ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα"

Transcript

1 ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα πολυδιάστατου ψηφιακού σήµατος (Εικόνες Εικονοσειρές)» Πακέτο Εργασίας 2: Ανάκτηση εικόνων / εγγράφων ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ Π7 Έκθεση εφαρµογής των µεθόδων σε πραγµατική βάση δεδοµένων εικόνων Επιστηµονικός υπεύθυνος: ρ Βασίλειος Χατζής Οµάδα εργασίας: Παπαµάρκος Νικόλαος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός / Καθηγητής.Π.Θ Μπαντέκας Ευθύµιος ΜΦ-Υποψήφιος ιδάκτορας.π.θ. Νικολάου Νικόλαος ΜΦ-Υποψήφιος ιδάκτορας.π.θ.

2 1. Εισαγωγή Στα πλαίσια του παρόντος ερευνητικού έργου και σύµφωνα µε το ΠΕ2, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα σύστηµα ανάκτησης ψηφιακών εγγράφων. Στην παρούσα έκθεση γίνεται περιγραφή της τεχνικής που χρησιµοποιήθηκε για την ανάκτηση των εγγράφων, του λογισµικού που την υλοποιεί καθώς επίσης και των πειραµατικών αποτελεσµάτων. 2. Τεχνική ανάκτησης εγγράφων Η µεθοδολογία που επιλέχθηκε για το σκοπό της ανάκτησης έγχρωµων εγγράφων αφορά την τεχνική του word spotting (εντοπισµός λέξης) [1]. Στην περίπτωση αυτή ο χρήστης δίνει σαν ερώτηµα αναζήτησης µία λέξη κλειδί (query word) που επιθυµεί να υπάρχει µέσα στα έγγραφα. Με βάση τη λέξη κλειδί, το σύστηµα εξάγει κατάλληλα χαρακτηριστικά τα οποία συγκρίνονται µε τα ήδη υπάρχοντα µέσα στη βάση δεδοµένων. Για τα χαρακτηριστικά που εξάγονται χρησιµοποιούνται οι ιδιότητες της εικόνας της λέξης και το γεγονός αυτό δίνει το πλεονέκτηµα της αναζήτησης µε ανεξαρτησία ως προς τη γλώσσα. Επίσης, είναι επιθυµητό τα χαρακτηριστικά να παρέχουν ανεξαρτησία ως προς τη γραµµατοσειρά και το στυλ γραφής. Ως είσοδος για το σύστηµα ανάκτησης θεωρούνται δυαδικές εικόνες των οποίων το περιεχόµενο είναι µόνο κείµενο. Οι εικόνες αυτές έχουν προκύψει µετά από επεξεργασία έγχρωµων εγγράφων [4] οι οποίες αποτελούνται κυρίως από εξώφυλλα περιοδικών ή βιβλίων. Η επιλογή αυτών των εικόνων έγινε λόγω του γεγονότος ότι το κείµενο που περιέχουν είναι εντελώς ανοµοιογενές, χωρίς κανένα περιορισµό όσον αφορά το µέγεθος, τη γραµµατοσειρά και το στυλ γραφής. Συνεπώς, τόσο η διαδικασία εντοπισµού των λέξεων όσο και η διαδικασία ανάκτησης θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεπεράσει τα συγκεκριµένα προβλήµατα ανοµοιογένειας. Ένα παράδειγµα τέτοιου τύπου εικόνας φαίνεται στο Σχήµα 1. (α) (β) Σχήµα 1. Παράδειγµα τύπου εικόνας που χρησιµοποιήθηκε για το σύστηµα ανάκτησης. (α)αρχικό έγχρωµο έγγραφο, (β) αντίστοιχο δυαδικό έγγραφο µε τα αντικείµενα του κειµένου από το αρχικό έγγραφο.

3 Η τεχνική της ανάκτησης περιλαµβάνει τα ακόλουθα γενικά βήµατα Τµηµατοποίηση λέξεων Εξαγωγή χαρακτηριστικών ηµιουργία τεχνητής εικόνας λέξης (query word) και αναζήτηση Στο Σχήµα 2 φαίνεται το διάγραµµα µε τα βήµατα της παρούσας µεθόδου ανάκτησης εγγράφων βάσει της τεχνικής του word spotting. (α) Σχήµα 2. ιάγραµµα µεθόδου ανάκτησης εγγράφων βάσει της τεχνικής του word spotting. Σε γενικές γραµµές, η τεχνική αρχικά εξάγει από το δυαδικό έγγραφο τα τµήµατα των λέξεων. Αυτά επεξεργάζονται ανεξάρτητα εξάγοντας από κάθε λέξη διανύσµατα χαρακτηριστικών. Εδώ χρησιµοποιούνται οι 20 πρώτοι όροι του µετασχηµατισµού συνηµίτονου (DCT Discrete Cosine Transform) από το κανονικοποιηµένο οριζόντιο διάγραµµα προβολών (horizontal projection profile) [2]. Τα διανύσµατα χαρακτηριστικών αποθηκεύονται µε κατάλληλο τρόπο στη βάση δεδοµένων του συστήµατος ώστε να είναι εφικτή η σύγκρισή τους µε την εικόνα ερώτηµα (query image). Αυτή ουσιαστικά δηµιουργείται µετά από αλληλεπίδραση του χρήστη µε το σύστηµα. ηλαδή, ο χρήστης πληκτρολογεί τη λέξη την οποία αναζητά στα έγγραφα της βάσης και το σύστηµα δηµιουργεί µία τεχνητή εικόνα (query word). Από αυτήν εξάγονται τα ίδια διανύσµατα χαρακτηριστικών µε τα αντίστοιχα των λέξεων της βάσης και συγκρίνονται χρησιµοποιώντας την απόσταση Manhattan [2] ώστε να δοθεί το τελικό αποτέλεσµα.

4 2.1 Τµηµατοποίηση λέξεων Όπως αναφέρθηκε και πιο πριν, το κείµενο των εικόνων των οποίων θέλουµε να τµηµατοποιήσουµε σε επίπεδο λέξεων είναι ανοµοιογενές και καµία παραδοχή δεν γίνεται όσον αφορά τη γραµµατοσειρά, το στυλ και το µέγεθος γραφής. Συνεπώς, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη δηµιουργία των τµηµάτων των λέξεων. Για να αντιµετωπιστεί το πρόβληµα της ανοµοιογένειας, κατά τη διαδικασία της τµηµατοποίησης και συγκεκριµένα στη φάση της οµαδοποίησης των αντικειµένων, η µέθοδος βασίζεται στη χρήση ενός τροποποιηµένου αλγόριθµου εξοµάλυνσης διαδροµής [3], του ARLSA (Adaptive Run Length Smoothing Algorithm). Η εξοµάλυνση κατά µήκος διαδροµής [3] αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς και χρησιµοποιούµενους αλγόριθµους στις τεχνικές ανάλυσης δοµής σελίδας. Εφαρµόζεται σε δυαδικές εικόνες σε µία προκαθορισµένη διεύθυνση (συνήθως οριζόντια ή κάθετη), αντικαθιστώντας τις ακολουθίες των συνεχών λευκών εικονοστοιχείων (φόντο) µε µαύρα εικονοστοιχεία (προσκήνιο) όταν αυτές έχουν µήκος µεγαλύτερο από κάποιο κατώφλι T max. Η εφαρµογή του όµως προϋποθέτει ότι οι χαρακτήρες του εγγράφου είναι ιδίου µεγέθους και συνεπώς δεν είναι κατάλληλος για το συγκεκριµένο τύπο εγγράφων που χρησιµοποιούµε οπότε είναι αναγκαία η τροποποίησή του. Ας υποθέσουµε ότι έχουµε δύο συνδεδεµένα αντικείµενα CC i και CC j, i j και µία µεταξύ τους ακολουθία λευκών εικονοστοιχείων (φόντο), την Si (, j). Για να αντικατασταθούν τα λευκά εικονοστοιχεία της Si (, j) µε µαύρα θα πρέπει να ικανοποιούνται οι παρακάτω συνθήκες: 1. Το µήκος της ακολουθίας δεν µπορεί να είναι µεγαλύτερο από το κατώφλι Tl. Το Tl είναι εξαρτηµένο από το ύψος h των αντικειµένων CCi και CC j σύµφωνα µε την εξής σχέση T = a min{ h, h } (1) l i j Η τιµή του συντελεστή a λαµβάνει συνήθως τιµές Η τιµή του λόγου του αντικείµενου µε το µεγαλύτερο ύψος προς αυτό µε το µικρότερο ύψος H δε θα πρέπει να υπερβαίνει την τιµή του T. ηλαδή R h H R max{ hi, hj} = Th (2) min{ h, h } i j Το T λαµβάνει τιµές µεταξύ 2-5. h 3. Το ποσοστό της οριζόντιας επικάλυψης του αντικειµένου µε το µικρότερο ύψος από αυτό µε το µεγαλύτερο ύψος θα πρέπει να ξεπερνά το 50%.

5 4. Στη 3x3 γειτονιά κάθε εικονοστοιχείου της ακολουθίας Si (, j) δε θα πρέπει να παρεµβάλλεται εικονοστοιχείο κάποιου τρίτου αντικειµένου CC k, k i, j. Ο πιο πάνω αλγόριθµος αναφέρεται ως προσαρµοστική εξοµάλυνση κατά µήκος διαδροµής ή ARLSA (Adaptive Run Length Smoothing Algorithm). Τα βασικά του πλεονεκτήµατά του σε σχέση µε τον πρωτότυπο αλγόριθµο είναι ηµιουργία οµοιογενών οµάδων αντικειµένων. Ανοχή στην οριζόντια επικάλυψη µεταξύ δύο γειτονικών γραµµών κειµένου. Στο Σχήµα 3 δίνεται ένα παράδειγµα εφαρµογής του ARLSA σε ένα τµήµα εγγράφου όπου υπάρχουν δύο οριζόντια επικαλυπτόµενες λέξεις µε διαφορετικό µέγεθος χαρακτήρων. Σε αυτή τη περίπτωση το αποτέλεσµα είναι η ορθή οµαδοποίηση των χαρακτήρων. Με τη χρήση του κανονικού RLSA δεν είναι δυνατή η ορθή τµηµατοποίηση του εγγράφου, για οποιαδήποτε τιµή του T. max (α) (β) Σχήµα 3. Παράδειγµα εφαρµογής του ARLSA σε ανοµοιογενές κείµενο µε επικαλυπτόµενες γραµµές κειµένου. Μετά την εφαρµογή του ARLSA, οι οµάδες αντικειµένων που σχηµατίζονται είναι υπερσύνολα των λέξεων. Συνεπώς, η επόµενη διαδικασία αφορά την επεξεργασία της κάθε οµάδας ξεχωριστά ώστε να εξαχθούν τα τελικά τµήµατα των λέξεων των οποίων τα χαρακτηριστικά θα εισαχθούν στη βάση δεδοµένων. Έτσι, για κάθε οµάδα αντικειµένων που προέκυψε από την αρχική φάση της οµαδοποίησης ακολουθούνται τα παρακάτω βήµατα: Ταξινόµηση των αντικειµένων µε βάση τη συντεταγµένη x της αριστερής πλευράς του ορθογωνίου παραλληλογράµµου (Bounding Box) που τα περικλείει. Υπολογισµός της µέσης τιµής m g των κενών διαστηµάτων (gaps) µεταξύ των διαδοχικών χαρακτήρων κάθε οµάδας. ηµιουργία διαχωριστικού σηµείου όπου το κενό µεταξύ διαδοχικών χαρακτήρων ξεπερνά την τιµή b m. Οι τιµές που λαµβάνει ο σταθερός συντελεστής b είναι µεταξύ 1-3. Αφού έχουν εντοπιστεί όλα τα σηµεία διαχωρισµού, δηµιουργούνται τα νέα σύνολα αντικειµένων. Όσα έχουν αριθµό αντικειµένων µικρότερο από κάποια προκαθορισµένη τιµή N c δεν θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία εξαγωγής των χαρακτηριστικών. Αυτό γίνεται κυρίως για την αποφυγή εισαγωγής στη βάση g

6 δεδοµένων, λέξεων µε ένα ή δύο χαρακτήρες καθώς επίσης και σηµείων στίξης που αποµονώθηκαν κατά την επεξεργασία των συνόλων των χαρακτήρων. Στο Σχήµα 4, φαίνεται ένα παράδειγµα τµηµατοποίησης λέξεων για το έγγραφο του Σχήµατος 1(β). (α) (β) Σχήµα 4. Παράδειγµα τµηµατοποίησης λέξεων. (α) Αποτέλεσµα εφαρµογής του ARLSA, (β) τα τµήµατα λέξεων που έχουν ανιχνευθεί. 2.2 Εξαγωγή χαρακτηριστικών Για κάθε λέξη που ανιχνεύεται, το σύστηµα εξάγει τα χαρακτηριστικά βάσει των οποίων αναπαρίσταται η εικόνα της λέξης µέσα στη βάση δεδοµένων. Στο παρόν σύστηµα ανάκτησης όλα τα χαρακτηριστικά εξάγονται από το οριζόντιο διάγραµµα προβολών (κάθετη προβολή). Το διάγραµµα αυτό εξάγεται λαµβάνοντας το άθροισµα των εικονοστοιχείων των αντικειµένων (µαύρα εικονοστοιχεία) σε κάθε στήλη της εικόνας. Αρχικά, διαγράφονται από το διάγραµµα όλα τα µηδενικά, τα κενά δηλαδή µεταξύ των χαρακτήρων. Ακολούθως, έχοντας σκοπό την ανεξαρτησία από την κλιµάκωση της εικόνας λόγω της ανοµοιογένειας του µεγέθους των χαρακτήρων, το διάγραµµα προβολής κανονικοποιείται σε ένα σταθερό αριθµό δειγµάτων N s. Η διαδικασία της κανονικοποίησης είναι η αντίστοιχη που ακολουθείται όταν θέλουµε να εκτελέσουµε επέκταση του ιστογράµµατος (Histogram Stretching) [2]. Τέλος, η προβολή εξοµαλύνεται µε χωρικό φίλτρο 1 n ώστε να αφαιρεθεί ο θόρυβος και να είναι δυνατός ο εντοπισµός των τοπικών ακροτάτων µε µεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία. Στο Σχήµα 5 φαίνεται ένα παράδειγµα εξαγωγής του οριζόντιου διαγράµµατος προβολής καθώς και η επεξεργασία του.

7 (α) (β) (γ) Σχήµα 5. Παράδειγµα εξαγωγής και επεξεργασία κάθετης προβολής. (α)εικόνα λέξης, (β) αρχική κάθετη προβολή µε N s = 334 (πλάτος εικόνας), (γ) τελικό διάγραµµα προβολής µετά την αφαίρεση των κενών, την κανονικοποίηση σε N s = 150 και το φιλτράρισµα µε χωρικό φίλτρο 1 7. Από το κάθε κανονικοποιηµένο διάγραµµα κάθετης προβολής, εξάγονται οι 20 πρώτοι όροι του µονοδιάστατου µετασχηµατισµού συνηµίτονου (DCT) χρησιµοποιώντας την παρακάτω σχέση. N s 1 (2n+ 1) kπ yk ( ) = ak ( ) xn ( )cos, k= 0,1,..., Ns 1 n= 0 2Ns 1, k = 0 Ns ak ( ) = 2, k 0 Ns (3) όπου x( n ) οι τιµές της καµπύλης της προβολής. Ο λόγος της χρήσης του DCT για την περιγραφή του διαγράµµατος της προβολής είναι η εξαιρετική του ικανότητα να συγκεντρώνει το µεγαλύτερο µέρος της πληροφορίας που µετασχηµατίζει στους πρώτους όρους. Πέραν από τους συντελεστές του DCT, ως χαρακτηριστικό χρησιµοποιείται και το πλήθος των τοπικών ελαχίστων Nmin και µεγίστων Nmax. Σκοπός της χρήσης αυτού του χαρακτηριστικού είναι η απόδοση συντελεστή βάρους στο µήκος της κάθε λέξης. 2.3 ηµιουργία τεχνητής εικόνας και αναζήτηση Για να είναι δυνατή η αναζήτηση µίας λέξης µέσα στη βάση δεδοµένων θα πρέπει η λέξη που εισάγεται ως ερώτηµα από το χρήστη να µετατρέπεται σε εικόνα. Αυτό είναι αναγκαίο καθώς ο χρήστης εισάγει τη λέξη µε τη µορφή ASCII χαρακτήρων. Θα πρέπει λοιπόν να επιλεγούν κατάλληλοι παράµετροι γραφής (στυλ, γραµµατοσειρά) ώστε να έχουµε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσµατα ανάκτησης. Η διαδικασία που ακολουθείται αµέσως µετά τη δηµιουργία της τεχνητής εικόνας είναι η εξαγωγή των χαρακτηριστικών, που θα πρέπει βεβαίως να είναι ακριβώς τα ίδια µε τα αντίστοιχα της βάσης δεδοµένων. Συνεπώς, αυτό που γίνεται είναι η εξαγωγή του οριζόντιου διαγράµµατος προβολής, η επεξεργασία του και ακολούθως ο υπολογισµός των 20 πρώτων όρων του DCT καθώς και του πλήθους των τοπικών ελαχίστων και µεγίστων.

8 Η µέτρηση ανοµοιότητας µεταξύ της εικόνας του ερωτήµατος και των εικόνων της βάσης γίνεται υπολογίζοντας τρεις αποστάσεις, τις D 1, D 2 και D3. 20 D1 = yq ( k ) y ( k ) k= 1 q 2 max ma D = N N x (4) q 3 = min min D N N όπου yq ( k) οι συντελεστές DCT της εικόνας ερωτήµατος, και Nmax, Nmin το πλήθος των τοπικών µεγίστων και ελαχίστων του διαγράµµατος της εικόνας ερωτήµατος, αντίστοιχα. Η τελική απόσταση υπολογίζεται µε τη βοήθεια της επόµενης σχέσης. q q D= a D + a D + a D, a + a + a = 1 (5) Σκοπός των συντελεστών a1, a 2,a3 είναι η απόδοση βάρους για κάθε χαρακτηριστικό. Τα τελικά αποτελέσµατα ανάκτησης δίνονται ταξινοµηµένα αρχίζοντας µε την εικόνα που αντιστοιχεί στο µικρότερο D (rank=1).

9 3. Υλοποίηση της τεχνικής Η παρούσα τεχνική της ανάκτησης εγγράφων µε βάση το περιεχόµενο τους, βασισµένη στη φιλοσοφία του word spotting, υλοποιήθηκε σε γραφικό περιβάλλον µε τη βοήθεια του περιβάλλοντος ανάπτυξης εφαρµογών DELPHI. Στις επόµενες ενότητες θα περιγράψουµε συνοπτικά τον τρόπο λειτουργίας της εφαρµογής. 3.1 Το περιβάλλον του προγράµµατος Το περιβάλλον του προγράµµατος υλοποίησης της τεχνικής ανάκτησης εγγράφων αποτελείται από τρία τµήµατα: το τµήµα ανάλυσης της εικόνας το τµήµα διαχείρισης της βάσης δεδοµένων το τµήµα αναζήτησης στη βάση δεδοµένων Ανάλυση εικόνας Το τµήµα ανάλυσης εικόνας του προγράµµατος αναφέρεται ουσιαστικά σε αυτό που αντικρίζει ο χρήστης αφού τρέξει το πρόγραµµα και ανοίξει ένα δυαδικό έγγραφο. Να σηµειώσουµε ότι αν η εικόνα που εισαχθεί στο πρόγραµµα δεν είναι δυαδική τότε δεν ενεργοποιούνται οι λειτουργίες του. Αφού λοιπόν ανοιχτεί ένα δυαδικό έγγραφο, το πρόγραµµα έχει τη µορφή του Σχήµατος 6(α). Για να γίνει η ανάλυση της εικόνας θα πρέπει να πατηθεί το κουµπί Analyze Image. Αυτό που γίνεται κατά τη διάρκεια της ανάλυσης της εικόνας είναι η διαδικασία της τµηµατοποίησης του εγγράφου σε λέξεις. Οι παράµετροι βάσει των οποίων θα γίνει η τµηµατοποίηση ρυθµίζονται από τα τµήµατα ARLSA parameters και Word Segmentation Parameters. Από τα δύο πεδία, Components Groups και Word Groups, είναι δυνατή η παρατήρηση των εξαγόµενων οµάδων αντικειµένων κατά την πρώτη και δεύτερη φάση της τµηµατοποίησης αντίστοιχα. Αυτό γίνεται κάνοντας απλό ή διπλό αριστερό κλικ πάνω στο τµήµα που µας ενδιαφέρει να παρατηρήσουµε. Για να παρατηρήσουµε συνολικά τα εξαγόµενα τµήµατα κάνουµε κλικ στο κουµπί Paint All Groups ή Paint All Words ανάλογα µε το τι επιθυµούµε να επιθεωρήσουµε. Τέλος, για να υπολογιστούν τα χαρακτηριστικά και να εισαχθούν στη βάση δεδοµένων θα πρέπει να πατηθεί το κουµπί Add Words To Database. Στο Σχήµα 6 δίνονται δύο ενδεικτικές οθόνες που αφορούν το περιβάλλον της εφαρµογής πριν και µετά την ανάλυση της εικόνας.

10 (α) (β) Σχήµα 6. Το περιβάλλον του προγράµµατος για την ανάλυση της εικόνας. (α) Το περιβάλλον πριν από την ανάλυση της εικόνας και (β) µετά από τη διαδικασία ανάλυσης ιαχείριση βάσης δεδοµένων Για να εµφανιστεί το πλαίσιο διαλόγου της διαχείρισης της βάσης δεδοµένων επιλέγουµε από το µενού της εφαρµογής την εντολή Database View Database. Στο Σχήµα 7 φαίνεται η µορφή του συγκεκριµένου πλαισίου διαλόγου. Πέραν της παρατήρησης των εικόνων που είναι αποθηκευµένες στη βάση, υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής, τόσο µίας µεµονωµένης εικόνας λέξης ( Delete Word ) όσο και ολόκληρο το σύνολο λέξεων µίας εικόνας ( Delete Image ). Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης µίας λέξης εικόνας µε βάση τον αριθµό ID που ανατίθεται στην κάθε µία. Σχήµα 7. Η φόρµα του προγράµµατος για τη διαχείριση της βάσης δεδοµένων.

11 3.1.3 Αναζήτηση Το τµήµα του προγράµµατος που αναφέρεται ουσιαστικά στην τεχνική ανάκτησης είναι το πλαίσιο διαλόγου της αναζήτησης, της αλληλεπίδρασης δηλαδή χρήστη και συστήµατος. Για να εµφανιστεί θα πρέπει να επιλεγεί η εντολή Database Search. Το ερώτηµα δίνεται µε τη µορφή ASCII χαρακτήρων στο σχετικό πεδίο του πλαισίου. Για να εκτελεστεί η αναζήτηση πατάµε το κουµπί Search ή Enter. Το πρόγραµµα δηµιουργεί την τεχνητή εικόνα σύµφωνα µε τις παραµέτρους που ορίζονται από το πλαίσιο διαλόγου που εµφανίζεται µε το κουµπί Font. Για να δούµε την εικόνα που δηµιουργείται θα πρέπει να πιέσουµε το κουµπί View Synthetic Image. Τα αποτελέσµατα της αναζήτησης εµφανίζονται στο κέντρο του πλαισίου σε τετράδες όπου πάνω από κάθε εικόνα-αποτέλεσµα αναγράφεται η θέση της µέσα στην ταξινοµηµένη σειρά αποτελεσµάτων (Ranking). Για την πλοήγηση στα αποτελέσµατα χρησιµοποιούµε τα σχετικά κουµπιά που βρίσκονται στο πάνω µέρος της φόρµας ή τα πλήκτρα Page Up και Page Down. Σχήµα 8. Η φόρµα του προγράµµατος για την αναζήτηση στη βάση δεδοµένων.

12 4. Πειραµατικά αποτελέσµατα Για τη δοκιµή του συστήµατος χρησιµοποιήθηκαν συνολικά 21 δυαδικά έγγραφα. Μετά την τµηµατοποίησή τους σε λέξεις εισήχθησαν συνολικά 342 εικόνες λέξεων στη βάση δεδοµένων. Οι 21 εικόνες δυαδικών εγγράφων της βάσης δίνονται στον Πίνακα 1. Μπορεί εύκολα να παρατηρηθεί η ανοµοιογένεια του κειµένου των εγγράφων καθώς επίσης και το γεγονός ότι περιέχονται εικόνες τόσο µε αγγλικούς όσο και ελληνικούς χαρακτήρες. Αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά πλεονεκτήµατα των συστηµάτων ανάκτησης εγγράφων µε βάση το περιεχόµενό καθώς είναι δυνατή η χρήση εγγράφων που περιέχουν κείµενο οποιασδήποτε γλώσσας. Στη παρούσα εφαρµογή είναι δυνατή η χρήση εγγράφων µε γλώσσες που χρησιµοποιούν λατινικούς χαρακτήρες. Αυτός ο περιορισµός οφείλεται στο σύστηµα τµηµατοποίησής τους σε λέξεις καθώς στηρίζεται στη χρήση συνδεδεµένων αντικειµένων. Πίνακας 1. Τα 21 δυαδικά έγγραφα για τη δοκιµή του συστήµατος ανάκτησης.

13

14 Για την αξιολόγηση της αποδοτικότητας του συστήµατος ανάκτησης επιλέχθηκαν µε τυχαίο τρόπο 20 λέξεις, ήδη εισηγµένες στη βάση δεδοµένων και µετρήθηκε η σειρά µε την οποία το σύστηµα έδωσε το ορθό αποτέλεσµα. Οι λέξεις που επιλέχθηκαν καθώς και τα αποτελέσµατα για την κάθε µία δίνονται στον Πίνακα 2. Πίνακας 2. Αποτελέσµατα ανάκτησης. Λέξη Rank Λέξη Rank Beetle 1 Angels 11 Structured 1 FALLACY 17 INTERESTING 1 NELSON 1 POLYMER 12 Word 1 and 1 εκτυπώστε 21 BSD 29 Αποκτήστε 1 SAVITCH 44 απλά 6 With 1 αντικειµένων 1 mix 3 KIND 111 Image 2 music 1 Συνεπώς, το µέσο ranking είναι ίσο µε 13,3 ενώ θεωρώντας ότι ορθό είναι ένα αποτέλεσµα που περιέχεται µέσα στις 20 πρώτες θέσεις, τότε έχουµε ποσοστό επιτυχίας ανάκτησης ίσο µε 80%. 5. Συµπεράσµατα Το σύστηµα ανάκτησης εγγράφων που παρουσιάσαµε στην παρούσα αναφορά στηρίζεται στη φιλοσοφία των µεθόδων της ανάκτησης µε βάση το περιεχόµενο (Content Based Image Retrieval). Αυτό που χρησιµοποιείται ως περιεχόµενο είναι οι λέξεις του κειµένου οι οποίες τµηµατοποιούνται µε τη χρήση ενός τροποποιηµένου αλγόριθµου εξοµάλυνσης διαδροµής, RLSA. Λαµβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το κείµενο των εγγράφων που χρησιµοποιήθηκαν για τη δοκιµή του συστήµατος ανάκτησης είναι εντελώς ανοµοιογενές, τότε τα αποτελέσµατα που έδωσε κρίνονται ικανοποιητικά.

15 6. Αναφορές [1] Doermann, D. The Indexing and Retrieval of Document Images: A Survey, Computer Vision and Image Understanding, vol. 70, no. 3, pp , [2] Papamarkos, N. Digital Image Processing & Analysis, Xanthi [3] Wahl, F.M., Wong, K.Y., Casey R.G. Block Segmentation and Text Extraction in Mixed Text/Image Documents, Computer Graphics and Image Processing (20), , [4] Nikolaou, N., Papamarkos, N. Color segmentation of complex document images, International Conference on Computer Vision Theory and Applications, Setúbal, Portugal, pp , 2006.

ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα

ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα πολυδιάστατου ψηφιακού σήµατος (Εικόνες Εικονοσειρές)» Πακέτο Εργασίας 2: Ανάκτηση εικόνων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ 2.2.2.3ζ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΓΧΡΩΜΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ Εγχειρίδιο χρήσης λογισμικού ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΣΤΡΟΥΘΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΕΡΡΕΣ, ΜΑΙΟΣ 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριµία µε τη Microsoft Access

Γνωριµία µε τη Microsoft Access Γνωριµία µε τη Microsoft Access ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων Έναρξη - Προγράµµατα - Microsoft Access - ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων µε χρήση Κενής βάσης δεδοµένων - ΟΚ Επιλέγουµε Φάκελο και στο Όνοµα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα

ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα πολυδιάστατου ψηφιακού σήµατος (Εικόνες Εικονοσειρές)» Πακέτο Εργασίας 4: Προστασία

Διαβάστε περισσότερα

Singular Report Generator. Σχ 1 ηµιουργία Καταστάσεων SRG

Singular Report Generator. Σχ 1 ηµιουργία Καταστάσεων SRG Μια από τις πιο σηµαντικές ανάγκες που αντιµετωπίζει µια επιχείρηση κατά την εγκατάσταση ενός λογισµικού «πακέτου» (Οικονοµικής & Εµπορικής ιαχείρισης), είναι ο τρόπος µε τον οποίο πρέπει να ανταποκριθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ. Ενέργεια. 2.2.3.στ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΧΡΩΜΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ. Ενέργεια. 2.2.3.στ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΧΡΩΜΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΣΕΡΡΩΝ Τμήμα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ Ενέργεια. 2.2.3.στ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα

ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα πολυδιάστατου ψηφιακού σήµατος (Εικόνες Εικονοσειρές)» Πακέτο Εργασίας 1: Ανάπτυξη βάσης

Διαβάστε περισσότερα

3. Σηµειώσεις Access. # Εισαγωγή ψηφίου ή κενού διαστήµατος. Επιτρέπονται τα ση-

3. Σηµειώσεις Access. # Εισαγωγή ψηφίου ή κενού διαστήµατος. Επιτρέπονται τα ση- Μάθηµα 3 Προχωρηµένες ιδιότητες πεδίων Μάσκες εισαγωγής Οι ιδιότητες Μορφή και Μάσκα εισαγωγής περιγράφονται µαζί γιατί έχουν κοινά χαρακτηριστικά που αφορούν την εµφάνιση. Με την ιδιότητα Μορφή καθορίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

Εργασίες στο µάθηµα Ψηφιακής Επεξεργασίας και Αναγνώρισης Εγγράφων

Εργασίες στο µάθηµα Ψηφιακής Επεξεργασίας και Αναγνώρισης Εγγράφων Εργασίες στο µάθηµα Ψηφιακής Επεξεργασίας και Αναγνώρισης Εγγράφων Μάθηµα 2: υαδική Μετατροπή 1. Βελτιωµένη µέθοδος προσαρµοσµένης κατωφλίωσης βάσει του πλάτους των γραµµών των χαρακτήρων (Απαλλακτική

Διαβάστε περισσότερα

Β. Γάτος, Ψηφιακή Επεξεργασία και Αναγνώριση Εγγράφων. 4.1 Το πρόβληµα της στροφής των εγγράφων

Β. Γάτος, Ψηφιακή Επεξεργασία και Αναγνώριση Εγγράφων. 4.1 Το πρόβληµα της στροφής των εγγράφων Μάθηµα 4 ιόρθωση στροφής 4. Το πρόβληµα της στροφής των εγγράφων Ένα από τα βασικά βήµατα της προεπεξεργασίας του εγγράφου είναι ο εντοπισµός και η διόρθωση της στροφής του (σχήµα 4.). Η στροφή αυτή συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Σύντοµο Εγχειρίδιο Χρήσης. του Λογισµικού Στατιστικής Επεξεργασίας. SPSS for Windows v. 8.0

Σύντοµο Εγχειρίδιο Χρήσης. του Λογισµικού Στατιστικής Επεξεργασίας. SPSS for Windows v. 8.0 Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα Μεθοδολογίας, Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήµης ιαπανεπιστηµιακό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βασική και Εφαρµοσµένη Γνωσιακή Επιστήµη» Σύντοµο Εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος Παναγιώτα Φατούρου. Προγραµµατιστική Εργασία 3 ο Μέρος

ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος Παναγιώτα Φατούρου. Προγραµµατιστική Εργασία 3 ο Μέρος Πανεπιστήµιο Κρήτης, Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών 6 εκεµβρίου 2008 ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2008-09 Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία 3 ο Μέρος Ηµεροµηνία Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

Διαγραφή Επιλέγετε Διαγραφή για να διαγράψετε μία ήδη υπάρχουσα διαδικασία εισαγωγής ASCII

Διαγραφή Επιλέγετε Διαγραφή για να διαγράψετε μία ήδη υπάρχουσα διαδικασία εισαγωγής ASCII Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) > Αρχεία Αρχεία Εισαγωγή από αρχείο ASCII Με την εργασία αυτή έχετε την δυνατότητα να εισάγετε

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδηµαϊκό Έτος , Χειµερινό Εξάµηνο ιδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης

Ακαδηµαϊκό Έτος , Χειµερινό Εξάµηνο ιδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΤΜΗΜΑ Ι ΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΨΣ 50: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ Ακαδηµαϊκό Έτος 005 006, Χειµερινό Εξάµηνο Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Η εξέταση

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Μάθηµα 4 Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή δεδοµένων σε πίνακα 1. Ανοίγουµε το παράθυρο του πίνακα Υπάλληλοι σε προβολή φύλλου δεδοµένων. 2. Η κενή γραµµή, η οποία υπάρχει πάντα στον πίνακα,

Διαβάστε περισσότερα

Σχήµα 3.1: Εισαγωγή shift register σε βρόγχο for-loop.

Σχήµα 3.1: Εισαγωγή shift register σε βρόγχο for-loop. Η δοµή «Shift register» 1. Η δοµή «Shift register» εισάγεται στο βρόγχο for-loop αλλά και σε άλλους βρόγχους που θα δούµε στη συνέχεια, όπως ο βρόγχος «While loop». Ο τρόπος εισαγωγής και λειτουργίας της

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin)

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Εμπορική Διαχείριση > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Μέσα από τη διαχείριση βάσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

Αικατερίνη Καμπάση, PhD. Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων

Αικατερίνη Καμπάση, PhD. Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Αικατερίνη Καμπάση, PhD Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Ζάκυνθος 2011 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 5 1.1 Βάσεις Δεδομένων 7 1.2

Διαβάστε περισσότερα

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ.

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ. 1. Πρόσβαση Οδηγίες προγράµµατος διαχείρισης ανάλυσης χρόνου εργασίας (Time Sheet) Για να ξεκινήσετε την εφαρµογή, από την κεντρική σελίδα του ΕΛΚΕ (www.elke.aua.gr) και το µενού «ιαχείριση», Time Sheet

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( ) " " Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( )   Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση Επεξεργαστής κειμένου Word 2003 Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση Για να αλλάξουμε παράγραφο πατάμε Enter. Για να αφήσουμε μία κενή γραμμή, πατάμε μία φορά το Enter. Για να γράψουμε την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Browsers. Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση

Browsers. Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση Browsers Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση 1 Πίνακας περιεχομένων Γενική περιγραφή... 3 Γενικά... 3 Ποιο αναλυτικά τα μέρη ενός browser... 4 Φίλτρα αναζήτησης... 4 Σενάρια αναζήτησης... 4 Όψεις εμφάνισης

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG

Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG Περιεχόμενα Δημιουργία εκτυπώσεων ERG... 3 Επιλογή πεδίων... 4 Λεπτομέρειες... 6 Καθορισμός φίλτρων... 6 Ταξινόμηση και ομαδοποίηση... 7 Εξαγόμενο εκτύπωσης... 7 Δικαιώματα πρόσβασης...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 3 : Βολή. όνοµα άσκηση 3 1

ΑΣΚΗΣΗ 3 : Βολή. όνοµα άσκηση 3 1 ΑΣΚΗΣΗ 3 : Βολή Σκοπός Σκοπός της άσκησης είναι να συνθέσετε µια εργασία που περιλαµβάνει : α. µορφοποιηµένο κείµενο µε σχέσεις-εξισώσεις γ. πίνακα δεδοµένων και γραφική παράσταση δ. προσαρµογή των πειραµατικών

Διαβάστε περισσότερα

Atlantis - Νέο user interface

Atlantis - Νέο user interface New Desktop 1 Atlantis - Νέο user interface ATLANTIS - ΝΕΟ USER INTERFACE...2 ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ...3 ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...4 ΜΠΑΡΑ ΧΡΗΣΤΗ (USER TOOLBAR)...5 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...6 Κεντρικό μενού

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωµένο Περιβάλλον Σχεδιασµού Και Επίδειξης Φίλτρων

Ολοκληρωµένο Περιβάλλον Σχεδιασµού Και Επίδειξης Φίλτρων Ψηφιακή Επεξεργασία Σηµάτων 20 Ολοκληρωµένο Περιβάλλον Σχεδιασµού Και Επίδειξης Φίλτρων Α. Εγκατάσταση Αφού κατεβάσετε το συµπιεσµένο αρχείο µε το πρόγραµµα επίδειξης, αποσυµπιέστε το σε ένα κατάλογο µέσα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG

Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG Περιεχόμενα Δημιουργία και διαχείριση εκτυπώσεων ERG... 3 Επιλογή πεδίων... 4 Λεπτομέρειες... 6 Καθορισμός φίλτρων... 6 Ταξινόμηση και ομαδοποίηση... 7 Εξαγόμενο εκτύπωσης...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΔΙΕΠΑΦΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥ- ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (10)

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΔΙΕΠΑΦΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥ- ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (10) ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΔΙΕΠΑΦΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥ- ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (10) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18. 18 Μηχανική Μάθηση

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18. 18 Μηχανική Μάθηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 18 Μηχανική Μάθηση Ένα φυσικό ή τεχνητό σύστηµα επεξεργασίας πληροφορίας συµπεριλαµβανοµένων εκείνων µε δυνατότητες αντίληψης, µάθησης, συλλογισµού, λήψης απόφασης, επικοινωνίας και δράσης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήστη για τα Υδρολογικά εδοµένα

Οδηγός Χρήστη για τα Υδρολογικά εδοµένα Οδηγός Χρήστη για τα Υδρολογικά εδοµένα 1. Πρόσβαση στην εφαρµογή...1 2. Εγγραφή και Είσοδος στον Ιστοχώρο...4 3. Σταθµοί...4 3.1. Πρόσβαση...5 3.2. Λίστα...5 3.3. Σύνθετη Αναζήτηση...5 4. Χάρτης...7 4.1.

Διαβάστε περισσότερα

1 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών

1 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών ΕΙΣΑΓΩΓΗ Βιβλιοθήκη Ιατρικών Εικόνων & Αξιοσηµείωτων Περιστατικών ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Κέντρο Λειτουργίας και ιαχείρισης ικτύου Η Βιβλιοθήκη δηµιουργήθηκε από την οµάδα Συνεργατών του Κέντρου Λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις

Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις Κεφάλαιο 4 4. Χρήση κειµενογράφου 4.1 Εισαγωγή Η επεξεργασία κειµένων και εγγράφων αποτελεί µια από τις πιο διαδεδοµένες χρήσεις του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί µια εισαγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 6 Ανύψωση Σχηµάτων. Στόχος της άσκησης

Άσκηση 6 Ανύψωση Σχηµάτων. Στόχος της άσκησης Άσκηση 6 Ανύψωση Σχηµάτων Στόχος της άσκησης Στην παρούσα άσκηση θα δούµε πως µπορούµε να ανυψώσουµε µία διατοµή κατά µήκος µίας καµπύλης spline, η οποία παίζει το ρόλο της διαδροµής, µε σκοπό να δηµιουργήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ DOCUMENT DESIGNER

Ο ΗΓΙΕΣ DOCUMENT DESIGNER Ο ΗΓΙΕΣ DOCUMENT DESIGNER ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εάν δεν επιθυµείτε να χρησιµοποιείτε τις προσχεδιασµένες φόρµες εντύπων της Singular, η εργασία αυτή σας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάζετε φόρµες µε βάση τις οποίες επιθυµείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα

ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ. Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα ΑΡΧΙΜΗ ΗΣ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ Υποέργο: «Ανάκτηση και προστασία πνευµατικών δικαιωµάτων σε δεδοµένα πολυδιάστατου ψηφιακού σήµατος (Εικόνες Εικονοσειρές)» Πακέτο Εργασίας 1: Ανάπτυξη βάσης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ GEOGEBRA Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΟΥ GEOGEBRA 1. ΓΕΝΙΚΑ Με το λογισµικό Geogebra µπορούµε να κατασκευάσουµε όλα σχεδόν τα γεωµετρικά επίπεδα

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής.

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής. Έκδοση Επιταγών Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας Έκδοσης Επιταγών στην εφαρμογή Λογιστική Διαχείριση της σειράς HyperΛογιστική. Παρακάτω προτείνεται

Διαβάστε περισσότερα

Εκτύπωση Γενικού Ημερολογίου

Εκτύπωση Γενικού Ημερολογίου Εκτύπωση Γενικού Ημερολογίου Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης Εκτύπωσης Γενικού Ημερολογίου. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ Μία από τις πιο σηµαντικές υπηρεσίες που προσφέρει το διαδίκτυο στην επιστηµονική κοινότητα είναι η αποµακρυσµένη πρόσβαση των χρηστών σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογικός Χάρτης Cmap Tools

Εννοιολογικός Χάρτης Cmap Tools Εννοιολογικός Χάρτης Cmap Tools Angelos Giannoulas http://cmap.ihmc.us/ http://cmap.ihmc.us/download/ Εγκατάσταση του λογισμικού Κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο εγκατάστασης της εφαρμογής Εγκατάσταση του

Διαβάστε περισσότερα

Οδοραµα mobile ΑΠΟΘΗΚΗ

Οδοραµα mobile ΑΠΟΘΗΚΗ Οδοραµα mobile ΑΠΟΘΗΚΗ Όπως βλέπετε, η αρχική οθόνη της εφαρµογής διαθέτει 9 κουµπιά τα οποία σας επιτρέπουν να πλοηγηθείτε σε αυτό. Αρχίζοντας από πάνω αριστερά βλέπετε τα εξής: 1. Τιµολόγηση: Προβολή

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικό κριτήριο χ 2

Στατιστικό κριτήριο χ 2 18 Μεθοδολογία Επιστηµονικής Έρευνας & Στατιστική Στατιστικό κριτήριο χ 2 Ο υπολογισµός του κριτηρίου χ 2 γίνεται µέσω του µενού [Statistics => Summarize => Crosstabs...]. Κατά τη συγκεκριµένη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Excel) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT EXCEL (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ Κωδικός Πακέτου ACTA CCU/2-012 Τίτλος Πακέτου Εκπαιδευτικές Ενότητες ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ Χρήση Η/Υ και ιαχείριση Αρχείων - Windows Περιβάλλον Η/Υ - Βασικές Λειτουργίες και Ρυθµίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Αξιόγραφων

Διαχείριση Αξιόγραφων Διαχείριση Αξιόγραφων 1 Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας Διαχείρισης Αξιόγραφων στην εφαρμογή extra Λογιστική Διαχείριση. Παρακάτω προτείνεται μια

Διαβάστε περισσότερα

H πλατφόρµα ItBiz E- Learn, συνοπτικά.

H πλατφόρµα ItBiz E- Learn, συνοπτικά. H πλατφόρµα ItBiz E- Learn, συνοπτικά. 1. Αρχική Οθόνη Αρχική οθόνη στην οποία δηλώνονται τα στοιχεία συµβατότητας και το λογισµικό Open Source στο οποίο βασίζεται η πλατφόρµα Για να εισέρθει κάποιος επιλέγει

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφία menu. To πρόγραµµα ακολουθεί µια κοινή και φιλική προς τον χρήστη φιλοσοφία menu σε όλες τις ενότητες της εφαρµογής. Όπως βλέπετε και στις πιο κάτω εικόνες, παρ όλο που αναφέρονται σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης.

Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης. Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης. Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας σχεδίασης μισθοδοτικής κατάστασης. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD Σε ορισµένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιµη η δηµιουργία ιστοσελίδων ενηµερωτικού περιεχοµένου οι οποίες στη συνέχεια µπορούν να δηµοσιευθούν σε κάποιο τόπο

Διαβάστε περισσότερα

Κατάτµηση Εικόνων: Ανίχνευση Ακµών και Κατάτµηση µε Κατωφλίωση

Κατάτµηση Εικόνων: Ανίχνευση Ακµών και Κατάτµηση µε Κατωφλίωση ΤΨΣ 50 Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Κατάτµηση Εικόνων: Ανίχνευση Ακµών και Κατάτµηση µε Κατωφλίωση Τµήµα ιδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστηµάτων Πανεπιστήµιο Πειραιώς Περιεχόµενα Βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης

Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας Σχεδίασης Μισθοδοτικής Κατάστασης. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκτηση πολυμεσικού περιεχομένου

Ανάκτηση πολυμεσικού περιεχομένου Ανάκτηση πολυμεσικού περιεχομένου Ανίχνευση / αναγνώριση προσώπων Ανίχνευση / ανάγνωση κειμένου Ανίχνευση αντικειμένων Οπτικές λέξεις Δεικτοδότηση Σχέσεις ομοιότητας Κατηγοριοποίηση ειδών μουσικής Διάκριση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης Εφαρµογής Καταχώρησης Αποδείξεων µε απλά βήµατα

Οδηγίες Χρήσης Εφαρµογής Καταχώρησης Αποδείξεων µε απλά βήµατα Οδηγίες Χρήσης Εφαρµογής Καταχώρησης Αποδείξεων µε απλά βήµατα Βήµα 1 Έναρξη Λειτουργίας Εφαρµογής Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης έχει την δυνατότητα ο χρήστης µέσα από ένα ευέλικτο υποσύστηµα να

Διαβάστε περισσότερα

1 Εξερεύνηση της Access ηµιουργία βάσεων δεδοµένων 107

1 Εξερεύνηση της Access ηµιουργία βάσεων δεδοµένων 107 Περιεχόµενα Οι συγγραφείς... 11 Εισαγωγή στην Access 2007... 13 Νέες λειτουργίες... 13 Ας ξεκινήσουµε!... 17 Πληροφορίες για αναγνώστες που χρησιµοποιούν Windows ΧΡ... 19 ιαχείριση των αρχείων πρακτικής

Διαβάστε περισσότερα

Εξαγωγή Οικονοµικών Αναφορών (Ισολογισµός, Αποτελέσµατα Χρήσης, Λογαριασµοί Γενικής Εκµετάλλευσης) στην Εφαρµογή Ms Excel

Εξαγωγή Οικονοµικών Αναφορών (Ισολογισµός, Αποτελέσµατα Χρήσης, Λογαριασµοί Γενικής Εκµετάλλευσης) στην Εφαρµογή Ms Excel Εξαγωγή Οικονοµικών Αναφορών (Ισολογισµός, Αποτελέσµατα Χρήσης, Λογαριασµοί Γενικής Εκµετάλλευσης) στην Εφαρµογή Ms Excel Η εφαρµογή σε συνεργασία µε τη Microsoft σας προσφέρει τη δυνατότητα να διαχειρίζεστε

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις εδοµένων & Πολυµέσα

Βάσεις εδοµένων & Πολυµέσα Βάσεις εδοµένων & Πολυµέσα Κουρέλης Στάθης Παρουσίαση πρακτικού µέρους 4ης εργασίας Καθηγητής: κ. Στυλιαράς Γ. Αθήνα - Απρίλιος 2009 Εισαγωγή Οι Βάσεις εδοµένων Πολυµέσων παρέχουν χαρακτηριστικά που επιτρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 5 Ανύψωση Σχηµάτων. Στόχος της άσκησης

Άσκηση 5 Ανύψωση Σχηµάτων. Στόχος της άσκησης Άσκηση 5 Ανύψωση Σχηµάτων Στόχος της άσκησης Στην παρούσα άσκηση θα δούµε πώς µπορούµε να ανυψώσουµε µία διατοµή κατά µήκος µίας καµπύλης spline, η οποία παίζει το ρόλο της διαδροµής, µε σκοπό να δηµιουργήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Dcad 1.0

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Dcad 1.0 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Dcad 1.0 20130510 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εγκατάσταση προγράμματος DCAD 2 2. Ενεργοποίηση Registration 2 3. DCAD 3 3.1 Εισαγωγή σημείων 3 3.2 Εξαγωγή σημείων 5 3.3 Στοιχεία ιδιοκτησίας

Διαβάστε περισσότερα

Visual Basic Γλώσσα οπτικού

Visual Basic Γλώσσα οπτικού Visual Basi Γλώσσα οπτικού προγραµµατισµού «Η αρχή είναι το ήµισυ του παντός» Κουλλάς Χρίστος www.oullas.om oullas 2 Στόχοι Μαθήµατος Οι µαθητές να µπορούν: να εξηγούν τι είναι η Visual Basi. ναεξηγούνταστάδιαδηµιουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Υλοποίηση εφαρμογής λογιστικών και στατιστικών δεδομένων μιας επιχείρησης Δ.Ε.Υ.Α.» Αρ. Μητρώου:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Υλοποίηση εφαρμογής λογιστικών και στατιστικών δεδομένων μιας επιχείρησης Δ.Ε.Υ.Α.» Αρ. Μητρώου: ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Υλοποίηση εφαρμογής λογιστικών και στατιστικών δεδομένων μιας επιχείρησης Δ.Ε.Υ.Α.» Της φοιτήτριας Νεστοροπούλου Μαρίας Επιβλέπων καθηγητής Γιακουστίδης Κωνσταντίνος Αρ. Μητρώου: 052922

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Αναπαράστασης Περιοχών

Μέθοδοι Αναπαράστασης Περιοχών KEΣ 3 Αναγνώριση Προτύπων και Ανάλυση Εικόνας Μέθοδοι Αναπαράστασης Περιοχών ΤµήµαΕπιστήµης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Εισαγωγή Χαρακτηριστικά χώρου Χαρακτηριστικά από µετασχηµατισµό

Διαβάστε περισσότερα

GET SDI PORTAL v1. Οδηγός Βοήθειας

GET SDI PORTAL v1. Οδηγός Βοήθειας GET SDI PORTAL v1 Οδηγός Βοήθειας Μεταδεδομένα εγγράφου Στοιχείο/Element Τιμή/value Ημερομηνία/Date 2011-06-16 Τίτλος/Title GETSDIPortal_v1_Help_v1.0 Θέμα/Subject Οδηγός Βοήθειας Έκδοση/Version 1.0 Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

04. Μορφοποίηση περιεχομένων σχεδίου & σύνθετα εργαλεία σχεδίασης

04. Μορφοποίηση περιεχομένων σχεδίου & σύνθετα εργαλεία σχεδίασης 04. Μορφοποίηση περιεχομένων σχεδίου & σύνθετα εργαλεία σχεδίασης Μηχανολογικό Σχέδιο ΙΙ Dr.-Ing. Β. Β. Ιακωβάκης Περιεχόμενα I. Μορφοποίηση οντοτήτων 1. Ιδιότητες οντοτήτων 2. Επιλογή χρώματος 3. Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση και Ανάκτηση Εικόνας µε χρήση Οµοιότητας Γράφων (WW-test)

ιαχείριση και Ανάκτηση Εικόνας µε χρήση Οµοιότητας Γράφων (WW-test) ιαχείριση και Ανάκτηση Εικόνας µε χρήση Οµοιότητας Γράφων (WW-test) Θεοχαράτος Χρήστος Εργαστήριο Ηλεκτρονικής (ELLAB), Τµήµα Φυσικής, Πανεπιστήµιο Πατρών email: htheohar@upatras.gr http://www.ellab.physics.upatras.gr/users/theoharatos/default.htm

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ

ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ 1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ 1.1. Βασικές Λειτουργίες και Ρυθµίσεις 1.1.1 Εκκίνηση, Τερµατισµός, Επανεκκίνηση του Η/Υ ακολουθώντας τις κατάλληλες διαδικασίες 1.1.2

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµητική Ανάλυση 1 εκεµβρίου / 43

Αριθµητική Ανάλυση 1 εκεµβρίου / 43 Αριθµητική Ανάλυση 1 εκεµβρίου 2014 Αριθµητική Ανάλυση 1 εκεµβρίου 2014 1 / 43 Κεφ.5. Αριθµητικός Υπολογισµός Ιδιοτιµών και Ιδιοδιανυσµάτων ίνεται ένας πίνακας A C n n και Ϲητούνται να προσδιορισθούν οι

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. 1 Tο βιβλίο "µε µια µατιά" Εισαγωγή στη Microsoft Access Γνωριµία µε τις βάσεις δεδοµένων της Access...

Περιεχόµενα. 1 Tο βιβλίο µε µια µατιά Εισαγωγή στη Microsoft Access Γνωριµία µε τις βάσεις δεδοµένων της Access... Περιεχόµενα Ευχαριστίες... 11 1 Tο βιβλίο "µε µια µατιά"...13 Χωρίς τεχνικούς όρους!... 13 Σύντοµη παρουσίαση... 14 Μερικές συµβάσεις... 16 Μία τελευταία λέξη (ή και δύο)... 16 2 Εισαγωγή στη Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Οι πίνακες Οι πίνακες είναι ορθογώνια πλαίσια που χωρίζονται σε γραµµές και στήλες. Η τοµή µιας γραµµής µε µια στήλη προσδιορίζει ένα κελί. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουµε,

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός Φορολογικής Αναμόρφωσης

Υπολογισμός Φορολογικής Αναμόρφωσης Υπολογισμός Φορολογικής Αναμόρφωσης Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας Υπολογισμού Φορολογικής Αναμόρφωσης στην εφαρμογή Λογιστική Διαχείριση. Παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος

5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος 5. Γραφήματα 5.1 Εισαγωγή 5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος Το Discoverer παρέχει μεγάλες δυνατότητες στη δημιουργία γραφημάτων, καθιστώντας δυνατή τη διαμόρφωση κάθε συστατικού μέρους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3. ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ MSBNx ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΙΚΤΥΑ BAYES

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3. ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ MSBNx ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΙΚΤΥΑ BAYES ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3 ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ MSBNx ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ WORD 2007. 2. Πώς αλλάζουμε το διάστιχο μίας παραγράφου; [Πηγαίνουμε στην παράγραφο και στην κεντρική καρτέλα πατάμε το εικονίδιο Διάστιχο]

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ WORD 2007. 2. Πώς αλλάζουμε το διάστιχο μίας παραγράφου; [Πηγαίνουμε στην παράγραφο και στην κεντρική καρτέλα πατάμε το εικονίδιο Διάστιχο] ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ WORD 2007 1. Πώς βάζουμε διπλή υπογράμμιση και χρώμα υπογράμμισης; [Επιλέγουμε το κείμενο και στην κεντρική καρτέλα πατάμε στο βελάκι δίπλα στο εικονίδιο της υπογράμμισης] 2. Πώς αλλάζουμε το

Διαβάστε περισσότερα

Στις παρακάτω οδηγίες αναλύεται η διαδικασία εισαγωγής δεδομένων μέσω του εργαλείου FastImport.

Στις παρακάτω οδηγίες αναλύεται η διαδικασία εισαγωγής δεδομένων μέσω του εργαλείου FastImport. Fast Import Στις παρακάτω οδηγίες αναλύεται η διαδικασία εισαγωγής δεδομένων μέσω του εργαλείου FastImport. 2 Περιεχόμενα 3. Επιλογή εγκατάστασης λογιστικής και μεθόδου εισαγωγής αρχείου εγγραφών... 4

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel)

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) Ανοίγοντας το Excel (Έναρξη /Προγράμματα /Microsoft Office / Microsoft Office Excel 2003), ανοίγει μπροστά μας ένα βιβλίο εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP Για να κλείσουµε µία χρήση στο InnovEra ακολουθούµε τα παρακάτω βήµατα: Από το κεντρικό µενού επιλέγουµε διαδοχικά «Οικονοµική ιαχείριση», «Γενική

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Excel 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Προσθήκη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΕΣ ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ

ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΕΣ ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΕΣ ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ 1 ΓΕΝΙΚΑ Μια κατανεµηµένη βάση δεδοµένων (distributed database) µπορεί να οριστεί σαν µια οµάδα από λογικά συνδεόµενες βάσεις δεδοµένων που είναι διεσπαρµένες σε ένα δίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Υποβολή αίτησης ένταξης σχολικής μονάδας στο Μητρώο Κέντρων Ηλεκτρονικών Εξετάσεων (ΚΗΕ)

Υποβολή αίτησης ένταξης σχολικής μονάδας στο Μητρώο Κέντρων Ηλεκτρονικών Εξετάσεων (ΚΗΕ) Διεύθυνση Επιμόρφωσης και Πιστοποίησης «Πιλοτικές παρεμβάσεις υποστήριξης πιστοποίησης μαθητών Γ τάξης Γυμνασίου για την απόκτηση ΚΠπ» Εγχειρίδιο Χρήσης Πληροφοριακού Συστήματος (MIS) Υποβολή αίτησης ένταξης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΘΕΜΑ ο 2.5 µονάδες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις 2 Σεπτεµβρίου 2005 5:00-8:00 Σχεδιάστε έναν αισθητήρα ercetro

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργείο Αυτοκινήτων

Συνεργείο Αυτοκινήτων Συνεργείο Αυτοκινήτων v2.102, Οκτώβριος 2015 Σύντοµες οδηγίες χρήσης Εισαγωγή Το πρόγραµµα Συνεργείο Αυτοκινήτων έχει σκοπό τη διαχείριση και παρακολούθηση του πελατολογίου, των αυτοκινήτων και των εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογες Της Ψηφιακης Επεξεργασιας Σηµατων. Εκτιµηση Συχνοτητων Με ΙδιοΑναλυση του Μητρωου ΑυτοΣυσχετισης

Εφαρµογες Της Ψηφιακης Επεξεργασιας Σηµατων. Εκτιµηση Συχνοτητων Με ΙδιοΑναλυση του Μητρωου ΑυτοΣυσχετισης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Εφαρµογες Της Ψηφιακης Επεξεργασιας Σηµατων Εκτιµηση Συχνοτητων Με ΙδιοΑναλυση του Μητρωου ΑυτοΣυσχετισης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. ΘΕΜΑ 1 Δίνεται το παρακάτω τμήμα δηλώσεων ενός προγράμματος σε «ΓΛΩΣΣΑ»: ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: Π[10] ΛΟΓΙΚΕΣ: ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΚΕΡΑΙΕΣ: i

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. ΘΕΜΑ 1 Δίνεται το παρακάτω τμήμα δηλώσεων ενός προγράμματος σε «ΓΛΩΣΣΑ»: ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: Π[10] ΛΟΓΙΚΕΣ: ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΚΕΡΑΙΕΣ: i ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΘΕΜΑ 1 Δίνεται το παρακάτω τμήμα δηλώσεων ενός προγράμματος σε «ΓΛΩΣΣΑ»: ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: Π[10] ΛΟΓΙΚΕΣ: ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΚΕΡΑΙΕΣ: i Να μετατρέψετε τις ενέργειες που δίνονται παρακάτω σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ Υποψήφιος ιδάκτορας: Ιωάννης Κυριαζής Το πρόβληµα Το πρόβληµα που καλείται ο υποψήφιος διδάκτορας να επιλύσει είναι η εξαγωγή χαρακτηριστικών (feature extraction) από ένα 3 αντικείµενο,

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογή EXTRA. ιαδικασία ιαχείρισης Εκτύπωσης Ισοζυγίου Γενικού - Αναλυτικών Καθολικών

Εφαρµογή EXTRA. ιαδικασία ιαχείρισης Εκτύπωσης Ισοζυγίου Γενικού - Αναλυτικών Καθολικών Εφαρµογή EXTRA ιαδικασία ιαχείρισης Εκτύπωσης Ισοζυγίου Γενικού - Αναλυτικών Καθολικών Το συγκεκριµένο εγχειρίδιο δηµιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης. Παρακάτω προτείνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Mutual Funds Manager -M.F.M-

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Mutual Funds Manager -M.F.M- ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Mutual Funds Manager -M.F.M- Π2.0 Γενικά Με το Πρόγραµµα M.F.M (Mutual Funds Manager) ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να µελετήσει και να αξιολογήσει το µάνατζµεντ των ΑΕ ΑΚ, γεγονός που θα του

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT EXCEL 2003 Επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή κενών κελιών, γραµµών ή στηλών 1. Κάντε ένα από τα εξής: Εισαγωγή νέων κενών κελιών Επιλέξτε µια περιοχή (περιοχή: ύο ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Ελεγκτικής. ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας)

Ελεγκτικής. ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας) Πληροφοριακά Συστήµατα ιοίκησης Management Information Systems Εργαστήριο 2 Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου (Παράρτηµα Πρέβεζας) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Προσοµοίωση (Simulation) και τυχαίες µεταβλητές

Διαβάστε περισσότερα

www.costaschatzinikolas.gr

www.costaschatzinikolas.gr ECDL CORE ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Χρήση Βάσεων Δεδομένων Microsoft Access Επαναληπτικές Ερωτήσεις Εξετάσεων ECDL CORE ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Χρήση Βάσεων Δεδομένων Microsoft Access Επαναληπτικές Ερωτήσεις Εξετάσεων Δημιουργία -

Διαβάστε περισσότερα

Εκτυπώσεις -> Ενσωματωμένες -> Νέες Μισθολογικές Εκτυπώσεις -> Νέα Μηνιαία Κατάσταση (3 γραμμές) Α3 (Οριζόντια) Α/Α 1037

Εκτυπώσεις -> Ενσωματωμένες -> Νέες Μισθολογικές Εκτυπώσεις -> Νέα Μηνιαία Κατάσταση (3 γραμμές) Α3 (Οριζόντια) Α/Α 1037 Εκτυπώσεις -> Ενσωματωμένες -> Νέες Μισθολογικές Εκτυπώσεις -> Νέα Μηνιαία Κατάσταση (3 γραμμές) Α3 (Οριζόντια) Α/Α 1037 Πρόκειται για εκτύπωση που απεικονίζει μία ή περισσότερες μισθοδοσίες μηνός, είτε

Διαβάστε περισσότερα

Το teachers Web είναι µία ΝΕΑ Υπηρεσία που υποστηρίζεται από την Οµάδα Υποστήριξης του Πληροφοριακού Συστήµατος Γραµµατειών. Η υπηρεσία Teachers Web, προσφέρει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑ 2 ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΝ (1)

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑ 2 ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΝ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑ 2 ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΝ (1) 2. ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ H υλοποίηση ενός προβλήµατος σε σύστηµα Η/Υ που επιδεικνύει ΤΝ 1 απαιτεί: Την κατάλληλη περιγραφή του προβλήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Ηλεκτρονικού Ταχυδροµείου µεαποµακρυσµένη σύνδεση

Χρήση του Ηλεκτρονικού Ταχυδροµείου µεαποµακρυσµένη σύνδεση Χρήση του Ηλεκτρονικού Ταχυδροµείου µεαποµακρυσµένη σύνδεση Η πιο κοινή µέθοδος για να διαβάσoυµε E-mail είναι η αποµακρυσµένη σύνδεση τερµατικού (telnet), κατά την οποία συνδέετε ο προσωπικός υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογή Βusiness. ιαδικασίες Μετασχηµατισµών Παραστατικών

Εφαρµογή Βusiness. ιαδικασίες Μετασχηµατισµών Παραστατικών Εφαρµογή Βusiness ιαδικασίες Μετασχηµατισµών Παραστατικών ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Μετασχηµατισµοί Παραστατικών... 4 1.1 Συνδεόµενα Παραστατικά (Έµµεση Οθόνη)...4 1.2 Μαζικοί Μετασχηµατισµοί...7 Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ 2013 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ Περιήγηση στις δυνατότητες του λογισμικού και στον τρόπο χρήσης του ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο του πίνακα χαρακτήρων

Εγχειρίδιο του πίνακα χαρακτήρων i Εγχειρίδιο του πίνακα ii Copyright 2004 Sun Microsystems Copyright 2003, 2004 Chee Bin HOH Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους όρους της Ελεύθερης Άδειας Τεκμηρίωσης

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεντρωτικές καταστάσεις ΜΥΦ

Συγκεντρωτικές καταστάσεις ΜΥΦ ΚΕΦΑΛΑΙΟ E.R.P. 1 Συγκεντρωτικές καταστάσεις ΜΥΦ Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις ΜΥΦ έρχονται να αντικαταστήσουν από 1/1/2014 τις ετήσιες καταστάσεις ΚΕΠΥΟ και περιλαµβάνουν: 1. Χονδρικές πωλήσεις, που υποβάλλονται

Διαβάστε περισσότερα