Αρδεύσεις (Εργαστήριο)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αρδεύσεις (Εργαστήριο)"

Transcript

1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολοικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρδεύσεις (Εραστήριο) Ενότητα 5 : Υδροδυναμική Δρ. Μενέλαος Θεοχάρης

2 ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.. ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ.. Εισαωή Στην Υδροστατική εξετάσαμε τα ρευστά σε ισορροπία, όπου η μόνη σημαντική ιδιότητα ήταν το βάρος. Σ αυτό το κεφάλαιο θα περιράψουμε και άλλες έννοιες που θα μας χρειαστούν ια τη μελέτη των ρευστών σε κίνηση. Η ροή των ρευστών είναι πολύπλοκη και δεν υπόκειται πάντα σε ακριβή μαθηματική ανάλυση. Αντίθετα με τα στερεά, τα σωματίδια ενός ρέοντος ρευστού μπορούν να κινηθούν με διαφορετικές ταχύτητες και διαφορετικές επιταχύνσεις. Τρεις σημαντικές αρχές στη ροή των ρευστών είναι οι εξής : α. Η αρχή της διατήρησης της μάζας από την οποία προκύπτει η εξίσωση της συνέχειας. β. Η αρχή της κινητικής ενέρειας, από την οποία προκύπτουν ορισμένες εξισώσεις ροής.. Η αρχή της ορμής, πάνω στην οποία θεμελιώνονται οι εξισώσεις με τις οποίες υπολοίζουμε τις δυνάμεις που ασκούνται από τα κινούμενα ρευστά... Η ροή των ρευστών Η ροή των ρευστών μπορεί να είναι μόνιμη ή μη μόνιμη, ομοιόμορφη ή ανομοιόμορφη, στρωτή ή τυρβώδης, μονοδιάστατη, δισδιάστατη ή τρισδιάστατη και στροβιλή ή αστρόβιλη. Πραματική μονοδιάστατη ροή ενός ασυμπίεστου ρευστού πραματοποιείται όταν η διεύθυνση και το μέτρο της ταχύτητας είναι τα ίδια σε όλα τα σημεία. Όμως μονοδιάστατη ανάλυση της ροής είναι αποδεκτή, όταν ως κύρια κατεύθυνση αυτής λαμβάνεται η κατά μήκος της κεντρικής ραμμής ροής και όταν οι ταχύτητες και επιταχύνσεις, που είναι κάθετες στη ραμμή ροής είναι αμελητέες. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι μέσες τιμές της ταχύτητας, της πίεσης και του υψομέτρου θέσης θεωρούνται ότι αντιπροσωπεύουν τη ροή στο σύνολό της και δευτερεύουσες μεταβολές αμελούνται. Για παράδειμα η ροή σε καμπύλους σωλήνες αναλύεται με τη βοήθεια των αρχών της μονοδιάστατης ανάλυσης, παρά το εονός ότι η κατασκευή έχει τρεις διαστάσεις και η ταχύτητα ποικίλει κατά πλάτος μιας τυχούσας διατομής κάθετης προς τη ροή.

3 Δισδιάστατη ροή πραματοποιείται όταν τα ρευστά σωματίδια κινούνται σε επίπεδο ή σε παράλληλα επίπεδα και το διάραμμα των ραμμών ροής είναι το ίδιο σε κάθε επίπεδο. Σε ροή ιδεατού ρευστού όπου δεν υπάρχουν διατμητικές τάσεις και συνεπώς δεν υπάρχουν και ροπές δεν μπορεί να υπάρξει και περιστροφική κίνηση των σωματιδίων του ρευστού ύρω από το κέντρο μάζας του. Μία τέτοια ιδεατή ροή, που μπορεί να παρασταθεί με ένα δίκτυο ροής, ονομάζεται αστρόβιλη ροή.... Μόνιμη ροη Μόνιμη ροή πραματοποιείται όταν, σε κάθε σημείο, η ταχύτητα διαδοχικών σωματιδίων του ρευστού σε διαδοχικούς χρόνους είναι ίδια. Έτσι, η ταχύτητα είναι σταθερή σε σχέση με το χρόνο ε σημείο σε σχέση με το χρόνο ή 0, αλλά μπορεί να μεταβάλλεται από σημείο σε σημείο ή σε σχέση με την απόσταση. t Από αυτό συμπεραίνουμε ότι και άλλες μεταβλητές της ροής θα είναι ανεξάρτητες του χρόνου, όπως η πυκνότητα, η πίεση, η παροχή, η θερμοκρασία κ.λπ. δηλαδή θα ισχύει ρ Q 0, 0, 0, 0 κ.λπ.. Τα περισσότερα προβλήματα ροής στην πράξη, t t t t εμφανίζονται σε συνθήκες μόνιμης ροής. Για παράδειμα, η ροή σε σωλήνες μεταφοράς υρών με σταθερό ενερειακό ύψος και η εκροή από οπές με σταθερά ενερειακά ύψη είναι παραδείματα μόνιμης ροής. Αυτές οι ροές μπορεί να είναι ομοιόμορφες ή ανομοιόμορφες. Η πολυπλοκότητα της μη μόνιμης ροής, ξεφεύει από το σκοπό ενός βιβλίου εισαωικού στη ρευστομηχανική. Η ροή είναι μη μόνιμη, όταν οι συνθήκες ροής σε ένα σημείο μεταβάλλονται σε συνάρτηση με το χρόνο, δηλαδή είναι όταν 0. t... Ομοιόμορφη ροη Ομοιόμορφη ροή πραματοποιείται όταν το μέτρο και η διεύθυνση της ταχύτητας δεν μεταβάλλονται από σημείο σε σημείο μέσα στο ρευστό δηλ. όταν 0. s Από αυτό συμπεραίνεται ότι κι άλλες μεταβλητές της ροής δε μεταβάλλονται με την y ρ Q απόσταση, όπως 0, 0, 0, 0, 0 0 κ.λπ.. s s s s s s Η ροή υρών με πίεση μέσα από μακριούς σωλήνες με σταθερή διάμετρο είναι ομοιόμορφη ροή, ανεξάρτητα από το αν η ροή αυτή είναι μόνιμη ή μη μόνιμη.

4 Ανομοιόμορφη ροή πραματοποιείται όταν η ταχύτητα, το βάθος, η πίεση κ.λπ. μεταβάλλονται από σημείο σε σημείο μέσα στη ροή του ρευστού, ή 0. s.. Οι ραμμές ροής Οι ραμμές ροής, ή ροϊκές ραμμές, είναι ιδεατές καμπύλες σχεδιασμένες μέσα στο ρευστό, που δείχνουν την κατεύθυνση της κίνησης στα διάφορα τμήματα ροής του ρευστού. Η εφαπτομένη σε ένα σημείο της καμπύλης παριστάνει τη στιμιαία διεύθυνση της ταχύτητας των σωματιδίων του ρευστού σε αυτό το σημείο. Η μέση διεύθυνση της ταχύτητας μπορεί με τον ίδιο τρόπο να παρασταθεί με εφαπτόμενες στις ραμμές ροής. Αφού η συνιστώσα του διανύσματος της ταχύτητας η κάθετη προς τη ραμμή ροής είναι μηδέν, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει ροή εκάρσια προς τις ραμμές ροής... Οι σωλήνες ροής Σωλήνας ροής, ή ροϊκός σωλήνας ονομάζεται ένα στοιχειώδες τμήμα του ρέοντος ρευστού που περιέχεται μέσα σ' ένα σύνολο ραμμών ροής που περικλείει τη ροή. Αν η διατομή του ροϊκού σωλήνα είναι αρκετά μικρή, τότε τον ονομάζουμε ροϊκό νήμα και η ταχύτητα του κεντρικού σημείου κάθε διατομής θεωρείται σαν μέση ταχύτητα της διατομής στο σύνολό της...5 Τα δίκτυα ροής Τα δίκτυα ροής σχεδιάζονται ια να καθορίσουν το διάραμμα ροής σε περιπτώσεις δισδιάστατης ροής ή ακόμη και σε περιπτώσεις τρισδιάστατης ροής. Το δίκτυο ροής αποτελείται από : α. Ένα σύστημα ραμμών ροής, επιλεμένων έτσι ώστε η παροχή να είναι η ίδια μεταξύ κάθε διαδοχικού ζεύους ραμμών και β. Ένα άλλο σύστημα ραμμών κάθετων στις ραμμές ροής επιλεμένο έτσι ώστε η απόσταση μεταξύ των καθέτων ραμμών να ισούται με την απόσταση μεταξύ των ειτονικών ραμμών ροής. Ένας άπειρος αριθμός ραμμών ροής απαιτείται ια την πλήρη περιραφή της ροής ια δεδομένες οριακές συνθήκες. Ωστόσο, στην πράξη χρησιμοποιούμε ένα μικρό αριθμό τέτοιων ραμμών ροής εφόσον βέβαια εξασφαλίζουμε αποδεκτή ακρίβεια... Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ Η εξίσωση συνέχειας προκύπτει από την αρχή διατήρησης της μάζας. Για μόνιμη ροή, η μάζα που περνάει απ' όλες τις διατομές ενός ρεύματος ρευστού στη μονάδα του χρόνου είναι η ίδια ια όλες τις διατομές.

5 Αυτή είναι : ρ ρ = σταθερή ή g ρg ρ ( σε μονάδες βάρους) Για ασυμπίεστα ρευστά όπου ρ = ρ ια κάθε πρακτικό σκοπό, η εξίσωση ίνεται: Q = σταθερή (σε m /s ) όπου και, είναι η διατομή σε m και η μέση ταχύτητα ροής σε m/s στη διατομή, και και, είναι η διατομή σε m και η μέση ταχύτητα ροής σε m/s στη διατομή. Οι μονάδες παροχής που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα είναι τα m /s και τα l/s... Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Η εξίσωση ενέρειας προκύπτει από την εφαρμοή της αρχής διατήρησης ενέρειας σε ροή ρευστού. Η ενέρεια που υπάρχει σε ένα ρέον ρευστό απαρτίζεται από την εσωτερική ενέρεια και τις ενέρειες που οφείλονται στην πίεση, στην ταχύτητα και στη θέση. H ολ. H δυν. H πιεσ. H κιν. m mgz m m mgz ρ ν τα δύο μέλη στην παραπάνω εξίσωση διαιρεθούν με mg προκύπτει η ολική ενέρεια ανά μονάδα βάρους ρέοντος ρευστού από τη σχέση: h z g Στη διεύθυνση της ροής η αρχή διατήρησης της ενέρειας συνοψίζεται σε μία ενική εξίσωση ως εξής: (ενέρεια στη διατομή ) + (ενέρεια που προστίθεται ) - (ενέρεια που χάνεται ) - (ενέρεια που αφαιρείται ) = (ενέρεια στη διατομή ) Αυτή η εξίσωση, ια μόνιμη ροή ασυμπίεστου ρευστού, όπου η μεταβολή εσωτερικής ενέρειας είναι αμελητέα, παίρνει τη συκεκριμένη μορφή : P P z H H L H z ρg g ρg g Αυτή είναι η εξίσωση του ernoulli, ή λέμε ότι εκφράζει το θεώρημα του ernoulli. Πρακτικά, σε όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη ροή υρών χρησιμοποιείται η εξίσωση αυτή σαν βάση.

6 .. Το ύψος κινητικής ενέρειας Το ύψος κινητικής ενέρειας, ή ύψος ταχύτητας, παριστάνει την κινητική ενέρεια ανά μονάδα βάρους που υπάρχει σε ένα συκεκριμένο σημείο. Αν η ταχύτητα σε μια διατομή ήταν ομοιόμορφη, τότε το ύψος ταχύτητας υπολοισμένο με αυτή την ομοιόμορφη ή μέση ταχύτητα θα ήταν η πραματική κινητική ενέρεια ανά μονάδα βάρους του ρευστού. Αλλά ενικά η κατανομή της ταχύτητας είναι ανομοιόμορφη. Η πραματική κινητική ενέρεια βρίσκεται με ολοκλήρωση του διαφορικού της κινητικής ενέρειας από ραμμή ροής σε ραμμή ροής. Για την απλούστευση των υπολοισμών, στην εξίσωση ενέρειας και συκεκριμένα στον παράοντα της κινητικής ενέρειας, εφαρμόζεται συντελεστής, α, ο οποίος ονομάζεται συνορθώσεως της κινητικής ενέρειας και επομένως η κινητική ενέρεια δίνεται από τη σχέση : h κιν. α μεση g Μελέτες έχουν δείξει ότι ια ομοιόμορφη κατανομή της ταχύτητας είναι α = 0, ια τυρβώδη ροή είναι α =,0 έως,5 και ια στρωτή ροή είναι α =,00. Στους περισσότερους υπολοισμούς στη μηχανική των ρευστών ο συντελεστής συνορθώσεως της κινητικής ενέρειας α λαμβάνεται ίσος με,0 χωρίς αυτό να προκαλεί σοβαρό λάθος στο αποτέλεσμα, εφόσον το ύψος κινητικής ενέρειας είναι ενικά ένα μικρό ποσοστό του ολικού ύψους ενέρειας... Εφαρμοή της εξίσωσης ενέρειας Η εφαρμοή της εξίσωσης ενέρειας, ια την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων ροής, θα πρέπει να είναι ορθολοική και συστηματική. Η διαδικασία, που είναι σκόπιμο να ακολουθείται είναι η εξής:. Σχεδιάζεται το σύστημα με εκλοή και ονομασία όλων 5των εξεταζομένων διατομών της ροής.. Εφαρμόζεται η εξίσωση ενέρειας κατά τη διεύθυνση της ροής. Εκλέεται ένα επίπεδο αναφοράς ια κάθε εξίσωση που ράφεται. Είναι σκόπιμο το επίπεδο αναφοράς να είναι αρκετά χαμηλό ια να μην προκύπτουν αρνητικά πρόσημα και έτσι να αποφεύονται τα λάθη.. Υπολοίζεται η ενέρεια στη διατομή. Η ενέρεια εκφράζεται σε μέτρα ρευστού, ή σε j/n. (ενέρεια ανά μονάδα βάρους ρέοντος ρευστού ). Όπως και στην εξίσωση συνέχειας, το θεωρείται ότι είναι η μέση ταχύτητα της διατομής με αποδεκτή ακρίβεια.. Προστίθεται (σε μέτρα ρευστού) κάθε ενέρεια που προσφέρεται από μηχανές. 5. Αφαιρείται (σε μέτρα ρευστού) κάθε απώλεια ενέρειας της ροής. 6. Αφαιρούμε (σε μέτρα ρευστού) κάθε ενέρεια, που απορροφάται από μηχανές ( όπως οι υδροστρόβιλοι ).

7 7. Εξισώνεται αυτό το άθροισμα των ενερειών με το άθροισμα του ύψους πίεσης, του ύψους κινητικής ενέρειας και του υψόμετρου θέσης στη διατομή. 8. Αν τα δύο ύψη κινητικής ενέρειας είναι άνωστα, τα συσχετίζονται μεταξύ τους με τη βοήθεια της εξίσωσης συνέχειας... Η ραμμή ενέρειας Η ραμμή ενέρειας είναι μια ραφική απεικόνιση της ενέρειας σε κάθε διατομή κατά μήκος της ροής. Σε σχέση με ένα δεδομένο επίπεδο αναφοράς, η συνολική ενέρεια (σαν μήκος σε μέτρα ρευστού), μπορεί να σχεδιαστεί σε κάθε αντιπροσωπευτική διατομή και η ραμμή που προκύπτει με αυτό τον τρόπο είναι πολύ χρήσιμη σε πολλά προβλήματα ροής. Η ραμμή ενέρειας θα κλίνει (πέφτει) στην κατεύθυνση της ροής με εξαίρεση τα σημεία όπου προσθέτεται ενέρεια από μηχανές... Η πιεζομετρική ραμμή Η πιεζομετρική ραμμή βρίσκεται κάτω από τη ραμμή ενέρειας κατά μια ποσότητα ίση με το ύψος της κινητικής ενέρειας στη διατομή. Οι δύο ραμμές είναι παράλληλες ια όλες τις διατομές ίσου εμβαδού. Η τεταμένη μεταξύ του άξονα της ροής και της πιεζομετρικής ραμμής είναι το ύψος πίεσης στη διατομή...5 Η εξίσωση ποσότητας κινήσεως Η μαθηματική διατύπωση του νόμου της διατηρήσεως της ποσότητα κινήσεως, που βασίζεται στο δεύτερο νόμο του Νεύτωνα, είναι νωστή στη μηχανική των ρευστών σαν ''εξίσωση της ποσότητας κινήσεως". Η εξίσωση αυτή, μαζί με τις εξισώσεις συνέχειας και ενέρειας, χρησιμοποιείται ια την επίλυση των προβλημάτων της Εφαρμοσμένης Υδραυλικής που δεν ήταν δυνατό να επιλυθούν μόνον με τις εξισώσεις συνεχείας και ενερείας. Ο δεύτερος νόμος του Νεύτωνα μπορεί να διατυπωθεί ενικότερα ως εξής : F dm dt δηλαδή, το διανυσματικό άθροισμα ΣF, όλων των εξωτερικών δυνάμεων που ενερούν σε μια μάζα ρευστού ισούται με την τιμή της χρονικής μεταβολής του διανύσματος της ραμμικής ποσότητας κινήσεως, Μ, της μάζας του ρευστού. Οι εξωτερικές δυνάμεις αποτελούνται από τους παρακάτω δύο τύπους : (α) Από τις επιφανειακές δυνάμεις, που περιλαμβάνουν: i) Τις κάθετες προς τα όρια της επιφάνειας δυνάμεις πιέσεως και ii) Τις παράλληλες προς τα όρια της επιφάνειας δυνάμεις τριβής, Fτ, λόω της συνεκτικότητας.

8 (β) Από τις σωματικές ή δυνάμεις δυναμικού, Fg, όπως είναι οι δυνάμεις βαρύτητας, ηλεκτρομανητικού πεδίου κ.λπ. Το διάνυσμα της ποσότητας κινήσεως, Μ, ισούται με τη μάζα του ρευστού επί το διάνυσμα της ταχύτητας δηλαδή Μ = m. Επομένως ΣF dm dt d(m) dt ρqd Στο καρτεσιανό σύστημα συντεταμένων, ια σταθερή ασυμπίεστη ροή παραπάνω εξίσωση παίρνει την αναλυτική μορφή : ΣFx Fx Fτx Fgx β ρ Q (x x) ΣFy Fy Fτy Fgy β ρ Q (y y ) ΣFz Fx Fτz Fgz β ρ Q (z z ) Για μονοδιάστατη ροή είναι: ΣF F Fτ Fg β ρ Q ( ) Ο συντελεστής β ονομάζεται συντελεστής συνορθώσεως της ποσότητας κινήσεως ο οποίος οφείλεται στην ανομοιόμορφη κατανομή της ταχύτητας και ο οποίος είναι πάντοτε μεαλύτερος από τη μονάδα. Για στρωτή ροή είναι β =,, ενώ ια τυρβώδη ροή είναι β =,0.Στην πράξη παίρνεται β =...6 Χρησιμοποίηση των εξισώσεων ποσότητας κινήσεως Γενικά, οι εξισώσεις της ποσότητας κινήσεως χρησιμοποιούνται ια την επίλυση των παρακάτω δύο τύπων προβλημάτων:. Για τον προσδιορισμό των συνισταμένων δυνάμεων που εξασκούνται τα όρια ενός αωού από τη ροή ενός ρευστού, εξαιτίας της μεταβολής της ταχύτητας κατά τη διεύθυνση ή και κατά την ένταση. Τέτοια προβλήματα συναντώνται στις ωνίες σωληνωτών αωών, στους συνδέσμους βαθμιαίας μεταβολής της διαμέτρου σωληνωτού αωού, στις προσκρούσεις του νερού σε στερεά αντικείμενα όπως είναι οι πλάκες, τα πτερύια κ.λπ... Για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών των ανομοιόμορφων ροών όταν λαμβάνουν χώρα απότομες μεταβολές των διατομών ροής. Τέτοια προβλήματα συναντώνται στις απότομες διαπλατύνσεις των κλειστών και ανοικτών αωών, στα υδραυλικά άλματα των ανοικτών αωών κ.λπ..

9 Στις περιπτώσεις αυτές που παρατηρείται απώλεια σημαντικού ποσού ενέρειας χρησιμοποιείται πρώτα η εξίσωση της ποσότητας κινήσεως ια τον καθορισμό των χαρακτηριστικών της ροής και έπειτα χρησιμοποιείται η εξίσωση ενερείας ια τον υπολοισμό του ποσού της απώλειας της ενέρειας κατά τη διαδικασία της ροής... Η ΙΣΧΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΛΙΑΣ Η ισχύς υπολοίζεται με πολλαπλασιασμό του αριθμού των N του ρευστού ανά s (ρ.g.q), επί την ενέρεια H σε j/n. Η εξίσωση της ισχύος ράφεται: P ρ g Q H N [ m m s j j N s ]

10 .5. ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Άσκηση η Όταν 800 lit ανά λεπτό ρέουν σε ένα σωλήνα διαμέτρου 0,0 m, ο οποίος κατάντη στενεύει σε σωλήνα 0,5 m, να υπολοιστούν οι μέσες ταχύτητες στους δύο σωλήνες. Λύση. Είναι : Q (m / s) 800 = 60 lit/s = m / s Άρα: = 0, m/s και 5 =,68 m/s.π.0,0.π.0,5 Άσκηση η Λάδι σχετικής πυκνότητας 0,750 ρέει σε ένα σωλήνα διαμέτρου 50 mm με πίεση,05 bar. Αν η συνολική ενέρεια σε σχέση με ένα δεδομένο επίπεδο αναφοράς,50 m κάτω από το κέντρο του σωλήνα είναι 8 m, βρείτε την παροχή του λαδιού σε m /s. Λύση. Η ενέρεια ανά Ν λαδιού είναι : Η = ( δυναμική ενέρεια ) + ( ενέρεια πίεσης ) + ( ύψος κινητικής ενέρειας ) Άρα : 8 m =,50 m +, , Pa N/m + 9,8 m/s,50 m, , N/m N/m 8 m. 9,8 m/s = 5,00 m /s 5,00 m/s Οπότε

11 Q =. π. 0,5 m.5 m/s = m / s Άσκηση η Η ισχύς ενός στροβίλου εκτιμάται σε 50 KW όταν η παροχή νερού είναι 0,60 m /s. Υποθέτοντας απόδοση n = 87 %, ποίο είναι το ύψος της ενέρειας που εφαρμόζεται στο στρόβιλο : Λύση. Αν ανάντη του στροβίλου επιβάλλεται ισχύς Pαν., η αποδιδόμενη από το στρόβιλο ισχύς θα είναι P. n ρ. g. H. n σε W (Watts ) P στρ. αν. Άρα : 50.0 J/s (000. 9,8) N/m. 0,60 m /s.h. 0,87 H 88 J /N 88 m Άσκηση η Ένας σωλήνας, που μεταφέρει πετρέλαιο σχετικής πυκνότητας 0,877, αλλάζει σε μέεθος από 50 mm στη διατομή Ε σε 50 mm στη διατομή R. Η διατομή Ε είναι m χαμηλότερα από την R και οι πιέσεις είναι 0,9 bar και 0,6 bar αντίστοιχα. Αν η παροχή είναι 0,5 m / sec, να υπολοιστεί η απώλεια ενέρειας κατά την κατεύθυνση της ροής. Λύση. Από την εφαρμοή της εξίσωσης συνέχειας στις διατομές Ε και R και προκύπτει : 0,5 8,50 m/s και 0,5 R 0,9 m/s 0,5., 0,5., Από την εφαρμοή της εξίσωσης ενέρειας μεταξύ των διατομών Ε και R και προκύπτει : h H ΔΗ H Ε-R R,0 ΔH R (h.g R R J/N,00 5 R 8,50 0,90.0 ) 0 g.9,8 0, J/N =,0 m 0,9 0,60.0.9,8 0,

12 Άσκηση 5 η Ροή ασυμπίεστου ρευστού πυκνότητας ρ, πραματοποιείται δια μέσου του μετρητή enturi που φαίνεται στο σχήμα, και έχει διαμέτρους D = 00 mm και D = 50 mm στις διατομές και αντίστοιχα. Υποθέτοντας ομοιόμορφη ροή στις διατομές και και αμελώντας τις απώλειες ενέρειας μεταξύ των διατομών και, να βρεθεί η διαφορά πίεσης -, όταν η παροχή είναι 500 lit/s. Αριθμητική εφαρμοή ια την περίπτωση ροής νερού. Από την εξίσωση συνέχειας μεταξύ των διατομών και και προκύπτει: Q Q Q πd πd Q Q πd και Q πd Για να υπολοιστεί, στη συνέχεια η διαφορά πιέσεων μεταξύ των διατομών και, εφαρμόζεται η εξίσωση ενερείας με οριζόντιο επίπεδο αναφοράς το επίπεδο που περνάει από τον άξονα του μετρητή enturi, αμελώντας τις απώλειες ενέρειας μεταξύ των διατομών και. Επομένως : h h z z.g g και επειδή z =z είναι και οπότε :.g g ( g ) ρ Τελικά με αντικατάσταση των ταχυτήτων από την εξίσωση συνεχείας προκύπτει: = 8.ρ.Q π. ( D D ) Αριθμητική εφαρμοή :

13 = = ,5, 0. ( 0,5,57 atm = m H O 0,00 ) = 570 N/m 0,57 MPa Άσκηση 6η Νερό ρέει με φορά προς τα πάνω σε έναν κατακόρυφο μετρητή enturi 00 mm x 50 mm. Το διαφορικό μανόμετρο έχει απόκλιση,8 m υρού σχετικής πυκνότητας,5 όπως φαίνεται στο σχήμα. Ζητείται η παροχή σε m /s Λύση: Από την εξίσωση ενερείας με οριζόντιο επίπεδο αναφοράς το επίπεδο που περνάει από το σημείο Α του μετρητή enturi, αμελώντας τις απώλειες ενέρειας μεταξύ των διατομών Α και Β προκύπτει: ΗΑ = ΗΒ z.g z g και επειδή zα = 0 και zβ = 0,57 m 0,57 + ().g g. ( ) ρ ρ. ( ) Από την εξίσωση συνέχειας μεταξύ των διατομών Α και Β και προκύπτει:.. Q = QΑ= QΒ () Από την εξίσωση () λόω της () προκύπτει:

14 . ( ) -.g.0,57 ρ ρ ( ) και επομένως: Q. ( ρ ) -.g.0,57 ρ. () ( ) Από την εξίσωση των μανομέτρων προκύπτει: (n,8). νερ.,8. υρ. m. νερ. =,8. υρ. m. νερ. (n,8). νερ. =,8. υρ. ( m - n,8). νερ.,8. υρ. 0,7. νερ. () οπότε τελικά : Q..,8. ( υρ. ρ 0,7. νερ. ( νερ. ) ) -.g.0,57 Για τα δεδομένα του προβλήματος : ΕΒ = 0,5., 0,077 m ΕΑ = 0,0., 0,070 m και υρ.=,5.νερ. Q 0,077..,8.,5. ( ρ νερ. ρ g 0,7. ρ νερ. - 0,77 ( 0,070 ) νερ. g ) -.g.0,57 Q 0, ,8. (,8.,5-0,7 0,077 - ( ) 0,070-0,57) 0,0 m /s lit/s

15 Άσκηση 7η Οριζόντιος κυκλικός αωός διαμέτρου D = 50 mm, καταλήει σε ακροφύσιο διαμέτρου d = 5 mm, όπως φαίνεται στο σχήμα δια μέσου του οποίου η υρή φλέβα νερού εκρέει στην ατμόσφαιρα. Η πίεση στη διατομή είναι 5 m. Ζητούνται : α. Η παροχή που εκρέει από τη φλέβα. β. Ποία είναι η δύναμη που ασκείται στα μπουλόνια. Λύση: α. Εκλέουμε το σταθερό πεπερασμένο όκο αναφοράς που ορίζεται από τα στερεά όρια του ακροφυσίου και τις διατομές και κάθετες προς τις ραμμές ροής σε περιοχές ομοιόμορφης ροής, και εφαρμόζουμε τις εξισώσεις συνεχείας και ενερείας στις διατομές αυτές. Εφαρμόζουμε την εξίσωση συνέχειας μεταξύ των διατομών και και βρίσκουμε: Q = Q = Q.D.d. d.q. π. π και D π.d.q π.d () Στη συνέχεια εφαρμόζουμε την εξίσωση ενερείας μεταξύ των διατομών και με οριζόντιο επίπεδο αναφοράς το επίπεδο που περνάει από τον άξονα του αωού, αμελώντας τις απώλειες ενέρειας μεταξύ των διατομών και. Έχομε επομένως : h = h z z και επειδή.g g z = z = 0 καθώς επίσης και = atm = 0

16 .g g () ρ Λόω της () η () ράφεται: 6.Q π.d ρ 6.Q και επειδή π.d προκύπτει η σχέση : 6.Q π.d ρ 6.Q η οποία αν επιλυθεί ως προς Q δίνει : π.d Q π. 8.ρ.ρ d D =,. 0,5 0,097 lit /sec = 0,9. ) ( ) 0,05 m π..d D 8.ρ. ( ) d /h π D 0, D 8.ρ. ( ) d m /sec = m /sec β. Για τον υπολοισμό της δύναμης, που ασκείται στα μπουλόνια, εφαρμόζουμε την εξίσωση ποσότητας κινήσεως ια το σταθερό πεπερασμένο όκο αναφοράς που ορίζεται από τα στερεά όρια του ακροφυσίου και τις διατομές και, και επειδή η ροή είναι μονοδιάστατη έχουμε : ΣF F Fτ Fg N β ρ Q ( ) όπου ΣF είναι το διανυσματικό άθροισμα όλων των εξωτερικών δυνάμεων, που ενερούν στην μάζα του ρευστού και Ν είναι η ολική δύναμη, που ασκείται από το νερό στο ακροφύσιο. Επομένως η αντίδραση, που ασκείται από το ακροφύσιο στο νερό, είναι - Ν. Επειδή αμελούνται οι απώλειες ενέρειας είναι Fτ = 0 και επειδή ο αωός είναι οριζόντιος είναι Fg = 0 Επομένως ΣF F - Ν = β.ρ. Q. ( - ) Είναι : F = - =, ιατί = atm= 0

17 Επίσης είναι β =.Q.Q Άρα Ν = F - ρ. Q. ( - ) και αφού και π.d π.d προκύπτει : N =,. 0,5 = 000 9,8 5 - ρ. Q. (,7-0,.Q π.d -,8.Q ) π.d N ρ.g.h..000.,097,.ρ.ρ - π.0 8. ( d D ( 0,05 - ) 0,5 ) Άσκηση 8η Δοχείο αδειάζει με τη βοήθεια του σίφωνα ΑΒΓΔ, όπως φαίνεται στο σχήμα. Όταν η στάθμη του νερού στο δοχείο είναι +00,00 m και τα υψόμετρα του σίφωνα στις θέσεις Β, Γ και Δ είναι αντίστοιχα +00,00 m, +0,00 m και +96,00 m, να υπολοιστεί η ταχύτητα ροής στα διάφορα σημεία του σωλήνα. Αν το νερό είναι θερμοκρασίας 00 (υ =, kn/ m ), να βρεθεί το μεαλύτερο δυνατό υψόμετρο της θέσης Γ ια το οποίο δεν υπάρχει κίνδυνος σπηλαίωσης. Οι απώλειες ενέρειας να αμεληθούν. Λύση: Εφαρμόζουμε την εξίσωση ενερείας μεταξύ της ελεύθερης επιφάνειας Ε και της διατομής στη θέση Δ με οριζόντιο επίπεδο αναφοράς το επίπεδο που περνάει από το Δ, αμελώντας τις απώλειες ενέρειας μεταξύ των διατομών Ε και Δ. Έχομε επομένως : hε = hδ z Ε ' g z Δ Δ Δ g και επειδή zε = 00 m, zδ = 96,00 m, Ε = Δ = atm = 0 και Ε = 0

18 προκύπτει 00 Δ 96 g Δ 8,86 m/s Από την εξίσωση συνεχείας και επειδή η διατομή του σωλήνα είναι σταθερή, βρίσκουμε ότι = Γ = Δ = = 8,86 m /s. Ο κίνδυνος σπηλαίωσης εμφανίζεται στο σημείο Γ όπου ο σωλήνας έχει το μεαλύτερο υψόμετρο θέσης, άρα τη μικρότερη πίεση. Εφαρμόζουμε την εξίσωση ενερείας μεταξύ της ελευθερης επιφάνειας Ε και της διατομής στη θέση Γ, αμελώντας τις απώλειες ενέρειας. Έχομε επομένως : ΗΕ = ΗΓ h ' ' ' Ε Ε Γ Γ h Γ και επειδή.g g zε = 00 m zγ = ( 00 + Η ) m, Ε = atm = 0, Ε = 0 και Γ = 8,86 m /s θα είναι: (00 + Η ) + Γ Γ g Γ - ( Γ Η + g ) Επειδή Γ = Γαπόλ. - atm είναι: Γαπολ. ατμ. Γ ( Η + ).g Για να μην υπάρχει κίνδυνος σπηλαίωσης πρέπει ια τη δοσμένη θερμοκρασία, η απόλυτη πίεση στο σημείο Γ, να μην είναι μικρότερη από την τάση των ατμών, πρέπει δηλαδή να ισχύει Γαπόλ. υ =, kn / m Γαπολ. ατμ.. ( Η + Γ ).g ή Η ατμ. ρ.g υ Γ.g Στην τελευταία σχέση αν αντικατασταθούν: Γ = 8,86 m/sec, g = 9,8 m /s, υ =, kn/ m, ατμ. = 0,0 kn / m και ρ = 000 kg/ m, προκύπτει: Η 0,0, ,8 8,86. 9,8 = 6,08 m

19 Άσκηση 9η Το φορτίο που καταναλώνει ο στρόβιλος C - R είναι Δh C R πίεση είναι 5 bar. Αν οι απώλειες φορτίου από το R στο W είναι το στο C είναι α. η παροχή Q C Δh ζητούνται : C g β. Να σχεδιαστούν και η ραμμή ενέρειας και η πιεζομετρικη ραμμή. (60 N) m, ενώ στο η Δh R και από W g Λύση: α) Από την εξίσωση ενερείας μεταξύ των σημείων και W προκύπτει: C C z Δh z () στρ. g g g g Επειδή στο W είναι ελεύθερη επιφάνεια, είναι 0 και 0 Επομένως η () μετά την εκτέλεση των πράξεων ίνεται: z C Δh z 0 0 στρ. g g C z z Δh στρ. g g 0 () Από την εξίσωση συνεχείας προκύπτει:

20 Q S S οπότε C C C Q Q () S πd C C και Q Q () S πd () Επομένως η σχέση () ίνεται: z 6 Q 6 Q z Δh στρ. g π D g π D C 0 Q z z D C Δh D στρ. g π 6 Q π D C D z z D C D Δh στρ. g / Με αντικατάσταση των δεδομένων προκύπτει: Q π 0,0 0,60 5 5x0 75,00 5,00 60,00 9, ,0 0,60 / 0,98 m / s Από τις σχέσεις () και () υπολοίζονται οι ταχύτητες ροής: Q 0,98,9 m / s () πd, 0,0 C C και Q 0,98,79 m / s () πd, 0,60

21 β) Γραμμή ενερείας και πιεζομετρική ραμμή. Σημείο Τ. Ύψος Ενέρειας: h z C g 5 5x0 75,00 980,9 9,8 75,00 50,97 9,87 5,8 m Πιεζομετρικό φορτίο z h C g 75,00 50,97 5,8 9,87 5,97 m Σημείο C Ύψος Ενέρειας: h C h Δh C 5,8 g C,9 5,8 9,8 5,8 9,60 06, m Πιεζομετρικό φορτίο z C C h C C g 06, 9,87 96,7 m Σημείο R Ύψος Ενέρειας: h h Δh R C στρ. 06, 60,00 6, m Πιεζομετρικό φορτίο z R R h R g,79 6, 6, 0,58 5,66 m 9,8 Σημείο W Ύψος Ενέρειας: h W h R Δh,79 6, 9,8 6,,6 5,08 m Πιεζομετρικό φορτίο

22 z R R h R g,79 6, 9,8 6,,6 5,08 m

23 .6. ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Άσκηση η Αν η ταχύτητα σε ένα σωλήνα διαμέτρου D = ( +Ν) mm είναι = 0,50 m/s, ποία είναι η ταχύτητα σε μια φλέβα ρευστού διαμέτρου d= mm που εκρέει από ακροφύσιο προσαρμοσμένο στο σωλήνα. Άσκηση η. (Απάντηση ια N= 0: = 8m/s) Στο μετρητή enturi του σχήματος, η απόκλιση του υδράρυρου στο διαφορικό μανόμετρο είναι (0,6 +0,Ν)m. Να υπολοιστεί η παροχή του νερού μέσα στο μετρητή, αν δεν υπάρχουν απώλειες ενέρειας μεταξύ Α και Β. Άσκηση η Ο στρόβιλος του σχήματος έχει ισχύ N= 900 k m/s και η διαφορά πιέσεως στα σημεία Α και Β είναι (0,00 N) m. Να υπολοιστεί η παροχή που διέρχεται από τον υδροστρόβιλο όταν είναι D= 0,0 m, D= 0,60 m και Δz =0,90 m (Απάντηση ια N= 0: Q = 0,7 m /sec) (Απάντηση ια N= 0: Q = 0,9 m /s)

24 Προτεινόμενη Βιβλιοραφία. Μενέλαος Θεοχάρης, ΑΡΔΕΥΣΕΙΣ, Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, Άρτα, 0.. Μενέλαος Θεοχάρης, Η ΑΡΔΕΥΣΗ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ, Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, Άρτα, Θεοχάρης Μ.: " Αρδεύσεις - Στραίσεις ", Άρτα 998. Θεοχάρης Μ.: " Η Άρδευση με Σταόνες ", Άρτα Θεοχάρης Μ.: " Αρδεύσεις - Στραίσεις, Εραστηριακές Ασκήσεις", Άρτα Καρακατσούλης Π. : " Αρδεύσεις - Στραίσεις και Προστασία των Εδαφών ", Αθήνα Κωνσταντινίδης Κ. : "Η μέθοδος αρδεύσεως δια καταιονήσεως ", Θεσσαλονίκη - Αθήνα Μιχελάκης Ν. : "Συστήματα Αυτόματης Άρδευσης - Άρδευση με Σταόνες" 9. Daugerty - Franzini : "Υδραυλική" Τόμοι Ι, ΙΙ, Εκδόσεις Πλαίσιο, Αθήνα. 0. Davis- Sorensen :" Handbook of alied Hydraulics" hird edition McGra-Hill ook Comany, Ουζούνης Δ. "Θεωρητική και Πρακτική Μέθοδος της Άρδευσης με Σταόνες" Εκδόσεις Γαρταάνη, Θεσσαλονίκη Τερζίδης Γ. : "Μαθήματα Υδραυλικής ", Τόμοι Ι,ΙΙ, ΙΙΙ, Θεσσαλονίκη Τερζίδης Γ. - Παπαζαφειρίου Ζ. : " Γεωρική Υδραυλική " Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη Τζιμόπουλος Χ. : " Γεωρική Υδραυλική ", Τόμοι Ι, ΙΙ, Εκδόσεις Ζήτη, Θεσ-σαλονίκη Τσακίρης Γ. : "Μαθήματα Εειοβελτιωτικών Έρων ", Αθήνα 6. Hansen. - Israelsen : "Αρδεύσεις. Βασικοί Αρχαί και Μέθοδοι. Μετάφραση από τους Α. Νικολαϊδη και Α. Κοκκινίδη ", Αθήνα 968.

25 Σημείωμα Αναφοράς Θεοχάρης Μενέλαος, (05). Αρδεύσεις (Εραστήριο). ΤΕΙ Ηπείρου. Διαθέσιμο από: htt://eclass.teie.gr/courses/xg0/ Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουρού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράωα Έρα.0 Διεθνές [] ή μεταενέστερη. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έρα τρίτων π.χ. φωτοραφίες, Διαράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έρων Τρίτων». [] htt://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/.0/deed.el Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έρο ια εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί. Επεξερασία: Δημήτριος Κατέρης Άρτα, 05

Αρδεύσεις (Εργαστήριο)

Αρδεύσεις (Εργαστήριο) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρδεύσεις (Εργαστήριο) Ενότητα 8 : Κλειστοί Αγωγοί ΙΙ Δρ. Μενέλαος Θεοχάρης 5.4. Λυμένες ασκήσεις Άσκηση 1η Δίνεται ένας σωληνωτός αγωγός από

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματική ρευστών. Ροή ρευστού = η κίνηση του ρευστού, μέσα στο περιβάλλον του

Κινηματική ρευστών. Ροή ρευστού = η κίνηση του ρευστού, μέσα στο περιβάλλον του 301 Κινηματική ρευστών Ροή ρευστού = η κίνηση του ρευστού, μέσα στο περιβάλλον του Είδη ροής α) Σταθερή ή μόνιμη = όταν σε κάθε σημείο του χώρου οι συνθήκες ροής, ταχύτητα, θερμοκρασία, πίεση και πυκνότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Στραγγίσεις (Θεωρία) Ενότητα 9 : Η ασταθής στράγγιση των εδαφών Ι Δρ.

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Στραγγίσεις (Θεωρία) Ενότητα 9 : Η ασταθής στράγγιση των εδαφών Ι Δρ. Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Στραγγίσεις (Θεωρία) Ενότητα 9 : Η ασταθής στράγγιση των εδαφών Ι Δρ Μενέλαος Θεοχάρης 61 Γενικά Η ροή του υπόγειου νερού ονομάζεται ασταθής,

Διαβάστε περισσότερα

Αρδεύσεις (Εργαστήριο)

Αρδεύσεις (Εργαστήριο) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρδεύσεις (Εργαστήριο) Ενότητα 6 : Εκροές Δρ. Μενέλαος Θεοχάρης Εκροές Εκροές από οπές υπερχειλιστές & θυροφράγματα Εισαγωγή Τα προβλήματα εκροής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ 166 Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ 1. Να αναφέρεται παραδείγματα φαινομένων που μπορούν να ερμηνευτούν με την μελέτη των ρευστών σε ισορροπία. 2. Ποια σώματα ονομάζονται ρευστά;

Διαβάστε περισσότερα

Μακροσκοπική ανάλυση ροής

Μακροσκοπική ανάλυση ροής Μακροσκοπική ανάλυση ροής Α. Παϊπέτης 6 ο Εξάμηνο Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Εισαγωγή Μακροσκοπική ανάλυση Όγκος ελέγχου και νόμοι της ρευστομηχανικής Θεώρημα μεταφοράς Εξίσωση συνέχειας Εξίσωση ορμής

Διαβάστε περισσότερα

Αρδεύσεις (Εργαστήριο)

Αρδεύσεις (Εργαστήριο) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρδεύσεις (Εργαστήριο) Ενότητα 0 : Ανοικτοί Αγωγοί II Δρ. Μενέλαος Θεοχάρης Μόνιμη ομοιόμορφη ροή σε ανοικτούς αγωγούς 6... Εφαρμογή Για b=0,60

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Αρδεύσεις (Θεωρία) Ενότητα 1 : Η έννοια της άρδευσης Δρ.

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Αρδεύσεις (Θεωρία) Ενότητα 1 : Η έννοια της άρδευσης Δρ. Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρδεύσεις (Θεωρία) Ενότητα 1 : Η έννοια της άρδευσης Δρ. Μενέλαος Θεοχάρης 1. Η έννοια της άρδευσης 1.1. Γενικά Άρδευση ονομάζεται γενικά η εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Στραγγίσεις (Θεωρία)

Στραγγίσεις (Θεωρία) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Στραγγίσεις (Θεωρία) Ενότητα 4 : Μέτρηση της στάθμης του υπόγειου νερού Δρ. Μενέλαος Θεοχάρης 4.1 Εγκατάσταση πιεζομετρικών σωλήνων Η στάθμη

Διαβάστε περισσότερα

τοπικοί συντελεστές αντίστασης στο σηµείο εισόδου, στην καµπύλη και στο ακροφύσιο είναι αντίστοιχα Κ in =1,0, K c =0,7 και K j =0,5.

τοπικοί συντελεστές αντίστασης στο σηµείο εισόδου, στην καµπύλη και στο ακροφύσιο είναι αντίστοιχα Κ in =1,0, K c =0,7 και K j =0,5. Υ ΡΑΥΛΙΚΗ Ι Εφαρµοή Ισοζυίου Υδραυλικής Ενέρειας - Εξίσωση ernoulli Άσκηση. Σε ένα συντριβάνι, νερό αντλείται από τη δεξαµενή µε ρυθµό Q5,0 lt/ και εκτοξεύεται κατακόρυφα, όπως στο σκαρίφηµα. Όλα τα τµήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Αρδεύσεις (Θεωρία) Ενότητα 7 : Επιφανειακή άρδευση Δρ.

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Αρδεύσεις (Θεωρία) Ενότητα 7 : Επιφανειακή άρδευση Δρ. Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρδεύσεις (Θεωρία) Ενότητα 7 : Επιφανειακή άρδευση Δρ. Μενέλαος Θεοχάρης 7. H επιφανειακή άρδευση Γενικά. Τις μεθόδους επιφανειακής άρδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Ορμή και Δυνάμεις. Θεώρημα Ώθησης Ορμής

Ορμή και Δυνάμεις. Θεώρημα Ώθησης Ορμής 501 Ορμή και Δυνάμεις Θεώρημα Ώθησης Ορμής «Η μεταβολή της ορμής ενός σώματος είναι ίση με την ώθηση της δύναμης που ασκήθηκε στο σώμα» = ή Το θεώρημα αυτό εφαρμόζεται διανυσματικά. 502 Θεώρημα Ώθησης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ -ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΦΥΣΙΚΗ -ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ Γιάννης Λ. Τσιρογιάννης Γεωργικός Μηχανικός M.Sc., PhD Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων Κατ. Ανθοκομίας Αρχιτεκτονικής Τοπίου ΦΥΣΙΚΗ -ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ Υδραυλική Έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή Ασκήσεων Υδραυλικής Εφαρμογή Ισοζυγίου Υδραυλικής Ενέργειας α.μ.β.υ. (Εξισ. Bernoulli + τριβές)

Συλλογή Ασκήσεων Υδραυλικής Εφαρμογή Ισοζυγίου Υδραυλικής Ενέργειας α.μ.β.υ. (Εξισ. Bernoulli + τριβές) Συλλοή Ασκήσεων Υδραυλικής Εφαρμοή Ισοζυίου Υδραυλικής Ενέρειας α.μ.β.υ. (Εξισ. ernoulli τριβές) Άσκηση. Σε ένα συντριβάνι, νερό αντλείται από τη δεξαμενή με ρυθμό Q5,0 lt/ και εκτοξεύεται κατακόρυφα,

Διαβάστε περισσότερα

Να υπολογίσετε τη μάζα 50 L βενζίνης. Δίνεται η σχετική πυκνότητά της, ως προς το νερό ρ σχ = 0,745.

Να υπολογίσετε τη μάζα 50 L βενζίνης. Δίνεται η σχετική πυκνότητά της, ως προς το νερό ρ σχ = 0,745. 1 Παράδειγμα 101 Να υπολογίσετε τη μάζα 10 m 3 πετρελαίου, στους : α) 20 ο C και β) 40 ο C. Δίνονται η πυκνότητά του στους 20 ο C ρ 20 = 845 kg/m 3 και ο συντελεστής κυβικής διαστολής του β = 9 * 10-4

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Σελίδα 1 από 6

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Σελίδα 1 από 6 ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω ερωτήσεις να επιλέξετε τη σωστή απάντηση 1) Το δοχείο του σχήματος 1 είναι γεμάτο με υγρό και κλείνεται με έμβολο Ε στο οποίο ασκείται δύναμη F. Όλα τα μανόμετρα 1,, 3, 4 δείχνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Αθήνας Εργαστήριο Υ ΡΑΥΛΙΚΗΣ Ι Κατ/νση Πολιτικών Μηχ/κών Μετρητής Ventouri Λειτουργία & βαθμονόμηση του

ΤΕΙ Αθήνας Εργαστήριο Υ ΡΑΥΛΙΚΗΣ Ι Κατ/νση Πολιτικών Μηχ/κών Μετρητής Ventouri Λειτουργία & βαθμονόμηση του Άσκηση 6: Μετρητής Ventouri Λειτουρία & βαθμονόμηση του Αντικείμενο: Εραστηριακή μελέτη της αρχής λειτουρίας του μετρητή Ventouri, εφαρμοή ισοζυίου ολικής υδραυλικής ενέρειας και βαθμονόμηση του μετρητή

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΣΤΑ. Φυσική Θετικού Προσανατολισμου Γ' Λυκείου

ΡΕΥΣΤΑ. Φυσική Θετικού Προσανατολισμου Γ' Λυκείου ΡΕΥΣΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ρευστά Με τον όρο ρευστά εννοούμε τα ΥΓΡΑ και τα ΑΕΡΙΑ τα οποία, αντίθετα από τα στερεά, δεν έχουν καθορισμένο όγκο ούτε σχήμα. Τα υγρά είναι ασυμπίεστα και τα αέρια συμπιεστά. Τα υγρά

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή Ασκήσεων Υδραυλικής Συνδυασμένες εφαρμογές Ισοζυγίων Μάζας & Ενέργειας

Συλλογή Ασκήσεων Υδραυλικής Συνδυασμένες εφαρμογές Ισοζυγίων Μάζας & Ενέργειας Συλλοή Ασκήσεων Υδραυλικής Συνδυασμένες εφαρμοές Ισοζυίων Μάζας & Ενέρειας Άσκηση.7 Λειτουρία σωλήνα Pitot. Ένα σκέλος μανομέτρου έχει στόμιο στραμμένο προς τη ροή, έτσι ώστε η ταχύτητα στο στόμιο να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Στραγγίσεις (Εργαστήριο)

Στραγγίσεις (Εργαστήριο) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Στραγγίσεις (Εργαστήριο) Ενότητα 9 : Η σταθερή στράγγιση των εδαφών ΙΙ Δρ. Μενέλαος Θεοχάρης Άσκηση Στραγγιστικοί σωλήνες διαμέτρου cm πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Τα τρία βασικά προβλήματα της Υδραυλικής

Τα τρία βασικά προβλήματα της Υδραυλικής Τα τρία βασικά προβλήματα της Υδραυλικής Α βασικό πρόβλημα,, παροχή γνωστή απλός υπολογισμός απωλειών όχι δοκιμές (1): L1 = 300, d1 = 0.6 m, (): L = 300, d = 0.4 m Q = 0.5m 3 /s, H=?, k=0.6 mm Διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β

ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο : ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ Ερώτηση 1. ΘΕΜΑ Β Στο οριζόντιο σωλήνα του διπλανού σχήματος ρέει ιδανικό υγρό. Με τον οριζόντιο

Διαβάστε περισσότερα

Στραγγίσεις (Εργαστήριο)

Στραγγίσεις (Εργαστήριο) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Στραγγίσεις (Εργαστήριο) Ενότητα 0 : Η σταθερή στράγγιση των εδαφών ΙΙΙ Δρ. Μενέλαος Θεοχάρης Άσκηση 3 Στραγγιστικοί σωλήνες διαμέτρου = 0,0

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα. ΔΙΑΛΕΞΗ 10 Μηχανική των ρευστών

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα. ΔΙΑΛΕΞΗ 10 Μηχανική των ρευστών Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα ΔΙΑΛΕΞΗ 10 Μηχανική των ρευστών ΦΥΣ102 1 Πυκνότητα Πυκνότητα είναι η μάζα ανά μονάδα όγκου,

Διαβάστε περισσότερα

h 1 M 1 h 2 M 2 P = h (2) 10m = 1at = 1kg/cm 2 = 10t/m 2

h 1 M 1 h 2 M 2 P = h (2) 10m = 1at = 1kg/cm 2 = 10t/m 2 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 Ο Ενότητα: Βασικές υδραυλικές έννοιες Πίεση απώλειες πιέσεως Ι. Υδροστατική πίεση Η υδροστατική πίεση, είναι η πίεση που ασκεί το νερό, σε κατάσταση ηρεμίας, στα τοιχώματα του δοχείου που

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική Ρευστών. Αριστοτέλης Μαντόγλου Σχολή Αγρονόµων και Τοπογράφων ΕΜΠ. Αθήνα

Μηχανική Ρευστών. Αριστοτέλης Μαντόγλου Σχολή Αγρονόµων και Τοπογράφων ΕΜΠ. Αθήνα Μηχανική Ρευστών Αριστοτέλης Μαντόλου Σχολή Αρονόµων και Τοποράφων ΕΜΠ Αθήνα 006-007 1 Μηχανική Ρευστών Στόχος µαθήµατος Μελέτη των ρευστών όταν βρίσκονται σε ηρεµία (υδροστατική) και σε κίνηση (δυναµική)

Διαβάστε περισσότερα

μεταβάλλουμε την απόσταση h της μιας τρύπας από την επιφάνεια του υγρού (π.χ. προσθέτουμε ή αφαιρούμε υγρό) έτσι ώστε h 2 =2 Α 2

μεταβάλλουμε την απόσταση h της μιας τρύπας από την επιφάνεια του υγρού (π.χ. προσθέτουμε ή αφαιρούμε υγρό) έτσι ώστε h 2 =2 Α 2 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΡΕΥΣΤΑ 1 Μια κυλινδρική δεξαμενή ακτίνας 6m και ύψους h=5m είναι γεμάτη με νερό, βρίσκεται στην κορυφή ενός πύργου ύψους 45m και χρησιμοποιείται για το πότισμα ενός χωραφιού α Ποια η παροχή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΡΆ ΑΣΚΉΣΕΩΝ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ, προαιρετική, Θέμα 1 (1 ο βασικό πρόβλημα της Υδραυλικής των κλειστών αγωγών)

ΣΕΙΡΆ ΑΣΚΉΣΕΩΝ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ, προαιρετική, Θέμα 1 (1 ο βασικό πρόβλημα της Υδραυλικής των κλειστών αγωγών) ΣΕΙΡΆ ΑΣΚΉΣΕΩΝ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ, προαιρετική, 2017 2018 Θέμα 1 (1 ο βασικό πρόβλημα της Υδραυλικής των κλειστών αγωγών) Νερό εκρέει ελεύθερα από σύστημα σωληνώσεων σε σειρά, το οποίο άρχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 η & 2 η : ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 η & 2 η : ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 η & 2 η : ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΩΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Σκοπός της άσκησης Στην παρούσα εργαστηριακή άσκηση γίνεται μελέτη του Στρωτού

Διαβάστε περισσότερα

Στραγγίσεις (Εργαστήριο)

Στραγγίσεις (Εργαστήριο) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Στραγγίσεις (Εργαστήριο) Ενότητα 8 : Η σταθερή στράγγιση των εδαφών Ι Δρ. Μενέλαος Θεοχάρης . Η ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΡΑΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ Άσκηση 9 Στραγγιστικοί

Διαβάστε περισσότερα

A3. Το δοχείο του σχήματος 1 είναι γεμάτο με υγρό και κλείνεται με έμβολο Ε στο οποίο ασκείται δύναμη F.

A3. Το δοχείο του σχήματος 1 είναι γεμάτο με υγρό και κλείνεται με έμβολο Ε στο οποίο ασκείται δύναμη F. ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ-ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ- ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ' ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ρευστά. Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός. https://physicscourses.wordpress.com

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ρευστά. Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός. https://physicscourses.wordpress.com ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ρευστά Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός https://physicscourses.wordpress.com Βασικές έννοιες Πρώτη φορά συναντήσαμε τη φυσική των ρευστών στη Β Γυμνασίου. Εκεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 9 ΣΤΡΟΒΙΛΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 9 ΣΤΡΟΒΙΛΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΡΜΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΡΟΒΙΛΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ Υπεύθυνος: Επικ. Καθηητής Δρ. Α. ΦΑΤΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Η στροφορμή στις ρευστοδυναμικές μηχανές

Κεφάλαιο 5 Η στροφορμή στις ρευστοδυναμικές μηχανές Κεφάλαιο 5 Η στροφορμή στις ρευστοδυναμικές μηχανές Σύνοψη Απόδοση του νόμου της στροφορμής σε ροϊκά συστήματα Αξονοσυμμετρικοί όκοι ελέχου Αντλίες, Στρόβιλοι Θεωρία πτερυώσεων (τρίωνα ταχυτήτων Θεωρητική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ. Πτώση πίεσης σε αγωγό σταθερής διατομής 2η εργαστηριακή άσκηση. Βλιώρα Ευαγγελία

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ. Πτώση πίεσης σε αγωγό σταθερής διατομής 2η εργαστηριακή άσκηση. Βλιώρα Ευαγγελία ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ Πτώση πίεσης σε αγωγό σταθερής διατομής 2η εργαστηριακή άσκηση Βλιώρα Ευαγγελία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2014 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι ο υπολογισμός της

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου ~~ Ρευστά ~~

Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου ~~ Ρευστά ~~ Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου ~~ Ρευστά ~~ Διάρκεια: 3 ώρες Θέμα Α 1) Το δοχείο του σχήματος 1 είναι γεμάτο με υγρό και κλείνεται με έμβολο Ε στο οποίο ασκείται δύναμη F. Όλα τα μανόμετρα 1,2,3,4 δείχνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΘ ΠΟΛ. ΜΗΧ. Π. ΠΡΙΝΟΣ 2. Υ ΡΟΣΤΑΤΙΚΗ 2.1 ΠΙΕΣΗ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ. F=mα P y =P s P z =P s. -Ηπίεσησ ένα σηµείο του ρευστού είναι ανεξάρτητη της διεύθυνσης

ΑΠΘ ΠΟΛ. ΜΗΧ. Π. ΠΡΙΝΟΣ 2. Υ ΡΟΣΤΑΤΙΚΗ 2.1 ΠΙΕΣΗ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ. F=mα P y =P s P z =P s. -Ηπίεσησ ένα σηµείο του ρευστού είναι ανεξάρτητη της διεύθυνσης . ΠΙΕΣΗ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ. Υ ΡΟΣΤΑΤΙΚΗ Fmα y s z s -Ηπίεσησ ένα σηµείο του ρευστού είναι ανεξάρτητη της διεύθυνσης . ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ -Επιφανειακές δυνάµεις (λόω πίεσης) - υνάµεις σώµατος (π.χ. βάρος) Για ακίνητο

Διαβάστε περισσότερα

Αρδεύσεις (Εργαστήριο)

Αρδεύσεις (Εργαστήριο) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρδεύσεις (Εργαστήριο) Ενότητα 9 : Ανοικτοί Αγωγοί I Δρ. Μενέλαος Θεοχάρης Μόνιμη ομοιόμορφη ροή σε ανοικτούς αγωγούς 6.1. Γενικά Ανοικτός αγωγός

Διαβάστε περισσότερα

p = p n, (2) website:

p = p n, (2) website: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ρευστών Ιδανικά ρευστά Μαάιτα Τζαμάλ-Οδυσσέας 7 Απριλίου 2019 1 Καταστατικές εξισώσεις ιδανικού ρευστού Ιδανικό ρευστό είναι ένα υποθετικό

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών. Εργασία 2 η Κατανομή πίεσης σε συγκλίνοντα αποκλίνοντα αγωγό.

Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών. Εργασία 2 η Κατανομή πίεσης σε συγκλίνοντα αποκλίνοντα αγωγό. Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών Εργασία 2 η Κατανομή πίεσης σε συγκλίνοντα αποκλίνοντα αγωγό. Κυρκιμτζής Γιώργος Σ.Τ.Ε.Φ. Οχημάτων - Εξάμηνο Γ Ημ/νία παράδοσης Εργασίας: Τετάρτη 24 Μαΐου 2 1 Θεωρητική Εισαγωγή:

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Ρευστά - Μηχανική Στερεού Σώματος. Κυριακή 5 Μαρτίου Θέμα 1ο

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Ρευστά - Μηχανική Στερεού Σώματος. Κυριακή 5 Μαρτίου Θέμα 1ο Διαγώνισμα Ρευστά - Μηχανική Στερεού Σώματος Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 Θέμα 1ο Στις παρακάτω προτάσεις 1.1 1.4 να επιλέξτε την σωστή απάντηση (4 5 = 20 μονάδες ) 1.1. Στον πυθμένα των δύο δοχείων 1 και 2

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ Π. Σιδηρόπουλος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ. E-mail: psidirop@teilar.gr ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

v = 1 ρ. (2) website:

v = 1 ρ. (2) website: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ρευστών Βασικές έννοιες στη μηχανική των ρευστών Μαάιτα Τζαμάλ-Οδυσσέας 17 Φεβρουαρίου 2019 1 Ιδιότητες των ρευστών 1.1 Πυκνότητα Πυκνότητα

Διαβάστε περισσότερα

Διατήρηση της Ενέργειας - Εξίσωση Bernoulli. Α. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής

Διατήρηση της Ενέργειας - Εξίσωση Bernoulli. Α. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής Διατήρηση της Ενέργειας - Εξίσωση Bernoulli Α. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής 1. Ένα ιδανικό ρευστό ρέει σε σωλήνα μεταβλητής διατομής. α. H παροχή του ρευστού μειώνεται όταν η διατομή του σωλήνα αυξάνεται.

Διαβάστε περισσότερα

3. Τριβή στα ρευστά. Ερωτήσεις Θεωρίας

3. Τριβή στα ρευστά. Ερωτήσεις Θεωρίας 3. Τριβή στα ρευστά Ερωτήσεις Θεωρίας Θ3.1 Να συμπληρωθούν τα κενά στις προτάσεις που ακολουθούν: α. Η εσωτερική τριβή σε ένα ρευστό ονομάζεται. β. Η λίπανση των τμημάτων μιας μηχανής οφείλεται στις δυνάμεις

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΡΕΥΣΤΑ - ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ A Στις προτάσεις Α1α έως Α4β να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης

Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης ΘΕΜΑ Α Α1. Το ανοιχτό κυλινδρικό δοχείο του σχήματος βρίσκεται εντός πεδίο βαρύτητας με

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών. Εργασία 1 η : Πτώση πίεσης σε αγωγό κυκλικής διατομής

Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών. Εργασία 1 η : Πτώση πίεσης σε αγωγό κυκλικής διατομής Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών Εργασία 1 η : Πτώση πίεσης σε αγωγό κυκλικής διατομής Ονοματεπώνυμο:Κυρκιμτζής Γιώργος Σ.Τ.Ε.Φ. Οχημάτων - Εξάμηνο Γ Ημερομηνία εκτέλεσης Πειράματος : 12/4/2000 Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ Στις παρακάτω ερωτήσεις Α-Α4 να σημειώσετε την σωστή απάντηση Α. Νερό διαρρέει έναν κυλινδρικό σωλήνα, ο οποίος στενεύει σε κάποιο σημείο του χωρίς να διακλαδίζεται. Ποια

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3) ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις προτάσεις Α1α έως Α4β να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Α Στις ερωτήσεις A1 - A4, να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Θέμα Α Στις ερωτήσεις A1 - A4, να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Μάθημα/Τάξη: Φυσική Γ Λυκείου Κεφάλαιο: Ταλάντωση Doppler Ρευστά -Στερεό Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 04-03-2019 Επιδιωκόμενος Στόχος: 80/100 Θέμα Α Στις ερωτήσεις A1 - A4, να γράψετε τον αριθμό της

Διαβάστε περισσότερα

Ήπιες κλίσεις, άνοδος πυθμένα μόνο σε τοπικές συναρμογές Η ροή μεταβάλλεται χωρικά με τη διαφορά αναγλύφου. Ευκολία προσαρμογής στο ανάγλυφο

Ήπιες κλίσεις, άνοδος πυθμένα μόνο σε τοπικές συναρμογές Η ροή μεταβάλλεται χωρικά με τη διαφορά αναγλύφου. Ευκολία προσαρμογής στο ανάγλυφο Ανοικτοί αγωγοί Σχηματίζουν ελεύθερη επιφάνεια Ήπιες κλίσεις, άνοδος πυθμένα μόνο σε τοπικές συναρμογές Η ροή μεταβάλλεται χωρικά με τη διαφορά αναγλύφου Κλειστοί αγωγοί δε σχηματίζουν ελεύθερη επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου 5/3/2017

Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου 5/3/2017 Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου 5/3/2017 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗ Θέμα Α 1) Το δοχείο του σχήματος 1 είναι γεμάτο με υγρό και κλείνεται με έμβολο Ε στο οποίο ασκείται δύναμη F. Όλα τα μανόμετρα 1,2,3,4 δείχνουν

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Ρευστά. Τετάρτη 12 Απριλίου Θέμα 1ο

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Ρευστά. Τετάρτη 12 Απριλίου Θέμα 1ο Διαγώνισμα Ρευστά Τετάρτη 12 Απριλίου 2017 Θέμα 1ο Στις παρακάτω προτάσεις 1.1 1.4 να επιλέξτε την σωστή απάντηση (4 5 = 20 μονάδες ) 1.1. Στον πυθμένα των δύο δοχείων 1 και 2 του διπλανού σχήματος, που

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Υδραυλική. ΕΔΙΠ, Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, ΑΠΘ

Εφαρμοσμένη Υδραυλική. ΕΔΙΠ, Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, ΑΠΘ Εφαρμοσμένη Υδραυλική Πατήστε για προσθήκη Γ. Παπαευαγγέλου κειμένου ΕΔΙΠ, Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, ΑΠΘ 1 Εισαγωγή Ρευστομηχανική = Μηχανικές ιδιότητες των ρευστών (υγρών και αερίων) Υδρομηχανική

Διαβάστε περισσότερα

Υποστηρικτικό υλικό για την εργασία «Πειραματική διάταξη για τη μελέτη της ροής ρευστού σε σωλήνα» του Σπύρου Χόρτη.

Υποστηρικτικό υλικό για την εργασία «Πειραματική διάταξη για τη μελέτη της ροής ρευστού σε σωλήνα» του Σπύρου Χόρτη. Υποστηρικτικό υλικό για την εργασία «Πειραματική διάταξη για τη μελέτη της ροής ρευστού σε σωλήνα» του Σπύρου Χόρτη. Η εργασία δημοσιεύτηκε στο 9ο τεύχος του περιοδικού Φυσικές Επιστήμες στην Εκπαίδευση,

Διαβάστε περισσότερα

2g z z f k k z z f k k z z V D 2g 2g 2g D 2g f L ka D

2g z z f k k z z f k k z z V D 2g 2g 2g D 2g f L ka D ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 017 Άσκηση 1 1. Οι δεξαμενές Α και Β, του Σχήματος 1, συνδέονται με σωλήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΘΕΜΑ Β

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΘΕΜΑ Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο : ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΘΕΜΑ Β Ερώτηση. Μια δεξαμενή τροφοδοτείται με νερό από μια βρύση, έτσι ώστε το ύψος του νερού

Διαβάστε περισσότερα

Μόνιμη ροή. Τοπικές ανομοιογένειες δεν επηρεάζουν τη ροή, τοπικές απώλειες Συνήθως κυκλικοί αγωγοί γ του εμπορίου

Μόνιμη ροή. Τοπικές ανομοιογένειες δεν επηρεάζουν τη ροή, τοπικές απώλειες Συνήθως κυκλικοί αγωγοί γ του εμπορίου Παραδοχές Μόνιμη ροή Ομοιόμορφη ροή Τοπικές ανομοιογένειες δεν επηρεάζουν τη ροή, τοπικές απώλειες Συνήθως κυκλικοί αγωγοί γ του εμπορίου Ομοιόμορφη ροή Μη ομοιόμορφη ροή Ομοιόμορφη ροή: όταν η μεταβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ Κεφάλαιο 3 ο : Εξίσωση

Διαβάστε περισσότερα

Εγγειοβελτιωτικά Έργα και Επιπτώσεις στο Περιβάλλον

Εγγειοβελτιωτικά Έργα και Επιπτώσεις στο Περιβάλλον ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εγγειοβελτιωτικά Έργα και Επιπτώσεις στο Περιβάλλον Ενότητα 3 : Βασικές Υδραυλικές και Μαθηματικές Έννοιες Ευαγγελίδης Χρήστος Τμήμα Αγρονόμων

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Μηχανολογικού Εξοπλισμού

Στοιχεία Μηχανολογικού Εξοπλισμού Στοιχεία Μηχανολογικού Εξοπλισμού Σκοπός Η γνωριμία και η εξοικείωση των φοιτητών με τον μηχανολογικό εξοπλισμό (σωληνώσεις, αντλίες, ανεμιστήρες, συμπιεστές, μετρητικά όργανα) που χρησιμοποιείται στη

Διαβάστε περισσότερα

μία ποικιλία διατομών, σε αντίθεση με τους κλειστούς που έχουμε συνήθως κυκλικές διατομές).

μία ποικιλία διατομών, σε αντίθεση με τους κλειστούς που έχουμε συνήθως κυκλικές διατομές). Μερικές ερωτήσεις στους κλειστούς αγωγούς: D Παροχή: Q (στους ανοικτούς αγωγός συνήθως χρησιμοποιούμε 4 μία ποικιλία διατομών, σε αντίθεση με τους κλειστούς που έχουμε συνήθως κυκλικές διατομές). Έστω

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Κλασικής Μηχανικής, Τμήμα Μαθηματικών Διδάσκων: Μιχάλης Ξένος, email : mxenos@cc.uoi.gr 19 Απριλίου 2013 Κεφάλαιο Ι 1. Να γραφεί το διάνυσμα της ταχύτητας και της επιτάχυνσης υλικού σημείου σε

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Αρδεύσεις (Θεωρία) Ενότητα 13 : Μελέτη συγκροτήματος καταιονισμού Δρ.

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Αρδεύσεις (Θεωρία) Ενότητα 13 : Μελέτη συγκροτήματος καταιονισμού Δρ. Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρδεύσεις (Θεωρία) Ενότητα 13 : Μελέτη συγκροτήματος καταιονισμού Δρ. Μενέλαος Θεοχάρης 13. Μελέτη συγκροτήματος καταιονισμού 13.1. Γενικά. Για

Διαβάστε περισσότερα

2. Ρευστά σε κίνηση ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ

2. Ρευστά σε κίνηση ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ . Ρευστά σε κίνηση ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ Θ.1 Να συμπληρωθούν τα κενά στις προτάσεις που ακολουθούν: α. Ένα υγρό χαρακτηρίζεται ως ιδανικό όταν δεν εμφανίζει. τριβές και.. με τα τοιχώματα του σωλήνα που το περιέχει.

Διαβάστε περισσότερα

κατά το χειµερινό εξάµηνο του ακαδηµαϊκού έτους ΕΜ-351 του Τµήµατος Εφαρµοσµένων Μαθηµατικών της Σχολής Θετικών

κατά το χειµερινό εξάµηνο του ακαδηµαϊκού έτους ΕΜ-351 του Τµήµατος Εφαρµοσµένων Μαθηµατικών της Σχολής Θετικών Ύλη που διδάχτηκε κατά το χειµερινό εξάµηνο του ακαδηµαϊκού έτους 2005-2006 στα πλαίσια του µαθήµατος ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΥΛΙΚΩΝ Ι ΕΜ-351 του Τµήµατος Εφαρµοσµένων Μαθηµατικών της Σχολής Θετικών Επιστηµών

Διαβάστε περισσότερα

Αρδεύσεις (Εργαστήριο)

Αρδεύσεις (Εργαστήριο) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρδεύσεις (Εργαστήριο) Ενότητα 12 : Μελέτη άρδευσης συγκροτήματος καταιονισμού Δρ. Μενέλαος Θεοχάρης ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ 6.1.1 ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΙΟΝΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/05/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/05/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/05/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Τζαγκαράκης Γιάννης, Δημοπούλου Ηρώ, Αδάμη Μαρία, Αγγελίδης Άγγελος, Παπαθανασίου Θάνος, Παπασταμάτης Στέφανος

Διαβάστε περισσότερα

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. / ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Ι Μαρούσι Καθηγητής Σιδερής Ε.

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. / ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Ι Μαρούσι Καθηγητής Σιδερής Ε. Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. / ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 Μαρούσι 04-02-2014 Καθηγητής Σιδερής Ε. ΘΕΜΑ 1 ο (βαθμοί 4) (α) Θέλετε να κρεμάσετε μια ατσάλινη δοκό που έχει

Διαβάστε περισσότερα

Σταθμοί Παραγωγής Ενέργειας

Σταθμοί Παραγωγής Ενέργειας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολοικού Τομέα Σταθμοί Παραωής Ενέρειας Ενότητα 4: Αεριοστρόβιλοι Δρ Γεώριος Αλέξης Τμήμα Μηχανολόων Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

5 Μετρητές παροχής. 5.1Εισαγωγή

5 Μετρητές παροχής. 5.1Εισαγωγή 5 Μετρητές παροχής 5.Εισαγωγή Τρεις βασικές συσκευές, με τις οποίες μπορεί να γίνει η μέτρηση της ογκομετρικής παροχής των ρευστών, είναι ο μετρητής Venturi (ή βεντουρίμετρο), ο μετρητής διαφράγματος (ή

Διαβάστε περισσότερα

Υδροδυναμική. Σταθερή ασυμπίεστη ροή σε αγωγούς υπό πίεση: Στρωτή και τυρβώδης ροή Γραμμικές απώλειες

Υδροδυναμική. Σταθερή ασυμπίεστη ροή σε αγωγούς υπό πίεση: Στρωτή και τυρβώδης ροή Γραμμικές απώλειες Υδροδυναμική Σταθερή ασυμπίεστη ροή σε αγωγούς υπό πίεση: Στρωτή και τυρβώδης ροή Γραμμικές απώλειες Τεράστια σημασία του ιξώδους: Ύπαρξη διατμητικών τάσεων που δημιουργούν απώλειες ενέργειας Είδη ροών

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΩΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

1 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΩΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΩΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Σκοπός της άσκησης Στην παρούσα εργαστηριακή άσκηση γίνεται μελέτη του Στρωτού Οριακού

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΡΕΥΣΤΑ -ΣΤΕΡΕΟ 24/02/2019

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΡΕΥΣΤΑ -ΣΤΕΡΕΟ 24/02/2019 ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΡΕΥΣΤΑ -ΣΤΕΡΕΟ 24/02/2019 ΘΕΜΑ A Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο φύλλο απαντήσεων τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ 27 Φεβρουαρίου 2006 Διάρκεια εξέτασης : 2.5 ώρες Ονοματεπώνυμο: ΑΕΜ Εξάμηνο: (α) Επιτρέπονται: Τα βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

Περιορισμένο μήκος Επιδράσεις στον αγωγό από ανάντη και κατάντη Ποια εξίσωση, Ενέργειας η ορμής?

Περιορισμένο μήκος Επιδράσεις στον αγωγό από ανάντη και κατάντη Ποια εξίσωση, Ενέργειας η ορμής? Δρ Μ.Σπηλίώτη Χρησιμοποιείται για καταστροφή ενέργειας Γενικά δεν επιθυμείτε στο σχεδιασμό ΠΑΝΤΑ συμβαίνει όταν: ροή από υπερκρίσιμη ρ σε υποκρίσιμη υπερχειλιστής Από απότομη κλίση σε ήπια Δαπάνη ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ

ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ / ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡ. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Αγγελίδης Π., Αναπλ. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

θα πρέπει να ανοιχθεί μια δεύτερη οπή ώστε το υγρό να εξέρχεται από αυτήν με ταχύτητα διπλάσιου μέτρου.

θα πρέπει να ανοιχθεί μια δεύτερη οπή ώστε το υγρό να εξέρχεται από αυτήν με ταχύτητα διπλάσιου μέτρου. Δίνονται g=10m/s 2, ρ ν =1000 kg/m 3 [u 2 =3u 1, 10 3 Pa, 0,5m/s] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI 16 Το ανοικτό δοχείο του σχήματος περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Να ράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις -4 και δίπλα το ράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ Ερώτηση. ΘΕΜΑ Β Ο κύλινδρος και ο δίσκος του σχήματος, έχουν την ίδια μάζα και περιστρέφονται

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογίες στην Μηχανική των Ρευστών

Μεθοδολογίες στην Μηχανική των Ρευστών Μεθοδολογίες στην Μηχανική των Ρευστών η Μεθοδολογία: «Ανυψωτήρας» Το υγρό του δοχείου κλείνεται με δύο έμβολα που βρίσκονται στην ίδια οριζόντιο. Στο έμβολο με επιφάνεια Α ασκείται δύναμη F. ον Η F ασκεί

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική των ρευστών Στοιχεία θεωρίας

Δυναμική των ρευστών Στοιχεία θεωρίας Δυναμική των ρευστών Στοιχεία θεωρίας 1. Ρευστά σε ισορροπία Πίεση, p: Ορίζεται ως το πηλίκο του μέτρου της δύναμης df που ασκείται κάθετα σε μια επιφάνεια εμβαδού dα προς το εμβαδόν αυτό. p= df da Η πίεση

Διαβάστε περισσότερα

Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση

Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση Διάγραμμα s - Ευθύγραμμη Κίνηση (m) Μέση αριθμητική ταχύτητα (μονόμετρο) Μέση διανυσματική ταχύτητα Μέση επιτάχυνση 1 4 Διάγραμμα u - (sec) Απόσταση (x) ονομάζουμε την ευθεία που ενώνει την αρχική και

Διαβάστε περισσότερα

θέμα, βασικές έννοιες, ομοιόμορφη Δρ Μ. Σπηλιώτη Λέκτορα Κείμενα από Μπέλλος, 2008 και από τις σημειώσεις Χρυσάνθου, 2014

θέμα, βασικές έννοιες, ομοιόμορφη Δρ Μ. Σπηλιώτη Λέκτορα Κείμενα από Μπέλλος, 2008 και από τις σημειώσεις Χρυσάνθου, 2014 Υδραυλική ανοικτών αγωγών θέμα, βασικές έννοιες, ομοιόμορφη ροή Δρ Μ. Σπηλιώτη Λέκτορα Κείμενα από Μπέλλος, 2008 και από τις σημειώσεις Χρυσάνθου, 2014 Σκαρίφημα Σκελετοποίηση Διάταξη έργων: 3 περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

υδροδυναμική Σταθερή ασυμπίεστη ροή σε αγωγούς υπό πίεση

υδροδυναμική Σταθερή ασυμπίεστη ροή σε αγωγούς υπό πίεση υδροδυναμική Σταθερή ασυμπίεστη ροή σε αγωγούς υπό πίεση Τεράστια σημασία του ιξώδους: Ύπαρξη διατμητικών τάσεων που δημιουργούν απώλειες ενέργειας Απαραίτητες σε κάθε μελέτη Είδη ροών Στρωτή ή γραμμική

Διαβάστε περισσότερα

Δαπάνη ενέργειας Περιορισμένο μήκος Επιδράσεις στον αγωγό από ανάντη και κατάντη Ποια εξίσωση, Ενέργειας η ορμής?

Δαπάνη ενέργειας Περιορισμένο μήκος Επιδράσεις στον αγωγό από ανάντη και κατάντη Ποια εξίσωση, Ενέργειας η ορμής? Δρ Μ.Σπηλίώτη Χρησιμοποιείται για καταστροφή ενέργειας Γενικά δεν επιθυμείτε στο σχεδιασμό ΠΑΝΤΑ συμβαίνει όταν: ροή από υπερκρίσιμη σε υποκρίσιμη υπερχειλιστής Από απότομη κλίση σε ήπια Δαπάνη ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικές Μηχανές και Ενέργεια

Υδραυλικές Μηχανές και Ενέργεια Υδραυλικές Μηχανές και Ενέργεια Διάλεξη 6. - Εξισώσεις διατήρησης μάζας, ορμής και ενέργειας Σκουληκάρης Χαράλαμπος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχ. Η/Υ, MSc, PhD hskoulik@civil.auth.gr Ξάνθη, 18 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Στραγγίσεις (Θεωρία)

Στραγγίσεις (Θεωρία) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Στραγγίσεις (Θεωρία) Ενότητα 11 : Τα κριτήρια στράγγισης των εδαφών Δρ. Μενέλαος Θεοχάρης 7.1 Γενικά Οι περισσότερες καλλιέργειες των φυτών έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΩΓΟΣ VENTURI. Σχήμα 1. Διάταξη πειραματικής συσκευής σωλήνα Venturi.

ΑΓΩΓΟΣ VENTURI. Σχήμα 1. Διάταξη πειραματικής συσκευής σωλήνα Venturi. Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΩΝ 7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΓΩΓΟΣ VENTURI ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Σκοπός της άσκησης είναι η κατανόηση της χρήσης της συσκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΡΕΥΣΤΩΝ

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΡΕΥΣΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΡΕΥΣΤΩΝ Α. Παϊπέτης 6 ο Εξάμηνο Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Εισαγωγή Φύση και μορφή δυνάμεων/ ρυθμός παραμόρφωσης Σωματικές δυνάμεις: δυνάμεις σε όγκο ελέγχου που είναι πλήρης ρευστού

Διαβάστε περισσότερα

minimath.eu Φυσική A ΛΥΚΕΙΟΥ Περικλής Πέρρος 1/1/2014

minimath.eu Φυσική A ΛΥΚΕΙΟΥ Περικλής Πέρρος 1/1/2014 minimath.eu Φυσική A ΛΥΚΕΙΟΥ Περικλής Πέρρος 1/1/014 minimath.eu Περιεχόμενα Κινηση 3 Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση 4 Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση 5 Δυναμικη 7 Οι νόμοι του Νεύτωνα 7 Τριβή 8 Ομαλη κυκλικη

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Β Γυμνασίου Συνοπτικές Σημειώσεις Επανάληψης

Φυσική Β Γυμνασίου Συνοπτικές Σημειώσεις Επανάληψης Φυσική Β Γυμνασίου Συνοπτικές Σημειώσεις Επανάληψης Επιμέλεια: Αγκανάκης Α. Παναγιώτης Κεφάλαιο 1 Φυσικά Μεγέθη: τα μεγέθη που μελετάει η Φυσική Επιστήμη Κατηγορίες: 1. Θεμελιώδη a. Μάζα (kg) b. Μήκος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ

ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός της κινηματικής είναι η περιγραφή της κίνησης του ρευστού Τα αίτια που δημιούργησαν την κίνηση και η αναζήτηση των δυνάμεων που την διατηρούν είναι αντικείμενο της

Διαβάστε περισσότερα

Το μισό του μήκους του σωλήνα, αρκετά μεγάλη απώλεια ύψους.

Το μισό του μήκους του σωλήνα, αρκετά μεγάλη απώλεια ύψους. Πρόβλημα Λάδι πυκνότητας 900 kg / και κινηματικού ιξώδους 0.000 / s ρέει διαμέσου ενός κεκλιμένου σωλήνα στην κατεύθυνση αυξανομένου υψομέτρου, όπως φαίνεται στο παρακάτω Σχήμα. Η πίεση και το υψόμετρο

Διαβάστε περισσότερα

website:

website: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ρευστών Μαάιτα Τζαμάλ-Οδυσσέας 6 Ιουνίου 18 1 Οριακό στρώμα και χαρακτηριστικά μεγέθη Στις αρχές του ου αιώνα ο Prandtl θεμελίωσε τη θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε ΑΦΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε ΑΦΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ Ε ΑΦΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ Το εδαφικό νερό υπό την επίδραση διαφόρων δυνάµεων βρίσκεται σε συνεχή κίνηση και µπορεί να κινηθεί προς διάφορες κατευθύνσεις. Οι δυνάµεις οφείλονται στη βαρύτητα, Στην πίεση

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικά Δίκτυα Αρδεύσεων

Ατομικά Δίκτυα Αρδεύσεων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 6 : Βασικές Υδραυλικές και Μαθηματικές Έννοιες Ευαγγελίδης Χρήστος Τμήμα Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

3. ΚΙΝΗΣΗ ΡΕΥΣΤΟΥ-ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI Κίνηση σωµατιδίων ρευστού

3. ΚΙΝΗΣΗ ΡΕΥΣΤΟΥ-ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI Κίνηση σωµατιδίων ρευστού . ΚΙΝΗΣΗ ΡΕΥΣΤΟΥ-ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOLLI Κίνηση σωµατιδίων ρευστού ύναµη, επιτάχυνση F mα εφαρµογή στην κίνηση σωµατιδίου εύτερος νόµος του NEWTON Επιτάχυνση F mα ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑ ΟΧΕΣ Ρευστά χωρίς ιξώδες Πίεση-Βαρύτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 4- ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ( ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΡΕΥΣΤΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 4- ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ( ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΡΕΥΣΤΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ A ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 4- ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (2016-17) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΡΕΥΣΤΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις προτάσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση,

Διαβάστε περισσότερα