ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Διπλωματική εργασία της φοιτήτριας Νικητοπούλου Χριστίνας Α.Ε.Μ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Διπλωματική εργασία της φοιτήτριας Νικητοπούλου Χριστίνας Α.Ε.Μ."

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Διπλωματική εργασία της φοιτήτριας Νικητοπούλου Χριστίνας Α.Ε.Μ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΒΑΕΨΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ Επιβλεπων καθηγητής: Γούδας Μάριος ΤΡΙΚΑΛΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2001

2 πανεπ,στημ)0 ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

3 Εισαγωγή Όταν μιλάμε για υγιεινές συμπεριφορές αναφερόμαστε στη σωστή άσκηση ή την υγιεινή διατροφή, ενώ παράδειγμα ανθυγιεινών συμπεριφορών είναι το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η χρήση ναρκωτικών. Η υιοθέτηση των υγιεινών συμπεριφορών έχει στόχο την προαγωγή της υγείας, είναι όμως δύσκολο να υλοποιηθεί καθώς πολλές ανθυγιεινές συμπεριφορές έχουν γίνει σε μερικούς ανθρώπους τρόπος ζωής. Αυτό που χρειάζεται είναι είτε συστηματική παρέμβαση, για όσους τις έχουν υιοθετήσει, είτε πρόληψη, τουλάχιστο για τις ομάδες κινδύνου, αν όχι για όλους τους πολίτες. Μια ομάδα στην οποία θα έπρεπε ίσως να εστιαστεί η πρόληψη είναι και οι φοιτητές, δηλαδή οι νέοι/ες ηλικίας ετών. Για να μπορέσουν λοιπόν να γίνουν παρεμβάσεις στην ομάδα αυτή, είναι απαραίτητο πρώτα να εκτιμηθεί η στάση των φοιτητών προς κάθε μία από αυτές τις συμπεριφορές, η πρόθεση και η αναμενόμενη συμπεριφορά τους. Επίσης πρέπει να εξεταστεί ο βαθμός καθώς και ο τρόπος επίδρασης της οικογένειας αλλά και η αλληλεπίδραση των φοιτητών μεταξύ τους αφού ένα μεγάλο μέρος της ημέρας το περνούν μαζί, δέχονται τα ίδια ερεθίσματα και έχουν παρόμοια προβλήματα και προβληματισμούς.

4 Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να συγκρίνει την ικανότητα πρόβλεψης των μεταβλητών της θεωρίας της Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς στις συμπεριφορές: α) συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες, β) υγιεινή διατροφή και γ) κάπνισμα, στην έρευνα συμμετείχαν φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οι οποίοι συμπλήρωσαν κλίμακες στάσεων, κοινωνικού προτύπου και αντιληπτού ελέγχου για τις παραπάνω συμπεριφορές. 7

5 Ανασκόπηση της βιβλιογραφίας Θεωρητικό μοντέλο Το θεωρητικό μοντέλο στο οποίο βασίστηκε η εργασία είναι η Θεωρία της Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς (Ajzen, 1991). Η θεωρία αυτή είναι μια επέκταση της Θεωρίας της Αιτιολογημένης Δράσης (Fishbein & Ajzen, 1980), η οποία δημιουργήθηκε για να προβλέψει και να εξηγήσει τη συμπεριφορά των ατόμων. Σύμφωνα με τη Θεωρία Αιτιολογημένης Δράσης, ο καλύτερος τρόπος πρόβλεψης της συμπεριφοράς, είναι η πρόθεση του ατόμου σχετικά με την εκτέλεση μιας συμπεριφοράς. Οι προθέσεις είναι δείκτες του πόσο είναι διατεθειμένα τα άτομα να προσπαθήσουν, πόση προσπάθεια σκοπεύουν να καταβάλλουν, για να εκδηλώσουν μια συμπεριφορά. Γενικά όσο πιο δυνατή είναι η πρόθεση ενός ατόμου να εκδηλώσει μια συμπεριφορά τόσο πιο πιθανό είναι αυτή να εκδηλωθεί. Αυτό βέβαια συμβαίνει μόνο στην περίπτωση που η συγκεκριμένη συμπεριφορά ελέγχεται από το ίδιο το άτομο. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόθεση είναι:(α) η ατομική στάση προς μια συμπεριφορά και (β) το υποκειμενικό πρότυπο. Η «ατομική στάση» αναφέρεται στο βαθμό στον οποίο ένα άτομο τίθεται θετικά ή αρνητικά απέναντι σε μία συμπεριφορά, δηλαδή εκφράζει τη γενική εκτίμηση και το γενικό αίσθημα του ατόμου για ευμενή ή δυσμενή αντιμετώπιση της συμπεριφοράς. Οι στάσεις των ατόμων διαμορφώνονται είτε από τις άμεσες εμπειρίες τους, είτε από την επίδραση και τη σχέση τους με άλλους ανθρώπους (Triandis, 1971). Για παράδειγμα, αν ένα άτομο θεωρεί ότι το κάπνισμα είναι κακό για την υγεία, αυτό εκφράζει την ατομική του στάση για την εν λόγω συμπεριφορά, η οποία επηρεάζει και την πρόθεσή του να καπνίσει.

6 Ο δεύτερος παράγοντας είναι κοινωνικός και ορίζεται ως «Υποκειμενικό Πρότυπο». Αναφέρεται στην κοινωνική πίεση που αντιλαμβάνεται το άτομο ότι του ασκείται αναφορικά με την εκδήλωση μιας συμπεριφοράς ή την αποτροπή του από αυτήν. Είναι δηλαδή η αντίληψη του κοινωνικού περιβάλλοντος, ο κοινωνικός παράγοντας, και αφορά τον ρόλο των «σημαντικών άλλων» προσώπων και τη γνώμη που έχουν τα πρόσωπα αυτά για τη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο θεωρεί ότι τα σημαντικά γι αυτόν πρόσωπα αντιμετωπίζουν το κάπνισμα ως κακή συμπεριφορά, τότε αυτό επηρεάζει την πρόθεσή του να καπνίσει στο μέλλον. Η Θεωρία της Αιτιολογημένης Δράσης όμως είναι «ελλιπής» σε ότι αφορά τον ατομικό έλεγχο πάνω σε μια συμπεριφορά. Ανεξάρτητα από την πρόθεση του ατόμου να εκτελέσει μια συμπεριφορά συνήθως υπάρχουν εμπόδια. Τέτοια εμπόδια είναι εσωτερικοί παράγοντες, όπως το αν το άτομο έχει τις σχετικές επιδεξιότητες, ικανότητες και γνώσεις, αλλά και εξωτερικοί παράγοντες, όπως χρόνος, ευκαιρίες, συνεργασία με άλλους, κτλ (Ajzen & Madden, 1986). Μια συμπεριφορά λοιπόν, μπορεί να είναι απόλυτα κάτω από τον έλεγχο του ατόμου, αλλά μπορεί και όχι. Ο «αντιλαμβανόμενος έλεγχος συμπεριφοράς» είναι ένας επιπλέον παράγοντας που επηρεάζει την ατομική πρόθεση. Εκφράζει άμεσα πόσο δύσκολο ή εύκολο θεωρεί το άτομο ότι είναι να προβεί σε μια ενέργεια, πόσες διέξοδοι, πόροι και ευκαιρίες πιστεύει ότι υπάρχουν ή πόσοι παράγοντες λειτουργούν θετικά ή αρνητικά. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο θεωρεί ότι μπορεί να καταφέρει να γυμνάζεται καθημερινά, τότε αυτός ο παράγοντας μπορεί να επηρεάσει την πρόθεσή του να το πράξει. Έτσι λοιπόν, ο «αντιλαμβανόμενος έλεγχος συμπεριφοράς», γίνεται το διαχωριστικό στοιχείο της Θεωρίας της Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς από τη Θεωρία της Αιτιολογημένης Δράσης.

7 Η έννοια αυτή είναι όμοια με την αυτοαποτελεσματικότητα (Bandura, ), μια έννοια που βρέθηκε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην άσκηση και την αθλητική συμπεριφορά (Feltz, 1988).Έτσι λοιπόν, η Θεωρία της Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς ορίζεται από τις μεταβλητές που αναφέρονται στη Θεωρία της Αιτιολογημένης Δράσης (Στάση - Υποκειμενική νόρμα), προσθέτοντας επιπλέον τον Αντιλαμβανόμενρ Έλ γ.χο Συμπεριφοράς, η προσθήκη του οποίου αυξάνει την πρόβλεψη της συμπεριφοράς.

8 Εφαρυονή. αποτελεσυατικότητα me Θεωρίας Σγεδιασυένης Συυπεριφοράς Πολλές εργασίες έχουν στηρίξει τη Θεωρία της Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς. Σε μια σχετική εργασία, οι Pender & Pender (1986), εξέτασαν τις σχέσεις ανάμεσα στις στάσεις, το υποκειμενικό πρότυπο και τις προθέσεις για: α) τακτική άσκηση, β) διατήρηση-απόκτηση φυσιολογικού βάρους και γ) αποφυγή στρεσογόνων καταστάσεων, σε 377 ενήλικες, ετών, κατοίκους δύο κοινοτήτων του Illinois.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με παραπάνω βάρος, είχαν χαμηλότερη πρόθεση για άσκηση απ ότι τα άτομα με κανονικό βάρος. Επίσης οι προθέσεις για έλεγχο του βάρους μέσω της σωστής διατροφής και για αποφυγή στρεσογόνων καταστάσεων, συνδέονται θετικά με τις στάσεις απέναντι σ αυτές τις συμπεριφορές. Παράλληλα, τα άτομα με θετική στάση απέναντι στις υγιεινές συμπεριφορές, πίστευαν περισσότερο ότι οι άλλοι προσδοκούσαν από αυτούς ότι θα οικειοποιούνταν αυτόν τον υγιεινό τρόπο ζωής και ότι θα ανταποκρινόντουσαν με επιτυχία σ αυτές τις συμπεριφορές, σε αντίθεση με τα άτομα που είχαν αρνητική στάση. Σε άλλη σχετική έρευνα (Theodorakis, 1994), όπου έγινε προσπάθεια εξέτασης της σχέσης μεταξύ στάσης και συμπεριφοράς αναφορικά με την άσκηση σύμφωνα με τη θεωρία της Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς, προστέθηκαν δύο ακόμη παράγοντες για την επέκταση του μοντέλου: η δύναμη των στάσεων και η ταυτότητα του εγώ. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι η στάση προς τη συμπεριφορά είναι πιο σημαντικός δείκτης πρόβλεψης ττ>ς πρόθεσης για συμμετοχή σε προγράμματα άσκησης από την υποκειμενική νόρμα. Αντίθετα ήταν όμως τα αποτελέσματα άλλων ερευνών με δείγμα παιδιών 7-12 χρονών (Greenockle, Lee & Lomax, 1990, Theodorakis, 1990) στις οποίες βρέθηκε ότι η υποκειμενική νόρρα 6

9 ήταν πιο σημαντικός δείκτης πρόβλεψης της πρόθεσης για συμπεριφορά. Επομένως η επίδραση του προσωπικού ή κοινωνικού παράγοντα πιθανώς να εξαρτάται από την ηλικία των ατόμων. Σε νεαρά λοιπόν άτομα ο κοινωνικός παράγοντας φαίνεται να είναι πιο σημαντικός από ότι σε ενήλικες, τουλάχιστο σε δραστηριότητες της φυσικής αγωγής. Τέλος, ενώ η πρόθεση και ο αντιλαμβανόμενος έλεγχος της συμπεριφοράς αποδείχτηκαν σημαντικοί δείκτες της συμπεριφοράς, ο αντιλαμβανόμενος έλεγχος της συμπεριφοράς ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας, δείχνοντας ότι η εξεταζόμενη συμπεριφορά δεν ήταν ελεγχόμενη από τα άτομα. Η εφαρμογή της θεωρίας της Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς ήταν ακόμη πιο επιτυχής με την προσθήκη των δύο καινούριων μεταβλητών, της δύναμης των στάσεων και της ταυτότητας του εγώ. Επέκταση της θεωρίας της αιτιολογημένης δράσης έγινε σε άλλη έρευνα (Theodorakis, Goudas, Bagiatis & Doganis, 1993) σκοπός της οποίας ήταν να εξετάσει την ικανότητα της θεωρίας να προβλέψει τη συμμετοχή στα σπορ σε δείγμα 105 αθλητών κολύμβησης 9 έως 12 χρονών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι στάσεις προς συγκεκριμένη συμπεριφορά και η υποκειμενική νόρμα προβλέπουν την πρόθεση για συμπεριφορά, η οποία με τη σειρά της προβλέπει την ίδια τη συμπεριφορά. Η δύναμη της πρόβλεψης του μοντέλου ενισχύθηκε σημαντικά με την προσθήκη της προηγούμενης συμπεριφοράς. Η στάση προς τη συμπεριφορά αποδείχτηκε πιο σημαντικός δείκτης πρόβλεψης από την υποκειμενική νόρμα, αντίθετα με άλλα ερευνητικά δεδομένα (Theodorakis, 1992). Η συνεισφορά λοιπόν της υποκειμενικής νόρμας υποδεικνύει την ανάγκη της συνεργασίας του προπονητή με τον κοινωνικό περίγυρο του αθλητή, δηλαδή τους γονείς, τους φίλους, τους συγγενείς κ.α. Γονείς λοιπόν και προπονητές θα έπρεπε να εργάζονται με τα πιστεύω εκείνα που διαμορφώνουν τη στάση των παιδιών προς μία συγκεκριμένη συμπεριφορά έτσι ώστε να ενισχύουν τη συμμετοχή τους στον αθλητισμό.

10 Σε σχετική έρευνα (Dzewaltowski, Noble & Shaw, 1990), η οποία εξέτασε την πρόβλεψη της συμμετοχής ατόμων σε προγράμματα φυσικής δραστηριότητας για τέσσερις εβδομάδες με τις θεωρίες της Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς, της Αιτιολογημένης Δράσης και της κοινωνικής γνωστικής θεωρίας του Bandura, υποστηρίχθηκαν οι θεωρίες της Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς και της αιτιολογημένης δράσης. Η στάση και ο αντιλαμβανόμενος έλεγχος της συμπεριφοράς προέβλεψαν την πρόθεση, και η πρόθεση προέβλεψε τη συμμετοχή στην αθλητική δραστηριότητα. Οι μεταβλητές της κοινωνικής γνωστικής θεωρίας προέβλεψαν σημαντικά τη συμμετοχή στην αθλητική δραστηριότητα με την αυτοαποτελεσματικότητα και την αυτοεκτίμηση να συνεισφέρουν σημαντικά στην πρόβλεψη της συμπεριφοράς. Όσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση είχαν τα άτομα αναφορικά με τη συμμετοχή τους στην αθλητική δραστηριότητα και όσο περισσότερο ικανοποιούνταν από αυτήν τόσο περισσότερο συμμετείχαν. Συνοπτικά από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας φαίνεται πως η κοινωνική γνωστική θεωρεία είναι πιο ισχυρή δομή στην πρόβλεψη της συμμετοχής στην αθλητική δραστηριότητα. Σύμφωνα όμως με έναν από τους ερευνητές, τον Dzewaltowski, το γεγονός ότι το δείγμα ήταν σταθερά θετικό στην πρόθεση για συμμετοχή στην αθλητική δραστηριότητα αποτέλεσε πιθανώς περιορισμό που επέτρεψε στην αποτελεσματικότητα να γίνει πιο ισχυρός παράγοντας πρόβλεψης από ότι αναμενόταν. Σε μια άλλη εργασία των Theodorakis, Goudas & Kouthuris (1992), εξετάσθηκαν οι στάσεις φοιτητών προς το σκι. Σε δείγμα 50 φοιτητών που παρακολουθούσαν μάθημα επιλογής σκι και σε δείγμα 34 φοιτητών που χρησιμοποιήθηκε ως ομάδα ελέγχου, εξετάσθηκαν οι στάσεις τους προς το σκι και η πιθανότητα αλλαγής των στάσεών τους αυτών ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στο μάθημα. Οι νέες πληροφορίες, οι γνώσεις και η πρακτική εξάσκηση που απέκτησαν οι φοιτητές από τη συμ^τοχή τους στο πρόγραμμα, τους επηρέασαν με τέτοιο τρόπο ώστε οι στάσεις τους για 8

11 το σκι να γίνουν πιο θετικές. Βεβαίως, αν το πρόγραμμα εκμάθησης ήταν δύσκολο, ή μη ελκυστικό, αν οι διδάσκοντες ήταν υπερβολικά απαιτητικοί, ή αν συνέβαιναν πολύ τραυματισμοί, τότε οι στάσεις των φοιτητών προς το σκι θα γίνονταν πιο αρνητικές. Οι Kerner και Grossman (1998), εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της Θεωρίας της Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς στο διοικητικό προσωπικό μιας εταιρίας χρησιμοποιώντας 4 αναλογικές κλίμακες: την στάση απέναντι στην υγεία, το υποκειμενικό πρότυπο, τον αντιλαμβανόμενο έλεγχο συμπεριφοράς και την πρόθεση για άσκηση. Η έρευνα βασίστηκε σε ένα επιβλεπόμενο πρόγραμμα άσκησης και έδειξε ότι υπάρχει θετική σχέση ανάμεσα στη στάση προς την υγεία και την πρόθεση για άσκηση, καθώς και ανάμεσα στο υποκειμενικό πρότυπο και την πρόθεση για άσκηση. Ο Theodorakis (1992) εξέτασε την ικανότητα της Θεωρίας της Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς να προβλέψει τη συχνότητα της προπόνησης, από τις προθέσεις νέων κολυμβητών στη συμμετοχή τους στην ομαδική προπόνηση. Πρόθεση, προηγούμενη συμπεριφορά και αντιλαμβανόμενος έλεγχος συσχετίσθηκαν με τη συμμετοχή των κολυμβητών για 4 εβδομάδες στην ομαδική προπόνηση, αλλά ο αντιλαμβανόμενος έλεγχος συμπεριφοράς είχε μικρό αντίκτυπο στη συμπεριφορά. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η πρόθεση και η πρόβλεψη συμμετοχής στα σπορ, είναι ισχυρότερη όταν οι νεαροί αθλητές έχουν ιδανική εντύπωση για τον εαυτό τους, όταν πιστεύουν ότι οι σημαντικοί άλλοι επιδοκιμάζουν αυτό που κάνουν και όταν πιστεύουν ότι οι ευκαιρίες και οι διέξοδο είναι διαθέσιμες. Τέλος, η συμπεριφορά τους μπορεί να είναι εντελώς κάτω από τον έλεγχό τους, αλλά κάποιες φορές μπορεί και όχι. 9

12 Τέλος, οι Theodorakis, Bagiatis & Goudas (1995) εξέτασαν στάσεις και προθέσεις φοιτητών φυσικής αγωγής για διδασκαλία σε άτομα με ειδικές ανάγκες στο μέλλον. Το δείγμα αποτελούνταν από 99 φοιτητές Φ.Α. που παρακολουθούσαν μαθήματα ειδικής αγωγής. Η ανάλυση έδειξε ότι η δύναμη των στάσεων και η κοινωνική ταυτότητα μεσολαβούσαν μεταξύ στάσεων και αντιληπτού ελέγχου στην πρόβλεψη της πρόθεσης των φοιτητών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι επαγγελματικές προθέσεις των φοιτητών προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες διαμορφώνονται από το πώς αντιλαμβάνονται το ρόλο τους μέσα στην κοινωνία και από τη σιγουριά και αυτοπεποίθηση που νοιώθουν στο να διδάξουν σε άτομα με ειδικές ανάγκες. ίο

13 Αναγκαιότητα, σκοττόο me έρευνας Το μοντέλο της «σχεδιασμένης συμπεριφοράς» είναι μια ενδιαφέρουσα θεωρία στη σχέση στάσεων και συμπεριφοράς. Είναι μια θεωρία που σχεδιάστηκε με σκοπό την πρόβλεψη και την ερμηνεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Ειδικότερα, σημαντική είναι η συμβολή της θεωρίας αυτής στην ικανοποιητική πρόβλεψη διαφόρων υγιεινών και ανθυγιεινών συμπεριφορών. Όπως προκύπτει όμως και μέσα από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, η πλειοψηφία των ερευνών έχει εξετάσει μόνο μία συμπεριφορά, με συνέπεια να υπάρχουν λίγα δεδομένα για την σχετική ικανότητα πρόβλεψης των παραγόντων που επηρεάζουν την πρόθεση των ατόμων σε διαφορετικές συμπεριφορές. Επίσης, κάποιες έρευνες βρήκαν τις στάσεις πιο σημαντικό δείκτη πρόβλεψης της συμπεριφοράς (Theodorakis, 1994), ενώ άλλες το υποκειμενικό πρότυπο (Greenlockle, Lee & Lomax, 1990, Theodorakis,1990). Συνεπώς, δεν γνωρίζουμε ποιος από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά είναι και ο πιο σημαντικός δείκτης πρόβλεψης. Σκοπός λοιπόν της συγκεκριμένης έρευνας ήταν να συγκρίνει την ικανότητα πρόβλεψης των μεταβλητών της Θεωρίας της Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς σε τρεις διαφορετικές συμπεριφορές, δηλαδή τη συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες, την υγιεινή διατροφή και το κάπνισμα και να ελέγξει ποιος από τους παράγοντες αυτούς είχε την ισχυρότερη σχέση με την πρόθεση και για τις τρεις αυτές συμπεριφορές. 11

14 Μεθοδολογία me έρευνα Δείγμα Οι συμμετέχοντες σε αυτή την έρευνα ήταν 276 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ηλικίας 18 έως 25 χρονών. Η επιλογή του δείγματος έγινε με τυχαία δειγματοληψία από όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Όργανα μέτρησης Η συλλογή των δεδομένων έγινε με ερωτηματολόγιο το οποίο περιελάμβανε κλίμακες στάσεων, κοινωνικού προτύπου και αντιληπτού ελέγχου για συμπεριφορές σχετικά με την άσκηση, το κάπνισμα και την υγιεινή διατροφή. Όλες οι κλίμακες είχαν αποδεκτούς δείκτες εσωτερικής αξιοπιστίας (Cronbach s alpha.72-,91) Στάσεις. Η στάση προς την εξεταζόμενη συμπεριφορά εκτιμήθηκε με έξι ξεχωριστές ερωτήσεις με την ακόλουθη μορφή: «Το να καπνίζω τους επόμενους 12 μήνες/ να γυμνάζομαι τακτικά τους επόμενους 12 μήνες/ να τρώω 1 φρούτο την ημέρα τους επόμενους 12 μήνες είναι...». Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές εκτιμήθηκαν με τέσσερα ζεύγη αντίθετων (καλό-κακό, υγιεινό-ανθυγιεινό, δυσάρεστο-ευχάριστο, χρήσιμο-άχρηστο), σε κάθε ένα από τα οποία υπήρχε μια επταβαθμιαία κλίμακα (π.χ. από πολύ καλό έως πολύ κακό). Πρόθεση. Η πρόθεση εκτιμήθηκε από το συνολικό σκορ των απαντήσεων σε δύο διαφορετικά ερωτήματα για την καθεμία από τις τρεις εξεταζόμενες συμπεριφορές που ήδη αναφέρθηκαν. Το πρώτο θέμα για κάθε συμπεριφορά ήταν: «σκοπεύω να γυμνάζομαι τακτικά/ να καπνίζω/ να τρώω ένα φρούτο την ημέρα τους επόμενους 12 μήνες». Οι απαντήσεις 12

15 εκτιμήθηκαν με επταβάθμια κλίμακα τύπου Likert από πολύ πιθανό έως πολύ απίθανο. Το δεύτερο αντικείμενο για την κάθε συμπεριφορά ήταν: «Είμαι αποφασισμένος να γυμνάζομαι τακτικά/ να καπνίζω/ να τρώω ένα φρούτο την ημέρα τους επόμενους 12 μήνες». Στο αντικείμενο αυτό οι φοιτητές απάντησαν επίσης με επταβάθμια κλίμακα τύπου Likert που κυμαινόταν από το «ΝΑΙ» έως το «ΟΧΙ». Αντιλαμβανόμενος έλεγχος συμπεριφοράς. Ο αντιλαμβανόμενος έλεγχος της συμπεριφοράς εκτιμήθηκε με τρία ερωτήματα: «Για μένα το να γυμνάζομαι τακτικά/ να καπνίζω/ να τρώω 1 φρούτο την ημέρα τους επόμενους 12 μήνες είναι:», «Μπορώ να γυμνάζομαι τακτικά/ να καπνίζω/ να τρώω 1 φρούτο την ημέρα τους επόμενους 12 μήνες», και «Είμαι απόλυτα σίγουρος/η ότι θα γυμνάζομαι τακτικά/ θα καπνίζω/ θα τρώω 1 φρούτο την ημέρα τους επόμενους 12 μήνες». Οι απαντήσεις στα προηγούμενα ερωτήματα δόθηκαν επίσης σε επταβάθμιες κλίμακες οι οποίες αποτελούνταν αντίστοιχα από τα ακόλουθα ζεύγη επιθέτων: Εύκολο-Δύσκολο, Πιθανό-Απίθανο και Σωστό-Λάθος. Υποκειμενική νόρμα: Η υποκειμενική νόρμα εξετάστηκε με την απάντηση δύο ερωτημάτων από τους φοιτητές για κάθε μία από τις εξεταζόμενες συμπεριφορές. Το πρώτο ήταν: «Αν γυμνάζομαι τακτικά/ αν καπνίζω/ αν τρώω 1 φρούτο την ημέρα τους επόμενους 12 μήνες, πολλά άτομα σπουδαία για μένα...» ενώ η απάντηση καταγράφηκε σε επταβάθμια κλίμακα που κυμαινόταν από το «θα διαφωνήσουν» έως το «θα συμφωνήσουν». Το δεύτερο ερώτημα για την εκτίμηση της επίδρασης των σημαντικών άλλων ήταν: «Πολλά άτομα που παίζουν σπουδαίο ρόλο στη ζωή μου, πιστεύουν ότι πρέπει να γυμνάζομαι/ να καπνίζω/ να τρώω 1 φρούτο την ημέρα τους επόμενους 12 μήνες». Οι απαντήσεις και σε αυτό

16 το ερώτημα δόθηκαν σε κλίμακα τύπου Likert η οποία κυμαινόταν από το «πιθανό» έως «απίθανο». Οι φοιτητές ρωτήθηκαν επίσης αν τους αρέσει να κάνουν αυτό που τα σπουδαία για αυτούς άτομα θέλουν. Και σε αυτό το αρώτημα οι απαντήσεις δόθηκαν βάσει επταβάθμιας κλίμακας από το «Διαφωνώ» έως «Συμφωνώ». Διαδικασία μέτρησης Η μέτρηση έγινε με τη βοήθεια ενός ερωτηματολόγιου. Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου από τους/τις φοιτητές/τριες έγινε στο χώρο του Πανεπιστημίου κατά τον ελεύθερο χρόνο τους και η συμμετοχή τους ήταν εθελοντική και ανώνυμη. Ο χρόνος που απαιτούνταν για τη συμπλήρωσή του ήταν περίπου 10 λεπτά. Η συλλογή τους έγινε από τη συγγραφέα. 14

17 Αποτελέσματα Για να εξεταστεί η ικανότητα πρόβλεψης των μεταβλητών του μοντέλου στις συγκεκριμένες συμπεριφορές έγινε ανάλυση συσχετίσεων των μεταβλητών αυτών ξεχωριστά για κάθε συμπεριφορά. Πίνακας 1: Συσχέτιση των μεταβλητών με την άσκηση Στάση Πρόθεση Αντιλαμ. Έλεγχος Συμπερ. Υποκειμ. Πρότυπο Στάση Πρόθεση.274** Αντιλαμβ. Έλεγχος Συμπερ..276**.861** Υποκειμ. Πρότυπο * Συσχέτιση σε επίπεδο σημαντικότητας 0.05 **Συσχέτιση σε επίπεδο σημαντικότητας 0.01

18 Στον πίνακα 1 παρουσιάζονται οι συσχετίσεις των βασικών μεταβλητών σχετικά με την άσκηση, αλλά και η στατιστικά σημαντική θετική, αρνητική ή μη σημαντική συσχέτιση των ανεξάρτητων μεταβλητών μεταξύ τους. Συγκεκριμένα η στάση των φοιτητών/τριών προς την άσκηση και ο αντιλαμβανόμενος έλεγχος συμπεριφοράς, ο οποίος αναφέρεται στην ευκολία ή δυσκολία εκδήλωσης μιας συμπεριφοράς, συσχετίζονται σημαντικά με τη πρόθεση των φοιτητών/τριών (ρ<.01). Αντίθετα, το υποκειμενικό πρότυπο, η κοινωνική δηλαδή πίεση που αντιλαμβάνονται οι φοιτητές-τριες ότι τους ασκείται αναφορικά με την εκδήλωση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς, δεν φάνηκε να συσχετίζεται σημαντικά με τη πρόθεση των φοιτητών/τριών για άσκηση. 16

19 Πίνακας 2: Συσχέτιση των μεταβλητών με το κάπνισμα Στάση Πρόθεση Αντιλαμ. Υποκειμ. Έλεγχος Πρότυπο Συμπερ. Στάση Πρόθεση.534** Αντιλαμ. Έλεγχος Συμπερ..524**.943** Υποκειμ. Πρότυπο.143* * Συσχέτιση σε επίπεδο σημαντικότητας 0.05 **Συσχέτιση σε επίπεδο σημαντικότητας 0.01

20 Στον πίνακα 2 παρουσιάζονται οι συσχετίσεις των βασικών μεταβλητών σχετικά με το κάπνισμα, αλλά και η στατιστικά σημαντική θετική, αρνητική ή μη σημαντική συσχέτιση των ανεξάρτητων μεταβλητών μεταξύ τους. Συγκεκριμένα η στάση των φοιτητών/τριών προς το κάπνισμα και ο αντιλαμβανόμενος έλεγχος συμπεριφοράς, παρουσιάζουν μεγάλη συσχέτιση με την πρόθεση εκδήλωσης της συγκεκριμένης συμπεριφοράς από τους φοιτητές/τριες (ρ<.01). Επίσης, το υποκειμενικό πρότυπο έχει συσχέτιση με τη πρόθεση των φοιτητών/τριών να καπνίσουν ή όχι αλλά όχι τόσο ισχυρή. 18

21 Πίνακας 3: Συσχέτιση των μεταβλητών με την υγιεινή διατροφή Στάση Πρόθεση Αντιλαμ. Υποκειμ. Έλεγχος Συμπερ. Πρότυπο Στάση Πρόθεση.534** Αντιλαμ. Έλεγχος Συμπερ..524**.943** Υποκειμ. Πρότυπο.143* * Συσχέτιση σε επίπεδο σημαντικότητας 0.05 **Συσχέτιση σε επίπεδο σημαντικότητας «τν

22 Στον πίνακα 3 παρουσιάζονται οι συσχετίσεις των μεταβλητών σχετικά με την υγιεινή διατροφή, αλλά και η στατιστικά σημαντική θετική, αρνητική ή μη σημαντική συσχέτιση των ανεξάρτητων μεταβλητών μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, η στάση των φοιτητών/τριών προς την υγιεινή διατροφή και ο αντιλαμβανόμενος έλεγχος συμπεριφοράς, συσχετίζονται σημαντικά με την πρόθεση των φοιτητών/τριών. Παράλληλα, και το υποκειμενικό πρότυπο σχετίζεται με την πρόθεση τών φοιτητών/τριών αλλά όχι τόσο σημαντικά. 20

23 Συζήτηση - Συμπεράσματα Η συμπεριφορά των ατόμων όχι μόνο είναι πολυδιάστατη, αλλά και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μια θεωρία πολλά υποσχόμενη για την πρόβλεψη της συμπεριφοράς είναι αυτή της Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς (Ajzen, 1991). Η θεωρία αυτή έχει ευρέως χρησιμοποιηθεί τόσο σε χώρες του εξωτερικού όσο και στη χώρα μας και μάλιστα με ικανοποιητικά αποτελέσματα για την πρόβλεψη της συμπεριφοράς των ατόμων. Η εφαρμογή της στη συγκεκριμένη έρευνα σκοπό είχε να εξετάσει την αποτελεσματικότητά της σε τρεις διαφορετικές συμπεριφορές: την άσκηση, το κάπνισμα και την υγιεινή διατροφή. Η σημαντικότητα των αποτελεσμάτων της έρευνας συνίσταται τόσο στην καλύτερη δυνατή χρησιμοποίησή τους για την προαγωγή της υγείας, όσο και στον έλεγχο της σχετικής ικανότητας πρόβλεψης της θεωρίας τριών διαφορετικών συμπεριφορών. Και αυτό γιατί η πλειοψηφία των ερευνών με βάση τη θεωρία αυτή έχει εξετάσει μία μόνο συμπεριφορά. Όσον αφορά τη συμμετοχή των φοιτητών/τριών σε φυσικές δραστηριότητες, από τα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε ότι η πρόθεση των φοιτητών/τριών συσχετίζεται σημαντικά με τις μεταβλητές που ορίζει η θεωρία της Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς, δηλαδή τη στάση τους προς την άσκηση και τον αντιλαμβανόμενο έλεγχο συμπεριφοράς, και λιγότερο σημαντικά με το υποκειμενικό πρότυπο. Αξιοσημείωτη είναι η πολύ υψηλή συσχέτιση της πρόθεσης των φοιτητών/τριών να συμμετάσχουν σε φυσικές δραστηριότητες με το κατά πόσο θεωρούν ότι ελέγχουν οι ίδιοι αυτή τους τη συμπεριφορά, δηλαδή με τον αντιλαμβανόμενο έλεγχο. Η θετική αυτή συσχέτιση της άσκησης με τις εξεταζόμενες μεταβλητές συμφωνεί και με άλλες σχετικές έρευνες ( Theodorakis,1994, Dzewaltowski, Noble & Shaw,1990, Theodorakis, Bagiatis & Goudas,1995). 21

24 Η ίδια υπόθεση, ότι δηλαδή οι φοιτητές/τριες έχουν την πρόθεση να εκδηλώσουν μια συμπεριφορά ανάλογα με το κατά πόσο πιστεύουν ότι ελέγχουν οι ίδιοι τη συμπεριφορά τους, επιβεβαιώθηκε και στην πρόθεση των φοιτητών/τριών για κάπνισμα. Από την ανάλυση της συσχέτισης της πρόθεσης των φοιτητών/τριών προς το κάπνισμα προέκυψε ότι αυτή συσχετίζεται θετικά με τη στάση τους προς το κάπνισμα και τον αντιλαμβανόμενο έλεγχο συμπεριφοράς και λιγότερο με το υποκειμενικό πρότυπο. Η θεωρία της Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς, όπως προέκυψε από την ανασκόπηση της σχετικής με το κάπνισμα βιβλιογραφίας δεν έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως, γεγονός που μας εμποδίζει να συγκρίνουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα με αυτά άλλων σχετικών ερευνών. Τέλος, από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι και στην περίπτωση της υγιεινής διατροφής η πρόθεση των φοιτητών/τριών να εκδηλώσουν μία συμπεριφορά επηρεάζεται σημαντικά από τον αντιλαμβανόμενο έλεγχο συμπεριφοράς. Από την ανάλυση της συσχέτισης της πρόθεσης των φοιτητών/τριών προς την υγιεινή διατροφή προέκυψε ότι αυτή σχετίζεται θετικά με τη στάση τους προς την υγιεινή διατροφή και τον αντιλαμβανόμενο έλεγχο και λιγότερο με το υποκειμενικό πρότυπο. Η θετική αυτή συσχέτιση της υγιεινής διατροφής με τις εξεταζόμενες μεταβλητές συμφωνεί και με άλλες έρευνες (Pender & Pender, 1986). Πιο συγκεκριμένα, από την διερεύνηση των συσχετίσεων προέκυψε ότι ο αντιλαμβανόμενος έλεγχος συμπεριφοράς είχε την ισχυρότερη σχέση με την πρόθεση και για τις τρεις συμπεριφορές (άσκηση ρ =.86, διατροφή ρ =.80, κάπνισμα ρ =.94), οι στάσεις είχαν σχετικά μέτρια σχέση με την πρόθεση (άσκηση ρ =.28, διατροφή ρ =.33, κάπνισμα ρ =.53), ενώ μικρή ήταν η σχέση του κοινωνικού προτύπου με την πρόθεση (άσκηση ρ =.05, διατροφή ρ =.16, κάπνισμα ρ =.07). Αυτό σημαίνει ότι η πρόθεση των φοιτητών/τριών να εκδηλώσουν ή όχι μια συμπεριφορά επηρεάζεται σημαντικά από το πόσο εύκολο ή δύσκολο

25 θεωρούν ότι είναι να ττροβούν σε μια τέτοια ενέργεια. Για παράδειγμα αν ένας φοιτητής πιστεύει ότι μπορεί να τρώει 1 φρούτο την ημέρα, τότε αυτός ο παράγοντας μπορεί να επηρεάσει την πρόθεσή του να το πράξει. Από τα συμπεράσματα στα οποία οδηγηθήκαμε από τη συγκεκριμένη έρευνα προκύπτει ότι οι φοιτητές/τριες, δηλαδή άτομα ηλικίας χρονών, έχουν αναπτύξει ήδη κάποιες ανθυγιεινές συμπεριφορές. Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν κατευθύνσεις για την έμφαση που πρέπει να δοθεί σε προγράμματα παρέμβασης στη συγκεκριμένη ηλικία. Ωστόσο, επειδή η πρόληψη είναι σαφώς καλύτερη από την παρέμβαση, είναι σωστό να δοθεί έμφαση και σε μικρότερες ηλικίες δηλαδή σε παιδιά λυκείου ακόμα και γυμνασίου όπου οι ανθυγιεινές συμπεριφορές κάνουν την εμφάνισή τους. Η προαγωγή της υγείας είναι ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει ιδιαίτερα πολλούς ερευνητές αλλά και την πολιτεία. Κατά καιρούς δημοσιεύονται πολλές εργασίες με θέματα σχετικά με την άσκηση, το κάπνισμα και την διατροφή. Από τη μεριά της η πολιτεία προσεγγίζει το πρόβλημα μέσα από την οργάνωση προγραμμάτων άσκησης αλλά και διάφορων διαφημιστικών μηνυμάτων που προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όμως, η υιοθέτηση ανθυγιεινών συμπεριφορών από ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων είναι ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό και δεν αντιμετωπίζεται απλά και μόνο με θεωρητικές προσεγγίσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι πρόληψη και συστηματική παρέμβαση, ιδιαίτερα σε ομάδες κινδύνου όπως είναι οι νέοι.

26 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Gatch, C.L. & Kendzierski, D. (1990). Predicting exercise intentions: The theory of Planned Behavior. Research Quarterly for Exercise and Sport, 61, Kerner, M.S., & Grossman, A.H. (1998). Attitudinal, social and practical correlates to fitness behavior. Perceptual and Motor Skills, 87, Pender, J.N., & Pender, R.A. (1986). Attitudes, subjective norms and intentions to engage in health behaviors. Woodruff Fellowships Search, 35, Theodorakis, Y. (1992). Prediction of athletic preparation: A test of Planned Behavior Theory. Perceptual and Motor Skills, 74, Theodorakis, Y. (1994). Planned behavior, attitude strength, role identity and the prediction of exercise behavior. The Sport Psychologist, 8, Theodorakis, Y., Bagiatis, K., & Goudas, M. (1995). Attitudes toward teaching individuals with disabilities: Application of Planned Behavior Theory. Adapted Physical Activity Quarterly, 12,

27 Theodorakis, Y. & Bagiatis, K. (1995). Predicting and understanding physical education students career orientation: Application of Planned Behavior, role identity and attitude strength theories. Proceedings of the IX European Congress of Sport Psychology, Brussels, 4-9 July, pp Theodorakis, Y., Goudas, M., Doganis, G., & Bagiatis, K. (1993). Reasoned action theory and prediction of training participation of young swimmers. British Journal of Physical Education. Research Supplement, 13, Theodorakis, Y., Goudas, M. & Kouthouris, H. (1992). Change of attitudes toward skiing after participation in a skiing course. Perceptual and Motor Skills, 75,

Θέµατα που θα αναπτυχθούν ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. Που εστιάζονται οι έρευνες; Επιδηµιολογία - Συµπεριφορά

Θέµατα που θα αναπτυχθούν ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. Που εστιάζονται οι έρευνες; Επιδηµιολογία - Συµπεριφορά Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Θέµατα που θα αναπτυχθούν Οι λόγοι για τους οποίους ανέκυψε η ανάγκη χρησιµοποίησης των κοινωνικο-γνωστικών µοντέλων για την ερµηνεία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Θέµατα που θα αναπτυχθούν Οι λόγοι για τους οποίους ανέκυψε η ανάγκη χρησιµοποίησης των κοινωνικο-γνωστικών µοντέλων για την ερµηνεία

Διαβάστε περισσότερα

17/12/2007. Βασιλική Ζήση, PhD. Ποιότητα ζωής. Είναι ένα συναίσθημα που σχεδόν όλοι καταλαβαίνουμε, αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε (Spirduso, 1995)

17/12/2007. Βασιλική Ζήση, PhD. Ποιότητα ζωής. Είναι ένα συναίσθημα που σχεδόν όλοι καταλαβαίνουμε, αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε (Spirduso, 1995) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Μάθημα: Ψυχολογική Υποστήριξη σε Κλινικούς Πληθυσμούς Γνωστικοί & συναισθηματικοί παράγοντες Γνωστική Ψυχική ευεξία λειτουργία Υγεία & fittness

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογικά μοντέλα που σχετίζονται με προγράμματα άσκησης για υγεία. 29/3/2012

Ψυχολογικά μοντέλα που σχετίζονται με προγράμματα άσκησης για υγεία. 29/3/2012 Ψυχολογικά μοντέλα που σχετίζονται με προγράμματα άσκησης για υγεία. Θέματα που θα αναπτυχθούν Σχετικές θεωρίες που ερμηνεύουν συμπεριφορές άσκησης και υγείας. Μοντέλα άσκησης και υγείας. Παράγοντες που

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη θετικών στάσεων προς τη Φυσική Αγωγή

Ανάπτυξη θετικών στάσεων προς τη Φυσική Αγωγή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΕΑΕΚ Ψυχολογία Φυσικής Αγωγής ΜΚ208, Διάλεξη 10η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Συγχρηματοδότηση Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) Ευρωπαϊκό Ταμείο

Διαβάστε περισσότερα

Mobile Marketing: Οι Παράγοντες Αποδοχής του SMS των Ελλήνων Καταναλωτών

Mobile Marketing: Οι Παράγοντες Αποδοχής του SMS των Ελλήνων Καταναλωτών Mobile Marketing: Οι Παράγοντες Αποδοχής του SMS των Ελλήνων Καταναλωτών Ονοματεπώνυμο: Πατεράκη Σοφία Σειρά: 8 η Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: κα. Άννα Ζαρκάδα Δεκέμβριος 2011 Περιεχόμενα Βιβλιογραφία Μοντέλο

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Θεοδωράκης. Θέματα που θα αναπτυχθούν. Κοινωνική γνωστική θεωρία. user. Χώρος για τον τίτλο 1

Γιάννης Θεοδωράκης. Θέματα που θα αναπτυχθούν. Κοινωνική γνωστική θεωρία. user. Χώρος για τον τίτλο 1 Ψυχολογικοί μηχανισμοί που οδηγούν σε για υγεία. Μοντέλα συμπεριφορών υγείας Στάσεις για και υγείας. Γιάννης Θεοδωράκης Θέματα που θα αναπτυχθούν Σχετικές θεωρίες που ερμηνεύουν συμπεριφορές άσκησης και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ-ΠΘ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ-ΠΘ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ-ΠΘ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΠΙΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Γούδας Θέματα Διάλεξης. Ένας κοινά αποδεκτός ορισμός για τον όρο Θετική Ανάπτυξη είναι ο παρακάτω:

Μάριος Γούδας Θέματα Διάλεξης. Ένας κοινά αποδεκτός ορισμός για τον όρο Θετική Ανάπτυξη είναι ο παρακάτω: Ψυχολογία Φυσικής Αγωγής Διάλεξη 1 Θετική Ανάπτυξη μέσω της Φυσικής Αγωγής και του Παιδικού Αθλητισμού Μάριος Γούδας Θέματα Διάλεξης Τι εννοούμε με τον όρο Θετική Ανάπτυξη Φυσική Αγωγή, Παιδικός Αθλητισμός

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογική υποστήριξη παιδικού αθλητισμού

Ψυχολογική υποστήριξη παιδικού αθλητισμού ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΕΑΕΚ Ψυχολογία Φυσικής Αγωγής ΜΚ 208, Διάλεξη 12 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Συγχρηματοδότηση Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) Ευρωπαϊκό Ταμείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας Σελίδα 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ: 1. Αξιολόγηση της προσωπικής

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιόπη-Ελένη Τσάφου, Βασίλης Παυλόπουλος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Καλλιόπη-Ελένη Τσάφου, Βασίλης Παυλόπουλος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Καλλιόπη-Ελένη Τσάφου, Βασίλης Παυλόπουλος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών H μελέτη των παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση του κοινωνικού στιγματισμού απέναντι στα άτομα με HIV/AIDS.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Φυσική αγωγή και προαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του προβλήματος

Παρουσίαση του προβλήματος Εισαγωγή Κατά τον Martin (2013) ο φίλαθλος χρησιμοποιεί το άθλημα που παρακολουθεί και συγκεκριμένα την ομάδα ή τον αθλητή ως μέσο απόδρασης από τη καθημερινότητα, ως μέσο διασκέδασης, αίσθηση του επιτεύγματος,

Διαβάστε περισσότερα

Λέξεις κλειδιά: Ολυµπιακή Παιδεία, εθελοντισµός, Θεωρία Σχεδιασµένης Συµπεριφοράς ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Λέξεις κλειδιά: Ολυµπιακή Παιδεία, εθελοντισµός, Θεωρία Σχεδιασµένης Συµπεριφοράς ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ελληνική Εταιρεία ιοίκησης Περιοδικό ιοίκησης Αθλητισµού και Αναψυχής, Αθλητισµού 1(2), 37-47 H επίδραση του προγράµµατος Ολυµπιακής Παιδείας στις στάσεις των µαθητών για εθελοντική πρόσφορα εργασίας στους

Διαβάστε περισσότερα

Συµµετοχή των παιδιών µε νοητική υστέρηση σε προγράµµατα άσκησης. Πρόβλεψη της πρόθεσης των γονέων

Συµµετοχή των παιδιών µε νοητική υστέρηση σε προγράµµατα άσκησης. Πρόβλεψη της πρόθεσης των γονέων Ερευνητική Aναζητήσεις στη Φυσική Αγωγή & τον Αθλητισµό τόµος 2 (1), 51 57 ηµοσιεύτηκε: 30 Απριλίου 2004 Inquiries in Sport & Physical Education Volume 2 (1), 51 57 Released: April 30, 2004 www.hape.gr/emag.asp

Διαβάστε περισσότερα

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών Πηγή: Δημάκη, Α. Χαϊτοπούλου, Ι. Παπαπάνου, Ι. Ραβάνης, Κ. Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών: μια ποιοτική προσέγγιση αντιλήψεων μελλοντικών νηπιαγωγών. Στο Π. Κουμαράς & Φ. Σέρογλου (επιμ.). (2008).

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: Διοικητική ενδυνάμωση στους αθλητικούς οργανισμούς των δήμων

Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: Διοικητική ενδυνάμωση στους αθλητικούς οργανισμούς των δήμων Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: Διοικητική ενδυνάμωση στους αθλητικούς οργανισμούς των δήμων Του φοιτητή: Πασχαλίδη Ζήση (Α.Μ. 10117) MSM 8 Επιβλέπων Καθηγητής: Κριεμάδης Θάνος Αθήνα, Δεκέμβριος 2011 Δομή

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές παρεµβάσεις για πρόληψη καπνίσµατος: Σχεδιασµός και αποτελέσµατα εφαρµογών. Μαρία Χασάνδρα, Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, Π.Θ.

Εκπαιδευτικές παρεµβάσεις για πρόληψη καπνίσµατος: Σχεδιασµός και αποτελέσµατα εφαρµογών. Μαρία Χασάνδρα, Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, Π.Θ. Εκπαιδευτικές παρεµβάσεις για πρόληψη καπνίσµατος: Σχεδιασµός και αποτελέσµατα εφαρµογών Μαρία Χασάνδρα, Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, Π.Θ. ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙ ΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙ ΕΙΑΣ Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΑΣ. January 1. Ανάλυση έτους 2012

ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΑΣ. January 1. Ανάλυση έτους 2012 ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΑΣ January 1 2012 Σύγκριση έτους 2012 με έτος 2011 Ανάλυση έτους 2012 Περιγραφή του Δείγματος της Έρευνας Στον Πίνακα 1 και στο Σχήμα 1 που ακολουθούν παρουσιάζεται η κατανομή του δείγματος

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Αθλητική Ψυχολογία (075)

Κοινωνική Αθλητική Ψυχολογία (075) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (075) Ενότητα 5: Στάσεις προς την Άσκηση Καθηγητής Γεώργιος Δογάνης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΙΛΚΟΥ Επιβλέπων καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση των αναγκών των φοιτητών από μια Συμβουλευτική Υπηρεσία. Αποτελέσματα έρευνας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θράκης

Διερεύνηση των αναγκών των φοιτητών από μια Συμβουλευτική Υπηρεσία. Αποτελέσματα έρευνας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θράκης Διερεύνηση των αναγκών των φοιτητών από μια Συμβουλευτική Υπηρεσία. Αποτελέσματα έρευνας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θράκης Γ. Ευσταθίου*, Κ. Ευθυμίου** & Α. Καλαντζή Azizi* *Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα που θα αναπτυχθούν. Θεωρία. Αλληλεπιδράσεις. Θεωρία. Άσκηση και σχέσεις υγιεινών και ανθυγιεινών συμπεριφορών. Θεοδωράκης Γιάννης

Θέματα που θα αναπτυχθούν. Θεωρία. Αλληλεπιδράσεις. Θεωρία. Άσκηση και σχέσεις υγιεινών και ανθυγιεινών συμπεριφορών. Θεοδωράκης Γιάννης Θέματα για συζήτηση. Άσκηση και σχέσεις υγιεινών και ανθυγιεινών συμπεριφορών. 1. Σκεφτείτε μερικές υγιεινές συμπεριφορές, και μερικές ανθυγιεινές. 2. Φέρτε στο μυαλό σας ένα γνωστό σας πρόσωπο που καπνίζει.

Διαβάστε περισσότερα

Κλίµα παρακίνησης στο µάθηµα της Φ.Α. και υγιεινές συµπεριφορές

Κλίµα παρακίνησης στο µάθηµα της Φ.Α. και υγιεινές συµπεριφορές Κλίµα παρακίνησης στο µάθηµα της Φ.Α. και υγιεινές συµπεριφορές Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Θέµατα που θα συζητηθούν Τι είναι το κλίµα παρακίνησης Ποιο είναι το θεωρητικό σχήµα µέσα από το

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ανδρέας Κυθραιώτης- Πέτρος Πασιαρδής Τμήμα Επιστημών της Αγωγής Πανεπιστήμιο Κύπρου Συνέδριο Παιδαγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

«Καθοριστικοί παράγοντες της αποτελεσματικότητας της από στόμα-σε-στόμα επικοινωνίας στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης»

«Καθοριστικοί παράγοντες της αποτελεσματικότητας της από στόμα-σε-στόμα επικοινωνίας στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης» «Καθοριστικοί παράγοντες της αποτελεσματικότητας της από στόμα-σε-στόμα επικοινωνίας στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης» Ονοματεπώνυμο: Ταχταρά Κατερίνα Σειρά: 8 η Επιβλέπων Καθηγητής: Βρεχόπουλος Αδάμ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009)

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009) Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Το πρόβλημα του λειτουργικού αναλφαβητισμού στην Κύπρο στις ηλικίες των 12 με 15 χρόνων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. Διάλεξη 8 Εφαρμογές της στατιστικής στην έρευνα - Ι. Υπεύθυνος Καθηγητής Χατζηγεωργιάδης Αντώνης

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. Διάλεξη 8 Εφαρμογές της στατιστικής στην έρευνα - Ι. Υπεύθυνος Καθηγητής Χατζηγεωργιάδης Αντώνης ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Διάλεξη 8 Εφαρμογές της στατιστικής στην έρευνα - Ι Υπεύθυνος Καθηγητής Χατζηγεωργιάδης Αντώνης 1 Μέρη της Έρευνας Περιγραφική στατιστική Πολυδιάστατη στατιστική Σχέσεις μεταξύ μεταβλητών

Διαβάστε περισσότερα

Τι μας εμποδίζει να συμπεριφερθούμε φιλικά προς το περιβάλλον?

Τι μας εμποδίζει να συμπεριφερθούμε φιλικά προς το περιβάλλον? Τι μας εμποδίζει να συμπεριφερθούμε φιλικά προς το περιβάλλον? Ενα σύνθετο σύστημα αλληλεπίδρασης! (Γεωργαλής,Εμπεδοκλή 2015) Βασικός στόχος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι η παρακίνηση των ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

Άδειες Χρήσης. Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής. Χρηματοδότηση. Σκοποί ενότητας. Οι παρακάτω θεωρίες

Άδειες Χρήσης. Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής. Χρηματοδότηση. Σκοποί ενότητας. Οι παρακάτω θεωρίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Άδειες Χρήσης Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής Θεοδωράκης Γιάννης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή και αξιολόγηση προγράμματος συνεκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα σε ένα σχολικό έτος

Εφαρμογή και αξιολόγηση προγράμματος συνεκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα σε ένα σχολικό έτος Εφαρμογή και προγράμματος συνεκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα σε ένα σχολικό έτος Δρ Σύρου Νίκη ΠΕ 25 Νούλα Ιωάννα ΠΕ 06 Μακρυγιάννη Κων/να ΠΕ 71 Μέκρας Δημήτριος ΠΕ 70 Εισαγωγή Η συνεκπαίδευση είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Στάσεις και προθέσεις ως προς τη φυσική δραστηριότητα μαθητών δημοτικού σχολείου με διαφορετικό δείκτη μάζας σώματος

Στάσεις και προθέσεις ως προς τη φυσική δραστηριότητα μαθητών δημοτικού σχολείου με διαφορετικό δείκτη μάζας σώματος Στάσεις και προθέσεις ως προς τη φυσική δραστηριότητα μαθητών δημοτικού σχολείου με διαφορετικό δείκτη μάζας σώματος Σπυρίδων Κάμτσιος, 2 ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών Ηγουμενίτσας Νικόλαος Διγγελίδης, Τ.Ε.Φ.Α.A.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ ΖΟΥΡΝΑΤΖΗ ΕΛΕΝΗ Α.Μ. 0700054 Η επίδραση του προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας στις στάσεις των μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

WHO. Atlas of health organization, 2008

WHO. Atlas of health organization, 2008 WHO Άσκηση και σχέσεις υγιεινών και ανθυγιεινών συµπεριφορών. Atlas of health organization, 2008 Θεοδωράκης Γιάννης Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Ποσοστά (%) καθηµερινών καπνιστών Ποσοστά (%) καπνιστών 15-24

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές συλλογής δεδομένων στην ποιοτική έρευνα

Τεχνικές συλλογής δεδομένων στην ποιοτική έρευνα Το κείμενο αυτό είναι ένα απόσπασμα από το Κεφάλαιο 16: Ποιοτικές ερμηνευτικές μέθοδοι έρευνας στη φυσική αγωγή (σελ.341-364) του βιβλίου «Για μία καλύτερη φυσική αγωγή» (Παπαιωάννου, Α., Θεοδωράκης Ι.,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ

ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (# 252) Ε ΕΞΑΜΗΝΟ 9 η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΛΙΓΗ ΘΕΩΡΙΑ Στην προηγούμενη διάλεξη μάθαμε ότι υπάρχουν διάφορες μορφές έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Η έννοια

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία. Κ. Αλεξανδρής Αν. Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία. Κ. Αλεξανδρής Αν. Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Κ. Αλεξανδρής Αν. Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Οδηγός Εκπόνησης Μεταπτυχιακής Εργασία ς Βασικά Σημεία Καθορισμός Θέματος Επιλογή Επιβλέποντα Πρωτογενή

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία απόδοσης Γνωστικές διαδικασίες

Θεωρία απόδοσης Γνωστικές διαδικασίες ΕΠΕΑΕΚ : AΝΑΜΟΡΦΩΣΗ A ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΜΚ 108) Θέµα διάλεξης 5 Απόδοση Αιτιών & Αυτοαποτελεσµατικότητα στον Αθλητισµό και στη Φυσική Αγωγή Μάριος Γούδας

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενο. «ιοικώ σηµαίνει διαχειρίζοµαι πληροφορίες για να πάρω αποφάσεις» Βασικότερες πηγές πληροφοριών. Τι είναι η Έρευνα Μάρκετινγκ

Περιεχόµενο. «ιοικώ σηµαίνει διαχειρίζοµαι πληροφορίες για να πάρω αποφάσεις» Βασικότερες πηγές πληροφοριών. Τι είναι η Έρευνα Μάρκετινγκ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 0111 «Σύγχρονα Θέµατα ιοίκησης Αθλητισµού»

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τηλεοπτικές συνήθειες-τρόπος χρήσης των Μ.Μ.Ε.

Α. Τηλεοπτικές συνήθειες-τρόπος χρήσης των Μ.Μ.Ε. 38 ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Ένας από τους βασικούς στόχους της παρούσας έρευνας ήταν η εύρεση εκείνων των χαρακτηριστικών των εφήβων τα οποία πιθανόν συνδέονται με τις μελλοντικές επαγγελματικές τους επιλογές. Ως

Διαβάστε περισσότερα

2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1.

2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1. 2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1. : - :. : : ( /,, ) :...., -, -.,,... 1.,, 2,,,....,,,...,, 2008 1. 2. - : On Demand 1. 9 2. 9 2.1 9 2.2 11 2.3 14 3. 16 3.1 16 3.1.1 16 3.1.1. 16 3.1.1. 25 3.1.2 26

Διαβάστε περισσότερα

Key-words: distance education, Greek dance, planned behavior theory.

Key-words: distance education, Greek dance, planned behavior theory. Η συμβολή των παραγόντων της «Γνώσης» και «Πληροφόρησης» στην πρόβλεψη πρόθεσης Φοιτητών/τριών όσον αφορά την Μελλοντική Συμμετοχή τους σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ελληνικής Μουσικής και Χορού στο Ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων

Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων. Ταυτότητα της Έρευνας Το Πρόγραμμα της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων και Νεοεισερχομένων Εκπαιδευτικών προσφέρεται κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας

Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας A. Montgomery Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας Καρολίνα Δουλουγέρη, ΜSc Υποψ. Διαδάκτωρ Σήμερα Αναζήτηση βιβλιογραφίας Επιλογή μεθοδολογίας Ερευνητικός σχεδιασμός Εγκυρότητα και αξιοπιστία

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση του προφίλ του Έλληνα καταναλωτή υπηρεσιών ψυχαγωγίας στο πολυκαναλικό περιβάλλον

Διερεύνηση του προφίλ του Έλληνα καταναλωτή υπηρεσιών ψυχαγωγίας στο πολυκαναλικό περιβάλλον Διερεύνηση του προφίλ του Έλληνα καταναλωτή υπηρεσιών ψυχαγωγίας στο πολυκαναλικό περιβάλλον Ονοματεπώνυμο: Σουλιώτης Κωνσταντίνος Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Βρεχόπουλος Αδάμ Δεκέμβριος 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Η Γενιά Χ και οι στάσεις της απέναντι στην αξιολόγηση της εργασίας»

«Η Γενιά Χ και οι στάσεις της απέναντι στην αξιολόγηση της εργασίας» «Η Γενιά Χ και οι στάσεις της απέναντι στην αξιολόγηση της εργασίας» Ονοματεπώνυμο: Παππάς Ορέστης-Σταύρος Σειρά: 9 Επιβλέπουσα Καθηγήτρια : Ο. Κυριακίδου Δεκέμβριος 2013 η Υπόθεσ Η1 Η2 Η3 Η4 Η5 Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική

Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική Ενότητα 1: Βασίλης Γιαλαμάς Σχολή Επιστημών της Αγωγής Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Περιεχόμενα ενότητας Παρουσιάζονται βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στο ΤΕΙ Αθήνας: διερεύνηση των τάσεων και των προοπτικών

Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στο ΤΕΙ Αθήνας: διερεύνηση των τάσεων και των προοπτικών Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στο ΤΕΙ Αθήνας: διερεύνηση των τάσεων και των προοπτικών Νεφέλη Χατζηδιάκου, Κοινωνική Ερευνήτρια, συνεργάτης ΜΟΚΕ ΤΕΙ Αθήνας Στόχοι της έρευνας Χαρτογράφηση του τοπίου

Διαβάστε περισσότερα

Εγκυρότητα και Αξιοπιστία. Χριστίνα Καραμανίδου, PhD

Εγκυρότητα και Αξιοπιστία. Χριστίνα Καραμανίδου, PhD Εγκυρότητα και Αξιοπιστία Χριστίνα Καραμανίδου, PhD Η έννοια της εγκυρότητας Η εγκυρότητα της έρευνας είναι το βασικό κριτήριο με βάση το οποίο θα ληφθεί η απόφαση για αξιοποίηση ή όχι των ευρημάτων. Η

Διαβάστε περισσότερα

Το προφίλ των κινητικών δραστηριοτήτων των μαθητών του σχολείου

Το προφίλ των κινητικών δραστηριοτήτων των μαθητών του σχολείου Το προφίλ των κινητικών δραστηριοτήτων των μαθητών του σχολείου Πλέον είναι πολύ συχνό φαινόμενο να συναντάμε συχνά στη καθημερινότητα μας μηνύματα σχετικά με τα οφέλη της συστηματικής άσκησης στην υγεία

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Γ Εξάμηνο

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Γ Εξάμηνο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Γ Εξάμηνο Διδάσκοντες Χατζηγεωργιάδης Αντώνης / Zουρμπάνος Νίκος ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Μορφή

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5 ο. Κοινωνικο-γνωστικές Προσεγγίσεις για τη Μάθηση: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση. Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D.

Μάθημα 5 ο. Κοινωνικο-γνωστικές Προσεγγίσεις για τη Μάθηση: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση. Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D. Μάθημα 5 ο Κοινωνικο-γνωστικές Προσεγγίσεις για τη Μάθηση: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D. Κοινωνικογνωστικές θεωρίες Κοινωνική μάθηση (Bandura) Κοινωνικός

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα της παρουσίασης. Τι είναι παρακίνηση; Στοιχεία της παρακίνησης. Λειτουργίες της παρακίνησης. Η παρακίνηση επηρεάζει κυρίως τέσσερις λειτουργίες

Θέµατα της παρουσίασης. Τι είναι παρακίνηση; Στοιχεία της παρακίνησης. Λειτουργίες της παρακίνησης. Η παρακίνηση επηρεάζει κυρίως τέσσερις λειτουργίες ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Θέµατα της παρουσίασης Παρακίνηση για επίτευξη στη φυσική αγωγή Σακελλαρίου Κίµων Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Η έννοια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΖΑΓΚΟΥ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΖΑΓΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΖΑΓΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ονοματεπώνυμα Σπουδαστριών: Μποτονάκη Ειρήνη (5422), Καραλή Μαρία (5601) Μάθημα: Β06Σ03 Στατιστική

Διαβάστε περισσότερα

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά.

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. Γ. Οι μαθητές και τα Μαθηματικά. Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. ΠΙΝΑΚΑΣ 55 Στάση

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών 4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών Στο προηγούμενο κεφάλαιο (4.1) παρουσιάστηκαν τα βασικά αποτελέσματα της έρευνάς μας σχετικά με την άποψη, στάση και αντίληψη των μαθητών γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Το ερωτηματολόγιο...

Το ερωτηματολόγιο... 1 Η έρευνά μας... Έλαβε μέρος στο ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ κατά το χειμερινό εξάμηνο 2012-2013 στο τμήμα Αυτοματισμού Έγινε σε εθελοντική - ανώνυμη βάση από τους φοιτητές. Το ερωτηματολόγιο μοιράστηκε κατά την 8 η

Διαβάστε περισσότερα

Άδειες Χρήσης. Δομή προγραμμάτων αγωγής υγείας. Σκοποί ενότητας. Χρηματοδότηση. Θεωρία. Περιεχόμενα ενότητας

Άδειες Χρήσης. Δομή προγραμμάτων αγωγής υγείας. Σκοποί ενότητας. Χρηματοδότηση. Θεωρία. Περιεχόμενα ενότητας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Δομή προγραμμάτων αγωγής υγείας Θεοδωράκης Γιάννης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Επιστημονικός Υπεύθυνος Έρευνας : Καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Επιστημονικός Υπεύθυνος Έρευνας : Καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έρευνας : Καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2010 2 3 4 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στάσεις, Προτιμήσεις και Συμπεριφορικές Προθέσεις Ελλήνων Καταναλωτών Απέναντι στο Mobile Advertising

Στάσεις, Προτιμήσεις και Συμπεριφορικές Προθέσεις Ελλήνων Καταναλωτών Απέναντι στο Mobile Advertising Στάσεις, Προτιμήσεις και Συμπεριφορικές Προθέσεις Ελλήνων Καταναλωτών Απέναντι στο Mobile Advertising Ονοματεπώνυμο:Σταματιάδη Φραγκίτσα Σειρά:9 η Επιβλέπον καθηγητής: Αδάμ Βρεχόπουλος Δεκέμβριος 2012

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Η Σχολή Προπονητών Καλαθοσφαίρισης Α Κατηγορίας αποτελεί την ανώτερη βαθμίδα στην εκπαιδευτική πυραμίδα της κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο Θεσμός του Μέντορα στην Ελληνική Εκπαίδευση: Διερεύνηση των απόψεων και στάσεων των Εκπαιδευτικών Λυκείου του Ν. Χανίων.

Ο Θεσμός του Μέντορα στην Ελληνική Εκπαίδευση: Διερεύνηση των απόψεων και στάσεων των Εκπαιδευτικών Λυκείου του Ν. Χανίων. Ο Θεσμός του Μέντορα στην Ελληνική Εκπαίδευση: Διερεύνηση των απόψεων και στάσεων των Εκπαιδευτικών Λυκείου του Ν. Χανίων. Όνομα: Ρασούλη Εμμανουέλα Επόπτης: Λαγός Δημήτριος Αναγκαιότητα έρευνας Προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Διπλωματική Εργασία του Φοιτητή Λαμπρία Νικόλα ΑΕΜ: 0798064 ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΞΟΔΟΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΞΟΔΟΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Φλώρινα, Ιούνιος 2012 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΞΟΔΟΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Κ. ΣΑΡΡΗ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΒΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΓΔ Στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος «Αναμόρφωση του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του ΠΤΔΕ» (ΕΠΕΑΕΚ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) και με την

Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος «Αναμόρφωση του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του ΠΤΔΕ» (ΕΠΕΑΕΚ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) και με την ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΟ ΠΤΔΕ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION AND RELIGIOUS AFFAIRS MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING EUROPEAN COMMUNITY Co financing European Social Fund (E.S.F.)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Έρευνα και Συγγραφή

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Έρευνα και Συγγραφή ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ9900 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Έρευνα και Συγγραφή Διάλεξη 7η Αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΔΗΓΟΥΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΔΗΓΟΥΣ Χαράλαμπος Σουρής Επιβλέπων: Γιώργος Γιαννής,

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνώντας τον ρόλο των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας στο city branding.

Διερευνώντας τον ρόλο των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας στο city branding. Διερευνώντας τον ρόλο των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας στο city branding. Ονοματεπώνυμο: ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: ΒΡΕΧΟΠΟΥΛΟΣ Α. Δεκέμβριος 2014 BRAND ΚΑΙ BRANDING Kotler and Armstrong

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5 ο. Κοινωνικο-γνωστικές Προσεγγίσεις για τη Μάθηση: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση. Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D.

Μάθημα 5 ο. Κοινωνικο-γνωστικές Προσεγγίσεις για τη Μάθηση: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση. Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D. Μάθημα 5 ο Κοινωνικο-γνωστικές Προσεγγίσεις για τη Μάθηση: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D. Κοινωνικογνωστικές θεωρίες Κοινωνική μάθηση (Bandura) Κοινωνικός

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης

Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης Αναστασία Χριστοδούλου, Dr. Γεώργιος Δαμασκηνίδης Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Θεσσαλονίκη, 2015 Ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Η στάση των Ελλήνων οδηγών απέναντι στην επιθετική οδήγηση ΣΤΕΦΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Επιβλέπων: Γεώργιος Γιαννής, Καθηγητής EMΠ

Η στάση των Ελλήνων οδηγών απέναντι στην επιθετική οδήγηση ΣΤΕΦΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Επιβλέπων: Γεώργιος Γιαννής, Καθηγητής EMΠ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Η στάση των Ελλήνων οδηγών απέναντι στην επιθετική οδήγηση ΣΤΕΦΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Επιβλέπων: Γεώργιος Γιαννής,

Διαβάστε περισσότερα

Institutional Repository - Library & Information Centre - University of Thessaly 12/08/ :11:01 EEST

Institutional Repository - Library & Information Centre - University of Thessaly 12/08/ :11:01 EEST ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Κατεύθυνση: Παιδαγωγικών Ειδικότητα: Σχολική Φυσική Αγωγή ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ της φοιτήτριας ΡΕΜΠΕΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΥΤΟΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

H ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΡΑ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

H ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΡΑ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου H ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΡΑ Χαράλαμπος Χαραλάμπους Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Πίστευε και μη ερεύνα Πίστευε και μη, ΕΡΕΥΝΑ! Στάδια έρευνας σε σχολική βάση: Μεθοδολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Πέτρος Γαλάνης, MPH, PhD Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πέτρος Γαλάνης, MPH, PhD Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών Πέτρος Γαλάνης, MPH, PhD Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχέση μεταξύ εμβολίων και αυτισμού Θέση ύπνου των βρεφών και συχνότητα εμφάνισης του

Διαβάστε περισσότερα

Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία. Στόχος έρευνας

Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία. Στόχος έρευνας Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία Πουλιτσίδου Νιόβη- Χριστίνα Τζιρτζιγάνης Βασίλειος Φωκάς Δημήτριος Στόχος έρευνας Να διερευνηθούν οι παράγοντες, που επηρεάζουν την επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Άδειες Χρήσης. Χρηματοδότηση. Σκοποί ενότητας. Επιδημιολογία - Συμπεριφορά. Περιεχόμενα της ενότητας 11/10/2017

Άδειες Χρήσης. Χρηματοδότηση. Σκοποί ενότητας. Επιδημιολογία - Συμπεριφορά. Περιεχόμενα της ενότητας 11/10/2017 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Άδειες Χρήσης Ο ρόλος κοινωνικών γνωστικών μοντέλων στις συμπεριφορές των μαθητών Θεοδωράκης Γιάννης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια: Τσιρογιαννίδου Ευδοξία. Επόπτης: Πλατσίδου Μ. Επίκουρη Καθηγήτρια Β Βαθμολογητής: Παπαβασιλείου-Αλεξίου Ι.

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια: Τσιρογιαννίδου Ευδοξία. Επόπτης: Πλατσίδου Μ. Επίκουρη Καθηγήτρια Β Βαθμολογητής: Παπαβασιλείου-Αλεξίου Ι. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια: Τσιρογιαννίδου Ευδοξία Επόπτης: Πλατσίδου Μ. Επίκουρη Καθηγήτρια Β Βαθμολογητής: Παπαβασιλείου-Αλεξίου Ι.- Λέκτορας Συναισθηματική Νοημοσύνη - Μια μορφή κοινωνικής νοημοσύνης, η

Διαβάστε περισσότερα

Σχεσιακές παραβάσεις στην υπερνεωτερικότητα: Ο διυποκειμενικός εαυτός στη μυστική πλευρά των σχέσεων: Βιωμένες. εμπειρίες εξωδυαδικών σχέσεων

Σχεσιακές παραβάσεις στην υπερνεωτερικότητα: Ο διυποκειμενικός εαυτός στη μυστική πλευρά των σχέσεων: Βιωμένες. εμπειρίες εξωδυαδικών σχέσεων Περίληψη πρότασης για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα, Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ΕΚΠΑ Συγγραφέας: Nτάλη Ευδοκία Επιβλέπων Καθηγητής: κ.χρηστάκης Νικόλας, Καθηγητής Σχεσιακές

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.»

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα;» Μία κλασσική ερώτηση για κάθε παιδί οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαίδευσης. Ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχάνες Απρίλιος 2018

Αρχάνες Απρίλιος 2018 ΕΛΛΗΝΙΚH ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ Ι Π Λ Ω Μ Α Τ Ι Κ Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Πρόγραμμα: «Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Συμβουλευτική και τον Προγραμματισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ & ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΙΘΑΝΕΣ

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ & ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (# 252) Ε ΕΞΑΜΗΝΟ 4 η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ & ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Σε μία από τις πρώτες ενέργειες που πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Προγράμματος Στήριξης Δημοτικών Σχολείων με Μεγάλο Αριθμό/Ποσοστό Παιδιών με Αυξημένες Πιθανότητες για Λειτουργικό Αναλφαβητισμό

Αξιολόγηση του Προγράμματος Στήριξης Δημοτικών Σχολείων με Μεγάλο Αριθμό/Ποσοστό Παιδιών με Αυξημένες Πιθανότητες για Λειτουργικό Αναλφαβητισμό Αξιολόγηση του Προγράμματος Στήριξης Δημοτικών Σχολείων με Μεγάλο Αριθμό/Ποσοστό Παιδιών με Αυξημένες Πιθανότητες για Λειτουργικό Αναλφαβητισμό 1. Ταυτότητα της έρευνας (Σεπτέμβριος 2018) Η αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

1= <2 Ώρες, 2=2-4 Ώρες, 3=4-6 Ώρες, 4=6-8 Ώρες, 5= >8 Ώρες

1= <2 Ώρες, 2=2-4 Ώρες, 3=4-6 Ώρες, 4=6-8 Ώρες, 5= >8 Ώρες ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΚΑ ΗΜΑΙΚΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ X2011-2012 Ονοµασία Μαθήµατος: Υπεύθυνος ιδάσκων (ονοµατεπώνυµο): Ηµεροµηνία και Ώρα: Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό: Βαθµολογική

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση της επιρροής των καιρικών συνθηκών στη συμπεριφορά και την ασφάλεια νέων οδηγών σε αστικές οδούς με τη χρήση προσομοιωτή οδήγησης

Διερεύνηση της επιρροής των καιρικών συνθηκών στη συμπεριφορά και την ασφάλεια νέων οδηγών σε αστικές οδούς με τη χρήση προσομοιωτή οδήγησης Διερεύνηση της επιρροής των καιρικών συνθηκών στη συμπεριφορά και την ασφάλεια νέων οδηγών σε αστικές οδούς με τη χρήση προσομοιωτή οδήγησης Μαρία Χαιρέτη Επιβλέπων καθηγητής: Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Θετικών Επιστημών 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής:

Διαβάστε περισσότερα

12/11/16. Τι είναι «ερευνητικό πρόβλημα» 1/2. Τι είναι «ερευνητικό πρόβλημα» 2/2

12/11/16. Τι είναι «ερευνητικό πρόβλημα» 1/2. Τι είναι «ερευνητικό πρόβλημα» 2/2 Τι είναι «ερευνητικό πρόβλημα» 1/2... είναι ένα εκπαιδευτικό θέμα ή ζήτημα που ένας ερευνητής παρουσιάζει και αιτιολογεί σε μία έρευνητική μελέτη θέμα πρόβλημα σκοπός - ερωτήματα Τι είναι «ερευνητικό πρόβλημα»

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Η Σχολή Καλαθοσφαίρισης Γ Κατηγορίας είναι η βασική Σχολή για τη θεμελίωση των απαραίτητων προσόντων για την άσκηση του

Διαβάστε περισσότερα

Αντιλήψεις-Στάσεις των μαθητών του γυμνασίου και των Λ.Τ. τάξεων σχετικά με την σχολική ζωή

Αντιλήψεις-Στάσεις των μαθητών του γυμνασίου και των Λ.Τ. τάξεων σχετικά με την σχολική ζωή Αντιλήψεις-Στάσεις των μαθητών του γυμνασίου και των Λ.Τ. τάξεων σχετικά με την σχολική ζωή 2016-2017 Βαβαρούτα Κατερίνα Σπυρόπουλος Βασίλης Ψηλοπαναγιώτη Άννα Ψυχομάνη Γεωργία Ριόλος 2016-17 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πρώιμα δυσλειτουργικά σχήματα και εκδηλώσεις θυμού σε ενήλικο πληθυσμό Έφη Αλεξανδρή, Σοφία Βασιλειάδου, Όλγα Πάβλοβα, Γρηγόρης Σίμος

Πρώιμα δυσλειτουργικά σχήματα και εκδηλώσεις θυμού σε ενήλικο πληθυσμό Έφη Αλεξανδρή, Σοφία Βασιλειάδου, Όλγα Πάβλοβα, Γρηγόρης Σίμος ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Πρώιμα δυσλειτουργικά σχήματα, αρνητικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και διαπροσωπικές στάσεις στην ενήλικη ζωή Προεδρείο: Γρηγόρης Σίμος, Νικόλας Νικολαΐδης Ελληνική Εταιρεία Γνωστικής

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους Αθήνα, Ιούνιος 2015

Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους Αθήνα, Ιούνιος 2015 Η Επίδραση της Επαφής και της Διαδραστικής Συνεργασίας με Νέους με Αναπηρίες στη Στάση των Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Ένα Πιλοτικό Πρόγραμμα Παρέμβασης Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ & ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Αθήνα, 24/1/2013

Δελτίο Τύπου ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ & ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Αθήνα, 24/1/2013 Δελτίο Τύπου ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ & ΙΝΕ ΓΣΕΕ Αθήνα, 24/1/2013 Κοινή Έρευνα των Ινστιτούτων της ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΕ σχετικά με τα κίνητρα και τα εμπόδια συμμετοχής των ενηλίκων στη διά βίου μάθηση. Το Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Αγοραστού Χρυσούλα.Π.Θ.

Αγοραστού Χρυσούλα.Π.Θ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΕ ΥΠΕΡΒΑΡΕΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ- ΛΥΚΕΙΟΥ Αγοραστού Χρυσούλα.Π.Θ. Σκοπός Σκοπός της έρευνας ήταν η εφαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ-SPSS Statistical Package for Social Sciences 1 ο ΜΑΘΗΜΑ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘ. ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ Διδάσκων Τ.Ε.Φ.Α.Α., Π.Θ.

ΗΥ-SPSS Statistical Package for Social Sciences 1 ο ΜΑΘΗΜΑ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘ. ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ Διδάσκων Τ.Ε.Φ.Α.Α., Π.Θ. ΗΥ-SPSS Statistical Package for Social Sciences 1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘ. ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ Διδάσκων Τ.Ε.Φ.Α.Α., Π.Θ. Στατιστική με το SPSS Ως επιστήμονες, χρειαζόμαστε τη Στατιστική για 2 κυρίους λόγους: 1. Για

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του Προγράμματος

Σκοπός του Προγράμματος www.espa.gr Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία: Αποτύπωση Πρόληψη και Αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Δράσεις για την άσκηση και την υγιεινή διατροφή. www.ygeia-pronoia.gr Tμήμα Επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα