Σύμφωνα με τον Mayr υπάρχουν τρεις έννοιες για τον καθορισμό του είδους: 1. Η τυπολογική έννοια του είδους. Σύμφωνα με αυτή, εάν δύο οργανισμοί είναι

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σύμφωνα με τον Mayr υπάρχουν τρεις έννοιες για τον καθορισμό του είδους: 1. Η τυπολογική έννοια του είδους. Σύμφωνα με αυτή, εάν δύο οργανισμοί είναι"

Transcript

1 ΕΙΔΟΓΕΝΕΣΗ

2 Σύμφωνα με τον Mayr υπάρχουν τρεις έννοιες για τον καθορισμό του είδους: 1. Η τυπολογική έννοια του είδους. Σύμφωνα με αυτή, εάν δύο οργανισμοί είναι μορφολογικά διαφορετικοί θεωρούνται δύο διακριτά είδη. Με το κριτήριο αυτό ακόμη και δύο οργανισμοί της ίδιας αναπαραγωγικής κοινότητας που δείχνουν μόνο ελαφριές μορφολογικές μεταξύ τους θα μπορούσαν να είναι δύο διαφορετικά είδη. 2. Η Μη-χωροχρονική έννοια του είδους. Άτομα ενός είδους θεωρούνται αυτά που βρίσκονται στην ίδια τοποθεσία (συμπατρικά) την ίδια στιγμή (σύγχρονα). Θεωρείται δε δεδομένος ο χωροχρονικός διαχωρισμός του ενός είδους από ένα άλλο. Εντούτοις, πολλές φορές οι οικότοποι ενός είδους δεν είναι προφανείς και υπάρχουν αμφιβολίες στον προσδιορισμό των τοπικών πληθυσμών. 3. Η έννοια της Διασταύρωσης μεταξύ των πληθυσμών. Είδος θεωρείται μια ομάδα ατόμων που πραγματικά ή δυνητικά διασταυρώνονται μεταξύ τους. Έχει το πλεονέκτημα να είναι πολυδιάστατο ως προς το ότι πληθυσμοί που καταλαμβάνουν διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές ή ζουν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους μπορούν να καταταγούν ως προς την ικανότητά τους να αναπαραχθούν. Ωστόσο, αν και είναι προφανές το πρόβλημα της πρακτικής εφαρμογής του «δυνητικά», το μοντέλο αυτό δίνει έναν αρκετά ρεαλιστικό προσδιορισμό του είδους.

3 Απομονωτικοί μηχανισμοί στα ζώα 1. Μηχανισμοί που παρεμποδίζουν τις διασταυρώσεις (προσυζευκτικοί μηχανισμοί) α. Τα άτομα που θα μπορούσαν να διασταυρωθούν δεν συναντώνται εποχιακή απομόνωση ή απομόνωση ενδιαιτήματος β. Τα άτομα που θα μπορούσαν να διασταυρωθούν συναντώνται αλλά δεν συζεύονται (ηθολογική απομόνωση) γ. Η σύζευξη επιχειρείται αλλά δεν παρατηρείται μεταφορά σπέρματος (μηχανική απομόνωση)

4 Απομονωτικοί μηχανισμοί στα ζώα 2. Μηχανισμοί που παρεμποδίζουν την πλήρη επιτυχία των διαειδικών διασταυρώσεων (μεταζυζευκτικοί μηχανισμοί) α. Η μεταφορά σπέρματος πραγματοποιείται αλλά το ωάριο δεν γονιμοποιείται (γαμετική θνησιμότητα) β. Το ωάριο γονιμοποιείται αλλά το ζυγωτό πεθαίνει (ζυγωτικοί θνησιμότητα) γ. Το ζυγωτό παράγει υβρίδιο F1, αλλά μειωμένης βιωσιμότητας (υβριδιακή αβιωσιμότητα) δ. Το υβρίδιο είναι πλήρως βιώσιμο, αλλά μερικώς ή ολικός στείρο ή παράγει ελαττωματικούς απογόνους (υβριδιακή στειρότητα)

5 Μηχανισμοί αναπαραγωγικής απομόνωσης Προζυγωτικοί μηχανισμοί απομόνωσης Χρονικοί Τέσσερα συμπάτρια είδη βατράχων έχουν τη μέγιστη αναπαραγωγική συμπεριφορά σε διαφορετικούς χρόνους. Αυτό βοηθάει στο να μειώσουν στο ελάχιστο την όποια γονιδιακή ροή

6 Συμπεριφοράς Διαφορές στη συμπεριφορά ζευγαρώματος στα συμπάτρια και μορφολογικά παρόμοια είδη Drosophila στη Χαβάη. Τα θηλυκά ανταποκρίνονται μόνο στη χαρακτηριστική συμπεριφορά των ατόμων του δικού τους είδους. Drosophila heteroneura αριστερά Drosophila simulans στη μέση Drosophila; δεξιά.

7 Μηχανικοί Οι δομές των αναπαραγωγικών οργάνων είναι μορφολογικά πολύ διαφορετικές, έτσι ώστε η γονιμοποίηση ή η αποτελεσματική μεταφορά της γύρης να είναι αδύνατη Οικολογικοί Τα άτομα δύο ειδών ζουν στην ίδια γενικά περιοχή (συμπατρία), αλλά σε διαφορετικές οικοθέσεις, όπως γρασίδι-δάσος, υγρά μέρη στεγνούς βράχους, διαφορετικούς τύπους εδάφους κλπ. Ο διαχωρισμός των οικοθέσεων μπορεί να εμποδίσει τη γονιδιακή ροή αποτελεσματικά. Γαμετικοί Οι γαμέτες δεν μπορούν να βρεθούν και να συντηχθούν εξαιτίας διαφορετικών χημικών συστατικών

8 Μεταζυγωτικοί μηχανισμοί Μη βιωσιμότητα των υβριδίων Στειρότητα των υβριδίων Υβρίδια όπως αυτά τα ζεβροειδή (διασταυρώσεις ανάμεσα σε άλογα και ζέβρες, που φαίνονται ανάμεσα στα άλογα) είναι συχνά βιώσιμα, αλλά στείρα

9 Υβριδιακή κατάπτωση Τα υβρίδια μερικές φορές μπορεί να είναι μερικώς γόνιμα, αλλά οι απόγονοί τους είναι μη βιώσιμοι ή στείροι. Αυτό εμποδίζει τη διαιώνιση της υβριδιακής σειράς

10 ΑΛΛΟΠΑΤΡΙΑ ΕΙΔΟΓΕΝΕΣΗ Δύο μοντέλα αλλοπάτριας ειδογένεσης (α) Το μοντέλο όπου το προγονικό είδος διαιρείται σε δύο περίπου ίσα μισά, καθένα από τα οποία καταλήγει σε νέο είδος. (β) Το μοντέλο, όπου απομονώνεται ένας περιφερειακός μικρός πληθυσμός και δημιουργεί ένα νέο είδος

11 ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΡΟΛΟΓΙΩΝ Ένα υποείδος σκίουρου, (Sciurus aberti kaibabensis, αριστερά) απομονώθηκε γεωγραφικά από τον κοινό πρόγονο με το κοντινότερο συγγενή του το Sciurus aberti aberti, δεξιά, στη βόρεια πλευρά του Grand Canyon πριν από περίπου χρόνια. Από τότε αναπτύχθηκαν διάφορα διακριτά χαρακτηριστικά, όπως μαύρη κοιλιά και άκρα.

12 Ατελής ειδογένεση στο Parus major. Η ομάδα major (Α) της Δυτικής Ευρασίας, η ομάδα cinereus (Β) της Ν. Ασίας, και η ομάδα minor (C) της Α. Ασίας είναι ακόμη πλήρως αλλοπάτριες. Σχηματίζουν υβριδιακούς πληθυσμούς (D) όταν συναντώνται στο Ιράν και στη Ν. Κίνα και στην περιοχή Amur (E).

13 Διαφοροποίηση στην πεταλούδα, Erebia epiphron στα βουνά της Ευρώπης. Διαφορετικά χρώματα δείχνουν τις διαφορετικές φυλές ή μορφές. Να σημειωθεί ότι αυτές οι φυλές εξελίσσονται σε γεωγραφική απομόνωση, δηλαδή σε αλλοπατρία.

14 «Περιπολική» (γύρω από τον πόλο) κατανομή των γλάρων της ομάδας Larus argentatus. Πληθυσμοί από την Ευρώπη και ανατολικότερα μπορούν να διασταυρωθούν, αλλά στη Β. Ευρώπη, όπου ο κύκλος από τα Δυτικά, τα δύο είδη γλάρων (L. fuscus B3, B4, και L. argentatus A2) είναι αναπαραγωγικά απομονωμένα. Τέτοια συμπλέγματα ειδών ονομάζονται δακτυλιωτά είδη.

15 Αλλοπάτρια ειδογένεση του Notropis, ενός ψαριού του γλυκού νερού που ζει στη Β. Αμερική

16 Όταν δύο πληθυσμοί που εξελίχτηκαν σε γεωγραφική απομόνωση έρχονται σε επαφή μπορούν να υβριδιστούν, αλλά η γονιδιακή ροή μπορεί να είναι πολύ περιορισμένη και εξαρτάται από το βαθμό της γενετικής διαφοροποίησης. Στην Ευρώπη τα υποείδη του κορακιού Corvus corone cornix και Corvus corone corone έχουν μια πολύ στενή ζώνη υβριδισμού.

17 Το ίδιο συμβαίνει και με τους φλώρους στην Β. Αμερική

18

19

20

21

22

23 Συμπάτρια ειδογένεση Διαφοροποίηση και αναπαραγωγική απομόνωση μέσα στην ίδια περιοχή Στη μύγα του μήλου (Rhagoletis pomonella), η εξειδίκευση του ξενιστή αντικαθιστά την γεωγραφική απομόνωση. Τυχαία λάθη στην επιλογή θέσης για ωοαπόθεση οδηγεί στην εγκαθίδρυση συμπάτριων πληθυσμών του είδους που δεν διασταυρώνονται, λόγω της πιστότητας στο φυτό ξενιστή (μηλιά και λευκαγκαθιά) για τη συγκεκριμένη περίπτωση

24 Η αλλαγή επικονιαστή σε είδη με υψηλή εξειδίκευση στον μηχανισμό επικονίασης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συμπάτρια ειδογένεση. Οι δύο ορχιδέες της επάνω είναι πολύ όμοιες και έχουν τελείως επικαλυπτόμενες κατανομές, αλλά ωστόσο επικονιάζονται από διαφορετικά είδη μελισσών. Στο γένος αυτό, οι επικονιαστές έλκονται από τα λουλούδια που εκπέμπουν εξειδικευμένα για το είδος χημικά, τα οποία μιμούνται τις θηλυκές φερομόνες του εντόμου στόχου. Αριστερά το είδος Oprys lutea, δεξιά το Ophrys sicula. Το τελευταίο είδος για καιρό θεωρούνταν ποικιλία του πρώτου.

25 Συμπάτρια ειδογένεση μέσω πολυπλοειδίας Δύο μηχανισμοί που οδηγούν στην πολυπλοειδία Αυτοπολυπλοειδία: Δημιουργία ενός τετραπλοειδούς είδους από γαμέτες που δεν έχουν υποστεί μείωση και στη συνέχεια αυτογονιμοποιήθηκαν ή διασταυρώθηκαν με ένα φυτό του ίδιου είδους.

26 Συμπάτρια ειδογένεση μέσω πολυπλοειδίας Αλλοπολυπλοειδία: Δημιουργία τετραπλοειδούς είδους από γαμέτες που δεν έχουν υποστεί μείωση και διασταύρωση μεταξύ δύο διαφορετικών ειδών. Να σημειωθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις οι αποτυχία της μείωσης είναι καθοριστική για τη πολυπλοειδή ειδογένεση.

27 Υποτιθέμενη συμπάτρια ειδογένεση στο σιτάρι μέσω πολυπλοειδίας και υβριδισμών. Σπόροι σιταριού ηλικίας χρόνων βρέθηκαν στη Μέση Ανατολή. Διπλοειδή άγρια σιτάρια φυτρώνουν ακόμη εκεί

28 Τρία διπλοειδή είδη Tragopogon που εισήχθησαν στην Β. Αμερική από την Ευρώπη πριν από 200 χρόνια δημιούργησαν ένα νέο τετραπλοειδές είδος με υβριδισμό.

29 Το τετραπλοειδές είδος του γκρίζου βατράχου των δένδρων Hyla versicolor, προέκυψε από υβριδισμό του ανάμεσα σε Ανατολικούς και Δυτικούς πληθυσμούς της Β. Αμερικής του είδους Hyla chrysocelis.

30 Ειδογένεση και χρωμοσωμικοί ανασυνδυασμοί ο γιγάντιο πάντα (Ailuropoda melanolenca) μοιάζει με αρκούδα, αν και ιαφέρει πολύ σε διάφορα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Τα ερισσότερα χρωμοσώματα του πάντα φαίνονται να προέρχονται από τη ύντηξη απλών χρωμοσωμάτων άλλων ειδών αρκούδας.

31 Άμεση Ειδογένεση Τα φυτά μπορούν να δημιουργήσουν «άμεσα είδη» μέσω πολυπλοειδίας, δηλαδή αναδιπλασιασμού του συνόλου της χρωμοσωμικής σειράς. Η Gilia malior, περιστασιακά μπορεί να περάσει στην αλλοπολυπλοειδία με διπλασιασμό των χρωμοσωμικών σειρών των δύο γονέων από διαφορετικά είδη. Στην περίπτωση αυτή τα 18 χρωμοσώματα της G. malior δεν είναι τα πιστά αντίγραφα των 9 χρωμοσωμάτων του κάθε πατρικού είδους, αντανακλώντας τις χρωμοσωμικές διαφορές και την επακόλουθη ειδογένεση

32 Ακτινωτή προσαρμογή Όταν από ένα ή από πολύ λίγα είδη προκύπτουν πολλά νέα είδη μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα

33 Έξι απ τα 13 είδη των σπίνων του Δαρβίνου

34 Οι μελοβάτες της Χαβάης αποτελούν ακόμη ένα κλασικό παράδειγμα ακτινωτής προσαρμογής. Δυστυχώς, διάφορα είδη έχουν εξαφανιστεί

35 Στη Χαβάη, σε μια ομάδα ειδών της οικογένειας των ηλιοτρόπιων, από ένα ιδρυτικό είδος (ένα είδος που εποίκισε τη Χαβάη από την ακτή του Ειρηνικού της Β. Αμερικής) προέκυψαν διάφορα φαινοτυπικά πολύ διαφορετικά είδη, των οποίων η οικολογία διαφέρει πλήρως.

36 Τρεις αντιπρόσωποι από τα πολλά είδη Τιλάπιας της Λίμνης Βικτόριας στην Ανατολική Αφρική. Η ακτινωτή προσαρμογή κατάληξε σε μια εκπληκτική ποικιλομορφία με εκατοντάδες διαφορετικά είδη.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΡΙΑΚΗ ΦΥΛΟΓΕΝΕΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΗΣ ATHERINA BOYERI ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΚΡΑΪΤΣΕΚ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑ, 2011 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Μελέτη της γενετικής δομής και των φυλογενετικών σχέσεων φυσικών πληθυσμών της Atherina boyeri (Οικ. Atherinidae) με

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΒΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΒΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΒΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Σίνος Γκιώκας Ηράκλειο 2000 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Εισαγωγικές έννοιες 1. Η επιστήμη της Βιογεωγραφίας 1 2. Η ιστορία της Βιογεωγραφίας 4 Β. Το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ (Alectoris graeca) ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ (Alectoris chukar) ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ (Alectoris graeca) ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ (Alectoris chukar) ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ (Alectoris graeca) ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ (Alectoris chukar) ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2007 Η ενδυνάμωση των φυσικών πληθυσμών της πέρδικας στη χώρα μας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΟΣ ΙΙ: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

ΤΟΜΟΣ ΙΙ: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α ΤΟΜΟΣ ΙΙ: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ Απόδοση στα ελληνικά: Θόδωρος Κοκκορόγιαννης Βασιλική Βακάκη Neil A. Campbell Jane B. Reece Berkeley, California

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 16. Γενετική

Κεφάλαιο 16. Γενετική 1 Κεφάλαιο 16 Γενετική ο 2 16.1 Εισαγωγή Ο άνθρωπος από τα πολύ παλιά χρόνια έδειξε ενδιαφέρον και προβληματισμό για τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά που φαίνονταν κοινά σε γονείς, προγόνους και απογόνους.

Διαβάστε περισσότερα

Ψηλά στον ουρανό, μια σειρά από δορυφόρους. Εισαγωγή στην οικολογία και τη βιόσφαιρα. Το πεδίο μελέτης της οικολογίας

Ψηλά στον ουρανό, μια σειρά από δορυφόρους. Εισαγωγή στην οικολογία και τη βιόσφαιρα. Το πεδίο μελέτης της οικολογίας 52 Εισαγωγή στην οικολογία και τη βιόσφαιρα Εικόνα 52.1 Γιατί μεταναστεύουν οι γκρίζες φάλαινες; Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ 52.1 Η οικολογία ενοποιεί όλους τους τομείς της βιολογικής έρευνας και επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 16 ο. Γενετική

Κεφάλαιο 16 ο. Γενετική Κεφάλαιο 16 ο Γενετική 2 16.1 Εισαγωγή Ο άνθρωπος από τα πολύ παλιά χρόνια έδειξε ενδιαφέρον και προβληματισμό για τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά που φαίνονταν κοινά σε γονείς, προγόνους και απογόνους.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Πτυχιακή Εργασία Έντοµα οργανωµένα σε κοινωνίες, µορφολογία, βιολογία, ζηµιές και αντιµετώπιση. ΣΠΟΥ ΑΣΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι ορχιδέες της Ελλάδας

Οι ορχιδέες της Ελλάδας Οι ορχιδέες της Ελλάδας ΤΕΥΧΟΣ 1 και οι βιότοποί τους Ι ΑΝΟΥΑ ΡΙΟ Σ 2012 Ophrys mesaritica Νέο είδος Ophrys heracleotica Οφρύς της Ηρακλειάς Αυτοφυείς ορχιδέες Θαύματα της εξέλιξης Ophrys mesaritica H.F.

Διαβάστε περισσότερα

Ένα άλλο σηµαντικό θέµα είναι η γενετική ποικιλότητα του

Ένα άλλο σηµαντικό θέµα είναι η γενετική ποικιλότητα του Το πρόγραμμα Το FRAXIGEN είναι ένα νέο ερευνητικό πρόγραµµα χρηµατοδοτούµενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση µε σκοπό τη µελέτη των γενετικών πόρων του φράξου στην Ευρώπη, ειδικότερα για δενδροφύτευση και αναδάσωση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Πέμπτο. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ειδών. 5.1. Γενικά. 5.2. Οι σχέσεις μεταξύ των ειδών

Κεφάλαιο Πέμπτο. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ειδών. 5.1. Γενικά. 5.2. Οι σχέσεις μεταξύ των ειδών Κεφάλαιο Πέμπτο Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ειδών 5.1. Γενικά Μολονότι οι πλέον έντονες σχέσεις υφίστανται μεταξύ των ατόμων του αυτού είδους, οι οργανισμοί δεν βιώνουν ξεχωριστά από τα άτομα των άλλων ειδών.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Τρίτο. Αύξηση και έλεγχος πληθυσμών. 3.1. Γενικά

Κεφάλαιο Τρίτο. Αύξηση και έλεγχος πληθυσμών. 3.1. Γενικά Κεφάλαιο Τρίτο Αύξηση και έλεγχος πληθυσμών 3.1. Γενικά Η θνησιμότητα και η γεννητικότητα αποτελούν, όπως διαπιστώσαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο, τις δύο μείζονες δυνάμεις που επηρεάζουν την αύξηση του

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Όγδοο. Έλεγχος των φυσικών πληθυσμών από τον άνθρωπο. 8.1. Γενικά

Κεφάλαιο Όγδοο. Έλεγχος των φυσικών πληθυσμών από τον άνθρωπο. 8.1. Γενικά Κεφάλαιο Όγδοο Έλεγχος των φυσικών πληθυσμών από τον άνθρωπο 8.1. Γενικά Οι άνθρωποι είχαν πάντοτε μια στενή σχέση με τα φυτά και τα ζώα, άλλλοτε θετική άλλοτε αρνητική. Από την αρχή της παρουσία τους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΝΑΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΝΑΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΗ Λουκάς Νικολάου ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΝΑΤΟ 2014 2 Γενετική είναι ο κλάδος της Βιολογίας που ασχολείται με την μελέτη της κληρονομικότητας. Κληρονομικότητα είναι η προγόνους στους απογόνους. μεταβίβαση χαρακτήρων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Α. Ποικιλία της ζωής

ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Α. Ποικιλία της ζωής ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι άλλο µπορεί να είναι σχεδόν τόσο εκπληκτικό όσο η τεράστια ποικιλία έµβιων ό- ντων που καταλαµβάνουν κάθε δυσπρόσιτη γωνιά της γης, από τον τεράστιο αριθµό των ειδών που έχει ήδη

Διαβάστε περισσότερα

Κάποτε, οι σοφοί ιεροφάντες της αρχαίας Αιγύπτου, λάτρευαν τον κροκόδειλο, ως θεότητα κι αυτό σήμερα μας φαίνεται εξαιρετικά ανόητο.

Κάποτε, οι σοφοί ιεροφάντες της αρχαίας Αιγύπτου, λάτρευαν τον κροκόδειλο, ως θεότητα κι αυτό σήμερα μας φαίνεται εξαιρετικά ανόητο. 1 Κάποτε, οι σοφοί ιεροφάντες της αρχαίας Αιγύπτου, λάτρευαν τον κροκόδειλο, ως θεότητα κι αυτό σήμερα μας φαίνεται εξαιρετικά ανόητο. Μια ίδια ανοησία, όμως, διακρίνει και τους σύγχρονους σοφούς του Νεοδαρβινισμού,

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Γενετική Εισαγωγή: Βασικές έννοιες

Δασική Γενετική Εισαγωγή: Βασικές έννοιες Δασική Γενετική Εισαγωγή: Βασικές έννοιες Χειμερινό εξάμηνο 2014-2015 Γενετική Πειραματική επιστήμη της κληρονομικότητας Προέκυψε από την ανάγκη κατανόησης της κληρονόμησης οικονομικά σημαντικών χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

III. Μέρος Φυσική ιστορία 11 2 Η ζωή στην ξηρά 12 3 Η ζωή στο νερό 47. Μέρος Άτομα 81 II. Μέρος Πληθυσμιακή οικολογία 183. Μέρος Αλληλεπιδράσεις 299

III. Μέρος Φυσική ιστορία 11 2 Η ζωή στην ξηρά 12 3 Η ζωή στο νερό 47. Μέρος Άτομα 81 II. Μέρος Πληθυσμιακή οικολογία 183. Μέρος Αλληλεπιδράσεις 299 ÓÔ Ë appleâúèâ ÔÌ ÓˆÓ 1 Εισαγωγή: Τι είναι οικολογία; 1 Μέρος Φυσική ιστορία 11 2 Η ζωή στην ξηρά 12 3 Η ζωή στο νερό 47 I Μέρος Άτομα 81 II 4 Θερμοκρασιακές σχέσεις 82 5 Υδατικές σχέσεις 108 6 Ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ιατήρηση προστασία της βιοποικιλότητας. Συγκριτική µελέτη των στάσεων, αντιλήψεων και συµπεριφορών

Διαβάστε περισσότερα

Γενετική της ιατήρησης επαπειλούμενων ειδών

Γενετική της ιατήρησης επαπειλούμενων ειδών Γενετική της ιατήρησης επαπειλούμενων ειδών Εκτίμηση γενετικής διαφοροποίησης σε μικρούς πληθυσμούς Αιμομικτική κατάπτωση και γενετικό φορτίο Εκτίμηση ανάγκης - επιτυχίας εμπλουτισμών και εισαγωγής ειδών

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος 5 ο. Γονιδιακοί δείκτες

Μέρος 5 ο. Γονιδιακοί δείκτες Μέρος 5 ο Γονιδιακοί δείκτες R.C. Lewontin 1966 K.B. Mullis 1983 Εισαγωγή στη δασική γενετική Γονιδιακοί δείκτες Όπως είδαµε στα προηγούµενα κεφάλαια, η γενετική πληροφορία είναι οργανωµένη πάνω σε µια

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 13. Αναπαραγωγή

Κεφάλαιο 13. Αναπαραγωγή 1 Κεφάλαιο 13 ο Αναπαραγωγή 2 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των οργανισμών, που μελετήσαμε στην αρχή του βιβλίου, είναι η ικανότητα αναπαραγωγής. Ο Pasteur, με το ομώνυμο πείραμά του,

Διαβάστε περισσότερα

αφιέρωμα Το νησιωτικό & θαλάσσιο περιβάλλον στην Ελλάδα και το δίκτυο Natura 2000

αφιέρωμα Το νησιωτικό & θαλάσσιο περιβάλλον στην Ελλάδα και το δίκτυο Natura 2000 αφιέρωμα Γιάννης Γαβαλάς Μικρές Κυκλάδες, Ηρακλειά 11 11 Το νησιωτικό & θαλάσσιο περιβάλλον στην Ελλάδα και το δίκτυο Natura 2000 Η ειδυλλιακή εικόνα της γαλάζιας θάλασσας σπαρμένης με νησιά και νησίδες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Παράγοντες που προκαλούν διαταραχές της ανάπτυξης

ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Παράγοντες που προκαλούν διαταραχές της ανάπτυξης ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Παράγοντες που προκαλούν διαταραχές της ανάπτυξης Ιουλία Νησιώτου Μαντέλου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής 2014-2015 Εισαγωγή Το κοινωνικό στίγμα που συνοδεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΟΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ

ΚΥΤΤΑΡΟΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΩΜΑΛΙΩΝ ΜΕ ΚΥΤΤΑΡΟΓΕΝΕΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ (ΧΛΩΡΙ Α ΠΑΝΙ Α)

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ (ΧΛΩΡΙ Α ΠΑΝΙ Α) Προγράμματα ανοικτών Περιβαλλοντικών τάξεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ (ΧΛΩΡΙ Α ΠΑΝΙ Α) ΜΕΤΡΟ 3.6 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ» ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι. ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΟΝΙ ΙΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι. ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΟΝΙ ΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι. ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΟΝΙ ΙΑ 1. Η γενετική και ο ρόλος της στην ιατρική..1 2. Η δοµή του γενετικού υλικού.2 3. Οργάνωση του ευκαριωτικού χρωµοσώµατος...4 4. Χρωµοσώµατα....5

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ ΕΛΕΝΗ ΝΤΟΥΝΗ ΒΙΟΛΟΓΟΣ, Ph.D. Ακαδηµαϊκό έτος 2009-2010 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τεχνολογίες Λειτουργικής Γονιδιωµατικής Με την

Διαβάστε περισσότερα