PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ"

Transcript

1 PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ ΟΜΑΔΑ:Τσιτσου Ερρικα,Τολα Σοφια,Μανωλακης Ηλιας,Μανγιωλης Γιωργος,Παπαδοπουλος Μανωλης ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Μανασης Βασιλης ΣΧΟΛΕΙΟ:1 ο Λυκειο Πετρουπολης ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγη σελ.3 Αρχικη θεση σελ.4 Κρατημα της ρακετας σελ.5-6 Σερβις σελ.7-12 Βασικα επιθετικα χτυπηματα σελ Βασικα αμυντικα χτυπηματα σελ Μπλοκ σελ.20 Στοπ σελ Λουπιν σελ Τακτικη σελ Βιβλιογραφια σελ.30-31

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο δευτερο τετραμηνο της ερευνητικης εργασιας η ομαδα με θεμα τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ συνεργαστηκε δημιουργωντας μια εργασια.η εργασια περιλαμβανει περιγραφη της τεχνικης και της τακτικης του πινκ πονκ καθως και συμβουλες για το πώς θα υιοθετησει ο παικτης το προσωπικο του στυλ.

4 ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΤΕΧΝΙΚΗ Αρχική θέση

5 Τα πόδια ανοιχτά στο άνοιγμα των ώμων Οι μύτες των ποδιών παράλληλες. Το χέρι που κρατά τη ρακέτα κάνει γωνία 90 μοιρών και βρίσκεται μπροστά από το σώμα Το ελεύθερο χέρι λυγισμένο. Οι βραχίονες δεν είναι ενωμένοι με το σώμα Τα γόνατα λυγισμένα. Το βάρος του σώματος είναι μπροστά και στηρίζεται στα δάκτυλα των ποδιών. Αυτή η αρχική θέση επιτρέπει να κάνει ο παίκτης καλά και το ντράιβ και το ρέβερ και δίνει την δυνατότητα στον παίκτη να κινείται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Το κράτημα της ρακέτας Ευρωπαϊκός τρόπος λαβής

6 Μερικές τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν τον Ευρωπαϊκό τρόπο λαβής είναι: Ο δείκτης σχηματίζει μικρή γωνία με την εγκάρσια γραμμή που χωρίζει το κυρίως μέρος από τη λαβή δηλαδή το σημείο στο οποίο ενώνεται η λαβή με το κυρίως μέρος του ξύλου. Εφάπτεται δε πλήρως του σώματος του ξύλου. Ο αντίχειρας είναι ελαφρά κεκαμένος και εφάπτεται της λαβής στο σημείο που αυτή ενώνεται με το σώμα. Τα υπόλοιπα τρία δάχτυλα τοποθετούνται γύρω από τη λαβή βοηθώντας στο καλύτερο κράτημα. Το σώμα του ξύλου, στο σημείο που ενώνεται με τη λαβή, εφάπτεται κάθετα στη κοιλότητα που σχηματίζεται μεταξύ δείκτη και αντίχειρα. Μερικά συνηθισμένα λάθη αρχαρίων είναι: Ο δείκτης σχηματίζει μεγάλη γωνία με το σώμα του ξύλου. Το σώμα του ξύλου στο σημείο που ενώνεται με τη λαβή δεν εφάπτεται κάθετα στην κοιλότητα που σχηματίζεται μεταξύ δείκτη και αντίχειρα, αλλά ακουμπάει περισσότερο προς τη βάση του αντίχειρα ή του δείκτη. Ο δείκτης τοποθετείται γύρω από το κυρίως μέρος του ξύλου. Ο δείκτης και το μεσαίο δάχτυλο βρίσκονται στην ίδια πλευρά της ρακέτας με αποτέλεσμα μόνο δύο δάχτυλα να βρίσκονται γύρω από τη λαβή.

7 Ο αντίχειρας εφάπτεται κάθετα του σώματος του ξύλου, βρίσκεται δηλαδή στην ίδια κατεύθυνση με τη λαβή. Πιάσιμο της ρακέτας όπως στο tennis. Με τον τρόπο αυτό όλα τα δάχτυλα είναι τοποθετημένα γύρω από τη λαβή. Η ρακέτα κρατιέται πολύ σφιχτά. Η ρακέτα κρατιέται πολύ χαλαρά, ο δε δείκτης δεν εφάπτεται πλήρως του σώματος και ο αντίχειρας είναι τοποθετημένος γύρω από τη λαβή Σερβίς Η κίνηση του σερβίς από την αρχή ως το τέλος της μπορεί να διαιρεθεί σε τέσσερα (4) κύρια στοιχεία: α) Στο πέταγμα της μπάλας

8 β) Στην κίνηση της ρακέτας πριν την επαφή της με τη μπάλα γ) Στην επαφή ρακέτας με μπάλα δ) Στην πορεία της μπάλας Τα Σερβίς χωρίζονται: 1. Ως προς την ταχύτητα σε : α) αργά, β) γρήγορα 2. Ως προς την απόσταση σε: α) μακριά, β) κοντά 3. Ως προς το φάλτσο σε: α) με «πάνω» φάλτσο β) με «κάτω» φάλτσο γ) με side φαλτσο δ) με side πίσω φάλτσο ε) με side κάτω φάλτσο στ) ωθητικά Τέσσερα σέρβις ως προς το Φάλτσο: 1. Σερβίς με κάτω φάλτσο: Το χέρι ξεκινάει από ψηλά και κατεβαίνει προς τα κάτω κόβοντας την μπάλα. 2. Σερβίς με πάνω φάλτσο: Η κίνηση ξεκινάει με το χέρι από κάτω προς τα πάνω. Επίσης στην αρχή της κίνησης το χέρι βρίσκεται χαμηλά και καταλήγει εμπρός και ψηλά. 3. Σερβίς με πλάγιο φάλτσο: Η κρούση της ρακέτας με την μπάλα γίνεται με πλάγιο τρόπο. 4. Σεβρίς «κόντρα» (άφαλτσο). Το χέρι ξεκινάει από πίσω και πάνω από το τραπέζι και καταλήγει εμπρός. Σερβίς με forehand 1. Σέρβις με πίσω περιστροφή (Service back spin)

9 Αρχική θέση η ίδια. Η ρακέτα που είναι ανοικτή κινείται από πίσω και πάνω μπροστά και κάτω, κτυπά την μπάλα στο πίσω και κάτω μέρος της και της προσδίδει πiσω περιστροφή. 2.Σερβίς με μπροστά περιστροφή (Service Top Spin) Αρχική θέση-η ίδια. Η ρακέτα όμως κινείται κλειστή από πίσω και κάτω μπροστά και πάνω, κτυπά την μπάλα στο πίσω και πάνω μέρος και της προσδίδει πάνω περιστροφή, αναπηδά στο τραπέζι του σερβίροντος, λόγω της περιστροφής η κίνησή της επιταχύνεται, περνά το φιλέ και κατευθύνεται στο τραπέζι του αντιπάλου με μεγαλύτερη ταχύτητα. 3. Σέρβις με πλάγια περιστροφή (Service Side Spin) Πλάγιες περιστροφές σύμφωνα με την κίνηση των δεικτών του ρολογιού και αντίθετες μπορούν να δοθούν με χτυπήματα forehand. Στην πρώτη περίπτωση ο αθλητής είναι στην αρχική θέση, η μπάλα πετιέται ψηλά, η ρακέτα κινείται από δεξιά πίσω, προς τα αριστερά μπροστά και κτυπά την μπάλα που κατεβαίνει στο ύψος της μέσης. Η επαφή γίνεται πίσω αριστερά της μπάλας και προσδίδει σ' αυτήν πλάγια περιστροφή, σύμφωνα με την κίνηση των δεικτών ρολογιού. Στη δεύτερη περίπτωση ο αθλητής είναι τοποθετημένος με πρόσωπο στο τραπέζι, πετά τη μπάλα ψηλά και λυγίζει τα γόνατα σε ημικαθιστή θέση, η ρακέτα έρχεται στο ύψος του δεξιού ώμου, κινείται δεξιά εμπρός (ανάλογα πού κατευθύνεται η μπάλα στο αντίπαλο τραπέζι), κτυπά την μπάλα δεξιά και πίσω και προσδίδει σ' αυτήν πλάγια περιστροφή, αντίθετη με την κίνηση των δεικτών του ρολογιού. 4. Σερβίς με πλάγια περιστροφή (Drive)

10 (Κάθισμα βαθύ) Σ' αυτόν τον τρόπο σερβίς η ρακέτα κρατιέται προς τα πάνω Ρακέτα που κρατιέται από πάνω και μπροστά. Έχετε υπόψη σας: Το σερβίς γίνεται κατά κανόνα μόνο με ντράιβ. Τεχνική: Η μπάλα χτυπιέται πλάγια μπροστά στο κεφάλι. Η ρακέτα είναι ψηλά. Η κίνηση του χεριού γίνεται οριζόντια από πίσω προς τα εμπρός τεντώνοντας το κάτω μέρος. Ο παίχτης έχει λυγισμένα τα πόδια. Η κίνηση αυτή είναι σύντομη και γρήγορη. 5. Απλό ωθητικό χωρίς περιστροφή (Drive) Η θέση τουαθλητή σε σχέση με το τραπέζι δεν είναι σταθερή. Σ' όποιο σημείο του τραπεζιού και αν είναι, το αριστερό πόδι είναι μπροστά, το δεξί πίσω, τα γόνατα λυγισμένα, το σώμα είναι γυρισμένο προς τα δεξιά. Το χέρι που κρατά την μπάλα μπροστά από το σώμα, τη ρακέτα πίσω από το χέρι με τη μπάλα. Από τη θέση αυτή πετιέται η μπάλα και ταυτοχρόνως η ρακέτα κινείται πίσω, ακολουθεί η κίνησή της προς τα εμπρός και χτυπά τη μπάλα που κατεβαίνει. Η κλίση της ρακέτας είναι προ τα εμπρός, η κίνησή της είναι από πίσω και πάνω προς τα εμπρός κάτω, κτυπά τη μπάλα στο πίσω μέρος, κάθετα και την κατευθύνει στο μέσο του τραπεζιού του όπου θα κάνει την πρώτη αναπήδηση. Θα περάσει το φιλέ και θα αναπηδήσει στο τραπέζι του αντιπάλου.

11 Σερβίς με backhand 1. Σερβίς με πίσω περιστροφή (Service Back Spin) Η αρχική θέση ίδια με την πρώτη. Η κλίση και κίνηση της ρακέτας είναι διαφορετική. Η ρακέτα ανοιχτή κινείται από πίσω και πάνω μπροστά και κάτω, κτυπά την μπάλα στο πίσω και κάτω μέρος και της προσδίδει πίσω περιστροφή. Η πρώτη αναπήδηση πρέπει να γίνει στο μέσο του τραπεζιού αυτού που σερβίρει. 2. Σερβίς με μπροστά περιστροφή (Service Top Spin) Η αρχική θέση ίδια με την προηγούμενη. Η διαφορά είναι στην κίνηση της ρακέτας η οποία κινείται από πίσω και κάτω μπροστά και πάνω. Έτσι κτυπά την μπάλα στο πίσω και επάνω μέρος της και προσδίδει σ' αυτήν μπροστά περιστροφή, αναπηδά στο τραπέζι του σερβίροντας, λόγω της περιστροφής, η κίνησή της επιταχύνεται, περνά το φιλέ και κατευθύνεται στο τραπέζι του αντιπάλου με μεγαλύτερη ταχύτητα.

12 3. Σερβίς με πλάγια περιστροφή (Service side spin) Η αρχική θέση όμοια. Η ρακέτα κινείται από αριστερά πίσω-δεξιά μπροστά, κτυπά τη μπάλα πίσω KOL δεξιά, της προσδίδει πλάγια περιστροφή με φορά αντίθετη από τους δείκτες του ρολογιού. 4. Απλό ωθητικό χωρίς περιστροφή. (Rever) Ο παίκτης είναι στην αριστερή πλευρά του τραπεζιού. Το δεξί πόδι πιο μπροστά από το αριστερό. Το σώμα είναι γυρισμένο ελαφρά προς τα αριστερά. Η μπάλα πετιέται ψηλά με το αριστερό χέρι. Το δεξί χέρι με τη ρακέτα πηγαίνει πίσω και ακολούθως κινείται μπροστά και κάτω με λίγο κλειστή τη ρακέτα, ακολουθεί το χτύπημα πάνω στη μπάλα. Η μπάλα αναπηδά στο μέσο του τραπεζιού του σερβίροντας, περνά το φιλέ και κατευθύνεται στο τραπέζι του αντιπάλου. Το χτύπημα γίνεται σχεδόν κάθετα πάνω στη μπάλα και δεν προσδίδει περιστροφές σ' αυτήν. Βασικά επιθετικα χτυπήματα Γρήγορες κόντρες

13 Η Κόντρα είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος χτυπήματος στο πινγκπονγκ, ιδιαίτερα για τον επιθετικό παίκτη. Στον τρόπο αυτό η μπάλα χτυπιέται πολύ έγκαιρα, γι' αυτό οι μπαλιές είναι πολύ γρήγορες. Για να κοντράρετε μ' επιτυχία πρέπει να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις: Σωστή κίνηση και θέση του σώματος Γρήγορη κίνηση του χεριού Ικανότητα γρήγορης αντιδράσεως Ικανότητα προβλέψες. Κόντρα Αρχική θέση: Κοντά στο τραπέζι, 0,5-1m πίσω από την τελική γραμμή. - Το αριστερό πόδι πιο μπροστά από το δεξί. - Το σώμα σε γωνία 60 περίπου με την τελική γραμμή. Κίνηση χεριού: Το χέρι ταλαντεύεται από την αρχική θέση προς τα πίσω και από αυτή τη θέση κινείται προς τα εμπρός, για να συναντήσει τη μπάλα στο ψηλότερο σημείο της με την αναπήδηση από το τραπέζι. Το χέρι συνεχίζει την κίνηση στην πορεία της μπάλας. Το ελεύθερο χέρι λυγισμένο συμβάλλει στην ισσοροπία του σώματος. Ρακέτα: Η ρακέτα είναι ελαφρά κλειστή κινείται από πίσω προς τα εμπρός με ελαφριά κλίση προς τα πάνω. Πορεία μπάλας: Η μπάλα ακολουθεί πορεία σχεδόν ευθεία με ελαφριά καμπύλη. Κόντρα ρεβέρ Αρχική θέση: Κοντά στο τραπέζι, 0,5-1m πίσω από την τελική γραμμή.

14 Τα πόδια στο ίδιο ύψος ανοιχτά των ώμων παράλληλα τα γόνατα λυγισμένα, το βάρος του σώματος στις μύτες των ποδιών. Το χέρι της ρακέτας λυγισμένο μπροστά από το σώμα. Κίνηση χεριού: Το χέρι ταλαντεύεται προς τα πίσω και ακολούθως μπροστά με ελαφρά κλίση προς τα πάνω. Το χέρι ακολουθεί την κατεύθυνση της μπάλας. Μετά την επαφή ρακέτας-μπάλας το χέρι συνεχίζει την κίνησή του, τεντώνει, η ρακέτα κλείνει και η παλάμη βλέπει προς τα επάνω. Η ρακέτα είναι ελαφρά κλειστή. Στο τέλος της κίνησης είναι τελείως κλειστή. Τεχνική καρφιού Το καρφί είναι ο γρηγορότερος τρόπος χτυπήματος. Η μπάλα αποκτά τέτοια ταχύτητα, που ο αντίπαλος είναι πολύ δύσκολο να την επιστρέψει.. Το καρφί χρησιμοποιείται για να κερδιθεί ένας πόντος. Γι' αυτό πρέπει να προσέξετε το εξής: το καρφί εκτελείται με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Προσέξτε να έχετε τη σωστή θέση ως προς την μπάλα. Εκτός απ' αυτό έχετε υπόψη ότι: σύμφωνα με την ανατομική του ανθρώπινου σώματος, το καρφί είναι αποτελεσματικό, όταν παίζεται από το ντράιβ. Καρφί από ντράιβ Σημεία που πρέπει να προσέχει κάθε παίκτης: - Στις ψηλές μπαλιές η ταχύτητα της κίνησης πρέπει να είναι πολύ μεγάλη. - Στις χαμηλές μπαλιές η ταχύτητα της κίνησης πρέπει να είναι μικρότερη. - Για να αποκτήσει η μπάλα μεγάλη ταχύτητα πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατό μεγάλη κίνηση - Δεν πρέπει να δίνουμε στην μπάλα περιστροφή. - Πρέπει να έχουμε τη σωστή θέση ως προς την μπάλα.

15 Αρχική θέση: Το αριστερό πόδι μπροστά από το δεξί το άνοιγμα των ποδιών μεγαλύτερο από αυτό στις κόντρες. Τα πόδια λυγισμένα και τα γόνατα γυρισμένα προς τα δεξιά. Το χέρι κινείται από την αρχική θέση προς τα πίσω με την ρακέτα λίγο κλειστή. Από αυτή τη θέση κινείται γρήγορα προς τα εμπρός σε τόξο. Χτυπά τη μπάλα δίπλα στο σώμα και συνεχίζει μέχρι τον αριστερό ώμο με λύγισμα του αγκώνα. Η επαφή ρακέτας-μπάλας γίνεται στο ψηλότερο σημείο ή στη φάση καθόδου της μπάλας. Το σώμα συμμετέχει στην κινηση με το αριστερό πόδι κάνει ένα βημα μπροστά ενώ πάμε να χτυπήσουμε την μπάλα. Εκτός από τη μετακίνηση μπροστά έχουμε και μια στροφή του κορμού αριστερά. Καρφί από ρεβέρ Αρχική Θέση: Το δεξί πόδι πιο μπροστά από το αριστερό. Ο αγκώνας του χεριού της ρακετας είναι πιο μπροστα από το σωμα. Η ρακετα βρισκεται αριστερα στη γραμμη του αγκωνα. Κίνηση Χεριού: Από την προηγουμενη θεση η ρακετα ταλαντευεται προς τα εμπρος ελαφρα κλειστη. Ακολουθει στην πορεια της η επαφη με την μπαλα, συνεχιζει την κινηση και τελιωνει με τεντωμενο χερι και κλειστη τη ρακετα. Την κίνηση αυτή ακολουθει το σωμα με μικρη καμψη εμπρος. Η επαφή ρακέτας-μπάλας γίνεται στη φαση ανοδου της μπαλας.

16 Φλιπ Το Φλιπ είναι ένας τρόπος χτυπήματος, με τον οποίο μπορεί κανείς να επιστρέψει επιθετικά μια μπαλιά που έχει πλασαριστεί κοντά στο φιλέ με ψείρα ή με μικρό σερβίς. Για ένα επιτυχημένο φλιπ απαιτείται ευκινησία στον καρπό. Τεχνικη: Αρχική θέση: Και στο Ντράιβ και στο Ρεβέρ το δεξιό πόδι είναι μπροστά από το αριστερό για να μπορεί ο παίχτης να κάνει φλιπ στις μπαλιές που πλασσάρονται κοντά στο φιλέ. Η κίνηση του χεριού: Η κίνηση του χεριού είναι σύντομη και γρήγορη. Φάση αναμονής: Είναι η θέση που παίρνουμε για ψείρα με κάθε ετοιμότητα. Φάση χτυπήματος: Και Ντράιβ και Ρεβέρ η μπάλλα χτυπιέται στο υψηλότερο σημείο μπροστά στο σώμα. Το κάτω μέρος του χεριού κάνει μια στροφή προς τα εμπρός πάνω. Συγχρόνως ο καρπός κάνει κι αυτός μια πολύ γρήγορη κίνηση. Φάση επαφής στο τραπέζι: Η φάση αυτή είναι πολύ σύντομη. Το χέρι είναι τεντωμένο κατά την τελική φάση, η κλείδωση του καρπού ανοιχτή προς τα έξω. Η κίνηση του σώματος: Το βάρος του σώματος μεταφέρεται γρήγορα από το πίσω πόδι στο μπροστινο. Η θέση της ρακέτας: Η ρακέτα κατά τη φάση επαφής της με τη μπάλλα είναι κάθετη.

17 Βασικα αμυντικα χτυπηματα Κοφτή μπαλιά από Ντράιβ Αρχική θέση: Κοντά στο τραπέζι με το αριστερό πόδι ελαφρά μπροστά από το δεξί. Κίνηση χεριού-ρακέτας- σώματος: Το χέρι μαζί με τη ρακέτα κινείται από την αρχική θέση προς τα πίσω και πάνω. Η ρακέτα ανοιχτή φτάνει στο ύψος του δεξιού ώμου. Το βάρος μεταφέρεται στο δεξί πόδι. Παρατηρείται μια ελαφριά στροφή του κορμού δεξιά Από τη θέση αυτή ξεκινά η κίνηση για το χτύπημα το οποίο θα δώσει πίσω περιστροφή στην μπάλα. Το χέρι κατευθύνεται μπροστα και κατω με τέντωμα του αγκώνα και παράλληλα στροφή του κορμού αριστερά κάμψη του δεξιού ποδιού και μικρή πλάγια κλίση του κορμιού δεξιά. Η κλίση αυτή βοηθά τη ρακέτα να διατηρήσει την κλίση της και να διαγράφει

18 πορεία προς το φιλέ, σχεδόν παράλληλη προς το τραπέζι Η επαφή ρακέτας-μπάλας γίνεται στο ψηλότερο σημείο της πορείας της μετά την αναπήδηση. Κοφτή μπάλα από ρεβέρ Αρχική θέση: Το δεξί πόδι ελαφρά μπροστά από το αριστερό, κοντά στο τραπέζι. Το βάρος του σώματος μοιρασμένο στα δύο πόδια. Κίνηση χεριού-ρακέτας-σώματος: Το χέρι λυγισμένο μπροστά από το σώμα με τη ρακέτα πάνω από το ύψος του αγκώνα. Το χέρι από αυτή τη θέση κινείται προς τα πίσω και πάνω έως το ύψος του αριστερού ώμου με τη ρακέτα ανοιχτή. Ακολούθως κινείται μπροστά και κάτω και μετά την επαφή με τη μπάλα συνεχίζει και στο τέλος της κίνησης το χέρι είναι σχεδόν τεντωμένο με κατεύθυνση το φιλέ. Η κίνηση γίνεται με την έκταση του αγκώνα. Ταυτόχρονα με το χέρι, το σώμα ακολουθεί με μία κίνηση μπροστά και λύγισμα του δεξιού ποδιού. Η επαφή ρακέτας-μπάλας γίνεται στο ψηλότερο σημείο της πορείας της. Η μπάλα αποκτά πίσω περιστροφή. «Ώριμο» αμυντικό χτύπημα (άμυνα μακριά από το τραπέζι) - Chop Σύμφωνα με το σημείο που χτυπιέται η μπάλα, διακρίνουμε την άμυνα μακριά από το τραπέζι, από την άμυνα κοντά στο τραπέζι. Η διάκριση αυτή είναι σημαντική, επειδή διαφέρει και η τεχνική τους. Τεχνική Αρχική θέση:

19 Ντράίβ: στάση ποδιών σαν σε βήμα, το αριστερό πόδι βρίσκεται μπροστά, το δεξιό πίσω. Ρεβέρ: ανοιχτό βήμα, το δεξιό πόδι βρίσκεται μπροστά, το αριστερό πίσω. Κίνηση του χεριού: Η κίνηση τουυ χεριού είναι μακριά και σιγανή. Φάση αναμονής: (ντράιβ και ρεβέρ): το χέρι οδηγείται μέχρι το ύψος των ώμων, περίπου, προς τα πίσω-πάνω. Φάση χτυπήματος: η μπάλα χτυπιέται δίπλα στο σώμα (ντράιβ) ή πλάι μπροστά (ρεβέρ) στο τέλος της φάσης πτώσεως στο ύψος του γόνατου. Το χέρι έρχεται κατά το χτύπημα μπροστά τετντωμένο. Φάση επαφής της μπάλας στο τραπέζι: Το χέρι ταλαντεύεται μέχρι να τεντώσει τελείως το κάτω μέρος του προς τα κάτω χαλαρά. Η κίνηση του σώματος: Κατά τη διάρκεια του χτυπήματος το βάρος του σώματος μεταφέρεται απόο το πίσω στο μπροστινό πόδι. Το σώμα κάνει μια ολόκληρη κίνηση από ψηλά χαμηλά, ο παίχτης, σχεδόν, γονατίζει. Θέση ρακέτας: Η ρακέτα είναι ανοιχτή. ΜΠΛΟ Κ Υπάρχουν δύο είδη Μπλοκ: το επιθετικό και το παθητικό. Κατά το παθητικό μπλοκ η κίνηση του χεριού δεν διακρίνεται, ενώ στο επιθετικό μπλοκ το χέρι κάνει μια μικρή κίνηση (περίπου σαν την κόντρα επίθεση). Το μπλοκ χρησιμοποιείται στο επιθετικό, το ημιεπιθετικό και το αμυντικό σύστημα. Με τους δύο αυτούς τρόπους χτυπήματος μπλοκάρονται όλοι οι τρόποι επιθετικού χτυπήματος.

20 Αρχική θέση: Ντράιβ - αριστερό πόδι ελαφρά μπροστά από το δεξί Ρεβέρ - τα δύο πόδια παράλληλα προς την τελική γραμή. Κίνηση χεριού: Το χέρι κινείται και τοποθετεί την κλειστή ρακέτα στην πορεία της μπάλας αμέσως μετά την αναπήδηση στο αρχικό στάδιο της ανόδου της. Η τοποθέτηση της ρακέτας είναι τελείως παθητική ή γίνεται μια πολύ μικρή κίνηση της ρακέτας μπροστά. Χαρακτηριστικά του μπλοκ: - Αποτελεί αμυντικό χτύπημα - Με το μπλοκ μπορούμε ανάλογα με την τοποθέτηση 50 της ρακέτας να κατευθύνουμε την μπάλα. Η κλίση της ρακέτας της μπάλας εξαρτάται από την ταχύτητα και από την ταχύτητα της περιστροφής της.

21 ΣΤΟΠ Το Στοπ χρησιμοποιείται για: Να κάνουμε με τον αντίπαλο να τρέξει. Ν' αλλάξουμε το ρυθμό του παιχνιδιού. Να κερδίσουμε άμεσα έναν πόντο. Ένα επιτυχημένο στοπ πρέπει να πλασαριστεί όσο γίνεται πιο κοντά στο φιλέ. Το χτύπημα αυτό απαιτεί πείρα και χρησιμοποιείται από τους πολύ προχωρημένους παίχτες. Οι πεπειραμένοι παίχτες χρησιμοποιούν το στοπ χωρίς να διαφαίνεται στην αρχή. Μπλοφάρουν, δηλαδή, με κάποια άλλη επιθετική κίνηση και αιφνιδιάζουν τον αντίπαλο με το στοπ. Το στοπ είναι, κατ' εξοχή, ένα χτύπημα προσποιήσεως. Αρχική θέση: Τα πόδια ανοιχτά στο άνοιγμα των ώμων. - Το σώμα στη βασική θέση αναμονής. - Η κίνηση του χεριού είναι σύντομη και οριζόντια από πίσω προς τα εμπρός. Το χέρι της ρακέτας συνεχίζει την κίνηση και τεντώνει μπροστά μετά το χτύπημα. Κίνηση χεριού: Από τη βασική θέση το χέρι ταλαντεύεται πλάγια (ντράιβ) ή μπροστά από το σώμα (ρεβέρ) - Στη φάση του χτυπήματος βγαίνει το δεξί πόδι μπροστά. Κίνηση σώματος: Το βάρος μεταφέρεται στο δεξί πόδι στη φάση του χτυπήματος. Θέση ρακέτας: Η ρακέτα είναι ελαφρά ανοιχτή. Επαφή με μπάλα: Η επαφή ρακέτας-μπάλας γίνεται στην αρχή της φάσης που η μπάλα ανεβαίνει.

22 ΛΟΥΠΙΝ Το Λούπιν χρησιμοποιείται για να επιστραφεί ένα καρφί ή ένα οποιοδήποτε ξαφνικό ή δυνατό χτύπημα. Ο παίχτης βρίσκεται μακριά από την τελική γραμμή. Βέβαια η απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του Λούπιν είναι τα πολύ γυμνασμένα πόδια που έχουν ως αποτέλεσμα την γρήγορη τοποθέτηση του σώματος στη σωστή θέση. Τεχνικη: Ντράιβ: Ανοιχτό βήμα, το αριστερό πόδι βρίσκεται μπροστά από το δεξιό. Ρεβέρ: Τα πόδια σε βήμα, το δεξιό πόδι βρίσκεται μπροστά από το αριστερό. Η κίνηση του χεριού είναι μακριά και σιγανή και στόχο έχει την δύναμη που έχει το μπαλάκι ο παίχτης να την ελαττώσει πετώντας την μπάλλα ψηλά και υπολογίζοντας να πέσει στο αντίπαλο τερέν. Στην ψάση αναμονής (ντράιβ και ρεβέρ) το χέρι ταλαντεύεται κάτω - πίσω. Την φάση του χτυπήματος η μπάλλα χτυπιέται στη φάση που κατεβαίνει πλάι δίπλα στο σώμα (ντράιβ) ή πλάι μπροστά στο σώμα (ρεβέρ). Το χέρι ταλαντεύεται απότομα από πίσωκάτω προς τα εμπρός- πάνω και καταλήγει μέχρι πάνω από το κεφάλι. Το σώμα αρχίζει την κίνηση λυγισμένο και τελειώνει όρθιο.

23 Στο ντράιβ το βάρος μεταφέρεται από το πίσω πόδι στο μπροστινό. Στο ρεβέρ το δεξιό πόδι είναι λυγισμένο πιο μπροστά από το αριστερό. Η ρακέτα μπορεί να είναι από ανοιχτή ως σχεδόν κάθετη. Υπόδειξη: Είναι βασικό στο Λούπιν η μπάλα να παίζεται όσο πιο ψηλά γίνεται. Και ότι η μπάλα πρέπει να πλασσαριστεί στην τελική γραμμή του αντιπάλου. Έτσι αποφεύγεται μια επικίνδυνη αντεπίθεση. Τακτική (1) ΤΑΚΤΙΚΗ Όπως και σε κάθε άλλο άθλημα η επιτυχία στο πιγκ-πογκ εξαρτάται από 3 παράγοντες: τεχνική, φυσική και ψυχολογική κατάσταση και τακτική. Ο παίκτης με κακή φυσική και ψυχολογική κατάσταση κουράζεται γρήγορα και δεν είναι σε θέση να ανριδράσει γρήγορα και με ακρίβεια. Η έλλειψη τεχνικής κατάρτισης δημιουργεί ένα κενό εμποδίζοντας την εξέλιξη του παίκτη. Από την άλλη μεριά ο αποφασιστικός παράγοντας μεταξύ δύο ίσων παικτών είναι η τακτική. Τακτική είναι η εφαρμογή των κατάλληλων τεχνικών η εκμετάλλευση καταστάσεων με σκοπό

24 τη νίκη σε έναν αγώνα. Κάθε παίκτης πρέπει να εκμεταλλεύεται τα καλύτερα χτυπήματά του εφαρμόζοντάς τα πάνω στις αδυναμίες του αντιπάλου του. Το πιγκ-πογκ είναι ένα άθλημα στο οποίο δεν πρέπει ποτέ να παίζουμε ακολουθώντας πάντα το ίδιο μοντέλο τακτικής κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο παίκτης πρέπει να μάθει να παρατηρεί τον αντίπαλό του. Σε κάθε παιχνίδι σχεδόν κάθε παίκτης περνάει μέσα από μια κρίσιμη φάση όπως επίσης και ο αντίπαλός του. Σε αυτή τη φάση ο παίκτης που έχει την καλύτερη τακτική θα κερδίσει του πόντους και κατά συνέπεια και τον αγώνα. Θα βρεί το τρόπο να πάρει εύκολους πόντους εκμεταλευόμενος τις αδυναμίες του αντιπάλου του. Το μυστικό είναι ότι ο παίκτης πρέπει να τελιώσει το πόντο με τον πιο απλό και γρήγορο τρόπο. Οι εύκολοι πόντοι δίνουν περισσότερη σιγουριά στο παίκτη ενώ αντιθέτως φέρνουν σε δύσκολη θέση τον αντίπαλο. Τακτική (2) Οι επιθετικές τακτικές στην επιτραπέζια αντισφαίριση είναι συνδεδεμένες με την εφαρμογή και τον συνδυασμό επιθετικών χτυπημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά χωρίς διακοπή από το πρώτο χτύπημα μέχρι το τέλος του πόντου. Σκοπός των επιθετικών τακτικών είναι η αλλαγή και η επιτάχυνση του ρυθμού του παιχνιδιού, η εφαρμογή της καταλληλότερης (για τον επιθετικό) ποικιλίας περιστροφών της μπάλας και η άσκηση πίεσης μέσω των δυνατών χτυπημάτων. Αποτελούν δε ένα από τα κυριότερα μέσα εξαναγκασμού του αντιπάλου στο να αλλάξει στη

25 θέση του στο παιχνίδι και να αυξήσει το ποσό της περιστροφής και της έντασης στα χτυπήματά του μέχρι το μέγιστο. Σήμερα, οι επιθετικές τακτικές κυριαρχούν στη μοντέρνα επιτραπέζια αντισφαίριση σαν ο πιο σημαντικός παράγοντας που δίνει τη πρωτοπορία σε έναν αγώνα. Εντούτοις απαιτούν από τον παίκτη άρτια γνώση της τεχνικής των επιθετικών χτυπημάτων, άλλα και ποικιλία στην εφαρμογή τους. Εναντίον ενός επιθετικού Βασικά το πρώτο μέλημα του παίκτη που παίζει εναντίον ενός επιθετικού είναι να τον εμποδίσει να εφαρμόσει την επίθεση του. Ακόμα και η επιλογή του service μπορεί να δώσει δεδομένο πλεονέκτημα στο παίκτη. Τα service κοντά στο φιλέ εμποδίζουν τον αντίπαλο από το να εκδηλώσει την επίθεσή του και να πάρει την πρωτοβουλία στον αγώνα. Επίσης τα ξαφνικά μακρινά γρήγορα service στην αντίθετη γωνία μπορούν να βγάλουν εκτός θέσης τον αντίπαλο. Ο στόχος του παίκτη, αμέσως μετά το service, είναι να σχεδιάσει την επίθεσή του με σπιν ανεξάρτητα εάν ο παίκτης παίζει επιθετικά ή αμυντικά. Το σπιν πρέπει να χρησιμοποιείται οποτεδήποτε είναι δυνατόν έτσι ώστε να δημιουργήσει τις πιθανότητες για τη απόκτηση πόντου με ένα τελικό χτύπημα. Τυπικά χτυπήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα Κάνουμε service με κάτω φάλτσο στο ρεβέρ του αντιπάλου και μετά εκτελούμε ένα παράλληλο σπιν.

26 Εκτελούμε σπιν από την μεριά του ρεβέρ μας στο ρεβέρ του αντιπάλου. Αν ο αντίπαλος επιστρέψει το σπιν με μπλοκ στο ντράϊβ μας τότε εκτελούμε ένα γρήγορο σπιν στο ντράϊβ του. Τακτική (3) Οι αμυντικές τακτικές χαρακτηρίζονται από την εκτέλεση διαφορετικών αμυντικών χτυπημάτων με ή χωρίς περιστροφή, με το επιθετικό ή το αμυντικό λάστιχο, σε διαφορετικά σημεία στο τραπέζι (κοντά ή μακριά) έτσι ώστε να αλλάξει ο ρυθμός του παιχνιδιού και να οδηγηθεί ο αντίπαλος επιθετικός στο λάθος. Παράλληλα γίνεται χρησιμοποίηση επιθετικών χτυπημάτων όπως αργών topspin με ή χωρίς φάλτσο, αλλά και smash για το τελείωμα του πόντου. Βασικό σημείο σε όλες τις αμυντικές τακτικές είναι η σταθερότητα στην εκτέλεση των χτυπημάτων κατά τη διάρκεια του πόντου και η επιλογή της καταλληλότερης στιγμής για την εκτέλεση της επίθεσης. Μερικά βασικά σημεία τα οποία πρέπει να έχει υπόψη του ο αμυντικός είναι: Πρέπει να ξέρει τις αγωνιστικές συνθήκες (π.χ. τύπος πατώματος, σκληρότητα του τραπεζιού και της μπάλας, φωτισμός). Πρέπει να αναλύσει και να παρακολουθήσει τον αντίπαλό του πριν το παιχνίδι, αλλά και να αναγνωρίσει τις αδυναμίες του ή τα δυνατά του χτυπήματα. Πρέπει να είναι έτοιμος από πλευράς φυσικής και ψυχολογικής κατάστασης.

27 Μικρά μυστικά: Αν αντιμετωπίζεις έναν άγνωστο αντίπαλο, πρέπει να παίξεις τις πρώτες μπαλιές με διαφορετικούς τρόπους έτσι ώστε να μάθεις το συντομότερο δυνατό το καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής του. Πρέπει να τοποθετείς τη μπάλα με τέτοιο τρόπο ώστε ο αντίπαλος να ανοιχτεί προκειμένου να την πιάσει. Δεν πρέπει να επιμένεις σε μια πλευρά γιατί τότε θα διευκολύνεις τον αντίπαλο να παίζει ελεύθερα χωρίς το φόβο να αλλάξει κάτι ξαφνικά. Οποτεδήποτε έχεις ευκαιρία άλλαζε το ρυθμό του παιχνιδιού εκδηλώνοντας επίθεση. Τακτική (4) Η τακτική στην επιτραπέζια αντισφαίριση είναι αρκετά σύνθετη γιατί περιέχει διαφορετικούς παράγοντες όπως: (α) ανάλυση του παιχνιδιού του αντιπάλου, (β) αγωνιστικό πνεύμα του αντιπάλου, (γ) αναμενόμενη αντίπαλη τακτική, (δ) αγωνιστική ετοιμότητα του παίκτη, (ε) αγωνιστικές συνθήκες και (στ) αγωνιστική πρόβλεψιμότητα.α) Ανάλυση του παιχνιδιού του αντιπάλου. Η παρατήρηση του παιχνιδιού του αντιπάλου πριν τον αγώνα αποτελεί ίσως το βασικότερο παράγοντα της αγωνιστικής τακτικής. Εκτός των βασικών χαρακτηριστικών που είναι το στυλ παιχνιδιού και ο χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός (ξύλο, λάστιχα), στοιχεία στα οποία θα πρέπει να επικεντρώνεται η προσοχή προπονητή και παίκτη είναι κυρίως: (α) η εκτέλεση και η απόκρουση των service, (β) τα επιθετικά χτυπήματα και η

28 απόκρουσή τους, (γ) η θέση και η κίνηση στο τραπέζι και (δ) η εύρεση των αδύνατων σημείων. β)αγωνιστικό πνεύμα του αντιπάλου Κατά την παρακολούθηση του αντιπάλου εκτός των άλλων σημασία έχει και το αγωνιστικό του πνεύμα. Για παράδειγμα είναι από τους παίκτες που παίζουν τον πόντο μέχρι την τελευταία στιγμή ή αφήνουν τις φαινομενικά χαμένες μπαλιές; Παίζουν το ίδιο σκληρά κάθε πόντο μέχρι το τέλος του σετ ή το αφήνουν όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο σκορ; γ) Αναμενόμενη τακτική του αντιπάλου Οι περισσότεροι παίκτες αλλάζουν την τακτική τους από αγώνα σε αγώνα ανάλογα με τα αποτελέσματα που έχουν. Για παράδειγμα κάποιος παίκτης που ακολούθησε αμυντική τακτική σε έναν αγώνα μπορεί να παίξει επιθετικά στον επόμενο. Οι παίκτες πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη τακτική του αντιπάλου από τους πρώτους 12 πόντους του αγώνα.αγωνιστική ετοιμότητα του παίκτη δ) Η επιλογή της τακτικής πρέπει να συμβαδίζει με την αγωνιστική ετοιμότητα του παίκτη. Ο προπονητής είναι αυτός που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το βαθμό προετοιμασίας και ετοιμότητας των παικτών του. Στις οδηγίες που δίνει πριν τον αγώνα ή και κατά την διάρκειά του θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την αγωνιστική κατάσταση του παίκτη του. Αντίθετα, οδηγίες για χρησιμοποίηση τεχνικών οι οποίες δεν έχουν εμπεδωθεί κατά τη προπόνηση ακόμα και αν φαίνεται ότι ο παίκτης μπορεί να τις

29 χρησιμοποιήσει για να ξεπεράσει το εμπόδιο κάποιου αντιπάλου, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. ε) Αγωνιστικές συνθήκες Η σκληρότητα του τραπεζιού και της μπάλας, καθώς επίσης και το μέγεθος και το είδος του αγωνιστικού χώρου είναι παράγοντες που επηρεάζουν την αγωνιστική απόδοση των παικτών. Για παράδειγμα οι αμυντικοί παίκτες συνήθως έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα από τους επιθετικούς όταν παίζουν σε σκληρό τραπέζι με σκληρή μπάλα. Αντίθετα όταν τόσο το τραπέζι όσο και η μπάλα είναι μαλακά έχουν πλεονέκτημα έναντι των επιθετικών οι οποίοι θα πρέπει να βάζουν μεγαλύτερη δύναμη για την εκτέλεση topspin. στ) Αγωνιστική προβλεψιμότητα Από τα δυσκολότερα σημεία στην επιτραπέζια αντισφαίριση είναι η επιλογή της σωστότερης απόφασης τη στιγμή του χτυπήματος. Ο λόγος είναι ότι το παιχνίδι είναι αρκετά γρήγορο και η αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Ο παίκτης πρέπει να προβλέψει την επόμενη μπαλιά του αντιπάλου του για να είναι έτοιμος να κάνει το χτύπημα που θα του δώσει το πόντο.

30 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. %BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AD%CF% 82 %CE%B3%CE%B9%CE%B1 %CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9% CE%BF%CF%85%CF%82 %CF%83%CF%84%CE%BFping pong/ 2. ELIDA_GALAZOULAS/%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE% 9F%CE%A3%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%94%CE%91 _2011/%CE%A3%CE%97%CE%9C%CE%95%CE%99%C E%A9%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3_%CE%9C%C E%91%CE%98%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE %A9%CE%9D/%CE%A3%CE%97%CE%9C%CE%95%CE %99%CE%A9%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3%20% CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A4%CE%A1%CE%91%C E%A0%CE%95%CE%96%CE%99%CE%91%CE%A3%20 %CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%A3%CE%A6% CE%91%CE%99%CE%A1%CE%99%CE%A3%CE%97%C E%A3.pdf 3. gr/

31

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Βασικές δεξιότητες 1)Κατάλληλη ρακέτα 2)Σωστός τρόπος κρατήματος 3)Διδασκαλία βασικών χτυπημάτων και σωστή στάση 4)Σέρβις 5)Εκμάθηση τεχνικής χτυπημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1 ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το άνοιγμα είναι ένα επιθετικό χτύπημα στην επιτραπέζια αντισφαίριση και χρησιμοποιείται από όλων των ειδών τους παίκτες.είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Η καλή βασική τεχνική είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί το παιχνίδι και σημαντική για να ανταπεξέλθει ο παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ (ΠΕΝΊΓΚ - ΠΟΝΓΚ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ (ΠΕΝΊΓΚ - ΠΟΝΓΚ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΑΠΈΖΙΑς ΑΝΤΙςΦΑΙΡΙςΗς (ΠΕΝΊΓΚ - ΠΟΝΓΚ) ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΟΥΛΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010-2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Το σερβίς είναι το στοιχείο της τεχνικής με το οποίο αρχίζει το παιχνίδι Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Οι στάσεις και οι μετακινήσεις στην πετοσφαίριση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Η υποδοχή του σερβίς είναι η φάση του παιχνιδιού κατά την οποία μια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗ Η επίθεση είναι συνυφασμένη στο βόλεϊ με το καρφί Η επίθεση είναι ένας γενικός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι ΤΕΝΙΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι ΤΕΝΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι ΤΕΝΙΣ Διάλεξη A Αργύρης Θεοδοσίου Ως αθλητική τακτική ορίζεται το σύνολο των ατομικών και συλλογικών ενεργειών του αθλητή ή των αθλητών στον αγώνα υπό την επιρροή αντιπάλων,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΜΑΝΣΕΤΑ Μανσέτα είναι το χτύπημα της μπάλας με τους πήχεις των χεριών όταν είναι ενωμένοι

Διαβάστε περισσότερα

Μπαλάκι και αμφίεση. Ρακέτα Λάστιχο Κάλυψη με ειδικό υλικό (λάστιχο) Διαφορετικά χρώματα για κάθε πλευρά Υποχρεωτικά Κόκκινο - Μαύρο 10/9/2016

Μπαλάκι και αμφίεση. Ρακέτα Λάστιχο Κάλυψη με ειδικό υλικό (λάστιχο) Διαφορετικά χρώματα για κάθε πλευρά Υποχρεωτικά Κόκκινο - Μαύρο 10/9/2016 10/9/2016 Γνωστότερο ως πινγκ-πονγκ, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα παγκοσμίως. Το άθλημα με το μικρότερο γήπεδο και την μικρότερη μπάλα. Δεύτερο άθλημα τεχνικής. Νικολακάκης Α. Μαυρίδης Γ.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου Η μετακίνηση στο γήπεδο (footwork) αφορά το σύνολο των κινήσεων και των προσαρμογών που γίνονται με τα πόδια με στόχο να τοποθετηθεί το σώμα του παίκτη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B Ένας καλός τερματοφύλακας θα κάνει ένα λάθος κάθε 6 αγώνες, ένας πολύ καλός σε κάθε 9 αγώνες, ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας θα κάνει λάθος σε κάθε 12 αγώνες ενώ ένας υψηλού

Διαβάστε περισσότερα

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14 5:52 PM Page 7 Volley Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1 Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14

Διαβάστε περισσότερα

Αντισφαίριση. Βασικές σημειώσεις μαθήματος επιλογής. Μαββίδης Αλέξανδρος ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ- ΣΧΟΛΗ - Υποτομέας αθλημάτων ρακέτας

Αντισφαίριση. Βασικές σημειώσεις μαθήματος επιλογής. Μαββίδης Αλέξανδρος ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ- ΣΧΟΛΗ - Υποτομέας αθλημάτων ρακέτας ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ- ΣΧΟΛΗ - ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Υποτομέας αθλημάτων ρακέτας Αντισφαίριση Βασικές σημειώσεις μαθήματος επιλογής Μαββίδης Αλέξανδρος

Διαβάστε περισσότερα

1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια

1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια Εισαγωγή 1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια 2. Οι σημερινοί παίκτες σπάνια χρησιμοποιούν το παραδοσιακό forehand, αλλά το μοντέρνο in forehand 3. Οι αλλαγές στην τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι ΤΕΝΙΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι ΤΕΝΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙ Ι ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΓΗΠΕ ΟΥ ΖΩΝΕΣ ΓΗΠΕ ΟΥ 1 2 3 1.ΖΩΝΗ ΠΙΣΩ ΓΗΠΕ ΟΥ 1.Service, χτυπήματα εδάφους, lomb. 2.Η κατάκτηση του πόντου είναι δυνατή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας..

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ...έπειτα Ισορροπία στις μύτες... Συντονισμός χεριών και ποδιών στο τρέξιμο Σταμάτημα και ισορροπία με λυγισμένα γόνατα και πόδια χωριστά Κεφάλι ψηλά και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΜΠΛΟΚ Ηκαλύτερη, οικονομικότερη, συντομότερη και πιο ξεκούραστη για τους παίκτες της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ 1. Στο ελεύθερο η είσοδος του χεριού πρέπει να γίνεται α με το χέρι ελαφρώς λυγισμένο έξω από το ύψος του ώμου β με το χέρι τεντωμένο έξω από το ύψος του ώμου γ με το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΙΑ ΠΕΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ μήμα Beach Volley BEAH VOLLEY AMP ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΟ ΙI - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_TechnicalForamp_LEVEL II.doc Page 1 of 13 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ για AMP

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 Ειδικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης

Κεφάλαιο 6 Ειδικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης Κεφάλαιο 6 Ειδικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης Σύνοψη Το κεφάλαιο Ειδικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης παρουσιάζει τα εξής κτυπήματα, στα οποία μεταδίδεται περιστροφή στην μπάλα λόγω της ειδικής κίνησης της ρακέτας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) 24-Μαρ-12 Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν Ο αντίπαλος έχει συνοχή, κόντα τις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA Ποια η διαφορά ειδικής και γενικής τακτικής ; Γενική Τακτική Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Βασικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης

Κεφάλαιο 5 Βασικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης Κεφάλαιο 5 Βασικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης Σύνοψη Το κεφάλαιο Βασικά Κτυπήματα Αντισφαίρισης παρουσιάζει τα εξής κτυπήματα: 1. Φόρχαντ Ντράιβ 2. Μπάκχαντ Ντράιβ με ένα χέρι 3. Μπάκχαντ Ντράιβ με δύο χέρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ H ΕΙΔΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Παίκτης λιγότερο Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Ενέργειες της άμυνας εξαρτώνται από: Παίκτες που διαθέτει η ομάδα που επιτίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον Παιχνίδια για Κατανόηση Μπάντμιντον Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση της ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας της προσέγγισης ΠγΚ στο μπάντμιντον Στην προσέγγιση ΠγΚ, η αγωγή σχετικά με τα παιχνίδια μέσα στο σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙ ΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ. Αργύρης Θεοδοσίου

ΕΙ ΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ. Αργύρης Θεοδοσίου ΕΙ ΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Αργύρης Θεοδοσίου Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα τένις ο στόχος του παίκτη είναι να χτυπήσει με τέτοιο τρόπο την μπάλα έτσι ώστε: Να την στείλει εντός των ορίων του γηπέδου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα ΟΡΙΣΜΟΣ Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο ατομική επιθετική τακτική εννοούμε τις προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Το Βόλεϊ, όπως και τα άλλα αθλήματα χρησιμοποιείται ως μέσο επίτευξης των στόχων της Φυσικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Ποδόσφαιρο, τι είναι?

Ποδόσφαιρο, τι είναι? ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Ποδόσφαιρο, τι είναι? επίθεση Κύκλος τεσσάρων φάσεων σκοράρισμα εναλλαγή + - παρεμπόδιση ανάπτυξης άμυνα ανάπτυξη + - εναλλαγή αποσόβηση σκοραρίσματος Στόχος του παιχνιδιού: Νίκη Ομαδικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ευλυγισία & Ισορροπία Μ. Μιχαλοπούλου Δ. Π. Θράκης Διατάσεις με καρέκλα Κάθισμα σε καρέκλα και Αυτί στον ώμο (κατέβασμα του αυτιού προς τον ώμο). Το σαγόνι βλέπει τον ώμο. Κυκλικές

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών!

Περιεχόμενα. Το ζέσταμα τερματοφύλακα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! ] 2 Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! Το ζέσταμα του τερματοφύλακα ξεκινά ως αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

2. Τεχνική Β ΜΕΡΟΣΤΕΧΝΙΚΗ

2. Τεχνική Β ΜΕΡΟΣΤΕΧΝΙΚΗ Β ΜΕΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ 31 Β ΜΕΡΟΣΤΕΧΝΙΚΗ 2. Τεχνική Ο σύγχρονος Τ/Φ πρέπει να κατέχει τεχνικές ικανότητες τόσο για τις μακρινές ρίψεις όσο και για τις κοντινές (Pollany, 1999). Η βασική τεχνική του Τ/Φ περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ (από την προνηπιακή έως στη γυµνασιακή ηλικία) Για τη διατήρηση και διεύρυνση του ενδιαφέροντος των νέων παικτών είναι θεµελιώδες ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ και µάλιστα τακτικά (κατά

Διαβάστε περισσότερα

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Πετοσφαίριση Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Ιστορία της πετοσφαίρισης Η πετοσφαίριση επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν. Προσπαθώντας να

Διαβάστε περισσότερα

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση.

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Η μπάλα στο σημείο Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Στέλνω το αντικείμενο στον κενό χώρο. Ξεκινώ και επανατοποθετούμαι κάθε φορά στην Παίζω με διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου Τραπουλόχαρτα Υλικά: μπάλες τένις, ρακέτες, μία ή δυο τράπουλες Στόχος: συγχρονισμός ματιού-χεριού χεριού, εξοικείωση με την ρακέτα, έλεγχος της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΜΠΑΛΑ Ξεφουσκώνει η μπάλα (αέρας 0,30 0,325 κιλά ανά τετρ. εκατοστό) (4,26 έως 4,61 psi) (294,3 έως 318,82 mbar) Είναι πλέον έγχρωμη ΣΥΝΕΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. 1 Ο ΩΡΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΑΤΜΙΝΤΟΝ ΤΑΞΗ: Γ-Δ Αρ. Μαθητ.: 20 Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Βασικός στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΤΟ (ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ MASSIMILIANO ALLEGRI)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΤΟ (ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ MASSIMILIANO ALLEGRI) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΤΟ (ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ MASSIMILIANO ALLEGRI) 90 Ο πλάγιος επιθετικός κατεβαίνει χαμηλά και είναι υπό στενό μαρκάρισμα, κάτι που δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης στους παραλυμπιακούς αγώνες χωρίζoνταν σε δύο είδη : όρθια και καθιστή πετοσφαίριση. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016 5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 1/3/2016 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ποια από τα παρακάτω είναι αρμοδιότητα και του 1 ου και του 2 ου διαιτητή; Α. Επαφή πέλματος ενός παίκτη με τον κυρίως αγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 3. Κινήσεις με μπάλα (Υποδοχή πιάσιμο της μπάλας ασκήσεις εξοικείωσης θέση τριπλής απειλής) Γαλαζούλας

Διαβάστε περισσότερα

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. BADMINTON 1 ο ΜΑΘΗΜΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΞΗ 20 ΠΑΙΔΙΩΝ: 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με το μήκος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Οι κανονισμοί του παιχνιδιού επιτρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

Project Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΒΟΛΕΙ 1 ο Λύκειο Πετρούπολης

Project Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΒΟΛΕΙ 1 ο Λύκειο Πετρούπολης Project Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΒΟΛΕΙ 1 ο Λύκειο Πετρούπολης Τεχνικές-Προδιαγραφές- Κανόνες Β 2 Θεωρητική Αλίκη Παλιούρα ~ 1 ~ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Εισαγωγή.Σελ.3 Τεχνικές Σελ.4 Προδιαγραφές.Σελ.7 Κανόνες.Σελ.10

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική των επιθετικών κινήσεων. 1.Τεχνική των τρόπων κατοχής και χειρισμού της μπάλας 2. Τρόποι ρίψης της μπάλας, πάσες-σουτ

Τεχνική των επιθετικών κινήσεων. 1.Τεχνική των τρόπων κατοχής και χειρισμού της μπάλας 2. Τρόποι ρίψης της μπάλας, πάσες-σουτ ΤΕΧΝΙΚΗ Τεχνική των επιθετικών κινήσεων 1.Τεχνική των τρόπων κατοχής και χειρισμού της μπάλας 2. Τρόποι ρίψης της μπάλας, πάσες-σουτ 1. Τεχνική των τρόπων κατοχής και χειρισμού της μπάλας Σήκωμα της μπάλας

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών. Όμιλος Αριστείας

Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών. Όμιλος Αριστείας Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών Όμιλος Αριστείας Ανάπτυξη των Φυσικών και Συναρμοστικών Ικανοτήτων μέσα από την εκμάθηση του αθλήματος της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Υπεύθυνος:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι όλες οι συντονισμένες επιθετικές και αμυντικές ενέργειες ολόκληρης της ομάδας με στόχο την νίκη Στο παιχνίδι υπάρχει μια συνεχή εναλλαγή της επιθετικής και αμυντικής συμπεριφοράς και αντίστροφα

Διαβάστε περισσότερα

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος του Γιάννη Σχοιναράκη* ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ Ατομική τακτική Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος Μονομαχία στην πλάτη του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ Εικ. 10: Πάσα-λόμπα σε «πλέγμα» 5 παικτών με αλλαγές θέσεων. Βλέπε εικ. 10. Βλέπε εικ. 10, όπου οι παίκτες στους κύκλους αλλάζουν θέσεις με τους απέναντί τους, μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ 155 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 11 ΜΕΡΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 62 ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ 63 λάκτισμα" τα γόνατα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ ---------------------------------------- ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ Το γήπεδο της χειροσφαίρισης είναι ορθογώνιο με 40μ. μήκος και 20μ. πλάτος Κάθε ομάδα αποτελείται από 14 αθλητές. Επτά (6+1Τερματοφύλακας)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας 03-Σεπ-10: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2012, προκριματικά Λιχτενστάιν 0-4 Ισπανία (1ο γκολ):

Διαβάστε περισσότερα

151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ 96 151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Τακτική κατάσταση 11: αντιμετώπιση του πρέσινγκ της αντίπαλης ομάδας κατά το πρώτο στάδιο της επίθεσης χρησιμοποιώντας δύο παίκτες στην άμυνα Περιγραφή: Ένα από τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης για τα άτομα με κινητική αναπηρία παίζεται από όρθια ή καθιστή θέση (δύο τύποι).. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Η σύνθεση της ομάδας αναφέρεται στον αριθμό των επιθετικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 10. Κινήσεις με μπάλα: Διεκδίκηση της μπάλας (rebound) Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 χρ. Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Αθανάσιος, Ζαπαρτίδης Ηλίας ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 ΧΡ. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ορισμός Τεχνική στο ποδόσφαιρο είναι οι διάφορες κινήσεις με ή χωρίς μπάλα που εκτελεί ο παίκτης χωρίς την πίεση αντιπάλου. Με την προπόνηση τεχνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 7/9/2017 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ Α -Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ειρισμός μπάλας. Κάθε παιδί μέσα στο γήπεδο με μια αερόμπαλα περπατάει, πετάει τη μπάλα ψηλά με ένα ή δύο χέρια και την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΛΑΒΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ

ΟΙ ΛΑΒΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΟΙ ΛΑΒΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Η επίτευξη ενός τέλειου κτυπήματος εξαρτάται από το συνδυασμό πολλών παραγόντων. Όλα όμως ξεκινάμε από τον τρόπο με τον οποίο κρατιέται η ρακέτα, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 1994-1995-1996-1997 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 1994-1995-1996-1997 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 99-99-996-997 ΙΟΥΛΙΟΣ 009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Σωματομετρικός έλεγχος Μέτρηση ύψους Μέτρηση βάρους Έλεγχος άρθρωσης

Διαβάστε περισσότερα

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA Α LICENCE

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA Α LICENCE ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: 1. Tι εννοούμε με τον όρο Πίεση και τι με τον όρο Pressing; Ποιος είναι ο βασικός στόχος της πίεσης και του Pressing; Ποιοι είναι οι λόγοι για την εφαρμογή του Pressing; 2. Τι εννοούμε με τον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 Η σχέση 4ν4 αποτελεί την μικρότερη δυνατή σχέση παιχνιδιού που περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά και τακτικά στοιχεία του «μεγάλου

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το πρόγραμμα ασκήσεων που ακλουθεί έχει δημιουργηθεί για να ανακτηθεί η κινητικότητα στην άρθρωση του ώμου και να βελτιωθεί η ελαστικότητα των μυών οι οποίοι την κινούν. Σε περίπτωση τραυματισμού στην

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής

Πρόσθιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΜΠΕΛΑΓΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η καλαθοσφαίριση είναι ένα άθλημα αρκετά διαδεδομένο και αγαπητό από τα παιδιά του Δημοτικού και όχι μόνο. Είναι άθλημα σύνθετο και

Διαβάστε περισσότερα

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ 2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ Ένας πολύ σημαντικός και ουσιαστικός στόχος της προπόνησης είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τον αγώνα. Κατά συνέπεια, στην ιδανική περίπτωση εξασκούνται στην προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτο Μeρος τεχνική τακτική

Πρωτο Μeρος τεχνική τακτική Οι συγγραφεισ του τομου... εισαγωγη... Κεφάλαιο 1 Πρωτο Μeρος τεχνική τακτική Η ιστορiα τησ πετοσφαiρισησ... Χρονολογική ανασκόπηση... Η ιστορία της πετοσφαίρισης στην Ελλάδα... γνωριζοντασ το παιχνιδι...

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτο Μeρος τεχνική τακτική

Πρωτο Μeρος τεχνική τακτική Οι συγγραφεισ του τομου... 19 εισαγωγη... 21 Κεφάλαιο 1 Πρωτο Μeρος τεχνική τακτική Η ιστορiα τησ πετοσφαiρισησ... 25 Χρονολογική ανασκόπηση... 25 Η ιστορία της πετοσφαίρισης στην Ελλάδα... 29 Βιβλιογραφικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ καθηγητή Φ.Α και μαθητών Καλύτερη συνεργασία Εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η BORUSSIA DORTMUND ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Η φάση της άμυνας...14 Το pressing...14

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η BORUSSIA DORTMUND ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Η φάση της άμυνας...14 Το pressing...14 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ...9 Ο JURGEN KLOPP ΚΑΙ Η BORUSSIA DORTMUND...10 O ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ BORUSSIA DORTMUND...11 Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ...12

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΤΕΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΥΛ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ «ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ» ΚΑΙ «ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ»

ΚΑΡΤΕΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΥΛ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ «ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ» ΚΑΙ «ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ» ΚΑΡΤΕΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΥΛ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ «ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ» ΚΑΙ «ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ» Επιμέλεια: Δρ. Αργύρης Θεοδοσίου, Εκπαιδευτικός Φ.Α. Δρ. Χρύσα Γεράνη, Εκπαιδευτικός Φ.Α. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ A. Στυλ «Αυτοελέγχου»

Διαβάστε περισσότερα

Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα

Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΠΙΘΕΣΗ: ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 2 Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα Κινήσεις του επιθετικού: Δημιουργία χώρου στον άξονα...73 Τακτική ανάλυση: Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα...75 Προπονητική

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν Φυσική Κατάσταση - Φυσική Κατάσταση - Του Μπίλλυ Φορλάν Ο Μπίλλυ Φορλάν είναι ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Προπονητών Φυσικής Κατάστασης Καλαθοσφαίρισης, δουλεύει 14 χρόνια για τους

Διαβάστε περισσότερα

Πεταλούδα Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών

Πεταλούδα Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B

Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B Eκπαίδευση της αμυντικής τακτικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ UEFA B ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 1 ΜΕΤΩΠΙΚΗ 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 2 1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 1 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΙΚΗ 1:1 ΣΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ UEFA A Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ο χρόνος είναι καλός σύμβουλος ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ-ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ 3-1 (2018) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

αμαξίδιο Αντισφαίριση με αναπηρικό Σοφία Μπάτσιου Νοέμβριος 2013 δυναμικό άθλημα, που απαιτεί

αμαξίδιο Αντισφαίριση με αναπηρικό Σοφία Μπάτσιου Νοέμβριος 2013 δυναμικό άθλημα, που απαιτεί Αντισφαίριση με αναπηρικό αμαξίδιο Σοφία Μπάτσιου Νοέμβριος 2013 Αντισφαίριση με αναπηρικό αμαξίδιο δυναμικό άθλημα, που απαιτεί υψηλή τεχνική κατάρτιση, εξαιρετική φυσική κατάσταση, ταχύτητα, αντανακλαστικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Στα βασικά στοιχεία του αθλήματος περιλαμβάνονται εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών

Ελεύθερο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις)

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις) Εξεταστικό Δοκίμιο (ερωτήσεις-απαντήσεις) 1. Αντικανονικό επιθετικό χτύπημα από παίκτη της πίσω ζώνης και προσπάθεια για μπλοκ από το Λίμπερο. Τι πρέπει να κάνει ο 1ος διαιτητής; α) Να σφυρίξει διπλό σφάλμα.

Διαβάστε περισσότερα

Ύπτιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής

Ύπτιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΟΙ ΡΟΛΟΙ KAI ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ...

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΟΙ ΡΟΛΟΙ KAI ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ...9 Ο JURGEN KLOPP ΚΑΙ Η BORUSSIA DORTMUND...10 O ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ BORUSSIA DORTMUND...11 Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ...12

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Γενικός πίνακας Ηλικιακή κατηγορία (Κ=Κάτω) Σχέσεις παικτών Διάρκεια αγώνα Προτεινόμενες διαστάσεις γηπέδου (μήκος γραμμής τέρματος

Διαβάστε περισσότερα

Η εκμάθηση της μετωπικής πάσας στην πετοσφαίριση

Η εκμάθηση της μετωπικής πάσας στην πετοσφαίριση Η εκμάθηση της μετωπικής πάσας στην πετοσφαίριση Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Φυσική αγωγή Δημιουργός: ΜΑΡΙΑ ΥΦΑΝΤΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

SPEEDMINTON. Πληροφορίες από το Ίντερνετ. Επιµέλεια-ελεύθερη µετάφραση Τάσος Σπηλιωτόπουλος, προπονητής µπάτµιντον

SPEEDMINTON. Πληροφορίες από το Ίντερνετ. Επιµέλεια-ελεύθερη µετάφραση Τάσος Σπηλιωτόπουλος, προπονητής µπάτµιντον SPEEDMINTON Πληροφορίες από το Ίντερνετ Επιµέλεια-ελεύθερη µετάφραση Τάσος Σπηλιωτόπουλος, προπονητής µπάτµιντον Το speedminton ή speed badminton είναι ένα παιχνίδι που συνδυάζει τένις, µπάτµιντον και

Διαβάστε περισσότερα