Υ ΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Υ ΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ"

Transcript

1 Ι ΡΥΜΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ Υ ΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΖΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ Υ ΑΤΑ Υ ΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ Π1 Απρίλιος 2006 κορωνίδα Κορωνίδα Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Λτδ τηλ (00357) , Φαξ (00357)

2 Σελ. 2 Έργο Ερευνητικό Πρόγραµµα: Ορθολογιστική αειφόρος διαχείριση των οµβρίων υδάτων και των Περιγραφή Εργασίας Υδατική Πολιτική - Ιστορική αναδροµή της ανάπτυξης των υδατικών πόρων της Κύπρου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.0 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2.0 ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 3.0 ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ 4.0 Υ ΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ 5.0 Υ ΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 6.0 ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 7.0 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

3 Σελ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Το Πρόβληµα Η Κύπρος αντιµετώπιζε ανέκαθεν πρόβληµα λειψυδρίας. Για την αντιµετώπιση του προβλήµατος αυτού υιοθετήθηκε, τη δεκαετία του 1960, η πολιτική «ούτε σταγόνα νερού να µη χάνεται στη θάλασσα». Αυτή η πολιτική είχε ως αποτέλεσµα το σχεδιασµό και την κατασκευή υδατοφρακτών σε όλους σχεδόν τους κύριους ποταµούς του νησιού. Οι υδατοφράκτες κατακρατούν όµως όχι µόνο όµβρια ύδατα αλλά και ιζήµατα που παρασύρονται από τη ροή του νερού. Η φράξη της ροής των ιζηµάτων έχει δύο σηµαντικές άµεσες αρνητικές επιπτώσεις: 1. Μείωση της χωρητικότητας του υδατοφράκτη 2. Αποκοπή της τροφοδοσίας µε ιζήµατα της κοίτης του ποταµού, της εκβολής του (δέλτα του ποταµού) και της παράκτιας ζώνης και έναρξη της διάβρωσης της παράκτιας ζώνης. Για αντιµετώπιση των προβληµάτων αυτών εφαρµόζονται µέτρα όπως: Εκσκαφή/ συλλογή ιζηµάτων από τους υδατοφράκτες και απόρριψή τους στη γύρω περιοχή Κατασκευή έργων προστασίας της παραλίας από διάβρωση Η προσέγγιση αυτή αποτελεί θεραπεία των συµπτωµάτων και όχι της αιτίας του προβλήµατος. Για την «Αειφορία» απαιτείται ορθολογική διαχείριση των ιζηµάτων, διατήρηση της ανάπτυξης των δέλτα των ποταµών και εµπλουτισµός των παραλιών µε ιζήµατα.

4 Σελ Ερευνητικό Πρόγραµµα Το Ίδρυµα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) χορηγεί ερευνητικό πρόγραµµα το οποίο αποσκοπεί στην διερεύνηση ορθολογικών εναλλακτικών τρόπων διαχείρισης των ιζηµάτων και στην ανάπτυξη εφικτών, αποτελεσµατικών και αποδοτικών µεθόδων αποκατάστασης/ διατήρησης του εµπλουτισµού των ποταµών και παράκτιων περιοχών µε ιζήµατα και στην ανάπτυξη πολιτικής για αειφόρο διαχείριση των οµβρίων υδάτων και των. Στο ερευνητικό αυτό έργο συµµετέχουν πρόσωπα από διάφορους τοµείς. Η δοµή της κύριας ερευνητικής οµάδας είναι: Συντονιστής Έργου και Επιστηµονικός Υπεύθυνος: ρ. Αντώνης Τουµαζής (Κορωνίδα) Συνεργάτες: ρ. Κυριάκος Κύρου (Τµήµα Αναπτύξεως Υδάτων) Νίκος Ιακώβου (Κλάδος Θαλασσίων Έργων, Τµ. ηµοσίων Έργων) Ιάσωνας Σοφός (Κλάδος Θαλασσίων Έργων, Τµ. ηµοσίων Έργων) Στέλιος Ζερβός (Κλάδος Θαλασσίων Έργων, Τµ. ηµοσίων Έργων) ρ. Γιώργος Αναστασάκης (Αν. Καθηγητής, Παν. Αθηνών) ρ Φλώρος Παντελή (Κορωνίδα) ήµητρα Χατζηλοϊζή (Κορωνίδα) 1.3 Υδατική Πολιτική Ιστορική Αναδροµή της Ανάπτυξης των Υδατικών Πόρων της Κύπρου Το ερευνητικό έργο αποτελείται από ενδιάµεσες φάσεις/ δέσµες εργασίες κατά τη διάρκεια των οποίων εκδίδονται διάφορες εκθέσεις (παραδοτέα). Η έκθεση αυτή, η οποία αποτελεί το πρώτο παραδοτέο του προγράµµατος παρουσιάζει την υδατική πολιτική και την ιστορική αναδροµή της ανάπτυξης των υδατικών πόρων της Κύπρου.

5 Σελ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Η Κύπρος είναι το τρίτο µεγαλύτερο νησί της Μεσογείου και έχει έκταση 9251 τετρ. χιλιοµέτρων. Περίπου 37% της ολικής έκτασης της Κύπρου κατέχεται σήµερα από τα Τουρκικά στρατεύµατα. Τα πιο έντονα τοπογραφικά χαρακτηριστικά του νησιού είναι η οροσειρά του Τροόδους, µε µέγιστο υψόµετρο 1950 m που καταλαµβάνει µια πολύ µεγάλη έκταση στα Νοτιοδυτικά, η οροσειρά του Πενταδακτύλου, µε µέγιστο υψόµετρο 1000 m, που καταλαµβάνει γραµµικά την βόρεια πλευρά, και η πεδιάδα της Μεσαορίας που βρίσκεται µεταξύ των δυο αυτών οροσειρών. Μεγάλη έκταση των ορεινών περιοχών καλύπτεται από δάση, τα οποία είναι κυρίως κρατικά. Αυτά καλύπτουν περίπου το 20% της ολικής έκτασης της Κύπρου και αποτελούνται κυρίως από πεύκα, ενώ η καλλιεργήσιµη έκταση περιορίζεται στην Μεσαορία και τις παράκτιες αλλουβιακές πεδιάδες. Το κλίµα είναι ηµίξηρο µε ήπιους, σχετικά υγρούς χειµώνες και ζεστά, ξηρά καλοκαίρια και η βροχόπτωση µεταβλητή µε µέση τιµή της τάξης των 500 χιλ. τον χρόνο. Συνεχείς ξηρασίες συµβαίνουν συχνά, ενώ τα τελευταία 30 χρόνια έχει παρατηρηθεί µια σηµαντική µείωση της βροχόπτωσης µε πιο έντονη την ανοµβρία/ ολιγοµβρία των τελευταίων πέντε χρόνων. Ο πληθυσµός στις ελεύθερες περιοχές ανέρχεται στους 749,200 κατοίκους από τους οποίους τα δυο τρίτα περίπου κατοικούν σε αστικές περιοχές. Η αστικοποίηση στην Κύπρο συνέβη σε ένα πολύ µικρό χρονικό διάστηµα και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο αστικός πληθυσµός διπλασιάσθηκε σε ένα διάστηµα 30 χρόνων ( ). Η Κυπριακή οικονοµία βασίζεται κυρίως στον Τουρισµό ο οποίος συνεισφέρει περίπου 25% στο ακάθαρτο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ). Η συνεισφορά της γεωργίας είναι περίπου 3,5% µε προσφορά εργασίας στο 8% του πληθυσµού. Η συνεισφορά της βιοµηχανίας στο ΑΕΠ είναι 10% µε προσφορά εργασία στο 13%. Ο µέσος ρυθµός ανάπτυξης της οικονοµίας είναι 4,1% στα τελευταία 10 χρόνια. Το κατά κεφαλήν εισόδηµα ανέρχεται περίπου στα $13000.

6 Σελ. 6 Αµέσως µετά την ανεξαρτησία το 1960, η Κυβέρνηση της Κυπριακής ηµοκρατίας αναγνώρισε ότι το νερό αποτελεί αναγκαίο συστατικό για οποιαδήποτε µορφή ανάπτυξης. Παρά την έλλειψη (σπανίδα) των υδατίνων πόρων και το υψηλό κόστος ανάπτυξης τους, η Κύπρος άρχισε την εφαρµογή ενός µεγαλεπήβολου σχεδίου ανάπτυξης των υδατικών πόρων, που αναµφίβολα είχε σηµαντική συνεισφορά στην σηµερινή ευηµερία του νησιού, λόγω του υποστηρικτικού ρόλου και διαδραµατίζει το νερό σε όλους τους τοµείς της οικονοµίας. Με την κατασκευή ενός µεγάλου αριθµού φραγµάτων η Κύπρος κατέχει τα πρωτεία στον Ευρωπαϊκό χώρο σε αριθµό φραγµάτων σε σχέση µε την έκταση της. Παρά την εφαρµογή του πιο πάνω προγράµµατος η Κύπρος, στις αρχές του 21 ου αιώνα, δεν έχει µπορέσει ακόµα να εξασφαλίσει εκείνες τις ποσότητες νερού που είναι αναγκαίες για να ικανοποιήσουν όλους τους τοµείς της οικονοµικής δραστηριότητας της και για να λύσει το υδατικό πρόβληµα αναγκάζεται να εφαρµόζει µέτρα εξοικονόµησης και εξασφάλιση ποσοτήτων νερού µέσω µη συµβατικών µεθόδων όπως η αφαλάτωση.

7 Σελ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ Το κλίµα της Κύπρου είναι χαρακτηριστικό της Ανατολικής Μεσογείου. Οι χειµώνες είναι ήπιοι και σχετικά υγροί και τα καλοκαίρια ζεστά, ξηρά και µεγάλης διάρκειας. Οι µέσες ηµερήσιες ελάχιστες θερµοκρασίες είναι 9 ο C τον Ιανουάριο και οι µέσες ηµερήσιες µέγιστες θερµοκρασίες 35 ο C τον Αύγουστο. Η ολική βροχόπτωση είναι χαµηλή µε µέση τιµή της τάξης των 500 mm για ολόκληρη περιοχή της Κύπρου, αλλά µε µεγάλη γεωγραφική διακύµανση, από 300 χιλ. στις κεντρικές πεδιάδες µέχρι 1200 χιλ. στην κορυφή του Τροόδους (βλέπε σχ. 1). Τα στοιχεία δείχνουν ότι η νότια πλευρά του Τροόδους δέχεται µεγαλύτερες ποσότητες βροχόπτωσης από την βόρεια πλευρά και η δυσαναλογία στην κατανοµή νερού στις διάφορες περιοχές απαιτεί δαπανηρά έργα εκτροπής και µεταφοράς. Σχήµα 1: Κατανοµή µέσης ετήσιας βροχόπτωσης στην Κύπρο Οι µετρήσεις βροχόπτωσης µεταξύ 1900 και 2005 δείχνουν µεγάλη ετήσια διακύµανση. Σε χρονιές ανοµβρίας η βροχόπτωση έχει κατέλθει στο 42% της µέσης ετήσιας.

8 Σελ. 8 Σηµειώνεται ότι έχουν παρατηρηθεί συνεχείς περιόδοι ανοµβρίας/ ολιγοµβρίας 2, 3 η ακόµα και 5 χρόνων π.χ , Η µέση ετήσια βροχόπτωση για την ελεύθερη Κύπρο τα τελευταία χρόνια ήταν 517 χιλ. (βλέπε σχ. 2), πρέπει όµως να σηµειωθεί ότι παρατηρήθηκε µια απότοµη σηµαντική µείωση µετά το Η µέση βροχόπτωση από τις αρχές του αιώνα µέχρι το 1970 είναι περίπου 541 χιλ. µε τη γραµµή κατεύθυνσης σχεδόν οριζόντια, ενδεικτικό της σχετικής σταθερότητας της ετήσιας βροχόπτωσης στην περίοδο αυτή. Σχήµα 2: Ετήσια βροχόπτωση τής ελεύθερης Κύπρου Μετά το 1970 η βροχόπτωση πέφτει απότοµα σε µια µέση τιµή γύρω στα 462 χιλ. που αντιστοιχεί µε µείωση της τάξης του 15%. Ο Κυπρής (1995) αναφέρεται στις ετήσιες βροχοπτώσεις που καταµετρήθηκαν στα 30 τελευταία έτη του 19 ου αιώνα και παρατηρεί ότι η τάση µέχρι το τέλος του αιώνα ήταν αυξητική. Στα ιστορικά χρόνια υπήρξαν πολλές αναφορές για συνεχή χρόνια ανοµβρίας όπως την περίοδο περί τα τέλη του 3 ου - αρχές του 4 ου αιώνα µ.χ. Μετρήσεις του ρυθµού ανάπτυξης παλαιών δένδρων έχουν δείξει ότι στο παρελθόν υπήρξε κυκλική διακύµανση της βροχόπτωσης, µε εναλλασσόµενες περιόδους πιο ψηλής/πιο χαµηλής βροχόπτωσης. Οµως όπως συµπεραίνει ο Κυπρής (1995) το κλίµα της Κύπρου

9 Σελ. 9 τουλάχιστο κατά τα ιστορικά χρόνια δεν είχε υποστεί σηµαντικές αλλαγές και παρέµεινε τυπικά Μεσογειακό. Η διαχρονική διακύµανση της βροχόπτωσης έχει αυξηµένη επίδραση στους διαθέσιµους υδατικούς πόρους. Με βάση µετρήσεις ετήσιας απορροής ορισµένων ποταµών της Κύπρου ο Κυπρής (1995) παρουσίασε µια γενική σχέση µεταξύ βροχόπτωσης και ετήσιας απορροής (βλέπε σχ. 3). Η σχέση αυτή δείχνει ότι η µέση ετήσια βροχόπτωση αντιστοιχεί µε µέση ετήσια απορροή της τάξης του 87% ενώ όταν η βροχόπτωση ανέλθει στο 110% της κανονικής τότε η αντίστοιχη ετήσια απορροή είναι περίπου 125%. Σχήµα 3: Γενική σχέση βροχόπτ. / απορροής για τους ποταµούς της Κύπρου (Κυπρής, 1995) Χρησιµοποιώντας κινούµενους µέσους όρους βροχόπτωσης 30 ετών ο Κυπρής (1995) κατέληξε στο συµπέρασµα ότι η βροχόπτωση στην αρχή του αιώνα ήταν πιο ψηλή κατά 14% και εποµένως µε βάση την πιο πάνω σχέση συµπέρανε ότι στην αρχή του αιώνα οι απορροές ήταν τουλάχιστο κατά 50% πιο ψηλές από αυτές του Ο Γεωργίου (1999) συµπεραίνει ότι η υπεράντληση των υδροφορέων σε συνδυασµό µε

10 Σελ. 10 τις ανεξέλεγκτες και απρογραµµάτιστες ισοπεδώσεις και κατασκευές αναβαθµίδων στις λεκάνες απορροής των ποταµών, που εντατικοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, δηµιουργεί υπόνοιες για περαιτέρω σηµαντική ελάττωση του συντελεστή απορροής, επηρεάζοντας άµεσα το υδατικό ισοζύγιο. Ενδεικτική του προβλήµατος αυτού είναι η σχέση ετήσιας βροχόπτωσης και ετήσιας απορροής της λεκάνης του Κούρη για τα έτη πριν και µετά από το 1983 (βλέπε σχ. 4). Το φαινόµενο αυτό σε συνδυασµό µε τη σηµαντική µείωση της βροχόπτωσης πιστεύεται ότι έχει επιφέρει µείωση των µέσων ετήσιων ροών στο 50% περίπου αυτών που υπήρχαν στις αρχές του αιώνα. Σχήµα 4: Μείωση του ειδικού συντελεστή απορροής στη λεκάνη του ποταµού Κούρη πριν και µετά το 1983 (Γεωργίου, 1999)

11 Σελ Υ ΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ Το υδατικό ισοζύγιο για ολόκληρη τη Κύπρο, το οποίο ετοιµάσθηκε µε βάση τα υδρολογικά στοιχεία που συνελέγησαν κυρίως πριν από το 1970 και το οποίο θεωρήθηκε σαν βάση για τον σχεδιασµό των µεγάλων έργων υδατικής ανάπτυξης δίνεται στο σχ. 5. Σχήµα 5: Υδατικό ισοζύγιο της Κύπρου

12 Σελ. 12 Στο ισοζύγιο αυτό, το υδατικό εισόδηµα βασίζεται πλήρως στη βροχόπτωση, η µέση τιµή της οποίας θεωρείται ότι είναι 500 χιλ. για ολόκληρη την Κύπρο. Για την έκταση της Κύπρου που είναι 9251 τετρ. χιλιόµετρα η βροχόπτωση αυτή αντιστοιχεί µε 4000 ΕΚΜ νερού. Υποθέτοντας ότι 80% της ποσότητας αυτής επιστρέφει στην ατµόσφαιρα µέσω εξατµισοδιαπνοής τότε οι διαθέσιµες προς εκµετάλλευση ποσότητες είναι 900 ΕΚΜ από τα οποία 600 ΕΚΜ αντιπροσωπεύουν επιφανειακές απορροές και 300 ΕΚΜ εµπλουτισµό των υδροφορέων. Από τις επιφανειακές ροές 150 ΕΚΜ αντιπροσωπεύουν άρδευση µέσω εκτροπών, 190 ΕΚΜ αποθήκευση στα φράγµατα και 260 ΕΚΜ ροές στη θάλασσα. Από τα υπόγεια νερά, θεωρείται ότι 70 ΕΚΜ καταλήγουν στη θάλασσα ενώ 270 ΕΚΜ αντλούνται για σκοπούς άρδευσης και ύδρευσης δηµιουργώντας έτσι ένα ετήσιο έλλειµµα (υπεράντληση) της τάξης των 40 ΕΚΜ τον χρόνο. Ένα αναθεωρηµένο υδατικό ισοζύγιο βασισµένο σε πιο πρόσφατα υδρολογικά και υδροµετρικά στοιχεία, για την ελεύθερη Κύπρο, παρουσιάστηκε από τον Γεωργίου (1999) όπως φαίνεται στον Πίνακα 1. Πίνακας 1: Υδατικό ισοζύγιο της ελεύθερης Κύπρου(x10 6 m 3 ) (Γεωργίου 1999) ΜΕ Ε ΟΜΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΜΕ Ε ΟΜΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ 30ΕΤΙΑΣ (ΒΡΟΧΟΠΤ.475mm) 10ΕΤΙΑΣ (ΒΡΟΧΟΠΤ.435mm) ΕΣΟ Α Το 1998 Το 2000 Το 2001 Το 1998 Το 2000 Το 2001 Από βροχόπτωση Αφαλάτωση Ανακύκλωση Ολικό ΕΞΟ Α Γεωργία,Κτηνοτροφία και Βιοµηχανία Υδρευση Επιφανειακές απώλειες Υπόγειες απώλειες Εξάτµιση/απώλειες από φράγµατα Ολικό ΕΛΛΕΙΜΑ

13 Σελ. 13 Στο ισοζύγιο αυτό υπολογίσθηκε ότι η αφαλάτωση θα προσφέρει 40 ΕΚΜ νερό από το 2000 και µετά, και η ανακύκλωση 10 ΕΚΜ το 2000 και 25 ΕΚΜ µετά το Σηµειώνεται σχετικά ότι µετά τις πρόσφατες χαµηλές βροχοπτώσεις της τελευταίας δεκαετίας, η Κυβέρνηση αποφάσισε την κατασκευή µονάδων αφαλάτωσης µε σκοπό την απεξάρτηση από την βροχόπτωση της παροχής πόσιµου νερού στα µεγάλα αστικά και τουριστικά κέντρα. Ταυτόχρονα µε την υλοποίηση ενός προγράµµατος κατάλληλης επεξεργασίας των αστικών λυµάτων, το επεξεργασµένο νερό θα επιστρέφεται για χρήση στον γεωργικό τοµέα. Στην ετοιµασία του ισοζυγίου αυτού λήφθηκαν υπόψη οι µέσες βροχοπτώσεις της τριαντακονταετίας (µέση βροχόπτωση 475 χιλ.) και της δεκαετίας (435 χιλ.). Με βάση το ισοζύγιο αυτό, εάν θεωρηθεί ότι οι βροχοπτώσεις που θα επικρατούν στο µέλλον θα είναι αυτές της δεκαετίας του , τότε µε την πρόσθεση του αφαλατωµένου και ανακυκλωµένου νερού τα υδατικά έσοδα/έξοδα θα είναι ισοζυγισµένα. Εάν οι βροχοπτώσεις που θα επικρατήσουν είναι αυτές της δεκαετίας τότε τα υδατικά έσοδα/έξοδα θα είναι ελλειµµατικά κατά 100 ΕΚΜ περίπου.

14 Σελ Υ ΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (i) Ιστορικά χρόνια Από την αρχή του πολιτισµού οι άνθρωποι έκτιζαν τους οικισµούς τους σε θέσεις µε εύκολη πρόσβαση στο νερό, όπως κοντά σε ποταµούς και πηγές, και σε κατοπινό στάδιο σε περιοχές όπου νερό µπορούσε να αντληθεί από ξέβαθα πηγάδια. Στα ιστορικά χρόνια οι Κύπριοι χρησιµοποίησαν µε επιτυχία πρόχειρες κατασκευές εκτροπής νερού καθώς και αρδευτικά κανάλια για άρδευση περιοχών κοντά στους ποταµούς. Στα πιο πρόσφατα ιστορικά χρόνια χρησιµοποίησαν σειρές λάκκων ενωµένων µε υπόγειες σήραγγες για την υδροµάστευση επιφανειακών υδροφορέων. Σχεδόν όλοι οι οικισµοί στην Κύπρο έπαιρναν το πόσιµο νερό τους από επιφανειακές πηγές ή ξέβαθα πηγάδια µε µοναδικές εξαιρέσεις τις πόλεις της Αµµοχώστου και Λάρνακας στις οποίες νερό µεταφερόταν και από µακρινές πηγές µέσω κτιστών καναλιών και υδραγωγείων. (ii) Η περίοδος πριν την ανεξαρτησία ( ) Στην περίοδο πριν από την ανεξαρτησία της Κύπρου η υδατική ανάπτυξη στόχευε στην εκµετάλλευση των υπόγειων υδατικών πόρων, λόγω του πιο χαµηλού κόστους, σε σύγκριση µε την κατασκευή µεγάλων επιφανειακών ταµιευτήρων. Η εκµετάλλευση των υπόγειων υδατικών πόρων άρχισε την δεκαετία του 1920, κυρίως στους υδροφορείς Μόρφου και Αµµοχώστου και σε κατοπινό στάδιο στους υδροφορείς Ακρωτηρίου και Κοκκινοχωριών. Μέχρι το 1960 είχαν ανορυχθεί χιλιάδες γεωτρήσεις σε όλες τις περιοχές της Κύπρου, µε αποτέλεσµα από τα πρώτα χρόνια της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής ηµοκρατίας να υπάρχει άµεση απειλή εξάντλησης των υδροφορέων. Τα βήµατα που είχαν γίνει για την ανάπτυξη των επιφανειακών υδατικών πόρων πριν από το 1960 ήταν µικρά και περιορίσθηκαν στην κατασκευή µικρών κτιστών φραγµάτων ή φραγµάτων βαρύτητας από µπετόν, κυρίως στην περιοχή του Τροόδους και εµπλουτιστικών φραγµάτων στην Κεντρική Μεσαορία. Η εκµετάλλευση των επιφανειακών υδατικών

15 Σελ. 15 πόρων γινόταν µε τη χρήση πιο µόνιµων εκτροπών, αρδευτικών καναλιών καθώς και µικρών αποθηκευτικών δεξαµενών από µπετόν. Η αναγκαιότητα για την ανάπτυξη, των επιφανειακών υδατικών πόρων σε συνάρτηση µε την εκµετάλλευση των υπόγειων υδατικών πόρων αναγνωρίσθηκε στη δεκαετία του 50 όταν άρχισε να οργανώνεται ένα σύστηµα συλλογής υδροµετρικών στοιχείων. Το σύστηµα αυτό περιλάµβανε την εγκατάσταση αυτόµατων µετρητών ροής των ποταµών, µέτρηση της ροής των επιφανειακών πηγών καθώς και υδρολογικές έρευνες και µετρήσεις σε όλους τους µεγάλους υδροφορείς. Τα στοιχεία που συνελέγησαν αποτέλεσαν και τη βάση για την υλοποίηση των µεγάλων υδατικών αναπτυξιακών έργων την δεκαετία του (iii) Η περίοδος µετά την ανεξαρτησία Μετά την ανεξαρτησία, η πολιτική της νέας Κυβέρνησης ήταν να δηµιουργηθούν συνθήκες που θα επέτρεπαν την αύξηση του εισοδήµατος των κατοίκων των αγροτικών περιοχών, ούτως ώστε να σµικρυνθεί η διαφορά µεταξύ του εισοδήµατος των αγροτών και των άλλων εισοδηµατικών τάξεων του ενεργού πληθυσµού, και ταυτόχρονα να αυξηθεί η συνεισφορά της γεωργίας στο ακάθαρτο εθνικό προϊόν. Η σηµασία της ανάπτυξης των υδατικών πόρων αναγνωρίσθηκε πλήρως και η Κυβέρνηση αποφάσισε να γίνει συστηµατική αξιολόγηση των υδατικών πόρων της νήσου να εργασθεί για την αναπλήρωση και προστασία των υπόγειων υδατικών πόρων να κατασκευαστούν µεγάλοι επιφανειακοί ταµιευτήρες και να περιορισθεί η ροή στη θάλασσα να παρασχεθεί διασωληνωµένο νερό στις πόλεις και τα χωριά για υδρευτικούς και βιοµηχανικούς σκοπούς. Στις αρχές της δεκαετία του 60, η Κυβέρνηση εστίασε την προσοχή της στην προµήθεια διασωληνωµένου νερού στις πόλεις και χωριά και σε µικρό χρονικό διάστηµα όλος ο πληθυσµός του νησιού απολάµβανε καλής ποιότητας πόσιµο νερό. Αυτό επιτεύχθηκε µε τη χρήση επιφανειακών πηγών (κυρίως στις ορεινές περιοχές) ή µε την ανόρυξη κατάλληλων γεωτρήσεων για την άντληση πόσιµου νερού. Στα αρχικά αυτά στάδια δεν έγινε

16 Σελ. 16 οποιαδήποτε εκµετάλλευση επιφανειακών νερών για σκοπούς υδροδότησης. Με την υποστήριξη και την καθοδήγηση ιεθνών Αναπτυξιακών Οργανισµών η Κυβέρνηση άρχισε την κατασκευή µεγάλων επιφανειακών ταµιευτήρων που στόχευαν κυρίως την άρδευση και εµπλουτισµό των υδροφορέων. Μεταξύ 1960 και της Τουρκικής Εισβολής το 1974, κατασκευάστηκε ένας µεγάλος αριθµός φραγµάτων (Πωµός, Αγία Μαρίνα, Αργάκα-Μακούντα, Μαυροκόλυµπος, Πολεµίδια, Μόρφου, Μάσσαρι, Γερµασόγεια και Λεύκαρα). Το πρώτο φράγµα µε χωρητικότητα µεγαλύτερη από 10 ΕΚΜ ήταν αυτό της Γερµασόγειας (13.6 ΕΚΜ) που κατασκευάσθηκε στον οµώνυµο ποταµό µε σκοπό την άρδευση παραλιακής περιοχής κατάντι του φράγµατος, στα ανατολικά της Λεµεσού. Το φράγµα αυτό αποτέλεσε και την πρώτη περίπτωση χρήσης επιφανειακού νερού για υδρευτικούς σκοπούς, αφού µέσω τεχνητού εµπλουτισµού του υδροφορέα κατάντι του φράγµατος και φυσικής διύλισης του νερού, αυτό, µετά από άντληση χρησιµοποιείτο για την ύδρευση της πόλης της Λεµεσού. Η πρώτη φάση µεγάλων έργων ανάπτυξης των επιφανειακών υδατικών πόρων συµπληρώθηκε µε την κατασκευή του φράγµατος Λευκάρων, χωρητικότητας 12,5 ΕΚΜ, στην νοτιοανατολική πλευρά της οροσειράς του Τροόδους το Το φράγµα είχε σαν κύριο σκοπό την ύδρευση των πόλεων Λάρνακας και Αµµοχώστου και το όλο έργο προέβλεπε την κατασκευή των πρώτων διυλιστηρίων νερού. Τα διυλιστήρια αυτά κατασκευάσθηκαν στην περιοχή Χοιροκιτίας και τέθηκαν σε λειτουργία το (iv) Μεγάλα Υδατικά Εργα Στα τέλη της δεκαετίας του 60 η Κυβέρνηση προώθησε µε τους οργανισµούς UNDP και FAO δυο σηµαντικές µελέτες που σκοπό είχαν την αξιολόγηση και προγραµµατισµό χρήσης των υδατικών πόρων της Κύπρου.

17 Σελ. 17 Σχήµα 6: Μεγάλα υδατικά έργα Τα συµπεράσµατα αυτών των µελετών προλείαναν το έδαφος για την υλοποίηση πέντε µεγάλων συνδυασµένων έργων υδατικής ανάπτυξης που βασίζοντο στην συνδυασµένη χρήση επιφανειακών και υπόγειων υδατικών πόρων. Αρδευτικό Εργο Πάφου: Το αρδευτικό αυτό έργο συµπληρώθηκε το 1983 και η απόδοση του σε επιφανειακό νερό είχε υπολογισθεί στα 22 ΕΚΜ και σε υπόγειο στα 10 ΕΚΜ. Η αρδεύσιµη έκταση είναι της τάξης των 5000 εκταρίων και σχεδόν καλύπτει πλήρως την παραλιακή ζώνη της Πάφου. Κύρια στοιχεία του έργου είναι το φράγµα του Ασπρόκρεµµου µε χωρητικότητα 53 ΕΚΜ, το µεγάλο αρδευτικό κανάλι µήκους 12 Km, αγωγοί, αντλιοστάσια, αρδευτικά δίκτυα, υδατοδεξαµενές και γεωτρήσεις. Εργο Βασιλικού Πεντάσχοινου: Το έργο αυτό συµπληρώθηκε το 1986 και η απόδοση του σε νερό (επιφανειακό) είχε υπολογισθεί στα 27 ΕΚΜ. Το νερό αυτό προέρχεται από τους ποταµούς Πεντάσχοινο, Βασιλικό και Μαρωνίου. Στους δυο πρώτους κατασκευάσθηκαν

18 Σελ. 18 τα φράγµατα υποτάµου (14 ΕΚΜ) και Καλαβασού (17 ΕΚΜ) αντίστοιχα, ενώ στον τρίτο κατασκευάσθηκε φράγµα εκτροπής, το οποίο µέσω αγωγού εκτρέπει νερό στο Φράγµα υποτάµου. Μέρος του Εργου αυτού είναι και το διυλιστήριο Κόρνου που προµηθεύει µε πόσιµο νερό τη πόλη της Λευκωσίας. Ενιαίο Έργο Αγροτικής Ανάπτυξης Πιτσιλιάς: Το έργο συµπληρώθηκε το 1984 και αποτελείται από µικρά αρδευτικά έργα (850 ha) καθώς και υδρευτικά έργα στην κεντρική περιοχή της οροσειράς του Τροόδους. Είναι ένα πολυδιάστατο έργο που περιλαµβάνει και άλλες δραστηριότητες, εκτός από τον τοµέα της υδατικής ανάπτυξης, και σκοπό έχει την αναζωογόνηση των φτωχών αγροτικών περιοχών της ορεινής περιοχής της Πιτσιλιάς, ούτως ώστε να αυξήσει τα εισοδήµατα των περίπου κατοίκων 50 χωριών της περιοχής και να µειώσει την επικρατούσα τάση αστυφιλίας. Για µικρά αρδευτικά έργα χρησιµοποιήθηκαν για πρώτη φορά εξωποτάµιες χωµάτινες λιµνοδεξαµενές, στεγανοποιηµένες µε πλαστική µεµβράνη, µια λύση που είναι πολύ πιο χαµηλού κόστους από φράγµατα αντίστοιχης χωρητικότητας. Το νερό προµηθεύεται στις λιµνοδεξαµενές συνήθως µέσω εκτροπής από παρακείµενο ρεύµα νερού και αγωγό εκτροπής. Μέσα στα πλαίσια του έργου αυτού κατασκευάσθηκε ένα φράγµα (το φράγµα Ξυλιάτου χωρητικότητας 1.2 ΕΚΜ), 20 λιµνοδεξαµενές (ολικής χωρητικότητας 2 ΕΚΜ), 20 γεωτρήσεις, αρδευτικά δίκτυα κτλ.

19 Σελ. 19 Φωτογραφία 1: Εξωποτάµια Λιµνοδεξαµενή Νότιος Αγωγός: Το έργο αυτό είναι το µεγαλύτερο έργο υδατικής ανάπτυξης αλλά και το µεγαλύτερο έργο που υλοποιήθηκε από την Κυπριακή ηµοκρατία και γεωγραφικά καλύπτει την Νότια και Νοτιοανατολική πλευρά της Κύπρου, από την Πάφο µέχρι της Αµµόχωστο. Σκοπός του έργου είναι η συλλογή και αποθήκευση νερού από την Νοτιοδυτική πλευρά του Τροόδους και η µεταφορά του µέσω κλειστού αγωγού σε περιοχές όπου υπάρχει µεγαλύτερη ανάγκη χρήσης του νερού. Το έργο σκοπεύει να ικανοποιήσει αρδευτικές ανάγκες στην παραλιακή ζώνη µεταξύ Λεµεσού και Αµµοχώστου, τις υδρευτικές και βιοµηχανικές ανάγκες των πόλεων, Λάρνακας, Λευκωσίας, Αµµοχώστου και αρκετών χωριών, καθώς και τις ανάγκες των τουριστικών περιοχών της Νότιας παραλιακής ζώνης.

20 Σελ. 20 Σχήµα 7: Έργο Νότιου Αγωγού Κύρια µέρη του έργου είναι Φράγµα Κούρη : χωρ. 115 ΕΚΜ Εκτροπή ιαρίζου µήκος σήραγγας : µήκος 14.5 Km Αγωγός m διαµ. : µήκος 110 km Φράγµα Αχνας : 5.8 EKM ιυλιστήρια Λεµεσού : 40,000-80,000 κ.µ./ηµέρα ιυλιστήρια Τερσεφάνου : 60,000-90,000 κ.µ./ηµέρα Αγωγός Τερσεφάνου-Λευκωσίας : µήκος 35 Km Αρδευτικά ίκτυα : 14,000 ha

21 Σελ. 21 Φωτογραφία 2: Φράγµα Κούρη Ο κύριος ταµιευτήρας του έργου είναι το φράγµα Κούρη που αποθηκεύει τόσο τις απορροές της κοιλάδας του Κούρη όσο και νερό που εκτρέπεται από την κοιλάδα ιαρίζου µέσω της σήραγγας εκτροπής ιαρίζου µήκους 14.5 Km. Το µικρό φράγµα της Άχνας που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού λειτουργεί σαν φράγµα εξισορρόπησης µε σκοπό να συµπληρώνει τις ανάγκες σε νερό άρδευσης σε διαστήµατα υψηλής ζήτησης. Η απόδοση του έργου σε νερό είχε υπολογισθεί στα 65 ΕΚΜ από τα οποία 43 θα προέρχοντο από τον ποταµό Κούρη και τα 22 από τον ποταµό ιάριζο. Πόσιµο νερό παράγεται από τα διυλιστήρια Λεµεσού και Τερσεφάνου. Ο κεντρικός αγωγός ουσιαστικά συγκοινωνεί µε σχεδόν όλα τα φράγµατα κατά µήκος της νότιας πλευράς του νησιού και αυτό επιτρέπει ευελιξία στη λειτουργία του όλου έργου. Αρδευτικό έργο Χρυσοχούς: Το έργο αυτό βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της Κύπρου στο κόλπο της Πόλης Χρυσοχούς και συµπληρώθηκε το Το έργο είναι καθαρά αρδευτικό και η απόδοση του σε νερό είχε υπολογιστεί στα 20 ΕΚΜ. Κύρια στοιχεία του έργου είναι το φράγµα Ευρέτου χωρητικότητας 25 ΕΚΜ και ο παραλιακός αγωγός Ευρέτου Πωµού που επιτρέπει συγκοινωνία του φράγµατος Ευρέτου µε τα τρία

22 Σελ. 22 µικρά παλιά φράγµατα Πωµού, Αγίας Μαρίνας και Αργάκας-Μακούντας. Το µεγάλο φράγµα της Ευρέτου µπορεί να δώσει νερό στα φράγµατα αυτά τις περιόδους που υπάρχει ζήτηση ενώ το χειµώνα τα πλεονάσµατα νερού από τα µικρά αυτά φράγµατα µπορούν να διοχετευτούν µέσω εκτροπής στο φράγµα Ευρέτου. Πρόοδος στην κατασκευή φραγµάτων: Μέσα στα πλαίσια της υλοποίησης των διαφόρων υδατικών έργων µεταξύ 1960 και σήµερα κατασκευάσθηκε στην Κύπρο ένας µεγάλος αριθµός φραγµάτων όπως φαίνεται στο σχ. 8. Η ολική χωρητικότητα των φραγµάτων αυξήθηκε από 6 ΕΚΜ το 1960 στα 327 ΕΚΜ σήµερα. Με βάση τον κατάλογο εγγραφής των µεγάλων φραγµάτων ICOLD (International Commission of Large Dams) η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό χώρο µε αναλογία 59 φραγµάτων για κάθε τ. χιλιόµετρα. Σχήµα 8: Τα φράγµατα της Κύπρου

23 Σελ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Τα τελευταία 40 χρόνια η Κύπρος έχει επενδύσει τεράστια ποσά στον τοµέα της ανάπτυξης των επιφανειακών υδατικών πόρων. Παρά τις προβλέψεις ότι η πολιτική αυτή θα έλυνε το υδατικό πρόβληµα της Κύπρου τουλάχιστον µέχρι το 2010 τα ίδια τα γεγονότα έχουν διαψεύσει αυτή την πρόβλεψη. Σαν αποτέλεσµα η Κύπρος αναγκάζεται σήµερα να προσφύγει στην δαπανηρή και ενεργοβόρα λύση της αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού, για να ικανοποιήσει τις άµεσες υδρευτικές της ανάγκες. Ένας από τους σηµαντικότερους λόγους της αποτυχίας εκπλήρωσης των στόχων, είναι χωρίς αµφιβολία η σηµαντική µείωση των βροχοπτώσεων και η κατά συνέπεια δραµατική µείωση των απορροών σε επίπεδα της τάξης του 50% αυτών που επικρατούσαν στις αρχές του 20 ου αιώνα. Το πρόβληµα της µείωσης των βροχοπτώσεων και κατά συνέπεια των απορροών απεικονίζεται σχηµατικά στο σχ. 9 που δίνει τη σχέση πενταετούς κινούµενου µέσου όρου απορροών για το σύστηµα Απορροές (ΕΚΜ) / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / Σχήµα 9: Πενταετής κινούµενος µέσος όρος απορροών στο σύστηµα Νοτίου Αγωγού

24 Σελ. 24 Νότιου Αγωγού από το µέχρι το Ενώ η µέση απορροή µέχρι το ήταν της τάξης των 110 ΕΚΜ, αυτή µειώθηκε δραµατικά στα επίπεδα των 60 ΕΚΜ µετά το Ενδεικτική της κατάστασης αυτής είναι και η ολική ροή στα µεγάλα φράγµατα µεταξύ και όπως δίνεται στο σχ. 10. Ο µέσος όρος της εισροής ήταν 79 ΕΚΜ σε σύγκριση µε πρόβλεψη πέραν των 170 ΕΚΜ και την ολική χωρητικότητα των φραγµάτων 304 ΕΚΜ. Το γεγονός ότι ο σχεδιασµός και µελέτη των έργων βασίσθηκε σε υδροµετρικά στοιχεία που λήφθηκαν κυρίως πριν από το 1970 που οι βροχοπτώσεις ήταν συγκριτικά ψηλές, είχε σαν αποτέλεσµα να κατασκευαστούν έργα πιο µεγάλα και πιο δαπανηρά µε χαµηλούς αν όχι και αρνητικούς συντελεστές απόδοσης. Σηµαντικός λόγος της αποτυχίας της εκπλήρωσης των στόχων της υδατικής ανάπτυξης είναι αναµφίβολο και το θεσµικό πλαίσιο που διέπει προς το παρόν την Σχήµα 10: Ολική ροή στα µεγάλα φράγµατα

25 Σελ. 25 διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων. Η σχετική νοµοθεσία αποτελείται από δεκάδες νόµους, πολλοί από τους οποίους είναι απηρχαιωµένοι και ανεφάρµοστοι και οι εξουσίες, ευθύνες και αρµοδιότητες είναι διασπαρµένες σε διάφορα Υπουργεία, Τµήµατα, Αρχές, ήµους, Συµβούλια κτλ. Το σύστηµα αυτό δηµιουργεί ανυπέρβλητα εµπόδια στη διαµόρφωση µιας ενιαίας και ολοκληρωµένης υδατικής πολιτικής, ενώ ο πολυτεµαχισµός των ευθυνών και αρµοδιοτήτων έχει σαν αποτέλεσµα τη δηµιουργία σοβαρών κενών σε θεσµικά, διαρθρωτικά και διαχειριστικά θέµατα που καθιστούν τον έλεγχο και εφαρµογή της νοµοθεσίας αναποτελεσµατική. Η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη δηµιουργία ενός Φορέα Ενιαίας ιαχείρισης Υδάτων αναµένεται να λύση πολλά προβλήµατα, µέσα από τον εκσυγχρονισµό του θεσµικού πλαισίου και την συγκέντρωση όλων των απαραίτητων εξουσιών στον Αρµόδιο Φορέα. Για τη µη εκπλήρωση των στόχων της υδατικής πολιτικής ευθύνεται σε µεγάλο βαθµό η µη βέλτιστη χρήση νερού καθώς η εµµονή στη χρήση ποσοτήτων πολύ µεγαλύτερων από το υδατικό εισόδηµα, ποσότητες τις οποίες η Κύπρος δεν διαθέτει. Ο κύριος καταναλωτής νερού στην Κύπρο είναι ο τοµέας της γεωργίας µε κατανάλωση γύρω στο 75%. Η ανεξέλεγκτη παραχώρηση νερού στους γεωργούς σε χαµηλές τιµές, αντί να δηµιουργήσει ένα εύρωστο γεωργικό τοµέα έφερε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσµατα, µε τους γεωργούς να συνεχίζουν να καλλιεργούν υδροβόρες καλλιέργειες, ξένες προς το Κυπριακό περιβάλλον και πολλές φορές ζηµιογόνες. Για τις καλλιέργειες αυτές τα περιθώρια επιβίωσης στο σηµερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει δηµιουργηθεί µε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να εξαντλούνται. Μόνο η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στην Κύπρο θα εξασφαλίσει την επιβίωση του γεωργικού τοµέα ενώ ταυτόχρονα θα ελευθερώσει ποσότητες νερού για χρήση σε πιο αποδοτικούς τοµείς όπως ο τουρισµός και η βιοµηχανία.

26 Σελ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Παρά το ότι η Κύπρος έχει αναπτύξει τους συµβατικούς υδατικούς της πόρους στο µέγιστο, το πρόβληµα του νερού παραµένει και θα συνεχίσει να παραµένει ένα από τα πιο σοβαρά προβλήµατα του νησιού. Το πρόβληµα επικεντρώνεται κυρίως στον γεωργικό τοµέα που είναι και ο κύριος χρήστης του νερού, εφόσον µε το πρόγραµµα αφαλατώσεων το υδρευτικό πρόβληµα αντιµετωπίζεται σε ένα µεγάλο βαθµό. Με την παρούσα διάρθρωση των καλλιεργειών και της µειωµένης βροχόπτωσης το µέλλον της γεωργίας προδιαγράφεται ζοφερό ενόψει και της αναµενόµενης υιοθέτησης του θεσµικού πλαισίου που διέπει την υδατική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών αποτελεί τη µοναδική λύση επιβίωσης του τοµέα αυτού. εν υπάρχει αµφιβολία ότι η υλοποίηση των υδατικών έργων τόσο µετά την ανεξαρτησία αλλά και µετά την Τουρκική εισβολή, είχε σηµαντική συνεισφορά στην σηµερινή ευηµερία του νησιού. Πρέπει όµως να σηµειωθεί ότι η απόδοση των υδατικών έργων της Κύπρου ήταν σηµαντικά µειωµένη σε σχέση µε την αναµενόµενη και το συµπέρασµα από βρίσκεται σε συµφωνία µε τα βασικά συµπεράσµατα της επιτροπής WCD (World Commission of Dams) που συστάθηκε ειδικά για την µελέτη της απόδοσης και των συνεπειών της κατασκευής µεγάλων ταµιευτήρων σε όλο τον κόσµο. Το υδατικό πρόβληµα ταλαιπωρούσε την Κύπρο καθ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της. Για την απάµβλυνση του στην σηµερινή εποχή, χρειάζεται ο εκσυγχρονισµός του θεσµικού πλαισίου και η εφαρµογή µιας ολοκληρωµένης πολιτικής που θα στοχεύει στη βελτιστοποίηση της παραγωγής/χρήσης του νερού. Η πολιτική αυτή πρέπει να προβλέπει τη µέγιστη χρήση επεξεργασµένου νερού και ελάχιστη χρήση νερού που παράγεται µε την ενεργοβόρο µέθοδο της αφαλάτωσης. Η ανάκαµψη των υδροφορέων και η δηµιουργία στρατηγικών αποθεµάτων νερού πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο µέρος της πολιτικής αυτής.

27 Σελ. 27 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Kypris D., (1995) Diachronic Changes of Rainfall and the Water Resources in Cyprus. Water Resources Management Under Drought or Water Shortage conditions. Balkema, II-18. Water Development Department (1989). Water Development Department 50 years The World Bank (1996). Cyprus-Water Planning and Management Strategy. World Bank Report. World Commission of Dams (2000) Dams and Development: A new framework for decision making. Γεωργίου Α (1999) Ελλειµµατικό Υδατικό Ισοζύγιο της Ελεύθερης Κύπρου 5ο Πανελλήνιο Υδρογεωλογικό Συνέδριο, Λευκωσία.

Νήσος Κύπρος. Κλίµα Ηµίξηρο Υ ΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ. 9251 km. Πιο έντονα τοπογραφικά χαρακτηριστικά

Νήσος Κύπρος. Κλίµα Ηµίξηρο Υ ΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ. 9251 km. Πιο έντονα τοπογραφικά χαρακτηριστικά Υ ΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ρ.κυριάκος Κύρου Ανώτερος Υδραυλικός Μηχανικός Τµήµα Αναπτύξεως Υδάτων Νήσος Κύπρος 3 ο µεγαλύτερο νησί της Μεσογείου έκταση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΖΗΜΑΤΑ ΣΕ Υ ΑΤΟΦΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΙΖΗΜΑΤΑ ΣΕ Υ ΑΤΟΦΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ι ΡΥΜΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ Υ ΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΖΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ Υ ΑΤΑ ΙΖΗΜΑΤΑ ΣΕ Υ ΑΤΟΦΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ Π5-6 Ιούλιος 2006 κορωνίδα Κορωνίδα

Διαβάστε περισσότερα

IZHMATA -ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΡΑΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΙΖΗΜΑΤΩΝ ΟΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΜΗ

IZHMATA -ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΡΑΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΙΖΗΜΑΤΩΝ ΟΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΦΡΑΓΜΑ ΟΥΤΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΕΡΟΥ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟΜΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ (ΠΡΟΦΡΑΓΜΑ) ΓΙΑ Πρόφραγµα Εκσκαφή 1. ΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ 2. ΣΥΛΛΟΓΗ ΙΖΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

65 m3/km2/year ή 65mm per 1000 years.

65 m3/km2/year ή 65mm per 1000 years. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΟ ΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΒΟΛΩΝ ΦΡΑΓΜΕΝΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΜΕ ΙΖΗΜΑΤΑ Α. Τουµαζής K. Κύρου Ν. Ιακώβου Ι. Σοφός Σ. Ζερβός Γ. Αναστασάκης 24 Σεπτεµβρίου 2008 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΦΡΑΓΜΑΤΑ/

Διαβάστε περισσότερα

Οι Υδάτινοι Πόροι της Κύπρου ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Δ ΤΑΞΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

Οι Υδάτινοι Πόροι της Κύπρου ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Δ ΤΑΞΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Οι Υδάτινοι Πόροι της Κύπρου ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Δ ΤΑΞΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Η σημασία του νερού στη ζωή μας...(1) Χρήση του νερού μέσα στο σπίτι Πλύσιμο σώματος Πλύσιμο ρούχων Πλύσιμο φαγητού Πλύσιμο χεριών Πλύσιμο πιάτων

Διαβάστε περισσότερα

Η διαχείριση των υδάτων στην Κύπρο σε συνθήκες λειψυδρίας και ξηρασίας

Η διαχείριση των υδάτων στην Κύπρο σε συνθήκες λειψυδρίας και ξηρασίας Περιφερειακό Εργαστήρι για το Πόσιμο Νερό και Αποχετεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Η διαχείριση των υδάτων στην Κύπρο σε συνθήκες λειψυδρίας και ξηρασίας Γιάννα Οικονομίδου Εκτελεστικός Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Υ ΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Υ ΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ι ΡΥΜΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ Υ ΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΖΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ Υ ΑΤΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Υ ΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ Π2 κορωνίδα Κορωνίδα Κέντρο Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Κωνσταντίνου Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

Κώστας Κωνσταντίνου Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Έρευνες για τεχνητό εμπλουτισμό των υπόγειων νερών της Κύπρου με νερό τριτοβάθμιας επεξεργασίας (παραδείγματα από Λεμεσό και Κοκκινοχώρια) Κώστας Κωνσταντίνου Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Υπουργείο Γεωργίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΖΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ Υ ΑΤΟΦΡΑΚΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΖΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ Υ ΑΤΟΦΡΑΚΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ Ι ΡΥΜΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ Υ ΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΖΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ Υ ΑΤΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΖΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ Υ ΑΤΟΦΡΑΚΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΟΥ Υ ΡΕΥΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΟΥ Υ ΡΕΥΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΟΥ Υ ΡΕΥΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΕΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙ Α ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Τα προτεινόµενα έργα εξασφαλίζουν την ισορροπία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΤΑ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ

ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΤΑ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ Ι ΡΥΜΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ Υ ΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΖΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ Υ ΑΤΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΤΑ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ

ΥΔΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΥΔΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ Διαλέξεις σε Καθηγητές Οικιακής Οικονομίας Μέση Εκπαίδευση Μαρία Ματθοπούλου - Ποστεκκή Εκτελεστικός Μηχανικός Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) mpostekki@wdd.moa.gov.cy

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των φραγµάτων στην ολοκληρωµένη διαχείριση των υδάτων του συστήµατος Νοτίου Αγωγού στην Κύπρο

Ο ρόλος των φραγµάτων στην ολοκληρωµένη διαχείριση των υδάτων του συστήµατος Νοτίου Αγωγού στην Κύπρο Ο ρόλος των φραγµάτων στην ολοκληρωµένη διαχείριση των υδάτων του συστήµατος Νοτίου Αγωγού στην Κύπρο Σπ. Στεφάνου Ανώτερος Υδραυλικός Μηχανικός: Τµήµα Αναπτύξεως Υδάτων Κύπρος ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Το σύστηµα Νοτίου

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μέσω του σχεδιασμού διαχείρισης υδάτων στην Κύπρο 4/9/2014

Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μέσω του σχεδιασμού διαχείρισης υδάτων στην Κύπρο 4/9/2014 Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μέσω του σχεδιασμού διαχείρισης υδάτων στην Κύπρο 4/9/2014 1. Υφιστάμενη Κατάσταση Οι υδάτινοι πόροι συνδέονται άμεσα με το κλίμα καθώς ο υδρολογικός κύκλος εξαρτάται σημαντικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ ΗΡΩ ΓΚΑΝΤΑ ΕΛΣΑ ΜΕΜΜΟΥ

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ ΗΡΩ ΓΚΑΝΤΑ ΕΛΣΑ ΜΕΜΜΟΥ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ ΗΡΩ ΓΚΑΝΤΑ ΕΛΣΑ ΜΕΜΜΟΥ Μέχρι πριν από 100 χρόνια ή και µέχρι πριν από λίγα χρόνια, σε ορισµένες περιοχές το πόσιµο νερό προερχόταν από πηγάδια και πηγές. Σήµερα,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ηλιάνα Τόφα Χριστίδου Επαρχιακή Μηχανικός Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων Λεμεσός

ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ηλιάνα Τόφα Χριστίδου Επαρχιακή Μηχανικός Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων Λεμεσός ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ηλιάνα Τόφα Χριστίδου Επαρχιακή Μηχανικός Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων Λεμεσός Πυλώνες Παρουσίασης Ανασκόπηση της υδατικής κατάστασης Κάτι αλλάζει. Προσαρμογή στην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΔΑΤΟΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΔΑΤΟΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ Ο Πλανήτης μας Ξηρά : 30% Νερό : 70% Νερό Παγκόσμια: 97.5% Θάλασσες / Ωκεανοί 2.25% Παγετώνες / Χιόνια / Βαθιά υπόγεια 0.25% Πόσιμο Νερό ( Λίμνες, Ποtαμοί,Υπόγειοι υδροφορείς) Οι προκλήσεις που έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ταµιευτήρας Πλαστήρα

Ταµιευτήρας Πλαστήρα Ταµιευτήρας Πλαστήρα Σύντοµο ιστορικό Ηλίµνη δηµιουργήθηκε µετηνκατασκευήτουφράγµατος Πλαστήρα στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η πλήρωση του ταµιευτήρα ξεκίνησε το 1959. Ο ποταµός στον οποίοκατασκευάστηκετοφράγµα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΒΡΩΣΗ ΕΛΤΑ ΠΟΤΑΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΩΝ

ΙΑΒΡΩΣΗ ΕΛΤΑ ΠΟΤΑΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΩΝ Ι ΡΥΜΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ Υ ΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΖΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ Υ ΑΤΑ ΙΑΒΡΩΣΗ ΕΛΤΑ ΠΟΤΑΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ Π7-8 Σεπτέµβριος 2006 κορωνίδα Κορωνίδα

Διαβάστε περισσότερα

INTERREG GREECE - BULGARIA,

INTERREG GREECE - BULGARIA, Εναλλακτικές - Nέες πηγές αρδευτικού νερού Αθανάσιος Πανώρας τέως Ερευνητής ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. INTERREG GREECE - BULGARIA, BestU - Best water Use Οι διαθέσιμοι υδατικοί πόροι της Χώρας κρίνονται ως επαρκείς (μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Λιµνοδεξαµενές & Μικρά Φράγµατα

Λιµνοδεξαµενές & Μικρά Φράγµατα Λιµνοδεξαµενές & Μικρά Φράγµατα Φώτης Σ. Φωτόπουλος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MEng ΕΜΠ, ΜSc MIT Ειδικός συνεργάτης ΕΜΠ, & Επιλογή τύπου και θέσης έργου Εκτίµηση χρήσεων & αναγκών σε νερό Οικονοµοτεχνική

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΜΑΛΙΩΚΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ Βασίλειος Μαλιώκας, Δρ. Πολ. Μηχανικός

Β. ΜΑΛΙΩΚΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ Βασίλειος Μαλιώκας, Δρ. Πολ. Μηχανικός Β. ΜΑΛΙΩΚΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ Βασίλειος Μαλιώκας, Δρ. Πολ. Μηχανικός Γεωργία σημαντική παράμετρος οικονομικής προόδου. Κρίσιμα σημεία: Σύγχρονα και αποδοτικά εγγειοβελτιωτικά αρδευτικά έργα Ορθολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2 Στην έξοδο λεκάνης απορροής µετρήθηκε το παρακάτω καθαρό πληµµυρογράφηµα (έχει αφαιρεθεί η βασική ροή):

ΑΣΚΗΣΗ 2 Στην έξοδο λεκάνης απορροής µετρήθηκε το παρακάτω καθαρό πληµµυρογράφηµα (έχει αφαιρεθεί η βασική ροή): ΑΣΚΗΣΗ 1 Αρδευτικός ταµιευτήρας τροφοδοτείται κυρίως από την απορροή ποταµού που µε βάση δεδοµένα 30 ετών έχει µέση τιµή 10 m 3 /s και τυπική απόκλιση 4 m 3 /s. Ο ταµιευτήρας στην αρχή του υδρολογικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟΥ Μετεωρολογικός Χάρτης Κρήτης και Κύπρου HYDROFLIES

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟΥ Μετεωρολογικός Χάρτης Κρήτης και Κύπρου HYDROFLIES ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟΥ 3.4.1 Μετεωρολογικός Χάρτης Κρήτης και Κύπρου HYDROFLIES ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΒΙΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΣΕ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΗΝΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Ο ΠΗΝΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ Διεθνές συνέδριο «Πηνειός Ποταμός: Πηγή Ζωής και Ανάπτυξης στη Θεσσαλία» Ο ΠΗΝΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ Συλλογική εισήγηση των Μ.Ε. Περιβάλλοντος και Μ.Ε. Υδάτων του ΤΕΕ/ΚΔΘ Παρουσίαση: Ζωή Παπαβασιλείου,

Διαβάστε περισσότερα

Η Μελέτη Περίπτωσης για τη Σύρο: Υλοποιημένες δράσεις και η επιθυμητή συμβολή φορέων του νησιού

Η Μελέτη Περίπτωσης για τη Σύρο: Υλοποιημένες δράσεις και η επιθυμητή συμβολή φορέων του νησιού Κείμενο εργασίας στα πλαίσια του ερευνητικού έργου WASSERMed Η Μελέτη Περίπτωσης για τη Σύρο: Υλοποιημένες δράσεις και η επιθυμητή συμβολή φορέων του νησιού Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Μονάδα Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣΒΟΛΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣΒΟΛΟΥ (Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β.).) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΗΣ Δ/ΝΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ MIKE BASIN

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ MIKE BASIN ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ MIKE BASIN ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΤΣΟΥΡΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Υδρολογική θεώρηση της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου Πλαστήρα

Υδρολογική θεώρηση της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου Πλαστήρα Διημερίδα για τη διαχείριση των υδατικών πόρων στη λίμνη Πλαστήρα Νεοχώρι Καρδίτσας 26-27 Ιανουαρίου 21 Υδρολογική θεώρηση της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου Πλαστήρα Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΖΗΜΑΤΑ -ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΤΗΣΙΑ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΑΝΕΜΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΖΗΜΑΤΑ -ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΤΗΣΙΑ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΑΝΕΜΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΙΖΗΜΑΤΑ - ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΙΖΗΜΑΤΩΝ ΚΥΚΛΟΣ ΝΕΡΟΥ Αρχικός µηχανισµός: ιάβρωση των Πετρωµάτων ανάντη των φραγµάτων. Ορισµός ιάβρωσης ιάβρωση = Η αποκόλληση και µετακίνηση σωµατιδίων πετρώµατος

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση των Υδάτινων Πόρων στην Ελλάδα Ηλίας Μ. Ντεµιάν Svetoslav Danchev Αθήνα, Iούνιος 2010 Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

ιαχείριση των Υδάτινων Πόρων στην Ελλάδα Ηλίας Μ. Ντεµιάν Svetoslav Danchev Αθήνα, Iούνιος 2010 Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ιαχείριση των Υδάτινων Πόρων στην Ελλάδα ΗλίαςΜ. Ντεµιάν Svetoslav Danchev Αθήνα, Iούνιος 2010 Ατζέντα Παρουσίασης Σκοπός της Μελέτης Παγκόσµια Κρίση του Νερού Προσφορά Υδάτινων Πόρων στην Ελλάδα Η Ζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 1 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλιματικής Αλλαγής Καρδίτσα, 9-10 Ιουνίου 2017 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Βουδούρης Κ., Αναγνωστοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Διάρθρωση παρουσίασης

Διάρθρωση παρουσίασης , Διάρθρωση παρουσίασης Ορισμοί Δείκτες ξηρασίας Διαχείριση ξηρασιών Η έμμονη ξηρασία της Αθήνα τα έτη 1987-1994 Η ξηρασία της Καλιφόρνια τα έτη 1987-1992 Η ξηρασία της Ινδίας τα έτη 1987-1992 Ορισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Αθανάσιος Λουκάς Καθηγητής Π.Θ. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων

Αθανάσιος Λουκάς Καθηγητής Π.Θ. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Η Επίπτωση του Σχεδίου Διαχείρισης του ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας στον Υπόγειο

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική ανάλυση και τιμολογιακή πολιτική χρήσεων και υπηρεσιών νερού. Δ. Ασημακόπουλος Σχολή Χημικών Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Οικονομική ανάλυση και τιμολογιακή πολιτική χρήσεων και υπηρεσιών νερού. Δ. Ασημακόπουλος Σχολή Χημικών Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Οικονομική ανάλυση και τιμολογιακή πολιτική χρήσεων και υπηρεσιών νερού Δ. Ασημακόπουλος Σχολή Χημικών Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ολοκληρωμένη Διαχείριση Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών πόρων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ιωάννης Συμπέθερος Καθηγητής ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ - ΦΡΑΓΜΑΤΑ Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδ. Έτος 2017-18 Οι αγροτικές καλλιέργειες αποτελούν τον κυριότερο

Διαβάστε περισσότερα

Γκανούλης Φίλιππος Α.Π.Θ.

Γκανούλης Φίλιππος Α.Π.Θ. Σύστηµα Υποστήριξης Αποφάσεων για την Ολοκληρωµένη ιαχείριση Υδάτων της ιασυνοριακής Λεκάνης Απορροής των Πρεσπών Γκανούλης Φίλιππος Α.Π.Θ. Ολοκληρωµένη ιαχείριση Υδατικών Πόρων Global Water Partnership

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός «η θέσπιση πλαισίου για την προστασία των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων».

Σκοπός «η θέσπιση πλαισίου για την προστασία των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων». ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Κλιματική Αλλαγή, επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία. Ενσωμάτωση Γνώσης και Εφαρμογή πολιτικών προσαρμογής στην τοπική αυτοδιοίκηση» Δρ. Ιωάννης Ματιάτος Υδρογεωλόγος, Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Νερού. Ανθεμούντα WATER AGENDA

Πρωτόκολλο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Νερού. Ανθεμούντα WATER AGENDA Πρωτόκολλο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Νερού στην Υδρολογική Λεκάνη του Ανθεμούντα WATER AGENDA Κεφάλαιο Ι - Γενικές Διατάξεις Άρθρο 1- Στόχοι Πρωτοκόλλου 1. Η εφαρμογή των δεσμεύσεων για την προστασία και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Εισήγηση ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΜΑΝΤΑΚΗ Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Πολυτεχνείου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ``Πηγή `` Ζωής, ΝΕΡΟ Κανένα έμβιο ον δεν επιβιώνει χωρίς αυτό Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΩ ΡΟΥ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΩ ΡΟΥ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΩ ΡΟΥ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ Δρ. Γιάννης Α. Μυλόπουλος, Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. 1. Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

http://www.eu-water.eu

http://www.eu-water.eu 2ο Ενημερωτικό Δελτίο του έργου EU-WATER Διακρατική ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων στη γεωργία http://www.eu-water.eu Παρουσίαση της υδρογεωλογικής κατάστασης της λεκάνης Σαριγκιόλ και των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Νικόλαος Θεοδοσίου- Αν. καθηγήτης Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Γιώργου Τσακίρη Καθηγητή Ε.Μ.Π.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Γιώργου Τσακίρη Καθηγητή Ε.Μ.Π. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Γιώργου Τσακίρη Καθηγητή Ε.Μ.Π. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων (Integrated water resources management)

Διαβάστε περισσότερα

Η Ανάπτυξη των Σχεδίων ιαχείρισης. Μαθήματα και Εμπειρίες από τη ιαδικασία της ημόσιας Συμμετοχής. Παναγιώτα Χατζηγεωργίου Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Η Ανάπτυξη των Σχεδίων ιαχείρισης. Μαθήματα και Εμπειρίες από τη ιαδικασία της ημόσιας Συμμετοχής. Παναγιώτα Χατζηγεωργίου Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων Θεσμικά και Οικονομικά Μέσα για την Ολοκληρωμένη ιαχείριση Υδατικών Πόρων στην περιοχή της Μεσογείου Η Ανάπτυξη των Σχεδίων ιαχείρισης για τα Νερά στην Κύπρο - Μαθήματα και Εμπειρίες από τη ιαδικασία της

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα & Εγκαταστάσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης Προτεινόμενες Νέες Δράσεις

Δίκτυα & Εγκαταστάσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης Προτεινόμενες Νέες Δράσεις Δίκτυα & Εγκαταστάσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης Προτεινόμενες Νέες Δράσεις Γεώργιος Αγγέλου Διευθυντής Εγκαταστάσεων της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχ. Υπολογιστών, MSc, MBA Κύρια Εταιρική Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

1G MED Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Υδρολογικής Περιοχής 8 της Κύπρου Περιβαλλοντική Συμφωνία για το νερό

1G MED Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Υδρολογικής Περιοχής 8 της Κύπρου Περιβαλλοντική Συμφωνία για το νερό The 1G MED08-515 project Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Υδρολογικής Περιοχής 8 της Κύπρου Περιβαλλοντική Συμφωνία για το νερό Παναγιώτα Χατζηγεωργίου, Πολιτικός Μηχανικός, Msc, MBA Προϊστάμενη Υπηρεσίας Προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

Κατανάλωση νερού σε παγκόσμια κλίμακα

Κατανάλωση νερού σε παγκόσμια κλίμακα Κατανάλωση νερού σε παγκόσμια κλίμακα ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ - ΜΟΡΦΗ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Προέλευση Μορφή έργων Χρήση Επιφανειακό νερό Φράγματα (ταμιευτήρες) Λιμνοδεξαμενές (ομβροδεξαμενές) Κύρια για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΠΕΛΜΑ. ΑΓΙΑΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΠΕΛΜΑ. ΑΓΙΑΣ 1. Προτεινόµενο έργο Το έργο αφορά την κατασκευή τριών ταµιευτήρων στην τοποθεσία Μπελµά του Όρους Όσσα. Ο συνολικός όγκος αποθήκευσης νερού θα είναι 7.200.000 µ3. Η συνολική υδάτινη επιφάνεια των ταµιευτήρων

Διαβάστε περισσότερα

Σημερινές και μελλοντικές υδατικές ανάγκες των καλλιεργειών της δελταϊκής πεδιάδας του Πηνειού

Σημερινές και μελλοντικές υδατικές ανάγκες των καλλιεργειών της δελταϊκής πεδιάδας του Πηνειού Σημερινές και μελλοντικές υδατικές ανάγκες των καλλιεργειών της δελταϊκής πεδιάδας του Πηνειού Σπυρίδων Κωτσόπουλος Καθηγητής, Διαχείριση Υδατικών Πόρων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. ΤΕΙ Θεσσαλίας AGROCLIMA

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΕΙΣ ΕΞΑΤΜΙΣΗ. Μ 1 450 mm 150 mm. Μ 2 560 mm 190 mm. Μ 3 480 mm 165 mm. Μ 4 610 mm 173 mm.

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΕΙΣ ΕΞΑΤΜΙΣΗ. Μ 1 450 mm 150 mm. Μ 2 560 mm 190 mm. Μ 3 480 mm 165 mm. Μ 4 610 mm 173 mm. Στην περιοχή που φαίνεται στον χάρτη υπάρχουν πέντε µετεωρολογικοί σταθµοί. Ποίος είναι ο µέσος ισοδύναµος όγκος νερού µε τον οποίο τροφοδοτείται ο υπόγειος υδροφορέας από την κατείσδυση στην περιοχή αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Υδρολογία (Ασκήσεις)

Τεχνική Υδρολογία (Ασκήσεις) Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Τεχνική Υδρολογία (Ασκήσεις) Κεφάλαιο 1 ο : Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΡΓΟ ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

TΟ ΝΕΡΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

TΟ ΝΕΡΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ TΟ ΝΕΡΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Προοπτικές και Προκλήσεις του 21 ου αιώνα Χαράλαμπος Ν. Χαραλάμπους Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού Και Πνεύμα Θεού εφέρετο επί

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. υδάτινο περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. www.ypeka.gr. www.epperaa.gr

Προστατεύει το. υδάτινο περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. www.ypeka.gr. www.epperaa.gr Προστατεύει το υδάτινο περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Το ΕΠΠΕΡΑΑ προστατεύει το Υδάτινο περιβάλλον βελτιώνει την Ποιότητα της Ζωής μας Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΦΑΛΜΥΡΩΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΦΑΛΜΥΡΩΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΦΑΛΜΥΡΩΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΓΑΛΑΖΟΥΛΑΣ: ΓΕΩΛΟΓΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννης Καραβοκύρης Γ. Καραβοκύρης και Συνεργάτες Σύµβουλοι Μηχανικοί Αλεξανδρουπόλεως 23, Aθήνα 11527, email: ik@gk-consultants.

Ιωάννης Καραβοκύρης Γ. Καραβοκύρης και Συνεργάτες Σύµβουλοι Μηχανικοί Αλεξανδρουπόλεως 23, Aθήνα 11527, email: ik@gk-consultants. ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ Υ ΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ Ιωάννης Καραβοκύρης Γ. Καραβοκύρης και Συνεργάτες Σύµβουλοι Μηχανικοί Αλεξανδρουπόλεως 23, Aθήνα 11527, email: ik@gk-consultants.gr

Διαβάστε περισσότερα

Χρυσόστοµος Α. Καµπανέλλας BSc, PhD Τηλ: 00357-99578719 E-mail: kambanel@cytanet.com.cy www.hydranos.org

Χρυσόστοµος Α. Καµπανέλλας BSc, PhD Τηλ: 00357-99578719 E-mail: kambanel@cytanet.com.cy www.hydranos.org AQUA 2010 Εναλλακτικές Πηγές Νερού στη Μεσόγειο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο (MEC Παιανία) Επαναχρησιµοποίηση «ΓΚΡΙΖΟΥ» Νερού (GreyWater GreyWater) στη Κύπρο Χρυσόστοµος Α. Καµπανέλλας BSc, PhD Τηλ: 00357-99578719

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ - ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ - ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ - ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ από Π. Σαμπατακάκη Dr. Υδρογεωλόγο 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Δεν θα ταν άστοχο εάν αναφέραμε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η περίπτωση του Πηνειού

Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η περίπτωση του Πηνειού ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΛΑΡΙΣΑ, 8-9 Δεκεμβρίου 2017 Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η περίπτωση του Πηνειού Ιάκωβος Γκανούλης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ. ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΛΑΡΙΣΑ, 8-9 Δεκεμβρίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ. ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΛΑΡΙΣΑ, 8-9 Δεκεμβρίου 2017 ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΛΑΡΙΣΑ, 8-9 Δεκεμβρίου 2017 Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η περίπτωση του Πηνειού Ιάκωβος Γκανούλης

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Σχέδιο ΔΕΥΑΜΒ 2009 2010

Επιχειρησιακό Σχέδιο ΔΕΥΑΜΒ 2009 2010 Επιχειρησιακό Σχέδιο ΔΕΥΑΜΒ 2009 2010 1. Οι Στρατηγικοί Στόχοι της Επιχείρησης και οι Άξονες προτεραιότητας Με την υπ αριθμ. απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ καθορίστηκαν το όραμα και οι Στρατηγικοί Στόχοι της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ Υ ΡΟΛΟΓΙΑ. Εισαγωγή στην Υδρολογία. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων

ΤΕΧΝΙΚΗ Υ ΡΟΛΟΓΙΑ. Εισαγωγή στην Υδρολογία. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων ΤΕΧΝΙΚΗ Υ ΡΟΛΟΓΙΑ Εισαγωγή στην Υδρολογία Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων ιάρθρωση του µαθήµατος Εισαγωγή στην Υδρολογία Κατακρηµνίσεις

Διαβάστε περισσότερα

και Αξιοποίηση Υδατικού Δυναμικού»

και Αξιοποίηση Υδατικού Δυναμικού» ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών 19 Νοεμβρίου 2010 Ε. Βαρδουλάκη O.A.ΔY.K. «Διαχείριση και Αξιοποίηση Υδατικού Δυναμικού» Ο.Α.ΔΥ.Κ. Ο ΟΑΔΥΚ ιδρύθηκε το 1979. Είναι ο παλαιότερος

Διαβάστε περισσότερα

Η Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας- Πλαίσιο περί Υδάτων Πολιτικές Τιμολόγησης Νερού

Η Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας- Πλαίσιο περί Υδάτων Πολιτικές Τιμολόγησης Νερού Η Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας- Πλαίσιο περί Υδάτων Πολιτικές Τιμολόγησης Νερού Αγάθη Χατζηπαντελή Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ρβ Το νερό είναι ζωή Το

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 3 Ο Υ Ρ Α Υ Λ Ι Κ Α Φ Ρ Α Γ Μ Α Τ Α - Σ Υ Μ Π Λ Η Ρ Ω Μ Α Τ Ι Κ Ε Σ Υ Π Ο Ο Μ Ε Σ Ρ Λ Ε Ω Ν Ι Α Σ Α Ν Θ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ Ε Π Ι Κ Ο Υ Ρ Ο Σ Κ Α Θ Η Γ Η Τ Η Σ

Διαβάστε περισσότερα

BeWater. Τί γνωρίζουμε σχετικά με την λεκάνη απορροής του Πεδιαίου;

BeWater. Τί γνωρίζουμε σχετικά με την λεκάνη απορροής του Πεδιαίου; BeWater Τί γνωρίζουμε σχετικά με την λεκάνη απορροής του Πεδιαίου; Adriana Bruggeman, Corrado Camera, Elias Giannakis, Christos Zoumides & Katerina Charalambous Λεκάνη απορροής Πεδιαίου Κατάντη Αστική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ & ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΚΕΜΕΡΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

2 o Συνέδριο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας «Πηνειός Ποταμός: Πηγή Ζωής και Ανάπτυξης στη Θεσσαλία» Λάρισα, 2-3 Νοεμβρίου 2018

2 o Συνέδριο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας «Πηνειός Ποταμός: Πηγή Ζωής και Ανάπτυξης στη Θεσσαλία» Λάρισα, 2-3 Νοεμβρίου 2018 [1] 2 o Συνέδριο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας «Πηνειός Ποταμός: Πηγή Ζωής και Ανάπτυξης στη Θεσσαλία» Λάρισα, 2-3 Νοεμβρίου 2018 Συμπεράσματα Συνεδρίου Το 2 ο Συνέδριο της ΠΕΔ Θεσσαλίας με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Εύη Λίττη ΛΔΚ ΕΠΕ Άνδρος 2008

Εύη Λίττη ΛΔΚ ΕΠΕ Άνδρος 2008 ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Εύη Λίττη ΛΔΚ ΕΠΕ Άνδρος 2008 Περιεχόμενα Παρουσίασης Α. Γενικά Στοιχεία Β. Υφιστάμενη κατάσταση υδατικών πόρων Γ. Ανάπτυξη συστημάτων και εργαλείων διαχείρισης Υδατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ

ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΣΗΓΗΣΗ: : Ι.Ε. Κουμαντάκη,, Καθηγητή Ε.Μ.Πολυτεχνείου ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ Προβλήματα υπεραντλήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα δίκτυα διανοµής

Εισαγωγή στα δίκτυα διανοµής Εισαγωγή στα δίκτυα διανοµής Σηµειώσεις στα πλαίσια του µαθήµατος: Τυπικά υδραυλικά έργα Ακαδηµαϊκό έτος 2005-06 Ανδρέας Ευστρατιάδης & ηµήτρης Κουτσογιάννης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη MEMO/07/499 Βρυξέλλες, 26 Νοεµβρίου 2007 Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-2013: Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 1. Επιχειρησιακό πρόγραµµα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» 2007-2013: πρόγραµµα στο

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητός εμπλουτισμός ως καλή πρακτική για την αύξηση της διαθεσιμότητας του υπόγειου νερού

Τεχνητός εμπλουτισμός ως καλή πρακτική για την αύξηση της διαθεσιμότητας του υπόγειου νερού Τεχνητός εμπλουτισμός ως καλή πρακτική για την αύξηση της διαθεσιμότητας του υπόγειου νερού Διαμαντής Ιωάννης Καθηγητής ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τομέας

Διαβάστε περισσότερα

«Oρθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων του Π.Σ. Βόλου και της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου»

«Oρθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων του Π.Σ. Βόλου και της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου» «Oρθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων του Π.Σ. Βόλου και της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου» «Απόψεις, Επισημάνσεις και προτάσεις του ΤΕΕ Μαγνησίας» ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ Άνιση χωρική και χρονική κατανομή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΔΙΕΘΝΩΣ & ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ελπίδα Κολοκυθά- Αναπλ. καθηγήτρια Α.Π.Θ Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Υ ΡΟΓΑΙΑ. Λογισµικό ιαχείρισης Υδατικών Πόρων. Υ ΡΟΝΟΜΕΑΣ: : Βέλτιστη διαχείριση υδροσυστηµάτων

Υ ΡΟΓΑΙΑ. Λογισµικό ιαχείρισης Υδατικών Πόρων. Υ ΡΟΝΟΜΕΑΣ: : Βέλτιστη διαχείριση υδροσυστηµάτων Υ ΡΟΓΑΙΑ Λογισµικό ιαχείρισης Υδατικών Πόρων Υ ΡΟΝΟΜΕΑΣ: : Βέλτιστη διαχείριση υδροσυστηµάτων Υ ΡΟΓΑΙΑ: Υδρονοµέας Hydria Ζυγός Μοντέλο υδρολογικού ισοζυγίου λεκάνης Ρύπος Εκτίµηση ρυπαντικών φορτίων Ηριδανός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ: ΕΥΛΟΓΙΑ Ή ΚΑΤΑΡΑ Μάθαμε τη λέξη αφαλάτωση όταν η Κυπριακή κυβέρνηση έκανε αγωνιώδεις προσπάθειες για εξεύρεση υδάτινων πόρων.

ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ: ΕΥΛΟΓΙΑ Ή ΚΑΤΑΡΑ Μάθαμε τη λέξη αφαλάτωση όταν η Κυπριακή κυβέρνηση έκανε αγωνιώδεις προσπάθειες για εξεύρεση υδάτινων πόρων. ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ: ΕΥΛΟΓΙΑ Ή ΚΑΤΑΡΑ Μάθαμε τη λέξη αφαλάτωση όταν η Κυπριακή κυβέρνηση έκανε αγωνιώδεις προσπάθειες για εξεύρεση υδάτινων πόρων. Ήρθε σαν η πιο σύγχρονη λύση χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ Εισήγηση Ι.Ε.ΚΟΥΜΑΝΤΑΚΗ Ομότιμου Καθηγητή Ε.Μ.Πολυτεχνείου 19.ΟΚΤ.2008 HELEXPO PALACE ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ Έλλειψη νερού για κάλυψη ορισμένων αναγκών μας σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ & Κλίµα / Χλωρίδα / Πανίδα της Κύπρου

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ & Κλίµα / Χλωρίδα / Πανίδα της Κύπρου ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ & Κλίµα / Χλωρίδα / Πανίδα της Κύπρου Παρουσίαση Γιώργος Σέκκες Καθηγητής Γεωγραφίας Λευκωσία 2017 Ερώτηση! Ποια η διάφορα µεταξύ του κλίµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 30 ΛΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ: 3 ΚΛΕΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 30 ΛΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ: 3 ΚΛΕΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα επαναληπτικής εξέτασης 2012-2013 1 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 30 ΛΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ: 3 ΚΛΕΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Θέμα 1 (μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Υδατικών Πόρων

Διαχείριση Υδατικών Πόρων Διαχείριση Υδατικών Πόρων Εισαγωγή Βασικές Έννοιες Μοντέλο Υδατικού Ισοζυγίου Δρ Μ.Σπηλιώτη Λέκτορα ΔΠΘ Χρυσάνθου, 2013 Λειψυδρία Προσωρινή κατάσταση Φυσικά Αίτια Ξηρασία (drought) Ανθρωπογενή Αίτια Έλλειμμα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6: Γενική διάταξη υδρευτικών έργων

Κεφάλαιο 6: Γενική διάταξη υδρευτικών έργων Κεφάλαιο 6: Γενική διάταξη υδρευτικών έργων Γενικές παρατηρήσεις Σκοπός των έργων ύδρευσης είναι η εξασφάλιση του απαιτούμενου νερού, σε επαρκή ποσότητα και κατάλληλη ποιότητα, και η μεταφορά και διανομή

Διαβάστε περισσότερα

15η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών ArcGIS Ο ΥΣΣΕΥΣ

15η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών ArcGIS Ο ΥΣΣΕΥΣ 15η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών ArcGIS Ο ΥΣΣΕΥΣ Ολοκληρωµένη ιαχείριση Υδατικών Συστηµάτων σε Σύζευξη µε ΕξελιγµένοΥπολογιστικόΣύστηµα Υ ΡΟΓΕΙΟΣ: Μοντέλο γεω-υδρολογικής

Διαβάστε περισσότερα

3. Δίκτυο διανομής επιλύεται για δύο τιμές στάθμης ύδατος της δεξαμενής, Η 1 και

3. Δίκτυο διανομής επιλύεται για δύο τιμές στάθμης ύδατος της δεξαμενής, Η 1 και ΕΜΠ Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά Υδραυλικά Έργα Επαναληπτική εξέταση 10/2011 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις, σημειώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΔΡΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. Δρ Τσιφτής Ευάγγελος Υδρογεωλόγος Υπ. Αιγαίου

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΔΡΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. Δρ Τσιφτής Ευάγγελος Υδρογεωλόγος Υπ. Αιγαίου ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΔΡΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Δρ Τσιφτής Ευάγγελος Υδρογεωλόγος Υπ. Αιγαίου 1. Το πρόβλημα της έλλειψης νερού στα νησιά του Αιγαίου είναι υπαρκτό και μεγάλο. Τα τελευταία χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ. Αγγελική Καλλία Αντωνίου Δρ. Νομικής, Δικηγόρος, info@kallialaw.gr

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ. Αγγελική Καλλία Αντωνίου Δρ. Νομικής, Δικηγόρος, info@kallialaw.gr ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Αγγελική Καλλία Αντωνίου Δρ. Νομικής, Δικηγόρος, info@kallialaw.gr 7 ο Πρόγραμμα Δράσης της Ε. Επιτροπής 2014-2020 ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείρισηλυµάτων στηνπεριφέρεια Στερεάς Ελλάδας Μάιος 2011

ιαχείρισηλυµάτων στηνπεριφέρεια Στερεάς Ελλάδας Μάιος 2011 ιαχείρισηλυµάτων στηνπεριφέρεια Στερεάς Ελλάδας Μάιος 2011 Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει 60 οικισµούς µε πληθυσµόαιχµήςµεγαλύτεροαπό 2.000 ι.κ. (οικισµοί Α, Β και Γ προτεραιότητας), οι οποίοι θα έπρεπε

Διαβάστε περισσότερα

Υ ΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ιαχείριση πληµµυρών

Υ ΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ιαχείριση πληµµυρών Υ ΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ιαχείριση πληµµυρών Νίκος Μαµάσης Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων Τοµέας Υδατικών Πόρων Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Υδατικοί πόροι Ν. Αιτωλοακαρνανίας: Πηγή καθαρής ενέργειας

Υδατικοί πόροι Ν. Αιτωλοακαρνανίας: Πηγή καθαρής ενέργειας «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», ΑΘΗΝΑ, 12-14 Δεκεμβρίου 2012 Υδατικοί πόροι Ν. Αιτωλοακαρνανίας: Πηγή καθαρής ενέργειας Ακράτος Χρήστος Λέκτορας ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) 1. Εγκαίνια του Εκθεσιακού Μουσειακού Χώρου «Κούλλης Μιχαήλ»

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) 1. Εγκαίνια του Εκθεσιακού Μουσειακού Χώρου «Κούλλης Μιχαήλ» Εκδηλώσεις από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων l Της Μαρίας Ματθοπούλου Ποστεκκή Εκτελεστικής Μηχανικού Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) υπάγεται στο Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ! ΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟ

ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ! ΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ! ΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΕ ΙΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΜΑΣ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ii 1. ΒΙΩΣΙΜΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Έργα μεταφοράς ύδατος και διανομής νερού άρδευσης από πηγές Κιβερίου (Ανάβαλος) στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Έργα μεταφοράς ύδατος και διανομής νερού άρδευσης από πηγές Κιβερίου (Ανάβαλος) στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αντικείμενο της μελέτης είναι ο σχεδιασμός έργων μεταφοράς ύδατος από την πηγή Κιβερίου (ημικυκλικό φράγμα Ανάβαλου) και διανομής επαρκούς ποσότητας νερού άρδευσης, για την κάλυψη των αναγκών

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΡΟΗΣ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΥΔΑΤΟΡΡΕΥΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΝΙΠΕΑ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ»

«ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΡΟΗΣ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΥΔΑΤΟΡΡΕΥΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΝΙΠΕΑ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ» Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Λάρισας Π.Μ.Σ. «Σύγχρονες Τεχνολογίες Έργων Διαχείρισης Περιβάλλοντος» «ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΡΟΗΣ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΥΔΑΤΟΡΡΕΥΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διονύσης Νικολόπουλος

Διονύσης Νικολόπουλος ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Διονύσης Νικολόπουλος Επιβλέπων: Δ. Κουτσογιάννης, Καθηγητής ΕΜΠ Συνεπιβλέπων: Α. Ευστρατιάδης, ΕΔΙΠ Αθήνα, Μάρτιος

Διαβάστε περισσότερα

του Υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου (EL 14)

του Υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου (EL 14) 1 η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου (EL 14) Ενδιάμεση Φάση:2. Παραδοτέο 15: Ερωτηματολόγια για κρίσιμα θέματα διαβούλευσης Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

H ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

H ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 H ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ Υ ΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Χάρης Όμορφος, Εκτελεστικός

Διαβάστε περισσότερα

19 Σεπτεµβρίου 2012 Αριθµ. Πρωτ.: 140025/32935/2012 Πληροφορίες: κα Αγγελική Μποσδογιάννη Αικατερίνη Φλιάτουρα Έλενα Σταµπουλή.

19 Σεπτεµβρίου 2012 Αριθµ. Πρωτ.: 140025/32935/2012 Πληροφορίες: κα Αγγελική Μποσδογιάννη Αικατερίνη Φλιάτουρα Έλενα Σταµπουλή. 19 Σεπτεµβρίου 2012 Αριθµ. Πρωτ.: 140025/32935/2012 Πληροφορίες: κα Αγγελική Μποσδογιάννη Αικατερίνη Φλιάτουρα Έλενα Σταµπουλή Προς: κ. Κ. Τριάντη, Ειδικό Γραµµατέα Υδάτων Υ.ΠΕ.Κ.Α. Μ. Ιατρίδου 2 & Λεωφ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ Δρ. Σπύρος Μίχας Αλέξανδρος Γκιόκας Υ ΡΟΕΞΥΓΙΑΝΤΙΚΗ Λ.Σ. Λαζαρίδης & ΣΙΑ Ε.Ε ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση ξηρασιών Η έμμονη ξηρασία των ετών

Διαχείριση ξηρασιών Η έμμονη ξηρασία των ετών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Δ.Π.Μ.Σ. ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Διαχείριση Υδατικών Πόρων Διαχείριση ξηρασιών Η έμμονη ξηρασία των ετών 1987-1994 Μπέρτσιου Μαρίτα Περδικάκη Μάρθα ΜΑΪΟΣ 2015

Διαβάστε περισσότερα