Πρωτόκολλο διαχείρισης ασθενή σε αναπνευστήρα, βασιζόµενο σε ενδείξεις.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πρωτόκολλο διαχείρισης ασθενή σε αναπνευστήρα, βασιζόµενο σε ενδείξεις."

Transcript

1 1 Βάκαλος Α, ΜΕΘ ΓΝ Ξάνθης. Οκτώβριος 2006 Πρωτόκολλο διαχείρισης ασθενή σε αναπνευστήρα, βασιζόµενο σε ενδείξεις. Οι ασθενείς σε αναπνευστήρα νοσηλεύονται όχι σε τµήµατα αλλά σε ΜΕΘ που πληρούν τα αντίστοιχα κριτήρια στελέχωσης και λειτουργίας. Απαραίτητο επίπεδο φροντίδας 1. Προσωπικό: Ιατρικό: Μόνιµη παραµονή σε ΜΕΘ ιατρικού προσωπικού ικανού στην διαχείριση αεραγωγού και διασωλήνωση της τραχείας και στην εφαρµογή CPR σύµφωνα µε τις οδηγίες 2, κατά προτίµηση πιστοποιηµένου (BLS, ALS). ιαθεσιµότητα ιατρικού προσωπικού ικανού στην αντιµετώπιση ασθενούς βαρέως πάσχοντα υπό µηχανικό αερισµό. Νοσηλευτικό: Ελάχιστη αναλογία ασθενών προς νοσηλευτικό προσωπικό: 2/1, µε πρόβλεψη αναθεώρησης σε 1/1, ιδιαίτερα σε ασθενείς σε µυοχαλαρωτική αγωγή. ιαθέσιµο monitoring ανά ασθενή Συνεχές: ECG, SatO 2, EtCO2, ABP, CVP, PAP, Tc. ιαλείπων: NIBP, CO. ιαθέσιµος εξοπλισµός ανά ασθενή: Αναπνευστήρας µε δυνατότητες: AC, SIMV, CMV, PS, PEEP, ρύθµισης FR, I/E, alarm αποσύνδεσης Ο 2, άπνοιας, MV. Ασκός αυτόµατης επανέκπτυξης συνδεδεµένος µε παροχή Ο2 και µε την κατάλληλη µάσκα. Αναρρόφηση έτοιµη για λειτουργία. ιαθέσιµος εξοπλισµός ΜΕΘ: Καρότσι µε τον απαραίτητο εξοπλισµό και ενηµερωµένο πρωτόκολλο διαχείρισης δύσκολου αεραγωγού. Σπιρόµετρο. Μέτρηση και καταγραφή: Κάθε 1 ώρα: HR, BP, SatO 2, Tc, ιούρηση.

2 2 Κάθε 4 ώρες: Pmax, Pplatau. υνατότητα περιοδικής µέτρησης και καταγραφής Compliance, Resistance. Άµεσα µε τη σύνδεση του ασθενούς στον αναπνευστήρα µε FiO 2 : 1 και κάθε 4 ώρες έκτοτε ή ανάλογα µε τις απαιτήσεις και τις αλλαγές των ρυθµίσεων: Αέρια αίµατος. Κάθε 8 ώρες: Πίεση του Cuff, µέτρηση του βάθους του τραχειοσωλήνα. Καταγραφή των στοιχείων αναπνευστήρα µε την εφαρµογή και σε κάθε τροποποίηση: Τύπος αερισµού, TVi, RR, FiO 2, PEEP, PS, FR, I/E υνατότητα διενέργειας: Ελέγχου θερµοκρασίας, παροχέτευσης θώρακα, τραχειοστοµίας, βηµατοδότησης, εξωνεφρικής κάθαρσης. Τι είναι το Ventilator Induced Lung Injury (VILI). Ορίζεται ως οξεία βλάβη πνευµόνων προκαλούµενη από µηχανικό αερισµό σε µοντέλα πειραµατόζωων. Τι είναι το Ventilator Associated Lung Injury (VALI) 3. Ορίζεται ως βλάβη πνευµόνων που προσοµοιάζει το ARDS και εµφανίζεται σε ασθενείς υπό µηχανικό αερισµό. Αφορά τόσο το ενδοθήλιο των τριχοειδών όσο και το επιθήλιο των κυψελίδων. Σχετίζεται µε αυξηµένη διαπνευµονική πίεση (Barotrauma), κυψελιδική υπερδιάταση (Volutrauma), επαναλαµβανόµενη σύγκλιση και επαναδιάνοιξη των κυψελίδων, προϋπάρχουσα πνευµονική βλάβη ή και φλεγµονή, ARDS, υψηλή συγκέντρωση εισπνεόµενου οξυγόνου, αυξηµένη διατριχοειδική πίεση και τοπική παραγωγή και απελευθέρωση µεσολαβητών της σήψης λόγω µηχανικής πνευµονικής βλάβης. Για την πρόληψη του VALI, ειδικά σε ασθενείς µε ARDS προτείνεται αερισµός µε συνεχή κυψελιδικό αερισµό και εφαρµογή τεχνικών κυψελιδικής επιστράτευσης (recruitment maneuvers), µικρούς αναπνεόµενους όγκους (TV< 12ml/Kg), εφαρµογή PEEP άνω του κατώτερου σηµείου καµπής της καµπύλης πίεσης όγκου, τιµή PPlateau µικρότερη από 35 cm H 2 O ή µικρότερη από το ανώτερο σηµείου καµπής, εφαρµογή πρηνής θέσης. Τι είναι το Acute Lung Injury (ALI). Ορίζεται ως σύνδροµο φλεγµονής και αυξηµένης διαπερατότητας τόσο του ενδοθηλίου όσο και του επιθηλίου, που έχει ως αποτέλεσµα την δηµιουργία οξείας πνευµονικής βλάβης. Η εµφάνιση του σχετίζεται µε σήψη, εισρόφηση, πνευµονία, πολλαπλό τραύµα, πολλαπλές µεταγγίσεις, παγκρεατίτιδα, καρδιαπνευµονική παράκαµψη. Κριτήρια ALI: Οξεία έναρξη, Οξυγόνωση: PaO 2 /FiO 2 <300 ανεξαρτήτως PEEP, αµφοτερόπλευρες διηθήσεις σε ακτινογραφία θώρακα, PCWP<18 mm Hg.

3 3 Τι είναι το Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) 4. Όλοι οι ασθενείς µε ARDS έχουν ALI, αλλά αυτοί µε ALI δεν έχουν όλοι ARDS. Κριτήρια ARDS: όµοια µε ALI εκτός από: PaO 2 /FiO 2 <200 ανεξαρτήτως PEEP Αιτίες ARDS: Άµεση πνευµονική βλάβη: Εισρόφηση, πνευµονία, σχεδόν πνιγµός, πνευµονική θλάση, εισπνοή τοξικών ουσιών. Έµµεση βλάβη: Σύνδροµο σήψης, µη θωρακικό τραύµα, πολυµετάγγιση, καρδιοπνευµονική παράκαµψη. Μηχανικός αερισµός 5. Επιπλοκές µηχανικού αερισµού. Επιπλοκές διασωλήνωσης. Σε ρινοτραχειακή: Αιµορραγία, αυξηµένες αντιστάσεις ροής, παραρινοκολπίτιδα. Μείωση της ικανότητας για βήχα λόγω παράκαµψης της τραχείας, αύξηση της συχνότητας ενδονοσοκοµειακής πνευµονίας. Αποσύνδεση, ατυχηµατική αποδιασωλήνωση, κακή θέση τραχειοσωλήνα. Οίδηµα και κάκωση γλωττίδας όταν η πίεση στο cuff > 25 mmhg, Επιπλοκές τραχειοστοµίας περιλαµβάνουν κοκκιοµάτωση και στένωση στοµίου µε πιο επικίνδυνη την δηµιουργία συριγγίου µε αρτηρία και την µαζική αιµορραγία. Στα οφέλη περιλαµβάνονται η µείωση του νεκρού χώρου, η µερική αποκατάσταση της λειτουργικότητας της γλωττίδας και η άνεση του ασθενή. Επιπλοκές µηχανικού αερισµού. Βαρότραυµα, όταν Tv > 10 ml/kg ή όταν Pplateau > 35 mm Hg. Τοξικότητα Ο2 όταν FiO2 >0.6 για µεγάλη χρονική περίοδο. Αιµοδυναµική αστάθεια λόγω µείωσης της φλεβικής επαναφοράς και κατά δεύτερο λόγο αύξηση των πνευµονικών αγγειακών αντιστάσεων όταν είναι αυξηµένη η κυψελιδική πίεση, µειωµένη η πνευµονική ευενδοτότητα, αυξηµένη η PEEP - AutoPEEP, αυξηµένος ο χρόνος εµφύσησης (Ι/Ε), αυξηµένος ο MV. Κακός συγχρονισµός ασθενή αναπνευστήρα όταν αυξηµένων αντιστάσεων ροής (κύκλωµα τραχειοσωλήνας), ανεπαρκής µηχανισµός σκανδάλης (trigger), µειωµένη εισπνευστική ροή, µεγάλος χρόνος απόκρισης του µηχανήµατος, µε αποτέλεσµα αύξηση του έργου αναπνοής, υπερδιάταση, µείωση του MV. Αύξηση των δόσεων και της χρονικής διάρκεια της καταστολής ή και της µυοχάλασης. Νεφρική δυσλειτουργία λόγω κυρίως µείωσης του κυκλοφορούντος όγκου αίµατος. Οι γαστρεντερικές διαταραχές περιλαµβάνουν διάταση από αέρα του στοµάχου, εµετό αναγωγές, stress έλκη, µείωση της κινητικότητας του εντέρου, µείωση της ηπατικής αιµάτωσης και της χολικής παροχέτευσης. Η αύξηση της ενδοθωρακικής πίεσης είναι δυνατόν να οδηγήσει σε µείωση της εγκεφαλικής πίεσης διήθησης. Μοντέλα µηχανικής υποστήριξης της αναπνοής. Πλεονεκτήµατα υποβοηθούµενου αερισµού: Συγχρονισµός ασθενή αναπνευστήρα, µείωση της απαιτούµενης καταστολής, µείωση του κινδύνου ατροφίας

4 4 αναπνευστικών µυών, µείωση της αιµοδυναµικής επιβάρυνσης, µικρότερος χρόνος µηχανικού αερισµού. Assist Control (A/C). ίδεται προσοχή σε: Αύξηση του έργου αναπνοής όταν η εισπνευστική ροή είναι ανεπαρκής, όχι καλή ανοχή σε ασθενείς µε ανεπαρκή καταστολή, αύξηση της παγίδευσης αέρα (air trapping) σε ασθενείς µε ΧΑΠ, η µεταβολή της µηχανικής του πνεύµονα θα οδηγήσει σε µεταβολή των πιέσεων, ο σταθερός χορηγούµενος Mv είναι δυνατόν να διαφέρει από τις µεταβαλλόµενες απαιτήσεις του ασθενή. Synchronized intermittent mandatory ventilation (SIMV). Χρησιµοποιείται συχνά ως µοντέλο για την διαδικασία της αποδέσµευσης. ίδεται προσοχή σε: Αύξηση του έργου αναπνοής όταν είναι ανεπαρκής η εισπνευστική ροή ή ο χρόνος ή το trigger απόκρισης της εισπνευστική βαλβίδας, υπεραερισµός ή υποαερισµός ανάλογα µε την drive του ασθενή, παγίδευση αέρα σε ασθενή µε ΧΑΠ. Pressure support ventilation (PSV). Χρησιµοποιείται στην διαδικασία της αποδέσµευσης, µόνο ή σε συνδυασµό (µε SIMV). ίδεται προσοχή σε: Αστάθεια του TV ο οποίος εξαρτάται από τις µεταβολές των αντιστάσεων ροής, της ευενδοτότητας, της ύπαρξης autopeep, της ρύθµισης της ροής τερµατισµού της πίεσης, της εισπνευστικής προσπάθειας του ασθενούς, της ρύθµισης της Pmax, του χρόνου εφαρµογής της πίεσης, της ρύθµισης του trigger, του χρόνου απόκρισης της εισπνευστικής βαλβίδας. Όταν οι ρυθµίσεις δεν είναι οι κατάλληλες, υπάρχει ο κίνδυνος ασυνέργιας, υπέρ και υποαερισµού και αύξησης του έργου της αναπνοής. Continuous positive airway pressure (CPAP). Χρησιµοποιείται στην διαδικασία της αποδέσµευσης, µόνο ή σε συνδυασµό. Βελτιώνει την οξυγόνωση αυξάνοντας την µέση κυψελιδική πίεση και µειώνει το έργο της αναπνοής όταν προϋπάρχει υπερδιάταση και autopeep. ίδεται προσοχή σε: Υπερδιάταση όταν η τιµή CPAP δεν είναι τιτλοποιηµένη, µείωση της τιµής CPAP κατά την εισπνοή και αύξηση του έργου της αναπνοής όταν οι αντιστάσεις του κυκλώµατος και η απόκριση της εισπνευστικής βαλβίδας είναι µεγάλες, υποαερισµός. Αερισµός µε αναστροφή της σχέσης εισπνοής / εκπνοής (I/E Ratio). Ορίζεται όταν Ι/Ε > 1/1. Εφαρµόζεται συνήθως σε µοντέλα pressure limited µε στόχο αύξηση της µέσης κυψελιδικής πίεσης και της οξυγόνωσης σε καταστάσεις µειωµένης ευενδοτότητας (ARDS) χωρίς την µεταβολή της Ppl. Είναι χρήσιµη πρακτική όταν είναι επιθυµητή η επιστράτευση κυψελίδων µε χαµηλή Tc. ίδεται προσοχή σε υπερδιάταση και στις αιµοδυναµικές της επιπτώσεις όταν η εκπνευστική ροή δεν είναι επαρκής, και σε ασυνέργεια µε τον αναπνευστήρα η οποία απαιτεί ισχυρότερη καταστολή. Όταν εφαρµόζεται απαιτείται συχνή παρακολούθηση της µηχανικής του πνεύµονα, της autopeep και της αιµοδυναµικής, ίσως και µε καθετήρα Swan Ganz.

5 5 Αποδέσµευση από τον µηχανικό αερισµό. Ορίζεται ως η σταδιακή απόσυρση της µηχανική υποστήριξης και η έναρξη αυτόµατης αναπνοής (weaning), ένα στάδιο πριν την αποδέσµευση από τον αναπνευστήρα (discontinuing ventilator support). Η επιτυχής αποδέσµευση εξαρτάται από: Την επιτυχή καταβολή από τον ασθενή του έργου της αναπνοής (αναπνευστικό drive, νευροµυική λειτουργικότητα, επάρκεια θωρακικής αντλίας, ευενδοτότητα, αντιστάσεις, µεταβολισµός, θρέψη, απαιτήσεις MV). Την αιµοδυναµική εικόνα (κάµψη από µείωση της συστολικής λειτουργίας ή αύξηση της φλεβικής επαναφοράς, ή αύξηση της ανάγκης CO λόγω stress. Την οξυγόνωση (υποξυγοναιµία λόγω µείωσης της κυψελιδικής πίεσης, µείωσης του SvO2, κάµψη). είκτες επιτυχούς αποδέσµευσης: PaO2/FiO2, (A-a)PO2, f/vt ratio. Οι δείκτες παρουσιάζουν µικρή ευαισθησία και ειδικότητα, ενώ δεν προβλέπουν την ικανότητα διατήρησης ανώτερου αεραγωγού. Τεχνικές αποδέσµευσης: SIMV µε σταδιακή µείωση του αριθµού των αναπνοών. Ο ασθενής σταδιακά αναλαµβάνει τον φόρτο του έργου της αναπνοής, µε κρίσιµο σηµείο τα πρώτα βήµατα. PSV µε σταδιακή µείωση της πίεσης. Ο ασθενής σταδιακά αναλαµβάνει τον φόρτο του έργου της αναπνοής, µε κρίσιµο σηµείο τα τελευταία βήµατα. οκιµασία TP άµεσα µετά από την µηχανική υποστήριξη. Άµεση φόρτιση της θωρακικής αντλίας µε το έργο της αναπνοής. Στην κλινική πράξη χρησιµοποιείται συνήθως συνδυασµός SIMV _ PS µε τελική δοκιµασία TP. Ο χρόνος TP δεν είναι προκαθορισµένος, ωστόσο σε 30 min είναι δυνατόν να αντληθούν οι πληροφορίες εκτίµησης της αιµοδυναµικής απάντησης, ενώ έως 90 min οι αντίστοιχες από την οξυγόνωση και την επάρκεια της θωρακικής αντλίας. Μεγάλος χρόνος δοκιµασίας ενέχει τον κίνδυνο ατελεκτασίας όπου ενδεχόµενα θα απαιτηθούν χειρισµοί επαναδιάνοιξης. Μη επεµβατικός µηχανικός αερισµός σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια 6. Ορισµός. Ως µη επεµβατικός αερισµός (Non invasive positive pressure ventilation, NIPPV) ορίζεται η υποστήριξη µε αναπνευστική συσκευή χωρίς την χρήση ενδοτραχειακού σωλήνα µε ποικιλία µοντέλων αερισµού όπως CPPAP, PS, VC, PC. Ενδείξεις. Αρχικά εφαρµόστηκε σε χρόνια αναπνευστική νόσο, ωστόσο εφαρµόζεται και σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια (Acute respiratory failure, ARF), όρο στον οποίο περιλαµβάνονται τα: ALI, ARDS, παρόξυνση COPD, σύνδροµο υποαερισµού παχυσαρκίας και καρδιογενές πνευµονικό οίδηµα.

6 6 Ο NIPPV έχει εφαρµοσθεί ως τεχνική αποδέσµευσης από τον µηχανικό αερισµό παρακάµπτοντας την δοκιµασία TP, ως υποστήριξη µετά την αποδιασωλήνωση για αποφυγή της επαναδιασωλήνωσης ως υποστήριξη µετά τις ατυχηµατικές αποδιασωληνώσεις, στην µετεγχειρητική ανάνηψη σε επεµβάσεις άνω κοιλίας και σε ασθενείς που έχει αποφασισθεί η µη διασωλήνωση. Αντενδείξεις εφαρµογής: Καρδιακή ανακοπή, GCS < 10, αιµορραγία ανώτερου πεπτικού, αιµοδυναµική αστάθεια ή διαταραχές ρυθµού, απόφραξη ανώτερου αναπνευστικού, αδυναµία αποβολής εκρίσεων, αυξηµένη πιθανότητα εισρόφησης. Στόχος. Ο στόχος σε COPD είναι η µείωση του φόρτου των αναπνευστικών µυών και η βελτίωση του αερισµού, σε ARF η βελτίωση της οξυγόνωσης, σε πνευµονικό οίδηµα επιπλέον και η βελτίωση της καρδιακής παροχής, σε παχυσαρκία η µείωση των απνοιών ύπνου, ενώ σε χρόνια νόσο η αποφυγή ατελεκτασιών και η µείωση του έργου αναπνοής. Πλεονεκτήµατα µειονεκτήµατα. Στα πλεονεκτήµατα του NIPPV περιλαµβάνονται η αποφυγή των κινδύνων παραµονής ενδοτραχειακού σωλήνα και η µείωση της πιθανότητας εµφάνισης ενδονοσοκοµειακής πνευµονίας, ενώ στα µειονεκτήµατα η δυσφορία και η ασυνέργεια από την εφαρµογή της µάσκας, τραύµα της περιοχής ιδιαίτερα της µύτης από την εφαρµογή της, διάταση στοµάχου, κίνδυνος εισρόφησης, αποτυχία αεριοµετρικής βελτίωσης. Όταν υπάρχει η εκπαίδευση και το ασφαλές περιβάλλον, η εφαρµογή NIPPV πιθανόν να µειώνει την ανάγκη διασωλήνωσης, τον χρόνο παραµονής σε ΜΕΘ και την ενδονοσοµειακή θνητότητα κυρίως της υπερκαπνικής και κατά δεύτερο λόγο της υποξυγοναιµικής αναπνευστικής ανεπάρκειας. Οι µάσκες προσώπου προτιµούνται σε οξεία ανεπάρκεια αντί των ρινικών, µε το µειονέκτηµα του µεγαλύτερου νεκρού χώρου και της αύξησης της διαφυγής. Η εφαρµογή CPAP µε γεννήτρια ροής προτιµάται στην έναρξη, ενώ µοντέλα ελεγχόµενης πίεσης ή όγκου σε ασθενείς µε µειωµένο αναπνευστικό Drive. Ο µηχανισµός σκανδάλης σε υποβοήθηση είναι δυνατόν να µην ενεργοποιείται ικανοποιητικά όταν υπάρχουν µεγάλες διαφυγές. Για την καλύτερη αποτελεσµατικότητα, θα πρέπει να υπάρχει διαθεσιµότητα εναλλακτικά διάφορων µορφών NIPPV, ενώ υπό προϋποθέσεις είναι δυνατόν να εφαρµοστεί CPPAP και σε τµήµα. ιακοπή. Η διακοπή του NIPPV και η διασωλήνωση προτείνεται όταν PH< 7.3 σε COPD, όταν δεν επιτυγχάνεται αεριοµετρική βελτίωση ή µείωση της ταχύπνοιας και της δύσπνοιας και όταν επιδεινωθεί η αιµοδυναµική ή το επίπεδο συνείδησης του ασθενούς.

7 7 Κατευθυντήριες οδηγίες για την αποδέσµευση από τον µηχανικό αερισµό 7. Σε ασθενείς υπό µηχανικό αερισµό > 24 h, θα πρέπει να διερευνώνται όλες οι πιθανές αιτίες αναπνευστικής ή µη αναπνευστικής παθολογίας οι οποίες ευθύνονται για την παραµονή σε µηχανικό αερισµό και να αντιµετωπίζονται, ως απαραίτητο βήµα για την διαδικασία της αποδέσµευσης. Νευρολογική: Λειτουργικές ή οργανικές διαταραχές κεντρικού ή περιφερικού νευρικού συστήµατος. ιαταραχή στην ισορροπία φόρτου έργου αναπνοής και παραγόµενου έργου της αναπνευστικής αντλίας. Μυοπάθεια κάθε αιτιολογίας (θρέψη, ηλεκτρολύτες, σήψη, φάρµακα, χαµηλή καρδιακή παροχή), µειωµένη εργονοµία λόγω µείωσης ευενδοτότητας ή αύξησης αντιστάσεων ροής, αύξηση MV κάθε αιτιολογίας (υπερκαταβολισµός, ντελίριο, αύξηση νεκρού χώρου, αυξηµένος φόρτος CO2). Κακή σχέση PaO2/FiO2 κάθε αιτιολογίας (διαταραχές V/Q, shunt, χαµηλό SvO2). Καρδιαγγειακές διαταραχές: Αύξηση καρδιακής παροχής, αύξηση συστηµατικών αντιστάσεων, αύξηση φλεβικής επαναφοράς. Σε ασθενείς υπό µηχανικό αερισµό για αναπνευστική ανεπάρκεια ξεκινά η διαδικασία της αποδέσµευσης όταν: Η αιτία της αναπνευστικής ανεπάρκειας έχει αναταχθεί, αεριοµετρικά: PaO2/FiO2 > , peep < 5-8, FiO2 < , PH > 7.25 και υπάρχει η ικανότητα εισπνευστικής προσπάθειας. Η αξιολόγηση για αποδέσµευση από τον µηχανικό αερισµό θα πρέπει να επιχειρείται σε δοκιµασία αυτόµατου αερισµού διάρκειας min και να αξιολογούνται ως κριτήρια εκτός από τα παραπάνω, η καρδιαγγειακή σταθερότητα, Hr <140, BP σταθερή, Hb>8-10, GCS >13, σταθερή µεταβολική και ηλεκτρολυτική κατάσταση, ικανοποιητικός βήχας, διαθεσιµότητα προσωπικού και µέσων, θετική κλινική ιατρική εκτίµηση. Επικουρικά έχουν χρησιµοποιηθεί ως κλινικοί δείκτες η µη µεταβολή HR και BP > 20%, η µη µεταβολή RR > 50%, η έλλειψη δύσπνοιας, θωρακοκοιλιακής ασυνέργειας και η χρήση επικουρικών εισπνευστικών µυών, ενώ ως προγνωστικοί δείκτες: MV < 10-15, NIF -30, P0.1/Pmax 0.3, RR< 30-38, Vt 4-6 ml/kg, f/vt Η αποδιασωλήνωση από ασθενή που αποδεσµεύτηκε από τον µηχανικό αερισµό θα πρέπει να επιχειρείται κρίνοντας θετικά την ικανότητα προστασίας των αεραγωγών. Στους ασθενείς σε µηχανικό αερισµό για αναπνευστική ανεπάρκεια που απέτυχαν σε δοκιµασία αυτόµατου αερισµού, θα πρέπει να αντιµετωπιστεί η αιτία της αποτυχίας και εάν πληρούν τα κριτήρια, να υποβάλλονται σε δοκιµασίες αυτόµατου αερισµού κάθε 24 h. Στους ασθενείς σε µηχανικό αερισµό για αναπνευστική ανεπάρκεια που απέτυχαν σε δοκιµασία αυτόµατου αερισµού, θα πρέπει να εφαρµοστεί κατάλληλης ρύθµισης µηχανικός αερισµός. Η αιτία της αποτυχίας συνήθως και η κόπωση των αναπνευστικών µυών δεν αντιµετωπίζεται συνήθως εντός 24 h. Για αυτόν το λόγο συνηθίζεται η εφαρµογή µηχανικού αερισµού και η επανάληψη της δοκιµασίας σε χρόνο όχι µικρότερο των 24h.. Σε µετεγχειρητικούς ασθενείς θα πρέπει να εφαρµόζεται στρατηγική αναισθησιολογικής διαχείρισης και µηχανικής υποστήριξης µε στόχο την πρώιµη αποδιασωλήνωση.

8 8 Θα πρέπει να υπάρχουν πρωτόκολλα αποδέσµευσης από τον µηχανικό αερισµό εφαρµόσιµα από µη ιατρούς, καθώς και πρωτόκολλα βέλτιστης χορήγησης καταστολής. Τραχειοστοµία θα πρέπει να διενεργείται µετά από σταθεροποίηση του ασθενούς σε µηχανικό αερισµό, όταν είναι εµφανές ότι θα απαιτηθεί παρατεταµένη µηχανική υποστήριξη, σε ασθενείς που εκτιµάται ότι θα ωφεληθούν. Όπως: Σε αυτούς που χορηγείται µεγάλη καταστολή για ανοχή του ενδοτραχειακού σωλήνα, σε αυτούς που η µείωση των αντιστάσεων ροής µετά από την τραχειοστοµία θα προσφέρει σηµαντική βελτίωση της µηχανικής του πνεύµονα, σε αυτούς που αναµένεται ψυχολογική βελτίωση από την δυνατότητα PO σίτισης και επικοι9νωνίας και σε αυτούς που θα απαιτηθεί παρατεταµένη φυσικοθεραπεία αναπνευστικού. Η διαφορά µεταξύ της πρώιµης (2 ηµέρες) και όψιµης τραχειοστοµίας (10 ηµέρες) δεν είναι ξεκάθαρη υπέρ της πρώτης λόγω διαφοράς στο τελικό ζητούµενο και ανοµοιογένειας των ασθενών σε µελέτες. Το κόστος είναι µικρότερο όταν διενεργείται σε ICU παρά σε OR, ενώ ο κίνδυνος για υπογλωτιδική στένωση µετά από τραχειστοµία είναι µεγαλύτερος σε όσους προηγήθηκε παρατεταµένη διασωλήνωση. Εκτός από τις περιπτώσεις όπου αναµένεται κλινική βελτίωση της πρωτοπαθούς νόσου, ο ασθενής δεν θεωρείται ως µόνιµα εξαρτηµένος από τον αναπνευστήρα εάν δεν παρέλθουν τρεις µήνες υπό µηχανικό αερισµό και µε αποτυχηµένες προσπάθειες αποδέσµευσης. Ασθενείς µε αποτυχία αποδέσµευσης θα πρέπει να µεταφέρονται σε πιστοποιηµένα κέντρα πριν χαρακτηριστούν µόνιµα εξαρτηµένοι από µηχανικό αερισµό. Σε ασθενείς µόνιµα εξαρτηµένους από τον αναπνευστήρα θα πρέπει να εφαρµόζονται πρωτόκολλα σταδιακής επιµήκυνσης του χρόνου αυτόµατης αναπνοής. είκτες ποιότητας 8. Η εµφάνιση βαροτραύµατος σε ασθενείς υπό µηχανικό αερισµό αποτελεί ανεξάρτητο δείκτη αύξησης συχνότητας θανάτου. Η αλλαγή κυκλωµάτων αναπνευστήρα σε λιγότερο από 7 ηµέρες, δεν µειώνει αλλά αντίθετα αυξάνει τον κίνδυνο πνευµονίας αλλά και το κόστος. Η πρηνής θέση σε ARDS βελτιώνει την οξυγόνωση, χωρίς ωστόσο βελτίωση της θνητότητας. Σε πρηνή θέση θα πρέπει να γίνεται προσεκτικός έλεγχος για επιπλοκές. Η καθηµερινή δοκιµασία αυτόµατου αερισµού βάσει πρωτοκόλλου, µειώνει τον χρόνο µηχανικού αερισµού. Η χρήση τεχνικών αποστείρωσης του γαστρεντερικού (DDT) σε ασθενείς υπό µηχανικό αερισµό > 48 ώρες, µειώνει τον χρόνο ICU παραµονής και την θνητότητα. Τιµή Pplateau > 30 ψµ Η2Ο, αυξάνει την συχνότητα βαροτραύµατος και τον κίνδυνο θανάτου. Τιµή Pmax > 50 cm H2O αυξάνει τον κίνδυνο βαροτραύµατος. Η ηµικαθιστική θέση > 30 ο µειώνει τον κίνδυνο πνευµονίας σχετιζόµενης µε τον µηχανικό αερισµό.

9 9 Η αλλαγή των φίλτρων στο κύκλωµα < 48 ώρες εκτός και αν διαπιστώνεται κακή λειτουργία., αυξάνει τον κίνδυνο πνευµονίας. Η ατυχηµατική αποδιασωλήνωση αυξάνει την συχνότητα επαναδιασωλήνωσης, πνευµονίας και θανάτου. Η επαναδιασωλήνωση αυξάνει την θνησιµότητα. Η χρήση µη επεµβατικού µηχανικού αερισµού σε παρόξυνση ΧΑΠ µειώνει την συχνότητα διασωλήνωσης, τις ηµέρες νοσηλείας και την θνητότητα. Ο αναπνεόµενος όγκος > 8 ml/kg αυξάνει την θνητότητα. Χρήση στεροειδών σε ARDS 9. Η χρήση µεθυλπρεδνιζολόνης σε ασθενείς µε ARDS παρά την αύξηση των ηµερών εκτός αναπνευστήρα και εκτός κυκλοφορικής καταπληξίας και την βελτίωση της οξυγόνωσης και της ευενδοτότητας, δεν προτείνεται διότι δεν βελτιώνει την θνητότητα. Αντίθετα, την επιδεινώνει, όταν χρησιµοποιηθεί 14 ηµέρες και µετά από την έναρξη του ARDS. Χρήση µικρότερου από τον παραδοσιακό αναπνεόµεµο όγκο 10. Η χρήση Tv 6ml/Kg αντί 12 ml/kg µειώνει την θνητότητα και αυξάνει τις ηµέρες εκτός µηχανικού αερισµού σε ασθενείς µε ALI και ARDS. 1 Task Force on Guidelines, Society of Critical Care Medicine: Guidelines for standards of care for patients with acute respiratory failure on mechanical ventilatory support. Crit Care Med 1991: 19(2): European Resuscitation Council, Guidelines for resuscitation Resuscitation 2005: 6751: S1 S American Thoracic Society, European Society of Intensive Care Medicine, International consensus conferences in intensive care medicine. Ventilator associated lung injury in ARDS. Intensive Care Med 1999:25: Bernard G.R, Artigas A, Brigham K.I, Carlet J, Falke K, Hudson L, Lamy M, Legall J.R, Morris A, Spragg R. Report of the American European consensus conference on ARDS: definitions, mechanisms, relevant outcomes and clinical trial coordination. Intensive Care Med 1994:20: Slutski A.S. Consensus conference on mechanical ventilation.. Intensive Care Med 1994:20: Evans TW. International consensus conferences in Intensive Care Medicine: Non invasive positive pressure ventilation in acute respiratory failure. Intensive Care Med 2001:27: American college of chest physicians; American association for respiratory care; American college of critical care medicine. Evidence based guidelines for weaning and discontinuing ventilatory support. Chest 2001: 120:(6S):375S 395S. 8 SEMICYUC work groups. Quality indicators in critically ill patients. 2005, ISBN: The national heart, lung and blood institute acute respiratory distress syndrome (ARDS) clinical trials network. Efficacy and safety of corticosteroids for persistent Acute Respiratory Distress Syndrome. NEJM 2006: 354(16): The Acute Respiratory Distress Syndrome Network. Ventilation with lower tidal volumes as compared with traditional tidal volumes for Acute Lung Injury and the Acute Respiratory Distress Syndrome. NEJM 2000:342(18):

Νεότερες τεχνικές μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού: πότε και για ποιους ασθενείς;

Νεότερες τεχνικές μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού: πότε και για ποιους ασθενείς; Νεότερες τεχνικές μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού: πότε και για ποιους ασθενείς; Νικολέττα Ροβίνα Επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΜΕΘ, Α Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική ΓΝΝΘΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικός Αερισμός ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΟΡΑΚΙΔΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΛΟΥΔΗ

Μηχανικός Αερισμός ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΟΡΑΚΙΔΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΛΟΥΔΗ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 45 Μηχανικός Αερισμός ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΟΡΑΚΙΔΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΛΟΥΔΗ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΙΣΜΟΥ Οι ανάγκεs μηχανικού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΑNTΧΟΣ ΥΙ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΕΚΟΣ ΠΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣ-ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΔΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΝΝΑ το θέμα μας Αναισθησία? Μηχανική Υποστήριξη της Αναπνοής! το θέμα μας

Διαβάστε περισσότερα

Ασθμα στη ΜΕΘ: πώς πρέπει να αερίζεται μηχανικά;

Ασθμα στη ΜΕΘ: πώς πρέπει να αερίζεται μηχανικά; Ασθμα στη ΜΕΘ: πώς πρέπει να αερίζεται μηχανικά; Ροβίνα Νικολέττα Επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Α Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική ΝΝΘΑ «η Σωτηρία» Περιστατικό παρόξυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Αναπνευστική ανεπάρκεια. Ιωάννης Στανόπουλος Πνευμονολόγος/ Εντατικολόγος

Αναπνευστική ανεπάρκεια. Ιωάννης Στανόπουλος Πνευμονολόγος/ Εντατικολόγος Αναπνευστική ανεπάρκεια Ιωάννης Στανόπουλος Πνευμονολόγος/ Εντατικολόγος Αναπνευστική ανεπάρκεια PaO2< 60 mmhg PCO2> 45 mmhg τύπου Ι: διαταραχή της οξυγόνωσης και υποξυγοναιμία τύπου ΙΙ: κυψελιδικός υποαερισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ. Κωστάντη Ελεονώρα, MD, PhD

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ. Κωστάντη Ελεονώρα, MD, PhD ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ Κωστάντη Ελεονώρα, MD, PhD ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ Είναι οποιοδήποτε μέσο το οποίο χρησιμοποιεί συσκευές ή μηχανήματα με στόχο να βοηθήσει ή να αντικαταστήσει την αυτόματη αναπνοή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΗΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΝΛσιας

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΗΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΝΛσιας ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΗΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΝΛσιας Φροντίδα και χειρισμός ασθενούς με τραχειοστομία: (Ι) Κατευθυντήριες οδηγίες (ΙΙ) Εκπαιδευτικό υλικό (ΙΙΙ) Δείκτες μέτρησης αποτελέσματος

Διαβάστε περισσότερα

Χατζηαντωνίου Χρήστος Επιμελητής Α Χειρουργικής Θώρακος Νοσοκομείο ΚΑΤ

Χατζηαντωνίου Χρήστος Επιμελητής Α Χειρουργικής Θώρακος Νοσοκομείο ΚΑΤ Χατζηαντωνίου Χρήστος Επιμελητής Α Χειρουργικής Θώρακος Νοσοκομείο ΚΑΤ Ασταθής θώρακας (flail chest) Με τον όρο αυτόν περιγράφεται η τραυματική κατάσταση κατά την οποία ένα τμήμα του θωρακικού τοιχώματος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΕΥΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΘ ΕΛΕΝΗ ΒΕΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Η ΑΝΑΠΕΥΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΘ ΕΛΕΝΗ ΒΕΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΑΝΑΠΕΥΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΘ ΕΛΕΝΗ ΒΕΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΝΝΘΑ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣ ΤΟ ΧΘΕΣ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟΧΟΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΝΕΑΣ ΝΟΣΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ. Σ. Τσιόδρας

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ. Σ. Τσιόδρας ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Σ. Τσιόδρας Αναπνευστική ανεπάρκεια inability of the lung to meet the metabolic demands of the body. This can be from failure of tissue oxygenation and/or failure of CO 2 homeostasis.

Διαβάστε περισσότερα

Αν προχωρήσετε στην ανάγνωση του, αυτό γίνεται... με αποκλειστική ευθύνη σας και μόνον.

Αν προχωρήσετε στην ανάγνωση του, αυτό γίνεται... με αποκλειστική ευθύνη σας και μόνον. Το έγγραφο αυτό απευθύνεται μόνο σε ιατρούς, γιατί περιέχει: 1. Όρους που δεν μπορούν να γίνουν κατανοητοί από μη ιατρούς και μπορεί «να γίνουν παρανοήσεις», και 2. Στοιχεία και πληροφορίες που μπορεί,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΕ. Παρουσίαση περιστατικού. ΑΜΕΘ Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου»

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΕ. Παρουσίαση περιστατικού. ΑΜΕΘ Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΕ ARDS - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΝΟ Παρουσίαση περιστατικού ΑΜΕΘ Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» Παρουσίαση περιστατικού Από τον απεικονιστικό έλεγχο διαπιστώθηκαν: κατάγµατα λεκάνης και δεξιού άνω

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΕΡΙΩΝ & ΥΠΟΞΑΙΜΙΚΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΕΡΙΩΝ & ΥΠΟΞΑΙΜΙΚΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΕΡΙΩΝ & ΥΠΟΞΑΙΜΙΚΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Επαμεινώνδας Ν. Κοσμάς Δ/ντής 3ης Πνευμον. Κλινικής ΝΝΘΑ Σωτηρία Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ Από την ατμόσφαιρα στους ιστούς ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Βασική

Διαβάστε περισσότερα

Ενδείξεις Μηχανικού αερισμού και οι επιπλοκές του. Αντωνία Κουτσούκου

Ενδείξεις Μηχανικού αερισμού και οι επιπλοκές του. Αντωνία Κουτσούκου Ενδείξεις Μηχανικού αερισμού και οι επιπλοκές του Αντωνία Κουτσούκου Ενδείξεις Μηχανικού Αερισμού Αναπνευστική ανεπάρκεια SaO2

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΥΠΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΕΡΙΣΜΟ»

«ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΥΠΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΕΡΙΣΜΟ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική του πνεύμονα: εργαλείο διάγνωσης & παρακολούθησης στη ΜΕΘ. Χαράλαμπος Ψαρολογάκης Παθολόγος Εξειδικευόμενος ΜΕΘ ΠαΓΝΗ

Μηχανική του πνεύμονα: εργαλείο διάγνωσης & παρακολούθησης στη ΜΕΘ. Χαράλαμπος Ψαρολογάκης Παθολόγος Εξειδικευόμενος ΜΕΘ ΠαΓΝΗ Μηχανική του πνεύμονα: εργαλείο διάγνωσης & παρακολούθησης στη ΜΕΘ Χαράλαμπος Ψαρολογάκης Παθολόγος Εξειδικευόμενος ΜΕΘ ΠαΓΝΗ Μια εικόνα ισοδυναμεί με 1000 λέξεις Εισαγωγή ορισμοί βασικές κυματομορφές

Διαβάστε περισσότερα

Μη Επεμβατικός Μηχανικός Αερισμός στην Οξεία Αναπνευστική Ανεπάρκεια

Μη Επεμβατικός Μηχανικός Αερισμός στην Οξεία Αναπνευστική Ανεπάρκεια Μη Επεμβατικός Μηχανικός Αερισμός στην Οξεία Αναπνευστική Ανεπάρκεια Γεώργιος Παπαθανάκος Αναισθησιολόγος, Εξειδικευόμενος Εντατικολογίας, ΠΓΝΙ. Οξεία Aναπνευστική Aνεπάρκεια Υποξαιμική Υπερκαπνική Μετεγχειρητική

Διαβάστε περισσότερα

Ενδείξεις Μηχανικού αερισμού και οι επιπλοκές του. Αντωνία Κουτσούκου

Ενδείξεις Μηχανικού αερισμού και οι επιπλοκές του. Αντωνία Κουτσούκου Ενδείξεις Μηχανικού αερισμού και οι επιπλοκές του Αντωνία Κουτσούκου Ενδείξεις Μηχανικού Αερισμού Αναπνευστική ανεπάρκεια SaO2

Διαβάστε περισσότερα

Ανταλλαγή αερίων - Αναπνευστική Ανεπάρκεια

Ανταλλαγή αερίων - Αναπνευστική Ανεπάρκεια Ανταλλαγή αερίων - Αναπνευστική Ανεπάρκεια Δημήτριος Τουμπανάκης MD, PhD Πνευμονολόγος Φυματιολόγος Βασική λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος είναι η ανταλλαγή αερίων, δηλαδή η πρόσληψη οξυγόνου και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Ι Κλινικό Πρόβλημα- Αναπνευστική Ανεπάρκεια

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Ι Κλινικό Πρόβλημα- Αναπνευστική Ανεπάρκεια ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Ι Κλινικό Πρόβλημα- Αναπνευστική Γεώργιος Θ. Σταθόπουλος MD PhD Πνευμονολόγος Επίκουρος Καθηγητής Εργαστήριο Φυσιολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών gstathop@upatras.gr http://www.molcellbiol-upatras.net

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικές επιδράσεις της οξέωσης της υπερκαπνίας των βαριά πασχόντων ασθενών

Συστηματικές επιδράσεις της οξέωσης της υπερκαπνίας των βαριά πασχόντων ασθενών Συστηματικές επιδράσεις της οξέωσης της υπερκαπνίας των βαριά πασχόντων ασθενών Γιώργος Κουλιάτσης, Πνευμονολόγος, Επιμελητής Β Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, ΠΓΝ Έβρου Εισαγωγή- Υπερκαπνία, Οξέωση, Οξυαιμία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Κεφάλαιο 1 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Κεφάλαιο 1 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Αντωνία Κουτσούκου, Ευαγγελία Κουκάκη Σύνοψη Αναπνευστική ανεπάρκεια ορίζεται η μείωση της μερικής πίεσης του οξυγόνου στο αρτηριακό αίμα (PaO 2 ) < 60 mm Hg (υποξυγοναιμική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΟΞΕΙΑΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ

Κεφάλαιο 2 ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΟΞΕΙΑΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ Κεφάλαιο 2 ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΟΞΕΙΑΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ Αντωνία Κουτσούκου, Ευαγγελία Κουκάκη Σύνοψη Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας αναφέρεται σε μια διάχυτη φλεγμονώδη διαδικασία, η οποία συνεπάγεται

Διαβάστε περισσότερα

Εξάμηνο Γ (χειμερινό)

Εξάμηνο Γ (χειμερινό) ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Τηλέφωνο: 210 72 43 320 E-mail: icu.master@med.uoa.gr ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Α. ΓΕΝΙΚΑ 1. Αναπνευστήρας για χρήση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κατάλληλος για μηχανικό αερισμό αυξημένων απαιτήσεων σε ενήλικες και βρέφη από 4 kgr. Ο αναπνευστήρας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ ΜΕΘ ΤΥΠΟΥ Α PLUS

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ ΜΕΘ ΤΥΠΟΥ Α PLUS ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ ΜΕΘ ΤΥΠΟΥ Α PLUS Σ.Β. (%) ΓΕΝΙΚΑ Αναπνευστήρας για χρήση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κατάλληλος για μηχανικό αερισμό αυξημένων απαιτήσεων σε ενήλικες. Ο αναπνευστήρας

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (Acute( Distress Syndrome, ARDS) Αντωνία Κουτσούκου

Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (Acute( Distress Syndrome, ARDS) Αντωνία Κουτσούκου Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (Acute( Respiratory Distress Syndrome, ARDS) Αντωνία Κουτσούκου Ανδρας 37 ετών με ελεύθερο ατομικό ιστορικό, εισάγεται στη πνευμονολογική κλινική λόγω εμπυρέτου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ»

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ» ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ» Υπεύθυνοι: 1) Σπύρος Ζακυνθινός, Καθηγητής & Διευθυντής Α Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ 2) Απόστολος Αρμαγανίδης, Καθηγητής & Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ Εφαρμοσμένη φυσιολογία αναπνευστικού / κυκλοφορικού Γενικές αρχές λειτουργίας αναπνευστήρων θετικής πίεσης Εισαγωγή στη Μηχανική Υποστήριξη της Αναπνοής Ελεγχόμενα/Υποβοηθούμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ ΜΕΘ ΤΥΠΟΥ Α PLUS

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ ΜΕΘ ΤΥΠΟΥ Α PLUS ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ ΜΕΘ ΤΥΠΟΥ Α PLUS Σ.Β. (%) ΓΕΝΙΚΑ Αναπνευστήρας για χρήση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κατάλληλος για μηχανικό αερισμό αυξημένων απαιτήσεων σε ενήλικες. Ο αναπνευστήρας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ Εφαρμοσμένη φυσιολογία αναπνευστικού / κυκλοφορικού Γενικές αρχές λειτουργίας αναπνευστήρων θετικής πίεσης Εισαγωγή στη Μηχανική Υποστήριξη της Αναπνοής Ελεγχόμενα/Υποβοηθούμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (Ι) Γυναίκα 34 ετών με διαβήτη προσέρχεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με πυρετό, αίσθημα ρίγους, πόνο στην πλάτη, ίλιγγο και δυσκολία

Διαβάστε περισσότερα

Προσδοκίες... οµιλητή Να τεκµηριωθεί: η αναγκαιότητα συνέχισης των προσπαθειών αναζωογόνησης µετά το ROSC η γνωριµία και η αντιµετώπιση του «συνδρόµου

Προσδοκίες... οµιλητή Να τεκµηριωθεί: η αναγκαιότητα συνέχισης των προσπαθειών αναζωογόνησης µετά το ROSC η γνωριµία και η αντιµετώπιση του «συνδρόµου Μετά την αναζωογόνηση...? ΑΝΧΟΣ ΥΙ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΕΚΟΣ ΠΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣ-ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΝΝΑ Προσδοκίες... οµιλητή Να τεκµηριωθεί: η αναγκαιότητα συνέχισης των προσπαθειών

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτική αντιμετώπιση της οξείας κρίσης άσθματος. Μίνα Γκάγκα Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών

Θεραπευτική αντιμετώπιση της οξείας κρίσης άσθματος. Μίνα Γκάγκα Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών Θεραπευτική αντιμετώπιση της οξείας κρίσης άσθματος Μίνα Γκάγκα Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών Το άσθμα είναι μία νόσος με διακυμάνσεις Συμπτώματα & προσαρμογή θεραπείας Παροξυσμοί Χορήγηση per os

Διαβάστε περισσότερα

Η κλινική Προσέγγιση του Ασθενούς σε Κωματώδη Κατάσταση στο ΤΕΠ. Βασίλης Γροσομανίδης Αναισθησιολόγος

Η κλινική Προσέγγιση του Ασθενούς σε Κωματώδη Κατάσταση στο ΤΕΠ. Βασίλης Γροσομανίδης Αναισθησιολόγος Η κλινική Προσέγγιση του Ασθενούς σε Κωματώδη Κατάσταση στο ΤΕΠ Βασίλης Γροσομανίδης Αναισθησιολόγος Αίτια κώματος coma c erebral o verdose m etabolic a sphyxia tipps t trauma i infection p psychogenic

Διαβάστε περισσότερα

Προς το: Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ. Νίκης 2, Κηφισιά. Γραφείο Προμηθειών. Αθήνα, 11 Απριλίου 2019

Προς το: Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ. Νίκης 2, Κηφισιά. Γραφείο Προμηθειών. Αθήνα, 11 Απριλίου 2019 Προς το: Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ Νίκης 2, 145 61 Κηφισιά Γραφείο Προμηθειών Αθήνα, 11 Απριλίου 2019 Θέμα: Διαβούλευση τεχνικών προδιαγραφών για την προμήθεια τεσσάρων αναπνευστήρων για το ΤΕΠ με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ. Αντωνία Κουτσούκου Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ. Αντωνία Κουτσούκου Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Αντωνία Κουτσούκου Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Αναπνευστική Ανεπάρκεια Αδυναμία του αναπνευστικού συστήματος να καλύψει τις μεταβολικές ανάγκες του οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Αναπνευστική ανταπόκριση στην οξεία άσκηση Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Αναπνευστικό σύστημα Αναπνευστικό σύστημα Εξωτερική αναπνοή Η μεταφορά αερίων

Διαβάστε περισσότερα

Αναπνευστική Ανεπάρκεια. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Αναπνευστική Ανεπάρκεια. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Αναπνευστική Ανεπάρκεια Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Adjunct Professor, McGill University, Montreal, Quebec,Canada Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

ARDS. Πρεκατές Αθανάσιος Πνευµονολόγος Τζάνειο Νοσοκοµείο, Β ΥΠΕ. 2Οο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηµάτων Θώρακος 25 Νοε 2011 ώρα 16.00

ARDS. Πρεκατές Αθανάσιος Πνευµονολόγος Τζάνειο Νοσοκοµείο, Β ΥΠΕ. 2Οο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηµάτων Θώρακος 25 Νοε 2011 ώρα 16.00 ARDS Πρεκατές Αθανάσιος Πνευµονολόγος Τζάνειο Νοσοκοµείο, Β ΥΠΕ 2Οο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηµάτων Θώρακος 25 Νοε 2011 ώρα 16.00 ARDS - Οξεία διάχυτη κυψελιδική βλάβη Α. Βαριά ανθεκτική υποο2 (πρώϊµη διασωλήνωση)

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις και αντιθέσεις στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική - η Αναισθησιολογική Άποψη Δρ. Ράνια Πατρώνη Δ/ντρια Αναισθησιολογίας ΠΓΝ Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας» Λαπαροσκοπική Χειρουργική: Προτερήματα Προτερήματα:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΊΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ

ΠΡΩΊΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΠΡΩΊΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ,MSc ΜΟΝΑΔΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ Γ.Ν.Ν.ΙΩΝΙΑΣ Επιδημιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία - Φυσιολογία του αναπνευστικού συστήματος

Ανατομία - Φυσιολογία του αναπνευστικού συστήματος Φροντίδα τραχειοστομίας Βασική Νοσηλευτική Ι Εργαστήριο (Βασιλική Καρρά ΠΕ Νοσηλεύτρια MSc, PhD(c), ΓΝΑ ΣιΣμανόγλειο) Ανατομία - Φυσιολογία του αναπνευστικού συστήματος Δομές αναπνευστικού συστήματος 1

Διαβάστε περισσότερα

Παθογένεια της έξαρσης της Χ.Α.Π

Παθογένεια της έξαρσης της Χ.Α.Π α ρ χ ή π ρ ο η γ ο ύ µ ε ν ο ε π ό µ ε ν ο Παθογένεια της έξαρσης της Χ.Α.Π Νίκος Τζανάκης, Πνευµονολόγος Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήµιο Κρήτης ΧΑΠ -παρόξυνση Ορισµός! Ορισµός δύσκολος και σχετικά ανακριβής!

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ Υποξαιμία και 5 μηχανισμοί υποξίας TYΠΟI ΥΠΟΞΑΙΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ I A. ΥΠΟΞΑΙΜΙΚΗ ΥΠΟΞΙΑ (ΔΙΑΤ. ΜΕΡΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΟΞΥΓΟΝΟ) ΑΙΤΙΑ: A. V/Q ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ (EX: ΧΑΠ, ΠΕ) B. ΔΙΑΦΥΓΗ (EX:

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής Κλινικό Φροντιστήριο

Λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής Κλινικό Φροντιστήριο Λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής Κλινικό Φροντιστήριο ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ : ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ-ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Γ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Καθηγητής Τσανάκας Ι.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Γ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Καθηγητής Τσανάκας Ι. ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λέντζας Γεώργιος Παπαγεωργίου Γεώργιος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Γ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Καθηγητής Τσανάκας Ι. Απρίλιος 2010 Ιστορική

Διαβάστε περισσότερα

Αιμοδυναμικό monitoring Βασικές αρχές Δυναμικοί δείκτες. Τσαγκούριας Ματθαίος ΜΕΘ Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου

Αιμοδυναμικό monitoring Βασικές αρχές Δυναμικοί δείκτες. Τσαγκούριας Ματθαίος ΜΕΘ Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου Αιμοδυναμικό monitoring Βασικές αρχές Δυναμικοί δείκτες Τσαγκούριας Ματθαίος ΜΕΘ Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου Βασικές αρχές αιμοδυναμικού monitoring Δεν υπάρχει τεχνική που να βελτιώνει την κλινική έκβαση από

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (Acute Respiratory Distress Syndrome, ARDS) Αντωνία Κουτσούκου

Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (Acute Respiratory Distress Syndrome, ARDS) Αντωνία Κουτσούκου Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (Acute Respiratory Distress Syndrome, ARDS) Αντωνία Κουτσούκου Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (Acute Respiratory Distress Syndrome, ARDS) Ashbaugh και

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Μηχανικός Αερισμός

Κεφάλαιο 5 Μηχανικός Αερισμός Κεφάλαιο 5 Μηχανικός Αερισμός Σύνοψη Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι να παρέχει μια εισαγωγή για την κατανόηση των βασικών μοντέλων μηχανικού αερισμού, των ενδείξεων και των περιορισμών τους καθώς και

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή Volume Ventilation Plus

Επιλογή Volume Ventilation Plus Περιεχόµενα Εισαγωγή............................................. 2 Αρχικές ρυθµίσεις Volume Ventilation Plus................... 2 Τύπος αναπνοής VC+ (λειτουργία A/C ή SIMV)............... 2 Τύπος αναπνοής

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογικά προβλήματα στον ασθενή υπό μηχανικό αερισμό: delirium στη ΜΕΘ

Ψυχολογικά προβλήματα στον ασθενή υπό μηχανικό αερισμό: delirium στη ΜΕΘ ΠΜΣ Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Αναπνευστική Ανεπάρκεια Μηχανικός αερισμός Ψυχολογικά προβλήματα στον ασθενή υπό μηχανικό αερισμό: delirium στη ΜΕΘ Άννα Κυριακούδη Εντατικολόγος Πνευμονολόγος ΜΕΘ Α Πανεπιστημικής

Διαβάστε περισσότερα

Καταπληξία. Δημήτριος Τσιφτσής ΤΕΠ ΓΝ Νικαίας

Καταπληξία. Δημήτριος Τσιφτσής ΤΕΠ ΓΝ Νικαίας Καταπληξία Δημήτριος Τσιφτσής ΤΕΠ ΓΝ Νικαίας Εφημερία στο ΚΥ Αγ. Βαρβάρας Ν. Ηρακλείου. 50 χλμ από μεγάλο νοσοκομείο Βασικός ιατρικός εξοπλισμός Διακομιδή με ιδιωτικό μέσο. Άνδρας 84 ετών τον βρήκαν οι

Διαβάστε περισσότερα

Διάγνωση - Διαφορική διάγνωση - Πρόληψη - Θεραπεία αναπνευστικής οξέωσης

Διάγνωση - Διαφορική διάγνωση - Πρόληψη - Θεραπεία αναπνευστικής οξέωσης Διάγνωση - Διαφορική διάγνωση - Πρόληψη - Θεραπεία αναπνευστικής οξέωσης Ματθαίος Κ. Τσαγκούριας Αναισθησιολόγος Εντατικολόγος, Επιμελητής Α Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Γενικού Nοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑ ΜΕΘ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΠ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑ ΜΕΘ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΠ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑ ΜΕΘ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΠ 1. Αναπνευστήρας θα πρέπει να είναι αμεταχείριστος, τελευταίας τεχνολογίας με δυνατότητα αερισμού ενηλίκων Να συνοδεύεται από: Βασική μονάδα Τροχήλατη

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπεία αναπνευστικής αλκάλωσης. Ελένη Μάνου, νεφρολόγος, Γ.Ν.Παπαγεωργίου

Θεραπεία αναπνευστικής αλκάλωσης. Ελένη Μάνου, νεφρολόγος, Γ.Ν.Παπαγεωργίου Θεραπεία αναπνευστικής αλκάλωσης Ελένη Μάνου, νεφρολόγος, Γ.Ν.Παπαγεωργίου σαν εισαγωγή... παραγωγή CO2 αποβολή CO2 παραγωγή CO2 αποβολή CO2 µερική πίεση του διοξειδίου του άνθρακα στο αίµα (PaCO2) µείωση

Διαβάστε περισσότερα

9. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΕΟΓΝΑ

9. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΕΟΓΝΑ 9. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΕΟΓΝΑ Ως µηχανικός αερισµός ορίζεται η χρησιµοποίηση κάποιας µηχανικής συσκευής (αναπνευστήρας) για την ενίσχυση ή την ολική υποκατάσταση της αναπνοής του ασθενούς. Αυτό επιτυγχάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικός Αερισμός σε Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Αντωνία Κουτσούκου

Μηχανικός Αερισμός σε Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Αντωνία Κουτσούκου Μηχανικός Αερισμός σε Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις Αντωνία Κουτσούκου Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις (ΚΕΚ) Οι ΚΕΚ αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αίτια θνητότητας και αναπηρίας στις σύγχρονες κοινωνίες, και

Διαβάστε περισσότερα

Γαστροστομία. Αθηνά Καπράλου,MD. Γενικός Χειρουργός. Δεκέμβριος, 2013

Γαστροστομία. Αθηνά Καπράλου,MD. Γενικός Χειρουργός. Δεκέμβριος, 2013 Γαστροστομία Αθηνά Καπράλου,MD Γενικός Χειρουργός Δεκέμβριος, 2013 ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΓΙΑ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ Νευρολογικές παθήσεις Ογκολογικές παθήσεις Άλλες κλινικές καταστάσεις Α.Ε.Ε. Όγκοι ώτων Ανορεξία/ Άρνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΥΠΝΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΥΠΝΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΥΠΝΟΥ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η κεντρική υπνική άπνοια (central sleep apnea - CSA) συναντάται σε ποσοστό 5-10% όλων των ασθενών με διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο (sleep-disordered breathing

Διαβάστε περισσότερα

Δύσπνοια. Ενότητα 1: Σημεία και Συμπτώματα. Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής

Δύσπνοια. Ενότητα 1: Σημεία και Συμπτώματα. Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Δύσπνοια Ενότητα 1: Σημεία και Συμπτώματα Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Δύσπνοια Δυσάρεστο αίσθημα της ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ κατά την αναπνοή Συνηθέστερο σύμπτωμα των

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΑ-ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. ΧΑΣΑΠΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος 5 ος /2018

ΒΑΣΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΑ-ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. ΧΑΣΑΠΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος 5 ος /2018 ΒΑΣΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΑ-ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΧΑΣΑΠΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος 5 ος /2018 έως σήμερα από το 1900 ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ (μηεμα) σε οξεία φάση 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΡ ΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΕΩΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΡ ΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΕΩΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 13 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17 ΚΑΡ ΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΕΩΣ Ι. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡ ΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΟΠΩΣΕΩΣ...23 1. Περιγραφή της δοκιμασίας... 23 1.1 Προετοιμασία του ασθενή πριν από τη δοκιμασία

Διαβάστε περισσότερα

Δέσμες Μέτρων για την Πρόληψη των Αναπνευστικών Λοιμώξεων

Δέσμες Μέτρων για την Πρόληψη των Αναπνευστικών Λοιμώξεων Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Νοσηλευτικής Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 12.00 14.00 6 η Θεματική Ενότητα Μάθημα: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ Ακαδ. Έτος: 2018 2019 Δέσμες Μέτρων για την Πρόληψη των Αναπνευστικών Λοιμώξεων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ

ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ Ε. Κοσμάς 3η Πνευμον. Κλινική ΝΝΘΑ Σωτηρία ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Μιτοχόνδρια μυών Παραγωγή ενέργειας (ΑΤΡ, οξειδωτική φωσφορυλλίωση) Απαιτούν Ο2, υπερπαράγουν

Διαβάστε περισσότερα

Ανταλλαγή αερίων και Υποξαιμική Αναπνευστική Ανεπάρκεια

Ανταλλαγή αερίων και Υποξαιμική Αναπνευστική Ανεπάρκεια Ανταλλαγή αερίων και Υποξαιμική Αναπνευστική Ανεπάρκεια ΙΩΑΝΝΑ ΣΙΓΑΛΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ Α ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΡΙΣΜΟΙ ΑΝΑΠΝ.ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΤΗ ΜΟ- ΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Κεφάλαιο 3 ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΤΗ ΜΟ- ΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Κεφάλαιο 3 ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΤΗ ΜΟ- ΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Γεώργιος Γαβριηλίδης Σύνοψη Η παρόξυνση της αποφρακτικής πνευμονικής νόσου αποτελεί σύνηθες αίτιο αναπνευστικής ανεπάρκειας,

Διαβάστε περισσότερα

Πνευμονική εμβολή : αντιμετώπιση ενός ύπουλου εχθρού. Βασιλάκη Ανδρονίκη Κατσίκας Αντώνιος Τριανταφύλλου-Κηπουρού Γεωργία

Πνευμονική εμβολή : αντιμετώπιση ενός ύπουλου εχθρού. Βασιλάκη Ανδρονίκη Κατσίκας Αντώνιος Τριανταφύλλου-Κηπουρού Γεωργία Πνευμονική εμβολή : αντιμετώπιση ενός ύπουλου εχθρού Βασιλάκη Ανδρονίκη Κατσίκας Αντώνιος Τριανταφύλλου-Κηπουρού Γεωργία Ιστορικό ασθενούς Γυναίκα, 80 ετών Αδυναμία, δύσπνοια αιφνιδίου έναρξης από τριημέρου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ. ΣΙΩΠΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Πνευμονολόγος Β Πνευμονολογική κλινική Γ.Ν.Γ.Παπανικολάου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ. ΣΙΩΠΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Πνευμονολόγος Β Πνευμονολογική κλινική Γ.Ν.Γ.Παπανικολάου ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΙΩΠΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Πνευμονολόγος Β Πνευμονολογική κλινική Γ.Ν.Γ.Παπανικολάου Παρουσίαση περιστατικού Άνδρας 82 ετών με ιστορικό ΧΑΠ υπό ΧΟΘ κατ οίκον, παλαιάς TBC πνευμόνων και Α/Υ Συχνές

Διαβάστε περισσότερα

Τσαγκάρη Βασιλική Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Τρίτη 12/12/2017

Τσαγκάρη Βασιλική Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Τρίτη 12/12/2017 Τσαγκάρη Βασιλική Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Τρίτη 12/12/2017 Πλάνο παρουσίασης Κλασσικοί παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί Εκτίμηση βαρύτητας υποξαιμίας Συστήματα χορήγησης οξυγόνου Υποξαιμία και ιστική υποξία

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΘ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΘ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΘ Χ Ο Ν Δ Ρ Ο Μ Α Τ Ι Δ Ο Υ Μ Α Ρ Ι Α Ν Ο Σ Η Λ Ε Υ Τ Ρ Ι Α T E, M S C, Μ Ε Θ Α, Π Γ Ν Α Χ Ε Π Α ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ.. Όπως είναι ευρέως

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΗΣ Η. ΓΚΡΙΝΙΑΤΣΟΣ Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ Α Χειρουργική Κλινική ΛΑΙΚΟ Νοσοκομείο

ΙΩΑΝΝΗΣ Η. ΓΚΡΙΝΙΑΤΣΟΣ Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ Α Χειρουργική Κλινική ΛΑΙΚΟ Νοσοκομείο ΙΩΑΝΝΗΣ Η. ΓΚΡΙΝΙΑΤΣΟΣ Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ Α Χειρουργική Κλινική ΛΑΙΚΟ Νοσοκομείο Ως ΓΕΣ χαρακτηρίζεται κάθε επικοινωνία: μεταξύ ενός οργάνου του πεπτικού συστήματος και οποιουδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Η ροή υγρών μέσω σωλήνων διέπεται από το νόμο του Poiseuille Q = dp / R dp = Q x R PA LA = Q x R PA = Q x R + LA

Η ροή υγρών μέσω σωλήνων διέπεται από το νόμο του Poiseuille Q = dp / R dp = Q x R PA LA = Q x R PA = Q x R + LA ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ Η ροή υγρών μέσω σωλήνων διέπεται από το νόμο του Poiseuille Q = dp / R dp = Q x R PA LA = Q x R PA = Q x R + LA ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Σύστημα : χαμηλών αντιστάσεων υψηλής ενδοτικότητος

Διαβάστε περισσότερα

Οξεοβασική ισορροπία (III)

Οξεοβασική ισορροπία (III) Οξύ ph Βάση Οξεοβασική ισορροπία (III) Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας-Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Αναπνευστική Ανεπάρκεια ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΝΤΛΙΑΣ Διαταραχή ανταλλαγής

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδρομο οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (Acute Respiratory Distress Syndrome-ARDS) Αντωνία Κουτσούκου Καθηγήτρια

Σύνδρομο οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (Acute Respiratory Distress Syndrome-ARDS) Αντωνία Κουτσούκου Καθηγήτρια Σύνδρομο οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (Acute Respiratory Distress Syndrome-ARDS) Αντωνία Κουτσούκου Καθηγήτρια Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, Acute Respiratory Distress Syndrome, ARDS 12

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική ημερίδα με θέμα. "Σακχαρώδης Διαβήτης: Ένα σύγχρονο πρόβλημα υγείας"

Επιστημονική ημερίδα με θέμα. Σακχαρώδης Διαβήτης: Ένα σύγχρονο πρόβλημα υγείας Επιστημονική ημερίδα με θέμα "Σακχαρώδης Διαβήτης: Ένα σύγχρονο πρόβλημα υγείας" ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ Σωτήριος Τόζιος, Νοσηλευτής Τ.Ε, MSc ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 Επιδημιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑΧ.ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΩΝ. Α) Προσβολή του διαμέσου ιστού -κυψελίδων χωρίς απαραίτητη μείωση τη αναπν. λειτουργίας

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑΧ.ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΩΝ. Α) Προσβολή του διαμέσου ιστού -κυψελίδων χωρίς απαραίτητη μείωση τη αναπν. λειτουργίας ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑΧ.ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΩΝ Β.Σ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΕΣ Α) Προσβολή του διαμέσου ιστού -κυψελίδων χωρίς απαραίτητη μείωση τη αναπν. λειτουργίας Απλή πνευμονοκονίωση-σύνδρομο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΛΕΚΤΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΛΕΚΤΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΛΕΚΤΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ Λάμπρος Αθανασίου, FRCA, DEAA Αναισθησιολόγος ιδιωτικού τομέα Λ. Αθανασίου, Ιανουάριος 08 1 Ορισμός Εκλεκτικός αποκλεισμός των πνευμόνων [ΕΑΠ] είναι η επίτευξη

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας 2019 ΤΧΗΣ (ΥΝ) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΡΙΟ 424 ΓΣΝΕ

Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας 2019 ΤΧΗΣ (ΥΝ) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΡΙΟ 424 ΓΣΝΕ Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας 2019 ΤΧΗΣ (ΥΝ) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΡΙΟ 424 ΓΣΝΕ 1 Η καρδιά και οι πνεύμονες αποτελούν ίσως τα 2 βασικότερα όργανα του ανθρώπου, καθώς από τη συνδυασμένη

Διαβάστε περισσότερα

Κοινοί προβληματισμοί στη Μ.Ε.Θ. Σ.Γ. Πανουσόπουλος MD,PhD

Κοινοί προβληματισμοί στη Μ.Ε.Θ. Σ.Γ. Πανουσόπουλος MD,PhD Κοινοί προβληματισμοί στη Μ.Ε.Θ. Σ.Γ. Πανουσόπουλος MD,PhD Κοινοί προβληματισμοί στη Μ.Ε.Θ. Μηχανικός αερισμός Νεφρική ανεπάρκεια Μηχανικός αερισμός Ο μηχανικός αερισμός θα πρέπει να χρησιμοποιείται όταν

Διαβάστε περισσότερα

Αντιπαραβολή Ευρωπαϊκών και Αµερικανικών κατευθυντήριων οδηγιών ΚΑΡΠΑ

Αντιπαραβολή Ευρωπαϊκών και Αµερικανικών κατευθυντήριων οδηγιών ΚΑΡΠΑ Αντιπαραβολή Ευρωπαϊκών και Αµερικανικών κατευθυντήριων οδηγιών ΚΑΡΠΑ Δήµητρα Κοντογιάννη Καρδιολόγος-Εντατικολόγος Επιµελήτρια Α Γενικό νοσοκοµείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» ΑΛΥΣΣΙΔΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ERC

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορικά με την Κατάθεση Τεχνικών Προδιαγραφών για την προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, σας υποβάλλουμε τις προτάσεις μας :

Αναφορικά με την Κατάθεση Τεχνικών Προδιαγραφών για την προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, σας υποβάλλουμε τις προτάσεις μας : 1 Medtronic Hellas A.E.E. 14 Δεκεμβρίου 2018 Λ. Κηφισίας 24 κτήριο Β, 15125, Μαρούσι Αττική τηλ: +30 210 6779099 φαξ: +30 210 6779399 Προς: ΓΕΝΙΚΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» Θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

Oξύ πνευμονικό οίδημα

Oξύ πνευμονικό οίδημα Oξύ πνευμονικό οίδημα Νικόλαος Γ.Πατσουράκος Καρδιολόγος-Εντατικολόγος Επιμελητής Καρδιολογικού τμήματος Υπεύθυνος Μονάδας εμφραγμάτων Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά Aιτίες οξέος πνευμονικού οιδήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΠ

ΜΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΠ ΜΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΠ Ντιναπόγιας Ευάγγελος Πνευμονολόγος Επιμελητής Πνευμονολογικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Καμμία σχετική ΜΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Πνευμονική Αποκάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ Η επιτροπή μετά από αξιολόγηση των ενστάσεων των εταιρειών Παπαποστόλου Ν.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΕΡΙΩΝ. Επαμεινώνδας Κοσμάς. Δ/ντής 3ης Πνευμον. Κλινικής ΝΝΘΑ Σωτηρία

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΕΡΙΩΝ. Επαμεινώνδας Κοσμάς. Δ/ντής 3ης Πνευμον. Κλινικής ΝΝΘΑ Σωτηρία ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΕΡΙΩΝ Επαμεινώνδας Κοσμάς Δ/ντής 3ης Πνευμον. Κλινικής ΝΝΘΑ Σωτηρία Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ Από την ατμόσφαιρα στα μιτοχόνδρια Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Οξυγόνωση αρτηριακού αίματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ P.N.FTh M.TTh

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ P.N.FTh M.TTh ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ P.N.FTh M.TTh ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ VO2=COX A VO2 CO=ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΑΡΟΧΗ A VO=ΑΡΤΗΡΙΟ ΦΛΕΒΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ. ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ. ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005 ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005 ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ Τι είναι αναζωογόνηση ; Για τη διατήρηση της ζωής χρειάζεται συνεχής τροφοδοσία όλων των οργάνων με

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΤΗ Μ.Ε.Θ.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΤΗ Μ.Ε.Θ. Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Τμήμα Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας - Αποκατάστασης ΠΥΡΗΝΑΣ «ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ» (ΜΕΘ) ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 18 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Κεφάλαιο 18 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Κεφάλαιο 18 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Γεώργιος Γαβριηλίδης Σύνοψη Η αναπνευστική ανεπάρκεια αποτελεί τη συχνότερη αιτία εφαρμογής μηχανικής υποστήριξης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕΥΠ:ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕΥΠ:ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕΥΠ:ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΉ ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΉ ΛΟΊΜΩΞΗ ΣΤΗΝ Μ.Ε.Θ. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: Κα ΠΑΝΤΕΛΙ ΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΠΗ

Διαβάστε περισσότερα

OΞΥ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟ ΟΙΔΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΛΥΒΟΥ ΕΛΕΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ Τ.Ε.Π ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Γ.Ν.Α

OΞΥ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟ ΟΙΔΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΛΥΒΟΥ ΕΛΕΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ Τ.Ε.Π ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Γ.Ν.Α OΞΥ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟ ΟΙΔΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΛΥΒΟΥ ΕΛΕΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ Τ.Ε.Π ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Γ.Ν.Α Είναι η συσσώρευση υγρού στον διάµεσο ιστό και στις πνευµονικές κυψελίδες. Η συσσώρευση υγρού µπορεί να εµποδίσει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ Η ΑΓΙΑ ΌΛΓΑ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Βιβλιάριο. Καταγραφής Δραστηριοτήτων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ Η ΑΓΙΑ ΌΛΓΑ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Βιβλιάριο. Καταγραφής Δραστηριοτήτων ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ Η ΑΓΙΑ ΌΛΓΑ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Βιβλιάριο Καταγραφής Δραστηριοτήτων εξειδικευομένων στην Εντατική Θεραπεία ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ Η ΑΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958. Περιεχόμενο

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958. Περιεχόμενο Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 Υπεύθυνη Μαθήματος: Χ. Καρατζαφέρη Διδάσκοντες: Χ. Καρατζαφέρη, Γ. Σακκάς,Α. Καλτσάτου 2013-2014 Διάλεξη 3 ΤΕΦΑΑ, ΠΘ Περιεχόμενο Συνδεση με τα προηγουμενα Πριν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΔΡΑΣΗ

ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΔΡΑΣΗ Εισαγωγή Οι δύο πιο ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού μας, η αναπνευστική και η κυκλοφορική, αλληλοσυνδέονται και επιδρούν η μία πάνω στην άλλη κατά τρόπο αρμονικό και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1. 31/3/2011 Bogdan Raitsiou M.D 1

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1. 31/3/2011 Bogdan Raitsiou M.D 1 ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1 Bogdan Raitsiou M.D 1 Πνιγμός στο νερό Ξένο σώμα Θερμοπληξία Υποθερμία Bogdan Raitsiou M.D 2 ΠΝIΓΜΟΣ Εμβύθιση ή κατάδυση εντός υγρού, συχνά συνδυάζεται με : *

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Συστήματος CPAP-Boussignac στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Χρήση του Συστήματος CPAP-Boussignac στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 62 ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΠΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Χρήση του Συστήματος CPAP-Boussignac στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α, ΛΑΒΡΕΝrΙΕΒΑ Α, ΤΣΑΟΥΣΗ Γ, ΤΣΟΤΣΟΛΗΣ Ν, ΓΡΟΣΟΜΑΝΙΔΗΣ Β, ΚΑΖΑΜΙΑΣ Π, ΟΥΡΑΗΛΟΓΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και Καρδιοπάθειες

Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συγγραφική ομάδα: Φλουρής Ανδρέας, Ερευνητής Βογιατζής Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ Σταυρόπουλος- Καλίνογλου Αντώνης, Ερευνητής Σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΘΩΡΑΚΑ & ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ ΘΩΡΑΚΑ

ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΘΩΡΑΚΑ & ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ ΘΩΡΑΚΑ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΘΩΡΑΚΑ & ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ ΘΩΡΑΚΑ ΘΩΡΑΚΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΥΠΕΖΩΚΟΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΘΩΡΑΚΙΚΗ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ Ή ΘΩΡΑΚΟΚΕΝΤΗΣΗ Εισαγωγή βελόνας μέσα στην υπεζωκοτική κοιλότητα ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Θεραπευτική Αποσυμπίεση

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρμογή της Καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή υπέρταση

Η εφαρμογή της Καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή υπέρταση Η εφαρμογή της Καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή υπέρταση Κωνσταντίνος Κώντσας, Παρασκευή Τριβήλου, Αναστασία Καραγκιούλη, Ελένη Τριανταφυλλίδη Εργαστήριο Καρδιοαναπνευστικής

Διαβάστε περισσότερα