MD, PhD, FEBGH Γαστρεντερολόγος Αν.Δντης Γαστρεντερολογικής Κλινικής 401 ΓΣΝΑ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Η.PYLORI ΛΟΙΜΩΞΗΣ 2017 Νόσος πεπτικού έλκους Δυσπεψία

Διαβάστε περισσότερα

Νέοι Αντιμικροβιακοί Παράγοντες για τη Θεραπεία Ανθεκτικών Gram Θετικών Λοιμώξεων

Νέοι Αντιμικροβιακοί Παράγοντες για τη Θεραπεία Ανθεκτικών Gram Θετικών Λοιμώξεων Τόμος KB', τεύχος 1, Ιανουάριος 2008 15 ΙΑΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Τόμος KΒ', Τεύχος 1, Σελ. 15-19 Β Παθολογική Κλινική, Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο Νέοι Αντιμικροβιακοί Παράγοντες για τη Θεραπεία Ανθεκτικών Gram Θετικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2007 2009

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2007 2009 ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΤΡΙΕΤΙΑ 2007 2009 1 Μικροβιολογικό Τμήμα, Γ.Ν. Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», 2 Ά Χειρουργική Κλινική, Γ. Ν. Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΕΒΟΦΛΟΞΑΣΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΞΙΦΛΟΞΑΣΙΝΗΣ ΣΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΕΒΟΦΛΟΞΑΣΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΞΙΦΛΟΞΑΣΙΝΗΣ ΣΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΕΒΟΦΛΟΞΑΣΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΞΙΦΛΟΞΑΣΙΝΗΣ ΣΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ Κ. Χατζίκα, Π. Κοντού, Κ. Μανίκα, Μ. Σιωνίδου, Μ. Παπαϊωάννου, Κ. Ζαρογουλίδης, Ι. Κιουµής Μονάδα Αναπνευστικών

Διαβάστε περισσότερα

Μικροβίωμα και μικροβιακή αντοχή

Μικροβίωμα και μικροβιακή αντοχή Μικροβίωμα και μικροβιακή αντοχή Ε. Πετεινάκη Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρικό τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 10 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Βιοπαθολογίας, Αθήνα 26-26 Απριλίου 2018 Μικροβίωμα και

Διαβάστε περισσότερα

Οστεομυελίτιδα στο Διαβητικό πόδι: Συντηρητική Θεραπεία. Μήνα Ψυχογυιού Επίκ. Καθ. Παθολογίας Λοιμώξεων Α Παθολογική Κλινική Λαϊκό Νοσοκομείο

Οστεομυελίτιδα στο Διαβητικό πόδι: Συντηρητική Θεραπεία. Μήνα Ψυχογυιού Επίκ. Καθ. Παθολογίας Λοιμώξεων Α Παθολογική Κλινική Λαϊκό Νοσοκομείο Οστεομυελίτιδα στο Διαβητικό πόδι: Συντηρητική Θεραπεία Μήνα Ψυχογυιού Επίκ. Καθ. Παθολογίας Λοιμώξεων Α Παθολογική Κλινική Λαϊκό Νοσοκομείο 2 Oστεομυελίτιδα Λοίμωξη μαλακών μορίων > δύο εβδομάδες Λοιμώξεις

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευασµένο υλικό καλλιέργειας σε τρυβλία BBL για την ανίχνευση εντερόκοκκων ανθεκτικών στη βανκοµυκίνη

Παρασκευασµένο υλικό καλλιέργειας σε τρυβλία BBL για την ανίχνευση εντερόκοκκων ανθεκτικών στη βανκοµυκίνη Παρασκευασµένο υλικό καλλιέργειας σε τρυβλία BBL για την ανίχνευση εντερόκοκκων ανθεκτικών στη βανκοµυκίνη Vancomycin Screen Agar είτε το γλωσσάριο των συµβόλων στο τέλος του ένθετου. 8809601JAA 2004/07

Διαβάστε περισσότερα

Αντιβιοτικά Αρχές αντιμικροβιακής θεραπείας. Χ. Ανταχόπουλος

Αντιβιοτικά Αρχές αντιμικροβιακής θεραπείας. Χ. Ανταχόπουλος Αντιβιοτικά Αρχές αντιμικροβιακής θεραπείας Χ. Ανταχόπουλος Εμπειρική αντιμικροβιακή εξωνοσοκομειακή θεραπεία για εμπύρετη πνευμονία της κοινότητας σε υγιή, μη καπνιστή, άνδρα 45 ετών που δεν έχει πάρει

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζει ο κλινικός για τη σωστή ανάγνωση του αντιβιογράμματος. Γεώργος Λ. Δαΐκος Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Τι πρέπει να γνωρίζει ο κλινικός για τη σωστή ανάγνωση του αντιβιογράμματος. Γεώργος Λ. Δαΐκος Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Τι πρέπει να γνωρίζει ο κλινικός για τη σωστή ανάγνωση του αντιβιογράμματος Γεώργος Λ. Δαΐκος Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΚΠ Minimal Inhibitory Concentration (MIC) vs. Minimal Bactericidal Concentration

Διαβάστε περισσότερα

Η κλινική σημασία της αντοχής του Streptococcus pneumoniae στην πνευμονία της κοινότητας

Η κλινική σημασία της αντοχής του Streptococcus pneumoniae στην πνευμονία της κοινότητας Ανασκόπηση Η κλινική σημασία της αντοχής του Streptococcus pneumoniae στην πνευμονία της κοινότητας Κατερίνα Μανίκα 1, Ιωάννης Κιουμής 2 1 Λέκτορας Πνευμονολογίας, Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ 2 Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ Φλώρα Κοντοπίδου Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος (Phd) Υπεύθυνη Γραφείου Μικροβιακής Αντοχής ΚΕΕΛΠΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοργανισμοί υπεύθυνοι για λοιμώξεις κεντρικών φλεβικών καθετήρων σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς

Μικροοργανισμοί υπεύθυνοι για λοιμώξεις κεντρικών φλεβικών καθετήρων σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς Ελληνική Νεφρoλoγία 2017; 29 (4): 267-273 Πρωτότυπη εργασία Μικροοργανισμοί υπεύθυνοι για λοιμώξεις κεντρικών φλεβικών καθετήρων σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς Χ. Μπαντής 1 Ν-Μ. Κουρή 2 Ε. Τσαντεκίδου 1

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΚΤΗΡΙΑΙΜΙΑ ΣΗΠΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

ΒΑΚΤΗΡΙΑΙΜΙΑ ΣΗΠΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΒΑΚΤΗΡΙΑΙΜΙΑ ΣΗΠΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ Ε. Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Δ Παθολογική Κλινική Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Ιστορικό (1) Άνδρας 65 ετών Εισαγωγή στα ΤΕΠ λόγω δύσπνοιας

Διαβάστε περισσότερα

Η Aξία των Κλινικών Μελετών στην Ανάπτυξη Καινοτόμων Φαρμάκων Mελέτιος A. Δημόπουλος

Η Aξία των Κλινικών Μελετών στην Ανάπτυξη Καινοτόμων Φαρμάκων Mελέτιος A. Δημόπουλος Η Aξία των Κλινικών Μελετών στην Ανάπτυξη Καινοτόμων Φαρμάκων Mελέτιος A. Δημόπουλος Πρύτανης Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας Σήμερα, οι κλινικές μελέτες αποτελούν το κύριο μέσο, μέσα από το

Διαβάστε περισσότερα

Νοσοκομειακή πνευμονία(hap)

Νοσοκομειακή πνευμονία(hap) Νοσοκομειακή πνευμονία(hap) Περιγραφή περίπτωσης Άνδρας 78 ετών, νοσηλεύεται στην παθολογική κλινική από 3ημέρου για ΑΕΕ ισχαιμικού τύπου με δεξιά ημιπάρεση και δυσαρθρία. Από το ατομικό αναμνηστικό, πάσχει

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός MIC, MBC. Γεωργία Βρυώνη

Προσδιορισμός MIC, MBC. Γεωργία Βρυώνη Προσδιορισμός MIC, MBC Γεωργία Βρυώνη Έλεγχος ευαισθησίας με τη μέθοδο αραιώσεων των αντιβιοτικών Αρχή: Έκθεση μικροβιακού εναιωρήματος σε διαφορετικές συγκεντρώσεις αντιβιοτικού Η μικρότερη συγκέντρωση

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων

Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων ΕΤΗΣΙΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ 2008-2009 Μάθημα 8 ο 26 Μαΐου 2009 ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Μωυσής Λελέκης Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Β Παθολογικό Τμήμα Γ. Ν. Μελισσίων

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας

Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας Τί κερδίζεται in Vitro? Δραστικότητα έναντι: ESBLs ενζύμων (Εντεροβακτηριακά) KPC ενζύμων (Εντεροβακτηριακά) AmpC ενζύμων (Pseudomonas aeruginosa) OXA-48 ενζύμων (Εντεροβακτηριακά) Στελεχών ανθεκτικών

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της αντοχής στην colistin στελεχών A.baumannii και K.pneumoniae με τέσσερις μεθόδους

Μελέτη της αντοχής στην colistin στελεχών A.baumannii και K.pneumoniae με τέσσερις μεθόδους Μελέτη της αντοχής στην colistin στελεχών A.baumannii και K.pneumoniae με τέσσερις μεθόδους Μ. Ορφανίδου, Λ. Δροσοπούλου, Α. Τσάκαλος, Ι. Γλυνού, Ε. Ζαφειροπούλου, Δ. Ανταράκη, Μ. Καμπερογιάννη,Γ. Γκαντέρης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ TΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ. Ενα g ρινικής αλοιφής περιέχει 21,5mg Mupirocin calcium που αντιστοιχεί σε 20mg (2% w/w) Mupirocin.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ TΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ. Ενα g ρινικής αλοιφής περιέχει 21,5mg Mupirocin calcium που αντιστοιχεί σε 20mg (2% w/w) Mupirocin. ΠΕΡΙΛΗΨΗ TΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ BACTROBAN Ρινική αλοιφή 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Ενα g ρινικής αλοιφής περιέχει 21,5mg Mupirocin calcium που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Τιγεκυκλίνη. Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας

Τιγεκυκλίνη. Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας Τιγεκυκλίνη Ποια πρέπει να είναι σήμερα η θέση της τιγεκυκλίνης, ενός αντιβιοτικού ευρέος φάσματος που κυκλοφόρησε το 2005, για τον νοσηλευόμενο ασθενή; Άγγελος Πεφάνης Παθολόγος Λοιμωξιολόγος Παθολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ BACTROBAN αλοιφή 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 1g αλοιφής περιέχει 20mg mupirocin. Για τον πλήρη κατάλογο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ Κ.Κανελλακοπούλου

Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ Κ.Κανελλακοπούλου Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ Κ.Κανελλακοπούλου Περίπτωση ασθενούς άνδρας 70ετών, προσέρχεται στα ΤΕΠ λόγω δυσπνοίας, βήχα και πυρετού έως 39,5 C από 4/ ώρου Προ 5ημέρου αναφέρει

Διαβάστε περισσότερα

Κλινική σημασία της αντοχής του πνευμονιόκοκκου στην πνευμονία της κοινότητας

Κλινική σημασία της αντοχής του πνευμονιόκοκκου στην πνευμονία της κοινότητας Κλινική σημασία της αντοχής του πνευμονιόκοκκου στην πνευμονία της κοινότητας Κατερίνα Μανίκα Λέκτορας Πνευμονολογίας Μονάδα Αναπνευστικών Λοιμώξεων Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ S. pneumoniae Συχνότητα αντοχής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΨΗ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΣΗΨΗ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΗΨΗ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης Αναπλ. Καθηγητής Παθολογίας, Δ Παθολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Professor Center for Sepsis Control and Care,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΗΨΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

ΛΗΨΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΛΗΨΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Βασιλική Κουλουρίδα Βιοπαθολόγος Συντ. δ/ντρια, ΓΠΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Λοίμωξη του διαβητικού ποδιού (DFI) Όλες οι δερματικές βλάβες, έλκη, είναι επιμολυσμένα

Διαβάστε περισσότερα

20 Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ,21 Οκτωβρίου 2017

20 Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ,21 Οκτωβρίου 2017 20 Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ,21 Οκτωβρίου 2017 Περίπτωση ασθενούς Γυναίκα ηλικίας 48 ετών προσέρχεται στο νοσοκομείο λόγω πυρετού έως 38,8 C

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ Τιτλος ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ 20/2/2018 AMS.net ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ Σύγχρονες προσεγγίσεις σε παλαιά προβλήματα Λοιμώξεις Κεντρικών Καθετήρων

ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ Σύγχρονες προσεγγίσεις σε παλαιά προβλήματα Λοιμώξεις Κεντρικών Καθετήρων ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ Σύγχρονες προσεγγίσεις σε παλαιά προβλήματα Λοιμώξεις Κεντρικών Καθετήρων Mήνα Ψυχογυιού Επικ. Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων Α Παθολογική Κλινική, Λαϊκό Νοσοκομείο 1. Ορισμοί Παθογένεση 2.

Διαβάστε περισσότερα

Νεότερα αντιβιοτικά για Gram θετικούς μικροοργανισμούς. Νίκος Σπυρίδης Επίκ. Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας

Νεότερα αντιβιοτικά για Gram θετικούς μικροοργανισμούς. Νίκος Σπυρίδης Επίκ. Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Νεότερα αντιβιοτικά για Gram θετικούς μικροοργανισμούς Νίκος Σπυρίδης Επίκ. Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Αθήνα, 14/12/2018 Antibiotic resistance the race to stop the silent tsunami facing modern

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ: ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ;

ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ: ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ; ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ: ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ; Ε.Ι.Γιαµαρέλλος-Μπουρµπούλης Αναπλ. Καθηγητής Παθολογίας Δ Παθολογική Κλινική Πανεπιστηµίου Αθηνών Professor Friedrich-Schiller Universität Jena, Deutchland

Διαβάστε περισσότερα

Λοιμώδης Διάρροια (( Υπεύθυνος: Γ Πετρίκκος, Συνεργάτης:Σ Τσιόδρας)

Λοιμώδης Διάρροια (( Υπεύθυνος: Γ Πετρίκκος, Συνεργάτης:Σ Τσιόδρας) Λοιμώδης Διάρροια (( Υπεύθυνος: Γ Πετρίκκος, Συνεργάτης:Σ Τσιόδρας) Ο όρος «διάρροια» αναφέρεται στη μεταβολή των κενώσεων του εντέρου, η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση του περιεχομένου των κενώσεων σε

Διαβάστε περισσότερα

Φυματίωση Αμφιλεγόμενα ζητήματα

Φυματίωση Αμφιλεγόμενα ζητήματα Φυματίωση Αμφιλεγόμενα ζητήματα 1) Θεραπεία πολυανθεκτικής ΤΒC 2) Εμβόλιο ΒCG Διαμαντής Χλωρός Επιμελητής Πνευμονολόγος ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου Σημαντικά αμφιλεγόμενα ζητήματα Ετήσιος κίνδυνος φυματικής λοίμωξης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ & ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Ο. Καρδακάρη, Νοσηλεύτρια M sc,κ/δ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ & ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Ο. Καρδακάρη, Νοσηλεύτρια M sc,κ/δ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ & ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Ο. Καρδακάρη, Νοσηλεύτρια M sc,κ/δ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ Καρδιακή ανεπάρκεια & Κατάθλιψη θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος: λόγω του υψηλού επιπολασμού τους & της τάσης

Διαβάστε περισσότερα

capitis subsp. ureolyticus

capitis subsp. ureolyticus 54 2012 Vancomycin Staphylococcus capitis subsp. ureolyticus 1, 2) 1) 1, 2) 2) 2) 2) 2) 2) 2) 3) 4) 4) 5) 5) 5) 1) 2) 3) 4) 5) 22 11 1 23 12 5 (CVC) CVC Staphylococcus capitis subsp. ureolyticus (S. capitis-ureo)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. «Ιατρική Ερευνητική μεθοδολογία»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. «Ιατρική Ερευνητική μεθοδολογία» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Ιατρική Ερευνητική μεθοδολογία» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Βακτηριαιμία από Staphylococcus Aureus

Διαβάστε περισσότερα

Σταφυλοκοκκικές Λοιμώξεις στα παιδιά: Τι έχει αλλάξει; Ασημάκη Χαρά Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος

Σταφυλοκοκκικές Λοιμώξεις στα παιδιά: Τι έχει αλλάξει; Ασημάκη Χαρά Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος Σταφυλοκοκκικές Λοιμώξεις στα παιδιά: Τι έχει αλλάξει; Ασημάκη Χαρά Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων για αυτή την παρουσίαση Σταφυλόκοκκος Ο Σταφυλόκοκκος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Διαλείπουσα αγωγή στο ήπιο άσθμα. Α. Φλέμιγκ, Πνευμονολογικό Τμήμα Παναγιώτα Λάμπρου

Διαλείπουσα αγωγή στο ήπιο άσθμα. Α. Φλέμιγκ, Πνευμονολογικό Τμήμα Παναγιώτα Λάμπρου Διαλείπουσα αγωγή στο ήπιο άσθμα Α. Φλέμιγκ, Πνευμονολογικό Τμήμα Παναγιώτα Λάμπρου Υπέρτατη Ιπποκρατική εντολή στον Ιατρό είναι ωφελέειν ή μη βλάπτειν Μία από τις βασικότερες αρχές της μοντέρνας ιατρικής:

Διαβάστε περισσότερα

Νοσηρότητα - Βακτηριαιμία 28 ημέρες Θνητότητα 5%

Νοσηρότητα - Βακτηριαιμία 28 ημέρες Θνητότητα 5% Λοιμώξεις του ουροποιητικού σε ηλικιωμένους ευάλωτους ασθενείς Αστέριος Χ. Φώτας Χειρουργός Ουρολόγος Επιμελητής Α' Ε.Σ.Υ. Ουρολογική Κλινική Γ. Ν. Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο Διευθυντής: Γ. Σαλπιγγίδης Λοίμωξη

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός MIC, MBC

Προσδιορισμός MIC, MBC Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία Προσδιορισμός MIC, MBC Γεωργία Βρυώνη Ιατρός Βιοπαθολόγος, Λέκτορας Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών gvrioni@med.uoa.gr 1 Έλεγχος ευαισθησίας με τη μέθοδο

Διαβάστε περισσότερα

Ε ρ ε υ ν η τ ι κ ή ε ρ γ α σ ί α

Ε ρ ε υ ν η τ ι κ ή ε ρ γ α σ ί α Ε ρ ε υ ν η τ ι κ ή ε ρ γ α σ ί α Επιδημιολογική μελέτη της βακτηριαιμίας από ευαίσθητα και ανθεκτικά στη μεθικιλλίνη στελέχη Staphylococcus aureus σε ασθενείς τριτοβάθμιου νοσοκομείου Ελένη Ισμυρλή 1,

Διαβάστε περισσότερα

(TDM) (VCM) MRSA VCM mg/ml. (Ccr) Ccr TDM MIC. Key words: VCM, TDM, MRSA, PK/PD TDM TDM. (TDM; Therapeutic Drug Monitoring)

(TDM) (VCM) MRSA VCM mg/ml. (Ccr) Ccr TDM MIC. Key words: VCM, TDM, MRSA, PK/PD TDM TDM. (TDM; Therapeutic Drug Monitoring) 2005 111 (TDM) 1) 1) 2) 1) 2) 16 12 1 17 7 29 (MRSA) (VCM) 2003 11 2004 10 MRSA VCM 34 VCM 1) 5 15 mg/ml 25 40 mg/ml 21 (TDM) (Ccr) Ccr TDM MIC Key words: VCM, TDM, MRSA, PK/PD (TDM; Therapeutic Drug Monitoring)

Διαβάστε περισσότερα

Τα παθογόνα μικρόβια στο ιαβητικό πόδι σε ασθενείς που παρακολουθούνται στο ιατρείο ιαβητικού ποδιού και θεραπεύονται εκτός νοσοκομείου.

Τα παθογόνα μικρόβια στο ιαβητικό πόδι σε ασθενείς που παρακολουθούνται στο ιατρείο ιαβητικού ποδιού και θεραπεύονται εκτός νοσοκομείου. Τα παθογόνα μικρόβια στο ιαβητικό πόδι σε ασθενείς που παρακολουθούνται στο ιατρείο ιαβητικού ποδιού και θεραπεύονται εκτός νοσοκομείου..σκούτας¹,.καραγιάννη¹, Ε.Ρηγάδη¹, Κ.Μικούδη¹, Κ.Σιώμος¹, Ο.Γουλή¹,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΙΖΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΙΖΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΙΖΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ Χρήστος Λιάτσος, MD, PhD, FEBGH Δντης Γαστρεντερολογικής Κλινικής 401 ΓΣΝΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΤΟ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΚΡΙΖΩΣΗΣ Η.PYLORI

Διαβάστε περισσότερα

«Κατανάλωση Αντιβιοτικών και Αντοχή: Μπορεί να Λυθεί το Πρόβλημα?»

«Κατανάλωση Αντιβιοτικών και Αντοχή: Μπορεί να Λυθεί το Πρόβλημα?» Ημερίδα Νοσοκομειακών Λοιμώξεων: Το Πρόβλημα και η Αντιμετώπισή του «Κατανάλωση Αντιβιοτικών και Αντοχή: Μπορεί να Λυθεί το Πρόβλημα?» 21 Ιουλίου 2014 Αίθουσα τελετών Υπουργείου Υγείας Ελένη Γιαμαρέλλου

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Επιδημιολογία των παθογόνων στελεχών στην Ελλάδα

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Επιδημιολογία των παθογόνων στελεχών στην Ελλάδα ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Επιδημιολογία των παθογόνων στελεχών στην Ελλάδα Μαρία Δημητρίου Ειδικευόμενη Βιοπαθολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού Διαβητολογικού Κέντρου Β Παθολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ BPharm, MPH, PhD ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ»

Διαβάστε περισσότερα

«Η Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών από το Νοσοκομειακό Ιατρό» Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας. Καρβαπενέμες. Ελένη Γιαμαρέλλου 31/3/2018

«Η Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών από το Νοσοκομειακό Ιατρό» Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας. Καρβαπενέμες. Ελένη Γιαμαρέλλου 31/3/2018 «Η Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών από το Νοσοκομειακό Ιατρό» Καρβαπενέμες Ελένη Γιαμαρέλλου 31/3/2018 β-λακτάμες Πενικιλλίνες Ιμιπεμένη/ σιλαστατίνη Κεφαλοσπορίνες Μεροπενέμη Καρβαπενέμες Ερταπενέμη

Διαβάστε περισσότερα

Τα DMARDs στην εποχή των βιολογικών θεραπειών: Το παράδειγμα της λεφλουνομίδης. Κωνσταντίνος Γεωργανάς. Ρευματολόγος

Τα DMARDs στην εποχή των βιολογικών θεραπειών: Το παράδειγμα της λεφλουνομίδης. Κωνσταντίνος Γεωργανάς. Ρευματολόγος Τα DMARDs στην εποχή των βιολογικών θεραπειών: Το παράδειγμα της λεφλουνομίδης Κωνσταντίνος Γεωργανάς Ρευματολόγος Θεραπεία Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας Η εξάπλωση της χρήσης βιολογικών την περασμένη 10ετία,

Διαβάστε περισσότερα

c Key words: cultivation of blood, two-sets blood culture, detection rate of germ Vol. 18 No

c Key words: cultivation of blood, two-sets blood culture, detection rate of germ Vol. 18 No 2008 245 2 1) 1) 2) 3) 4) 1) 1) 1) 1) 1), 2) 1) 2) 3) / 4) 20 3 24 20 8 18 2001 2 2 2004 2 59.0 2002 1 2004 12 3 2 22.1 1 14.0 (CNS), Bacillus c 2 p 0.01 2 1 31.3 41.9 21.4 1 2 80 CNS 2 1 74.3 2 Key words:

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές αρχών φαρμακολογίας

Εφαρμογές αρχών φαρμακολογίας Εφαρμογές αρχών φαρμακολογίας Χριστίνα Δάλλα Λέκτορας Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών cdalla@med.uoa.gr www.med.uoa.gr/pharmacology Ισχύς (potency) ενός φαρμάκου (συνήθως εκφράζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικά πορίσματα

Επιστημονικά πορίσματα Παράρτημα ΙΙ Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος, της επισήμανσης και του φύλλου οδηγιών χρήσης που παρουσιάστηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό

Διαβάστε περισσότερα

Πνευμονία της κοινότητας

Πνευμονία της κοινότητας Ε. Χατζηαγόρου, Χ. Ανταχόπουλος Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Πνευμονία της κοινότητας Ποικίλει με την ηλικία (Πιν 1) με μία επίπτωση γύρω στο 0,5% το χρόνο σε παιδιά κάτω των 15 χρόνων και συχνότερη σε

Διαβάστε περισσότερα

Αντιβιοτικά. Ίρις Σπηλιοπούλου Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Πατρών

Αντιβιοτικά. Ίρις Σπηλιοπούλου Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Πατρών Αντιβιοτικά Ίρις Σπηλιοπούλου Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Πατρών Αντι-βιοτικό ή αντι-μικροβιακό φάρμακο ποιος είναι ο καταλληλότερος όρος??? Τι είναι αντιβιοτικό;;; Αντιβιοτικά

Διαβάστε περισσότερα

Vancomycin/Norma ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (SPC)

Vancomycin/Norma ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (SPC) NORMA HELLAS S.A. VANCOMYCIN/NORMA VERSION: SPC-2678601-04 DATE: 26-02-2013 Vancomycin/Norma ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (SPC) 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ Vancomycin/Norma pd.sol.inf. 500mg/vial

Διαβάστε περισσότερα

Τιγεκυκλίνη. Άγγελος Πεφάνης Παθολόγος Λοιμωξιολόγος Παθολογική Κλινική ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Αθήνα

Τιγεκυκλίνη. Άγγελος Πεφάνης Παθολόγος Λοιμωξιολόγος Παθολογική Κλινική ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Αθήνα Τιγεκυκλίνη Ποια πρέπει να είναι σήμερα η θέση της τιγεκυκλίνης, ενός αντιβιοτικού ευρέος φάσματος που κυκλοφόρησε το 2005, για τον νοσηλευόμενο ασθενή; Άγγελος Πεφάνης Παθολόγος Λοιμωξιολόγος Παθολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚA ΣΥΣTHΜΑΤΑ

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚA ΣΥΣTHΜΑΤΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚA ΣΥΣTHΜΑΤΑ Ιωάννα Τζουλάκη Κώστας Τσιλίδης Ιωαννίδης: κεφάλαιο 2 Guyatt: κεφάλαιο 18 ΕΠΙςΤΗΜΟΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Επιστήμη (θεωρία) Πράξη (φροντίδα υγείας) Γνωστικό μέρος Αιτιό-γνωση Διά-γνωση Πρό-γνωση

Διαβάστε περισσότερα

Η θέση της Κεφταζιντίμης Αβιμπακτάμης στη θεραπεία λοιμώξεων από Gram αρνητικά πολυανθεκτικά βακτήρια

Η θέση της Κεφταζιντίμης Αβιμπακτάμης στη θεραπεία λοιμώξεων από Gram αρνητικά πολυανθεκτικά βακτήρια Η θέση της Κεφταζιντίμης Αβιμπακτάμης στη θεραπεία λοιμώξεων από Gram αρνητικά πολυανθεκτικά βακτήρια Διαχείριση λοιμώξεων από Gram αρνητικά πολυανθεκτικά βακτήρια: Η ανάδειξη μιας παλαιότερης κεφαλοσπορίνης

Διαβάστε περισσότερα

Οι ειδικοί στην αναθεώρηση

Οι ειδικοί στην αναθεώρηση Οι ειδικοί στην αναθεώρηση COPAL ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ. ΔΕΣΜΕΥΣΗ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ. Τεχνογνωσία στην αναθεώρηση της ολικής αρθροπλαστικής. Ο αποτελεσματικός συνδυασμός της τεχνικής έμπειρης γνώσης, η προοδευτική και

Διαβάστε περισσότερα

Αντιπηκτική αγωγή και χημειοπροφύλαξη στις ουρολογικές επεμβάσεις ΚΟΡΙΤΣΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Γ.Ν.Ε.ΘΡΙΑΣΙΟ

Αντιπηκτική αγωγή και χημειοπροφύλαξη στις ουρολογικές επεμβάσεις ΚΟΡΙΤΣΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Γ.Ν.Ε.ΘΡΙΑΣΙΟ Αντιπηκτική αγωγή και χημειοπροφύλαξη στις ουρολογικές επεμβάσεις ΚΟΡΙΤΣΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Γ.Ν.Ε.ΘΡΙΑΣΙΟ Γιατί προφύλαξη για DVT Οι νοσηλεία αυξάνει τον κίνδυνο DVT δεν έχει συμπτώματα και όταν εγκατασταθεί

Διαβάστε περισσότερα

AMS-Net ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ

AMS-Net ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ AMS-Net ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΜΕΡΟΣ 1 ο ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΔΙΑΚΑΣΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ Γραφείο Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτικές Παρεμβάσεις στην Πολλαπλή Σκλήρυνση

Θεραπευτικές Παρεμβάσεις στην Πολλαπλή Σκλήρυνση 1 Θεραπευτικές Παρεμβάσεις στην Πολλαπλή Σκλήρυνση Τα θεραπευτικά σχήματα τα οποία περιγράφονται παρακάτω είναι βασισμένα σε κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙΙ και στις εγκρίσεις θεραπειών από τους Οργανισμό Φαρμάκων

Διαβάστε περισσότερα