ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ CLIENT-SERVER ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ CLIENT-SERVER ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ"

Transcript

1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ CLIENT-SERVER ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙ ΗΣ ΑΕΜ 361 Επιβλέπων: ιονύσιος Πολίτης ΙΟΥΛΙΟΣ 2003

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το ευρύτερο θέµα της διπλωµατικής εργασίας είναι η υλοποίηση λογισµικού για περιβάλλον Windows ικανό να διαχειριστεί µια SQL βάση δεδοµένων (τοπικού ή αποµακρυσµένου SQL Server) και να παρέχει ένα εύχρηστο γραφικό περιβάλλον το οποίο να λειτουργεί ως ενδιάµεσος ανάµεσα στο χρήστη και στη βάση. Συγκεκριµένα επιλέχθηκε η υλοποίηση µιας εφαρµογής διαχείρισης βιβλιοθήκης καθώς αποτελεί ένα λειτουργικό παράδειγµα που αξιοποιεί τις δυνατότητες δηµιουργίας, συνδυασµού, αναζήτησης και συντήρησης σχεσιακών βάσεων δεδοµένων που προσφέρει η SQL. Για την ανάπτυξη της εφαρµογής χρησιµοποιήθηκε το Visual Studio 6 της Microsoft, µια ευρέως διαδεδοµένη πλατφόρµα ανάπτυξης λογισµικού περιβάλλοντος Windows που συνδυάζει τη δύναµη και την ευελιξία µιας αντικειµενοστρεφούς γλώσσας προγραµµατισµού (C++) µε ένα σύνολο εργαλείων κατασκευής GUI (Graphical User Interface), ενώ επίσης περιλαµβάνει διάφορα χρήσιµα για τον προγραµµατιστή βοηθήµατα όπως debuggers, wizards, viewers, tracers κλπ. Μια σύντοµη επισκόπηση των επιµέρους θεµάτων µε τα οποία ασχολείται η εργασία θα µπορούσε να περιλαµβάνει την αλληλεπίδραση ανθρώπου - υπολογιστή (HCI - Human Computer Interaction), τον σχεδιασµό και την κανονικοποίηση σχεσιακής βάσης δεδοµένων, την παραγωγή συµβατών SQL queries για εισαγωγή, αναζήτηση, επεξεργασία και διαγραφή δεδοµένων, τη διατήρηση της συνοχής των δεδοµένων και τέλος την υλοποίηση των διαλογικών χαρακτηριστικών και των απαραίτητων αλγορίθµων για την επικοινωνία της διαπροσωπείας (interface) µε τη βάση δεδοµένων.

3 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Για την εγκατάσταση και τη λειτουργία του Συστήµατος ιαχείρισης Βιβλιοθήκης (ή Σύστηµα Αρχειοθέτησης ανεισµού όπως αναφέρεται παρακάτω) απαιτούνται τα εξής βήµατα: 1. Εγκατάσταση του SQL Server στον υπολογιστή όπου θα κρατείται η βάση δεδοµένων. (Η εφαρµογή αναπτύχθηκε βάσει του MySQL Server αλλά είναι συµβατή και µε άλλους εάν υπάρχει ήδη εγκατεστηµένος ο επιθυµητός SQL Server προχωράµε στο επόµενο βήµα) Το πακέτο εγκατάστασης του MySQL Server διατίθεται δωρεάν από το επίσηµο site της MySQL ( και µπορεί επίσης να βρεθεί στο CD της διπλωµατικής εργασίας.

4 2. Εγκατάσταση των ODBC προγραµµάτων οδήγησης (drivers) της συγκεκριµένης SQL (για το Βήµα 4) στον υπολογιστή όπου θα εκτελείται η εφαρµογή. Αυτά τα προγράµµατα οδήγησης περιέχουν ουσιαστικά ένα σύνολο από βιβλιοθήκες που κάνουν δυνατή τη διασύνδεση της SQL µε εξωτερικά προγράµµατα. Οι συγκεκριµένοι drivers για την MySQL µπορούν επίσης να βρεθούν στο CD της διπλωµατικής εργασίας ή στο επίσηµο site.

5 3. Εκκίνηση του Server. Ο Server στην περίπτωση της MySQL µπορεί να ενεργοποιηθεί είτε µέσω του προγράµµατος winmysqladmin.exe (πρόγραµµα διαχείρισης που ταυτόχρονα εκκινεί τον Server), είτε µέσω του προγράµµατος mysqld-opt.exe (που απλώς εκκινεί τον Server). Και τα δυο αυτά προγράµµατα όπως και άλλα εκτελέσιµα αρχεία (όπως π.χ. το mysql.exe που καλεί το κέλυφος (shell) της SQL) βρίσκονται στον κατάλογο bin της εγκατάστασης. Στο CD της διπλωµατικής εργασίας περιλαµβάνεται µια σειρά από έτοιµες συντοµεύσεις για τη χρήση αυτών και άλλων προγραµµάτων καθώς και για τη χρήση της ίδιας της εφαρµογής (υποθέτοντας ότι η MySQL εγκαταστάθηκε στο C:\MySQL και ότι η εφαρµογή βρίσκεται στο C:\library). Την πρώτη φορά που εκτελείται το winmysqladmin.exe ζητείται username (βάζουµε root) και password (βάζουµε οτιδήποτε). Το Windows MySQL Administrator φορτώνεται και µένει ένα µικρό εικονίδιο (σηµατοδότης) κάτω-δεξιά στην οθόνη. Με δεξί κλικ και επιλέγοντας "Show me" εµφανίζεται η οθόνη διαχείρισης (µε δεξί κλικ οπουδήποτε και επιλέγοντας "Hide me" ελαχιστοποιείται και πάλι). Προαιρετικά, (κάτι που διευκολύνει τα επόµενα βήµατα) στον σελιδοδείκτη "my.ini Setup" επιλέγουµε το κουµπί "Pick-up and Edit my.ini values", κάνουµε το password κενό και επιλέγουµε το κουµπί "Save Modification".

6 4. ηµιουργία ενός DSN συστήµατος (Data Source Name) στον υπολογιστή όπου θα εκτελείται η εφαρµογή. Στα DSN κατακρατούνται πληροφορίες σχετικά µε µια συγκεκριµένη πηγή προέλευσης δεδοµένων (όπως π.χ. αρχεία dbase, FoxPro, MS Access, κάποιου SQL Server κλπ) και ουσιαστικά χρησιµοποιούν τους ODBC drivers για να αντιστοιχίσουν την κάθε πηγή δεδοµένων µε ένα όνοµα µέσω του οποίου µπορούν οι εξωτερικές εφαρµογές να έχουν πρόσβαση στα δεδοµένα. Τα DSN κρατούνται στο µητρώο (registry) των Windows, µε εξαίρεση τα DSN αρχείου (file DSN). Ακολουθεί η περιγραφή της διαδικασίας δηµιουργίας ενός DSN συστήµατος σε περιβάλλον Windows 98: (παρόµοια είναι και τα βήµατα στα υπόλοιπα λειτουργικά συστήµατα Windows) Έναρξη Πίνακας Ελέγχου Αρχεία προέλευσης δεδοµένων ODB

7 Επιλογή του σελιδοδείκτη "DSN συστήµατος" Επιλογή του κουµπιού "Προσθήκη" Επιλογή του driver της συγκεκριµένης SQL(βλ. Βήµα 2)

8 Συµπλήρωση των υπολοίπων επιλογών (βλ. παρακάτω) Το DSN συστήµατος πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Το όνοµά του πρέπει να είναι "librarydsn" Την IP διεύθυνση του Server (βλ. Βήµα 1) (η λέξη-κλειδί "localhost" µπορεί να χρησιµοποιηθεί αντί για IP για να δηλώσει ότι η βάση δεδοµένων κρατείται τοπικά στον συγκεκριµένο υπολογιστή) Το όνοµα της database στην οποία θα αποθηκεύονται τα tables της βάσης δεδοµένων της εφαρµογής (η δηµιουργία µιας καινούργιας database µπορεί να γίνει µέσω κάποιου γραφικού εργαλείου διαχείρισης της συγκεκριµένης SQL ή µε την εντολή "CREATE DATABASE <όνοµα database>;" από το κέλυφος (shell) της SQL. Επίσης µπορεί να επιλεχθεί η database "test" η οποία δηµιουργείται αυτόµατα στους περισσότερους SQL Servers)

9 Έγκυρο username και password (λογικά αυτά που ορίστηκαν κατά την εγκατάσταση (Βήµα 1) π.χ. username "root", password κενό) Αν όλα έγιναν σωστά (η εκκίνηση του Server έχει γίνει στο Βήµα 3) µπορούµε να δοκιµάσουµε µια σύνδεση µέσω του DSN που µόλις δηµιουργήσαµε επιλέγοντας το κουµπί "Test Data Source". 5. Εισαγωγή των απαραίτητων δοµών για τα tables της βάσης δεδοµένων της εφαρµογής στην database του Server. Οι εντολές για τη δηµιουργία των δοµών αυτών βρίσκονται στο αρχείο schema.sql (περιέχεται στο CD της διπλωµατικής εργασίας) οπότε η εισαγωγή τους µπορεί να γίνει από το κέλυφος (shell) της SQL εκτελώντας τα ακόλουθα: (υποθέτοντας ότι το αρχείο schema.sql βρίσκεται π.χ. στη ρίζα του σκληρού δίσκου C - C:\schema.sql) USE <όνοµα database>; SOURCE C:/schema.sql; (σε κάποιες SQL χρησιµοποιείται η εντολή START αντί της SOURCE) Στο CD περιέχεται επίσης το αρχείο sample.sql, το οποίο περιέχει µια ενδεικτική βάση δεδοµένων και µπορεί να φορτωθεί µε τον παραπάνω τρόπο.

10 Η εφαρµογή µπορεί τώρα να λειτουργήσει κανονικά στον υπολογιστή στον οποίο δηµιουργήθηκε το librarydsn ενώ φυσικά πρέπει κατά τη λειτουργία της να είναι ενεργός ο SQL Server στον υπολογιστή στον οποίο κρατείται η βάση δεδοµένων. Για να γίνεται εκκίνηση του Server αυτόµατα κατά την εκκίνηση των Windows στον υπολογιστή στον οποίο κρατείται η βάση δεδοµένων, πρέπει να προστεθεί στο Έναρξη Προγράµµατα Εκκίνηση (Start Programs StartUp) η συντόµευση του winmysqladmin.exe ή, εάν δεν είναι επιθυµητή η φόρτωση αυτού του προγράµµατος διαχείρισης στη µνήµη, αλλά µόνο η εκκίνηση του Server, η συντόµευση του mysqld-opt.exe. Γενικά είναι µια καλή πρακτική να κρατούνται ανά κάποια χρονικά διαστήµατα backups της βάσης δεδοµένων. Αυτό µπορεί να γίνει µέσω µιας διαδικασίας dump που διαθέτουν όλες οι SQL και έχει ως αποτέλεσµα τη δηµιουργία ενός αρχείου (π.χ. backup.sql) το οποίο περιέχει τις εντολές για τη δηµιουργία των δοµών για τα tables καθώς και τις εντολές για την εισαγωγή σε αυτά των δεδοµένων που αυτά περιείχαν τη χρονική στιγµή του backup. Στην περίπτωση της MySQL χρησιµοποιείται το πρόγραµµα mysqldump.exe (βρίσκεται κι αυτό στον κατάλογο bin) και συντάσσεται ως εξής: (υποθέτοντας ότι το αρχείο που θα παραχθεί θέλουµε να λέγεται backup.sql και να αποθηκευτεί στο C:\ καθώς επίσης και ότι το όνοµα της database (τελευταίο όρισµα) είναι "library") mysqldump.exe --add-drop-table --result-file=c:\backup.sql library Επαναφέρουµε τη βάση στην κατάσταση του backup ακολουθώντας την ίδια διαδικασία που περιγράφεται στο Βήµα 5 για το αρχείο schema.sql, χρησιµοποιώντας φυσικά το δικό µας backup αρχείο (π.χ. backup.sql).

11 ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Με την εκκίνηση της εφαρµογής βρισκόµαστε στην κεντρική οθόνη της απ όπου µπορούµε να επιλέξουµε µια από τις λειτουργίες του κεντρικού µενού. Στο κάτω µέρος της οθόνης υπάρχει η γραµµή επεξηγήσεων καθώς και οι δείκτες καταστάσεων του πληκτρολογίου (Num/Caps/Scroll Lock). Στη συνέχεια αναλύονται λεπτοµερώς οι διάφορες λειτουργίες της εφαρµογής.

12 ΒΙΒΛΙΑ Εισαγωγή: Μέσω αυτής της επιλογής γίνεται η εισαγωγή νέων προϊόντων (βιβλίων / περιοδικών / CD) στη βάση δεδοµένων. Η φόρµα εισαγωγής είναι η εξής: Το πρώτο πεδίο (Κωδικός προϊόντος) ανανεώνεται αυτόµατα αναζητώντας τον πρώτο ελεύθερο κωδικό στη βάση και προτείνοντάς τον. Υποχρεωτική είναι µόνο η συµπλήρωση των πεδίων «Κωδικός προϊόντος» και «Όνοµα προϊόντος», ενώ δεν επιτρέπεται η εισαγωγή προϊόντος που να έχει τον ίδιο κωδικό µε κάποιο ήδη υπάρχον. Με το κουµπί «Εισαγωγή» καταχωρούµε το προϊόν στη βάση δεδοµένων, µε το κουµπί «Καθαρισµός Πεδίων» σβήνονται οι τρέχουσες τιµές των πεδίων και µε το κουµπί «Πίσω» επιστρέφουµε στο κεντρικό µενού.

13 Αναζήτηση: Χρησιµοποιώντας τη λειτουργία της αναζήτησης µπορούµε να επιλέξουµε ανάµεσα σε ποικίλα κριτήρια (ή συνδυασµούς αυτών) και να αναζητήσουµε προϊόντα της βάσης δεδοµένων που να τα ικανοποιούν. Η φόρµα της αναζήτησης είναι η εξής: Καταρχήν να σηµειωθεί ότι επιλέγοντας «Αναζήτηση» χωρίς τη συµπλήρωση κάποιου πεδίου, εµφανίζονται όλα τα προϊόντα της βάσης. Κάθε πεδίο που είναι συµπληρωµένο προσθέτει κι από έναν περιορισµό / κριτήριο στη αναζήτηση. Με το κουµπί «Καθαρισµός Πεδίων» σβήνονται οι τρέχουσες τιµές των πεδίων και µε το κουµπί «Πίσω» επιστρέφουµε στο κεντρικό µενού. Η φόρµα παρουσίασης των αποτελεσµάτων είναι η εξής:

14 ιόρθωση: Χρησιµοποιούµε τη λειτουργία της διόρθωσης για να αλλάξουµε κάποια από τα πεδία ενός προϊόντος σε οποιαδήποτε στιγµή µετά την εισαγωγή του στη βάση δεδοµένων. Αρχικά ζητείται ο κωδικός του προϊόντος που πρόκειται να διορθωθεί και µετά εµφανίζεται η φόρµα διόρθωσης, αφού πρώτα φορτωθούν σε αυτήν οι τρέχουσες τιµές των πεδίων για το συγκεκριµένο προϊόν: Στη συνέχεια µπορούµε να διορθώσουµε την τιµή ενός ή παραπάνω πεδίων και πατώντας «ιόρθωση» να καταχωρήσουµε τις αλλαγές µας στη βάση δεδοµένων. Παροµοίως µε την περίπτωση της εισαγωγής, δεν µπορούµε να αλλάξουµε τον κωδικό σε κάποιον που έχει ήδη ανατεθεί σε ένα υπάρχον προϊόν.

15 ιαγραφή: Μέσω αυτής της επιλογής µπορούµε να διαγράψουµε οριστικά κάποιο προϊόν από τη βάση δεδοµένων. Εάν αργότερα το θελήσουµε ξανά στη βάση θα πρέπει να το εισάγουµε και πάλι µέσω της λειτουργίας εισαγωγής. Για το δανεισµό βιβλίων (προϊόντων γενικότερα) υπάρχει συγκεκριµένη λειτουργία από το µενού ανεισµός (βλ. παρακάτω). Και εδώ ζητείται ο κωδικός του προϊόντος προς διαγραφή και µετά εµφανίζεται η οθόνη επιβεβαίωσης διαγραφής όπου µπορούµε να εξακριβώσουµε εάν όντως επιθυµούµε να διαγράψουµε το προϊόν µε τα συγκεκριµένα στοιχεία:

16 ΑΝΕΙΣΜΟΣ ανειζόµενοι: Εδώ προσφέρονται οι αντίστοιχες λειτουργίες (εισαγωγή / αναζήτηση / διόρθωση / διαγραφή) για τους δανειζόµενους. Εισαγωγή: Εισαγωγή ενός νέου δανειζόµενου στη βάση δεδοµένων. Η φόρµα εισαγωγής είναι η εξής: Το πρώτο πεδίο (Κωδικός δανειζόµενου) ανανεώνεται αυτόµατα αναζητώντας τον πρώτο ελεύθερο κωδικό στη βάση και προτείνοντάς τον. Υποχρεωτική είναι η συµπλήρωση των πεδίων «Κωδικός δανειζόµενου», «Όνοµα δανειζόµενου» και «Επίθετο δανειζόµενου», ενώ δεν επιτρέπεται η εισαγωγή δανειζόµενου που να έχει τον ίδιο κωδικό µε κάποιον ήδη υπάρχον. Με το κουµπί «Εισαγωγή» καταχωρούµε τον δανειζόµενο στη βάση δεδοµένων, µε το κουµπί «Καθαρισµός Πεδίων» σβήνονται οι τρέχουσες τιµές των πεδίων και µε το κουµπί «Πίσω» επιστρέφουµε στο κεντρικό µενού.

17 Αναζήτηση: Αναζήτηση δανειζόµενων βάσει πολλαπλών κριτηρίων. Η φόρµα αναζήτησης είναι η εξής: Παροµοίως µε την αντίστοιχη λειτουργία της Αναζήτησης Βιβλίου, επιλέγοντας «Αναζήτηση» χωρίς τη συµπλήρωση κάποιου πεδίου εµφανίζονται όλοι οι δανειζόµενοι της βάσης. Κάθε πεδίο που είναι συµπληρωµένο προσθέτει κι από έναν περιορισµό / κριτήριο στη αναζήτηση. Να σηµειωθεί ότι στα αλφαριθµητικά πεδία στα οποία δεν δίνεται επιλογή (αρχίζει µε / περιέχει), αναζητείται η τιµή του πεδίου οπουδήποτε µέσα στο πεδίο του δανειζόµενου (σαν την επιλογή «περιέχει»). Με το κουµπί «Καθαρισµός Πεδίων» σβήνονται οι τρέχουσες τιµές των πεδίων και µε το κουµπί «Πίσω» επιστρέφουµε στο κεντρικό µενού. Με το κουµπί «Αναζήτηση Μέσω Βιβλίου» µπορούµε γνωρίζοντας ένα προϊόν που έχει δανειστεί ο αναζητούµενος δανειζόµενος (ζητείται ο κωδικός του προϊόντος) να βρούµε τον δανειζόµενο. Η φόρµα παρουσίασης των αποτελεσµάτων είναι η εξής:

18 Επιλέγοντας έναν από τους δανειζόµενους που ικανοποιούν τα κριτήρια αναζήτησης και πατώντας enter (κάτι που ισοδυναµεί µε επιλογή του κουµπιού «Βιβλία ανά ανειζόµενο» καθώς αυτό είναι το default κουµπί του παραθύρου) µπορούµε να δούµε τη λίστα µε όλα τα προϊόντα που έχει δανειστεί την παρούσα στιγµή ο συγκεκριµένος δανειζόµενος. Η φόρµα παρουσίασής τους είναι η εξής:

19 ιόρθωση: Χρησιµοποιούµε τη λειτουργία της διόρθωσης για να αλλάξουµε κάποια από τα πεδία ενός δανειζόµενου σε οποιαδήποτε στιγµή µετά την εισαγωγή του στη βάση δεδοµένων. Αρχικά ζητείται ο κωδικός του δανειζόµενου που πρόκειται να διορθωθεί και µετά εµφανίζεται η φόρµα διόρθωσης, αφού πρώτα φορτωθούν σε αυτήν οι τρέχουσες τιµές των πεδίων για τον συγκεκριµένο δανειζόµενο: Στη συνέχεια µπορούµε να διορθώσουµε την τιµή ενός ή παραπάνω πεδίων και πατώντας «ιόρθωση» να καταχωρήσουµε τις αλλαγές µας στη βάση δεδοµένων. Παροµοίως µε την περίπτωση της εισαγωγής, δεν µπορούµε να αλλάξουµε τον κωδικό σε κάποιον που έχει ήδη ανατεθεί σε έναν υπάρχον δανειζόµενο. Επίσης δεν επιτρέπεται η αλλαγή του Κωδικού δανειζόµενου εάν ο δανειζόµενος έχει δανειστεί κάποιο προϊόν την παρούσα στιγµή (πρόβλεψη συνοχής δεδοµένων).

20 ιαγραφή: Μέσω αυτής της επιλογής µπορούµε να διαγράψουµε οριστικά κάποιον δανειζόµενο από τη βάση δεδοµένων. Και εδώ ζητείται ο κωδικός του δανειζόµενου προς διαγραφή και µετά εµφανίζεται η οθόνη επιβεβαίωσης διαγραφής όπου µπορούµε να εξακριβώσουµε εάν όντως επιθυµούµε να διαγράψουµε τον δανειζόµενο µε τα συγκεκριµένα στοιχεία (επίσης, παροµοίως µε τη διόρθωση, αποτρέπεται για λόγους συνοχής δεδοµένων η διαγραφή δανειζόµενου που έχει δανειστεί κάποιο προϊόν την παρούσα στιγµή):

21 ανεισµός: Με τη λειτουργία του δανεισµού ενηµερώνουµε τη βάση δεδοµένων για το δανεισµό ενός συγκεκριµένου προϊόντος σε έναν συγκεκριµένο δανειζόµενο, καταχωρώντας επιπλέον την ηµεροµηνία του δανεισµού και, προαιρετικά, την ηµεροµηνία επιστροφής. Για το προϊόν προς δανεισµό και τον δανειζόµενο που επιθυµεί να το δανειστεί ζητούνται οι κωδικοί τους. Παρόλαυτά µπορούµε χρησιµοποιώντας το αντίστοιχο κουµπί Αναζήτησης να βρούµε τον κωδικό του προϊόντος ή του δανειζόµενου µέσω διαφορετικών κριτηρίων. Για το πεδίο «Ηµεροµηνία ανεισµού» προτείνεται η τρέχουσα (σηµερινή) ηµεροµηνία. Το πεδίο «Ηµεροµηνία Επιστροφής» είναι προαιρετικό. Με το κουµπί «ανεισµός» πραγµατοποιείται η ενηµέρωση της βάσης για το δανεισµό ενώ µε το κουµπί «Πίσω» επιστρέφουµε στο κεντρικό µενού.

22 Επιστροφή: Με τη λειτουργία της επιστροφής ενηµερώνουµε τη βάση δεδοµένων για την επιστροφή ενός συγκεκριµένου προϊόντος από τον δανειζόµενο που το είχε δανειστεί. Ζητείται ο κωδικός του προϊόντος προς επιστροφή, ενώ µπορούµε χρησιµοποιώντας το κουµπί «Αναζήτηση» να τον βρούµε µέσω διαφορετικών κριτηρίων:

23 ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ Εισαγωγή: Εισαγωγή ενός νέου προµηθευτή στη βάση δεδοµένων. Υποχρεωτικά πεδία: «Κωδικός προµηθευτή», «Όνοµα προµηθευτή».

24 Αναζήτηση: Αναζήτηση προµηθευτών βάσει πολλαπλών κριτηρίων. ιόρθωση: ιόρθωση των στοιχείων ενός υπάρχοντος προµηθευτή. Ζητείται ο κωδικός του προµηθευτή και ισχύουν οι αντίστοιχοι περιορισµοί συνοχής δεδοµένων µε τη ιόρθωση ανειζόµενου. ιαγραφή: ιαγραφή ενός υπάρχοντος προµηθευτή από τη βάση δεδοµένων. Ζητείται ο κωδικός του προµηθευτή και ισχύουν οι αντίστοιχοι περιορισµοί συνοχής δεδοµένων µε τη ιαγραφή ανειζόµενου.

25 ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Βιβλία ανά ανειζόµενο: Αναζήτηση όλων των βιβλίων που έχει δανεισµένα την παρούσα στιγµή ένας συγκεκριµένος δανειζόµενος. Ζητείται ο κωδικός του δανειζόµενου ενώ µπορούµε χρησιµοποιώντας το κουµπί «Αναζήτηση» να τον βρούµε µέσω διαφορετικών κριτηρίων. Αγορές ανά Προµηθευτή: Αναζήτηση όλων των βιβλίων που έχει προµηθεύσει ένας συγκεκριµένος προµηθευτής. Ζητείται ο κωδικός του προµηθευτή ενώ µπορούµε χρησιµοποιώντας το κουµπί «Αναζήτηση» να τον βρούµε µέσω διαφορετικών κριτηρίων. Σύνοψη Προϊόντων: Αναζήτηση όλων των βιβλίων της βάσης δεδοµένων. ΒΟΗΘΕΙΑ Επεξηγήσεις: Αποκρύπτει / Εµφανίζει κυκλικά τη γραµµή επεξηγήσεων στο κάτω µέρος της κεντρικής οθόνης. Πληροφορίες: Πληροφορίες σχετικά µε την εφαρµογή: ΕΞΟ ΟΣ Έξοδος από την εφαρµογή.

26 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ CD Κατάλογος MySQL : Περιέχει τα πακέτα εγκατάστασης του MySQL Server και των MySQL ODBC drivers, το επίσηµο manual της MySQL και ένα γραφικό εργαλείο για τη διεκπεραίωση οποιωνδήποτε λειτουργιών στη βάση δεδοµένων (MySQL Control Center). Κατάλογος Visual Studio Project : Περιέχει τα C++ αρχεία που περιλαµβάνονται στο project του Visual Studio 6. Κατάλογος Χρήσιµες Συντοµέυσεις : Περιέχει τη συντόµευση για το εκτελέσιµο αρχείο της εφαρµογής, καθώς και τις συντοµεύσεις για κάποια προγράµµατα διαχείρισης της MySQL (κατάλογος εγκατάστασης της MySQL θεωρείται ο c:\mysql και κατάλογος της εφαρµογής ο c:\library). Αρχείο Documentation ιπλωµατικής : Αυτό το αρχείο. Αρχείο library.exe : Το εκτελέσιµο αρχείο της εφαρµογής. Αρχεία schema.sql και sample.sql : Τα SQL αρχεία µε τα οποία (µέσω της εντολής κελύφους SOURCE) αρχικοποιείται η βάση ή φορτώνεται µια ενδεικτική βάση δεδοµένων αντίστοιχα.

Γνωριµία µε τη Microsoft Access

Γνωριµία µε τη Microsoft Access Γνωριµία µε τη Microsoft Access ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων Έναρξη - Προγράµµατα - Microsoft Access - ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων µε χρήση Κενής βάσης δεδοµένων - ΟΚ Επιλέγουµε Φάκελο και στο Όνοµα

Διαβάστε περισσότερα

Epsilon Net PYLON Platform

Epsilon Net PYLON Platform Epsilon Net PYLON Platform Οδηγίες Εγκατάστασης Top 1 / 31 Περιεχόμενα 1 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ... 3 2 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 5 3 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DEMO... 7 4 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΒΑΣΗΣ... 8 4.1 Φόρτωση πρότυπης

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του MySQL Workbench

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του MySQL Workbench Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του MySQL Workbench To ΜySQL Workbench είναι μία εφαρμογή, με γραφικό περιβάλλον, στην οποία μπορούμε να συντάξουμε και να εκτελέσουμε εντολές SQL. To MySQL Workbench απαιτεί να

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακού Συστήµατος ΛΑΕΚ. Για τους Εισηγητές. Εγχειρίδιο Χρήσης. AbiTECH A.E. Έκδοση 1.0. εκέµβριος 2012. Κηφισίας & Ευβοίας 3, 151 25 Μαρούσι

Πληροφοριακού Συστήµατος ΛΑΕΚ. Για τους Εισηγητές. Εγχειρίδιο Χρήσης. AbiTECH A.E. Έκδοση 1.0. εκέµβριος 2012. Κηφισίας & Ευβοίας 3, 151 25 Μαρούσι Εγχειρίδιο Χρήσης Πληροφοριακού Συστήµατος ΛΑΕΚ Για τους Εισηγητές Έκδοση 1.0 εκέµβριος 2012 AbiTECH A.E. Κηφισίας & Ευβοίας 3, 151 25 Μαρούσι Εγχειρίδιο Χρήσης Πληροφοριακού Τηλ Κέντρο.: 210 Συστήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεση στο δίκτυο του Πανεπιστηµίου µέσω modem (dial-up πρόσβαση) σελ. 1

Σύνδεση στο δίκτυο του Πανεπιστηµίου µέσω modem (dial-up πρόσβαση) σελ. 1 Σύνδεση στο δίκτυο του Πανεπιστηµίου µέσω modem (dial-up πρόσβαση) Περιεχόµενα Εισαγωγή...2 Ελάχιστος εξοπλισµός...2 ΜΕΡΟΣ Α : ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΣΤΑ WINDOWS 98...3 1. ΕΛΕΓΧΟΣ MODEM...3 1.α. ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ...3

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp

Εγκατάσταση. Εγκατάσταση του Wamp Εγκατάσταση Εγκατάσταση του Wamp Η εγκατάσταση χωρίζεται σε δύο µέρη. Πρώτα θα εγκαταστήσουµε το Wamp, ώστε να µετατρέψουµε τον υπολογιστή µας σε Web Server και µετά θα εγκαταστήσουµε το Joomla. Η εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Στόλου Οχηµάτων

ιαχείριση Στόλου Οχηµάτων ιαχείριση Στόλου Οχηµάτων 1-1 ιαχείριση Στόλου Οχηµάτων Περιεχόµενα 0 2 Κεφάλαιο 1 Είσοδος - Λειτουργικότητα Εφαρµογής 1 Επανακαθορισµός... Βάσης εδοµένων 2 2 Γραµµή... Ενηµέρωσης (Κυλιόµενο Μήνυµα) 3

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Web Services

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Web Services ΚΕΦΑΛΑΙΟ Web Services Προϋποθέσεις εγκατάστασης Web Services για το Κεφάλαιο 4.50 1. Κεφάλαιο έκδοση 4.51e build 458 ή νεότερο 2. Internet Information Server (IIS) version 6 ή νεότερος 3. Σε κάποιον υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

2. Εισαγωγή Δεδομένων σε Σχεσιακή Βάση Δεδομένων

2. Εισαγωγή Δεδομένων σε Σχεσιακή Βάση Δεδομένων 2. Εισαγωγή Δεδομένων σε Σχεσιακή Βάση Δεδομένων Μετά τον μετασχηματισμό των δεδομένων με τη χρήση του Excel, τα δεδομένα θα εισαχθούν σε μια σχεσιακή βάση δεδομένων (Microsoft SQL Sever 2005) ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ.

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ. 1. Πρόσβαση Οδηγίες προγράµµατος διαχείρισης ανάλυσης χρόνου εργασίας (Time Sheet) Για να ξεκινήσετε την εφαρµογή, από την κεντρική σελίδα του ΕΛΚΕ (www.elke.aua.gr) και το µενού «ιαχείριση», Time Sheet

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολικής Μονάδας. Αλεξανδρίδης Αλέξανδρος Εκπαιδευτικός Π.Ε.02 Περίληψη

Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολικής Μονάδας. Αλεξανδρίδης Αλέξανδρος Εκπαιδευτικός Π.Ε.02 Περίληψη Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχολικής Μονάδας Αλεξανδρίδης Αλέξανδρος Εκπαιδευτικός Π.Ε.02 sapiens@sch.gr Περίληψη Το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο είναι ένα αρχείο του προγράµµατος Microsoft Access 2007, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Νοέμβριος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλειες Database Οδηγίες Χρήσης Εφαρµογής

Ασφάλειες Database Οδηγίες Χρήσης Εφαρµογής Ασφάλειες Database Οδηγίες Χρήσης Εφαρµογής Εφαρµογή ιαχείρισης Ασφαλιστικού Γραφείου-Πρακτορείου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Γενικά Ταξινόµηση Εναλλαγή µεταξύ των ανοικτών παραθύρων Εξαγωγή εδοµένων Συνηµµένα Αρχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΈΡΓΟΥ AΝ.KΑΘ.Χ. ΚΟΥΚΟΥΡΛΗΣ ΤΗΛ: , FAX :

ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΈΡΓΟΥ AΝ.KΑΘ.Χ. ΚΟΥΚΟΥΡΛΗΣ ΤΗΛ: , FAX : ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ (ΕΠ ΚτΠ) Μέτρο 1.2 «Εισαγωγή και Αξιοποίηση των νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση» Κατηγορία Πράξεων 1 : «Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Περιεχόµενο και Λογισµικό»

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Απρίλιος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

Τοµέας Εϖιµόρφωσης & Κατάρτισης

Τοµέας Εϖιµόρφωσης & Κατάρτισης «Επιµόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρµογή των ΤΠΕ στη ιδακτική Πράξη» ικαιούχος Φορέας Συµπράττοντες Επιστηµονικοί Φορείς Εγχειρίδιο Χρήσης Πληροφοριακού Συστήµατος ιαχείρισης (MIS)

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ... 3 DB TOOLS (MS SQL SERVER)...

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ... 3 DB TOOLS (MS SQL SERVER)... DB TOOLS MANUAL 1 DB Tools Manual ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ... 3 DB TOOLS (MS SQL SERVER)... 3 ΓΕΝΙΚΑ... 3 BACKUP... 4 RESTORE... 6 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ... 7 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΒΑΣΗΣ... 7 DB

Διαβάστε περισσότερα

Alpha Web Banking Εργαλείο δηµιουργίας αρχείων Οδηγίες χρήσεως Αθήνα, Ιούλιος 2014

Alpha Web Banking Εργαλείο δηµιουργίας αρχείων Οδηγίες χρήσεως Αθήνα, Ιούλιος 2014 Alpha Web Banking Εργαλείο δηµιουργίας αρχείων Οδηγίες χρήσεως Αθήνα, Ιούλιος 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Σκοπός και δυνατότητες του εργαλείου... 3 2. Είδη αρχείων που υποστηρίζει το εργαλείο... 3 3. Εγκατάσταση...

Διαβάστε περισσότερα

Αν παρ όλα αυτά αντιμετωπίζετε πρόβλημα, επικοινωνήστε με το Κέντρο Δικτύου της ΑΣΠΑΙΤΕ Τηλ 210 2896709, 210 2896722, 210 2896721, noc@aspete.

Αν παρ όλα αυτά αντιμετωπίζετε πρόβλημα, επικοινωνήστε με το Κέντρο Δικτύου της ΑΣΠΑΙΤΕ Τηλ 210 2896709, 210 2896722, 210 2896721, noc@aspete. H υπηρεσία VPN προσφέρει τη δυνατότητα σε χρήστες της ΑΣΠΑΙΤΕ που συνδέονται στο Internet από άλλους φορείς (πχ ISP, άλλα ιδρύματα, κτλ) να αποκτούν ασφαλή πρόσβαση στο δίκτυο και στις υπηρεσίες της Σχολής.

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης MSSQL Manager Αναλυτικός οδηγός χρήσης: MS SQL Manager Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργείο Αυτοκινήτων

Συνεργείο Αυτοκινήτων Συνεργείο Αυτοκινήτων v2.102, Οκτώβριος 2015 Σύντοµες οδηγίες χρήσης Εισαγωγή Το πρόγραµµα Συνεργείο Αυτοκινήτων έχει σκοπό τη διαχείριση και παρακολούθηση του πελατολογίου, των αυτοκινήτων και των εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά Οδηγός χρήσης

ηµιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά Οδηγός χρήσης ηµιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι ονοµασίες Windows και Windows Vista είναι εµπορικά σήµατα ή σήµατα κατατεθέντα της

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης tube & έναρξης δοκιμαστικών μαθημάτων

Οδηγίες Εγκατάστασης tube & έναρξης δοκιμαστικών μαθημάτων Οδηγίες Εγκατάστασης tube & έναρξης δοκιμαστικών μαθημάτων Η διαδικτυακή πλατφόρμα tube φέρνει την εποχή που ο καθένας θα μπορεί να μάθει τα πάντα, ακόμη και από το σπίτι του. Το Live-learning που παρέχει,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης Βάσης Δεδομένων MySQL 5.6 Για Λειτουργικό Σύστημα Windows

Οδηγίες Εγκατάστασης Βάσης Δεδομένων MySQL 5.6 Για Λειτουργικό Σύστημα Windows Οδηγίες Εγκατάστασης Βάσης Δεδομένων MySQL 5.6 Για Λειτουργικό Σύστημα Windows Σεπτέμβριος 2013 Altec Software Διεύθυνση Υπηρεσιών Λογισμικού Σελίδα 1 Εισαγωγή Στο παρακάτω έντυπο περιγράφεται βήμα προς

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Δημιουργία φορμών για τη βάση δεδομένων DVDclub

Κεφάλαιο 5. Δημιουργία φορμών για τη βάση δεδομένων DVDclub Κεφάλαιο 5. Δημιουργία φορμών για τη βάση δεδομένων DVDclub Σύνοψη Σ αυτό το κεφάλαιο θα περιγράψουμε τη δημιουργία φορμών, προκειμένου να εισάγουμε δεδομένα και να εμφανίζουμε στοιχεία από τους πίνακες

Διαβάστε περισσότερα

ARTius με PostgreSQL

ARTius με PostgreSQL ARTius με PostgreSQL 9.3.5.1 Features: Δεν υπάρχει License και κόστος αγοράς / αναβάθμισης του PostgreSQL. Εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση. Ταχύτερη παραλληλία (row locking) σε σχέση με άλλα dbms (SQLite,

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά Οδηγός χρήσης

ηµιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά Οδηγός χρήσης ηµιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι κατοχυρωµένο εµπορικό σήµα της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 1από ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Πτυχιακή εργασία Δικτυακή Εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων υπηρεσίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 2από Κατάλογος περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 Σχετιζόμενα πρόσωπα...3

Διαβάστε περισσότερα

Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης

Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης Γρήγορη αναφορά Αντιγραφή Δημιουργία αντιγράφων Γρήγορη δημιουργία αντιγράφου 3 Στον πίνακα ελέγχου του εκτυπωτή πατήστε το κουμπί αντίγραφο 4 Εάν τοποθετήσατε το έγγραφο στη γυάλινη επιφάνεια σάρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ηµιουργίας Εξετάσεων Adobe Περιεχόµενα:

Οδηγός ηµιουργίας Εξετάσεων Adobe Περιεχόµενα: Οδηγός ηµιουργίας Εξετάσεων Adobe Περιεχόµενα: 1. ιαδικασία δηµιουργίας Ηλεκτρονικών εξετάσεων Adobe...2 2. ηµιουργία Συντόµευσης Ηλεκτρονικών Εξετάσεων Adobe...2 2.1 Login µε δικαιώµατα διαχειριστή....2

Διαβάστε περισσότερα

1. Εγκατάσταση του NetMeeting

1. Εγκατάσταση του NetMeeting Οδηγίες Εγκατάστασης και Χρήσης του Netmeeting Περιεχόµενα 1. Εγκατάσταση του Netmeeting 2. Το Interface του Netmeeting 3. Κύρια Κουµπιά Netmeeting 4. Πραγµατοποίηση Κλήσεων - Συνδέσεων 5. Το Μενού του

Διαβάστε περισσότερα

CYGWIN Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Γιώργος ούκας)

CYGWIN Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Γιώργος ούκας) Γενικά CYGWIN Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Γιώργος ούκας) Το cygwin είναι ένα περιβάλλον προσοµοίωσης του UNIX/Linux στα Windows. Παρέχει στον χρήστη την δυνατότητα να δηµιουργεί προγράµµατα κάνοντας χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Απλά, γρήγορα, σωστά ΒΑΣΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Απλά, γρήγορα, σωστά ΒΑΣΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 10-12-2009 Κεντρική σελίδα επιλογής εταιρείας και προϊόντων Εµφάνιση λίστας µε αποθηκευµένες αιτήσεις ή προσφορές Αλλαγή του username και password και άλλων στοιχείων Είσοδος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV INNOVERA ERP Για να κλείσουµε µία χρήση στο InnovEra ακολουθούµε τα παρακάτω βήµατα: Από το κεντρικό µενού επιλέγουµε διαδοχικά «Οικονοµική ιαχείριση», «Γενική

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες: ηλώσεις Μαθηµάτων Συγγραµµάτων, Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο, Πιστοποιητικό Ασφάλειας

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες: ηλώσεις Μαθηµάτων Συγγραµµάτων, Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο, Πιστοποιητικό Ασφάλειας ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες: ηλώσεις Μαθηµάτων Συγγραµµάτων, Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο, Πιστοποιητικό Ασφάλειας 1. Εισαγωγικά Οι φοιτητές του Τµήµατος ιοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Χρήση της Εφαρµογής Compaq Visual Fortran & του Microsoft Developer Studio

Εισαγωγή στη Χρήση της Εφαρµογής Compaq Visual Fortran & του Microsoft Developer Studio Εισαγωγή στη Χρήση της Εφαρµογής Compaq Visual Fortran & του Microsoft Developer Studio Το κείµενο που ακολουθεί είναι ένας σύντοµος οδηγός στο περιβάλλον προγραµµατισµού της γλώσσας Fortran, για τις ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης εφαρµογής διαβίβασης εντολών Χ.Α.Α. µέσω της EUROCORP Χρηµατιστηριακής Σελίδα 1 από 11

Οδηγίες εγκατάστασης εφαρµογής διαβίβασης εντολών Χ.Α.Α. µέσω της EUROCORP Χρηµατιστηριακής Σελίδα 1 από 11 Οδηγίες εγκατάστασης εφαρµογής διαβίβασης εντολών Χ.Α.Α. µέσω της EUROCORP Χρηµατιστηριακής Σελίδα 1 από 11 Οδηγίες εγκατάστασης - σύνδεσης προγράµµατος Σε έναν browser (π.χ. Internet Explorer) πληκτρολογείστε

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλο. 2007-2010 Alfaware S.A.

Πρωτόκολλο. 2007-2010 Alfaware S.A. Πρωτόκολλο 1-1 Πρωτόκολλο Περιεχόµενα 0 2 Κεφάλαιο 1 Είσοδος - Λειτουργικότητα Εφαρµογής 1 Επανακαθορισµός... Βάσης εδοµένων 2 2 Γραµµή... Ενηµέρωσης (Κυλιόµενο Μήνυµα) 3 3 Λειτουργικότητα... Φόρµας 4

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ KAI ΧΡΗΣΗΣ «ΓΛΩΣΣΑ Α-Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ»

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ KAI ΧΡΗΣΗΣ «ΓΛΩΣΣΑ Α-Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ» ΥΠΕΠΘ / ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓO ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΟΥΜΕΝO ΚΑΤΑ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ «ράσεις Υποστήριξης

Διαβάστε περισσότερα

PRISMA Win POS Sync Merge Replication

PRISMA Win POS Sync Merge Replication ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Οδηγός Ρυθμίσεων Συγχρονισμού PRISMA Win POS Sync Merge Replication Η διαδικασία του συγχρονισμού γίνεται από τον Η/Υ που έχει το Back Office. Βασική προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Οδηγός Εργαστηρίου για το Μεταπτυχιακό Μάθημα Τεχνολογία Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

MEGASOFT ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ. Οδηγός Ρυθµίσεων Συγχρονισµού PrismaWin Pos Sync

MEGASOFT ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ. Οδηγός Ρυθµίσεων Συγχρονισµού PrismaWin Pos Sync MEGASOFT ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Οδηγός Ρυθµίσεων Συγχρονισµού PrismaWin Pos Sync Ρυθµίσεις Συγχρονισµού Pos Sync Η διαδικασία του συγχρονισµού γίνεται από τον Η/Υ που έχει το BackOffice. Βασική προϋπόθεση για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 3 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ... 5 ΕΡΕΥΝΕΣ... 8

ΟΜΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 3 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ... 5 ΕΡΕΥΝΕΣ... 8 Εγχειρίδιο Χρήσης Συστήµατος Έρευνες Στατιστικών Στοιχείων ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΜΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 3 Λογική Ανάλυση Χρήσης Εφαρµογής... 3 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ... 5 ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ... 6 Επεξεργασία Ερώτησης... 7 ιαγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι σήµα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Ηνωµένες Πολιτείες. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΑΣ ΣΤΟ MICROSOFT WORD Σε ορισµένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιµη η δηµιουργία ιστοσελίδων ενηµερωτικού περιεχοµένου οι οποίες στη συνέχεια µπορούν να δηµοσιευθούν σε κάποιο τόπο

Διαβάστε περισσότερα

Τοµέας Εϖιµόρφωσης & Κατάρτισης

Τοµέας Εϖιµόρφωσης & Κατάρτισης ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Άξονας Προτεραιότητας 2, Μέτρο 2.1 ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Εγχειρίδιο Χρήσης Πληροφοριακού Συστήµατος ιαχείρισης (MIS)

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου "Σύζευξις" -1-

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου Σύζευξις -1- -1- 1 Διαχείριση Χρηστών...3 1.1 Υπηρεσίες...5 1.1.1 Δημιουργία νέου χρήστη...6 1.1.2 Αναζήτηση χρήστη...7 1.1.2 Επεξεργασία στοιχείων χρήστη...8 1.1.3 Δημιουργία /Επεξεργασία mailbox plan...10 1.1.4 Ενεργοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Εγκατάσταση και Περιβάλλον του SQL Server 2014

Κεφάλαιο 1. Εγκατάσταση και Περιβάλλον του SQL Server 2014 Κεφάλαιο 1. Εγκατάσταση και Περιβάλλον του SQL Server 2014 Σύνοψη Σ αυτό το κεφάλαιο περιγράφονται τα βασικά βήματα εγκατάστασης του SQL Server. Επιπλέον, περιγράφεται ο έλεγχος που απαιτείται να γίνει,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ WEBMAIL ΚΥΠΕΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ WEBMAIL ΚΥΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ WEBMAIL ΚΥΠΕΣ Η υπηρεσία διαχείρισης αλληλογραφίας µέσω web (webmail) δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να διαχειριστούν την αλληλογραφία τους απ οποιοδήποτε σηµείο βρίσκονται εφόσον υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

E-MAIL ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ OUTLOOK EXPRESS ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ E-MAIL ΛΟΓΑΡΙΣΑΜΟΥ

E-MAIL ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ OUTLOOK EXPRESS ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ E-MAIL ΛΟΓΑΡΙΣΑΜΟΥ E-MAIL ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ OUTLOOK EXPRESS Στην παράγραφο αυτή, θα περιγράψουµε τη χρήση του προγράµµατος Outlook Express, που ενσωµατώνεται στις περισσότερες εκδόσεις των MS Windows. Για να εκτελέσουµε την

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Μάθηµα 4 Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή δεδοµένων σε πίνακα 1. Ανοίγουµε το παράθυρο του πίνακα Υπάλληλοι σε προβολή φύλλου δεδοµένων. 2. Η κενή γραµµή, η οποία υπάρχει πάντα στον πίνακα,

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης MySQL Manager Αναλυτικός οδηγός χρήσης: MySQL Manager Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail &

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία με θέμα: Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού Καραγιάννης Ιωάννης Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης. Εφαρµογής Κτηµατολογίου. Έκδοση 1.0. Οκτώβριος Σύνταξη: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών

Οδηγίες Χρήσης. Εφαρµογής Κτηµατολογίου. Έκδοση 1.0. Οκτώβριος Σύνταξη: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Τεχνική Στήριξη Πληροφοριακών Συστηµάτων Σχολείων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κοινωνία της Πληροφορίας Έργο: ράσεις Υποστήριξης των Πληροφοριακών Συστηµάτων των σχολείων

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση και Απεγκατάσταση Ubuntu 7.10

Εγκατάσταση και Απεγκατάσταση Ubuntu 7.10 Εγκατάσταση και Απεγκατάσταση Ubuntu 7.10 Εγκατάσταση Κατεβάζουμε την διανομή Ubuntu 7.10, η οποία είναι σε CD Image από εδώ : Ubuntu Φυσικά γράφουμε το image που μόλις κατεβάσαμε σε ένα CD, χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΚΟΠΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΟΡΙΣΜΟΙ, ΑΚΡΩΝΥΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ 3 1.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΚΟΠΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΟΡΙΣΜΟΙ, ΑΚΡΩΝΥΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ 3 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 1.1 ΣΚΟΠΟΣ 2 1.2 ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ 2 1.3 ΟΡΙΣΜΟΙ, ΑΚΡΩΝΥΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ 3 1.4 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ 3 2. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 4 2.1 ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 4 2.2 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Απλά, γρήγορα, σωστά ΒΑΣΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Απλά, γρήγορα, σωστά ΒΑΣΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 26-2-2010 Κεντρική σελίδα επιλογής εταιρείας και προϊόντων Εµφάνιση λίστας µε αποθηκευµένες αιτήσεις ή προσφορές Αλλαγή του username και password και άλλων στοιχείων Είσοδος

Διαβάστε περισσότερα

(Αντιγραφή) ή χρησιμοποιήστε το πληκτρολόγιο για να καταχωρίσετε τους αριθμούς των αντιγράφων. Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης

(Αντιγραφή) ή χρησιμοποιήστε το πληκτρολόγιο για να καταχωρίσετε τους αριθμούς των αντιγράφων. Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης Σύντομη αναφορά Αντιγραφή Δημιουργία αντιγράφων Γρήγορη δημιουργία αντιγράφου 3 Στον πίνακα ελέγχου του εκτυπωτή πατήστε το κουμπί αντίγραφο 4 Εάν τοποθετήσατε το έγγραφο στη γυάλινη επιφάνεια σάρωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ. Ηλεκτρονική. Υπηρεσία Άντλησης Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ. Ηλεκτρονική. Υπηρεσία Άντλησης Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ Ηλεκτρονική Υπηρεσία Άντλησης Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 1.1 Συμβατότητα Browser... 3 1.2 Διεύθυνση πρόσβασης... 3 1.3 Login Screen...

Διαβάστε περισσότερα

MS SQL 2012 Express (Εγκατάσταση με Advanced Services)

MS SQL 2012 Express (Εγκατάσταση με Advanced Services) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Τεχνικά Εγχειρίδια > Βάσεις Δεδομένων > MS SQL 2012 Express (Εγκατάσταση με Advanced Services) MS SQL 2012 Express (Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο εγκατάστασης Megasoft 2009

Εγχειρίδιο εγκατάστασης Megasoft 2009 Εγχειρίδιο εγκατάστασης Megasoft 2009 Περιεχόμενα Εγκατάσταση Joomla, JoomFish και VirtueMart... 3 Αποστολή αρχείων Joomla στο Διακομιστή (Host)... 3 Εγκατάσταση Joomla... 4 Εγκατάσταση VirtueMart... 9

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video Σύντοµες οδηγίες Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video 2 ο Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου Κρήτης Περιεχόµενα Πλήκτρα που θα χρησιµοποιήσουµε...3 Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων...4

Διαβάστε περισσότερα

2 η Εργαστηριακή Άσκηση

2 η Εργαστηριακή Άσκηση 2 η Εργαστηριακή Άσκηση Σκοπός της παρούσας εργαστηριακής άσκησης είναι η δημιουργία μιας εφαρμογής client/server η οποία θα συνδέεται με μια Βάση Δεδομένων σε MSSQL Server (ή ACCESS), και θα προβάλει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα της γλώσσας C, το Dev-C++, το οποίο είναι εφαρμογή που τρέχει

Διαβάστε περισσότερα

/03/ /03/ /02/ /03/ /03/ /04/2013, (www.eudoxus.gr 11/03/ /05/2013

/03/ /03/ /02/ /03/ /03/ /04/2013, (www.eudoxus.gr 11/03/ /05/2013 Ανακοίνωση, προς τους φοιτητές/τριες του Παιδαγωγικού Τµήµατος ηµοτικής Εκπαίδευσης, για την ηλεκτρονική δήλωση µαθηµάτων, την εγγραφή εξαµήνου και τη δήλωση και παραλαβή των συγγραµµάτων του εαρινού εξαµήνου

Διαβάστε περισσότερα

Το teachers Web είναι µία ΝΕΑ Υπηρεσία που υποστηρίζεται από την Οµάδα Υποστήριξης του Πληροφοριακού Συστήµατος Γραµµατειών. Η υπηρεσία Teachers Web, προσφέρει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Η λ ε κ τ ρ ο ν ι κ ή Υ π ο β ο λ ή. Α. Κ.Α. και Α.Κ.Ε.

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Η λ ε κ τ ρ ο ν ι κ ή Υ π ο β ο λ ή. Α. Κ.Α. και Α.Κ.Ε. ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Η λ ε κ τ ρ ο ν ι κ ή Υ π ο β ο λ ή Α. Κ.Α. και Α.Κ.Ε. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρµογή 2) ηµιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 2.β) Αντιγραφή από προηγούµενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ 2014-2020 ΕΝΟΤΗΤΑ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΧΟΡΗΓΙΩΝ» 1η Έκδοση: 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3

Διαβάστε περισσότερα

Συγχρηµατοδοτούµενο από το ΥΠΕΠΘ και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Συγχρηµατοδοτούµενο από το ΥΠΕΠΘ και την Ευρωπαϊκή Ένωση Συγχρηµατοδοτούµενο από το ΥΠΕΠΘ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ΣΥΝ ΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΙΚΤΥΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΜΕΣΩ MODEM Το Κέντρο Λειτουργίας και ιαχείρισης ικτύου του Πανεπιστηµίου Αθηνών παρέχει τη δυνατότητα Dial-up σύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΚΤΥΩΝ. Εγχειρίδιο χρήσης των υπηρεσιών τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΚΤΥΩΝ. Εγχειρίδιο χρήσης των υπηρεσιών τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση Εγχειρίδιο χρήσης των υπηρεσιών τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση 1 Πίνακας Περιεχοµένων 1. Εισαγωγή...3 ηµιουργία νέου λογαριασµού χρήστη...3 2. Η οθόνη του συστήµατος...4

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Βάσεις εδοµένων και την Access

Εισαγωγή στις Βάσεις εδοµένων και την Access Μάθηµα 1 Εισαγωγή στις Βάσεις εδοµένων και την Access Τι είναι οι βάσεις δεδοµένων Μία βάση δεδοµένων (Β..) είναι µία οργανωµένη συλλογή πληροφοριών, οι οποίες είναι αποθηκευµένες σε κάποιο αποθηκευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης

Οδηγός Εγκατάστασης www.athenaschool.net Οδηγός Εγκατάστασης Αθηνά 2012 Μάρτιος 2013 Copyright Πόλυς Γεωργίου, 2013 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. All rights reserved. Απαγορεύεται η αντιγραφή ή διανομή του παρόντος εγχειριδίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα για τη γλώσσα C: τον gcc μεταγλωττιστή της C σε περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης

Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Manual. Εκλογές 15μελούς Σχολείου v4.0 Module καταχώρησης ψηφοδελτίων από την Εφορευτική Επιτροπή

Manual. Εκλογές 15μελούς Σχολείου v4.0 Module καταχώρησης ψηφοδελτίων από την Εφορευτική Επιτροπή Manual Εκλογές 15μελούς Σχολείου v4.0 Module καταχώρησης ψηφοδελτίων από την Εφορευτική Επιτροπή Χρήστος Μουρατίδης Πειραιάς 2019 Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ... 3 ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ... 4 ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι κατοχυρωµένο εµπορικό σήµα της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας

Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας Πώς να δημιουργήσουμε ένα νέο λογαριασμό χρήστη (User Account) στα Windows 7 Αρκετές φορές τυχαίνει να χρησιμοποιούν διάφορα άτομα τον Η/Υ σας. Σε τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών. Σελίδα 1 από 7 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εγκατάσταση του λογισμικού του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD Λογισμικό και τεκμηρίωση για τα ακόλουθα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Computing and Information Systems Service. ιαχείριση Αρχείων

Computing and Information Systems Service. ιαχείριση Αρχείων ιαχείριση Αρχείων Η διαχείριση αρχείων είναι πολύ σηµαντική για την οργάνωση των αρχείων σας σε φακέλους και την αποθήκευση των αρχείων που συσχετίζονται µεταξύ τους στον ίδιο φάκελο. Αν έχετε πολλά αρχεία,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ: Ε12 Εγχειρίδιο Χρήσης (MIS) για το Κέντρο Στήριξης Επιµόρφωσης Έκδοση 2.0

ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ: Ε12 Εγχειρίδιο Χρήσης (MIS) για το Κέντρο Στήριξης Επιµόρφωσης Έκδοση 2.0 Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1: Παιδεία & Πολιτισµός Μέτρο 1.2:

Διαβάστε περισσότερα

NOAS. Οδηγίες Εγκατάστασης και Λειτουργίας. Πακέτου Εφαρµογών. (Network On Line Advertisement System) Θεσσαλονίκη Νοέµβριος 2007.

NOAS. Οδηγίες Εγκατάστασης και Λειτουργίας. Πακέτου Εφαρµογών. (Network On Line Advertisement System) Θεσσαλονίκη Νοέµβριος 2007. Οδηγίες Εγκατάστασης και Λειτουργίας Πακέτου Εφαρµογών NOAS (Network On Line Advertisement System) Θεσσαλονίκη Νοέµβριος 2007 Σελίδα - 1 - 1 Εισαγωγή Η διαδικασία εγκατάστασης που περιγράφεται παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης της MySQL

Οδηγίες Εγκατάστασης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Εγκατάστασης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Νοέμβριος 2007 Περιεχόμενα Περιεχόμενα...

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό εγχειρίδιο εφαρµογής διαχείρισης διαδικτυακού κόµβου: INNET

Τεχνικό εγχειρίδιο εφαρµογής διαχείρισης διαδικτυακού κόµβου: INNET 1 version v5.4 Εγχειρίδιο ιαχείρισης 2012 Τεχνικό εγχειρίδιο εφαρµογής διαχείρισης διαδικτυακού κόµβου: INNET To παρόν εγχειρίδιο αποτελεί πνευµατική ιδιοκτησία της INVENTICS A.E. Απευθύνεται αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Στο παράθυρο που θα εµφανιστεί πατήστε το κουµπί Unzip.

Στο παράθυρο που θα εµφανιστεί πατήστε το κουµπί Unzip. Το αρχείο EstateWeb 4.0.2.exe περιέχει την εγκατάσταση της εφαρµογής σε συµπιεσµένη µορφή. Για αυτό το λόγο θα πρέπει πρώτα να αποσυµπιέσετε τα αρχεία της εγκατάστασης στον σκληρό σας δίσκο. Κάντε διπλό

Διαβάστε περισσότερα

Alpha Web Banking Εργαλείο δηµιουργίας αρχείων. Οδηγίες χρήσεως

Alpha Web Banking Εργαλείο δηµιουργίας αρχείων. Οδηγίες χρήσεως Alpha Web Banking Εργαλείο δηµιουργίας αρχείων Οδηγίες χρήσεως ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2004 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Σκοπός και δυνατότητες του εργαλείου...2 2. Είδη αρχείων που υποστηρίζει το εργαλείο...2 3. Εγκατάσταση...3

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο Εστίασης Win XP:

Σενάριο Εστίασης Win XP: Σενάριο Εστίασης Win XP: Υλικό: 1 Η/Υ (backoffice), 1 POS, 1 router Motorola, 1 PDA. Σενάριο: Sync του backoffice με το POS και merge του POS με το PDA. Προϋποθέσεις Software: 1) BACK OFFICE : WIN XP pro,.net

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό κατασκευής εννοιολογικών χαρτών. Α. Αθανασόπουλος

Λογισμικό κατασκευής εννοιολογικών χαρτών. Α. Αθανασόπουλος Λογισμικό κατασκευής εννοιολογικών χαρτών Πολλά κεράσια Οι αίθουσες σεμιναρίων έχουν γεμίσει με παρουσιάσεις για τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των λογισμικών εννοιολογικών χαρτών Εισηγήσεις για

Διαβάστε περισσότερα

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 CubisLITE Client Οδηγίες Χρήσεως Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά 1. Τι είναι ο CubisLITE Server 2. Τι είναι ο

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Έκδοση 1.2 Περιεχόμενα 1. Είσοδος και Έξοδος από το Σύστημα... 3 2. Βοήθεια... 3 3. Αλλαγή Συνθηματικού... 3 4. Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Υπόδειγµα 1: Πλήρης κυριότητα σε διαµέρισµα µε µία αποθήκη χωρίς χιλιοστά στο οικόπεδο και µία θέση στάθµευσης µε χιλιοστά στο οικόπεδο

Υπόδειγµα 1: Πλήρης κυριότητα σε διαµέρισµα µε µία αποθήκη χωρίς χιλιοστά στο οικόπεδο και µία θέση στάθµευσης µε χιλιοστά στο οικόπεδο Υπόδειγµα 1: Πλήρης κυριότητα σε διαµέρισµα µε µία αποθήκη χωρίς χιλιοστά στο οικόπεδο και µία θέση στάθµευσης µε χιλιοστά στο οικόπεδο Για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης αρχικά στην σελίδα του κτηµατολογίου

Διαβάστε περισσότερα

Βασική εγκατάσταση Asterisk σε Linux

Βασική εγκατάσταση Asterisk σε Linux Βασική εγκατάσταση Asterisk σε Linux 1 Πι νακας περιεχομε νων ΓΕΝΙΚΆ... 3 ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΎ... 4 LINUX MYSQL ASTERISK - UTILITIES... 4 ACCS (ALTEC CALL CENTER SERVER)... 5 Εγκατάσταση σε περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Αντίγραφα ασφαλείας και επαναφορά Οδηγός χρήσης

Αντίγραφα ασφαλείας και επαναφορά Οδηγός χρήσης Αντίγραφα ασφαλείας και επαναφορά Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι κατοχυρωµένο εµπορικό σήµα της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ.

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγός Διαχειριστή Το m-learning Toolkit είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έχει σχεδιαστεί για να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

Προσοχή: Αν επιχειρείτε να χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά το σύστημα, ακολουθείστε τις οδηγίες εγκατάστασης.

Προσοχή: Αν επιχειρείτε να χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά το σύστημα, ακολουθείστε τις οδηγίες εγκατάστασης. Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει εγκαταστήσει και δίνει πρόσβαση μέσω δικτύου σε τίτλους CD-ROMs, στους οποίους περιλαμβάνονται βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων, multimedia

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Φορέα Πιστοποίησης

Εγχειρίδιο Χρήσης Φορέα Πιστοποίησης Εγχειρίδιο Χρήσης Φορέα Πιστοποίησης ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτείται, 1. Πλοηγός ιστοσελίδων (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Netscape Navigator), 2. Όνομα

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά

ηµιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά ηµιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο εγκατάστασης και βασικής παραμετροποίησης σεναρίου εστίασης

Εγχειρίδιο εγκατάστασης και βασικής παραμετροποίησης σεναρίου εστίασης Εγχειρίδιο εγκατάστασης και βασικής παραμετροποίησης σεναρίου εστίασης Σε αυτό το εγχειρίδιο θα καλύψουμε τη μεθοδολογία εγκατάστασης ενός σεναρίου εστίασης από την αρχή έως το σημείο των βασικών ρυθμίσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής. Οδηγίες Εγκατάστασης VPN Σύνδεσης στο ΤΕΙ Πελοποννήσου

ΤΕΙ Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής. Οδηγίες Εγκατάστασης VPN Σύνδεσης στο ΤΕΙ Πελοποννήσου Οδηγίες Εγκατάστασης VPN Σύνδεσης στο ΤΕΙ Πελοποννήσου 1. Λήψη Λογισμικού VPN Σύνδεσης Η λήψη του λογισμικού VPN μπορεί να γίνει από το παρακάτω link: https://www.shrew.net/download/vpn/vpn-client-2.2.2-release.exe

Διαβάστε περισσότερα