Κεφάλαιο 1 Καρδιοαναπνευστική Ανακοπή (arrest) και Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κεφάλαιο 1 Καρδιοαναπνευστική Ανακοπή (arrest) και Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)"

Transcript

1 Κεφάλαιο 1 Καρδιοαναπνευστική Ανακοπή (arrest) και Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) Σύνοψη Ως καρδιοαναπνευστική ανακοπή ορίζεται η αιφνίδια διακοπή της κυκλοφορίας, της αναπνοής ή και των δύο, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή παροχή οξυγονωμένου αίματος στα ζωτικά όργανα και τον κυτταρικό θάνατο. Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (cardiopulmonary resuscitation, CPR) είναι η αλληλουχία των ενεργειών που αποσκοπούν στην επαναφορά του πάσχοντα στη ζωή. Βασική ΚΑΡΠΑ (BLS): Διατήρηση της βατότητας του αεραγωγού και υποστήριξη της αναπνοής και της κυκλοφορίας χωρίς τη χρησιμοποίηση οποιουδήποτε ειδικού εξοπλισμού. Εξειδικευμένη ΚΑΡΠΑ (ALS): Υποστήριξη κυκλοφορικού (απινιδισμός i.v. γραμμές φάρμακα ΗΚΓ), υποστήριξη αναπνοής (τεχνικοί αεραγωγοί Ο 2 μηχανικός αερισμός). Abstract Over the past 25 years a variety of alternatives to conventional manual CPR have been developed in an effort to enhance perfusion during attempted resuscitation from cardiac arrest and to improve survival. An important objective of the new guidelines for resuscitation lines is to increase the percentage of attendees who will implement recovery by adopting compression only CPR. The guidelines also emphasize the importance of introducing high-quality CPR rather than relying on emergency medical systems and availability of AEDs. Simplified guidelines and algorithms for specialized support of life that not only make comply with the information easier than ever, but also improve the survival rate after cardiac arrest. Προαπαιτούμενη γνώση Φυσιολογία καρδιακής λειτουργίας, ανατομία θώρακα Γενικά [1, 2] Προ ετών, στην αρχαία Αίγυπτο, περιγράφηκε για πρώτη φορά μια μέθοδος ανάνηψης που συνίστατο σε κρέμασμα του ασθενή από τα πόδια, πίεση στο στήθος για υποβοήθηση της εκπνοής και άρση της πίεσης για υποβοήθηση της εισπνοής. Πριν από περίπου χρόνια, συγγραφείς εισηγήθηκαν αερισμό μέσω ενός φυσερού σιδηρουργού και ενός σωλήνα μέσα στην τραχεία. Διάφορες άλλες ευφάνταστες ιδέες ανάνηψης κυκλοφόρησαν κατά καιρούς, όπως κύλιση του θύματος πάνω σε ένα βαρέλι ή αναπήδησή του πάνω σε άλογο. Οι εξωτερικές θωρακικές συμπιέσεις περιγράφηκαν για πρώτη φορά από τον John Howard τον 18 αι. Καρδιακή ανακοπή Ιδιαίτερη σημασία έχει ο παράγοντας χρόνος, όπως φαίνεται από τα παρακάτω: Με την έναρξη της ανακοπής: εντός 15 δευτερολέπτων: απώλεια συνείδησης λόγω μείωσης του ιστικού οξυγόνου, μετά 1 λεπτό: δυσλειτουργία εγκεφαλικού στελέχους, μυδρίαση, μετά 2-4 λεπτά: εξάντληση μεταβολικών υποστρωμάτων / διαταραχή λειτουργιών κυτταρικής μεμβράνης, εντός 5 λεπτών: πλήρης εξάντληση αποθεμάτων ΑΤΡ, μετά 4-6 λεπτά: μη αναστρεπτή εγκεφαλική βλάβη.

2 Με τον έγκαιρο απινιδισμό κερδίζουμε χρόνο, γιατί για κάθε λεπτό χωρίς απινιδισμό μειώνεται η επιβίωση κατά %. Άμεση ΚΑΡΠΑ + Έγκαιρος απινιδισμός μέσα σε 3-5 λεπτά: επιβίωση %. Εικόνα 1.1 Χρονική εφαρμογή του απινιδισμού και επιβίωση. Εικόνα 1.2 Θέση τοποθέτησης των άκρων του απινιδωτή.

3 Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία Κατευθυντήριες Οδηγίες για Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και Επείγουσα Καρδιαγγειακή [3] Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ του 2005 περιλαμβάνει 4 κρίκους (βασική αρχή για επιτυχημένη ΚΑΡΠΑ) (Εικόνα 1.3). Εικόνα 1.3 Η αλυσίδα της επιβίωσης (2005) Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία Κατευθυντήριες Οδηγίες για Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και Επείγουσα Καρδιαγγειακή [4] Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ του 2010 περιλαμβάνει 5 κρίκους, δηλαδή προστέθηκε η φροντίδα μετά την αναζωογόνηση (post-arrest) ως 5 ος κρίκος (Εικόνα 1.4): Εικόνα 1.4 Η αλυσίδα της επιβίωσης (2010). 1ος κρίκος: ταχεία αναγνώριση και κλήση για βοήθεια, 2ος κρίκος: ταχεία έναρξη ΚΑΡΠΑ, 3ος κρίκος: ταχεία απινίδωση, 4ος κρίκος: αποτελεσματική εξειδικευμένη ΚΑΡΠΑ, 5ος κρίκος: φροντίδα μετά την αναζωογόνηση (post-arrest φροντίδα).

4 Εικόνα 1.5 Η πυραμίδα διάσωσης με βάση την εκπαίδευση του διασώστη. Η πυραμίδα διάσωσης με βάση την εκπαίδευση του διασώστη (Εικόνα 1.5): Η βάση αφορά συνήθως μη εκπαιδευμένα άτομα που θα βρεθούν δίπλα στο θύμα, οπότε θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα ΚΑΡΠΑ με τα χέρια μόνο, δηλαδή θωρακικές συμπιέσεις. Εκπαιδευμένος διασώστης διενεργεί βασική ΚΑΡΠΑ με 30:2, δηλαδή 30 θωρακικές συμπιέσεις και 2 αναπνοές διάσωσης. Η ομάδα διάσωσης (ΟΜ.Δ.) εφαρμόζει εξειδικευμένη ΚΑΡΠΑ 1.2. Οι αλλαγές στις κατευθυντήριες οδηγίες της ΚΑΡΠΑ του 2005 που δημοσιεύθηκαν το 2010 από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία Το 2010 η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία τροποποίησε εκ νέου τις κατευθυντήριες γραμμές ABC της καρδιοπνευμονικής ανάνηψης (CPR) με τη δημοσίευση των κατευθυντήριων οδηγιών για Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και Επείγουσα Καρδιαγγειακή Φροντίδα στο Circulation: Journal of the American Heart Association. Η μεγαλύτερη έμφαση στην έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή θωρακικών συμπιέσεων ήταν ο κύριος στόχος των κατευθυντήριων γραμμών του 2010 της Διεθνούς Επιτροπής για την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (International Liaison Committee on Resuscitation, ILCOR). Οι κατευθυντήριες οδηγίες τροποποιούνται κάθε 5 χρόνια από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία με βάση μελέτες που διενεργούνται από ερευνητές και συγκρίνουν τα ποσοστά επιβίωσης ανάμεσα στους ασθενείς που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή. 1. Η μεγάλη αλλαγή στις οδηγίες ΚΑΡΠΑ του 2005 είναι η σειρά που συνιστάται για το ABC, ώστε να εφαρμόζεται πια η σειρά CAB, δηλαδή οι θωρακικές συμπιέσεις να εφαρμόζονται πριν από το άνοιγμα των αεραγωγών και την αναπνοή διάσωσης. Η παραδοσιακή τάξη ABC της φροντίδας του θύματος κατά την ΚΑΡΠΑ έχει επεκταθεί στη νέα τάξη ΑΒ-CABS, με συνέχιση των ενεργειών στον κύκλο της φροντίδας. Το τμήμα ΑΒ της AB-CABS θυμίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να ελεγχθεί γρήγορα αν ο αεραγωγός του ασθενή είναι ανοιχτός και αν αναπνέει κανονικά. Αν όχι, ο διασώστης εφαρμόζει γρήγορα θωρακικές συμπιέσεις, άνοιγμα των αεραγωγών και, στη συνέχεια, αναπνοή διάσωσης στον ασθενή με ρυθμό 30:2. Αν αναπνέει κανονικά, τότε εφαρμόζεται περαιτέρω στον ασθενή ο κύκλος της φροντίδας, δηλαδή το S για να ελεγχθεί πιθανή σοβαρή αιμορραγία, shock ή κάκωση.

5 Ως εκ τούτου, η οδηγία «βλέπω, ακούω και αισθάνομαι» (Εικόνα 1.6) για την αναπνοή (εάν το θύμα αναπνέει φυσιολογικά) πριν από την έναρξη θωρακικών συμπιέσεων έχει αφαιρεθεί από τον αλγόριθμο. Εικόνα 1.6 «C» 2010 AHA Κατευθυντήριες οδηγίες ΚΑΡΠΑ: ABC => «CAB» 2. Οι οδηγίες τώρα συνιστούν ΚΑΡΠΑ μόνο με θωρακική συμπίεση από άτομα που δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμούν να εκτελέσουν την αναπνοή διάσωσης. Εκφράζεται η ελπίδα ότι αυτή η σύσταση, με βάση την πρόσφατη αύξηση των υποστηρικτικών στοιχείων, θα αυξήσει τον αριθμό των θυμάτων στα οποία θα εφαρμόζεται ΚΑΡΠΑ. 3. Η σύσταση για ελαχιστοποίηση των παύσεων στις συμπιέσεις του θώρακα, οι οποίες συμβαίνουν όταν αλλάζει ο διασώστης ή κατά την προετοιμασία για απινίδωση. 4. Η διαμάχη για την καθυστέρηση κατά την απινίδωση παραμένει στη διαχείριση της ΚΑΡΠΑ. Στις αρχικές μελέτες, η επιβίωση βελτιώθηκε όταν οι ασθενείς με καρδιακή ανακοπή έλαβαν ΚΑΡΠΑ για περισσότερο από 5 λεπτά πριν από την απινίδωση. Επίσης, τυχαιοποιημένες μελέτες δεν έδειξαν όφελος από απινίδωση (preshock) πριν από την ΚΑΡΠΑ. Στην πράξη, οι συμπιέσεις γενικά χορηγούνται πριν από ένα σοκ, επειδή απαιτείται χρόνος για τον εντοπισμό απινιδωτή και την εφαρμογή απινίδωσης. Εξωτερική απινίδωση 5. Αυξημένη έμφαση δίνεται στην ενσωμάτωση των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (ΑEDs) στα συστήματα υγειονομικής έκτακτης ανάγκης (ΕΚΑΒ). 6. Η διαδερμική βηματοδότηση για βραδυκαρδία δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική, καθώς, όπως αναμενόταν, και οι νέες κατευθυντήριες γραμμές περιορίζουν τη χρήση της. Η ατροπίνη παραμένει η θεραπεία πρώτης γραμμής για τη βραδυκαρδία. 7. Η χορήγηση αδενοσίνης θεωρείται τώρα λογική επιλογή για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ταχυκαρδιών με ευρύ QRS σύμπλεγμα που είναι ρυθμικές και μονόμορφες. 8. Δεν δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη φαρμακευτική θεραπεία των θυμάτων με καρδιακή ανακοπή. Σε αναδρομικές και σε τυχαιοποιημένες μελέτες, η επινεφρίνη, η βασοπρεσίνη και η αμιωδαρόνη απέτυχαν να βελτιώσουν την επιβίωση έως την έξοδο από το νοσοκομείο, όταν χορηγήθηκαν στο πεδίο του συμβάντος. Συνεπώς, οι διασώστες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αποτελεσματική εφαρμογή θωρακικών συμπιέσεων και στην έ- γκαιρη απινίδωση. 9. Ένας νέος κρίκος έχει προστεθεί στην παραδοσιακή «αλυσίδα της επιβίωσης»: η post-arrest φροντίδα. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν τη θεραπευτική υποθερμία, η άμεση εφαρμογή της οποίας θεωρείται πάρα πολύ σημαντική, ενώ τα οφέλη της έχουν επιβεβαιωθεί σε αρκετές τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές. Η υποθερμία πρέπει τώρα να εφαρμόζεται στους περισσότερους ασθενείς που βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση μετά από καρδιακή ανακοπή. 10. Τέλος, οι οπτικοί αλγόριθμοι της βασικής και της εξειδικευμένης υποστήριξης της ζωής έχουν απλοποιηθεί και είναι πλέον κυκλικής, αντί της γραμμικής, μορφής (Εικόνα 1.7).

6 Εικόνα 1.7 Απλοποιημένος αλγόριθμος ΚΑΡΠΑ ενηλίκων Οι κατευθυντήριες γραμμές του 2010 Δεν ισχύει το «βλέπω, ακούω ή αισθάνομαι» την αναπνοή. Αρχίστε την εφαρμογή ΚΑΡΠΑ με 30 θωρακικές συμπιέσεις και, στη συνέχεια, ανοίξτε τον αεραγωγό και δώστε δύο ανάσες. Αν υποψιάζεστε πιθανό πνιγμό, αρχίστε ΚΑΡΠΑ με αναπνοές διάσωσης πριν από τις θωρακικές συμπιέσεις. Συμπίεση στον θώρακα των ενηλίκων σε βάθος τουλάχιστον 5 εκατοστών / 2 ιντσών. Το βάθος συμπίεσης για τα παιδιά και τα βρέφη είναι το ένα τρίτο της διαμέτρου του θώρακα. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 5 εκατοστά / 2 ίντσες για τα παιδιά και 4 εκατοστά / 1,5 ίντσα για τα βρέφη. Δώστε συμπιέσεις σε έναν ρυθμό τουλάχιστον 100 ανά λεπτό.

7 Για να ελαχιστοποιηθούν οι διακοπές των θωρακικών συμπιέσεων, αν υπάρχουν περισσότεροι από έναν διασώστες, συνεχίστε ΚΑΡΠΑ, ενώ ο απινιδωτής είναι ενεργοποιημένος και τοποθετείται στον ασθενή. Για τα νήπια (μικρότερα του ενός έτους) συνιστάται η χρήση ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (automated external defibrillator, AED) με μειωμένη παιδιατρική δόση Παλιές κατευθυντήριες γραμμές «Κοιτάξτε, ακούστε και αισθανθείτε» για την αναπνοή πριν από τη χορήγηση αναπνοών διάσωσης και θωρακικών συμπιέσεων. Δώστε δύο αναπνοές διάσωσης πριν από τη χορήγηση 30 θωρακικών συμπιέσεων. Βάθος συμπίεσης 4-5 εκατοστών / 1,5-2 ιντσών για τους ενηλίκους. Χορηγήστε θωρακικές συμπιέσεις στο ένα τρίτο έως το μισό της διαμέτρου του θώρακα για το παιδί και το βρέφος που χρειάζεται ΚΑΡΠΑ. Δώστε συμπιέσεις με ρυθμό περίπου 100 ανά λεπτό. Καμία αναφορά στη συνέχιση θωρακικών συμπιέσεων κατά την προετοιμασία του AED. Χρήση AED σε βρέφη (μικρότερα του ενός έτους) δεν συνιστάται Ορθολογική εξήγηση της αλλαγής Ελαχιστοποιήστε την καθυστέρηση στην παροχή θωρακικών συμπιέσεων. Το οξυγόνο στους πνεύμονες και στο κυκλοφορικό σύστημα είναι επαρκές για να παρέχει τα άμεσα οφέλη από τις θωρακικές συμπιέσεις. Δίνεται έμφαση στην παροχή καλής ποιότητας θωρακικών συμπιέσεων με αρκετό βάθος, ώστε να παρέχουν επαρκή κυκλοφορία. Δίνεται έμφαση στην καλή ποιότητα θωρακικών συμπιέσεων με ικανοποιητικό ρυθμό, ώστε να παρέχουν επαρκή κυκλοφορία. Δίνεται έμφαση στη μείωση του αριθμού και της διάρκειας των παύσεων κατά τις θωρακικές συμπιέσεις. Η χρήση του AED σε βρέφη έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική. Η έρευνα έχει δείξει ότι η πιθανότητα μετάδοσης νόσου κατά την παροχή ΚΑΡΠΑ είναι πολύ μικρή Πρόγνωση Η κοιλιακή μαρμαρυγή σε σύγκριση με άλλα αίτια ισχαιμικής ανοξίας έχει καλύτερη πρόγνωση. Διάστημα από την ανακοπή ως την έναρξη ανάνηψης 8-10 λεπτά, καθώς και μικρή διάρκεια ανάνηψης έχουν καλύτερη έκβαση. Νεότερη ηλικία, υποξική ανοξία, CPR > 30 min: δείκτες κακής πρόγνωσης. Ευνοϊκή επίδραση της υποθερμίας: Θύματα πνιγμού που έμειναν σε κρύο νερό μέχρι 40 λεπτά μπορεί να έχουν πλήρη νευρολογική αποκατάσταση. Υπόταση τις τρεις πρώτες ώρες από την ανάνηψη, παρουσία μεταβολικών διαταραχών (π.χ., γαλακτικής οξέωσης): κακός προγνωστικός δείκτης. CT εγκεφάλου με διάχυτο οίδημα ή watershed infarctions: επιβαρυντικά στοιχεία Αίτια θανάτου μετά από επιτυχή ΚΑΡΠΑ Το 1/3 από βλάβη του ΚΝΣ. Το 1/3 από ανθεκτική στην αγωγή μυοκαρδιακή βλάβη που είτε ευθύνεται για την ανακοπή είτε είναι αποτέλεσμα της ανακοπής («stony heart»).

8 Το 1/3 από σήψη και άλλες επιπλοκές. Επί επιτυχούς ΚΑΡΠΑ, το % πεθαίνει εντός των πρώτων 72 ωρών Σχόλια Ένας σημαντικός στόχος των νέων κατευθυντήριων γραμμών ανάνηψης είναι η αύξηση του ποσοστού των παρευρισκομένων που θα εφαρμόσουν ανάνηψη, υιοθετώντας ΚΑΡΠΑ μόνο με συμπίεση. Οι κατευθυντήριες οδηγίες τονίζουν, επίσης, τη σημασία της άμεσης εφαρμογής και της υψηλής ποιότητας της ΚΑΡΠΑ αντί της στήριξης σε επείγοντα ιατρικά συστήματα και στη διαθεσιμότητα των AED. Απλοποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες και αλγόριθμοι για την εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής, ώστε όχι μόνο να καταστήσουν την τήρηση των οδηγιών ευκολότερη από ποτέ, αλλά και να βελτιώσουν το ποσοστό επιβίωσης μετά από καρδιακή ανακοπή Οι νεότερες κατευθυντήριες γραμμές της AHA θα δημοσιευθούν τον Οκτώβριο του 2015 Τα μεγάλα ερωτήματα που θα απαντηθούν είναι τα παρακάτω: 1. Η χρήση της επινεφρίνης (Epi) στην καρδιακή ανακοπή. 2. Το παραϊατρικό προσωπικό θα πρέπει να διασωληνώνει ασθενείς με καρδιακή ανακοπή; 3. Θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η παραδοσιακή CPR για την καρδιοεγκεφαλική αναζωογόνηση (cardiocerebral resuscitation, CCR); Απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις: 1. Η Epi σε καρδιακή ανακοπή Πλήρης Ερώτηση Μεταξύ ενηλίκων σε καρδιακή ανακοπή έχει μελετηθεί αν η χρήση της επινεφρίνης σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (placebo) άλλαξε: 1) την επιβίωση με ευνοϊκές νευρολογικές επιπτώσεις (λειτουργικό αποτέλεσμα): α) κατά την έξοδο, β) σε 30 ημέρες, γ) σε 60 ημέρες, δ) σε 180 ημέρες και/ή ε) σε 1 χρόνο, και 2) την επιβίωση: α) κατά την έξοδο, β) σε 30 ημέρες, γ) σε 60 ημέρες, δ) σε 180 ημέρες και/ή ε) σε 1 χρόνο, ROSC (Ο); Θεραπεία-Σύσταση Δεδομένου του οφέλους που παρατηρήθηκε σε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, προτείνεται η επινεφρίνη να χορηγείται σε ασθενείς με καρδιακή ανακοπή. Σ αυτήν τη δήλωση, δίνεται αξία στα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα της ROSC για επιβίωση, υπάρχει, όμως, αβεβαιότητα σχετικά με την απόλυτη επίδραση στην επιβίωση και στη νευρολογική έκβαση. 2. Διασωλήνωση Πλήρης Ερώτηση Μεταξύ των ενηλίκων που βρίσκονται σε καρδιακή ανακοπή σε οποιαδήποτε κατάσταση, θεωρείται η ενδοτραχειακή εισαγωγή τραχειοσωλήνα ως η πρώτη ενέργεια προστασίας των ανώτερων αεραγωγών (Ι), σε σύγκριση με την εισαγωγή ενός αεραγωγού υπεργλωττιδικά κατά την ΚΑΡΠΑ, προς αποφυγή ανάπτυξης πνευμονίας από εισρόφηση; Μελετήθηκε η επιβίωση με ευνοϊκές νευρολογικές επιπτώσεις / λειτουργικό αποτέλεσμα κατά την έ- ξοδο, σε 30 ημέρες, σε 60 ημέρες, σε 180 ημέρες και/ή σε 1 χρόνο, καθώς και η επιβίωση μόνο κατά την έξοδο, σε 30 ημέρες, σε 60 ημέρες, σε 180 ημέρες και/ή σε 1 έτος (Ο); Θεραπεία-Σύσταση

9 Προτείνεται η χρήση ενός υπεργλωττιδικού αεραγωγού ή ενός τραχειοσωλήνα ως αρχική διαχείριση των αεραγωγών κατά τη διάρκεια της εξειδικευμένης ΚΑΡΠΑ (αδύναμη σύσταση, πολύ χαμηλής ποιότητας στοιχεία) για εκτός νοσοκομείου καρδιακή ανακοπή. 3. Θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η παραδοσιακή ΚΑΡΠΑ για την καρδιοεγκεφαλική αναζωογόνηση; Πλήρης Ερώτηση Στους ενηλίκους και στα παιδιά με υποψία τραυματικής κάκωσης του νωτιαίου μυελού που προκαλεί περιορισμό της κίνησης της σπονδυλικής στήλης (Ι), σε σύγκριση μ αυτούς που δεν εμφανίζουν κανέναν περιορισμό της κίνησης της σπονδυλικής στήλης και χωρίς υποψία κάκωσης της σπονδυλικής στήλης (Γ), θα πρέπει να εφαρμόζεται αυχενικό κολάρο; Μελετήθηκε η νευρολογική βλάβη, οι επιπλοκές, η συνολική θνησιμότητα, ο πόνος, η άνεση του ασθενή, η κίνηση της σπονδυλικής στήλης και η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο (Ο); Θεραπεία-Σύσταση Προτείνεται η εφαρμογή αυχενικού κολάρου σε ενηλίκους και παιδιά με υποψία τραυματικής κάκωσης του νωτιαίου μυελού (αδύναμη σύσταση, πολύ χαμηλή ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων). Η εφαρμογή ρουτίνας του αυχενικού κολάρου, χωρίς υποψία κάκωσης της σπονδυλικής στήλης, δεν συνιστάται. Κομβικά σημεία Καρδιακή ανακοπή Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη Επείγοντα Καρδιακή μαρμαρυγή

10 Βιβλιογραφία/Αναφορές [1] E. Braunwald, Ed., Heart disease:a textbook of cardiovascular medicine. Philadelphia: WB Saunders, 2001, p.^pp. Pages. [2] P. L. Marino, The ICU Book, 2nd ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, [3] R. Roman Fleischhackl, B. Roessler, L. H., W. C., A. J., M. M., et al., "Abstract 22: Resuscitation Guidelines 2005 Improve CPR Effectiveness Parameters," presented at the Resuscitation Science Symposium, Vienna, Austria [4] A. H. Travers, T. D. Rea, B. J. Bobrow, D. P. Edelson, R. A. Berg, M. R. Sayre, et al., "Part 4: CPR overview: 2010 American Heart Association Guidelines for Cardiopulmonary Resuscitation and Emergency Cardiovascular Care," Circulation, vol. 122, pp. S676-84, Nov

11 Κριτήρια αξιολόγησης Κριτήριο αξιολόγησης 1 Η μεγάλη αλλαγή στις οδηγίες ΚΑΡΠΑ του 2005 είναι η σειρά που συνιστάται για το ABC, ώστε να εφαρμόζεται πια η σειρά: Α) CAB, Β) οι θωρακικές συμπιέσεις πρέπει τώρα να εφαρμόζονται πριν από το άνοιγμα των αεραγωγών και την αναπνοή διάσωσης, Γ) AB-CABS, Δ) Α + Β, Ε) όλα τα παραπάνω. Απάντηση Η σωστή απάντηση είναι η Ε (βλέπε Ενότητα 1.2. Οι αλλαγές στις κατευθυντήριες οδηγίες της ΚΑΡΠΑ του 2005 που δημοσιεύθηκαν το 2010 από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία). Κριτήριο αξιολόγησης 2 Ο διασώστης εφαρμόζει γρήγορα θωρακικές συμπιέσεις, άνοιγμα των αεραγωγών και, στη συνέχεια, α- ναπνοή διάσωσης στον ασθενή με ρυθμό: Α) 30:2, Β) 15:2, Γ) θωρακικές συμπιέσεις > 100/min, Δ) θωρακικές συμπιέσεις 100/min, Ε) Α + Γ. Απάντηση Η σωστή απάντηση είναι η Ε (βλέπε Ενότητα 1.3. Οι κατευθυντήριες γραμμές του 2010). Κριτήριο αξιολόγησης 3 Η θεραπευτική υποθερμία θα πρέπει: Α) να εφαρμόζεται άμεσα σε ασθενείς που είναι σε κωματώδη κατάσταση μετά από καρδιακή ανακοπή, Β) να θεωρείται πάρα πολύ σημαντική για ασθενείς που είναι σε κωματώδη κατάσταση μετά από καρδιακή ανακοπή, Γ) δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται άμεσα σε ασθενείς που είναι σε κωματώδη κατάσταση μετά από καρδιακή ανακοπή, Δ) Α + Β, Ε) Α + Γ. Απάντηση Η σωστή απάντηση είναι η Δ (βλέπε Ενότητα Πρόγνωση). Κριτήριο αξιολόγησης 4 Η κοιλιακή μαρμαρυγή σε σύγκριση με άλλα αίτια ισχαιμικής ανοξίας έχει: Α) καλύτερη πρόγνωση, Β) χειρότερη πρόγνωση, Γ) ίδια πρόγνωση. Απάντηση Η σωστή απάντηση είναι η Α (βλέπε Ενότητα Πρόγνωση). Κριτήριο αξιολόγησης 5

12 Υπόταση τις τρεις πρώτες ώρες από την ανάνηψη, παρουσία μεταβολικών διαταραχών (π.χ., γαλακτικής οξέωσης), είναι: Α) κακός προγνωστικός δείκτης, Β) καλός προγνωστικός δείκτης, Γ) χωρίς προγνωστική αξία. Απάντηση Η σωστή απάντηση είναι η Α (βλέπε Ενότητα Πρόγνωση).

ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (BLS) ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ (ALS)

ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (BLS) ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ (ALS) ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (BLS) ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ (ALS) Καφαντάρης Ιωάννης 1, Μεϊμέτη Ευαγγελία 2 1. Ειδικευόμενος Καρδιολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

Αντιπαραβολή Ευρωπαϊκών και Αµερικανικών κατευθυντήριων οδηγιών ΚΑΡΠΑ

Αντιπαραβολή Ευρωπαϊκών και Αµερικανικών κατευθυντήριων οδηγιών ΚΑΡΠΑ Αντιπαραβολή Ευρωπαϊκών και Αµερικανικών κατευθυντήριων οδηγιών ΚΑΡΠΑ Δήµητρα Κοντογιάννη Καρδιολόγος-Εντατικολόγος Επιµελήτρια Α Γενικό νοσοκοµείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» ΑΛΥΣΣΙΔΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ERC

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ

ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ Στόχοι Να γνωρίζουμε βασικά θέματα του ΑΕΑ (AED) Να εφαρμόζουμε τον ΑΕΑ Να γνωρίζουμε να εφαρμόζουμε ΚΑΡ.Π.Α. σε συνδυασμό με ΑΕΑ Να γνωρίζουμε βασικά στοιχεία για

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση European Resuscitation Council www.erc.edu Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος Το πρόβλημα 75.000 εξωνοσοκομειακοί θάνατοι από ΑΚΑ/έτος στο UK & 330.000 στις USA Πιθανότητα επιβίωσης

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED)

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) Σεμινάριο Eκπαίδευσης στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) και την Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) ΣΤΟΧΟΙ Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εφαρμόσουν τον τρόπο: Προσέγγισηςενόςθύματοςπουέχεικαταρρεύσει.

Διαβάστε περισσότερα

Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) Σεμινάριο Eκπαίδευσης στη. και την. European Resuscitation Council

Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) Σεμινάριο Eκπαίδευσης στη. και την. European Resuscitation Council Σεμινάριο Eκπαίδευσης στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) και την Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) ΣΤΟΧΟΙ Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εφαρμόσουν τον τρόπο: Προσέγγισης ενός

Διαβάστε περισσότερα

EΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΒΟΛΤΥΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ MD, PhD ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

EΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΒΟΛΤΥΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ MD, PhD ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ EΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΛΤΥΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ MD, PhD ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ NO DISCLOSURES ALS course manual Χωριστό κεφάλαιο για την εξωνοσοκομειακή ανακοπή

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση

Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση 1 κ ε φ ά λ α ι ο Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση 1.1 Αλγόριθμοι στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση Το πρώτο διεθνές συνέδριο για τις κατευθυντήριες οδηγίες (Guidelines) για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνωση

Διαβάστε περισσότερα

ανακοπής ; Το τριφασικό μοντέλο αντιμετώπισης της ανακοπής ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ

ανακοπής ; Το τριφασικό μοντέλο αντιμετώπισης της ανακοπής ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ Παίζει ρολό ο χρόνος από την επέλευση της ανακοπής ; Το τριφασικό μοντέλο αντιμετώπισης της ανακοπής ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΦΑΣΗ ΜΑΡΙΝΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC)

Νέες Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC) ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΚΥ.Σ.ΑΝ. 18 Μαρτίου 2006 Νέες Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC) Έχουν ήδη περάσει 5 χρόνια από την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΟΩΓΟΝΗΣΗ. Παναγιώτης Νικολόπουλος Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Επιμελητής Α ΕΣΥ ΝΝΘΑ «ΣΩΤΗΡΙΑ»

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΟΩΓΟΝΗΣΗ. Παναγιώτης Νικολόπουλος Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Επιμελητής Α ΕΣΥ ΝΝΘΑ «ΣΩΤΗΡΙΑ» ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΟΩΓΟΝΗΣΗ Παναγιώτης Νικολόπουλος Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Επιμελητής Α ΕΣΥ ΝΝΘΑ «ΣΩΤΗΡΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΙ Ως καρδιοαναπνευστική ανακοπή ορίζεται: η αιφνίδια διακοπή της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Μάρτιος 2009)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Μάρτιος 2009) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Μάρτιος 2009) Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στα παιδιά: 3-30 Αντιμετώπιση πνιγμονής: 31-32 ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (από τον Υπ. Αγωγής Υγείας): Να ασκείστε συχνά στις

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές (AEDs)

Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές (AEDs) Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές (AEDs) Παρότι οι πρόοδοι στην επείγουσα καρδιακή φροντίδα συνεχίζουν να βελτιώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή, αυτή παραμένει βασική αιτία θανάτου σε

Διαβάστε περισσότερα

Αναζωογόνηση σε «εμπόλεμη» ζώνη πρόγραμμα TCCC στην Ελλάδα

Αναζωογόνηση σε «εμπόλεμη» ζώνη πρόγραμμα TCCC στην Ελλάδα Αναζωογόνηση σε «εμπόλεμη» ζώνη πρόγραμμα TCCC στην Ελλάδα ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΛΟΓΡΙΔΑΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ Αναζωογόνηση σε «εμπόλεμη» ζώνη αναζωογόνηση πεδίο μάχης VS αναζωογόνηση αστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1. 31/3/2011 Bogdan Raitsiou M.D 1

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1. 31/3/2011 Bogdan Raitsiou M.D 1 ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1 Bogdan Raitsiou M.D 1 Πνιγμός στο νερό Ξένο σώμα Θερμοπληξία Υποθερμία Bogdan Raitsiou M.D 2 ΠΝIΓΜΟΣ Εμβύθιση ή κατάδυση εντός υγρού, συχνά συνδυάζεται με : *

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ή ΚΑΡ.Π.Α. (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση)

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ή ΚΑΡ.Π.Α. (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ή ΚΑΡ.Π.Α. (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) Η Βασική Υποστήριξη Ζωής αναφέρεται στη διατήρηση της βατότητας του Αεραγωγού και στην υποστήριξη της Αναπνοής και της Κυκλοφορίας, χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόννηση

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόννηση Καρδιοπνευμονική Αναζωογόννηση Βασική Υποστήριξη Ζωής & Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής 2 Αντικειμενικός Στόχος Εκτίμηση ατόμου που έχει καταρρεύσει Εκτέλεση Θωρακικών Συμπιέσεων & Εμφυσήσεων Χειρισμός

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Επιμέλεια : Αναστασία Κωνσταντίνου Νοσηλεύτρια ΤΕ MPH, MSc Δημόσια Υγεία & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας

Παρουσίαση Επιμέλεια : Αναστασία Κωνσταντίνου Νοσηλεύτρια ΤΕ MPH, MSc Δημόσια Υγεία & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας Παρουσίαση Επιμέλεια : Αναστασία Κωνσταντίνου Νοσηλεύτρια ΤΕ MPH, MSc Δημόσια Υγεία & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάνηψη των ασθενών. Μελέτες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΗΠΙΟΤΕΡΗ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ (ΤΤΜ) ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ

Η ΗΠΙΟΤΕΡΗ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ (ΤΤΜ) ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ Η ΗΠΙΟΤΕΡΗ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ (ΤΤΜ) ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ ΝΙΚΗΤΑΣ ΘΕΟΔ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ- ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Γ.Ν.ΤΡΙΠΟΛΗΣ No disclosure

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αλγόριθμος του ALS ΔΑΦΝΗ ΚΟΡΕΛΑ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ Β ΠΑΘ. ΒΓΝΗ

Ο Αλγόριθμος του ALS ΔΑΦΝΗ ΚΟΡΕΛΑ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ Β ΠΑΘ. ΒΓΝΗ Ο Αλγόριθμος του ALS ΔΑΦΝΗ ΚΟΡΕΛΑ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ Β ΠΑΘ. ΒΓΝΗ 1 Εκπαιδευτικοί στόχοι Ο αλγόριθμος του ALS Αντιμετώπιση απινιδώσιμων και μη απινιδώσιμων ρυθμών Δυνητικά αναστρέψιμα αίτια καρδιακής

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια ΚΑΡΠΑ European Resuscitation Council (ERC)

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια ΚΑΡΠΑ European Resuscitation Council (ERC) ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΚΥ.Σ.ΑΝ. Κερύνιας 9 Λατσιά, 2231. Τηλ: 99784580 Εκπαιδευτικά Σεμινάρια ΚΑΡΠΑ European Resuscitation Council (ERC) Το Κυπριακό Συμβούλιο Αναζωογόνησης είναι μη κερδοσκοπικός

Διαβάστε περισσότερα

Επι.Ζω. (Επιμόρφωση Ζωής) ΚΑΡ.Π.Α. Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε Ενήλικα

Επι.Ζω. (Επιμόρφωση Ζωής) ΚΑΡ.Π.Α. Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε Ενήλικα ΚΑΡ.Π.Α. Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε Ενήλικα Η Βασική Υποστήριξη Ζωής αναφέρεται στη διατήρηση της βατότητας του Αεραγωγού και στην υποστήριξη της Αναπνοής και της Κυκλοφορίας, χωρίς τη χρήση άλλου

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλήτρια: Παπαδοπούλου Θεοδώρα Προπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής. Υπεύθυνος καθηγητής: Τυροδήμος Ηλίας Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής

Ομιλήτρια: Παπαδοπούλου Θεοδώρα Προπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής. Υπεύθυνος καθηγητής: Τυροδήμος Ηλίας Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Φαρμακευτική Σχολή Ομιλήτρια: Παπαδοπούλου Θεοδώρα Προπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής Υπεύθυνος καθηγητής: Τυροδήμος Ηλίας Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 1 ο - Άρθρο 7 o

Τεύχος 1 ο - Άρθρο 7 o Τεύχος 1 ο - Άρθρο 7 o BLS. BASIC LIFE SUPPORT AND AUTOMATIC EXTERNAL DEFIBRILLATION (ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ). Συγγραφέας: Τούλιος Γεώργιος* Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΡ.ΠΡΩΤ: Υ4α\οικ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΝ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΡ.ΠΡΩΤ: Υ4α\οικ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΝ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα,22.8.2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΡ.ΠΡΩΤ: Υ4α\οικ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΝ. ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α ΠΡΟΣ Πληροφορίες: Κ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΗΛ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΊΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ

ΠΡΩΊΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΠΡΩΊΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ,MSc ΜΟΝΑΔΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ Γ.Ν.Ν.ΙΩΝΙΑΣ Επιδημιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ. ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ. ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005 ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005 ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ Τι είναι αναζωογόνηση ; Για τη διατήρηση της ζωής χρειάζεται συνεχής τροφοδοσία όλων των οργάνων με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22-10-2015 ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΠ. ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ ΔΑΥΙΔ ΜΩΥΣΗΣ ΠΕ 11 ΦΑ ABLS ΓΙΑ ΤΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ;

Διαβάστε περισσότερα

Βασική Υποστήριξη της ζωής στα Παιδιά ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Βασική Υποστήριξη της ζωής στα Παιδιά ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ Βασική Υποστήριξη της ζωής στα Παιδιά ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ Βασική υποστήριξη της ζωής στα παιδιά Στόχοι του φροντιστηρίου: η εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων με τις οποίες ένας διασώστης, μπορεί μόνος του,

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές στην εξειδικευμένη/προχωρημένη ενδονοσοκομειακή ΚΑΡΠΑ. Ο ρόλος των φαρμάκων σήμερα

Αλλαγές στην εξειδικευμένη/προχωρημένη ενδονοσοκομειακή ΚΑΡΠΑ. Ο ρόλος των φαρμάκων σήμερα Αλλαγές στην εξειδικευμένη/προχωρημένη ενδονοσοκομειακή ΚΑΡΠΑ. Ο ρόλος των φαρμάκων σήμερα Αικατερίνη Π. Ρουμπή MD, Msc Καρδιολόγος Δήλωση οικονομικών συμφερόντων Καμία Καρδιοαναπνευστική Ανακοπή.η αιφνίδια

Διαβάστε περισσότερα

Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας &

Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, ΤΕΙ Αθήνας ΟΡΙΣΜΟΙ Τραύμα: Είναι οξεία έκθεση σε

Διαβάστε περισσότερα

για την Εξειδικευμένη Παιδιατρική Υποστήριξη της Ζωής

για την Εξειδικευμένη Παιδιατρική Υποστήριξη της Ζωής ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΊΑΊΙΚΗΣ ΙΑΊΡΙΚΗΣ 45 Κατευθυντήριες Οδηγίες 2000 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης για την Εξειδικευμένη Παιδιατρική Υποστήριξη της Ζωής Μια δήλωση της Ομάδας εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΉ ECMO ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΑΚΉ ΑΝΑΚΟΠΉ

ΕΦΑΡΜΟΓΉ ECMO ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΑΚΉ ΑΝΑΚΟΠΉ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ECMO ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΑΚΉ ΑΝΑΚΟΠΉ Ανδρέας Καραμπίνης Καθ. Επείγουσας Ιατρικής-ΕΚΠΑ Συντονιστής Διευθυντής ΚΧ ΜΕΘ Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Καρδιακή ανακοπή μέσα στο Λούβρο Αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

Η κλινική Προσέγγιση του Ασθενούς σε Κωματώδη Κατάσταση στο ΤΕΠ. Βασίλης Γροσομανίδης Αναισθησιολόγος

Η κλινική Προσέγγιση του Ασθενούς σε Κωματώδη Κατάσταση στο ΤΕΠ. Βασίλης Γροσομανίδης Αναισθησιολόγος Η κλινική Προσέγγιση του Ασθενούς σε Κωματώδη Κατάσταση στο ΤΕΠ Βασίλης Γροσομανίδης Αναισθησιολόγος Αίτια κώματος coma c erebral o verdose m etabolic a sphyxia tipps t trauma i infection p psychogenic

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ Από την καρδιοπνευμονική στην καρδιοεγκεφαλική αναζωογόνηση ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ Μαρία Ι. Σεφέρου Ειδικευόμενη Καρδιολογίας Σισμανόγλειο Γ.Ν.Α. ΑΝΑΚΟΠΗ Ηλεκτρική Φάση Κυκλοφορική Φάση Μεταβολική Φάση ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία ιαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων ημερίδα επιμέλεια Κατσαβούνη Φανή

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία ιαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων ημερίδα επιμέλεια Κατσαβούνη Φανή ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία ιαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων ημερίδα 2013 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Είναι οι αρχικές ενέργειες που γίνονται, για τη διατήρηση ενός πάσχοντος στη ζωή, τη σταθεροποίηση της κατάστασής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Ασφαλής προσέγγιση Έλεγχος αντίδρασης Φωνάξτε για βοήθεια Απελευθέρωση αεραγωγού Έλεγχος αναπνοής Κλήση Ε.Κ.Α.Β. (166) 30 Θωρακικές συµπιέσεις 2 αναπνοές διάσωσης ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ!

Διαβάστε περισσότερα

Certified First Aid Provider Έκδοση 1.0

Certified First Aid Provider Έκδοση 1.0 Πνευµατικά ικαιώµατα Το παρόν είναι πνευµατική ιδιοκτησία της ACTA Α.Ε. και προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νοµοθεσία που αφορά τα πνευµατικά δικαιώµατα. Απαγορεύεται ρητώς η δηµιουργία αντιγράφου,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΝΙΚΗΤΑΣ ΘΕΟΔ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ-ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Γ.Ν.

ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΝΙΚΗΤΑΣ ΘΕΟΔ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ-ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Γ.Ν. ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΝΙΚΗΤΑΣ ΘΕΟΔ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ-ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Γ.Ν.ΤΡΙΠΟΛΗΣ NO DISCLOSURES ΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΠΛΟΚΑ?

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΩΝ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΓΙΩΤΑ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Νοσηλεύτρια Τ.Ε. 10-11-2017 Καρδιαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με τον WHO οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ -ΑΠΙΝΙ ΩΣΗ» ρ Θεόδωρος Κατσούλας, ρ Θεοδώρα Στρουµπούκη, Γ. Ιντας, Ε. Μωυσιάδου

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ -ΑΠΙΝΙ ΩΣΗ» ρ Θεόδωρος Κατσούλας, ρ Θεοδώρα Στρουµπούκη, Γ. Ιντας, Ε. Μωυσιάδου Εργαστήριο Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ «ΚΑΡΠΑ -ΑΠΙΝΙ ΩΣΗ» ρ Θεόδωρος Κατσούλας, ρ Θεοδώρα Στρουµπούκη, Γ. Ιντας, Ε. Μωυσιάδου Σεµινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής & Αυτόµατης Εξωτερικής Απινίδωσης

Διαβάστε περισσότερα

Μετεκπαιδευτικά μαθήματα από τον Ι.Σ.Α. και την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Β' ΚΥΚΛΟΣ: 2η ενότητα: ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ

Μετεκπαιδευτικά μαθήματα από τον Ι.Σ.Α. και την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Β' ΚΥΚΛΟΣ: 2η ενότητα: ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ Μετεκπαιδευτικά μαθήματα από τον Ι.Σ.Α. και την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Β' ΚΥΚΛΟΣ: ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ 2η ενότητα: ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ Σωστικές ενέργειες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ (ΚΑΡΠΑ)

ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ (ΚΑΡΠΑ) ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ (ΚΑΡΠΑ) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ; Πρώτες Βοήθειες είναι οι μέθοδοι και οι τεχνικές που εφαρμόζονται σε μη απειλητικά για τη ζωή περιστατικά. Σκοπός είναι να μειώσουμε τον

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ Τηλ: 210 7623301, 697 2910407 Website: www.empfirstaid.gr Email: akonovesi@empfirstaid.gr ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ Τα εκπαιδευτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. αναζωογόνησης, χωρίς εμφυσήσεις και το βάθος των θωρακικών συμπιέσεων.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. αναζωογόνησης, χωρίς εμφυσήσεις και το βάθος των θωρακικών συμπιέσεων. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: Ο ρόλος της έγκαιρης έναρξης της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, χωρίς εμφυσήσεις και το βάθος των θωρακικών συμπιέσεων.

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα αναζωογόνησης σε 3 Ο βάθμιο Νοσοκομείο Διαδικασία οργάνωσης και εκπαίδευσης

Ομάδα αναζωογόνησης σε 3 Ο βάθμιο Νοσοκομείο Διαδικασία οργάνωσης και εκπαίδευσης Ομάδα αναζωογόνησης σε 3 Ο βάθμιο Νοσοκομείο Διαδικασία οργάνωσης και εκπαίδευσης Μαρία Μπόνου Διευθύντρια, Καρδιολογικό τμήμα, ΓΝΑ Λαϊκό Πρόεδρος Επιτροπής Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόννησης Δ ε ν υ π ά

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση των οξέων ισχαιμικών επεισοδίων στα θύματα της ανακοπής. Γεώργιος Θεοδ. Νικήτας Ειδικευόμενος Καρδιολογίας

Αντιμετώπιση των οξέων ισχαιμικών επεισοδίων στα θύματα της ανακοπής. Γεώργιος Θεοδ. Νικήτας Ειδικευόμενος Καρδιολογίας Αντιμετώπιση των οξέων ισχαιμικών επεισοδίων στα θύματα της ανακοπής Γεώργιος Θεοδ. Νικήτας Ειδικευόμενος Καρδιολογίας Αντιμετώπιση των οξέων ισχαιμικών επεισοδίων στα θύματα της ανακοπής ΟΞΕΙΑ ΜΥΟΚΑΡ

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθµος των Πρώτων Βοηθειών

Αλγόριθµος των Πρώτων Βοηθειών Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 7-13 Αλγόριθµος των Πρώτων Βοηθειών Οι Πρώτες Βοήθειες είναι η αποδεκτή µέθοδος επείγουσας αντιµετώπισης των αιφνιδίως πασχόντων ατόµων,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Η αλληλεπίδραση μεταξύ του συστήματος αναφοράς επειγόντων περιστατικών - ΕΚΑΒ, των πολιτών που μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματική ΚΑΡΠΑ και της έγκαιρης χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

FIRST AID ATHENS Εθελοντική ομάδα Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών. Αλγόριθμοι Αντιμετώπισης Επειγουσών Καταστάσεων.

FIRST AID ATHENS Εθελοντική ομάδα Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών. Αλγόριθμοι Αντιμετώπισης Επειγουσών Καταστάσεων. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΡΔΙΟ-ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ Η γνώση βασικών αρχών παροχής αναζωογόνησης σε ενήλικες και παιδιά σε περίπτωση ανακοπής έχει καταστεί πλέον στο δυτικό κόσμο, μέρος της διαδικασίας της βασικής

Διαβάστε περισσότερα

Η καρδιοαναπνευστική ανακοπή ως επείγον περιστατικό στο ιατρείο: στατιστικά στοιχεία και νοµικό πλαίσιο. Άννα Ζαχαριουδάκη Ρευµατολόγος, Ρέθυµνο

Η καρδιοαναπνευστική ανακοπή ως επείγον περιστατικό στο ιατρείο: στατιστικά στοιχεία και νοµικό πλαίσιο. Άννα Ζαχαριουδάκη Ρευµατολόγος, Ρέθυµνο Η καρδιοαναπνευστική ανακοπή ως επείγον περιστατικό στο ιατρείο: στατιστικά στοιχεία και νοµικό πλαίσιο. Άννα Ζαχαριουδάκη Ρευµατολόγος, Ρέθυµνο Καρδιοαναπνευστική ανακοπή είναι η αιφνίδια και απρόβλεπτη

Διαβάστε περισσότερα

Οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ασφυξίας διαφέρουν ανάλογα με την αιτία που την προκάλεσε

Οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ασφυξίας διαφέρουν ανάλογα με την αιτία που την προκάλεσε ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΥΞΙΑ Ασφυξία μπορεί να προκαλέσει στο παιδί ένα εμπόδιο στη μύτη ή το στόμα του, ένα βάρος πάνω στο θώρακα ή την κοιλιά του ή ακόμα και η εισπνοή αναθυμιάσεων ή καπνού. Επίσης ο

Διαβάστε περισσότερα

1. Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ

1. Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ηλεκτροπληξία προκαλεί βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, που είναι το άμεσο αποτέλεσμα της δράσης του ηλεκτρικού ρεύματος στους ιστούς (Παπαδημητρίου Λ., 2006). Τα ηλεκτρικά εγκαύματα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑΣ

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ Όταν η εσωτερική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος πέφτει κάτω από 35ο C, το αποτέλεσμα είναι η υποθερμία. Όταν η θερμοκρασία ελαττωθεί κάτω από τα κανονικά επίπεδα λειτουργίας του θερμοστάτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΕΣ/ΣΕΣ ΑΘΗΝΩΝ. Μέρος Α

ΕΕΣ/ΣΕΣ ΑΘΗΝΩΝ. Μέρος Α 1 Μέρος Α 1 6 Νοσοκοµείο! Υπηρεσίες ιάσωσης Πρώτες Βοήθειες Κλήση για Βοήθεια Ασφάλεια /Εκτίµηση 7 2 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Είναι οι πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουµε στον τόπο του ατυχήµατος: 1. για τη

Διαβάστε περισσότερα

Aξιολόγηση/ εκτίμηση Πολίτες εκπαιδευμένοι στις Πρώτες Βοήθειες

Aξιολόγηση/ εκτίμηση Πολίτες εκπαιδευμένοι στις Πρώτες Βοήθειες ΘΕΩΡΙΑ Εισήγηση 2 - Αξιολόγηση Ασθενή στις πρώτες βοήθειες- Ιστορικό- SAMPLE- Φυσική εξέταση Δρ. Ροβίθης Μιχαήλ, καθ. Εφαρμογών PhD, Mmedsci, MPH - 2017 Aξιολόγηση/ εκτίμηση Πολίτες εκπαιδευμένοι στις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ Η.Κ.Γ. ΣΩΖΩ ΖΩΕΣ

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ Η.Κ.Γ. ΣΩΖΩ ΖΩΕΣ ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ Η.Κ.Γ. ΣΩΖΩ ΖΩΕΣ ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΦΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΣΤΟ Γ.Ν.Α «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το ηλεκτροκαρδιογράφημα ( Η.Κ.Γ ), ως απλή και εύχρηστος εργαστηριακή μέθοδος, είναι βοηθητικό και πολλές

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 Διάλεξη 5: Σακχαρώδης Διαβήτης και Άσκηση Υπεύθυνη Μαθήματος: Χ. Καρατζαφέρη Διδάσκοντες: Χ. Καρατζαφέρη, Γ. Σακκάς, Α. Καλτσάτου 2013-2014 Διάλεξη 5 ΤΕΦΑΑ, ΠΘ

Διαβάστε περισσότερα

Η διαχείριση ενός ενδιαφέροντος περιστατικού: Πού εστιάζεται η νοσηλευτική φροντίδα; Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών

Η διαχείριση ενός ενδιαφέροντος περιστατικού: Πού εστιάζεται η νοσηλευτική φροντίδα; Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Η διαχείριση ενός ενδιαφέροντος περιστατικού: Πού εστιάζεται η νοσηλευτική φροντίδα; Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Τσώνη Αικατερίνη Νοσηλεύτρια Τ.Ε. MSc Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Σισμανόγλειο Γ.Ν.Α./Αμαλία

Διαβάστε περισσότερα

Καταπληξία. Δημήτριος Τσιφτσής ΤΕΠ ΓΝ Νικαίας

Καταπληξία. Δημήτριος Τσιφτσής ΤΕΠ ΓΝ Νικαίας Καταπληξία Δημήτριος Τσιφτσής ΤΕΠ ΓΝ Νικαίας Εφημερία στο ΚΥ Αγ. Βαρβάρας Ν. Ηρακλείου. 50 χλμ από μεγάλο νοσοκομείο Βασικός ιατρικός εξοπλισμός Διακομιδή με ιδιωτικό μέσο. Άνδρας 84 ετών τον βρήκαν οι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ Μαζί μπορούμε να σώσουμε ζωές. θεατή στο ρόλο του διασώστη

ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ Μαζί μπορούμε να σώσουμε ζωές. θεατή στο ρόλο του διασώστη ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ Μαζί μπορούμε να σώσουμε ζωές Ο απλός πολίτης από το ρόλο του θεατή στο ρόλο του διασώστη ΓΡΑΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Επεμβατικός καρδιολόγος, MD,FSCAI Euromedica-Κυανούς Σταυρός Ο αιφνίδιος

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόννηση. Σ. Μεντζελόπουλος Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ευαγγελισμός

Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόννηση. Σ. Μεντζελόπουλος Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ευαγγελισμός Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόννηση Σ. Μεντζελόπουλος Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ευαγγελισμός Εισαγωγή Καρδιακή Ανακοπή: Προκαλεί 700000 θανάτους ανά έτος στην Ευρώπη 40% ο καρδιακός ρυθμός διάγνωσης είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η άποψη του Νοσηλευτή

Η άποψη του Νοσηλευτή ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Η άποψη του Νοσηλευτή Δρ. Θεόδωρος Πεσιρίδης Προϊστάμενος Β & Γ ΚΚ ΑΠΘ Το πρόβλημα «1.000 αιφνίδιοι θάνατοι την ημέρα. Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος. Για να καταλάβει κανείς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Copyright Ιούνιος 2009, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Διεύθυνση Σώµατος Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Τµήµα Εκπαίδευσης 1 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Εγχειρίδιο Εκπαιδευόµενου

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση Καταστάσεων Ανάγκης στο Οδοντιατρείο II. Βασική Υποστήριξη της Ζωής

Αντιμετώπιση Καταστάσεων Ανάγκης στο Οδοντιατρείο II. Βασική Υποστήριξη της Ζωής Αρχεία Ελληνικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής 1(4): 326-331, 2000. 2000 Ελληνικής Εταιρείας Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Αντιμετώπιση Καταστάσεων Ανάγκης

Διαβάστε περισσότερα

Τετραμηνιαία Έκδοση Κυπριακού Συμβουλίου Αναζωογόνησης

Τετραμηνιαία Έκδοση Κυπριακού Συμβουλίου Αναζωογόνησης ΟΡΦΕΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ Τεύχος 1 # Μάιος-Αύγουστος 2006 Τετραμηνιαία Έκδοση Κυπριακού Συμβουλίου Αναζωογόνησης Άρθρο Σύνταξης Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, Εκ μέρους της συντακτικής ομάδας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ. MD, MSc, PhD, FESC, FAcadTM ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ. MD, MSc, PhD, FESC, FAcadTM ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ MD, MSc, PhD, FESC, FAcadTM ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ονοματεπώνυμο: Αθανάσιος Χαλκιάς

Διαβάστε περισσότερα

Σε ποιούς ασθενείς αρκεί η CRT-P; Ε. Χατζηνικολάου-Κοτσάκου Ηλεκτροφυσιολόγος-Επεμβατική Καρδιολόγος Κλινική ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Θεσσαλονίκη

Σε ποιούς ασθενείς αρκεί η CRT-P; Ε. Χατζηνικολάου-Κοτσάκου Ηλεκτροφυσιολόγος-Επεμβατική Καρδιολόγος Κλινική ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Θεσσαλονίκη Σε ποιούς ασθενείς αρκεί η CRT-P; Ε. Χατζηνικολάου-Κοτσάκου Ηλεκτροφυσιολόγος-Επεμβατική Καρδιολόγος Κλινική ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Θεσσαλονίκη Conflict of Interest No one Οι τελευταίες αναβαθμισμένες κατευθυντήριες

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδικευμένη Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε νεογνό μετά από Καρδιοχειρουργική επέμβαση

Εξειδικευμένη Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε νεογνό μετά από Καρδιοχειρουργική επέμβαση Χριστοπούλου Γεωργία Νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία» Εξειδικευμένη Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε νεογνό μετά από Καρδιοχειρουργική επέμβαση Αντι εισαγωγής Προφίλ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ. MD, MSc, PhD, FESC, FAcadTM, FCP ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ. MD, MSc, PhD, FESC, FAcadTM, FCP ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ MD, MSc, PhD, FESC, FAcadTM, FCP ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ο Αθανάσιος Χαλκιάς είναι Επίκ.

Διαβάστε περισσότερα

Συµµόρφωση στη φαρµακευτική αγωγή. Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Β ΚΚ Ιπποκράτειο Θεσ/νικης

Συµµόρφωση στη φαρµακευτική αγωγή. Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Β ΚΚ Ιπποκράτειο Θεσ/νικης Συµµόρφωση στη φαρµακευτική αγωγή Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Β ΚΚ Ιπποκράτειο Θεσ/νικης Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί ένα σύνδροµο µε ζοφερή πρόγνωση :! ΝΥΗΑ Ι-ΙΙ: 2-5% θνητότητα ανά έτος! ΝΥΗΑ

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος της θερμοκρασίας του ασθενούς μετά την ΚΑΡΠΑ: ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ Ή ΝΟΡΜΟΘΕΡΜΙΑ ΝΙΚΗΤΑΣ ΓEΩΡΓIΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Έλεγχος της θερμοκρασίας του ασθενούς μετά την ΚΑΡΠΑ: ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ Ή ΝΟΡΜΟΘΕΡΜΙΑ ΝΙΚΗΤΑΣ ΓEΩΡΓIΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ Έλεγχος της θερμοκρασίας του ασθενούς μετά την ΚΑΡΠΑ: ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ Ή ΝΟΡΜΟΘΕΡΜΙΑ ΝΙΚΗΤΑΣ ΓEΩΡΓIΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ No disclosure Μηχανισμοί δράσης θεραπευτικής υποθερμίας Μείωση του ρυθμού μεταβολισμού του εγκεφάλου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡ ΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ

ΚΑΡ ΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΚΑΡ ΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ Παναγιώτης Στρέμπελας Επιμελητής Καρδιολογικής Κλινικής Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών Εισαγωγή Καρδιοεγκεφαλικήαναζωογόνηση(ΚΕΑ) Πότε- γιατί; Τεχνική Δεδομένα από την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Πίεση νωτιαίου µυελού Σύνδροµο άνω κοίλης. Δέσποινα Μισαηλίδου Ακτινοθεραπεύτρια Ογκολόγος Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Πίεση νωτιαίου µυελού Σύνδροµο άνω κοίλης. Δέσποινα Μισαηλίδου Ακτινοθεραπεύτρια Ογκολόγος Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Πίεση νωτιαίου µυελού Σύνδροµο άνω κοίλης Δέσποινα Μισαηλίδου Ακτινοθεραπεύτρια Ογκολόγος Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο ΠΙΕΣΗ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ 12700 ασθενείς/έτος ΗΠΑ 5-10% όλων των

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4186, 19/12/2008 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΟΜΑΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4186, 19/12/2008 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΟΜΑΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΟΜΑΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρμογή της Καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή υπέρταση

Η εφαρμογή της Καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή υπέρταση Η εφαρμογή της Καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή υπέρταση Κωνσταντίνος Κώντσας, Παρασκευή Τριβήλου, Αναστασία Καραγκιούλη, Ελένη Τριανταφυλλίδη Εργαστήριο Καρδιοαναπνευστικής

Διαβάστε περισσότερα

Καθορίζει η νευρολογική κατάσταση μετά την ΚΑΡΠΑ την έκβαση του θύματος της ανακοπής;

Καθορίζει η νευρολογική κατάσταση μετά την ΚΑΡΠΑ την έκβαση του θύματος της ανακοπής; Καθορίζει η νευρολογική κατάσταση μετά την ΚΑΡΠΑ την έκβαση του θύματος της ανακοπής; Δήμητρα Κοντογιάννη Καρδιολόγος-Εντατικολόγος Επιμελήτρια Α Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής Εισαγωγή 80% ανακοπών

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14 Αγγειοπλαστική Bypass Η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νόσων περιλαμβάνει: φαρμακευτική αγωγή συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις

Διαβάστε περισσότερα

Καταγραφή ασθενών προσερχόµενων στο Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών µε Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο σε νοσοκοµείο της Κεντρικής Ελλάδας

Καταγραφή ασθενών προσερχόµενων στο Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών µε Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο σε νοσοκοµείο της Κεντρικής Ελλάδας Καταγραφή ασθενών προσερχόµενων στο Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών µε Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο σε νοσοκοµείο της Κεντρικής Ελλάδας Χρουµπ- Παπαβάιου Α., Πλακιάς Σ., Δεληγιάννης Γ., Τσατίρης Κ., Μπράχος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ Η Greek Adventure σε συνεργασία με την ΕΟΔ Θεσσαλονίκης, διοργανώνει σεμινάριο πρώτων βοηθειών στις 29/05/2017, στις εγκαταστάσεις/βάση raft της Greek Adventure στο Φελλί Γρεβενών.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΤΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΗ

ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΤΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΗ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΤΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΗ Η "Βασική Τποστήριξη της ζωής" περιλαμβάνει τη βασική γνώση και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων. Αυτές μπορεί να είναι:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ Κάθε χρόνο περίπου 200.000 νέοι ασθενείς διαγιγνώσκονται με Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής. Είναι γνωστό επίσης, ότι η ρήξη του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής οδηγεί σε ποσοστό τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ

ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ Α Ν Α Δ Ι Ω Τ Η Σ ΑΘΑ Ν Α Σ Ι Ο Σ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α Κ Ω Ν Σ ΤΑ Ν Τ Ο Π Ο ΥΛ Ε Ι Ο Γ Ε Ν Ι Κ Ο Ν Ο Σ Ο Κ Ο Μ Ε Ι Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ CARDIAC

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ... «Ήταν μια χαρά μέχρι πριν από 1 ώρα» σας λέει με αγωνία η κόρη του 68χρονου που έχει έρθει στα επείγοντα όπου εργάζεστε.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Άμεση ανάγκη (μεταφορά και αντιμετώπιση το ταχύτερο δυνατόν) ΜΑΖΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΒΑΡΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

KIDS SAVE LIVES Æ ¹ ¹ ª ÃËÁ ª.

KIDS SAVE LIVES Æ ¹ ¹ ª ÃËÁ ª. KIDS SAVE LIVES Æ ¹ ¹ ª ÃËÁ ª www.kidssavelives.gr kidssavelives@gmail.com KIDS SAVE LIVES ΛΙΝΑ ΤΖΑΝΗ (ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ) Τα παιδιά, μπορούν να μάθουν πρώτες βοήθειες; Η απάντηση είναι ναι! Τα παιδιά είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Δεν έχω (προσωπικά ή ως μέλος εργασιακής/ερευνητικής ομάδας) ή μέλος της οικογένειάς μου οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλου είδους όφελος από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΟΞΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ειδικός Καρδιολόγος Επιμελητής Β, Γ.Ν. Κοζάνης Μαμάτσειο

ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΟΞΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ειδικός Καρδιολόγος Επιμελητής Β, Γ.Ν. Κοζάνης Μαμάτσειο ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΟΞΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ειδικός Καρδιολόγος Επιμελητής Β, Γ.Ν. Κοζάνης Μαμάτσειο Get to the point It s 2:30 a.m. You re paged to the ED to see this

Διαβάστε περισσότερα

Μετεκπαιδευτικά μαθήματα από τον Ι.Σ.Α. και την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Β' ΚΥΚΛΟΣ:

Μετεκπαιδευτικά μαθήματα από τον Ι.Σ.Α. και την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Β' ΚΥΚΛΟΣ: Μετεκπαιδευτικά μαθήματα από τον Ι.Σ.Α. και την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Β' ΚΥΚΛΟΣ: ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ 2η ενότητα: ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ Ασφάλεια στον τόπο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΟΣ Βασικός εχθρός στην αντιμετώπιση του τραυματία και του ασθενούς είναι ο χρόνος. Σ ένα τραυματία οι πιθανότητες επιβίωσης ελαττώνονται αν δεν αντιμετωπισθεί

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστική προσέγγιση και αντιμετώπιση ασθενών με κοιλιακές αρρυθμίες. Βασίλης Μ. Σκέμπερης FESC. Γ Καρδιολογική Κλινική Α. Π.Θ.

Διαγνωστική προσέγγιση και αντιμετώπιση ασθενών με κοιλιακές αρρυθμίες. Βασίλης Μ. Σκέμπερης FESC. Γ Καρδιολογική Κλινική Α. Π.Θ. Διαγνωστική προσέγγιση και αντιμετώπιση ασθενών με κοιλιακές αρρυθμίες Βασίλης Μ. Σκέμπερης FESC Γ Καρδιολογική Κλινική Α. Π.Θ. ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ Πρώιμες κοιλιακές συστολές Μη εμμένουσα κοιλιακή ταχυκαρδία

Διαβάστε περισσότερα

Εξάμηνο Γ (χειμερινό)

Εξάμηνο Γ (χειμερινό) ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Τηλέφωνο: 210 72 43 320 E-mail: icu.master@med.uoa.gr ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της ΜΕΘ στη δωρεά οργάνων

Ο ρόλος της ΜΕΘ στη δωρεά οργάνων Ο ρόλος της ΜΕΘ στη δωρεά οργάνων Ανδρέας Π. Καραμπίνης Διευθυντής ΜΕΘ Π.Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» μεταμόσχευση ιστών και οργάνων αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ

ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ οι βασικές αρχές της υγιεινής δημοσιά υγιεινή το περιβάλλον και η υγιεινή προληπτικά μετρά παροχή πρώτων βοηθειών διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορία του αίµατος

Κυκλοφορία του αίµατος Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 46-54 Κυκλοφορία του αίµατος Η µεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύµονες σε όλα τα µέρη του ανθρώπινου οργανισµού εξασφαλίζεται µε τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 183 Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΟΥ, ΒΑΡΒΑΡΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΝΤΟΥ, ΚΟΣΜΑΣ ΠΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΝΔΡΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΔΥΝΟΙ BYPASS Το Bypass ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη είναι μια από τις συνηθείς επεμβάσεις καρδιάς. Οι στεφανιαίες αρτηρίες περιβάλλουν τον καρδιακό μυ και τον τροφοδοτούν με αίμα και οξυγόνο. Όταν οι αρτηρίες

Διαβάστε περισσότερα

Πνευμονική εμβολή : αντιμετώπιση ενός ύπουλου εχθρού. Βασιλάκη Ανδρονίκη Κατσίκας Αντώνιος Τριανταφύλλου-Κηπουρού Γεωργία

Πνευμονική εμβολή : αντιμετώπιση ενός ύπουλου εχθρού. Βασιλάκη Ανδρονίκη Κατσίκας Αντώνιος Τριανταφύλλου-Κηπουρού Γεωργία Πνευμονική εμβολή : αντιμετώπιση ενός ύπουλου εχθρού Βασιλάκη Ανδρονίκη Κατσίκας Αντώνιος Τριανταφύλλου-Κηπουρού Γεωργία Ιστορικό ασθενούς Γυναίκα, 80 ετών Αδυναμία, δύσπνοια αιφνιδίου έναρξης από τριημέρου

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση. Περιεχόμενο Φαρμακείου Α Βοηθειών

Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση. Περιεχόμενο Φαρμακείου Α Βοηθειών ΠΑΡΟΧΗ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ Σε όλους τους εργαζομένους και ειδικά σε εκείνους που στελεχώνουν την ομάδα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της επιχείρησης (νομοθετική απαίτηση). Πτώσεις / Κακώσεις: Περιεχόμενο Φαρμακείου

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωμα σύνταξης. Καλή ανάγνωση...και περιμένουμε εργασίες για δημοσίευση από όλους. Υ Γ: Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας και στείλτε τα σχόλια σας

Σημείωμα σύνταξης. Καλή ανάγνωση...και περιμένουμε εργασίες για δημοσίευση από όλους. Υ Γ: Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας και στείλτε τα σχόλια σας Σημείωμα σύνταξης Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, Με επιτυχία τελείωσε τις εργασίες του το 2 Επιστημονικό Συμπόσιο του Κυ.Σ.Αν Τα θέματα που αναπτύχθηκαν τράβηξαν το ενδιαφέρον και οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν

Διαβάστε περισσότερα