H EΠIΣTHMH TOY XAOYΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΦΑΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "H EΠIΣTHMH TOY XAOYΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΦΑΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ"

Transcript

1 H EΠIΣTHMH TOY XAOYΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΦΑΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

3 Στον προηγούµενο αιώνα τρεις ήταν οι µεγάλες επιστηµονικές ανακαλύψεις Η θεωρία Σχετικότητας Η κβαντική θεωρία Η θεωρία του Χάους. Η πρώτη βρήκε τη σχέση του χώρου και του χρόνου, η δεύτερη την αρχή της αιτιότητας και η τρίτη διερευνά την έννοια της προβλεπτικότητας, πως από παρόµοιες αρχικές υποθέσεις µπορούν να προκύψουν πολύ διαφορετικά συµπεράσµατα.

4

5 Η θεωρία του χάους βρήκε µεγάλη απήχηση στην επιστηµονική κοινότητα και έφερε ένα νέο ρεύµα ανανέωσης στις επιστήµες αλλά και σε πεδία έξω από αυτή.

6 Μόλις στις αρχές του εικοστού αιώνα ο Henri Poincare ανακάλυψε την ύπαρξη χαοτικών κινήσεων σε απλά µηχανικά συστήµατα. Φυσικά η απεικόνιση του φαινοµένου ήρθε µαζί µε την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών από τον Benoit Mandelbrot που οδήγησε στην ανακάλυψη των fractals.

7

8 Πρόκειται για µια νέα επιστήµη, που µελετά πως από το τυχαίο, το ασταθές, το απρόβλεπτο, την αταξία δηµιουργείται τάξη και µορφή. Όπως λέει ο Douglas Hofstadter: «Πίσω από µια πρόσοψη τάξης µπορεί να κρύβεται ένας µυστηριώδης τύπος χάους και, επιπλέον, βαθιά µέσα στο χάος µπορεί να κρύβεται ένα ακόµη πιο µυστηριώδες είδος τάξης».

9 Η λέξη Χάος χρησιµοποιείται µε διαφορετικό τρόπο, σε διαφορετικές περιπτώσεις, από διαφορετικούς ανθρώπους. Άλλη η έννοια του χάους στη θρησκεία ή στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία ή στη σηµερινή εποχή µας (χάος = διάλυση, σύγχυση, µπάχαλο, αταξία κ.λ.π.) ή ακόµη και στην αναπαράσταση του µε διάφορα σύνολα τύπου Mandelbrot και άλλη η έννοια του χάους στην επιστήµη.

10 Στην επιστήµη το χάος ορίζεται σαν την εξαιρετικά ευαίσθητη εξάρτηση της κίνησης από τις αρχικές συνθήκες. Η απρόσµενη µεταβολή στις αρχικές συνθήκες είναι το στοιχείο του χάους - της αταξίας- που εκδηλώνεται σε µια τακτική και σταθερή φυσική διαδικασία.

11 Αναλυτικότερα, χάος είναι η χαοτική κατάσταση που προκύπτει όταν µεταβληθούν έστω και κατ' ελάχιστο τα αρχικά δεδοµένα ενός δυναµικού συστήµατος. Αλλά στη νέα θέση που θα οδηγηθεί το σύστηµα θα κατακαθίσει και θα παγιωθεί σε µια θέση που όµως πάλι η προβλεψιµότητα της θα είναι αδύνατον να εκφραστεί µε νόµους αιώνιους ή ντερµινιστικά.

12 Η θεωρία του Χάους µελετά τη συµπεριφορά ορισµένων µη γραµµικών δυναµικών συστηµάτων, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αρχικές συνθήκες.

13 Μικρές διαφορές στις αρχικές συνθήκες (όπως αυτές που οφείλονται σε σφάλµατα στρογγυλοποίησης σε αριθµητικούς υπολογισµούς) αποδίδουν πολύ διαφορετικά αποτελέσµατα για τα δυναµικά συστήµατα, καθιστώντας τη µακροπρόθεσµη πρόβλεψη αδύνατη σε γενικές γραµµές.

14 Στο φυσικό κόσµο, ο όρος δυναµικό σύστηµα περιγράφει κάθε φυσικό φαινόµενο που εξελίσσεται µε το χρόνο.

15 Ένα φυσικό σύστηµα µπορεί να περιγραφεί από ένα σύνολο µεταβλητών, οπότε δυναµικό σύστηµα είναι ένα φυσικό σύστηµα στο οποίο µία ή περισσότερες µεταβλητές µεταβάλλονται µε το χρόνο.

16 Ένα µη γραµµικό δυναµικό σύστηµα µπορεί, σε γενικές γραµµές, να παρουσιάζει µια ή περισσότερες από τις παρακάτω συµπεριφορές: - να καταλήγει σε ηρεµία (ακινησία) - να επεκτείνεται συνεχώς (µόνο για µη φραγµένα συστήµατα) ή όπως λέγεται να συµβαίνει µια έκρηξη - να εκτελεί περιοδική κίνηση ή ηµι-περιοδική κίνηση - να εκτελεί χαοτική κίνηση

17 Χαοτική συµπεριφορά µπορεί να παρατηρηθεί σε πολλά φυσικά συστήµατα, όπως ο καιρός, η ατµόσφαιρα, το ηλιακό σύστηµα, οι τεκτονικές πλάκες, τα οικονοµικά συστήµατα και η εξέλιξη (µεταβολή) των πληθυσµών.

18 H θεωρία του χάους µελετά ντετερµινιστικά συστήµατα, ενώ το συγγενές πεδίο της Φυσικής που λέγεται Κβαντική θεωρία του Χάους µελετά µη αιτιοκρατικά συστήµατα σύµφωνα µε τους νόµους της Κβαντοµηχανικής.

19 Τα παραδείγµατα από την καθηµερινή ζωή είναι πολλά. Ο καπνός του τσιγάρου που στροβιλίζεται σε πολύπλοκες και απρόβλεπτες δίνες. Η ροή του νερού που στάζει από µια βρύση. Το νερό των κυµάτων που σκάζουν πάνω σε µια ακτή. Το µελάνι που διαχέεται µέσα σε ένα ποτήρι νερού µε απρόβλεπτο τρόπο. Στην αστρονοµία µπορεί να έχουµε µια τυχαία µεταβολή κάποιας ιδιότητας (κλίση τροχιάς, εκκεντρότητα τροχιάς κάποιου πλανήτη κλπ).

20 Στη βιολογία, στην κοινωνιολογία, στην οικονοµία και τέλος στην ιατρική έχουµε παρόµοιες εκδηλώσεις χαοτικής συµπεριφοράς. Αλλά τα παραδείγµατα δεν τελειώνουν εδώ. Το απρόβλεπτο των τιµών στο χρηµατιστήριο, στα ηλεκτρικά κυκλώµατα, στους χτύπους της καρδιάς, στην ροή του νερού ή του αίµατος µέσα στους σωλήνες, στην µεταβολή των πληθυσµών στα πουλιά και στα φυτά είναι ορισµένοι τοµείς στους οποίους συνυπάρχει το χάος.

21 Σήµερα γνωρίζουµε ότι η θεωρία του Χάους βασίζεται στη διαπίστωση πως το Χάος και η Απροσδιοριστία δεν οφείλονται στην ανικανότητα των οργάνων µέτρησης που διαθέτουµε, απλώς είναι ιδιότητες του Σύµπαντος.

22 Από την εποχή του ηµόκριτου και του Αριστοτέλη, οι επιστήµονες πίστευαν ότι κάτω από την πολυπλοκότητα του κόσµου µας πρέπει να υπάρχουν απλά αντικείµενα και απλές δυνάµεις. Στην αρχή οι επιστήµονες νόµιζαν ότι οι απλοί δοµικοί λίθοι είναι τα άτοµα. Αργότερα, όταν ανακαλύφθηκε ότι τα άτοµα αποτελούνται από µέρη, δοµικοί λίθοι έγιναν τα απλά σωµατίδια όπως το πρωτόνιο και το ηλεκτρόνιο.

23 Ύστερα, όταν η Κβαντοµηχανική οδήγησε στην απροσδόκητη ανακάλυψη ενός εντυπωσιακού «ζωολογικού κήπου σωµατιδίων» στο υποατοµικό επίπεδο, οι φυσικοί επινόησαν τη µεγάλη ενοποιηµένη θεωρία και άρχισαν να αναζητούν τη µοναδική, απλή δύναµη -την «υπερδύναµη» που υποτίθεται πως γέννησε αυτόν τον κυκεώνα αλληλεπιδράσεων των στοιχειωδών σωµατιδίων.

24 Η υπερδύναµη δεν έχει βρεθεί ακόµη, πάντως, και τουλάχιστον ως τώρα, η έρευνα έχει ανακαλύψει ότι για κάθε απλούστευση υπάρχουν τουλάχιστον δύο καινούργιες περιπλοκές: «Η ιδέα της απλότητας διαλύεται. Σε όποια διεύθυνση κι αν πάµε, υπάρχει πολυπλοκότητα».

25 Πρώτος ο Prigogine απέδειξε ότι σε συνθήκες µακριά από τη θερµοδυναµική ισορροπία η ύλη αποκτά νέες απρόσµενες ιδιότητες, αυτοοργανώνεται και παράγει πολύπλοκες δοµές από τυχαίες διακυµάνσεις.

26 Το θέµα της αυτοοργάνωσης συνδέεται στενά µε το φαινόµενο της ζωής. Η δηµιουργία πολυπλοκότητας, που αποτελεί απαραίτητο όρο για την δηµιουργία ζωής, συνδέεται µε την διαδικασία αποθήκευσης πληροφορίας στα µόρια, από τα οποία αποτελείται το ζωντανό κύτταρο. Όλα τα έµβια συστήµατα, είτε µονοκύτταροι είτε πολυκύτταροι οργανισµοί, είναι εξαιρετικά πολύπλοκα συστήµατα σε σχέση µε όλα τα άλλα είδη της αβίου ύλης, που υπάρχει στο Σύµπαν.

27 Η φυσική επιλογή οδηγεί σε µορφές οργάνωσης, που είναι πιο αποτελεσµατικές, αφήνοντας τις ολιγότερο αποτελεσµατικές στην διαδικασία της εξαφάνισης. Έτσι, µία µορφή οργάνωσης, που σταθεροποιείται δυναµικά σε ένα σύστηµα εκτός ισορροπίας, θα εξαφανισθεί, εφόσον εµφανισθεί µία βελτιωµένη µορφή οργάνωσης.

28 Σύµφωνα µε την περίφηµη Αρχή της Αβεβαιότητας, διατυπωµένη για την Κβαντοµηχανική από τον Heisenberg, είναι αδύνατο να γνωρίζουµε µε πλήρη ακρίβεια και τη θέση και την ορµή οποιουδήποτε υποατοµικού σωµατιδίου. Η Αρχή της Αβεβαιότητας εισήγαγε την ανάγκη για την πιθανότητα στην περιγραφή της συµπεριφοράς των σωµατιδίων.

29 Η νέα αρχή αβεβαιότητας του Prigogine µας λέει ότι πέρα από κάποιο οριακό σηµείο πολυπλοκότητας, τα συστήµατα οδεύουν προς µη προβλέψιµες κατευθύνσεις. Χάνουν τις αρχικές τους συνθήκες και δεν µπορούν να τις ανακτήσουν ή να αντιστρέψουν την πορεία τους.

30 Οπως η Αρχή της Αβεβαιότητας του Heisenberg, έτσι και η αρχή αβεβαιότητας του Prigogine αποτελεί πλήγµα κατά του αναγωγισµού (να τα αναγάγουµε όλα τα φαινόµενα σε πιό απλά).

31 Ένας σπουδαίος παράγοντας στην εµφάνιση νέων δοµών είναι η συνεισφορά των διακυµάνσεων ή διαταράξεων, δηλαδή των ξαφνικών αλλαγών που επιτρέπουν κάτι καινούργιο να εµφανιστεί.

32

33 Ιστορικά Στοιχεία

34 Στις αρχές του 19ου αιώνα ο Γάλλος µαθηµατικός Laplace, είχε γράψει στην εισαγωγή του βιβλίου όπου πραγµατευόταν τη Θεωρία των Πιθανοτήτων:

35 «Αν ένα ον γνώριζε, σε µια συγκεκριµένη στιγµή, όλες τις δυνάµεις της φύσης, καθώς και τις θέσεις και τις ταχύτητες των σωµάτων που υπάρχουν στο Σύµπαν, θα είχε πλήρη γνώση του παρελθόντος και του µέλλοντος κάθε αντικειµένου, ζωντανού ή άψυχου»

36

37 Το συµπέρασµα αυτό το στήριζε στην πίστη του ότι η ισχύς των νόµων της Φυσικής είναι παγκόσµια και ότι οι µαθηµατικές εξισώσεις που περιγράφουν αυτούς τους νόµους είναι δυνατό να λυθούν ακριβώς. Κατά το Laplace, η έννοια της πιθανότητας οφείλεται µόνο στην ατελή γνώση που έχουµε για τους νόµους και τις αρχικές συνθήκες δηµιουργίας του Σύµπαντος.

38 Στη συγκεκριµένη περίπτωση ο νόµος που είχε κατά νου ο Laplace ήταν ο τρίτος νόµος της κίνησης του Νεύτωνα, σύµφωνα µε τον οποίο η κίνηση οιουδήποτε σώµατος είναι δυνατόν να περιγραφεί µε µία εξίσωση που περιλαµβάνει τη θέση, την ταχύτητα και την επιτάχυνσή του, αν είναι γνωστή η δύναµη που ασκείται σε αυτό.

39

40 Η σηµασία του συµπεράσµατος είναι προφανής για τη φιλοσοφία και τη ηθική: αν οι κινήσεις όλων των σωµάτων, από τα µικρότερα άτοµα στο σώµα µας µέχρι τα µεγαλύτερα αστέρια σε ένα γαλαξία, καθοδηγούνται από αυστηρούς µαθηµατικούς νόµους, τότε δεν υπάρχει η ελευθερία βούλησης των ανθρώπων!

41 Έπρεπε να περάσουν 100 χρόνια περίπου, δηλαδή να φτάσουµε στις αρχές του 20ου αιώνα για να αποκατασταθεί η ελευθερία βούλησης των ανθρώπων από την ανακάλυψη ενός φαινοµένου από τον µεγάλο µαθηµατικό και αστρονόµο Henri Poincare.

42

43 Μέχρι τα τέλη του προ-περασµένου αιώνα, η εύρεση της τροχιάς κάθε ουράνιου σώµατος γινόταν προσεγγιστικά, µε τη βοήθεια των νόµων του Νεύτωνα και Κέπλερ, αφού δεν υπήρχαν Η/Υ για περισσότερη ακρίβεια. Οι κινήσεις των πλανητών και των άλλων ουρανίων σωµάτων θεωρούνταν περιοδικές και κανονικές σαν τη κίνηση ενός τέλειου εκκρεµούς.

44 Στα τέλη όµως του 19ου αιώνα, ο Γάλλος µαθηµατικός και Αστρονόµος Henri Poincare έκανε µια ανακάλυψη που έµελλε να αλλάξει τα θεµέλια της Νευτώνιας Μηχανικής και να αποτελέσει έτσι τη γέννηση ενός νέου κλάδου της επιστήµης: του Χάους.

45 Ο Poincare διαπίστωσε πως το πρόβληµα των τριών σωµάτων (µελέτησε το πρόβληµα του Ήλιου, της Γης και της Σελήνης) ήταν και παραµένει άλυτο. Άρα, δεν µπορεί να προβλεφθεί η τροχιά οποιουδήποτε ουράνιου σώµατος που δέχεται την επίδραση δύο ή περισσοτέρων άλλων σωµάτων.

46 Η προσπάθεια λοιπόν να υπολογιστεί η τροχιά π.χ. του Πλούτωνα, δεν είναι δυνατή, αφού δέχεται την επίδραση του Ήλιου και άλλων οκτώ πλανητών.

47 Ο Poincare αποκάλυψε το χάος στο Ηλιακό σύστηµα και µαζί ανακάλυψε την απρόβλεπτη εξέλιξη ενός µη γραµµικού συστήµατος. Είχε κατανοήσει πως πολύ µικρές επιδράσεις µπορούν να µεγεθυνθούν µέσω της ανάδρασης. Γι' αυτό και διατύπωσε την άποψη "Μια ελάχιστη αιτία που διαφεύγει της προσοχής µπορεί να προκαλέσει ένα σηµαντικό αποτέλεσµα".

48 Η γέννηση του χάους και του απρόβλεπτου ήταν γεγονός. Αλλά χρειάστηκε να περάσουν 80 χρόνια από τότε για να συνειδητοποιήσουν οι αστρονόµοι και οι υπόλοιποι επιστήµονες τη σπουδαιότητα αυτής της ανακάλυψης.

49 Το ηλιακό µας σύστηµα παρουσιάζει ανώµαλες τροχιές

50 Ελκυστές

51 Ένας τρόπος να παρουσιάσουµε οπτικά την χαοτική κίνηση ή οποιαδήποτε άλλη κίνηση, είναι η κατασκευή ενός διαγράµµατος φάσης της κίνησης. Σε ένα τέτοιο διάγραµµα υπεισέρχεται σιωπηρά ο χρόνος και σε κάθε άξονα αναπαρίσταται µια µεταβλητή της κατάστασης.

52 Για παράδειγµα, θα µπορούσε κάποιος να αναπαραστήσει τη θέση ενός εκκρεµούς σε σχέση µε την ταχύτητά του. Ένα εκκρεµές σε ακινησία θα σχεδιαστεί ως ένα σηµείο και ένα σε περιοδική κίνηση θα σχεδιαστεί ως απλή κλειστή καµπύλη. Όταν ένα τέτοιο σχέδιο σχηµατίζει κλειστή καµπύλη, η καµπύλη λέγεται τροχιά. Το εκκρεµές µπορεί να παρουσιάσει άπειρες τέτοιες τροχιές.

53 Συχνά τα διαγράµµατα φάσης αποκαλύπτουν ότι η πλειοψηφία των τροχιών καταλήγουν να πλησιάζουν ένα κοινό όριο. Το σύστηµα τελικά εκτελεί την ίδια κίνηση για όλες τις αρχικές καταστάσεις σε µια περιοχή γύρω από την κίνηση, σχεδόν σαν να έλκεται το σύστηµα σε αυτή την κίνηση. Μια τέτοια ελκυστική κίνηση καλείται ελκυστής του συστήµατος.

54

55

56 Ένας πρωτοπόρος της θεωρίας του χάους ήταν ο Edward Lorenz ο οποίος συµπτωµατικά συνάντησε το φαινόµενο του χάους όσο δούλευε για την πρόβλεψη του καιρού το Αυτός χρησιµοποιούσε ένα απλό πρόγραµµα προσοµοίωσης του καιρού.

57 Εκεί ανακάλυψε ότι µικρές διαφορές στις αρχικές συνθήκες δίνουν τεράστιες διαφορές στα τελικά αποτελέσµατα. Ο όρος χάος όπως χρησιµοποιείται από τους µαθηµατικούς σήµερα πλάστηκε από τον µαθηµατικό James A. Yorke.

58 Ο πρώτος τύπος µαθηµατικής σκέψης που προϋπήρχε, χρησιµοποιεί σύµβολα και θεωρίες και είναι επικεντρωµένος στο να αναλύσει όλο και πιο πολύπλοκα συστήµατα. Με τη γέννηση της θεωρίας του χάους, δηµιουργήθηκε ο δεύτερος τύπος µαθηµατικής σκέψης που χρησιµοποιεί περισσότερο σχήµατα και µορφές για να αποτυπώσει κάποια συµπεράσµατα πιο εύκολα.

59 Η γλώσσα του χάους έχει ισχυρό γεωµετρικό χαρακτήρα. Η γεωµετρία χρησιµοποιείται από τους ερευνητές για να παρουσιάσουν τα δεδοµένα τους, όχι πλέον µε πίνακες αριθµών και απλά γραφήµατα, αλλά µε πολυδιάστατες καµπύλες και επιφάνειες.

60 H Γεωµετρία Fractal ήταν αυτή που ήρθε να δώσει το κατάλληλο µαθηµατικό µοντέλο για τη στήριξη της θεωρίας του Χάους.

61 Ο τύπος συµπεριφοράς που θα παρουσιάσει ένα σύστηµα εξαρτάται από την αρχική κατάσταση και από τις παραµέτρους του συστήµατος. Εµείς εξετάζουµε την χαοτική κίνηση που έδωσε το όνοµά της και στη θεωρία. Κριτήριο για ένα δυναµικό σύστηµα να εµφανίζει χαοτική κίνηση είναι να παρουσιάζει µεγάλη ευαισθησία στις αρχικές συνθήκες.

62 Για παράδειγµα χρησιµοποιούµε κάποιες εξισώσεις που χρησιµοποιούνται για να προβλεφτεί σε ένα µοντέλο η θερµοκρασία µε την πάροδο του χρόνου. Θέτουµε αρχική θερµοκρασία 30 0 C. Το διάγραµµα χρόνου που παίρνουµε είναι το εξής:

63 Παρατηρούµε ότι η αλλαγή θερµοκρασίας φαίνεται να είναι τυχαία αλλά στην πραγµατικότητα δεν υπάρχει καµία απολύτως τυχαιότητα γιατί όπως είπαµε είναι απολύτως προβλέψιµη αφού βασίζεται σε σταθερές µαθηµατικές εξισώσεις που έχουµε θέσει εµείς.

64 Τώρα κάνουµε µία µικροσκοπική αλλαγή στην αρχική θερµοκρασία. Την θέτουµε 30, C. Να έχουµε στον νου µας ότι τα ακριβέστερα θερµόµετρα που µπορούµε να διαθέτουµε έχουν ακρίβεια µέχρι το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Εποµένως µία αλλαγή στο έκτο δεκαδικό θεωρείται αµελητέα. Το διάγραµµα χρόνου που παίρνουµε τώρα είναι το εξής:

65 Με µια πρώτη µατιά δεν φαίνεται να υπάρχει διαφορά. Έτσι θα µπορούσε κάποιος επιστήµονας να το προσπεράσει και να αρχίσει να δουλεύει σε οποιοδήποτε από τα δύο διαγράµµατα για να βγάλει τα αποτελέσµατά του.

66 Μπορούµε όµως να βασιζόµαστε σε αυτά τα αποτελέσµατα; Για φανεί το µέγεθος της αλλαγής συγκρίνουµε τα δύο διαγράµµατα:

67 Αυτό που παρατηρούµε είναι ότι µετά από 2.5 δευτερόλεπτα τα δύο διαγράµµατα χάνουν τον συγχρονισµό τους και δεν τον ξαναβρίσκουν ποτέ. Κάποιος δηλαδή που θα υπολόγιζε την θερµοκρασία στον χρόνο των 2.5sec από το πρώτο διάγραµµα θα την υπολόγιζε 28,5 0 C ενώ κάποιος που θα επέλεγε το δεύτερο διάγραµµα θα την υπολόγιζε 31,5 0 C. Εµφανίστηκε δηλαδή µια διαφορά 3 0 C που είναι µια σηµαντική διαφορά αν αναλογιστούµε την αφάνταστα µικρή διαφορά από την οποία ξεκίνησαν τα δύο διαγράµµατα που είναι φυσικά µη αντιληπτή.

68 Το πρόβληµα µε ένα σύστηµα ευαίσθητο στις αρχικές συνθήκες είναι ότι µία µικρή διαφορά συνεχώς την ενισχύει και τελικά την κάνει αρκετά µεγάλη ώστε να θεωρείται σηµαντική. Όσο πιο µικρή είναι αυτή η διαφορά, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να µεγαλώσει µε αυτόν τον τρόπο. Αλλά µία διαφορά ακόµα και στο δισεκατοµµυριοστό δεκαδικό ψηφίο, σε κάποια χρονική στιγµή θα γίνει αρκετά σηµαντική για να µας εµφανίζει διαφορετικά αποτελέσµατα.

69 Πρακτικά, η γνώση µας για τις αρχικές συνθήκες είναι περιορισµένες. Στη Φυσική, οι πιο ακριβείς µετρήσεις γίνονται µέχρι το 12 δεκαδικό ψηφίο. Επίσης δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουµε ποια είναι η κατάσταση ενός συστήµατος σε κάθε χωρικό του σηµείο. Οπότε αν αυτές οι µικροδιαφορές στις αρχικές συνθήκες ενισχύονται συνεχώς, µετά από ορισµένο διάστηµα θα είναι αδύνατο να προβλέψουµε την κατάσταση του συστήµατός µας.

70 Για ένα καρφί χάθηκε ένα πέταλο Για ένα πέταλο χάθηκε ένα άλογο Για ένα άλογο χάθηκε ένας ιππότης Για έναν ιππότη χάθηκε ένα µήνυµα Για ένα µήνυµα χάθηκε µια µάχη Για µια µάχη χάθηκε ένας πόλεµος Για έναν πόλεµο χάθηκε ένα βασίλειο Για ένα βασίλειο χάθηκε µια αυτοκρατορία

71 ΧΑΟΣ Αν αλλάξεις κάτι µικρό ποτέ δε ξέρεις µέχρι που θα φτάσει αυτή η αλλαγή!

72 Έτσι προέκυψε το διάσηµο ρητό του φαινοµένου της πεταλούδας, σύµφωνα µε το οποίο το πέταγµα µιας πεταλούδας στην Ινδία µπορεί να έχει ως αποτέλεσµα έναν τυφώνα στο Τέξας. Ποτέ δεν θα µπορέσουµε να µάθουµε αν αυτές οι µικροελάχιστες αλλαγές που προκαλεί στην ατµόσφαιρα το πέταγµα µιας πεταλούδας τι επιπτώσεις µπορεί να έχουν στο καιρό ανά τη Γη όχι για µια µόνο χρονική στιγµή αλλά και για αιώνες αργότερα!

73 Αυτή ήταν και η σηµαντική ανακάλυψη του Edward Lorenz ο οποίος όπως προαναφέραµε στα ιστορικά, χρησιµοποιούσε ένα απλό πρόγραµµα προσοµοίωσης του καιρού. Ήθελε να ξαναδεί µία ακολουθία αποτελεσµάτων και για να εξοικονοµήσει χρόνο ξεκίνησε ξανά την προσοµοίωση από τη µέση της προηγούµενης πληκτρολογώντας τις δεδοµένες τιµές που είχε σε εκείνο το σηµείο.

74 Προς έκπληξή του το πρόγραµµα προέβλεπε εντελώς διαφορετικά αποτελέσµατα. Αυτό συνέβη µόνο γιατί θεώρησε περιττό να δηλώσει τα δεδοµένα και µε τα πέντε δεκαδικά ψηφία που του έδινε ο υπολογιστής αλλά µόνο µε τρία. Όταν είδε αυτές τις διαφορές εξεπλάγη και αναρωτήθηκε αν ο υπολογιστής του είχε κάποιο σφάλµα. Ξανά έκανε τους ίδιους υπολογισµούς σε άλλους υπολογιστές και ανακάλυψε ότι σε διαφορετικούς υπολογιστές παίρνει και διαφορετικά αποτελέσµατα.

75 Η λέξη χάος χρησιµοποιείται γιατί τα συστήµατα που πολλαπλασιάζουν το αρχικό σφάλµα επιδεικνύουν πολύ ανώµαλα αποτελέσµατα. Αυτό δεν σηµαίνει ότι τα αποτελέσµατα δεν ακολουθούν κάποιο σχέδιο. Απλώς αυτό το σχέδιο δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό από το ανθρώπινο µάτι. ηλαδή το χάος δεν ισούται µε την τυχαιότητα.

76 Ένα σύστηµα θεωρείται τυχαίο, όταν µία τιµή του σε µια ορισµένη στιγµή δεν εξαρτάται από την τιµή που είχε στις προηγούµενες στιγµές. Έτσι αν γνωρίζουµε µία ακολουθία τιµών σε συγκεκριµένες χρονικές στιγµές, αυτό δεν θα µας δώσει την ικανότητα να προβλέψουµε τις τιµές που θα ακολουθήσουν. Ένα τέτοιο παράδειγµα τυχαίου συστήµατος είναι όταν τραβάµε χαρτιά από µία ανακατεµένη τράπουλα.

77 Το χαρτί που θα τραβήξουµε µία στιγµή δεν σχετίζεται µε τα χαρτιά που τραβήξαµε στο παρελθόν ή που θα τραβήξουµε στο µέλλον. Ακόµα και αν κάποια στιγµή τύχει να τραβήξουµε µία ακολουθία χαρτιών, για παράδειγµα , που είχε εµφανιστεί κάποια στιγµή στο παρελθόν ( ), κανένας δεν µας διαβεβαιώνει ότι το επόµενο χαρτί θα είναι αυτό που είχαµε τραβήξει αµέσως µετά και στο παρελθόν, δηλαδή το 6.

78 Αντιθέτως τα χαοτικά συστήµατα δεν είναι έτσι. Αυτά παραµένουν ντετερµινιστικά. Γνώση από αρκετές προηγούµενες τιµές, µας δίνει πληροφορίες για την επόµενη τιµή. Βέβαια δεν µπορούµε επίσης να προβλέψουµε µε ακρίβεια το µέλλον γιατί πάντα το σύστηµα εξαρτάται από τα σφάλµατα στις αρχικές συνθήκες. ηλαδή η χαοτική κίνηση είναι προβλέψιµη µόνο για το πολύ κοντινό µέλλον.

79 Ένα παράδειγµα χαοτικής κίνησης είναι το απλό εκκρεµές. Το εκκρεµές εξηγείται απόλυτα από τους νόµους του Νεύτωνα.

80 Με αντικαταστάσεις στον νόµο ΣF=ma, παίρνουµε την εξίσωση που µας προσδιορίζει ανά πάσα στιγµή την θέση του εκκρεµούς

81 Ενώ θεωρητικά θα έπρεπε αυτή η εξίσωση να µας δίνει τη δυνατότητα να προβλέπουµε τη θέση του εκκρεµούς, η αλήθεια είναι ότι µπορούµε να την προβλέπουµε µόνο για µικρό χρονικό διάστηµα και όχι επ αόριστον γιατί οι αριθµοί g και sinθ (σε συγκεκριµένες θέσεις) έχουν άπειρα δεκαδικά ψηφία.

82 Εµείς για τους υπολογισµούς µας θα χρησιµοποιούσαµε λίγα δεκαδικά ψηφία µε αποτέλεσµα µε την πάροδο του χρόνου να χάνουµε ολοένα και περισσότερο την ακριβή θέση του εκκρεµούς, έτσι ώστε να έφτανε κάποια στιγµή που εµείς ενώ θα το υπολογίζαµε σε µία ακραία θέση, αυτό θα ήταν στην ακριβώς αντίθετη!

83 Ο τροχός της ρουλέτας είναι επίσης ένα χαοτικό σύστηµα. Στα µάτια του αδαούς φαίνεται εύκολο να πει ότι είναι ένα τυχαίο σύστηµα. Και όµως, θεωρητικά, είναι ένα ντετερµινιστικό σύστηµα αφού πρέπει να υπακούει στους νόµους του Νεύτωνα.

84 Έτσι αν γνωρίζουµε από ποιο ύψος θα πέσει η µπάλα, σε ποιο σηµείο της ρουλέτας θα πέσει, το βάρος της µπάλας, την ταχύτητα µε την οποία γυρνάει ο τροχός και τις διαστάσεις του τροχού, τότε πρέπει να βρισκόµαστε σε θέση να υπολογίσουµε µε διάφορες εξισώσεις πως θα κινηθεί η µπάλα, τι άλµατα θα κάνει και τελικά σε ποιο σηµείο ακριβώς θα σταµατήσει.

85 Όµως πρακτικά, αυτό το σύστηµα είναι πολύ ευαίσθητο στις αρχικές συνθήκες. Έτσι αν κάνουµε ένα µικροσκοπικό λάθος µέτρησης (πράγµα πολύ λογικό αν αναλογιστούµε όλες τις ανωµαλίες µιας ρουλέτας), όλα αυτά τα στάδια που πρέπει να περάσει η µπάλα θα ενισχύσουν το λάθος και τελικά θα έχουµε µία εντελώς διαφορετική θέση της µπάλας από αυτήν που προβλέψαµε.

86 Φυσικά άλλο ένα τέτοιο παράδειγµα χαοτικού µοντέλου είναι ο καιρός. Για να µπορούµε να προβλέπουµε τον καιρό, θα έπρεπε να ξέρουµε επακριβώς τις αρχικές συνθήκες. Αυτές είναι η θερµοκρασία και η ατµοσφαιρική πίεση. Με πόσο ακρίβεια όµως θα µπορούσαµε να τις καταµετρήσουµε όταν τα πιο ακριβή θερµόµετρα και βαρόµετρα περιορίζονται στα δύο δεκαδικά ψηφία.

87 Θα έπρεπε να εφεύρουµε µία µηχανή να καταµετράει µε ακρίβεια απείρων δεκαδικών ψηφίων αυτές τις δυο παραµέτρους. Αλλά δεν αρκεί αυτό. Επίσης θα έπρεπε να ξέρουµε τις τιµές για οποιοδήποτε σηµείο της ατµόσφαιρας. Άρα θα έπρεπε να γεµίσουµε την ατµόσφαιρα µε αυτήν τη νοητή µηχανή. Αυτό είναι αδύνατο. Στην πραγµατικότητα οι µετρήσεις γίνονται σε σηµεία που απέχουν αρκετά χιλιόµετρα µεταξύ τους.

88 Ακριβώς όπως η Θεωρία του Χάους προβλέπει, η ιστορική πορεία των χρηµατιστηρίων µας διδάσκει ότι τα µικρά, φαινοµενικά ασήµαντα γεγονότα µπορούν να έχουν τεράστιες συνέπειες στην εξέλιξη των πραγµάτων. Μικρές αλλαγές, οριακές, µπορεί να προκαλέσουν δραστικές µη προσδοκώµενες µεταβολές.

89 Συζήτηση - Συµπεράσµατα Η θεωρία του χάους τάραξε τα νερά στις επιστήµες. Αυτή η ανακάλυψη δηµιούργησε χάος στον επιστηµονικό κόσµο όσον αφορά τις κλασσικές µεθόδους και την ακρίβεια των αποτελεσµάτων.

90 Όµως όλο αυτό το οικοδόµηµα δεν στάθηκε ικανό να εξηγήσει όλες τις πτυχές της καθηµερινότητάς µας. Αυτά τα κενά που αφήνουν πάντα οι κλασσικές θεωρίες, είναι το ερέθισµα για τους ανορθόδοξους επιστήµονες να ανακαλύψουν ένα νέο θαυµαστό κόσµο που τόσο καιρό ήταν µπροστά µας και δεν τον βλέπαµε. Έτσι η θεωρία του χάους δηµιουργήθηκε πάνω στα κενά που άφηναν οι νόµοι του Νεύτωνα και του Κέπλερ, µε αποτέλεσµα να αµφισβητήσει ένα πολύ µεγάλο αριθµό επιστηµονικών καθιερωµένων.

91 Ένα από τα βασικά προβλήµατα που παρουσιάζει στην ιστορία της η επιστηµονική κοινότητα είναι η θεοποίηση κάποιων αποτελεσµάτων και η απόλυτη αποδοχή τους. Έτσι όταν εµφανίζεται κάποια νέα ανακάλυψη που έρχεται σε σύγκρουση µε τα κοινώς αποδεκτά, η συνήθης κατάληξή της είναι η περιθωριοποίησή της.

92 Για να µπορέσει µία θεωρία σαν αυτή του χάους που συγκρούεται µε όλες τις αυταξίες όλων των επιστηµών να εισακουστεί στην επιστηµονική κοινότητα, σηµαίνει ότι κάτι είχε αλλάξει στην ανθρώπινη σκέψη. Όπως είχε πει ο Richard P. Feynman Οι φυσικοί τους αρέσει να σκέφτονται το ότι το µόνο που έχουν να πουν είναι, αυτές είναι οι συνθήκες, τι συµβαίνει µετά; Η θεωρία του χάους είχε ήδη ένα µεγάλο αντίκτυπο στην επιστήµη, αλλά έχουν µείνει πολλά να ανακαλυφθούν ακόµα.

93 Στον νου του ανθρώπου δηµιουργήθηκαν τόσες πολλές απορίες και η ανάπτυξη των κλασσικών επιστηµών δε ήταν σε θέση να τις απαντήσει. Εξεπλάγη όταν είδε ότι το χάος υπάρχει παντού γύρω του, από το ίδιο του το σώµα και όλα του τα κατορθώµατα, µέχρι την ίδια την φύση και ολόκληρο το σύµπαν. Ο ανθρώπινος νους τις τελευταίες δεκαετίες έχει την τάση να αµφισβητεί οτιδήποτε και να µη δέχεται τίποτα από την αρχή.

94 Με τη θεωρία αυτή αρχίζει και γεννιέται η αµφιβολία στα µυαλά των απλών ανθρώπων. Αρχίζουν και αναρωτιούνται για το αν γνωρίζουν τελικά τίποτα για τον κόσµο γύρω τους και για το αν θα µπορέσουν ποτέ να αντιληφθούν την πραγµατικότητα. Άλλωστε όπως είχε πει ο Stephen Hawking, ο άνθρωπος για να παραµείνει αυτό που είναι, είναι καταδικασµένος να µην φτάσει ποτέ στην απόλυτη γνώση, γιατί αυτή είναι µόνο θεϊκή ικανότητα.

95 Αυτή η αντίληψη της άγνοια µας δηµιουργήθηκε από την ουσία της θεωρίας του χάους, δηλαδή της ευαισθησίας στις αρχικές συνθήκες. Όπως προαναφέραµε ένα παραµικρό λάθος στις αρχικές συνθήκες µπορεί να ενισχυθεί άπειρες φορές και να µας εµφανίσει χάος.

96 Έτσι καταλαβαίνουµε ότι για να µπορέσουµε να εξαλείψουµε το χάος από το σύστηµα µας θα έπρεπε να έχουµε άπειρη ακρίβεια στις αρχικές συνθήκες. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν µπορεί να γίνει δυνατό. Ενώ οι κλασικές επιστήµες θα έχουν για πάντα ως σκοπό την αύξηση της ακρίβειας στις µετρήσεις αλλά πάντα θα περιορίζονται από την αργή ή γρήγορη εµφάνιση του χάους, η εφαρµογή της θεωρίας του χάους θα µας δώσει την ικανότητα να µελετήσουµε τις χαοτικές συµπεριφορές των συστηµάτων και να εξερευνήσουµε πτυχές τους που µέχρι τώρα παρέµειναν ανέπαφες.

97 Παρατηρήσαµε ότι το σύµπαν δεν είναι κατασκευασµένο µε τα µαθηµατικά µοντέλα που οι επιστήµονες σαν το Γαλιλαίο και τον Κέπλερ ονόµασαν νόµους της φύσης. Αντίθετα η φύση αποτελείται κατά κύριο λόγο από fractals. Τα κύµατα των ωκεανών, η κίνηση του αέρα, τα φυτά, τα ζώα, οι πλανήτες και οι γαλαξίες είναι fractals.

98 Όλη η µελέτη που είχαν κάνει οι διάφοροι επιστήµονες για αυτά, δεν ήταν τίποτα από µη ακριβή µοντέλα, τα οποία βασίζονταν στην εξιδανίκευση (ιδανικά αέρια) και την απλοποίηση (τύποι πληθυσµιακής οικολογίας), για να µπορέσουν να δώσουν κάποια αποτελέσµατα. Τώρα πλέον µε τη γνώση µας για τις ιδιότητες των fractals και την εφαρµογή τους σε όλα αυτά τα επίπεδα, µας δίνει το δικαίωµα να ελπίζουµε σε πιο ποιοτικά αποτελέσµατα από αυτά που παίρναµε µέχρι τώρα.

99 Οι επιστήµονες άρχισαν να στρέφονται προς τα µη γραµµικά δυναµικά και προς τις χαοτικές συµπεριφορές που επιδεικνύουν για να αποδώσουν σωστότερα τα αποτελέσµατά τους. Ειδικά στην πληθυσµιακή οικολογία, µε την εφαρµογή της θεωρίας µπορέσαµε επιτέλους να εξηγήσουµε την απρόβλεπτη συµπεριφορά των διαφόρων πληθυσµών ειδών του πλανήτη µας.

100 Τελικά αυτή θεωρία που συντάραξε τα θεµέλια των σύγχρονων επιστηµών έχει πολλά πλεονεκτήµατα. Πλεονέκτηµα ήταν ότι επιτέλους εξηγήθηκαν όλες αυτές οι ανωµαλίες που εµφανίζονταν στα διάφορα πειράµατα και µοντέλα.

101 Επίσης ότι έγινε δυνατό να διαχωριστούν τα συστήµατα που συµπεριφερόντουσαν τυχαία, χωρίς κανένα πρότυπο, από αυτά που συµπεριφερόντουσαν χαοτικά, τα οποία αν και φαίνονται επίσης τυχαία, στην πραγµατικότητα ακολουθούν κάποιο κρυµµένο πρότυπο.

102 Επιπροσθέτως η κατανόηση των ιδιοτήτων των fractals, βοήθησε µε την σειρά της στην κατανόηση των πτυχών της φύσης που παρουσιάζουν fractal µορφή, στη µελέτη των ιδιοτήτων τους και στην καλύτερη αντίληψη της συµπεριφοράς τους.

103 Επίσης η ανακάλυψη των fractals µας έδωσε την έµπνευση για δηµιουργία ιδανικότερων υλικών και σχηµάτων που έκαναν καλύτερη την καθηµερινή µας ζωή. Μοναδικό µειονέκτηµα ήταν ότι γέµισε την επιστηµονική κοινότητα µε αµφισβήτηση για τα δεδοµένα της και αποκάλυψε την ανικανότητά µας για την πλήρη γνώση του σύµπαντος.

104 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γραµµική λέγεται η εξίσωση που έχει ως γραφική παράσταση µια ευθεία: f(x) = ax + b

105 Μη γραµµική λέγεται η εξίσωση που ο άγνωστος είναι υψωµένος σε κάποια δύναµη διαφορετική του 1. Έχει γραφική παράσταση µια καµπύλη που αλλάζει ανάλογα µε το είδος της εξίσωσης. Π.χ. f(x) = ax 2 + bx + c

106 Ένα σύστηµα είναι ένα σετ εξισώσεων που περιγράφουν µια κατάσταση. Στη Φυσική πρακτικά όλα τα φαινόµενα που περιγράφουµε είναι συστήµατα εξισώσεων, δηλαδή υπάρχει µια εξίσωση για την ενέργεια, µια για την ταχύτητα, µια για τη θέση και οι κοινές λύσεις των εξισώσεων αυτών µας περιγράφουν σε µια δεδοµένη χρονική στιγµή την κατάσταση του φαινοµένου.

107 Γραµµικό είναι ένα σύστηµα που αποτελείται µόνο από γραµµικές εξισώσεις. Οι λύσεις του συστήµατος «οπτικά» είναι οι τοµές των ευθειών. Μη γραµµικό είναι το σύστηµα που περιέχει τουλάχιστον µια µη γραµµική εξίσωση µέσα. Τα περισσότερα φυσικά φαινόµενα περιγράφονται από µη γραµµικά συστήµατα. υναµικό λέγεται το σύστηµα το οποίο εξαρτάται από το αποτέλεσµα του για να περιγράψει τη µελλοντική κατάσταση του φαινοµένου.

108 Παράδειγµα ενός µη δυναµικού γραµµικού συστήµατος θα ήταν το εξής: f(x) = 2x +1 ανάλογα την τιµή που παίρνει το χ (η τιµή είναι ανεξάρτητη του φαινοµένου θα µπορούσε π.χ. να είναι ο χρόνος ή η µάζα) παίρνουµε και µια λύση.

109 Ένα γραµµικό δυναµικό σύστηµα θα έµοιαζε κάπως έτσι: f(x) = 2x + 1 και χ = f(x) δηλαδή στο τέλος τροφοδοτούµε στο σύστηµα τη λυση του. Αν π.χ. ξεκινήσουµε µε χ = 1, f(1) = = 2 οπότε η εποµένη κατάσταση του συστήµατος θα είναι η για χ = 2, f(2) = = 5 κτλ. Το λέµε δυναµικό γιατί είναι αυτοµεταβαλλόµενο δηλαδή, το αποτέλεσµά του επηρεάζει τη µελλοντική του κατάσταση.

110 Η θεωρία του χάους αφορά τη µελέτη µη γραµµικών δυναµικών συστηµάτων. Ένα πολύ απλό παράδειγµα µη γραµµικού δυναµικού συστήµατος:

111 f(x) = x 2 + c και x = f(x) όπου c πραγµατικός αριθµός Η πρώτη τιµή του χ θα προσδιορίσει τι θα γίνει το σύστηµα µετά από ν επαναλήψεις. Αν θεωρήσουµε ότι c = 0 τότε έχουµε τις εξής πιθανές καταλήξεις του συστήµατος. (αν πάρουμε την γραφική παράσταση των τιμών που θα παίρνει το σύστημα λέμε ότι έχουμε την "τροχιά" του).

112 Αν το χ > 1 το σύστηµα πάει στο άπειρο γιατί: f(2)=4 f(4)=8 f(8)=64...

113 Αν το χ = 1 το σύστηµα πάει στο 1 γιατί: f(1)=1 f(1)=1...

114 Αν το χ < 1 το σύστηµα πάει στο µηδέν γιατί: f(1/2)=1/4 f(1/4)=1/8 f(1/8)=1/64...

115 To µηδέν και το άπειρο τα λέµε σηµεία έλξης της τροχιάς του συστήµατος και το 1 το λέµε σηµείο απώθησης. Σ αυτές τις σχετικά απλές περιπτώσεις µπορούµε εύκολα να δούµε ότι το σύστηµα "καταλήγει" κάπου, παρότι παίρνει άπειρες τιµές σ όλο το χώρο, το µεγαλύτερο µέρος αυτών των τιµών "συσσωρεύεται" κοντά στο άπειρο ή το µηδέν.

116 Αν βάλουµε το c στο παιχνίδι ως διάφορο του µηδενός και ξεκινάµε µε αρχική τιµή του χ το µηδέν για λόγους ευκολίας η συµπεριφορά του συστήµατος αλλάζει δραµατικά.

117

118 Βιβλιογραφία Professor Ian Stewart, Mathematics Institute, University of Warwick, Chaos and complexity, Concepts I, Sensitivity to Initial Conditions, Euro Pace, 2000 Professor Ian Stewart, Mathematics Institute, University of Warwick, Chaos and complexity, Concepts II, Strange Attractors, Euro Pace, 2000 Professor Ian Stewart, Mathematics Institute, University of Warwick, Chaos and complexity, Concepts I, Fractals, Euro Pace, 2000 Benoit Mandelbrot, The Fractal Geometry of Nature, Freeman, 1982 Ian Stewart, Does God Play Dice?, Penguin, 1989 Francis C. Moon, Chaotic and Fractal Dynamics David Ruelle, Chaotic Evolution and Strange Attractors

119 Επίσης πολλές πληροφορίες πάρθηκαν από τις παρακάτω ηλεκτρονικές σελίδες:

120 ΤΕΛΟΣ

ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ - ΧΑΟΣ

ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ - ΧΑΟΣ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ - ΧΑΟΣ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ Είναι η φιλοσοφική πίστη ότι κάθε γεγονός ή δράση είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσµα προηγούµενων γεγονότων και δράσεων. Έτσι τουλάχιστον κατ αρχήν κάθε γεγονός ή δράση

Διαβάστε περισσότερα

Η πρόβλεψη της ύπαρξης και η έµµεση παρατήρηση των µελανών οπών θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγµατα της Κοσµολογίας.

Η πρόβλεψη της ύπαρξης και η έµµεση παρατήρηση των µελανών οπών θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγµατα της Κοσµολογίας. Η πρόβλεψη της ύπαρξης και η έµµεση παρατήρηση των µελανών οπών θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγµατα της Κοσµολογίας. Παρ' όλα αυτά, πρώτος ο γάλλος µαθηµατικός Λαπλάςτο 1796 ανέφερε

Διαβάστε περισσότερα

x ν+1 =ax ν (1-x ν ) ή αλλιώς η απλούστερη περίπτωση ακολουθίας αριθμών με χαοτική συμπεριφορά.

x ν+1 =ax ν (1-x ν ) ή αλλιώς η απλούστερη περίπτωση ακολουθίας αριθμών με χαοτική συμπεριφορά. 1 x ν+1 =ax ν (1-x ν ) ή αλλιώς η απλούστερη περίπτωση ακολουθίας αριθμών με χαοτική συμπεριφορά. Πριν λίγα χρόνια, όταν είχε έρθει στην Ελλάδα ο νομπελίστας χημικός Ilya Prigogine (πέθανε πρόσφατα), είχε

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Α. Εισαγωγή Ερώτηση 1. Η τιμή της μάζας ενός σώματος πιστεύετε ότι συνοδεύει το σώμα εκ κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική ΙI Ροή στο χώρο των φάσεων, θεώρηµα Liouville

Μηχανική ΙI Ροή στο χώρο των φάσεων, θεώρηµα Liouville Τµήµα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου 16/5/2000 Μηχανική ΙI Ροή στο χώρο των φάσεων, θεώρηµα Liouville Στη Χαµιλτονιανή θεώρηση η κατάσταση του συστήµατος προσδιορίζεται κάθε στιγµή από ένα και µόνο σηµείο

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική ΙI. Λαγκρανζιανή συνάρτηση. Τµήµα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου 3/2001

Μηχανική ΙI. Λαγκρανζιανή συνάρτηση. Τµήµα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου 3/2001 Τµήµα Π Ιωάννου & Θ Αποστολάτου 3/2001 Μηχανική ΙI Λαγκρανζιανή συνάρτηση Είδαµε στο προηγούµενο κεφάλαιο ότι ο δυναµικός νόµος του Νεύτωνα είναι ισοδύναµος µε την απαίτηση η δράση ως το ολοκλήρωµα της

Διαβάστε περισσότερα

Ποια μπορεί να είναι η κίνηση μετά την κρούση;

Ποια μπορεί να είναι η κίνηση μετά την κρούση; Ποια μπορεί να είναι η κίνηση μετά την κρούση; ή Η επιτάχυνση και ο ρυθµός µεταβολής του µέτρου της ταχύτητας. Ένα σώµα Σ ηρεµεί, δεµένο στο άκρο ενός ελατηρίου. Σε µια στιγµή συγκρούεται µε ένα άλλο κινούµενο

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές αρχές ακτινοφυσικής Π. ΓΚΡΙΤΖΑΛΗΣ

Γενικές αρχές ακτινοφυσικής Π. ΓΚΡΙΤΖΑΛΗΣ Γενικές αρχές ακτινοφυσικής Π. ΓΚΡΙΤΖΑΛΗΣ Μέρος πρώτο ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Να εξηγηθούν βασικές έννοιες της φυσικής, που θα βοηθήσουν τον φοιτητή να μάθει: Τι είναι οι ακτίνες Χ Πως παράγονται Ποιες είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Τα ερωτήματα Δύο σώματα έχουν το ίδιο σχήμα και τις ίδιες διαστάσεις με το ένα να είναι βαρύτερο του άλλου. Την ίδια στιγμή τα δύο σώματα αφήνονται ελεύθερα να πέσουν μέσα στον

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική µε στοιχεία στατιστικής ανάλυσης

Πρακτική µε στοιχεία στατιστικής ανάλυσης Πρακτική µε στοιχεία στατιστικής ανάλυσης 1. Για να υπολογίσουµε µια ποσότητα q = x 2 y xy 2, µετρήσαµε τα µεγέθη x και y και βρήκαµε x = 3.0 ± 0.1και y = 2.0 ± 0.1. Να βρεθεί η ποσότητα q και η αβεβαιότητά

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση σε Ηλεκτρικό Πεδίο.

Κίνηση σε Ηλεκτρικό Πεδίο. Κίνηση σε Ηλεκτρικό Πεδίο. 3.01. Έργο κατά την μετακίνηση φορτίου. Στις κορυφές Β και Γ ενόςισοπλεύρου τριγώνου ΑΒΓ πλευράς α= 2cm, βρίσκονται ακλόνητα δύο σηµειακά ηλεκτρικά φορτία q 1 =2µC και q 2 αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα

Το κυματοπακέτο. (Η αρίθμηση των εξισώσεων είναι συνέχεια της αρίθμησης που εμφανίζεται στο εδάφιο «Ελεύθερο Σωμάτιο».

Το κυματοπακέτο. (Η αρίθμηση των εξισώσεων είναι συνέχεια της αρίθμησης που εμφανίζεται στο εδάφιο «Ελεύθερο Σωμάτιο». Το κυματοπακέτο (Η αρίθμηση των εξισώσεων είναι συνέχεια της αρίθμησης που εμφανίζεται στο εδάφιο «Ελεύθερο Σωμάτιο». Ένα ελεύθερο σωμάτιο δεν έχει κατ ανάγκη απολύτως καθορισμένη ορμή. Αν, για παράδειγμα,

Διαβάστε περισσότερα

1.1.3 t. t = t2 - t1 1.1.4 x2 - x1. x = x2 x1 . . 1

1.1.3 t. t = t2 - t1 1.1.4  x2 - x1. x = x2 x1 . . 1 1 1 o Κεφάλαιο: Ευθύγραµµη Κίνηση Πώς θα µπορούσε να περιγραφεί η κίνηση ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου; Πόσο γρήγορα κινείται η µπάλα που κλώτσησε ένας ποδοσφαιριστής; Απαντήσεις σε τέτοια ερωτήµατα δίνει

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική ενέργεια στο βαρυτικό πεδίο. Θετική ή αρνητική;

Δυναμική ενέργεια στο βαρυτικό πεδίο. Θετική ή αρνητική; ράφει το σχολικό βιβλίο: Δυναμική ενέργεια στο βαρυτικό πεδίο. Θετική ή αρνητική; Μια πρώτη ένσταση θα µπορούσε να διατυπωθεί, για την απουσία της δυναµικής ενέργειας από τον παραπάνω ορισµό. ιατί να µην

Διαβάστε περισσότερα

Κβαντική µηχανική. Τύχη ή αναγκαιότητα. Ηµερίδα σύγχρονης φυσικής Καραδηµητρίου Μιχάλης

Κβαντική µηχανική. Τύχη ή αναγκαιότητα. Ηµερίδα σύγχρονης φυσικής Καραδηµητρίου Μιχάλης Κβαντική µηχανική Τύχη ή αναγκαιότητα Ηµερίδα σύγχρονης φυσικής Καραδηµητρίου Μιχάλης Ηφυσικήστόγύρισµα του αιώνα «Όλοι οι θεµελιώδεις νόµοι και δεδοµένα της φυσικής επιστήµης έχουν ήδη ανακαλυφθεί και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ 145 Μαθηµατικές Μέθοδοι στη Φυσική. 5 Μαίου 2012

ΦΥΣ 145 Μαθηµατικές Μέθοδοι στη Φυσική. 5 Μαίου 2012 ΦΥΣ 145 Μαθηµατικές Μέθοδοι στη Φυσική 5 Μαίου 2012 Συµπληρώστε τα στοιχεία σας στο παρακάτω πίνακα τώρα Ονοµατεπώνυµο Αρ. Ταυτότητας Username Password Δηµιουργήστε ένα φάκελο στο home directory σας µε

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος Ερευνητικής Εργασίας Σχολείο:Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήμα:Α 1-Α 2

Φάκελος Ερευνητικής Εργασίας Σχολείο:Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήμα:Α 1-Α 2 Φάκελος Ερευνητικής Εργασίας Σχολείο:Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήμα:Α 1-Α 2 Θέμα: Θρησκευτικές και επιστημονικές αντιλήψεις για την δημιουργία του σύμπαντος Ονοματεπώνυμα μαθητών: Αλέξανδρος Λάσκος, Γαρυφαλένια

Διαβάστε περισσότερα

"Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης)

Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου. (Οδυσσέας Ελύτης) "Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης) Το σύμπαν δεν υπήρχε από πάντα. Γεννήθηκε κάποτε στο παρελθόν. Τη στιγμή της γέννησης

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Β Λυκειου, Γενικής Παιδείας 3ο Φυλλάδιο - Ορµή / Κρούση

Φυσική Β Λυκειου, Γενικής Παιδείας 3ο Φυλλάδιο - Ορµή / Κρούση Φυσική Β Λυκειου, Γενικής Παιδείας - Ορµή / Κρούση Επιµέλεια: Μιχάλης Ε. Καραδηµητρίου, MSc Φυσικός http://perifysikhs.wordpress.com 1 Σύστηµα Σωµάτων - Εσωτερικές & Εξωτερικές υνάµεις ύο ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Οι νόμοι των δυνάμεων

Οι νόμοι των δυνάμεων Φυσική Α Λυκείου Οι νόμοι των δυνάμεων 1. Η «αλληλεπίδραση»: Οι δυνάμεις στη φύση εμφανίζονται σε ζευγάρια: «Δράση Αντίδραση». Έτσι, κάθε σώμα που ασκεί σε ένα άλλο μία δύναμη -«δράση», δέχεται από αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο

Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται η ιδέα του συμπτωτικού πολυωνύμου, του πολυωνύμου, δηλαδή, που είναι του μικρότερου δυνατού βαθμού και που, για συγκεκριμένες,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ Κ. Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2004

ΤΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ Κ. Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2004 ΤΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ Κ. Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2004 ΣΥΝΟΨΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Το μοντέλο της Μεγάλης έκρηξης εξηγεί με ακρίβεια

Διαβάστε περισσότερα

Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λάθος (Λ). Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες είναι λάθος (Λ).

Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λάθος (Λ). Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες είναι λάθος (Λ). 1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λάθος (Λ). Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες είναι λάθος (Λ). *1. Μια κίνηση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Σύνδεση τεχνικής υδρολογίας και πιθανοθεωρίας

Κεφάλαιο 1 Σύνδεση τεχνικής υδρολογίας και πιθανοθεωρίας Κεφάλαιο 1 Σύνδεση τεχνικής υδρολογίας και πιθανοθεωρίας Υπάρχουν τρεις τουλάχιστον λόγοι για τους οποίους η πιθανοθεωρία και η στατιστική αποτελούν το βασικό μαθηματικό εργαλείο της τεχνικής υδρολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτάται η συχνότητα από τη µάζα στην Απλή Αρµονική Ταλάντωση;

Εξαρτάται η συχνότητα από τη µάζα στην Απλή Αρµονική Ταλάντωση; Εξαρτάται η συχνότητα από τη µάζα στην Απλή Αρµονική Ταλάντωση; Ξεκινώντας θα ήθελα να θυµίσω κάποια στοιχεία που σχετίζονται µε τον ορισµό της συχνότητας σε ένα περιοδικό φαινόµενο, άρα και στην ΑΑΤ.

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας με τη βοήθεια του απλού εκκρεμούς.

Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας με τη βοήθεια του απλού εκκρεμούς. Μ2 Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας με τη βοήθεια του απλού εκκρεμούς. 1 Σκοπός Η εργαστηριακή αυτή άσκηση αποσκοπεί στη μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας σε ένα τόπο. Αυτή η μέτρηση επιτυγχάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Η ασφάλεια στον LHC Ο Μεγάλος Επιταχυντής Συγκρουόµενων εσµών Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) είναι ικανός να επιτύχει ενέργειες που κανένας άλλος επιταχυντής έως σήµερα δεν έχει προσεγγίσει. Ωστόσο,

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες αντιλήψεις γύρω από το άτομο. Κβαντική θεωρία.

Σύγχρονες αντιλήψεις γύρω από το άτομο. Κβαντική θεωρία. Σύγχρονες αντιλήψεις γύρω από το άτομο. Κβαντική θεωρία. Η κβαντική θεωρία αναπτύχθηκε με τις ιδέες των ακόλουθων επιστημόνων: Κβάντωση της ενέργειας (Max Planck, 1900). Κυματική θεωρία της ύλης (De Broglie,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ- ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ- ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ- ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ Η ταχύτητα συνήθως δεν παραµένει σταθερή Ας υποθέσουµε ότι ένα αυτοκίνητο κινείται σε ευθύγραµµο δρόµο µε ταχύτητα k 36. Ο δρόµος είναι ανοιχτός και ο οδηγός αποφασίζει

Διαβάστε περισσότερα

Περί της «Αρχής ανεξαρτησίας των κινήσεων»

Περί της «Αρχής ανεξαρτησίας των κινήσεων» Περί της «Αρχής ανεξαρτησίας των κινήσεων» Παρακολουθώ στο δίκτυο τις τελευταίες µέρες να γίνεται συζήτηση για την «Αρχή ανεξαρτησίας των κινήσεων» ή την «επαλληλία εξισώσεων κίνησης». Προσπαθώ στο µέτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 5: ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ Salviati: Εκεί που δεν μας βοηθούν οι αισθήσεις πρέπει να παρέμβει η λογική, γιατί μόνο αυτή θα επιτρέψει να εξηγήσουμε τα φαινόμενα ΓΑΛΙΛΑΪΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ Η μαθηματική

Διαβάστε περισσότερα

Το ταξίδι στην 11η διάσταση

Το ταξίδι στην 11η διάσταση Το ταξίδι στην 11η διάσταση Το κείμενο αυτό δεν αντιπροσωπεύει το πώς παρουσιάζονται οι 11 διστάσεις βάση της θεωρίας των υπερχορδών! Είναι περισσότερο «τροφή για σκέψη» παρά επιστημονική άποψη. Οι σκέψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΑ 3,4. Συστήµατα ενός Βαθµού ελευθερίας. k Για E 0, η (1) ισχύει για κάθε x. Άρα επιτρεπτή περιοχή είναι όλος ο άξονας

ΚΕΦΑΛΑΙΑ 3,4. Συστήµατα ενός Βαθµού ελευθερίας. k Για E 0, η (1) ισχύει για κάθε x. Άρα επιτρεπτή περιοχή είναι όλος ο άξονας ΚΕΦΑΛΑΙΑ,4. Συστήµατα ενός Βαθµού ελευθερίας. Να βρεθούν οι επιτρεπτές περιοχές της κίνησης στον άξονα ' O για την απωστική δύναµη F, > και για ενέργεια Ε. (α) Είναι V και οι επιτρεπτές περιοχές της κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

16. Να γίνει µετατροπή µονάδων και να συµπληρωθούν τα κενά των προτάσεων: α. οι τρεις ώρες είναι... λεπτά β. τα 400cm είναι...

16. Να γίνει µετατροπή µονάδων και να συµπληρωθούν τα κενά των προτάσεων: α. οι τρεις ώρες είναι... λεπτά β. τα 400cm είναι... 1. Ο νόµος του Hooke υποστηρίζει ότι οι ελαστικές παραµορφώσεις είναι.των...που τις προκαλούν. 2. Ο τρίτος νόµος του Νεύτωνα υποστηρίζει ότι οι δυνάµεις που αναφέρονται στο νόµο αυτό έχουν... µέτρα,......

Διαβάστε περισσότερα

(Α). Να κυκλώσεις το Σ εάν η πρόταση είναι ορθή, ενώ αν η πρόταση είναι λανθασμένη να κυκλώσεις το Λ.

(Α). Να κυκλώσεις το Σ εάν η πρόταση είναι ορθή, ενώ αν η πρόταση είναι λανθασμένη να κυκλώσεις το Λ. ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑ 1 ο (Α). Να κυκλώσεις το Σ εάν η πρόταση είναι ορθή, ενώ αν η πρόταση είναι λανθασμένη να κυκλώσεις το Λ. 1. πεδίο είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο ασκούνται δυνάμεις Σ Λ 2. όταν κόβουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα.

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα. Εισαγωγή Μετρήσεις-Σφάλματα Πολλές φορές θα έχει τύχει να ακούσουμε τη λέξη πείραμα, είτε στο μάθημα είτε σε κάποια είδηση που αφορά τη Φυσική, τη Χημεία ή τη Βιολογία. Είναι όμως γενικώς παραδεκτό ότι

Διαβάστε περισσότερα

Η Απουσία του Χρόνου Σελίδα.1

Η Απουσία του Χρόνου Σελίδα.1 Η Απουσία του Χρόνου Σελίδα.1 (Επιφυλλίδα Οπισθόφυλλο) Ο Εαυτός και η Απουσία του Χρόνου Δεν είναι καθόλου συνηθισμένο να γίνονται συζητήσεις και αναφορές για την Απουσία του Χρόνου ακόμη και όταν υπάρχουν,

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική ΙI. Λογισµός των µεταβολών. Τµήµα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου 2/2000

Μηχανική ΙI. Λογισµός των µεταβολών. Τµήµα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου 2/2000 Τµήµα Π Ιωάννου & Θ Αποστολάτου 2/2000 Μηχανική ΙI Λογισµός των µεταβολών Προκειµένου να αντιµετωπίσουµε προβλήµατα µεγιστοποίησης (ελαχιστοποίησης) όπως τα παραπάνω, όπου η ποσότητα που θέλουµε να µεγιστοποιήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ είναι ο τομέας τις ϕυσικής που προσπαθεί να εξηγήσει την γένεση και την εξέλιξη του σύμπαντος χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις και τ

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ είναι ο τομέας τις ϕυσικής που προσπαθεί να εξηγήσει την γένεση και την εξέλιξη του σύμπαντος χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις και τ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 10 Οκτωβρίου, 2017 ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ Πανεπιστήμιο Κρήτης 1- ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ είναι ο τομέας τις ϕυσικής που προσπαθεί να εξηγήσει την γένεση και την εξέλιξη του σύμπαντος χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Θέµα Α Στις ερωτήσεις -4 να βρείτε τη σωστή απάντηση. Α. Για κάποιο χρονικό διάστηµα t, η πολικότητα του πυκνωτή και

Διαβάστε περισσότερα

Κάπως έτσι ονειρεύτηκα την Γραμμική Αρμονική Ταλάντωση!!! Μπορεί όμως και να ήταν.

Κάπως έτσι ονειρεύτηκα την Γραμμική Αρμονική Ταλάντωση!!! Μπορεί όμως και να ήταν. Ένα όνειρο που ονειρεύεσαι μόνος είναι απλά ένα όνειρο. Ένα όνειρο που ονειρεύεσαι με άλλους μαζί είναι πραγματικότητα. John Lennon Κάπως έτσι ονειρεύτηκα την Γραμμική Αρμονική Ταλάντωση!!! Μπορεί όμως

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ (ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ)

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ (ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ) Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ (ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ) ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΟΥΜΑΣ ΕΣΠΟΤΑΤΟΥ 3 ΑΓΡΙΝΙΟ. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η έννοια της συνάρτησης είναι στενά συνυφασµένη µε τον πίνακα τιµών και τη γραφική παράσταση.

Διαβάστε περισσότερα

2. Δυναμικό και χωρητικότητα αγωγού.

2. Δυναμικό και χωρητικότητα αγωγού. . Δυναμικό και χωρητικότητα αγωγού. Σε όλα τα σηµεία ενός αγωγού, σε ηλεκτροστατική ισορροπία, το δυναµικό είναι σταθερό. Για παράδειγµα, στην φορτισµένη σφαίρα του διπλανού σχήµατος τα σηµεία Α και Β

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ III. ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ III. ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ Ν. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εικόνα του ατόμου που είναι τόσο γνωστή, δηλαδή ο πυρήνας και γύρω του σε τροχιές τα ηλεκτρόνια σαν πλανήτες (το πρότυπο του Ruterford

Διαβάστε περισσότερα

- Q T 2 T 1 + Q T 1 T T

- Q T 2 T 1 + Q T 1 T T oς ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ. oς Θερµοδυναµικός νόµος σχετίζεται ιστορικά µε τις προσπάθειες για τη βελτίωση των θερµικών µηχανών. Ποιοτικά: ιατυπώνεται µε τι προτάσεις Kelvin-Plank και Clausius Ποσοτικά: ιατυπώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε άτομο στο σώμα σου προέρχεται από έκρηξη άστρου και τα άτομα του αριστερού σου χεριού πιθανόν να προέρχονται από διαφορετικό άστρο απ ότι του

Κάθε άτομο στο σώμα σου προέρχεται από έκρηξη άστρου και τα άτομα του αριστερού σου χεριού πιθανόν να προέρχονται από διαφορετικό άστρο απ ότι του Είμαστε αστερόσκονη Είμαστε αστερόσκονη Αν θέλετε να ακουμπήσετε, να πιάσετε στα χέρια σας το εσωτερικό ενός άστρου αρκεί να χαϊδέψετε το πρόσωπό σας ή κάποιο αντικείμενο δίπλα σας. Όλα αυτά αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Η κλασσική, η σχετικιστική και η κβαντική προσέγγιση. Θωµάς Μελίστας Α 3

Η κλασσική, η σχετικιστική και η κβαντική προσέγγιση. Θωµάς Μελίστας Α 3 Η κλασσική, η σχετικιστική και η κβαντική προσέγγιση Θωµάς Μελίστας Α 3 Σύµφωνα µε την κλασσική µηχανική και την γενική αντίληψη η µάζα είναι µία εγγενής ιδιότητα των φυσικών σωµάτων. Μάζα είναι η ποσότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ

ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ Θα ξεκινήσουµε την παρουσίαση των γραµµικών συστηµάτων µε ένα απλό παράδειγµα από τη Γεωµετρία, το οποίο ϑα µας ϐοηθήσει στην κατανόηση των συστηµάτων αυτών και των συνθηκών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ

Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 5: Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ Salviati: Εκεί όπου δεν μας βοηθούν οι αισθήσεις πρέπει να παρέμβει η λογική, γιατί μόνο αυτή θα επιτρέψει να εξηγήσουμε τα φαινόμενα ΓΑΛΙΛΑΪΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚ Η ΜΕΤΡΗΣΗ. By Teamcprojectphysics

ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚ Η ΜΕΤΡΗΣΗ. By Teamcprojectphysics ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚ Η ΜΕΤΡΗΣΗ By Teamcprojectphysics ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο κόσμος της Κβαντομηχανικής είναι περίεργος, γοητευτικός και μυστήριος. Η ονομασία όμως Κβαντομηχανική είναι αποκρουστική, βαρετή, μη ενδιαφέρουσα,

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Γυµνάσιο Μελισσίων Λέσχη Ανάγνωσης ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΓΩΝΙΑΣ. Η δική µας Εικασία

1 ο Γυµνάσιο Μελισσίων Λέσχη Ανάγνωσης ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΓΩΝΙΑΣ. Η δική µας Εικασία 1 ο Γυµνάσιο Μελισσίων Λέσχη Ανάγνωσης ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΓΩΝΙΑΣ Η δική µας Εικασία Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν να διχοτοµούν µια τυχαία γωνία µε χρήση κανόνα και διαβήτη, και, κατά συνέπεια, µπορούσαν να διαιρέσουν

Διαβάστε περισσότερα

Κβαντικό κενό ή πεδίο μηδενικού σημείου και συνειδητότητα Δευτέρα, 13 Οκτώβριος :20. Του Σταμάτη Τσαχάλη

Κβαντικό κενό ή πεδίο μηδενικού σημείου και συνειδητότητα Δευτέρα, 13 Οκτώβριος :20. Του Σταμάτη Τσαχάλη Του Σταμάτη Τσαχάλη Η διάκριση ανάμεσα στην ύλη και στον κενό χώρο εγκαταλείφθηκε από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε ότι τα στοιχειώδη σωματίδια μπορούν να γεννηθούν αυθόρμητα από το κενό και στη συνέχεια

Διαβάστε περισσότερα

Ε π ι μ έ λ ε ι α Κ Ο Λ Λ Α Σ Α Ν Τ Ω Ν Η Σ

Ε π ι μ έ λ ε ι α Κ Ο Λ Λ Α Σ Α Ν Τ Ω Ν Η Σ Ε π ι μ έ λ ε ι α Κ Ο Λ Λ Α Σ Α Ν Τ Ω Ν Η Σ 1 Συναρτήσεις Όταν αναφερόμαστε σε μια συνάρτηση, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε μια σχέση ή εξάρτηση. Στα μαθηματικά που θα μας απασχολήσουν, με απλά λόγια, η σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με τον ολισμό το Σύμπαν περιγράφεται πλήρως από το ίδιο το Σύμπαν,

Σύμφωνα με τον ολισμό το Σύμπαν περιγράφεται πλήρως από το ίδιο το Σύμπαν, Επινοώντας εκ νέου τη φυσική, στην εποχή της ανάδυσης. Εκδόσεις Κάτοπτρο, 2008. Ο Robert B. Laughlin κατέχει την έδρα φυσικής Robert M. και Anne Bass στο Πανεπιστήμιο Stanford, όπου διδάσκει από το 1985.

Διαβάστε περισσότερα

, όπου οι σταθερές προσδιορίζονται από τις αρχικές συνθήκες.

, όπου οι σταθερές προσδιορίζονται από τις αρχικές συνθήκες. Στην περίπτωση της ταλάντωσης µε κρίσιµη απόσβεση οι δύο γραµµικώς ανεξάρτητες λύσεις εκφυλίζονται (καταλήγουν να ταυτίζονται) Στην περιοχή ασθενούς απόσβεσης ( ) δύο γραµµικώς ανεξάρτητες λύσεις είναι

Διαβάστε περισσότερα

Είναι το ηλεκτρικό ρεύµα διανυσµατικό µέγεθος;

Είναι το ηλεκτρικό ρεύµα διανυσµατικό µέγεθος; Είναι το ηλεκτρικό ρεύµα διανυσµατικό µέγεθος; Για να εξετάσουµε το κύκλωµα LC µε διδακτική συνέπεια νοµίζω ότι θα πρέπει να τηρήσουµε τους ορισµούς που δώσαµε στα παιδιά στη Β Λυκείου. Ας ξεκινήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν

Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Τμήμα Φυσικής- Πανεπιστήμιο Αθηνών Η Γεωμετρία Του Σύμπαντος Όταν αναφερόμαστε σε μια γεωμετρία, θεωρούμε ως αυτονόητη

Διαβάστε περισσότερα

Η χρονική εξέλιξη της δοµής του ατόµου.

Η χρονική εξέλιξη της δοµής του ατόµου. Ατοµικά πρότυπα Η χρονική εξέλιξη της δοµής του ατόµου. ατοµική θεωρία ηµόκριτου ατοµική θεωρία Dalton πρότυπο Rutherford πρότυπο Schrodinger ~450 π.χ ~1800 µ.χ 1904 µ.χ 1911 µ.χ 1913 µ.χ 1926 µ.χ Σε διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Τα είδη της κρούσης, ανάλογα µε την διεύθυνση κίνησης των σωµάτων πριν συγκρουστούν. (α ) Κεντρική (ϐ ) Εκκεντρη (γ ) Πλάγια

Τα είδη της κρούσης, ανάλογα µε την διεύθυνση κίνησης των σωµάτων πριν συγκρουστούν. (α ) Κεντρική (ϐ ) Εκκεντρη (γ ) Πλάγια 8 Κρούσεις Στην µηχανική µε τον όρο κρούση εννοούµε τη σύγκρουση δύο σωµάτων που κινούνται το ένα σχετικά µε το άλλο.το ϕαινόµενο της κρούσης έχει δύο χαρακτηριστικά : ˆ Εχει πολύ µικρή χρονική διάρκεια.

Διαβάστε περισσότερα

Πριν υπάρξει το Σύμπαν

Πριν υπάρξει το Σύμπαν Πριν υπάρξει το Σύμπαν Μάνος Δανέζης-Στράτος Θεοδοσίου Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής Τμήμα Φυσικής-Πανεπιστήμιο Αθηνών Όλοι γνωρίζουμε την κλασική Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ. www.meteo.gr - 1 -

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ. www.meteo.gr - 1 - ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ H Γη είναι ένας πλανήτης από τους οκτώ συνολικά του ηλιακού μας συστήματος, το οποίο αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστρικά συστήματα του Γαλαξία μας, ο οποίος με την

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική ΙI Αδιαβατικά αναλλοίωτα

Μηχανική ΙI Αδιαβατικά αναλλοίωτα Τµήµα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου 20/5/2000 Μηχανική ΙI Αδιαβατικά αναλλοίωτα Είδαµε ότι όταν η Χαµιλτονιανή συνάρτηση δεν εξαρτάται άµεσα από το χρόνο τότε αυτή διατηρείται κατά την κίνηση και εποµένως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Β ΦΑΣΗ. Ηµεροµηνία: Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου 2017 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Β ΦΑΣΗ. Ηµεροµηνία: Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου 2017 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 07 Ε_3.Φλ(ε) ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ Ηµεροµηνία: Μ. Τετάρτη Απριλίου 07 ιάρκεια Εξέτασης: ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ηµιτελείς προτάσεις Α - Α4 να γράψετε να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Χάρης Βάρβογλης Τμήμα Φυσικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Χάρης Βάρβογλης Τμήμα Φυσικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Χάρης Βάρβογλης Τμήμα Φυσικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Διατύπωσε την αρχή της διατήρησης της ορμής σε ένα (κλειστό) σύστημα N-σωμάτων. Στη συνέχεια διατύπωσε τους νόμους των κρούσεων μεταξύ σωμάτων. Υπολόγισε

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση πλανητών Νόµοι του Kepler

Κίνηση πλανητών Νόµοι του Kepler ΦΥΣ 111 - Διαλ.29 1 Κίνηση πλανητών Νόµοι του Keple! Θα υποθέσουµε ότι ο ήλιος είναι ακίνητος (σχεδόν σωστό αφού έχει τόσο µεγάλη µάζα και η γη δεν τον κινεί).! Οι τροχιές των πλανητών µοιάζουν κάπως σα

Διαβάστε περισσότερα

< > Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ

< > Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 < > Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ Επαναλαμβάνουμε την έκπληξή μας για τα τεράστια συμπλέγματα γαλαξιών, τις πιο μακρινές

Διαβάστε περισσότερα

Τρία συνηθισµένα λάθη που κάνουν µαθητές της Γ Λυκείου σε ασκήσεις του ιαφορικού Λογισµού ρ. Παναγιώτης Λ. Θεοδωρόπουλος πρώην Σχολικός Σύµβουλος ΠΕ3 e-mail@p-thedrpuls.gr Πρόλογος Στην εργασία αυτή επισηµαίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Κοσμολογία & Αστροσωματιδική Φυσική Μάγδα Λώλα CERN, 28/9/2010

Κοσμολογία & Αστροσωματιδική Φυσική Μάγδα Λώλα CERN, 28/9/2010 Κοσμολογία & Αστροσωματιδική Φυσική Μάγδα Λώλα CERN, 28/9/2010 Η φυσική υψηλών ενεργειών µελετά το µικρόκοσµο, αλλά συνδέεται άµεσα µε το µακρόκοσµο Κοσµολογία - Μελέτη της δηµιουργίας και εξέλιξης του

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη;

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης. Στην Κινηματική

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης.

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 10. Πόσα υποπαίγνια υπάρχουν εδώ πέρα; 2 υποπαίγνια.

Kεφάλαιο 10. Πόσα υποπαίγνια υπάρχουν εδώ πέρα; 2 υποπαίγνια. Kεφάλαιο 10 Θα δούµε ένα δύο παραδείγµατα να ορίσουµε/ µετρήσουµε τα υποπαίγνια και µετά θα λύσουµε και να βρούµε αυτό που λέγεται τέλεια κατά Nash ισορροπία. Εδώ θα δούµε ένα παίγνιο όπου έχουµε µια επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κύκλος αλλά έλλειψη. Αυτό σηµαίνει πως η Σελήνη δεν απέχει πάντα το

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κύκλος αλλά έλλειψη. Αυτό σηµαίνει πως η Σελήνη δεν απέχει πάντα το ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κύκλος αλλά έλλειψη. Αυτό σηµαίνει πως η Σελήνη δεν απέχει πάντα το ίδιο από τη Γη. Τα δύο σηµεία που έχουν ενδιαφέρον

Διαβάστε περισσότερα

Κοσµολογία. Το παρελθόν, το παρόν, και το µέλλον του Σύµπαντος.

Κοσµολογία. Το παρελθόν, το παρόν, και το µέλλον του Σύµπαντος. Κοσµολογία Το παρελθόν, το παρόν, και το µέλλον του Σύµπαντος. Τι είναι όµως η Κοσµολογία; Ηκοσµολογία είναι ο κλάδος της φυσικής που µελετά την δηµιουργία και την εξέλιξη του Σύµπαντος. Με τον όρο Σύµπαν

Διαβάστε περισσότερα

Ευθύγραμμες Κινήσεις

Ευθύγραμμες Κινήσεις Οι παρακάτω σημειώσεις διανέμονται υπό την άδεια: Creaive Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές. 1 Θέση και Σύστημα αναφοράς Στην καθημερινή μας ζωή για να περιγράψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Περιληπτικά, τα βήματα που ακολουθούμε γενικά είναι τα εξής:

Περιληπτικά, τα βήματα που ακολουθούμε γενικά είναι τα εξής: Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, για να μη στεναχωριόμαστε, είναι πως τόσο στις εξισώσεις, όσο και στις ανισώσεις 1ου βαθμού, που θέλουμε να λύσουμε, ακολουθούμε ακριβώς τα ίδια βήματα! Εκεί που πρεπει να

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση σε Ηλεκτρικό Πεδίο.

Κίνηση σε Ηλεκτρικό Πεδίο. Κίνηση σε Ηλεκτρικό Πεδίο. 3.01. Έργο κατά την μετακίνηση φορτίου. Στις κορυφές Β και Γ ενός ισοπλεύρου τριγώνου ΒΓ πλευράς α= 2cm, βρίσκονται ακλόνητα δύο σημειακά ηλεκτρικά φορτία 1 =2μC και 2 αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ F ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Όταν δίνονται οι δυνάμεις οι οποίες ασκούνται σε ένα σώμα, υπολογίζουμε τη συνισταμένη των δυνάμεων και από τη σχέση (ΣF=m.α ) την επιτάχυνσή του. Αν ασκούνται σε αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΩΡΙΩΝ, 9/1/2008 Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ Γη, ο τρίτος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος Περιφερόμαστε γύρω από τον Ήλιο, ένα τυπικό αστέρι της κύριας ακολουθίας

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στο βαρυτικό πεδίο

Ασκήσεις στο βαρυτικό πεδίο Ασκήσεις στο βαρυτικό πεδίο Για το ΘΜΚΕ η μόνη δύναμη που δρα στη μάζα είναι η ελκτική βαρυτική δύναμη της Γης. Θα μπορούσαμε να εργαστούμε και με ΑΔΜΕ! Δοκιμάστε την Εδώ εργαζόμαστε μόνο με ΘΜΚΕ. Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Η Φυσική που δεν διδάσκεται

Η Φυσική που δεν διδάσκεται 1 Η Φυσική που δεν διδάσκεται Δρ. Μιχάλης Καραδημητρίου Σύλλογος Φυσικών Κρήτης www.sfkritis.gr Αλήθεια τι είναι η «Φυσική» ; 2 Είναι ένα άσχημο μάθημα με τύπους και εξισώσεις;; ή μήπως είναι η επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάζοντας το βιβλίο του Θρασύβουλου εγώ εστιάζω στο εξής:

Διαβάζοντας το βιβλίο του Θρασύβουλου εγώ εστιάζω στο εξής: Φίλε Λάµπρο σε κάποια θα συµφωνήσω και σε κάποια θα διαφωνήσω. Θα συµφωνήσω ότι στις περιπτώσεις που αναφέρεις και οι τρεις κινήσεις έχουν τα χαρακτηριστικά της ευθύγραµµης οµαλά µεταβαλλόµενης κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερη αρµονική ταλάντωση χωρίς απόσβεση

Ελεύθερη αρµονική ταλάντωση χωρίς απόσβεση Ελεύθερη αρµονική ταλάντωση χωρίς απόσβεση Παρακολουθώντας τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί, σχετικά µε το «... Αν η αποµάκρυνση x του σώµατος δίνεται από τη σχέση x=αηµ(ωt+φ) η κίνηση του σώµατος ονοµάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΟΧΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ

ΙΑ ΟΧΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ Tel.: +30 2310998051, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής 541 24 Θεσσαλονίκη Καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου Ιστοσελίδα: http://users.auth.gr/theodoru ΙΑ ΟΧΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Αθηνών. προς το χρόνο και χρησιµοποιείστε την εξίσωση Schrodinger για να βρείτε τη χρονική παράγωγο της κυµατοσυνάρτησης.

Πανεπιστήµιο Αθηνών. προς το χρόνο και χρησιµοποιείστε την εξίσωση Schrodinger για να βρείτε τη χρονική παράγωγο της κυµατοσυνάρτησης. Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα Φυσικής Κβαντοµηχανική Ι Α Καρανίκας και Π Σφήκας Άσκηση 1 Η Hamiltonian ενός συστήµατος έχει τη γενική µορφή Δείξτε ότι Υπόδειξη: Ξεκινείστε από τον ορισµό της αναµενόµενης τιµής,

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος 1 ο : Εισαγωγή στο φως

Μέρος 1 ο : Εισαγωγή στο φως Μέρος 1 ο : Εισαγωγή στο φως Το φως είναι η ευλογία του Θεού. Είναι γνωστό ότι κατά τη δημιουργία του κόσμου είπε: «καὶ εἶπεν ὁ Θεός γενηθήτω φῶς καὶ ἐγένετο φῶς. καὶ εἶδεν ὁ Θεὸς τὸ φῶς, ὅτι καλόν καὶ

Διαβάστε περισσότερα

Το χάος και η σχετικότητα στον Πουανκαρέ

Το χάος και η σχετικότητα στον Πουανκαρέ 5 Μαρτίου 2012 Το χάος η σχετικότητα στον Πουανκαρέ Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας Το 2012 συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου φιλόσοφου επιστήμονα Jules Henri Poincaré

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΔΥΝΑΜΕΙΣ 3.1 Η έννοια της δύναμης ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ Στο κεφάλαιο των κινήσεων ασχοληθήκαμε με τη μελέτη της κίνησης χωρίς να μας απασχολούν τα αίτια που προκαλούν την κίνηση

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική ΙI Αδιαβατικά αναλλοίωτα

Μηχανική ΙI Αδιαβατικά αναλλοίωτα Τµήµα Π Ιωάννου & Θ Αποστολάτου 20/5/2000 Μηχανική ΙI Αδιαβατικά αναλλοίωτα Είδαµε ότι όταν η Χαµιλτονιανή συνάρτηση δεν εξαρτάται άµεσα από το χρόνο τότε αυτή διατηρείται κατά την κίνηση και εποµένως

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Επιστήµονες και Μηχανικούς. Εισαγωγή και Κεφάλαιο Μ1 Φυσική και µετρήσεις

Φυσική για Επιστήµονες και Μηχανικούς. Εισαγωγή και Κεφάλαιο Μ1 Φυσική και µετρήσεις Φυσική για Επιστήµονες και Μηχανικούς Εισαγωγή και Κεφάλαιο Μ1 Φυσική και µετρήσεις Φυσική Θεµελιώδης επιστήµη Ασχολείται µε τις βασικές αρχές του σύµπαντος. Αποτελεί τη βάση γι άλλες επιστήµες. Οι βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική ΙI Ταλαντωτής µε µεταβλητή συχνότητα

Μηχανική ΙI Ταλαντωτής µε µεταβλητή συχνότητα Τµήµα Π Ιωάννου & Θ Αποστολάτου 22/5/2000 Μηχανική ΙI Ταλαντωτής µε µεταβλητή συχνότητα Τι θα συµβεί στην περίοδο ενός εκκρεµούς εάν το µήκος του νήµατος µεταβάλλεται µε αργό ρυθµό; Το πρόβληµα προτάθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ Η αισθητοποίηση του φαινοµένου του ηχητικού συντονισµού Η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των πνευστών οργάνων ΥΛΙΚΑ-ΟΡΓΑΝΑ

ΣΚΟΠΟΙ Η αισθητοποίηση του φαινοµένου του ηχητικού συντονισµού Η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των πνευστών οργάνων ΥΛΙΚΑ-ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΙΜΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΩΛΗΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΚΟΠΟΙ Η αισθητοποίηση του φαινοµένου του ηχητικού συντονισµού Η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των πνευστών οργάνων ΥΛΙΚΑ-ΟΡΓΑΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : «Η Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τ.Ε.Π.» ΤΣΑΚΙΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : «Η Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τ.Ε.Π.» ΤΣΑΚΙΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : «Η Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τ.Ε.Π.» ΤΣΑΚΙΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 2 ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΙΑΣΤΗΜΑ-Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ Παρατηρώντας τη νύχτα τον ουρανό µπορούµε να δούµε

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα 1 ο. iv) πραγµατοποιεί αντιστρεπτές µεταβολές.

Θέµα 1 ο. iv) πραγµατοποιεί αντιστρεπτές µεταβολές. ΜΑΘΗΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Θέµα 1 ο α) Ορισµένη ποσότητα ιδανικού αερίου πραγµατοποιεί µεταβολή AB από την κατάσταση A (p, V, T ) στην κατάσταση B (p, V 1, T ). i) Ισχύει V 1 = V. ii) Η µεταβολή παριστάνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 29 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ A ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015 Ώρα: 10:00-13:00 Οδηγίες 1) Το δοκίµιο αποτελείται από οκτώ (8) σελίδες και δέκα (10) θέµατα. 2) Να απαντήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις στις σειρές

Σηµειώσεις στις σειρές . ΟΡΙΣΜΟΙ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Σηµειώσεις στις σειρές Στην Ενότητα αυτή παρουσιάζουµε τις βασικές-απαραίτητες έννοιες για την µελέτη των σειρών πραγµατικών αριθµών και των εφαρµογών τους. Έτσι, δίνονται συστηµατικά

Διαβάστε περισσότερα

Όσο χρονικό διάστηµα είχε τον µαγνήτη ακίνητο απέναντι από το πηνίο δεν παρατήρησε τίποτα.

Όσο χρονικό διάστηµα είχε τον µαγνήτη ακίνητο απέναντι από το πηνίο δεν παρατήρησε τίποτα. 1 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (Ε επ ). 5-2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Γνωρίζουµε ότι το ηλεκτρικό ρεύµα συνεπάγεται τη δηµιουργία µαγνητικού πεδίου. Όταν ένας αγωγός διαρρέεται από ρεύµα, τότε δηµιουργεί γύρω του

Διαβάστε περισσότερα

Q 40 th International Physics Olympiad, Merida, Mexico, 12-19 July 2009

Q 40 th International Physics Olympiad, Merida, Mexico, 12-19 July 2009 Q 40 th International Physics Olympiad, erida, exico, -9 July 009 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ No. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΗΣ-ΣΕΛΗΝΗΣ Οι επιστήμονες μπορούν να προσδιορίσουν την απόσταση Γης-Σελήνης, με μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Κινηµατική Οµάδα Γ.

1.1. Κινηµατική Οµάδα Γ. 1.1. Οµάδα Γ. 1.1.21. Πληροφορίες από το διάγραµµα θέσης-χρόνου..ένα σώµα κινείται ευθύγραµµα και στο διάγραµµα βλέπετε τη θέση του σε συνάρτηση µε το χρόνο. i) Βρείτε την κλίση στο διάγραµµα x-t στις

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ Συναρτήσεις Προεπισκόπηση Κεφαλαίου Τα μαθηματικά είναι μια γλώσσα με ένα συγκεκριμένο λεξιλόγιο και πολλούς κανόνες. Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον Απειροστικό Λογισμό, θα πρέπει να έχετε εξοικειωθεί

Διαβάστε περισσότερα

3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ανάλυση θεωρίας

3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ανάλυση θεωρίας Κεφάλαιο Εξέλιξη 3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ανάλυση θεωρίας Πολλές από τις επιστημονικές απόψεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί δεν γίνονται εύκολα αποδεκτές, διότι αντιβαίνουν την αντίληψη που οι άνθρωποι διαμορφώνουν

Διαβάστε περισσότερα