Η συμβολή της υπολογιστικής τομογραφίας στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η συμβολή της υπολογιστικής τομογραφίας στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας"

Transcript

1 74 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Τόμος 44, (2):74-84, 2013 Η συμβολή της υπολογιστικής τομογραφίας στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας Π. Γαλάνη, Κ. Παπαγιάννης, Σ. Λαφογιάννη ΠΕΡΙΛΗΨ Η Σκοπός: Η περιγραφή ίω ν απεικονισπκών ευρημάτων, τω ν επιπλοκών και του θεραπευτικού ρόλου της υπολογιστικής τομογραφίας στην εκκολπωματίτιδα. Υλικό και Μέθοδος: Από τον Μάρτιο 2007 έως και τον Αύγουστο 2010, εξετάστηκαν στο τμήμα μας 60 ασθενείς με υποψία φλεγμονώδους εντερικής νόσου. Εκ του κλινικοεργαστηριακού ελέγχου τα σημαντικότερα ευρήματα περιελάμβαναν κοιλιακό άλγος, σημεία περιτοναϊσμού, πυρετό, ύπαρξη μάζας κατά την ψηλάφηση και λευκοκυττάρωση. Ό λ ο ι εκ τω ν α σ θ ενώ ν υπεβλήθηκαν σε υπολογιστική τομ ογραφία άνω και κάτω κοιλίας, στο πλαίσιο της κλινικής διερεύνησης. Αποτελέσματα: Στο σύνολο τω ν ασθενώ ν απεικονί- σθηκε η παρουσία εκκολπωμάτων σε ένα ή και περισσότερα τμήματα του παχέος εντέρου. Σε 28 ασθενείς Τμήμα Ιατρικών Απεικονίσεων, Γ.Ν.Μ ελισσίων «.Αμαλία Φλέμινγκ» (46.66% ) απεικονίσθηκε η παρουσία πολλαπλών εκκολπωμάτων χωρίς όμως σαφή σημεία συνοδού φλεγμονής. Σε 27 ασθενείς (45%) διαπιστώθηκε η παρουσία πολλαπλών εκκολπωμάτων με συνοδές φλεγμονώδεις αλλοιώσεις επί εδάφους εκκολπωματίτιδας. Σε 3 ασθενείς (5%) απεικονίσθηκε η παρουσία πολλαπλών εκκολπωμάτων με συνοδό εικόνα πνευ- μοπεριτόναιου επί εδάφους ρήξεως φλεγμαίνοντος εκκολπώματος. Σε 1 ασθενή (1.67%) διαπιστώθηκε η παρουσία εκκολπωμάτων στο κατιόν κόλον, καθώς και παρουσία αποστήματος αριστερού λαγόνιου βόθρου, επί εδάφους ρήξεως εκκολπώματος κατιόντος κόλου. Σε 1 ασθενή (1.67% ) απεικονίσθηκε σημαντικού βαθμού πάχυνση του τοιχώματος του ανιόντος κόλου με συνοδό στένωση του αυλού και απότομη μετάβαση προς το υγιές τμήμα, εικόνα προσομοιάζουσα χωρο- κατακτητική εξεργασία. Συμπέρασμα: Η υπολογιστική τομογραφία μπορεί να απεικονίσει τόσο τα ενδοτοιχωματικά όσο και τα εξωτοιχωματικά φ λεγμ ονώ δη στοιχεία της νόσου, συνεισφέροντας έτσι στη σταδιοποίηση της και στον θεραπευτικό σχεδιασμό, ενώ ταυτόχρονα μας παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για μια εναλλακτική διάγνωση με μεγαλύτερη επιτυχία απ ότι άλλες α- πεικονιστικές μέθοδοι.

2 Π. Γαλάνη και συν. Η ΣΥΜβοΛΗ τησ ΥΠΟΛΟΠΣΤιΚΗΣ τομογραφιασ ΣτΗ ΔιΑΓΝΩΣΗ ΚΑ θεραπευτικη ΑΝτ ιμειωπιση τησ ΕκκοΛΠΩΜΑΎΐτίΔΑΣ 75 Λέξεις-κλειδιά: Εκκολπωματίτιδα, επιπλοκές εκκολπω- ματίτιδας, υπολογιστική τομογραφία, διαδερμική παροχέτευση αποστήματος ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εκκολπωματική νόσος κατά τον τελευταίο αιώνα αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως κλινική οντότητα και όσο ο πληθυσμός γερνάει, φαίνεται να αυξάνεται τόσο η ασυμπτωματική όσο και η συμπτωματική παρουσίαση της νόσου. Η Ευρώπη, όπως και άλλες βιομηχανοποιημένες περιοχές του κόσμου, χαρακτηρίζεται από υψηλό επιπολασμό της νόσου, ο οποίος αυξάνει με την ηλικία και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πρόβλημα για την υγεία, με σημαντικές επίσης επιπτώσεις και για τις δαπάνες υγείας του ηλικιωμένου πληθυσμού1. Ο ρόλος της απεικόνισης στην αξιολόγηση ασθενών με υποψία εκκολπωματίτιδας είναι να προσδιορίσει με βεβαιότητα αυτούς που πραγματικά πάσχουν από εκκολπωματίτιδα, έτσι ώστε τα συμπτώματά τους να μπορούν να αποδοθούν στη νόσο. Η απεικονιστική εξέταση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που αφορούν στη διαχείριση τω ν ασθενών, καθώς βοηθά να διαχωριστούν σε αυτούς με ήπια εντοπισμένη νόσο συγκριτικά με εκείνους που παρουσιάζουν εντονότερη και πιο εκτεταμένη περικολική νόσο που να απαιτεί χειρουργική επέμβαση ή άλλου είδους παρεμβάσεις2. ΥΛΙΚ Ο ΚΑΙ Μ Ε Θ Ο Δ Ο Σ Πραγματοποιήθηκε μια αναδρομική μελέτη ασθεν ώ ν με ιστορικό εκκολπωματίτιδας. Μελετήθηκαν από τον Μάρτιο 2007 έως και τον Αύγουστο 2010, 60 περιπτώσεις ασθενώ ν (40Α: 20Γ), ηλικίας ετών, οι οποίοι παραπέμφθηκαν στο τμήμα μας με υποψία φλεγμονώδους εντερικής νόσου ή/και κλινική εικόνα οξείας κοιλίας. Εκ του κλινικοεργαστηριακού ελέγχου τα σημαντικότερα ευρήματα περιελάμβαναν διάχυτο ή εντοπισμένο κοιλιακό άλγος, σημεία περιτοναϊσμού, πυρετό, ύπαρξη μάζας κατά την ψηλάφηση και λευκοκυττάρωση. Ό λοι εκ των ασθενώ ν υπεβλήθηκαν σε ελικοειδή υπολογιστική τομογραφία (ΥΤ) άνω και κάτω κοιλίας, με τομές πάχους 8 χιλιοστών. Στο σύνολο τω ν ασθενών έγινε χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας per os. Σε 24 εξ αυτών έγινε επιπλέον χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας ενδοφλεβίως. Εικόνα 1: Πολλαπλά εκκολπώματα παχέος εντέρου, χωρίς εμφανή σημεία συνοδού φλεγμονής.

3 76 Ελληνική Ακτινολογία, Τόμος 44, Τεύχος 2, 2013 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜ ΑΤΑ Στο σύνολο των ασθενών απεικονίσθηκε η παρουσία εκκολπωμάτων σε ένα ή και περισσότερα τμήματα του παχέος εντέρου. Σε 28 ασθενείς (46.66%) απεικονίσθηκε η παρουσία πολλαπλών εκκολπωμάτων, υπό μορφή μικρών αποστρογγυλωμένων συλλογών αέρα εκτός του αυλού και πλησίον του τοιχώματος του παχέος εντέρου, χωρίς ό μως σαφή σημεία συνοδού φλεγμονής (Εικόνα 1). Σε 27 ασθενείς (45%) διαπιστώθηκε η παρουσία πολλαπλών εκκολπωμάτων με συνοδό πάχυνση του τοιχώματος του παχέος εντέρου, καθώς και γράμμωση και θολερότητα του περικολικού λίπους και σε μερικών εκ τω ν περιπτώσεων συλλογή υγρού πέριξ τω ν αλλοιώσεων. Τα ευρήματα απεδόθησαν σε φ λεγμονώδεις αλλοιώσεις σε έδαφος εκκολπωμάτωσης (Εικόνα 2). Σε 3 ασθενείς (5% ) απεικονίσθηκε η παρουσία πολλαπλών εκκολπωμάτων με συνοδό πάχυνση του τοιχώματος του παχέος εντέρου, καθώς και ποσότητα ελεύθερου αέρα στην περιτοναϊκή κοιλότητα (πνευμοπεριτόναιο) με συνοδό παρουσία ελεύθερου υγρού ενδοκοιλιακά. Τα ευρήματα απεδόθησαν σε ρήξη εκκολπώματος (Εικόνα 3). Σε 1 ασθενή (1.67%) διαπιστώθηκε η παρουσία εκκολπωμάτων στο κατιόν κόλον, καθώς επίσης και η παρουσία συμπαγούς αλλοίωσης με φυσαλίδες αέρα και υδραερικό επίπεδο εντός αυτής, κατά τον αριστερό λαγόνιο βόθρο, σε επαφή με το κατιόν κόλον και τον αριστερό ψοΐτη μυ. Η αλλοίωση απεδόθη σε δημιουργία αποστήματος από τη ρήξη εκκολπώματος κατιόντος κόλου (Εικόνα 4). Σε 1 ασθενή (1.67%) απεικονίσθηκε σημαντικού βαθμού πάχυνση του τοιχώματος του ανιόντος κόλου, με ανώμαλα εσωτερικά όρια και παρουσία φυσαλίδω ν αέρα εντός, με συνοδό στένωση του αυλού και απότομη μετάβαση προς το υγιές τμήμα. Επίσης, διαπιστώθηκε θολερότητα του πέριξ της αλλοίωσης λίπους. Τα περιγραφέντα ευρήματα απεδόθησαν αρχικώς σε χωροκατακτητική εξεργασία. Από την παθολογοανατομική εξέταση προέκυψε πως επρόκειτο για εκτεταμένη φλεγμονή σε έδαφος εκκολπωμάτωσης του ανιόντος κόλου (Εικόνα 5). ΣΥΖΗ ΤΗ ΣΗ Εικόνα 2: Φλεγμονώδεις αλλοιώσεις σε έδαφος εκκολπωμάτωσης κατιόνιος και σιγμοειδούς κόλου. Τα εκκολπώματα είναι αποτέλεσμα της σακοειδούς πρόπτωσης του βλεννογόνου και υποβλεννογόνιου χιτώνα διαμέσου της μυϊκής στιβάδας του τοιχώματος του παχέος εντέρου. Στους πληθυσμούς του δυτικού

4 Π. Γαλάνη και συν. Η ΣΥΜβοΛΗ τησ ΥΠΟΛΟΠΣΤιΚΗΣ τομογραφιασ ΣτΗ ΔιΑΓΝΩΣΗ ΚΑ θεραπευτικη ΑΝτ ιμειωπιση τησ ΕκκοΛΠΩΜΑΎΐτίΔΑΣ 77 κόσμου, τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου θ εω ρούνται «ψεύδοεκκολπώματα», επειδή η πρόπτωση αφορά μόνο τον βλεννογόνο και υποβλεννογόνιο χιτώνα. Αντιθέτως, τα εκκολπώματα του αρχικού τμήματος του παχέος εντέρου, που εμφανίζονται πιο συχνά σε Ασιάτες, θεωρούνται «αληθή εκκολπώματα» με τη συμμετοχή όλω ν τω ν χιτώνων του τοιχώματος του παχέος εντέρου και είναι συνήθως συγγενούς αιτιολογίας3. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ακριβή αίτια της εκκολπωμάτωσης του παχέος εντέρου δεν έχουν πλήρως διευκρινισθεί, διάφορες επιδημιολογικές μελέτες έχουν καταδείξει μία συσχέτιση μεταξύ της εκκολπωματικής νόσου και διατροφικών συνηθειών χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και υψηλής σε υδατάνθρακες. Άλλοι παράγοντες που έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο εκκολπωμάτωσης περιλαμβάνουν την έλλειψη σωματικής άσκησης, τη δυσκοιλιότητα, την παχυσαρκία, το κάπνισμα, και τη θεραπεία με Μ ΣΑΦ 4. Ο επιπολασμός της νό σου είναι παρόμοιος σε άνδρες και γυναίκες και αυξάνεται με την ηλικία, από περίπου 10% στους ενήλικες κάτω τω ν 40 ετών, σε 50 έως 70% μεταξύ εκείνων 80 ετών και άνω. Το 80% τω ν ασθενώ ν που εμφανίζουν εκκολπωματίτιδα είναι 50 ετών και άνω. Η νόσος επηρεάζει κυρίως το σιγμοειδές και το κατιόν κόλον σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% τω ν ασθενώ ν4. Η εκκολπωματική νόσος του παχέος εντέρου καλύπτει ένα ευρύ κλινικό φάσμα που κυμαίνεται από μία τυχαία διαπίστωση εκκολπωμάτωσης, μέχρι συμπτωματικής μη επιπλεγμένης νόσου και εκκολπωματίτιδας. Η συντριπτική πλειοψηφία τω ν ατόμων με εκκολπωμάτωση παραμένουν ασυμπτωματικοί. Μόνο κατ εκτίμηση το 15-20% θα αναπτύξει εκκολπωματίτιδα και περίπου το 25% αυτών τω ν ασθενώ ν θα αναπτύξουν δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές συμπεριλαμβανομένης της διάτρησης, της δημιουργίας συριγγίων και της απόφραξης ή στένωσης και θα απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση5. Ο όρος εκκολπωματίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων εκκολπωμάτων, η οποία συνήθως συνοδεύεται από μακροσκοπική ή μικροσκοπική διάτρηση και συνοδό περιϊστική αντίδραση5. Ο όρος επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα αναφέρεται σε σχηματισμό φλέγμονα ή αποστήματος, σε σχηματισμό συριγγίου, σε στένωση ή και απόφραξη του εντέρου ή σε περιτονίτιδα4. Οι κλινικές εκδηλώσεις της οξείας εκκολπωματίτιδας ποικίλλουν και κυμαίνονται από ήπιες φλεγμονώ δεις αλλαγές μέχρι τη διάτρηση με κοπρανώδη Εικόνα 3: Παρουσία ελεύθερου υγρού και αέρα στην περιτοναϊκή κοιλότητα (πνευμοπεριτόναιο) από ρήξη εκκολπώματος σε έδαφος φλεγμονής.

5 78 Ελληνική Ακτινολογία, Τόμος 44, Τεύχος 2, 2013 περιτονίτιδα. Η διάγνωση τίθεται σε υποψία όταν η τριάδα κατώτερου κοιλιακού άλγους, πυρετού, και λευκοκυττάρωσης είναι παρούσα. Ω στόσο, βάσει του τμήματος του παχέος εντέρου που εμπλέκεται, ο πόνος μπορεί να εκδηλωθεί στον αριστερό λαγόνιο βόθρο, καθώς και στο αριστερό ή το δεξιό υποχόνδριο. Λ όγω της ποικιλίας τω ν άτυπων συμπτωμάτων όπως ναυτία, έμετος, διαλείπουσα δυσκοιλιότητα, διάρροιες, ή και ακόμη συμπτώματα εκ του ουροποιητικού λόγω συριγγίου με την ουροδόχο κύστη, η κλινική διάγνωση της εκκολπωματίτιδας είναι συχνά αβέβαιη, με αποτέλεσμα τα ποσοστά λανθασμένης διάγνωσης Εικόνα 4: Ευμέγεθες απόστημα αριστερού λαγονίου βόθρου από ρήξη εκκολπώματος και παροχέτευση αυτού υπό αξονικό τομογράφο. να αγγίζουν το 34%5. Η ευρωπαϊκή ένωση ενδοσκοπικών χειρουργών (EAES) έχει σχεδιάσει ένα κλινικό σύστημα ταξινόμησης για τη διαστρωμάτωση τω ν ασθενώ ν με οξεία εκκολπωματίτιδα (Πίνακας 1)6. Η κατάταξη αυτή βασίζεται στην κλινική εικόνα και μπορεί να βοηθήσει στην απόφαση του κλινικού ιατρού για τα επόμενα βήματα όσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις. Η προσθήκη τω ν ευρημάτων της Υ Τ σε συνδυασμό με την κλινική εικόνα επιτρέπει στους κλινικούς ιατρούς να καθορίσουν με ακρίβεια την ανάγκη για νοσηλεία και χειρουργική επέμβαση3. Η απεικονιστική μέθοδος εκλογής για τη διάγνωση οξείας εκκολπωματίτιδας θεωρείται σήμερα η ΥΤ. Η αποτελεσματικότητα της Υ Τ έναντι του βαριούχου υποκλυσμού, αποτέλεσε αντικείμενο μακρών συζητήσεων κατά το παρελθόν. Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι ο βαριούχος υποκλυσμός είναι εγγενώς περιορισμένη εξέταση, επειδή η εκκολπωματίτιδα είναι κατά κύριο λόγο εξω βλεννογόνος διαδικασία. Η ΥΤ, αντίθετα, μπορεί να απεικονίσει άμεσα τόσο τα ενδοτοιχωματικά όσο και τα εξωτοιχωματικά φλεγμονώδη στοιχεία της νόσου και επομένως, όχι μόνο να διευκολύνει τη διάγνωση, αλλά και να βοηθήσει στη σταδιοποίηση της νόσου και να παρέχει πληροφορίες για μια εναλλακτική διάγνωση7. Δημοσιευμένες μελέτες της συνολικής ευαισθησίας και ειδικότητας της Υ Τ παρουσιάζουν ένα εκπληκτικό φάσμα από 69-95% και %, αντίστοιχα. Π ρόσφατες μελέτες για τον προσδιορισμό της συνολικής ευαισθησίας και ειδικότητας στη διάγνωση οξείας εκκολπωματίτιδας του αριστερού κόλου έχουν δείξει εκπληκτικά υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα στην περιοχή του +90% 8. Η ταξινόμηση κατά Hinchey κατά παράδοση, χρησιμοποιούνταν για να διακρίνει τέσσερα στάδια της οξείας εκκολπωματίτιδας, με βάση την κλινική εικόνα και χειρουργικά ευρήματα. Με την ευρεία χρήση της Υ Τ και την εδραίωση της ως την απεικονιστική μέθοδο εκλογής, ορισμένες τροποποιήσεις της κατάταξης Hinchey έχουν προταθεί, προκειμένου να καθοριστούν νέες υποκατηγορίες που λαμβάνουν υπ όψιν και τα ακτινολογικά ευρήματα (Πίνακας 2)5. Η διαχείριση τω ν ασθενώ ν με οξεία εκκολπωματίτιδα υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου κατά τη στιγμή της παρουσίασης και από την παρατηρούμενη απόκριση στην έναρξη της θεραπείας. Η συντηρητική θεραπεία που χαρακτηρίζεται από ανάπαυση του εντέρου, αντιβιοτικά και κλινική παρακολούθηση είναι συνήθως αποτελεσματικά στην

6 Π. Γαλάνη και συν. Η ΣΥΜβοΛΗ τησ ΥΠΟΛΟΠΣΤιΚΗΣ τομογραφιασ ΣτΗ ΔιΑΓΝΩΣΗ ΚΑ θεραπευτικη ΑΝτ ιμειωπιση τησ ΕκκοΛΠΩΜΑΎΐτίΔΑΣ 79 αντιμετώπιση τω ν αρχικών σταδίων της εκκολπω- ματίτιδας ιδιαίτερα σταδίου 0 και σταδίου Ια στην τροποποιημένη κατάταξη κατά Hinchey. Υπάρχει επίσης μια σαφής συναίνεση σχετικά με την ανοικτή ή λαπαροσκοπική χειρουργική διαχείριση τω ν ασθενώ ν με νόσο σταδίου ΙΙΙ και IV, καθώς τα στάδια αυτά είναι απίθανο να ανταποκριθούν στη συντηρητική θεραπεία9. Ο κίνδυνος θανάτου είναι λιγότερος από 5% για τους περισσότερους ασθενείς με σταδίου Ι ή ΙΙ εκκολπωματίτιδα, περίπου το 13% για άτομα με στάδιο ΙΙΙ, και 43% για εκείνους με στάδιο IV 10. Το κύριο πρόβλημα με την ευαισθησία και την ειδικότητα της Υ Τ είναι στη διάκριση της εκκολπωμάτωσης με μυϊκή υπερτροφία από μια ήπια οξεία εκκολπωματίτιδα (απουσία οξείας φλεγμονής vs βαθμού 0 εκκολπω- ματίτιδα).με ήπια φλεγμονή, εμφανείς αλλαγές στο περικολικό λίπος μπορεί να απουσιάζουν. Περαιτέρω, ασυμπτωματικοί ασθενείς που έχουν νοσήσει κατά το παρελθόν από οξεία εκκολπωματίτιδα μπορεί να έχουν θολερότητα του περικολικού λίπους και πάχυνση της ρίζας του μεσεντερίου του σιγμοειδούς, ευρήματα που μιμούνται οξεία φλεγμονή8,11. Τα κυριότερα απεικονιστικά ευρήματα εκκολπω- ματίτιδας στην ΥΤ, καθορίζονται στη βιβλιογραφία ως εξής7: Πάχυνση εντερικού τοιχώματος, μεγαλύτερη από 4mm. Εστιακή πάχυνση του εντερικού τοιχώματος είναι συχνό εύρημα εκκολπωματίτιδας, και παρατηρείται σε 70% έως 94% τω ν α σθενώ ν 12. Φυσιολογικό πάχος τοιχώματος του παχέος εντέρου θεωρείται από 3 έως 5mm, και πάχυνση μεγαλύτερη από αυτές τις τιμές μπορεί να είναι το μοναδικό εύρημα σε ασθενείς με εκκολπωματίτιδα13. Η πάχυνση του τοιχώματος μπορεί να είναι έκκεντρη, με συμμετοχή μόνο του τμήματος που γειτνιάζει με το φλεγμαίνον εκκόλπωμα ή μπορεί να είναι περιμετρική και να περιλαμβάνει ολόκληρο το τοίχωμα του εντέρου. Θολερότης του λίπους, μια γραμμική ή ανομοιο- γενής σκίαση πυκνότητας μαλακών μορίων διάσπαρτη στο περικολικό λίπος. Σημεία περικολικής φλεγμονής ελέγχονται στο 98% έως 100% τω ν περιπτώσεων με εκκολπωματίτιδα14. Πάχυνση τω ν περιτονιών, περιτοναϊκά πέταλα ή διαφραγμάτια στο περικολικό λίπος παχύτερα από το συνηθισμένο. Φλεγμονή του μεσεντερίου μπορεί να οδηγήσει σε μικρές συλλογές υγρού στη ρίζα του μεσεντερίου, και με τη χρήση ενδοφ λεβίου σκιαγραφικού μπορεί να απεικονιστεί συνοδός αγγειακή 14 υπεραιμία. Φλεγμαίνον εκκόλπωμα, ένα εκκόλπωμα με πε- Εικόνα 5: Εκτεταμένη φλεγμονή ανιόντος κόλου προσομοιάζουσα χωροκατακτητική εξεργασία. παχυμένο και ενισχυόμενο τοίχωμα περιστοιχισμένο από θολερό περικολικό λίπος. Σημείο της «κεφαλής βέλους», ένας τριγωνικός σχηματισμός από τη συγκέντρωση σκιαγραφικού στο οιδηματώδες στόμιο ενός εκκολπώματος. Απόστημα, μια συλλογή υγρού ή μάζα πυκνότητας μαλακών μορίων με ή και χωρίς την παρουσία ελεύθερου αέρα εντός. Φλέγμονας, μια μάζα πυκνότητας μαλακών μορίων με ασαφή όρια χωρίς αέρα εντός. Ενδοτοιχωματικός σηριγγώδης πόρος, ένας γραμ-

7 80 Ελληνική Ακτινολογία, Τόμος 44, Τεύχος 2, 2013 Πίνακας 1: Κλινική κατάταξη κατά EAES Κλινική Περιγραφή Συνιστώμενες διαγνωστικές εξετάσεις ΒαθμόςΙ Συμπτωματική, μη επιπλεγμένη νόσος Πυρετός, κολικοειδές κοιλιακό άλγος Κολονοσκόπηση vs βαριούχος υποκλυσμός προς αποκλεισμό κακοήθειας, κολίτιδας Βαθμός II Επαναλαμβανόμενα επεισόδια, συμπτωματική νόσος Επαναλαμβανόμενα επεισόδια τω ν ανωτέρω Υ Τ vs βαριούχος υποκλυσμός Βαθμός III Επιπλεγμένη νόσος Απόστημα Αιμορραγία Στένωση Συρίγγιο Φλέγμων Πυώδης και κοπρανώδης περιτονίτιδα Διάτρηση Απόφραξη Υ Τ Προσαρμογή από: Kohler L, Sauerland S, Neugebauer E. Diagnosis and treatment of diverticular disease: Results of a consensus development conference. The Scientic Committee of the European Association for Endoscopic Surgery. Surg Endosc1999;13:430-6 μοειδής σχηματισμός από τη συγκέντρωση σκιαγραφικού εντός του τοιχώματος του εντέρου. Παρουσία εξωαυλικού αέρα μπορεί να αναδειχτεί στο περικολικό λίπος και αυτή προκύπτει από μία περιορισμένη ή μικροσκοπική διάτρηση ενός εκκολπώματος, ή μπορεί επίσης να αφορά στην παρουσία αέρα εντός ενός αποστήματος2. Εικόνα διάχυτου πνευμοπεριτόναιου είναι σπάνιο εύρημα, διότι οι μικρορήξεις είναι πολύ πιο κοινές από μακροσκοπικές διατρήσεις και αυτές συχνά σφραγίζονται από το περιβάλλον μεσεντέριο και λίπος15. Περιστασιακά, ο αέρας από μια τοπική διάτρηση εκκολπώματος μπορεί να εισχωρήσει στο μεσεντέριο φλεβικό σύστημα και την πυλαία φλέβα. Η παρουσία ελεύθερου αέρα, υποδιαφραγματικά αποτελεί ένδειξη πιο σημαντικού βαθμού διάτρησης16. Η εκκολπωματίτιδα αποτελεί το αίτιο απόφραξης του εντέρου σε περίπου 10% τω ν περιπτώσεων. Το έντερο μπορεί να αποφραχτεί με δύο τρόπους: από τη φλεγμονή και το οίδημα του πάσχοντος τμήματος του εντέρου, ή από ένα περικολικό απόστημα που περιορίζει το εύρος του αυλού ή από χρόνια φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε ινώδεις ταινίες διαμέσου του αυλού του εντέρου που προκαλούν απόφραξη. Μια στένωση που προκύπτει από εκκολπωματίτιδα μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί από μια στένωση νεοπλασματικής αιτιολογίας, με βάση μ όνον τα απεικονιστικά ευρήματα και σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται κολονοσκόπηση16. Η εκκολπωματίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί με ακατάσχετη αιμορραγία δια του παχέος εντέρου στο 17% τω ν περιπτώσεων. Η αιμορραγία μπορεί να εί-

8 Π. Γαλάνη και συν. Η ΣΥΜβοΛΗ τησ ΥΠΟΛΟΠΣΉΚΗΣ τομογραφιασ ΣτΗ ΔιΑΓΝΩΣΗ ΚΑ θεραπευίικη ΑΝτ ιμειωπιση τησ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΠΊΔΑΣ 81 Π ίνα κα ς 2 : Κατάταξη κατά H in ch e y και τροποποιημένη κατάταξη κατά H in ch e y (προσαρμοσμένη από W asvary et al.) οξεία ς εκκολπωματίτιδας όπω ς ισχύει για ευρήματα σε Υ Τ (τροποποιημένη από K a ise r et al.) Κ α τά τα ξη κατά H in ch ey Τ ρ ο π ο π ο ιη μ ένη κατάταξη κατά H in ch ey (π ρ ο σ α ρ μ ο σ μ ένη απ ό W a svary et al.) Ε υρήματα σ ε Υ Τ 0 Ήπια κλινική εκκολπωματίτιδα Εκκολπώματα ± πάχυνση εντερικού τοιχώματος I Περικολικό απόστημα/ φλέγμων ^ Περιορισμένη περικολική φλεγμονή/φλέγμων Πάχυνση εντερικού τοιχώματος με αλλαγές στους περικολικούς μαλακούς ιστούς 1Β Περικολικό/μεσοκολικό απόστημα Αλλαγές όπως σε ^ + περικολικό /μεσοκολικό απόστημα II Πυελικό, ενδοκοιλιακό ή οπισθοπεριτοναϊκό απόστημα II Πυελικό, ενδοκοιλιακό ή οπισθοπεριτοναϊκό απόστημα Αλλαγές όπως σε ^ + απομακρυσμένο απόστημα (συνήθως βαθιά στην πύελο ή μεταξύ εντερικών ελίκων) III Γενικευμένη πυώδης περιτονίτιδα!η Γενικευμένη πυώδης περιτονίτιδα Ελεύθερος αέρας με συνοδό εντοπισμένο ή γενικευμένο ασκίτη και πιθανόν περιτοναϊκή πάχυνση IV Γενικευμένη κοπρανώδης περιτονίτιδα IV Γενικευμένη κοπρανώδης περιτονίτιδα Ίδια ευρήματα όπως σε ΙΙΙ Προσαρμογή από: Kaiser AM, Jiang JK, Lake JP, et al. The management of complicated diverticulitis and the role of computed tomography. Am J Gastroenterol2005;100: ναι μαζική και απειλητική για τη ζωή, αλλά συνήθως σταματά αυτόματα. Τα απεικονιστικά ευρήματα εξαρ- τώνται σε μεγάλο βαθμό από το αν υπάρχει ενεργός αιμορραγία κατά τη στιγμή της εξέτασης. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να ανιχνευτεί εξαγγείωση σκια ,17 γραφικής ουσίας. Συμμετοχή τω ν παρακείμενων οργάνω ν μπορεί να συμβεί, και τα συρίγγια με την ουροδόχο κύστη στους άνδρες και με τη μήτρα στις γυναίκες είναι αυτά που εμφανίζονται συχνότερα. Διάφορες παθήσεις μπορούν να μιμηθούν οξεία εκκολπωματίτιδα όπως εστιακή κολίτιδα από ισχαιμία, λοίμωξη (κυρίως από Qostridiumdiffidle) και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, οξεία σκωληκοειδίτιδα με πυελικό απόστημα, φλεγμονώδης νόσος της πυέλου και ενδομητρίωση19. Η εκκολπωματίτιδα του σιγμοειδούς

9 82 Ελληνική Ακτινολογία, Τόμος 44, Τεύχος 2, 2013 Πίνακας 3: Διαφοροποίηση ευρημάτων εκκολπωματίτιδας και αδενοκαρκινώματος τον παχέος εντέρου σε ΥΤ Εύρημα Εκκολπωματίτιδα Αδενοκαρκίνωμα Εκκολπώματα Σχεδόν πάντα ορατά Δυνατόν να υπάρχουν ή να απουσιάζουν Θολερότης περικολικού λίπους Δυσανάλογα εκτεταμένη Απούσα ή ελάχιστη Παρουσία του σημείου του «κόμμα» ή του σημείου της «σαρανταποδαρούσας» Ναι Ό χι Παρουσία υγρού Π αρόν στη ρίζα του μεσεντερίου Απουσιάζει Πάχυνση εντερικού τοιχώματος Ήπια, λεία, ομόκεντρη Σοβαρή, ακανόνιστη, έκκεντρη Μετάβαση από φυσιολογικό σε πεπαχυσμένο τοίχωμα Σταδιακή Άμεση με παρουσία «ώμου» Μήκος επηρεαζόμενου εντερικού τμήματος Μακρύ (5-10cm) Εστιακό (<5cm ) Λεμφαδενοπάθεια Δ ε ν υφίσταται Παρούσα Προσαρμογή από: Pereira JM, Sirlin CB, Pinto PS, Jeffrey RB, Stella DL, Casola G. Disproportionate fat stranding: a helpful CT sign in patients with acute abdominal pain. RadioGraphics2004;24: μπορεί επίσης να μιμηθεί οξεία σκωληκοειδίτιδα, στην περίπτωση ενός δόλιχου σιγμοειδούς κόλου20. Μεταξύ των διαφορικών διαγνώσεων που τίθενται σπανιότερα είναι η επιπλοϊκή αποφυσίτιδα και η θρόμβωση του επιπλόου, καταστάσεις που μπορούν να διακριθούν από εκκολπωματίτιδα στην ΥΤ. Η πιο σημαντική διαφορική διάγνωση είναι από ένα διατιτραίνον καρκίνωμα του παχέος εντέρου. Τα διατιτραίνοντα καρκινώματα του παχέος εντέρου σε γενικές γραμμές παράγουν μεγαλύτερες, πιο ογκώδεις, πιο ασύμμετρες και έκκεντρες μάζες, σε σύγκριση με οξεία εκκολπωματίτιδα21. Στο 10% περίπου των ασθενών, η εικόνα εκκολπωματίτιδας αναφέρεται να είναι δυσδιάκριτη από ένα καρκίνωμα του παχέος εντέρου22. Τα σημεία της επικάλυψης αυτής περιλαμβάνουν πάχυνση του τοιχώματος μεγαλύτερη από 1cm με συνοδό μάζα μαλακών μορίων, πάχυνση του τοιχώματος με στένωση του αυλού, πάχυνση του τοιχώματος χωρίς περικολική φλεγμονή, και μικρά τμήματα τοιχωματικής πάχυνσης23. Έ χει αναφερθεί ότι ευρήματα, όπως θολερότητα και γράμμωση του περικολικού λίπους, η συμμετοχή τμήματος άνω τω ν 10cm του παχέος εντέρου ή η απουσία περικολικών λεμφαδένων συνδυασμένη με πάχυνση του παχέος ε ντέρου και περικολικές φλεγμονώδεις αλλοιώσεις είναι πιθανό να δείχνουν εκκολπωματίτιδα και όχι καρκίνο24. Άλλα ευρήματα σε Υ Τ που ευνοούν τη διάγνωση της οξείας εκκολπωματίτιδας περιλαμβάνουν υγρό στη

10 Π. Γαλάνη και συν. Η ΣΥΜβοΛΗ τησ ΥΠΟΛΟΠΣΉΚΗΣ τομογραφιασ ΣτΗ ΔιΑΓΝΩΣΗ ΚΑ θεραπευίικη ΑΝτ ιμειωπιση τησ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΠΊΔΑΣ 83 ρίζα του μεσεντεριου και αγγειακή υπεραιμία. Σε αντίθεση, μια απότομη ζώνη μετάβασης με το φυσιολογικό έντερο, παρουσία διευρυμένων περικολικών λεμφαδένων και πάχος τοιχώματος μεγαλύτερο από 1.5 cm συνηγορούν υπέρ του καρκινώματος του παχέος εντέρου (Πίνακας 3)23,28. Οι Thakrar J et al., κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πάχυνση τω ν περιτονιών είναι συχνή στην εκκολπωματίτιδα, αλλά είναι σπάνια στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Σειρές μελετών έχουν διενεργηθεί που εξετάζουν τη χρήση της διαδερμικής υπό Υ Τ καθοδηγούμενης παροχέτευσης εκκολπωματικών αποστημάτων ως επικουρικής θεραπείας στη χειρουργική αντιμετώπιση. Τα αποτελέσματα αυτών τω ν μελετών δείχνουν ότι η υπό Υ Τ υποβοηθούμενη διαδερμική παροχέτευση είναι επωφελής ως αρχική θεραπευτική παρέμβαση σε ασθενείς με αποστήματα μεγαλύτερα από 5cm σε διάμετρο και ανάλογα με την κλινική κατάσταση του ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο, ένας αριθμός ασθενώ ν θα μπορούσε να επωφεληθεί από την υπό Υ Τ υποβοηθούμενη διαδερμική παροχέτευση ενός εκκολπωματικού αποστήματος και μετέπειτα να υποβληθεί σε χειρουργική εκτομή ενός σταδίου, αποφεύγοντας έτσι τους όποιους κινδύνους σχετίζονται με πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις2. Ό σ ο ν αφορά τη σημασία της θέσης του αποστήματος, φαίνεται να υπάρχει καλύτερη πρόγνωση με μεσοκολικά και παρακολικά αποστήματα. Η δημιουργία ενδοπυελικών αποστημάτων είναι συνήθως το αποτέλεσμα μεγαλύτερου βαθμού διάτρησης, με δυνατότητα να περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση υπερβαίνοντας τα όρια του μεσεντερίου. Ως εκ τούτου, η πυελική εντόπιση ενός αποστήματος θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό δείκτη για περαιτέρω χειρουργική επέμβαση. ΣΥΜ Π ΕΡΑΣΜ Α Η Υ Τ είναι η πιο ευαίσθητη και ειδική μέθοδος απεικόνισης για τη διάγνωση της οξείας εκκολπωματίτιδας. Παρέχει πληροφορίες τόσο για τη θέση όσο και για την έκταση της νόσου, ενώ συμβάλλει στη διαφορική διάγνωση άλλων οντοτήτων που μπορούν να μιμούνται εκκολπωματίτιδα. ABSTR ACT Galani P, Papagiannis K, Lafoyan n i S. The contribution of computed tomography in the diagnosis and treatment of colonic diverticulitis. Diverticular disease has been increasingly recognized as a clinical entity over the last century and, as the population ages, it appears to be increasing in both asymptomatic and symptomatic presentations. The role of imaging in the evaluation of patients with suspected diverticulitis seeks to confidently identify those truly with diverticulitis to account for their symptoms. Purpose: The description o f the major imaging findings, complications and the therapeutic role of computed tomography in colonic diverticulitis. Materials and Methods: From March 2007 to August 2010, 60 patients were referred to our department with suspected inflammatory bowel disease. The major presenting signs and symptoms included abdominal pain, signs o f peritoneal irritation, fever, presence o f a palpable abdominal mass and leukocytosis. All o f the patients w ere subjected to abdominal computed tomography, in the context of their clinical investigation. Results: In all patients the presence of colonic diverticula, in one or more parts of the colon, was depicted. In 28 patients (46.66%) the presence of multiple colonic diverticula without signs of inflammation was identified. In 27 patients (45%) the presence of multiple colonic diverticula with pericolonic inflammatory changes was imaged. In 3 patients (5% ) the presence of multiple colonic diverticula with an accompanying pneumoperitoneum was identified. In 1 patient (1.67%) the presence of descending colonic diverticula as well as the presence of a left iliac fossa abscess, was imaged. 1 patient (1.67%) showed a significant degree of mural thickening of the ascending colon and associated luminal narrowing, as well as an abrupt transition to the healthy bowel segment simulating the presence of a neoplastic lesion. Conclusion: Computed tomography can directly depict intramural and extramural in inflammatory disease components and, thus, not only facilitate in the diagnosis of diverticulitis but also help in staging the disease and in establishing alternative diagnoses, with greater accuracy than other imaging methods. Keywords: Diverticular disease, diverticulitis, complications o f diverticulitis, computed tomography, C T guided percutaneous drainage. Department o f Medical Imaging, Amalia Flem ing" General Hospital

11 84 Ελληνική Ακτινολογία, Τόμος 44, Τεύχος 2, 2013 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦ ΙΑ 1. Delvaux M. Diverticular disease of the colon in Europe: epidemiology, impact on citizen health and prevention. Aliment Pharmacol Ther2003;18 (suppl 3) : Lawrimore T, Rhea J. Computed tomography evaluation of diverticulitis. J Intensive Care Med 2004;19(4): Sheth AA, Longo W, Floch MH. Diverticular disease and diverticulitis. Am J Gastroenterol 2008; 103: Jacobs DO. Clinical practice: diverticulitis. N Engl J Med2007;357: Kaiser AM, Jiang JK, Lake JP, et al. The management of complicated diverticulitis and the role of computed tomography. Am J Gastroenterol2005;100: Kohler L, Sauerland S, Neugebauer E. Diagnosis and treatment of diverticular disease: Results of a consensus development conference. The Scientic Committee of the European Association for Endoscopic Surgery. Surg Endosc1999;13: Kircher MF, Rhea JT, Kihiczak D, Novelline RA. Frequency, sensitivity, and specificity of individual signs of diverticulitis on thin-section helical CT with colonic contrast material: experience with 312 cases. AJR Am J Roentgenol 2002; 178: Baker ME. Imaging and interventional techniques in acute left-sided diverticulitis. J Gastrointest Surg 2008;12 : Soumian S, Thomas S, Mohan PP et al. Management of Hinchey II diverticulitis. World J Gastroenterol 2008;14: Schwesinger WH, Page CP, Gaskill HV III, et al. Operative management of diverticular emergencies: strategies and outcomes. Arch Surg 2000;135: Balthazar EJ, Megibow A, Schinella RA, Gordon R. Limitations in the CT diagnosis of acute diverticulitis: Comparison of CT, contrast enema, and pathologic findings in 16 patients. Am J Roentgenol 1990;154: Hulnick DH, Megibow AJ, Balkthazar EJ, Naidich DP, Bosniak MA. Computed tomography in the evaluation ofdiverticulitis. Radiology. 1984;152: Fisher JK. Abnormal colonic wall thickening on computedtomography. J Comput Assist Tomogr. 1983;7: Padidar AM, Jeffrey RB Jr, Mindelzun RE, Dolph JF. Differentiating sigmoid diverticulitis from carcinoma on CT scans: mesenteric inflammation suggests diverticulitis. AJRAm J Roentgenol. 1994;163: Hachigian MP, Honickman S, Eisenstat TE, Rubin RJ, Salvati EP. Computed tomography in the initial management of acute left sided diverticulitis. Dis Colon Rectum.1992;35: Buckley O, Geoghegan T, O Riordain DS, Lyburn ID, Torreggiani WC: Computed tomography in the imaging of colonic diverticulitis.clin Radiol 2004, 59(11): DeMarkles MP, Murphy JR. Acute lower gastrointestinalbleeding. Med Clin North Am1993;77: Greenall MJ, Levine AW, Nolan DJ. Complications of diverticular disease: a review of the barium enema findings.gastrointest Radiol. 1983;8: Horton KM, Corl FM, Fishman EK. CT evaluation of the colon:inflammatory disease.radiographics 2000;20: Ferzoco LB, Raptopoulos V, Silen W. Acute diverticulitis. N Engl J Med 1998; 338: Hulnick DH, Megibow AJ, Balthazar EJ, Gordon RB, Surapenini R, Bosniak MA. Perforated colorectal neoplasms: correlation of clinical, contrast enema and CT examinations. Radiology1987;164: Jang H-J, Lim HK, Lee SJ, Choi SH, Lee MH, Choi MH. Acute diverticulitis of the cecum and ascending colon: thin-section helical CT findings. AJR 1999;172: Chintapalli KN, Esola CC, Chopra S, Ghiatas AA, Dodd GD. Pericolic mesenteric lymph nodes: an aid in distinguishing diverticulitis from cancer of the colon. AJR 1997; 169: Chintapalli KN, Chopra S, Ghiatas AA, Esola CC, Fields SF, Dodd GD 3rd. Diverticulitis versus colon cancer: differentiation with helical CT findings. Radiology 1999; 210: Padidar AM, Jeffrey RB, Jr, Mindelzun RE, Dolph JF. Differentiating sigmoid diverticulitis from carcinoma on CT scans: mesenteric inflammation suggests diverticulitis. AJR Am J Roentgenol 1994; 163: Ambrosetti P, Chautems R, Soravia C, Peiris-Waser N, Terrier F. Long-term outcome of mesocolic and pelvic diverticular abscesses of the left colon: a prospective study of 73 cases. Dis Colon Rectum 2005; 48: Alvarez JA, Baldonedo RF, Bear IG, Otero J, Pire G, Alvarez P, Jorge JI. Presentation, management and outcome of acute sigmoid diverticulitis requiring hospitalization. Dig Surg. 2007;24: Pereira JM, Sirlin CB, Pinto PS, Jeffrey RB, Stella DL, Casola G. Disproportionate fat stranding: a helpful CT sign in patients with acute abdominal pain. Radio- Graphics2004;24:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ Άνδρας ηλικίας 47 ετών προσέρχεται λόγω πνευματουρίας και απώλειας κοπράνων από την ουρήθρα, από δεκαημέρου. Ο ασθενής αναφέρει γριππώδη συνδρομή που προηγήθηκε της παρούσης κατάστασης.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΥΛΙΟΣ 2011. Η ενδιαφέρουςα περίπτωςη του μήνα. Οξύ άλγοσ αριςτερού λαγόνιου βόθρου ςε γυναίκα 40 ετών

ΙΟΥΛΙΟΣ 2011. Η ενδιαφέρουςα περίπτωςη του μήνα. Οξύ άλγοσ αριςτερού λαγόνιου βόθρου ςε γυναίκα 40 ετών Η ενδιαφέρουςα περίπτωςη του μήνα ΙΟΥΛΙΟΣ 2011 Α Κ Τ Ι Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Δ Τ Α Ι Ρ Δ Ι Α Β Ο Ρ Δ Ι Ο Υ Δ Λ Λ Α Γ Ο Σ Οξύ άλγοσ αριςτερού λαγόνιου βόθρου ςε γυναίκα 40 ετών Παρουςιάζεται από: Χαρςούλα Α,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΓΑΣΤΡΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

ΕΠΙΓΑΣΤΡΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Σ.1, Προδρομίδης Α.1, 1.Χειρουργική κλινική Γ.Ν.Λαμίας 2.Τμήμα αξονικού Τομογράφου Γ.Ν.Λαμίας. Από το σύνολο των παθήσεων της σκωληκοειδούς απόφυσης, η οξεία φλεγμονή της

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Νίκος Καβαλλιεράτος, Γενικός Χειρουργός, Συνεργάτης Ιατρικού Π. Φαλήρου

Γράφει: Νίκος Καβαλλιεράτος, Γενικός Χειρουργός, Συνεργάτης Ιατρικού Π. Φαλήρου Γράφει: Νίκος Καβαλλιεράτος, Γενικός Χειρουργός, Συνεργάτης Ιατρικού Π. Φαλήρου Εκκόλπωμα, εκκολπωμάτωση, εκκολπωματίτιδα Ο όρος εκκόλπωμα χρησιμοποιείται για να περιγράψει μιά λίγο-πολύ μικρή σακκοειδή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΦΝΕ Απεικονιστικές μέθοδοι και διάγνωση. Παρασκευή Ε. Κώστα Επιμελήτρια Α Ακτινολογικού Τμήματος ΠΓΝΙ

ΙΦΝΕ Απεικονιστικές μέθοδοι και διάγνωση. Παρασκευή Ε. Κώστα Επιμελήτρια Α Ακτινολογικού Τμήματος ΠΓΝΙ ΙΦΝΕ Απεικονιστικές μέθοδοι και διάγνωση Παρασκευή Ε. Κώστα Επιμελήτρια Α Ακτινολογικού Τμήματος ΠΓΝΙ Καμία σύγκρουση συμφερόντων O ρόλος της απεικόνισης στην ΙΦΝΕ Επιβεβαίωση της διάγνωσης Εκτίμηση βαρύτητας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΑΙΤΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΟΥ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΑΛΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΑ ΟΞΕΙΑΣ ΚΟΙΛΙΑΣ.

ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΑΙΤΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΟΥ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΑΛΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΑ ΟΞΕΙΑΣ ΚΟΙΛΙΑΣ. ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΑΛΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΚΟΝΑ ΟΞΕΙΑΣ ΚΟΙΛΙΑΣ. Β Χειρουργική Κλινική. Γ.Ν.Ασκληπιείο Βούλας Εισαγωγή Οι επιπλοικές αποφύσεις είναι θύλακοι του περιτοναίου που εξορμώνται από τον ορογόνο του παχέος εντέρου

Διαβάστε περισσότερα

Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του μήνα

Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του μήνα Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του μήνα ΜΑΪΟΣ 2013 ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Ασθενής με οξύ κοιλιακό άλγος Παρουσιάζεται από: Ραφαηλίδη Β 1, Καραδήμου Β 1, Χανδόλια Μ 2, Γαβριηλίδου A 1 1 Ακτινολογικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΩΣΗ. Σπήλιος Μανωλακόπουλος

ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΩΣΗ. Σπήλιος Μανωλακόπουλος ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΩΣΗ Σπήλιος Μανωλακόπουλος Εισαγωγή Η συχνότερη πάθηση του ΠΕ στη Δύση 1849, Jean Cruveilhier Ασθένεια του 20 ου αιώνα Το φάσμα ευρύ ασυμπτωματική εως αιμορραγία και φλεγμονή Επιδημιολογία Σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Στις απορίες μας απαντά ο κος Θεμιστοκλής Σ. Ευκαρπίδης, Γενικός Χειρουργός

Στις απορίες μας απαντά ο κος Θεμιστοκλής Σ. Ευκαρπίδης, Γενικός Χειρουργός Στις απορίες μας απαντά ο κος Θεμιστοκλής Σ. Ευκαρπίδης, Γενικός Χειρουργός Όταν μιλάμε για σκωληκοειδίτιδα αναφερόμαστε στη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης του τυφλού που οφείλεται σε απόφραξη του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Οι επιπλοκές του διαβήτη στον άκρο πόδα αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες: νοσηρότητας,

Διαβάστε περισσότερα

Απεικονιστική προσέγγιση στη διάγνωση των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ)

Απεικονιστική προσέγγιση στη διάγνωση των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ) Απεικονιστική προσέγγιση στη διάγνωση των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ) Αρκάδιος Χ. Ρουσάκης Αναπληρωτής Διευθυντής, Τμήμα CT, MRI & PET/CT, Δ.Θ.Κ.Α. «Υγεία» Κλινικές απαιτήσεις σε πιθανήήγνωστήιφνε

Διαβάστε περισσότερα

Ας δούμε την πλέον συνηθισμένη κλινική εικόνα μιας αρχόμενης οξείας εκκολπωματίτιδος

Ας δούμε την πλέον συνηθισμένη κλινική εικόνα μιας αρχόμενης οξείας εκκολπωματίτιδος 1 Χειρουργική Κλινική 3 ου Νοσοκομείου ΙΚΑ Αθήνας Δ/ντής: Δρ Γ.Θ.Λακιώτης ΟΞΕΙΑ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΤΙΣ Ας δούμε την πλέον συνηθισμένη κλινική εικόνα μιας αρχόμενης οξείας εκκολπωματίτιδος Ασθενής ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

Η αντιμετώπιση του ασθενούς με υποτροπιάζοντα επεισόδια εκκολπωματίτιδας

Η αντιμετώπιση του ασθενούς με υποτροπιάζοντα επεισόδια εκκολπωματίτιδας Η αντιμετώπιση του ασθενούς με υποτροπιάζοντα επεισόδια εκκολπωματίτιδας Κων/νος Παπαξοΐνης Επιμελητής ΕΣΥ Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» Γαστρεντερολογική Κλινική ΕΛΙΓΑΣΤ 2018 1 Άνδρας 70 ετών προσήλθε

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΖΟΥΡΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΖΟΥΡΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΖΟΥΡΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Κάθε κατάσταση που εμφανίζεται με αιφνίδιο, οξύ κοιλιακό πόνο και άλλοτε άλλα συνοδά συμπτώματα ανήκει στα διαφοροδιαγνωστικά πλαίσια της οξείας κοιλίας. Ο γιατρός

Διαβάστε περισσότερα

Post Polypectomy syndrome: Αναγνώριση και αντιμετώπιση. Βουδούκης Ευάγγελος Επιμελητής Γαστρεντερολογίας Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης

Post Polypectomy syndrome: Αναγνώριση και αντιμετώπιση. Βουδούκης Ευάγγελος Επιμελητής Γαστρεντερολογίας Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης Post Polypectomy syndrome: Αναγνώριση και αντιμετώπιση Βουδούκης Ευάγγελος Επιμελητής Γαστρεντερολογίας Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης Επιπλοκές πολυποδεκτομής Πολυποδεκτομή / EMR 1,2 Διάτρηση:

Διαβάστε περισσότερα

Κοιλιακός πόνος στους ηλικιωμένους. Πέππας Γεώργιος Χειρουργός

Κοιλιακός πόνος στους ηλικιωμένους. Πέππας Γεώργιος Χειρουργός Κοιλιακός πόνος στους ηλικιωμένους Πέππας Γεώργιος Χειρουργός Σημαντικά Δεδομένα Περίπου 60% ηλικιωμένων με κοιλιακό πόνο που προσέρχονται στο ΤΕΠ με κοιλιακό πόνο χρήζουν εισαγωγής και 40% χρήζουν χειρουργείο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Η ανάπτυξη φλεγμονής στο διαβητικό άκρο πόδα αποτελεί μια από τις συχνότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Β ΠΑΝ. ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Κακώσεις Ουρ. κύστεως Κατηγοριοποίηση Ιατρογενές τραύμα Εξωτερικό (μη- ιατρογενές) τραύμα Αμβλέα τραύματα (67-86%) Μηχανισμός απότομης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΕΛΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΕΛΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ Χειρουργική Κλινική, Γ.Ν. Γιαννιτσών Εισαγωγή Η διαφορική διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας (ΟΣ) περιλαμβάνει αρκετές παθήσεις και αφορά πολλές ειδικότητες. Στην περίπτωση της διάτρησης πεπτικού έλκους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΜΕΓΕΘΕΣ ΛΑΧΝΩΤΟ ΑΔΕΝΩΜΑ ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΟΥ

ΕΥΜΕΓΕΘΕΣ ΛΑΧΝΩΤΟ ΑΔΕΝΩΜΑ ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΟΥ ΕΥΜΕΓΕΘΕΣ ΛΑΧΝΩΤΟ ΑΔΕΝΩΜΑ ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΟΥ Ευσταθίου Μ., Μήκα Α., Ντούνης Χ., Σαρδέλη Ι., Γρηγοράκη Δ., Τσακαλάκη Α., Σκούντζος Γ., Κέντον Θ., Καββαδίας Σ. ΤΜΗΜΑ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΛΑΚΕΙΣΑ ΟΠΙΣΘΟΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΗ ΚΥΣΤΗ : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΣ

ΕΠΙΠΛΑΚΕΙΣΑ ΟΠΙΣΘΟΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΗ ΚΥΣΤΗ : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΣ ΚΥΣΤΗ : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Θεοδοσίου Αικατερίνη¹, Βαρσάμης Νικόλαος¹, Σαλβερίδης Νικόλαος¹, Ταβλαρίδης Θεόδωρος¹, Σουφτάς Βασίλειος², Χρισ 1. Α Χειρουργική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας 2. Μονάδα Επεμβατικής

Διαβάστε περισσότερα

Γκιζάς Β. Χρήστος, Σβάρνα Ευγενία, Μούκα Βασιλική, Αργυροπούλου Ι. Μαρία

Γκιζάς Β. Χρήστος, Σβάρνα Ευγενία, Μούκα Βασιλική, Αργυροπούλου Ι. Μαρία ΜΕΣΟΘΗΛΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΤΟΝΑΙΟΥ: CT ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ Γκιζάς Β. Χρήστος, Σβάρνα Ευγενία, Μούκα Βασιλική, Αργυροπούλου Ι. Μαρία Τμήμα Κλινικής Ακτινολογίας και Απεικόνισης Πανεπιστημιακό

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Αξονικού Τομογράφου, ΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας»

Τμήμα Αξονικού Τομογράφου, ΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας» Στασινοπούλου Μυρσίνη, Στεφανιώτη Ασπασία, Ανδριώτης Ευθύμιος, Δεληβελιώτης Κωνσταντίνος, Ταβερναράκη Αγγελική Τμήμα Αξονικού Τομογράφου, ΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας» Σκοπός: Η εκτίμηση του πρωτοκόλλου της αξονικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΗΛΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ Τετάρτη, 01 Σεπτέμβριος :33 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 15 Οκτώβριος :13

ΚΗΛΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ Τετάρτη, 01 Σεπτέμβριος :33 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 15 Οκτώβριος :13 ΚΗΛΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ 1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ: είναι η προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου διαμέσου ενός χάσματος, το οποίο μπορεί ανατομικά να υπάρχει αλλά να είναι ευένδοτο ή να δημιουργηθεί δευτερογενώς: Βουβωνικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΝΟΣΟΥ CROHN, ΜΙΜΟΥΜΕΝΗ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΤΙΔΑ. Σακιζλής Γεώργιος, Γαστρεντερολόγος Α Ενδοσκοπικό τμήμα Διευθυντής: Δ.Καραγιάννης

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΝΟΣΟΥ CROHN, ΜΙΜΟΥΜΕΝΗ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΤΙΔΑ. Σακιζλής Γεώργιος, Γαστρεντερολόγος Α Ενδοσκοπικό τμήμα Διευθυντής: Δ.Καραγιάννης ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΝΟΣΟΥ CROHN, ΜΙΜΟΥΜΕΝΗ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΤΙΔΑ Σακιζλής Γεώργιος, Γαστρεντερολόγος Α Ενδοσκοπικό τμήμα Διευθυντής: Δ.Καραγιάννης Γυναίκα, 65χρ Ατομικό αναμνηστικό: ΑΥ, υπό Ramipril 08/2016 προσέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Γ.Ν. ΑΜΦΙΣΣΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Γ.Ν. ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Γ.Ν. ΑΜΦΙΣΣΑΣ 29 / 5 / 2018 : Περιεγχειρητική Νοσηλευτική φροντίδα ασθενών με σκωληκοειδίτιδα (Κατσαρέλη Τασιούλα / ΔΕ Βοηθός Νοσηλευτών, Κοτρώτσιου Νίκη/ ΔΕ Βοηθός Νοσηλευτών,

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Α. Ανδρουτσόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών. Πυελική μάζα

Γεώργιος Α. Ανδρουτσόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών. Πυελική μάζα Γεώργιος Α. Ανδρουτσόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Πυελική μάζα Επιδημιολογία Η πυελική μάζα είναι ένα σχετικά συχνό κλινικό εύρημα. Σε αρκετές περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ιωάννης Μπολάνης, Χειρουργός, Εξειδικευθείς στις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήµατος & τη Λαπαροσκοπική χειρουργική

Γράφει: Ιωάννης Μπολάνης, Χειρουργός, Εξειδικευθείς στις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήµατος & τη Λαπαροσκοπική χειρουργική Γράφει: Ιωάννης Μπολάνης, Χειρουργός, Εξειδικευθείς στις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήµατος & τη Λαπαροσκοπική χειρουργική Η σκωληκοειδής απόφυση θεωρείται εµβρυϊκό κατάλοιπο και βρίσκεται στην αρχή

Διαβάστε περισσότερα

18. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ

18. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ 18. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι η συχνότερη μορφή γυναικολογικού καρκίνου στις ΗΠΑ ( 6% όλων των νεοδιαγνωσθέντων καρκίνων στις γυναίκες). Η πρόγνωση είναι σχετικά καλή καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012. Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του μήνα Α Κ Τ Ι Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ε Ι Α Β Ο Ρ Ε Ι Ο Υ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012. Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του μήνα Α Κ Τ Ι Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ε Ι Α Β Ο Ρ Ε Ι Ο Υ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του μήνα ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012 Α Κ Τ Ι Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ε Ι Α Β Ο Ρ Ε Ι Ο Υ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ Ασθενής, 68 ετών, με πλευριτική συλλογή ΔΕ αγνώστου αιτιολογίας, προσήλθε για διερεύνηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΦΝΕ (ΕΚ, ν.crohn, απροσδιόριστη) Συνήθεις λοιμώδεις, παρατεταμένες συστηματικές, αφροδισιακές-παρασιτικές, ιογενείς λοιμώξεις Φάρμακα και τοξίνες

ΙΦΝΕ (ΕΚ, ν.crohn, απροσδιόριστη) Συνήθεις λοιμώδεις, παρατεταμένες συστηματικές, αφροδισιακές-παρασιτικές, ιογενείς λοιμώξεις Φάρμακα και τοξίνες ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Π.Ε ΙΦΝΕ (ΕΚ, ν.crohn, απροσδιόριστη) Συνήθεις λοιμώδεις, παρατεταμένες συστηματικές, αφροδισιακές-παρασιτικές, ιογενείς λοιμώξεις Φάρμακα και τοξίνες (ΜΣΑΦ κ.ά) Ισχαιμική Μετακτινική

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Λεβαντής 1, Ελένη Κυρίου 1,Ελευθέριος Βογιατζόγλου 2, Ανδριάνα Δώνου 2, Ελευθέριος Κουτσαντωνίου 1, Σοφία Λαφογιάννη 1, Χαρίκλεια Λούπα 2.

Γεώργιος Λεβαντής 1, Ελένη Κυρίου 1,Ελευθέριος Βογιατζόγλου 2, Ανδριάνα Δώνου 2, Ελευθέριος Κουτσαντωνίου 1, Σοφία Λαφογιάννη 1, Χαρίκλεια Λούπα 2. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΣΤΕΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ ΝΕΥΡΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΑΣ (Charcot) ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Γεώργιος Λεβαντής 1, Ελένη Κυρίου 1,Ελευθέριος Βογιατζόγλου 2, Ανδριάνα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΝΕΚΡΩΤΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ.

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΝΕΚΡΩΤΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΝΕΚΡΩΤΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Γεώργιος Λεβαντής 1, Ελένη Κυρίου 1, Ανδριάνα Δώνου 2, Ελευθέριος Βογιατζόγλου 2, Ελευθέριος Κουτσαντωνίου 1, Χαρίκλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΕΙΛΕΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΙΚΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΕΙΛΕΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΙΚΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ Α.Ν.Θ. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Δ/ΝΤΗΣ Dr. Γ. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΕΙΛΕΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΙΚΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ Dr. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠ. ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Λυμπερόπουλος Γ.Ν.Α «Γ.Γεννηματάς»

Κ. Λυμπερόπουλος Γ.Ν.Α «Γ.Γεννηματάς» Κ. Λυμπερόπουλος Γ.Ν.Α «Γ.Γεννηματάς» Χολαγγειοκαρκίνωμα Ιστολογικά τα χολαγγειοκαρκινώματα αποτελούνται απο: Κύτταρα βλεννοεκκριτικού αδενοκαρκινώματος Ινώδη συνδετικό ιστό σε άλλοτε άλλη αναλογία Τα

Διαβάστε περισσότερα

Αορτίτις Απεικόνιση. Φοινίτσης Στέφανος

Αορτίτις Απεικόνιση. Φοινίτσης Στέφανος Στέφανος Φοινίτσης - Αορτίτις Απεικόνιση 31 Αορτίτις Απεικόνιση. Φοινίτσης Στέφανος Λέκτορας Α.Π.Θ. Η αορτίτιδα ορίζεται ως φλεγμονή του τοιχώματος της αορτής. Αιτιολογικά ταξινομείται σε δύο μεγάλες ομάδες:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΟΣΤΟΜΙΑ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΗ ΥΠΟ ΑΞΟΝΙΚΟ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟ (Δ.Χ): ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΞΕΙΑΣ ΧΟΛΟΚΥΣΤΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ

ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΟΣΤΟΜΙΑ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΗ ΥΠΟ ΑΞΟΝΙΚΟ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟ (Δ.Χ): ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΞΕΙΑΣ ΧΟΛΟΚΥΣΤΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΟΣΤΟΜΙΑ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΗ ΥΠΟ ΑΞΟΝΙΚΟ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟ (Δ.Χ): ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΞΕΙΑΣ ΧΟΛΟΚΥΣΤΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ Στεργίου Δ., Βλάχου Ι.,Ζενέλης Α., Καλοκαιρινού Κ., Γιαννικουρής

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία του προστάτη σε ζώνες κατά McNeal

Ανατομία του προστάτη σε ζώνες κατά McNeal 15/1/2018 Νέα απεικονιστική προσέγγιση του καρκίνου του προστάτη. Θέσεις και περιορισμοί του σύγχρονου ακτινολόγου. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΟΦΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α Ακτινολογικό Εργαστήριο Νοσ.Παπαγεωργίου ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ασυνήθεις απεικονιστικές εκδηλώσεις ενδομητρίωσης: Παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών

Ασυνήθεις απεικονιστικές εκδηλώσεις ενδομητρίωσης: Παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών Ασυνήθεις απεικονιστικές εκδηλώσεις ενδομητρίωσης: Παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών Α Εργαστήριο Ακτινολογίας, Ιατρική Σχολή, Αρεταίειο Νοσοκομείο Πρέζα Ουρανία, Μπουργιώτη Χάρις, Κουρέας Ανδρέας,

Διαβάστε περισσότερα

Διαχωρισμός κοιλιακής αορτής. Απεικόνιση και κλινική συσχέτιση.

Διαχωρισμός κοιλιακής αορτής. Απεικόνιση και κλινική συσχέτιση. Γεώργιος Ζιμπιλίδης - Διαχωρισμός κοιλιακής αορτής. Απεικόνιση και κλινική συσχέτιση. 25 Διαχωρισμός κοιλιακής αορτής. Απεικόνιση και κλινική συσχέτιση. Ζιμπιλίδης Γεώργιος Τμήμα Αγγειογράφου και Επεμβατικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΛΕΠΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ. Λυμπεροπούλου Δήμητρα1, Μαρκοπούλου Αναστασία2, Μητσούλας Κων/νος3

ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΛΕΠΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ. Λυμπεροπούλου Δήμητρα1, Μαρκοπούλου Αναστασία2, Μητσούλας Κων/νος3 Γενική Χειρουργός, Καλαμάτα, 2Παθολογική Κλινική Νοσοκομείου Καλαμάτας, 3Χειρουργική Κλινική Νοσοκομείου Καλαμάτας 1 Η 1/παθής συστροφή λεπτού εντέρου (ΣΛΕ) στους ενήλικες είναι σπάνια κατάσταση. Εμφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον Παθολόγο - Ογκολόγο, Στυλιανό Γιασσά

Συνέντευξη με τον Παθολόγο - Ογκολόγο, Στυλιανό Γιασσά Συνέντευξη με τον Παθολόγο - Ογκολόγο, Στυλιανό Γιασσά Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ορθού αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό καρκίνο σε γυναίκες και άνδρες και αντιπροσωπεύει το 13% όλων των καρκίνων. Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Χειρουργική αντιμετώπιση νόσου Crohn Προεδρείο: Α. Καμπαρούδης, K. Μπαλλάς. Εκτομή vs Στενωματοπλαστική

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Χειρουργική αντιμετώπιση νόσου Crohn Προεδρείο: Α. Καμπαρούδης, K. Μπαλλάς. Εκτομή vs Στενωματοπλαστική ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Χειρουργική αντιμετώπιση νόσου Crohn Προεδρείο: Α. Καμπαρούδης, K. Μπαλλάς Επιστημονική Αντιπαράθεση: Πολλαπλές γειτονικές στενώσεις Εκτομή vs Στενωματοπλαστική Δανιήλ Παραμυθιώτης Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΚΗΛΗ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ

ΟΞΕΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΚΗΛΗ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ Α Χειρουργική Κλινική, Κοργιαλένειο - Μπενάκειο Νοσοκομείο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αθήνα Εισαγωγή Οι οξείες τραυματικές κήλες του κοιλιακού τοιχώματος είναι πολύ σπάνιες, και συνήθως αφορούν διατιτρένουσες

Διαβάστε περισσότερα

Β. Μανιάτης Δρ. Ακτινολογίας Δντης Ιατρικών Απεικονίσεων ΙΑΣΩ General

Β. Μανιάτης Δρ. Ακτινολογίας Δντης Ιατρικών Απεικονίσεων ΙΑΣΩ General Β. Μανιάτης Δρ. Ακτινολογίας Δντης Ιατρικών Απεικονίσεων ΙΑΣΩ General Καθ. Ν. Γκουρτσογιάννης Ν. Παπανικολάου, Φυσικός Διότι η διάγνωση παθήσεων του λεπτού εντέρου είναι συχνά δύσκολη κλινικά-ενδοσκοπικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΣΦΙΓΜΕΝΗ ΟΣΧΕΟΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ ΩΣ ΕΠΙΠΛΟΚΗ ΟΞΕΙΑΣ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΤΙΔΑΣ

ΠΕΡΙΕΣΦΙΓΜΕΝΗ ΟΣΧΕΟΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ ΩΣ ΕΠΙΠΛΟΚΗ ΟΞΕΙΑΣ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΤΙΔΑΣ ΩΣ ΕΠΙΠΛΟΚΗ ΟΞΕΙΑΣ Κλινική Άγιος Λουκάς, Θεσσαλονίκη Η περιεσφιγμένη οσχεοβουβωνοκήλη είναι μια από τις πλέον επείγουσες καταστάσεις στη χειρουργική, αφού αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες αποφρακτικού

Διαβάστε περισσότερα

Πυελική μάζα. Ενότητα 3: Πύελος Παθολογία πυέλου

Πυελική μάζα. Ενότητα 3: Πύελος Παθολογία πυέλου Πυελική μάζα Ενότητα 3: Πύελος Παθολογία πυέλου Γεώργιος Α. Ανδρουτσόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Ιατρική Σχολή Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Σκοποί ενότητας Παρουσίαση Πυελικής Μάζας Πρόπτωση

Διαβάστε περισσότερα

Β'ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚH ΚΛΙΝΙΚH, ΓΝΘ Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Β'ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚH ΚΛΙΝΙΚH, ΓΝΘ Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Εικόνα ψευδοαπόφραξης παχέος εντέρου σε ασθενή υπό αγωγή µε πρεγκαµπαλίνη Ειρήνη Χριστοδούλου,Γεώργιος Δούνιας, Νικόλαος Πεϊτσίδης, Ακύλλας Παρασκευάς, Γεωργία Καζαντζή,Δήµητρα Γκονέζου Β'ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚH ΚΛΙΝΙΚH,

Διαβάστε περισσότερα

Μετεγχειρητική νόσος Crohn: νέες στρατηγικές αντιμετώπισης το 2016

Μετεγχειρητική νόσος Crohn: νέες στρατηγικές αντιμετώπισης το 2016 Μετεγχειρητική νόσος Crohn: νέες στρατηγικές αντιμετώπισης το 2016 ΑΝΔΡΕΑΣ Ν. ΚΑΨΩΡΙΤΑΚΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ The Surgeon 2015;13:330-47 ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ ΨΕΥΔΟΚΥΣΤΗΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΣΕ ΚΟΙΛΟ ΣΠΑΛΧΝΟ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ ΨΕΥΔΟΚΥΣΤΗΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΣΕ ΚΟΙΛΟ ΣΠΑΛΧΝΟ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ Υλικά και Μέθοδοι Αναφορές Α Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική, Α.Π.Θ., Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη. Παρουσιάζουμε την περίπτωση ενός 72 χρονου άρρενα ασθενή που εισήχθη στην κλινική μας για αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

Xρυσοβαλάντης I. Βεργαδής. Επιμελητής Β ΕΣΥ

Xρυσοβαλάντης I. Βεργαδής. Επιμελητής Β ΕΣΥ Xρυσοβαλάντης I. Βεργαδής Επιμελητής Β ΕΣΥ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ 0,5-1,5% των χολοκυστεκτομών Ανοικτή vs λαπαροσκοπική Björn Törnqvist et al BMJ 2012;345:e6457 ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ 15(+) ταξινομήσεις Bismuth

Διαβάστε περισσότερα

ΑΟΡΤΙΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑΤΙΚΟ ΑΙΜΑΤΩΜΑ & ΔΙΑΤΙΤΡΑΙΝΟΝ ΕΛΚΟΣ: ΥΠΕΡΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ

ΑΟΡΤΙΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑΤΙΚΟ ΑΙΜΑΤΩΜΑ & ΔΙΑΤΙΤΡΑΙΝΟΝ ΕΛΚΟΣ: ΥΠΕΡΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας ΕΚΕ 2018 Θεσσαλονίκη 8/2/2018 ΑΟΡΤΙΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑΤΙΚΟ ΑΙΜΑΤΩΜΑ & ΔΙΑΤΙΤΡΑΙΝΟΝ ΕΛΚΟΣ: ΥΠΕΡΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Γ. ΚΑΤΡΑΝΗΣ Καρδιολόγος Επικ. Β

Διαβάστε περισσότερα

Διάγνωση ΡΑΚΑ, Κλινικά, Εργαστηριακά, Απεικονιστικά ευρήματα ρήξης και επικείμενης ρήξης

Διάγνωση ΡΑΚΑ, Κλινικά, Εργαστηριακά, Απεικονιστικά ευρήματα ρήξης και επικείμενης ρήξης 1 η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΡΑΓΕΝΤΑ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑΤΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ 13 Οκτωβρίου 2018 ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Διάγνωση ΡΑΚΑ, Κλινικά, Εργαστηριακά, Απεικονιστικά ευρήματα ρήξης και επικείμενης ρήξης Θεοφάνης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή διατριβή. Ονοματεπώνυμο: Αργυρώ Ιωάννου. Επιβλέπων καθηγητής: Δρ. Αντρέας Χαραλάμπους

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή διατριβή. Ονοματεπώνυμο: Αργυρώ Ιωάννου. Επιβλέπων καθηγητής: Δρ. Αντρέας Χαραλάμπους ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή διατριβή Διερεύνηση της αποτελεσματικότητας εναλλακτικών και συμπληρωματικών τεχνικών στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σε άτομα με καρκίνο

Διαβάστε περισσότερα

Συμπτώματα ενδεικτικά χολολιθίασης Μη ειδικό άλγος στο δεξιό υποχόνδριο Ίκτερος

Συμπτώματα ενδεικτικά χολολιθίασης Μη ειδικό άλγος στο δεξιό υποχόνδριο Ίκτερος Συμπτώματα ενδεικτικά χολολιθίασης Μη ειδικό άλγος στο δεξιό υποχόνδριο Ίκτερος Γρήγορη και ακριβής μέθοδος για τη διάγνωση της λιθιάσεως Η πρόκληση του σημείου Murphy επιτρέπει τη συσχέτιση με την κλινική

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση περιεδρικής νόσου Crohn. Ιωάννης Γαλάνης Αν. Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ.

Αντιμετώπιση περιεδρικής νόσου Crohn. Ιωάννης Γαλάνης Αν. Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ. Αντιμετώπιση περιεδρικής νόσου Crohn Ιωάννης Γαλάνης Αν. Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ. Περιπρωκτική νόσος Επιβαρυντικοί προγνωστικοί παράγοντες της Crohn Περιπρωκτική εντόπιση-βαρειά ορθίτιδα!!! Νεαρή

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΘΙΑΣΗ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΝΕΦΡΩΝ - ΟΥΡΗΤΗΡΑ - ΚΥΣΤΕΩΣ - ΟΥΡΗΘΡΑΣ

ΛΙΘΙΑΣΗ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΝΕΦΡΩΝ - ΟΥΡΗΤΗΡΑ - ΚΥΣΤΕΩΣ - ΟΥΡΗΘΡΑΣ ΛΙΘΙΑΣΗ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΝΕΦΡΩΝ - ΟΥΡΗΤΗΡΑ - ΚΥΣΤΕΩΣ - ΟΥΡΗΘΡΑΣ Τι είναι η "λιθίαση του ουροποιητικού" Λιθίαση ουροποιητικού είναι η δημιουργία λίθου ή λίθων μέσα στην αποχετευτική μοίρα του

Διαβάστε περισσότερα

Λεμφαδενεκτομή στον Καρκίνο Ωοθηκών Που βρισκόμαστε σήμερα? Γεώργιος Κ. Βοργιάς, MD, PhD Διευθυντής Γυναικολογική Κλινική ΕΑΝΠ Μεταξά

Λεμφαδενεκτομή στον Καρκίνο Ωοθηκών Που βρισκόμαστε σήμερα? Γεώργιος Κ. Βοργιάς, MD, PhD Διευθυντής Γυναικολογική Κλινική ΕΑΝΠ Μεταξά Λεμφαδενεκτομή στον Καρκίνο Ωοθηκών Που βρισκόμαστε σήμερα? Γεώργιος Κ. Βοργιάς, MD, PhD Διευθυντής Γυναικολογική Κλινική ΕΑΝΠ Μεταξά Σταδιοποίηση Ca ωοθηκών FIGO 2014 Στάδιο Ι Στάδιο Ιa Στάδιο Ιb Στάδιο

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιαιτερότητες χειρουργικής αντιμετώπισης ΝΕΤ εντέρου

Ιδιαιτερότητες χειρουργικής αντιμετώπισης ΝΕΤ εντέρου Ιδιαιτερότητες χειρουργικής αντιμετώπισης ΝΕΤ εντέρου Γεώργιος Χ. Σωτηρόπουλος, MD, PhD, FACS, FEBS Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Essen Αν. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ Αθήνα 11.11.2017 Αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Περιστατικού. Πολυξένη Ι. Αγοραστού

Παρουσίαση Περιστατικού. Πολυξένη Ι. Αγοραστού Παρουσίαση Περιστατικού Πολυξένη Ι. Αγοραστού Παρούσα νόσος Γυναίκα 35 ετών Απώλεια βάρους (6 kg από τριμήνου) Πολλαπλά επεισόδια εμέτων Κοιλιακό άλγος περιομφαλικά Εμπύρετο ως 38 o C από 8ημέρου Ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ Μέχρι πρόσφατα, παρ όλες τις δυνατότητες που έχουμε στο οπλοστάσιο μας για να απεικονίζουμε όγκους στο ήπαρ και στο πάγκρεας, λόγω της έλλειψης λεπτομερούς απεικονίσεως αλλά και ουσιαστικής

Διαβάστε περισσότερα

¹ Ά Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο ²Μονάδα Μικροχειρουργικής, Νοσοκομείο Κ.Α.Τ Αθηνών

¹ Ά Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο ²Μονάδα Μικροχειρουργικής, Νοσοκομείο Κ.Α.Τ Αθηνών ΔΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΝΕΓΧΕΙΡΗΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ. ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΥΤΟ ΙΑΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΕΝΔΟΠΡΟΘΕΣΗΣ Βρακοπούλου Γαβριέλλα- Ζωή ¹, Δουλάμη Γεωργία¹,Λαρεντζάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΛΙΑΣ Χ. ΜΠΟΥΡΓΙΩΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΣ

ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΛΙΑΣ Χ. ΜΠΟΥΡΓΙΩΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΣ ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΛΙΑΣ Χ. ΜΠΟΥΡΓΙΩΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΣ Ενδείξεις 1ο βήμα: ευρέως διαθέσιμη, εύκολη, χαμηλό κόστος Επανέλεγχος (π.χ. ειλεός) Πόση δόση ακτινοβολίας πήρα γιατρέ;;; α/α Κοιλίας

Διαβάστε περισσότερα

Δ. Μαγγανάς Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Δ. Μαγγανάς Νοσοκομείο Ευαγγελισμός Δ. Μαγγανάς Νοσοκομείο Ευαγγελισμός Ιδιαιτερότητες του καρκίνου που αναπτύσσεται σε ασθενείς με Ε.Κ. Μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου από το γενικό πληθυσμό (2-5Χ) Συχνότητα ανάπτυξης 1% ανά έτος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ Κ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ AN. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μια συχνή και επείγουσα χειρουργική πάθηση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ενώ είναι η πιο συχνή αιτία οξείας

Διαβάστε περισσότερα

Νεφροβλάστωμα (Wilms )

Νεφροβλάστωμα (Wilms ) Νεφροβλάστωμα (Wilms ) Γιώργος Σπυρίδης Παιδοχειρουργός Ειδικός Παιδοχειρουργικής Ογκολογίας Επιδημιολογία 2η πιο συχνή συμπαγής ενδοκοιλιακή κακοήθεια 7.6 νέα περιστατικά ανα 1 εκατ. παιδιά κάτω των 15

Διαβάστε περισσότερα

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής στην πράξη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος :17

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής στην πράξη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος :17 Απαντά ο κ. Θεμιστοκλής Ευκαρπίδης, Γενικός Χειρουργός Ίσως λίγοι από εμάς να είμαστε ενημερωμένοι για τη σπουδαία εργασία που εκτελεί στο σώμα μας, ένα από τα όργανα του, η χοληδόχος κύστη. Εκεί μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΟΠΑΘΕΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΕΝΤΕΡΟΠΑΘΕΙΕΣ: ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΡΟΥΣΣΟΣ

ΙΔΙΟΠΑΘΕΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΕΝΤΕΡΟΠΑΘΕΙΕΣ: ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΡΟΥΣΣΟΣ ΙΔΙΟΠΑΘΕΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΕΝΤΕΡΟΠΑΘΕΙΕΣ: ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΡΟΥΣΣΟΣ ΙΦΝΕ-ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΑ (75-80%) Εξάρσεις-υφέσεις ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΗΣ (5-10%)

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Τοµος ΙΕ, Τευχος 3, Σελ. 223-226

ΙΑΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Τοµος ΙΕ, Τευχος 3, Σελ. 223-226 ΙΑΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Τοµος ΙΕ, Τευχος 3, Σελ. 223-226 Β' Χειρουργικό Τµήµα Περιφερειακού Γενικού Κρατικού Νοσοκοµείου Αθηνών Εκκολπωματική νόσος της σκωληκοειδούς Α. ΛΙΑΤΑΣ, Ε. ΙΣΣΑΡΗΣ, Σ. ΕΝ ΡΙΝΟΣ,. ΠΟΛΥ ΩΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τάσιος Κωνσταντίνος Ειδικευόμενος Β Προπ. Παθολογικής Γ.Ν.Θ Ιπποκράτειο 05/2013

Τάσιος Κωνσταντίνος Ειδικευόμενος Β Προπ. Παθολογικής Γ.Ν.Θ Ιπποκράτειο 05/2013 Τάσιος Κωνσταντίνος Ειδικευόμενος Β Προπ. Παθολογικής Γ.Ν.Θ Ιπποκράτειο 05/2013 Αιτία εισόδου: οξύ κοιλιακό άλγος με αιφνίδια εμφάνιση που την αφύπνισε τις πρώτες πρωινές ώρες με συνοδά 6 επεισόδια εμέτων

Διαβάστε περισσότερα

ΧΟΛΟΠΕΠΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΜΩΣΗ ΣΕ ΕΔΑΦΟΣ ΕΥΜΕΓΕΘΟΥΣ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΟΣ ΔΩΔ/ΛΟΥ ΚΑΙ ΧΟΛΗΔΟΧΟΛΙΘΙΑΣΗΣ

ΧΟΛΟΠΕΠΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΜΩΣΗ ΣΕ ΕΔΑΦΟΣ ΕΥΜΕΓΕΘΟΥΣ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΟΣ ΔΩΔ/ΛΟΥ ΚΑΙ ΧΟΛΗΔΟΧΟΛΙΘΙΑΣΗΣ Συζήτηση Αναφορές ΕΔΑΦΟΣ ΕΥΜΕΓΕΘΟΥΣ 1 Α Χειρουργική 424 ΓΣΝΕ, 2 Γαστεντερολογικό 424 ΓΣΝΕ Το 23% των ασθενών όπου υποβάλλονται σε ERCP παρουσιάζουν περιληκυθικά εκκολπώματα Tα περισσότερα εκκολπώματα δωδ/λου

Διαβάστε περισσότερα

Αναπνευστική βρογχιολίτιδα-διάμεση διάμεση πνευμονία (RB( RB- ILD) Αποφολιδωτική διάμεση πνευμονία(dip) Σπύρος Α Παπίρης

Αναπνευστική βρογχιολίτιδα-διάμεση διάμεση πνευμονία (RB( RB- ILD) Αποφολιδωτική διάμεση πνευμονία(dip) Σπύρος Α Παπίρης Αναπνευστική βρογχιολίτιδα-διάμεση διάμεση πνευμονία (RB( RB- ILD) Αποφολιδωτική διάμεση πνευμονία(dip) Σπύρος Α Παπίρης Μαθήματα Πνευμονολογίας-Αθήνα Μάρτιος 2006 DIP RB-ILD Κατάταξη των διάμεσων παρεγχυματικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του μήνα

Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του μήνα Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του μήνα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Γυναίκα 35 ετών με κοιλιακό άλγος από μηνός Παρουσιάζεται από: Τζάμου Ε, Μπολώτη Δ, Νάτσε Ν, Αναστασιάδου Κ. Ακτινολογικό

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Βιάζης Διευθυντής Γαστρεντερολογικό Τμήμα Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

Νίκος Βιάζης Διευθυντής Γαστρεντερολογικό Τμήμα Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» Νίκος Βιάζης Διευθυντής Γαστρεντερολογικό Τμήμα Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» Νόσος που προσβάλλει

Διαβάστε περισσότερα

αξονική εντερογραφία εντερόκλυση νικόλαοςγιαννουλάκος ιατρός ακτινολόγος Τμήμα Ιατρικών Απεικονίσεων ΙΑΣΩ General

αξονική εντερογραφία εντερόκλυση νικόλαοςγιαννουλάκος ιατρός ακτινολόγος Τμήμα Ιατρικών Απεικονίσεων ΙΑΣΩ General Φλεγμονώδεις και νεοπλασματικές νόσοι του λεπτού εντέρου αξονική εντερογραφία εντερόκλυση νικόλαοςγιαννουλάκος ιατρός ακτινολόγος Τμήμα Ιατρικών Απεικονίσεων ΙΑΣΩ General CT-εντερογραφία εντερόκλυση, σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

www.cirse.org www.uterinefibroids.eu

www.cirse.org www.uterinefibroids.eu Εμβολισμός Ινομυωμάτων Μήτρας Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική www.cirse.org www.uterinefibroids.eu Cardiovascular and Interventional Radiological Society of

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΙΦΝΕ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΑΨΟΥΛΑΣ. Νίκος Βιάζης Β Γαστρεντερολογικό Τμήμα Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΙΦΝΕ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΑΨΟΥΛΑΣ. Νίκος Βιάζης Β Γαστρεντερολογικό Τμήμα Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΙΦΝΕ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΑΨΟΥΛΑΣ Νίκος Βιάζης Β Γαστρεντερολογικό Τμήμα Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Έτος Σημαντικά γεγονότα 1981 G. Iddan,, P. Scapa η ιδέα

Διαβάστε περισσότερα

So much time, so little to say

So much time, so little to say So much time, so little to say > 6 εκ ασθενείς επισκέπτονται τα ΤΕΠ στις ΗΠΑ για ΘΠ ~ 5% του συνόλου των περιστατικών στα ΤΕΠ Δυνητικά απειλητικές για τη ζωή καρδιαγγειακές αιτίες ΘΠ Οξέα στεφανιαία σύνδρομα

Διαβάστε περισσότερα

PET/CT versus DWI-MRI στην ογκολογία του θώρακος. Ευθυμιάδου Ρωξάνη Τμήμα Αξονικής, Μαγνητικής Τομογραφίας & PET-CT ΔΘΚΑ «Υγεία»

PET/CT versus DWI-MRI στην ογκολογία του θώρακος. Ευθυμιάδου Ρωξάνη Τμήμα Αξονικής, Μαγνητικής Τομογραφίας & PET-CT ΔΘΚΑ «Υγεία» PET/CT versus DWI-MRI στην ογκολογία του θώρακος. Ευθυμιάδου Ρωξάνη Τμήμα Αξονικής, Μαγνητικής Τομογραφίας & PET-CT ΔΘΚΑ «Υγεία» Ca πνεύμονος Η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στο δ υτικό κόσμο. 3.000.000

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΑ ΕΚ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΘΗΛΙΟΥ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΑ ΕΚ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΘΗΛΙΟΥ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΑ ΕΚ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΘΗΛΙΟΥ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ M. Rouprêt, R. Zigeuner, J. Palou, A. öhle, E. Kaasinen, M. abjuk, R. Sylvester, W. Oosterlinck Eur Urol 2011 Apr;59(4):584-94

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής Επίκουρη Καθηγήτρια. Επίκουρη Καθηγήτρια

Καθηγητής Επίκουρη Καθηγήτρια. Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ιατρική Σχολή Εργαστήριο Ακτινολογίας Ιατρικής Απεικόνισης Μέλη ΔΕΠ Ιωάννης Φεζουλίδης, Μαριάννα Βλυχού, Έφη Καψαλάκη, Χρήστος Ρούντας Καθηγητής Επίκουρη Καθηγήτρια Επίκουρη Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή Εργασία. Κόπωση και ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή Εργασία. Κόπωση και ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία Κόπωση και ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο Μαργαρίτα Μάου Λευκωσία 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

15/1/2018. Δρ. Σάββας Παρασκευόπουλος Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη 2-5 /11/ ο Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο

15/1/2018. Δρ. Σάββας Παρασκευόπουλος Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη 2-5 /11/ ο Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο Η χρήση του PET CT στην Ογκολογία και όχι μόνο Δρ. Σάββας Παρασκευόπουλος Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη 2-5 /11/2017 11ο Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο 1 Τι είναι το PET SCAN; Η Pet scan (pozitron emission

Διαβάστε περισσότερα

Asymptomatic hyperckemia During Infliximab Therapy in Patients With Inflammatory Bowel Disease

Asymptomatic hyperckemia During Infliximab Therapy in Patients With Inflammatory Bowel Disease Asymptomatic hyperckemia During Infliximab Therapy in Patients With Inflammatory Bowel Disease Theodoraki E, Orfanoudaki E, Foteinogiannopoulou K, Koutroubakis I. Inflamm Bowel Dis, 2018,6:1266-1271 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση περιστατικού: Αποφρακτικός ίκτερος. Τάσιος Κωνσταντίνος Ειδικευόμενος Β Προπαιδ.Παθολογικής Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο

Παρουσίαση περιστατικού: Αποφρακτικός ίκτερος. Τάσιος Κωνσταντίνος Ειδικευόμενος Β Προπαιδ.Παθολογικής Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο Παρουσίαση περιστατικού: Αποφρακτικός ίκτερος Τάσιος Κωνσταντίνος Ειδικευόμενος Β Προπαιδ.Παθολογικής Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο Παρουσίαση περιστατικού Ασθενής 94 ετών Ίκτερική χροιά δέρματος-επιπεφυκότων με

Διαβάστε περισσότερα

Απεικονιστική προσέγγιση κυστικών βλαβών παγκρέατος Ξυνού Κατερίνα

Απεικονιστική προσέγγιση κυστικών βλαβών παγκρέατος Ξυνού Κατερίνα Απεικονιστική προσέγγιση κυστικών βλαβών παγκρέατος Ξυνού Κατερίνα Επιμ. Α Ακτινολόγος Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Κυστικές βλάβες παγκρέατος Εύκολος εντοπισμός Τυχαίο εύρημα 3% εξετάσεων CT 20%

Διαβάστε περισσότερα

Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική

Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Επεμβατική Ακτινολογία Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Τα τελευταία 20 χρόνια, η Επεμβατική Ακτινολογία παρουσιάζει διαρκή εξέλιξη και αποτελεί μία πολύτιμη

Διαβάστε περισσότερα

YΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΕΣ ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΣ. Μ.Γκάμπρα 1, Ε.Μεταξά 1. Δ.Παπαδοπούλου 1, Δ.Μιχαηλίδης 1,

YΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΕΣ ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΣ. Μ.Γκάμπρα 1, Ε.Μεταξά 1. Δ.Παπαδοπούλου 1, Δ.Μιχαηλίδης 1, 1 Παθολογική Κλινική Νοσοκομείου Ξάνθης, 2 Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Νοσοκομείου Ξάνθης, 3Ογκολογική Κλινική Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση είναι μια συνήθης επιπλοκή

Διαβάστε περισσότερα

Λαπαροσκοπική χειρουργική & Καρκίνος του παχέος εντέρου και ορθού

Λαπαροσκοπική χειρουργική & Καρκίνος του παχέος εντέρου και ορθού Λαπαροσκοπική χειρουργική & Καρκίνος του παχέος εντέρου και ορθού Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Κύπρο και παγκοσμίως. Η πάθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΑΛΓΟΣ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΑΛΓΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΑΛΓΟΣ Η. Καπιτσίνης 1, Α. Σιαφάκας 2, Χ. Δοντάς 2, Γ. Μπομπότης 2, Λ. Ζιτιρίδου 2, Ι. Στυλιάδης 2 1. ΠΕΔΥ Μονάδα Υγείας Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης ειδικός καρδιολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

MAΪΟΣ 2012. Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του μήνα Α Κ Τ Ι Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ε Ι Α Β Ο Ρ Ε Ι Ο Υ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ

MAΪΟΣ 2012. Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του μήνα Α Κ Τ Ι Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ε Ι Α Β Ο Ρ Ε Ι Ο Υ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του μήνα MAΪΟΣ 2012 Α Κ Τ Ι Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ε Ι Α Β Ο Ρ Ε Ι Ο Υ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ Περίπτωση ανδρός με άλγος στην οσφύ Παρουσιάζεται από: Δ. Ραφαηλίδη, Αικ. Σδρόλια, Δ. Κατσίμπα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ. Δημήτριος Θεοδώρου Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής. Α Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ. Δημήτριος Θεοδώρου Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής. Α Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ Δημήτριος Θεοδώρου Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής Μονάδα Χειρουργικής Ανωτέρου Πεπτικού Α Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Τι είναι και ποιά η αντιμετώπιση τους.

Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Τι είναι και ποιά η αντιμετώπιση τους. Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Τι είναι και ποιά η αντιμετώπιση τους. Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι ένα σύνηθες εύρημα στις διαγνωστικές εξετάσεις στην πλειονότητα των ασθενών. Οι πολύποδες στην

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΑ ΑΟΡΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ. Νεκτάριος Ε. Κογεράκης Καρδιοχειρουργός Γ Καρδιοχειρουργικό Τμήμα Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

ΟΞΕΑ ΑΟΡΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ. Νεκτάριος Ε. Κογεράκης Καρδιοχειρουργός Γ Καρδιοχειρουργικό Τμήμα Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Νεκτάριος Ε. Κογεράκης Καρδιοχειρουργός Γ Καρδιοχειρουργικό Τμήμα Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Οξέα αορτικά σύνδρομα: Οξύς διαχωρισμός Διατιτραίνον έλκος Ενδοτοιχωματικό αιμάτωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗΣ ΓΑΣΤΡΟΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΙΚΟΥ ΕΛΚΟΥΣ ΣΕ ΥΨΗΛΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗΣ ΓΑΣΤΡΟΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΙΚΟΥ ΕΛΚΟΥΣ ΣΕ ΥΨΗΛΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ. Νικολέτα Στόγια, Μάριος Φερφέλης, Γ.Ν. Αθηνών, "ΕΛΠΙΣ", Β Χειρουργική Κλινική Εισαγωγή Παρά την σημαντικότατη μείωση της γαστρικής χειρουργικής την τελευταία 20ετία, λόγω της ευρείας χρήσης των νεότερων

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Δημήτριος Μιχ. Γιάλβαλης, MD.MSc, Γενικός Χειρουργός-Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων

Γράφει: Δημήτριος Μιχ. Γιάλβαλης, MD.MSc, Γενικός Χειρουργός-Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων Γράφει: Δημήτριος Μιχ. Γιάλβαλης, MD.MSc, Γενικός Χειρουργός-Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων Τι είναι οι χολόλιθοι; Οι χολόλιθοι (πέτρες στη χολή) είναι κρύσταλλοι κυρίως χοληστερόλης που δημιουργούνται στη

Διαβάστε περισσότερα

Τεκμηρίωση ΙΦΝΕ. «Ενδοσκοπική. Εκτίμηση» Φίλιππος Γεωργόπουλος. Επιμελητής Α. Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Αγ. Παντελεήμων»

Τεκμηρίωση ΙΦΝΕ. «Ενδοσκοπική. Εκτίμηση» Φίλιππος Γεωργόπουλος. Επιμελητής Α. Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Αγ. Παντελεήμων» Τεκμηρίωση ΙΦΝΕ «Ενδοσκοπική Εκτίμηση» Φίλιππος Γεωργόπουλος Επιμελητής Α Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Αγ. Παντελεήμων» Περίγραμμα ομιλίας Ενδείξεις ενδοσκόπησης Συνήθεις ενδοσκοπικές βλάβες Σύστημα ταξινόμησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση ΒΙΡΓΙΛΙΟΥ Σ. ΜΠΕΝΑΚΗ Επ. Καθηγητή Ακτινολογίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση Έκδοση αναθεωρημένη ISBN 960-90471-0-6 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Ιατρικής Εργαστήριο Ακτινολογίας Ιατρικής Απεικόνισης

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Ιατρικής Εργαστήριο Ακτινολογίας Ιατρικής Απεικόνισης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Ιατρικής Εργαστήριο Ακτινολογίας Ιατρικής Απεικόνισης Διδάσκοντες Ιωάννης Β. Φεζουλίδης Καθηγητής Μαριάννα Βλυχού Αναπλ. Καθηγήτρια Έφη Καψαλάκη Αναπλ. Καθηγήτρια Αικατερίνη

Διαβάστε περισσότερα

Section A: ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Section A: ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΟΡΘΟΥ ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ Section A: ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ A1. Εθνικότητα Ελληνική Άλλη Εθνικότητα Άλλη Εθνικότητα A2. Τωρινό Επάγγελμα A3. Έτη στο τωρινό

Διαβάστε περισσότερα