ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ ΡΑΒ ΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ ΡΑΒ ΩΝ"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ ΡΑΒ ΩΝ 10.1 Εισαγωγή Το πρόβλημα του λυγισμού αξονικά θλιβόμενης ράβδου αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα λυγισμού και χρησιμοποιείται για την εισαγωγική διδασκαλία της έννοιας του λυγισμού, λόγω και της ευχερούς παρουσίασης της φυσικής του σημασίας. Παράλληλα, στην απλή του μορφή του ελαστικού λυγισμού τέλειων ευθύγραμμων ράβδων, χαρακτηρίζεται από απλή μαθηματική διατύπωση. Υπό τη μορφή αυτή, η επίλυση του προβλήματος παρουσιάστηκε ήδη για αμφιέρειστες ράβδους στο Κεφάλαιο 1. Όταν όμως το πρόβλημα αυτό απαντάται στη φύση ή σε μέλη πραγματικών δομικών έργων, υπεισέρχονται και άλλες παράμετροι, κύριες από τις οποίες είναι η μη γραμμικότητα υλικού, οι αρχικές ατέλειες, τόσο γεωμετρικές όσο και λόγω παραμενουσών τάσεων και ανομοιογένειας του υλικού, οι συνοριακές συνθήκες και η ενδεχόμενη επιρροή μεγάλων μετακινήσεων. Οι παράμετροι αυτές αμελήθηκαν στην αναλυτική λύση που παρουσιάστηκε στην Ενότητα 1.3., όπου η επίδραση κάποιων από αυτές αναφέρθηκε απλώς ποιοτικά, και συγκεκριμένα των μεγάλων μετακινήσεων στο Σχήμα 1.17 και της μη γραμμικότητας υλικού στο Σχήμα Στην πραγματικότητα όμως αυτές οι παράμετροι επηρεάζουν σημαντικά την απόκριση μιας θλιβόμενης ράβδου, και για το λόγο αυτό το φαινομενικά απλό πρόβλημα του λυγισμού υπό αξονική θλίψη έχει απασχολήσει πολλούς ερευνητές επί μακρό χρονικό διάστημα. Στο πρώτο μέρος του παρόντος κεφαλαίου εξετάζεται με αναλυτικό και αριθμητικό τρόπο η επιρροή των αρχικών ατελειών, των μεγάλων μετακινήσεων και της μη γραμμικότητας υλικού σε αμφιέρειστες ράβδους υπό αξονική θλίψη. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η σύνδεση αυτών των αποτελεσμάτων με τις κανονιστικές διατάξεις ελέγχου τέτοιων ράβδων. Τέλος, παρουσιάζεται η επιρροή των συνοριακών συνθηκών και εισάγεται η έννοια του ισοδύναμου μήκους λυγισμού. 10. Αμφιέρειστη αξονικά θλιβόμενη ράβδος Στο Σχήμα 10.1(α) απεικονίζεται μία αμφιέρειστη ράβδος μήκους L στην αφόρτιστη κατάστασή της. Στα Σχήματα 10.1(β,γ,δ) παρουσιάζεται η συμπεριφορά της ράβδου εάν αυτή καταπονηθεί με αξονικό θλιπτικό φορτίο Ν, όπως ήδη επεξηγήθηκε στην Ενότητα Το τελευταίο από αυτά τα Σχήματα παρουσιάζει τη ράβδο στην καμπυλωμένη μορφή της μετά το λυγισμό.

2 380 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Σχήμα 10.1 Αμφιέρειστη ράβδος υπό αξονική θλίψη Για την επίλυση του προβλήματος του λυγισμού αυτής της ράβδου διατυπώνονται οι εξισώσεις ισορροπίας, καταστατικού νόμου του υλικού και συμβιβαστού των παραμορφώσεων. εδομένου ότι η παραμορφωμένη κατάσταση της ράβδου, μετά το λυγισμό, διαφέρει πολύ από την απαραμόρφωτη, είναι απαραίτητο οι εξισώσεις να διατυπωθούν στην παραμορφωμένη κατάσταση. Αναλόγως των παραδοχών που γίνονται για το μέγεθος των παραμορφώσεων, η επίλυση γίνεται με γραμμική ή μη γραμμική θεωρία λυγισμού και τα αποτελέσματα που λαμβάνονται περιλαμβάνουν στη μεν πρώτη περίπτωση τα κρίσιμα φορτία λυγισμού και τις αντίστοιχες ιδιομορφές, στη δε δεύτερη παρέχουν επιπλέον πληροφορίες για τη μεταλυγισμική συμπεριφορά της ράβδου Γραμμικός ελαστικός λυγισμός τέλειας ράβδου Για λόγους πληρότητας επαναλαμβάνεται εδώ συνοπτικά η λύση που παρουσιάστηκε στην Ενότητα 1.3. για τον υπολογισμό του ελαστικού κρίσιμου φορτίου λυγισμού μιας απολύτως ευθύγραμμης θλιβόμενης ράβδου με γραμμική θεωρία. ιατυπώνοντας τις εξισώσεις στην παραμορφωμένη κατάσταση και εφαρμόζοντας την απλοποιημένη έκφραση της καμπυλότητας, που αποτελεί ικανοποιητική προσέγγιση για μικρές ως μέτριες παραμορφώσεις, προκύπτει η διαφορική εξίσωση ισορροπίας: w'' k w 0 (10.1) όπου w οι εγκάρσιες μετακινήσεις, k =N/EI, Ι η ροπή αδράνειας της διατομής της ράβδου και Ε το μέτρο ελαστικότητας του υλικού της. ιατυπώνοντας τη γενική λύση της διαφορικής εξίσωσης και εφαρμόζοντας τις συνοριακές συνθήκες μηδενικής εγκάρσιας μετακίνησης w στα δύο άκρα, προκύπτουν τα κρίσιμα φορτία λυγισμού και οι αντίστοιχες ιδιομορφές: N n π EI cr,n L (10.) nπx w(x) n sin L (10.3) Στις σχέσεις (10.) και (10.3) n είναι τυχαίος ακέραιος θετικός αριθμός, του οποίου η τιμή καθορίζει την τάξη του κρίσιμου φορτίου. Για n=1 προκύπτει το μικρότερο ελαστικό κρίσιμο φορτίο λυγισμού N cr =N cr,1 που είναι γνωστό και ως φορτίο Euler Ν Ε, και η αντίστοιχη πρώτη ιδιομορφή λυγισμού:

3 ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ ΡΑΒ ΩΝ 381 N N N π EI E cr cr,1 L (10.4) πx w(x) 1 sin L (10.5) Για μεγαλύτερες τιμές του n προκύπτουν μεγαλύτερα κρίσιμα φορτία που αντιστοιχούν σε ανώτερες ιδιομορφές (Σχήμα 1.15). Αυτές οι ιδιομορφές αποκτούν φυσική σημασία, εάν κατά μήκος της ράβδου εφαρμοστούν σε κατάλληλες θέσεις πλευρικές εξασφαλίσεις, οι οποίες παρεμποδίζουν την εκδήλωση χαμηλότερων ιδιομορφών, οπότε η ράβδος οδηγείται σε λυγισμό με ανώτερη ιδιομορφή, για αρκετά υψηλότερη τιμή του αξονικού φορτίου. Η παραπάνω διαδικασία αποτελεί γραμμική ανάλυση λυγισμού, λόγω της χρήσης της απλοποιημένης έκφρασης για την καμπυλότητα, τέλειας ράβδου από ελαστικό υλικό, λόγω της εφαρμογής σταθερού μέτρου ελαστικότητας. Από την ανάλυση αυτή δεν προκύπτουν πληροφορίες για τη συμπεριφορά της ράβδου μετά το λυγισμό, όπως φαίνεται και από το δρόμο ισορροπίας της ράβδου (Σχήμα 10.) που συνδέει το επιβαλλόμενο φορτίο N με την εγκάρσια μετατόπιση w max στο μέσον της δοκού (w max = w(l/)). Σχήμα 10. ρόμοι ισορροπίας απολύτως ευθύγραμμης αξονικά θλιβόμενης ράβδου από γραμμική ανάλυση λυγισμού Για λόγους σύγκρισης πραγματοποιείται στη συνέχεια γραμμική ανάλυση λυγισμού (LBA) με το πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων ADINA. Θεωρείται προσομοίωμα υποστυλώματος με ύψος 3.0m, σωληνωτή διατομή διαμέτρου 10mm και πάχους τοιχωμάτων 7.5mm, αρθρωμένο στο κάτω άκρο και κυλιόμενο κατά την αξονική διεύθυνση στο άνω, από ελαστικό υλικό με μέτρο ελαστικότητας 10GPa (Σχήμα 10.3).

4 38 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Σχήμα 10.3 Προσομοίωμα αξονικά θλιβόμενου υποστυλώματος Στο Σχήμα 10.4 παρουσιάζονται οι ιδιομορφές που προέκυψαν από γραμμική ανάλυση λυγισμού. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ιδιομορφές που εξάγονται από την αριθμητική ανάλυση είναι ίδιας μορφής με αυτές που προέκυψαν από την αναλυτική θεώρηση. 1 η ιδιομορφή η ιδιομορφή 3 η ιδιομορφή Σχήμα 10.4 Οι τρεις πρώτες ιδιομορφές του θλιβόμενου υποστυλώματος και τα αντίστοιχα κρίσιμα φορτία Επίσης, οι αποκλίσεις μεταξύ των αριθμητικά υπολογιζόμενων κρίσιμων φορτίων 10.4) και των αντίστοιχων αναλυτικών λύσεων αμελητέες: αρ αρ αρ cr,1 cr, cr,3 αν αν αν cr,1 cr, cr,3 αρ N cr (Σχήμα αν N cr που υπολογίζονται από τη σχέση (10.) είναι N N N , 0.993, N N N (10.6)

5 ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ ΡΑΒ ΩΝ Γραμμικός ελαστικός λυγισμός ατελούς ράβδου Προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση αρχικών ατελειών στη συμπεριφορά της αξονικά θλιβόμενης αμφιέρειστης ράβδου, γίνεται η θεώρηση πως αυτή έχει μια αρχική γεωμετρική απόκλιση από την ευθυγραμμία. Σύμφωνα με τη συνήθη θεώρηση να λαμβάνονται ατέλειες με το σχήμα ιδιομορφών λυγισμού, θεωρείται ατέλεια w o (x) ημιτονοειδούς μορφής, με μέγιστη τιμή e o στο μέσον του ανοίγματος (Σχήμα 10.5): o o π x w x e sin L (10.7) Σχήμα 10.5 Αμφιέρειστη ράβδος με αρχική ατέλεια w 0 και επιπλέον βέλη w λόγω επιβαλλόμενου αξονικού φορτίου Ν Όπως έχει συζητηθεί στο Κεφάλαιο 6, όταν η αρχική ατέλεια έχει το σχήμα μίας ιδιομορφής, ο φορέας διατηρεί αυτή τη μορφή παραμόρφωσης, αυξάνοντας βέβαια το μέγεθός της, όταν φορτιστεί. Επομένως, όταν εφαρμοστεί στη ράβδο αξονική δύναμη N, εμφανίζεται μια πρόσθετη απόκλιση w(x), η οποία μπορεί να γραφτεί ως: π x w x A sin L όπου Α είναι η μέγιστη τιμή της επιπρόσθετης απόκλισης στο μέσον του ανοίγματος. (10.8) Στην περίπτωση αυτή η διαφορική εξίσωση ισορροπίας της ράβδου αποκτά την ακόλουθη μορφή: " w k wo w 0 Οι δύο πρώτες παράγωγοι της εξίσωσης (10.8) υπολογίζονται ως: π π x '' π πx ' w x A cos, w x A sin (10.9) (10.10) L L L L Με αντικατάσταση των (10.7), (10.8) και (10.10) στην (10.9) υπολογίζεται η τιμή του Α: o A π sin π x k e sin π x A sin π x 0 L L L L π π x A k k e o sin 0 L L π N N π EI A eo 0 A N Ne o 0 ANNcr Neo 0 L EI EI L

6 384 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 A N cr N e N o (10.11) Το συνολικό βέλος στο μέσον του ανοίγματος μπορεί τότε να εκφραστεί ως άθροισμα της ατέλειας και της επιπλέον παραμόρφωσης: N N w e A e e e cr max o o o o Ncr N Ncr N w max 1 1 N N cr e o (10.1) Με αναδιάταξη των όρων, προκύπτει η εξίσωση του αδιαστατοποιημένου δρόμου ισορροπίας της αξονικά θλιβόμενης ράβδου με αρχική ατέλεια: N eo 1 1 N L w L cr max (10.13) Η γραφική παράσταση της σχέσης (10.13) φαίνεται στο Σχήμα Σχήμα 10.6 ρόμος ισορροπίας ατελούς αξονικά θλιβόμενης ράβδου από γραμμική ανάλυση λυγισμού με αναλυτική θεώρηση Παρατηρείται ότι προέκυψε ένας ενιαίος δρόμος ισορροπίας, δηλαδή λόγω ατέλειας χάνονται οι έννοιες του κύριου και δευτερεύοντα δρόμου ισορροπίας, επομένως και του σημείου διακλάδωσής τους, καθώς και του κρίσιμου φορτίου. Ο ενιαίος δρόμος ισορροπίας τείνει ασυμπτωτικά στον οριζόντιο δευτερεύοντα δρόμο ισορροπίας που είχε προκύψει από τη γραμμική ανάλυση για τον τέλειο φορέα. Ο λυγισμός εκφράζεται πλέον όχι μέσω αιφνίδιας απώλειας της ευθυγραμμίας της ράβδου, αλλά μέσω μιας σημαντικής μείωσης της δυσκαμψίας καθώς το επιβαλλόμενο φορτίο πλησιάζει το κρίσιμο φορτίο λυγισμού του αντίστοιχου τέλειου φορέα. Η φορά του λυγισμού καθορίζεται από τη φορά της αρχικής ατέλειας. Το μέγεθος της αρχικής ατέλειας επηρεάζει το δρόμο ισορροπίας και κυρίως το ρυθμό μείωσης της δυσκαμψίας, όπως παρουσιάζεται στο Σχήμα 10.7.

7 ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ ΡΑΒ ΩΝ 385 Σχήμα 10.7 Σύγκριση δρόμων ισορροπίας ατελούς αξονικά θλιβόμενης ράβδου από γραμμική ανάλυση λυγισμού με αναλυτική θεώρηση για διάφορες τιμές αρχικής ατέλειας Για λόγους σύγκρισης πραγματοποιείται στη συνέχεια με το πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων ADINA γραμμική στατική ανάλυση του ίδιου προσομοιώματος που είχε παρουσιαστεί στο Σχήμα 10.3, λαμβάνοντας υπόψη αρχική ατέλεια με το σχήμα της πρώτης ιδιομορφής και μέγεθος e o =1cm κατά την εγκάρσια έννοια στο μέσο του υποστυλώματος, δηλαδή e o /L=1/300. Το υλικό θεωρείται και πάλι γραμμικά ελαστικό, ενώ προκειμένου να μη ληφθεί υπόψη μη γραμμικότητα γεωμετρίας δεν ενεργοποιείται η επιλογή του λογισμικού περί «μεγάλων μετακινήσεων». Ο αδιαστατοποιημένος δρόμος ισορροπίας που εξάγεται από την ανάλυση παρουσιάζεται στο Σχήμα 10.8, συγκρινόμενος παράλληλα με τα αναλυτικά αποτελέσματα, όπου παρατηρείται αμελητέα απόκλιση μεταξύ τους. Σχήμα 10.8 Συγκριτική απεικόνιση δρόμων ισορροπίας γραμμικής ανάλυσης με ατέλειες θλιβόμενης ράβδου βάσει αναλυτικών και αριθμητικών υπολογισμών Μη γραμμικός ελαστικός λυγισμός ατελούς ράβδου Στη συνέχεια θα αξιολογηθεί η επίδραση των μεγάλων μετακινήσεων στη μεταλυγισμική απόκριση της ράβδου. Υπενθυμίζεται ότι στην αναλυτική προσέγγιση, η παραδοχή μικρών ως μετρίων μετακινήσεων περιέχεται στη χρήση απλοποιημένης έκφρασης της καμπυλότητας. Από την Ενότητα 1.3. υπενθυμίζεται ότι η ακριβής σχέση υπολογισμού της καμπυλότητας κ της ράβδου στη θέση x είναι:

8 386 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 κ dw dx w'' dw 1 w' 1 dx 3/ 3/ (10.14) Με θεώρηση όμως μικρών τιμών των μετακινήσεων, κάτι που ισχύει με ικανοποιητική ακρίβεια στην κατάσταση αμέσως μετά το λυγισμό, η καμπυλότητα κ της ράβδου μπορεί να γραφεί προσεγγιστικά ως: dw κ dx w'' (10.15) Η σχέση (10.15) οδήγησε στις διαφορικές εξισώσεις ισορροπίας (10.1) για την τέλεια ράβδο και (10.9) για την ατελή, οι οποίες έχουν απλές αναλυτικές λύσεις. Αντιθέτως, αν χρησιμοποιηθεί η ακριβής έκφραση (10.14) της καμπυλότητας οδηγούμαστε για μεν την τέλεια ράβδο στην εξίσωση w'' 1 w 3 k w 0 (10.16) για δε την ατελή στην w'' 1 w 3 k wo w 0 (10.17) Οι διαφορικές εξισώσεις (10.16) και (10.17) δεν έχουν αναλυτική λύση και μπορούν να επιλυθούν μόνον αριθμητικά, μέσω κάποιας επαναληπτικής διαδικασίας, για συγκεκριμένες αριθμητικές τιμές των παραμέτρων του προβλήματος. Αντί αυτού, πραγματοποιούνται μη γραμμικές αναλύσεις με το λογισμικό πεπερασμένων στοιχείων ADINA, ενεργοποιώντας πλέον την επιλογή περί «μεγάλων μετακινήσεων» (GNIA). Τα αποτελέσματα μίας τέτοιας ανάλυσης του προσομοιώματος του Σχήματος 10.3 με αρχική ατέλεια με το σχήμα της πρώτης ιδιομορφής και μέγεθος ίσο με e o =1cm, δηλαδή e o /L=1/300, παρουσιάζονται στο Σχήμα 10.9, συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα της γραμμικής ανάλυσης λυγισμού. Παρατηρείται ότι οι δύο καμπύλες σχεδόν συμπίπτουν για τιμές παραμόρφωσης μέχρι περίπου w max /L=0., ενώ στη συνέχεια ο δρόμος ισορροπίας της μη γραμμικής ανάλυσης υπερβαίνει το κρίσιμο φορτίο, αναδεικνύοντας τη μεταλυγισμική αντοχή της ελαστικής ράβδου.

9 ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ ΡΑΒ ΩΝ 387 Σχήμα 10.9 Συγκριτική απεικόνιση δρόμων ισορροπίας γραμμικής και μη γραμμικής ανάλυσης με ατέλειες θλιβόμενης ράβδου βάσει αριθμητικών υπολογισμών Στο Σχήμα παρουσιάζονται οι αδιαστατοποιημένοι δρόμοι ισορροπίας της ράβδου από μη γραμμικές ελαστικές αριθμητικές αναλύσεις για διαφορετικές τιμές αρχικών ατελειών. Παρατηρείται και πάλι ότι όσο πιο μεγάλο είναι το μέγεθος της ατέλειας τόσο ταχύτερα μειώνεται η δυσκαμψία του φορέα. Σχήμα Συγκριτική απεικόνιση δρόμων ισορροπίας θλιβόμενης ράβδου από μη γραμμικές ελαστικές αριθμητικές αναλύσεις για διαφορετικές τιμές αρχικής ατέλειας Γραμμικός ανελαστικός λυγισμός τέλειας ράβδου Στη διερεύνηση που παρουσιάστηκε στις προηγούμενες ενότητες μια βασική παραδοχή ήταν εκείνη της γραμμικά ελαστικής συμπεριφοράς του υλικού. Στα πλαίσια μιας αρχικής προσπάθειας αξιολόγησης της σημασίας αυτής της παραδοχής, στο Κεφάλαιο 1, μέσω σύγκρισης της κρίσιμης τάσης λυγισμού και του ορίου διαρροής του υλικού, οριοθετήθηκε, για την περίπτωση τέλειας ράβδου και γραμμικά ελαστικής-απολύτως πλαστικής συμπεριφοράς του υλικού, η ασφαλής περιοχή από τις δύο πιθανές μορφές αστοχίας της θλιβόμενης ράβδου, το λυγισμό και τη διαρροή. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε όρους λυγηρότητας της ράβδου και επιβαλλόμενης θλιπτικής τάσης στο Σχήμα Υπενθυμίζεται από το Κεφάλαιο 1 ότι η λυγηρότητα ορίζεται

10 388 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ως ο λόγος του μήκους L της αμφιέρειστης ράβδου προς την ακτίνα αδράνειας i της διατομής της. Σχήμα ιάγραμμα αλληλεπίδρασης λυγισμού και διαρροής σε αξονικά θλιβόμενη ράβδο Όπως διαπιστώθηκε και στην Ενότητα 1.3., παρατηρείται ότι για μικρή λυγηρότητα κρίσιμη είναι η διαρροή, ενώ για μεγάλες τιμές της λυγηρότητας ο λυγισμός αποτελεί την κρίσιμη μορφή αστοχίας της ράβδου. Επιπλέον, υπάρχει μια χαρακτηριστική τιμή λυγηρότητας λ 1 για την οποία λυγισμός και διαρροή συμβαίνουν ταυτόχρονα. Η λυγηρότητα αυτή αντιστοιχεί στο σημείο τομής της οριζόντιας ευθείας γραμμής σ=f y και της καμπύλης Euler και έχει την τιμή: λ 1 π E f y (10.18) Προκειμένου το διάγραμμα αυτό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ποιότητες δομικού χάλυβα, παρουσιάζεται στο Σχήμα 10.1 σε αδιαστατοποιημένη μορφή, όπου ο οριζόντιος άξονας αντιστοιχεί στην ανηγμένη λυγηρότητα λ και ο κατακόρυφος στο λόγο χ επιβαλλόμενης ορθής τάσης προς όριο διαρροής: λ λ λ 1 (10.19) σ χ (10.0) f y Σχήμα 10.1 Αδιαστατοποιημένο διάγραμμα αλληλεπίδρασης λυγισμού και διαρροής σε αξονικά θλιβόμενη ράβδο

11 ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ ΡΑΒ ΩΝ Γραμμικός ανελαστικός λυγισμός ατελούς ράβδου Τα διαγράμματα αλληλεπίδρασης που παρουσιάστηκαν στην προηγούμενη ενότητα αφορούν θλιβόμενες ράβδους χωρίς ατέλειες. εδομένης όμως της σημασίας των αρχικών ατελειών σε προβλήματα λυγισμού, και προκειμένου να προσεγγιστεί ακριβέστερα το πρόβλημα αλληλεπίδρασης λυγισμού και διαρροής θα εξεταστεί στη συνέχεια η αμφιέρειστη ράβδος του Σχήματος 10.5 με αρχική ατέλεια ημιτονοειδούς μορφής, δηλαδή με το σχήμα της πρώτης ιδιομορφής. Αναλυτική προσέγγιση και διατάξεις Ευρωκώδικα 3 Κατά μήκος της παραμορφωμένης ράβδου του Σχήματος 10.5 αναπτύσσονται λόγω εκκεντρότητας της αξονικής δύναμης κάποιες ροπές, συχνά ονομαζόμενες και ροπές δεύτερης τάξης, διότι για τον υπολογισμό τους είναι απαραίτητη η εξέταση της ράβδου στην παραμορφωμένη της γεωμετρία. Στο μέσον της ράβδου η ροπή αυτή είναι ίση προς την αξονική δύναμη Ν επί το συνολικό βέλος w max που δίνεται από τη σχέση (10.1). Η αντίστοιχη μέγιστη αναπτυσσόμενη ορθή τάση προκύπτει ως το άθροισμα ενός όρου που οφείλεται στην αξονική δύναμη και ενός που οφείλεται στη ροπή: σ N 1 e 1 N N N cr A W el o (10.1) όπου Α είναι το εμβαδόν και W el η ελαστική ροπή αντίστασης της διατομής της ράβδου. Για να προσδιοριστεί η αντοχή της ράβδου γίνεται η θεώρηση ότι αστοχία επέρχεται όταν η αξονική δύναμη αυξηθεί τόσο, ώστε η μέγιστη αναπτυσσόμενη τάση της ράβδου να γίνει ίση με την τάση διαρροής του υλικού της. Η θεώρηση αυτή είναι σχετικά συντηρητική, αφού αγνοείται το περιθώριο διαρροής της υπόλοιπης διατομής, καθώς και η κράτυνση. σ f y (10.) Τότε, η επιβαλλόμενη αξονική θλιπτική δύναμη γίνεται ίση με την αντοχή της ράβδου σε θλίψη, η οποία θεωρείται ίση με την αντοχή Af y της διατομής σε διαρροή επί ένα μειωτικό συντελεστή χ, ο οποίος εμπεριέχει τις συνδυασμένες επιδράσεις του λυγισμού και των αρχικών ατελειών και του οποίου ο υπολογισμός είναι το ζητούμενο: N χαf y (10.3) Συνδυάζοντας τις σχέσεις (10.3), (10.4) και (10.18) και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο λόγος Ι/Α ισούται με το τετράγωνο της ακτίνας αδράνειας i, προκύπτει: L χ χ A f i λ y L χ χ λ cr π EI E λ 1 N N π f y (10.4) Με αντικατάσταση των εξισώσεων (10.), (10.3) και (10.4) στη σχέση (10.1) οδηγούμαστε στην ακόλουθη εξίσωση:

12 390 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 A e o χ χ A fy eo Wel fy χ fy 1 χ 1 χ λ W 1 χ λ el (10.5) Παρατηρείται ότι για μια αμφιέρειστη ράβδο με γνωστό μήκος και διατομή καθώς και με γνωστό μέγεθος ημιτονοειδών ατελειών, ο μειωτικός συντελεστής χ μπορεί να υπολογιστεί από τη σχέση (10.5). Για λόγους αδιαστατοποίησης και ομαδοποίησης των αποτελεσμάτων, θέτουμε: A e η o W el (10.6) οπότε η σχέση (10.5) παίρνει τη μορφή: η χ 1 χ λ 1 χ 1 χ λ χ λ χ η χ λ χ 1 λ η χ 1 0 (10.7) Η εξίσωση αυτή είναι γνωστή στη διεθνή βιβλιογραφία ως εξίσωση Ayrton-Perry και αποτελεί δευτεροβάθμια πολυωνυμική εξίσωση υπολογισμού του μειωτικού συντελεστή χ αμφιέρειστων ράβδων υπό καθαρή αξονική θλίψη συναρτήσει της ανηγμένης λυγηρότητας λ και της αδιάστατης παραμέτρου η που εξαρτάται από τη διατομή και το μέγεθος των ατελειών. Αφού υπολογιστεί ο συντελεστής χ, η αντοχή της ράβδου προκύπτει ευχερώς από τη σχέση (10.3). Η παράμετρος η ονομάζεται γενικευμένη αρχική ατέλεια και χρησιμοποιείται για να ληφθεί εμμέσως υπόψη κάθε μορφής αρχική ατέλεια, όπως είναι η αρχική έκκεντρη φόρτιση και οι παραμένουσες τάσεις. Λόγω του ότι η επιρροή μερικών αρχικών ατελειών συσχετίζεται με το μήκος του μέλους έχει καθιερωθεί το η να εκφράζεται ως: η α λ 0, (10.8) όπου α είναι ο συντελεστής ατελειών, εξαρτώμενος από το σχήμα της διατομής, τα πάχη των ελασμάτων της και τον άξονα λυγισμού, ενώ 0. είναι η μέγιστη τιμή ανηγμένης λυγηρότητας για την οποία η αστοχία οφείλεται αποκλειστικά σε διαρροή. Τελικώς λοιπόν, λόγω της σχέσης (10.8), η εξίσωση (10.7) υπολογισμού του μειωτικού συντελεστή χ γράφεται: λ χ 1 α λ 0, λ χ 1 0 (10.9) Εάν ορίσουμε ως συντελεστή Φ το μέγεθος: Φ α λ 0, λ (10.30) τότε η εξίσωση (10.9) γίνεται: λ χ Φχ 1 0 χ 1 Φ Φ λ (10.31)

13 ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ ΡΑΒ ΩΝ 391 Οι παραπάνω εξισώσεις προτείνονται για τον υπολογισμό της αντοχής θλιβόμενων ράβδων από τον Ευρωκώδικα 3, ενώ παρόμοια μορφή έχουν και οι αντίστοιχες διατάξεις άλλων διεθνών κανονισμών. Για διευκόλυνση των μηχανικών έχουν υπολογιστεί τιμές του μειωτικού συντελεστή χ για όλο το εύρος ανηγμένων λυγηροτήτων που απαντώνται στην πράξη και για διάφορες τιμές του συντελεστή ατελειών α, τέτοιων ώστε οι υπολογιζόμενες αντοχές να συμφωνούν ικανοποιητικά με πειραματικά αποτελέσματα. Οι τιμές αυτές του χ είναι διαθέσιμες υπό μορφή πινάκων και διαγραμμάτων, που είναι γνωστά ως καμπύλες λυγισμού. Στο μέρος 1-1 του Ευρωκώδικα 3 (ΕΝ ) προτείνονται πέντε καμπύλες λυγισμού που αντιστοιχούν στις τιμές συντελεστή ατελειών α του Πίνακα Πίνακας 10.1 Συντελεστές ατελειών για καμπύλες λυγισμού Ευρωκώδικα 3 Καμπύλη λυγισμού a o a b c d Συντελεστής ατελειών α Οι καμπύλες αυτές δίνονται σε γραφική μορφή στο Σχήμα και σε πινακοποιημένη μορφή στον Πίνακα 10.. Για λόγους εποπτείας, στο Σχήμα απεικονίζονται με κόκκινη διακεκομμένη γραμμή τα θεωρητικά όρια της αστοχίας του Σχήματος 10.1, χωρίς δηλαδή να λαμβάνεται υπόψη η επιρροή των ατελειών. Παρατηρείται ότι για πολύ μικρές τιμές της ανηγμένης λυγηρότητας, οπότε κυριαρχεί η διαρροή, καθώς και για πολύ μεγάλες, οπότε κυριαρχεί ο λυγισμός, οι καμπύλες λυγισμού προσεγγίζουν πολύ καλά τα θεωρητικά όρια αστοχίας. Για ενδιάμεσες τιμές όμως, όπου η αστοχία οφείλεται σε αλληλεπίδραση διαρροής και λυγισμού, φαινόμενο που αναφέρεται και ως ανελαστικός λυγισμός, τα θεωρητικά όρια υπερεκτιμούν την πραγματική αντοχή, και οι καμπύλες λυγισμού είναι αισθητά χαμηλότερα. Η απόκλιση αυτή γίνεται μέγιστη για ανηγμένη λυγηρότητα ίση με 1. Σχήμα Καμπύλες λυγισμού Ευρωκώδικα 3

14 39 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Πίνακας 10. Καμπύλες λυγισμού Ευρωκώδικα 3 σε πινακοποιημένη μορφή (για ενδιάμεσες τιμές λυγηροτήτων μπορεί να γίνεται γραμμική παρεμβολή) λ a o a b c d Οι διαφορές μεταξύ των πέντε καμπυλών λυγισμού αποτυπώνουν την διαφορετική ευπάθεια που έχει παρατηρηθεί σε πειραματικές δοκιμές να έχουν διάφορες θλιβόμενες ράβδοι στην αλληλεπίδραση διαρροής και λυγισμού υπό την παρουσία ατελειών. Παράμετροι που επηρεάζουν αυτή την ευπάθεια είναι το είδος και το σχήμα της διατομής, τα πάχη των ελασμάτων της, η ποιότητα του χάλυβα και ο άξονας περί τον οποίο εξετάζεται ο λυγισμός. Η επιλογή της κατάλληλης καμπύλης λυγισμού γίνεται βάσει του Πίνακα 10.3 του ΕΝ , με κριτήριο τη συμφωνία με πειραματικά αποτελέσματα.

15 ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ ΡΑΒ ΩΝ 393 Πίνακας 10.3 Επιλογή καμπύλης λυγισμού για έλεγχο αξονικά θλιβόμενων ράβδων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ευρωκώδικα 3 Ελατές διατομές ιατομή t f h y y z b z h/b > 1, h/b 1, Όρια t f 40 mm 40 mm < t f 100 t f 100 mm t f > 100 mm Λυγισμός περί τον άξονα y y z z y y z z y y z z y y z z Καμπύλη λυγισμού S 35 S 75 S 460 S 355 S 40 a b b c b c d d a 0 a 0 a a a a c c Συγκολλητές I-διατομές y z t f y y z t f y t f 40 mm t f > 40 mm y y z z y y z z b c c d b c c d Κοίλες ιατομές Εν θερμώ έλαση Κάθε a a 0 Ψυχρή έλαση Κάθε c c Συγκολλητές κιβωτιοειδείς διατομές h y z z b t f t w y Γενικά (εκτός των κατωτέρω) Μεγάλα πάχη ραφής: α > 0,5t f b/t f < 30 h/t w <30 Κάθε b b Κάθε c c U-, T- και συμπαγείς διατομές Κάθε c c L-διατομές Κάθε b b Σημειώνεται ότι οι διαβαθμίσεις στις διάφορες καμπύλες λυγισμού συνδέονται κυρίως με τις παραμένουσες τάσεις, οι οποίες αποτελούν μια πολύ σημαντική μορφή ατέλειας στα χαλύβδινα μέλη. Συγκεκριμένα, η μορφή της διατομής και ο τρόπος κατασκευής της, δηλαδή αν είναι ελατή η συγκολλητή, επηρεάζουν το μέγεθος και την κατανομή των παραμενουσών τάσεων, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν σημαντικά το φορτίο λυγισμού και την αντοχή σε θλίψη. Η επιρροή είναι πολύ εντονότερη για περίπτωση λυγισμού περί τον ασθενή κύριο άξονα αδρανείας της

16 394 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 διατομής σε σχέση προς τον ισχυρό. Το πάχος της διατομής, λόγω της διαδικασίας έλασης, επηρεάζει την τιμή της τάσης διαρροής του υλικού. Επισημαίνεται πάντως ότι, κανονιστικά, το σύνολο των ατελειών λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της αντοχής ως μία «ισοδύναμη» αρχική καμπυλότητα, όπως έχει ήδη αναφερθεί κατά τον ορισμό της γενικευμένης αρχικής ατέλειας η. Αριθμητική προσέγγιση Στη συνέχεια πραγματοποιούνται με το λογισμικό πεπερασμένων στοιχείων ADINA μη γραμμικές αναλύσεις υλικού μόνον, με αδρανή δηλαδή την επιλογή περί «μεγάλων μετακινήσεων» (αναλύσεις τύπου ΜNIA). Τα αποτελέσματα μίας τέτοιας ανάλυσης του προσομοιώματος του Σχήματος 10.3 με αρχική ατέλεια με το σχήμα της πρώτης ιδιομορφής και μέγεθος ίσο με e o =1cm, δηλαδή e o /L=1/300, παρουσιάζονται στο Σχήμα Το υλικό έχει θεωρηθεί ως ελαστικό-πλήρως πλαστικό με τάση διαρροής 3.5kN/cm. Παρατηρείται σχετικά γραμμική συμπεριφορά μέχρι τη διαρροή, ακολουθούμενη από ένα περίπου οριζόντιο κλάδο αύξησης των παραμορφώσεων για περίπου σταθερή τιμή του φορτίου. Σχήμα ρόμος ισορροπίας μη γραμμικής ανάλυσης τύπου ΜΝΙΑ Μη γραμμικός ανελαστικός λυγισμός ατελούς ράβδου Για να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι που επηρεάζουν την αστοχία της ράβδου, εκτελούνται τελικώς αναλύσεις τύπου GMNIA, στις οποίες λαμβάνεται υπόψη μη γραμμικότητα τόσο υλικού όσο και γεωμετρίας, καθώς και αρχικές ατέλειες. Και πάλι αναλύεται το ίδιο προσομοίωμα του Σχήματος 10.3 με αρχική ατέλεια με το σχήμα της πρώτης ιδιομορφής και μέγεθος ίσο με e o =1cm=L/300, και ο δρόμος ισορροπίας που προκύπτει παρουσιάζεται στο Σχήμα Και πάλι παρατηρείται αρχικά σχετικά γραμμική συμπεριφορά μέχρι ένα οριακό σημείο, ακολουθούμενη από έναν έντονα καθοδικό κλάδο. Επισημαίνεται δηλαδή ότι η αλληλεπίδραση διαρροής και λυγισμού υπό την παρουσία αρχικών ατελειών καταργεί τη μεταλυγισμική αντοχή που χαρακτηρίζει τις ελαστικές θλιβόμενες ράβδους και οδηγεί σε μία συμπεριφορά χαρακτηριζόμενη από οριακό σημείο. Το οριακό σημείο εμφανίζεται για μικρότερη τιμή του φορτίου από εκείνη στην οποία είχε φθάσει ο δρόμος ισορροπίας της προηγούμενης ανάλυσης τύπου ΜΝΙΑ (Σχήμα 10.14).

17 ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ ΡΑΒ ΩΝ 395 Σχήμα ρόμος ισορροπίας μη γραμμικής ανάλυσης τύπου GΜΝΙΑ Σύγκριση όλων των μεθόδων ανάλυσης Έχοντας πλέον ολοκληρώσει την παρουσίαση όλων των δυνατών μεθόδων αναλυτικής και αριθμητικής αντιμετώπισης του προβλήματος, παρουσιάζεται στην ενότητα αυτή μία σύγκριση των αποτελεσμάτων. Μια τέτοια σύγκριση έχει διπλή αξία, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες κάθε τύπου ανάλυσης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κάθε παράμετρος επηρεάζει την απόκριση της θλιβόμενης ράβδου και την οριακή της αντοχή. Προκειμένου η σύγκριση να περιλαμβάνει και τις θεωρητικές και κανονιστικές τιμές φορτίων που αφορούν το συγκεκριμένο υποστύλωμα του Σχήματος 10.3, υπολογίζεται το φορτίο διαρροής της διατομής του Α f 6.51cm 3.5kN cm 63.0kN, ενώ το φορτίο Euler έχει ήδη y υπολογιστεί στη σχέση (10.6) ως 970.0kN. Η διαδικασία υπολογισμού της θλιπτικής αντοχής κατά τις διατάξεις του Ευρωκώδικα 3 που παρουσιάστηκε στις προηγούμενες σελίδες οδηγεί σε τιμή ανηγμένης λυγηρότητας λ 0.80, οπότε με χρήση της καμπύλης λυγισμού a για κοίλες διατομές θερμής έλασης προκύπτει η τιμή του μειωτικού συντελεστή χ=0.79 και η θλιπτική αντοχή χ Α f cm 3.5kN cm 49.kN. Παρατηρείται δηλαδή ότι η y κανονιστική αντοχή είναι μικρότερη από τις δύο θεωρητικές τιμές, τόσο από το ελαστικό κρίσιμο φορτίο λυγισμού, όσο και από το φορτίο θεωρητικής διαρροής της διατομής, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο λόγω της αλληλεπίδρασης των δύο μορφών αστοχίας αλλά και της δυσμενούς επίδρασης των ατελειών. Στο Σχήμα παρουσιάζονται τα τρία ανωτέρω φορτία καθώς και οι δρόμοι ισορροπίας από τα τέσσερα είδη αναλύσεων που προηγήθηκαν: γραμμική ανάλυση με ατέλειες (LIA), μη γραμμική ανάλυση γεωμετρίας με ελαστικό υλικό (GNIA), μη γραμμική ανάλυση υλικού μόνον (MNIA) και μη γραμμική ανάλυση γεωμετρίας και υλικού (GMNIA).

18 396 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Σχήμα ρόμοι ισορροπίας αξονικά θλιβόμενης αμφιέρειστης ράβδου με αρχική ατέλεια εύρους L/300 για διαφορετικές αναλύσεις Παρατηρείται ότι η τιμή οριακού φορτίου της ανάλυσης τύπου GMNIA είναι αρκετά χαμηλότερη από την κανονιστική οριακή αντοχή. Αυτό αποδίδεται στο ότι οι δύο τρόποι υπολογισμού δεν έχουν εκτελεστεί για ίσες τιμές ατελειών. Οι καμπύλες λυγισμού βάσει των οποίων υπολογίζονται οι κανονιστικές αντοχές έχουν συνταχθεί για τα μεγέθη ατελειών που δίνονται από τις εξισώσεις (10.6) και (10.8), οι οποίες επιλυόμενες ως προς e o δίνουν: o Wel e α λ 0. A (10.3) Η σχέση αυτή εφαρμοζόμενη για το υποστύλωμα του Σχήματος 10.3 οδηγεί σε e o =0.333cm=L/1000, δηλαδή αρκετά μικρότερη από L/300 που έχει χρησιμοποιηθεί στις αριθμητικές αναλύσεις. ικαιολογείται επομένως η χαμηλότερη οριακή τιμή της ανάλυσης GMNIA. Προς επιβεβαίωση επαναλαμβάνεται η ανάλυση τύπου GMNIA για e o =0.333cm από όπου προκύπτει οριακή αντοχή 514.kN, επιτυγχάνοντας πολύ καλύτερη προσέγγιση της κανονιστικής αντοχής, από την οποία πλέον απέχει μόνον 3%. Προκειμένου να γενικευθεί αυτό το συμπέρασμα, στο Σχήμα παρουσιάζονται, για διάφορες τιμές ανηγμένης λυγηρότητας, οι τιμές του μειωτικού συντελεστή χ από αριθμητικές αναλύσεις τύπου GMNIA συγκρινόμενες με την καμπύλη λυγισμού a. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν για αμφιέρειστες ράβδους κοίλης κυκλικής διατομής και μήκους 300cm, των οποίων οι λυγηρότητες καθορίζονταν από τη διάμετρο και το πάχος της κάθε διατομής. Η επιβαλλόμενη ατέλεια είχε το σχήμα της πρώτης ιδιομορφής και μέγεθος υπολογιζόμενο από την εξίσωση (10.3). Παρατηρείται εξαιρετική συμφωνία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η σύγκριση των δρόμων ισορροπίας μη γραμμικών αναλύσεων MNIA και GMNIA για διάφορες τιμές της ανηγμένης λυγηρότητας. Χαρακτηριστικά αποτελέσματα παρουσιάζονται στο επόμενο Σχήμα για τιμές ανηγμένης λυγηρότητας λ 0.50,1.00,1.50,.00, σε σύγκριση και με τα αντίστοιχα ελαστικά κρίσιμα φορτία λυγισμού και τα φορτία διαρροής της διατομής. Όπως είναι αναμενόμενο, ο λόγος των δύο αυτών φορτίων μειώνεται καθώς αυξάνεται η ανηγμένη λυγηρότητα, η δε μέγιστη αλληλεπίδραση και ανάλογη πτώση του οριακού φορτίου εκδηλώνεται όταν τα δύο αυτά φορτία είναι ίσα μεταξύ τους. Για μικρές τιμές λυγηρότητας η οριακή αντοχή προσεγγίζει το φορτίο διαρροής, ενώ για μεγάλες το κρίσιμο φορτίο λυγισμού.

19 ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ ΡΑΒ ΩΝ 397 Σχήμα Σύγκριση καμπύλης λυγισμού a και τιμών μειωτικού συντελεστή χ που έχουν προκύψει από το οριακό φορτίο αναλύσεων GMNIA για διάφορες τιμές λυγηρότητας (α) λ 0.50 (β) λ 1.00 (γ) λ 1.50 (δ) λ.00 Σχήμα Σύγκριση δρόμων ισορροπίας αναλύσεων MNIA και GMNIA αμφιέρειστων ατελών θλιβόμενων ράβδων με διάφορες τιμές ανηγμένης λυγηρότητας

20 398 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Επιρροή μεγέθους αρχικών ατελειών εδομένης της σημαντικής επίδρασης του μεγέθους των αρχικών ατελειών στην τιμή του οριακού φορτίου των αναλύσεων GMNIA, που παρατηρήθηκε στην προηγούμενη ενότητα, κρίνεται σκόπιμη η περαιτέρω διερεύνηση αυτού του θέματος. Για το λόγο αυτό, στο Σχήμα παρουσιάζονται οι δρόμοι ισορροπίας που έχουν προκύψει από αναλύσεις GMNIA υποστυλωμάτων με τρεις διαφορετικές τιμές ανηγμένης λυγηρότητας, λ 0.50,1.00,1.50, και για τρεις περιπτώσεις ατελειών: για μία τιμή ατέλειας ίση προς την προτεινόμενη από την εξίσωση (10.3), για μία μικρότερη και μία μεγαλύτερη. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται με την οριακή αντοχή που υπολογίζεται με χρήση των καμπυλών λυγισμού. (α) λ 0.50 (β) λ 1.00 (γ) λ 1.50 Σχήμα Σύγκριση δρόμων ισορροπίας αναλύσεων GMNIA αμφιέρειστων ατελών θλιβόμενων ράβδων για διάφορα μεγέθη ατελειών Στο Σχήμα 10.0 οι υπολογιζόμενες οριακές αντοχές παρουσιάζονται συγκεντρωτικά σε όρους μειωτικού συντελεστή χ σε σύγκριση με την καμπύλη λυγισμού a, όπου για κάθε τιμή λυγηρότητας η μεσαία κουκίδα αντιπροσωπεύει την τιμή ατέλειας από την εξίσωση (10.3), ενώ η ανώτερη κουκίδα μικρότερη τιμή ατέλειας και η κάτω μεγαλύτερη. Παρατηρούμε ότι για ατέλεια ίση με την υπολογιζόμενη από την εξίσωση (10.3), δηλαδή συμβατή με τις καμπύλες λυγισμού, παρατηρείται ελάχιστη απόκλιση μεταξύ κανονιστικών και αριθμητικών αποτελεσμάτων.

21 ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ ΡΑΒ ΩΝ 399 Σχήμα 10.0 Σύγκριση καμπύλης λυγισμού a και τιμών μειωτικού συντελεστή χ που έχουν προκύψει από το οριακό φορτίο αναλύσεων GMNIA για διάφορες τιμές ατέλειας Επιρροή της κράτυνσης του υλικού Σε όλες τις προηγούμενες αναλύσεις θεωρήθηκε είτε ελαστικό είτε ελαστικό-τελείως πλαστικό υλικό, δηλαδή αμελήθηκε η κράτυνση η οποία ως γνωστό χαρακτηρίζει το δομικό χάλυβα. Αν και αναμένεται η επιρροή της κράτυνσης να είναι σχετικά μικρή και υπέρ της ασφαλείας, προκειμένου αυτή να ποσοτικοποιηθεί αναλύονται στην παρούσα ενότητα ράβδοι που αποτελούνται από ελαστικό-γραμμικά κρατυνόμενο υλικό. Για το σκοπό αυτό υιοθετούνται τα τρία επίπεδα κράτυνσης που φαίνονται στο Σχήμα 10.1 και πραγματοποιούνται αναλύσεις τύπου GMNIA. Σχήμα 10.1 Καταστατικοί νόμοι υλικού για αναλύσεις GMNIA διερεύνησης επιρροής της κράτυνσης Η επιβαλλόμενη ατέλεια έχει το σχήμα της πρώτης ιδιομορφής και μέγεθος που προκύπτει από την εξίσωση (10.3). Εξετάζονται διάφορες τιμές λυγηρότητας, ενώ οι διατομές κατατάσσονται στην καμπύλη λυγισμού a. Συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στο Σχήμα 10., όπου οι κουκίδες αντιπροσωπεύουν τιμές μειωτικού συντελεστή χ που αντιστοιχούν στα οριακά φορτία των αναλύσεων GMNIA. Για κάθε τιμή λυγηρότητας απεικονίζονται αποτελέσματα για τα τρία επίπεδα κράτυνσης του Σχήματος 10.1, καθώς και για ελαστικό-απολύτως πλαστικό υλικό. ιαπιστώνεται ότι η κράτυνση έχει σημαντική ευεργετική επιρροή για ράβδους μικρής λυγηρότητας, όπου κυριαρχεί ως κρίσιμος μηχανισμός αστοχίας η μη γραμμικότητα υλικού. Για ανηγμένη λυγηρότητα λ 1.00 η κράτυνση οδηγεί σε μικρή αύξηση της οριακής αντοχής. Για τιμές ανηγμένης λυγηρότητας μεγαλύτερες του 1, όπου κρίσιμος μηχανισμός αστοχίας είναι ο λυγισμός, η επιρροή της κράτυνσης είναι μικρή, όπως ήταν αναμενόμενο. Ενδιαφέρον

22 400 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 παρουσιάζει ακόμα η διαπίστωση ότι η οριακή αντοχή δεν επηρεάζεται σημαντικά από το επίπεδο κράτυνσης, ακόμα και για μικρές λυγηρότητες. Σχήμα 10. Σύγκριση καμπύλης λυγισμού a και τιμών μειωτικού συντελεστή χ που έχουν προκύψει από το οριακό φορτίο αναλύσεων GMNIA για διάφορα επίπεδα κράτυνσης 10.3 Επιρροή Συνοριακών Συνθηκών Στις προηγούμενες ενότητες εξετάστηκαν λεπτομερώς οι παράμετροι που επηρεάζουν το λυγισμό μιας αμφιέρειστης ράβδου υπό αξονική θλίψη. Στην παρούσα ενότητα η παραπάνω προσέγγιση επεκτείνεται σε θλιβόμενα μέλη με άλλες συνοριακές συνθήκες. Επισημαίνεται ότι η διαφορική εξίσωση δεύτερης τάξης (10.1) με βάση την οποία προέκυψαν τα κρίσιμα φορτία λυγισμού και οι ιδιομορφές αμφιέρειστων ράβδων, ισχύει μόνον για τις συγκεκριμένες μορφές στήριξης της ράβδου. Για ράβδους με τυχαίες συνοριακές συνθήκες πρέπει να εφαρμόζεται η γενικότερη διαφορική εξίσωση τέταρτης τάξης, η οποία προκύπτει αν θεωρηθεί ένα στοιχειώδες τμήμα της ράβδου στην παραμορφωμένη του κατάσταση και διατυπωθούν οι συνθήκες ισορροπίας: w""(x) k w"(x) 0 (10.33) με γενική λύση: w(x) Asinkx Bcoskx Γx (10.34) Οι σταθερές ολοκλήρωσης Α, Β, Γ, προσδιορίζονται από τέσσερις συνοριακές συνθήκες, δύο σε κάθε άκρο της ράβδου. Οι συνοριακές συνθήκες είναι είτε κινηματικές ή γεωμετρικές, οι οποίες αναφέρονται σε μετατοπίσεις w και στροφές w, είτε φυσικές που αφορούν εντατικά μεγέθη, δηλαδή τέμνουσες δυνάμεις V ή καμπτικές ροπές Μ. Για τους συνηθισμένους τύπους στηρίξεων ραβδωτών φορέων, δηλαδή άρθρωση ή κύλιση, πάκτωση, κυλιόμενη πάκτωση και ελεύθερο άκρο, μηδενίζονται δύο από τα παραπάνω τέσσερα μεγέθη, όπως προσδιορίζεται στον ακόλουθο Πίνακα Πίνακας 10.4 Συνοριακές συνθήκες για διάφορους τύπους στηρίξεων Βέλος w Στροφή w Ροπή M Τέμνουσα V Άρθρωση / Κύλιση 0 0 Πάκτωση 0 0 Ελεύθερο άκρο 0 0 Κυλιόμενη πάκτωση 0 0 Με βάση αυτά παρουσιάζεται στη συνέχεια ο υπολογισμός του ελαστικού κρίσιμου φορτίου λυγισμού για παραδείγματα ράβδων με συνήθεις στηρίξεις.

23 ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ ΡΑΒ ΩΝ Αμφίπακτη ράβδος Στο Σχήμα 10.3 απεικονίζεται αμφίπακτη ράβδος ΑΒ μήκους L υπό αξονικό φορτίο Ν που ασκείται στο δεξιό άκρο Β. Στο άκρο της Β η ράβδος θεωρείται ελεύθερη να μετακινηθεί αξονικά, έτσι ώστε το φορτίο να προκαλέσει κατά μήκος της ράβδου σταθερή αξονική δύναμη Ν. Σχήμα 10.3 Αμφίπακτη ράβδος Οι συνοριακές συνθήκες του προβλήματος είναι: w(0) 0 B 0 w (0) 0 ka Γ 0 w(l) 0 AsinkL BcoskL ΓL 0 (10.35) w (L) 0 AkcoskL BksinkL Γ 0 Μέσω μαθηματικής επεξεργασίας οι σχέσεις (10.35) οδηγούν σε ένα γραμμικό ομογενές σύστημα δύο εξισώσεων ως προς Α και Β. Το σύστημα αυτό έχει την τετριμμένη μηδενική λύση, η οποία αντιστοιχεί στην ευθύγραμμη θέση ισορροπίας της ράβδου πριν το λυγισμό, καθώς και μη τετριμμένες λύσεις που περιγράφουν την κατάσταση αμέσως μετά το λυγισμό και προκύπτουν από το μηδενισμό της ορίζουσας των συντελεστών των αγνώστων: sinkl kl coskl 1 coskl 1 sinkl 0 (10.36) Αναπτύσσοντας την ορίζουσα οδηγούμαστε στην εξίσωση: kl kl kl sin klsin cos (10.37) Η εξίσωση (10.37) έχει δύο λύσεις: kl kl EI sin 0 nπ, n=1,,... Ncr1 4π L (10.38) ή kl kl tan (10.39) Η εξίσωση αυτή επιλύεται αριθμητικά και έχει μικρότερη θετική λύση kl= Λαμβάνοντας υπόψη ότι k =N/EI, προκύπτει κρίσιμο φορτίο: EI N 8.18π (10.40) L cr

24 40 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Τελικά, το ελαστικό κρίσιμο φορτίο λυγισμού αμφίπακτης ράβδου είναι το ελάχιστο από τα δύο των σχέσεων (10.38) και (10.40), δηλαδή: N N π cr cr1 EI 0.5L (10.41) Η αντίστοιχη ιδιομορφή λυγισμού προκύπτει αν αντικαταστήσουμε στη γενική λύση (10.34) τις σχέσεις μεταξύ των σταθερών ολοκλήρωσης που προέκυψαν κατά την επεξεργασία του συστήματος (10.35) και την τιμή του kl που αντιστοιχεί στο κρίσιμο φορτίο, δηλαδή kl=π/: πx w1 x cos 1 L (10.4) Η γραφική απεικόνιση της ιδιομορφής παρουσιάζεται στο Σχήμα Όπως ήταν αναμενόμενο, παρατηρείται ότι τηρούνται οι συνοριακές συνθήκες μηδενικής εγκάρσιας μετακίνησης και μηδενικής στροφής στα δύο άκρα. Παρατηρείται επίσης ότι η ελαστική γραμμή της λυγισμένης ράβδου έχει δύο σημεία καμπής, τα οποία σημειώνονται με κουκίδες και ευρίσκονται στα τέταρτα του ανοίγματος. Ο ακριβής προσδιορισμός των σημείων αυτών μπορεί να γίνει με βάση την απαίτηση μηδενισμού της καμπυλότητας της ιδιομορφής, δηλαδή μηδενισμού της δεύτερης παραγώγου ως προς x της εξίσωσης (10.4). Μεταξύ αυτών των δύο σημείων η λυγισμένη ράβδος στρέφει το κοίλα προς την απαραμόρφωτη θέση της, ενώ εκατέρωθεν των δύο σημείων καμπής τα στρέφει προς την άλλη πλευρά. Η απόσταση μεταξύ των δύο διαδοχικών σημείων καμπής της ιδιομορφής ονομάζεται ισοδύναμο μήκος λυγισμού. Παρατηρείται ότι το μήκος αυτό εμφανίζεται και στον παρονομαστή της σχέσης (10.41) υπολογισμού του κρίσιμου φορτίου. Η φυσική σημασία του ισοδύναμου μήκους λυγισμού είναι ότι μία αμφιέρειστη ράβδος με αυτό το μήκος εμφανίζει τα ίδια χαρακτηριστικά ως προς το λυγισμό της και την οριακή της αντοχή έναντι θλίψης, όπως η εξεταζόμενη ράβδος με το πραγματικό μήκος και τις πραγματικές συνοριακές συνθήκες. Σχήμα 10.4 Πρώτη ιδιομορφή λυγισμού αμφίπακτης ράβδου Όπως θα διαπιστωθεί και από τα επόμενα παραδείγματα, η έννοια του ισοδύναμου μήκους λυγισμού υφίσταται για θλιβόμενες ράβδους με οποιεσδήποτε συνοριακές συνθήκες, με διαφορετική όμως κάθε φορά τιμή του συντελεστή με τον οποίο πρέπει να πολλαπλασιαστεί το πραγματικό μήκος της ράβδου για να προκύψει το ισοδύναμο μήκος λυγισμού της. Ο συντελεστής αυτός συμβολίζεται στη βιβλιογραφία με Κ και ονομάζεται συντελεστής ισοδύναμου μήκους λυγισμού. Επομένως, αν η απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών σημείων καμπής της ιδιομορφής είναι ΚL, το αντίστοιχο κρίσιμο φορτίο είναι ίσο προς: N π cr EI KL (10.43)

25 ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ ΡΑΒ ΩΝ Μονόπακτη ράβδος Ανάλογη διαδικασία ακολουθείται για τον προσδιορισμό του κρίσιμου φορτίου λυγισμού της μονόπακτης ράβδου του Σχήματος Σχήμα 10.5 Μονόπακτη ράβδος Οι τρεις πρώτες συνοριακές συνθήκες της σχέσης (10.35) ισχύουν και σε αυτή την περίπτωση, ενώ η τέταρτη συνθήκη μηδενισμού της στροφής στο άκρο Β αντικαθίσταται από την εξίσωση μηδενισμού της ροπής στο ίδιο άκρο. Αξιοποιώντας τη σχέση μεταξύ ροπής και καμπυλότητας από τη θεωρία δοκού, προκύπτει: ΜL 0 EIw"(L) 0 Ak sinkl Bk coskl 0 (10.44) Μετά από μαθηματική επεξεργασία των συνοριακών συνθηκών καταλήγουμε στο γραμμικό ομογενές σύστημα: sinkl kl A coskl 1 B 0 sinkla cosklb 0 (10.45) Για να έχει το σύστημα αυτό λύση διάφορη της μηδενικής, θα πρέπει η ορίζουσά του να είναι μηδέν. ηλαδή: sinkl kl coskl 1 sinkl coskl 0 (10.46) Αναπτύσσοντας την ορίζουσα οδηγούμαστε στην εξίσωση λυγισμού: tankl kl (10.47) της οποίας η μικρότερη ρίζα προκύπτει αριθμητικά ως kl=4.493 οδηγώντας σε κρίσιμο φορτίο: EI πει cr N L 0.7L (10.48) ηλαδή, το κρίσιμο μήκος λυγισμού ισούται με 0.7L. Πράγματι, αντικαθιστώντας στη γενική λύση (10.34) τις σχέσεις μεταξύ των σταθερών ολοκλήρωσης που προέκυψαν κατά την επεξεργασία του συστήματος εξισώσεων των συνοριακών συνθηκών και την τιμή kl=4.488 προκύπτει η θεμελιώδης ιδιομορφή λυγισμού: x x x w1 x sin cos L L L (10.49) Η γραφική απεικόνιση της ιδιομορφής παρουσιάζεται στο Σχήμα Επιβεβαιώνεται ότι τηρούνται οι συνοριακές συνθήκες μηδενικής εγκάρσιας μετακίνησης και μηδενικής στροφής στο αριστερό άκρο και μηδενικής εγκάρσιας μετακίνησης και ελεύθερης στροφής στο δεξιό. Τα δύο

26 404 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 σημεία καμπής, τα οποία σημειώνονται με κουκίδες, ευρίσκονται στις θέσεις x=0.3l και x=l και απέχουν μεταξύ τους 0.7L. Σχήμα 10.6 Πρώτη ιδιομορφή λυγισμού μονόπακτης ράβδου Πρόβολος Το επόμενο παράδειγμα που εξετάζεται είναι ο πρόβολος του Σχήματος Σχήμα 10.7 Πρόβολος Οι δύο πρώτες συνοριακές συνθήκες της σχέσης (10.35) που αφορούν το πακτωμένο άκρο Α, δηλαδή ο μηδενισμός της εγκάρσιας μετακίνησης w και της στροφής w, ισχύουν και πάλι, ενώ οι δύο συνθήκες στο άκρο Β προκύπτουν από την απαίτηση μηδενισμού της ροπής και της τέμνουσας: Μ L 0 EIw"(L) 0 Ak sinkl Bk coskl 0 V L 0 E I w ''' L N w ' L 0 NΓ 0 Γ 0 Με ανάλογη διαδικασία προκύπτει η εξίσωση λυγισμού: με ρίζες: (10.50) coskl 0 (10.51) kl n 1 π, n 1,,... (10.5) Το κρίσιμο φορτίο λυγισμού προκύπτει για n=1: N π ΕΙ π ΕΙ 4 L L cr (10.53) Από τη σχέση (10.53) προκύπτει ότι το ισοδύναμο μήκος λυγισμού του προβόλου είναι ίσο με L. Για να επιβεβαιωθεί ότι αυτή είναι και η απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών σημείων καμπής της λυγισμένης ράβδου, εξάγεται μέσω αντικατάστασης στις συνοριακές συνθήκες της μικρότερης ιδιοτιμής της σχέσης (10.5) η εξίσωση της θεμελιώδους ιδιομορφής λυγισμού ως: πx w1 x cos 1 L (10.54)

27 ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ ΡΑΒ ΩΝ 405 Η γραφική απεικόνιση της ιδιομορφής παρουσιάζεται στο Σχήμα Επιβεβαιώνεται ότι τηρούνται οι συνοριακές συνθήκες μηδενικής εγκάρσιας μετακίνησης και μηδενικής στροφής στο αριστερό άκρο και ελεύθερης εγκάρσιας μετακίνησης και στροφής στο δεξιό. Με διακεκομμένη γραμμή εμφανίζεται επίσης η ιδεατή επέκταση της ιδιομορφής στο διάστημα τιμών του x μεταξύ L και 0, σύμφωνα με την εξίσωση (10.54). Από μηδενισμό της καμπυλότητας, δηλαδή της δεύτερης παραγώγου της έκφρασης (10.54), προσδιορίζονται τα δύο σημεία καμπής της λυγισμένης ράβδου, στις θέσεις x= L και x=l. Τα σημεία καμπής σημειώνονται με κουκίδες στο Σχήμα 10.8 και απέχουν μεταξύ τους απόσταση L. Σχήμα 10.8 Πρώτη ιδιομορφή λυγισμού προβόλου Ράβδος με πάκτωση και κυλιόμενη πάκτωση Στο Σχήμα 10.9 απεικονίζεται θλιβόμενη ράβδος ΑΒ, πακτωμένη στο αριστερό της άκρο Α και στηριζόμενη με κυλιόμενη πάκτωση στο δεξιό άκρο Β. Σχήμα 10.9 Ράβδος με πάκτωση στο ένα άκρο και κυλιόμενη πάκτωση στο άλλο Οι δύο πρώτες συνοριακές συνθήκες της σχέσης (10.35) που αφορούν το πακτωμένο άκρο Α ισχύουν και πάλι, ενώ οι δύο συνθήκες στο άκρο Β προκύπτουν από την απαίτηση μηδενισμού της στροφής και της τέμνουσας: w (L) 0 AkcoskL BksinkL Γ 0 V L 0 E I w ''' L N w' L 0 NΓ 0 Γ 0 (10.55) Με παρόμοια μαθηματική επεξεργασία όπως στα προηγούμενα παραδείγματα, προκύπτει η εξίσωση λυγισμού: με λύσεις: sinkl 0 (10.56) kl nπ, n 1,,... (10.57) Το κρίσιμο φορτίο λυγισμού υπολογίζεται για n=1: N πει cr L (10.58) Από την εξίσωση (10.58) προκύπτει ότι το κρίσιμο μήκος λυγισμού είναι ίσο προς L. Η θεμελιώδης ιδιομορφή λυγισμού δίνεται από τη σχέση:

28 406 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 πx w1 x cos 1 L (10.59) Η γραφική απεικόνιση της ιδιομορφής παρουσιάζεται στο Σχήμα Οι συνοριακές συνθήκες μηδενικής εγκάρσιας μετακίνησης και μηδενικής στροφής στο αριστερό άκρο και ελεύθερης εγκάρσιας μετακίνησης και μηδενικής στροφής στο δεξιό επιβεβαιώνονται. Με διακεκομμένη γραμμή εμφανίζεται επίσης η ιδεατή επέκταση της ιδομορφής στο διάστημα τιμών του x μεταξύ L/ και 0, σύμφωνα με την εξίσωση (10.59). Από μηδενισμό της καμπυλότητας προσδιορίζονται τα δύο σημεία καμπής στις θέσεις x= L/ και x=l/. Τα σημεία καμπής σημειώνονται με κουκίδες στο Σχήμα και απέχουν μεταξύ τους απόσταση L. Σχήμα Πρώτη ιδιομορφή λυγισμού ράβδου με πάκτωση στο ένα άκρο και κυλιόμενη πάκτωση στο άλλο Ράβδος με άρθρωση και κυλιόμενη πάκτωση Το τελευταίο εξεταζόμενο παράδειγμα είναι η δοκός του Σχήματος στηριζόμενη με άρθρωση στο αριστερό της άκρο Α και κυλιόμενη πάκτωση στο δεξιό άκρο Β. Οι συνοριακές συνθήκες είναι ίδιες όπως στην Ενότητα , εκτός από τη συνθήκη μηδενικής στροφής για x=0, η οποία αντικαθίσταται από την εξίσωση μηδενισμού της ροπής στην ίδια θέση: Σχήμα Ράβδος με άρθρωση στο ένα άκρο και κυλιόμενη πάκτωση στο άλλο w 0 0 (10.60) Η εξίσωση λυγισμού προκύπτει: coskl 0 (10.61) και έχει λύσεις: kl n 1 π, n 1,,... (10.6) επομένως το κρίσιμο φορτίο λυγισμού είναι: N π ΕΙ π ΕΙ 4 L L cr (10.63)

29 ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ ΡΑΒ ΩΝ 407 Από την εξίσωση (10.63) προκύπτει το κρίσιμο μήκος λυγισμού ίσο προς L. Η θεμελιώδης ιδιομορφή λυγισμού προκύπτει: πx w x sin (10.64) L 1 και απεικονίζεται στο Σχήμα Οι συνοριακές συνθήκες μηδενικής εγκάρσιας μετακίνησης και ελεύθερης στροφής στο αριστερό άκρο και ελεύθερης εγκάρσιας μετακίνησης και μηδενικής στροφής στο δεξιό επιβεβαιώνονται. Με διακεκομμένη γραμμή εμφανίζεται επίσης η ιδεατή επέκταση της ιδομορφής στο διάστημα τιμών του x μεταξύ L και L, σύμφωνα με την εξίσωση (10.64). Τα δύο σημεία καμπής εμφανίζονται στις θέσεις x=0 και x=l και απέχουν μεταξύ τους απόσταση L. Σχήμα 10.3 Πρώτη ιδιομορφή λυγισμού ράβδου με άρθρωση στο ένα άκρο και κυλιόμενη πάκτωση στο άλλο Οριακή αντοχή Στις προηγούμενες ενότητες παρουσιάστηκε ο υπολογισμός του ισοδύναμου μήκους λυγισμού Κ και του αντίστοιχου ελαστικού κρίσιμου φορτίου λυγισμού θλιβόμενων ράβδων με διάφορες συνοριακές συνθήκες. Τα αποτελέσματα για το συντελεστή Κ συνοψίζονται στον Πίνακα Όπως προαναφέρθηκε, το κρίσιμο φορτίο λυγισμού υπολογίζεται στη συνέχεια από τη σχέση (10.43). Το φορτίο αυτό χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της οριακής αντοχής, με την ίδια διαδικασία που παρουσιάστηκε στην Ενότητα Όπως αναλύθηκε στην Ενότητα 10., η οριακή αντοχή θλιβόμενης ράβδου επηρεάζεται από διάφορες παραμέτρους, με σημαντικότερες τη μη γραμμικότητα υλικού, τις παραμένουσες τάσεις και τις αρχικές ατέλειες. Για θλιβόμενες ράβδους με τυχαίες συνοριακές συνθήκες, οι παράμετροι αυτές λαμβάνονται υπόψη ανάγοντας τη ράβδο σε μία ισοδύναμη αμφιαρθρωτή, με μήκος KL. Στη συνέχεια υπολογίζεται η λυγηρότητα, διαιρώντας το ισοδύναμο μήκος λυγισμού με την ακτίνα αδράνειας i της διατομής της ράβδου: λ KL i (10.65) Κατόπιν υπολογίζεται η ανηγμένη λυγηρότητα λ από τη σχέση (10.19), ο μειωτικός συντελεστής χ από την κατάλληλη καμπύλη λυγισμού, και τελικά η οριακή αντοχή από τη σχέση (10.3).

30 408 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Πίνακας 10.5 Συντελεστής ισοδύναμου μήκους λυγισμού Κ για ράβδους με διάφορες συνθήκες στήριξης Περιγραφή Στατικό Σύστημα Συντελεστής ισοδύναμου μήκους λυγισμού Κ Αμφιαρθρωτή ράβδος 1 Αμφίπακτη ράβδος 0.5 Μονόπακτη ράβδος 0.7 Πρόβολος Ράβδος με πάκτωση και κυλιόμενη πάκτωση 1 Ράβδος με άρθρωση και κυλιόμενη πάκτωση 10.4 Συμπεράσματα Στο κεφάλαιο αυτό μελετήθηκε σε βάθος το πρόβλημα του ελαστικού και ανελαστικού λυγισμού θλιβόμενων ράβδων. Στο πρώτο μέρος διερευνήθηκε η επιρροή της μη γραμμικότητας υλικού και γεωμετρίας καθώς και των αρχικών ατελειών στην οριακή θλιπτική αντοχή αμφιέρειστης ράβδου υπό θλίψη, με αναλυτικό και αριθμητικό τρόπο. Η αναλυτική προσέγγιση συσχετίστηκε με τη μεθοδολογία υπολογισμού της οριακής αντοχής που προτείνεται και από τις κανονιστικές διατάξεις του Ευρωκώδικα 3, καθώς και με την έννοια των καμπυλών λυγισμού. Οι αριθμητικές αναλύσεις πεπερασμένων στοιχείων που παρουσιάστηκαν είχαν ως σκοπό τη σύγκριση με τις αναλυτικές και κανονιστικές λύσεις, η οποία αποδείχθηκε πολύ ικανοποιητική, επιβεβαιώνοντας ότι για απλά μέλη αυτού του τύπου η κανονιστική αντιμετώπιση είναι απολύτως επαρκής. Επιπλέον, μέσω των αριθμητικών αναλύσεων διερευνήθηκε η επιρροή του μεγέθους των αρχικών ατελειών, η οποία αποδείχθηκε σημαντική, ιδιαίτερα σε εύρη λυγηρότητας για τα οποία ελαστικός λυγισμός και διαρροή συμβαίνουν θεωρητικά για κοντινές τιμές του φορτίου. Εξετάστηκε επίσης η επιρροή της κράτυνσης του υλικού, για την οποία προέκυψε ότι είναι σημαντική μόνον για ράβδους μικρής λυγηρότητας και ότι η αμέλειά της οδηγεί σε συντηρητικά αποτελέσματα. Στο δεύτερο μέρος του κεφαλαίου παρουσιάστηκε η επιρροή των συνοριακών συνθηκών. Όσον αφορά το ελαστικό κρίσιμο φορτίο λυγισμού, επεξηγήθηκε η έννοια του ισοδύναμου μήκους λυγισμού και υπολογίστηκαν οι συντελεστές ισοδύναμου μήκους λυγισμού για ράβδους με διάφορες συνήθεις συνοριακές συνθήκες. Επίσης σχολιάστηκε ο υπολογισμός της οριακής θλιπτικής αντοχής τέτοιων ράβδων μέσω αναγωγής τους σε ισοδύναμες αμφιέρειστες και εφαρμογή στη συνέχεια της ίδιας αναλυτικής μεθοδολογίας που παρουσιάστηκε για αμφιέρειστες

31 ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ ΡΑΒ ΩΝ 409 ράβδους. Ο υπολογισμός του ισοδύναμου μήκους λυγισμού μελών που ανήκουν σε πλαίσια παρουσιάζεται στο επόμενο Κεφάλαιο Βιβλιογραφία 1. Αγγελόπουλος, Ι. και Μιχελής, Γ., Συμπεριφορά μελών μεταλλικών κατασκευών και σχεδιασμός τους κατά τον Ευρωκώδικα 3, ιπλωματική εργασία, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., επιβλέπων: Χ. Γαντές, Βάγιας, I., Σιδηρές κατασκευές Ανάλυση και διαστασιολόγηση, Κλειδάριθμος, Βάγιας, Ι., Ερμόπουλος, Ι. και Ιωαννίδης, Γ., Σχεδιασμός δομικών έργων από χάλυβα, Κλειδάριθμος, Θεμιστοκλέους, Ε. και Τσολάκος, Η., ιερεύνηση αλληλεπίδρασης λυγισμού και διαρροής σε θλιβόμενες ράβδους από χάλυβα, ιπλωματική εργασία, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., επιβλέπων: Χ. Γαντές, Κουνάδης, Α.Ν., Γραμμική θεωρία ελαστικής ευσταθείας, Εκδόσεις Συμεών, Αθήνα, Χρυσοβιτσιώτης, Γ., Η σημασία της μη γραμμικής συμπεριφοράς για τον σχεδιασμό μεταλλικών κατασκευών, Μεταπτυχιακή εργασία, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., επιβλέπων: Χ. Γαντές, ADINA, Theory and Modeling Guide, ADINA R & D, Inc., Vol. 1, Aguero, A. and Pallares, F.J., Proposal to evaluate the ultimate limit state of slender structures. Part 1: Technical aspects, Engineering Structures, Vol. 9, Issue 4, pp , Aguero, A., Pallares, L. and Pallares, F.J., Equivalent geometric imperfection definition in steel structures sensitive to flexural and/or torsional buckling due to compression, Engineering Structures, Vol. 96, pp , Austin, W.J., Strength and design of metal beam-columns, ASCE Journal of the Structural Division, Vol. 87, No. ST4, pp. 1-3, Ayrton, W.E. and Perry, J., On struts, The Engineer, Vol. 6, pp , Beer, H. and Schultz, G., Theoretical basis for the European column curves, Construction Métalique, 3, Boissonnade, N., Greiner, R., Jaspart, J.P. and Lindner, J., Rules for member stability in EN Background documentation and design guidelines, ECCS Technical Committee 8 Stability, Chen, W.F. and Atsuta, T., Theory of beam-columns, McGraw-Hill, New York, Eurocode 3, Design of steel structures Part 1.1: General rules and rules for buildings, CEN Brussels 004, CEN Document EN , Galambos, T.V., Guide to stability design criteria for metal structures, J. Wiley & Sons, New York, Janns, J., Sedlacek, G., Maquoi, R., Ungermann, D. and Kuck, J., Evaluation of test results on columns, beams and beam columns with cross-sectional classes 1-3 in order to obtain strength functions and suitable model factors, Background report to Eurocode 3 - Common unified rules for steel structures, 199.

Παραδείγματα μελών υπό αξονική θλίψη

Παραδείγματα μελών υπό αξονική θλίψη Παραδείγματα μελών υπό αξονική θλίψη Παραδείγματα μελών υπό αξονική θλίψη Η έννοια του λυγισμού Λυγισμός είναι η ξαφνική, μεγάλη αύξηση των παραμορφώσεων ενός φορέα για μικρή αύξηση των επιβαλλόμενων φορτίων.

Διαβάστε περισσότερα

προς τον προσδιορισμό εντατικών μεγεθών, τα οποία μπορούν να υπολογιστούν με πολλά εμπορικά λογισμικά.

προς τον προσδιορισμό εντατικών μεγεθών, τα οποία μπορούν να υπολογιστούν με πολλά εμπορικά λογισμικά. ΜΕΤΑΛΛΟΝ [ ΑΝΤΟΧΗ ΑΜΦΙΑΡΘΡΩΤΩΝ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΤΟΞΩΝ ΚΟΙΛΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ ΥΠΟ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΚ3 Χάρης Ι. Γαντές Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Αναπληρωτής Καθηγητής & Χριστόφορος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΚΙΜΗ ΛΥΓΙΣΜΟΥ. Σχήμα 1 : Κοιλοδοκοί από αλουμίνιο σε δοκιμή λυγισμού

ΔΟΚΙΜΗ ΛΥΓΙΣΜΟΥ. Σχήμα 1 : Κοιλοδοκοί από αλουμίνιο σε δοκιμή λυγισμού ΔΟΚΙΜΗ ΛΥΓΙΣΜΟΥ 1. Γενικά Κατά τη φόρτιση μιας ράβδου από θλιπτική αξονική δύναμη και με προοδευτική αύξηση του μεγέθους της δύναμης αυτής, η αναπτυσσόμενη τάση θλίψης θα περάσει από το όριο αναλογίας

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματική Αντοχή Υλικών Ενότητα:

Πειραματική Αντοχή Υλικών Ενότητα: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Πειραματική Αντοχή Υλικών Ενότητα: Λυγισμός Κωνσταντίνος Ι.Γιαννακόπουλος Τμήμα Μηχανολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ευστάθεια μελών μεταλλικών κατασκευών

Ευστάθεια μελών μεταλλικών κατασκευών Ευστάθεια μελών μεταλλικών κατασκευών Χάρης Ι. Γαντές Αναπληρωτής Καθηγητής Χαλύβδινες και Σύμμικτες Κατασκευές Επιστημονικό Σεμινάριο Μυτιλήνη 9-10 Οκτωβρίου 009 Περιεχόμενα παρουσίασης Εισαγωγή Μορφές

Διαβάστε περισσότερα

NFATEC L13 Columns (27/09/2004)

NFATEC L13 Columns (27/09/2004) NFATEC L13 Columns (27/09/2004) {LASTEDIT}Roger 27/09/2004{/LASTEDIT} {LECTURE} {LTITLE}Στύλοι{/LTITLE} {AUTHOR}John Ermopoulos{/AUTHOR} {EMAIL}jermop@central.ntua.gr{/EMAIL} {OVERVIEW} Κατασκευαστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ

ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ Λυγισμός - Ευστάθεια Κρίσιμο φορτίο λυγισμού Δρ. Σ. Π. Φιλόπουλος Εισαγωγή Μέχρι στιγμής στην ανάλυση των κατασκευών επικεντρώσαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΑ από Ευστάθεια σε Κατασκευές από Σκυρόδεμα Φαινόμενα 2 ης Τάξης (Λυγισμός) ΟΚΑ από Ευστάθεια. ΟΚΑ από Ευστάθεια 29/5/2013

ΟΚΑ από Ευστάθεια σε Κατασκευές από Σκυρόδεμα Φαινόμενα 2 ης Τάξης (Λυγισμός) ΟΚΑ από Ευστάθεια. ΟΚΑ από Ευστάθεια 29/5/2013 ΟΚΑ από Ευστάθεια σε Κατασκευές από Σκυρόδεμα Φαινόμενα 2 ης Τάξης (Λυγισμός) ΟΚΑ από Ευστάθεια παρουσιάζεται σε κατασκευές οι οποίες περιλαμβάνουν δομικά στοιχεία μεγάλης λυγηρότητας με σημαντικές θλιπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Στατική Ανάλυση Ναυπηγικών Κατασκευών

Στατική Ανάλυση Ναυπηγικών Κατασκευών Στατική Ανάλυση Ναυπηγικών Κατασκευών Ενότητα 2: Ελαστικός λυγισμός πρισματικών φορέων Αλέξανδρος Θεοδουλίδης Η χρήση κολονών (υποστυλωμάτων) είναι πολύ διαδεδομένη στα πλοία καθ όσον χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Δομική Σχεδίαση Πλοίου Ελαστικός λυγισμός πρισματικών φορέων

Δομική Σχεδίαση Πλοίου Ελαστικός λυγισμός πρισματικών φορέων ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Δομική Σχεδίαση Πλοίου Ελαστικός λυγισμός πρισματικών φορέων Α. Θεοδουλίδης Η χρήση κολονών (υποστυλωμάτων) είναι πολύ διαδεδομένη

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές Ι Διάλεξη 6 Θλιβόμενα μέλη. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών

Σιδηρές Κατασκευές Ι Διάλεξη 6 Θλιβόμενα μέλη. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών ιδηρές ατασκευές Διάλεξη 6 Θλιβόμενα μέλη χολή Πολιτικών ηχανικών ργαστήριο εταλλικών ατασκευών Άδεια Χρήσης ο παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. ια εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Castigliano Ελαστική γραμμή. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας

ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Castigliano Ελαστική γραμμή. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Castigliano Ελαστική γραμμή Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Επίλυση υπερστατικών φορέων Για την επίλυση των ισοστατικών φορέων (εύρεση αντιδράσεων και μεγεθών έντασης) αρκούν

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση της στροφικής ικανότητας χαλύβδινων δοκών στις υψηλές θερμοκρασίες θεωρώντας την επιρροή των αρχικών γεωμετρικών ατελειών

Εκτίμηση της στροφικής ικανότητας χαλύβδινων δοκών στις υψηλές θερμοκρασίες θεωρώντας την επιρροή των αρχικών γεωμετρικών ατελειών Βόλος 29-3/9 & 1/1 211 Εκτίμηση της στροφικής ικανότητας χαλύβδινων δοκών στις υψηλές θερμοκρασίες θεωρώντας την επιρροή των αρχικών γεωμετρικών ατελειών Δάφνη Παντούσα και Ευριπίδης Μυστακίδης Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

NFATEC L12 Unrestrained beams (11/05/2004) {LASTEDIT}Roger 11/05/04{/LASTEDIT} {LECTURE} {LTITLE}Unrestrained Beams{/LTITLE} {AUTHOR}Roger{/AUTHOR}

NFATEC L12 Unrestrained beams (11/05/2004) {LASTEDIT}Roger 11/05/04{/LASTEDIT} {LECTURE} {LTITLE}Unrestrained Beams{/LTITLE} {AUTHOR}Roger{/AUTHOR} NFATEC L12 Unrestrained beams (11/05/2004) {LASTEDIT}Roger 11/05/04{/LASTEDIT} {LECTURE} {LTITLE}Unrestrained Beams{/LTITLE} {AUTHOR}Roger{/AUTHOR} {EMAIL}r.j.plank@sheffield.ac.uk{/EMAIL} {OVERVIEW} οκοί

Διαβάστε περισσότερα

Γενικευμένα Mονοβάθμια Συστήματα

Γενικευμένα Mονοβάθμια Συστήματα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Γενικευμένα Mονοβάθμια Συστήματα Ε.Ι. Σαπουντζάκης Καθηγητής ΕΜΠ Δυναμική Ανάλυση Ραβδωτών Φορέων 1 1. Είδη γενικευμένων μονοβαθμίων συστημάτων xu

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα θλίψης με λυγισμό

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα θλίψης με λυγισμό Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα θλίψης με λυγισμό Κατασκευαστικός Τομέας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Περιεχόμενα Σχήμα 1 Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ 1.1 Εισαγωγή Κύριο μέλημα του μηχανικού είναι ο σχεδιασμός ασφαλών κατασκευών με τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση υλικού και, κατ επέκταση, κόστους.

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Η εντατική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μία δοκός, που υποβάλλεται σε εγκάρσια φόρτιση, λέγεται κάμψη. Αμφιέριστη δοκός Πρόβολος Κατά την καταπόνηση σε κάμψη αναπτύσσονται καμπτικές ροπές, οι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Αρχές σχεδιασμού ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Συμπεριφορά και αντοχή διατομών... 81

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Αρχές σχεδιασμού ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Συμπεριφορά και αντοχή διατομών... 81 Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή... 11 1.1 Γενικά...11 1.2 Χαλύβδινες διατομές ψυχρής έλασης...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Αρχές σχεδιασμού... 45 2.1 Οριακές καταστάσεις και έλεγχοι μη υπέρβασής τους...45 2.2 Προσδιορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Άσκηση 1: Πλευρικός λυγισμός δοκού γέφυρας Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Νοέμβριος 2008. Άσκηση 5 Δίνεται αμφίπακτη δοκός μήκους L=6,00m με διατομή IPE270 από χάλυβα S235.

Νοέμβριος 2008. Άσκηση 5 Δίνεται αμφίπακτη δοκός μήκους L=6,00m με διατομή IPE270 από χάλυβα S235. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Δομοστατικής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Μάθημα : Σιδηρές Κατασκευές Ι Διδάσκοντες : Ι Βάγιας Γ. Ιωαννίδης Χ. Γαντές Φ. Καρυδάκης Α. Αβραάμ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ Κ. Β. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής ΕΜΠ Πορεία επίλυσης. Ευρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Διάλεξη 1 Πλευρικός λυγισμός. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Διάλεξη 1 Πλευρικός λυγισμός. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών ιδηρές ατασκευές Διάλεξη Πλευρικός λυγισμός χολή Πολιτικών ηχανικών ργαστήριο εταλλικών ατασκευών Άδεια Χρήσης ο παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. ια εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602)

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) 3 η Διάλεξη Δημήτριος Ν. Χριστοδούλου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, M.Sc. Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας - Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 1. Εισαγωγικές έννοιες... 17 1.1 Φορτία... 17 1.2 Η φέρουσα συμπεριφορά των βασικών υλικών... 22 1.2.1 Χάλυβας... 23 1.2.2 Σκυρόδεμα... 27 1.3 Η φέρουσα συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

4.5 Αµφιέρειστες πλάκες

4.5 Αµφιέρειστες πλάκες Τόµος B 4.5 Αµφιέρειστες πλάκες Οι αµφιέρειστες πλάκες στηρίζονται σε δύο απέναντι παρυφές, όπως η s1 στην εικόνα της 4.1. Αν µία αµφιέρειστη πλάκα στηρίζεται επιπρόσθετα σε µία ή δύο ακόµη παρυφές και

Διαβάστε περισσότερα

ίνεται ποιότητα χάλυβα S355. Επιλογή καμπύλης λυγισμού Καμπύλη λυγισμού S 235 S 275 S 460 S 355 S 420 Λυγισμός περί τον άξονα y y a a a b t f 40 mm

ίνεται ποιότητα χάλυβα S355. Επιλογή καμπύλης λυγισμού Καμπύλη λυγισμού S 235 S 275 S 460 S 355 S 420 Λυγισμός περί τον άξονα y y a a a b t f 40 mm ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομέας ομοστατικής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Μάθημα : Σιδηρές Κατασκευές Ι ιδάσκοντες :Χ. Γαντές.Βαμβάτσικος Π. Θανόπουλος Νοέμβριος 04 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Ανοξείδωτοι Χάλυβες - Μέρος 1.4 του Ευρωκώδικα 3 Ιωάννη Ραυτογιάννη Γιώργου Ιωαννίδη

Ανοξείδωτοι Χάλυβες - Μέρος 1.4 του Ευρωκώδικα 3 Ιωάννη Ραυτογιάννη Γιώργου Ιωαννίδη Ανοξείδωτοι Χάλυβες - Μέρος 1.4 του Ευρωκώδικα 3 Ιωάννη Ραυτογιάννη Γιώργου Ιωαννίδη 1. Εισαγωγή Οι ανοξείδωτοι χάλυβες ως υλικό κατασκευής φερόντων στοιχείων στα δομικά έργα παρουσιάζει διαφορές ως προ

Διαβάστε περισσότερα

10,2. 1,24 Τυπική απόκλιση, s 42

10,2. 1,24 Τυπική απόκλιση, s 42 Ασκηση 3.1 (a) Αν μία ράβδος οπλισμού θεωρηθεί ότι λυγίζει μεταξύ δύο διαδοχικών συνδετήρων με μήκος λυγισμού το μισό της απόστασης, s w, των συνδετήρων, να υπολογισθεί η απόσταση συνδετήρων, s w, πέραν

Διαβάστε περισσότερα

ιαλέξεις Παρασκευή 8 Οκτωβρίου,, Πέτρος Κωµοδρόµος Στατική Ανάλυση των Κατασκευών Ι 1

ιαλέξεις Παρασκευή 8 Οκτωβρίου,, Πέτρος Κωµοδρόµος Στατική Ανάλυση των Κατασκευών Ι 1 ΠΠΜ 220: Στατική Ανάλυση των Κατασκευών Ι ιαλέξεις 13-15 Εισαγωγή στις Παραµορφώσεις και Μετακινήσεις Τρίτη, 5, και Τετάρτη, 6 και Παρασκευή 8 Οκτωβρίου,, 2004 Πέτρος Κωµοδρόµος komodromos@ucy.ac.cy http://www.ucy.ac.cy/~petrosk

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 4: Θλιβόμενο υποστύλωμα. Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 4: Θλιβόμενο υποστύλωμα. Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Σιδηρές Κατασκευές Ι Άσκηση 4: Θλιβόμενο υποστύλωμα Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 3 ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 3 ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 3 ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ 3.1 Εισαγωγή Στο Κεφάλαιο 1 εξηγήθηκε ήδη η έννοια της μη γραμμικότητας γεωμετρίας που συνδέεται με μεγάλες αποκλίσεις της παραμορφωμένης γεωμετρίας του φορέα από

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Στατική ΙΙ 3 Ιουλίου 2012 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Μάθημα: Στατική ΙΙ 3 Ιουλίου 2012 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής Μάθημα: Στατική ΙΙ 3 Ιουλίου 202 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ( η περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Λυγισμός Ευστάθεια (Euler και Johnson)

Λυγισμός Ευστάθεια (Euler και Johnson) Λυγισμός Ευστάθεια (Euler και Johnson) M z P z EI z P z P z z 0 και αν EI k EI P 0 z k z Η λύση της διαφορικής εξίσωσης έχει την μορφή: 1 sin z C kz C cos kz Αν οι οριακές συνθήκες είναι άρθρωση άρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος των Δυνάμεων

Μέθοδος των Δυνάμεων Μέθοδος των Δυνάμεων Εισαγωγή Μέθοδος των Δυνάμεων: Δ07-2 Η Μέθοδος των Δυνάμεων ή Μέθοδος Ευκαμψίας είναι μία μέθοδος για την ανάλυση γραμμικά ελαστικών υπερστατικών φορέων. Ανκαιημέθοδοςμπορείναεφαρμοστείσεπολλάείδηφορέων

Διαβάστε περισσότερα

Χ. ΖΕΡΗΣ Απρίλιος

Χ. ΖΕΡΗΣ Απρίλιος Χ. ΖΕΡΗΣ Απρίλιος 2016 1 Κατά την παραλαβή φορτίων στα υποστυλώματα υπάρχουν πρόσθετες παραμορφώσεις: Μονολιθικότητα Κατασκευαστικές εκκεντρότητες (ανοχές) Στατικές ροπές λόγω κατακορύφων Ηθελημένα έκκεντρα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017 Β5. Κάμψη Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr 1 Περιεχόμενα ενότητας Ανάλυση της κάμψης Κατανομή ορθών τάσεων Ουδέτερη γραμμή Ροπές αδρανείας

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 3: Δικτύωμα πεζογέφυρας (θλιβόμενο άνω πέλμα) Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 3: Δικτύωμα πεζογέφυρας (θλιβόμενο άνω πέλμα) Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Σιδηρές Κατασκευές Ι Άσκηση 3: Δικτύωμα πεζογέφυρας (θλιβόμενο άνω πέλμα) Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Εξαιτίας της συνιστώσας F X αναπτύσσεται εντός του υλικού η ορθή τάση σ: N σ = A N 2 [ / ] Εξαιτίας της συνιστώσας F Υ αναπτύσσεται εντός του υλικού η διατμητική τάση τ: τ = mm Q 2 [ N / mm ] A

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 4 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 4 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 4 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ 4.1 Εισαγωγή Η μέθοδος Euler, η οποία παρουσιάστηκε στο Kεφάλαιο 3 και εφαρμόστηκε για την παρουσίαση προβλημάτων γεωμετρικά μη γραμμικής συμπεριφοράς,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΣΤΑΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ Υπολογισμός αντιδράσεων και κατασκευή Μ,Ν, Q Γραμμές επιρροής. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας

ΙΣΟΣΤΑΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ Υπολογισμός αντιδράσεων και κατασκευή Μ,Ν, Q Γραμμές επιρροής. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας ΙΣΟΣΤΑΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ Υπολογισμός αντιδράσεων και κατασκευή Μ,Ν, Q Γραμμές επιρροής Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Ισοστατικά πλαίσια με συνδέσμους (α) (β) Στατική επίλυση ισοστατικών πλαισίων

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις προβλήματα οριακών τιμών

Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις προβλήματα οριακών τιμών Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις προβλήματα οριακών τιμών Οι παρούσες σημειώσεις αποτελούν βοήθημα στο μάθημα Αριθμητικές Μέθοδοι του 5 ου εξαμήνου του ΤΜΜ ημήτρης Βαλουγεώργης Καθηγητής Εργαστήριο Φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

6. Κάμψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών

6. Κάμψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 6. Κάμψη Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 1 Περιεχόμενα ενότητας Ανάλυση της κάμψης Κατανομή ορθών τάσεων Ουδέτερη γραμμή Ροπές αδρανείας Ακτίνα καμπυλότητας 2 Εισαγωγή (1/2) Μελετήσαμε

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe

3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe 3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe 67 3.2 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe Στις επόμενες σελίδες παρουσιάζεται βήμα-βήμα ο τρόπος με τον οποίο μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική ανάλυση μονώροφου πλαισίου

Δυναμική ανάλυση μονώροφου πλαισίου Κεφάλαιο 1 Δυναμική ανάλυση μονώροφου πλαισίου 1.1 Γεωμετρία φορέα - Δεδομένα Χρησιμοποιείται ο φορέας του Παραδείγματος 3 από το βιβλίο Προσομοίωση κατασκευών σε προγράμματα Η/Υ (Κίρτας & Παναγόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ άλυτων ΑΣΚΗΣΕΩΝ στην Αντοχή των Υλικών

ΛΥΣΕΙΣ άλυτων ΑΣΚΗΣΕΩΝ στην Αντοχή των Υλικών ΛΥΣΕΙΣ άλυτων ΑΣΚΗΣΕΩΝ στην Αντοχή των Υλικών Ασκήσεις για λύση Η ράβδος του σχήματος είναι ομοιόμορφα μεταβαλλόμενης κυκλικής 1 διατομής εφελκύεται αξονικά με δύναμη Ρ. Αν D d είναι οι διάμετροι των ακραίων

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 1: Διάταξη δοκιμίου και όργανα μέτρησης 1 BUILDNET

Σχήμα 1: Διάταξη δοκιμίου και όργανα μέτρησης 1 BUILDNET Παραμετρική ανάλυση κοχλιωτών συνδέσεων με μετωπική πλάκα χρησιμοποιώντας πεπερασμένα στοιχεία Χριστόφορος Δημόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΜΠ Περίληψη Η εν λόγω εργασία παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Κάµψη καθαρή κάµψη, τάσεις, βέλος κάµψης

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Κάµψη καθαρή κάµψη, τάσεις, βέλος κάµψης 5.1. Μορφές κάµψης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Κάµψη καθαρή κάµψη, τάσεις, βέλος κάµψης Η γενική κάµψη (ή κάµψη), κατά την οποία εµφανίζεται στο φορέα (π.χ. δοκό) καµπτική ροπή (Μ) και τέµνουσα δύναµη (Q) (Σχ. 5.1.α).

Διαβάστε περισσότερα

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) 371 AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) ΑΣΚΗΣΗ 1 Το µηκυνσιόµετρο στο σηµείο Α της δοκού του σχήµατος καταγράφει θλιπτική παραµόρφωση ίση µε 0.05. Πόση

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα. Πού γίνονται σεισμοί?

Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα. Πού γίνονται σεισμοί? Τι είναι σεισμός? Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα Πού γίνονται σεισμοί? h

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ. 1.

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ. 1. ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ 1. Γενικά Με τη δοκιμή κάμψης ελέγχεται η αντοχή σε κάμψη δοκών από διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΚΟΜΒΩΝ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΚΟΜΒΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΑΤΙΚΗΣ & ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΚΟΜΒΩΝ Καθηγητής ΕΜΠ ΑΝΑΛΥΣΗ ΡΑΒΔΩΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΜΗΤΡΩΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ- ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

ΜΗ- ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Βόλος 29-3/9 & 1/1 211 ΜΗ- ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Δάφνη Παντούσα, Msc, Υπ. Διδάκτωρ Ευριπίδης Μυστακίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΠEPIEXOMENA. σελ. iii ΠΡΟΛΟΓΟΣ KEΦAΛAIO 1 ΟΡΘΕΣ ΚΑΙ ΙΑΤΜΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ,

ΠEPIEXOMENA. σελ. iii ΠΡΟΛΟΓΟΣ KEΦAΛAIO 1 ΟΡΘΕΣ ΚΑΙ ΙΑΤΜΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ, v ΠEPIEXOMENA ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΠEPIEXOMENA iii v KEΦAΛAIO 1 ΟΡΘΕΣ ΚΑΙ ΙΑΤΜΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ, ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 1 1.1 Εισαγωγή 1 1.2 H µέθοδος των τοµών 2 1.3 Ορισµός της τάσης 3 1.4 Ο τανυστής των τάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση:

Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση: Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση: S d R d Η εν λόγω ανίσωση εφαρμόζεται και ελέγχεται σε κάθε εντατικό μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Πολυβάθμια Συστήματα. Ε.Ι. Σαπουντζάκης. Καθηγητής ΕΜΠ. Δυναμική Ανάλυση Ραβδωτών Φορέων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Πολυβάθμια Συστήματα. Ε.Ι. Σαπουντζάκης. Καθηγητής ΕΜΠ. Δυναμική Ανάλυση Ραβδωτών Φορέων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Πολυβάθμια Συστήματα Ε.Ι. Σαπουντζάκης Καθηγητής ΕΜΠ Συστήματα με Κατανεμημένη Μάζα και Δυσκαμψία 1. Εξίσωση Κίνησης χωρίς Απόσβεση: Επιβαλλόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρικές Μέθοδοι Υπολογισμού Μετακινήσεων. Εισαγωγή ΜέθοδοςΔιπλήςΟλοκλήρωσης

Γεωμετρικές Μέθοδοι Υπολογισμού Μετακινήσεων. Εισαγωγή ΜέθοδοςΔιπλήςΟλοκλήρωσης Γεωμετρικές Μέθοδοι Υπολογισμού Μετακινήσεων Εισαγωγή ΜέθοδοςΔιπλήςΟλοκλήρωσης Εισαγωγή Παραμορφώσεις Ισοστατικών Δοκών και Πλαισίων: Δ22-2 Οι κατασκευές, όταν υπόκεινται σε εξωτερική φόρτιση, αναπτύσσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή... 1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή... 1 Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή... 1 1.1 Ιστορική αναδρομή...1 1. Μικροδομή του χάλυβα...19 1.3 Τεχνολογία παραγωγής χάλυβα...30 1.4 Μηχανικές ιδιότητες χάλυβα...49 1.5 Ποιότητες δομικού χάλυβα...58 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Cross. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας

ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Cross. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Cross Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Μέθοδος Cross Η μέθοδος Cross ή μέθοδος κατανομής των ροπών, χρησιμοποιείται για την επίλυση συνεχών δοκών και πλαισίων. Είναι παραλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 6 ΜΕΛΕΤΗ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 6 ΜΕΛΕΤΗ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 6 ΜΕΛΕΤΗ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 6. Εισαγωγή Στα προηγούμενα κεφάλαια εξετάστηκαν περιπτώσεις απλών φορέων, οι οποίοι είναι δυνατόν να προσομοιωθούν με ένα μονοβάθμιο σύστημα, γεγονός

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Δίνονται: = cm ΕΠΙΛΥΣΗ: Ερώτημα α. k = 6000kN m. Μέθοδος των Δυνάμεων:

ΘΕΜΑ 1 ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Δίνονται: = cm ΕΠΙΛΥΣΗ: Ερώτημα α. k = 6000kN m. Μέθοδος των Δυνάμεων: ΔΕΔΟΜΕΝΑ: ΘΕΜΑ Στο φορέα του σχήματος ζητούνται: α) να χαραχθούν τα διαγράμματα, Q (2.5 μονάδες) β) να υπολογιστεί το μέτρο και η φορά της κατακόρυφης μετατόπισης στο μέσο του τμήματος (23) ( μονάδα) Δίνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Πλαστική Κατάρρευση Δοκών

Πλαστική Κατάρρευση Δοκών Πλαστική Κατάρρευση Δοκών ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σταδιακή Μελέτη Πλαστικής Κατάρρευσης o Παράδειγμα 1 (ισοστατικός φορέας) o Παράδειγμα 2 (υπερστατικός φορέας) Αμεταβλητότητα Φορτίου Πλαστικής Κατάρρευσης Προσδιορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες Χαλύβδινων Διατομών (Ευρωκώδικας 3, EN :2005)

Πίνακες Χαλύβδινων Διατομών (Ευρωκώδικας 3, EN :2005) RUET sotware Πίνακες Χαλύβδινων Διατομών (Ευρωκώδικας 3, E1993-1-1:005) Πίνακες με όλες τις πρότυπες χαλύβδινες διατομές, διαστάσεις και ιδιότητες, κατάταξη, αντοχές, αντοχή σε καμπτικό και στρεπτοκαμπτικό

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Άσκηση 1: Αντισεισμικός σχεδιασμός στεγάστρου με συνδέσμους δυσκαμψίας με εκκεντρότητα Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2015

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2015 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 015 3. Δοκοί (φορτία NQM) Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 3. Δοκοί (φορτία NQΜ)/ Μηχανική Υλικών 1 Σκοποί ενότητας Να εξοικειωθεί ο φοιτητής με τα διάφορα είδη φορτίων.

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές πληροφορίες μαθήματος: Τίτλος CE07_S04 Πιστωτικές. Φόρτος εργασίας μονάδες:

Γενικές πληροφορίες μαθήματος: Τίτλος CE07_S04 Πιστωτικές. Φόρτος εργασίας μονάδες: Γενικές πληροφορίες μαθήματος: Τίτλος Μεταλλικές Κωδικός CE07_S04 μαθήματος: Κατασκευές ΙI μαθήματος: Πιστωτικές Φόρτος εργασίας μονάδες: 5 150 (ώρες): Επίπεδο μαθήματος: Προπτυχιακό Μεταπτυχιακό Τύπος

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή των Υλικών Πείραμα Κάμψης

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή των Υλικών Πείραμα Κάμψης Μάθημα: Πειραματική Αντοχή των Υλικών Πείραμα Κάμψης Κατασκευαστικός Τομέας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Περιεχόμενα Σχήμα 1 Α. Ασημακόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

7. Στρέψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών. 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών

7. Στρέψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών. 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών 7. Στρέψη Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών 2015 1 Εισαγωγή Σε προηγούμενα κεφάλαια μελετήσαμε πώς να υπολογίζουμε τις ροπές και τις τάσεις σε δομικά μέλη τα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2016

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2016 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 016 3. Διαγράμματα NQM Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr Α3. Διαγράμματα NQΜ/ Μηχανική Υλικών 1 Σκοποί ενότητας Να εξοικειωθεί ο φοιτητής

Διαβάστε περισσότερα

ECTS ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. (Α) Λίστα με τα στοιχεία των μαθημάτων στα ελληνικά

ECTS ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. (Α) Λίστα με τα στοιχεία των μαθημάτων στα ελληνικά ECTS ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (Α) Λίστα με τα στοιχεία των μαθημάτων στα ελληνικά Γενικές πληροφορίες μαθήματος: Τίτλος Μεταλλικές Κωδικός CE09-S07 μαθήματος:

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Στατική ΙΙ 9 Φεβρουαρίου 2011 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. Διάρκεια εξέτασης 2:15 ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Μάθημα: Στατική ΙΙ 9 Φεβρουαρίου 2011 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. Διάρκεια εξέτασης 2:15 ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής Μάθημα: Στατική ΙΙ 9 Φεβρουαρίου 011 Διδάσκων:, Ph.D. Διάρκεια εξέτασης :15 ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Ανάλυσης Απλών Δοκών & Πλαισίων (1)

Μέθοδοι Ανάλυσης Απλών Δοκών & Πλαισίων (1) Μέθοδοι Ανάλυσης Απλών Δοκών & Πλαισίων (1) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πλαστική Κατάρρευση Υπερστατικής Δοκού Πλαστική Κατάρρευση Συνεχούς Δοκού Η Εξίσωση Δυνατών Εργων Θεωρήματα Πλαστικής Αναλυσης Θεωρία Μηχανισμών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΕΑΚ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 84 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 59 ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΝ.ΕΠΕ.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΕΑΚ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 84 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 59 ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΝ.ΕΠΕ. Σχεδιασμός κτιρίου με ΕΑΚ, Κανονισμό 84 και Κανονισμό 59 και αποτίμηση με ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΕΑΚ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 84 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 59 ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ Περίληψη Αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση 2ας. Προόδου & ιάλεξη 12 η. Τρίτη 5 Οκτωβρίου,,

Επίλυση 2ας. Προόδου & ιάλεξη 12 η. Τρίτη 5 Οκτωβρίου,, ΠΠΜ 220: Στατική Ανάλυση των Κατασκευών Ι ιάλεξη 12 η Επίλυση 2ας Προόδου & Εισαγωγή στις Παραµορφώσεις και Μετακινήσεις Τρίτη 5 Οκτωβρίου,, 2004 Πέτρος Κωµοδρόµος komodromos@ucy.ac.cy http://www.ucy.ac.cy/~petrosk

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 017 3. Διαγράμματα NQM Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr Α3. Διαγράμματα NQΜ/ Μηχανική Υλικών 1 Σκοποί ενότητας Να εξοικειωθεί ο φοιτητής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 9 ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΙΑΤΟΜΩΝ ΥΠΟ ΑΞΟΝΙΚΗ ΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΑΜΠΤΙΚΕΣ ΡΟΠΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 9 ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΙΑΤΟΜΩΝ ΥΠΟ ΑΞΟΝΙΚΗ ΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΑΜΠΤΙΚΕΣ ΡΟΠΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 9 ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΙΑΤΟΜΩΝ ΥΠΟ ΑΞΟΝΙΚΗ ΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΑΜΠΤΙΚΕΣ ΡΟΠΕΣ 9.1 Εισαγωγή Η ελαστοπλαστική συμπεριφορά συμπαγούς ορθογωνικής διατομής που ανήκει σε καμπτόμενη δοκό από ελαστικό απολύτως

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 11 ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΩΝ 11.1 Εισαγωγή Τα επίπεδα η χωρικά πλαίσια αποτελούν το συνηθέστερο στατικό σύστημα κτιριακών και άλλων κατασκευών, και παραλαμβάνουν τα επιβαλλόμενα φορτία αναπτύσσοντας

Διαβάστε περισσότερα

Ε.202-2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (ΘΕΩΡΙΑ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)

Ε.202-2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (ΘΕΩΡΙΑ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) ΚΩΔΙΚΟΣ: Ε.202-2 ΕΝΤΥΠΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΤΥΠΟ: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΤΗΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ Ε.202-2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (ΘΕΩΡΙΑ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) A ΜΕΡΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

( Σχόλια) (Κείµ ενο) Κοντά Υποστυλώµατα Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής. Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως. α s 2,5

( Σχόλια) (Κείµ ενο) Κοντά Υποστυλώµατα Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής. Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως. α s 2,5 ( Σχόλια) (Κείµ ενο) 18.4.9 Κοντά Υποστυλώµατα 18.4.9 Κοντά Υποστυλώµατα 18.4.9.1 Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής N Sd Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως V Sd M Sd1 h N Sd M Sd2 V Sd L l s =M Sd /V Sd M Sd

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή... 17

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή... 17 Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή... 17 1.1 Αντικείμενο... 17 1. Δομικά στοιχεία με σύμμικτη δράση... 17 1.3 Κτίρια από σύμμικτη κατασκευή... 19 1.4 Περιορισμοί... 19 Βάσεις σχεδιασμού... 1.1 Δομικά υλικά... 1.1.1

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ασκήσεις προηγούμενων

Διαβάστε περισσότερα

Fespa 10 EC. For Windows. Προσθήκη ορόφου και ενισχύσεις σε υφιστάμενη κατασκευή. Αποτίμηση

Fespa 10 EC. For Windows. Προσθήκη ορόφου και ενισχύσεις σε υφιστάμενη κατασκευή. Αποτίμηση Fespa 10 EC For Windows Προσθήκη ορόφου και ενισχύσεις σε υφιστάμενη κατασκευή Αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας του κτιρίου στη νέα κατάσταση σύμφωνα με τον ΚΑΝ.ΕΠΕ 2012 Αθήνα, εκέμβριος 2012 Version

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΞΕΩΝ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΞΕΩΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΞΕΩΝ Ν. Ε. Ηλιού Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Δ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Κεφαλαιο 2 Μηχανισμοί μεταφοράς δυνάμεων Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συστηματική προσπάθεια για

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωκώδικας EΝ 1993 Σχεδιασμός Μεταλλικών Κατασκευών

Ευρωκώδικας EΝ 1993 Σχεδιασμός Μεταλλικών Κατασκευών Χάρης Ι. Γαντές Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχεδιασμός Κατασκευών με Ευρωκώδικες Εφαρμογές Εθνικά Προσαρτήματα Κέρκυρα Ιούνιος 2009 Περιεχόμενα παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ Επίδραση Γειτονικού Κτιρίου στην Αποτίμηση Κατασκευών Ο/Σ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΜΙΧΑΕΛΑ Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Π.Π., mikaelavas@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ημερίδα Ευρωκωδίκων EC6. Ε. Βιντζηλαίου, Σχολή Π.Μ./ΕΜΠ

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ημερίδα Ευρωκωδίκων EC6. Ε. Βιντζηλαίου, Σχολή Π.Μ./ΕΜΠ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ημερίδα Ευρωκωδίκων EC6 Ε. Βιντζηλαίου, Σχολή Π.Μ./ΕΜΠ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΑ 6 ΜΕΡΟΣ 1-1: ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΠΟ ΩΠΛΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΟΠΛΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ (σε φάση ψηφίσεως από τις χώρες-μέλη)

Διαβάστε περισσότερα

«Αριθμητική και πειραματική μελέτη της διεπιφάνειας χάλυβασκυροδέματος στις σύμμικτες πλάκες με χαλυβδόφυλλο μορφής»

«Αριθμητική και πειραματική μελέτη της διεπιφάνειας χάλυβασκυροδέματος στις σύμμικτες πλάκες με χαλυβδόφυλλο μορφής» ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ «Αριθμητική και πειραματική μελέτη της διεπιφάνειας χάλυβασκυροδέματος στις σύμμικτες πλάκες με χαλυβδόφυλλο μορφής» του Θεμιστοκλή Τσαλκατίδη, Δρ. Πολιτικού Μηχανικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΡΡΟΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝ.ΕΠΕ

ΕΠΙΡΡΟΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝ.ΕΠΕ Επιρροή διαφόρων παραγόντων στα παραμορφωσιακά μεγέθη δομικού στοιχείου και σύγκριση με τύπους ΚΑΝ.ΕΠΕ ΕΠΙΡΡΟΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝ.ΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ιαλέξεις 24-27 Τρίτη, 2, Τετάρτη, 3, Παρασκευή 5 komodromos@ucy.ac.cy http://www.ucy.ac.cy/~petrosk Πέτρος Κωµοδρόµος

ιαλέξεις 24-27 Τρίτη, 2, Τετάρτη, 3, Παρασκευή 5 komodromos@ucy.ac.cy http://www.ucy.ac.cy/~petrosk Πέτρος Κωµοδρόµος ΠΠΜ 220: Στατική Ανάλυση των Κατασκευών Ι ιαλέξεις 24-27 Αρχή υνατών Έργων (Α Ε) Τρίτη, 2, Τετάρτη, 3, Παρασκευή 5 και Τρίτη, 9 Νοεµβρίου, 2004 Πέτρος Κωµοδρόµος komodromos@ucy.ac.cy http://www.ucy.ac.cy/~petrosk

Διαβάστε περισσότερα

ιάλεξη 7 η, 8 η και 9 η

ιάλεξη 7 η, 8 η και 9 η ΠΠΜ 220: Στατική Ανάλυση των Κατασκευών Ι ιάλεξη 7 η, 8 η και 9 η Ανάλυση Ισοστατικών οκών και Πλαισίων Τρίτη,, 21, Τετάρτη,, 22 και Παρασκευή 24 Σεπτεµβρίου,, 2004 Πέτρος Κωµοδρόµος komodromos@ucy.ac.cy

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ.. 1. Σύνοψη των βημάτων επίλυσης φορέων με τη ΜΜ.. xiv. 2. Συμβάσεις προσήμων...

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ.. 1. Σύνοψη των βημάτων επίλυσης φορέων με τη ΜΜ.. xiv. 2. Συμβάσεις προσήμων... ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ.. iii. Σύνοψη των βημάτων επίλυσης φορέων με τη ΜΜ.. xi. Συμβάσεις προσήμων.... Τοπικό και καθολικό σύστημα αναφοράς. xiii. Συμβατικά θετικές φορές εξωτερικών εντασιακών

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Τεχνικής Μηχανικής Διαγράμματα Ελευθέρου Σώματος (Δ.Ε.Σ.) Υπολογισμός Αντιδράσεων Διαγράμματα Φορτίσεων Διατομών (MNQ) Αντοχή Φορέα? Αντικείμενο Τεχνικής Μηχανικής Σχήμα 2 F Y A Γ B A Y B Y 1000N

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 6: Διαστασιολόγηση τεγίδας στεγάστρου. Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 6: Διαστασιολόγηση τεγίδας στεγάστρου. Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Σιδηρές Κατασκευές Ι Άσκηση 6: Διαστασιολόγηση τεγίδας στεγάστρου Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Μεταλλικών Κατασκευών

Σχεδιασμός Μεταλλικών Κατασκευών Χάρης Ι. Γαντές Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχεδιασμός Κατασκευών με Ευρωκώδικες Εφαρμογές Εθνικά Προσαρτήματα Κέρκυρα Ιούνιος 2009 Περιεχόμενα παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΩΝΥΜΟ :... ΟΝΟΜΑ :... ΒΑΘΜΟΣ:

ΕΠΩΝΥΜΟ :... ΟΝΟΜΑ :... ΒΑΘΜΟΣ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Μάθημα : Ανάλυση Γραμμικών Φορέων με Μητρώα ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Διδάσκων: Μ. Γ. Σφακιανάκης ΤΜΗΜΑ ΠΟΛ/ΚΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ Εξέταση : --, :-: ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΠΩΝΥΜΟ :......... ΟΝΟΜΑ :......

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ. Αντοχή Υλικού

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ. Αντοχή Υλικού ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ Αντοχή Υλικού Ερρίκος Μουρατίδης (BSc, MSc) Σεπτέμβριος 015 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Π A N E Π I Σ T H M I O Θ E Σ Σ A Λ I A Σ TMHMA MHXANOΛOΓΩN MHXANIKΩN

Π A N E Π I Σ T H M I O Θ E Σ Σ A Λ I A Σ TMHMA MHXANOΛOΓΩN MHXANIKΩN EPΓΣTHPIO MHXNIKHΣ KI NTOXHΣ TΩN YΛIKΩN Λεωφόρος θηνών Πεδίον Άρεως 84 όλος Πρόβλημα Π N E Π I Σ T H M I O Θ E Σ Σ Λ I Σ TMHM MHXNOΛOΓΩN MHXNIKΩN MHXNIKH ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Ι Σειρά Ασκήσεων Διευθυντής: Kαθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΤΙΚΟΥ ΛΥΓΙΣΜΟΥ ΜΕΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΠΛΑΣΙΩΝ ΜΕ ΑΜΦΙΚΛΙΝΗ ΖΥΓΩΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΤΙΚΟΥ ΛΥΓΙΣΜΟΥ ΜΕΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΠΛΑΣΙΩΝ ΜΕ ΑΜΦΙΚΛΙΝΗ ΖΥΓΩΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΤΙΚΟΥ ΛΥΓΙΣΜΟΥ ΜΕΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΠΛΑΣΙΩΝ ΜΕ ΑΜΦΙΚΛΙΝΗ ΖΥΓΩΜΑΤΑ Μαρία Λιβανού Υποψήφια Διδάκτωρ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα, Ελλάδα e-mail: livanoumaria@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Ο.Α.Σ.Π.)

Διαβάστε περισσότερα