κ ώ δ ι κ α ς ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "κ ώ δ ι κ α ς ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ"

Transcript

1 κ ώ δ ι κ α ς ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Όπως τροποποιήθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΣΦΕΕ στις 28/3/07

2 . 67 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο Κώδικας εοντολογίας του ΣΦΕΕ, στο εξής καλούµενος χάριν συντοµίας «ο Κώδικας», καλύπτει την προώθηση των φαρµακευτικών προϊόντων, που διατίθενται µε συνταγή γιατρού. Η προώθηση περιλαµβάνει κάθε δραστηριότητα, η οποία αναλαµβάνεται, διοργανώνεται ή διεξάγεται από φαρµακευτική εταιρία ή µε εξουσιοδότηση της, µε την οποία προωθείται η συνταγογράφηση, η παροχή, η πώληση, η χορήγηση ή η κατανάλωση του (των) φαρµακευτικού(ών) προϊόντος(ων) εταιρίας µέλους του ΣΦΕΕ. Ο όρος «φαρµακευτικά προϊόντα», όπως χρησι- µοποιείται στον παρόντα Κώδικα έχει την έννοια, που ορίζεται στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2004/27 περί Κοινοτικού Κώδικα για τα φάρµακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση (Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L 136/ ). Ο Κώδικας αποτελείται από δύο Κεφάλαια και ένα παράρτηµα. Το Κεφάλαιο Α αφορά τις ουσιαστικές ρυθµίσεις του Κώδικα ενώ το Κεφάλαιο Β αφορά τη ιαδικασία Ελέγχου Εφαρµογής. Το Παράρτηµα αφορά Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη σύνταξη των ιστοσελίδων των Εταιρειών µελών.

3 68 69 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Άρθρο Πεδίο εφαρµογής του Κώδικα 1 - Ορισµοί 1.1. Ο Κώδικας Πρακτικής και εοντολογίας καλούµενος χάριν συντοµίας «Κώδικας» αναφέρεται στις αρχές και διαδικασίες που πρέπει να εφαρ- µόζονται κατά την προώθηση των συνταγογραφούµενων φαρµάκων στους επαγγελµατίες υγείας (όπως τους ιατρούς, φαρµακοποιούς, νοσηλευτές κ.λπ.), καθώς και στην πληροφόρηση που απευθύνεται στο κοινό για γενικά θέµατα υγείας. εν αναφέρεται στις διαδικασίες προώθησης των µη-συνταγογραφουµένων φαρµάκων, όταν το αντικείµενο της προώθησης είναι η ενθάρρυνση της αγοράς των φαρµάκων από το κοινό. Περιλαµβάνει: την προώθηση των φαρµακευτικών προϊόντων, η οποία απευθύνεται στα άτοµα που είναι εξουσιοδοτηµένα να χορηγούν τις σχετικές συνταγές ή να προµηθεύουν τα φαρµακευτικά προϊόντα την επίσκεψη ιατρικών επισκεπτών σε άτοµα που είναι εξουσιοδοτηµένα να χορηγούν συνταγές ή να προµηθεύουν φαρµακευτικά προϊόντα την διάθεση δειγµάτων την χορηγία συναντήσεων για την προώθηση φαρµακευτικών προϊόντων ή/και επιστηµονικών συνεδρίων στα οποία συµµετέχουν πρόσωπα, τα οποία είναι εξουσιοδοτηµένα να χορηγούν συνταγές ή να προµηθεύουν φαρµακευτικά προϊόντα, ιδιαίτερα µε την κάλυψη των εξόδων ταξιδιού και διαµονής των συµµετεχόντων. την παροχή πληροφοριών στο γενικό πληθυσµό έµµεσα ή άµεσα.

4 70 71 Περιλαµβάνει επίσης: τη διαφήµιση σε περιοδικά ή ταχυδροµικώς µε επιστολές τις ενέργειες των ιατρικών επισκεπτών, καθώς και κάθε έντυπο υλικό που χρησιµοποιούν την παροχή φιλοξενίας σε επαγγελµατικές ή επιστηµονικές εκδηλώσεις και συναντήσεις για σκοπούς προώθησης φαρµακευτικών προϊόντων τη χορηγία εντύπων ιατρικής ενηµέρωσης όλες τις υπόλοιπες ενέργειες προώθησης των πωλήσεων σε οποιαδήποτε µορφή, όπως συµµετοχή σε εκθέσεις, χρήση οπτικοακουστικού υλικού, ταινιών, δίσκων, βίντεο, ηλεκτρονικών µέσων, interactive συστήµατα δεδοµένων κλπ. Σηµ.: Το ραδιόφωνο και η τηλεόραση δεν αναφέρονται, διότι δεν επιτρέπεται η προώθηση των συνταγογραφουµένων φαρµάκων στο κοινό. εν περιλαµβάνεται: η περίληψη χαρακτηριστικών του προϊόντος ή η συνοπτική περιγραφή χαρακτηριστικών του προϊόντος SPC (Summary of Product Characteristics), για την οποία εφαρµόζονται οι οικείες διατάξεις. η επισήµανση και το φύλλο οδηγιών χρήσεως των φαρµακευτικών προϊόντων, για τα οποία εφαρµόζονται οι οικείες διατάξεις. η αλληλογραφία, συνοδευόµενη, ενδεχοµένως, από κάθε άλλο µη διαφηµιστικό ή προωθητικό έγγραφο, που απαιτείται για να απαντηθούν συγκεκριµένες ερωτήσεις σχετικά µε κάποιο φαρµακευτικό προϊόν. οι ακριβείς και αντικειµενικές ανακοινώσεις και τα σχετικά έντυπα (βιβλιογραφικό υλικό) που αφορούν λ.χ. αλλαγές συσκευασίας, προειδοποιήσεις σχετικά µε ανεπιθύµητες ενέργειες στο πλαίσιο της φαρµακοεπαγρύπνησης, καθώς και τους καταλόγους πώλησης και τους καταλόγους τιµών, εφόσον δεν περιέχουν καµιά πληροφορία σχετικά µε το φαρµακευτικό προϊόν, οι πληροφορίες σχετικά µε την υγεία ή τις ασθένειες, εφόσον δεν γίνεται έµµεση ή άµεση αναφορά σε κάποιο φαρµακευτικό προϊόν, απαντήσεις σε µεµονωµένα ερωτήµατα επαγγελµατιών υγείας ή απαντήσεις σε ειδικές ερωτήσεις ή σχολιασµούς, εν περιλαµβάνονται επίσης απαντήσεις σε επιστολές που δηµοσιεύονται σε επιστηµονικά περιοδικά, αλλά µόνον εφόσον αφορούν αποκλειστικά στο περιεχόµενο της επιστολής ή της

5 72 73 ερώτησης, είναι ακριβείς και όχι παραπλανητικές και δεν αποτελούν εκ φύσεως µέσο προώθησης και τέλος εµπορικά µέτρα ή πρακτικές σε θέµατα τιµής περιθωρίων κέρδους και εκπτώσεων δεν θίγονται από το άρθρο 18 του κώδικα δεοντολογίας. 1.2 Ορισµοί α) Φάρµακο είναι κάθε ουσία ή συνδυασµός ουσιών που χαρακτηρίζεται ως έχουσα θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες έναντι ασθενειών ανθρώπων, ή β) κάθε ουσία ή συνδυασµός ουσιών δυναµένη να χρησιµοποιηθεί ή να χορηγηθεί σε άνθρωπο, µε σκοπό είτε να αποκατασταθούν, να διορθωθούν ή να τροποποιηθούν φυσιολογικές λειτουργίες µε την άσκηση φαρµακολογικής, ανοσολογικής ή µεταβολικής δράσης, είτε να γίνει ιατρική διάγνωση. «Συνοπτική περιγραφή των χαρακτηριστικών του προϊόντος» ή περίληψη χαρακτηριστικών του προϊόντος (SPC-Summary of Product Characteristics) είναι η περίληψη που έχει εγκριθεί από τις αρµόδιες αρχές, οι οποίες έχουν χορηγήσει την άδεια κυκλοφορίας σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία. «Φύλλο Οδηγιών». Το ενηµερωτικό έντυπο για τον χρήστη, το οποίο περιέχεται σε κάθε συσκευασία του φαρµακευτικού προϊόντος. Τούτο εγκρίνεται από τις αρµόδιες αρχές όπως και η περίληψη χαρακτηριστικών του προϊόντος. «Επισήµανση»: Οι ενδείξεις επί της εξωτερικής ή επί της στοιχειώδους συσκευασίας (π.χ. ετικέτα φιαλιδίου, εξωτερική συσκευασία). «Ιατρική Ενηµέρωση»: (ΙΕ) Η ασκούµενη από φαρµακευτικές επιχειρήσεις παροχή επιστηµονικών πληροφοριών στους υγειονοµικούς επιστήµονες (γιατρούς, οδοντίατρους, κτηνίατρους και φαρµακοποιούς), σχετικά µε τα φάρµακα που κυκλοφορούν υπό την ευθύνη τους, µε σκοπό τη σωστή χρησι- µοποίηση τους, όπως έχει γίνει αποδεκτή από τον ΕΟΦ ή από το ΕΜΕΑ (European Medicines Evaluation Agency), για την προστασία της ηµόσιας Υγείας. Η ιατρική ενηµέρωση µπορεί να διενεργείται προφορικά, γραπτά, µε οπτικοακουστικά ή άλλα τεχνολογικά µέσα. Η ιατρική ενηµέρωση υπόκειται στον έλεγχο του ΕΟΦ και του Κώδικα εοντολογίας. Ο όρος «προώθηση» περιλαµβάνει κάθε δραστηριότητα που αναλαµβάνεται από µία φαρµακευτική εταιρεία ή κατ εντολή της για την προώθηση της προµήθειας, της πώλησης ή της χορήγησης των φαρµάκων της. Ο όρος «επαγγελµατίας υγείας» περιλαµβάνει τα µέλη του ιατρικού, οδοντιατρικού, κτηνιατρικού, φαρµακευτικού ή νοσηλευτικού επαγγέλµατος και όσα άτοµα µπορούν να συνταγογραφήσουν, διαθέσουν ή χορηγήσουν φάρµακα κατά τις επαγγελµατικές δραστηριότητές τους.

6 74 75 «Μη-συνταγογραφούµενο φάρµακο» (ΜΗΣΥΦΑ): είναι το φάρµακο που χορηγείται και χωρίς ιατρική συνταγή «Ιατρικός Επισκέπτης» ή «Επιστηµονικός Συνεργάτης»: είναι υγειονοµικός επιστήµονας, ή επιστήµονας άλλου κλάδου ή άτοµο που διαθέτει τις απαιτούµενες γενικές και ειδικές γνώσεις για την προφορική ενηµέρωση, ώστε να µεταφέρει συγκεκριµένες, υπεύθυνες και ακριβείς πληροφορίες για τα φάρµακα «Ιατρικός τύπος» είναι τα επιστηµονικά κ.α. περιοδικά που απευθύνονται στους επαγγελµατίες υγείας Άρθρο υσφήµιση και Μείωση 2 της Εµπιστοσύνης προς τον Κλάδο Οι δραστηριότητες ή τα υλικά που σχετίζονται µε την προώθηση δεν πρέπει σε καµία περίπτωση να αποτελέσουν αιτία δυσφήµισης ή µείωσης της εµπιστοσύνης προς την φαρµακοβιοµηχανία γενικώς ή προς συγκεκριµένη φαρµακευτική επιχείρηση. Άρθρο 3 Χορήγηση Άδειας Κυκλοφορίας Απαγορεύεται η προώθηση κάθε φαρµακευτικού προϊόντος, για το οποίο δεν έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας. Όλα τα στοιχεία της ιατρικής ενηµέρωσης για ένα φαρµακευτικό προϊόν πρέπει να ανταποκρίνονται στις πληροφορίες που περιλαµβάνονται στη συνοπτική περιγραφή των χαρακτηριστικών του προϊόντος. Η ιατρική ενηµέρωση ενός φαρµακευτικού προϊόντος: Πρέπει να προάγει την ορθολογική χρήση του φαρµακευτικού προϊόντος παρουσιάζοντάς το µε τρόπο αντικειµενικό, χωρίς να υπερβάλονται οι ιδιότητές του εν πρέπει να είναι παραπλανητική. Mη εγκεκριµένες ενδείξεις Aπαγορεύεται η προώθηση ενδείξεων που δεν καλύπτονται από την άδεια κυκλοφορίας ή που δεν έχουν ακόµα εγκριθεί. Άρθρο Ιατρική Ενηµέρωση που απευθύνεται 4 σε ασχολούµενους επαγγελµατικά µε την υγεία 4.1 Περιεχόµενο της ιατρικής ενηµέρωσης Κάθε ιατρική ενηµέρωση φαρµακευτικού προϊόντος, η οποία απευθύνεται σε πρόσωπα εξουσιοδοτηµένα να χορηγούν τις σχετικές συνταγές ή να παρέχουν το φαρµακευτικό προϊόν, πρέπει να περιλαµβάνει:

7 76 77 τις ουσιώδεις πληροφορίες που αντιστοιχούν στη συνοπτική περιγραφή των χαρακτηριστικών του προϊόντος. την κατάταξη του φαρµακευτικού προϊόντος όσον αφορά στις προϋποθέσεις χορήγησης (π.χ. χορηγείται µε ή χωρίς ιατρική συνταγή). Στο πλαίσιο της ιατρικής ενηµέρωσης µπορεί να αναφέρεται, επίσης, η τιµή πώλησης των διαφόρων συσκευασιών καθώς και το ποσοστό κάλυψής της από τους οργανισµούς κοινωνικής ασφάλισης. Η ιατρική ενηµέρωση φαρµακευτικού προϊόντος σε πρόσωπα που είναι εξουσιοδοτηµένα να χορηγούν τις σχετικές συνταγές ή να προµηθεύουν το φαρµακευτικό προϊόν µπορεί να περιλαµβάνει µόνο την ονοµασία του φαρµακευτικού προϊόντος, όταν έχει ως αποκλειστικό σκοπό την υπενθύµιση της ονοµασίας του εν λόγω φαρµακευτικού προϊόντος. Κάθε ενηµερωτικό έντυπο σχετικό µε φαρµακευτικό προϊόν, το οποίο αποστέλλεται ή επιδίδεται στα πλαίσια της προώθησής του σε πρόσωπα που είναι εξουσιοδοτηµένα να χορηγούν τις σχετικές συνταγές ή να προµηθεύουν το φαρµακευτικό προϊόν, πρέπει να περιλαµβάνει τουλάχιστον τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 4.2 και να διευκρινίζει την ηµεροµηνία σύνταξης ή τελευταίας αναθεώρησής του. Η προώθηση πρέπει να είναι ακριβής, ισορροπηµένη, δίκαιη, αντικειµενική και πλήρης, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον παραλήπτη να σχηµατίσει γνώµη για τη θεραπευτική αξία του συγκεκριµένου φαρµακευτικού προϊόντος. Πρέπει να βασίζεται στην µέχρι σήµερα αξιολόγηση όλων των σχετικών ευρηµάτων και να την αντικατοπτρίζει µε σαφήνεια. εν πρέπει να παραπλανά µε διαστρέβλωση, υπερβολή, αδικαιολόγητη έµφαση, παράλειψη ή µε οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Η προώθηση πρέπει να έχει την ικανότητα της τεκµηρίωσης, η οποία πρέπει να παρέχεται γρήγορα σε απάντηση λογικών απαιτήσεων των επαγγελµατιών της φροντίδας υγείας. Συγκεκριµένα, οι ισχυρισµοί προώθησης σχετικά µε παρενέργειες πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις εγκεκριµένες ενδείξεις ή να έχουν την ικανότητα τεκµηρίωσης µε κλινική εµπειρία. Ωστόσο, εν χρειάζεται τεκµηρίωση σε σχέση µε το κύρος στοιχείων εγκεκριµένων στην άδεια κυκλοφορίας. Η προώθηση πρέπει να ενθαρρύνει την ορθολογική χρήση φαρµακευτικών προϊόντων παρουσιάζοντας τα αντικειµενικά και χωρίς να υπερβάλλει για τις ιδιότητες τους. Οι ισχυρισµοί δεν πρέπει να υπαινίσσονται ότι ένα φαρµακευτικό προϊόν ή ένα δραστικό συστατικό, έχει κάποια ιδιαίτερη αξία, ποιότητα ή ιδιότητα, εκτός αν αυτό µπορεί να τεκµηριωθεί. Οι αναφορές σε στοιχεία πίνακες και παραστάσεις που προέρχονται από δηµοσιεύσεις σε ιατρικά περιοδικά ή επιστη- µονικά συγγράµµατα και οι οποίες χρησιµοποιούνται στο ενηµερωτικό έντυπο, πρέπει να αναπαράγονται πιστά και η πηγή τους να διευκρινίζεται επακριβώς.

8 Συνταγογραφικές πληροφορίες και άλλες υποχρεωτικές πληροφορίες Οι συνταγογραφικές πληροφορίες πρέπει να περιέχονται µε σαφή και ευανάγνωστο τρόπο σε όλα τα υλικά προώθησης κάποιου φαρµάκου, εκτός από τις σύντοµες καταχωρίσεις (µέχρι µονοσέλιδες) (βλ. άρθρο 5) και τα βοηθήµατα προώθησης που πληρούν τους όρους του Άρθρου Οι συνταγογραφικές πληροφορίες πρέπει να αποτελούν µέρος του υλικού προώθησης και δεν πρέπει να είναι ξεχωριστές από αυτό (βλ. επίσης το άρθρο 4.2.5).Οι συνταγογραφικές πληροφορίες αποτελούνται από: την εµπορική και την κοινόχρηστη (γενόσηµη) ονοµασία του φαρµάκου, την ποιοτική και ποσοτική σύνθεση σε δραστικά συστατικά, την εµπορική επωνυµία και την έδρα της φαρµακευτικής επιχείρησης που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του φαρµάκου (του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας), τις εγκεκριµένες ενδείξεις, τις ανεπιθύµητες ενέργειες, τις προειδοποιήσεις και τις αντενδείξεις που αφορούν στις ενδείξεις που προωθούνται, τις όποιες προειδοποιήσεις εγκρίθηκαν ή επιβλήθηκαν επιπρόσθετα από τον Εθνικό Οργανισµό Φαρµάκων ή την αρχή που εξέδωσε την άδεια κυκλοφορίας, τον τρόπο διάθεσης του προϊόντος (π.χ. νοσοκοµειακό προϊόν, χορήγηση µε ιατρική συνταγή κ.λ.π.), τον αριθµό της άδειας κυκλοφορίας και τον κάτοχο της αδείας κυκλοφορίας, την καταχώριση του προϊόντος στον Κατάλογο Συνταγογραφούµενων Ιδιοσκευασµάτων (προαιρετικά). Οι πληροφορίες που παρέχονται σε σχέση µε τη δοσολογία, τη µέθοδο χορήγησης, τις ανεπιθύµητες ενέργειες, τις προειδοποιήσεις και τις αντενδείξεις και όποια προφύλαξη απαιτείται να βρίσκεται στο έντυπο ή στην καταχώριση πρέπει να παρουσιάζονται κατά τρόπο, ώστε οι αναγνώστες να είναι σε θέση να εκτιµήσουν τη σχέση τους µε τους ισχυρισµούς και ενδείξεις του προϊόντος Στην περίπτωση χρήσης οπτικοακουστικού υλικού όπως οι ταινίες, οι βιντεοταινίες κ.λ.π. και στην περίπτωση των Interactive συστηµάτων δεδοµένων, οι συνταγογραφικές πληροφορίες µπορεί να παρέχονται: µέσω ενός εγγράφου που διατίθεται σε όλα τα άτοµα, στα οποία επιδεικνύεται ή αποστέλλεται το υλικό, ή µε την εισαγωγή τους στο οπτικοακουστικό υλικό ή το Interactive σύστηµα δεδοµένων. Στην περίπτωση που οι συνταγογραφικές πληροφορίες περιλαµβάνονται σε Interactive σύστηµα δεδοµένων, πρέπει να εµφανίζονται σαφείς οδηγίες για την πρόσβαση σε αυτές.

9 Στην περίπτωση ακουστικού υλικού, δηλαδή αποκλειστικά ηχητικού, οι συνταγογραφικές πληροφορίες πρέπει να παρέχονται µέσω ενός εγγράφου που διατίθεται σε όλα τα άτοµα στα οποία επιδεικνύεται ή αποστέλλεται το υλικό Στην περίπτωση καταχώρισης σε περιοδικό, όπου οι συνταγογραφικές πληροφορίες εµφανίζονται σε επόµενη σελίδα, µία αναφορά στο σηµείο που µπορούν να βρεθούν πρέπει να εµφανίζεται στο εξωτερικό περιθώριο της πρώτης σελίδας της καταχώρισης Στην περίπτωση έντυπου υλικού προώθησης αποτελούµενου από περισσότερες από 4 σελίδες, πρέπει να παρέχεται µία σαφής αναφορά σχετικά µε το σηµείο που µπορούν να βρεθούν οι συνταγογραφικές πληροφορίες Όλα τα έντυπα προώθησης, µε εξαίρεση τις σύντοµες καταχωρίσεις σε επαγγελµατικά έντυπα, υποχρεούνται να φέρουν στο κάτω µέρος της τελευταίας σελίδας τους κωδικό αριθµό µε τα αρχικά του φαρµάκου, το χαρακτηρισµό της σειράς, το µήνα και το χρόνο εκτύπωσης του εντύπου και να πιστοποιούνται σύµφωνα µε τα αναφερόµενα στο άρθρο 14 του παρόντος Κώδικα. Στο αρχείο εντύπων κάθε εταιρείας τηρούνται υποχρεωτικά όλα τα έντυπα της τελευταίας τριετίας. Τα έντυπα πριν από την κυκλοφορία τους, κατατίθενται σε εύλογο χρονικό διάστηµα στον Εθνικό Οργανισµό Φαρµάκων από τις φαρµακευτικές επιχειρήσεις που τα εκδίδουν. Η προ της κυκλοφορίας υποβολή τους στον ΕΟΦ δεν έχει την έννοια της αίτησης για έγκριση. Άρθρο 5 Σύντοµες Καταχωρίσεις 5.1 Οι σύντοµες καταχωρίσεις είναι εκείνες που εξαιρούνται από την υποχρέωση να περιλαµβάνουν τις συνταγογραφικές πληροφορίες του προωθούµενου φαρµάκου, µε την προϋπόθεση ότι πληρούν τις απαιτήσεις του παρόντος άρθρου. 5.2 Οι σύντοµες καταχωρίσεις µπορούν να εµφανίζονται µόνο σε επαγγελµατικά έντυπα, δηλαδή έντυπα που αποστέλλονται ή διατίθενται αποκλειστικά στους επιστήµονες υγείας και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Στις περιπτώσεις αυτές υπάγονται τα επιστηµονικά περιοδικά και έντυπα του χώρου της υγείας, τα έντυπα συνεδρίων, τα ιατρικά φαρµακευτικά βιβλία κ.λπ. Ένα µη βιβλιοδετηµένο εσώκλειστο φύλλο σε τέτοια έντυπα δεν νοείται/λαµβάνεται ως σύντοµη καταχώριση (παράδειγµα αποτελούν τα αυτοτελή φυλλάδια που διανέµονται µέσω του ιατρικού τύπου) 5.3 Οι σύντοµες καταχωρίσεις πρέπει να περιλαµβάνουν τις παρακάτω πληροφορίες: την ονοµασία του φαρµάκου που µπορεί να είναι η εµπορική ή η γενόσιµη την ονοµασία και τη διεύθυνση του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας

10 82 83 την ποιοτική και την ποσοτική σύνθεση σε δραστικά συστατικά εφόσον προβάλλονται επιπλέον στοιχεία ή ισχυρισµοί, αναφέρονται υποχρεωτικά και οι αντενδείξεις, οι προφυλάξεις και οι ανεπιθύµητες ενέργειες τις όποιες προειδοποιήσεις που εκδόθηκαν από τον Εθνικό Οργανισµό Φαρµάκων ή την αρχή που εξέδωσε την άδεια κυκλοφορίας, των οποίων η παρουσία απαιτείται στην καταχώριση. Μία δήλωση ότι περαιτέρω πληροφορίες διατίθενται από τον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας κατόπιν αιτήσεως ή περιλαµβάνονται στη συνοπτική περιγραφή χαρακτηριστικών του προϊόντος, το φύλλο οδηγιών χρήσης και τη µονογραφία του φαρµάκου. 5.4 Σύντοµες καταχωρίσεις όπως αυτές περιγράφονται από τον παρόντα Κώδικα (Άρθρο 5) δεν επιτρέπονται σε οπτικοακουστικά υλικά ή συστήµατα interactive ή στο διαδίκτυο (internet), συµπεριλαµβανοµένων και των περιοδικών στο διαδίκτυο (internet). Άρθρο 6 Καταχωρίσεις σε περιοδικά Στην περίπτωση που οι δύο σελίδες µίας καταχώρισης δεν είναι αντικριστές, καµία εκ των δύο δεν πρέπει να είναι παραπλανητική ή ψευδής όταν διαβάζεται µεµονωµένα. Άρθρο 7 Πληροφορίες, Ισχυρισµοί και Συγκρίσεις 7.1 Οι εταιρείες πρέπει να παρέχουν στους επιστήµονες υγείας και στα αρµόδια διοικητικά στελέχη εφόσον ζητηθεί, ακριβείς πληροφορίες αναφορικά µε τα φάρµακα που διακινεί η κάθε µία. 7.2 Οι πληροφορίες, οι ισχυρισµοί και οι συγκρίσεις πρέπει να είναι ορθές, ακριβείς, αντικειµενικές και σαφείς και να βασίζονται σε σχετικές και συγκρίσιµες πτυχές των προϊόντων καθώς και σε µία ενηµερωµένη αξιολόγηση όλων των δεδοµένων αντικατοπτρίζοντας µε σαφήνεια τα δεδοµένα. εν πρέπει να παραπλανούν άµεσα ή έµµεσα και δεν πρέπει να διαστρεβλώνουν τα επιστηµονικά δεδοµένα. Απαγορεύεται η άµεση ή έµµεση προβολή παραπλανητικών ενδείξεων του φαρµάκου, η αναφορά παλαιότερων επιστη- µονικών δεδοµένων εάν υπάρχουν νεότερα διαφορετικά, η προβολή ανακριβών ή ατεκµηρίωτων ισχυρισµών, η παραπλανητική σύγκριση µε άλλα φάρµακα και η γενίκευση µεµονωµένων παρατηρήσεων.

11 Οι όποιες πληροφορίες, ισχυρισµοί ή συγκρίσεις πρέπει να µπορούν να τεκµηριωθούν επιστη- µονικά. 7.4 Η τεκµηρίωση οποιασδήποτε πληροφορίας, ισχυρισµού ή σύγκρισης πρέπει να παρέχεται χωρίς καθυστέρηση κατόπιν αιτήσεως επαγγελµατία υγείας ή αρµόδιου διοικητικού στελέχους του συστήµατος υγείας. Εντούτοις, δεν απαιτείται τεκµηρίωση των ενδείξεων που εγκρίθηκαν στην άδεια κυκλοφορίας. 7.5 Στην περίπτωση που το υλικό προώθησης αναφέρεται σε δηµοσιευµένες µελέτες, πρέπει να δίνονται σαφείς βιβλιογραφικές αναφορές. Σε περίπτωση που το υλικό προώθησης αναφέρεται σε δεδοµένα που περιέχονται στον αντίστοιχο φάκελο του προϊόντος ( data on file ), το αντίστοιχο τµήµα που αναφέρεται στα εν λόγω δεδοµένα θα πρέπει εφόσον ζητηθεί να διατίθεται χωρίς καθυστέρηση στους επαγγελµατίες υγείας ή το διοικητικό προσωπικό. Όπου υπάρχει ισχυρισµός που στηρίζεται σε in vitro µελέτες ή σε πειραµατόζωα θα πρέπει να αναφέρεται σαφώς στο έντυπο υλικό ότι πρόκειται για πειραµατικά δεδοµένα. 7.6 Το σύνολο του δηµιουργικού µέρους, συµπεριλαµβανοµένων των εικόνων, των γραφηµάτων και των πινάκων, πρέπει να συµφωνεί µε το γράµµα και το πνεύµα του παρόντος Κώδικα. Τα γραφήµατα και οι πίνακες πρέπει να παρουσιάζονται µε τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν µία σαφή, δίκαιη και ισορροπηµένη άποψη των στοιχείων που παρουσιάζουν. Πρέπει να περιλαµβάνονται µόνο εάν σχετίζονται µε τους ισχυρισµούς ή τις συγκρίσεις που γίνονται. Τα έντυπα ιατρικής ενηµέρωσης δεν επιτρέπεται να φέρουν παραστάσεις άσχετες µε το περιεχόµενό τους, παραπλανητικές ή υποδηλωτικές ακαθόριστων ενδείξεων για το φάρµακο. 7.7 Οι πληροφορίες και οι ισχυρισµοί σχετικά µε ανεπιθύµητες ενέργειες πρέπει να αντικατοπτρίζουν διαθέσιµα δεδοµένα ή να µπορούν να επαληθευτούν µε την κλινική εµπειρία. εν πρέπει να δηλώνεται ότι κάποιο προϊόν δεν έχει ανεπιθύµητες ενέργειες, αλληλεπιδράσεις µε άλλα φάρµακα ή κίνδυνο τοξικότητας. Ο όρος ασφαλές δεν πρέπει να χρησι- µοποιείται χωρίς να δικαιολογείται αναλυτικά. 7.8 εν πρέπει να γίνονται υπερβολικοί ή γενικευµένοι ισχυρισµοί και δεν πρέπει να χρησιµοποιείται ο υπερθετικός βαθµός, εκτός από περιορισµένες περιπτώσεις όπου γίνεται αναφορά σε σαφές δεδοµένο για κάποιο φάρµακο. Οι ισχυρισµοί δεν πρέπει να υπονοούν ότι κάποιο φάρµακο ή δραστικό συστατικό έχει κάποιο ειδικό πλεονέκτηµα, ποιότητα ή ιδιότητα, εκτός εάν αυτό µπορεί να επαληθευτεί. 7.9 Οι λέξεις καινοτόµο ή και «νέο» δεν πρέπει να χρησι- µοποιηθεί στην περιγραφή κάποιου προϊόντος ή συσκευασίας και µορφής του που ήδη κυκλοφορεί ή σε κάθε θεραπευτική ένδειξη που έχει προβληθεί για περισσότερους από 12 µήνες Οι εµπορικές ονοµασίες προϊόντων άλλων εταιρειών δεν πρέπει να χρησιµοποιούνται χωρίς την προηγούµενη έγκριση του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας του άλλου προϊόντος.

12 86 87 Άρθρο 8 υσφηµιστικές Αναφορές 8.1 Τα φαρµακευτικά προϊόντα και οι δραστηριότητες άλλων φαρµακευτικών εταιρειών δεν πρέπει να αναφέρονται κατά δυσφηµιστικό τρόπο. 8.2 Τα επαγγέλµατα υγείας, η κλινική πρακτική και η επιστηµονική άποψη των µελών τους δεν πρέπει να δυσφηµίζονται. Άρθρο Μορφή των εντύπων Ιατρικής 9 Ενηµέρωσης και προστασία των Επιστηµόνων Υγείας από πιθανότητα προσβολής 9.1 Το σύνολο του υλικού και οι δραστηριότητες προώθησης πρέπει να αναγνωρίζουν την ειδική φύση του φαρµάκου και την επαγγελµατική θέση των επιστηµόνων στους οποίους απευθύνονται, και οι οποίοι πρέπει να τυγχάνουν σεβασµού και προστασίας από τυχόν πρόκληση προσβολής. Πρέπει πάντοτε να διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο δεοντολογίας. 9.2 Το όνοµα ή η φωτογραφία ενός επαγγελµατία υγείας δεν πρέπει να χρησιµοποιούνται καθ οιονδήποτε τρόπο που αντιτίθεται στη δεοντολογία του επαγγέλµατός του. 9.3 Το υλικό ιατρικής ενηµέρωσης δεν πρέπει να µιµείται τις µεθόδους, τα αντίτυπα, τα µηνύµατα (ρήσεις) ή τη γενική παρουσίαση που υιοθετήθηκε από άλλη εταιρεία κατά τρόπο που πιθανόν να προκαλέσει παραπλάνηση ή σύγχυση. 9.4 Το υλικό ιατρικής ενηµέρωσης δεν πρέπει να περιλαµβάνει αναφορές στον Εθνικό Οργανισµό Φαρµάκων, τον Ευρωπαϊκό Οργανισµό Φαρµάκων (ΕΜΕΑ) και τις επιτροπές που λειτουργούν υπό την ευθύνη τους, και υπό την ευθύνη του Υπ. Υγείας, εκτός εάν αυτό απαιτείται από τις αρµόδιες αρχές. 9.5 Οι αναπαραγωγές επίσηµων εγγράφων µπορούν να χρησι- µοποιούνται στα πλαίσια της ιατρικής ενηµέρωσης, µε την προϋπόθεση ότι θα παρουσιάζονται αυτούσια, χωρίς περικοπές ή παραποιήσεις. 9.6 Πρέπει να αποφεύγονται οι ακρότητες όσον αφορά στο σχήµα, το µέγεθος ή το κόστος του υλικού προώθησης. 9.7 Οι κάρτες αλληλογραφίας, το ακάλυπτο µέρος ταχυδρο- µούµενων υλικών οι φάκελοι ή οι συσκευασίες δεν πρέπει να περιλαµβάνουν κείµενο που µπορεί να θεωρηθεί ως διαφη- µιστικό για τον γενικό πληθυσµό, και αντιτίθεται προς το Άρθρο Η τηλεφωνική επικοινωνία, τα τηλεφωνικά µηνύµατα, το ηλεκτρονικό ταχυδροµείο και η τηλεοµοιοτυπία δεν πρέπει να χρησιµοποιούνται για τους σκοπούς της προβολής χωρίς προηγούµενη άδεια του παραλήπτη. 9.9 Όλο το υλικό που σχετίζεται µε φάρµακα και τις χρήσεις τους, το οποίο διατίθεται από συγκεκριµένη φαρµακευτική εταιρεία, πρέπει να αναφέρει σαφώς ότι έχει χορηγηθεί από την εν λόγω εταιρεία.

13 88 89 Άρθρο Άρθρο 10 Συγκαλυµµένη Προβολή 11 Παροχή Ανατύπων 10.1 Τα υλικά και οι ενέργειες προώθησης δεν πρέπει να είναι συγκαλυµµένα Οι κλινικές αξιολογήσεις, η παρακολούθηση µετά την κυκλοφορία και τα προγράµµατα εµπειρίας και οι µελέτες µετά την έγκριση δεν πρέπει να αποτελούν συγκαλυµµένη προώθηση. Τέτοιες αξιολογήσεις, προγράµµατα και µελέτες πρέπει να διεξάγονται µε σκοπό κυρίως επιστηµονικό ή εκπαιδευτικό Όταν µια φαρµακευτική επιχείρηση χρηµατοδοτεί ή µε άλλο τρόπο εξασφαλίζει ή ρυθµίζει τη δηµοσίευση υλικού προώθησης σε επιστη- µονικά περιοδικά, το υλικό αυτό προώθησης δεν πρέπει να εµφανίζεται ότι αποτελεί θέµα ανεξάρτητου άρθρου Το υλικό το οποίο επιχορηγείται από φαρµακευτική επιχείρηση, αναφέρεται σε φαρµακευτικά προϊόντα και στις χρήσεις των, και αφορά την προώθηση ή µη των φαρµακευτικών αυτών προϊόντων, θα πρέπει απαραίτητα να µην περιλαµβάνει παραπλανητικές ή ανακριβείς αναφορές και µε σαφήνεια να αναφέρει ότι η φαρµακευτική επιχείρηση είναι εκείνη η οποία επιχορηγεί το υλικό των φαρµακευτικών αυτών προϊόντων Τα ανάτυπα από την ιατρική και την επιστηµονική βιβλιογραφία ή από προσωπικές επικοινωνίες πρέπει να αντικατοπτρίζουν µε ακρίβεια το νόηµα του συγγραφέα Οι αναφορές σχετικά µε φάρµακα που λαµβάνονται από δηµόσιες ανακοινώσεις, για παράδειγµα από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή από τα ιατρικά συνέδρια ή συµπόσια, δεν πρέπει να χρησιµοποιούνται χωρίς την επίσηµη άδεια του οµιλητή Πρέπει να δίνεται η µέγιστη προσοχή ώστε να αποφευχθεί η απόδοση ισχυρισµών ή απόψεων σε συγγραφείς όταν αυτές δεν αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες απόψεις των εν λόγω συγγραφέων. Άρθρο 12 ιανοµή Εντύπων Προώθησης 12.1 Τα έντυπα Προώθησης πρέπει να αποστέλλονται ή να διανέµονται µόνον σε αυτές τις κατηγορίες επαγγελµατιών υγείας οι οποίοι τα χρειάζονται, ή τους οποίους αφορούν (ή για τους οποίους προορίζονται) 12.2 Οι φαρµακευτικές επιχειρήσεις οφείλουν να ρυθµίζουν τη συχνότητα διανοµής και τον όγκο των εντύπων προώθησης κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ουσιαστικής ενηµέρωσης Οι κατάλογοι παραληπτών πρέπει να είναι ενηµερωµένοι και σύµφωνοι µε τις νοµοθετικές ρυθµίσεις οι οποίες αφορούν

14 90 91 τα ευαίσθητα προσωπικά δεδοµένα. Οι αιτήσεις των επαγγελµατιών της υγείας για διαγραφή από τον κατάλογο παραληπτών πρέπει να εισακούονται άµεσα, ενώ κανένα όνοµα δεν µπορεί να αποκαθίσταται παρά µόνο µετά από αίτηση ή έγκριση του παραλήπτη. Άρθρο Επιστηµονική Υπηρεσία Υπεύθυνη 13 για Πληροφορίες Οι φαρµακευτικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να διαθέτουν µία επιστηµονική υπηρεσία επιφορτισµένη (συνήθως στα πλαίσια των ιατρικών επιστη- µονικών τµηµάτων) µε την ενηµέρωση τη σχετική µε τα φαρµακευτικά προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά, η οποία απαντά σε όλα τα ερωτήµατα είτε λαµβάνονται από ιατρικούς επισκέπτες, από ασθενείς ή από άλλες πηγές. Τα ερωτήµατα µπορεί να καταγράφονται και να αρχειοθετούνται. Άρθρο Πιστοποίηση των εντύπων 14 Προώθησης 14.1 Πριν από την εκτύπωσή τους, τα υλικά προώθησης πρέπει να πιστοποιούνται σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα από την ισχύουσα νοµοθεσία. Η Επιστηµονική Υπηρεσία του άρθρου 13 εξασφαλίζει τις κατάλληλες εσωτερικές διαδικασίες για την πιστοποίηση των εντύπων, µε σκοπό τη διασφάλιση της τήρησης της ισχύουσας νοµοθεσίας και του παρόντος Κώδικα. Υλικά που ετοιµάζονται από τις Εταιρίες και σχετίζονται γενικά µε τα φάρµακα, χωρίς να προορίζονται για την ιατρική ενηµέρωση συγκεκριµένων φαρµάκων, όπως για παράδειγµα, οι εταιρικές καταχωρίσεις, τα δελτία τύπου, υλικό από έρευνες αγοράς, η οικονοµική πληροφόρηση για τους µετόχους, η αξία µετοχών, το εκπαιδευτικό/πληροφοριακό υλικό για τους ασθενείς, κλπ, θα πρέπει να πιστοποιούνται προκειµένου να διασφαλίζεται η τήρηση του παρόντα Κώδικα και της ισχύουσας νοµοθεσίας. Θα πρέπει να λαµβάνεται υπόψη το γεγονός ότι ένα µη προωθητικό κείµενο/υλικό µπορεί να χρησιµοποιηθεί για λόγους προώθησης και κατά συνέπεια εµπίπτει στις διατάξεις του παρόντα κώδικα. Tο προσωπικό της εταιρίας, και οποιοσδήποτε συνδέεται µε την εταιρία µε οποιαδήποτε σχέση και ασχολείται µε την δηµιουργία ή την έγκριση του υλικού ή των δραστηριοτήτων προώθησης πρέπει να είναι πλήρως ενηµερωµένο για τις απαιτήσεις του(των) εφαρµόσιµου(ων) κώδικα(ων) και των σχετικών νόµων και κανονισµών Οι Επιχειρήσεις γνωστοποιούν στην Πρωτοβάθµια Επιτροπή τήρησης του Κώδικα το όνοµα και τη θέση του υπεύθυνου πιστοποίησης των εντύπων ιατρικής ενηµέρωσης, µε τον οποίο µπορεί να επικοινωνεί η ανωτέρω Επιτροπή για θέµατα τήρησης των κανόνων του Κώδικα. Τυχόν τροποποιήσεις αυτών των στοιχείων, θα πρέπει να κατατίθενται άµεσα στον Γραµµατέα της Πρωτοβάθµιας Επιτροπής Τήρησης του Κώδικα.

15 Η πιστοποίηση σηµαίνει ότι οι υπογράφοντες εξέτασαν την τελική µορφή του υλικού και ότι σύµφωνα µε τις απόψεις τους ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της νοµοθεσίας και των σχετικών διατάξεων του Κώδικα, είναι σε συµφωνία µε την άδεια κυκλοφορίας και τη συνοπτική περιγραφή χαρακτηριστικών του προϊόντος ή το φύλλο οδηγιών χρήσης και αποτελεί δίκαιη και ορθή παρουσίαση των δεδοµένων σχετικά µε το φάρµακο στο οποίο αναφέρονται. Τα έντυπα που χρησιµοποιούνται επί µακρόν πρέπει να επαναπιστοποιούνται κατά διαστήµατα, όχι µεγαλύτερα των δύο ετών, προκειµένου να διασφαλιστεί η διαρκής συµµόρφωση µε τις εκάστοτε ισχύουσες νοµοθετικές διατάξεις και τον Κώδικα Ο υπεύθυνος της κυκλοφορίας φαρµακευτικού προϊόντος: Υποβάλλει στον ΕΟΦ ένα αντίγραφο κάθε εντύπου ιατρικής ενηµέρωσης που εκδίδει, συνοδευόµενο από την άδεια κυκλοφορίας και την περίληψη χαρακτηριστικών του προϊόντος (SPC). Κάθε έντυπο πρέπει να φέρει την ηµεροµηνία εκτύπωσής του Οι εταιρείες πρέπει να φυλάσσουν όλα τα πιστοποιηµένα έντυπα, µαζί µε το συνοδευτικό υλικό στη µορφή που πιστοποιήθηκε και πληροφορίες που υποδεικνύουν τα άτοµα για τα οποία προοριζόταν το υλικό, τη µέθοδο διανοµής, για τουλάχιστον τρία χρόνια µετά την χρήση τους, προκειµένου να τα καταθέτουν εφόσον ζητηθεί στον Εθνικό Οργανισµό Φαρµάκων ή στην Πρωτοβάθµια και ευτεροβάθµια Επιτροπή τήρησης των κανόνων του Κώδικα. Είναι ιδιαίτερα σηµαντικό και πρέπει να τηρείται αρχείο και για το οπτικοακουστικό υλικό µε ταυτόχρονη υποβολή στον ΕΟΦ όπως τα έντυπα. Άρθρο 15 Ιατρικοί Επισκέπτες 15.1 Οι ιατρικοί επισκέπτες πρέπει να είναι επαρκώς εκπαιδευµένοι από την εταιρεία που τους απασχολεί και να έχουν ικανοποιητικές επιστηµονικές γνώσεις, ώστε να παρέχουν ακριβείς και, κατά το δυνατόν, πλήρεις πληροφορίες σχετικά µε τα φαρµακευτικά προϊόντα που παρουσιάζουν Οι ιατρικοί επισκέπτες πρέπει να συµµορφώνονται µε όλες τις σχετικές απαιτήσεις του (των) εφαρµοζόµενου (ων) κώδικα (ων) και όλων των εφαρµόσιµων νοµοθετικών ρυθµίσεων. Οι φαρµακευτικές εταιρείες διασφαλίζουν τη συµµόρφωση των ιατρικών επισκεπτών µε τις προαναφερθείσες ρυθµίσεις. Οι ιατρικοί επισκέπτες πρέπει να προσεγγίζουν τα καθήκοντα τους µε υπευθυνότητα και δεοντολογία Κατά τη διάρκεια κάθε επίσκεψης, οι ιατρικοί επισκέπτες οφείλουν να επιδίδουν στο επισκεπτόµενο πρόσωπο ή να έχουν στη διάθεσή του, για κάθε φαρµακευτικό προϊόν, που παρουσιάζουν τη περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος συµπλη-

16 94 95 ρωµένη, από τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 4 του παρόντος κώδικα για την τιµή και το ποσοστό κάλυψής του από τους οργανισµούς κοινωνικών ασφαλίσεων Οι ιατρικοί επισκέπτες οφείλουν να αναφέρουν στην επιστηµονική υπηρεσία της εταιρείας τους, η οποία προβλέπεται στο άρθρο 13, του παρόντος κώδικα όλες τις πληροφορίες που αφορούν στη χρήση των φαρµακευτικών προϊόντων τα οποία προωθούν ιδιαίτερα όσον αφορά τις ανεπιθύµητες ενέργειες που τους γνωστοποιούνται από τα πρόσωπα που έχουν επισκεφθεί, αυτές θα πρέπει να αναφέρονται άµεσα στον Υπεύθυνο Φαρµακοεπαγρύπνησης της εταιρείας προκειµένου να κινητοποιηθούν οι νόµιµες διαδικασίες εφόσον χρειάζεται Οι ιατρικοί επισκέπτες πρέπει πάντοτε να διαθέτουν υψηλό επίπεδο δεοντολογικής συµπεριφοράς κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και πρέπει να συµµορφώνονται µε όλες τις απαιτήσεις του παρόντος Κώδικα και της ισχύουσας νοµοθεσίας Οι ιατρικοί επισκέπτες πρέπει να διασφαλίζουν ότι η συχνότητα, ο χρόνος πραγµατοποίησης και η διάρκεια των επισκέψεων σε επαγγελµατίες υγείας ή διοικητικά στελέχη νοσοκοµείων και αρχών υγείας και συναφή άτοµα σε συνδυασµό µε τον τρόπο που αυτές πραγµατοποιούνται δεν δυσκολεύουν την άσκηση της ιατρικής πράξης από τους επαγγελµατίες της υγείας. Θα πρέπει να γίνονται σεβαστές τόσο οι επιθυµίες των ατόµων τα οποία ζητούν οι εκπρόσωποι να επισκεφθούν όσο και οι εν ισχύει κανονισµοί κάθε νοσηλευτικού ιδρύµατος Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ή κατά την επιδίωξη επίσκεψης, οι ιατρικοί επισκέπτες πρέπει να φροντίζουν να µην παραπλανούν ως προς την ιδιότητά τους ή την εταιρεία που εκπροσωπούν Οι εταιρείες ευθύνονται για τις δραστηριότητες των εκπροσώπων τους όταν αυτές γίνονται στα πλαίσια, του σκοπού για τον οποίο προσλήφθηκαν Οι ιατρικοί επισκέπτες δεν πρέπει να χρησιµοποιούν οποιοδήποτε κίνητρο ή πρόσχηµα για να επιτύχουν συνάντηση. Σε µια συνέντευξη, ή όταν επιδιώκεται µια συνάντηση για συνέντευξη, οι ιατρικοί επισκέπτες πρέπει εξ αρχής να προχωρούν µε ορθολογικά βήµατα, ώστε να διασφαλίζουν ότι δεν παραπλανούν ως προς την ταυτότητα τους ή την ταυτότητα της εταιρίας, που αντιπροσωπεύουν Οι ιατρικοί επισκέπτες οφείλουν µε ευθύνη της εταιρείας στην οποία εργάζονται να διδάσκονται τον κώδικα κατά την εκπαίδευσή τους και να τυγχάνουν περιοδικά συστηµατικής εκπαίδευσης για το σύνολο του έργου της. Άρθρο 16 Εκπαίδευση Όλο το σχετικό προσωπικό, συµπεριλαµβανοµένων των µελών του προσωπικού που ασχολούνται καθ οιονδήποτε τρόπο µε την προετοιµασία ή την έγκριση του υλικού ιατρικής ενηµέρωσης,

17 96 97 των πληροφοριών που θα παρέχονται στους επαγγελµατίες υγείας και τα αρµόδια διοικητικά στελέχη ή των πληροφοριών που θα παρέχονται προς το γενικό πληθυσµό, πρέπει να τηρεί πλήρως τις απαιτήσεις του παρόντος Κώδικα. Άρθρο 17 Ιατρικά είγµατα Η παραγωγή, εισαγωγή και δωρεάν διάθεση ιατρικών δειγµάτων σε ιατρούς και οδοντιάτρους µε σκοπό την ενηµέρωσή τους, ανεξάρτητα από τη συσκευασία τους, επιτρέπεται µόνον κατόπιν ειδικής άδειας από τον Εθνικό Οργανισµό Φαρµάκων σύµφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις. Η άδεια, που χορηγείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθορίζει τη συσκευασία, τη συνολική ποσότητα, το χρόνο, τον τρόπο διάθεσης και κάθε άλλο στοιχείο που είναι απαραίτητο. Οι εταιρίες πρέπει να έχουν κατάλληλα συστήµατα ελέγχου και καταµέτρησης για τα δείγµατα, τα οποία διανέµουν και για όλα τα φάρµακα που χειρίζονται µε τους αντιπροσώπους τους. Κάθε δείγµα δεν πρέπει να είναι µεγαλύτερο από την µικρότερη συσκευασία που κυκλοφορεί στην αγορά. Κάθε δείγµα πρέπει να φέρει την ένδειξη «φαρµακευτικό δείγµα δωρεάν- όχι προς πώληση» ή λέξεις µε αυτό τον σκοπό και πρέπει να συνοδεύεται από ένα αντίγραφο της περίληψης χαρακτηριστικών του προϊόντος. εν µπορεί να δοθεί κανένα δείγµα από τα ακόλουθα φαρµακευτικά προϊόντα: α) φαρµακευτικά προϊόντα που περιέχουν ουσίες που ορίζονται ως ψυχοτρόπες ή ναρκωτικές από διεθνή σύµβαση, όπως είναι οι Συµβάσεις των Ηνωµένων Εθνών του 1961 και του 1971, και β) οποιαδήποτε άλλα φαρµακευτικά προϊόντα για τα οποία η παροχή δειγµάτων είναι ακατάλληλη, όπως ορίζεται από τις αρµόδιες αρχές, από καιρού εις καιρό. Άρθρο 18 ιαφηµιστικά ώρα, ωρεές και Επιχορηγήσεις 18.1 ιαφηµιστικά δώρα, είτε υπό µορφή βοηθηµάτων προώθησης είτε µε οποιαδήποτε άλλη µορφή, τα οποία σχετίζονται µε κάποιο φαρµακευτικό προϊόν µπορούν να διανεµηθούν σε πρόσωπα που χορηγούν συνταγές ή προµηθεύουν φαρµακευτικά προϊόντα υπό τον όρο ότι είναι αµελητέας αξίας και σχετίζονται άµεσα µε το επάγγελµα του ιατρού ή φαρµακοποιού. ιαφηµιστικά δώρα θεωρούνται, ότι είναι αµελητέας αξίας εφόσον η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 20 Ευρώ ανά τεµάχιο. Το ποσό αυτό θα αναπροσαρµόζεται µε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Επίσης επιτρέπεται η προσφορά επιστηµονικών συγγραµµάτων και συνδροµών σε επιστηµονικά περιοδικά, τα οποία προάγουν την επιστηµονική ενηµέρωση, σε πρόσωπα που χορηγούν συνταγές ή προµηθεύουν φαρµακευτικά προϊόντα, υπό την προϋπόθεση ότι η αξία τους είναι εύλογη, δεν υπερβαίνει τα

18 98 99 πεντακόσια (500) ευρώ ετησίως ανά γιατρό και δεν σχετίζονται µε την εκµαίευση συνταγών ή την προµήθεια φαρµάκων Τα πρόσωπα που είναι εξουσιοδοτηµένα να χορηγούν τις σχετικές συνταγές ή να προµηθεύουν τα φαρµακευτικά προϊόντα δεν µπορούν να ζητούν ή να δέχονται δώρα για προσωπικό όφελος (π.χ εισιτήρια για εκδηλώσεις διασκέδασης κ.λ.π). Oι εταιρείες πρέπει να συµµορφώνονται µε τις οδηγίες σχετικά µε την έννοια του όρου αµελητέας αξίας όπως χρησιµοποιείται στο άρθρο Οι συνταγογραφικές πληροφορίες του φαρµάκου δεν είναι υποχρεωτικό να συµπεριλαµβάνονται, όπως απαιτείται από το άρθρο 4.2 σε βοηθήµατα προώθησης, αν το βοήθηµα δεν περιλαµβάνει περισσότερες από τις παρακάτω πληροφορίες σχετικά µε το φάρµακο: την ονοµασία του φαρµάκου µία ένδειξη ότι η ονοµασία του φαρµάκου είναι σήµα κατατεθέν το όνοµα του υπεύθυνου κυκλοφορίας Επιτρέπεται επίσης η προσφορά σε Νοσηλευτικά Ιδρύµατα, που είναι οργανωµένα σε νοµικά πρόσωπα δηµοσίου δικαίου, σε Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ και εν γένει σε Νοσηλευτικά Ιδρύµατα, τα οποία ανήκουν στον δηµόσιο τοµέα, εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και σχετίζονται άµεσα µε την παροχή υπηρεσιών υγείας, ιατρικών και εκπαιδευτικών αγαθών και υπηρεσιών που βελτιώνουν την περίθαλψη του ασθενούς και είναι προς όφελός του, καθώς και του Εθνικού Συστήµατος Υγείας σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα ποικίλα ιατρικά ή διαγνωστικά όργανα, επιστηµονικά συγγράµµατα, ηλεκτρονικά βοηθήµατα (ιδίως ηλεκτρονικές συνδέσεις µε βάσεις δεδοµένων, ηλεκτρονικά υποστηρικτικά προγράµµατα και υπολογιστές). Επιτρέπονται, επίσης, οι επιχορηγήσεις ανεξάρτητων επιστη- µονικών και ερευνητικών προγραµµάτων, των Νοσηλευτικών Ιδρυµάτων, καθώς επίσης και οι επιχορηγήσεις βραβείων και υποτροφιών σε Υγειονοµικούς επιστήµονες. Η παροχή των ειδών της παρούσας παραγράφου και των υπηρεσιών αυτών δεν πρέπει να γίνεται µε τρόπο που να αποτελεί κίνητρο για τη συνταγογράφηση ή την αγορά του φαρµάκου. Επιτρέπεται η αναγραφή του ονόµατος της εταιρίας, επί των προσφεροµένων µε µορφή δωρεάς σε νοσηλευτικά ιδρύµατα αντικειµένων αλλά όχι του ονόµατος οποιουδήποτε φαρµακευτικού ιδιοσκευάσµατος. Για την εφαρµογή της παρούσας παραγράφου απαιτείται η τήρηση όλων των διαδικασιών, που κάθε φορά προβλέπονται για το είδος της εκάστοτε παροχής (δωρεά, χορηγία κ.λπ.), σε καθεστώς πλήρους δηµοσιότητας, διαφάνειας και µε την υποχρεωτική τήρηση των οικείων εφαρµοστέων κανόνων, καθώς επίσης και των οικείων διατάξεων της φορολογικής νοµοθεσίας και ιδίως του κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Από την εφαρµογή του παρόντος άρθρου εξαιρούνται τα Νοσηλευτικά Ιδρύµατα, που είναι οργανωµένα ως νοµικά πρόσωπα

19 ιδιωτικού δικαίου, καθώς και οι ιατρικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας του άρθρου 11 του π.δ. 84/ Η προώθηση πρέπει να απευθύνεται µόνο σε εκείνους για τους οποίους µπορεί δικαιολογηµένα να υποτεθεί ότι χρειάζονται, ή ενδιαφέρονται για τη συγκεκριµένη πληροφόρηση Οι ταχυδροµικοί κατάλογοι πρέπει να διατηρούνται ενηµερωµένοι µε πρόσφατα στοιχεία. Πρέπει να ικανοποιούνται τα αιτήµατα επαγγελµατιών της υγείας προκειµένου να αφαιρεθεί το όνοµά τους από τους καταλόγους Με την επιφύλαξη της ισχύουσας νοµοθεσίας, η χρήση φαξ, e mails, συστηµάτων αυτόµατης τηλεφωνικής κλήσης, µηνυµάτων κειµένου και άλλων επικοινωνιών µε ηλεκτρονικά δεδοµένα απαγορεύεται εκτός αν υπάρχει η προηγούµενη άδεια, ή µετά από την αίτηση, του παραλήπτη Με την επιφύλαξη των προηγουµένων παραγράφων του παρόντος άρθρου οποιαδήποτε άλλη παροχή, προσφορά ή υπόσχεση οποιουδήποτε ανταλλάγµατος, χρηµατικού δώρου ή ωφελήµατος σε πρόσωπα που είναι εξουσιοδοτηµένα να χορηγούν συνταγές φαρµακευτικών προϊόντων ή να προµηθεύουν φαρµακευτικά προϊόντα απαγορεύεται απολύτως και µε οποιαδήποτε µορφή. Άρθρο Χορηγία Επιστηµονικών Συνεδρίων/ 19 Εκδηλώσεων - Παροχή φιλοξενίας 19.1 Οργάνωση εκδηλώσεων από Φαρµακευτικές Επιχειρήσεις Α. Συνέδρια επιστηµονικού περιεχοµένου. Ως επιστη- µονικού περιεχοµένου νοούνται τα συνέδρια, σεµινάρια και παρόµοιες εκδηλώσεις, οι οποίες οργανώνονται από κρατικούς φορείς, στους οποίους συµπεριλαµβάνονται και τα πανεπιστήµια, καθώς και τα κρατικά νοσοκοµεία, από συλλόγους υγειονοµικών επιστηµόνων, από επιστηµονικές ενώσεις, κάθε νοµικής µορφής, διεξάγονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και κατά το σύνολο του προγράµµατός τους έχουν αποκλειστικώς επιστηµονικό περιεχόµενο. Οι εκδηλώσεις αυτές µπορούν να χρηµατοδοτούνται και από φαρµακευτικές επιχειρήσεις. Β. Εκδηλώσεις ιατρικής ενηµέρωσης. Ως συνέδρια, σεµινάρια και παρόµοιες εκδηλώσεις µε σκοπό την ιατρική ενηµέρωση νοούνται όσα οργανώνονται από φαρµακευτικές επιχειρήσεις σε συνεργασία µε τους κατά τόπους συλλόγους των υγειονοµικών επιστηµόνων, τα επιστηµονικά συµβούλια των Νοσοκοµείων και τις Επιστηµονικές Εταιρίες, ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα συµµετοχής κάθε ενδιαφερόµενου επιστήµονα, διεξάγονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και κατά το σύνολο του προγράµµατός τους έχουν επιστηµονικό περιεχόµενο. Γ. Εκδηλώσεις προώθησης πωλήσεων. Ως συνέδρια, σεµινάρια και παρόµοιες εκδηλώσεις µε σκοπό την προώθηση των πωλήσεων φαρµακευτικών προϊόντων νοούνται όσες εκδηλώσεις οργανώνονται από φαρµακευτικές επιχειρήσεις, διεξάγονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και κατά το κύριο µέρος του προγράµµατός τους σκοπό έχουν την προβολή φαρµακευτικών προϊόντων.

20 εν επιτρέπεται µια φαρµακευτική επιχείρηση, άµεσα ή έµµεσα (µέσω της µητρικής της εταιρίας ή άλλης τρίτης εταιρίας, µε την οποία συνδέεται διαρκώς ή πρόσκαιρα µε οποιαδήποτε έννοµη σχέση), να διοργανώνει ή να είναι χορηγός σε εκδήλωση, η οποία διεξάγεται εκτός της χώρας εγκατάστασης της (µια «διεθνής εκδήλωση») εκτός αν : (α) η πλειοψηφία των προσκεκληµένων προέρχεται από το εξωτερικό ως προς τη χώρα εγκατάστασης της φαρµακευτικής επιχείρησης και, µε δεδοµένες τις χώρες προέλευσης των περισσοτέρων προσκεκληµένων, αποτελεί πιο λογική ενέργεια να πραγ- µατοποιηθεί η εκδήλωση σε µια άλλη χώρα ή (β) µε δεδοµένη τη θέση των σχετικών πόρων ή της εµπειρίας που αποτελούν το αντικείµενο ή το θέµα της εκδήλωσης, αποτελεί πιο λογική ενέργεια η εκδήλωση να πραγµατοποιηθεί σε µια άλλη χώρα. Σε περίπτωση συνδροµής των εξαιρέσεων αυτών θα τηρείται υποχρεωτικά η διαδικασία του άρθρου 19.3 του παρόντος Όροι διεξαγωγής των διαφόρων εκδηλώσεων Α. Για τα συνέδρια επιστηµονικού περιεχοµένου και τις εκδηλώσεις ιατρικής ενηµέρωσης, εφόσον οργανώνονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και χρηµατοδοτούνται από φαρµακευτικές ή εµπορικές επιχειρήσεις ή τις τυχόν µητρικές τους ή µέσω οποιασδήποτε διαφηµιστικής ή άλλης επιχείρησης παροχής υπηρεσιών που είναι εγκατεστηµένες στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και συµµετέχουν σ' αυτές ιατροί εγκατεστηµένοι στην Ελλάδα, πριν από τη διεξαγωγή τους, υποβάλλεται αίτηση µε αναλυτικό κάθε φορά πρόγραµµα στον ΕΟΦ, ο οποίος είναι αρµόδιος για την έγκριση και την έκδοση της σχετικής άδειας. Β. Υπόχρεος για την κατά την προηγούµενη παράγραφο αίτηση είναι, κατά περίπτωση, ο οικείος φορέας, δηµόσιος ή ιδιωτικός, που οργανώνει την εκδήλωση ή η φαρµακευτική ή εµπορική ή διαφηµιστική εταιρία ή άλλη επιχείρηση, που χρηµατοδοτεί την εκδήλωση ή τη συµµετοχή ιατρών σ' αυτήν ιαδικασία χρηµατοδότησης των διαφόρων εκδηλώσεων Α. Η χρηµατοδότηση από φαρµακευτικές και λοιπές ως άνω εταιρίες, εγκατεστηµένες στην Ελλάδα, των εκδηλώσεων του άρθρου 19.1 του παρόντα Κώδικα γίνεται µε κατάθεση χρηµάτων σε λογαριασµό αναγνωρισµένης Τράπεζας για την κάλυψη των εξόδων οργάνωσης του συνεδρίου και σύµφωνα µε τον ισχύοντα Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Τον λογαριασµό ανοίγει κατά περίπτωση η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ή το ιοικητικό Συµβούλιο του Συλλόγου, του Ιδρύµατος ή της Επιστη- µονικής Εταιρείας σύµφωνα µε το καταστατικό. Σε περίπτωση που η διοργάνωση και η είσπραξη των χρηµατοδοτήσεων έχει εγγράφως ανατεθεί σε εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων τότε η κατάθεση της χρηµατοδότησης µπορεί να γίνεται στο λογαριασµό της εταιρείας που έχει αναλάβει τη διοργάνωση. Β. Οι αποδέκτες της χρηµατοδότησης κατά την προηγούµενη παράγραφο υποχρεούνται από κοινού µε την αίτηση του άρθρου 19.3 παρ. Α της παρούσας να υποβάλουν στον ΕΟΦ και προϋπολογισµό των εσόδων και εξόδων της εκδήλωσης, εντός δε

21 µηνός µετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης και απολογισµό των εσόδων και εξόδων αυτής Έλεγχος της χρηµατοδότησης από εταιρίες της συµµετοχής ιατρών σε συνέδρια Α. Φιλοξενία επαγγελµατιών υγείας. Επιτρέπεται η κάλυψη από φαρµακευτικές και λοιπές ως άνω εταιρίες των εξόδων φιλοξενίας ιατρών που συµµετέχουν σε συνέδρια. Τα έξοδα φιλοξενίας περιλαµβάνουν αποκλειστικά τα έξοδα για την εγγραφή συµµετοχής στην αντίστοιχη εκδήλωση, για την διαµονή και διατροφή του ιατρού κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και για τη µετακίνηση του ιατρού από τον τόπο άσκησης του ιατρικού του επαγγέλµατος µέχρι τον τόπο διεξαγωγής της εκδήλωσης, και πρέπει να είναι εύλογα σε σχέση µε τον κύριο επιστηµονικό στόχο της εκδήλωσης. Β. Νοµιµότητα συµµετοχής επαγγελµατιών υγείας. Σύµφωνα µε το άρθρο 11 παρ. 18 του Ν. 2889/2001, η συµµετοχή των ιατρών και λοιπού επιστηµονικού προσωπικού του ΕΣΥ και των πανεπιστηµιακών ιατρών που εργάζονται σε κλινικές εγκατεστηµένες σε νοσοκοµεία του ΕΣΥ ή των ΑΕΙ επιτρέπεται χωρίς κανένα περιορισµό για τις εκδηλώσεις του άρθρου 19.1 παρ. Α και Β της παρούσας, ενώ απαγορεύεται για τις εκδηλώσεις του άρθρου 19.1 παρ. Γ της παρούσας Όταν φαρµακευτικές εταιρείες γίνονται χορηγοί συναντήσεων ή δορυφορικών συνεδρίων, το γεγονός πρέπει να αναφέρεται στα σχετικά έντυπα και στα δηµοσιευµένα πρακτικά και να τηρείται η διαδικασία του άρθρου 19.3 του παρόντος Οι διατάξεις των άρθρων 18.9 και έως 19.5 εφαρ- µόζονται και όταν οι οποιεσδήποτε παροχές της φαρµακευτικής εταιρίας παρέχονται µέσω τρίτων προσώπων και δυνάµει οποιασδήποτε έννοµης σχέσης Η φιλοξενία περιορίζεται µόνο σε πρόσωπα τα οποία χαρακτηρίζονται ως συµµετέχοντες µε την ειδικότητα τους. Όλες οι µορφές φιλοξενίας που προσφέρεται σε επαγγελµατίες της υγείας πρέπει να είναι ορθολογικές ως προς το επίπεδο και το κόστος τους και να περιορίζονται αυστηρά στον κύριο σκοπό της εκδήλωσης. Ως γενικός κανόνας η φιλοξενία που παρέχεται δεν πρέπει να ξεπερνά το επίπεδο, το οποίο οι επαγγελµατίες της υγείας, που τη δέχονται, θα ήταν φυσιολογικά έτοιµοι να πληρώσουν οι ίδιοι. Η φιλοξενία δεν πρέπει να περιλαµβάνει εκδηλώσεις από τον χορηγό ή διοργάνωση ψυχαγωγικών προγραµµάτων (π.χ. απασχόληση σε σπορ ή ελεύθερου χρόνου). Οι εταιρίες πρέπει να αποφεύγουν να χρησιµοποιούν χώρους που είναι γνωστοί για τις εγκαταστάσεις τους οι οποίες προσφέρονται για διασκέδαση. Οι εταιρίες πρέπει να συµµορφώνονται µε τα κριτήρια που διέπουν την επιλογή και την παροχή χορηγίας σε επαγγελµατίες της υγείας προκειµένου να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις οι οποίες πραγµατοποιούνται σύµφωνα µε τις σχετικές ρυθµίσεις που προβλέπονται από οποιοδήποτε (οποιουσδήποτε) εφαρµόσιµο(ους) κώδικα(ες). Η χρηµατοδότηση δεν πρέπει να προσφέρεται για να ανταµείψει απλά για τον χρόνο που οι

22 επαγγελµατίες της υγείας διέθεσαν παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις Όλες οι προωθητικές, επιστηµονικές ή επαγγελµατικές συναντήσεις, συνελεύσεις, συνέδρια, συµπόσια και άλλες παρόµοιες εκδηλώσεις (η καθεµία µια «εκδήλωση») που διοργανώνονται ή πραγµατοποιούνται µε χορηγία από εταιρία πρέπει να διεξάγονται σε κατάλληλο χώρο, που συντελεί στον κύριο σκοπό της εκδήλωσης και µπορεί να προσφέρει µόνο φιλοξενία, η οποία είναι σύµφωνη µε τις διατάξεις οποιουδήποτε (οποιωνδήποτε) εφαρµόσιµου(ων) κώδικα(ων). Άρθρο Η διαφήµιση που απευθύνεται 20 στο κοινό 20.1 Απαγορεύεται η απευθυνόµενη στο κοινό διαφήµιση φαρµακευτικών προϊόντων που µπορούν να χορηγηθούν µόνο µε ιατρική συνταγή. Η απαγόρευση δεν εφαρµόζεται στις εκστρατείες ενηµέρωσης που είναι εγκεκριµένες από τις αρµόδιες αρχές Σε περίπτωση κατά την οποία µεµονωµένα µέλη του γενικού κοινού ζητούν συµβουλή για προσωπικά ιατρικά ζητήµατα, πρέπει να υποδεικνύεται στον αιτούντα να συµβουλευτεί έναν επαγγελµατία της υγείας. 21 Άρθρο Παροχή Συµβουλευτικών Υπηρεσιών ή άλλων ανάλογων συνεργασιών από τους Επαγγελµατίες Υγείας προς τη Φαρµακοβιοµηχανία 21.1 Με την επιφύλαξη των ισχυουσών διατάξεων, που ισχύουν για τους ιατρούς του ΕΣΥ και τους πανεπιστηµιακούς ιατρούς, αλλά και µε την επιφύλαξη του άρθρου 6 Λ 4 του ν. 3418/2005 περί Κώδικα Ιατρικής εοντολογίας, οι φαρµακευτικές επιχειρήσεις µπορούν να ζητούν από τους ιατρούς να τους παρέχουν συµβουλευτικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες εµπειρογνώµονα ή άλλες ανάλογες υπηρεσίες, οι οποίες σχετίζονται άµεσα µε την ειδικότητά τους Η παροχή των υπηρεσιών αυτών δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την κλινική αυτονοµία του συµβούλου ή συνεργαζόµενου ιατρού, ο οποίος πρέπει πάντοτε να δεσµεύεται από την δεοντολογική υποχρέωση να λαµβάνει ανεξάρτητες ιατρικές αποφάσεις και να ασκεί το ιατρικό επάγγελµα προς όφελος των ασθενών Η παρεχόµενη συνεργασία/υπηρεσία πραγµατοποιείται µε βάση ειδική Συµφωνία που υπογράφεται µεταξύ της εταιρίας και του συνεργαζόµενου Επαγγελµατία Υγείας. Η παροχή της αµοιβής γίνεται όπως ορίζει σχετικά η νοµοθεσία και σε κάθε περίπτωση µε την υποχρεωτική τήρηση των οικείων φορολογικών διατάξεων Όταν οι ιατροί σύµβουλοι παρουσιάζουν απόψεις ή αποτελέσµατα σε τρίτους, τα οποία αφορούν το ιατρικό - φαρµακολογικό σκέλος των συµβουλευτικών υπηρεσιών τους, πρέπει να παρουσιάζεται µια δήλωση σχέσεων/συµφερόντων (declaration of interest) ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια προς όλα τα µέρη.

23 Άρθρο 22 Κλινική Έρευνα 22.1 Η συνεργασία µεταξύ της φαρµακοβιοµηχανίας και των ιατρών στην διεξαγωγή κλινικών µελετών, φαρµακο επιδηµιολογικών και φαρµακο - γενοµικών µελετών είναι αποφασιστικής σηµασίας για την ανάπτυξη φαρµακευτικών προϊόντων, για την εις βάθος γνώση των ιδιοτήτων τους και για την βέλτιστη χρήση τους προς όφελος των ασθενών Σε όλες τις κλινικές µελέτες πρέπει να εφαρ- µόζονται οι παρακάτω αρχές: α) Όλοι οι συµµετέχοντες σε µια κλινική µελέτη πρέπει να ακολουθούν τις δεοντολογικές και επαγγελµατικές αρχές και κατευθυντήριες οδηγίες όπως είναι η ιακήρυξη του Ελσίνκι και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ορθής Κλινικής Πρακτικής του ICH. β) Η κάθε µελέτη πρέπει να έχει έναν επιστηµονικά και θεραπευτικά (relevant) σηµαντικό σκοπό. εν πρέπει να διεξάγεται µελέτη µε κύριο σκοπό την αύξηση των πωλήσεων ή την συνταγογράφηση. Ο σκοπός της µελέτης πρέπει να είναι πάντα η βελτίωση των θεραπευτικών, διαγνωστικών µεθόδων και/ή των ιατρικών γνώσεων προς όφελος των ασθενών. γ) Ο σκοπός της µελέτης πρέπει να δηλώνεται εκ των προτέρων. Τα ερευνητικά πρωτόκολλα πρέπει να συντάσσονται µε τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι επιτυγχάνεται ο σκοπός της µελέτης και ότι τα συµπεράσµατά της είναι έγκυρα. δ) Οι παντός τύπου κλινικές µελέτες διεξάγονται µόνο κατόπιν εγκρίσεως των αρχών (ΕΟΦ) ή/και της Εθνικής Επιτροπής εοντολογίας ε) Ο χορηγός πρέπει να γίνεται γνωστός στους ασθενείς που λαµβάνουν µέρος στην µελέτη. στ) Ο ιατρός δεν πρέπει να λαµβάνει αποζηµίωση ή άλλη παροχή για την απλή εισαγωγή ασθενών σε κλινικές µελέτες. ζ) Ο ιατρός µπορεί να λάβει αποζηµίωση για την εργασία του/της στην µελέτη. Η αποζηµίωση οποιουδήποτε τύπου πρέπει να σχετίζεται µε την εργασία που έχει παρασχεθεί και πρέπει να αποκαλύπτεται στην Εθνική Επιτροπή εοντολογίας και στον ΕΟΦ, που επιβλέπουν τη διεξαγωγή της µελέτης. Η αποζηµίωση δεν πρέπει να συνδέεται µε αναµενόµενο αποτέλεσµα της µελέτης. Η παροχή αποζηµίωσης πραγµατοποιείται είτε µέσω των ειδικών λογαριασµών ΕΛΚΕ ή ΕΛΚΕΑ είτε µε την παροχή νοµίµου ελτίου Παροχής Υπηρεσιών όπου τούτο εφαρµόζεται. η) Όλα τα δεδοµένα αποτελεσµατικότητας και ασφάλειας σχετικά µε προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά πρέπει να δηµοσιεύονται µε ειλικρίνεια ανεξάρτητα από την έκβαση των µελετών, τουλάχιστον σε συνοπτική µορφή στο διαδίκτυο, εντός ενός χρόνου από την ηµέρα που το προϊόν θα λάβει την άδεια κυκλοφορίας στην αγορά. Επίσης, πρέπει να δηµοσιεύονται µε παρόµοιο τρόπο άλλα κλινικά σηµαντικά αποτελέσµατα. θ) Σε δηµοσιεύσεις, οµιλίες και άλλες παρουσιάσεις, ο χορηγός πρέπει να γίνεται γνωστός. ι) Ο ιατρός µπορεί να λάβει αποζηµίωση για οµιλίες σχετικά µε την κλινική µελέτη και τα αποτελέσµατά της. κ) Κατά την παρουσίαση κλινικών µελετών, ο ιατρός πρέπει να κάνει

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. /ΝΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΙ ΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. /ΝΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΙ ΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. /ΝΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΙ ΙΚΟΙ ΟΡΟΙ 1 : Ισχύοντα Πρότυπα και Κανονισµοί 2 : Εκπροσώπηση Εταιρείας 3 : Τοπογραφικά στοιχεία 4 : Εργοτάξιο και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ: ΚΟΛΙΑΚΟΥ ΑΚΗ ΕΣΠΟΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

Η ΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ Επανοµή, 9-12-2011 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ Αριθµ. Πρωτ.: 210 /νση :Πλατεία Ι.Μεταξά- Επανοµή Τ.Κ. 57500,Επανοµή Θεσ/νίκης Τηλ.:2392045371 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθµ. ΣΟΧ 2/2011 για τη σύναψη

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ. : 253430122, 6974726352. e-mail: dikedi@iasmos.gr, xbouka@gmail.com

Τηλ. : 253430122, 6974726352. e-mail: dikedi@iasmos.gr, xbouka@gmail.com ΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΜΟΥ ΙΑΣΜΟΥ Ίασµος 13.03.2014 Αρ. Πρωτ. 23 Πληρ.: Μπούκα Χριστίνα Τηλ. : 253430122, 6974726352 Φαξ : 2534350119 /νση: Εθν.Άµυνας 4 Τ.Κ. : 69200 ΙΑΣΜΟΣ e-mail: dikedi@iasmos.gr,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥ ΡΟΜΕΙΑ Α.Ε.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥ ΡΟΜΕΙΑ Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥ ΡΟΜΕΙΑ Α. Ε. Περ/κή /νση υτικής Ελλάδας Τ.Κ. 26 0 - ΠΑΤΡΑ Α.Π. ΡΟ32/ 4630 / 3.3 ΠΑΤΡΑ : 27-08- 202 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ αριθµ. ΣΟΧ 56/202 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΑ 2004/54/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 29ης Απριλίου 2004

Ο ΗΓΙΑ 2004/54/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 29ης Απριλίου 2004 30.4.2004 EL Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 167/ 39 Ο ΗΓΙΑ 2004/54/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 29ης Απριλίου 2004 σχετικά µε τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας για

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Αθήνα 8 Φεβρουαρίου 2011 Αριθµ. Πρωτ.: 3319 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθµ. ΣΟΧ 1/ 2011 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΝΟΜΟΣ 1963/91 ΓΙΑ ΤΗΝ Ι ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ (ΝΟΜΟΣ 1963/91 ΦΕΚ. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ

Ο ΝΟΜΟΣ 1963/91 ΓΙΑ ΤΗΝ Ι ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ (ΝΟΜΟΣ 1963/91 ΦΕΚ. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ Ο ΝΟΜΟΣ 1963/91 ΓΙΑ ΤΗΝ Ι ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ (ΝΟΜΟΣ 1963/91 ΦΕΚ. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ Α ΕΙΑΣ Ι ΡΥΣΕΩΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. L 261 της 06/08/2004 σ. 0019-0023

Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. L 261 της 06/08/2004 σ. 0019-0023 Οδηγία 2004/81/ΕΚ του Συµβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, σχετικά µε τον τίτλο παραµονής που χορηγείται στους υπηκόους τρίτων χωρών θύµατα εµπορίας ανθρώπων ή συνέργειας στη λαθροµετανάστευση, οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕ5: Παρουσίαση Βασικών Παραµέτρων Α Επιλογής

ΠΕ5: Παρουσίαση Βασικών Παραµέτρων Α Επιλογής ΠΕ5: Παρουσίαση Βασικών Παραµέτρων Α Επιλογής Εισαγωγή Επιλογή Σχεδίου Ανάπτυξης (1/2) Για την προκριθείσα πρώτη επιλογή της περιοχής της «Βιοµηχανικής Ζώνης ραπετσώνας- Κερατσινίου» έχουν διατυπωθεί αρκετές

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη ειδικής έκθεσης «Το φαινόµενο της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα και η αντιµετώπισή του»

Περίληψη ειδικής έκθεσης «Το φαινόµενο της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα και η αντιµετώπισή του» Περίληψη ειδικής έκθεσης «Το φαινόµενο της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα και η αντιµετώπισή του» Η παρούσα έκθεση περιλαµβάνει τις διαπιστώσεις του Συνηγόρου από την ενδελεχή διερεύνηση των αναφορών που

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξάνδρειο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Θεσσαλονίκης

Αλεξάνδρειο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Θεσσαλονίκης Αλεξάνδρειο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Θεσσαλονίκης ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΉΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Τύπος και Εθνικό Σύστηµα Υγείας» Για το Α Εξάµηνο του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑΣ ΕΛΛΑ ΟΣ

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑΣ ΕΛΛΑ ΟΣ 1 ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Άρθρο 1 ΟΡΓΑΝΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΙΑΦΟΡΩΝ 1. Για τον πειθαρχικό έλεγχο και την επίλυση των αθλητικών διαφορών, αρµόδιο όργανο είναι η ικαστική

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΕΠΑΛ ΑΜΑΛΙΑ ΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΗΛΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΣΧΟΛ.ΕΤΟΣ 2012-13 -1Ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

1ο ΕΠΑΛ ΑΜΑΛΙΑ ΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΗΛΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΣΧΟΛ.ΕΤΟΣ 2012-13 -1Ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 1ο ΕΠΑΛ ΑΜΑΛΙΑ ΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΗΛΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΣΧΟΛ.ΕΤΟΣ 2012-13 -1Ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Οµάδα ερευνητικής εργασίας 1.. ΒούρτσηςΗλίας 2.. ΒράκαςΓεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΟΣ: Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ

ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΟΣ: Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΟΣ: Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ 1. ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΣΟΣ 1.1. Το παιχνίδι µε τις λέξεις 1.2. Το δάσος µέσα από τις αισθήσεις: χρώµατα, µυρωδιές και ήχοι 1.3. Το ζωντανό δάσος 1.4.

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτ. Από τα επίσηµα Πρακτικά της ΡΙΒ, 4 Μαΐου 2010, Συνεδρίασης της Ολοµέλειας της Βουλής, στην οποία ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόµου:

Πρωτ. Από τα επίσηµα Πρακτικά της ΡΙΒ, 4 Μαΐου 2010, Συνεδρίασης της Ολοµέλειας της Βουλής, στην οποία ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόµου: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Αριθ. Πρωτ. Από τα επίσηµα Πρακτικά της ΡΙΒ, 4 Μαΐου 2010, Συνεδρίασης της Ολοµέλειας της Βουλής, στην οποία ιεκπ. ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόµου: Εγγυήσεις για την εργασιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΑ Α ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. 1.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΑ Α ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. 1. ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ 1. Εισαγωγή ΟΜΑ Α ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Οι υπουργοί του συµβουλίου ECOFIN της 12ης Φεβρουαρίου 2001 κάλεσαν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΑΡΑΤΗΜΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΑΡΑΤΗΜΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΑΡΑΤΗΜΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ. ΑΡΘΡΟ 1 ΣΥΣΤΑΣΗ-ΕΠΩΝΥΜΙΑ-Ε ΡΑ Ιδρύεται σωµατείο µε την επωνυµία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ «για τη δίκαιη δίκη και την αντιµετώπιση φαινοµένων αρνησιδικίας» Α. ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ «για τη δίκαιη δίκη και την αντιµετώπιση φαινοµένων αρνησιδικίας» Α. ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ «για τη δίκαιη δίκη και την αντιµετώπιση φαινοµένων αρνησιδικίας» Α. ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Το Σύνταγµα προβλέπει το δικαίωµα κάθε πολίτη ακρόασής του ενώπιον του αρµόδιου ικαστηρίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Άρθρο 1: Ιδρύεται στην Αθήνα επιστηµονικό Σωµατείο ιατρών µε την επωνυµία "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ" µε έδρα την Αθήνα, που διέπεται από το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘ. ΥΓ3/89292 (ΦΕΚ Β

ΑΡΙΘ. ΥΓ3/89292 (ΦΕΚ Β ΑΡΙΘ. ΥΓ3/89292 (ΦΕΚ Β 1973/31.12.2003) Εναρµόνιση της ελληνικής νοµοθεσίας προς την αντίστοιχη κοινοτική σύµφωνα µε την Ο ΗΓΙΑ 2001/20/ΕΚ της 4ης Απριλίου 2001 "για την προσέγγιση των νοµοθετικών, κανονιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β440ΩΞΜ-ΤΘΒ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το πρακτικό 13/2011. της συνεδρίασης της Οικονοµικήςεπιτροπής του ήµου Πολυγύρου

ΑΔΑ: Β440ΩΞΜ-ΤΘΒ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το πρακτικό 13/2011. της συνεδρίασης της Οικονοµικήςεπιτροπής του ήµου Πολυγύρου 1 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ Ταχ. Δ/νση : Πολυτεχνείου 50 63100 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ Πληροφορίες : Ψαθά Κωνσταντία Τηλέφωνο : 23713-50738 FAX : 23710

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟY ΤOY ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟY ΤOY ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 08.08.2002 COM(2002) 455 τελικό 2002/0199 (ACC) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟY ΤOY ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την εφαρµογή του συστήµατος πιστοποίησης της διαδικασίας Κίµπερλυ στο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗΣ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ "ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ Α.Ε." ΑΠΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΜΕΧΡΙ ΚΗΠΟΥΣ, ΕΤΟΥΣ 2014 - ΚΩ ΙΚΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 5335 165.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία των πολιτών στις εξ αποστάσεως καταναλωτικές συναλλαγές Εισήγηση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, κ. Ευάγγελου Ζερβέα, στο Συνέδριο που διοργανώνει η Επιστηµονική Ένωση ικηγόρων «Θέµις» (5-6 Μαρτίου,

Διαβάστε περισσότερα

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Ο ΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ. Ανακοινώνει

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Ο ΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ. Ανακοινώνει Α Α: ΒΕ ΧΩ1 -ΕΜΓ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Σκόπελος 19/03/2013 ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Αριθµ. Πρωτ. 2185 ΗΜΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ: ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ : ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ & ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Υπολογισμός Φόρου για την Ατομική Επιχείρηση, Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία, Κοινωνία Κληρονομικού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Για τους όρους αµοιβής και εργασίας του προσωπικού κουζίνας όπου υπηρετεί µε σχέση εργασίας Ιδιωτικού ικαίου στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελµάτων όλης της χώρας.» (Πράξη Κατάθεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθµ. ΣΟΧ 1/ 2014 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθµ. ΣΟΧ 1/ 2014 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καστέλλι, 19-12-2013 ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Αριθµ. Πρωτ.: 26783 ΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕ ΙΑ ΑΣ /νση: Καστέλλι Ηρακλείου Τµήµα: Ανθρώπινου υναµικού & ιοικητικής Μέριµνας Τηλ.: 28913 40130, 40132 Fax: 28910

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του Σύγχρονου ιεπιστηµονικού Τεχνικού Πανεπιστηµίου. H Παιδεία ως θεµελιακής σηµασίας πρωτογενής αναπτυξιακή διαδικασία * 1991

Ο ρόλος του Σύγχρονου ιεπιστηµονικού Τεχνικού Πανεπιστηµίου. H Παιδεία ως θεµελιακής σηµασίας πρωτογενής αναπτυξιακή διαδικασία * 1991 Ο ρόλος του Σύγχρονου ιεπιστηµονικού Τεχνικού Πανεπιστηµίου. H Παιδεία ως θεµελιακής σηµασίας πρωτογενής αναπτυξιακή διαδικασία * 1991 Προλεγόµενα Συνηθίζεται, στις ειδικές επιστηµονικές εκδόσεις των Πανεπιστηµίων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθµ. 4/2015 για τη σύναψη σύµβασης ορισµένου χρόνου, επί ωροµισθία, σύµφωνα µε τη διαδικασία του Π.. 524/80 (ΦΕΚ 134/Α/17-7-1980)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθµ. 4/2015 για τη σύναψη σύµβασης ορισµένου χρόνου, επί ωροµισθία, σύµφωνα µε τη διαδικασία του Π.. 524/80 (ΦΕΚ 134/Α/17-7-1980) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βόλος 8/9/205 ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Αριθµ. Πρωτ.: 8878 Ν.Π... ΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΠΑΙ ΙΟΥ, Η.ΠΕ.ΘΕ. (.Ο.Ε.Π.Α.Π. Η.ΠΕ.ΘΕ.)» ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗΣ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ ΑΕ ΑΠΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΜΕΧΡΙ ΚΗΠΟΥΣ, 2011-2012

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗΣ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ ΑΕ ΑΠΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΜΕΧΡΙ ΚΗΠΟΥΣ, 2011-2012 ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗΣ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ ΑΕ ΑΠΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΜΕΧΡΙ ΚΗΠΟΥΣ, 2011-2012 ΚΩ. ΑΝΑΦΟΡΑΣ 4969 180.000 ευρώ ΙΟΥΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ. /νση: Πλατεία ηµαρχείου 2 60100 ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Ταχ. /νση: Πλατεία ηµαρχείου 2 60100 ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Κατερίνη 14/01/2014 ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αρ. Πρωτ. Ταχ. /νση: Πλατεία ηµαρχείου 2 60100 ΚΑΤΕΡΙΝΗ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΑΠΑΝΩΝ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΙ ΑΠΑΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΑΠΑΝΩΝ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΙ ΑΠΑΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΜΑΘΗΜΑ 11 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΑΠΑΝΩΝ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΙ ΑΠΑΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Η κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα απορροφά µεγάλο µέρος και του προγράµµατος δηµοσίων δαπανών: το 2001

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία: Εργασίες απολύµανσης, απεντόµωσης και µυοκτονίας των κτιρίων ευθύνης του ήµου

Εργασία: Εργασίες απολύµανσης, απεντόµωσης και µυοκτονίας των κτιρίων ευθύνης του ήµου Εργασία: Εργασίες απολύµανσης, απεντόµωσης και µυοκτονίας των κτιρίων ευθύνης του ήµου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Από το γενικό τίτλο «Απολύµανση ηµοτικών Κτιρίων 2014-2015 και εργασίες Μυοκτονίας και Απολύµανσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚA*

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚA* ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚA* (άρθρο 141 παρ. 2 ΚΠ ) Ο πληρεξούσιος ικηγόρος της κ., ικηγόρος Αθηνών, ιδάκτωρ Νοµικής Πανεπιστηµίου Αθηνών, Θρασύβουλος Θ. Κονταξής, αφού ανέπτυξε προφορικά το ζήτηµα της δυνατότητας

Διαβάστε περισσότερα

Μ Ε Λ Ε Τ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΥΠΟ ΟΧΗΣ ΚΑΙ. Προϋπολογισµού: 64.288,09 σε ΕΥΡΩ

Μ Ε Λ Ε Τ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΥΠΟ ΟΧΗΣ ΚΑΙ. Προϋπολογισµού: 64.288,09 σε ΕΥΡΩ ΕΛΛΗΝΙΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΙΟΥ ΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ -- ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΙΩΝ /ΝΣΗ ΗΜΟΤΙΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΗΜΟΣ: Αρχανών - Αστερουσίων ΤΙΤΛΟΣ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΥΠΟ ΟΧΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

122 / 2015, για την ανάθεση σε εργολάβο καθαρισµού της καθαριότητας των

122 / 2015, για την ανάθεση σε εργολάβο καθαρισµού της καθαριότητας των 1 ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ.: Πίνακα Αποδεκτών 424 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΕΩΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Τηλ. 2310-381080 Φ. 460.2/ 122 / 17363 Σ. 5362 Θεσσαλονίκη, 6 Νοε 2015 ΘΕΜΑ: ηµοσιεύσεις - Ανακοινώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 379 ΘΕΜΑ. Εκδοση ψηφίσµατος σχετικά µε τους Ισραηλινούς βοµβαρδισµούς στη λωρίδα της Γάζας.

ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 379 ΘΕΜΑ. Εκδοση ψηφίσµατος σχετικά µε τους Ισραηλινούς βοµβαρδισµούς στη λωρίδα της Γάζας. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΗΜΟΣ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Α Π Ο Ε Ι Κ Τ Ι Κ Ο Τ Ο Ι Χ Ο Κ Ο Λ Λ Η Σ Η Σ Στην Καρδίτσα σήµερα την 31η του µήνα Ιουλίου του έτους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2013

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2013 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2013 Συντονιστικής Επιτροπής ( Σ) ΕΝΩΣΗΣ ΛΕΑ ΕΛΛΑ ΟΣ --- Αγαπητοί Πρόεδροι των ΛΕΑ ΕΛΛΑ ΟΣ, Αγαπητοί συνάδελφοι µέλη των ΛΕΑ που συµµετέχετε στην 14 η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ της Νάξου και τυπικά στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ηράκλειο 12 Ιουνίου 2015. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθµ. ΣΟΧ 3/2015 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ο Περιφερειάρχης Κρήτης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ηράκλειο 12 Ιουνίου 2015. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθµ. ΣΟΧ 3/2015 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ο Περιφερειάρχης Κρήτης «Αναρτητέα στο διαδίκτυο» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ηράκλειο 12 Ιουνίου 2015 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Αρ. Πρωτ.:74155 ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ταχ. /νση: Πλατεία Ελευθερίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ! 1 Αγαπητοί συµπατριώτες, φίλες και φίλοι, Οι εκλογές του Νοέµβρη, που συµπίπτουν µε το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 21ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 21ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 21ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001 Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο συνήλθε σε έκτακτη σύνοδο, στις 21 Σεπτεµβρίου 2001, για να προβεί σε ανάλυση της διεθνούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1 η Υ.ΠΕ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1 η Υ.ΠΕ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1 η Υ.ΠΕ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 114 Αθήνα, 19/10/15 Τ.Κ. Πόλη: 115 27 Αθήνα Πληροφορίες: Ε. Κορμπάκη Τηλέφωνο: 213-2088715 Fax: 213-2088716 e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Σελίδα 1 από 10 ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Στην Αθήνα σήµερα την οι παραπάνω συµβαλλόµενοι: Α. Το Νοµικό Πρόσωπο ηµοσίου ικαίου µε την επωνυµία «EΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ (Ε.Τ.Α.Α.)» που

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµός απόφασης 5160/2008 Αριθµός κατάθεσης αγωγής /2006 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟ ΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ

Αριθµός απόφασης 5160/2008 Αριθµός κατάθεσης αγωγής /2006 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟ ΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Σελίδα 1 από 6 Αριθµός απόφασης 5160/2008 Αριθµός κατάθεσης αγωγής /2006 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟ ΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από την Πρωτοδίκη Ελένη Παρπούλα και από τη Γραµµατέα Ευστρατία

Διαβάστε περισσότερα

Της από 27/2/ 2015 Τακτικής Συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου του ήµου Ρόδου. Αριθ. Πρακτικού: 6/27-2-2015 Αριθ.

Της από 27/2/ 2015 Τακτικής Συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου του ήµου Ρόδου. Αριθ. Πρακτικού: 6/27-2-2015 Αριθ. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Υ Της από 27/2/ 215 Τακτικής Συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου του ήµου Ρόδου Αριθ. Πρακτικού: 6/27-2-215 Αριθ. Απόφασης: 82/215 Στη Ρόδο σήµερα

Διαβάστε περισσότερα

2 Η Έκδοση Οδηγού για τη διενέργεια δράσεων Πληροφόρησης και ηµοσιότητας

2 Η Έκδοση Οδηγού για τη διενέργεια δράσεων Πληροφόρησης και ηµοσιότητας 2 Η Έκδοση Οδηγού για τη διενέργεια δράσεων Πληροφόρησης και ηµοσιότητας Περιεχόμενα Εισαγωγή... 3 1. Κανονιστικό Πλαίσιο... 5 Κεφάλαιο I: Στόχοι της Πληροφόρησης και Δημοσιότητας... 5 Κεφάλαιο II: Στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 31 Αυγούστου2011

Αθήνα, 31 Αυγούστου2011 Αρ.Πρωτ. Αθήνα, 31 Αυγούστου2011 Προς: Τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονοµικών κ. Παντελή Οικονόµου Θέµα: Συνάντηση Προεδρείου ΠΕΣΕ Ε µε τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονοµικών κ. Παντελή Οικονόµου για φορολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΚΗΡΥΞΗ: ΣΣΜ- 540490 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ Νο 2 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26.05.2015 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΑΜΤΗΡΩΝ»

ΙΑΚΗΡΥΞΗ: ΣΣΜ- 540490 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ Νο 2 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26.05.2015 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΑΜΤΗΡΩΝ» ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΑΜΤΗΡΩΝ» ΙΑΚΗΡΥΞΗ: ΣΣΜ- 540490 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ Νο 2 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26.05.2015 1. Με το παρόν Συµπλήρωµα Νο 2 της παραπάνω ιακήρυξης, αντικαθίσταται το αντικείµενο του 1 ου Συµπληρώµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Καθορισµός όρων για την εκµίσθωση δικαιώµατος χρήσης γεφυροπλάστιγγας στη ηµοτική Κοινότητα Καρδιτσοµαγούλας

ΘΕΜΑ Καθορισµός όρων για την εκµίσθωση δικαιώµατος χρήσης γεφυροπλάστιγγας στη ηµοτική Κοινότητα Καρδιτσοµαγούλας Α Π Ο Ε Ι Κ Τ Ι Κ Ο Τ Ο Ι Χ Ο Κ Ο Λ Λ Η Σ Η Σ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Στην Καρδίτσα σήµερα την 10η του µηνός Μαρτίου του έτους 2014 και

Διαβάστε περισσότερα

στο σχέδιο νόµου «Άσκηση εµπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήµατος» Γενικό Μέρος ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

στο σχέδιο νόµου «Άσκηση εµπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήµατος» Γενικό Μέρος ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου «Άσκηση εµπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήµατος» Γενικό Μέρος Προς τη Βουλή των Ελλήνων To παρόν σχέδιο νόµου αποτελεί µια προσπάθεια εκσυγχρονισµού, επικαιροποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Παροχή οδηγιών για την εφαρµογή των διατάξεων (άρθρα 1 11) του ν.3259/2004 που αναφέρονται στη περαίωση εκκρεµών φορολογικών υποθέσεων.

ΘΕΜΑ: Παροχή οδηγιών για την εφαρµογή των διατάξεων (άρθρα 1 11) του ν.3259/2004 που αναφέρονται στη περαίωση εκκρεµών φορολογικών υποθέσεων. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ /ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΜΗΜΑ Β' Ταχ. /νση: Κ. Σερβίας 10 Ταχ. Κώδ.: 10184 Αθήνα Πληροφορίες: Σ. Μπαξεβάνη Κ. Λιάκος Τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το Πρακτικό της µε αριθµό 29 ης / 09 εκεµβρίου 2011 Συνεδρίασης της Οικονοµικής Επιτροπής ήµου Καβάλας

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το Πρακτικό της µε αριθµό 29 ης / 09 εκεµβρίου 2011 Συνεδρίασης της Οικονοµικής Επιτροπής ήµου Καβάλας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το Πρακτικό της µε αριθµό 29 ης / 09 εκεµβρίου 2011 Συνεδρίασης της Οικονοµικής Επιτροπής ήµου Καβάλας Αριθ. απόφασης 398/2011 ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ Προσήλθαν:

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ Προσήλθαν: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Α Α: ΒΕΖΞΩΕ6-ΓΞ4 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το Πρακτικό της υπ αριθ. 14ης / 5 Ιουνίου 2013 Συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου Καβάλας Αριθ. Αποφάσεως 320/2013 Θ Ε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. Αριθµ. Πρωτ.: οικ.132790/3276

ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. Αριθµ. Πρωτ.: οικ.132790/3276 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Γρεβενά, 29 / 10 /2015 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΙΑΚΗΡΥΞΗΣ: 9/2015 /ΝΣΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Τμήμα Φιλολογίας Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Η ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟΥ ΤΜΙΙΜΑΤΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ i

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Η ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟΥ ΤΜΙΙΜΑΤΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ i ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ* ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟΥ ΤΜΙΙΜΑΤΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ i ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΙΠ1ΛΙΑΓΚΟΠΟΥΑΟΣ ΜΙΧΑΑΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πάτρα, 12 /10/2009 Αριθ. Πρωτ.: 18384 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πάτρα, 12 /10/2009 Αριθ. Πρωτ.: 18384 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πάτρα, 12 /10/2009 Αριθ. Πρωτ.: 18384 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΙΟΙΚ. & ΟΙΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Τµήµα ιοικητικού Προσωπικού Αρµόδιος Υπάλληλος κα Kωνσταντίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗ: 03/04/2007 ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 1835 ΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗ: 03/04/2007 ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 1835 ΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗ: 03/04/2007 ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 1835 ΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΜΕΙΟ ΟΤΙΚΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΚΗΡΥΞΗ. της ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας» Η Περιφέρεια Πελοποννήσου Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Σ Σ Ε Ι

ΙΑΚΗΡΥΞΗ. της ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας» Η Περιφέρεια Πελοποννήσου Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Σ Σ Ε Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡ. ΑΓΡΟΤ. ΟΙΚΟΝ. & ΚΤΗΝ. ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Ταχ. /νση: Γ. Παπανδρέου 24-26 Τ.Κ. 20100 Κόρινθος

Διαβάστε περισσότερα

Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Σχέδιο της Πρότασης

Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Σχέδιο της Πρότασης Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Σχέδιο της Πρότασης Ο στόχος του παρόντος φυλλαδίου είναι να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία και τη διαχείριση του Παρράσιου Πάρκου Πολιτιστικής

Διαβάστε περισσότερα

η Πανελλήνια Οµοσπονδία Καταστηµαταρχών Κρεοπωλών νόµιµα εκπροσωπούµενη από τον ΗΜΗΤΡΙΟ ΓΑΛΑΝΑΚΗ

η Πανελλήνια Οµοσπονδία Καταστηµαταρχών Κρεοπωλών νόµιµα εκπροσωπούµενη από τον ΗΜΗΤΡΙΟ ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΚΛΑ ΙΚΗ Σ.Σ.Ε ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΘΕ ΕΙ ΟΥΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (Πράξη κατάθεσης Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας:ΠΚ 125/29-9-08) Σήµερα, την 1.9.2008

Διαβάστε περισσότερα

3. Έντυποι γενικοί όροι συναλλαγών εκτυπώνονται ευανάγνωστα σε εµφανές µέρος του εγγράφου της σύµβασης.

3. Έντυποι γενικοί όροι συναλλαγών εκτυπώνονται ευανάγνωστα σε εµφανές µέρος του εγγράφου της σύµβασης. Ν.2251/1994 Προστασία του Καταναλωτή Άρθρο 1 Γενικές διατάξεις 1.Η Πολιτεία µεριµνά για τα συµφέροντα των καταναλωτών. 2. Η Πολιτεία µεριµνά ιδίως για: α) την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, β)

Διαβάστε περισσότερα

15PROC003307705 2015-11-13

15PROC003307705 2015-11-13 5PROC003307705 205--3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ /ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ & ΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ Πληρ.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 24ης Νοεµqρίου 1986 για την προσέγγιση των νοµοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών µελών σχετικά µε την προστασία των ζώων που χρησιµοποιούνται για πειραµατικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ:

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: Η Σηµασία των Συστηµάτων Εσωτερικού Ελέγχου. Πρακτική Εφαρµογή στις Ξενοδοχειακές Υπό των φοιτητών: ΜΠΑΡΜΠΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος 7 1ο ΜΕΡΟΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Γνωρίζω τι σημαίνει... Μαθαίνω τα κύρια σημεία... Γενικά... Διαχείριση φυσικών πόρων... Ελέγχω τις γνώσεις μου...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤO ΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤO ΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤO ΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ Αθήνα, 2 Απριλίου Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΣΘΟ ΟΣΙΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΜΙΣΘΟ ΟΣΙΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ Ο ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΗΚΗΣ ΜΙΣΘΟ ΟΣΙΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΑΡΟΦΑΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΜ 7344 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Β. ΕΣΠΟΙΝΑ Α.Μ.:1340 1997 0 9 6 3 1 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ. Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Ανδρέας Γ. ηµητρόπουλος. Αθήνα 2003

ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Β. ΕΣΠΟΙΝΑ Α.Μ.:1340 1997 0 9 6 3 1 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ. Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Ανδρέας Γ. ηµητρόπουλος. Αθήνα 2003 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ν.Ο.Π.Ε. ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ «Τα Συνταγµατικά ικαιώµατα Των Στρατιωτικών» ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Β. ΕΣΠΟΙΝΑ Α.Μ.:1340 1997 0 9 6 3 1 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ράµα 13 Ιανουαρίου 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αριθµ. Πρωτ. 1444 - ΝΟΜΟΣ ΡΑΜΑΣ ΗΜΟΣ ΡΑΜΑΣ /ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΣΟ ΩΝ & ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΙΑΚΗΡΥΞΗ ΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΠΕ ΟΥ (Ο.Τ. 807) ΕΠΙ

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΙ

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΙ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ, ΠΟΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ, ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ. Η ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

Ι. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ 1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΛΦΑ Ι. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ Α. Διάρθρωση τμημάτων Τα τμήματα όλων των τάξεων δημιουργούνται με κύριο κριτήριο να είναι ομοιογενή από άποψη επιδόσεων των μαθητών. Δίνεται δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Βιολογική Ποικιλότητα στην Κύπρο: Υπάρχουσα κατάσταση και προοπτικές διατήρησης ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Βιολογική Ποικιλότητα στην Κύπρο: Υπάρχουσα κατάσταση και προοπτικές διατήρησης ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Βιολογική Ποικιλότητα στην Κύπρο: Υπάρχουσα κατάσταση και προοπτικές διατήρησης ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Γιώργος Κακούρης Μυτιλήνη, Φεβρουάριος 2005 1 1. Η Βιολογική ποικιλότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ο περί Προστασίας των Μισθών Νόµος του 2007 εκδίδεται µε ηµοσίευση στην Επίσηµη Εφηµερίδα της

Ο περί Προστασίας των Μισθών Νόµος του 2007 εκδίδεται µε ηµοσίευση στην Επίσηµη Εφηµερίδα της Αριθµός 4118 Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2007 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι Ν. 35(Ι)/2007 Ο περί Προστασίας των Μισθών Νόµος του 2007 εκδίδεται µε ηµοσίευση στην

Διαβάστε περισσότερα

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση 1

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση 1 Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Εισαγωγή Η αξιολόγηση στη συνεκπαίδευση αποτελεί µια προσέγγιση της αξιολόγησης στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης, όπου η πολιτική και η πρακτική

Διαβάστε περισσότερα

Η Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Βιώσιμη και δίκαιη οικονομικά και οικολογικά λύση

Η Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Βιώσιμη και δίκαιη οικονομικά και οικολογικά λύση Η Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Βιώσιμη και δίκαιη οικονομικά και οικολογικά λύση Εκκινούμε από την αρχή ότι η οικολογική και η οικονομική κρίση συνδέονται και αλληλοτροφοδοτούνται:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1164/94 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Μαΐου 1994 για την ίδρυση του

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1164/94 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Μαΐου 1994 για την ίδρυση του Κανονισµός (ΕΚ) αριθ. 1164/94 του Συµβουλίου της 16ης Μαΐου 1994 για την ίδρυση του ταµείου συνοχής Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. L 130 της 25/05/1994 σ. 0001-0013 Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 14 τόµος

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογραφία εξωφύλλου: Πανσέληνος στο Αιγαίο* * Όλες οι φωτογραφίες του εγχειριδίου προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Ματίνας Στάππα-Μουρτζίνη

Φωτογραφία εξωφύλλου: Πανσέληνος στο Αιγαίο* * Όλες οι φωτογραφίες του εγχειριδίου προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Ματίνας Στάππα-Μουρτζίνη Αγωγή Υγείας Βασιικέές Αρχές -- Σχεεδιιασµός Προγράµµατος Φωτογραφία εξωφύλλου: Πανσέληνος στο Αιγαίο* * Όλες οι φωτογραφίες του εγχειριδίου προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Ματίνας Στάππα-Μουρτζίνη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΕΙ6ΩΞΜ-3Ο5 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. ήµου Πολυγύρου. Κατάστηµα του ήµου Πολυγύρου, συvήλθε σε τακτική συvεδρίαση η Οικονοµική Επιτρoπή

ΑΔΑ: ΒΕΙ6ΩΞΜ-3Ο5 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. ήµου Πολυγύρου. Κατάστηµα του ήµου Πολυγύρου, συvήλθε σε τακτική συvεδρίαση η Οικονοµική Επιτρoπή 1 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ Ταχ. Δ/νση : Πολυτεχνείου 50 63100 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ Πληροφορίες : Ψαθά Κωνσταντία Τηλέφωνο : 23713-50738

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρώντας το νερό ως στοιχείο

Θεωρώντας το νερό ως στοιχείο Υ ΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Γεώργιος Κ. Στουρνάρας Καθηγητής Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας Πανεπιστηµίου Αθηνών Εισαγωγή Η λέξη περιβάλλον οδηγεί συνειρµικώς σε µόλυνση, ρύπανση,

Διαβάστε περισσότερα

Η διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΠΕ) στο Χωροταξικό Σχεδιασμό: εννοιολογικές αποσαφηνίσεις η εφαρμογή στα ΓΠΣ-ΣΧΟΟΑΠΣΧΟΟΑΠ Μουτσιάκης Ευθύμιος Περιβαλλοντολόγος, Δρ. Αρχ. Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Η χριστιανική κλήση. Ένα καυτό θέµα

Η χριστιανική κλήση. Ένα καυτό θέµα Ένα καυτό θέµα Η χριστιανική κλήση Στην προσπάθεια της ΙΣΚΙΕ να προωθήσει το θέµα «το πρόβληµα των ιερατικών και µοναχικών κλήσεων: προβληµατισµός προοπτική αντιµετώπιση», συντάχθηκε ένα κείµενο-βάση από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ ΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Η ΕΕΤΑΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ ΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Η ΕΕΤΑΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ ΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Η ΕΕΤΑΑ Περιεχόμενα ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΕΣ...3 ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ...35 ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΕΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τη σύντοµη παρουσίαση του φυσικού πλαισίου αναφοράς (Πίνδος - Αχελώος).

Τη σύντοµη παρουσίαση του φυσικού πλαισίου αναφοράς (Πίνδος - Αχελώος). 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα εργασία εξετάζει τον τρόπο, µε τον οποίο η «άγρια ανάπτυξη» κυριολεκτικά εξαφανίζει την ιστορία και την πολιτιστική κληρονοµιά αλλά και µεταβάλλει ριζικά τα δεδοµένα του χώρου. Τον

Διαβάστε περισσότερα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ. Η επιστολή του Γ. Βαρουφάκη προς το Eurogroup. Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ. Η επιστολή του Γ. Βαρουφάκη προς το Eurogroup. Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015 Η επιστολή του Γ. Βαρουφάκη προς το Eurogroup Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015 Ολόκληρη η επιστολή µε τη λίστα των ελληνικών µεταρρυθµίσεων, που απέστειλε ο υπουργός Οικονοµικών Γιάνης Βαρουφάκης προς τον

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση 2: Αν σε έναν ΚΑ χρειάζεται µόνο κτηριακά (στέγαστρο-αποθήκη για εµπορία λιπασµάτων), τι γίνεται µε το 50%.

Ερώτηση 2: Αν σε έναν ΚΑ χρειάζεται µόνο κτηριακά (στέγαστρο-αποθήκη για εµπορία λιπασµάτων), τι γίνεται µε το 50%. Ερώτηση 1: Μικτή επιχείρηση µε 6 επιλέξιµους ΚΑ µπορεί να υποβάλλει µελέτη για ξεχωριστούς ΚΑ, η µια µε επενδύσεις και στους άλλους ΚΑ, τότε αυξάνεται το επιλέξιµο κόστος ή µένει το όριο των 200.000,00

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΗΝ.Ο.Υ. ΡΟ ΟΥ δεδοµένης της εκτός λειτουργίας του µηχανογραφικού της συστήµατος

ΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΗΝ.Ο.Υ. ΡΟ ΟΥ δεδοµένης της εκτός λειτουργίας του µηχανογραφικού της συστήµατος ΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΗΝ.Ο.Υ. ΡΟ ΟΥ δεδοµένης της εκτός λειτουργίας του µηχανογραφικού της συστήµατος Συνάδελφοι, Ήδη διανύουµε την δεύτερη εβδοµάδα, όπου το µηχανογραφικό σύστηµα της.ο.υ

Διαβάστε περισσότερα

«Ευζωία αγροτικών ζώων».

«Ευζωία αγροτικών ζώων». ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Θέµα: «Ευζωία αγροτικών ζώων». ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ ΟΥ ΕΣΠΟΙΝΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΧΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

4. Το Ν.2362/95 (ΦΕΚ 247/27-11-1995) «Περί ηµοσίου Λογιστικού ελέγχου των δαπανών του κράτους και

4. Το Ν.2362/95 (ΦΕΚ 247/27-11-1995) «Περί ηµοσίου Λογιστικού ελέγχου των δαπανών του κράτους και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----------------------------------------------------- Καλλιθέα:5-11-2014 Ι Ρ Υ Μ Α Αριθ. πρωτ.:15515 ΣΙΒΙΤΑΝΙ ΕΙΟΣ ΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΣΗ: Παράµετροι Αποτελεσµατικότητας των ιαφόρων Εργαλείων ιαχείρισης της Ενεργού Γήρανσης ΤΙΤΛΟΣ:

ΡΑΣΗ: Παράµετροι Αποτελεσµατικότητας των ιαφόρων Εργαλείων ιαχείρισης της Ενεργού Γήρανσης ΤΙΤΛΟΣ: ΡΑΣΗ: ΤΙΤΛΟΣ: 3 Παράµετροι Αποτελεσµατικότητας των ιαφόρων Εργαλείων ιαχείρισης της Ενεργού Γήρανσης ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΑ ΟΤΕΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ: «Συνθετική έκθεση - µελέτη αναφορικά µε τις

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4083, 20/4/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4083, 20/4/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ ----------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων. Άρθρα 20 (β) (iii) και 28 του Κανονισµού (EΚ) 1698/2005

Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων. Άρθρα 20 (β) (iii) και 28 του Κανονισµού (EΚ) 1698/2005 5.3.1.2.3. Αύξηση της αξίας των γεωργικών και δασοκοµικών προϊόντων ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ Άρθρα 20 (β) (iii) και 28 του Κανονισµού (EΚ) 1698/2005 Άρθρο 19

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Συµπεράσµατα και στρατηγική για την αντιµετώπιση της κλιµατικής µεταβολής

Κεφάλαιο 5 Συµπεράσµατα και στρατηγική για την αντιµετώπιση της κλιµατικής µεταβολής Κεφάλαιο 5 5.1 Συµπεράσµατα του 1 ου Κεφαλαίου* Η Μεσόγειος έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως περιοχή ευάλωτη στις επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιµατικής µεταβολής. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσµατα σειράς

Διαβάστε περισσότερα

Θ Ε Μ Α «Σύναψη Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ ήµου Καβάλας ΝΠ του ήµου Καβάλας µε την επωνυµία Παιδικοί & Βρεφονηπιακοί Σταθµοί ήµου Καβάλας»

Θ Ε Μ Α «Σύναψη Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ ήµου Καβάλας ΝΠ του ήµου Καβάλας µε την επωνυµία Παιδικοί & Βρεφονηπιακοί Σταθµοί ήµου Καβάλας» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το Πρακτικό της µε αριθ. 4 ης /26 Ιανουαρίου 2009 Συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου Καβάλας Αριθ. Αποφάσεως 57/2009 Θ Ε Μ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ- ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Υπεύθυνος Μαθήµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΣΑ

ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΣΑ ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΣΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΟΣ Είδος: ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ Αριθμός: 131 Έτος: 2003 ΦΕΚ: Α 116 20030516 Τέθηκε σε ισχύ: 17.01.2002 Ημ.Υπογραφής: 30.04.2003 Τίτλος Προσαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΑΤΟΜΑ.

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΑΤΟΜΑ. ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΑΤΟΜΑ.» ΦΟΙΤΗΤΕΣ: Γεωργίου Χαρίκλεια

Διαβάστε περισσότερα