Εθνική ταυτότητα μεταναστών και παλιννοστούντων μαθητών: Ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εθνική ταυτότητα μεταναστών και παλιννοστούντων μαθητών: Ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες"

Transcript

1 Εθνική ταυτότητα μεταναστών και παλιννοστούντων μαθητών: Ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες Βασίλης Παυλόπουλος Μαρίνα Ντάλλα Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Συμμετοχή στο συμπόσιο «Ταυτότητες: Κοινωνικές και πολιτισμικές ανάγκες διαμόρφωσης και ανακατασκευής»(οργανώτρια: Αντ. Παπαστυλιανού), στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας, Ιωάννινα, 1-4 Δεκεμβρίου 2005.

2 Ευχαριστίες Η παρούσα έρευνα υποστηρίχθηκε από χρηματοδότηση που έλαβε η δεύτερη συγγραφέας στα πλαίσια του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ-ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ και, μερικώς, από τον Ειδικό Λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

3 Επιπολιτισμός και εθνική ταυτότητα Επιπολιτισμός. Μεταβολές που προκύπτουν κατά τη διαπολιτισμική επαφή. Έμφαση στην πίεση της ευρύτερης κοινωνίας για ενσωμάτωση. Καταλήγει σε διαφορετικές τακτικές προσαρμογής (Berry, 1997). Εθνική ταυτότητα. Το μέρος της κοινωνικής ταυτότητας που συνδέεται με την ένταξη σε μία εθνική ομάδα (Tajfel, 1974). Έμφαση στην πίεση της εσω-ομάδας για διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς. Δύο προσεγγίσεις: από τη σκοπιά της Κοινωνικής Ψυχολογίας, από τη σκοπιά της Διαπολιτιστικής Ψυχολογίας.

4 Το μοντέλο επιπολιτισμού του Berry (Berry, 1997, 2001) Εθνικές ομάδες Ευρύτερη κοινωνία Ανάπτυξη σχέσεων με τα μέλη της εξω-ομάδας; ΝΑΙ ΟΧΙ Διατήρηση σχέσεων με τα μέλη της εθνικής ομάδας (καταγωγής); ΝΑΙ Εναρμόνιση Πολυπολιτισμός Διαχωρισμός Διακρίσεις ΟΧΙ Αφομοίωση Συγχώνευση Περιθωριοποίηση Αποκλεισμός Η εναρμόνιση θεωρείται ως η πιο επιτυχής τακτική προσαρμογής εφόσον δίνει την ευελιξία άντλησης αυτοεκτίμησης και από τις δύο ομάδες (προέλευσης και υποδοχής). Ωστόσο, η αφομοίωση ή ακόμα και ο διαχωρισμός μπορεί να είναι προσαρμοστικές τακτικές ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες.

5 Στάδια διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας (Phinney, 1990) Ανεξερεύνητη ταυτότητα Εξερεύνηση ταυτότητας Επίτευξη ταυτότητας Έλλειψη ενδιαφέροντος, υιοθέτηση εξωτερικών κριτηρίων, Διάχυση/Κατάσχεση (κατά Marcia) Ενεργητική εμπλοκή για την κατανόηση της εθνικότητας, εξερεύνηση, πειραματισμός Σαφής αίσθηση της εθνικής ταυτότητας, επίγνωση του πραγματικού περιεχομένου της Η εθνική ταυτότητα έχει συνδεθεί εμπειρικά τόσο με ατομικές μεταβλητές (π.χ. αυτοεκτίμηση) όσο και με τις διομαδικές σχέσεις (π.χ. αντιλαμβανόμενες διακρίσεις). Ωστόσο, η ταύτιση με την εθνική ομάδα είναι δυναμική διαδικασία που εξαρτάται από την κεντρικότητα της αυτο-κατηγοριοποίησης και το ειδικό της περιεχόμενο ανάλογα με τις συνθήκες.

6 Ερευνητικές υποθέσεις Η ανάπτυξη της εθνικής ταυτότητας αναμένεται να συνδέεται με την ενδο-ομαδική μάλλον, παρά με τη δι-ομαδική επαφή (Phinney, 1990). Ανώτερα στάδια διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας είναι πιθανό να συνδέονται με υψηλές προσδοκίες αυτοαποτελεσματικότητας (Phillips Smith et al., 1999), αλλά όχι οπωσδήποτε με υψηλή αυτοεκτίμηση (π.χ. Verkuyten, 1998). Η σχέση της εθνικής ταυτότητας με την αυτοεκτίμηση θα είναι αντίστροφης κατεύθυνσης από ό,τι είναι η συσχέτισή της με την αντιλαμβανόμενη αδικία (Berry, Phinney et al., 1998).

7 Συμμετέχοντες (Ν = 294) Χώρα προέλευσης Χώρα γέννησης Φύλο Ηλικία 203 (69%) Αλβανία 91 (31%) πρώην ΕΣΣΔ 200 (68%) χώρα προέλευσης (πρώτη γενιά) 94 (32%) Ελλάδα (δεύτερη γενιά) 141 (48%) κορίτσια 153 (52%) αγόρια Μ.Ο.=12.9, Τ.Α.=.8, min=10.0, max=15.9

8 Μέτρηση της εθνικής ταυτότητας: Η Κλίμακα ΜΕΙΜ (Phinney, 1992) Περιεχόμενο Κλίμακα 12 προτάσεις-δηλώσεις 4βάθμια Likert (1=«καθόλου», 4=«πολύ») Παράγοντες Αναζήτηση ταυτότητας (5 προτ., α =.63) Αίσθηση του ανήκειν (7 προτ., α =.82) Σύνολο (12 προτ., α =.77) Στάδια διαμόρφωσης Ανεξερεύνητη ταυτότητα (37.1%) Εξερεύνηση ταυτότητας (25.5%) Επίτευξη ταυτότητας (37.4%)

9 Μετρήσεις ανεξάρτητων ψυχολογικών και κοινωνικών μεταβλητών Ψυχολογικές Αυτοαποτελεσματικότητα (44 προτ., α =.92) (Bandura et al., 1996) Αυτοεκτίμηση (10 προτ., α =.77) (Rosenberg, 1965) Κοινωνικές Σχέσεις με συμπατριώτες (11 προτ., α =.89) (Nguyen & Von Eye, 2002) Σχέσεις με Έλληνες (11 προτ., α =.89) (Nguyen & Von Eye, 2002) Αδικία σε βάρος της ομάδας (4 προτ., α =.87) Αδικία σε βάρος του ατόμου (5 προτ., α =.76)

10 Αποτελέσματα 1 Πώς διαφοροποιείται το μέσο επίπεδο των δημογραφικών, κοινωνικών και ψυχολογικών μεταβλητών στα τρία στάδια διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας; Πολυμεταβλητή ανάλυση διανύμανσης

11 Μέσοι όροι κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων ως προς το στάδιο διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας 0.6 Ανεξερεύνητη Εξερεύνηση Επίτευξη 0.4 Μ.Ο. (z-τιμές) Σχέσεις με συμπατριώτες Σχέσεις με Έλληνες Αυτοαποτελεσματικότητα Αυτοεκτίμηση Αδικία σε βάρος της ομάδας Αδικία σε βάρος του ατόμου p <.001 p =.004 p =.005 p =.049 p =.019

12 Όσο υψηλότερο το στάδιο διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας, τόσο συχνότερη η επαφή με τα μέλη της εσωομάδας. Αντιθέτως, το στάδιο διαμόρφωσης εθνικής ταυτότητας δεν φαίνεται να διαφοροποιεί τις σχέσεις με την εξω-ομάδα. Στην ανεξερεύνητη ταυτότητα εντοπίζεται χαμηλός βαθμός αυτοαποτελεσματικότητας και αυτοεκτίμησης και υψηλός βαθμός αντιλαμβανόμενης αδικίας, ατομικής και συλλογικής. Η επίτευξη εθνικής ταυτότητας συνδέεται με μεσαία επίπεδα αυτοεκτίμησης και αντιλαμβανόμενης αδικίας σε ατομικό επίπεδο. Η θετικότερη αυτοαντίληψη όσον αφορά τις δύο αυτές μεταβλητές ανήκει στην εξερεύνηση ταυτότητας.

13 Αποτελέσματα 2 Ποια είναι η ανεξάρτητη συνεισφορά των δημογραφικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων στην πρόβλεψη των διαστάσεων της εθνικής ταυτότητας; Ιεραρχική ανάλυση πολλαπλής παλινδρόμησης

14 Ανάλυση παλινδρόμησης για την πρόβλεψη των παραγόντων εθνικής ταυτότητας από δημογραφικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες Αναζήτηση ταυτότητας Αίσθηση ανήκειν Προβλεπτικοί παράγοντες beta beta Βήμα 1 Χώρα προέλευσης Χώρα γέννησης Βήμα 2 Αυτοαποτελεσματικότητα.07.16* Αυτοεκτίμηση -.15**.05 Βήμα 3 Αδικία σε βάρος της ομάδας Αδικία σε βάρος του ατόμου.15* -.06 Βήμα 4 Σχέσεις με συμπατριώτες.34***.41*** Σχέσεις με Έλληνες.18** -.01 Συνολικό R 2.14***.22*** * p<.05 ** p<.01 ***p<.001.

15 Η ανεξάρτητη μεταβλητή με τη μεγαλύτερη συμβολή στη στατιστική πρόβλεψη και των δύο διαστάσεων της εθνικής ταυτότητας είναι οι σχέσεις με συμπατριώτες. Επιπλέον, η Αναζήτηση Ταυτότητας συνδέεται θετικά με τις σχέσεις με την εξω-ομάδα και με την αντιλαμβανόμενη αδικία σε επίπεδο προσωπικό, ενώ συνδέεται αρνητικά με την αυτοεκτίμηση, και το Αίσθημα του Ανήκειν συνδέεται θετικά μόνο με τις προσδοκίες αυτοαποτελεσματικότητας. Τόσο η χώρα προέλευσης όσο και η χώρα γέννησης (γενιά μεταναστών) αποτυγχάνουν να συνεισφέρουν σημαντικά στην πρόβλεψη των διαστάσεων της εθνικής ταυτότητας.

16 Αποτελέσματα 3 Ποιες τάσεις αναδύονται μέσα από από την ταυτόχρονη συνεξάταση όλων των υπό μελέτη μεταβλητών; Παραγοντική ανάλυση πολλαπλών αντιστοιχιών

17 Πολλαπλή ανάλυση αντιστοιχιών των κοινωνικών, ψυχολογικών, δημογραφικών παραγόντων και της εθνικής ταυτότητας 1.0 πρώην ΕΣΣΔ σχέσεις με Έλληνες αυτοαποτελεσματικότητα Διάσταση 2: Σχέσεις με Έλληνες (18.6%) η γενιά αδικία σε βάρος του ατόμου ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ αίσθηση ανήκειν + σχέσεις με συμπατριώτες + αυτοεκτίμηση + ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ αναζήτηση ταυτότητας + αδικία σε βάρος της ομάδας αυτοαποτελεσματικότητα + σχέσεις με Έλληνες + αυτοεκτίμηση αναζήτηση ταυτότητας Διάσταση 1: Σχέσεις με συμπατριώτες (19.6%) ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ αίσθηση ανήκειν 1η γενιά σχέσεις με συμπατριώτες ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ Αλβανία.5 αδικία σε βάρος του ατόμου + αδικία σε βάρος της ομάδας + 1.0

18 Η εφαρμογή της παραγοντικής ανάλυσης πολλαπλών αντιστοιχιών δείχνει ότι οι μεταβλητές διαφοροποιούνται ως προς δύο άξονεςδιαστάσεις, οι οποίες είναι ερμηνεύσιμες με βάση το μοντέλο επιπολιτισμού του Berry. Οι ψυχολογικές και κοινωνικές μεταβλητές τοποθετούνται στη διαγώνιο κάτω-αριστερά-άνω-δεξιά, ορίζοντας τα τεταρημόρια της εναρμόνισης και της περιθωριοποίησης, τα οποία συνιστούν τη θετικότερη και την πιο αρνητική τακτική προσαρμογής, αντίστοιχα. Οι δημογραφικές μεταβλητές καταλαμβάνουν τη διαγώνιο άνωαριστερά-κάτω-δεξιά δηλώνοντας διαφοροποίηση στην αφομοίωση και το διαχωρισμό, ιδιαίτερα ως προς τη χώρα προέλευσης. Οι διαστάσεις της εθνικής ταυτότητας τοποθετούνται κυρίως με βάση τον οριζόντιο άξονα (σχέσεις με συμπατριώτες). Δηλ. η εθνική ταυτότητα, αν και συνδέεται με την τακτική προσαρμογής, δεν αρκεί για την πρόβλεψη της επιπολιτισμικής έκβασης.

19 Συμπεράσματα Γενικά, αρκετές από τις ερευνητικές υποθέσεις επιβεβαιώθηκαν: Η εθνική ταυτότητα συνδέθηκε κυρίως με την επαφή με την εσωομάδα, παρά με την εξω-ομάδα. Η συσχέτιση της εθνικής ταυτότητας με την αυτοεκτίμηση και την αντιλητπή αδικία ήταν αντίθετης κατεύθυνσης, αν και χαμηλού μόνο βαθμού. Αυτοεκτίμηση και αυτοαποτελεσματικότητα συνδέθηκαν με διαφορετικές όψεις της εθνικής ταυτότητας. Επιπλέον, οι μετανάστες 1ης και 2ης γενιάς δεν διέφεραν όσον αφορά την εθνική ταυτότητα, ίσως και λόγω της ηλικιακής σύνθεσης του δείγματος (βλ. Phinney & Chavira, 1992). Η υιοθέτηση ενός θεωρητικού μοντέλου (του Berry) συνέβαλε στην καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία των ευρημάτων.

20 Περιορισμοί και προτάσεις Δεν μπορούμε να αποδώσουμε αιτιώδεις σχέσεις εφόσον πρόκειται για μη πειραματικό ερευνητικό σχεδιασμό. Οι υποθέσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα (π.χ., όσον αφορά στα εξελικτικά στάδια διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας) διερευνώνται ασφαλέστερα με τη διεξαγωγή διαχρονικής μελέτης. Η συνάντηση των διαπολιτιστικών και των κοινωνιοψυχολογικών προσεγγίσεων για τη μελέτη της εθνικής ταυτότητας μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα γόνιμη και επωφελής.

21 Βιβλιογραφία Bandura, A., Barbaranelli, C., Caprara, G. V., & Pastorelli, C., (1996). Multifaceted impact of selfefficacy beliefs on academic functioning. Child Development, 67(3), Berry, J. (1997). Immigration, acculturation and adaptation. Applied Psychology: An International Review, 46(1), Berry, J. (2001). A psychology of immigration. Journal of Social Issues, 57(3), Nguyen, H. H., & von Eye, A. (2002). The acculturation scale for Vietnamese adolescents: A bidimensional perspective. International Journal for Behavioral Development, 26(3), Phillips Smith, E., Walker, K., Fields, L., Brookings, C. C., & Seay, R. (1999). Ethnic identity and its relationship to self-esteem, perceived efficacy and prosocial attitudes in early adolescence. Journal of Adolescence, 22(6), Phinney, J. (1990). Ethnic identity in adolescents and adults. Review of research. Psychological Bulletin, 108, Phinney, J. (1992). The Multigroup Ethnic Identity Measure: A new scale for the use with diverse groups. Journal of Adolescent Research, 7, Phinney, J., & Chavira, V. (1992). Ethnic identity and self-esteem: An exploratory longitudinal stusy. Journal of Adolescence, 15, Phinney, J., Madden, T., & Santos, L. (1998). Psychological variables as predictors of perceived ethnic discrimination among minority and immigrant adolescents. Journal of Applied Social Psychology, 28, Rosenberg, M. (1965). Society and the adolescent self-image. Princeton, NJ: Princeton University Press. Tajfel, H. (1974). Social identity and intergroup behavior. Social Science Information, 13, Verkuyten, M. (1998). Perceived discrimination and self-esteem among ethnic minority adolescents. Journal of Social Psychology, 138(4),

Τακτικές επιπολιτισμού, εθνική ταυτότητα και ψυχολογική επάρκεια μεταναστών εφήβων, ανάλογα με την εθνική καταγωγή

Τακτικές επιπολιτισμού, εθνική ταυτότητα και ψυχολογική επάρκεια μεταναστών εφήβων, ανάλογα με την εθνική καταγωγή Τακτικές επιπολιτισμού, εθνική ταυτότητα και ψυχολογική επάρκεια μεταναστών εφήβων, ανάλογα με την εθνική καταγωγή Βασίλης Παυλόπουλος, Μαρίνα Ντάλλα, Νίκος Τάκης, Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη Τομέας Ψυχολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

Επιπολιτισμοποίηση και προσαρμογή των μεταναστών στην Ελλάδα: Είναι απλώς «ζήτημα χρόνου»;

Επιπολιτισμοποίηση και προσαρμογή των μεταναστών στην Ελλάδα: Είναι απλώς «ζήτημα χρόνου»; Επιπολιτισμοποίηση και προσαρμογή των μεταναστών στην Ελλάδα: Είναι απλώς «ζήτημα χρόνου»; Βασίλης Παυλόπουλος, Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών vpavlop@psych.uoa.gr Ανακοίνωση

Διαβάστε περισσότερα

Διαστάσεις επιπολιτισμού και προσαρμογή ενηλίκων μεταναστών

Διαστάσεις επιπολιτισμού και προσαρμογή ενηλίκων μεταναστών Διαστάσεις επιπολιτισμού και προσαρμογή ενηλίκων μεταναστών Βασίλης Παυλόπουλος, Ηλίας Μπεζεβέγκης Τομέας Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών vpavlop@psych.uoa.gr ; ebesev@psych.uoa.gr Ανακοίνωση στο συμπόσιο

Διαβάστε περισσότερα

Επιπολιτισμός, οικογενειακοί παράγοντες και προσαρμογή μεταναστών εφήβων: Διαχρονική προσέγγιση

Επιπολιτισμός, οικογενειακοί παράγοντες και προσαρμογή μεταναστών εφήβων: Διαχρονική προσέγγιση Επιπολιτισμός, οικογενειακοί παράγοντες και προσαρμογή μεταναστών εφήβων: Διαχρονική προσέγγιση Βασίλης Παυλόπουλος & Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη Τομέας Ψυχολογίας, Φ.Π.Ψ., Πανεπιστήμιο Αθηνών vpavlop@psych.uoa.gr

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές επιπολιτισμού και προσαρμογή μεταναστών στην Ελλάδα

Στρατηγικές επιπολιτισμού και προσαρμογή μεταναστών στην Ελλάδα Στρατηγικές επιπολιτισμού και προσαρμογή μεταναστών στην Ελλάδα Ηλίας Μπεζεβέγκης, Βασίλης Παυλόπουλος Τομέας Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών ebesev@psych.uoa.gr; vpavlop@psych.uoa.gr Προφορική ανακοίνωση

Διαβάστε περισσότερα

Αντιλαμβανόμενες διακρίσεις και ψυχική ανθεκτικότητα μεταναστών και παλιννοστούντων εφήβων

Αντιλαμβανόμενες διακρίσεις και ψυχική ανθεκτικότητα μεταναστών και παλιννοστούντων εφήβων Αντιλαμβανόμενες διακρίσεις και ψυχική ανθεκτικότητα μεταναστών και παλιννοστούντων εφήβων Βασίλης Παυλόπουλος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών vpavlop@psych.uoa.gr Συμμετοχή στο συμπόσιο «Ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

Αντιλαμβανόμενες διακρίσεις και κοινωνική επάρκεια Αλβανών εφήβων:

Αντιλαμβανόμενες διακρίσεις και κοινωνική επάρκεια Αλβανών εφήβων: Αντιλαμβανόμενες διακρίσεις και κοινωνική επάρκεια Αλβανών εφήβων: Ο ρόλος των διεργασιών επιπολιτισμού Βασίλης Παυλόπουλος Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη Τομέας Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών Συμμετοχή στο συμπόσιο

Διαβάστε περισσότερα

Στάσεις φοιτητών προς τη συμμετοχή μεταναστών μαθητών στο σχολικό εορτασμό εθνικών επετείων

Στάσεις φοιτητών προς τη συμμετοχή μεταναστών μαθητών στο σχολικό εορτασμό εθνικών επετείων Στάσεις φοιτητών προς τη συμμετοχή μεταναστών μαθητών στο σχολικό εορτασμό εθνικών επετείων Βασίλης Γ. Παυλόπουλος, Πανεπιστήμιο Κρήτης Αναρτημένη ανακοίνωση στο 8 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας,

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκοινωνική προσαρμογή μεταναστών μαθητών: Εμπειρικά δεδομένα και η ανάγκη για πολιτισμική ενσυναίσθηση

Ψυχοκοινωνική προσαρμογή μεταναστών μαθητών: Εμπειρικά δεδομένα και η ανάγκη για πολιτισμική ενσυναίσθηση Ψυχοκοινωνική προσαρμογή μεταναστών μαθητών: Εμπειρικά δεδομένα και η ανάγκη για πολιτισμική ενσυναίσθηση Βασίλης Παυλόπουλος Τομέας Ψυχολογίας, Τμήμα Φ.Π.Ψ., Πανεπιστήμιο Αθηνών http://www.ppp.uoa.gr/~vpavlop

Διαβάστε περισσότερα

Κριτικά σχόλια για τις στρατηγικές επιπολιτισμοποίησης. Ζητήματα μέτρησης Ταυτοποίηση Επιπολιτισμοποίηση και προσαρμογή

Κριτικά σχόλια για τις στρατηγικές επιπολιτισμοποίησης. Ζητήματα μέτρησης Ταυτοποίηση Επιπολιτισμοποίηση και προσαρμογή Κριτικά σχόλια για τις στρατηγικές επιπολιτισμοποίησης Ζητήματα μέτρησης Ταυτοποίηση Επιπολιτισμοποίηση και προσαρμογή Μέτρηση των στρατηγικών επιπολιτισμοποίησης (Arends-Tóth & van de Vijver, 2006) Οι

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητικές προσεγγίσεις της επιπολιτισμοποίησης. Επίπεδα ανάλυσης Περιγραφικά μοντέλα Στρατηγικές επιπολιτισμοποίησης

Θεωρητικές προσεγγίσεις της επιπολιτισμοποίησης. Επίπεδα ανάλυσης Περιγραφικά μοντέλα Στρατηγικές επιπολιτισμοποίησης Θεωρητικές προσεγγίσεις της επιπολιτισμοποίησης Επίπεδα ανάλυσης Περιγραφικά μοντέλα Στρατηγικές επιπολιτισμοποίησης Ανέλιξη του αριθμού των δημοσιεύσεων με τον όρο επιπολιτισμοποίηση μεταξύ 1930-2010

Διαβάστε περισσότερα

Επιπολιτισμικό στρες. Θεωρητικά μοντέλα Στρατηγικές αντιμετώπισης Παρεμβαλλόμενες μεταβλητές Ψυχική ανθεκτικότητα

Επιπολιτισμικό στρες. Θεωρητικά μοντέλα Στρατηγικές αντιμετώπισης Παρεμβαλλόμενες μεταβλητές Ψυχική ανθεκτικότητα Επιπολιτισμικό στρες Θεωρητικά μοντέλα Στρατηγικές αντιμετώπισης Παρεμβαλλόμενες μεταβλητές Ψυχική ανθεκτικότητα Στρες Το στρες αφορά στις βιολογικές και ψυχολογικές αντιδράσεις του οργανισμού απέναντι

Διαβάστε περισσότερα

Στάσεις Ελλήνων φοιτητών απέναντι στη μετανάστευση: Ο ρόλος της αίσθησης ασφάλειας, της προσωπικής ευημερίας και της εθνικής ταυτότητας

Στάσεις Ελλήνων φοιτητών απέναντι στη μετανάστευση: Ο ρόλος της αίσθησης ασφάλειας, της προσωπικής ευημερίας και της εθνικής ταυτότητας Στάσεις Ελλήνων φοιτητών απέναντι στη μετανάστευση: Ο ρόλος της αίσθησης ασφάλειας, της προσωπικής ευημερίας και της εθνικής ταυτότητας Μ. Ντάλλα, B. Παυλόπουλος, & Φ. Μόττη-Στεφανίδη Εθνικό και Καποδιστριακό

Διαβάστε περισσότερα

Διαπολιτισμικές σχέσεις στις πλουραλιστικές κοινωνίες

Διαπολιτισμικές σχέσεις στις πλουραλιστικές κοινωνίες Διαπολιτισμικές σχέσεις στις πλουραλιστικές κοινωνίες Βασίλης Παυλόπουλος Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών vpavlop@psych.uoa.gr http://usrs.uoa.gr/~vpavlop Δύο μύθοι + ένας κίνδυνος Η ηθικολογία (καλοί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Τίτλος Ονοματεπώνυμο συγγραφέα Πανεπιστήμιο Ονοματεπώνυμο δεύτερου (τρίτου κ.ο.κ.) συγγραφέα Πανεπιστήμιο Η κεφαλίδα (μπαίνει πάνω δεξιά σε κάθε σελίδα): περιγράφει το θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτισμός και ψυχοπαθολογία:

Πολιτισμός και ψυχοπαθολογία: Πολιτισμός και ψυχοπαθολογία: Επιπτώσεις στη συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία με μετανάστες και τις οικογένειές τους Βασίλης Παυλόπουλος Τομέας Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών vpavlop@psych.uoa.gr http://www.psych.uoa.gr/~vpavlop

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία: Επιπολιτισμός, ψυχολογική και κοινωνικοπολιτισμική προσαρμογή

Δείκτες ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία: Επιπολιτισμός, ψυχολογική και κοινωνικοπολιτισμική προσαρμογή Δείκτες ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία: Επιπολιτισμός, ψυχολογική και κοινωνικοπολιτισμική προσαρμογή Βασίλης Παυλόπουλος Μαρίνα Ντάλλα Κατερίνα Γεωργαντή Ηλίας Μπεζεβέγκης Τομέας Ψυχολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

Επιπολιτισμοποίηση και ψυχική υγεία: διεθνή και ελληνικά ερευνητικά δεδομένα

Επιπολιτισμοποίηση και ψυχική υγεία: διεθνή και ελληνικά ερευνητικά δεδομένα Επιπολιτισμοποίηση και ψυχική υγεία: διεθνή και ελληνικά ερευνητικά δεδομένα Βασίλης Παυλόπουλος Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών vpavlop@psych.uoa.gr http://users.uoa.gr/~vpavlop 1. Επιπολιτισμοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Η σχέση χαρακτηριστικών της δομής και της λειτουργίας της οικογένειας με τις γονεϊκές αντιλήψεις για την προσωπικότητα των παιδιών

Η σχέση χαρακτηριστικών της δομής και της λειτουργίας της οικογένειας με τις γονεϊκές αντιλήψεις για την προσωπικότητα των παιδιών Η σχέση χαρακτηριστικών της δομής και της λειτουργίας της οικογένειας με τις γονεϊκές αντιλήψεις για την προσωπικότητα των παιδιών Βασίλης Παυλόπουλος, Ηλίας Γ. Μπεζεβέγκης, Κωνσταντίνα Λυκιτσάκου, Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήµατα συµπεριφοράς & κοινωνικής ένταξης των µαθητών στο πολυπολιτισµικό σχολείο

Προβλήµατα συµπεριφοράς & κοινωνικής ένταξης των µαθητών στο πολυπολιτισµικό σχολείο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η Πράξη "Εκπαίδευση Αλλοδαπών & Παλιννοστούντων Μαθητών" υλοποιείται µέσω του Επιχειρησιακού Προγράµµατος "Εκπαίδευση και ιά Βίου Μάθηση" και συγχρηµατοδοτείται από

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία: Επιπολιτισμός, ψυχολογική και κοινωνικοπολιτισμική προσαρμογή

Δείκτες ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία: Επιπολιτισμός, ψυχολογική και κοινωνικοπολιτισμική προσαρμογή Δείκτες ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία: Επιπολιτισμός, ψυχολογική και κοινωνικοπολιτισμική προσαρμογή Βασίλης Παυλόπουλος Μαρίνα Ντάλλα Κατερίνα Γεωργαντή Ηλίας Μπεζεβέγκης Τομέας Ψυχολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

«Μύθοι» και αλήθειες(;) του γάμου: κοινωνιοψυχολογική προσέγγιση

«Μύθοι» και αλήθειες(;) του γάμου: κοινωνιοψυχολογική προσέγγιση «Μύθοι» και αλήθειες(;) του γάμου: κοινωνιοψυχολογική προσέγγιση Βασίλης Παυλόπουλος Τομέας Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών Στο συμπόσιο «Στενές διαπροσωπικές σχέσεις», συνέδριο «Ψυχολογία και Κοινωνία»,

Διαβάστε περισσότερα

Οικολογικό-πολιτισμικό πλαίσιο, συνιστώσες επιπολιτισμοποίησης και προσαρμογή:

Οικολογικό-πολιτισμικό πλαίσιο, συνιστώσες επιπολιτισμοποίησης και προσαρμογή: Οικολογικό-πολιτισμικό πλαίσιο, συνιστώσες επιπολιτισμοποίησης και προσαρμογή: Μελέτη περίπτωσης οικισμού Δροσερού Ξάνθης Διδώ Παπαθεοδώρου, Βασίλης Παυλόπουλος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Ένταξη και πολυπολιτισμικότητα: Μια αμοιβαία σχέση

Ένταξη και πολυπολιτισμικότητα: Μια αμοιβαία σχέση Ένταξη και πολυπολιτισμικότητα: Μια αμοιβαία σχέση Βασίλης Παυλόπουλος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών vpavlop@psych.uoa.gr Γιατροί του Κόσμου 29-30 Μαρτίου 2017 Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Διαβάστε περισσότερα

Επιπολιτισμοποίηση και εθνοτική ταυτότητα. Η έννοια του εαυτού Θεωρία της κοινωνικής ταυτότητας Εθνοτική ταυτότητα

Επιπολιτισμοποίηση και εθνοτική ταυτότητα. Η έννοια του εαυτού Θεωρία της κοινωνικής ταυτότητας Εθνοτική ταυτότητα Επιπολιτισμοποίηση και εθνοτική ταυτότητα Η έννοια του εαυτού Θεωρία της κοινωνικής ταυτότητας Εθνοτική ταυτότητα Η έννοια του εαυτού (slf) Είναι ένα σύστημα γνωστικών-συναισθηματικών δομών. Περιέχει την

Διαβάστε περισσότερα

Μετανάστευση: Κοινωνικοψυχολογικήδιαπολιτισμική

Μετανάστευση: Κοινωνικοψυχολογικήδιαπολιτισμική Μετανάστευση: Κοινωνικοψυχολογικήδιαπολιτισμική προσέγγιση (#1) ΔΔΠΜΣ Κοινωνικο-Πολιτισμική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Εμψυχωτών Ακαδ. έτος 2007-08 Βασίλης Παυλόπουλος Στοιχεία επικοινωνίας Βασίλης Παυλόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΠΡΟΛΟΓΟΣ (Παντελής Γεωργογιάννης) 19

Περιεχόμενα. ΠΡΟΛΟΓΟΣ (Παντελής Γεωργογιάννης) 19 έσπω Κυπριανού 5 Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ (Παντελής Γεωργογιάννης) 19 ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 23 ιατύπωση του προβλήµατος 25 Οριοθέτηση του προβλήµατος 28 Αναγκαιότητα και χρησιµότητα της έρευνας 29 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γονεϊκές αντιλήψεις για τη δομή της παιδικής προσωπικότητας σε Ελλάδα και Κύπρο

Γονεϊκές αντιλήψεις για τη δομή της παιδικής προσωπικότητας σε Ελλάδα και Κύπρο Γονεϊκές αντιλήψεις για τη δομή της παιδικής προσωπικότητας σε Ελλάδα και Κύπρο Βασίλης Παυλόπουλος Τομέας Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών Ανακοίνωση στο 7 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας, Λευκωσία,

Διαβάστε περισσότερα

Διεργασίες επιπολιτισμοποίησης των μεταναστών στην Ελλάδα

Διεργασίες επιπολιτισμοποίησης των μεταναστών στην Ελλάδα Διεργασίες επιπολιτισμοποίησης των μεταναστών στην Ελλάδα Διαπιστώσεις και προοπτικές Βασίλης Παυλόπουλος Τομέας Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Ψυχολογίας, 1 4 Μαρτίου 2012

Διαβάστε περισσότερα

Η (δια)πολιτισμική παράμετρος στη μελέτη της μετανάστευσης: Οφέλη και παρενέργειες

Η (δια)πολιτισμική παράμετρος στη μελέτη της μετανάστευσης: Οφέλη και παρενέργειες Η (δια)πολιτισμική παράμετρος στη μελέτη της μετανάστευσης: Οφέλη και παρενέργειες Βασίλης Παυλόπουλος Τομέας Ψυχολογίας, Τμήμα Φ.Π.Ψ., Πανεπιστήμιο Αθηνών 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνικής Ψυχολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

Μετανάστευση και ψυχική υγεία:

Μετανάστευση και ψυχική υγεία: Μετανάστευση και ψυχική υγεία: από τους «μύθους» στην πραγματικότητα ή από τη θεωρία στην πράξη Βασίλης Παυλόπουλος Τομέας Ψυχολογίας, Τμήμα Φ.Π.Ψ., Πανεπιστήμιο Αθηνών Συζήτηση στο συμπόσιο Όψεις της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Διαμαντοπούλου Νικολέτα Κεφαλόπουλος Κωνσταντίνος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Π.Μ.Σ. Σχολικής Ψυχολογίας Επιδιωκόμενος στόχος Παιδιά μεταναστών και μειονοτικών

Διαβάστε περισσότερα

Η (δια)πολιτισμική παράμετρος στη μελέτη της μετανάστευσης: Οφέλη και παρενέργειες

Η (δια)πολιτισμική παράμετρος στη μελέτη της μετανάστευσης: Οφέλη και παρενέργειες Η (δια)πολιτισμική παράμετρος στη μελέτη της μετανάστευσης: Οφέλη και παρενέργειες Βασίλης Παυλόπουλος vpavlop@psych.uoa.gr http://users.uoa.gr/~vpavlop Κοινωνική και Διαπολιτισμική Ψυχολογία στη Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση και Διεκδίκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών σε Σχέση με την Πίστη σε Ένα Δίκαιο Κόσμο

Αναγνώριση και Διεκδίκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών σε Σχέση με την Πίστη σε Ένα Δίκαιο Κόσμο Αναγνώριση και Διεκδίκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών σε Σχέση με την Πίστη σε Ένα Δίκαιο Κόσμο Χρύσα Μαλανδράκη, Βασίλης Παυλόπουλος Τομέας Ψυχολογίας Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Επιπολιτισμοποίηση και προσαρμογή των μεταναστών στην Ελλάδα

Επιπολιτισμοποίηση και προσαρμογή των μεταναστών στην Ελλάδα Επιπολιτισμοποίηση και προσαρμογή των μεταναστών στην Ελλάδα Ορισμένα σχόλια για το σχεδιασμό έρευνας και πολιτικής Βασίλης Παυλόπουλος Τομέας Ψυχολογίας, Τμήμα Φ.Π.Ψ., Πανεπιστήμιο Αθηνών 1η Ημερίδα Διαπολιτισμικής

Διαβάστε περισσότερα

Μετανάστευση στην Ελλάδα:

Μετανάστευση στην Ελλάδα: Μετανάστευση στην Ελλάδα: Εμπειρίες - Πολιτικές - Προοπτικές Τόμος Β Επιμέλεια έκδοσης: Τζένη Καβουνίδη Ηρώ Νικολακοπούλου-Στεφάνου Βασίλης Καρύδης Μ.-Γ. Λίλυ Στυλιανούδη EΚΔΟΣΕΙΣ IMEΠO AΘΗΝΑ 2008 142

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογική ράση και Κοινωνική Αλλαγή

Συλλογική ράση και Κοινωνική Αλλαγή 81 τη διάκριση µεταξύ προσωπικής απειλής (η αίσθηση ότι η εξωοµάδα µας απειλεί προσωπικά) και συλλογικής απειλής (η αίσθηση ότι η εξωοµάδα απειλεί οικονοµικά, πολιτισµικά και γενικά τον τρόπο ζωής της

Διαβάστε περισσότερα

Βασικοί στόχοι της έρευνας

Βασικοί στόχοι της έρευνας Λέκκα Έλενα, MSc Βασικοί στόχοι της έρευνας Οι περισσότερες έρευνες στον τομέα των φιλοδοξιών εστιάζουν στις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές φιλοδοξίες στην εφηβική ηλικία και στο πώς αυτές επηρεάζουν τις

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Αντιλήψεις για το γάμο, οικογενειακές αξίες και ικανοποίηση από την οικογένεια: Μια εμπειρική μελέτη

Τίτλος Αντιλήψεις για το γάμο, οικογενειακές αξίες και ικανοποίηση από την οικογένεια: Μια εμπειρική μελέτη Τίτλος Αντιλήψεις για το γάμο, οικογενειακές αξίες και ικανοποίηση από την οικογένεια: Μια εμπειρική μελέτη Συγγραφέας Βασίλης Γ. Παυλόπουλος Περίληψη Οι κοινωνικές αναπαραστάσεις του γάμου και της οικογένειας

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία Αυτο-κατηγοριοποίησης (ΘΑΚ) Από Χαντζή, Α. (υπό δηµοσίευση)

Η Θεωρία Αυτο-κατηγοριοποίησης (ΘΑΚ) Από Χαντζή, Α. (υπό δηµοσίευση) 18 Η Θεωρία Αυτο-κατηγοριοποίησης (ΘΑΚ) Από Χαντζή, Α. (υπό δηµοσίευση) Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο John Turner και οι συνεργάτες του (Turner, 1985, Turner et al. 1987), θεωρητικοί και ερευνητές

Διαβάστε περισσότερα

Μετανάστες στην Ελλάδα:

Μετανάστες στην Ελλάδα: Μετανάστες στην Ελλάδα: Επιπολιτισμός και ψυχοκοινωνική προσαρμογή Ηλίας Γ. Μπεζεβέγκης / Επιμέλεια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών EΚΔΟΣΕΙΣ IMEΠO Αθήνα, 2008 54 Βασίλης Γ. Παυλόπουλος, Ηλίας

Διαβάστε περισσότερα

Μετανάστευση στην Ελλάδα:

Μετανάστευση στην Ελλάδα: Μετανάστευση στην Ελλάδα: Εμπειρίες - Πολιτικές - Προοπτικές Τόμος Β Επιμέλεια έκδοσης: Τζένη Καβουνίδη Ηρώ Νικολακοπούλου-Στεφάνου Βασίλης Καρύδης Μ.-Γ. Λίλυ Στυλιανούδη EΚΔΟΣΕΙΣ IMEΠO AΘΗΝΑ 2008 162

Διαβάστε περισσότερα

Αντιλήψεις φοιτητών για τη δικαιοσύνη σε συνάρτηση με τις κρίσεις τους πάνω σε ηθικά-κοινωνικά διλήμματα

Αντιλήψεις φοιτητών για τη δικαιοσύνη σε συνάρτηση με τις κρίσεις τους πάνω σε ηθικά-κοινωνικά διλήμματα Αντιλήψεις φοιτητών για τη δικαιοσύνη σε συνάρτηση με τις κρίσεις τους πάνω σε ηθικά-κοινωνικά διλήμματα Κοντογιάννη Αφροδίτη Παυλόπουλος Βασίλης Τομέας Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών Πίστη στον Δίκαιο

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας:

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Συστηματική περιγραφή και κατανόηση των ψυχολογικών φαινομένων. Η ψυχολογική έρευνα χρησιμοποιεί μεθόδους συστηματικής διερεύνησης για τη συλλογή, την ανάλυση και την ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΩΣ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ & ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Morela Eri, PhD Ο αθλητισμός ως φορέας

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιόπη-Ελένη Τσάφου, Βασίλης Παυλόπουλος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Καλλιόπη-Ελένη Τσάφου, Βασίλης Παυλόπουλος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Καλλιόπη-Ελένη Τσάφου, Βασίλης Παυλόπουλος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών H μελέτη των παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση του κοινωνικού στιγματισμού απέναντι στα άτομα με HIV/AIDS.

Διαβάστε περισσότερα

Μετανάστες στην Ελλάδα:

Μετανάστες στην Ελλάδα: Μετανάστες στην Ελλάδα: Επιπολιτισμός και ψυχοκοινωνική προσαρμογή Ηλίας Γ. Μπεζεβέγκης / Επιμέλεια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών EΚΔΟΣΕΙΣ IMEΠO Αθήνα, 2008 72 Ηλίας Γ. Μπεζεβέγκης, Βασίλης

Διαβάστε περισσότερα

Διαπολιτισμική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία με μετανάστες

Διαπολιτισμική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία με μετανάστες Διαπολιτισμική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία με μετανάστες Πολιτισμική επίγνωση Διαπολιτισμική ενσυναίσθηση Πολιτισμική επάρκεια Πολιτισμική ενδυνάμωση Διαπολιτισμική διαμεσολάβηση Παράγοντες κινδύνου

Διαβάστε περισσότερα

Η ειρωνεία της αρµονίας Το παράδοξο των στρατηγικών µείωσης της ανισότητας : Μείωση της προκατάληψη έναντι συλλογικής δράσης

Η ειρωνεία της αρµονίας Το παράδοξο των στρατηγικών µείωσης της ανισότητας : Μείωση της προκατάληψη έναντι συλλογικής δράσης 85 στις περιπτώσεις δοµικού όσο και στις περιπτώσεις συµπτωµατικού µειονεκτήµατος, ενώ η προσλαµβανόµενη αδικία και αποτελεσµατικότητα προέβλεπε τη συλλογική δράση σε µεγαλύτερο βαθµό στις περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο διδασκόμενος αναμένεται να είναι σε θέση να:

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο διδασκόμενος αναμένεται να είναι σε θέση να: Τίτλος Μαθήματος: ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ Κωδικός Μαθήματος: MUS 652 Κατηγορία Μαθήματος: (Υποχρεωτικό/Επιλεγόμενο) Υποχρεωτικό Επίπεδο Μαθήματος: (πρώτου, δεύτερου

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογία της Μετανάστευσης

Ψυχολογία της Μετανάστευσης Ψυχολογία της Μετανάστευσης Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Ψυχολογίας Ακαδ. έτος 2015-16 Εαρινό εξάμηνο Αναπλ. Καθ. Βασίλης Παυλόπουλος Στόχοι του μαθήματος Σε γνωστικό επίπεδο απόκτηση βασικών γνώσεων (θεωρίες,

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτισμική μάθηση. Κοινωνικές δεξιότητες Πολιτισμικές αντιλήψεις Διαπολιτισμική επικοινωνία Διαπολιτισμική διαμεσολάβηση

Πολιτισμική μάθηση. Κοινωνικές δεξιότητες Πολιτισμικές αντιλήψεις Διαπολιτισμική επικοινωνία Διαπολιτισμική διαμεσολάβηση Πολιτισμική μάθηση Κοινωνικές δεξιότητες Πολιτισμικές αντιλήψεις Διαπολιτισμική επικοινωνία Διαπολιτισμική διαμεσολάβηση Περιεχόμενο της πολιτισμικής μάθησης Πολιτισμική μάθηση είναι η διαδικασία μέσω

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 17 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 19 ΠΡΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ 25 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 27

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 17 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 19 ΠΡΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ 25 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 27 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 17 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 19 ΠΡΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ 25 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 27 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 37 1.1. Λειτουργικός ορισµός των εννοιών 38 1.1.1. Λειτουργικός ορισµός της έννοιας παλιννοστούντες 38 1.1.2.

Διαβάστε περισσότερα

Όλα αυτά αποκτούν νόηµα µόνο µέσα από τη σύγκριση µε άλλες οµάδες.

Όλα αυτά αποκτούν νόηµα µόνο µέσα από τη σύγκριση µε άλλες οµάδες. ιοµαδικές Σχέσεις. Το παράδειγµα της ελάχιστης οµάδας. Και µόνο η γνώση ότι το άτοµο ανήκει σε µια οµάδα είναι ικανό να επηρεάσει τη συµπεριφορά του προς αυτήν. Η Θεωρία της κοινωνικής ταυτότητας. Τα άτοµα

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιοψυχολογικές και αναπτυξιακές όψεις της πίστης σε ένα δίκαιο κόσμο: Εμπειρική έρευνα σε οικογένειες εφήβων

Κοινωνιοψυχολογικές και αναπτυξιακές όψεις της πίστης σε ένα δίκαιο κόσμο: Εμπειρική έρευνα σε οικογένειες εφήβων Κοινωνιοψυχολογικές και αναπτυξιακές όψεις της πίστης σε ένα δίκαιο κόσμο: Εμπειρική έρευνα σε οικογένειες εφήβων Κατερίνα Γεωργαντή, Βασίλης Παυλόπουλος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΙΛΚΟΥ Επιβλέπων καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια: Τσιρογιαννίδου Ευδοξία. Επόπτης: Πλατσίδου Μ. Επίκουρη Καθηγήτρια Β Βαθμολογητής: Παπαβασιλείου-Αλεξίου Ι.

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια: Τσιρογιαννίδου Ευδοξία. Επόπτης: Πλατσίδου Μ. Επίκουρη Καθηγήτρια Β Βαθμολογητής: Παπαβασιλείου-Αλεξίου Ι. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια: Τσιρογιαννίδου Ευδοξία Επόπτης: Πλατσίδου Μ. Επίκουρη Καθηγήτρια Β Βαθμολογητής: Παπαβασιλείου-Αλεξίου Ι.- Λέκτορας Συναισθηματική Νοημοσύνη - Μια μορφή κοινωνικής νοημοσύνης, η

Διαβάστε περισσότερα

Ενδο-ομαδικές διεργασίες:

Ενδο-ομαδικές διεργασίες: Ενδο-ομαδικές διεργασίες: Η σχολική τάξη ως κοινωνική ομάδα Πανεπιστήμιο Αθηνών Τομέας Ψυχολογίας ΠΜΣ Σχολικής Ψυχολογίας Ακαδ. έτος 2007-08 Βασίλης Παυλόπουλος vpavlop@psych.uoa.gr http://psych.uoa.gr/~vpavlop

Διαβάστε περισσότερα

Μετανάστες στην Ελλάδα:

Μετανάστες στην Ελλάδα: Μετανάστες στην Ελλάδα: Επιπολιτισμός και ψυχοκοινωνική προσαρμογή Ηλίας Γ. Μπεζεβέγκης / Επιμέλεια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών EΚΔΟΣΕΙΣ IMEΠO Αθήνα, 2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγικό σημείωμα...7

Διαβάστε περισσότερα

Περί (αν)ασφάλειας, επαφής και ένταξης: Ελέγχοντας τρεις υποθέσεις για τις διαπολιτισμικές σχέσεις στην Ελλάδα

Περί (αν)ασφάλειας, επαφής και ένταξης: Ελέγχοντας τρεις υποθέσεις για τις διαπολιτισμικές σχέσεις στην Ελλάδα Περί (αν)ασφάλειας, επαφής και ένταξης: Ελέγχοντας τρεις υποθέσεις για τις διαπολιτισμικές σχέσεις στην Ελλάδα Βασίλης Παυλόπουλος, Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών vpavlop@psych.uoa.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκοινωνικά και ακαδημαϊκά προφίλ του παραδοσιακού και διαδικτυακού εκφοβισμού/θυματοποίησης

Ψυχοκοινωνικά και ακαδημαϊκά προφίλ του παραδοσιακού και διαδικτυακού εκφοβισμού/θυματοποίησης Ψυχοκοινωνικά και ακαδημαϊκά προφίλ του παραδοσιακού και διαδικτυακού εκφοβισμού/θυματοποίησης OLGA SOLOMONTOS-KOUNTOURI 1, KONSTANTINOS TSAGKARIDIS 1, PETRA GRADINGER 2 & DAGMAR STROHMEIER 2 1 NEAPOLIS

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα συμπεριφοράς και κοινωνικής ένταξης των μαθητών: ο ρόλος του εκπαιδευτικού

Προβλήματα συμπεριφοράς και κοινωνικής ένταξης των μαθητών: ο ρόλος του εκπαιδευτικού Α Ρ ΙΣ Τ Ο ΤΕ Λ Ε ΙΟ ΠΑ Ν Ε Π ΙΣ ΤΗ Μ Ι Ο ΘΕ Σ Σ Α Λ ΟΝ ΙΚ ΗΣ Δ ρά ση : Ε πι μό ρφ ω ση εκ πα ι δ ευ τι κώ ν κα ι μελ ώ ν τη ς εκ πα ι δ ευ τικ ή ς κ ο ιν ό τη τα ς Υ πο δ ρ άσ η : Εν δ οσ χ ο λ ικ ή Ε

Διαβάστε περισσότερα

Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διαπολιτισμική Ψυχολογία. Θεωρητικές προσεγγίσεις Το οικολογικό-πολιτισμικό μοντέλο Κοινωνικοποίηση & επιπολιτισμός

Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διαπολιτισμική Ψυχολογία. Θεωρητικές προσεγγίσεις Το οικολογικό-πολιτισμικό μοντέλο Κοινωνικοποίηση & επιπολιτισμός Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διαπολιτισμική Ψυχολογία Θεωρητικές προσεγγίσεις Το οικολογικό-πολιτισμικό μοντέλο Κοινωνικοποίηση & επιπολιτισμός Ψευδο-ερμηνείες της συμπεριφοράς (θεωρίες των ενστίκτων)

Διαβάστε περισσότερα

«Η ταυτότητα του αλλοδαπού μαθητή στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση: Η περίπτωση του δήμου Χίου» Μεταπτυχιακή Εργασία. Τσαγκάτος Εμμανουήλ (ΑΜ:10023)

«Η ταυτότητα του αλλοδαπού μαθητή στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση: Η περίπτωση του δήμου Χίου» Μεταπτυχιακή Εργασία. Τσαγκάτος Εμμανουήλ (ΑΜ:10023) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Κοινωνιολογίας Μεταπτυχιακό πρόγραμμα: Έρευνα για την Τοπική Κοινωνική Ανάπτυξη και Συνοχή «Η ταυτότητα του αλλοδαπού μαθητή στην

Διαβάστε περισσότερα

Επιπολιτισμοποίηση και προσαρμογή των μεταναστών μαθητών στα ελληνικά σχολεία: μαθητές γονείς εκπαιδευτικοί

Επιπολιτισμοποίηση και προσαρμογή των μεταναστών μαθητών στα ελληνικά σχολεία: μαθητές γονείς εκπαιδευτικοί Επιπολιτισμοποίηση και προσαρμογή των μεταναστών μαθητών στα ελληνικά σχολεία: μαθητές γονείς εκπαιδευτικοί Βασίλης Παυλόπουλος vpavlop@psych.uoa.gr http://users.uoa.gr/~vpavlop Κοινωνική και Διαπολιτισμική

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Κατερίνα Σάλτα ΔιΧηΝΕΤ 2017-2018 ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Διεπιστημονικότητα Ιστορία & Φιλοσοφία της Χημείας Γλωσσολογία Χημεία Διδακτική της Χημείας Παιδαγωγική Ψυχολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ. Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ. Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr Ενδογενής ανάπτυξη αξιοποίηση των τοπικών πόρων τοπικός προσδιορισμός των αναπτυξιακών προοπτικών - στόχων τοπικός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Μάθηµα: Κοινωνική Ταυτότητα και ιοµαδικές Σχέσεις ιδάσκουσα: Αλεξάνδρα Χαντζή

ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Μάθηµα: Κοινωνική Ταυτότητα και ιοµαδικές Σχέσεις ιδάσκουσα: Αλεξάνδρα Χαντζή 1 ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Μάθηµα: Κοινωνική Ταυτότητα και ιοµαδικές Σχέσεις ιδάσκουσα: Αλεξάνδρα Χαντζή Εισαγωγή Πηγές: Dovidio, J. F., & Gaertner, S. L. (2010). Intergroup bias. In S. T. Fiske, D. T. Gilbert,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Ονοματεπώνυμο: Σιαλμά Μαριλένα Σειρά: 11 Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Κυριακίδου Ολίβια Δεκέμβριος 2014

Διαβάστε περισσότερα

17/12/2007. Βασιλική Ζήση, PhD. Ποιότητα ζωής. Είναι ένα συναίσθημα που σχεδόν όλοι καταλαβαίνουμε, αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε (Spirduso, 1995)

17/12/2007. Βασιλική Ζήση, PhD. Ποιότητα ζωής. Είναι ένα συναίσθημα που σχεδόν όλοι καταλαβαίνουμε, αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε (Spirduso, 1995) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Μάθημα: Ψυχολογική Υποστήριξη σε Κλινικούς Πληθυσμούς Γνωστικοί & συναισθηματικοί παράγοντες Γνωστική Ψυχική ευεξία λειτουργία Υγεία & fittness

Διαβάστε περισσότερα

(Γ) Μελλοντικές προκλήσεις για την ΘΚΤ

(Γ) Μελλοντικές προκλήσεις για την ΘΚΤ 53 4) Η νοµιµότητα είχε αρνητική επίδραση στον κοινωνικό ανταγωνισµό, και θετική στην ατοµική κινητικότητα (και καµία επίδραση στην κοινωνική δηµιουργικότητα): αυτά τα ευρήµατα είναι συµβατά µε τις προβλέψεις

Διαβάστε περισσότερα

Αντιλήψεις και στάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε συνάρτηση με την αντικειμενική και προσλαμβανόμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση

Αντιλήψεις και στάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε συνάρτηση με την αντικειμενική και προσλαμβανόμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση Αντιλήψεις και στάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε συνάρτηση με την αντικειμενική και προσλαμβανόμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση Αγγελική Κωνσταντινοπούλου Βασίλης Παυλόπουλος Εθνικό και Καποδιστριακό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕ 800 Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης (κοινωνικοποίηση διαπολιτισμικότητα)

ΚΕ 800 Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης (κοινωνικοποίηση διαπολιτισμικότητα) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΕ 800 Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης (κοινωνικοποίηση διαπολιτισμικότητα) Ενότητα 10: Μοντέλα εκπαίδευσης μειονοτήτων Αναστασία Κεσίδου

Διαβάστε περισσότερα

συλλογικός χαρακτήρας, αποτέλεσμα επικοινωνίας κοινωνικής επιρροής (Moscovici, 1976)

συλλογικός χαρακτήρας, αποτέλεσμα επικοινωνίας κοινωνικής επιρροής (Moscovici, 1976) «διανοητικά σχήματα» διπλή λειτουργία: 1. οργάνωση, κατανόηση, αξιολόγηση της πραγματικότητας 2. κοινός κώδικας που επιτρέπει την επικοινωνία και κοινωνική συνδιαλλαγή (Moscovici, 1976) συλλογικός χαρακτήρας,

Διαβάστε περισσότερα

Ηλικιωμένοι στην Κοινότητα και το Ίδρυμα - στον Αστικό Ιστό και την Ύπαιθρο. Γνωστικές Λειτουργίες και Ποιότητα Ζωής (ΠΖ)

Ηλικιωμένοι στην Κοινότητα και το Ίδρυμα - στον Αστικό Ιστό και την Ύπαιθρο. Γνωστικές Λειτουργίες και Ποιότητα Ζωής (ΠΖ) Ηλικιωμένοι στην Κοινότητα και το Ίδρυμα - στον Αστικό Ιστό και την Ύπαιθρο Γνωστικές Λειτουργίες και Ποιότητα Ζωής (ΠΖ) Μητράκη Μαριλένα Κοινωνική Λειτουργός Ένα από τα χαρακτηριστικά της Παγκόσμιας Κοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογία της Μετανάστευσης

Ψυχολογία της Μετανάστευσης Ψυχολογία της Μετανάστευσης Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Ψυχολογίας Ακαδ. έτος 2016-17 Εαρινό εξάμηνο Αναπλ. Καθ. Βασίλης Παυλόπουλος Στόχοι του μαθήματος Σε γνωστικό επίπεδο απόκτηση βασικών γνώσεων (θεωρίες,

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων

Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων. Ταυτότητα της Έρευνας Το Πρόγραμμα της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων και Νεοεισερχομένων Εκπαιδευτικών προσφέρεται κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Η Επίδραση της Συγκίνησης ης στη Λήψη Ατομικών Αποφάσεων

Η Επίδραση της Συγκίνησης ης στη Λήψη Ατομικών Αποφάσεων 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Κλάδου Γνωστικής Ψυχολογίας της ΕΛΨΕ Νοέμβριος 2008 Η Επίδραση της Συγκίνησης ης στη Λήψη Ατομικών Αποφάσεων Μια έρευνα στο πεδίο των επιχειρήσεων Μ. Ντάβου & Σ.Τρύφωνας Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Κανονική Κατανομή. Παιδαγωγικό Τμήμα ημοτικής Εκπαίδευσης ημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Αλεξανδρούπολη

Εισαγωγή στην Κανονική Κατανομή. Παιδαγωγικό Τμήμα ημοτικής Εκπαίδευσης ημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Αλεξανδρούπολη Εισαγωγή στην Κανονική Κατανομή Παιδαγωγικό Τμήμα ημοτικής Εκπαίδευσης ημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Αλεξανδρούπολη Ένα πρόβλημα Πρόβλημα: Ένας μαθητής είχε επίδοση στο τεστ Μαθηματικών 18 και στο τεστ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ Μέρος Α

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ Μέρος Α ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Κων/νος Καλέμης, Άννα Κωσταρέλου, Μαρία Αγγελική Καλέμη Εισαγωγή H σύγχρονη τάση που επικρατεί

Διαβάστε περισσότερα

Ζητήματα μεθοδολογίας στη διαπολιτισμική έρευνα

Ζητήματα μεθοδολογίας στη διαπολιτισμική έρευνα Ζητήματα μεθοδολογίας στη διαπολιτισμική έρευνα Θεωρητικές μεθοδολογικές επιπτώσεις από την προσθήκη του πολιτισμού ως επιπέδου ανάλυσης Πολιτισμική προκατάληψη και ισοτιμία στη διαπολιτισμική σύγκριση

Διαβάστε περισσότερα

2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1.

2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1. 2000-2006 ( 2) 4, 4.1, 4.1.1, 4.1.1. : - :. : : ( /,, ) :...., -, -.,,... 1.,, 2,,,....,,,...,, 2008 1. 2. - : On Demand 1. 9 2. 9 2.1 9 2.2 11 2.3 14 3. 16 3.1 16 3.1.1 16 3.1.1. 16 3.1.1. 25 3.1.2 26

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδες ψυχοεκπαίδευσης: "Δρω-Αλληλεπιδρώ", "Act-Interact"

Ομάδες ψυχοεκπαίδευσης: Δρω-Αλληλεπιδρώ, Act-Interact Ομάδες ψυχοεκπαίδευσης: "Δρω-Αλληλεπιδρώ", "Act-Interact" Ειρήνη Κόκκα, Ψυχολόγος, ΕΔΕΑΥ ΔΑΔ Λάρισας Γεωργία Ζέρβα, Κοιν. Λειτουργός, ΕΔΕΑΥ ΔΑΔ Λάρισας Ομάδες ψυχοεκπαίδευσης: "Δρω-Αλληλεπιδρώ", "Act-Interact"

Διαβάστε περισσότερα

Στάσεις των Ελλήνων φοιτητών σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Στάσεις των Ελλήνων φοιτητών σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση Στάσεις των Ελλήνων φοιτητών σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση Αικατερίνη Γκαρή Βασίλης Παυλόπουλος Λουκάς Καρκατζούνης Τομέας Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών Διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Αθηνών Φιλοσοφική

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σκοπός της έρευνας Εισαγωγή Βιβλιογραφική Επισκόπηση Μεθοδολογία Έρευνας Ανάλυση και ερμηνεία αποτελεσμάτων Συμπεράσματα

Περιεχόμενα. Σκοπός της έρευνας Εισαγωγή Βιβλιογραφική Επισκόπηση Μεθοδολογία Έρευνας Ανάλυση και ερμηνεία αποτελεσμάτων Συμπεράσματα Περιεχόμενα Σκοπός της έρευνας Εισαγωγή Βιβλιογραφική Επισκόπηση Μεθοδολογία Έρευνας Ανάλυση και ερμηνεία αποτελεσμάτων Συμπεράσματα Σκοπός της έρευνας Η συμβολή του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους Αθήνα, Ιούνιος 2015

Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους Αθήνα, Ιούνιος 2015 Η Επίδραση της Επαφής και της Διαδραστικής Συνεργασίας με Νέους με Αναπηρίες στη Στάση των Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Ένα Πιλοτικό Πρόγραμμα Παρέμβασης Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Απόψεις μαθητών υποχρεωτικής εκπαίδευσης για την εθνική τους ταυτότητα. Λέκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου, 2,3 Εκπαιδευτικός ΥΠΑΙΘ.

Απόψεις μαθητών υποχρεωτικής εκπαίδευσης για την εθνική τους ταυτότητα. Λέκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου, 2,3 Εκπαιδευτικός ΥΠΑΙΘ. Απόψεις μαθητών υποχρεωτικής εκπαίδευσης για την εθνική τους ταυτότητα Γιαβρίμης Παναγιώτης 1, Τσαγκάτος Εμμανουήλ 2, Πολυχρόνη Αθηνά-Ειρήνη 3 1 Λέκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου, 2,3 Εκπαιδευτικός ΥΠΑΙΘ

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκουσα: Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου

Διδάσκουσα: Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου Διδάσκουσα: Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου Είναι η εξελικτική πορεία του ατόμου αναφορικά με τον προσανατολισμό του στο χώρο της εργασίας και τις αποφάσεις του για το επάγγελμα ή τα επαγγέλματα, που επιθυμεί

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογικοί προβληματισμοί στη διαπολιτισμική έρευνα

Μεθοδολογικοί προβληματισμοί στη διαπολιτισμική έρευνα Μεθοδολογικοί προβληματισμοί στη διαπολιτισμική έρευνα Βασίλης Γ. Παυλόπουλος Πανεπιστήμιο Αθηνών Ανακοίνωση στο 1ο Συνέδριο της Ψυχολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος «Ανθρώπινη συμπεριφορά: έρευνα και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ (1 Η ΕΚ ΟΣΗ-ΥΠΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ) *ΜΙΑ ΑΥΛΗ, ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ! ΒΟΛΟΣ 2011 Πράξη: Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων µαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Η αυθεντική ηγεσία και ο ρόλος της στις αλλαγές. Ονοματεπώνυμο: Μουμτζής Ευάγγελος- Δημήτριος Σειρά: 9 Επιβλέπων Καθηγητής: Ολίβια Κυριακίδου

Η αυθεντική ηγεσία και ο ρόλος της στις αλλαγές. Ονοματεπώνυμο: Μουμτζής Ευάγγελος- Δημήτριος Σειρά: 9 Επιβλέπων Καθηγητής: Ολίβια Κυριακίδου Η αυθεντική ηγεσία και ο ρόλος της στις αλλαγές Ονοματεπώνυμο: Μουμτζής Ευάγγελος- Δημήτριος Σειρά: 9 Επιβλέπων Καθηγητής: Ολίβια Κυριακίδου Δεκέμβριος 2012 Στόχος Έρευνας Στόχος της έρευνας είναι να σκιαγραφηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ιαπολιτισµική κοινωνική ψυχολογία Στόχος µαθήµατος: η κατάδειξη του ρόλου που παίζει ο πολιτισµός στις κοινονικο-ψυχολογικές διαδικασίες.

ιαπολιτισµική κοινωνική ψυχολογία Στόχος µαθήµατος: η κατάδειξη του ρόλου που παίζει ο πολιτισµός στις κοινονικο-ψυχολογικές διαδικασίες. ιαπολιτισµική κοινωνική ψυχολογία Στόχος µαθήµατος: η κατάδειξη του ρόλου που παίζει ο πολιτισµός στις κοινονικο-ψυχολογικές διαδικασίες. Αξιολόγηση µαθήµατος: γραπτές εξετάσεις. ιαπολιτισµική κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Αντιλήψεις γονέων για την προσωπικότητα των παιδιών: Διαπολιτιστική προσέγγιση

Αντιλήψεις γονέων για την προσωπικότητα των παιδιών: Διαπολιτιστική προσέγγιση Αντιλήψεις γονέων για την προσωπικότητα των παιδιών: Διαπολιτιστική προσέγγιση Βασίλης Παυλόπουλος, Πανεπιστήμιο Αθηνών Ανακοίνωση στην ευρωπαϊκή συνάντηση της Ελληνικής Εταιρείας για τη Μελέτη των Κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία και μάθηση στο πολυπολιτισμικό σχολείο: δημιουργώντας κίνητρα μάθησης

Διδασκαλία και μάθηση στο πολυπολιτισμικό σχολείο: δημιουργώντας κίνητρα μάθησης Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η Πράξη "Εκπαίδευση Αλλοδαπών & Παλιννοστούντων Μαθητών" υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση" και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ. Διδάσκουσα: Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ. Διδάσκουσα: Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Διδάσκουσα: Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου 1 Κοινωνικογνωστική θεωρία της σταδιοδρομίας (SCCT Lent, Brown & Hackett, 1994. 1996. 2000. 2002) αποτελεί μια σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΤσικολάταςΑ. (2015) Review. Public awareness, attitudes and beliefs regarding intellectual disability. Αθήνα

ΤσικολάταςΑ. (2015) Review. Public awareness, attitudes and beliefs regarding intellectual disability. Αθήνα ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Συμβουλευτική ψυχολογία σε ειδικές κοινωνικές ομάδες, με έμφαση

Διαβάστε περισσότερα

Το μουσείο ζωντανεύει με ταξίδι σχολικό! Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ποδράσηη

Το μουσείο ζωντανεύει με ταξίδι σχολικό! Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ποδράσηη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 5 ποδράσηη Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας Δημοτικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Θετική προσαρμογή παιδιών και εφήβων μεταναστών: Θεωρητικά μοντέλα, ιδεολογικές προσεγγίσεις και πολιτικές

Θετική προσαρμογή παιδιών και εφήβων μεταναστών: Θεωρητικά μοντέλα, ιδεολογικές προσεγγίσεις και πολιτικές Θετική προσαρμογή παιδιών και εφήβων μεταναστών: Θεωρητικά μοντέλα, ιδεολογικές προσεγγίσεις και πολιτικές Βασίλης Παυλόπουλος vpavlop@psych.uoa.gr http://users.uoa.gr/~vpavlop Κοινωνική και Διαπολιτισμική

Διαβάστε περισσότερα