Η χρήση των αερίων καυσίμων: οικονομικές προσεγγίσεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η χρήση των αερίων καυσίμων: οικονομικές προσεγγίσεις"

Transcript

1 Η χρήση των αερίων καυσίμων: οικονομικές προσεγγίσεις Αβραάμ Δ. Αβραμόπουλος Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Σικυωνίων Για την ημερίδα Υγραεριοκίνησης CNG - LPG : Εφαρμογή & χρήση αερίων καυσίμων στις σύγχρονες μηχανές εσωτερικής καύσης. Περιβαλλοντική και οικονομική διάσταση Του Τομέα Μηχανολογίας του Εργαστηριακού Κέντρου ΚΙΑΤΟΥ 27 Μαρτίου 2015

2 Σύντομη Αναδρομή Εισαγωγή - Πλαίσιο autogas: Στοιχεία αγοράς διεθνώς Ελλάδα Κόστος οφέλη

3 Οι θεμελιακές έννοιες-αιτίες και κατακτήσεις της ανθρώπινης γνώσης η Ενέργεια η Τεχνολογίες η Ιδεολογίες

4 o Οι τρεις αυτές έννοιες βρίσκονται σε άμεση αλληλεπίδραση στην ανάπτυξη της οικονομίας και των κοινωνιών μέχρι και σήμερα.

5 Ενέργεια o Η Νέα Εποχή, είναι η εποχή της ενέργειας καθώς αποτελεί πλέον την κινητήρια δύναμη του σύγχρονου πολιτισμού. o Ο έλεγχός της αποτελεί ζήτημα επιβίωσης αλλά και επικυριαρχίας για πολλές χώρες του πλανήτη μας. o Η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας παγκοσμίως καταγράφεται στην κίνηση κάθε είδους & τύπου μηχανοκίνητων οχημάτων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. o Η τροφοδότηση μηχανών κίνησης με παράγωγα του αργού πετρελαίου, αποτελούσε για πολλές δεκαετίες την αποκλειστική σχεδόν μέθοδο τροφοδότησης των Μ.Ε.Κ..

6 Κατανάλωση ενέργειας στις μεταφορές (EE) Πήγη:

7 Το πετρέλαιο & οι παγκόσμιες κρίσεις Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο οι περισσότερες οικονομίες βίωσαν τη μακρύτερη περίοδο ανάπτυξης στην ιστορία των κοινωνιών της αγοράς. Από το 1950 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 70 οι οικονομίες αναπτύσσονταν με χαμηλά ποσοστά ανεργίας και πληθωρισμού. Πηγή: Πηγή:

8 Το πετρέλαιο & οι παγκόσμιες κρίσεις Η ιστορία του πετρελαίου στιγματίζεται από εντάσεις στη Μέση Ανατολή, εφοδιαστικά σοκ και παγκόσμιες υφέσεις, με το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου του 1972, την ιρανική επανάσταση του 1978 και την εισβολή του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ το Πηγή:

9 Το πετρέλαιο & οι παγκόσμιες κρίσεις Πηγή:

10 Προϊόντα αργού πετρελαίου (2009) o Ένα βαρέλι χωρητικότητας 42 γαλονιών ΗΠΑ* αργού πετρελαίου αποδίδει περίπου 45 γαλόνια προϊόντων πετρελαίου. o Το κέρδος από την επεξεργασία του αργού πετρελαίου είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στο ποπκορν το οποίο μεγαλώνει αφού σκάσει. *1 γαλόνι=3,785 λίτρα (υγρό γαλόνι ΗΠΑ) Πηγή: hero_respondlarge/public/barrel.png?itok=kjcxdmcs Πηγή:

11 Υγραεριοκίνηση (Autogas): Σύντομη αναδρομή

12 Η χρήση του αεριών καυσίμων: αναδρομή o Η χρήση του αεριών καυσίμων για την κίνηση οχημάτων είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια στην αγορά αυτοκινήτου και όχι μόνο. Πηγή: Πηγή: Magazine%20Articles/1972/05-01/Propane%20Conversion%20How%20to%20Make%20LPG%20Cars/ jpg Πηγή:

13 Η Εξέλιξη έως σήμερα 1930

14 Ο «πρώτος» σπινθήρας o Η ιστορία της υγραεριοκίνησης αρχίζει στα μέσα της δεκαετίας του o Το LPG είχε ανακαλυφθεί στη Γερμανία μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα. o Την ίδια στιγμή χώρες με χαμηλό εφοδιασμό πετρελαίου, όπως η Αγγλία, άρχισαν να πειραματίζονται σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τον αυξανόμενο στόλο των αυτοκινήτων τους. Πηγή:

15 Τα πρώτα χρόνια o 1934: Η Γερμανία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για να αυξήσει την ανεξαρτησία της από τις εισαγωγές πετρελαίου. o 1935: Πολλά οχήματα, που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα, παρουσιάστηκαν στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου στο Βερολίνο. o 1942: Τα συστήματα υγραεριοκίνησης είχαν γίνει πολύ δημοφιλής λόγω της σπανιότητας των συμβατικών καυσίμων. o 1958: η Toyota παρουσίασε τον πρώτο της υγραεριοκινητήρα. Πηγή: Πηγή: ns/thumb/5/5c/1953_toyota_r_type_engine. jpg/220px-1953_toyota_r_type_engine.jpg

16 Η αγορά του Autogas διεθνώς

17 Η παγκόσμια ζήτηση autogas o Το υγραέριο κίνησης αποτελεί -μαζί με την αιθανόλη και το φυσικό αέριο-μια ευρέως χρησιμοποιούμενη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα πετρελαιοειδή καύσιμα. Πηγή: e1.jpg Πηγή:

18 Η παγκόσμια ζήτηση autogas o Η παγκόσμια κατανάλωση του autogas έφθασε το 2013 στους 25,8 εκατ. τόνους. o Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 9,4 εκατ. τόνους, (57%), στα 10 τελευταία έτη μέχρι το 2013, με ανάπτυξη που προέρχεται από καθιερωμένες όσο και αναδυόμενες αγορές. o Μόνο μέσα στο 2013 η ζήτηση αυξήθηκε κατά 5%. o Οι τάσεις διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Πηγή:

19 Παγκόσμια κατανάλωση Autogas ( ) Πηγή:

20 Η παγκόσμια ζήτηση autogas o Η ζήτηση παραμένει σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένη σε μικρό αριθμό αγορών: οι πέντε μεγαλύτερες χώρες αντιπροσωπεύουν ακριβώς το μισό της παγκόσμιας κατανάλωσης για το 2013 και την πρώτη δεκάδα για το 69%. Πηγή: Πηγή: n/graph.jpg

21 Υγραεριοκίνητα αυτοκίνητα o Σε όλο τον κόσμο, το υγραέριο κίνησης αντιπροσωπεύει σήμερα το 1,2% της συνολικής κατανάλωσης των καυσίμων οδικών μεταφορών. o Υπάρχουν σχεδόν 25 εκατ. οχήματα που κινούνται με υγραέριο σε όλο τον κόσμο και πάνω από σταθμοί ανεφοδιασμού. Πηγή:

22 Υγραεριοκίνητα αυτοκίνητα Εφοδιάζοντας περισσότερα από 10. εκατ. αυτοκίνητα, η υγραεριοκίνηση καλύπτει το 4% του στόλου των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Πηγή: Πηγή:

23 o Μεταξύ , ο αριθμός των υγραεριοκίνητων αυτοκινήτων στη Γερμανία αυξήθηκε από σε , o στην Ιταλία από σε & o στην Τουρκία, με ηγετική θέση παγκοσμίως, 4 στα 10 Ι.Χ. κινούνται με υγραέριο. Υγραεριοκίνητα αυτοκίνητα Πηγή:

24 Η παγκόσμια ζήτηση autogas o Το υγραέριο κίνησης (autogas) αντιπροσωπεύει το 9,7% της παγκόσμιας κατανάλωσης LPG. o Tο ποσοστό αυτό διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. o Μεταξύ των χωρών το ποσοστό είναι υψηλότερο στην Τουρκία (74%) και χαμηλότερο στις ΗΠΑ (0,8%). Πηγή:

25 Κυριότερες αγορές υγραεριοκίνησης (2013) Χώρα Κατανάλωση (χιλ. τόνοι) Οχήματα (χιλ.) Σταθμοί ανεφοδιασμού Κορέα Ρωσία Τουρκία Ταϊλάνδη Πολωνία Ιταλία Ιαπωνία Ουκρανία Αυστραλία Κίνα Υπόλοιπο κόσμου Παγκοσμίως Πηγή: WLPGA (2014)

26 Million tons Million tons Κίνα: η αγορά του LPG Κίνα: Ζήτηση LPG / τομέα Κίνα: Ζήτηση & Προσφορά LPG Feedstock for Cracking 28 Industry 26 Commercial (Transportation and etc) 24 Residentail Gas Supply Demand Net Trade Πηγή: Company data Πηγή: 26

27 Β. Αμερική o H Βορειοαμερικανική αγορά των οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου μέχρι το 2020, με τις πωλήσεις αυτ/των LPG να φτάσουν τις μονάδες και αυτές των αυτ/των CNG να φτάσουν κοντά στις μονάδες. (Πηγή: Frost & Sullivan Analysis, 2012)

28 Β. Αμερική: η αγορά των οχημάτων εναλλακτικού καυσίμου ανά κατασκευαστή (πωλήσεις, 2011) (Πηγή: Frost & Sullivan Analysis, 2012)

29 o Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η υγραεριοκίνηση χρησιμοποιείται σε πάνω από 7 εκατ. αυτ/τα. o Αντιπροσωπεύει περίπου το 3% του συνολικού στόλου αυτ/των & o αποτελεί το πιο ευρέως διαδεδομένο εναλλακτικό καύσιμο, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Πολωνία. Στην Ευρώπη Πηγή: Πηγή:

30 Στοιχεία για την Ευρώπη Πωλήσεις οχημάτων εναλλακτικού καυσίμου στην Ευρώπη (2010): LPG μον., CNG μον. H αγορά των εναλλακτικών καυσίμων αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 1 εκατομμύριο μέχρι το 2020, με τις πωλήσεις αυτ/των LPG να φτάσουν τις μον. και τις πωλήσεις αυτ/των CNG να φτάσουν τις μον. Η αγορά κυριαρχείται από τη Fiat (26% LPG και 88% CNG) με το μερίδιό της στις πωλήσεις αυτοκινήτων LPG να έχει μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Στην αγορά έχουν διεισδύσει και άλλοι κατασκευαστές όπως η GM (17%), η Ford (15%), η PSA (12 %) και η Renault - Nissan (11%). (Πηγή: Frost & Sullivan Analysis, 2012)

31 Ε.Ε.: Πωλήσεις οχημάτων LPG & CNG/ κατασκευαστή (2011) (Πηγή: Frost & Sullivan Analysis, 2012)

32 Ανάλυση της ευρωπαϊκής αγοράς οχημάτων LPG & CNG / ανά κατασκευαστή (2011) (Πηγή: Frost & Sullivan Analysis, 2012)

33 Αποτύπωση της ευρωπαϊκής αγοράς οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων (Πηγή: Frost & Sullivan Analysis, 2012)

34 Ιταλία: μοντέλα αυτ/των ανάλογα με το καύσιμο που χρησιμοποιούν (σύνολο αγοράς) Πηγή:

35 Ιταλία: Ταξινόμηση νέων επιβατικών αυτ/των (σύνολο αγοράς) Πηγή:

36 Παράγοντες θετικοί στην αγορά εναλλακτικών καυσίμων Υφιστάμενη και η επικείμενη νομοθετική βοήθεια και κίνητρα για μετάβαση σε εναλλακτικά καύσιμα σε πολλές χώρες (Γερμανία, Σουηδία, Βόρεια Αμερική). Επέκταση των γραμμών παραγωγής προϊόντων εναλλακτικών καυσίμων από τους κατασκευαστές σε ευνοϊκές (για τις πωλήσεις τους) περιοχές / περιφέρειες (Fiat, GM, Ford & VW). Κυβερνητικές χρηματοδοτήσεις σε υποδομές που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της αγοράς εναλλακτικών καυσίμων (Γερμανία, Βόρεια Αμερική). Τα οχήματα εναλλακτικών καυσίμων επωφελούνται από τις έως και 30% καθαρότερες εκπομπές αερίων, είναι μέχρι 50% οικονομικότερα σε σχέση με τη βενζίνη καθώς και κοντά στο 30% οικονομικότερα από το πετρέλαιο. (Πηγή: Frost & Sullivan Analysis, 2012)

37 Περιορισμοί Αργή ανάπτυξη των υποδομών συντήρησης και τροφοδοσίας για εναλλακτικά καύσιμα (Βόρεια Αμερική). Μείωση ή απουσία του κράτους ή της υποστηρικτικής βιομηχανίας για εναλλακτικά καύσιμα σε ορισμένες βασικές αγορές (Ιταλία, Γαλλία). Η ανταγωνιστική πίεση από άλλες εναλλακτικές τεχνολογίες σε συστήματα μετάδοσης κίνησης (Υβριδικά κ.α.). Ο δισταγμός στην αποδοχή των οχημάτων LPG / CNG παγκοσμίως. (Πηγή: Frost & Sullivan Analysis, 2012)

38 ΕΛΛΑΔΑ

39 Ελλάδα: Ενεργειακό ισοζύγιο Τα πετρελαιοειδή καύσιμα κατέχουν τη σημαντικότερη θέση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας, καταλαμβάνοντας διαχρονικά το υψηλότερο μερίδιο στην εγχώρια κατανάλωση ενέργειας (Πηγή: ICAP, 2014). Κατανομή της κατανάλωσης καυσίμων ανά κατηγορία προϊόντων (2012) Καταναλώσεις Μεγάλων Βιομηχανικών Μονάδων 10,1% Ναυτιλιακό Μαζούτ 19,5% Αεροπορικά Καύσιμα 7,5% Υγραέρια(LP G) 2,7% Λοιπά Καύσιμα 4,5% Μαζούτ (εσωτ. αγοράς) 2,1% Πετρέλαιο Κίνησης 16,1% Βενζίνη 22,6% Πετρέλαιο Θέρμανσης 15,0% Πηγή: ICAP Group

40 Ελλάδα o Στην Ελλάδα επιτρέπεται η υγραεριοκίνηση όλων των οχημάτωνανεξαρτήτως χρήσης (ΙΧ, ΔΧ,ΤΑΞΙ κ.α.)- με τον Ν. 2773, Άρθρο.45/ o Ο αριθμός των αυτ/των που επέλεγαν το υγραέριο ήταν σημαντικά χαμηλότερος από το Μ.Ο. των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. o Από το 2010 ο ρυθμός αύξησης των αυτ/των που επιλέγουν το υγραέριο έχει αυξηθεί, καθώς η υγραεριοκίνηση ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε δύο βασικά θέματα: Πηγή:

41 1. στη σημαντική οικονομία σε σχέση με βενζίνη και πετρέλαιο. Πηγή:

42 2. Στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων, ιδιαίτερα σε αστικά περιβάλλοντα, λόγω της μειωμένης εκπομπής ρύπων και αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πηγή:

43 Ελλάδα o Η υγραεριοκίνηση εκτιμάται ότι αφορά σε λιγότερο από το 2% του συνόλου των καυσίμων που προορίζονται για την κίνηση οχημάτων, o Υπάρχει αυξητική τάση, καθώς συνδυάζει και εξασφαλίζει στον καταναλωτή οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Πηγή:

44 Στοιχεία Εγκατάστασης Συσκευών υγραεριοκίνησης σε Ι.Χ. Πηγή:

45 Στοιχεία Κόστους

46 o Η παραγωγή του υγραερίου σε όλη την Ευρώπη προέρχεται σε ποσοστό κατά 70% απευθείας από την εξόρυξη του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου, και μόνο ένα 30% από την διύλιση του αργού πετρελαίου και επεξεργασία φυσικού αερίου. Η προσφορά LPG o Το υγραέριο παράγεται ούτως ή άλλως ως υποπροϊόν του πετρελαίου, και ως εκ τούτου υφίσταται η ανάγκη να απορροφηθεί από την αγορά, καθώς οι ποσότητες που μπορούν να αποθηκευτούν για μελλοντική χρήση δεν είναι απεριόριστες και η αποθήκευση τους επιβαρύνει με έξοδα το διυλιστήριο. Πηγή: Πηγή: %CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B5%CF%81/

47 o Όταν, λοιπόν δεν είναι εφικτό το προϊόν να απορροφηθεί από την αγορά, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης, το «πλεονάζον» υγραέριο απλά καίγεται στα φουγάρα των διυλιστηρίων. o Αυτό, εκτός του ότι επιβαρύνει άσκοπα την περιβαλλοντική μόλυνση, έχει και οικονομική επιβάρυνση, αφού το υγραέριο που κάηκε θα μπορούσε να είχε προσφέρει σε πολλούς τομείς σαν εναλλακτικό ενεργειακό καύσιμο. Πηγή: %CF%85%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B7- %CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85- %CF%85%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B5%CF%81/

48 o Με την εισαγωγή του στην αυτοκίνηση, εξασφαλίζεται σε βάθος χρόνου μία τεράστια, σταθερή αγορά για το υγραέριο, επιφέροντας κέρδη από ένα προϊόν, το οποίο υπό διαφορετικές συνθήκες, θα μπορούσε απλά να καεί χωρίς κανένα όφελος. Πηγή: %CF%85%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7- %CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85- %CF%85%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B5%CF%81/

49 Γιατί η τιμή του υγραερίου είναι χαμηλότερη; o Με βάση το κόστος παραγωγής, το υγραέριο έχει φθηνότερο κόστος παραγωγής από τα άλλα καύσιμα. o Η ζήτηση υγραερίου αυτή τη στιγμή είναι πολύ μικρότερη (περίπου το 2% του συνολικού αριθμού) σε σύγκριση με τις ποσότητες ζήτησης για βενζίνη και πετρέλαιο diesel. o Το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης δικαιολογεί την χαμηλότερη τιμή του. %CF%85%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B7- %CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B5%CF%81/

50 Γιατί η τιμή του υγραερίου είναι χαμηλότερη; o Ο καθοριστικότερος παράγοντας είναι η χαμηλότερη φορολόγηση του σε σχέση με τα άλλα καύσιμα. o Αυτό, βεβαίως, δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα, αλλά είναι αποτέλεσμα ευρωπαϊκής οδηγίας. Πηγή: %CF%85%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B7- %CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85- %CF%85%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B5%CF%81/

51 Επισκόπηση των μέσων τιμών των καυσίμων σε /lt (συμπ/νου ΦΠΑ και ΕΦΚ) σε ευρωπαϊκές χώρες (Απρ. 2013) Το υγραέριο παρέμενε φθηνό καθώς η Ε.Ε. έχει θεσπίσει την οδηγία (96/2003), σύμφωνα με την οποία σε καμία περίπτωση η φορολογία του υγραερίου δεν μπορεί να είναι περισσότερο από 25%, ενώ στην βενζίνη είναι 100% έως το Πηγή: %CF%85%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B7- %CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85- %CF%85%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B5%CF%81/

52 Γιατί η τιμή του υγραερίου είναι χαμηλότερη; o Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δικαίωμα να διαχειρίζονται την φορολογία των καυσίμων, αλλά «ενδείκνυται» να έχουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε «εναλλακτικά και οικολογικά καύσιμα» (πχ. LPG). o Η συγκεκριμένη οδηγία, όσον αφορά το υγραέριο, θα είναι σε ισχύ μέχρι το 2018, κάτι που εγγυάται ότι η τιμή του υγραερίου θα είναι χαμηλότερη των άλλων καυσίμων (μέχρι το 2018 φυσικά). Πηγή: %CF%85%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B7- %CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B5%CF%81/

53 Η Ε.Ε. μέσω Οδηγίας έχει θεσπίσει τους ελάχιστους φόρους στα καύσιμα βάσει της οποίας ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα είναι μίνιμουμ 125 ο μετρικός τόνος, το 2015 ανέρχεται σε 311 ενώ το 2018 ο ΕΦΚ θα είναι τουλάχιστον 501 ο μετρικός τόνος. Καύσιμο έως 31/12/12 1/1/13 1/1/15 1/1/18 Βενζίνη * Πετρέλαιο * Κηροζίνη * Υγραέριο ** Φυσικό Αέριο *** 2,6 2,6 6,6 10,8 * Ευρώ ανά λίτρα ** Ευρώ ανά κιλά ***Ευρώ ανά GJ Πηγή:

54 Παράδειγμα: Πλήρωση δεξαμενής ενός Ford Transit με υγραέριο - αναλογία δομής κόστους καυσίμου και φόρων Πηγή:

55 Οι τιμές του LPG στην Ευρώπη

56 Οικονομικό όφελος & απόσβεση

57 Η απόδοση o Σε σχέση με την βενζίνη, το υγραέριο παρουσιάζει μια αυξημένη ογκομετρικά κατανάλωση από 5 έως 20%, λόγω της χαμηλής πυκνότητάς του και της χαμηλότερης ενεργειακής απόδοσης ανά λίτρο. o Έχει όμως υψηλότερη θερμική απόδοση από τη βενζίνη. o Έτσι τελικά η αύξηση κατανάλωσης που διαπιστώνει ο οδηγός να είναι ασήμαντη. Πηγή: [18 Ιουν 2013]

58 Οικονομικό όφελος και απόσβεση oαν η τιμή του υγραερίου και των άλλων συμβατικών καυσίμων ήταν η ίδια, τότε το LPG θα ήταν μάλλον ασύμφορο. oεπειδή, όμως, η τιμή του υγραερίου είναι περίπου στο μισό της τιμής της βενζίνης, η διαφορά από την μειωμένη απόδοση αντισταθμίζεται. Πηγή: %CF%85%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B7- %CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B5%CF%81/

59 Οικονομικό όφελος και απόσβεση Πολλοί ισχυρίζονται, πως με την υγραεριοκίνηση το κόστος καυσίμων περιορίζεται στο μισό: μισή τιμή ανά λίτρο καυσίμου, άρα και μισό το συνολικό κόστος κίνησης. Αυτό όμως φυσικά θα ίσχυε μόνο στην περίπτωση που ο κινητήρας είχε την ίδια απόδοση και με τα δύο καύσιμα Πηγή: %CF%85%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B7- %CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B5%CF%81/

60 Παραδείγματα

61 Βενζίνη (λίτρα) Υγραέριο (λίτρα) Πετρέλαιο (λίτρα) Φυσικό αέριο (κιλά) Κατανάλωση (λίτρα ή κιλά / 100 χλμ) 5,4 6,6 4,1 4,4 Τιμή ανά λίτρο ή κιλό (σε ευρώ) 1,651 0,957 1,35 0,993 Χιλιόμετρα σε ετήσια βάση Κόστος καυσίμου σε ετήσια βάση 1337,31 947,43 830,25 655,38 Πηγή: [14/12/13]

62 Υπολογισμός εξοικονόμησης χρημάτων με τη χρήση LPG: Χρήσιμοι σύνδεσμοι

63 Συμπεράσματα Η αγορά οχημάτων CNG & LPG κερδίζει έδαφος σε πολλές χώρες γεγονός που οφείλεται στις συνδυασμένες επιπτώσεις τουχαμηλού κόστους - CNG & LPG και στις διαρκώς υψηλότερες τιμές βενζίνης και ντίζελ. LPG & CNG, έχουν το πλεονέκτημα ότι τα οχήματα εξακολουθούν να λειτουργούν και με τα δύο καύσιμα (βενζίνη και LPG ή βενζίνη και CNG αντίστοιχα) με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται η αυτονομία τους. Οι επιλογές διπλού καυσίμου που διατίθενται σε αυτά τα οχήματα τα καθιστά ως μια ελκυστική επιλογή όσον αφορά την μείωση των λειτουργικών δαπανών και την άρση του άγχους της αυτονομίας. Το σχετικά- χαμηλό κόστος μετατροπής και προοπτική σημαντικής μείωσης των εκπομπών θα αυξήσει τη διείσδυση των εναλλακτικών καυσίμων, σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, κλειδία για τη βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων αποτελούν η νομοθεσία και η ανάπτυξη των υποδομών ανεφοδιασμού.

64 Σας Ευχαριστώ!!!

65 Πηγές AEGPL [2009] The LPG industry road map, σε [15/03/2015] AEGPL [2009] Study on the impacts of LPG cars penetration in EU31 on the exhaust air emission reduction, σε [20/03/2015] ASDR Reports [2014] CNG and LPG Vehicle Market - Industry Trends & Forecasts to 2019 σε according-new-study [15/3/2015] Autogas in Europe, The Sustainable Alternative An LPG Industry Roadmap E u r o p e a n l p g a s s o c i a t i o n, 2013 Edition CNG & LPG Vehicle Market by Vehicle Type (Passenger Cars & Light Commercial Vehicles), Fuel Type (CNG & LPG), and Geography (Asia-Pacific, Europe, Americas & ROW) - Industry Trends & Forecasts to 2019, σε html [20/02/2015] COWI [2001] Fiscal Measures to Reduce CO2 Emissions from new Passenger Cars. Final Report to the European Commission, DG Environment. Crash test: βενζίνη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή υγραέριο για το ΙΧ μου; σε [12/03/2015] European Companies Struggling with the World s Highest Fuel Costs, σε [10/03/2015]

66 Πηγές Friedrich, R., Bickel, P. [2001] Environmental External costs of Transport. Frost & Sullivan [2012] Executive Analysis of Global LPG/CNG Vehicles Market Frost & Sullivan [2012] Executive Analysis of the European and North American LPG and CNG Original Equipment Market Alternate Fuel vehicles make a strong case to effectively reduce CO2 Emissions Jeuland, N., Montagne, X. [2004]: EETP European Emission Test Programme Final Report, Institut Français du Pétrole. THE EVOLUTION OF AUTOGAS SYSTEMS, σε [24/02/2105] The Future of the European Gas Supply, σε /asset_publisher/dvxv4hz2h8bs/content/the-future-of-the-european-gas-supply/10192 [20/03/2015]

67 Πηγές TML [2007] TREMOVE: Service contract for the further development and application of the transport and environmental TREMOVE model. Lot 1 (Improvement of the data set and model structure). Final Report. TNO, IEEP, LAT [2006] Review and analysis of the reduction potential and costs of technical and other measures to reduce CO2 emissions from passenger cars. Final Report to European Commission, DG Enterprise. World LP Gas Association (WLPGA) [2014] AUTOGAS INCENTIVE POLICIES, A country-by-country analysis of why and how governments encourage Autogas and what works. World LP Gas Association (WLPGA) LP GAS modern energy anywhere Ανδρίτσος Ν., «Ενέργεια και Περιβάλλον», σε [10/03/2015] Ευθυμίου, Θ. (2014) Από τα υγρά στα αέρια καύσιμα, σε [17/03/2015]

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013.

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013. Είναι Πράγματι οι Γερμανοί Φτωχότεροι από τους Έλληνες, in DEEP ANALYSIS Ενέργεια Παγκόσμιες Ενεργειακές Ανάγκες της Περιόδου 2010-2040 του Ιωάννη Γατσίδα και της Θεοδώρας Νικολετοπούλου in DEEP ANALYSIS

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ Περίληψη Η κίνηση των οχηµάτων µε φυσικό αέριο εν συγκρίση µε τα συµβατικά καύσιµα συντελεί στη µείωση της ατµοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα, µε λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

H πιο ολοκληρωμένη γκάμα φυσικού αερίου

H πιο ολοκληρωμένη γκάμα φυσικού αερίου H πιο ολοκληρωμένη γκάμα φυσικού αερίου Που μπορώ να βρω πληροφορίες όπως για παράδειγμα της περιοδικής συντήρησης, για το εργοστασιακά τοποθετημένο σύστημα του φυσικού αερίου; Στην επίσημη ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς ήλθατε στην εναλλακτική αυτοκίνηση!

Καλώς ήλθατε στην εναλλακτική αυτοκίνηση! Καλώς ήλθατε στην εναλλακτική αυτοκίνηση! Θανάσης Θανάσης Κονιστής Κονιστής Διευθυντής Διευθυντής Πωλήσεων Πωλήσεων & Marketing Marketing Volkswagen Volkswagen Βιώσιμη Κινητικότητα: Ένα ζήτημα πιο επίκαιρο

Διαβάστε περισσότερα

Υδρογόνο: Το καύσιμο του μέλλοντος

Υδρογόνο: Το καύσιμο του μέλλοντος 26 Νοεμβρίου, 2008 Υδρογόνο: Το καύσιμο του μέλλοντος Βιώσιμο καύσιμο για τη μελλοντική αυτοκίνηση Ικανό να περιορίσει τις εκπομπές CO 2 από τον Ευρωπαϊκό τομέα οδικών μεταφορών πάνω από 50% μέχρι το 2050

Διαβάστε περισσότερα

Καθαρές Μεταφορές στις πόλεις - Δυνατότητες και Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου στα δημοτικά οχήματα

Καθαρές Μεταφορές στις πόλεις - Δυνατότητες και Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου στα δημοτικά οχήματα Καθαρές Μεταφορές στις πόλεις - Δυνατότητες και Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου στα δημοτικά οχήματα Αναμφισβήτητα οι μεταφορές έχουν θεμελιώδη σημασία για την οικονομία και

Διαβάστε περισσότερα

Η Autogas Tsopelogiannis έχει σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα franchise, αξιοποιώντας την κορυφαία τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία της.

Η Autogas Tsopelogiannis έχει σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα franchise, αξιοποιώντας την κορυφαία τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία της. Η Autogas Tsopelogiannis έχει σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα franchise, αξιοποιώντας την κορυφαία τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία της. 2 3 ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΛΑΔΟΥ 1 Εγκαταστάσεις συστημάτων εναλλακτικών

Διαβάστε περισσότερα

Η Νέα Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή με Ορίζοντα το 2030 και οι Επιδράσεις της για την Κύπρο

Η Νέα Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή με Ορίζοντα το 2030 και οι Επιδράσεις της για την Κύπρο Η Νέα Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή με Ορίζοντα το 2030 και οι Επιδράσεις της για την Κύπρο ΤΕΠΑΚ, Λεμεσός, 10/2/2015 3EP - European Energy and Environmental

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις καθορίζουν το μέλλον του αυτοκινήτου

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις καθορίζουν το μέλλον του αυτοκινήτου Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις καθορίζουν το μέλλον του αυτοκινήτου Η θέση της Toyota Μιλτιάδης Τσοσκούνογλου Διευθυντής Τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος & Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας Toyota Ελλάς Νοέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι δύο μίγματα υδρογονανθράκων που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Το φυσικό αέριο είναι: Το φυσικό αέριο είναι ένα φυσικό προϊόν που βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Βαρόμετρου CVO 2010 (CVO - Παρατηρητήριο Εταιρικών Οχημάτων)

Παρουσίαση Βαρόμετρου CVO 2010 (CVO - Παρατηρητήριο Εταιρικών Οχημάτων) Παρουσίαση Βαρόμετρου CVO 2010 (CVO - Παρατηρητήριο Εταιρικών Οχημάτων) ΑΘΗΝΑ 22 Ιουνίου 2010 CVO Τι είναι; Τι αντιπροσωπεύει; Αποτελεί μια εξειδικευμένη πλατφόρμα για όλους τους επαγγελματίες που διαχειρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝ

Ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Σπουδαστής: Μαρίνος Ανδρέου Επιβλέπων Καθηγητής:Ματζινος Παναγιωτης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2013 Το υγραέριο LPG

Διαβάστε περισσότερα

Honda earthdreams Κοιτάζοντας στο μέλλον, σκοπός μας είναι να γίνουμε η εταιρεία που το σύνολο της κοινωνίας θα θέλει να υπάρχουμε.

Honda earthdreams Κοιτάζοντας στο μέλλον, σκοπός μας είναι να γίνουμε η εταιρεία που το σύνολο της κοινωνίας θα θέλει να υπάρχουμε. Κοιτάζοντας στο μέλλον, σκοπός μας είναι να γίνουμε η εταιρεία που το σύνολο της κοινωνίας θα θέλει να υπάρχουμε. Soichiro Honda, 1956 ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ή ΑΝΑΓΚΗ Πωληθέντα Αυτοκίνητα ανά περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (WETO-H2)

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (WETO-H2) ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (WETO-H2) ΒΑΣΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Στο πλαίσιο της µελέτης WETO-H2 εκπονήθηκε σενάριο προβλέψεων και προβολών αναφοράς για το παγκόσµιο σύστηµα ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 6 η Απριλίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 6 η Απριλίου 2016 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Συνέπειες στην αγορά αυτοκινήτου, στα έσοδα του κράτους, στο περιβάλλον και στους καταναλωτές από τις αθρόες εισαγωγές μεταχειρισμένων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων προηγούμενων αντιρρυπαντικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ECOMOBILITY Στέφανος Οικονομίδης Ιανουάριος 2019 Το καύσιμο της νέας εποχής Το καύσιμο ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Πολλά πλεονεκτήματα! Οικονομικό -65% βενζίνη, -35%

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΟΡΑ ΤΕΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 1 Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος Hellenic Petroleum Marketing Companies Association Ο ΣΕΕΠΕ λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

Οφέλη της αεριοκίνησης και τάση της αγοράς. Καραβέλλας Παναγιώτης Brand Manager Fiat Professional

Οφέλη της αεριοκίνησης και τάση της αγοράς. Καραβέλλας Παναγιώτης Brand Manager Fiat Professional Οφέλη της αεριοκίνησης και τάση της αγοράς. Καραβέλλας Παναγιώτης Brand Manager Fiat Professional ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ FCA ~3.4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ Ετήσιες δαπάνες R&D Βιώσιμη Μετακίνηση ΕΜΠΛΟΚΗ TOY ΧΡΗΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Diesel Dual-Fuel system ΜΑΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ POLARGAS LTD ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Diesel Dual-Fuel system ΜΑΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ POLARGAS LTD ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Diesel Dual-Fuel system Dual-Fuel system: ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Το Diesel Dual Fuel είναι μία νέα τεχνολογία για τη μετατροπή των κινητήρων diesel, έτσι ώστε να λειτουργούν με ένα μείγμα πετρελαίου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Στέφανος Οικονομίδης Μάρτιος 2016 Φυσικό Αέριο Η ιστορία Η κίνηση των οχημάτων με φυσικό αέριο ξεκινάει από πολύ παλιά 1862: Το πρώτο μηχανοκίνητο όχημα Η επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Καταρρίπτοντας τους μύθους Μπορούν οι ΑΠΕ να παρέχουν ενέργεια 24/7;

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Καταρρίπτοντας τους μύθους Μπορούν οι ΑΠΕ να παρέχουν ενέργεια 24/7; Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Καταρρίπτοντας τους μύθους Μπορούν οι ΑΠΕ να παρέχουν ενέργεια 24/7; Φυσικά! Υπάρχουν εφτά διαφορετικές ανανεώσιμες τεχνολογίες που μπορούν να παράγουν ενέργεια: φωτοβολταϊκά,

Διαβάστε περισσότερα

Μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στις μεταφορές μέσω της επιβεβλημένης μείωσης των εκπομπών CO2

Μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στις μεταφορές μέσω της επιβεβλημένης μείωσης των εκπομπών CO2 Μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στις μεταφορές μέσω της επιβεβλημένης μείωσης των εκπομπών CO2 Ημερίδα Πράσινες Μεταφορές (ΙΕΝΕ) 2008 Πέτρος Κασσάπης Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ Συγκοινωνιολόγος Liverpool

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκαύσιμα στην Ελλάδα, Εμπόδια και Προοπτικές

Βιοκαύσιμα στην Ελλάδα, Εμπόδια και Προοπτικές 3η Ενότητα: «Αγορά Βιοκαυσίμων στην Ελλάδα: Τάσεις και Προοπτικές» Βιοκαύσιμα στην Ελλάδα, Εμπόδια και Προοπτικές Ηλίας Ντεμιάν Περιβαλλοντολόγος Ερευνητής ΙΟΒΕ Δομή παρουσίασης 1. Αποτύπωση της αγοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Δραστηριότητα και προοπτική των ΕΛΠΕ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Δραστηριότητα και προοπτική των ΕΛΠΕ 14 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Η Ελλάδα ως κόμβος στον 21ο αιώνα Η διοίκηση των εμπορικών, ενεργειακών και ναυτιλιακών δικτύων ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Δραστηριότητα και προοπτική των ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκη, 23/11/2018

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές ΥΦΑ μικρής κλίμακας Προοπτικές για την Δυτική Ελλάδα

Εφαρμογές ΥΦΑ μικρής κλίμακας Προοπτικές για την Δυτική Ελλάδα 6 ο Φόρουμ Ενέργειας Πάτρα, 03-04 Φεβρουαρίου 2017 Εφαρμογές ΥΦΑ μικρής κλίμακας Προοπτικές για την Δυτική Ελλάδα Γεώργιος Πολυχρονίου Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Στρατηγικής, Ανάπτυξης, Διοικητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗΣ GAS EXPERTS

ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗΣ GAS EXPERTS ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗΣ GAS EXPERTS Αναμφισβήτητα, η υγραεριοκίνηση αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στο χώρο της αυτοκίνησης αυτή την περίοδο. Το υγραέριο (LPG ή Liquefied Petroleum Gas) αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικές επιπτώσεις από την αύξηση των συντελεστών ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού και πετρελαίου

Οικονομικές επιπτώσεις από την αύξηση των συντελεστών ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού και πετρελαίου Οικονομικές επιπτώσεις από την αύξηση των συντελεστών ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού και πετρελαίου Athens Tax Forum 1 Απριλίου 217 Τον Ιανουάριο 217 (Οκτ 216 για το πετρέλαιο θέρμανσης) αυξήθηκαν οι συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτείτε γιατί... χάνετε. Οι ώρες μειώνονται σχεδόν στο μισό! Υγραεριοκίνηση Το φλέγον θέμα...

Εκπαιδευτείτε γιατί... χάνετε. Οι ώρες μειώνονται σχεδόν στο μισό! Υγραεριοκίνηση Το φλέγον θέμα... Εκπαιδευτείτε γιατί... χάνετε. Οι ώρες μειώνονται σχεδόν στο μισό! Υγραεριοκίνηση Το φλέγον θέμα... Ενώ ο Νόμος που αφορά τις ώρες εκπαίδευσης των τεχνιτών αεριοκίνησης βελτιώνεται και το ενδιαφέρον του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Στέφανος Οικονομίδης Απρίλιος Το καύσιμο της νέας εποχής

ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Στέφανος Οικονομίδης Απρίλιος Το καύσιμο της νέας εποχής ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Στέφανος Οικονομίδης Απρίλιος 2019 Το καύσιμο της νέας εποχής Το καύσιμο ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Πολλά πλεονεκτήματα! Οικονομικό -65% βενζίνη, -35% -40% Diesel,

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά στοιχεία αγοράς βιοθέρμανσης & pellets στην Ευρώπη από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Βιομάζας

Στατιστικά στοιχεία αγοράς βιοθέρμανσης & pellets στην Ευρώπη από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Βιομάζας Στατιστικά στοιχεία αγοράς βιοθέρμανσης & pellets στην Ευρώπη από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Βιομάζας Γιώργος Διαμαντής Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ Μέλος ΔΣ ΕΛΕΑΒΙΟΜ Εξέλιξη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας από

Διαβάστε περισσότερα

Το βιοντίζελ στην Ελληνική Αγορά

Το βιοντίζελ στην Ελληνική Αγορά Το βιοντίζελ στην Ελληνική Αγορά 21 Απριλίου 2007 Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός» EXPOLINK 07 Ν. Ζαχαριάδης Περιεχόμενα Τι είναι βιοκαύσιμα Νομοθεσία για τη διάθεση στην Ελληνική αγορά Τάσεις στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

«Μακροχρόνιος Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός»

«Μακροχρόνιος Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός» «Μακροχρόνιος Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός» Από την Εύκολη Θεωρία στη Δύσκολη Πράξη Θεόδωρος Ζαχαριάδης Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου τηλ. 25 002304, e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος 1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: 2017-2018 Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος Θέμα : Εξοικονόμηση ενέργειας σε διάφορους τομείς της

Διαβάστε περισσότερα

Το πρώτο αυτοκίνητο Diesel Blend κυκλοφόρησε

Το πρώτο αυτοκίνητο Diesel Blend κυκλοφόρησε Το πρώτο αυτοκίνητο Diesel Blend κυκλοφόρησε Υγραέριο & Φυσικό Αέριο Το πρώτο πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο με ανάμειξη καυσίμου πετρελαίου - υγραερίου κυκλοφόρησε στους δρόμους της συμπρωτεύουσας. Το "Σ"

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Μέρος πρώτο: Η πορεία προς μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

Ξενία 11500 11420 14880 12800

Ξενία 11500 11420 14880 12800 Γ. ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ CO 2 Γ.1 Περιγραφή κτιριακών εγκαταστάσεων Η συνολική έκταση του Πανεπιστηµίου είναι 23,22 στρ. όπου βρίσκονται οι κτιριακές του εγκαταστάσεις όπως είναι το κτίριο της Κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΕ/07/777/SI Λύσεις στα εμπόδια της αγοράς των καυσίμων βιομάζας και τη διαθεσιμότητα πρώτων υλών.

ΙΕΕ/07/777/SI Λύσεις στα εμπόδια της αγοράς των καυσίμων βιομάζας και τη διαθεσιμότητα πρώτων υλών. ΙΕΕ/07/777/SI2.499477 Λύσεις στα εμπόδια της αγοράς των καυσίμων βιομάζας και τη διαθεσιμότητα πρώτων υλών Ι. Ελευθεριάδης Τμήμα Βιομάζας, ΚΑΠΕ http://www.eubionet.net European Bioenergy Network EUBIONET

Διαβάστε περισσότερα

Η κατανάλωση ενέργειας στις Μεταφορές στην Ελλάδα

Η κατανάλωση ενέργειας στις Μεταφορές στην Ελλάδα Η κατανάλωση ενέργειας στις Μεταφορές στην Ελλάδα Πέτρος Κασσάπης Πολιτικός Μηχανικός (ΕΜΠ) Συγκοινωνιολόγος (ΜSc) Πρόεδρος της Επιτροπής «Ενέργεια & Μεταφορές» του ΙΕΝΕ Τελική κατανάλωση ενέργειας στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ Εκπομπές Αερίων Θερμοκηπίου - Μέτρα/Εργαλεία Αγοράς για τον Περιορισμό τους (ΜΒΜ/ΜΒΙ) ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π. ΒΕΝΤΙΚΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΜΠ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα από την ανάλυση για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Συμπεράσματα από την ανάλυση για την Ευρωπαϊκή Ένωση Ενεργειακή πολιτική για την Ελλάδα: σύγκλιση ή απόκλιση από την Ευρωπαϊκή προοπτική; Π. Κάπρου, Καθηγητή ΕΜΠ Εισαγωγή Πρόσφατα δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, η έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Ο δευτερογενής τομέας παραγωγής, η βιομηχανία, παράγει την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ διακρίνεται σε

Ο δευτερογενής τομέας παραγωγής, η βιομηχανία, παράγει την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ διακρίνεται σε στον κόσμο Οι κινήσεις της Ευρώπης για «πράσινη» ενέργεια Χρειαζόμαστε ενέργεια για όλους τους τομείς παραγωγής, για να μαγειρέψουμε το φαγητό μας, να φωταγωγήσουμε τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τα σχολεία,

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικά Καύσιµα στις Μεταφορές: Στρατηγικές Προώθησης Θεσµικό Πλαίσιο

Εναλλακτικά Καύσιµα στις Μεταφορές: Στρατηγικές Προώθησης Θεσµικό Πλαίσιο Εναλλακτικά Καύσιµα στις Μεταφορές: Στρατηγικές Προώθησης Θεσµικό Πλαίσιο Έφη Τριτοπούλου, Μαρία Ζαρκαδούλα, Γρηγόρης Ζωίδης, Λουκάς Γαβριήλ Τµήµα Περιβάλλοντος και Μεταφορών /νση Ενεργειακής Αποδοτικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στις μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών σε παγκόσμια κλίμακα που οφείλονται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Η κλιματική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικά οχήματα Πολιτικές και Εμπειρίες Εφαρμογής Μαρία Ζαρκαδούλα Τμήμα Περιβάλλοντος και Μεταφορών ΚΑΠΕ

Εναλλακτικά οχήματα Πολιτικές και Εμπειρίες Εφαρμογής Μαρία Ζαρκαδούλα Τμήμα Περιβάλλοντος και Μεταφορών ΚΑΠΕ Εναλλακτικά οχήματα Πολιτικές και Εμπειρίες Εφαρμογής Μαρία Ζαρκαδούλα Τμήμα Περιβάλλοντος και Μεταφορών ΚΑΠΕ ECOTEC, Απρίλιος 2010 Ποσοστιαία Συμμετοχή τελικής κατανάλωσης Ενέργειας σε ΕU 27 και Ελλάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Η Αγορά του Φυσικού Αερίου στην Αττική. Νοέμβριος 2011

Η Αγορά του Φυσικού Αερίου στην Αττική. Νοέμβριος 2011 Η Αγορά του Φυσικού Αερίου στην Αττική Νοέμβριος 2011 1 Σύγχρονη Φιλοσοφία, Δυναμική Αποστολή H Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής Α.Ε. (ΕΠΑ Αττικής) ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2001 και είναι ο αποκλειστικός

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Φλάμος Επίκουρος Καθηγητής. Δανάη Μανωλή

Αλέξανδρος Φλάμος Επίκουρος Καθηγητής. Δανάη Μανωλή Σχεδιασμός Συστημάτων Παραγωγής (ΣΣΠ) και Περιβάλλον Αλέξανδρος Φλάμος Επίκουρος Καθηγητής e-mail: aflamos@unipi.gr Δανάη Μανωλή e-mail: danai@unipi.gr Researcher FP7 GreenEcoNet Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

4.. Ενεργειακά Ισοζύγια

4.. Ενεργειακά Ισοζύγια ιαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική 4.. Ενεργειακά Ισοζύγια Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο Συστηµάτων Αποφάσεων & ιοίκησης Γρ. 0.2.7. Ισόγειο Σχολής Ηλεκτρολόγων Τηλέφωνο: 210-7723551,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ EL EL EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.11.2010 COM(2010) 655 τελικό ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Παρακολούθηση των εκποµπών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «Το αυτοκίνητο στην κρίση» 1 Εισηγήτρια: Ξυδά Τατιάνα Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά. Ο κόσμος. Η Κύπρος. Πράσινη Ενέργεια

Η αγορά. Ο κόσμος. Η Κύπρος. Πράσινη Ενέργεια Η αγορά. Ο κόσμος. Η Κύπρος. Πράσινη Ενέργεια ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Φωτοβολταϊκά Συστήματα οικιακά / βιομηχανικά / αυτοπαραγωγή / μεγάλα πάρκα Ηλιακά Θερμικά Συστήματα οικιακά/εμπορικά Θέρμανση / κλιματισμός

Διαβάστε περισσότερα

CONNECTED CARS CONFERENCE Renewable Energy Sources. Πως διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

CONNECTED CARS CONFERENCE Renewable Energy Sources. Πως διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα MINISTRY OF ENVIRONMENT ENERGY & CLIMATE CHANGE CONNECTED CARS CONFERENCE 2019 Πως διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα Αλεξάνδρα Σδούκου Γενική Γραμματέας Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Πετρέλαιο Κίνησης 21% Μαζούτ 18% Πετρέλαιο Θέρµανσης

Πετρέλαιο Κίνησης 21% Μαζούτ 18% Πετρέλαιο Θέρµανσης «Φυσικό Αέριο στο Μεγάλο Εµπορικό και Βιοµηχανικό Τοµέα της Αττικής: Ανάπτυξη και ιαχείριση Μεγάλων Πελατών περιόδου 2004-2009» 2009» ΕΠΑ Αττικής Νοέµβριος 2010 Αναστάσιος Τόσιος ιευθυντής Τεχνικής Εξυπηρέτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ....3 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1. Ακαθάριστος κύκλος εργασιών....4 2. Λειτουργικό Κέρδος....7 3. Άποψη για την οικονομική κρίση... 10 4. Τα περισσότερο σημαντικά επιχειρησιακά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις. Ηλιοθερµικά συστήµατα για θέρµανση νερού: µια δυναµική αγορά

Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις. Ηλιοθερµικά συστήµατα για θέρµανση νερού: µια δυναµική αγορά Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις Εδώ και µια εικοσαετία, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν εξοικειωθεί µε τους ηλιακούς θερµοσίφωνες για την παραγωγή ζεστού νερού. Απόρροια

Διαβάστε περισσότερα

Είναι μια καταγραφή/υπολογισμός των ποσοτήτων

Είναι μια καταγραφή/υπολογισμός των ποσοτήτων Απογραφές Εκπομπών: α) Γενικά, β) Ειδικά για τις ανάγκες απογραφής CO 2 σε αστική περιοχή Θεόδωρος Ζαχαριάδης Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου τηλ. 25 002304,

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Κουκλέλης Πρόεδρος Δ.Σ.

Κωνσταντίνος Κουκλέλης Πρόεδρος Δ.Σ. «Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή & Ελληνική Αγορά Ενέργειας από τη σκοπιά της Βιομηχανίας» Κωνσταντίνος Κουκλέλης Πρόεδρος Δ.Σ. 11 Νοεμβρίου 2014 Μανιφέστο της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Τάσεις στην πολιτική ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Ήπιες Μορφές Ενέργειας

Ήπιες Μορφές Ενέργειας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ήπιες Μορφές Ενέργειας Ενότητα 1: Εισαγωγή Καββαδίας Κ.Α. Τμήμα Μηχανολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1-

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1- ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα Πως οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις επηρεάζουν το περιβάλλον και πως μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

e-newsletter -Προδιαγραφές κατασκευής κτιρίων Περιεχόμενα Tεύχος 2 Αρθρογραφία January 2017 ΜΑΙΧ

e-newsletter -Προδιαγραφές κατασκευής κτιρίων Περιεχόμενα Tεύχος 2 Αρθρογραφία January 2017 ΜΑΙΧ January 2017 ΜΑΙΧ +302821035020 Tεύχος 2 Ιωάννης Βουρδουμπάς, Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου ZEROCO2 Γεώργιος Αγγελάκης, Υπεύθυνος διαχείρισης του έργου ZEROCO2 Περιεχόμενα Αρθρογραφία -Προδιαγραφές

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης Αμυντικές δαπάνες σε παγκόσμια κλίμακα Εμπόριο Αμυντικού Εξοπλισμού Αμυντικές δαπάνες κρατών-μελών ΝΑΤΟ Αμυντικές

Ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης Αμυντικές δαπάνες σε παγκόσμια κλίμακα Εμπόριο Αμυντικού Εξοπλισμού Αμυντικές δαπάνες κρατών-μελών ΝΑΤΟ Αμυντικές 1o Συνέδριο Οικονομικού Σώματος Αμυντικές Δαπάνες: Διεθνής Πρακτική - Προκλήσεις για το Μέλλον Λγός (Ο) Δημήτριος Μελέτης Δντής ΔΟΙ/71 Α/Μ ΤΑΞ Αθήνα, 22 Φεβ 2018 1 Περίγραμμα Ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίαρχο γεγονός στον 21 ο αιώναγια την αυτοκινητοβιοµηχανία θα είναι, πέρα από την ικανοποίηση των συνεχώς αυξανόµενων απαιτήσεων των καταναλωτών, η

Κυρίαρχο γεγονός στον 21 ο αιώναγια την αυτοκινητοβιοµηχανία θα είναι, πέρα από την ικανοποίηση των συνεχώς αυξανόµενων απαιτήσεων των καταναλωτών, η Το παρόν και το µέλλον των υβριδικών αυτοκινήτων της Toyota Η οπτική γωνία της Toyota Μίλτος Τσοσκούνογλου ιευθυντής Τοµέα Προστασίας Περιβάλλοντος & Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, Toyota Ελλάς Κυρίαρχο

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόµηση Ενέργειας στις Μεταφορές

Εξοικονόµηση Ενέργειας στις Μεταφορές Εξοικονόµηση Ενέργειας στις Μεταφορές Θεόδωρος Ζαχαριάδης Τεχνολογικό Πανεπιστήµιο Κύπρου τηλ. 25 002304, e-mail: t.zachariadis@cut.ac.cy ωρεάν Εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων για το προσωπικό των επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακή επανάσταση ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ενεργειακή επανάσταση ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ενεργειακή επανάσταση 3 ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Ενεργειακή Επανάσταση Τεχνική έκθεση που δείχνει τον τρόπο με τον οποίον εξασφαλίζεται ενεργειακή επάρκεια παγκοσμίως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO 2 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO 2 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ CO 2 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Γιάννης Βουρδουµπάς Μελετητής-Σύµβουλος Μηχανικός Ελ. Βενιζέλου 107 Β 73132 Χανιά, Κρήτης e-mail: gboyrd@tee.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το πρόβληµα των εκποµπών

Διαβάστε περισσότερα

Φορολόγηση της ενέργειας: η Επιτροπή προτείνει µεταβατικές περιόδους για τις υπό ένταξη χώρες

Φορολόγηση της ενέργειας: η Επιτροπή προτείνει µεταβατικές περιόδους για τις υπό ένταξη χώρες IP/04/121 Βρυξέλλες 28 Ιανουαρίου 2004 Φορολόγηση της ενέργειας: η Επιτροπή προτείνει µεταβατικές περιόδους για τις υπό ένταξη χώρες Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την τροποποίηση της οδηγίας

Διαβάστε περισσότερα

«Ενεργειακή Ένωση»: Ευκαιρία για μετάβαση σε οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα;

«Ενεργειακή Ένωση»: Ευκαιρία για μετάβαση σε οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα; «Ενεργειακή Ένωση»: Ευκαιρία για μετάβαση σε οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα; Θεόδωρος Ζαχαριάδης Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου τηλ. 25 002304, e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

46118 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)

46118 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 46118 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι Υποβαλλόμενα Στοιχεία για την πρόσβαση των Φορέων Παροχής Στοιχείων Τελικής Ενεργειακής Χρήσης στο Σύστημα Διαχείρισης Στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η κλιματική αλλαγή? Ποιά είναι τα αέρια του θερμοκηπίου?

Τι είναι η κλιματική αλλαγή? Ποιά είναι τα αέρια του θερμοκηπίου? Ενημερωτικό Υλικό Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα Πως επηρεάζουν το Περιβάλλον και πως μπορούν να μετρούν το Ανθρακικό τους Αποτύπωμα? Τ ι είναι? Τι είναι η κλιματική αλλαγή?

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη, 14 Μαρτίου 2017

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη, 14 Μαρτίου 2017 ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη, 14 Μαρτίου 2017 ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2016 Οι εξωτερικές εμπορικές συναλλαγές της Ισπανίας διατήρησαν το 2016, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, αυξητική

Διαβάστε περισσότερα

Global Oil & Gas Conference South East Europe & Mediterranean. Παρουσίαση Διευθύνοντος Συμβούλου Γ. Στεργιούλη

Global Oil & Gas Conference South East Europe & Mediterranean. Παρουσίαση Διευθύνοντος Συμβούλου Γ. Στεργιούλη Global Oil & Gas Conference South East Europe & Mediterranean Παρουσίαση Διευθύνοντος Συμβούλου Γ. Στεργιούλη 28 Σεπτεμβρίου 2016 Ενεργειακός Όμιλος με ηγετική θέση σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη Σύγχρονα διυλιστήρια,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

Βιοντίζελ: Ανάπτυξη, αποκέντρωση, αειφορία Σωτήρης Φώλιας Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.ΒΙ.Β.Ε.

Βιοντίζελ: Ανάπτυξη, αποκέντρωση, αειφορία Σωτήρης Φώλιας Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.ΒΙ.Β.Ε. 1η Ενότητα: «Το Παρόν και το Μέλλον των Βιοκαυσίμων στην Ελλάδα και την Ευρώπη» Βιοντίζελ: Ανάπτυξη, αποκέντρωση, αειφορία Σωτήρης Φώλιας Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.ΒΙ.Β.Ε. Σύντομο Ιστορικό Οδηγία 2003/30/ΕΚ οδηγεί

Διαβάστε περισσότερα

City Logistics Mapping The Future

City Logistics Mapping The Future Διονύσης Γρηγορόπουλος City Logistics Mapping The Future Υπό την αιγίδα: Case Study City Logistics με την Χρήση Ηλεκτρικών Οχημάτων στην Αθηνά 23-24/1/2018 3η Διημερίδα ITS Hellas 2018, Υπουργείο Υποδομών

Διαβάστε περισσότερα

EΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

EΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ EΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Επιτροπή Περιβάλλοντος, ηµόσιας Υγείας και Πολιτικής των Καταναλωτών 14 Μαϊου 2002 ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ 2001/0265(COD) ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ/ΕΚΘΕΣΗΣ της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ηµόσιας

Διαβάστε περισσότερα

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πλαίσιο και πολιτικές στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πλαίσιο και πολιτικές στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πλαίσιο και πολιτικές στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης Στόχοι της Ευρωπαϊκής και Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής: Η Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η

Διαβάστε περισσότερα

CO 2. European Automobile Manufacturers Association

CO 2. European Automobile Manufacturers Association ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO 2 ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ European Automobile Manufacturers Association Συνδυάζοντας τις προσπάθειες για επίτευξη μεγαλύτερων και αποτελεσματικότερων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Λ I Π A N T I K A & EI Ι Κ Α ΠΡΟ Ϊ Ο Ν Τ Α

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Λ I Π A N T I K A & EI Ι Κ Α ΠΡΟ Ϊ Ο Ν Τ Α ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Λ I Π A N T I K A & EI Ι Κ Α ΠΡΟ Ϊ Ο Ν Τ Α ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ eni i-sint 5W/30 Κορυφαίας συνθετικής τεχνολογίας λιπαντικό τελευταίας γενιάς εξαιρετικής απόδοσης, για

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος...σελίδα: 2. Πίνακες...σελίδα: 6. Επίλογος...σελίδα: 64. Εταιρείες διανομής επιβατικών αυτοκινήτων...σελίδα: 67 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος...σελίδα: 2. Πίνακες...σελίδα: 6. Επίλογος...σελίδα: 64. Εταιρείες διανομής επιβατικών αυτοκινήτων...σελίδα: 67 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...σελίδα: 2 Πίνακες...σελίδα: 6 Επίλογος...σελίδα: 64 Εταιρείες διανομής επιβατικών αυτοκινήτων...σελίδα: 67 Τα τεχνικά και λοιπά μεγέθη που αναφέρονται στην παρούσα έκθεση έχουν παραχωρηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Οι προβολείς στραμένοι στο CNG. Μικρές και μεγάλες αλήθειες για το Φυσικό Αέριο Κίνησης Τελευταία Ενημέρωση Τρίτη, 15 Ιούλιος :37

Οι προβολείς στραμένοι στο CNG. Μικρές και μεγάλες αλήθειες για το Φυσικό Αέριο Κίνησης Τελευταία Ενημέρωση Τρίτη, 15 Ιούλιος :37 Η δημοσίευση της Υ.Α. (ΦΕΚ 1466 Β/05-06-2014),, για την μετατροπή των κινητήρων οχημάτων σε διπλού καυσίμου με φυσικό αέριο (CNG), σύμφωνα με τον Κανονισμό R 110/ΟΕΕ/ΗΕ σηματοδοτεί και την έναρξη των μετατροπών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Στοιχεία εισαγωγών και κατανάλωσης)

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Στοιχεία εισαγωγών και κατανάλωσης) Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Στοιχεία εισαγωγών και κατανάλωσης) Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στην έβδομη θέση του παγκόσμιου πίνακα εισαγωγέων ελαιολάδου του FAO βάση των εισαγομένων ποσοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός. Συνοπτικά αποτελέσματα εξέλιξης εγχώριου ενεργειακού συστήματος

Εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός. Συνοπτικά αποτελέσματα εξέλιξης εγχώριου ενεργειακού συστήματος Εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός Συνοπτικά αποτελέσματα εξέλιξης εγχώριου ενεργειακού συστήματος μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και περιβαλλοντικοί στόχοι αύξηση συμμετοχής ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχίζουµε τις επενδύσεις

Συνεχίζουµε τις επενδύσεις Συνεχίζουµε τις επενδύσεις Συνεχίζουµε τις επενδύσεις. Νέες Εταιρίες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Ανατολ. Μακεδονία & Θράκη µέχρι σήµερα 35 εκ. 2014 2018 59 εκ. Κεντρική Μακεδονία µέχρι σήµερα 50 εκ. 2014 2018

Διαβάστε περισσότερα

«Βιοκαύσιμα και περιβάλλον σε όλο τον κύκλο ζωής»

«Βιοκαύσιμα και περιβάλλον σε όλο τον κύκλο ζωής» «Βιοκαύσιμα και περιβάλλον σε όλο τον κύκλο ζωής» Δρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ecocity Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών & Διαχείρισης του

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα

Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα Πετρέλαιο Κάρβουνο ΑΠΕ Εξοικονόμηση Φυσικό Αέριο Υδρογόνο Πυρηνική Σύντηξη (?) Γ. Μπεργελές Καθηγητής Ε.Μ.Π www.aerolab.ntua.gr e mail: bergeles@fluid.mech.ntua.gr Ενέργεια-Περιβάλλον-Αειφορία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα Παραρτήματα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα Πίνακας Α1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ετήσια εκατοστιαία μεταβολή όγκου) Σταθμίσεις με ΑΕΠ 2013* 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών

ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σώµα Οµότιµων Καθηγητών, Αθήνα, 14.03.2011 1 Περιεχόµενα 1 Εισαγωγικά 3 Ενέργεια 4

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Ιανουάριος - Απρίλιος Καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σε έξι Μεσογειακές χώρες, με επιμέρους στοιχεία για την Ελλάδα Αύγουστος 2 Αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» Υδατικό Περιβάλλον και Ανάπτυξη

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» Υδατικό Περιβάλλον και Ανάπτυξη http://www.circleofblue.org/waternews/2010/world/water-scarcity-prompts-different-plans-to-reckon-with-energy-choke-point-in-the-u-s/ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗΣ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΚΟΥΖΗΣ Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Σημερινή Κατάσταση και Προοπτικές της Ηλιακής Ενέργειας στην Ελλάδα. Ν. Α. ΚΥΡΙΑΚΗΣ Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ Πρόεδρος ΙΗΤ

Σημερινή Κατάσταση και Προοπτικές της Ηλιακής Ενέργειας στην Ελλάδα. Ν. Α. ΚΥΡΙΑΚΗΣ Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ Πρόεδρος ΙΗΤ Σημερινή Κατάσταση και Προοπτικές της Ηλιακής Ενέργειας στην Ελλάδα Ν. Α. ΚΥΡΙΑΚΗΣ Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ Πρόεδρος ΙΗΤ Δυνατότητες Αξιοποίησης Ηλιακής Ενέργειας Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας (Φ/Β).

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικό Αέριο, το καύσιμο κίνησης της νέας εποχής Μετατροπή βενζινοκίνητων οχημάτων για κίνηση με Φυσικό Αέριο (Bi-Fuel)

Φυσικό Αέριο, το καύσιμο κίνησης της νέας εποχής Μετατροπή βενζινοκίνητων οχημάτων για κίνηση με Φυσικό Αέριο (Bi-Fuel) 1 Φυσικό Αέριο, το καύσιμο κίνησης της νέας εποχής Μετατροπή βενζινοκίνητων οχημάτων για κίνηση με Φυσικό Αέριο (Bi-Fuel) 2 Φυσικό Αέριο ιστορική ανάδρομη Η κίνηση με αέρια καύσιμα για αυτοκίνητα δεν αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτική εξέλιξης της διείσδυσης του Φυσικού Αερίου στην Ηλεκτροπαραγωγή στο Ελληνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα. Ι. Κοπανάκης Διευθυντής ΔΣΔΑΜΠ

Προοπτική εξέλιξης της διείσδυσης του Φυσικού Αερίου στην Ηλεκτροπαραγωγή στο Ελληνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα. Ι. Κοπανάκης Διευθυντής ΔΣΔΑΜΠ Προοπτική εξέλιξης της διείσδυσης του Φυσικού Αερίου στην Ηλεκτροπαραγωγή στο Ελληνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ι. Κοπανάκης Διευθυντής ΔΣΔΑΜΠ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Tα υβριδικά αυτοκίνητα»

ΘΕΜΑ: «Tα υβριδικά αυτοκίνητα» ΘΕΜΑ: «Tα υβριδικά αυτοκίνητα» Καράμπελα Καράπαπα Επιμέλεια εργασίας: Ζωή Ιωάννα ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ; Αυτός ο τύπος αυτοκινήτου ονομάζεται έτσι επειδή συνδυάζει δύο μορφές ενέργειας για να

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4275, 24/3/2011

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4275, 24/3/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΥΝΑΨΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2006 ΚΑΙ 2010 Για σκοπούς μεταφοράς της πράξης

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα Greenbuilding, 2 Ιουλίου 2009 - Αθήνα

Ημερίδα Greenbuilding, 2 Ιουλίου 2009 - Αθήνα Εναρμόνιση της Οδηγία 2006/32/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες 1 ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση ΙΑΤΡΙΔΗΣ ΜΗΝΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ABB drives για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. ABB Group April 1, 2013 Slide 1

ABB drives για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. ABB Group April 1, 2013 Slide 1 ABB drives για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας April 1, 2013 Slide 1 Η ενεργειακή πρόκληση σήμερα Αυξανόμενη ζήτηση Ευρώπη και Β. Αμερική 5.4% 26% Κίνα 94% 177% Πρόβλεψη IEA 2007-30 Αύξηση στη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεάμηνου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεάμηνου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12 Νοεμβρίου 2015 Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεάμηνου 2015 Ιστορικά υψηλά λειτουργικά αποτελέσματα Ομίλου, αυξημένες εξαγωγές, διατήρηση ομαλής τροφοδοσίας αγοράς μετά τα capital controls

Διαβάστε περισσότερα

Toyota Hybrid. Ηλίας Καραϊσκός Αγγελική Τσενέ

Toyota Hybrid. Ηλίας Καραϊσκός Αγγελική Τσενέ Toyota Hybrid Ηλίας Καραϊσκός Αγγελική Τσενέ Η σημερινή μας agenda Toyota & Hybrid Η τεχνολογία Toyota Hybrid Μοναδικά οφέλη Toyota Hybrid Γκάμα Test Drive Η Toyota στον κόσμο Δηλαδή Kaizen προκαλώντας

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική και δράσεις της ΕΕ για την βιοενέργεια

Στρατηγική και δράσεις της ΕΕ για την βιοενέργεια ιηµερίδα ΤΕΕ/ΤΚΜ «Τα βιοκαύσιµα κι ο αναπτυξιακός τους ρόλος για την βιοµηχανία και τον αγροτικό τοµέα» Θεσσαλονίκη, 3&4 Νοεµβρίου 2006 Στρατηγική και δράσεις της ΕΕ για την βιοενέργεια Λ. Γούτα Επιστηµονική

Διαβάστε περισσότερα