3. Μηχανισµοί Παραµόρφωσης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "3. Μηχανισµοί Παραµόρφωσης"

Transcript

1 σελ Μηχανισµοί Παραµόρφωσης 3.1 Εισαγωγή Η παραµόρφωση των πετρωµάτων καθορίζεται από πολλές διαδικασίες που λαµβάνουν χώρα σε επίπεδο ορυκτού δηλαδή σε επίπεδο κρυστάλλων και κόκκων. Οι διαδικασίες αυτές εξαρτώνται τόσο από λιθολογικούς παράγοντες, όσο και από εξωτερικούς, από τις επικρατούσες δηλαδή συνθήκες. Οι λιθολογικοί παράγοντες είναι οι ακόλουθοι: i) H oρυκτολογική σύσταση. ii) H σύσταση των ρευστών των πόρων. iii) Το µέγεθος των κόκκων. iv) Ο προτιµητέος προσανατολισµός σε επίπεδο πλέγµατος. v) Το πορώδες. vi) Η περατότητα. Οι εξωτερικοί παράγοντες είναι: i) Η θερµοκρασία. ii) Η λιθοστατική πίεση. iii) Οι προκύπτουσες διαφορικές τάσεις. iv) Η πίεση των ρευστών των πόρων. v) Ο εξωτερικά ασκούµενος ρυθµός καταπόνησης. Στη συνέχεια θα περιγραφούν οι κυριότεροι µηχανισµοί παραµόρφωσης, αρχίζοντας από εκείνους που χαρακτηρίζουν συνθήκες χαµηλών θερµοκρασιών και υψηλού ρυθµού καταπόνησης και µεταβαίνοντας στους µηχανισµούς σε συνθήκες υψηλών θερµοκρασιών και χαµηλού ρυθµού καταπόνησης. Οι µηχανισµοί αυτοί είναι οι ακόλουθοι: 1) Κατακλαστική ροή (Cataclastic flow) 2) ιάλυση υπό πίεση (Pressure solution) 3) Ενδοκρυσταλλική παραµόρφωση (Intracrystalline deformation) 4) Ανάπτυξη διδυµιών (Twinning) 5) Ανάκτηση ή Ανάπλαση (Recovery)

2 σελ. 30 6) Ανακρυστάλλωση (Recrystallisation) 7) ιάχυση σε στερεά κατάσταση από ολισθήσεις σε επίπεδο πλέγµατος (Solid-state diffusion creep) 8) Ολίσθηση ορίων κρυστάλλων και "Υπερπλαστικότητα" (Grain boundary sliding and Superplasticity) 9) Μείωση ορίων κρυστάλλων (Grain boundary area reduction GBAR) 10) Στατική ανακρυστάλλωση (Static recrystallisation) Για την µελέτη και κατανόηση των µηχανισµών παραµόρφωσης θα γίνει χρήση των µικροδοµών σε επίπεδο ορυκτών και κόκκων (grain scale microstructures), που είναι γνωστές µε το όνοµα ενδοκρυσταλλικές δοµές παραµόρφωσης (intracrystalline deformation structures). 3.2 Μηχανισµοί παραµόρφωσης ΚΑΤΑΚΛΑΣΤΙΚΗ ΡΟΗ (CATACLASTIC FLOW) Συνιστά µια θραυσιγενή διαδικασία από µηχανικό θρυµµατισµό των πετρωµάτων που συνοδεύεται από ολισθήσεις και περιστροφές των θραυσµάτων. Ο θρυµµατισµός λαµβάνει χώρα σε επίπεδο ορυκτών και κόκκων ή σε αθροίσµατα κόκκων. Σχετίζεται άµεσα µε τα πετρώµατα (τεκτονικά λατυποπαγή, κατακλασίτες κλπ.) που αναπτύσσονται σε θραυσιγενείς ρηξιγενείς ζώνες (brittle type fault related rocks). Χαρακτηρίζει συνθήκες µη- µεταµόρφωσης ή χαµηλού βαθµού µεταµόρφωσης και υψηλού ρυθµού παραµόρφωσης. Παράγοντες που καθορίζουν το µηχανισµό αυτό είναι η ορυκτολογική σύσταση και η πίεση των ρευστών των πόρων. Π.χ. η υψηλή πίεση οδηγεί σε κατακλαστική ροή αλλά και σε δηµιουργία φλεβιδίων που εντοπίζονται στα ειδικού τύπου αυτά πετρώµατα. Εικ Τυπικές εικόνες κατακλαστικής ροής (a) και δυναµικής ανακρυστάλλωσης (b).

3 σελ. 31 Πολύ συχνά οι τεκτονικές ζώνες που χαρακτηρίζονται από κατακλαστική ροή συγχέονται µε ζώνες διάτµησης που αποτελούνται από δυναµικά ανακρυσταλλωµένα ορυκτά (Εικ. 3.1). Οι διαφορές τους από αυτές εντοπίζονται στα ακόλουθα: a) Παρουσιάζουν µεγαλύτερες διακυµάνσεις στο µέγεθος των κόκκων. b) Χαρακτηρίζονται από κόκκους µε γωνιώδες περίγραµµα και ευθύγραµµα και οξύληκτα όρια. c) Αποτελούνται από πολυκρυσταλλικά θραύσµατα (εξαίρεση αποτελούν παραµορφωµένοι ψαµµίτες, κροκαλοπαγή κλπ.). d) εν εµφανίζουν προτιµητέο προσανατολισµό ΙΑΛΥΣΗ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ (PRESSURE SOLUTION) Αποτελεί σηµαντικό µηχανισµό σε πετρώµατα µε ρευστά των πόρων (pore fluid ή intergranular fluid). Παρατηρείται µια τοπική διάλυση των κόκκων στα όρια που βρίσκονται κάτω από υψηλές διαφορικές τάσεις και σχηµατίζουν µεγάλη γωνία µε τη διεύθυνση της βράχυνσης (shortening). Ταυτόχρονα γίνεται επανατοποθέτηση του υλικού στις περιοχές µε χαµηλές διαφορικές τάσεις. Πραγµατοποιείται έτσι µια αλλαγή του σχήµατος των κόκκων χωρίς εσωτερική παραµόρφωση. Στην ουσία παρατηρείται µια αύξηση της διαλυτότητας όταν το κρυσταλλικό πλέγµα βρίσκεται υπό πίεση. Η διαδικασία της µεταφοράς από περιοχές υψηλής διαλυτότητας σε χαµηλής καλείται solution transfer. Εικ Ο µηχανισµός της διάλυσης υπό πίεση µε τοπική διάλυση των κόκκων στα όρια που βρίσκονται κάτω από υψηλές διαφορικές τάσεις και επανατοποθέτηση του υλικού στις περιοχές µε χαµηλές. Αποτελεί κυρίαρχο µηχανισµό στη διαγένεση και σε πετρώµατα χαµηλού βαθµού µετα- µόρφωσης, όπου υπάρχουν άφθονα ρευστά.

4 σελ. 32 Εικ. 3.3 ιάλυση υπό πίεση σε ιδιόµορφους κρυστάλλους χαλαζία. Εικ Νουµουλιτοφόρος ασβεστόλιθος µε ενδείξεις solution transfer κατά τη διάρκεια της διαγένεσης.

5 σελ ΕΝ ΟΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ (INTRACRYSTALLINE DEFORMATION) Οι κρύσταλλοι συνήθως εµφανίζουν ατέλειες στο κρυσταλλικό τους πλέγµα, είτε σηµειακές, είτε γραµµικές, αφορώντας είτε έλλειψη, κενό (vacancy), είτε προσθήκη, παρεµβολή (interstisial) κάποιων στοιχείων του πλέγµατος, µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται εκτοπίσεις (dislocations) των στοιχείων του πλέγµατος, είτε λόγω παρεµβολής (edge dislocations) είτε λόγω µετάθεσης (screw dislocations). Εικ Ατέλειες σε επίπεδο κρυσταλλικού πλέγµατος, εκτοπίσεις (dislocations) και ενδοκρυσταλλική παραµόρφωση. Το σχήµα του κρυστάλλου και άρα η απόσταση ανάµεσα στα στοιχεία που απαρτίζουν το πλέγµα, µπορεί να µεταβληθεί µόνο σε ένα πολύ µικρό βαθµό, σε συνθήκες ελαστικής παραµόρφωσης, και µόλις το αίτιο (τάση) σταµατήσει να επιδρά, το αρχικό σχήµα αποκαθίσταται. Μια µόνιµη αλλαγή στο σχήµα του κρυστάλλου, χωρίς όµως να υπάρξει µηχανική θραύση ή απώλεια της συνοχής του κρυσταλλικού πλέγµατος, µπορεί να δηµιουργηθεί µόνο όταν υπάρξει µεταβολή στη σχετική θέση των µορίων και των ατόµων (εκτόπιση). Αυτό µπορεί να συµβεί µόνο µε τη µετακίνηση των ατελειών του πλέγµατος µέσα στον κρύσταλλο, δηλαδή µε τη δηµιουργία και τη µετανάστευση µιας εκτόπισης µέσα στον κρύσταλλο, διαδικασία που είναι γνωστή µε το όνοµα ενδοκρυσταλλική παραµόρφωση (intracrystalline deformation). Εικ Παρα- µόρφωση κρυστάλλου µε τη δη- µιουργία και µετανάστευση µιας εκτόπισης (dislocation).

6 σελ. 34 Οι εκτοπίσεις αυτές παρουσιάζουν συγκεκριµένο προσανατολισµό µέσα στο πλέγµα και η ολίσθησή τους (dislocation glide) γίνεται µόνο σε συγκεκριµένα κρυσταλλογραφικά επίπεδα και διευθύνσεις, γνωστά σαν συστήµατα ολίσθησης πλέγµατος (slip systems). Μπορεί να είναι ενεργά slip systems µε διαφορετικές διευθύνσεις και αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες µεταµόρφωσης και παραµόρφωσης και πιο συγκεκριµένα από: α) τον προσανατολισµό και την ένταση του εντατικού πεδίου σε επίπεδο κρυστάλλου και β) την κρίσι- µη τιµή της διατµητικής τάσης, που µε τη σειρά της εξαρτάται κυρίως από τη θερµοκρασία και σε µικρότερο βαθµό από το ρυθµό καταπόνησης (strain rate), τις διαφορικές τάσεις και τη χηµική δράση των συστατικών. Ένα σηµαντικό αποτέλεσµα της ενδοκρυσταλλικής παραµόρφωσης αποτελεί και η δηµιουργία του προτιµητέου προσανατολισµού σε επίπεδο πλέγµατος (lattice preferred orientation LPO), δεδοµένου ότι οι εκτοπίσεις µετακινούνται µόνο σε συγκεκριµένα επίπεδα, µε αποτέλεσµα η επακόλουθη µεταβολή του σχήµατος των κόκκων να έχει συγκεκριµένο προσανατολισµό. Σε ότι αφορά τις ενδείξεις για ενδοκρυσταλλική παραµόρφωση σηµειώνεται ότι µεµονω- µένες εκτοπίσεις δεν µπορούν να προσδιορισθούν στο µικροσκόπιο. Προσδιορίζονται ό- µως τα αποτελέσµατα ενός αριθµού οµοειδών εκτοπίσεων, που δηµιουργούν δοµές όπως: Κυµατοειδής κατάσβεση (Undulose extinction) Microkinks (Qtz, Flp) Ελασµατοειδής παραµόρφωση (Deformation lamellae) Προτιµητέος προσανατολισµός σε επίπεδο πλέγµατος (Lattice-preferred orientation) Ο µηχανισµός αυτός λαµβάνει χώρα σε συνθήκες χαµηλών θερµοκρασιών, δεδοµένου ότι µε την άνοδο της θερµοκρασίας επικρατούν οι µηχανισµοί της ανακρυστάλλωσης και α- νάκτησης (βλπ. στα επόµενα) Ι ΥΜΙΑ (TWINNING) Ορισµένα ορυκτά αντιδρούν στην παραµόρφωση µε την ανάπτυξη διδυµιών (deformation twinning, ή µηχανικές διδυµίες mechanical twinning), επιπρόσθετα από τους µηχανισµούς της ενδοκρυσταλλικής παραµόρφωσης. Οι διδυµίες µπορούν να απορροφήσουν ένα περιορισµένο ποσοστό της καταπόνησης και πάντα δηµιουργούνται σε συγκεκριµένες κρυσταλλογραφικές διευθύνσεις. Για την απορρόφηση µεγαλύτερου ποσοστού καταπόνησης χρειάζονται επιπρόσθετα µηχανισµοί όπως διάλυση υπό πίεση, ενδοκρυσταλλική παραµόρφωση, ανακρυστάλλωση κλπ. Ο µηχανισµός αυτός λοιπόν παρατηρείται σε συνθήκες χαµηλών θερµοκρασιών κατά την παραµόρφωση και κυρίως σε πλαγιόκλαστα και ασβεστίτη, αν και έχει αναφερθεί και σε άλλα ορυκτά, όπως ο µικροκλινής.

7 σελ. 35 Εικ Κυµατοειδής κατάσβεση σε κρυστάλλους χαλαζία. Εικ Ελασµατοειδής παραµόρφωση σε κρυστάλλους χαλαζία.

8 σελ. 36 Εικ ιδυµίες ανάπτυξης (a) και διδυµίες από παραµόρφωση (µηχανικές διδυµίες) (b). Οι διδυµίες από παραµόρφωση (deformation twins) διακρίνονται από τις διδυµίες ανάπτυξης (growth twins) από το κωνικό σχήµα σε αντίθεση µε τις δεύτερες που είναι ευθύγραµ- µες και σε κλιµακωτή διάταξη. Εντοπίζονται σε συγκεκριµένες περιοχές του κρυστάλλου, που συνήθως χαρακτηρίζονται από υψηλή καταπόνηση (π.χ. σηµεία επαφής). Στα πλαγιόκλαστα παρατηρούνται και διδυµίες ανάπτυξης και διδυµίες παραµόρφωσης. Αντίθετα στον ασβεστίτη οι περισσότερες διδυµίες είναι από παραµόρφωση ΑΝΑΚΤΗΣΗ (RECOVERY) Η εσωτερική ενέργεια ενός κρυστάλλου (internal strain energy) είναι ελάχιστη όταν δεν υπάρχουν εκτοπίσεις (dislocations). Όταν ο κρύσταλλος καταπονείται αντιδρά µε αύξηση των εκτοπίσεων και της εσωτερικής ενέργειας, µε τοπικές αλλαγές στην απόσταση των ατόµων. Με άλλα λόγια δηλαδή οι εκτοπίσεις είναι η αντίδραση στην ανάπτυξη διαφορικών τάσεων. Υπάρχουν όµως και άλλοι µηχανισµοί, γνωστοί µε το όνοµα ανάκτηση (recovery), που τείνουν να ταξινοµήσουν, να ελαχιστοποιήσουν, ή να καταστρέψουν τις ε- κτοπίσεις µέσα από τη µείωση του συνολικού µήκους των εκτοπίσεων και τη µείωση της εσωτερικής ενέργειας. Η οργάνωση των εκτοπίσεων λόγω µηχανισµών ανάκτησης γίνεται σε δίκτυα επιπέδων που καλούνται subgrain walls ή subgrain boundaries και χωρίζουν τον κρύσταλλο σε επι- µέρους τµήµατα (crystal fragments ή subgrains) µε ελαφρά περιστροφή των επιµέρους τµηµάτων και προσανατολισµό που εξαρτάται από αυτόν των επιπέδων ολίσθησης (slip systems) των εκτοπίσεων. Τα subgrains (υποκόκκοι;) αποτελούν τµήµατα του κρυστάλλου µε µικρή αλλαγή στον προσανατολισµό του πλέγµατος, όχι µεγαλύτερη από 5 0. Σε πολλές περιπτώσεις τα subgrain walls πλευρικά συγχωνεύονται σε deformation bands ή high-angle grain boundaries.

9 σελ. 37 Εικ Σχηµατική απεικόνιση του µηχανισµού της ανάκτησης. Λόγω του µηχανισµού της ανάκτησης οι εκτοπίσεις συγκεντρώνονται σε συγκεκριµένα επίπεδα και έτσι η συχνότητά τους µειώνεται σε άλλες περιοχές. Στις λεπτές τοµές αυτό φαίνεται σαν ζώνες µε µη οµοιόµορφη κατάσβεση ή µε µικρή διαφορά στον προσανατολισµό. Οι ζώνες αυτές είναι γνωστές σαν deformation bands. Η ανάκτηση δεν είναι ο µόνος µηχανισµός δηµιουργίας subgrains, αλλά υπάρχουν και άλλοι συνήθεις µηχανισµοί. Subgrains µε έντονα κυµατοειδείς δοµές, µικρή διαφορά στον προσανατολισµό, ασαφή όρια και µικρορωγµές σε επίπεδο κρυστάλλου, φανερώνουν υπο- µικροσκοπική κατάκλαση των κόκκων. Εικ Subgrains (υποκόκκοι?) σε χαλαζία.

10 σελ ΑΝΑΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ (RECRYSTALLISATION) Στο µηχανισµό αυτό αντιστοιχούν δύο διαδικασίες. Η µετανάστευση των ορίων των κόκκων (grain boundary migration GBAR recrystallisation) και περιστροφή επιµέρους τµη- µάτων των κόκκων (subgrain rotation SR recrystallisation). 1. Mετανάστευση των ορίων των κόκκων (Grain boundary migration GBAR recrystallisation) Ο µηχανισµός αυτός (όπως και η ανάκτηση recovery) οδηγεί σε µείωση της πυκνότητας των εκτοπίσεων στους παραµορφωµένους κρυστάλλους. Σε δύο γειτονικούς κρυστάλλους µε υψηλή και χαµηλή πυκνότητα εκτοπίσεων, παρατηρείται µεταφορά ατόµων από το ένα πλέγµα στο άλλο (υψηλή χαµηλή) και άρα µετατόπιση των ορίων των κρυστάλλων σε τοπικό επίπεδο και ανάπτυξη του λιγότερο παραµορφωµένου κρυστάλλου. Επιτυγχάνεται ταυτόχρονα µείωση της ελεύθερης εσωτερικής ενέργειας στο άθροισµα των κρυστάλλων (internal free energy). Εικ Ανακρυστάλλωση µε µετανάστευση των ορίων των κόκκων (grain boundary migration GBAR recrystallisation). Ανάλογα µε το µηχανισµό επέκτασης των ορίων του κρυστάλλου διακρίνονται δύο περιπτώσεις: i) Bulging. Επέκταση προς την µεριά του κρυστάλλου µε υψηλή πυκνότητα dislocations και δηµιουργία ανεξάρτητων κρυστάλλων. ii) Nucleation. ηµιουργία ανεξάρτητων κρυστάλλων από την ύπαρξη ενός µικρού πυρήνα χωρίς dislocations µέσα σε ένα κρύσταλλο µε υψηλή πυκνότητα dislocations. Σηµειώνεται ότι ο µηχανισµός αυτός δεν απαιτεί αλλαγές στη χηµική σύσταση αν και στην περίπτωση των αστρίων παρατηρούνται πολύ µικρές τέτοιες µεταβολές.

11 σελ Περιστροφή επιµέρους τµηµάτων των κόκκων (Subgrain rotation SR recrystallisation) Ειδικού τύπου ανακρυστάλλωση µε συνεχή προσθήκη εκτοπίσεων στα όρια των επιµέρους τµηµάτων των κόκκων. Η διαδικασία αυτή, γνωστή µε το όνοµα climb-accommodated dislocation creep, λαµβάνει χώρα µόνο όταν οι εκτοπίσεις είναι ελεύθερες να "αναρριχώνται» από το ένα επίπεδο του πλέγµατος στο άλλο. O µηχανισµός αυτός προϋποθέτει προοδευτική αύξηση της γωνίας του κρυσταλλικού πλέγµατος και στις δύο πλευρές των ορίων των επιµέρους τµηµάτων των κόκκων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα το επιµέρους αυτό τµήµα (subgrain) να µην µπορεί πλέον να θεωρηθεί σαν τµήµα του ίδιου κόκκου. Παρατηρείται δηλαδή µια προοδευτική περιστροφή των επιµέρους τµηµάτων των κόκκων (subgrain rotation) που τελικά οδηγεί σε δηµιουργία, ανακρυστάλλωση (recrystallisation) ανεξάρτητων κόκκων. Οι δύο µηχανισµοί που περιγράφησαν για την ανακρυστάλλωση (GBAR & SR) αντιστοιχούν σε αυτό που ονοµάζουµε δυναµική ανακρυστάλλωση (dynamic recrystallisation) λόγω παραµόρφωσης. Εικ Ανακρυστάλλωση µε περιστροφή των επιµέρους τµηµάτων των κόκκων (subgrain rotation SR recrystallisation). Η "πιστοποίηση» της δυναµικής ανακρυστάλλωσης είναι πιο δύσκολη απ ότι στην παρα- µόρφωση (deformation) και την ανάκτηση (recovery). ιακρίνονται δύο περιπτώσεις χαρακτηριστικών µικροδοµών που σχετίζονται µε τη δυναµική ανακρυστάλλωση. α) τεκτονικός ιστός από µερική δυναµική ανακρυστάλλωση και β) τεκτονικός ιστός από ολική ανακρυστάλλωση. Στον τεκτονικό ιστό της µερικής ανακρυστάλλωσης οι κόκκοι παρουσιάζουν ένα διττό χαρακτήρα σε σχέση µε το µέγεθος. Παρατηρούνται συγκεντρώσεις µικρών κρυστάλλων ή κόκκων µε οµοιόµορφο µέγεθος ανάµεσα σε µεγάλους κρυστάλλους µε κυµατοειδή κατάσβεση και επιµέρους τµήµατα (subgrains) µε το ίδιο µέγεθος όπως οι µικροί κρύσταλλοι.

12 σελ. 40 Εικ υναµική ανακρυστάλλωση από µετανάστευση των ορίων των κόκκων. Εικ υναµική ανακρυστάλλωση από περιστροφή των επιµέρους τµηµάτων των κόκκων.

13 σελ. 41 Το οµοιόµορφο µέγεθος είναι το αποτέλεσµα της παραµόρφωσης και ανακρυστάλλωσης κάτω από την επίδραση συγκεκριµένης διαφορικής τάσης. Οι ιστοί από ολική ανακρυστάλλωση είναι δύσκολο να διακριθούν από τους µηανακρυσταλλωµένους ιστούς που απλά χαρακτηρίζονται από σχετικά οµοιόµορφο µέγεθος κόκκων. Ενδείξεις αποτελούν: i) η εσωτερική παραµόρφωση, ii) ο προτιµητέος προσανατολισµός του πλέγµατος (Lattice Preferred Orientation LPO) και iii) το οµοιόµορφο µέγεθος. Ένδειξη για GBM ανακρυστάλλωση αποτελεί η ύπαρξη κόκκων µε εντελώς ακανόνιστα όρια. Ένδειξη για SR ανακρυστάλλωση αποτελεί η προοδευτική µετάβαση από τα επιµέρους τµήµατα των κόκκων (subgrains) σε συγκεντρώσεις νέων ανεξάρτητων (ανακρυσταλλωµένων) κόκκων µε οµοιόµορφο µέγεθος, αλλά και η προοδευτική µετάβαση των ορίων των επιµέρους τµηµάτων (suibgrain boundaries) σε όρια ανεξάρτητων κόκκων (grain boundaries). Στην SR ανακρυστάλλωση είναι επίσης χαρακτηριστική η παρουσία ενός ειδικού τύπου προτιµητέου προσανατολισµού του πλέγµατος. Στις περιπτώσεις αυτές παρατηρείται µια "οικογένεια» προσανατολισµένων κόκκων (orientation family of grains) που είναι το αποτέλεσµα της δυναµικής SR ανακρυστάλλωσης ενός µεγάλου "γονικού» κρυστάλλου. Στο ηλεκτρονικό µικροσκόπιο η GBM ανακρυστάλλωση χαρακτηρίζεται από κόκκους µε µεγάλες διαφορές στην πυκνότητα των εκτοπίσεων, σε αντίθεση µε την SR ανακρυστάλλωση όπου το σύνολο των κόκκων παρουσιάζει την ίδια πυκνότητα εκτοπίσεων. Εικ Μικροδοµές που δείχνουν µετανάστευση ορίων κόκκων κατά τη διάρκεια δυναµικής ανακρυστάλλωσης.

14 σελ. 42 Εικ Υπολείµµατα από παλαιούς πτυχωµένους κρυστάλλους χαλαζία που έχουν αντικατασταθεί από νέους κρυστάλλους κατά τη διάρκεια δυναµικής ανακρυστάλλωσης. Εικ Τυπικός ιστός από δυναµικά ανακρυσταλλωµένο χαλαζία.

15 σελ. 43 Χρησιµοποιούνται συγκεκριµένες µικροδοµές για να αναγνωρισθούν µεταναστεύσεις ορίων κρυστάλλων αλλά και η διεύθυνση και φορά της µετανάστευσης στις περιπτώσεις της δυναµικής ανακρυστάλλωσης. Οι µικροδοµές αυτές έχουν διάφορα ονόµατα στη βιβλιογραφία, βλπ. σχήµα, όπου το βέλος δείχνει τη φορά ανάπτυξης του ενός κρυστάλλου (κίτρινου στο σχήµα) εις βάρος του άλλου (κυανού στο σχήµα). Μια συγκέντρωση από µικρούς δυναµικά ανακρυσταλλωµένους κόκκους γύρω από έναν κρυσταλλικό πυρήνα µε την ίδια χηµική σύσταση, είναι γνωστή µε το όνοµα "δοµή πυρήνα-και-µανδύα» (core-and-mantle structure). Αν ο µανδύας αυτός των ανακρυσταλλωµένων κόκκων είναι εξαιρετικά λεπτόκοκκος και ο µηχανισµός κάτω από τον οποίο έχει λάβει χώρα είναι αβέβαιος, χρησιµοποιείται ο όρος "δοµή κονιάµατος?» (mortar structure). Ο όρος αυτός θεωρείτε από πολλούς ως ανεπιτυχής, διότι γενετικά σηµαίνει µηχανικά θρυµµατισµένο πέτρωµα, που δεν αληθεύει στις περισσότερες περιπτώσεις ΙΑΧΥΣΗ ΑΠΟ ΕΡΠΥΣΜΟ ΣΕ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (SOLID STATE DIFUSION CREEP) Όταν η θερµοκρασία σε ένα παραµορφωµένο πέτρωµα είναι υψηλή, οι κρύσταλλοι µπορεί να παραµορφώνονται αποκλειστικά µε τη µετανάστευση των κενών θέσεων (vacancies) διαµέσου του πλέγµατος. Ο µηχανισµός αυτός είναι γνωστός µε το όνοµα solid state diffusion creep (διάχυση από ερπυσµό σε στερεά κατάσταση?) και υπάρχουν δύο βασικοί τύποι: 1) Coble creep. ιάχυση των κενών θέσεων (vacancies) στο κρυσταλλικό πλέγµα κατά µήκος των ορίων των κόκκων. 2) Nabarro-Herring creep. ιάχυση των κενών θέσεων διαµέσου (από άκρη σε άκρη) του πλέγµατος. Συχνά χρησιµοποιείται και ο όρος crystalplastic deformation, που αναφέρεται στην παρα- µόρφωση από dislocation creep ή diffusion creep, όταν δεν µπορεί να γίνει διάκριση ανά- µεσα στους δύο τύπους ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΚΟΚΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡΠΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ (GRAIN BOUNDARY SLIDING AND SUPERPLASTICITY) Στα πολύ λεπτόκοκκα αθροίσµατα κρυστάλλων, οι κρύσταλλοι µπορούν να ολισθαίνουν µεταξύ τους, δεδοµένου ότι η ανάπτυξη κενών ανάµεσά τους αποτρέπεται από µηχανισµούς όπως το solid state diffusion creep ή διάλυση και καθίζηση µέσω των ρευστών στα όρια των κόκκων. Ο µηχανισµός αυτός καλείται ολίσθηση ορίων κόκκων (grain boundary sliding). Στη Γεωλογία ο όρος υπερπλαστικότητα (superplasticity) αναφέρεται σε εξαιρετικά λεπτόκοκκα αθροίσµατα ισοµεγέθων κόκκων (1-10 µm) που σε πολύ υψηλή καταπόνηση παραµορφώνονται χωρίς να αναπτύσσουν κάποιον προσανατολισµένο ιστό ή προτι- µητέο προσανατολισµό στο πλέγµα (LPO). Ο µηχανισµός της ολίσθησης ορίων κόκκων, φαίνεται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην περίπτωση αυτή. Το µέγεθος των κόκκων τελικά είναι η κύρια παράµετρος που καθορίζει αν ένα άθροισµα κρυστάλλων ή κόκκων θα παραµορφωθεί µε dislocation creep ή solid state diffusion creep και grain boundary sliding.

16 σελ. 44 Πολύ λίγες είναι οι δοµές που πιστοποιούν το diffusion creep. Συνήθως είναι τα πολύ κα- µπύλα και µε λοβώδες σχήµα όρια των κόκκων, ανάµεσα σε δύο διαφορετικά ορυκτά, σε υψηλού βαθµού µεταµόρφωσης πετρώµατα. Και οι δύο µηχανισµοί συνδυαζόµενοι απαγορεύουν ή και καταστρέφουν την ανάπτυξη LPO. Άρα η παρουσία πολύ λεπτόκοκκων και ισοµεγέθων κόκκων χωρίς καθαρό LPO σε συνθήκες υψηλής καταπόνησης αποτελεί µια έµµεση απόδειξη της λειτουργίας των µηχανισµών αυτών. Επισηµαίνεται ότι η παρουσία LPO δεν αποτελεί απόδειξη για την µη ύπαρξη grain boundary sliding. Ευθύγραµµα και παράλληλα τµήµατα των ορίων των κόκκων, συχνά παρατηρούµενα σε δύο διευθύνσεις στο δείγµα, µπορεί να οφείλονται στο µηχανισµό αυτό. Τα όρια αυτά διακρίνονται καλά σε µονο-ορυκτολογικά αθροίσµατα χαλαζία ή ασβεστίτη, στα οποία η δοµή αυτή δεν είναι συνήθης. Η παρουσία ασαφών ορίων, ανάµεσα σε ισχυρά πεπλατυσµένα λεπτόκοκκα µονοικρυσταλλκικά αθροίσµατα από δύο ορυκτά, µπορεί να είναι ένα επακόλουθο ανάµιξης λόγω grain boundary sliding. Στο ηλεκτρονικό µικροσκόπιο πιθανοί δείκτες για το µηχανισµό αυτό είναι η µικρή πυκνότητα dislocations, το παραλληλόγραµµο σχήµα των κόκκων και η παρουσία κενών ανάµεσα στα όρια των κόκκων ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΚΟΚΚΩΝ (GRAIN BOUNDARY AREA REDUCTION) Εκτός από τις εκτοπίσεις και τα όρια των κόκκων είναι δοµές µε υψηλή ελεύθερη εσωτερική ενέργεια. Μείωση της επιφάνειας των ορίων επιφέρει και µείωση της ενέργειας αυτής. Αποτέλεσµα η δηµιουργία πολυγωνικών κόκκων µε ευθύγραµµα όρια (foam structures, Triple junction, Interfacial or Dihedral Angle ). Grain Boundary Area Reduction GBAR Εικ Απεικόνιση του µηχανισµού µείωσης των ορίων των κόκκων (grain boundary area reduction).

17 σελ. 45 Εικ Πολυγωνικός ιστός που προήλθε από το µηχανισµό grain boundary area reduction (µείωση ορίων των κόκκων). Ο µηχανισµός αυτός οδηγεί σε µεγαλύτερη µείωση της ενέργειας απ ότι το GBM & SR. Λαµβάνει χώρα κυρίως µετά το σταµάτηµα της παραµόρφωσης και µε την αύξηση της θερµοκρασίας. Το µέγεθος των κόκκων βρίσκεται σε άµεση συνάρτηση µε την µονο-ορυκτολογική (µεγάλοι κόκκοι) ή πολυ-ορυκτολογική σύσταση (µικροί κόκκοι). Παρατηρείται επίσης ένας συσχετισµός στη γεωµετρία των ορίων µε συγκεκριµένους κρυσταλλογραφικούς άξονες. Αποκλίσεις από την γωνία εντοπίζονται ανάλογα µε την ενέργεια των ορίων σε πολυκρυσταλλικά πετρώµατα ΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ (STATIC RECRYSTALLISATION) Με την επιβράδυνση ή το σταµάτηµα της παραµόρφωσης τα ορυκτά δεν έχουν τηην ελάχιστη εσωτερική ενέργεια, έστω και αν οι µηχανισµοί recovery & recrystallisation ήταν πολύ σµαντικοί κατά την παραµόρφωση. Υπάρχουν ακόµα dislocations, dislocation tangles & subgrain boundaries. Τα όρια των κόκκων έχουν ένα ακανόνιστο κυµατοειδές σχή- µα και ορισµένα ορυκτά µπορεί να είναι ακόµα ασταθή. Αν η θερµοκρασία ήταν υψηλή, όταν σταµάτησε η παραµόρφωση, ή αν υπήρχε αρκετό νερό ανάµεσα στους κόκκους, οι µηχανισµοί recovery, recrystallisation & GBAR συνεχίζουν να λειτουργούν (παρά την απουσία παραµόρφωσης), µέχρι να ελαχιστοποιηθεί η ε- σωτερική ενέργεια. Η διαδικασία αυτή ονοµάζεται στατική ανακρυστάλλωση (static recrystallisation).

18 σελ. 46 Εικ Στατική ανακρυστάλλωση χαλαζία σε ένα πέτρωµα που αποτελείται από εναλλαγές χαλαζία (αδρόκοκκες ενδιαστρώσεις) και αστρίων (λεπτόκοκκες ενδιαστρώσεις). Κατά τη διάρκειά της τα ασταθή ορυκτά αντικαθίστανται από σταθερά, τα dislocation tangles αποµακρύνονται, τα όρια των κόκκων γίνονται ευθύγραµµα και οι κόκκοι αυξάνονται σε µέγεθος λόγω GBAR. Σε ένα πέτρωµα που έχει ήδη ισχυρά παραµορφωθεί, (όπως φανερώνουν η παρουσία πτυχών και τα υπολείµµατα µιας φύλλωσης, οφθαλµών ή ισχυρού LPO), ενδείξεις για στατική ανακρυστάλλωση και GBAR (του κύριου µηχανισµού που συνδέεται µε αυτή) αποτελούν: Η παρουσία κρυστάλλων µε ευθύγραµµα ή ελαφρά καµπύλα όρια. Η απουσία κυµατοειδούς κατάσβεσης. Η απουσία subgrain boundaries. Στατική ανακρυστάλλωση καταδεικνύεται επίσης από την παρουσία µικρών προσανατολισµένων κόκκων ενός δευτερεύοντος ορυκτού που περιέχεται στους κόκκους του κύριου ορυκτού. 3.3 Παραµόρφωση ορυκτών και πετρωµάτων Μέσα από την περιγραφή των µηχανισµών παραµόρφωσης έγινε κατανοητό ότι η ορυκτολογική σύσταση και οι εκάστοτε συνθήκες στις οποίες βρίσκεται ένα ορυκτό ή ένα πέτρω- µα είναι οι πιο καθοριστικοί παράγοντες για το ποιοι µηχανισµοί παραµόρφωσης θα επικρατήσουν και ποιες, ως εκ' τούτου, τεκτονικές δοµές θα αναπτυχθούν. Είναι κατανοητό ότι τα διάφορα ορυκτά, ανάλογα µε τις φυσικοχηµικές ιδιότητές τους, αντιδρούν µε εντε-

19 σελ. 47 λώς διαφορετικό τρόπο στις ίδιες συνθήκες περιβάλλοντος και άρα επικρατούν διαφορετικοί µηχανισµοί παραµόρφωσης που οδηγούν στη δηµιουργία διαφορετικών τεκτονικών ιστών. Φαίνεται όµως ότι πολύ µεγάλη σηµασία διαδραµατίζει και το αν το πέτρωµα το οποίο παραµορφώνεται είναι µονοκρυσταλλικό ή πολυκρυσταλλικό, καθώς επίσης και το ποια ορυκτά επικρατούν αλλά και το µέγεθος το οποίο έχουν. Έχει παρατηρηθεί ότι τα διάφορα ορυκτά παρουσιάζουν στις ίδιες συνθήκες θερµοκρασίας και ρυθµού καταπόνησηςδιαφορετική συµπεριφορά ανάλογα µε το αν συµµετέχουν σε ένα µονοκρυσταλλικό ή πολυκρυσταλλικό πέτρωµα. Σε γενικές γραµµές η συµπεριφορά των πολυκρυσταλλικών πετρωµάτων είναι αρκετά σύνθετη και πολύπλοκη. Αν "σκληρά" και "µαλακά" ορυκτά συνυπάρχουν, η αντοχή δεν αυξάνει γραµµικά µε την αύξηση του ποσοστού των "σκληρών" ορυκτών. Αν η παρουσία των "σκληρών" ορυκτών είναι πολύ µικρή, η συµπεριφορά του πετρώµατος είναι ανάλογη µε αυτή ενός µονοκρυσταλλικού που αποτελείται από "µαλακά" ορυκτά. Τα σκληρά ορυκτά µπορεί να περιστρέφονται µέσα από την τεκτονική ροή που χαρακτηρίζει την παρα- µόρφωση του "µαλακού" ορυκτού, ή και να δηµιουργούν δοµές "πυρήνα-και-µανδύα" (core-and-mantle structures, βλπ. στα επόµενα) αν µπορούν να ανακρυσταλλωθούν εξωτερικά. Η αντοχή του πετρώµατος αυξάνει όσο αυξάνει το ποσοστό και το µέγεθος των "σκληρών" ορυκτών. Όταν τα "σκληρά" ορυκτά γίνουν κυρίαρχα στη σύνθεση του πετρώ- µατος, η αντοχή θα πλησιάσει αυτή ενός µονοκρυσταλλικού "σκληρού" πετρώµατος, αν και σε συνθήκες υψηλού ρυθµού καταπόνησης µπορεί οι συγκεντρώσεις των "µαλακών" ορυκτών να διασυνδεθούν µεταξύ τους σχηµατίζοντας ζώνες διάτµησης. Εικ Μεταβολές στην παραµόρφωση ενός χαλαζιο-αστριούχου πετρώµατος σε σχέση µε το βάθος.. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα παραµόρφωσης πολυορυκτολογικών αθροισµάτων αποτελούν τα χαλαζιο-αστριούχα πετρώµατα (quartzo-feldspatic rocks), που παρουσιάζουν µια αξιοσηµείωτη συσχέτιση της παραµόρφωσης και των τεκτονικών δοµών µε το βαθµό µεταµόρφωσης (Εικ. 3.22). Σε συνθήκες πολύ χαµηλής µεταµόρφωσης και τα δύο ορυκτά αντιδρούν µε θραύση. Στις συνθήκες αυτές οι άστριοι είναι το πιο ασθενές ορυκτό επειδή παρουσιάζουν σχισµό που µειώνει την αντοχή τους. Σε συνθήκες χαµηλού βαθµού µετα-

20 σελ. 48 µόρφωσης οι άστριοι συνεχίζουν να αντιδρούν θραυσιγενώς, σε αντίθεση µε το χαλαζία που παραµορφώνεται µε όλκιµο τρόπο µε κύριο µηχανισµό τον dislocation creep. Στις συνθήκες αυτές ο χαλαζίας είναι πια το ασθενέστερο ορυκτό. Οι άστροι δηµιουργούν δο- µές "πυρήνα-και-µανδύα", µε τον πυρήνα (άστριο) να χαρακτηρίζεται από θραυσιγενείς δοµές και µερικά από κυµατοειδή κατάσβεση. Σε συνθήκες µέσου-υψηλού βαθµού µεταµόρφωσης και τα δύο ορυκτά παραµορφώνονται µε dislocation creep και δυναµική ανακρυστάλλωση. ηµιουργούν µονοκρυσταλλικές ή πολυκρυσταλλικές ταινίες που δίνουν στο πέτρωµα µια χαρακτηριστική ταινιωτή δοµή. Σε συνθήκες υψηλού βαθµού µεταµόρφωσης τα όρια των κόκκων γίνονται λοβώδη και επικρατούν µηχανισµοί όπως οι "solid-state diffusion creep" ή "solution precipitation creep".

ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ & ΜΕΤΑΜΟΡΦΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ DEFORMATION PHASES & METAMORPHIC EVENTS

ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ & ΜΕΤΑΜΟΡΦΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ DEFORMATION PHASES & METAMORPHIC EVENTS ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ & ΜΕΤΑΜΟΡΦΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ DEFORMATION PHASES & METAMORPHIC EVENTS ΜΕΤΑΜΟΡΦΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Μεταμορφικά γεγονότα Παραμορφωτικές φάσεις Ανάπτυξη συγκεκριμένων μεταμορφικών ορυκτών σε κάθε φάση

Διαβάστε περισσότερα

Μικροτεκτονική - Τεκτονική Ανάλυση

Μικροτεκτονική - Τεκτονική Ανάλυση Μικροτεκτονική - Τεκτονική Ανάλυση Ενότητα 1: Μηχανισμοί παραμόρφωσης Στυλιανός Λόζιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Παρουσίαση 2 ΛΙΘΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επιστήμη των Υλικών. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τμήμα Φυσικής

Επιστήμη των Υλικών. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τμήμα Φυσικής Επιστήμη των Υλικών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα Φυσικής 2017 Α. Δούβαλης Ατέλειες, διαταραχές και σχέση τους με τις μηχανικές ιδιότητες των στερεών (μεταλλικά στερεά) μικτή διαταραχή διαταραχή κοχλία

Διαβάστε περισσότερα

7. ειγµατοληψία και κατασκευή Λεπτών Τοµών

7. ειγµατοληψία και κατασκευή Λεπτών Τοµών σελ. 129 7. ειγµατοληψία και κατασκευή Λεπτών Τοµών 7.1 Γενικά Στο κεφάλαιο αυτό θα αναφερθούν ορισµένα "µυστικά" που αφορούν στην επιλογή της θέσης και τον τρόπο δειγµατοληψίας στην ύπαιθρο, στην προετοιµασία

Διαβάστε περισσότερα

Τα στοιχεία του τεκτονικού ιστού που καθορίζουν και διαµορφώνουν µια φύλλωση είναι τα ακόλουθα (Εικ. 4.1):

Τα στοιχεία του τεκτονικού ιστού που καθορίζουν και διαµορφώνουν µια φύλλωση είναι τα ακόλουθα (Εικ. 4.1): σελ. 49 4. Φύλλωση Γράµµωση 4.1 Εισαγωγή Πολλές µικροδοµές σε ένα πέτρωµα καθορίζονται από τον προτιµητέο προσανατολισµό των ορυκτών ή άλλων στοιχείων του τεκτονικού ιστού. Με τον τρόπο αυτό δηµιουργούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ. Ενότητα 10: Ζώνες διάτμησης. Παρασκευάς Ξυπολιάς Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ. Ενότητα 10: Ζώνες διάτμησης. Παρασκευάς Ξυπολιάς Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Ενότητα 10: Ζώνες διάτμησης Παρασκευάς Ξυπολιάς Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Άδειες Χρήσεις Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ. Ενότητα 2: Συνθήκες Παραμόρφωσης. Παρασκευάς Ξυπολιάς Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ. Ενότητα 2: Συνθήκες Παραμόρφωσης. Παρασκευάς Ξυπολιάς Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Ενότητα 2: Συνθήκες Παραμόρφωσης Παρασκευάς Ξυπολιάς Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Άδειες Χρήσεις Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ Ι ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΙΑΛΕΞΕΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ Ι ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΙΑΛΕΞΕΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Υ ΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ Ι ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΙΑΛΕΞΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικές ιδιότητες των μεταλλικών υλικών. Πλαστική συμπεριφορά

Μηχανικές ιδιότητες των μεταλλικών υλικών. Πλαστική συμπεριφορά Μηχανικές ιδιότητες των μεταλλικών υλικών Πλαστική συμπεριφορά Πλαστική παραμόρφωση των μετάλλων Πλαστική παραμόρφωση σημαίνει Μόνιμη παραμόρφωση. 2 Tensile strength (TS) Fracture strength Necking Διάγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΜΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ. Πλαστική παραμόρφωση με διατήρηση όγκου

ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΜΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ. Πλαστική παραμόρφωση με διατήρηση όγκου ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΜΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ Πλαστική παραμόρφωση με διατήρηση όγκου Περιοχή ευσταθούς πλαστικής παραμόρφωσης Η πλαστική παραμορφωση πέρα από το σημείο διαρροής απαιτεί την αύξηση της επιβαλλόμενης

Διαβάστε περισσότερα

Η σκληρότητα των πετρωμάτων ως γνωστόν, καθορίζεται από την αντίσταση που αυτά παρουσιάζουν κατά τη χάραξή τους

Η σκληρότητα των πετρωμάτων ως γνωστόν, καθορίζεται από την αντίσταση που αυτά παρουσιάζουν κατά τη χάραξή τους Η σκληρότητα των πετρωμάτων ως γνωστόν, καθορίζεται από την αντίσταση που αυτά παρουσιάζουν κατά τη χάραξή τους σφυρί αναπήδησης Schmidt τύπου L (Schmidt rebound hammer) Κατηγορία πετρωμάτων Μέση ένδειξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Πλαστικότητα, Διαρροή, Ολκιμότητα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Πλαστικότητα, Διαρροή, Ολκιμότητα ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Πλαστικότητα, Διαρροή, Ολκιμότητα Διαρροή (Yielding) Αντοχή σε διαρροή (yield strength) είναι η τάση πέρα από την οποία το υλικό επιδεικνύει πλαστική συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓENIKA Θερµική κατεργασία είναι σύνολο διεργασιών που περιλαµβάνει τη θέρµανση και ψύξη µεταλλικού προϊόντος σε στερεά κατάσταση και σε καθορισµένες θερµοκρασιακές και χρονικές συνθήκες.

Διαβάστε περισσότερα

5. Πετρώµατα Ρηξιγενών Ζωνών (Fault Rocks) και Ζώνες ιάτµησης (Shear Zones)

5. Πετρώµατα Ρηξιγενών Ζωνών (Fault Rocks) και Ζώνες ιάτµησης (Shear Zones) σελ. 77 5. Πετρώµατα Ρηξιγενών Ζωνών (Fault Rocks) και Ζώνες ιάτµησης (Shear Zones) 5.1 Εισαγωγή Γενικά, η παραµόρφωση στα πετρώµατα δεν κατανέµεται οµοιογενώς µέσα στη µάζα τους. Συνήθως δηµιουργούνται

Διαβάστε περισσότερα

Καταστροφή προϋπαρχόντων πετρωμάτων (αποσάθρωση και διάβρωση) Πυριγενών Μεταμορφωμένων Ιζηματογενών. Μεταφορά Απόθεση Συγκόλληση, Διαγένεση

Καταστροφή προϋπαρχόντων πετρωμάτων (αποσάθρωση και διάβρωση) Πυριγενών Μεταμορφωμένων Ιζηματογενών. Μεταφορά Απόθεση Συγκόλληση, Διαγένεση Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, 2011 Καταστροφή προϋπαρχόντων πετρωμάτων (αποσάθρωση και διάβρωση) Πυριγενών Μεταμορφωμένων Ιζηματογενών Μεταφορά Απόθεση Συγκόλληση, Διαγένεση Αποσάθρωση (weathering) προϋπαρχόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΕΛΚΥΣΜΟΣ ΚΡΑΜΑΤΩΝ ΜΕ ΜΝΗΜΗΣ ΣΧΗΜΑΤΟΣ

ΕΦΕΛΚΥΣΜΟΣ ΚΡΑΜΑΤΩΝ ΜΕ ΜΝΗΜΗΣ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΕΦΕΛΚΥΣΜΟΣ ΚΡΑΜΑΤΩΝ ΜΕ ΜΝΗΜΗΣ ΣΧΗΜΑΤΟΣ Το φαινόµενο της µνήµης σχήµατος συνδέεται µε τη δυνατότητα συγκεκριµένων υλικών να «θυµούνται» το αρχικό τους σχήµα ακόµα και µετά από εκτεταµένες παραµορφώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ (DISLOCATIONS )

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ (DISLOCATIONS ) ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ (DISLOCATIONS ) 1. ΕΙΣΑΓΩΓΉ Η αντοχή και η σκληρότητα είναι μέτρα της αντίστασης ενός υλικού σε πλαστική παραμόρφωση Σε μικροσκοπική κλίμακα, πλαστική παραμόρφωση : - συνολική κίνηση μεγάλου

Διαβάστε περισσότερα

8. Ασκήσεις. σελ Γενικά

8. Ασκήσεις. σελ Γενικά σελ. 135 8. Ασκήσεις 8.1 Γενικά Στο κεφάλαιο αυτό θα δοθούν ορισµένες ασκήσεις, που θα βοηθήσουν τους ενδιαφερόµενους να κατανοήσουν και να εµπεδώσουν την ύλη που παρουσιάστηκε στα προηγούµενα κεφάλαια.

Διαβάστε περισσότερα

Κρυσταλλικές ατέλειες στερεών

Κρυσταλλικές ατέλειες στερεών Κρυσταλλικές ατέλειες στερεών Χαράλαμπος Στεργίου Dr.Eng. chstergiou@uowm.gr Ατέλειες Τεχνολογία Υλικών Ι Ατέλειες Ατέλειες στερεών Ο τέλειος κρύσταλλος δεν υπάρχει στην φύση. Η διάταξη των ατόμων σε δομές

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών

Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών Εργαστηριακή Άσκηση 07 Εφελκυσμός Διδάσκοντες: Δρ Γεώργιος Ι. Γιαννόπουλος Δρ Θεώνη Ασημακοπούλου Δρ Θεόδωρος Λούτας Τμήμα Μηχανολογίας ΑΤΕΙ Πατρών Πάτρα 2011 1 Μηχανικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Ερπυσμού. ΕργαστηριακήΆσκηση 4 η

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Ερπυσμού. ΕργαστηριακήΆσκηση 4 η ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Ερπυσμού ΕργαστηριακήΆσκηση 4 η Σκοπός Σκοπός του πειράµατος είναι ο πειραµατικός προσδιορισµός της καµπύλης ερπυσµού, υπό σταθερό εξωτερικό φορτίο και ελεγχοµένη θερµοκρασία εκτέλεσης

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες Υψηλών Θερμοκρασιών

Διαδικασίες Υψηλών Θερμοκρασιών Διαδικασίες Υψηλών Θερμοκρασιών Θεματική Ενότητα 4: Διαδικασίες σε υψηλές θερμοκρασίες Τίτλος: Διάχυση Ονόματα Καθηγητών: Κακάλη Γλυκερία, Ρηγοπούλου Βασιλεία Σχολή Χημικών Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2 η Εφαρμογή Βασικών Αρχών Θερμοδυναμικής - Διαγράμματα Φάσεων Δύο Συστατικών

ΑΣΚΗΣΗ 2 η Εφαρμογή Βασικών Αρχών Θερμοδυναμικής - Διαγράμματα Φάσεων Δύο Συστατικών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Πετρολογία Μαγματικών ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ & Μεταμορφωμένων Πετρωμάτων Τομέας Ορυκτών Πρώτων Υλών Εξάμηνο 6 ο / Ακαδ. Έτος 2016-2017 Ονοματεπώνυμο: Αρ. Μητρώου: Oμάδα: Αριθμός Θέσης: Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 η & 2 η : ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 η & 2 η : ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 η & 2 η : ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΩΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Σκοπός της άσκησης Στην παρούσα εργαστηριακή άσκηση γίνεται μελέτη του Στρωτού

Διαβάστε περισσότερα

2. Τεκτονική Ροή και Παραµόρφωση

2. Τεκτονική Ροή και Παραµόρφωση σελ. 15 2. Τεκτονική Ροή και Παραµόρφωση 2.1 Γενικές έννοιες Παρατηρώντας και εξετάζοντας τον τελικό τεκτονικό ιστό ενός πετρώµατος σήµερα, όπως αυτός έχει διαµορφωθεί µέσα στο χρόνο, πιθανώς να µπορέσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Παραµόρφωση σε Σηµείο Σώµατος. Μεταβολή του σχήµατος του στοιχείου (διατµητική παραµόρφωση)

Παραµόρφωση σε Σηµείο Σώµατος. Μεταβολή του σχήµατος του στοιχείου (διατµητική παραµόρφωση) Παραµόρφωση σε Σηµείο Σώµατος Η ολική παραµόρφωση στερεού σώµατος στη γειτονιά ενός σηµείου, Ο, δηλαδή η συνολική παραµόρφωση ενός µικρού τµήµατος (στοιχείου) του σώµατος γύρω από το σηµείο µπορεί να αναλυθεί

Διαβάστε περισσότερα

6. οµές σε Χώρους ιεύρυνσης (Dilatation Sites) Πορφυροβλάστες (Porphyroblasts)

6. οµές σε Χώρους ιεύρυνσης (Dilatation Sites) Πορφυροβλάστες (Porphyroblasts) σελ. 101 6. οµές σε Χώρους ιεύρυνσης (Dilatation Sites) Πορφυροβλάστες (Porphyroblasts) 6.1 Γενικά Στο κεφάλαιο αυτό θα δοθούν ορισµένα στοιχεία τα οποία χρησιµοποιούνται στη Μικροτεκτονική για τη µελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα εφελκυσμού

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα εφελκυσμού Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα εφελκυσμού Κατασκευαστικός Τομέας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Περιεχόμενα Σχήμα 1 οκίμια εφελκυσμού

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Φυσικής. Ενότητα 5. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σεμινάριο Φυσικής. Ενότητα 5. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σεμινάριο Φυσικής Ενότητα 5 Γεωργακίλας Αλέξανδρος Ζουμπούλης Ηλίας Μακροπούλου Μυρσίνη Πίσσης Πολύκαρπος Άδεια Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

4.11 Ορυκτά& Πετρώµατα

4.11 Ορυκτά& Πετρώµατα 4.11 Ορυκτά& Πετρώµατα απλά εντυπωσιακά Μαστή Χριστίνα ΠΕ0401 Οπάλιο Αµέθυστος Χαλαζίας Αζουρίτης Ορυκτό Ορυκτά είναι φυσικά, στερεά και οµογενή σώµατα της λιθόσφαιρας που κάτω από ορισµένες συνθήκες πίεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΙΜΗ ΕΡΠΥΣΜΟΥ. Σχήµα 1: Καµπύλη επιβαλλόµενης τάσης συναρτήσει του χρόνου

ΟΚΙΜΗ ΕΡΠΥΣΜΟΥ. Σχήµα 1: Καµπύλη επιβαλλόµενης τάσης συναρτήσει του χρόνου ΟΚΙΜΗ ΕΡΠΥΣΜΟΥ Ερπυσµός ονοµάζεται το φαινόµενο της συνεχούς παραµόρφωσης ενός υλικού υπό την επίδραση σταθερής τάσης µε την πάροδο του χρόνου (Σχήµατα 1 και 2). Σχήµα 1: Καµπύλη επιβαλλόµενης τάσης συναρτήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ Σ' όλα τα επίπεδα και σ' όλα τα περιβάλλοντα, η χηµική αποσάθρωση εξαρτάται οπό την παρουσία νερού καθώς και των στερεών και αερίων

ΧΗΜΙΚΗ ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ Σ' όλα τα επίπεδα και σ' όλα τα περιβάλλοντα, η χηµική αποσάθρωση εξαρτάται οπό την παρουσία νερού καθώς και των στερεών και αερίων ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ Η αποσάθρωση ορίζεται σαν η διάσπαση και η εξαλλοίωση των υλικών κοντά στην επιφάνεια της Γης, µε τοσχηµατισµό προιόντων που είναι σχεδόν σε ισορροπία µε τηνατµόσφαιρα, την υδρόσφαιρα και τη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ. Ενότητα 3: ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΔΟΜΗΣ ΛΙΤΣΑΡΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΜΜΥ

ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ. Ενότητα 3: ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΔΟΜΗΣ ΛΙΤΣΑΡΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΜΜΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Ενότητα 3: ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΔΟΜΗΣ ΛΙΤΣΑΡΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΜΜΥ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟ ΟΙ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΜΕΘΟ ΟΙ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕΘΟ ΟΙ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Σκλήρυνση µεταλλικού υλικού είναι η ισχυροποίησή του έναντι πλαστικής παραµόρφωσης και χαρακτηρίζεται από αύξηση της σκληρότητας, του ορίου διαρροής

Διαβάστε περισσότερα

1. Το Πλαίσιο Εργασίας της Μικροτεκτονικής

1. Το Πλαίσιο Εργασίας της Μικροτεκτονικής σελ. 1 1. Το Πλαίσιο Εργασίας της Μικροτεκτονικής 1.1 Γενικές έννοιες Μικροτεκτονική είναι η επιστήµη που ασχολείται µε την µελέτη, ανάλυση και ερµηνεία των τεκτονικών δοµών και της παραµόρφωσης στη µικρή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Κρούσης. ΕργαστηριακήΆσκηση 6 η

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Κρούσης. ΕργαστηριακήΆσκηση 6 η ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Κρούσης ΕργαστηριακήΆσκηση 6 η Σκοπός Σκοπός του πειράµατος είναι να κατανοηθούν οι αρχές του πειράµατος κρούσης οπροσδιορισµόςτουσυντελεστήδυσθραυστότητας ενόςυλικού. Η δοκιµή, είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗΣ. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ της ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΛΙΤΟΣΕΛΙΤΗ ΠΑΤΡΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗΣ. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ της ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΛΙΤΟΣΕΛΙΤΗ ΠΑΤΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗΣ Παλαιοπιεζοµετρία στη Φυλλιτική-Χαλαζιτική σειρά µε βάση το µέγεθος των ανακρυσταλλωµένων κόκκων χαλαζία ΠΤΥΧΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

4 o ΦΥΛΛΩΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΩΣΕΙΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ

4 o ΦΥΛΛΩΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΩΣΕΙΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ 4 o ΦΥΛΛΩΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΩΣΕΙΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ Διαμπερείς, σχετικά επίπεδες δομές σε ένα πέτρωμα Πρωτογενής Δευτερογενής τεκτονική 1 ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΦΥΛΛΩΣΗ Σχετίζεται με τις διαδικασίες που δημιουργούν τα πετρώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ 2 Ο ΜΕΡΟΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ 2 Ο ΜΕΡΟΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ 2 Ο ΜΕΡΟΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΡΑΜΑΤΑ Καθαρές ουσίες είναι τα στοιχεία και οι χημικές ενώσεις. Τα μίγματα προέρχονται από ανάμιξη δύο τουλάχιστον καθαρών ουσιών και διακρίνονται σε ομογενή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΙ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΙ ΣΤΡΕΨΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΡ Σ. Π. ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή Μηχανικές ιδιότητες Στρέψη κυλινδρικών ράβδων Ελαστική περιοχή Πλαστική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΊ ΙΣΧΥΡΟΠΟΊΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΆΛΛΩΝ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΊ ΙΣΧΥΡΟΠΟΊΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΆΛΛΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΊ ΙΣΧΥΡΟΠΟΊΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΆΛΛΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΊ ΙΣΧΥΡΟΠΟΊΗΣΗΣ ΣΤΑ ΜΈΤΑΛΛΑ Κράματα με υψηλές αντοχές, μερική ολκιμότητα και δυσθραυστότητα ( μεταλλειολόγοι και μηχανικοί υλικών ) - η ολκιμότητα χάνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΧΥΣΗ. Σχήµα 1: Είδη διάχυσης

ΙΑΧΥΣΗ. Σχήµα 1: Είδη διάχυσης ΙΑΧΥΣΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ιάχυση (diffusin) είναι ο µηχανισµός µεταφοράς ατόµων (όµοιων ή διαφορετικών µεταξύ τους) µέσα στη µάζα ενός υλικού, λόγω θερµικής διέγερσής τους. Αποτέλεσµα της διάχυσης

Διαβάστε περισσότερα

Γεωθερμική έρευνα - Ερευνητικές διαδικασίες

Γεωθερμική έρευνα - Ερευνητικές διαδικασίες Γεωθερμική έρευνα - Ερευνητικές διαδικασίες Tεχνικο οικονομικοί παράγοντες για την αξιολόγηση της οικονομικότητας των γεωθερμικών χρήσεων και της «αξίας» του ενεργειακού προϊόντος: η θερμοκρασία, η παροχή

Διαβάστε περισσότερα

Διπλή διάθλαση είναι το φαινόμενο, κατά το οποίο το φως διερχόμενο μέσα από έναν ανισότροπο κρύσταλλο

Διπλή διάθλαση είναι το φαινόμενο, κατά το οποίο το φως διερχόμενο μέσα από έναν ανισότροπο κρύσταλλο ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΣΩΣΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ 1. Συμπληρώστε τα κενά στις παρακάτω ερωτήσεις με τους σωστούς όρους. (30 μονάδες) Οι κρύσταλλοι, στους οποίους το φως διαδίδεται με ίδια ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική Συμπεριφορά Εδαφών. Νικόλαος Σαμπατακάκης Νικόλαος Δεπούντης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Μηχανική Συμπεριφορά Εδαφών. Νικόλαος Σαμπατακάκης Νικόλαος Δεπούντης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Μηχανική Συμπεριφορά Εδαφών Νικόλαος Σαμπατακάκης Νικόλαος Δεπούντης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Σκοποί ενότητας Η κατανόηση των βασικών χαρακτηριστικών του εδάφους που οριοθετούν τη μηχανική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΥΛΙΚΟΥ

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΥΛΙΚΟΥ 19 Γ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΥΛΙΚΟΥ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι βασικότερες κατεργασίες με αφαίρεση υλικού και οι εργαλειομηχανές στις οποίες γίνονται οι αντίστοιχες κατεργασίες, είναι : Κατεργασία Τόρνευση Φραιζάρισμα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ. Ενότητα 3: Στερεά διαλύματα και ενδομεταλλικές ενώσεις. Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών

Φυσική ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ. Ενότητα 3: Στερεά διαλύματα και ενδομεταλλικές ενώσεις. Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Φυσική ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ Ενότητα 3: Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ & ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΥΠΟΕΡΓΟ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ (ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ)

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ & ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΥΠΟΕΡΓΟ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ (ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ) ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ & ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (ΕΤΠΑ) ΕΛΛΑΔΑΣ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ) ΕΡΓΟ:ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τεκτονική Γεωλογία. Ενότητα 2: Θραυσιγενής παραμόρφωση και διαρρήξεις. Στυλιανός Λόζιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Τεκτονική Γεωλογία. Ενότητα 2: Θραυσιγενής παραμόρφωση και διαρρήξεις. Στυλιανός Λόζιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Τεκτονική Γεωλογία Ενότητα 2: Θραυσιγενής παραμόρφωση και διαρρήξεις Στυλιανός Λόζιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Θραυσιγενής παραμόρφωση και διαρρήξεις Οι θραυσιγενείς

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών

Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών Εργαστηριακή Άσκηση 02 Μεταλλογραφική Παρατήρηση Διδάσκοντες: Δρ Γεώργιος Ι. Γιαννόπουλος Δρ Θεώνη Ασημακοπούλου Δρ ΘεόδωροςΛούτας Τμήμα Μηχανολογίας ΑΤΕΙ Πατρών Πάτρα 2011

Διαβάστε περισσότερα

Καταστάσεις της ύλης. Αέρια: Παντελής απουσία τάξεως. Τα µόρια βρίσκονται σε συνεχή τυχαία κίνηση σε σχεδόν κενό χώρο.

Καταστάσεις της ύλης. Αέρια: Παντελής απουσία τάξεως. Τα µόρια βρίσκονται σε συνεχή τυχαία κίνηση σε σχεδόν κενό χώρο. Καταστάσεις της ύλης Αέρια: Παντελής απουσία τάξεως. Τα µόρια βρίσκονται σε συνεχή τυχαία κίνηση σε σχεδόν κενό χώρο. Υγρά: Τάξη πολύ µικρού βαθµού και κλίµακας-ελκτικές δυνάµεις-ολίσθηση. Τα µόρια βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Εικ.IV.7: Μορφές Κυψελοειδούς αποσάθρωσης στη Νάξο, στην περιοχή της Στελίδας.

Εικ.IV.7: Μορφές Κυψελοειδούς αποσάθρωσης στη Νάξο, στην περιοχή της Στελίδας. ii. Μορφές Διάβρωσης 1. Μορφές Κυψελοειδούς Αποσάθρωσης-Tafoni Ο όρος Tafoni θεσπίστηκε ως γεωμορφολογικός από τον A. Penck (1894), εξαιτίας των γεωμορφών σε περιοχή της Κορσικής, που φέρει το όνομα αυτό.

Διαβάστε περισσότερα

v = 1 ρ. (2) website:

v = 1 ρ. (2) website: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ρευστών Βασικές έννοιες στη μηχανική των ρευστών Μαάιτα Τζαμάλ-Οδυσσέας 17 Φεβρουαρίου 2019 1 Ιδιότητες των ρευστών 1.1 Πυκνότητα Πυκνότητα

Διαβάστε περισσότερα

3 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

3 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΤΕΧΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ 3 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Ε. Βιντζηλαίου (Συντονιστής), Ε. Βουγιούκας, Ε. Μπαδογιάννης Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΠΡΟΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΡΟΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Φωτ.: Κατά FLSmidth 1 ΠΡΟ-ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ - Εισαγωγή Είναι γνωστό ότι στην παραγωγική διαδικασία του κλίνκερ τσιμέντου, εκτός των άλλων, σημαντικότατη επίδραση έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΜΗΣΗ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ/ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΑΠΟΤΜΗΣΗ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ/ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΜΗΣΗ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ/ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Είναι ο αποχωρισµός τµήµατος ελάσµατος κατά µήκος µιας ανοικτής ή κλειστής γραµµής µέσω κατάλληλου εργαλείου (Σχ. 1). Το εργαλείο απότµησης αποτελείται από το έµβολο

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβολή των ταχυτήτων των σεισµικών κυµάτων µε το βάθος

Μεταβολή των ταχυτήτων των σεισµικών κυµάτων µε το βάθος Μεταβολή των ταχυτήτων των σεισµικών κυµάτων µε το βάθος Image: METEOSAT 1/3/2005 Κυρατζή Α. "Φυσική της Λιθόσφαιρας" Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 2 Αναστασία Κυρατζή 02/2005 1 1/3/2005 Κυρατζή Α. "Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

«γεωλογικοί σχηματισμοί» - «γεωϋλικά» όρια εδάφους και βράχου

«γεωλογικοί σχηματισμοί» - «γεωϋλικά» όρια εδάφους και βράχου «γεωλογικοί σχηματισμοί» - «γεωϋλικά» έδαφος (soil) είναι ένα φυσικό σύνολο ορυκτών κόκκων που μπορούν να διαχωριστούν με απλές μηχανικές μεθόδους (π.χ. ανακίνηση μέσα στο νερό) όλα τα υπόλοιπα φυσικά

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες Υψηλών Θερμοκρασιών

Διαδικασίες Υψηλών Θερμοκρασιών Διαδικασίες Υψηλών Θερμοκρασιών Θεματική Ενότητα 4: Διαδικασίες σε υψηλές θερμοκρασίες Τίτλος: Διαδικασίες μετασχηματισμού των φάσεων Ονόματα Καθηγητών: Κακάλη Γλυκερία, Ρηγοπούλου Βασιλεία Σχολή Χημικών

Διαβάστε περισσότερα

ιαλέξεις 24-27 Τρίτη, 2, Τετάρτη, 3, Παρασκευή 5 komodromos@ucy.ac.cy http://www.ucy.ac.cy/~petrosk Πέτρος Κωµοδρόµος

ιαλέξεις 24-27 Τρίτη, 2, Τετάρτη, 3, Παρασκευή 5 komodromos@ucy.ac.cy http://www.ucy.ac.cy/~petrosk Πέτρος Κωµοδρόµος ΠΠΜ 220: Στατική Ανάλυση των Κατασκευών Ι ιαλέξεις 24-27 Αρχή υνατών Έργων (Α Ε) Τρίτη, 2, Τετάρτη, 3, Παρασκευή 5 και Τρίτη, 9 Νοεµβρίου, 2004 Πέτρος Κωµοδρόµος komodromos@ucy.ac.cy http://www.ucy.ac.cy/~petrosk

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική- Κεφάλαιο Μηχανικής των Ρευστών

Φυσική- Κεφάλαιο Μηχανικής των Ρευστών Φυσική- Κεφάλαιο Μηχανικής των Ρευστών 1 Νοεµβρίου 2013 Το κεφάλαιο αυτό είναι επηρεασµένο από τους [3], [4], [2], [1]. Στερεά Υγρά Αέρια Καταστάσεις Υλης Βασική δοµική µονάδα: το Μόριο. καθορίζει χηµικές

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΩΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

1 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΩΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΩΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Σκοπός της άσκησης Στην παρούσα εργαστηριακή άσκηση γίνεται μελέτη του Στρωτού Οριακού

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (ΕΙΣΑΓΩΓΗ)

1 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (ΕΙΣΑΓΩΓΗ) ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΤΕΧΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (ΕΙΣΑΓΩΓΗ) Ε. Βιντζηλαίου (Συντονιστής), Ε. Βουγιούκας, Ε. Μπαδογιάννης Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ

ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ MΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝ. ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ & Υ ΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9, 157 80 ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΑΘΗΝΑ NATIONAL TECHNICAL

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 2.4 Παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η αντίσταση ενός αγωγού Λέξεις κλειδιά: ειδική αντίσταση, μικροσκοπική ερμηνεία, μεταβλητός αντισ ροοστάτης, ποτενσιόμετρο 2.4 Παράγοντες που επηρεάζουν την

Διαβάστε περισσότερα

Ρευστομηχανική Εισαγωγικές έννοιες

Ρευστομηχανική Εισαγωγικές έννοιες Ρευστομηχανική Εισαγωγικές έννοιες Διδάσκων: Αντώνης Σακελλάριος Email: ansakel13@gmail.com Phone: 2651007837 Ώρες Γραφείου Διδάσκοντα: καθημερινά 14:00 17:00, Εργαστήριο MEDLAB, Ιατρική Σχολή Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Σκοπός της Άσκησης: Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι α) η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των μηχανών συνεχούς ρεύματος, β) η ανάλυση της κατασκευαστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ. Κατολισθήσεις Ταξινόµηση κατολισθήσεων

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ. Κατολισθήσεις Ταξινόµηση κατολισθήσεων ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ Κατολισθήσεις Ταξινόµηση κατολισθήσεων ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Κατολισθήσεις Έχει επικρατήσει µεταξύ των γεωλόγων και των µηχανικών η χρήση του όρου κατολίσθηση για την περιγραφή του φαινοµένου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΥΚΤΑ. Ο όρος ορυκτό προέρχεται από το ρήμα «ορύσσω» ή «ορύττω» που σημαίνει «σκάβω». Χαλαζίας. Ορυκτό αλάτι (αλίτης)

ΟΡΥΚΤΑ. Ο όρος ορυκτό προέρχεται από το ρήμα «ορύσσω» ή «ορύττω» που σημαίνει «σκάβω». Χαλαζίας. Ορυκτό αλάτι (αλίτης) ΟΡΥΚΤΑ & ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΟΡΥΚΤΑ Ο όρος ορυκτό προέρχεται από το ρήμα «ορύσσω» ή «ορύττω» που σημαίνει «σκάβω». Χαλαζίας Ορυκτό αλάτι (αλίτης) Τα ορυκτά είναι φυσικά, στερεά και ομογενή σώματα της λιθόσφαιρας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2016

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2016 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2016 Κεραμικών και Πολυμερικών Υλικών Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr 1 Εισαγωγή Όπως ήδη είδαμε, η μηχανική συμπεριφορά των υλικών αντανακλά

Διαβάστε περισσότερα

2. ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

2. ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 28 2. ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Οι γεννήτριες εναλλασσόµενου ρεύµατος είναι δύο ειδών Α) οι σύγχρονες γεννήτριες ή εναλλακτήρες και Β) οι ασύγχρονες γεννήτριες Οι σύγχρονες γεννήτριες παράγουν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Α ΚΑΙ Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Από τη Φυσική της Α' Λυκείου

ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Α ΚΑΙ Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Από τη Φυσική της Α' Λυκείου ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Α ΚΑΙ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Από τη Φυσική της Α' Λυκείου Δεύτερος νόμος Νεύτωνα, και Αποδεικνύεται πειραματικά ότι: Η επιτάχυνση ενός σώματος (όταν αυτό θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

Πετρολογία Μαγματικών & Μεταμορφωμένων μ Πετρωμάτων Μέρος 1 ο : Μαγματικά Πετρώματα

Πετρολογία Μαγματικών & Μεταμορφωμένων μ Πετρωμάτων Μέρος 1 ο : Μαγματικά Πετρώματα Πετρολογία Μαγματικών & Μεταμορφωμένων μ Πετρωμάτων Μέρος 1 ο : Μαγματικά Πετρώματα Ιωάννης Ηλιόπουλος Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Γεωλογίας Τομέας Ορυκτών Πρώτων Υλών Μάρτιος 2017 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

αγωγοί ηµιαγωγοί µονωτές Σχήµα 1

αγωγοί ηµιαγωγοί µονωτές Σχήµα 1 Η2 Μελέτη ηµιαγωγών 1. Σκοπός Στην περιοχή της επαφής δυο ηµιαγωγών τύπου p και n δηµιουργούνται ορισµένα φαινόµενα τα οποία είναι υπεύθυνα για τη συµπεριφορά της επαφής pn ή κρυσταλλοδιόδου, όπως ονοµάζεται,

Διαβάστε περισσότερα

20/10/2016. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Εργαστηριακές Σημειώσεις Κάμψη Ξυλινης Δοκού. Πανεπιστημιακός Υπότροφος

20/10/2016. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Εργαστηριακές Σημειώσεις Κάμψη Ξυλινης Δοκού. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Εργαστηριακές Σημειώσεις Κάμψη Ξυλινης Δοκού Δρ. Σωτήρης Δέμης Πανεπιστημιακός Υπότροφος Τσιμεντοπολτός Περιλαμβάνονται διαγράμματα από τα βιβλία «Μηχανική των Υλικών» και «Δομικά Υλικά» του Αθανάσιου

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 10 η : Χημική κινητική. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής.

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 10 η : Χημική κινητική. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 10 η : Χημική κινητική Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Ταχύτητες Αντίδρασης 2 Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται είτε η αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

7. Στρέψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών. 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών

7. Στρέψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών. 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών 7. Στρέψη Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών 2015 1 Εισαγωγή Σε προηγούμενα κεφάλαια μελετήσαμε πώς να υπολογίζουμε τις ροπές και τις τάσεις σε δομικά μέλη τα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ

ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ Η πρώτη ύλη με τη μορφή σωματιδίων (κόνεως) μορφοποιείται μέσα σε καλούπια, με μηχανισμό που οδηγεί σε δομική διασύνδεση των σωματιδίων με πρόσδοση θερμότητας.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ

ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΟΡΙΣΜΟΙ ΑΝΤΟΧΗ = Οριακή αντίδραση ενός στερεού μέσου έναντι ασκούμενης επιφόρτισης F F F F / A ΑΝΤΟΧΗ [Φέρουσα Ικανότητα] = Max F / Διατομή (Α) ΑΝΤΟΧΗ = Μέτρο (δείκτης) ικανότητας

Διαβάστε περισσότερα

Mετασχηματισμοί διάχυσης στα στερεά / Πυρηνοποίηση στην στερεά κατάσταση. Ομογενής πυρηνοποίηση στα στερεά/μετασχηματισμοί διάχυσης.

Mετασχηματισμοί διάχυσης στα στερεά / Πυρηνοποίηση στην στερεά κατάσταση. Ομογενής πυρηνοποίηση στα στερεά/μετασχηματισμοί διάχυσης. Mετασχηματισμοί διάχυσης στα στερεά / Πυρηνοποίηση στην στερεά κατάσταση Ομογενής πυρηνοποίηση στα στερεά/μετασχηματισμοί διάχυσης. Το πρόβλημα: Ιζηματοποίηση φάσης β (πλούσια στο στοιχείο Β) από ένα υπέρκορο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΚΙΟΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας μιας ηλεκτρικής γεννήτριας Σ.Ρ. με διέγερση σειράς.

ΓΚΙΟΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας μιας ηλεκτρικής γεννήτριας Σ.Ρ. με διέγερση σειράς. ΓΚΙΟΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΜ:6749 ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας μιας ηλεκτρικής γεννήτριας Σ.Ρ. με διέγερση σειράς. ΣΚΟΠΟΣ: Για να λειτουργήσει μια γεννήτρια, πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗΣ ΟΜΗΣ

ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗΣ ΟΜΗΣ ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗΣ ΟΜΗΣ 1. ΕΙ Η ΑΤΕΛΕΙΩΝ Ανάλογα µε τη γεωµετρία και τη µορφή τους, οι ατέλειες του κρυσταλλικού πλέγµατος διακρίνονται σε: Ατέλειες µηδενικής διάστασης ή σηµειακές ατέλειες (point

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Πειραματική Αντοχή Υλικών. Ενότητα: Μονοαξονικός Εφελκυσμός

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Πειραματική Αντοχή Υλικών. Ενότητα: Μονοαξονικός Εφελκυσμός ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Πειραματική Αντοχή Υλικών Ενότητα: Μονοαξονικός Εφελκυσμός Κωνσταντίνος Ι.Γιαννακόπουλος Τμήμα Μηχανολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Πυρηνοποίηση και διεπιφάνειες

Πυρηνοποίηση και διεπιφάνειες Πυρηνοποίηση και διεπιφάνειες Διεπιφάνειες μεταξύ διαφόρων φάσεων στα στερεά (interphase interfaces in solids). Ορια κρυσταλλιτών (Grain boundaries) (διεπιφ. τύπου α/α) Διαχωρίζει κρυστάλλους που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ 1. Τεχνολογικά χαρακτηριστικά ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ Βασικοί συντελεστές της κοπής (Σχ. 1) Κατεργαζόμενο τεμάχιο (ΤΕ) Κοπτικό εργαλείο (ΚΕ) Απόβλιττο (το αφαιρούμενο υλικό) Το ΚΕ κινείται σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Παθητικά στοιχεία. Οστά. Αρθρ. χόνδροι. Πολύπλοκη κατασκευή. Σύνδεσμοι τένοντες. Ενεργητικά στοιχεία. Ανομοιογενή βιολογικά υλικά.

Παθητικά στοιχεία. Οστά. Αρθρ. χόνδροι. Πολύπλοκη κατασκευή. Σύνδεσμοι τένοντες. Ενεργητικά στοιχεία. Ανομοιογενή βιολογικά υλικά. Κινησιοθεραπεία Ιδιότητες Υλικών 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ Ανθρώπινο σώμα Παθητικά στοιχεία Οστά Αρθρ. χόνδροι Πολύπλοκη κατασκευή Σύνδεσμοι τένοντες Ανομοιογενή βιολογικά υλικά Ενεργητικά στοιχεία Μύες

Διαβάστε περισσότερα

Tαξινόμηση υδρορρεύματος

Tαξινόμηση υδρορρεύματος Tαξινόμηση υδρορρεύματος Αποτελεί μια ευρέως εφαρμοσμένη μέθοδο χαρακτηρισμού των υδρορρευμάτων που βασίζεται στην προϋπόθεση ότι ο αριθμός ταξινόμησης έχει κάποια σχέση με το μέγεθος της περιοχής τροφοδοσίας

Διαβάστε περισσότερα

5. ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ- ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΑΖΕΣ

5. ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ- ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΑΖΕΣ 5. ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ- ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΑΖΕΣ 5.1 Καταστατική Εξίσωση, συντελεστές σ t, και σ θ Η πυκνότητα του νερού αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την κίνηση των θαλασσίων µαζών και την κατακόρυφη

Διαβάστε περισσότερα

6/5/2017. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Θλίψη Σκυροδέματος. Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ.

6/5/2017. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Θλίψη Σκυροδέματος. Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Θλίψη Σκυροδέματος Δρ. Σωτήρης Δέμης Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. 407/80) Έως τώρα Καταστατικός νόμος όλκιμων υλικών (αξονική καταπόνιση σε μία διεύθυνση) σ ε Συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Περίθλαση Ακτίνων-Χ και Νετρονίων από Κρυσταλλικά Υλικά

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Περίθλαση Ακτίνων-Χ και Νετρονίων από Κρυσταλλικά Υλικά ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Περίθλαση Ακτίνων-Χ και Νετρονίων από Κρυσταλλικά Υλικά Εν γένει τρεις µεταβλητές διακυβερνούν τις διαφορετικές τεχνικές περίθλασης ακτίνων-χ: (α) ακτινοβολία µονοχρωµατική ή µεταβλητού λ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10 Περιστροφική Κίνηση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 10 Περιστροφική Κίνηση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 10 Περιστροφική Κίνηση Περιεχόµενα Κεφαλαίου 10 Γωνιακές Ποσότητες Διανυσµατικός Χαρακτήρας των Γωνιακών Ποσοτήτων Σταθερή γωνιακή Επιτάχυνση Ροπή Δυναµική της Περιστροφικής Κίνησης, Ροπή και

Διαβάστε περισσότερα

6η Εργαστηριακή Άσκηση Μέτρηση διηλεκτρικής σταθεράς σε κύκλωµα RLC

6η Εργαστηριακή Άσκηση Μέτρηση διηλεκτρικής σταθεράς σε κύκλωµα RLC 6η Εργαστηριακή Άσκηση Μέτρηση διηλεκτρικής σταθεράς σε κύκλωµα RLC Θεωρητικό µέρος Αν µεταξύ δύο αρχικά αφόρτιστων αγωγών εφαρµοστεί µία συνεχής διαφορά δυναµικού ή τάση V, τότε στις επιφάνειές τους θα

Διαβάστε περισσότερα

Επιστήμη των Υλικών. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τμήμα Φυσικής

Επιστήμη των Υλικών. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τμήμα Φυσικής Επιστήμη των Υλικών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα Φυσικής 2017 Α. Δούβαλης Μηχανικές ιδιότητες των στερεών (μεταλλικά στερεά) Τάση και παραμόρφωση Τάση (stress): αίτιο (δύναμη/ροπή) που προκαλεί παραμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών

Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών Εργαστηριακή Άσκηση 03 Θερμική Ανάλυση Διδάσκοντες: Δρ Γεώργιος Ι. Γιαννόπουλος Δρ Θεώνη Ασημακοπούλου Δρ Θεόδωρος Λούτας Τμήμα Μηχανολογίας ΑΤΕΙ Πατρών Πάτρα 2011 Στερεοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το χιονιοστρώμα;

ΑΣΚΗΣΗ. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το χιονιοστρώμα; ΑΣΚΗΣΗ Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το χιονιοστρώμα; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Το χιονόστρωμα επηρεάζεται σε δυο περιόδους: α) κατά τη χιοναποθέση και β) μεταξύ χιονοαποθέσεων ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κατά τη χιοναποθέση: Είδος του χιονιού

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος Ποιότητας και Τεχνολογία Μεταλλικών Υλικών

Έλεγχος Ποιότητας και Τεχνολογία Μεταλλικών Υλικών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Έλεγχος Ποιότητας και Τεχνολογία Μεταλλικών Υλικών Ενότητα 1: Θεωρία Μέρος 1 ο Δρ Κάρμεν Μεντρέα Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2015

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2015 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2015 1. Εισαγωγικές έννοιες στην μηχανική των υλικών Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 1 Περιεχόμενο μαθήματος Μηχανική των Υλικών: τμήμα των θετικών επιστημών που

Διαβάστε περισσότερα

ΙΖΗΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗ ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005

ΙΖΗΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗ ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 ΙΖΗΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗ ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Κύρια είδη ιζηµατογενών πετρωµάτων Tα ιζηµατογενή πετρώµατα σχηµατίζονται από τα υλικά αποσάθρωσης όλων των πετρωµάτων, που βρίσκονται στην επιφάνεια της γης κάτω

Διαβάστε περισσότερα

1. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΑΣΠΟΡΑΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

1. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΑΣΠΟΡΑΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΑΣΠΟΡΑΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ως γνωστόν, οι χηµικές ενώσεις προκύπτουν από την ένωση δύο ή περισσοτέρων στοιχείων, οπότε και έχουµε σηµαντική µεταβολή του ενεργειακού περιεχοµένου του συστήµατος.

Διαβάστε περισσότερα

Συνεκτικότητα (Consistency) Εργάσιμο (Workability)

Συνεκτικότητα (Consistency) Εργάσιμο (Workability) Συνεκτικότητα (Consistency) Εργάσιμο (Workability) Η συνεκτικότητα είναι η φυσική ιδιότητα του σκυροδέματος που καθορίζει τη συνοχή του νωπού μίγματος και των επί μέρους υλικών, και σχετίζεται έμμεσα με

Διαβάστε περισσότερα