Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΗ"

Transcript

1 Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΗ Χάρης Αναστόπουλος Τμήμα Φυσικής Πανεπιστήμιο Πατρών Μάρτιος 2015

2 Τί είναι ο χρόνος; «τοῦτο γάρ ἐστιν τὸν χρόνον, ἀριθμός κινήσεως κατὰ τὸ πρότερον καὶ τὸ ὕστερον» Αριστοτέλης, Φυσικά «Ο χρόνος είναι αυτό που εμποδίζει τα γεγονότα από το να συμβαίνουν όλα ταυτόχρονα.» Ανώνυμος «Ο χρόνος είναι η ουσία από την οποία είμαι φτιαγμένος. Ο χρόνος είναι ένα ποτάμι που με παρασύρει, αλλά το ποτάμι είμαι εγώ, είναι μια τίγρη που με κατασπαράζει, αλλά είμαι η τίγρη, είναι μια φωτιά που με καίει, αλλά είμαι η φωτιά.» Χ. Λ. Μπόρχες «Τι είναι λοιπόν ο χρόνος; Αν κανείς δε με ρωτήσει, ξέρω τι είναι. Αλλά αν επιχειρήσω να το εξηγήσω σε κάποιον που ρωτάει, δεν ξέρω.» Αυγουστίνος Ιππώνος

3 Ο Χρόνος στις επιστήμες Σήμερα, ο χρόνος είναι αντικείμενο μελέτης διαφορετικών επιστημών. --- Βιολογία (πώς καταγράφουν οι οργανισμοί το πέρασμα του χρόνου; πώς οργανώνονται τα βιολογικά ρολόγια;) ---Ψυχολογία (ποια είναι η υποκειμενική εμπειρία του χρόνου; Πώς διατάσσουμε τη συνεχή ροή των γεγονότων;) ---Νευροεπιστήμη (ποιο «μέρος» του νευρικού συστήματος σχετίζεται με την καταγραφή και εμπειρία του χρόνου;) ---Λογική (πώς εμφανίζεται η χρονικότητα μέσα στις λογικές προτάσεις; ) --- Ανθρωπολογία (υπάρχουν πολιτισμοί με αντιλήψεις του χρόνου πολύ διαφορετικές από τη δική μας;) κοκ

4 Ο Χρόνος στις επιστήμες Σήμερα, ο χρόνος είναι αντικείμενο μελέτης διαφορετικών επιστημών. --- Βιολογία (πώς καταγράφουν οι οργανισμοί το πέρασμα του χρόνου; πώς οργανώνονται τα βιολογικά ρολόγια;) ---Ψυχολογία (ποια είναι η υποκειμενική εμπειρία του χρόνου; Πώς διατάσσουμε τη συνεχή ροή των γεγονότων;) ---Νευροεπιστήμη (ποιο «μέρος» του νευρικού συστήματος σχετίζεται με την καταγραφή και εμπειρία του χρόνου;) ---Λογική (πώς εμφανίζεται η χρονικότητα μέσα στις λογικές προτάσεις; ) --- Ανθρωπολογία (υπάρχουν πολιτισμοί με αντιλήψεις του χρόνου πολύ διαφορετικές από τη δική μας;) κοκ Στη Φυσική ρωτάμε πώς εμφανίζεται ο χρόνος στις θεμελιώδεις φυσικές θεωρίες. Με ποιες μαθηματικές δομές περιγράφεται και τι μας λέει αυτό για τη φύση του χρόνου.

5 Οι 3 πυλώνες της σύγχρονης φυσικής Κβαντική θεωρία Γενική σχετικότητα Θερμοδυναμική

6 3 διαφορετικοί τρόποι που εμφανίζεται ο χρόνος. Κβαντική θεωρία Γενική σχετικότητα Θερμοδυναμική Ειδικά μεταξύ κβαντικής θεωρίας και σχετικότητας υπάρχει ένα απόλυτο χάσμα στην αντίληψη του χρόνου.

7 Τι εμπεριέχει η έννοια του χρόνου στη φυσική; Η σύγχρονη φυσική είναι μαθηματική, άρα οτιδήποτε έχει να πει για το χρόνο εκφράζεται μέσω μαθηματικών δομών. Οι βασικές δομές που αφορούν το χρόνο 1. Διάταξη 2. Μέτρο 3. Το μετακινούμενο «παρόν».

8 Οι βασικές δομές που αφορούν το χρόνο Διάταξη. Λέμε ότι το γεγονός Α προηγείται του γεγονότος Β: Α < Β Α Β Μέτρο. Λέμε ότι μεταξύ του γεγονότος Α και του γεγονότος Β μεσολάβησαν 5min, σύμφωνα με το τάδε ρολόι του τάδε παρατηρητή. Παρόν. Κάθε στιγμή χωρίζουμε τα γεγονότα σε δύο σύνολα, τα μελλοντικά και τα παρελθοντικά, με το παρόν στο σύνορο του μέλλοντος και του παρελθόντος.

9 Τα «παιδιά» του χρόνου Αιτιότητα: η αιτία προηγείται χρονικά του αποτελέσματος. Τοπικότητα: δεν υπάρχει στιγμιαία μετάδοση πληροφορίας μεταξύ διαφορετικών σημείων του χώρου. Μη αντιστρεψιμότητα: κάποιες μεταβολές δεν αντιστρέφονται με το πέρασμα του χρόνου.

10 Η Νευτώνεια θεώρηση Κομβικό σημείο για την ιστορία του Χρόνου είναι η θεωρία του Νεύτωνα. «Ο απόλυτος, αληθινός και μαθηματικός χρόνος, από μόνος του και από την ίδια του τη φύση, χωρίς αναφορά σε τίποτα εξωτερικό, ρέει ομοιογενώς και καλείται επίσης διάρκεια. Ο σχετικός, φαινομενικός και κοινός χρόνος είναι κάθε αισθητό και εξωτερικό μέτρο της διάρκειας μέσω της κίνησης. Συχνά τέτοια μέτρα (για παράδειγμα, μια ώρα, μια ημέρα, ένα έτος) χρησιμοποιούνται αντί του πραγματικού χρόνου.» I. Newton, Principia (1687).

11 Η Νευτώνεια θεώρηση Σε κάθε γεγονός Α αντιστοιχεί μία και μοναδική τιμή t(a) του απόλυτου χρόνου. t(α) t(β) απόλυτος χρόνος 1. Διάταξη. Αν t(a) < t(b), το γεγονός Α προηγείται του Β. Α: απογείωση Β: προσγείωση 2. Μέτρο. Υπάρχουν ιδανικά ρολόγια, ιδανικών παρατηρητών (απόλυτα στατικοί παρατηρητές), τα oποία καταγράφουν ακριβώς την τιμή t(b) t(a). Ο απόλυτος χρόνος t εισέρχεται στις εξισώσεις κίνησης οποιουδήποτε φυσικού συστήματος. 3.Παρόν. Όλα τα γεγονότα που αντιστοιχούν στην ίδια τιμή του t ορίζουν μία χρονική στιγμή. (Μία στιγμή του παρόντος αντιστοιχεί σε ένα σημείο της ευθείας του χρόνου.)

12 Μη αντιστρεψιμότητα Αυτή τη διαδοχή γεγονότων την παρατηρούμε

13 Μη αντιστρεψιμότητα Αυτή τη διαδοχή γεγονότων δεν την παρατηρούμε Ωστόσο και οι δύο διαδοχές γεγονότων αποτελούν λύσεις των ίδιων εξισώσεων κίνησης (νόμοι του Νεύτωνα) και μάλιστα βρίσκονται πλήρη αντιστοιχία: η μία είναι η χρονική αντιστροφή της άλλης. Σε τι οφείλεται αυτό το βέλος του χρόνου;

14 2 ος νόμος της θερμοδυναμικής Σε ένα μακροσκοπικό σύστημα, σε κάθε χρονική στιγμή t, ορίζεται η τιμή μίας ποσότητας S, που καλείται εντροπία. Φυσικά πραγματοποιήσιμες μεταβολές είναι μόνο αυτές για τις οποίες η εντροπία δεν ελαττώνεται με το χρόνο, εφόσον το σύστημα είναι κλειστό. Αυτός είναι ο γενικευμένος 2 ος νόμος, όχι η αρχική του μορφή. Α Β Γ Δ Α Β Γ Δ: εντροπία αυξάνει Δ Γ Β Α: εντροπία ελαττώνεται Α Γ Β Δ: επίσης απαγορεύεται

15 Τι είναι η εντροπία; Γιατί αυξάνει; Η βασική απόπειρα εξήγησης του 2 ου θερμοδυναμικού νόμου οφείλεται στον Boltzmann. Έστω Γ ο χώρος των μικροκαταστάσεων, δηλαδή ένας μαθηματικός χώρος του οποίου κάθε σημείο αντιστοιχεί σε μία συγκεκριμένη διάταξη των μορίων που Αποτελούν το υπο μελέτη σύστημα. Μία μακροκατάσταση αντιστοιχεί σε πολλές διαφορετικές μικροκαταστάσεις. Μικροκατάσταση J Q 10 J Q K A 9 10 J Q K 9 10 J Q K Μακροκατάσταση φλος φλος κέντα κέντα Θεμελιώδης η διάκριση μεταξύ του μικροσκοπικού επιπέδου των μορίων και του μακροσκοπικού επιπέδου στο οποίο ισχύει ο 2 ος νόμος. Μακροκατάσταση είναι κάθε διάταξη του συστήματος που είναι μακροσκοπικά ξεχωριστή. Σε τράπουλα των 32 έχουμε μικροκαταστάσεις που μοιράζονται σε 9 μακροκαταστάσεις ως εξής. μάκρο # φλος 16 χρώμα 208 καρέ 224 φουλ κέντα τρία ζεύγη ζεύγος τίποτα

16 Τι είναι η εντροπία; Γιατί αυξάνει; Διαχωρίζουμε το χώρο των μικροκαταστάσεων σε μακροκαταστάσεις. Ορίζουμε ως εντροπία το λογάριθμο του «όγκου» Ω που αντιστοιχεί σε μία μακροκατάσταση. Ο 2 ος νόμος οφείλεται στο ότι ένα σύστημα που ξεκινά από μακροκατάσταση μικρής εντροπίας θα τείνει να βρεθεί σε μακροκαταστάσεις ολοένα και μεγαλύτερης εντροπίας, γιατί αυτές καταλαμβάνουν περισσότερο όγκο, και άρα είναι πιο πιθανό να περάσει μέσα από αυτές η τροχιά του συστήματος. Α, Β: τυπικές τροχιές, αυξάνει η εντροπία Γ: σπάνια τροχιά, περνά μια φάση ελάττωσης εντροπίας Για τον Boltzmann, o 2 ος νόμος ισχύει μόνο στατιστικά, όχι απόλυτα.

17 Ο χρόνος έχει αρχή(;) Πρόβλημα με την ιδέα του Boltzmann. Αν επαναλάβουμε το επιχείρημα του αντίστροφα στο χρόνο, είναι πιο πιθανό και στο παρελθόν να είχαμε κατάσταση μεγαλύτερης εντροπίας και τώρα να είμαστε σε μία στατιστική διακύμανση που στιγμιαία μειώθηκε η εντροπία. (τροχιά c).

18 Ο χρόνος έχει αρχή(;) Πρόβλημα με την ιδέα του Boltzmann. Αν επαναλάβουμε το επιχείρημα του αντίστροφα στο χρόνο, είναι πιο πιθανό και στο παρελθόν να είχαμε κατάσταση μεγαλύτερης εντροπίας και τώρα να είμαστε σε μία στατιστική διακύμανση που στιγμιαία μειώθηκε η εντροπία. (τροχιά c). Μόνο μία λύση: πρέπει το σύμπαν να ξεκίνησε από κατάσταση πολύ μικρής εντροπίας. Και πρέπει να ξεκίνησε πεπερασμένο χρόνο πριν. Η εξήγηση του 2 ου θερμοδυναμικού νόμου κατά Boltzmann καταλήγει να είναι κοσμολογική. Απαιτεί επίκληση ειδικών αρχικών συνθηκών για το σύμπαν. Ο 2 ος νόμος της θερμοδυναμικής υπαινίσσεται την ύπαρξη μιας αρχής στο χρόνο. Εντυπωσιακό το πώς η υπόθεση του Boltzmann ταιριάζει με τη σύγχρονη κοσμολογία.

19 Ειδική σχετικότητα Με την ειδική σχετικότητα ο Αϊνστάιν επέφερε μία σημαντική αλλαγή στη Νευτώνεια αντίληψη του χρόνου. Κεντρικό σημείο: Υπάρχει μία ανώτατη ταχύτητα c (του φωτός), η οποία είναι ίδια για όλους τους παρατηρητές. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει απόλυτη έννοια του ταυτόχρονου. Το αν ένας παρατηρητής θα πει το γεγονός Α ταυτόχρονο με το γεγονός Β, εξαρτάται από την κίνησή του. Η αναγκαιότητα του απόλυτου χρόνου χάνεται. Ωστόσο αντικαθίσταται από την έννοια του απόλυτου χωροχρόνου. Κάθε γεγονός αντιστοιχεί σε ένα σημείο ενός τετραδιάστατου μαθηματικού χώρου Μ που καλείται χωροχρόνος. Τρεις συντεταγμένες του Μ αντιστοιχούν σε χώρο και μία σε χρόνο. Το πώς θα διαλέξει κανείς αυτές τις συντεταγμένες εξαρτάται από τον παρατηρητή.

20 Ειδική σχετικότητα t O x Κώνος φωτός ενός γεγονότος O

21 t Ειδική σχετικότητα Ο κώνος φωτός του Ο δεν εξαρτάται από τον παρατηρητή. t O x O x Κώνος φωτός ενός γεγονότος O Κώνος φωτός ενός γεγονότος O

22 Ειδική σχετικότητα A Το γεγονός Α είναι στο μέλλον του Ο. O Γ Το γεγονός Β είναι στο παρελθόν του Ο. Το γεγονός Γ είναι χωροειδές ως προς το Ο (μπορεί να βρεθεί σύστημα αναφοράς ως προς το οποίο είναι ταυτόχρονα). Β Οι παραπάνω χρονικές σχέσεις μεταξύ γεγονότων δεν εξαρτώνται από το σύστημα συντεταγμένων, είναι απόλυτες.

23 Ο χρόνος στην ειδική σχετικότητα B 1. Διάταξη. Αν το Β στο μελλοντικό κώνο φωτός του Α τότε Α < Β, το γεγονός Α προηγείται του Β. Μερική διάταξη: δύο γεγονότα μπορεί να μη διατάσσονται, π.χ. Α και Γ. A Γ 2. Μέτρο. Υπάρχουν ιδανικά ρολόγια ιδανικών παρατηρητών (αδρανειακοί παρατηρητές), τα οποία μετρούν τη μέγιστη τιμή χρόνου σε σχέση με όλους τους παρατηρητές που είναι παρόντες στα γεγονότα Α και Β. (Έτσι ορίζεται η χρονική απόσταση Α και Β)) 3.Παρόν. Το παρόν είναι τοπικό (αναφέρεται μόνο σε παρατηρητές που παρευρίσκονται στο ίδιο γεγονός). Η ταυτοχρονία δεν είναι απόλυτη.

24 Ο χρόνος στην ειδική σχετικότητα B 1. Διάταξη. Αν το Β στο μελλοντικό κώνο φωτός του Α τότε Α < Β, το γεγονός Α προηγείται του Β. Μερική διάταξη: δύο γεγονότα μπορεί να μη διατάσσονται, π.χ. Α και Γ. A Γ 2. Μέτρο. Υπάρχουν ιδανικά ρολόγια ιδανικών παρατηρητών (αδρανειακοί παρατηρητές), τα οποία μετρούν τη μέγιστη τιμή χρόνου σε σχέση με όλους τους παρατηρητές που είναι παρόντες στα γεγονότα Α και Β. (Έτσι ορίζεται η χρονική απόσταση Α και Β)) Γεωμετρία του χωροχρόνου = Χρονική διάταξη γεγονότων + Χρονική απόσταση γεγονότων για όλα τα ζεύγη γεγονότων Α και Β. 3.Παρόν. Το παρόν είναι τοπικό (αναφέρεται μόνο σε παρατηρητές που παρευρίσκονται στο ίδιο γεγονός). Η ταυτοχρονία δεν είναι απόλυτη.

25 Ο χρόνος στην ειδική σχετικότητα Γεωμετρία του χωροχρόνου = Χρονική διάταξη γεγονότων + Χρονική απόσταση γεγονότων για όλα τα ζεύγη γεγονότων Α και Β. Στην ειδική σχετικότητα η γεωμετρία του χωροχρόνου είναι απόλυτη, θα μπορούσαμε να παραφράσουμε το Νεύτωνα, «Ο απόλυτος, αληθινός και μαθηματικός χωροχρόνος, από μόνος του και από την ίδια του τη φύση, χωρίς αναφορά σε τίποτα εξωτερικό υπάρχει ομοιογενώς.» Αυτή η απολυτότητα χάνεται όταν πάμε στη Γενική Σχετικότητα.

26 Γενική Σχετικότητα Γεωμετρία του χωροχρόνου = Χρονική διάταξη γεγονότων + Χρονική απόσταση γεγονότων για όλα τα ζεύγη γεγονότων Α και Β.

27 Γενική Σχετικότητα Γεωμετρία του χωροχρόνου = Χρονική διάταξη γεγονότων + Χρονική απόσταση γεγονότων για όλα τα ζεύγη γεγονότων Α και Β. 1. Η γεωμετρία του χωροχρόνου μπορεί να είναι καμπύλη. Η καμπυλότητα του χωροχρόνου σημαίνει ότι οι καμπύλες μέγιστου χρόνου δεν είναι ευθείες. Η απόκλιση από την ευθεία κίνηση είναι αυτό που λέγαμε βαρυτική έλξη στην Νευτώνεια μηχανική.

28 Γενική Σχετικότητα Γεωμετρία του χωροχρόνου = Χρονική διάταξη γεγονότων + Χρονική απόσταση γεγονότων για όλα τα ζεύγη γεγονότων Α και Β. 1. Η γεωμετρία του χωροχρόνου μπορεί να είναι καμπύλη. 2. Η γεωμετρία του χωροχρόνου είναι δυναμική, δηλαδή υπόκειται σε εξισώσεις εξέλιξης και αλληλεπιδρά με την ύλη. Η γεωμετρία λέει στην ύλη πώς να κινηθεί, η ύλη λέει στη γεωμετρία πώς να παραμορφωθεί.

29 Ο χρόνος στη γενική σχετικότητα «Ο απόλυτος, αληθινός και μαθηματικός χωροχρόνος, από μόνος του και από την ίδια του τη φύση, χωρίς αναφορά σε τίποτα εξωτερικό υπάρχει ομοιογενώς.»

30 Ο χρόνος στη γενική σχετικότητα «Ο απόλυτος, αληθινός και μαθηματικός χωροχρόνος, παραμένει αληθινός και μαθηματικός, δεν είναι απόλυτος από μόνος του και από την ίδια του τη φύση, χωρίς αναφορά σε τίποτα εξωτερικό υπάρχει ομοιογενώς.»

31 Ο χρόνος στη γενική σχετικότητα «Ο απόλυτος, αληθινός και μαθηματικός χωροχρόνος, παραμένει αληθινός και μαθηματικός, δεν είναι απόλυτος από μόνος του και από την ίδια του τη φύση, χωρίς αναφορά σε τίποτα εξωτερικό υπάρχει ομοιογενώς.» Εδώ δεν άλλαξε, η γεωμετρία του χωροχρόνου ορίζεται αυτόνομα και υπάρχει ακόμα και απουσία ύλης.

32 Ο χρόνος στη γενική σχετικότητα «Ο απόλυτος, αληθινός και μαθηματικός χωροχρόνος, παραμένει αληθινός και μαθηματικός, δεν είναι απόλυτος από μόνος του και από την ίδια του τη φύση, χωρίς αναφορά σε τίποτα εξωτερικό υπάρχει ομοιογενώς.» Εδώ δεν άλλαξε, η γεωμετρία του χωροχρόνου ορίζεται αυτόνομα και υπάρχει ακόμα και απουσία ύλης. Αλληλεπιδρά με την ύλη, η γεωμετρία εξελίσσεται, ο χρόνος είναι ενδογενές χαρακτηριστικό ενός φυσικού συστήματος, όχι μία εξωτερική δομή έξω από το σύστημα.

33 Ο χρόνος στη γενική σχετικότητα «Ο απόλυτος, αληθινός και μαθηματικός χωροχρόνος, παραμένει αληθινός και μαθηματικός, δεν είναι απόλυτος από μόνος του και από την ίδια του τη φύση, χωρίς αναφορά σε τίποτα εξωτερικό υπάρχει ομοιογενώς.» Εδώ δεν άλλαξε, η γεωμετρία του χωροχρόνου ορίζεται αυτόνομα και υπάρχει ακόμα και απουσία ύλης. Εν γένει δεν υπάρχει ομοιογενώς, καμπυλώνει, αλλιώς κυλά ο χρόνος κοντά σε μελανή οπή, αλλιώς μακριά, αλλιώς στο πρώιμο σύμπαν αλλιώς τώρα. Αλληλεπιδρά με την ύλη, η γεωμετρία εξελίσσεται, ο χρόνος είναι ενδογενές χαρακτηριστικό ενός φυσικού συστήματος, όχι μία εξωτερική δομή έξω από το σύστημα.

34 Ο χρόνος έχει αρχή! Θεωρήματα μοναδικότητας από Hawking + Penrose (δεκαετία 60) α. Αν ένας χωροχρόνος κάποια στιγμή διαστέλλεται (όπως φαίνεται στο δικό μας σύμπαν) β. αν η ύλη χαρακτηρίζεται από θετική ενέργεια (όλες οι γνωστές μορφές ύλης) γ. αν είναι πάντα καλώς ορισμένη η χρονική διάταξη (δεν υπάρχουν χρονομηχανές) τότε λύνοντας τις εξισώσεις της Γενικής Σχετικότητας προς το παρελθόν καταλήγουμε σε μία μοναδικότητα (άπειρη πυκνότητα, καμπυλότητα κοκ) πριν από πεπερασμένο χρόνο. Δηλαδή (μέσα στη Γενική Σχετικότητα) περιμένει κανείς να υπάρχει αρχή στο χρόνο. Αυτό που έχει επικρατήσει να λέμε Big Bang. Προσοχή, η παρατηρησιακή κοσμολογία έχει δεδομένα από τη λεγόμενη εποχή της επανασύνδεσης, περίπου έτη μετά τη μοναδικότητα. Επιβεβαιώνει το μικρό, καυτό, πυκνό σύμπαν στην αρχή, αλλά η ίδια η μοναδικότητα είναι για την ώρα πειραματικά απροσπέλαστη.

35 Ο χρόνος στη κβαντική θεωρία Η δεύτερη μεγάλη επανάσταση στη φυσική του 20 ου αιώνα ήταν η ανάπτυξη της Κβαντικής Θεωρίας. Ο μικρόκοσμος δεν μπορεί να περιγραφεί με όρους σωματιδίων που κινούνται σε καλώς ορισμένες τροχιές. Απαιτεί μία αφηρημένη μαθηματική περιγραφή χωρίς άμεση αντιστοίχιση των μαθηματικών αντικειμένων με εικόνες και έννοιες του μακρόκοσμου. Υπάρχει ένας αλγόριθμος με τον οποίον μπορούμε να πάρουμε από αυτά τα μαθηματικά αντικείμενα πληροφορίες για τις ερωτήσεις που κάνουμε στη φύση (πειράματα), υπό μορφή πιθανοτήτων. Η πιο επιτυχημένη επιστημονική θεωρία όλων των εποχών, ως προς την ακρίβεια των προβλέψεων. α. έχει περάσει όλα τα τεστ ελέγχου ανεξαιρέτως. β. σε επιλεγμένα συστήματα συμφωνία θεωρίας με πείραμα στο 0, %.

36 Ο χρόνος στη κβαντική θεωρία Αλλά η κβαντική θεωρία δεν έχει να πει τίποτα το συνταρακτικό για το χρόνο. Ο χρόνος στην κβαντική θεωρία είναι Νευτώνειος, όχι δυναμικός. Ο χρόνος είναι παράμετρος εξωτερική του συστήματος, αυτό που μετράει ένα κλασικό ρολόι έξω από το μικροσκοπικό σύστημα. Αυτό δεν αλλάζει και όταν ενοποιούμε την κβαντική θεωρία με την ειδική σχετικότητα. Δεν υπάρχει παρατηρήσιμο μέγεθος «χρόνος» στα μαθηματικά της κβαντικής θεωρίας---σε αντίθεση με τη θέση. Ακόμα δεν ξέρουμε να χειριζόμαστε καλά ερωτήματα για χρονικές μετρήσεις σε κβαντικά συστήματα.

37 Φαινόμενο σήραγγος Κλασική φυσική: Σκαρφάλωμα του λόφου Κβαντική φυσική: σήραγγα Υπάρχει μη μηδενική πιθανότητα ένα σωμάτιο να βρεθεί στα δεξιά του λόφου ακόμα και αν δεν έχει την ενέργεια να τον υπερπηδήσει.

38 Ο χρόνος σήραγγας Πόσο χρόνο κάνει το σωμάτιο να διασχίσει το λόφο μέσω της σήραγγας; Κλασική φυσική: Σκαρφάλωμα του λόφου Κβαντική φυσική: σήραγγα Περίεργη αμφισημία σε μία κατά τα άλλα εντυπωσιακά ακριβόλογη θεωρία.

39 Ο χρόνος σήραγγας Πόσο χρόνο κάνει το σωμάτιο να διασχίσει το λόφο μέσω της σήραγγας; Κλασική φυσική: Σκαρφάλωμα του λόφου Δεν υπάρχει μοναδική απάντηση (από το 1927 ως σήμερα). Υπάρχουν 5-10 διαφορετικές απαντήσεις, λόγω του ότι ο χρόνος ως μετρούμενο μέγεθος δεν ορίζεται μονοσήμαντα στην κβαντική θεωρία. Πιθανότατα, θα έχουμε σύντομα πειραματική απάντηση χάρη στην τεχνολογία των attosecond λέιζερ. Κβαντική φυσική: σήραγγα Περίεργη αμφισημία σε μία κατά τα άλλα εντυπωσιακά ακριβόλογη θεωρία.

40 Οι δομές του χρόνου α. Ο χρόνος εξωτερική παράμετρος ενός φυσικού συστήματος. β. απόλυτος χρόνος γ. αμφισημίες στην περιγραφή χρονικών μετρήσεων. Κβαντική θεωρία Γενική σχετικότητα α. Ο χρόνος δυναμικός. β. ενδογενές χαρακτηριστικό των φυσικών συστημάτων. γ. αρχή στο χρόνο Θερμοδυναμική α. βέλος του χρόνου β. αρχή στο χρόνο

41 Οι δομές του χρόνου α. Ο χρόνος εξωτερική παράμετρος ενός φυσικού συστήματος. β. απόλυτος χρόνος γ. αμφισημίες στην περιγραφή χρονικών μετρήσεων. Κβαντική θεωρία Γενική σχετικότητα α. Ο χρόνος δυναμικός. β. ενδογενές χαρακτηριστικό των φυσικών συστημάτων. γ. αρχή στο χρόνο Θερμοδυναμική α. βέλος του χρόνου β. αρχή στο χρόνο Η τρέχουσα έρευνα προσπαθεί να ενοποιήσει τις βασικές θεωρίες και άρα να δώσει και μια εικόνα που να συμβιβάζει τις αντιφάσεις.

42 Κβαντική θεωρία Θερμοδυναμική Ξέρουμε αρκετά πράγματα για τη συνύπαρξή τους, υπάρχουν αρκετές καλές ιδέες, πολλή δουλειά σε βάθος δεκαετιών, αλλά όχι ενοποιημένη θεώρηση. Θεμελιώδες ερώτημα Πώς μια αντιστρέψιμη θεωρία του μικρόκοσμου οδηγεί σε μη-αντιστρέψιμη συμπεριφορά στο μακρόκοσμο; Το παλιότερο ανοικτό ερώτημα στη θεωρητική φυσική (από τη δεκαετία του 1870). Η κβαντική θεωρία επιφέρει επιπλοκές, αλλά η ουσία του ερωτήματος υπήρχε και πριν την εμφάνισή της. Η απάντηση πρέπει να περιλαμβάνει τη διάκριση μικρο-μακρο του Boltzmann ή κάτι ισοδύναμο. Αλλά πώς προκύπτει αυτή από πρώτες αρχές;

43 Κβαντική θεωρία Θερμοδυναμική 1. Ενδογενώς από εσωτερικά χαρακτηριστικά συστημάτων με πολλά σωματίδια (δυναμική αστάθεια, εργοδικότητα, μίξη). 2. Εξωγενώς επειδή κάθε φυσικό σύστημα βρίσκεται πάντα σε επαφή με ένα περιβάλλον. Θεμελιώδες ερώτημα Πώς μια αντιστρέψιμη θεωρία του μικρόκοσμου οδηγεί σε μη-αντιστρέψιμη συμπεριφορά στο μακρόκοσμο; 4 σχολές 3. Είναι θέμα του πως μακροσκοπικά όντα διαχειρίζονται την πληροφορία που έχουν για συστήματα που αποτελούνται από πολλά μικροσκοπικά μέρη, με βάση τους κανόνες της κβαντικής θεωρίας. 4. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη λύση με τις υπάρχουσες θεωρίες. Απαιτείται νέα φυσική.

44 Γενική σχετικότητα Θερμοδυναμική Ένα από τα πιο καυτά θέματα της έρευνας στη θεωρητική φυσική τα τελευταία χρόνια. Μελανή οπή: περιοχή του χωροχρόνου από την οποία δε διαφεύγει φως στο άπειρο. Θερμοδυναμική μελανών οπών Ο 2 ος θερμοδυναμικός νόμος ισχύει αν λάβει κανείς υπόψη το άθροισμα της εντροπίας της μελανής οπής και της εντροπίας της ύλης.

45 Γενική σχετικότητα Θερμοδυναμική Ένα από τα πιο καυτά θέματα της έρευνας στη θεωρητική φυσική τα τελευταία χρόνια. Μελανή οπή: περιοχή του χωροχρόνου από την οποία δε διαφεύγει φως στο άπειρο. Πού οφείλονται οι θερμοδυναμικές ιδιότητες των μελανών οπών; Πολλές (αμοιβαίως αποκλειόμενες) θεωρίες. Ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες. Α. Η εντροπία είναι του βαρυτικού πεδίου. Β. Η εντροπία είναι της ύλης που σχημάτισε τη μελανή οπή. Γ. Η εντροπία αντανακλά την άγνοια του εξωτερικού παρατηρητή για το εσωτερικό της μελανής οπής.

46 Γενική σχετικότητα Θερμοδυναμική Έχει το βαρυτικό πεδίο (η γεωμετρία του χωροχρόνου) εντροπία; Υπάρχει βαρυτικό βέλος του χρόνου; Η σχετικότητα και η θερμοδυναμική συμφωνούν ως προς την αρχή του χρόνου και αλληλο-ενισχύονται. Απουσία βαρύτητας: τα μόρια τείνουν να κατανεμηθούν ομοιογενώς στο χώρο. Παρουσία βαρύτητας: τα μόρια τείνουν να κατανεμηθούν εξαιρετικά ανομοιογενώς στο χώρο.

47 Γενική σχετικότητα Θερμοδυναμική Έχει το βαρυτικό πεδίο (η γεωμετρία του χωροχρόνου) εντροπία; Η σχετικότητα και η θερμοδυναμική συμφωνούν ως προς την αρχή του χρόνου και αλληλο-ενισχύονται. Απουσία βαρύτητας: τα μόρια τείνουν να κατανεμηθούν ομοιογενώς στο χώρο. Παρουσία βαρύτητας: τα μόρια τείνουν να κατανεμηθούν εξαιρετικά ανομοιογενώς στο χώρο. Εικασία Penrose: Η εντροπία του βαρυτικού πεδίου είναι ανάλογη των ανομοιογενειών. Μέγιστη όταν όλο το σύστημα σχηματίσει μια μελανή οπή.

48 Γενική σχετικότητα Θερμοδυναμική Η σχετικότητα και η θερμοδυναμική συμφωνούν ως προς την αρχή του χρόνου και αλληλο-ενισχύονται. Απουσία βαρύτητας: τα μόρια τείνουν να κατανεμηθούν ομοιογενώς στο χώρο. Παρουσία βαρύτητας: τα μόρια τείνουν να κατανεμηθούν εξαιρετικά ανομοιογενώς στο χώρο. Εικασία Penrose: Η εντροπία του βαρυτικού πεδίου είναι ανάλογη των ανομοιογενειών. Το πρώιμο σύμπαν είναι εξαιρετικά ομοιογενές. Η ακτινοβολία υποβάθρου είναι ομοιογενής σε ποσοστό 0,001% και είναι θερμική. Δηλαδή κατάσταση εξαιρετικά χαμηλής εντροπίας, σε συμφωνία με τον Boltzmann. Μέγιστη όταν όλο το σύστημα σχηματίσει μια μελανή οπή. Big Bang: ελάχιστη εντροπία Μελανή οπή: μέγιστη εντροπία

49 Γενική σχετικότητα Θερμοδυναμική Έχει το βαρυτικό πεδίο (η γεωμετρία του χωροχρόνου) εντροπία; Η σχετικότητα και η θερμοδυναμική συμφωνούν ως προς την αρχή του χρόνου και αλληλο-ενισχύονται. Απουσία βαρύτητας: τα μόρια τείνουν να κατανεμηθούν ομοιογενώς στο χώρο. Παρουσία βαρύτητας: τα μόρια τείνουν να κατανεμηθούν εξαιρετικά ανομοιογενώς στο χώρο. Εικασία Penrose: Η εντροπία του βαρυτικού πεδίου είναι ανάλογη των ανομοιογενειών. Το πρώιμο σύμπαν είναι εξαιρετικά ομοιογενές. Η ακτινοβολία υποβάθρου είναι ομοιογενής σε ποσοστό 0,001% και είναι θερμική. Μέγιστη όταν όλο το σύστημα σχηματίσει μια μελανή οπή. Δηλαδή κατάσταση εξαιρετικά χαμηλής εντροπίας, σε συμφωνία με τον Boltzmann.

50 Κβαντική θεωρία Γενική σχετικότητα Δεκάδες προγράμματα προς μία κβαντική θεωρία της βαρύτητας. Κανένα δεν έχει οδηγήσει σε θεωρία που να κάνει επιβεβαιώσιμες προβλέψεις. Η θεμελιώδης σύγκρουση της σύγχρονης φυσικής. Απόλυτος εξωτερικός χρόνος ενδογενής δυναμικός χρόνος εναντίον Πώς να φτιάξεις μια θεωρία που να ενοποιεί δύο ασύμβατες έννοιες; Γνωστό ως πρόβλημα του χρόνου στην κβαντική βαρύτητα. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εννοιολογικά προβλήματα.

51 Κβαντική θεωρία Γενική σχετικότητα Απόλυτος εξωτερικός χρόνος εναντίον ενδογενούς δυναμικού χρόνου Στρατηγικές των θεωριών κβαντικής βαρύτητας Αγνόησε το πρόβλημα Εστιάζεις σε διαφορετικά θέματα, ελπίζοντας ότι η τελική θεωρία θα έχει μία συνεπή θεώρηση του χρόνου. Δες το ως πρόβλημα που πρέπει να λύσεις μέσα στη θεωρία σου Εστιάζεις σε διαφορετικά θέματα, αλλά ήδη από πρώιμο στάδιο πρέπει να ξεκαθαρίσεις πώς βλέπεις το χρόνο. Φτιάξε θεωρία που να έχει το χρόνο στο επίκεντρο Μπορείς να έχεις μια θεωρία για το χωροχρόνο χωρίς να έχεις την έννοια του χρόνου σε κομβικό σημείο της θεωρίας; Αυτή η στάση συνηθίζεται σε θεωρίες που αντιμετωπίζουν τη βαρύτητα ως άλλη μια δύναμη σαν τις άλλες. (υπερχορδές) Αυτή η στάση συνηθίζεται σε θεωρίες που θεωρούν ότι η βαρύτητα είναι πρωταρχικά γεωμετρία και όχι δύναμη. (κβαντική γεωμετροδυναμική, κβαντική βαρύτητα βρόγχων) Θεωρίες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη λογική της γενικής σχετικότητας για το χρόνο. (αιτιακά σύνολα, θεώρηση ιστοριών, twistors)

52 Κβαντική θεωρία Γενική σχετικότητα Σταυροδρόμια επιλογών Κβαντική βαρύτητα

53 Κβαντική θεωρία Γενική σχετικότητα Σταυροδρόμια επιλογών Απαιτούνται ριζικές αλλαγές και στην κβαντική και στη γενική σχετικότητα. Κβαντική βαρύτητα Κρατάς την κβαντική θεωρία όπως έχει και προσπαθείς να γράψεις τη βαρύτητα στη γλώσσα της. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργασιών. Κρατώντας κάτι ατόφιο, έχεις ένα κάπως στέρεο έδαφος να πατήσεις.

54 Κβαντική θεωρία Γενική σχετικότητα Σταυροδρόμια επιλογών Απαιτούνται ριζικές αλλαγές και στην κβαντική και στη γενική σχετικότητα. Κβαντική βαρύτητα Κρατάς την κβαντική θεωρία όπως έχει και προσπαθείς να γράψεις τη βαρύτητα στη γλώσσα της. Η βαρύτητα είναι δύναμη σαν τις άλλες. Η ίδια λογική θα δουλέψει. Φτιάχνεις θεωρία κβαντικής βαρύτητας χρησιμοποιώντας ως βάση τον απόλυτο χωροχρόνο της ειδικής σχετικότητας, όπως για τις άλλες δυνάμεις.

55 Κβαντική θεωρία Γενική σχετικότητα Σταυροδρόμια επιλογών Απαιτούνται ριζικές αλλαγές και στην κβαντική και στη γενική σχετικότητα. Κβαντική βαρύτητα Κρατάς την κβαντική θεωρία όπως έχει και προσπαθείς να γράψεις τη βαρύτητα στη γλώσσα της. Η βαρύτητα είναι δύναμη σαν τις άλλες. Η ίδια λογική θα δουλέψει. Η βαρύτητα είναι γεωμετρία του χώρου, όχι απλά μια άλλη δύναμη. Θέλουμε μια κβαντική θεωρία της γεωμετρίας. Προσοχή, γεωμετρία του χώρου, όχι του χωροχρόνου. Είναι η θυσία που πρέπει να κάνεις επειδή κρατάς την κβαντική θεωρία χωρίς μετατροπές.

56 Κβαντική θεωρία Γενική σχετικότητα Σταυροδρόμια επιλογών Απαιτούνται ριζικές αλλαγές και στην κβαντική και στη γενική σχετικότητα. Κβαντική βαρύτητα Κρατάς την κβαντική θεωρία όπως έχει και προσπαθείς να γράψεις τη βαρύτητα στη γλώσσα της. Η βαρύτητα είναι δύναμη σαν τις άλλες. Η ίδια λογική θα δουλέψει. Η βαρύτητα είναι γεωμετρία του χώρου, όχι απλά μια άλλη δύναμη. Θέλουμε μια κβαντική θεωρία της γεωμετρίας. Χρόνος πριν το κβάντο. Ψάχνεις στη γενική σχετικότητα να ανακαλύψεις μία κρυμμένη δομή απόλυτου χρόνου. Και κβαντίζεις με αναφορά σ αυτή τη δομή. Χρόνος μετά το κβάντο. Ο χρόνος εμφανίζεται σα δευτερεύουσα έννοια, που προκύπτει σε κάποιο κλασικό μακροσκοπικό όριο.

57 Κβαντική θεωρία Γενική σχετικότητα Σταυροδρόμια επιλογών Απαιτούνται ριζικές αλλαγές και στην κβαντική και στη γενική σχετικότητα. Θέλεις να κρατήσεις τη γοητευτική περιγραφή του χρόνου και του χώρου της Γεν. Σχετικότητας. Πολλές επιλογές. Αλλά ποιο είναι το στέρεο έδαφος να πατήσεις; Επιτρέπονται όλα; Κβαντική βαρύτητα Κρατάς την κβαντική θεωρία όπως έχει και προσπαθείς να γράψεις τη βαρύτητα στη γλώσσα της. Η βαρύτητα είναι δύναμη σαν τις άλλες. Η ίδια λογική θα δουλέψει. Η βαρύτητα είναι γεωμετρία του χώρου, όχι απλά μια άλλη δύναμη. Θέλουμε μια κβαντική θεωρία της γεωμετρίας. Χρόνος πριν το κβάντο. Ψάχνεις στη γενική σχετικότητα να ανακαλύψεις μία κρυμμένη δομή απόλυτου χρόνου. Και κβαντίζεις με αναφορά σ αυτή τη δομή. Χρόνος μετά το κβάντο. Ο χρόνος εμφανίζεται σα δευτερεύουσα έννοια, που προκύπτει σε κάποιο κλασικό μακροσκοπικό όριο.

58 Κβαντική θεωρία Γενική σχετικότητα Να θυμόμαστε βέβαια. Δεν υπάρχει ως τώρα καμία θεωρία κβαντικής βαρύτητας που να κάνει μονοσήμαντες προβλέψεις που να αφορούν πειράματα, έστω προβλεπόμενα ως πραγματοποιήσιμα στο κοντινό μέλλον.

59 Τεράστιος ο όγκος εργασιών και ιδεών που είτε αφορούν άμεσα είτε σχετίζονται έμμεσα με το πρόβλημα του χρόνου. Θα περιγράψω μόνο το πρόγραμμα στο οποίο δουλεύουμε.

60 Θεωρία της διπλής δομής του χρόνου (Σαββίδου 99) Εφόσον η διάταξη και το μέτρο του χρόνου ξεχωρίζουν εννοιολογικά, να ξεχωρίζουν και μαθηματικά μέσα στις φυσικές θεωρίες. Μαθηματική περιγραφή χρόνου = συμμετρία που αντιστοιχεί σε μεταβολή του χρόνου. Ο συνήθης τρόπος γραφής των θεμελιωδών φυσικών θεωριών αναγνωρίζει μία χρονική συμμετρία.

61 Θεωρία της διπλής δομής του χρόνου (Σαββίδου 99) Εφόσον η διάταξη και το μέτρο του χρόνου ξεχωρίζουν εννοιολογικά, να ξεχωρίζουν και μαθηματικά μέσα στις φυσικές θεωρίες. Μαθηματική περιγραφή χρόνου = συμμετρία που αντιστοιχεί σε μεταβολή του χρόνου. Ο συνήθης τρόπος γραφής των θεμελιωδών φυσικών θεωριών αναγνωρίζει μία χρονική συμμετρία. Ωστόσο αποδεικνύεται ότι ορίζονται δύο διαφορετικές χρονικές συμμετρίες, μια για τη διάταξη και μία για το μέτρο του χρόνου οι οποίες συνυπάρχουν. 1. Στην κβαντική θεωρία (1999) 2. Στη Γενική Σχετικότητα (2003). Το πόσες συμμετρίες υπάρχουν δεν επηρεάζει τις φυσικές προβλέψεις των υπαρχουσών θεωριών, αλλά δίνει άλλο σημείο εκκίνησης για κατασκευή νέων θεωριών, όπως αυτές της κβαντικής βαρύτητας.

62 Θεωρία της διπλής δομής του χρόνου (Σαββίδου 99) Εφόσον η διάταξη και το μέτρο του χρόνου ξεχωρίζουν εννοιολογικά, να ξεχωρίζουν και μαθηματικά μέσα στις φυσικές θεωρίες. Δύο διαφορετικές χρονικές συμμετρίες για τη διάταξη και το μέτρο του χρόνου οι οποίες συνυπάρχουν. 1. Στην κβαντική θεωρία (1999) 2. Στη Γενική Σχετικότητα (2003). Αποτελέσματα 1. Προτεινόμενη λύση του προβλήματος του χρόνου. Η διάταξη είναι απόλυτη δομή και το μέτρο δυναμική δομή. 2. Για να κβαντίσεις τη βαρύτητα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μεταβλητές που περιέχουν ενδογενώς την έννοια της διάταξης.

63 Θεωρία κβαντικών χρονικών πιθανοτήτων (QTP) (Χ.Α +Ν.Σ ) Να δοκιμάσουμε τη θεώρηση διπλού χρόνου σε συστήματα που μπορούν να δώσουν μετρήσιμες προβλέψεις. Προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα της αμφισημίας των χρονικών μετρήσεων στην κβαντική θεωρία.

64 Θεωρία κβαντικών χρονικών πιθανοτήτων (QTP) (Χ.Α +Ν.Σ. 2006) Να εφαρμόσουμε τη θεώρηση διπλού χρόνου σε συστήματα που μπορούν να δώσουν μετρήσιμες προβλέψεις. Προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα της αμφισημίας των χρονικών μετρήσεων στην κβαντική θεωρία. Ισχυριζόμαστε ότι το λύσαμε Θεωρία QTP, μία αλγοριθμική μέθοδος. για κάθε πειραματική διάταξη, μονοσήμαντος υπολογισμός όλων των πιθανοτήτων για μετρήσεις του χρόνου. Κατανομή πιθανοτήτων αντί για μία ακριβής τιμή χρόνου διάσχισης της σήραγγας.

65 Θεωρία κβαντικών χρονικών πιθανοτήτων (QTP) (Χ.Α +Ν.Σ ) Να εφαρμόσουμε τη θεώρηση διπλού χρόνου σε συστήματα που μπορούν να δώσουν μετρήσιμες προβλέψεις. Προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα της αμφισημίας των χρονικών μετρήσεων στην κβαντική θεωρία. Ισχυριζόμαστε ότι το λύσαμε Θεωρία QTP, μία αλγοριθμική μέθοδος. για κάθε πειραματική διάταξη, μονοσήμαντος υπολογισμός όλων των πιθανοτήτων για μετρήσεις του χρόνου. Πειραματικός έλεγχος. Μπορούμε να κάνουμε νέες προβλέψεις πέρα από τις υπάρχουσες στη φασματοσκοπία Attosecond;

66 Θεωρία κβαντικών χρονικών πιθανοτήτων (QTP) (Χ.Α +Ν.Σ ) Να εφαρμόσουμε τη θεώρηση διπλού χρόνου σε συστήματα που μπορούν να δώσουν μετρήσιμες προβλέψεις. Προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα της αμφισημίας των χρονικών μετρήσεων στην κβαντική θεωρία. Ισχυριζόμαστε ότι το λύσαμε Θεωρία QTP, μία αλγοριθμική μέθοδος. για κάθε πειραματική διάταξη, μονοσήμαντος υπολογισμός όλων των πιθανοτήτων για μετρήσεις του χρόνου. Πειραματικός έλεγχος. Μπορούμε να κάνουμε νέες προβλέψεις πέρα από τις υπάρχουσες στη φασματοσκοπία Attosecond;

67 Συνιστώμενη βιβλιογραφία

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ είναι ο τομέας τις ϕυσικής που προσπαθεί να εξηγήσει την γένεση και την εξέλιξη του σύμπαντος χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις και τ

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ είναι ο τομέας τις ϕυσικής που προσπαθεί να εξηγήσει την γένεση και την εξέλιξη του σύμπαντος χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις και τ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 10 Οκτωβρίου, 2017 ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ Πανεπιστήμιο Κρήτης 1- ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ είναι ο τομέας τις ϕυσικής που προσπαθεί να εξηγήσει την γένεση και την εξέλιξη του σύμπαντος χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοτέλης (384-322 π.χ) : «Για να ξεκινήσει και να διατηρηθεί μια κίνηση είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης αιτίας»

Αριστοτέλης (384-322 π.χ) : «Για να ξεκινήσει και να διατηρηθεί μια κίνηση είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης αιτίας» Εισαγωγή Επιστημονική μέθοδος Αριστοτέλης (384-322 π.χ) : «Για να ξεκινήσει και να διατηρηθεί μια κίνηση είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης αιτίας» Διατύπωση αξιωματική της αιτίας μια κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

Η κλασσική, η σχετικιστική και η κβαντική προσέγγιση. Θωµάς Μελίστας Α 3

Η κλασσική, η σχετικιστική και η κβαντική προσέγγιση. Θωµάς Μελίστας Α 3 Η κλασσική, η σχετικιστική και η κβαντική προσέγγιση Θωµάς Μελίστας Α 3 Σύµφωνα µε την κλασσική µηχανική και την γενική αντίληψη η µάζα είναι µία εγγενής ιδιότητα των φυσικών σωµάτων. Μάζα είναι η ποσότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η Εντροπία. Δρ. Αθανάσιος Χρ. Τζέμος. Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών Ακαδημία Αθηνών

Η Εντροπία. Δρ. Αθανάσιος Χρ. Τζέμος. Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών Ακαδημία Αθηνών Η Εντροπία Δρ. Αθανάσιος Χρ. Τζέμος Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών Ακαδημία Αθηνών Θερμοδυναμική +Στατιστική Μηχανική= Θερμική Φυσική Η Θερμοδυναμική ασχολείται με τις μακροσκοπικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 5: ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ Salviati: Εκεί που δεν μας βοηθούν οι αισθήσεις πρέπει να παρέμβει η λογική, γιατί μόνο αυτή θα επιτρέψει να εξηγήσουμε τα φαινόμενα ΓΑΛΙΛΑΪΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ Η μαθηματική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ

Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 5: Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ Salviati: Εκεί όπου δεν μας βοηθούν οι αισθήσεις πρέπει να παρέμβει η λογική, γιατί μόνο αυτή θα επιτρέψει να εξηγήσουμε τα φαινόμενα ΓΑΛΙΛΑΪΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ Η

Διαβάστε περισσότερα

The 38 th International Physics Olympiad Iran Theory Competition Sunday, 15 July 2007

The 38 th International Physics Olympiad Iran Theory Competition Sunday, 15 July 2007 The 38 th International Physics Olympiad Iran Theory Competition Sunday, 15 July 2007 1. Αυτός ο φάκελος περιέχει 3 φύλλα Ερωτήσεων (Q), 3 φύλλα Απαντήσεων (Α) και έναν αριθμό φύλλων Γραψίματος (W) 2.

Διαβάστε περισσότερα

Η καμπύλωση του χώρου-θεωρία της σχετικότητας

Η καμπύλωση του χώρου-θεωρία της σχετικότητας Η καμπύλωση του χώρου-θεωρία της σχετικότητας Σύμφωνα με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας που διατύπωσε ο Αϊνστάιν, το βαρυτικό πεδίο κάθε μάζας δημιουργεί μια καμπύλωση στον χώρο (μάλιστα στον χωροχρόνο),

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ

ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ Κ. Ν. Γουργουλιάτος ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ Η ΒΑΣΙΚΗ ΙΔΕΑ Αντικείμενα που εμποδίζουν την διάδοση φωτός από αυτά Πρωτοπροτάθηκε γύρω στα 1783 (John( John Michell) ως αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 1: Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Τίποτε δεν θεωρώ μεγαλύτερο αίνιγμα από το χρόνο και το χώρο Εντούτοις, τίποτε δεν με απασχολεί λιγότερο από αυτά επειδή ποτέ δεν τα σκέφτομαι Charles

Διαβάστε περισσότερα

Το ταξίδι στην 11η διάσταση

Το ταξίδι στην 11η διάσταση Το ταξίδι στην 11η διάσταση Το κείμενο αυτό δεν αντιπροσωπεύει το πώς παρουσιάζονται οι 11 διστάσεις βάση της θεωρίας των υπερχορδών! Είναι περισσότερο «τροφή για σκέψη» παρά επιστημονική άποψη. Οι σκέψεις

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Φυσική - 2012: Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων 11/05/15

Σύγχρονη Φυσική - 2012: Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων 11/05/15 Διάλεξη 14: Μεσόνια και αντισωματίδια Μεσόνια Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως (διάλεξη 13) η έννοια των στοιχειωδών σωματίων άλλαξε πολλές φορές μέχρι σήμερα. Μέχρι το 1934 ο κόσμος των στοιχειωδών σωματιδίων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ερευνητικά ερωτήματα :

Εισαγωγή. Ερευνητικά ερωτήματα : Εισαγωγή Στα πλαίσια της ερευνητικής μου εργασίας στο μάθημα της αστροφυσικής το θέμα που επέλεξα δε θα μπορούσε να ναι άλλο από την έρευνα, τη μελέτη και τη λύση αποριών σε ότι αφορά το σύμπαν. Το σύμπαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 1. Ένα κιλό νερού σε θερμοκρασία 0 C έρχεται σε επαφή με μιά μεγάλη θερμική δεξαμενή θερμοκρασίας 100 C. Όταν το νερό φτάσει στη θερμοκρασία της δεξαμενής,

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν οι Μελανές Οπές;

Υπάρχουν οι Μελανές Οπές; Υπάρχουν οι Μελανές Οπές; ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Θεσσαλονίκη, 10/2/2014 Σκοτεινοί αστέρες 1783: Ο John Michell ανακαλύπτει την έννοια ενός σκοτεινού αστέρα,

Διαβάστε περισσότερα

< > Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ

< > Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 < > Ο ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ Επαναλαμβάνουμε την έκπληξή μας για τα τεράστια συμπλέγματα γαλαξιών, τις πιο μακρινές

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας

Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας «Η επιστήμη και η γνώση προχωρούν ρ μπροστά μόνο αν αμφισβητήσουμε τους μεγάλους» Χρονικά της Φυσικής 1905 (Annalen der Physik) Γενική Θεωρία της Σχετικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΦΥΕ22

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΦΥΕ22 Λυμένες ασκήσεις Στατιστική Θερμοδυναμική Οκτώβριος ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΦΥΕ Άσκηση.: Το άθροισμα καταστάσεων της δονητικής κίνησης των μορίων του Ι αποτελείται από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ Κ. Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2004

ΤΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ Κ. Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2004 ΤΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ Κ. Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2004 ΣΥΝΟΨΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Το μοντέλο της Μεγάλης έκρηξης εξηγεί με ακρίβεια

Διαβάστε περισσότερα

Β Γραφικές παραστάσεις - Πρώτο γράφημα Σχεδιάζοντας το μήκος της σανίδας συναρτήσει των φάσεων της σελήνης μπορείτε να δείτε αν υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ των μεγεθών. Ο συνήθης τρόπος γραφικής

Διαβάστε περισσότερα

Η μουσική των (Υπερ)Χορδών. Αναστάσιος Χρ. Πέτκου Παν. Κρήτης

Η μουσική των (Υπερ)Χορδών. Αναστάσιος Χρ. Πέτκου Παν. Κρήτης Η μουσική των (Υπερ)Χορδών Αναστάσιος Χρ. Πέτκου Παν. Κρήτης H σύγχρονη (αγοραία) αντίληψη για την δηµιουργία του Σύµπαντος (πιθανά εσφαλµένη..) E t Ενέργεια Χρόνος String Theory/M-Theory H Ιστορία της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2004 Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2004 Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΩΡΙΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2004 Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ Η Μεγάλη Έκρηξη Πριν από 10-15 δις χρόνια γεννήθηκε το Σύμπαν με μια εξαιρετικά θερμή και βίαια διαδικασία Το σύμπαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΡΟΠΙΑ-2ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΚΥΚΛΟΣ CARNOT

ΕΝΤΡΟΠΙΑ-2ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΚΥΚΛΟΣ CARNOT ΕΝΤΡΟΠΙΑ-ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΚΥΚΛΟΣ CARNO Η εντροπία είναι το φυσικό µέγεθος το οποίο εκφράζει ποσοτικά το βαθµό αταξίας µιας κατάστασης ενός θερµοδυναµικού συστήµατος. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Η εντροπία

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν

Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Τμήμα Φυσικής- Πανεπιστήμιο Αθηνών Η Γεωμετρία Του Σύμπαντος Όταν αναφερόμαστε σε μια γεωμετρία, θεωρούμε ως αυτονόητη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Σχετικότητα και την Κοσμολογία ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Εισαγωγή στη Σχετικότητα και την Κοσμολογία ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Εισαγωγή στη Σχετικότητα και την Κοσμολογία Διδάσκων: Θεόδωρος Τομαράς, Πανεπιστήμιο Κρήτης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Εβδομάδα 1 Σχετικότητα 1.1 Η ανεπάρκεια της μηχανικής του Νεύτωνα V1.1.1 Σύντομη εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

2 ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΕNTΡΟΠΙΑ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ

2 ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΕNTΡΟΠΙΑ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 693 946778 ος ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΕNΡΟΠΙΑ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ Περιεχόμενα. O ος Θερμοδυναμικός Νόμος. Η Εντροπία 3. Εντροπία και αταξία 4. Υπολογισμός Εντροπίας

Διαβάστε περισσότερα

Το παράδοξο του Albert Eistein

Το παράδοξο του Albert Eistein Το παράδοξο του Albert Eistein O Einstein Σαν παιδί ήταν αρκετά ήσυχο και μοναχικό. Σαν μαθητής ήταν καλός, ειδικά στα μαθηματικά, χωρίς όμως να ξεχωρίζει ιδιαίτερα. Η κακή του μνήμη και ο αργός τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Μηχανική Εικόνα: Isaac Newton: Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Η Επιστήμη της Θερμοδυναμικής ασχολείται με την ποσότητα της θερμότητας που μεταφέρεται σε ένα κλειστό και απομονωμένο σύστημα από μια κατάσταση ισορροπίας σε μια άλλη

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή της απροσδιοριστίας και διττή σωματιδιακή και κυματική φύση της ύλης.

Αρχή της απροσδιοριστίας και διττή σωματιδιακή και κυματική φύση της ύλης. 1 Αρχή της απροσδιοριστίας και διττή σωματιδιακή και κυματική φύση της ύλης. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχε μια αντίληψη για τη φύση των πραγμάτων βασισμένη στις αρχές που τέθηκαν από τον Νεύτωνα

Διαβάστε περισσότερα

H ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΟΣ

H ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΟΣ H ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΔΡ. ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ 25/11/2015 Η ΧΡΥΣΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑΣ 96% του Σύμπαντος

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Μηχανική Εικόνα: Isaac Newton: Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 2: Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Τίποτε δεν θεωρώ μεγαλύτερο αίνιγμα από το χρόνο και το χώρο Εντούτοις, τίποτε δεν με απασχολεί λιγότερο από αυτά επειδή ποτέ δεν τα σκέφτομαι Charles

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Διδάσκων: Θεόδωρος Ν. Τομαράς 1. Μετασχηματισμοί συντεταγμένων και συμμετρίες. 1α. Στροφές στο επίπεδο. Θεωρείστε δύο καρτεσιανά συστήματα συντεταγμένων στο επίπεδο, στραμμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΩΣ ΩΣ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ. Κατερίνα Νικηφοράκη Ακτινοφυσικός (FORTH)

ΤΟ ΦΩΣ ΩΣ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ. Κατερίνα Νικηφοράκη Ακτινοφυσικός (FORTH) ΤΟ ΦΩΣ ΩΣ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ Κατερίνα Νικηφοράκη Ακτινοφυσικός (FORTH) ΟΙΚΕΙΟ ΦΩΣ Φιλοσοφική προσέγγιση με στοιχεία επιστήμης προσωκρατικοί φιλόσοφοι έχουν σκοπό να κατανοήσουν και όχι να περιγράψουν

Διαβάστε περισσότερα

Δύο Συνταρακτικές Ανακαλύψεις

Δύο Συνταρακτικές Ανακαλύψεις Δύο Συνταρακτικές Ανακαλύψεις στα Όρια των Διαστάσεων του Χώρου Απόστολος Δ. Παναγιώτου Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης στο CERN Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών Πανεπιστήμιου Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Τροχιές σωμάτων σε πεδίο Βαρύτητας. Γιώργος Νικολιδάκης

Τροχιές σωμάτων σε πεδίο Βαρύτητας. Γιώργος Νικολιδάκης Τροχιές σωμάτων σε πεδίο Βαρύτητας Γιώργος Νικολιδάκης 9/18/2013 1 Κωνικές Τομές Είναι καμπύλες που σχηματίζονται καθώς επίπεδα τέμνουν με διάφορες γωνίες επιφάνειες κώνων. Παραβολή Έλλειψη -κύκλος Υπερβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΑΚΗ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΑΚΗ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ Ελένη Πετράκου - National Taiwan University ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΑΚΗ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ Πρόγραμμα επιμόρφωσης ελλήνων εκπαιδευτικών CERN, 7 Νοεμβρίου 2014 You are here! 1929: απομάκρυνση γαλαξιών θεωρία της μεγάλης έκρηξης

Διαβάστε περισσότερα

Πεδίο δύναμης και ελατήριο.

Πεδίο δύναμης και ελατήριο. Πεδίο δύναμης και ελατήριο. Στην προηγούμενη τοποθέτησή μου, με τίτλο «Τα μαθηματικά και το διάβασμά τους, παρέα με τη φύση.» είχα περιλάβει το παρακάτω απόσπασμα: Ας πάρουμε το παράδειγμα των δύο ελατηρίων,

Διαβάστε περισσότερα

Πριν το μεγάλο Μπαμ. Ε. Δανέζης, Ε. Θεοδοσίου Επίκουροι Καθηγητές Αστροφυσικής Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πριν το μεγάλο Μπαμ. Ε. Δανέζης, Ε. Θεοδοσίου Επίκουροι Καθηγητές Αστροφυσικής Πανεπιστήμιο Αθηνών Πριν το μεγάλο Μπαμ Ε. Δανέζης, Ε. Θεοδοσίου Επίκουροι Καθηγητές Αστροφυσικής Πανεπιστήμιο Αθηνών Όπως γνωρίζουμε σήμερα η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης είναι η πιο γνωστή θεωρία η οποία επιχειρεί να ερμηνεύσει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-1 ΟΡΙΣΜΟΙ

ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-1 ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΛΑΣΙΚΗ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-1 ΟΡΙΣΜΟΙ Σταύρος Κ. Φαράντος Τµήµα Χηµείας, Πανεπιστήµιο Κρήτης, και Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής οµής και Λέιζερ, Ιδρυµα Τεχνολογίας και Ερευνας, Ηράκλειο, Κρήτη http://tccc.iesl.forth.gr/education/local.html

Διαβάστε περισσότερα

Η πρόβλεψη της ύπαρξης και η έµµεση παρατήρηση των µελανών οπών θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγµατα της Κοσµολογίας.

Η πρόβλεψη της ύπαρξης και η έµµεση παρατήρηση των µελανών οπών θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγµατα της Κοσµολογίας. Η πρόβλεψη της ύπαρξης και η έµµεση παρατήρηση των µελανών οπών θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγµατα της Κοσµολογίας. Παρ' όλα αυτά, πρώτος ο γάλλος µαθηµατικός Λαπλάςτο 1796 ανέφερε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 38 Κβαντική Μηχανική

Κεφάλαιο 38 Κβαντική Μηχανική Κεφάλαιο 38 Κβαντική Μηχανική Περιεχόμενα Κεφαλαίου 38 Κβαντική Μηχανική Μια καινούργια Θεωρία Η κυματοσυνάρτηση και η εξήγησή της. Το πείραμα της διπλής σχισμής. Η αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg.

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μια μάζα αντιλαμβάνεται ότι κάπου υπάρχει μια άλλη και αλληλεπιδρά με αυτή ; Η αλληλεπίδραση μεταξύ μαζών περιγράφεται με την έννοια του πεδίου.

Πώς μια μάζα αντιλαμβάνεται ότι κάπου υπάρχει μια άλλη και αλληλεπιδρά με αυτή ; Η αλληλεπίδραση μεταξύ μαζών περιγράφεται με την έννοια του πεδίου. ΒΑΡΥΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΓΕΝΙΚΑ Δυο σημειακές μάζες που απέχουν απόσταση r έλκονται με δύναμη που είναι ανάλογη του γινομένου των μαζών και αντίστροφα ανάλογη του τετραγώνου της απόστασής τους. Όπου G η σταθερά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ III. ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ III. ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ Ν. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εικόνα του ατόμου που είναι τόσο γνωστή, δηλαδή ο πυρήνας και γύρω του σε τροχιές τα ηλεκτρόνια σαν πλανήτες (το πρότυπο του Ruterford

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 4, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων Η Αρχές της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας και οι μετασχηματισμοί του Lorentz

Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 4, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων Η Αρχές της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας και οι μετασχηματισμοί του Lorentz 1 Η Αρχές της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας και οι μετασχηματισμοί του Lorentz Σκοποί της τέταρτης διάλεξης: 25.10.2011 Να κατανοηθούν οι αρχές με τις οποίες ο Albert Einstein θεμελίωσε την ειδική θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Εικόνα: Στη φυσική, η ενέργεια είναι μια ιδιότητα των αντικειμένων που μπορεί να μεταφερθεί σε άλλα αντικείμενα ή να μετατραπεί σε διάφορες μορφές, αλλά δεν μπορεί να δημιουργηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση φορτισμένου σωματιδίου σε χώρο, όπου συνυπάρχουν ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο ομογενή και χρονοανεξάρτητα

Κίνηση φορτισμένου σωματιδίου σε χώρο, όπου συνυπάρχουν ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο ομογενή και χρονοανεξάρτητα Κίνηση φορτισμένου σωματιδίου σε χώρο, όπου συνυπάρχουν ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο ομογενή και χρονοανεξάρτητα Μέρος α : Εξισώσεις κίνησης και συμπεράσματα) Α. Τι βλέπει ένας αδρανειακός παρατηρητής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚ Η ΜΕΤΡΗΣΗ. By Teamcprojectphysics

ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚ Η ΜΕΤΡΗΣΗ. By Teamcprojectphysics ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚ Η ΜΕΤΡΗΣΗ By Teamcprojectphysics ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο κόσμος της Κβαντομηχανικής είναι περίεργος, γοητευτικός και μυστήριος. Η ονομασία όμως Κβαντομηχανική είναι αποκρουστική, βαρετή, μη ενδιαφέρουσα,

Διαβάστε περισσότερα

Η Φυσική που δεν διδάσκεται

Η Φυσική που δεν διδάσκεται 1 Η Φυσική που δεν διδάσκεται Δρ. Μιχάλης Καραδημητρίου Σύλλογος Φυσικών Κρήτης www.sfkritis.gr Αλήθεια τι είναι η «Φυσική» ; 2 Είναι ένα άσχημο μάθημα με τύπους και εξισώσεις;; ή μήπως είναι η επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Τα ερωτήματα Δύο σώματα έχουν το ίδιο σχήμα και τις ίδιες διαστάσεις με το ένα να είναι βαρύτερο του άλλου. Την ίδια στιγμή τα δύο σώματα αφήνονται ελεύθερα να πέσουν μέσα στον

Διαβάστε περισσότερα

Κβαντικό κενό ή πεδίο μηδενικού σημείου και συνειδητότητα Δευτέρα, 13 Οκτώβριος :20. Του Σταμάτη Τσαχάλη

Κβαντικό κενό ή πεδίο μηδενικού σημείου και συνειδητότητα Δευτέρα, 13 Οκτώβριος :20. Του Σταμάτη Τσαχάλη Του Σταμάτη Τσαχάλη Η διάκριση ανάμεσα στην ύλη και στον κενό χώρο εγκαταλείφθηκε από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε ότι τα στοιχειώδη σωματίδια μπορούν να γεννηθούν αυθόρμητα από το κενό και στη συνέχεια

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρώντας κβαντικά φαινόμενα δια γυμνού οφθαλμού

Παρατηρώντας κβαντικά φαινόμενα δια γυμνού οφθαλμού Παρατηρώντας κβαντικά φαινόμενα δια γυμνού οφθαλμού του Δρ. Γεωργίου Καβουλάκη Όπως αναφέρεται στην ειδησεογραφία του παρόντος τεύχους, το ΤΕΙ Κρήτης μετέχει σε ένα δίκτυο έρευνας του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική ΙI. Αρχή Ελάχιστης Δράσης. Τμήμα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου 2/2000

Μηχανική ΙI. Αρχή Ελάχιστης Δράσης. Τμήμα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου 2/2000 Τμήμα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου /000 Μηχανική ΙI Αρχή Ελάχιστης Δράσης Η νευτώνεια μηχανική είναι η πρώτη σύγχρονη φυσική θεωρία για τη κίνηση της ύλης. Ο Νεύτων για να εξηγήσει τους νόμους του Κέπλερ

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες αντιλήψεις γύρω από το άτομο. Κβαντική θεωρία.

Σύγχρονες αντιλήψεις γύρω από το άτομο. Κβαντική θεωρία. Σύγχρονες αντιλήψεις γύρω από το άτομο. Κβαντική θεωρία. Η κβαντική θεωρία αναπτύχθηκε με τις ιδέες των ακόλουθων επιστημόνων: Κβάντωση της ενέργειας (Max Planck, 1900). Κυματική θεωρία της ύλης (De Broglie,

Διαβάστε περισσότερα

θεμελιακά Ερωτήματα Κοσμολογίας & Αστροφυσικής

θεμελιακά Ερωτήματα Κοσμολογίας & Αστροφυσικής θεμελιακά Ερωτήματα Απόστολος Δ. Παναγιώτου Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης στο CERN Σχολή Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλος, 5 Απριλίου, 2014 1 BIG BANG 10 24 μ 10-19

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι για αυτόματα

Αλγόριθμοι για αυτόματα Κεφάλαιο 8 Αλγόριθμοι για αυτόματα Κύρια βιβλιογραφική αναφορά για αυτό το Κεφάλαιο είναι η Hopcroft, Motwani, and Ullman 2007. 8.1 Πότε ένα DFA αναγνωρίζει κενή ή άπειρη γλώσσα Δοθέντος ενός DFA M καλούμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Μικροκανονική- Kανονική κατανομή (Boltzmann)

Μικροκανονική- Kανονική κατανομή (Boltzmann) Κεφάλαιο 2: Βασικές αρχές της στατιστικής φυσικής- Μικροκανονική- Kανονική κατανομή (Boltzmann) Ανακεφαλαίωση (Με τι ασχοληθήκαμε) ώσαμε τις έννοιες της μακροκατάστασης, της μικροκατάστασης και του στατιστικού

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα των μη αλληλεπιδραστικών ροών και η σημασία του στην ερμηνεία των ιδιοτήτων των ιδανικών αερίων.

Το σύστημα των μη αλληλεπιδραστικών ροών και η σημασία του στην ερμηνεία των ιδιοτήτων των ιδανικών αερίων. Το σύστημα των μη αλληλεπιδραστικών ροών και η σημασία του στην ερμηνεία των ιδιοτήτων των ιδανικών αερίων. Θεωρώντας τα αέρια σαν ουσίες αποτελούμενες από έναν καταπληκτικά μεγάλο αριθμό μικροσκοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Κοσμολογία & Αστροσωματιδική Φυσική Μάγδα Λώλα CERN, 28/9/2010

Κοσμολογία & Αστροσωματιδική Φυσική Μάγδα Λώλα CERN, 28/9/2010 Κοσμολογία & Αστροσωματιδική Φυσική Μάγδα Λώλα CERN, 28/9/2010 Η φυσική υψηλών ενεργειών µελετά το µικρόκοσµο, αλλά συνδέεται άµεσα µε το µακρόκοσµο Κοσµολογία - Μελέτη της δηµιουργίας και εξέλιξης του

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση Υποδειγμάτων με Ορθολογικές Προσδοκίες. Το Πρωτοβάθμιο Υπόδειγμα

Επίλυση Υποδειγμάτων με Ορθολογικές Προσδοκίες. Το Πρωτοβάθμιο Υπόδειγμα Επίλυση Υποδειγμάτων με Ορθολογικές Προσδοκίες Το Πρωτοβάθμιο Υπόδειγμα Καθηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης, Δυναμική Μακροοικονομική, 2014 Ορισμός των Ορθολογικών Προσδοκιών για Μία Περίοδο στο Μέλλον Η ορθολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ακαδημαϊκό έτος Καθηγητές: Σ. Πνευματικός Α. Μπούντης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ακαδημαϊκό έτος Καθηγητές: Σ. Πνευματικός Α. Μπούντης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 00- Μάθημα: ΜΗΧΑΝΙΚΗ Καθηγητές: Σ Πνευματικός Α Μπούντης Θέμα Μελέτης 5:η νευτώνεια διατύπωση των νόμων της κίνησης Σχόλια & Απαντήσεις & Προβληματισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά.

Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά. 1 Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά. Ψάχνοντας από το εσωτερικό κάποιων εφημερίδων μέχρι σε πιο εξειδικευμένα περιοδικά και βιβλία σίγουρα θα έχουμε διαβάσει ή θα έχουμε τέλος πάντων πληροφορηθεί,

Διαβάστε περισσότερα

Hamiltonian φορμαλισμός

Hamiltonian φορμαλισμός ΦΥΣ - Διαλ.0 Hamltonan φορμαλισμός q = H H Οι εξισώσεις Hamlton είναι:, p = p q Ø (p,q) ονομάζονται κανονικές μεταβλητές Ø Η είναι συνάρτηση που ονομάζεται Hamltonan Ø Κανονικές μεταβλητές ~ θέση και ορμή

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σεμινάριο Φυσικής Ενότητα 14

Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σεμινάριο Φυσικής Ενότητα 14 Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σεμινάριο Φυσικής Ενότητα 14 Γεωργακίλας Αλέξανδρος Ζουμπούλης Ηλίας Μακροπούλου Μυρσίνη Πίσσης Πολύκαρπος Άδεια Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Γουλιέλμος Μαρκόνι (1874-1937) (Ιταλός Φυσικός)

Γουλιέλμος Μαρκόνι (1874-1937) (Ιταλός Φυσικός) Γουλιέλμος Μαρκόνι (1874-1937) (Ιταλός Φυσικός) Υπήρξε εφευρέτης του πρώτου σήματος ασυρμάτου τηλεφώνου και εκμεταλλεύτηκε εμπορικά την εφεύρεση. Ίδρυσε το 1897 την Ανώνυμη Εταιρεία Ασυρμάτου Τηλεγράφου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ Περιεχόμενα 1. Μοντέλο υλικού σώματος 2. Ορισμοί μάζα γραμμομόριο 3. Η κατάσταση ενός υλικού 4. Τα βασικά γνωρίσματα των καταστάσεων 5. Το μοντέλο του ιδανικού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Ενότητα : ΝΟΜΟΙ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ: ΙΣΟΧΩΡΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΝΟΜΟΣ CHARLES ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Θεωρητική υποστήριξη

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Ενότητα : ΝΟΜΟΙ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ: ΙΣΟΧΩΡΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΝΟΜΟΣ CHARLES ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Θεωρητική υποστήριξη 1 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Διδάσκων καθηγητής: Αντώνιος Αλεξ. Κρητικός Τάξη : Β Μάθημα : Φυσική Κατεύθυνσης Ενότητα : ΝΟΜΟΙ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ: ΙΣΟΧΩΡΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΝΟΜΟΣ CHARLES Οι μαθητές/τριες να μπορέσουν: ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΕΡΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

ΑΝΩΤΕΡΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΩΤΕΡΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Διδάσκοντες: Κώστας Περράκης, Δημοσθένης Γεωργίου http://eclass.upatras.gr/ p Βιβλιογραφία Advanced Thermodynamics for Engineers, Kenneth, Jr. Wark Advanced thermodynamics engineering

Διαβάστε περισσότερα

13 Γενική Μηχανική 2 Δυνάμεις Nόμοι του Newton 15/9/2014

13 Γενική Μηχανική 2 Δυνάμεις Nόμοι του Newton 15/9/2014 3 Γενική Μηχανική Δυνάμεις Nόμοι του Newton 5/9/04 Η Φυσική της Α Λυκείου σε 8.00 sec. Η έννοια της Δύναμης Οι νόμοι της κίνησης Η έννοια της δύναμης Όταν ένα αντικείμενο αλλάζει την ταχύτητά του (είτε

Διαβάστε περισσότερα

13 Γενική Μηχανική 2 Δυνάμεις Nόμοι του Newton 15/9/2014

13 Γενική Μηχανική 2 Δυνάμεις Nόμοι του Newton 15/9/2014 13 Γενική Μηχανική Δυνάμεις Nόμοι του Newton 15/9/014 Η Φυσική της Α Λυκείου σε 8.100 sec. Η έννοια της Δύναμης Οι νόμοι της κίνησης Η έννοια της δύναμης Όταν ένα αντικείμενο αλλάζει την ταχύτητά του (είτε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 6932 946778 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ Περιεχόμενα 1. Όρια καταστατικής εξίσωσης ιδανικού αερίου 2. Αποκλίσεις των Ιδιοτήτων των πραγματικών αερίων από τους Νόμους

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές αρχές ακτινοφυσικής Π. ΓΚΡΙΤΖΑΛΗΣ

Γενικές αρχές ακτινοφυσικής Π. ΓΚΡΙΤΖΑΛΗΣ Γενικές αρχές ακτινοφυσικής Π. ΓΚΡΙΤΖΑΛΗΣ Μέρος πρώτο ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Να εξηγηθούν βασικές έννοιες της φυσικής, που θα βοηθήσουν τον φοιτητή να μάθει: Τι είναι οι ακτίνες Χ Πως παράγονται Ποιες είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2015-16 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ 18/9/2014 ΕΙΣΑΓΩΓΗ_ΚΕΦ. 1 1 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Διδάσκων Γεράσιμος Κουρούκλης Καθηγητής (Τμήμα Χημικών Μηχανικών). (gak@auth.gr,

Διαβάστε περισσότερα

5 Σχετικιστική μάζα. Στο Σ Πριν Μετά. Στο Σ

5 Σχετικιστική μάζα. Στο Σ Πριν Μετά. Στο Σ Α Τόγκας - ΑΜ333: Ειδική Θεωρία Σχετικότητας Σχετικιστική μάζα 5 Σχετικιστική μάζα Όπως έχουμε διαπιστώσει στην ειδική θεωρία της Σχετικότητας οι μετρήσεις των χωρικών και χρονικών αποστάσεων εξαρτώνται

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Κουνάβης Αναπληρωτής Καθηγητής Tμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΗ

Παναγιώτης Κουνάβης Αναπληρωτής Καθηγητής Tμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΥΣΙΚΗ Παναγιώτης Κουνάβης Αναπληρωτής Καθηγητής Tμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗ Μηχανική-Θερμοδυναμική Βασικός Ηλεκτρομαγνητισμός 1ο εξάμηνο 4 ώρες/εβδομάδα ΣΥΓΧΡΟΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Α. Εισαγωγή Ερώτηση 1. Η τιμή της μάζας ενός σώματος πιστεύετε ότι συνοδεύει το σώμα εκ κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα 1 ο (ΜΑΪΟΣ 2004, ΜΑΪΟΣ 2008) Να δείξετε ότι η παράγωγος της σταθερής συνάρτησης f (x) = c είναι (c) = 0. Απόδειξη

Θέμα 1 ο (ΜΑΪΟΣ 2004, ΜΑΪΟΣ 2008) Να δείξετε ότι η παράγωγος της σταθερής συνάρτησης f (x) = c είναι (c) = 0. Απόδειξη ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΛΑΦΑ 59 Θέμα 1 ο (ΜΑΪΟΣ 004, ΜΑΪΟΣ 008) Να δείξετε ότι η παράγωγος της σταθερής συνάρτησης f (x) = c είναι (c) = 0. Έχουμε f (x+h) - f (x) = c - c = 0 και για h 0 είναι f (x + h) - f (x) 0 m

Διαβάστε περισσότερα

16/12/2013 ETY-202 ETY-202 ΎΛΗ & ΦΩΣ 09. ΤΑΥΤΟΣΗΜΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ. 1396; office Δ013 ΙΤΕ. Στέλιος Τζωρτζάκης ΤΑΥΤΟΣΗΜΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ

16/12/2013 ETY-202 ETY-202 ΎΛΗ & ΦΩΣ 09. ΤΑΥΤΟΣΗΜΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ. 1396; office Δ013 ΙΤΕ. Στέλιος Τζωρτζάκης ΤΑΥΤΟΣΗΜΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ stzortz@iesl.forth.gr 1396; office Δ013 ΙΤΕ 2 ΎΛΗ & ΦΩΣ 09. ΤΑΥΤΟΣΗΜΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΤΑΥΤΟΣΗΜΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Στέλιος Τζωρτζάκης 1 3 4 φάση Η έννοια των ταυτόσημων σωματιδίων Ταυτόσημα αποκαλούνται όλα τα σωματίδια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΔΡΑΙΩΜΕΝΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΒΑΝΤΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΗΤΑΣ ΟΤΙ Η ΦΥΣΗ ΔΕ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΥΛΗ

ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΔΡΑΙΩΜΕΝΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΒΑΝΤΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΗΤΑΣ ΟΤΙ Η ΦΥΣΗ ΔΕ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΥΛΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΔΡΑΙΩΜΕΝΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΒΑΝΤΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΗΤΑΣ ΟΤΙ Η ΦΥΣΗ ΔΕ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΥΛΗ 1.Η Φυσική ως η επιστήμη που μελετά τις ιδιότητες της ύλης Για τη Φυσική η ύλη είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ;

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ; ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ; 4 Μαρτίου 2015 Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» Βασίλης Αρμάος - Ανδρέας Παπαλάμπρου Αλματώδης ανάπτυξη επιστήμης και τεχνολογίας Θα φτάσουμε ποτέ στην απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Η εσωτερική δομή των μελανών οπών και η εικασία της ισχυρής κοσμικής λογοκρισίας στη γενική σχετικότητα

Η εσωτερική δομή των μελανών οπών και η εικασία της ισχυρής κοσμικής λογοκρισίας στη γενική σχετικότητα Η εσωτερική δομή των μελανών οπών και η εικασία της ισχυρής κοσμικής λογοκρισίας στη γενική σχετικότητα Μιχάλης Δαφέρμος Πανεπιστήμιο Princeton/ Πανεπιστήμιο του Cambridge Γενικό Σεμινάριο, Μαθηματικό

Διαβάστε περισσότερα

Νετρίνο το σωματίδιο φάντασμα

Νετρίνο το σωματίδιο φάντασμα Νετρίνο το σωματίδιο φάντασμα Ι. Ρίζος Αναπληρωτής Καθηγητής Τομέας Θεωρητικής Φυσικής 2/10/2012 Διαλέξεις υποδοχής πρωτοετών φοιτητών Τμήματος Φυσικής Στοιχειώδη Σωματίδια Κουάρκς Φορείς αλληλεπιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

Οι μεγάλες εξισώσεις....όχι μόνο σωστές αλλά και ωραίες...

Οι μεγάλες εξισώσεις....όχι μόνο σωστές αλλά και ωραίες... Οι μεγάλες εξισώσεις. {...όχι μόνο σωστές αλλά και ωραίες... Ερευνητική εργασία μαθητών της Β λυκείου. E = mc 2 Στοιχεία ταυτότητας: Ε: ενέργεια (joule) m: μάζα (kg) c: ταχύτητα του φωτός στο κενό (m/s)

Διαβάστε περισσότερα

Η ύπαρξη ορίων στις μεταβολές (min και max) και πρώτα απ' όλα στο χρόνο. Ειδικότερα η ύπαρξη σταθερών μέσων όρων και των φυσικών σταθερών.

Η ύπαρξη ορίων στις μεταβολές (min και max) και πρώτα απ' όλα στο χρόνο. Ειδικότερα η ύπαρξη σταθερών μέσων όρων και των φυσικών σταθερών. Ποια φαινόμενα περιγράφονται ενοποιημένα, ερμηνεύονται και προβλέπονται στη θεωρία του Τελειωμένου Χρόνου και της Σχετικότητας της Ενέργειας (Ενιαία θεωρία περί χρόνου, χώρου, ύλης και νόησης) " Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 010-11 Μάθημα: ΜΗΧΑΝΙΚΗ Καθηγητές: Σ Πνευματικός Α Μπούντης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Τα φροντιστήρια γίνονται κάθε Δευτέρα 1100-100 και κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Προπτυχιακό Μάθημα - Ακαδημαϊκό έτος * Καθηγητές: Σ. Πνευματικός - Α. Μπούντης ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Προπτυχιακό Μάθημα - Ακαδημαϊκό έτος * Καθηγητές: Σ. Πνευματικός - Α. Μπούντης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Προπτυχιακό Μάθημα - Ακαδημαϊκό έτος 2010-11 * Καθηγητές: Σ. Πνευματικός - Α. Μπούντης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος δυναμικό σύστημα δηλώνει κάθε σύστημα, φυσικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ. Νίκος Κανδεράκης

ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ. Νίκος Κανδεράκης ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ Νίκος Κανδεράκης Η Φυσική πριν τον Einstein Απόλυτος χρόνος και χώρος στη Νευτώνεια Φυσική Χρόνος «Ο απόλυτος, αληθής και μαθηματικός χρόνος, από την ίδια του τη φύση, ρέει ομοιόμορφα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΥΤΩΝΑ ΣΤΟΝ ΑΪΝΣΤΑΪΝ ΙΑΤΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ «ΗΜΕΡΙ Α ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ»

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΥΤΩΝΑ ΣΤΟΝ ΑΪΝΣΤΑΪΝ ΙΑΤΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ «ΗΜΕΡΙ Α ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΥΤΩΝΑ ΣΤΟΝ ΑΪΝΣΤΑΪΝ ΙΑΤΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ «ΗΜΕΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ» ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ z z y y ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΑΛΙΛΑΙΟΥ Αδρανειακό σύστηµααναφοράςείναι αυτό στο οποίο ενα σώµαπουδεν του ασκούνται

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος.

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος. A Γυμνασίου 29 Μαρτίου 2014 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:... Σχολείο:... Τάξη/Τμήμα:. Εξεταστικό Κέντρο:. Πειραματικό Μέρος Θέμα 1 ο H μέτρηση του μήκους γίνεται, συνήθως, με μετροταινία

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ρεύμα και Αντίσταση Εικόνα: Οι γραμμές ρεύματος μεταφέρουν ενέργεια από την ηλεκτρική εταιρία στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας. Η ενέργεια μεταφέρεται σε πολύ υψηλές τάσεις, πιθανότατα

Διαβάστε περισσότερα

Η κατεύθυνση του χρόνου και η αύξηση της εντροπίας σε δυναμικά συστήματα

Η κατεύθυνση του χρόνου και η αύξηση της εντροπίας σε δυναμικά συστήματα Η κατεύθυνση του χρόνου και η αύξηση της εντροπίας σε δυναμικά συστήματα Κωνσταντίνος Μαρκάτος Εισαγωγή Το πρόβλημα του χρόνου απασχόλούσε πάντα τον ανθρώπινο νου. Όχι μόνο τα γεγονότα του πραγματικού

Διαβάστε περισσότερα

L = T V = 1 2 (ṙ2 + r 2 φ2 + ż 2 ) U (3)

L = T V = 1 2 (ṙ2 + r 2 φ2 + ż 2 ) U (3) ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ 3): Κινήσεις αστέρων σε αστρικά συστήματα Βασικές έννοιες Θεωρούμε αστρικό σύστημα π.χ. γαλαξία ή αστρικό σμήνος) αποτελούμενο από μεγάλο αριθμό αστέρων της τάξης των 10 8 10

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΕ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΕ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΕ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Κατερίνη, 7/5/2016 14 Σεπτεµβρίου 2015 14 Σεπτεµβρίου 2015 14 Σεπτεµβρίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 6932 946778 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ 1 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 6932 946778 Θέμα 1 Επιλέγοντας το κατάλληλο διάγραμμα φάσεων για ένα πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 9: Στατιστική Φυσική

Διάλεξη 9: Στατιστική Φυσική Στατιστική Φυσική: Η μελέτη της θερμοδυναμικής συμπεριφοράς ενός συστήματος σωματίων σε σχέση με τις ιδιότητες των επί μέρους σωματίων. Αν και δεν μπορεί να προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια την θερμοδυναμική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Σύγxρονη Φυσική II. Ατομική Δομή ΙΙΙ Διδάσκων : Επίκ. Καθ. Μ. Μπενής

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Σύγxρονη Φυσική II. Ατομική Δομή ΙΙΙ Διδάσκων : Επίκ. Καθ. Μ. Μπενής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Σύγxρονη Φυσική II Ατομική Δομή ΙΙΙ Διδάσκων : Επίκ. Καθ. Μ. Μπενής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Cetive Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 6: Ατομική Δομή Συμμετρία Εναλλαγής

Διάλεξη 6: Ατομική Δομή Συμμετρία Εναλλαγής Συμμετρία Εναλλαγής Σε μονοηλεκτρονιακά άτομα ιόντα η κατάσταση του ηλεκτρονίου καθορίζεται από τέσσερις κβαντικούς αριθμούς {n, l, m l, m s } ή {n, l, j, m j }. Σε πολυηλεκτρονιακά άτομα πόσα ηλεκτρόνια

Διαβάστε περισσότερα

( ) Ολική στροφορμή L = p! i. L =! R M! v + ri m i vi. r i. q Ορίζουμε την θέση ενός σημείου I από το κέντρο μάζας: r! i

( ) Ολική στροφορμή L = p! i. L =! R M! v + ri m i vi. r i. q Ορίζουμε την θέση ενός σημείου I από το κέντρο μάζας: r! i ΦΥΣ - Διαλ.03 Ολική στροφορμή q Ορίζουμε την θέση ενός σημείου I από το κέντρο μάζας: r = r R q Ορίζουμε επίσης τις ταχύτητες: v = " r v = και R " Ø Υπολογίζουμε την ολική στροφορμή L = r p = L = R M v

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΩΡΙΑ

ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΩΡΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 693 946778 ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΩΡΙΑ Περιεχόμενα 1. Κινητική Θεωρία των Αεριών. Πίεση 3. Κινητική Ερμηνεία της Πίεσης 4. Καταστατική εξίσωση των Ιδανικών

Διαβάστε περισσότερα